Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 22.7. do 13.8. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore.Tak nevím...je mi 49 a menzes mám slabší a slabší.Nikdy jsem neměla extra silné.Když jsem brala antiko...tak jen slabé.Při vysazení před lety tak nějak kolem 7-10 dní,ale z toho jen cca 3 dny jakože víc.No a teď už od pondělí jen ráno zašpiním a celý den nic - už 8 dní.A časově to vychází na dobu menzes.Jinak vůbec žádné příznaky k přechodu.Žádné návaly -pocení-tlaky.Akorát menzes mám někdy po 23 dnech a někdy po 15ti dnech.Jen chci vědět,že to špinění malinko ráno a pak už celý den a noc nic,může být taky k přechodu?Neberu vůbec žádné léky na nic.Myomy mám několik let 2 asi 2cm a Dr.říká,že jsou tzv. na dobrém místě a neměli by ničemu vadit.Samozřejmě chodím pravidelně na kontrolu.Teď bych měla jít po půl roce.Děkuji za odpověď.
Samina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení krvácení není nic neobvyklého a souvisí s přechodem. Ovšem opakování menstruace po době kratší než 21 dní normální není.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, můj gynekolog mi předepsal vaginální čípky cicatridina, jelikož mi pri podráždění krvácí čípek. Mám je brát 6-8 týdnů tak bych chtela vedet zda je mám používat i během menstruace s také jestli mohu mít po dobu užívání pohlavní styk
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Během menses bych čípky nedoporučil zavádět. Pohlavní styk je možný, ale lépe v časovém odstupu od zavedení.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Po zamlklém potratu jsem byla na revizi dělohy ve 13. týdnu,ve 12.jsem měla již druhý genitální opar(nejednalo se o prvoinfekci). Také se mi krátce po otěhotnění udělala obrovská modřina na celém nehtu palce u nohy-bez příčiny.a mám ji už 3 měsíce.Trpěla jsem nespavostí,takže imunita byla jistě oslabená.Muj gynekolog mi odmítá napsat antivirotika,protože opar neviděl.Vím,že po prvním potratu se žádná vyšetření neprovádějí,ale je mi už bohužel 40 let a bojím se,že v případě dalšího otěhotnění se bude vše opakovat.Vím,že moje plodnost je u konce,proto se ptám co mi radíte a jestli je opravdu nutné čekat s dalším snažením min. 3 měsíce.Mám jedno dítě s jiným partnerem,přítel nemá děti žádné.Než se nám podařilo otěhotnět,uběhl rok a čtvrt.Samozdřejmě si uvědomuji,že můj věk je hlavní problém.Děkuji za odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Genitální opar s potratem nemusí souviset. Modřina na nehtu také ne.

Byla-li po potratu provedena revize děložní dutiny, je třeba opravdu vyčkat 2-3 měsíce.

 Zda podat či ne celková antivirotika by měl posoudit nejspíše specialista pro infekční choroby nebo imunolog. Osobně bych byl také spíše proti

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den,
mam opar na genitaliich.mam lek herpasin 400"
Kde j a jak,jaka ke inkubacni doba ?jsem z toho hoho spatna,ze mam pohlavni nemoc.dekuji - otázka upravena poradcem
vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Herpes virus ve Vás může skrytě přebývat týdny, měsíce i déle. Kdy došlo k prvnímu setkání s virem tedy není dost dobře možné zjistit

MUDr. Jan Šulc


antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci Mistra. Nové plátíčko začínám vždy ve středu. Nyní dobírám 21 tabletek tedy poslední tabletku si vezmu v úterý. Ráda bych menstruaci oddálila jen o týden. Mohu tedy pokračovat jen se 7 tabletkami? (21+7). Dostaví se pak menstruace ve stejný den jako vždy? Děkuji Klára
Klára Farbová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete užít 7 tabletek navíc a pak udělat pauzu. Menstruace by se měla dostavit ve stejný den. Není to ale na 100% jisté. To ale není jisté ani při běžném užívání. Po pauze pak opět užívejte minimálně celé další platíčko. Načaté platíčko si schovejte pro další případné odsuny

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den mam trochu vic dotazu.jsem ve 27 tt a p.doktorka mi predepsala na krece v nohou magnesolv muzu ho brat kdyz uzivam nepravidelne femibion2.. taky se chci zeptat yla jsem na test teh.cukrovky,odebrala mi krev ale ptz hodnota na lacno byla 5,94 tak rekla ze se mamporadit se svym gynekologem..ten madovolenou ,takze mi sestricka rekla,ze za tyden mam prijit ze mi vypisou zadanku,nekam kde mi znovu vemou krev a zdeli co dal..ze asi naka dieta a tak..na internetu sem se docetla ze hodnota 5,1 je v norme jinak uz je to cukrovka,ale zas tak vysoke to nemam..taky psaly ze to zeto tak vyjde jednou neznamena ze ji mam
.zajimalo by me jaky je pak procs pri te cukrovce..jak me omezi v jidle a tak..a taky bych chtela lajtsky vysvetlit cim to vznika - otázka upravena poradcem
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Magnesolv můžete užívat s Femibionem.

Těhotenská cukrovka obvykle vzniká na základě vrozených předpokladů pro toto onemocnění. Jak přesně Vás tento nález omezí záleží na tom, jak se bude stav dále vyvíjet. Vše Vám objasní v poradně pro těhotné s poruchou metabolismu cukru, kam jste pravděpodobně odeslána. Tam také odběr zopakují - je samozřejmě možné, že se nález nepotvrdí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. Mam problém s opakovaným samovolným potratem, tudíž vždy když otěhotním mám jej jako rizikové. Chtěla bych se zeptat , může na počátku těhotenství způsobit sex potrat nebo ohrozit těhotenství a je tam riziko potratu vyšší v období kdy býval termín ms? zvlášť v prvním měsíci, kdy se ms nedostavila? Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohlavní styk potrat asi přímo nezpůsobí, ale v případech, kdy "již jsou karty špatně rozdané", může potrat spustit.

Riziko potratu je opravdu o něco větší v termínu, kdy by měla přijít menstruace

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dnes jsem 39+6, zítra mám termín porodu a chtěla bych se zeptat na Hamiltonův hmat. Při poradně mi ho nabízí, ale já mám trochu obavy, protože jsem měla pozitivní stěry na streptokoka a četla jsem, že je to pro tento hmat kontraindikace. V nemocnici mi ho ale stále nabízí. Ráda bych už porodila, ale mám kvůli toho obavy. Je to při pozitivním streptokoku opravdu nevhodné, nebo mohu Hamiltona bez obav podstoupit? Moc děkuji za odpověď! Markéta
Markéta Stolařová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mého názoru je možné Hamiltonův hmat provést

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Těhotenství

Dobrý den, pane doktore,
menstruace mi začala 28.5. a skončila 2.6., 19.6. jsem na testu našla poprvé dvě čárky, k doktorovi jsem objednaná 11.7. Chtěla bych se zeptat, zda to není brzy, půjdou již slyšet srdeční ozvy? Nebo se mám přeobjednat na později? - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

11.7. byste při počítání dle menses měla již být v 7. týdnu. Tomuto stáří odpovídá i pozitivita gravitestu. Odchylka by neměla být větší než několik dní.

Srdeční akce by tedy měla být na UZ pravděpodobně viditelná

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, 5 rokov užívam antikoncepciu dienorette kvôli nepravidelnému cyklu. Teraz mi vychádza menzes počas dovolenky, môžem si to posunúť? Tak že využívam 2 balenia (blistre) bez pauzy a až potom 7 dňová pauza, alebo budem užívať dlhšie len o toľko dní koľko potrebujem? Je to bezpečné? Ďakujem pekne za odpoveď.
silvia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Oba postupy jsou možné a bezpečné. Někdy se ale v průběhu užívání druhého platíčka objeví slabé krvácení. Pak je třeba vysadit a udělat pauzu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Vážený pane doktore, po kolika neúspěšných transferech (blastocysty, sliznice ideální, kolem 11 mm) doporučujete uvažovat o ERA testu? A jak se "načasování" testu/transferu počítá? Od počátku cyklu, nebo od ovulace? Tu totiž mívám každý cyklus jindy, většinou 13.-19. den (potvrzeno UTZ). Jak se v takových případech postupuje? Moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

ERA test se běžné provádí u cyklů vedených pomocí HRT. Pomocí tohoto testu můžeme určit, zda náš odhad ideálního času pro transfer odpovídá skutečnosti. Samotný transfer se provádí až v dalším cyklu, právě podle informací získaných testem.

Bohužel jde o poměrně drahý test, takže ho doporučuji spíše výjimečně -po minimálně 3-5 neúspěšných kryotransferech

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, měla jsem nechráněný styk 18dc a přítel se mi udělal na břicho a hned jsme měli styk znovu a mezitím se nešel vymočit. Je možnost že bych mohla otěhotnět?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.zacaly mi bolesti v pravem boku.nedalo se to vydrzet tak jsem jela na gyn.pohotovost.jsem ve 32tt.tak jsem se bala o mimi.tak me vysetrily mimi uplne v poradku ale zjistily mi nejaky utvar na prave ledvine.tak me poslali na urologii a tam mi rekli ze mam cystu na ledvine o vel.7cm na 5cm.mam caste bolesti ale ted s tim zatim delat nic nebudou.na gynekologii mi napsali algifen kapky ujistovali me ze to nevadi ze to malymu neublizi ty kapky myslite si to taky.davam si je jen kdyz uz se to neda vydrzet ato jen 10kapek misto 20.snad se nhjc nestane skrz tu cystu nebo co byste mi doporucil vy.dekuji za odpoved
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nízké dávky Algifenu plodu neublíží.

Pokud jde o cystu, postupoval bych dle doporučení urologů. Očekával bych od nich kontrolu nálezu v určitém časovém odstupu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Děkuji Vám pane doktore za odpověď týkající se pohybů. Mohla bych se ještě zeptat, zda je tedy normální, že se miminko tak dlouho hýbe - řadu hodin a bez přestávky? Je normální, že tak dlouho nespí? Přišlo mi právě zvláštní, že se hýbe tolik hodin. Mám z toho strach. Děkuji Vám
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to úplně běžné, ale ani až tak úplně výjimečné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás, jsem těhotná 3 trimestr. A včera jsem cítila pohyby miminka dost dlouho, několik hodin (cca od 2 až do 22:00), nebyly bolestivé, ale jela jsem pro jistotu na monitory večer, ale pohyby se zklidnily a monitor byl v pořádku i průtoky. Mám strach, aby miminko v bříšku neprodělalo nějakou hypoxii. Myslíte, že se obávám zbytečně? Děuji Vám. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Byl-li monitor v pořádku a průtoky byly v normě, obáváte se zbytečně

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den,
Již několik dnů mě trápí časté močení hlavně v noci, na konci močení mě to až bolí, mám citlivý až bolestivý klitoris, občas mě to svedí, cítím tlak v podbřišku a mám pocit potřeby jít často močit. Po pohlavním styku mám taky hodně citlivou oblast u klitorisu a potřebu močit. Je to hodně nepříjemný pocit, jak se mam toho zbavit, co mi může pomoct? Nikdy předtím jsem to nemivala. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o zánět močových cest a narušené poševní prostředí. Navštivte lékaře. Sama tyto potíže pravděpodobně nezvládnete. Je-li lékařská péče přes víkend obtížně dostupná, můžete zkusit pít urologický čaj a na genitál a do pochvy aplikovat některé volně prodejné antimykotikum - např. Canesten creme. Po neděli ale určitě vyhledejte odbornou pomoc.

MUDr. Jan Šlc

pohlavní styk
Dobrý den. Chci se zeptat, zda se můžu čímkoli nakazit, když mi je dopřáván orální sex (tedy když mě partner líže) zajímá mě to, protože sex provozuji pouze s ochranou (i kouření) a v dnešní době mám strach si cokoli užít. děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nákazy není při orálním sexu velké, ale není ani nulové. Může také dojít jen k narušení Vašeho poševního prostředí - obtíže pak mohou být podobné (výtok, pálení svědění) jako po přenosu nějakých mikroorganismů. Pravděpodobnost vzniku nějakého problému je ale podle mne malá.

MUDr. Jan Šuc

výtok
Dobry den,uz tri tydny mam svedeni konecniku a na povrchu zenskych organu.byly mi udelany testy na parazity a cukrovku s negativnim vysledkem.gynegolog me lecil Clotramizolem,stery se nedelaly,protoze jsem sama od sebe brala Gynopaveryl.je to tyden ,co jsem dobrala cipky Clotramizolu,ale problemy pretrvavaji.mohu mit pohlavni nemoc?mam nyni
hlenovity zlutobily vytok.priteli moc neverim ve vernosti. - otázka upravena poradcem
vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně je příčinou pomnožení některých mikroorganismů v pochvě a na zevním genitálu. Přenos od partnera je možný, pravděpodobnější je ale vznik obtíží "z vlastních zdrojů". Kultivační vyšetření, včetně speciálního na kvasinky zaměřeného stěru, s určením citlivosti na antibiotika a antimykotika, je podle mne nezbytné k nasazení správné léčby. V některých případech bude vhodné léčit i partnera, byť třeba není zdrojem obtíží.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtěla bych se vás zeptat, dneska jsem byla na kontrole a měla bych být 6+1tt a nebyla ještě vidět srdeční akce plodu. Může ještě srdíčko začít bít?Navíc mám ještě hematom. Poslední menstruace byla 18.5 a plodné dny dle ovulačních testů 16-17 den od prvního dne menstruace. Před půl rokem jsem prodělala zamlklé tšhotenství, nerada bych aby se to opakovalo.Děkuji za odpověd
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V takto časném těhotenství hraje každý den roli. Pokud byla ovulace až 17. den, nemusí ještě být srdeční akce patrná. U hematomu záleží na jeho velikosti. Vždy je ale známkou určitého ohrožení těhotenství. Určitě doporučuji šetřící režim, tedy omezení fyzické i sexuální aktivity

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den. Omlouvám se, již jsem Vám psala, ale udělala jsem chybu. Dělala jsem si opakovaně test z moči na FSH a byl negativní. Opakovaně. Z výsledků vyšlo, že jsem plodná. Bohužel ovulační testy mi opakovaně ukazují, že zřejmě neovuluji. Je takováto situace možná? Jak si to mám vysvětlit? A jaké to může mít dopady na případné otěhotnění? Děkuji za odpověď.
Tereza28
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cykly bez ovulace jsou poměrně časté i při pravidelném cyklu. Bez ovulace nelze otěhotnět.  Jde-li o opakovaný stav, je třeba užít léky vyvolávající ovulaci -např. Clostilbegyt.

Test na stanovení FSH v moči považuji za hodně nespolehlivý. Daleko přesnější odhad plodnosti poskytne vyšetření AMH z krve.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, je mi 26 let. S manželem jsme dohromady 6 let, ze zdravotních důvodů nemohu užívat HA a on je pro změnu alergický na latex, proto jsme zvolili přerušovanou soulož. Vše bylo v pořádku, ale když jsme se začali snažit o miminko mám problémy po styku. Když do mě manžel ejakuluje začne mě nepříjemně svědit pochva, někdy se objeví i zánět močového měchýře. Když máme pouze přerušovanou soulož nikdy se tyto problémy neobjeví ani se neobjevili v minulosti, je možné, že mám alergii na sperma?
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela vyloučené to není. Spíše ale jde o narušené poševní prostředí. Sperma je silně alkalické, což v případě narušeného poševního prostředí může spustit obtíže. Doporučuji kultivační vyšetření stěru z pochvy a případnou léčbu dle nálezu

Pokud by se nepovedlo obtíže odstranit, lze zvážit intrauterinní inseminaci.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Pokud byste měli zájem o intrauterinní inseminaci a jsme-li pro vás dostupní, velmi rádi se vám budeme věnovat. Stačí se pak objednat  s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom podobně probrali možnosti dalšího postupu

prevence
Dobry den pán doktor, velmi pekne by som Vás chcela požiadať o radu , názor. Mam 42 rokov a z dôsledku hyperplazie endometria a nadm.krvacaniu mi zaviedli mirenu. Mam ju 2 roky. Citim sa vyborne, vobec nekrvacam. Max 3 - 4 x do roka spinenie. Pomohlo mi to aj po psychickej stranke. Problem je to, ze mi robili cytologiu a vysla mi ascus III. Bojim sa, ze mi ju budu musiet kvoly tomu vybrat a moje problemy sa vratia. Pravdou je, ze mi ju robili , v obdobi ked som mala spinenie v ten den, lebo som ho dostala po dlhsej dobe a uz som bola obj. Neviete mi poradit. Je to velmi zle? Moze to sposobovat aj HPV?. Stale mi vychadza aj vysoka sedimentacia a aslo v krv.testoch,. Inak sa citim super. Rozmyslala som nad indonalom alebo serappeptazou (enzym). Vedeli by ste mi nejako poradit. Moc dakujem. Pekny den. Inak uzasna poradna.
Anezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Změny na čípku se zavedenou Mirenou nejspíše nesouvisí. Daleko spíše je na vině HPV infekce. Nález není zatím nijak dramatický, ale  je ho určitě třeba v krátkém časovém odstupu sledovat a případně řešit. Co je přesně příčinou vyšší sedimentace a ASLO, nevím. A ani zde si nejsem jist souvislostí s nálezem na čípku.

S uvedenými doplňky stravy nemám moc zkušeností, příliš je nedoporučuji.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosm o Váš názor na to jak vést porod. Je mi 39, jsem po IVF a mám zjištěnou protrombinovou mutaci faktoru II. Před 5ti lety jsem rodila předčasně - odtok plodové vody a pro KP byl indikován CŘ. Nyní mi již dva lékaři dávají "vybrat" zda chci rodit přirozeně nebo opět CŘ, což mne trochu znepokojuje... Je mi jasné, že přirozený porod je pro miminko lepší, ale popravdě bojím se v tomto věku již komplikací (jedná se určitě o mé poslední těhotenství). Mám zkoušet irodit přirozeně i za cenu, že může nastat koplikace a poté aktuní císař a nebo je v mém připadě a věku "větší" jistota jít na plánovaný CŘ.? Děkuji za Váš názor. Radil jste mi už i při IVF, moc si Vás vážím. Iveta - otázka upravena poradcem
Ivet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V této situaci Vám moc neporadím. Obě varianty mají svá pro a proti. Záleží na mnoha okolnostech - velikost plodu, stav plodu,  kdy porod začne, aj.

MUDr. Jan Šulc


různé
Dobrý den,
v srpnu jedu k moři a chtěla bych si odsunout menstruaci. Mám leidenskou mutaci, tudíž jsem se Vás chtěla zeptat, jaké léky byste mi doporučil. Bojím se, že nejsou všechny typy vhodné. HA neberu. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Káča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Všechny léky užívané k odsunu menses do jisté míry zvyšují pohotovost ke srážení krve. Máte-li leienskou mutaci v heterozygotní formě, považuji ale riziko za extrémně nízké a Norethisteron bych bez obav doporučil. U homozygotní (daleko méně časté) formy, bych ale raději s cyklem nehýbal.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den. Několikrát jsem si dělala fertility test (z moči), pokaždé byl výsledek pozitivní. Poslední dva měsíce jsem si ovšem dělala zhruba každé tři dny ovulační test (také z moči), ovšem výsledek byl vždy negativní. Můžete mi prosím Vás mou situaci více vysvětlit, o co se jedná a jaké to může mít na mou snahu o otěhotnění. Jsem bezdětná, ale do roka bych chtěla počít. Děkuji
Tereza28
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím přesně, o jakém fertility testu z moče píšete. Pod tímto názvem se obvykle prodává test na stanovení hormonu FSH v moči. Je-li opakovaně pozitivní, tedy s dvěma čárkami, signalizuje to vyšší hladinu FSH a otěhotnění již bývá problémem. Ovulační testy bývají v tom případě negativní.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den. Měla bych dotaz. Jsem.dnes 11dpo a na těhotenském testu s cítil.10 se mi objevil svetlonce růžový dušík. Vim, že asi napisete, ze je to.moc brzy testovat,takhle krátce po ovulaci, ale já pokaždé toto měla na začátku těhotenství i když mi zbývalo třeba i 4-5 dní do ms. Jen s tím rozdílem, že to bylo víc viditelné na testu a každý den byla čárka o něco silnější. Ted se mi stalo, že mi 10 tkový test i jiných značek ukázal strašně slaboučce, že je to vidět z větší blízkosti na světle, ale od 8dpo, byl viditelný,druhý den 10dpo míň a dnes jsem 11dpo a opět míň viditelný. Může to být třeba ještě nízkým HCG? Že to takhle testy ukazují střídavě? Děkuji moc za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Intenzita zbarvení testů z moče závisí na řadě okolností - například na koncentraci moče. Proto je obtížné na jejich základě cokoli odhadovat. Buď bych doporučil několik dní vyčkat nebo testy z moče nahraďte krevními testy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Mléko v těhotenství

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na to, co si myslíte o pití mléka v těhotenství. Více lidí mi tvrdí, že nemám mléko vůbec pít a mléčné výrobky omezit, že miminka pak po narození trpí atopickými exémy. Je na tom něco? Lékař mi toto tvrzení nevyvrátil ani nepotvrdil. Jsem v prvním trimestru.

Děkuji Katka.
- otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné informace nemám. Osobně svým pacientkám v pití mléka nebráním

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 47 let, mám 3 myomy o velikosti 5-6 cm a hrozí mi operace spojená s odstraněním dělohy. Vzhledem k tomu, že bych ráda věděla, zda už jsem v přechodu či za jak dlouho v přechodu budu – za kolik let, bych se chtěla zeptat, kde bych si toto mohla zjistit (u jakého lékaře, bydlím nedaleko Brna) a jakým způsobem se to zjišťuje a zda se za to platí. Zajímalo by mě to z toho důvodu, abych se mohla rozhodnout, zda operaci podstoupit (problémy žádné nemám) či zda už brzy budu v přechodu a myomy se samovolně zmenší. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V přechodu již velmi pravděpodobně několik let jste. Otázkou je, za jak dlouho přechod skončí, tedy kdy vaječníky přestanou fungovat. To bohužel žádný test nedokáže spolehlivě předpovědět.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
dobri den vam prajem ctela bi som sa poradit pret dva rokmi som potratila a teras ne mozem otehotnet
eva demeterova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Navštivte společně s partnerem některé pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, je mi čtrnáct let a brzy mi bude patnáct. A mému příteli bude šestnáct. Chtěl by mít pohlavní styk ale slíbil mi že počká. Je pravda že kdybych to udělala musela bych brát antikoncepci?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byste měla styk před 15. narozeninami, šlo by o trestný čin.

Antikoncepci brát nutně nemusíte, ale užívat jí je rozumné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,před týdnem jsem prodělala zamlklý potrat ve 12.týdnu těhotenství,při kterém jsem se léčila na nespavost,užívala jsem po poradě s psychiatrem 10mg apo cital a 100mg kventiax.I při téhle medikaci jsem spala 2-3 hod denně,někdy vůbec.Teď zvažuji,jestli zkoušet po třech měsících znovu otěhotnět,moc si miminko přeji,ale je mi už 40 let a bojím se,že je to s těmi léky moc velký risk.Moc si vážím Vaši odpovědi a děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posoudit rizika oproti přínosům této léčby dokáže spíše než gynekolog psychiatr. Pokud byste chtěla znát přesná rizika pro plod, odpoví Vám genetik. Osobně si ale myslím, že nejsou velká. Proběhlý potrat daleko spíše než s léky souvisí s Vaším věkem. šance, že vše dobře dopadne, je ale podle mne stále reálná

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Mám 39 rokov.Od 19 rokov trpím silnými ovulačnými bolesťami, Mám 2 deti a po druhom dieťati sa mi bolesti výrazne zväčšili. V súčasnosti mám už 3.5 roka žalúdočno-čevné potiaže, ako je zástava stolice a moču počas ovulácie, zavodňujem sa, mám problém s maloabsorbciou živín počas ovulácie, všetkých a v poslednej dobe nedostatok vitamínu b12. Z ovulácie mám depresie a bojím sa ovulovať.Problémy nastupujú 5. dňom menštruačného cyklu a vrcholia 12.deň. V tele sa mi hromadí nejaká tekutina , ktorej sa dokážem zbaviť pri orgazme, býva jej veľa , bohužiaľ , počas ovulácie pre vysokú mieru napätia a bolesti sa nedokážem uvolniť a vypustiť ju. Mám za to, že táto tekutina dokáže zmeniť farbu z čírej alebo mierne žltkastej na silno žltú a zversky páchnucu. Je možné , že táto tekutina môže spôsobovať črevné a žalúdočné problémy a nedostatok živín maloabsorbciou a vypúšťaním vitamínov z tela, ktoré by mohli byť obsiahnuté práve v nej? Ako sa mám liečiť?Gastro vyšetrenia sú OK, Trpím na preťaženie ľadvín.
Viera Hricová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše potíže jsou velmi neobvyklé. Teoreticky by mohlo jít o naplnění a následné vyprázdnění vejcovodů tekutinou. Odborná název je sactosalpinx profluens Nelze pak ani vyloučit ovlivnění trávicího traktu. Tato tekutina Vás ale dost dobře nemůže zbavovat vitaminů a živin. Potvrdit toto podezření může UZ vyšetření před ovulací.

Řešením by podle mne mohlo být nasazení hormonální antikoncepce, která blokuje ovulaci Další možností, pokud by opravdu šlo o sactosalpingy, by bylo jejich odstranění

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, 23. 6. mi byla provedena revize dělohy z důvodu zamlklého těhotenství. Operace proběhla i vzhledem k silnějšímu krvácení bez komplikací. 25. 6. jsem z důvodu teploty (37,5) jela pro jistotu na pohotovost.Tam mi byl aplikován MEM amp i. m. a byla mi nasazena ATB Amoksilav. Den na to mi byla znovu provedena revize dělohy, při které bylo vybaveno velké množství koagul. Nyní beru stále ATB, nekrvácím, mám bud úplně světlý, nebo načervenalý výtok - světlá krev a stále mám teplotu kolem 37°C. Výrazné bolesti nemám, ale dělohu citím - spíš při vyprazdňování. Včera mě lehce píchalo u vaječníku. Je možné že se i přes ATB a revizi rozvinul zánět? Mám raději opět navštívit nemocnici? Děkuji za odpověď.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 3 dnech užívání antibiotik bych očekával ústup obtíží. Nemusí jít nutně o nic vážného, ale raději bych  proto doporučil návštěvu lékaře. Jen vyšetřením a případně laboratorními testy lze stav přesně zhodnotit. Někdy zvolená antibiotika nemusí pokrývat všechny případné patogenní mikroorganismy

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda antikoncepci může ovlivnit přejídání. Trpím jím hlavně ve večerních hodinách, kdy beru i antikoncepci. Předem děkuji za odpověď
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přejídání má řadu negativních dopadů, účinek antikoncepce by ale snížit nemělo

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
jaké jsou symptomy kapavky přenesené orálním sexem?
A zvyšuje se při orální kapavce hodnota CRP? - otázka upravena poradcem
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.,

Svoji otázku musíte položit specialistovi  - tedy buď dermatovenerologovi nebo lékaři pracujícímu na ORL

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
ráda bych znala váš názor. Momentálně jsem 36+4tt. Na začátku těhotenství mi byla zjištěna hypotyreoza (nasazen Euthyrox 50). Celé těhotenství probíhalo jinak bez problémů včetně screeningu. Minulý týden mi lékařka sdělila, že plod je o cca 3 týdny menší (hlavička, bříško), stehenní kost odpovídá týdnu gravidity. Za týden došlo k přírůstku 150g - váhový odhad nyní přibližně 2200g. Průtoky, monitory jsou v pořádku. Jaká je pravděpodobnost, že dítě bude mít nějakou vývojovou vadu? - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko vady považuji, byly-li dosud všechna vyšetření v normě, za velmi nízké. Vývoj plodu je ale třeba dále pečlivě sledovat  (průtoky, kardiotokograf) a případně i těhotenství předčasně ukončit

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, koncem srpna minulého roku jste mi provedl transfer dvou embryí a teď mi tu po krmení odpočívá už skoro osm týdnů starý chlapeček. Chci touto cestou poděkovat Vám i Vašim kolegům z GESTu za radost, kterou jste nám do života přinesli! :-) Přeji krásný den a stejné štěstí dalším neplodným párům.
L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gratuluji a dík za dík. 

MUDr. Jan Šulc

P.S. Vadilo by Vám, kdybychom Vaše poděkování dali na náš Facebook?

bolesti
Dobrý den pane doktore, jsem rok po konizaci děložního čípku (CIN III, PAP IV). Konizace dopadla v pořádku, podle lékařů se všechno dobře hojí. Po dnešním ultrazvuku byly vyloučeny i další problémy. Nicméně trpím již půl roku bolestí v podbřišku a v oblasti vaječníků při pohlavním styku. Občas se bolest objeví i po náročném sportu (běh), plavání mi obtíže nezpůsobuje. Největší bolest pociťuji při sexu a až 24 hodin po něm. Byla mi doporučena laparoskopie podbřišku. Existuje i jiný způsob, jak problémům přijít na kloub? Laparoskopii vidím jako poslední možnost. Moc děkuji za Vaší radu.
Gabi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý  den.

Pouze laparoskopie dokáže posoudit stav vnitřního genitálu a potvrdit/vyloučit zdroj potíží v orgánech uložených v malé pánvi. Žádné jiné vyšetření ji nemůže zastoupit

MUDr. Jan Šulc


pohlavní styk
Dobrý den, chci se zeptat, jestli mohu otěhotnět, když jsem měla nechráněný styk ráno a večer v plodným dnu, ale neudělal se do mě.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý  den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
brala jsem inofolic combi 2 kapsle denně. Na testu mi konečně vyšly 2 čárky. Chtěla bych se zeptat, zda mám pokračovat v užívání inofolicu se stejným dávkováním nebo mám snížit dávkování na 1 kapsli. Popřípadě jej přestat brát a užívat jen kyselinu listovou? Peníze v tomto případě nehrají roli, chtěla bych pro plod udělat to nejlepší.

Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně doporučuji spíše některý multivitamin s kyselino listovou a stopovými prvky. Inositol je ale také možné užívat. Dle návodu jsou vhodné 2 tbl denně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Krásný den pane doktore. V únoru jsem byla informována o nástupu klimakteria. Před dvěma týdny jsem pro obrovské problémy (otoky - 15 kg váhy navíc za dva týdny, vynechaná menstruace, pocení, pozitivní gravitest) navštívila gynekologa, který mě poslal domů s doporučením navštívení obezitologa. Jen abych definitivně neotravovala, odebrali mi krev. Po víkendu mi volali že jsem těhotná. Objednaná jsem až 13.7. a mám opravdu strach, jsem ročník 73. Celý život mi tvrdili, že nemohu otěhotnět, teď že jsem v přechodu, nakonec že jsem těhotná, ale nedostala jsem žádné informace co mám dělat. Mám navštívit jiného lékaře, nebo nemocnici, nebo jsem opravdu jen z leknutí přecitlivělá a návštěva za více jak dva týdny je v pořádku ? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Těhotná pravděpodobně opravdu jste. Otázkou je, jak se těhotenství vyvíjí a co způsobuje Vaše potíže. Myslím, že by bylo vhodné odběr krve opakovat, aby se jednak nález potvrdil a jednak aby bylo možno sledovat vývoj hladin HCG. A také bych doporučil UZ vyšetření. Obé bych radil uskutečnit dříve než za 2 týdny

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na Váš názor, paní dokrotka mi na základě ultrazvuku diagnostikovala endiometriózu a předepsala prášky visanne. K paní doktorce jsem přišla, protože jsem dlouhodobě špinila, a to i přesto, že beru antikocepci, kdy jsem po 7 měsících braní Belary přešla na Zoely, kterou s 2 měsíční přestávkou beru 8 měsíců. Nyní bych měla začít brát vissane, ačkoli si nejsem jistá, zda skutečně endiometriozu mám, protože ta se pozná s jistotou pouze vyšetřením endoskopickým, které mi nebylo provedeno. Váhám, zda přejít na vissane či dále brát antikoncepci, tento měsíc jsem tolik nešpinila a nevím, zda změnou prášků by se to opět nezhoršilo.

Děkuji za Vaši odpověď - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spolehlivě lze diagnózu endometriózy opravdu stanovit pouze laparoskopicky. Při tomto zákroku  je také možnost léčebného zásahu. Osobně bych bez laparoskopie Visanne nenasadil.

Nepravidelné krvácení je při Visanne poměrně časté. Jak to bude vypadat konkrétně u Vás, je těžké odhadnout

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Minulý měsíc jsem.měla zánět močového měchýře a krev v moči. Gynekolog mi předepsal Triprim, ale při kontrole se zjistilo, že krev v moči mám stále. Předepsal mi Furolin, ale mám podezření, že jsem těhotná, jelikoz jsm kratce po ovulaci, tehotenske testy ukazují slabou druhou čárku na TT. Mám 4 dny do ms. 2x jsme o dítě přišli, vždy zamlkle těhotenství a chtěla bych se zeptat, zda Furolin nevadí ted na počátku těhotenství. Mám ho i nadále brát, nebo raději si nechat předepsat něco jiného, aby Furolin nezpůsobil nějaké vady nebo dokonce potrat. Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko užívání Furolinu v  těhotenství není přesně určeno, ale není podle mne nijak dramatické. V období časného těhotenství je nejlepší neužívat žádné léky. Pokud jste tedy Furolin ještě nezačala užívat, vyčkejte, jak se stav dále vyvine. Po potvrzení těhotenství bych doporučil léčit dle výsledku kultivace moče.  Nicméně začala-li jste již užívat, nevysazujte.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, měl jsem sex s přítelkyní, a už 2 dny po sexu jí bolí v podbříšku...např. hodinu bolí a pak hodina pauza, může být těhotná? Děkuji za odpověd.
Robin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být řada. Těhotenství je jen jednou z nich a muselo by být odstup od styku  alespoň 10 dní. Je-li odstup kratší, jde spíše o zánět, cystu, drobné poranění, apod.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,

jak jste mi jiz odpovedel, ze ve 20. tt je CS 1 na hrane normalu...mam se treba vyvarovat nejakym cinnostem apod.? Mam 14ti mesicni dceru (vazi 9kg), kterou denne dost casto musim zvedat, nosim...muze to stav nejak zhorsit?

Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebude-li se nález zhoršovat, nemusíte se nějak zásadněji omezovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem v 16. týdnu těhotenství. Byly mi naměřeny hodnoty glykemie pod spodní hranicí intervalu, a to 1,09 mmol/l. Co to přesně znamená, je to špatné a měla bych to nějak řešit, popř. jak? Pak mi ještě jedna hodnota vycházela mimo doporučovaný interval, a to cholesterol, který mám 5,33 mmol/l. Jestli Vám to pomůže v odpovědi z hlediska orientace, jak na tom zdravotně jinak jsem z hlediska toho, jaké mám např. BMI a z toho vycházející možné zdravotní "komplikace", tak je mi 33 let, měřím 170cm a nyní v tomto týdnu těhotenství vážím 55kg (předtím jsem před otěhotněním měla 52kg), již jedno dítě mám (dceři je 13 měsíců a stále ji kojím, nyní už nějaký čas tak 2x denně). Děkuji
- otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nízká glykemie je způsobena pravděpodobně delším lačněním. Dejte si pozor na pravidelný přísun stravy. Lehce vyšší cholesterol nevadí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Menstruace mi začala 14 a první antikoncepci jsem si vzala 15 , sperma ze mě nevyteklo, jaká je šance na otěhotnění? Děkuji za odpověd.
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Již zodpovězeno

Zda sperma vyteklo či nevyteklo nemá žádný význam

polyp
Děkuji pane doktore za odpověď. Ještě mám dotaz, zda je možné, že může polyposní sliznice značit také rakovinu dělohy? Je mi 33 let.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na 99,9%  o zhoubný nádor děložní sliznice nejde. Na 100% to právě může vyloučit právě jen histologický rozbor

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Antikoncepci jsem začala užívat první den menstruace.
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Již zodpovězeno
těhotenství
Dobry den,

jsem ve 20. tydnu tehotenstvi (presne 19+6 a je to moje treti tehotenstvi, kdy prvni skoncilo potratem kvuli velmi vazne VVV) a mam CS 1. Je to v poradku?

Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

CS 1 je ve 20. týdnu ještě na hraně normálu. Nález by se ale neměl zhoršovat

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze