Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den,prosím o názor.poslední menstruaci jsem měla 21.11.2013 a jsem těhotná, 10.1.2014 jsem byla na ultrazvuk.vyšetření přes břicho a p.dr.mi řekla že to vypadá jen na 6týden.pak jsem byla 31.1.2013 znovu a řekla mi totéž asi 6 týden srdce nevidím,vzala mi krev a za týden na kontrolu.
Je možné že,jsem v 6týnu a že v 6týdnu srdce ultrazvukem přes břicho neviděla nebo je plod 3týdny mrtví a nemám žádné příznaky a pujdu na potrat.děkuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

UZ přes břišní stěnu je méně přesný než vaginální UZ. Takže chybu vyšetření nelze vyloučit. Ovšem odstup 3 týdnů je hodně - takže bohužel nelze vyloučit, že se jedná o zamlklý potrat. Odpoví  další UZ - určitě bych doporučil vaginální sonografii

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chtěla bych vás poprosit o váš názor jsem 35matka tří dětí po dvouch císařích první císař byl dělaný pro diabetes a velký plod,druhý císař byl dělaný kvuli vysokému tlaku, otoky,nyní po IUI čekáme dvojvaječná dvojčata a mám pár dní na rozhodnutí jestli podstoupit redukci dvojčat ,Vím že konečné rozhodnutí je vždy na ženě ale nevím jestli je větší ryziko redukce že přijdu i o to druhé vytoužené mimi a nebo jestli je s mejma zdravotníma problémy s předchozích těhu lepší dát šanci donosit aspon jedno,Jaká jsou rizika tvojčetného těhotenství v mém případě po dvouch císařích a vysokým tlakem?Děkuji moc
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Rizika jsou ve dvou směrech - prasknutí dělohy a jiné komplikace těhotenství

První riziko je ovlivněné hojením předchozích operací.

Riziko i dramatického zvýšení tlaku je bohužel reálné i při jednom plodu, při 2 plodech je ale určitě vyšší. Odhadnout se to ale nedá.

Rozhodnutí je opravdu na Vás. Osobně bych se spíše přikláněl k redukci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Mám dotaz ohledně vnitřního ultrazvuku. Kdybych byla těhotná, tak ve třetím měsíci už by to bylo určitě vidět, že? Děkuji
ZuZa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Ano, těhotenství staré 3 měsíce uložené v děloze musí být při UZ vidět
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, mozem byt tehotna ak som mala styk naposledy pred 5 mesiacmi,bol chraneny,nespravil sa vobec len prj predohre kusok vosiel do mna.
Mala som aj escapelle,menstruaciu 4x.
Bola som 2x na ultrazvuku cez posvu (1krat 3 mesiac,2krat 4 mesiac po styku) a neboli nic vidno, gynekolog povedal ze nie som.
Ale teraz v januari mi uz tyzden meska menzes,bolia ma prsia. Mam 16 rokov. Mozem byt tehotna a v 5tom mesiaci? Nepribrala som,skor som 5 kil schudla.
Mam taky biely hustejsi vytok,aspon na nohavickach ho mam.
Mozem byt tehotna ? Ako vravim naposledy styk bol pred 5timi mesiacmi .. Teraz sa uz zacina 6ty. - otázka upravena poradcem
lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Těhotenství staré 5 měsíců není možné
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den
jsem po operaci dělohy.Děloha i s vejcovody a čípkem mi byli odtsraněny.Je 100% jistota že už nikdy nemužu mít děti? - otázka upravena poradcem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to jisté

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, mam za sebou dva porody cisarskym rezem, po tom prvnim v 2007 kdy se mi narodili dvojcata jsem mela zanet delohy. Ten druhy 2012 byl bez problemu akorat trval dyl nez ten prvni, i kdyz se rodilo jenom jedno dite a to kvuli spouste srustu. Pak jsem znovu otehotnela kdyz nejmladsimu diteti bylo 10 mesicu. Chci se zeptat jestli jsem mela realni sanci na donoseni ditete? Tenkrat jsem se rozhodla pro interrupci. Po zakroku na zaklade UZ mi bylo zdeleno ze mam spatne zhojene jizvy na deloze a v pripade ze budu chtit dalsi deti mela bych podstoupit plastiku delohy.
Zoja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

10 měsíců po 2. císařském řezu bylo asi opravu riziko velké.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den pane doktore,jsem na začátku těhotenstvi cca 6tt. celý den nemám žádné problémy ale večer mě trápí nadýmaní a pobolivání v podbřišku ten tlak mi jde až do třísel,může to být tim nadýmáním??už jednou sem potratila(před rokem) tak mám obavy,ráno se probudim a je zase vše v pořádku,děkuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nadýmání může být příčinou. Pro jistotu bych ale doporučil návštěvu gynekologa a UZ vyšetření, aby se vyloučila gynekologická příčina obtíží

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem po 13 týdnu, čerstvě po screeningu par dní a dnes ráno se mi na wc na toaletní papíru po utření objevil svetly naruzovelý a trošku jakoby hnedý výtok a odpoledne opet ale jen nahnedlý, trošku me i pobolívá podbříšek ale mírně, spíš si říkám jestli to není ovulace, to by i tak vycházelo. Myslíte že je třeba zajít k lekaři, nebo je to bězna součást ? Děkuji Zadražilová
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení i slabé je v těhotenství vždy varovným příznakem. O ovulační krvácení jít nemůže. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobý deň pán doktor,
chcela by som sa spýtať, či pri ultrazvuku lekár meria NT. Tento týždeň som bola na ultrazvuku, som v 12 tt, ale lekár mi žiadne NT nespomínal, je možné že ho vôbec nemeral? alebo je samozrejmosťou, že ho lekár pri ultrazvuku sleduje?
Do nálezu len uviedol, že sa jedná o vitálnu intrauterinnú graviditu, placenta na prednej stene bez odlučovania, plod bez známok VVCH.
Ďakujem veľmi pekne - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měření NT se provádí obvykle v rámci prvotrimestrálního screeningu. Nemusí být měřeno při každém UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane dotkrore. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli je možné na screening v druhém trimestru si vzít sebou foťák a natočit si to. Přítel se mnou jít nikdy nemůže, tak bych alespoń tímto způsobem chtěla, aby mimčo viděl. Mockrát děkuji za odpověď na předpokládám neobvyklou otázku :-)
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte se zeptat lékaře, který Vás bude vyšetřovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, zda příjem 400ug kys. listové je v prvním trimestru pro správný vývoj plodu dostačující nebo je vhodné jej navýšit až na 800ug.
Některé vit. přípravky pro těhotné obsahují 400ug a některé až 800ug.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
JANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

400ug určitě dostačuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 24. týdnu těhotenství a mám takový nepříjemný tlak na močový měchýř, výsledek urikultu je bakterie enterococcus na jeden křížek, paní doktorka doporučila brusinky a pitný režim, žádná antibiotika mi nenapsala, tak nevím, zda se o ně radši hlásit nebo je postup paní doktorky správný. Děkuji za radu
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že by bylo vhodné doplnit podrobnější vyšetření moče - kultivaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
ráda bych se s Vámi poradila.
Je mi 22 let, jsem v pátém týdnu svého prvního těhotenství, které jsme si s partnerem moc přáli. Můj gynekolog mě na prvním ultrazvuku, kde těhotenství již potvrdil, upozornil, abych se vyvarovala příliš vášnivé a dlouhé souloži, nicméně přestat se sexem podle něj není nutné. Problém je v tom, že můj partner je velmi dobře vyvinut (v prvních týdnech našeho vztahu jsme dokonce vždy po styku velmi slabě krvácela, než jsem si zvykla, nyní je už vše v naprostém pořádku). Mám nyní strach o miminko a při milování jsem tím trochu zablokovaná. Jak moc může soulož v takto raném stadiu těhotenství ohrozit plod, a jak velkou roli hraje v tomto problému velikost "vybavení" muže?
Moc vám děkuji za odpověď! K. - otázka upravena poradcem
K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se těhotenství správně bez komplikací vyvíjí, je riziko malé. Na velikosti penisu až tak podle mne nezáleží. Ovšem všem těhotným doporučuji alespoň trochu ve všech aktivitách ubrat, "nedělat nic na doraz".

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
od 15.tt mě trápí tvrdé břicho. Nejedná se o klasické tvrdnutí (kontrakce), ale některé dny mám břicho jako kámen, velice napnuté a vystouplé (nejčastěji hned nad stydkou kostí) a druhý den se úplně ztratí. Můj gynekolog mi předepsal Magnesium 3x2, ale nijak nepomáhá, břicho tvrdne stále, nejvíce večer, když ležím a tento stav trvá do rána, teď už často i přes den. Občas se v podbřišku objeví píchání či řezavá bolest. Dle pravidelných vyšetření byl čípek v pořádku. Mám klidový režim spíše na lůžku. Nyní jsem v 18. tt. prosím jedná se o běžné těhotenské komplikace? Mám obavy z předčasného otvíraní, děkuji Vám za Váš názor. - otázka upravena poradcem
dorka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžné popisované obtíže nejsou. Šetřící režim a Magnesium jsou vhodné. Možná bych zvážil přidat Utrogestan.. Stav čípku je třeba pečlivě sledovat. Šance, že vše dopadne dobře, je reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chcela by som sa opýtať či by gynekológ zistil tehotenstvo na prevent. prehliadke ak boli robené pohmatové vyšetření, vyšetření v zrcadlech a tiež vaginálny ultrazvuk. Posledný nechránený styk bol v září. Dekuji za odpoved
kata12
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství počaté v září by v lednu musel gynekolog zjistit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Prosím vás je možné aby jsem byla v 4 měsíci tehotenstvý a ultrazvuk to neukázal ? Mešká mi menstruace cca 4 den. Děkuji
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den jsem na začátku těhu zhruba 7-8 tyden doktor mi bral krev a hcg bylo v pořadku , zhruba po 4 dnech mi bral další krev a HCG bylo nižší o srdíčku mi ale neřekl nic . Jaká je šance že je plod v pořadku. Nešpiním ani žádné silné křeče. děkuji za odpověď .
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak již jsem opakovaně odpovídal (viz archiv), hladiny HCG mají jen orientační význam. Klíčovým je UZ obraz. Takže šance, že vše je v pořádku, stále existuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, poslednu menstruaciu som mala 25.12.2013. Vcera poobede som si robila test a bol pozitivny, ale len s jemnou druhou ciarkou. Dnes rano som ho zopakovala a bola silnejsia. Z toho sa tesim - o dieta sa snazime. Co ma ale znepokojuje su bolesti v podbrusku ako pri menzese (ja mavam velmi silne bolesti), tie trvaju treti den. Sestricka mojho gynekologa mi povedala, ze to je bezne a na UZ ma objednala 19.2. Je to podla vas v poriadku? Bolesti aj postup sestricky mojho gynekologa? Dakujem za odpoved.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitý tlak v podbřišku budiž, ale bolesti v podbřišku nejsou normální. Nemusí to sice značit nic nebezpečného, ale zcela vyloučit nějaký problém na dálku nelze. Myslím, že by bylo vhodné vyšetření na gynekologii co nejdříve - je třeba vždy myslet na možnost mimoděložní těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den mam na vas takovy dotaz a potrebuji poradit..S byvalim pritelem sme se rozesli a ja podala zalobu na urceni otcovstvi ale mam pochybnosti ..Neumim to spocitat ...Posledni menstruace byla 9-10 cervenec 2012 pohlavni styk byl 21.7.2012 na internetu mi to vychazí ze jsem otehotnela porad 23.7.2012 ...:/ Prvni ultrazvuk byl 6.9.2012 8+2,, a druhy 4.10.2012 12+2 neumim to spocitat vubec zda to aspon priblizne sedi ci ne mela jsem rodit 16.4.2013 a rodila jsem az 19.4.2012 jsem s toho uplne hotova prosim porad te mi :( Dekuji Kadlecová
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odchylka v dataci početí +-3 dny je běžná. Blíže se obvykle nelze vyjádřit.
MUDr. Jan Šulc 
těhotenství
Dobrý den,

s přítelem se snažíme o miminko. Závodně tancuji Irské tance, tak mě zajímalo, zda to není na překážku...Děkuji. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mého názoru to nevadí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, mám dotaz test HCG v krvi jsem měla před týdnem pozitivní avšak nízký. Můj gynekolog mi psal, ať přijdu na kontrolu za 14 dni. Já mezitím dostala menstruaci (asi 4 dny). Obávám se aby to nebylo mimoděložní těhotenství, kterým jsem si prošla v listopadu. Co myslíte?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Úplně to vyloučit nejde. Zkuste test z moče (volně prodejný v každé lékárně). Bude-li pozitivní, doporučuji návštěvu gynekologa raději dříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezky den pane doktore, prosim moc o radu. Dnes jsem 33+0 tt a nejsem si jista zda jsem uzila Femion 2... 2 krat behem dne, ma se uzivat 1 tobolka s 1 tabletou denne. Ja uzivam ob den. Stalo by se neco s miminkem kdybych uzila 2 tbl a 2 tobolky? :( dekuji a preji pekny den Z.
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, co" Femion" obsahuje. Na internetu jsem tento přípravek nenašel. Jde-li o nějaký multivitamin, nemělo by se nic stát

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, poslednú menštruáciu som mala 2.12.2013, nechránený styk bol 16.12 a 18.12. . Menštruáciu som mala dostať okolo 30.12.2013 ale nedorazila no namiesto toho 5.1.2012 zápal močových ciest a trvaly tak 3 dni, riašila som to čajmi a problémy ako pálenie, svrbenie a bolesť pomynuli, a tým som to uzavrela. no teraz 18.1.2014 som zistila že som tehotná, v pondelok 20.1.2014 som bola u lekárky ale bola vidieť len prázdny plodový vak, žiadne mimi. Bola som rozhodnutá pre potrat no na poslednú chvýlu som si to rozmyslela a dnes 23.1. som bola zasa na sone a stále plodový vak prázdny. Už mám jedno dieťa a to bolo v takomto čase už vyšše 1 cm veľké. Kontrolu mám o 2 týždne a vraj tam uvidíme či tam bude mimi aj so srdiečkom alebo pojde o zamlknuté tehotenstvo. Prosím čo si o tom myslíte? K oplodneniu mohlo prísť len v tých 2 dňoch. Mohli by byť tie močové cesty príčinou prečo by sa mimi nevyvýjalo? Ďakujem
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud je jediná možnost otěhotnění 16. a 18.12., je šance, že bude vše v pořádku, minimální.

Znět močových cest nejspíše příčinou není.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň. Mám na Vás jednu veľmi konkrétnu otázku. Dňa 9.12.2013 mi začala posledná menštruácia, do dnešného dňa mi nový cyklus nezačal. 13.1.2014 som si spravila domáci gravitest, ktorý vyšiel pozitívny s tým, že druhá čiarka na ňom bola veľmi svetlá. Následne, 17.12. som si spravila digitálny gravitest, ktorý ukázal, že tehotná som 1-2 týždne (od počatia). Dnes som ale bola na odbere krvy (od poslednej menštruácie je to 46 dní), ktorý preukázal hladinu hCG 47,5 a na sono maternice nebolo miminko vidno vôbec. Mohli by ste mi prosím napísať Váš názor na moju situáciu (Som alebo nie som tehotná? Aký je dôvod prítomnosti hCG?) Ďakujem Vám vopred za odpoveď.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná jste. Hladina HCG je ale nízká. Jde tedy pravděpodobně o neprosperující graviditu. Nelze ani vyloučit mimoděložní těhotenství. Je třeba pečlivé  sledování

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Jsem v 8 týdnu těhotenství, začala jsem krvácet, byla jsem u lékařky, vidí to špatně, srdíčko embrya má pouze 56 tepů za minutu. Je to tedy asi potrat?
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Takto nízká srdeční frekvence je ale velmi znepokojivou informací. Rozhodne nejspíše až další UZ

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
může lékař vidět těhotenství běžným ultrazvukem jíž v pátém týdnu? - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, co máte na mysli pod pojmem běžný ultrazvuk. Při vyšetření vaginální sondou je obvykle těhotenství vidět na přelomu 5. a 6. týdne.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se Vás zeptat, mám dva císaře, mohu ještě mít dítě? - otázka upravena poradcem
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech - průběh operací, hojení, příčina císařských řezů, atd. Ve většině případů je další těhotenství možné, je ale třeba počítat s určitým rizikem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, většina těhotných má placentu buď na přední stěně nebo na zadní, mně dneska paní doktorka řekla, že je placenta na zadní stěně, ale táhne se přes hranu na přední stěnu, je to normální? Děkuji za radu, moc nevím, jak tomu mám rozumět - otázka upravena poradcem
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to běžné a nijak na tom nezáleží

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem ve 23*1 tt a stale necitim pohyby miminka. pred tydnem na kontrole vse v poradku. Muze byt neco spatne.
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byl UZ nález v pořádku, nejde nejspíš o  nic patologického. Někdy  žena cítí pohyby až o něco později. Určitě bych ale doporučil UZ zopakovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám pravidelnou menstruaci v cyklu 28 dní. První měsíc zkoušíme mimi a ejhle MS nepřišla. Poslední MS jsem měla 21.12. No a dnes už je to 5dní po očekávane MS a stále nic, od 3 dne po ovu mě pobolívá v podbříšku. Vše nasvědčuje těhotenství, jen ten proužek je stále hodně moc slabý.. :-( Což je divný, protože v téhle fázi mají být pruhy jasné.. Mám být v klidu?
Alibaba
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud Vás pobolívá v podbřišku, doporučuji návštěvu lékaře a případně test z krve. Je třeba myslet i na možnost mimoděložního těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,dnes se mi na těh.testu objevily dvě stejné čárky(poslední MS 21.12.2013)v lednu 2013 sem podstoupila kyretáž- samovolný potrat v 8tt) chci se zeptat kdy je vhodné zajít k lékaři abych nešla příliš brzy nebo příliš pozdě nechci aby se potrat opakoval,trochu mě i pobolívá podbřišek,děkuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžně doporučuji kontrolu cca 6-7 týdnů po početí. Pokud Vás ale pobolívá břicho, jděte k lékaři hned

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer p.doktore jsem ve 21+4 t.g. zatím vše probíhá v pořádku, jen občas mívám při delším sezení tvrdší bříško, dle lékařky mám užívat magnesium 2x1. Ale chci se zeptat, trpím pco syndromem, před otěhotněním jsem prodělala drilling ovaríí a otěhotněla jsem po stimulaci clostilbegytem, dočetla jsem se, že ženy s pco mají sklony k samovolným potratům (až o 30-50% větší riziko) tak se obávám. Má můj gynekolog mě důkladněji vyšetřovat, nebo podstoupit nějaká vyšetření nebo stačí pravidelné kontroly jako u zdravé těhotné ženy? Děkuji za odpověď.
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stačí podle mého názoru pečlivé kontroly v běžném rozsahu. Žádné speciální vyšetření neexistuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, pane doktore,
som v 22tt týždnu tehotenstva, a moja gynekolozka pri prehliadke zistila, že mam
“na zadni stene a po stranach posevnych drobne mnohocetne vyrustky drobne, v.v. kondylomata” .
Pani doktorka povedala, že nemám inú možnosť, ako rodiť cisárskym rezom, a že žiadna pôrodnice mňa inač neodrodí. Chcem rodiť obyčajné, fyziologicky. Môžu mňa v pôrodnice donútiť k cisárskemu rezu proti mojej vôli na základe tejto diagnózy drobných kondylom? Vôbec mne nevadia a liečiť počas tehotenstva vraj radšej netreba, sú hlbšie v pošve. Uvedomujem si rizika nákazy miminka, ale aj cisársky pôrod ma svoje rizika, preto cisársky rez neplánujem podstúpiť bez závažného na to dôvodu. Ďakujem pekne za konzultáciu
- otázka upravena poradcem
Katarina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li skutečně o kondylomata, je riziko nákazy plodu velké. Postižení může být závažné, i končící smrtí dítěte. Takže porodnice by měla trvat na císařském řezu a Vy byste neměla riskovat zdraví dítěte.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobré odpoledne, jsme v 29 tt a máme rýmu, jen slabou. Chceme se preventivně poradit, zdali je pak možno případnou silnější rýmu potlačit zakoupením obyčejné Vincentky, která se pije, a vdechnutí jí do nosu. Víme, že existují i kapky, ale chceme co nejpřirozenější variantu. Děkujeme za odpověď, Veru a Jiříček
Veru a Jiříček
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, Vincentka může pomoci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsem na konci 12 tt a včera ráno se mi objevil genitální opar. Měla jsem ho již před několika měsíci. Dnes jsem psala mojí paní dr., ale bohužel zřejmě není v ordinaci. Styk jsem s partnerem po dobu celého těhotenství neměla kvůli hematomu, který už naštěstí zmizel. Ručník používám také výhradně svůj. Nevím, jak se mohl zase objevit. Ráda bych se zeptala, zda to může miminku ublížit. Dnes už tolik nebolí a vypadá to, že se hojí. Děkuji. Radka - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je nyní minimální. Problém by byl opar před porodem - to je důvod k císařskému řezu.

Příčinu výsevu oparu často vůbec neodhalíme

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se v těhotenství mohou užívat brusinky - pastilky jako prevence infekce močových cest, na které trpím. Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že je to možné. U podobných doplňků stravy nejsou ale k dispozici 100% spolehlivé informace.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych brát před otěhotněním kyselinu listovou 10mg. Jak často ji mám brát? Každý den, nebo obden?Děkuji.
Martina N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každý den

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem 39+4 tt a od rana mám vodnatý výtok nebo unik plodove vody, nevim, vzdy kdyz se treba zvednu nebo chvili stojim tak citim mokro na kalhotkach, muze se jednat o prosakovani plodove vody nebo to je opravdu jen vytok???je to bezbarva tekutina, nechci byt v porodnici za hysterku,děkuji za odpoved, hezky večer
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o plodovou vodu. Určitě porodnici navštivte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.Chcela by som sa opytat ci mozem cakat dvojicky aj napriek tomu ze lekar mi robil ultrazvuk v 11 tyzdni a bolo vidiet len jedno dieta odposluch srdiecka nerobil lebo bolo pekne vidiet ako bije srdiecko.Teraz v 17 tyzdni som si robila domaci ultrazvul a zda sa mi ze som tam pocula dve srdiecka niekedy to nepocut niekedy krasne nahlas ako keby cvalal kon jedem zvuk je taky tichsi a druhy ako klopanie.Moze sa mi to len zdat a je to len jedno alebu su naozaj dve a doktor by to nevidel?
leja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 11. týdnu by měl lékař při UZ dvojčata spolehlivě rozeznat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

jsem ve 22tt a mám nízko položenou placentu cca 3 cm od vnitřní branky. Chtěla bych se zeptat, jak vysoko od děložní branky musí placenta být, aby už to nebylo nějak nebezpečné a nebyl nutný striktní klidový režim, který mi pan doktor doporučil. Mám 2,5 letou dceru a s ní to odpočívat opravdu moc nejde. Děkuji za radu - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že v 22. týdnu nejde o až tak dramatický nález. Pokud jste nekrvácela, striktní klidový režim nepovažuji až tak za nutný.

Normální nález je, že placenta vnitřní branku vůbec nepřesahuje a je minimálně 1 cm od ní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, dnes mi z krevního obrazu vyšly trošku zvýšené leukocyty - hodn. 12, jsem ve 23tt, je tento nález normální pro těhotenství? Děkuji - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to normální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň...
...chcem sa spýtať ohľadne vyšetrenia amniocentézy.Mám za sebou dva pôrody-prvý v poriadku-narodila sa nám zdravá dcérka ale druhý pôrod skončil predčasným porodením synčeka s downovým syndromom /o dva dni po pôrode zomrel!.Povedali mi,že ak budem znovu tehotná /teraz som v 6.týždni tehotenstva/ ževraj budem mať nárok na amniocentézu-ale chcem sa spýtať,ako dlho budem musieť potom čakať na výsledky?ževraj sa to dá aj zrýchlene vyšetriť čo vraj stojí 300 eur-ak mám nárok na túto amniocentézu-mám nárok i na bezplatné zrýchlené výsledky?dakujem za odpoved!pekný deň - otázka upravena poradcem
klaudia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledek aminocentézy je k dispozici za +- 2-3 týdny. Na úhradu "zrychlených" výsledků v ČR automaticky nárok není

Dovoluji si upozornit na zcela nerizikové - na rozdíl od aminocentézy - vyšetření Prenascan. Toto vyšetření ale také zdravotním pojištěním není kryto

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
obracím se na Vás s dotazem ohledně biochemického vyšetření krve v 1. trimestru.
V 10+3tt jsem byla na odběru krve a výsledky jsou tyto: PAPP-A= 2,16; free beta HCG=60. Vím, že konečné riziko VVV se vypočte až na základě UTZ, věku. Přesto, jsou na první pohled tyto hodnoty v normě, tzn. neznačí nějaký "problém". Velice děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
ŠÁRKA V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez UZ vyšetření nelze neumím vyhodnotit. Záleží také na normálních hodnotách konkrétní laboratoře.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor,
som na začiatku 9. tt a už 5 dní ma trápi kašeľ (iné ťažkosti nemám), nie je síce veľmi silný, ale aj tak je to už nepríjemné. Mohla by som si kúpiť nejaký sirup proti kašľu v lekárni alebo to radšej vydržať?
Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlépe Vám poradí praktický lékař. Upozorněte ho na těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den pane doktore chci se zeptat jsem 23tt miminko me začalo kopat hodně nízko na přichu ale chci se zeptat zda je možne samovolně potratit ve 23tt mám od začátku pořad strach děkuji
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potratit je možné v každém týdnu těhotenství. Od 24-26.. týdne pak hovoříme o předčasném porodu.

Kde Vás mimčo kope, nemá žádný význam. Nemáte-li jiné obtíže a chodíte-li pravidelně na kontroly, myslím, že se zbytečně stresujete.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím o radu. Je to již 4 měsíce, co jsem vysadila antikoncepci, od té doby cyklus 21-24 dní. Začátek poslední menstruace 19.12. Měla jsem rizikový styk (přerušovaná soulož bez ejakulace do pochvy) nejdříve 29.12., naposledy 1.1.2014 brzy ráno (v tuto dobu nejspíš ovulace). Negativní močové testy. Dnes, tedy 14.1. jsem byla na krvi pro změření HCG jako samoplátce, dle laborantky výsledek menší než 1(tedy negativní). Menstruaci jsem zatím nedostala, mám se stále obávat těhotenství, když styk byl před 14ti dny a z krve je výsledek negativní? Za odpověď velmi děkuji a přeji hezký den.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství vniklé před 14 dny a dříve je vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat jsem na konci 17tt a mám dost velkou rýmu (nosem se vůbec nenadechnu) mořská voda mi ale nepomáhá.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkuste  inhalace nebo případně Nasivin

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore mam dtaz jsem tehotna v 7t dnes jsem byla u doktorky z bolestmi bricha a vajecniku uz jsem 2 potratila plod je o tyden mensi tak mi napsala Utrogestan je ho lepsi v tehotensvi zavadet do pochvy nebo do ust a zapit moc vam dekuji krasn den
Kača
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých zkušeností v tom není rozdíl. Zvolte, co Vám více vyhovuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela jsem se zeptat sem ve 21+2 a malej nekope jen kdyz si zatlacim na bricho tak tam citim jakoby mi tlouklo srdce v brise. Podle doktora ve 20+3 bylo vse v poradku. Tak proc malej nekope kdyz uz by mel? Dekuji a odpoved
Ren
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vnímání pohybů je velmi individuální.  V 22. týdnu nemusíte ještě pohyby plně cítit. Vyslovené kopání není vždy patrné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den,
chcela by som sa opytat ci ,mozu genitalne gradavice na zaciatku tehotenstva vazne poskodit jeho priebeh ? - otázka upravena poradcem
barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na počátku těhotenství je riziko pro plod nízké

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze