Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 22.7. do 13.8. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dobrý den, chápu správně z Vaší odpovědi, že jednotlivé testy popisujicí imunologický stav nesouvisí dle Vašeho názoru s potraty? Podle Vašich dřivějsích odpovědí jsem se tu dočetla, že naopak výraznější snížená funkce štitné žlázy zase může. Před měsícem jsem začala brát letrox 50 (mé hodnoty TSH 7,34 fT4 13.89).Jsou tyto hodnoty natolik špatné aby to souviset mohlo i vzhledem k tomu, že nebyla během těhotenství (nejdelší 12tt)léčená neboť jsem to bohužel nevěděla.Udajně je ŠŽ jen nepatrně snížená aby měla fatalní důsledek.Myslíte si to také?Děkuji mnohokrát za rady...hezký den...
Táňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Funkce štítné žlázy je opravdu snížená je mírně. Zda může jít o příčinu potratů, je zpětně těžké říci.

U imunologických testů je vyjádření ještě obtížnější.

Bohužel u absolutní většiny potratů jednoznačnou příčinu neprokážeme

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,mám po dvou zamlklých potratech jeden ve 12tt,jeden v 7tt gestační váček bez plodu(mezi tím mimoděložní těhotenství).Máme s manželem po odběrech na genetice.Mě před 10dny nabrali imunologii a dnes na hematologii trombofilní stavy.Pi.doktorka do zprávy z výsledků na imunologii napsala POZITIVITA beta-2-GPI IgG 24,6 .Prosim Vas co to přesně znamená?Na hematologii mi pi.doktorka naznačila, že tento imunologický nález může souviset s odběry na trombofilní stavy co mi dnes odebírali.Taky,že tento nález by měl být pozitivní několikrát za sebou.Nevím zda jsem to vše správně pochopila proto tento dotaz.Za prvé co to přesně znamená a jestli jsem to pochopila správně tak mi to budou nabirat znovu,když by to mělo být pozitivní několikrát, či to dozjistí podrobněji z odběrů na hematologii?A jak pak bude dlouho trvat léčba a jakým způsobem(léky?)Snad jsem to napsala srozumitelně.děkuju za pokus o radu.hezký den
Táňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o jeden z mnoha desítek parametrů popisujících imunitní stav organismu.

Vztah jednotlivých parametrů imunologických testů a opakovaných potratů není podle mých znalostí spolehlivě prokázán. A i se obtížně předvídá další vývoj i efekt léčby.

Lépe než gynekolog Vám odpoví imunolog.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 29 manzelovi 33. Pokoušíme se o ditě od ledna 2014.Otěhotníme vzdy hned.Máme po zp 12tt,po 5měsících po doporučených proběhlých 3-4 menstruacích mimoděložní těhotenství odstraněn pravý vejcovod a poslední gestační váček bez plodu 7tt.Momentálně čekáme na výskedky z genetiky a u mě imunologii a hematologii.Štítnou žlázu po zjištění zaléčujeme.Prosim Vás máme udělat imunologii i manželovi a spermiogram? Mě ještě odeberou infekce.Teď musíme čekat 3měsice na genetické výskedky.Rádi bychom už když musíne čekat měli všechno možné abychom zas po příchodu výsledků nemuseli čekat znova a tím se vše jen prodloužilo...Už je to těžké a i den pomůže pro psychickou aspon částečnou úlevu.Děkujeme za doporučení ... Hezký den ...
Vladimira
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedená vyšetření partnera považuji za zbytečná. Klíčovou roli může hrát správná léčba poruchy funkce štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore chtěla bych se vás zeptat, v jakém týdnu těhotenství mohu podstoupit nejdříve miniinterupci a jak zákrok probíhá? Děkuji za odpověd'
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klasická miniinterupce se již neprovádí. Šlo o ambulantní výkon bez anestézie v časné fázi těhotenství. Výkon se prováděl odsátím obsahu děložní dutiny

Postup je nyní stejný, ovšem v narkóze. Lze provést kdykoli po průkazu gravidity - čím dříve tím lépe.

Žádost o přerušení vystavuje registrující gynekologa

Alternativou je užití tzv. potratové pilulky. Také ale musíte vše řešit přes svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych se zeptat, jak se postupuje v případě, že je výsledek těhotenského testu kladný a žena chce podstoupit interrupci. Kam s tím výsledkem dále? Do jaké kliniky má jít na vyšetření a následný zákrok, nemá-li předem si někde nechat udělat ultrazvuk, analýzu krve apd. (a kde?) a jen poté může na pracoviště, kde se zákrok provádí? Potřebuje zajistit nějaké další podklady a doporučení?
Se svou bývalou gynekoložkou se už setkat nechci (nedůvěřuji jí) a novou zatím nemám.
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žena, která plánuje přerušení těhotenství, navštíví svého registrujícího gynekologa. Ten ji vyšetří a na základě nálezu sepíše žádost o přerušení těhotenství, kterou žena podepíše. Výkon samotný se provádí v lůžkovém zařízení dle volby ženy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, pred 2 tydny jsem mela pozitivni tt i u dr se v krvi tehotenstvi prokazalo ale na ultrazvuku zatim nic videt nebylo, ale 2 dny na to jsem dostala menstruaci ktera trvala prez 6 dni, je jasne ze se plod neudrzel ale ted mam hnedy vytok a obcasne zakrvaceni a tt mi vysel hodne slabe pozitivni... nemuze se jednat o mimodelozni tehotenstvi??
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše šlo o časný potrat. I po něm bývá nějakou dobu test pozitivní. Mimoděložní těhotenství ale vyloučit na 100% nejde. Doporučuji, neustane-li krvácení, návštěvu lékaře.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Krásný den pane doktore,
chtěla bych Vás poprosit o radu. V pondělí 23.3. jsem byla na revizi dělohy z důvodu ZT (vývoj se zastavil v 6. týdnu, byl tam pouze váček bez embryonálího pol.), nekrvácela jsem, nešpinila. Hned druhý den po revizi jsem večer měla bolesti v podbřišku jako při silnější MS. Ty poté ustaly. Následující den to samé. Poté jsem běžela již ke svému OG. Provedl mi UZ, prohmatal (dost mě to na prohmatání bolelo) a konstatoval, že tam nejspíš něco zůstalo a pokud se to samo nedostane ven, tak budu muset opět prý na revizi. Dostala jsem antibiotika Augmentin a Entizol. Mám obrovský strach jít zase na revizi, myslela jsem, že to bude v pořádku, je mi z toho opravdu strašně. Sliznici mám prý docela vysoko. Moc se bojím, pane doktore. Co pro to, aby to dobře dopadlo, můžu udělat? Musím opravdu když tak znovu na revizi? Děti ještě nemám, mám obavy po těchto zákrocích s případným otěhotněním v budoucnu. Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Gábina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vy sama nemůžete udělat nic. Pouze dodržte doporučenou léčbu. Pokud se děloha sama "nevyčistí", je pakovaná revize vhodná. Jinak by se mohly dostavit komplikace, včetně ohrožení plodnosti

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 36 let. Loni jsem prodělala 1 ZT, 1 spont. potrat, 1 HSK intramurálního (3 cm) myomu. Tento měsíc (2,5 měsíce) po HSK se mi zpozdila MS a na teh. testu se objevovoval duch druhé čárky, nicméně jsem po týdnu dostala MS. Mé problémy s těhotenstvím (nikdy neprokázaná srd. aktivita, potraty kolem ca 8 T) jsem přikládala myomu, co když ale byly problémy od začátku genetického rázu? Beru Letrox, základní gen. testy byly v pořádku. Jaké další testy byste mi prosím doporučil? Je vhodné objednat se na centrum asist. reprodukce nebo které z oddělení řeší problém toho, že otěhotnět lze ale zdárně donosit ne
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Problémy s donošením, tedy tzv. infertilitu obvykle řeší registrující gynekolog, je-li dostatečně zkušený.

V rámci CAR by šlo zvážit IVF program s užitím speciálního kultivačního media Embryogen nebo případně preimplantační genetický screeing. Nemyslím, že je to ale nezbytně nutné

Osobně bych doplnil testy na některé infekce, např. cytomegalovirus, a kontrolu funkceí štítné žlázy- nebyla-li v poslední době provedena.

Po ovulaci bych doporučil podporu luteální fáze gestageny -například Utrogestan 2x2 tbl denně a v případě pozitivitu testu bych tuto léčbu podával až do 10. týdne

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, po dvou zamlklých potratech jeden ve 12tt a druhý v 7tt gestační váček bez plodu(mezi tím mimoděložní).Zjistili mi sníženou funkci štítmé žlázy.Teď budem procházet všemi vyšetřeními (genetika,hematologie,imunologie,TORCH).Po dobu čekání se mi zaléčí štítka.Pi.doktorka vyloučila,že by snižená funkce štítnice způsobila potraty.Můžu se zeptat jestli máte časté případy kdy je na vině právě tohle onemocnění na potraty? Dvě pi.doktorky se shodují,že to na potraty vliv rozhodně mit nemohlo a dva,že mohlo...Setkáváte se s tím, ze to vliv může mít?Děkuju hezký den...
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výraznější snížení funkce štítné žlázy může podle mých zkušeností mít vliv na nesprávný vývoj těhotenství, tedy na vznik potratu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 23 let a na začátku března jsem prodělala samovolný potrat v 7.t. bez revize. S partnerem bychom se rádi pokusili o další miminko cca za 3 měsíce. Myslíte si, že je to dostatečně dlouhá doba vhodná pro další pokus? Může i při dalším otěhotnění dojít k potratu nebo je šance na normální průběhz těhotenství? Doporučil by jste užívat před plánovaným otěhotněním nějaké vitamíny? Děkuji za odpověď
JANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla provedena revize, jsou 3 měsíce až nadbytečně dlouhá doba. Riziko potratu je stejné. Je tedy vysoce pravděpodobné, že vše proběhne bez problémů.

Určitě doporučuji některý multivitamin s kyselinou listovou

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem 2 dny po spontánním potratu ve 20 týdnu, mám za sebou 5 potratu 3 do 12 týdne a 2 na přelomu 19-20 týdne vždy to je mužské pohlaví jinak doma mám 3 dcery. Teď jsem potratila miminko doma nečekaně chlapečka jsem viděla mám hybal se chci se zeptat jestli trpěl. Děkuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpověď neznám

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jak velké je riziko opakování ZT u PCO?
JAna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mezi ZT a PCO není přímá souvislost. Pravděpodobnost ZT je zhruba stejná jako bez PCO

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho můžu nastoupit do práce po revizi dělohy v 7.týdnu. Děláme 12ky a v práci používáme i líh a lepidla.Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li vše bez komplikací, po cca týdnu až 10 dnech

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v jakém časovém odstupu po UPT je možné se začít o další těhotenství?
Malíková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji odstup 3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobrý den minulý rok sem prodělala revizi dělohy po zamlklém potratu 6tt, s přítelem se snažíme o další miminko chtěla sem se zeptat jaká je pravděpodobnost opakovaného potratu podle mé ginekoložky by po zdravotní stránce mělo být vše v pořádku. Děkuji za odpověď
anna pospíšilová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost je stejná jako u prvního těhotenství, tedy cca 5-7% - především v závislosti na Vašem věku

MUDr. Jan Šulc

potrácení
DEKUJI ZA ODPOVED A JESTE MALI DOTAZ K TE REVIZI A KRVACENI.SILNE NENI JE TO JAKOBY SLABSI MENSTRUACE.TAKZE JE TO V PORADKU??DEKUJI
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Ano, je to v pořádku
potrácení
DOBRY DEN.MAM DOTAZ.JSEM PO REVIZI DELOHY.JE NORMALNI PO DVOU DNECH KRVACENI???
DEKUJI - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to normální. Nemělo by jít ale o silné krvácení

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den.chtela bych se zeptat mam neprosperujici graviditu.mam i vsechna mozna vysetreni.sem po cisteni.je mozne po zakroku treti den spinit??? a jak dlouho a za kdy se dostavi klasicka menstruace dekuji
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po revizi děložní dutiny je běžné krvácení do týdne trvání. Menses pak přichází do 6 týdnů

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,dle diagnostické LPSK a hysteroskopii mi byla v r.2009 diagnostikována VVV dělohy(uterus bicorporis unicolis) bez nálezu septa v děloze .V posledních 5 letech jsem prodělala 4x missed abort (vždy v I.trimestru).Při poslední RCUI došlo k perforaci dělohy, bylo řešeno LPSK. Při té se zdálo být vidět ,dle lékaře, septum v děloze a doporučili mi jeho odstranění. Je možné, že při první LPSK lékaři septum neviděli či předhlédli a že se septum vytvořilo až nyní? Mám resekci septa podstoupit? Je mi 35 let, děti nemám. Děkuji velmi za odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku bez přesné znalosti nálezu není dost dobře možné konkrétně poradit.

Takže jen obecně:

Popsaná vada znamená, že jsou kompletně vytvořena dvě děložní těla, nejde tedy jen o přepážku (=septum) v děloze. To by bylo popsáno jako uterus septus.

Septum nemohlo vzniknout, nález vrozené vady by měl být stále stejný

Rozpor v nálezech neumím vysvětlit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem po 3 ZT, vždy v neukončeném 7 tt. Mám za sebou imunologii, trombofilni mutace, štítná žláza- snížena, ale 3 roky kompenzována. Jaké další vyšetření doporucujete? Mám šanci donosit dítě? Díky L.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance určitě existuje. Zvážil bych podporu luteální fáze a časného těhotenství gestageny.

A doplnil bych testy na některé infekce - například na cytomegalovirus.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, první vyšetření štítné žlázy a již nález. TSH 7.34 fT4 13.89 a žádanka na endokrynologii. Děkuju moc za doporučení tohoto vyšetření nebýt Vás nikdo mi o tom doposud nerekl.Můžu se zeptat jak dál bude probíhat léčba a jak dlouho vše potrvá?Jsme ještě i tak obědnaní dal na genetiku,imunologii,torch,hematologii.Může štítná žláza souviset i s těmito vyšetřeními?Děkuju opravdu mnohokrát...Hezký den
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně budete brát některý přípravek substituující hormony štítné žlázy. Čas přesně neodhadnu

Ostatní testy tím nejsou ovlivněny

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, prodělala jsem zamlklý potrat cca. v 7. týdnu, můj lékař mě nutí do kyretáže, vím že je možnost a někde se preferuje samovolného potratu, jelikož špatně snáším narkózu, byla bych raději za toto řešení, jsou tam nějaké vážnější komplikace. Děkuji za odpověď.
Beáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je třeba vždy komplexně posuzovat nález. Nedojde-li záhy k samovolnému potratu s kompletním vyprázdněním dělohy, je revize (nejde přímo o kyretáž) vhodná. Jinak hrozí i velmi silné krvácení a případě i zánětlivá komplikace

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, opět děkuji za rychlou odpověď. Chtěla bych Vás ještě poprosit o poslední radu. Když mi můj gynekolog 13. ledna prováděl nějaké " sondování" aby vyloučil srůsty v děloze po revizi v listopadu, říkal že je vše v pořádku, že krev má kudy odtékat, děloha v únoru čistá. Proč i přesto do mě tedy chce vkládat nitroděložní tělísko ( píšete že brání vzniku srůstu), když je dle gynekologa nemám?? říká že me musí rozmenstruovat, nepřijde mi tohle ale vhodné řešení. Děkuji Vám moc.... - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, jaký výkon přesně lékař prováděl. Pouhou sondáží se srůsty v děloze vyloučit zcela nedají. To je možné jen hysteroskopicky. Plánu zavedení tělíska také úplně nerozumím, ale nemám k dispozici všechny údaje a nevidím nález

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Vážený pane doktore, mam dvě MA, je mi 37 let. Ma gynekolozka je hodna, ale nic mi nevysvetli a čekala bych, ze si situaci bude řešit, ale prozatím mne pouze doporučila užívat inofolic. Jsem objednána do gennetu na genetické vysetreni, nicméně jsem dostala výborně doporučení na Vás, jdu k Vam cca za měsíc. Mohu i do gennetu na objednané vysetreni, nebo bych pak musela tři měsíce cekat kvůli povolené změně lékaře? Moc dekuji a omlouvám se - jsem uz svou situaci velmi znejistena
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gennet je jednak specializované pracoviště pro léčbu neplodnosti a současně genetické pracoviště. My se specializujeme na léčbu neplodnosti. Takže Gennet je nyní pro Vás, protože primárně nejde o neplodnost, správnou volbou.

Rozhodně doporučuji vyšetření dokončit na jednom pracovišti.

Pokud by se jako řešení zvažovala asistovaná reprodukce, samozřejmě se k nám objednejte na nezávaznou konzultaci a vyberete si, kde tuto léčbu podstoupíte.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, mam za sebou dvě zamlkla tehotenstvi, doktor mi nechce vypsat zadanku na infekce. Muže ji vypsat obvodní lékař? Dekuji a přeji pěkný den
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může ji vypsat i praktický lékař

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, velice Vám děkuji za odpověď. Ještě bych měla otázku.
Beru již druhý cyklus KLIMONORM na navození menstruačního cyklu, v první 7denní pauze menstruace nedorazila, lékař řekl ať beru léky další cyklus a že pokud nedorazí ani v té další doporučuje mi vložení úplně obyčejného nitroděložního tělíska na 3 měsíce, je to nutné? Není jiná možnost? Jsem po revizi v měsíci listopad, 14 ledna jsem krvácela 1-2 dny poté byl nasazen klimonorm na výšku děložní sliznice ( v té době byla 1,5mm), nyní je zlepšení 6,8 - děloha čistá, ve vaječníku připravený folikul. Mohu se zeptat co by mohlo nitroděložní tělísko změnit a proč mi ho lékař doporučuje?? Děkuji moc za vaši odpověď, krásný den - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li cílem obnova děložní sliznice, osobně bych určitě volil některý přípravek s výrazně vyšší dávkou hormonů. Tělísko se zavádí, aby se zabránilo vzniku srůstů v děloze. Jde ale spíše jen o výjimečný zákrok

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktrore. Dne 12.12.2014 jsem prodělala revizi dělohy (v 8tt, zamlklé t.), po 6 týdnech jsem začala 3 dny malinko špinit (dodnes nevím, zda to byla menstruace či špinění po prvním pohlavní styku od zákroku). Jelikož se mi vytvořila cysta (5 cm) a MS se pravděpodobně nedostavila, dostalala jsem po 8 týdnech od zákroku vyvolávací injekci. Hned ten den večer se mi velmi silná MS dostavila a trvala 5 dní. Nyní však uběhl jeden týden a opět již tři dny špiním. Mám se obávat komplikací? Kdy je možné pokoušet se o další těhotenství v tomto případě? Děkuji.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nemusí jít o nic vážného. Raději ale navštivte lékaře. Kdy se snažit opět o početí nejlépe posoudí gynekolog na základě vyšetření

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den chci se zeptat zda se da udelat pptrat v zacatku 6 mesice a popripadne kde dekuji
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to možné s výjimkou extrémně závažných zdravotních důvodů

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
jakou funkci má přesně např. Utrogestan? Četla jsem, že by měl podporovat těhotenství (udržení?). Může pomoct i při špinění - krvácení v počátku těhotenství - může zabránit i ev. potratu?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan obsahuje přirozený ženský hormon progesteron. Ten má v těle řadu funkcí. Může pomoci ve všech uvedených situacích

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore jsem 17dni po revizi dělohy a nedrzela jsem 6ti neděli....a dneska jsem si dělala těhotenský test a ukazuje pozitivní...?Děkuji
daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít ještě o pozitivitu HCG po předchozím potratu. Doporučuji  opakovaný test z krve a případně UZ

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobře,děkuji moc.
A kdyby došlo na vnitřní ultrazvuk tak by bylo možné to poznat?
(Navazuji na otázku před tím s potratovou tabletkou) - otázka upravena poradcem
MARIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani tak mě žádná možnost nenapadá

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
Pane Doktore cca před 8 měsíci jsem použila potratovou tabletku ru-486,potíže jsem neměla žádné i menstruace se mi hned srovnala.Pozná to můj gynekolog,když mi bude dělat vnější ultrazvuk?
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
MARIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nenapadá mě, jak by to mohl poznat

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,mám již 8 letého syna.Nyní jsem v 15 tt předčasně porodila/potratila po odtoku plodové vody.První těhotenství probíhalo bez problémů.Co mohlo způsobit odtok plodové vody?
kája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin takto pozdního potratu může být více a na konkrétní ne vždy přijdeme jen. Nejčastěji jde pravděpodobně o infekci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem po kontrole po revizi.Pi.doktorka mi oznámila,že pakliže najdou něco mě použijí se vajíčka dárkyně,když manželovi darují se spermie,ale v případě,že nenajdou nic moc řešení pomoci před potrácením není.Domnívala jsem se,že embrya se proberou,že při přirozeném početí je to víc o náhodě a sníži se tak riziko potratu.Mýlím se?A ještě jsem se chtěla zeptat zda když budeme mit všechna vyšetření před těhotenstvím hotové je pak trochu větší šance,že ditě bude v pořádku?Po prodělaném mimoděložním těhotenství je stejně vysoká šance dalšího mimodělka při IVF jako přirozenou cestou nebo stejna?Děkuji
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Již jsem odpověděl. Riziko mimoděložního těhotenství je po IVF o něco nižší než při přirozeném početí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem právě po kontrole po revizi. Pí.doktorka mi oznámila, že v případě že najdou něco mě darují se vajíčka dárkyně v případě, že manželv darují se spermie,ale v případě že nám nenajdou po testech nic řešení a pomoc před potraty moc není.Domnívala jsem se,že embrya špatná vyřadí,že při přirozeném početí je to víc o náhodě a že se tak zvýší šance potratu se vyhnout.Mýlím se?Ještě jsem se chtěla zeptat, zda po veškerých vyšetřeních budeme movi být o trochu klidnější při testech pak v těhitenství když je budeme mít před těhotenstvím?
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani při IVF nelze spolehlivě vybrat ta nejkvalitnější embrya a vyloučit potrat

Příčina potratu se často nezjistí, také příliš uklidnění asi budoucnost nenabídne

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý večer.Chtěla jsem se zeptat.Jsem v 9 týdnů.A můj gynekolog mi nenasel ozvy.Je mi jasný že je to asi špatný. Už jednou jsem prodělala potrat.Pak se mi narodila krásná holčička a teď se to opakuje znovu.Proč.Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin potratu může být celá řada. Nejčastější je nesprávné založení plodu po stránce genetické. Konkrétní důvod ale obvykle nezjistíme

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,kameradka se rozhodla,ze uzije potratovou pilulku. Jenomže je v 19.tydnu,ale ma svou lekarnu. Potrati,nebo tim ohrozi dite a bude pastizene-tim padem by mohla na klasickou interupci,nebo se nic nestane?
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 19. týdnu již nebude potratová pilulka  s vysokou pravděpodobností fungovat. Poškození plodu nelze vyloučit

ROZHODNĚ NEDOPORUČUJI

MUDr. Jan Šulc


potrácení
Pane doktore, me první tehotenstvi skončilo mou žádosti v 5.tt, jednalo se o dvojčata, partner je nechtěl, byli jsme po rozchodu, plus v te době léčena borelioza. Druhé a třetí tehotenstvi byla chtěna, ale končila zamlklym. Vse v horizontu rok a pul. Je mi 38 let. Jsem zoufalá. Pokud si nevydobu vysetreni na gynekologovi, kam se můžeme obrátit? Bez zadanky budeme vysetreni platit? Chci uz nyní udělat maximum
Terezie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšetření po 2 potratech by měl provést (funkce štítné žlázy, testy na některé infekce) Váš gynekolog

 A měl by Vám i partnerovi dát doporučení ne genetické vyšetření. Zda potřebujete pro genetiku doporučení musíte zjistit dotazem na konkrétním pracovišti

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, děkuji ... Ještě bych se chtěla zeptat zda všechny níže uvedené testy (hematologie,imunologie...)se musí dělat až po šestinedělí od revize. A ještě jedna informace: Má smysl nechat partnetovi dělat spermiogram, když se nejedná o neplodnost ale o potraty? Můžou potraty souviset se spermiogramem? Děkuji a hezký den ...
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy na infekce bych doporučil co nejdříve. Kdykoli lze testovat  funkci štítné žlázy i genetku. U  imunologie si nejsem jist- běžně toto vyšetření nedoporučuji

Spermiogram nepovažuji za nutný.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, prosím Vás veškerá vyšetření genetika,TORCH,hematologie,imunologie...se dělá každé na specializovaném pracovišti?Nelze nějaké testy udělat dohromady na jednom pracovišti?Ještě bych se chtěla zeptat zda kromě genetiky kde se vyšetřuje i partner výše zmiňovaná vyšetření se dělá i jemu...Děkuju moc a hezký den
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pouze genetika se obvykle provádí u obou partnerů

Jak jsou vyšetření organizována záleží na jednotlivém pracovišti. V našem centru vše provádíme najednou, jinde tomu může být jinak

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den,
mam asi hloupi dotaz pritelkyne je silne proti praskum nebere antykoncepci, melisme pohlavni styk v dobe kdysme oba meli chripku a nak semse neuhlidal a vyvrcholil se doni menstruaci by mela mit koncem mesice. je pravde podobne ze muze byt tehotna ? - otázka upravena poradcem
josh
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
ještě bych se chtěla zeptat, zda je vhodné i vyšetření partnera (spermiogram) po tom co jsem prodělala 1 ZT, 1 spont. potrat. Při obou těhotenství nebyla prokázaná ani srdeční aktivita. Jako těh. příznaky mě sice bolela prsa, ale nikdy mi nebylo špatně. Jak často je ,,genetická chyba" na straně muže? Je mi 36 let, beru Letrox. Myslím, že žádnému muži by neublížil odběr vzorku na spermiogram kdyby žena mohla být ušetřena dalšího event. potratu....Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Genetické příčiny potratu jsou časté. Obvykle ale  nějakou odchylku neprokážeme  ani u muže ani u ženy. Chyba vznikne při spojování gamet. Š

patný výsledek spermiogramu nebývá příčinou potratu. A naopak - normální nález genetickou příčinu nevyloučí. Jde tedy o relativně zbytečný test

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
je mi 36 let, loni jsem prodělala 1 ZT a 1 spontální potrat.Koncem roku jsem byla na hystologické resekci intramurálního myomu, beru Letrox. Chci se zeptat, zda bych měla brát při dalším pokusu o otěhotnění nejakou hormonální podporu na udržení např. Utrogestan? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně myslíte hysteroskopickou resekci.

Gestagenní podporu, například Utrogestanem, považuji

MUDr. Jan Šulc za vhodnou

potrácení
Dobrý den,
je mi 31 let, minulý rok jsme se začali s manželem snažit o miminko, I. těhotenství biochemické - skončilo samovolným potratem, II. těhotenství - pouze afetální vejce, následovala revize listopad 2014 , menstruace měla přijít do 6 týdnů, nepřišla ani po vyvolávací injekci, následně mi gynekolog provedl zkoušku sondou přes čípek - vše v pořádku, žádné srůsty, krev prý má kudy odtékat.. dal mi na 3 měsíce lék klimonrom na upravení cyklu, po dobrání prvního platíčka se ale menstruace opět nedostavila, mám prý brát dál a uvidíme další měsíc. Je tento postup správný? co se týče genetických testů ( já i manžel ) - vše v pořádku, na reprodukční imunologii mi zjistili vyšší počet NK buněk, pokud zjistím znovu že jsem těhotná mám brát metypred.... Teď mi jde spíš o to jak znovu navodit menstruační cyklus.. Děkuji moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klimonorm je možnou léčbou. Hodně záleží na UZ nálezu. Osobně bych k navození asi zvolil přípravek s vyšší dávkou estrogenů

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, dokud tedy můžeme otěhotnět přirozenou cestou tak defakto zkoušet dokud se to nepodaří? Něco o kultivaci embryí v médiu embryogen jsem si vyhledala co jste mi naznačil.Je to tedy taky forma umělého oplodnění chápu to správně? A schválí nám vůbec tuhle možnost i když zatím přirozeně otěhotnět můžeme, ale prostě potrácím? Už teď mám jen jeden vejcovod a každé těhotenství je stres zda bude v děloze a když ano je otazka správného vývoje,že.Pokaždé se zadařilo hned což asi výhoda můze být právě při umělé pomoci? Domnívám se,že možná potrácím proto, že se mě chytá vše a mé tělo neumí moc odlišit nedefektní plody.Už jednou srdeční akce do 12tt,po druhé mimoděložní a po třetí váček bez plodu.Pokaždé jiný problém...tohle vysvětlit nijak asi nejde...lze v tomhle případě najít nějakou pozitivitu a šanci donosit?
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zásadní pozitivita je v tom, že dokážete otěhotnět. Znám ženy, které vůbec plod neumí přijmout. To je pak velký problém. Ale opravdu znám jen minimum žen, které otěhotněly, potratily, třeba i opakovaně, a nakonec by neměly děti.

Při užití Embryogenu jde o IVF program. Povolení ze strany pojišťovny by podle mne nebyl problém.

Ale opravdu radím to ještě jednou zkusit cestou přirozenou. "Nervy" to budou i při IVF.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, ano bohužel vím, že na příčiny potratů se ve většině případů nemusí přijít. Přesto se Vás zeptám na Váš názor v případě, že se nic neprokáže nám budete doporučovat zkusit znovu? A stane-li se to nedej bože znova jaký bude dále postup. Budeme prostě zkoušet do zblbnutí nebo je nějaká jiná možnost. Bylo by řešením asistovaná reprodukce aby byla větší jistota ,,nedefektního" plodu? Vím, že dokud testy nebudeme mít v ruce nic konkrétního nám poradit nelze. Přesto jste zatím jediný, který mi dal odpovědi vždy jasné a dostačující k mému aspoň trochu dá-li se to tak říct klidu. Vzbudil jste ve mě důvěru a je možné, že se v budoucnu setkáme. Ještě jsem se chtěla zeptat zda vyšetření štítné žlázy se dělá oběma partnerům nebo jen ženě. Děkuji prozatím za doposud cenné rady ... - otázka upravena poradcem
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě doporučuji zkusit to znovu. Jako přípravu užívejte nějaký multivitamin s kyselinou listovou. Od ovulace bych zkusil podávat Utrogestan v dávce 3x2 tbl denně, v případě otěhotnění do 10. týdne.

Asistovaná reprodukce to, bude-li nález z genetiky normální, což je pravděpodobné na 99%, příliš neřeší. Šlo by snad zvážit kultivací embryí v mediu Embryogen. Další možností je prenatální genetický screening - ale i při užití této metodiky je spousta ale.

Štítná žláza se vyšetřuje jen u ženy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, dočetla jsem se, že braní utrogestanu před ovulací mění sliznici a hlen a nedojde tak k otěhotnění.Je možné, že pokud to byl můj případ a k ovulaci došlo po nasazeni utrogestanu v davce 1-0-1 jsem přesto otěhotněla ale byl tam jen gestační váček bez plodu a doktor v nemocnici říkal,že to mělo i divný netradiční tvar.Mohlo by to souviset?I při základní nízké dávce?Děkuji
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dávky 1-0-1 tbl je poměrně nízká dávka, takže otěhotnění nemusí zabránit. Příčinou chybného vývoje plodu ale nejspíše není

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, dočitám se ohledně vyšetření po potratech mimo krve,štítné žlázy,genetika,TORCH ještě o imunologii.Pí.doktorka zatím mluvila po šestinedělí o krvi,genetice,TORCH...O štítnou žlázu si poprosíme, máme poprosit i o tu imunologii?Nic tím nezkazíme určitě...?Když už máme čekat a hlavně čím víc můžeme předejít dalšímu potratu i zaplatíme.Děkuji
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Imunologické vyšetření dle mých zkušeností nic nepřinese

Je třeba se smířit s tím, že na příčinu potratu(ů) se ve většině případů nepřijde

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 33 let, mám 2,5 letou dceru, kdy těhotenství i porod proběhly zcela bez problémů. Před měsícem jsem potratila ve 23. týdnu z důvodu zánětu plodových obalů. Placenta se odloučila sama, tedy mi nebyla prováděna revize dělohy. Po potratu jsem cca 14 dní krvácela, pak ještě týden slabě špinila. Po 4 týdnech nastalo opět slabé špinění, které trvá doteď - cca 7 den. Může se jednat o takto slabou menstruaci? Nebo je to ještě špinění po potratu? Žádné bolesti, nebo teploty nemám. Dále bych se chtěla zeptat, za jak dlouho by bylo vhodné se snažit další miminko, když nebyla provedena revize dělohy? A doporučil by jste před otěhotněním nějaké vyšetření, aby se zabránilo dalšímu potratu? Nebo se tato vyšetření provádějí až v dalším případném těhotenství? Jaká je pravděpodobnost, že by se takto pozdní potrat opakoval? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o menstruaci, která může být poněkud atypická

Otěhotnění bych doporučil až po alespoň jedné normální menstruaci

Opakování potratu považuji za velmi nepravděpodobné. V těhotenství bych doporučil opakované kultivační stěry

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dekuji moc za odpověď. Na genetiku jsme objednání, vyšetření štítné žlázy bylo součásti preventivniho vyšetření u lékaře před pul rokem-jedna se o stejný typ vyšetření? Tam byla stitna žláza v pořádku, ale pro jistotu znovu overim. Na genetické vyšetření jsem objednána. Infekce - ma mi zadanku vypsat gynekolog? Dekuji, riziko 3. Ma během jednoho roku chci minimalizovat.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test na štítnou žlázu byl pravděpodobně stejný, opakování asi nemá smysl. Testy na infekce by měl naplánovat gynekolog.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze