Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

bolesti
Dobrý den, nikdy jsem neměla pohlavní styk, tudíž jsem stále panna. Před 3 měsíci jsem podstoupila totální hysterektomii čili vyjmutí dělohy a vaječníků. Vaječníky laparoskopicky a dělohu mi vyndali pochvou, musela mi být nastřihnuta hráz, protože mám moc úzkou pochvu. Chci se zeptat, pokud mi tedy byla děloha vyndána pochvou, musela se panenská blána úplně zničit, že? Jenže já jsem zkoušela masturbovat a ze zvědavosti si zasunout prsty do pochvy, jestli je tam volno a není... když si ty prsty zasunu hlouběji, bolí to. Je tedy možné, že tam část blány zůstala a mám si ji normálně protrhnout? Chtěla bych pohlavní styk a bojím se abych si tam něco neprovedla, děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Blána se pravděpodobně úplně nezničila, pouze je asi natržená. Nemyslím, že byste měla cokoli sama podnikat. Styk mít nejspíše  můžete. Pokud ale bolesti neustanou, navštivte raději gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,partnerka vysadila ha,s tím,že se pokusíme o miminko.Nyní je to asi třetí týden po vysazení ha a má určité příznak:,pocit něčeho kovového v ústech,bolesti prsou,bolesti břicha,občas pocit na zvracení.Chtěl bych se zeptat,jestli je možné,že by to byli příznaky těhotenství,nebo to může souviset s vysazením ha.Partnerce je 22 let.Moc děkuji za odpověď.
Miloslav
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obojí je možné. Jistotu může přinést těhotenský test po 2 týdnech od početí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den ,som v 37 tyzdni a 3dni ,a v pondelok 38tyzdni budem,mala som mat ukonceny porod v piatok 2.9. vyvolany a nakoniec sa babatko dalo do priecne polohy ,co skomplikovalo situaciu a v pondelok by ma mal cakat cisarsky rez spinalny ,ak sa neotoci spravne,myslite ze sa este moze otocit ,ci uz je neskoro ,alebo ako pomoct k tom ,aby sa otocilo,napriklad lezat na pravom boku. Hlavicku ma na mojom lavom boku ,nic sa mu nemoze stat ,ked je v priecnej polohe ,odhad ma 3,500g chlapcek ,velmi sa bojim ci ho nemoze ohrozit priecna poloha .....tretie tehotenstvo
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod se stále ještě může otočit. Napomoci tomu ale Vy nijak nemůžete. Nemusíte mít ani obavy, císařský řez vše, pokud se plod neotočí, bezpečně vyřeší

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrýden, s přítelem jsme měli nechráněný styk a udělal jsem do mě, prášky jsem brala ale dva předtím jsem si vzala o necelých 12 hodin později je riziko, ýe jsem přesto otěhotněla?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebylo opoždění více než 12 hodin, antiko ochrana by měla fungovat

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, snažíme se s partnerem o miminko více než rok. Od vysazeni antikoncepce mám delší cykly (35-38 dní), ale pravidelné. Ovulaci mám kolem 23.-25. dne cyklu. Můj lékař chce ale cyklus zkrátit, takže mi předepsal gynprodyl, který mám brát od 18. do 24. dne cyklu. Ráda bych se zeptala, zda tento přípravek při nasazení před ovulací samotnou ovulaci nezablokuje? Děkuji za odpověď
Karol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podání Gynprodylu a podobných léků s gestagenním účinkem před ovulací nepovažuji za vhodné. V závislosti na dávce ovulaci sice spíše nezablokuje, ale způsobí předčasné změny děložní sliznice, takže otěhotnění nepomůže, spíše naopak

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala, zda na otěhotnění májí vliv špatné jaterní testy. Je mi 41, 2x jsem rodila, teď jsem po sterilizaci a tak jsme byli několikrát na IVF a neúspěšně a teď postupujeme třetí transfér s datovanými vajíčky. Byla jsem na hysteroskopii a vše v pořádku i sliznice je dobrá. Mám primární biliární cirhózu jater. Užívám essentiále forte a Lagosu . Ale hormonální léčba způsobila větší zhoršení. ALT 4,09; AST 3,05; ALP 13 a GMT 12,9 CRP 19. Může to být příčina neúspěchů? A pokud se zadaří, jak se, kromě diety a sledování, postupuje? Děkuji za odpověď.
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné poměrně závažné postižení jater ovlivňuje celý organismus, tedy pravděpodobně i úspěšnost IVF programu. Co můžete očekávat v těhotenství Vám měl objasnit lékař, který Vás s cirhózou jater sleduje - předpokládám, že jste s ním plánované těhotenství konzultovala. Je to otázka pro specialistu - hepatologa, nikoli pro gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
užívám HA a minulý měsíc jsem vynechala poslední 4 tabletky (pauzu jsem udělala klasicky) abych si posunula menstruaci kvůli dovolené. Menstruace byla velmi silná, ale tento měsíc jsem krvácela jen 3 dny a to velmi slabě, což se mi nikdy nestalo. Myslíte, že to je způsobeno předchozí změnou a vše je jinak v pořádku? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občas se to stane a může to opravdu souviset s minulým cyklem

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
kolik dní mezi jednotlivými menstruacemi je považován za normu a kdy je již třeba léčby - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčit je třeba kratší cyklus než 21 dní - počítáno od prvého dne krvácení do dalšího začátku krvácení. U prodloužení cyklu nelze jednoznačně odpovědět - záleží na mnoha okolnostech

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 32 let a již rok a čtvrt užívám přípravek Klimonorm z důvodu předčasného ovariálního selhání. Ustaly návaly, noční pocení i bolest hlavy. Akorát teď při dobrání platíčka se nedostavilo pravidelné krvácení. Stalo se to poprvé. Co to může znamenat? Děkuji za odpověď
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občas se to při užívání Klimonormu stane. Příčinou je jen obvykle malá reakce děložní sliznice v tomto cyklu. Není to v tom případě problém

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň. Znižujú paralen, bioparox účinnosť antikoncepcie maitalon? Ďakujem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tyto preparáty antiko efekt nesnižují

MUDr. Jan Šulc

výtok
Pane doktore dobré ráno, děkuji za odpověď na můj dotaz, zda může být milenka mého muže bez problémů a mně se vracejí kvasinky. 14 dní jsem s mužem teď styk neměla a jsem v pořádku. Mycomax mi pan doktor napsal zatím na 3 měsíce, jednu tabletu při krvácení, jak doporučujete i vy. Příčinu jinde nevidím, jen ten styk, resp. ta ženská:( Bojím se teď proto dalšího sexu. Našla jsem na webu recenze na Multi-Gyn ActiGel 50 ml - vaginální krém http://www.solnajeskyneletnany.cz/e-shop/all/all/419.html Že by se dal použít před stykem i jako lubrikant (vlhká jsem ale vždy víc než dost) a i po sexu jako prevence. To mi ublížit nemůže, že ne? Jsem už zoufalá, jak ze stálých návštěv gynekologie, tak samozřejmě i psychicky z té aféry :(
Zora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám s uvedeným přípravkem žádné zkušenosti - takže neporadím

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, som v nemocnici s krvacanim cca v 7+0 tt. Bolo mi povedane, ze HCG nestupa priaznivo. Prosim Vas o Vas nazor. Hodnoty HCG: pri prijme v 5+5 tt (sobota vecer)-2500, o dva dni (pondelok)-4100, o dalsie dva dni (streda)-6000, o sest dni neskor (utorok)-26 000 + na ultrazuku zatial doktor zaznamenal len tazko identifikovatelne zablikanie, nebola zatial jasna akc)ia srdca. Povazujete tieto hodnoty tiez za nepriaznive? Preco? Stupaju pomaly? Dakujem.
Daniela Gromanova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně se domnívám, že vzestup je ještě v rámci normálu. Ale hodnoty HCG mají spíše jen orientační význam.  Klíčový je UZ nález

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Uzivam antikoncepciu Belara menstruaciu som mala vzdy pravidelnu na den presne naposledy mi prisla o par dni skor a posledne dva cykly som tyzden pred nou mala spinie. Lekar mi urobil sono sliznica je v poriadku vraj sa nemam coho bat a Belaru mam brat dalej a ak sa to zopakuje mam prist a teraz od poslednej menstruacie co je cca dva tyzdne som zacala znovu spinit a trva to uz tyzden. Je dovod sa niecoho bat alebo su na vine len tabletky? dakujem
Saja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně opravdu nejde o nic závažného. Tato antikoncepce Vám zřejmě "nesedí" a bude vhodné ji vyměnit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
mam 44 rokov, moj gynekolog medal ze som v prechode nemala som menstruaciiu 3 mesiace, teraz po dva mesiace som mala, pricom som ju dostala o 5 dni skor a krvacanie som mala strasne silne a trvalo to 10 dni. silne myslim to ze som sa nemohla pohnut z domu bez vlozky a zaroven tamponu a kazdu pol hodinu som tampon musela menit alebo ma hocikedy tak zalialo, ze nepomohol ani tampon a ani vlozka a pretieklo to, co mam robit aby sa to krvacanie zmiernilo? dakujem za odpoved. mam z toho nocnu moru, bo neviem kedy menstruaciu dostanem
maruska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné nepravidelnosti krvácení jsou  na počátku přechodu časté. Řešením je vhodná hormonální léčba, která upraví rozkolísanost hormonálních hladin

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobry den pan doktor. mali sme mensiu nehodu s priatelom akurat 2 dni pred kontrolou u gynekologa ktory mi oznamil ze mam ovulaciu. ovulacny test bol ale negativny. mala som ale vsetky priznaky ovulacie. bolesti a taktiez aj makky krcok. asi 4 dni na to som mala ovulacny test pozitivny lenze krcok bol uz tvrdy a uzavrety. ubehol uz viac ako tyzden a mam strasne bolesti v podbrusku. taktiez ho mam aj nafuknute a k tomu sa mi pridala aj bolest hlavy. moze to znamenat tehotenstvo? celkom dobre nechapem tym ovulacnym testom. ci verit dokorovi alebo testom. dakujem za vas nazor.
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž znám přesně nález, na jehož podkladě lékař zjistil ovulaci, je těžké posoudit, zda vůbec a kdy k ovulaci došlo.

Současné potíže spíše nejsou těhotenským příznakem. Mohlo by jít například o cystu. Příčin ale může být více - neustanou-li obtíže, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Uzivam HAK Mistra, pricom prvy tyzdnen este nie som chranena-nespolieham na ochranu v prvy tyzden..(brala som antibiotika a mala som hnacky)...zacala som ju brat minuly tyzden v stredu a s partnerom som mala pohl.styk,pricom sa do mna neurobil...mozem byt tehotna?
Dakujem - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není příliš pravděpodobné, ale ne na 100%vyloučené

MUDr. Jan Šulc

výtok
Pane doktore, hezké odpoledne, prosím o názor. Můj muž má milenku. Tají to, ale je to tak. Nikdy jsem na kvasinkové mykózy netrpěla, od léta ji mám asi potřetí. Partner dostal také tabletu Mykomaxu + Canesten krém, vím, že se mazal poctivě. Já se vždy vyléčila, chvilku byl pokoj, pak se to vrátilo (projevuje se to u mě velkým natékáním malých i velkých pysků, s tím je samozřejmě spojené úporné svědění, výtok žádný). A teď bych se vás ráda zeptala, zda je možné, aby ta milenka žádné problémy neměla? Nebo když je mám já, navštíví ji pak můj manžel, musí je dostat taky? Je možné, že je vůči tomu imunní? Pokud ano, jak mám zařídit já, abych byla také imunní? Nikdy jsem na to netrpěla, teď se toho nemohu zbavit. Doporučení, o kterých jste tu psal, dodržuji. Prosím o názor, za který předem děkuji! Zorka
Zora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je poměrně neobvyklé, aby "milenka"  byla "zdrojem kvasinek" a neměla potíže, zatímco Vy ano. Možné to ale teoreticky je. Nemá-li potíže, bude asi obtížné jí přesvědčit k nějaké léčbě. 

Je třeba se také pečlivě zamyslet nad tím, zda není příčina jinde

Každopádně bych u Vás doporučil Mycomax užívat dlouhodobě, třeba půl roku alespoň 1x měsíčně při menses

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den, menstruaci jsem mela vzdy po 3tydnech a vzdy trvala presne tyden .. Opravdu vzdy pravidelne(Antikoncepci uz pres pul roku neberu), ale ted, co jsem naposledy menstruaci mela, trvala pouze 3 dny. Je to spatne? Znamena to neco? Poradte mi, prosim. Dekuji.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud vyloučíte těhotenství, nemá podobná odchylka žádný význam

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
existují nějaké volně prodejné testy na zjištění hladiny AHM nebo FSH, které si může každá žena provést doma sama. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pokud je mi známo, domácí testy na stanovení AMH nebo FSH nejsou dosud k dispozici

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, mám problémy s neustále se vracející se mykozou, už několik let se ji nemohu zbavit. Slyšela jsem že na ni pomáhá mořská voda. Pomohlo by třeba omývání vincentkou? Šel by z ní udělat výplach nebo bych si mohla uškodit? Prosím o radu jsem zoufalá. Díky
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den. 

Podobné výplachy příliš nedoporučuji 

V podobných případech mám dobré zkušenosti s dlouhodobou léčbou celkově působícími antimykotiky. O možnostech přenosu mezi partnery se polemizuje, raději osobně doporučuji léčbu obou. Předepisuji například Mycomax 150 mg tbl. Žena užije 1 tbl při menses, současně s ní užije 1 tbl i partner. Další tabletky bere jen žena - po 2 týdnech a pak vždy při menses po dobu 6 měsíců. Na konci léčby užije opět 1 tbl i partner.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den, trapi me zapach z pochvy. Smrdi to jako sperma, ale partner zadne sperma nema - ztratil jej. Cim to muze byt? Jak to muzu odstranit?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně se  jedná o narušení poševního prostředí. Nejlepším řešením je návštěva gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý deň, pred menštruáciou som mala prejavy mykózy, biele hrúdky, svrbenie ... a teraz po menštruácií mám žltý výtok, niekedy sú tam ako keby aj také žlté hrúdky, a už aj pár krát som mala aj hrúdky zelenej farby, chcela by som sa opýtať, môže ísť ešte o nejaké dozvuky mykózy? Alebo čo by to mohlo byť? Ďakujem za odpoveď.
Lenuš
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o dozvuky mykózy. Každopádně se ale jedná o narušení poševního prostředí. Nejlepším řešením je návštěva gynekologa

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, otěhotnění se nedaří a tak jsem začala, vzhledem k mému věku ( 43) navštěvovat lékaře. Byl mi zjištěn polyp a doporučená hysteroskopie. Tu jsem prošla( před půl rokem), ale polyp tam nalezen nebyl, jen zvýšená sliznice, odebrán kousek ne hystol. žádný nález. Po další prohlídce ale na ultrazvuku něco jako polyp stále je a otěhotnění zřejmě brání. Byla mi doporučena opět hysteroskopie. Je možné, že by cca 1cm polyp lékařka při hysteroskopii neviděla? A co to tedy může být?
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při hysteroskopii by lékař měl 1 cm velký polyp vidět. Může jít jen o vyšší sliznici, která na UZ budí dojem polypu. Ta by početí až tak bránit nemusela

Obávám se, že ve 43 letech je příčina neúspěšného snažení o početí spíše jinde než v polypu, konrétně ve vaječnících. Určitě bych doporučil posoudit ovariální rezervu,  nejlépe stanovením hladiny AMH nebo alespoň FSH.

Co nejdříve bych pak doporučil péči specializovaného pracoviště a při nepříznivých výsledcích, které nelze vyloučit, bych se i zamýšlel nad případným užitím darovaných vajíček

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať...aké sú optimálne hodnoty testosterónu a androstendiónu v krvi, nakoľko mám problémy s nepravidelným cyklom (po pol roku od vysadenia HAK a vyvolávania prostredníctvom agolutínu cyklus pomaly nabehuje aj bez pomoci hormónov na 30-35 DC). Pri podávaní agolutínu mi boli namerané hodnoty testosterónu 19mol a androstendiónu 3,3mol, odkedy telo začína nabehovať samé mi testosterón klesol na 5,6 a androstendión vystúpil na 5...nakoľko neviem aké sú primerané hodnoty tak neviem či je to veľa/málo. Za odpoveď vopred ďakujem.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny uvedených androgenů kolísají v průběhu cyklu, ale někdy i v průběhu dne. Za normální hodnoty považujeme ty, které nepřekračují rozmezí normálních hodnot té které konkrétní laboratoře. Podání Agolutinu hladiny příliš neovlivní. Spíše jde o to, zda je cyklus ovulační či anovulační

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, v říjnu podstoupíme první IUI. Jaké by jste nám doporučil vitamíny a doplňky stravy? Je vhodné, abych brala Gynex? Předem děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji některý z multivitaminů pro ženy, které plánují otěhotnění - poradí v lékárně (o IUI jim nemusíte nic říkat). Gynex svým pacientkám nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

různé
Pane doktore. mám termín na odstranění dělohy,brala jsem proveru 500 3x1 menstruace se nedostavila zítra nastupuji, prý by operovali i pří menstruaci, není to nebezpečné. Nemám si vzít dnes a zítra zbytek provery a menstruaci oddálit.Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte postupovat dle doporučení lékařů z pracoviště, kde operaci plánují

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den, hrozia mi nejake rizika v pripade dlhodobej nepravidelnej menstruacie? hormonalnu liecbu brat nechcem nakolko som po cmp v dosledku uzivania atk. otehotniet uz neplanujem. dakujem
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, na jakém základě nepravidelnost vzniká. Jde-li o dlouhodobou převahu estrogenů, hrozí teoreticky nepříznivé změny děložní sliznice, v krajnosti i zhoubný nádor

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, prosím Vás, asi pred 2 mesiacmi som užívala antibiotiká. Potom som pociťovala svrbenie a pálenie v pošve. Dala som mastičku Canesten a utlmila som tým bolesť. Počas leta som pociťovala slabé pálenie iba občas. Pred 2 dňami som bola s priateľom na zábave a mala som krátku sukňu, pričom vonku už bola dosť zima. S priateľom sme mali nechránený pohlavný styk. Na druhý deň som cítila pálenie v pošve, bolesti v podbrušku a bolesti pri močení. Včera sa k tomu pridal ešte aj hnedý, krvavý výtok. Myslíte si prosím, že by mohlo ísť o infekciu alebo aj o tehotenstvo? Môžem mať hnedý výtok z uhniezďovania oplodneného vajíčka v maternici? Alebo je to ešte príliš skoro na uhniezďovanie? Rozhodujem sa, či mám užiť tabletku PO. Odchádzam o 3 dni na dovolenku, preto by som rada tomu vyhla, ale tehotenstvo si nemôžem dovoliť. Vaša rada, či pálenie, bolesti v podbrušku a hnedý výtok môžu súvisieť s tehotenstvom a s oplodneným vajíčkom po 2 dňoch od oplodnenia by mi moc pomohla. Ďakujem pekne.
Kika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O známku uhnízďování pravděpodobně nejde. Pokud je to  ještě stihnutelné, tabletku PO raději užijte

Jinak jde pravděpodobně o narušené poševní prostředí, což byste měla řešit se svým gynekologem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , byla jsem zřejmě mimoděložně těhotná,hcg 900 , na ultrazvuku nebylo nic vidět , začala jsem krvácet- jasná červ.krev , tak jsem šla na revizi dělohy.Hcg kleslo o půlku ,tedy na 400.Za dva dny se mi opět zvýšilo na 500.Tak jsem šla do nemocnice , kde mi laparoskopicky odsranili vejcovody a znova revizi dělohy , z důvodu podezření na uhnízdění .Podotýkám, že jsem souhlasila-38 let a jedno dítko již máme.Jsem sledováná a hcg kleslá ob den o 20j.Lékaři mě děsí , že neodstranili asi vše.A že můžu začít krvácet , ale do břicha.Jsem na neschopence a lékař mi napsal vycházky.Což mi teda přijde hodně divné , kdybych byla takhle ohrožená.Hcg ve stř. 318 v pátek 299.Tuto situaci přožívám jíž měsíc a už jsem celá zoufalá, co mě ještě čeká.Moc Vám děkuji za odpověd.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž znám do detailu Váš nález, je těžké se vyjadřovat.

Nelze vyloučit, že se jedná o některou formu trofoblastické nemoci. Pokud ale HCH klesá, je reálná šance, že vše bude v pořádku

Vycházky jsou podle mne určitě možné. Nějaká komplikace se obvykle neprojeví z hodiny na hodinu

MUDr. Jan Šulc

krvácení po styku
eň chcela by som sa opýtať s priateľom sme boli od seba vyše dvoch týždňov. Po dvoch týždňoch sme mali pohlavný styk, ktorý bol trochu drsnejší. Po ňom som si všimla ľahké krvácanie na druhý deň som cítila bolesť ale len na jednej strane posvy( pri vstupe do posvy). Po troch dňoch bolesť prešla ale keď sme sa pokúšali mať opäť sex tak som ešte cítila bolesť a po tom ako do mňa vošiel tak ma asi opäť podrazdil a opäť som trochu krvácala. Môže byť že má tak podrazdil? Pred týždňom a pol som bola na preventívnej všetko bolo ok. Je to od tej doby čo sme mali sex. Je možné že sa potrebujem len tam dole zahojiť? Ďakujem za odpoveď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může opravdu jít jen o pomalu se hojící drobné poranění. Krátká pauza by měla pomoci Pokud by se ale krvácení opakovalo, navštivte raději gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,

zhruba 14 dnů se potýkám s problémy - nejdřív jsem si myslela, že jde o zánět močových cest - časté močení, pálivé. To ustalo, časté močení po troškách ale přetrvává, přidalo se svědění celé pochvy (tvarohovitý výtok nemám) i tlak v podbřišku. Zdá se mi, že mám zvětšená klitoris. Nedělá mi dobře běhání - bolesti a tlaky pochvy. Jsem v dlouhodobém psychicky nedobrém stavu a mám partnera, s nímž jsem zhruba 1 rok a který přede mnou žil asi 10 let s partnerkou, která byla promiskutiní a měla i řadu pohlavních chorob. Poradíte? na kontrolu se chystám, ale čekací lhůty jsou dlouhé. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o narušené poševní prostředí. Bez možnosti vyšetření ale moc neporadím. Sama můžete zkusit některý volně prodejný přípravek s laktobacily - např. Fermalac. Zda ale pomůže, není jisté. Při podobných obtížích by Vás podle mne lékař měl "vzít" ihned

MUDr. Jan Šulc

myom
Pane doktore pokud budu mít menstruaci nárazově jako doznívající přechod myomy asi nejspíše stále porostou, myslíte že pokud bych chtěla od lékaře napsat esmyu, měla jsem ji dvakrát, ale potřetí bych zaplatila plnou částku, že je to možné, třetí opakovaní na vlastní náklady? děkuji JANA
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Esmya je lék primárně určený pouze pro ženy, které plánují těhotenství

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci leverette a 5 dní jsem na prášek zapomněla, mám si dát všechny co jsem zapomněla naráz nebo prostě vynechat? V příbalovém letáku se mi odpovědi nedostalo. Děkuji
Diana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě nepolykejte 5 tbl najednou. To nemá smysl. Vynechte, vyčkejte na krvácení a od 1. dne opět začněte užívat. Do té doby ale nebudete chráněná

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o vysvětlení. Je mi 25 let, jsem v 18. týdnu těhotenství. Nyní mi vyšel test z krve na AFP 2,10. Je to prý zvýšené. Mám mít obavu? Jinak vše ostatní v pořádku. Upřesní to ultrazvuk a kdy na něj jít? Nebo je třeba jít raději na testy, které si budu hradit sama a jsou tyto placené testy stoprocentní jistota? Děkuji moc za Váš čas. Kamila
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nejde o nějak dramatický nález. Určitě je ale vhodné podrobné UZ vyšetření mezi 20. a 22. týdnem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat. Koupila jsem si těhotenský test a je tam takový nalepený něco jakože MAX (moči) mám to odlepit nebo nechat? A ještě, v balíčku byly takové průhledné a modré kuličky co s nimi?
Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postupujte dle přiloženého návodu. Testů jsou desítky, nevím, jak ten který vypadá

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, je těhotenský test prováděný 33 zní od sexu již spolehlivý ? Vyšel negativní.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

33 dny po styku by měl test těhotenství spolehlivě prokázat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat mám brát svoji první antikoncepci jmenuje se Jangee 0,03 mg.A mám ji brát první den,kdy mě začne menstruace,ale nevím jestli mám začít brát ty oranžové tabletky,nebo začít těmi býlími? Děkuji za odpověd.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tuto informaci najdete na příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem po porodu, plně kojím. Jsem často na zahradě a když mám chvilku ráda si poležím na sluníčku. Zajímalo by mě jestli se mohu bez omezení opalovat samozřejmě s mírou i když plně kojím, nebo se přímému slunci raději vyhýbat? Děkuji.
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opalovat se určitě můžete

MUDr. Jan Šulc

různé
Pane doktore, mám jít na odstranění dělohy, byla mi podána provera menstruace nedorazila i když sliznice je 10 mm chtějí operovat s tím, že si vezmu nějaké léky, je to vhodné? Nebylo by lepší operaci odložit? mám počkat jestli do neděle menstruace nedorazí a v uterý bych měla mít nastup a ve středu operaci. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postupujte dle doporučení lékařů pracoviště, kde operaci plánují

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Vážený pane doktore,
jsem již po 3. pokusu o umělé oplodnění.Naro a několika transferech,je mi 36 let.Narodiila se nám zdravá dcera, druhé už bohužel nevyšlo. V březnu jsem měla zamlklé těhotenství a o pár měsíců při transferu 2 embryí již neotěhotněla.Poprvé při transferu jednoho embrya jsem otěhotněla.Je velký rozdíl,když ty embrya jsou "čerstvá" hned po odběru než zamražená? Mám výkyvy nálad a nepravidelnou menstruaci, skoro 3 měsíce jsem nedostala menstruaci,může to být hormonální reakcí? Nic mě nebaví, trpím úzkostí a nic se mi nechce řešit, jsem protivná a nechodím mezi lidi.Myslíte, že to někdy odezní? Na další pokus už z těchto důvodů nechci jít, stálo nás to dohromady 100 000..Děkuji Lada - otázka upravena poradcem
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění je u čerstvých embryí o něco  vyšší než u embryí kryalizovaných - rozdíl je přibližně 10%.

Abych se mohl vyjádřit, co mže být příčinou vynechání menses, musel bych mít daleko více informací - hladiny hormonů, UZ nález, Vaše váha, naposledy užitý stimulační protokol aj. Souvislost s hormonální léčbou nelze yyloučit, ale spíše je problém jinde. Řešit to musí Váš gynekolog.

Pokud jde o psychické obtíže, určitě mohou cyklus ovlivňovat. Doporučuji obrátit se na psychologa nebo psychiatra

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktrore, v 52 letech jsem ještě stále měla menstruaci, ´ted poslední 17.6. 2019 od té doby zatím nic, pokud by doslo k odstranění dělohy a vaječníku, budu ještě potřebovat, budu po odstranění vaječníku potřebovat nějaké hormony, nebo léčbu. Podle krevních hodnot jsem už v přechodu. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebudete-li mít potíže, hormonální léčba nejspíše potřeba nebude

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký den,
mám otázku ohledně vyšetření v těhotenství. Provádí se screening genetických z krve dále během těhotenství, pokud prvotrimestrální screening byl v pořádku?
Děkuji
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné další genetické testy z krve se běžně neprovádí. Sama můžete požádat o test Prenascan, což vlastně jen potvrzení výsledku prvotrimestrálního screeningu. Tento test ale pojišťovna nehradí a stojí cca 12 tis Kč

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Pane doktore když je sliznice 9 mm do jaké doby by mohla přijít menstruace. DĚKUJI MILADA
milada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to individuální, záleží na činnosti vaječníků. Krvácení může přijít prakticky hned, ale třeba i za 10 dní

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den mám takový problém už 3 den mi vynechala menstruace, ta minulá se také zpozdila tak cca o den dva. Bolí mě břicho a v podbřišku jemně, taky mě bolí dolní část zad. A pořád chodím na záchod jako na velkou. Tak celkove mě bolí oblast břicha a i v bocích. Doprovází to bolest hlavy. Patří to vše k PMS nebo jsem těhotná? Nebo jen kvůli střevním potížím se mi to opozdilo? Děkuji za odpověď je mi 18 let a už si nevím rady..
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství vyloučíte/potvrdíte testem, který je volně prodejný v každé lékárně. Může jít o příznaky PMS, ale nemusí. Více na dálku, bez možnosti vyšetření, neporadím.  Neustanou-li potíže, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore, k mé předchozí otázce ponechání vaječníků a neproběhlé menstruaci, byla mi nasazena provera menstruace se nedostavila, tak chtějí operovat, že mi nasadí nějaký prášek, myslela jsem, že je lepší operovat po menstruaci, proc je lepší operovat po menstruaci? Kvůli krevním sraženinám. děložní sliznici mám po dobrání provery 9mmm to myslíte. že bych mohla v blízké době odmenstruovat. Mám velký strach z operace. Brala jsem před 3 roky esmya a na vaječníku se mi udělala cysta, po dobrání se ztratila, tak mám strach, když neprojde menstruace, abych tam neměla cystu. Myslela jsem, že to má význam, aby se odmenstuovalo.Děkuji Milada
milada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li sliznice 8 mm, je nástup menstruace velmi pravděpodobný.

Cysta může být na vaječníku, i když menstruace proběhne.

Operovat se může i před menses, někdy ale operační pole více krvácí.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den, v juni som vysadila antikomcepciu po 8 rokoch. prva menstruacia po vysadeni sa dostavila s 2 tyzdnovym meskanim. momentalne som mala vcera dostat dalsiu,ale este a nedostavila. Je to bezne po vysadeni atk? ako dlho moze trvat kym sa mi cyklus upravi? pred nasadenim atk som ho mala pravidelny. Este by ma zaujimalo, ci sa v pripade potreby vyvolania menstruacie gynekologom moze aplikovat injekcia na vyvolanie,nakolko som v juni tohto roka prekonala cievnu mozgovu prihodu prave kvoli uzivamiu atk. Ci je teda vhodne aplikovat hormony dalsie . dakujem
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se cyklus po vysazení antikoncepce upraví v průběhu 2-3 měsíců. Někdy to ale může trvat déle. Injekci na vyvolání menses aplikovat lze, riziko je minimální

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den chci se zeptat. Včera jsem měla se svým partnerem nechráněný sex s tím že beru antikoncepci kde mám růžové tabletky a 4 bílé(placebo), během kterých mám dostat menstruaci ALE!! Kvůli dovolené jsem si menstruaci odložila a měla jsem jí cca před 13 dny a nyní dojídám bílé tabletky. Je nějaké riziko otěhotnění ?? Děkuji
Adela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste cyklus prodlužovala užitím aktivních tabletek, které byly všechny stejné (monofazická antikoncepce), antiko ochrana by měla fungovat

MUDr. Jan Šulc

myom
pane doktore chtela sem se zeptat ,pan doktor mi řekl ze bych mnela prijit o delohu že mam mion a bojim se ze i presto muzu otehotnet mohu nebo ne dekuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom otěhotnění nevylučuje. Odstraněná děloha ano

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, chcem sa opýtať .. užívám tabletky Divina druhý mesiac.. menštruáciu som dlho nemala .. som po pôrode rok..tak doktorka mi skúsila dať tieto tabletky na 3 mesiace aby sa mi to upravilo ... dobrala som tabletky a menštruáciu som dostala .. začala som užívať dalsie a po 2 týždnoch som znova začala krvácať .. dnes mám začať užívať modré tabletky ale neviem či ich mám vysadiť alebo v liečbe normálne pokračovať ? .. moja gynekologička má dovolenku tak sa obraciam na Vás ... za odpoveď ďakujem
Natália
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mám poměrně málo informací -neznám Váš věk, UZ nález, hormonální výsledky, atd. Takže je nesnadné něco doporučit  Nejspíše bych radil vysadit a po 7 dnech opět začít novým balením.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, jsem 15 DC před KET s darovanými vajíčky, endometrium 7,3 mm, ale můj lékař stále čeká na vyšší. 19 DC mám znovu kontrolní UZ. Užívám od 1.DC Estrimax 1-1-1+1 na noc zavádím do pochvy. Zatím mi nenaordinoval Utrogestan. Který DC může být nejpozději transfér? A nevadí to? Už máme za sebou 5 neúspěšných IVF se svými vajíčky a 2 neúspěšné transféry s darovanými vajíčky. Endometrium jsem vždy měla přes 8mm. Myslíte, že by mohlo ještě trochu dorůst mezi 15. až 19. DC? A je něco co by mi ještě mohlo pomoct? Je mi již 42 a tak mi moc času nezbývá. Děkuji za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Transfer zmrazených embryí může být klidně i třeba 25. den cyklu. Nemyslím, že je něco speciálního mimo uvedenou léčbu, co by pomohlo. Sliznice se stále může zvýšit a i kdyby  dále nenarostla, 7,3mm podle mne stačí

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze