Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o názor. S partnerem se snažíme asi 5 let o miminko...dle různých výsledků jsme oba v pořádku. Partner sice nemá spermiogram nijak nadprůměrný, ale dle tabulek je ještě v normě. Vím, že se může stát, že k sobě dva lidi nějak "nepasují"...jen mi přijde divné, že partner byl v jiném vztahu asi 14 let, s partnerkou se nechránili a také neměli potomka. Já mám již jedno dítě z předchozího vztahu a i jeho bývalá partnerka má již dítě. Nějak mi nejde do hlavy, kde je "zakopán pes", když je jeho spermiogram v normě. Můžu Vás poprosit o názor, co si o tom myslíte? Děkuji - otázka upravena poradcem
Amálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin, proč se nedaří otěhotnět, může být celá řada. Neuvádíte, kolik je vám let (věk při tom hraje zásadní roli). Nepíšete ani, zda byl vyšetřen hormonální profil, zda ovulujete, zda máte průchodné vejcovody, atd.  Pokud jde o spermiogram, existuje několik úrovní testování - běžný spermiogram, spermiogram s doplněním např. metody swim up, analýza DNA fragmentace, aj. - asi by stálo za to, provést podrobné vyšetření.

Při neúspěšné snaze o početí delší než rok je určitě vhodná péče specializovaného pracoviště. Fakt, že již máte dítě, na výše uvedeném nic nemění.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


klimakterický syndrom
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 52 let, nemám rok menstruaci, mívám návaly, cítím se unavená. Mám dělohu i vaječníky. Mám leidenskou mutaci, deficit proteinu S, křečové žíly, prodělané tromboflebidity povrchových žil. Léky na ředění krve neberu. Chtěla bych řešit suchost poševní sliznice. Jestli mohu užívat Ovestin kuličky jestli mi nehrozí riziko trombozy? Nebo jakou alternativu byste mi poradil. Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko trombembolické komplikace je při vaginálním podání Ovestinu nízké, není ale nulové. Suchost sliznice lze bez rizika řešit lubrikačními krémy

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, prosím Vás v prosinci jsem měla při menstruaci nechráněný styk, partner se snažil dávat pozor, ale jistá si úplně nejsem. V lednu a v únoru jsem menstruaci měla normálně, ale teď se mi zpozdila o 14 dní. Test jsem si dělala teď a byl negativní. Je přesto možnost, že bych byla těhotná?
Martina M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při proběhlých menstruacích a negativní testu je těhotenství vysoce nepravděpodobné.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, prosím Vás chcela by som sa opýtať - čo môžem očakávať pri diagnóze Plac.na PS vľavo+ plac. succenturiata v pravej hrane uteru. Som v 21tt, dnes som bola na veľkom sone kde mi to bolo diagnostikované. Tehotenstvo je druhé, prvé dopadlo kyretom. Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď Lýdia
Lýdia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po porodu bude nejspíše třeba provést revizi děložní dutiny - to je jednoduchý výkon obvykle v krátké narkóze trvající několik málo minut

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den.
Chci se zeptam je mi 19let, pres 2 mesice jsem nemela menstruaci , tehotna nejspise nejsem testovala jsem se snad kazdy tyden a pokazde ciste snehobilo. Nemam zadne bolesti ani problemy. Mám celkem obri nadvahu merim asi 170cm a vazim 90 kg. Muze to byt jednou z pricin ? Nebo kde je chyba podle Vás ?

Děkuji za jakýkoliv názor. - otázka upravena poradcem
Ariana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nadváha může být příčinou nepravidelnosti v krvácení. Příčin ale může být více - například cysta.  Doporučuji, pokud se stav do týdne neupraví, navštívit Vašeho gynekologa

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
měla jsem pohlavní styk s přitelem s kondomem a pak jsme šli na ples asi po osmi hodinách..v noci do mě zasunul 2x a předtím se nemyl, ale čůrat byl několikrát ... kolikaprocentní je otěhotnění?
agata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Záleží na mnoha okolnostech - den cyklu, Váš věk, kvalita spermatu, aj. Odhad není dost dobře možný. Otěhotnění ale není na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, užívám antikoncepci Mirelle. Cca 1,5 roku. Je mi 40 let. Nyní již dva měsíce nemám menstruaci. Testy si dělám cca po týdnu a všechny vycházejí negativně. Je možnost, že jsem těhotná nebo se jedná o průvodní jev užívání antikoncepce? Zároveň bych chtěla podotknout, že hodně cvičím a na podporu užívám l-carnitine, křemelínu, hlívu ústřičnou a ostropestřec. Mám navštívit svého gynekologa nebo je situace normální? Velmi děkuji za odpověď. S pozdravem Myslena
Myslena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při opakovaně negativních testech je těhotenství extrémně nepravděpodobné. Vynechání krvácení se při užívání hormonální antikoncepce občas objevuje. Takže nemyslím, že je návštěva gynekologa, nemáte-li jiné potíže, nutná.

Odhadnou efekt Vámi užívaných doplňků stravy na cyklus nedokážu posoudit.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den,jsem v 11+0 tydnu a posledni dva dny me opcas pres den pichne v deloze,tak na minutu pak to odezni.znamena to neco spatneho? muze to byt pretazenim z prace? nebo tim ze se zvetsuje deloha..desi me ze to neni tazeni ale jakoby pichnuti s takovym tazenim..nevim jak jinak to popsat
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření není dost dobře možné posoudit, o co se jedná. Podobné potíže nemusí nic znamenat, ale jisté to není. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý deň, p. doktor,
s manželom sa pokúšame dosť dlhú dobu o dieťa (5.rok), on je úplne v poriadku, bol na vyšetreniach. Doktor mi navrhol laparos. operáciu, aby sa vylúčili alebo potvrdili veci, ktoré môžu spôsobovať neplodnosť. Zatiaľ som absolvovala MR vyšetrenie s tým (14.3.), aby sa potvrdilo, že som OK. Od 11.3. som mala menzes, ale nevadilo to pri MR vyšet. Našli na pravom ováriu hemoragickú cystu do 40mm. Doktor tvrdí, že to nie je problém pri počatí, inde čítam o skúsenostiach mamičiek, ktoré ju mali, že bol problém otehotnieť, pokiaľ ju stále mali. Dali si ju vyoperovať a otehotneli. Údajne vznikla posledným menzesom, keďže som ju tam už mala a treba chodiť hneď po menzese na sono a kontrolovať, či sa vstrebala a keď nie, tak podstúpiť laparos. operáciu. Veľmi rada by som si vypočula Vás názor na túto problematiku. Uvažujem nad operáciou, aby sa zistili príp. iné prekážky ku otehotneniu a podľa toho sa zariadiť. Priechodnosť vajíčkovodov som neabsolvovala ešte. Ďakujem ! - otázka upravena poradcem
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž obraz cysty přímo vidím na UZ, je těžké se vyjadřovat. Cysta na vaječníku je ale častým nálezem, a pokud po menses zmizí, není třeba ji řešit.

Vyšetřování u Vás mi přijde poněkud atypické. Laparoskopii zvažujeme až po vyšetření hormonálního profilu a průkazu ovulace. Při laparoskopii je samozřejmě možné vyšetřit průchodnost vejcovodů.  Magnetickou rezonanci užíváme jen zcela výjimečně k potvrzení netypických nálezů na vaječníku.

Při neúspěšné snaze o početí trvající 5 let určitě doporučuji péči, specializovaného pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den jeste jednou, muzeme tedy mit styk ve virivce (samozrejme jen chvili a ne dokonce) aniz bysme nic nechytili? Dekuju
Kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Voda ve vířivce bývá intenzívně desinfikovaná. Přenos nějakých mikroorganismů z vody po genitálu je proto nepravděpodobný. Nelze ale vyloučit narušení přirozeného poševního prostředí

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, i když můj dotaz nepatří přímo do gynekologické poradny, chtěla bych se zeptat na můj problém opakujících se zánětů močových cest, které vznikají po sexu. Oběma je nám po 50, takže nic divokého a oba dodržujeme přísnou hygienu před a po a vše, aby zánět nebyl. S partnerem jsem již několik let a než mě napadlo, že za záněty může milování, mi chvíli trvalo. Nikdy v minulosti jsem tyto problémy neměla. Po vyšetření vždy přítomna escherichia coli. Vím, co je zač, ale nevím proč jsem na ni tak háklivá. Nechci být neustále na atb., která špatně snáším. Urologické čaje a apod. mi také nijak nepomáhají. Zánět většinou přichází atakem a ničí osobní život, ani nestačím udělat nějaká opatření. Měla bych se asi zase obrátit na urologa, ale mám již špatné zkušenosti a v mém městě jich na výběr moc není. Existuje nějaké vyšetření, které by odhalilo, co je ve mně nebo partnerovi špatně?
- otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Význam může mít  narušené poševní prostředí. Při vyšetření bych doporučil testovat nejen moč, ale i kultivační stěr z pochvy. Léčbu bych pak volil dle nálezu a dle citlivosti na jednotlivé léky. A v některých případech bych zvážil i léčbu obou partnerů. Po cílené léčbě bych pak doporučil kolonizovat pochvu laktobaciy - například užívat Fermalac vaginalis 1 tbl cca ob den

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den chtela jsem se zeptat jsem po operaci mimodelozni oplodneni po jake dlouhe dobe muzu mit sex?
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla provedena revize děložní dutiny a výkon proběhl bez komplikací, lze podle mého názoru mít pohlavní styk po cca 10 dnech. Byla-li provedena revize děložní dutiny, doporučuji dodržet šestinedělí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na antikoncepci 21 pilulek. Začala jsem užívat novou antiko v první den menzes (ta došla ráno, prášek jsem si vzala večer) Po 21 dnech jsem dobrala všechny pilulky a pak nastavá 7 dní pauzy. Hned první den pauzy ( když ještě nekrvácím) jsem měla pohlavní styk, jsem chráněná? Jedna se o neplodné období? Děkuji.
Verča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud po pauze začnete opět užívat, antiko ochrana funguje po celou dobu - po 21 dní s tabletkami i po 7 dní bez nich

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, užívám cca 1,5 roku antikoncepci. Je mi 40 let. Teď jsem již dva měsíce nedostala menstruaci. Testy si dělám po týdnu a zatím vycházejí negativně. Antikoncepci užívám dál. Mám navštívit lékaře nebo je ztráta menstruace běžným jevem při užívání. S poděkováním a pozdravem Justýna
Justýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení a někdy i vynechání krvácení není při užívání antikoncepce nic neobvyklého. Jsou-li testy negativní, lékaře navštívit nemusíte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
začala jsem brát antikoncepci Yosefinne hned první den krvácení, ale 4 den mi menstruace jakoby přestala, dneska jsem si vzala 4 pilulku a docela se bojím, protože menstruaci mám obvykle 6 dní, stává se to i normálně? Pilulky jsem brala každý den ve stejný čas a žádný pohlavní styk jsem neměla - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkrácení krvácení je při nasazení antikoncepce častým jevem

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Je mi 31 let a včera se mi ze dne na den udělala na pravém prsu tvrdá bulka, na dotyk je cítit jako bych tam měla modřinu, ale nejsem si vědoma, že bych se praštila. Pouze jsem zvedla něco těžkého, přičemž jsem měla napnutý právě tento sval, mohla jsem si třebe "jen" něco utrhnout? V pondělí mám v plánu navštívit svého gynekologa, ale přeci jen mám strach, co by to mohlo být a zda se nejedná něco vážného.
Předem děkuji
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření je těžké odhadnout, o co se jedná. Mohlo by jít například opravdu jen o svalový problém.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý vecer pan doktor prosím vas o radu vo štvrtok mi hospitalizovali synčeka ma 3,5 rocka koli teplotám je na pozorovaní vraveli lekári ze ide skor o nejakú vyrozu ostal s nim manžel lebo ja čakám druhé babetko som v 28 týždni tehotenstva ale ho navštevujem po 4 hodinky ak možem lebo je stále uplakaný a chce mat ma pri sebe .chcem sa opýtať ci tie návštevy v nemocnici alebo kontakt s nim mi može spôsobiť nejaké komplikácie somnou ale hlavne na babetko . Dakujem pekne
Ima
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám přesný důvod hospitalizace Vašeho synka. Takže se nemůžu spolehlivě vyjadřovat. Myslím ale, že riziko návštěv je pro Vás i pro plod nízké

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den, v roce 2005 jsem prodělala operaci cysty. Nyní jsem v patologické zprávě z té operace našla, že se jednalo o serózní parovariální cystu. Může mít tato cysta (operace) nějaký vliv na to, že se mi nedaří otěhotnět? Předem děkuji za odpověď
wicky
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Parovariální cysta v plodností obvykle nijak nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,je mi 52let,4roky jsem v přechodu.Asi necelý rok to bylo v pohodě,ale loni jsem to už nezvládala a v květnu jsem skončila na psichiatrii.Beru esoprex a občas lexaurin.Je to trochu lepší,ale pořád to pocení a stres,špatně se mi dýchá,mám tetaniiJsem v plném důchodě,2010 mi vyoperovali endoprotézu a tedˇ jsem celou dobu bez kyčel.kloubu a už to tak zůstane.Chodím o dvou berlích a pohybu moc není.Můžu tedy nějaké hormonál.léky?Mám ale obavy z toho co se píše v příbal.letáku,rakovina,demence,mrtvice.Moc děkuji za odpověď.
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že hormonální substituční léčba by mohla pomoci. Po stránce pohybového aparátu a psychických obtíží včetně demence bych očekával  příznivý efekt. Ostatní rizika je třeba posoudit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,

před šesti týdny jsem prodělala revizi pro diagnozou anembryomola, po ní bylo vše v pořádku, jen první menstruace ne a ne přijít. Po šesti týdnech jsem se objednala na gynekologii na injekci k vyvolání menstruace ale v té době se nám s přítelem stala "nehoda". Vím, že jsme si měli dát pozor a počkat se sexem alespoň do první menstruace, ale bohužel se stalo. Je tedy možné že bych byla hned těhotná? Když nedošla menstruace, předpokládám, že před tím nebyla ani ovulace ne? A pokud bych opravdu otěhotněla jsou tu nějaká rizika pokud je to tak brzy po potratu? Moc Vám děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Lily
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit. Ovulace může "předejít" menstruaci.

Rizika naštěstí nejsou dramatická - pouze je o něco vyšší riziko opakování potratu a případně nelze vyloučit obtíže s odlučováním placenty po porodu. Pravděpodobnost, že by vše bylo v pořádku, je ale naštěstí mnohem vyšší

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
děkuji pane doktore za odpověď. Co se týká partnera, tak nevím čím to může být ale co se týká zvlhčení při styku, tak s tím jsem nikdy problémy nemívala naopak. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli je možné aby sem při přemnožení lactobacilů šla i jinak cítit. Nikdy jsem takovou vůni si myslím neměla. Je taková kysele mléčná ale řekla bych že až výrazně. Po boraxových globulích se mi zdálo že to nebylo tak výrazné a vrátilo se to do normálu ani po tom gynokapsu ale pokud jsem neužívala nic zdá se mi ta vůně se vrátí a je jak zvkašené mléko. Výtok na kalhotkách nemívám jen uvnitř. Navíc po pohlavním styku mě za 3 dny začala svědit močová trubice a mám ji mírně zarudlou. někdy mi to po styku udělá ale není to pravidlem. Navíc sme vždy dodržovaly přerušovaný pohlavní styk a nyní byl partner až dokonce ve mě jelikož jsem měla dostat menstruaci a tu jsem za dva dny na to dostala. Nevíte čím i ta vůně může být způsobena?jak by výtok měl jít cítit jestli vůbec měl.Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedený čichový vjem může souviset s přemnožením laktobacilů. Jinak je to velmi individuální

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím, jak velké riziko pro plod představuje běžná rýma (ucpaný nos, mírná bolest v krku, bez teplot) v 7-8tt? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neprovází-li rýmu horečka, je riziko malé

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den, jake jsou priznaky chlamydii? Dekuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejčastěji výtok, někdy pobolívání v podbřišku. Často ale žádné průvodní příznaky žena nepociťuje

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dá se považovat dvoudenní špinění za menstruaci ? Dekuji za odpoved
Casidy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V některých případech to lze považovat za velmi slabou menstruaci

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den, daji se chytit pohlavni nemoci ve virivce kdyz oba dva nejsme nakazeni?
Kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za velmi nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
s partnerem máme již dva měsíce nechráněný sex. První měsíc jsem dostala menstruaci na den přesně, trvala však pouze dva dny. Teď jsem dostala menstruaci s tří denním zpožděním, trvala pouhý den. TT jsem si dělala 2x, vždy negativní. Mohlo by jít o hormonální poruchu? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Marika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální porucha je jednou z možností. Může se také jednat o nějaký problém v děloze. Bez vyšetření nelze rozhodnout, o co se jedná.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, užívam HAK, som na 8. tabletke a po jej užití ma cca. za 2 hodiny jedenkrát prehnalo. Chcela by som sa spýtať, či nie je narušený účinok HAK? Ďakujem.
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebude-li se průjem opakovat, antik ochrana by měla fungovat

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, jak dlouho trvaji vysledku testu na chlamydie?
Niki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na typu testu. Některý test lze vyhodnotit hned v ordinaci. U testů odesílaných do laboratoře bývá výsledek k dispozici v řádu dnů.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

chtěla bych se zeptat na pití bezkofeinové kávy v těhotenství (nyní jsem v 6. týdnu) a sice se jedná o bezkofeinovou kávu, která je zbavena kofeinu pomocí výtažku etylacetátu (EA) z cukrové třtiny. Je i taková káva právě kvůli etylacetátu pro plod bezpečná?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

To netuším. Můžete ale bez obav pít v rozumném množství běžnou kávu

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den P.Šulci chci se zeptat kdyz P.doktor se do pritelkyne na kontrole pouze 6,2mm co to znamena uz mesic to nedostala a zhura pred 14dnema to mela slable muze se vajicko uhnizdovat v deloze kdyz testy ukazujou negativitu ? predem dekuji za odpove.
- otázka upravena poradcem
nitram.akcizur@seznam.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenský test dokáže odhalit těhotenství po přibližně 2 týdnech od početí. K "uhnízďování" zárodku v děloze dochází o dost dříve. V té době ještě test pozitivní není.

6,2 mm je asi výška děložní sliznice. Nejde o nijak neobvyklý nález.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, je možné aby dítě mělo krevní skupinu 0+ , když jeden rodič má A- a druhý B+ ?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, včera jsem byla u svého doktora, který potvrdil, že jsem těhotná v 6tt, ovšem na ultrazvuku není nic vidět ani gestační váček, prostě nic. Říkal, že je to normální a může byt zakřivená děloha, je to opravdu možné?
Elis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 6. týdnu, tedy 4 týdny po početí, musí být na UZ těhotenství viditelné. Je ale možné, že jste otěhotněla později v cyklu - pak ještě nemusí opravdu být nic vidět.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
tehotenství dobrý den tak sem dnes byla u ginekologa prej čtrnác dní je to brzo poznat mám zvětšenou dělohu a když mě vyšetřoval cítila sem pocit jak když mám balonek ve vnitř na kraji dál se nedostal a test sem si dnes dělala a je negativní poradíte mi co dál ale prej to nemuže vyloučit mám si za pár dní udělat zase test tak nevím teda co dál
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenský test
dobrý den tak sem dnes byla u ginekologa prej čtrnác dní je to brzo poznat mám zvětšenou dělohu a když mě vyšetřoval cítila sem pocit jak když mám balonek ve vnitř na kraji dál se nedostal a test sem si dnes dělala a je negativní poradíte mi co dál ale prej to nemuže vyloučit mám si za pár dní udělat zase test tak nevím teda co dál
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rovněž doporučuji test zopakovat. A při zvětšené děloze je vhodné postupovat také dle UZ nálezu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám za sebou neúspěšný KET v cyklu s hormony(Estrofem od 2.dne cyklu 1-1-1, Fraxiparine, Utrogestan, Pregnyl před KETem a po KETu).Transferována byla 5denní blasta.Kontrolní ultrazvuk byl 12.cyklu a sliznice byla 10,5mm, triple-line OK.KET byl dělán 20.den cyklu, z mého laického hlediska-nebylo to pozdě, nemohla být sliznice naopak přerostlá?Je mi 38 let.Děkuji
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží především na odstupu transferu  od  přidání Utrogestanu. Ten by měl být 5, max 6, dní. Osobně bych asi plánoval transfer dříve, ale nemyslím, že by v tom byl zásadní rozdíl

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Děkuji,pane doktore,za odpověď.Je to skoro tři týdny,co jsem biseptol dobrala.Mezitím proběhla sedmidenní pauza a krvácení.Nyní 10.tableta z nového platíčka a ejakulace mimo pochvu.Myslíte tedy,že můžu být klidná?Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 3 týdnech je již s vysokou pravděpodobností antiko ochrana obnovena

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,panek doktore,chtěla bych se zeptat,zda cholagol nebo biseptol ovlivňuje antikoncepci.Užívám
ha Sunya.Děkuji - otázka upravena poradcem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cholagol by neměl ovlivňovat antiko efekt přípravku Sunya. Biseptol teorereticky

může snížit účinnost antikoncepčních tabletek. Záleží na úrovni narušení střevní mikroflóry. Bakterie ve střevech jsou totiž důležité pro správné vstřebávání tabletek

MUDr. Jan Šulc


pohlavní styk
Dobrý den,
existuje nějaká sexuální poloha, která je vhodnější pro otěhotnění
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Šance na početí na poloze při styku nezávisí. Neexistuje žádná "nej" poloha. Řiďte se tím, co vám nejvíce vyhovuje

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den mela jsem se svym partnerem přerušovany sex a pokazde kdyz ejakuloval tak jsem ho pořádne vysala. potom ho do me zase dal. má ho ale celkem maleho. dneska me zaclo bolet bricho a na kalhotkach jsem mela krev.cca pred tydnem jsem uživala pilulku escapelle.Menstruaci mam dostat 22
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Popsaný způsob pohlavního styku není příliš spolehlivou ochranu před početím.

Nepravidelné krvácení pravděpodobně souvisí s užitím Escapelle. S tím mohou souviset i bolesti břicha. Pokud by se ale bolesti stupňovaly nebo přes víkend neustaly, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
Je mi 30let. Na preventivní cytologii na gynekologii mi byly nalezeny mírné změny na děložním čípku ASC-US pomocí metody ThinPrep Pap test. Test na HPV viry byl negativní.
Po třech měsících jsem byla objednaná na opakovanou cytologii,změny přetrvávaly, ale nedošlo ke zhoršení.
Chtěla bych otěhotnět, ale v souvislosti s výsledky z cytologií mi paní doktorka doporučila počkat 4 měsíce a posléze cytologii opakovat, jelikož změny nejsou výražné. Pokud by i nadále změny přetrvávaly, poslala by mě do specializovaného centra.
Ráda bych se zeptala, zda je možné tyto mírné změny ASC-US pouze sledovat nebo je při opakovaných cytologických změnách třeba provézt konizaci? Už teď těhotenství odkládáme půl roku, kvůli čekání na opakovanou cytologii a případná konizace by způsobila další odkládání. Trpím na časté gynekologické záněty a záněty močových cest. Může to mít vliv na výsledky cytologie?
Předem děkuji za vaši odpověď
- otázka upravena poradcem
sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záněty v oblasti pochvy a čípku mohou nález na čípku ovlivňovat. Podobné změny lze pouze sledovat - záleží ale také na kolposkopickém nálezu a i na testech na HPV. Myslím, že by bylo nejlepší, kdyby se již nyní k nálezu a k případnému otěhotnění vyjádřil specialista

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda moje partnerka může otěhotnět po několika minutách pohlavního styku, k ejakulaci nedošlo, oba jsme si poté uvědomili, že to není správné, ale oba se teď strachujeme, jestli i přes to nemůže otěhotnět. Děkuji za odpověď.
Martin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech- den cyklu, čas od předchozí ejakulace, aj. Otěhotnění není pravděpodobné, ale není ani zcela vyloučené

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, po mnoha letech snazeni jsme se rozhodli pro nahradni matku. Mame embryo z vajicek od darkyne (29 let) a meho partmera. Chtela bych se zeptat jak hodne vek nahradni matky ovlivni cely process? Kolik let maximalne by jste doporucoval? je riziko napriklad u nahradni matky, ktere je 44 let? dekuji moc predem za nazor.
Maire G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne není v ČR náhradní mateřství v souladu s legislativou. Proto se k této problematice nechci vyjadřovat

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Pane doktore, jaké jsou výsledky zkoumání u dětí narozených po IVF co se týče nemocí - postižení, alergie, různé anomálie apod. oproti dětem počatým přirozeně? Máme 3 měsíční dceru po IVF, tak se obávám jestli se vývojem něco neprojeví. Děkuji za Váš názor.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mých znalostí není mezi dětmi počatými v rámci programu IVF a počatými "běžnou cestou" žádný rozdíl

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
mám dotaz a budu ráda, když mi na něj odpovíte. Asi bych měla začít od začátku. Je mi 18 let a jsem stále panna. Menstruaci mívám spíše nepravidelnou. Tenhle měsíc jsem ji měla dostat 12.3. v neděli, a dnes je 15.3. středa a stále nic. Dneska se mi ale objevil hnědý výtok. Minulý týden jsme s přítelem měli pohlavní styk, ale panenskou blánu nepřerušil, protože jsem to jen chtěla zkusit, a dal do mě jen špičku. Přítel se do mě na 100% neudělal. Chci se zeptat, co znamená ten hnědý výtok, a jestli je to normální.
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hnědý výtok je slabé krvácení. Obvykle bývá předzvěstí nástupu menstruace

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
Rada bych se zeptala, byla mi predepsana antibiotika Medoxin 500mg. Uzivam antikoncepci ve forme injekci Depo Provera. Maji tyto antibiotika vliv na snizeni ucinku teto antikoncepce? Depo Proveru uzivam 11 mesicu.
Predem dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antibiotika mohu teoreticky ovlivnit pouze antikoncepci ve formě tabletek. Účinek DepoProvery neovlivní

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

dnes jsem z těhotenského testu zjistila, že jsem pravděpodobně těhotná. Ještě zkusím test další, ale přeci jen, kdybych těhotná opravdu byla, podle prvního dne poslední menstruace bych měla být 5+3. Jde mi o to, že denně piji 2 šálky slabé kávy (kvalitní, zrnková a není tmavě pražená, tak alespoň to...). Mohlo to plodu nějak ublížit?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2 šálky kávy denně  plodu jistě nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Ještě tedy dodávám, že menzes proběhla.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenský test
Dobrý den, již jsem vám psala ohledně obávaného těhostenství. 22 druhý týden od styku,nevolnosti,první test negativní. Dnes jsem si udělala jiný(Mamatest) z odpolední moči a byl negativní. Tedy kontrolní čárka se zbarvila,zbytek testu''zrůžověl'',ale čárka v testovací oblasti nebyla,na testu ale psali, že to nevadí.Mohu být ted klidná ?
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná na 99,9% při 2 negativních testech nejste

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.. přes měsíc jsem nedostala ms a teď už necelé dva týdny mám zvětšené břicho, zvetšená prsa, pobolívá mě břicho,.. s přítelem jsme měli nechráněný styk, ale před nějakou dobou jsem si dělala test a byl negativní.. myslíte si, že i přes to to může být těhotenství? nebo je to PMS?
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o příznak blížící se menstruace. Příčinou ale může být například cysta. Těhotenství není příliš pravděpodobné, ale test vždy pro jistotu doporučuji provést alespoň 2x. Neustanou-li potíže, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Už více jak dva roky beru antikoncepci Lamiya, ted mi byla napsana antibiotika na 3 dny - Azitromycin 500mg, mohou mit tato antibiotika vliv na funkci antikoncepce ? Dekuji - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání každých antibiotik teoreticky může snížit účinnost antikoncepčních tabletek. Záleží na úrovni narušení střevní mikroflóru. Bakterie ve střevech jsou totiž důležité pro správné vstřebávání tabletek

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze