Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dermatologická poradna Gabriely Janouškové

Poradna ukončena

V případě smíšené pleti nepoužívejte dráždivé látky, kvůli kterých vzniká v...

Na otázky odpovídá

MUDr. Gabriela Janouškové

Kožní choroby patří k nejrozšířenějším a také k nejzdlouhavějším. Radila vám s nimi MUDr. Gabriela Janoušková, dermatoložka z Fakultní nemocnice Motol. Poradna je již ukončena.

Nejvíce se ptáte

Ostatní
Hezký den,už půl roku mám téměř každý týden opar na sedací části těla, naštěstí se velmi rychle hojí. Na kožním jsem jen dostala mast/Herpesin. Mělo by cenu přeléčení tabletkami a alergologické vyšetření? Předem děkuji za odpověď.
Alice Š.
MUDr. Gabriela Janouškové
Při takto častých recidivách oparu je vhodné imunologické vyšetření. Zvážila bych i dlouhodobé podávání antivirotik (např. herpesin v tabletách) v nízké dávce po dobu 4-6 měsíců.
Ostatní
Dobrý den, paní doktorko. Již jsem vám jednou psala, ale zkouším to znovu. Psala jste, že podle mého popisu vám není jasná diagnóza. Tak to zkusím znovu podrobněji popsat. Mému synovi (5let) se asi před rokem udělala na nose vyrážka. Vypadá to jako hrubá husí kůže, na kořeni nosu malinko vystouplá. Dále se yvyrážka rozšířila i na břicho a podpaží a nyní se další ložiska utvořila i na zádech. Ložiska jsou oválná nebo kulatá, uprostřed světlejší, okraje červenější a malinko vystouplejší. Při první návštěvě kožní lékařky jsme dostali krém pimafucort s tím, že se jedná o kvasinky. Vzhledem k tomu, že se tento krém nesmí aplikovat do očního okolí, aplikovali jsme danou dobu do oblasti břicha a výsledek žádný. Při druhé návštěvě bylo řečeno, že se jedná o plíseň. Aplikovali jsme pevaryl krém a také nic. Nyní jsme dostali od pediatra Batrafen krém a malé zlepšení tam je. Aplikujeme týden. Můžeme aplikovat na nos? Vyrážka zasahuje až k očím a na víčka. Děkuji
Eva
MUDr. Gabriela Janouškové
Batrafen krém můžete aplikovat i na nos. Je poměrně málo pravděpodobné, že by plíseň trvala tak dlouho bez masivního rozšíření. Může se jednat i o formu ekzému. Doporučuji navštívit dětského kožního lékaře, příp. kožní pracoviště některé větší či fakultní nemocnice, kde v případě diagnostických nejasností mohou provést další potřebná vyšetření, např. mykologické k průkazu plísně, histologické vyšetření apod.
Ostatní
Dobrý den paní doktorko, mám na Vás prosbu. Už 5 let se mi nad kostrčí dělá opar. Nejdříve to vypadá jako štípanec od komára, ale pak to hnisá a neuvěřitelně svědí. U kožního lékaře mi bylo sděleno, že na to není žádný lék a mám předepsanou jen mast. Je prosím možné to nějak vyléčit? Moc děkuji za Vaši odpověď.
Marcela K.
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže opar recidivuje často, např. 1x měsíčně, tak je možné zvážit celkovou léčbu antivirotiky (protivirové léky). Nejprve se zahajuje léčba akutního stavu a následně se sníží dávka a pokračuje se v dlouhodobé léčbě (cca 1/2 roku). MOžné je zvážit i očkování.
Ostatní
Dobrý den, obdržela jsem pozvánku na kožní ambulaci na odběr krve. Nechápu souvislosti, kožní nenavštěvujia žádné problémy nemám. Co by to mohlo být za problém? Mám obavy. Děkuji
Jana
MUDr. Gabriela Janouškové
Pacienta obesíláme např. tehdy, jestliže byl uveden jako sexuální partner člověka, u něhož jsme zjistily pohlavní chorobu. Zkuste se telefonicky informovat na daném kožním pracovišti, proč Vás zvou na vyšetření.
Ostatní
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Cca před měsícem mi na těle začaly vyskakovat svědivé pupínky. Dá se z nich vymačknout voda a dokud se to neudělá, tak svědí. Za pár dní většinou zmizí, ale objeví se někde jinde. Po škrábání zčervená kůže v okolí. Objevují se téměř všude po těle. Někdy naskáčou v noci, jindy přes den. Zhoršuje se to při spocení, svědění většinou ustoupí po vykoupání a namazání. Jsem alergický na některé pyly a ovoce, ale nevím zda to s tím souvisí. Proveden odběr krve a výtěr krku, ale negativní. Děkuji za radu
Jan Pech
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o formu kopřivky, ale i ekzému apod, podle Vašeho popisu nelze se k diagnóze blíže vyjádřit. Navštivte kožního lékaře v době, kdy budete mít projevy na těle. Pak bude možné stanovit diagnózu. Zatím je možné užívat antihistaminika, tedy léky tlumící svědění a alergickou reakci.
Ostatní
dobry den pani doktorko chtela bych se vas zeptat u lekare jsem nebyla ale asi pul roku se mi objevim nad prsy tri flicky jsou ruzove a na brisku je mam furt a svedito ale ty nad prsy nesvedi jen se mi obevi na 3 dny a pak zmizi nevim co to je ale muj dojem je ze to mam s naky latky jinak dekuji
zaneta sucha
MUDr. Gabriela Janouškové
Podle Vašeho popisu naprosto nemohu stanovit diagnózu. Navštivte tedy kožního lékaře, který podle vzhledu kožních projevů stanoví diagnózu.
Ostatní
Dobry den, v podpazi se mi udelaly cervene fleky. Asi to bude plisen. Nesvedi. muzete mi, prosim poradit, ktera mast bude nejlepsi? Dekuji a preji pekny den.
Marianna
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o formu plísně nebo i o podráždění. V případě, že by se jednalo o plíseň, tak doporučujeme aplikaci antimykotických krémů, např. Batrafen krém,Imazol krém, Canesten krém apod, v případě, že by se jednalo o podráždění či alergickou reakci např. na antiperspiranty, tak doporučujeme kortikosteroidní krémy či pasty.
Ostatní
Dobrý den, mám rosaceu.Krémy,kt.dostávám od své kožní lékařky dost páchnou. Neexistuje něaký krém, který se vyrábí průmyslově a je nedráždivý? Děkuji za odpověď
marie
MUDr. Gabriela Janouškové
Na rosaceu je určen např. Rosalox krém či Rozex gel, které jsou bez zápachu. Dále je vhodná aplikace antimykotických krémů, které rovněž jsou bez výrazného zápachu.
Ostatní
Dobrý den paní doktorko, před nedávnem jsem tady položila otázku, na kterou jsem nedostala odpověď. Proto bych se ještě jednou chtěla zeptat. Při 11-leté prohlídce mojí dcery si všiml pan doktor, že má bílý flek na zádech (asi 1 cm), když jsem mu odpověděla, že ho má již řadu let v nezměněném stavu, tak mi řekl, ať to hlídám, že by se mohlo jednat o vitiligo. Doma jsem ji ještě prohlídla a všimla jsem si, že má ještě flíčky a čárky kolem kolen, loktů a na nohách, které ale jsou jen světlejší než okolní kůže ne bílé. Většina z nich je po oděrkách. Pokud by se u některých mělo jednat o vitiligo, je možné, že by nebylo bílé, ale jen světlejší? Nebo až dodatečně úplně zbělá? A co mám tedy hlídat, jestli se nezvětšují některé skvrny nebo nesvětlají nebo nepřibývají nové? Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Gabriela Janouškové
Průběžně kontrolujte stav kůže, jestli nepřibývají nová bílá ložiska. Je celkem běžné, že po odřeninách mohou zůstávat světlejší ložiska, ložisko vitiliga má charakter ostře ohraničené bílé skvrny. Záda nejsou typickou lokalizací pro izolovaný projev vitiliga, i když se ložiska mohou vyskytnout prakticky kdekoli. V případě, že by se objevila další nejasná ložiska, tak navštivte kožního lékaře, který odliší vitiligo od jiných hypopigmentací a doporučí vhodnou léčbu.
Ostatní
Dobrý den, prosím Vás o radu. Nevím, zda to popíšu správně. Příteli se v podpaždí udělala opětovně asi 4 cm vystouplá velmi bolavá uzlina (boule), která je plná hnisu. Tato uzlina se mu dělá na tom stejném místě asi šestým rokem. Vždy mu to na chirurgii rozříznou, odstraní hnis a to je všechno. Žádné vyšetření ani zjišťování příčiny proč se to dělá. Udělá se to tak dvakrát, třikrát do roka. Žádné přípravky nepoužívá ani léky na to nebere. Chirurg mám nepomohl. Existuje nějaký odborník, který mám pomůže zjistit příčinu? Moc děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Gabriela Janouškové
U Vašeho přítele se nejspíše jedná o furunkl, který je bakteriální příčiny. Častěji se vyskytuje u pacientů s cukrovkou, poruchou imunity apod. V případech, kdy není dostačující místní léčba (Ichtoxyl mast, příp. v kombinaci s antibiotickou mastí, např. Fucidin mast), doporučujeme celkovou antibiotickou léčbu, v některých případech je nutné chirurgické řešení obtíží. Váš přítel by měl navštívit kožního lékaře, který doporučí základní krevní odběry a dle výsledků ev. i imunologické vyšetření.
Ostatní
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Na polovine čela, a za oběma ušima a na kousku krku se mi udělaly drobné pupínky a hrbolky, které nebolí ani se zatím nijak neprojevují. Nejsem na nic alergická. Můžete mi prosím poradit o co se případně může jednat. Děkuji
Pavla
MUDr. Gabriela Janouškové
Pupínek a hrbolek je příliš obecný pojem, abych na základě takového popisu mohla stanovit alespoň přibližnou diagnózu. Navštivte proto kožního lékaře v místě bydliště, který na základě klinického obrazu stanoví diagnózu.
Ostatní
Dobry den, objevila se mi pod prsy svedici vyrazka a dalsi den se objevila na hrudniku, ramenou a zadech (ne celoplosne).K tomu mi jeste zrudl oblicej a udelala se mi na nem tzv. hrosi kuze a k tomu na cele a brade se objevili hodne drobounke bile vridky. Oblicej trochu pali. Jeste trochu svedi i pokozka ve vlasech.Nikdy se mi nic takoveho nestalo. Nejsem si vedoma,ze bych snedla neco jineho nez jindy a pouzivam stale stejnou kosmetiku i prasek na prani.Dekuji.
Petra
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o formu alergické reakce, která potřebuje ošetření. Navštivte proto Vašeho kožního lékaře, který doporučí vhodnou místní a příp. celkovou léčbu.
Ostatní
Dobrý den,prosím o radu,zda byste mi mohla doporučit nějaký dobře krycí make up,teď v zimě se mi venku na tváři dělají červené fleky,které jsou pod běžným makeupem vidět,používám od Clinique,zkoušela jsem L´oreal, Mary Kay, Dermacol Cover(ten mi pleť vysušoval).Krémy používám Ruboril a Bioderma Sensibio AR.Chtěla jsem se také zeptat zda nemáte nějaké zkušenosti s Dermacol DERMACORRECT CLINICAL MAKE-UP,dočetla jsem se že kryje výborně.Děkuji za radu,hezký den.
Martina
MUDr. Gabriela Janouškové
Vzhledem k tomu, že používáte Ruboril a Sensibio, tak je možné doporučit hypoalergenní make-up od La Roche POsay - Toleriane, který zakoupíte v lékárně. S kosmetikou Dermacol nemám zkušenosti.
Ostatní
Dobrý den, mám kamaráda, kterému vypadalo veškeré ochlupení i vlasy,má lupénku a velice zhubl.Byl na vyšetřeních krve, ale ty žádné onemocnění neprokázaly. Poradíte mi prosím, kam by se mohl obrátit( specializované pracoviště),případně,co by mohlo pomoci. Je mu 25 let a jeho maminka je úplně neštastná. On psychicky velice trpí, dokonce doma chodí jen v čepici a stydí se i před maminkou. Moc Vám děkuji. Martina, Znojmo
Martina
MUDr. Gabriela Janouškové
Výpad veškerého ochlupení může být způsoben vlivem autoprotilátek, infekcí (bakteriálních i virových), roli hraje i dědičnost, onemocnění štítné žlázy, cukrovka, stres atd. Je vhodné, aby se pacient obrátil na kožní pracoviště větší či fakultní nemocnice, kde provedou potřebná vyšetření ke stanovení příčiny obtíží a následně doporučí vhodnou léčbu.
Ostatní
Dobrý večer, paní doktorko. Trápí mě takový problém. Posledních pár měsícu se mi na tvářích začali vytvářet nové a nové rozšírené póry, které se stále roztahují a vytváří jakési dírky v mé pleti. Tak vážne nevím, zda mi chybí nějaký vitamín, nebo jestli to také nemuže být tím, že jsem užíval kolagén (resp. COLAFIT 60,2 balení,teda 120 kostiček) a teď ho má pleť sama nedokáže vytvářet. Akné mě už tolik netrápí, ale pleť je stejně stále mastná. Nebo nevíte poradit nejaké konkrétní vyšetření? Jestli to není infekce, nebo alergie? Fakt si s tím už nevím rady, každým dnem se to zhoršuje, pleť se mění jakoby v sítko(ale jen na těch tvářích). Např. na levé straně už je tich dírek tak 20, na pravé tak 5. Žádná kosmetika zatím nepomohla. Nemáte nějaké skušenosti s něčím takovým? Děkuji Vám za každou menší radu, mějte se hezky.
Michal
MUDr. Gabriela Janouškové
Vzhledem k tomu, že se nemusí jednat o projev akné a rozšířené póry, tak bych určitě doporučila návštěvu kožního lékaře, který nález posoudí a podle klinických projevů doporučí léčbu.
Ostatní
Dobrý den, paní doktorko. Nejsem si jista, zda dotaz spadá do této poradny, možná mi poradíte. Přítel byl cca před měsícem nemocen, užíval antibiotika. A po využívání všech tablet u něj nastal problém. Najednou se mu objevili lupy, které předtím nikdy neměl a mám pocit, že má všeobecně suchou pokožku, především po koupeli. Kosmetiku nezměnil, hodně pije, bere vitamíny. Na druhou stranu se mu pokožka hlavy mastí. Myslíte si, že by spouštěcím mechanismem mohla být právě zmiňovaná antibiotika? Děkuji mnoho
Dotaz
MUDr. Gabriela Janouškové
Spíše než po antibiotické léčbě se obtíže projevily v souvislosti s prodělaným bakteriálním zánětem. Vhodné je kůži pravidelně promazávat nejlépe do 3 minut po koupeli, ev. používat olejové přísady do koupele (Balneum Hermal, Balmandoul oil apod). Šampony proti lupům se liší podle charakteru lupů - suché, mastné, ..., ve volbě vhodného přípravku Vám poradí v lékárně.
Ostatní
Dobrý večer, paní doktorko! Mám na Vás prosbu. Mému synovi se před rokem na nose objevila vyrážka, jakoby hrubá husí kůže. Poté, co byl syn operován s nosními mandlemi, se vyrážka rozšířila do oblasti břicha. Jsou to kulatá, někde oválná ložiska. Nejprve jsme v kožní ordinaci dostali krém Pimafucort, který nepomohl. Asi před měsícem jsme dostali Pevaryl krém s tím, že je to plísňové onemocnění, ale ani to nepomohlo. Můžete nám poradit, jak postupovat dále? Synovi se další ložisko objevilo už i na zádíčkách. Děkuji.
Eva
MUDr. Gabriela Janouškové
Musím říci, že podle Vašeho popisu mi diagnóza není jasná (kožní je hlavně vizuální obor). Jestliže Váš kožní lékař si neví rady s diagnózou a tedy ani léčbou, tak se obraťte na kožní pracoviště některé větší nemocnice (ev. fakultní nemocnice), kde v případě diagnostických nejasností provedou potřebná vyšetření - mykologické vyšetření k vyloučení plísně, probatorní excizi - odběr vzorku kůže v místním znecitlivění a následné histologické vyšetření apod.
Ostatní
Dobrý večer,paní doktorko mám 4letou dceru a bojujeme už tak 4měsíce s její tvářičkou má na něm obrovský flek,který na okolí působí jako oheň.Ráno a večer ho má dosti výrazný.Z tepla do zimy a naopak to samé.Jindy zmizí,ale tak na půl dne a pak znova.Kožní mi řekla,že to je plíseň a po odběru krve nám potvrdila,že se nejedná o alergii.Moc mi je malé líto,nevím si rady.Začíná se ji to rozlézat na zádíčka a má flek i na ruce.Můžete mi prosím poradit?Předem děkuji.
Dagmar Pavlusová
MUDr. Gabriela Janouškové
Vzhledem k tomu, že nepopisujete vzhled ložisek, tak je obtížné stanovit diagnózu a poradit Vám vhodnou léčbu. Zdá se, že i Vaše lékařka ještě nemá o diagnóze zcela jasno. Projevy se mohou vyvýjet a zatím nemusí mít typický vzhled některé kožní choroby. Můžete se zkusit obrátit na některé kožní pracoviště větší či fakultní nemocnice, kde pracují i dětské kožní ambulance, kde v případě nejasností s diagnózou provedou potřebná vyšetření.
Ostatní
Dobrý den.Již před několika měsíci se mi na zádech objevila boule o velikosti kopulky kávové lžičky. Boule je měkká, pohyblivá, nebolí a nezvětšuje se... Může se jednat pouze o tukový lipom, nebo i o něco vážnějšího? Jaké jsou metody odstranění a jakou částkou se na něm podílí pacient? Díky za odpověď.
Pavel
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o lipom, cystu apod. Doporučila bych kožní vyšetření, které odhalí, o kterou z variant se jedná. V obou případech se provádí chirurgický zákrok v místním znecitlivění, ve státních zařízeních je obvykle uhrazen ze zdravotního pojištění.
Ostatní
Dobrý den chtěl jsem se zeptat. Možná už ten dotaz zde byl,ale já ho nenašel. Jsem poslední dobou unavený a přestali mi růst nehty a vousy. Není to něco vážného. ?!
Jeník
MUDr. Gabriela Janouškové
Určitě tento stav si zaslouží objasnění příčiny. Vhodné je provedení poměrně podrobného krevního rozboru a na základě výsledků ev. další vyšetřovací postup. Jestliže se objevilo i vypadávání vousů, tak je vhodné provést i odběr vzorku kůže v místním znecitlivění a následné histologické vyšetření. Navštivte proto kožní ambulanci, kde potřebná vyšetření provedou.
Ostatní
Dobrý den.Paní doktorko na vředy na hýždích trpím již asi 3o let ale poslední dobou se mi dělají opravdu velké a bolestivé.Jsem po chemoterapii 6 let a asi 5 let trpím průjmy nezjistitelného důvodu dle gastroenteoložky .Může to mít nějakou souvislost? A mohla byste mi poradit co na vředy ? Děkuji
věrka 54 let
MUDr. Gabriela Janouškové
Nejsem si jistá, že na hýždích se Vám tvoří skutečné vředy, spíše bych předpokládala, že se jedná o furunkly, tedy červené až nafialovělé "boule", ze kterých se postupně uvolní hnisavý obsah. Příčina furunklů je bakteriální, objevují se častěji u pacientů s poruchou imunity, cukrovkou apod. Vhodné je tedy vyšetření imunity a glykemie. V léčbě se uplatňuje Ichtoxyl mast, výhodná je kombinace s antibiotickou mastí, např. Fucidin ung. Někdy je nutná celková léčba antibiotiky. Souvislost kožních obtíží a průjmů je velmi nepravděpodobná.
Ostatní
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li může být souvislost zvýšenné vypadávání vlasů s vadou zraku?Kamarádka byla na dermatologii a dověděla se o tomto onemocnění (nepamatuji si název), které se upraví jakmile bude vadu zraku léčit. O jaké onemocnění jde? A co jí mohu doporučit?Děkuji za odpověď.
Nikol
MUDr. Gabriela Janouškové
Některá autoimunitní onemocnění (např. lupus erythematodes) se mohou projevit očním onemocněním a výpadem vlasů, stejně tak i hormonální onemocnění (sy polycystických ovárií apod) mohou spojovat obě uvedené poruchy.
Ostatní
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli můžu v těhotenství používat kosmetiku Sally Hansen na zesvětlení chloupků na bříšku,předem děkuji za odpověď.
Zdenka
MUDr. Gabriela Janouškové
Uvedenou kosmetiku neznám. Obecně bych ale v těhotentsví nedoporučovala používat bělící krémy.
Ostatní
Dobrý den, paní doktorko, je mi 14 let a trápí mě ochlupení na břiše, hrudníku a zádech. Jsou to světlé, ale hustě porostlé chloupky, zdálky nejdou vidět, ale když se podívám zblízka, tak je vidím. Nemůžu kvůli tomu nosit hluboký výstřih a moc se za to stydím. Předem děkuji za radu.
magda
MUDr. Gabriela Janouškové
Nadměrné ochlupení může mít řadu příčin. Vhodné je provést hormonální vyšetření (testosteron, DHEA-S, LH, FSH), gynekologické vyšetření, SONO vaječníků a nadledvinek. Nadměrné ochlupení může být dané i geneticky, polékově apod. Navštivte kožního či praktického lékaře, se kterým se dohodnete na provedení jednotlivých vyšetření.
Ostatní
Dobrý den, mám citlivou pleť, která reaguje na mastné krémy výraznou tvorbou akné. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli je možné poznat, zda je krém mastný, ještě v obchodě (podle složení?), případně jestli byste mi nedoporučila nějaký nemastný krém na obličej - zatím to dělám tak, že si krém koupím, doma rozbalím, a pokud je mastný, můžu ho vyhodit, což není zrovna ekonomické. Předem Vám děkuji za odpověď.
Michaela
MUDr. Gabriela Janouškové
Navštivte lékárnu, kde zkušená magistra v8m pomůže s výběrem vhodné kosmetiky. Z Vašeho dotazu mi není jasné, zda máte citlivou pleť v kombinaci se sklonem k akné, nebo pouze citlivou pleť. Jestliže máte citlivou pleť, tak mezi vhodné přípravky patří např. Bioderma Sensibio, Bioderma Hydrabio, La Roche Hydraphase, Toleriane, Avene Hydrance apod.
Ostatní
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi kožním lékařem a dermatologem?děkuji.
Kristýna
MUDr. Gabriela Janouškové
Žádný, kožní lékař = dermatolog.
Ostatní
Dobrý den,paní doktorko,někde tady v poradně jste někomu odpovídala,že na zapářková místa na těle je lepší než sprchový gel použít toaletní mýdlo.Můžete mi napsat,proč ? Děkuji a přeji hezký den.Lucka
Lucka
MUDr. Gabriela Janouškové
Používání toaletního mýdla je obecně pro kůži "prospěšnější" než sprchové gely. Toaletní mýdla méně kůži vysušují, méně dráždí, obsahují méně látek způsobující alergii apod.
Ostatní
Dobry den.Dlouhodoby problem sROSACEA:drobne bile pupinky na cervenem podkladu+zilky,na obliceji i krku.V Motole jsem na to dostala LOCACID(seZINERITEM-70ml),ktery jsem pouzivala po dobu 6mesicu.Roztahl mi akorat pory, zacaly se mi delat i bedary, ktere jsem nikdy predtim nemela,kuze se mi ohyzdne loupala a po pomalem vysazeni jsem mela plet daleko horsi, nez kdy driv.V Anglii mi nasadili OXYTETRACYCLINE TABLETS(250mg),ktere beru2x2denne po dobu 3mesicu.Dela se mi uz jen par pupinku-hlavne na spancich,pod ocima,kolem nosu,kde mi pory roztahl Locacid)Ted potiram2xdenne roztokem ZINERYT(70ml na 5tydnu, ktery mi zbyl jeste nesmichany z Motola). Hned po 1dni pouzivani Zineritu mi vyskakalo nekolik malych pupinku a oblicej se polil zilkami a celkove se zhorsil! Zajimalo by me, zda je to kombinaci Zineritu s Oxytetracyclinem a zda ma smysl v Zineritu pokracovat pouze tech 5tydnu(vic roztoku stejne nemam-pise se v letaku: zmena za 10-12tydnu)nez pouziji:řepik Lekarsky?na stazeni poru?Dekuji
Jana29
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže celková léčba uvedenými antibiotiky je účinná, tak nemá význam ji kombinovat s lokální léčbou, zejm. jestliže léčba Zinerytem evidentně nevyhovuje.
Ostatní
Dobrý den paní doktorko,mám na vás dotaz. V červnu jsem musela podstoupit operaci slepého střeva. Další den jsem zjistila, že mi oholili břicho a mě od té doby rostou delší, černé chloupy na celé oholené ploše. Je to docela hodně vidět a před přítelem se za to stydím. Chtěla bych se zeptat jestli existuje nějaký přípravek nebo něco podobného, co by mi od alespoň trošku pomohlo. Nerada bych to holila po celý můj život. Děkuji moc za odpověď.
Andrea
MUDr. Gabriela Janouškové
Nejúčinnější je laserová epilace, obvykle je nutné zákrok opakovat. Kontaktujte některé z laserových center a objednejte se na konzultaci.
Ostatní
mám červený nos po omrznutí již 20 let dá se stím něco dělat. děkuji
jirka
MUDr. Gabriela Janouškové
Zkusila bych zvážit laserovou léčbu. Kontaktujte některé z laserových center a domluvte si konzultaci.
Ostatní
Dobrý den,moje 14 leté dcera má podélné praskliny na jazyku,nebolí ji,jen ji někdy svědí,měla bych s ní zajít k lékaři? Děkuji
Martina
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat např. o projev lingua plicata (zbrázděný jazyk), může se jednat o projev nedostatku kyseliny listové, ev. vitaminu B12, projevy na jazyku mohou doprovázet i atopický ekzém. Navštivte kožního lékaře, kde stanoví diagnózu.
Ostatní
dobrý den,mám problémy s pokožkou obličeje,pořád mě svědí a lechtá a dělají se různé vřídky a červené fleky,které jsou i suché,myslel bych si že mám svrab,ale všude čtu,že právě na obličeji se nedělá,poradíte,než se vydám k lékaři.Děkuji
mirek
MUDr. Gabriela Janouškové
Spíše se bude jednat o formu ekzému, ale blíže se k diagnóze vyjádřit nemohu. Svrab je skutečně málo pravděpodobný. Určitě je návštěva kožního lékaře vhodná.
Ostatní
Dobrý den! Minulý týden jsem měla dotaz ohledně mého syna a neupřesnila jsem jak vyrážka vypadá. Stále přetrvává, má ji už skoro měsíc. Jsou to červené pupínky s bílou hlavičkou na tvářích, bradě a čele.v místech, kde je vyrážka,je pleť načervenalá, suchá.Bude nám 6 týdnů, je to o něco lepší,ale pořád to nemizí úplně.. Děkuji za odpověď Lenka
Kletečková
MUDr. Gabriela Janouškové
Uvedené diagnózy přibližně odpovídají Vašemu popisu, pravděpodobnější je novorozenecké akné nebo seboroická dermatitida. Jestliže již je patrný náznak ústupu projevů, tak buďte trpělivá a vydržte, je pravděpodobné, že projevy postupně odezní. Jarischův roztok a lehké promazávání Linola krémem je vhodné.
Ostatní
Dobry den, na vnitrnim predlokti se mi objevil cerveny flicek ktery se behem tydne rozsiril asi na 1.5cm a jakoby od stredu se zacal olupovat a schnout.Postupne se mi flicky zacinaji vyskytovat i na druhehem predlokti ale hlavne na brise a prsou.Take se zacinaji zvetsovat a vypada to ze se zacnou olupovat.Nijak zvlast nesvedi ani nepali. Skoro o nich nevim.Ted to trva uz asi 14dni. Muzete mi prosim poradit.Nikdy jsem na kozni nemoci netrpela a v rodine se take nic mimoradneho nevyskytlo. Dekuji
Katerina Honsova
MUDr. Gabriela Janouškové
Podle popisu obtíží by se mohlo jednat o pityriasis rosea Gibert. Pityriasis rosea je časté kožní onemocnění charakterizované iniciální primární skvrnou neboli mateřským ložiskem a pozdějším výsevem ložisek rozesetých po liniích štěpitelnosti kůže. Projevy obvykle nesvědí nebo svědí jen mírně. Během 4–6 - 12 týdnů dochází ke spontánnímu zhojení. Je vhodné se vyvarovat aktivitám, které jsou spojeny s pocením. Sprchujte se vlažnou vodou, kůži promazávejte neparfémovanými mléky či mastmi. Na příp. svědivá ložiska doporučujeme kortikosteroidní krémy, tekutý pudr s ichtamolem apod. Doporučuji navštívit kožního lékaře, který potřebné léky předepíše.
Ostatní
Dobry den pani doktorko.mam pasovy opar na boku.asi tak 6x3 neni bolestive,ale spise svedive.Dostala jsem Herpesin a Fucidin,mazu se tim uz pet dni a stale se my delaji novy maly puchyrky.Tak jsem se chtela zeptat za jak dlouho my zmizi a jestli mam pouzivat ten herpesin,kdyz je na opary na rtu.dekuji
Rada
MUDr. Gabriela Janouškové
Patrně jste dostala Herpesin mast. Existují i Herpesin tablety, které účinně zastavují množení viru a tvorbu dalších ložisek pásového oparu. Hojení je individuální, trvá cca 2 týdny, někdy i déle (podle rozsahu a vážnosti projevů). Obvykle ve fázi puchýřků doporučujeme vysušující pudry např. s rivanolem, endiaronovou pastu, ve stadiu strupů již antibiotické masti (např. Fucidin). Bolesti v dané oblasti mohou přetrvávat týdny, někdy i měsíce (zejména u starších lidí a vážných nálezů).
Ostatní
Dobry den pani doktorka,mam dvoj mesacnu dcerku a na chrbatiku ma fliacik cerveno krvavej farby,neviem ci tam bol uz aj pri narodeni,vsimla som si ho asi ked mala dva tyzdne a od vtedy jej narastol,teraz uz meria asi 7 mm.Chcela som vediet co by to mohlo byt a co sa s tym da robit.Ma to v casti kde jej konci plienka a bojim sa aby som jej do toho neskrabla alebo nieco podobne.Za odpoved vopred DAKUJEM!!!
Lucia Nekorancova
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o drobný hemangiom. Obvykle necháváme toto ložisko bez léčby, ve vyšším věku je pak možné podstoupit např. laserovou terapii. Upozorněte na toto ložisko Vašeho pediatra, který ev. zváží doporučení na kožní vyšetření.
Ostatní
Dobrý den,mam smišenou pleť a olupuje se mi.Chtěla bych se zeptat,zda se může použivat hydratačni krém v zimě.Bylo mi řečeno,že ne.A jaky krem by ste mi doporucila na letní období.Děkuji za odpověď.
Pavlína
MUDr. Gabriela Janouškové
Hydratační přípravky se nedoporučuje v zimě používat. Na smíšenou pleť existuje velké množství vhodné kosmetiky, např. řady na smíšenou pleť od La Roche Posay, Avene, Vichy, Louis Widmer, Bioderma apod. Na léto si vyberte přípravek s UV filtrem (nyní označovaný jako SPF). Uvedené přípravky je možné zakoupit v lékárně.
Ostatní
Vážená paní doktorko, ráda bych se zeptala, zda je vhodné používat při onemocnění vitiligem, které je lokalizováno i v obličeji(např. kolem očí), oční a pleťový krém NeoStrata s obsahem AHA kyselin. Nemůže dojít k poškození kůže depigmentovaných ložisek či k vyprovokování tvorby nových?
Věra
MUDr. Gabriela Janouškové
Obsah AHA kyselin vede k projasnění pleti a k redukci známek předčasného stárnutí kůže vlivem slunečního záření. Myslím si, že používání tohoto krému na kůži s vitilegem není nejvhodnější, ale k tvorbě nových ložisek vitiliga vlivem aplikace tohoto přípravku nedojde.
Ostatní
Dobrý den, dělají se mi koutky u úst a nemohu se toho zbavit ,vždy se objeví znovu.Dost mě to obtěžuje (zarudlé,svědí ).Užívám postupně Canesten,calciovou mast ,Sudokrém .Někdy se to hodně zhorší.Endiaron jsem vyřadil,přitížil mi.Co byste mi poradila ?Předem díky za odpověď.
vladan
MUDr. Gabriela Janouškové
V případě, že jste ekzematik, tak je celkem účinná kombinace kortikosteroidních a antimykotických krémů. velmi dobrou zkušenost mám s Cicalfate krémem od Avene.
Ostatní
Dobry den.Mam na vas tento dotaz.Myslim si.ze mam alergii,ale prosim o pomoc.Na stodnim rtu se mi dela bolestivy otok,ktery boli a rty me brni.Prosim Vas poradte mi,co na to mam brat,abych se toho zbavila.Dekuji Mullerova
mullerova
MUDr. Gabriela Janouškové
K utlumení Vašich obtíží by mohlo pomoci užívání antihistaminik, tedy léků tlumící alergii, např. Claritine, Zyrtec, Flonidan apod. Rozhodně je vhodná návštěva kožního lékaře a pátrání po příčině otoku spodního rtu.
Ostatní
Dobry den. Ptala jsem se 5.11 na kozni problem. Bohuzel jsem se nedockala reakce. Dnes uz vim ze jde o pitariasis rosea gibart.Informace jak lecit a ceho se vyvarovat se velice ruzni.Zda se ze je to u kazdeho uplne jine.Dekuji
K. hHonsova
MUDr. Gabriela Janouškové
Obecně se u pityriasis rosea Gibert doporučuje na projevy aplikovat protisvědivé pudry či pasty např. s obsahem ichtamolu, kortikosteroidní krémy, k promazávání emulze či krémy, např. ambiderman, Excipial U lipolotio, cutilan atd. Svědění je možné zmírnit i celkově podávanými léky - antihistaminiky (např.Claritine, Zyrtec, Flonidan, ....). Doporučuje se omezit fyzickou aktivitu a veškeré činnosti spojené s pocením, protože kůže je v tomto období velmi dráždivá a mohla by reagovat dalším výsevem ložisek. Sprchujte se vlažnou vodou, možné je přidat olejovou přísadu (např. Balneum Hermal, Linola Fett olbad apod).
Ostatní
Dobrý den!!! Mám měsíčního syna a již 14 dní nás trápí vyrážka v obličeji(tváře,čelo,brada).Jinde po těle ji nemá. Kojím a stravu dodržuji. Vypadá to úplně jako potničky (nebo milie),některé zmizí,ale nové přibudou.Jinak pleť má spíše suchou. Pan doktor nám předepsal kortikoidní mast a promastit buď lenienskou nebo Linolou. Bojím se to dávat do obličeje a již to má delší dobu. Může jít o něco závažnějšího než potničky (např. atop. exém)....? Děkuji
Kletečková Lenka
MUDr. Gabriela Janouškové
Nepopisujete vzhled vyrážky, tak se nemohu k diagnóze vyjádřit. Obecně se v tomto věku nejčastěji objevuje na kůži obličeje novorozenecké akné, seboroická dermatitida a potničky. Doporučila bych omývání obličeje jarischovým roztokem a promazávání spíše Linola krémem, ale jen lehce. V případě, že vyrážka bude rozsáhlá a bude přetrvávat, tak navštivte ambulanci kožního lékaře. Kortikosteroidním krémům bych se zatím vyhnula.
Ostatní
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jak dlouho po vysazení anopyrinu mohu mít ještě alergickou reakci ve formě kopřivky? Anopyrin jsem brala z hematologických důvodů při léčbě neplodnosti.Možná mám "hloupý" dotaz, ale mohla mít každodenní kopřivka (vždy cca 3 větší pupeny) negativní vliv na případné otěhotnění po inseminaci? Velmi Vám děkuji.
Monika P.
MUDr. Gabriela Janouškové
Kopřivka po anopyrinu se může objevovat i několik dní po vysazení léku, příp. 1-2 týdny (málokdy). Váš druhý dotaz směrujte spíše na gynekologa.
Ostatní
Dobrý den Na prostředníčku u levé ruky (jsem levák) se mi před poměrně nedávnem vytvořila něco jako bradavice, která rostla a dneska už jako by lezlo živé maso ven z prstu, docela to bolí při zmáčknutí a i bok prstu mám jako citlivější než normálně. není to veliký ale dost mě to překáží a to i při doteku jak jsme psal bolí. Co myslíte že by to mohlo být ? Děkuji aktuání foto : http://www.zlaticka.com/prst.jpg
Jan Michálek
MUDr. Gabriela Janouškové
POdle popisu by se mohlo jednat o pyogenní granulom (z fotky jsem toho příliš nepoznala). Toto ložisko se odstraňuje chirurgicky. Navštivte kožního lékaře, který příp. diagnózu potvrdí a doporučí odstranění projevu.
Ostatní
Dobrý den paní doktorko, prosím o radu, zda můžu používat jako pleťový krém v zimním období krém Excipial. Mám normální až suchou pleť.Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Gabriela Janouškové
Excipial krém má mastnější konzistenci, proto v zimním období tento přípravek je možné používat.
Ostatní
Dobrý den,moje 17letá dcera má nadměrně citlivou kůži,při jakémkoliv dotyku( oblékání)kůže zčervená,vystoupí otoky a někdy i hodně svědí.Obvodní lékařka to označila za dermografismus.Lze proti něco dělat nebo se nějak léčit?Vypadá to velmi neesteticky a dost ji to obtěžuje.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Michaela
MUDr. Gabriela Janouškové
Podle popisu by se mohlo jednat o formu kopřivky. Určitě je vhodná návštěva kožního lékaře. K utlumení svědění a alergické reakce je možné užívat antihistaminika, např. Claritine, Zyrtec, Flonidan apod.
Ostatní
Dobry den.Mam uz asi 13 let problem s vyrazkou kolem ust-male zarudle pupinky vzdy jen kolem pust a trochu na brade.Vzdy po umyti je to horsi,behem dne to trochu odlehne ale vecer pri dalsim myti se to zas rozdrazdi.Zkousela jsem se myt prevarovanou vodou,uplne cistou vodou z lekarny,ruznymi mineralnimi vodami(Vincentka trochu pomohla),pouzivala jsem tisice ruznych kremu od koznich lekaru,tisice ruznych lihovych vodicek,zkousela jsem vymenit zubni pastu za jinou bez fluoru,prosla jsem vsemi moznymi alergologickymi testy..Nyni jsem v UK,tady mi dali znovu nejaky lihovy pripravek DALACIN T ktery obsahuje antibiotika..nic ale nepomaha.Leciteli mi bylo receno ze je to spojeno se spatnou funkci nektereho organu v brise,jater,ledvin nebo zaludku ale prosla jsem testy na jatra i na zaludek a vse je ok,jedine ty ledviny a to nevim jak ziskat vysetreni.Mate nejakou predstavu jak tu vyrazku zastavit?Je mi 26 a zacalo to nekdy ve 13ti.Take beru antikonc.ale myslim ze pupinky zacaly uz pred.Dekuji
Alena
MUDr. Gabriela Janouškové
POdle popisu by se mohlo jednat o projev periorální dermatitidy. Jestliže nemá efekt přípravek s antibiotiky, možná je aplikace antimykotických krémů, ichtamolová pasta, metronidazol celkově či v krému. V poslední době poměrně s úspěchem je používán pimecrolimus v krému (Elidel krém).
Ostatní
Ve vlasech se mi tvoří červené svědivé pupínky a pozoruji též zvýšené padání vlasů. Můžete mi doporučit nějaký šampon, který by tyto projevy pomohl odstranit?
Věra Kalová
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o některou z forem folikultidy, kdy je vhodná místní a v některých případech i celková antibiotická léčba. Možné je doporučit používání dehtových šamponů. Určitě navštivte kožního lékaře, který stav zhodnotí a doporučí nejvhodnější léčbu.
Ostatní
dobry den, casto trpim na opary.Ne jen na rtech ale i kolem ust (mokvajici puchyrky).Chci se zeptat zda existuji i jine leky nez klasicke jako Herpesin,Oparstop apod. Jednou mi jeste detska lekarka predepsala homeopatika,opary pak nebyly tak casto. Dekuji
Kaja
MUDr. Gabriela Janouškové
Při častých recidivách oparů doporučujeme celkovou léčbu herpesinem v době akutních projevů a následné prodloužení léčby tímto lékem v nižší dávce po dobu cca 4 měsíců.
Ostatní
Dobrý den.Pod nehtem palce levé nohy mám fialovou modřinu cca 5 mm velkou.Byl jsem u kožní lékařky a ta mi sdělila,že se jedná opravdu o modřinu,nicméně to posoudila pouhým okem.Je toto vyšetření dostačující? Samozřejmě mám obavu z případného melanomu,který je ale snad prý velmi vzácnou formou v oblasti pod nehtem? Uprostřed modřiny je tmavší malý flíček což by snad měla být ona prasklá cévka,která modřinu způsobila.Pokud si nehet zmáčknu a sníží se tím prokrvení,modřinka má tendenci zesvětlat.Myslíte,že mohu klidně spát? Děkuji.
Martin,33 let
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže se jedná o modřinku - hematom, tak by mělo postupně docházet k odrůstání nehtu. Určitě je vhodná návštěva kožního lékaře s odstupem cca 6-8 týdnů, jestli je patrné odrůstání projevu.





mobilní verze