Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 13. týdnu těhotenství. Dnes jsem si vyzvedla testy na protilátky anti virus rubeolico IgG, který mám 18, IgM nepřítomné a u Toxoplasma IgG <1,6, IgM nepřítomné. Znamená to, že mám tento virus v těle nebo jen sníženou imunitu? Děkuji za odpověď. S.
Stáňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde o normální nález. Proti spalničkám jste chráněna, máte protilátky IgG. Toxoplasmosu jste nejspíše neprodělala. Ani jednu tuto nemoc v současnosti nemáte. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den chtela bych se optat kolik ma mit zena tehotenskych hodnot kolem 6 az 7 tydne sestra je kolem 6 tydne a doktorka ji oznamila ze ma kolem 63000 hodnot a ze je velky 3,14 mm rekla ji ze se to spatne vyvyji a ze bude muset asi na vyskrap prosim kolik ma mit zena hodnot vtom 6 tydnu dekuji za odpoved Sedlackova
Darina sedlackova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Hodnoty HCG nejsou až tak podstatné, rozmezí normálních hodnot je velmi široké. Klíčovým je UZ nález. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,jsem ve 12 tt a začala jsem mít žlutý výtok.Ani mě to nesvědí,chtěla jsem se zeptat zda se může jednat o mykozu a jestli není v ohrožení miminko.Předem děkuji za odpoved.
Olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Žlutavý výtok není pro mykózu typický. Plod nejspíše ohrožen není, ale raději navštivte gynekologa MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobré dopoledne, ráda bych se poradila ohledně bolestí břicha, které občas mívám, jednu dobu jsem jedla hodně česneku, peckovité zeleniny a cibule, což jsem poté zjistila, že způsobuje nadýmání a nemá to ve velkém množství příznivý vliv na žaludek, proto mě nejprve pobolíval žaludek a teď i břicho a střeva, už jsem upravila stravu, ale byla jsem u praktické doktorky a ta mi napsala tobolky Loseprazol 20 mg, které obsahují látku omeprazol, tak bych se chtěla zeptat, zda není problém tyto tobolky užívat pokud se snažím otěhotnět, případně kdybych náhodou otěhotněla. V příbalovém letáku je napsané, že před užíváním je dobré se poradit s lékařem. Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Před otěhotněním bych spíše doporučil, je-li to možné, tyto léky vysadit MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den,chtěla jsem se zeptat,dnes jsem byla poprvní v poradně,místo mé doktorky zastupoval primář,mám po 2 revizí( duben 2012 a únor 2013)primář mě dnes vůvec neplánoval udělat ultrazvuk,když jsem mu o revizích řekla,tak že mě ho teda udělá....no při vyšetření nenašel srdeční akci-před 14dny akce byla,ale mimčo poměřil a říkal že zatu dobu povyrostl,tak že je možné že je natočený,mám dojít příští úterý...chtěla jsem se zeptat jestli je to opravdu možné žeby prcek byl jinak natočený a on to nemohl vidět....když jsem odněho dnes odcházela tak jsem moc dobrý pocit neměla...děkuji smejkalová
LUCKA ...
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Neuvádíte, jak dlouho jste těhotná. Nicméně jde o dost netypický nález - srdeční akce by, pokud byla vidět před 2 týdny, být jasně patrná i dnes. Teoreticky je možné, že primář není UZ specialista a Vaše lékařka ano - ale opravdu je to podivné. Na dálku bohužel více neporadím. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,ještě bych se chtěla zeptat jestli můžeme nějak pomoct když se snažíme o miminko......Děkuji
michala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji užívat některý multivitamin pro ženy plánující otěhotnění - poradí v lékárně. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, ráda bych se zeptala na užívání antibiotik. Pani doktorka mi napsala antibiotika Azitromycin Sandoz 500mg na deset dnů. Po jaké době po doužívání se můžeme snažit o miminko? Na letáku je napsáno, že není vhodné před plánovaným těhotenstvím. Moc děkuji za odpověď.
Jiřa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. O otěhotnění se můžete bez obav pokoušet v dalším cyklu MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,jsem v 29tt a už pár dní mám problémy se zablokovaným SI kloubem.MUDr.mi řekla že můžu na bolest brufen nebo algifen.všude se ale dočítám že ve 3. trimestru by se brufen pávě neměl brát.co by ste mi doporučil.RHC ve 3.trimestru prý také není úplně vhodná.Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Brufen nedoporučuji. Zkuste Paralen. Při normálním gynekologickém nálezu je rehabilitace možná a funguje. Musíte ale najít pracoviště, kde to umí a nebojí se "sáhnout" na těhotnou MUDr. Jan Šulc P.S. V Praze bych doporučil Kliniku Monáda. Mimo Prahu nevím
těhotenství
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně těhotenství bez příznaků. Mám zatím jen s gravitestů potvrzeno těhotenství (3 týden od početí) a nemám žádné příznaky, prsa vůbec nebolí, nezvětšují se, nic mi prostě není, jen se nedostavila menzes. Může to značit, že je něco špatně, nebo tp nemá žádnou vypovídající hodnotu o tom, že těhotenství probíhá dobře/špatně? Děkuji
Inula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Chybění těhotenských příznaků nemá žádný klinický význam. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry den, zajimalo by me , jestli muzu jist citrony v rizikovem tehotenstvi???
kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nevidím důvod, proč ne MUDr. Jan Šulc
těhotenství
pane doktore chtěla bych se zeptat na váš názor,je mi 21let porodila jsem již dvě děti spontálním porodem,ale od toho posledního mám strašný strach z porodu děsím se ho a neumím si představit znovu zažít tu bolest i přesto že ještě jendo malí chceme.Je možné si sama zažádat porod císařským řezem?popřípadně si ho sama uhradit?jde to nebo kolik to stojí?já to prostě psychicky už nezvládnu strašně se bojím
hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Císařský řez na přání není v ČR možný. Doporučuji epidurální analgézii MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den.Chtěla bych se vás zeptat,jsem v 11 tt těhotenství a trápí mě bíly,někdy trochu žlutý výtok,ale nezapáchá ani mě to nesvedí.Bojím se,jestli by to nemohlo ohrozit miminko.Předem děkuji za odpověd
Marki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Bezprostředně plodu žádné riziko nehrozí. Při návštěvě poradny na výtok ale upozorněte MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den. Prosím o odpověď, měla jsem poslední měsíčky 38 dní po sobě, poslední menstruace mi začala dne 3.4.2013, skončila mi dne 7.4.2013. Dne 13.4.ráno jsme měli s přítelem styk nepříliš chráněný a pak dne 19 i 20 a 21.4.2013. Jsem téměř ve 12 týdnu těhotenství, a jsem na to velmi hrdá, ale musím bezrpostředně vědět, který tento styk jsem mohla otěhotnět. prosím o radu a prosím o možnou odpověď. Bylo to tehdy týden po menstruaci nebo mezi 19 až 21.dubnem ? Velmi děkuji.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Odhad termínu početí je možný dle kvalitního UZ vyšetření na přelomu 1. a 2. trimestru. Spolehlivost je cca +-3dny. Více event. viz archiv odpovědí MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, mám několik otázek. Pracuju v Itálii, tudíž chodím na prohlídky sem. Jsem ve 12. týdnu těhotenství a paní doktorka mi předepsala dva testy, což jsou v překladu - Krevní vzorky pro kombinovanou zkoušku a ultrazvuk kvůli šíjovému záhybu. Dělají se takové testy i u nás ve 12. týdnu nebo se dělá test, který mi předepsal můj gynekolog v ČR až v 15. - 16. týdnu, který se jmenuje AFP? O jaký test přesně jde? Děkuju za odpověď. S.
Stáňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vaše lékařka doporučuje tzv. prvotrimestrální screening. Považuji to za správný postup. Více event. viz.:http://www.gest.cz/cz/gyn_teh.php?pg=1 MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň. Som v 9W tehotenstva a moja lekárka ma poslala na 3D ultrazvuk. Tam lekárka potvrdila 1 plod, bitie srdiečka, ale do knižky uviedla - v hlavovej časti cystický útvar 3 mm - kaufiala (toto je nečitateľné). Čo to znamená? Je ohrozený rast a vývoj plodu? ďakujem za odpoveď.
Táňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Tento termín bohužel neznám, takže se nemůže spolehlivě vyjádřit. 3mm cystický útvar ale nemusí nutně znamenat nějaký problém. Odpoví další UZ. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,som tehotna v 14tt a toto tehotenstvo prebieha rovnako ako moje predchadzajuce,ktore skoncilo potratom:v oboch pripadoch som pocitovala silne akoby“menstruacne”bolesti,ktore sa postupom dna vzdy zhorsovali,asi unavou.Okolo obeda silneli, k veceru som uz nevedela chodit svojim tempom,co krok to pichnutie,cesta MHD bola kvoli otrasom neznesitelna a vyvrcholilo to spinenim.V oboch pripadoch bolo spinenie vraj z krcka,nie z hematomu a dostala som Duphaston.Prve tehotenstvo som chodila do prace a skoncilo to MA v 10tt,druhe tehotenstvo som PN a momentalne som 14tt. Od kedy lezim PN,bolesti stale mam,no tie navyraznejsie bolesti spolu so spinenim postupne odznievaju.Chcela by som sa spytat:v pripade,ze nejaku dobu,napr 3tyzdne nebudem pocitovat ziadne z tychto problemov,mam sa vratit spat do prace? Alebo je v tomto pripade lepsie nic nepokusat a radsej to skusit pre istotu vylezat?Pracu mam sedavu a dost stresujucu.Dakujem za nazor!
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nemusíte vysloveně ležet. Určitá fyzická aktivita, která Vám nebude činit potíže, je vhodná. Návrat do práce bych ale spíše nedoporučoval. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry den mam dotaz sem v 5tydnu tehu a dr. mi rekl ze neslysel srdicko a prej se mimi uhnizdilo na stene delozni mam dve deti a stim sem se nesetkala mam strach ze o mimi prijdu dekuju za odpoved vlasta
vlasta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 5. týdnu se srdíčko neposlouchá ale sleduje na UZ. Je běžné, že akce srdeční není ještě takto časně viditelná. Uhnízdění "na stěně děložní" je neobvyklý popis, kterému nerozumím MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, mám 45 rokov a ešte som nebola tehotná. Je to veľké riziko pre dieťa aj matku, keby som chcela mať ešte dieťa? Mám pravidelný menz. každých 28 dní, len posledné 2razy sa mi cyklus skrátil na 21dní. Ďakujem za odpoveď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je-li žena zdráva, pro ni těhotenství velkým rizikem není. U plodu je vyšší riziko vzniku vrozené vadu. To se dá ale v současnosti včas zjistit. Hlavní problém ale vidím v tom, že otěhotnět z vlastních vajíček se již Vám v 45 letech nejspíše nepodaří MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, je možné na samém počátku těhotenství bez obav absolvovat kolonoskopii? Nebo raději počkat až po porodu? Jsem na zákrok objednaná již delší dobu(mám Crohn. chorobu), teď jsem zjistila, že jsem těhotná, Pokud si nenechám aplikovat "oblbující" injekci, může zákrok ohrozit plod? Děkuji
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. O tom, zda je zákrok vhodný a v které fázi těhotenství je nejlepší ho provést, musí rozhodnout gastroenterolog. Po stránce analgézie by bylo nejlepší vyčkat s výkonem po skončení prvního trimestru. Při správné volbě léků, nebude-li zbytí, je ale i v prvním trimestru riziko malé. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Moje přítelkyně je těhotná cca v 15 tydnu. Je teď v Italii, byla na kontrole, a v tomto tydnu už by mělo slyšet bít srdíčko, ale nic slyšet nebylo.. Ta doktorka řekla, že se nemá prý bát, že to není nic zvláštního. Tak se chci zeptat, jestli to opravdu není žádný problém nebo to problém je. Děkuji za odpověď
Jakub
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 15. týdnu není nic neobvyklého, že srdíčko není slyšet uchem. Ovšem akce srdeční by měla být jasně prokazatelná pomocí UZ. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den. Jsem v 15 tt a 5 dnů, dle UTZ stáří plodu odpovídá 14 + 6 tt, doktor vypočítal váhu plodu 108 gramů, což se mi zdá nějak moc. Prosím o informaci,zda-li to neni hodně, nebo jestli je to v normě a odpovídá to stáří plodu. CRL bohužel nevím, BPD 2,99 CM, HC 9,57 CM,AC 9 CM A FL 1,55 CM.děkuji
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji nelámat si s tím hlavu. Odhad váhy nemá v první polovině těhotenství význam, stačí odchylka několika mm a jde o desítky gramů. Pro výpočet se navíc používají různé vzorce, takže srovnání je nesnadné. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,jsem v 35tt.Asi týden mám bolesti v podbříšku a hlavně za sponou(Nevím jak to přesně popsat,bolí mě celý spodek:-) ).Bolesti cítím při jakémkoliv pohybu i v klidu-v noci.Při močení necítím žádné pálení ani řezení...Mohlo by se jednat o zánět moč.měchýře?Nebo co by mohlo být příčinou bolestí?Do této doby jsem žádné obtíže neměla.Děkuji za odpověď
Jiskrová V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Bez možnosti vyšetření je těžké radit. Zánět močových cest mi přijde méně pravděpodobný než například rozestup spony. Obraťte se na svého gynekologa nebo na porodnici MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den v lednu 2013 jsem byla na operaci patere v dubnu my doktori rekly ze je vse v poradkz chtela jsem se tedy zeptat kdy se mohu s pritelem zacit snazit o miminko dekuji za odpoved
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Postupujte dle doporučení rehabilitačních specialistů. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat na vas nazor ohledne prevrtavani amalganovych plomb. Jsem ve 4 mesici a doktor mi chce prevrtat a vymenit tyto plomby za bile. Dekuji
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Postupoval bych dle doporučení stomatologa MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,jsem v 8 týdnu těhotenství po pohlavním styku jsem mírně krvácela krev byla jasne červená,tmavá nebyla. Břicho nebolelo . Muže to něco znamenat nebo byla děloha jen překrvená.Bylo to jen opravdu po aktu k doktoru mám jít až za dva dny problémy nejsou.Nevím zda mám hned jít k doktoru. Při prvním tehotenství jsem nic podobneho nezažila. Děkuji
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Myslím, že nebude-li se krvácení opakovat, dva dny můžete vyčkat. Samozřejmě vyhledejte lékaře hned, objeví-li se krvácení znovu nebo přidají-li se jiné obtíže. Také raději vynechte pohlavní styk. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, zajímal by mne Vás názor. Ve 38 týdnu těhotenství mi byl v poradně natočen monitorink- a vše bylo v pořádku. Za 4 dny jsem navštívila porodnici kde jsem chtěla rodit, i tam mi natočili monitorink- opět vše v pořádku, děťátko jen častěji spalo. Následně mi byl proveden ultrazvuk-kde se lékařka zděsila. Ukázalo se že plodová voda je na hranici, průtoky také a děťátko je menší o 5 týdnů. Ještě ten den mi byl proveden císařský řez. Děťátko je naštěstí zdravé, sice hodně malinké, ale fyziologicky zdravé. Chtěla jsem se zeptat, zda se někde nestala chyba, zda to šlo zjistit dříve. Ultrazvuk mi byl proveden ve 36 týdnu, pak už jen monitoringy a až poslední ultrazvuk ve 38 týdnu,v porodnici- kde zjistili tento problém. V 36 týdnu mi má lékařka zdělila, že je vše v pořádku a děťátko je menší jen o 10 dnů. Je možné aby za 14 dní nastala taková změna? V porodnici mi navíc pan primář sdělil, že kdybychom přijeli o den později, děťátko by mělo šanci na přežití 20%. Moc děkuji, Klára
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Máte zřejmě na mysli kardiotokografický záznam. Ten je obvykle schopen odhalit akutní ohrožení plodu. Je představitelné, že v poradně bylo ještě vše v pořádku a stav se zhoršil během několika málo dní. Poněkud atypické je, že by i záznam v porodnici byl normální a UZ tak "katastrofický". Nemám ale k dispozici dost údajů, abych se mohl spolehlivě vyjádřit. Zásadní chyba se ale, myslím, nestala. Rozdíl v UZ měřeních mi přijde trochu velký. Neuvádíte ale, kolik dítě vážilo při porodu. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry den pane doktore chtela jsem se zeptat na .. je mi 20 let otehotnela ale vedlejsim spusobem, museli me operovat a odebrat leví vejcovod. muze se opakovat i druhy tehotenstvi. je to pravidlem ,nebo je to onahode ,vecinou mi vsici rikaj ze se to rado opakuje?..jak by jste mi poradil... dekuji
ja a on
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Opakování mimoděložního těhotenství nelze vyloučit, ale daleko pravděpodobnější je, že otěhotníte normálně, tedy nitroděložně. Žádnou prevenci opakování mimoděložního těhotenství neumím poradit. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,moze žena rodit prirodzeným spôsobom ak ma glutealne implantaty ?dakujem
Samantha
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nemám s tím zkušenosti MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se optat, je zde možné rodit císařským řezem, když bych to tak raději chtěla, než přirozenou cestou?? A co si myslíte o porodu do vody?? Děkuji, Kulhánková.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S porodem do vody nemám zkušenosti - jsem mimo porodnici již 15 let. Císařský řez na přání se v ČR neměl neprovádět. Riziko komplikací je totiž mnohonásobně vyšší. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den :) jsem ve 24tt a chtěla jsem se Vás zeptat jestli v takových vedrech můžu chodit na koupaliště...četla jsem o nějakých tampónech ale každý mi říká něco jiného...Budu ráda když mi poradítě...Přeji hezký zbytek dne
Markét
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Probíhá-li těhotenství bez komplikací, jsou návštěvy koupaliště jistě možné. tampony nepovažuji za nutné. Vyvarujte se extrémního slunění, přehřátí i prudkých změn teploty těla (před vstupem do vody věnujte pozornost "osmělení"). Přeji hezké léto MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,pane doktore,chtěla bych se zeptat,co obecně říkáte hematomům?Jsem těhotná asi 6 týden,před á dny to bylo 6+1,byla jsem na pohot.,embryo bylo 4,3mm s pravidel.AS,užívám ascorutin a utrogestan.Je šance,že miminko vše zvládne až do konce a bude vpořádku?Je mi 27 let,otěhotnět se snažím 4měsíce,v minulosti žádné těh.ani potrat.Co hematomy způsobují?Děkuji za odpověd,ke svému OG jdu za pár dní a jsem nervozní z čekací doby.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Hematom je ložisko krve. Vzniká nejčastěji narušením spojení mezi mateřskou tkání a plodovým vejcem. Riziko potratu je zvýšené. Při správné léčbě se většinou stav upraví a těhotenství se dále zdárně vyvíjí. Důležité je, že plodu prakticky nikdy nehrozí nějaké riziko pozdních následků. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych znát Váš názor, zda se v těhotenství smí barvit vlasy. Četla jsem, že se to nesmí, ale spousta těhotných se barví, tak mě to zajímá. Předpokládám, že 1x za celé těhotenství v případě škodlivosti, by to vadit nemělo ( a přece jen, se v těhotenství setkáváme se spoustu jiných škodlivin- třeba co dýchýme ve městěch). A popřípadě pokud to opravdu škodí, tak jak? Tím že to smrdí a vdechujeme to a škodí to plodu? děkuji za odpověď
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Barvení vlasů by nemělo vadit - případně vždy radím kontaktovat výrobce. Další části otázky nerozumím. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,chtela bych se zeptat jsem ve 38+3tt a maly je koncem panevnim...jen by me zajimalo jestli se jeste muze pretocit?jsem prvorodicka.a jeste by me zajimalo zda bych pretoceni citila?dekuji za odpoved
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Plod se může přetočit kdykoli. Budoucí matka to nemusí vůbec pocítit MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na Váš názor na imuran /150mg na den/ v těhotenství. Mám cronovu chorobu jsem po šestinedělí a revize byla v 7týdnu. Děkuji a přeji krásný den
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Musí Vám odpovědět specialista, který lék doporučil a případně genetik. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v poradně pro těhotné bylo několik maminek a na lakmusovém papírku měla jedna maminka cukr v moči a já jsem to přehlédla a nevěděla k jaké patří. Bylo by správné je pozvat všechny do poradny ještě jednou? Mohla jsem způsobit, že by došlo k zanedbání těhotensié cukrovky a vážnému poškození?V té době se ještě nedělal glukózový test. děkuji
valerie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 1 spletený výsledek nejspíše nic nezpůsobil. Měl o tom ovšem být informován lékař. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,měla bych dotaz,jsem 33tt těhotenství po IVF.Plod je KP celé těhotenství..při každém pohybu miminka jde slyšet jakoby lupnutí nebo křupnutí (jakoby člověku křuplo v kosti)..je to normální u plodu aby se tohle dělo?děkuji
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nikdy jsem se s podobným problémem nesetkal. Nepůjde nejspíš o nic dramaticky nebezpečného, určitě o tom ale informujte svého lékaře. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,jsem v 17. týdnu těhotenství,je mi 38 let .Prvotrimestrální screening mi vyšel negativně Trizomie 21-1:2436,trizomie 18 :5965,trizomie 13 1:18708.Dnes jsem volala své doktorce která mi oznámila že mi vyšel pozitivní tripl test 1:120 Down syndrom.Od 12 týdne mi byl zjištěn hematom 55mm na 25mm, který má v této době pořád 25mm na 11mm.Dr mi doporučila odběr plodové vody,ale já mám vážné obavy ,že po zákroku amc potratím.Předem děkuji za odpověď.
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Prvotrimestrální screening, je-li kvalitně proveden, je mnohem spolehlivější než triple test. Osobně triple test nedoporučuji. Riziko AMC při hematomu není zanedbatelné. Rozhodování je proto velmi těžké. Ideálním řešením je vyšetření Prenascan z krve matky (najdete na internetu). Bohužel je to ale velmi drahý test MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem v 5 tt, 3 dny mě večer bolela prsa na dotek, včera bolest úplně ustala. Může to znamenat, že je s plodem něco v nepořádku?Děkuji za odpověď, J.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Reakce prsů je velmi individuální, měnlivá. Nemusí to vůbec nic znamenat MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, momentálně jsem na začátku 8mého měsíce těhotenství. Cca v 6 měsíci jsem začala pociťovat bolest v podbřišku a tříslech. Bolesti mě trápí především při chůzi. V klidové poloze bez obtíží. Bylo mi uděláno sono, ultrazvuk a pan dr. nic zvláštního neobjevil. Byla jsem už dvakrát hospitalizovaná, kdy mi dávali magnésium v kapačkách, ale i tak bolest nepřešla.Obracím se na Vás,proto, že jsem si přečetla o mém trápení bolesti v podbřišku pár článků, že může být pod dělohou krevní výron a při neléčení může dojít k potratu. Píšu vám hlavně proto, že ve svém gynekologovi nemám až takovou důvěru. Kolikrát mé měsíční vyšetření odbyde během 5 minut, i když si na bolesti stále stěžuji. Jsou tyto bolesti normální? Kolikrát mě to bolí opravdu hodně.Prosím poradte..mám se obrátit na jiného gynekologa? Mnohokrát děkuji za odpověď Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nevím, co máte na mysli pod pojmem "krevní výron pod dělohou". Váš lékař by určitě Vašim steskům měl věnovat pozornost. Pokud jste ležela v nemocnic, jistě jste byla vyšetřena i tam. Takže nevím, zda vyšetření dalším gynekologem pomůže. Teoreticky by mohlo jít například o rozestup spony. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobry den,myslela jsem tu stranku co jste napsal abctehotenstvi.mate tam napsat pm,datum utz a velikost crl.Vyjde mi urcity pocet tydnu a dni a od toho mam take odecist 2 tydny?mockrat dekuji
claudie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. S vysokou pravděpodobností ano. Podobných stránek je ale více. Napište její přesný název. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Vážený pane doktore, možná , že budete mít dva dotazy ode mne, předem se omlouvám, první dotaz byl psán přes mobil.aplikaci, tudíž nevím zda se odeslal,ale zase na druhou stranu vím, že práce máte nad hlavu a není to online rozhovor a ješě k tomu to nebyl dotaz ohledně neplodnosti.(omlouvám se. Chtěla jsem se jen zeptat ohledně početí. V archivu jsem se dočetla , že od data UZ odečtu od tohoto stáří 2 týdny,popř.od TP dle UZ odečtu 38 týdů.Správně??Jen se chci zeptat po těchto odečtech mi vyjde třeba termín početí na 29.6.Myslíte, že bych mohla vyloučit oplodnění 17.6.(cca rozdíl 10 dní)UZ by dělán na gene.pracovišti na přelomu prvního a druhého trimestru.Do 23tt to na velcích UTZ vycházelo vždy stejně.Přistroj, toshiba a Voluson expert ,pan doktor je v databazi specialistu na utz.vyšetření.Co si myslíte, můžu to vyloučit??Poměrně dosti velký rozdíl. A stránky abctěhotensví, vysledek hodnot je taky povýšený o 2tydny?taktéž odečíst 2t?Mockrát Vám děkuju a přeji moc krásný zbytek dne.
CKlaudie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Odchylku 12 dní považuji prakticky za vyloučenou. Poslední části Vaší otázky nerozumím. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat, aktualne jsem v 15 tydnu tehotenstvi a na poslednim UZ mi lekaz rekl, ze ma miminko lehkou aritmii srdicka ... coz manzela samozrejme nenechalo klidnym a zeptal se zda je to riziko pro miminko, lekar rekl ze to riziko byt nemusi. Zajimalo by mne cim je toto zpusobeno a pripadne zda se s tim da neco delat aby to nemelo nasledky do budoucna pro miminko ve vyvoji a pripadne nasledne po porodu a v zivote??? Dekuji za odpoved
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Může jít o náhodný záchyt arytmie, která se již nebude opakovat. To je nejpravděpodobnější. Může jít též o signál nějakého kardiologického problému. To je méně pravděpodobné. Nález je třeba sledovat. V 15. týdnu se s tím v děloze příliš dělat nedá. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT.PLÁNUJEME TĚHOTENSTVÍ S PARTNEREM,JSOU NĚJAKÉ PODPŮRNÉ VITAMÍNY A ZA JAKOU DOBU PO ANTIBIOTIKÁCH JE MOŽNÉ OTĚHOTNĚT?
dara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji multivitamin s kyselinou listovou. V lékárně Vám nabídnou přípravky speciálně určené pro ženy plánující těhotenství. Po antibiotikách stačí odstup několika dní MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, moc bych Vás poprosila o radu. Při velkém ultrazvuku , podle MS ve 20+6, bylo zjištěno: BPD 19+6, HC 20+0, AC 20+1, FL 20+6, váha plodu 375gramů. KOmbinovaný test v I.trimestru, Integrovaný testi a triple test negativní. Pan doktor mi řekl, že je miminko v pořádku, jen že je o týden menší. Já porodní váha 4,4kg, syn 3,2kg, manželovu váhu bohužel nevím. Tak se ptám, zda váha 375g v mém udávaném týdnu je v pořádku, popř. zda je a bude miminko menší. Co jsou těhotné kolem mě, tak jejich váha plodu v tom samém týdnu byla mnohem vyšší. Mám mít nějakou obavu? Zatím jsem ani nepřibrala, jinak já 165cm a 95kg. Pohyby tedy ale spíše jen vlnění cítím. A dále bych se chtěla zeptat, zda když byl první porod císařem, potom 2x revize, 2x laparoskopie, 1x odstranění srůstu, zda je možné si zažádat o druhý porod císařem? Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Podle mne je výsledek UZ vyšetření zcela normální. Kolik přesně bude dítě při porodu vážit nelze nyní odhadnout- závisí to na mnoha okolnostech - rozhoduje o tom hlavně až průběh druhé poloviny těhotenství. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na váš názor na cestování do tuniska na pobytový zájezd v začátcích těhotenství. V jakém týdnu jsem mi lékařka nevzdělila.Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je zájezd možný. Nicméně určité riziko vždy existuje. Určitě vyšší, než kdybyste zůstala doma. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 19. tt a mám doma 14 měsíční dceru. Ta ještě samostatně nechodí, takže ji musím občas nosit, zvedat (váží asi 11 kg). Je to pro moje těhotenství nebezpečné, nebo může být v pozdějším stádiu? Také mě občas kopne do břicha, když si hrajeme apod... Mám si na to dávat pozor? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Probíhá-li těhotenství bez komplikací, nemusíte mít obavy - nyní i později. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den pane doktore mám na vá strašnej dotaz a moc se za něj už předem omlouvám,nevím jak to vše popsta aby ste tomu rozuměl..mám obavy a pocit z už ranější gravidity cca 13-14tt.testy negativní a ms slabší než jindy.dnes jsem si zkusila nahmatat děl.čípek (poprvé nemám stím žádné zkušenosti) a nic tam necítím an pohmat jen je to celá ta část do zadu úplně měká ale nevím,můžete mi poradit jaký je děl.čípek v těhotenství kolem 3měs?kde čípek hledat atd?děkuji
julča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Čípek v 3. měsíci těhotenství se od čípku mimo těhotenství pohmatově příliš neliší. Doporučuji, abyste si sama děložní čípek nevyšetřovala. K posouzení nálezu je třeba zkušenost. Zbytečně se nervujete. Nechte to na gynekologovi. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem v 7tt těhotenství. Včera jsem byla na druhé prohlídce u gynekologa. Než mi začal dělat ultrazvuk, tak mi řekl, že by na UZ mělo být vše vidět. Při vyšetření zvážněl a řekl, že vidí plodové vejce, ale zatím není vidět plod. Udělal mi ještě pár vyšetření a řekl, že je vše v pořádku, termín porodu 19.1. 2014. Další kontrola za 3 týdny. To mě docela zarazilo, když nebyl vidět plod natož srdeční akce, která by měla být v 7tt už také vidět. Bojím se zamlklého potratu. Prosím napište mi svůj názor. Děkuji
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Zamlklý potrat nelze takto na dálku vyloučit. Pravděpodobnější je ale tzv. mladší těhotenství, tedy situace, kdy jste neotěhotněla v polovině cyklu ale až později. To je velmi časté. Další UZ to rozhodne. Odstup 3 týdny mi ale přijde zbytečně dlouhý. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pred tydnem jsem se dozvedela, ze jsem v 7-8 TT. Je mi 45 let a lecila jsem se 12 let pro neplodnost. Myslela jsem, ze jde o prechod - ale jsem tehotna. Problem je - ze jsem v tech 8 tydnech - kdy jsem o tehotenstvi netušila - prodelala zanet dutin a zanet prudusek se silnym kaslem a teplotami. Brala jsem nekolikrat Brufen na bolest, dále cca 4 dny Coldrex, take kapky do nosu Nasivin, Clarinase pro uvlneni dutin, ACC na kasel a hlavne DVOJE antibiotika. Duomox 1000 a Xorimax 500. Jsem z toho nestastna. Miminko bychom chteli - jen nevim - samozrejme krome vsech rizik, ktere ssebou nese muj vysoky vek - zda uvedeny vycet leku, zasadne ovlivni vyvoj plodu. Prosim o Vas nazor. Dekuji I.H.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji situaci konzultovat s genetikem. Jen ten dokáže zodpovědně posoudit riziko plynoucí z užití konkrétních léků MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,letos v únoru jsem prodělala potrat a byla mi diagnostikována trofoblastická nemoc a to konkrétně kompletní mola. Vím, že se doporučuje alespoň 1 rok neotěhotnět. Co by se stalo, kdybych přesto otěhotněla? Jak moc velké riziko hrozí, že těhotenství opět nedopadne? Letos mi bude 39 let a moc by jsme s manželem chtěli ještě miminko. Děkuji za odpověď.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejsem specialista na trofoblastickou nemoc. Riziko nějaké komplikace - opakování nebo výskyt vážnější formy trofoblastické nemoci - bych viděl v řádu procent, nikoli desítek procent. Problémem je Váš věk. Roční odklad může znamenat poměrně výrazné snížení šance na otěhotnění. Myslím, že byste svou situaci měla probrat s lékařem v Centru pro trofoblastickou nemoc. MUDr. Jan Šulc





mobilní verze