Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 34 tt a už asi 4 týdny mě dost trápí hemeroidy, se kterými jsem dříve neměla žádné problémy, a které se u mě objevily právě až v průběhu těhotenství. Se svým lékařem jsem to konzultovala a byla mi doporučena mast, nicméně po 14 dnech nevidím žádné zlepšení ba naopak. Je možné si v lékárně vyžádat spíše čípky? Jsou při léčbě více účinné? Na toaletu chodím pravidelně, zácpou netrpím. Nebolí mě to, nekrvácí, ale vím o tom a trápí mě to i s ohledem na blížící se porod. Děkuji a přeji pěkný den
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Čípky lze zkusit. Nejlepším řešením by ale byla návštěva lékaře-specialisty, tedy proktologa. Existují i ambulance přímo zaměřené na problematiku hemeroidů.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, před 4 dny mi vyšel pozitivní těhotenský test. Dnes jsem byla u gynekologa, který mi řekl, že těhotná jsem, ale při ultrazvuku necítil odezvu srdce miminka. Tvrdil, že je to nejspíše tím, že je plod ještě malý. Je to obvyklá situace nebo je dle Vás něco špatně?
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o odezvu srdíčka, ale není vidět srdeční akci. V časném těhotenství jde o běžný nález, nic se neděje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den chtela sem se zeptat mam za sebou 3 cisarske rezy a s manzele bxsme si chtely poridit dvojcatka je to mozne a jake rizika bych mela dekuji
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 3 císařských řezech je i jednočetné těhotenství vždy rizikové - hrozí prasknutí dělohy. Dvojčata by byla extrémním riskem

MUDr Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer pan doktor , mam dost velke ovavy. Dnes mi prisli vysledky z infektologie : anti-CMV IgM...neg. anti-CMV IgG.... 218 AU ml poz. Pravdepodobne anamnesticke protilatky po CMV infekcii (ochoreni) pani dok. Mi chcela nasadit liecbu , no neviem ci som neni tehotna... Isoprinosine sa v teho. Brat nemoze. Chcela by som sa vas opytat je velke riziko s touto infekciou donosit zdrave dietatko? A este jedna otazka : ak by to bolo preliecene nemusim mat potom obavy otehotniet ? Za odpoved Vam velmi pekne dakujem.
Bianka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedený výsledek signalizuje, že jste v minulosti prodělala infekci CMV. V současnosti jí ale nemáte. Při probíhající infekci jsou pozitivní protilátky IgM. Nejsem si jist, že je nějaká léčba nutná

Nevíte-li, zda nejste těhotná, určitě léčbu nezahajujte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, mám čerstvě pozitivní TT. Moje doktorka provádí screening v tom 12tt, účtuje za něj 800Kč. Moje kamarádka je těhotná a tento ultrazvuk u ní absolvovala.Ale pak jí její porodník u Apolináře řekl, že si tento screening měla udělat u akreditovaného pracoviště(nevím, jak zjistit, kdo to je) a že pokud by výsledky byly v pořádku, tak oni již ani neposílají na odběr plodové vody. Kamarádka nyní absolvovala odběr plodové vody.Ptám se tedy kvůli sobě, kde mám tento screening absolvovat a zda, i když by byly výsledky v pořádku, zda jít raději i na odběr plodové vody? Mám 2 zdravé děti, poté jsem absolvolala 2 potraty v 11tt a je mi 39let. Genetické testy mám v pořádku. Zjišťovala jsem i test Prenascan, ale ten prý nezjistí všechny vady, ale jen 3 hlavní (downům syndrom atd). Děkuji za odpověď Eva
Eva Z
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Adresy některýc (ne všech) pracovišť pro kvalitní screening najdete na http://www.abctehotenstvi.cz/txt/screening-i-trimestru-seznam-pracovist

Prenascan odhalí opravdu jen 3 vady. Ale jde o ty zdaleka nejčastější vady. Takže bych tento test určitě doporučil.

Odběr plodové vody bych doporučil jen v případě, že je Prenascan pro Vás nedostupný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore
Okolo 29.10. jsem s pritelem mela nechraneny test,bylo to jen lar dni po ukoncene menstruaci,ale uz asi 10 dni me kazdy vecer zacne palit zaha,pobolivaji me prsa.Vcera vecer i dnes rano jsem si delala TT a oba jsou pozitivni,jen ta druha carka je hrozne svetle ruzova.Za tri dny bych mela mit menstruaci,nemohlo by to souviset i s timto?Dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jste těhotná a potíže s tím souvisí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Čiže pán doktor ak som mala poslednu menštruáciu 5.10. a včera mi povedali, že tehotenstvo vyzerá na 5+4 a 7,7mm má vačok, embryo ešte nebolo vidno, je to manšie ako by malo byť? ovuláciu som mala okolo 19.10. Na usg idem ešte o týžden, snád bude všetko v poriadku. Dakujem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nález+- odpovídá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor. Som v 6 tom týždni tehoten.od poslednej menštruácie. Dnes som bola na sono a podla neho som 5+4. Gestačný váčok ma 7,7 mm, ale embryo este nebolo vidno. Pani doktorka vravela, že je to nejaké manšie akoby malo byť. Na dalšiu kontrolu idem o týžden. Sú tieto miery v poriadku?a nabudúce by som už mohla vidieť srdiečko? dakujem za odpoved.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález 5+4 odpovídá odstupu od menstruace. Ovšem obvykle již bývá v 6. týdnu vidět základ embrya. Stačí ale, abyste otěhotněla o trochu později v cyklu, například 18.den, a vše je posunuté. Takže pravděpodobnost, že je vše v pořádku, je vysoká.

V 7. týdnu by již mělo být srdíčko vidět.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, může doba čekání na další těhotenství po mimoděložním těhotenství (bez kyretáže) s odebráním vejcovodu (druhý prý je v pořádku)? Může se tak snížit riziko opakování? 3nebo6 měsíců čekat není to už jedno? Děkuju moc ... Přeji hezký den Vlaďka
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2-3 měsíce určitě stačí. Delším odstupem se riziko nezmenší.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,momentalne som
V 7 tt , viem to dva dni bolo vidiet akciu srdca aj hcg je v poriadku , co m trapi je ze kym som nevedela ze cakam dieta pila som alkohol dost casto nie do opitosti ale tak 4 krat tyzdene 2-3 pohare tvrdeho , teraz uz nepijem ale trapi ma ci bude babo ok - otázka upravena poradcem
Liana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod vidím jako zcela minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer v cera sem byla u lekare protoze mne vynechala menstruace a mam rovnou pet pozitivnich gravitestu. Mam pocit ze mohu byt priblizne 4tydny tehotna. Lekar mi rekl ze jsem bud potratila nebo je mozne tehotenstvi a take ze vidi v me deloze jednu tecku 5 mm velkou a druhou 1cm velkou proto je mozn. Ze de treba i o dvojcata za 14dni ma prijit na ulrazvuk.poradite mi co mohou byt ty dve tecky a pozitivni testy dekuji
Stepanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy značí těhotenství. 2 tečky mohou opravdu znamenat dvojčata

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, 2 roky sa snažíme o dieťatko, začali sme chodiť do Martina sanatórium helios na vyšetrenia..Môj manžel začal užívať nejaké vitamíny na tvar spermií a že ich mal aj pomalé..mne z krvi zistili že mám zvýšenú štítnu žľazu a že som prekonala chlamýdie. Mala som ísť na prefuk vajcovodov a do Ľubochne na vyšetrenie s tou štítnou..lenže teraz som otehotnela neviem akým zázrakom, nebola som na žiadnom vyšetrení..Čo teraz? Som v 6tt..1.decembra ma sestrička objednala na vyšetrenie..Či je všetko v poriadku..Môžem to mať aj mimomaternicové tehotenstvo? Nemám zatiaľ žiadne krvácanie len bolesť ako pri menštruáciu ale nie pravidelnú len tak niekedy, a v tom ešte aj nejakú pichavú bolesť.. nieje to až také na nevydržanie je to len chvíľkové..Chcela by som sa opýtať či to je všetko v poriadku. Či mi nehrozí to mimomaternicové lebo do decembra je to ešte na dlho...Ďakujem (mohli by ste mi prosím Vás odpísať na email?Lebo ma zaujíma Vaša odpoveď) ešte raz ďakujem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mimoděložní těhotenství je poměrně vzácná komplikace, ale vyloučit nejde. Máte-li bolesti, měla byste navštívit lékaře co nejdříve. Vše objasní UZ vyšetření.

Dále byste měla jít na vyšetření se štítnou žlázou. Narušená funkce může vést k potratu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,mam dotaz pred tydnem jsem si delala test a vysel mi pozitivni.mesicky jsem dostala 3 a skoncili 7rijna.Byla jsem na kontrole ale doktor na ultrazvulu nic nevidi tak mi bral krev a ulazali ze jsem tehotna a Hcg mam 906,7.Sla jsem za dva dny znova na kontrolu a opet nic.ulazoval mi na ultrazvuku ze mysli ze je tp tphle ale neni si jisty,ze si mysli ze.muzu byt znova mimo delozne tehotna.Tak mi bral znova krev a v utery mam zavolat.NAPSAL MI:DELOHA S VYSSIM ENDOMETRIM.DROBNA HYPOECHOGENITA,ZATIM NEPRESVEDCIVE PRO AMNILNI DITINKU,VT NENI,PATOL,REZISTENCE V MP NEZOBRAZENA,V PRAVO MOZNA LEHCE VETSI ODEZVA U OVARIA.muze te my rict co to znamena?Dekuji
- otázka upravena poradcem
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o normální nález, který odpovídá počínajícímu těhotenství. Mimoděložní těhotenství ale nevylučuje. UZ po 2 dnech je brzy, chce to delší odstup

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den.jsem v 11 tt.z socialnich duvodu to musim dat pryc,problem je ze nejsem financne na tom dobre.pan kery mi to udelal nekomunikuje.jde zakrok udelat na slozenku vysetreni a zadost o ukonceni mam.diky a jestli kde mi to udelaji.diky
luccie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ptejte se v nejbližší nemocnici

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chci se zeptat, jestli jde nějak předcházet poporodním depresím. U prvního dítěte jsem je měla (nemohla jsem jíst, spát, odmítala jsem dítě). Teď čekám druhé a mám strach, aby tato situace nenastala znovu. A je nějaká spojitost poporodních depresí s těžkým porodem? Děkuji - otázka upravena poradcem
Simona Kolářová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na Váš dotaz musí odpovědět psychiatr

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore. V současné době bych mela byt v 10tt. V průběhu tohoto těhotenství aktuálně přicházím již druhou virosou (rýma, bolest hlavy, na pruduskach, mírné škrábání v krku, bez horečky). Chtěla jsem Vas požádat o názor, jak moc toto může ovlivnit zdraví miminka. Příp. jaká léčba nachlazení v prvním trimestru je vhodná. Moc se bojím. Děkuji a preji Vám krásný den a mnoho štěstí nejen v pracovním životě. Tina
Tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nemáte horečku, rizika pro plod jsou velmi malá.

Jako léčbu doporučuji vitaminy, případě Acylpyrin, Paralen. Event. poradí v lékárně nebo praktický lékař - musíte říci, že jste těhotná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den,s manželem se pokoušime o ditě,ale manžel bere leky na lečbu srdce po infarktu(brilique,nebilet,sortis,lypanthyl a aspirin protect).je riziko ze by dite mohlo byt nejak postižene?předem dekuji za odpověd.
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko postižení plodu je podle mne minimální. Více event. na příbalových letáčcích

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
mohu se zeptat na Váš názor a možná rizika na čtvrté těhotenství po 3 sekcích, jsem zdráva, věk 37 let.
Děkuji a přeji hezký den - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na průběhu operací a hojení. Vhodné je také posoudit stav jizvy na děloze. Riziko - prasknutí dělohy v místě jizvy s ohrožením plodu i života matky -není zanedbatelné, ale znám několik žen, u kterých vše proběhlo bez komplikací

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem ve 12, týdnu. Moje ranní moč je zkalená do bíla. U obvodního z moči a krve je vše negativní. Může těhotenství vylučování moči nějak ovlivnit ?Aneta
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vylučování moče se v těhotenství opravdu mění. Bílé zakalení ale není  typický příznak. Jsou-li testy v pořádku, nemělo by jít o problém. Zvážil bych jejich opakování. Také jde o jejich rozsah-co vše je testováno

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem v 16.týdnu těhotenství. Měla jsem diagnostikován oligohydramnion, který se ale upravil do normálu. Byl mi proveden také Temesvaryho test a PROM test, oba výsledky negativní. Poté byly testy zopakovány a PROM test vyšel pozitivní, ale na vatičce byla přítomna krev. Za 14 dní jdu na kontrolu, lékař mi chce udělat nějaký test AMNI SURE, pokud bude pozitivní, je to důvod k ukončení těhotenství? Ještě doplňující info, v 10. tt jsem prodělala mírné krvácení z hematomu, nyní bez obtíží.Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech - především na vývoji plodu a celkovém UZ nálezu. Jako vhodné bych viděl také sledování příznaků zánětu - především C-reaktivní protein. Ukončení těhotenství bych zatím neuvažoval.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore! Podle dne poslední MS mi bude končit devátý týden těhotenství. U gynekologa jsem byla v 7.týdnu pro potvrzení těhotenství a další návštěvu mám až za týden. Této návštěvy se obávám, protože na sobě nepociťuji žádné příznaky... Netrpím nevolnostmi, bolestmi prsou, zad ani jinými. Prsa ani břicho mi nerostou a ja se ani necítím těhotně. Jen mám trochu problém s nadýmáním a občas mně pobolívá podbřišek. Myslíte si, že to vypovídá o neprosperitě těhotenství nebo myslíte, že to stále může být v pořádku? Jsem z toho opravdu ve stresu.
Romana L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Fakt, že nemáte žádné těhotenské příznaky, o prosperitě těhotenství nic  nevypovídá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
chci se poradit, jak je to s léky, které jsou kontraindikovány v těhotenství na počátku těhotenství. Jedná se mi o Cavinton, kde je v příbalovém letáku kontarindikace v těhotenství. Pokud zatím nevím, zda jsem těhotná, od styku ještě neuplynuly 2 týdny, abych si udělala test, můžu být v tomto období klidná? - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V tomto období můžete být klidná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ešte mám jednu otázku pán doktor, začal mi podla poslednej ms teda 6 týžden, ale dnes ma bolia prsia už len minimálne, nieje to zlé znamenie?nekrvácam, k lekárovi som sa práve objednala, ale termín návštevy mám až 24.11, len tie prsia ma trápia, može to takto povoliť aj keby nebol problém?
- otázka upravena poradcem
Viktoria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Bolesti prsů mohou ustat a o prosperitě těhotenství to nice nevypovídá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pán doktor, mala som pozitívny tehot.test, od poslednej menštruácie teraz začal 6- ty týžden. U lekára som ešte nebola. Kedy je najlepšie ísť prvý krát k lekárovi, aby už videl na sone rovno aj akciu srdiečka? Ďakujem pekne za odpoved
Viktoria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

První návštěvu doporučuji v 7. týdnu, tedy 5 týdnů po početí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý sen. Som v 18 tt+2. Bola som na poradni ale až doma som si všimla ze mi lekár napísal do knižky CS 1 ale povedal, ze po gynekolog. stránke je vsetko v poriadku. Doteraz som mala napísané vždy CS 0. Tak sa chcem spýtať co to znamená. Uzivam 1 x denne clexan a 2x2 detralex. Môže to súvisieť aj s užívaním liekov? Dakujem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o popis nálezu na čípku děložním. Nejde o nic, co by Vás mělo zneklidňovat. S léky to nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den .Chtela jsem se zeptat.Jsem 38 tt a mám zapachajici slabý výtok ,jemně nažloutlé ale ne moc.Ziju v zahraničí a doktor mi rekl ze je to normální a nebyla jsem vyšetřena.Bojim se zda to nemůže ublížit miminku,zda mám hledat řešení nebo věřit ze je to normální ? Děkuji .
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně opravdu nejde o nic vážného. Osobně bych ale zvážil kultivační stěr a léčbu dle výsledku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrýden pán doktor. Tak konečne som zistila že som tehotná :) teda podla domáceho testu.Je to 6 týžden od poslednej menštruácie, k lekárovi som objednaná až za 14 dní. Chcem sa ale spýtať, nešpinila som ako zvyčajne pri uhniezdovaní a prsia ma nebolia tak ako pri predchádzajucich tehotenstvách, bolia ma menej a hlavne bolí ma velmi len ľavý prsník, je aj vačší a je to taká rezavá bolesť na boku laveho prsníka a začala asi týžden po oplodnení ked ešte test neukazoval nič.. Vždy som v nom mávala cysty, ktoré sa len pozorovali. Možu tehotenské hormony vyvolávať taku bolesť tejto cysty?už som vydesená, počula som totiž aj že HCG stupa aj pri rakovine prsníka, ale asi som paranoidná. Može tak prsník s cystou pri tehotenstve velmi rezavo bolieť? dufam že je všetko v poriadku a ozaj ide o tehotenstvo.. Tých 14 dní do návštevy lekára som ako na ihlách. Poradte mi prosím, dakujem
Viktoria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není mi známo, že by HCG mohlo stoupat při rakovině prsu.

Těhotenství může způsobit bolesti prsu, obzvláště toho, v kterém je nějaký nález.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , chtěla bych se zeptat, jsem v 16 týdnu těhotenství a mám bolesti v podbřišku. Zabolí mě to při špatném pohybu, třeba když se otočím na posteli. Ale někdy mě to začne bolet i samo od sebe :( prosím poraďte.
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku bez vyšetření nelze radit. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

mám na Vás otázku ohledně prvotrimestriálního screeningu. Mám ho celý hotový, byla jsem na něm v týdnu 10+2, v ten den mi udělali pouze odběry na PAAP-A a dne 5.11 zbývající screening (13+2). Nosní kůstka byla přítomna, šíjové projasnění bylo 1,4. Akorát to PAAP-A, jeho hodnota mi vyšla 0,3. Což, jak jsem se dočetla je na spodní hranici, riziko mám 1:480. Je to moje první otěhotnění, ve věku 24 let. Můj doktor mi k tomu moc neřekl. Bojím se o miminko, aby bylo v pořádku. Můžete mi prosím nějak poradit, jak hodně špatné to je ? A jestli mám šanci porodit zdravé miminko ? Jak se k tomu vlastně vůbec postavit ?
Předem moc děkuji za odpověď.

S pozdravem
Adéla - otázka upravena poradcem
Aděla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klíčovým je celkový výsledek screeningu. Riziko vady je tedy velmi malé, 1:480. Takže je s opravdu vysokou pravděpodobností vše v pořádku.

Pokud byste chtěla maximální jistotu, lze zvážit nejmodernější test - Prenascan. Více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.Jsem v 18 tydnu tehotenstvia, mam jit odber plodove vody,ale trochu kaslu, mam takovy kasel cely podzim, kazdy rok.Muzu to jit v pondeli normalne podstoupit,nebo je tam nejake velke riziko? Dekuji za odpoved
l.marikova@seznam.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kašel nezvyšuje riziko výkonu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
chtěla jsem se zeptat. 27.9. byl poslední menzes. Máme za sebou po pětiletém snažení 8 pokusů IVF, Teď se nám zadařilo přirozeně. a 3.11. byl výsledek hcg 99, není to málo? Dosti se bojím, v dubnu jsem byla na revizi po IVF a hcg bylo 190 a pak 521. Bojím se, že půjdu ve stejných stopách.
Předem děkuji
Petra - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z  jednoho výsledku HCG nelze vůbec dělat závěry. Záleží na tom, kdy jste otěhotněla, tedy na tom, jak je těhotenství staré. Více řekne vývoj hladin, ale i ten má jen orientační význam. Klíčovým je UZ nález. Šance, že je vše v pořádku, je stále reálná.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem nyní v osmém týdnu těhotenství, ale před pár dny mi přestalo být nevolno, nemám žádné těhotenské příznaky a tělesná teplota (ne bazální) mi klesla z 36.9 na 36.3. Poradnu mám až za dva týdny. Myslíte, že by těhotenství ještě mohlo být v pořádku a nebo se mám obávat zamlklého těhotenství? Nešpiním ani nekrvácím. Mám se objednat na gynekologii nebo ještě vyčkat? Děkuji.
Kristyna L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vymizení těhotenských příznaků vůbec nic neznamená. Pokles bazální teploty se obvykle objevuje o něco málo později, ale ani tento pokles nemusí nic znamenat. Stále je reálná šance, že vše je v pořádku. Jistotu může přinést UZ vyšetření - případně o kontrolu požádejte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, dne 31.10. jsem byla na vyšetření u gynekologa. Velikost plodu byla 24 mm, můžete mi říct, kdy došlo k početí? Od mého pana gynekologa mi výpočty vůbec nevychází :) Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

CRL 24 mm odpovídá stáří těhotenství cca 8 týdnů a 4 dny. Přibližné datum početí tedy získáte, odečtete-li od data UZ měření 7x8 + 4 dny, tedy 60 dní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
před 12ti dny jsme měli s přítelem nechráněný pohlavní styk. Tento pátek mě začala bolest část mezi pupíkem a prsy. Jakoby bych tam měla modřiny,ale nemám. Také mě občas zabolí na pravé straně na žebru. Nevolnost nemám, prsa mě nebolí, vůbec nic. Jen mě někdy zabolí na té části co jsem popisovala. Myslíte že bych mohla být těhotná?
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozhodně nejde o typický těhotenský příznak

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jsem v 7tt a zjistila jsem to před týdnem.Když sem byla na neschopence kvůli jiným zdravotním problémům . Pracuji ale ve společnosti Valeo kde se používá flux a je to i celkem stresové pracoviště .Zítra mi končí pracovní neschopnost a já se bojim jít do práce abych o to malý nepřišla . Je to vytoužený dítě o který sme se snažily 3 roky ,proto prosím o radu děkuji
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizikovost pracovního prostředí může posoudit jen specialista z hygieny práce.

Myslím ale, že je možná domluva s Vaším gynekologem, by Vás ještě alespoň do 12. týdne ponechal v neschopnosti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chci se zeptat. Dnes jsem byla na krevnich testech na HCG. Vysel mi vysledek 1,2 U/l.. znaci to pocatek tehotenstvi nebo ne?dekuji
bayli
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se tento výsledek hodnotí jako negativní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 15 týdnu těhotenství, poslední dobou mám bolesti břicha kvůli tomu, že cítím plné břicho vzduchu a mám bolesti žaludku. Dále se mi špatně dýchá, cítím, že dýchám jen na půl. Nemohu se plně nadechnout. Bývá mi z toho špatně a nemohu spát. Lze s tím něco udělat. Děkuji
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji konzultovat potíže s Vaším gynekologem, případně s Vaším praktickým lékařem. Může také jít o psychický problém.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den pane dokrore chela bych se zeptat muzu mit pohlavni stik na začatku tehotenctvi s pritelem dekuji
verča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
mužu mit s přitelem pohlavni sik s přitelem na začatku tehotenctvi ano nebo ne
ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, můžete
těhotenství
Dobry den,jsem ve 36tt. Dnes jsem byla na kontrole.ozvy v poradku,mimco ma okolo2900g.doktor mi rekl,ze je vse v poradku,akorad je otrochu min plodove vody,kolik ji tam mam to mi nezdelil,jen rekl ze je min,ale problem to neni.stava se tento pripad ??A nemuze to ohrozit plod?nevim co si o tom mam myslet.Za odpoved predem dekuji
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stává se to a obvykle nejde o žádný problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Jsem na konci 12 týdne těhotenství a chtěla bych se zeptat, zda si mohu v těhotenství nadále zavádět Femigel. Už před těhotenstvím byl pro mě jediný preventivní prostředek pro udržení správného vaginálního prostředí a díky němu jsem se zbavila vaginálních mykoz. Studie na užití Femigelu v těhotenství prováděny nejsou, proto se v příbalovém letáku dozvíme, že není vhodné jej v těhotenství použít. Vzhledem k tomu, že je pro mě jediným spolehlivým prostředkem, jak se vyvarovat mykozám, zda ho mohu i přes případné riziko občasně zavést.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O moc více než je uvedeno na příbalovém letáčku, neporadím. Po 12. týdnu bych ale riziko považoval za malé

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, mame 11-denni miminko. Cele tehotenstvi jsem ze strachu z bakterii prakticky jen uklizela, doma jsem vse denne dezinfikovala, cistila atd, Nevim, jakoby me poblaznily hormony, nyni po porodu jsem se vratila k normalu, neprehanim to. Muj dotaz je nasledujici, mam strach, jestli cistici prostredky, ktere jsem pouzivala denne, nemohly nejak uskodit memu miminku. Preci jen je to sama chemie, jinak jsem zila zdrave, ve zdravem zivotnim prostredi mimo mesto. Omlouvam se, ale nevim na koho se obratit. Predem Vam velmi dekuji za odpoved
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že Vaše obavy jsou zbytečné.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
sem v 6 měsíci těhotentví a muj gynekolog mi zjistil kvasinkovou infekci. Napsal mi 2 balení boroxových globulí s tím , že mám vzít jedno balení a jedno si nechat pro případ vrácení infekce.1.balení jsem dobrala( 10 globulí) tři dny byl klid, ale teď se mi kvasinky zase vrátili. Mám tedy začít užívat 2. balení? Nemůže to ublížit miminku,když je mezi léčbami , tak krátká doba?
- otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ublížit plodu to  nemůže. Doporučil bych ale kultivační stěr a léčbu pak dle výsledku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
prosim Vas o radu mame kocura je ockovany pred mesiacom aj odcrevneny kastrovany lenze nam zrejme ochorel ma hnacky to zistime az za par dni, lenze ja som v 33 tt mam teraz utekat do nemocnici tiez na dakevysetrenia a kontroly ked neviem co ta macka ma?bojim sa o miminko aby sa mu nic nestalo viem ze macky su nosici ale ja ju ani nehladkam a ani necistim Wc lenze sa pohybuje v mojej blizkosti.neciem co robit.dakujem za odpoved
viktoria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud po kočce neuklízíte a nemazlíte se s ní, nemusíte podle mít obavy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,jsem ve 31.tt a chtěla jsem se Vás zeptat,jestli je možné,že by plod poslední 3 dny vyvíjel značně menší aktivitu než kdykoliv předtím.Jde mi o to,že do pátku bylo dítko evidentně aktivní,takřka celodenně a přes víkend až dosud nikoliv.Sice ho cítím,ale rozhodně slaběji a méně často.Je možné,že více "odpočívá" nebo by mě měl tento stav znepokojit?Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Změna vnímání intenzity pohybů je častá a nic zásadního neznamená. Varovným příznakem by bylo vymizení na řadu hodin. Chcete-li jistotu, že je plod v pořádku, lze natočit tzv. kardiotokografický záznam.

MUDr. Jan

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na geneticky test v tehotenstvi, ktery se dela z krve zeny a neni hrazen pojistovnou. Ma byt velmi presny. Muzete mi rici o co jde a kdy je dobre takovy test absolvovat a kde?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Miluška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test se jmenuje Prenascan a více info můžete najít např. na http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

MUDr. Jan Šulc

P.S. Cena u nás  již je o něco snížená-jednáme o přesné výši

těhotenství
Dobrý den pane doktore.
5.9. jsem mela prvni den posledni MS, pak 11.9. jsem byla na HSG a v tomto cyklu otehotněla. Předpokládám tedy, že jsem v sedmém týdnu těhotenství, ale nepozoruji na sobě vůbec žádné těhotenské příznaky, což mě velice znervózňuje. Myslíte, že přesto může být těhotenství v pořádku a že proběhlý rentgen nebude mít negativní vliv na plod? Děkuji na odpověď. (na první kontrolu mám jít až příští týden) - otázka upravena poradcem
Klára M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

HSG před ovulací na nemělo mít na plod zásadní dopad. Žádné příznaky nemusíte pociťovat a vše je přesto pravděpodobně v pořádku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore. Jsem na pocatku tehotenstvi (8. tyden) a ze dne na den jsem prestala mit nevolnosti a citim se dobre. Muze to znamenat, ze plod odumrel? Jak dlouho trva po odumreni plodu, nez se objevi krvaceni jako znamka potratu? Predem moc dekuji za odpoved. Martina
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vymizení potíží nemusí nic znamenat. Nejspíše je vše v pořádku. Více řekne jen UZ

Krvácení po odumření plodu se objeví velmi individuálně - někdy během hodin, jindy třeba až za týdny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DOBRÝ DEN PANE DOKTORE,
SNAŽÍME SE O MIMINKO. JIŽ 4M NEJÍM HA. JSEM DÁRCE KRVE A PLAZMY. CHCI SE ZEPTAT, JESLTI I BĚHEM SNAŽENÍ MŮŽU V KLIDU DAROVAT KREV A PLAZMU. NEBO JESLTI TO MÁM OMEZIT. PRVNÍ DNY TĚHOTENSTVÍ PŘECI NEPOZNÁM, TAK KDYBYCH DAROVALA KREV...MŮŽE TO NĚJAK PLOD POŠKODIT?
VELICE DĚKUJI
EM. - otázka upravena poradcem
EMÍLIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že krev darovat můžete. Jednoznačně Vám ale odpoví na transfúzní stanici

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 13.tt, minulý týden mi byl diagnostikován oligohydramnion. Lékařka do zprávy napsala velmi malé množství tekutiny. Mám se obávat nebo je ještě šance, že se plod bude dál vyvíjet správně? Popřípadě, jak se dají vady plody dále zjišťovat?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Může jít o signál nějakého problému, ale také nemusí. Teoreticky lze zvažovat odběr plodové vody nebo tkáně placenty či krve plodu na genetický rozbor. Hlavní význam v dalším sledování bude mít opakované UZ vyšetření, které by měl provést UZ specialista 

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze