Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Do 12.10. 2014 poradna pozastavena z důvodu dovolené. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

těhotenství
co se nejvic podava pri sekci jaká anasteza.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Základní dělení je na celkovou intravenosní anestézii a epidurální analgézii. Chcete-li vědět více, svůj dotaz musíte cílit na specialistu - anesteziologa. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pan doctor ak je diagnostikovana placenta previa ktora presahuje vb 2cm v 36tyždni tehot.može sa ešte vysunut na normalny porod,mne vraveli že už ostane tak ako je.vdaka
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nález se ještě může teoreticky změnit, ale většinou již opravdu k výraznému zlepšení nedojde. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,mám dotaz,jsem ve 14 týdnu těhotenství a mám problém s vypadáváním vlasů.Můžu užívat Biosil? Děkuji Magda
neumannova magdalena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejde o lék, nýbrž o doplněk stravy. Proto není k dispozici dost informací. Případně kontaktujte výrobce. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jak vypadá "menstruace" v těhotenství? Vím, že o pravou jít nemůže a je to krvácení, které si za ni ženy spletou.. předpokládám, že spíše nahodilé? Pokud mám již 5 měsíce menses pravidelně po 29-30 dnech, byť velmi slabou, nemůžu být těhotná? Předpokládám, že takto pravidelné by krvácení v těhotenství nebylo? děkujii Lea
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Menstruace v těhotenství vypadá jako krvácení. Ve Vašem případě nejspíše těhotná nejste, jasnou odpověď Vám dá gravitest. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pan doktor na fotke z posledneho ultrazvuku kde mi robili na placentu previa partialis su nejake zapisi ale tomu nerozumiem neviete nahodou čo znamenaju?´2´+3 trim.har-low 97Gn 1 C6/M4 P2/E3 SR1 II 3.dakujem
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Také jim nerozumím. Může jít např. o údaje o nastavení UZ přístroje. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den. Jsem v 6týdnu těhotenství ale na sonu nic není. Pán doktor mě straší mimoděložním těhotenstvím. Mě však ale nic není, žádné bolesti, krvacení nebo křeče. Můžu se zeptat do kterého týdne je hranice kdy už na sonu vidět být musí. Děkuju ...
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Již 4-5 týdnů po početí musí být správně se vyvíjející těhotenství v děloze jasně patrné MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, chtěla bych se zeptat jestli je mozné si udělat těhotensky test i kdyz mám pravé menstruaci. Ta je ale slabá a tak se bojím, jestli nejsem těhotná, dá se tedy udělat těhotensky test i při menstruaci?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Těhotenský test se dá udělat i při menstruaci. Nejjednodušší je zavést si přes sběrem moče tampon. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat - pokud došlo k otěhotnění a očkování proti klíšťové encefalitidě najednou - je to problém? Ohrozí to miminko? Děkuji
Věrka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Odpovědět Vám musí lékař provádějící očkování MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, mohu položit doplňující otázku? Dobrý den, pane doktore.. pokud 6 týdnů po potencionálním oplodnění není v děloze nic vidět, je nějaká šance (pravděpodobnost) že se bude ještě jednat o těhotenství? Velmi děkuji M. ODPOVĚĎ: Dobrý den. 6 týdnů po oplození musí být správně se vyvíjející těhotenství při UZ vyšetření v děloze jasně vidět. MUDr. Jan Šulc A co když je to těhotenství špatné? Je možné, že 6 týdnů po nepůjde vidět, protože nebylo dobré a za dva týdny se všechno změní? Nebo to znamená, že se prostě o těhotenství nejedná? Děkuji!
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud se jedná o neprosperující těhotenství, nemusí být UZ nález jasný. To je situace, kdy je pozitivní gravitest, ale v děloze nevidíme odpovídající obraz. Pak je obvykle vhodná revize děložní dutiny. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
pan doctor placenta zasahujuca do dolneho segmentu typu 1-2 a mam ešte napisane prekryva vnutornu branku v rozsahu 2cm.cervix dlžky 31mm.som v 35tyždni tehotenstva zatial bez komplikacii,24.maja mam termin ale lekar mi vravel že budem sledovana a nap.mi hospital.14dni pred porodom.budem rodit cisarskym?hrozi mne alebo babetku nejakee problemi?je to rizikova operacia?vdaka
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nález se ještě může změnit. Pokud ale zůstane stejný, hrozí při přirozeném porodu riziko dítěti i Vám. Při císařském řezu je riziko pro plod i pro Vás nesrovnatelně nižší. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pne doktore, mám dotaz nyní jsem podruhé těhotná v 28+5tt, včera jsem byla na kontrole u paní doktorky...řekla mi, že miminko se tlačí hodně dolů ale porodní cesty jsou uzavřené a pevné, ať více odpočívám..se synem jsme stále v akci...a tak tedy odpočívám,polehávám pod zadek si dávám deku abych zvýšila polohu... na co jsem se ale zapoměla zeptat paní doktorky je sexuální zdrženlivost...Je zde na místě?Děkuji za radu Ivana
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, pohlavní styk není nyní vhodný. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore mam takovi dotaz v zari jsem otehotnila a 6.11.2012 jsem byla na vysetreni a podle pm jsem byla tehotna 10 tydnu plus 3 dny a podle ultrazvuku 10 tydnu plus 5 dny a embrio mi mnerilo 20mm tak vas chci poprosit kdy presne v tom zari jsem mohla otehotnit potrebuji zhruba den dekuji moc budu rada za vasi odpoved dekuji.
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Datum početí určíte, pokud ode dne UZ vyšetření odečtete 8 týdnů a 5 dní. Spolehlivost je cca +-3 dny. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 17.týdnu těhotenství a najenou jsem na kalhotkách našla chuchvalec hnědého hlenu. Před třemi dny jsem byla na kontrole a vše ok.A den nato jsem měla teplotu 37,8 a celkovou slabost. Mám vyhledat lékaře nebo pokud nebudu mít další problémy mohu být doma. Moc děkuji,Jana
Jana H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Hnědá barva značí slabé krvácení. Pokud se to již nebude opakovat, návštěva lékaže není nutná. V případě opakování nebo jiných obtížích se ihned na lékaře obraťte MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, je možné, že oslabením organismu vlivem klasického virového nachlazení (týden), které dosud přetrvává, dochází k rozpuku vaginální mykozy. A je možné, aby v takové situaci docházelo k výraznému tvrdnutí břicha. Jsem v 27 tt, kultivace na vaginální infekci byla negativní,podle UZ vše ok (porodní cesty uzavřeny) mykóza zaléčena pomocí probiotik, pro jistotu aktuálně 2. den Macmiror, přetrvává svědění zevních rodidel v okolí močové trubice. Rýma se nechce rozloučit, jsem stále zahleněná (vyřadila jsem mléko i cukry). Podobná situace nastala před 6 týdny: nachlazení, výraznější výtok a několik dní pak břicho jako kámen téměř vkuse(odeznělo po odeznění rýmy). Vše se dá vydržet a zvládnout, pouze je tu obava o miminko a donošení miminka (všeobecné povědomí: tvrdnutí břicha= riziko předčasného porodu) Důležité možná - mám Crohnovu nemoc a beru dlouhodobě Azaprine 2x 50mg a vnitřně užívám probiotika. Budu ráda za jakýkoliv názor. Pěkný den Štěpánka
štěpánka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Oslabení organismu při viróze může vyvolat pomnožení kvasinek i může způsobit tvrdnutí břicha. Pomnožení kvasinek a tvrdnutí břicha ale spolu jinak nesouvisí. Při tvrdnutí břicha určitě doporučuji kontrolu v poradně, třeba i opakovaně. Nemusí jít o nic vážného, ale nelze ani vyloučit hrozící předčasný porod. Posoudit se to dá jen vyšetřením. Macmiror není na kvasinky vhodný lék, musí se užít Macmiror complex. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, myslíte, že je možné, že cítím pohyby už od 14+5 tt ? Jsem po IVF, takže termín je přesný, je to moje třetí těhotenství.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nevylučoval bych to. 15.týden je hodně brzy, ale je to velmi individuální. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, v pondělí mi můj gynekolog potvrdil pozitivní chlamydie trachomatis. Jsem 29+4 tt, dr. nasadil Azitromycin Sandoz 500 mg v dávkování 3 dny 1 tableta denně, pak pět dní pauza a další 3 dny 1 tableta denně. Jsem těhotná potřetí, poprvé v listopadu 2011 MA v 7tt, v červnu 2012 ukončení těhotenství v 15tt z genetických důvodů. Nyní vše v pořádku, ale mám obavy z antibiotik, na letáku je uvedeno, že v těhotenství se smí pouze na výslovné doporučení lékaře. Myslíte, že užití dvou balení je bezpečné? Také mě zarazilo, že nemusím na kontrolní stěry, dr.mi řekl, že po takovém dávkování se chlamydie považují za vyléčené. Já mám ale strach, abych se jich opravdu zbavila a nemusela řešit případné komplikace s porodem. Je tento postup podle Vás správný? Děkuji, hezký den.
M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Postup Vašeho lékaře považuji v zásadě za správný. Osobně bych zvažoval jen jednu dávku a přeléčení partnera. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem ve . trimestru, 30 týden těh. Pane doktore, jaké máte zkušenosti s léky na alergii v těhotenství? Z jara vždy musím užívat Xyzal, dost mě tlumí, ale pomáhá. vyzkoušela jsem toho od dětství už hodně. Může tlumit i děťátko? Prozatím lék neužívám, abych děťátku neublížila, ale alergické reakce jsou nepříjemné a děťátku asi také nedělají dobře. Můj lékař si zde není moc jistý, mám se informovat i jinde. Děkuji za odpověď
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Váš dotaz musí zodpovědět alergolog nikoli gynekolog MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry den pan doktor mam placentu previa parcialis a placenta presahuje vb 2cm.vraj budem rodit cisarskym rezom lebo v mieste rezu mam umiestnenu placentu a može nastat krvacanie.normalny porod nieje možny?vdaka
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Placenta praevia = vcestná placenta - je uložena v místě, kudy by měl proběhnout přirozený porod. Při tom by hrozilo nebezpečí plodu i Vám (vykrvácení). Proto je nezbytný císařský řez. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, dnes jsem byla gynekologem poslána na genetickou konzultaci. Výsledky prvotrimestrálního screeningu byly negativní, u Tripl testu také negativní výsledek.:Riziko M.Down - 1z11000, Riziko NTD 1z710. Konzultace mi ale byla doporučena za základě zvýšené hodnoty hCG- 2,73MoM. Nevím, jaký další postup očekávat a z jakého důvodu může být hladina hCG zvýšena, když je screening celkově negativní.Děkuji za odpověď a hezký den!
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Hodnoty HCG mají velký rozptyl. S vysokou pravděpodobností nejde o nic vážného. Podrobně se může vyjádřit jen genetik. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor týkající se aplikace partobulinu ve 28. týdnu těhotenství. Jsem poprvé těhotná, krevní skupinu mám 0- (stejnou má i můj manžel). Všechny protilátky byly dosud negativní. Mám největší obavy z toho, aby injekce neublížila miminku. Chci se zachovat zodpovědně, ale vzhledem k velkému přání mít dítě je s tímto taktéž spojen velký strach. Rádi bychom s manželem měli více dětí a proto bych se ještě chtěla zeptat, zda má tato injekce nějaký vliv na další těhotenství? Velmi děkuji a přeji pěkný den.
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Tato injekce nemůže plodu ublížit a pro budoucí těhotenství má pozitivní dopad. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den.Jsem ve 35. TT a s manzelem bychom chteli jet do Rimskych lazni. Je to bezpecne? Vim ze se zvysi prokrveni organismu a mam strach z vyvolani predcasneho porodu. Dekuji za odpoved.
ZANY
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nevidím v tom žádné riziko. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore.. pokud 6 týdnů po potencionálním oplodnění není v děloze nic vidět, je nějaká šance (pravděpodobnost) že se bude ještě jednat o těhotenství? Velmi děkuji M.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 6 týdnů po oplození musí být správně se vyvíjející těhotenství při UZ vyšetření v děloze jasně vidět. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
DOBRY DEN MAM TAKOVÍ DOTAZ JSEM TEHOTNA A TERMIN PORODU MAM PODLE MENSTRUACE 17.6. A PODLE ULTRAZVUKU 11.6.,,,ALE VUBEC SI NEJSEM JISTA TOU MENSTRUACI KDY JSEM JI MNELA NA POSLED VIM ZE TO BYLO ZARI ALE NEPAMATUJI SI KDY TAK JSEM REKLA PANI DOKTORCE ZE 10.9.2012 ALE NEJSEM SI TIM JISTA A CHTELA BYCH VAS POPROSIT ZDA SE DA TIM VIPOCITAT PRESNI DEN OTEHOTNENI DEKUJI .
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Klíčovým údajem je termín porodu dle UZ, tedy, pokud byl stanoven na přelomu 1. a 2. trimestru. Na údaji o menses, právě z důvodu, že ne každá žena si ho pamatuje, tolik nezáleží. Přibližný termín početí zjistíte, odečtete-li od termínu porodu dle UZ 38 týdnů. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, prodelala jsem virovy zanet ucha, byla jsem lecena kortikosteroidy, ted mam jit jeste na kontrolni CT vysetreni. Pred nemoci jsme se pokouseli o poceti, po uzdraveni bychom radi v pokusech o otehotneni pokracovali. Jak dlouho po CT a lecbe kortikosteroidy doporucujete zacit s pokusy o otehotneni? Muze mit tato lecba a vysetreni nejake nezadouci vlivy? Dekuji a zdravim, Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. CT nikterak nevadí, u kortikosteroidů záleží na dávce - po vysazení by ale za několik dní již neměl být problém. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore chci se zeptat dnes jsem 31 tydnu tehotna plus jeden den tak kdyz jsem mohla pravdepodobne otehotnit dekuji.Pane doktore na psal jste mi ze mam odecis 29 tydnu a jeden den ale vubec mi to nevichazi na ten mnecis zari ale na rijen a to jsem nemela pohlavni stik ,,jsem 31 tydnu tehotna plus 2dny podle uz tak jak bych to mohla jeste spocitat dekuji.
anonim
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Na své odpovědi nemůžu nic zásadního změnit. Ode dneška odečtěte 29 týdnů a 2 dny Chyba může být například v UZ vyšetření. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den. Jsem ve 29 týdnu těhotenství, na kontrolu jdu za týden. V posledních dnech pociťuji že děťátko se zdržuje povětšinou na pravé straně, někdy až tak že mi tlačí na žebra a pravou stranu břicha mám dost vyboulenou a tvrdou. Jde mi o to, zda je děťátko v bříšku spokojené, nebo se uchyluje pouze na pravou stranu z nějakých důvodů? Moc děkuji
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je to normální stav související s uložením rostoucí dělohy v břišní dutině. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
hezký den, snažím se již několik měsíců otěhotnět, ovulaci sleduji. Problém je, že mě neustále pronásledují virózy - i několikrát během měsíce mám pocit, že na mě "něco leze", jsem unavenější. Po pár dnech kdy beru vitamíny se zase cítím dobře, viróza se vlastně ani nijak neprojeví. Pravidelně tento náběh na nemoc mívám i v období po ovulaci a přemýšlím zda to nemůže souviset s tím, že se mi ještě nepodařilo otěhotnět. Je možné že je tělo z té dlouhé zimy unavené a není vhodná doba na další "zátěž"? Veškeré vitamíny samozřejmě beru. Děkuji
Milada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Není tomu tak. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, sestřička na gynekologii mě dneska upozornila na to, že pokud mám problém s kostrčí, tak se mi bude špatně rodit. Dostaly jsem k tomu, že mám chronickou zácpu, jestli to není tou kostrčí. Kostrč mám hodně zahnutou směrem do těla, jeden fyzioterapeut už se mi ji snažil napravit přes stydkou kost, ale nešlo to (na několik pokusů). Nikdy jsem o tomto neslyšela, proto jsem "problém" ani neřešila. Prosím Vás, čeho se mám při porodu obávat a mám na toto upozornit gynekologa v porodnici? děkuju
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Před porodem se celá kostěná pánev rozvolňuje, mobilizuje. Takže spíše bych problém neočekával. Určitě nic ale nepokazíte, když na to v porodnici upozorníte. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore chci se zeptat dnes jsem 31 tydnu tehotna plus jeden den tak kdyz jsem mohla pravdepodobne otehotnit dekuji.
anonim
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je-li stáří těhotenství, které uvádíte, určené na základě UZ vyšetření na přelomu 1. a 2. trimestru, získáte přibližný termín otěhotnění, pokud odečtete 29 týdnů a 1 den. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, kombinovaný screening v I.trimestru mi vyšel s výsledkem negativním. NT 1,00mm, kombinované riziko 1/1700 a riziko dle věku 1/580. Není zde ale uvedeno zda byla naměřena nosní kůstka. Je to takto v pořádku? Nebo se mám něčeho obávat? Také je zde poznámka, že vizualizace zhoršená. Děkuji za odpověď.
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Při zhoršené viditelnosti nemusí být nosní kůstka vždy vidět. Nález považuji za normální. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 11 týdnu těhotenství, všechno úplně v pořádku. Jen se mi před pár dny zvětšila pravá uzlina v třísle, na dotek byla bolestivá, teď už ani ne. Teplotu nemám, nic mě nesvědí, nebolí, nemám výtok. Je to třeba nějak řešit, nebo se sama vstřebá? děkuji
Vilma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nález by se měl sám upravit. Případně na uzlinu upozorněte svého gynekologa při kontrole v poradně MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den chci jse jeste zeptat takze embrio 13,1mm odpovida 39 dnu a je to na sto procent.?dekuji moc.
anonim
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
přesnost je cca +- 3 dny
těhotenství
Dobry den mam takovi dotaz muze od oplodneni za 32 dnu mnerit embrio 13,1mm ,,,,dekuji za odpoved takze mohlo by embrio mnerit za 39 dni jak ste uved 13.1mm nebot vice ?dekuji.
anonim
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jak jsem již psal, velikost plodu (tedy CRL) 13,1 mm odpovídá jeho reálnému stáří 39 dní. Ani více ani méně. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den mam takovi dotaz muze od oplodneni za 32 dnu mnerit embrio 13,1mm dekuji.
anonim
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. CRL 13,1 mm odpovídá trvání těhotenství 7týdnů + 4 dny. Reálně je embryo staré 5 týdnů a 4 dny, tedy 39 dní. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry Den...chtela bych se zeptat..od 11.9 do 3.10jsem byla na dovolene a mela jsem pomer se svym milencem...mezitim jsem mela menses od 15.- 21.9. pak 8 dni nebyl zadny pohlavni styk az ten 9 den a to se svym manzelem....tak mam otazku jsem tehotna...termin dle ultrazvuku mi vysel na 1.10 coz by znamenalo ze dite je milence..muze se ultrazvuk zmylit?
laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Správně provedené UZ vyšetření na kvalitním přístroji provedené na konci prvního či na začátku druhého trimestru dokáže datovat početí s přesností +-3 dny. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, obracím se na Vás s otázkou. Jsem ve 14týdnu těhotenství a mám neustále mokré kalhotky, s občasným bílým mírným výtokem. Nemyslím si, že je to plodová voda. Nenosím intimku, kvůli případnému zánětu nebo infekci, takže neustále několikrát za den měním prádlo a sprchuji se. Ptám se, zda je to normální, pro mě je to hodně nepříjemné. Mám se začít znepokojovat? děkuji za odpověď
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Hojnější výtok je v těhotenství běžný. jde-li o extrém, doporučuji návštěvu lékaře a nejspíše stěr na kultivační rozbor. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, v OA mám spastickou diparesu, soucasný stav lze popsat jako frustní forma, nicméně je pro mě samozřejmě problém s relaxací svalů a ve stresových situacích se svalové napětí signifikantně zvyšuje. Jaký je Váš názor na možnost spont. porodu ( který preferuji oproti SC)? Děkuji S pozdravem Hana J.
Hana J.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nedokážu to posoudit. Spíše by se měl vyjádřit neurolog. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, mám dvě těla děložní, 1-2 čípky (neshodují se doktoři) a jen teoreticky, kdyby se po druhém těhotenství přihodilo to, že bych čekala dvojčata, je to možné s "vadou" dělohy? Nebo by to byl risk? Vím, že je to teoreticky, jen jsme se o tom bavili co by kdyby, tak pro zvědavost se ptám. Předem děkuji za odpověd.
K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud by byla dvojčata v jednom děložním těle, riziko komplikací by bylo poměrně vysoké. Pokud by v každém těle bylo jedno těhotenství, bylo by riziko také vyšší, ale ne tak vysoké jako v prvním případě. Záleží ale na konkrétním nálezu. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, za jak dlouho po cs doporučujete otěhotnět znovu? A je pravda, že císařským řezem můžu porodit pouze dvě děti? Chtěli jsme s manželem tři, normální porod by prý šel, ale mohl by být risk kvůli vvv dělohy. Nebo dva cs a jeden klasický? Jaký na to máte názor? Děkuji moc.
kačka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji odstup rok po porodu. Císařský řez, pokud vše probíhá bez komplikací, lze opakovat i vícekráte než 2x. Nerozumím "risku kvůli vvv dělohy". Máte-li vrozenou vadu dělohy, je vše trochu jinak. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,jsem nyní těhotná 20+3 a ve 13.týdnu těhotenství mi bylo řečeno, že mám placentu ve fundu na PS. Dále jsem byla na ultrazvuku v 17. týdnu a včera ve 20+2 a u obou ultrazvuků se lékařka zmínila, že mám placentu na ZS a zasahuje do DDS nic více. Je to v tomto období těhotenství normální a znamená to pro mě nějaké omezení a riziko třeba při porodu? děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V polovině těhotenství je to normální nález. Problémem by mohlo být, kdyby placenta takto uložená zůstala. To se ale stává jen vzácně, obvykle se "vytáhne" s růstem dělohy směrem vzhůru. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem ve 21.tt. Od začátku těhotenství mám výtoky, které nepálí, nezapáchají,a tak je považuji za běžné těhotenské.Posledních několik dnů je ale výtok úplně čirý, vodnatý a bezbarvý, bez zápachu. Objevuje se na kalhotkách několikrát za den jako větší bezbarvá skrvna.Je i takový výtok v těhotenství normální?Děkuji za odpověď.
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, i to je normální. Je třeba ale vyloučit odtok plodové vody - to by ale výtoku bylo opravdu hodně - měla byste po nějakém čase prosáklou vložku MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den ,Vážený pane doktore.Mám dotaz ohledně mého těhotenství.Minulý týden jsem byla poprvé u svého gynekologa.Potvrzeno těhotenství,dle ulz 6tt.Zjištěn drobný hematom-nasazen ultrogestn-užívání jeden ránno,jeden večer.Dokoupila jsem si i těhotenské vitamíny.Ve čtvrtek,slabé krvácení,které samo odeznělo.Dle ulz 6+4.V uterý tento týden kontrola dle ulz 6+6,ale stále bez akce srdeční.Můžu se zeptat,kdy nejpozději by se měla AS objevit.Jsem objednaná na 9.3. mám starch,že se jedná o zamlklé těhotenství.Již nekrvácím,bolesti nemám žádné.Musím ještě dodat,že můj menstruační cyklus je velmi rozházený.Stává se,že menstruace se nedostaví i dva měsíce.Vím,že je to má chyba,ale v unoru jsem si zapomněla zapsat,kdy byla MS.Takže nejsem s přesnou jistotou schopna svému gynekologovi říci,kdy byla naposledy.Tudíž se řídí jen ulz.Je šance,že se ještě AS ukáže?Předem děkuji za zodpovězení dotazu.Přeji krásný den.S pozdravem Jůzlová
Michaela 23 let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S tím, že nevíte datum menstruace, si nelamte hlavu. Vždy se řídíme dle UZ. V 7. týdnu již obvykle je srdeční akce vidět. Každý den ale hraje roli. Takže šance stále existuje. Při dalším UZ by mělo být vše jasné. Přeji, aby vše dobře dopadlo MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem dle ms 20+4, dle 1 UZ 20+3 a byla jsem na velkém ultrazvuku v druhém trimestru. Plod je morfologicky v pořádku, bez vrozených vad, dobře prospívá jen dle biometrického měření odpovídá 19+4. Mohla bych se zeptat zda to nevadí? Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rozdíl několika dní je zcela nevýznamný. Některý novorozenec váží 4 kg, jiný 3 kg. Ve 20. týdnu je již určitý rozptyl velikosti plodu normální. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 21. tt a dnes mi lékařka oznámila,že mám dost sníženou dělohu. hrozí riziko předčas. porodu nebo potratu. Mám brát 3xdenně magnesium. Jsem z toho trochu v šoku, uklidňuji se tím, že kdyby to riziko bylo velké, doporučila by mi snad lékařka prac.neschopnost. Ve 23. tt mě navíc čeká 8h-cesta vlakem, tak přemýšlím,jestli ji raději nezrušit.. Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Moc děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud by lékařka považovala stav za vážný, jistě by byla doporučena neschopenka nebo i hospitalizace. Nicméně dlouhou cestu vlakem bych spíše radil odložit. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat posledni menstruaci jsem mela 19.10.2012 a nini jsem v 19.týdnu těhotenství a termim mam 22.8.2013 a doktor mi rikal ze jsem to mela o měsic zpožděne nechapu co tim myslel a cekam už 2 ditě a pam doktor mi ještě neřekl co to bude že prej mezi nožkama nic nevidi a u 1 ditěte jsem to už veděla v 17.týdnu děkuji za odpověd
SIMONA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Údaji o zpoždění také nerozumím. Potřeboval bych více informací. Určení pohlaví při UZ vyšetření záleží na poloze plodu - někdy je to rozpoznatelné záhy, mnohdy nemusí být pohlaví spolehlivě zjistitelné třeba i později. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den mám otázku chtěla bych zjistit približne datum početí...termín porodu dle ultrazvuku na gen.pracovišti ve 13tt mám20.9.2013...možné dny jsou 26-30.12. Další až9.1...kdy je podle Vás největší pravdepodobnost...jinak dle menstruace se řídit nemůžu nevim přesně datum...může že ultrazvuk lišit o vic než1tyden v tom 13 tt? Moc děkuji
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Přibližný termín početí získáte, když od data porodu určeného dle UZ v 13. týdnu odečtete 38 týdnů. Spolehlivost je při kvalitně provedeném UZ +- 3 dny. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobra den ja som v 20 tt a citila som pohyby uz od 18 tyzdna a momentalne uz treti den necitim com mam robit
ada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 20. týdnu není nic neobvyklého, že žena necítí pohyby každý den. Příčinou je třeba změna polohy plodu. Doporučuji vyčkat. Pokud vůbec neucítíte pohyby v průběhu několika dalších dní, navštivte svého lékaře. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
mam bolesti ramena a trpnu mi ruky ,tak isto mi pochnu ,som tehotna v 5 mesiaci čo by som si mohla dat proti bolesti,dakujem
bolest
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Můžete užít Paralen. Každopádně o svých obtížích informujte svého lékaře v poradně. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat zda-li je možné že Utrogestan zvyšuje hodnotu HCG v krvi. Byla jsem na screeningu v prvním trimestru a jediná hodnota HCG byla špatná (3,8MoM). Doktor mi tvrdil že to spíše vypovídá o stavu placenty než-li o dítěti. Jsem z toho dost vyděšená. Předem Vám děkuji za odpověď.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Utrogestan hladinu HCG neovlivňuje MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, vůbec nic se nedeje, jen mi to nejak v puvodní odpovědi nevychazelo:)děkuju mnohokrát za věnovaný čas.. S pozdravem Lea Přeji hezký den
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za pochopení.





mobilní verze