Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den pane doktore Šulci,prosím Vás,dnes jsem si udělala těhotenský test a asi jsem těhotná-vyšel pozitivně,hned se objednám k svému gynekologovi,ale nemůžu to vydržet a musím se zeptat.Nevěděla jsem,že jsem těhotná,a před týdnem jsem byla očkovaná na tetanovku,nemůže to ublížit vývoji plodu?Děkuji předem za odpověď. Janina.
Janina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Riziko ovlivnění správného vývoje plodu považuji za velmi malé. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Ještě bych měla jeden dotaz... pokud první dítě přišlo na svět císařským řezem, je lepší aby se tak narodilo i to druhé nebo můžu rodit přirozenou cestou?? děkuji za odpoved
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Záleží na mnoha okolnostech, především na důvodu, proč první těhotenství bylo ukončeno císařským řezem. Většinou ale platí, že je po císařském řezu možno rodit přirozenou cestou MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem 3 měsíc po laparotomii cysty vpravo dole,výsledek ok.V dolním polu jizvy však stehoá píštěl,z které vytéká serózní sekrece a již vyšly i 2 x 1cm steh.Dobírám 3měsíční kůru Indonalu a ráda bych co nejdřívě otěhotněla.Je problém těhotenství s stehovou píštělí(břicho občas pobolívá a píchá v místě jizvy). velmi děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Samotná stehová píštěl by neměla vadit. Problémem může ale být celkový stav hojení. A také je třeba zvážit, že v těhotenství nelze užívat některé léky. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem 22-3tt, pohyby citim cca 14 dní ale není to nic pravidelného, je normalní že jeden den kope jak blázen druhý den jen sem tam a pak třeba dva dny vůbec?? Jaký máte názor na agelsounds?? děkuji za odpověd
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Myslím, že nejde o nic vážného. Každý den by měla těhotná cítit pohyby až od cca 24. týdne. Na agelsound nemám žádný názor, nemám zkušenosti. Lze-li slyšet ozvy, je to samozřejmě pozitivní MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, v 38 týdnu těhotenství jsem přestala cítit pohyby miminka. Šla jsem k Dr., kde byly naměřeny špatné výsledky KTG a ihned jsem podstoupila akutní císařský řez. Miminko se narodilo s těžkou hypoxií a chvíli po porodu zemřelo. Dle lékaře se pravděpodobně mohlo přiškrtit pupeční šňůrou. Nikdo ale jistě neví, co se vlastně stalo. Proběhla pitva a moje krev byla poslána na vyšetření na zoonózy. Jaké další vyšetření bych měla požadovat, abych minimalizovala, že se toto bude při dalším těhotenství opakovat??Za jak dlouho se mohu snažit znovu otěhotnět? Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Žádné další testy bych neprováděl. Riziko opakování této tragédie je naštěstí velmi malé. V těhotenství bych ale doporučil sledování průtoku placentou od cca 30. týdne á 14 dní a od cca 34. týdne nejlépe každý týden kardiotokografii. Otěhotnění je možné po 3 měsících. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, zistila som, ze som tehotna (tak max 4 tt) no pred tyzdnom som dobrala antibiotika Penbene a Clarinase, mala som zapal hrdla a zvysene teploty.. pp som otehotnela pred ochrenim, mozu tieto lieky a choroba niejako zasadne ovplyvnit plod, dakujem. M.
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Velmi pravděpodobně plodu nic nehrozí. Přesně se může ale vyjádřit jen genetik MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pekne odpoledne,prosim o radu pane dr. Jsem v 15tydnu tehotenstvi a chci se zeptat. Vadi v tehotenstvi pouzivani laku na vlasy? Snazim se ho nevdechovat. Pouzivam ho od zacatku,zhruba 5 let. Vadi to miminku? Dekuji M.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Není mi známo, že by to vadilo MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den chtela bych se zeptat , jsem v sestem tydnu , moje doktorka ze vse je v poradku. Ale tehotenstvi jsem zistila v 4tydnu bylo my i zle od zaludku ale nezvracela jsem, pobolivani v krizi a podbrisku, ale tet s niceho nic my dnes vubec zle neni , jen me sem tam poboliva v krizi, vim ze pro me dobre, ze uz my zle neni , ale mam stoho spatny pocit jestli se neco nestalo. Dekuji za otpoved
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Přítomnost či nepřítomnost těhotenských obtíží většinou správný vývoj těhotenství neodráží. Takže obavy jsou nejspíše zbytečné MUDr. Jan Šulc
těhotenství
trombofilie: Dobrý den, asi před 2 měsíci mi byla zjištěna Mutace II Protrombinu heterozygot, MTHFR homozygo a ještě anemie z nedostatku železa NS Antikoncepsi jsem hned vysadila, protože stejně plánujeme miminko.Chci se zeptat jestli s tím může být nějaký problém?Nikdo mi pořádně nevysvětlil,co to znamená.A ještě se chci zeptat na čaj z kontryhelu,četla jsem že pozitivně ovlivňuje menstruaci i otěhotnění,má nějaké negativní vlastnosti?Děkuji za odpověď.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. O postupu v těhotenství u mutace protrombinu by měl rozhodnut hematolog. MTHFR mutace nemá až takový význam. Kontryhelový čaj při snaze o početí svým pacientkám nedoporučuji. U přípravků z bylinek nikdy není totiž nikdy zcela jasné, co přesně obsahují. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den. Mam potvrzene tehotenstvi,posledni MS byla 14.7. Po vysazeni HA mam delsi cykly,cca 40 dni. Ovulace byla dle testu 11.8. Vychazi mi,ze jsem dnes 9+2 tt, ale plod je asi o 4 tydny mladsi. Ptam se kvuli prvotrim.screeningu a dalsim testum,nechci nic zanedbat. Dekuji. K.
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji postupovat dle stáří těhotenství určeného podle UZ MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, můžu se ještě zeptat k té placentě v porodních cestách - co by se stalo, kdyby tak zůstala až do porodu. Je šance na přirozený porod? Může se placenta posunout třeba až na poslední chvíli, když se začíná dělohu stahovat? Nebo se v dnešní době přistupuje k plánovanému císařskému řezu? Děkujii
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Záleží na tom, jak moc placenta zasahuje do porodních cest. Pokud jde o výrazný nález, nečeká se na začátek kontrakcí a plánuje se císařský řez. Při kontrakcích s otvíracím účinkem totiž hrozí odloučení části placenty a nebezpečné (pro plod i matku) krvácení MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, doporučil byste mi druhé těhotenství, pokud jsem před více než rokem prodělala těžkou preeklampsii? Dceru jsem proto porodila císařským řezem ve 34 tt. Dnes je dceři 15 měsíců a je zcela zdravá a ani já nemám žádné zdravotní obtíže. Předem Vám děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jste-li bez potíží, s normálním tlakem, další těhotenství podle mne zkusit lze. Určité riziko opakování ale existuje. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,jsem 14+4 tt a vcera jsem synovi namazala kuzi kremem Flucinar. (Je to krem na zanety a nesmi se uzivat v tehotenstvi a pri kojeni s opatrnosti) asi 5 krat jsem si masticku dala na prst a syna namazala. Bohuzel jsem si prib.letak precetla az po pouziti masticky. Mohlo to ublizit nejak miminku? Samozrejme bude syna natirat manzel. Dekuji D.
Dorota
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Žádné riziko plodu nehrozí MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem těhotná 19+4, a asi týden mě trápí nazelenalý, zapáchající výtok. Lékař mi předepsal antibiotika Duomox a lactobacily, nicméně neprovedl stěr, na ultrazvuk jdu až za týden.Je to podle Vás v pořádku?Děkuji za odpověď.
alexandra š.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud lékař dokáže odhadnout, jaký mikroorganismus je příčinou výtoku, je tento postup možný. Osobně bych ale spíše kultivační stěr provedl. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem těhotná ( 14 + 2 ) a už cca 4 dny mě trápí bodavá bolest v podbřišku. Bolest není stála, spíše v intervalech, ale trvá v různé intenzitě i celý den a cítím jí občas i v noci. Byla jsem na kontrole u svého gynekologa, který mě prohlédl, pohmatem bylo vše v pořádku, čípek prý také. ( Slepé střevo nemám, operována jsem byla v 9ti letech ) . O co by se mohlo jednat mi tak nezdělil... Chtěla jsem se tedy informovat, zda jsou takové bolesti v pořádku ? Nejen, že je to nepříjemné, ale hlavně mě to znepokojuje... Velmi děkuji za odpověď.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Může jít například o srůsty po odstranění slepého střeva, které rostoucí děloha napíná. V tom případě nejde o nic nebezpečného. Určitě by se ale mělo doplnit vyšetření UZ. Jen tak je možné posoudit, že je plod v pořádku. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď (falešná pozitivita u těh. testu). Ještě se mi honí hlavou, jak je možné, že nemám žádné těhotenské příznaky. První den posl. ms byl 9.8. (od té doby uplynulo 39 dní). Jedině mě pobolívají prsa a trochu v podbřišku - ale tak to bylo vždy před menstruací. Je možné, abych nic necítila? Předem děkuji.
falesne pozitivni teh. test? - II.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je to možné. Těhotná žena nemusí vůbec pozorovat žádné příznaky. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Aktuálně jsem 18+4 tt, prvorodička. Kdy můžu cítit první pohyby dítěte? Mám docela obavy, protože pohyby zatím necítím, ale na UTZ minulý týden bylo malé krásně vidět i jak se hýbe. Děkuji za odpověď.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je to velmi individuální. Nemusíte ale mít žádné obavy, pokud pohyby ještě 1-2 týdny neucítíte. A ani pak je nemusíte cítit zpočátku každý den. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Nikde na internetu jsem se nedočetl, zda zvukové vlny z pyrotechniky a hluk z vojenské technyky mohou ohrozit plod? Chystáme se na vojenskou přehlídku a nevím zda mohu vzít manželku sebou (v 7 týdnu). Ráda by se přidala, ale má z toho také velké obavy. Hlasitá střelba a střelba z děl není na této akci nic výjmečného + časté průlety proudových a bojových letadel. Děkuji za odpověď.
Jakub
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jednoznačnou odpověď Vám nedám, ale myslím si, že riziko není velké. Na druhou stranu - podobných přehlídek ještě bude... MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,NT screening mi vysel negativni,riziko DS 1:3282,ostatni rizika jeste nizsi.Je vhodne i tak podstoupit triple testy?Jak moc by vadilo skrz vysledek,ze mam kontrolu az v 17.tydnu,tj. budu 16+ ?Dekuji,36 let,ISCI+AH
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Osobně triple test spíše nedoporučuji. Velmi častý bohužel je falešně pozitivní nález. Chcete-li jistotu, lze zvážit test Prenascan (viz. event.:http://www.gest.cz/cz/aktual.php) MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den! Ráda bych znala Váš názor na tančení během I.trimestru. Konkrétně se jedná o standartní a latinsko-americký tanec. Je možné se v tuto dobu tomuto koníčku věnovat bez nějakých zvýšených rizik, např. potratu? Předem děkuji za odpověď!
E.K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Probíhá-li těhotenství bez komplikací, omezení nepovažuji za nutné. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu ohledně užívání utrogestanu na konci 2 trimestru. Už od cca 14tt mi tvrdne břicho, užívala sem jen 3x2 tb.magnesia. Teď, ve 26tt se to zhoršilo, pobolívání břicha a tvrdnutí 30x - 40x za den v klidu na lůžku, při jaké koliv námaze např. nákup i 70x za den. Můj dr. mi napsal utrogestan 2-0-2, magnesium 4x2, čípek prý zatím drží (tuším, že 27mm).. Mám strach aby to nějak neublížilo miminku, v letáku je psáno, že se smí užívat jen v 1.trimestru.. Přijde mi to i vysoká dávka (po IVF sem užívala cca 3 měsíce 1-0-1). Předem děkuji za odpověď.
Zuzana Š.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Otázka užití Utrogestanu při tlumení kontrakcí v druhém a třetím trimestru není jednoznačně zodpovězena. Utrogestan obsahuje přirozený hormon progesteron, takže riziko pro plod podle mne nehrozí. Dávka není až tak vysoká, užívají se i 3x2 tbl za den. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den chtela jsem se zeptat zitra mam budu presne 40 tydnu tehotna.tedy otehotnela jsem presne 22.12.2012 vychazi mi podle styku a ultrazvuku ze termin budu mit zitra.je tady i riziko ze muzu prenaset?a prese 267 dni od souloze cos se pocita plod jako donoseny.jsem otevrena volne na prst a del.cipek temer zanikl.boli me zada a mirne podbrisek jinak se nic nedeje.diky
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Přenášet o několik dní klidně můžete. Není to nic neobvyklého i pře přesně známém dni početí MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem v 25tt a začala jsem trochu špinit. Byla jsem hospitalizovana a beru leky Dicynone, Kanavit, Guajacurun. Nemuže to miminku nějak uškodit. Děkuji.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nemějte obavy. Léky, které by mohly poškodit plod, by Vám v nemocnici nenasadili. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, při prvním těhotenství (které skončilo neúspěšně v 13.týdnu hydrops plodu+přerušení) jsem měla zakloněnou dělohu, ve 13.týdnu byla již srovnaná. Nyní jsem znovu těhotná v 5.týdnu a gynekolog mi sdělil, že je děloha opět zakloněná. Je možné, že se během čtyř měsíců opět zaklonila a není to špatné pro těhotenství? Děkuji
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je to běžný vývoj a těhotenství to v 99,9% případů nijak neohrožuje MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den jsem v 9týdnu a měla jsem problém se zuby dvakrat jsem si vzala ibalgin 400 na bolest vadí to.
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Při bolesti je pro těhotnou vhodnějším lékem Paralen. Žádný větší problém bych ale neočekával. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobré dopoledne, jsem nyní v 10 tt (9+2) a včera jsme obdrželi průkazku pro těhotné, ve které jsem měla výsledky z krevního obrazu. Odběr krve proběhl v 9+0 a mám výsledky Leu 8,0, Hb 143, Ery 4,6, Hek 0,413 a Tr. 89,9, glukózu mám 4,73. Myslím, že vše je v pořádku, akorát Tr. - trombocyty (počet krevních destiček) se mi zdá poměrně nízký, tak bych se chtěla zeptat, jestli je to vše v pořádku. Také jsem objednaná na kombinovaný ultrazvuk v termínu, kdy budu 12+3, říkali mi, že termín je v pořádku, můj gynekolog mi říkal, že se kombinovaný ultrazvuk provádí ve 12 tt a já budu v termínu už začínají 13 tt, tak bych si chtěla ověřit, že termín je rovněž správný. Děkujeme mnohokrát za odpověď, Fuknovi
V+J Fuknovi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Termín UZ je v pořádku. 12. týden je termín +-. Trombocyty jsou nižší, doporučuji krevní obraz zopakovat. Nemusí to nutně nic znamenat. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,dnes jsem zjístila že jsem znova těhotná,ale má to jeden průšvih s přítelem jsem spala cca před měsícem a půl a podle výpočtu na internetu mi to ukazuje podle prvního dne poslední menstruace že jsem těhotná 4.-5.týdnem s nikým jiným než s mým přítelem jsem nespala a minulý měsíc jsem měsíčky měla normálně.Je tohle vůbec možné?
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, je to možné. Otěhotnět lze i hned po menses nebo třeba až těsně před menses. A menstruace může přijít i v těhotesntví MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, dle UZ v 31. tt mě zasahuje placenta do porodních cest. Zapomněla jsem se lékařky zeptat, jaké je riziko pro porod, co to vůbec znamená? Můžete mi to objasnit, jaká je šance, že se placenta posune? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Šance na posun je stále reálná. Riziko ale existuje. Záleží na tom, jak moc placenta přesahuje vnitřní branku MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,je prosim pro 12+3 srdecni tep 149 v norme?Pokud ne,co to znamena,jaka je pricina?Bylo merenň utz v 6h rano.Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je to v normě. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, prosím informaci. Dnes mi došly výsledky NT+, riziko DS je velmi nízké, 1:3282, snad jsem dobře pochopila, že se riziko mimo jiné vypočítá také z tzv."background risk", které by snad mělo být závislé na způsobu početí (jestli jsem dobře přeložila). Jde mi o to, že v protokolu je uvedeno IVF, ale já jsem po ISCI.....Má to velký vliv na výpočet rizika? A jaký vliv má prosím hmotnost, domnívám se, že mám o cca 3 kg více, než v ordinaci. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Způsob početí hraje minimální roli stejně jako Vaše hmotnost MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den chci se zeptat zda by lékař poznal dle ultrazvuku rozdíl mezi 7+6 a 9+1 ? Plod měril a odpovídá dle tabulky 9+1 na ulteazvuku napsáno 9+3... Na další ultrazvuk jdu az ve 12+4 které měření je nejvíc přesnější? Mám v tom zmatek protože hcg je vyšší než má být...děkuji
těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Hladina HCG má jen orientační význam¨. Stáří plodu by mělo být v 10. týdnu určitelné poměrně přesně. Stejně je tomu i v 12.-13. týdnu. Rozdíl více než týden by měl lékař rozeznat. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Těhotenství: dobrý den, je možné, že jsem otěhotněla při 8denním užívání Norethisteronu 5mg 1tbl.denně, raději jsem po nechráněnému styku(po 8.tbl.) Noret.ihned vysadila (šlo o odsun menstruace kuli dovolené), mám velký strach, že v případě , že jsem otěhotněla bude plod . Děkuji za odpověď
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Riziko postižení plodu je velmi malé. Přesně dokáže riziko vyčíslit jen genetik. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, byla jsem na genetickém vyšetření NT+ , kde mě zjistili pozitivní nález, riziko 1/475 , měla jsem jít na plodovou vodu, bohužel jsem nachlazená, zjistila jsem , že to lze zjistit krví je to nadstandartní služba a platí se za to. Také jsem zjistila, že se tam sledují pouze 3 syndromy , řekli mi , že pokud test bude dobrý na další vyšetření již nepůjdu. Měla bych jít v 16 týdnu na vyšetření plodové vody, kde mě zjistí toho víc? Nejsem s genetikou spokojená, doktoři si mě přehazují a někteří mě vůbec neinformují. Děkuji za odpověď
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vyšetření z krve matky je možné například testem Prenascan. Více event. na: http://www.gest.cz/cz/aktual.php Ty 3 syndromy představují absolutní většinu chromozomálně podmíněných vad, které plodu hrozí. Při odběru plodové vody lze navíc vyslovit podezření na některé rozštěpové vady, ovšem tento výkon má pro plod i určité, byť nevelké, riziko. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem v 15 tt dnes mi byla zjistena asymptomaticka bakterie v moci. Mam vytoky a hrozne me boli vajecniky. Jaka je moznost ze by to mohlo poskodit plod.
Adela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Bezpříznaková (=asymptomatická) přítomnost bakterií v moči při správné léčbě plod neohrozí. Bolest v podbřišku může mít různé příčiny, obvykle ale mimo vaječníky. Doporučuji tyto potíže konzultovat co nejdříve se svým gynekologem. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den ráda bych vás poprosila o radu nyní jsem v 38+2 včera jsem dostala výsledky se steru v 36 tt můj doktor byl totiž na dovolené a záskok neměl ....nález je klebsiella pneumoniae...ojedinele,moc mi toho neřekl jen že jde o plicní bakterii která se špatně léčí a že mi v porodnici poradi tam ja jdu ale až v úterý a mám strach o miminko aby nemělo nějaké následky po porodu....aby se při porodu nenakazilo nebo pak ode mne....má tato situace nějaké východisko? Nemám třeba zajet do nemocnice pro antibiotika ....tp mám 19.9. Děkuju
těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejde o nijak dramatický nález. V porodnici výsledek sdělte. Není ale důvod k obavám. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dekuji pane doktore ohledne te nosni kustky, moc tomu nerozumim. Hlavne me to prekvapilo jelikoz jsem mela zvysene hcg na 2,25 MoM a PAP-A v norme. A riziko neni tak hrozne. Myslela jsem ze nosni kustka(NB) by se mela na screeningu kontrolovat. Dekuji
s
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Informace, které poskytuje náš WEBu, jelikož nejsem UZ specialista, neupřesním. MUDr. Jan Šulc P.S. Nejvyšší míru jistoty přinese test Prenascan, bohužel jde ale o finančně velmi náročný test nehrazený pojišťovnu -více viz. event.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php
těhotenství
Jeste jsem zapomela dodat zda nevadi vaha kterou jsem uvedla, uvedla jsem ze jsem pribrala 2 kg ale stoupla jsem na vahu a mam 4kg nahore. Nemohla nizsi vaha kterou jsem uvedla zlepsit vysledek screeningu? Dekuji za vas cas Pekny den
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Váha neovlivňuje výsledek prvotrimestrálního screeningu MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,chtela bych se zeptat,byla jsem na screeningu v 1 trimestru a pak doktor nezkontroloval nosni kustku,je to normalni?a ve zprave o tom neni ani zminka. Zaver negativni,riziko ds 1:19860. Dekuji moc
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Základním UZ parametrem při prvotrimestrálním screeningu je měření šíjového projasnění (z anglického názvu nuchal translucency - NT). Průkaz nosní kůstky je tzv. minoritním markerem . Více evnt. viz.: http://www.gest.cz/cz/gyn_teh.php?pg=1 MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak lze v 18.tt poznat tvrdnutí dělohy. Přece jen děloha je ještě malá, schovaná pod tukovými vrstvami. Takže pohmatem nebo jinak? Děkuji Vám za odpověď.
Viki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Kontrakce dělohy může být vnímána jako bolest nebo tlak v podbřišku MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy se přiklání k císařskému řezu, když první porod byl císařským řezem. Jsem v 36týdnu, měřená jizva z jedné strany 34mm a z druhé strany 31mm. Před 3týdny byla jizva silná 45mm. Chtěla bych se zeptat, kolik mm je hranice, aby byl císařský řez nebo přirozený porod. Moc děkuji za odpověď
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Zatím se domnívám, že je porod přirozenou cestou možný. Při rozhodování o vedení porodu se zohledňuje řada faktorů, nejen síla stěny dělohy v místě jizvy. Takže jednoznačnou odpověď Vám nedám. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den, dnes jsem byla na UZ v 30tt+6 a bylo zjištěno, že hlavička je menší a neodpovídá tomuto týdnu těhotenství.úplně jsem se zapomněla zeptat, o kolik dnů či týdnů je vývoj opožděný.můžete mně napsat, pokud je BPD 73mm a CC 262mm, jakému týdnu těhotenství ty údaje odpovídají?předtím jsem byla na UZ v 27tt a to bylo ještě všechno v pořádku.nutno dodat, že poslední utrazvuk jsem podstoupila v itálii, možná že tu mají jiné tabulky než u nás.za týden mě objednali na další UZ vyšetření.děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V UZ přístrojích jsou opravdu nastaveny různé tabulky, takže Vám neodpovím. Navíc nevím, co je rozměr CC. Nejde o HC (=obvod hlavičky) nebo o AC (=obvod bříška)? Doporučuji ale nezneklidňovat se a vyčkat dalšího UZ. Velikost hlavičky je z hlediska sledování růstu méně důležitý parametr než je třeba obvod bříška (AC). MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer pane doktore, jsem v 16. týdnu těhotenství a dnes na ultrazvuku byl plod otočený hlavičkou dolů a spal.. moje paní doktorka se na to moc netvářila, nařídila mi klid a moc se nenamáhat a mám jíst 3x denně magnézium.. nakonec mi ale řekla, že nic není špatně, ale ať se šetřím, nic nezvedám, neběhám... Chtěla bych znát proto i Váš názor zda je to špatně, že už je otočený hlavičkou dolů a nebo se prostě je to normální a nemusím se bát.. Moc děkuju Věra
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Na poloze plodu v 16. týdnu vůbec nezáleží. Je-li otočený hlavičkou dolů, je to v pořádku, stejně jako kdyby byl třeba uložen napříč. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,jsem cca v 8 tt, předpokládaný termín porodu mám po dnešním ultrazvuku dne 15.4. 2014 a špinila jsem včera takovým hnědým hustším výtokem. Byla jsem u gynekologa a napsal mi 2x denně ráno a večer Utrogestan vždy 1 hodinu po jídle a Magnosolv rozpustný ve vodě, který obsahuje 365 mg hořčíku, mám taky nemocenskou. Říkala jsem mu, že beru Femibion800 a ještě Vápník + Hořčík + Zinek + Vitamin D (v jedné tabletě), která obsahuje hořčíku 133 mg. Nemám toho hořčíku v těhotenství hodně? Bojím se, abych se nějak nepředávkovala případně jaká jsou rizika předávkování? Jím velké množství mléčných výrobků, minimálně 1 sklenici mléka, 1 jogurt, 1 zakysanou smetanu/tvaroh/kefír a minimálně 50 g tvrdého sýru denně. Také jím téměř denně banán. Mám něco z toho omezit? Co se týče kyseliny listové té mám myslím dostatek ve Femibionu, je tam 800 ug folátu z toho 400 ug kyseliny listové a 416 ug L-metylfolát (metafolin), je to dost v mém týdnu těhotenství? Děkuji moc za Vaše odpovědi.
Veru+
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Léčba je podle mne správná, předávkování hořčíkem bych neviděl jako problém. Kyseliny listové je zcela jistě dosti. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, mohla bych Vás prosím požádat o radu, jsem zmatená. :-( Začátkem srpna jsem si udělala těhotenský test, byl pozitivní. 12.8. jsem byla na testu HCG, vyšlo 1921. Další týden jsem byla na UZ, byl vidět gestační váček. Po dvou týdnech jsem byla na dalším UZ, embrio mělo 2,8 mm, 5+5, ale nebyla vidět srdeční akce. Pan doktor mi navrhl ihned zákrok, ale já, po testu HCG 29 200 jsem odmítla. Je možné, že se bude mé těhotenství v pořádku dále vyvíjet? Menstruaci mám velmi nepravidelnou, cca 50 - 70 dní.Velice Vám děkuji za odpověď.
Klariteska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Když jsem nálezy neviděl, nelze to na 100% vyloučit, ale spíše se obávám, že se Vaše těhotenství opravdu správně nevyvíjí. Vyšetření hladin HCG má ve srovnání s UZ spíše jen orientační význam. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den Jen velice nerada ale nemam zkrátka na vybranou potřebuji poradit je mi 38 let a jsem v 7 týdnu těhotenství můj ginekolog je na dovoleny do příštího týdne a já jsem začala dneska špinit strašně se bojím nevím na koho se obrátit jak moc je to nebezpečné a taky mně bolí asi 5 dní hlava dá se to vydržet a také za krkem . Prosím poradte co mám dělat a na koho se obrátit nechci přijít o dítě Děkují Aja
Aja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Navštivte lékaře - každý gynekolog by měl mít po dobu své dovolené zástup. Nebo se obraťte na nejbližší gynekologické oddělení nemocnice MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 2. trimestru. Může jednorázové užití Magnosolvu (3x denně 1 porce) ublížit plodu. Včera jsem vypila zmíněnou dávku, dnes jsem měla průjem. Děkuji Vám za odpověď.
Viki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Plodu to neublíží. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, 12.6. jsem měla poslední měsíčky. O měsíc později pozitivní test. Ke gynekologovi jsem měla jít 9.8. Večer předtím jsem silně, ale jakoby jen jednou, zakrvácela. Jela jsem na pohotovost. Tam mi na UZ zjistili jeden vitální plod + další prázdný plodový vak. Asi syndrom mizejícího dvojčete. Teď jse0m byla na UZ 2.9. Paní doktorka mi dlouho dělala ultrazvuk, že ten druhý plodový vak nemizí a že hledá, jestli tam přece jenom někde to dvojče není. 5.9. mám přijít znova na UZ, jestli se to druhé neobjeví. Je možné, že by se ještě živé dvojče mohlo ukázat?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 12. týdnu musí být správně se vyvíjející plod jasně viditelný. Takže nejde-li o nějakou anomálii, jako například oplození ve 2 po sobě jdoucích cyklech, plod by se již objevit neměl. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,muze se prosim v tehotenstvi absolvovat vysetreni zil-doppler a duplexni ultrasonografie?Zalezi pripadne na stadiu tehotenstvi?Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Prakticky všechna UZ vyšetření lze v těhotenství podstoupit. Je-li volba, je lepší vyčkat do 2. nebo 3. trimestru. Není to ale zásadní omezení. Vždy je třeba zvažovat přínos vyšetření. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý deň, prosím o radu, som 34 týž. tehotenstva a moj manželn ma raz natrel voltaren gel neubližilo to babatku? dakujem
chudikova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Riziko pro plod je blízké nule. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry den, nakolko je dnes sobota, nemam pristup k ziadnemu gynekologovi. Preto sa obraciam na vas s chulostivou otazkou. Som v 31. tyzdni bezproblemoveho tehotenstva. Pred dvoma dnami som zistila, ze mam opakovane mrle (po 7mich-8mich mesiacoch). Moja otazka znie, ci v tomto stadiu mozem uzit vermox (mam este 4 tabletky). Citala som, ze v druhom a tretom trimestri by to nemalo mat vplyv na dietatko. Ale ja sa stale bojim. Tiez viem, ze to uz s tymi parazitmi dlho nevydrzim :( Velmi Vas prosim o skoru odpoved. Dakujem
Slavka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Tato léčba je i v těhotenství možná. MUDr. Jan Šulc





mobilní verze