Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den pane doktore, byl mi doporučen nt screening, ale ult vyšetření spolu s odběrem krve jsem absolvovala ve 13+1tt, všude čtu, že krev na toto vyšetření by se měla odebrat už někdy v 11tt, nemůže tento pozdní odběr ovlivnit negativně výsledky? Děkuji za informaci
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak to má konkrétní pracoviště nastaveno. Riziko nesprávného výsledku by to zásadněji ovlivnit nemělo.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore pred dvema dny jsem si dělala dvakrát těhotenský test vyšel pozitivni. Dnes jsem byla u svého gynekologa a mam HCG 275,6 ale n UZ nebylo nic vidět. Posledni menstruace 4října. Mám příznaky zvětšení a bolest prsou, bílí výtok, častejší močení, nafoukle břicho. Může to být mimoděloýni těhotenství, nebo se nemusím obavat a na UZ bude vidět později? Děkuji
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mimoděložní těhotenství bohužel nelze vyloučit. Může jít ale také o mladší těhotenství, které je v děloze, ale není ještě na UZ vidět. Rozhodne další UZ vyšetření.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den pan doktor mojenedavne potvrdenie tehotnosti bolo z testov a krvi ma by som byt vsak uz v priblizne 11 az 12 tyzdni a ultrazvuk je negativny moj doktor je zhrozeny ze plod nemoze najst mam velky strach co bude dalej. nevietge mi poradit? - otázka upravena poradcem
janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Moc neporadím. IUZ vyšetření má klíčový význam. Pozor také na mimoděložní těhotenství
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jaký je prosím Vás Váš názor na provedení rozboru krve na infekci CMV (případně dalšími herpetickými viry - E-B virus, herpes simplex) před otěhotněním případně v prvním trimestru těhotenství? Podle dostupných informací jde o poměrně častý důvod potratů případně vrozených vad plodu. Tato vyšetření se běžně neprovádějí, ale v jakém okamžiku by se o ně měla žena zajímat? Já například trpím velice častými virózami, a bylo mi řečeno, že se na nich může podílet i CMV. Nyní jsem otěhotněla, ale žádný z mých lékařů (praktický, gynekolog) této informaci nevěnuje pozornost. Děkuji
romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V těhotenství nemá toto vyšetření význam. Tuto infekci je prakticky nemožné léčit. A také ne každý infekt musí vést k potratu. Své místo má tento test v případě opakovaných potratů
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám trochu "jiný" dotaz. Týká se určení pohlaví na UTZ v 16tt. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor: Dá se určit pohlaví již v 16 tt s přesností? Byla jsem na ECHU srdíčka právě v 16tt a nepočítala jsem, že by mi Dr. prozradil pohlaví miminka. Pan Dr.byl velmi rychlý a přesný, najednou se mě zeptal jestli vím co mám..tudíž asi viděl.(já si vůbec nevšimla, že by něco hledal a nic jsem nepostřehla:-) My chceme překvapení, po dvou klucích..doufám v holčičku. Ale vrtá mi hlavou, jestli již v tom 16tt mohl pan Mudr. vidět stejně dobře jak holčičku, tak chlapečka? Nebo je to jasné,když vidí pohlaví tak brzy?Popřípadě, mohl Dr. zjistit i z něčeho jiného pohlaví (komě pohledu mezi nohy miminka,, orgánů..)Děkuji moc za odpověď.
Inula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na kvalitě UZ přístroje. Obvykle ale tento dotaz spíše signalizuje kluka.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěl bych se vás jak dlouho může maximálně trvat mimoděložní těhotenství + jestli může být bezpříznakové (včetně negativního testu těhotenství) až do 8 týdne kdy už jen praskne a je nutná operace . Děkuji Mirek - otázka upravena poradcem
Mirek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mimoděložní těhotenství může bez větších potíží probíhat i řadu týdnů. V krajnosti až do porodu. Těhotenský test ale není negativní..

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, při vyšetření ve 21tt mi doktorka do zprávy napsala, že placenta zasahuje 2cm pod úpon pliky močového měchýře. Mohla bych Vás požádat o vysvětlení, co to znamená? Těhotenství probíhá doposud v pořádku bez komplikací.
Moc děkuji, - otázka upravena poradcem
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o hraniční nález vcestného lůžka. V 21. týdnu jde o normální nález, stav se na velmi pravděpodobně  upraví

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den p. doktore, mám na Vás dva dotazy. Jsem ve 12+3tg a užívám multivitamínový doplňek pro těhotné s přídavkem kyseliny listové. Slyšela jsem, že užívání těchto doplňků je zbytečné po 12.týdnu, protože plod už je plně vyvinutý a už jenom poroste a že stačí se normálně stravovat. Tak netuším , zda dál mám užívat alespoň kyselinu listovou, aby dítěti nic nechybělo. Pak by mě zajímalo kdy můžu začít se cvičením pro těhotné (např. pilates, jóga), neměla jsem totiž doporučený pohlavní styk do konce 12.týdne od gynekologa, tak netuším jak je to se cvičením, zda už můžu začít. Děkuji za odpověď.
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud těhotenství probíhá normálně, může žena cvičit od počátku. Lékař měl pro omezení fyzické i sexuální aktivity asi nějaký důvod, který já neznám. Takže to musíte řešit s ním. Multivitamin doporučuji užívat 1 tbl denně do cca 20. týdne, pak jen občas nebo i vysadit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem 19+3tt a pri posledni kontrole mi lekarka napsala do prukazu - deloha labilni a cipek 2x2 cm. Jsem po konizaci cipku. Nevim co znamena deloha labilni a hlavne me desi velikost cipku. Cetla jsem, ze pri takove velikost cipku je uz nutna hospitalizace. Bojim se. Dekuji za vysvetleni
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Co znamená "děloha labilní" také nevím. Nešlo o labilní polohu? To je běžná poloha plodu. Ani popis čípku 2x2 cm není standardní - takže se nemohu vyjádřit. Šlo o vyšetření pohmatem? v zrcadlech? pomocí UZ?

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň ,chcela by som sa opýtať som 24 týždni tehotenstva a doktorka mi predpísala unasyn 375mg.Je tento liek bezpečný nemôže uškodiť dieťatku ?ďakujem
mima
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Důvěřujte více své lékařce. Určitě by nepředepsala lék, který by nebyl nutný a ohrožoval plod.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,pane doktore chtěla bych poradit, je mi 39 let a chtěli bychom s přítelem miminko moje by to bylo první.Můj gynekolog mi řekl že by to byl průšich a nechce stím mít nic společného,poslal mě do Brna na kliniku Unika abychom řekli že se snažíme otěhotnět delší dobu a nejde nám to.S přítelem se zatím nepokoušeli o miminko.Já jsem zdravá žádné gynekologické problémi nemám ,chtěla bych znát váš názor zda mohu otěhotnět,jaká jsou rizika a zda se mám obrátit na kliniku kterou mi můj lékař doporučil.Děkiji - otázka upravena poradcem
papulina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě byste se s přítelem, chcete-li dítě, měli začít pokoušet. A to intenzivně. Otěhotnění v 39 letech může totiž být problém. To je hlavní riziko. V případě otěhotnění je sice větší riziko potratu a vrozených vad, s tím si ale umíme poradit.

Navíc některé léčebné postupy jsou hrazeny pojišťovnami jen do 40 let věku (a to jen některými). Takže péči specializovaného pracoviště považuji, pokud skutečně chcete dítě, za rozumnou cestu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.
Podle MS jsem v 6+2tt. Dnes jsem mela krvavy vytok (pouze na toaletnim papire, na spodnim pradle nic nebylo) a uz asi dvakrat drive (cca po tydnu) jednorazove krvavy hlen. Mam za sebou zamlkly potrat s tim, ze dva tydny jsem cekala na rozhodujici verdikt - zda-li v 8tt bude videt srdicko. Proto bych sla radsi k doktorovi pozdeji, ale nerada bych zbytecne potratila ... Na kontrolu bych mela jit pristi patek. Muzu "v klidu" vyckavat, nebo mam radsi lekare vyhledat co nejdrive? Predem dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V případě krvácení vždy v těhotenství doporučuji návštěvu lékaře co nejdříve. Někdy může potratu zabránit vhodná léčba + úprava režimu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den delala sem si ctyri tehot.testy a vsechny pozitivni. citim se strasne unavena je hodne pravdepodobne ze sem tehotna?
ela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to prakticky jisté

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v 15tt a již před otěhotněním jsem měla problém s ekzémem (několik let), ovšem nyní se mi stav zhoršil, mám ho nejen na rukou a v oblasti konečníku, ale i v loketních jamkách. Před otěhotněním jsem používala Elocom, kde jsou však "kortikojdy", dá se použít i teď? Mám strach, abych neublížila miminku. Děkuji
Pája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musí rozhodnout specialista - dermatolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem ve 25tt a chtela bych se zeptat, mohu pouzivat vonavy toaletni papir? Napr. Hermankovy apod.? Doted jsem ho pouzivala a nyni se obavam zda to muze ublizit miminku? Dekuji a pekny vecer M.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte mít obavy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den jsem v 6 tt.v době otěhotnění jsem brala 24 mg medrolu ktery snizuji každý týden o 4 mg nyni mám 12mg.Může to mít špatný vliv na plod?základní onemocneni mam ulcerozní kolitidu jsem v remisi tak mam ztrach z těch kortikoidu jestli to nebyla vysoká dávka.Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je podle mne  velmi malé. Myslím, že postup byl správný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 10 týdnu těhotenství a druhým dnem mě bolí v krku. "Onemocnění také provází mírná únava" Co mě trápí je, že jsem v souvislosti s tím přestala pociťovat jakékoliv těhotenské příznaky, do té doby celkem výrazné. Mám se obávat nějakého problému? Předem velice děkuji
Květa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nějakých vážných komplikací je podle mne malé. Jistotu může přinést  UZ vyšetření.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den som v jedenástom týždni a začala som pocitovat take jemne steklenie v podbrusku. Mam sa niecoho obavat?Resp co to moze byt, vdaka za odpoved...
ja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusí jít o nic vážného. Třeba jen odezva na zvětšování dělohy. Bez vyšetření je ale těžké se vyjádřit. Vždy v podobných případech proto raději doporučuji návštěvu u lékaře.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,
Chtela bych vas pozadat o radu. Sem v 9tt a cely tento tyden zvracim. Bohuzel zvraceni probiha cely den. Po vsem jidlu se mi chce zvracet. Nemam ani moc sily vylest z postele. Prosim nemate nejakku radu proti zvraceni. Tehotenska lizatka bohuzel nepomahaji. Dekuji - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to určitě velmi nepříjemné, naštěstí ale obvykle ne nebezpečné. Obvykle dobře pomůže Torecan čípky nebo injekce. Sama můžete zkusit kolu s ledovou drtí.  Snažte se přijímat alespoň malé množství tekutin. Pokud by se stav nezlepšil, obraťte se na nemocnici.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, prosím, mám dva dotazy ohledně těhotenství - spíše takové banálnější, ale zajímalo by mě to...
1) Dá se ze zvětšování prsou během těhotenství usuzovat, zda bude žena po porodu úspěšně/neúspěšně kojit? Jsem na konci 14.tt a zatím nepozoruji na svých prsou změnu, zatímco všude se píše o tom, jak se během těhotenství prsa zvětšují. Nebo je ještě brzy?
2) Uvádí se, že je v těhotenství riskantní jíst tepelně neupravená vejce. Jak velké riziko představuje zdobení vánočních perníčků bílkovou polevou? Dle mých zkušeností té polevy během zdobení vždycky hromadu sním... A i pak na perníčcích zůstává poleva tepelně neupravená...
Předem děkuji za odpovědi.
- otázka upravena poradcem
eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1) Zda a jak bude žena kojit, nelze v průběhu těhotenství příliš odhadnout.

2) Toto riziko nepovažuji za velké. Ovšem obecně - tepelně neopracované maso či vejce spíše těhotným nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se Vás optat ve 22. týdnu jsem začala krvácet a byla mi zjištěna placenta v rodidlech, která přesahovala necelé 2 cm přes branku. Byla jsem na 4 dny hospitalizována v nemocnici a poté propuštěna domů, kde jsem poctivě dodržovala klidový režim, ale bohužel jsme začala opět silně krvácet v 27. týdnu s tím, že se začala odlučovat placenta a já musela podstoupit akutní císařský řez a miminko bohužel po 3 dne zemřelo:( ale má otázka zní v těhotenství jsem si píchala fraxiparin 0.4, protože mám leidenskou mutaci v heterozygotním stavu a mě by zajímalo jestli to na to nemělo také vliv, že jsem začala tak silně krvácet a že ta placenta se začala odlučovat a pročpak se vůbec musí ten fraxiparin píchat v těhotenství k čemu to slouží a co by se stalo kdybych si ho příští těhotenství vůbec neaplikovala.
Děkuji za odpoveď - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V těhotenství je obecně zvýšená pohotovost ke srážení krve. U nosičů leidenské mutace je tato pohotovost ještě více vystupňovaná. Hrozí ucpání cévy (trombóza) a v horším případě utržení této ucpávky a zanesení do některého důležitého orgánu - tedy embolie. Tomu právě předchází podávání Fraxiparinu.

Zda měla tato léčba vliv na vznik silného krvácení, je těžké odhadnout. Spíše myslím, že ne. Jednoznačněji by se mohl vyjádřit specialista -hematolog. Ten by také měl rozhodnout o postupu v dalším těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 10. týdnu. Asi před 3 dny jsem začala mít bolesti v podbřišku, zhruba jako při menstruaci. Moje lékařka se tvářila, že je to vážné, že by v těhotenství břicho nemělo být cítit. Na kontrolním ultrazvuku je ale vše v pořádku. Krvácení žádné.Předepsala mi Urogestan a doporučila pracovní neschopnost. Nakonec jsem se domluvila na práci z domova. Mám zkušenosti, že paní doktorka občas podá situaci tak, že se člověku zdá mnohem vážnější, než je. Od jiných těhotných jsem slyšela, že takové bolesti přicházejí a snad jsou spojeny s růstem dělohy. Mám se skutečně strachovat? Měla bych zůstat na lůžku? Moc děkuji.
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občas se opravdu mohou objevit v těhotenství bolesti břicha, které nic vážného nesignalizují. Ale vždy je na místě opatrnost a stav kontrolovat., event. i omezit některé aktivity

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den,jsem ve 33 tt,budu rodit císařským řezem,ale trpím na mykozy.může se miminko nakazit během porodu?a jak velké je to pro něj riziko?děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, 2 x jsem potratila. Nyní jsem po třetí těhotná, ale velikost plodu neodpovídá, podle PM bych měla být v 10+4 tt, ale podle ultrazvuku jsem v 8+4 tt. Plod roste stejnoměrně. Měla jsem vždy dlouhé cykly, někdy i po 45 dnech. Je šance, že bude vše v pořádku ?
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance, že je vše v pořádku, je zcela reálná. Zřejmě jste otěhotněla až později v cyklu, proto nesouhlasí a nebude souhlasit datace stáří těhotenství dle menses a dle UZ

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám již dva porody za sebou 2009 a 2012 tet bych si moc přála ještě jedno miminko ale mám hrozný strach z dalšího porodu.Bolesti.Jak funguje epidurál?Kolik stojí?A mám na něj nárok?děkuji
simča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při epidurální analgézii je do oblasti výstupu nervů z páteřního kanálu podávána znecitlivující látka. Necítíte pak bolest v dolní polovině těla. Tato analgézie je obvykle hrazena ze zdravotního pojištění. Záleží ale na konkrétní porodnici- za jakých podmínek a zda toto znecitlivění je schopna zajistit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem zhruba v polovině pátého měsíce s malým těhu-bříškem. Včera při cestě v MHD mi bohužel bylo velmi na břicho zatlačeno, bez nárazu jen opravdu velký tlak, až jsem to cítila v krku (nevím jak jinak ten pocit popsat) a břícho měla snad až na zádech, od té doby mám jakoby takový nepříjemný pocit na levé straně břicha, který přetrvává i dnes. Bohužel na kontrolu jsem objednaná až za 3 týdny, mám se nechat vyšetřit dříve? nemohlo se něco stát miminku? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod je v děloze uložen v plodové vodě a kapalina je nestlačitelná. Takže riziko považuji za velmi malé. Pokud se ale necítíte dobře, kontrola je určitě na místě.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
V cervnu jsem potratila v 8tt s revizi, nyni jsem v 7tt+3 a zatim neni videt srdecni akce. Behem 3tydnu se mi taky udelala na vajecniku cysta 7cm. Mám se bat potratu?kontrolu mam naplanovanou za tyden. Zatim tehu bez komplikaci. Dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 8. týdnu by již měla být srdeční akce jasně viditelná. Buď se tedy plod nevyvíjí, nebo jde o mladší těhotenství. Vše rozhodne další UZ. U cysty záleží na jejím charakteru a případném růstu či zmenšování. Obvykle vážný problém nevznikne.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer pane doktore sem tehotna 41 tydnu ziju v cizine gb cekam 6 dite chci se zeptat jestli je prenaseni ditete normalni tady je to jiny nez unas naposledy me vysetrili kdyz sem byla 33 tt od te doby ne cekam na porod ale nak to nejde doktori tu mluvy ze neni nutny vysetreni ani utltrazvuk nic ze se bude cekat do 42 tt dekuji za odpovet
Yasmina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V ČR se vyčkává obvykle do 10 dní po termínu. Během této doby je ale plod pravidelně sledován, 2xtýdně - obvykle CTG, UZ.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer pane doktore sem tehotna 41 tydnu ziju v cizine gb cekam 6 dite chci se zeptat jestli je prenaseni ditete normalni tady je to jiny nez unas naposledy me vysetrili kdyz sem byla 33 tt od te doby ne cekam na porod ale nak to nejde doktori tu mluvy ze neni nutny vysetreni ani utltrazvuk nic ze se bude cekat do 42 tt dekuji za odpovet
Yasmina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V ČR se vyčkává obvykle do 10 dní po termínu. Během této doby je ale plod pravidelně sledován, 2xtýdně - obvykle CTG, UZ.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore jsem v 11+2 t.g., vše probíhá zatím v pořádku, ale mám PCOS, kvůli kterému jsem se léčila pro neplodnost (stimulace Clostilbegytem). podle mé gynekoložky užívám Utrogestan 2-1-2, mám užívat do konce 12. týdne a pak údajně nic, ale mám tak trošku obavy, zda pak něco nehrozí plodu (potrat) atd. z důvodu toho, že mám PCOS. Moc děkuji za Váš čas a odpověď.
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan je možné v 12. týdnu bez obav vysadit. Progesteron, který Utrogestan obsahuje, je již placentou v 12. týdnu  produkován v mnohonásobně vyšším množství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Mám na Vás dotaz ohledně mé sestry. Má PCO syndrom, doktor jí nasadil Clostilbegyt ve velmi vysoké dávce. Po několika měsících si ho zapomněla vzít a ten měsíc otěhotněla. Měla jedno vajíčko, dostala Pregnyl a teď je ve 12 týdnu. Můj dotaz je ten, jelikož bere pro udržení těhoteství Ultrogestan a její gynekoložka jí řekla, že ve 3 měíci konči s jeho užíváním, zda není riziko nebo zda by měla pokračovat v jeho užívání dál. Dost se bojí a doktor, který ji léčil v caru teď má dovolenou. Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.
Thea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není neobvyklé, že se podaří otěhotnět v cyklu po vysazení Clostilbegytu.

Utrogestan je možné v 12. týdnu bez obav vysadit. Progesteron, který Utrogestan obsahuje, je již placentou v 12. týdnu  produkován v mnohonásobně vyšším množství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem ve 32 tt těhotenství a často trpím na mykozy,pořad se mi nyní vrací.Chci se jen zeptat jaká jsou pro miminko rizika,když se ta mykoza nevyléčí do porodu a jestli je to pro něj hodně nebezpečné.Mám plánovaný cícařský řes.Děkuji předem za odpověd
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je minimální. Vás může mykóza pořádně potrápit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den , moze uskodit synteticka farba a riedidlo na zarubne v tehotenstve? Cca 1,5 hodiny s ochrannou ruskou na tvári . V tom čase som nevedela že som tehotná. Nemala som žiadne zavrate a miestnost bola vetrana.ďakujem .
Aja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ohrožení plodu nepředpokládám

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jé nějaké riziko přenosu nějaké nemoci,nebo parazita a ohrožení plodu v případě,ze těhotná žena chová kočku,která jé pravidelně odčervovana a ockovana a pohybuje se pouze v bytě?
Děkuji
- otázka upravena poradcem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohybuje-li se kočka jen v bytě, riziko je zanedbatelé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den mám dotaz na prorůstaní placenty do jizvy po cisařském řezu. Jak moc je to nebezpečné pro dítě a pro mě. Můj doktor doporučil interupci je to běžný postup? A jakou mám šanci při dalším otěhotnění?
alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na stáří těhotenství a především na UZ obraze. S podobným případem jsem se ve své praxi nesetkal. Jde  o raritní komplikaci.  Určitě by se proto k rizikům pokračování těhotenství i k  případné interupci mělo vyjádřit více odborníků, především UZ specialista. Pokud placenta opravdu prorůstá do jizvy, může i interupce být problém. Stejně tak i další těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 23. týdnu těhotenství a na jednom z prsů mi zarudla kůže asi na ploše 5x5 cm. Místo není bolestivé ani nijak zvlášť citlivé. Nenahmatala jsem ani žádné zduření či bulku.Může zarudnutí souviset se zvětšením prsou v průběhu těhotenství? Již se mi prsa zvětšila o dvě velikosti. A nebo by mohlo jít o jiný problém? Předem děkuji za Vaší odpověď.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost se zvětšením je možným vysvětlením. Může také jít o počínající zánět -. kdyby se přidaly bolesti nebo teploty, navštivte hned lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 19 tt. Již 3 dny cítím regulerní pohyby. Dnes od rána necítím nic jen mám "bouli" v pravo v podbřišku ale když se snažím miminko vzbudit nereaguje. Může tak dlouho být na jedné straně břicha a nevyvíjet žádnou činnost? Mírně mě bolí břicho. Nemám raději navštívit doktora?
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 19. týdnu je běžné, že pohyby nejsou cítit každý den.

Máte-li ale bolesti břicha, lékaře raději navštivte.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám za sebou potrat v 16. tt bez nalezení příčiny (na UZ se zjistilo, že miminku nebije srdíčko) a porod v 32. týdnu po samovolném prasknutí plodové vody. Podstoupili jsme různá vyšetření na genetice, ale nic se nenašlo. Nyní bychom chtěli zkusit další miminko. Ptala jsem se gynekologa, zda by nebylo možné něco preventivné zkontrolovat před plánovaným těhotenstvím, ale prý ne. Gynekologický nález je normální, pouze ektorpium. Jaký je Váš názor?
Niky
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Před otěhotněním asi opravdu, máte-.li normální nález /ektropium je normální nález/, mě nenapadá, co kontrolovat. V průběhu těhotenství bych doporučil opakované kultivační stěry a sledování nálezu na čípku, nejlépe i UZ cervikometrií.

Zvážil bych pracovní neschopnost.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem dnes 31+3 tt (dítě váží přibližně 1787 g) a v poradně mi porodní asistentka měřila pánev, hodnoty mám jak jsem se dozvěděla odpovídající hraničně zúžené pánvi, konkrétně 21,25,31,18. Když prý nebudu mít velké dítě, mohla bych porodit přirozeně. Ovšem obávám se situace, že by se mu mohla v pánvi zaseknout hlavička a muselo by pak stejně císařským řezem. Nevím, co udělat pro to, abych neměla porod zbytečně komplikovaný tím, že budu zpočátku ve víře, že porodím rodit přirozeně a následně mě beztak odvezli na sál rodit císařským řezem.Bojím se také o bezpečí malého a také tak trochu toho, že se mi zdeformuje pánev (která se už dle asistentky do porodu více nerozestoupí). Mám nějaké právo o to si zažádat rovnou o provedení císařského řezu?Slyšela jsem již různé příběhy, ze kterých mi šel mráz po zádech a nerada bych byla další, jejíž dítě nebo já sama doplatíme na hříčku přírody v podobě úzké pánve. Děkuji předem za doporučení/vyjádření/radu..
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měření zevních rozměrů pánve má jen velmi orientační význam. Důležitější je posouzení vnitřních rozměrů pánve v době těsně před porodem.

Císařský řez na přání se neprovádí.

Důvěřujte lékařům. V porodnici jistě vše posoudí a správně rozhodnou.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli je nebezpečné být v kontaktu s dítětem, co má zrovna neštovice. Jsem v 8tt. Máme jít na návštěvu a jejich dítě to zrovna má.
Prosím o info, zda mě to může nějak "odrovnat" či poškodit mimi.
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Hana V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste neštovice neměla, určitě bych se kontaktu vyhnul. S vysokou pravděpodobností jste je ale v dětství prodělala  -pak je riziko minimální.

Pozor - riziko návštěvy platí i pro partnera, pokud neštovice neměl - průběh této nemoci v dospělosti je obvykle nesrovnatelně těžší než v dětství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
chcela by som sa Vás spýtať na radu. Som rok aj dva mesiace po prvom pôrode (teraz mám 26 rokov) - predčasný pôrod cisárskym rezom po preeklampsii v 34tt, dcérka 2200g/44cm, apgar 10/10, našťastie zdravá, aj dýchala sama. Hneď ako mi zistili preeklampsiu, prebehol pôrod, počas celého tehotenstva žiadne komplikácie, neksôr bola trochu bielkovina v moči, ale nepripisoval tomu nikto význam, prišla som do nemocnice sama kvôli vyššiemu tlaku. Od pôrodu som brala Dopegyt kým som kojila, teraz mám Betac (1/2 tbl denne), tlak ok. Pre tehotenstvom som tiež mávala vyšší tlak, ale pripisovala som to škole a skúškam, nebrala som žiadne lieky. Pred tehotenstvom som absolvovala 2 gynekol. operácie - 2 roky pred pôrodom klasickým rezom - cysta na vaječníku (a z toho zápal v bruchu už), rok pred pôrodom tiež cysta, ale už endometrotická (aj mi zistili endometriúzu, polycystický vaječník a z druhého zobrali veľkú časť). Teraz sa cítim dobre. Myslíte, že môžu podobné problémy s preeklampsiou nastať aj pri 2. pôrode? Stupňuje sa to,alebo naopak, nemusí k nej vôbec prísť? Nechcem ohroziť dieťaťtko, ak by sa narodiloo veľmi skoro, ale ani seba, keďže už mám malú dcérku. Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď.
- otázka upravena poradcem
shia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko opakování preeklampsie je u Vás zvýšené. Nicméně je velmi dobře možné, že k žádným komplikacím nedojde.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jsem v 5+1 tt minulý týden jsem byla na hcg z krve a bylo mi naměřeno 86 . V pondělí jsem byla znovu na krvi a sestřička mi řekla ze mam hcg 272 je to v pořádku? Příští týden jdu na ultrazvuk tak doufám že tam už půjde něco vidět.

Děkuji z odpověď Zuzana - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzestup za 86 na 272 je pozitivní informací, očekával bych ale celkově vyšší hodnoty. Hladiny HCG mají spíše jen orientační význam. Klíčovým je UZ vyšetření.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,mám 4. den vynechanou menstruaci,4 testy vyšly pozitivně,beru antiepileptika.Všude se tvrdí,že až tak v 8 týdnu je dobré jít na kontrolu.Mám strach aby prášky neuškodily plodu,není moc brzo po pěti dnech vynechané menstruace jít na gynekologii? - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na návštěvu gynekologa je opravdu čas. Co nejdříve byste ale měla konzultovat lékaře, který Vám předepisuje antiepileptika, pokud jste se s ním neporadila už před početím, což je vždy nejlepší.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem 17+2 a jiz dva dny me trapi mokre fleky na kalhotkach ci intimce. Jsou bez zabarveni a bez zapachu. Vcera me k tomu bobolival podbrisek a pri zmene polohy silne pichalo jakoby v levem vajecniku. Bojim se aby se nejednalo o unik plodove vody. Kdyby to byla voda jak to poznam a jake riziko by mi hrozilo. Dekuju za odpoved.
siku
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše se jedná o výtok. Vy sama  ale nemůžete většinou poznat, o co jde. Při odtoku plodové vody jde obvykle o větší množství tekutiny, ale není tomu tak vždy. I s ohledem na bolesti doporučuji návštěvu lékaře co nejdříve. Při odtoku plodové vody hrozí potrat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, děkuji Vám za odpověď na otázku ohledně masti Pimafucort a její užívání během snahy o početí miminka. Měla bych na Vás ještě jeden dotaz. Již 4 měsíce užívám léčivý lak na nehty Polinail s léčivou látkou ciclopiroxinum, kvůli plisni na původně 1 nehtu na noze, před nedávnem se plíseň objevila i na druhé noze na 1 nehtu. Ptala jsem se své kožní lékařky, zda tento lék mohu používat, i když se budeme snažit o miminko, i tedy během těhotenství, říkala že mohu. Její odpověď ale nebyla zcela přesvědčivá. Ptala jsem se proto v lékárně, bylo mi řečeno, že mohu používat. Nezlobte se, ale ráda budu zbát i Váš názor, jako gynekologa, protože miminku, pokud otěhotním, nechci ublížit. Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný den. - otázka upravena poradcem
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není v moci gynekologa znát potenciální negativní dopady na plod u všemožných léků a léčivých přípravků. Věřím vždy specialistovi. Řekla-li kožní lékařka, že užívání je možné, věřil bych jí. Pokud byste chtěla co největší jistotu, kontaktujte výrobce.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

jsem těhotná a chtěla jsem se zeptat, do jak teplé vany asi tak můžu jít. Četla jsem, že můžou velmi uškodit whirpoolky, prostě teplá lázeň. Začíná docela c hladnější období a já normálně jsem zvyklá se zahřívat hodně teplou vanou. Může mi to opravdu uškodit?
Děkuji za info. - otázka upravena poradcem
Hana V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je možná i relativně teplá koupel. Vždy ale v těhotenství platí "všeho s mírou".

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem 28+6tt a od včerejšího dne mě bolí břicho. nejdřív bolelo jen trochu v podbřišku a přes noc se bolest rozlezla do celého břicha i zad. je to bolest stálá bez intervalů. pohyby miminka citim normalne. nevíte prosim co by to mohlo byt? dekuji za odpoved
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být celá řada - od banálních až po potenciálně závažné. Obraťte se co nejdříve na svého gynekologa nebo na porodnici. Jen na základě vyšetření je možné posoudit,o co jde.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den zjistila jsem ze jsem v 7 tydnu tehotenstvi , pred mesicem jsem uzivala ENTIZOL 250 mg ustne po dobu 10 dnu , muze to mit vliv na plod? Byla jsem pred 4 dny na prohlidce kde jsem zjistila me tehotenstvi bylo tam vse v poradku ale zapomela jsem se nato meho gynekologa zeptat. Dekuji
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko považuji za velmi malé. Přesně ho dokáže ale posoudit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda po dvou císařských řezech je možné ještě další těhotenství. ( předpokládám, že by bylo také ukončené císařským řezem, když už byly dva). Porody byly 2010 a nyní 2013. V případě, že je možné mít ještě jeden porod, kdy je možné se snažit, jaká je vhodná pauza při dvou císařských řezech? A jakou nyní před případným dalším těhotenstvím doporučujete antiko, nechci tělísko. Děkuji za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud operace a hojení proběhly bez komplikací, je další těhotenství možné. Určité riziko ale vždy existuje.

Odstup doporučuji alespoň rok. Pak bych radil posouzení jizvy na děloze UZ vyšetření.

Jako antiko zvolte některou z hormonálních tabletek či náplast či vaginální kroužek.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám 18 let a již 4 roky mám diagnostikovanou Menierovu chorobu. Přála bych si miminko, ale nevím, zda s tímto problémem ho mohu mít. Miůj gynekolog se nevyjádřil a na ORL řekli, že do 22 by to bylo reálné. Co si o tom myslíte vy?
Děkuju za odpověď. Dominika - otázka upravena poradcem
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozhodnout musí specialisté na ORL, nikoli gynekolog.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze