Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 22.7. do 13.8. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý deň prajem, meška mi menzes 8 dni spravila som si test a je pozitívny huráá, pravdepodobne som v 3 tt,ale dnes som slabo krvacla..a pobolieva ma v podbrušku ......bojim sa čo to može byt... ma iba jeden vaječnik som po operaci cca rok a pol a zaroven mam rozhadzane hormony..može to mat vplyv na krvacanie..či je to niečo horšie..k dr.som objednana až 4.9 :-/ dakujem za skoru odpoved
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusí jít o nic vážného a stav se upraví. Na druhou stranu to ale může signalizovat hrozící potrat nebo třeba i mimoděložní těhotenství

Doporučuji omezení všech aktivit a při zhoršení bolestí kontrolu u lékaře ihned.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, jsem poprvé těhotná, nyní 25 tt, na kontrole minulý týden mi byl pro bolesti podbřišku předepsán Duphaston 10 mg, 1-0-1. Mám při této dávce očekávat nárůst hmotnosti? Mám jen předepsán prozatím na 20 dní - do další kontroly. Pokud by nárůst hmotnosti byl, dostane se váha do normálu po tom, co jej přestanu užívat? Jak se nárůstu hmotnosti vyhnout? Od začátku těhotenství jsem přibrala zatím 3 kg, jsem s tímto spokojená a osobně doufám, že se mi podaří dostat do max. 10 kg za celé těhotenství. Mohu velkému nárůstu hmotosti předejít - navíc pokud užívám Duphaston? Děkuji a přeji příjemný den.
- otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že je třeba se nárůstu hmotnosti obávat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den ,Mam 24rokov a trojrocne dieta za sebou a cakala som druhe ale zomrelo v brusku 35tyzdni ,bolo inak zdrave,som od porodu len dva mesiace ,menzes som mala dva krat akurat ,mohla by som uz tak skoro znova otehotniet ,velmi by som chcela ale mam strach ze to je priskoro ,predbezne so si kupila pred mesiacom kyselinu listovu a vitaminy s mineralmi. Myslite ze je dobre po par mesiacoch aj dvoch otehotniet,ci??? dakujem pekne za odpoved
- otázka upravena poradcem
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste mrtvý plod porodila bez operačních zásahů, můžete otěhotnět po2-3 měsících

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
otázka ohľadom tehotenstva,
chcem sa opýtať na možné dôsledky pre dieťa. Som momentálne v 33+4 (dľa opakovaných meraní ultrazvukom na začiatku tehotenstva) plus som diabetička (gestačný diabet. zistené po teste v cca 25+0 - od 27 t prechod na inzulínovú pumpu (cukor v krvi momentálne v norme) . Na poslednom 3D sone (pred 2 dňami) lekár nezistil abnormálne hodnoty váhy plodu (ako som bola upozorňovaná pri zistení gest. diabetes) , ale konštatoval viac plodovej vody (ľahký polyhydramnion AFI 240) a zaostávanie biometrie hlavičky (menšia než telo). Lekár konštatuje diabeticku fetopatiu. (plus sa mu nepodarilo preveriť morfologiu srdca dieťaťa - v 20 t na 3D sone vyslovil podozrenie na VSD srdca - z dôvodu zhoršených echogénnych podmienok). Moja otázka znie, či je toto všetko naozaj obrazom a dopadom gestačnej diabetes matky na dieťa a či sú resp. bývajú takéto deti nejakým spôsobom postihnuté. - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyhydramnion je u  diabetiček poměrně častým jevem a nemívá žádný negativní dopad. Dopad nálezu na srdci plodu musí posoudit UZ specialista zaměřený na posuzování nálezů na srdci .

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem ve 13.tydnu tehotenstvi u delal se mi zrejme opar u genitalii,jiz jsem tam mela podobnou svedici vyrazku nekolikrat drive.Jak jej prosim lecit a muze byt pro plod nebezpecny?Dekuji za odpoved.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je minimální. Při intenzivních obtížích lze užít např. Zovirax creme

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem v 17 tt a v sobotu jsem byla na pohotovosti,kvuli bolesti beder a caste nuceni na moceni. Celkove vysetreni ukazalo,ze je to od patere. Ted je to 4 dny a caste nuceni se vratilo. Muze to byt zanet mocovych cest,i presto,ze nemam paleni a rezani.
Pocituji jen silny tlak na mocak a celkove na podbrisek. Je to takove neprijemne.Pan doktor rikal,ze je to normalni,ze deloha tlaci na mocovy mechyr.
Dekuji za vas nazor. - otázka upravena poradcem
Pavlina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Infekci močových cest také nelze vyloučit. Může jít i o kombinaci příčin. Doporučil bych vyšetření moče

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem v 13týdnu těhotenství a příteli diagnostikovali lymskou boreliozu, kterou léčí antibiotiky. Hrozí díky styku nějaká nákaza či poškození plodu?
Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko pro plod je minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dekuji za odpoved ale mam jeste dotaz je mozne ze muzu byt tehotna i pres to ze nemam zadne priznaky ? pokud vim meli by se mi menit prsa ale ty jdou porad stejny a mam pred terminem a vzdy kdyz to mam dostat tak me boli prsa a zrovna ted me tak boli ... je mozne ze na to ma vliv i t ze kdyz jsem byla nachlazena tk jsem byla u zubarky ? necitim se zrovna jako tehotna ... a myslite ze by se to dalo nejak potratit tak at o tom nevi rodice ?
- otázka upravena poradcem
Vanes
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná nemusí pociťovat žádné příznaky.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

Jsem v 16tt, přesně 16+3; Je mi dneska od rána divně, trochu na zvracení, maličko mě bolí hlava, pálí oči, přijde mi, že mám trochu teplotu - prostě věci, které bych očekávala na začátku těhotenství. Je to normální? Mohlo by případně nachlazení ohrozit plod? - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o nějakou virózu. Plodu by nemělo nic hrozit. Můžete užít Paralen nebo Acylpyrin

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, dekuji za odpoved. Je pravda, ze dnes rano jsem trochu prujem mela. Mela bych se tedy neceho obavat nebo si telo poradi? Za jak dlouho by se pripadne odhalily nejake problemy? Ve stredu jdu na kontrolu, mam to rici doktorce? Moc dekuji
Alca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již odpovězeno
těhotenství
Dobry den, dekuji za odpoved. Je pravda, ze dnes rano jsem trochu prujem mela. Mela bych se tedy neceho obavat nebo si telo poradi? Za jak dlouho by se pripadne odhalily nejake problemy? Ve stredu jdu na kontrolu, mam to rici doktorce? Moc dekuji
Alca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den.

Vážnější problémy neočekávám. Lékařce to sdělte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem v 15 tt. Než jsem otěhotněla vážila jsem 85 Kg. Dva měsíce před otěhotněním jsem prodělala samovolný porat v 11 tt. Dnes ale se mi váha během 2 týdnu snížila o 7 Kg. Je to normální nebo mám navštívit lékaře dříve než jsem objednaná na kontrolu?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to hodně neobvyklé. Nemusí to nic závažného znamenat, ale raději lékaře navštivte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

Jsem v 16 tt. Včera jsem si dala eidam, který byl ale již asi 10 dní prošlý. Chuťově byl jen trochu slanější, jinak jsem nic nepoznala. Chtěla jsem se však pro jistotu zeptat, jestli něco takového může plod ohrozit. Nebo třeba i jiné potraviny. Často se mi stává, že v lednici najdu pár dní prošlý jogurt, před těhotenstvím jsem jedla jogurty klidně i 14 dní prošlé, nic jim nebylo, chutnaly stejně a já žádné problémy neměla, ale teď si samozřejmě dávám větší pozor. Je to potřeba? Může se něco stát, když je potravina prošlá, i když viditelně ani chuťově na ní nic není?
Druhý dotaz je podobný, jak je to s masem? Dělala jsem mleté maso, ale zdálo se mi již trošinku - nevím, vonělo jinak a tak jsem ho radši nejedla. Přítel ho jedl a nic mu to neudělalo (a on je citlivka :D). Co by se stalo, kdybych to maso snědla? Nebylo syrové, jen pro mě nemělo tu správnou vůni.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Alca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je velmi malé. Teoreticky přichází do úvahy listerióza. Nejspíše by ale šlo jen o průjmové onemocnění, které by plod přímo neohrozilo

Raději doporučuji ale prošlé potraviny nekonzumovat. Maso jezte jen tepelně upravené

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chci se zeptat zda je v tehotenstvi vhodne stahovaci pradlo. Jsem v 7 mesici a koupila jsem si kalhotky, ktere jsou skvele az pod prsa avsak jsoi jakoby z gumy elasticke a brisko lehce stahuji - muze to nejak uskodit miminku? Zatim jsem je jen vyzkousela, ale bojim se je nosit. Dekujk
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by to nějak zásadně škodilo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem na konci 7 mesice (27+3). Budeme se stěhovat a tak v domě vypomáhám - omývám koupelnu, maluji.... nic těžkého... muzemiminku nějak uškodit kdyz lezu po čtyřech - omyvani a drbani podlahy (dost casto si delam prestavky)
Ještě se chci zeptat - slyšela jsem, že čaj z maliníku je dobry na otevírání porodních cest. Od jakého týdne se může pít? Dekuji - otázka upravena poradcem
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, uvedené aktivity nevadí

Podobné čaje osobně příliš nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsem v 18. týdnu těhotenství a všimla jsem si, že na jednom dvorci mám drobný výstupek, vypadá až skoro jako bradavice. Patří toto k těhotenství nebo je možné, že by to opravdu byla bradavice na dvorci? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o obé.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

může být pití 1 šálku kávy denně od cca 5. tt do 12. tt pro vývoj plodu škodlivé?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu určitě nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem 17 tt. A v utery sem si lehce namohla bedra a kostrc a k tomu jeste sezeni na zemi v pruvanu. A od stredy me pobolivaji bedra a kostrc. Dnes v noci sem se porad budila. Vcera se k tomu pridalo casty curani (bez paleni,bez krve,bez bolesti). Curam normalne,kazdych 30-60 minut. Mam pocit jako by mi neco tlacilo na mocovy mechyr. Od beder me poboliva cela panev...podbrisek,kycel,trisla a stydka kost. Podle kamaradek co jsou tehotne je to normalni.
Navic sem ted mela par dni zacpu a silny nadymani. Uz vim,ze nemuzu lusteniny a cibuli. Silne me to nadyma.
Manzela sem vyslala pro mega brusinky a espumisan a bedra ted nahrivam thermo lahvi.
Jaky na to mate nazor? Nechci hned plasit. A jezdit na gynekologii. V utery rano jsem byla na kontrole na gynekologii a vse je v poradku.
Dekuji. - otázka upravena poradcem
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že byste raději měl lékaře navštívit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, od kolika let ženy je již 100 %vyloučeno přirozené otěhotnění?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přesná věková hranice neexistuje. Je to individuální.

Nad 45 let je otěhotnění hodně vzácné, nad 50 zcela raritní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Mám strach... Pracuji v baru a každý den po práci vypiji tak 3 - 4 půllitry 10° piva. Jsem těhotná, ale menstruovala jsem normálně a ani jiné příznaky jsem neměla. Lékař mi dnes řekl, že jsem v 15tt. Hrozně se bojím, aby miminko bylo zdravé. Můžete mi prosím říct svůj názor? Děkuji.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko pro plod je malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mohla bych vás poprosit o vysvětlení těchto zkratek z ultrazvuku - PS, ED, S/D, PI, RI, MD, TAmax, HR a Gn. Předem moc děkuji za ochotu
Léňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Moc neporadím. Zkratek jsou desítky a UZ není moje specializace.
PS by mohlo být přední stěna. PI pulsatility index, RI resistency index. U ostatních netuším
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,

myslíte si, že by na těhotenství mohlo mít negativní vliv barvení vlasů, mohlo by např. při tom probíhající vdechování různých výparů z těchto barev (plus se určitě nepatrná část dostane také přes vlasy do těla) mít špatný vliv na vývoj plodu, a to především v počátcích těhotenství, např. cca od 5. do 12. tt ?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Musíte se případně ptát výrobce. U současných barev ale považuji riziko za zanedbatelné
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, kolegyně má už několik měsíců obrovské bolesti kyčle a zřejmě i problém s plotýnkou. Je ve 12. týdnu těhotenství po umělém oplodnění. V nemocnicích ji nechtějí, že prý ji za těchto okolností nelze nijak léčit. Je nějaká šance? Děkuj mnohokrát.
M a V
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě existují rehabilitační kliniky, kde jí alespoň částečně dokážou pomoci. Mám např. dobré zkušenosti s pražským pracovištěm Monáda
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
mám dvě děti a v obou těhotenstvích jsem trpěla na hyperemesis gravidarum, v prvním jsem spíše měla absolutní odpor k jídlu a celodenní (a celonoční) nevolnost vystupňovanou do jednoho zvracení, u druhého jsem byla schopna jíst trochu více, ale také jsem mnohem intenzivněji zvracela. V obou případech jsem na začátku těhotenství zhubla 8 kg, podruhé se přidal i nějaký autoimunitní problém (erythéma nodosum).
Chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na případné další těhotenství? Jaká je pravděpodobnost, že se objeví opět problémy, jestli se mohou dále stupňovat (např. při druhé graviditě jsem zvracela několikrát i krev).
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi obtížné odhadnout. Problémy se mohou opět objevit, mohou být i intenzívnější. Také se ale objevit nemusí vůbec. Myslím, že to "risknout" lze

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem tři měsíce po zamlkém těhotenství a revizi dělohy (prázdný gestační váček. Je mi 43, mám 1 dítě, chtěla bych i přes svůj věk zkusit druhé. Při nedávné hospitalizaci mi zdrav. sestra řekla, že mám problematické žíly, snadno praskají. Prý ale nepomůže na posílení stěn nic, žádný Ascorutin ani Detralex, je to prý zaviněno geneticky a neovlivním to. Další těhotenství nedoporučuje, riskuji prý prasknutí placenty, úmrtí plodu a hysterektomii. Vyděsilo mě to a uvrhlo do deprese. Je pravda, že jsem starší, výrazně obézní, mám nemocné klouby, léčím se s hypertenzí a depresemi, mám četné varixy, patrně po matce. Ale mé první těhotenství bylo bez problémů, třebaže až ve 40 letech, porod plánovanou sekcí z důvodů na mé straně, dítě zdravé.
Jak se díváte na riziko prasknutí placenty vinou slabých cévních stěn, atd.? Na internetu nemohu v češtině najít nic konkrétnějšího. A jak se díváte na případné druhé těhotenství v mém případě? Děkuji moc předem. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám k Vašemu zdravotnímu stavu dost informací.  Další těhotenství by určitě bylo rizikové. Ale komplikace, která uváděla sestra, mi  přijdou zcela nesmyslné. Myslím, že se vyjádřila vysoce neodborně.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, mám na Vás otázku. Dnes jsem byla na kontrole, 23+2 tt, první těhotenství. Již nějakou dobu pociťuji ostré, jakoby bodavé bolesti v podbříšku, spíše v oblasti jakoby uprostřed, ne po stranách - což by byly vazy a jejich natahování, jak jsem se dočetla na internetu. Mám pocit, že bolesti jsou poslední dny častější, silnější. Panu doktorovi jsem se s bolestmi svěřila, předepsal mi Duphaston 1-0-1, na 20 dní, další KO za tři týdny. Dočetla jsem se, že Duphaston se předepisuje například pro zabránění potratu, jako podpora udržení těhotenství. V počátku těhotenství jsem brala pro špinění Utrogestan, zpočátku velké dávky 3-1-3, poté v dávce 1-0-1 až to cca 12 tt. Jaký je vliv Duphastonu v této fázi těhotenství? Pan doktor, neříkal, že by mi hrozil např. potrat. Naopak se zdálo, že je vše v pořádku. Mám tedy předpokládat, že Duphaston má jen preventivní charakter? Velmi Vám děkuji za ochotu a čas.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření je těžké se vyjádřit. Bolesti mohou mít původ ve stazích dělohy. Pak by opravdu šlo o mírně zvýšené riziko potratu/porodu. Pohotovost ke stahům dělohy Duphaston může tlumit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,muze zacpa v tehotenstvi souviset s castym mocenim a lehke pobolivani podbrisku? Po stolici sem mela malinko krve na toaletaku. Pri curani me nic nepali.
Jsem 16+3.
Dekuji - otázka upravena poradcem
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zácpa může způsobovat pobolívání v podbřišku. S častějším močení ale nejspíše nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, dnes mam po navsteve v poradne smisene pocity a jsou docela vydesena, miminko melo v 35+1 BPD 87, HC 315, AC 315, FL 67 vaha cca 2624 g - pry odpovidalo 36tt, dnes jsem ve 38+0 BPD 87, HC 316, AC 301, FL 70 vaha cca 2600g, miminko za ty tri tydny nepribralo, spise zhublo-nerozumim tomu,VP na dolni hranici normy a dle lekarky placenta pry uz dosti zrala- v prukazce napsano placenta ZS+F, GRAHUM 2,CS 6, otevrena na 1 prst, dnes mi byl proveden Hamiltonuv hmat-pokud neporodim do nedele, v pondeli mam nastup do nemocnice, jsme RH - ( protilatky neg.) a mam GBS+, beru letrox 1 x 50mg, prosim o Vas nazor a pripadne uklidneni , dekuji
Market
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že se neděje nic až tak vážného. Pravděpodobně se již schyluje k porodu.

U plodu jde pouze o odhad hmotnosti a v týdenním odstupu nemusí být změna výrazná. Za vhodné bych považoval změření průtoku placentou a natočení  kardiotokografického záznamu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem v 27tt, me tehotenstvi je bezproblemove a doslova pohodove. Doposud delam vse normalne, sekam travu, maluji, drobne vypomaham na baraku (nic tezkeho). Uz od dvou lidi jsem slysela, ze bych nemela veset zaclony a myt okna, tak se chci zeptat co je na tom pravdy. Budeme se stehovat, tak jestli si mam na mytí oken najit brigadnika nebo jestli je bez obav mohu umyt. Dekuji
Veru
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li vše bez komplikací, můžete bez  obav i umýt okna a pověsit záclony.

Jde o to, že tyto činnosti mohou teoreticky dráždit dělohu ke stahům. Pokud by se při nich objevilo tvrdnutí břicha, přestaňte. Na 99% ale k ničemu podobnému nedojde

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 26+5tt, aktuálně hospitalizovana pro hrozící předčasný porod. Hrdlo zkrácené na 27mm, čípek měkký, prostupny pro článek prstu. Po hořčíku tvrdnutí břicha ustalo, občas jen zabolí v podbřišku jako při ms. Byly mi aplikovány kortikoidy na dozrání plic. Myslíte, že je dále hospitalizace nutná nebo by stačil klidový režim doma. Mám doma malé dítě u kterého se zřejmě projevila úzkost z odloučení zvracením, což mi na klidu stejně nepřidá. Moc děkuji za Váš názor i čas.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Porod v 27. týdnu je pro novorozence velkým rizikem. Doporučuji věřit ošetřujícím lékařům. Při péči o dítě doma by asi bylo nesnadné zachovávat klidový režim.

Na dálku je ale těžké situaci přesně zhodnotit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den udelala jsem si tehotensky test ktery je pozitivni je mi41let neplanovala jsem to posledni men byla16 6 probehly 4 velke oslavy s alkoholem po te ibalginy a jeste kourim beru concor 5 moc se bojim o plod posledni alkohol byl 15 7 nejsem zavisla na alkoholu ale tento mesic byl bohuzel alkoholovy mam jit hned na interupci nebo vyckat na vysetreni dekuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Primárně důvod pro interupci nevidím. Doporučil bych posoudit riziko pro plod konzultací s genetikem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň.
Chcel by som sa spýtať na problematiku Streptokoka sk. B v tehotenstve. Je možné, aby sa týmto streptokokom nakazilo dieťa v tele matky už počas tehotenstva pred pôrodom, t.j. bez toho aby prešlo pôrodnými cestami? Ak áno, existujú nejaké symptómy podľa ktorých je to možné zistiť? V prípade zistenia nákazy novorodenca v tele matky exituje možnosť profylaktickej liečby?
Ďakujem
Pozn.: Nejde mi o problém nákazy novorodenca počas pôrodu pri prechode pôrodnými cestami. - otázka upravena poradcem
Ján Zachar
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Riziko nákazy v těle matky není naštěstí vysoké. Celková léčba antibiotiky je obvykle ale stejně doporučena i v těhotenství, pokud je tento streptokok přítomen v pochvě a i v moči

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem 15tt a vcera jsem behem dne vypila asi 6 nealkoholickychiv, myslite si, ze to necemu vadi nebo je to v druhem trimestru jiz bezpecne? Dekuji
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nikterak to nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem na konci 16tt a objevila sem si na dlanich a chodidlech puchyrky s tekutinou,svedi a pomaloucku se zvetsuji. Neskrabu to,mazu Framikoinem. Dezinfikuji. Podle me je to Impetigo.
Je to pro miminko nebezpecne?
A dalsi vec,ktera nevim,jestli s timto souvisi,ale k veceru me zacou lehce pobolivat ruce,od loktu k dlani a nohy od kolene dolu. A zacnou me jakobi palit a svedit. Muze to byt teplem? Nebo mi chyby mineral?
Dnes sem zacala uzivat vapnik,horcik,zinek.
Nohy si obcas davam na vyssi misto.
Dekuji za rady.
- otázka upravena poradcem
Pavlina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Framykoin je velmi silné antibiotikum, pro plod potenciálně škodlivé. Při užití na kůži se většinou nevstřebává, ale přesto uvedenou "samoléčbu" příliš nedoporučuji. Měla byste navštívit specialistu pro onemocnění kůže, tedy dermatologa.

K druhé části dotazu - může jít o posun hladin minerálů v souvislosti s horkem - zkuste tbl s hořčíkem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore, chtela bych se prosim zeptat jake vysetreni, popr. jake testy byste mi provedl kdybych za vami prisla s podezrenim na tehotenstvi - nekolik pozitivnich tehotenskysh testu a bodavym pichanim na leve strane bricha. Dekuji. Veronika
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Provedl bych UZ  vyšetření vaginální sondou a při nejasném nálezu opakované stanovení hladiny HCG v krvi.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 37tt, v prubehu teotenstvi jsem neabsolvovala klasicky test na tehotenskou cukrovku. Lekar me tedy poslal pro jistotu na odber, ktery zjistil zvyseny glykovany hemoglobin 45 gmol/mol. Co to pro me znamena? Muze to byt dalsi projev rozbihajici se preeklapsie (mam tlak 160/100 a lehce zvysene jaterni testy)... dekuji - otázka upravena poradcem
Eli
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvýšený glykovaný hemoglobin signalizuje vyšší hladiny cukru v krvi v minulých týdnech. Přímou souvislost s preeklampsií bych nepředpokládal. Při uvedeném tlaku a vyšších jaterních testech je bez ohledu na výsledek glykovaného hemoglobinu  třeba pečlivé sledování stavu plodu i Vás. Jako nejlepší řešení bych viděl hospitalizaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli je nějak možné zabránit zvracení během těhotenství. Jsem ve 27.tt a je mi pořád špatně, za celé těhotenství jsem přibrala asi jen 1 kg. Plod se vyvijí normálně.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nela Baronová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bývá to obtížné. Někdy pomohou přechlazené nápoje s ledovou drtí. Zkusit lze také s orčitou opatrností lék Torecan

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jelikož se mi menstruace zpozdila asi o týden a půl, tak jsem si udělala TT a i na třetí pokus se objevily dvě čárky. Nicméně po 2 dnech jsem dostala křeče do podbřišku a následně jsem začala dost krvácet. Může jít o samovolný potrat? Na gynekologii se bohužel nemohu dovolat, tak jsem se chtěla zeptat, jestli mám prozatím podniknout nějaké kroky nebo jen počkat a objednat se na kontrolu? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gynekologa navštivte co nejdříve. Může jít o potrat, hrozící potrat nebo také třeba o mimoděložní těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
chcela by som sa este opytat moze na toto zomriet babatko v tehotenstve 35tyzdni na žiskove zhrubnutie pupocnika a nadmerne špiralovite vinutymi cievami ,co by to mohlo znamenat ???
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pupečníková komplikace může být příčinou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
a pan doktor,je to normalne je babatko moze bez priciny len tak zomriet v brusku ,takom vysokom stadiu tehotensva 35tyzdni....velmi ma to trapi ,ci ja niesom na vine ci com nieaky zly pohyb nedala ,ja neviem. A ak by som bola znova tehotna ,bolo by znova vsetko dobre tehotenstvo ,malo by sa ukoncit pre istotu prv nez 35tyzden ....su vobec taketo pripady ???ci som len ja takato nestastnica....
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Předčasné ukončení před 35. týdnem nepovažuji za rozumné řešení. Určitě ale bude třeba stav plodu pečlivě sledovat. Riziko opakování podobné tragedie je naštěstí extrémně nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
A pan doktor ,a moze babatko len tak zomriet bez priciny v brusku tak vysokom stadiu tehotenstva 35tyzdni,je to normalne ,stava sa to
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není a je to velmi vzácné. Občas se to ale stane

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v pátém měsíci - beru nějaké vitamíny a zvažuji, zda budu pokračovat v braní těchto: kyselina listová, železo, magnezium, vápník, vitamín D, omega-3-mastné kyseliny a vitamínový komplex. Myslíte, že je nutné brát nějaké vitamíny, nebo je miminko dostatečně vyživováno z matčino stravy (dostatek ovoce, zeleniny, kysané mléčné výrobky, sem tam ryba). Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Správná výživa ze strany matky podle mne v druhé polovině těhotenství dostačuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem 30+3 tt a dnes jsem byla na velkém ultrazvuku, a bylo mi řečeno že máme asi malou cystičku na ledvině, a že to máme řešit až se miminko narodí s pediatričkou. Trochu mě to vystrašilo, neměl mě doktor třeba někam poslat?a ještě mi neřekl váhu, ale na internetu jsem četla, že se dá podle AC poznat váha AC mám 247. díky za odpověď
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Předpokládám, že cystička je u plodu. Doporučuji důvěřovat doporučení lékaře.

Podle AC (=obvod bříška) nelze váhu plodu odhadnout. K tomu je třeba více měření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, momentálně jsem ve 28 tt (27+5) a cca 3 dny mě trápí, bolest spodku (možná jako stydké kosti; jak kdyby mě někdo nakopal - promiňte mi ten výraz, ale neumím to lépe popsat), zatím je to víceméně jen při změně polohy (ze sedu do stoje a chůze, z lehu do sedu, atd.), když to pak rozejdu tak je to už dobré. Není to nic hrozného, taková tupá občas pichlavější bolest, ale když jsem v klidu tak nic nebolí. Žádnou zvýšenou námahu jsem neměla, mohlo by to být z dlouhého sezení v práci nebo jde jen o rozestup vazů? A co proti tomu mohu dělat? Děkuji za vaši odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozestup spony nebo zvýšené napětí vazů je možnou příčinou. Určitě je ale vhodná návštěva lékaře- jen při vyšetření je možné přesněji určit, o co jde

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem tehotna 10+3 a dnes se mi na zadni strane stehen objevila cervena vyrazka ve tvaru dlouheho ohraniceneho pruhu.Muze to ohrozit plod?A doporucil byste navstivit lekare nebo chvili vyckat,zda se to neztrati samo? Pokud navsteva lekare,gynekologa nebo kozni?Dekuji predem za vasi odpoved.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Plodu nejspíše nic nehrozí. Návštěvu dermatologa ale doporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať,a to te som v 35týždni tehotenstva a mám bolesti akoby som mala dostať menstruaciu,či je to normálne a ci môžem ešte brať magneziove tablety.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Může jít o signál blížícího se porodu. Příčin ale může být více. Bez vyšetření se nemohu blíže vyjádřit. Užívání hořčíku neuškodí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, bude mít užívání tablet Mycosyst vliv na otěhotnění? děkuji
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnění by tím nemělo být ovlivněno

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem dnes 7+1tt a paní doktorka mi dnes při ultrazvukovém vyšetření sdělila, že to vypadá na zamlklé těhotenství. Uvedla, že se jí nelíbí nepravidelný tvar váčku a není vidět srdíčko. Sice prý vidí něco co slabě tepe, ale že se může jednat jen o nějakou žilku. Vím, že těhotenství může být mladší, ale netuším jak moc je důležitý pravidelný tvar. před týdnem byl váček krásně kulatý. Moc děkuji za odpověď a jsem s pozdravem, míša
míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nepravidelný obrys plodového vejce má jistý význam. Podobně je tomu i u žloutkového váčku. Klíčovým ale je, zda je či není vidět srdeční akce. Více řekne až opakované UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den prosím vás o radu jsem v 18 TT a už druhý den trpím průjmem a zvracením , nemohu do sebe dostat pomalu žádné jídlo ani pití a vše vyzvracím chtěla jsem se zeptat jestli to muže být způsobeno vysokými teplotami které mi nedělají vůbec dobře a jestli mám raději návštivit lékaře , nerada bych se trápila v nemocnici. Děkuji vám
Gabriela Š
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více - především nějaké střevní infekce. Samotné vysoké teploty bych spíše nepodezíral. Lékaře navštivte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem 13+3tt tehotna (dle velikosti miminka, od posledni MS jsem 12+3tt). Od pocatku beru vitaminy Chytre miminko - na doporuceni z endokrinologie, kvuli stitne zlaze bych mela brat jod. Vsude ctu, ze by se tehotenske vitaminy mely po ukonceni prvniho trimestru vysadit. Pan doktor mi po prvotrimestralnim screeningu rikal, ze vitaminy brat nemusim a tudiz at se do luvim prave na endokrinologii. Tam mi ale asi reknou, abych tyto vitaminy stale brala. Co si myslite, neni to zbytecne? Nemela bych prejit pouze na jod? Nechci, aby miminko narostlo vice, nez by melo. Dekuji
P.S. Jak je vlastne mozne, ze miminko "prerostlo" dobu tehotenstvi podle posledni MS? Dekuji - otázka upravena poradcem
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Větší plod může být způsoben časnějším otěhotněním v průběhu cyklu

Multivitamin užívejte opravdu dle doporučení endokrinologa

Obecně se ale riziko velkého plodu při jejich užívání přeceňuje

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze