Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Dobrý den,
již několik let se léčím na gatsroezofageální refluxní onemocnění s ezofagitidou. Užívala jsem 1 x denně Lanzul 15mg. Po dvou letech při kontrole na gastroskopii mně bylo zjištěno: refluxní nemoc při huátové axiální hernii - endoskopicky pozitivní refluxní esofagitida a duodenogastrický reflux. Dop. lanzul 30 mg 1-0-1 14 dní + Kinito. Od doby vyšetření mám stále tupé bolesti ( tlak) cca 10 cm nad pupkem a mívám časté průjmy a bolesti v "kříži". Zjistila jsem i úbytek na váze cca 4 kg.U lékaře jsem již byla, ale žádnou jinou léčbu, nebo doplňující vyšetření mně nebylo nabídnuto. Prosím o posouzení z vaší strany. Děkuji Slávka - otázka upravena poradcem
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Slávko, u tohoto zdravotního problému toho léky moc nezmohou, pokud nebudeme dodržovat určité zásady ve stravování a udržovat si normální váhu. Břišní tuk  totiž tlačí na okolní orgány a tím problém zhoršuje. Používání prokinetik ( Kinito) má omezený význam jen u některých pacientů a jejich časté předepisování v současné době spíše vede k jiným zdravotním problémům. Váš průjem může být jedním z nich, ale nemusí. Máte ještě jiné zažívací problémy? Funkce žlučníku je v pořádku?  Máte větší průjem po tučnější stravě? Provedl vám lékař odběr krve. Máte aktuální výsledky biochemického vyšetření krve a moči? Užíváte  pravidelně ještě jiné léky?
Léky na předpis
Dobrý den, chci se zeptat, mám 166cm a váhu 86kg. Ráda bych otěhotněla ale před tím chci snížit váhu. Existují nějaké volně dostupné léky k redukci váhy, které fungují? Zvažovala jsem adipex retard(ano, na předpis) a chci se zeptat, vím, že jsou silné, je možné aby měly i po užívání vliv na plod, či na plodnost. Děkuji Andrea
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neexistují, Andreo. Bez správné úpravy jídelníčku a bez disciplinovanosti nelze dosáhnout úspěchu. Adipex doporučit nemohu. V těhotenství je kontraindikován a jeho terapeutický význam je velmi omezený. Můžete zkusit některý z Dietních plánů Guareta. Doporučuji zahájit dietní režim Dietním plán na 12 dní, který je úplnou náhradou stravy. Tím se eliminuje riziko nevědomých dietních chyb a váha půjde dobře dolů. Na něj se zpravidla navazuje DP Guareta na 10 dní, který již obsahuje jeden běžný pokrm. Jídelníčkem obdobné výživové hodnoty jako DP10 se pak pokračuje až do dosažení cílové váhy minus 2kg. K plánu je dobré používat vlákninové přípravky Guareta. Máme zkušenosti, že po snížení váhy pomocí těchto Plánu dochází většinou rychle otěhotnění,  pokud nemá jeden z partnerů závažný zdravotní problém. Stavá se také, že ženy otěhotní i přesto, že léčba v Centrech asistované reprodukce po třech cyklech selhala.
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji moc za odpověď. Takže, chápu-li správně - ATB na angínu brát minimálně 7, maximálně 10 (více jich stejně není) dní. Ok, provedu:-) Wobenzym jsem chtěla kvůli posílení imunity, jedná se totiž nyní v krátké době o druhá atb (před tím zánět moč.měchýře), aby mě "neofouklo" a já opět neonemocněla . Nebo měl byste prosím nějaké jiné doporučení? Velmi děkuji. - otázka upravena poradcem
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Můj názor je, že antibiotická léčba běžných bakteriálních onemocnění by měla trvat nejméně týden. Léčba další než 10 dní nemá většinou již racionální smysl, je-li dostatečně účinná. To znamená, že je zvoleno správné antibiotikum.  Někdy se ale antiimikrobiální látky používají i k předcházení infekčních onemocnění. V těchto případech se může někdy volit i dlouhodobá profylaxe. V některém z předchozích dotazů jsem zmiňoval moje doporučení ohledně Wobenzymu co se týká podpory imunitního systému (Alice?).
Léky na předpis
Dobrý den,mám dotaz.Manžel bere injekce diclofenak na 10 dní.Může přitom popíjet alkohol.Děkuji za odpověď.
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dagmar, alkohol zvyšuje riziko nežádoucích účinků léků. Při troše smůly může dojít k vážnému poškození trávicího ústrojí, či třeba jater. Vzájemnou kombinací se také může výrazně zhoršit bdělost a tak dojít k vážnému úrazu. Po injekčním podání to platí dvojnásob, protože dojde k rychlému nárůstu koncentrace diklofenaku. Alkoholu je dobré se v tomto případě opravdu vyhnout.
Léky na předpis
Vážený pane doktore, velmi Vám děkuji za rychlou odpověď, je pro nás nesmírně důležitá.Ergotamin dcera užívala současně s Algifenem,který ji také předepsali. Užila ho asi tak 3x souběžně s Egotaminem.Ergotamin ji byl předepsán na malou krevní sraženinu v děloze,která se mezitím přesunula do břišní dutiny, již jako volná tekutina. Dcera užívala HA,kterou již vysadila, kvůli sraženině. Nejhorší také bylo, že jí lékař řekl, že se léčba Ergotaminem běžně užívá. Občas má tlak v hlavě, v čelní oblasti, také jí včera chvilku opět brněly nohy.Tlak trvá třeba celé dopoledne, její nevolno a pak to přejde. Je to již 14 dnů od velkého záchvatu.Týden to bylo bez těchto příznaků a včera se to znovu objevilo.Nevíme, kdy to přejde a proč se to objevuje. Velmi děkuji, Vaše poradna je obdivuhodná. Lenka
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko. není možné věc podcenit. Zdá se, že se seběhlo více nepříznivých okolnosti: Nechci fušovat lékařům do řemesla a myslím si, že je třeba udělat minimálně CT  hlavy a nenechat to tentokrát na přírodě. Napište mi prosím jakou antikoncepci dcera užívala. . Léčba ergotaminem je relativně běžná. Musíme však volit i správnou dávku léku. Při hmotnosti vaši dcery to mohl být problém. Problém mohl být také v tom, že příprava léku neproběhla tak, jak měla. Příčinou současných problémů může být i HA či kombinace obou léčiv. Přičinu je třeba zjistit a vaše dceru nepustit z lékařského dohledu. Omlouvám se, nemohu udělat více, než napsat svůj názor. Nemám ale patent na rozum a poradenství touto cestou, které se týká léčby určitého problému, je třeba brát vždy s rezervou.
Léky na předpis
Dobrý den dostala jsem na pohotovosti na letní angínu (ve zprávě se píše tonsilofaryngitida, nález bez epiglotirtidys) lék s názvem Cefzil 500. Dr. na pohotovosti říkal, že napíše 2 balení která nedoberu - že jedno je na týden a že abych je brala 10 dní (beru po 12-i hod). Jenže jsem si pak doma všimla, že každé balení je na 5 dní, tzn. dvě balení na 10 dní celkem a v tom případě by mi nic "nezůstalo", tak jsem znejistěla, jak dlouho je vlastně brát. Ale opravdu si myslím, že dr. říkal že to nedoberu, že jedno balení je málo, dvě moc. Prosím Vás, kolik dní je podle Vás nutné angínu léčit? Cítím se už ok. Také jsem se chtěla zeptat, mělo by smysl poté chvíli jíst Wobenzym?Děkuji, Irena (40 let) - otázka upravena poradcem
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ireno užívejte lék alespoň týden. Pokud obě balení doužíváte t.j. antibiotická léčba bude trvat 10 dní, je to racionální postup. Z  jakého důvodu chcete užívat Wobenzym? 
Léky na předpis
Dobrý den pane Staněk, nedávno jsem Vám psala do poradny ohledně dcery, která po užití Ergotaminu měla záchvatovitý stav, tlak v hlavě, problém s dýcháním, brnění končetin. Nyní je to 14 dní od doby, co se jí to stalo. První týden po té se záchvat již neopakoval, přetrvával jen tlak v hlavě, teď druhý týden už ani to. Dnes z ničeho nic se vše znovu opakovalo, jen v menší intenzitě.. Dcera uvádí že vše vždy začne pocitem velkého tepla v oblasti břicha, zároveň se etupňujícím se tlakem v v hlavě. Byl to lék vyrobený přímo v lékarně, hlavní složka Ergotamin, dcera užila 6 tablet, krevní obraz měla v pořádku. Dcera je drobná, váží 51 kg. Velmi Vám děkuji, jsme už bezradní.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lenko. Je to nějaké podivné. S ergotaminem se musí postupovat velmi opatrně a je možné, že dávka byla velmi vysoká. Opakovaly se tyto obtíže před menstrucí?  Těžko se mi věc posuzuje. V každém případě si myslím, že dceru by měl sledovat gynekolog i neurolog. Jakékoliv další uživání ergotaminu nepřipadá v úvahu. Tobolky s ergotaminem si ponechte pro případnou analýzu. Uložte je do chladničky. Jaký byl důvod předepsání ergotaminu gynekologem? Jaké  gynekologické obtíže dcera má ?
Léky na předpis
Dobrý den, může se současně s užíváním antibiotik pít pivo a musí se dobrat celé ? Děkuji.
corado699@seznam.cz
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, o délce antibiotické léčby musí rozhodnout lékař.  V ambulantní praxi zpravidla trvá  7 až 10 dní.  Alkohol snižuje účinek antibiotik a je dobré se mu vyhnout. Domnívám se ale, že jedno pivo za den ( což je výživové doporučení), nemá žádný negativní vliv na průběh antibiotické léčby.
Léky na předpis
Dobrý den, Pane Staněk, jsme v situaci, kdy nikdo neví, co se stalo. Dceři byl předepsán gynekologem lék Ergotamin, po využívání 6 tbl., dostala spasmus celého těla, nmohla dýchat, měla obrovský tlak v hlavě, odvezla ji rychlá pomoc, v nemocnoci aplikovali hořčík a poslali jidomů. Na druhá den se toto opakovalo v menší míře dvakrát. Dnes má tlak na hrudi a v hlavě, objeví se a zmizí.Nikdo nic neřeší, má 26 let, má malou dceru, prosím Vás, upraví se toto, nebudou následky, vyloučí se tento lék z těla? Co máme dělat, prosím poraďte. Děkuji.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lenko. To se bohužel může vyjímečně u ergotaminu stát a je třeba mít k tomuto léku velký respekt. Spíše je to ale souhra více nepříznivých okolností. Stav by se měl rychle zlepšovat. Domnívám se, že došlo po podání ke snížení prokrvení určité části mozku ( zřejmě došlo k útlumu dechováho centra se všemi logickými důsledky). Dostatečně účinné antidotum není. Hořčík v tomto případě toho moc nezmůže. Dcera by měla mít již to nejhorší za sebou. Má nyní nějaké větší obtíže? Dýchá se jí dobře? Má nějaké poruchy sluchu či vidění?  Má bolesti hlavy?  O jaký lék konkrétně šlo? Bylo vyloučeno předávkování?  Kolik dcera váží? Užívala v tuto dobu ještě nějaké jiné léky? Doporučuji odpočinek a dostatečný příjem vody. Vše dobře dopadne.
Léky na předpis
Dobrý den,synovi je 19 let,první příznaky vaskulitidy měl už od od 14 let,hormonální léčba prednisonem nezabrala ,přes tři roky bral colchicin,pak ho sám přestal užívat,neviděl v tom efekt.V rodině nikdo potíže nemá mutaci Leiden má po mě.Děkuji za odpověd.
Jindřiška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použití Plaquenilu v této indikaci je určitě sporné, Jindřiško. Postup se spíše podobá metodě pokusu a omylu a lékař musí dobře posoudit, zda potenciální prospěch z této léčby převáží zdravotní rizika. . Bohužel dostatečně účinný postup neexistuje. Jaké má syn momentálně obtíže?
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore. Je mi 72let a beru Xarelto na ředění krve. 1 tabletu ráno s jídlem. Můžu si k němu vzít Ibalgin, když mám občas silnou bolest v kolenou? Nebo existuje jiný přípravek který by šel zkombinovat s Xareltem? Děkuji Vám předem za odpověď. Zdeněk.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Zdeňku. Můžete. V tomto ohledu má určitou výhodu proti Warfarinu.  Snažte se ale léky s protizánětlivým a analgetickým účinkem užívat co nejméně.
Léky na předpis
Dobrý den,dnes paní doktorka mému synovi předepsala Plaquenil 200 na leukocytoklastickou vaskulitidu s občasnými nekrotickými stavy drobných cév,a má mutaci Leiden.Myslíte si že je tento lék pro něj vhodný?Přečetla jsem si leták s nežádoucími ůčinky a moc se mi to nezdá.Děkuji za odpověd.
Jindřiška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kolik je mu let Jindřiško?  Má někdo v rodině podobné obtíže?
Léky na předpis
Uzivala jsem betaserc pan doktor mi ho zmenil na betahistin,ze ho nesmi predepisova t jent na Menierovu chorobu je to pravda . dekujiza odpoved
Jirina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Domnívám se, že není, Jiřino. Nedává mi to racionální smysl. Oba léky se mohou lišit pouze doplatkem, nikoliv preskripčním omezením, či rozdílnou výší úhrady v přepočtu na množství účinné látky. Složení je obdobné.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o raduMám slabou cukrovku, užívám 1 GlucophageXR500, Isoptin 40 2 denně. Poslední dva roky trpím častým pálením žáhy a bolestí žaludku za hrudní kostí.Když jsem si zakoupila Omeprazol, tak pomohl. Pan doktor mě poslal na gastroskopii a zjistili mi: Inkompetence kardie,GERD s ezofagitis 1. stupně dle Savary- Miller, hiátová hernie 3 cm, biliární reflux s reaktivní gastritis antrálně. Léky APO PANTO a Itoprid. Po Omeprazolu jsem se ale cítila lépe než po těchto lécích. Neměla bych pana doktora poprosit o Omeprazol? Mnohokrát děkuji za odpověď. Míla
Míla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Mílo. Vaše zdravotní problémy nejsou ojedinělé. Zásadní je, si udržovat normální váhu a správný jídelníček. Ve většině případů se problémy zmírní, nebo vymizí a medikace není nutná. Léky, které užíváte , omeprazol nevyjímaje, mohou problémy i prohloubit, pokud se nedodržují základní dietní opatření.
Léky na předpis
"Dobrý deň. chcem sa spýtať ako tastaviť účinky SORTISU 80MG A DOSTAŤ SA DO SILY SOM STÁLE VEĽMI SLABÝ ĎAKUJEM" - otázka upravena poradcem
MILOŠ
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jaké máte obtíže, Miloši? Můžete mi je podrobněji popsat? Jak dlouho Sortis užíváte? Jakou hodnotu cholesterolu máte?
Léky na předpis
Mím nově nasazenýRosumop misto dřívějšíchn lekú a nyní se mně projevila srdeční aritmie, bolest hlavy. může to souviset
evžen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nelze to úplně vyloučit. V tomto teplém počasí ale může být přičinou některých poruch srdečního rytmu, či bolestí hlavy dehydratace organismu, nebo   třeba momentální nedostatek některých mínerálních látek, jako je hořčík, či draslík. Hledal bych spíše tedy příčinu jinde.
Léky na předpis
doplnenie mojej predoslej otazky, nie som zastanca liekov, vsetko sa snazim poriesit doma, bylinkami, cajmi, citronom.... dcera chodi od velkej noci do skolky, toto je 1x co ochorela odkedy je v detskom kolektive. Doteraz brala len jedne ATB, inak je zdrava, vacsinou jej choroba prejde sama do 5 dni, ani neploty nemava, cize sirupy od teploty som pouzila za tie 3roky asi 3x, naposledy 4.6., kedy mala teplotu 39,5 (podala som panadol 8,5ml 1x), odvtedy teplotu nemala, ale kasel ju stale dusi, uz je to 13dni, nemam pocit, ze by bol slabsi, jediny rozdiel vidim vtom, ze hlieny, ktore jej sli predtym von jej pravdepodobne zatekaju do hrdla a to ju nuti na kasel. Preto rozmyslam nad ATB, tento raz jej predpisala amoksiklav. dakujem za odpoved
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z toho co uvádíte, není k použití antibiotik žádný důvod, Jano. Je třeba posoudit, že přetrvávající kašel nemá i jiné příčiny. Je velmi sucho a vzduch je plný prachových i pylových částic. Nízká vlhkost vzduchu průduškám také neprospívá. Dbal bych na správné oblékání,. vyhýbal se průvanu. Na noc bych možná dal studený šátek kolem krku. Během dne bych podával čaj Pulmoran, který bych trochu přisladil jitrocelovým sirupem, aby trochu pomohl s vykašláváním. Velmi důležitý je dostatečný příjem vody, aby se mechanické a alergenní částice, které dráždí sliznici, mohly  snáze vyloučit ven. Je třeba si uvědomit, že kašel je i přirozeným obranným mechanismem.
Léky na předpis
Dobry den,
dcera 3r, 13kg ma od 2.6. kasel je vlhky, mala aj sople - zltozelenej farby, 2 dni teplotu (len v noci, max. 39,5), v pondelok 5.6. som s nou bola u dr., robila jej crp, to vyslo zvysene, ale hodnoty bielych krvniniek boli OK, takze jej dala pamikon do nosa, a recept na ATB, ak by jej nebolo lepsie, ale vraj by to mala zvladnut aj bez nich, na kasel odporucila kalobu. Po tyzdni jej vsak nebolo lepsie, volala som dr. odporucila mi dat kvapky sinupret 2x denne po 12 kv., aj ked v davkovani je 3x (15kv), ATB odporucila nedavat. Dnes som opat volala dr., no ma dovolenku, bola tam len sestricka, ktora mi odporucila dat namiesto sinupret, stoptusin. No ja uz neviem, pravdupovediac, volnopredajnym sirupom na kasel velmi nedoverujem (nakolko mam aj sama na sebe odskusane, ze mi nepomohli, vacsinou ochorenie odoznie same, resp. ak je to potrebne, tak ATB). Dcera zatial brala len 1x ATB a velmi zvazujem, ze zajdem po ATB, ktore mi dr. predpisala 1x, co myslite? dakujem za Vasu radu
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, lékům je dobré se vyhýbat, jde li o banální zdravotní problémy. Je to nepřirozený zásad do přirozených mechanismů v lidském těle. Budeme-li řešit běžné problémy u dětí léky, také oni v dospělosti budou takto postupovat u svých dětí. Těžko vám mohu poradit, aniž bych dcerku viděl. Mohla byste mi napsat jaké antibiotikum lékařka předepsala? Jakou má dcera nyní teplotu? Jakým teploměrem ji měříte? Cítí se unavená? Polehává? Je s vámi doma nebo chodí pravidelně do školky?
Léky na předpis
Dobrý den,
<br>Beru APO PAROX 10mg ne pravidelně, protože se snažím vysazovat (panická porucha). Chci se zeptat zda-li můžu společně s ním užívat i Bulharský Tribulus (900mg/540mg saponin). Už jsem to vyzkoušel a místama jsem se ve dne necítil uplně dobře. Nevím zda to bylo jen změnou počasím apod. Je možné, že užíváním těchto léků mohu dostat serotoninový syndrom? Abych to s tím štěstíčkem nepřehnal..
<br>Děkuji
Evžen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Evžene Náhlé vysazení paroxetinu jej vyvolat může.  Postupné snižování dáky by mělo být provedeno na základě jasných instrukcí lékaře. Věřím, že tomu tak je. Tribulus terestris zdravotní riziko nepředstavuje.
Léky na předpis
Dobrý den pane Staňku,

Další léčivé přípravky a Fenistil 24, chtěla jsem se zeptat, zda je možné užívat Fenistil tobolky v případě, když užívám antidepresiva, konkrétně CIPRALEX. V příbalovém letáku jsem našla tuto informaci:

"Kromě doporučení lékaře byste Fenistil 24 neměl/a užívat zejména v tom případě, jestliže užíváte jakýkoli z následujících léčivých přípravků:
•antidepresiva (léky proti depresi)"

Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Moniko, myslím, že v tomto případě je to uvedeno spíše z důvodu, že vzájemná kombinace může více tlumit centrální nervový systém. Fenistil pravděpodobně nespecificky zasahuje i do biochemických reakcí na kterých se podílí serotonin. Není mi však známa  významná interakce mezi tímto lékem a Cipralexem. Lékař, který vám léky předepisuje musí posoudit váš aktuální zdravotní stav i případná rizika. Myslím si, že kombinace je za určitých podmínek možná .
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, také bych na Vás měla dotaz. Dlouhodobě se potýkám s akné, ne klasické, spíše menší cysty ve velkém množství, takže pleť vypadá hrbolatě. Používám správnou kosmetiku, lékař mi předepsal antibiotika a retin a gel. Pleť se mi olupovala, jinak bez účinku. V podstatě jsem rezignovala. Také si mi objevují cysty v tříslech, už mi je několikrát museli vyříznout. Jsem alergička - většinou pálení očí a rýma. Před měsícem nám u domu vykvetla řepka a já dostala poprvé v životě astma a po výsledcích ze spirometrie mi doktor aplikoval injekci s kortikoidy diprophos. Jaké bylo moje překvapení, když mi kromě okamžitého ústupu dýchacích potíží během týdne zmizely všechny cysty. Jenže injekce ztrácí účinnost a cysty se začínají vracet. Neexistuje nějaký lokální krém s kortikoidy na obličej s podobnými účinky, ale bez těch velmi negativních při dlouhodobé léčbě ve formě injekcí? Děkuji
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivo, kortikoidy mají nejen silný antialergický účinek, ale působí také silně protizánětlivě. Proto došlo u vás ke zlepšení. Kortikoidy bych ale  nedoporučoval používat lokálně dlouhodobě. Krátkodobě bych ev. volil Dermovate, který je na lékařský předpis. Věnujte pozornost stravování. Díky nevhodnému jídelníčku mohou vznikat látky, které podporují zánětlivé i alergické reakce. Jednoduché řešení ale neexistuje a nedoporučuji jej ani hledat. Příčin, které vám vyvolávají nepříjemný zdravotní problém je více a je třeba je alespoň částečně odstranit.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
jsem v 16. týdnu těhotenství a byl mi zjištěn nedostatek železa. Pan doktor mi předepsal lék sorbifer durules. V lékárně mi řekli, že ho mám užívat ráno na lačno min. 1/2 hodiny před jídlem a ne v kombinaci s dalšími léky. Vzhledem k tomu, že současně užívám lék na štítnou žlázu euthyrox 112, bylo mi v lékárně doporučeno vzít si nejdříve Euthyrox, pak po 1/2 hod. sorbifer a po další 1/2 hodině můžu snídat. Což je velmi nepraktické. V příbalovém letáku je však napsáno, že v případě současného užívání léků na štítnou žlázu a sorbiferu by měl být rozestup mezi těmito léky min. 2 hodiny. Chci se tedy zeptat, je možné sorbifer užívat i během dne, např. 1/2 hod před obědem, abych dodržela uvedený rozestup?
Předem vám děkuji. Z.
Z
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to i vhodné a nutné užívání Sorbiferu přizpůsobit i tomu, co jíme. Železo může  snadno vytvářet s přírodními látkami poměrně pevné komplexy, která pak zabrání jeho využití. K vytěsnění z jeho vazebného spojení, které je v Sorbiferu,  určitě v trávicím traktu přirozeně různou měrou dochází. V případě, že jíte jídlo lehké a skromné, k vyprázdnění žaludku může dojít do dvou hodin. Tučnější a vydatnější strava pak vede k výrazně pomalejšímu vyprázdnění žaludku. To pak má vliv na zvýšené riziko  nežádoucích interakcí léku s potravou. Sorbifer tedy užívejte denně, ale neklaďte důraz na přesnou hodinu.  Spíše sledujte, aby rozestup mezi jídly a doba lačnění byly co nejoptimálnější.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, budu potřebovat užít Kinedryl při cestování. V příbalovém letáku však píšou, že snižuje účinnost antikoncepčních přípravků. Beru HA Belara, léta, pravidelně, prakticky na minutu. V jejím příbalovém letáku je tableta považovaná za vstřebanou po 4 hodinách. Pokud tedy užiju Kinedryl (a užiju jich několik, protože kinetózou velmi trpím) po 4 hodinách, nemusím se o účinnost HA obávat? Pokud to tak ale neplatí a účinnost je zkrátka ohrožena, co jiného užít? Pojedu 2 hodiny autobusem a 4 hodiny letadlem a za týden zpátky. Děkuji moc. Zdena
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zdeno. Myslím si, že pravděpodobnost, že by použití Kinedrylu, tak jak jste jeho případné použití popsala, vedlo k otěhotnění je stejná, jako kdybyste Kinedryl nepoužila vůbec. Přeji příjemnou dovolenou.  
Léky na předpis
Vážený pane doktore,
beru lék Cefuroxim 500 na angínu.Až nyní po čtyřech dnech užívání jsem si na internetu přečetl,že se nesmí kombinovat s alkoholem.Já ale pil denně 4-5 piv.Myslíte si,že alkohol může snížit účinek léku?Nebo,že Cefuroxim nezlikvidoval v kombinaci s alkoholem všechny nežádoucí bakterie?Děkuji za odpověď Daniel
Daniel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Účinek léku se může snížit, Danieli, ale nemusí to být nijak významné.. Důležité je brát Cefuroxim s jídlem. Lépe se pak vstřebává. Je to lék, který většinou v této dávce zabere. Kombinace léčiv s alkoholem může snížit funkci jater, či ovlivnit osud  léčiv v organismu. Zpravidla se to projeví , když se lék užívá dlouhodobě.
Léky na předpis
Pane doktore lékařskou zprávu Vám klidně mohu poskytnout, kam Vám ji mohu zaslat?
Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky, Jano za zaslání informací. Podle mého názoru nic  momentálně Godasalem nezkazíte a může to mít i určitý smysl. Důležité je pečlivé posouzení celkového zdravotního stavu a všech souvislostí a rizik. Dbejte prosím na dostatečný příjem vody. Tělesné ztráty vody mohou být nyní velké.  To je aktuálně mnohem důležitější, než užívání Godasalu a snižuje to riziko komplikací souvisejících se srážlivostí krve. Podle míry tvorby protilátek, je třeba volit další léčbu. Přál bych vám, aby nebyla potřeba a byl to jen trochu falešný poplach. Pokud se zvýšená tvorba protilátek  jasně potvrdí, domnívám se, že Godasal přestává mít smysl a  bude třeba použít heparin v kombinaci s kortikoidy. Nemám ale žádné praktické zkušenosti v této oblasti. Přeji vám, aby vše dobře dopadlo a narodilo se vám zdravé a spokojené miminko.
Léky na předpis
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem na začástku těhotenství 5tt a byly mi zjištěny antifosfolipidové protilátky v dubnu 2017,bohužel,jelikož jsem nyní těhotná,neví se,zdali jsou protilátky trvalé či nikoliv (původně jsem byla objednaná na hematologii na červenec 2017 na kontrolní odběr),ale s novou situací mi paní doktorka předepsala Godasal 100. 22.6.mám kontrolu,kdy se dozvím,zdali APL stále mám.Krevní obraz mám jinak v pořádku,jen zvýšeny leukocyty. Prosím o radu,zdali Godasal mám užívat.Mám strach,že když nebudu Godasal užívat,tak třeba potratím,když ho budu užívat,tak ublížím plodu.Celou záležitost budu projednávat ještě se svým gynekologem,ale přijde mi to takové 50:50, tzv.buď a nebo. Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Neměla byste prosím  k dispozici  lékařskou zprávu?
Léky na předpis
Dobrý den,
prosím o info.Jak dlouho a v jakém množství je možné užívat ergotaminové čípky a jaký vliv by mohlo mít pravidelné dlouhodobé užívání ergotaminu /v řádu 5-10 let/ na lidský organismus?Děkuji za odpověď,Eva.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zdravotní rizika  rizika vyplývají i z určitého zdravotní stavu, Evo. Jaké problémy máte? Trpíte migrénami?
Léky na předpis
Dobrý den, již 10 dní beru Dalacin C 150 mg po 6 hodinách. Jde o dlouhodobou léčbu doporučenou imunologem. Délka užívání by měla být cca 6 týdnů a to kvůli vysokým hodnotám ASLO 900. Včera mi v kultivaci objevili masivní nález cotrobacter koseri. Na to doporučili Cotrimoxazol AL Forte po 12 hod. Prosím o radu s jakým časovým odstupem užívat? A zda je vhodné užívat dvoje ATB naráz? Nerozhodí mi zažívání, případně nezatíží játra neb ledviny?
Děkuji a přeji hezký den
R.Z.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na základě jakých obtíží vám infekci zjistili? Užíváte ještě jiné léky?
Léky na předpis
Dobry den,
rada bych se Vas zdvorile zeptala,zda je mozne uzivat lek na cholesterol-konkr. Atorvastatin actavis 20mg spolecne s Adipex retard-lek na potlaceni chuti k jidlu.
Dekuji za informaci.
Pekny den.M.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné. Adipex je ale určen ke krátkodobém použití. Doporučuji max. 14 dní.
Léky na předpis
K mému dotazu ohledně kombinace léků.
Loseprazol jsem vysadila,nesnášela jsem jej. Mám Omeprazol 10mg a užívám jej večer.Jak jsem již psala užívat musím / cholest.6,9/ Torvacard 10mg,Eutyrox, Seropram,Caltrate a vit.D.Vitamíny C ,B ,omega 3 a Mg
užívám trvale,jiné doplňky stravy občas. Nadváhu nemám 170/72,můj jídelníček je v podstatě celý život
stejný-sladkosti mi nic neříkají,klasická těžká strava také ne.Preferuji lehká jídla,zeleninu a ovoce nikoliv exotické.Piji vodu a minerálky. Vypadá to dokonale,ovšem potíže se mi nevyhýbají. Mým koníčkem je práce v zahradě a tu zřejmě reflux nemá rád.Myslíte,pane doktore,že mám ty " nepovinné" léky vynechat? Děkuji za Vaše odpovědi.Eva - otázka upravena poradcem
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Užívání B-komplexu a hořčíku považuji za racionální. V případě ostatních záleží na složení jídelníčku a životním stylu. Smysl užívání Caltrate posoudit nemohu ( osteoporóza?). Možná by stačila Ondráškovka a mléčné výrobky. Jestliže vám nezpůsobuje zácpu, není v užívání zásadní problém. tělo si poradí. Hodnota 6,9 se objevuje stále i po používání Torvacardu? Užívání léků a doplňků stravy bych omezil na nezbytné minimum. Např. chlorela je velmi málo výživná v běžném dávkování a není-li z dobrého zdroje, může být i  komplikací. Většina prodejců původ netuší a  slibují co možné není. Reflux je nepříjemná funkční vada. Často lépe pomůže Gaviscon roztok než blokátory protonové pumpy, Šetrnější jsou blákátory H2 receptorů ( ranitidin150mg na noc). Nepředepisují se jen kvůli nízké ceně. Osobně se mi zdá, že jsou nejlepší. Zejména v kombinaci právě s Gavisconem, který pojišťovna nehradí. PS: práce na záhrádce se určitě nevzdávejte. Zvýšení viskozity žaludečního obsahu Gavisconem může pomoci.
Léky na předpis
Prosím,poraďte,kvůli chronické gastritidě a nyní i zánětu
jícnu mám užívat Loseprazol 20mg a to ráno před jídlem.V tutéž dobu užívám Eutyrox a Chlorelu. Se snídani pakTorvacard 10mg.Seropram 10mg. plus vit.C
B komplex a Magnesium. Snese se to všechno dohromady? Je mi 75 LET. Děkuji za odpověď.Eva
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci,  Evo. Nemohu posoudit, zda si váš žaludek  dokáže s tabletkami poradit a že konzumace více léčiv v tak krátkém časem  nepřispívá k udržování trávicích obtíží. Loseprazol může zhoršovat i trávení bílkovin a škrobu a je třeba udělat i dostatečná dietní opatření. Nemohu věc posoudit. Trpíte nadváhou? Které potraviny vám vyvolávají trávicí obtíže? Máte stanoven dlouhodobý jídelníček ?
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o info.Kde by bylo možné si přečíst příbalový leták na čípky ERGOTAMIN ? Bohužel ho nikde nemohu najít.Děkuji za odpověď,Eva.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Evo. Žádný hromadně vyráběný léčivý přípravek s obsahem ergotaminu není momentálně registrován. Proto nemůže být příbalová informace běžně k dispozici. Ergotamin obsahují některé léčivé přípravky přípravované v lékárnách. Například některá analgetika.
Léky na předpis
Dobrý den. Pane doktore, napište mně prosím, jak dlouho platí recept vystavený ambulantním psychiatrem. Děkuji Vám pěkně.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
14 dní.
Léky na předpis
Dobrý den. Mám hypofunkci štítné žlázy na autoimunním podkladě. Užívám denně 50 mg Letroxu. Lze užívat i Kelp 650 mikrogrgamů a snížit tak dávkování Letroxu? Děkuji. Renata.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Renato. Nedává to smysl. Kelp má jen zvýšený obsah jódu. Netrpíte-li jódovým deficitem, což je velmi málo pravděpodobné a lékařka by na to přišla, substituční léčba hormonem štítní žlázy, která ve své struktuře jód obsahuje je naprosto nezbytná. U autoimunního onemocnění štítné žlázy nedoporučuji zvyšovat příjem jódu formou doplňku stravy a léčbu bych nechal pod plnou kontrolou lékaře.
Léky na předpis
Dobrý den, je v pořádku současné užívání Xadosu a Eliquisu?

Děkuji
Jakub
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Kombinace je možná.
Léky na předpis
Dobrý den.Je mi přes 60 a beru dlouhodobě kvůli vyššímu tlaku 2x Lozap a 1x Moduretic.Jenže Moduretic má jako vedlejší ůčinky bolest svalů a to na sobě pocitiji velmi.Lékařka už provedla pár pokusů nahradit Moduretic jinými léky,ale vždy jsem celá otekla.Takže se konal návrat k Modureticu a ke svalové bolesti.Názvy těch léku si nepamatuji.Ráda bych se optala jak zmírnit nepříznivé dopady Modureticu?Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, Zkusil bych nahradit Moduretic Hydrochlorothiazidem a přidal bych Kalium chloratum, jestli neužíváte ještě další léky, které by mohly bolesti způsobovat (statiny). Je nyní hladina draslíku v krvi v pořádku? Nižší hladina by mohla také přispívat k otokům.
Léky na předpis
Dobrý den, Tento problém se netýká mě, ale jednoho mého známého. Věk 38 let, váha normální, alkohol nepije, biopsií prokázaný NASH. Příčina nezjištěna. Dlouhodobě užívá Zyrtec na alergii, další léky na astma (přesně bohužel nevím) a inhalační sprej Seretide Diskus 500 - 2x denně. Dočetl jsem se, že kortikosteroidy mohou steatozu jater způsobovat. Je to možné?
Marek Šimon
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi málo pravděpodobné, Marku. Dávka inhalačních kortikosteroidů není velká ( mikrogramy). Jen malé množství se  pak dostává do travicího ústrojí během inhalace ( inhalační formy se zdokonalují).  To je pak rychle transportováno do jater portální cestou.  Kostikosteroidy jsou následně rychle  v játrech ( mluvíme-li o novějších strukturách, které jsou u nás běžně k dispozici). Nemyslím si, že by významně ovlivňovaly v tomto případě látkovou výměnu tuků a sacharidů a steatózu podpořily. Příčina může být mnohem hlubší např. na autoimunním základě a spojitost s. astmatem  (nikoliv s jeho léčbou)  může existovat. Příčinou může být třeba i infekční onemocnění jater v minulosti.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, v srpnu 2016 mi byla diagnistikována porucha štítné žlázy - hypotyreóza. Tři měsíce jsem brala denně půlku Euthyroxu, poté mi to zvýšili na jeden prášek denně. Od té doby se mi však velmi tvoří akné, zvýšené ochlupení, a menstruaci mám třeba pouze jeden den. Není možné, že mám toho hormonu v sobě najednou až příliš? Je mi 30 let. Děkuji.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Renato. Užíváte ještě nějaké jiné léky? Změnila jste způsob stravování? Přibrala jste?
Léky na předpis
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na očkování proti tetanu. Byla jsem očkována v roce 2002 a pak po úraze přeočkována Na průkazu pojištěnce záznam TAT : 7,2007, Počítá se doba tohoto přeočkováni , nebo budu muset na očkování 3 inj. Je mi 65 let.Děkuji za váši odpověd
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, protilátky mohou přetrvávat velmi dlouhý čas, Já bych to řešil tak, že bych si je nechal stanovit. Je dost pravděpodobné, že je máte v těle v dostatečném množství a že další očkování není nutné.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
při posledním odběru krve u mého praktického lékaře jsem měl hodnoty cukru nalačno (momentální 6,8 a dlouhodobou 45). Lékař mi předepsal Stadamet 500 - 1x, později 2x denně. Trochu mě vyděsily možné nežádoucí účinky (zvracení, průjem...) a komplikace při vysazení léku (nekontrolované zvýšení hladiny krevního cukru...). Moc se mi do užívání nechce. Mám věc ještě jednou probrat s lékařem, nebo bez obav zahájit léčbu.
Děkuji za odpověď.
Jaroslav
Jaroslav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jaroslave, mějte spíše respekt a obavy z naměřených hodnot, než z tohoto léku, který je velmi dobře snášen a nežádoucí účinky nejsou časté. Jestliže si diabetik II.typu začně udržovat normální váhu a jeho strava zároveň  neobsahuje příliš tuku ( vysoký příjem tuku snižuje citlivost tkání k insulinu), pak často léky užívat nemusí vůbec , nebo jen velmi omezeně. Jděte proto touto cestou a snažte se lékům co nejvíce vyhnout.  Momentálně bych ale lék užíval a glykemii si denně měřil. Zároveň bych se snažil změnit výživové složení jídelníčku tak, aby došlo ke zlepšení současného stavu. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Zdravím pane Staněk ,
psal jsem Vám 26 února,takže problém s pálením v krku vyřešen jednalo se o reakci na Prestarium neo combi 10/2,5. Vysazením 3. března se stav zlepšil o 80%. Ještě jednou dík za Váš čas.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to mám radost!  Zbavte se také Apo-Panto, pokud byl předepsán kvůli tomuto problému. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Dnes beru posledni prasek kojici antikoncepce Evellien a zitra bych mela brat 1. prasek Asumate, nemam s ni zkusennosti, zajima me zda se menstruace dostavi behem prechodu nebo az v 7 denni pauze? Od porodu jsem menstr. nemela, dekuju za odkaz na stranky nahlednu tam.dekuji
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Měla by se teoreticky dostavit až 4. týden užívání ASUMATE, Markéto. Poslední týden užíváte jen placebo tablety.
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore, chci se zeptat.1.6. odjíždím na dovolenou a je celkem reálné, že tak nějak dostanu i menstruaci. Šlo by nějak udělat, abych odmenstruovala dříve?, např. píchnout Agolutin např 18.5. nebo Postinor (ten způsobí příchod menstruace dříve nebo ne?). Nechci Norethisteron, neboť dovolená je dlouhá a tak moc oddalovat fakt nechci navíc norethisteron mi způsoboval jako by předmenstruační potíže typu nafouklosti a cizlivosti prsou. Antikoncepci neberu a menstruaci mívám v rozmezí 28-31 dní. Díky za odpověď.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych osobně volil Norethisteron, Aleno a neexperimentoval, abyste si nepokazila dovolenou. Po Postinoru jsou navíc poruchy menstruace trvalejšího rázu a jsem si skoro jistý, že by Murphyho zákony platily i v tomto případě.
Léky na předpis
dobry den mohu uzivat soucasne lek detralex a zoviraxpreji hezky den
lenka kroupova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Léky na předpis
Děkuji za Váš čas a odpovědi
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Jiří.
Léky na předpis
Játra, žlučník, slinivka až po prostatu vše v pořádku. Tuky používáme minimálně jen jsem vyjmenoval jaké, čokoláda sladké maximálně 1x za měsíc. Proč se domnívám, že mi problémy způsobuje právě Anopyrin a Trombex? Mají to napsané v přílohovém letáku.Co se týče Helicobakter pyroli můžu provést vyšetření stolice imunochromatografickým testem na Helicobacter pylori. Při posledním odběru vše v pořádku. Tyto potíže jsem měl již jednou a to v prosinci 2016 v ORL mi byla diagnostikovaná pharingitia ac. Je pravdou že někdy cítím podivný zápach při dýcháni nosem v automobilu když začne topit topení na maximum někdy to cítím také doma. Navštívím tedy i ORL. Může se jednat vlastně i o nějakou alergii na polétavý prach a pod. Takže vina pálení v krku může být někde jinde. Nyní si uvědomuji že právě v době začátku inverzí tady na Ostravsku začaly i mé potíže. Užívám Müllerovy pastilky, panthenol jenže po 14 dnech nedošlo k zlepšení jako minule tak jsem myslel že to způsobují léky na ředění krve.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V případě Anopyrinu a Trombexu to není příliš častý nežádoucí účinek. Osobně jsem se nesetkal s tím, že by riziko zvyšovala i tato kombinace.Kyselina acetylosalicylová je v dávce 100mg za den snášena velmi dobře.  Riziko poškození žaludeční sliznice  s následným krvácením je malé, pokud je lék správně předepsán a jsou respektovány kontraindikace. Spíše bych hledal příčinu jinde.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď pane Staněk. Tu dietu držím kvůli cholesterolu takže nepoužívám živočišné tuky a když tak minimálně. Používám Řecký panenský olivový olej, arašídový, rýžový,řepkový méně ve studené kuchyni pak lněný, dýňový,konopný a Mollers . Zkusím zítra změnu a prodiskutuji to se svým ošetřujícím lékařem.
Mám doma ještě Apo-Famotidine také se chová jako Apo-panto?
Ještě jedna otázka, existuji prosím Vás léky jako náhrada na ředění krve, které nemají takový vedlejší účinek abych se vyhnul braní prášku na sníženi kyselosti ? Cena nehraje roli jde o zdraví.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není úplně ideální cesta ke snížení hladiny cholesterolu, pane Jiří, pokud celkový příjem tuků bude vysoký. V každém případě řepkový a olivový olej  by měly být základními rostlinnými tuky. Je otázka, co vám kyselost způsobuje. Máte poměrně velkou nadváhu a břišní tuk musí utlačovat okolní orgány, včetně žaludku. S velkou pravděpodobností trpíte i steatózou jater, která snižuje jaterní kapacitu a která může, díky zvýšené přítomnosti některých látek, podporovat syntézu cholesterolu. Apo-Famotidin považuji za vhodnější lék, bude-li se používat na noc, nikoliv 2x denně ( přepokládám, že netrpíte vážnějším poškozením žaludku, či dvanácterníku). Byla vám v minulosti provedena gastroskopie? Byla vyloučena infekce helicobacter pylori v žaludku?  Proč se domníváte, že vám problémy způsobuje právě Anopyrin a Trombex? Jaká hladina cholesterolu vám byla naposledy naměřena?
Léky na předpis
Dobrý den pane Staněk,
Apo panto jsem dostal v nemocnici po příhodě od té doby ho beru prý jsem měl zvýšený cholesterol ovšem zde se jedná o rodové zvýšeni. Držím x let dietu. Váha 100 výška 185 nadváha nesportuji jsem po trimalleolární zlomenině hlezna a zlomenině lýtkové kosti v oblasti hlezna, ČID, pracuji středně těžce jako OSVČ malíř pokojů po úrazu s prací spojená deformace páteře. 62 let váha před úrazem 90 kg tlak normál, vše následek úrazu v roce 2005.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nějaké podivné, pane Jiří. Protože vážíte 100kg nelze hovořit o tom, že držíte dietu. Pro vás je zásadní držet váhu okolo 90kg. Příjem tuku by neměl dlouhodobě přesahovat 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku ( pozor 1g tuku= 9kcal, 1g sacharidů a bílkovin=4kcal). Při vašem rodinném zatížení by to mělo být ještě méně. Apo-Panto je lék, který výrazně snižuje kyselost žaludku. Můžete proto hůře trávit bílkoviny a škrob a to vám může způsobovat zažívací obtíže. Pokud nemáte závažnější poškození sliznice žaludku či dvanáctníku, bylo by dobré lék zaměnit za jiný ( např.Ranisan 150mg -1-2 tablety na noc, aby nebylo narušeno trávení živin), nebo léky s touto indikací nepoužívat vůbec. Doporučuji tedy se zaměřit na snížení váhy a dodržovat dietní režim, který má racionální smysl.
Léky na předpis
Dobrý den pane Staněk vzhledem k srdeční příhodě vloni v srpnu jsem dostal po zavedení stentu tyto léky: ráno Betalox ZOK 1, Apo panto 1, Anopyrin 1x 100 mg , Detralex 1, Prestarium neo kombi 10/2,5 , Trombex 1,
večer: detralex 1 a 1 Apo-Atorvastatin.
Posledních 14 dní mám pálení v krku snad reakce na Anopyrin nebo Trombex jsou léky na ředění krve které nedráždí žaludek a sliznici?
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jiří, máte poměrně dost léků a kombinace vám může způsobovat trávicí problémy.  V jarním a podzimním období se pak přirozeně stupňují.Sám Anopyrin v této dávce zpravidla problémy nedělá, pokud netrpíte žaludečnímu, či dvanáctníkovými vředy. Kdy vám lékař nasadil Apo-Panto v dávkování jedna tableta ráno a jaký byl hlavní důvod?  Máte  zvýšenou hladinu cholesterolu? Kolik vážíte a měříte? Sportujete? 
Léky na předpis
pane magistře ,

je možné současně užívat Asentru 50mg a bylinu Maca peruánská?
Pavrys
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, tuto kombinaci doporučit nemohu. Nelze vyloučit ovlivnění mechanismu účinku Asentry.





mobilní verze