Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Archiv
Dobrý den, jaké jsou kontraindikace pro prodělaných dvou retrobulbálních neuritid?Děkuji za odpověď
Eva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
nevím jak to myslíte - kontraindikace k čemu?
Archiv
Dobrý den pane doktore, mám 11 letou dceru, má zjištěnu krátkozrakost od cca 7 let, údajně jde o růst.vadu, nyní má 6 dioptr., navrhují nám skleroplastiku, jaký je Váš názor, na internetu jsem četla, že ve světě se od této metody ustupuje, neprokazatelné výsledky, nám bylo řečeno v DFN v Brně,že jednoznačně tuto operaci ano, protože bude ještě hodně růst a mohlo by dojít i k vážnější poruše např.na sítnici oka....Děkuji
Michaela
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já osobně moc ne efekt skleroplastiky nevěřím
Archiv
Dobrý den, jsem krátkozraký a mám 9 a 9,5 D. Byl jsem na předoperačním vyšetření, kde lékař shledal, že mohu podstoupit operaci laserem. Je v mém případě vhodná metoda LASEK (klinika provádí pouze PRK a LASEK)?
Petr
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ani jedna z uvedených metod není pro takový počet dioptrií vhodná. Vhodný je LASIK nebo fakická čočka
Archiv
Mám 40 let před 5 lety jsem byla na operaci se šedým zákalem.Dva roky po operaci jsem s tím samým okem musela znova na laserovou operaci.Mám na operovaném oku přes 4 dioptrie na blizko a na druhém oku mám 1 diop.na dálku.Dělá mi to probémy.Paní doktorka tvrdí,že už to nebude nikdy ono,protože čočka je umělá.Nedá se s tím opravdu nic dělat?Děkuji za odpověd.A už se mi dělá i v druhém oku šedý zákal.
EVA
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Dá - stzav je možno doladit laserovým zákrokem excimerovým laserem nebo doladit další nitrooční čočkou
Archiv
Od dětství šilhám, nyní je mi 20 let a diagnostikovali mi střídavý divergentní strabismus více vlevo, mám docela velkou úchylku. Zajímalo by mě, kolik stojí taková operace, zda je hrazena zdravotní pojišťovnou. Tato vada mě opravdu dost trápí. Děkuji za odpověď.
Monika
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Operace šilhání jsou hrazeny zdravotními pojištovnami
Archiv
Dobrý den, rába bych znala Váš názor, je mi 24 let, trpím krátkozrakostí a nosím brýle, nyní mám 3D na každém oku, ráda bych si nechala vadu odstranit nějakou s laserových metod, prosím o radu, která metoda by byla pro mě nejlepší a jaká je šance, že se po nějakém čase vidění opět nezhorší. Vzhledem k tomu, že bydlím blízko Brna uvažuji o laserovém očním centru Meral neznám však nikoho, kdo by měl s tímto centrem nějakou zkušenost proto prosím o Váš názor. Děkuji za radu.
Romana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Rád bych vám poradil ale nidky jsem neviděl žádného pacienta operovaného v tomto centru - pokud se nemýlím tak dělají jen PRK a nedělají LASIK
Archiv
Dobrý den,v jednom časopise jsem se dočetla ,že roztok na kontaktní čočky RENU může být při častém použití nebezpečný a hrozí poškození rohovky a oslepnutí.Také psali ,že ho stahují z prodeje. Dcera nosí kontaktní čočky a požívá právě tento roztok.Prosím o váš názor na tento roztok.Předem děkuji s pozdravem Kamila Dvořáčková(moje adresa je dvorackova@vakna.cz)
Kamila Dvořáčková
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vaše informace je správná, firma BaL jej celosvětově stahuej z prodeje. Bohužel u nás se o tom příliš nemluví
Archiv
Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor ohledně nošení slunečních brýlí u malých dětí. Měli by malé děti nosit v našich zeměpisných šířkách sluneční brýle? Nebo stačí kšiltovka a klobouček? Slyšela jsem o možnosti vypěstovat šeroslepost? Děkuji.
Anna
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já myslím, že sluneční brýle jsou u nás zbytečné - tisíce let malé děti skluneční brýle nenosili a pokud vím houffně neslepli
Archiv
Dobrý den,prosím Vás,jaké je riziko u operace šedého zákalu,když jsem v minulolosti postoupil keratoplastiku? Děkuji za odpověď.
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záýleží na stavu endotelu transplantované rohovky - to lze posoudit endotelovým mikroskopem. V principu ale platí, že pokud na operované oko vidíte a operaci bude provádět zručný operatér tak riziko není o moc větší než u jakéhokoli jiného pacienta
Archiv
Dobrý den..mam dotaz za jakou dobu zmizi praskla zilka na oku??a cim se to da vylecit..dekuju..
Dita
Oko, laser - (c) profimedia.cz
jeden až 3 týdny - ničím se to nedá urychlit
Archiv
Dobrý den, jsem objednaná k Vám do Lexumu na operaci Lasik a ráda bych se zeptala, kdy po operaci se mohu začít v klidu líčit a zda mám používat nějakou speciální kosmetiku (krémy, pleťovou vodu, odličovací mléko...). Při odličování člověk přeci jenom trochu oko mne. Děkuji předem za odpověď.
Betyna
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tak 3 až 4 dny doporučuju nelíčit řasy a tak dva dny nelíčit víčka
Archiv
Dobrz den, som tehotna s dvojcatz v 33tt a mam dioptrie 5,15 + na oboch ociach. Popravde uy som ray rodila a porod bol normalny. Mam doporucenu komtrolu ocneho ale popravde chcem rodit normalne, vsetko tomu nasvedcuje ze by to nemal byt problem (poloha miminiek) ake je riziko ohladbe mojho zraku? Vopred dakujem.
Zuzana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Riziko stran očí není žádné, ničeho se nebojte
Archiv
Dobrýden liž od narození mám oční vadu zvanou tupozrakost levého oka a je mi 44 let .Rád bych se Vás zeptal zda již existuje v dnešni době chirurgická metoda pro odstranění této vady. Dekuji Jan Novák
JanNovák
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozrakost se nedá operací odstranit
Archiv
Je mi 58let a nosím brýle 4,5D je možná operace lasserem abych se brýlí alespoň částwčně zbavila.Děkuji za odpověď.
Jarka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano je - neměl by to být problém
Archiv
Dobrý den, p. doktore. Před cca 5 měsíci jsem podstoupila na Vaší klinice operaci krátkozrakosti - Lasik, 10,5 a 8,5 dioptrií. Dva měsíce po operaci jsem otěhotněla a nyní proto řeším problém, co s porodem. Vzhledem k tomu, že mě podle výše dioptrií byla rohovka ztenčena asi dost hraničně, bojím se teď zda by nemohlo nastat to, co se kdysi říkalo - že při klasickém porodu a vyšších dioptriích by mohlo dojít k odchlípení sítnice. Takže nevím, jestli žádat císaře, nebo jak postupovat. Někde jsem zase četla, že v takových případech je třeba alespoň před porodem navštívit obvodního očaře ke změření nitroočního tlaku. Nejsem si jistá, jestli bude jakýkoliv obvodní očař schopen posoudit možný vliv předchozího Lasiku na porod. Nebo to nějak změřit. Jak bych se měla zařídit? Děkuji
Lenka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Není žádný důvod vést porod jiným než přírodním způsobem. Ničeho se nebojte vaše oči nejsou operací v ohrožení
Archiv
Je mi 40let a mám diagnozu očí s názvem myopia modica. Lze operací laserem snížit počet dioptrií. Nyní mám -5,5. Děkuji.
Soňa
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Mělo by to jít bez problémů
Archiv
Dobry den pane doktore, je mi 25 let a od ocni lekarky jsem se dozvedela, ze me prerusta rohovka pres duhovku v obou ocich. Protoze se to rychle zhorsovalo a byla velka pravdepodobnost, ze utvar zasahne centrum videni, byla jsem poslana na operaci. Bohuzel se pry tento stav casto po operaci vraci. Chtela jsem se Vas zeptat, zda existuje nejaka jina moznost lecby? Z ceho a proc tato vada vznika a da se ji nejak predchazet? Predem Vam dekuji za odpoved!
Martina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Asi máte na mysli tzv pterygium - přesrůstání spojivky na rohovku. Nemoc se skutečně ráda vrací a jiná léčba než chirurgická není. Proč to vzniká není známo
Archiv
Dobrý den pane doktore. Za sedm měsíců mi bude 18 let.Rok se mi nezhoršily dioptrie.Mám 2 a 2,5 dioptrií. Mohl bych myslíte v 18 letech podstoupit refrakční operaci na vaší klinice ? Děkuji.
Ondřej
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano můžete, neměl by to být problém
Archiv
Dobrý den, mám dotaz ohledně oparu a následného zánětu rohovky. Syn (28 let) prodělal v prosinci 2005 opar s oboustranným zánětem rohovky. Během 9 měsíců letošního roku má tento opar se zánětem rohovky již POČTVRTÉ. Prosím o radu, kam se obrátit o léčení a zda lze se tohoto oparu zbavit. Nemůže jej vyvolávat nějaký alergen? Děkuji za odpověď.
Lad. Pižlová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Zbavit syna oparu navěky je nemožné. Virus je neustále přítomen v těle a imunitní systém s ním neustále bojuje. Občas ten boj prohraje (většinou při oslabení těla - nemocí, ůnavou) a propukne onemocnění. Důležité je tychlke vyhledat očního lékaře - můžete se obráti na Rohovkovou a imunologickou ambulanci Oční kliniky VFN v Praze tel 224 962 345
Archiv
Dobrý den, je mi 33 let, od 15 let pozoruji o očích zákalky ve sklivci, které jsem téměř nevmínala. Poslední dobou jich přibylo a navíc se začaly objevovat blýskavé čárky patrné hlavně při pohledu na světlou plochu. Jsem objednána za 3 týdny k lékaři, avšak prosím Vás alespoň o náznak, o co by se mohlo jednat. Děkuji.
Silvie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bud je to normální věc - řada lidí to tak má nebo to může být příznak chronického nitroočního zánětu - lékař by to měl pozdan
Archiv
Dobrý den, každý půlrok navštěvuji očního lékaře..chtěla jsem se zeptat, zda by při kontrole očního pozadí mohl být odhalen oční nádor nebo nějaký jiný nádor v hlavě? Omlouvám se za tuto otázku a mockrát děkuji za odpověď.
Aneta
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Oční nádor pokud je větší by měl být odhalen, nádor v hlavě odhalen být nemusí protože se na očním pozdadí nemusí nijak projevovat. Pouze pokročilé nádory moźku, které zvyšují tlak uvnitř lebky se projevují otokem očního nervu
Archiv
Vážený pane doktore, chtěl bych se zeptat v jakém čase po operaci Lasik se provádí reoperace v případě že při první operaci se nedocílilo předpokládaného výsledku a rozdíl je 0.5 nebo 1 dioptrie oproti plánovanému výsledku? Má reoperace nějaké větší rizika než první operace a mají lékaři u nás s těmito zákroky zkušenosti a jestliže ano jaké jsou tedy výsledky těchto reoperací?
Jan
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je vhodné počkat minimálně jeden měsís u vyšších vad bych doporučoval raději 3 měsíce. reoperace má spíše menší rizika protože rohovková lamela je již hotová z předchozího zákroku. Reoperace se provádějí běžděn u cc 3% pacdientů - zejména u pacientů s původně vyššími plusovými vadami a u vyšší krtkozraksot. Výsledky jsou vynikající- pokud vám zbytková vada vadí tak to určitě stojí za to
Archiv
Dobrý den pane Doktore, zvažuji laserovou operací očí na odstranění diotrií, jaká jsou rizika při těchto operací aspon v %? Dáva se před samotným zákrokem něco (práše,..) na zklidnění? Děkuji za odpoved
René
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Dává se malá dívka diazepamu, rizika jsou jako u každé operace ale jsou velmi malá - proto si dovolujeme dělat operace obou očí najednou. Podrobné informace o rizicích najdete na www.lexum.cz
Archiv
Protože se mi nezobrazilo potvrzení o správném odeslání dotazu, odesílám jej ještě jednou. Pokud Vám přišel 2x, omlouvám se. Dana Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu. Náš sedmiletý syn si stěžoval na to, že vidí černé skvrny a oční lékařka nám po vyšetření sdělila diagnózu RETINOPATIA PIGMENTOSA v pokročilém stádiu. Současně nám řekla, že vada je genetická a že se s tím nedá nic dělat. Medicína prý tuto vadu neumí léčit, operovat, ani zastavit a naopak prý musíme počítat se zhoršováním stavu. Prosím o Váš názor. Je situace opravdu neřešitelná? S díky za Váš čas Dana
Dana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Bohužel retinitis pigmentosa je skutečně nemoc na kterou jsme krátcí. Určitou utěchou je , že nehrozí slepota jen postupné zužování zorného pole. Většina lidí se s tím naučí žít
Archiv
Dobrý den,ještě jedna otázka, se známým vedene debatu zda se laserové operace očí mohou dělat i ženám,které nemají děti.Známy trvdí,že lékaři neradi zákroky dělají, z důvodu pozdějšího porodu a tlaku v očích. Kdo má pravdu?Děti já nemám a ani zatím neplánuji,ale operaci chcí právě ještě před pořízením děti. Děkuji za zprávu.
René
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Operace očí porod nijak nekomplikují ani nepředstavují nejaké riziko pro oči v průlběhu porodu - ničeho se nebojte , to jsou jen nepodložené pověry. Naprostá většina laserových operací (odhaduji tak 80%) se provádí ženám a dívkám, které ještě nemají děti
Archiv
Vazeny pan doktor, mam 27 rokov a na kazdom oku mam v sucasnosti -5,75 dioptrie. Uvazovala som o laserovej operacii, problem je vsak tom, ze zrak sa mi stale zhorsuje. Nosim uz asi 5 rok kontaktne sosovky a za ten cas sa mi zrak zhorsil asi o dioptriu. Myslite si, ze je pre mna vhodna operacia oci, alebo mam este nejaky cas pockat, kym sa vada ustali (ak k tomu vobec niekedy dojde). Pripadne nie je lepsie odlozit operaciu az po narodeni dietata? Ak je vobec pre mna nejaky typ operacie vhodny, aka je cena za operaciu? Dakujem za odpoved a zelam uspechy v praci.
Iva
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Já mít skoro 6 dioptrií tak bych nečekal. Čekat můžete do smrti. Nikdo neví kdy se vaše vada zastaví. Odstranit 6 dioptrií by neměl být problém, cena je cca 40 až 50000 korun za obě oči dohromoady podle typu zákroku
Archiv
Dobrý den, nechala jsem si zhotovit nové brýle na čtení. Vše nač se dívám, mám jakoby prohnuté. U žádných předchozích se mi to nestalo. Myslím si, že to není v pořádku. Děkuji za odpověď
Alena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Brýle jsou asi silnější než předchozí - sklo v periferii vytváří soudkpovité zkreslení, které vnímáte, pokud si na to během tádne nezvykente nechte si udělat brýle se skly o menším průměru
Archiv
prosim o radu - pred cca 2 lety jsem si vsimla mirneho vlneni videneho obrazu na periferii meho zorneho pole - ted uz se muj videny obraz pohybuje kompletne cely, tj. vlneni se rozsirilo i smerem do centra videni - videny obraz se mi ted trvale vlni /pohybuje /vibruje atd. (i kdyz jsem v klidu, nemuzu uz temer ani cist, jak mi obraz ujizdi - taky mam obcas pocit, ze na me "padaji steny", ze "ujizdi" podlaha, schody apod...) - nemam vsak nystagmus ani rozmazane videni; mam jeste mnoho dalsich potizi - susp. RS, ale RS se na vysetrenich neprokazala (MRI, EP) - mam "jen" nalez z lumb. punkce: v mozkomisnim moku 6 pasu shodnych se serem; moji lekari temer vsichni shodne rikaji, ze "vlneni" obrazu je "velmi zvlastni symptom" .. je to skutecne tak neobvykla vec? setkal jste se s tim Vy nekdy? pokud ano, prosim, co muze takova porucha znamenat?? velmi dekuji za jakoukoli odpoved alena
alena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Mohlo by se jednat o odchlípenou sítnici , o zánětlivý výpotek pod sítnici nebo o takzvanou retinoschisu - každopádně navštivte kvalifikovaného očního lékaře a upozornete jej na obtíže
Archiv
nezapomenu vám dát jak to dopadlo ps:už se na tom pracuje perriss@seznam.cz pa brouku a dík a ty bys mě to nechtěl udělat????to je jen otázka stačí zodpovědět pa
panna
Oko, laser - (c) profimedia.cz
V rámci dobročinosti bych se toho jistě ujmul ale nemůžu - mohl bych být stíhán lékařskou komorou pro zneužití vztahu lékař- pacient. Myslím, že nebudte mít problém s tím nějakého dobrovolníka najít (i když vaše foto jsem neviděl :-))
Archiv
Dobrý den, už týden mám "tik v oku", přesně řečeno v koutku. Nějak jsem se nad tím nepozastavoval, ale opakuje se několikrát denně už asi týden. Chtěl bych vědět čím to může být způsobené? Děkuji za odpověď.
Jarda
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Většinou to nemá s okem nic společného - bvývá to projev určitého "přetažení". Zvolněte tempo, více spěte, méně pracujte a užívejte radosí života
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat,zda je vhodné nosit jen kontaktní čočky.Již 6 let,denně, nosím jen kontaktní čočky, jsem krátkozraká(3,75 a 2,75 dioptrie).Mohou čočky způsobit nějaké závažné oční problémy?Poslední dobou se mi často stává, že vidím jakoby zamlženě. Děkuji za odpověď.
Renata H.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Čočoky mohou způsobit 3 skupiny problémů - vrůstání cév do oční rohovky z chronickéhé nedostatku kyslíku, pokles počtu endotelových buněk rohovky, nejzávažnější komplikací jsou infekční komplikace - hlavně acantamoebová keratitida, která může vést až ke slepotě oka - velmi důležité je čočky vyndat z oka při sebemenších problémech a ůzkostlivě dodržovat předpisy souvisejícíc s čištění. Pokud vidíte s čočkami zamplženě doporučuji je nenosit
Archiv
Dobrý denpane doktore, chtěl bych se zeptat jak dlouho se u nás provádí operace monovision lasik. Není namáhán více mozek popřípadě nehrození jiné nebezpečí mozku,nebo bolesti hlavy, protože jedno oko je zaostřené na dálku a druhé na blízko? Dále bych se rád zeptal, za jak dlouhou po operaci lasik může člověk sportovat ( sport, kde hrozí , že dostane míčem, nebo kde je kontakt s protihráčem pořípadě cvičení v posilovně )a kdy se může pohybovat v prašném nebo zakouřeném prostředí,nebo zda se lidé, kteří měli lasik nemohou tyto činnosti provádět.Děkuje za odpovědi.
Petr
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Monovision není nic nového - při operaci šedého zákalu a pomocí kontaktních čoček se používá již 20 let , s lasery už 15 let. Většinou se používá tzv mikromonovision kdy rozdíl mezo pčíma je 0,75 dioptrií a to není problém snést. Kontaktní sproty je dobré omezit na dobu cca 3 tádnů, prašné a zakouření prostředí by nemělo vadit po týdnu
Archiv
Dobrý den pane doktore, jenom se chci ještě zeptat,co by mohlo způsobit toto:Neustálá bolest hlavy prodtupující do očí,těžkopádnost pohybů očí,oči neustále rozostřují obraz, jako bych šilhal,problémy se zaostřováním do blízka i do dálky,pocit ztráty hloubkového vidění,neustálá ochablost očí, jakoby se oči dívaly jiným směrem, než chci ,neustálý tlak a pnutí v očích,závrať NEUSTÁLÝ NEKLID OČÍ,celková ztráta pohodlí v oblasti očí a hlavy. Na magnetické rezonanci se nic neprokázalo , je možné, že to celé způsobuje nějaká vada čočky, třeba ztráta schopnosti akomodace čočky, či nějaké požkození čočky, když se mi těžko zaostřuje do blízka a do dálky.Neustále vidím rozmazaně. Brýle mám předepsané správně. Když si totiž nasadím o kousek silnější,tak vidím vše zmenšeně.Měl bych se zmínit že vidím též roztříštěně, především pouliční lampy.Vše je provázeno nepříjemnou bolestí hlavy a pnutím v oblasti očí a hlavy. Na magnetické rezonanci dopadlo prý vše dobře, tedy již nevím co mám dělat. Děkuji .
Pavel
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Je to moc obtíží najednou pro to aby to mělo jednu příčinu. Pokud je neurologické vyšetření normáljní, oční vyšetření normální, magnetická rezonance normální tak paky bych doporočoval psychiatra - prosím nezlobte se, nechci tím říci že máte duševní poruchu - chci jen říci že určitý stav mozku se může projevit prochou koordinace jemných funkcí souvisejících se zrakem a je prostě nutné pátraat i po příčinách které jsou v kompetenci psychiatrů
Archiv
Dobrý den ,Vážený Pane doktore,špatné oční pozadí má vliv i na jiné nemoci,jestli ano na jaké.Moc děkuji,pěkný den
Magda
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ono je to spíš obráceně jíné nemoci - cukrovka, vysoká tlak mohou způsobovat změnya na očním pozadí a ovlivnit vidění. Obrácený vztah není
Archiv
Milý pane doktore,přes půl roku me svedí kůže kolem spodních víček-i když se nenamaluji.Jsou vidět jakoby malé hrbolky.Kožní lékařka mi doporučila "zbroušení laserem".Co to obnáší?Děkuji za odpověď.
Anna Řepková
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Přes to nejsem odborník - to je v kompetenci kožních lékařů, nevím o tom nic
Archiv
Dobrý den, před pěti lety jsem byla na zákroku Lasik u MUDr.Stodůlky ve Zlíně. Od té doby mám zákal na rohovce pravého oka,nevidím na něj dobře a celkem mě pooperační informace neuspokojily.Je pravda,jak říkal pan Stodůlka,že se zákal "rozplyne?" Už čekám nějak dlouho..... Díky za odpověď.
Miroslava Salajková
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Jste si jistá, že se jednalo o LASIK - nebylo to spíše PRK nebo LASEK. Po LASIKU zákaly nebývají. Nicméně pokud je rohovka zakalená již pět let nečekal bych, že dojde ke spontánímu zlepšení - asi bude nutné s tím něco podniknout
Archiv
Milý pane doktore, kromě laserové operace prý existuje ještě jeden typ zákroku, snad voperování malinkaté čočky přímo do oka po jeho předchozím rozříznutí. Popisuji to velmi neodborně, ale něco podobného jsem kdysi četl. Mám 7,5 dpt na každém oku + 0,5 a 2,0 cylindr. Prosím Vás, jaký eventuelní chirurgický zákrok byste doporučoval Vy (tedy v mém případě)? Jeden lékař mi před časem říkal (již je to dávno, třebas se od té doby situace změnila), že laserový zákrok může odstranit max. okolo 5 dioptrií. Velice Vám děkuji za odpověď a přejí příjemný den.
Honza
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vaše vada na 99% půjde ostranti laserem (předpokládám, že máte minusové dioptrie - pokud máte plusové tak je to na laser příliš mnoho) - ale stejně tak lze použít tzv fakickou čočku (ta je možná i u plusových dioptrií) o které hovoříte (nitrooční kontaktní čočka - neboli ICL). ICL je dražší nezž LASIK ale má zase určité výhody. ICL čočky běžně implantujeme
Archiv
Dobry den pane doktore, od narozeni mam sedy zakal. Zvazoval jsem operaci, ale lekarka mi sdelila, ze pokud je sedy zakal vrozeny, tak se s tim uz nic delat neda?Ze oko sice muze byt vycisteno, ale korektne videt na to oko uz neni mozne?Dekuji za odpoved.
Michal
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Záleží na stupni šedého zákalu a na míře tupozrakosti, kterou zákal v dětství vyvolal. Je obtížné posoudit výsledný efekt - nicméně nevidím důvod to nezkusit. Rizika zákroku jsou relativně malá a naprostá většina pacientů jako vy nějaký byt malý pozitivní efekt pocítí
Archiv
Dobry den,ma babicka (nar.1918) byla cca pred 3 roky na operaci sedeho zakalu (MUDr.Glezgova).Operace se zdarila,ale zakal se nyni vratil.Jeji ocni lekar ji rekl,ze nyni jiz operovat nelze (pokud vim,posupuje se laserovym zakrokem),nevim vsak z jakeho duvodu,nebot babicka je i pres svuj vek v dobrem zdravotnim stavu a predevsim rada cte,coz ted nemuze.Je tedy nejaka vekova hranice pro takove zakroky nebo jiny duvod,proc by se zakal nedal podruhe odstanit? Dekuji za odpoved,Smidova.
Smidova
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud se jedná o tzv. druhotný šedý zákal - není problém jej odstranit - jedná se o ambulantní proceduru trvající cca 3 minuty a nijak pacienta nezatěžuje - zákrok se jmenuje NdYAG Kapsulotomie
Archiv
Dobrý den, chtěl by se zeptat zda provedení operace lasik může být příčinou vzniku sklivcových zákalků. Je možné zákalky odstranit jinak než operací např. kapky které by je rozpouštěli nebo jaký je předpoklad že se vyvine lék, který by rozpouštěl tyto zákalky. Děkuji.
Luboš
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Lasik nemůže zákalky sklivce vyvolat. Neznám lék, který by tyto zákalky(pokud nejsou projevem zánětlivého chronického oněmocnění) dokázal odstranit.
Archiv
Dobrý den, už asi 5 měsíců mám na levém oku dole skvrnu, před 3 měsíci se mi objevila další na stejném oku nahoře, která je menší. Byla jsem s tím u očního lékaře, vyšetřil mě, nic nezjistil. Skvrny nejsou viditelné, vnímám je jen já. Jsou rotující, pokud jsem např. zadýchaná, rotují rychleji, pokud náhle přejdu ze světla do tmy, jsou výraznější. Snaším se to nevnímat, nemyslet na to, docela se mi to daří, ale když přijdu ze světla do tmy, tak to nejde nevnímat, docela mě to vadí, nevím co s tím. Díky za radu.
Katka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud se jedná o ojedinělé skvrnky tak nezbývá než se s tím smířit. Jsou to drobné zákalky zadní plochy sklivce , které se objevují prakticky u každého někdy po 35. roce věku. Pokud by jich přibývalo a skutečně vadily ve vidění je vhodnější vyhledat očního lékaře. Mohjlo by se jednat o projevy chronického nitroočního zánětu
Archiv
Dobry den, manzel si vcera pri nesetrne praci poranil oko- poskraba. Byl u lekare a dostal kapky a mast a pry se oko zahoji a bude opet v poradku. Me by zajimalo, jak dlouho takove hojeni trva. Vim, ze mate ode mne malo informaci, ale i tak Vam dekuji za odpoved.
Kamila
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Povrchové poranění oka se zpravidla hojí jeden až 3 dny - podle velikosti poškozené plochy. To platí por povrchová poranění- pokud je rána hlubší a nebo pokud je hojení komplikované infekcí může se jednat o týdny i měsíce
Archiv
Dobrý den pane doktore, léčím se na glaukom, ale ten mne tak netrápí. Vidím vcelku dobře jen v jednom - přímém- směru, podívám - li se vpravo či vlevo resp. pohnu-li očima jen o kousek, vidím rozmazaně a dvojitě, při zatáčení taktéž a mám problém někdy najít ten správný úhel, abych viděl normálně, takže občas do něčeho narazím, protože nevím,který ten sloup je ten pravý... v poslední době se už občas zdvojuje a rozmazává obraz i v přímém směru .. moje lékařka mi řekla, že se jí to jako oční lékařky netýká, že se mi asi nespojují obrazy a ať si to řeším jinde a jinak .. protože se tento stav spíše horší a je nepříjemný (musím se dívat jen jedním okem a druhé mít zavřené abych viděl normálně, hlavně když přecházím ulici) .. hledám tedy pomoc kde se dá. Děkuji za odpověď
Daniel Oriabinec
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Rád bych vám pomohl ale bez vyšetření nelze určit příčinu vašich obtíží. Obratte se na jinou oční lékařku než u které jste byl - víc vám takto na dálku nejsem schopen poradit
Archiv
Dobry den pane doktore,minuly rok jsem chtela jit na operaci Lasik,vsechna vysetreni jsem mela v poradku az pri kontrole ocniho tlaku jsem omdlela.Bylo mi doporuceno nejit na odstraneni kratkozrakosti.Mam -4D,vadi mi bryle i kontaktni cocky pri sportu a plavani,existuje jeste nejaka metoda,jak se da odstranit dioptricka vada i v pripade,ze bych omdlela?Dekuji za odpoved
Lenka V.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Omdlení při dotyku očí je poměrně časté - zejména u maldých mužů kolem 20 let. Myslím, že při citlivém přístupu a podání zklidnujících látek před operaci by to neměl být problém - odvahu, zvládnete to
Archiv
Dobry den pane doktore. Nosim bryle s dioptriemi -3.5 a pri sportovani, nebo za slunecneho pocasi pouzivam jiz nekolik let kontakti cocky. Nikdy jsem s nosenim kontaktnich cocek nemel zadne problemy az ted, a sice kdyz se pohybuji v exterieru kde je teplota ve stinu nekdy i 48 stupnu celzia, a pek vejdu do klimatizovaneho prostoru, a sundam si slunecne bryle, prestanu videt jasne, vidim jakoby mlhu. Tento pohled mi mizi po 30-60 minutach, a nepomaha ani kdyz si kontaktni cocky vyndam. Pouzivam mesicni kontaktni cocky Surevue, a udrzuju je v case nenoseni v ochrannem pouzdre ulozenem v lednici. Skousel jsem take vymenu paru kontaktnich cocek, na jedno noseni jsem problem nemel, ale nasledujici noseni jsem mel ty same potize. Take nevim, jestli to nemuze byt cisticim a stabilizacnim roztokem ktery pouzivam, nebo je nejaka chyba v mem oku. vopred dekuji za vasi reakci na muj problem.
Marek S
Oko, laser - (c) profimedia.cz
S věkem obecně klesá snášenslivost kontaktních čoček a prudké změny teploty mohou snášenlivost ovlivnit. Pravděpodobně u vás dochází k otoku oční rohovky. VB žádném případě v tomto stavu čočky nenoste. Pokud se chcete obtíží zbavit uvažujte o laserové operaci. U 3,5 dpt to není problém
Archiv
Dobrý den pane doktore. Při vyšetření mi paní doktorka sdělila že mám oční tlak na maximální hranici. Prosím o vysvětlení co to znamená.Znamená to neb ezpečí zeleného zákalu ?Slyšela jsem že zelený zákal se nedá lečit.Je to pravda? Děkuji za odpověď.
Milena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ani já nevím co tím lékařeka mysleel. Sám oční tlak nic neznamená. Důležitý je stav očního nervu a zorného pole. Zelený má jen malá část lidí s vyšším tlakem. Léčba je obtížná ale možná
Archiv
Dobrý den, ráda bych se připojila k řadě dotazů k Vaší osobě a Vaší odbornosti.Je mi 44 let, jsem krátkozraká - asi od mých 20 let, na obou očích 7,75 dioptroií.Uvažuji o leaserové operaci.Mám však obavy, zda lze s moji vadou a v mém věku dosáhnout nolové roviny?Chci podotknout:Jsem pod dohledem lékařů pro neaktivní adenom hypofýzi, vzhledem k tomu, že jsem byla již několikrát operována, jak v celkových anestezií, tak ve spinální anestezii, obávám se, zda je vhodné podstoupit dalěí zákrok? Děkuji Vám a přeji hezký čas.
Naděžda
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Neměl by to být problém. Je jen otázka zda u obou očí mířit ve vašem věku na nulu. Já bych doporučoval nechat na jednom oku -1 tak aby vám zůstala schopnost číst na blízko bez brýlí
Archiv
Dobrý den, nevíte čím to je, že když si zívnu, tak se mi vždycky trochu zaslzí oči? Da se s tím něco dělat?
Lukáš
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Se zívnutím je spojeno širéké otevření očí a následné zavření - při tom se vytlqačí trocha slz. Asi s tím nic nenaděláte. Zkuste více spát a možná budte méně zívat a tím i slzet
Archiv
Dobrý večer, chtěla jsem se vás zeptat jak léčit můj problém "vady"očí. Již delší dobu mám přesně v polovině očí nažloutlé vodorovné pruhy.někdy až lehce nahnědlé tečky. vždy se to zhorší když vykouřím více cigaret. jat.test jeok.děkuji
Muselová Ivana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Asi se jedná o najakou poruchu v oblasti nejostřejšího místa vidění na sítnici - doporučuji neodkládat návštěvu očnízho lékaře. Pokud lze u těchto chorob nějak léčebně zasáhnout tak pouze v počátku jejich vzniku. Čím později, tím je to obtížnější
Archiv
Při práci na zahradě se mi v oku po předklonu a narovnání se objevila výrazná skvrnka-jako malá sraženinka. Ta se mi teď v oku volně pohybuje v závislosti na pohybu oka. Provádí se nějaký druh zákroku, kterým by se toto mini tělísko nechalo odstranit?
Jirka N.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Nejprve je třba zjistit o co se jedná ( zákalek?, krvácení?) . Musíte navštívit očního lékaře





mobilní verze