Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý večer, jsem v6 týdnu těhotenství a hrozně mě bolí pochva, nejen když jdu na wc, ale i když sedím atd.. Prosím Vás poraďte mi co to může být děkuji - otázka upravena poradcem
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o porušené poševní prostředí. Bez vyšetření je ale těžké zodpovědně se vyjádřit. Navštivte svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore
Chtěla bych se zeptat, jsem v 5 tt, embryo ještě není vidět. po 3 dnech zjištění jsem začala slabě krvácet, šla jsem na gynekologii tam mi řekli že je to v pořádku dali mi prášky na krvácení a nějaký hormony na podporu těhotenství, den na to (dnes) jsem se ráno probudila a krvácela jsem mnohem silněji a k tomu přišli i bolesti v podbřišku jela jsem znova na pohotovost , po vyšetření mi řekli že GV tam je že se nejedná o potrat, píchli mi injekci na to krvácí a klid na lůžku. Jenže stále hodně krvácím i s kusy sražené krve, mám strach i když jsem tam byla ráno a říkali že je to v pořádku. Myslíte si že jsem mohla potratit hned po vyšetření? =( jsem zmatená děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Monika Skleničková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bohužel nelze vyloučit potrat kdykoli. Krvácíte-li stále silně, tedy výrazně více než při menses, doporučuji kontrolu na gynekologii

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chtela jsem se zeptat,jak spolehlivy a presny je NTscreening pri urceni pohlavi ve 13.tydnu tehotenstvi.Dekuji za odpoved.
JanaS.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

NT screening nemá s určením pohlaví sám o sobě nic společného.

Ptáte-li se na určení pohlaví pomocí UZ v13. týdnu - při mužském pohlaví je to někdy již dobře vidět, u ženského je spolehlivost nižší. Záleží na kvalitě přístroje a zkušenosti vyšetřujícího

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla jsem se s Vámi poradit o přibližném datu početí našeho miminka. Dne 2.9.2013 paní doktorka zjistila, že jsem v 8.tt. První den poslední menstruace jsem měla 19.7.2013.Momentálně jsem ve 21.tt. Můj dotaz zní: byl malej počat v červnu nebo v červenci? Děkuji mnohokrát za odpověď
Lenka Bílá
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete to spočítat sama. Od data UZ vyšetření odečtěte uvedené stáří těhotenství dle UZ a naopak přičtěte 2 týdny.

Tedy: bylo-li stáří těhotenství  2.9. například 7+6 (=konec 8. týdne), odečtěte 7x7dní +6 dní, tedy 55 dní a přičtěte 14 dní. Početí by vycházelo na druhou polovinu července

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den. jsem tehotna v 10tt . domam jiz mame 4 deti a proto jsme rozhodli pro interupci. u doktora jsem jeste nebyla. mam to spocitane z kalkulacky. jen doufam ze nejsem tehotna dyl jak pri poslednim diteti. to jsem to dostala i kdyz jsem jiz byla tehotna. zarazi mne ze mi trosku uz leze brisko je to mozne v 10 tt ?
a ted ten hlavni dotaz. : mohu jit k doktorovy a na preruseni kdyz mam chripku ? je mi opravdu zle. - otázka upravena poradcem
vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvětšování břicha je velmi individuální.

Stáří těhotenství může určit jen UZ vyšetření -rozhodně bych ho neodkládal.

Myslím, že je chybou, že jste dosud u lékaře nebyla.

Při těžké chřipce může být problém s anestézií. Snad Vám to ale vyjde se vyléčit během pár dní.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

dnes mi přišli výsledky z nt screeningu, který vyšel negativní, při podrobném přečtení jsem zjistila, že pro zhodnocení mi uvedly váhu 88 kg a já přitom mám v průkazce váhu 75 kg - která je také aktuální, chci se zeptat, jestli tento váhový rozdíl 13 kg má vliv na vyhodnocení nt screeningu a tím pádem byl nt screening díky chybné váze vyhodnocen špatně nebo naopak v tom váha nehraje skoro žádnou roli. Děkuji za informaci - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte to ale řešit s pracovištěm, kde screening prováděli. Musí do programu zadat správnou hodnotu. Myslím ale, že výsledek nebude výrazně jiný.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, byla jsem na ultrazvuku, kvuli neprivetive poloze plodu vysetrujici na bricho obcas dost zatlacila. Na prave strane zhruba v oblasti vajecniku me to zabolelo. Bolest ale nemizi ani po nekolika hodinach. Je to takova bodava bolest. Mam se tim znepokojovat?
horina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud má těhotná bolesti, vždy doporučuji návštěvu gynekologa. Nemusí jít o problém, ale lze to zodpovědně posoudit jen vyšetřením

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jsem nyní v 17tt a paní doktorka mi řekla, že mám placentu nízko položenou přesahující 1cm přes vnitřní branku, je to nějak nebezpečné? Doporučila mi pouze omezení sexuální aktivity
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 17. týdnu je to poměrně běžný nález a nejde o nic dramaticky nebezpečného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem ve 14.tydnu tehotenstvi.Potrebuji si nechat odstranit 2 pihy na zadech,ktere me svedi.Je to vzhledem k memu tehotenstvi vhodne nebo by bylo lepsi vyckat az po porodu.Na zakrok jsem objednana pristi tyden.Dekuji za odpoved.
Michaela Mala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné i nyní. Upozorněte al na své těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
snažíme se s manželem o dítě, chtěla bych se zeptat, jestli vadí pití alkoholu v době, kdy žena ještě netuší, že je těhotná, tedy ještě před vynecháním menstruace. Může to vést k potratu nebo v tak ranném těhotenství ještě nemá alkohol na dítě vliv? - otázka upravena poradcem
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Malé množství alkoholu nevadí. Nemělo by ale docházet k vysloveným excesům.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore! jsem v 7 týdnu těhotenství a chtěla jsem se Vás zeptat ohledně sportování - pokud se cítím dobře a nemám žádné obtíže a těžkosti, jak hodně mohu sportovat? doteď jsem cca 2 roky cvičila každý den - jak kardio cviky (skákání přes švihadlo, běhání), tak posilovací cvičení - jednalo se o tzv. High Intensity Training. každý den cca 40 minut. mohu pokračovat? pokud ano, jak dlouho? Děkuji za Vaši odpověď! Zdraví Jiřina - otázka upravena poradcem
Jiřina Hlaváčková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li vše bez komplikací, je možné sportovat dále. Intenzitu byste měla ale trochu snížit, neměla byste si "hrábnout až na dno". A doporučil bych poněkud změnit typ cviků - směrem od poskoků spíše ke strečingu apod. Návod pro cvičení pro těhotné jistě najdete na internetu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 6tt, az do vcerejsiho dne me hodne bolela prsa, ze jsem si na ne temer nemohla sahnout. Dnes silna bolest ustoupila, citim je nepatrne, zvetsena jsou stale. Rovnez jsem v predchozich dnech mela teh. nevolnost, dnes uz nic. Nemuze jit o priznak zamlkleho tehotenstvi nebo potratu? Mam obavy, jiz jedno zamlk. teh. jsem prodelala. Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
MARTA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obtíže mohou zmizet a těhotenství dále pokrčovat. Rozhodnout může ale jen UZ vyšetření.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore po 2 potratech mě můj doktor poslal na vyšetření na hematologii kde mi byli zjištěny dvě mutace 1) MTHFR A1298 C heterozygot a 2) GP III heterozygot. Paní doktorka na hematologii mi předepsala anopyrin půlku tablety. a kontrolu v 6 týdnu těhotenství. S tím že v průběhu těhotenství a šestinedělí mě budou více hlídat. Je tahle léčba zatím dostačující??
Když mutace bude v průběhu těhotenství hlídaná může dojít k nějakým závažným komplikacím??
Moje první těhotenství bylo úplně bezproblémové ani jsem nevěděla že nějakou mutaci mám myslíte že na projevu mutace může mít vliv i pohlaví plodu? - otázka upravena poradcem
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že léčba je odpovídající. V těhotenství bych nepředpokládal komplikace spojené s těmito mutacemi.

Pohlaví plodu, pokud je mi známo, s uvedenými mutacemi nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chci se zeptat, jsemve 20 tt. těhotenství. Mám chronický zánět čelistního kloubu, lékař mi doporučil používat Ibalgin krém pro místní použití (celkově mě léčit nechce). Aplykuji na místo čelistního kloubu asi půl centimetru krému 2 x denně. Chci se Vás zeptat, zda tato místní léčba nemůže ohrozit plod, zda jsou nějaká rizika. Moc děkuji za odpověď T. - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 20. týdnu je možné krátkodobé užití tohoto krému. Neměl by být užíván v posledním trimestru

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 13 týdnu těhotenství a včera večer jsem si pořezala nohu žiletkou (rána asi 10 cm). Do rány jsem si nastříkala Septonex spray, ale až ráno jsem si všimla že Septonex má cca 1 rok prošlou dobu použitelnosti. Nemohla jsem tímto nějak ublížit miminku?
Děkuji Vám moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod považuji za minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den jsem po druhe tehotna a po prve jsem strasne krvacela a po te potratila. Tedka sem po druhe a dva dny za sebou jsem trosicku krvacela, ale tedka uz nekrvacim a u doktora jsem jeste nebyla. Nemuzu zase opet potratit?
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hrozící potrat nelze vyloučit, ale klidně může být i vše v pořádku. Doporučuji návštěvu gynekologa co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na závažnosť tvrdnutia bruška v tehotenstve. Som v 17tt4d a už dva dni cítim tvrdnutie bruška a občas sa dostaví aj pichavá bolesť v oblasti pošvy. Poslednú prehliadku mi doktor robil v 16t a krčok bol v poriadku.
Ďakujem za odpoveď - otázka upravena poradcem
Karin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o banalitu, ale i potenciálně vážný problém. Doporučuji návštěvu lékaře co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu, ohledně plánovaného těhotenství. Je mi 36let, o miminko se budeme snažit poprvé. Je třeba s ohledem na můj věk nějaké vyšetření dopředu? Jak dlouho případně, kdyby se mi nepodařilo otěhotnět, čekat na nějaké vyšetření? Už dnes vím, že porod bude muset být císařským řezem, protože mám špatně srostlou kostrč po úraze, mám degenerativní změny na SI skloubení a trpím na záněty ledvin. Lze nějak odhadnout jestli těhotenství bude rizikové? musela bych provést nějaké opatření s ohledem na pracovní záležitosti? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den!
- otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měl by se vyjádřit lékař sledující Vás pro záněty ledvin - o opatřeních před i v průběhu těhotenství. Pravděpodobně ale nebude nic zásadního třeba.

Doporučuji užívat nějaký multivitamin pro ženy, které plánují těhotenství - poradí v lékárně

Specializované testy bych doporučil až po 6 měsících neúspěšné snahy o početí.

Po stránce pracovní zátěže by se měli vyjádřit lékaři sledující Vás s ledvinami a s páteří. Primárně nemyslím, že budou třeba větší omezení. Neznám ale Váš nález  a ani Vaši pracovní náplň

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, včera jsem absolvovala genetické a ultrazvukové vyšetření 16+6tt, na utz našel lékař echogenní intrakardiální fokus, musel to napsat do papíru, nicméně nás uklidňoval, že to v tomto týdnu nic neznamená, jelikož se srdíčko stále vyvíjí a genetička nás také uklidnila, že všechny ostatní výsledky ze sríningu v 1trimestu a tripl testu máme ukázkové, tak ať jsme v klidu. Jaký je Váš názor?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejsem UZ specialista ani genetik. Věřil bych vyjádření kolegů specialistů

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chci se zeptat..jsem ve 40+2tt včera jsem byla na kontole v poradne a jsem otevřená na 2 prsty doktor říkal že se to začíná pomalu rozjíždět..tak se chci zeptat dneska třošičku špiním spíš je to jako hlen s příměsí krve co to znamena? Mám se bát a jít k lekaři? Pohyby cítím normalně..Děkuji za odpověd Lenka Podbehlá
Lenka Podbehlá
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně o příznak nastupující porodní činnosti. Návštěva lékaře je určitě vhodná. Tedy v případě , že již nejste po porodu. -většinou nedokážu odpovídat on-line

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, prosim o radu. Po nekolikalete snaze se mi podarilo otehotnet. Jsem v 5tt a dostala jsem rymu a boli me v krku, jednu uzlinu mam zvetsenou. Mohu kloktat roztokem pripravenym z vody a propolisove tinktury? Muzu uzivat Zn a vit. C? Dekuji za odpoved.
JANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S tinkturami je to složité - nejsou to léky, ale tzv. stravové doplňky, chybí přesné údaje. Vitaminy můžete, je možné užít i acylpyrin, případně  i ke kloktání.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
mám už rok a pol teliesko multiload, posledná menštruácia 30.10.2013. Cyklus 25/5. Momentálne meškám, čo je u mňa nezvyk, opakované sono nezistilo graviditu, tehotenský test negatívny, ale hcg v krvi 169,5. Od poslednej menštruácie som mala 2 krát styk, tesne po menštruácii a tesne pre očakávanou. Mám obavy, nerozumiem tomu hcg keď dvaja lekári nenašli ani mimomaternicové tehotenstvo, ani normálne. No po výsledkoch hcg v krvi doktor tvrdí že som tehotná aj keď "plod" nikde nenašiel. akujem - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste s vysokou pravděpodobností těhotná. Při zavedeném nitroděložní tělísku je bohužel diagnóza mimoděložního těhotenství ta nejpravděpodobnější. Těhotenství mimo dělohu nemusí být ani při pečlivém UZ vyšetření vidět. Určitě je třeba HCG dále sledovat. Při bolestech se hned obraťte na gynekologii.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
dnes ráno mi vyšel slabě pozitivní těhotenský test. Co mě ale trápí je, že jsem cca před třemi dny užila Neurol 0,5 - mám strach aby to , v případě, že jsem opravdu těhotná, miminku neublížilo...chtěla jsem se zeptat, jak vysoké je riziko, že to bude mít nějaké následky? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko považuji za velmi velmi nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 33 tt posledních pár dní mě píchá jako by uvnitř pochvy, občas tvrdne břiško. u prvního těhotenství jsem tohle vůbec nepocitovala, můžu poprosit o radu, co by to mohlo znamenat? děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více. Může jít i o příznak hrozícího předčasného porodu. Doporučuji raději kontrolu na porodnici

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
nedávno jsem Vám psala, ale špatně jsem se vyjádřila, jsem v 5tt a dnes jsem dostala konkrétní výsledky, kde mi byla nalezena mutace A1298C v genu prot MTHFR v homozygotním stavu a detekován polymorfismus v genu pro PAI 5G/5G. Nevím, zda je to otázka přímo pro Vás, ale můžete mi prosím říci, co to pro mě znamená v těhotenství? Zatím užívám od září Femibion 800. V roce 2011 proběhlo těhotenství bez problémů, v roce 2013 proběhl ZT. U každého těhotenství došlo ke ztrátě dvojčete.
Mnohokrát děkuju. - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemyslím si, že jde o závažný problém. Přesně musí ale opravdu další postup určit hematolog
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,kdy se prosim v tehotenstvi dela bakter. rozbor moci?Nebo se dela jen v pripade potizi?Kazdou poradnu nosim moc,predpokladam ale,ze z testovacich papirku se bakterie nezjisti.Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Kultivace moče se běžně nenabírá, pouze při potížích.  Nejde o právě levné vyšetření.

Z testovacích papírků je možno stanovit podezření na uroinfekci - obvykle se objeví bílkovina v moči.
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, moc děkuji za odpověď na můj dotaz, ještě by mě zajímalo o kolik dní či týdnů je možné se splést. UZ odpovídá 10týdnu. Je možné se splést např. o dny, nebo o i o týdny? Kdyby se totiž počítalo těhotenství od poslední MS, byla bych už v 13-14 týdnu.
Lila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odchylka kvalitně provedeného UZ stanovení délky těhotenství od reality  by neměl být větší něž několik dní.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, trápí mě otázka určení stáří plodu. Díky Primolut N (prášky na oddálení menstruace, jeli jsme na dovolenou) je těžké určit datum poslední menstruace. O dítě jsme se nijak usilovně nepokoušeli ale vzhledem k dlouholetému vztahu a mému poměrně vysokému věku jsme také bez obav měli nechráněný sex a to i např. před rokem a nic. Nicméně nyní jsem podle několika domácích testů těhotná. Koupila jsem je poté, co i po ukončení Primolutu (4.10.) jsem místo obvyklé MS měla jen špinění (20.10) a druhá nepřišla vůbec. Poslední MS byla 6.9. tudíž ještě před dovolenou. Až do 23. 11 jsem neměla tušení že bych mohla být těhotná. Jak teď ale určím, v jakém jsem týdnu těh.? Mohly by Primolut uškodit plodu pokud jsem byla těh. už před začátkem užívání? Brala jsem je zhruba od 25.9 do 4.10. Je možné zjistit ultrazvukem stáří plodu jen kolem 12 TT nebo i později, nebo vyšetřením krve? Existují i jiné možnosti? Děkuji - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stáří plodu s přesností na několik dní určí UZ vyšetření.

Ohledně potenciální škodlivosti Primolutu by se měl vyjádřit genetik se znalostí stáří plodu v době užívání. Větší riziko ale nepředpokládám

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svoje těhotenství. Poslední MS začala 26.8. od té doby nic. Je možné otěhotnět i když se MS nedostavila? Podle UZ jsem v 10 týdnu a Dr. mi napsal datum poslední MS 16.9. (což není pravda). Je možné, že se Dr. spletl? děkuji
Lila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Ovulace může proběhnout i za několik týdnů po menstruaci.

Záznam lékaře ale není zcela správný. Měl by uvádět stáří těhotenství dle menses a dle UZ. Údaj dle menses bude vyšší. Jedná se o tzv. těhotenství mladší než odpovídá amenorhoe

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den p. doktore, jsem ve 14.týdnu těhotenství a často trpím zažívacími potížemi, bolest žaludku hlavně po jídle, pocit plnosti, plynatosti, nadýmání. Espumisan jsem vyzkoušela, ale téměř bez efektu, v lékarně mi byl doporučen Fenyklový čaj, jenže jsem se dočetla, že může vyvolat stahy dělohy a tím i předčasný porod, je vhodné jej užívat?, Děkuji za odpověď
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Různé čaje v těhotenství příliš nedoporučuji. Spíše bych doporučil poradit se se specialistou na zažívání, tedy s gastroenterologem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je mi 20let, 20+6tt, byla jsem dnes v rámci genetického vyš. na ultrazvuku. Nejprve paní doktorka chválila, říkala jak je vše v normě a jak má být, ale potom si všimla, že miminko má po celou dobu vyšetření otevřenou pusinku. Prý to není normální a jsme objednáni za týden na další kontrolu. Nikde jsem nemohla najít co by to mohlo znamenat, nebo z jakého důvodu? Můžete mi poradit co by mohlo být špatně? Testy na DS vyšly negativní.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejsem UZ specialista, takže se nemohu  zodpovědně vyjádřit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, som v 24t.t. v moči mi našli baktérie, tak mi môj obvodný gyn. predpisal antibiotiká Augmentin, preto sa Vás chcem opýtať :
1.Nemôžu anti. uškodiť plodu ?
2. Som alergická na Ospexin, nemôže alergická reakcia nastať aj pri Augmentine?
Ďakujem za Vašu odpoveď. - otázka upravena poradcem
Nicol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Důvěřujte svému lékaři. Nepředepsal by Vám lék, který by mohl poškodit plod.

Alergie na Ospexin je trochu jiné antibiotikum než Augmentin. Alergickou reakci sice nelze vyloučit, ale není až tak pravděpodobná.

Doporučuji tedy Augmentin užívat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den! Chtela bych se zeptat na sportovani v 6.tydnu tehotenstvi. Dle vypoctu jsem tehotna 39.dni, nepocituji zadne nevolnosti ci bolesti nebo neprijemnosti, jen mozna trochu vetsi unavu nez obvykle. jinak se citim uplne normalne. Rada sportuji, a to téměř denne, zameruji se hlavne na vysoce intenzivni cviceni (hodne se zapotim i zadycham) (skoky přes svihadlo, výskoky na ruzne bedýnky, drepy, posilovani s cinkami)... chtěla bych se zeptat, zda je takove cviceni v poradku? dost lidi me odrazuje, abych uz takhle necvičila, ale pokud se citim dobře a nic mi není, opravdu bych mela skoncit? ke svému gynekologovi jdu pristi tyden. Dekuji moc za Vasi odpověď! - otázka upravena poradcem
Jirina Hlavackova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je cvičení možné. Trochu byste se ale šetřit měla. Nikdy byste si neměla "hrábnout až na dno".

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsem po zamlklém těhotenství před několika měsíci. Pan dr. mě odeslal na genetické vyšetření, kde se zjistila lehká trombofilní mutace a doporučili mi vyšetření na hematologii. Jsem nyní ale čerstvě těhotná 5tt a tak se obávám, co bude dále, paní dr. z genetiky mi doporučila brát vitamíny, beru Femibion a říkala, že v počátcích těhotenství tato porucha ničemu nevadí. Příští týden jsem objednána ke svému gynekologovi. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné nabrat krev na hematologické vyšetření i v laboratoři gynekologa? Jak dlouho se na tyto výsledky čeká a co mě bude pravděpodobně čekat dále? Již mám jednoho zdravé dítko z r. 2011, těhotenství proběhlo bez komplikací. Mnohokrát děkuji. Radka - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepíšete, o jakou trombofilní mutaci konkrétně jde. Takže se nemohu vyjádřit.

Hematologické testy by se měly provádět na specializovaném pracovišti.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím o radu, ohledně velikosti embrya. Dne 22.10. jsem podstoupila ET, dne 21.11. jsem byla na UTZ (tedy 7+0 tt od ET) ale embryo odpovídalo 6+5 tt, o pár dní později 26.11. (7+5 tt od ET) jsem byla na UTZ znova, a embryo odpovídalo 7+1 tt...vadí, že se takto "opožďuje" nebo je tento pomalý růst ještě v normě? Děkuji za odpověď
Jitka Š.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím to jako problém. Jde o drobnou odchylku

MUDr. Jan Šulc

P.S. Stáří těhotenství se nikdy neposuzuje od ET nýbrž od poslední menstruace. Pokud byl transfer 22.10., nemůže být 21.11.,  tedy po 4 týdnech, 7+0 - tedy 7 týdnů od ET!

těhotenství
Dobrý den, před 4 dny jsem zjistila, že jsem těhotná. Jsem tedy cca 5 týden. V době ovulace, možná den před nebo po, jsem byla na rentgenu zubů. Teď se obávám, zda to není problém. Děkuji za odpověď.
Naďa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

RTG zubů v době ovulace by to neměl být problém.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer pane doktore, jsem ve 25tt a beru horcik 3x2 tbl. Omylem jsem si vzala davku navic, nejsem si ale jista, nejspis jsem potreti uzila davku 2 tablem zhruba v 18.00 a v 19.00 dalsi, muze se neco stat s miminkem? Mam obavy, ale uplne jista si nejsem.. dekuji za odpoved
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer, jsem 20+3 tt a dnes mi gynekolog napsal antibiotika na zánět močových cest. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné pít denně na prevenci zánětu 1 sklenici neředěného džusu Pffanner brusinka. Nevím, jestli brusinkový džus neředěný je možné v těhotenství pít, tak by mi velmi pomohla Vaše odpověď. Děkujeme předem.
Veronika a Jiříček
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Džus určitě pít můžete. Nijak to ale nejspíše nepomůže

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
pri vcerejsim vysetreni v nemocnici v 16.tt pro drobne bolesti mi byla zjistena placenta praevia presahujici 14mm ze zadni strany pres vnitrni branku. Rada bych se zeptala na mozna rizika a doporuceni a zda 14mm je hodne. moc dekuji - otázka upravena poradcem
kozubkova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 16. týdnu jde o poměrně častý nález. Je o něco málo vyšší riziko krvácení, ale nejde o nijak dramatické riziko a stav se s vysokou pravděpodobností upraví. Žádná omezení nevidím zatím z hlediska uložení placenty jako nutná.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 12 týdnu těhotenství a mám velké obavy z nákazy listeriózou. Na vše co jím jsem velice opatrná, ale stalo se mi, že jsem připravovala syrové kuřecí maso a na prstě jsem měla krvavou ranku (záděr) a bojím se jestli se bakterie nemohla do těla dostat touto cestou...měla bych si nechat udělat krevní testy na listerii a popřípadě kde? A ještě prosím jak se nemoc u těhotných může projevit a jaká je inkubační doba?
Děkuji Vám za odpovědi. - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji nestresovat se a pustit to z hlavy.

Listerióza má inkubační dobu cca 3 měsíce, příznaky jsou velmi rozmanité-

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den mam otazku mam naopak obratenu maternicu alebo tak sa vyjadril pan doktor , pretocenuu a momentalne som tehotna. ale plod velmi tazko vidiet teda vobec a to som uz podla vypoctov v neaky 11 sty tyzden,,,je neaka moznost ze to bude casomlepsie?dakujem - otázka upravena poradcem
zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děloha se obvykle narovnává kolem 12.-13. týdne. Plod by ale měl být normálně vidět, minimálně při UZ vaginální cestou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Mám na Vás prosbu. Jsem v 9+4tt a včea jsem začala lehce špinit. Šla jsem ihned na pohotovost k Apolináři, kde mi pan doktor řekl, že je vše v pořádku a protože jsem po IVF, že to s tím může souviset. Jen Vás chci poprosit jestli se nemám tedy strachovat nebo se raději objednat ke svému gynekologovi ať mě znova vyšetří a případně nasadí léčbu (špiním stále). Jak jsem si přečetla u Vás v poradně. Předem mockrát děkuji za radu.
Thea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost, že vše bude zdárně pokračovat, vidím jako vysokou. Myslím ale, že návštěva u Vašeho gynekologa je vhodná.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dcera byla 18.10. na odběru vajíček, 23.10. na transferu. 21.11. na kontrolním ultrazvuku, velikost plodu 5,6 mm, srdíčko aktivní. Dle pana doktora je plod malý a nedával dceři moc naději. Jak to prosím vidíte vy? Moc děkuji.
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že šance, že bude vše v pořádku, je stále reálná. Jasně odpoví další UZ

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore.

Je mi 33 let, v roce 2008 jsem předčasně porodila dvojčata (konec 33. týdne), mám za sebou jedno UPT. Nyní zvažujeme s manželem třetí dítě, ale mám obavu z předčasného porodu. Dá se odhadnout riziko, že se bude opakovat?

Děkuji za odpověď, K. Baďurová - otázka upravena poradcem
Kamila Baďurová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přesně odhadnout riziko  není možné. Nepůjde-li ale o dvojčata, vidím ho jako velmi malé.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den!..Som tehotna po umelom oplodneni,a potrebujem sa dostat do Spanielska,moj manzel je spaniel..Len neviem,kedy by to bolo najbezpecnejsie...V 3 mesiaci,resp.v 4 mes.,alebo lepsie az v 5 mesiaci? A je lepsie cestovat lietadlom,autobusom,vlakom ???? Mam strach aby som nepotratila...Otehotnela som po 9 tich rokoch snazenia...Dakujem vam za odpoved...
- otázka upravena poradcem
milada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Za nejvhodnější termín pro cestování považuji 4. měsíc a nejbezpečnější dopravní prostředek z hlediska těhotenství považuji vlak.

MUDr. Jan Šulc

 

těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Máme dvě děti, chtěli bychom třetí. První těhotenství vag. porod ve 37tt (odtekla plod.voda), přirostlá placenta (vybavena manuálně!), velká ztráta krve (transfuze), potíže s tlakem, dítě v pořádku. Druhé těhotenství-příčná poloha plodu, akutní cís. řez ve 37tt - odtekla plodová voda, dítě mělo omotaný pupečník, pokles glykemie, rozdýchávali jej. Mám MTHFR homozygot, dvoukomorovou dělohu ve tvaru srdce. Myslíte, že je možné vzhledem ke všem komplikacím snažit se o třetí dítě? Můj gynekolog je spíše proti. Jaký je prosím Váš názor? Děkuji!
Veronika R.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

MTHFR není problém, spíše jde o vadu dělohy. Osobně bych další těhotenství sice viděl jako rizikové, ale zásadně proti bych nebyl.
MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Je mi 38 let. Jsem v 7. týdnu těhotenství. Začala jsem špinit. Doktorka (před dvěma dny) potvrdila těhotenství na ultrazvuku. Velikost odpovídá 6. týdnu. Ovulaci jsem měla 11. den menstruace (16.10.). Byla patrná srdeční akce. Doktorka mi nasadila Utrogestan. Špinění přestalo. Jaký další léčebný postup byste doporučil vy, popřípadě co můžu udělat pro to, aby se těhotenství udrželo. Předem děkuji za odpověď.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji pokračovat v užívání Utrogestanu do cca 10. týdne. A zvážil bych doporučení omezení fyzické a sexuální aktivity.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se poradit ohledně užívání léků v těhotenství resp. v době plánovaného těhotenství. Občas (1-3x do týdne užívám Lexaurin 1,5 na spaní, někdy jednou za 14 dní). Může to nějak ohrozit embryo případně způsobit skrytý potrat? Nebo ho mohu nadále užívat? Děkuji.
Monika M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním trimestru doporučuji, je-li to možné, neužívat žádné léky. Takto malé množství Lexaurinu plod pravděpodobně neohrozí.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, byl mi doporučen nt screening, ale ult vyšetření spolu s odběrem krve jsem absolvovala ve 13+1tt, všude čtu, že krev na toto vyšetření by se měla odebrat už někdy v 11tt, nemůže tento pozdní odběr ovlivnit negativně výsledky? Děkuji za informaci
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak to má konkrétní pracoviště nastaveno. Riziko nesprávného výsledku by to zásadněji ovlivnit nemělo.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore pred dvema dny jsem si dělala dvakrát těhotenský test vyšel pozitivni. Dnes jsem byla u svého gynekologa a mam HCG 275,6 ale n UZ nebylo nic vidět. Posledni menstruace 4října. Mám příznaky zvětšení a bolest prsou, bílí výtok, častejší močení, nafoukle břicho. Může to být mimoděloýni těhotenství, nebo se nemusím obavat a na UZ bude vidět později? Děkuji
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mimoděložní těhotenství bohužel nelze vyloučit. Může jít ale také o mladší těhotenství, které je v děloze, ale není ještě na UZ vidět. Rozhodne další UZ vyšetření.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze