Reklama

Kulinární poradna Václava Šulce

Poradna ukončena

Na otázky odpovídá

Poradna uzavřena. Nevíte si v kuchyni rady? Poradťe se s kuchařem Václavem Šulcem, který působil v Radisson SAS Alcron Praha i v italské Bologni. Ve škole vaření Chefparade vede kurzy nejen pro začátečníky.

Nejvíce se ptáte

| všechny dotazy
základy vaření
Dobrý den. Jaká jídla se řadí mezi tzv Lehká jídla? Děkuji
Iva
dobrý den, lehká jídla je myšleno jídla, která jsou nutričně výživná, ale nezatěžují organismus jejich zpracováním.. Saláty, nemoučné pokrmy atd.. Tak snad jsem to osvětlil :-)hezký den...
italská kuchyně
Dobrý den. Stále se pokouším upéct dobrou pizzu,ale nejde mi to. Problém je,že nemůžu natrefit na správné těsto. Můžete mi prosím v tomto ohledu poradit? Těsto co dělají v pizzerii je kynuté? Zkoušela jsem kynuté i nekynuté, dokonce i z krabice a listové. Prostě to není ono. Zdá se mi takové hutné. Děkuji Pavla
Pavla
Dobrý den, je to jednoduché na 1kg hladké mouky, 1 droždí, polevkovou lžíci olivového oleje a soli vše smíchat se studenou vodou, tak aby těsto se nelepilo na vál a bylo hezky vláčné poté nechat cca 1hodinu nakynout a pak vyválet kuličku cca 200g z které pomocí válečku vytvarujete pizzu...
základy vaření
Dobrý den, uvaří se dobrý vývar i v "papiňáku"?
Eva
Dobrý den, určitě ano, ale nebude čirý, jelikož nebudete moci stahovat vzniklou pěnu.. Určitě pokud je třeba dělat dobrý vývar, je vhodnější pomalá tradiční příprava, která uvolní do vývaru kvalitní a silné živiny, které dělají vývar vývarem...
sladké a dorty, vánoční cukroví
Dobrý den, poradil byste mi, prosím, jakým ovocem podtrhnout chuť domácího karamelového Semi-fredda (a-la Jamie Oliver)? Hrušky? Maliny? Opravdu mne nic nenapadá. Děkuji
Daniela
Dobrý den, bude za par měsíců všude plno třešní.. :-)Možná netradiční, ale za zkoušku to stát může..
základy vaření
Dobrý den, v jedné restauraci si moc ráda dávám pokrm nazvaný Zapečené brambory s parmskou šunkou, smetanou a parmazánem. Pokoušela jsem se toto jídlo dělat doma, ale ta smetana je vždy taková tekutá a bez chuti, kdežto v té restauraci je ta smetana hustší a má nějakou chuť... Poradíte mi prosím s tímto receptem? Děkuji.
Bára
Dobrý den Báro, určitě je dobré smetanu 33% dochutit muškátovým oříškem, pepřem, a solí. Případně je dobré trochu nasekané petrželky. Tak ať jsou brambory tak jako v té restauraci.
italská kuchyně
Dobrý den. Chci udělat pizzu s kuřecím masem. Musím maso předem orestovat, nebo mohu použít syrové. To samé mě zajímá u žampionů. Děkuji
zuzana
Dobrý den Zuzano, pizza je jedním ze skvělých pokrmu italské kuchyně. Jednou z výhod je, že se připravuje relativně rychle a proto by se maso nemuselo propéct. Doporučuji maso lehce opéct na olivovém oleji s česnekem a rozmarýnem a následně dát na pizzu. Žampiony je třeba jen pokrájet na plátky a nazdobit na pizzu. Tak hurá do toho, ať se dílo podaří.
saláty
Dobry den! S manzelkou obcas navstevujeme cinske (vietnamske) restauracie a velmi jej chut obycajny kapustovy salat. No nevieme si ho doma sami spravit taky, ako si kupime za 1 euro u cinana. Prosil by som o radu od zakladu, teda aka presne kapusta (asi aj mrkva), ako nastruhat, ci do niecoho namocit, ako dosiahnut chut a kvalitu z restauracie. Vopred dakujem.
Marek
Dobrý den Marku, abych pravdu řekl, moc tyto restaurace nenavštěvuji, tudíž nemohu v tomto ohledu poradit snad bude nejlepší, zeptat se přímo v restauraci myslím, že by je to mohlo potěšit a příjemně překvapit.
maso
Zdravím,mohl by jste mi prosím poradit s biftekem?Několikrát jsem koupila drahou, pravou svíčkovou a udělala na rozpálené pánvičce z každé strany 4 až 5 min.Výsledek,hrůza!Tvrdý ,gumový.Akurát všude rozprskaný olej a smrad.Zařekla jsem se že se už o to nebudu pokoušet za ty peníze.Zkoušela jsem i variantu,den předem jsem ho potřela olejem z obou stran a nic.Děkuji za odpověď a hezký den.
Bára
Dobrý den Báro, je to jedna z nejčastějších otázek v naší škole vaření. Původ: Nejměkčí je steak z pravé svíčkové, z tzv. falešné bude tužší; šťavnatý a lahodný je ale i steak z dobře odleželé (zvláštní znamení: hnědočervená barva) roštěné z mladého kusu. Tloušťka: Ideální je 2,5 cm.Chuť: Skvělé je biomaso; pro chuť je ale nejdůležitější, aby bylo maso správně odleželé (to platí i pro vepřové).Teplota: Gril nebo pánev by měly být hodně rozpálené, než na ně steak položíte. Zkouška propečenosti: Proveďte ji pomocí prstu – pokud je pod tlakem maso měkké, je steak krvavý. Setkáte-li se s mírným odporem, máte steak středně propečený – a maso na dotek pevné věstí steak dobře propečený. Pokud používáte jehlu (doporučené teploty): Blue : lehce prohřátý na pánvi, teplota v jádře 37°C – 40°C Rare : 55°C Medium - rare : 60°C Medium : 63°C Medium - well done : 67°C Well done: 73°C Very well done: 83°C Tip: Až steak vyjmete z pánve, pár minut ho nechte odpočívat.
základy vaření
Dobry den, jaky mate nazor na indickou kuchyni. Mne moc chutna, ale zda se mi, ze je dost tucna, zejmena ty omacky. Presto vetsina Indu je hubenych. Tak jak to je? Dekuji.
Nina
Dobrý den Nino, je to tak, že v Indii je přibližně miliarda obyvatel. Každý kout Indie je jiný. Mně indická kuchyně osobně chutná, je v ní škála různých chutí a je třeba, jako ve všech jiných kuchyní, najít si své oblíbené recepty.
základy vaření
Dobry den, chtela bych se zeptat na krupicovou kasi. Cetla jsem, ze obsahuje hodne glutenu, je to pravda? Je opravdu vhodna pro deti (a koneckoncu i pro dospele)? Dekuji.
Marie
Dobrý den, jelikož je krupice z pšeničné mouky, existuje tedy možnost problému s glutenem (lepkem). Je možné, že malým dětem do 9. měsíce by alergeny mohly dělat problémy, po 9. měsíci by však mělo být vše v pořádku. Raději vše zkonzultujte se svým pediatrem. Jinak mohu rýžové kaše vřele doporučit. Jsou chutné, i já je ráno rád snídám. Na trhu je taktéž k dostání speciální rýže s velkým obsahem škrobu na výrobu kaše.
základy vaření
Dobry den, obecne se povazuji smazena jidla za mene zdrava. Plati to ale i v pripade, ze se pouzije olivovy olej, ktery by mel byt jinak telu prospesny? Nebo je mozne pouzit i jiny typ oleje, ktery negativni efekt smazeni minimalizuje? Dekuji.
JT
Dobrý den, olivový olej je velmi variabilní, lze ho použít i ke smažení. Používá se ale při nízké teplotě, tím je pak příprava pokrmů zdravější. Doporučil bych raději sestavit jídelníček natolik pestrý, aby jste se smažených jídel co nejvíce vyvarovala.
sladké a dorty, vánoční cukroví
Dobrý den, ráda bych se dověděla, co dělám špatně při přípravě švestkových koláčů z litého kynutého těsta. Mám recept, dle kterého těsto kyne až na plechu. Nakyne, i v troubě "naskočí", ale když koláč po vychladnutí krájím, je to "zakalec". Švestky používám čerstvé - nekompotované,nemražené, těsto dělám raději přesně dle kuchařky (knihy)-suroviny vážím,jsou pokojové teploty, droždí používám čerstvé a stejně si nepochutnáme... Jiné koláče z kynutého těsta i vánočku peču "nezakalcové". Moc děkuji za radu.
Lidka
Dobrý den, abych řekl moc nerozumím co se stane po vytažení z trouby .. Pokuste se mi to trochu lépe popsat. Rád Vám odpovím a doufám, že bude koláč tak jak má být...
maso
Dobr den, jsem začínající kuchařka a nemám s kým se poradit. Potřebovala bych dobrý oběd :-) Představuji si bramborovou kašis plátkem masa, ale ráda bych tam takový ten dobrý sosík, štávičku neco jako dostanete v restauraci. Jak toho dosáhnout. Nemáte nejaký dobrý recept jak plátek masa připravit. Děkuji moc
lenca
Dobrý den Lenko, pokud se jedná o omáčku. Maso na rozpálené pánvičce orestujete, doporučuji jej opéct z obou stran. Pak po zatažení masa a vytvoření výpeku jej zaprašte hladkou moukou. Až mouka lehce ztmavne, zalijte vývarem a lehce duste spolu s masem doměkka. Potom maso vyndejte a nakonec dochuťte solí, pepřem a zjemněte kostičkou másla…
základy vaření
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji.
Anja
Dobrý den Anjo, doporučuji vývar z hovězích kostí, a to z morkových nebo z harf (žebra). Postup je jednoduchý: vezmeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a nakrájíme na větší kusy. Na oleji ji orestujeme dozlatova. Do většího vyššího hrnce přidáme hovězí kosti, které zalijeme studenou vodou. Pak vaříme pod bodem varu cca 3hodinky. V průběhu první hodiny sbíráme sítkem z hladiny pěnu z vysrážených bílkovin. Jakmile se přestanou tvořit, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a dovaříme. Nakonec vývar zcedíme a máme hotovo ..
sladké a dorty, vánoční cukroví
Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně skladování lineckého cukroví. Bydlím v bytě s balkonem a nikdy ho nemám tak křehké a dobré, jak bych si představovala. Vyzkoušela jsem více receptů a tak se domívám, že chyba bude ve skladování. V čem a kde tedy v bytě skladovat? Na balkonu (i když třeba mrzne), v chladnější místnosti nebo i v místnosti s průměrnou pokojovou teplotou? A v čem skladovat? V plastové, papírové nebo plechové krabici? A ještě nějak zabalené (cukroví v krabici nebo samotná krabice), např. v papíru, igelitech nebo utěrkách? Také jsem se chtěla zeptat, jak dlouho dopředu můžu linecké péct? Předem moc děkuji za odpověď. Eva
Eva
Dobrý den Evo, dám Vám radu dle rodinné tradice, doporučuji dát pečivo do krabice od bot proložené ubrouskem a dát ji do chladnější části bytu s nižší vlhkostí.
sladké a dorty, vánoční cukroví
Pěkný den, prosím o radu jak na čokoládovou polevu na dorty. Nějak se mi nedaří ji nanést tak, aby byla krásně hladká, většinou ji při rozmazávání nechtěně promíchám s vrstvou krému a navypadá to pak dobře. Díky moc
Jolana
Dobrý den, problém může být také v tom, že dort nenecháte pořádně zatuhnout tak, aby při rozetření teplé čokolády se Vám nemísila s polevou. Zkuste chvilku nechat dort déle v lednici a pak nanést .. Doufám, že se další již povede…
základy vaření
Prosím vás, nemám čas děalt různé vývary, čím je nahrazujete v restauracích? Jsou nějaké speciální bujóny nebo něco v prášku, ale kvylitního, co nelze koupit běžně v obchodech?
Cedr
Dobrý den, abych řekl pravdu, nejsem příznivcem konvenience. Mohu Vám doporučit uvařit si hodně vývaru a pak jej po kouskách zamrazit a postupně je rozmražovat. Pokud Vám mohu doporučit místo, kde se dá koupit, zkuste makro. V tomto sortimentu je tam docela velký výběr. Ale přesto bych Vám doporučoval připravovat si vývar doma. Vrátí se Vám to v chuti…
základy vaření
Dobrý den, prosím, poraďte mně, jakým způsobem mám dávat do omáček ocet. Vždy se mně celá omáčka srazí. Děkuji za radu, s pozdravem Ivana
Ivana Trestikova
Dobrý den Ivano, je to velmi jednoduché ocet se vždy přidává až po provaření ke konci k dochucení a pak lehce provařit..
maso
Dobrý den, dostala jsem od rodičů púlku kachny.Mám ji v mrazáku a pořád nevím, jak ji nejlépe připravit. Jsem v kuchyni teprv začátečnice. Máte pro mne nějaký snadný recept? Nevím ani, jak dlouho takového ptáka péct aby bylo maso měké. Děkuji.
Luisa
Dobrý den Luiso, na kachýnku zlehka a hlavně ne rychle. Takže maso nejprve pořádně omyjte a zbavte nečistot. Pak nasolte a lehce nakmínujte. Vezměte 5 jablek a 2 cibule a nakrájejte je na kostky. Vše promíchejte se 2 lžícemi medu a lehce osolte. Směs dejte do pekáče a na ni půlku kachny. Dejte do vyhřáté trouby na 100°C a pečte cca 5 hodin. V průběhu pečení maso přelívejte vzniklou šťávou. Podávejte s výtečným karlovarským knedlíkem...Dobrou chuť!
základy vaření
Dobrýden,prosím můžete mi poradit recept na hodně jemný a hlavně nadýchaný korpus dortu a rolády?Dále mě zajímá,proč mi těsto v troubě praská na povrchu?Peču při 175st.C Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Božena
Dobrý den Boženo, poradím Vám recept mojí babičky z její kuchařky. Takže, vezmete 130g cukru krupice a 4 žloutky, které utřete do pěny. Přidáte 100g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr a promícháte. Nakonec zlehka přidáte tuhý sníh ze 4 bílků. Směs rozetřete na povoskovaný pečící papír a pečete na 160°C, dokud nebude na povrchu zlatavý. Ale ne dlouho, aby se zase nevysušil. Pokud budete chtít korpus na dort, směs jen vylijete do dobře vymazané formy. Tak hurá do dortů…..
Reklama