Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna v době od 15.1. do 22.1. bude pozastavena z důvodu dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

prevence
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda při běžné kontrole u gynekologa při stěru z děložního čípku a odeslání do laboratoře mohou zjistit i nějaké pohlavní choroby, nebo se to zjištuje pouze z krve? Můj gynekolog mi oznámil, že je u něj vše v pořádku, tak nevím, zda třeba zajít ještě na krev abych měla jistotu.
Děkuji, Martina - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při prevenci se provádí stěr na tzv. cytologické vyšetření. Jde o včasné odhalení změn na čípku, které by časem mohly vyústit až v zhoubný nádor. Pohlavně přenosné choroby se při odečtu cytologického vyšetření běžně neprokáží. Nevím přesně, jaká onemocnění máte na mysli. Upozorňuji ale, že pohlavně přenosných chorob je celá řada a testování všech by vyšlo na mnoho tisíc Kč

MUDr. Jan Šulc.

pohlavní styk
Dobrý vecer, neberu HA je možné ze za 5 minut sexu bez kondomu je možné otěhotnět? Po tech asi 5 minutách už byl sex s kondomem. Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pan doktor možte mi prosím vas povedať v ktorom týždni tehotenstva som? Posledná menzes 6.9.2016 dakujem pekne
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jde o počítání dle menses - bylo-li 6. září 1. dnem krvácení - jste  nyní na konci 13.týdne. K přesnému určení stáří těhotenství je třeba UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 18. týdnu těhotenství a tak nějak sem si poslední dobou všimla, že se mi na bradavce vytvořily jakoby stroupky - nebo jak to nazvat - někdy jdou odloupnout - na jednom prsu to mám víc, na druhém jenom minimálně, spíš mě vyděsilo to druhé prso, tam toho mám hodně. Na kontrolu k doktorovi jdu až za 14 dní, mám tam zajít dříve? Mohlo by se jednat o něco vážného? Děkuji za odpověď
Bětka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohlo by jít například o zaschlé mlezivo. Ale aniž nález vidím, je těžké se zodpovědně vyjadřovat. Nedomnívám se ale, že by mohlo jít o něco nebezpečného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat na pár otázek. Můžou se v těhotenství natahovat ruce nad hlavu a zvedat se na špičky, např. při věšení prádla na šňůru, která je výše? Jde jen o pověru, že se to nesmí? A dále jsem se ještě chtěla zeptat: je to již cca 35 dní, kdy jsem konzumovala výrobek z nepasteriz. mléka - zatím jsem bez potíží, má tedy smysl se ještě obávat listeriozy? a mohou se v těhotenství výrobky a sýry typu: lučina, pomazánkové máslo, šunka atd? Děkuji Vám mnohokrát za ocohotu. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Natahování paží nad hlavu, stejně jako stoj na špičkách není v těhotenství žádný problém

35 dní po konzumaci sýru z nepasterizovaného mléka bych již neočekával nějakou komplikaci

Uvedené potraviny můžete bez obav jíst

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, jsem bezdětná ( manžel nemohl mít děti, několikrát umělé oplodnění bez výsledku).Nyní mám zjištěn myom o velikosti 10x6 cm(nebyla jsem dlouho u gynekologa), doporučeno odstranění myomu i dělohy. Je mi 45 let. Není myom moc velký na laparoskopické odstranění? Je možné, že jsem tento problém měla již v době, kdy jsem absolvovala "umělé oplodnění"? Nebyla jsem nijak zvlášť vyšetřena, neměla jsem v té době ani ultrazvuk. Prosím, jak dlouho budu cca v narkóze? Naposledy jsem byla 4 hodiny ( složitá operace lokte) a težko jsem se vzpamatovávala.
Děkuji za odpovědi. - otázka upravena poradcem
Jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda lze myom ještě operovat laparoskopicky Vám musí sdělit v nemocnici, kde operaci podstoupíte. Podle mého názoru je to "na hraně", ale již řadu let myomy neoperuji, takže můj názor není až tak podstatný. Informaci o čekávané době výkonu taktéž musí zodpovědět operatér.

Myom se umí vyvinout během několika let, takže při léčbě neplodnosti nemusel být přítomen. Osobně si ale neumím představit umělé oplodnění, při kterém by se neprovádělo UZ vyšetření.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den. Měla jsem svůj první sex dne 26.11. 2016 a byl nechráněný. Poslední menstruaci jsme měla od 9.11 - 14.11.2016. Přítel do mě zasunul,pak ho vytáhl a dodělaval se asi minutu sám,vystříkal se mimo mě. Poté jsme si dali asi na 3-4 min. pauzu a on do mě opět několkrát zasunul a byl chvíli ve mě,potom ho vyndal.Pak si nasadil kondom a chvíli jsme to dělali s kondomem,poté si kondom sundal a zasunul do mě asi ještě 2x,pak mě udělal. Stříkal jen jednou a to bylo právě mimo mě,jak jsem uváděla na začátku. Je tu velká možnost otěhotnění?
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud si Váš přítel po ejakulaci důkladně úd neumyl a nevymočil se, otěhotnění nelze vyloučit. Jak pravděpodobné ale početí je, nelze odhadnout. Jistotu může přinést test po 2 týdnech, tedy kolem 10.12.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,
den před menstruací jsem měla nechráněný pohlavní styk s přítelem. Nebo tedy přesněji menstruace se zpozdila o 3 dny (to se stalo i předtím, takže nic moc neobvyklého). Přítel se do mě "neudělal", vniklo do mě možná jen něco. I přesto mám obrovský strach, že bych mohla otěhotnět. Jak velké je riziko? Co proti tomu udělat? Musím ihned navštívit gynekologa? Za jak dlouhou dobu budu muset mít vše pořešené, abych měla jistotu, že těhotná nejsem (tato situace se naskytla včera)? Děkuji.. - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění těsně před menses je velmi nepravděpodobné, ne ale na 100% vyloučené. Prokázat těhotenství je možné až po cca 2 týdnech od styku.

Chcete-li maximální jistotu, užijte tzv. postkoitální antikoncepci. Tuto "tabletka po" lze užít do 72 hodin, některou i do 120 hodin po styku. Tyto přípravky jsou od 16 let volně prodejné v lékárně.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
Jsem 5+3 a dle vseho mam od minuleho tydne priusnice . Je zde nejake velke riziko pro plod? Mam jen lehci prubeh (bez horecky,uzlina jen na jedne strane). Dodrzuji narizenou domaci lecbu. Na gynekologii jsem objednana az za dva tydny. Dekuji - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každé virové onemocnění, obzvláště, je-li spojené s horečkou, s sebou v prvním trimestru nese určité riziko pro plod. Pokud ale nemáte horečku, je riziko při příušnicích  nízké

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pán doktor, je to normálne ked pri menzes vyjdu zo mna aj také vačšie kusy krvi, asi ako čerešna? mám 36 r., preventívka aj všetky výsledky v poriadku.
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o krevní sraženiny, což není nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor. V září to bylo 5 let co jsem nechala dát mirenu po druhém porodu, když pominu první rok neustálého špinění tak jsem velmi spokojená. Jednou za měsíc drobné špinění, bolest prsou a mírná bolest v podbříšku tak to probíhá celou dobu. Nyní jsme se s přítelem domluvili na miminku,ale ještě by jsme tak půl roku chtěli počkat. Myslíte, že bude velký problém tělísko zatím ponechat nechce se mi na půl roku řešit jiná antikoncepce.
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ponechat Mirénu v děloze 5 a půl roku je možné. Antiko ochrana ale nemusí fungovat zcela spolehlivě 

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry vecer chtela jsem se zeptat asi uz mesic a pul je mi zle mota se mi hlava je mi na omdleni nemam chut k jidlu ani cigarety mi nechutnaj myslite ze by to mohlo byt tehotenstvi?Predem diky za odpoved.
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství je jen jednou z mnoha možných příčin. Těhotenství snadno prokážete/vyloučíte gravitestem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

den předtím než jsem zjistila, že jsem těhotná (cca 5 nebo 6 tt) jsem si dvakrát stříkla do krku Stopangin a vycucala dvě pastilky proti škrábání v krku, kde byla ve směsi bylin i šalvěj. Rovněž jsem pomáhala zvednout rošt postele. Mohlo dojít k poškození plodu? Jak mohu zjistit, že k poškození došlo?
Děkuji moc za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko nějakého poškození plodu považuji za minimální. Pokud jde o užití léků, spolehlivě rizika vyčíslí jen genetik, ale opravdu si nemyslím, že by šlo o nějaký problém. Správný vývoj plodu posoudí gynekolog při pravidelné péči v poradně pro těhotné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,moc bych poprosila o radu,jsem v 16tt a už pátý den a hlavně noc mám ošklivý dráždivý kašel,v lékárně jsem dostala pouze sirup stopkasel,ale v noci spim max 2 hodiny a to jeste po par minutach.Nemáte zkušenost s nějakým lékem,který by šel vzít na noc na zklidnění,abych se trochu prospala?K lékaři se nyní nedostanu a po telefonu neporadí. Píchám si clexane na ředění krve a opravdu by mi stačilo jen zklidnění na noc. Předem moc děkuji.
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V těhotenství, bez vyšetření nepovažuji za vhodné užít nějaký tlumící lék. Je možné, že bude třeba nasadit antibiotika. Doporučuji proto co nejdříve navštívit praktického lékaře, případě pohotovost.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pane doktore, chtěla jsem se zeptat. Jsem ve 25tt a trošku mě trápí vonatý výtok. Stává se mi někdy, že po použití toalety za pár minut ze mě ještě něco vyteče (nejsem si jistá, zda nejde o únik moči) - to se stává tak 3 krát za týden a nebo během dne někdy najdu vodnaté skvrnky na kalhotkách. Není to každý den a když tak spíše dopoledne a večer. Je takový výtok v těhotenství běžný? Nemusím se bát úniku plodové vody? Ta odtéká průběžně, pokud by bylo něco v nepořádku? Nevím, jako spousta ostatních maminek, jak to s únikem plodové vody je. Děkuji Vám.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hojnější výtok bývá v těhotenství poměrně častým jevem. Na odtok plodové vody je popisované množství výtoku malé - při odtoku plodové vody je vložka záhy celá prosáklá. Úbytek plodové vody lze také obvykle poznat na UZ vyšetření.

Odlišit výtok z pochvy od moče můžete použitím tamponu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore měla bych takový dotaz byla jsem 21.11.2016 ketu zavadeli my dvě embrya a dnes jsem už 12 dní po ketu měla jsem dostat měsíčky už prvního a ještě se nedostávají ale desátý den jsem začala spinit jen ale tak slabé byla jsem na gynekologji a tam my řekla že to může být i ze ty embrya se teprve u chytili a že to je ještě brzo že to je ještě všechno malé ale mám pocit že bych měla dostat měsíčky a mám píchání do pupíku tak že mohla ocekatvat menstrulaci a porat chodim na malou když jsem to měla mýt toho prvního a ještě takový dotaz dělála jsem si test a nevyšel ani 10 den ani 11 den ani 12 den byli negatyvni děkuji za odpovet
Adreaaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění menstruace může být způsobeno léky, které užíváte. A na test ještě může být brzy. Osobně doporučuji testovat ne dříve než 2 týdny po transferu. Takže test ještě zopakujte. A do té doby nevysazujte léky

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý deň prajem,
mám problém dlhodobejšieho charakteru. Nemám celý mesiac ale niektoré dni v mesiaci bolesti v ľavom podbrušku, je to hlavne na 5 ty deň cyklu, niekedy už aj počas MS, trvá to od 1 - 5 dní, rôzne to kolíše, potom je kľud a potom zas v strede cysklu počas ovulácie - o je normálne, niekedy pociťujem napravo. Ale nerozumiem tomu, prečo to pociťujem aj tak skoro po MS alebo počas MS. Sem tam ma tam pichne, potom kľud, potom to bolí tak zvláštne ... Bola som na magnetickej, tam nič nevideli, chodím často kvôli tomu na gynekológiu, kolonoskopiu som zvládla do 40 cm, ale to by tam akurát asi došli kde ma to bolí ..... Nikde nič, žiaden nález. Myslíte si, že to môže byť len niečo funkčné a mám sa s tým zmieriť? Brali mi aj zo stolice ten kprotektin som to mala negatívne aj helicobaktera, už chodím akoby som si vymýšľala ..... ale ak mi urobili toľko vyšetrení, tak by to malo byť všetko v poriadku však? torziu vaječníka, cysty, to všetko vidno tým však? - otázka upravena poradcem
radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou mohou být například srůsty. Může samozřejmě jít jen o "funkční" záležitost. Přesně posoudit, o co se jedná a vyloučit jasně gynekologickou patologii, je možné jen laparoskopií. Torze je akutní záležitos, bolest neustoupí. Cysta by měla být vidět na rezonanci, ale hlavně na UZ

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do kolika let je možné brát CILEST. Užívala jsem ho od svých 20 let do 40. Byla jsem s ním velmi spokojená. Po 40 mi pan doktor předepsal Ayreen a já začala přibírat,neustála chuť na jídlo a migrény.Ráda bych se k Cilestu vrátila ,ale pan doktor mi to nedoporučuje s tím ,že je to pouze pro mladší. Ráda bych věděla názor i jiného lékaře. teď je mi 43.Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně Cilest předepisuji svým pacientkám, jsou-li zdravé, klidně i do 45 let, někdy i déle.

Rozdíl mezi Cilestem a Ayreen nepovažuji za nějak zásadní

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den pane doktore, mám dvouletého syna, je stále kojený, hlavně v noci, přes den občas, převážně před odpoledním spaním. Stále jsem nedostala menstruaci, jen se před pár měsíci objevilo ojedinělé špinění, které vždy trvalo tak dvě, tři hodiny. Zřejmě to bylo způsobeno antikoncepcí, po jejím vysazení se už nic neobjevilo, zato mám od porodu velmi časté vaginální mykózy. Nic na ně nezabírá a když, tak na chvilku. Gynekolog mi předepsal Prokanazol, po něm jsem měla na měsíc klid, ale potíže se opět vrátily. Zároveň mám zhruba od porodu časté žaludeční a střevní potíže, které se opakují čím dál častěji, jsem nafouknutá, trpím plynatostí žaludku. Váhu mám od porodu stále stejnou. Může to všechno souviset s hormonálními změnami při kojení? Bohužel se mi s kojením nedaří zatím přestat, syn je momentálně na svém mléku velmi závislý. Děkuji za Váš čas a odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zdroj potíží je těžké odhadnout. Kojení je opravdu možnou příčinou, ale je-li tomu opravdu tak, lze zjistit jen definitivním skončením kojení. U dvouletého dítěte bych se i přimlouval za "trochu tvrdosti".

Pokud jde o kvasinky, zvážil bych léčbu partnera, i když třeba nemá obtíže

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den pán doktor,
prosím vás o radu. Mám 51 rokov, menzes si meškal 14 dní, preto som navštívila gynekológa. Predpísal mi lieky Provera 5 mg 2x denne, ktoré užívam od 25.11.2016. Od 28.11.2016 som začala trocha krvácať. 30.11.2016 som telefonicky kontaktovala môjho gynemkológa. Povedal mi, že lieky mám užívať ďalej, že to môže byť tým, že som lieky neužila presne načas a že to mi tam praskajú nejaké cievky. V liečbe teda pokračujem. 1. a 2.12. je krvácanie o niečo silnejšie, krv je jasno červená. Mohlo krvácanie spôsobiť, že som v pondelok 28.11. neužila liek presne o 8,00 hod, ale až o 11,00 hod. ? Prosím poraďte mi, či môžem Proveru užívať ďalej, alebo radšej ju vysadiť? Ďakujem.
Alena Nagyova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění v užití podle mne nehraje zásadní roli

Neznám přesně Váš nález, především ten z UZ. Takže je těžké se zodpovědně vyjádřit. Pokud krvácení zesiluje, spíše bych se ale přimlouval za vysazení Provery. Za vhodné bych pak považoval její opětovné užívání v dalších cyklech - vždy 16.-25.den cyklu - nyní tedy cca od 15.12. po 10 dní

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, 12 DC jsem byla na UTZ pí.doktorka mi oznámila, že folikul má 24mm, hned v ten den večer jsme s přítelem měli nechráněný styk, můžu se zeptat jaká je šance na otěhotnění? Dnes jsem 21DC a už asi 3 dny mě při ohybání píchne v podbřišku.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhad není dost dobře možný. Záleží na mnoha okolnostech jako jsou Váš věk, kvalita spermatu, průchodnost vejcovodů, aj. Zcela klíčové je, zda folikl praskl či nepraskl - proto obvykle doporučujeme ještě UZ kontrolu - poměrně často folikl "nezovluje" a přemění  se v malou cystu

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore,mám problémy s MS. Poslední proběhla v září, trvala necelé 3 dny.Nutno rict, ze poslední dobou jsem se velmi vyhranila ve stravě, vyřadila jsem maso, kromě ryb, je možné, ze jsem jeste ke své váze, výšce a veku (156cm,44?kg,17let)2kg zhubla.
V říjnu, nekolik dni pred očekávanou MS jsem byla na operaci pod plnou narkozou (2 dávky). Po operaci jsem brala antibiotika (Augmentin 625, Aescin a Ibalgin 400).

Jelikož se mi MS po operaci stale nedostavovala, navštívila jsem gynekoložku, ktera provedla ultrazvuk a diagnostikovala, že mám velmi slabou sliznici. Usoudily jsme, ze je to vlivem operace a špatného stravování a tak mi nasadila hormonální léčbu Duphastonem, avsak kvuli nízké váze pouze jednu tabletku denne. Brala 10 dní od 15-25.11 MS mi má prijit zhruba do 7-10 dnů po dobrání, avsak dnes je to již 6 dní a MS stale nikde.
Pokud se nedostaví, mám pokracovat v hormonální léčbě, ci zvolit radikálnější zpusob-vyvolávací injekci?
Dekuji za Vasi odpověď. - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S vysokou pravděpodobností souvisí Váš problém s dosažením tzv. podkritické hmotnosti. Nejde při tom přímo o hmotnost, ale o procento tělesného tuku. Podstoupená narkóza ani užití antibiotik s narušením cyklu skoro jistě nesouvisí. 

Může jít do budoucna opravdu o vážný problém bránící početí i ohrožující Vaše zdraví. Doporučuji proto, abyste se vážně zamyslela nad složením své stravy a především co nejrychleji alespoň trochu přibrala

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, je mi 38 let, s partnerem se pokoušíme o miminko,bohužel před půl rokem jsme o miminko přišli,tak se pokoušíme znovu .Partner je v naprostém popořád.Beru superfolin a chtěla bych se zeptat jestli může lék Gynprodyl zabránit ovulaci.Dostala jsem ho na úpravu menstruace, protože jsem na začátku špinila asi 3dny a mám ho brát 16-25dc. Podle folikulometrie bych měla mít ovulaci 14 dc,ale stale nic.Podle ovulačnich testu by měla ovulace být kolem16-18dc.Jak bych ho měla tedy užívat,abych nezabránila ovulaci a pokud možno jsem otěhotněla co nejdřív.Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gynprodyl blokuje ovulaci jen někdy a spíše jen při  užití vyšší dávky.  Gynprodyl a jemu podobné léky ale mění skladbu a vlastnosti děložní sliznici. Normálně tato přeměna nastává až po ovulaci. Dojde-li k ní dříve, může pak být problém s uchycením zárodku v ní. Takže Gynprodyl určitě doporučuji začít užívat až po ovulaci.

Pokud se půl roku neúspěšně snažíte o početí a je-li Vám 38 let, doporučuji co nejdříve péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat.

Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které probereme možnosti dalšího postupu

výtok
Dobrý den pane doktorce prosím vás, mám den před očekávanou MS, mám oteklé nohy a silně zapáchající bílý výtok a bodavé bolesti v pravém podbřišku nevíte co by to mohlo být ? Děkuji za odpoved
Karolyn
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potíže spolu nejspíše nesouvisí.  Příčin je pravděpodobně více. Výtok je příznakem narušeného poševního prostředí. Nateklé nohy mohou být příznakem hormonální nerovnováhy před menses. Bolesti mohou také souviset s uvedenou nerovnováhou, ale příčina může být i jiná. Bez možnosti vyšetření to nelze posoudit

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať či sa môže Gardasil 9 pichnúť aj do zadku tak ako ked sa pichá vyvolávačka na mnz. Lebo mne ju sestrička pichla tam a na otázku že či mi ju piche do ramena alebo do stehna povedala ze to sa detom tak picha ze oni ju pichaju do zadku. Ďakujem za odpoved.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato injekce se má aplikovat do svalu. Primárně je doporučena buď paže nebo stehno, ale lze i do svalů hýždě, tedy "do zadku"

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se s vámi poradit. Nyní jsem těhotná 9+3 a byla mi zjištěna kvasinková infekce (bez příznaků). Lékař mi sdělil, že infekci nyní léčit nebudeme a počkáme až na 12 týden těhotenství. Mohu se zeptat, zda lékař nepochybil? Nebylo by lepší kvasinkovou infekci léčit ihned ze začátku nebo je opravdu lepší počkat až do konce 12 týdne? Mohla by kvasinková infekce ohrozit mé těhotenství nebo plod? Popřípadě, že byste měl názor, že je lepší infekci léčit ihned, mohl byste mi doporučit nějaká léčiva, která jsou vhodná v 1 trimestru? Jsem bez jakýchkoliv příznaků. Děkuji a přeji příjemný den! :)
Jasmin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li potíže, také bych s léčbou vyčkal. Kvasinky plod neohrožují

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore co si myslite o detoxikaci tela v klimakteriu nyni se o tom hodne piše, nebrat hormony a jist zdrave potraviny .Je mi 45 let , tak mě to zajima.A jestli to pomahá. Diky
Majka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jist zdravě je určitě rozumné. Otázka ovšem je, co přesně je zdravé a co ne. V průběhu let e na to názory hodně mění.

Pokud se objeví klimakterické potíže nebo v případech, kdy vaječníku ukončí svou činnost předčasně, žádná detoxikace nepomůže a je pak podle mne vhodné nasadit hormonální substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 58 let , leky už neberu půl roku a mam nyni navaly , jak , přes den, tak i v noci, k tomu se pridávají bolesti hlavy a hrozná únava.Lekař mi doporučil přírodní doplňky, tak nyni nevim co mám dělat. Leky jsem brala 10 let , kvuli temto potížim a už mi je nedoporučuje. Dekuji
Stanislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mám řadu pacientek, které hormonální substituční léčbu užívají bez jakékoli újmy 15 i 20 let. Nepomohou-li doplňky stravy, hormonální substituci bych opět nasadil

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,rada bych se zeptala,picham si v 15tt clexane 0,6 bude se vstrebavat z bricha stejne jako ze stehna nebo je vstrebavani ze stehna mensi? Dekuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z podkoží břicha i stehna by mělo být vstřebávání stejné.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Jsem 5 měsíců po porodu. Kojila jsem jen měsíc pak jsme přešli na. UM. Chtěla bych se zeptat ohledně menstruace. Asi týden po tom co jsem přestala kojit jsem dostala první menstruaci po porodu. Do teď jsem již měl menstruaci 3x. Ne zcela pravidelně. Teď je tomu bude skoro 20 dni co se měla menstruace dostavit ale já ji pořád nemám. Těhotenské testy jsem ji dělala již 2x, oba vyšli negativně. Při poslední gyn.prohlidce bylo vše v pořádku. Je přes 2 negativní těhotenské testy i přesto možné těhotenství? Nebo to může být ještě nepravidelné takto po porodu? Děkuji.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobná nepravidelnost není po porodu nic až tak neobvyklého. Těhotenství je při negativních testech nepravděpodobné - jedině by muselo dojít k početí v poslední době, takže by to test ještě nezachytil. Nemáte-li potíže, vyčkejte ještě týden až 10 dní a pak případně navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, jsem ve 36. týdnu a včera večer mne začalo bolet břicho jako při menstruaci. V noci jsem nemohla moc spát. Jde o normální přípravu porodních cest nebo mám radši jet na kontrolu dříve? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální jsou v 36. týdnu tzv. předzvěstné kontrakce. Žena je  vnímá jako křečovitý stah, někdy i bolestivý, v podbřišku i v celém břiše, který trvá několik desítek vteřin, maximálně několik minut. Trvalá bolest běžná není. Také nemusí jít o nic závažného, ale určitě je dobré prověřit, o co jde, vyšetřením.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem ve 27tt a v kartě mam napsáno,ze hrdlo nebo cipek (ted nevim) je měkké zavřené.velikost čípku je 3cm. Dostala jsem utrogestan,který polykam 2-0-2 a cipek na noc Macmicor complex 500.doktorka mi ani neřekla k čemu tyhle léky slouží.je to kvůli mekcimu čípku?měl by byt tvrdý?mam i magnezium proti tvrdnuti bricha,ktere ale tvrdne tak max 7x za den jen na minutu. chci se zeptat,z jakých důvodů se předepisuje utrogestan v tomto týdnu těhotenství a zda je normální,ze cipek je mekky. Taky mam po magneziu ridkou stolici, muzu pouzit cerne uhli na zregulovani?cetla jsem,ze magnezium ma samo o sobě projimave účinky a je to normalnia, avšak otravne. Děkuji
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Čípek nemá v 27. týdnu výrazněji měknout. Může jít o příznak hrozícího předčasného porodu. Jde ale jen o jeden z parametrů, které na čípku posuzujeme. Další jsou jeho délka, prostupnost, uložení, sestup. Takže podle mne nejde o nijak dramatický nález.

Utrogestan by měl teoreticky, stejně jako magnézium, blokovat stahy dělohy a tím bránit předčasnému porodu. Macmiror complex je určen k léčbě narušeného poševního prostředí. Působí proti většině bakterií i kvasinek

Magnézium opravdu může způsobovat průjem. Kombinaci s živočišným uhlím nedoporučuji, protože by vstřebávalo podané jiné léky a omezilo by jejich účinek. Jedině by se muselo užít výrazně v jiný čas (minimálně o 3-4 hodiny jindy). Pomoci někdy může změna přípravku s magnéziem.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pěkný večer, pane doktore, jsem nyní 25 tt. A chtěla jsem se zeptat na pohyby, zda nevadí kdž před týdnem byly silnější (vícekrát denně) a nyní již 3 dny po sobě je cítím pouze 2 krát denně - chvíli. Děkuji Vám
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to běžné a nevadí to

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, pane doktore, nyni už nemám rok menstruaci a mam stale poceni a bolesti hlavy, leky ze zdravotnich důvodu nemůžu sarapis a prirodni doplnky nepomáhaji.Co by jste mi doporučil.Moc děkuji
MARIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nefunguje-li Sarapis a podobné přípravky, je poměrně spolehlivým řešením  hormonální substituční léčba. Neuvádíte, jaké přesně zdravotní problémy máte. Těch závažných, při kterých není možno tuto léčbu podávat, je ale při správné volbě léku velmi málo. V některých případech může pomoci akupunktura, ale efekt není vůbec jistý. Jiné řešení neznám.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,je mi 50 let a už zhruba 2 roky jsem v přechodu,mám návaly,motá se mi občas hlava.Před týdnem jsem si vzala tabletu určenou na klimakterium,přišli bolest a silné krvácení,které je pořád silné,bolest mi vystřeluje až do ledvin,můžete mi prosí říct co by to mohlo být nebo mi něco doporučit .Přeji hezký den a předem děkuji za odpověd .Dáša
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, jako tabletu jste užila. Nicméně, šlo-li o jedinou tabletu, není skoro jistě příčinou Vašich současných obtíží. Příčin bolestí a krvácení může být více -hormonální problém, zánět,  patologie v děloze - například polyp či myom, aj. Určitě navštivte gynekologa co nejdříve. Jen na základě vyšetření je možné rozhodnout, o co přesně se jedná, a navrhnout léčbu

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
ddobry den chtela by sem se zepta kdyz 26.10.2016 sem bola na mensim gynekologickym zakroku a dni 11.11-12.11 nato sem mnela pohlavni styk mohlo dojst k tehotenstvu aj ked mi test ukazuje negativ . u gynekologa sem bola na ultrazvuku tam bolo neco vidno ale nebol si jisty ci je to tehotenstvo prvni ultrazvuk bol 14.11 to bylo male zhruba 3.7mm ted 29.11. uz to bolo vecie ale test vysel neg muze byt hcg nizke ze by to nezaznamenal z krvi by to mnelo byt poznata dekuji moc za odpoved
Stefania
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, o jaký zákrok šlo. Nicméně, pokud je test z moče opakovaně negativní, nález na UZ nejspíše není těhotenstvím. Jistotu může přinést test z krve - při jeho negativitě je těhotenství prakticky vyloučené

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, prosím o radu.
Je mi přes 40. Podstoupila jsem neúspěšně 5x IVF ze svých vajíček. Pak jsme šli do darovaných 3x neúspěšně a při posledním KETu se to povedlo. 13. den po KET- hcg 449, dnes jsem 19. den po KET , tj. 25 dnů po oplodnění. A začla jsem špinit. Nemám přerušovat léčbu( Utrogestan + Estrimax) a za týden na UZ. Vím, už to nemusí hned znamenat konec, ale přece jenom.
Zajímalo by mě procento žen, které při krvácení potratí ,a u kterých to nic neznamenalo. A z jakého důvodu kolem toho 5 a 6 tt ženy špiní, či dokonce krvácí a přitom je miminko v pořádku. Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Procento žen, které při krvácení v časném těhotenství  nakonec potratí, dokážu odhadnout jen velmi zhruba. Záleží na mnoha okolnostech - věk ženy, vlastní či darovaná vajíčka, kvalita spermií, děložní anomálie, hormonální stav, celková onemocnění, aj., aj. Viděl bych to přibližně na 50%.

Důvodem krvácení je narušený kontakt mezi tkání plodu zodpovědnou za výživu (trofoblast) a děložní stěnou

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu ohledně nitroděložního tělíska Mirena. Byla jsem upozorněna svojí gynekoložkou, že adaptace na tělísko trvá obvykle kolem půl roku, že během té doby mohu nepravidelně krvácet, mohu krvácet po styku atd. a že vše je individuální. Začala jsem krvácet třetí den po zavedení Mireny a krvácím dosud, tj,. přes dva týdny. Intenzita jako střední až silnější menstruace, ale ne úplně silná. Poslední dny krvácení provází i mírnější menstruační bolest. I když jsem dostala výše zmíněné instrukce, váhám, co je ještě normální. Jak dlouho mohu krvácení ještě považovat za normální, než bych měla kontaktovat lékaře? Na kontrolu jdu cca 8 týdnů po zavedení Mireny, tedy na konci prosince. Předem děkuji za odpověď.
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že je popsaný průběh stále ještě v rámci normy. Gynekologa navštivte, pokud by krvácení přesáhlo běžnou intenzitu menstruace nebo v případě, že by se vystupňovaly bolesti

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer,
mohla bych se zeptat na pohyby dítěte? Jsem ve 24týdnu a pohyby cítím již tak od 20, někdy více někdy méně, některý den jsou intenzivní a někdy i 2 dny po sobě jsou spíše tak 3 krát až 4 denně menší intezity? Může to být třeba i tím, že se zvětší objem plodové vody? Nevadí to? Děkuji - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Různá intenzita i frekvence pohybů je běžným jevem. Příčinou bývá obvykle změna polohy plodu. Nejde o nic závažného

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
může se při porodu jíst? pokud ano, tak co doporučujete? děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jíst při porodu není vhodné. Nikdy totiž nelze vyloučit nutnost celkové anestézie a při ní je plný žaludek velkým rizikem

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore chtěla jsem se zeptat jestli je možný otěhotnět když jsem přestala brát antikoncepci ale přítel se před tím než jsme měli pohlavní styk udělal?... není možné že se menstruace opozdila kvůli tomu že jsem vysadila antikoncepci?... děkuji za odpověď
Agáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou opoždění krvácení může opravdu být vysazení antikoncepce. Ale ani otěhotnění nepovažuji za vyloučené. Více řekne gravitest

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem 24tt. Chtěla jsem se zeptat, čeká mě (asi kolem 27tt) test na těhotenskou cukrovku. Uvědomila jsem si (až teď), že moje prababička z matčiny strany a babička z otcovy strany měly tzv. stařeckou cukrovku. Nevadí, že půjdu na test až kolem 27tt? Je to postačující? Bojím se, že jsem něco podcenila. Zatím nemám žádné obtíže. Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test v 27. týdnu je  postačující.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, měla jsme slabounké krvácení asi dva dny, neměla jsem předtím pohlavní styk, dá se to považovat jako menstruace? teď totiž nevím kdy ji očekávat, jinak už se mi zpravidelnila a tato přišla dřív
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám dostatek informací, abych Vám mohl odpovědět.

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v září jsem byla na laparoskopické operaci cysty. Cystu jen vyčistili. Byla prý naplněná hlavně sraženou krví. Vzorky nikam neposílali. Hodnotu CA 125 jsem měla 56 kU/l.Teď na konci listopadu jsem byla na prohlídce a cysta se naplnila znovu, skoro ve stejné velikosti, teď má 64x42x57 mm. Doktor na ultrazvukovém vyšetření mi napsal, že se jedná o Sampsoniho cystu. Jelikož pan doktor není sdílný, poslal mě bez vysvětlení pryč, že mi vše vysvětlí můj gynekolog, k němu jdu ale až za pár dní a mám strach, co to pro mě znamená. Je mi 24 let a ještě jsem neměla děti, které bych samozřejmě v budoucnu chtěla. Děkuji za Vaši odpověď.
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Sampsonská cysta je cysta s obsahem děložní sliznice. Jde tedy o endometriózu. Při UZ vyšetření nelze spolehlivě prokázat, že jde opravdu o toto onemocnění. Lze to pouze odhadovat. Povrdit tuto diagnózu lze pouze při laparoskopii, obvykle až histologickým rozborem odstraněné  tkáně

Pokud by se endometrióza opravdu prokázala, problém s početím je možný, nikoli ale zdaleka jistý

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den,ráda bych se zeptala, jsem po druhé očkovací fázi na děložní čípek vakcíny Gardasil 9. Třetí očkování mám mít v březnu. Jde mi o to ,že bych si chtěla dát v únoru tetování na ruku. Moje gynekolozka mi řekla že to nesmím. Že by mi mohla otéct ruka.Je to možné? Myslela jsem si,že tetování jde do kůže. Děkuji předem.
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tetování se aplikuje opravdu do kůže. Nelze ale vyloučit reakci okolní tkáně. Tetování bych také spíše doporučil odložit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Mam 49 roku a v noci spim tak 1az 2 hodiny , moc se potim , hormony jsem vysadila , bylo mi moc spatně, palilo mě po nich cele telo, tak nevim co dělat, po každem léku mam nějake potíže,zkoušim bez léku na rady dr.prý mam telo zanesene od hormonu , tak ať se vyčistí.Co si o tom myslite?
jirinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

"Vyčištění zaneseného těla" považuji hodně nešťastný výraz. Vaše tělo jistě není "zanesené", takže ani nemá smysl "ho čistit".  Osobně bych doporučil zkusit jinou variantu hormonální léčby

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, v říjnu 2015 jsem vysadila HA, zatím se nedostavila menstruace. Je mi 32 let, mám ještě počkat nebo situaci začít nějak řešit?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přichází-li do úvahy těhotenství, doporučuji gravitest. Jinak, nemáte-li jiné obtíže, můžete ještě 2-3 týdny vyčkat

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,panedoktore mám dotaz plně kojim svého syna bude mít 4mesice.A v noci jsem začla krvácet,chci se zeptat je to normální když plně kojim?To už takhle bude normalni pravidelný ciklus??Mockrát dekuji
Natalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Menstruace je i při kojení relativně častá. Zda bude či nebude pravidelná, je těžké odhadnout. Neměla byste ale krvácet častěji než 1x za měsíc, ne déle než 7 dní a ne extrémně silně. Pokud by k něčemu z výše uvedeného došlo, navštivte svého lékaře.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den. Normálně netrpím na zápach, ale po pohlavním styku, kdy muž ejakuluje do mě, mi další dva dny nepříjemně zapáchá intimní partie. Vždy je to jen po sexu, je pravda, že se nejdu hned v noci umýt, jen otřít. Omlouvám se za formulaci a děkuji za radu.
Kris
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o narušené poševní prostředí. Dostane-li se sperma do pochvy, změní se v ní pH, což například při pomnožení anaerobních bakterií může vyvolat zápach. Nejlepším řešením je návštěva gynekologa. Sama případně můžete zkusit kolonizovat pochvu laktobacily - např. Fermalac vaginalis 1 vag globuli cca 2xtýdně. Úspěch ale není úplně jistý

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer,jsem dva týdny po MS a začal mi hnědý výtok,trvá již paty den. Čím to může byt způsobeno?Muze to byt tehotenstvi?antikoncepci neuzivam a již rok se snažíme otěhotnět. Dekuji za odpoved
Verca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být řada - hormonální problém, polyp v děloze, zánět, aj.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze