Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

prevence
Dobrý den, můj gynekolog z cytologického vyšetření zjistil-rizikové onkogenní viry. Proto zašle vzorek na LBC cytologii v tekutém médiu a zároveň mi doporučil očkování. Mám stálého přítele 3 roky, s kterým jsme si doufám věrní :D Z mé strany ano, je tedy možnost, že si tento vir předáváme stále dokola a teoreticky by to mohlo zvrátit očkování?? Pokud bude HPV vir nebezpečný jaký je další postup léčby??
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

HPV virus si opravdu můžete s přítelem předávat. V těle ho můžete bez příznaků mít i řadu let. Pokud jde o očkování, není efekt jistý. Myslím, že by se k němu měl vyjádřit specialista na onemocnění čípku. I při přítomnosti potenciálně nebezpečného viru si s touto situací organismus v absolutní většině případů poradí a léčba není třeba. Pouze je nutné pečlivě sledovat stav čípku. Pokud by se nález vyvíjel nepříznivě, což je ale málo pravděpodobné, je léčbou operace -konizace- odstranění postižené tkáně.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

jsem ve 20tt a lékař mi dnes řekl výsledky odběru na štítnou žlázu, nabrané cca v 15tt. TSH: 3,6 a FT4 12 . Říkal, že léky nejsou potřeba. Nemusím si tedy dělat starosti? Chtěla bych i jiný názor. Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souhlasím s vaším lékařem. Opravdu si nemusíte dělat starosti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, dle utz jsem zhruba 6.tt zatím bez srdeční akce.na kontrolu jdu za 14.dni.dnes fanoušek zjistila změnu výtoku, který býval bělavý táhly na lehce hnědý.cim to může být způsobeno?lékařka mi řekla ať vyckam pokud silné nekrvacim.je to jen občas když se během dne výtok objeví místo velsveho je nahnědlý.dekuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hnědý výtok je slabé krvácení. Je to příznak ohrožení těhotenství. Proto v podobných případech doporučuji tělesné šetření a také vynechat pohlavní styk.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, jsem téměř rok po porodu syna. Stále kojím, stále jsem bez menstruace. Asi před půl rokem jsem byla u lékaře, kde mi byly zjištěna v krvi hodnota TSH pod 0,01, dalším vyšetřením se zjistily zvýšené protilátky proti ŠŽ, hormony ŠŽ ale v normě. Endokrinolog říkal, že ŠŽ funguje dobře, že není potřeba léčba, další kontrola mne čeká v lednu 2017. Chtěla jsem se zeptat, jelikož početí syna trvalo téměř rok a půl...1) je možné, že tyto hodnoty byly důvodem, proč se početí prvního dítěte dlouho nedařilo? , 2) je možné že s těmito hodnotami bude početí dalšího dítěte také problém? 3) Můžou mít tyto hodnoty vliv na to, že ještě nemám menstruaci po porodu, nebo je to dáno jen tím, že stále kojím? Uvažuji o tom, že se začneme s manželem snažit o druhé dítě již nyní, tzn. že se přestaneme při styku chránit a uvidíme...myslíte, že je početí možné? Děkuji za odpověď.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o atypické hodnoty. Při nízké hladině TSH bych očekával zvýšenou funkci štítné žlázy. Takže je velmi obtížné se vyjádřit.

Souvislost s trochu obtížnějším početím a narušenou funkcí štítné žlázy nelze vyloučit. Stejně tak ale mohla být příčina i jinde. Odhadnout vývoj do budoucnosti není dost dobře možné. Bude záležet hlavně na kontrolním nálezu

Blok menstruace souvisí s kojením.

Se snahou o početí bych doporučil vyčkat do opakovaného vyšetření štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pan doktor,
Som v 27tt tehotenstva a pred tyzdnim na UTZ som mala stale nizko polezenu placentu,je okolo 10mm od vnutornej branky na zadnej strane.Ked som bola v 15 tt tak som bola v nemocnici kvoli krvacaniu,kt prvy den bolo dost silnejsej intenzity a potom som spinila na cerveno este 2 tyzdne,dr nevedeli presnu pricinu,kedze sa ani hematom vtedy nikde nenasiel..cize ja osobne si myslim ,ze to mohla sposobit placenta.No odvtedy mi dr tvrdia,ze placenta sa vytiahne hore rastom amternice,ale odvtedy ubehlovela tyzdnov a placenta je tam ,kde je.mohli by ste mi napisat ake rizija hrozia? ak sa nevytiahne a moze sa este vytiahnut? viem ze mozno budem amt cisarsky rez...a mam stale lezat,alebo prechadzky su neskodne?viem ze nemam dvhat,namahat sa a robit mykave pohyby,Dakujem za odpoved,inak vsetko ostatne vyzera OK.DAkujem. - otázka upravena poradcem
LuciaB
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je pravděpodobné, že se placenta ještě vysune výše.

Pokud nekrvácíte, nemusíte ležet. Procházky jsou možné. Určitě nedoporučuji nějakou větší fyzickou námahu a také ne pohlavní styk

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,prosím Vás je mi 40let.Jsem ve 21týdnu těhotenství na UZ mi bylo zjištěno,že moje miminko má cystu v hlavičce +šelest v levé komoře na srdíčku a bílou tečku prý se nejedná o vývojovou vadu a chlapeček by se měl narodit zdráv.Bylo mi doporučeno,abych podstoupila odběr krve na Downův syndrom na výsledky čekám.Riziko zůstává stále nízké.O jedno miminko jsem již přišla samovolně v 2 měsíci.Žádné jiné děti nemám.Jsem nekuřačka,nepiji,užívám Superfolin 2 léky na štítnou žlázu+anopypin na prokrvení placenty pro hrozící preeklampsii.A já se prosím ptám, co ještě mám udělat pro zdárné donošení mého chlapečka,aby byl zdráv.Nebo je možné,že s dalším růstem tyto problémy zmizí?Děkuji za odpověď
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Víc dělat nemůžete. Snad jen se zbytečně nestresovat. Vím že se mi to lehce říká, ale psychická pohoda je opravdu důležitá.

Jak se bude nález vyvíjet, je obtížné "na dálku" odhadovat. Šance, že vše bude v pořádku, je ale podle mne zcela reálná

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den, jsem 8 mesicu po porodu, syna plne kojim, beru antikoncepci pro kojici. Za celych osm mesicu jsem pouze dva dny spinila. 21.10. jsem vsak dostala opravdovou MS, slabsi, nez bylo zvykem, pred tehotenstvim, ale nebylo to pouze spineni. Trva to stale, tedy jiz tyden a pul. Stale krvacim, stale je to spise slabsi. Pres noc vubec, pres den mirne. Je toto pri prvni MS po porodu normalni nebo bych to jiz mela resit? Pripadne kdy bych to mela zacit resit? Dekuji
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při kojení a obzvláště při užívání čistě gestagenní antikoncepce nejde o nic až tak neobvyklého. Zatím, nemáte-li jiné obtíže a extrémně Vám to nevadí, tuto nepravidlenost podle mého názoru nemusíte řešit. Gynekologa navštivte, pokud by krvácení trvalo déle než 3 týdny a nebo v případě, že se  krvácení delší než týden bude opakovat

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den. Již 3 roky se nažíme o početí/ já 32, partner 33 let/. Dobře léčená štítná žlaza a dobře léčená Celiakie, dale mam průchozi vejcovody, imunologie dle Prahy v pořádku. Před půl rokem odstraněny delozni polypy 6 x - hist. Obcas cysty, ktere odejdou s menses. Spermiogram - ok, pouze horsi morfologie. Navstevuji CAR, nyni predepsana Provera 16-25 den na úpravu cyklu, který se mi z 27 skrátil na 25-26. Po mes.uživani opet 27 dní. Také z duvodu vyssibdel. Sliznice po menses/pry nic hrozneho/. Zlepšuje mi dokonce naladu. AMH Ok pro muj věk. Genetika ok. Ovulace nevím, brzy jdu do CARu. Co ted? Proc netěhotnim? A kdy se rozhodnout pro IUI atd.? Nechci být stará máma. Pocitově jsem ok, ale to vite unavena a pocit strachu. Milujici partner, presto... - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K IUI bych doporučil přikročit již nyní. Na vině problémů s početím může být problém na úrovní děložního čípku. ten se velmi špatně diagnostikuje. IUI tento potenciální blok plně obchází.

Osobně nepovažuji při plánu otěhotnění Proveru za ideální lék. Spíše bych doporučil "tělu bližší gestagen" Utrogestan nebo Duphaston. Důležité je také tuto léčbu nenasazovat naslepo, ale vždy až po ovulaci. Tu určitě doporučuji sledovat - ovulačními testy nebo UZ folikulometrií

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Před tím, než jsem začla brát antikoncepci (do mých 16 let), jsem měla velmi nepravidelný cyklus (menstruaci někdy i 2x do měsíce). Když jsem antikoncepci brát začla, vše se srovnalo. Teď (ve 23 letech) jsem prášky vysadila, dva měsíce po tom jsem měla cyklus pravidelně, ale tento měsíc zase už po 3 týdnech... Opravdu mi k pravidelnosti cyklu pomůže jen antikoncepce? Předem díky za odpověď. - otázka upravena poradcem
Any
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nasazení antikoncepce pomůže. Problém ale přímo neřeší, pouze  jeho řešení oddálí. Neplánujete-li ale nyní těhotenství, je její užívání rozumné.

Další možností je užívání pouze gestagenů v druhé polovině cyklu (například Duphaston 2x1 tbl od 16. do 25. dne) - pak ale nebudete chráněna proti početí

Chcete-li otěhotnět, bude asi třeba zcela jiný postup - vyvolání ovulace, jejíž chybění je pravděpodobnou příčinou nepravidelností

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
snažíme se o miminko už více než rok a stále neúspěšně (HA jsem brala přes 10 let). Partnerův spermiogram je v pořádku, u mě žádné cysty apod., menstruace i ovulace probíhá. Je možné, že problém je v hormonální nerovnováze? Každá menstruace je pro mě velké utrpení - silné bolesti břicha a beder, průjem,nevolnost, vylučuji kusy sliznice (sraženiny). Dle bazální teploty u mě ovulace nastává 19. den (sudý měsíc) nebo 21. den (lichý měsíc), ale při používání ovulačních testů dosáhnu jen velmi slabou čárku a nikdy stejně silnou čárku jako kontrolní (nízká hladina LH?). Menstruace přichází 12 dnů po ovulaci - délka cyklu je tedy 31 nebo 33 dní. Při návštěve CAR jsem 2x dostala pregnyl (nijak nepomohl) a bylo mi doporučeno ještě zkoušet přirozeně otěhotnět a pokud se to do jara nepodaří, zkusit IVF. Ráda bych otěhotněla přirozeně a moje otázka tedy zní, zda je možné, že hladina hormonů u mě není optimální a dá se s tím něco dělat??? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena Konečná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je možné, že hladiny hormonů nejsou optimální. Problém je v jejich vyšetřování - existují velké rozdíly v tom, co je pro konkrétní ženu ještě normální a co ne. Sledovat hladinu LH před ovulací není dost dobře možné - musela by se odebírat krev v intervalu několika hodin, i v noci.

Postupoval bych tedy trochu jinak.

Především bych doporučil prokázat ovulaci UZ folikulometrií - tedy sledovat růst folikulu a pak jeho prasknutí.

Určitě bych doplnil hormonální profil a nejspíše bych i zkusil doplnit progesteron v poovulačnm období. Také bych zvažoval vyšetření průchodnosti vejcovodů a možná i hysteroskopii k posouzení stavu děložní dutiny, případně laparoskopii k vyloučení endometriózy.

IVF bych viděl až jako krajní možnost. Při průchodnosti vejcovodu bych nejprve doporučil intrauterinní inseminaci

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
uzivam antikoncepciu Karl Height uz vyse pol roka, teraz mam novy blister, 7.den a vcera vecer som si zobrala tabletku (bohuzial neviem presny cas a ci pred alebo po zvracani), zvracala som okolo polnoci a mali sme s partnerom nechraneny pohlavny styk. Hned rano som si zobrala dalsiu antikoncepciu (ako keby som zabudla, i ked som tu vcerajsiu zobrala) a dnes vecer som si dala normalne na tento den. Mala by som mat plodne dni (cca 13ty den cyklu), mam sa obavat tehotenstva? Je tam riziko? Navyse, mozem pouzit tabletku po aj ked uzivam HAK?
Dakujem. - otázka upravena poradcem
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepční přípravek s tímto názvem neznám. Nejde o výrobce?

Bohužel tedy nedokážu Váš dotaz zodpovědět

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, ráda bych znala názor na své výsledky hormonálního profilu, který mi byl dělán 3DC. Beru pouze utrogestan na špinění v druhé půlce cyklu, který beru až do menstruace. Mé výsledky: S_LH 7,1 IU/I, S_FSH 15,9IU/I, S_PRL 25,2 µg/I, S_TSH 1,44 mIU/I. Ráda bych věděla zda je s takovými výsledky vůbec možné otěhotnět. Partner totiž o dítěti nechce slyšet a já bych ráda věděla kolik mám ještě času. Je mi 29 let.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve výsledcích je hraniční hodnota prolaktinu (PRL). Vždy ale záleží na normálních hodnotách konkrétní laboratoře. Není to ale zásadní problém.

Závažnější je v 29 letech vyšší hodnota FSH. Tento nález by mohl svědčit pro předčasné selhání vaječníků. Určitě bych doporučil k vyloučení náhodné odchylky tento test zopakovat a zvážil bych doplnit stanovení hladiny AMH, která je spolehlivějším odhadem tzv. ovariální rezervy.

V případě nepříznivých nálezů bych doporučil snahu o početí neodkládat nebo alespoň podstoupit odběr vajíček a jejich zmrazení pro využití v budoucnosti

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, měli jsme s přítelem chráněný pohl.styk. Poté si prezervativ sundal (nevím jestli si utřel penis do ubrousku). Potom mě ještě začal prstit, ale předtím se dotkl penisem mé pochvy asi 2x. Je velká šance, že bych mohla být těhotná? Děkuji za odpověď.
Magdaléna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
pohlavní styk
Dobrý den, měli jsme s přítelem chráněný pohl.styk. Poté si prezervativ sundal (nevím jestli si utřel penis do ubrousku). Potom mě ještě začal prstit, ale předtím se dotkl penisem mé pochvy asi 2x. Je velká šance, že bych mohla být těhotná? Děkuji za odpověď.
Magdaléna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
pohlavní styk
Dobrý den, měli jsme s přítelem chráněný pohl.styk. Poté si prezervativ sundal (nevím jestli si utřel penis do ubrousku). Potom mě ještě začal prstit, ale předtím se dotkl penisem mé pochvy asi 2x. Je velká šance, že bych mohla být těhotná? Děkuji za odpověď.
Magdaléna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění je hodně malá, ale ne nulová

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem na počátku 20 tt a trápí mě, že nemám žádné těhotenské bříško, přijde mi, že vůbec neroste - na kontrole jsem byla před 14 dny a vše ok, ale od té doby se nic nezměnilo. Nemusí to hned znamenat, že se dítě nevyvíjí? Myslela jsem, že v této době již jsou bříška viditelná... Děkuji Vám a omlouvám se za možná zbytečný dotaz.
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Růst břicha je v těhotenství velmi individuální. Není nic  až tak neobvyklého, že v 20. týdnu není na ženě nic vidět. Nesignalizuje to žádný problém.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Měla jsemi bolestivé menstruace spojené s velkými křečemi a nevolností,cvičení ani bylinky nepomáhaly,doktorka mi doporučila horm.atk. Mám Mirelle.To pomohlo,užívám ji několik let, zvýšilo se u mne však riziko krevní sraženiny a chtěla bych se proto zeptat,jestli lze jinak účinně omezit obtíže. Děkuji moc a přeji hezký den
Jana S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální antikoncepce je nejúčinnější léčbou. Nevím, jak moc a čím se u Vás zvýšilo riziko krevní sraženiny, ale obecně je toto riziko malé.

K odstranění bolestí lze zkusit užívat Ibalgin nebo podobné přípravky - vždy 3 dny před očekávaným nástupem menstruace v dávce 2-3xdenně 1 tbl.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,je mi 13 let a ještě namám gynekoložku takže se s ní nemohu poradit proto se vás ptám asi není normální když mé výtoky zapáchají že?Pokud ne tak vás prosím o radu co bych měla proti tomu udělat opravdu mě to omezije v životě i když se po ránu důkladně osprchuji a vezmu si čisté prádlo po půl hodině znovu cítím ten odporný zápach předem děkuji za odpověd
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zapáchající výtok svědčí pro výraznější narušení poševního prostředí. Doporučuji navštívit společně s matkou dětského gynekologa

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 43, do 42 let jsem měla pravidelnou menstruaci bez problémů. Minulý rok mi vynechala na dva měsíce, pak jsem u svého gyn. dostala injekci, bylo to zas normální, po půl roce znovu výpadek a teď znovu. Lékař mi dal rovnou klimonorm. Bez krevního vyšetření. Dá se takto posoudit, zda výpadek mensruačního cyklu je otázkou menopauzy?? Nemělo by být vyšetření krve základ? Lze si o tyto testy říct, nebo si je někde zaplatit soukromě? Děkuji .
Šmídová Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Význam krevních testů je v podobných případech omezený. Řada žen s poruchou cyklu má prakticky normální hodnoty a naopak -  výsledky mimo normu mohou mít i ženy s pravidelným cyklem.

Pokud jde o léčbu, osobně bych, nemáte-li jiné obtíže, jako například návaly horka apod., volil spíše než kompletní substituční léčbu jen podání gestagenů v druhé polovině cyklu - např. Orgamteril 2x1 tbl 16.-25. den. Nasazení Klimonormu je ale také možným řešením

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
již jsem prodělala 3x zamlklé těhotenství a to vždy po IVF s PGD. Podle zprávy z nemocnice to byla vždy genetická chyba embrijka . Máme ještě 2 embryja zamražená. Myslíte že je šance, že alespoň jedno z nich tuto genetickou chybu nemá?
Ještě mi dělali testy na cytomegalovirus a štítnou žlázu a vyšetření jsou v pořádku - otázka upravena poradcem
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, kolik bylo testováno chromozomů a z kolika buněk. I při nejlépe provedeném vyšetření - tedy při testování všech chromozomů z většího počtu buněk - není záruka, že zmrazená embrya jsou v pořádku. Existují totiž tzv. mozaiky - tedy embrya s odlišnou chromozomální výbavou v jednotlivých buňkách. Nicméně pravděpodobnost, že se při dalším transferu "zadaří", považuji za zcela reálnou.

Zvážil bych i pátrat po jiné než genetické příčině potratu - porucha funkce štítné žlázy, některé infekce, jako např. cytomegalovirus, aj.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Pravděpodobně byl proveden premiplantační genetický screening (PGS), nikoli PGD.

těhotenství
Pan doktor posledná menzes 6.9.2016 na prvé odbery mam ísť 23.11. Možte mi povedať v akom týždni tehotenstva budem? Ako sa to vypočítava ? Dakujem pekne myslim kedy sa ukončí prvý trimester počíta sa 3 alebo 4 týždne dakujem krasne
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dnes končíte 8. týden (7+6). 23.11. budete začínat 12. týden (11+1). První trimestr pak skončí za 6 dní. Výše uvedené platí za předpokladu otěhotnění mezi 13. a 14. dnem cyklu

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
chtěla bych se také zeptat. Menstruaci mám už cca 2 roky. Menstruace vždy proběhla bez problému ale ted to je jinak. Menstruaci jsem už nedostala 2 měsíce a to jsem stále pana. Chtěla bych se zeptat jaké by mohli být následky nebo jestli to je přirozené mít tak dlouhou pauzu. Děkuji - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, kolik je Vám let. Je-li Vám více než 18, doporučil bych navštívit Vašeho gynekologa. Nemusí jít o nic vysloveně nebezpečného, ale raději bych to řešit. Jste -li mladší a je vyloučené těhotenství, ještě můžete 1-2 měsíce vyčkat.

Častou příčinou problémů s cyklem bývá zhubnutí. Je-li to Váš případ, snažte se o návrat na původní hmotnost

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem téměř ve 20tt. Včera jsem nechtěně zkonzumovala malý (opravdu pouze malý) kousek sýra bohužel z nepasterizovaného mléka, nevěděla jsem o tom, bylo to v restauraci. Chtěla jsem se zeptat, kdybych se náhodou nakazila listeriozou, za jak dlouho se objeví příznaky? Mám již ted něco řešit nebo počkat až by se případně objevily nějaké potíže (pak situaci řěšit). Můj lékař mi říkal, že se nemám stresovat a obávám se zbytečně. Mám jen strach, že jsem tomu mohla zabránit. Co byste poradil? Pokud nemám obtíže zatím, nemám to řešit? Děkuji Vám
- otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Onemocnění způsobené listerií je naštěstí hodně vzácná. Plně souhlasím s Vaším lékařem - nestresujte se a neřešte to. Příznaky se objevují obvykle do 3 týdnů, výjimečně i dříve či později -rozpětí se udává od 3 do 70 dní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,pane doktore,v obvyklý čas jsem užila antikoncepci.Asi za půl hodiny se mi do krku jak kdyby vrátily žaludeční šťávy.Nezvracela jsem.Pohlavní styk byl s ejakulací mimo pochvu.Je riziko selhání antikoncepce?Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko selhání antikoncepce je v tomto případě podle mne velmi nízké

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den,prosim o radu.S manzelem sme meli nejakou dobu krizi,mezitim nez sme se usmirili se priznal,ze mel nekolik milenek,bojim se abych od nej nechytla nejakou pohlavni nemoc,kam by mel zajit na nejake testy?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemá-li partner obtíže, asi bych žádné speciální testy nedoporučoval. Pouze pokud šlo o vysoce rizikové partnerky, zvážil bych test na HIV, lues, žloutenku B a C. Může o ně požádat u svého praktického lékaře - bude je ale asi pravděpodobně muset uhradit.

MUDr. Jan Šulc

různé
Zdravím, může žena, která neužívá antikoncepci, otěhotnět po konci ovulace? Konkrétně 3 dny po konci ovulace. ??
Neplodné dny?
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vajíčko je schopno oplození jistě po dobu 24 hodin, pravděpodobně až 48 hodin,. Otěhotnění 3 dny po spolehlivě prokázané  ovulaci  je proto nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
beru HA a vzhledem k tomu, ze se momentalne posunul cas, tak bych pilulku mela brat o hodinu drive. Jenze uz jsem zvykla na cas, v ktery antikoncepci beru a nechce se mi to menit. Myslite ze by to byl problem a hrozi nejake riziko otehotneni?
Dekuji
- otázka upravena poradcem
eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodina, ba ani několik hodin, +- nehraje žádnou roli

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, chci se ze zeptat na kolik procent se dá věřit těhotenským testům?
těhotenský test
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně považuji těhotenské testy z moče (ta asi máte na mysli) za hodně spolehlivé. Při správném užití je spolehlivosti u většiny z nich někde kolem 99%

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chtěla bych poradit před 2 měsíci jsem měla anální sex s jedním klukem a byla jsem pod vlivem alkoholu a když jsem se ho zeptala jestli jsme měli normální sex tak mi to nechtěl říct a už nevím co mám dělat ke gynekologovi nechci jít a bojím se toho jestli už nejsem panna, potřebují poradit.
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda došlo či nedošlo k narušení panenské blány dokáže žena obvykle zjistit sama pohmatem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, od jakého věku ženy je již kontraproduktivní se pokoušet o miminko přirozenou cestou? Děkuji
Milan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U každé ženy je to trochu jiné. Plodnost u ženy klesá od 35. roku života, po čtyřicítce je již početí velmi obtížné, nad 45 let jde už jen o raritní případy.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý večer chtěla bych se zeptat jestli mohu být těhotná po oplodnění a za 2 dny jsem dostala slabou menstruaci.kdy si mám udělat test.dekuji
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění 2 dny před menstruací není příliš pravděpodobné. Není ale ani vyloučené. Test doporučuji po 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, měla jsem s přítelem chráněný pohlavní styk a on se do mě nevyvrcholil a ani v ten den se nevyvrcholil (nebyl ani vzrušený moc). Mohu být těhotná? Menstruace se mi zpozdila cca o 3 dny.
joska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale ani na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
kvůli vleklým problémům používám LactoFeel a jsem s ním moc spokojená. Příbal. leták ale varuje před používáním při snaze otěhotnět, nízké pH prý není vhodné pro přežití spermií. Existuje něco na podobné bázi, co by bylo možné používat i při snaze o početí? Moc děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lze zkusit například Fermalac vaginalis. Ovšem prakticky všechny podobné léky snižují pH v pochvě. Neviděl bych to ale až jako takový problém. Snad jen bych v dnech kolem ovulace užívání těchto léků omezil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,chtěl bych se zeptat,manželka užívá prednison 5mg kvuli protilatkam,ma ho vysadit na konci prvniho trimestru (tedy asi 11+6 jestli je to tak správně). Je jistota,že pak již protilátky nemůžou plod napadnout a dojít k potratu?a stalo by se něco,kdyby ho brala dál? A ještě jedna věc,doktoři se mezi sebou nemůžou shodnout,jestli vysadit hned ze dne na den nebo ještě týden užívat poloviční dávku,čemu byste se přikláněl vy? děkuji
Tomáš
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil vysadit na konci 12. týdne (11+6). Pokud žena užívá 5 mg denně, lze vysadit naráz. Užívá -li vyšší dávku, což nebývá časté, je lepší vysazovat postupně. S užíváním v druhém trimestru nemám zkušenosti - obecně se nedoporučuje, byť nedokážu říci, zda by plodu něco hrozilo.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli bych mohla mít pohlavní styk když jsem ještě nikdy nedostala menstruaci ? Samozřejmě věku 15 jsem již dosáhla.
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Nicol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohlavní styk mít můžete i před nástupem menstruace

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,
jelikož jsem sama ( nikdo mě nikdy nechtěl nechce a nechce se mnout být) a je mi již 40 let, chtěla bych ještě miminko. Nevíte prosím o nějakých klinikách v zahraničí, které mohou provést umělé oplodnění osamělým ženám? Nevěřím tomu, že se v brzké době prosadí umělé oplodnění pro osamělé ženy v ČR. Děkuji za informace - otázka upravena poradcem
Bronislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bohužel neporadím. Neznám podmínky, za kterých je možné provést umělé oplození ženám bez partnera v jiných zemích

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, dnes jsem zjistila, že některé šarže antikoncepční náplasti Lisvy byly staženy z prodeje. Zjistila jsem také, že mnou právě spotřebované tříměsíční balení bylo právě z vadné šarže. Mám trochu obavy, zda tedy bylo používání těchto náplastí celé tři měsíce bezpečné. Můžete mi v tomto směru poradit? Děkuji.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám důvod stažení. Ale riziko nějakých problémů považuji za velmi nízké

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Hezky den, moc by me zajímalo , proč mi ženy máme navaly , poceni atd...Co to způsobuje a proč to nejde ovlivnit. Dekuji Maňa
Maňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčina klimakterických obtíží není dosud plně objasněna.  Jejich nástup souvisí s koncem činnosti vaječníků. Záhadou je ale, proč některé ženy tyto potíže mají a jiné vůbec ne.

Poměrně spolehlivě potíže odstraní hormonální substituční léčba.

Lze také zkusit volně prodejné stravové doplňky, efekt je ale daleko méně jistý

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den. S přítelem jsem měla chráněný styk a nic nenasvědčovalo tomu, že by kondom selhal. Čtyři dny po styku se dostavila menstruace (přišla o 3 dny dřívě). Mám tedy jistotu, že k otěhotnění nedošlo? Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je vysoce nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, s partnerem jsem měla nechráněný styk, ale partner se do mě neudělal. Po čtyřech dnech jsem dostala menstruaci. Jak velká je pravděpodobnost těhotenství, když se menstruace dostavila? Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je vysoce nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, měli jsme s přítelkyní nechráněný sex. Je nám 17 let a ona ještě neužívá antikoncepci. Byl to 14. den po začátku její menstruace. Dělali jsme to chvíli, ale radši jsem ho vytáhl delší chvíli před vyvrcholením, ale po vysunutí jsem měl na penisu trošku kapičky lásky. Je možné, že by otěhotněla nebo ne? Dnes je to 5. den po styku a žádné příznaky nejeví.
Nechráněný sex
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale nelze ho ani na 100% vyloučit. 5 dní po styku je ještě na nějaké příznaky brzy. Do 120 hodin po styku lze také užít tzv. postkoitální antikoncepci Ella ONE- ta je volně prodejná od v lékárně

Vaše přítelkyně by měla, pokud to nyní dobře dopadne, zvážit užívání běžné antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
můžu se zeptat, jestli nevadí masáže v těhotenství? Konkrétně masáž krční páteře a oblast mezi lopatkami (horní polovina zad) - pomáhá mi to od bolesti hlavy ze ztuhlé krční páteře. Zatím mě masíruje pouze manžel, ale chystáme se na pobyt, kde bych chtěla masáže tyto navštívit. Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den.chci se zeptat menstruaci mám docela pravidelnou okolo 28až 29 dnů. Jen tento měsíc už 5 den jsem to nedostala. Jen jsem si koupila těhotenský test druhý den jsem slabě krvácela. Mám s testem počkat nebo si ho provést i přesto že krvácím? Děkuji za odpověď.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test proveďte klidně i při krvácení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
užívám druhé platíčko HA Daylette (před tím jsem dlouho žádnou HA neužívala) a začali mi divné stavy jako lítostivost, měnění nálad. Chtěla jsem se zeptat, jestli se to srovná, nebo mám přemýšlet o jiné HA, nebo o vysazení. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stále je možné, že se stav upraví. Vydržte ještě měsíc. Pokud by nedošlo ke zlepšení, zkuste jiný přípravek

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám HA pravidelně max. 2-3 hodinky po dané době braní a s přítelem ještě k tomu praktikujeme přerušovaný styk. Máme pohlavní styk občas i během sedmiměsíční pauzy, kdy HA neberu. Menstruaci jsem v minulé sedmidenní pauze měla velmi slabou a dnes třetí den po dobrání poslední tabletky jí ještě nemám... Mám strach. Je tu nějaká šance, že bych mohla být těhotná?
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení i vynechání krvácení není při užívání hormonální antikoncepce nic neobvyklého. Jistotu Vám může přinést těhotenský test, který je volně prodejný v každé lékárně

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den.
muzu se prosim zeptat s pritelem jsme meli pohlavni styk to bylo tak pred 2ma mesici a normalne jsem mela mestruaci pred tydnem se udelal do kapesniku a utrel se do nej a pote me prstil ale i hned pak jsem sla na zachod dneska se citim strasne unavene a na bliti je mozne ze jsem tehotna nebo je mi mi jen tak blbe? dekuju budu cekat na odpoved - otázka upravena poradcem
Anastazie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není zcela vyloučené. Více Vám může říci těhotenský test, který koupíte v každé lékárně

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
dobrý den mam otázku chceme miminko ale udělal se do mně podruhem čisle je jeho sperma dobra nebo ne
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak kvalitní sperma má partner obecně. Při dobré kvalitě není v šanci na početí mezi první a druhou ejakulací větší rozdíl.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den pane doktore, děkuji za nedávnou odpověď na můj dotaz ohl. hematomu po operaci. Mám na Vás ještě jednu prosbičku. Občas se mi stávalo, že když měla přijít menses, bolela mě prsa a zvětšila se. Nyní 5 týdnů po operaci hysterektomie s ponecháním vaječníků, mám opět to samé, bolest a výrazné zvětšení prsou. V srpnu jsem byla na uz, vše v normě, jen menší cysta v jednom prsu....Může za to zvětšení nyní ta operace, nebo ev že měla by přijít menses (nepřijde po op)...nebo i díky té operaci se trošku ty hormony rozhodí než si tělo zvykne? beru ještě mini dávku večer mirtazapinu kvůli pan. atace. jinak nic neberu, pouze piji ječmen a jím multivitamín spektrum. Děkuji za Vaši odpověď. Přeji pěkné podzimní dny:-)
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Prsy reagují na hormonální cyklus. Ten  je při ponechaných vaječnících zachován. Operace na tom nic nezměnila.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 30 let, snažíme se přes dva roky, jsem po dvou neúspěšných IVF - vždy bez ET. 1 u Apolináře - dlouhý protokol, Zoladex, Gonal 175,14 folikulů, 12 vajíček, 10 zralých, oplodněno 9, oplodnivost bez problému - půl icsi, půl přirozeně.. Už při dělení měly buňky jinou velikost, navíc se začaly objevovat fragmenty, třetí den opět pomalé dělení a fragmenty přibývaly, 4 den zastaven vývoj embryology. Nyní v Gennetu krátký protokol Gonal, Gonal nejdříve 200, pak 175, od 5. dne cetrotide, vyrostlo 18 folíků, z toho 16 vajíček, zralých 10, oplodněno 5 metodou PICSI (tu jsme si vyžádali, jelikož manžel má ve spermiích zvýšený nějaký protein a imunoložka řekla, že by to nějaká taková metoda mohla vyřešit, bohužel se nespojila s lékařem, aby si vše vyjasnili). Vajíčka se do třetího dne vyvíjela v pořádku, třetí den pomaleji a 4 den se ve vývoji zastavila. Opět to pro nás byl šok, dozvědět se zprávu těsně před plánovaným ET. Oba embryologové vidí problém v kvalitě vajíček, lékař se nyní přiklání k možnosti zavést vajíčka již třetí den, ale já už do dalšího IVF nechci, jsem psychicky i fyzicky vyčerpaná, ale manžel mě prosí ať to ještě zkusím. Spermio je nyní normospermie, ale bývala i oligo. Já mám amh 6,8, FSH 5, LH 6,7 - celkově vše v pořádku, genetika i imunologie. Možná mám neprůchozí vejcovody - dle poslechové metody u apolináře, po hysteroskpii v Gennetu s otazníkem - bylo vše v pořádku, po hystero volná tekutina v CD, tudíž prý s otazníkem. Dárcovství se nebráníme. Mohu se zeptat na Váš názor a radu pro další postup? Moc děkujeme
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhad kvality vajíček je obtížný. Samozřejmě se nabízí vysvětlení, že je v nich problém, ale jisté to není. Přesné posouzení v současnosti ještě neumíme

Doporučil bych doplnit u Vašeho partnera vyšetření DNA fragmentace spermií. Jde o test, který odhalí, kolik procent spermií nenese správnou genetickou informaci. Výrazně patologický nález by mohl zástavu vývoje embryí také vysvětlit.

Jinak souhlasím při užití Vašich vajíček s plánem transferu již 3. den cyklu - poměrny v děloze jsou jiné než v laboratoři - k zástavě vývoje v děloze nemusí dojít.

Užití darovaných vajíček je samozřejmě také možným řešením, obzvláště, kdyby byl nález u partnera v pořádku - pak je problém na straně vajíček pravděpodobnější. Ale opakuji - nikoli jistý

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pane doktore,
ještě bych se chtěla zeptat ohledně poslechu srdíčka Angelsoundem. Jak přibližně srdíčko zní? Slyším vždy rychlý "klapot" (přibližně jako když jede vlak). Může to být srdíčko? Po stranách v tříslech slyším spíše takové vlnění (jako když fouká vítr) nevím, k čemu to přirovnat. Myslím, že by mnoho maminek uvítalo, když byste poradil, jaký zvuk mají přibližně hledat. Slyšela jsem, že lze slyšet také pupečník. Jsem z toho zmatená. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Agelsounds není naslouchátko. Jde o UZ přístroj, který pracuje na základě Doplerova jevu. Zjednodušeně se dá říci, že převádí detekci pohybu na zvukový vjem. Neslyšíte tedy přímo zvuk, který vydává srdíčko. Činnost srdce byste měla vnímat jako víceméně pravidelné tepání s frekvencí cca 110-150/minutu. Pupečník je "slyšet" podobně. V tříslech pravděpodobně "nasloucháte" pohybu krve ve Vašich tepnách.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze