Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dvakrát mi vyšel pozitivní těhot. test a mám už třetí den lehký žluto-hnědý výtok či špinění. Na gynekologii jsem ještě nebyla, poněvadž je to brzy. Menstruaci mám zatím jen 5 dní zpožděnou. Výtoky i špinění občas mívám - gynekoložce jsem to na poslední preventivní prohlídce říkala, zatím to neřeší... Myslíte si, že ted, když jsem zřejmě těhotná, ten výtok či špinění může znamenat něco špatně-se vyvíjejícího co se týče možného těhotenství? Vím, že by mi více řekla má gynekoložka, ale jak píši, na návštěvu je zatím brzy a podle zkušeností mých kamarádek - gynekolog jim vzdy řekl, ať přijdou až po šestém týdnu. Děkuji předem za Vaši odpověď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Špinění je slabé krvácení, což může v těhotenství signalizovat problém, ale také nemusí. Návštěvu lékaře považuji již nyní proto za vhodnou.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla by se zeptat, zda se můžou na začátku těhotenství (jsem teprve asi v pátém týdnu) užívat brusinky - konkrétně Mega brusinky 500 mg od Swiss natural a pokud ano, zda je to možné i preventivně po celou dobu těhotenství. Objevil se u mě totiž lehký zánět močového měchýře a ráda bych to nejdříve zkusila touto přírodní cestou než antibiotiky. A zda případné užívání antibiotik může mít negativ. vliv na vyvíjející se embryo? Mám z jejich užívání velký strach. Moc Vám děkuji za odpověď.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obecně v prvním trimestru je lepší neužívat žádné léky.

Antibiotika je při správné volbě možné v těhotenství bez  obav užívat.

U podobných přírodních produktů je problém v tom, že není k dispozici dostatek spolehlivých údajů o vlivu na plod. Má se ale za to, že brusinky  v těhotenství lze užívat. V prvním trimestru platí výše uvedené

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
s pritelem se snazime o miminko a rada bych se vas zeptala na sportovni aktivity. Pravidelne jezdim do prace na kole (asi 3 km) po dost hrbolate ceste, muze to miminku nejak ublizit? Dale take chodim behat, ne nejak extra pravidelne, spis jsem ted dlouho nebyla, ale rada bych opet chodila - beham kolem peti kilometru, normalni rychlosti 6min/km, muze to nejak ublizit nebo proste mohu delat jakoukoliv aktivitu, ktera mi nepusobi obtize a tolik to neresit?Dekuji, nerada bych neco pokazila hned na zacatku. - otázka upravena poradcem
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu při běžných sportovních aktivitách nic nehrozí. Opravdu to tolik neřešte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

chtěla bych se zeptat, pokud se člověk v době těhotenství nakazí toxoplazmózou, kterou předtím v životě nikdy neprodělal, jaká všechna možná poškození/postižení plodu může toxoplazmóza způsobit?

Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zejména u infekce v prvním trimestru hrozí mnohočetné vrozené vady. Poškozen může být mozek, oči i další orgány plodu. Určitě je vhodné zjištěnou toxoplazmózu hned léčit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat za jak dlouho mohu otěhotnět po porodu císařským řezem?

Děkuji! - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na průběhu operace a hojení. Obvykle se doporučuje vyčkat 1 rok

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
K dotazu Šárky o kyselině listové: dnes ráno jsem měla úplně stejnou situaci. Jedná se o to, že pro "snažící" Vám chtěla paní lékárnice nabídnout verzi s 400µg/tableta a pro těhotné s 800µg. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to postup doporučovaný v lékárně. Stačí ale podle mne jakákoli tabletka s kyselinou listovou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
omlouvám se za možná trochu zvláštní dotaz, ale chtěla bych se zeptat, zda mohu v 15tt absolvovat vyhlídkový let letadlem. Nemůže to ublížit miminku? Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, letět můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dnes jsem 14+5, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že mi nevolnosti a víceméně celodenní "šoufl" stavy skončily skoro ze dne na den, resp. že jejich ústup je tak rychlý? A taky se mi zdá, že mi oproti min. týdnu splasklo trošku bříško. Mám za sebou dva potraty, tak jsem z každého výkyvu od nějakého zaběhlého normálu ve střehu a dělám si staorosti. Předem děkuji za vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevolnosti mohou ustat ze dne na den. Ohledně bříška také nevidím problém. Myslím, že si děláte zbytečné starosti. Jistotu může přinést UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
Beru kyselinu listovou - jednu denně. Začala jsem užívat asi před třemi měsíci, nyní se začneme pokoušet o miminko. Chtěla jsem se zeptat, jestli mám začít užívat dvě pilulky denně. Další dotaz se týká toho, jakou kyselinu si koupit (ta původní dochází), když jsem si kupovala poprvé, paní v lékárně se mě ptala, zda chci pro těhotné nebo "se snažící", tak jsem si koupila tu druhou. Je v tom nějaký rozdíl?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stačí jedna tbl denně a je podle mne jedno, jaký zvolíte přípravek

MUDr.Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pán doktor. Poprosím vás o odpoved. Som v 32 tt., donedávna sme mali zvieratko-fretku, bol zdravý, očkovaný, ale bohužial už starý, posledných pár týždnoch mal žalúdočné problémy, stýkala som sa s ním menej,pred troma dnami nám zomrel, podla zverolekára na normálnu starobu,ale den pretým ma bolestivo do krvi pohrýzol co nikdy predtým neurobil. Chcem sa len spýtať, či mám navštíviť svojho ženského lekára kedže poradnu mám až o 2 týždne a o aké odbery žiadať a či je to vobec potrebné. Ak by niečo v sebe to zviera aj malo, mohlo by to ešte ublížiť bábatku?mám dosť veľký strach. Dakujem za odpoved
Danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko je minimální. Nemám ale s podobnými případy příliš zkušeností

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry deň.Som tehotna,no vzhladom k tomu,ze som absolvovala IUI,som stále pozorovaná.Môj gynekológ mi povedal,že som otehotnela cca okolo 25.apríla.V kolkom týždni teda môžem byť?Nechcem s riadiť poslednou MS,pretože mám velmi nepravidelnú ,niekedy až 40DC. Včera som bola na kontrole ,gestačny vak 7mm,žltkový vak pritomny,no plod tam nebol.Je to zatiaľ v poriadku? Môžeme to v kľude dohnať?Podľa MS s už v 6tt,ale ako som písala,mám velmi nepravidelné cykly.Ďakujem pekne....
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pokud jste otěhotněla 25.4., jste dnes (16.5.) na počátku 6.týdne.  UZ nález je hraniční. Je-li žloudkový váček, plod bývá vidět. Rozhodne až další UZ. Každý den hraje roli

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň prajem. Včera som bola 5+0tt, teda začala som 6tt. Na lekárskej prehliadke, vaginálnym uzv, lekár nevidel nič, len zvyšenu sliznicu maternice. Odporúčal preto odobratie krvi, ktorá potvrdila tehotenstvo a hcg vo výške 3813, čo zodpovedá aj týždňu tehotenstva. Prosím Vás, je normálne, aby pri takom vysokom hcg nebolo na uzv nič vidno? Lebo som teraz na pochybách, či sa tehotenstvo vyvíja správne. Ďakujem za odpoveď
tinka_6
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny HCG mají velký rozptyl. Takže je klidně možné, že se těhotenství  správně vyvíjí, ale je o něco mladší a není ještě na UZ vidět.

Nelze ale ani vyloučit, že se těhotenství nevyvíjí správně a myslet je třeba také na mimoděložní těhotenství (při něm ale bývá hladina HCG obvykle spíše nižší)

Více řekne až opakované UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat: jsem těhotná 10 . týden a přede mnou je léto, plánujeme že bychom jeli autem do jižního Rakouska - Korutan, která je zemí jezer, jezera tam mají 24-28C a vodu prý považovanou za pitnou, např. na jezeře nesmí jezdit motorové lodě, voda z ledovců a křišťálově čistá. Tak by mě zajímalo, zda se mohu v 2. trimestu tam koupat?
a dále v moři v severní Itálii - to vím, že je snad považováno za nejbezepčnější a naposledy by mě zajímalo, máme doma bazén s nafukovacím horním "límcem", kartušovou filtraci, tak by mě zajímalo, zda bych se mohla ve vlastním bazénu, který bych kompletně napustila vodou z kohoutku a zachloruju dle doporuč. dávkování Savem a tabletou do plováku v létě bez obav koupat? Bazén má průměr jen 2,44 cm, takže bych si teoreticky mohla dovolit vodu 1x za 14 dní kompletně vyměnit.

Ještě jsem slyšela o tamponu do pochvy, ale nevím jak to je bezpečné.

Díky za info - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete se koupat bez omězení.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den chci se zeptat jsem tehotna nejak na zacatku o vikendu sem zacla krvacet tak sem bezela na pohotovost a zjistilimi ze mam hematom ale miminko nejde videt takze mi nereknou ani v kolikatem tydnu jsem brali mi krev aby zjistili jestli HCG stouplo stouplo tak me druhy den pustili domu mocmi toho nerekli chci se zeptat proc to mimnko nejde videt a jestli mame sanci nepotratit dekuji predem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o těhotenství teprve nedávno počaté. Bohužel ani nelze vyloučit, že se gravidita správně nevyvíjí. Je třeba vyčkat dalšího UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem na konci 3.mesice těhotenství (12+3). Bříško mi zacalo růst uz od 8.tydne těhotenství - nyní uz je tvrdší a stále roste (není to ještě velké břicho, ale už je znát a vidět. Nevadí mi to a jsem šťastná. Jen se chci zeptat zda je to v pořádku - většina mých kamaradek tvrdí, ze jim pupik rostl až od 5.mesice. Je tedy u me vše v pořádku? Muze to znamenat, ze dítě bude velké? Dekuji
Veru
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Růst břicha je velmi individuální. Záleží na mnoha faktorech -poloha dělohy, pevnost břišní stěny, aj.

Určitě to neznamená, že dítě bude velké - takto časně jsou všechny plody stejně velké.

Nebylo-li dosud provedeno, doporučuji UZ vyšetření k vyloučení dvojčat. To je jediný potenciální problém, který by větší růst břicha mohl signalizovat

MUDr. Jan Šulc

P.S. 12+3 je začátek 4. měsíce

těhotenství
Dobrý den, nyní jsem v 34+1 a miminko je od 28.týdne v poloze koncem pánevním. Jsem na rizikovém těhotenství, protože mi zachází čípek a na 2 prsty jsem otevřená. Jsem prvorodička, pánev mám úzkou a v bederní části páteře odlomený kousek obratle, který dráždí míšní kořeny. Co by pro mě a miminko bylo lepší vaginální porod, nebo císařský řez? A je pořád šance, že se miminko přetočí i přes to, že mám přikázaný klidový režim? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod se stále může přetočit, i když jste v klidu.

Rozhodnutí o vedení porodu musí učinit porodník v době, kdy se bude porod blížit. Na dálku to není dost dobře možné. Zůstane-li ale plod "zadečkem dolů", bude pravděpodobně zvolen císařský řez

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
Zacala me v poslednich dnech palit zaha, myslite si, ze to muze byt priznak tehotenstvi? - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o typický těhotenský příznak

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore,
Mam jisty problem. Pred tydnem (streda) jsem ovulovala a zaroven mela pohlavni styk, ktery byl s kondomem. Kondom nebyl nijak poskozen. Dneska mam vsak divny pocit a jsem asi i dost paranoidni. Precetla jsem si, ze kondomum moc neverite a ted se obavam, ze jsem tehotna. Problem je v tom, ze jsem za spctvrtek a patek vypila znacne mnozstvi alkoholu - cimz myslim opravdu znacne, pres 10piv a jednoho panaka tvrdeho alkoholu. Nyni se bojim, ze jsem mohla plod poskodit. Co si o tom myslite? Nejdriv me ani nenapadlo, ze by k necemu mohlo dojit, ale dneska mi je trochu divne, picha me v brise a boli me svaly,ackoliv jsem necvicila, tak se bojim. Dekuji za nazor. - otázka upravena poradcem
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Konzumace alkoholu za 2-3 dny po styku případně vznikající plod nijak neohrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 30. týdnu těhotenství (1. těhotenství bylo bez problémů). Ve II. trimestru mi byla zjištěna anémie. Nevím přesnou hodnotu, ale byla prý těsně pod hranicí normy. Cca po 15 dnech, kdy jsem užívala 2x denně Maltofer Fol, jsem byla na dalším vyšetření krevního obrazu. Anémie se nezlepšila a dostala jsem Aktiferrin (2x denně). Bohužel jsem nemluvila s paní doktorkou, ale pouze se sestřičkou. Proto se chci zeptat: může být ohroženo miminko, pokud se anémie nelepší a třeba by se mohla i zhoršovat? A ještě místy na těle mám extrémně suchou až šupinatou pokožku, a to i při pravidelném promašťování. Může to souviset s anémií (sušší kůži mám normálně, ale tohle je extrém)? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mírná anemie je v těhotenství zcela normálním jevem. Plod nijak neohrožuje.

Souvislost s kožním problémem nepovažuji za pravděpodobnou. Více může říci dermatolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, poslední menstruaci jsme dostala 5.4.2015 a nedostavila se mi menstruace, dělala jsem si těhotenský test a vyšel pozitivní, bolí mě prsa a mám tak každe hodiny bolesti v břichu jako při menstruaci, ale mnohem kratší. Byla jsme u doktorky a ta mi řekla že jsem na 90% těhotná a že těch 10% je to že to může být mimoděložní. Dá se to nějak zjistit ted' zda se jedna o mimoděložní těhotenství? jak mám postupovat? u doktorky jsem objednaná na 10.6.2015. Jsem neklidná a prosím o radu
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná jste. Mimoděložní těhotenství je také těhotenství

Povařoval bych za vhodné UZ vyšetření cca za týden - k průkazu nitroděložního těhotenství. Pokud byste měla větší bolesti, navštivte lékaře ihned

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pán doktor. Práve mi začal 31 týžden tehotenstva a pohyby dieťatka cítim slabšie. Cítim ich ale už to niesu kopance, len také prevalovanie, bublinkovanie na každej strane. Viem že je najdoležitejšie že pohyby často cítim, ale prečo to už niesu intenzívne kopance? Do poradne idem zas až o dva týždne, dakujem za odpoved
Viki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vnímání intenzity pohyb záleží na poloze plodu. Takže, pokud pohyby cítíte, buďte v klidu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,

Zanedlouho se budeme s pritelem pokouset o poceti. Rada bych se pri te prilezitosti jiz od zacatku vyvarovala potravinam a napojum, ktere se v tehotenstvi opravdu nedoporucuji. Chtela bych se vas proto zeptat, co byste zcela vyloucil. Alkohol je jasny, kafe-turek taky, nicmene bych se treba chtela zeptat na rozpustnou kavu s mlekem - piju ji rano pripadne parky (moje slabost:) - zakazal byste i to? Take jsem se nekde docetla, ze by se nemela pit voda z kohoutku, je to pravda a tyka se to i vody, na kterou jsem jiz zvykla a piji ji posledni pul rok minimalne? Co dalsiho byste nedoporucil na zacatek tehotenstvi? Samozrejme ze sebe nechci udelat uplne robota, ale proste me zajima, co se opravdu nema. Dekuji - otázka upravena poradcem
Marika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klidně jezte párky i pijte kávu i vodu z kohoutku. Pozor si dejte jen na léky- zejména na léky proti bolestem a  bude-li Vám nějaké lékař předepisovat, upozorněte ho, že plánujete otěhotnění

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 5tt a chtěla bych se zeptat jaky mate nazor na behani v těhotenství. Beham krátce, a vsude se docitam ruzne nazory. Hlavni nazor byl ze telesna teplota by neměla presahnout 38oC. Dnes jsem pi dobehnutni mela 39oC. Myslite ze je to pro plod nebezpečné? Nebo můžu behat dal? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Markéta Javurkova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud vše probíhá bez komplikací a neběháte "úplně na doraz", běhat můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den.Jsem ve 22 tt,chci se zeptat zda můžu používat kuličku proti pocení Driclor,jestli to nijak miminku neublíží a zda mně může zaměstnavatel nařídit práci ve svátek v pátek 8.5.2015.Děkuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ohledně kuličky proti pocení musíte případně kontaktovat výrobce.

Chodíte-li normálně do práce, může Vám zaměstnavatel naplánovat i směnu ve svátek.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor týkající se užívání vaginálních tablet (například Feminela vagi C) v období ovulace. Domníváte se, že je jejich užívání v době snahy o početí bezpečné? Nemůže nějakým způsobem zapříčinit například zamlklé těhotenství, potrat či jiné poškození plodu? Velice Vám děkuji za zodpovězení mé otázky a velmi si vážím možnosti poradit se touto cestou s odborníkem.
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by tyto tabletky představovaly v době ovulace nějaké riziko pro případně počatý plod

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, asi pol roka beriem antikoncepciu, nevynechala som žiadnu tabletku.Každý mi hovoril prečo to spájame s prerušovanou ved nato tie tabletky mam, tak sa priatel dva dni posebe do mna spravil, dnes je po tom asi 11 dni, mam bolesti v podbrušku, husty hlien na nohavičkach, je mi odrana posledne dni zle od žaludku, a mam pomerne tvrdy krčok maternice.Dalo by sa to prosim vas vysvetliť aj nejak inak ako tehotenstvom?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Důvodem výtoku může být například narušené poševní prostředí. Nevolnost stejně jako bolesti mohou mít řadu příčin i mimo těhotenství.

Těhotenský čípek v těhotenství naopak spíše měkne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den chtela bychom se zeptat sem tehotna 8 tydnu a mam bolesti konečniku pri sexu nevim jestli jeto normalni nebo ne a jestly mam zajit pani dochtorce dekuji predem
kristina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
dobry den chtela bychom se zeptat sem tehotna 8 tydnu a mam bolesti konečniku pri sexu nevim jestli jeto normalni nebo ne a jestly mam zajit pani dochtorce dekuji predem
kristína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem poprvé těhotná. Těhotenství potvrzeno 13.4, pro špinění nasazen utrogestan, na kontrole 23.4. dle PM 6+2, dle UTZ 6+3 již patrná srdeční akce, další kontrola bude až 14.5, utrogestan beru stále, 3-0-3. Od počátku jsem neměla téměř žádné příznaky, jen trochu citlivé bradavky, asi necelých 14 dní se vyskytovaly odpolední mírné nevolnosti a mírné nechutenství, občasné pobolívání v podbřišku. Před několika dny nevolnosti ustoupily, bolesti v podbřišku již nemám, bradavky se zdají méně citlivé než před tím. Velkým strašákem je pro mne zamlklé těhotenství, proto jsem se začala obávat, aby ustoupení příznaků nesignalizovalo právě toto. Mám vyčkat kontroly 14.5 nebo mám pro jistou zajít k lékaři dřívě? Děkuji a přeji hezký den.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vymizení příznaků nemusí vůbec nic znamenat. Myslím, že můžete vyčkat plánované kontroly.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore.Jsem ve 6tt ,27dubna začalo trochu krvacit uz 3den.Byla jsem hnet u sveho doktora,vubec nic neporadil,jak situace vylepsyt.Prosim pane doktore poradu moc to chcy miminko,Z prvnim téhotenstvi taki problem nemela,2mela jsem potrat .Děkuji za odpověd.
Angelika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Moc se bohužel nedá dělat. Snad jen omezit fyzickou a sexuální aktivitu a užívat nějaký multivitamin s kyselinou listovou. Záleží na dalším UZ nálezu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem podruhé těhotná, pravděpodobně teprve 5 týdnů max.
Chystám se na prohlídku ke svému gynekologovi. Z předchozího těhotenství i zkušeností kamarádek vím, jaké nepříjemnosti (tlak zdravotního personálu ohledně přenášení avšak bez komplikací u dítěte). může přinést porodní termín stanovený dle prvního dne poslední menstruace. Vím zcela bezpečně, že jsem neotěhotněla dříve než 10 dní po začátku menstruace. Pokud uvedu skutečný termín poslední menstruace, jak přesně je schopen gynekolog korigovat během prvního trimestru stáří plodu a předpokládaný termín porodu? Bojím se, že pokud lékař nebude schopen přesnější korekce stáří plodum budu mít napsaný termín dříve, než je reálný. Upřímně uvažuji o tom, uvést termín poslední menstruace později. Co si to tom myslíte? Děkuji Vám
- otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Termín porodu se vždy má určit dle UZ provedeného koncem prvního trimestru. Spolehlivost je +-3 dny. Termín dle menses nemá hrát žádnou roli

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobrý den,dnes jsem 33+4 ( podle poslední menstruace), podle ultrazvuku cca ve 12týdnu jsem 34+3. Jsem po dvou císařských řezech, nyní mě čeká třetí. Při měření mi bylo naměřeno BPD 83=33+3, AC 311=35+1,FL 66=34+2. Prý je miminkovo bříško větší, ale nic víc mi k tomu paní doktorka neřekla. Navíc mi byla měřena jizva, kdy bylo naměřeno 0,09mm, vím že je to velmi velmi málo, ale je vůbec m ožné, aby mě s takovým číslem tenké jizvy poslali domů? Nebo se jen paní mudr. uklepla a měla tam být 0,9mm? I tak si myslím, že pokud by se uklepla v nule, že i tak je to číslo velmi velmi malé. Za týden mám přijít na kontrolu. Bude se s takovou tenkou jizvou čekat do termínu, nebo se císařský řez udělá hodně dřív? Mám obavy, že když je jizva taková tenká, že může prasnout. Předpokládám, že kdyby hrozilo nyní nějaké nebezpečí, tak mě domů nepošlou? Co myslíte? Děkuji za odpověď.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjádřit. Doporučuji důvěřovat lékařům, kteří Vás sledují

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 7 mesici tehotenstvi a prave jsem omylem snedla kus plesniveho salatu. Muze to miminku nejak ublizit? Popripade jak mam postupovat?

Moc dekuji - otázka upravena poradcem
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na 99,99% se plodu nic nestane.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem ve 22tt, poslednich 14 dni me trapilo brneni rukou jen v noci- az me to i vzbudilo, myslela jsem ze jsem si prelezela ruku, hlavne bolela a brnela leva ruka ( spim na levem boku a ruku pod hlavou) poslednich par dnu me vsak to brneni a bolest prepadne i pres den ( stale vice leva ruka, prava jen v noci) co to je? Co s tim? Nejake mazani? Vitaminy? Beru ob den Femibion 2 a obden Letrox. ( Moje matka pred nedavnem prodelal operaci karpalnich tunelu- obe ruce a tenisoveho loktu- v tehotenstvi to nemela az nyni po 50 roku) Souvisi to? Muj lekar ma nyni dovolenou a bude k dyspozici az po 8.5. kdy jdu k nemu na standart. kontrolu. Vzhledem k tomu, ze v praci ruce potrebuji, me to velmi obtezuje, nehlede na to, ze se v noci nevyspim :( Dekuji moc za odpoved
Market
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít také o problémy s karpálním tunelem. V těhotenství se někdy objeví. Poradit by měl nejspíše ortoped

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
som v 20. tt a este stále beriem duphaston 2xdenne. Som v rizikovej gravidite, pretože som už 2x silno krvácala kvôli odlupovaniu plodových obalov od maternice. Poslednýkrát to bolo pred 5 týždňami. Existuje v mojom prípade opodstatnenie, prečo mám stále užívať duphaston? Vraj sa má užívať len v 1. trimestri. Nebude mať neblahé účinky na moje dieťa v budúcnosti? A ešte ma zaujíma váš názor na permanentné ležanie počas takéhoto rizikového tehotenstva. Je nevyhnutné? Dokáže naozaj pomôcť udržať plod? Lekári, u ktorých som bola, na to majú veľmi rozdielne názory a ja neviem, čo je správne. Ďakujem. Martina - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podávání gestagenu, tedy např. Duphastonu, může mít v tomto případě pozitivní efekt. Plodu neuškodí.

Určitě je důležitý klidový režim, tedy omezení všech aktivit - fyzické, sexuální, atd. Nemyslím ale, že musíte pouze ležet.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Asi tři týdny máme s přítelem nechráněný sex. Dělala jsem si těhotenský test třikrát a v testovací části byla čárečka vždy o dost slabší než v kontrolní části... na návodě je napsané, že může test pokud je pozitivní odhalit i nějaké onemocnění. Před 10ti lety mě prasklo slepé střevo, nevím jestli by to mohlo mít nějaký vliv. A mám často i třeba nachlazený spodek, někdy i záněty močových cest. Jen mám strach z nemocí, jako je rakovina. Určitě si zajdu i k doktorce, ale jen pro zajímavost, co může těhotenský test vše prokázat? Děkuji předem za odpověd
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Standardní těhotenský test prokazuje hormon HCG a ten vzniká až na extrémně vzácné výjimky  pouze a jen v těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na BT v průběhu těhotenství. V současné době jsem v 11TT (10+2), občas si BT změřím a mám ji konstantně 37,3. Dnes ráno mi klesla na 37,2, měřím ve stejnou dobu, žádné problémy zatím nemám. Může (mírný) pokles BT něco znamenat, je to normální? Pokud by BT dále klesala značí problém s těhotenstvím?
Předem děkuji za vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měření BT v těhotenství nemá podle mne žádný praktický význam

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem aktuálně v 17. tt a kožní lékařka mi chce odstranit znaménko na levém prsu (údajně před tím, než začnu kojit). Když znaménko kontrolovala při poslední kontrole, cca 6 měsíců zpět, odstranit ho nechtěla. Odstranění by mělo proběhnout tak, že mi krémem místo znecitliví a cca po 2 hod. po aplikaci krému znaménko seškrábne. Dle jejích slov by to mělo být pro miminko i mne naprosto bezpečné. Ráda bych ale znala názor i jiného lékaře. Děkuji
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z hlediska těhotenství v tom nevidím problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, trpím refluxní chorobou jícnu dlouhodobě a beru na ni lék Ortanol(Omeprazol) 1x denně. Nyní jsem otěhotněla. Mám obavy, že vývoj těhotenství nebude kvůli lékům v pořádku, je možné tento lék dále užívat? Nebo by mě zajímalo čím případně lék nahradit. Moc děkuji
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musí Vám odpovědět lékař, který lék předepisuje. Kontaktujte ho co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,

znamena dilatace mozkovych komor 15,7 mm ve 21. tydnu tehotenstvi jiz velke postizeni, ktere je nevyhnutelne? Nemuze se to jeste zlepsit? A v jakem pripade se jedna o lobarni holoprosencefalii?

Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález musí posoudit zkušený specialista na UZ vyšetření, což já nejsem.

Holoprosencefalie je extrémně závažnou vývojovou vadou, kdy se vůbec nevyvinou mozkové hemisféry - s dilatací komor má málo společného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
vážený pane doktore, jsem krátce těhotná, na kontrolu jdu příští týden, budu 6+2 tt. Bude již možno kvalitním utz přístrojem pozorovat srdíčko? Kdy nejdříve, a do kdy nejpozději by srdíčko mělo být vidět? Jak často se stane, že se srdíčko neobjeví? Jsem těhotná poprvé, jde o vytoužené těhotenství, mám obavu, aby bylo vše v pořádku. Děkuji Vám.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 7. týdnu již akce srdeční obvykle vidět. Roli ale hraje každý den

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,prosím o radu včera jsem byla u lekařky a oznamila že jsem v 6tt ale že vidi dva vačky a každy ma jinou velikost, myslite že muže jit o dvojčatka nebo jedno mimčo a krevni sraženinu.děkuji za odpověd.
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález přímo vidím, je těžké se vyjádřit. Může jít o dvojčata, ale příčin může být více - třeba malé ložisko krve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den cgcem sa spytat ma na uhniezdenie oplodneneho vajicka vplyv aj dlzka menstruacneho cyklu ak je velmi nepravidelny moze to znamenat ze sa vajicko uhniezduje dlhsie ak mam termin porodu urcenom podla usg24.7 2015 je mozne ze by som otehotnela zo styku 10.10.2014
sasa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vajíčko se uhnízďuje vždy za několik dní po ovulaci. Ovulace ale může nastat i později v cyklu. Pravděpodobný termín početí zjistíte, odečtete-li od určeného termínu porodu 38 týdnů

Pozor ale - platí jen pro termíny určené na základě kvalitně provedeného UZ do cca 14. týdne těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, prosím Vás o Vaše stanovisko a zkušenosti se špiněním/hnědým výtokem/ u pacientek ke konci těhotenství. Jsem 35+5 a od včerejšího dne mírně špiním-jedná se o hnědý výtok.Dnes jsem byla u gynekologa,po vyšetření i monitoru vše včetně placenty OK. V předchozích těhotenství jsem se s tímto nesetkala.Kdy je tedy špinění patologické a impulzem jet do nemocnice??CCa více jak 2 slipové vložky denně? Nebo to musí to být až jasně zbarvená krev?děkuji za odpověď.Přeji krásné jaro.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Špinění je určitě signálem možného nebezpečí. Vždy je třeba stav podrobně posoudit. Nezáleží příliš na barvě krve. Určitě je vhodné pečlivé a časté sledování nálezu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat teď jsem v 18tt+2 a mám jít na plánovaný UZV ve 20tt, ale problem je že jsem momentalně v zahraničí a budu tu až do 21tt+5. Jsem domluvena s lékařem že musím na UZV tady v cizině. A má otázka zní je velký problém kdybych šla na UZV v 19tt+6 nebo opravdu musím až začne 20tt?


Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Aneta M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

UZ screening se provádí v rozmezí 20.-22. týden. 19+6 je 20. týden- takže nevidím problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký den pane doktore,
jsem po ket (s prodlouženou kultivací), dle poslední ms bych měla být 5+5 dnes jsem byla na UZ gestační váček s embryem 2mm, ale bez srdeční aritmie. Paní doktorce se zdálo embrio dost malé a že je možné, že jde o ZT, kontrola za týden. zda se aritmie objeví, myslíte, že se opravdu může jednat o ZT.

Děkuji
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi jste dobře nerozuměla. Arytmie je nepravidelní srdeční rytmus. Vidět asi nebyla srdeční akce jako taková. To ale v 6. týdnu nemusí nic znamenat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
minulý týden jsem zjistila na těhotenském testu // o víkendu jsem začala maličko špinit a tak jsem šla hned v pondělí k Dr. Udělala mi UTZ, ale ještě nebylo nic vidět jen mi řekla, že mám nízkou děložní sliznici mám přijít za týden na kontrolní utz.. Dostala jsem zprávu kde je psáno jizva po SC, endo 5,5mm, t.č. bez známek IUG okolí bpn., VT0 jak tomu mám rozumět je šance že těhotná jsem? Těhotenské testy už konečně sílí tak si říkám, že naděje je.. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná s vysokou pravděpodobností jste. Je třeba ale také myslet na možnost mimoděložního těhotenství. Vše ale také může být v pořádku. Více řekne opakovaný UZ.   Při bolestech ale navštivte lékaře (případně pohotovost) ihned.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem cca 7+1. Dnes ráno, když jsem byla na WC (stolice), tak ze mě vypadl větší kus hlenu s kapkou krve. Asi hodinu poté mě začalo bolet v podbřišku jako před menstruací. Značí to blížící se potrat? Jsem z toho špatná, protože si to neumím vysvětlit. K doktorce jdu zítra odpoledne. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato poradna nefunguje on-line.

Myslím, že pokud nekrvácíte, o potrat se pravděpodobně nejedná. Více na dálku nelze říci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den, může 3-5 dní po ovulaci bolest v prsou znamenat oplodnění a počátek těhotenství? Podobně se mi to projevilo u prvního těhlotenství, ale později...asi 3-4 týden. díky za odpověď
bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
dobrý den, může 3-5 dní po ovulaci bolest v prsou znamenat oplodnění a počátek těhotenství? Podobně se mi to projevilo u prvního těhlotenství, ale později...asi 3-4 týden. díky za odpověď
bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 3-5 dnech je na těhotenské příznaky brzy

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze