Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, před 2,5 týdny mi na dovolené v zahraničí vykradli auto a vzali vše včetně taštičky s HA, nemohla jsem tedy užít 3 prášky .. bylo mi lékarnicí doporučeno po příjezdu pokračovat v běžném užívání, takže jsem začala ihned po příjezdu užívat nové plátíčko od začátku (21 tablet) , během pohlavního styku jsem se chránila kondomem po celou dobu užívání tohoto pláta, problém je v tom, že potřebuji navázat ihned další plátíčko bez 7 denní pauzy jak jsem to dříve dělala, kvůli oddálení menstruace z důvodu dovolené .... budu po dobu tohoto plátíčka již chráněná i bez 7 denní pauzy, přestože jsem předtím 3 pilulky neužila ?
Doporučené weby: - otázka upravena poradcem
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I bez pauzy by měla antiko ochrana plně fungovat

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrá den, mám prosbu znamená krevní výsledek, že se blíží přechod?S-FSH:79.42 IU/1 S-LH:49.15 IU1 S-SRL:6.30 ug/1 děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedené hodnoty svědčí pro to, že již v přechodu jste

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
Ráda bych se poptala, v pondělí 25.7. jsem byla poprvé na darování oocytů (odebrali mi jich 10). Nicméně včera mě začalo bolet břicho a od začátku stimulace se mi obvod pasu zvětšil o 10cm. Šla jsem včera na kontrolu s tupou bolestí břicha a se zvýšenou teplotou a tam zjistili, že mám mírný OHSS (vaječníky 7cm a trochu tekutiny za dělohou), což je údajně raritou u odběru tak malého počtu vajíček (je tomu tak?).Dnes mám stále břicho nateklé a bolavé, nemohu se nadechnout do bránice, mám citlivá ňadra a celý den mi brní palec u pravé ruky (netuším co z toho by s tím mohlo souviset), přestože mi udělali krevní testy, které jsou údajně v pořádku (2 vyšly o 0,1 jednotek nad normou). Doporučili mi zůstávat v klidu a užívat Protifar. Zítra bych měla jít na kontrolu, zda se něco změnilo. Chtěla bych se poptat, jak dlouho tento stav může přetrvávat abych se mohla vrátit do práce? Případně, zda bych se měla obrátit na nějaké jiné gynekologické centrum.
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výraznější hyperstimulační syndrom je při uvedeném počtu vajíček opravdu poměrně neobvyklý. Rozvinout se ale může.

Stav by se měl zlepšit během 1-2 dní. Navštívit jiné pracoviště příliš nedoporučuji.

Určitě je vhodný co nejvyšší přísun tekutin

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore, minulý týden sem Vám psala dotaz ohledně bakterie e-coli. Mám zde výsledky stěru:amoxixilin C, amoxixilin/kys.klavul C, cefuroxim C, doxycyklin C, kotrimoxazol C,nitrofurarantoin C, ciprofloxacin C. Zajímalo by mě jestli e-coli kterou mám na močové trubici již čtyři měsíce se může nějak měnit a zároven i citlivost na ní. Z předešlého stěru totiž vyšlo že doxycyklin je rezistentní a já ted nyní dostala antibiotika doxybene a nevím jestli tudíž zaberou. Uroložka mi napsala i antibiotika furolin (nitrofurantoin), mám je obě doma a ted nevím co vlastně začít brát aby mě už konečně něco pomohlo. Ještě by mě zajímalo jestli když je na tom furolinu napsáno že je na močové cesty jestli zabere na e-coli i v pochvě a jestli je vhodné brát antibiotika v období menstruace.Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den. Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Citlivost na antibiotika se může v průběhu času měnit.

Přesně nerozumím, proč máte dvoje antibiotika. Užívejte rozhodně jen jedny z nich. Léčbu by měl řídit jen jeden lékař

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry deb,
Chtela bych se poradit, 13-17.7 jsem mela menses, beru HA Mistra jiz dva roky, nyni beru 10ty prasek z platicka najednou jsem zacala krvacet, je to slabsi krvaceni, potom spineni, dneska cely den nic a zase najednou krev. Pauzu a planovanou menses mam mit az 10.8. Jde mi o to ze 1.8 odjizdim do zahranici, moje dr ma dovolenou, a ja nevim co stim.. pokracuji dale v brani prasku. Myslite ze to prestane? Dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokračujte dále a je opravdu pravděpodobné, že krvácení ustane. Pokud ne, budete muset vysadit a začít znovu užívat po standardní pauze

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Nedávno jsem začala sexuální život s mým partnerem. První sex mě hodně bolel. Ten druhý už však byl v pořádku, jen na druhý den jsem špinila ale další den už to bylo zase v pořádku. Jen mě teď trápí další 2 dny nažloutlý výtok. Zvláštní je, že mě nic nebolí, nepálí ani nesvědí možná jde trošilinku cítit kysele ale to je tím, že pochva má kyselé prostředí. Mám se bát nějaké infekce nebo bakterie.? Děkuji za odpověď.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Narušení poševního prostředí je možné. Nejde ale o nic závažného a stav se obvykle upraví. Pokud ne, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, 26.7. Jsem mela chráněny pohlavní styk, antikoncepci neberu. Menstruaci mám dostat 28.7., ale mám ji nepravidelnou, tak 2 dny mě bolí v prsou, jakou to může byt příčinu? Je možné těhotenství? Děkuji za odpověď.
Monca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není příliš pravděpodobné, ale ani zcela vyloučené. Více řekne gravitest. Příčinou bolestí prsů je nejspíše rozkolísání hormonálních hladin

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, dnes jsem 6DPO a po ovulaci mi ovulacni test slabnul a od 3DPO opět začal sílit. Může se jednat o těhotenství? Snažíme se o miminko. Menstruaci čekám 5.8. Děkuji moc za odpověď. Žofie
Žofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné výsledky ovulačního testu jsou neobvyklé. Na průkaz těhotenství je moc brzy. Teoreticky by mohlo jít o opakovanou ovulaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,

žádám o radu. Před třiadvaceti dny jsem měla první pohlavní styk a k mé blbosti nechráněný. Byl to den po menstruaci, vlastně jsem ještě trochu krvácela a špinila. Přítel se neudělal do mě. Za pět dní mám menstruaci znovu dostat a popravdě se hodně bojím. Nemohu teď mít miminko. Předem velice děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkuste gravitest. Bude-li negativní, můžete být klidná. A doporučuji zvažovat antikoncepci

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
25. 6. jsem měla svoji první menstruaci trvala šest dní od 25. do 30. června. Nyní v sobotu jsem měla dostat další menstruaci , ale nedostavila se. Od pátku mám bolesti břicha a bolí mě prsa. Menstruaci jsem dostala dnes 27.7. Proč se menstruace dostavila až o 5 dní déle?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné drobné nepravidelnosti jsou zela běžné, obzvláště, jde-li o počáteční menstruace

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, jsem 10 týdnů po porodu. Jsem po revizi dělohy a jelikož jsou v děloze pořád malá rezidua, tak jsem dostala injekci Agolutínu 60mg aby se dostavila menstruace a tyto rezidua se vyplavila. Menstruace se po týdnu od injekce dostavila ale trvala jen 1,5 dne. Je to normální? Děkuji za odpověď
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic až tak neobvyklého. Zálež na tom, jak vysoká byla sliznice v děloze. Klíčovým je opakovaný UZ nález - jen ten může posoudit, že rezidua zmizela

MUDr. Jan Šulc

myom
Pán doktor prosím Vás ešte by som sa chcela spýtať či je vhodná esmya pri zvysenych trombocytoch , uzivam aspirin a trombofilny stav nebol potvrdeny. Chcem sa zároveň poďakovať za Vaše odpovede ktorými veľmi pomáhate nám ženám.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, o jak závažný nález jde. Nejspíše by se měl vyjádřit hematolog

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat co to znamená, když jsem.měla 20.7. pozitivní ovulacni test, pak začal ovulacni test slábnout, tudíž bylo po ovulaci a od 4 dne po ovulaci opět začala čárka sílit a včera už byla o hodně silnější. Mohlo by se jednat o těhotenství? S přítelem se pokousime o miminko a uzivam clostilbegyt. Děkuji moc za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné výsledky ovulačního testu jsou neobvyklé. Na průkaz těhotenství je moc brzy. Teoreticky by mohlo jít o opakovanou ovulaci - ta je ale v takovém časovém odstupu také poměrně raritní.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám submukózny myom 1,5 cm a polyp. Tento mesiac som mala silný menzes a na 17násty deň sa mi vrátil začala som užívať norethisteron na 10 dní.Hneď na druhý deň po jeho douźívaní som začala brať esmyu aby som nekrvácala do plánovanej hysteroskopii a odobratí myómu a polypu. Chcem sa spýtať či je takýto postup správny keďźe som nekrvácala pri začatí liečby s esmyou. Ďakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
myom
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám submukózny myom 1,5 cm a polyp. Tento mesiac som mala silný menzes a na 17násty deň sa mi vrátil začala som užívať norethisteron na 10 dní.Hneď na druhý deň po jeho douźívaní som začala brať esmyu aby som nekrvácala do plánovanej hysteroskopii a odobratí myómu a polypu. Chcem sa spýtať či je takýto postup správny keďźe som nekrvácala pri začatí liečby s esmyou. Ďakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lze postupovat, jak Vám bylo doporučeno

MUD. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer prajem, beriem HAK 3 mesiace, predtým som mala 3-mesačnú pauzu a ešte predtým som brala HAK asi tak 3 roky. Teraz som mala ako zvyčajne 7-dňovú prestávku. Som však odcestovaná a zabudla som si zobrať blister, takže nemôžem po prestávke pokračovať v užívaní. Môžem teda začať užívať HAK až po tom keď prídem domov, čo bude za 5 dní, takže si prestávku predĺžim. Viem, že nebudem chránená, len som sa chcela spýtať, či teda môžem začať užívať HAK hneď ako prídem domov alebo treba počkať na ďalší menzes a začať užívať v 1.deň menzesu? Vďaka!
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete začít užívat i opožděně, ale nebudete chráněná a nelze vyloučit ani nepravidelné krvácení. Lepší je vyčkat menses

MUD. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore dnes jsem 13 den po IUI a hcg z krve bylo negativni,je jeste sance,ze budu tehotna? Muzu uz vysadit utrogestan? Uzivam 0-0-2. Kolikaty den po IUI je vhodne zacit zavadet utrogestan? Dekuji moc za odpoved.
natalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li HCG z krve negativní, těhotná z IUI nejste a Utrogestan můžete vysadit.

Utrogestan by se měl začít užívat až po ovulaci. K té může dojít těsně před IUI, v den IUI ale třeba i později - situaci musí odhadnout lékař

MUD. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Uživam antikoncepci každý den v 7 hodin a dneska jsem si vzala pilulku o 3 hodiny později. Bude to teď nějak vadit? Může se stát, že už antikoncepce nebude mít takovej účinek?... Předem děkuji za radu.
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak snadno zjistíte na příbalovém letáčku, opoždění několik hodin nemá žádný negativní dopad

MUD. Jan Šulc

výtok
Pekný večer, p. doktor, chcela by som sa poradiť ohľadom mykózy, či si môžem v lekárni kúpiť tabletky na vkladanie do pošvy, aj keď mám zavedenú mirenu, či je to vhodné, nemá to nejaký vplyv. Moja gynekologička má momentálne dovolenku a iné tabletky na užitie sa asi nepredávajú bez predpisu. ďakujem pekne
Mima
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tabletky proti kvasinkám můžete užít i při zavedené Mireně

MUD. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, před 14 dny jsem měla s partnerem pohlavní styk a stala se nám nehoda, sklouzl kondom když jsem trochu, nechtěně cukla. Tekže jsem mu ho nejspíše stáhla. Partner si je jistý, že do mě nestříkl. Sperma se mi dostalo na okraj pochvy. Ale není si jistý, jestli penis nezasunul i bez kondomu. Velké množství spermatu bylo na prostěradle a trocha také v kondomu. Je možné, že jsem těhotná? Radši jsme letěli pro pilulky po (vzatá po 13 hodinách), ale je už mám týden zpoždění a začínám mít dost velký strach.
Předem děkuji za odpověď. Veronika
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste užila postkoitální antikoncepci, těhotná s vysokou pravděpodobností nejste. Jistotu může přinést gravitest

MUD. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, chcela som sa opýtať, meškal mi menzes viac ako 10 dní. Prsia stvrdli, boli citlivé na hoc aký dotyk, chuť na zvracanie, únava. Robila som si test, vyšiel negatívny. Menzes dorazil, no v prvý deň bol iba pri cikaní a hnedej farby, no akoby niečo v ňom bolo, také akoby drobné hrudky. V druhý deň bol bordový s tými hrudkami. Chcela som zájsť za lekárkou, no má dovolenku. Preto sa obraciam na vás, či to môže byť za následok hormónov, alebo nejakého zápalu. Vopred ďakujem za odpoveď.
Marika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o kombinaci í nepravidelnosti v hormonální oblasti a pomnožení kvasinek. Více bez vyšetření nelze rozhodnout

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den prajem, chcem sa informoct ci je mozne aby som bola tehotna.
S manzelom sme sa len nedavno rozhodli ze sa chceme pokust o babo.
Tak skusame asi 3 mesiac. Do teraz stale prisla MS tak ako mala.
Poslednu MS som mala 8.7.2016 a 18.7.+20.7.+22.7.2016 sme isly zasa na to.
Dnes mam uz druhy den zaludok ako na vode a bolia ma prsniky - prava strana o nieco viac ako lava.
Dalsi MS mam dost az 5.8. takze na priznaky MS sa my to zda byt skoro.
Ale aj na tehotenske priznaky sa my to zda byt skoro, ci je to mozne?
Dakujem vam vopred velmi pekne za radu a odpoved.
- otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I na těhotenské příznaky mi to přijde brzy. tyto pocity jsou ale hodně individuální. Více řekne až test po 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Pane doktore, jsem 19 den po transferu. V jakem tydnu tehotenstvi jsem a co se deje s embryem? Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste-li těhotná, končíte 5. týden těhotenství. Jde-li o nitroděložní těhotenství, embryo dokončilo proces implantace a čeká ho další vývoj.

Popisovat vývoj jednotlivých systémů budoucího novorozence přesahuje rámec této odpovědny

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor chcem Vás poprosiť o vysvetlenie aký je rozdiel medzi tzv. krátkym a dlhým protokolom pri stimulácii, čo rozhoduje o tom aký z nich sa zvolí a či je nejaký zásadný rozdiel vo výsledku, zisku, resp. kvalite oocytov, prípadne v nežiadúcich účinkoch. Ešte sa chcem spýtať koľko môže žena bez následkov stimulácii podstúpiť nakoľko sa chystáme už na štvrtú. Ďakujem. Anna
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko opakovaných stimulací je minimální.

O různých protokolech viz: https://www.gest.cz/cz/crm_ivf_ivf.php?pg=4

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, po několika dnech jsem našla na sobě přisáté klíště. Vyndala jsem ho, ránu vydezinfikovala. Mám červenou svědivou bouli v místě kousnutí. Jsem ve 12.týdnu těhotenství, očkovaná na klíšt. encefalitidu. Bojím se ale, zda by případná borelioza mohla ovlivnit plod a budoucí průběh těhotenství. Je možné udělat něco preventivně? Např nasadit antibiotika, když z krve se dá zjistit borelioza až po měsíci? To by už bylo pozdě... Děkuji za info.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě navštivte praktického lékaře, který může dle výsledku testů rozhodnout o případném nasazení antibiotik

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Jeste jsem chtela rict, ze litam venku s dcerou a je tam hrozne horko.Hrozne se potim. Po tom transferu to asi neni dobre vidte? Co mam delat? Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě doporučuji v rámci možností omezení fyzické aktivity.

A kontaktujte svého lékaře

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, jsem 19 den po transferu zmrazeneho embrya, vcera jsem byla na krvi a potvrdilo se tehotenstvi. Beru Estroferm, Utrogestan a kyselinu listovou. Slabe, jen slabe spinim, jinak zadne zdravotni problemy nemam. Snazim se hodne pit vody. Slabe spineni - je to normalni, nebo je to po tech hormonech? Mam se bat? Dekuji za radu pane doktore. Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Slabé krvácení není normální. S hormonální léčbou to nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Právě jsem zjistila, že jsem těhotná. A přesně za měsíc jsem objednaná na tetování. Někdo píše, že to nedoporučuje, ale i že to nevadí. Raději to nebudu riskovat, ale chtěla bych znát Váš názor. Děkuji.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám k  tomu dost informací. Obecně budoucím matkám doporučuji vyvarovat se všeho, co není nezbytně nutné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
Chtěla bych se jen zeptat beru antikoncepci leverette mohu mít pohlavní styk i když beru bílé pilulky (placeba)? Děkuji za odpoveď :) - otázka upravena poradcem
Antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana funguje i při placebo tabletkách -viz příbalový letáček

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může ovulacni test ukázat ještě 5 den po ovulaci slaboulinkou testovaci čárku nebo by se na ovulacnim testu má ukázat už jen jedna ta kontrolní. A za jak dlouho vymizi úplně LH, aby test byl úplně bílý pouze s kontrolní čárkou. Slyšela jsem, ze pokud ovulacni test ukazuje stále dvě čárky a nebo naopak sílí může to znamenat i těhotenství. Moc děkuji za odpovědi na moje otázky.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na konkrétním typu testu. Vše bývá přesně popsáno v přiloženém letáčku.

Pokud by čárka detekující LH zcela vymizela a opět se stala patrnou, mohlo by teoreticky opravdu jít o těhotenství - opět ale odkazuji na příbalový letáček

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den,
Pane doktore mam 6ty mesic od porodu,stale plne kojim,antikoncepci neberu 5 le,jsem zdrava,leky zadny neberu.A asi 3 mesice me trapi zhorsena plet,akne na tvarich a krku. Mastna plet.Nepomaha nic. Objednala sem se ke kosmeticce,zda to pomuze. Prosim o Vas nazor a radu,co by pomohlo. Dekuji - otázka upravena poradcem
Pavlina 32 let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kosmetička může pomoci. Zlepšení také může nastat, až přestanete kojit.  Dalším možným řešením je nasazení kombinované hormonální antikoncepce - to je ale také obvykle možné až po skončení kojení

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, potřebuji se zeptat. S přítelem jsme měli chráněný sex večer, poté jsme neměli sprchu a nikam jsme nešli, jen jsme si oblékli spodní prádlo. Ráno do mne přítel vstoupil asi jen 2 cm bez ochrany, ale poté si ji nasadil. Není možné, že by se nějak ty večerní dostaly spermie k vajíčku z tak malého zasunutí? Někde jsem četla, že spermie po zaschnutí odumřou, takže by k oplození dojít opravdu nemělo, nebo ano?
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není sice příliš pravděpodobné, ale ani zcela vyloučené. Spermie mohou v genitálu muže přežít i desítky hodin

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Pane doktore, dobry vecer. Antikoncepci beru po 1 platicku dle navodu, pak 7 dni pauza. V te pauze ale nekdy nekrvacim. Nektery mesic ano, nektery vubec. Ten, ktery vubec, mam ale pocity jako vzdy pri krvaceni, jen krev na vlozce ani na papire neni, ani spineni. Nekdy se to nekrvaceni opakuje i v dalsich mesicich. Vlastne mi to vyhovuje, ovsem chci se u vas ujistit, ze je to v poradku, ze to neznaci nejaky problem ani ted ani pro budoucnost, tehotenstvi a podobne. Prasky brat nezapominam, beru je denne uderem 16.hodiny, po 21 prascich je 7 dni pauzy. Dekuj za odpoved, Vase verna ctenarka Dana
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení i vynechání krvácení není při užívání hormonální antikoncepce nic neobvyklého a není to ani nikterak nebezpečné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, mela bych dotaz. Beru clostilbegyt a minuly měsíc jsem mela dvě ovulace. První byla 13 DC a druhá byla 15DC.Můj gynekolog mi zjistil, ze opravdu dvě ovulace byly a říkal, že při užívání clostilbegytu, může být vice ovulací. Tenhle měsíc proběhla jen jedna ovulace a čekáme s přítelem zda se mi podařilo otěhotnět. Jen bych se chtěla zeptat jak to je když nastane ovulace a povede se mi otěhotnět, tak jestli může přijít ovulace další po clostilbegytu když už bych byla těhotná. Děkuji moc za odpověď.
Žofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aby bylo možno otěhotnět ze dvou ovulací v jednom cyklu, musí proběhnout záhy po sobě. Ve větším odstupu již první otěhotnění to další zablokuje

MUDr. Jan Šulc

myom
pane doktore, když je ten 1.5 cm nad introitus tak to je sestup? moc se omlouvám, ale mám v tom zmatek? a pokud je k tomu ještě ta myomatozní děloha, s těmi 6 myomy, tak by jste rozhodl pro operaci?
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O sestup se již jedná.

Nemáte-li obtíže, jasný důvod pro operaci nevidím. Na dálku bez vyšetření  je obtížné rozhodovat

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím dotazem. V říjnu roku 2015 jsem vysadila antikoncepci a mám problém s nepravidelným menstruačním cyklem. V prvních měsících od vysazení trvaly cykly 34,35-40 dní, nicméně předposlední cyklus byl již 63 dní a při posledním, který měl již 65 dní jsem navštívila paní gynekoložku. Paní doktorka mě prohlédla a nenašla žádný problém, dostala jsem tedy vyvolávácí injekci a na srovnání cyklu lék Provera 5 mg, který mám užívat 2x1 tabletu denně od 20. do 25. dne cyklu. Takto mám lék Provera užívat 3 cykly a poté přijít na kontrolu. Jelikož odjíždím v srpnu na plánovanou dovolenou a menstruace po injekci přišla po 6 dnech, vychází mi termín menstruace s těmito léky přesně na dobu dovolené a mám obavy tyto léky poprvé užívat v zahraničí z důvodu vedlejších účinků, na které mě paní doktorka upozornila. Chci se tedy zeptat, zda by bylo možné léky užívat až po návratu, což by znamenalo je užívat např. až od 32. dne cyklu. Děkuji za Vaši odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nasadit Proveru až 23. den cyklu nedoporučuji.

Užívat Proveru v cyklu, kdy plánujete dovolenou, nutně nemusíte. Začnete až v cyklu dalším.

MUDr. Jan Šulc

myom
Pane doktore, ještě stále k otázce předchozí nemyslela jsem , že volně pohyblivá děloha je sestup, ale ve zprávě hrdlo tapirodní sestupuje 1.5cm od introitu je sestup, zadní stěna bez sestupu. Je to také důvod k zákroku? děkuji velice
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o přímý důvod k operaci. Je to jen jeden z faktorů, které při rozhodování mohou pomoci - spíše svědčí pro operaci.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den,chci se zeptat mela jsem nechraneny sex asi jen dve minuty vyvrochelni probehlo do ust. Ale stale se bojim jestli nebudu v tom nebo tak nejak
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze zcela vyloučit. Více řekne gravitest po 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, pravděpodobně jsem se dopustila chyby při užívání kondomu. Omylem jsem ho začala nasazovat naruby, brzy jsem si všimla, když kondom nešel rolovat... Bohužel mě v ten moment nenapadlo použít nový (nebyl zcela odrolovaný) a v té chvíli jsem neměla tedy pocit, že je to nutné, kondom jsem obrátila a nasadila... Chtěla bych se zeptat, jestli je při takovéto aplikace vysoké riziko nakažení pohlavními chorobami. Předem Vám dkěuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nákazy je nízké

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Vazeny pane doktore, je mi 33 let, mela bych rocne chodit preventivne na ultrazvuk prsou? Nemuze to byt i tak nebezpecne a karcinom vyvolat? Zadanku na ult mi napise prakticky lekar nebo gynekolog? Dekuji za odpoved.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

UZ prsou nepatří mezi standardní preventivní vyšetření.

Rakovinu prsu UZ vyšetření vyvolat nedokáže. Otázkou je, nakolik může napomoci v účinné prevenci

MUDr. Jan Šulc

myom
pane doktore, ještě k mé předhozí otázce ohledně odstranění dělohy, špatně jsem to napsala myomy se zvětšily o 1cm za 6 měsíců, ne o 0.5mm lékařka mi říkala, že by to mohlo být i něco zhoubného, když to vyrostlo o 1cm, těd je to zmenšené a zpráva z indik poradny.DĚLOHA ZVĚTŠENA PŘETRVÁVAJÍ URGENCE SPEC. CYLINDRICKY, TAPIROIDNÍ ČÍPEK, DOSAHUJÍCÍ CCA 1,5 CM OD INTROITU, DĚLOHA VEL.GRAVIDITA II, VOLNĚ POHYBLIVÁ. znamená to, že děloha sestupuje? vzhledem k myomům a k nálezu by jste doporučil operaci, nebo stále vyčkávat. Pokud by přišel přechod můžou se myomy ztratit. Děkuji za váš čas, nevím jak to řešit, mám strach odkládat to, protože tím žiji 5 roků a každý půl rok čekám co bude. Čeká mě ještě operace štítné žlázy, tak nevím jak to rozmotat. Po dobrání esmya jsem měla po 14 dnech takové špinění, na ultrazvuku nevěděli, jestli prošla menstruace nebo, ne? Teď už měsíc zatím menstruaci nemám, je možné, že menstruaci už vůbec nedostanu?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Maligní zvrat myomu je extrémně vzácný. Takže myslím, že stále můžete vyčkávat. Po přechodu se opravdu myomy často zmenší.

Zda přijde ještě menstruace č nikoli, je obtížné odhadnout.

Volně pohyblivá děloha neznamená, že sestupuje.

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den. Dcerka je měsíc po operaci cysty na vaječníku. Laparoskopicky to nešlo, mněla ji velikou skoro 10 cm. Na kontrolu máme zají až na konci srpna. No, jsou prázdniny. Kdy už by mohla jít i do bazénu?
Děkuji.
Aja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně si myslím, že koupání je již možné, ale záleží na řadě okolností - především na hojení rány. Přesné doporučení musí dát gynekolog, který má k dispozici informace o operaci a jizvu může posoudit.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
menstruaci jsem dostala poprvé až v 18 letech, brala jsem prášky ale žádné nezabíraly. Menstruaci jsem měla zatím jen jednou a trvala 6 dní od 25.6. - 30.6. V sobotu 23.7. se měsíčky nedostavily. Pobolívá mě břicho, bolí mě prsa a mám bolest hlavy. Poslední pohlavní styk jsem měla s přítelem v únoru, nepoužili jsme kondom, ale dávali jsme si pozor. Neberu žádnou antikoncepci. 27 dní po pohlavním styku jsem si nechala udělat test hCG a výsledek byl < 0,5
Poté jsem si pro jistotu dělala i test z moči a výsledek byl negativní. Jaká může být příčina toho, že se nyní nedostavila menstruace? Je možné, že bych byla těhotná?
Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná na 99,99% nejste. Pravděpodobně jde o poruchu v hormonálním řízení cyklu.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
15. července jsem měla s přítelem chráněný pohlavní styk, použili jsme Pharmatex globule a dodrželi přesný návod, jen jsme použili malinké množství lubrikačního gelu, o kterém jsem se potom dozvěděla, že v kombinaci s globulemi se použít nesmí. Menstruaci jsem měla naposled 28. června a trvala 6 dní, od toho 28. června je to 28 dní a dnes 25. července jsem dostala menstruaci, kterou jsem měla dostat až ve čtvrtek. Mám bolesti úplně stejně jako při každé menstruaci. Nevíte, co to znamená?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o odchylku způsobenou drobnou nepravidelností v produkci hormonů

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Pán doktor, chcela som sa opýtať, menzes mi mešká 10 deň. Prsia mi stvrdli a sú citlivé na dotyk. Pociťujem únavu. Kríže bolia. Robila som si test na 8 deň odo dňa meškania. Vyšiel negatívny. Tehotenstvo to teda byť nemôže?
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství je při negativním testu hodně nepravděpodobné. Vždy ale pro jistotu doporučuji v odstupu několika dní test opakovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Pane doktore, dobrý den, v příbalovém letáku HA je napsané, že krvácení začne 2-3 den po vysazení, po dobrání 21 tablet. Mně krvácení začne vždy až tak 5. den, skončí okamžitě po polknutí prvního pilulky z nového platíčka. Jsem tedy spokojená, že nekrvácím tak dlouho. Je to proto, že je na mě HA "silná"? Že tělu trvá déle, než dojdou zásoby z 21 tabletek a začnu krvácet? Nestěžuji si:), nechci to měnit, jen mě to zajímá, čím to je, proč v letáku píší 2-3 dny a ve skutečnosti to není pravda. Děkuji moc za vysvětlení. Zdeňka T. - otázka upravena poradcem
Zdeňka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Reakce na hormonální antikoncepci je individuální. V letáčku uvádí jakýsi průměr.  Znám řadu žen, u kterých se krvácení objevuje ve stejné době jako u Vás. A nesouvisí to se "sílou" přípravku. Bez obav užívejte dále.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Vážený pane doktore, během braní 3. blistru Belary mi začalo bušit srdce. Mohlo to mít souvislost se štípnutím sršně, nic jiného (nebo HA) mě nenapadá. Začala jsem brát i hořčík a stav se upravil. Nyní mám sedmidenní pauzu, tlukot srdce je prakticky v normálu. Ještě před týdnem jsem byla přesvědčená, že místo dalšího blistru Belary nasadím jinou HA. Nyní, když se to však zlepšilo, jsem na vážkách. Pokud by s nasazením nového blistru Belary bušení opět začalo (a bylo by to tedy způsobené prokazatelně jí), mohla bych např. po 7 dnech přejít na jinou? HA nechci v žádném případě vysazovat, nechci také otěhotnět, nerada bych se chránila jinak. Chci také dodržet své "dny", tzn. nové platíčko začínám ve čtvrtek, poslední tabletu beru ve středu, v pondělí začínám krvácet. Kdybych po sedmi tabletách Belary přešla rovnou na 21 tablet jiné HA stejného druhu, bude to v pořádku ne? Pokud mi srdce začne bušit, nechci totiž brát 21 tablet Belary. Ale samozřejmě doufám, že srdce bušit nezačne:) Děkuji - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měnit antikoncepci v průběhu cyklu nedoporučuji. Myslím, že byste se měla poradit s praktickým lékařem

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,chtěla bych se vás zeptat,mám zpoždění 21 dní,cyklus mám mírně nepravidelný,momentálně trpím mononukleózou (slabší průběh,nicméně beru na to nějaké léky - k názvu se nedostanu,jsem momentálně na táboře a zdravotnice nám nosí léky ke snídani,vím že to vyzní vtipně,nicméně tableta je velká,hnědá s oranžovým pruhem ),je možné abych měla tak velké zpoždění z důvodu té nemoci? Je mi 15 let,s přítelem vždy používáme kondom a dáváme si maximální pozor. Děkuji za odpověď
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s mononukleózou není zcela vyloučená, spíše je ale problém jinde. Pro jistotu bych doporučil hned jak to půjde těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, již několik roků se potýkám s myomatozní dělohou, v r.2013 jsem brala Esmya zmenšení o 0.6 mm. Chodím dvakrát do roka na měření, v únoru běhěm půl roku povyrostli myomi o 0.5 mm lékařka mě poslala na operaci, s tím že už to asi nepůjde Lahv, nakonec napsala Esmya, zmenšení o 0,6mm. Nyní mají 37mm 20mm 26mm13mm18mm10mm, momentálně po léčbě není operace, prý akutní, nechápu to? Myslíte, že se můžu operaci vyhnout, nebo to za půl roku bude zase k operaci. Menstruaci jsem zatím měla stále i když je mi 52 roků. Co by jste mi poradil, je hrozné čekat každý půl roku co bude.Radil by jste mi operaci, nebo dál vyčkávat, můžu se operaci vyhnout. Děkuji za váš názor.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud Vám myomy nepůsobí obtíže, je podle mne reálné se operaci vyhnout. Nejde o až tak dramatický nález. Při výrazném zvětšení pouze hrozí, že nebude možno provést laparoskopicky asistovaný výkon, nýbrž pouze klasickou hysterectomii.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat, co muzu udelat pro to, jestli vubec jde neco udelat, aby embryu bilo srdicko? Jsem 18 dni po transferu, test mam pozitivni,zitra jdu na krev. Jednu kyretaz, zamlkle tehotenstvi uz mam za sebou a to z geneticke vady. Je vubec nejaka sance na otehotneni a co clovek muze udelat pro to, aby embryo vubec zilo a uz se to nestalo po druhe? Kata
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance, že vše dopadne dobře, je zcela reálná. Vy sama tomu ale nemůžete nijak napomoci.

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze