Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, píšete, že léky na cholesterol přispívají ke vzniku diabetu. Nedávno jsem tu psala o svém problému s vys cholesterolem - nemám nadváhu, hýbu se a jím zdravě, víc dělat neumím, beru omega, lecitin jako doplněk. Přesto chol vysoký mezi 6-7 - asi rodinná zátěž. TAkže nechci riskovt kvo tak beru léky. Tím zas riskuju cukrovku? Cukrovka je pak rizikem pro KVO. Co mám tedy vlastně dělat? Přijde mi to nespravedlivé, fakt nejsem člověk s deseti kg nadváhy nebo více, co se cpe u telky a stěžuje si...snažím se, al vlastně cokoliv udělám tak bude mít ve finále výsledek negativní?
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V přírodě je to sice nespravedlivé, Jarmilo, ale pokud máte vyšší cholesterol a ostatní parametry jsou v pořádku, ničemu to vůbec vadit nemusí. Na druhé straně, pokud vaši rodiče zemřeli předčasně na kardiovaskulární onemocnění, nebo jimi trpí, je třeba to brát vážněji. Tělesná zátěž je výtečnou prevencí. Musí jí ale také odpovídat jídelníček. Jinak může být i kontraproduktivní. Například spotřeba vitaminu B1 či B2 se při tělesné zátěži zvyšuje. Tyto vitaminy přímo ovlivňují děje energetického metabolismu a při jejich nedostatku to má  negativní dopody na látkovou výměnu sacharidů, tuků i bílkovin. Zvýšená tělesná zátěž zvyšuje i potřebu ochranných látek jako je vitamin C či E. Nedostatek těchto látek pak  podporuje  aterosklerotické pochody více, než trochu zvýšená hladina cholesterolu. Je třeba posuzovat všechny možné souvislosti a neužívat zbytečně léky, které nejsou většinou potřeba, je-li člověk ochoten pro své zdraví něco udělat, jak je to  i ve vašem případě.
Potraviny a zdravá výživa
Ještě k cholesterolu - při výbětu potravin, je třeba spíše hledět na celkový podíl tuku nebo dle tabulek spíš sledovat obsah cholesterolu? Hodně cholesterolu je ve vejcích, tuku zase až tolik nemají a užívám je třeba ve dnech kdy nechci jíst maso - třeba jeden kus až dvě denně, tři až čtyři vejce za týden ale asi tak sním. Pak jsem zas četla, že vejce tak špatná nejsou že mají lecitin. Játra mají taky vysoký obsah cholesterolu ale celkem nízky obsah tuků, ty ale nejím denně to je pravda. Jinak zařazuji ovoce a zeleninu, tofu, luštěniny, podle snášenlivosti taky (trávení), tuky více méně ve formě olejů nebo kvalitních margarínů bez trans m k, ovesné kaše, vločky...ale bílkoviny taky potřebuju jsem spíše štíhlejší typ 172/59-60 kg
Jarmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jarmilo, cholesterol z potravy má zanedbatelný vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Jeden žloutek denně  snižuje nejen hladinu cholesterolu, ale také krevních tuků, při dietě s nižším obsahem sacharidů.  Je třeba sledovat celkový příjem tuků, který by neměl překročit 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Příjem nasycených tuků by pak měl tvořit asi 10%  z této hodnoty. Jídelníček je třeba za pochodu korigovat na základě výsledků biochemických vyšetření. Možná by u vás zatím stačilo dodržovat příjem 60g tuku za den  a za půl roku jídelníček vyhodnotit.  Ovoce doporučuji v množství asi 200g za den.  Preferujte škrob(celoznné potraviny) oproti jednoduchým sacharidům a tedy i vysoké konzumaci ovoce. Vysoký příjem jednoduchých sacharidů ( zejména fruktózy) působí nepříznivě na složení krevních tuků. Trans mastné kyseliny jsou velkým strašákem, ale ve skutečnosti nejsou škodlivější, než některé mastné kyseliny, které obsahuje ve větší míře živočišný tuk , a které mají prokazatelně negativní vliv na hladinu cholesterolu. Jinak bych se určitě odnaučil mazat cokoliv na chleba, včetně nyní preferovaných margarinů bez trans- nenasycených mastných kyselin a raději si pochutnal na dobrém cereálním výrobku ( žitný chléb Dietline, Wasa Original apod)  s kouskem masa či polotučného sýra. Hledal bych přirozené uplatnění rostlinných olejů. Margaríny jimi podle mého názoru nejsou a  jejich chuť podle toho také vypadá.  
Potraviny a zdravá výživa
Aha, děkuji, tak na česnek a syrovou cibuli tělo rozhodně přemlouvat nebudu...a jinak budu spíše vypozorovávat, co je pro mne ok a co není a jaké kombinace jídel mi vadí více a jaké méně. Nesnáším například i sladké dezerty či ovoce hned po jídle, to musím vždy s oddstupem pár hodin a nebo ledové nápoje, hlavně k jídlu, v restauraci si vždy říkám o "teplé" a připadám si jako exot - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mám pro vás pochopení, Lucie. Já rád piji vlažnou vodu z oblíbeného a hezkého hrnečku....  Vodu máme doma velmi chutnou. Po těžkém tučném jídle preferuji čokoládový dezert, aby se mi ulevilo..,. Ovoce mi po pestrém hlavním jídle nepasuje vůbec. Každý je zkrátka jiný a je třeba  tělu "naslouchat". Jinak to vede ke zdravotním problémům.
Potraviny a zdravá výživa
Omlouvám se že ještě píšu- ano to souhlasí, mám mírně oslabený žlučník, kameny ale nemám, pangrol mi velmi pomáhá i když ne stoprocentně a je pravda, že i problematické potraviny jako jsou třeba fazole nebo čočka trávím lépe v kombinaci třeba s rýží než takovou tu klasiku talíř fazolí s vejcem a ještě hůř s klobásou a cibulkou. A je možné to trávení časem jakoby "zvyknout" na ty tučnější potraviny? U nás se vždy vařilo raději dietněji, protože i maminka měla se žlučníkem problém, později se to zlepšilo. Dále mi velmi vadí česnek a jiná syrová zelenina např. cibule, ředkvičky. Prý je ale časem možné to trávení na to jako "vycvičit" a "zvyknout". Nejhorší je pro mne ten česnek a je to dost limitující, kolikrát je obsazený v jídle např. v jídelně a to často. Pokud je však důkladně osmažený tak mi nevadí. Je tedy možné si časem jako zvyknout? děkuji - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tělo se dokáže adaptovat na všelijakou stravu, Lucie a dokonce je schopno strávit i to, co normálně nestráví. V případě cibule, či česneku tomu ale nevěřím, i díky vlastní negativní zkušenosti. Je to i tím, že aromatické látky, které obsahují, jsou z těla eliminovány právě žlučí. Na žlučové cesty působí  často drádivě, spasticky, ovlivňují viskozitu žluči  a  její vylučování  nemusí být optimální pro trávení a emulgaci tuků. Lidé se sníženou funkcí žlučníku, což jsou často i lidé citlivější a problém má tedy i psychickou složku, se musí některého koření a pochutin zkrátka vyvarovat. Jinak mohou skončit v nemocnici s akutním zánětem žlučníku, nebo dokonce slinivky.
Potraviny a zdravá výživa
Akorát mívám problém, že občas mi je po rybách ne uplně dobře, hlavně po těch tučnějších, přestože jsou zdravé a tuk prý lehce stravitelný..dlouho je v sobě jakoby "cítím" jestli mi rozumíte. Poznamenávám že smažené nejím jen pečené či dušené. Jde to trávení ryb nějak zlepšit? Také po sardinkách, zejména těch v oleji mi dobře není, i když olej sleju, proto kupuji raději v tomatu nebo ve vlastní Štávě a olej přidám sama - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Stravitelnější jsou tuky, které mají kratší řetězec. To platí v případě másla. U ryb to tak úplně není. K dobrému trávení tuku potřebujete hlavně dostatek trávicích enzymů-lipáz. Nejste-li zvyklá jíst příliš mnoho tuku a potom si dáte tučnější pokrm, slinivka břišní nemusí být schopna na dietní chybu reagovat a potřebu enzymů  dostatečně pokrýt. Velkou roli hraje i emulgace tuku pomocí žlučových kyselin, které produkují játra. Je-li funkce jater či žlučníku snížena, i tam může být problém.  Záleží také na tom, jakou přílohu k masu zvolite. Může ovlivnit způsob trávení a využití tuku. Například vhodný zeleninový salát s vyšším obsahem vlákniny pravděpodobně sníží využití tuku a zpomalí jeho trávení. Příloha s vysokým obsahem škrobu ev. i tuku (brambory, těstoviny ...)představuje pro slinivku břišní další zátěž. Používání přípravků s obsahem trávicích enzymů může mí někdy smysl ( Pangrol, Pancreolan forte). Jako první krok bych ale preferoval  skromnější porce a celodenní jídelníček rozdělil na více pokrmů za den.
Potraviny a zdravá výživa

Dobrý den, děkuji za ryby - slyšela jsem, že obecně není dobré kupovat ty s rybami z Baltu, že ten je hodně znečištěný, kupuju hlavně jadranské, marocké, španělské, italské...jsou dražší, ale těm levným z Thajska, kterých je nyní plný trh moc nevěřím, navíc maso v nich bývá takové jiné, tuhé, tak nevím.., mražené pak kupuji ryby skandinávské kde je psáno mraženo na moři a 0 %vody, to jsem četla, že je nejlepší. Radši rybu méně často a kvalitní, pakliže je drahá. Ráda si dám i pstruha nebo uzenou rybku, to už moc zdravé asi není, ale občas pro ne. :-) myslím
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, často jde již i o umělé chovy.  Věřil bych ale  více evropským výrobcům. Pstruh je určitě v pořádku.  Z běžné přírody má také méně tuku a je chutnější
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, jsou prosím zdravé i konzervované ryby - sardinky/tuňák? Mám moc v oblibě tuňáky rio mare a takové ty saláty kde jsou kousky tuňáka se zeleninou a olejem. a co ryby mražené? jsou v těchto výrobcích ještě nějaké prospěšné látky - omega 3 atd? Děkuji Lucie.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne všechny a je třeba hledat seriózní výrobce, Lucie. Obecně ale nic špatného na konzervaci ryb nevidím. Musí být však kvalitní nejen  obsah, ale i obal. Musí být také správně provedeno zpracování ryb a konzervační postup. Vzhledem ke stále zvyšující se kontaminaci moří cizorodými látkami, na které se podílíme všichni, záleží stále více také na tom, kde byly vyloveny. Konzervovaná ryba si zachovává svoji výživovou hodnotu. Konzervovaný obsah však podléhá velmi pozvolna chemickým změnáma výživová hodnota se snižuje. To platí i o nenasycených mastných kyselinách, jejichž obsah pozvolna také klesá. Vždy je tedy dobré preferovat čerstvější výrobek a nekupovat v akci něco, co má za týden projít. Značku Rio-Mare kupuji také.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, je vhodné do jídelníčku zařadit i dušenou zeleninu ze zmrazených směsí ze sáčku? V zimě mi to dost vyhovuje, nemusí se krájet, krouhat, hodím na pánev, přidám máslo osolím opepřím a přimíchám do rizota, na těstoviny, ke kuskusu + třeba kousek masa, sýr (rychlá večeře/oběd do práce). Podle některých výživových doporučení jsou mražené potraviny už "mrtvé" a pro organismus spíš zátěží. Kupovat stále mrkve, fazolky, celer a jinou sezónní zeleninu mi nevyhovuje, doma nemám moc místa na skladování, žádný robot...Na syrovou zeleninu chuť v zimě nemám. A co nakládaná zelenina? Sladkokyselé okurky, řepa, zelí? Vadí v tom ocet, cukr sůl? děkuji - otázka upravena poradcem
Andy
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě, Andy. Je to vhodná alternativa, když nemáme  kvalitní čerstvou  zeleninu k dispozici. Zachovává si také většinu výživných látek. Obsah vitamínů a ochranných látek klesá poměrně pomalu. To platí i o nakládané zelenině. Chutná zelenina nepotřebuje ani moc přisolovat a je třeba si najít kvalitního dodavatele. Kvalita zeleniny je u nás bohužel žalostná a většina zeleniny  postrádá svoji chrakteristickou chuť a vůni. Vyhýbal bych se mražené zelenině, jejichž součastí je přidaný olej, který zakrývá špatnou chuť a tedy i  sníženou kvalitu použité zeleniny. . Zdá se mi ale, že ze supermarketů postupně mizí. Nakladané zelí, okurky, řepu určitě používejte. Do jídelníčku  jednoznačně patří. Obecně bych doporučil konzumavat asi 300g zeleniny  a 200g ovoce za den ( počítáno v syrovém stavu), rozdělené do více pokrmů za den.. Trpíme-li nadváhou, denní příjem sacharidů a  tuků musíme omezit a to i na úkor některých druhů ovoce či velikosti jejich porce. 
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, je prosím tofu, které se dá koupit běžně v supermarketu vhodnou součástí stravy? Omezuji trochu maso v jídelníčku - nemám potřebu jej denně jíst a nemám na něj ani chuť, zařazuji tedy místo něj občas vajíčko, sýr, luštěniny a právě i tofu, třeba 2x do týdne kolem 100 g. Na sojové výrobky a soju vůbec jsou však rozporuplné názory. Děkuji za ten Váš
Gábina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tofu je určitě výborným zdrojem rostlinných bílkovin a je v pořádku, jestliže jej do jídelníčku zařazujete místo masa, Gábino. Tím automaticky snížíte i příjem živočišného tuku, což je většinou žádoucí, protože obecně ho jíme více než bychom měli. Příjem tuku by měl tvořit asi 30procent z celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku. Příjem bílkovin bych držel na 1g na 1kg normální tělesné hmotnosti. Kvalita tofu je velmi různá a češi jej dělat moc neumí. Mě se zdá nejchutnější v některých vietnamských tržnicích. Špičkové jsem jedl v Chebu. Výtečné jsou i výrobky Golden Soya. Použitá sója je kanadského původu a výsledný produkt podle toho vypadá.
Potraviny a zdravá výživa
pěkný den, mohu mít dotaz k výsledkům krve prováděným praktickým lékařem? Zaujalo mne (nebylo cílem odběrů), že mám cholesterol 5,2; HDL cholesterol 1,7; a LDL cholesterol 2,5. Zároveň triacylglyceroly jsou 3 (vše mmol/l). Je mi 34 let. Jsem vyšší, štíhlá, tlak mám spíše nižší, žádné zdravotní problémy, sportuji, nekouřím, nepiji, živočišné tuky nějak přehnaně nekonzumuji, možná snad ořechy v přiměřeném množství, nejím tučné, sladké přiměřeně, celkově jím zdravě - celozrnné pečivo, zelenina apod.. V rodině žádný problém z hlediska srdce, cévních příhod apod...Měla bych ještě nějak upravit životosprávu nebo případně zahájit nějakou léčbu pro snížení krevních tuků? Kdysi mi bylo na gastroenterologickém vyšetření řečeno, že mám komplikovaný žlučník ale nic patologického. Může to nějak souviset? Žádné problémy s trávením již cca 10 let nemám, dříve jsem měla občas křeče po určitých potravinách (např. syrový celer, hodně tučná jídla apod.)..Žádné léky neberu. Děkuji Vám za názor!
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, z jednoho biochemického měření bych nedělal žádné závěry. Za 6 měsíců bych  vyšetření zopakoval. Je důležité provézt odběr nalačno (12 hodin před odběrem nejezte). Výsledek ovlivňuje částečné o dostatečná hydratace orgasnismu. I tkzv. zdravé stravování může vézt ke zvýšení hladiny cholesterolu či LDL, pokud se nezná rozumná míra. Vysoký příjem ovoce (  a zároveň ovoce s vyšším podílem fruktózy) či snížení příjmu cholestrolu potravou může vézt k významného zvyšení hladiny krevních tuků a cholestrolu u některých osob.  Kdyby se stejné či horší hodnoty opakovaly, ozvěte se. Potřeboval bych ale znát podrobně váš způsob stravování. Třeba bychom na nějakou dietní chybu přišli. Nyní bych se nijak neznepojoval.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, dneska mě napadla asi taková hrozná hloupost, ale říkala jsem si, že se zeptám odborníka. Proto se tedy ptám, jak to, že když bych snědla třeba například 1 kg brambor tak proč pak člověk to 1 kg nepřibere? Opravdu je to asi jasná odpověď, ale přeci mi to nedá a proto se Vás ptám, děkuji za odpověď.
Saša Střídmá
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Sašo, Má to celou řadu důvodů. Uvedu ten hlavní. 1kg brambor obsahuje asi 800g vody, která neslouží pro živé organismy jako zdroj energie.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den,
chci se zeptat jakou zeleninu doporučujete ke konzumaci? V poslední době nemám důvěru k zelenině na pultech obchodů, ale zase vím, že je to důležitá součást jídelníčku tak nevím. Ještě občas kupuji zeleninové štávy od firmy Alnatura, mslíte, že je to vhodné? - otázka upravena poradcem
karolína
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Naše strava není příliš bohatá na balastní látky, které právě zelenina má. Jedl bych jí tedy spíše vcelku, jak  v syrovém, tak vařeném či dušeném stavu. Je samozřejmě také možné jíst nakládanou, která je také výživově hodnotná či mraženou, pokud neobsahuje přidaný tuk. Pokud bych konzumoval šťávy, určitě bych si je připravoval sám. Do štáv se dá schovat ledaccos a velké firmy kvalita nijak přehnaně nezajímá a dělají jen to nezbytné, co po nich legislativa chce. Na jiného než na profit se nejede a nesjou na to táfličky. Výrobky Alnatury ale neznám. Výběr zeleniny je velmi problematický a kvalita nedpovídá možnostem, které zemědělci a zpracovatelé mají.  Sám dosti zoufale hledám kde se dá  a občas raději jedu na známé vietnamské tržiště či do Německa, když si chci pochutnat. Je třeba rozlišovat jednotlivé druhy zeleniny. Mají rozdílný obsah sacharidů i balastních látek. Košťálová zelenina často nadýmá, či může být zdrojem i jiných látek které mohou způsobovat určité problémy(purinové látky vs.dna). Košťálová zelenina může být častou příčinou zácpy.  Zelenina také obsahuje dusičnany(nyní již mnohem méně) a těžké kovy i různé nežádoucí organické látky, které poškozují zdraví a které se dostaly do přírody, díky nesmyslné lidské činnosti. Považujeme  také za normální, že zelenina a ovocně stromy jsou pěstovány kolem hlavních silníc, kde projedou tisíce aut za den a nikdo se nad tím nepozastavuje ( viz Polabí).  Vše je tedy nutné konzumovat s mírou a vybírat se zdravým rozumem.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý večer, měřím 172 cm a vážím 50kg. Je mi 16 let. Ve škole si ze mě někdy dělají srandu, že jsem anorektička, ale to nejsem! Jím normálně, ale strava není tak bohatá na to, abych přibrala. Od mala jsem taková hubená, ale za chvíli bude léto a já nechci potom v tílku vypadat jak kostra... prosím pomocte mi jak by měl by padat jídelníček. Děkuju :o)
Janča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak se Jančo stravuje? Pokud mi napíšete podrobný jídelníček za jeden týden, pokusím se vám co nelépe poradit, jaké změny udělat. Můj mail : guareta@drstanek.cz
Potraviny a zdravá výživa
Děkuji vám za rychlou odpověď! Uklidnil jste mě :). Já ho možná až přehnaně hlídám (ve stravě), vždycky si někde něco přečtě a řídí se tím, aniž by se někde poradil. Dnes vám píšu jednak proto, abych poděkoval, ale mám ještě jeden dotaz. Ten můj dnes přinesl domů lněný a dýňový olej. Informace na internetu se různí. Zejména o lněném oleji, tak se ptám vás, neb vám důvěřuji, zda je vhodné ho konzumovat, případně jak často. Proč ho chce jíst se mě neptejte, určitě zase někde četl, jak je to super. Zdravotní problémy žádné nemá. Moc děkuji!
Michal
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemyslím si, že má nějaké výhody oproti běžně užívaným olejům. Tím myslím olej řepkový, slunečnicový a olivový. Pro lidskou výživu je ideálním olejem olej řepkový, který má nejvhodnější složení mastných kyselin pro lidskou výživu. To, že je používán jako příměs do aut  je trestuhodné a vypovídá to o úrovni naší morálky a vzdělanosti.A také o tom, co všechno jsme schopni udělat pro peníze. Užívání rostlinného oleje jako doplňku stravy je třeba ale posuzovat i z kvantitativního hlediska. Obecně by měl  tuk tvořit v celodenním jídelníčku 25-30% z celkové energetické hodnoty t.j. asi 80g za den ( netrpíme-li nadváhou či obezitou a  závažnými poruchami metabolismu tuků). Významný podíl by měly tvořit tuky nenasycené. Dáme-li si  např lžičku lněného oleje t.j. cca 5g, neznamená to ještě, že to má pro naše tělo nějaký zásadnější význam, pokud zbylý tuk  v celodenním jídelníčku bude  třeba pocházet z hranolek, čipsů a uzenin. U řady lidí to pomůže jen k lepšímu vyprazdňování, protože tento jednorázový bolus čistého oleje po ránu tělo nedokáže zcela ztrávit...
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Dělá mi starosti přítel. Je štíhlý a zdravý, ale bůhvíproč si usmyslel, že se chce nějakou dobu stravovat následovně - zelenina - mléčné výrobky (tvaroh, kefír, přírodní jogurt, mléko) - banány . občas kuřecí maso. Snad jsem na nic nezapomněl. Problém je, že nic jiného jíst nechce, moc se ve výživě nevyznám, ale chybí mi tam sacharidy a celkově se mi to nezdá. Vím, že je to paličák a asi s ním nic nesvedu, prosím vás tedy o pomoc - vaše vyjádření, zda je to vhodné, případně co by měl do jídelníčku přidat. Když si to přečte od vás, snad na vás dá. Moc děkuji!
Michal
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Banán je velmi vydatným zdrojem sacharidů, Michale!  Také mléčné výrobky obsahují cukr-laktózu. Jídelníček může obsahovat i dostatek bílkovin i přiměřené množství tuku a balastních látek. Vše samozřejmě záleží na velikosti porcí a fyzické zátěži, kterou váš přítel má. Určitě bych se ale neznepokojoval.  Jídelníček může být dostatečně pestrý a vydatný.. Za nějaký čas určitě dostane chuť na změnu. Důležité je to přehlédnout a nijak mu do jídelníčku nezasahovat. Takto nejsnadněji dosáhnete změny.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den pane doktore, chtěl bych se zeptat zda byste mi doporučil nějaký ideální doplněk stravy, který by pomohl mému tělu získat všechny potřebné látky. Často sportuji, jsem studentem a také chodím do práce. Mám teda celkem vysoké zatížení jak psychické tak i fyzické. Děkuji.
Lukáš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Lukáši, nemám žádné informace o vašem jídelníčku. To je nezbytné, abych mohl poradit co  přidat a co naopak ubrat, aby bylo složení jídelníčku co nejlepší. Pokud máme v úmyslu užívat doplňky stravy za účelem zvýšení výživové hodnoty celodenního jídelníčku, musíme vycházet z dobré znalosti jídelníčku stávajícího.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den chtěla bych zredukovat podkožní tuk ale nechutnají my ti zdravé tvrdé chleby takže by mě zajímalo jestli existuji i nějaké měkké varianty které mají podobnou trvanlivost a obsahuji dlouhé cukry a jsou vhodné do diety a dají se snadno hodit do tašky a podle potřeby použit kdekoli a nebo čím nejlépe tento chléb nahradit děkuji.
veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě, Veroniko. Dietline celozrnný žitný chléb 40g je ideální cereální výrobek. Velikost porce je také přiměřená, pokud chcete jít s váhou dolů na úkor tělesného tuku. Trvanlivost je 6 měsíců. Výrobek neobsahuje konzervanty. Nezanedbávejte příjem bílkovin, aby tělo nemělo důvod sáhnout do svalových rezerv kvůli nedostatku esenciálních aminokyselin.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den,mám dotaz, občas (tak 1x týdně) si koupím tunáka Rio mare, abych jedla nějaké ryby, je to kvalitní produkt, nebo ho spíše nedoporučujete? Mají ho různě míchaný s kuskusem, těstovinami, fazolemi -vždy jsem si říkala je to dražší tudíž kvalitní, chuťově je super, ale ta kvalita?? Poradíte?
Eva Rio mare
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě je to velmi dobrý výrobek pro zpestření jídelníčku a zvýšení obsahu bílkovin v něm, Evo. Tono naturale můžete navíc výborně použít při přípravě zeleninových či zelenino-těstovinových salátů, aniž by jste zbytečně zvyšovala příjem tuku ev. i sacharidů. Máte-li ráda tuňáka, doporučuji také zakoupit hotový pokrm Dietline Tuňák se zeleninou ( e- shop).  Připravuje se velmi snadno v mikrovlnce je možné ho uchovávat při normální teplotě. Trvanlivost je jeden rok a pokrm si tedy nezadá s trvanlivosti konzerv. Je to bezkonkurenční hotový pokrm s obsahem tuňáka na českém trhu.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den potřeboval bych poradit beru léky apo-parox a mám doma sušené plody goji kustovnice čínské a chtěl bych si tím obohatit jídelniček ale jelikož sem o tom něco četl na internetu kde to nazívají spíš doplněk stravy než ovoce a doručuji tak 10 až 15g denně tak bych se chtěl ujistit že to nemá nějaké interakce s léky které beru a mužů ji v klidu konzumovat děkuji
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Martine, sušené plody goji obsahují hlavně vitamin C. Některé biologicky aktivní látky sušením oxidují a jejich obsah se může lišit podle způsobu sušení. Tím, že je plod zbaven vody obsah biologicky aktivních látek je tedy i z tohoto důvodu velmi rozdílný od čerstvé šťávy, porovnáme-li stejná váhová množství. Doufám, že máte sušené plody z dobrého zdroje a že neobsahují plísně. Nenapadá mě žádná interakce s Apo-parox a goji a můžete je používat. Nevídím však u goji žádné výhody v porovnání s naším tradičním ovocem. Spíše riziko, protože jsem některé potravinářské provozy v Číně navštívil. Ochrana spotřebitele je zde na mnohem nižší úrovní a export je sice částečně regulován, ale kvalitativní kriteria zatím zcela ustupují do pozadí. Do Evropy  pak dovážejí asijské potraviny zpravidla laici, kteří si  potenciální rizika a rozdíly v kvalitě dostatečně neuvědomují. Na druhé straně můžete v Číně vidět jedinečné technologie a vzdělané lidi v oboru na místech, kam patří ( o Evropě to platí stále méně). 
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, je mi 15 let, měřím 180 cm a vážím 60 kg...chtěl bych přibrat alespoň 10 kg abych měl nějaký trochu viditelný tuk nebo abych aspoň neměl vyhublé svalnaté tělo které mám dlouhou dobu a nemůžu ani přibrat ale ani zhubnout. Potřeboval bych poradit jak na to. Za celý den sním : Na snídani nějaké lupínky nebo jogurt. Na oběd mám většinou maso s rýží nebo rybu nebo těstoviny buď s omáčkou nebo na sladko. Mezi obědem a večeří mám většinou sladké jídla (oplatky, koláče). A na večeři namazaný rohlík se salámem nebo tak něco.
Myslím si že mám vcelku dobrý jídelníček ale pořád nepřibírám a to ani přesto že pravidelně necvičím, nemám stres a v mojí rodině jsem jediný co má tenhle problém. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
patrik
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Patriku, vaše váha není nijak alarmující a je v podstatě v pořádku, pokud vám nezpůsobuje zdravotní obtíže. Určitě bych se nesnažil zvýšit zásobu tělesného tuku. Zaměřit by jste se měl na svalovou tkáň a zvýšit její hmotnost. Pravidelné denní tělesné zátěži pak musí být přizpůsoben jídelníček s dostatkem bílkovin a přiměřeným množstvím sacharidů a tuků. Koupil bych si a prostudoval nějakou knížku o výživě, kterou napsal akademicky vzdělaný člověk. Libí se mi třeba knížka profesora Hrubého Výživa v kostce. Je důležité si uvědomit, že není důležité  jen co jíme , ale také v jakém množství. Výpovědní hodnota informací, které jste uvedl o vašem jídelníčku, je tedy velmi malá a nemohu jídelníček nijak posoudit. Připravíte-li si ale jídelníček na 10 dní v Excelu ve kterém budou i kvantitativní ukazatele (objem, váha v gramech), rád vám ho posoudím a opravím. Měl bych obsahovat 5-6 pokrmů za den a měl by respektovat obecná výživová doporučení viz. Společnost pro výživu. Přeji hodně úspěchů v novém roce.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den,
pane doktore mám doatz ohledně jídelníčku, zajímá mě, co je ideální jíst k odpolední svačině a večeři, nevím si s tím rady. Jsem štíhlá a mým cílem je udržet váhu, ale dodat organismu důležité živiny. Jím na sváču jogurt s musli (dvé lžíce) a večer jablko, asi 3 ořechy a sem tam zeleninu a nevím jestli to je ok.Asi je to na odpolední hodiny málo že? - otázka upravena poradcem
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záleží, jak vypadají ostatní pokrmy během dne, Alice. Stravujete-li se skromně, pokrmy musí mít vyšší výživovou hodnotu a měly by být  připraveny ve stravitelnější formě. Podil základních látek na celkové energetické hodnotě celodenního jídelníčku byl měl být asi takový : bílkoviny 15%, sacharidy 55%, tuky a malé množství alkoholu 30%. Živočišné bílkoviny mají vyšší biologickou hodnotu, sacharidy bychom měly konzumovat hlavně ve formě škrobu a  zdrojem jednoduchých cukrů by mělo být především ovoce ev.mléko. 2/3 celkového příjmu tuků by měly tvořit tuky nenasycené. Na svačinu bych volil jogurt přírodní bez džemu či přidaného cukru. 2 lžíce musli jsou možné. Hledal bych ale také výrobek, kde je co nejméně sirupu, pokud jej  výrobek obsahuje. Večer bych si dal třeba zeleninový salát s tuňákem.  Minimálně  jeden hlavní pokrm ale doporučuji připravit  tepelnou úpravou. Je pak lépe stravitelný, biologická hodnota je vyšší a  pokrm lépe zasytí. Pokud nerada vaříte, můžete zkusit  hotové pokrmy Dietline.
Potraviny a zdravá výživa
Dobry den,muze se najednou stat,ze mi v tehotenstvi zacla vadit smetana?3 dny po sobe se me stalo,ze sem mela do pul hodiny po jidle silnejsi strevni krece,ktere s prestavkami trvalz max.hodinu,bez prujmu,stolice byla az druhy den normalni,jednalo se o spenat a kure na smetane,smetana je jedina spojitost,co me napada.Stolici mivam nekdy kazdy den,max. jednou za 3 dny,ale vzdy malo.Mohlo bz to mit prip. spojitost s pichanim v prave polovine bricha,ktere uz trva pres mesic?Pry se jedna o rozpinani delohy,pred 14 dny pohmatem a poslechem se pry nejedna o slepe strevo.Dekuji 20tt
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to možné. Smetana obsahuje hodně tuku a je možné, že z nějakého důvodu tuk nyní hůře trávíte. Ne u každého se to musí projevit průjmem. Bolesti břicha či křeče jsou pak  další "přirozenou" variantou.  Během těhotenství se mění jak chuťové preference, tak potřeba výživných látek. Stravujte se pestře, skromně, ale  častěji. Dietní chyby mohou vést k poruchám trávení. Snažte se dodržovat doporučovaný nárůst váhy. Zvýšený nárůst váhy není žádoucí a může vést k porodním komplikacím.
Potraviny a zdravá výživa
Prosím o radu pŕi sestavení jídelníčku při onemocnění jater. Jaterní cirhoza. Čím je podpoŕit třeba vitminy. Byliny piji dávám pozor na sacharidy tuky. Nedělaji mi dobře mléčné výrobky.Děkuji moc.
Anna. P.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anno, jídelníček si musíte naučit sestavovat s přihlédnutím na obecná výživová doporučení (viz.společnost pro výživu) a na vaši individuální snášenlivost jednotlivých potravin, potravinářských výrobků a doma tepelně připravených pokrmů. Jednotlivé porce musí být skromné, ale dostatečně výživné. Celodenní jídelníček musí obsahovat co nejoptimálnější množství bílkovin, sacharidů a tuků. Měla by jste si udržovat normální váhu. Jídelníček je často nutné doplnit trávicími enzymy a vitamíny. Připravíte-li si pečlivě jídelníček na 7-10 dní s pěti pokrmy za den, pokusím se vám ho upravit tak, aby měl pro vás optimální složení a nezpůsoboval vám zažívací problémy. Měl bych ale znát co nejlépe váš celkový zdravotní stav a výsledky posledního biochemického vyšetření krve a moči. Informace je možné zaslat na : guareta@drstanek.cz.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, synovi je 13 let, měří 160cm, váží 40 kg, je zdravý, intenzivně sportuje ( 5 x týdně trénink 1,5 hod., i ve volném čase se rád hýbe-kolo, plavání, jakékoli pohybové hry) Snažím se mu zdravě a vydatně vařit (drůbeží, králičí a jehněčí maso z domácích zdrojů, mléko a mléčné výrobky i ovčí a kozí, domácí vejce, zelenina, ovoce, brambory) jí všechno, ale malé množství. Nyní začíná rychleji růst, ráda bych Vás poprosila o radu, zda je vhodný nějaký potravinový doplněk, nechci ho cpát chemií zbytečně, pouze v zimním období dávám nějaký multivitamínový přípravek (cca prosinec-únor). Děkuji a přeji krásné letní dny!
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Radko, to se hezky četlo. Zdá se, že váš syn má jídelníček, který mu může většina vrstevníků jen závidět. Nic bych extra nepřidával. Dbal bych ještě na co nejvhodnější sportovní obuv a sledoval příjem vody. Fyzická zátěž musí být příměřená, což se zdá v jeho případě v pořádku, pokud tréninky vede odpovědný trenér. I tyto zdánlivé drobnosti mohou zásadně ovlivnit sportovní výkon či snížit riziko sportovního úrazu nebo zdravotních problémů v budoucnosti. Kdyby si syn stěžoval na křeče v nohou či se objevily nějaké jiné zdravotní problémy související se sportováním (např.průjmy či vyčerpanost), ozvěte se.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď ohledně sýrů, nejsem si jistá, zda jsem správně pochopila, nicméně mě šlo především, zda jsou tvarůžky a mozzarella rizikové z hlediska listeriózy. Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jsou stejně "rizikové" jako stovky jiných potravinářských výrobků či surovin. Určitě se jim nemusíte vyhýbat. Z kulinářského i výživového hlediska by to byla určitě také škoda.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, vím, že by se v těhotenství neměly jíst sýry typu niva a hermelín, jak je to prosím s tvarůžky a mozzarellou (ne pravou buvolí). Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano stravujte se prosím pestře a dopřejte si určitě občas i Nivu a Hermelín. Uvědomte si ale prosím rozdíl ve výživové hodnotě jednotlivých sýrů. Niva a Hermelín obsahují hodně tuku. Olomoucké tvarůžky nebo tvarůžky Breitunger jsou zdrojem hlavně bílkovin (naobsahují prakticky tuky) a i z vyživového hlediska jsou tedy velmi odlišné od Nivy či Hermelínu ev. mozzarely. Kdo v těhotenství přibývá na váze více než je doporučováno, ten by měl zařadit do celodenního jídelníčku častěji právě tvarůžky. Tvarůžky mohou rovněž jednoduše krýt větší potřebu bílkovin, kterou těhotenství vyžaduje. Nezapomeňte určitě na čerstvé mléko. To by mělo být pro těhotné mléčnou potravinou číslo jedna. Také je ale nutné respektovat jeho výživovou a energetickou hodnotu a nic zkrátka nepřehánět. Každá jednostrannost ve stravování může vézt za určitou dobu a za určitých okolností ke zdravotním komplikacím. Na Nivu a Hermelín se tedy nelze dívat černobíle, jak je patrné z vašeho dotazu. To platí i třeba o éčkách a řadě dalších, "médiemi znebezpečněných", potravinách a potravinářských ingrediencích.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, četla jsem, že při správné stravě k dietě je vhodné zařadit sacharidy do jídelníčku hlavně ráno a k dopolední svačině. Je tedy vhodné snídat vločky s bílým jogurtem, ovocem(občas přidávám sušené brusinky, nebo rozinky) a lžičkou medu a k dopolední svačině si dát jablko nebo nektarinku. A k té odpolední pak nějakou zeleninu? Nebo je to málo? děkuji za odpověď. Markéta
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Markéto, pokud trpíme nadváhou či dokonce obezitou, je nutné příjem sacharidů výrazně omezit, aby tělo muselo získávat více energie z tukových zásob. Kdo je zvyklý pravidelně fyzicky pracovat či sportovat, ten si může dovolit příjem sacharidů zvyšit. Příjem sacharidů by měl být kryt spíše potravinami, které obsahují škrob. Nikoliv jednoduché sacharidy. Porce ovoce musí být skromné. Sušené ovoce je sacharidovou bombou a je třeba ho volit jen velmi omezeném množství. Výživová hodnota jídelníčku musí vždy odpovídat věku, aktuálnímu zdravotnímu stavu a životnímu stylu. Váš jídelníček posoudit nemohu, protože nemám o vás žádné informace a také nevím, zda by měl třeba vést ke snížení váhy.
Potraviny a zdravá výživa
ahoj ja mi 13 let vazim 56 a merim 163 chci zhubnout ale sportovat mi nejde driv jsem jezdila na koni a byla jsem hubena ale mama me ted na kone nechce pusti. pomozte
martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jízda na koni je krásný sport. Vyžaduje to ale hodně času a úsilí, aby to k něčemu vedlo. Je to také sport finančně velmi náročný. Pokud je maminka proti, volte třeba běhání. Kila půjdou dobře dolů, vyhnete-li se konzumaci sladkostí a sladkých nápojů s obsahem cukru( kromě 100-200ml čerstvých ovocných či zeleninových šťáv), zbytečné konzumaci bílého pečiva a běžných příloh(kromě přiměřených porcí luštěnin).
Potraviny a zdravá výživa
Vážený pane doktore, nádvahou netrpím, jsem spíše hubenější a to od přírody :) Mimo domov se stravuji celý pracovní týden přes oběd. Ty si dávám v restauracích, ale snažím se vybírat zdravější jídla, chodím do dvou restaurací, kde vaří z kvalitních surovin a cca jednou týdně si zajdu na vegetariánský oběd. Stravovací návyky jsou stále stejné. 5-6 za rok vycestuji do zahraničí, ale potíže se objevují i před cestou a vždy jsou to evropské země, tedy žádná velká změna stravy. Pálení žáhy se objeví zřídka, spíše po jídle, v noci spím dobře. K snídani si dávám většinou tmavý chléb se sýrem, salámem, džemem. K dopolední svačině banán/papriku/jablka/musli tyčinky/dětské přesnídávky, dříve yoghurty, ale nyní zkouším vynechávat. Poté oběd, kdy si dávám polévku a většinou nějaké maso s přílohou, občas nějaký bezmasý oběd. Odpolední svačina je podobná té dopolední, večeře opět podobná snídani... Teď jak to sepisuji, tak mi to přijde vcelku monotónní... :( Děkuji za odpověď!
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko se mi to Aleno posuzuje, asi bych si s vámi musel trochu popovídat a pár postupů vyzkoušet. Snažte se nekonzumovat příliš technologicky upravené potravinářské výrobky. Pokrmy si rozdělte na více porcí. Preferujte celozrnné cereální výrobky. Doporučuji celozrnný žitný chléb Dietline. 3 porce 40g za den dokáží trávicí ústrojí zklidnit. Snažte se zvýšit příjem listové zeleniny ve formě salátů. K ochucení používejte olivový olej. Místo jogurtů bych zkusil tvarohy Milko. Salámům, musli tyčinkám bych se vyhýbal. Vyšší příjem soli, nekvalitního tuku či jednoduchých sacharidů může klidně zažívací problémy prohlubovat. K tepelné úpravě pokrmů nepoužívejte rostlinné oleje a margariny. Maso upravujte na přírodní způsob. K zvýšení podílu bílkovin v jídelníčku můžete použít i výrobky značky Šmakoun. Zdá se mi, že se masu trochu vyhýbáte. Pozor na koření ve vegetariánských restauracích. I to může dělat občas problémy. Snažte si vypozorovat co vám vyhovuje a co ne a za nějaký čas se ozvěte. Jestli jste z Prahy, můžete se za mnou stavit v lékárně některou ze sobot, které jsou na drobné rady určeny a zbývá na ně trochu času. Budu tam zase 19.1. od 8.00-12.00.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, mám zažívací problémy. Dříve se u mě občas objevilo nadýmání, někdy opravdu silné, ale vždy pomohly léky typu Espumizan a pak zase delší dobu nic. Posledních cca dva týdny mám opět problémy, ale denně, ze začátku zabíral Degasin, teď už většinou ani to ne. K silnému nadýmání se přidal "nepořádek" ve střevech, kdy slyším a cítím různé převalování a škvrkání. Také často říhám. Po probuzení je mi vždy dobře, snídaně a svačina jsou ještě v pořádku, po obědě už se mi začně dělat špatně a nejhorší je to večer. Jím 5x denně, teplé obědy, snažím se ne smažené atd, vcelku hodně ovoce a zeleniny. Dříve jsem jedla hodně mléčných výrobků - sýry, 2-3 yoghurty denně apod. Zkusila jsem toto vysadit, zdá se mi, že je to lepší, ale ne úplně. Neměl byste pro mě radu, jak dál? Na vyšetření trubicí se mi nechce :) děkuji!
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Možná potřebujete Aleno střídmější jídelníček. Trpíte nadváhou? Stravujete se mimo domov? Změnila jste kuchyni nebo některé stravovací návyky. Objevuje se i pálení žáhy? Budí vás pálení žáhy v noci? Zdrojem nadýmání může být i ovoce a zelenina a i ty je třeba konzumovat s mírou. Zejména pokud se jedná o košťálovou zeleninu. Prvním krokem by tedy mělo být upravení jídelníčku, který by měl být pestrý, ale skromný. Zároveň si vypozorujte jaké pokrmy vám dělají větší problémy. Pokud mi jídelníček podrobně popíšete, doporučím vám základní změny, které je třeba udělat.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, pane doktore řekněte mi prosím, co si myslíte o mém jídelníčku. Ráno snídám kaiserku (pohankovou) s 2 plátky sýra a máslem, na svačinu jablko nebo jogurt activia (malý neslazený) oběd buď 200 gr Cottage sýra s torchou nějakých ořechů (3ks para nebo 5 ks mandlí apod...) nebo tvaroh nízkotučný s musli a ořechy(2 lžíce musli)nebo 150 gr cottage s červenou řepou nebo tuńáka rio mare (ten v konzervě) odpolední svačina je většinou ovocný tvaroh milko s musli a večeře jablko, hruška nějaká zelenina a max 3 ks oříšků. Vypiji tak 3-4 šálky kávy. denně. Měřím 161 cm a vážím asi 50 kg. Jsem spokojená jen mě zajímá co by jste mému jídelníčku vytkl, co by mi mohlo chybět. Jště dodám, že hodně chodím, v práci jsem střídavě v kanceláři a venku, doma cca 2-3 x týdně cvičím na orbitreku asi 40 minut. Je mi 27 let.
Ala
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alo, ve vašem případě bych určitě volil čerstvé plnotučné mléčné výrobky, které jsou výživově hodnotnější. Zařadil bych také určitě luštěniny a alespoň jeden tepelně upravený pokrm za den. Určitě zařaďte také čerstvé polévky-masové a zeleninové vývary či čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy v množství 100-200ml za den. Volte kvalitní cereální výrobky např. celozrnný žitný chléb Dietline, který je vhodně naporcovaný, má výtečnou chuť a je přirozeně trvanlivý bez zbytečného obsahu přídatných látek.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, pane doktore. Může se denním užíváním hroznového cukru (2-3 tabletky - takové ty bonbónky z lékáren) - jako sladkost (žádná jiná, čokolády, oplatky, nic takového) zapříčinit cukrovka? Je to bezpečné?
Michal
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Hroznový cukr je obyčejná glukóza Michale. Proto několik gramů nemůže nijak ublížit. Je třeba si uvědomit, že náš běžný celodenní jídelníček obsahuje asi 300g sacharidů. Přednost bychom obecně měli dávat sacharidům složeným t.j. škrobu. Kdo sportuje nebo fyzicky pracuje a netrpí nadváhou, ten si může dovolit vyšší podíl sacharidů jednoduchých.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, absolvovala jsem měření na přístroji InBody.Výsledky měření tuku i svalů dopadly velmi dobře,jediným problémem se ukázalo množství vody v těle. Přibrala jsem náhle asi 1-1,5 kg, přitom jím stále stejně,zdravě,sportuji. Od konce června mám brigádu, při které stojím 11 hodin denně na nohách. Zavodnění tedy trenér, který mi provádel měření, přičítá dlouhému stání.(HA ani jiné prášky jsem nezměnila,problémy s močovým měchýřem jsem neměla) Je pravda, že mám pocit těžkých nohou,hlavně v noci a po ránu. Zavodnění bylo naměřeno hlavně v nohách ( konkrétně více levá) a těle. Byla mi teda doporučena lymfodrenáž a rolletic. Jsem ale studentka a lymfodrenáž je pro mě velmi drahá. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli existuje i jiný, levnější způsob. Brigádu budu mít už jen asi čtyři dny v srpnu a potom skončím.Je možné, že dojde samo k odvodnění? Pomůže například nějaký detox nebo bylinky? Piji hodně (asi 4 litry denně). Měřím 163, váha 51 kg,19 let. Vody navíc mám prý asi 1-1,5 kg Děkuji
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kamilo, bohužel nevím, zda InBody patří mezi lékařské diagnostické přístroje ( nezaměňovat s certifikátem bezpečnosti). I z toho pohledu je třeba výsledky posuzovat a nepřeceňoval bych je. Pokud se budete častěji měřit, provádějte měření za stále stejných podmínek. Přestože je teplé počasí, nejsem si jist, zda při vaší váze a výšce je příjem vody přiměřený. Nadměrné pití vody zatěžuje oběhový systém a i u příjmu vody platí všeho s mírou. Na zadržování vody v těle má hlavně vliv příjem sodíku, pominu-li jiné faktory, které nelze ovlivnit stravou. Kontrolujte si tedy jeho příjem. Nepijte minerální vody s vyšším obsahem sodíku. Stravujte se pestře a dbejte na dostatečný příjem všech základních látek v celodenním jídelníčku. Dodržujte výživová doporučení Společnosti pro výživu. PS : na zadržování vody má také vliv menstruační cyklus. V druhé polovině je větší tendence vodu zadržovat. Jen samotný děložní glykogen který se novotvoří, může zadržet okolo 200-300g vody. Při horkém počasí má tělo tendenci také vodu více zadržovat, protože ji potřebuje ve větší míře pro regulaci tělesné teploty. Neutrácejte prosím peníze za zbytečné procedury.
Potraviny a zdravá výživa
Dobry den, zaujimalo by ma, aky mate nazor na kazdodennu konzumaciu tvarohu cca v mnozstve 250g. Moze to mat nejaky skodlivy vplyv na organizmus? Preco je na roznych strankach na internete uvedene ze tvaroh raz patri k mierne zasadotvornym potravinam a inokedy je radeny ku kyselinotvornym? Kde teda tvaroh patri ? Pokial je teda kyselinotvorny - dokaze dostatocny prijem surovej zeleniny a dostatocny prijem tekutin vyrovnat kyselinotvorny vplyv tvarohu? dakujem
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, nesmyslnými teoriemi o kyselinotvornosti a zásadotvornosti potravin se nezabývejte a snažte se mít pestrý, ale střídmý jídelníček. Kdo má zájem o nějaké smysluplné informace, může si nastudovat způsob regulace acidobazické rovnováhy v lidském těle. Potom snadno pochopí, že rozdělovat potraviny tak, jak jste uvedla nemá valný smysl, budeme-li držet obecných výživových doporučení. Co se týká tvarohu, obsahuje vedle velkého množství kvalitních bílkovin i nezadbatelné množství tuku(pokud je plnotučný) a je třeba jej do celodenního jídelníčku započítat. Je to potravina zdravá a můžeme ji zařazovat do jídelníčku každý den, jestliže nám to vyhovuje. Netrpíme-li nadváhou a jsme zdraví, můžeme si ho dovolit více, jestliže ne, musíme volit skromnější porce. Jestliže si nastudujeme biochemii bílkovin a metabolismus jednotlivých aminokyselin v lidském těle, potom snáze pochopíme, že nelze paušálně rozdělovat potraviny na kyselinotvorné a zásodotvorné. Chceme-li se stravovat zdravě, vždy musíme posuzovat výživovou hodnotu celodenního jídelníčku jako celek.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, prosím Vás o radu, jak doplnit 3,5 letému synovi minerály a vitamíny (hlavně vápník). Nesmí mléko, zakysaných ml. výrobků sní málo - 1ks ob den, syrové ovoce odmítá. Děkuji
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, jak se nyní stravuje? Proč nemůže mléko na rozdíl od zakysaných mléčných výrobků? Jaké má zdravotní obtíže?
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, vždy jsem dbala na zdravou výživu, hodně zeleniny, vlákniny a kuřecího. Jediného čeho se nemůžu zbavit jsou sladké snídaně (většinou hrneček kakaa s polotučným mlékem a koblihla,nebo jiná sladkost) a hranolky (jednou týdně). Myslíte že bych se měla ranního dopřávání zbavit, nebo to tolik tělu neublíží? Dále mě několik týdnů trápí bolesti břicha, ranní průjmy...zeleninu jím dost, hlavně k večeři. Je správné ládovat se zeleninou večer? Děkuji za odpověď
Veronika F.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Veroniko, těžko se mi váš jídelníček posuzuje. Moc jste o něm nenapsala. Je třeba se držet obecných výživových doporučení, které zpracovala Společnost pro výživu. Na webu www.drstanek.cz v Pokynech pro stabilizaci váhy také najdete informace, které by vám mohly být prospěšné. Všeho s mírou platí i pro zeleninu ( může vést třeba k zažívacím problémům, zvyšovat hladinu purinových látek či díky antinutričním látkám snižovat vstřebávání některých minerálních látek). Obecně bych ke koblize uvedl, že pokud pokrm obsahuje vysoký podíl sacharidů (ev.tuku jak je to často v případě koblihy), měla by po něm následovat fyzická činnost. Pokud ne, je dobré když je výživově kompletní to znamená, že cca 50% jeho energetické hodnoty tvoří sacharidy a o zbytek se přibližně dělí tuky a bílkoviny. Nesmíme ale zapomenout, že tuky mají energetickou hodnotu více než 2 x vyšší (1g =9kcal/38kJ). Jaké porce zvolíme je věc druhá a jejich velikost by neměla vést k nadváze či dokonce obezitě.Pokud se budete stravovat skromně a pestře s velkou pravděpodobností se zažívacích problémů vyvarujte. I potraviny, které jsou obecně považovány za zdravé není možné konzumovat v neomezeném množství.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den,děkuji za odpověď. Nemohu puriny a štavelany, neboť mým ledvinám dal nefrolog "dvojku". Měl jsem vysoké obsahy v moči a v krvi.Dělal mi několik vyšetření na krev i odběr moči už 2x v rozmezí půl roku. Dietu mám držet dále a k tomu mě poslal nyní na CT.Kdysi dávno jsem měl2x kameny. Na CT mi nyní našli zánět a tam odtud jsem musel k urologovi, který potvrdil zánět prostaty, dal mina měsíc atb a zakázal mléčné výrobky a nejlépe i pšeničné pečivo. Sháním někoho, kdo by mi poradil s jídelníčkem.Jsem sportovec.(profi) a momentálně raději pořádně nejím, protože nejsem schopen sestavit si jídelníček.Velmi děkuji za odpověď.
Martin dopňující info
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak se tedy Martine stravujete ? Užíváte (užíval jste) nějakou sportovní výživu s vysokým podílem bílkovin ? Užíval jste anabolika ? Máte nadváhu ? Kolik je vám let? Jaká vážnější onemocnění mají ( měli) vaši rodiče?
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den,prosím o radu,sháním někoho spolehlivého nepředraženého, kdo mi poradí s dietou bez purinů, šťavelanů a bez mléčných výrobků.Děkuji
Martin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Martine, za jakým učelem chcete takovou dietu držet ? Máte nějaké zdravotní problémy? Trpíte nadváhou nebo obezitou ? Máte zvýšenou hladinu kyseliny močové ?
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den. Chtěla bych od Vás radu. Našemu vnoučkovi, kterému je 10 měsíců chybí železo. Četli jsme, že je obsaženo v hovězím mase, žloutcích a zelenině. Je ještě něco, co železo obsahuje? Maminka ho ještě kojí, ale sama má nedostatek železa, takže z mateřského mléka ho nedostane. Děkuji
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, k léčbě anemie by se mělo přistupovat velmi individuálně a je třeba co nejvíce pátrat po příčině. Dietní opatření by se jí měly částečně přizpůsobit. Ne každá forma železa je dobře využitelná a nelze potraviny porovnávat pouze podle chemicky či fyzikálně stanoveného obsahu železa.Určitou roli hrají i stravovací zvyklosti. Obecně se předpokládá, že nejlépe je stravitelné tkzv. hemové železo, které je obsaženo v mase a vnitřnostech ( hlavně játra). Z mletého masa by měla být stravitelnost ještě vyšší. Zelenina je co se týče obsahu železa problematičtější ( železo je vázáno jinou formou) a záleží navíc i na její úpravě. Například špenát je vhodnější používat rozvařený a rozmixovaný. Z "listové" úpravy bude železo využito jen málo. Ta ale pro vnoučka nepřichází v úvahu. Rostlinná strava obsahuje také různé antinutriční látky, které mohou bránit vstřebávání železa tím, že s ním vytvoří v trávicím traktu pevné chemické vazby. Pozor tedy na nějaký jednostranný způsob stravování. Vnoučkovi bych do jídelníčku v příkrmech m.j. určitě zařadil masové, zejména hovězí vývary, mleté maso všeho druhu včetně jater, nastrouhaná vařená vajíčka, špenát, rýži ( hledejte takovou, která je vhodná na kaši a která není úplně zbavená vnějších obalů - u nás to je obtížné) a bramborovou kaši. Až bude větší, neměly by v týdenním jídelníčku chybět ani luštěniny. Kojení doporučuji do roka ukončit, pokud s tím bude pediatr souhlasit.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jak se změní kalorický obsah vína, které projde varem. Pokud to chápu správně, nejvíce kalorií vínu dodává alkohol, který se ale vypaří. Je to, co zbude, dietní? Je tam mnoho sacharidů? Víno (ani jiný alkohol) nepiju, ale ráda s ním občas vařím (ty francouzské dlouho dušené pokrmy).
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, víno je nezanedbatelným zdrojem jak alkoholu, tak sacharidů a musíme je tedy do energetické a výživové hodnoty jídelníčku započítat. Zahřátím vína dojde k snížení koncentrace alkoholu a tím i energetické hodnoty. Při snižování váhy je tedy pro přípravu pokrmů nevhodné. Při udržování váhy bych dbal spíše na pestrost jídelníčku a volil vhodnou velikost porcí . Sledoval bych také pozorněji příjem tuků. Ty by neměly překročit 30% celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, chtěl bych znát váš názor ohledně aspartamu. Slyšel jsem od laiků, že např. Cola light slazená tímto sladidlem může způsobovat cukrovku? Je to možné? Argument byl ten, že tělo očekává cukr, dostane sladidlo a nastane nějaká nerovnováha s inzulínem. Jak to, prosím, je? Děkuji.
Michal
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Michale, není to možné. Aspartam patří mezi bezpečná náhradní sladidla. Přesto doporučuji vše s mírou, protože ve výživě určitě platí, že všeho moc škodí. Neexistuje proto žádná absolutně zdravá potravina či nápoj. Používání sladkých nápojů vede k preferenci sladších potravin a k obezitě, pokud jsou slazeny cukrem nebo jej přirozeně obsahují (100% ovocné a zeleninové šťávy). Existuje také řada vědeckých důkazů, že nepřiměřený příjem nápojů slazených cukrem přispívá k většímu výskytu diabetu II.typu. Svého času začaly firmy ve Spojených Státech využívat více v nápojích fruktózu ( marketingově zkomunikovali její nižší glykemický index a tedy výhodu proti sacharóze). Nyní se ukazuje, že její zvýšená spotřeba měla nepříznivý efekt nejen na výskyt diabetu II.typu, ale i na výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Fruktóza je tedy rizikovějším sacharidem než sacharóza resp. glukóza, jestliže její příjem nepřiměřeně zvýšíme. Vyšší konzumace nápojů s aspartamem zase u některých jedinců vede k zvýšenému pocitu hladu a k nadbytečnému příjmu energie. Slazené nápoje bychom si proto měli dopřávat pouze občas a neměly by být každodenní součástí našeho jídelníčku. Čerstvé džusy a zeleninové šťávy bychom si měli dopřávat v množství 100-200ml za den. Zároveň musím také poznamenat, že diabetes II.typu není způsoben nedostatkem insulinu, ale sníženou citlivostí tkání na insulin(tzv.insulinoresistencí). Insulinorezistenci vyvolává zejména vysoký příjem tuků. Tuky by měly proto v naší stravě tvořit asi 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Měly bychom zároveň preferovat tuky nenasycené. Jakýkoliv jednostranný pohled na výživu a jednostranná doporučení jsou cestou do pekel a udělají vždy výrazně více škody než užitku.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den. Na gastroskopii mně zjistili chronickou atrofickou gastritidu, jinak v pořádku. Játra, žlučník a pankreas jsou v pořádku, UZ je negativní. Infekce byly vyloučeny. Celiakii a borreliozu nemám, avšak zjistili dost těžkou alergii na kravské mléko a mléčné výrobky. Nesnesu ani tvrdé, ani mazací sýry. Můžu akorát malý jogurt. Žaludek se naštěstí upravil. Děkuji za Vaši ochotu.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jiří, děkuji za upřesnění. Jaké léky Vám byly doporučeny ? Je možné, že budete mít obecně problémy s potravinami, který vyžadují k trávení tzv. kyselou hydrolýzu, pokud by žaludeční sliznice neprodukovala dostatek kyseliny solné a pepsinu. Může tomu být ale někdy i naopak a kyseliny solné můžete mít nadbytek. Nedostatek kyseliny solné by se mohl projevit i na horší toleranci mléčné bílkoviny, protože v žaludku dochází k denaturaci bílkovin a tedy ke změně její prostorové struktury. Mléčných výrobků bych se však úplně nezříkal. Podobně můžete do budoucna dopadnout i s jinými bílkovinami, jestliže výrazně zvýšíte jejich podíl v jídelníčku. Každá chemická reakce proběhne jen za určitých podmínek. To platí i o reakcích které nějakým způsobem zasahují do imunitních dějů. Zkuste si vypozorovat jaké výrobky, v jakém množství, kulinářské úpravě a frekvenci snášíte a ty vhodným způsobem do jídelníčku zařaďte. Někdy stačí jen konzumaci mléčných výrobků omezit.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, doplňuji infomace ohledně častého průjmu a řídké stolice. Konkrétní potraviny, které by mohly problémy způsobit, vypozorovány nemám, jím hodně zeleniny a mléčných výrobků, jestli by to mohlo být tím? Problémy trpím již rok, byla jsem i na vyšetření střev, nic mi ale nezjistili, krev ve stolici nemám. Problémy se objevují jen přes den. Moc děkuji za odpověď.
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlo, nezbývá nic jiného, než si vypozorovat které výrobky či potraviny vám to dělají. Klidně to mohou být také probiotické kultury, které se doporučují k prevenci průjmů a které jsou do mléčných výrobků přidávány. Zejména pokud používáme jednostranně určitý mléčný výrobek. Přestože konzumujete dost zeleniny doporučuji přidat do jídelníčku rozpustnou vlákninu - Guaretu SlimLineu. Ta vytvoří na povrchu tráveniny ochranný povlak a tak trochu omezí její kontakt se střevní sliznicí. To může působit příznivě. Můžete také pravidelně používat Smectu 1-2 sáčky za den. Zkuste si třeba nekonzumovat vůbec 2 dny mléčné výrobky. To znamená ani třeba máslo. Kdyby mé rady nepomohly ozvěte se prosím.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, často trpím průjmy a řídkou stolicí. Co bych měla dělat, aby se vše dalo do normálu? Jím hodně zeleniny, nevyhýbám se ani mléčným výrobkům. Pomohla by např. probiotika?
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlo, máte vypozorováno zda vám to způsobují některé potraviny či pokrmy ? Jak dlouho tyto problémy máte ? Objevila se někdy ve stolici krev ? Máte problémy jen přes den nebo i v noci ?
Potraviny a zdravá výživa
dotaz z 29.4.-upřesnění Nejím JEN papriky a rajčata, i jinou zeleninu.Jídelníček spíš lehčí - zelenina, ovoce,mléčné výrobky(hl. jogurty+sýry), ale také pečivo, přílohy, maso- zvykla jsem si na něj při boji s nadváhou.Zelenina rozdělena do více porcí- např. snídaně(svačina)- pečivo, pomazánka(máslo)+paprika, večeře -zeleninový salát+pečivo, zeleninová obloha k masu ap.Neužívám žádné léky ani doplňky, kromě v zimě občas vit C, někdy vit B. Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, pokud bojujete s nadváhou konzumace pečiva a příloh moc smysl nedává. Také ovoce si můžete dopřát jen ve skromných porcích Je třeba jednotlivé druhy rozlišovat a preferovat, ty , které mají nejmémě sacharidů např. citrusové plody. Vše je také o přiměřenosti porcí. I to může být příčina nadýmání. Jakýkoliv stravovací extrém má z dlouhodobého hlediska nějaké zdravotní dopady. Týká se to i potravin, které jsou obecně považovány za "zdravé". Nadýmání mohou způsobovat i mléčné výrobky pokud obsahují oligofruktózu. Tu dokáže střevní mikroflora dokonale rozštěpit. Může to být kombinace více faktorů-nadváha a tedy nepřiměřený příjem základních látek/větší konzumace mléčných výrobků/větší konzumace zeleniny. Máte zažívací problémy s konzumací některých mléčných výrobků?
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den, je mi 31 a rok od roku mi zjištují vyšší a vyšší bilirubin (vše ostatní v normě), nyní jsem na 55ti, mám držet jaterní dietu, jediné, co mi řekli, tak dlouhodobě dodržuji, nepiji alkohol, smažená jídla si nedávám, nekořením, přesto stoupá, mohu vás tedy poprosit o více informací k jaterní diete, čeho se mám ještě vyvarovat a čeho si naopak dopřát více? bohužel jsem byla v poradně víceméně odkázána na internet a ne všechny zdroje lze považovat za důvěryhodné. kdybych se měla vším,co sem kde našla řídit, tak z mé normální váhy je podváha. předem moc děkuji za radu. Ivanka
Ivanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivanko, Váš jídelníček by měl být střídmý, pestrý a lehce stravitelný. Není v tom třeba hledat žádnou vědu a držel bych se obecných výživových doporučení Společnosti pro výživu. Na www.drstanek.cz najdete mailovou adresu. Jestliže mi napíšete Váš současný jídelníček pokusím se ho co nejlépe okomentovat. Tím by jste se vyvarovala nesmyslných dietních omezení, který by Vám jen komplikovaly život. Co se týká biliribinu, doporučuji udělat analýzu ještě na jiném biochemickém pracovišti. Nevím také jaká vyšetření jste absolvovala a jaká onemocnění jste prodělala. Zvýšená hladina bilirubinu ale nemusí být nijak na škodu a může se jednat o vrozenou záležitost, která se na zdraví nijak negativně neprojeví. Zejména pokud máte ostatní jaterní hodnoty v pořádku. Řádné interní a imunologické vyšetření je ale na místě.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý večer, kdysi jste mně smysluplně poradil, děkuji, a proto se obracím na Vás ještě s tímto dotazem - četla jsem, že mléko napomáhá překyselení organismu kromě cukru, bílé mouky a pod.Zajímalo by mě, jaké množství, protože o tom jsem se nikde nedočetla, někdy mám vyloženě"absták" a mléko si dávám docela často,také jogurty, sýry.Případně nabízí lékárny něco na "odkyselení" organismu? Děkuji za odpověď.
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, pokud pijete ráda mléko dělejte to i nadále. K "překyselení organismu" vede nadváha a obezita a nepřiměřený způsob stravování. Je také důležité mít správný podíl základních látek v jídelníčku ( bílkoviny, sacharidy, tuky). Pokud nějaké obtíže máte a napíšete mi Váš jídelníček, mohu ho okomentovat. Je také důležité vaše obtíže co nejpřesněji popsat. Můžete to udělat i cestou poradny na www.drstanek.cz, která je věnována problémům, které souvisejí s naším stravováním.
Potraviny a zdravá výživa
Děkuji za odpověď. Vyvážený jídelníček již mám. Sestřenice je výživová poradkyně (studovaná, nikoli rychlokvaška z posilovny) a nemůže si můj jídelníček vynachválit. Léky na snížení cholesterolu neberu, protože můj cholesterol je v pořádku. Mám jen astma, což je také zánětlivá nemoc, ale nevím, zda jí mohu přičítat to zvýšené CRP, když se poctivě léčím.
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky Terezo za upřesnění. Zvýšené CRP zřejmě s astmatem souvisí a bude jej ovlivňovat aktuální stav onemocnění. K snížení hodnoty by měly napomoci inhalační kostrikosteroidy, které asi pravidelně berete a které tlumí zánět. Otázkou může být zda je dávka dostatečná. Nemám však o Vás žádné údaje , a proto jen spekuluji.
Potraviny a zdravá výživa
Dobrý den. Slyšel už jste o pravěké/paleolitické dietě? Co si o tom myslíte? Uvažuji, že bych to na měsíc zkusila. Mám totiž chronicky zvýšené CRP (kolem 15) a tato dieta prý likviduje záněty. Již nyní jím zdravě a používám skoro jen základní suroviny, takže změna by pro mne spočívala v tom, že bych se na čas zřekla jogurtů a tvarohu, brambor (ty bych nahradila sladkými bramborami, které jsou pro tuto dietu vhodné) a hlavně obilí, což jsou v mém případě zejména celá zrna a vločky, pečivo moc ne. Informace: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/praveka-dieta/, http://pravekadieta.cz/kategorie/praveka-strava/
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Terezo, o tom jak se lidé stravovali v pravěku víme velmi málo. To co víme, pochází většinou z per spisovatelů, kteří mohli snadno a nekontrolovatelně uplatnit svoji fantazii. To, že maso bylo zdravější je možná pravda pokud je srovnáváme s masem zvířat, která nebyla chována v přirozeném prostředí a pomineme nedokonalost jeho úpravy se všemi reálnými riziky. Neobsahovalo určitě organické cizorodé látky, které vznikly činností člověka. Na druhé straně mohlo obsahovat v mnohem větší míře např. mykotoxiny, které jsou přírodního původu a které jsou mnohem zakeřnější.Řada z nich patří mezi silné kancerogeny ( nelze vyvrátit, že se lidé dožívají čím dál vyššího věku a že přiměřená výživa je jeden z hlavních faktorů k dosažení dlouhověkosti). Co se týká složení tuku, nevím z čeho zmíněný odborník vycházel. Je pravda že způsobem krmení je možné ovlivnit nejen obsah tělesného tuku ale také trochu jeho složení. I kokosový ořech má třeba jiné složení tuku když je čerstvý nebo přezrálý. Není to však v obou případech pro naší výživu zásadní. Pro naší výživu je zásadní, že konzumujeme tuku velké množství. Konzumujeme také hodně "rychlých" sacharidů díky tomu, že jíme hodně technologicky upravených potravin ve kterých je škrob velmi dobře stravitelný. Do technologicky upravených potravin jsou také přidávány jednoduché sacharidy ( sacharóza, glukóza, fruktóza). Z těchto důvodů v těle vzniká více prozánětlivých látek. Doporučoval bych Vám tedy střídmý ale pestrý jídelníček a vyvaroval bych se nesmyslných diet viz. Výživová doporučení společnosti pro výživu. Každý vyvážený jídelníček snižuje zánětlivou reakci. Co se týká hodnoty CRP je dobré zjistit přičinu . Neužíváte např léky na snížení cholesterolu ?
Potraviny a zdravá výživa
Hezký den, pane doktore. Minulou středu u mě propukla ošklivá žaludeční viroza, tři dny jsem úporně zvracel, průjem nebyl, vysoká horečka, první den jsem neudržel ani vodu. Dnes jsem již bez teplot, můžu se celkem normálně najíst. Ačkoli jím dietně, žaludeční nevolnost je stále značná a nemám vůbec chuť k jídlu. Problém je, že nechci zhubnout, mám 169 cm/64 kg. Zatím totiž nesnesu ani kousek libového masa. Můžete mi prosím poradit, co by mně žaludek srovnalo a odstranilo tu obrovskou nevolnost? Co mám jíst, abych nezhubl? Děkuji za doporučení.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jiří, omlouvám se za pozdní reakci. Měl jsem problémy s připojením na stránky. Napište mi prosím jak se nyní citíte a jak se stravujete, pokud ještě nějakou radu potřebujete.





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.