Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Pondělí 28. července 2014. Viktor

Poradna očního lékaře Josefa Hycla

Archiv
dobrý den, pane doktore, mohl byste mi sdělit od kterého roku se na Vaší klinice provádí současná operace obou očí najednou.Podstoupila jsem operaci na vaší klinice, ale důrazně jste odmítli provádět zákrok najednou.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Myslim, že od r 2002. Víte je to tak, nejprve je vždy třeba mít jistotu, že operace je natolik bezpečná, že si to můžete dovolit. A tu jistotu získáte poté co provedete danou metodou a daným přístrojem alespoň několik tisíc operací. Přestože refrakční chirurgii dělám od roku 1993 teprve s novým laserem LADAR a s novou genreací mikrokeratomů jsem nabyl přesvědčení, že si můžeme dovolit dělat obě oči najednou. Jsou ale oční operace - tak zvané nitrooční , kde obě oči nikdy neděláme najednou. Jedná se například o operace šedého zákalu - tady nikdy nemůžete vyloučit infekci uvnitř oka - přestože vzniká u jednoho z několika tisíc pacientů - a pokud tato infeklce postihne oko může být výsledekm těžké snížení vidění. Pokud to postihne jedno oko je to jistě tragedie ale vzhledem k tomu, že máme oči dvě, může takto postižený člověk žít dále prakticky stejným životem. Pokud by došlo k této komplikaci na obou očích najendou, kvalita života takto postiženého by se změnila zásadně a tragicky. Nicméně u rohovkových refrakčních operací při sledování souboru mnoha a mnoha tisíců pacientů takové komplikace nevídáme a proto tyto operace poslední léte (stejně jako zahraniční kolegové děláme najednou). Neznám podrobnosti vaší operace - ale bud musela být provedena před tímto obdobím a nebo k provedení každé operace zvláště musel být nějaký důvod - např. nelze-li provést operaci LASIK a musímě dělat operaci PRK u vyšších dioptrií v kombinaci s některými dalšími okolnostmi, doporučujeme provádět zákrok postupně. Ale to je tak jeden pacient ze sta. Rozhodnutí je vždy v zájmu pacienta tak, abychom jej chráníli a dosáhli co nejlepších výsledků při co nejmenším riziku.
Archiv
dobrý den,nejsem si úplně jistá,zda má otázka již nepatří k minulosti,ale Vaše jmého bylo skloňováno s pokusným klonováním rohovky,běží tento projekt dál,nebo již byl z různých důvodů zastaven?Děkuji
černá
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Klonováním rohovky jsem se nikdy nezabýval ale pokud by to šlo rád bych to zkusil. Zabývám se transplatnací oční rohovky. Lékaři na celém světe se sanží přinuti bunky rohovkového endotelu aby se samovolně množily. Tyto bunky jsou důležité pro průhlednost rohovky. Od dětství jich máme určitý počet a pokud se poškodí samovolně se nenahrazují množením či dělením. Snaha tyto bunky množit ale není klonování protože se nejedná o množení ze zárodečných buněk
Archiv
Dobrý den,mam otázku.Jaký vliv má krční páteř na oči?Pokud začnu cítit zatuhlost krční páteře poznám to ihned na zhoršení zraku.Musím více zaostřovat, mám unavené oči.Oční lékařka tvrdí, že mám jen čtvrt dioptrie a brýle nosit nemusím.Byla jsem u dvou nezávisle na sobě,stejná diagnoza.Děkuji
Máša
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Krční páteří probíhá céva podílející se významně se na zásobování cévního prstence na spodině mozku. Jedná aa. vertebrales, které se spojují do arterie basilaris. Ztuhlost svalů může ovlivnit průtok krve v těchto cévách což má za následek další regulační kroky v cevním řečišti a ty mohou mýt vliv na aktuální krevní zásobení oka a nadřazených zrakových center a tím i stav vidění.Kromě toho stažení krčních svalů vede i křadě dalších neurovegetativních projevů, které můžete vnímat jako zhoršení či poruchu zraku. Brýlemi se stav nezlepší - je třeba posilovat krční svalstv o a zlepšit životosprávu
Archiv
Dobrý den, trpím vrozeným horizontálním nystagmem, zároveň krátkozrakostí. Je možný i přez tento horizontální nystagmus provést laser. operaci krátkozrakosti?
Krizoch
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano lze, ale musí to být laser s rychlým sledovačem tzv. trackerem, který jse schopen kompenzovat pohyby oka - pokud vím tak jediný laser tohoto druhu je na pracovišti kde pracuji - oční klinika Lexum. Několik pacientů s obdobným problémem jako máte vy jsme již úspěšně operovali.
Archiv
Dobrý den :o) Je mi 25 let a každý pracuji s počítačem asi tak před rokem jsem začala hůř vidět na dálku na pravé oko a tato situace se neustále a docela rychle zhoršuje, ale pouze na jednom oku. Chtěla bych se proto zeptat jestli je to normální, že na jednou oko vidím ostře a velmi dobře a na druhém špatně a rozmazaně?(mému lékaři to připradá normální) Pokud by jste mi mohl také doporučit očního lékaře byla bych moc ráda. Předem děkuji za Váš čas
Hana Borkova
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Asymetrie vady je obvyklá a normální. Doporučit lékaře je pro mne obtížné - nevím kde bydlíte.
Archiv
Dobry den. Je mi 21 let. Temer 10 let nosim bryle. K dnesnimu dni mam 8,5 a 6, 5 dipotrii a kazdym rokem se mi o cca pul dipotrie zvysi. Chtela jsem se zeptat, jestli je pro me vhodna operace oci nebo mam jeste pockat? NA techto stankach jste psal, ze 10 diopitrii je maximum pro laser, a ja mam strach, ze bych jich mohla dosahnout. Muze se v tehotensti, pri porodu mum zrak jeste zhorsit? Dekuji za odpoved.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Při vašem počtu dioptrií bych nečekal - čekat můžete třeba 10 let a určitě je lepší mít za 5 let po operaci jednu nebo dvě diopotrie (při předpokládaném růstu tak jak uvádíte) než mít 11. Po ukončení kojení se počet dioptrií výrazněji posune jen každé čtvrté ženě s vadou a to asi o jednu až dvě dioptrie.
Archiv
Omlouvam se, jiz jsem odpoved nalezl. jo jo ty oci... :-) Dekuji, Hronek.
Jiri Hronek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
.
Archiv
Nerozumim Vasi reakci, pane doktore. Proc NO COMMENT? Dekuji, Hronek.
Jiri Hronek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Odpověd NoComment je dávána automaticky pokud tazatel pošle stejnou otázku dvakrát za sebou.
Archiv
Dobry den, je mi 25 a v zivote se mi 3x stalo neco podobneho tomu, co nize popisujete jako rozpad sitnice " Postižený má v centru zorného pole rozmazaný flek". Myslim ze pokazde se mi to stalo asi 1 den po nejakem soku (autonehoda, nehoda na kole). Zmizelo to vzdy tak do hodiny, ale mel jsem docela nahnano jestli se ten flek bude jeste zvetsovat nebo ne (max. velikost mohla byt asi jako velikost mandarinky metr vzdalene). Muzete mi poradit co to bylo? Mohlo to byt zpusobene tim sokem? Jinak nosim bryle (nyni i cocky), takze na pravidelne kontroly chodim.
Marek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Jsou možné dvě příčiny - zůžení cév zásobujících centrální oblast sítnice - něco jako "sítnicová migréna" a nebo přechodný otok sítnice. Bylo by dobré navštívit očního lékaře v okamžiku kdy máte tyto obtíže
Archiv
Po jakem roce si myslite, ze je mozne laserovou operaci provest? Je mi dvacet a mam 1 dioptrii. Co muze mladym lidem zhorsovat zrak na dalku? Dekuji
Honza
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Operace děláme od 18 lešt, někdy i dříve. Zatím se zdá , že jediným ovlivnitelným faktorem je množství hodin strávených v dětství u počítače a televize - ukazuje se, že děti, které tráví 5 a více hodin u monitorů mají později více krátkozrakosti. Ve vašich 20 letech nemůžate vadu nijak ovlivnit.
Archiv
Dobry den, chtel jsem se zaptat proc se zhorsuje zrak. Jaky vliv ma pocitac a televize na oci? Dekejuji za odpoved
Honza
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Stále více se ukazuje, že trávení mnoha hodin denně u monitorů pčoítaču a u televize v dětském věku může mít v pozdějším věku vliv na rozvoj krátkozrakosti. Sledování počítače a televize v dospělosti však na vývoj vad nemá vliv. Věk se přirozeně zhoršuje poi 40 roce věku - hlavně schopnost čtení do blízka. Ve vyšším věku se na dalším zhoršování podepíše šedý zákal a stařecké choroby sítnice
Archiv
Chci si nechat udělat laserovou opravu očí.Jak mám poznat, které pracoviště je pro men nejlepší? Děkuji za odpověd
Faltýnek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vyvarujte se pracovišt tvořených jen jedním lékařem a provádějících jen jednu nebo dvě metody. Hledejte tým odborníků nabízejíícch co nejvíce různých postupů. Jen tehdy máte jistoto, že pro vás vyberou to co je pro vás skutečně nejlepší. Nepospíchejte, přemýšlejte, ptejte se. Nehledejte jednoduchá řešení. Nechte si vše vysvětlit. Hledejte pracoviště, která mají delší tradici. To, že existují i o více letech znamená že produkují dlouhodobě spokojené pacienty. Nedejte na bombastické sliby. Ptejte se lidí v čekárně jak jsou spokojeni. Pozor na veřejné internetové diskuse - jsou plné účelových příspěvků, které se nezakládají na pravdě. Nešetřete - dražší v tomto oboru znamená lepší. Kdo nemá dostatek pacientů zpravidla se podbízí cenou
Archiv
Dobry vecer pane doktore. Zadam Vas o odpoved. Je mi 30 let, trpim kratkozrakosti, na kazdem oku mam 2 dioptrie s tim, ze na pravem oku mam "vysoky cylindr" a casto citim (zejmena pri pohledu z oci do oci), ze mi prave oko "ujizdi" a mam pocit, ze silham. Je to velmi neprijemne. Je mozne moji ocni vadu odstranit laserovou operaci? Dekuji,Hronek.
Jiri Hronek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vaše dioptri lze odstranit laserem bez problémů. S šilháním je potíž. V dospělosti je odstranění šilhání obtížné a předpověditelnost operace proti šilhání je mnohem menší než udětí
Archiv
Dobry den pane doktore.Je mi 25 let a na obou očich mam 4,5dioptrii. Ocni lekar mi rekl ze moje maximalni ocni vada je 5,30 D (po vymereni laserem)- Uvazuji o laserove operaci a ptam se zda je mozne odstranit celkovou ocni vadu jiz ted. Nevim zda je moje ocni vada stabilizovana. Mam pockat jeste par let ci mam jit na laserovou operaci jiz ted... ? Mam vsak obavy z bezpecnosti takovych operaci a zda dojde k uplnemu odstraneni dioptrii. Dekuji predem za odpoved.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ve dvaciti pěti letch s vadou 5 dioptrií bych neváhal. čekat můžete - aly taky můžete čekat navěky. Z naší statistiky plyne že pacienti s -5 dioptriemi končí po prvním zákroku v 81% na nule, v 12% mezi nulou a -0,5 dioptrií a 5% mezi -0,6 až -1,0 dioptrie a 1% mezi -1,1 až -1,25 a 1% mezi -1,3 až -1,5 dioptrií. Pokud tento zbytek poacientovi vadí není problém jej odstranit doplnkovým zákrokem.
Archiv
Dobrý den, je mi 22, mam na kazdem oku 6 dioptrii. Jiz 6 let nosim kazdodenne kontaktni cocky,ale posledni pulrok nemuzu,mam diky nim opakovane zanety. Oci me nekdy pali... je tohle problem pro operaci? Děkuji za odp.
Oko, laser - (c) profimedia.cz
To není problém, to je zásadní důvod k operaci. Pokud máte tyto problémy přestante kontaktní čkčky používat jinak hrozí těžké poškození vašich očí. Šest dioptrií není poro laserový zákrok problém. Máte velmi vysokou šanci na vidění bez brýlí
Archiv
Dobrý den, mám vrozenou krátkozrakost, na pravém oku cca 8 dipotrií, na levém cca 5,5, na obou očích mám cylindr cca 0,5 D v ose asi 180°, je možné tuto vadu korigovat laserem? nekde jsem slysela, ze pri techto operacich obcas vznikne nepravidelny astigmastimus a to pry pak nejde zkorigovat. Jemi 26 let a vadu mam stabilizovanou. Dekuji za odpoved
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vaše vada by neměla být pro laser problémem. Tak malý cylindr jak uvádíte má více než polovina lidí, kteří jdou na zákrok a není problémem. Nepravidlený astigmatismus vzniká u starších laserů bez automatického navádění /trackeru/ laserového paprsku. Zajímejte se o novější typy laseru s ladarovým naváděním paprsku.
Archiv
Dobrý den, je mi 18 let, nosím čočky, které mají hodnotu dioptrie 6.5 na pravé oko a 7 na levé - trpím krátkozrakostí. Ráda bych se zeptala, zda-li je možná operace v těchto letech a popř. že by operace byla možná, kolik dioptrií by mi mohlo zůstat. Děkuji za odpověď!!
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Věk 18 let je dostatečný na provedení operace při tak velké vadě Sedm dioptrií je určitě velký počet dioptrií. Tady není nutno o smysluplnosti operace pochybovat. Se 7 dioptriemi máte 95% pravděpodobnost, že se uplně zbavíte brýlí a cca 5% pravděpodobnost, že vám zůstanou slaboučké brýle cca -1 až -1,5 dioptrií - bez kterých ale klidně můžete chodit a brát si je jen na televizi nebo řízení auta. Myslím, že to u vás stojí za to.
Archiv
Zajimalo by mne, zda jsou nejaka rizika v prubehu operace a zda se operace provadi v narkoze.
h
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Není důvod provádět operaci v narkoze - zákrok nebolí a není nějak katastrofálně nepříjemný. Většina lidí říká po zakroku, že se báli zbytečně. Z hlediska lékaře je uspaný člověk problém - jsem rádi, když pacient aktivně spolupracuje. Rizik je teoreticky celá řada - ale od toho je tu lékař a přístrojové vybavení aby se většina rizik vyloučila a minimalisovala. Rizika jsou tak malá, že si dovolujeme již řadu let provádět zákrok najednou na obou očích.
Archiv
Od narození nosím brýle, vada byla na pravém oku (i tupozrakost), postupem času se podařilo pravé oko vyléčit, ale za cenu, že se tupozrakost v asi 10 letech přesunula na levé oko, které se už nezadařilo vyléčit. Do asi 25 let jsem nemusel na doporučení lékaře nosit brýle a tupozrakost se neřešila, od té doby se mi začalo pravé oko zhoršovat (krátkozrakost + astigmatismus - mám nyní 1 diotrii). Hodně pracuji s počítačem. Chtěl bych se zeptat jestli moderní medicína zná řešení pro tupozrakost, ale s vyjímkou jakékoliv operace.
miroslav
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Asi vás nepotěším. Tupozrakost lze léčit jen do cca 6 až 8 let a to zakrýváním druhého oka na několik hodin denně náplastí nebo speciální klapkou. Tím je dírě nuceno používat tupozraké oko a zpracovávat obraz, který do oka přichází - tím se stimuluje sítnice a nadřazená mozková centra. Bohužel po 6. až 8. roce je vývoj těchto struktur prakticky ukončen a již se nedají ovlivnit. Tupozrakost vzníká většínou jako důsledek šilhání nebo nestejnoměrné diptrické vady. Obraz z šilhajícího oka nebo obraz z oka postiženého jednostrannou vadou je mozkem potlačován a preferován je obraz z druhého oka. Tím dochází k poruše vývoje center zpracovávajících obraz protože nedostávají dostatečnou stimulaci.
Archiv
Je pro mne laserova operace oci vhodna? Jake jsou + a -? Muz, 26 let, kratkozraky, 8 dioptrii na kazdem oku, bryle od 10 let, pocet dioptrii konstantne roste (posledni korekce pred rokem 1 dioptrie), matka kratkozraka 5 dioptrii, otec vyborny zrak, denne pracuji a jeste radu pracovat budu okolo 10 hodin na pc denne. Nosim a dobre snasim kontaktni cocky. Velmi dekuji za odpoved.
Patrik Novy
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud snášíte čočky není kam spěchat. Problém je, že většinalidí KČ dříve nebo později přestane snášet. Vzhledem k tomu, že vám vada roste doporučuji metodu LASIK kde není problém při případném dalším nárůstu dioptrií vadu později doladit. Všechna pro a proti najdete podrobně posaná v sekci "stáhněte si" na stránká www.lexum.cz Zde je možno stáhnout kompletní informační brožuru s detailním popisem všeho o co se zajímáte
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s kolika dioptriemi má cenu tuto operaci podstoupit tak, abych se brýlí zbavila? Mám 7 dioptrií na obou očích. Děkuji za odpověď.
Lucie
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Sedm dioptrií je určitě velký počet dioptrií. Tady není nutno o smysluplnosti operace pochybovat. Se 7 dioptriemi máte 95% pravděpodobnost, že se uplně zbavíte brýlí a cca 5% pravděpodobnost, že vám zůstanou slaboučké brýle cca -1 až -1,5 dioptrií - bez kterých ale klidně můžete chodit a brát si je jen na televizi nebo řízení auta. Myslím, že to u vás stojí za to
Archiv
Dobrý den pane doktore, od ranneho mladi mám poměrně těžkou oční vadu . Je to tupozrakost levého oka zhruba asi 7 dioptriii. Dale jeste lehkou poruchu barvocitu. Nosim ted kontaktni čočku. Ale hodili by se mi brýle hlavně do práce pro praci s počítačem. Citím, ze zdrave oko je postupně unavenějši. Konzultoval jsem tento problem asi se tremi očnimi lékaři a každý doporučuje něco jineho. Zajímal by mě Váš názor . Děkuji
Vláďa
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pro vás platí stejná odpověd jako na předchozí dostaz. Je velmio obtížné dát vám přesnou odpověd bez vyšetření - potřeboval bych vědět jak vidíte s brýlemi a jak bez brýlí - vyjádřeno číselně
Archiv
Dobrý den pane doktore, od dětství vidím špatně na levé oko.Dle lékařů se jedná o tupozrakost. Pomůže na tutu vadu
Hana Veselá
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozrakost lze léčit jen do cca 6 až 8 let a to zakrýváním druhého oka na několik hodin denně náplastí nebo speciální klapkou. Tím je dírě nuceno používat tupozraké oko a zpracovávat obraz, který do oka přichází - tím se stimuluje sítnice a nadřazená mozková centra. Bohužel po 6. až 8. roce je vývoj těchto struktur prakticky ukončen a již se nedají ovlivnit. Tupozrakost vzníká většínou jako důsledek šilhání nebo nestejnoměrné diptrické vady. Obraz z šilhajícího oka nebo obraz z oka postiženého jednostrannou vadou je mozkem potlačován a preferován je obraz z druhého oka. Tím dochází k poruše vývoje center zpracovávajících obraz protože nedostávají dostatečnou stimulaci. Je ale otázka zda se u vás jedná jen o tupozrakost. Pokud je tupozrakost kombinována s dioptrickou vadou a brýle odpovídající této vadě alepson částečně zlepšují vidění je možné o laserové operaci uvažovat.
Archiv
Dobrý den Vám! Věc:Před několika lety jsem prodělal zánět spojivek z příiny sledování el.obloku při sváření "el.obloukem".Zrak se tou dobou o něco zhoršil,nijak razantně však.Současné zhoršení zraku přičítám spíše věku,práci s PC ad. Též jsem však tou dobou spozoroval změny fyzické na očích, at. zabarvení, sežloutnutí bělma, kteréžto pod víčky jest světlejší (bílé), pouze pruh v šířce běžně otevřených očí nechráněný víčky jest zbarvený, též ztmavnutí duhovky dříve jasné barvy. Dotaz: Může mít vliv výše zmíněné na ostrost zraku, tedy funkci očí, a do jaké míry případně? Je možno nějakou procedurou, etchnikou ad. stav očí uvést do původního stavu, tedy zjasnit zbarvení duhovky,zjasnit zbarvení bělma,a jaký vliv by toto mělo na fukci očí - zrak? Viz výše uvedené změny - k jakým změnám, poškození vlastně došlo? Předem děkuij za Vaši odpověď, a za Váš čas jí věnovaný.
Petr 15.06.05 14:15
Oko, laser - (c) profimedia.cz
To co popisujete není poškození - to je ( a asi se vám to nebude chtít číst ale je to tak) stáří. Část oka nekrytá víčky je více vystavena vlivu zevního prostředí a tak se tyto změny projevují více než na části víčky zakryté. Zjasnit lesk očí a sytost barev struktur nejde - snad až někdo vynalezen elixír mládí
Archiv
Dobry den, podobna otazka tu uz je, ale prece: tupozrakost ,je v soucasne dobe mozne tuto vadu odstranit? pokud ne ,jak vidite budoucnost? dekuji
martin
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Obávám se že i v budoucnu s tím bude problém. Museli bychom nějakým způsobem donutit mozek aby dovyvinul centra, jejichž vývoj v dětství byl nedostatečný. A to je obávávm se hudba z velmi, velmi vzdálené budoucnosti - i když kdo si před 30 lety dovedl představit že člověka s 8 dioptriemi zbavíme během deseti minut potřeby používat brýle?
Archiv
Chtěl bych se zeptat, co znamená špatný konus rohovky. Děkuji za odpověď
Míra
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Špatný konus je termín , který se obecně nepoužívá a tak přesně nevím co tím myslíte. Možná se jedná o onemocnění zvané keratokonus - jedná se o pomalé ztenčování a vyklenování oční rohovky, které se projevuje nárůstem diopticí a nepravidleným astigmatismem. Typické je že vada se obtíže napravuje brýlemi i kontzaktními čočkami. Vzniká většinou u mladých jedincl mezi 20 a 30. rokem věku a zhoršuje se jen velmi pomalu. Často je ve finále nutné udělat transplantaci oční rohovky. Onemocnění je obvykle oboustranné ale nemoc může probíhat na každém oku troškujinak.
Archiv
Dobry den, rada bych se zeptala, jestli je vhodne/vyplati se, nechat si udelat operaci oci, i kdyz mam "pouze" 1,5 dioptrie na kazdem oku. Je mi 29 let. Potrebovala bych to kvuli sportu, jinak bryle nosim jen do kina a cocky nesnesu. Diky moc za odpoved.
Jana
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud vám vada vadí a nechcete nosti brýle není důvod operaci neudělat. Běžně děláme i vady mnohem menší - často jen -0,5 nebo dokonce i -O,25 dioptrií
Archiv
Dobrý den, již cca rok se potýkám s ječnými zrny v obou očich.Byl jsem je i vyřezávat, udělali mi krevní rozbor, ale nic zvláštního nebylo nalezeno, pouze jsem dostal o něco silnější dioptrie.Objevují se samy od sebe a nijak pravidelně.Může na to mít vliv celodenní práce s počítačem?Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Aleš
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Práce u počítače na to vliv nemá. Je však třebna zhisti zda nepotřebujete brýle do blízka. Pokud je potřebujete a nemáte může docházet k překrvení víčkových okrajů a to může podporovat uváděné obtíže. Podstatou problému ale bývá zánět mazových žláze podl řas tzv. Meibomitis. Základem prevence je napařování víček alespon jednou denně teplými obklady a poté vytlačování sekretu z těchto žlázek mačkáním okrajů víček tyčinkami z vatou. Není to zrovna jednoduchá a zábavná činnost ale je tojediná cesta jeak se zbavit obtíží. Pokud sekret zůstává ve žlázkách, žlázka se ucpe, zanítí a vzniká stav jaký popisujete. Ideální je heřmánek nebo ještě lépe dětský šampon značky Johnson and Johnson
Archiv
Dobrý den pane doktore, je mi 24 let a nosím brýle na dálku. Zároveň se léčím s glaukomem, tedy zeleným zákalem. Je možné s touto nemocí podstoupit laserovou operaci? Zároveň bych se chtěla zeptat, jestli již nemáte nějaké nové zprávy co se týče této nemoci a jejího uzdravení. Je pravda, že tato nemoc je nevyléčitelná? Slyšela jsem také, že při této nemoci může pomoci i zakázaná marihuana. Je to pravda? Předem děkuji za odpovědi a přeji Vám příjemný den.
Bára
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud je vaše choroba dobře stabilisovaná (tj. nitrooční tlak je takový jaká má bát a změny na očním pozadí se nezhoršují) není důvod se laserové operace obávat. Na glaukom jsete ale dost mladá. Z mých zkušeností plyne, že na glaukoom se v ČR léčí mnoho lidí, kteří ve s utečnosti žádný glaukom nemají. Byla jste vyšetřna přístrojem OCT? Byla diagnosa glaukomu potvrzena více než jedním lékařem? S marihuanou se v několika zemích experimetovalo při léčbě glaukomu. Výsledky nejsou jednoznačně přesvědčivé a rozhodně nejsou lepší než standardní léčba pomocí moderních kapek eventuleně operací
Archiv
Dobrý den, již 10 let nosím brýle na blízko. Velice mně to obtěžuje. Nemohu si na ně zvyknout, neustále je někde zapomínám. Mám 1,75 dioptrie. Slyšela jsem, že dnes už se dělá takový zákrok že brýle být už nemusí. Zajímá mne cena tohoto zákroku a zda se to dělá ambulantně. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Božena
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano, provádíme implnataci tzv multifokální nitrooční čočka ReSTORE, která je schopna u obnovit vidění do dálky i do blízka bez brýlí. Problémem je cena - za jedno oko 25 tisíc korun. Pro dobrý efekt by se měli vždy operovat obě oči. Operaci provádíme na pracovišti kde pracuji. Máme jižd provedn poměrně velký počet operací a výsledky jsou velmi dobré. Operade se provádí ambulantně
Archiv
Dobry den, chtel bych se zeptat na laserovou operaci oci. Mluvi se o tom, ze po teto operaci se nekterym lidem zrak opet zhorsi. Nekdy az na puvodni vadu. Zajimalo by mne jesli na to muze mit vliv snaha pacienta o zaostrovani("mhoureni") na urcity predmet. Mam 1,15 D na dalku ale jsem schopen zaostrit na napriklad nejaky napis tak, ze ho prectu. Naproti tomu nekteri lide i s jeste mensi vadou tohoto schopni nejsou. Je mozne, ze po ocni operaci, se tvar oka timto zpusobem muze opet vratit a dioptricka vada zhorsit. Dekuji.
Petr
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Mhouření nemůže vývoj vady před ani po operaci ovlivnit. Mhouřením odfiltrujete periferní paprsky a na sítnici tak dopadají jen osové paprsky jdoucí podél optické osy oka. ZTy nemusí být optickým systémeme lámána a zůstávají zaostřeny i u oka z vadou. Je to obdoba fotoaparátů kdy fotka s přivřenou clonou je vždy ostřejší než fotka s otevřenou clonou. Protože přimhouření je jen ve vertikále, nemusí u všech lidí fungovat - např. u lidí s astigmatismeme. U moderních metod (LASIK) k návratu vady nedochází. Vaše malá vada není pro laser problém
Archiv
Dobry den, pane doktore. Zajima me, zda je mozne pomoci laseru nebo jinou metodou odstranit nebo alespon zmirnit "stareckou kratkozrakost" u 60ti leteho cloveka. Moje maminka nosi bryle asi od 45 let, ma 3 dioptrie a zhorsovani je velmi pomale. Dekuji.
Iveta
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pro vaši maminku by asi byla nejlepší tzv multifokální nitrooční čočka ReSTORE, která je schopna u starších lidí obnovit vidění do dálky i do blízka bez brýlí. Problémem je cena - za jedno oko 25 tisíc korun. Pro dobrý efekt by se měli vždy operovat obě oči. Operaci provádíme na pracovišti kde pracuji. Máme jižd provedn poměrně velký počet operací a výsledky jsou velmi dobré.
Archiv
Dobrý den, na Internetu jsem se setkal s několika postupy - cvičeními - které by měly zlepšit zrak. Jaký je Váš názor na taková cvičení (např. pohyby očí, přeostřování na blízko a na dálku, to opakovaně jako trénink, apod.)? Můžete taková oční cvičení doporučit? Děkuji.
Slávek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Cvičení očím neublíží ale také nepomůže. Dioptrické problémy nesouvisí se svaly ale s delkou oka, lomivostí jednotlivých optických rozhraní v oku a s prižností oční čočky, která s věkem klesá. Svaly nemají na kvalitu vidění podstatný vliv. Pokud má někdo pocit, že mu pomáhají - tak jen at pokračuje a je rád. Říká se, že víra tvá tě uzdravila. Většina lidí, která cvyky zkusí po čase zjistí, že nemají na vadu žádný vliv. Je - typické, že tyto cviky "fungují" hlavně lidem, kterým fungují ostatní "alternativní metody" - magnety, makrobiotika, atd atd. Vzhledm k tomu, že se jedná o neškodné postupy není důvod proti nim bojovat ale podporu u ne asi nenajdou. Z profesionálního zájmu jsem přečetl několik knih s touto tématikou - docela jsem se zasmál! Občas v metru vidím někoho kdo za jizdy "cvičí" je to docela zábavný pohled
Archiv
Dobrý den pane doktore, je mi 24 let a mám dost silné brýle (5 a 6,5 na dálku). "Spraví" mi laser viděni úplně na "0", nebo se jen sníží dioptrie (pokud ano, je možné operaci opakovat?) Jak dlouho se čeká po odoperování 1. oka na zákrok na oku druhém? Děkuji
Petra Králová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
U naprosté většiny pacientů provádíme zákrok na obou očíchnajednou. Vzhledem k tomu, že oko ze nezavazuje a a nelepí není k operaci každého oka zvlášt žádný zásadní důvod. Z naší statistiky plyne že pacienti s -6 dioptriemi končí po prvním zákroku v 75% na nule, v 15% mezi nulou a -0,5 dioptrií a 7% mezi -0,6 až -1,0 dioptrie a 2% mezi -1,1 až -1,25 a 1% mezi -1,3 až -1,5 dioptrií. Pokud tento zbytek poacientovi vadí není problém jej odstranit doplnkovým zákrokem.
Archiv
Dobrý den pane doktore,mám otázku,při delším koukání na televizi,práci na PC mě pálí oči,musím více zaostřovat.Mám pouze čtvrt dioptrie na každé oko.Může tyto problémy způsobovat krční páteř nebo únava.Oči mě nebolí každý den, pouze pokud jsem více unavená.Děkuji za odpověď.
Radka
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tyto obtíže vyvovolávají drobné nesprávně korigované vady. Neuvádíte zda tyto obtíže máte i při používání předepsaných brýlí. Doporučuji na zrakově náročnější práce používat i slabé brýle. Pokud nepomáhají - nechte si zrak zontrolovat u jiného lékaře. Může se jednat o malý nerozpoznaný astigmatismus nebo jinou vadu.
Archiv
Dobrý den, rád bych se zeptal od kolika dioptrií je optimální provést laserovou operaci. Mám 2 a 2 dioptrie. Děkuji
Filip
Oko, laser - (c) profimedia.cz
To záleží na vás. Operoval jsem řadu lidí, kteří měli jen 0,5 dioptrií ( vojáci, sportovci, příslušníci zvláštních jednotek a policie) a kterým i tato vada překážela v životě či v práci. Na druhé straně znám plno lidí, kteří mají 3 nebo 4 dioprie, žádné brýle nenosí a jsou spokojeni. Pokud vám vaše vada vadí a nechcete nosit brýle a cena vás finančně nezrujnuje není důvod s operací váhat. S vaší vadou máte prakticky 100% jistotu, že vás zákrok zbaví potřeby nosit brýle či kontaktní čočky
Archiv
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda na oční klinice Lexum léčíte také diplopii. Mám potíže při čtení, vidím dvojitě písmenka nad sebou a ani po operaci očních svalů se to nezlepšilo. Spíše se mi horší zrak, potřebují brýle na čtení, ale z 1 dioptrie se to už zhoršilo na 3. Bojím se, že to bude stále horší. Myslíte, že i já bych mohla podstoupit operaci laserem? Je mi 52 let. Děkuji za odpověď.
Pavla
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Diplopie neboli dvojité vidění je stav který může mít řadu příčin. Pokud vidíte dvojitě jen pokd máte otevřené obě oči asi vám v Lexum nepomůžeme - příčina bude v souhře okohybných svalů - a to je práce spíše pro neurooftalmologa - napor. prim Diblík ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Karlově náměstí tel 224962344. Pokud vidíte dvojitě i když máte jedno oko zakryté pak bychom vám možná mohli pomoci. Vzhledem k tomu, že jste již podstoupila operaci očních svalů domnívám se, že se jedná spíše o práci pro primáře Diblíka, který této problematice velmi hluboce rozumí a ovládí i její řešení
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pravda, že po porodu může dojít ke změně dioptrií. Už dlouho zvažuji laserovou operaci, ale tato informace mě v podstatě odradila. Dále je prý nutné mít ustálené dioptrie, ale mě se každým rokem o čtvrt dioptrie zrak zhoršuje. Nyní mám 4 a brýle vůbec nenosím, používám pouze čočky, které jsou na den i noc a po měsíci je měním. Je pravda, že tyto čočky snáším perfektně, nemám problémy ani když pracuji dlouho do noci na pc. Přesto stále uvažuji o operaci především z finančních důvodů. Předem děkuji za odpověď.
Martina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Sám poro nemívá na vývoj vady vliv. U cca 25% (teda pouze u čtvrtiny žen) ale může po ukončční kojení dojít k určitému "zhoupnutí" počtu dioptrií - o cca půl až 1 dioptrii. Týká se to hlavně žen s vyšším počtem dioptrií - tak 5 a více. U žen s malým počtem ( do 3) je to velmi vzácné. U vašich 4 dioptrií odhaduji pravděpodobnost zhoršení po ukončení kojení tak 10% ( myslím tím zrychlení zhoršování oproti stavu, který uvádíte). Čočky na měsíční nošení jsou užitečná věc ale vlastním dětem bych je nedoporučil. Naprosát většina pacientů je používá bezproblémově ale pokud nastanou infekční komplikace bývají u nositelů těchto čoček těžké s trvalým vlivem na kvalitu zraku. Pokud je budete používat nikdy s nimi neplavejte v přírodních vodách. Každé léto provádíme několik transplantací rohovky z důvodu těžkých infekcí tzv akantamoebou.
Archiv
Dobry den. Je mi26 a mam vzrozenou silhavost(ujizdi mi prave oko), da se silhavost pomoci laseru napravit nebo nikoliv?
Radek
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vlastní šilhání se nedá laserem napravit. Může ale pomoci se zbavit přidružených dioptrických vad. Léčba šilhání je v dopělosti obtížná a předpověditelnost výsledku mnohem menší než u dětí
Archiv
Dobrý den. Je mi 30 let a před dvěma lety se mi začal výrazně zhoršovat zrak. Byla mi na obou očích diagnostikována vada keratokonus. Je v takovémto pčípadě možná některá z uvedených korekcí pomocí laseru? Klasické brýle mi příliš nepomáhají a předepsané pevné čočky se mi z očí často vyplavují. Děkuji xeen@seznam.cz
Vít
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Laserová operace u keratokunu obvykle nebývá doporučována - může urychlit zhoršování keratokonu. V momnetě kdy nleze keratokonus dostatčně korigovat brýlemi nebo kontaktními čočkami je možné stav řešit transplatnací rohovky. Laserová operace je ale možná jako dočasné řešení v případech kdy transplatnace není vhodná či možná. Není a nemůže ale být rvalým řešení. V některých přípaech lze také dobu operace oddálit implantací tzv. intrakorneálních segmentů - ty dokáží vadu symetrizovat a umožní zase nějakou dobu vadu korigovat pomocí brýlí. Nevýhodou je finanční náročnost takové operace 20 až 30 tisíc podle počtu nutných segmentů. Výsledek ale neze přesně předpověd. Pokud by to pro vás byli tvrde našetřené peníze nedoporučuji. Pokud dobře vyděláváte a tato suma pro vás není problém doporučuji to zkusti - kvalita efektu může být (ale nemusí) vynikající a může transplantaci oddálit. Doporučuji obrátit se na pracoviště, které provádí velký počet různých metod a ne na pracoviště, které ma ve spektu jen tuto a jednu či dvě další metody. Jde o to aby lékař měl možnost nezávisle pro vás vybrat to nejlepší a ne jen to co zrovna dělá jeho pracoviště
Archiv
Dobrý den, chtěla bych vědět zda je možné si nechat udělat laserovou operaci očí pokud se mi zrak na dálku neustále zhoršuje -tak každý půl rok. Předem děkuji
Věra
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Máte-li jen malou vadu ( O,5 az 3 dioptrie) a nebo je-li vám méně než 20 doporučuji počkat jeden až dva roky, zda nedojde k stabilizaci. Pokud máte více než 3 dioptrie a nebo je-li vám více než 25 let je s čekáním problém - nikdo neodhadne kdy se vada zastaví a čekat můžete navěky. Pokud na zákrok půjdete, budete mít při dalším nárůstu každopídně méně o to co laser aktuálně odstranil
Archiv
Je mi 50, mám již velký problém s viděním, ráda bych věděla cenu leisru očí, jakdlouho zákrok trvá, jeli zákrok bolestivý, a co vše obnáší tato operace. děkuji vlavovsova@post.cz
vovsova
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Cena je 12 až 23 tisíc za jedno oko - záleží na jaké praciště půjdete a na jeklém přístoji a jakým způsobem bude zákrok prováděný. Zákroku předchází vyšetření a poučení pacienta - vše trvá cca 1 až 2 hodiny. Vyhněte se pracovištím kde provádějí zákrok i vyšetření v jeden den. Pacient by měl mít čas promyslet si důkladně informace, které od lékaře získal a teprve potom se definitivně rozhodnout. Vlastní operace je prakticky bezbolestná, je spíše psychicky nepříjemná. Každý je logicky plný obav a strachu. Většina lidí je příjemně překvapena, že se báli zbytečně. Určitou bolest či spíše tlak mohou cítit lidé s menší oční štěrbinou, kterým může být nepříjemný tah za oční víčka. Vlastní zákarok obou očí trvá dohromady cca 10 až 20 minut. Po operaci pacient odchází domů. Druhý den je kontrola - přesné poučení o průběhu operace naleznete na www.lexum.cz v oddíle laserových operací
Archiv
Dobrý den! Chtěla jsem se zeptat, zda-li byste mi doporučil laserovou operaci. Problěmy s viděním do dálky mám cca od 12let, kdy jsem začala nosit brýle. Dioptrie mi jdou neustále nahoru, teď mám 6. Nosím kont. čočky. Mé matce (40let) se dioptrie zastavily na č. 8.
Kateřina
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Pokud máte dioptrie alespon dva , tři roky stabilní neváhejte. Pokud ne jsou dvě možnosti 1)čekat - ale nikdo neví jak dlouho 2) jít na operaci a smířit se s tím že v prběhu let se nějaká ta půlka nebo tříčtvrtka objeví - což ale není žádná tragedie, protože po 40 roce věku vám minusová půlka nebo tříčtvrtka pomůže s viděním do blízka bez brýlí
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zada je možné si nechat udělat laserovou operaci pokud se mi zrak na dálku neustále zhoršuje ( tak po půl roce). Předem děkuji
Věra
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Ano je. U lidí , kteří mají velký počet dioptrií a ty se stále zhoršují je to častý postup. Má -li někdo 7 dioptrií a každý rok o 0,5 více, tak bude mít po operaci nulu a další roky mu 0,5 až 2 dioptie přibydou (vetšinou né více) Je to určitě lepší než mít 7 respektive 9 dioptrií. Počítejet, že v průběhu 3 let po operaci se vám budou dioptie zhoršovat cca třetinovoou rychlostí jako 3 roky po operací - je to ale jen velmi obecné vyjádření
Archiv
Dobrý den,pane doktore. Zajímá mne, jak probíhá rekonvalescence po laserové operaci očí. (jak dlouho musí mít pacient oči zalepené, kdy je schopen začít vykonávat běžné domácí práce - tzn. je-li nějaké omezení např. zvedání předmětů, máčení rukou v teplé vodě, ohýbání ap.) Děkuji
Ilona Posejpalová
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Po metodě LASIK se oko nelepí. Paient může oči ihned používat a v principu může děkat cokoliv. Může se ohýbat, cyvičit atd. Několik dní může být problém va zakouřené místnosti. Nedoporučuji potápět hlavu do bazénové a říční vody po dobu cca 4 týdnů. Jediné faktické mezení je, že prvních několik dní pro operaci by si neměl mnout oči. Většina lidí jde první den po operaci na kontrolu k lékaři a další den již normálně do práce. Trošku jiná situace je u metody PRK kde oko cca 3 dny bolí a je červené. Do práce se jde po PRK většinou až 4. až 5. den.
Archiv
Anm: hypermetropie s astigmatismem, strabismus convergus L= +2+1,5 P= +2+3(110°) Dá se s tím něco dělat, prosím? Dá se nějak léčit zákal sklivce? Děkuji za odpověď
Josef Píbil
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Uvádíte dioptrie ale chybí údaj o tom jak bez nich a s nimi vidíte. Obecně vada této hodnoty není pro laser problém. S šilháním je to horší, jeho náprava v dopsělosti je mnohem obtížnější a rizikovější než v dětství. Zákaly ve sklivci lze operovat. Má to ale smyls jen tehdy podku opravdu zhoršují vidění. Občesné tzv"mušky" poletující před okem obecně důvodem k operaci nebývají. Pokud ale někoho velmi obtěžují je operace možná. Operace se jmenuje pars plana vitrektomie (zkratka PPV)
Archiv
Dobrý den pane doktore, Chtěla bych se Vás zeptat na jednu otázku: Je mi 25 let mam 3dioptrie a do budoucna bych rada premyslela o laserove operaci oka, aby se mi zrak zlepsil. Mohl by jste mi rici kolik takova operace stoji? ... a je nejake nebezpeci zhorseni? dekuji
Aneta
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Laserový zákrok provedený kvalifikovanými odborníky na dobře vybaveném pracovišti zrak určitě nezhorší. Zákrok stojí cca 12 až 23 tisíc za jedno oko. Myslím ale , že zrak není místo,kde se vyplatí šetřit a volil bych spíš pracoviště s vyšší cenou. Mívají lepší vybavení a zaměstnávají lepší ( a tudíž i dražší) odborníky
Archiv
Můžete prosím vysvětlit podstatu tupozrakosti a způsob jejího léčení? Děkuji.
Jan Ondryska
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Tupozrakost lze léčit jen do cca 6 až 8 let a to zakrýváním druhého oka na několik hodin denně náplastí nebo speciální klapkou. Tím je dírě nuceno používat tupozraké oko a zpracovávat obraz, který do oka přichází - tím se stimuluje sítnice a nadřazená mozková centra. Bohužel po 6. až 8. roce je vývoj těchto struktur prakticky ukončen a již se nedají ovlivnit. Tupozrakost vzníká většínou jako důsledek šilhání nebo nestejnoměrné diptrické vady. Obraz z šilhajícího oka nebo obraz z oka postiženého jednostrannou vadou je mozkem potlačován a preferován je obraz z druhého oka. Tím dochází k poruše vývoje center zpracovávajících obraz protože nedostávají dostatečnou stimulaci.
Archiv
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda laserová operace může pomoci i u cylindrické oční vady. Ptal jsem se na to očního specialisty asi před třemi lety a bylo mi řečeno, že je to nemožné, ale za tu dobu se mohlo mnohé změnit. Děkuju za odpověď
Roman
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Cylindrická vada obecně pro laser není problé. Jen přesnost je o něco menší než u vady základní. Máte li např. 2 dioptrie zákaldní vady je téměř stoporocentně jisté, že nebudete potřebovat brýle. Máte -li 2 dioptrie astigmatismu je možné , že po laserovém zákroku zůstane čtvrt nebo půl cylindru vady. Většině lidí to ale nevadí - pokud ano, není poblém to doplnkovým zákrokem úplně odstranit. Z toho důvodu je lepší metoda LASIK
Archiv
Dobrý den, chtěl jsem se jen zeptat jestli je možno úplně odstranit astigmatismus pomocí laseru. Mám brýle od tří let - ( teď mám 26 let ) a hodnoty dioptrií už mám roky stejné - 3,5 ( + 2,0 cylindr ) a 4,5 ( + 2,0 cylindr ). Na brýle jsem si samozřejmě zvykl ale mám obavy , že postupem času by se vada mohla zhoršovat. Děkuji za odpověď
Krumpy
Oko, laser - (c) profimedia.cz
Vaše vada by v zásedě neměla být pro laser problémem. Je však možné že v některých případech po zákroku zůstane cca čtvrt nebo půl dioptrie astigmatismu. Tato zbytková hodnota však většině lidíé nevadí - pokud ano lze ji odstranit druhou fází zákroku. Z toho důvodu je vhodnější metoda LASIK





mobilní verze