Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Neděle 5. července 2015. Státní svátek.

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 13.6. do 21.6. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý deň pán doktor,
som na začiatku 9. tt a už 5 dní ma trápi kašeľ (iné ťažkosti nemám), nie je síce veľmi silný, ale aj tak je to už nepríjemné. Mohla by som si kúpiť nejaký sirup proti kašľu v lekárni alebo to radšej vydržať?
Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlépe Vám poradí praktický lékař. Upozorněte ho na těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den pane doktore chci se zeptat jsem 23tt miminko me začalo kopat hodně nízko na přichu ale chci se zeptat zda je možne samovolně potratit ve 23tt mám od začátku pořad strach děkuji
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potratit je možné v každém týdnu těhotenství. Od 24-26.. týdne pak hovoříme o předčasném porodu.

Kde Vás mimčo kope, nemá žádný význam. Nemáte-li jiné obtíže a chodíte-li pravidelně na kontroly, myslím, že se zbytečně stresujete.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím o radu. Je to již 4 měsíce, co jsem vysadila antikoncepci, od té doby cyklus 21-24 dní. Začátek poslední menstruace 19.12. Měla jsem rizikový styk (přerušovaná soulož bez ejakulace do pochvy) nejdříve 29.12., naposledy 1.1.2014 brzy ráno (v tuto dobu nejspíš ovulace). Negativní močové testy. Dnes, tedy 14.1. jsem byla na krvi pro změření HCG jako samoplátce, dle laborantky výsledek menší než 1(tedy negativní). Menstruaci jsem zatím nedostala, mám se stále obávat těhotenství, když styk byl před 14ti dny a z krve je výsledek negativní? Za odpověď velmi děkuji a přeji hezký den.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství vniklé před 14 dny a dříve je vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat jsem na konci 17tt a mám dost velkou rýmu (nosem se vůbec nenadechnu) mořská voda mi ale nepomáhá.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkuste  inhalace nebo případně Nasivin

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore mam dtaz jsem tehotna v 7t dnes jsem byla u doktorky z bolestmi bricha a vajecniku uz jsem 2 potratila plod je o tyden mensi tak mi napsala Utrogestan je ho lepsi v tehotensvi zavadet do pochvy nebo do ust a zapit moc vam dekuji krasn den
Kača
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých zkušeností v tom není rozdíl. Zvolte, co Vám více vyhovuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela jsem se zeptat sem ve 21+2 a malej nekope jen kdyz si zatlacim na bricho tak tam citim jakoby mi tlouklo srdce v brise. Podle doktora ve 20+3 bylo vse v poradku. Tak proc malej nekope kdyz uz by mel? Dekuji a odpoved
Ren
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vnímání pohybů je velmi individuální.  V 22. týdnu nemusíte ještě pohyby plně cítit. Vyslovené kopání není vždy patrné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den,
chcela by som sa opytat ci ,mozu genitalne gradavice na zaciatku tehotenstva vazne poskodit jeho priebeh ? - otázka upravena poradcem
barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na počátku těhotenství je riziko pro plod nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je mi 36 let a čekám své první dítě. Chtěla bych se zeptat, zda mě čeká povinně invazivní vyšetření na vrozené vývojové vady (odběr choriových klků nebo plodové vody) nebo bude tento odběr navržen až poté, kdy vyjde pozitivně výsledek screeningu ve 13tt. Děkuju za odpověď.
JANKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Povinné invazivní vyšetření rozhodně není. Postupuje se obvykle dle výsledku prvotrimestrálního screeningu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,dovoluji si pozadat o nazor na tlak a riziko preklampsie.Nyni jsem na zacatku 31tt. Kazdou poradnu mam vys tlak,max byl 170/110,doma si merim na kvalit pristroji,prumerne mam 120/70,vyjimecne jsem mela nejvic 130/90.Muj gyn to neresi,ze se jedna o syndrom bileho plaste,i pred tehu jsem u lekaru mivala vys.tlak,ze je dulezite,ze jinak ho mam v norme.Bilkovinu v moci nenam,otoky jsem taky nezaznamenala,hlava se mi nemota.Jinak v rodine vys tlak mame,je potreba to nejak tedy resit nebo ne?Slysela sem zkusenosti jinych tehotnych,ktere mely doma tlak ok a u lekare treba lehce nad 140/90 a hned dostaly Dogypet.Diky za nazor. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že Dopegyt je na místě. Stejně tak pečlivé sledování tlaku, bílkoviny v moči a i stavu plodu

těhotenství
Dobry den mam dotaz jsem v 7 tt celou dobu me bolelo brich a tet uz skoro ne jen citim vajecniky je to normalni uz jsem 2 potratila tak uz mam strach da se neco popripadne brat na udrzeni dekuji za odpoved
Kača
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolesti nejsou normální. Určitě doporučuji navštívit lékaře. Z léků lze zvážit gestageny, například Utrogestan

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. V 11tt jsme byla na odběru krve v rámci prvotrimestriálního screeningu. V době odběru jsem měla rýmu a několik dní předtím zvýšenou teplotu. Navíc si zavádím Utrogestan. Může toto vše ovlivnit výsledky krve a tím určení rizika vrozených vývojových vad? Děkuji za odpověď.
VLASTA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledek screeningu ani jedno z uvedeného neovlivní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, končím 17 t.t. a přestala jsem cítit pohyby, které cítím od 16 týdne (3. těhotenství), zatím spíše nepravidelně. Nyní už druhý den jsem pohyb nezaznamenala. Měla bych navštívit gynekologa nebo jsou v tomto období pohyby ještě cítit opravdu hodně nepravidelně? Děkuji
- otázka upravena poradcem
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohyby jsou v tomto období cítit hodně nepravidelně. Nejde nejspíše o nic vážného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně vaginálních tablet Entizol, dostala jsem je na zavádění v těhotenství při zjištění bakterie Gardnerella na tři křížky. Zavádím 3 dnem, ale již včera jsem zjistila, že když na noc zavedu další tabletu, tak tam nahmatám i nerozpuštěnou tabletu z předešlé noci. Můj dotaz zní, zda den starou tabletu vyndat a zavést novou, nebo zavést novou a nechat jí tam i s tou původní, bojím se, abych tam za 7 dní neměla 7 tablet nerozpuštěných nebo rozpuštěných pouze z části, jestli nemůže dojít k nějakému předávkování tímto způsobem nebo mám spíše žádat o výměnu léků za nějaké rozpustné globule. Zajímalo by mě, i když tam tableta zůstane 24h rozpuštěná jen z části, jestli má léčba vůbec nějaký efekt. Děkuji za radu
Martina S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Tabletky Entizolu se opravdu hůře rozpouštějí. nemějte ale obavy, klidně užívejte dále a tableky z pochvy nevyndávejte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli můžu brát před otěhotněním acidum folicum 10mg,místo femibion 800(je drahý) co spíš doporučujete? a co říkate na inofolic? Děkuji.
Marťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Doporučuji Acidum folicum

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, s pritelem bychom se chteli tento rok pokusit o detatko, mam nekolik dotazu mam vyraznou nadvahu me BMI je 30,50 zajimalo by mne zda je tehotenstvi pro mne rizikove ( ci je lepsi pockat az zhubnu), take mam krevni skupinu B Rh negativni- slysela jsem ze tehotne zeny s toutu krevni skupinou maji vetsi optize kvuli RH faktoru je to pravda? Take se hrozim toho ze by se nam povedli dvojcatka ( mame v rodine z obou stran 8mery- chlapce, divkyi parecek) jaka je pravdepodobnost ze dvojcatka vyjdou? Rada bych zvazila vsechna rizika nez otehotnim, dekuji za odpovedi - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zhubnutí určitě nevadí. Otěhotnění ale BMI 30,5 nejspíše nebrán.

V prvním těhotenství není Rh negativní krevní skupina problém.

Riziko dvojčat se v konkrétním případě obtížně odhaduje. Běžně je v populaci cca 1:85, u Vás je pravděpodobně o něco vyšší.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Chtěla bych se zeptat, zda celkový výsledek Prenascanu, který bychom měli příští týden absolvovat, může ovlivnit mizející dvojče. Jsem 14tt a k zamlknutí jednoho plodu došlo cca před 4-5týdny. Amniocentéza nám z důvodu mizejícího dvojčete nebyla doporučena, že zvyšuje mnohanásobně riziko potratu. Děkuji
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vícečetné těhotenství výsledek ovlivnit může. Jak je tomu u mizejícího dvojčete, nevím.  Musíte se obrátit na pracoviště, kde test provádí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 37.tt a podle USG moje miminko je ve všech parametrech cca o 3 týdny menší (BPD 85, TAD 290, FL 67,5, váha 2290g).
Chci se zeptat, zda se jedná o hypotrofii, a nebo je to stále v normě resp. jaké jsou hraniční hodnoty pro 37.tt?
Doktorka navrhla hospitalizaci. Co bude následovať, jestli mě hospitalizují? Co hrozí děťátku, když nebudu s hospitalizací souhlasit?
Miminko bylo podle USG v 12.tt i v 31.tt velikostí ještě v normě.
Děkuju za odpověď! - otázka upravena poradcem
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde až tak o absolutní hodnoty jako o jejich vývoj. Nález považuji za závažný a hospitalizaci doporučuji. Při ní je možné pečlivě sledovat stav plodu a případně ukončit těhotenství.

Odmítnete-li hospitalizaci, hrozí děťátku v krajnosti i smrt

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

jsem ve 21tt a dnes mi ze stěrů pochvy vyšla pozitivní bakterie gardnerrella vaginalis, dostala jsem za zavádění tablety entizol, můžu se zeptat, jak moc je toto onemocnění v těhotenství nebezpečné? Děkuji za radu - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic dramaticky nebezpečného. Je to poměrně častý nález

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore , dnes jsem byla na UZ děloha v AVF s gestačním váčkem s plodem s akcí srdeční+ , dle CRL odp.grav.hebd.6+0t. ov. vpravo s dvoukomorovou cystou s jemným septem vel. 44x28mm. Je to nějak nebezpečné vzhedem k těhotenství ? Děkuji za vaší odpověď. - otázka upravena poradcem
dvoukomorová cysta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství přímo nic nehrozí. Nález je ale třeba sledovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer pane doktore, prosim o radu, byla jsem na pohotovosti kvuli odtoku plodove vody ve 29 tydnu, to se neprokazalo, nejspise se jednalo o unik moci ve spanku, muze se to stat aniz bych to citila? Pry jsem uzavrena a nic uz netece, nyni jsem 31 tyden tehotenstvi a koupu senormalne v napustene vane, ted se obavam zda miminko nemuze dostat infekci jsem uzavrena a miminko dle utz v poradku i mnizstvi vody. Muzete prosim na obe otazky odpovedet? Moc dekuji
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Únik moče bez vědomí ženy je možný.

Pokud je nález v pořádku, koupat se můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem těhotná 16 týden. Podle ult .
mi datum vychází na 23.9, kdy jsem z přítelem ani s někým jiným neměla poměr, přítel mi nevěří, že je dítě jeho, jak mu to mám vysvětlit.
Děkuji za radu - otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Délku těhotenství gynekologové vždy uvádí o dva týdny větší, než reálně existuje plod. Je to tím, že se počítá od prvního dne posledních menses. Tedy v termínu, kdy vynechá první menstruace, hovoříme již o 5. týdnu těhotenství. Stejně je tomu při UZ vyšetření.

To by snad mohlo Váš  problém objasnit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Nyní jsem podruhé těhotná. První těhotenství po IUI skončilo ZT v 8.týdnu. Nyní jsem byla na UTZ na začátku 10 tt, vše v pořádku. Několik dní poté mě přešly jakékoli těh. příznaky jako pachuť v ústech, bolesti břicha, ale zase se mi objevilo více akné a chutě se srovnaly. Je tento vývoj normální? Nemůže se znovu jednat o ZT? Mám strach, na další UTZ jdu až za 2 týdny. Děkuji za konzultaci.
JANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejedná se o nic neobvyklého, nic zásadního to neznamená. Chcete-li klid, požádejte o další UZ vyšetření (není ale vyloučené, že ho budete muset uhradit)

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pracuji jako manikérka a jsem v 7. týdnu těhotenství. Při své práci používám odlakovač - mohou jeho výpary nějak ublížit miminku? Mockrát děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na složení odlakovače. Obraťte se případně na výrobce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, do jakého týdne těhotenství se nejpozději provádí nová metoda Prenascan? Děkuji za opdověď
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Více info najdete na www.gest.cz v Aktualitách.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Děkuji za info o metodě Prenascan. Chtěla bych se zeptat ,v jakém týdnu těhotenství se test průkazu trizomií provádí? Jaké jsou podmínky, abych u Vás toto vyšetření mohla podstoupit? Doporučení od mého lékaře, objednání apod. ? Děkuji velmi za info. Andrea
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obraťte se například na centrum Gennet.

Více info najdete na www.gest.cz v Aktualitách.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, 23.12. 2013 jsem podstoupila amniocentézu z důvodu podezření na DS 1:50. Ještě týž den večer mi unikla plodová voda - v nemocnici mi potvrtili promotestem, že to plodovka opravdu byla (zároveň jsem se ještě léčila na mykozu) druhý den ještě trochu uniklo (to už nebylo testováno, jen můj pocit) no a pak už mi byly dělány pravidelně testy a byly negativní. Po týdnu mě propusili z nemocnice a mám nařízen klidový režim ještě další 3 týdny a pak prý můžu se začít pohybovat jen nic nezvedat. Můj gynekolog mi řekl, že bych měla ležet do konce porodu - nevím jak to zvládnu, když máme doma ještě 3,5 leté dítě. Nevím teda, jestli se mám řídit pokyny z nemocnice nebo mého gynekologa? Díky za odpověď.
Sisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je třeba najít nějaký rozumný kompromis. Spíše bych postupoval dle doporučení z nemocnice. Gynekolog by ale měl nález pravidelně a často kontrolovat.  Ale opravdu je fyzické šetření důležité.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den jsem v 20+5tt a pan doktor my zdelil ze nase miminko ma v occipitalni oblasti lebky je patrny defekt o vel.9mm s meningokelou o vel 16,6x 13,8mm.A doktor my doporucil jit na potrat ale ja a muj pritel nechcem a nevime co mamae dela prosim o poradu predem dekuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již  zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den pán/pani doktor/ka. Chcela by som sa Vás spýtať aký máte názor na moju situáciu. Mám 23 rokov, 2 ročného chlapca a teraz som opäť tehotná. Podľa PM by som mala byť v 18 tt +5, ale podľa sona, ktoré mi robil môj dr. by som mala byť v 18tt + 3. V 10tt. mi bral môj dr. krv, vyšla mi nižšia hodnota papp-a, mala som 0,35 MoM. Potom mi bral krv v 16+0 (to bolo presne 23.12) a vyšli mi tieto hodnoty MS-AFP 1,51 Mom, uE3 hodnota 0,46 Mom, Total Hcg hodnota 1,26 Mom, papp-a 0,35 (braná v 10tt), z toho mi vyšlo riziko na DS 1:140. Sono ktoré mi robil môj dr. bolo v poriadku NT som mala 1,58, NB - priama prítomná. CRL 75,45mm (sono robené v 13+4). Preto sme boli predvolaní na genetiku, kde mi nebrali nanovo krv iba mi vraveli mam sa rozhodnúť či pôjdem na amniocentezu alebo nie. To som nateraz odmietla. Objednala som sa na sono k Dr. Grochalovi do MT a ten povedal že zatiaľ tam žiaden náznak Ds nevidí, všetky orgánu sú zatiaľ ok, ale ešte musí pozrieť srdiečko to sme objednaní o týždeň a že ak niečo nájde sám mi napíse potom odporúčanie na amnio. Preto sa pýtam, myslím že ak mi vyjde sono dobre mám sa niečoho obávať?Nechcem do konca tehotenstva žiť v strachu či je moje dieťa zdravé...Ďakujem pekne, napíšte mi váš názor na moju situáciu.Ja som z toho už na dne, len plač a plač.
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji věřit specialistům.  Tedy obavy bych odložil. Teoreticky by šlo zvážit, pokud chcete mít jistotu, vyšetření Prenascan nebo jemu podobný test.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Nevím, jestli se na Vás obracím správně. Zajímalo by mě, jestli při kombinovaném screeningu v prvním trimestru je nutné, aby byla krev odebrána v 11.-12. týdnu, nebo zda může být odebrána i později (do 13+6), pokud je v té době také prováděn ultrazvuk. Předem děkuji za odpověď a zdravím.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

13+6 bych viděl jako horní hranici. Přesně Vám ale opravdu odpoví specialista na prenatální diagnostiku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den jsem v 20+5tt a pan doktor my zdelil ze nase miminko ma v occipitalni oblasti lebky je patrny defekt o vel.9mm s meningokelou o vel 16,6x 13,8mm.A doktor my doporucil jit na potrat ale ja a muj pritel nechcem a nevime co mamae dela prosim o poradu predem dekuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedokážu Vám poradit. Toto těžké rozhodnutí musíte přijmout Vy. UZ specialista nebo genetik by měl poskytnout co nejvíce informací o prognóze

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den chcise zeptak kdyz jem byla 19.12:2013 u gynekolosgy a ta mi udelala ultrazvuk a rekla mi ze to vypada na tehotenstvy a ze to tam vydi ale 26.12 jsem dostala menstruaci ale mela jsem jen tri dni ale byla slaba spis jako spineni a dnes 6.1. 2014 jsem byla usvi gynekolosgy ata mi taky dela ultrazvuk a reklami ze tam nic nevidi ale i jsem si delala test a ten mi ukazal dve carky a to ze jsem tehotna a test jsem si koupila v lekarne tak nemohl byt proslej tak mi porad te co stim jestly mam zajit k jinemu lekari nebo jak dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Pavlina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Může jít například o zamlklé těhotenství, vyloučit nelze ani mimoděložní těhotenství. Opakovanou návštěvu gynekologa doporučuji.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den ještě jednou, obracím se znovu. Má otázka zněla- kdy je možné znovu otěhotnět, když jsem měla 2císařské řezy ( březen 2010, září 2013). Napsal jste mi, že pokud nebyla provedena sterilizace, tak otěhotnění je možné. Sterilizace neproběhla, ale nenapsal jste mi, kdy je možné otěhotnět? Za rok, dva? děkuji za odpověď
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Omlouvám se a doplňuji. Další otěhotnění doporučuji ne dříve než za rok až rok a půl od posledního císařského řezu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,zajímalo by mě,jestli by vadilo,když by šla darovat krev a chceme se snažit o miminko.Mohla by to nějak negativně ovlivnit?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Martina S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Darovat krve lze.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,mám na vás otázku jsem těhotná 7+4 byl mi zjištěn malý polyp na děložním hrdle,cca 2 dny slabě krvácím(ani krvácením se to nazvat nedá),špiním není to jasná červena krev,ale spíše hnědo........Většinou po náročnějším dni (nic těžkého nenosím) U plodu není žádný hematom vše v pořádku.Miminko odpovídá týdnu těhotenství a břicho mě též nebolí......Chci se zeptat jestli se mám obávat konce těhotenství nebo proč špiním...Jo a beru utrogestan 1-1-2 za den....Mám je brát ústně nebo zavádět??? Děkuji
Lusicka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Slabě krvácíte nejspíše z polypu. Stav by se měl sám upravit. Utrogestan berte, dokud krvácíte, spíše ústy. Určité omezení fyzické a i sexuální aktivity považuji do doby, než krvácení ustane, za vhodné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se zeptat, zda existuje jiná alternativa vyšetření vývojových vad než odběr plodové vody? Slyšela jsem o nové metodě - alternativě neinvazivní, že se odebírá pouze krev ta se posílá do Izraele, vyšetření stojí cca 12 tisíc Kč. Je tohle vyšetření u nás v ČR dostupné ? Děkuji za odpověď. Andrea - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je. Viz například http://www.gest.cz/cz/aktual.php#ak_125

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
od kolika let si může dívka koupit těhotenský test? - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že není žádné omezení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,pane doktore, jsem ve 13 tt- vše bez problémů. Kožní lékařkou mi byly naordinovány léky Azitromycin Sandoz 500mg, 2 bal. Je zde možné nějaké ohrožení dítěte? Předem moc děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to v těhotenství právě vhodný lék. Měl by se užívat jen v případech, kdy není jiná možnost. Upozornila jste lékařku na své těhotenství?

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy je možné znovu otěhotnět, když jsem měla 2císařské řezy ( březen 2010, září 2013). Mockrát Vám děkuji za odpověď. Hanka
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla provedena sterilizace, je to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
15.11.jsem měla poslední MS - HAK jsem vysadila 12.9 od té doby pravidelné cykly. 23.12 jsem byla u dr., kde byl vidět váček a údajné stáří 5+3 a váček vel. 4mm . Dnes po 2 týdnech by stáří mělo být 7+3 avšak dr. píše že o 2 týdny mladší tudíž stále 5+3 a vel. váčku 15mm. Za týden mám jít opět na kontrolu. Je naděje, že se srdeční akce objeví, případně do kdy je možno čekat.
Děkuji za odpověď
Pavla - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Naměřené údaje uvedené v dotazu jsou zmatené. Je důležité, zda šlo o váček gestační či žloutkový. Různě velké gestační váčky nemohou odpovídat stejnému stáří těhotenství. Takže vyjádřit se zodpovědně, je těžké.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, 20.prosince 2013 jsem byla na operaci kvůli mimoděložnímu těhotenství, kdy mi byl odstraněn vejcovod. Den před operací jsme měli s přítelem pohlavní styk a v tento den je možné, že jsem měla ovulační den. Již 3.den (dnes je 5.1.2014)jsem začala mít bolestivá prsa a je mi často mdlo a na zvracení. Je možné, že bych mohla být těhotná, nebo mám stále rozbouřené hormony po operaci? Jsem občasná kuřačka a špatně se mi udělá většinou po cigaretě.
Předem Vám děkuji za brzkou odpověď. - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění považuji za hodně nepravděpodobné. Pokud jste byla těhotná, byť mimoděložně, měla by být ovulace blokována. Pokud ale potíže neustanou, navštivte svého gynekologa - více řekne UZ vyšetření. Gravitest nemá význam, může být ještě pozitivní i po mimoděložním těhotenství.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chci se zeptat jsem v 11 týdnu těhotenství a mám už asi měsíc a půl v kuse rýmu.Moc smrkam a kycham až mě z toho bolí břicho zhruba kolem pupku je to ale vždycky jen chvíli.Minulý rok jsem potratila v 6tt a tak mám tedkom obavy.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku moc neporadím. Asi nejde o nic vážného, ale raději navštivte lékaře, UZ vyšetření Vám může přinést uklidnění.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 37 tt, bodá mě v pochvě a malá se extrémně hýbě, jako by se vstekala, také mi kleslo břicho ze dne na den. Máme momentálně rodinné problémy může to být tím nebo mám jít spíše k lékaři? Děkuji za Vaši odpověď
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokles břicha je v posledním měsíci těhotenství běžný. Ostatní obtíže již méně. Vždy raději doporučuji návštěvu lékaře.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 20. týdnu těhotenství a už od začátku mě trápí hodně vodový výtok, že mám občas mokré spodní prádlo, je takovýto výtok v těhotenství normální? Případně lze použít třeba boraxglycerinové globule na desinfekci? Děkuji za radu
- otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hojnější výtok je v těhotenství normální. Je-li ho však opravdu hodně, je vhodné provést kultivační vyšetření. Léčbu naslepo boraxglycerinem nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem v 38+3 tt a občas mě píchá na pravé straně pod žebry.nevíte čím to múže být?Je to v pořádku?Děkuji
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela běžné to není. Může jít například o potíže od žlučníku. Příčina může být ale i jiná, banální nebo i potenciálně závažná. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem v 17.tydnu tehotenstvi a uz asi 6 tydnu vecer,kdyz lezim nebo v noci,kdyz spim,tak se mi na chvilku zacne chvet bricho (nevim,jak to nejlepe nazvat,jakoby takove rychle kmitani).Bricho me neboli,tehotenstvi probiha zatim normalne.Pohyby to jiste nejsou,ty poznam,jsem potreti tehotna.Ma gynekolozka rikala,ze se s timto dotazem nikdy nesetkala.Nevite,co by to mohlo byt a mam se tim nejak znepokojovat?Dekuji za odpoved.J.M.
JanaS.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani já nevím, o co by mohlo jít. Teoreticky snad o škytání plodu - to ale není až tak rychlé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý dne, chtěla bych se zeptat, jsem 16 měsíců po císařském řezu, nyní ve 37. týdnu těhotenství. Byla mi změřena síla jizvy 3,2mm. Je to málo nebo je to běžné? Děkuji VEronika
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to hraniční nález. Stěna děložní je dosti ztenčená.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, v prvním trimestru těhotenství jsem užívala syntetický vitamín A ( 2 x 400 mikrogramů) a navíc ještě betakaroten v dávce 3 mg denně. Je to velký problém vzhledem k riziku vzniku vrozených vývojových vad? Dále samozřejmě vitamín A a betakaroten v běžné stravě (určité množství másla, mrkve, špenátu, občas vejce apod....játra nikoliv). Měla bych raději absolvovat genetickou konzultaci vzhledem k nadměrnému příjmu vitamínu A?
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi nepůjde o velký problém, přesně se ale opravdu může vyjádřit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký den pane doktore. S manželem bychom rádi měli miminko,snažit se teprve začínáme. Chtěla bych se ale zeptat,může mít vliv na pokoušení se otěhotnět časte a nepravidelné stridani smen v praci ( denni 8h,z cista jasna noční 12h - po takovych třech nočních za sebou se mi totiž uz dvakrát spustila menstruace o týden dřív,nejspíš z pretazeni a dost me to prekvapilo...
Take bych se chtela
zeptat,jaké podpurne prostredky,jako napr. kyselina listova,mohu uzivat,abych šla mimiku naproti. Moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Dagmar
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Střídání směn sice není ideální, ale zásadní význam by to mít nemělo.

V lékárně požádejte o některý multivitamin pro ženy plánující otěhotnění s obsahem kyseliny listové

 

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co přesně znamená, když v 31. týdnu těhotenství má miminko větší bříško? Já jsem diabetička 1. typu na inzulínu už osm let. Ve zprávě mám napsané: váha cca 2050 g, odp. 68%% RK (AC však na 97 %%RK). Nerozumím tomu. Změní se to později, nebo je miminko nějak "postiženo"? Jak tomu mám rozumět.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedenému nálezu přesně nerozumím. Nemyslím, ale, že jde o něco vážného. Přesněji Vám dokáže odpovědět UZ specialista.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, nezlobte se ze otravuji, ale chtela bych znat nazory vice lekaru. Dnes jsem 29+3tt a rsno jsem byla v nemocnici kvuli odtoku plodove vody. Rano jsem vstala z postele a podemnou byla mokra louzicka, mela jsem prosakle i tricko a bylo toho vic. Nijak to nezapachalo, presto jsme jeli. Natocili mi monitor ktery byl v poradku, vzali krev-v poradku, udelali UTZ-1plod,ASP +,PP+,euhydramnion.,placenta ve fundu,mimo DDS,retropl bpn.. mimi vazi 1550g.Vody ma pry dostatak, sla jsem tedy domu a kdyby se to opakovalo tak mam prijet znovu. Myslite ze mi mohla samovolne odtect moc ve spanku? Nic jsem ale necitila, uzivam clotrimazol cipky 3den a horcik 3x2tbl. Stale se bojim predcasneho porodu, take mivam bolesti stydke kosti. Dekuji za vasi odpoved a preji pekny den
Andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že o odtok vody plodové asi nešlo. Postupujte dále dle rad porodnice.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze