Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Čtvrtek 24. července 2014. Kristýna

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpoví MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat: Jsem ve 23tt, mám RH faktor a můj gynekolog mi ještě ani jednou nenechal vyšetřit krev. Myslíte, že bych se měla ozvat? Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud Rh faktor máte, tedy jste Rh pozitivní, je vše v pořádku a speciální testy nejsou třeba. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat kdy je nejlepší navštívit gynekologa aby mi potvrdil těhotenství,že jsem opravdu těhotná a bude uz na utz něco vidět???Děkuju za odpověd a pěkný den
těhotenství
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejsou-li potíže, doporučuji návštěvu cca 5 týdnu po otěhotnění MUDr. Jan Šulc
těhotenství
ahoj som tehotna a mozem ist cisarskym rezom lebo sa bojim..
Luciía
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vaší otázce nerozumím MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,dnes jsem si delala tehotensky test a vysel pozitivne, pohlavni styky byly v tomto roce pouze 1.,4. a 6.3. Posledni menstruace 8.2. Spise nepravidelna vetsinou tak po 32-35 dnech.muzete mi prosim rict,jaky bude termin porodu? Dekuji mnohokrat
Ivanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. To bude možné jen na základě UZ vyšetření MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,mám na Vás prosbu prosím Vás.Jsem ve 34 týdnu těhotenství a začalo mi svědění pod prsem a ted směrem dolů k pupku mám necitlivou kůži a na pohmat bolestivou.Mám zajít k lékaři.Přwdem děkuji za odpověd.
Yveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, návštěvu lékaře doporučuji. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer pane doktore, mám dotaz týkající se Rh faktoru. Stále mi je tato věc nejasná. Já i můj manžel jsem oba Rh negativní, se stejnou krevní skupinou O. Jsem poprvé těhotná. Paní doktorka mi sdělila, že mi ve 28. týdnu bude píchnuta injekce, neboť jsem Rh negativní matka. Hned jsem se ptala, zda je to nutné, když manžel je také negativní. Řekla mi, že to není o tom, že by mi nevěřila, ale je to běžný postup. S odpovědí jsem se v tu chvíli spokojila, ale nyní mi běží hlavou, zda je to opravdu nutné a zda mi podaná injekce případně nezpůsobí komplikace v dalších těhotenstvích. Můžete mi prosím tuto záležitost více objasnit? Velmi děkuji.
Johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Každá Rh negativní žena je léčená standardně, bez ohledu na krevní skupinu partnera. Vychází se z toho, že otec není nikdy jistý. Nezní to hezky, ale prokázalo se, že možná až v 20% případů je biologický otec jiný, než je udáváno. Tato injekce by neměla mít žádný negativní dopad v tomto ani v dalších těhotenstvích. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pane doktore, může žena v těhotenství na slunce, opalovat se? Někde jsem slyšela, že to miminku škodí, já si myslím opačně, že co dělá dobře mamince, nevadí dítěti, má švagrová je na rizikovém těhotenství, má problémy s páteří, jinak gynekol.v pořádku, může jet k moři autem, nebo chodit se opalovat? Děkuji
Bianca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V těhotenství platí především všeho s mírou. Rozumné opalování neuškodí. S cestou k moři je to trochu složitější - jak daleko? v jaké fázi těhotenství? atd. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,chci se zeptat ,zda je možné ve 49ti letech otěhotnět a hlavně zdali je možné v pořádku donosit plod a porodit zdavé dítě. Na děloze mám 20 let myomy, ale nemám s nimy žádné problémy. Jaká vyšetření bych musela podstoupit ? Jaká jsou rizika tak pozdního těhotenství.(Mám již 2 děti). Děkuji za odpověď.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Otěhotnění z vlastních vajíček považuji za vysoce nepravděpodobné. Jedinou reálnou šancí je užití vajíček dárkyně. To lze do 50. narozenin, pak již ne. Pokud se týká myomů, záleží na mnoha okolnostech - především na umístění a velikosti myomů. "Rizikovost" těhotenství ve 49 letech se odvíjí od celkového zdravotního stavu. Měl by se vyjádřit zkušený praktický lékař nebo internista. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý de, pane doktore, jsem tehotná 22+5 tt a pohyby cítím velmi sporadicky. Cítím párkrát za den lehke nafouknutí "bubliny". Nekterý den ani to ne. Placentu mám na prední strane. Prosím, myslíte, že bych měla zajít pro klid radsi k mému doktorovi nebo nemám "plašit"? Na screeningi II. trimestru jsem byla 28.2. Dekuji mockrát
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud každý den alespoň trochu pohyby cítíte, myslím že není třeba v 23.týdnu panikařit. Chcete-li ale mít jistotu, návštěva lékaře jistě neublíží. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem 6let po cís.řezu (přestala jsem se otevírat). Nyní jsem opět těhotná (22.tt). Občas (min. jednou denně) mne bolí v místě jizvy, někdy jen lehce, ale spíš silněji až musím zůstat v předklonu a čekám až to přejde,. Většinou např.po té co vstanu z postele, kýchnu, zakašlu, atd... Má mě to nějak znepokojovat nebo je to normální? V některých diskuzích jsem četla, že může např.během porodu dojít i k prasknutí dělohy, tak mě to trochu děsí. Děkuji za vaši odpověď.
Marie S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Prasknutí dělohy je naštěstí vzácnou komplikací. Spíše jde jen třeba o srůst, který se "ozve", když se napne. Přesto ale radím nález co nejdříve zkontrolovat u lékaře. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pane doktore. Mám takový dotaz. 9.2. jsem měla poslední menstruaci. 8.3. jsem měla pozitivní těhotenský test. V pondělí 11.3. Jsem si nechala odebrat hcg, které bylo 158, 5. V patek 15.3. Jsem si znovu nechala odebrat hcg a to kleslo na 155. Na první prohlídku mám jít až za měsíc. Co to muže být? Mam jít na prohlídku dříve? Děkuji.
Dunlin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Může jít o chybu testu z krve a vše je v pořádku, ale také se může jednat o neprosperující těhotenství nebo i o těhotenství mimoděložní. Kontrolu doporučuji co nejdříve. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, minulý mesic jsem byla na irigoskopickom vysetreni hrubeho streva. Plnenie creva sledoval lekar asi 15-20 min. pod rtg a pak mi udelali jeste dve snimky rtg. Vysetreni dopadlo dobre, chcem se ale zeptat, jesli taketo vysetreni rtg muze mit nejaky vplyv na moje vajecniky, nakolik se snazime o miminko. A jestli se mam necoho obavat. Dekuji.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Na vaječníky by toto vyšetření nemělo mít negativní dopad. Jiná by ale byla situace, pokud byste již v době vyšetření byla těhotná. Proto se vyšetření obvykle provádí po mesnes. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se Vás zeptat, zda může opakované screeningové vyšetřeni v I. trimestu v odstupu necelých dvou týdnů nějakým způsobem uškodit miminku. Děkuji za odpověď.
olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. UZ vyšetření, byť i delší a opakované, by plodu nemělo nijak uškodit MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,před pár dny my vyšel pozitivní těh.test-poslední menstruace 30,1,2013. Zhruba před měsícem jsem zjistila,že se mi dělají v okolí pochvy nějaké flíčky a teď už jsou to bradavičky-šíří se rychle-je jich asi 20. Za tři dny jdu na gyynekologii.Pomůže mi s tím gynekolog? A neohrozí to plod? Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde nejspíše o tzv. kondylomata. Plod není ohrožen. Vyčkejte návštěvy u gynekologa. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je i v mém případě vše v pořádku. První den poslední MS : 30.1.2013, dle poslední MS tedy 6+1, dnes jsem byla na UZ a paní doktorka mi řekla že jsem cca ve 4 tt, váček velikost 9mm. Jsou tyto hodnoty v normě ? Další vyšetření za 14 dní. Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Může jít o mladší těhotenství, doporučuji v klidu vyčkat další UZ kontroly MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pane doktore dovolte, abych se zeptala, co byste mi poradil ze stravy na posileni funkce oci. Oba s manzelem nosime dioptricke bryle na dalku a chtela bych jist ted v tehotenstvi co nejvice vitaminu (samozrejme nejlepsi v prirozene forme - ovoce, zelenina, tak mrkev je samozrejma) abych omezila mozny negativni vliv na plod. Jsem na zacatku 12. tydne a nechci nic podcenit. Dale jsem se chtela zeptat, v cem je dobre to vysetreni nt+ na vyvojove vady? Pokud se neco najde a pak se odebira vzorek plodove vody, neni to nebezpecne? Nezatezuje to spise psychiku, ze zena vic resi, zda je vse v poradku? Sestricka se jeste zminila o odberu hormonu na stitnou zlazu, doporucila byste mi to? Kde bych nasla nejake dalsi informace k tomu? Moc dekuji za Vas cas i konzultaci, Jana
Jana Skurczakova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 1) Svoji otázku položte oftalmologovi 2) NT = nucheal transluminiscence - je to součást tzv. prvotrimestrálního screeningu - více event. viz. http://www.gest.cz/cz/gyn_teh.php?pg=1 3) Vyšeteřní štítné žlázy, alespoň orientační, doporučuji. Konkrétní zdroj informací neporadím. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
V dolním pólu placenty hematom 32x15mm podle doktorky to neohrožuje ani mě ani miminko a zajmalo by mě jesli se to střepa a jesli to neohrožuje
baculka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Každý hematom je rizikem - pro matku a hlavně pro plod. Naštěstí ve většině případů vše dobře dopadne. Čím větší hematom, tím větší riziko. Ve Vašem případě jde o hematom malý. Hematom se může vstřebat, může ale i přetrvat do porodu. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 9 týdnu těhotenství. Měla jsem obrovské bolesti krku, kde mi nakonec byla zjištěna bakteriální infekce (hemofil). Doktorka mi předepsala Amoksiklav 1g. Jsou tato antibiotika bezpečná a nebo je lepší přetrpět alespoň do konce prvního trimestru? Děkuji. K.
Karolina M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. K nasazení většiny léků musí být v těhotenství, obzvláště v prvním trimestru, závažné důvody. Určitá, byť většinou malá, rizika vždy existují. Těžká angína jistě je důvodem pro nasazení antibiotik. Volba přípravku se většinou odvíjí od výsledku kultivace se stanovenou citlivostí původce onemocnění na jednotlivá antibiotika. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Jsem v 6 měsici a včera na ultrazvuku mě našli malou sraženinu .Neohrožuje to ani mě ani mimčo jen jsem se chtěla zeptat jesli to zmizi samo nebo ne
baculka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nevím, kde sraženina je, jak je velká, atd.- takže je těžké se vyjádřit MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den chci se jen zeptat je možné aby test z krev byl negativní i ve 3-4 tt???děkuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 3. týdnu těhotenství, tedy týden po oplození, může být test z krve ještě negativní. Pozitivita se objevuje po cca 10 dnech od oplození. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Přeji hezký den a prosím o Váš názor. V říjnu loňského roku jsem prodělala mimoděložní těhotenství, při laparoskopické operaci mi byl odstraněn levý vejcovod. Po více jak 3 měsících pauzy jsem znovu otěhotněla, gravitesty byly velmi slabé, asi po týdnu jsem lehce zašpinila, proto jsem raději zašla k lékaři, na UTZ nebylo nic vidět, HCG bylo 131. Den poté byla v děloze dutinka 3mm. 3 dny na to jsem bohužel začala kvrvácet a HCG kleslo na 121. S lékařem jsme se dohodli, že vzhledem k velmi nízkému HCG nebudu podstupovat ani kyretáž ani laparoskopickou operaci a budeme hlídat zda HCG klesá, zítra jdu opět na kontrolu. Stále krvácím, už mírně. Bohužel se tímto postupem nezjistí, zda bylo těhotenství opravdu v děloze nebo jinde. Jaká je pravděpodobnost, že by to bylo opět mimo dělohu, když byl v děloze vidět "náznak" gestačního váčku (cituji ze zprávy). Vím že i u mimoděložního se může dutinka v děloze udělat, spíš by mě zajímal Váš názor. Předem děkuj za odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je těžké rozhodnout. Výrazně vyšší pravděpodobnost je, že těhotenství bylo v děloze. Potvrdit to je ale těžké a myslím si, že to ani není pro budoucnost podstatné. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor: dle poslední menstruace jsem 8+3, ale velikost CRL dle UZ odpovídá 6+4, srdeční akce je patrná. Při předchozí kontrole jsem byla podle poslední MS byla 6+4, velikost gestačního váčku odpovídala dle UZ 5+1. Mám za sebou revizi po zamlklém potratu a otěhotnět se mi podařilo ihned po první menstruaci po zákroku, takže se nemohu odhadnout kdy vůbec došlo k ovulaci. Podle výsledků těhotenských testů, resp. jejich pozitivity, bych řekla, že je možné, že se ovulace dostavila o trochu později. Trochu se obávám, zda je normální, že naměřené hodnoty odpovídají trochu pomalejšímu růstu plodu a že gestační stáří podle ultrazvuku neodpovídá stáří podle menstruace o celé 2 týdny. S ohledem na předchozí zkušenost se zamlklým potratem mám poněkud obavy... Děkuji za odpověď. Katka
Katka B.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. První měření ve velmi časném stadiu těhotenství nemusí být úplně přesné. Vše vypadá na normálně se vyvíjející o něco mladší těhotenství. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore Jsem ve 32 tt a jelikož skoro celé těhotenství trpím na pálení žáhy, tak jsem se rozhodla vyzkoušet umělé sladidlo (klasický sacharin). Bohužel už ho užívám skoro měsíc cca. 4-5 tabletek denně. Teď jsem se dočetla, že prochází placentou k plodu a miminko ho neumí vyloučit. Vím, že už to zpětně nezachráním, ale chtěla bych vědět, zda jsem mohla mému ještě nenarozenému miminku nějak uškodit. Děkuji předem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Omlouvám se, ale nemám o potenciálním vlivu sacharinu na plod dostatek informací. Nedokážu proto odpovědět. Obraťte se na genetiky nebo na neonatology MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý večer,používám antikoncepční kroužek nuvaring.před zavedením kroužku jsem otěhotněla.něvěděla jsem to a po menstruaci jsem si zavedla nový kroužek.měla jsem ho v sobě 14 dní.jak to může uškodit mě,nebo dítěti?
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Riziko pro Vás je nulové, pro plod malé -přesně to ale může posoudit jen genetik MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den mam takvi dotaz podle ultrazvuku jsem tehotna 27 tydnu otehotnila jsem v zari a podle ultrazvuku mam jit rodit 11.6.2013 a podle menstruce mam jit rodit 17.cervna tak se chci zeptat kdy v tom zari jsem tak mohla otehotnit potebuji vedet zhruba jaky den dekuji.
anonim
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Přibližný termín početí získáte, pokud od aktuálního data odečtete stáří těhotenství dle UZ minus 14 dní. Například: stáří těhotenství dle UZ 26+5 - odečtěte 26x5+5 -14 dní, tedy 121 dní. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,před týdnem jsem byly na prvním UZ a doktor potvrdil těhotenství 4tt+5. Gestační váček měřil 11mm, ale zatím byl prázdný. Doktor mě pozval na další kontrolu za 14 dní, s tím, že je zatím vše v pořádku a dal mi utrogestan 1-0-1(zavádět vaginálně), vzhledem k předchozím zamlklým těhotenství. Upozornil mě, že utrogestan může tlumit těhotenské příznaky. Asi druhý den, mě příznaky opravdu utlumily, ale tento týden mě připadá, že již nemám žádné. Nevím co dělat, jestli zavolat lékaři a domluvit se na dřívější UZ nebo vydržet a čekat jestli nedošlo k zamlklému těhotenství a začnu krvácet. Děkuji za odpověď.
dotaz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Správný vývoj těhotenství se subjektivními pocity souvisí jen velmi málo. Pokud nekrvácite, buďte v klidu a vyčkejte dohodnuté kontroly. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den chtela jsem se zeptat zda za 32 dny od oplodneni muze mnerit embrio 13,1 mm dekuji.
anonim
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud je měřeno tzv. CRL, odpovídá 13,2 mm stáří plodu 7+4 od poslední menstruace, tudíž 5+4 (39 dní) od početí MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, před 4-mi dny jsem byla na vyšetření u gynekologa pro susp. těhotenství, kde mi bylo potvrzeno. Přitom bylo provedeno palpační vyšetření, s tím, že na USG přijdu dnes. Dnes jsem byla opět palpačně vyšetřovaná, už během vyšetření jsem cítila bolest v podbřišku a ta přetrvává dosud. Je možné, že se při palpaci něco mohlo stát? Proč se vlastně opakuje toto vyš. po tak velmi krátké době, kdy jsou rozdíly na děloze minimální? ( vím, že je toto vyš. rizikové, moje sestra po tomto vyš. za pár hodin nato potratila...) Předem děkuji za odpověď. Hanka
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. vyšetření pohmatem je náplní základního gynekologického vyšetření. Je-li provedeno správně, nejde o rizikové vyšetření. Potrat u Vaší sestry určitě nebyl způsoben pohmatovým vyšetřením. Bolest může značit nějaký problém - takže pokud neustane, navštivte opět lékaře. Pohmatové vyšetření ale bude třeba opakovat - jen tak je možné zjistit, co bolí a odhadnout, o co jde. I během několika dní se může nález změnit, například u mimoděložního těhotenství. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den jsem ve 23 tt a při procházce jsem pěkně prochladla, ještě ten den večer jsem měla bolesti v podbříšku a v neděli mě začalo bolet v oblasti ledvin,bez teploty. Gynekolog mi předepsal Amoxicilin-ratiopharm comp 625. Může se stát něco vážného plodu když beru antibiotika? Obávám se také mykozy, které mývám z penicilinu. Děkuji za odpověď
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rizika pro plod jsou při tomto antibiotiku prakticky nulová. Vznik mykóza nelze vyloučit MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych vás moc poprosit o odpověďi na 3 dotazy... 1) dnes jsem byla na USG, jsem dle výpočtu podle PM 5+1. srdeční akce údajně nebyla vidět a mám přijít za 14 dní. Je běžné, že v tomto čase ještě není srdíčko vidět? 2) četla jsem o rizicích USG pro plod dělaných takto brzy. Jaký na to máte názor? 3) moje gynekoložka má velmi starý typ přístroje, nemůžou být díky tomu frekvence větší, tj. s větší mírou rizika? A ještě dodatek : používá se i u transvaginálního vyšetření gel, podobně jako u transabdom.? ( lékařka jej nepoužila ). Děkuji předem za odpovědi a přeji hezký den.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 1) Ano, je to běžné. Srdeční akce bývá vidět až o cca týden později 2) Nedomnívám se, že krátké (několik minut), byť opakované, UZ vyšetření přináší jakékoli riziko 3) Neumím posoudit, ale nepředpokládám to 4) Při vaginální sonografii se obvykle užívá kondom. Gel se nanáší mezi sondu a kondom, spíše výjimečně i na kondom MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den chtela bych se zeptat ohledne porodu pred 7lety sem rodila syna cisarem skrs ze byl koncem panevnim ted cekame druhe a je hlavickou dolu je mozne rodit po 7letech norm.cestou ,nemuze prasknout jizva po 7letech????dekuji
zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Prasknutí jizvy je, pokud hojení proběhlo bez komplikací, velmi vzácné. Takže z hlediska tohoto rizika je porod přirozenou cestou možný. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, po samovolném potratu v 8.tt jsem opět těhotná. Od 5.tt beru utrogestan 1-0-1, na UTZ v 5+6tt vše v pořádku, dostala jsem i foto z UTZ, žádnép špinění ani krvácení. Nyjí jsem 7+2tt přestává pnutí v prsou i nevolnost je mírnější. Mohlo by se opět jednat o ztrátu i když beru utrogestan? Děkuji za Váš názor.
Viky
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ústup nevolnosti i tlaku v prsou nic neznamená. Ztrátu nelze vyloučit i při Utrogestanu. Nicméně daleko pravděpodobnější je, že vše probíhá dále bez komplikací. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné vyhledat lekaře pokud špiním a mám silné bolesti v zádech v křížové oblasti. Jsem v 10+2 těhotenství a před týdnem jsem byla u lékaře a vše bylo v pořádku. Špinení je slabé intenzity a nezhoršuje se. Děkuji, Anna P.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, lékaře navštivte co nejdříve MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem ve 26 tt a měla bych otázku ohledně listeriozy. Dávala jsem si do kávy trvanlivé plnotučné mléko, datum spotřeby na obalu bylo do 2 měsíců ale bylo otevřené 6 dní a po otevření by mělo být právě spotřebováno do 3 dnů. Jinak mléko bylo v lednici a chuťově bylo dobré. Může tu hrozit nákaza? Předem děkuji za odpověď.Lenka
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Myslím, že nemusíte mít obaavy MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, za jak dlouho po akut. cís. řezu můžu cvičit? Kdy budu moci vyrazit např. na zumbu případně začít cvičit břicho? A styk po císaři až po šesti týdnech, nebo je možné dřív? Někde jsem četla názory o análním sexu, že je možné jej provozovat dříve po císaři... co je na tom pravdy? Děkuji za odpoved.
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji se sexem i s cvičením vyčkat po šestinedělí. Zvážit lze jedině orální sex. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, můžou se v těhotenství užívat nějaké antidepresiva, které by neuškodily ve vývoji dítěte? Nebo myslíte, že žena, když je těhotná zvládne svůj psychický stav i bez léků? Děkuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je samozřejmě lepší být v těhotenství bez léků, ale někdy to nejde. Určitě existují antidepresiva, jejichž užívání má v těhotenství minimální riziko pro plod, určitě menší než těžká psychická rozlada matky. Pro konkrétní odpověď musíte tento dotaz položit psychiatrovi. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, můj dotaz se nejedná přímo mě, ale mé mamky.. Je v necelém 7tt, plod normálně rostl a měla nevolnosti, když ale byla včera u gynekologa zjistila, že zatím nebije srdíčko Zítra jde na krevní testy a pak ještě na nějaké vyšetření. Chci se zeptat zda je nějaká šance, že se srdíčko ještě rozeběhne, četla jsem různé diskuze a narazila na pár příspěvků o tom, že se může rozeběnout až do 8tt. Mamce je 39 let a proto byla moc šťastná, že se zadařilo. Můžeme ještě doufat a nebo myslíte, že už není šance? Děkuji za vaši odpověď. Švecová Kateřina
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V 7. týdnu musí být akce srdeční patrná. Není možné, aby se rozeběhla až později. Je ale docela dobře možné, že se ještě nejedná o 7. týden, že jde o tzv. mladší graviditu. Pak se při příští kontrole může ukázat, že je vše v pořádku. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,jsem ve 14tt a přepadla mě viróza.Čtyři dny jsem třikrát denne pila čerstvý zázvorový čaj.Síla čaje nebyla moc ostrá,ale dočetla jsem se,že zazvor v těhotenství škodí.Prosím o Vás názor.Předem děkuji.
linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Osobně léčbu "bylinkami" v těhotenstvínedoporučuji. Standardní léky jsou určitě vhodnější. Nemyslím si, že by ale měl ve Vašem případě vzniknout nějaký závažný problém. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych znát Váš názor.Je mi 33 let a jsem po 2 konizacích,nyní zdrav.potíže nemám.Čípek mám zkrácený asi o polovinu,hrdlo zjizvené tak,že lze jen obtížně odebrat cytologii.Chtěli by jsme s manželem dítě,je možnost otěhotnět,když mám hrdlo zjizvené? A je šance donosit dítě,když mám za sebou 2 konizace? A ještě jeden ,,asi hloupý dotaz´´.Mám zakřivenou dělohu,nebude problém k otěhotnění?Popř.vybrat vhodnou polohu při styku a po styku? =) Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný slunečný den. Dana
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Otěhotnění je s vysokou pravděpodobností možné a i donošení je pravděpodobné. "Zakřivenou" dělohu radím pustit z hlavy. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zepat, zda je možné odebrat krev na triple test ještě v 17tt+3.První termín v 16tt+3 jsem bohužel propásla.Nebude tento pozdní odběr zkreslovat výsledky?Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Mělo by to jít. Určitou nepřesnost ale nelze vyloučit. Tento test je bohužel sám osobě hodně nepřesný. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chtěl by se zeptat na jednu věc: Když ultrazvuk ukáže, že je přítelkyně v 9+4 tt, je možné spočítat datum početí? Alespoň +- pár dní, týden, 14 dní.. s nějakou pravděpodobností. Není to přesně před 9t a 4 dny, ne? Nebo ultrazvuky ukazují čistě stáří plodu? Jsme z toho velmi zmatení a datum PM bohužel nevíme.. :) Předem děkuji za jakkoukoliv odpověď.
Ondřej
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
+Dobrý den. Jde-li o kvalitně provedené vyšetření, lze stanovit termín početí s přesností +-3dny. Dostanete se k němu tak, že od data UZ vyšetření neodečtete 9+4 dny (to byste dostal termín začátku menses), ale o 2 týdny méně, tedy odečtete 7 týdnů a 4 dny. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Omlouvám se pane doktore, dovolím si tedy dotaz naposledy cely. Dne 14.2.menses s cca týdenním zpožděním. 11.-13.2.kvuli zpoždění tři těh. Testy vždy negativni. Menses normální. Po ukončení menses kontrola na gyn s vnějším utz vse o.k. Sliznice nízká. Po dvou týdnech od počátku opožděné menstruace konkretne 27.2. jen pres noc velmi silne krvácení cerstvou krvi se sraženinami bez bolesti břicha. Rano po ústání krvácení silně pozitivni těh.test a bolesti prsou. Následující den , tedy dva dny po krvácení, již vnitrni utz bez nálezu s nízkou sliznici. Pět dni po krvácení a tedy necelé tři týdny po zacatku opožděné menstruace hcg z krve 863,5. Doporučeno pouze čekat cca týden na další utz, při bolestech okamžitě nemocnice, dle lékaře živě těhotenství prakticky vyloučeno. Mohlo by se tak jednat o časný potrat ci se mám více obávat mimodelozniho těh.? Jsem bez bolesti, pouze stále citlivá prsa. Děkuji a omlouvám se, ale ta nejistota a čekání je psychicky velmi náročná.
Pavla K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Celý průběh je velmi atypický. Je-li sliznice děložní nízká a HCG z krve 863,5, je opravdu velmi pravděpodobné, že jste v té době buď záhy po časném kompletním potratu nebo může jít o mimoděložní těhotenství. O prosperující těhotenství v děloze s vysokou pravděpodobností nejde - to by musela být někde v nálezech chyba. MUDr. Jan Šulc.
těhotenství
Dobrý den, dnes jsem ve 21+3 a dělali mi velký UZ, chtěla bych se zeptat, zda hodnoty jsou v pořádku. BPD 54mm 22+3, HC 192 mm 21+3, AC 158mm 21+0, FL 35mm 21+0 TCD 20mm, CM 5,4mm, Va 7,5mm, Vp 7,5mm. Dále mě zajímá, že nám paní doktorka napsala a řekla, že v levém neorokranoálním plexu cysta 3mm v regrasy. Co to znamená může to být nebezpečné a hodnoty dnešního ultrazvuku zdají se být v pořádku...Děkuji
Michala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Parametry BPD 54mm 22+3, HC 192 mm 21+3, AC 158mm 21+0, FL 35mm 21+0 jsou zcela v normě. Nejsem specialista ultrazvukař (poradna má být zaměřena primárně na problémy s početím), druhou polovinu nálezu neumí proto spolehlivě posoudit. Domnívám se ale, že jde o variantu normálního nálezu. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, 14.1.2012 jsem porodila v 18+1tt pro fetus mortus.Partus bez komplikací, doba na zjištění příčiny4-5 měsíců. V graviditě v 16tt HCG 9.89,ostatní vyš. ok, 11.1. AMC a poté dg. fetus mortus, statimové ukončení gravidity. Je mi 39 let. Další dítě chci počít co nejdříve. Je nutné dodržet 3 měsíce? Cítím se ok, menses a šestineděklí ok
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Byla-li po potratu (v 19. týdnu nejde o porod) provedena instrumetální revize, odklad 2-3 měsíce doporučuji. Pokud nebyl tento výkon proveden, považuji otěhotnění hned po šestinedělí za možné. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, 14. 2.tedy před cca dvěma týdny jsem dostala poslední menses s týdenním zpožděním. Cca tři prováděné tehotenske testy byly negativni. Po ukončení menses tj.pred tydnem jsem byla na preventivní prohlídce na gyn., vse v pořádku, dle vnějšího utz také vse v pořádku sliznice v děloze nízká. Po tydnu od prohlídky a tedy po dvou týdnech od počátku posl. opožděné menses jsem zacala nenadále velmi silné krvácet( čerstva krev s mnoha srazeninami). Krvácení trvalo pouze přes noc, pak jen lehké spineni ktere rychle ustalo zcela. Těhotensky test udělaný ihned po krvácení velmi rychle a silné pozitivni, po návštěvě u lékaře nezjištěno v děloze nic, sliznice stále nízká. Aktuálne jsem zcela bez problému kromě silných bolesti prsou, která započala v den krvácení. Rada bych věděla , zda je šance, ze by se jednalo o hodně čerstvé těhotenství ci zda vse nasvědčuje časnemu potratu ci mimoděoznimu těhotenství ci zda existuje riziko např. nadoroveho onemocnění. Děkuji velice za odpověd.
Pavla K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Riziko nádoru je extrémně nízké. Muselo by jít o tzv. trofoblastickou nemoc, která je ve zhoubné formě velmi velmi vzácná. O jaké těhotenství jde, je těžké odhadnout - chybí mi informace o tom, kdy byly testy negativní i přesný popis UZ. Navíc UZ přes břišní stěnu je daleko méně přesný než UZ přes pochvu. Doporučil bych opakované stanovení HCG z krve a transvaginální UZ. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore mám dotaz do průkazky mi sestřička napsala že jsem 16+2 proč se píše to plus a nějaké číslo v kterém jsem vlastně měsíci ve 4??Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Záznam znamená délku těhotenství 16 týdnů a 2 dny. Jste tedy v 5. měsíci (při tomto počítání trvá těhotenství 40 týdnů, tedy 10 měsíců). MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Je v těhotenství nebezpečné mýt okna? Četla jsem, že by se mohla omotat pupeční šňůra kolem miminka, ale jestli to není jen nějaký mýtus. Jsem ve 12 týdnu těhotenství. Děkuji
Ivi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde o pověru. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
neurofibrematoza planuji miminko syn 14 let je zdravi jake je riziko zeby to mnelo 2 dite nemoc mam v nejnizšim stadiu odebrali mi 1 vzorek nalez byl nezhoubny dekuji za odpoved
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Odpovědět Vám musí genetik. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat jestli Escapelle nemůže ohrozit vývoj embria. Vzala jsem si Escapelle když jsem byla již ve 4.týdnu těhotenství , což jsem ale nevěděla. děkuji za odpovědi.
elodie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Riziko nepovažuji za velké, ale přesně ho může posoudit jen genetik. MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry vecer,v lednu jsem mela 2x ms 1.1.2013 a 26.1.2013 ovulaci jsem mela 4.2.2013 a v ten den byl take pohl.styk,test mi vysel pozitivni a vse probihalo v poradku az dnes rano jsem mela bolesti v podbrisku a slabe krvacim az do ted a vubec nevim co by to mohlo byt :( predem dekuji za odpoved.
Diana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Může jít o signál, že těhotenství neprobíhá normálně. Pokud se stav neupravil, navštivte gynekologs MUDr. Jan Šulc





mobilní verze