Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 27.5 do 4.6. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi 28 let. Menstruaci jsem měla vždy pravidelnou. V únoru jsem byla na revizi kvůli ZT (7+3tt), po 45 dnech (26.března) jsem dostala konečně menstruaci (přímo ukázkovou a 5 dní). Bohužel od té doby cyklus nepřišel, už to budou skoro 2 měsíce (těhotná nejsem). Asi před 2,5 týdny jsem měla pocit, že ovuluji (bolely mě vaječníky, i v podbřišku), bohužel ovulační test jsem si nedělala. Nechtěla jsem se více stresovat. Chceme se konečně s přítelem snažit o miminko, ale bez menstruace..? Myslíte, že se mám obávat?
Děkuji moc za odpověď.
Eva - otázka upravena poradcem
Eva Volfová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku bez možnosti vyšetření je těžké rozhodnout, o co jde.  Je-li možné těhotenství, doporučuji gravitest. Může jít například o nevýznamnou hormonální poruchu, možná spojenou s cystou. Zatím vyčkejte, krvácení by se mělo dostavit i bez nějakého zásahu. Pokud ale nezačnete menstruovat do 10 dní, navštivte gynekologa. Nemyslím si, že se musíte něčeho obávat.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi 27 let, minulý rok v květnu jsem po 8 letech vysadila antikoncepci a začali jsme s přítelem praktikovat přerušený styk. Menstruace byla pravidelná až do prosince, kdy můj cyklus trval 75 dní a byl vyvolán injekcí u pana gynekologa. Při návštěvě mi dělal ultrazvuk a řekl, že má podezření na polycystické vaječníky. Předepsal mi gynprodyl, který užívám 17.-26. den cyklus 1 tbl. Cyklus v únoru s gynprodylem trval 35 dní, v březnu také a nyní v květnu 26 dní. MS trvala 5 dní (což je u mne normální), 6. den nic a 7. den menstruace pokračovala, což se mi nikdy dříve nestalo. Dnes je 8. den a menstruace stále trvá. Mohu se zeptat, čím by to mohlo být způsobeno? Na kontrolu jsem objednaná 22.6., mám počkat či zajít okamžitě ke gynekologovi? Začali jsme se s přítelem snažit o miminko a mám strach, že je něco špatně. Děkuji moc za odpověď - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pravděpodobně neovulujete v každém cyklu. A ne vždy musí 1 tbl Gynprodylu stačit. Problém ale také může být v děloze -například polyp.

Neustane-li krvácení během 1-2 dní, lékaře raději navštivte.

Ovulaci doporučuji sledovat - nejlépe ovulačními testy. Gynprodyl by se měl nasazovat vždy až po ovulaci. Jinak by mohl početí i bránit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Pane doktore, dobrý den, léta užívám antikoncepci. Poslední rok beru Belaru. Jsem s ní velice spokojená. Pozitivním efektem u mě je i to, že posledních pár měsíců s ní mám velice slabou "menstruaci", jedná se spíš jen o takové špinění. Rozhodně se nedá říct, že by to teklo, jak jsem byla zvyklá z dřívějška. Opravdu to tělu nevadí, že nekrvácím? Nemusím se ničeho obávat (ani problémů ani otěhotnění) a být šťastná?:) Děkuji moc za Vaše uklidnění. Simona - otázka upravena poradcem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte se ničeho obávat. zeslabení menstruace je zdraví prospěšné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den beru antikoncepci berala vice nez 2 roky a stala se mi pri toto brani taková nepřijemnost. Prášky začínam brát vždycky v pátek a do neděle sem je brala vzdy spravě a měla sem v neděli ráno nechráněný styk- přitel ale neejakuoval, v pondeli sem si zapomnela uzit tabletku a vzala si ji do 14 hodin po, ne do 12. myslite ze bych mohla otehotnet, moc se toho obávám....
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění v užívání o 14 hodin je lehce "za hranou". Selhání ochrany je sice hodně nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené. Chcete-li max jistotu, lze zvážit užití tzv. postkoitální antikoncepce. Je volně prodejná od 16 let v lékárně. V užívání běžné antiko každopádně pokračujte

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den,
trpím silnějším premenstruačním syndromem. Chtěla bych se zeptat, zda v případě, když mám 3 myomy o velikosti každý kolem 5-6 cm, zda mohu užívat vitamín E, případně hořčík, či zda tyto mohou způsobovat růst a zvětšování myomů nebo zda jsou pro myomy neškodné. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hořčík ani vitamin E by neměly růst myomů ovlivňovat

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, uz asi týden me doprovází bolest v podbřišku, je jina nez pri očekávání menstruace. O co by se mohlo jednat? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být celá řada - cysta, zánět, endometrióza,  aj., ale zdroj může být třeba i mimo oblast gynekologie. Přes internet to nelze posoudit. Neustanou-li bolesti, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, trápí mě delší dobu hustý bíly a zapáchající výtok (žádné svědění nebo pálení při močení to nedoprovází akorát při močení ze mě vytéká v podobě dlouhé "nudle"). Beru HA, ale tento výtok jsem měla už před tím i před pohlavním stykem. Většinou bývá před příchodem menstruace silnější ,nevíte co by to mohlo být a jak to léčit ? - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,

Může jít o variantu normálu s hojnou sekrecí hlenu. Může ale také jít o narušené poševní prostředí. Posoudit to lze jen při vyšetření. Navštivte proto gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je možné, aby má přítelkyně otěhotněla, když už přes půl roku bere prášky a já se do ní poprvé udělal den po ms ?
Adam
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,

Pokud přítelkyně užívá antikoncepční tabletky dle návodu a bez chyb, je otěhotnění vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den chci se zeptat, může mít 25 kilo navíc než je normalni vliv na menstruaci takový že by jedem měsíc byla po 35 dnech po druhe po 22 dnech a stridala se slaba a silna, a velke bolesti bricha ? Dekuji za odpoved.
Anděla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nadváha může souviset s uvedenou nepravidelností cyklu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, je vhodne chodit plavat, kdyz mam mykozu? Dekuji
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lepší je vyčkat, než příznaky ustoupí

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den pane doktore,
od porodu dvou dětí (6 a 9 let) mám špatné pánevní dno, padá mi, stále cvičím, a je tam trochu zlepšení. V roce 2002 jsem prodělala endometriózu. Teď se mi poslední dobou stává, že když jdu na wc na stolici, tak mi pak v podbřišku bolí tak, že nejsem schopna chodit, bolí to křečovitě. Bylo mi doporučováno odstranění dělohy. Avšak díky dětem se stále bojím jít, nějak se té operace bojím. Myslíte, že by to mohlo být tím pánevním dnem nebo že by tam mohly být opět srůsty? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření bohužel nedokážu příliš poradit.  Srůsty či endometrióza jsou možno příčinou. Odstranění dělohy bývá ale až tou poslední možností, jak léčit. Myslím, že by bylo také vhodné upřesnit, že příčina bolestí je skutečně v gynekologické oblasti.  

MUDr. Jan Šulc

kojení
Do ry den, psala jsem vam ohledne bolestivych pysku, na coz jste mi poradil mast na kvasinky. Dnes jsem si ji chtela koupit, ale bylo mi receno, ze pokud kojim, nemohu zadnou z masti pouzivat. Existuje neco, co by mi pomohlo a co by nevadilo synovi? Dekuji
Anca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kojení jste ve svém prvním dotazu neuvedla. Léčbu by v tom případě měl doporučit gynekolog na základě nálezu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 20tt+2 a začala jsem pociťovat pálení v pochvě, bolí to především při styku. Žádné jiné potíže nemám. Myslím, že jsou to kvasinky. Můžu zkusit samoléčbu nebo je v těhotenství dobré to konzultovat s gynekologem?
Nila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U těhotné vždy raději doporučuji léčbu konzultovat s lékařem, který má k dispozici všechny aktuální informace o průběhu gravidity

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se optat, od kdy se dá zjistit postižený plod? Dále prosím o zodpovězení, kdy je nejlepší vysadit prášky před umělým oplodněním?

Děkuji za zodpovězení - otázka upravena poradcem
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na typu postižení. Opravdu výrazná postižení se dají odhalit již v prvním trimestru. Většina vad by měla být rozpoznána do poloviny těhotenství. Nicméně některé vady nedokážeme rozpoznat před porodem vůbec - těch je ale naštěstí poměrně málo.

Máte-li na mysli antikoncepci a IVF program, stačí vysadit těsně před začátkem stimulace vaječníků

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, pane doktore,

Tento tyden jsem podstoupila velky screening ve 20 tydnu tehotenstvi a oba vysledky dopadly dobre. Jen mi neda spat jedna vec.. Jiz uz jsem Vam tu jednou psala, ze mi v 6 TT byly mimo EU tri dny po sobe aplikovany 3 injekce Pregnylu 5000, po kterych mi bylo nasledujici 3 tydny hodne spatne. Jen jsem lezela, mela nizky tlak a zvracela. Pote jsem byla na infuzi a ulevilo se mi. Dr mi tam tvrdila, ze moje nevolnosti urcite nebyly zpusobene injekcema a ze se urcite nemam obavat postizeni ditete... To same mi potom bylo receno na genetice v 1. trimestru v CR, jen ze zvysuji riziko plodu jen o 2,3 procenta. Prislo by se na postizeni ditete zpusobene pregnylem jiz v prenatalnim obdobi a nebo az po porodu? A o jake postizeni by se v pripade mohlo jednat? Dekuji predem za odpoved. - otázka upravena poradcem
Anezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pregnyl obsahuje hormon HCG. Tento hormon po celé těhotenství vzniká v placentě.  Nemyslím, že by jeho podání mohlo plodu ublížit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, brala jsem asi 10 let HA, poté, co jsem ji vysadila, jsem měla asi necelý rok úplně nepravidelný cyklus, hlavně jsem v podstatě neustále špinila. Doktor mi poradil Proveru nebo to nechat být, zvolila jsem to druhé. Po nějaké době se to samo od sebe spravilo, a další necelé dva roky jsem měla MS víceméně pravidelnou, hlavně trvala opravdu jen 5 dní a špinění se nikdy neobjevilo. Nyní již sedmý den zase špiním, bojím se, že se to bude celé opakovat. Nechci brát hormony, pokud to fungovalo skoro dva roky bez nich, nevím, co je teď jinak. Jinak je mi 33, bezdětná, neplánuji je, omezuje mě to tedy jen z hygienických a takovýchto důvodů. Dá se s tím něco dělat? Děkuji a hezký den.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelné slabé krvácení, tedy špinění, mívá  dvě hlavní  příčiny - hormonální nerovnováhu nebo  patologii v děloze. Je-li problém v hormonální oblasti, je logické léčit hormony. V děloze může být například polyp - ten je třeba odstranit malým zákrokem. Někdy může jít o zánět děložní sliznice -ten se léčí antibiotiky. Bez vyšetření se nedá rozhodnout, o co jde.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, už jsem se s vámi radila ohledně Norethisteronu a ovulace. Ve čtvrtek jsem byla u svého gynekologa pro vyvolávací injekci 3 týdny jsem to už nedostala.A bylo mi řečeno, že když inkelci dostanu,že stejně nebudu mít menstruaci určitě další 3 týdny , jelikož mam nízkou sliznici 4,8 mm. Může za nízkou sliznici NES?Před tim jsem měla jen problém s ovulací,jestly mi nemohl ublížit, četla jsem, že není vhodný při snaze o otěhotnění.A ještě na 18 května mam na vaší klinice první náštěvu, chci mé problémy radši řešit s někým kdo se s tím více zabývá, než s normálním gynekologem, co mě první náštěvu čeká, co bych si měla sebou vzít, myslim jaké zprávy, jako endokrinolog apd. Děkuji
- otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, už jsem se s vámi radila ohledně Norethisteronu a ovulace. Ve čtvrtek jsem byla u svého gynekologa pro vyvolávací injekci 3 týdny jsem to už nedostala.A bylo mi řečeno, že když inkelci dostanu,že stejně nebudu mít menstruaci určitě další 3 týdny , jelikož mam nízkou sliznici 4,8 mm. Může za nízkou sliznici NES?Před tim jsem měla jen problém s ovulací,jestly mi nemohl ublížit, četla jsem, že není vhodný při snaze o otěhotnění.A ještě na 18 května mam na vaší klinice první náštěvu, chci mé problémy radši řešit s někým kdo se s tím více zabývá, než s normálním gynekologem, co mě první náštěvu čeká, co bych si měla sebou vzít, myslim jaké zprávy, jako endokrinolog apd. Děkuji
- otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Za nízkou sliznici Norethisteron nemůže.

Při první návštěvě u nás především vše podrobně probereme. Budete také gynekologicky vyšetřena. Přineste si všechny výsledky testů, které máte k dispozici

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý ďeň.
Chcela by som sa opytat mam taký problem... Mam 28 rokov.Už 4 roky sa snažíme s manželom o babätko ale nejak sa nam nedarilo. Minuly rok v Maji som ostala tehotna a 19+1tt som porodila žive babätko(prirodzeny porod) ktore po troch hodinach zomrelo. od oktobra kedy sme o babätko prišli prešlo už sedem mesiacov a mne sa už zase netvorí vajičko... moj lekar mi nasadil Duphaston a Apredisolon a pred dvoma mesiacmi aj Progynova mite. Na progynova mite som mala zlu reakciu tak mi ich vysadil. Žijem momentalne v Rakusku a tiež som tu aj liečena.
Moja otazka je:
1. Je liečba mojho lekara spravna???
2. Prečo sa mi netvorí vajíčko?
3.Čo by ste mi poradili aby som ostala tehotna??
za odpoveď vopred Ďakujem - otázka upravena poradcem
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani jeden z uvedených léků nevyvolá ovulaci. Dokáží pouze upravit cyklus. K vyvolání ovulace je třeba užít antiestrogeny (např. clomifen citrat) nebo gonadotropní hormony (FSH, LH.)

Problém s ovulací může mít řadu příčin, většinou z endokrinologické oblasti. Vliv může mít například zvýšená hladina prolaktinu. Často ale přesnou příčinu, proč žena neovuluje, nezjistíme.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mám dotaz týkající se antikoncepce. Beru Jeanine a tento týden jsem měla 7 denní pauzu po obvyklých 21 tabletkách ,ale stalo se to ,že jsem si 8. den( čili den ,kdy mám prášky znovu začít užívat) zapoměla prášek vzít z důvodu ,že jsem je neměla u sebe, stane se něco ,když si prášek vezmu až ten další den ? předem děkuji za odpověd'
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nestane se nic, pouze nebude týden fungovat antiko ochrana

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem v 39tt,kvuli gdm na inzulinu me nenechaji prenaset a za tyden chteji vyvolavat. Samozrejme bych tomu radeji pomohla doma,nejschudnejsi mi prijde horka vana,v porodnici jsem se samozrejme zapomnela zeptat,na netu se pise,ze voda muze mit az 40st a pritom bridko jeste sprchovat,je to opravdu tak,neublizi to miminku,takova teplota? Dekuju
Zuza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych takto horkou vodu nedoporučoval.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, chtěla bych se zeptat...
Mám takový problém už tak druhý den mám nateklé stydké pysky a klitoris (zajímavé je, že jen pravou část), při sezení mě to trochu bolí a je to docela nepříjemné a nevím si s tím rady. Pomohl by nějaký krém nebo je nutné navštívit gynekologa? - otázka upravena poradcem
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji návštěvu lékaře. Jen vyšetřením lze zjistit, o co jde, a doporučit vhodnou léčbu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
nebrala jsem HAK a stala sem nám s přítelem nehoda a tak jsem použila tabletku po postinor... asi za 5 dnů jsem začala špinit (myslela jsem si že začíná menstruace) a tak jsem vzala první tableku HAK, jenomže menstruace to nebyla. Chci se zeptat od kdy můžu na HAK spoléhat. A jestli je možné že krevácet začnu až po dobrání platíčka, protože se krvácení stále nedostavilo. (těhotná nejsem) - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nástup antiko ochrany může být u různých přípravků různý. Obvykle se uvádí 7-10 dní.  Přesně to zjistíte na příbalovém letáčku.

Krvácení opravdu může přijít až po dobrání platíčka

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, mam asi trochu zvlastni dotaz. Myslite si, ze jsem si mohla odrit zevnitr stydke pysky? Byla jsem behat a zabehla jsem 10km, coz je na me hodne a bylo teplo. Druhy den jsem zjistila bolest, zcervenani a zdurelost pysku zevnitr. Pri moceni me to nepali ani me to nenuti k castejsi navsteve wc. Jen to svedi. Nevite, co s tim? Mohla bych to treba natirat bepanthenem nebo necim podobnym? Dekuji
Anca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné potíže bývají při mykóze. Takže bych doporučil užít některou volně prodejnou mast proti kvasinkám. Důrazně doporučuji dodržet doporučenou dobu léčby. Při neúspěchu se obraťte na gynekologa

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, moc děkuji za předchozí odpověď. Ráda bych se ještě zeptala je běžné, že když mám začít brát Esmyi první den menstruace tedy skoro za měsíc že jsem objednaná na návštěvu gynekologa až za tři měsíce? Dočetla jsem se, že někdy se myomy po Esmyi ještě zvětšují a tak mě překvapila kontrola až tak daleko. A o kolik se mi může myom popř. zmenšit? a poslední otázka, jestliže mě mírně pobolívá vpravo v podbřišku mám to ještě dodatečně říci gynekologovi či mu to mám říct až za ty tři měsíce?(bolívalo mě tam již dřív ale jen kolem menstruace a jen sem tam a je to opravdu mírný tlak až bolest) a hmatám si tam rezistenci jde z toho určit kde je myom uložen popř. kdyby ano o čem daná poloha svědčí? Velmi Vám děkuji za odpovědi.
B
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych kontrolu doporučil dříve, ale interval 3 měsíce není až tak neobvyklý.

Reakce myomu na léčbu je velmi individuální.  Obvykle se zmenší o 1/3 až o 1/2.

Bolesti bych doporučil s gynekologem konzultovat. Jen vyšetřením lze posoudit, o co se jedná.

Myom si většinou žena nedokáže sama vyhmatat.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den chci se zeptat poslední MS byla 21.4.,, byla velmi slaba nez jsem zvykla a predminula byla velice silna... dnes 12.5. jsem zacala divne spinit s lehkymi bolestmi bricha a a byly v tom i jake si kousicky tkane.. a take pocituji nadmernou chut na sex.... Je to normální ? Popripade o co se muze jednat. Dekuji za odpoved
Kristy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Střídání silné a slabé menstruace není až tak neobvyklé. Nyní krvácíte po 21 dnech, což je "na hraně" normálu. Bez možnosti vyšetření neposoudím, co je příčinou

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. je mi 21let a necelých 7 let jsem brala antikoncepci, půl roku se snažíme o miminko a poslední MS byla 29.3.17. byla jsem u gynekoložky a na ultrazvuku byla vidět kulička jako gestační váček a paní doktorka mi řekla že jsem na 90% nejspíše v raném těhotenství ale že se musí ještě vzít krev. v krvi jsem měla hladinu hcg 1 a prý těhotná nejsem. chtěla bych se zeptat jestli mohu i přesto být těhotná pokud bych byla těhotná jen krátce ? před poslední MS jsem měla rozestup 50dní. Děkuji za odpověď Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodnota HCG 1 se bere jako negativní a vylučuje těhotenství starší než 10-12 dní. Mladší těhotenství nezachytí. To ovšem ale není ani vidět na UZ

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 28 let a byl mi zjištěn intramurální myom velikosti 44x48 mm, menstruaci mám pravidelnou, trvá 7-8 dní již od 13 let (od 25 let ji mám silnější- vznik anémie), poslední 3 měsíce se mi prodloužila na 10 dní a poslední dokonce na 13 dní. pro bolest začínající v bedrech a poté kolem stydké kosti jsem pro podezření na zánět močového měchýře zašla na urologii, nasazena atb, stav lepší ale ne úplně ok, zjištěno kultivace moči negativní proto návštěva gyn ambulance tam mi pan doktor řekl že mám stenozu hrdla a nasadil mi atb a do zadnice mi byl píchnut metylergometrin a že mám za pět dní přijít na kontrolu. Při kontrole posouzeno že to není stenóza ale ten myom. Chtěla bych se zeptat jakto že to nepoznali již při první návštěvě? nasazena esmya na 3 měsíce - jaká je pravděpodobnost že budu moci mít děti? popř když se zmenší a oni mi ho odstraní za jak dlouho musím mít děti? popř je poté děloha schopna zvládnout být i 3x těhotná? studuji a proto děti ještě neplánuji děkuji
B
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Proč nebyl myom hned rozpoznán, nedokážu posoudit.

U podobně velkého intramurálního myomu hodně záleží na jeho uložení. Aniž obraz vidím, je těžké se vyjadřovat. Důležité také je, jak myom zareaguje na léčbu.

Po operačním odstranění se obvykle doporučuje s otěhotněním vyčkat minimálně půl roku.

Problémem je, že myomy se poměrně často objevuje znovu - takže bude-li po operaci a zhojení věš v pořádku, dlouho bych otěhotnění neodkládal.

Pravděpodobnost, že otěhotnění nebude problém a že budete moci být těhotná i vícekráte, je velká, 100% jisté to ale není. Je také možné, že jako důsledek operace budete muset vždy rodit císařským řezem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, vracím se k otázce ohledně Psyllia, nemůže dítěte ublížit?
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohu je opakovat- nemám dostatek informací. U doplňků stravy je tomu tak často

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den! Jsem 38tt+2 a brzy mě tedy čeká druhý porod. Při tom prvním mi i přes můj nesouhlas provedli nástřih hráze. Chci se zeptat, jestli je nutné, aby se nástřih opět dělal, nebo bude záležet na situaci?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vždy záleží na konkrétní situaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.ja by som sa chcela opytat. Som tehotna 3 krat a po kazdom porode mi bola poda na Anti-D na protilatky. Teraz som tehot. V 17 tyzdni a doktorka mi povedala ze mi musi byt podana polovicna davka v 7 mesiaci. Ale problemi s protilatkami zatial nemam. Mozete ma ujistit ci je to treba!!! Ja som 0 neget. Manzel 0 pozitiv. Vraj je to nieco nove v lekarstve. Prosim o odpoved. Dakujem krasne. Marcela 38.
Marcela38
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V současnosti se opravdu doporučuje tento postup u všech Rh negativních těhotných.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na náhradní mateřství,které by jsem chtěla podstoupit,jaká vyšetření by mě čekala a čeho všeho .Taky by mě zajímali jestli by byl při tomto NM problém ten ,že jsem v těhotenství již dávno užívala fraxiparin,ktery mi byl předapsán pouze jednou v době posledního těhotenství a v šestinedělí po porodu.Mohlo by to mít vliv ,že bych nebyla jako vhodná k náhradní matce,žádné problémy během porodů jsem nikdy neměla a měla jsem jich už 5.Děkuji vám za odpověd.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Náhradní mateřství není  v současnosti legislativně plně ošetřeno. Nejsou pokud vím ani stanovena povinná vyšetření ani požadované "parametry" náhradní matky. Nedokážu Vám proto odpovědět.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,jsem ve 22. týdnu těhotenství a trpím zácpou. Mohu na tento problém užívat Psyllium? Děkuji za odpověď.
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně těhotným při zácpě doporučuji především Glycerin čípky

K Psylliu nemám k dispozici dostatek informací.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, mohu v 28t těhotenství užívat Aescin-teva na bolest a mravenceni rukou (trpím na karpaly), děkuji.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V druhé polovině těhotenství lze tento přípravek užívat pouze tehdy, je-li to nezbytně nutné a na doporučení lékaře

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Začala jsem brát HA a už asi 11. den po skončení menstruace špiním. Včera jsem byla na gynekologii a dostala jsem injekci, po které by to mělo do druhého dne přestat. Bohužel špinění nepřestalo. Kde je tedy problém?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním cyklu užívání antikoncepce je slabé krvácení, neboli špinění, poměrně častým jevem. Obvykle ustane v druhém cyklu

MUDr. Jan Šulc

cysta
Mám cystu za delohou 6cm 3dny beru norethisteron a stejně pořád krvácením sice ne tak moc jak ze začátku ale pořád břicho mně neboli ale záda je to normální
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li cysta za dělohou, může být příčinou bolestí zad. Efekt norethisteronu se může ještě projevit - někdy k zástavě krvácení dojde až po 5-6 dnech i při dávce 3x1 tbl

MUDr. Jan Sulc

těhotenský test
Zdravím zase já s testem po 2 dnech. Ráda bych se ujistila, je tedy absolutně nejvyšší pravděpodobnost vadnost testu a není možné prokázat graviditu testem 2 dny po styku ? Čemu se vyvarovat aby dalši test nemohl mít falešný výsledek ?
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2 dny po styku nelze těhotenství testem prokázat.

Chyby testů jsou velmi velmi vzácné. Nekupujte levné testy a postupujte dle návodu

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi 27 let, minulý rok v květnu jsem po 8 letech vysadila antikoncepci a začali jsme s přítelem praktikovat přerušený styk. Menstruace byla pravidelná až do prosince, kdy můj cyklus trval 75 dní a byl vyvolán injekcí u pana gynekologa. Při návštěvě mi dělal ultrazvuk a řekl, že má podezření na polycystické vaječníky. Předepsal mi gynprodyl, který užívám 17.-26. den cyklus 1 tbl. Cyklus v únoru s gynprodylem trval 35 dní, v březnu také a nyní v květnu 26 dní. S přítelem jsme se rozhodli, že se začneme snažit o miminko. Chtěla jsem se zeptat, mám pokračovat v užívání gynprodylu? Je možné, že neprobíhá ovulace a početí bude problém? Vyčetla jsem, že pomáhá kontryhelový čaj - piji 1-2* denně cca již měsíc. Děkuji za radu a hezký den - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitá možnost, že neovulujete, reálně  existuje. Doporučuji proto ovulaci sledovat- nejlépe ovulačními testy, které jsou volně prodejné v lékárně. Gynprodyl užívat můžete, ale je třeba ho nasadit vždy až po ovulaci - jinak může početí i bránit. V případě, že opakovaně nebudete ovulovat, bude třeba nasadit léky, které umí ovulaci vyvolat - například Clostilbegyt

MUDr. Jan Šulc

P.S. Osobně v účinek kontryhelu příliš nevěřím a svým pacientkám ho nedoporučuji

těhotenský test
Zdravím, psala jsem příspěvek "Zdravím, 8. proběhl chráněný styk s prezervativem (zdál se neporušený), ale již ten den jsem pocítila bolesti břicha a den na to zvracení. 10. mi vyšel pozitivní test. Je něco takového možné ? děkuji", díky za odpověď. Problém je to, že šlo o moje poprvé takže předchozí není možné. Menzes se měl dostavit 9. Bylo by vysvětlení na tohle ? - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potíže mohou mít řadu příčin - blížící se menses, ovulace, prasklá cysta, drobné poranění, aj. Vysvětlením pozitivity testu je obtížnější. Může jít  o jeho chybu nebo o špatný odečet - například při nedodržení doporučené doby pro odčítání. Některé testy mohou být také falešně pozitivní zachycením  zvýšení hladiny LH kolem ovulace - to ale, protože čekáte menses, nejspíše není tento případ. Doporučil bych test, pokud nepřijdou menses, zopakovat..

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore
Je my 40 doma uz mam 20mesicniho chlepecka tez pres ivf,od porodu my zacali trochu zlobit menstruace pak se to opet srovnalo ale zacalo to opet k tomu se pridali velke navali horka. V cervenci bych opet mela podstoput dalsi embrio transfer zatim beru estrimax na zvetseni delozni sliznice. Rada bych se vas chtela zeptat jestli k embrio transferu je dulezite aby zena mela ciklus nebo ne predem dekuji - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se plánuje užití zamražených embryí, svůj cyklus mít nemusíte - dokážeme ho navodit uměle. Pokud by se ale měla vytvářet embrya nová, tedy stimulovat vaječníky, odebírat z nich vajíčka a oplozovat je, může být vynechání cyklu problémem. Může totiž jít o signál, že ve vaječnících už žádná vajíčka nejsou.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Zdravím, 8. proběhl chráněný styk s prezervativem (zdál se neporušený), ale již ten den jsem pocítila bolesti břicha a den na to zvracení. 10. mi vyšel pozitivní test. Je něco takového možné ? děkuji
Anet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je to velmi atypické. Těhotenské příznaky se objevují obvykle nejdříve po týdnu od početí a test může být pozitivní dle citlivosti po 10-14 dnech. Nejpravděpodobnější vysvětlení je, že jste otěhotněla někdy dříve.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den Vážený pane doktore,

obracím se na Vás s dotazem. S manželem jsme si moc přáli miminko, ale hned po prvním otěhotnění jsem si prošla zamlklým těhotenstvím - velmi mě to zasáhlo. Po druhé se zadařilo, avšak místo radosti z těhotenství jsem se celých 9 měsíců strachovala (každý den), zda dopbře dopadne, byla jsem z toho ve velkém stresu a strachu a neustále jsem vše kolem těhotenství zkoumala a pozorovala se - měla jsem opravdu každý den stres a strach. Po porodu na mě ještě dolehla poporodní deprese, nyní užívám antidepresiva. A také na mě dolehly myšlenky, jak moc jsem mohla miminku ublížit tím velkým každodenním stresem. Navíc, vždy všechna vyšetření byla v pořádku, miminko se narodilo naprosto zdravé. Ale mě nyní pronásledují myšlenky, zda jsem mu nemohla nějak stresem zavinit např. mentální onemocnění nebo autismus či něco podobného. Myslíte, že samotný stres bez dalších onemocnění by to mohl zapříčinit? Během těhotenství bylo vše v pořádku. Děkuji Vám za uklidnění. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O vlivu stresu na vývoj plodu, obzvláště na jeho mozek, víme zatím jen málo. Nicméně si nemyslím, že byste plodu nějak ublížila. Děti se rodily a rodí ženám, které prodělaly a prodělávají  v těhotenství daleko horší stres- za války, při přírodních katastrofách, atd. Třeba to může být i naopak a vliv stresu  je příznivý. Stres při porodu například napomáhá správné adaptaci plodu na život mimo dělohu. Takže, kdo ví. A hlavně s tím již nic zpětně neuděláte. Tak jen zbytečně trápíte sebe. Určitě Vám doporučuji podporu psychologa, případně psychiatra

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor som 31/2 a mam na lekárske správe napísane femury pod 5 pctl vraj sa nemam znepokojovať . Vsetko ostatne je v poriadku dakujem
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Aniž přímo vidím nebo znám přesně celý nález, je těžké se nějak vyjadřovat. Doporučuji důvěřovat lékařům, kteří Vás mají v péči

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem v 6tt. je mi 41 let. Utrogestan jsem brala tyden 2-0-2 ale nedela mi dobre. Presla jsem na Duphaston. Je dostatecne 1-0-1? dekuji predem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je to odpovídající dávka

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
po vysazení antikoncepce Lindynette (12 let užívání v kuse) jsem 5 měsíců nedostala menstruaci. U paní doktorky jsem dostala dvojitou vyvolávací injekci agolutinu, poté užívala 10dní Estrofem 2mg (1-0-0) a dalších 10 dní Gynprodyl (1-0-1), ale menstruace se stále neobjevila. Nyní mám předepsaný Klimonorm.
Příští rok bych ráda otěhotněla. Mám ale obavy z vedlejších účinků Klimonormu (babička z otcovy strany měla v 60 letech rakovinu prsu) a nerada bych začala i přibírat na váze, jak se u léku uvádí. Jak byste mou situaci řešil? Nebylo by lepší vyčkat bez léků, než začnu znovu menstruovat? Před nasazením antikoncepce jsem menstruovala normálně. Je mi 30let.
Děkuji za Váš názor
- otázka upravena poradcem
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně nepovažuji mnohaleté užívání antikoncepce bez pauzy za ideální. Podobné obtíže, jaké uvádíte, nejsou pak až tak neobvyklé. Prakticky vždy se ale stav upraví. Chce to jen čas.

Pokud jde o Klimonorm, jeho rizika považuji za zanedbatelná - jsou násobn ě nižší než rizika hormonální antikoncepce (a i ta jsou velmi nízká) - Klimonorm totiž na rozdíl od Lindynette obsahuje přirozený estrogen a v přibližně poloviční dávce oproti antikoncepci.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, začala jsem brát antikoncepci Lunafem. Mám ji první měsíc a menstruaci mám dostat již následující týden. Bohužel ale mám mít zrovna vyšetření a byla bych radši, kdybych menstruaci neměla. Myslíte si, že si to můžu odložit? (Předtím jsem brala jinou antikoncepci, která mi nevyhovovala). Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě můžete odsun menses zkusit. V prvním cyklu je ale o něco větší riziko, že to nebude fungovat a začnete krvácet. V tom případě vysaďte a začněte opět po standardní pauze

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem po ivf, 11.den po ET, těhotenský test je pozitivní.Na náběr na hladinu hcg teprve půjdu, ale už několik dní mě bolí na levé straně-levý vaječník.Velmi se bojím mimoděložního těhotenství, je možné ho takto brzy poznat?Nebo případně kdy je to možné zjistit nejdříve lékařem?Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Takto časně mimoděložní těhotenství obvykle nezpůsobuje žádné potíže. Spíše je příčina bolestí jiná - hyperstimulační syndrom? drobné krvácení z některého vpichu? zánět? Doporučuji  každopádně návštěvu lékaře

Rozpoznat mimoděložní těhotenství není snadné. Obvykle se vychází z pozitivity gravitestu a nepřítomnosti plodového vejce v děloze. Plodové vejce při tom bývá jasně rozpoznatelné  až za cca 3 týdny po transferu

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den
Chcela by som sa spytat s mazelom sa snazime o babatko a poslednu menstuwciu som mala 10.4 7.5 som mala dostat mestruaciu ale nedostala som a mam nafuknute podbrusko mala som aj krce ako prd mestruaciou ale nic viac robila som si aj test ale ukazal mi negativny vysledok . Mozm byt trhotna? Dakujem - otázka upravena poradcem
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na negativní test spíše těhotná nejste. Jedině byste musela otěhotnět těsně před termínem menses - pak by ještě test nemusel být pozitivní. Pokud se stav neupraví, test zopakujte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,

chtěla jsem si nechat předepsat antikoncepci a bylo mi řečeno, že si musím jít nechat udělat testy na srážlivost krve za 800Kč. Bohužel máme špatnou srážlivost v rodině, a moje sestra mi doporučila, že jsou nějaké testy, které jsou zadarmo když tu srážlivost máme v rodině. Chci se zeptat, zda to mám rovnou oznámit svému lékaři a domluvit se s ním, nebo jak mám postupovat a kam případně zajít.

Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o test na tzv. trombofilní mutace. Při jejich pozitivitě má krev vyšší pohotovost ke srážení. Tyto testy nejsou před nasazením antikoncepce povinné u každé ženy. Standardně se provádí pouze u žen s vyšším rizikem trombózy, tedy ucpání cévy. Pokud má lékař za to, že je u Vás v tomto směru vyšší riziko, test může podle mne provést "i na pojišťovnu". Není-li riziko u Vás výrazně zvýšené, test by pojišťovna nejspíše neproplatila a musíte ho hradit Vy. Je-li Vaše rodina v tomto směru sledována, může Vaše vyšetření doporučit specialista, který testy v rodině prováděl

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
dobry den.chtela bych se zeptat s pritelem sme meli nechraneni sex.mam 6 dni ored menstruaci a spinim.muzu byt tehotna?
- otázka upravena poradcem
Kristina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale nelze na 100% vyloučit

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze