Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobry den.Byla jsem u gynekologa a ten mi potvrdil tehotenstvi objevil tam malinkou bublinku o velikosti 3,7mm mohl byste mi rict v jakem tydnu jsem.?Dekuji moc.
Nikolka 24
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přibližně na konci 5. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, menstruace mešká již více než 14 dní, dnes ráno jsem měla pozitivní těh.test, chtěla bych se zeptat, zda se mohu "spolehnout", že 1 test stačí, nebo mám udělat pro kontrolu ještě jeden? A kdy bych se měla objednat ke gynekologovi? Poslední menstruace byla 18.-21.11.2014. Také bych se ještě chtěla zeptat, zda nevadí v případném těhotenství, že beru každý den již několik let prášky na alergii (Xyzal) a 3x týdně také na alergii Staloral? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemenstruujete-li, jeden test stačí. Ke gynekologovi se objednejte klidně již nyní

Ohledně léků se musí vyjádřit lékař, který Vám je předepisuje - musí zhodnotit rizika užívání oproti riziku vysazení či změně.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
dne 3.1. mi vyšel pozitivně jak digitální, tak "papírkový" těhotenský test.
Datum posledních měsíčků je 27.11.2014.
Kdy bych měla jít ke své gynekoložce na kontrolu?

Mockrát děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Hannah
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že kontrola je, nemáte-li potíže, vhodná za cca 10 dní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
doplneni k otazce: dobry den, lekarka mi delala pouze jeden ultrazvuk a ma gynekolozka jej pouze vyhodnotila, pred tydnem jsem mela na ultrazvuku pouze gestacni vacek 3mm, dnes jiz tech 19 mm se zloutkovym vakem a embryonalnim polem 3mm. Me gynekolozce jsem dnes tehotenstvi oznamila mela 3 tydny dovolenou a ja chodila na ambulanci. Nepochopila jsem proc by tehotenstvi bylo rizikove kdyz se tak rychle gestacni vacek zvetsil. Dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odběr HCG nic nepokazí.  Ale se závěry bych počkal na další UZ kontrolu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, dnes jsem 5+6 tehotna, dnes rano na ultrazvuku mi lekarka rekla ze je GS 19 mm, zloutkovy vak vidi a vidi asi 3mm embriovy pol, rekla ze je vse v poradku,tabulkove,kontrola za tyden, odpoledne jsem sla dat vysledky sve gynekolozce (do nynejska mela dovolenou) a ta mne docela vydesila, rekla mi, ze mam hodne plodove vody a ze ten gestacni vacek odpovida 7+1 nedokazala mi vysvetlit,v cem je to rizikove. Jen , ze je moc te plodove vody nebezpecne a ze kdyz se to nezmeni pujdu na rizikove tehotenstvi, zitra jdu na krev ohledne HCG. Nerozumim tomu. Prosim o upresneni dekuji.
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani já neumím rozpor vysvětlit. UZ se dělal dvakrát? Nebo to jen Vaše gynekoložka jinak vyhodnotila?  Z takto časného UZ je velmi obtížné dělat nějaké závěry. Myslím, že je stále reálná šance, že je vše v pořádku

Aniž nález vidím, nedokážu více poradit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer ráda bych se zeptala jestli když jsem ve 3 měsíci těhotenství pozila pervitin jestli to po porodu bude stále v dítěti ??? Já totiž nevěděla že jsem těhotná ale když jsem se to dozvěděla tak jsem s tim ihned přestala ..... A mám strach z toho ze jsem mu tím nějak ublížila a že to po porodu v něm bude a vemou mi ho :( prosím vás moc porad tě mi
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte se zeptat specialisty na návykové látky. Já s tím nemám zkušenost

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobre odpoledne.Chci se zeptat.Mela jsem dva tehotenske testy pozitivni oba a jakto ze mam priznaky jako bych to mela dostat.?Co to znamena.Dekuji
NIKI LARA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy se podobné příznaky objeví a nejde o nic nebezpečného. Lepší je ale vždy vyhledat lékaře, protože může také jít o příznak ohrožení těhotenství nebo třeba mimoděložního těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.kdyz nemam zadne vubec zadne tehotenske priznaky muzu byt i tak tehotna.?Dekuji
NIKCA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den psala jsem Vám ohledně odtoku plodové vody 25tt . A ještě mě zajímá jak se toto vyšetření provádí? Děkuji za odpověd
těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Existují testy, které analyzují sekret z pochvy. Další možností je posouzení množství vody plodové na UZ.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem ve 25 tt a na výtok jsem trpěla i před tehotenstvím,ale mám divný pocit ... zdá se mi že výtok je hodně vodový. Muže se tedy jednat o plodovou vodu? Když ano tak kde mi udělají test musím do nemocnice nebo muj gynekolog ? Děkuji za odpověd
Těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem ve 25 tt a na výtok jsem trpěla i před tehotenstvím,ale mám divný pocit ... zdá se mi že výtok je hodně vodový. Muže se tedy jednat o plodovou vodu? Když ano tak kde mi udělají test musím do nemocnice nebo muj gynekolog ? Děkuji za odpověd
Těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky může jít i o plodovou vodu. Máte-li tedy toto podezření, obraťte se co nejdříve na nemocnici. Ne každá gynekologická ambulance je vybavena potřebnými testy na průkaz předčasného odtoku plodové vody

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, před menstruací mě pokaždé pobolívá podbříško a prsa. Tentokrát se ovšem menstruace neobjevila a bolest podbříška někdy i celého břicha přetrvává. Občas bolest přechází až do křečí. Dělala jsem si těhotenský test a vyšly mi dvě čárky. Přítel mi ve vagíně nahmatal asi 15mm bulku. Mohla by to být cysta nebo spíše těhotenství? Děkuji za odpověď
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzhledem k pozitivnímu testu jde s vysokou pravděpodobností o těhotenství. Máte-li bolesti, navštivte co nejdříve gynkologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobre odpoledne.Chci se zeptat kdyz mi test ukazal 2x pozitivni tak jestli mi muzou prijit i mesicky?Dekuji za odpoved.Hezky den.
Nikolka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S vysokou pravděpodobností jste těhotná a menses nepřijdou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer.Chci se zeptat kdy mam zajit na gynekologii kdyz jsem si delala v prosinci teh.test a byl pozitivni a 2.1.2015 jsem si delala take test a take byl pozitivni. Kdy si mam zajit na gynekologii.A muzu normalne dostat tedka mesicky?Dekuji
Niki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na gynekologii, nemáte-li potíže, jděte za cca 2 týdny po prvním pozitivním testu.

Menses byste dostat neměla

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,

Moze byt priatelka tehotna,ak v polovici septembra sme mali pohlavny styk.Ku koncu mesiaca dostala menstraciu a koncom oktobra tiez?Potom uz 2 mesiace nic.Ziadne krvacanie,len bolenie brucha.Aka je pravdepodobnost,ze 2x uz mala menzes po styku a aj tak moze byt tehotna?V ktorom tyzdni by uz bola?

Dakujem - otázka upravena poradcem
Dodo
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není příliš pravděpodobné, ale vyloučit na 100% nelze. Více řekne gravitest.

Šlo by o cca 18. týden těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

ráda bych se s Vámi poradila o následujícím. Od 16.11. jsem poprvé po osmi měsících po porodu menstruovala (vše vypadalo jako standardní menstruace před otěhotněním) a následně jsme se začali s manželem pokoušet o miminko. Od 1.12. pociťují stejné těhotenské příznaky jako při prvním těhotenství - zejména tzv. ranní nevolnosti, citlivost prsou, podrážděnost. Cca týden jsem měla bělavý výtok podobný těhotenskému. 23.12., 25.12. a 29.12. jsem si dělala těhotenský test (3 různé značky) - kontrolní čárka vždy byla zřetelná, barevná, testovací čárka ve všech třech případech byla viditelná, jasně ohraničená, ale co do barevnosti výrazně slabší, nemám pocit, že by docházelo k nějaké gradaci. Dnes jsem se objednala na kontrolu, ale samozřejmě jsem netrpělivá. Jaký je Váš náhled, prosím? Děkuji Vám a přeji hodně úspěchů v nastávajících roce.

Nela - otázka upravena poradcem
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotná s vysokou pravděpodobností jste. Jde-li o správně se vyvíjející těhotenství ukáže až čas a případně UZ vyšetření nebo testy z krve. Držím palce
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore. Take by me zajimalo za jak dlouho muzu otehotnet ma po operaci leveho vajecniku a po mrtvem tehotenstvi,byl me odebran ted se s pritelem snazime o miminko. Moc dekuji za odpoved Petra.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se po operaci doporučuje odstup 3 měsíců. Záleží ale  na typu operace a na průběhu hojení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktorce, dekuji jiz za nekolik odpovezenych dotazu, pred tydnem jsem byla na ultrazvuku-nebylo nic videt byla jsem tehotna 3+6 deloha v AVF hcg 107,dnes jsem 4+6 na ultrazvuku deloha v RVF( nechapu zmenu), endo 11 mm, v dutine delozni naznaceno fetalni okenko GS 3mm,co to znamena? na kontrolu mam jit opet za tyden . Dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález je slučitelný  s normálně se vyvíjejícímu těhotenství. Rozpor mezi AVF a RVF (jde o uložení dělohy) vysvětlit neumím. Klinicky to ale není významné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry Den
Zjistila jsem ze jsem tehotna zrejme v 9 tydnu mam s partnerem pravidelny pohlavni styk a uz delší dobu pocituji po styku bolest a paleni uvnitř pochvy která po chvili zase zmizi.
Poradite mi prosim cim to muze byt?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o narušení poševního prostředí. Sdělte to svému gynekologovi

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, test mi ukazuje že jsem 1.az2. Tyden tehotna, ale trochu krvacim, co to známe na? Dekuju
Ajina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o příznak hrozícího potratu. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den.
Jsem v 9t. po prvním IVF. Užívám Utrogestan 2-2-2 a Estrimax 1-1-1. Kdy mohu dávky léků snižovat a postupně vysadit? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji užívat do konce12. týdne. Postupně snižovat můžete v průběhu 1. týdne, je ale možné i vysadit naráz

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,potřebovala bych radu.4.11. jsem měla poslední menstruaci,s manželem se snažíme o miminko.Další menstruace se mi nedostavila ani do dnešního dne.Před týdnem jsem si dělala těhotenský test a na něm jsem našla slabou čárku,zkusila jsem i jiný druh testu a tam se objevila také,4 testy mi takto vyšly a další neukazovaly krom slaboučké čárky nic.Menstruace stále nikde,jím jako bych držela poslední rok hladovku ale jinak nepociťuji nejspíš žádné znaky těhotenství.Je možné,že těhotná jsem ikdyž se testy moc neprojevují?Nedokážu si vysvětlit,co se děje.Před 4 měsíci,mi lékař oznámil začátek těhotenství a to po 14 dnech nedopadlo.Mám obavy aby se to neopakovalo,neumím si vysvětlit, že by to byla nějaká porucha hormonů,když je to zrovna v době snažení se o miminko,s tím, že poslední MS přicházely každý měsíc.Děkuji za odpověď.
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná pravděpodobně jste. Může ale bohužel jít opět o tzv. časnou těhotenskou ztrátu. Zvážil bych test z krve a vhodné by bylo i UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore dekuji za predesle odpovedi, vcera jsem byla na pohotovosti kvuli bolestem v pravem podbrisku, lekarka na UZ nic nevidela, dle jejich slov jsem precitlivela a neni mozne aby mi vysel teh. test pozitivni. Posledni MS 25-30.11. Ovulace a styk 10.12. pry je brzy,nicmene 4 testy slabe pozitvni, na me opakovane prosby dnes krev test a hodnota hcg 107,20 nedokazala mi vysvetlit co hodnota znamena jen se divila, ze mi vysel pozit.test uz 9DCO. a potvrdila tehotenstvi, pry mam prijit az za 14 dni na ultrazvuk. Dle ni jsem tehotna 4 plus 0, boli me casto pravy podbrisek ( od toho 9 dne po ovulaci, a je mi na zvraceni), pry je to normalni, prosim o Vas nazor, plus vysvetleni hodnoty HCG dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodnota HCG z krve odpovídá "duchu" na gravitestu z moče. Obé svědčí pro těhotenství.

Pokud by se bolesti vystupňovaly, je třeba myslet i na možnost mimoděložního těhotenství. V tom případě vyhledejte lékaře i dříve. Nejpravděpodobnější ale je normální vývoj těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, dnes mi na ultrazvuku bylo receno , ze jsem těhotná podle CRL 12+5 dnu, poslední menstruace byla 30.9. 2014, s přítelem jsme měli styk 10.10. 2014. Je možné ze jsem otěhotněla už před menstruaci? Jak se to počítá,nevychází mi to o 2 tydny
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Datum početí získáte, pokud od data UZ vyšetření odečtete 10 týdnů a 5 dní. Stáří těhotenství se vždy počítá od 1. dne poslední menstruace. Takže, když těhotenství vznikne, je již jakoby 2 týdny staré. Myslím, že Vám to docela dobře vychází (odchylka o 2-3 dny je běžná)

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je mi 41 let, mám třináctiletou dceru, manžel před pěti lety tragicky zahynul. V současné době mám 3 roky nového partnera, který je bezdětný a velmi by si přál vlastní dítě. S dcerou vychází velmi dobře a i jí by se líbilo,kdybychom měli miminko. Vzhledem ke svému věku a také skutečnosti, že můj nejmladší bratr (narodil se, když yblo mé matce 39 let) má downův syndrom se však otěhotnění obávám. Jaký je Váš názor na těhotenství v tomto věku?
Danka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste-li zdráva, nevidím těhotenství jako problém. Riziko Downova syndrome není až tak dramatické a plod s tímto či jiným postižením se dá včas rozpoznat a případně takové těhotenství ukončit.

Jinou otázkou je, zda se Vám otěhotnět podaří. Nad 40 let již to nebývá snadné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,chci se zeptat jestli je v pořádku mít UZ ze 16tt jen když jsem chtěla další tak mi gynek.řekl vždyď to je jedno jestli to bude holka nebo kluk,mě nejde o pohlaví jestli to je zdravi a v pořadku.přešla pak do porodnice tam na mě koukali,že mam jen jeden uz kroutili hlavou a řekli už tam nechoďte najděte si novýho gynekologa.syn se narodil 39+3.kolik ma být uz a vyšetření.děkuji vera - otázka upravena poradcem
vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,chci se zeptat jestli je v pořádku mít UZ ze 16tt jen když jsem chtěla další tak mi gynek.řekl vždyď to je jedno jestli to bude holka nebo kluk,mě nejde o pohlaví jestli to je zdravi a v pořadku.přešla pak do porodnice tam na mě koukali,že mam jen jeden uz kroutili hlavou a řekli už tam nechoďte najděte si novýho gynekologa.syn se narodil 39+3.kolik ma být uz a vyšetření.děkuji vera - otázka upravena poradcem
vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

UZ vyšetření mají být standardně minimálně 3 za těhotenství.

První v prvém trimestru k dataci stáří těhotenství a posouzení četnosti plodů

Druhý v 20.-22. týdnu k vyloučení závažných UZ poznatelných vývojových vad

Třetí mezi 30. a 32. týdnu k ověření správného růstu plodu, uložení placenty, aj.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.Moje posledni ms byla 2.11.Tyden po zmeskane menstruaci jsem dela tt a ten byl pozityvni.O dva dny dele jsem spinila a jela na pohotovost.Nechaly si me tam dva dny na pozorovani.Hcg vzrostlo na 3600 a ve vacku byla malicka tecka.Po tydnu jsem sla na kontrolu ke svemu dr.ale ten videl vacek prazdny,mam pokracovat v uzivani asc.utrog.magn.a zelezu.Druhy den jsem sla jako samoplatce na odber krve a hcg mam 64560.Mohl se pludek nekde schovavat a teprve jeste vykouknout?Dekuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na zkušenosti lékaře a na kvalitě UZ přístroje. Po týdnu bych očekával, že plod bude jasně vidět. Nutně tomu ale tak být nemusí, Aniž ale nález sám vidím, je těžké se vyjadřovat.  Určitě je vhodné UZ ještě zopakovat. Šance, že vše je v pořádku, i s ohledem na rostoucí hladinu stále existuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem po tretim cisarskem rezu,ktery byl posledni v roce 2009 mam noveho pritele a chteli by sme miminko,pri cisarskem rezu mi udelali podvazani vajecniku,je mozne mit jeste jedno miminko,nebo to mame zcela vyloucit.Dekuji za odpoved
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě Vám neprovedli podvaz vaječníků, ale vejcovodů.

Po tomto zákroku je možné otěhotnění pomocí IVF programu.

Otázkou ale je, zda není pro Vás těhotenství extrémním rizikem.

A pravděpodobně byste musela tuto léčbu hradit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem pravděpodobně v 5. týdnu těhotenství a v lednu mě čeká utz a laserové ošetření obou pat ( dělají se mi ostruhy). Je to bezpečné nebo to budu muset zrušit? Děkkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizik musí posoudit specialisté, kteří ošetření pat plánují. Informujte je o těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je mi čerstvě 29.let.4.11.mi dělali laparku mimoděložní těhotenství (odstranění pravého vejcovodu) bez revize.Po výkonu se 3dny na to dostavilo 10ti denní špinění.Na kontrole mi pí.doktorka řekla,že menstruovat ještě asi nebudu.Pokud to do 31.12.nedostanu vyvolá mi ji.Další měsíc už bychom se nemuseli chránit?Nevadí když bych otěhotněla i když mi vyvolají menstruaci? Děkuju a hezké svátky ...
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V dalším cyklu se můžete bez obav snažit o početí. Vyvolávací injekce nikterak nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
absolvovala jsem screening v 1.trimestru. Podle menstruace 13+0, podle ultrazvuku 13+5. Jsem nyní velmi nervozní, protože pan doktor naměřil hodnotu NT 2,6mm, což mi říkal,že je na hraně a já se obávám, aby nebylo miminko postižené. Screening negativní. Tím že mi vyšla krev v pořádku, není údajně nutný odběr plodové vody.
Výsledky:
CRL 77 mm ( 13+5 podle ultrazvuku, 13+0 podle menstruace)
NT 2,6mm =1,44MoM
PAPP-A 1,06mIU/ml=0,30MoM
FßhCG 16,29 ng/ml=0,87MoM
Kombinované riziko T21: 1/1250 ( v termínu)
Kombinované riziko T 13+18: 1/840 ( v termínu)
Riziko T21 a priori dle věku 1/1000. Můj věk 29let.
Na kontrolní ultrazvuk jdu v 17.týdnu ( kdy už ale ta hodnota NT nelze změřit). Nosní kůstka byla přítomna. Je to mé třetí těhotenství, předchozí děti v pořádku. Sem z toho nervozní, mám se znepokojovat kvůli té hodnotě NT 2,6mm? Co si myslíte o výsledku? Je třeba se znepokojovat NT 2,6mm? Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Screening je třeba brát jako celek. Výsledek je negativní. Takže riziko je velmi nízké

Pokud byste chtěla jistotu, lze zvážit test Prenascan. Více event. viz.:http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chci se zaptat mela jsem pohlavni styk ve stredu prerusovanou souloz, ve ctvrtek a patek s ejak. do pochvy a podle bazalni teploty v patek ovulaci. Jak velka je pravdepodobnost otehotneni ze stredecni souloze ? Nakonec jsem zjistila ze jsem tehotna a bude to kluk. Dekuji
simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Který den jste otěhotněla je prakticky nemožné určit. Stanovení ovulace dle bazální teploty je jen přibližné a záleží i na řadě dalších okolností.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 7 týdnu těhotenství a od včera mám zácpu. Je možné užívat Psyllium? Dále mám citlivou potní žlázku v podpaží, dle chirurga tam zánět zatím není. V noci jsem podpaží to by vadit nemělo že? Mast Polysan je v těhotenství neškodná či nikoliv? Děkuji
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O vhodnosti či nevhodnosti konkrétních léků v těhotenství se dočtete na příbalovém letáčku

Na zácpu v prvním trimestru obvykle doporučuji glycerinové čípky

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat, kdy nejdřív jdou dělat testy otcovství ? A ještě bych se chtěla zeptat, kdy se v těhotenství vydává průkazka a je na obrázku z ultrazvuku vždy jména matky ? Děkuji :-)
Terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy otcovství jdou provést hned po porodu.

Průkazka se vydává v obvykle při prvních návštěvách v poradně

Zda je na fotce z UZ jméno, zálež na zvyklosti pracoviště

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pan doktor. 4.12 som bola na sono, to som bola práve prebiehaúci 9-týžden tehotenstva. Na další idem až 8.1. Dnes mi začal 11tt.,chcem sa ale spýtať-tehotenské príznaky mi neako ustupuju, ešte pred troma dnami som cítila bolesti v podbrušku, dosť silné ale to som mala od začiatku tehu, no akoby uťalo, zrazu nič a prsia ma bolia len na dotyk teda minimálne. Može to znamenať niečo zlé?asi sa veľa pozorujem, ale prišlo mi do ruk pár článkou o mised abort a mám hrozný strach. Nešpiním, nič iné mi nieje, len príznaky už nemám skoro žiadne, necítim sa ako tehotná, čo ma desí. Do ktorého týždna vlastne ženy pociťuju velkú bolesť prsníkov a podbruška? Ďakujem za odpoved
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vnímání těhotenských příznaků vypovídá o vývoji těhotenství velmi málo. Myslím, že můžete být v kldu

MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem ve 23. tt a začaly mně velmi silně padat vlasy. Chtěla jsem se zeptat, zda to může souviset s těhotenstvím a jestli je vhodné začít brát nějaký vitamín nebo je to momentálně nevhodné, či snad padání přejde samo. Čekám druhé dítě, při prvním se mně nic podobného nestalo. Děkuji za odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s těhotenstvím je pravděpodobná. Multivitamin se stopovými prvky může pomoci

MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, chcem sa poradit ohladom UTZ merania plodu,podla doktora som bola vcera v 32+1tt a nameral nasledovne hodnoty:
BPDxFOCD... 86 34+4tt
TADxAPD.....AC..... 320 36tt
FL........................ 65 33+5tt
Zodpoveda ........... 34+3tt
termin mam urceny podla sona na 4.2.2015 , mla som dlhe cykly a otehotnela som az na 24DC - ovulacia
Pan doktor mi povedal ze to uz je o genetike rodicov teda ze ked moj manzel bol 54cm dlhy a vazil 4kg a ja 51 cm a 3750g a maly ma v brusku teraz 2263g a priblizne 45 cm .
Myslite ze tieto odchylky v tyzdnoch tehotenstva su nejako vazne?Doteraz som mala vsetky testy v poriadku mam sa obavat?dakujem a prajem krasny den - otázka upravena poradcem
simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste měla v pořádku test na těhotenskou cukrovku, myslím, že se nemusíte ničeho obávat. Vaše dítě bude prostě větší

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám nízko položenou placentu. Dá se proti tomu něco dělat, nějaké cviky? Děkuji
Míša 1984
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.ˇ

Uložení placenta nelze ovlivnit žádnými cviky. Obvykle se tav v průběhu těhotenství upraví

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, som v 25 tt. Diagnostikovali mi placenta praevia centralis. Zatiať som chvalábohu nekrvácala, ani nešpinila (mávam však pichavé v podbrušku). Obvodný gynekológ mi odporučil v 34 tt hospitalizáciu pred plánovanou sekciou. Čítala som, že niektoré pacientky sú preventívne hospitalizované aj skôr (napriek tomu, že nemali komplikácie). Chcem sa poradiť, či postačuje hospitalizácia v 34 tt, keďže ám cca 1 hodinu cesty z domu do nemocnice a obávam sa prípadných komplikácii po 30tt (môžem požiadať lekára aj o skoršiu hospitalizáciu ako v 34tt?). Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 25. týdnu ještě nejde o dramatický nález, velmi často se placenta ještě vysune výše.

Pokud by i po 32. týdnu přetrvával nález placenta praevia centralis, zkuste se dohodnout se svým lékařem nebo přímo s nemocnicí. Myslím, že Vám vyjdou vstříc

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
absolvovala jsem screening v 1.trimestru. Podle menstruace 13+0, podle ultrazvuku 13+5. Jsem nyní velmi nervozní, protože pan doktor naměřil hodnotu NT 2,6mm, což mi říkal,že je na hraně a já se obávám, aby nebylo miminko postižené. Celkově vyšel screening negativní, riziko 1:1250. Tím že mi vyšla krev v pořádku, není údajně nutný odběr plodové vody. Na kontrolní ultrazvuk jdu v 17.týdnu ( kdy už ale ta hodnota NT nelze změřit). Nosní kůstka byla přítomna. Je to mé třetí těhotenství, předchozí děti v pořádku. Sem z toho nervozní, mám se znepokojovat kvůli té hodnotě NT 2,6mm? Nyní jsem četla, že existuje nějaká alternativa, místo odběru plodové, že se dělá i odběr krve, ale stojí cca 14tisíc. Víte o tom něco? Dokázal by ten odběr krve za 14tisíc to samé co odběr plodové vody- stejné výsledky, hodnoty, že se na to můžete spolednout? Děkuji za informaci. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko je velmi malé.

Chcete-li jistotu, opravdu existuje test z krve matky, který je prakticky stejně spolehlivý jako odběr plodové vody. Více viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

Aktuálně je cena snížená na 12500Kč

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry večer pane doktore. Dnes sem se dozvedela že jsem tehotna, priznaky mam asi jen par dnu. Protože jsem bezne mívala i dva mesice vynechani menstruace dozvedela jsem se to ted dle posledne MS jsem v 10 týdnu, díte je prý v porádku. Stravuji se zdrave, nebila jsem nemocná, nepiji alkohol, jenomže problem mam jediný a to kourila jsem až do ted 20 cigaret denne, to je muj jediný černý bod a ted mam hroznej strach. Od rána od kdy vím že jsem v druhém stavu jsem v neustálem stresu. Muzu mit nejak poskozene dite?mohla jsem ho kourením do ted nejak vážne ohrozit? Mám opravdu pocit že se zblaznim. Dekuji za skorou odpoved
Melanie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod považuji za zcela minimální, prakticky nulové. nemusíte se stresovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jde z běžného gynekologického vyšetření - citologie - zjistit těhotenství? Pokud, zda bych byla těhotná, doktor by to z těchto výsledků zjistil, aniž bych se na něco sama ptala?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z cytologie nelze těhotenství zjistit. Graviditu starou cca 2 měsíce by mohl gynekolog zjistit pohmatem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
ze školy si pamatuji zákon "vše nebo nic" na začátku těhotenství. Do jaké doby po oplodnění toto platí? Jde mi o potenc. škodlivost léků a ostatních škodlivin v začátcích než žena ví, že je těhotná.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Platí to především v období prvních 2 týdnů po početí. Jednoznačný závěr může v konkrétním případu vyslovit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, už jsem Vám dřív psala...Ptala jsem se na šanci otěhotnění po mimoděložním těhotenství.Chápu,že máte na odhad málo informací a je možné,že ty co Vám dám možná taky stačit nebudou přesto to pro psychiku zkusím. Je mi 29let,spermiogram manžela neznáme,ale máme za sebou dvě těhotenství jedno zamlklé v 11tt,které šlo hned napoprvé a to druhé to mimoděložní,kzeré se povedlo napodruhé...chytla jsem ovulaci...Pro klid duše po těchto špatných zkušenostech bych ráda znala Váš názor, zda by se to při chycení ovulace,když nám to již dvakrát šlo rychle mohlo podařit také co nejdřív...děkuju za snahu...
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obecně je otěhotnění hned na první pokus, i při průkazu ovulace, ne až tak časté, jak se většina lidí domnívá. Maximálně jde o cca 30-40%. Odstranění vejcovodu šanci ještě mírně zhoršuje. Takže můj odhad úspěchu je ve Vašem případě cca 30% v jednom měsíci. Riziko opakování potratu je pak cca 7 - 10% z dosažených těhotenství, opakování mimoděložního těhotenství cca 1-2%

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, dne 27.11. jsem měla dostat menzes a nepřišel tak jsem si udělala TT a byl pozitivní ale když jsem šla k doktorovi 4.12. doktor ultrazvukem nic nenašel. Měřím si bazální teplotu a ta neklesá je možné že jsem těhotná?
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná s vysokou pravděpodobností jste. Více řekne UZ v odstupu 1-2 týdnů

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pan doktor,
Poprosil by som Vas o nazor. Boli sme na koncerte, kde sme sedeli v prvej rade, hned pri reproduktoroch a bolo to teda dost hlasne az sme citili tlkot v bruchu. Manzelka je tehotna, bola na zaciatku 9. ho tyzdna tehotenstva. Viem ze sluch dietatka sa vyvija az po 17. tyzdni, ale chcel by som sa uistit ci urcite nemohla hlasna hudba a tlkot ublizit dietatku. Manzelka je rizikova, mava slabe krvacanie, ale to mala aj pri prvom tehotenstve, takze je patricne sledovana gynekologom..
Dakujem za vasu odpoved - otázka upravena poradcem
Jan Both
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vliv intenzivního hluk na plod nepovažuji za pravděpodobný, ale zcela ho vyloučit nelze. Dosud ne zcela přesně známe všechny faktory, které mohou vývoj plodu ovlivnit. Nejde při tom jen o to, zda má již plod vyvinuté sluchové ústrojí, ale o celkové působení vlnění o vysoké energii.

Více by snad mohl říci genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den už měsíc jsem nedostala menstruaci a v pátek jsem si udělala 2 testy a oba pozitivní..Dnes mě začalo strašně bolet břicho jako kdybych měla dostat menstruaci..strašně se bojím a nevím co to může být..děkuji...
Těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2 pozitivní testy znamenají těhotenství. Bolesti k těhotenství běžně nepatří. Navštivte co nejdříve lékaře - mohlo by jít např. o mimoděložní těhotenství. Nemusí jít ale  nutně o něco vážného. Příčin  může být více a odhalit, o co jde, lze jen na základě vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, chtěla bych se zeptat. Jsem v 15tt a mam uz od dětství velkou jizvu pres cele břicho, kde jsou pochopitelně srusty. Takže se mi uz 2x stalo, ze jsem byla hospitalizovana v nemocnici. Když jsem byla poprvé tak jsem byla v 10tt a gynekolog v nemocnici me ošetřoval opatrně aby zjistil zda je plod v pořádku. Podruhé tj. 15tt mi gynekolog udělal kompletně vnitřní vysetreni. Chtěla bych se zeptat zda to muze. Jestli tím plod nemohl nějak ohrozit. Předem dekuji za odpověď. Martina
Těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lékař určitě plod nijak neohrozil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer! Potřebovala bych se s něčím svěřit a zeptat se. Jsem z toho nešťastná. Nedostala jsem menstruaci, poslední menstruaci jsem měla 22.10.2014. Protože mám měsíčky nepravidelné, nějak jsem to neřešila. Jenže včera a dneska jsem si udělala 4 těhotenské testy a všechny byly pozitivní a problém je v tom, že minulý týden mě chytlo slepé střevo a musela jsem jít na operaci. :( Píchli mi nurofen na utišení bolesti pak mě vzaly na ultrazvuk a po hodině na sál. Byla jsem v celkové narkóze, tam mi píchli nějaké anestetika. Po probrání mi dali kapačku s mesokainem ředěným ještě s čímsi, to si nepamatuji, ale začínalo to na ru. A na druhy den ještě jednu kapačku. Pak už jsem žádné léky nedostala a po 2 dnech šla domů, protože jsem neměla teploty nic. No a včera jsem si dělala ty testy a dneska jsou tam na každém 2 viditelné čárky a menstruace nikde. V úterý jdu na gyndu. Prosím, jestli máte zkušenosti napiště, jsem fakt nervozní, vím, že se vše dozvím u doktorky, ale i tak. Bojím se, že se maličkému něco stalo, nějak ho to narušilo. Počítala jsem si těhotenskou kalkulačku a vychazí to na cca 6tt nebo 7tt. Děkuju mockrát. :,(
- otázka upravena poradcem
holcicka1995
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Již zodpovězeno




mobilní verze