Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Pane doktore, prosím o radu.
Jsem ve 20tt a cca 2 týdny cítím pohyby miminka. Je normální, že jeden den miminko cítím hodně, intenzivně a často se pohybuje a druhý den mě třeba jen večer 2x kopne a to je vše?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Je to v 20. týdnu zcela normální
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,prosím o radu.Jsem ve 13tt těhotenství ,mohu si obarvit vlasy?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Většinou přípravků ano. Pročtěte si ale návod, případně kontaktujte výrobce
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v 7 tt. Již dva týdny ,mě trápí špinění, celodenní, spíše do hněda. Různé intenzity.. Bolesti a křeče také, největší byly v 6 tt, opravdu silné. Nyní více méně ustaly, ale špinění je stále..Je to v pořádku, nebo mám mít strach? Je to bezvýznamné, nebo je zde riziko zamlklého těhotenství? Děkuji za odpověď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Špinění je slabé krvácení. V pořádku to určitě není. Doporučuji to co nejdříve řešit návštěvou gynekologa. Nemusí jít o zamlklé těhotenství. Příčin může být více. Odhalit, o co jde, může jen vyšetření včetně UZ.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na volejbal během těhotenství? Před pár lety jsem hrála závodně volejbal, nyní ho hraji jen pro zábavu. Myslíte, že můžu hrát, samozřejmě opatrně a bez pádu. Jsem v 7 týdnu. Děkuji D.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, lze podle mne v první polovině, možná i v prvních 2 trimestrech těhotenství, volejbal hrát. Později bych raději volil jiný sport

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane dotkore mam dotazek na vitaminy na calibrum Mami jsem ve druhem trymestru a chci se optat zda to jsou dobre vitaminy nebo jestli koupit jine a maji se brat 2 dene jestli to neni moc dekuji moc
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejsou dobré a špatné vitaminy. Berte ty, které Vám vyhovují. V druhé polovině těhotenství je možné dávku postupně snižovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore mam dotaz byla jsem pred otehotnenim silna kuracka a kourim i tet v tehotenstvi jsem v 15 tydnu a o hodne jsem to omezila prestat mi uplne nejde mam pak hrozny apstak co mam delat kourit dal kourim tak 5-7 dene po pulkach a mam strach o male aby bylo vse ok dekuji
koureni
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizik pro plod existuje, ale nepovažuji ho za až tak velké. Nejlepší by ale bylo ještě více kouření omezit. Kouření půlek také není úplně ideální.

Na druhou stranu znám desítky žen, které v těhotenství kouřily a porodily zdravé děti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den před týdnem jsem podstoupila redukci dvojčat druhý den po redukci kontrolní ultrazvuk druhý plod živí,chtěla jsem se zeptat jak dlouho po redukci je riziko potratu,Děkuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Riziko je určitě nejvyšší v prvních dnech, někdy ale přetrvává i týdny -záleží na mnoha okolnostech (o jaká dvojčata šlo, uložení plodů v děloze, uložení, placenty, komplikace při výkonu,..)

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den ,pane doktore moc vas prosím o pomoc nevěděla sem že sem těhotna 6 týdnu ale brala sem adipex retard ale sem ich vinechala.Ale ted mam strach abych děťátku se neco nestalo každý mi říka ze to mam dát pric ze mužů mít postižení děťátko tak nevím prosim o pomoc přeji pěkný den vo před děkuji zuzka




- otázka upravena poradcem
zuzana tulejova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zodpovědně posoudit, zda plodu hrozí nějaké riziko, může jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,

chtěla bych Vás poprosit o radu. V rámci projektu na VŠ se snažím vytvořit produkt pro těhotné ženy v rámci lázní. Jaké mají těhotné ženy možnosti v tomto ohledu? Co je pro ně vhodné? Termální a minerální prameny, peloidy (rašelina, bahno..), zřídelní plyny či klimatické podmínky? A co naopak nemyslitelné?

Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Diana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš dotaz přesahuje rámec odpovědny. A určitě se najde někdo, kdo má s balneoterapií u těhotných více zkušeností než já

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry deň pán doktor. Chcela by som sa spytat,ze pred dvoma rokmi som mala potrat a teraz sa snažíme o druhé bábätko ale nedarí sa ale chcem sa vlastne spytat,ze beriem tabletky L-Thyroxin a Enelbin a ci možem brat vitamíny Pregnacare conception ci mi tie vitamíny neuškodila. Dakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se léčíte se štítnou žlázou, měl by užívání multivitaminu schválit endokrinolog - často obsahují jód.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,

Je pravda, ze uzivani vitaminovych preparatu v tehotenstvi ma vliv na velikost ditete, tzn. deti matek uzivajicich tyto preparaty jsou vetsi?

Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
PETRA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Některé studie to prokazují. Není to ale zcela jisté a určitě nejde o nic dramatického

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chtela bych se zeptat!jake jsou prvni priznaky tehotenstvi a po jake dobe? dekuji
Vanessa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle zvětšení prsou, častější močení, nevolnost. Ve většině případů cca 10 dní po otěhotnění, výjimečně dříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 31tt a chtěla bych si nechat odstranit pihu ve vlasech a mezi prsy, myslíte si, že je to nyní vhodné? Děkuji za odpověď
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne by to neměl být problém. Musí se ale především  vyjádřit lékař, který bude zákrok provádět

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, moje gynekolozka mi zjistila vaginalni infekci, mam vytok, ktery zapacha. Nic me nesvedi ani nepali. Doktorka mi predepsala vaginalni tablety Macmiror complex. Jsem v 6 tydnu tehotenstvi, nemuzou tablety nejak uskodit miminku vzhledem k tomu, ze jsem v 1. trimestru? Predem dekuji za odpoved
Eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vždy je třeba zvažovat riziko infekce a citlivost za ni odpovědných mikroorganismů na léky.

V 1. trimestru bych, pokud by to bylo možné, Macmiror complex spíše neužil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
Mám příznaky virózy, slabost, škrábání až bolest v krku, silná rýma již 4. den. První den jsem měla i zvýšenou teplotu 37,4 ten den sem užila Paralen 2 tbl. s odstupem 12 hodin, bála jsem se aby se mi viroza nerozjela. teploty už emám ale pořád se necítím stoprocentně, nemůže to mít vliv na plod?
jsem v 7 měsíci těhotenství
Děkuji - otázka upravena poradcem
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by plodu cokoli hrozilo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
kolik stoji potrat prosim vas? jak potratit aniz bych sla na potrat? dekuji predem - otázka upravena poradcem
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cena interupce je do 5 000 Kč, obvykle nižší. Záleží na konkrétním pracovišti a stáří těhotenství (čím dříve, tím je cena nižší, nižší jsou i rizika). Žádnou jinou cestu než přes Vašeho gynekologa nemůžu doporučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den?
chtěla bych se zeptat do kolika týdnů či měsícu by se mělo jít na potrat a nebo jakým jiným způsobem bych potratila? děkuji - otázka upravena poradcem
Vanessa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přerušení těhotenství na žádost ženy je v ČR možné do 12. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zjistil by gynekolog sam od sebe pomoci vag. Ultrazvuku tehotenstvi od styku 7 tydnu?
Peta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

7 týdnů po styku by na UZ muselo být správně se vy\víjející těhotenství jasně vidět.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,chtela bych se zeptat,Jsem po IVF+ET 3 denního embrya.Embryo se uchytilo.V Utery 25.2. na UZ byl plod i srdicko byla jsem 8+1tt a v nedeli 2.3.jsem byla v nemocnici jelikož mam hematom a zacala jsem krvácet.plod namerili 8+2tt srdicko slo pekne videt a do zprávy napsali vitalni plod.Trosku me zarazí jaktoze za 5dni se tehotenství posunulo jen o 1 den.dekuji za odpoved
Nelly
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde nejspíše  o nepřesnost měření. V takto časné graviditě každý milimetr znamená hodně. Určitě nejde o nic, co by Vás mělo zneklidňovat.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den p. doktore
Jsem ve 27+5 týdnu těhotenství a od začátku jsem přibrala dohromady 12kg. Nejvíce jsem přibrala na začátku, teď tak 0,5-1kg za týden. Měřím 173cm a před otěhotněním jsem vážila 65 kg. Stravuji se tak jako před otěhotněním, nepřejídám se, myslíte že na přírustek mé váhy má vliv pcos a porucha štítné žlázy, které mám?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nelze to vyloučit. Podobný přírůstek ale mají někdy i ženy bez uvedených onemocnění. Nejde o nic nebezpečného, o nic neobvyklého
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den
Zajímalo by mě jaký máte názor na použití Entonoxu během porodu, zda je lepší než epidurál a jestli neexistují nějaké vedlejší účinky?
Děkuji - otázka upravena poradcem
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Již řadu let nepracuji na porodnici, takže mé zkušenosti nejsou aktuální. Osobně jsem ale vždy doporučoval spíše epidurální analgézii.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Krasny den,chtela bych poradit. 3.2.2014 jsem mela posledni menstruaci. Nyni se nedostavila,tehotensky test je pozitivni,tudiz by to melo byt 4tt. Chtela bych se zeptat,kdy je vhodne navstivit gynekologa ? Zda zajit hned nebo jeste pockat? Dekuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li žádné potíže a jde-li o chtěné těhotenství, doporučuji návštěvu v cca 6. týdnu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý de,
Chci se zeptat, zdali když jsem v pátek měla asik tak 3 minutový sex s přítelem a myslím že se ani netrefil pořádně a byl mimo,ale pak na záchodě jsem měla minimálně zašpiněný papír od krve, a celý následující den mě pobolívalo břich a pak v podbříšku, není to příznak těhotenství? :o vzhledem k mému věku (17) by to bylo velice špatné. děkuji - otázka upravena poradcem
Vanessa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O těhotenské příznaky se skoro určitě nejedná.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Jsem ve 28 t.t.. Těhotenství probíhá bez komplikací. Dnes jsem však pozorovala oční auru (zamlžené, rozostřené vidění). Užila jsem Paralen+Magnosolv a vše zaspala. Na tuto oční auru jsem dříve, zvláště v dospívání trpívala. Nyní mám obavy, aby se nejednalo o počínající preeklampsii. Další prenatální poradnu mám za 3 týdny. Je třeba se obávat nebo se mohlo jednat o následek přetažení organismu. Děkuji.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O přetažení jít může, určitě ale doporučuji kontrolu tlaku, případně moče na bílkovinu, co nejdříve.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem v 38tt a behem 3 dni jsem přibrala 2kg. A to nejim smazeny jidla, sladkyho přiměřeně, večeře tvoří zelenina a ovoce. Čím to může být? Neměla by se teď váha spíš ustálit?

Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o zadržení tekutin. Nejde o nic až tak neobvyklého. Nemáte-li bílkovinu v moči a vyšší tlak, nejde o nic vážného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
moc Vás prosím o informaci zda je ve 22. tt děložní čípek označen jako "tvrdý a dlouhý na článek prstu" v průkazce zapsáno u CS zkratka PL, v pořádku. Nutno poznamenat, že vyšetření proběhlo jen pohmatem, mám dráždivou dělohu, užívám Magnesium. Před 5 týdny jsem byla na pohotovosti, kde naměřili čípek 4 cm. Další kontrolu mám až za 4 týdny, je tedy vše v pořádku? Děkuji za Váš názor. - otázka upravena poradcem
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohmatový nález je nejspíše v pořádku. Přesnější zhodnocení je ale pomocí UZ měření.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,
Jsem v 18tt a cca poslednich 14 dnu se mi zda, ze se mi vubec nezvetsuje bricho. Merila jsem si obvod bricha pod pupikem a za celych 14 dni se nezmenil. Prestala jsem citit i pnuti a roztahovani bricha. Na poslednim UTZ jsem byla pred 4 tydny a na dalsi jdu az za tyden. Mam obavy, jestli je vse v poradku, kdyz jsem o tehotenstvi "jakoby" prestala vedet, tzn. zadne pnuti bricha ani jeho zvetsovani. Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Petra Sediva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že můžete být bez obav. Měření obvodu břicha je značně nespolehlivý ukazatel. Máte-li nejistotu, vyžádejte si UZ dříve - nebo alespoň detekci ozev plodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na možnost opakování předčasného porodu u druhého těhotenství. První dítě se narodilo ve 33.tt, od konce druhého trim. problémy s tvrdnutím břicha (prý dráždivá děloha kvůli tělesné konstituci - 175cm/55kg), nařízen a dodržován klidový režim; přesto prasknutí plod. vody, nezjistilo se proč (ne infekce, atd.). Nyní jsem opět těhotná (po 2letech), tak by mě zajímalo, jaká je vaše zkušenost (případně je-li nějaké statistika?), že vše proběhne, jak má? Opakují se problémy s tvrdnutím/ předč. porodem? Nebo je to náhoda? Pochopitelně se hodlám šetřit, co to půjde, ale nyní mám dítě.. Ještě bych se chtěla zeptat na nošení těžkých věcí v těhotenství: je nějaký doporučený limit? Nyní (ve 3.měs) mi nedělá problém zvednout cca 14kg dítě např. do autosedačky/vany (pochopitelně ho nenosím zbytečně), je to něco, co by mohlo těhotenství ohrozit? Děkuji za Váš čas a přeji pěkný den.
Petra34
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko se těžko odhaduje. Je s ohledem na průběh minulého těhotenství o něco vyšší, ale ne dramaticky.

Vzhledem k tomu, že máte dítě, je šetřící režim obtížný. Zvolil bych doporučení: "co nutně nemusíte dělat, nedělejte". Výše uvedené platí jen v případě, že vše bude probíhat bez komplikací. V případě tvrdnutí břicha bude třeba větších omezení. Určitě bych pak doporučil užívat hořčík, třeba i v poměrně vysokých dávkách - např. Magne B6 3xdenně 2 tbl. Nepodceňoval bych riziko infektu- zvážil bych i opakované kultivační testy. Stav děložního čípku bych od poloviny těhotenství doporučil pravidelně sledovat nejlépe pomocí UZ cervikometrie

Přeji bezproblémový průběh celé gravidity - je to reálné, ba pravděpodobné.

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Pane doktore, vcera jsem si udelala antikoncepcni test, je pozitivni. Tento mesic jsem doma natirala malou skrinku barvou, ktera je reditelna vodou. Muselo to byt priblizne tak dva tydny po oplodneni. Bohuzel jsem natirala doma, ne venku. nemohl se nejak poskodit plod?dekuji vam za odpoved
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi máte na mysli těhotenský test.

Riziko pro plod považuji za blízké nule

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 6 tydnu tehotenstvi, jsem nekuracka, nepiji alkohol, ziji ve zdravem prostredi s cistym vzduchem, ale mam jednu velkou obavu. Vite jsem tak trochu maniak cistoty, leta jsem doma uzivala vsechny mozne cistici prostredky, vcetne sava, navic vzdy bez rukavic. O sebe jsem nikdy nemela strach, ale ted se strasne bojim o miminko.Nemohlo by mu me telo nejak uskodit? V prvnim mesici tehotenstvi jsem si davala velky pozor co jim atd. ale nemyslela jsem na chemicke pripravky, sice jsem je nepouzivala v tak silne mire ale stale bez rukavic. ted si davam velky pozor, ale mam hrozny strach. Predem Vam dekuji za odpoved
Dagmar
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že Vaše obavy jsou zcela zbytečné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, snažíme se s přítelem o miminko, patrně to bude běh na dlouhou trať, protože mi nefunguje cyklus (bez hormonů nenaskočí), nicméně kdyby náhodou...má otázka se týká užívání psychofarmak. Beru Escitil 20mg 1xdenně a Xanax 0,5 2x denně. Xanax zkoušíme vysazovat, ale je to na dlouho, stihla se mi vyvinout fyzická závislost. Lékař mi řekl, že než tělu přivodit šok vysazením, bude lepší otěhotnět i s Xanaxem, že je to malá dávka. Přesto mám obavy, nemůže to případný plod poškodit? Máte s matkami na antidepresivech zkušenost? Děkuji.
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V podobných případech rozhoduje psychiatr, nikoli gynekolog.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer, po styku jsem začala slabounce krvácet. V nemocnici mi byla napsána diagnoza - placenta praevia partialis in gr. h 20+3 III/III - cervikometrie: hrdlo suficientní část 40 mm, placenta ventrálně do DDS, přesahuje 15 mm přes VB na dorzální stranu. Mohu Vás požádat o podrobnější vysvětlení ? Co taková diagnoza přináší pro mě i miminko, zda je to konečná diagnoza ? Předem děkuji za odpověď ¦ - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o tzv. vcestné lůžko (=vcestnou placentu). Znamená to, že placenta přesahuje přes vnitřní branku. Tento stav by v  současnosti by bránil plodu v porodu přirozenou cestou. Porod by musel být císařským řezem. Je ale možné, ba pravděpodobné, že se nález s růstem dělohy změní, placenta se vytáhne vzhůru.

V současnosti hrozí krvácení. To by v krajnosti mohlo vést i k nutnosti ukončit těhotenství bez ohledu na plod. Toto riziko je ale naštěstí velmi malé.  Doporučil bych omezit fyzickou aktivitu a není ani vhodný pohlavní styk.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem ve 24tt a několikrát za den mně ztvrdne břicho. A při chůzi mně bolí podbříšek. Minulý týden jsem byla na kontrole a je podle doktorky vše v pořádku, ale mám i přes to strach, protože u registrace k porodu v nemocnici mi sestra řekla, že pokud to bude bolet i nadále, mám s tím jít k doktorovi znovu. Co si o tom myslíte pane dotkore? je mi 33 let a jsem po IVF. Včera jsem si koupila magnesium, který na tvrdnutí břicha bere i má těhotná sestra. Předem děkuji za odpověď
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Několik kontrakcí (kolem 5) za den není nic neobvyklého. Pokud ale máte obtíže, určitě Vaši lékařku znovu navštivte. Vždy je lepší přijít třeba 3x s normálním nálezem, než 1x nepřijít s vážným problémem. Jen vyšetření může závažný nález vyloučit.

Léky byste pokud možno měla užívat jen na doporučení lékaře.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den jsem přibližně v 5 až 6 tt. a mám teď 3 den celodenní nevonnost poslední 2 dny jsem pomalu nic ani nesnědla pomalu ani nevypila cokoliv jde do mě hned jde zase ven. zkoušela jsem už různé ty rady jako že než vstanu ak si něco malého dát ráno ale i to sem neudržela. poraďte mi prosím co dělat
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gynekolog může zkusit předepsat některý lék proti zvracení - například Torecan. V krajnosti je třeba hospitalizace a infuzní léčba

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za co všechno se platí v těhotenství u gynekologa? Jsem ve 12tt, u doktora jsem byla už třikrát, z toho dvakrát jsem platila 30kč a naposled po mě chtěla gynekolog 500kč. Ale neřekne mi za co. Nic nadstandartního mi neprováděl (nebo teda alespoň o tom nevím). Zatim mi dělal jeden ultrazvuk a rozbor krve v 11tt. Je normální tolik platit? Přeci by se nemělo platit za standartní vyšetření, ne? Děkuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Regulační poplatek 30 Kč by těhotná platit neměla. Jinak zálež na tom, co má a co nemá gynekolog nasmlouváno s pojišťovnou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, ¨
koupila jsem si Angelsound (přístroj na odposlech srdíčka plodu) a chtěla bych se zeptat, zda není pro plod škodlivý. Můžu poslouchat srdíčko každý den nebo to mám omezit? - otázka upravena poradcem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, na jakém principu přístroj pracuje. Ale i jde-li o "doplerovský" přístroj, krátký poslech každý den (10-20 vteřin) v druhé polovině cyklu by plodu neměl nijak ublížit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pred 3 lety mi byl zjisten papilarni karcinom stitne zlazy. Absolvovala jsem 2x terapii radiojodem, nyni jsem po ni vice nez 1 rok. Chci otehotnet. Lekar mi to "dovolil". Je zde nejake riziko pro miminko? LekarJe treba v prubehu tehotenstvi absolvovat nejaka vysetreni navic?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlépe Vám ohledně rizika odpoví genetik.

V těhotenství určitě bude vhodné pečlivé sledování vývoje plodu pomocí UZ

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
beru Letrox (týdně 5x100 a 2x125) - ráno, 20 min před jídlem. Plánuji těhotenství, proto mě zajímá, jak mám řešit ranní nevolnosti (které mohou být celodenní), když tento lék neudržím? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevolnost bývá málokdy tak těžká, že by nešlo najít způsob, jak tabletky užívat. Zvážit lze například kombinaci s léky tlumícími zvracení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, moje první těhotenství skončilo císařským řezem pro nepostupující porod - byť jsem byla otevřená na 10 cm, miminko jsem prostě nevytlačila ven...je možné, že to zavinilo brzké protržení plodové vody porodní asistentkou (dítě nedorotovalo do porodních cest)? Stále se tím trápím a nevím, co se stalo. Lékaři jen konstatovali, že se hlavička vrací na horu a pak už jsem jela na sál...děkuji za odpověď!
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinu v podobných případech často nezjistíme. Ohledně protržení vaku blan nemám dost informací. Jde ale o běžný postup a spíše to se vzniklým  problémem nesouviselo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem cca 10 tt. a dostala sem slabou ránu od elektrického proudu,jen takové zašimrání do ruky necitím se že by mi něco bylo,mohlo se něco miminku stát??mám raději navštívit lékaře,nebo nemám panikařit??
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko jakýchkoli komplikací považuji za opravdu velmi malé. Takže doporučuji nepanikařit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 15 tt a dnes jsem snědla kuře s rozmarýnem. Až pak jsem se na internetu dočetla, že se rozmarýn v těhotenství nesmí, mohla jsem dítěti uškodit? A jaké jiné bylinky jsou v těhotenství nebezpečné? - otázka upravena poradcem

Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nemusíte mí obavy. Běžné dávky coby koření nemají zásadnější negativní dopad.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.Jsem ve 20tt a chtela bych se zeptat,jestli muze ohrozit miminko omylem vzane 2tablety mamavitu za sebou.Dekuji.Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte mít žádné obavy. Nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 15 tt a mám trombofilní mutaci MTHFR. Kvůli této mutaci mi byl doporučen Femibion 800 místo normální kyseliny listové. Femibion 800 se má brát do konce 13 tt a pak je doporučen Femibion 400, kde je dávka kyseliny listové poloviční. Je tato dávka dostatečná i při mutaci MTHFR nebo bych měla brát kyseliny listové více? - otázka upravena poradcem
Alžběta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě to stačí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký den, pane doktore, mám takový dotaz... Chystám se na první ultrazvuk na potvrzení těhotenství v 6tt. Každý den užívám Utrogestan, který zavádím. Mohu ho ráno zavést i před plánovaným ultrazvukem ? Je to hloupá otázka, že... ale nevím, zda by pak třeba nevadil sondě...Moje druhá otázka je, jaký nález by měl být vidět v 6 tt, zda teprve gestační váček či více, a co lze z nálezu vyčíst. Děkuji velmi !
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan nevadí.

V 6. týdnu lze zjistit uložení v děloze, většinou již počet plodů a někdy i srdeční akci - roli hraje při tom každý den

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DOBRÝ DEN JAK SE MĚNÍ RIZIKO U REDUKCE DVOJČAT BYLA JSEM NA ZÁKROKY VE 12 TÝDNU ZÁKROK NEVYŠEL PŘES VEŠKEROU SNAHU LÉKAŘU SE NEPODAŘILO JEHLIČKOU DOSTAT K PLODU MOHOU PRÝ ZKUSIT O NĚCO POZDĚJI JAKÉ JE RIZIKO VYKONU KOLEM 15 TÝDNE DĚKUJI MOC
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých znalostí je riziko jen o málo vyšší

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
jsem ve 22. tt a již 2 týdny mě trápí hlenovitý výtok, který má zelenou barvu, nesvědí, nezapáchá a objeví se tak 2-3x za den. Gynekolog mi provedl stěry, ale zrovna žádný výtok nebyl přítomen, výsledkem byl běžný nález. Nemám si tedy dělat obavy? Navíc mi už pár týdnů velice četně tvrdne břicho, může to mít souvislost? O všem svého lékaře informuji, užívám magnesium a 2x denně utrogestan (orálně) , mám klidový režim. Děkuji za Vaši skvělou poradnu! - otázka upravena poradcem
jitule
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li kultivační vyšetření v pořádku, výtok nevadí. Případně bych kultivaci zopakoval cíleně v době, kdy výtok bude silný.

Časté tvrdnutí břicha (více než 10x za den)  normální není. S výtokem to nesouvisí. Nevím, jaký přípravek s hořčíkem užíváte, ale skoro jistě je možné dávku zvýšit. Při opravdu intenzivním tvrdnutí bych doporučil kontrolu v nemocnici (mají k dispozici účinnější léky než hořčík a Utrogestan).

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, čtu a slyším o tvrdnutí břicha v těhotenství a že se tím děloha připravuje na porod, ale sama jsem na sobě zatím nic takového nepozorovala. Nyní jsem 28+6tt. Je to v pořádku? Stejně tak mi z prsů zatím nevytéká kolostrum, ačkoli jsem četla, že některým ženám se to děje hned od začátku těhotenství. Vypovídá to něco o tom, že bych mohla mít po porodu problémy s kojením? Předem děkuji za odpovědi a Váš čas. E.
tehotenstvi 28tt
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obé je nevýznamné a o ničem to nevypovídá.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem v 37tt a udelal se mi velky opar na rtu,jdouci do ust,co mohu prosim pouzit?Lze Herpesin?Je nejak nebezpecny pro mimi?Kdyby pripadne doslo k porodu?Pred tehu jsem opar jiz mela. Dekuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Herpesin můžete užít. Opar rtu není při porodu problémem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jsem těhotná a beru po třetí antibiotika je to pro miminko nebezpečné? předem Vám děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na typu antibiotik. Lékař by Vám ale nepředepsal nebezpečnou léčbu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den dneska jsem byla na krevnich testech ale vysledek vubec nechapu. Proste mi to dali do ruky a nashledanou. HCG+beta <0,1. Ref. Meze 0,0-5,0. Co to znamena?
Leni
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test berte jako negativní

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze