Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý sen. Som v 18 tt+2. Bola som na poradni ale až doma som si všimla ze mi lekár napísal do knižky CS 1 ale povedal, ze po gynekolog. stránke je vsetko v poriadku. Doteraz som mala napísané vždy CS 0. Tak sa chcem spýtať co to znamená. Uzivam 1 x denne clexan a 2x2 detralex. Môže to súvisieť aj s užívaním liekov? Dakujem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o popis nálezu na čípku děložním. Nejde o nic, co by Vás mělo zneklidňovat. S léky to nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den .Chtela jsem se zeptat.Jsem 38 tt a mám zapachajici slabý výtok ,jemně nažloutlé ale ne moc.Ziju v zahraničí a doktor mi rekl ze je to normální a nebyla jsem vyšetřena.Bojim se zda to nemůže ublížit miminku,zda mám hledat řešení nebo věřit ze je to normální ? Děkuji .
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně opravdu nejde o nic vážného. Osobně bych ale zvážil kultivační stěr a léčbu dle výsledku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrýden pán doktor. Tak konečne som zistila že som tehotná :) teda podla domáceho testu.Je to 6 týžden od poslednej menštruácie, k lekárovi som objednaná až za 14 dní. Chcem sa ale spýtať, nešpinila som ako zvyčajne pri uhniezdovaní a prsia ma nebolia tak ako pri predchádzajucich tehotenstvách, bolia ma menej a hlavne bolí ma velmi len ľavý prsník, je aj vačší a je to taká rezavá bolesť na boku laveho prsníka a začala asi týžden po oplodnení ked ešte test neukazoval nič.. Vždy som v nom mávala cysty, ktoré sa len pozorovali. Možu tehotenské hormony vyvolávať taku bolesť tejto cysty?už som vydesená, počula som totiž aj že HCG stupa aj pri rakovine prsníka, ale asi som paranoidná. Može tak prsník s cystou pri tehotenstve velmi rezavo bolieť? dufam že je všetko v poriadku a ozaj ide o tehotenstvo.. Tých 14 dní do návštevy lekára som ako na ihlách. Poradte mi prosím, dakujem
Viktoria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není mi známo, že by HCG mohlo stoupat při rakovině prsu.

Těhotenství může způsobit bolesti prsu, obzvláště toho, v kterém je nějaký nález.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , chtěla bych se zeptat, jsem v 16 týdnu těhotenství a mám bolesti v podbřišku. Zabolí mě to při špatném pohybu, třeba když se otočím na posteli. Ale někdy mě to začne bolet i samo od sebe :( prosím poraďte.
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku bez vyšetření nelze radit. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

mám na Vás otázku ohledně prvotrimestriálního screeningu. Mám ho celý hotový, byla jsem na něm v týdnu 10+2, v ten den mi udělali pouze odběry na PAAP-A a dne 5.11 zbývající screening (13+2). Nosní kůstka byla přítomna, šíjové projasnění bylo 1,4. Akorát to PAAP-A, jeho hodnota mi vyšla 0,3. Což, jak jsem se dočetla je na spodní hranici, riziko mám 1:480. Je to moje první otěhotnění, ve věku 24 let. Můj doktor mi k tomu moc neřekl. Bojím se o miminko, aby bylo v pořádku. Můžete mi prosím nějak poradit, jak hodně špatné to je ? A jestli mám šanci porodit zdravé miminko ? Jak se k tomu vlastně vůbec postavit ?
Předem moc děkuji za odpověď.

S pozdravem
Adéla - otázka upravena poradcem
Aděla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klíčovým je celkový výsledek screeningu. Riziko vady je tedy velmi malé, 1:480. Takže je s opravdu vysokou pravděpodobností vše v pořádku.

Pokud byste chtěla maximální jistotu, lze zvážit nejmodernější test - Prenascan. Více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.Jsem v 18 tydnu tehotenstvia, mam jit odber plodove vody,ale trochu kaslu, mam takovy kasel cely podzim, kazdy rok.Muzu to jit v pondeli normalne podstoupit,nebo je tam nejake velke riziko? Dekuji za odpoved
l.marikova@seznam.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kašel nezvyšuje riziko výkonu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
chtěla jsem se zeptat. 27.9. byl poslední menzes. Máme za sebou po pětiletém snažení 8 pokusů IVF, Teď se nám zadařilo přirozeně. a 3.11. byl výsledek hcg 99, není to málo? Dosti se bojím, v dubnu jsem byla na revizi po IVF a hcg bylo 190 a pak 521. Bojím se, že půjdu ve stejných stopách.
Předem děkuji
Petra - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z  jednoho výsledku HCG nelze vůbec dělat závěry. Záleží na tom, kdy jste otěhotněla, tedy na tom, jak je těhotenství staré. Více řekne vývoj hladin, ale i ten má jen orientační význam. Klíčovým je UZ nález. Šance, že je vše v pořádku, je stále reálná.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem nyní v osmém týdnu těhotenství, ale před pár dny mi přestalo být nevolno, nemám žádné těhotenské příznaky a tělesná teplota (ne bazální) mi klesla z 36.9 na 36.3. Poradnu mám až za dva týdny. Myslíte, že by těhotenství ještě mohlo být v pořádku a nebo se mám obávat zamlklého těhotenství? Nešpiním ani nekrvácím. Mám se objednat na gynekologii nebo ještě vyčkat? Děkuji.
Kristyna L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vymizení těhotenských příznaků vůbec nic neznamená. Pokles bazální teploty se obvykle objevuje o něco málo později, ale ani tento pokles nemusí nic znamenat. Stále je reálná šance, že vše je v pořádku. Jistotu může přinést UZ vyšetření - případně o kontrolu požádejte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, dne 31.10. jsem byla na vyšetření u gynekologa. Velikost plodu byla 24 mm, můžete mi říct, kdy došlo k početí? Od mého pana gynekologa mi výpočty vůbec nevychází :) Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

CRL 24 mm odpovídá stáří těhotenství cca 8 týdnů a 4 dny. Přibližné datum početí tedy získáte, odečtete-li od data UZ měření 7x8 + 4 dny, tedy 60 dní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
před 12ti dny jsme měli s přítelem nechráněný pohlavní styk. Tento pátek mě začala bolest část mezi pupíkem a prsy. Jakoby bych tam měla modřiny,ale nemám. Také mě občas zabolí na pravé straně na žebru. Nevolnost nemám, prsa mě nebolí, vůbec nic. Jen mě někdy zabolí na té části co jsem popisovala. Myslíte že bych mohla být těhotná?
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozhodně nejde o typický těhotenský příznak

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jsem v 7tt a zjistila jsem to před týdnem.Když sem byla na neschopence kvůli jiným zdravotním problémům . Pracuji ale ve společnosti Valeo kde se používá flux a je to i celkem stresové pracoviště .Zítra mi končí pracovní neschopnost a já se bojim jít do práce abych o to malý nepřišla . Je to vytoužený dítě o který sme se snažily 3 roky ,proto prosím o radu děkuji
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizikovost pracovního prostředí může posoudit jen specialista z hygieny práce.

Myslím ale, že je možná domluva s Vaším gynekologem, by Vás ještě alespoň do 12. týdne ponechal v neschopnosti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chci se zeptat. Dnes jsem byla na krevnich testech na HCG. Vysel mi vysledek 1,2 U/l.. znaci to pocatek tehotenstvi nebo ne?dekuji
bayli
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se tento výsledek hodnotí jako negativní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 15 týdnu těhotenství, poslední dobou mám bolesti břicha kvůli tomu, že cítím plné břicho vzduchu a mám bolesti žaludku. Dále se mi špatně dýchá, cítím, že dýchám jen na půl. Nemohu se plně nadechnout. Bývá mi z toho špatně a nemohu spát. Lze s tím něco udělat. Děkuji
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji konzultovat potíže s Vaším gynekologem, případně s Vaším praktickým lékařem. Může také jít o psychický problém.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den pane dokrore chela bych se zeptat muzu mit pohlavni stik na začatku tehotenctvi s pritelem dekuji
verča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
mužu mit s přitelem pohlavni sik s přitelem na začatku tehotenctvi ano nebo ne
ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, můžete
těhotenství
Dobry den,jsem ve 36tt. Dnes jsem byla na kontrole.ozvy v poradku,mimco ma okolo2900g.doktor mi rekl,ze je vse v poradku,akorad je otrochu min plodove vody,kolik ji tam mam to mi nezdelil,jen rekl ze je min,ale problem to neni.stava se tento pripad ??A nemuze to ohrozit plod?nevim co si o tom mam myslet.Za odpoved predem dekuji
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stává se to a obvykle nejde o žádný problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Jsem na konci 12 týdne těhotenství a chtěla bych se zeptat, zda si mohu v těhotenství nadále zavádět Femigel. Už před těhotenstvím byl pro mě jediný preventivní prostředek pro udržení správného vaginálního prostředí a díky němu jsem se zbavila vaginálních mykoz. Studie na užití Femigelu v těhotenství prováděny nejsou, proto se v příbalovém letáku dozvíme, že není vhodné jej v těhotenství použít. Vzhledem k tomu, že je pro mě jediným spolehlivým prostředkem, jak se vyvarovat mykozám, zda ho mohu i přes případné riziko občasně zavést.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O moc více než je uvedeno na příbalovém letáčku, neporadím. Po 12. týdnu bych ale riziko považoval za malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, mame 11-denni miminko. Cele tehotenstvi jsem ze strachu z bakterii prakticky jen uklizela, doma jsem vse denne dezinfikovala, cistila atd, Nevim, jakoby me poblaznily hormony, nyni po porodu jsem se vratila k normalu, neprehanim to. Muj dotaz je nasledujici, mam strach, jestli cistici prostredky, ktere jsem pouzivala denne, nemohly nejak uskodit memu miminku. Preci jen je to sama chemie, jinak jsem zila zdrave, ve zdravem zivotnim prostredi mimo mesto. Omlouvam se, ale nevim na koho se obratit. Predem Vam velmi dekuji za odpoved
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že Vaše obavy jsou zbytečné.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
sem v 6 měsíci těhotentví a muj gynekolog mi zjistil kvasinkovou infekci. Napsal mi 2 balení boroxových globulí s tím , že mám vzít jedno balení a jedno si nechat pro případ vrácení infekce.1.balení jsem dobrala( 10 globulí) tři dny byl klid, ale teď se mi kvasinky zase vrátili. Mám tedy začít užívat 2. balení? Nemůže to ublížit miminku,když je mezi léčbami , tak krátká doba?
- otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ublížit plodu to  nemůže. Doporučil bych ale kultivační stěr a léčbu pak dle výsledku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
prosim Vas o radu mame kocura je ockovany pred mesiacom aj odcrevneny kastrovany lenze nam zrejme ochorel ma hnacky to zistime az za par dni, lenze ja som v 33 tt mam teraz utekat do nemocnici tiez na dakevysetrenia a kontroly ked neviem co ta macka ma?bojim sa o miminko aby sa mu nic nestalo viem ze macky su nosici ale ja ju ani nehladkam a ani necistim Wc lenze sa pohybuje v mojej blizkosti.neciem co robit.dakujem za odpoved
viktoria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud po kočce neuklízíte a nemazlíte se s ní, nemusíte podle mít obavy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,jsem ve 31.tt a chtěla jsem se Vás zeptat,jestli je možné,že by plod poslední 3 dny vyvíjel značně menší aktivitu než kdykoliv předtím.Jde mi o to,že do pátku bylo dítko evidentně aktivní,takřka celodenně a přes víkend až dosud nikoliv.Sice ho cítím,ale rozhodně slaběji a méně často.Je možné,že více "odpočívá" nebo by mě měl tento stav znepokojit?Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Změna vnímání intenzity pohybů je častá a nic zásadního neznamená. Varovným příznakem by bylo vymizení na řadu hodin. Chcete-li jistotu, že je plod v pořádku, lze natočit tzv. kardiotokografický záznam.

MUDr. Jan

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na geneticky test v tehotenstvi, ktery se dela z krve zeny a neni hrazen pojistovnou. Ma byt velmi presny. Muzete mi rici o co jde a kdy je dobre takovy test absolvovat a kde?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Miluška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test se jmenuje Prenascan a více info můžete najít např. na http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

MUDr. Jan Šulc

P.S. Cena u nás  již je o něco snížená-jednáme o přesné výši

těhotenství
Dobrý den pane doktore.
5.9. jsem mela prvni den posledni MS, pak 11.9. jsem byla na HSG a v tomto cyklu otehotněla. Předpokládám tedy, že jsem v sedmém týdnu těhotenství, ale nepozoruji na sobě vůbec žádné těhotenské příznaky, což mě velice znervózňuje. Myslíte, že přesto může být těhotenství v pořádku a že proběhlý rentgen nebude mít negativní vliv na plod? Děkuji na odpověď. (na první kontrolu mám jít až příští týden) - otázka upravena poradcem
Klára M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

HSG před ovulací na nemělo mít na plod zásadní dopad. Žádné příznaky nemusíte pociťovat a vše je přesto pravděpodobně v pořádku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore. Jsem na pocatku tehotenstvi (8. tyden) a ze dne na den jsem prestala mit nevolnosti a citim se dobre. Muze to znamenat, ze plod odumrel? Jak dlouho trva po odumreni plodu, nez se objevi krvaceni jako znamka potratu? Predem moc dekuji za odpoved. Martina
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vymizení potíží nemusí nic znamenat. Nejspíše je vše v pořádku. Více řekne jen UZ

Krvácení po odumření plodu se objeví velmi individuálně - někdy během hodin, jindy třeba až za týdny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DOBRÝ DEN PANE DOKTORE,
SNAŽÍME SE O MIMINKO. JIŽ 4M NEJÍM HA. JSEM DÁRCE KRVE A PLAZMY. CHCI SE ZEPTAT, JESLTI I BĚHEM SNAŽENÍ MŮŽU V KLIDU DAROVAT KREV A PLAZMU. NEBO JESLTI TO MÁM OMEZIT. PRVNÍ DNY TĚHOTENSTVÍ PŘECI NEPOZNÁM, TAK KDYBYCH DAROVALA KREV...MŮŽE TO NĚJAK PLOD POŠKODIT?
VELICE DĚKUJI
EM. - otázka upravena poradcem
EMÍLIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že krev darovat můžete. Jednoznačně Vám ale odpoví na transfúzní stanici

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 13.tt, minulý týden mi byl diagnostikován oligohydramnion. Lékařka do zprávy napsala velmi malé množství tekutiny. Mám se obávat nebo je ještě šance, že se plod bude dál vyvíjet správně? Popřípadě, jak se dají vady plody dále zjišťovat?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Může jít o signál nějakého problému, ale také nemusí. Teoreticky lze zvažovat odběr plodové vody nebo tkáně placenty či krve plodu na genetický rozbor. Hlavní význam v dalším sledování bude mít opakované UZ vyšetření, které by měl provést UZ specialista 

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem podruhé těhotná a chtěla bych se zeptat,jestli mohu požádat svého gynekologa aby mi porod vyvolal už ve 38tt,mé první dítě totiž vážilo 4400g a měřilo 54cm.Rodila jsem 8 dní po termínu, přirozeně a dost jsem se potrhala.Na ultrazvuku nezjistili,že je dítě tak velké,takže to byl šok.Nechci aby se situace opakovala,je tady riziko,že druhé dítě bude ještě větší,navíc to může být i genetické,já jsem při narození vážila 4,5kg.Předem děkuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Případné vyvolání porodu musí doporučit lékař v porodnici především na základě připravenosti vaginálního nálezu.  Při nepříznivém nálezu mohou hrozit vážné komplikace

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 12. týdnu těhotenství a doktorka mi zjistila polyp (4x1cm) v děložním hrdle. Posílá mě na další vyšetření s tím, že chce, aby byl polyp odstraněn. V tuto chvíli už nekrvácím a za celou dobu těhotenství jsem krvácela 4dny. Četla jsem, že ve většině případech se polypy dostraňují až po porodu, jelikož se vše provádí pod celkovou narkózou. Na vyšetření nyní čekám a nevím, jak se k celé věci mám postavit. Bojím se, aby se při celkové narkóze nestalo něco miminku.

Děkuju za odpověď Veronika - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na charakteru polypu. Často dodstranění není třeba, protože se odloučí sám. Někdy je ale zákrok vhodný. Narkózy se bát nemusíte - anesteziolog zvolí léky, které plodu nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
chtela bych se zeptat na dve veci.
Prvni je, že jsem byla na rentgenu kycli cca 11 den cyklu, den na to na UZ pro potvrzeni narustu folikulu. Tudiz predpokladam, ze nemohlo dojit k oplodneni drive, ale mam strach zda nemohl rentgen neco udelat vajicku. Dale jsem si delala teh test den po predpokladane mens, byl negativni a 4 dny na to opet negativni, tak jsem zila na plno, pila vino a neresila stravu. mens neprisla, tak jsem si udelala test 38 den cyklu a jevi se tam dve carky.
Chtelbych vedet jaka jsou pripadne rizika toho vseho dekuji - otázka upravena poradcem
Evina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z5ejmě jste otěhotněla někdy po 20. dni cyklu. Rizika pro plod vidím jako malá. Přesně se může vyjádřit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,prosim o radu jsem v 32 týdnu těhotenstvi a dnes se mi objevil hnědavý výtok..nic mě neboli,pohyby
Citim...tak nevim kde je problém..před 2 dny jsem byla na kontrole a vše bylo v pořádku..mám zajít opět k lékaři nebo mám počkat zda se opět objeví?Děkuji za odpověď.Lenka - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hnědý výtok je slabé krvácení. Raději doporučuji návštěvu lékař co nejdříve.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den . Chtěla bych se zeptat. Snažíme se o miminko , chci se zeptat zda pichani nebo-li dloubaní v pochve muze byt priznak tehotenství. Děkuji za odpoved
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o typický příznak těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 24 týdnu těhotenství a v noci jsem při utírání objevila krev. Bylo to jen v noci a ráno už jsem měla opět bílí výtok. Nepocituji žádné bolesti a cítím se dobře. Od 4 měsíce mám potíže s tvrdnutím břicha a na ultrazvuku před měsícem mi doktorka říkala že mám trochu níž položenou dělohu,ale na ultrazvuku včera už byla v pořádku. Před cca týdnem jsem špinila taky,ale bylo to spíš narůžovělé a doktor mi řekl že vše vypadá v pořádku. Nevím jestli si s tím mám dělat hlavu a rychle letět k doktorovy a nebo počkat co bude dál. Čím to může být způsobené? Za odpověd moc děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení je v těhotenství vždy závažným příznakem. Takže doporučuji návštěvu lékaře. Příčinou může být například níže položená placenta (ne děloha!) nebo její odlučování. Často ale příčinu neobjasníme. Důležité je ale zkontrolovat, že nejde o něco vážného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, je mi 44 let a mám dvě dospělé děti. Nyní žiji s o 11 let mladším partnerem, který je bezdětný. Je vhodné, snažit se ještě o dítě, když se léčím na lupus (kožní forma), beru na to Plaquenil. Dále mám mikroadenom hypofýzy, na který jsem léta brala velké dávky Dostinexu. Nyní už půl roku nic neberu, byla jsem na operaci gamanožem a dávky léku se postupně snižovaly, až jsem mohla vysadit úplně. No a teď mi nedávno nasadili lék Tolura na hypertenzi (nejnižší možné dávky). Nechceme nic hrotit za každou cenu, ale je mi líto, že můj přítel by zůstal bezdětný. Zároveň mám strach, aby bylo dítě v pořádku, když já nejsem v pořádku. Přeji hezký den a díky za názor..
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět Vám musí především lékaři, kteří Vám předepisují léky. Zásadní problém ve Vašich onemocněních ale nevidím.

Větším problémem je Váš věk. Otěhotnění z vlastních vajíček je v 44 letech již bohužel poměrně velkou vzácností. Reálnou šanci může přinést užití vajíček dárkyně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, před nedávnem jsem měl nějakou virozu a dostal jsem antibiotika (fromilid uno 500mg),už nějaký čas se ženou pokoušíme o dítě. Dnes nám doktor potvrdil, že je v 6 týdnu těhotenství. Což vychází, že došlo k početí zrovna, když jsem bral nebo dobíral ty antibiotika. Otázka zní. Je možné, aby antibiotika nějak ovlivnily moje sperma, nebo to mohlo mít následky na plodu? Předem moc děkuji, nevěděl jsem, kam se z dotazem obrátit.
David
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné riziko plodu nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký den,

jsem ve 29. týdnu těhotenství. Před třemi týdny mi pak doktor předepsal Magnosolv kvůli tvrdnutí bříška - beru ho vždy ráno, problém po vypití hořčíku značně ustal.
Nyní mi bylo předepsáno železo 2x denně (ferro-folgamma), nižší výsledky krevního obrazu.
Mohu oba minerály užívat společně? Neublíží to nějak miminku? A je braní těchto minerálů opravdu potřeba?

Děkuji za odpověď

Aneta - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Oba léky považuji za vhodné. Plodu neublíží, naopak

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chcem sa Vás opýtat, som v 9.týždni tehotenstva a dr. nevidí akciu srdiečka, vo štvrok mam príst na kontrolu znovu, pokial nebude byt, chce ma poslat na kyretaž.Možem ešte počkat s kyretážou? Stale verim, že srdiečko sa rozbehne.Do kedy najneskor by sa akcia mala objavit, prosím o radu, už som zufala a mam strach, dakujem za odpoved
vierka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Srdeční akce by měla být u plodu patrná v 7. týdnu. Takže při opakovaném negativním nálezu je revize děložní dutiny vhodná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, mám RH faktor negatívny, otec dieťaťa RH faktor pozitívny, očakáva sa pôrod dieťaťa RH pozitívneho. Mali sme záujem o dotepanie pupočníka, no gynekológ nám povedal, že kvôli tým Rh faktorom v našom prípade musí byť pupočná šnúra prestrihnutá okamžite, že nemožno čakať na dotepávanie. Súhlasíte s takýmto názorom. Vopred dakujem za Vašu radu
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Čekat na dotepání lze, ale není to vhodné. Jde o množství krvinek plodu, které přestoupí do těla matky, kde vyvolá imunitní odpověď. V dalším těhotenství to může mít negativní dopad

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mohl byste, prosím, mně interpretovat výsledky ze screeningu v 1. trimestru? Ve zprávě je uvedeno: CRL 70 mm (13+2), NT 2,2 mm, nosní kost přítomna,PAPP-A 0,32 Mom, FbhCG 1,52 Mom, FHR/z-skore 161bpm/O,21, tricuspidární regurgitace nepřítomna. Test celkově negativní, kombinované riziko T21 1/270.Riziko T21 a priori dle věku (31 let) 1/760. Bylo mně jen řečeno, že výsledek je dobrý, ale jelikož krev nevyšla dobře,mám se za měsíc dostavit na kontrolní ultrazvuk. Jsem z toho velmi nervózní, je možné, že špatný výsledek krve ukazuje na postižené miminko nebo je to jen nějaká rutinní kontrola?Děkuji mnohokrát.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledky s ohledem na vyčíslené riziko považuji za příznivé, byť jde o hraniční hodnotu. Plod je velmi pravděpodobně v pořádku. UZ kontrola je rutinním postupme. Jistotu může přinést vyšetření Prenascan - je ale hodně drahé a nekryté pojištěním. Více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem v 26tt a s pritelem jsme meli sex. Byla jsem nahore a trochu to bolelo jen ten zacatek,prootze jsem nebyla vubec uvolnena. No,a pak mi trochu zacla tect krev ale jen lehke krvaceni. Ted uz netece,mozna lehce spini ale moc lehce,ue to neni ani videt. Chci se zeptat jestli jsem malemu ublizila nebo ne. Dekuji
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu jste s vysokou pravděpodobností neublížila. Určitě ale doporučuji kontrolu u lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ještě bych se Vás chtěla zeptat - paní doktorka mi také řekla, když nahlížela do pooperační zprávy, že mám prý srdcovitou dělohu s náznakem septa. Co to přesně znamená? paní doktorka mluvila o možnosti hůře otěhotnět, ale já jsem poprvé otěhotněla spontánně a žádné problémy s otěhotněním jsem nepozorovala. Může to souviset také s tím, že se miminko do poslední chvíle neotočilo hlavou dolů a z tohoto důvodu mi byl doporučen císařský řez (chlapeček s vyšší hmotností)? měla bych to nějakým způsobem řešit? A jak se vlasně přihodí, že je děloha srdcovitá s náznakem septa - je to dědičné nebo způsobené hormony? moc Vám děkuji za odpověď a zdravím!
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o malou vrozenou vadu. Vzniká při vývoji dělohy. S hormony to nikterak nesouvisí. Není to dědičná vada.

Doj isté míry může tato vada bránit otěhotnění, ale zdaleka ne vždy.

Souvislost s porodem plodu v poloze koncem pánevním spíše není. Na 100% to ale jisté není

Nemusíte to nijak řešit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala. Jsem rok a půl po císařském řezu a na poslední gynekologické kontrole mi paní doktorka, dle vyšetření ultrazvukem, řekla, že má jizva na děloze je příliš tenká (cca 9mm) a že mi v nejbližším roce nedoporučuje znovu otěhotnět s ohledem na to, že bych měla vysokou pravděpodobnost komplikací s tím spojených v dalším těhotenství. Jaký máte na to názor Vy? byl by hazard zkusit otěhotnět i přes tyto, že je jizva příliš tenká? A co ovlivňuje sílu a dobré zahojení jizvy? Jak já sama mohu ovlivnit, aby se situace zlepšila? Jiné ženy po císařském řezu jsou těhotné třeba i dříve, než po roce a půl a komplikace nemají. Moc Vám děkuji za reakci. - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o hraniční nález. Bylo by třeba posoudit nejen výšku stěny děložní v místě řezu, ale i celkový charakter jizvy.

Hojení ovlivňuje především  pooperační průběh a průběh operace samotné

Určité riziko pro další těhotenství to ale je.

Vy sama s tím nic dělat nemůžete, stav se může ještě zlepšit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den. chtela bych se zeptat zda mohu být těhotna. sex jsem nemela přibližne 5-6 mesícu. ted mi bude 18 let ale to je asi nepodstatný. menstruace mi skončila tak před týdnem a tak 3-4 dny me trápil takový občas výtok nahnedlý. ale to byla opravdu kapička vždy na lakhotkách za celý den. je možný že to byla jen nepravidelný krvácení? Myslim si že těhotná bát fakt nemužu když sem tak dlouho nemela sex, ani žádná přiznaky nemám. Jen mě překvapuje že se mi to stalo poprvé tak mám trochu strach. Děkuji přeji hezký den.
anna marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O těhotenství skoro jistě nejde. Jistotu může přinést gravitest

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor. Pracujem ako sestrička na oddelení. Pri jednej pacientke som sa pichla použitou ihlou, pacientka bola v celku zdravá, ale i tak si musíme dávať urobiť kontrolný odber. Pri nom sa zistilo, že mám málo protilátok proti žltačke, kedže som bola zaočkovaná dávno, takže by ma trebalo zaočkovať. S manželom sa ale snažíme o dieťatko. Ak sa dám zaočkovať tesne pred otehotnením, alebo nedajbože ak už tehotná krátko som, nepoškodím nejak dieťa?može sa vtedy očkovať a proti akým typom žltačiek? Ďakujem pekne
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dotaz musíte položit lékaři, který provádí očkování

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,při 1.těhotenství jsem měla placentu acretu po spont.porodu.Manuálně mi ji odstranili na sále,nicméně se to neobešlo bez několika transfúzí.Teď jsem těhotná podruhé a chci se zeptat jaké je riziko,že se to bude opět opakovat a kdy a jakým způsobem se dá zjistit,že je placenta opět přirostlá.Je možné trvat na sekci?Je mi 37let a obě těhotenství jsou po IVF. Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možnost opakování tohoto problému nelze vyloučit. Odhad pravděpodobnosti je obtížný, stejně jako průkaz před porodem (někdy je možný pomocí UZ, zdaleka  ne ale vždy). O způsobu vedení porodu rozhodují v porodnici. Císařský řez  "na přání" se v ČR neprovádí. A nemusí to nutně být nejlepší řešení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 20.tt, zatím vše bez problémů. Byl mi doporučen OGTT. Chci se zeptat, zda existuje nějaká alternativa k tomuto testu (např. denní měření glykemie glukometrem + glykovaný hemoglobin v určitých intervalech), nebo je toto vyšetření nezbytné? Mám problém se zažíváním, jícnový reflux a dráždivý tračník, před otěhotněním jsem brala léky, které jsem po otěhotnění vysadila. I malý výkyv ve stravovaní mi působí velké potíže - průjmy, křeče, refluxy. Prot mám obavu z nárazového lačnění a následně zátěží cukrem. Navíc trpím srdeční arytmií, kterou GIT obtíže provokují a zhoršují. Nerada bych ale něco zanedbala. Radil byste test absolvovat? Mohu si před testem vzít preventivně betablokátor?
Mnohokrát děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Žofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

OGTT je v těhotenství doporučený test pro všechny budoucí matky. Jak ho spolehlivě nahradit jiným testem, nevím. Pravidelné měření glykemie glukometrem by mohlo být cestou. Ovšem odebírat si krev 5x denně po řadu týdnů...?? Možná by mohl nějakou cestu doporučit specialista s diabetologické ambulance pro těhotné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 5.tt a před třemi dny mi určili diagnózu akutní flebotrombozu. Čeká mě spousta vyšetření, včetně RTG plic. Užívala jsem hormonální antikoncepci 15 měsíců, selhala a lékaři se staví, že flebotromboza vznikla z důvodu užívání HAK. Mám nasazený perorální Xarelto po domluvě v nemocnici na ambulantní léčbu a s prosbou, že si sama nebudu moci aplikovat warfarin v injekcích. Dítě jsem si chtěla ponechat, ačkoli je mi přes 40 let. Nastaly mé zdravotní komplikace a s přítelem jsme se navíc rozešli. Kdy mohu nastoupit na miniinterupci, vzhledem k mé počínající léčbě flebotrombozy? Děkuji.
anoele
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak přesně postupovat by měl s ohledem na závažnost flebotrombozy určit specialista hematolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, rada bych se Vas zeptala, co znamena diagn.: Placenta na predni stene, dosahuje k uponu pliky močového mechyre. Jsem ve 27 tt. Znamena to něco zavaznejsiho, nebo komplikaci v tehotenstvi, pripadne pak u porodu? Lekar se k tomu nevyjadril, vyčetla jsem to po vysetreni ve zprave. Dekuji Vam mockrat.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 27. týdnu nejde o závažný nález. Určitě je třeba ale uložení placenty zkontrolovat. Za několik týdnů se s vysokou pravděpodobností placenta vysune výše

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, som v 5 mesiaci tehotenstva a bola mi zistena ureaplazma. Ako ju mam liecit, resp. mam ju liecit pocas tehotenstva?

Dakujem - otázka upravena poradcem
Adelka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K léčbě bych se přikláněl. Přípravek je třeba volit dle citlivosti na antibiotika. Musí rozhodnout Váš lékař

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, Jsem od včerejška v nemocnici, posla me jsem muj lekar ze ma zkraceny cipek na 2cm, jsem 32tt. Jak jsem i slysela dost maminek s 2cm zustali doma, no i tak, jsem na kapackach, doktor mi rekl ze kdyz nebudou komplikace tak do 5dni me pusti. Myslite ze jeto mozne tak brzy?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky to možné je. Záleží na vývoji nálezu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, užívala jsem každý den Neurol 05 1 tabletku na noc, abych mohla spát. Nyní jsem zjistila, že jsem v 5 t těhotenství a hned jsem Neurol vysadila. V průběhu předešlého měsíce jsem byla na dvou oslavách - vypila jsem 4 dcl vína, a na druhé 2 panáky Jagermeistera. Chci se zeptat, zda by bylo v mém případě vhodné uvažovat o miniinterupci vzhledem k množství užitých látek. Děkuji za odpověď Alena
Alka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po stránce alkoholu nevidím problém. Ani Neurol nejspíše plod neohrozil- více ale může říct jen genetik.

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze