Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobrý deň,
prosím Vás ako to je s tehotenstvom a očkovaním hepatitada A a brušný týfus? Kedy je vhodné otehotnieť po týchto očkovaniach?
V prípade ak žena nevie, že je tehotná a absolvuje tieto očkovania, aké je riziko?
Ďakujem veľmi pekne. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, do 26.2. jsem na dovolené. Bohužel mám omezený přístup k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den asi před týdnem jsem zpozorovala že mi obě prsa natekla a taky na dotek bolí myslíte že se jedná o rakovinu?
Kačka.K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, do 26.2. jsem na dovolené. Bohužel mám omezený přístup k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
po menstruaci mívám výtok přibližně 10 dní v kuse. Výtok je čirý a bez zápachu. Co to může způsobovat?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, do 26.2. jsem na dovolené. Bohužel mám omezený přístup k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Normální výtok má nějakou specifickou vůni. Je možné aby před a po menstruaci výtok nebo poševní prostředí měnilo vůni? Zdá se mi že jdu jinak cítit. Neměla jsem silný výtok na kalhotkách skoro vůbec zůstával jakoby uvnitř ale byl hustý a lepkavý což před menstruací většinou bývá ale byl více kysele výrazný až nepříjemně. Nebyla jsem oteklá nic. Koupila jsem si gynokaps co by mělo podpořit lactobacily mystlíte že je to dobré řešení? Už nějakou chvíli užívám mladý ječmen ale ne nějak extra pravidelně. Je možné aby i on ovlivnil vůni výtoku? Měl by naopak pomáhat.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, do 26.2. jsem na dovolené. Bohužel mám omezený přístup k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, pane doktore! Jsem nyní podruhé těhotná (synovi je 14 měsíců). Byla jsem u svého gynekologa na prohlídce - a jsem 7tt+1 podle menstruace, ale pravděpodobně jsem otěhotněla až 20. den cyklu. Srdeční akce tam byla. Ve kterém týdnu se dá bezpečně vyloučit vícečetné těhotenství? Děkuji!
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, do 26.2. jsem na dovolené. Bohužel mám omezený přístup k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, prosila bych o radu. Gynekolog mi předepsal Gynprodyl, protože jsem nedostávala menstruaci a taky se navíc s přítelem snažíme o miminko. Mám ho brát vždy 18-25 den od 1. dne menstruace ráno a večer, minulý měsíc bylo vše v pořádku, ihned po dobrání tedy 26. den jsem dostala měsíčky, teď se mi ale bohužel stalo, že jsem před třemi dny ráno zapomněla jeden vzít a dnes jsem již začala špinit. Nevím tedy, jestli brát gynprodyl dál i přes měsíčky nebo co teď? Děkuji za radu
Jank
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, do 26.2. jsem na dovolené. Bohužel mám omezený přístup k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den pane doktore,
chtela bych se zeptat a mozna tato otazka uz tady probehla ale snazime se s pritelem o miminko a jsme na poradniku na IVF podotykam zijeme ve Velke Britanii brala jsem hormony chlomid ty sice zabrali ale neudelali mi dobre, vsechny vedlejsi ucinky jsem mela a trochu se obavam a popravde nevim zda pri IVF musim brat dalsi nejake hormony nebo leky coz bych po teto zkusenosti Nerada. dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale do 26.2. jsem na dovolené s omezeným přístupem k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, je mi 51 let ,mam nepravidelnou menstruaci
a v poslední době při vyvrcholení sexu mě píchá levý vaječník. Má to nějakou souvislost s menopauzou a je to normální? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Anežka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale do 26.2. jsem na dovolené s omezeným přístupem k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
dobry den, pisala som vam,ze v stredu som douzivala clotrimazol kvoli mykoze, po douzivani som zacala mat biely hrudkovity vytok s primesou krvi. Podla vas moze ist o nedoliecenie zapalu. chcela by som sa spytat,ci tak moze byt aj v pripade,ze uz necitim ziadne svrbenie ani palenie. Preventivna prehliadka pred tyzdnom ok,az na tu mykozu. dakujem
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale do 26.2. jsem na dovolené s omezeným přístupem k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
dobrý den pane doktore,
ještě jsem se Vás chtěla zeptat, co bývá příčinou odločení placenty? A zda mutace MTHF heterozygot nepatří k rizikovým faktorům? Děkuji Vám za odpověď. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale do 26.2. jsem na dovolené s omezeným přístupem k internetu. Nemohu tedy na Vaše otázky odpovídat. Bude-li Váš dotaz ještě aktuální po 26.2., položte ho prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
obracím se na Vás se zvláštním dotazem, chci se zeptat, je možné že existuje něco jako "utajené" těhotenství?
S partnerem jsme spolu spali cca před 5 měsíci, používám antikoncepci, ale byla mi nalezena cysta na vaječníku tak nevím jestli to neovlivňuje tu antikoncepci. No vrátím se k tématu, chci se zeptat jestli je možné že bych byla těhotná, test mi vyšel negativní, mám menstruaci,poslední měsíc spíše hlenovitou, ale jinak je mi od té doby nevolno, trochu jsem přibrala přes podbříšek, cítím více pachy z kterých mi je špatně, pobolívají mne prsa,pár týdnů zpět mi dokonce začal probublávat podbříšek, jako počáteční pohyby miminka.
Byl už někdy případ kdy se nepoznalo, že je žena těhotná a objevilo se to třeba až k pozdějšímu období těhotenství?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při negativní testu není těhotenství možné. Vždy ale pro jistotu doporučuji test opakovat, nejlépe od jiného výrobcem, aby se vyloučila chyba.

Cysta efekt antikoncepce neovlivňuje.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem 7+4, v lekarne mi dali mast Clotrimazol na plisen na zadech,mohu mazat?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Paja 30
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, můžete

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore
od 42 let jsem sledována pro myomy největší dva cca 11 cm, nerostou, dále menší myomy po celé děloze (uterus myomat. magnus). Menstruace silnější, ale pravidelná, neobtěžuje, myomy bez obtíží, což je vzhledem k velikosti až s podivem. Beru volně prodejný přípravek Gynmax.
Nyní 49 let, onkomarker Ca 125 zvýšen na hodnotě 133,7 - odběr krve před menstruací, kdy prý může být hladina vyšší?(asi půlrok předtím Ca125 na hodnotě 46).Gynekolog se obává maligního vztahu myomu a posílá k hysterektomii. Vzhledem k tomu, že mě myomy ani menstruace neobtěžují a nechtěla bych "umělý přechod", operaci beru jako opravdu krajní řešení. Prosím Vás - jsou v tomto případě "výhody" totální hysterektomie (včetně adnex) větší než riziko vlastního operačního zákroku, který musí být vzhledem k velikosti dělohy proveden abdominálně?
Protože z Vašich odpovědí na dotazy v této poradně vidím, že nedoporučujete operaci "zbytečně", dovoluji si Vás poprosit o Váš názor, za který velmi děkuji. - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na velikost myomů a na výsledek Ca 125, který je poměrně výrazně nad normu, bych se ve Vašem případě za operaci přimlouval. Ve 49 letech je určitě výhodné odstranit i vaječníky s vejcovody - především pro eliminaci rizika zhoubného nádoru vaječníků. Pokud by se objevily přechodové potíže, neměl by být problém je řešit hormonální substitucí

MUDr. Jan Šulc


nepravidelnost v krvácení
Dobry den.
mam takovy dotaz. z pritelem jsme den pred nasim pohlavnim stykem pili alkohol. Druhy den ke me přišel a meli jsme nechraneny pohlani styk poprve se mi udelal na bricho potom zasunul a potom se udelal na moje prirozeni. potom do me zasunul jeste prsty. Stalo se to 5 dnu pred tim nez sem mela chytit menstruaci. jenze 5 dnu ubeho a menstruace nikde. Je mi 15. co myslite jsem v tom? - otázka upravena poradcem
sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, také bych se ráda zeptala.
Je mi sice čerstvě 14 let, první menstruaci jsem dostala, když mi bylo 10(skoro 11) a od té doby pořád nepravidelná.Budu ji mit v listopadu už 4.rokem, ze začátku jsem ji měla třeba jednou za 2 měsíce, pak dokonce i jednou za půl roku..A ted to mám zase třeba tak jednou za 3 měsíce..K lékaři se mi moc jít nechce, prosim váš názor? - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 14 letech to není nic neobvyklého a není-li krvácení, když přijde, dramaticky silné, nemusíte to zatím nijak  řešit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den
s pritel den pred nasim pohlavnim stykem pil alkohol. dalsi den ke me prisel a meli jsme nechraneny sex. poprve se mi udelal na bricho potom zasunul do me a podruhe se mi udelal na prirozeni. potom me jeste prstil. delo se to 5 dnu pred menstruaci. 5 dnu ubehlo a ja jsem menstruaci jeste nedostala. je mi 15. co myslite jak jsem na tom - otázka upravena poradcem
sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde jen o hormonální poruchu. Ale ani otěhotnění nelze zcela vyloučit. Více řekne těhotenský test za 3-4  dny

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, mam endometriozu 4.stupen. V r. 2014 som po ivf otehotnela, avsak v 7 tyzdni mi prasklo zlte teliesko, koli hemoperitoneu ma akutne operovali, tehotenstvo neutrpelo. Chcela by som ist na ket v nativnom cykle, myslite ze ak by bol ket uspesny hrozi v mojom pripade znovu riziko ruptury zlteho telieska?
julia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Velmi těžko se to dopředu odhaduje. Riziko není nejspíše nějak dramatické, ale vyloučit tuto komplikaci nelze. Možná by stálo za úvahu provedení KETu v cyklu s hormonální substitucí, kdy by žluté tělísko nevzniklo

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý deň, mala som styk s infikovaným kvapavkou. Samozrejme som dnes absolvovala testy. Prosím Vás je aj pravdepodobnosť, že nie som infikovaná? Je prenos možný aj po aktívnej fáze?

Ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ne každá žena se musí při styku s infikovaným partnerem nakazit. Přenos podle mne nelze vyloučit ani v chronické fázi.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, v září minulého roku jsem byla v 8tt na revizi dělohy z důvodu missed abort. Nyní se mi podařilo otěhotnět. Minulý týden (4+1) jsem byla na UTZ, kde doktor viděl pouze dutinku 6 mm. Včera (5+0) byl nález na UTZ : sliznice 12 mm, gestační váček 6 mm a anechogenní projasnění 4 mm. Doktor mě zastrašil, že by se mohlo jednat o neprosperující těhotenství, když se váček za 9 dní nijak nezvětšil, ale pak mi řekl, že velikostí odpovídá mému 5+0, tak jsem z toho zmatená. Myslíte, že je nějaké šance, že bude těhotenství ok? Děkuji
Edita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že šance, že bude vše v pořádku, stále existuje. Z takto časných UZ vyšetření provedených v odstupu jen několik dní není dost dobře možné prosperitu gravidity spolehlivě odhadovat.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, dnes po prvním požití léku Strepfen jsem začala mírně krvácet z pochvy. Po druhém požití léku jsem již nekrvácela. Žádné jiné symptomy nemám. Měla bych si s tím lámat hlavu či je to běžné? Předem děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zakrvácení nejspíše s užitím tohoto léku přímo nesouvisí. Nebude-li se krvácení mimo cyklus opakovat, nemusíte to řešit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Letos mi bude 50 let, dosud do prosince 2016 antikoncepce. menstruace pravidelná ale velmi slabá.V prosinci nastalo silné krvácení, první trvalo 23 dnů zastaveno medikací Norethisteron, další silné krvácení 12 dnů ,poté nasazeno Divine, během prvních 5 dnů krvácení ustalo, po 21 dnech opět nastalo mírné krvácení, které přešlo ve velmi silné a nyní trvá 10-tý den. Můj lékař nechce přistoupit ke kyretéži z důvodu, miomu (4cm) a dalších indicií dle ultrazvukového vyšetření a že se to ustálí. Jak časově může tvrat, než se toto ustáli ?? Jak je možné toto řešit jinak , velmi silné a dlouhé krvácení znemožňuje normální život. Jsem sportovní typ, je nutné se během krvácení vyhnout vyšší sportovní aktivitě, může 2 hod intenzivní aktivita zhoršit již zmíněné krvácení?? Děkuji
Ivanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření a aniž vidím UZ nález (výška děložní sliznice a její vzhled, uložení myomu, aj.) je těžké se vyjadřovat. Myom 4 cm podle mne není důvodem, proč by nebylo možné provést kyretáž. Hormonální léčba je asi správnou cestou, možná bych místo kompletní substituční léčby (Divina) volil jen gestageny (třeba Proveru) nebo Orgametril vždy po 10 dnů)- ale - viz 1. řádka odpovědi. Nedokáži proto také odhadnout, jak dlouho bude trvat, než se stav upraví.

Výraznější fyzická zátěž asi není přímo nebezpečná, krvácení ale při a po ní může zesílit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den chci se zeptat. Neustále trpím svěděním, pálením, bolesti při a po sexu, léčila jsem se mnohokrát antibiotiky apod.. ale vždy se mi to vrátilo. První otázka prosím na nějaké volně prodejné účinné léky?
A dále, mám stálého partnera - asi si to přenášíme mezi sebou zpět - je možné, aby ho penis svěděl a měl problémy kvůli tomu s udržení erekce? případně co partnerovi? Má gynekoložka mi neustále předepisuje prášky, ale nic nepomáhá, chtěla bych zkusit i něco sama - a volně prodejné, děkuji - otázka upravena poradcem
Fína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sama můžete zkusit kolonizovat pochvu laktobacily - např. Fermalac vaginális 1 tbl na noc do pochvy cca ob den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Pokud jde o partnera, měl by být přeléčení společně s Vámi dle aktuálního nálezu - to ale vyžaduje návštěvu lékaře a nejlépe léčbu dle výsledku kultivace

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
děkuji Vám za odpověď týkající se mutace MTHFR. Dívala jsem se do těh. průkazky a mám napsáno z vyš. krevního obrazu před měsícem: TR (předpokládám trombocyty) - 190 a HB - 121, jsou hodnoty v pořádku? Mutace mthfr, kdyby měla vliv na srážlivost, tak by byla hodnota TR asi v nepořádku? Jinak Vám velmi děkuji za tuto poradnu - je k nezaplacení. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledky jsou v rámci normálu. Mutace MTHFR počet trombocytů neovlivňuje

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den, v stredu som douzivala 6.tabletu candibene kvoli mykoze. Odvtedy aj spolu s poslednou vylucovanou tabletou jemno krvacam, resp. mam jemny krvavy vytok. Moze to byt sposobene podrazdenim sliznice po liecbe? Na preventivnej pprehliadke som bola pred tyzdnom,vsetko ok. dakujem
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více. Spíše než o podráždění sliznice po léčbě může jít o pokračující zánět, tedy o ne zcela dostačující přeléčení. Bez vyšetření ale není dost dobře možné rozhodnout, o co se jedná.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, chci se zeptat jestli má alkohol vliv na pusobeni antikoncepce. Tedy kdyz piju a vezmu si tabletku. Dekuju
Lola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nejde o extrémní množství alkoholu, antiko účinek by neměl být ovlivněn. Nesmíte ale zvracet

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobr den, som v 23 tyzdni a sterom sa potvrdil stafilokok a kvasinky. Chcela by som vediet ci je ohrozene moje dieta alebo tehotenstvo. Dakujem pekne
Tamara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro plod je nízké. Léčba je ale každopádně vhodná

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den,nechala jsem si dát hormonální tělísko po porodu,od té doby mám skoro každý den bolesti v tříslech a bílý výtok . Pořád si říkám že to přejde ale už mě to trápí asi půl roku,někdo říká že to je než si tělo zvykne na to tělísko,nevím jestli jít k doktorovi nebo počkat?Děkuji za odpověď
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je otázkou, zda potíže opravdu souvisí s tělískem. Určitě je ale vhodné navštívit lékaře - jen vyšetřením lze přesně zjistit, o co se jedná a doporučit léčbu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň,

chcem sa spýtať na moju mamu, ktorá má 76 r. a gynekológ ju posiela k HSK, fr. kyretu, či to pre ňu nie je nebezpečné v takom vysokom veku.

Ďakujem - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li matka celkově zdráva, je riziko nízké. Jistě se to posoudí při předoperačním vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat, zda by utzv. odhalil vady neurální trubice z nedostatku kys. listové v těle matky. Byla jsem i na triple testu, i na testu v prvním trimestru (tzv. kombinovaný screening), i na velkém utzv. ve 20 a 30 tt. Vše v pořádku. Odhalila by to tato vyšetření? Děkuji
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Většinu vad dokáže UZ odhalit. Rozštěpové vady patří mezi ty, které by odhaleny být měly

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý ne jsem 20tt a jedeme do liberce do babylonu na 2 dny mužu se normálně koupat v bazenu a vadí těhotenství vířivka ? děkuji
Ivet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Koupat se můžete, pobyt v horké vířivce doporučuji omezit jen na pár minut

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

děkuji Vám za odpovězení dotazu týkající se mthfr mutace, Femibion užívám stále i nyní v 35tt. Nemusím se tedy znepokojovat, že tato mutace způsobila nějkaou špatnou srážlivost nebo nějaké komplikace, když do teď bylo vše v pořádku? Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu se obávat ničeho nemusíte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Veyanne, měla jsem si kolem 21-23hod vzít 18-tou tabletku z daných 24 ale bohužel jsem na ni zapomněla a vzala si ji až následující den v 6:30 ráno. Jsem prosím nadále chráněná? Děkuji.
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění o 12 a půl hodiny by nemělo antiko ochranu narušit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore Sulci.

Momentalne ziji v zahranici a jsem v 8 tt. Protoze jsem v minulem roce prodelala zamlky potrat, mistni dr mi pred 2 tydny pichla preventivne proti dalsimu potratu 3 injekce Pregnylu 5000. Do ted se citim velmi slaba a unavena. Obavam se, ze tyto priznaky vyvolaly prave ty injekce a bojim se , aby se mi prave z predavkovani hormonu nenarodilo postizene, nebo nemocne dite. Co si o tom myslite?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o úplně běžnou léčbu. Těhotenství  by ale neměla ale nijak ublížit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat. Včera jsem byla na ultrazvuku ve 20 týdnu (20+2) a říkal, že je u miminka špatně vidět nosní kůstka, zmeřil ji jen 4 mm a zhodnotil ji jako malou, pod 5%. Bohužel výsledky ultrazvuku ze screeningu v 1 trimestru nemám žádné, protože bylo miminko špatně otočené. Všechny výsledky krevních testů mi vyšly na výbornou. Riziko trisomie 21 mi vyšla 1:4013 a triple test na riziko downa Nižší než1 z 50 000. Kromě malé nosní kůstky byl ultrazvuk ve 20 týdnu naprosto v pořádku. Mám veliký strach, aby nebylo miminko postižené. Mohu se zeptat, jaký na to máte názor? Je veliká pravděpodobnost, že bude mít miminko downův s.? Jsem objednaná na kontrolní ultrazvuk a genetiku, ale strach je veliký. Děkuji za odpověď. Dana (22let)
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že s ohledem na výsledek prvotrimsterálního screeningu není riziko postižení plodu Downovým syndromem nijak dramaticky vysoké

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, je mi 39 let, 2 děti, mám abnormálně silnou menstruaci a opakující se polypy. Gynekoložka mě posílá již potřetí na hysteroskopii. Ta však vůbec nic neřeší a hned 1. menstruace po zákroku je zase extrémně silná. HA nechci, jsem sledována na mamologii. Neexistuje jiné řešení? Děkuji.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pomoci by mohlo zavedení hormonálně aktivního nitroděložního tělíska (Mirena). Další možností je destrukce děložní sliznice - například termokoagulací.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
jsem skoro v 9. měsíci a chtěla jsem se zeptat, zda přináší nějaké riziko v těhotenství či při porodu mutace MTHFR heterozygotní forma - související s poruchou štěpení kys. listové? Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko této mutace v heterozygotní formě je zanedbatelné. Určitě ale užívejte kyselinu listovou v dostatečném množství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se Vás zeptat, jak se pozná špatná funkce placenty v těhotenství a zda k tomu dochází často? Byla jsem na nyní v 35tt na utz. a monitoru - vše je prý v pořádku, monitor i průtoky i placenta na uzv, plodová voda také. Je vyšetření dostačující? I miminko odpovídá váhově. Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Špatná funkce placenty není příliš častá. K odhalení tohoto problému se užívá kardiotokografické vyšetření (=monitor) a UZ vyšetření průtoků. Jste tedy vyšetřena tak, jak jen je to možné, dokonce bych řekl i nadstandardně.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak velké je riziko otěhotnění, skončila mi 7 denní pauza, ten den jsem měla s parterem styk při kterým vše pustil do vnitř, ten den jsem si vzala pilulku, ale druhý den jsem na ní zapomněla a vzala jsem si jí až další den ráno. Vím že bych se měla teď 7 dní chránit i jinak. Ale je nějaká možnost že ve mně spermie z předchozího dne nějak přežily a až v den zapomenuté pilulky se dali do díla? Jak vysoké je riziko otěhotnění? Děkuji.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není  pravděpodobné, nelze ho ale ani na 100% vyloučit. Kvalitní spermie přežívají a jsou schopny oplodnit vajíčko i po dobu několika dní

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
dakujem za odpisanie, zaujimal by ma Vas nazor. poslena MS 6.1. (striedalo sa slabe krvacanie so spinenim cca 8dni), predoslá 9.12. (ovulacia 23.12. -myslim si, ze vtedy som otehotnela) Dva tyzdne po MS (24.1.) som mala pozitivny TT, robila som si ich 6 a vsetky boli silne pozitivne, o tyzden silne bolesti v podbrusku, na pohotovosti mi robili USG, maternica bola prazdna, pri vajecniku cysta. HCG v den prijatia do nemocnice 1.2. - 600, 2.2..-170, na zaklade poklesu - kyret. Na prepustacej sprave - spontanny potrat nekompletny, tubarna gravidita. Kontrolne hcg u mojho dr. (6.2.) hcg- 120, poslal ma do nemocnice, kam som chodila kazde 2 dni na hcg, urobili kontrolne USG - to bolo vporiadku, 13.2. bolo hcg - 40. Vysledky z histol-fragmenty hypersekrecneho endometria, struktury plodoveho vajca nepritomne, bez inych histol. zmien. Moj dr. to uzavrel ako nevyvijajuce sa mimomaternicove tehotenstvo. Aky je Vas nazor? Je kyret bezny v takychto pripadoch? Dakujem - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na základě uvedených údajů je opravdu diagnóza nevyvíjejícího se mimoděložního těhotenství vysoce pravděpodobná. Revize děložní dutiny je běžný, a podle mne správný, postup.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý chci se zeptat mela jsem zpozdenou menstruacci o 4 dny. a 5 den sem byla u lekare a mam anginu beru antibiotika a mam zpozdeni dnes už 7 dní, myslím si že menstruace přijde až příští měsíc protože antibiotika mě rozhodí a navíc toto už je třetí nemoc tento měsíc a také mám Crohnovu chorobu.. Má otázka zní jak moc bude vadit když menstruace tento měsíc vynechá ? Děkuji za odpoved
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vynechání menstruace není až tak velký problém. Někdy se ale může stát, že další krvácení je hodně silné. Proto bych spíše byl pro injekci na vyvolání krvácení

A také je třeba vyloučit těhotenství

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, 2x jsem prodělala zamlklý potrat kolem 8tt, třetí ttěhotenství ukončeno ve 20tt pro VSV následovala další 2 zamlklá těhotenství opět kolem 8tt. po druhém potratu vyšetřena genetika - v pořádku (já protrombinová mutace, v těhotenství fraxiparin 0,3ml), imunologické vyšetření - já BI pozitivní - prednison 2,5mg. Šítná žláza v pořádku. Je mi 35 let manželovi 42. S otěhotněním není problém, otěhotním tak do 2 měsíců. Jaké jsou možnosti pro úspěšné těhotenství (jaká další vyšetření?). Po 5 potrat Myslíte, že by pomohlo IVF s PGS? Děkuji Vlaďka
vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil testy na některé infekce, jako je např. cytomegalovirus a dále bych zvážil u partnera vyšetření fragmentace DNA.

Až po té bych případně zkusil IVF s PGS . Je třeba si ale uvědomit, že neumíme embrya "opravit" a že také existuje určité riziko poškození embrya při odběru buněk pro analýzu. A nepodceňoval bych ani význam tzv. mozaicismu- buňky embrya nemusí mít stejnou genetickou výbavu. Je možné, že některé embryo bude nesprávně vyřazeno jako chybné a naopak. Při správně provedeném PGS je toto riziko sice již nižší než v minulosti při analýze jen 1 či 2 buněk, ale nulové není.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer.
Uživam Dienorette (antikoncepcia) už 5 mesiacov, nechcem ju uživať počas brigády v zahraniči. Kedy by som s nou mala prestat ak vycestujem v máji? Aké sú ťažkosti spojené s tým, keď prestanem uživať HAK? Mám 19 rokov. Ďakujem pekne a prajem Vám príjemný večer. - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vysaďte po dobrání  platíčka. Po vysazení se většina žen vrátí do stavu, jaký byl před nasazením antikoncepce. Nebyly-li potíže, pravděpodobně žádné nebudou. Pokud jste měla např. bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci, bude to nejspíše podobné.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobry den pan doktor,
2.2. som podstupila kyretaz (z histologie sa preukazalo nevyvijajuce sa mimomaternicove tehotenstvo), krvacianie po revizii bolo velmi mierne, skor spinenie, prve 2-3 dni mierne bolesti v podbrusku, od vcera (12dni po revizii) pocitujem opat bolest v podbrusku, ktora mi vystreluje do konecnika, taktiez mam neprijemne pocity pri vyprazdnovani, nafuknute brucho. Je to bezne po zakroku? Po revizii mi 2x robili kontrolne USG, podla dr. vsetko vporiadku. Dakujem za odpoved - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Popisované potíže nejsou běžné a určitě je třeba je řešit. Může jít  například o zánět dělohy. A nejsem si jist (mám ale málo informací), nakolik je opravdu vyloučené mimoděložní těhotenství - diagnózu nevyvíjejícího se mimoděložního těhotenství není možné stanovit jen a pouze z histologického rozboru materiálu získaného kyretáží

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, pán doktor,
2,5 roka používam antikoncepciu vo forme náplastí – EVRA (tabletky mi nerobili dobre) a mám dlhodobo stáleho partnera. Už dávnejšie som začala mávať hnedý výtok, ktorý bol však nepravidelný a ojedinelý. Za posledný rok však býva tmavší a silnejší a pravidelnejší (objavuje sa každý mesiac približne týždeň až 10 dní pred menštruáciou a trvá 4-5 dní). Niekedy tiež pociťujem svrbenie, to však nie je často. Veľmi často ma však svrbievajú bradavky (vymenila som bielizeň, prach, aviváž, kozmetiku), ale to svrbenie je stále častejšie a neznesiteľnejšie. S mojimi problémami som niekoľkokrát navštívila gynekologičku, tá mi však tvrdí, že je všetko v poriadku. Môžete mi, prosím Vás, povedať, čo si o týchto príznakoch myslíte? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
- otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Hnědý výtok je slabé krvácení a určitě to není v pořádku. Příčin může být více - Evra Vám "nesedí", zánět děložní sliznice, endometrální polyp, aj. Určitě je třeba to řešit.

Svědění, předpokládám, že rodidel, s tím nesouvisí. Příčinou je nejspíše narušené poševní prostředí nebo nějaký kožní problém.

Svědění bradavek je asi také nějakým kožním problémem. Souvislost s antikoncepcí nelze zcela vyloučit.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,
12.2. jsem měla pohlavní styk, byl chráněný, použili jsme kondom, ale hormonální antikoncepci neberu. 13.2. jsem dostala pravidelně mentruaci, ale od 14.2. chodím častěji na záchod na malou a cítím se lehce nafouklá. Prý můžu být těhotná. Je možné, aby se to projevilo už 2 dny od pohlavního styku a šlo to poznat? Nebo jde jen o příznaky mé menstruace?
Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2 dny po styku se těhotenství nemůže projevit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer, beru hormonální antikoncepci často jak mám. Nezapomínám a nevynechávám. S přítelem jsem měla nechráněný pohlavní styk a pilulku jsem si vzala až po styku. Opakovalo se to i po druhé. Mám se obávat , že to nemá žádnou učinnost?
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užíváte-li pravidelně každý den, je ochrana před početím trvalá

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý deň,
pred mesiacom mi lekár našiel 5 cm hemarogickú cystu na ľavom vaječníku. Včera som bola na kontrole a vaječník je už v poriadku. Zrejme cysta praskla, lebo lekár videl aj voľnú tekutinu v podbrušku. Pýtal sa ma niekoľkokrát či boli bolesti, ale ja som fakt žiadnu bolesť necítila. Len sa pamätám, že pri cvičením ma dvakrát pichlo v podbrušku, ale fakt to nebolo nič strašné a vôbec ma nenapadlo, žeby to bola tá moja cysta, ktorá praskla. Hemarogická cysta je cysta naplnená krvou však? Nič mi nehrozí, ak nepociťujem žiadne problémy? Tá tekutina (asi krv) sa sama vstrebe? Potom sme s lekárom riešili skôr šance na otehotnenie, tak toto ma vôbec nenapadlo sa opýtať. Ale už nemám prísť ani na kontrolu, tak asi sa nemusím báť a malo by byť OK, nie? Ďakujem :) - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cysta může prasknout a nemusíte nic extra cítit. Může se i vstřebat. Obsah cysty - u hemorhagické cysty krev - se po prasknutí rovněž vstřebá. Do budoucnosti nejspíše nepřinese tento, již zmizelý, nález žádné problémy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, po rozchodu s ex přítelem jsem měla dva týdny zpoždění. Dělala jsem si 3 těhu těsty a všechny negativní. Pak jsem menstruaci dostala. Po ní jsem měla sex s jiným partnerem, ze kterého vzniklo těhotenství. Syn už je na světě, ale strašně se podobá mému ex příteli. Je možnost, že se Dr. spletl o 3 týdny a testy vycházely negativně? Dle krevní skupiny to může odpovídat na oba.
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při UZ vyšetření v prvním trimestru je chyba o 3 týdny podle mne vyloučená. Negativní testy po více než  2 týdnech od styku také prakticky vylučují předchozí početí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v devátém týdnů těhotenství. A z ničeho nic vymizely všechny těhotenské příznaky, které jsem doposud měla (bolest prsou, zvrácení). O víkendu mne velmi bolely záda, bolesti střílely až do břicha, ale jak jsem si lehla tak ustoupily. Může ztráta příznaků být předzvěstí něčeho zlého. K lékaři jdu až za tři týdny na první screening, mám se odjednat dříve nebo se uklidnit a přestat se pozorovat. Děkuji za odpověď.
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení nebo i vymizení těhotenských příznaků nutně nesignalizuje nějaký problém. Pro Vaše uklidnění by ale určitě byla UZ kontrola vhodná v časnějším termínu než za 3 týdny

MUDr. Jan Šulc

kojení
Vážený pane doktore, kojím 2,5 roku, z toho 2 roky menstruuji (cyklus 26 - 33 dnů). Před rokem jsem otěhotněla, bohužel zamlklé těhotenství s revizí. Teď se snažíme počít opět asi půl roku. Ovulace podle testů i bazální teploty probíhá celou dobu - je přesto možné, že kojení brání početí? Většinou čtu, že je to proto, že prolaktin způsobuje anovulační cykly. Pokud ale mám měsíčky i ovulaci, je nutno přestat kojit, abych otěhotněla? Nerada bych přestala kojit "zbytečně", avšak tlačí mě čas, je mi 40 let. Moc děkuji za vysvětlení. - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kojení brání opravdu početí prostřednictvím vyšší hladiny prolaktinu. Ta do procesu rozmnožování zasahuje především blokem ovulace. Pravděpodobně ale brání početí i na jiných úrovních - spekuluje se o negativním ovlivnění děložní sliznice nebo kvality vajíček. Vzhledem k tomu, že jste při kojení otěhotněla, byť se gravidita správně nevyvíjela, asi u Vás prolaktin nehraje tak zásadní roli a spíše jde o problém věku - ve 40 letech je šance na početí a správný vývoj plodu již obecně hodně snížená. Chcete-li ale udělat maximum, kojení bych radil ukončit.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze