Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Prosíme o strpení, do 9. 3. 2015 je pan doktor na dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den,

jsem těhotná a chtěla jsem se zeptat, do jak teplé vany asi tak můžu jít. Četla jsem, že můžou velmi uškodit whirpoolky, prostě teplá lázeň. Začíná docela c hladnější období a já normálně jsem zvyklá se zahřívat hodně teplou vanou. Může mi to opravdu uškodit?
Děkuji za info. - otázka upravena poradcem
Hana V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je možná i relativně teplá koupel. Vždy ale v těhotenství platí "všeho s mírou".

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem 28+6tt a od včerejšího dne mě bolí břicho. nejdřív bolelo jen trochu v podbřišku a přes noc se bolest rozlezla do celého břicha i zad. je to bolest stálá bez intervalů. pohyby miminka citim normalne. nevíte prosim co by to mohlo byt? dekuji za odpoved
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být celá řada - od banálních až po potenciálně závažné. Obraťte se co nejdříve na svého gynekologa nebo na porodnici. Jen na základě vyšetření je možné posoudit,o co jde.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den zjistila jsem ze jsem v 7 tydnu tehotenstvi , pred mesicem jsem uzivala ENTIZOL 250 mg ustne po dobu 10 dnu , muze to mit vliv na plod? Byla jsem pred 4 dny na prohlidce kde jsem zjistila me tehotenstvi bylo tam vse v poradku ale zapomela jsem se nato meho gynekologa zeptat. Dekuji
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko považuji za velmi malé. Přesně ho dokáže ale posoudit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda po dvou císařských řezech je možné ještě další těhotenství. ( předpokládám, že by bylo také ukončené císařským řezem, když už byly dva). Porody byly 2010 a nyní 2013. V případě, že je možné mít ještě jeden porod, kdy je možné se snažit, jaká je vhodná pauza při dvou císařských řezech? A jakou nyní před případným dalším těhotenstvím doporučujete antiko, nechci tělísko. Děkuji za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud operace a hojení proběhly bez komplikací, je další těhotenství možné. Určité riziko ale vždy existuje.

Odstup doporučuji alespoň rok. Pak bych radil posouzení jizvy na děloze UZ vyšetření.

Jako antiko zvolte některou z hormonálních tabletek či náplast či vaginální kroužek.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám 18 let a již 4 roky mám diagnostikovanou Menierovu chorobu. Přála bych si miminko, ale nevím, zda s tímto problémem ho mohu mít. Miůj gynekolog se nevyjádřil a na ORL řekli, že do 22 by to bylo reálné. Co si o tom myslíte vy?
Děkuju za odpověď. Dominika - otázka upravena poradcem
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozhodnout musí specialisté na ORL, nikoli gynekolog.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se s Vámi poradit. Jsem v 28tt a mám krevní skupinu A rh negativní. Můj manžel (budoucí tatínek) má taky A rh negativní. Je nutné mi teda aplikovat injekci antiglobulinu, když jsme oba rh negativní? Příští týden jdu do poradny a to budu už v 29tt a na netu jsem se dočetla, že tato injekce se aplikuje v 28tt. Při zamlklém těhotenství v 10tt mi byla po revizi tato injekce aplikovaná (leden 2012). Vím, že po porodu mi bude injekce aplikovaná, ale je nutná i teď? Děkuji za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle odborného doporučení se Rh negativní ženě má v 28. týdnu těhotenství tato injekce aplikovat. Krevní skupina otce se nezohledňuje. Týdenní opoždění by nemělo až tak vadit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore prosím Vás o pomoc. Plánuji otěhotnět, mám asi 3 poslední antikotablety, cca za pět dní potom dostanu menstruaci a pok se začínáme snažit. Trápí mě opakovaná vyrážka na kterou jsem před časem obdržela mast Pimafucort s obsahem hydrokortizonu, natamycinu a neomycinu. MYslíte, že mohu tuto mast nyní použít ke zklidnění vyrážky? Max doba používání je 14 dnů najednou. Nemohlo by to případně ohrozit pld, kdyby se nám zadařilo napoprvé? Děkuji mnohokrát za opověď. Krásný den
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji mast užívat vždy přes menses a v první polovině cyklu. Pak plod nijak neohrozíte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jak moc je prosím v těhotenství nebezpečné elektromagnetické záření? Jsem nyní ve 12tt, a když jsem byla v 6-7 tt, pracovala jsem několik dní vleže s laptopem na břiše. Ulehla jsem, protože mi nebylo dobře... Nenapadlo by mě to řešit, ale pak s odstupem jsem někde našla reklamu na jakési těhotenské šaty, které odstíní elmag. záření ze spotřebičů (laptop byl uveden mezi příklady) a že tím ochrání plod. Teď mi to vrtá hlavou, zda je to hlavně jen reklamní tah, nebo na ochraně nenarozeného dítěte před zářením opravdu něco je. Nemyslím si, že bych ho při běžných činnostech nějak moc tomuto záření vystavovala, ale leží mi v hlavě těch několik dní v začátku těhotenství, kdy jsem měla notebook přímo na břiše... Předem děkuji za vyjádření a mějte se dobře.
laptop
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záření z laptopu plodu s vysokou pravděpodobností nijak neublížilo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně stravy v těhotenství. Jsem cca ve 12. týdnu a od začátku 2. měsíce trpím nevolnostmi. Nejsou nijak velké, ale nedovolí mi zdaleka jíst všechno, co bych chtěla. To, co teď jím a udržím v žaludku, má ke zdravé stravě dosti daleko. Např. nemohu jíst vůbec zeleninu ani jogurty. V podstatě žiju na rohlíkách s medem či buchtě ráno a rohlíkách s dušenou šunkou přes den. Občas obměna, ale v podobném stylu... Doufám, že to časem nějak poleví, ale zatím to tak nevypadá a já začínám být zoufalá a trápí mě pochybnosti, abych malému takovouhle stravou nějak neublížila. Vždyť v prvním trimestru se vyvíjí vše důležité... :-( Beru Femibion 800 - je to dle Vás dostačující? Anebo bych měla při tomto způsobu stravování doplňovat chybějící vitamíny a živiny ještě jinak? Předem děkuji za radu.
tehotenstvi-strava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte se tím trápit. Plod si poradí. Femibion určitě stačí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pane doktore,co muze signalizovat opravdu velka bolest podbrisku jako pri MS v 38tydnu tehotenstvi. Trva uz asi tyden.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření je těžké se vyjadřovat. Může jít například o začátek porodu. Raději bych doporučil kontrolu v porodnici

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,kdyz pri MS me nikdy nic neboli,bude to mit vliv na porod? Budou me porod a kontrakce bolet mene/vice? A kdyz mam poslicky jiz 2 tydny,bude me porod a kontrakce bolet taky mene/vice? Dekuji
eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vnímání intenzity porodních bolestí je předem velmi obtížné odhadnout.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Jsem pravděpodobně ve 4. týdnu těhotenství, dnes mi vyšel pozitivní výsledek testu. Minulý týden jsem si obden dala skleničku vína k jídlu. Myslíte, že mohlo dojít k ohrožení plodu? Četla jsem, že 3. týden je pro plod nejrizikovější, že se tvoří základ mozku. Strašně si to teď vyčítám. Děkuji za odpověď.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete být zcela v klidu. Plodu jste nijak neublížila

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Můj dotaz se týká kontroly čípku v těhotenstí a ultrazvuku. Jsem v 16. týdnu, doktorka mi dělá ultrazvuk pokaždé, když přijdu na kontrolu. Nevšimla jsem si však, že by mi kontrolovala čípek, zatím se nekoukala ani na prsa. Všude se píše, že při každé (těhotenstké) návštěvě gynekologa se čípek kontroluje, gynekolog by měl zkontrolovat i prsa. Nahrazuje UZ kontrolu čípku? Nebo něco moje gynekoložka zanedbává? Také mne zaráží, že si mne objednává jednou za 6 týdnů, tyto intervaly mi přijdou příliš dlouhé. Jaká je běžná praxe? Děkuji za odpovědi
Děkuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučené kontroly v těhotenství jsou do 36. týdne po 4-6 týdnech.

Posoudit stav čípku je možné pohmatem nebo vaginálním UZ, případně kombinací obého. Obvykle  pohmatové posouzení při každé kontrole, ale záleží na rozhoodnutí lékaře - v první polovině těhotenství má menší význam než v druhé polovině. Prsy se v poradně běžně nekontrolují.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem 37+5 a dle doktora porodim driv. Jiz tyden mam ruzne priznaky,jako bolesti jako pri MS,poslicky mam jiz dlouho. Dnes odpoledne jsem citila pravidelne tvrdnuti bricha po 8minutach,ale nijak zvlast to nebolelo,dokonce jsem pritom usnula. Vecer jsem to citila zase,dala jsem si sprchu a trvalo to stale,ale uz po 6minutach vzdy asi tak 50vterin. Bricho mi tvrdlo nahore. Uz jsem chtela jet,ale pak to preslo. Kdyz to budu mit zase,mam jet do porodnice? Jsou to kontrakce? A jeste jeden dotaz,kdyz ma matka me i mou sestru rodila rychle (sestru 7hodin-prvni dite. Me 15min po prijezdu do porodnice-druhe dite),ani u jedne ji neodtekla voda a sestru rodila o tyden driv a me o dva tydny driv,da se predpokladat,ze to budu mit podobne?? Dekuji
evka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Do porodnice jeďte, pokud by Vám odtekla voda plodová nebo při krvácení. Pokud jde o kontrakce, měly by být pravidelné- to znamená začít po cca 7-10 minutách, interval mezi nimi by se měl  postupně zkracovat a stahy by měly být trvalé, ne 30 minut ano a pak hodinu ne.

Při nejistotě vždy ale radím jet do porodnice - maximálně Vás vrátí domů.

Z průběhu porodu v rodině nelze až tak moc odhadovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, mám otázku, je možné provést během těhotenství kolonoskopii? Např. v prvním trimestru? Děkuji za odpověď, hezký den.
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li to nutné, je to možné. Zda to je ale nezbtyné, musí rozhodnout specialista - gastroenterolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pracuji v kojeneckém ústavu, kde jsem přišla do styku s dítětem, které má roupy. Na pracovišti byly plošně rozdány léky, konkrétně VERMOX. Vzhledem ke svému plánovanému brzkému otěhotnění bych se chtěla informovat, za jak dlouho po užití poslední tablety (užívají se 3 tablety : ihned, po 2 týdnech a po 4 týdnech) se mohu snažit o početí? Tedy za jak dlouho se účinná látka z těla vyplaví?
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O otěhotnění se můžete snažit hned po skončení léčby

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 17 tt. Včera mi můj gynekolog dělal cytologii - ještě u něj jsem začala silně krvácet dnes už je to o něco lepší. Mám se obávat o miminko? Jak dlouho bude špinění v normálu a kdy mám raději zajít k doktorovi? Předem děkuji za odpověď.
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ustane-li krvácení, plodu s vysokou pravděpodobností nic nehrozí. Čípek děložní je v těhotenství křehký. Cytologický stěr je vlastně takové malé škrábnutí. Proto není krvácení až tak vzácné. Mělo by se ale do 2 dní zastavit. Jinak pro jistotu opět navštivte lékaře.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
půl roku po druhém porodu mi na krevních testech protilátek (mám rh-) byla zjištěna pozitivní hodnota, i přesto, že jsem pokaždé ihned po porodu dostala injekci imonoglobulinu. I v průběhu druhého těhotenství protilátky naměřili pozitivně, ale v malém množství. Zajímá mně zdali by v takové situaci bylo bezpečné mít v budoucnu třetí dítě, zdali a čím by mohlo být ohroženo. Mnohokrát děkuji za Váš čas a odpověď. - otázka upravena poradcem
Lucie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jaký typ protilátek přesně jde a  jak vysoká je jejich hladina.

Při určitém zjednodušení: protilátky proti  Rh pozitivním krvinkám prostupují placentou a mohou napadat krvinky plodu, které nesou antigen Rh.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 6 měsíci těhotenství, někde jsem chytla nějaké nachlazení či virózu..ráda bych se zeptala-páč jsem se to nikde nedočetla...
zda-li se můžu normálně vypotit?? nebo tím ohrozím mimčo -že se přehřeju? ... moc děkuji za odpověď a pěkné dny Martina - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete se bez obav vypotit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
Prosím Vás o radu: Jsem ve 23tt a mám psáno v těhotenské průkazce PAPAIN + údaj z počátku těhotenství. Dnes na kontrole sestřička doktorovi říkala, že ten papain je stále pozitivní. Ptala jsem se co to znamená, ale Dr. mi to nechtěl vysvětlovat. Prosím, můžete mi napsat, co to znamená mít pozitivní papain v těhotenství? Je nějaké riziko pro miminko? Děkuji moc - otázka upravena poradcem
Inula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o jeden z testů prokazující protilátky v Rh systému. Nemusí jít o nic závažného, ale záleží na mnoha okolnostech. Přesně Vám vše musí objasnit Váš lékař.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím, jak moc může pobyt v zakouřené místnosti poškodit plod? Byla jsem v 11+6 tt a strávila jsem celé odpoledne a večer (cca 7-8 hod) s přáteli na chalupě. Bohužel jsem dopředu nevěděla, že nebudou chodit kouřit ven. Ještě nechci prozrazovat těhotenství, takže jsem nic neřekla. A teď se nemohu zbavit výčitek, jestli jsem nemohla dítěti nějak vážně ublížit... Děkuji za odpověď.
koureni a tehotenstvi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné riziko nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Zda je možné, že by se doktorka spletla s určením datumem početí třeba i o 20 dní později ? Děkuji
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, dle čeho datum početí určovala. Pokud dle UZ v prvním trimestru, považuji to za vyloučené

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,mam dotaz ohledne porodu,jsem v 38.tydnu a podle priznaku i moji doktorky budu rodit kazdym dnem.Dnes od rana citim pohyby mene nez driv a taky ne tak silne. Citim je,ale slabeji. Myslite,ze muze byt neco v neporadku nebo ze je to znamka,ze dnes porodim? Dekuji vam.
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud pohyby stále cítíte, nejde nejspíše o problém. Při jakékoli nejistotě ale doporučuji navštívit poradu a natočit kardiotokografický záznam.

Pro nástup porodu to ale nutně nesvědčí.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, vím, že na téma létání v těhotenství jste již odpovídal. Mě se jedná o dlouhý let, měla bych letět ve 12tém týdnu do Austrálie a v 15tém zpět, hrozí miminku nějaké nebezpečí? Děkuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bude těhotenství probíhat bez komplikací, je riziko pro plod poměrně malé. Samozřejmě je ale riziko menší, pokud zůstanete doma.

Určité riziko hrozí také Vám -  v těhotenství je výrazně zvýšená pohotovost k tvorbě krevních sraženin. To je při každém dlouhém letu potenciální problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. V 9+6tt jsem užila jednorázové tabletu Vermox 100 mg (po konzultaci s gynekolozkou) nakazila jsem se roupem detskym od dcery. Nyní jsem 11+2 a docetla jsem se, ze by se v 1. Trimestru užívat neměl, mam tedy velke obavy a chtěla bych Vas požádat o radu, jestli a v jakem rozsahu hrozí miminku po užití Vermoxu riziko. Chystam se na biochemicky screening v 1.trimestru, mám lékaře o užití informovat? Velmi děkuji za odpověď a přejí pěkný den. Děkuji Milena - otázka upravena poradcem
Milena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko považuji za velmi malé. Přesně ale dokáže odpovědět jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den!
Mám takový problém ohledně užití krému Differine v 7.týdnu těhotenství. Krém jsem používala před otěhotněním, pleť se zlepšila a já ho používat přestala. Ale díky těhotenství se mi pleť opět osypala a já znovu sáhla po tomto krému. Přiznám se, že mě v tu chvíli vůbec nenapadlo, že by mohl vadit. Cca až po 4-5 dnech mi to došlo a přečetla jsem si informace o tomto léku, které mě vyděsily. Samozřejmě jsem ho okamžitě přestala používat, ale chci se zeptat, jestli to miminku nemohlo nějak ublížit. Předem děkuji za odpověď! - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji poradit se s genetikem. Je ten dokáže spolehlivě určit, zda existuje nějaké riziko.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pane doktore, včera jsem byla na prvním UZ, kde paní doktorka neviděla skoro nic jen velké vaječníky. Vzala mi krev a měla jsem si zavolat odpoledne pro výsledky z důvodu podezření na mimoděložní těhotenství a OHSS. V krvi byl vysoký hormon HCG a jsem přeobjednaná na přístí týden. Doktorky jsem se zeptala, že z netu jsem zjistila, že jsem v 5tt + 3 dny, tak jestli si opravdu myslí, že se o správné těhotenství nejedná. Řekla mi, že zatím neví, že tam něco malého jako těhotenství vidí, ale HCG mám vysoké. Co si o tom myslíte, nejsem teď vůbec v klidu a bojím se. Původně si mě chtěla v nemocnici nechat i kvůli OHSS, ale nakonec mi nic v telefonu neřekla, jen že mám přijít další týden. Děkuji mnohokrát pane doktore
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina HCG má spíše jen orientační význam. Navíc vysoká hladina není typická pro mimoděložní těhotenství. Takže vše ještě stále může být v pořádku. Klíčovou informaci přinese další UZ vyšetření. Takže se obrňte trpělivostí. V případě potíží se obraťte na lékaře hned - OHSS se může zhoršit.

Přeji úspěch.
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den Pane doktore.Jsem 30 týden a už včera mě bolel celý podbříšek.Bolest doprovází i bolest zad.Hodně chodím na WC...Výtok je průhledný....Předem děkuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o infekci močových cest nebo i třeba hrozící předčasný porod. Doporučuji co nejdříve navštívit lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore mam dotaz ohledne barveni vlasu v tehotenstvi. Jsem ve 20 tt a dnes jsem si vlasy barvila ve spodnim pradle a mela jsem od barvy umazane trochu ruce a vzadu krk a malickou kapku na brichu , ihned jsem barvu z kuze omyla houbickou a sla se osprchovat, mohlo to miminku ublizit? Rukavice jsem pouzila, dekuji Dana
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na možnou škodlivost barvení vlasů je třeba se ptát výrobce barvy. Obecně považuji riziko za velmi malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,kdyz od 32tydne je hlavicka sestoupena a v 36tydnu jsem otevrena na 2 prsty,kdy myslite ze porodim? Doktor mi uz od toho 32.tydne rika,ze porodim driv a vcera pri kontrole ze me zacal odchazet krvavy hlen. Pry to nebude uz ani tyden a uz me ani neobjednal na dalsi kontrolu. Bude to opravdu tak brzy? A myslite,ze porod bude dlouhy nebo kratky?
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může to být dnes v noci, ale třeba i za 3 týdny. Odhad je obtížný. Spíše bych porod ale očkával v několika dnech

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda může škodit častější utz v prvním trimestu těhotenství? Gynekolog mi tvrdí, že ano. Pro úplnost jsem po hydropsu plodu a ve specializovaném pracovišti mi je doporučili kvůli sledování plodu. Děkuji
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko je podle mne zanedbatelné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den , chcela by som sa informovat, som tehotna a som v 25 tyzni tehotenstva a posledne tri dni necitim pohyby je to normalne?
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 25. týdnu to není běžné. Nemusí jít nutně o problém, pro jistotu ale doporučuji návštěvu  lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,prosim Vas,otevreni na 2 prsty znamena na kolik cm? A na kolik cm musim byt otevrena,abych mohla porodit? Jsem hubena,pred otehotnenim 50kg,a vysoka 165cm. Slysela jsem,ze to ma na to vliv. Dekuji
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váha ani výška na porod vliv nemají.

Otevření na 2 prsty je cca 4 cm. Otevřená musíte být kompletně, to odpovídá přibližně 10cm

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem po třetím neúspěšném transferu. Po prvním et vyšel poz. tt, ale neudrželo se. Po obou ket ani to, navíc jsem začala 3. den krvácet, to ustalo a začalo opět přesně po týdnu v obou případech. Já mám pco, leidn. mut. heter., jinak vše v pořádku, manžel velmi špatný spermiogram. embrya byla však vždy kvalitní, stadium blastocysty a hatch. blastocysty. Při posledním ket bylo použito i embryo oplodněné dárcem. Já užívale 3x1 estrofem, agolutin, fraxiparin a při posledním ket i náplast estrahexal pro zvýšení sliznice, v den transferu byla 7 mm. Je mi divné, že tak brzy začnu krvácet, jasně červená krev s kousky sliznice či sražené krve. Nemuhu na léčbu nějak špatně reagovat? kde by mohla být chyba? První krvácení ustalo hned rýž den, bylo velmi slabé, po týdnu však silnější a trvalo 4 dny.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu jde o netypický průběh. Proč se tak děje, je obtížné odhadnout. Možná by stálo za to provést hysteroskopii s odběrem kousku tkáně na histologický rozbor.

Jinak bych velké naděje vkládal do dalšího cyklu se stimulací - po něm jste otěhotněla. A i sliznice děložní je v těchto cyklech obvykle kvalitnější.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, na těle mám nejspíše těhotenskou čáru, je dobře viditelná k pupku dolů, a pak řada nepatrných chloupků směrem vzhůru.(mám jí tam 100% už minimálně měsíc, jenže co když je tam už od početí nebo přirozeně?!) Poslední dva dny jsem měla strašné spaní a malinko se mi zvětšila prsa. Včera jsem dostala měsíčky, už podruhé, stejně silné jako vždycky. Mohu být těhotná-v 8. týdnu?!

Nespali jsme spolu, ale ejakulát jsem si utřela z prstů. Jenže jsem šla pak na záchod, nemohl se přenést na toaletní papír a pak na mě? Bylo to na konci září/začátku srpna. Měsíčky jsem pak dostala zpožděné o týden (25.9.)
Další možnost je teď o víkendu 19.10. kdy měl den starý ejakulát(schovaný za předkožkou) na ruce on a snažil se mě uspokojovat přes kalhotky a rifle.

Potřebuju to vědět! Mohu být těhotná?!
Existuje šance že s eke mě dostaly jeho spermie a oplodnily mě?
A pokud ne, tak proč tohle všechno?! - otázka upravena poradcem
Lee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není příliš pravděpodobné. Jasně Vám odpoví těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,chtela by jsem se zeptat,byla jsem dneska na ultratvuku a byli mi potvrdeni tehotenstvi a zaroven cysta na pravem vajecniku.Ale nebylo mi receno kolik meri...Chtela jsem se zeptat zda to muze nejaako ovplyvnit tehotenstvi a jak?? Anebo muze to ohrozit plod?? Predem dekuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu nejspíše nic nehrozí. Nevím-li ale o cystě více, je těžké blíže radit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, raději se zeptám,jsem v 9.týdnu těhotenství, můžu si nabarvit vlasy šampónovou barvou?Je šetrnější než klasická barva, nemělo by to tudíž nějak ublížit miminku, ale raději se ptám. Moc Vám děkuji.Přeji krásný večer.Janka.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše ano. Jasnou odpověď musí dát výrobce - měla by být na návodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, dnes mi gynekolog řekl že nevidí srdeční činnost a že bude potřeba ambulantní zákrok. Poslední menstruace mi skončila cca 10.září a početí mohlo být nejdříve 16.10. Všude píšou, že je brzy. Je možné že bude miminko v pořádku? Lékař mi sdělil že to pro jistotu zkontrolujeme ještě v pondělí ale že by čistění neodkládal. Zajímá mě jiný názor.
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi jde o překlep v datu početí. Pokud by to bylo správně, nemůže být na UZ nic vidět. Pokud to má být 16.9. ,mělo by být už srdíčko opravdu vidět. Každý den ale hraje roli. Kontrola je ale určitě na místě - lze posoudit vývoj.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Může se kombinovat Euthyrox 50 a Femibio 400+DHA?
Předem děkuji - otázka upravena poradcem
LExa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud neobsahuje jod, nevidím problém. U přípravku s jodem se ptejte lékaře, který Vám kontroluje štítnou žlázu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den. Jsem 36+3,od 32tydne ma miminko hlavicko hodne nizko,cely dnesni den jsem byla strasne unavena,od nedele me poboliva hlava a dnes rano me bolelo bricho jako pri MS a cely den mi tvrdne bricho hodne casto. Myslite ze budu uz rodit?
evka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Příčina obtíží může být ale i jiná. Rozhodnout, o co jde, je možné jen vyšetřením.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den,chtěla jsem se zeptat moje sestra je ve 13týdnu těhotenství ,byla na odběrech ohledně vad a tam jí bylo řečeno že odběry jsou v pořádku ,ale na ultrazvuku měla nějake stínění .Co to znamená ? je možné nějake riziko postižení?děkuji
kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zřejmě jen plod nebyl ideálně viditelný. To je poměrně časté a nejde o problém. Aniž ale nález vidím, je těžké se zodpovědně vyjádřit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
ráda bych se zeptala jestli v tehotenstvi muzu jet na wellness pobyt (oxygenoterapie, zabaly, koupele). Budu v 22.tt.
Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací,  je wellness pobyt možný. Před každou konkrétní procedurou ale upozorněte na své  těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, můžu mít při druhém těhotenství jiné těhotenské příznaky než v prvním těhotenství????? Když jsem byla poprvé těhotná, tak mě bolely prsa a píchalo mě v tříslech, teď si myslím že jsem opět těhotná, ale prsa mě nebolej, jen mě píchá v tříslech a jsem unavená. Cystu ani zánět tam nemam. Těhot.test si budu dělat za týden. Zatím je prý ještě brzy.
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Druhé těhotenství může probíhat úplně jinak než první. Je to běžné.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore. Jsem v 15tt a mam hodne kolisavy tlak od 110\54 az do 140\85 a hlavne pulz i v klidu je prumerne 120. Mam caste boleni hlavy, navaly horka, buseni srdce, spatne spim a celkove se citim malatna. Je mi 44 let. Ma se muj tlak a pulz resit ci je to normalni. Hodne se o miminko bojim, je vymodlene. Dekuji za odpoved
siku
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že byste se měla poradit se svým praktickým lékařem - doplnit EKG, případně další vyšetření na kardiologii.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,kdyz miminko melo uz ve 32.tydnu sestoupenou hlavicku,znamena to,ze az budu rodit,tak budu mit kratky porod? Myslim kratky se vsim vsudy,od kontrakci az po narozeni miminka. A jeste jedna otazka,kdyz chodim,tak me nekdy bolestive pichne v bodbrisku,to jsou poslicci? Dekuji
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhadnou, jak rychle proběhne porod, není dost dobře možné.

V 32. týdny je na "poslíčky" ještě docela  brzy. Raději proto doporučují návštěvu u lékaře co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Chtěla jsem se zeptat, po jak dlouhé době od pohlavního styku můžu použít těhotenský test ?
Gábina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle citlivosti odhalí test těhotenství za 12-14dní.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem v 10. tydnu tehotenstvi a asi tri tydny mam problemy se stolici. Je tvrda a je tezke ji vytlacit. Je mozne prilisnym tlacenim poskodit plod? Mam strach, protoze nekdy musim tlacit i nekolik minut vkuse i opakovane, nez se vyprazdnim. Predem dekuji za odpoved.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod není velké. Přesto ale doporučuji užít šetrné projímadlo - poradí v lékárně - sdělte, že jste těhotná!

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem na začátku těhotenství a chtěla bych se zeptat, zda mohu pít čaj kontryhel. Doteď jsem ho pila při měsíčkách, když jsem měla bolesti a pomáhal. Mohu ho pít i dál nebo je to škodlivé?
děkuji za odp.
Hanni - otázka upravena poradcem
Hanni
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Svým pacientkám v těhotenství kontryhelový čaj nedoporučuji.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 5.týdnu těhotenství a leze na mě chřipka. Cítím se dost malátně, takže čajíček mi nepomůže. Mohu jíst paralen? či paralen GRIP, až to na mě uplně vleze?
díky za info. - otázka upravena poradcem
Hana V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Paralen 1-2 tbl za den můžete, Pralen grip raději neužívejte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám jen takový "lehčí" dotaz. Chtěla bych vědět, co je pravdy/nepravdy na tom, že poloha placenty může předpovídat pohlaví miminka? Konkrétně jsem četla na diskuzích, že většina (cca 75%) žen, které mají placentu na přední straně, mají chlapce a naopak, na zadní straně je spíše holka? Je to pravdivé? Děkuji moc
Inula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě jsem tuto teorii neslyšel. Podle mne jde o nesmyl

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze