Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zubní poradna MUDr. Kopeckého

Archiv
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vám položila hned dva dotazy: 1) Bohužel jsem si ulomila oba přední zuby, mám je nyní "přidělané" výplní, vypadají velmi pěkně, ale myslím, že začínají tmavnout. To se také pojí s mým druhým dotazem, totiž zda je možné tyto výplně vybělit, současně se zbytkem zubů. Pokud bych se rozhodla pro porcelánové veneery, jak by se toto dalo vyřešit? Moc děkuji! Petra
Petra
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel - vybělit je možné pouze zubní tkáň, výplně se bělit nedají, což znamená, že v případě tmavnutí je nutné plomby nově předělat. Tmavnutí je ale problémem pouze u plastů, proto je výhodnější výplně zhotovit z porcelánu (tzv. keramické fasety). V dnešní době již je možné to udělat během jediné návštěvy u zubaře, a efekt je trvalý. Více informací najdete na http://www.cistezuby.cz/cerec.php.
Archiv
Dobrý den,mám na kořeneni zubu zubní váček,nijak mě to zvlášt nebolí,akorád mám torchu napuchlout tvář.lékařka mě řekla vytrhnout že léčba by trvala dloho,a značně mi naznačila že se jí nechce se pokusit mi je vyléčit.Zajímá mě jestli je nějaká šance i s delší dobou váček uzdravit,aniž by byyl zub vytržen.Děkuji za odpověď.
zuzana
MUDr. Václav Kopecký
Zubní váček je rychle a standardně léčitelný kvalitním endodontickým ošetřením – i když jsou možné komplikace, vždy je dobré se o to pokusit (pokud jste ochotna do svého zubu i přes riziko neúspěchu investovat). Vytrhnout zub se dá vždycky, a v žádném případě by neměl být delší dobu otevřen, to umožňuje šíření infekce do kosti. Jedině když už je zub natolik poškozen, že nelze kořenové kanálky bezpečně uzavřít, musí se odstranit a nahradit implantátem nebo můstkem. A pokud jste se svou lékařkou nespokojena, nic Vám nebrání najít si jinou, která Vám poskytne odpovídající péči.
Archiv
Dobrý den, moje lékařka mi při poslední návštěvě doporučila, abych používala zubní nit a zároveň mě instruovala, jak ji použít. Problém je, že jakmile zajedu nití mezi zuby a na krčky, začne mě dáseň nesnesitelně bolet, ale jen u některých zubů. Po výkonu mě dásně na několik hodin napuchnou a jsou citlivé. Dělám něco špatně, nebo mám nemocné dásně.
Šárka
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, pokud se zubní nit nepoužívá správně, stává se nebezpečnou zbraní, která ohrožuje Vaše zuby. Měla byste vyhledat dentální hygienistku, která Vám odborně poradí, jak se o zuby správně starat, a detailně s Vámi nacvičí používání jednotlivých pomůcek. Čištění nesmí bolet, a před použitím těchto pomůcek je nejprve potřeba zuby profesionálně vyčistit, jinak hrozí poškození dásní. I když Vám techniku použití nitě popíšu, není to k ničemu, když Vám to někdo neukáže a nebude Vás při čištění kontrolovat a upozorňovat na chyby, kterých bývá zvláště na začátku mnoho.
Archiv
Dobrý den, mám dvě děti ve věku 9 a 3 let.Starší dcera má krásné a zdravé zuby bez jediného kazu, avšak té mladší se asi před 5 měsíci začal tvořit černohnědý povlak na zoubkách - na plochách zubů (hlavně špičáky) a z vnitřní strany téměř všech zubů - podotýkám, že ne na vrchní straně zubu.Zubařka nás ujistila, že je to pigment a ne kaz.Přesto bych ráda dceři tento "pigment" odstranila a zabrámila jeho novému tvoření.Můžete mi prosím poradit?Co je příčinou jeho tvorby a jak zamezit, aby se tvořil? Děkuji za odpověď
Miroslava Rešlová
MUDr. Václav Kopecký
Sama pigmenty neodstraníte – pokud Vám nepomůže lékařka, zkuste zubní hygienistku. Pokud ale jde opravdu jen o pigmenty, zuby to neohrožuje, a záleží jak bude dcera spolupracovat – pokud se jí to nebude líbit, je zbytečné ji traumatizovat, a „vyrábět“ hrůzu ze zubaře. Příčina může být ve složení slin, nebo potravy – konzumace potravin a nápojů, které narušují povrch zubu – sladké nápoje, jogurty, čokoláda, apod.I s tím Vám poradí dentální hygienistka.
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je normální to, že když sním třeba citrón nebo velmi kyselý jablko,tak bolí mě zuby. děkuji
Ajina
MUDr. Václav Kopecký
Ano, to je normální – tyto plody obsahují kyseliny ve vyšší koncentraci, které mohou citlivější zuby podráždit. Jenom si nejsem jistý, zda je normální jíst citrón :-).
Archiv
Dobrý den,zajímá mě, jak je možné že v některé zubní ordinaci se musí zaplatit za odstranění zubního kamene a v některé ne. Má známá musí vždy zaplatit za prev.prohlídku včetně odstranění zub.kamene.Já chodím pravidelně 2x do roka na prohlídku ale ještě jsem nikdy nemusela za tento výkon platit včetně odstranění kamene.Děkuji pěkně za odpověď a přeji hezký den.
Zina
MUDr. Václav Kopecký
Záleží na tom, co od svých zubů čekáte, a jak dlouho si je chcete udržet. Odstraňování zubního kamene je práce dentální hygienistky, lékař by ji provádět neměl (pouze z léčebných důvodů). Zubní kámen je zkamenělina zubního povlaku, tedy vlastně špíny, která se na zubech usazuje. A odstraňování špíny zcela správně pojišťovna neplatí – v tom s ní zcela souhlasím. Je to stejné, jako kdyby měla platit linou péči o tělo (koupání, utírání zadečku, apod.) – pokud je člověk nemocný a bezvládný, pak beze všeho, ale jinak je to záležitost každého osobně. Pokud Vám to provádí lékař při prohlídce, dělá pro Vás něco navíc a zdarma - ale já bych na kvalitu služeb zdarma nespoléhal. Kdyby to opravdu stačilo, neexistoval by nikdo s paradentózou – ta vzniká právě z usazené špíny. Pokud má Váš lékař smlouvu s pojišťovnou, máte prohlídku každého půl roku zdarma, ale na čištění zubů byste měla chodit k hygienistce (a tam také zaplatit).
Archiv
Dobry den, mam dotaz: nevyrostly mi dvojky nahore, proto jsem mela mezery mezi zuby.nosila jsem fixni rovnatka, pote nekolik let rovnatka vyndavaci, jen na noc.kdyz jsem je ale prestala nosit, zuby se znovu rozjely a mezery mam znovu.Jake reseni byste doporucil?
petra novackova 25
MUDr. Václav Kopecký
Zuby je potřeba znovu srovnat, a trvale fixovat z vnitřní strany (např. lepenou dlahou). Jinou možností je protetické ošetření, nebo fixace pomocí výplní. V prvé řadě navštivte svého ortodontistu a dohodněte se na pokračování léčby.
Archiv
Dobrý den, mám několik dotazů. 1. Nejsem spokojená se svou zubní lékařkou, protože mi odmítá dávat injekce na umrtvení při vrtání zubu. Nejsem přehnaně citlivá na bolest, ale myslím si, že v mém věku (25 let) a při naprostém zdraví není důvod se zbytečně trápit. Souhlasíte s tím? 2. Tato zubařka mi také před rokem vyvrtala zub, který mě už několik týdnů předtím bolel (samozřejmě bez umrtvení), s tím, že je to pouze prasklinka a nikoliv kaz a dala mi do něj bílou plombu. Od té doby až dosud mám zub stále citlivý (na teplo a chlad). Lze to nějak řešit? 3. Tatáž šestka a vedlejší pětka vpravo dole mě začaly v posledních týdnech pobolívat. Byla jsem u náhradní lékařky, která žádný kaz ani poškození nenašla. Zub však stále pobolívá, občas i dáseň. Je možné, že se tak projevuje špatný růst osmičky? V rodině se několikrát vyskytují špatně rostoucí osmičky. Děkuji za odpověď.
Kateřina Kučerová
MUDr. Václav Kopecký
Pokud Vaše zubařka nedává při ošetření injekce, je to sadistka a neměla byste k ní chodit (aspoň pokud nemáte obrácenou úchylku a netrpíte ráda). Pokud Vás zuby bolí, je samozřejmě NUTNÉ to řešit, potíže se obvykle zhoršují, a s nimi i prognóza ošetření. Někdy je obtížné příčinu nalézt, ale rozhodně se po ní musí pátrat. Pokud Vám špatně roste osmička, měla by se odstranit, ale já bych spíše podezíral „bílou“ plastovou plombu v zadním zubu – tento materiál má jinou roztažnost než zub, a pokud se při výrobě nezhotoví více vrstev výplně, které by to kompenzovaly, může výplň dělat uváděné potíže. Proto stojí kvalitní bílá plomba tolik peněz (i několik tisíc Kč) – není snadné ji vyrobit, a riziko lze jen snížit (nikoliv zcela odstranit). Zároveň pod plombou může vzniknout spára a druhotný kaz, který je prakticky neviditelný – ověřit to lze jen odvrtáním a náhradou výplně.
Archiv
Pane doktore, rád bych se zeptal, jaké výplně jsou doporučovány na přední zuby, aby tyto byly z hlediska estetického co nejtrvanlivější a nepodléhaly (při běžné péči)"žloutnutí" či změně svého odstínu? Děkuji za odpověď!
Pavel
MUDr. Václav Kopecký
Do viditelného úseku chrupu lze použít jen estetické výplně, nejčastěji z kompositního plastu, ale jako u každého plastu zde riziko žloutnutí je. Z tohoto pohledu jedinou bezpečnou alternativou je použití keramiky – na zuby se nalepí tenké porcelánové plátky, které jsou barevně zcela stabilní – keramika nestárne.
Archiv
Vážený pane doktore, je mi 46 let a budu potřebovat zubní náhrady.Chybí mi stoličky především na horní straně čelisti.Pokud si dám udělat můstek, který se bude opírat o zub, který má rozsáhlou plombu a tzv. doslouží, bude se muset celý můstek se třemi zuby měnit znovu.Jsem totiž finančně velmi pod průměrem, již na tento zákrok si budu muset vzít půjčku.Můžete mně prosím poradit nějakou nejlevnější alternativu, abych nemusela za můstek se třemi zuby platit částku 6800Kč.Jsem zoufalá, tak ráda bych měla hezký úsměv,ale bohužel, moje finanční prostředky mi to nedovolují.Mnohokrát děkuji za odpověď, snad se už konečně budu moci smát bez ruky na ústech, směji se totiž často a ráda.
Dana
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel Vás asi nepotěším – za Vámi uvedenou částku se žádný funkční můstek zhotovit nedá , leda by byl z plastu, ale pak by měl životnost 2 – 4 týdny, a byly by to vyhozené peníze. Kvalitní práci Vám žádná pojišťovna nezaplatí, proto bych ve Vašem případě raději volil kvalitní snímací náhradu, kterou pořídíte jež v cenách kolem 3.000,- Kč. Pokud se dobře udělá, určitě bude vypadat hezky, bude zcela funkční a Vaše okolí nic nepozná. Pak se můžete rozhodnout, zda si na můstek našetříte, nebo Vám toto řešení bude trvale vyhovovat (a znám řadu pacientů, kteří u dobré snímací protézy zůstali).
Archiv
Dobrý den, před třemi lety mi byl zbaven nervů zub 4 vlevo dole. Při cestě letadlem na dovolenou, které jsem od té doby absolvoval tři, mě v letadle šíleně začně tento zub bolet, jakoby od kořene. Zubařka říká, že to není možné, že ten zub je mrtvý, ale taky, že se to může stát, že při změně tlaku takhle mrtvé zuby mohou reagovat. Dá se s tím něco dělat nebo už je potom lepší ten zub rovnou vytrhnout? Nemůžu tím pádem cestovat daleko a už jenom ta představa bolesti, která je docela nesnesytelná je pro mě hrozná. Děkuji za odpověď.
Tom
MUDr. Václav Kopecký
Zub je špatně ošetřen, a toto je jeden z typických příznaků, V zubu je dutina, a při změně tlaku se vzduch v ní rozpíná, a to působí bolesti (často nesnesitelné). Zub stačí kvalitně endodonticky ošetřit, a bude po problému. Trhání by bylo předčasné.
Archiv
Dobrý Den Roste mi špatně zub.Zubařka mě v září pošle na rovnátka jak dlouho je budu nosit???
anonym
MUDr. Václav Kopecký
Možná pár měsíců, možná řadu let – záleží na věku a postavení zubů. Zeptejte se své lékařky, ta Vás zná – já o Vás nic nevím.
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - je třeba před nasazením můstku umrtvit zuby(dolní dvojky a trojky)? A je lépe na horní zuby dát korunky(proti dolnímu můstku)? Mají totiž rozsáhlé výplně.Děkuji
Ela
MUDr. Václav Kopecký
Umrtvení zubů před broušením není nezbytné, ale pokud hrozí poškození nervů (riziko u dolních 2 je značné), je lépe zuby umrtvit. Rovněž „preventivní“ můstek do protilehlé čelisti není nezbytné, ale pokud jsou zuby poškozeny, je to jednou z možností volby.
Archiv
Vážený pane doktore,před týdnem jsem navštívila stomatologa se zánětem v okolí zubu moudrosti.Lékař mi částečně odstranil hnis a potom malou část zduřelé dásně.Nasadil penicilin s tím,že za čtyři dny mám přijít na kontrolu.Rána mě bolela a po dvou dnech začala krvácet.Ve smluvený termín jsem lékaři řekla problémy a ten mi ránu vyčistil a kdyby byly problémy tak mám zavolat.Bolesti stále přetrvávají tak jsem si v lékárně koupila homeopatika ARNICA MONTANA jelikož je víkend a doufám,že se mi trošku uleví.Když jsem v klidu a nic nejím bolest je menší.Žádám vás tímto o radu jestli by nebylo vhodné zub zrentgenovat,nebo snad vytrhnout?Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den.Renata Valentová
Renata Valentová
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, zub by se měl zrentgenovat při první návštěvě, a při popisovaných potížích jej ihned odstranit. Pokud berete antibiotika, může se s extrakcí počkat, až zaberou, ale jinak bych s výkonem neváhal, potíže se mohou zhoršovat.
Archiv
Dobrý den, téměř před rokem mi lékařka vytrhla dolní osmičku. Bohužel přitom došlo k poškození nervu. Polovinu dásně dole a polovinu jazyka mám ne snad úplně necitlivou, ale pořád jakoby v křeči. Je to velmi nepříjemné. Dá se s tím ještě něco udělat nebo se s tím musím smířit?
Hana
MUDr. Václav Kopecký
To je nepříjemná komplikace tohoto výkonu, která se bohužel občas stane a někdy se jí nedá předejít. Hojení poškozených nervů probíhá velmi pomalu, a měla by jste docházet na specializovanou léčbu na neurologii, a také na specializovanou rehabilitaci. Laicky pomáhají hojení nervů produkty z černého bezu, a rehabilitovat lze pomocí elektrických výrobků na hubnutí, které vzdávají slabé impulsy- jen se pás či elektrody nepřikládáte na břicho či stehna, ale na postiženou tvář.
Archiv
Dobrý den.Moje zubní lékařka mi objevila několik drobných kazů. Navrhla mi bílé výplně a já souhlasila-hlavně z estetických důvodů. Nyní přemýšlím jestli jsem neudělala chybu, v několika článcích jsem se dočetla, že amalgámové výplně jsou lepší. Proto by mě zajímal váš názor. Po zaplombování touto bílou plombou byl pak zub pár dní citlivý, je to normální? Děkuji.
Helena
MUDr. Václav Kopecký
Viz předchozí dotazy na toto téma. Ne to nelze jednoznačně odpovědět – každý zub a každý kaz je jiný, a záleží na tom, jaké vlastnosti od výplně chceme – ideální výplň, která by splňovala vše, ještě neexistuje. Pokud jsou defekty jen malé, lze udělat bílé plomby z kompositní pryskyřice, nebo je možné zuby ošetřit zcela bez vrtání ozónem (ten ale má jen několik pracovišť). Do velkých defektů ale plastová výplň nepatří, tam musí být buď kov, nebo – pokud chcete – estetickou výplň – keramická plomba, která je stálá a vydrží dlouhodobě, aniž by ohrožovala životnost zubu. Více informací najdete na našich stránkách www.cistezuby.cz. Bolestivost po zákroku by být neměla, pokud je to jen pár dní, je snad možné to tolerovat.
Archiv
Dobrý den,je mi 23let,cca před půl rokem jsem si všimla,že mám opuchlé dásně vlevo nahoře i dole u stoliček,Nejdříve jsem si myslela,že je to zánět dásní,ale bylo to tvrdé jako kdyby to byla spíš zvětšená kost.Šla jsem k zubařce,udělala mi rentgen a zjistila,že mám kazy pod dásněmi,jakoby z boku z vnitřní strany.Dásně mi tedy odřízla nástrojem,který nazývala ,,klička,,, vyvrtala a zaplombovala.Na kontrolu už mě nepřizvala a řekla,že dásně se po čase vráti do ,,původního,,stavu.Po měsíci mi jedna z těch dvou plom vypadla,tak mi dala novou.Ani teď se nedivila,že otoky stále nezmizeli.Dnes (tj.po půl roce) mám dásně stále napuchlé a stále jsou tvrdé a jakoby se přelívají přes zuby a ze zubu mi je vidět jen milimetr.Mám to na levé straně nahoře i dole u sedmiček a osmiček,doposud to nebolelo,ale posledních 14dní mě to začíná bolet téměř denně,bolest jde do celé levé tváře,přes oko a začně mě pak bolet celá hlava.Někde jsem četla,že by to mohl být zánět okostice,nebo trojklanného nervu.Ale mám dojem,že to by měla poznat už tenkrát doktorka,nebo ne?tehdy jsem u ní byla poprvé, protože jsem se přistěhovala do LBC,nyní se k ní bojím jít, protože během toho půl roku jsem o ní získala dost špatné reference.Ještě se chci zeptat,zda to nemuze být zánět ditin.Předem MOC děkuji za odpověď
Denisa
MUDr. Václav Kopecký
Příčin onemocnění může být celá řada, bez vyšetření nelze diagnosu stanovit. Nemyslím si, že by příčinou byly kazy pod dásněmi (ty můžou být spíše následkem). V prvé řadě je potřeba dásně vyčistit u dentální hygienistky – může pod nimi být zubní kámen, který dásně dráždí, a bakterie na něm žijící způsobují otoky dásní. Také ale může jít o specifické onemocnění dásní, a v tomto případě by bylo dobré obrátit se na odborníka na ústní sliznice. Záněty okostice i trojklanného nervu mají jiné projevy, a opravdu bych doporučil vyhledat specialistu, v některých případech může jít i o projev celkového onemocnění. Pokud Vám neporadí Vaše lékařka, zeptejte se na dobrého lékaře u dentální hygienistky.
Archiv
to bylo v cervenci, ze to je jeste cas... Objednal me hned na brouseni na korunku!! Me to ale boli, neumim si predstavit,ze jeste navic korunku na bolavy zub nasadi..Jde s tim jeste neco delat, kdyz kanalky jsou zandane nejakym cementem - asi za 400 Kc. Nevimn, jhak se to presne jmenuje.Dekuji za odpoved
Majka
MUDr. Václav Kopecký
Pokud zub není klinicky klidný, znamená to, že je v něm ještě infekce, a kanálky nelze uzavřít. Na takový zub si korunku v žádném případě nenechte dělat, zhorší to možnosti dalšího ošetření a budou to vyhozené peníze. Nevím, jak je zub ošetřen, dobrá kořenová výplň stojí obvykle cca 1.000 – 1.500,- Kč. Řešením je buď provést dobrou endodoncii, nebo problematický zub vytrhnout a nahradit implantátem (to je ale mnohem dražší řešení).
Archiv
asi pred 2 mesici mi vypadla plomba u 24 s kouskem zubu a u korene zubu me to na pohmat bolelo.sla jsem k zubnimu lekari. Zub nechal otevreny, zkousel 2 kanalky cistit.Uleva zadna. Pak dal vlozku a za tyden zandal kanalky, prestoze jsem mu rikala, rikala, ze stale na pohmat je to stale stejne bolestive. kdyz zmacknu nad zubem. Nyni mel jit zubar na dovolenou, tak jsem k nemu znovu sla, ze stale mam stejny problem - po zandani kanalku i vetsi.Rano jak vstanu, ihned to citim, nejake tlaky a tepani. Zubar rekl, ze
Majka
MUDr. Václav Kopecký
viz 2. část dotazu
Archiv
Prosím o radu.Synovi je 7 let a má velmi rád sladkosti.Má ještě hodně mléčných zubů , které se mu začínají drolit.Šestky má prořezané a jednu šestku už zaplombovanou.Nové mu rostou jen dolní jedničky,dále tři blomby v mléčných zubech.To vše v průběhu dvou let.Nechybí mu nějaký vitamín, vápník,fluor nebo to má z těch sladkostí? Zuby si jakž takž myje.Chci mu zakázat sladkosti do další kontroly za půl roku.Zuby ho nebolí,jen ty nezaplombované kazy.Děkuji.S pozdravem.Beata
Beata
MUDr. Václav Kopecký
To je bohužel kritický stav, která představuje obrovské riziko pro prořezávající stálé zuby. Nejhorší je ono“ zuby si jakž takž myje“. V sedmi letech nemůže být za kvalitu své zubní péče nijak odpovědný (to až někdy ve 12 letech, i později), a do té doby jsou zodpovědní rodiče. To znamená že zuby byste mu měla dočišťovat nebo zcela čistit Vy, on sám to nemůže v potřebné kvalitě zvládnout. Doporučuji urgentní návštěvu dentální hygienistky, která Vás naučí, jak zuby čistit, a zuby napadené kazem buď dobře opravit, nebo raději vytrhnout, než je nechat v ústech, aby ohrožovaly infekcí prořezávající stálé zuby.
Archiv
Dobrý den, jsem nekuřačka, nepiju moc alkohol, červené víno piji 2x za měsíc. Zuby si čistím ráno a večer, přes den mívám žvýkačku (bez cukru). Přesto mám zuby mírně nažloutné. Chtěla bych se zeptat, zda-li je možné zuby nějak vybělit, v zubní ordinaci je to možné, kolik stojí takový zákrok? Jak dlouho vydrží bílé zuby po zákroku? Děkuji
Jana (17)
MUDr. Václav Kopecký
Zuby je samozřejmě možné vybělit, ordinačních způsobů je celá řada, a cena odpovídá rychlosti a komfortu ošetření, a může se pohybovat v rozmezí od 4 do 18.000,- Kč. Efekt každého ordinačního bělení by ale měl být trvalý - ne že by odstín sám trvale vydržel, ale musí být snadno a rychle obnovitelný, kdykoliv si budete myslet, že se světlá barva zubů vytrácí. Více informací najdete v předchozích dotazech, nebo na našich stránkách www.cistezuby.cz
Archiv
Pěkný den. Chtěla jsem se Vás zeptat na možnosti bělení zubů co možná nejpřirozenější cestou. Jaké kvalitní bělící zubní pasty používat, abych si nezničila zubní sklovinu? Také mě zneklidňuje pach z úst. Zuby si čistím min.2x denně, používám žvýkačky, ale i tak mě můj přítel upozornil na nevábný pach z úst. Velice děkuji za odpověď a přeji prima den. Petra
anonym
MUDr. Václav Kopecký
S oběma problémy se obraťte na dentální hygienistku. Kvalitní bělení zuby nepoškodí, pokud chcete postupovat co nejopatrněji, doporučuji pomalejší kontrolované domácí bělení v individuálních nosičích. Pokud jde o zápach z úst, pochází pravděpodobně z nedostatečně čištěných mezizubních prostor. Hygienistka Vám tyto prostory vyčistí a proměří, a vybere vhodné nástroje na ošetřování, a do týdne může být trvale po problému.
Archiv
Hezký den, je mi 18 a mám problém se zuby, mám je křivé a až teď mi došlo, jak je důležité mít krásný úsměc... Mám především předkus na hoře, do zadu mi ustupuje dvojka vlevo nahoře, mám tím pádem křivé i přední (hlavní zuby)... Dají se nějak vytrhnout a nahradit je nějakými falešnými stejné barvy jako mám ostatní zuby, a kdyby ano, jak by to šlo a kolik by to asi stálo... Přibližná cena. Děkuji...
Mirek
MUDr. Václav Kopecký
Způsobů ošetření je celá řada, záleží také na anatomických poměrech a postavení zubů, ale v zásadě je možné několik řešení. Nejdelším, ale nejvýhodnějším řešením je nasazení rovnátek. Úprava předkusu a srovnání zubů může trvat poměrně dlouho (více než rok), ale výsledkem budou Vaše vlastní srovnané zuby. Nejrychlejším způsobem je naopak nasazení keramických faset na Vaše zuby- získáte dokonalý úsměv okamžitě, a fasety vyrovnají nerovnosti ve skusu (více informací na http://www.cistezuby.cz/cerec.php). Nejhorším řešením je odstraněním křivých zubů a jejich náhrada můstkem, nebo v lepším případě implantáty – takové ošetření by Vám ale na seriosním pracovišti měli odmítnout provést.
Archiv
Dobrý den, chci se zeptat. Mám synovce a on má dva a půl roku a ještě nebyl u zubaře. Od kolika let, se maji čistit zuby a kdy poprvé by dítě mělo jít k zubaři? Synovci smrdi obcas trosku z pusinky, ale jeho otec tomu nepriklada nejakou dulezitost. Děkuji za odpověď.
Yvettka
MUDr. Václav Kopecký
Zuby se mají čistit od jejich prořezání, a na první prohlídku by dítě mělo jít nejpozději ve 2 letech. Pokud se dítěti v tomto věku zuby nečistí, už můžou být nenávratně napadeny kazem, a to může být příčinou zápachu z úst (ale stejně tak čepy na mandlích, záněty dásně patogenními infekcemi, obvykle cestou vášnivého líbání dítěte osobami, jejichž chrup není sanován). Pokud takové dítě jde k zubaři, až když ho zoubky bolí, je potřeba provést komplikované ošetření, nebo zub odstranit, získá tak trvalý strach a odpor k ošetření, a vzniká syndrom, který vždy začíná větou „Mám panický strach ze zubaře…“
Archiv
Mohl by jste mi prosím poradit s problemem. Bolel mě zub 4vlevo nahoře. P.doktorka mě nejprve vyčistila kanalek, pak se kus zubu ulomil vyplnila ho , ale porad mam bolet nad zubem u nosu. Tak se udeělala resekce - v lednu 2006. Od té doby se rana hoki, porad se mi dělá hnisavý váček nahoře nad zubem. Antibiotika nasazena nebyla, ale zub se porád hoji, čistí již od ledna 2006. Je postup správný ? Děkuji za odpověď.
Markvartova.Eva@seznam.cz
MUDr. Václav Kopecký
Pokud byl zub stále citlivý, obzvlášť v oblasti kořene, znamenalo to, že se nepodařilo z něj odstranit infekci, která se ze zubu šířila dále do kosti. Měl být opakován pokus o kvalitní endodontické ošetření (a zároveň jste měla být poučena, že toto ošetření může být i neúspěšné, a pak je potřeba zub extrahovat). Samotná resekce nic neřeší – jak obvykle říkám, ze špinavé trubky se udělá kratší špinavá trubka, ale infekce tudy proudí dál. Další ošetření zubu po resekci bude komplikované, protože schází konec kořenů (u horní 4 jsou obvykle 2 kořeny i kanálky!!!) Je možné provést pokus o poměrně komplikovanou reendodoncii, ale v případě přetrvávání potíží bude lépe zub odstranit a nahradit implantátem.
Archiv
Mohl byste mi doporucit specializované pracoviště zabývající se onemocněním ústní sliznice v Jihomoravském kraji__
Jitka
MUDr. Václav Kopecký
Osobně v Jihomoravském kraji žádné pracoviště neznám, ale určitě se můžete obrátit na stomatologické oddělení Fakultní nemocnice u Svaté Anny v Brně.
Archiv
Dobrý den pane doktore,mám na Vás dotaz. Naše dcerka má 2 roky a v 19. měsících se jí začali tvořit na předních zubech skvrny barvy hnědé a po dalších třech měsících jí odcházela sklovina.Zatím se jedná o přední zuby. Při dnešní návštěvě Nám zubní lékař zdělil,že se stím nedá nic dělat. Podle lékaře budou zasaženy časem i ostatní zoubky. Na otázku jestli i druhé zuby budou taktéž zasaženy odpověděl, že to není vyloučené!Nechceme se smířit stím, že Naše dcera bude mít druhé zuby špatné. Můžete Nám poradit a popřípadě na koho se obrátit. ( je možná návštěva u Vás v centru.)?
Láďa
MUDr. Václav Kopecký
Návštěva u nás je samozřejmě možná. Obvykle v trvalé péči ošetřujeme jen děti, jejichž rodiče k nám také docházejí, ale v případě specializované péče to není nutné. Pokud bude dítě spolupracovat, je takto postižené zuby možné ošetřovat opakovaně ozónem – rozpad skloviny se tím může zastavit. Bylo by vhodné začít s dcerou chodit pravidelně k dentální hygienistce (kromě ozónu i na lokální fluoridace, apod.), aby si zvykla, že návštěva zubaře je něco zcela normálního, a pokud jí nikdo neprozradí, že by se měla něčeho takového bát, sama na to určitě nepřijde. Bohužel nelze nijak ošetřovat stálé zuby, dokud nezačnou prořezávat, ale než k tomu dojde, měly by být mléčné zuby zcela sanovány. Pokud dítě při ošetření nespolupracuje (není klidné a neumožňuje přístup k zubům), nelze ozón na zuby aplikovat, a pak je v případě větší destrukce zubů lepší je odstranit, aby nepřišly do styku s prořezávajícími stálými zuby. Více informací najdete na http://www.cistezuby.cz/healozone.php
Archiv
dobrý den,moje zubní lékařka ode mě nedávno požadovala asi 200korun za to,že mi preventivně ukázala,jak pečovat o chrup a to s vhodnými pomůckami.pomůcky jsem si pak koupil zvlášť.instruktáž trvala asi přes půl hodiny.já sem i přes pochybnosti zaplatil,neboť jsem jí byl ujištěn,že toto pojišťovna nehradi,jsem pojistěncem VZP.má pravdu?druhý dotaz:už se mi stalo že jsem musel mojí zubní lékařku upozornit na kaz,jinak by ho přehlédla,přitom se mi zdál docela zřetelný.navíc mi vypadla plomba od ní nedávno zhotovená.mám se znepokojovat nebo se tyto věci mohou běžně stát?děkuji za odpověď
marek
MUDr. Václav Kopecký
Tak popořadě – hygienickou instruktáž pojišťovny opravdu nehradí, a navíc by ji měla provádět dentální hygienistka a ne zubní lékař. A navíc byste měl zaplatit mnohem více – pokud Vaše lékařka pracuje za 200 Kč ze více než půl hodiny práce, pak bere pravděpodobně mnohem méně než vyučený automechanik, ke kterému si dáváte spravovat auto, a z těchto peněz musí ještě uhradit náklady na provoz ordinace (ty se v české republice pohybují průměrně od 130.000 do 200.000,- Kč za měsíc). K dalším dotazům – aby lékařka přehlédla kaz, nebo aby vypadla nově zhotovená výplň, to by se opravdu stávat nemělo, ale když lékařka pracuje takřka zadarmo, nemůžete se divit, že kvalita práce tomu odpovídá.Aby vůbec zaplatila provoz ordinace, musí pravděpodobně několikanásobně zkracovat čas nutný na zhotovení výplní (na „průměrnou“ plombu je potřeba cca hodina času, aby byla opravdu kvalitní a neměla nijak omezenou životnost. Je to stejné, jako když si kupujete boty „Adidas“ ve vietnamské tržnici – ty také jenom vypadají jako značkové, a vzhledem k ceně jistě také nejsou šité po vrstvách z kvalitních materiálů, a stejně jako ty plomby vydrží v lepším případě jen pár měsíců. A přesto je stále hodně lidí, kteří si je kupují. Tak si musíte vybrat – buď budete zuby kupovat jako ve vietnamské tržnici, nebo vyrazíte do kamenného krámu a koupíte si značkové výrobky, které Vám dlouho vydrží – to Vás ale bude něco stát.
Archiv
Dobry den, jiz od detstvi trpim zvysenou kazivosti zubu, se zuby mam velky problem. Vzhledem k tomu, ze jsem v detstvi mela každý druhy tyden anginu a často byla lecena penicilinem, podepsalo se to na rostoucich druhych zubech. A to i na prednich. Mam svého zubare, ale jiz dlouho se odhodlavam zajit k jinemu, abych se konecne mohla zacit nekdy „smat“. Jenze – mam z toho velky strach – vycitky jineho zubare, ze zubu mam skutecne velke komplexy. Nyní je mi 30 let. Je vhodna navsteva vaseho ustavu? Dekuji za odpoved.
Lenka
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, pokud máte zájem o léčbu u nás, rádi se Vás ujmeme. Pokud se zuby opravdu chcete něco udělat, a Váš lékař se k ničemu nemá, pak Vám nezbude než jej změnit – veškeré komplexy jsou zcela zbytečné. A kdyby Vám kdokoliv cokoliv vyčítal, běžte zase dál – lékař je od toho, aby vám pomohl,a navíc Vy jste své zuby neopravovala. A pokud jde o ty přední zuby – lze na ně během jediné návštěvy zhotovit keramické fasety, a Váš úsměv pak bude zcela bez kazů – je to sice jedno z těch dražších řešení, ale výsledky určitě stojí zato. Více informací najdete na http://www.cistezuby.cz/cerec.php
Archiv
Měla, bych na vás jeden dotaz. Pravidelně chodím ke svému stomatologovi na preventní prohlídku. Je mi 31 let a za tu dobu nemám žádný kaz a ni po třech těhoteství, ale trápí mě zubní kámen, který se mi po odsranění za pár dní vytvoří. Chtěla bych se zeptat zda má na to vliv i to co jím a hlavné co piju. děkuji
Hanka
MUDr. Václav Kopecký
Tvorba zubního kamene je velmi individuální, původně to byl pravděpodobně mechanizmus, kterým se samy“opravovaly“ defekty v zubech. Zubní kámen je ale zkamenělinou měkkého zubního povlaku, který se na zubech vytvoří mnohem dříve. Musíte se proto naučit čistit tyto povlaky včas a takovým způsobem, než se z nich vytvoří zubní kámen. Navštivte dentální hygienistku, která Vás vše potřebné naučí. Jinak s největší pravděpodobností začnete o své zcela zdravé zuby brzy přicházet v důsledku paradentózy, která tento typ potíží provází.
Archiv
Pane doktore, prosím, k mému včerejšímu dotazu jsem zapomněla napsat, že u toho zoubku jak se hýbe, je celá dásnička červená.Mám obavy, aby se tam nevytvořil nějaký zánět. Ještě jednou mnohokrát děkuji.
Jitka
MUDr. Václav Kopecký
Nevím zda je to ještě aktuální, ale tím spíš by se měl zub odstranit.
Archiv
Pane doktore, prosím o radu. Mám chlapce 4,5 letého. Zoubky má krásné bílé, bez jediného kazu, pravidelně navštěvujeme dětského zubního lékaře, který ho vždy chválí, že si pečlivě zoubky čistí. Nevím, jak se to mohlo stát, asi při jednom kousnutí do vařené kukuřice se mu spodní jednička asi uvolnila, nyní se úplně hýbe. Minulý týden jsme navštívili dětského lékaře, který nám sdělil, že je ještě brzy, aby se mu hýbal pro druhý zoubek, že se mu usadí. Ale za týden od návštěvy lékaře se zoubek ještě více hýbe, úplně vyklá i při pohybu dítěte. Prosím o radu, zda máme znovu navštívit lékaře, aby mu zoubek vytrhl a myslíte, že se to mohlo stát tím chybným kousnutím, nebo je to už věkem, kdy začnou růst druhé zoubky. Děkuji velice pěkně za čas věnovaný mému dotazu.
Jitka
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, pokud se mléčný zub kývá, už se nezpevní, a je lépe jej odstranit, u jedničky to nebude mít žádné následky na prořezávání stálých zubů. Příčinou je nepochybně trauma způsobené onou kukuřicí, mléčný zub má velmi krátký resorbující se kořen a takový „úraz/ není nijak neobvyklý.
Archiv
Dobrý den,zuby si čístím každý den,pravidelně afůrt jsou takové nažloutlé atd...poradte jak dosáhnout toho aby byli co nejzdravější a pěkně býlí???????????
Denýsek
MUDr. Václav Kopecký
I nažloutlé zuby mohou být zcela zdravé, a pokud nejste spokojena s odstínem, nechte si je vybělit.
Archiv
Pane doktore.Mám takový zvláštní dotaz.V roce 1996 jsem měla velikou údajně virozu a vysoké teploty...asi tři dny mi byl svět totálně vzdálený.V tomto stavu mě začaly strašné bolesti v jedničkách v horní dásni..rodina mě vozila na ošetřováníi k zubnímu lékaři--kde byly postupně oba zuby otevřeny a pravidelně čištěny..došlo to až k resekci zubu.údajně resekce nebyla udělána dobře-dle RTG snímku ale nikomu se do opravy nechtělo.Od té doby mám stále zvýšené teploty-každý den..cítím divný lehký tlak v dásni nad jedničkami, vysávám krev z dásně, cítím nepříjemný zápach hnisu,špiním polštáře...je to deprimující.Asi v roce 2003 mi úplně resekovaný zub vypadl, byly mi nasazeny náhradní zuby..asi 5 i na vedlejší ubroušené.., aby se zaplnil prostor po této jedničce. Kámen mého problému je ten, že od té doby trpím teplotami, únavou, bolestmi svalů.Mám potvrzenou EB virozu s únavovým syndromem a také seronega.revmat.Jsem léčena Delagilem a různými léky proti bolesti.Krev mám teoreticky skvělou-dle výsledků ale fyzicky se cítím na vozík!!! Známá mi nasadila brouka do hlavy, že měla podobné potíže s bolestí svalů a pomohlo ji odstranění zánětlivého ložiska v zubu. Myslíte, že by to bylo možné i u mě?Klidně si nechám vytrhat celou horní část chrupu, jen vědět, že to pomůže.Zuby se mi strašně zkazily, dost jich mám vytrháno, tak bych se s tím umělým chrupem i vyrovnala.Ptala jsem se na to obvodní lékařky a ona řekla, že neví.Měla jsem pocit, že jsme dvě co neví......bolesti ve svalech jsou nesnesitelné.Nejsou vidět ale je to zoufalství. Nezlobte se a děkuji Vám předem za případnou odpověď a radu.Vím, že nejste věštec!!!Ale víc hlav víc ví! Děkuji.Ivona Kladno
ivona 47 let
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, nedokážu Vám odpovědět, zda je příčina Vašich potíží opravdu v zubech, ale pokud je kolem zubu trvalý zánět, je potřeba jej odstranit, i kdyby jste celkové potíže neměla.Zub po resekci nebo špatně ondodonticky ošetřený nemá za takového stavu v ústech co pohledávat, a bez ohledu na celkové potíže Vám bude lépe když se sporné zuby odstraní a třeba jen dočasně nahradí snímací protézou. Pokud pak dojde k odeznění i celkových příznaků, bude to jen k Vašemu prospěchu.
Archiv
Dobrý den,ma stomatolozka mi v mrtvem zubu hledala koren,aby ho vyplnila,ale nenasla.Rekla,ze to je normalni,ze se obcas objevi "falesna cesta" a pak koren nelze najit.Tak mi zub "zaplacla" plombou s tim, ze mi ho stejne za nejaky cas bude muset vytrhnout.Jsem trochu nastvana,protoze ji neverim.Myslim,ze kdyby se trochu snazila,koren najit musi.Samozrejme me ten zub (je to 6)stale trochu poboliva a ted se to zacina zhorsovat.Nechci prijit o dalsi zub.Poradte mi prosim,da se ma situace zachranit,nebo uz me opravdu ceka jen vytrzeni:-( Diky za odpoved.
marcela
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel, pravdu má Vaše lékařka –ošetření zubních kanálků je vůbec nejnáročnější ošetření, které se v zubní ordinaci provádí, a riziko neúspěchu je poměrně značné. Pokud se kanálek nepodaří najít a ošetřit, je jedinou alternativou extrakce (ne resekce, ta nic nevyřeší) Pokud chcete zub zachránit, zkuste požádat o ošetření u jiného lékaře – specialisty na endodoncii, případně o ošetření pod mikroskopem.
Archiv
Dobrý den pane doktore, pod čelistí na pravé straně se mi udělala boulička, která po zmáčknutí nebo naklonění hlavy bolí. Většinou sama po nějaké době (3-4 dny) zmizí. Byla jsem s tím u praktického lékaře, ale on mě poslal k zubaři. Je to vážné? Také mi natekla dáseň tam, kde už dva roky nemám zuby (7,8). A občas mi nateče "dáseň" mezi jedničkama nahoře tak, že nemůžu kousat do tvrdších jídel (chleba, jablko..), protože se mi odírá a bolí. Zuby mi u toho bolí jako bych je měla "naražené". Děkuji a pěkný den.
Simona
MUDr. Václav Kopecký
Překvapuje mne, že se ptáte, zda máte navštívit zubaře, když máte zcela evidentní ústní problémy. ANO, musíte ho navštívit. Potíže, které popisujete, jsou zánětlivého původu, mohou zasahovat do čelistních dutin, a po delší době by mohly být zdraví nebezpečné. Je potřeba udělat RTG snímek a celkové zubní vyšetření, a odstranit příčinu Vašich potíží.
Archiv
Dobrý den, už 4 roky se mi prořezávají "zuby moudrosti".Prořezávání je spojeno s ukrutnou bolestí, aftami a záněty, v některých případech doprovázených i horečkami.Chtěla jsem si nechat zuby vytrhnout, ale moje zubní doktorka mi to nedoporučovala, protože po vytrhnutí zubu by tam vznikl prázdný prostor, kde by mohly vznikalt záněty.Můžete mi prosím poradit, jak tuto situaci řešit? Za odpověď předem děkuji
Renata
MUDr. Václav Kopecký
Okamžitě změňte lékařku a nechte si zuby vytrhnout. Postup lékařky i její tvrzení jsou naprosto zcestné. Nebo Vám připadá vaše utrpení už 4 roky normální?
Archiv
dobrý den, mám už půl roku vytrženou 6 vlevo nahoře,krvácení dásní,léčeno dlouho, po návstěve stomatologa-parontologa - mám počkat, zda se dásna stáhnou nebo ne. Vedle zub 7 se údajně začíná odkrývat,dasno nepřiléhá k zubu. Dá se nějak pomoci, aby se dásno stáhlo k zubu a bylo možné dodělat implantát(můstek)?
dina
MUDr. Václav Kopecký
Navštivte především hygienistku, která Vás zbaví krvácení a zánětů během 14 dní. Ta Vám také poradí kvalitní lékaře, na které se obrátit pro další ošetření. Jinak bude dál čekat a nic se nezmění (nebo přijdete v horším případě o další zuby).
Archiv
Dobrý den, chtěla bych vědět jestli je vpořádku, že můj 9,5letý syn má prořezány teprve dva řezáky na horní a dva na dolní čelisti (první zuby měl bez kazu v dobrém uspořádání, jen jsme musíme vždy při prořezávání druhého zubu na vytržení prvního protože mu druhé zuby prořezávli za prvními k prořezání došlo asi v 6ti letech téměř naráz). Mojí dceři se již v 6 letech prořezávají i druhé řezáky jak na horní tak na dolní čelisti.
mirka
MUDr. Václav Kopecký
Prořezávání stálých zubů je velmi individuální, i když v tomto případě je to už značné zpoždění. Pokud se chcete podívat na normální průběh prořezávání zubů, najdete jej v animované hře na našich www stránkách (www.cistezuby.cz na hlavní straně odkaz Hrajte si s námi). Doporučuji Vám návštěvu dětského zubního lékaře nebo lépe ortodontisty, který podle RTG snímku zhodnotí průběh prořezávání a navrhne případné řešení (orto léčbu).
Archiv
Dobrý den, chodím pravidelně k zubaři 2x do roka a pokaždé mám min. 2 kazy. Zuby si čistím min. 2x denně a vždy po jidle požívám Orbit bez cukru. Je normální tak vysoká kazivost? Děkuji za odpověď
Růžička Pavel
MUDr. Václav Kopecký
Ne, to normální není, zřejmě bude potíž v tom, jakým způsobem a které prostory si v ústech čistíte.Tak jako zubaře byste měl 2x ročně navštívit i svou dentální hygienistku, která Vám zuby dočistí a zkontroluje, zda si je všude čistíte správně, a případně Vás naučí čistit problémové partie. Pak by měla zmizet i ta kazivost zubů.
Archiv
Bážený pane doktore, v poslední době mě trápili bolesti skoro celé levé strany obou čelistí. Myslela jsem, že třeba zlobí zub moudrosti, šla jsem k pí. zubařce a ona řekla, že mám zánět dásní a nevím, jestli si pamatuji přesně ten výraz "uzdičku?" Bohužel nebyla moc komunikativní, poradila akorád, jak si mám zuby správně čistit a dostala jsem univerzální seznam pro ústní hygienu. Kromě různých kartáčků tam byl i Paroex gel, který údajně pomáhá při zánětu dásní. Jen nevím, jestli tento přípravek stačí a není spíše preventivní a neměl by se zánět léčit ještě něčím jiným. Za týden odjíždím do Chorvatska a mám trochu strach, abych tam neměla problémy. Děkuji
Hanka
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, pokud Vás trápí intenzivní zánět dásní, najděte si dentální hygienistku, která Vám zuby vyčistí a naučí Vás, jak se o ně správně starat. Zánět vzniká ze špíny, který je na zubech a pod dásněmi, a ta nezmizí i když ji budete polévat Paroexem nebo čímkoliv jiným, ta se musí vyčistit. V prvé řadě si ale najděte lékaře, který s Vámi bude důstojně komunikovat, vysvětlí vám Váš problém, a pomůže Vám jej odstranit. Je pravděpodobné, že jak hygienistce, tak i lékaři budete muset zaplatit, ale myslím že se to vyplatí – péči „zadarmo“ jste myslím docela přesně popsala.
Archiv
Dobrý den, moje zubní lékařka tvrdla, že bílé plomby nejsou vhodné do "zadních" zubů. Teď mám nového zubaře (přestěhovali jsme se), tvrdí, že je to nesmysl, a tvrdí, že je nutné většinu amalgámových plomb vyměnit za bílé (6, 7), protože amalgám někde špatně dolíhá a navíc je popraskaný - je to možné? A je vhodné do zadních zubů dávat bílé plomby? Děkuji.
Bohdana Cahová
MUDr. Václav Kopecký
To je rozsáhlý dotaz, nevím zda se mi podaří jej stručně odpovědět. Prvotní je, co je to bílá plomba – pokud myslíte plombu zhotovenou z bílého plastu stomatologem v ústech, tak ta se opravdu v řadě indikací do zadních zubů nehodí. Já sám mám v ústech pouze amalgámy, nebo keramické výplně. Na Vaši otázku ale nejde jednoznačně odpovědět, každá zub i každý kaz je jiný, a podle povahy defektu, struktuře a rozsahu zachovalých zubních tkání, zatížení zubu ve skusu a řady dalších faktorů se volí výplň, který by byla v daném případě pro daný zub svými vlastnostmi nejvýhodnější. Bílé plomby jsou sice po zhotovení esteticky dokonalé, ale každý, kdo má bílou plombu déle než dva roky v ústech, se může podívat, jak vypadá po tak krátké době- většinou je žlutá, s poškozenými okraji, a často je pod ní spára a sekundární kaz. Takže i když je to výplň v předním úseku chrupu často nenahraditelná, na náhradu velkých defektů v postraních úsecích se většinou nehodí. Trvalou náhradou kovových výplní v postranním úseku chrupu jsou až keramické inlaye (plomby), které se do zubu vlepují a jsou skutečně trvalou a dlouhodobě plně estetickou náhradou poškozených zubních tkání. Vysoká estetika a dlouhodobá životnost je ale provázena vyšší cenou, jedna keramická výplň stojí cca 5 – 10.000,- Kč, zatímco plombu s amalgámu či kompozitu někde pořídíte již za desetinu této částky.
Archiv
Dobrý den! Mám velký strach už jen z toho, když mám zvednout telefon a zavolat své zubařce. Proto se zeptám nejdříve Vás. Před několika lety jsem měla zánět trojklanného nervu. Před několika týdny se mi opět objevil. Už jsem věděla, které léky mi na to tenkrát zabraly, takže jsem je hned začala užívat (Indometacin). Trojklanný nerv bolet přestal, ale od té doby (už asi tři týdny) přes den cítím takový tlak na spodní 6 jako při zánětu v zubu. Vyplachuji řepíkem, ústní vodou, ale přesto večer ten tlak zesílí a při skousnutí to bolí. Dnes jsem zkoušela poklepat na zub a je to jen trochu citlivé, nic strašného. Myslíte, že se mám obrátit na zubařku nebo je to ještě doznívání toho trojklanného nervu a mám vyčkat a dál užívat Indometacin? Moc děkuji za odpověď!
Jana
MUDr. Václav Kopecký
Dobrý den, určitě překonejte strach a své lékařce zavolejte. Příznaky, které popisujete, odpovídají spíš zánětu v čelistní kosti kolem zubu, jehož nerv odumřel. Užívané léky mohly sice bolestivé příznaky zánětu ztišit, ale zánět se jimi neodstraní, a neléčený zub by mohl naopak znovu bolesti trojklanného nervu vyvolat. Proto lékařku navštivte, i když se Vaše potíže zmírňují.
Archiv
Dobrý den, mám staršího přítele, který má na spodní čelisti(vně)občas bolestivou tvrdou bouli asi o velikosti půlky třešně. Odmítá jít k lékaři, protože jeho kamarád měl něco podobného, o půlku spodní čelisti přišel a vypadá hrozně. Bojí se, že je to rakovina. Co s tím? Děkuji za odpověď
Bára
MUDr. Václav Kopecký
V takovém případě je návštěva lékaře nezbytná, odkládání by mohlo stav ještě zhoršit. Pokud se boule objevuje a zase mizí, jde ale pravděpodobně o potíže zánětlivého původu, a Váš přítel se rakoviny bát nemusí. Vše ale odhalí až RTG vyšetření čelisti.
Archiv
Dobry den,po úrazu mám vyrařené 2 předný spodní zuby.Chci se zeptat jak dlouho se to hojí a kdy se můžou dát udělat nový.Děkuji
molnar
MUDr. Václav Kopecký
Záleží na plánovaném typu ošetření. Kostní rána se zcela zahojí cca za rok, ale pokud se ztracené zuby budou nahrazovat můstkem, lze začít cca ze 6 – 8 týdnů. V případě implantátů počítejte s obdobím přibližně dvakrát delším. Kosmeticky lze ale defekt řešit ihned pomocí dočasné snímací náhrady.
Archiv
Před necelými 14 dny mě byla v zánětu vytržena osmička dolní a zárověň mě byl dole stržen můstek (také v zánětu)a vyčistěna celá spodní dáseň naříznutím a odstraněním hnisu pomocí drenů.Zákrok byl velmi bolestivý.Po odstranění jsem dostala antibiotika a denně chodila na kontrolu.Teď je to již druhý týden a nepříjemná bodavá bolest až do uší a krku je stále intenzivní i v noci a žádné zlepšení nepociťuji.Analgetika zaberou jen na chvílku a pak se bolest opět objeví. Jak dlouho je možné,aby to tak dlouho velmi bolelo a jaké mě doporučujete léky proti bolesti.Děkuji
Tereza
MUDr. Václav Kopecký
Hojení rozsáhlého kolemčelistního zánětu může přesahovat dobu dvou týdnů, ale pokud potíže neustupují, je potřeba změnit antibiotickou léčbu. Stejně tak je potřeba vyzkoušet více druhů analgetik z různých skupin. Já mám dobré zkušenosti s léky ze skupiny nesteroidních antirevmatik, např. nimesulid (léky Aulin, Coxtral) nebo tramadol (lék Tramal).
Archiv
Od tří let jsem měla náhradu horních zubů.V 11letech vytržení všech pětek/male patro/.Na ošetření chodím každé 3 měsíce.drolí se mi a vždy tak tři kazy.přední už mám mrtvé.Nyní vytrhli všechny osmičky.Jak mi lze pomoci??
Katka /23 let/
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel jsou Vaše informace příliš kusé na odhalené příčiny. Pokud máte vývojovou vadu zubů, je potřeba je chránit korunkami(v tomto případě by část mohla uhradit pojišťovna). Jinak je potřeba excelentní hygiena a trvalá péče dentální hygienistky.
Archiv
Krásný den, před pár dny mi trochu otekla tvář a malý otok mám i na horní straně prořezávajícícho se zubu moudrosti.Trochu to bolí.Pracuji v klimatizované kanceláři a mám tu průvan.JE možné, že je to jen nachlazení?Děkuji
Kateřina
MUDr. Václav Kopecký
Bohužel, jenom tím průvanem to nebude. Pokud Vám prořezává zub, mohl se díky klimatizaci a průvanu zánět aktivizovat (přejít z chronické do aktivní fáze). Vřele doporučuji navštívit stomatologa a nejlépe problematický zub odstranit.
Archiv
Dobry den. Mam problem s odhalovanim krcku u sponich zubu. Postupuje to uz nekolik let, pri kazde navsteve jsem se ptala me zubarky, jakym zpusobem to resit, ale ona mi rikala, ze se s tim neda nic delat.. Prislo mi, ze jenom ceka, az se mi na odhalenych krccich udela kaz, k cemuz ted doslo a byla jsem na vrtani 5-ti zubu.. Tim to je pro mou doktorku vyresene, a pro me konecne vlastne taky.. Ale na nekolika zubech se mi jeste kaz neudelal, ale krcky uz odhalene jsou.. A uz nechci cekat, az se budou muset vrtat i ty a chtela bych se proto zeptat, jakym zpusobem se da zabranit utvoreni kazu a vyresit odhalene krcku? Dekuju moc za odpoved, E.
Evik, 23 let
MUDr. Václav Kopecký
Krčky se mohou odhalovat nebo kazit, pouze když nejsou dobře vyčištěné, nebo jsou na nich nánosy zubního kamene. Proto musíte navštívit nejdříve dentální hygienistku, a nechat si zuby dobře vyčistit, a zároveň nacvičit takovou techniku čištění Vašich zubů, aby k dalšímu usazování povlaků a kamene nedocházelo. Pokud jsou krčky již obnažené, a přejete si to z estetických či funkčních důvodů řešit, musíte navštívit paradentologa, ale ošetření obvykle spočívá ve specializované operaci dásní (těch je mnoho druhů – transplantace kosti či vaziva, přidání umělé kosti nebo zárodečných buněk, lalokové posuny měkkých tkání a podobně).
Archiv
dobry den, zhruba před půl rokem mi dělala má zubní lékařka keramický můstek vpravo nahoře. Nedávno jsem si všiml, že ze zadní strany na dvojce začal prosvítat část stěny válečku, který nahradil můj chybějící zub.Chci se zeptat, mám nárok na reklamaci? když vina není na mé straně.zuby stály 12 tis. 2.otázka jaká je záruční doba na můstek...děkuji
radek
MUDr. Václav Kopecký
Záruční doba na protetické práce je 6 měsíců, protože se jedná o individuální výrobu. Bohužel, u protetických prací navíc chybu obvykle provede technik, který můstek vyrábí, a ne lékař, který jej pouze pacientovi nasazuje. Na reklamaci ale samozřejmě právo máte, i když je většinou obtížné prokazovat jak k chybě došlo a kdo ji způsobil. Můžete se jít na reklamační podmínky zeptat svého lékaře, ale v případě sporu uspějete pouze s posudkem od soudního znalce v oboru stomatologie.





mobilní verze