Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Jsem v 32 týdnu těhotenství a beru denně 1x magnosolv a 6x Hořčík Glo ale zdá se mi že to už na mě nezabírá a tvrdne mi břicho a dostávám křeče do noh. sama si zvyšovat dávku nechci a k doktorovy jdu až za týden poradíte mi co s tím? Děkuji za odpověď
markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud máte více než 10 kontrakcí za den, navštivte lékaře co nejdříve. Je třeba vyloučit hrozící předčasný porod.

Osobně doporučuji užívat hořčík s vitaminem B6 - např. přípravek MagneB6 - lze užít až 8 tbl za den

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Můj gynekolog mi předepsal tabletky Norethisteron na oddálení menstruace z důvodu mé dovolené. Jenže s manželem jsme měli nechráněný styk, tudíž bych možná mohla být těhotná ( asi jsme se nechtěne trefili do ovulace). A já se ptám, zda mám brát ty tabletky, nebo raději ne, popřípadě co by se mohlo stát, kdybych je brala na oddálení a potom zjistila, že jsem těhotná. Takže brát nebo ne? A navíc, jsem 10měsíců po druhém císařském řezu, první císařský řez v roce 2010. Je vhodné již otěhotnět? Miminko si přejeme. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpověď ani na jednu Vaši otázku není jednoduchá.

Vliv Norethisteronu na již probíhající těhotenství je obecně považován za velmi malý, ale zcela vyloučit nějaký problém nelze. Konkrétně by odpověděl až genetik se znalostí přesného stáří plodu v době užívání.

Po dvou císařských řezech bych doporučil pauzu minimálně rok. Riziko těhotenství  v děloze po dvou císařských řezech ale záleží na mnoha okolnostech - průběh operací, průběh hojení, nález na děloze, atd

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DOBRY DEN,chcela som sa spytat tlak v gravidite 1O9/64 alebo 105/60 je perfektny ako mi tvrdi doktor?mne sa vidi nizky....aky je vaša odpoved?DAkujem
tatiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jsou to běžné hodnoty

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

je možné, že jsem v počátku těhotenství (cca 4 týden). Před několika dny se doma v koupelně dělaly spáry a těsnění, a to silikonem, který byl cítit silně octovým zápachem (kyselina octová). Zápachu jsem se nadýchala a po prvotním vyvětrání (prostor ale moc vyvětrat nejde) jsem v koupelně strávila asi 20 minut, kdy jsem výpary stále dost cítila. Můj dotaz zní, zda vdechování výparů nemohlo uškodit plodu (pokud jsem tedy těhotná) - vím, že první dny a týdny jsou nejrizikovější.

Děkuji za odpověď.

- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný negativní vliv na plod bych neočekával

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den zajim ame dve veci, kdyz mam v 37+1 delozni cipek 2x2 uzavreny to se jeste dlouho nic nechysta nebo se to muze z hodiny na hodinu zmenit?
mam pri chuzi velky tlaky dolu do delohy u stydke kosti.
a pak bych se rada zeptala jestli je miminko velke a strasi me opravnene porodem kdyz ma ted 3350g
dekuji - otázka upravena poradcem
klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález i váha plodu jsou v rámci normy.

Nález se může  změnit během několika hodin

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je možné, že jsem mimoděložně těhotná. Poslední menstruaci jsem měla od 10. do 15. června. S přítelem jsme měli styk 21.6. Cyklus mám po 24.-25. dnech. Další menstruaci jsem měla dostat 4.7.5. července jsem si dělala tt a vyšel pozitivní. Při prohlídce na gynekologii zjištěná zvětšená sliznice a v děloze nic vidět nebylo. 10.června nabrána krev HCG 703. Paní doktorka mě odeslala 11.7. do nemocnice na vyšetření. Na UTZ byla nalezena cysta na pravém vaječníku do 12mm s projasněním 3 mm. Zopakované vyšetření krve HCG bylo přes 1200. Je možné, že zatím není na UTZ v děloze nic vidět nebo můžu být mimoděložně těhotná. Nemám žádné bolesti ani křeče, nekrvácím ani nešpiním.Další kontrolu mám po víkendu. Moc děkuji za odpověď s pozdravem Věra
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete být těhotná v děloze a plod ještě není vidět. Mimoděložní těhotenství také ale nelze vyloučit. Rozhodne především další UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore jiz tyden lezim v nemocnici sem v 18 tydnu tehotenstvi lezim tu protoze mi odtekla vsechna plodova voda .Pan doktor mi rekl ze plodove vody je opravdu nula .Dostavam preventivne antibiotika ale za celych jiz 9 dni se semnou nic nedeje plodova voda se nedoplnuje nemam bolesti proste zadne priznaky krevni testy dopadly dobre sem bez zanetu je to zpravny postup ze tu musim jenom lezet a nikdo semnou nic nedela :( Vsichny mi rikaji ze musi cekat az miminku prestane tlouc srdicko aby se neco mohlo dit sem zoufala uz nemam silu ani brecet to cekani je hrozny :(
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jde o správný postup.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jaký je Váš názor na riziko cestování letadlem v 8 tt? Let by trval 2hodiny. Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud těhotenství probíhá bez komplikací, považuji riziko letu za velmi malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chcela by som sa spytat, ze ci sa protilatky proti rubeole vysetruju v kazdom tehotenstve u vsetkych zien alebo len u tych, ktore chcu a u indikovanych.

Kedy sa to vysetruje? V ktorom trimestri?

(zaujima ma to v ramci CR) - otázka upravena poradcem
Zuzka Bohmeova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test na protilátky proti rubeole nepatří k běžně prováděným testům. Indikované to je jen u podezření na nákazu zarděnkami. průkazem je vzestup titru protilátek

MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem ve 24 tydnu tehotenstvi a mam takovy problem, Vytok, nesnesitelne svedene, ale ne uvnitr pochvy, ale zvenku. Gynekolozka mi rekla, ze je to caste, nemam se obavat, protoze vytok nezapacha. Tak nevim, dala mi jen specificke mydlo, ze to staci. Posledni tri dny se pridal dalsi problem, citim v techto mistech jakoby tlak, jakoby zavazi, jsem otekla a v zrcatku jsem videla neco, co mi pripada jako zvetseny cipek. Je to normalni anebo se mam obavat a zavolat lekarce? Bojim se nejake infekce nebo hroziciho predcasneho porodu. Velmi vam dekuji za odpoved.
Eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji lékařku navštívit. Nejde asi o nic dramaticky vážného, posoudit to ale lze jen při vyšetření

MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,

Prosim o radu. V 35+1 mi lekarka zjistila "mirny polyhydramnion". Kdyz jsem se ptala, co to znamena, tak pry nic...
Na kontrole v porodnici si precetli zpravu od moji lekarky a na tento fakt nijak nereagovali, nebyl mi proveden UTZ, pouze ozvy plody.

Co tento "mirny polyhydramnion" znamena, mam se neceho obavat? Neudelali v porodnici chybu, kdyz mi stav plodove vody nezkontrolovali?

Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o mírné zmnožení objemu plodové vody. To je poměrně častý nález a obvykle nemá  zásadní význam.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 5tt a doktor mi doporučil Inofolic. Zajímalo by mne, zda je nutné jej brát. žádné gyn. problémy jsem nikdy neměla. Jinak se léčím s Myasthenia gravis, v těhotenství beru Medrol a Mestinon, tak jestli proto mi jej doporučil? A jak dlouho by se měl tedy pak brát.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Via
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Jde o přípravek s kyselinou listovou. Tu by měla užívat každá těhotná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor. Ako má prosím vás vyzerať krček maternice po otehotnení napr. v prvých dvoch týždňoch?má byť vysoko, nízko, tvrdý či makký... hladala som to na internete, ale názory sa líšia. Ďakujem pekne
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stav čípku je velmi obtížné hodnotit. Nemá to v počátcích gravidity ani žádný smysl.

Je uložen na obvyklém místě a teoreticky může být trochu měkčí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, kdy začíná poprvé tvrdnout břicho v těhotenství týden či měsíc? Může to být hned od prvopočátka nebo až ve 2 trimestru?
děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Ojedinělé kontrakce se objevují obvykle od poloviny těhotenství - ne ale více než několik málo za den

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, ještě bych doplnila k mému zaslanému dotazu, že na pohotovosti mi řekli, že sliznice je 7,5 mm vysoká. Bylo by možné mít v počátečním těhotenství sliznici takové výšky? Přijde mi nízká.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Je to možné, i když bych očekával vyšší sliznici. Pozor také na možnost mimoděložního těhotenství! Při bolestech ihned vyhledejte lékaře
těhotenství
Dobrý den, již 5 dní mám pozitivní těhotenský test a druhá čárka každým dnem sílí. O víkendu se objevilo ale slabé špinění, jela jsem tedy na pohotovost, kde udělali jejich těhotenský test z moči a ten jim vyšel negativní. Na utz nic vidět nebylo. Jsem dnes 35 DC, ale ovulace byla kolem 20-21 DC. Brali mi krev na HCG a to jsem tedy včera měla 157 jednotek. Dnes opět špiním, ale na testu opět výraznější čárka. Dr si myslí, že jde o potrat. Hrozně se bojím, mohu něco udělat nebo mi nezbývá, než čekat? Je naděje, že těhotenství může ještě prosperovat?
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při pozdější ovulaci těhotenství může stále ještě být vše v pořádku. Vy sama pro úspěch nic moc udělat nemůžete. Rozhodne další vývoj a případně další UZ

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v zacatku těhotenství, zjištěno 5+4, po kontrole u GY vse v poradku, pul dne na to silné krvácení a zjištěn hematom okolo dělohy. Krvacim již dva dny beru Ascorutin a Utrogrstan, je správně ze krvacim tim se výplavy ten krvavý hematom nebo ubývá? Dekuji za odpoved
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení může být opravdu způsobeno vyprazdňováním hematomu. Nelze ale také vyloučit, že příčina vzniku hematomu, tedy chybný kontakt mezi embryonální a mateřskou tkání, dále trvá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore. Ja bych se rada zeptala, jestli je pro tehotnou zenu nebezpecne,hlavne z hlediska listeriozy, když pozije par bobul nemytych malin nebo rybizu ze zahrady. Dekuji mockrat.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepovažuji to za rizikové

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, našla jsem dnes slabou druhou čárku na těhotenském testu. Vím, že není ještě nic jistého a počkám pár dní. Dr mi pak potvrdí případné těhotenství ještě později. Jde mi jen o to, že za měsíc bych měla jet na 5denní poznávací výlet autobusem do Itálie. Kdybych opravdu byla těhotná, je riskantní jet takhle v brzkém stadiu těhotenství? Mám raději pobyt zrušit? Děkuji
M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neobjeví-li se nějaké komplikace, za nijak dramaticky riskantní to nepovažuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem v 8 tt a protože mám před svatbou, chtěla jsem si nabarvit vlasy. Používám přírodní barvu Hennecolor. Může tato barva ohrozit vývoj plodu? Děkuji za odpověď
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte se ptát výrobce. Osobně se domnívám, že riziko pravděpodobně nehrozí. Není ale v mých silách znát potenciální vedlejší účinky různých kosmetických přípravků

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
mam diagnostikovane PCO a zvyšene ochlpenie,ostala som v druhom stave myslite že to ma neaky vplyv na vyvoj babatka?myslim aj to ochlpenie?
tatiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

PCO ani zvýšené ochlupení těhotenství nikterak neohrožuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,jsem v 36 tt tehotenstvi a byl mi pri vaginalnim stěru - vyšetření - zjištěn enterococcus faecalis a staphylococcus haemolyticus.Doktor mi rekl k vysledkum,ze je vse v poradku,ze se to stava a to je vse.Vim,ze je nebezpecny streptokok,díky kteremu se musi dávat atb pri porodu.Chtela jsem se Vas tedy zeptat,jak je to s temito dvema bakteriemi?Docela me to vydesilo.Ta první pry je strevni bakterie,ale pri tom naprosto dodržují hygienu po všech smerech tak nechapu,jak se mohl objevit.Nebude nijak ovlivneni miminko pri porodu?Moc děkuji za odpověd.Jinak zádné léky jsem nedostala..
Jarkovská
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tyto bakterie se v určitém množství v pochvě běžně vyskytují. Nemyslím, že hrozí, nejsou-li přemnoženy, nějaké riziko. Pro jistotu ale doporučuji na tento nález upozornit v porodnici.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.Uz 37 dni jsem nedostala menstruaci a delala si dva tehotenske testy a oba byly pozitivni,ale prouzky byly slabsi..Je mozne ze se nam to povedlo a jsem tehotna??predem dekuji za odpoved
simca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství považuji za pravděpodobné. Doporučuji návštěvu lékaře a UZ, popřípadě test z krve. Jsou-li proužky slabé, je třeba posoudit uložení a prosperitu gravidity

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,chtela jsem se zeptat kdy se provadějí v těhotenství krevní testy.Mám za sebou vstupní vyšetření na začátku těhotenství,1.trimestrální screening z odběrem krve a odběr krve na těhotenskou cukrovku.Vše mám naprosto v pořádku.Nyní jsem 25tt.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se ještě v cca 30. týdnu kontroluje krevní obraz a provádí některé další testy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den...je dobre uzivat Ravit,kdyz chci mit dite...uz nejakou dobu se snazime....Dekuji Petra
Petulína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že jde o právě vhodný doplněk stravy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den Pane Doktore, dnes jsem podepsala negativni reverz včera jsem byla hospitalizována s rupturou GEU kterou mi stanovila má gynekoložka CHG v krvi jsem mela před třemi dny 87 na UZ volnou tekutinu Mudr. usoudila že se jedná o rupturu a okamžitě mě poslala do nemocnice tam mě však udělali další ultrazvuk. Nic mi neřekli položili mě na pokoj a vzali mi ještě krev jestli HCG roste. Dnes ráno mi ji vzali také HCG bylo včera 265 a dnes 457, necítím žádne rapidní bolesti. Nikdo mi žádné bližší info nezdělil, jen že kdybych měla bolesti mám se ihned dostavit ani vysvětlení nic... Je možné že jde opravdu o mimoděložní?
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mám málo informací. Mimoděložní těhotenství ale nelze na dálku vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore mam dotaz dekuji mo za odpoved termin porodu mam 4.9 a posledni menstruaci jse mela 28.11 a ve 26.6 jsem byla na ultrazvuku a pani doktorka me strasi se nase holcicka je mensi vazili jsme 1360 g jsem kuracka porad se bojim aby se uz nic nestalo mam za sebou dva potraty tak se chci optat zda je ta vaha hodne spatna a zda se ma bat kvuli koureni dekuji mooc
kacka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pouhý odhad váhy nemá větší význam - některé miminko je větší, jiné menší. Jde o to, aby se mu dobře dařilo, což se dá sledovat pomocí UZ - růst plodu, případně vyšetření průtoku - nebo sledováním ctg záznamů.

V současnosti myslím, že není důvod k obavám. Kouření plodu sice příliš neprospívá, ale znám desítky žen, které v těhotenství kouřily a porodily normální zdravé dítě

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy je možné snažit se a otěhotnět, když mám za sebou dva císařské řezy - březen 2010, září 2013. Chtěli bychom ještě alespoň jednoho prcka a tak se ptám, kdy je to možné. A co se může případně stát, kdyby jsem otěhotněla dřív než bych měla. Dále bych se chtěla zeptat, zda je normální, že při každém řezu, se dělá řez jinde - rozdíl mezi sebou mám cca 1cm. Předpokládám, že když mám dva císaře, další bude již také císař, že? Je možné i čtvrtý? Ještě se chci zeptat, užívám Letrox - půlku 50tky tabletky, bude to problém s otěhotněním nebo v průběhu těhotenství? hrozí něco? Mockrát Vám děkuji za odpověď a jsem s pozdravem. Hanka
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství v děloze po 2 císařských řezech je možné, ale je třeba ho považovat za rizikové. Záleží na řadě okolností - důvod císařských řezů, průběh operací, průběh hojení,.... Je třeba i posoudit nález na děloze v místě řezu - pomocí UZ vyšetření. Hlavním rizikem je prasknutí dělohy. Většinou není riziko velké, ale záleží případ od případu.

Další otěhotnění doporučuji v odstupu1  roku od porodu. 1-2 měsíce ale nebudou nejspíše hrát zásadnější roli. Určitě je ale dobré, aby proběhlo několik menstruací

Pro 4. těhotenství platí výše uvedené, podtrženě. Dvě jizvy 1 cm vedle sebe nejsou typické. Obvykle se řez na kůži provádí v místě starší jizvy.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 36. týdnu a trápí mě otázka velikosti pánve. Přeměřovali mi ji dvakrát. Poprvé jsem měla tyto hodnoty 21-23,5-26-15...dostala jsem dva protichůdné názory, rozhodně císař a rozhodně normální porod od dvou různých doktorů. Při druhém měření byla poslední hodnota 17. Prý není důvod nerodit normálně. Při pohmatu kostí dole tam mam hrozně málo místa na hlavičku. Přitom mi stále lekařka tvrdí, že budu mít malé miminko, což je asi pravda a že ho porodím určitě normalně. Už nevím co si myslet a trochu z toho šílím. Jaký máte na to názor.Děkuji moc za jakoukoliv odpověď.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

O vedení porodu rozhodne obvykle lékař v porodnici na základě vnitřního vyšetření pánve. Zevní měření má orientační význam

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den je to normalni kdyz me picha nekdy pod brisku kdyz jsem tehotna dva mesice? A jeste nekdy se stava ze mam vytoky ale uplne slabe ruzove taky jen nekdy doufam ze neprijdu o miminko
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusí jít o nic dramatického, ale normální to není. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
velmi Vás prosím o radu, týkající se užívání pervitinu a těhotenství. Moji dva kamarádi měli nechráněný styk,úlet, z něhož vzešlo těhotenství. Kamarádka ale jak před tím, tak i v současné době užívá pervitin (ne nitrožilně a cca 2x, 3x za měsíc) a navíc je s partnerem (odlišným od toho kamaráda), který ji bije a sám také tuto látku užívá. Vím, že je těchto příběhů velmi mnoho, ale o to víc mě to děsí, že pak labilní holka pod nadvládou tyrana neumí rozpoznat následky a jak víte asi sám, tyto příběhy nekončí nikdy příznivě. Vím, že je-li jedinci přes 18 a pomoc odmítá, příliš toho nesvedu, ale kamarádka je typický příklad ženy obecně, přitahující domácí násilí a když jsou v tom i zakázané látky, nemohu být vůči tomu imunní, Je nějaká cesta, jak tomuto zabránit? Jaké jsou vůbec obecně možnosti a hlavně - co vše dítěti hrozí? Kamarádka je ve 4. měsíci a jak říkám, žije s tímto tyranem dál, užívají pervitin a na žádné rady ani doporučení neslyší. Děkuji mnohokrát. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S užíváním drog v těhotenství nemám zkušenosti. Obraťte se na některé specializované pracoviště

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem po ET s darovanymi vajicky, vse se vyviji snad dobre, zacinam 6ty tyden. od minuleho tydne mam neprijemne svedeni a paleni. vysledek steru je, ze mam leukocyty +++++, a 2C. Byl mi doporucen GYNEXID cipky. neohrozi to tehotenstvi? je to velky zanet? Zavadim utrogestan, neni zpusobeno take tim? muzu ho polykat? dekuji predem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Popisu nálezu příliš nerozumím. Nemyslím ale, že jde  něco výrazně nebezpečného. Ani užívání Gynexidu by nemělo těhotenství ublížit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 19 tt a již od začátku mě trápí e-coli a enterococus v pochvě i v moči, jsem 2x přeléčena antibiotiky a bakterií se ne a ne zbavit. Doktor mě již nechává s bakteriemi bez léčby. Pálení ani svědění nemám jen trochu zápach. Mám strach z předčasného porodu nebo nějakých komplikací...mám se obávat? Myslíte,že je postup lékaře tedy už žádná léčba v pořádku? Děkuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nějaké komplikace je velmi malé. Takže bych postupoval nejspíše stejně jako Váš lékař

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,

prosim o radu. Pri posledni kontrole u moji gynekolozky ve 35tt mi bylo sdeleno, ze porod bude obtizny, jelikoz mam hranicni panev, prominujici spiny. Miminko ma ve 35tt 2,3kg, ja jsem drobne postavy. Moje matka mela 3 tezke porody s pomoci klesti.

Jaky lze predpokladat postup? Bude zvolen cisarsky rez nebo se nejdrive zkusi prirozeny porod a v pripade komplikaci se prejde k cisari? Bojim se komplikaci, aby se dite "nezaseklo" v porodnich cestach a nedoslo k jeho poskozeni.

Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pánev by měla být posouzena zkušeným porodníkem až bezprostředně před porodem a dle nálezu bude zvolen postup vedení porodu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký den,

jsem v 13 týdnu těhotenství, brzy začínají prázdniny a s manželem se chystáme k jeho rodičům na severní Moravu - mají tam baráček, typické hospodářství - koza, pes, kočky. Bojím se toxoplazmózy, takže rodinu nechci navštívit. Jsou moje obavy oprávněné? Na zvířata šahat nebudu, ale různě chodí na zahrádku, z které se třeba dělají saláty či zeleninové polévky. Co byste mi doporučoval?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že Vaše obavy při dodržování běžných hygienických návyků a tepelném zpracování pokrmů  jsou zbytečné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co si myslíte o jízdě na koloběžce v těhotenství? Nemyslím tím žádné sportovní výkony, jen pro relax, pomáhá na bolavá záda. Dříve jsem jezdila hodně na horském kole, ale kolo mi přijde nějakým způsobem nebezpečnější. Popř. jaký sport byste doporučil? Určitě preferuji něco na čerstvém vzduchu, nerada cvičím v uzavřených prostorách.
Jsem v 18tt a řeším neustálé rozpory s manželem co smím a nesmím. Nejčastěji jde o sportovní aktivity. Manžel se bojí, protože v roce 2011 jsem samovolně potratila v prvním trimestru (příčina nezjištěna). Teď jsem podruhé těhotná přirozenou cestou a všechno je normální (chodím na pravidelné kontroly a vyšetření). Mám potřebu nějakého pohybu, když nic nedělám, bolí mě záda, v noci špatně spím... Manžel mi nechce dovolit v podstatě nic kromě chůze, neustále se bojí, že se mi něco stane. Je to na zbláznění, jsem z toho akorát nešťastná a cítím se bezradně, rozhodně nechci nic dělat za jeho zády. Prosím o radu/Váš názor. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžná fyzická aktivita, včetně cvičení, je v těhotenství prospěšná. Můžete jezdit na kole i na koloběžce. Jen pozor na pády - ty asi hrozí méně na koloběžce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den za aku dlhu dobu mozem zacat s cvikmi po cisarskom reze?dakujem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li hojení bez komplikací, můžete začít prakticky hned. Je ale třeba volit vhodné cviky a zátěž postupně zvyšovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chcem sa opytat kedy su u zeny plodne dni a ci sa moze otehotniet len pocas plodnych dni?ked som mala plodne dni pred 4 tyzdnami by som mala byt v 4 tyzdni?doktorka mi napisala ze som v 6?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určit přesně plodné dny je obtížné. Vždy jde ale o poměrně dlouhé období

Mimo ně je otěhotnění nepravděpodobné

Stáří těhotenství se vždy počítá od 1. dne poslední menstruace - to je nejspíše vysvětlení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,

som približne v 4tt + 3, v deň kedy som mala dostať menštruáciu mi začalo slabé hnedé špinenie (niečo na intímke, zväčša však len po utretí toaletným papierom) toto špinenie pretrváva aj k dnešnému dňu t. j. už cca. štvrtý deň. Na gynekológii mi zatiaľ brali len krv- hodnota je cca.600 hcg. Nepociťujem žiadne bolesti. Mám dôvod na obavy, odporučili by ste mi, aby som išla čo najskôr na vyšetrenie, či počkať do budúceho týždňa? Ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
janaR
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste-li v 5. týdnu a nemáte kromě slabého krvácení žádné obtíže, s vyšetřením bych zatím vyčkal, aby na UZ bylo již něco vidět.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jde poznat už po 3 dnech že jsem nebo nejsem těhotná.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
lisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký dobrý den,
pane doktore mám pár dotazů.
Jsem těhotná a při stěru ve 36 týdnu těhotenství vyšel test na Streptokoka agalactiae pozitivní.
Bylo mi řečeno, že při porodu mi budou podána antibiotika.
Začala jsem studovat odbornou literaturu o tomto "problému" a všude se dočetla, jak je nepodání preventivních antibiotik nakažlivé pro budoucího človíčka, ale už jsem se nikde nedočetla, jak podaná preventivní antibiotika můžou zasáhnout imunitu v době podání přes placentu ještě plodu.
Zajímá mě opačná strana mince.
Přeci jen antibiotikum je lékem a má řadu vedlejších účinků.
Můj dotaz tedy zní jaké studie byli udělány a nebo co nás čeká, když nám antibiotika budou podána ?
Může budoucí človíček mít sníženou imunitu a co to vlastně znamená pro plod, když se do něho dostanou antibiotika i pro budoucí Život ?
Které riziko je větší podání antibiotik či odmítnutí ?
Co můžou antibiotika vyvolat u mě, pokud jsem řadu let antibiotika v sobě neměla ?
Není to mé první dítě.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to tak, že antibiotika musí být podána automaticky. Pouze se podávají výrazně častěji.

Ovlivnění imunity novorozence považuji za velmi nepravděpodobné. Nejsem ale imunolog. Viděl jsem ale nezvládnutelnou sepsi vedoucí k úmrtí novorozence způsobenou právě tímto streptokokem. Takže podání antibiotik dle současně platných pravidel doporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mám 2 děti, obě narozené cca 2 týdny před termínem. Nyní přenáším (dle termínu z UZ z 13. týdne, který je dnes). Obávám se nutnosti indukce porodu, ráda bych se tomu vyhnula. Vyčkává se v tomto případě alespoň do termínu dle MS (24.6.), nebo i déle?. Měla jsem za to, že třetí by mělo přijít na svět ještě dříve než předchozí dvě, v čem může být problém? Mohu něco sama v této situaci dělat? Děkuji moc
Radana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Termín dle menses by se neměl brát v potaz.

Běžně se  vyčkává při pečlivějším sledování plodu cca 10 dní.

Spouštěcí mechanismy porodu stále přesně neznáme.

Vy sama buďte především v klidu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,
Dnes jsem 39+0 a byla mi v krvi zjistena pritomna kyselina mocova. Dale se pani doktorum nelibil tlak z minuleho tydne ktery byl 140/91, dnesni tlak 130/80. Ve ctvrtek mam prijit na dalsi poradnu a krevni odbery. Myslite ze plodu neco hrozi? Ze bude nutne ukonceni tehotenstvi? Dekuji - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kyselina močová je v krvi běžně přítomná. Asi šlo o zvýšenou hladinu. V kombinaci s vyšším tlakem může jít o varovnou známku. Další postup bude záležet především na vývoji hodnot tlaku, případně na nálezu v moči - neměla by se objevit bílkovina

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem v 6 týdnu těhotenství a pan doktor objevil cystu na levém vaječníku cysta je prý dvoukomorová o velikosti okolo 5 cm.Chci se zeptat zda-li to může ohrozit mé dítě neboli celé těhotenství?Děkuji za odpoveď magda1
magda1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle cysta nedělá problémy a těhotenství neohrožuje. Záleží ale především jejím charakteru. Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat.

MUDr Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím o radu, jsem v 7+5 týdnu těhotenství a včera se má dceři (6 let) na hřbetu rukou a prstech objevily 4 velké puchýře,dnes jsme šly k dětské lékařce která diagnostikovala herpes, který se vzácně může objevit na rukou. paní dr mi řekla že nákaza na mě není pravděpodobná, ale pro jistotu bzch se měla izolovat nejméně na týden. Dcerku si vzala k sobě babička. Chci se zeptat zda je možné že jsem se třeba už nakazila a jaký to může mít vliv na plod? Děkuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nákazy považuji za malé a riziko pro plod i v případě nákazy také není dramatické. Záleželo by na průběhu infekce u Vás.

MUDr Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den ,dnes na ultrazvuku sem se dozvěděla že sem 6tt v děloze je 1živé plodové vejce s malym odlucovanim v dolnim polu plodoveho vejce .Co znamená to odlučování prosím ?Mám strach ze o mimi prijdu mám byt klidna?Za tyden letime do Barcelony jen na 4 dny za pamatkama muzu cestu absolvovat ?Dekuji Saša
Saša Veselá
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odlučování znamená narušený kontakt mezi dělohou a plodovým vejce. Většinou se nález upraví. Nicméně jde o rizikový faktor směrem k potratu a určité omezení aktivit je vhodné. Výlet do Barcelony proto příliš nedoporučuji

MUDr Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, rada bych se Vas zeptala na Vas názor u uzivani domaciho Angelssound, jestli plodu neuskodi pouzivani 1x tydne na par vterin, nebo radsi ho nepoužívat? Dekuji mockrat
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že v druhém a třetím trimestru občasné použití plodu nikterak neuškodí a Vás uklidní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 6 týdnu těhotenství a byla jsem u doktora a objevil mi cystu na levém vaječníku 57x38 mm může to ohrozit dítě celkově těhotenství ? Děkuji za odpoveď
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodně záleží na charakteru cysty. Aniž nález vidím, je těžké se zodpovědně vyjádřit.

Nejčastěji ale podobný nález žádné vážnější komplikace nezpůsobí. Cysta obvykle sama zmizí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 11tt a chci se zeptat, zda mohu jít na čistění zubního kamene pomocí ultrazvuku?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím že ano, konkrétně ale musí rozhodnout stomatolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den už nejsem s přítelkyní 3,5 měsíce, a ona je ve 2 měsíci těhotenství, je možnost že to má se mnou?
Dan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to možné

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze