Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Čtvrtek 21. srpna 2014. Johana

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpoví MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den ,Vážený pane doktore.Mám dotaz ohledně mého těhotenství.Minulý týden jsem byla poprvé u svého gynekologa.Potvrzeno těhotenství,dle ulz 6tt.Zjištěn drobný hematom-nasazen ultrogestn-užívání jeden ránno,jeden večer.Dokoupila jsem si i těhotenské vitamíny.Ve čtvrtek,slabé krvácení,které samo odeznělo.Dle ulz 6+4.V uterý tento týden kontrola dle ulz 6+6,ale stále bez akce srdeční.Můžu se zeptat,kdy nejpozději by se měla AS objevit.Jsem objednaná na 9.3. mám starch,že se jedná o zamlklé těhotenství.Již nekrvácím,bolesti nemám žádné.Musím ještě dodat,že můj menstruační cyklus je velmi rozházený.Stává se,že menstruace se nedostaví i dva měsíce.Vím,že je to má chyba,ale v unoru jsem si zapomněla zapsat,kdy byla MS.Takže nejsem s přesnou jistotou schopna svému gynekologovi říci,kdy byla naposledy.Tudíž se řídí jen ulz.Je šance,že se ještě AS ukáže?Předem děkuji za zodpovězení dotazu.Přeji krásný den.S pozdravem Jůzlová
Michaela 23 let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S tím, že nevíte datum menstruace, si nelamte hlavu. Vždy se řídíme dle UZ. V 7. týdnu již obvykle je srdeční akce vidět. Každý den ale hraje roli. Takže šance stále existuje. Při dalším UZ by mělo být vše jasné. Přeji, aby vše dobře dopadlo MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem dle ms 20+4, dle 1 UZ 20+3 a byla jsem na velkém ultrazvuku v druhém trimestru. Plod je morfologicky v pořádku, bez vrozených vad, dobře prospívá jen dle biometrického měření odpovídá 19+4. Mohla bych se zeptat zda to nevadí? Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rozdíl několika dní je zcela nevýznamný. Některý novorozenec váží 4 kg, jiný 3 kg. Ve 20. týdnu je již určitý rozptyl velikosti plodu normální. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 21. tt a dnes mi lékařka oznámila,že mám dost sníženou dělohu. hrozí riziko předčas. porodu nebo potratu. Mám brát 3xdenně magnesium. Jsem z toho trochu v šoku, uklidňuji se tím, že kdyby to riziko bylo velké, doporučila by mi snad lékařka prac.neschopnost. Ve 23. tt mě navíc čeká 8h-cesta vlakem, tak přemýšlím,jestli ji raději nezrušit.. Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Moc děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud by lékařka považovala stav za vážný, jistě by byla doporučena neschopenka nebo i hospitalizace. Nicméně dlouhou cestu vlakem bych spíše radil odložit. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat posledni menstruaci jsem mela 19.10.2012 a nini jsem v 19.týdnu těhotenství a termim mam 22.8.2013 a doktor mi rikal ze jsem to mela o měsic zpožděne nechapu co tim myslel a cekam už 2 ditě a pam doktor mi ještě neřekl co to bude že prej mezi nožkama nic nevidi a u 1 ditěte jsem to už veděla v 17.týdnu děkuji za odpověd
SIMONA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Údaji o zpoždění také nerozumím. Potřeboval bych více informací. Určení pohlaví při UZ vyšetření záleží na poloze plodu - někdy je to rozpoznatelné záhy, mnohdy nemusí být pohlaví spolehlivě zjistitelné třeba i později. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den mám otázku chtěla bych zjistit približne datum početí...termín porodu dle ultrazvuku na gen.pracovišti ve 13tt mám20.9.2013...možné dny jsou 26-30.12. Další až9.1...kdy je podle Vás největší pravdepodobnost...jinak dle menstruace se řídit nemůžu nevim přesně datum...může že ultrazvuk lišit o vic než1tyden v tom 13 tt? Moc děkuji
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Přibližný termín početí získáte, když od data porodu určeného dle UZ v 13. týdnu odečtete 38 týdnů. Spolehlivost je při kvalitně provedeném UZ +- 3 dny. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobra den ja som v 20 tt a citila som pohyby uz od 18 tyzdna a momentalne uz treti den necitim com mam robit
ada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 20. týdnu není nic neobvyklého, že žena necítí pohyby každý den. Příčinou je třeba změna polohy plodu. Doporučuji vyčkat. Pokud vůbec neucítíte pohyby v průběhu několika dalších dní, navštivte svého lékaře. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
mam bolesti ramena a trpnu mi ruky ,tak isto mi pochnu ,som tehotna v 5 mesiaci čo by som si mohla dat proti bolesti,dakujem
bolest
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Můžete užít Paralen. Každopádně o svých obtížích informujte svého lékaře v poradně. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat zda-li je možné že Utrogestan zvyšuje hodnotu HCG v krvi. Byla jsem na screeningu v prvním trimestru a jediná hodnota HCG byla špatná (3,8MoM). Doktor mi tvrdil že to spíše vypovídá o stavu placenty než-li o dítěti. Jsem z toho dost vyděšená. Předem Vám děkuji za odpověď.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Utrogestan hladinu HCG neovlivňuje MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, vůbec nic se nedeje, jen mi to nejak v puvodní odpovědi nevychazelo:)děkuju mnohokrát za věnovaný čas.. S pozdravem Lea Přeji hezký den
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za pochopení.
těhotenství
Vážený pane doktore dobrý den. Je nutné omezovat běhěm snahy o otěhotnění pohybovou aktivitu? Je pohyb nebezpečný v prvních měsících těhotenství? Mým koníčkem je tanec, kde mohou být různé výskoky, poskoky, běh, rychlé pohyby...může toto v prvních měsících škodit? Plánuji potomka, a ráda bych věděla, zda je nutné koníček omezit během snahy a prvních měsíců. Děkuji, hezký den
ID
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Při snaze o otěhotnění nejsou žádná omezení nutná. Po otěhotnění bych radil alespoň trochu ubrat. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem momentalne tehotna v 6.mesici v zahranici, kde se neprovadi rutinne prevence jako v CR. Jaka jsou doporucena vysetreni v teto dobe a zejmena pred porodem (stery atd.) o ktere bych si mela zadat? Dekuji za odpoved.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Podorbnou odpověď najdete na http://www.gest.cz/cz/gyn.php?pg=2 MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,chtela bych Vas zeptat...jsem 25+3 tt tehotenstvi ,doktor mi delal 3Dultrazvuk a na fotce z ultrazvuku mi prijde,ze detatko ma bouli v oblasti spanku..nevim jestli je to pouze muj subjektivni pocit nebo opravdu jde o problem...jak je to vyviji se proporce hlavicky timto stylem?doktor rekl,ze je vse v poradku,ale konkretne jsem se na tu bouli neptala
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 3D UZ obrázky jsou někdy hodně "divoké". Plody často vypadají podivně. Pokud lékař trvrdí, že je vše v pořádku, věřte mu. Blíže, aniž obrázek vidím, se nemohu vyjádřit.
těhotenství
Dobrý den, je mi 27 let, mám PCO syndrom, otěhotněla jsem přirozenou cestou a mám 7-mi měsíční holčičku. Těhotenství jsem měla komplikované, měla jsem dost velké nevolnosti a nechutenství, hubnutí (7kg) opakované krvácení aj., (musela jsem být hospitalizována). Chtěla jsem se zeptat, jestli tyto komplikace souvisely nějak s PCO, nebo to byla náhoda? Nikdo v rodině takové komplikace nikdy neměl). A kdyby se mi podařilo znovu otěhotnět, jaká by byla pravděpodobnost, že mi bude opět tak špatně? A mohu nějak zvýšit šanci na otěhotnění opět přirozenou cestou s tímto syndromem? Moc bychom si přáli dětí více... Velice děkuji za odpověď
Izabela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Popisované potíže s PCO syndromem nejspíše nesouvisely. Opakování v dalším těhotenství nelze vyloučit, ale rozhodně není dáno, že k tomu musí dojít. Pokud jste otěhotněla bez jakéhokoli zásahu, mělo by to i nyní jít snadno. Nic speciálního bych neradil podnikat MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den mám ještě jeden dotaz.moc bych si přála dvojčata,je možné si nechyt předepsat clostybegyt?Já to nechci lámat přes koleno.Tak se ptám jestli to není ode mě troufalost?když mám vše po zdravotní stránce v pořádku,už mám 18 měsíčního syna.Tak jestli je to špatné to zbytečně takhle komplikovat?nehci aby jste mě odsoudil jen se tak ptám jestli by to šlo?děkuji
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rozhodně to nedoporučuji. Těhotenství s dvojčaty je vysoce rizikové. Nebezpečí hrozí Vám, ale především dětem, které se daleko častěji rodí předčasně a nelze pak vyloučit i jejich případné celoživotní postižení. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore obracím se na Vás s otázkou...na podrobnem UZ Voluson mi doktor napsal,že dle crl je velikost 12+5.jak vypocitam termin poceti kdyz je cyklus nepravidelny,a menstruaci si nepamatuji.A jaka je presnost tohoto poceti??Myslím si,že je ultrazvuk přesnější než menstruace každá žena to má jinak.Můžete mi poradit jak si to vypočítám přibližně??Děkuju mnohokrát.S pozdravem Lea
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Od data UZ odečtěte 10 týdnů a 5 dní, tedy 75 dní. Spolehlivost je +- 3 dny. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
hotenství: Dobrý den, pane doktore obracím se na Vás s otázkou...na podrobnem UZ Voluson mi doktor napsal,že dle crl je velikost 12+5.jak vypocitam termin poceti kdyz je cyklus nepravidelny,a menstruaci si nepamatuji.A jaka je presnost tohoto poceti??Myslím si,že je ultrazvuk přesnější než menstruace každá žena to má jinak.Můžete mi poradit jak si to vypočítám přibližně??Děkuju mnohokrát.S pozdravem Lea.....Vaše odpověd byla 54 dní, což mi nesedí,podle archivu Vašich odpovědí má tt 7 dní(28 dní 1 měsíc).tudíž nemělo by to byt datum uz -14.v mém případě tedy 10+5.(10x7+5)nebo je nějaký vypočet jiný pro datum početí???Děkuji mnohokrát
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Moc se omlouvám. Psal jsem odečtěte 10 týdnů a 5 dní. Nějak jsem ale - nechápu jak - udělal chybu v počtech. Je to ostuda. Odečíst tedy máte 10x7 a 5 dní, tedy 75 dní. Již jsem to opravil i v původní odpovědi. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pan doktor.Chcem sa opytat, som v 18. tyzdni tehotenstva a od jeho zaciatku sa citim velmi zle. Nevolnosti som mala velmi tazke 9 tyzdnov a teraz mi je stale na odpadnutie, mavam zavraty, som velmi unavena, nevladzem uz normalne prejst ani do obchodu. Zijem v Anglicku a nerobili mi kvoli tomu ziadne testy okrem mocu. Pred mesiacom som prekonala zapal mocovych ciest a odvtedy sa citim takto. Lekar tu v anglicku mi vravi, ze to nic nie je, ale ja mam skutocne strach, preco sa takto citim. Opuchaju mi najma v noci nohy a silno mi vtedy busi srdce. Mozete mi poradit ako si pomoct?O co moze ist podla vas? pomohli by nejake caje? domov na slovensko idem az 10 aprila. Dakujem pekne a odpoved
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Na dálku je těžké radit. Může jít například o nějaký kardiologický problém. Žádné čaje nedoporučuji! Nikdy nevíte, co v nich přesně je a zda to nemůže uškodit plodu. Nynídoporučuji pokud možnovyvarovat se větší námahy a hned po návratu na Slovensko navštivte gynekologa. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den.som v 8 tt a boli ma 3 den hrdlo.nemam ani teplotu a ni nadchu nic...len to hrdlo.chcem sa spytat, ci to moze ma nejaky zly vplyv na plod.uzivam homeopatika .mam navstivit obvodneho lekara? dakujem
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S homeopatiky nemám zkušenosti. Návštěvu praktického lékaře doporučuji. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den mám dotaz ohledně dvojčat.Je možné že by jsme počali dvojčata,když je z dvojčat dvouvaječných manžel??Jeho rodiče dvojčata počali přirozeně a maminka žádné dvojčata v rodině neměla,ale tatínek několik ano.Všude se píše že je to možné jen z matčiny strany,tak jak je možné že u manžela to bylo naopak?děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Možnost početí dvojčat je vždy. Uvádí se pravděpodobnost cca 1:80. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat, zda li je možné otěhotnět po 14 dnech po kyretáži...manžel do mě vnikl jen jednou a to před vyvrcholením. Ale 6 dní po té mám těhotenské příznaky(dle mě)...neustálý pocit hladu a popíchávání v podbříšku. Je to možné? Děkuji za odpověď
Léna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Otěhotnění není taktoo časně po kyretáži ideální, ale nelze ho vyloučit. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , jsem na konci 4 tt a zatím je vše v pořádku mám jen typické těhotenské příznaky a testy jsou jasně pozitivní // . Návštěvu doktora zatím odkládám na 5-6 tt. Jen se chci zeptat ohledně mé práce, pracuji jako zdravotní sestra v domově důchodců a občas musím manipulovat s těžkými pacienty.Je to na začátku těhotenství nebezpečné ?Mockrát děkuji a přeji krásný den
Anetta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Probíhá-li těhotenství bez komplikací, nevidím výraznější riziko. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jaká je běžná velikost dělohy u nerodičky? Je možné, že se u děložního těhotenství začne zvětšovat až později, např. v 10.-11. týdnu?
M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rozměry jsou poměrně dosti rozdílné, individuální. Přirovnávají se k malé hrušce, uvádí se přibližně 8x5x2,5 cm. I zvětšování dělohy může být individuální. Posuzování velikosti dělohy pouze pohmatem je hodně nepřesné. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, psala jsem Vám, zda je těhotenství po 5-6 týdnech od "oplodnění" na UZ jasně patrné.. vím, že mimoděložní by nebylo, podle odpovědi jsem pochopila, že ani špatně vyvíjející..? děkuji
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Neprosperující těhotenství by na UZ opravdu v některých případech nutně nemuselo být rozpoznatelné MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň, prosím Vás chcela by som sa opýtať, čo konkrétne znamená nález z pošvy Hemolytický Stafylokok - som v 25 tt, liečili ma 6 dní Macmiror, teraz mám predpísaný Gynoflor. Môže to nejak ohroziť moje bábätká? Treba to nejak ďalej liečiť? ďakujem pekne za odpoveď
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde o pomnožení bakterie, která v pochvě ve větším množství nemá být přítomna a potenciálně by mohla i ohrozit těhotenství. Při správné léčbě je riziko ale minimální MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala, zda je možné, že by lékař na UZ nepoznal těhotenství staré cca 5-6 týdnů (od "potencionálního" oplodnění). Od té doby styk neproběhl, lékař mě uklidňoval, že by graviditu rozeznal, že je můj problém s nadýmáním a nafouklým břichem jinde. Mnohokrát děkuji
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 5 až 6 týdnů po otěhotnění je na UZ normálně se vyvíjející nitroděložní těhotenství jasně viditelné. Zdůrazňuji normálně se vyvíjející a nitroděložní! MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pane doktore,jsem v5tt.,behem vcerejska me prestaly zcela bolet prsa,prestala jsem spinit,ale boli me po cely den I noc podbrisek,jako silnejsi menstruace,treti den si zavadim utrogestan,muze mit tento hormone vliv na odezneni bolesti prsou?dekuji
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Utrogestan bolesti prsou obvykle výrazněji neovivňuje. Máte-libolesti v podbřišku, navštivte lékaře. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den mám takoví dotaz jsem ve 28 týdnu těhotenství a každou chvíly mám vítok ale je to takoví vodovi mám strach že by to mohla byt plodová voda že by mi mohla unikat tak bych vás prosila o radu co to muže být a jestly je to normální v těhotenství děkuji.
nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je-li výtoku opravdu hodně, tedy až tolik, že po nějakém čase máte nasáklou vložku, jde nejspíše o odtok plodové vody a je třeba se co nejdříve obrátit na porodnici. Není-li výtok až tak hojný, jde spíše opravdu jen o výtok. Pak radím v několika příštích dnech návštěvu u gynekologa. V případě nejsitoty se raději poraďte na porodnici. Jen vyšetřením lze spolehlivě odhalit, o co jde. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem ve 24 tt a jiz asi 2 týdny me v noci probudí nutkavá potřeba hýbat nohama. Nasla jsem si, že by se mohlo jednat o syndrom neklidných nohou. Musim vstát a chodit a pak se celou noc prevaluju. Uz jsem z toho nestastná. Chybí mi nejaký vitamín? Jím Mamavit do teté chvíle a magnesium. Dekuji
Boruvka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Neumím poradit. Se syndromem neklidných nohou nemá žádnou zkušenost. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Jsem v 17tt a včera jsem zjistila, že "máslo", které hodně požívám obsahuje vitamíny A a D a barvivo beta-karoten.Nyní mám velkou obavu, že došlo k předávkování těmito vitamíny, protože užívám také 2 tbl denně vitamínů pro těhotné Calibrum mami. Nevím jaké hodnoty jsou již pro miminko nebezpečné, mám proto velký strach.Na calibru jsou uvedeny tyto hodnoty:1tbl obsahuje - vit. D 2,5 μg, dle etikety 50% DDD (beru 2tbl denně), vit. A není obsažený. Na másle-průměrně ve 100g:vit. A 640 μg, vit. D 4,0 μg, dle miniaturních údajů na krabičce se jedná u obou vit. o 80% DDD.barvivo beta-karoten - není uvedeno množství. Máslo jím hodně, min. 6 krajíců každý den, tak mám opravdu velký strach, že toho bylo moc.Calibrum mami beru nyní cca měsíc.Vnitřnosti nejím, mrkev občas ano, hlavně tepelně upravenou, ryby jednou za týden.Předem moc děkuji za odpověď.
Peta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Máslem se vitaminem A a ni D určitě nepředávkujete. Zvážit bych snížení vitaminu na 1 tbl/den. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer pane doktore,chtěla bych se zeptat ,mám za sebou dva porody a jeden císařský řez,můj druhý porod byl komplikovaný,podle uz měla dcera mít 3,5kg ale při porodu měla necelých 5kg a šla normální cestou. Při mém třetí těhotenství mi lékař doporučil císařský řez a po porodu mi řekli,že kdybych rodila normálně.tak by mi prskla děloha a vykrvácela bych. Dnes jsou tomu 4 roky a já jsem v 10tt,mám velký strach,že by mi mohla prasknout děloha během tětonství,nebo při porodu. Prosím,je to životu nebezpečné? Opravdu se bojím že se něco stane,prosím napište mi k tomu Váš názor a Vaši radu,už jednou jste mi moc pomohl. Moc děkuji s předem. Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Není mi jasné, jaký měli lékaři důvod tvrdit, že by Vám při posledním porodu praskla děloha. Toto riziko je, pokud nepředcházel císařský řez, při správně vedeném porodu totiž velmi velmi malé. Po císařském řezu je riziko prasknutí dělohy o něco vyšší, ale stále to obvykle není nic dramatického. Dá se minimalizovat naplánováním dalšího císařského řezu. Záleží ale na řadě okolností - na průběhu předchozí operace, na hojení, atd. Vhodné je i sledování jizvy na děloze pomocí UZ. Důležité také je, vyloučit problém s metabolismem cukru - ten může být příčinou nadprůměrné porodní hmotnosti. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Jsem 25+5 tt (30 let) a včera jsem si všimla díky zrcátku, že mám na pochvě 4 výrůstky. Je to jen kůže, bez nějaké tekutiny uvnitř, vypadá to jako když se stejný výrůstek udělá např. v podpaží nebo na krku. Četla jsem, že se v těhotenství mohou objevit (běžné ale i genitální) bradavice. Jsem očkovaná proti HPV i genitálním bradavicím (v 25 letech) a nevím, zda jde jen o dočasný jev související s těhotenstvím nebo mám kontaktovat kožního specialistu. Gynekolog se při prohlídce v poradně k tomuto nijak nevyjádřil, přičemž nemohl si toho nevšimnout. Děkuji. Pěkný den.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejspíše jde o nezávažný výsev bradaviček. V těhotenství se někdy nález zvýrazní. Doporučuji vyčkat příští návštěvy v poradně a lékaře se cíleně dotázat. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, poslední dobou....tím myslím již asi rok mě trápí pálení po styku. Přibližně za hodinu se situace úplně zlepší, někdy mám jen druhý den trochu citlivější genitálie, ale jinak mě nic nebolí, ani při sexu ani nesvědí. Vše se vrátí do normálu. Před otěhotněním, mě to někdy pálilo více, někdy méně, většinou během ovulace vůbec. Teď jsem těhotná a ta situace se zhoršila. Co by jste mi poradil? Minule mi paní doktorka odmítla udělat výtěr, prý je to obyčejná mykoza a léčila jsem to canestenem, polygynaxem, macmirorem a pak jsem to vzdala.....Teď to ale příjemné vůbec není. Nyní užívám též vaginálně ustrogestan. Může to mít na to vliv? Pokud by to byla alergie na sperma je možné ji nějak léčit? Děkuji za odpověď.
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Utrogestan může mít na vznik popisovaných obtíží vliv. Vyčkal bych, jak bude situace vypadat po skončení jeho podávání. Budou-li obtíže dále, považoval bych kultivační stěr za rozumný. O alergii na sperma s nejspíše nejde. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 10tt. Mohu si zavádět Fermalac vaginals? Bez aplikátoru? Nebo raději v 1. trimestru nic? Děkuji ES
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Fermalac vaginalis patří k těm přípravkům, které lze, je-li pro to důvod, v prvním trimestru užít. Obecně ale doporučuji v prvních třech měsících těhotenství, pokud je to možné, neužívat žádné léky. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry drn. Chci se zeptat 17.12.2013 jsem byla v 11tt tehotenstvi. Zda mi vite rict kdy jsem otehotnela. Priblizny den. Dekuji
tehotenstvi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Od 17.12. odečtěte 9 týdnů. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, chtel bych se zeptat, jestli muzu ohrozit dite tehotne zeny ve 4. mesici, pokud s ni mam pohlavni styk a pred tim jsem mel parkrat analni styk s jinou zenou, naposledy pred tydnem. Dekuji,
walter
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Určité riziko infekce existuje, ale nepovažuji ho za dramatické. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry vecer chtela jsem se zeptat slysela jsem ze se geneticky ultrazvk-plodu plati je to pravda dekuji za odpoved mej te se.
dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nevím, co přesně máte na mysli pod pojmem genetický UZ. Všechna potřebná UZ vyšetření jsou ale běžně hrazena z pojištění. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat: Jsem ve 23tt, mám RH faktor a můj gynekolog mi ještě ani jednou nenechal vyšetřit krev. Myslíte, že bych se měla ozvat? Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud Rh faktor máte, tedy jste Rh pozitivní, je vše v pořádku a speciální testy nejsou třeba. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat kdy je nejlepší navštívit gynekologa aby mi potvrdil těhotenství,že jsem opravdu těhotná a bude uz na utz něco vidět???Děkuju za odpověd a pěkný den
těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejsou-li potíže, doporučuji návštěvu cca 5 týdnu po otěhotnění MUDr. Jan Šulc
těhotenství
ahoj som tehotna a mozem ist cisarskym rezom lebo sa bojim..
Luciía
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vaší otázce nerozumím MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,dnes jsem si delala tehotensky test a vysel pozitivne, pohlavni styky byly v tomto roce pouze 1.,4. a 6.3. Posledni menstruace 8.2. Spise nepravidelna vetsinou tak po 32-35 dnech.muzete mi prosim rict,jaky bude termin porodu? Dekuji mnohokrat
Ivanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. To bude možné jen na základě UZ vyšetření MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,mám na Vás prosbu prosím Vás.Jsem ve 34 týdnu těhotenství a začalo mi svědění pod prsem a ted směrem dolů k pupku mám necitlivou kůži a na pohmat bolestivou.Mám zajít k lékaři.Přwdem děkuji za odpověd.
Yveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, návštěvu lékaře doporučuji. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer pane doktore, mám dotaz týkající se Rh faktoru. Stále mi je tato věc nejasná. Já i můj manžel jsem oba Rh negativní, se stejnou krevní skupinou O. Jsem poprvé těhotná. Paní doktorka mi sdělila, že mi ve 28. týdnu bude píchnuta injekce, neboť jsem Rh negativní matka. Hned jsem se ptala, zda je to nutné, když manžel je také negativní. Řekla mi, že to není o tom, že by mi nevěřila, ale je to běžný postup. S odpovědí jsem se v tu chvíli spokojila, ale nyní mi běží hlavou, zda je to opravdu nutné a zda mi podaná injekce případně nezpůsobí komplikace v dalších těhotenstvích. Můžete mi prosím tuto záležitost více objasnit? Velmi děkuji.
Johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Každá Rh negativní žena je léčená standardně, bez ohledu na krevní skupinu partnera. Vychází se z toho, že otec není nikdy jistý. Nezní to hezky, ale prokázalo se, že možná až v 20% případů je biologický otec jiný, než je udáváno. Tato injekce by neměla mít žádný negativní dopad v tomto ani v dalších těhotenstvích. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pane doktore, může žena v těhotenství na slunce, opalovat se? Někde jsem slyšela, že to miminku škodí, já si myslím opačně, že co dělá dobře mamince, nevadí dítěti, má švagrová je na rizikovém těhotenství, má problémy s páteří, jinak gynekol.v pořádku, může jet k moři autem, nebo chodit se opalovat? Děkuji
Bianca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V těhotenství platí především všeho s mírou. Rozumné opalování neuškodí. S cestou k moři je to trochu složitější - jak daleko? v jaké fázi těhotenství? atd. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,chci se zeptat ,zda je možné ve 49ti letech otěhotnět a hlavně zdali je možné v pořádku donosit plod a porodit zdavé dítě. Na děloze mám 20 let myomy, ale nemám s nimy žádné problémy. Jaká vyšetření bych musela podstoupit ? Jaká jsou rizika tak pozdního těhotenství.(Mám již 2 děti). Děkuji za odpověď.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Otěhotnění z vlastních vajíček považuji za vysoce nepravděpodobné. Jedinou reálnou šancí je užití vajíček dárkyně. To lze do 50. narozenin, pak již ne. Pokud se týká myomů, záleží na mnoha okolnostech - především na umístění a velikosti myomů. "Rizikovost" těhotenství ve 49 letech se odvíjí od celkového zdravotního stavu. Měl by se vyjádřit zkušený praktický lékař nebo internista. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý de, pane doktore, jsem tehotná 22+5 tt a pohyby cítím velmi sporadicky. Cítím párkrát za den lehke nafouknutí "bubliny". Nekterý den ani to ne. Placentu mám na prední strane. Prosím, myslíte, že bych měla zajít pro klid radsi k mému doktorovi nebo nemám "plašit"? Na screeningi II. trimestru jsem byla 28.2. Dekuji mockrát
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud každý den alespoň trochu pohyby cítíte, myslím že není třeba v 23.týdnu panikařit. Chcete-li ale mít jistotu, návštěva lékaře jistě neublíží. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem 6let po cís.řezu (přestala jsem se otevírat). Nyní jsem opět těhotná (22.tt). Občas (min. jednou denně) mne bolí v místě jizvy, někdy jen lehce, ale spíš silněji až musím zůstat v předklonu a čekám až to přejde,. Většinou např.po té co vstanu z postele, kýchnu, zakašlu, atd... Má mě to nějak znepokojovat nebo je to normální? V některých diskuzích jsem četla, že může např.během porodu dojít i k prasknutí dělohy, tak mě to trochu děsí. Děkuji za vaši odpověď.
Marie S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Prasknutí dělohy je naštěstí vzácnou komplikací. Spíše jde jen třeba o srůst, který se "ozve", když se napne. Přesto ale radím nález co nejdříve zkontrolovat u lékaře. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pane doktore. Mám takový dotaz. 9.2. jsem měla poslední menstruaci. 8.3. jsem měla pozitivní těhotenský test. V pondělí 11.3. Jsem si nechala odebrat hcg, které bylo 158, 5. V patek 15.3. Jsem si znovu nechala odebrat hcg a to kleslo na 155. Na první prohlídku mám jít až za měsíc. Co to muže být? Mam jít na prohlídku dříve? Děkuji.
Dunlin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Může jít o chybu testu z krve a vše je v pořádku, ale také se může jednat o neprosperující těhotenství nebo i o těhotenství mimoděložní. Kontrolu doporučuji co nejdříve. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, minulý mesic jsem byla na irigoskopickom vysetreni hrubeho streva. Plnenie creva sledoval lekar asi 15-20 min. pod rtg a pak mi udelali jeste dve snimky rtg. Vysetreni dopadlo dobre, chcem se ale zeptat, jesli taketo vysetreni rtg muze mit nejaky vplyv na moje vajecniky, nakolik se snazime o miminko. A jestli se mam necoho obavat. Dekuji.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Na vaječníky by toto vyšetření nemělo mít negativní dopad. Jiná by ale byla situace, pokud byste již v době vyšetření byla těhotná. Proto se vyšetření obvykle provádí po mesnes. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se Vás zeptat, zda může opakované screeningové vyšetřeni v I. trimestu v odstupu necelých dvou týdnů nějakým způsobem uškodit miminku. Děkuji za odpověď.
olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. UZ vyšetření, byť i delší a opakované, by plodu nemělo nijak uškodit MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,před pár dny my vyšel pozitivní těh.test-poslední menstruace 30,1,2013. Zhruba před měsícem jsem zjistila,že se mi dělají v okolí pochvy nějaké flíčky a teď už jsou to bradavičky-šíří se rychle-je jich asi 20. Za tři dny jdu na gyynekologii.Pomůže mi s tím gynekolog? A neohrozí to plod? Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde nejspíše o tzv. kondylomata. Plod není ohrožen. Vyčkejte návštěvy u gynekologa. MUDr. Jan Šulc





mobilní verze