Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobrý den, je mi 44 let a mám už tři děti. Se současným pritelem jsme se loni pokoušeli i miminko, brala jsem 3 měsíce clostilbegyt a duphaston, pak jsem otěhotněla, ale bohužel v 9. tt. ZT, přestalo se vyvíjet a ani srdíčko se nevyvinulo, vytvořily se tam nějaké tři bubliny.Následovala kyretaz dělohy.Po 14 dnech kontrola, vše bylo v pořádku a po první ms nám gyn. sdělil, že to můžeme zkusit znovu. Brala jsem opět clostilbegyt a duphaston a třetí měsíc otěhotněla. První i druhá v pořádku, vše bylo tak jak má i gyn.říkal, ze je to lepší než čekal, ze je tam i terčík, ze kterého by melo být za cca 14 dní srdíčko. Mělo 2,4 cm dnes po 14 dnech mi dr. řekl, že tam je bublina, která brání růstu a ani srdíčko nebylo a za 14 dnů to sice prý povyrostlo na 3cm, ale že máme přijít za 3 dny a pokud by to povyrostlo aspoň na 5 cm a srdíčko se rozběhlo, byla by šance. Poslední ms byla 18.11.2016 ovulace 1-2.12.2016, Myslíte ze je ještě nějaká šance a odpovídá velikost podle týdnů? Děkuji za odpověď
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o radu. Pred 4 mesiacmi mi vyoperovali jeden vaječník, kvôli endometrickej cyste. Od operácie som mala menštruáciu pravidelne cyklus 28 dňový. Teraz som začala špiniť už na 26 deň cyklu, ale krvácanie sa zatiaľ nedostavilo. Je to v mojom prípade bežná vec? Môže sa stať, že budem miesto menštruácie iba špiniť? Môže byť aj iná príčina špinenia?
Ďakujem za skorú odpoveď. Matilda
- otázka upravena poradcem
Matilda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
vyšla mi Cyto. AGC-NOS a HPV pozitivní, jinak vždy cyto. negativní. Co to znamená? Děkuji - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, při léčbě infekce Klionem D100 je možno mít aspon chráněný pohlavní styk s kondomem? děkuji
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den chci se zeptat coto znamena mam citlyve bradavky nemuzu si pri koupani nane sahat pali me žaha dou mi stavy nahoru a poboliva me trosku pod briskem mesicky jsem mela naposled 3tiho ledna dekuji za odpoved
Evicka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, je možné otěhotnět, když se mi přítel udělal na podbřišek? Mám pocit ze něco steklo i níže. Včera jsem mela dostat menses a pořad nic a bolí me docela hodně bradavky. Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den , pane doktore, co znamená AP 51 mm ?
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den,
Pouzivam antiko Yanela TBL FLM 3x21XO;03MG/2MG, ted maji ale vypadek ve vyrobe, tak budu zatim pouzivat antiko od jineho vyrobce, tak se chci zeptat jestli jsem automaticky chranena od prvniho dne, ikdyz je to od jineho vyrobce. - otázka upravena poradcem
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli může gynprodyl ovlivnit vysledek těhotenského testu. Zavadím večer.Předem. děkuji za odpověď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, väčšinou mám 26-dňový cyklus. Teraz som dostala menzes už na 23. deň.Je to problém? Treba to nejako riešit? mám 36 r.
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat. Mám těh. cukrovku a měřím se glukometrem několikrát denně, mám někdy rozpíchané ruce. Chtěla jsem se zeptat, zda se mi nemůže těmi "rozpíchanými" prsty dostat do těla nějaká infekce, když např. manipuluji s různými syrovými potravinami atd. Nebo se v kapilárách ranky hned uzavřou? Je pravda, že po píchnutí za chvilku už krev nevytéká, ani nelze vymáčknout. Děkuji Vám mnohokrát - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat. S přítelem spolu máme pohlavní styk vždy chráněný kondomem. Chtěla bych se ale zeptat, je nějaká možnost otěhotnění když přítel ještě před nasazením kondomu do mě párkrát vnikne bez a pak hned pokračujeme s ochranou? Děkuji.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, uzivam HA Yanela TBL FLM 3x21XO;03MG/2MG. Maji ted ale vypadek ve vyrobe, tak budu pouzivat stejnou, jen od jineho vyrobce. A chci se zeptat, jestli jsem chranena pred otehotnenim hned prvni den pouzivani, ikdyz je to od jineho vyrobce. Dekuji mockrat.
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví poradny, jsem na dovolené s omezeným přístupem na internet. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 22.1., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc


antikoncepce
Dobry den. Mam 50 roku a užívám hormonální antikoncepci lunafem a menzes mívám pravidelně. Mívala jsem návaly horka a noční pocení, ale ty momentálně vymizely. Chtěla bych se zeptat zda je možné tyto prášky již vysadit a neotěhotnět? Ještě bych chtěla vědět zda je nutné po vysazení antikoncepce užívat nějaké hormonální léky, Gynekoložka mi toho moc neřekla. Děkuji
Lída
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vysadit můžete bez obav z otěhotnění. Zda bude třeba něco užívat či ne, bude záležet na tom, jak se budete cítit

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chtěl bych se zeptat je vysoké risiko otěhotnění když nejspíše při vytahování nebo maximálně 30 vteřin před koncem soulože spadl kondom? Vyvrcholil jsem mimo přítelkyni kondom jsme vyndali do minuty hned jak jsme si to uvědomili po ohledání nebyl roztržený nic jen v něm ve spodní části bylo malé množství úplné minimum spermatu z rozkoše během sexu. Menstruaci měla naposledy asi nějak před týdnem.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění není vysoká, ale na 100% početí vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, s přítelem jsem před 6 dny měla poprvé pohlavní styk,vše proběhlo v normálu. Věděla jsem o jeho minulosti, měl kapavku. Ale to bylo 2-1,5 roku zpět. Jenže se bojím že ji pořád nějak má,a já jsem ji dostala nějak taky, měli jsme pohlavní styk s ochranou, ale ''hráli jsme si'', Jaká je šance že jsem ji dostala když si rukama sahal na svůj penis a pak sahal mně do rozkroku prsty? Mám výtok, takový bílo- žlutý, není nějak zvlášť silný, vždycky jsem ho takový měla. Ale z internetu jsem si četla další symptony kapavky, a je tam že při močení to pálí, ale mně nic. Jen mám takový divný trochu bolestivý pocit v břiše, mám ten výtok a bolí mně klouby na nohách. Vážně se hodně bojím, můžete mi prosím rychle odpovědět? Děkuji.
Kapavka (Andrea)
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byl partner vyléčen a při tom, jak styk probíhal, považuji nákazu za vysoce nepravděpodobnou. Zkuste na to nemyslet

MUDr. Jan Šulc


nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 13 let a už mám měsíčky a už mám asi 14 dní pauzu, vůbec nevím co mám dělat !?
Můžete mi prosím nějak poradit ?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Je mi 13, a už menstruuji a už mám asi 14 dni zpoždění
Nevím co mám dělat ?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 13 letech nejde o nic neobvyklého. Pokud vyloučíte těhotenství a nemáte-li potíže, klidně ještě 2 týdny vyčkejte. Pokud ani do 2 týdnů krvácení nepřijde, svěřte se matce a navštivte dětského gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,

poslední menstruaci jsem měla 13.12. a 25.12. jsme měli s přítelem přerušovanou soulož, doposud (14.1.) jsem menstruaci nedostala. Dělala jsem si dva těhotenské testy (odlišní výrobci) a výsledky byly negativní. Mám nateklá prsa a mírně mě pobolívají záda. Mohla bych být těhotná? - otázka upravena poradcem
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na výsledky testů považuji těhotenství za nepravděpodobné. Spíše jde o hormonální poruchu. A nebo jste otěhotněla až někdy na přelomu roku

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den chci se vás zeptat jaký máte názor na očkování Cervarix proti rakovině děložního čípu.. Prý je to jedno z nejhorších očkování, co si o tom myslíte vy?

Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Srovnávání  očkovacích látek proti rakovině děložního čípku je velmi obtížné. Každá má své výhody a nevýhody. Nedá se říct, že by některý přípravek byl jednoznačně horší než jiné. Nevýhodou Cervarixu je, že nepokrývá HPV, které jsou příčinou vzniku kondylomat. Výhodou by mohla být delší doba účinku.

Obecně je ale očkování proti rakovině děložního čípku "horším" očkováním než většina ostatních. Ochrana například před neštovicemi je téměř stoprocentní. U rakoviny čípku je to cca 75%.

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den,pred 4 mesiacmi som mala porod 5.9. a od vtedy po sestonedeli, som nedostala menzes ,raz kvapku, ale nakoniec som ho nedostala poriadne, plne kojim,myslite ze to moze byt kvoli tomu a nic vazne? Lekarke,som este nevolala,sa bojim az to nieje nic vazne a spolieham sa na to kojenie,inak som uz tretorodicka a tehotna by som nemala byt. Dakujem ,za odpoved!
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při kojení je vynechání menses zcela běžným jevem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den
Za 2 mesice mi bude 41 a otehotnela jsem neplanovane po 7,5 mesice po cisari. Cisarsky rez byl planovany a mam jen jedno dite. Myslite ze to moc brzo rizikove a mam jit na interrupci nebo tehotentvi by mohla byt v poradku? Stale kojim.
Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko, pokud jde o předchozí císařský řez, považuji za minimální .

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den chci se zeptat je normalni ze mi v 18letech zacaly rapidně růst prsa ? Za mesic mi narostly o jeden a pul velikosti. Neberu zadnou HA.
Děkuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za normální

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chci se zeptat s pratnerem jsme 2 roky miminko neplanu ji ale mělli jsme pohlavní styk a přítel se udělal do mně vše zustlo vevnitř. jaká je pravdě podobnost ?? děkuji
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech -den cyklu, kvalita spermatu, Váš věk, atd

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
moze mi lekar pichnut injekciu na vyvolanie menzesu ked som pol roka po cmp?
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžně se na vyvolání menses aplikuje Agolutin. Tuto injekci podle mne lékař může aplikovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobri den volamsa lubomira kcela bisomsa spitat ze jeto norma ze mam danu ariana a 3 tizdne mam silne krivacane a trochu bolesti bruska ?
- otázka upravena poradcem
lubomira portelekiova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Trvají-li tyto potíže 3 týdny, není to normální

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den, pred pol rokom som vysadila atk po 8 rokoch, teraz mi meska uz 3 tyzdne menstriacia, mam obcasne bolesti v podbrusku ako pred menstruaciou,ale stale nic. Moze to byt sposobene vysadenim atk? este jeden dotaz- v pripade diagnostiky cysty funkcnej u pacientky pol roka po cmp, aky je postup liecby, nakolko nemozem brat hormony. moze byt ochrana pred dalsim rastom aj vnutromaternicove teliesko, pripadne indonal? v pripade nutnej operacie,nie je narkoza v mojom pripade velke riziko?
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byl již cyklus pravidelný, souvislost s vysazením antikoncepce je nepravděpodobná

Cysta je možnou příčinou. Obvykle se vstřebá sama. Tělísko ani Indonal nejspíše nepomohou. U Indonalu a podobných doplňků stravy navíc není příliš zkoumáno, zda jsou pro ženy po CMP vhodné

Anestézii nevidím jako riziko. Před případnou operací a po ní by stálo za zvážení podání nízkomolekulárního heparinu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
byla jsem na hormonálním profilu 2. den cyklu, může hodnoty např. FSH zkreslit to, že jsem cyklus před tím užívala Clostilbegyt?Děkuji - otázka upravena poradcem
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Clostilbegyt v předchozím cyklu by hladinu FSH 2. den dalšího cyklu neměl ovlivnit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
ďakujem za odpoveď.....trošku som sa ukludnila....a nemyslíte si, žeby to mohlo mať súvis s prípadným tehotenstvom?...od Vianoc sa snažíme o bábo....vravela som to aj lekárovi...vravel, že tehotenstvo nemôže zatiaľ ani vylúčiť ani potvrdiť...spomínal voľačo so žltým telieskom...a vravel aj, že výstelka maternice je dosť vysoká...tak asi to na tehotenstvo moc nevypadá, čo? :(
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možnost, že jste těhotná, snadno potvrdíte/vyvrátíte těhotenským testem z moče - je volně prodejný v lékárnách.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat,byly mi zjištěny polycystické vaječníky,je možná nějaká léčba,nebo nějaké potraviny které byste doporučil? Děkuji
Pája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polycystické vaječníky jsou, do jisté míry, varianta normy. Má je řada žen a často nepůsobí obtíže. Léčí se pouze případně vniklé problémy - porucha cykle nebo potíže s otěhotněním.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor bola som na druh.ultrazvuku 18,5 týžden a Lekarka mi merala babetko ze je vsetko v poriadku aj tripl test len mi povedala ze babetko ma nosovu kosť pod 5pctl v pondelok idem na trisomy test na potvrdenie dawnomu.syndrom povedala ze podľa jej výsledkov je dieťatko morfologicky v poriadku len jej nesedí ten noštek .mam strach pan doktor kolko ma mat mierku nošteka napísane mam NF:4,7mm Nb:5,04mm dakujem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc


Dobrý den.

Nejsem UZ  specialista - takže Vám nedokážu odpovědět

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý deň, nedávno som vám písala o tom, že ma bolí ľavá strana podbruška (pred mesiacom a pol som prišla o celú pravú stranu kvôli endometrickej cyste). Dnes som bola o gynekológa a na tej ľavej strane mám zase cystu :( Má 4 cm a vraj to nevyzerá na endometrickú cystu....ale lekár spomínal niečo o zakrvácaní do prasknutého folikulu....dá sa to dobre na sone odlíšiť? Vravel že pri operácií som síce mala zničenú tú pravú stranu, ale ľavá strana bola OK a že okrem jedného malého ložiska endmetriózy kdesi vzadu za maternicou (vypálil mi ho), som iné ložiská nemala. Myslíte, že sa nemusím báť a malo by sateda jednať len o funkčnú cystu? O mesiac mám ísť na kontrolu...
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že vzhledem k odlišnému zobrazení na UZ, se pravděpodobně nejedná

o endometriózu. Aniž ale nález přímo vidím, je těžké ho hodnotit

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
pane doktore prosivas dvakrat to muži uteklo a ja mam jeste 2 dny na ms ale furt chodim curat mam citliva prsa a nafukle brisko je moznost tehotenstvi
marcelína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepíšete, kdy byl pohlavní styk. Tak moc neporadím

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už týden mám nepříjemný pocit při močení, silný tvarohovity výtok, nepříjemný palivy pocit, menší bolesti v podbřišku, když si sednu... Dělala jsem si těhotensky test, čárka byla negativní (ale trochu slabší než jindy).....napadlo mě jestli nemám třeba zánět mocoveho měchýře, je to možné??...prosím poraďte. Děkuji
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zánět močových test nelze vyloučit. Výtok podobný tvarohu je typický pro pomnožení kvasinek. Doporučuji zkusit některý volně prodejný přípravek proti kvasinkám.
MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, pane doktore, může způsobit kvasinkovou mykózu určitý druh prezervativu? Nikdy jsem kvasinky neměla, jen jednou, nevím, proč, všechny opatření a režimy dodržuji celý život. Teď když o tom tak přemýšlím, tak jsem v té době použila jinou značku kondomů, než jsem do té doby používala. Myslíte, že se to mohlo rozjet tím nebo to je nesmysl? Děkuji moc za Váš názor a přeji Vám pěknou dovolenou. Romana
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky to je možné. Velmi často ale na příčinu "rozjetí" kvasinek nepřijdeme

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den,
dnes mi z ultrazvuku paní doktorka zjistila cystu o velikosti 3x4cm na pravém vaječníku. Sdělila mi, že mám za 2 měsíce přijít znovu a uvidí se co dál. Tvrdila, že jde o cystu s nehomogenním obsahem. Můžete mi prosím sdělit o jaký typ cysty se jedná? Může tato cysta sama od sebe zmizet? Je mi 24 let. Jsou tyto cysty v tomto věku běžné?
Děkuji předem moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Pravděpodobně ale jde o tzv. corpusluteinní cystu, což je běžný nález - ve 24 letech i kdykoli později- a obvykle se vše upraví

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat - byla jsem včera na 3D ultrazvuku (24+2) a v rámci vyšetření mi byla dělána i Doppler sonografie s následujícím výsledkem:
A. umbilicalis: PI 0,98, RI 0,65, TAMX 24,8cm/s, Vmax 37,1 cm/s, EDF positivní.
Koukala jsem na internet a neměly by být RI a PI vyšší pro tento týden těhotenství?
Mám strach, jestli je miminko přes placentu správně vyživováno. Děkuji a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých znalostí hodnoty průtoku mají poměrně  širokou variabilitu. Mojí specializací ale není UZ diagnostika. Jsem nicméně  přesvědčen, že pokud by nebylo něco v pořádku, bylo by to na nálezu jasně vyznačeno a vyšetřující lékař by doporučil nějaký speciální postup

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den 4roky jsem vprechodu,Ted jsemzacala krvacetmenstruavat bolime brcho jako prinormalnimenstruaci.je to normalni potakove Doge nebo to neco znamena je neni neco v poradku.Dekuji za urychlenou odpoved,
schutti
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není. Navštivte co nejdříve gynekologa

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 43 let a poslední dva roky jsem začala nepravidelně menstruovat. Poté se přidaly návaly. Můj lékař mi předepsal Klimonorm, se kterým jsem spokojená. Na moji otázku, jaká forma antikoncepce je při užívání Klimonormu vhodná mi odpověděl, že žádná antikoncepce není potřeba. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Opravdu v mém případě nehrozí riziko otěhotnění?
Tery
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 43 letech je otěhotnění obecně nepravděpodobné, ale ne vyloučené. Přechodové potíže, tedy návaly a nepravidelné krvácení,  signalizují, že je početí opravdu hodně nereálné, ale nepřináší 100% jistotu.  Zda otěhotnění již opravdu nehrozí, lze zjistit stanovením hladiny hormonu FSH v krvi.  Nutné ale je, aby hodnota nebyla zkreslená, nějakou dobu Klimonorm neužívat - odběr je tedy třeba provést na konci pauzy v užívání

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, přibližně 10 let asi jednou za 3 až 4 měsíce užívám injekčně Folivirin, který mi zatím ze všech hormonálních přípracků nejvíce prospívá. Můj lekař bohužel zemřel a jeho mladá nástupkině mi ho již nechce předepsat kvůli dlouhé době aplikace. Mám tak velké potíže a nevím, zda je opravdu netné tento hormon přestat užívat.
Děkuji za odpověď. Irena - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že rizika, budete-li v léčbě pokračovat, sice existují (např. vyšší výskyt rakoviny prsu), ale jsou poměrně velmi malá, tudíž akceptovatelná. Takže se domnívám, že Folivirin či některý jiný přípravek s podobným účinkem, můžete užívat i dále. Musíte pouze odsouhlasit , že o rizicích víte. Řada mých pacientek hormonální substituční léčbu užívá 15 i více let

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý večer, užívam penicilínové antibiotiká, no vačšinou mám po nich problém s mykozou. Dalo by sa niečo preventívne urobit, aby som mykozu nedostala?
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kupte si v lékárně některý volně prodejný přípravek proti kvasinkám. Dodržte doporučené dávkování a dobu podávání

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat mám 20 dní zpoždění menstruace,těhotenský test jsem si dělala a vyšel negativně.V polovině tohoto vynechání mě napadlo udělat si ovulační test,který vyšel 3 dny silně pozitivně.Týden před očekávanou menstruací jsem byla nemocná,je možné že se my zpozdila ovulace o 14 dní a jsem těhotná.Menstruaci jsem měla dříve pravidelnou,můj doktor my musel dávat vyvolávací injekci,až do teď je to půl roku co my menstruace chodila pravidelně,moc děkuji za radu.
Pozdní menstruace
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace se může opozdit i o dva týdny. Zkuste tedy ještě v odstupu těhotenský test znovu. Vyvolávací injekce, tedy Agolutin,  je každopádně možným řešením. Případnému těhotenství neublíží

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den,

Chcela by som sa spytat na vas nazor a radu ake by ste doporucil davkovanie 500 mg sumamedu pri chlamydiach ?

Dakujem - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvolil bych spíše jiné antibiotikum, nejspíše asi Deoxymykoin s podáním po dobu 1-2 týdnů. Podle mne by měl být Sumamed vyhrazen pro závažné infekty necitlivé na jiná antibiotika.

Pokud je již Sumamed zvolen, obvykle se užívá po 3 dny 1 tableta. Delší užívání není běžné

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, příští cyklus budu mít KET-stimulovaný-Estrofem, Fraxiparin, Utrogestan, pokud se nepovede, půjdu do druhého IVF(první se nepovedlo-biochemické těhotenství).Mohu během přípravy na KET, případně pak během stimulace při dalším IVF brát nějaké potravin.doplňky z bylin-drmek?Prý snižuje hladinu prolaktinu a zvyšuje hladinu progesteronu, moje hodnota prolaktinu je S_Prolaktin 175 mlU/l a progesteronu je S_Progesteron 7,0 nmol/l, je to v normě?Doporučujete vůbec užívat nějaké potr.bylinné doplňky během stimulací jako je např.drmek, maca, resveratrol?.Při stimulaci na IVF jsem žádné kromě kys.listové a Femibionu neužívala.A jaká je pravděpodobnost otěhotnění při KETu oproti ET s nemraž.embryi.Mohu já sama udělat něco víc, aby se u mě embrya udržela, může pomoci scratch děložní sliznice.Omlouvám se za dlouhý dotaz, ale jsem bezdětná a moc mi záleží, abych pro to udělala vše.Děkuji
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bylinné stravové doplňky obecně nedoporučuji. Hodnoty prolaktinu jsou v normě, u progesteronu záleží na fázi cyku

Úspěšnost KETu je, jde-li o vitrifikovaná embrya, nižší o cca 5-10% - alespoň na našem pracovišti.

Scratch endometria dle našich zkušeností mírně zvýší šanci na úspěch

Důležitá je především psychická pohoda - což není úplně snadné -v tom může pomoci psycholog

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den
Mala by som taku otazku dostala som menstruaciu 11.01.2017 len sa zobrazuje len hnede zatial....
a otazka znie
13.01.2017 mam ist do nemocnice na operaciu Stitnej žlazy či ma budu vediet preto operovať?
Dakujem za odpoved.. - otázka upravena poradcem
kristina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte se zeptat v nemocnici, kde je operace plánována

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den začala jsem špinit 5 dní po menses po návštěvě dr mi byla zjištěna cysta cca 5cm. mám přijít za 3 měsíce na kontrolu , ale od včerejška krvácím silněji a bolest v podbřišku je mírná ale stálá.Menses mám mít až za 10 dní Můj lékař bohužel ordinuje pouze v pondělí, mám navštívit pohotovost či je to normální. děkuji za vaši odpověd
Věra M
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není. Nemáte-li ale bolesti a není-li krvácení silnější než menses, vydržte do pondělí. Pohotovost navštivte, pokud by krvácení zesílilo nebo se přidaly bolesti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
je mi 42 let a nikdy jsem neměla dítě. Jak vysoké jsou šance na otěhotnění a donošení zdravého dítěte. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění je již bohužel poměrně nízká - cca 5% v každém cyklu. Jedna věc je ale věk kalendářní, jiná biologický. Jak na tom reálně jste, může napovědět vyšetření hormonu AMH. Pokud bude hodnota vyšší než odpovídá 42 letům, je šance vyšší.

Chcete-li opravdu ještě mít dítě a máte partnera a nepodaří-li se Vám počít během 1-2 měsíců, doporučuji neodkládat péči specializovaného pracoviště

V případě, že otěhotníte, je riziko potratu minimálně 25%. Překonáte-li první trimestr, je již šance na donošení zdravého plodu reálná

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme -li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se i s partnerem objednat na zcela nezávaznou konzultaci o možnostech dalšího postupu. Objednání je snadné - tel. 257212517

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor, chystám sa na KET. Každý mesiac sledujeme s mojou gynekologičkou ovuláciu, ktorá ale posledné 3 mesiace prebehne na 9. alebo 10. deň. Menzes mám stále pravidelne po 30. dňoch. Kedy je prosím podľa Vás najlepšie načasovať transfer? Podľa ovulácie alebo podľa dňa cyklu, teda na 19-20 deň? Môžu byť tieto skoršie ovulácie spôsobené tým, že som po dlhom protokole v októbri? ďakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Transfer je možné plánovat  jen dle ovulace.

Vliv dlouhého protokolu na ovulaci nepovažuji již nyní za pravděpodobný

Možným řešením je místo cyklu s ovulací cyklus vedený pomocí HRT (hormonální substituční léčby)

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na užívání gynocapsu. Mám tobolky celkem 14 kusů. Je nutné je používat dle návodu nebo můžu užít tobolku třeba jen 2x týdně z preventivních důvodů na obnovení flóry. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nela T.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lepší je vždy užívat dle návodu. U podobných přípravků ale není zásadním problémem užívat méně často. Efekt ovšem nemusí být takový jako při doporučeném užívání

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
chtěla bych se poradit. Dostala jsem zánět močových cest a byl mi nasazen clotrimoxazol forte pro nález e-coli. Během léčby a to včera jsem měla s přítelem chráněný pohlavní styk a na kondomu se objevil hustý bílý výtok. Je pravda že jsem cítila lehké pálení a svědění přičítala jsem to lékum na močový měchýř. Dnes jsem byla u gynekologa na preventivní prohlídku a řekla jsem mu aby mi udělal i kultivační stěry jestli je vše v pořádku že se necítím úplně dobře. Prý gynekolociké a urologické záněty podle urologa spolu souvisí. Chtěla jsem se zeptat na to jestli může ještě užívání klortimoxazolu který teď beru 8 den mám ho na 10 při kultivaci výsledky ovlivnit nebo se už dá zjistit jestli není něco v pořádku. Mám strach o rozjíždějící kvasinkový zánět. Popřípadě jestli mi můžou najít i něco jiného když tyto léky teď užívám děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jindra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nasazenou léčbu určitě dokončete. Kultivační vyšetření prokáže, pokud by došlo k pomnožení mikroorganismů, které nejsou na Cotrimoxazol citlivé. Nejčastěji opravdu může jít o kvasinky

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze