Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na rizika při zavedení gyno-pervaryl 150 když mám hormonální bariérovou antikoncepci jaydess? Děkuji mockrát, Ludmila.
Ludmila.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální bariérovou antikoncepci Jaydess neznám. Znám pouze nitroděložní tělísko Jaydess. Zavádění Gynopevarylu při něm nikterak nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
lze v rozmezí 12- 20tt znovu otěhotnět? Různé diskuze na internetu podávají odlišné odpovědi a chtěla bych vědět, která je pravdivá. S manželem provozujeme nechráněný sex a ráda bych věděla, zda jsem v dřívějším týdnu těhotenství mohla znovu otěhotnět. Za odpověď děkuji - otázka upravena poradcem
Anička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakované otěhotnění je teoreticky možné v prvním cyklu následujícím po početí. I to je ale velmi raritní. V dalších měsících již ne

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den, pane doktore,11 let se snazime o dite je mi 28 let v 17 letech mi zjistili pcos dochazela jsem i do caru ve zline bohuzel po neuspesnem iui nam bylo doporuceno ivf, pred dvema lety jsem prirozene otehotnela bez stimulace ale ve 13 tydnu jsem musela na revizi kvuli zamlk.teh. Cyklus mivam nepravidelny cca kazdy treti cyklus aplikace agolutinu zhruba pri deseti d.zpozdeni ale za posledni rok mam cykly opravdu spatne vzdy jsem mivala ms 7 dni velmi silnou cca 27-40dc posledni rok se ovsem cykly prodlouzily az na 55 dni a zkratila se ms na 4 dny a je slaba z v podstate kazdy druhy cyklus musim na vyvolavacku tento cyklus ovulace byla i podle hlenu i bolesti a i ovu testu 15dc dnes mam 4 dny zpozdeni bricho boli jako pri ms ale min mota se mi hlava hodne piju jsem nafoukla pali me zaha tehu test delany pred 3 dny negativni pouze slabunka carka v limitu ale tu mivam casto a nic z toho.Podle byvaleho lekare bych mohla byt s pcos velmi brzo v prechodu je to mozne? Dekuji a hezky den
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost PCO syndromu a časného přechodu není podle mne prokázána.

Doporučil bych vyvolávání ovulace - Clostilbegytem nebo gonadotropními hormony, asi nejlépe v kombinaci s IUI. Další možností je pokus o ošetření vaječníků při laparoskopii

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Měli jsme s přítelem pohlavní styk s kondomem. První kondom byl v pořádku,ale potom prasknul když ho přítel narovnával. Použili jsme další kondom do kterého se přítel udělal, ale kondom byl v pořáku. (Vše probíhalo ve spše) Jaká je možnost otěhotnění? Děkuji za odpověd.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost početí je nízká, nikoli ale nulová

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
pan doktor,ked mam krcok 3cm v 29tyzdni ,je hrozba uz ze sa budem otvarat ci to moze v pohode vydrzat ,slabulinke pobolievanie mam po bokoch beriem vitaminy a magnezium .A babatko mam ulozene naopak hlavicka je hore ...dakujem
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, zda v těhotenství můžu znovu otěhotnět? Četla jsem různé názory a chtěla bych vědět, který je správný, resp. pravdivý. Jsem ve 20.tt a s manželem provozujeme plnohodnotný sex bez jakékoliv ochrany. Za odpověď děkuji - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 20. týdnu těhotenství nelze znovu otěhotnět

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
před dvěma dny jsem si dělala těhotenské testy po ránu a den po prvním dni vynechání menstruace. Všechny čtyři vyšly pozitivně. Po jednom dni v práci jsem si třetí den udělala další testy a ty vyšly negativně. Každý test je jiný výrobce. Netuším, co dělat. první čárky byly jasné a plné a ten třetí den ani náznak.

Děkuji
- otázka upravena poradcem
MOnika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi neobvyklé. Zvážil bych test z krve

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
dobry den meska mi mestrulacia meiac naposledy som ju mala 12.maja.bola som dens u lekara a skvi zistli hcg0.07 co to znamena som tehotna alebo nie ??robila som si aj tesy tie mi visli jedna palica ale cistim sa cuje moze byt ze som tehotna
ada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento výsledek je negativní. Těhotná tedy s vysokou pravděpodobností nejste, ledaže byste otěhotněla někdy v posledních 10 dnech. To by test ještě nemusel zachytit 

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Takze ,pan doktor,v 29tyzdni ,3cm krcek maternice je OK,mam normalne fungovat a nezamyslat sa nad stresom predcastnym porodom,dakujem
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jaký máte dodržovat režim Vám musí doporučit lékař, který Vás má možnost vyšetřit. Délka čípku je jen jedním z mnoha parametrů, které je třeba hodnotit

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den, v dubnu jsem absolvovala laparoskopické odstranění folikulární cysty, jednalo se o funkční cystu ve velikosti 4 cm, současně s laparoskopií proběhla i kyretáž dělohy, na histologii bylo vše v pořádku. Tento týden tedy cca po dvou měsících byla na UZ opět zjištěna folikulární cysta ve velikosti 3 cm, po domluvě s lékařkou nasadíme hormonální antikoncepci. Chtěla jsem se zeptat bude v budoucnu možné těhotenství, je normální, že se cysta objevila na tom samém místě?
Bronislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakovaný vznik cysty není nic neobvyklého. Ohrožení plodnosti v tom nevidím

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,užívám denně 1x4 mg Metypred a 1x denně Diclofenac Duo 75,beru antikoncepci Belara a ráda bych se zeptala,zda tyto léky ovlivňují její účinky a mám si tedy "dávat pozor".Mockrát děkuji. - otázka upravena poradcem
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Ovlivnění antiko ochrany bych neočekával. Přesnou info najedete na příbalových letáčcích

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Pan doktor s manželom chceme babetko a nikdy predtým som nezisťovala ovuláciu pomocou testou teraz som si ich kúpila a čakali sme az na dva čiarky v ten den sme sa milovali na druhý den tiež ,na tretí den uz nie pretože nám to nejako nevyšlo pred tým ako som mala ovuláciu na teste sme sa týžden nemilovali čakali sme az na den d chcem sa opýtať ci sme neurobili chybu ked sme sa pred nemilovali ale testy boli negatívne tak sme sa šetrili je dobre milovať sa aj pred a po ? Ked sme čakali na pozitívny test alebo je dobre sa milovať v den ovulácie a hneď na druhý den dakujem pekne
Eda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Největší šance na početí je v den pozitivity testu a den po ní. Vynechání styku při negativitě testu není nutné, ale určitě nevadí. Milujte se ale především dle chuti.

MUDr. Jan Šulc

různé
obrý deň. Som rok po hysterektomii.Z dôvodu rozsiahlej endometriózy na vaječníkoch a myómu na maternici mi odstránili maternicu aj vaječníky. Po operácií / 1 mesiaci /som bola na kontrole v nemocnici,kde mi potvrdili, že stehy /fialové / mi ešte nevyšli . Teraz po roku som absolvovala prehliadku u obvodného gynekológa, kt mi potvrdil, že mi zostal ešte nejaký steh biely-silikónový. Ten údajne nie je problém, no rana mi údajne koaguluje. Predpísal mi Betadine-kt. ma po užití pálilo, no dobrala som ho.Odporúča mi zákrok na odstránenie tohoto tkaniva. Prosím o aký zákrok sa jedná. Je nutný? Čo to pre mňa znamená? Robí sa v celkovej narkóze? Akurát čo mi povedal, že je to polminútový zákrok. ďakujem.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Aniž nález vidím, nemohu se dost dobře vyjádřit a ani posoudit, zda je zákrok  nutný či ne. Totéž platí pro anestézii. Doporučuji důvěřovat Vašemu lékaři

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den pan dokotor,som v 28 a 5dni tyzdna tehotenstva ,moje tretie tehotenstvo.A dnes mi povedala pani doktorka, ze mam krcok na 3cm alebo 3mm.ze to je na hranici ale neotvaram sa,mam len viac odpocivat,myslite ze je to moc vazne a lezit do nemocnice alebo to je v pohode??? Dakujem..
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

3 mm by byl závažný nález. Daleko spíše šlo ale o 3 cm a to není nikterak dramatický nález

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den
jsem 9tt dnes jsem byla na prvnim tehu vysetren a gynekolog mi udelal pohmatem prave strany bricha kontrolu ale asi hodinu pote me bolela prava strana zad . Mohlo se neco stat ? Moc děkuji za odpoved - otázka upravena poradcem
PTH
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nevím přesně, co lékař vyšetřoval a jak. Nemyslím ale, že by vyšetření mělo způsobit nějakou komplikaci

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, chtěla by jsem se zeptat na Váš názor, zda je dostačující při zjištění hormonálního profilu znát pouze hodnoty AMH 1,2 a hormon FSH mi nebyl zjišťován ? Prosím ještě o Váš názor, zda hodnota AMH 1,2 ve 33 letech je hodně špatná ? - chystáme se s přítelem na IVF.
Moc děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

AMH je citlivější než FSH. K posouzení ovariální rezervy stačí. Osobně bych ale FSH vyšetři - zajímavý je poměr tohoto hormonu k hormonu LH.

Hodnota 1,2 je v 33 letech mírně podprůměrná, ale rozhodně ne nějak katastrofická.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,chci se zeptat jestli jsem mohla otěhotnět,den před menstruací a ještě když se přítel neudělal do mě?omilem mu ukáplo sperma mě na nohu a já si všimla až po dlouhé době že mi zteklo k poševnímu vchodu a análnímu otvoru.Čeká mě totiž operace vaječníku a zpozdila se mi menstruace.
Maja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnění je hodně nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené

MUDr. Jan Šulc

různé
Dakujem Vam velmi pan doktor, ste podla mna velmi dobry odbornik a viete vzdy poradit a hl vysvetlit pricinu, dakujem
Zuzana K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za dík.
těhotenství
pan doktor a moze teda podavanie estrogenu v tehotnosti ublizit?, kedze som ale neprestala celkom pri duphastone spinit, co si mzslite , ze kde je chzba,,myslite si ze to moze byt aj ta porucha krvnej zrazanlivosti,napr syndrom lep dosticiek? nakolko krv nemam vysetrenu a min rok som mala MA ale kvoli anembryomole a geneticke testy boli ok..mam ziadat od mojho gyn aby mi urobil tieto hematologicke spec testy? dakuje za Vas nazor
Zuzana K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Estrogen, pokud jde o estradiol nemůže ublížit. Nemyslím, že je příčina hematologická. Speciální vyšetření bych neprováděl. Obvykle jde o narušení kontaktu mezi zárodkem a mateřskou tkání. Odhalit příčinu, proč k tomu došlo, se obvykle nepodaří.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Pan doktor na 14.den pozitívneho testu obulacneho sa mi potvrdila Ovulacia tak sme sa s manželom milovali mam husté ťahavé hlieny po milovaní som začala mat hnedé spinenie spojené opet s hlienom zase sme sa milovali a na 16 den ma pobolievaju vaječníky a objavil sa mi krvavý hlien opet hustý zmiešaný krvou od 15. Dňa užívam duphaston beriem ho druhý mesiac od 15 do 25 dňa plánujeme babetko druhé mam obavy stoho hlienu a tou bolesťou na pravom vaječníku moja otázka je ci to je normálne alebo mam sa niečoho obávať ? Dakujem ešte aj dnes mam hlien ale aj spinenie ale len raz denne ako náhle sa utriem vdaka
Eda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hlenovitý výtok i s příměsí krve stejně jako pobolívání vaječníku mohou být příznaky ovulace. Obtíže by ale měly v tom případě odeznít během max 2-3 dní. Nestane-li se tak, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. V sobotu jsem ještě menstruovala ale večer a ráno v neděli bylo vše v pořádku. V neděli večer jsem s přitelem měla nechraněný sex. Ten jsme měli i v další dva dny (né více jak jednou). Přítel se do mě neudělal ale pro jistotu jsem si vzala Postinor2 (úterý večer). CHtěla bych se zeptat, jestli je tu nějaká šance, že neotěhotním (je mi 18 a nejsem na dítě připravena):((.
Ještě bych se zeptala, jestli Postinor2 dokáže zabránit oplození i když se kluk holce dovnitř udělá.
Mockrát děkuji:( - otázka upravena poradcem
Postinor2
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postinor funguje i při ejakulaci do pochvy.

Riziko otěhotnění je po užití Postinoru velmi nízké. Je ale třeba užít obě tablety přesně dle návodu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Neuspesnost prvniho umeleho oplodneni byla v tom, ze jsem mela zamlkle tehotenstvi. Kdyz jsem se ptala, rekli mi, ze se embryo nevyvijelo pravdepodobne z nejake geneticke vady. Pry nemuzou zjistit, jestli druhe embryo take neni geneticky narusene. V Praze na Letne to nedelaji a jinak je to pry hrozne drahe. Tak se ptam, jestli mam sanci u druheho embrya otehotnet. Co proto muzu udelat ja? A jeste se ptam, jestli to muze byt i psychicke. Ne, ze bych se nejak nervovala, ale myslim na to, z hlavy mi to proste smazat nejde. Dost mi na tom zalezi. Katerina
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Genetická příčina je vůbec nejčastějším důvodem potratu. Je tomu tak u těhotenstvích počatých cestou přirozenou i při umělém oplození

Druhé embryo může být zcela v pořádku

Psychika může také v potížích s početím hrát roli. Proto na našem pracovišti s úspěchem spolupracujeme s psycholožkou. Není ale skoro jistě  příčinou potratu.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pan doktor, som v 8 t tehot, na zaciatku v 6,tt som zacala slabo spinit jasnou krvou, sono bolo v poriadku tak mi dali duphaston 1-0-1, ale nadalej som mierne,velmi mierne asi tak raz do dna tri dni spinila,tak som sla k mojmu gyn a ten zhodnotil ze mam nedostatok progesteronu, dal mi 1 ampl cisteho progesteronu,kt toto spinenie zastavil a dalej tabletky duphastonu 1-0-1, za dva dni som si ale akzdy den an toaletnom nasla take velmi mierne ,spinenie,take ako mala slzicka raz denne, boelsti ziadne tak som to o 10 dni na kontrole u mojho gyn spomenula,,na tu progesteronovu injekciu mam chodit kazdych 10 dni,,a moj gyn zhodnotil ze tym padom mam aj nedostatok estrog,lebo ta inj to musi hned zastavit,lebo je taka silna.na zaklade toho mi pichol aj 1 ampulku estrogenu a dalej mam brat estroge tbl 2mg 1-1-1 spolu s duphas 1-0-1..a chodit na progest a estroge inj do 14 tt,na sone ale plod prosperoval a za tyzden podrastol z 9,8 mm na 19,8 mm,s akciou srdca,Co si o tom myslite?
Zuzana K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil pouze progesteron - ten v injekcích a i ten v Dupahstonu. Estrogeny bych spíše nepodával

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, je mi 49 let a zacala jsem krvacet nepravidelne. V noci spim spatne, potim se. Dostala jsem od sveho gynekologa duphaston 2x1 po dobu 10 dni. Nevim zda prasky mam zacit brat. Bojim se ze priberu na vaze. Kdyz zacnu duphazon brat- obtize zmizi??dekuji
Barbara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o jeden z možných způsobů léčby. Zda pomůže, není jisté. Rozhodně ale doporučuji Duphaston vyzkoušet

MUDr. Jan Šulc

prevence
dobrý den jsem po kyretáži dělohy po dlouhém krvácení a špinění. dnes jsem byla na preventivní prohlídce a paní doktorka mi řekla že se jí nelíbilo jedno místo na děložním čípku a že mám přijít za půl roku na kontrolu. hodně mě tím vyděsila může jít o něco závažného nebo se nemám bát?děkuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučila-li lékařka kontrolu za 6 měsíců. myslím, že obavy jsou zbytečné

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den chtela bych se zeptat, jaka je sance na druhy pokus umeleho oplodneni. Je mi 37 let, manzelovi 39, prvni pokus byl neuspesny, nebot pry podle lekaru byla tam nejaka geneticka vada. Nyni mame druhy pokus, ale ze zmrazeneho embrya. Oba jsme zdravi, zadne to my nemame, tedy krome bolesti zad, ktere mame zatuhle. Jedno dite mame, holcicce jsou tri a pul roku a tu mame prirozenou cestou. Dekujeme za vas nazor pane doktore. Katerina
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přesně nerozumím popisu důvodu neúspěchu prvního cyklu. Obecně je úspěšnost kryotransferu v 37 letech někde mezi 20 a 30%.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane Doktore, chtěla bych se zeptat, užívám antikoncepci Mirelle a druhý den po užití tablety z nového balení jsem měla hodinu a půl po požití jednorázový průjem. Mohla bych v týdnu po této události otěhotnět nebo je působení antikoncepce zachováno? Velice děkuji. Justýna.
Justýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by pravděpodobně neměla být narušena. V podobných případech ale pro jistotu vždy doporučuji užít 1 tbl navíc

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, přecházím z Estrofemu 2 mg na Climaru 50, mohou se návaly zase zhoršit? Upraví se? Kdy prosím? Po kolika dnech? Děkuji
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dávka estrogenů pro tělo je u obou přípravků přibližně stejná. Efekt je obtížné odhadnout. Měl by se projevit do 2-3 týdnů

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, mam takovy problem a potrebovala bych poradit. Pristi tyden ve ctvrtek me ceka transfer zmrazeneho embrya a uz tri tydny me hrozne boli zada, od krku az po bedra, nejvic mezi lopatkami. Zacala jsem to resit az ted, v patek jdu na masaz. Chtela bych se zeptat, jestli muzu jit na masaz i po trasferu. A na jakou masaz muzu jit. Take bych se chtela zeptat, jesli jeste pred transferem muzu jit na obstrik nebo jestli si muzu dat nahrivaci masaz, nebot beru hormony Estrofem a Utrogestan. Abych si jeste vic neublizila.prosim pekne o rady. Dekuji moc Katka
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Před transferem můžete postoupit jakoukoli léčbu. Po transferu již bych byl opatrný. Pokud se Váš stav nezlepší, zvažoval bych odložení kryotransferu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mohu se zeptat, zda se po antikoncepci Bonissa tloustne? Slyšela jsem, že jsou určité typy antikoncepcí, po kterých je velká pravděpodobnost, že ženy/slečny ztloustnou. Děkuji za odpověď
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obecně platí, že některá žena po nasazení hormonální antikoncepce přibere, jiná zhubne. Reakce je velmi individuální. Neexistuje žádný přípravek, po kterém se výhradně na váze přibírá ani takový, po kterém hmotnost vždy klesá

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
dnes (28.6.) je den po sedmidenní pauze a měla bych brát antikoncepci z nového balení. Beru Katyu ve 23 h. Bohužel jsem zapomněla ji dojít koupit a budu si ji moct koupit až zítra ráno, tudíž zpoždění cca o 8 hodin. Pohlavní styk jsem měla 17.6., je možné, že bych otěhotněla ? Děkuji moc předem za rady. - otázka upravena poradcem
Leontýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění ze styku ze 17.6. nehrozí. Raději ale po nasazení Katyi nevěřte antiko ochraně po dobu 1 týdne

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,
měli jsme chráněný sex, přítel se mi však vyejakuloval na pozadí. Je si jistý, že mi to nikam nesteklo. Jaká je šance otěhotnění?
Děkuji velice - otázka upravena poradcem
Kateřina Matějíčková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je hodně nepravděpodobně ale ne na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Je možné oplození z pouhého tření s partnerkou, bez styku a ejakulace? Děkuju
Rafael
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, co přesně máte pod pojmem "tření" na mysli. Oplození je ale pravděpodobně vysoce nepravděpodobné.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
P. doktor ešte k otázke, antikoncepcia Mirena sa chcem opýtať, či to špinenie 21.22.23.6 už mám považovať za menštruáciu, vlastne som ani vložky nepotebovala, alebo podľa výpočtov by mi mala prísť okolo 30.6. bude intenzívnejšia. Do koľkých mesiacov budem mávať asi menštruáciu normálne, alebo aj to špinenie môže trvať dlhšie. Mirenu mám druhý mesiac tak by som chcela vedieť ako to bude s menzesom. ďakujem
Mima
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Typická menstruace se při zavedené Mireně obvykle nedostavuje. Místo ní se v prvních měsících po zavedení objevuje delší slabé krvácení. To by mělo postupně ustávat a často zmizí krvácení zcela. Je třeba ale dost trpělivosti

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den, pred dvemi dny se mela dostavit Ms a nedostavila.na testu byla videt druha carka ale svetle ruzova na druhy den na testu uz nebyla.Ms se mi nikdy nezpozdila a antikoncepci neberu. Posledni Ms byla 31.5.mam zkusit treba za par dnu jeste test? Dekuji za odpoved.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Test určitě doporučuji zopakovat

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Prosím vas o radu pri pozitívnom ovulacnom teste a snahe o dieta kedy a ako často mat sex vdaka v ten dotyčný den a po ? Alebo az neskôr dakujem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejvyšší šance na početí je v den maximální pozitivity a v den po ní. Při kvalitním spermiogramu jistě stačí styk ob den 

MUDr Jan Šulc

antikoncepce
Od 18.5. mám zavednú Mirenu v celk. anestéze. Dňa 30.5. som bola kontrole u gynekologičky, skontrolovala mi sonom mirenu, zavedená bola správne. Chcem sa opýtať, či stačí kontrola o rok ako mi povedala alebo by som mala požiadať aj skôr o skontrolovanie. Potom som mala od 30.05. asi tri dni špinenie a potom intenzívnu menzes asi 6 dní. Teraz by som mala dostať 30.6. - mala som však špinenie 21.22.23.6. Môže sa stať, že by mi systém mohol aj vypadnúť, neopýtala som sa ani to, či si mám kontrolovať vlákna a kedy a či ich stále nahmatám, nehovorila mi o tom ani lekárka. Ďakujem p. doktor za rady.
Mima
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kontrola lékařem za rok stačí. A ani vy se nemusíte nijak speciálně sledovat

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, byla jsem na gyn. vysetreni s podivnym utvarem, ktery se mi vytvoril prec cca. 5 lety, nejakou dobu po porodu. Neprikladala jsem tomu pozornost, protoze me to nijak neobtezovalo, myslela jsem si, ze jde o nejake spatne srostle natrzeni. Pak mi ale bylo divne, ze to je obcas bolestive a krvaci a take se to zvetsuje. Lekarka si nebyla jista, oc jde, tak me poslala do Motolske nemocnice. Tam lekarka konstatovala, ze jde pravdepodobne o velky kondylom (3x2cm) a posila me na odstraneni laserem v celkove anestezii a histologii, aby se prislo na to, co to je. Rekla mi, ze rekonvalescence bude trvat 6 tydnu. Velice me to desi, jednak vubec nechapu, kde jsem k tomu prisla, protoze nejsem promiskuitni a mam staleho partnera a dale me prekvapuje ta dlouha doba hojeni. Mam dite a rodinu, o kterou se musim starat.. Chtela jsem se zeptat, zda-li je mozne to resit nejakou neinvazivni cestou - cetla jsem o nejakem kremu Aldera..
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě doporučuji chirurgické odstranění, protože jen to umožní histologický rozbor.

Kondylom je virového původu a tento virus v sobě můžete nosit i řadu let, i když nejste promiskuitní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 18 let a užívám pátý měsíc antikoncepci Denille. Užívám ji přesně a sexuálně nežiji, nekouřím a nepiji.
Dne 25.6 jsem si nevzala tabletku jelikož jsem byla mimo domov, ale další den jsem si ji vzala na čas a pokračovala. Dnes 28.6 se objevilo slabé krvácení, ale poslední tabletku v platu jsem si měla vzít až v sobotu.
Mám dobrat plato mít 7 denní pauzu a poté pokračovat? Co se to vůbec děje? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při vynechání tabletky poklesne hladina hormonů a krvácení je důsledkem. Můžete dobrat a nebo můžete, pokud krvácení neustane, 7 denní pauzu udělat o několik dní dříve

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den pan doktor včera som si rano robila ovulácie testy a druhý ku obedu vyšli pozitívne s manželom sme sa milovali hneď ako prišiel z práce ,ale dnes príde a večer neskoro domov môžme da milovať az večer chceme babo vdaka
Ida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém. Milujte se ale především dle chuti.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den.

Chtěla bych se zeptat jestli je možné, že se mi zpozdí měsíčky, když jsem po pár letech vysadila antikoncepci.

Děkuji za odpověď :-) - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné, zdaleka ale k opoždění nedojde vždy

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
HA Lindynette 20 beru dva roky. Před pár dny jsem si zapomněla vzít pilulku (vzala jsem si ji cca po 21 hodinách) a pak v obvyklou dobu další. Asi po třech dnech jsem měla s přítelem sex. Samozřejmě jsem ho "donutila" použít kondom.

Jednalo se o vynechaný 16. nebo 17. prášek v platíčku. Můžu udělat 7-denní pauzu po užití poslední 21. tablety jako obvykle... nebo mám kvůli poklesu účinnosti začít rovnou s dalším platíčkem? Jaký z těchto postupů je správný? Kdy budu opět chráněná?

Mnohokrát Vám děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Spíše doporučuji pauzu. Ochrana pak plně nastoupí s obnoveným užíváním.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
užívám antikoncepci Triregol a nejsem si jista jestli jsem 25.6. tabletku užila, 26. ráno jsem ji užila, ale chvíli po té jsme s partnerem měli sex (chráněný pouze tabletkou). Byla jsem chráněna? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bylo opoždění v užívání delší než 12 hodin, antiko ochrana nemusí fungovat

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň, prosím Vás o radu a Váš názor aký režim doporučujete Vy po transfere. Či mám ísť na PN alebo môžem chodiť do práce. Neviem totiž čo je lepšie, skúsila som už aj jedno aj druhé a bez úspechu.Neviem ako sa zariadiť pri ďalšom transfere. Každé centrum doporučuje niečo iné. Ďakujem
Mariana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně doporučuji po transferu 3-4 dny hodně omezit všechny činnosti - ne přímo ležet v posteli, ale polehávat a vyhnout se jakékoli větší fyzické zátěži. Také nedoporučuji pohlavní styk. V dalších dnech hodně záleží na tom, jaký druh práce vykonáváte a také třeba na tom, jak daleko dojíždíte.  Mé doporučení pro tyto následující dny je "co nutně nemusíte dělat, nedělejte - platí pro práci, sport, cestování, sex,..". Neschopenka určitě neublíží.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer pan doktor chcem sa opýtať na môj menštruačný cyklus jeden mesiac pred menzes ma boli v podbrušku ma citlivé prsia nespinim počas mesiaca a ten druhý mesiac bolesti pŕs nemam ale mam hnedé spinenie 14 den spinenie sem tam na intímke nie silne dnes sme sa s manželom milovali chceme babetko a to spinenie ma trochu zavádza ma zmysel sa milovať ked vidím take spinenie ? Druhý mesiac beriem duphaston od 15-25 den a dnes mam ovuláciu mam sa milovať aj napriek tomu alebo to može niečo znamenať .dakujem pekne za odpoved a ešte jednu otázku netreba brat duphaston od iného dňa dnes je 14 den ovulujem a zajtra začínam brat lieky od 15 dňa vdaka
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozdílný průběh cyklů by mohla vysvětlovat přítomnost či nepřítomnost ovulace. Duphaston by ale měl  tento rozdíl odstranit.

Duphaston je vhodné nasadit za 1-2 dny po ovulaci. Osobně doporučuji užívat déle - 2 týdny. A v případě pozitivního gravitestu s užíváním pokračovat

Otěhotnění je možné i při slabém krvácení, byť je méně pravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, chtěla by jsem se zeptat, zda je možné, že v jedné laboratoři byly hodnoty spermiogramu v 1/2015 - bylo 60 % progresivně rychlých spermií a o rok později v jíné laboratoři - bylo pouze 23 % progresivně rychlých spermií ? zda taková razantní změna je možná nebo zda se liší nějak měření laboratoří ?
Nada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých zkušeností je podobný pokles možný. 

 Důležité je asi uvědomit, že jde jen o jeden z mnoha parametrů spermiogramu. Hodnotit izolovaně pouze tento jeden ukazatel není dost dobře možné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore chtěla by jsem se zeptat ohledně nízké hodnoty AMH. Je mi 33 let a naměřili mi AMH 1,2 - úplně přesně nevím zda tato hodnota ukazuje pouze zásobu vajíček nebo vypovídá i o snížené kvalitě vajíček (hodnotu FSH přesně nevím, ale je prý v pořádku) ?
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stanovení AMH odráží především množství vajíček.  Nižší zásoba vajíček ovšem může korelovat i s jejich nižší kvalitou.

AMH je výrazně citlivějším údajem než stanovení FSH. Význam hodnoty 1,2 se odvíjí od normálních hodnot dané laboratoře.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dd,moc prosím o radu. Je mi 51 let a trpím nadměrným pocením, návaly horka. Menopauzu řeším s lékařkou od mých 43 let. Nyní užívám rok Kliogest. Potíže se ale nezlepšily.Předtím jsem užívala Trisequens aj.Štítnou žlázu a veškerá vyšetření jsou ok .Nikdo mi nedovede poradit, kde hledat příčinu mých potíží.Děkuji-Pavlla
Pavlla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to příliš časté, ale někdy hormonální substituční léčba uspokojivě nefunguje. Zejména pocení někdy přetrvává. Doporučuji zkusit jiné přípravky- například Livial. Někdy mohou pomoci i volně prodejné přípravky na bázi soji či mateří včelí kašičky

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, pane doktore. Chci se zeptat. Mám polyp na hrdle cca 0,6cm, zjištěn již před půl rokem. Zatím ponechám. Poslední tři měsíce krvácím po ovulaci (zřejmě v důsledku velkého stresu), nevím zda souvisí s polypem- při nasazení vag. progesteronu, to přestane.Jelikož plánuji IVF, doporučuje Dr. odstranění. Chci se zeptat, jaké jsou možnosti? Je možno provést zákrok ambulatně bez narkozy, nebo je nutná narkoza. Měla jsem za to,že se polyp pouze odkroutí, gynekolog doporučuje raději i kyretář hrdla (pokud by krvácení souviselo s polypem)..čehož se bojím kvůli plánovanému těhotenství. Za jak dlouho je možné po výkonu se snažit o dítě. Děkuji Eva 33 let.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li o opravdu o polyp na čípku, dá se skutečně někdy jen "odkroutit". Nasedá-li ale široce, musí jít o odstřižení. Kyretáž hrdla je vhodné připojit. Otěhotnění je podle mne, nepřipojí-li se komplikace, což je vysoce nepravděpodobné, možné v dalším cyklu

Anestézii je možné užít místní i celkovou. Bez anestezie bych výkon neprováděl

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, obracím se na vás s poněkud zvláštním dotazem. Nyní beru antikoncepci Sidretella, v pátek 24.6 jsem měla brát poslední tabletku z těch 21, které jsou v platíčku. Ale v týdnu jsem dostala od paní doktorky Macmiror, rozhodla jsem se, že nebudu přerušovat léčbu Macmiroru a budu pokračovat v braní antikoncepce z dalšího platíčka, podle potřebného počtu tabletek. Problém tkví v jedné věci. V pátek toho uvedeného 24.6 si nemohu vzpomenout zda-li jsem si tabletku vzala či ne, platíčko jsem vyhodila. V sobotu 25.6 jsem tedy začala pokračovat dalším platíčkem. Moje otázka zní, kdybych si v ten pátek nevzala prášek, kdy jsem chráněná? Je to až po těch dalších navazujících sedmi tabletkách z nového platíčka? (25.6-2.7) Tedy od 2.7? Ráda bych si vzala počet dostatečných tabletek, nikoliv celé platíčko. Děkuji za přečtení a vaši radu.
I.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste opravdu tabletku neužila, ochrana začne fungovat až po dalších sedmi tabletkách

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze