Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna v době od 15.1. do 22.1. bude pozastavena z důvodu dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 24tt, včera jsme byli hrát bowling, sice jsem se šetřila, ale od noci mi bolí břicho (taková bodavá bolest od pupíku níž), nejvíc když si lehnu a mám natažené nohy. Včera jsem měla i lehkou závrať. Co si myslíte, že bych měla udělat? Myslíte si, že jsem mohla ublížit miminku? Pohyby cítím i dnes. Děkuji za odpověď
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jste si jen namohla svaly. Každopádně ale doporučuji kontrolu u lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám takový zvláštní dotaz. S přítelem se nám včera v době plodných dnů stala nehoda a myslím si že je vysoká pravděpodobnost že bych mohla být těhotná. Jenomže dnes jsme byli na matějské pouti a já jsem si užívala na těch nestrašnějších atrakcích a centrifugách kde jsem vysela hlavou dolů a na autodromu atd... myslíte si, jestli jsem včera ,,otěhotněla" že bych mohla těmi atrakcemi ublížit miminku? A kdybych byla v začátku těhotenství (třeba v prvním měsíci) bylo by to pro miminko nebezpečné? Mám z toho strach, jestli bude vše v pořádku ((Nepila jsem žádný alkohol.) Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné postižení plodu podle mého názoru nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
prosím poraďte. Tři roky toužím po miminku ale "nikdy není" vhodná doba. Teď jsme se začali znovu snažit. Nejsem si ale jistá, jsem poslední roky každý měsíc nemocná (záněty v krku), nejspíš kvůli nespavosti, mám oslabenou imunitu. Doktorka mi řekla, že mám začít sportovat, abych tělo unavila (běhat, posilovat). Ale bojím se, že když na to nejsem zvyklá, tak znovu potratím. Před půl rokem jsem otěhotněla, když jsem začínala cvičit a začali jsme se poprvé snažit a hned jsem potratila. Mohlo to být ze sportu? Nevím, co mám dělat? Mám začít běhat i snažit se o dítě? Beru trittico 75 bez něj spím jen 3 hodiny denně. Ale i tak se budím často. Jsem v koncích, co teď?
- otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sportovat při snaze o početí určitě můžete. Jinak by měli poradit specialisté - imunolog, psychiatr,..

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, přítelkyně měla 2 ze 3 testů pozitivní, znamená to že se můžu radovat?
Tom
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Znamená to, že je pravděpodobně těhotná. Důležité ale je, který test byl negativnní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,sem 5tt těhotenství a začala sem spinit růžově? Může to značit začínají potrat? Děkuji za odpoved.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, může jít o příznak potratu. Vše ale stále může být v pořádku. Určitě navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore chci se zeptat jsem těhotná tak 5 tyden na ultrazvuku byl vidět gestační vaček 4,8 mm ale včera jsem začala špinit a pak krvácet silně padaly ze mě trošku sraženiny ale břicho mě vůbec nebolí beru utrogestan hned jsem sla k doktorce a pořád tam ten gestačí vaček viděla paní doktorka mi napsala na krvaceni a Ascorutin a vzala mi krev na HCG a v pondělí si mam zavolat na výsledky ale dnes krvacení přestalo uplně tak se chci zeptat jestli jsem pohla potratit? a nebo mužu byt ještě tehotná? když už nekrvacím děkuji za odpoved
e
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohlo jít o časný potrat, ale také může být vše v pořádku. Rozhodne další UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobr den,moje otazka zni:mame zaplacenou dovolenou letecky v Chorvatsku od 22.srpna a snazime se o druhe miminko prvni tehotenstvi bylo uplne bez problemu byly jsme autobusem take u more a zadne prolemy jsem nemela.Jen mam obavu z letadla.Kdyby se zadarilo v kvetnu tak v srpnu bych byla v 2trimestru.Nebo doporucujete pockat az po dovolene?Dekuji a odpoved heky den
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že letět klidně můžete. Riziko je podle mne i menší než při cestě busem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsem nyní ve 26. tt. Lékař mi dal žádanku k oGTT. Je mi 28 let, nekouřím, jím snad docela rozumně, nemám nadváhu, v rodině diabetiky nemáme. Vím, že test není povinný, ale nerada bych ohrozila miminko tím, že na test nejdu. Zároveň jsem četla, že test samotný je pro dítě velmi zatěžující.
K čemu se dá přirovnat 75 g glukózy?
Doporučil byste test absolvovat?
Předem děkuji - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test není pro plod nebezpečný. Zátěž je srovnatelná s kouskem dortu.

Test určitě doporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, děkuji za odpověď na otázku ohledně užívání Femibionu. Měla jsem obavu, jelikož se doporučuje užívat alespoň 3 měsíce před otěhotněním a já jsem teď několik měsíců opravdu spíše neužívala než užívala, navíc jen obyčejnou kyselinu listovou, ne Femibion. Myslíte tedy, že jeho nasazení ihned po zjištění těhotenství je dostačující? Děkuji a přeji hezký den.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Považuji to za dostačující
těhotenství
Vážený pane doktore, před několika dny jsem zjistila, že jsem těhotná. Ihned jsem nasadila Femibion 800. Mám teď ale trochu obavu, že to nebude dostačující, že bude pozdě. O miminko jsme se snažili skoro rok a půl, nejdřívě jsem brala kys. listovou poctivě, nyní už ale opravdu jen sem tam, když jsem si vzpomněla, spíše ne, protože jsem očekávala, že se nám povede až umělé oplodnění v září. Sama jsem těhotenství nečekala, proto jsem na vitamíny opravdu zapomínala a skoro je nebrala. Myslíte, že je reálná šance, že bude vše v pořádku s miminkem? Velmi Vám děkuji.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V popsaném užívání/neužívání vitaminů nevidím problém. Takže šance, že vše bude v pořádku, je zcela reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore chci se zeptat MS 22.2 2015 TT pozitivní byla jsem u paní doktork že gestační vaček excentrický uloženy 2.8mm z 2.4 2015 jenže včera 8.4 jsem začala slabě krvácet tak jsem dnes byla u paní doktorky tam mi napsala leky které by měly zastavit krvacení a dělala mi ultrazvuk a gestační vaček pořád vidí ale je jen o 1mm vetší na kontrolu mám jit 20.4 tak se chci zeptat je tu naděje že se plod udrží? děkuji za odpověd
anet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Naděje, že vše bude v pořádku, je stále reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem na samém počátku těhotenství a chtěla bych se zeptat - vím, že to asi bude trochu hloupá otázka, ale přece jen mám obavu. Vím, že se v těhotenství nemají jíst játra. Mohu si dát jitrnici, když játra obsahuje? Nebo raději ne? Děkuji a omlouvám se za dotaz.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klidně si jitrnici  dejte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, ve 12 tt jsme podstoupila 1.screening- negativni ( 1:11 000) v 16 tt triple test- negativni ,avsak hodnota total hCG 3,05 MoM- dle meho gynekologa zvysena- mozna srdecni vada, nyni jsem ve 20 tt, odkazal me do Genetu na konsil. utz a fetal. echo- kvuli srdciku, jak vidte nalez Vy? Riziko Down. nizsi nez 1: 50 000, Riziko NTD 1: 5200, riiko Down vzhledem k veku 1:1300, Vek 27 let. Za posledni mesic + 4 kg coz se lekari take nelibilo. Dekuji
Market
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne je pravděpodobnost, že je vše v pořádku, velmi vysoká

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer, pane doktore, včera jsem Vám psala dotaz ohledně špinění na počátku těhotenství. Zdá se, že špinění již ustalo. Dnes jsem se objednala k lékaři na prohlídku, a to dne 17.4. Můžete mi prosím řící, v kterém týdnu asi budu, a zda-li bude možné již vidět srdíčko? (podle mých výpočtů bych mohla být cca 5+4, pokud počítám dle data PM a zdali samozřejmě počítání těhotenských týdnů dobře chápu:-) Poslední menstruace byla 10.3. a ovulace pravděpodobně 21.3. Test pozitivní od neděle 5.4. Velmi Vám děkuji za Váš čas.
- otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Počítáte to správně. V 6. týdnu ale ještě srdeční akce nejspíše vidět nebude

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore chci se zeptat jsem těhotna cca 4-5 tydnu TT pozitivní poslední MS 23.2 2015 dneska jsem byla na pohotovosti protože me pichalo v podbříšku na leve straně a střílelo mi to až do zad tak jsem chtěla at me zkontrolují. a pan doktrom mi řekl že je vše v pořádku že norm vel. decdua do 13mm, excentrický uložený gestační vaček 2.8mm dle GSD g.h 4+0 i paní doktorka mi to potvrdila TT testy pořád pozitivní.Beru Utrogestan 2 krat denne, jenže dnes 8.4 jsem byla na pohotovosti protože jsem začala špinit a trošku slabě krvácet ale jen malinko ale břicho mě vůbec nebolí jen prsa a doktor mi udělal Utrazvuk a prej gestační vaček tam nevidí ale přitom mám z 2.4 ultrazvuk a gestační vaček tam je 2,8 mm a sliznici mám 11mm takže zítra du hned rano za mím OG. tet mám strach jestli je ještě naděje protože 2 doktori mi to potvrdily a dnes jinej pan doktor řekl že asi ne že mám jít na kontrolu za tyden . je ještě naděje? děkuju za odpověď
Anet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se spolehlivě vyjadřovat. Obávám se ale, že těhotenství se spíše nevyvíjí správně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore dobrý den. V neděli 5.4 jsem našla pozitivní těhotenský test, PM byla 10.3.2015. Zpočátku byla druhá čárka na testu slabá, nyní se zdá, že sílí. Objevuje se drobné špinění. Lehce nahnědlý výtok, není ho mnoho. Poprvé se objevil asi 1.4., tedy asi 11 den po předpokládané ovulaci (ovulace byla asi 21.3.2015). Výtok byl silnější, nyní je slabší, jen opravdu lehce nahnědlý. Mám obavu, aby se nejdnalo o problém s miminkem. Nemám v podstatě žádné bolesti břicha, křeče, ani nic podobného, v podstatě ani žádné těhotenské příznaky. Prosím o radu, zda semůže jednat o hrozící problém s miminkem a kdy se mám objednat k lékaři na prohlídku, zda je vše v pořádku, případně tluče srdíčko. Nebo se mám objednat k lékaři hned, kvůli špinění? Je vhodné si zajít i na odběr HCG? Velmi Vám děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji kontrolu u lékaře. Může být  vše v pořádku, ale je třeba myslet i např. na mimoděložní těhotenství

Případný odběr krve naplánuje gynekolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ještě doplňuji k otázce. Běžně se mi stávalo, že jsem cca 1- 2 dny před očekávanou MS špinila. Po zjištění těhotenství ám pocit, že je o dost špinění slabší, tak 1 - 2 slipové vložky, opravdu jen světlounce nahnědlý výtok. Ne celý den, spíše nárazově....třeba skoro celý den nic a odpoledna mám na vložce trošku výtoku. Začínám se obávat a panikařit. Mám běžet ihned k lékaři? Těhotenství je vymodlené, dlouho jsme čekali...děkuji Vám za rychlou odpověd.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,

v graviditě se nedoporučuje jíst plísňové a zrající sýry pro až 10 x větší riziko listeriózy. Platí toto omezení i pro pokrmy, kde se sýry tepelně zpracují (zapékání apod.)

Děkuji za odpověď.

Andrea
- otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně si myslím, že se riziko listeriózy trochu démonizuje. Tepelná úprava by měla podle mého soudu event. přítomné  listerie zničit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v 17. tt. Již 3 týdny se potýkám se zvýšenou teplotou 37,2 °C (CRP 88). MUDr mi předepsal ATB Amoksiklav, po 7. dnech CRP = 8, nicméně teplota stále přetrvává a navíc manželovi diagnostikovali Mycoplasma pulmonae. Proto mi byl předepsán Klacid, jako druhé ATB. Chci se zeptat, jestli jsou tato ATB v těhotenství bezpečná a jestli popř. samotný patogen může negativně ovlivnit plod. Děkuji.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Infekt může plod ohrozit. Riziko antibiotik je naopak velmi malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 21.týdnu těhotenství a už několikrát mi jen z jednoho prsu vytekla trošička slabě bílé tekutiny. Je to v těhotenství normální nebo si zajít radši na kontrolu na gynekologii? Moc děkuji za odpověď
Leny
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to normální. Jde o sekreci mleziva, což je přípravou na pozdější tvorbu mléka

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den prosím vas jak zistim ze mi otreka postupně plodová voda ? Zjistili mi mírný oligohydramnion ráno jsem měla vodnytý výtok a během dna se změnil na nažloutlý na kontrolu jdu za 2 týžne momentálně jsem v 28tt.Dakujem za odpoved .
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud si vezmete vložku a bude během několika hodin prosáklá, je odtok vody možný. Spolehlivěji to může zjistit ale jen lékař - v případě nejistoty ho navštivte dříve (nebo případně se obraťte na porodnici)

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore chci se zeptat jsem těhotna cca 4-5 tydnu TT pozitivní poslední MS 23.2 2015 dneska jsem byla na pohotovosti protože me pichalo v podbříšku na leve straně a střílelo mi to až do zad tak jsem chtěla at me zkontrolují. a pan doktrom mi řekl že je vše v pořádku že norm vel. decdua do 13mm, excentrický uložený gestační vaček 2.8mm dle GSD g.h 4+0 tak se chci zeptat co to znamená jsem trochu ztoho zmatena děkui za odpověd
s
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Jste těhotná a s vysokou pravděpodobností jde o graviditu v děloze -čili by vše mělo být v pořádku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, v jakém týdnu je nejvhodnější provádět test na těhotenskou cukrovku ve 2. trimestru? 26.3.2015 jsem byla v týdnu 22+0 dle PM 21+5. Na odběr těh. cukrovky jsem se objednala na 14.4.2015. To budu tedy v týdnu 24+5 že? Není na test ještě brzy, nemám se objednat ještě o týden déle? Děkuji
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Doporučené rozmezí pro provádění testu na těhotenskou cukrovku, tedy OGTT, je 24+0 až 32+0  

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

jsem v 18. tt a na 3D ultrazvuku doktor naznačil něco o možné dilataci mozkových komor. Chtěla bych se Vás zeptat, co přesně to znamená a je zde nějaké riziko ohledně postižení?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dilatace=rozšíření. Může jít o problém, ale také to nemusí mít žádný význam. Aniž nález vidím, nemohu se vyjadřovat. Musí tak učinit UZ specialista, který vyšetření provádí.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Jsem těhotná dle PM 15+5 a dle UTZ 17+1. Dnes jsem byla na kontrole, Dr. mi říkal, že je vše v pořádku, nicméně doma jsem si přečetla zprávu a mám tam napsáno, že placenta je na zadní straně a zatím zasahuje hluboko do DDS, 3 cévy v pupečníku. Můžete mi prosím tu větu přeložit a popř. vysvětlit? Předem Vám mockrát děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obojí je normální nález. Pupečník má vždy 3 cévy. Uložení placenty není v prvním polovině těhotenství  nikterak důležité

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chcela by som sa opýtať ak som vo 4-5 týždni tehotenstva jestli můžu letet do Thajska na dovolenou - otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud vše probíhá bez komplikací, je dovolená v Thajsku možná. Určitě riziko ale vždy hrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore chci se zeptat minulý tyden jsem byla u paní doktorky na vyšetrení protože jsem těhotná TT jsem měla slabě pozitivní tak mi vzala krev na HCG. ultrazvuk mi dělala viděla gestační vaček ale i cystu na levem vaječníku 22mm podle ní jsem 4-5 tyden včera jsem si dělala znova TT a byl už pozitivní že druhá čarka byla uplně jasná. ale stoho minulého týdne jak mi brala krev tak jsem měla HCG jen 44 je to normalní? ale dneska mi říkala že už bych ho měla mít vyšší napsala mi leky Magne B6 a Utrogestan na kontrolu mám jit 21.4 děkuji za odpověď
Anet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedená hodnota je možná, odpovídá slabě pozitivnímu testu z moče. Osobně bych doporučil test z krve zopakovat, aby byl patrný vývoj hladiny HCG. A i UZ bych opakoval dříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den jsem v 8 tydnu tehotenstvi ale porad nenina ultrazvuku nic videt?ani gestacni vacek...ale hormon stoupa neni ani nizsi....prosim o radu
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li opravdu o 8. týden, mohlo by jít o mimoděložní těhotenství. Doporučení, jak přesně dále postupovat, musí dát Váš gynekolog. Určitě je třeba nález pečlivě sledovat. A při bolestech vyhledejte nemocnici

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den delala sem si 2 testy byli pozitivny a byla jsem u dochtora a rekl ze tam nic nevidi ale ja to nedostala celej mesic dekuji
valentinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste s vysokou pravděpodobností hraničící s jistou těhotná. Jak staré je těhotenství a zda se správně vyvíjí ukáží až další vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den dnes sem byla na UZ chodím na rizikovú ambulanci dnes ma znepokojil kusom moj nález ale priamo mi DR na UZ nič nepovedala nález je PlacentaZS,hluboko do DS grade1,mírny oligohydramnion vetší depo PV v pravémdel.rohu, FLOW PI 1,27 v normě BPD-62-25+1 AC201-24+5 FL-47-25+5 momentálne sem ve 26+4 podle PM a 27+3 podle UZ ve 13 tt o jedno miminko sme už prišli tak mám obyv zde je vše v porádku na kontrolu mám jít za 3 tydne.Ďekuji za odpoved
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na uvedeném nálezu podle mne není nic, co by Vás mělo zneklidňovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane Doktore chci se zeptat mám zpoždění MS už 9 dní před 4 dny jsem si dělala TT a byl pozitivní ale kontrolní čárka byla slabá. o dva dny později jsem si TT dělala znovu a byl pozitivní a čárka byla o trochu silnější ale ne uplně silná tak jsem šla k doktorce vzala mi krev a na výsledky si mam zavolat v utery 31.3 dělala mi ultrazvuk a našla mi cystu na levém vaječníku. a viděla i gestační vaček ale říkala že ještě není tak moc zavrtaný nebo co. tak mi napsala léky které udrží a nebo podpoří těhotenství MS zatím nikde nebolí mě břicho jen mě pálí žáha a bolí mě prsa. tak se chci zeptat jestli jsem těhotná a nebo ty pozitivní výsledky na TT dělá cysta děkuji za odpověd
Elis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozhodně jste těhotná. Další vývoj ukáže čas. Šance, že vše bude v pořádku, je zcela reálná. Cysta nebývá problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, poslední půlrok trpím na časté opakované angíny, které jsou léčeny antibiotiky. Mohlo by to mít nějaký negativní vliv na případné těhotenství? Pokud ano, jaký? Plánuji co nejdříve otěhotnět, ale kvůli těm angínám to neustále odkládám. Děkuji.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na druhu antibiotik. Lékaře vždy upozorněte, že plánujete těhotenství. Pak zvolí, je-li to možné, takové léky, které nevadí. Pokud by bylo třeba užít antibiotika s možným negativním dopadem na plod, měl by to s Vámi probrat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání vitamínu A a plánovanému těhotenství. Více jak 7 let jsem užívala vitamín A ( retinol palmitát ve formě emulze) denně 25000 UI tedy od 19 do 26 let. Je mi 26 let a v blízké době plánujeme těhotenství je to bezpečné pokud jsem již vitamín vysadila , případně jak dlouho mam raději počkat aby miminko bylo v pořádku. Děkuji moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste vysadila, otěhotnět podle mého názoru bez obav můžete po cca 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chcela by som sa poradit, od 10tt mam zeleny vytok, pred vysledkom kultivacie mi bol nasadeny gynazol, podla vysledkov, kde vysiel len zlaty stafylokok a G+ pozitivne koky mi bol nasadeny polygynax, nezabral, taktiez klion a fluomizin. Nato som zacala uzivat Penbene, dnes vecer beriem poslednu taletku a predchvilou sa mi opat objavil ten vytok zeleny. Vyzeralo to, ze tieto atb zabrali, od 3dna zeleny vytok zmizol, bol uz len biely a dnes opat zeleny. Som v 19tt a uz som z toho zufala, z kultivacie stale len stafylokok vychadza a gynekolog uz mi nechce davat lieky. Mam obavy, aby to neohrozilo babatko. Co viac sa este da robit? Co by ste mi poradili? Dakujem
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčbu bych doporučil dle nového výsledku kultivace i s ohledem na citlivost konkrétních mikroorganismů na antibiotika. A máte-li pohlavní styk, zvážil bych i přeléčení partnera

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chci se zeptat na hodnotu AFI 6.2 ve 38+0. Na utz vse v poradku krome teto hodnoty. Bylo mi receno ze miminko je mensi, ale porad jeste v norme. Mam se znepokojovat?
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že se znepokojovat nemusíte. Zvážil bych doplnit kardiotokografický záznam

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,

je barveni vlasu v tehotenstvi bezpecne? Jsem ve 4. mesici.

Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na konkrétní metodě. Většinou barvení nepřináší riziko.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 17tt v zahranici a mela jsem podezreni, ze mam zanet. Sla jsem ke gynekolozce, udelala mi stery a cytologii a trochu bolelo, kdyz zavadela zrcadla. Pote se jeste divala na uz, jestli vysetreni neublizilo miminku, to me prekvapilo. Existuje nejaky risk, ze tato vysetreni poskodi plod nebo zpusobi potrat? Predem dekuji za odpoved.
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžné gynekologické vyšetření plodu nijak neškodí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den jsem 6 tydnu tehotenstvi srdicko uz tluce jenze jsem mela bolesti a krev tak jsem jela na pohotovost tak rekli ze to vede k potratu tak lezet pak jsem sla ke svemu lekari a ren me rekl ze hrdlo se zacina otvirat je to pry na prirode je tam sance ze bude vse ok dekuji
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myslím, že šance, že vše dopadne dobře, stále existuje. Na dálku, aniž nález vidím, jsou ale odhady obtížné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem ve 22 tt, pri minulem utz ve 20 tt, mi doktor rekl, ze mam nizko ulozenou placentu. Na zacatku tehotenstvi v 9tt jsem mela slabe krvaceni/ spineni. Pristi tyden bych mela podstoupit cestu letadlem, je nizko ulozena placenta problemem pro tuto cestu?
A.H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 22. týdnu je nízko uložená placenta častý nález. Pokud jste již od 9.týdne nekrvácela, je riziko nízké
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, dnes jsem 16+6tt, ve 12 tt jsem absolvovala placeny screening -negat. riziko 1:10500. Minuly tyden jsem byla na krvi ohled triplle testu, dnes volal muj gynekolog, ze celkove screening vysel negativni, ale ze jedna hodnota je vyssi nez ma byt ( muze znazornovat nejakou srdecni vadu ), rikal mi at se nebojim, ze s nejvetsi pravdepodobnosti je vse ok, ale jsem docela vylekana, jsem objednana do Genetu( Praha) na podrobny UTZ ve 20tt ( nekdy v pulce dubna) v rodine nekolik srdecnich vad mame ( prarodice, sestrenice, teta) Jake je riziko? Mam se znepokojovat? Dekuji za Vas nazor.
Market
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tzv. triple test má vysoké procento tzv. falešně pozitivních výsledků. Myslím, že pravděpodobnost nějakého postižení je poměrně nízká

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem v 16.týdnu těhotenství a dnes ráno jsem se zapomněla a zvedla jsem v práci dost těžký předmět.Nic mě nebolí,ale leží mi to v hlavě.Poznala bych kdyby se něco stalo ?Kontrolu u gynekologa mám ve čtvrtek,tak doufám,že bude vše v pořádku.
Děkui za odpověď - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte se ničeho obávat. Kdyby se něco stalo, měla byste bolesti nebo byste začala krvácet

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den p. Doktore,
Před nedávnem jsem porodila svého prvorozeneho syna. Porod byl dlouhý a celkem komplikovaný. Po samovolnem odtoku plodove vody jsem za 17 hodin porodila. Ke konci porodu mi chlapeček dál nesestupoval porodnima cestama, oddalovaly se mi kontrakce a slably misto toho aby silily a ja mohla rodit.tak mi nakonec porod museli vyvolat oxytocinem - otázka upravena poradcem
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den p. Doktore,
Před nedávnem jsem porodila sve první dítě.
Porod byl dlouhý a celkem komplikovaný. Po odtoku plod. Vody jsem děťátko na svět přivedla za 17 hodin.
Ke konci porodu mi syn dál nesestupoval a kontrakce slably a oddalovaly se. Proto mi porod vyvolaly oxytocinem. Syn vážil 4010g a 51 cm. Po porodu měl dost sisatou hlavičku jako mimozemstan.vysvětluju si to tím že byl asi na mě dost velký a byl také dlouho v porodnich cestách. Já měla ihned po porodu komplikací a to paravaginalni hematom. Chci se zeptat jestli dítě v důsledku té hlavičky nebude mít nějaké obtíže.dnes je již vše v pořádku a zda se revize parav.hematomu řeší v lokální anestezii. A zda komplikací nešlo předejít třeba cisarskym řezem.
Děkuji mnohokrát
- otázka upravena poradcem
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nemyslím, že by syn měl mít nějaké následky. Na další otázky nedokážu odpovědět, protože nevím, jak přesně v konkrétním čase vypadal nález. K císařskému řezu je třeba přistupovat jen z opravdu závažných důvodů. Má totiž násobně více závažných komplikací než porod cestou přirozenou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, som v 6tt a pred dvoma dňami som mala bolesti v podbrusku ale teraz už dva dní žiadne bolesti nemám. Nekrvacam len mám slabý výtok bolesti v krížoch a v prsiach nevolno mi býva ale bez zvracania. Som prvý krát tehotná a preto sa bojím čí je všetko v poriadku ďakujem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý deň, som v 6tt asi 2 dní dozadu som cítila mierne bolesti v podbrusku a teraz už 2 dni bolesti nemám ale stále ma bolia kríže a prsia. Som prvý krát tehotná a mám obavy čí je všetko v poriadku. Ani som nekrvacala len mám slabé vytoky. Ďakujem
maťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolest prsů je v těhotenství běžná. Bolesti v zádech a podbřišku ale ne. Neustanou-li bolesti zad, navštivte gynekologa -nemusí jít o nic nebezpečného, ale je třeba stav prověřit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,je mi 32 mám dvě děti(2007,2010).Se štítnou žlázou jsem se léčila a v těhotenství byla kontrolovaná na endokrinologii.Letos mi ve 20tt odtekla plodová voda,žádné bolesti jsem neměla.Na ultrazvuku mimčo ještě žilo,ale druhý den už ne.Porod musel být vyvolávaný.Na pitvě se nic nenašlo.Vyšetření ve 12tt bylo v pořádku.Jaká je pravděpodobnost ,že se v příštím těhotenství bude vše opakovat?Děkuji za odpověď
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakování podobného problému považuji za vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den
Prosim radu jsem na začatku 8 tydne a na kontrolu jdu příšti tyden ..Zjistila jsem že mam rh- a manžel rh ´+ četla jsem ,že muže byt problem??…Již před 3lety jsem mela potrat ,kde byl prazdny váček a me zajíma zda mi tedy tenkrat měli pichnout nejakou tu injekci a nebo ne….Co me muže čekat???dekuji
- otázka upravena poradcem
maja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se minule nevyvíjel plod, injekční podání anti D IgG nebylo třeba.

Předpokládám, že se nebude dít vůbec nic mimořádného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zvysene HCG
Dobry den. Zistili mi ze mam vysoke hcg z krvi.
122761 IU/l korigovany MoM 3,12. Riziko trisomie 21 mam 1:485, riziko spojene s vekom 1:1133. Riziko trisomie 18 mam napisane ze Vypocitane riziko pre trisomiu 18 je < 1:10000, co znamena nizke riziko. Na dalsi tyzden idem na 3D vysetrenia, na odber plodovej vody a budu zistovat ci ma dietatko niejaku vadu. Ale chcem sa opytat ci je to zle .. mam sa obavat niecoho? Dakujem - otázka upravena poradcem
Natalia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

těhotenství
Dobry den. Zistili mi ze mam vysoke hcg z krvi.
122761 IU/l korigovany MoM 3,12. Riziko trisomie 21 mam 1:485, riziko spojene s vekom 1:1133. Riziko trisomie 18 mam napisane ze Vypocitane riziko pre trisomiu 18 je < 1:10000, co znamena nizke riziko. Na dalsi tyzden idem na 3D vysetrenia, na odber plodovej vody a budu zistovat ci ma dietatko niejaku vadu. Ale chcem sa opytat ci je to zle .. mam sa obavat niecoho? Dakujem - otázka upravena poradcem
Natalia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny HCG mají v těhotenství velký rozptyl. Takže riziko nějakého postižení plodu nepovažuji za příliš pravděpodobné- Určitě je ale další pečlivé vyšetření vhodné.

Dovoluji si upozornit na možnost vyšetření z krve matky - test Prenascan. Na rozdíl od odběru plodové vody nemá riziko. Problém je ale v tom, že je drahý a nehradí ho v ČR pojišťovna

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

prosím o radu - jsem ve 2.měsíci těhotenství a zároveň kojím svou 9měsíční dceru. Můj lékař (s celoživotní praxí) mi předepsal na vag.zánět lék Entizol, vag tablety. V příbalové informaci jsem se ale dočetla, že se nesmí v těhotenství ani při kojení užívat. Můj lékař mě přesto ujistil, že při zavádění působí jen lokálně a tudíž je bezpečný. Já z toho mám ale obavy, jaký je Váš názor? Je pro mě Entizol skutečně bezpečný? Moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním trimestru je nejlepší neužívat žádné léky. Vždy je nezbytné zvažovat závažnost problémů a jejich možný negativní vliv na plod oproti rizikům léčby. Osobně bych v prvním trimestru Entizol k léčbě nezvolil. Podle mých znalostí se i z pochvy může částečně vstřebávat

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze