Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobry den, chcem sa poradit ohladom UTZ merania plodu,podla doktora som bola vcera v 32+1tt a nameral nasledovne hodnoty:
BPDxFOCD... 86 34+4tt
TADxAPD.....AC..... 320 36tt
FL........................ 65 33+5tt
Zodpoveda ........... 34+3tt
termin mam urceny podla sona na 4.2.2015 , mla som dlhe cykly a otehotnela som az na 24DC - ovulacia
Pan doktor mi povedal ze to uz je o genetike rodicov teda ze ked moj manzel bol 54cm dlhy a vazil 4kg a ja 51 cm a 3750g a maly ma v brusku teraz 2263g a priblizne 45 cm .
Myslite ze tieto odchylky v tyzdnoch tehotenstva su nejako vazne?Doteraz som mala vsetky testy v poriadku mam sa obavat?dakujem a prajem krasny den - otázka upravena poradcem
simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste měla v pořádku test na těhotenskou cukrovku, myslím, že se nemusíte ničeho obávat. Vaše dítě bude prostě větší

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám nízko položenou placentu. Dá se proti tomu něco dělat, nějaké cviky? Děkuji
Míša 1984
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.ˇ

Uložení placenta nelze ovlivnit žádnými cviky. Obvykle se tav v průběhu těhotenství upraví

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, som v 25 tt. Diagnostikovali mi placenta praevia centralis. Zatiať som chvalábohu nekrvácala, ani nešpinila (mávam však pichavé v podbrušku). Obvodný gynekológ mi odporučil v 34 tt hospitalizáciu pred plánovanou sekciou. Čítala som, že niektoré pacientky sú preventívne hospitalizované aj skôr (napriek tomu, že nemali komplikácie). Chcem sa poradiť, či postačuje hospitalizácia v 34 tt, keďže ám cca 1 hodinu cesty z domu do nemocnice a obávam sa prípadných komplikácii po 30tt (môžem požiadať lekára aj o skoršiu hospitalizáciu ako v 34tt?). Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 25. týdnu ještě nejde o dramatický nález, velmi často se placenta ještě vysune výše.

Pokud by i po 32. týdnu přetrvával nález placenta praevia centralis, zkuste se dohodnout se svým lékařem nebo přímo s nemocnicí. Myslím, že Vám vyjdou vstříc

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
absolvovala jsem screening v 1.trimestru. Podle menstruace 13+0, podle ultrazvuku 13+5. Jsem nyní velmi nervozní, protože pan doktor naměřil hodnotu NT 2,6mm, což mi říkal,že je na hraně a já se obávám, aby nebylo miminko postižené. Celkově vyšel screening negativní, riziko 1:1250. Tím že mi vyšla krev v pořádku, není údajně nutný odběr plodové vody. Na kontrolní ultrazvuk jdu v 17.týdnu ( kdy už ale ta hodnota NT nelze změřit). Nosní kůstka byla přítomna. Je to mé třetí těhotenství, předchozí děti v pořádku. Sem z toho nervozní, mám se znepokojovat kvůli té hodnotě NT 2,6mm? Nyní jsem četla, že existuje nějaká alternativa, místo odběru plodové, že se dělá i odběr krve, ale stojí cca 14tisíc. Víte o tom něco? Dokázal by ten odběr krve za 14tisíc to samé co odběr plodové vody- stejné výsledky, hodnoty, že se na to můžete spolednout? Děkuji za informaci. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko je velmi malé.

Chcete-li jistotu, opravdu existuje test z krve matky, který je prakticky stejně spolehlivý jako odběr plodové vody. Více viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

Aktuálně je cena snížená na 12500Kč

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry večer pane doktore. Dnes sem se dozvedela že jsem tehotna, priznaky mam asi jen par dnu. Protože jsem bezne mívala i dva mesice vynechani menstruace dozvedela jsem se to ted dle posledne MS jsem v 10 týdnu, díte je prý v porádku. Stravuji se zdrave, nebila jsem nemocná, nepiji alkohol, jenomže problem mam jediný a to kourila jsem až do ted 20 cigaret denne, to je muj jediný černý bod a ted mam hroznej strach. Od rána od kdy vím že jsem v druhém stavu jsem v neustálem stresu. Muzu mit nejak poskozene dite?mohla jsem ho kourením do ted nejak vážne ohrozit? Mám opravdu pocit že se zblaznim. Dekuji za skorou odpoved
Melanie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod považuji za zcela minimální, prakticky nulové. nemusíte se stresovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jde z běžného gynekologického vyšetření - citologie - zjistit těhotenství? Pokud, zda bych byla těhotná, doktor by to z těchto výsledků zjistil, aniž bych se na něco sama ptala?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z cytologie nelze těhotenství zjistit. Graviditu starou cca 2 měsíce by mohl gynekolog zjistit pohmatem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
ze školy si pamatuji zákon "vše nebo nic" na začátku těhotenství. Do jaké doby po oplodnění toto platí? Jde mi o potenc. škodlivost léků a ostatních škodlivin v začátcích než žena ví, že je těhotná.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Platí to především v období prvních 2 týdnů po početí. Jednoznačný závěr může v konkrétním případu vyslovit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, už jsem Vám dřív psala...Ptala jsem se na šanci otěhotnění po mimoděložním těhotenství.Chápu,že máte na odhad málo informací a je možné,že ty co Vám dám možná taky stačit nebudou přesto to pro psychiku zkusím. Je mi 29let,spermiogram manžela neznáme,ale máme za sebou dvě těhotenství jedno zamlklé v 11tt,které šlo hned napoprvé a to druhé to mimoděložní,kzeré se povedlo napodruhé...chytla jsem ovulaci...Pro klid duše po těchto špatných zkušenostech bych ráda znala Váš názor, zda by se to při chycení ovulace,když nám to již dvakrát šlo rychle mohlo podařit také co nejdřív...děkuju za snahu...
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obecně je otěhotnění hned na první pokus, i při průkazu ovulace, ne až tak časté, jak se většina lidí domnívá. Maximálně jde o cca 30-40%. Odstranění vejcovodu šanci ještě mírně zhoršuje. Takže můj odhad úspěchu je ve Vašem případě cca 30% v jednom měsíci. Riziko opakování potratu je pak cca 7 - 10% z dosažených těhotenství, opakování mimoděložního těhotenství cca 1-2%

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, dne 27.11. jsem měla dostat menzes a nepřišel tak jsem si udělala TT a byl pozitivní ale když jsem šla k doktorovi 4.12. doktor ultrazvukem nic nenašel. Měřím si bazální teplotu a ta neklesá je možné že jsem těhotná?
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná s vysokou pravděpodobností jste. Více řekne UZ v odstupu 1-2 týdnů

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pan doktor,
Poprosil by som Vas o nazor. Boli sme na koncerte, kde sme sedeli v prvej rade, hned pri reproduktoroch a bolo to teda dost hlasne az sme citili tlkot v bruchu. Manzelka je tehotna, bola na zaciatku 9. ho tyzdna tehotenstva. Viem ze sluch dietatka sa vyvija az po 17. tyzdni, ale chcel by som sa uistit ci urcite nemohla hlasna hudba a tlkot ublizit dietatku. Manzelka je rizikova, mava slabe krvacanie, ale to mala aj pri prvom tehotenstve, takze je patricne sledovana gynekologom..
Dakujem za vasu odpoved - otázka upravena poradcem
Jan Both
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vliv intenzivního hluk na plod nepovažuji za pravděpodobný, ale zcela ho vyloučit nelze. Dosud ne zcela přesně známe všechny faktory, které mohou vývoj plodu ovlivnit. Nejde při tom jen o to, zda má již plod vyvinuté sluchové ústrojí, ale o celkové působení vlnění o vysoké energii.

Více by snad mohl říci genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den už měsíc jsem nedostala menstruaci a v pátek jsem si udělala 2 testy a oba pozitivní..Dnes mě začalo strašně bolet břicho jako kdybych měla dostat menstruaci..strašně se bojím a nevím co to může být..děkuji...
Těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2 pozitivní testy znamenají těhotenství. Bolesti k těhotenství běžně nepatří. Navštivte co nejdříve lékaře - mohlo by jít např. o mimoděložní těhotenství. Nemusí jít ale  nutně o něco vážného. Příčin  může být více a odhalit, o co jde, lze jen na základě vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, chtěla bych se zeptat. Jsem v 15tt a mam uz od dětství velkou jizvu pres cele břicho, kde jsou pochopitelně srusty. Takže se mi uz 2x stalo, ze jsem byla hospitalizovana v nemocnici. Když jsem byla poprvé tak jsem byla v 10tt a gynekolog v nemocnici me ošetřoval opatrně aby zjistil zda je plod v pořádku. Podruhé tj. 15tt mi gynekolog udělal kompletně vnitřní vysetreni. Chtěla bych se zeptat zda to muze. Jestli tím plod nemohl nějak ohrozit. Předem dekuji za odpověď. Martina
Těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lékař určitě plod nijak neohrozil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer! Potřebovala bych se s něčím svěřit a zeptat se. Jsem z toho nešťastná. Nedostala jsem menstruaci, poslední menstruaci jsem měla 22.10.2014. Protože mám měsíčky nepravidelné, nějak jsem to neřešila. Jenže včera a dneska jsem si udělala 4 těhotenské testy a všechny byly pozitivní a problém je v tom, že minulý týden mě chytlo slepé střevo a musela jsem jít na operaci. :( Píchli mi nurofen na utišení bolesti pak mě vzaly na ultrazvuk a po hodině na sál. Byla jsem v celkové narkóze, tam mi píchli nějaké anestetika. Po probrání mi dali kapačku s mesokainem ředěným ještě s čímsi, to si nepamatuji, ale začínalo to na ru. A na druhy den ještě jednu kapačku. Pak už jsem žádné léky nedostala a po 2 dnech šla domů, protože jsem neměla teploty nic. No a včera jsem si dělala ty testy a dneska jsou tam na každém 2 viditelné čárky a menstruace nikde. V úterý jdu na gyndu. Prosím, jestli máte zkušenosti napiště, jsem fakt nervozní, vím, že se vše dozvím u doktorky, ale i tak. Bojím se, že se maličkému něco stalo, nějak ho to narušilo. Počítala jsem si těhotenskou kalkulačku a vychazí to na cca 6tt nebo 7tt. Děkuju mockrát. :,(
- otázka upravena poradcem
holcicka1995
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Již zodpovězeno

těhotenství
Dobrý večer, je stejná šance po mimoděložním těhu s odebráním pravého vejcovodu otěhotnění jako před prodělaném mimoděložním? Jaká je šance početí při zachycené ovulaci ovulačními testy? Děkuji ...
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění je po odstranění jednoho vejcovodu oproti stavu před operací mírně snížená.

Na odhad pravděpodobnosti početí nemám dost informací - neznám Váš věk, nevím, jaký má partner spermiogram, atd.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer! Potřebovala bych se s něčím svěřit a zeptat se. Jsem z toho nešťastná. Nedostala jsem menstruaci, poslední menstruaci jsem měla 22.10.2014. Protože mám měsíčky nepravidelné, nějak jsem to neřešila. Jenže včera a dneska jsem si udělala 4 těhotenské testy a všechny byly pozitivní a problém je v tom, že minulý týden mě chytlo slepé střevo a musela jsem jít na operaci. :( Píchli mi nurofen na utišení bolesti pak mě vzaly na ultrazvuk a po hodině na sál. Byla jsem v celkové narkóze, tam mi píchli nějaké anestetika. Po probrání mi dali kapačku s mesokainem ředěným ještě s čímsi, to si nepamatuji, ale začínalo to na ru. A na druhy den ještě jednu kapačku. Pak už jsem žádné léky nedostala a po 2 dnech šla domů, protože jsem neměla teploty nic. No a včera jsem si dělala ty testy a dneska jsou tam na každém 2 viditelné čárky a menstruace nikde. V úterý jdu na gyndu. Prosím, jestli máte zkušenosti napiště, jsem fakt nervozní, vím, že se vše dozvím u doktorky, ale i tak. Bojím se, že se maličkému něco stalo, nějak ho to narušilo. Počítala jsem si těhotenskou kalkulačku a vychazí to na cca 6tt nebo 7tt. Děkuju mockrát. :,(
- otázka upravena poradcem
holcicka1995
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko poškození plodu nepovažuji za vysoké. Přesně se ale může vyjádřit jen genetik s přesnou znalostí užitých léků

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pone doktore.chcem se vas zaptat,jsem po oplodneni.pozytini test po oplodneni na 16 den,a zacalam spinit 10den lo oplodneni ednov v den a vzdy o den,tak my to zaspini na cale kolhotky,bralam utrogestan 2-0-2,tedj o 3 tyjdne mam utrogestan zvisenej2-2-2,ale spinim tak pozat,je mozne jesce nen utrogestam jesce zvisit?proc ty vytoki tak jdov mazna my vysitlite?jsem mnela pred 17a15letech 2cisarske zezy,mozno je to kuli tomu?a vzdy jak mam zaspinit delasemy spatne,mam strach . mam 35len,
marija
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Špinění je slabé  krvácení. S císařskými řezy to nejspíše nesouvisí. Může jít o známku ohrožení těhotenství, ale také může být vše v pořádku. Více řekne UZ vyšetření Vyšší dávka Utrogestanu nemá smysl

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné navštívit vířivku a sauny při prvních dnech těhotenství. Zda to není nějak rizikové. Děkuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krátkodobý pobyt nevadí, určitě to ale nepřehánějte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pán doktor. Som v 8 tt. pred týždnom som bola na sono, nebolo vidieť srdiečko, dnes v 8 tt. áno, vraj je všetko v poriadku a mám prísť o 5 týždnov. O odberoch sa nikto nezmienil a pri mojej otázke, vraj to má čas Mám už dve deti, viem že mi brali krv skor,(ten lekar už je ale v dochodku, mám nového) teraz čakám tretie dieťa, mám 36 rokov, dalšiu poradnu mám mať až v 13-tom týždni ale tiež bez krvných testov? Nechápem to, nemali by mi odobrať krv už len koly veku a duplom tomu, že som spomínala že pracujem v nemocnici v rizikovom prostredí a mám znižene protilátky na žltačku? Rozmýšlam že zmením gynekologa, nepozdáva sa mi to. Čo si o tom myslíte vy? Ďakujem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se má provést kvalitní prvotrimestrální screening, je na odběry v 13. týdnu již pozdě. V 36 letech bych tento screening považoval za vhodný.

Žloutenka ani práce v nemocnici není důvodem pro nějaké speciální odběry

Nevím ale, jaké jsou přesně na Slovensku doporučené postupy.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
můj dotaz se týká vyšetření v těhotenství. Mám poměrně nízký práh bolesti a každé vyšetření u gynekologa je pro mě nepříjemné, někdy i mírně bolestivé. Před několika měsíci jsem přestoupila k lékaři, který je pečlivý, ale vyšetřuje poměrně hrubě. Momentálně jsem ve 26tt a tento týden jsem podstoupila první vaginální vyšetření v těhotenství - bylo pro mě velmi bolestivé. Na základě toho lékař usoudil, že mám zřejmě vaginální zánět a předepsal mi příslušné léky. Já však žádné jiné příznaky zánětu (pálení, svědění) nemám. Proto mě zajímal Vás názor. Myslíte, že bolestivost při tomto vyšetření by mohla být způsobena jen tím, že jsem v jiném stavu a jsem citlivější? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dost dobře to nedokážu odhadnout. Zánět ale bývá v těhotenství častý a citlivost pochvy při něm je zvýšená

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 29. týdnu těhotenství, jsem těhotná poprvé. Při kontrole mi byla zjištěna bílkovina v moči. Tlak mám v normě (120/75), tep vyší (kolem 120/min). Za poslední 2 týdny jsem přibrala 3 kg. Mám žízeň a proto piju 3-4 litry denně, přesto močím spíš málo. Cukrovku nemám. Jím spíš méně, snažím se hýbat - procházky, těhotenské cvičení.
V krevních testech CRP negat., jen mírně zvýšené Leu - kolem 13 (takovouto hodnotu mám po celou dobu těhotenství). Pan doktor mě chce vidět za 3 týdny. Jsem objednaná na kardiologii rovněž za 3 týdny.
Celkově se cítím docela dobře až na únavu a mírné zadýchávání, které přičítám tomu, že jsem již přibrala téměř 15 kg. Otoky pozoruju jen večer, hlavně kotníky. Všechny tyto příznaky jsem přičítala těhotenství jako takovému. Panu doktorovi samozřejmě věřím, ale zároveň se bojím, jestli 3 týdny nejsou dlouho a nemůže se něco stát, bojím se především preeklampsie.
Moc děkuju za ochotu. - otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bílkovina v moči může mít více příčin. Považoval bych za vhodné provést podrobnější rozbor moče.

Určitě doporučuji opakovat alespoň orientační test na B v moči - i vícekráte- někdy jde jen o chybný sběr. A každopádně je vhodné pravidelně - alespoň 3x týdně kontrolovat Váš tlak - nedojde-li k jeho vzestupu, preeklamspie nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pekny deň pán doktor. Možte mi prosím vás napísať, kedy, do ktorého týždna plod vyživuje žltkový vačok a od ktorého týždňa začína plod vyživovať placenta?
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Placenta se vyvíjí po řadu týdnů. Kompletně výživu přejímá v druhé polovině prvního trimestru

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je škodlivé barvení vlasů u kadeřníka v těhotenství? Nyní jsem konkrétně v 1. trimestru. Názory se liší. Děkuji.
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tuto informaci musí poskytnout výrobce konkrétního přípravku. Většinou je ale riziko zcela minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je riskantní otěhotnět po mimoděložním těhotenství po laparoskopické operaci bez kyretáže po první menstruaci od operace.Cyklus mam 38dní,po operaci jsem týden špinila,budou to dva měsíce už a jednou jsem už odmenstruovala nepočítám špinění po operaci.Jak dlouho trvá než se bříško,či stehy v břichu zahojí?Hezky den a děkuji
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 2 měsících by mělo být vše vyhojeno. Pokud nebyla provedena revize, můžete již otěhotnět

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,mohu uzivat tablety estrofem jako podporu v tehotenstvi,je mi 40 let,tehotenstvi je pocato prirozene.nyni beru 3*2 mg,pripadne jek se tablety vysazuji,nejsou li treba.Dekuji.
hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po otěhotnění přirozenou cestou nepovažuji Estrofem  za nezbytnou a ani za příliš vhodnou léčbu. Pokud jste ale již začala, je třeba užívat ve stejné dávce do 10. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, nevím jestli sem moje otázka zapadá. Jsem ve 28.tt a posledních pár dní mě trápí únik moči. Někdy je to při sedání nebo když se ohnu, ale i při chůzi a teď i v noci, nemůžu to nijak ovlivnit. Strašně se za to stydím a pořád se musím kontrolovat. Vím, že se to v těhotenství může stávat, ale myslela jsem že až před porodem, není na to brzo? Chodím pravidelně od 14.tt cvičit a tak jsem si myslela, že se mě to vyhne. Je to pro mě hodně nepříjemné, možná více psychicky. Proto bych se chtěla zeptat, jestli by se tento problém nedal aspoň nějak zmírnit, ale nevím jestli můžu urologický čaj nebo něco na ten způsob. Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den Kateřina
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám bohužel, kromě cviků na posílení svalů pánevního dna, žádnou radu, jak tento problém zmírnit. Urologický čaj můžete zkusit, ale nejspíše nepomůže

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor. Som v 8 týždni tehotenstva a mám dosť silnú nádchu, smrkám, škriabe ma v hrdle, ale teploty nemám a dufam že k nim ani nedojde. Viem že nesmiem brať nič, liečim sa domácimi receptami, ale chcem sa spýtať, nemože nejaký taký vírus poškodiť, ublížiť bábatku takto v 8 týždni? Dakujem za odpoved
Viktoria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li teplotu, je riziko pro plod nízká

Můžete  užít Acylpyrin nebo Paralen

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
s přítelem se chystáme snažit o miminko. Chci se se zeptat, zda v těhotenství neškodí plodu užívaní nosních kapek Avamys (užívám po endoskopii polypů v nose) Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyjádřit se musí lékař, který Vám kapky předepisuje. Všechny léky, které nejsou nezbytně nutné, je vhodné vysadit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, rada by som sa poradila o správnosti postupu môjho lekára. Momentálne som v 25tt tehotenstva. Pravidelne mávam po jedle, najmä po sladkom, glykosuriu. Na lačno mi glukózu v moči nikdy nenamerali. Glykémia z venóznej krvi na lačno je pravidelne v poriadku. Nakoľko trpím histamínovou intoleranciou, alergológ neodporúča vykonanie OGTT. Je prítomnosť glukózy v moči po jedle v tehotenstve skutočne v poriadku? Je pre overenie gestačného diabetu dostačujúcim parametrom vyšetrenie krvi a moču na lačno? Vopred Vám ďakujem za informáciu. So želaním príjemného dňa Juliana
Juli
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po sladkém jídle se glukóza v moči může objevit.

Pouhé jednorázové vyšetření, ať již z krve nebo z moče, nedostačuje.

Nelze-li provést OGTT, je třeba vyšetřit glykemický profil - tedy opakované stanovení glykemie (=glukóza v krvi) v průběhu dne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry deň ja bi som sa chcela spitam ci platia poradne z zahranici na slovensko lebo moja sestra je prvo rodicka a je zahranici a chcela bi porodit doma na sk dakujem
maria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte se zeptat na Slovensku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,včera jsem si dělala těhotenský test a ukázal se jako pozitivní,jenže jsem před tim asi 14 dní užívala terbinafin,myslíte že by to mělo velký vliv na plod?Děkuji za odpověď
Nicol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět může jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore. Jsem asi v 6 týdnu tehotenství a pracuju jako zdravotní sestra. Predevčírem jsem se bohužel bodla do prstu jihlou kterou jsem romovi odebírala krev, nevím jak se to muhlo stát, jinak jsi dávam velikej pozor no práve tento byl neklidnej. Ten pacient v dokumentaci nemel žádnou nejakou vážni nemoc krome diabetes, ale byl to rom. Ranku jsem povytiskovala od zbyt.krve, vydesinfikovala porádne no mám strach. Chci se zeptat, vyšetrení mi provede muj gynekolog, jaké vyšetrení krve si mám vyžádat, kdy nejdrív je to nutno, dá se tím zjistiť vše a hlavne prosim vás mohla jsem nejak ohrozit miminko i když by nic vážneho v sobe nemel?mám pocit že se zblázním. Dekuju
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro Vás i pro plod považuji za minimální. V těhotenství se standardně odebírá test na vyšetření viru HIV, na syfylis a na stanovení HbSAg (žloutenka B). Snad bych ještě doplnil vyšetření na žloutenku C -to by ale spíše měl rozhodnout a i provést Váš závodní lékař

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, chtela bych se zeptat, jake datum otehotneni je prave. Nechraneny styk jsem mela 18.10. dva dny na to prisla menstruace, tedy 20.10. Dalsi nechraneny styk byl 1.11. A na ultrazvukovem vysetreni z 24.11. bylo napsano 5+5.. Ktere datum je podle Vas pravdepodobnejsi? Dekuji za odpoved ;)
Wewerka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnější je početí 1.11.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pán doktor. Podla poslednej MS som 7+1 týždni. Posledná bola 5.10.Dnes som bola na USG, podla lekára som 6+4, gestačný vak mal 16mm, vraj som mala asi opozdenu ovuláciu, lenže ovulovala som presne 14 den. Povedal mi, že vidí embryonálny pól, ešte bez akcie srdiečka a mám prísť o desať dní. Je v poriadku že ešte srdiečko nieje vidieť? a čo presne znamená embryonálny pól? e to to isté ako embryo? dakujem
Daniel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález 6+4 a 7+1 je jen minimálně odlišný. Jde o milimetry.

Nevím, dle čeho jste určovala ovulaci - pokud ovulačním testem, upozorňuji, že ovulace nastává až v odstupu po jeho pozitivitě

Myslím proto, že vše může být v pořádku. Embryonální pól je základem budoucího plodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,minuly tyden jsem mela 4 pozitivni testy,ale v patek jsem zacala krvacet,spise normalni menstruace s cernymi kusy,zasla jsem k lekari,na ultrazvuku nic videt nebylo,bral mi krev a dnes si sla pro vysledky,hcg 76 vzal mi krev znovu a uvidi se zda klesa ci stoupa,bojim se aby neslo o mimodelozni ci ranny potrat.Muze byt zena tehotna a presto normalne menstruovat?Dekuji
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občas se stane, že žena menstruuje a při tom těhotenství zdárně pokračuje. S ohledem na UZ nález a hodnotu HCG v krvi je ale správně se vyvíjející těhotenství spíše nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na Vaše doporučení při špatných výsledcích z 1.screeningu v 1. trimestru. Vím, že se doporučuje amniocentéza nebo odběr choriových klků, ale také možnost potratu s tím spojenou. Četla jsem o možnosti udělat místo toho Prenascan a ráda bych věděla, jestli jsou výsledky stejně spolehlivé jako při invazivních metodách a jestli tento test doporučujete. Děkuji.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Prenascan má srovnatelnou spolehlivost s invazivními metodami a nulové riziko potratu. Tento test doporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chci se prosím zeptat, 27.3 jsem byla na rtg kostrče. Předchozí menzes byly 25 -28.2. Menzes v březnu bylo pár dní před rtg 19 - 25.3. Byy nezvykle tmavé až černé. Bylo to tak nezvykle černé, že jsem si to nafotila pro případ, že by se něco v budoucnu dělo. Byl tam jeden veliký 6 cm, stočený ks sliznice. Ten malý růžový zárodek jsem neviděla, až potom, jak jsem pátrala ve fotkách po zjištění gravidity. Byla jsem tedy toho 27.3. na rtg, kde jsem nahlásila posl. menzes 19 - 25.3 . Na fotkách jsem pak našla zárodek ( dle videí na You Tube )ca 6mm připojeného za kusem sliznice. Je možné, aby jeden zárodek zemřel a jeden vydžel rtg ? V květnu povrzeno těhotenství 12. týden. Nyní jsem 37+0. Nemohlo to miminko nějak ohrozit ? Mám strach , aby mu rtg neublížilo. Dle mého gynekologa TP počítán dle PM 21.3 ,cca 2-8.4. Mohlo oplodnění nastat cca 10 dní po vypuzení embya v minulém menzes, nebo se jedno embryo uchytilo a jsem tak těhu o cyklus dříve ? Moc děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky je možné, že jste  1 zárodek potratila a jeden se vyvíjel dále. Je to ale hodně netypické.

Riziko pro dále se vyvíjející plod dokáže určit jen genetik.

Otěhotnět krátce po mikropotratu lze. Pokud byste ale otěhotněla na počátku dubna, je trochu problém, abyste v květnu byla v 12. týdnu. Záleží také  na tom, kdy v květnu bylo stanoveno stáří těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 34 tt a už asi 4 týdny mě dost trápí hemeroidy, se kterými jsem dříve neměla žádné problémy, a které se u mě objevily právě až v průběhu těhotenství. Se svým lékařem jsem to konzultovala a byla mi doporučena mast, nicméně po 14 dnech nevidím žádné zlepšení ba naopak. Je možné si v lékárně vyžádat spíše čípky? Jsou při léčbě více účinné? Na toaletu chodím pravidelně, zácpou netrpím. Nebolí mě to, nekrvácí, ale vím o tom a trápí mě to i s ohledem na blížící se porod. Děkuji a přeji pěkný den
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Čípky lze zkusit. Nejlepším řešením by ale byla návštěva lékaře-specialisty, tedy proktologa. Existují i ambulance přímo zaměřené na problematiku hemeroidů.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, před 4 dny mi vyšel pozitivní těhotenský test. Dnes jsem byla u gynekologa, který mi řekl, že těhotná jsem, ale při ultrazvuku necítil odezvu srdce miminka. Tvrdil, že je to nejspíše tím, že je plod ještě malý. Je to obvyklá situace nebo je dle Vás něco špatně?
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o odezvu srdíčka, ale není vidět srdeční akci. V časném těhotenství jde o běžný nález, nic se neděje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den chtela sem se zeptat mam za sebou 3 cisarske rezy a s manzele bxsme si chtely poridit dvojcatka je to mozne a jake rizika bych mela dekuji
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 3 císařských řezech je i jednočetné těhotenství vždy rizikové - hrozí prasknutí dělohy. Dvojčata by byla extrémním riskem

MUDr Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer pan doktor , mam dost velke ovavy. Dnes mi prisli vysledky z infektologie : anti-CMV IgM...neg. anti-CMV IgG.... 218 AU ml poz. Pravdepodobne anamnesticke protilatky po CMV infekcii (ochoreni) pani dok. Mi chcela nasadit liecbu , no neviem ci som neni tehotna... Isoprinosine sa v teho. Brat nemoze. Chcela by som sa vas opytat je velke riziko s touto infekciou donosit zdrave dietatko? A este jedna otazka : ak by to bolo preliecene nemusim mat potom obavy otehotniet ? Za odpoved Vam velmi pekne dakujem.
Bianka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedený výsledek signalizuje, že jste v minulosti prodělala infekci CMV. V současnosti jí ale nemáte. Při probíhající infekci jsou pozitivní protilátky IgM. Nejsem si jist, že je nějaká léčba nutná

Nevíte-li, zda nejste těhotná, určitě léčbu nezahajujte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, mám čerstvě pozitivní TT. Moje doktorka provádí screening v tom 12tt, účtuje za něj 800Kč. Moje kamarádka je těhotná a tento ultrazvuk u ní absolvovala.Ale pak jí její porodník u Apolináře řekl, že si tento screening měla udělat u akreditovaného pracoviště(nevím, jak zjistit, kdo to je) a že pokud by výsledky byly v pořádku, tak oni již ani neposílají na odběr plodové vody. Kamarádka nyní absolvovala odběr plodové vody.Ptám se tedy kvůli sobě, kde mám tento screening absolvovat a zda, i když by byly výsledky v pořádku, zda jít raději i na odběr plodové vody? Mám 2 zdravé děti, poté jsem absolvolala 2 potraty v 11tt a je mi 39let. Genetické testy mám v pořádku. Zjišťovala jsem i test Prenascan, ale ten prý nezjistí všechny vady, ale jen 3 hlavní (downům syndrom atd). Děkuji za odpověď Eva
Eva Z
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Adresy některýc (ne všech) pracovišť pro kvalitní screening najdete na http://www.abctehotenstvi.cz/txt/screening-i-trimestru-seznam-pracovist

Prenascan odhalí opravdu jen 3 vady. Ale jde o ty zdaleka nejčastější vady. Takže bych tento test určitě doporučil.

Odběr plodové vody bych doporučil jen v případě, že je Prenascan pro Vás nedostupný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore
Okolo 29.10. jsem s pritelem mela nechraneny test,bylo to jen lar dni po ukoncene menstruaci,ale uz asi 10 dni me kazdy vecer zacne palit zaha,pobolivaji me prsa.Vcera vecer i dnes rano jsem si delala TT a oba jsou pozitivni,jen ta druha carka je hrozne svetle ruzova.Za tri dny bych mela mit menstruaci,nemohlo by to souviset i s timto?Dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jste těhotná a potíže s tím souvisí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Čiže pán doktor ak som mala poslednu menštruáciu 5.10. a včera mi povedali, že tehotenstvo vyzerá na 5+4 a 7,7mm má vačok, embryo ešte nebolo vidno, je to manšie ako by malo byť? ovuláciu som mala okolo 19.10. Na usg idem ešte o týžden, snád bude všetko v poriadku. Dakujem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nález+- odpovídá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor. Som v 6 tom týždni tehoten.od poslednej menštruácie. Dnes som bola na sono a podla neho som 5+4. Gestačný váčok ma 7,7 mm, ale embryo este nebolo vidno. Pani doktorka vravela, že je to nejaké manšie akoby malo byť. Na dalšiu kontrolu idem o týžden. Sú tieto miery v poriadku?a nabudúce by som už mohla vidieť srdiečko? dakujem za odpoved.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález 5+4 odpovídá odstupu od menstruace. Ovšem obvykle již bývá v 6. týdnu vidět základ embrya. Stačí ale, abyste otěhotněla o trochu později v cyklu, například 18.den, a vše je posunuté. Takže pravděpodobnost, že je vše v pořádku, je vysoká.

V 7. týdnu by již mělo být srdíčko vidět.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, může doba čekání na další těhotenství po mimoděložním těhotenství (bez kyretáže) s odebráním vejcovodu (druhý prý je v pořádku)? Může se tak snížit riziko opakování? 3nebo6 měsíců čekat není to už jedno? Děkuju moc ... Přeji hezký den Vlaďka
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2-3 měsíce určitě stačí. Delším odstupem se riziko nezmenší.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,momentalne som
V 7 tt , viem to dva dni bolo vidiet akciu srdca aj hcg je v poriadku , co m trapi je ze kym som nevedela ze cakam dieta pila som alkohol dost casto nie do opitosti ale tak 4 krat tyzdene 2-3 pohare tvrdeho , teraz uz nepijem ale trapi ma ci bude babo ok - otázka upravena poradcem
Liana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod vidím jako zcela minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer v cera sem byla u lekare protoze mne vynechala menstruace a mam rovnou pet pozitivnich gravitestu. Mam pocit ze mohu byt priblizne 4tydny tehotna. Lekar mi rekl ze jsem bud potratila nebo je mozne tehotenstvi a take ze vidi v me deloze jednu tecku 5 mm velkou a druhou 1cm velkou proto je mozn. Ze de treba i o dvojcata za 14dni ma prijit na ulrazvuk.poradite mi co mohou byt ty dve tecky a pozitivni testy dekuji
Stepanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy značí těhotenství. 2 tečky mohou opravdu znamenat dvojčata

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, 2 roky sa snažíme o dieťatko, začali sme chodiť do Martina sanatórium helios na vyšetrenia..Môj manžel začal užívať nejaké vitamíny na tvar spermií a že ich mal aj pomalé..mne z krvi zistili že mám zvýšenú štítnu žľazu a že som prekonala chlamýdie. Mala som ísť na prefuk vajcovodov a do Ľubochne na vyšetrenie s tou štítnou..lenže teraz som otehotnela neviem akým zázrakom, nebola som na žiadnom vyšetrení..Čo teraz? Som v 6tt..1.decembra ma sestrička objednala na vyšetrenie..Či je všetko v poriadku..Môžem to mať aj mimomaternicové tehotenstvo? Nemám zatiaľ žiadne krvácanie len bolesť ako pri menštruáciu ale nie pravidelnú len tak niekedy, a v tom ešte aj nejakú pichavú bolesť.. nieje to až také na nevydržanie je to len chvíľkové..Chcela by som sa opýtať či to je všetko v poriadku. Či mi nehrozí to mimomaternicové lebo do decembra je to ešte na dlho...Ďakujem (mohli by ste mi prosím Vás odpísať na email?Lebo ma zaujíma Vaša odpoveď) ešte raz ďakujem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mimoděložní těhotenství je poměrně vzácná komplikace, ale vyloučit nejde. Máte-li bolesti, měla byste navštívit lékaře co nejdříve. Vše objasní UZ vyšetření.

Dále byste měla jít na vyšetření se štítnou žlázou. Narušená funkce může vést k potratu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,mam dotaz pred tydnem jsem si delala test a vysel mi pozitivni.mesicky jsem dostala 3 a skoncili 7rijna.Byla jsem na kontrole ale doktor na ultrazvulu nic nevidi tak mi bral krev a ulazali ze jsem tehotna a Hcg mam 906,7.Sla jsem za dva dny znova na kontrolu a opet nic.ulazoval mi na ultrazvuku ze mysli ze je tp tphle ale neni si jisty,ze si mysli ze.muzu byt znova mimo delozne tehotna.Tak mi bral znova krev a v utery mam zavolat.NAPSAL MI:DELOHA S VYSSIM ENDOMETRIM.DROBNA HYPOECHOGENITA,ZATIM NEPRESVEDCIVE PRO AMNILNI DITINKU,VT NENI,PATOL,REZISTENCE V MP NEZOBRAZENA,V PRAVO MOZNA LEHCE VETSI ODEZVA U OVARIA.muze te my rict co to znamena?Dekuji
- otázka upravena poradcem
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o normální nález, který odpovídá počínajícímu těhotenství. Mimoděložní těhotenství ale nevylučuje. UZ po 2 dnech je brzy, chce to delší odstup

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den.jsem v 11 tt.z socialnich duvodu to musim dat pryc,problem je ze nejsem financne na tom dobre.pan kery mi to udelal nekomunikuje.jde zakrok udelat na slozenku vysetreni a zadost o ukonceni mam.diky a jestli kde mi to udelaji.diky
luccie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ptejte se v nejbližší nemocnici

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze