Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
dobry den mam problem jsem v 34 tydnu tehotenstvi mam zeleny vytok svedi to nevim co mam delat ziji v uk a tady neni lecba jako u nas mohl by ste mi poradit co si mam na to koupit
- otázka upravena poradcem
sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Neznám v UK vhodnou léčbu. Měl by o ní rozhodnout lékař

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jem těhotná 6+1. Na rtu se mi dnes objevil opar. Je zde rizoko pro plod? Můžu používat lokální antivirotika? Děkuji.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Riziko pro plod je minimální. Lokální léčba je po poradě v lékárně možná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 10 týdnu těhotenství a do téhle doby jsem kouřila tak 10 cigaret denně. Přestala jsem dnes. Ublížila jsem už miminku nebo v této fázi ještě ne. Slyšela jsem,že do těd se miminko neživilo ze mě. jim kyselinu listovou. Děkuji za odpověď
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod vyživujete Vy. Ale nemyslím, že byste mu nějak ublížila

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den doplňuji ještě dotaz ohledně Angelsounds. Bylo by možno poslouchat tlukot srdíčka např. obyčejným lékařským fonendoskopem, jsem ve 13 tt. Děkuji. A mám ještě dotaz ohledně cestování autobusem. Čeká mě asi hodinová cesta autobusem, nemohou otřesy ublížit miminku? Vnranném těhotenství jsem měla špinění a utrogestan, nyní již vše v pořádku. Velmi Vám děkuji.
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Pane doktore, přeji příjemný podvěčer. Jaký je prosím Váš názor na přístrouj Angelsounds, kterým je možno poslouchat srdíčko miminka? (AngelSounds funguje na principu ultrazvuku (dopplerovské technologie pracující na frekvenci 3,3 MHz). Jelikož jsem během těhotenství nervózní, zvažuji jeho koupi pro kontrolu, zda je vše s miminkem v pořádku. Myslíte, že by mohl miminku uškodit? Kdybych poslouhala denně, stačí na pár vteřin, ať se ujstím, že srdíčko tluče. Osobně by mi asi velmi psychycky pomohl. Děkuji Vám za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že několik vteřin trvající každodenní kontrola srdeční akce plodu neublíží. Poslouchat fonendoskopem je také možné, ale lépe slyšet je srdíčko až v druhé polovině gravidity

Pokud již nějaký čas nekrvácíte, cesta busem nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 13 tt, NT screening dopadl dobře. Stále se však nemohu zbavit strachu z potratu. Vím že se stávají i ve druhém a třetím trimestru. Můžete mne prosím nějak uklidnit? Jaké je riziko potratu po prvním trimestru. Mohu mu nějak zabránit? O miminko se moc bojím. Děkuji Vám.
Johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizik potratu v druhém trimestru je obecně velmi nízké. Moc víc Vám neporadím. Snad jen - zkuste se méně stresovat. Duševní pohoda těhotenství prospívá

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem poprvé těhotná, konec prvního trimestru. Zajímalo by mne, zda se dá na utz poznat, když má miminko pupeční sňůru kolem krku? Hrozí miminku udušení, uškrcení, když je ještě v bříšku a má šňůru kolem krku? Jsou nějaké rizikové činnosti z tohoto hlediska? např. natahování se, mytí oken apod. Nebo se pupeční šňůra kolem krku miminka řeší až během porodu? Dá se tomuto nějak předejít? Děkuji za odpověď.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním trimestru se omotaný pupečník kolem krčku poznat nedá. Později ano, považuji ale za zbytečné po tom pátrat. Nedá se s tím nic především nic dělat. A pupečník kolem krčku má při porodu možná i třetina novorozenců, někteří i třeba 3x otočený. Riziko se přeceňuje. K vážným problémům na základě pupečníku otočeného kolem krčku dochází jen velmi vzácně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je mi 21 a s manželem jsem se pokoušeli o miminko.
Nějakou dobu už jsem řešila problém s mimomenstruačním krvácením, které zapříčiňovalo, že sliznice moc nenarůstala + další problém byl, že se mi nechtělo uvolnit vajíčko, takže u mě nedocházelo vždy k pravidelné ovulaci.
I přesto se to vše nakonec povedlo, zjistila to díky pozitivnímu těhotenskému testu (dělala jsem si jich s odstupem pár dnů několik - vždy pozitivní) a tak jsem volala hned gynekoložce kvůli potvrzení.
Jsem teď v 6 týdnu těhotenství a paní doktorka si mě objednala až na začátek 9 týdne. Co jsem si přečetla na internetu, většinou se to prokazuje co nejdříve a to již v 5 - 6 týdnu, ale to jsem zjistila, až teď později. Vrtá mi hlavou proč to vyšetření je tak pozdě, může to mýt nějaký hlubší smysl? Nebo je to zcela normální? Vím, že se nedá věřit všemu co je na internetu. Omlouvám se pokud je to hloupý dotaz, jsem prvorodička a moc se v tom ještě neorientuji=) Děkuji předem za odpověď Klára - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někteří lékaři takto postupují. Osobně bych doporučil časnější kontrolu. Nemáte-li ale potíže, je možné postupovat i dle doporučení Vaší lékařky

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jak se prosím počítají týdny těhotenství? Když jsem nyní 6+0, znamená to 6. nebo 7. týden? A trimestry - 1. trimestr končí 11+0 nebo 12+0? Všude se to píše jinak. D+ěkuji - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

6+0 znamená začátek 7. týdne a 1. trimestr končí 11+6.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 7 tt a lékař mi objevil volnou tekutinu v děloze /vedle plodu/. Mám dodržovat klidový režim, beru Utrogestan.
O jakou tekutinu se může jednat? Jak vzniká? Jakým způsobem se vstřebává?
Je zde velké riziko potratu?
Velmi děkuji. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně o hematom, tedy o krev. Hematom vzniká narušením kontaktu mezi plodovým vejcem a mateřskou tkání. Riziko potratu je zvýšené, ale šance, že se hematom vstřebá a vše dobře dopadne je stále reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem na začátku těhotenstvi, podle poslední menstruace 5+1 tt. Můj 20 měsíční syn si před pár dny hrál se sousedkou, která 2 dny na to dostala plané neštovice. Mám se obávat toho, že by je syn dostal? Hrozí něco mě nebo miminku, jestliže jsem neštovice v dětství prodělala (ve třech letech)? Vím, že proti tomuto viru bývá doživotní imunita, ale i tak se trochu obávám. Děkuji a přeji pěkný den
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste neštovice prodělala, je riziko zcela zanedbatelné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
Minulý týden jsme se manželem začali pokoušet o miminko. Byla bych tedy nyní něco málo přes týden po ovulaci. Myslíte si, že by vadilo, kdybych si v sobotu dala dvě nebo tři sklenky vína? Nebo jak to je s alkoholem v této části těhotenství (kdybych tedy těhotná byla). Děkuji - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že to nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 5 TT. Za týden mám státnice. Nejsem ten typ, který zažívá nějak extrémně stres, přesto určité napětí určitě nastane..proto bych se chtěla zeptat, jestli tím neublížím plodu? Miminko je chtěné a nerada bych mu nějak ublížila. Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že plodu nic nehrozí. Zbytečně se tím nestresujte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 6+7tt s jednovaječnými dvojčátky po KET. Moje prvotní nadšení vyštřídal strach. Dočetla jsem se, že tento typ dvojčat postihuje ve většině případů nějaká genetická zátěž a dochází k transfúznímu syndromu. Můžete mne prosím informovat jaká je šance donošení dvou zdravých dětí? Jsem po 3IVF a mám veliké obavy co bude dál. Děkuji moc.
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jednovaječná dvojčata vyžadují specializovanou péči. Šance na porod dvou zdravých dětí je ale zcela reálná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem 27+2 tt, dnes po navsteve u lekare, dle jeho slov vse v poradku, do prukazky zapsal CS 1 ( do nynejska jsem vzdy mela CS 0) co to znamena? To se pripravuje cipek uz na porod? Trapi me otoky rukou zejmena prstu- palec, ukazovak a prostrednik, brni, pali a hodne boli, pry je to k otokum, masaze nepomahaji, neudelam s tema rukama skoro nic, je problem se i oblekat, dva dny mi k tomu zacly lehce natekat i nohy, lekar doporucil omezit pitny rezim na 1L tekutin a 1L ovoce, zel.a polevek, jenze ja mam stale zizen- vypiji 2-3 L tekutin + nejake ovoce , tehu. cukrovka negativni. Tlak nizky max. 110/ 60 .Dekuji
Market
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

CS = cervix skóre. Hodnotí stav čípku - délku, směr, konzistenci, prostupnost, naléhání velké části. Hodnoty jsou 0, 1 nebo 2. Čím blíže k porodu, tím skóre stoupá. V 28. týdnu je CS 1 normální

Pokud jde o otoky, omezení přijmu tekutin bych osobně nedoporučoval. Spíše může pomoci polohování na boku - několikrát za den si na 10 minut lehněte na bok. Samy o sobě nejsou otoky nic nebezpečného. Popsané potíže mohou s otoky souviset, mohou mít ale i jinou příčinu. Může jít o tzv. syndrom karpálního tunelu. Řešení v těhotenství je často obtížné, poradí specialista na tuto problematiku - neurolog nebo chirurg

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, v 5.měsíci se asi dá poznat těhotenství na těle ne?? Děkuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 5. měsíci je již obvykle  patrné zvětšení břicha

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je možné byt v pátém měsíci a nepoznat to??
Julia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle je již patrné zvětšení břicha. Žena "více při těle" si toho ale nemusí všimnout

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Výžený pane dokor, před týdnem jsem Vám psala ohledně hodnoty NT 1,7 v 11+1 tt dle PM. Dnes jsem byla na NT screeningu, dle PM jsem 12+1. Bohužel, laboratoř mé krevní testy nezpracovala, musel být proveden nový odběr krve a bylo provedeno jen měření miminka. Velmi mne znepokojilo, že hodnota NT během týdne vzrostla, z několika měření pan doktor udělal průměr 2,6. Nosní kůstka přítomna. V podstatě jsem propadla panice už u lékaře. Vím, že nemá smysl dělat závěry, pokud nejsou výsledky krevních testů, ale velmi se obávám, že miminko bude nemocné. Můžete mi prosím řící Váš názor? Je reálná šance, že je miminko v pořádku, nebo se mám raději připravit na horší variantu? Jsem velmi vyděšená a velmi Vás prosím o radu a názor. Je stále reálná šance, že je miminko v pořádku? Dočetla jsem se, že je normální hodnota NT 2,5. Je to tak správně? Mohu hodnotu 2,6 stále považovat za ještě normální, nebo už ne? Velmi jsem se vyděsila a krevních testů se obávám. Velmi Vám děkuji za Váš čas.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že stále zbytečně podléháte panice. NT je jen jedním z parametrů prvotrimestrálního screeningu - viz např. http://www.gest.cz/cz/gyn_teh.php?pg=1

Chcete-li mít jistotu, zvážil bych test Prenascan viz. např.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=3

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den jsem ve 40 týdnu těhotenství dnes 3.6. jsem byla UZ: vyšly mi hodnoty plodu BPD: 87=35+2, AC: 319=35+6 průtok 1,04 plod je pozadu s vývojem skoro 4 týdny ale jinak plod v pořádku. Chtěla bych vědět čím to může být způsobeno a bude dál? Jak se to řeší? Plod za dva týdny vůbec neporostl a tyto hodnoty jsem měla už ve 38 týdnu těhotenství na UZ. Mám se obávat, že mé dítě bude nějak postižené? Děkuji za odpověď
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud plod během 2 týdnů nenarost, již se mu zřejmě děloze nedaří úplně dobře. Myslím, že bude zvažováno ukončení těhotenství . Postižen by při správném postupu plod být nijak neměl

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
je možné na začátku těhotenství podstoupit kosmetické ošetření včetně ultrazvukového čištění pleti? - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že je to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jaky je vas nazor na pito v tehotenstvi? Hlavne tedy na pocatku. Prece jen je v nem trochu alkoholu, tak jestli to muze nejak ohrozit plod. Jeste nemam tehotenstvi potvrzene, ale pro jistotu se samozrejme vyhybam alkoholu. Nicmene pito si dopravam casto, vadi to?
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne žádné riziko nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem právě ve 38.týdnu těhotenství a poslední dva dny se výrazně snížil počet pohybů miminka. Celou dobu je velice aktivní a teď poslední dva dny skoro vůbec. Pohyby sice stále cítím, ale velice zřídka a jen jemně. Kontrolu mam až za 5 dní a jsem z toho velice nervozní. Mám si dělat obavy a zavolat kvůli kontroly dříve nebo je to normální? Je to mé první těhotenství. Děkuji Vám a přeji pěkný zbytek dne. Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Snížení intenzity pohybů není ke konci těhotenství nic neobvyklého. Nicméně, trápí-li Vás nejistota, považoval bych za nejlepší řešení natočení kardiotokografického záznamu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, tak jsem si podle Vaši rady udělala TT a vyšla mi slabá pozitivní čárka:-) Podle internetové těh. kalkulačky jsem v 5 týdnu T. Problém mám však takový, že jsem byla o víkendu na chatě a tam pila trošku více alkohol (pouze bílé víno) a kouřila. (kouřím jen výjimečně a nyní to samozřejmě vynechám úplně), bojím se, abych plodu tím nějak neublížila, mám strach. Děkuji.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by kvůli tomuto drobnému excesu plodu něco hrozilo

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím Vás jaký máte názor na inofolic? Doporučil by jste mi ho vyzkoušet?Mám po ZP ve 12tt, mimoděložním těhotenství a 7tt gestační váček bez plodu. Štítná žláza zaléčená byla snížená jen velmi nízce. Beru femibion s kyselinou listovou. Na genetiku čekáme.Hematologie v pořádku.Po ovulaci mám doporučeno nasadit utrogestan.Děkuji hezký den ...
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že Femibion dostačuje

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, děkuji Vám za odpověď ohledně šíjového projasnění s hodnotou 1,7 v 11+1 tt dle PM, dle utz asi 11+5. Myslíte tedy, že mne tato hodnota nemusí nijak znepokojovat a zatím nepoukazuje na žádnou vadu miminka? Jsem teď opravdu nervózní a kontroly příští týden se obávám, protože vím, že hodnota ještě poroste, proto mám strach...myslíte si tedy, že je hodnota NT 1,7 odpovídající stáří mininka a neznaměná žádnou vadu i když screening bude prováděn až příští týden a hodnota pravděpodobně vzroste? Velmi Vám děkuji.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že se znepokojujete zbytečně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
je možné v těhotenství chirurgické odstranění podkožního útvaru při lokálním umrtvení? Má vliv stáří těhotenství?
Děkuji - otázka upravena poradcem
JAna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lokální anestézie je v těhotenství možná. Lékaře je třeba na graviditu upozornit. Lepší je vyčkat do druhého trimestru

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktorore, chtěla jsem se s Vámi poradit...na podzim jsem otěhotněla a bohužel za pár týdnů i potratila, poslední dva měsíce jsem měla menstruaci každých 14dní...dnes jsem si dělala test a je tam slabá čárka, ale co mě nejvíc trápí je, že jsem nemocná a včera jsem dostala od doktora ATB Azibiot NEO 500mg, včera jsem si vzala první tabletu....mám ukončit braní ATB nebo můžu pokračovat? Nechci něco zanedbat, pokud jsem opravdu těhotná..Děkuji moc za radu
Julie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, proč tato antibiotika berete. Onemocnění samotné také může těhotenství ohrožovat. Spíše bych se ale přimlouval, je -li to možné, za vysazení. Měl by především rozhodnout lékař, který léčbu doporučil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

je mi 35 let a s manželem se snažíme o miminko. Bohužel před třemi měsíci jsem začala užívat antidepresiva Remood. Dle paní doktorky, která mi je předepsala, je mohu užívát i v případném těhotenství. Muj gynekolog se však mi při čtení příbalového letáku zhrozil a v žádném případě konzumaci nedoporučil.
Je mi samozřejmě jasné, že jakákoliv chemie v těhotenství není vhodná, nicméně údajně některé užívat lze.
Prosím o radu.

Děkuji.
Markéta - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V tomto se musí vyjádřit předepisující lékař. Měl by mít zkušenost s ženami, které trpí depresemi a plánují otěhotnění. Určité riziko užívání existuje. Ale riziko neléčené deprese také nelze podcenit

Dobrou informaci získáte, pokud si letáček přečtete sama

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobré odpoledne pane doktore, za týden jdu na prvotrimestrální screening. Dnes jsem byla na gynekologii kvůli výtoku a lékař měřil šíjové projasnění, které vyšlo 1,7. Dle poslední MS jsem dnes 11+1, dle posledního utz bych měla být 11+5. Na internetu jsem četla, že hodnota NT se stářím plodu a jeho velikostí roste. Mám tedy očekávat, že na kontrole za týden při screeningu bude hodnota ještě vyšší? Četla jsem, že normální hodnota je do 2,5. Mám nyní strach, že hodnota bude vysoká a že miminko bude mít vysoké riziko nějakého postižení. Můžete mi prosím říci, jak moc hodnota NT asi ještě do další kontroly poroste? Můžete mne prosím nějak uklidnit? Jsem nyní úplně rozhozená. Děkuji.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Jde o zcela normální nález a zbytečně se stresujete.

Hodnota NT je jen jedním parametrem prvotrimestrálního screeningu. Význam má komplexní hodnocení

Jak plod roste, roste i NT. Jak vysoké bude za týden či dva je těžké odhadovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem téměř na konci prvního trimestru těhotenství. Brala jsem Utrogestan, ten jsem přestala brát před několika dny. Mám pocit, že se začal objevovat bílý výtok, nedokážu řící, zda je vodový, slipovou vložku měním nekolikrát denně...mám obavu, aby se nejednalo o odtok plodové vody. Na kontrolu jdu přesně za týden. Mám se raději objednat dříve? Mohlo by to ohrozit miminko? Prosím o radu co dělat. Děkuji!
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Takto časně je odtok plodové vody extrémně vzácný. Hojnější výtok je v těhotenství naopak častější. Nemyslím si tedy, že jde o nějaký vážný problém. Nicméně, jste-li tím zneklidněna, navštivte lékaře případně i dříve.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, je mi téměř 31 let, jsem poprvé těhotná, jedná se o vytoužené dítě, dlouho se nám nedařilo. Dle poslední menses jsem dnes 11+0, dle utz minulý týden v úterý jsem byla 10+4, takže počítám že dnes jsem dle utz z minulého týdne 11+4. Před třemi dny jsem vysadila utrogestan, který jsem brala asi od 5+0 pro špinění. To krátce po nasazení utrogestanu přestalo a dle gynekologa je vše v pořádku. Stále jsem ale nervózní, že může ještě dojít k potratu, nebo k zamlknutí těhotenství. Můžete mi prosím říci, jak často se stává, že dojde k potratu nebo k zamlknutí těhotenství po řeknemě ukončeném desátém týdnu těhotenství, kdy se vše zdá být v pořádku? Jsem stále úzkostná, jelikož je dítě vytoužené a mám klid jen krátce po tom, co odejdu od lékaře, který potvrdí, že je vše v pořádku. Velmi Vám děkuji za Váš čas.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K potratu může dojít kdykoli. Po 10. týdnu je to ale mnohem méně pravděpodobné než v časné graviditě. Doporučuji se tím nestresovat

Utrogestan již není nutné užívat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem na začátku těhotenství a byl mi předepsán Utrogestan, který můžu užívat buď perorálně či vaginálně. Dočetla jsem se však, že v těhotenství se má pouze zavádět. Mám užívat jednu tobolku ráno a druhou večer. Je možné to kombinovat - ráno spolknout a večer zavést? Zatím jsem tedy raději zaváděla - má se to prý hluboko, ale bez nějakého aplikátoru to moc hluboko nejde. Nebo jsem si měla nějaký aplikátor zakoupit? Ráno je to komplikovanější, když má člověk vstávat a jít do práce... zavedu,ale mám strach,že když pak neležím, že to z těla vyteče. Děkuji za odpověď.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Raději zavádějte. Z "vytečení" nemějte obavy, vstřebá se dostatečné množství účinné látky

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, mám ještě dotaz ohledně odběru krve na prvotrimestrální screening. Na odběru krve jsem byla minulý týden v úterý 19.5, objednal mě přímo lékař při předcházející kontrole, která byla dne 14.5. Nevím, kolikátému týdnu dle UTZ odpovídalo miminko na kontrole tento den - 14.5. Dne 19.5 v den odběru krve jsem byla dle PM 10+0, dle UTZ 10+4. Byl odběr krve na screening v prvním trimestru proveden ve správnou dobu? Velmi Vám děkuji!!
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala jsem v 8 týdnu těhotenství a dozvěděla jsem se to před 3 dny. Do té doby jsem kouřila tak 9 cigaret denně. Hned jsem přestala.Mohla jsem miminku ublížit když jsem to netušila a kouřila. Děkuji za odpověď. Hezký den
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jste plodu nijak neuškodila

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,chodim sice k vam,ale bohuzel jsem dnes nebyla schopna slova. Jde o nerostoucigestacni vacek po IUI. Myslim,ze ani za ten tyden cekani z nej nic nevykreseme,priznaky zmizely... Ale vlastne nevim,co me ted ceka,revize? A hlavne,jak dlouho potom budeme muset pockat s dalsim IUI? Predem dekuji. Zuzana
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám u sebe Vaši dokumentaci, takže mohu odpovědět jen v obecné rovině.

Vždy  v podobných případech doporučuji opatrnost, opakovanou kontrolu. Variabilita UZ obrazu je někdy velká.

Je možné, že začnete sama krvácet. Pak se vše někdy může vyřešit i bez zákroku. Pokud se ale nebude těhotenství vyvíjet a nezačnete-li krvácet, je vhodná revize děložní dutiny. To je výkon trvající několik minut v celkové anestézii. Otěhotnění je pak možné v odstupu cca 3 měsíců

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, momentálně jsem ve 28tt, již druhý den mě trápí nepříjemné pálení pochvy, bohužel moje doktorka má do konce týdne dovolenou a je bez zástupu. Aplikovala jsem Fermalac Vagi C, ale ještě se to zhoršilo. Předpokládám, že se nejedná o kvasinky nýbrž o přemnožení laktobacila, jelikož prostředí je velmi kyselé, výtok nemám, nic nezapáchá, na prstu ulpívají velmi kyselé hrudky. Je možné si udělat výplach jedlou sodou nebo je lepší rosalgin?Předem děkuji za odpověď.
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud by šlo o přemnožené laktobacily, je lepší výplach jedlo sodou. Zda to ale pomůže, nedokážu odhadnout

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, vyšlo mi několik těhot. testů pozitivních a dnes jsem byla gynekologii - na ultrazvuku zatím nic vidět nebylo. Myslíte, že je to ještě brzy něco vidět nebo je dost možné, že se bude jednat o mimoděložní těhot. ? Poslední menstruace mi začala 16.dubna - jsem nyní již v 6. týdnu - je to tak? Pokud tedy šestý - něměl by již na ultrazvuku být vidět gestač. váček nebo alespon nějaký náznak? Byla tam vidět jen velmi malinkatá "bublinka" - s tím,že to možná může něco být ale také nemusí. Předem Vám děkuji za Váš názor.
- otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle menses jste v  6. týdnu, kdy by již mělo být na UZ těhotenství jasně vidět. Často se ale stane, že žena otěhotní později v cyklu než 13.-14. den. Pak ještě vidět nic být nemusí. Na mimoděložní těhotenství je ale také třeba myslet.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,

na počátku těhotenství( do 5. týdne) jsem brala vysoké dávky vitaminu C 500mg/den, myslíte že jsem tím mohla ubližit miminku? děkuji - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod považuji za velmi malé. Přesně se může vyjádřit jen genetik

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
je možné na začátku těhotenství bezpečně léčit zánět močových cest? Mohu užít brusinky či volně dostupné léky? - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním trimestru je lepší se vyhnout pokud možno všem lékům. Později jsou brusinky možné. 

Osobně dávám přednost lékům, včetně antibiotik, u kterých je dostatek informací o možných vedlejších účincích, včetně těch na plod.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
jsem již po jednom potratu a nyní na začátku těhotenství. Bojím se něco zakřiknout, proto zatím nic neříkám ani rodině. Od jakého týdne mohu být relativně v klidu, že je největší nebezpečí za námi? děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný jasný limit, od kdy je vše v pořádku, neexistuje. Takže bych pozitivní gravitest netajil

Velká šance, že vše dopadne dobře, je pokud se nic nepřihodí do 12. týdne. Ale i pak nelze vyloučit možnost vrozené vady, předčasného porodu, komplikací při porodu, atd. A nekončí to ani porodem. Mateřství je starost na celý život

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem těhotná - 4 měsíc (14+1). Těhotenství probíhá v pořádku a bez problemu. Jen mě trápí opakovany zánět - kvasinky - vyleci se a za 14 - 20 dni je zpět pokaždé trvá tak 3-5 dni. Chci se zeptat jestli je nebezpečný pro miminko v brisku. Da se zánětu předejít? Klidne to vydrtim když ne, jen nam strach o dítě. Dekuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčba kvasinek je v těhotenství často obtížná. Riziko pro plod je ale naštěstí minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
postihne lehké nachlazení, které mi přešlo do rýmy, prvotrimestrální plod? Děkuji - otázka upravena poradcem
luckaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li horečku, riziko pro plod je minimální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, po přečtení Vaší odpovědi čtenářce, se Vás musím zeptat (čtenářka je 4+1 a píšete,že "Takto časně bývá vidět maximálně vyšší sliznice v děloze"). Podle mé poslední MS jsem dnes 5+1. V pondělí proveden UZ (tedy v 4+4) a byl vidět GS 5mm bez obsahu. Vím,že jsem otěhotněla 8.den MS, tudíž "plod" by měl být o týden starší a tedy by GS neměl být prázdný. Dr. mi řekl, že je zatím vše OK, ale já nad tím bádám, protože si myslím, že 3týdny od oplodnění by mělo být už vidět víc, než jen prázdný GS. Odpovídá GS 5mm 4+4? Příští UZ je plánováno na 5+4. Pokud by v GS nic nebylo, je to považováno za ztracené nebo je ještě pořád naděje? Je to mé první těhotenství, je mi 35 let.
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Ella
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

V časném těhotenství se UZ nález mění s každým dnem. V 4+4 může být vidět GS a plod nemusí být spolehlivě viditelný. V 5+4 by již měl být vidět základ plodu. Pokud by plod nebyl vidět, pravděpodobně by šlo o nesprávně se vyvíjející těhotenství.  Osobně bych ale UZ vyšetření doporučil až v 6+4, kdy již by měl být vidět plod se srdeční akcí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jak se stavíte k podávání fraxiparinu během těhotenství při homozygotní MTHFR mutaci. Děkuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím,že to je zbytečné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mělo by být vidět něco na ultrazvuku ve 4TT+ 1. začala jsem špinit a bojím se mimoděložního těhotenství. Na ultrazvuku zatím nic vidět není. snažíme se už 2 roky. děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Takto časně bývá vidět maximálně vyšší sliznice v děloze. Plod ani plodové vejce ještě ne.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem na začátku 11. týdne těhotenství. Netrpím sice zvracením, ale spíše nechutenstvím a pocity na zvracení. Nemám proto asi tak pestrou stravu, jak bych měla mít. Na ovoce a zeleninu nemám absolutně žádnou chuť, stěží sním denně max 2 ks ovoce. Někdy ani to ne. Do jídla se často nutím, protože bych jinak jedla minimálně. Beru poctivě Femibion 800, který je určen až do konce 12.týdne těhotenství. Myslíte, že braní vitamínu bude dostačující, když to s tou stravou je teď takové nijaké? Doufám, že se stav časem upraví a budu mít na jídla zase chuť a strava tedy bude pestřejší. Nemůžu nějak ohrozit miminko? Děkuji a přeji hezký večer.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Můžete být bez obav.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pane doktore. Mám otázku ohledně stáří těhotenství. Poslední menstruace byla 10.3.2015, dle internetové kalkulačky jsem tedy dnes 10+1 tt, dle UTZ a velikosti miminka jsem ale 10+5 tt. Chtěla bych se zeptat, kterým údajem se mám řídit, pokud bych si sama chtěla hlídat, ve kterém tt + den se právě nacházím? Dle data PM nebo dle UTZ? Dále bych se ráda zeptala ohledně braní utrogestanu. Kvůli špinení jsem měla nasazen utrogestan asi od 14.4.2015, v 5+0 tt v dávce 3-1-3, od 23.4.2015 kdy dle PM 6+2 tt dle utz 6+3 tt změna dávky na 3-0-3, a od poslední kontroly 14.5.2015 v dávce 1-0-1. Utrogestan mi dojde v sobotu 23.5.2015, dle PM budu tedy 10+4 tt, dle posledního utz budu už 11+1 utz. Čím se tedy řídit? Budu v sobotu už na začátku 12. týdne (dle utz) nebo se řídit datem PM? Nebude už vysazení utrogestanu ohrožovat miminko? Špinění se zastavilo krátce po nasazení utrogestanu. Děkuji.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Řiďte se podle datace z UZ vyšetření. 4 dny jsou ale nevýznamná odchylka. Utrogestan lze vysadit klidně již v 11. týdnu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem rok po prodělané hluboké žilní tromboze a plicní embolii, trombofilní mutace neprokázány, pravděpodobně následek dlouhodobého užívání antikoncepce. V případě těhotenství je plánované preventivní ředění krve. Zajímalo by mě, kdy v případě pozitivního těhotenského testu navštívit lékaře. Ihned po vynechání menstruace nebo je možné bez obav z recidivy trombozy počkat např. až do 7tt? Předem děkujiza Vaši odpověď.
J. H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kdy nasadit léčbu musí dopředu rozhodnout specialista hematolog.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem těhotná 13+4 před dvěma dny me začal trapit zanet (nejprve jsem myslela ze jsem spatne vyplachla mydlo) ale svedeni a pálení doprovází i bily az nazloutly výrok. Mohu pouzit Jenamazol? Neublíží to miminku? Mnohokrát dekuji
Barca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jenamazol v 14. týdnu užít lze. Ale léčbu naslepo nepovažuji v těhotenství za vhodnou. Navštivte raději svého lékaře

MUDr. Jan Šulc


těhotenství
Dobrý den pane doktore,

chtěla bych se zeptat, jak konkrétně může být v těhotenství pro plod nebezpečná psitakóza (chováme doma většího papouška), co by to mohlo plodu všechno způsobit?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Psitakóza je vzácné onemocnění. O potenciálním vlivu na plod nemám  dost informací. Více by možná mohl sdělit specialista na infekční choroby.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze