Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak a co jíst zdravě. Poraďte se s nutriční terapeutkou Věrou Boháčovou

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Nutriční terapeutka Věra Boháčová

Zajímá vás, jaké potraviny jsou pro vás zdravé, jak je při nákupu vybírat, a jak správně připravit? Co by měl obsahovat váš zdravý nebo dietní jídelníček? Na tyto a další dotazy vám odpoví Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka z Fóra zdravé výživy.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý večer, doporučujete kvalitní rostlinné tuky - margaríny, ale já jsem četla, že nejsou zdravé, že se má používat pravé máslo.
sonja
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, margaríny v dřívější době obsahovaly transmastné kyseliny. Proto byly odborníky margaríny zatracovány. Poté, co vědecké výzkumy prokázaly jejich škodlivost, výrobci začali používat moderní technologie výroby, při kterých škodlivé transmastné kyseliny prakticky nevznikají a ve výsledku tak mají dnešní kvalitní margaríny méně transmastných kyselin než máslo. Navíc jsou zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin (některé z nich jsou navíc nezbytné a musíme je dodávat stravou, protože si je náš organizmus neumí vytvářet sám), zatímco máslo je zdrojem nasycených mastných kyselin, podporujících, mimo jiné, zvyšování hladiny cholesterolu. Doporučuji prohlédnout web www.zdravykorinek.cz
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, zajímalo by mne jak je možné, že zelené fazolové lusky v plechovce nekrájené mají dvojnásobek kalorií než stejné fazolky krájené. Obě vyrábí stejná firma, složení i hmotnost je také stejná. Nemůžu tuto záhadu už dlouho rozluštit a proto se teď obracím na vás. Děkuji
Šárka
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, nevím z jakého zdroje jste čerpala informace. hodnoty se mohou lišit dle firem (odlišné složení nálevu, jiný poměr fazolek a nálevu apod.). V případě stejné firmy se může jednat právě o rozdílný poměr nálevu a zeleniny. Nutriční hodnoty bych Vám doporučila odkontrolovat s E-kalkulačkou (www.ekalkulacka.cz), je to program, který propočítává nutriční hodnoty Vámi zadaných potravin či pokrmů.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, paní Králová, ráda bych znala Váš názor na rostlinné tuky. Dnes se všude doporučují, zatímco máslo se sádlem nejsou kvůli cholesterolu považovány za vhodné. Jak je ale možné, že dříve, kdy se běžne používalo pouze máslo a sádlo, nebyly vůbec v takové míře rozšířeny srdeční choroby nebo rakovina? Četla jsem, že rostlinné tuky a oleje zpracované zatepla, obsahují trans-formy mastných kyselin, u nichž se prokázalo, že jsou karcinogenní. Proč jsou tedy margaríny tak vyzdvihované? Nestačí pro zdravý životní styl jíst pouze malé množství másla/sádla a oleje lisovabé zastudena? Děkuji za Váš názor, Hanka
Hanka
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, máslo a sádlo bychom neměli omezovat pouze z důvodu obsahu cholesterolu, ale zejména kvuli vysokému procentu nasycených mastných kyselin. Ukazuje se totiž, že na hladinu cholesterolu má, víc než samotný cholesterol ve stravě, větší vliv právě složení tuku v jídelníčku. A nasycené mastné kyseliny působí jeho zvyšování. V nejnovějších doporučení odborníků (ať už světových, evropských nebo českých) se uvádí, že by nasycené tuky (tedy tuky s převahou nasycených mastných kyselin) měly tvořit max. 1/2 všech přijatých tuků (10 % z denního příjmu energie). Pokud je náš jídelníček pestrý a vyvážený obsahující maso (byť libové) a mléko a mléčné výrobky (byť nízkotučné), splňujeme už limit na obsah nasycených mastných kyselin, na máslo a sádlo tak nezbývá prostor. Při procesu výroby rostlinných tuků (margarínů) se používal proces ztužování (hydrogenace), při kterém opravdu vznikaly zdraví velice škodlivé transmstné kyseliny. Tento postup byl ale naprostou většinou výrobců vyměněn za modernější, při kterém transmastné kyseliny prakticky nevznikají. V dnešních kvalitních margarínech tak najdete několikanásobně menší množství trans kyselin než např. v másle (trans mastné kyseliny vznikají také v trávicím traktu přežvýkavců, máslo jich obsahuje až 3,5 %). Ztužené tuky, a tedy i trans kyseliny můžete dnes ještě najít např. v některých druzích sladkého a trvanlivého pečiva, v některých polevách apod., kam se ještě ztužený tuk přidává. Jak jsou na tom jednotlivé tuky s obsahem transmastných kyselin můžete jednoduše zjistit např. na: http://www.zdravykorinek.cz/bonusy-a-zabava/interaktivni-nastroje/prehled-a-slozeni-tuku-prodavanych-v-cr--2007.html.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, ráda bych se zeptala na olivový olej. Vím, že je zdravý, přidávám ho do salátů, nebo trochou zakápnu i vařenou zeleninu. Má ale smysl smažit na olivovém oleji. Je to zdravější než třeba na slunečnicovém? Je vůbec olivový olej vhodný na smažení? Díky předem za odpověď.
Zuza
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, olivový olej je poměrně dobře tepelně stabilní, proto ho můžete používat i tepelnou úpravu pokrmů. Je vhodný i na krátkodobé smažení - minutková úpava. Nadlouhobější smažení (např. řízky pro celou rodinu) už vhodný není, tam je potřeba použít tuky přímo určené na smažení či fritování.
zásady zdravé výživy a tuky
dobrý den,upředňostňuji celozrnné nebo vícezrnné pečivo. Jak je to s obsahem tuku u nich?Dá se určit, že některé toto pečivo je méně a některé více vhodné? děkuji.
Milena
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, obecně, celozrnné pečivo je pro naše stravování vhodnější díky většímu obsahu vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Obsah tuku bývá stejný, někdy nepatrně vyšší ve srovnání s pečivem bílým. Nicméně se jedná o tuk vhodného složení, proto ani lehce "tučnější" varianty není třeba zavrhovat. Množství tuku (ale také energie, sacharidů, bílkovin a cholesterolu) v potravinách můžete zjistit v E-kalkulačce na www.e-kalkulacka.cz
zásady zdravé výživy a tuky
Dobry den,muzu smazit na olivovem oleji?
Kacka
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, olivový olej je docela dobře tepelně stabilní, tedy snese, aniž by se znehodnotil, poměrně vysoké teploty, krátkodobě smažit na něm tedy můžete (zelenina, minutková úprava masa apod.) Nedoporučila bych pouze dlouhodobé smažení (např. řízků pro celou rodinu) nebo fritování.
zásady zdravé výživy a tuky
olivovy olej a jeho pouzivani
idirova
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Olivový olej je vhodný zejména na studenou kuchyni, a to především olej panenský (lisovaný zastudena). Nicméně je poměrně dobře tepelně stabilní, proto je možné ho použít i tepelnou úpravu. Jen na dlouhodobější smažení není vhodný (na smažení a fritování je důležité použít pouze tuky k těmto úpravám speciálně určené).
zásady zdravé výživy a tuky
Dobry den, prisel mi mail, ktery varuje pred konzumaci margarinu, trasfigurovanych tuku. Pry jsou pro lidske telo neprirozene a nepotrebne. Telo je nemuze spravne stravit ani vyloucit. Ucpavaji tepny, ztucnuji jatra, mohou vest k mrtvici, infarktu, selhání jater nebo ledvin nebo rakovine. Autor doporucuje jist maslo, k jehoz vzniku neni narozdil od margarinu potreba slozitych technologickych procesu. Umele jedle tuky se podle nej blizi umele hmote. Rada bych znala Vas nazor. Dekuji.
Ivana I.
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, o mailu, který koluje vím a musím říci, že je v něm mnoho zastaralých a nepravdivých informací. Transfigurované tuky, neboli tuky s obsahem transmastných kyselin, patří opravdu mezi špatné tuky, které našemu zdraví neprospívají. Nicméně obsah transmastných kyselin v margarínech na našem trhu je v naprosté většině nižší než v másle (viz přehled na: http://www.zdravykorinek.cz/bonusy-a-zabava/interaktivni-nastroje/prehled-a-slozeni-tuku-prodavanych-v-cr--2007.html). Je to dáno tím, že proces ztužování (hydrogenace), při kterém vznikají transmastné kyseliny, se už při výrobě margarínů nepoužívá. Problémem tak, s ohledem na transmastné kyseliny, nejsou v dnešní době margaríny, ale výrobky, do kterých se ještě ztužené tuky přidávájí, jako jsou např. některé druhy pečiva, zejména trvanlivého a sladkého, některé sušenky apod. Průmyslová výroba margarínů není navíc tolik odlišná od průmyslové výroby másla. Základním rozdílem jsou vstupní suroviny, jejichž základ u másla tvoří mléko a u margarínů rostlinný olej.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, mám velké potíže s dodržováním pitného režimu. Denně vypiji asi 3-5dcl tekutin. Jakmile se začnu na putí sostředit a vypiju byť jen o skleničku navíc, pořád pak běhám na toaletu s intervalem asi 5 min. Problém je v tom že takové odbíhání si v práci nemůžu dovolit. Srovná se to nějak? Po jaké době? Asi bych si na to musela vzít volno. Navíc když se snažím pít tak mám pocit že mi hrizně žbluňká v žaludku a chce se mi hrozně zvracet. Na to si taky tělo zvykne? Díky za odpověď
Marika
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, nepíšete, zda máte potíže jen po určitých nápojích nebo po všech, nicméně půl litru tekutin za den je opravdu velice málo. Téměř litr potřebuje organizmus jen k holému přežití. To nemluvím o dalších zvýšených potřebách, minimálně bychom měli vypít 2 litry tekutin. Vámi popisované potíže doporučuji zkonzultovat s lékařem.
zásady zdravé výživy a tuky
Velmi mi chutná dýňový olej, navíc je panenský. Dokonce si z něj spolu s cukrem a kakaem dělám náhražku čokolády, mlsám. Občas ho sním poměrně hodně. Jaký máte na dýňový olej názor?
Jana Konečná
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, dýňový olej patří mezi kvalitní oleje, jeho konzumaci proto mohu doporučit. Nicméně i sebezdravější potravina nemusí našemu zdraví prospívat, jestliže to budeme přehánět s jejím množstvím. Tuky by měly tvořit zhruba 30 % denní spotřeby energie, což při průměrném energetickém příjmu např. ženy se sedavým zaměstnáním činí cca 63 g tuku na den. Musíte ale počítat s tím, že dýňový olej jistě nění jediný tuk, který používáte.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli mají krabí tyčinky nějaký přínos pro tělo ve smyslu s omega 3 mast.oleji,nebo jestli se dají s rybami vůbec srovnat?
Petra
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, pokud chcete dbát na dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin, je důležité jíst pravidelně (nejlépe 2x týdně) ryby, mořské, ale i sladkovodní, krabí tyčinky s nimi srovnávat nemůžete. Ještě bych doplnila, že prospěšné omega 3 mastné kyseliny můžete přijímat také z margarínů, vhodné jsou např. výrobky řady Flora nebo Rama idea.
zásady zdravé výživy a tuky
Mám moc ráda ovocné jogurty.Beru si je v práci jako oběd nebo i večeři.Ale poučena koukám na složení.A teď mi poraďte prosím.Ve složení jogurtů jsou napsány různá barviva,škroby,želatina,a jiné věci o kterých ani nevím co jsou.Prý jsou tyhle věci nezdravé.Ale když se kouknu na jogurty ovocné smetanové nic z toho tam není! Jen jogurt. kultůra a ovoce.Ale zase ta smetana! Co je tedy zdravější? Obyčejné jogurty ze spoustou přísad nebo ty smetanové? Děkuji
Věra
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Pokud nepotřebujete z nějakého zdravotního důvodu upravovat svojí stravu, je výběr na Vás. Nicméně obecně můžeme říci, že jsou vhodnější jogurty méně tučné (jako nízkotučné můžeme považovat ty, které obsahují cca do 2.5 % tuku), protože obsahují méně tuku, tedy i méně nasycených mastných kyselin, které bychom měli ve stravě omezovat. Živočišné tuky (tedy i tuky z jogurtů) by měly tvořit max. jednu třetinu všech přijatých tuků. Pokud jíte pestrou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny, přídatných látek v jogurtech se bát nemusíte, jejich množství a složení je pravidelně kontrolováno a navíc, do výrobků jsou přidávána v minimálních množstvích.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den.Prosím, potřebovala bych přehled o jídelníčku pro 13ti letou dívku. Vážím 48kg a měřím 165. Chtěla bych si to takle udržet, ale poslední dobou se hodně přejídám.Prosím o radu. Děkuji
Jana
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, informace najdete na www.vyzivadeti.cz, kde funguje také on-line poradna, s kolegyněmi z Poradenského centra Výživa dětí se můžete poradit také na bezplatné infolince 800 230 000.
zásady zdravé výživy a tuky
který druh oleje by jste použila na smažení_
marie
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, na smažení můžete použít různé druhy olejů (např. řepkový, na krátkodobé smažení i olivový). Pokud se jedná o dlouhodobé smažení, doporučila bych Vám olej, u kterého je na etiketě přímo uvedena informace, že tento olej je vhodný na smažení. Je totiž uzpůsobený tak, aby vydržel vyšší teploty, aniž by se znehodnotil.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, je mi15 měřím 172 a vážím 53, není to málo? A jak by měl vypadat můj jídelníček?Každý den 30minut cvičím.Díky
Zita
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, jak jste na tom s váhou si můžete jednoduše zjistit na www.vyzivadeti.cz. Na této stránce najdete také informace, jak by měl vypadat správný jídelníček, případně se můžete na on-line poradně zeptat na to, co Vás zajímá, nutriční terapeutky.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, zajímalo by mě, proč je všude propagováno pití balené vody. Je voda z kohoutku špatná? Např. díky těžkým kovům z trubek nebo je to pověra? Zajímalo by mě ještě jak je to s vodou z vodovodu, kterou pročistím přes filtr. Jaký na to máte názor? Děkuji moc za odpověď a přeji krásný den.
Věra
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, voda z kohoutku není špatná a nevidím důvod, proč ji nepít. Prochází pravidelně kontrolami a není důvod se jí obávat. Filtrovat si samozřejmě můžete, i když si nemyslím, že by to bylo nutné. Voda by měla být základem našeho pitného režimu.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, jím už měsíc místo rohlíků a chleba takové ty suché plátky sem tam si dám racio chlebíčky!nestloustnu z těchto potravin více než z rohlíků? prospívá to více tělu? a co je více zdravější such= celozrné plátky a nebo chlebíčky raccio? moc děkuji .
katy
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, u těchto potravin můžeme zhodnotit jejich vhodnost jednak dle energetické hodnoty (hodnoty všech Vámi uvedených potravin si můžete najít na www.ekalkulacka.cz), důležité ale ja také snědené množství a fakt, jetli tyto potraviny jíte samotné či nikoli. Samotné mají totiž vysoký glykemický index, tedy z pohledu dlohodobého zasycení nevýhodný. Jesliže je ale namažete tukem (třeba nízkotučným margarínem) a obložíte např. sýrem, glykemický index se snižuje (více o glykemickém indexu se můžete dozvědět na stránkách Fóra zdravé výživy www.fzv.cz). Obecně ale platí, že jsou vhodnější celozrnné varianty.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den. Žádné vážnější problémy s váhou nemám, ale nevyhovují mi moje stravovací návyky. Je mi 22, jsem drobné postavy, přestože jím samá tučná a nezdravá jídla, tudíž moje motivace žít zdravěji je poněkud snížená. Existují nějaké nejlépe bezplatné poradny na zdravou výživu či dietologii? Ve svém těle se skutečně necítím moc dobře, ale těmto věcem nerozumím, proto bych radši mluvila s odborníkem. Mockrát děkuji za odpověď.
Romana J.
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, doporučila bych Vám obrátit se na nutriční terapeutku na bezplatné Informační lince zdravého životního stylu 800 175324, se kterou se buď můžete rovnou poradit nebo dostanete doporučení, kam se obrátit pro podrobnější konzultaci.
zásady zdravé výživy a tuky
jakou si mám koupit ramu linie a nebo idea když si chci držet váhu a být stále štíhlá je mi 14
saxy
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Oba výrobky patří mezi kvalitní margaríny, nicméně jenom na nich nezáleží. Doporučila bych Vám prostudovat web www.vyzivadet.cz, kde najdete užitečné informace, jak by správný jídelníček měl vypadat.
zásady zdravé výživy a tuky
Jak bych se měla v 16ti letech stravovat, aby to bylo zdravé?
Síma
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Informace najdete na www.vyzivadeti.cz nebo můžete konzultovat s nutriční terapeutkou na bezplatné infolince Výživy dětí na čísle 800 230 000.
zásady zdravé výživy a tuky
Dorý den, syn má 11let a je astmatyk. Měří 148cm a váží 55kg. chtěla bych poradit s jidelníčkem.děkuji
zdenka
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, stravu Vašeho syna bych doporučila konzultovat s kolegyněmi poradenského centra Výživa dětí buď na bezplatné infolince 800 230 000 nebo prostřednictvím on-line poradny na webu www.vyzivadeti.cz.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je olivový olej vhodný i pro tepelnou úpravu pokrmů. Někde jsem slyšela, že je vhodný jen pro studenou kuchyni a jinde zase, že určité druhy jsou vhodné i pro tepelnou úpravu. Děkuji.
Daniela
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, olivový olej je poměrně tepelně stabilní (snese vysoké teploty, aniž by se přepaloval), proto je vhodný i na tepelnou úpravu. Můžete ho tedy použít na vaření, dušení, krátkodobé smažení, restování apod. Nevhodný je ale na dlouhodobé smažení (např. řízků pro celou rodinu apod.). Pravdou ale je, že panenský (za studena lisovaný) olivový olej obsahuje řadu cenných látek včetně vitaminů, z nichž některé se tepelnou úpravou ztrácí. Pro zachování všech těchto prospěšných látek se proto doporučuje olivový olej používat zejména ve studené kuchyni.
zásady zdravé výživy a tuky
dobry den,prosim poradte mi,jak mam pribrat.chtela bych hlavne pribrat v rukou a nohach.je mi 14 let.poradte,co mam jist.dekuji.
Nela
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, doporučila bych Vám konzultaci s kolegyněmi v Poradenském centru Výživa dětí. Mají on-line poradnu na www.vyzivadeti.cz nebo bezplatnou infolinku 800 230 000.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobry den, chtela bych se zeptat co je lepsi volbou k snidani 1) budto ovesna nebo jahlova kase s medem a kakaem zhruba 50g vlocek a 250ml mleka 2) nebo dva celozrnne rohliky s maslem a medem 3)a nebo jogurt a musli (200g bileho jogurtu + 80g musli) dekuji predem :)
Klára
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, Vámi uvedené snídaně není možné hodnotit dle energetické hodnoty, protože ta je individuální, nicméně platí, že snídaně (případě snídaně a dopolední svačina) by měla tvořit 25 % denní spotřeby energie. Snídani je navíc důležité hodnotit s ohledem na celodenní jídelníček. Co do složení nevidím velký problém ani v jedné z variant, jen u druhé bych nahradila máslo kvalitním margarínem a med třeba šunkou nebo sýrem a ve třetí variantě bych preferovala musli domácí nebo vybrané neslazené. Hodně zajímavého o dopoledním jídelníčku můžete najít na www.zdravykorinek.cz, kde i program Dopojídlometr, který Vaši obvyklou snídani zhodnotí a doporučí, čím je třeba ji po zbytek dne doplnit.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, chtěl jesem se zeptat, jaké potraviny nebo jídelníček pomáhají zabránit únavě. Nemám sice vůbec žádné problémy se vstáváním, ale jinak bych spal snad pořád a přijde mi, že se to i zhoršilo. Přitom se snažím brát tabletky vitamínů. Děkuji
Tygi
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, únava může mít řadu příčin. s ohledem na stravu bych Vám doporučila jíst pravidelně po menších dávkách s dostatkem ovoce a zeleniny. Dbejte také na dostatečný pitný režim, denně vypijte minimálně 2 l tekutin. Únava může být také způsobena nedostatečným příjmem energie (vzhledem k vaší pohybové aktivitě) nebo nedostatkem sacharidů. Nicméně o Vašem jídelníčku téměř nic nevím, proto Vám nemohu blíže poradit. zkuste svůj jídelníček zkonzultovat v některé s výživových poraden nebo na infolince 800 175 324. Pokud by únava přetrvávala, doporučila bych Vám pro zjištění příčiny kontaktovat Vašeho ošetřujícího lékaře.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den. Mám dotaz ohledně soli. Všude se píše jak sůl škodí. Já jsem zvyklý solit poměrně hodně, ale mám od narození velmi nízký tlak a spíše podváhu. Všechny dnešní varování o nadměrné soli varují před solí, ale veškeré negativa se odvíjejí od vysokého tlaku. U mě by vyšší tlak byl spíše ku prospěchu. Mám se tedy soli obávat a snažit se příjem snížít? Děkuji.
Michal
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, i v případě, že máte krevní tlak v pořádku, bylo by vhodné dodržovat zásady stravy v rámci správné životosprávy, do které patří, mimo jiné, také umírněná konzumace soli. Obecně přijímáme soli zhruba dvojnásobné množství, než skutečně potřebujeme, přičemž zhruba třetinu přijmeme v podobě pečiva, které běžně jíme. I v minerálních látkách, které ve stravě přijímáme (a sodík je jednou z nich) by měla být určitá rovnováha, aby jejich nepoměr nenarušil správné fungování organizmu.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, držím dietu ale někdy mám velkou fuť na sladké jsou vhodné misly tyčinky a be be dobré ráno? Nebo popřípadě poraďte které zdravé sladkosti?děkuji
Magda
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, Vámi uvedené sušenky nebo musli tyčinky bez polevy jsou dobrou volbou. Zkusit můžete i kousek kvalitní čokolády s vysokým procentem kakaa.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, snažím se jíst zdravě, ale nejsem si jistá zda složení potravin odpovídá optimálnímu příjmu energie a jejímu rozložení mezi sacharidy,tuky a bílkoviny. Příklad:snídaně-activia, ovoce-jablko,tři lžíce musli, svačina-třeba ovoce nebo kousek čokolády, oběd-zelenina-salát, polévka nebo zelenina a maso, odpoledne svačina-třeba jogurt nebo zmrzlina,nebo ovoce,jak kdy a večer třeba cottage a zelenina...občas zobu něco sladkýho a taky si dám pečivo s máslem-klasickým..dekuji za odpoved
linda
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, zkuste si svůj jídelníček zadat do E-kalkulačky (www.ekalkulacka.cz). Spočítá Vám nejen jeho nutriční hodnoty (energie, bílkoviny, sacharidy, tuky, cholesterol), ale také hodnoty porovná s doporučenými. Pro zhodnocení výsledků se pak můžete obrátit také na nutriční terapeutku na bezplatné Informační lince zdravého životního stylu 800 175 324, ráda Vám poradí.
zásady zdravé výživy a tuky
Krásný dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně nápojů. Vím, že perlivé na celodení pití "nebrat" a vzpoměla jsem si, že moje babička pila obečejnou vodu s pár kapkami citronové šťávy. Je to vhodné? A nepřekyselí to žaludek? Děkuji
Sára
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, základem pitného režimu by měla být voda. Pokud si do ní dáte pár kapek citronové šťávy, není na tom nic špatného a v tomto případě z překyselení žaludku obavy mít nemusíte.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den,zajímalo by mě, jestli je vhodné používání ztužených tuků typu Flora,Rama,Perla...u dětí.Popř.,který je pro děti nejvhodnější a jak často ho dávat.A co například funkční potraviny jako třeba Flora ProActive na snižování cholesterolu,mohou ji také děti?
Monika
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, kvalitní margaríny, které uvádíte, můžete pro děti používat. Nejedná se navíc o ztužené tuky (při použití ztužování vznikají škodlivé trans mastné kyseliny), při výrobě těchto margarínů se používá modernějších procesů, při kterých trans mastné kyseliny prakticky nevznikají. Margaríny můžete pro děti používat pravidelně, speciálně pro ně bych mohla doporučit např. Rama idea. Co se týká margarínu Flora pro.activ, tak je určena pro ty, kteří potřebují aktivně snižovat hladinu cholesterolu. Její zařazení do dětského jídelníčku byste proto měla zkonzultovat s ošetřujícím lékařem Vašeho dítěte. Vše o dětské stravě se navíc můžete dozvědět v Poradenského centru Výživa děti na www.vyzivadeti.cz nebo se o ni poradit s nutričními terapeutkami na jejich bezplatné infolince 800 230 000.
zásady zdravé výživy a tuky
Ještě jsem se chtěla zeptat na váš názor na nedávný článek v Blesku, kde byl příběh ženy, která už několik let jí jen jablka. Je jasné, že při takovém jídelníčku nedostává ani zdaleka všechny potřebné živiny, ale ona prý prospívá dobře (pokud je článek pravdivý) ... Co si myslíte o frutariánech?
Nováková
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Není možné, aby organizmus dlouhodobě prospíval pouze po konzumaci jablek. Jak sama píšete, takový jídelníček je vysoce nedostatečný a nebezpečný. Stejně to platí i u stravy, při které se konzumuje pouze ovoce. V takové stravě chybí nejen důležité bílkoviny a tuky, ale také např. vitamin B12, vápník, železo aj., které jsou pro naše zdraví velice důležité.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, přestávám jíst maso, nějak mi najednou nechutná. Chci se zeptat, zda stačí, když ho nahradím bílkovinami v podobě 1 jogurtu a kousku sýra každý den (různé druhy) a cca 1x týdně vajíčkem, kouskem ryby a čočkou. Luštěniny mi totiž obecně moc nechutnají. Maso jím občas taky, opět tak 1x za týden šunku na chlebíčku nebo nějaké kuřecí u maminky ... Děkuji za odpověď.
Nováková
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, pokud dodržíte Vámi uvedené zařazení bílkovinných potravin do jídelníčku, neviděla bych v omezení masa takový problém. Nepíšete ale kolik Vám je let. Tato doporučení se týkají dospělých. Pokud Vám ještě není 18 let, doporučila bych Vám jídelníček konzultovat s kolegyněmi Poradenského centa Výživa dětí na bezplatné infolince 800 230 000 nebo na www.vyzivadeti.cz.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobry den, mozte mi prosim poradit cim nahradit cukor, a tiez ma zaujima ktore sladkosti patria medzi tie ''zdravsie''. Dakujem velmi pekne
Ivana
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, nevím, z jakého důvodu chcete omezit cukr, proto je těžké Vám konkrétně poradit. Pokud Vám jde o příjem energie a není možné, abyste si zvykla na nesladkou chuť, pak je možné použít nekalorická sladidla, u kterých je však důležité dodržet doporučený způsob použití (některé nejsou vhodné na tepelnou úpravu apod.). Mezi zdravé "mlsání" bych zařadila např. kousek čokolády s vysokým procentem kakaa nebo musli tyčinku bez polevy.
zásady zdravé výživy a tuky
Hezky den, měla bych takový divný dotaz:-), je možné občas si dát dětskou kojeneckou kašičku? Měla jsem na ní chuť:-)), díky moc
Lucie
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, na tom nevidím nic špatného :-)
zásady zdravé výživy a tuky
Dobry den, rada bych vedela jestli na nasem trhu existuje nejaka kniha, ktera objektivne popisuje zasady zdrave vyzivy spolu s popisem jednotlivych slozek jidla a s priklady jidelnicku. Ja uz delsi dobu neco podobneho hledam, ale stale nachazim bud kucharky, ktere nedavaji mnoho informaci ke zdrave vyzive (pouze uvadi recepty) nebo jsou zase knihy o zdravem zivotnim stylu, ale tam zase nejsou priklady receptu a vetsinou se jejich autor snazi ctenare presvedcit, ze pokud nebude jist jeho "zazracny prostredek" v ramci zdrave vyzivy, tak zarucene zdravy nebude... Nemate nejaky tip na dobrou a informacemi objektivni knihu o spravne vyzive, rozlozeni stravy, recepty atd? Dekuji
Pavlina
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, najít na trhu komplexní knihu, která by se dotýkala všech Vámi uvedených otázek je velice složité. Doporučilabych Vám knihu, kterou napsali odborníci Fóra zdravé výživy - Zdravá výživa pro každý den. Více se o ní můžete dozvědět na: http://www.fzv.cz/web/fzv-akcni/aktualita-mesice/kni. Kromě informací o zásadách zdravé výživy a popisu jednotlivých složek výživy tam najdete, mimo jiné, také praktické informace, např. o redukční dietě nebo správném stravování specifických skupin, jako jsou děti, sportovci a senioři.
zásady zdravé výživy a tuky
jak mam zjistit kolik kj ma např. ovoce nebo zelenina?abych dosahla 5000 kj
lenka
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Energetickou hodnotu nejen ovoce a zeleniny můžete zjistit např. v E-kalkulačce na www.ekalkulacka.cz
zásady zdravé výživy a tuky
Pěkný den, pokud se snažím zdravě a přiměřeně jíst na udržení váhy a občas se přejím , je lepší se další den vrátit k obvyklému stravování(a samozřejmě zvýšit pohybovou aktivitu), nebo udělat odlehčovací den a výrazně snížit denní příjem KJ (+ pohyb)?
Kamila
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, výhodné je, aby výkyvy v příjmu energie nebyly příliš velké a když, tak byly kompenzovány pohybovou aktivitou a co nejdříve se pak vrátit k obvyklému stravování tak, jak popisujete. Odlehčovací dny je také možné zařazovat (např. ovocné či zeleninové za dodržení dostatečného pitného režimu), jen je třeba počítat s tím, že v těchto dnech nemusíte mít dostatek energie např. na vyšší fyzickou aktivitu či cvičení.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, chtěla bych začít jíst zdravě, ale nemám žádné nápady co vařit.Poraďte mi prosím nějaká jednoduchá a rychlá jídla, třeba i jídelníček.Čemu se ve stravě vyhnout a na co naopak nezapomenout?Předem moc děkuji Renta
Renata
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, ozdravění jídelníčku by mělo vycházet z Vaší stávající stravy, a protože o ni nic nepíšete, je velice těžké Vám takto na dálku poradit. Doporučuji Vám obrátit se na bezplatnou Informační linku zdravého životního stylu 800 175 324, kde s Vámi nutriční terapeutka ráda Váš jídelníček probere a doporučí i případné úpravy na jeho ozdravění. Infolinka je v provozu každý všední den od 9 do 17 hodin.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, chci se zeptat,jestli můžu v zeleninovém salátu nahradit olivový olej slunečnicovými,popř.dýňovými semínky.Více mi to chutná.
Monča
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, z hlediska dodání tuku (např. kvůli vitaminům v tuku ropustných) můžete do salátu dát místo oleje semínka. Nicméně každý olej má trošku jiné složení a složení olivového oleje patří k těm nejvýhodnějším. Velice podobné složení má i olej řepkový. Pro podrobnější doporučení bych potřebovala znát celý Váš jídelníček, ale mluvíme-li pouze o salátech, můžete Vámi uvedenou záměnu udělat.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den,nedržím žádnou dietu,pouze jsem se naučila jíst zdravě a pravidelně.Díky tomu si udržuji váhu,cítím se dobře,nehladovím a snížila se mi "zvířecí" chuť na sladké,takže nemám potíže nejíst sladkosti.Ale občas,tak 1x za dva až tři měsíce,při nějaké příležitosti(např.oslava) se přecpu,ale opravdu hodně,nejvíce právě sladkostma.Další den už se bez problémů vrátím ke zdravé výživě.Chci se zeptat,co takové nárazovky udělají s organismem a jak tělu nejlépe pomoci,aby se s takovým náporem vyrovnalo?Děkuji za odpověď.
Monika
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, nejlepší by bylo takovým "nárazovkám" předejít. Něco sladkého si dejte v malém množství častěji, třeba tím vymizí potřeba sníst sladkého najednou velké množství. Doporučila bych Vám mlsat např. malé množství kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa nebo müsli tyčinky bez polev. Jestliže už sníte v jídle více energie, než je zdrávo, snažte se nadbytečnou energii vydat např. svižnější procházkou na čerstvém vzduchu.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, když si dávám zeleninu s masem (kuřecím), nebo se sýrem ( šopsalát, někdy místo balkánského, používám plísňový sýr), nedávám si již žádné tuky. Vadí to? Nemám totiž tuky v oblibě a domnívám se, že v jogurtu, sýru a masech je jich již dost. Je to špatně?
Iveta
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, tuků máte možná ve stravě dostatek (jestliže používáte tučnější sýry, jogurty adpod.), ale jejich složení není nejvhodnější. V těchto tzv. skrytých tucích převažují nasycené mastné kyseliny, které podporují zvyšování cholesterolu a tyto tuky by měly tvořit max. 1/3 všech přijatých tuků. Zbývající 2/3 přijatých tuků by měly být rostlinného původu, případně tuky z ryb. Tyto tuky totiž obsahují příznivé nenasycené mastné kyseliny (některé z nich si dokonce organizmus neumí sám vytvořit a je tedy nutné je dodávat stravou). Nezáleží tedy jen na množství přijatých tuků ve stravě, ale zejména na jejich výběru, ve Vašem případě není složení tuků ideální. Doporučila bych Vám používat potraviny méně tučné (méně tučné mléčné výrobky, libové maso) a na tepelnou úpravu používat malé alespoň malé množství rostlinných olejů a kvalitních rostlinných tuků (ty můžete použít i na namazání na chléb či pečivo). U rostlinných tuků je výhodou i to, že existují i nízkotučné varianty (pro ty, kteří si potřebují více hlídat množství tuku ve stravě).
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den,co říkáte na výrobky Olma Zlatá haná,Olivia,Easy.
Jana
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, Olivia a Easy jsou rostlinné tuky, Zlatá haná tuk směsný. K chuti se vyjadřovat nemohu, vždy záleží na chuťových preferencích každého z nás. Co se týká složení, existuje několik hledisek, dle kterých můžeme jednotlivé tuky hodnotit. Jedním z nich, a v dnešní době často používaný, je obsah tzv. transmastných kyselin, které jsou pro naše zdraví škodlivé a měli bychom tedy jejich konzumaci co nejvíce omezovat. U Vámi zmíněných výrobků musím říci, že od roku 2004 (kdy bylo publikováno složení tuků na našem trhu) se množství trans mastných kyselin v těchto výrobcích výrazně snížilo (nejvíce u výrobku Zlatá haná). Nicméně existují na trhu tuky, které obsahují těchto škodlivých trans mastných kyselin pod 1 % (z celkového obsahu mastných kyselin), tedy nutričně bezvýznamné množství (toto splňuje z Vámi uvedených pouze Zlatá haná). Jestli Vás zajímá detailní složení jednotlivých tuků na našem trhu, aktuální přehled z konce března letošního roku najdete na www.zdravykorinek.cz.
zásady zdravé výživy a tuky
Dobrý den, používám na pečivo Floru light nebo Floru Pro - activ. Kamarádka mi tvrdí, že tyhle margaríny jsou jedovaté, že jsou nebezpečné a nejlepší je klasické máslo. Ale to mi nechutná. Floru mám ráda. Je to opravdu tak zlé?
Lucie
Nutriční terapeutka Věra Boháčová
Dobrý den, aVaše kamarádka nemá pravdu a není mi jasné, odkud tuto informaci čerpala. Flora patří mezi velice kvalitní rostlinné tuky, které mají velice příznivé složení. Máslo je zdrojem cholesterolu a obsahuje vyšší procento tzv. nasycených mastných kyselin, které podporují zvyšování cholesterolu v krvi. Rostlinné tuky jsou naopad dobrým zdrojem tzv. nenasycených mastných kyselin, které podporují snižování cholesterolu. Prospěšných polynenasycených mastných kyselin obsahuje Flora dokonce více než 50 % v celkovém obsahu mastných kyselin. Rostlinné tuky a oleje by měly tvořit 2/3 věechy přijatých tuků. Tuky živočišné by měly tvořit max. 1/3 ze všech přijatých tuků. Ale protože těchto tuků konzumujeme již velké množství v tzv. skryté formě (tučné maso, tučné mléčné výrobky, uzeniny), na mazání a přípravu pokrmů bychom měli upřednostňovat kvalitní tuky rostlinné. Bohužel jsou v lidech stále zakořeněné mýty, které byly dávno odborníky vyvráceny (mezi ně patří i názor Vaší kamarádky). Ty nejčastější i s odborným komentářem najdete na www.zdravykorinek.cz. Zkuste přesvědčit i kamarádku, aby se do nich koukla.



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.