Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý deň,
v 22. tehotenstva mi po vyšetrení gynekologička povedala, že dieťatko cez maternicu veľmi cíti. Tvar maternice sa údajne zmenil. K tomu všetkému mám pomerne časté zápaly močových ciest a pošvy a teda aj často užívam antibiotiká. Veľmi sa obávam a preto Vás prosím o vysvetlenie, čo spôsobuje tento stav a ako zabrániť prípadným komplikáciám. Ďakujem.
- otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyjádření Vaší lékařky bohužel nerozumím, takže neporadím.

Správně volená antibiotika by neměla plod ohrozit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore dobrý den. Jsem na začátku 22 tt, první těhotenství. Jelikož jsem v začátcích měla problémy se špiněním, a velmi jsem se obávala, že se miminku něco stane, zakoupila jsem si přístroj Angelsounds, abych mohla v případě potřeby zkontrolovat, zda je miminko v pořádku. Ráda bych se zeptala, jaká je normální frekvence srdíčka miminka v tomot období? Zjistila jsem, že miminko má rozptyl (z prozatím naměřených hodnot) 140 - 170 tepů za minutu. Je to v pořádku? Dále bych se ráda zeptala na četnosti pohybů. Ty cítím již od 18 tt, občas se ale stane, že je miminko jakoby lenivější a přes den se hýbe velmi málo, i když třeba bývá aktivnější. Jako třeba dnes. Cítila jsem jen pár slabých šťouchanců (možná tři) během celého dne, i když jindy je miminko mnohem aktivnější. Pro jistotu jsem zkontrolovala pomocí Angelsounds, srdíčko tluče. Má mne takovýto rozptyl aktivity znepokojovat? Kdy je potřeba vyhledat lékaře? Velmi Vám děkuji a přeji krásný den.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Frekvence ozev je v pořádku. Variabilita intenzity i frekvence pohybů má v 22. týdnu  minimální význam.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, necelý týden po rizikovém styku mně chytl zánět močového měchýře a než jsem si došla k lékaři, prolévala jsem se mimo jiné asi 4 dny šalvějovým čajem. Následně jsem užívala antibiotika Ciplox. Asi tři týdny na to mi vyšel pozitivní TT. Je riziko poškození plodu? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přesně se může vyjádřit jen genetik. Osobně ale riziko pro plod považuji za nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chcela by som sa opytat ako zistim v ktorom som tyzdni tehotenstva. Som v zahranici presne v UK kde taketo ranne stadium este neriesia ale ja by som to rada vedela :) je to trosku zlozite pretoze menstruaciu som nedostala uz 2 mesiace ale 21.7. som bola na SR pri svojej gynekologicke ktora mi nasla male cysty na oboch vajecnikoch ale povedala ze ak som pred tyzdnom otehonela tak ona to este neuvidi na sone. Tak mi pichla vyvolavacku s tym ze ak nedostanem menstruaciu do 10 dni mam si urobit test. Menstruaciu som nedostala tak som si urobila test ktory vysiel pozitivny o 2 dni som si urobila dalsi ktory vysiel tiez pozitivny. S tym ze pohlavny styk som mala naposledy 8.7. Pretoze som sla sama na SR k rodicom a priatel ostal v zahranici. Tak teraz neviem ako si to mam vypocitat aspon priblizne. Dakujem
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jste otěhotněla na přelomu června a července. Dřívější početí by lékařka měla na UZ 2.7. těhotenství již rozpoznat

Takže jste nyní asi v 7. týdnu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den.Jsem ve 34tt.Před více než 14 dny jsme s manželem měli vodnatý průjem, zvracení a zvýšenou teplotu.Manžel první a já na druhý den po něm,bylo to jen jednodenní.Mám obavy z LISTERIE.Už jednou jsem o miminko přišla ze začátku těhotenství.Obávám se jestli to nebude z jídla v restauraci.Navštívila jsem obvodní,vzala mi moč,krev a udělala výtěr ze stolice a nasadila dietu a čípky.Výsledky dopadly dobře,prej asi nějaká viroza řádí.Za jak dlouho se dá poznat listerie z krve?Mám si na krev jít raději víckrát?Děkuji.
- otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji důvěřoval postupu Vašeho lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,ráda bych se zeptala jestli je možné v 16tt těhotenství slyšet srdíčko miminka přes stetoskop? Ještě bych se ráda zeptala nedokážu se vzdát dvou cigaret za den v 16tt těhotenství ubližuji tím hodně miminku? Všechna vyšetření jsem měla zatím úplně v pořádku. Děkuji za odpověď
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Takto časně obvykle stetoskopem slyšet srdce plodu nelze

2 cigarety asi zásadněji nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 34.týdnu těhotenství, vše probíhá v pořádku, nemám žádné problémy. Ráda bych nyní odjela na dovolenou do švýcarských alp. Mohl byste mi prosím poradit, v jaké maximální nadmořské výšce je bezpečné se pohybovat, aby to nijak neublížilo nenarozenému dítěti? Konkrétně, je 3500m n.m. ještě bezpečné, případně jaká je doporučována maximální výška? Já osobně vycházky v horách snáším dobře, bez jakýchkoliv obtíží. Děkuji.
Michala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné doporučení maximální výšky neznám. Pokud ale nejste na vysokohorskou turistiku zvyklá, doporučuji raději méně než 3000 m a určitě postupnou adaptaci.  Radím také sledovat reakci plodu - více pohybů např. může signalizovat, že "se to plodu nelíbí".

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat na vas nazor. Jsem v 10. tydnu. Mamka mi koupila zlvaseny most - udajne velmi dobry (vitaminy apod.), obsah alkoholu oficialne 0-5%, ale mamka se primo ptala a pani rikala, ze je to nealkoholicky napoj a v tehotenstvi ho muzu. Muj dotaz zni - kdyby tam prece jen byl nejaky alkohol, vadilo by, ze si dam dve nebo tri sklenicky? Druhy dotaz je podobny, v sobotu jdu na festival a chtela bych se zeptat, zda si myslite, ze si behem dne mohu dat treba 4 pita. Dekuji
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že zvažované množství alkoholu v uvedených nápojích nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

jsem v 16tt těhotenství. V dopoledních hodinách jím vše normálně, ale odpoledne už nejím. Je to nějaký problém pro plod? Předem děkuji - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den , dnes zacinam 35 tt, mam problem s ocima- stopy po mestnani, a hluboke druzy, porod dle ocnich lekaru muze byt spontalni pokud nebude trvat dlouho a plod bude primereny, cisarsky rez doproucuji i prolongovaneho porodu- nevim co to znamena a u nadprumerne velkeho plodu ( co se bere jako nadprumer?) Take mi znama doporucuje pomucku Aniball- ze pry ji to pomohlo vyhnout se nastrihu hraze, jaky mate na to nazor? Stacilo by pouzivat az od konce 35 tt? Jsem dole dost uzka a nyni i natekla, je mi neprijemne i vysetreni cipku u lekare a sex momentalne neni mozny, protoze boli ( pres 2 mesice nelze) , nedokazu si predstavit za par tydnu vytlacit dite. Děkuji za odpoved.
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nadprůměrně velký plod není přesně definován. Osobně bych hranici viděl kolem odhadu hmotnosti 3750 g. Prolongovaný=dlouho trvající. Ani zde není přesná definice - viděl bych to nad 6 hodin

S uvedenou pomůckou nemám  zkušenosti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
¨
Chci se prosím zeptat 21.7. jsem si udělala těhotenský test a je pozitivní poslední menstruaci jsem měla 16,6 kdy jít prosim na ginekologii at nam nejdu moc brzo Děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li obtíže, návštěvu doporučuji za 2- 3 týdny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Po jaké době se pozná že jste těhotná ? a jaké jsou na vás účinky ?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Některá žena pozná těhotenství záhy, jiná vůbec ne.

Základním příznakem je vynechání menses. Nejspolehlivějším průkazem je těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer, jsem na začátku 20 tt těhotenství. Pohyby cítím necelé 2 týdny. Dnes se mi stalo, že po pozdním obědě bylo miminko v břiše aktivnější než obvykle, pohybů jsem cítila tak 6, možná více za sebou, což se mi nikdy nestalo. Vždy jen tak jedno, dvě ťuknutí. Na internetu jsem se dočetla o akutní hypoxii plodu, která se může projevit nezvykou aktivitou. Mám se obávat, že k něčemu takovému došlo? Dá se tomu nějak předcházet? Pro jistotu jsem miminko zkontrolovala domácím dopplerem Angelsounds, aktivita srdíčka se zdála být jako obvykle. Mám obavu, že se třeba miminko přidusilo pupeční šňůrou a dávalo mi to větší aktivitou najevo. Myslíte, že se to mohlo stát? Na kontrolu jdu za 2 dny. Děkuji Vám.
H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že se zcela zbytečně stresujete. Intenzita pohybů se často mění aniž by to bylo signálem problému

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem nyní ve 40. tt a záznam z monitoru mám saltatorní. Byla jsem 24 hodin hospitalizována. Krev i moč v pořádku, průtok krve pupečníkem také. Záznam je ale stále "kolísavý". Někteří lékaři říkajé, že je to docela v pořádku, někteří zase mají úplně opačný názor a doporučují další monitorování.
Může to znamenat nějaké nebezpečí pro plod? Bylo mi jen sděleno, že je miminko hodně aktivní a někdy jsou ty záznamy takové. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž záznam vidím, je těžké se vyjádřit. Příčin saltatorních úseků může být více - nezávažných i potenciálně nebezpečných. Opakování záznamu je určitě vhodné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dnes jsem podle těhotenského testu zjistila, že jsem těhotná. Před dvěma a třemi týdny jsem pila na oslavě narozenin alkohol (pálenku). Bylo to v době ovulace, takže jsem v té době otěhotněla. Je možné i tak brzy ublížit plodu? Alkohol nepiji často, ale tentokrát jej nebylo málo.
Předem děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko poškození plodu je při požití alkoholu při ovulaci minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, jsem poprvé těhotná, končím 19 tt. Čeká mne kontrolní utz vyšetření ve 20 tt. Jsem trochu nervózní. Prvotrimesrální screening i triple testy dopadly dobře, ale mám nyní strach, že se na utz ukáže, že něco není v pořádku. Jaké je riziko, že i přes dosavadní negativní výsledky screenigů se objeví nějaký zádrhel? Děkuji a přeji hezký večer.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko je celkově malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem v 6 mesici tehotenstvi (21+3), vse probiha v poradku, miminko je zdrave. Dela mi starost me pribirani - mam podle me dost pohybu - kazdodeni pesi chuze, neprejidam se (myslim, ze jim stejne) dam si to na co mam chut, ale snazim se jist i hodne ovoce a zeleniny. Pri posledni kontrole jsem mela +8kg, nyni po 14dnech mam dalsi 2kg navic - takze jsem pribrala uz 10kg. Neni to moc? Muze se, podle me rapidni, pribirani pozastavit? Vzdy jsem mela sklony k tloustnuti a nikdy jsem nebyla hubenour (spis plnostihla holka, nikdy jsem se nevesla do tabulek). Pokud bych dale pribirala tolik znamenalo by to mit pred porodem tak skoro 30kg nahore. Dekuji za odpoved.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přibírání je velmi individuální Často jde je o zadržování tekutin. Zkuste si několikrát za den lehnout na bok na cca 10 min.. Plodu ani Vám ale nic v žádném případě nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se Vás na užívání středně silných kortikoidů (Dexa-basalis a Hy-ambiderman- připravené v lékárně) v 31. tt těhotenství. Mažu si velkou plochu těla (břich, ruce, stehna, dekolt) kvůli svědivé vyrážce a jsou předepsané na 11 dní (po hospitalizaci v nemocnici).Mám velkou obavu o miminko, jaká rizika hrozí v takto pozdním těhotenství. Těhotenství dosud probíhalo bez komplikaci. Děkuji Aneta
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vstřebávání přes pokožku není výrazné. Předepisující lékař by jistě nedoporučil něco, co by plod ohrozilo. Kortikoidy se navíc i v těhotenství užívají k urychlení dozrávání plic

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pane doktore, jsem v 19 tt (18+2tt), první těhotenství a už pár dní cítím pohyby miminka. Cítím je každý den, začínaly velmi slabě, nyní je cítím intenzivněji, ale je to spíše takévé lehké "cvrnkání" zevnitř. Ráda bych se zeptala, jestli bych je v tomto týdnu měla cítit nějak pravidelně, např. co hodinu, dvě. Když pár hodin nic necítím, začínám se bát, jestli je miminko v pořádku. Je tedy nějaká určená frekvence, jak často pohyby v tomto týdnu cítit? Kdy se mám začít znepokojovat? Na kontrolu jdu přesně za týden. Velmi Vám děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 19. týdnu stačí pohyby cítit, třeba jen slabě, 1x za 1-2 dny. Až do cca 23. týdne není nic neobvyklého, že pohyby třeba i řadu hodin vůbec necítíte. Doporučuji až tak moc se nesledovat

MUDr.Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli sex v 23tt může ublížit miminku? Při samotné souloži mě to uvnitř bolí, jako bych tam neměla místo. A jak je to v případě orgasmu při masturbaci? Moc děkuji za Vaši odpověď.
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud cítíte při styku bolest, určitě riziko hrozit může. To samé platí pro masturbaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den jsem těhotna 5+2 a dnes jsem byla na ultrazvuku a srdicko jeste nejni videt pozvala si me pani doktorka znova na patek. tak se chci zeptat co by znamenalo kdyby se stale neukazalo .. Děkuji Michaela
michaela 11
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohlo by pak jít o tzv. zamlklý potrat. Záleží ale na každém dni a na tom, jak přesně nález vypadá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, pokud jsem cca v 5. tt užila 2x Ibalgin 400 (jeden den jeden prášek a hned další den druhý) je možné, že jsem tím mohla nějak uškodit plodu? Bohužel jsem netušila, že jsem těhotná, jinak bych přípravek neužila.

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ibalgin není v těhotenství vhodným lékem, ale riziko poškození plodu považuji za velmi nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem ve 32 tt.Dnes jsem byla u obvodní s tím že mám vodnatý průjem a zvracení,nejspíš jsme s manželem snědli v restauraci špatnou večeři nebo to může být nějaké virové onemocnění,manžel měl problémy den předemnou.U obvodního mi byla nasazena dieta a odběr krve a moči,stěr ze stolice a na výsledky čekám.Nasadila mi čípky Torecan +Carbosorb a Smectu a mám první dny pít černý čaj za 24h,2,5l.Dočetla jsem se že Torecan a černý čaj se nedoporučují v těhotenství, ale v diskuzích psaly maminky ,že také užívaly čípky,mám obavy abych miminku neuškodila a mám strach i s nákazy listeriozou .Můžete mi napsat svůj názor děkuji.Přeji pěkný den .
- otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučenou léčbu můžete bez obav užívat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,dnas jsem ve 12 tt.Už 3 tydny mám hnědý výtok(jen na toaletním papíře).U gynekologa jsem byla a vse je v pořádku,proč spiním mi nedokázal říct,prý se napříčinu někdy nepřijde.Je to casté takto spinit v těhotenství a co může být příčinou?
gabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou je pravděpodobně ne úplně dokonalé spojení mezi placento a dělohou. Ve 12. týdnu už to není příliš obvyklé a určitě jde o rizikový faktor. Doporučil bych omezení fyzické i sexuální aktivity

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
s partnerem se pokoušíme o miminko, beru léky na tlak ( Betaloc ZOK 50mg ) a tvralo dlouho, než jsme vybrali ty, které mi budou vyhovat. Vím, však že léky na tlak jsou v těhotenství nebezpečné a musí se pak vyměnit, za jiné, vhodné při těhotenství... může ublížit plodu braní stávajících léků, než zjistím, že jsem těhotná a léky vyměním? Děkuji za odpověď .
- otázka upravena poradcem
HelenaF
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O léčbě při plánu těhotenství musí rozhodnout lékař, který Vám léky předepisuje.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
Jsem v 6 mesici tehotenstvi - vse zatim probiha v poradku, bez komplikaci, miminko je dle vysledku a Utz zdrave. Pri Utz v 21tt mi doktor rekl, ze mam dve placenty - jedna vpredu vpravo a druha pridatna vzadu vlevo. Pry to nicemu nevadi. Meli to tedy byt dvojcatka? Nebo kde se tam mohla vzit? Nebude miminku prekazet v rustu, bude mit v deloze dost mista? Mnohokrat dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O dvojčata pravděpodobně nešlo. Příčiny vzniku přídavné placenty přesně neznáme. Plod není po stránce místa v děloze nijak omezen

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
Ve 22tt mam placentu na přední straně břicha, cítí i tak miminko me hlazení? Ja jeho pohyby uz lehce ano - zatim takové oťukávání. Dekuji - otázka upravena poradcem
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Co plod cítí a co ne, netuším.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
ted v 10 tt mi byla odebrana krev(HIV,atd). Je v tom i stitna zlaza? Predloni sem ji mela hranicni. A mam strach,jestli se mi tehotenstvim nyni nezhorsila.
V lednu mi delaly test a byl v poradku.
Dekuji - otázka upravena poradcem
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Povinný test to není. Co přesně  odběry zahrnovaly, musí říct Váš gynekolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, dobrý den. Jsem poprvé těhotná, dle posledního utz bych dnes měla být 17+5 tt, dle PM 17+4 tt. Na další kontrolu jdu 22.7, to budu dle PM 19+2 tt, dle utz 19+1 tt. Mám očekávat, že na kontrole bude proveden tzv. "velký ultrazvuk" na kontrolu miminka? Před 14 dny mi odebírali krev na triple testy, doktor říkal, že výsledky budeme probírat spolu s utz. Bude to tedy ten druhý " velký kontrolní" utz? Děkuji Vám za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na Váš dotaz musí odpovědět Váš gynekolog.

Tzv. "velký UZ" se provádí v rozmezí 20.-22.týdne - takže o něj jít může

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den jsem ve 33 tt ( 32+3), je mi to trapne,ale je to par dnu co mi objevil na konecniku takovy vycnelek kuze?- na internetu jsem dohledala , ze asi hemeroid, nektere obrazky byly desive, tak to uplne nemam. Co s tim? Gel z dubove kury nepomaha, je to hodne neprijemne, boli to,ale nekrvaci, zatlacit nejde. Kdyz jsem byla u gynekologa,neprohled me jen rekl , ze hemeroidy asi , ze si mam koupit ten gel z dubove kury. Dale citim poslednich nekolik dnu miminko hodně dole, jakoby mi tlacilo na čipek,az se kolikrat chytnu za bricho jak je to neprijemne nebo zaboli, pry to dle lekare nemam resit,dite si dela prostor, CS mam pry 3, obcas me chytaji krizove bolesti, jaky je vas nazor? Podle posledniho mereni ve 32 tt ( 31+1) , miminko vse ok, vaha 1770 g. Děkuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nejde o nic neobvyklého. Obtíže s hemeroidy může pomoci řešit specialista -proktolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem poprvé těhotná, nyní 18 tt. Ráda bych se zeptala, zda jsou normální občasné bolesti v podbřišku, pocit tlaku, táhnutí apod? Nemám křeče, nešpiním. Jen mě někdy zabolí bříško. Je to normální? S jakou bolestí bych měla případně navštívit lékaře? Dále mám otázku k výtoku. Trpím silnějším výtokem, který je bez zápachu, nesvědí, někdy je vodový, někdy mléčný, někdy trochu do žluta. Nejvíce je ho v dopoledních hodinách, odpoledne již méně. Je to také normální? Mám se obávat unikání plodové vody? Děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hojnější výtok je v těhotenství běžný. Občasné píchnutí v podbřišku také. Na obé ale upozorněte svého lékaře při pravidelné kontrola. Pokud by se obtíže vystupňovaly, navštivte gynekologa ihned

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem na konci 10 tt,zacalo me hlavne vecer pobolivat od pupiku nahoru,asi zazivani. To je asi v tehotenstvi normalni,ze? V podbrisku me obcas jen pichne....zadne jine potize nemam. Dekuji za nazor
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to zcela typické, ale mlže opravdu jit o zažívací obtíže - doporučuji na to upozornit lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 16 týdnu těhotenství a z vážných osobních důvodů bych chtěla přerušit těhotenství, zdravotní komplikace nemám. Je to ještě nějak možné?
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné jen ze závažné zdravotní indikace. Může být i psychiatrická

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, psala jsem vam ohledne vyssi tepove frekvence (pocitove, jsem v 8. tydnu). Dnes jsem se merila a mela jsem jednou 90, rano, kdy jsem ale pobihala po byte. Po druhe, v klidu, 74. Nicmene srdce mi stale busi dost vyrazne. Nekdy to citim vic, nekdy mene. Take se mi hure dycha. Myslite si, ze to muze byt vysoky krevni tlak (nikdy jsem s nim problemy nemela, ale cetla jsem to na internetu). Mela bych zajit na gynekologii nebo k praktickemu lekari? Srdce mi asi nebusi rychleji, ale jakoby vyrazneji, zvlast kdyz lezim na boku. Nikdy predtim se mi to nestavalo. Dekuji
Alca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Již jsem Vám odpovídal, abyste navštívila praktického lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem půl roku po potratu v 18 tt pro odtok plodové vody.Příčina se nikdy nezjistila.Nyní jse ve 14 tt a začala jsem slabě špinit,takový hnědý někdy červený výtok.Není celodenni,jen tak dvakrát denne a vždy mě u toho pobolívá podbřišek.Můj gynekolog mě udělal ultrazvuk a vše je v pořádku,předepsal mi Utrigestan 2-2-2 a ascorutin 2-2-2 a klid na lůžku.Je tento postup správný?
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postupoval bych stejně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám po ZT v lednu 2015, dnes jsem 5+1 tt ihned po poz.výsledku těh. testu beru Utrogestan 2-2-2 (dle doporučení lékaře). Byla jsem objednaná na standardní prohlídku u gynekologa 13.7., což nyní bude odpovíat 5+5 tt, takže jsme ten termín rovnou nechali. Vy osobně myslíte, že má smysl chodit tak brzy nebo byste doporučil třeba o týden později na 1. vyšetření, aby bylo možné eventuelně sledovat AS? Užívám Femibion, mám k tomu ještě brát i kys. listovou samostatně nebo stačí dávka obsažená ve Femibionu? Děkuji moc za odpovědi.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že kontrola takto časně je možná, byť srdeční akce ještě nejspíše vidět nebude. Minimálně se prokáže, že je těhotenství v děloze. Femibion podle mne postačuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 8. tydnu tehotenstvi. Vse probiha bez problemu(jsem po prvni kontrole), nezvracim, jsem jen casteji unavena. Nicmene jsem si jeste vsimla, ze se mi nekdy znacne zvysi tep. Vetsinou zacinam byt unavena, lehnu si a hrozne mi busi srdce. Je to v poradku? Cim se da tepova frekvence uklidnit? K doktorce jdu az 20. Dekuji
Alca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li bušení srdce výrazné, není to zcela normální.

Vyšší tepová frekvence může mít řadu příčin -  nedostatek červených krvinek, vystupňovaná reakce na zvýšenou srdeční zátěž, aj. Pokud se stav neupraví, navštivte svého praktického lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem ve 32+2 tt a maly ma podle ultrazvuku AC 29+4, pred 14 dny v 30+1 mel AC 28+4. Jsem z toho dost vydesena, protoze to uplne v poradku neni. Hrozi nejake velke komplikace? Pripadne ohrozeni maleho? Cim je to zpusobene?
Dekuji
n. - otázka upravena poradcem
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

AC = obvod bříška  -  je to jen jeden z hodnocených parametrů při UZ vyšetření. Záleží i na dalších naměřených hodnotách a důležité je měření průtoků.

Je možné, že je růst plodu zpomalen. Příčinou by pak mohla být zhoršená funkce placenty. Určitě by v tom případě bylo třeba pečlivé sledování stavu plodu a nelze vyloučit ani  předčasně ukončení těhotenství.

Jistě vše správně posoudí a rozhodnou lékaři, kteří o Vás pečují

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den.jsem ve 31tt a paní doktorka mi napsala železo,beru ráno jednu tabletu.Problém je v tom že od té doby mám 1-2 za den průjem a černou stolici,kvůli průjmu užívám už jiné tablety,ale průjem je stále nevíte čím to může být,vše užívám dle př.letáku.Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Průjem může mít řadu příčin. Tabletky s železem obvykle působí spíše zácpu. Černá barva stolice je u přípravků s železem běžná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem ve 37tt píchá mě v pod bříšku a v tříslech .... V těch tříslech jako by mě do nich někdo dloubal ... tvrdne mi i bříško ... mohou to být kontrakce ? 16 . 6 jsem byla v nemocnici a byla jsem otevřená na prst měla jsem podobné bolesti ... Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně o tzv. stahy předzvěstné, což není v 37. týdnu nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 21tt - těhotenství zatim probíhá v pořádku a bez problémů. Poslední dobou byvam hodně naštvaná a vzteklá - kolikrat i kuli hlouposti. Pritel je cholerik - myslite, ze by mohlo dite jiz ted vykazovat nejake typy jeho nalad? Nebo to souvisi pouze s tehotenstvim a zmenami nalad? Ikdyz ja jsem jinak vesela a vyladena, nic me netrápí a na miminko se moc tesim. Dekuji
Veru
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš dotaz je spíš pro psychologa.

Vlastnosti dítěte  nelze odhadovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den ,jsem ve 25tt+4. Od včera mě pobolívá břicho,začalo to v pravo nad pupkem a bylo tvrdé břicho nahoře,dnes mě bolí taky v pravo i nad pupkem uprostřed,celkem pořád,břicho je nafouklé,bolavé na omak,bolí více když se zvedám,otáčím,kýchám ,nebo kašlu...beruMagnesii lactici 0,5 ale moc to nepomáhá,mám někam jet,nebo je to normální,zbusobeno tím ,že mimi si dělá prostor...?
jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to normální. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Píšete, pokud nemáte žádné obtíže a byla již prokázána akce srdeční, kontrola za měsíc je postačující. Potrat je již daleko méně pravděpodobný. U mne byla v 7+2 prokázána srdeční činnost. Mému gynekologovi se zdála být slabá a jsem pozvaná na kontrolu za týden. Připravil mne na možnost zamklého těhotenství. Nestraší mne předčasně, když srdeční činnost jsme viděli? Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Nevím, co Váš gynekolog myslel pod pojmem "slabá akce". V 8. týdnu buď akce je nebo není.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore.Chci se zeptat,MS má 4 den zpoždění. Dělala jsem si test v první den zpoždění a byl pozitivní.Objednala jsem se za dva dny na gynekologii.Před 17 dny jsme malí nechráněný sex v den ovulace. MS mám velmi přesnou. Myslíte že jsem těhotná a půjde to už z krvi poznat či sonu?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná jste. Test z krve bude, je-li test z moče pozitivní, určitě také pozitivní -ale asi je zbytečný. Na UZ lze prokázat těhotenství v děloze po +-3 týdnech od početí. Srdeční akce je vidět o přibližně 2 týdny později

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
mám za sebou jeden potrat před 5 lety, mám 1,5 ročního synka. S manželem jsme chtěli druhé dítě brzy, bohužel loni v listopadu jsem byla ve 4. měsíci, když děťátku přestalo bít srdíčko - následovala revize dělohy, žádné komplikace. Jsem zdravá, 25 let, žiji i stravuji se zdravě. Před pár týdny jsme s manželem zkusili znovu počít miminko, a podařilo se. Poslední MS jsem měla 3.6.2015, mimčo jsme počali 15.06.2015. Těhotenské testy jsem si dělala 1,2,3. července 2015. Když jsem čekala synka, to bylo vše v pořádku, cítila jsem hned nevolnosti, a těhot. test vyšly hned stejně silné čáry. Na podzim jsem nic necítila, jen jsem byla strašně unavená, ale těh. testy vycházeli i 14 dní i více po vynechané MS - 2. čárka strašně slabě. Nyní jsem dle testů opět těhotná ale subj. se cítím jako na podzim a testy mi zatím uakzují druhou čárku také slabě. Prosím Vás jaká je pravděpodobnst, že se bude opakovat potrat z podzimu? A kdy nejdéle by měla 2. čárka na testech vycházet stejně silná? - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Intenzita zbarvení testovací čárky má jen orientační význam. Ani absence obtíží nic o vývoji plodu neříká. Pravděpodobnost, že vše bude v pořádku je vysoká. Více řekne až UZ vyšetření.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ještě doplňuji,že miminko ještě nemám.První ZT 12tt,druhé mimoděložní třetí 7tt váček bez plodu.Doplneno k otázce jaké dávkování utrogestanu by jste mi doporučil.Děkuji
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den ještě jednou.

Doporučil bych v tomto případě 2x2 tbl vaginálně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
prosím Vás jaké dávkování utrogestanu by jste mi doporučil? Při tretím těhotenství jsem brala 1-0-1.Děkuji hezký den - otázka upravena poradcem
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech. Uvedené dávkování je nejnižší ještě účinné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jak moc častá a hrozivá je nákaza listerozou v těhotenství? Snědla jsem grilovaného tuňáka, který vprostřed byl jeět růžový, asi nedopečený, jsou obavy na místě? Jsem v 10. týdnu. - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato nákaza je velmi vzácná. Tuňák může být uprostřed růžový a riziko je zcela minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dinry den, koncim sedmy tyden tehotenstvi (6+5) a trapi me pojem zamlkleho tehotenstvi. Vsude na internetu na nej narazim, napr. pokud hledam spravnou vyzivu.Chtela jsem se zeptat, jake jsou priciny zamlkleho tehotenstvi a jak se da poznat. Nemam zadne problemy, vlastne netrpim ani nevolnostma, jen jsem vice unavena a nekdy je mi trochu spatne, ale nezvracim. Jak se da zamlkle tehotenstvi poznat? Na kontrolu jdu az na zacatku 10tydne, myslite si, ze kdyz bude v te dobe vse v poradku, da se uz rici, ze zamlkle tehotenstvi nehrozi nebo opravdu muze nastat kdykoliv do 12 tydne? Jde mi o to, kdy uz mohu sve tehotenstvi v klidu oznamit okoli. Dekuji a omlouvam se, je to vec, na kterou musim porad myslet, coz asi neni dobre.
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zamlklé těhotenství může mít řadu příčin a často žádnou konkrétní neodhalíme.  Tuto diagnózu lze stanovit pouze UZ vyšetřením.

Pokud Vás to stresuje, požádejte svého gynekologa o časnější kontrolu s UZ vyšetřením.

Čím je těhotenství starší, tím je odumření plodu méně pravděpodobné. Stát se to ale může kdykoli.

Naštěstí nejde o až tak častou komplikaci, jak by se z internetu mohlo zdát - svěřují se postižené ženy - ty, u kterých těhotenství zdárně probíhá, obvykle nikam nepíší

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 21 tt . Chtěla bych se zeptat, jestli se mám obávat v případě většího vodnatého nezapáchajícího výtoku (jakoby ze mě občas vytekla voda). Může to ohrozit miminko? Do této doby jsem měla výtok slabý, ale ne tak vodnatý.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno





mobilní verze