Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Prosíme o strpení, do 9. 3. 2015 je pan doktor na dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem po prvním zdařilém IVF :-) zatím tedy pouze třetí týden, ale na první ultrazvuk jsem objednaná až 24.10.. Tak bych se Vás chtěla zeptat, jestli kromě kyseliny listové, kterou beru už několik měsícu je vhodné brát i jiné vitamíny prospěšné pro miminko. Předem mockrát děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlepší je užívat některý ze speciálních multivitaminu pro těhotné - v těchto tabletkách je již kyselina listová obsažena

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v 10tt a mám stále zakloněnou dělohu, doktorka mi říká, že musím co nejvíce ležet na břiše, aby už se narovnala, což je mi bohužel nepříjemné kvůli bolesti prsou. Existuje nějaká jiná možnost a kdy by se měla děloha narovnat? Děkuji
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děloha se na 99% narovná sama od sebe a moc se tomu napomoci nedá. Napřímit by se měla do cca 15. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem v 10tt těhotenství a v pátek bych se měla zúčastnit pohřbu. Může to mít negativní vliv na miminko?
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by mohl pohřeb, pokud nepůjde o extrémní emoční stres, plod jakkoli ohrozit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chci se zeptat ohledne porodu. Ve 32tydnu mi doktor rekl,ze miminku sestoupila hlavicka,tak pry asi porodim driv. Ve 34.tydnu jsem byla na prohlidce a nic se nezhorsilo a stale jsem zavrena. kdyz jsem se ptala,jestli kdyz ma miminko hlavicku uz sestoupenou,tak jestli budu mit rychly porod,tak rekl ze ano. A ze miminko bude mit tak 2,5kg tak ze me nebudou muset nastrihavat. Je to pravda nebo me chtel jen uklidnit?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhadnout, kdy budete rodit, je velmi obtížné.

Nástřih ale není vždy nutný ani u porodu v termínu u plodu kolem 3,5 kg.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 34tt a miminko je stále hlavičkou nahoru.Je reálná šance, že se ještě otočí? Předem moc děkuji za Vaši odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, šance existuje prakticky až do začátku porodu. Je to tak 50 na 50.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, plánuji těhotenství s partnerem, který pochází z Číny - je to bezpečné? Mám tedy na mysli z genetického hlediska? Je mu 54 let a je naprosto zdravý- měl by se i tak nechat nějak vyšetřovat předtím, než budu chtít otěhotnět? Nevím totiž, jak je to s plodností nebo neplodností u starších mužů...velmi děkuji za odpověď
Lin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím žádný problém. Nemyslím si ani, že by byly třeba jakékoli testy. Teprve v případě, že by se dlouhodobě "nedařilo" bych doporučil spermiogram.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem ve 27 tt a mám za sebou přeléčenou vaginální mykozu,ale nyní mám opět bílý výtok a začíná mě to trochu svědit.Myslíte,že se mi to opět vrátilo?a nemůže to nějak miminku ublížit?Děkuji předem za odpověd
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mykóza se v těhotenství bohužel často vrací. Pro plod je riziko minimální. Doporučuji navštívit Vašeho gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
po kyretáži a následné operaci na rozrušení srůstů (Ashermanův syndrom) mám nízkou sliznici 3-4mm, po celé délce, ne ostrůvky. Ráda bych otěhotněla, a chci se zeptat, jestli mi ve velmi ranné době může ublížit běhání, jestli se plod na již tak nízké sliznici bude hůř uchycovat.
Děkuji moc za odpověď - otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po úspěšné léčbě  Ashermanova syndromu  je třeba těhotenství považovat za rizikové. Proto bych doporučil hlavně na počátku omezit větší fyzickou aktivitu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, po sprchování jsem si všimla, že mam popraskané bradavky,poslední dobou lehce bolavé, suché a když jsem si do nich dloubla, jakoby "stroupek" z bradavky odloupla, pod ním to mam začervenalé a nyní bolavé a cítím pnutí. Snažíme se o miminko a MS se má dostavit v týdnu. Bradavku jsem si namazala měsíčkem lékařským. Může to být i příznak těhotenství?
Moc děkuji za odpověď.
S pozdravem P. - otázka upravena poradcem
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelze to vyloučit. Rozhodně ale o typický těhotenský příznak nejde.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jsou hodnoty leukocitů z krevního obrazu na konci těhotenství v normě?Na začátku 13,18 a na konci 18,6.Cítím se jinak zdravá.Jen jsem měla rýmu a škrábalo mě v krku, ale bez teplot.Krev mi byla nabírána , když jsem se cítila zdravá. Předem děkuji za Vaši odpověď
Víšková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Leukocyty jsou v těhotenství běžně zvýšeny. Vy jste ale začínala již s relativně vysokou hodnotou a 18,6 je další vzestup. O zcela normální výsledek nejde, nemusí to nutně ale značit nějaký  problém. Individuální odchylky jsou poměrně časté

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu.Jsem 34tt a včera ráno jsem na wc objevila hlen s krví a takové krvavé nitky a o trochu déle větší červený kousek, také spíše hlenový. Byla jsem u lékaře a vše v pořádku. Neotvírám se ani se mi nějak hodně nezkracuje čípek. Ultrazvuk také v pořádku (plodová voda, placenta atd) Dnes ráno opět to samé co se týče toho problému. Myslíte, že mohu být v klidu? Předem děkuji za odpověď
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení je v těhotenství vždy varovným příznakem. Vzhledem k tomu, že všechny nálezy byly v pořádku, neděje se nejspíše nic dramatického. Pokud se ale stav neupraví, doporučil bych opakovanou kontrolu.

MUDr. Jan Šulc

 

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda po dvou císařských řezech může žena ještě potřetí otěhotnět. Předpokládám, že po dvou císařích by byl porod taktéž císařským řezem. Doporučuje se vůbec ještě třetí těhotenství po císaři? Popřípadě kdy je možné otěhotnět po dvou císařích? U mě císařský řez 2010 a nyní 2013. A ještě bych se chtěla zeptat, jaká je vhodná antikoncepce, pokud by teda musela být než bych třeba znovu otěhotněla ( nechci tělísko). Děkuji za informaci - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 2 císařských řezech je možné, pokud nebyla operace či hojení komplikované. Porod určitě bude opět císařským řezem. Otěhotnění doporučuji nejdříve po roce. Vhodná je hormonální antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem nyní v 9.tt a začaly se u mě objevovat silné příznaky překyselení žaludku (kyselá chuť v ústech, velmi kyselé žal. šťávy při zvracení, které popálí celé hrdlo). V lékárně mi při vylíčení potíží prodali "Anacid perorální suspenze", přičemž mi magistra řekla, že to ale mohu brát jen v nejvyšší nouzi, když budu cítit, že se mi chce zvracet - že v těhotenství je třeba to brát opatrně. Říkám si, že s takovou se radši "ukyselím", než bych dítěti ublížila... Chci se tedy zeptat na Váš názor, zda je tento lék v těhotenství bezpečný. Případně můžete mi poradit něco na tyto obtíže, co by šlo v těhotenství užívat? Moc děkuji předem za radu.
prekyseleny zaludek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Anacid můžete při intenzivních potížích užít. Lze také zkusit malé dávky jedlé sody

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat na váš názor nebo jak to vlastně je,když těhotné ženě již před nástupem kontrakcí odteče (praskne) všechna plodová voda zda je porod horší a trvá déle, tkzv. na sucho nebo je lepší, když se ta voda udrží a vyteče postupně nebo až v druhé době porodní?
Děkuji Miriam - otázka upravena poradcem
Miriam
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodová voda obvykle odtéká v první době porodní. V druhé jen zcela výjimečně

Nastane-li odtok ještě před začátkem prví doby porodní, bývá porod obvykle delší. Ne vždy, ale často ano. Nejde ale o to, že by se "rodilo nasucho".

Hrozí též zvýšené riziko infekce.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den som v 18 tt a gynekogicka mi zistila s krvy ze mam zvysene alt 1.1 ktomu mam este aj infekciu mocovych ciest beriem antibiotika amoksiklav 375 chcem sediet ci to je nebbezpecne pre malicke..
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné dramatické riziko plodu nehrozí. Těhotenství je ale třeba pečlivě sledovat, jaterní testy zopakovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 8. měsíci svého 4. těhotenství, před tím jsem absolvovala dva poměrně rychlé porody a jednu interupci. Říká se, že třetí porod bývá rychlejší, je to pravda? Pokud by skutečně došlo k tzv. překotnému porodu, já nestihla do porodnice odjet a porodila děťátko doma, je možné potom doma zůstat? Samozřejmě pokud by nebyli žádné komplikace a oba jsme byli v pořádku. Mám právo nechat se prohlédnout lékařem RZS a převoz do nemocnice odmítnout? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Leona M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete si dělat, co chcete. Máte na to právo. Ale nejde jen o Vás, ale také o dítě - takže radím jet do porodnice i v případě, že byste porodila doma

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore
Je možné abych otěhotněla po miniinterupci, kdaž selhala ochcana? Děkuji
- otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat zda je žena v šesinedělí po miniinterupci schopná znovu otěhotnět. Děkuji
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je možné, ale není to vhodné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda je po očkování proti tetanu nutná nějaká doba, kdy by se nemělo otěhotnět, nebo očkování nemá na blízké budoucí těhotenství vliv? Děkuji Vám moc za odpověď.

- otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na budoucí otěhotnění nemá toto očkování žádný vliv.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

psala jsem , že jsem v těhotenské poradně přehlédla cukr v moči na lakmusovém papírku. Odpověděl jste mi, děkuji za odpověď, že se jedním přehlédnutím zřejmě nic nestane ,ale že jsem měla informovat lékaře. To jsem neudělala. Je možné, že by mohlo dojít k ohrožení plodu v těhotnství nebo při porodu nebo po něm? Jak bych mohla toto přehlédnutí uzavřít, aby mě netrápilo svědomí? Děkuji vám - otázka upravena poradcem
valerie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se již nález nebude opakovat, plodu nic nehrozí a můžete na to zapomenout. Pokud by byl cukr opět v moči přítomen, další postup posoudí lékař. Ani pak ale plodu při správně zvolených opatřeních nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem v 16. tt a za tyden mám jít na AMC.Již týden pociťuji tvrdnutí dělohy.Beru jen kys listovoua železo.Je při tvrdnutí břicha zvýšené riziko potratu po AMC? Je mi 38, důvodem AMC jsou i chromozomální vady v předchozích těh - parciální mola a afetální vejce.Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určité zvýšení rizika nelze vyloučit. Doporučuji ještě před AMC návštěvu Vašeho gynekologa se zhodnocením stavu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem v 16. tt a za tyden mám jít na AMC.Již týden pociťuji tvrdnutí dělohy.Beru jen kys listovoua železo.Je při tvrdnutí břicha zvýšené riziko potratu po AMC? Je mi 38, důvodem AMC jsou i chromozomální vady v předchozích těh - parciální mola a afetální vejce.Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určité zvýšení rizika nelze vyloučit. Doporučuji ještě před AMC návštěvu Vašeho gynekologa se zhodnocením stavu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda opar na rtu v 5+4 týdnu těhotenství může nějak ublížit plodu. Děkuji
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko považuji za velmi malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, začínám 8tt a už cca týden trochu špiním, spíše hnědý hlen, včera jsem byla na ultrazvuku a miminko v pořádku, srdeční akce přítomna, velikost plodu odpovídá, žádný hematom nenalezen. Paní doktorka mi řekla, ať se tím krvácením nijak nezaobírám. Včera večer však ze mě šel takový hnědý krvavý hlen a i světle růžové špinění, tak nevím čím to může být, zda třeba následek vaginálního vyšetření? Nevím, zda jít znovu na kontrolu, když jsem tam byla včera a plod v pořádku. Moc děkuji za radu
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každé krvácení (špinění je slabé krvácení) je v těhotenství varovným příznakem. Takže bych osobně zvážil doporučení omezení fyzické i sexuální aktivity, případně až pracovní neschopnost, a léčbu - Ascorutin? Pamba? Utrogestan? Opakovanou návštěvou určitě nic nepokazíte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem v 17tt,pres tri tydny me boli prava polovina brich,od stydke kosti k pupiku az do boku a k trislu,proste cela prava strana,bylo mi receno,ze se jedna o bolesti uponu a vazu delohy jak roste,jedna se o pichani a tlaky na ruznych mistech,posl. dobou spise smerem k boku,pri pohybu i v klidu,v noci me to nebudi,horcik nepomaha,byla sem i na pohotovosti,kdf mi rekli,ze ten rust delohy muze pusobit bolest az do toho boku,ze si mam kdyztak nechat udelat odbery,dnes mi muj gyn rekl,ze je blbost,aby rust bolel az do boku a ze odbery jsou zbytecny v tehu,ze budou zkresleny,na chirurg. me zatim neposlal,ze by hned operovaly.Jaky mate prosim na to nazor a zkusenost,nevim,co si o tom myslet,na oper. samo nechci,zaroven se bojim,aby to fakt nebyl zanet slepaku.Asi to fakt neni jednoduche urcit pricinu.Jine priznaky slepaku jako teplota,nevolnost,zvraceni,prujem nemam.Dekuji,36 let,ISCI,AH
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Skoro jistě nejde o akutní zánět slepého střeva. To by byl průběh dramatičtější. Může ale  jít o zánět chronický. Teoreticky může jít například i o potíže od páteře nebo jen o srůsty. Krevní testy mají v těhotenství opravdu omezený význam. Na dálku je obtížné se zodpovědně vyjadřovat. Pokud by se bolesti zvýraznily, za kontrolu na chirurgii bych se ale spíše přimlouval.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtela bych se zeptat, dnes jsem podle ultrazvuku v 17+1tt. 23.6. 2013 jsme s pritelem koupili test Clearblue s indikatorem poceti, ktery nam vysel negativni. 10.7. na preventivni gynekologicke prohlidce v deloze nebylo videt nic, ovsem test byl pozitivni. S pritelem jsme hned druhy den udelali znovu tentyz test s indikatorem poceti a vyslo nam pozitivni 2-3 tydny od poceti. Avsak kdyz jsme 19.7 sli znovu na prohlidku byl jiz videt v deloze plod a pan doktor nam rekl ze tahneme na sesty tyden. Je normalni, ze nam pridali 14 dnu. Kdyz jsem se na to ptala ruzne v nemocnici, tak mi odpovidaji, ze se pridava14 dnu jelikoz se nevi v jaky den se pocalo. Je to normalni? Jaky je Vas nazor? Mnohokrat dekuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Délka těhotenství se vždy počítá od prvního dne poslední menstruace. V době početí je tedy již poněkud nelogicky stáří těhotenství 2 týdny, v době vynechání menses 4-5 týdnů. Tak se ale opravdu stanovuje vše - porod ve 40. týdnu, interupce možná do 12. týdne, atd.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, bola by som strašne rada keby ste mi zodpovedali jednu otázku, že kolko percentná je pravdepodobnosť ze sa narodí postihnuté dieta žene, ktorá má už úplne od narodenia tažkú mozgovú obrnu, čiže pohybové ústrojenstovo v tažšej forme? ... PS:pričom nejde o mna, ale o moju bývalú kolegynu, uz sa nestýkame spolu, len mi to stále vŕta v hlave a neviem si to zodpovedat a neviem nájst ani články k tomu na nete... mohli by ste mi vy napísat nieco k tomu, ale prosím nie vseobecné neurčité odpovede, prosím Vás o niečo konkrétne alebo percentuálne vyjadrenie k tejto téme. Veľmi pekne vopred ďakujem
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dětská mozková obrna je obvykle následkem komplikací při  porodu. Toto postižení není dědičné. Takže riziko je velmi nízké, stejné jako u jiných žen

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

Jsem ve 12+4tt, před pár dny jsem byla na placeném prvotrimestrálním screeningu, pan doktor ultrazvuk zhodnotil tak, že riziko vývojové vady je nízké, v ambulantní kartě mě ale doma zarazilo: placenta v zadní části nízké nidace. Nijak více se pan doktor při vyšetření k tomuto nevyjadřoval. Mě by ale teď zajímalo, co to konkrétně zajímá. Na internetu jsem si přečetla, že placenta v zadní části je OK, ale nějak se mi nepodařilo najít termín "nízká nidace". Nevím, zda to pro mě neznamená nějaké riziko. Děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Adéla Králová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 13. týdnu jde o zcela běžný nález. V průběhu těhotenství placenta skoro jistě vystoupí výše.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Včera jsem byla v nemocnici aby mě zkontrolovali ano natáčeli mě a řekli že vidí kontrakce ale slabé a chhteli si mě tam nechat ale man to 3 kroky domů tak jsem šla řekli mi že o víkendu počítají že boudu rodit,tak ještě di mě pro jistotu sáhla a usmála se a řekla krásný výsledek ale slabé bolesti mám není to tak strašné už 3 den ale necítím se že bych šla rodit a moje ginoloska mi odstranila 2.10 hlenovou zadku nebo jak se to říká tak já nevím máte někdo zkušenosti prosím jen mě zajma kdy to tak přijde dekuji moc...ještě něco může mi prasknout voda i když nemám silné bolesti no a 14.10 mám termin tak já už tomu nerozumím,a pořad nic.. :-(
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato odpovědna není diskuzní fórum, takže není možné vzájemně si sdělovat zkušenosti

Voda může odtéci i bez kontrakcí.

Odhadnout, kdy porod nastane, je velmi obtížné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 38. týdnu a od 25. mám bolesti v podbřišku a občas mě berou křeče.Nyní se to stupňuje a cítím pichlavou bolest mezi nohama. Není to také z nedostatku hořčíku? Můj doktor se nad tím nijak nezamýšlel, prý je to normální jak roste děloha.Nikdo z mého okolí tohle neměl, mohou to být i poslíčky? Taky se mi vůbec nezvětšila prsa, ani nijak nebolí, je možné, že nebudu mít dost mlíka?
Děkuji Jitka - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hovoříte-li o křečích v břiše - může jít opravdu o tzv. stahy předzvěstné, neboli poslíčky

Množství mléka nelze před porodem spolehlivě odhadovat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli Parontal F5 ústní gel může poškodit plod v 21tt? Použila jsem ho celkem 3x. Děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte si přečíst příbalový letáček nebo kontaktovat výrovce. Není v mé moci znát potenciální vedlejší účinky všech možných přípravků.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám Roztroušenou sklerózu a lečím se už 3 roky. Za celou dobu jsem neměla žádný vážnější atak.
V průběhu příštího roku plánujeme s přítelem bejbátko.Myslíte že je to riziko. Píchám si injekce jednou týdně s Interferonem, jmenují se Avonex.
Děkuji za odpověď:-) - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět Vám musí lékař, který Vás sleduje po stránce RS.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den Pane doktore.
Měla bych dotaz ted už jsem ve 32 druhém tydnu těhotenství a když jsem byla ve 28 tt tak si syn zlomil ruku a ja s ním šla k rentgenu nikdo mi na to nic neřekl. Dnes jsem se dozvěděla že sem u toho neměla vůbec být . Mohlo se miminku něco stat? Předem děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko považuji za minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 9tt.Před 3mi dny na kontrole mi byla zjištěna velice slabá prostupnost cév k mimi. Miminko odpovídá 7tt avede k němu jen 1 céva.Nasazen mi byl hcg-injekce 2x týdně, 1,5tb prednisonu a 3x2tb utrogestan.Své těhu beru jako velký dar, 2 zdravé děti už mám a tak se bojím zda toto lékové snažení má smysl. Myslít si pane doktore, že mimi zvládne vše dohnat? děkuji za odpověď
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o nález, kterému přesně nerozumím.  Takže se nemůžu zodpovědně vyjádřit. Určitě ale doporučuji s léčbou pokračovat. Kdyby nebyla naděje, lékař by Vám ji jistě nedoporučoval.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chci se zeptat na dávkování Utrogestanu. Mám po 1. IUI, která byla úspěšná. Brala jsem Clostilbegyt (předepsáno 2tbl denně, ale brala jsem 1 tbl. denně :-) ). Pak mi byl píchnut Pregnyl, teď mám předepsán Utrogestan 1--1-2. Já ovšem beru 1-0-1. Chci se Vás zeptat - zda i to nižší dávkování nějakým způsobem pomůže, anebo bych opravdu měla zvýšit dávku. Nechci se zbytečně dopovat hormony, když jsem hormonální profil měla OK. U mě byl problém s mírně pozitivní buněčnou imunitou na spermie, nikoliv na trofoblast, kdy jsem měla naordin.lék Prednison. Po přečtení několika diskusí, jsem si řekla, že to zkusím bez kortikoidů, navíc, kdy IUI tuto "záležitost" umí obejít... (je mi 38 let, jedná se o druhé těhotenství - první před 11 lety bez problému). Děkuji Vám za odpověď. - otázka upravena poradcem
PetraR
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě doporučuji vyšší dávku Utrogestanu. Váš hormonální profil nic nevypovídá o funkci Vašeho žlutého tělíska. Zde může Utrogestan pomoci, zabránit potratu, a v žádném případě nemůže škodit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, v šestém týdnu těhotenství bych ráda cestovala letecky na dovolenou, kterou již máme zařízenou delší dobu. Let trvá pouze 2,5 hod. Momentálně jsem ve třetím týdnu, nevolnostmi netrpím. Je to bezpečné? Předem děkuji za odpověď.
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je riziko letu malé.

MUDr. Jan Šulc

P.S. V 3. týdnu těhotenství byste o těhotenství ještě nejspíše nevěděla - stáří těhotenství se vždy udává od 1. dne poslední menstruace.

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné mít po porodu původní váhu i původní postavu a jak rychle se dá očekávat návrat k tomuto stavu a zda pro to jde udělat již něco během těhotenství. děkuji - otázka upravena poradcem
jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální, ale je to možné i v relativně krátké době. I v těhotenství je důležitá přiměřená fyzická aktivita, tedy nebrání-li tomu průběh těhotenství, pravidelné cvičení. Po porodu platí výše uvedené podtrženě.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Mám dotaz pane doktore. Když žena ovuluje hned po skončení menstruace a otěhotní tak se jí počítá ten týden co byl ještě před menstruaci nebo normálně od 1 dne Ms. Děkuji Z.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stáří těhotenství dle menstruace se vždy počítá od 1. dne menstruace. Důležitější je stáří těhotenství stanovené na základě UZ vyšetření. V případě, který popisujete, by stanovení dle UZ ukazovalo o týden starší těhotenství než by odpovídalo výpočtu dle menstruace

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem na začátku těhotenství5-6 týden a dnes lékař zjistil pomalou srdeční činnost.Co to znamená? Děkuji - otázka upravena poradcem
alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte, jakou  frekvenci akce srdeční lékař konkrétně zjistil. Mírné zpomalení nemusí nic znamenat, výrazné zpomalení může signalizovat nesprávný vývoj plodu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem 34 tt, při včerejší kontrole na gynekologii jsem s panem dr. konzultovala vyrážku na genitálu, která však nějak nesvědí. Po vyšetření mi lékař oznámil že to mam nejspíše po výměně pracího prášku, mírný výtok prý pozoroval z pupínků v pochvě. Předepsal mi Klion D 100 tabletu na noc. Po včerejším zavedení se mi dnes ráno objevil nažloutlý výtok. Je to normální? Mám strach kvůli těhotenství a zde je vůbec vhodné tyto čípky v těhotenství zavádět?
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Klion na doporučení lékaře v těhotenství užívat lze. Může být i příčinou změny barvy výtoku.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala - partner měl bohužel infarkt, byla mu provedena katetrizace, bere řadu léků na srdce, ředění krve apod. Asi po třech měsících poté jsem otěhotněla. Nehrozí z tohoto nějaké riziko plodu? děkuji, Olga
Olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jaké léky partner užívá. Spolehlivě může riziko posoudit jen genetik.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

ráda bych se zeptala na srdeční akci miminka. Podle data poslední menstruace jsem dnes v 8+6 tt. Na kontrole u svého gynekologa jsem byla před týdnem a na UTZ nebyla vidět srdeční akce. Do kdy se musí srdíčko objevit? Mám se již začít obávat? Předem velmi děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 9. týdnu (8+6) již musí být u správně se vyvíjejícího plodu srdeční akce jasně patrná.

Záleží ale na tom, jak je těhotenství staré dle UZ.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 37. týdnu těhotenství. Dnes jsem odešla z poradny a zapomněla jsem se svého doktora zeptat jak dopadla kultivace na streptokoka ve 36. týdnu. Sám od sebe mi nic neřekl a je mi teď trapné mu volat.V papírech,které mi byly vloženy do těhotenské průkazky jsem objevila nález z lékařské mikrobiologie a imunologie kvasinky candida albicans masivně, izolát předán na mykologii.Pochva těhotné anaerobně. i aerobně.Amfotericin B je označen.Co to prosím znamená? O kvasinkách rodu candida jsem slyšela,ale co to přesně znamená pro mě jako těhotenou? Může za to zvýšený příjem cukru? Zatím jsem přibrala jen 8 kilo,obezitou jsem nikdy netrpěla.Hrozí mi při porodu žilou podávaná antibiotika? Moc děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kvasinky jsou v těhotenství častým nálezem. Plodu nic nehrozí, ale léčba je vhodná - mohou působit obtíže. S příjmem cukru obvykle není souvislost

Amfotericin B je antimykoticum, tedy lék proti kvasinkám.

Podání antibiotik nelze vyloučit nikdy. Streptokok B ale přítomen není, takže tato léčba není příliš pravděpodobná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Krásný den přeji,
p. doktore jen mám takovou otazku.Moje přítelkyně je v 6 týdnu těhotenství,bohužel musí brat dvoje prášky na nervy.Má to nějaký dopad na plod?Děkuji za odpověd... - otázka upravena poradcem
Míra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
jen zodpovězeno
těhotenství
Krásný den přeji,
p. doktore jen mám takovou otazku.Moje přítelkyně je v 6 týdnu těhotenství,bohužel musí brat dvoje prášky na nervy.Má to nějaký dopad na plod?Děkuji za odpověd... - otázka upravena poradcem
Míra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jaké prášky se jedná. Musí se vyjádřit lékař, který je předepisuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Do kdy teda pane doktore až tak nevadí braní léků, když vše nebo nic je do prvniho dne Menstruace?
Léky jsem brala přibližně od 1 dne Ms a 4 dny před očekávanou Ms jsem přestala. Když se tedy plod udržel a je zatím vše v pořádku, proč musí žena na genetiku? Já jsem taky nemusela. Omlouvám se za další dotaz,již poslední. Dekuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jen genetik dokáže vše posoudit zcela přesně. Princip vše nebo nic funguje v prvních dnech po početí. Čím déle těhotenství trvá, tím vyšší je riziko, že to již fungovat nemusí.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Žena nic nemusí. Jde jen o doporučení

těhotenství
Dobrý den,je mi 39 let mému příteli 55 a chtěli bychom miminko,chtěla jsem se zeptat zda je to možné otěhotně přirozenou cestou a jaké jsou rizika.děkuji
PAVLINA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění je reálná. Je ovšem výrazně nižší než třeba ve Vašich 30 letech. Věk muže nehraje až tak zásadní roli jako věk ženy.

Lepší šanci, jak odhadnout pravděpodobnost úspěchu, by přineslo  vyšetření spermiogramu a u Vás stanovení AMH (viz. event. http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=5#ak_87).

V případě otěhotnění je vyšší riziko potratu a vzniku vývojové vady.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den p.doktore,chtela bych se ujistit v datu poceti...zitra nastupuji do porodnice na vyvolani porodu ,budu 41+4 ...tp mi byl stanoven dle ultrazvuku v 9 +1 na 23.9. pak byl upraven ve 12+4 na 20.9. dle crl,dle bpd odpovida take tp na 20.9. tento ultrazvuk byl delan v genetu dr.kulovanym....na volusion 7. takze dle tohoto ..k oplodneni doslo mezi 27-28.12.+-3 dny dalsi den kdy mohlo dojit k oplodneni je az 9.1. bylo by to mozne ze by ultrazvuk nerozeznal cca 12 denni rozdil? vim ze miminko ven musi ale chci mit jistotu ..dekuji vam...jeste bych se rada zeptala zda porod vyvolaji presto ze mam zanet prudusek nebo pockaji protoze se ani nenadechnu a do toho kasel mam antibiotika od vcera kdy mi to zaclo...moc dekuji - otázka upravena poradcem
tehotenstvi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Chyba 12 dní je extrémně nepravděpodobná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pane doktore, plod je vetsi a my meli jen jeden styk po menstruaci. Kdyz to propocitam tak jsem musela mit o tyden drive i ovulaci,musela jsem tedy otehotnet po menstruaci. Proto tedy pisi ze leky jsem brala do ukon.4 tydne tehotenstvi. Na prvnim rtg ruky jsem byla pred ovulaci a na druhem par dni po ovulaci. Zasteru jsem mela. Vysvetlila jsem Vam to vic,nezlobte se prosim,jen bych chtela znat vice nazoru od lekaru. Dekuji L.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

RTG před ovulací nepředstavuje žádné riziko, časně po ovulaci by měl fungovat princip "vše nebo nic"

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, paní má podobný problém, do kterého týdne platí pravidlo vše nebo nic?Také jsem užívala léky které jsem přestala brát zhruba 4 dny před očekávanou MS. Screening vyšel v pořádku,mám se i přes to obávat?pokud bude screening ve 2 trim.v pořádku nemusím se bát?Také jsem na genetice nebyla.Do kdy je tedy pravidlo vše nebo nic?a mám se o miminko obávat i když bude screen.ve 2 trim.v pořádku?děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Princip "vše nebo nic" platí v prvních dnes po vzniku embrya, obvykle tedy do termínu menses.

Větší význam než screeningy z krve má podrobné UZ vyšetření v 20.-22.týdnu

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze