Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den.Už jsem překročila 60 a na páteři mám degenerativní změny.K lékařce chodím,doporučuje cvičení a občas mne pošle na rehabilitaci.Cvičím ,jenže občas bolesti jsou větší a to si mám vzít nějakou tabletu od bolesti.V lékárně mi poradili také tento doplněk:https://www.lekarna.cz/boswellie-tbl-30/#popis
Bolesti zcela neústoupili,ale značně se zmenšily.Jenže teď po 3 týdnech co Boswellii užívám mám pocit jako bych ruce i nohy měla nateklé,Vzhledově nic poznat není (prozatím) ale mám kůži jakoby napnutou.Může to být s Boswelie ? Vysadit jí nebo nebrat denně? Jinak beru léky na tlak Lozap a Moduretik 1 tabl denně ráno.Nebo co by jste mi poradil od bolesti na páteř? Cvičení dodržuji.Děkuji.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Veroniko. Zabývám se doplňky stravy již 25 let, ale nesetkal jsem se s žádnou firmou , která by nabízela věrohodný zdroj boswellie, ať už ve formě sušené rozdrobněné rostliny, nebo extraktu. Doporučit ji proto nemohu. Problémy, které máte jsou časté a určitě cvičení je ta správná cesta. Svoji roli hraje i obuv a samozřejmě lůžko ve kterém spíme, židle a křesla na kterých sedíme. Zátěž na páteř musí být přiměřená a žádná činnost by neměla extrémně zatěžovat určitou pariti zádových svalů, bez včasného odpočinku a změny činnosti. Lehce se to řekne, hůře dělá. Co se týká léčiv, může mít smysl občasné užívání léků, které uvolňují zádové svalstvo, nebo léků s protizánětlivým a analgetickým účinkem. Někdy je dobrá kombinace obojího a to hlavně na noc, kdy obtíže neumožňují dostatečný odpočinek.  Je lepší, když o nich rozhodne lékař. Někdy dobře pomohou kapsaicinové náplasti, či hřejivé masažním emulze. Rád doporučuji osvědčenou Emspomu, nebo i francovkový krém Alpa na promazání zádových svalu. Chce to však někoho, kdo vám záda správně a pečlivě promasíruje. 
Parafarmacie
Dobrý den, kolikrát za den doporučujete jíst? Vždy se doporučovalo jíst častěji a méně, poslední dobou se zase často dočtu, že se má jíst raději dvakrát až třikrát denně, protože trávicí trakt si potřebuje odpočinout. Samotné mi vyhovuje spíš první model, nicméně, pokud si dám hodně syté jídlo, tak po té nesvačím nebo mám k dalšímu jídlu delší pauzu. Pravidelně se ale ráno nadlábnout, abych vydržela až do oběda mi vůbec nevyhovuje. Také nedodržuji to, že 3 hodiny před spánkem se jíst nemá. Menší večerní svačinku - pokud mám potřebu, si dám klidně hodinu před ulehnutím (tvaroh nebo sýr, kousek zeleniny, chleba) a nikdy mi to nepůsobilo problém, naopak jít spát hladová v deset pokud jsem jedla naposled v šest mi vadí.
Žaneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitá pravidelnost ve stravování je dobrá. Doporučuji  nejméně 3 pokrmy za den rovnoměrněji  časově rozložené. Velcí jedlíci se rádi odvolávají na různá doporučení o častějším stravování. Jak by ale měly jejich porce pokrmů vypadat, už nějak ale zapomínají zjišťovat a podle toho to u nás vypadá... Jídelníček by zkrátka neměl být příčinou zdravotních problémů. Zásadní je jeho výživová hodnota. Množství porcí za den bychom měli přizpůsobit tomu, co nám lépe vyhovuje. Po těžkém jídle bychom měli uléhat později, protože  jinak ovlivní negativně  spánek a často způsobí i trávicí problémy. Opakované prohřešky  u obézních často vedou i k poškození jícnu žaludeční šťávou a zvyšují riziko rakoviny jícnu. 
Parafarmacie
Co mohu pít přes den, pokud mi prostě nechutná pít doporučovanou obyčejnou vodu? Limonády to nebudou, minerálky jen omezeně, jsou vhodné ovocné ředěné čaje neslazené? Piji hodně ředěné čaje černý a zelený, třeba sáček na 3/4 litru a kryju tak značnou část pitného režimu, je to v pořádku? Nebo se takto připravený čaj nepočítá - stejně jako káva?
Žaneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Slabý čaj zelný či černý je ideálním nápojem, Žaneto. Barva čaje tomu musí odpovídat. Některý druh čaje může působit močopudně více, některý méně podle obsahu  purinových alkaloidů a polyfenolických látek. Pokud se močopudný účinek nijak neprovuje(častější močení), není důvod nezapočítat do pitného režimu celý objem.
Parafarmacie
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Manželovi se na obličeji, krku a dlaních udělala vyrážka nebo ekzém. Chystá se s tím zajít na kožní. Dost ho to svědí má takové červené pupínky a obě dlaně se zhora má dost opuchlé. Mě by ale než zjistí na kožní o jakou výtažku nebo ekzém jde zajímalo, jestli můžeme od manžela doma vyrážku či ekzém chytit taky? Je přenosný v jakékoliv podobě? Může použít dithiaden? Děkuji.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý večer, Renato. Doporučuji natřít ruce jemnou vrstvou rostlinného olejem co máte doma na vaření více krát za den. Např. slunečnicovým. Pozorujte, zda se pokožka nezlepší. Může to souviset i s mrazivějším počasím a šatstvem. Dithiaden vhodný není dokud, neznáte příčinu. Ekzém být přenosný nemůže.  Není infekčního původu.
Parafarmacie
děkuji za odpověď ohledně syna a vitamínu C. U dětí mám trochu problém diagnostikovat, co je vlastně akutní respirační onemocnění. Jsou zdravé, ATB ještě nikdy nebraly, ale posmrkávají a pokašlávají vcelku často, zejména období podzim zima. S tím k lékaři nechodíme. Mám pocit, že vitamín může pomoci, aby drobnější problémy nepřerostly v závažnější (např. zelenožlutá rýma, bronchitida). Také, pokud děti chodí do školy/školky, neznám přesně jejich složení jídelníčku. Připravuji jim plnohodnotné a pestré večeře, dbám aby snídaly, kupujeme zdravé potraviny, přesto mám pocit, že to možná nestačí, a tím céčkem se to ještě snažím doplnit. Měla jsem pocit, že dávky dávám minimální, i těm školním jsem nedávala nikdy více než těch 100 mg denně, a to ještě rozloženo na ráno a večer. Bydlíme v centru města a bacilů je tu plno. Dávky tedy asi ještě snížím, třeba na 50 mg.
markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tyto problémy většinou souvisejí s  častými rozdíly teplot, rozdílnou vlhokstí vzduchu a prostředím s vysokým množstvím prachových částic ve vzduchu. Sliznice dýchacích cest se s tím musí nějak vypořádat. Někdy ale následuje zánětlivá reakce, na kterou se nabalí infekce respiračního traktu. Myslím, že si počínáte logicky a správně. Je třeba si také uvědomit, že pokud pravidelnou, "nadnormativní" dávku vitaminu C snížíme, tělo potřebuje nějakou kratší dobu na adaptaci, než se zase nastaví mechanismy, které regulují jeho vstřebávání. Krátkodobý deficit se pak může objevit ještě snáze. Je otázkou, zda podávat tedy menší dávky každodenně  nebo jen občas. Tisíce a tisíce studií s vitaminem C věnovaná nejrůznějším tématům na to bohužel jednoznačně neodpověděly.  Já sám jsem dával svým dětem multivitamin-multiminerál 2x týdně, když chodili do školky a měli nazelenalou barvu obličeje, což bylo skoro pořád. Dětství prožili převážně v centru Prahy, kromě prázdnin. Od školní docházky nebyli nemocní a neuživali antibiotika.
Parafarmacie
Ještě mne zde zaujala Vaše zmínka o vitaminu C, ten doporučujete - krátkodobě ve zvýšené dávce užívat? Sama jsem od toho upustila, protože jsem četla, že prodávané "céčko" ve formě kyseliny askorbové není pro tělo příliš výhodné a navíc dělá cosi nepěkného ve střevě - asi poškozuje přirozenou mikroflóru. Jak to tedy je? Existuje přípravek s jinou formou vitaminu C? jak dávkovat? - otázka upravena poradcem
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
 Osobně jsem pro příjem ve formě doplňku stravy od 100 do 200mg za den, pokud vím, že ve stravě ho nemám dostatek ( efektivita vstřebávání se snižuje uživáním vysokých dávek). U některých onemocnění bych doporučil pravidelný příjem v tomto množství. Zvýšil bych také příjem u kuřáků.  Nemyslím si, že by dávky 1-2g za den například ovlivňovaly významně acidobazickou rovnováhu. Sám jsem v tomto dělal určité experimenty a dokonce jsme byli  před lety možná první, kdo pravděpodobně příšel s vitaminem C s prokazatelně prodlouženým účinkem. Že by běžné dávky ovlivňovaly složení střevní mikroflóry se mi nezdá.  Myslím, že je to hrubé podcenění její síly. Kyselina askorbová je slabou kyselinou. Co pak kyselina solná, která se nám každodenně ve větším množstvím vylučuje do žaludku? Kyselina askorbová formou doplňku stravy nemůže působit inhibičně na bakteriální růst   v dolních partiích trávicího ústrojí.
Parafarmacie
Vaší odpovědí na Preventan jste mne opravdu pobavil, když se nad tím zamyslím, tak my lidé často děláme něco proto, abychom přebili něco, co se nám děje z nějakého důvodu, místo abychom se zamysleli nad tím důvodem. Například pokud jsem tedy unavená a vyčerpaná, místo toho, abych si koupila v lékárně pochybný přípravek za xxx stokorun "na imunitu, energii, bdělost, paměť, s antioxidačními vlastnostmi", bude možná dobré, když budu chodit dříve spát, pravidelně se trochu hýbat a rozumně jíst a za ušetřené peníze si koupím třeba knihu. Nelze to samozřejmě brát vše doslova a puntíku, pokud se mi třeba velmi mastí a leskne pleť a to i přes pravidelné čistění, hydrataci a dostatečné pití, chci v zaměstnání nebo v divadle vypadat dobře, tak si tam ten make up prostě plácnu. Stejně tak zkrátka režimová opatření nelze z nějakého důvodu dodržet, neměli bychom se ale vymlouvat dlouhodobě. A přiznám se, že to píšu i za sebe, v mnoha oblastech mám na čem pracovat. Markéta - otázka upravena poradcem
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to bohužel tak, Markéto. Lidé hledají  často nelogická  a rychlá řešení, která zpravidla vygenerují větší problém než ten původní, pokud si příroda neporadí sama.
Parafarmacie
pěkný den, u syna 2,5 se oblevilo již vícekrát (cca 4 x za poslední 2 měsíce) krvácení z nosu. Nešlo o velké množství, jednalo se o slabý výtok trvající nejvýše několik minut, použila jsem cca 3 - 4 papírové kapesníčky. Měla bych podle Vás danou situaci nějak řešit? Synovi teď v zimních měsících podávám s pitím rozpustný vitamin C. Za den může vypít tak maximálně čtvrtku tabletky 500 mg, většinou ale ani tolik ne. Může to mít souvislost a měla bych s podáváním přestat? Také jsem mu v poslední době 1 - 2 x denně stříkala quixx mořskou vodu (hypertonický roztok). Jinak je zdravý, jen nyní přes zimu občas posmrkává a pokašlává, rýma jako taková mu ale neteče a zakašle spíše párkrát ráno a večer. Bojím se aby se mu krev nespustila třeba v noci a nehrozilo riziko udušení. Chodí do školky, odkud mám informaci, že občas kašle před usnutím nebo má venku průhledný výtok z nosu. Doma to ale nepozoruji. Na mě působí velice živě a zdravě. Děkuji
markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zatím bych to neřešil, Markéto. Kdyby se problém stupňoval navštívil bych se synem ORL. Souvislost s užíváním vitaminu C bych úplně nevylučoval. Už jsem se s tím setkal a to i v případě zvýšené krvácivosti dásní (přestože máme  spojen vitamin C s kurdějemi a krvácením, které dlouhodobou absenci vitaminu C v potravě doprovází). Vysoké dávky  vitaminu C mohou zřejmě zvyšovat u některých osob propustnost kapilár ( společně s dalšími látkami z potravy) a při běžném stravování má váš syn příjem minimálně dvojnásobnýnež tělo nezbytně potřebuje. Něco jiného je pokud vitamin C použijeme jako antioxidant a zvýšíme jeho příjem během respiračních onemocnění.
Parafarmacie
Dobrý den, několikrát jste projevil znáčnou dávku skepse vůči doplňkům stravy určených pro podporu imunity v období výskytu respiračních onemocnění. V lékárně - ve více lékárnách mi opakovaně doporučili přípravek Preventan, že prý jako jediný má studiemi potvrzený účinek. Užívám ho a opravdu mám pocit, že pomáhá předcházet nemoci. Je to placebo? Jinak určitě souhlas s Vámi - prcházky, dost pít, zdravě jíst, odpočívat a spát - to je základ. Osobně m chybí hlavně ten spánek a škodí nadbytek stresu. Markéta
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Markéto, provedené studie mě nijak nepřesvědčily o tom, že účinek není naprosto zanedbatelný oproti logickým preventivním opatřením.  Přiznávám ale, že jej lidem také nabídnu jako první, pokud na podporu imunity něco  pevně vyžadují. Tím, spíše oceňuji jak je dílčí  pozitivní odborný poznatek perfektně zobchodován. Nejsem si ale jist, že tvrzení výrobce obstojí pokud přihlédneme k současné evropské legislativě. Pokud se mě zákazníci zeptají na názor, odpovím stejně, jako zde.. Přestože to úplně nesouvisí s imunitou, uvedu jeden příklad z praxe. Do lékárny k nám  přišel roztržitý mladík s dotazem, jestli nemáme něco proti pocení. Po pár dotazech kdy jsou usoudil, že mladík je naprosto v normální kondici a je zdravý, jsem se ho zeptal : " A nemohlo by to být tím svetrem co máte na sobě? Zkuste si ho sundat!" Bylo již docela teplé počasí.  Poděkoval a trochu s opovržlivým pohledem vyjadřujícím co to dělá v týhle lékárně za lidi odešel. Velmi mě pak překvapilo, že se v průběhu dne vrátil. Vyžádal si mě, poděkoval, že mu rada moc pomohla a že nás bude doporučovat....
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,co je nejlepší na zavodnění těla. Poslední dobou mám napuchlé nohy, ztloustla jsem a když ráno nazuji kozačky, tak je večer nenazuji. Je něco, co mi pomůže zbavit se těch kil a tlustších nohou?

Děkuji
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Omezte příjem soli, Deniso  a určitě snižte váhu na normální úroveń. Pak dodržujte jídelníček, který nepovede opětovnému nárůstu váhy Obtíže určitě zmízí. Pomocí Dietních plánů Guareta zmizí rychle. Je třeba se ale zároveň pomocí nich naučit tvořit nový, vhodnější jdílníček, který nepovede ke zdravotním problémům.
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Má dcerka (5m) má v levé nosní dírce hned z kraje malinký červený hemangiom jen takové malinké kolečko. Dle doktorů není nutno zatím nijak řešit. Nezvětšuje se a ani není vystouplý, zkrátka bezproblémový. Dcerka má ale momentálně docela silnou rýmu. Já jsem si koupila odsávačku na hleny konkrétně Nosátko připojitelné k vysavači. Velmi pomáhá a odsává opravdu i zadní hleny ale tak mě napadlo jestli vůbec mohu odsávat dcerce z nosu když v něm má ten hemangiom? Samozřejmě odsávat s opatrností a z každé nosní dírky jen krátce. Jde už ale o určitý tlak při vysávání hlenu díky tomu vysavači a tak jsem si říkala jestli tím nemohu malé nějak ublížit třeba tím že by ten hemangiom mohl prasknout či jiné...Děkuji a přeji hezký den.
Elena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že nemůžete dcerce nijak ublížit, Eleno. V budoucnosti může být hemangiom odstraněn, bude-li nějak vadit a jeho okolí bude bolestivé.
Parafarmacie
Dobrý den , mohu užívat Hořčík + B6 od Maxivita v těhotenství když beru Ferro-Folgamma a Essentiale ? Děkuji Monika
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Moniko. Dodržujte doporučené dávkování.
Parafarmacie
Dobrý den.Teď když je takové střídavé počasi-chvíli teplo,chvíli zima dost často dostanu né přímo chřipku ale nachlazení, rýmu,bolest hlavy,škrábání v krku.Pár dní předtím cítím,že na mně něco "leze" Dá se v téhle fázi zabránit nějakým lékem propuknutí nemoci? Nebo se už s tím nedá nic dělat a musí se tím projít?Než se nachlazení zbavím trvá u mně i 3 týdny než to pomine.Teploty nemívám.Dá se průběh urychlit? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejlepší prevencí je přiměřené oblékání a vyhýbání se místům, kde je zvýšené riziko infekce, Věro. Zejména ve městech je riziko nákazy infekcí horních cest dýchacích velmi vysoké, protože je zde vysoká koncentrace osob. Často také chybí přirozené větrání a klimatizační technika je spíše zdraví na škodu, protože není správně udržována (výměna filtrů, relativní vlhkost v místnostech). Když na člověka něco leze ve smyslu, který jste u vedla, doporučuji teplý čaj, někdy možná v kombinaci s Acylpyrinem či Aspirinem a vypocení v posteli. To je nejlepší prevence proti propuknutí virové a často i bakteriální infekce. 
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Dcerka je již déle na příkrmech a nově začínáme s ovocem. A mě by zajímalo když sní ovocné přesnídávky málo teprve začínáme s ovocem a malá sní pár lžiček a má hlad, co je nejvhodnější jí dát na dopití? Je na UM. Mohu ji po ovocné přesnídávce dát vypít porci UM? Děkuji.
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V tomto období bych spše volil čerstvé ovoce, Aneto, nastrouhal jej a trochu přisladil. Přesnídávky bych spíše volil jako nouzové řešení. Po stravě, která obsahuje dobře stravitelné sacharidy bez přiměřeného podílu bílkovin a tuku je přirozeně brzy hlad. Mléko je určitě vhodným řešením.
Parafarmacie
Děkuji moc za odpověď. Ječné zrna nemívám často spíš naopak, velmi málo. Nevzpomínám ani kdy naposled. Určitě se ale v lékárně zeptám. A tedy s tím přenosem na dcerku. Je možné aby ho ode mě dcera dostala?
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Lenko.
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Na spodním víčku se mi udělalo malinké ječné zrno. Mě by zajímalo jak jej správně léčit? A taky jestli ho ode mě může chytit má malá dcerka (5m)? Děkuji, a přeji hezký den.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli se opakuje opakovaně, Lenko, volil bych chirurgické řešení. Okolní tkáň musí být odstraněna. Jestliže ječné zrno dráždí oční sliznici, je dobré použít kapky, či gel, které vytvoří na oční sliznici a víčku ochrannou viskózní vrstvu, např. Recugel, Hypromelóza. Někdy má smysl použit i mast s antiseptikem, jestliže si tělo včas s ječným zrnem samo neporadí. Myslím, že vám ve vaší lékárně určitě poradí.
Parafarmacie
pěkný den pane doktore, zaujaly mne dotazy do Vaší poradny týkající se cholesterolu. Já mám prý na svůj věk (35 let) také vysoký cholesterol (opakovaně hodnota kolem 5). Poprvé mi byl takto naměřen asi před 5 lety, naposledy asi před rokem. Hodnota je stále téměř totožné úrovni (důvodem krevních rozborů byla gastroenterologická vyšetření při problémech se žaludkem a také imunologická vyšetření - nic se neprokázalo ani nyní žádnými problémy netrpím, pouze jsem si vysledovala negativní žaludeční reakce na celer, zejména syrový). Nikdy mi nebyly doporučeny léky ani dieta. Můj dotaz tedy zní, od jaké hodnoty je podle Vašeho názoru na místě dieta případně léčba. Měla bych dietu dodržovat pokud bych se chtěla vyhnout léčbě do budoucna? V rodině tento problém není. Jím zdravě, máslo jen občas, jinak vše v přiměřeném množství. Mám se něčeho raději zcela vyvarovat? Jsem štíhlá (173/60), jsem pohybově aktivní, léky žádné neberu. Cítím se výborně a zdravotní problémy nemám. Děkuji za Váš názor!
mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Mirko, při posuzování, zda nasadit, či nenasadit léky na snížení cholesterolu je třeba vzít mimo jiné v úvahu i rodinné zatížení. Není také možné posuzovat samostatně jen hodnotu celkového cholesterolu, která by se měla pohybovat v rozmezí od 3,5-5,2 mmol/l.. Některá biochemická pracoviště ale mohou mít stanoveno trochu jiné rozmezí a lékaři také mohou rozhodovat podle svého vědomí a svědomí..  Samozřejmě jsou velké komerční tlaky tuto hranici snižovat a zanedbávat dietní opatření...Snížením této hranice se trh giganticky zvětšuje, což stojí zdravotnictví nemalé peníze. Často úplně zbytečně.. Abychom mohli stanovit  potenciální riziko je třeba znát i hodnotu HDL a LDL-cholesterolu a také samotných triglyceridů. Z těchto hodnot se pak vypočítává i tzv. aterogenní index. Na hodnotu cholesterolu má větší vliv celkový příjem tuku ( dlouhodobý) a jeho složení než vlastní příjem cholesterolu v potravě. Ten ji ovlivňuje málo. Máslo je skvělá potravina. Obsahuje tuk výtečně stravitelný, lahodný, jehož  krátké mastné kyseliny jsou převážně transportovány přímo do jater, nikoliv přes lymfatický systém. Nemají na hladinu cholesterolu žádný negativní vliv. Jejich příjem je třeba brát jen do úvahy z hlediska celkového příjmu tuku.  Máslo má také výtečné sytící schopnosti a do jídelníčku jednoznačně patří. Otázkou je jen, kolik si ho může  ten který jednotlivec dovolit. To platí o všech tucích včetně rostlinných, z nichž některé se považují za zdravější alternativu.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím škodí vaření a ohřívání potravin v mw? Nevařím tam běžně, ale oblíbila jsem si v mw připravovat třeba rychle zeleninu (brokolici, hrášek, mražené směsi) a nebo pak brambory jako přílohu - nejsou pak tak vylouhované a jsou takové al dente. Jen nevím, zda to není škodlivé.Jinak užívám mw skoro denně k ohřívání ovesné kaše - v práci - připravuju si večer jídlo doma a to samé pak oběd připravený doma. Nádoby používám pouze vhodné do mw a ty na vaření určené přímo k vaření v mw (silikon od tescomy - snad je to kvalitní). díky
Simona
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud je to kvalitní mikrovlnná trouba splňující bezpečnostní parametry, určitě v tom není žádný racionální problém, Simono. Pokrm jen nemusí být ohřátý ( se nezahřívá) stejnoměrně. To je asi jediný praktický problém. Mikrovlnný ohřev může být i šetrnější k zachování a využití výživných látek.
Parafarmacie
Děkuji, pane doktore. Ještě dodám, že poměr zlého a hodného cholesterolu, jak se jim říká, byl prý dobrý a trygliceridy taky nebyly zvýšené. S tím tukem jen nevím, dietoložka říkala, že zas omezený tj příliš omezený příjem tuků naopak může způsobit vzestup toho cholesterolu. Jaké léky - nejméně "škodlivé" byste tedy doporučil? Četla jsem, že ty léky co snižují cholesterol paradoxně působí kornatění tepen nebo tak nějak. Add fruktóza - ovoce jím, 1, max 2 ks denně. Pokud ale příliš snížím příjem tuku i cukru, budu hubnout a to nechci, v minulosti jsem se potýkala s ppp a také proto se nechci moc stát otrokem nějakých tabulek a stresovat se každým gramem tuku navíc, vím ale, že to myslíte dobře. Slaninu ani žádné uzeniny nejím, v létě si dopřeju grilování, ano, ale jen kuřecí, ryby... Jaké potraviny případně přidat, které jsou výživné ale nezvýší cholesterol? často jím ovesné vločky, obiloviny.., nechápu, někdo se cpe bagetami a má chol nízký, já vše snad dodržuju a nemůžu se ho zbavit.Z - otázka upravena poradcem
Zorka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Léky na snížení cholesterolu, tzv. statiny, mohoum mít celou řadu vedlejších učinků a jejich předepisování je třeba vždy pečlivě zvážit. Momentálně se nejvíce předepisuje rosuvastatin a  atorvastatin a je dobré volit dávku co nejnižší, ale efektivní. Toto je třeba nechat na lékaři. 1-2 ks ovoce je naprosto v pořádku. Pokud to budu kvantifikovat volil bych asi 200g ovoce za den ( pozor na velmi rozdílný obsah sacharidů) a cca 300g zeleniny. Preferoval bych potraviny s obsahem škrobu ( zrovna ovesné vločky jsou skvělou volbou), nikoliv jednoduchých sacharidů. Kuchyňskou úpravou můžete zlepšit  využitelnost škrobu a tím i zvýšit energetickou hodnotu pokrmu. Obsah výživných látek uváděných chemickými rozbory ani zdaleka neodpovídá tomu, co skutečně naše tělo využije. Jinak klidně držte příjem tuku na 28% a případně za půl roku udělejte korekci. Nevidím v tom nyní hlavní problém. Jen jeho příjem správně počítejte. 1g tuku představuje energii více než dvojnásobnou oproti bílkovinám a sacharidům. Jinak mechanismy, které vedou k syntéze cholesterolu jsou poměrně složité a faktorů, které se podílejí na jeho zvýšené syntéze je hodně. Cholesterol z potravy má na hladinu celkového cholesterolu malý vliv.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji, je mi 40 let a v posledních letech cholesterol cca 6,8-7,2 v tomto rozmezí. Léky ve směs neužívám, jen vápník a vitamin D (osteopenie), jiné problémy nemám, jen ten cholesterol. Tuků za den mám při příjmo cca 8-9 tis kj mezi 60-70 gr. Tuk na Tanitě a pak poocí tzv měření kožní řasy - nevím, zda to označuji správně. Léky na cholesterol dosud žádné neberu ale právě bych se jim do budoucna vyhnula co možná nejdéle. Určitou roli hraje asi genetika, z matčiny strany se problémy s cévami a cholesterolem vyskytoval, u prarodičů ve vyšším věku mrtvice a infarkty, nicméně tam se asi nikdo nevěnoval žádné prevenci. Jen oba byli štíhlí.
Zorka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zorko, obávám se, i vzhledem k rodinné zátěži, že léky budou nutné. Hladina je příliš vysoká na to, aby došlo k úpravě jen pomoci správného jídelníčku. Počínáte si ale velmi odpovědně a pokud by to dělal každý, měli bychom spoustu peněz na léčbu vážných onemocnění. Ve vašem případě bych byl  asi ještě striktnější, a snažil bych si držet příjem tuku na 25% z celkového energetické hodnoty jídelníčku. Máte-li dostatek fyzické zátěže, zvedl bych to na 28%. Kontrolu jídelníčku si můžete provádět na www. potravina.cz.  Vytvořil bych si asi 14 denní standartní jídelníček ( nakonec většina lidí opakuje dosti omezený sortiment jídel), který bych opakoval. S tímto postupem mám nejlepší zkušenosti. Díky tomu, že se zabývám výživou již 30let, měl jsem to štěstí vidět, jak se dá prodloužit život i o desítky let v porovnání s rodiči. Dále by v podstatě platilo to, co vám poradila nutriční terapeutka. Omega-3 můžete přidávat v množství do 3g za den. Po šesti měsících je dobré vždy postup vyhodnotit, zda opatření přinesla pozitivní změnu. Nemusí to mu tak být. Jídelníček se musí správně přizpůsobit i fyzické zátěži a je dobré sledovat příjem i jednoduchých cukrů, zejména fruktózy. 
Parafarmacie
děkuji za odpovědi na Ginkgo, kouřit samozřejmě nekouřím a obecně se snažím o rozumný zdravý životní styl, pestře jíst a v rámci možností se hýbat, hlavně chodím, cvičím jógu. Pokud bych kouřila, v první řadě bych se zamyslela nad tímto zlozvykem :-) ještě jednou díky Ivana
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Ivano!!!
Parafarmacie
Dobrý den, jsem trochu zmatená nyní, mám také problém s vysokým cholesteroslem, ale váhu mám v normě BMI 21, tuk v těle cca 20%. Byla jsem v nemocnici u dietoložky - tím myslím nutriční sestry DiS a ta mi řekla, že místo másla mám používat kvalitní margaríny a doporučila např. Floru, že prý složením při dnešních výrobních postupech obsahuje jen stopy transmastných kyselin. Celkově tuk omezovat nemám, spíš vyváženě jíst, z olejů do teplé kuchyně řepkový a do studené třeba olivový či také řepkový, ze stravy vyloučit (omezit) vyloženě smetanové věci jako jsou šlehačka, právě máslo, naopak zařadit více ryb,ořechů, zeleniny, fazolí, polotučných jogurtů, sýrů do 30% tuku, libové maso..tak mám v tom trochu zmatek + užívám omega 3 a výtažek z artyčoku
Zorka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za informace, Zorko. V podstatě souhlasím s tím, co vám doporučil nutriční terapeut. Jen postrádám dvě základní informace: Jaké hodnoty cholesterolu vám byly naměřeny v posledních dvou  až třech letech? Jaký příjem tuku vám terapeutka doporučila, či k jakému příjmu tuku jste došly při kontrole  vašeho jídelníčku?  Prosím také o informaci, kolik je vám let, jaké léky užíváte a jak vám byl měřen obsah tuku v těle.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za částečnou odpověd a jen chci upřesnit - oba rodiče byli léčeni na kardiovaskulární onemocnění, maminka zemřela v 62, tatínek v 76, oba na infarkt, pouze tatínek měl cukrovku II.typu. Hladina cholesterolu, která se u mě objevuje téměř dva roky je v rozmezí 6,7 - 7,2. Proto jsem se snažila o změnu strav.návyků, ale zlepšení to nepřineslo, jak jsem psala minule. Děkuji.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokusil bych se ale stejně váhu snížit asi o 4kg, Marie. Např. pomocí dietních plánů Guareta. Pokud byste našla dostatek vůle a odhodlání to dokázat, s medikací bych do té doby počkal. Neměla by během dietního režimu  velký smysl, protože příjem tuku je nízký. Je to otázka měsíce váhu takto snížit. Následně bych provedl kontrolní odběr a opět zkontroloval hladinu krevních tuků a cholesterolu. Jinak bych volil  originální Sortis 20mg jako první krok. Jednu tabletu za den. Léčivá látka se jmenuje atorvastatin. Příjem tuku bych se snažil držet na 25% z celkové energetické hodnoty jídelníčku, což není úplně snadné. Výživové složení jídelníčku si můžete kontrolovat na www.potravina.cz. Preferoval bych tuky rostlinné ( řepkový,olivový, slunečnicový olej). Vyhýbal bych se ale raději margarinům, které mohou obsahovat větší množství trans-nenasycených mastných kyselin, které jsou aterogenní. Příjem cholesterolu potravou má za běžných okolností zanedbatelný vliv na hladinu celkového cholesterolu. Zásadní je příjem tuku jako takového, s vyšším podílem nenasycených mastných kyselin. 
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně preparátů s obsahem ginkgo biloby. Ano, já užívám právě registrované léčivo, Tebokan a lékař doporučil brát až těch 240 mg na den ve dvou dávkách tj 2x denně 120 mg, že prý běžné dávky v doplňcích stravy nejsou při mém problému (raynaudův syndrom) naprosto bez účinku. S označením přípravku jako lék nemám problém, jen váhám s tím dávkováním, četla jsem v případě gingka o riziku krvácení atd. V jakém dávkování při poruchách prokrvení končetin byste Vy doporučil? Děkuji Ivana
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
U Tebokanu a Tanakanu jsem se osobně s žádným vážnějším vedlejším účinkem nesetkal, Ivano. Na počátku léčby bych volil také vyšší dávku a pak pokračoval dávkou udržovací, pokud by se dostavilo zlepšení. V dávce 2x denně 120mg problém obecně nevidím. Neznám však váš zdravotní stav detailně. Jinak předpokládám, že nejste kuřačka. To by byly všechny léčebné pokusy marné.
Parafarmacie
Dobrý den,prosím jaké dávkování doporučujete Ginkgo při špatném prokrvení končetin? V běžných doplňcích stravy je v množství max 40-60mg na den, doporučené dávkování na léku jako je Tebokan nebo Tanakan aj. je mnohem vyšší. Lékař mi doporučil až 2x denně 120 mg, není to moc? je mi 40 let, užívám ještě detralex na žíly 2x denně tabletu, jinak nic. děkuji Ivana
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivano, extrakty jinanu (ginkga) se mohou docela dost lišit obsahem biologicky aktivních látek i farmakologickými účinky. Mezi nejdůležitější biologicky aktivní látky jinanu patří terpeny a flavonoidy. V případě doplňků stravy nezbývá níc jiného, než věřit výrobci a respektovat doporučené dávkování, které je zpravidla nedostatečné. Já sám lidem doporučuji Tanakan. Pokud se dívají s obavami na to, že se jedná o léčivo, jako alternativu navrhuji Arkokapsle Ginkgo. Kombinaci Detralexu s Tanakanem považuji za ideální. Dlouhodobě bych ale používal samotný Detralex, pokud nebude patrná výhoda kombinace.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím jaký názor máte na teorii ohledně nebezpečí homocysteinu a jeho zvýšené hodnoty u většiny populace v krvi? Je to opravdu nebezpečné? Je proto dobré užívat větší dávky vitaminu skupiny B? Rozsáhle o tom píše MUDr Erben na svých stránkách. Užívám např. pravidelně na pleť a vlasy tablety s metioninem (pomáhají) a podle této teorie to tedy je dost nevhodné..Co myslíte?
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aneto, zvýšené hodnoty homocysteinu nejsou spolehlivým ukazatelem žádného patologického stavu. Další výzkum je potřeba. Já jsem ale skeptický, že by to k něčemu rozumnému mělo vézt a věnoval bych úsílí a energii  na řešení základních problémů souvisejícím s výživou a s výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Samozřejmě je snaha každý dílčí odborný poznatek ( netroufám si v tomto případě použít slovo vědecký) přetavit v nějaký výstup, který povede k inovacím a ke komerčnímu využití.   Shrnuli to, nevěřím příliš tomu, že zvýšená hladina homocysteinu je rizikovým faktorem rozvoje aterosklerózy za běžných okolností ( nejedná-li se o vrozenou enzymatickou poruchu).  A i kdyby náhodou byla, je mnohem racionálnější a efektivnější se starat o snížení příjmu tuku a celkové energie  v naší stravě, než lidem doporučovat doplněk stravy, který má hladinu homycysteinu snížit, aniž  bysme si byli jisti, že to má smysl a že jsme vyčerpali přirozené možnosti jak zasáhnout do jídelníčku ohrožené osoby. Běžné dávkování methioninu je 500mg.Využitelnost methioninu, který si tělo nedovede vytvořit, souvisí i s tím,  zda s jedná o racemát (směs L a D-formy) či jen L-formy, kterou dovede zpracovat lidské tělo.  Absorpce aminokyselin je regulována a nevstřebávají se tedy prostou difúzí. Lidé konzumují běžně 70-100g (70 000 -100 000mg) bílkovin za den. Jejich nedílnou součastí je i příjem aminokyseliny methioninu. Z kvantitativního hlediska nepovažují příjem methioninu formou doplňku stravy v běžném dávkování (500mg-1000mg) za den za rizikové a velmi o tom pochybuji, že by tomu mělo být jinak. Jinak lidské tělo nedokáže tvořit větší zásoby  vitamínů skupiny B a je pravděpodobné, že v naší stravě máme aktuální nedostatek některého z nich poměrně často. Užívání B-komplexu 2-3x za týden považuji tedy za racionální postup.
Parafarmacie
Dobrý den.Děkuji za ochotu a posílám Vám odkaz na složení Magnézia v rozdílných cenách.Zajímalo by mne jestli je u prvního kvalita lepší o 100% tak jako cena.Měla jsem oba,každé baléní 1x a rozdíl jsem nepoznala,ale únava vymizala :) .
https://www.lekarna.cz/magnesium-b6generica-eff-tbl-20/#popis
https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001018762698
Děkuji za zhodnocení.Hořčík bude kupovat i nadále.Věra
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro,  díky za upřesnění  Výrobek firmy Generica obsahuje horčík organicky vázaný. Je ve formě soli kyseliny citrónové. Jedná se tedy o citronan hořečnatý. Právě v této formě je jeho využitelnost pravděpodobně významně vyšší než u oxidu hořečnatého, Ten patří mezi levné suroviny s obsahem hořčíku. Neznamená to ale, že výrobek firmy MaxiVita není ve vašem případě schopen krýt vaší aktuální zvýšenou potřebu hořčíku a může být pro vás vhodným doplňkem stravy. Ne však pro každého. Osobně bych preferoval výrobek firmy Generica, která je obecně,  podle mého názoru, kvalitní a odpovědnou společností vůči spotřebiteli. Často se ale stává, že firmy vyrábějí obdobný výrobek na zakázku pro řetězec, kde je vždy velký tlak na  nákupní cenu. Kompromis , splňující legislativní požadavky, je pak nutný. PS: po doplňku stravy se nepožaduje žádná účinnost, ale jen zdravotní nezávadnost.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore prosím o radu. Udělal se mi tento rok již po druhé vnější hemeroid. Zakoupila jsem si detralex, zatím ničím nemažu ale nevím jestli není třeba to nějak ošetřit. Ale můj dotaz co mi ty hemeroidy způsobuje? občas trpím na tužší stolici, někdy až zácpu, občas mi situace nedovolí vyprázdnit se když to potřebuji, může to s tím souviset. A další věc, je třeba se při hemeroidu něčeho vyvarovat? Nevadí například pohlavní styk? Děkuji za radu
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Alice  Je pravděpodobné, že je to způsobeno vyprazdňováním. Jsou také běžnou poporodní komplikací. Problém  pak může přetrvávat v určité míře po zbytek života.  Detralex je správná volba. Vnější hemoroidy je dobreé ošetřovat lubrikačním gelem Doerem. To se mi zdá nevhodnější způsob. Na nic lepšího jsem nenarazil.  Anální pohlavní styk a používání některých erotických pomůcek by určitě mohl problém výrazně zhoršit. Běžný pohlavní styk by neměl hemoroidům vadit. Problémy s vyprazdňováním velmi často souvisí s jídelníčkem a ne s úplně optimálním příjmem jednotlivých živin..Často jsou způsobeny tzv. zdravým jídelníčkem s přemírou celozrných cereálních výrobků a zeleniny.
Parafarmacie
Dobrý den, čekají mě nějaké léky proti zvýšenému cholesterolu, který se nedal stáhnout dolů jen stravou a úpravou stravovacích návyků...Problém je v tom, že kolegové, kteří léky na tento problém užívají, mě varují, že už vystřídali několikeré a bylo jim zle, museli je měnit. Můžete prosím ze své zkušenosti napsat, které byste doporučil jako "první volbu" ? Nikdy jsem žádné léky neužívala. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké dietní změny jste udělala, Marie? Máte nadváhu? Kolik je vám prosím let? Máte ještě jiné vážnější zdravotní problémy? Užíváte nějaké léky pravidelně?  
Parafarmacie
Dobry den, dcera (2roky) je stale kojena, jedak nie je, aj s tekutinami je to bieda, vypije tak cca 50-100 tekutin, plus ovocie - jablka, hrozno, banan, a este ma rada polievky- vacsinou len cisty vyvar. Cika casto, cize z toho mi vyplyva, ze tekutin ma zrejme dost, ale ma problem so stolicou, vacsinou ma stolicu kazdy 3. den, ale dnes uz je to 5. den, kedy nemala stolicu (naposledy v nedelu). Napriek tomu je spokojna, nestazuje sa na brusko, ma ho makke na dotyk, tak neviem, ci ma to ma trapit, ale je normalne? jej jedalnicek -ranajky - doma varene kase - psenova, ovsena, pohankova + kusok ovocia + 1CL olej, alebo parok, pecivo so sunkou, maslo, syr, biely jogurt, acidkodesiata ovocie- najradsej ma jablka, obed- vyvar + par lyziciek zemiakovej kase, cestovina. Maso vobec nechce, jedine parok alebo obcas sunku. Vecera -co sa zvysi z obedu, alebo ma trosku peciva s maslom+sunka, uhorka. Cez den zje ocas nejaku chrumku, tycinku, sladkosti nejedava, Pije cistu vodu, nesladeny caj, dakujem
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Katko, mohlo by se síce jednat o nějakou funkční poruchu trávicího ústrojí, ale spíše bych vsadil  jen na dietní chybu. Zkuste prosím se na týden vyhnout kaším a banánu. Přidejte mléčné výrobky, které jí chutnají. Jídlo by se měla naučit zapíjet. Například slabým čajem nebo klidně jen vlažnou vodou. Zde je určitě první problém  Ráno bych dceři dával také 100-200ml mléka. Druhý problém vidím v konzumaci kaší, které jsou bohaté na škrob . Ten, protože je jen částečně natráven ( i z důvodu nedostatečného příjmu vody), pak váže vodu v dolních partiích trávicího ústrojí a dochází k zácpě. Přeji hodně zdraví a společné radosti ze života.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakým vhodným olejíčkem mazat dcerce genitál? Dle dr. má dcerka (4 měsíce) na jedné straně mírný srůst. Používám na vytírání dětský olejíček Aviril s Azulenem. Je vhodný? Nebo bych mě vytírat raději nějakým jiným čistě bezparfémovaným? Čistit jen vlhčenými bezparfémovanými ubrouskami není asi dostačující že? Vaše doporučení? Děkuji.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji použít lubrikační gel Doer, Renato. Aviril s azulenem považuji za méně vhodný. Azuleny občas i dráždí pokožku.
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Dcerka (4,5m) má slabší rýmu bez teplot a jiných problémů. No a za pár dní má očkování. Je rýma u tak malých dětí důvodem k odkladu a nebo ji mám nechat naočkovat? Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To musí posoudit pediatr, Aleno. Z toho co uvádíte. nevidím důvod proč neočkovat.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký volně prodejný přípravek byste mi doporučil na ekzém, který se mi dělává v obočí a také pod okem. Slyšela jsem, že je dobrý Bepanten nebo Excipial U Lipolotio nebo Cicaplast...? Co byste prosím doporučil Vy? Děkuji!
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlo, jako první krok bych volil Dr.Muller Panthenol krém na rty v tubičce. Je výtečný a poměrně levný. Pokud do 10 dnů nebude vidět jasné zlepšení, je třeba hledat jinou možnost. Např. přípravky které jste uvedla. Mám s nimi také dobré zkušenosti.
Parafarmacie
Dobry vecer.potrebuju nejaky doplnek ktery mi pomuze zbavit chute na sladke.kazdou chvily jim neco sladkeho.a zacinam viditelne pribirat.jsem po materske a chodim jen na nocni.jim taky hodne peciva prosim o radu.diky
martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevím o žádném doplňku stravy, který by byl prokazatelně účinný, Martino. V některých případech může pomoci používání náhradních sladidel.  Zkuste si udělat přeslazený pravý čaj ( aspartam, stevia, sukralóza, acesufam K) a vypijte jej při chuti na sladké.
Parafarmacie
Dobrý den,pane doktore,prosila bych vas o radu a nazor. Jsem 3,5 měsíce po porodu císařským řezem a celou do bu me trápí nadýmání,plynatost a stále mám takové nafouklé větší břicho. Koupila jsem si stahovací pás,abych se dostala na původní stav,ale pořád vypadám jako v 5.mesici.Nekojím,už v porodnici mi dávali espumisan a i já jsem si ho několikrát koupila,ale nic se nezměnilo. Stravuji se stejně jako před těhotenstvím,chodím na prochazky se psem a take s kočárkem,před otěhotněním jsem vážila 62 kg,nyní 67 kg při výšce 171cm. Nechce se mi věřit,že to co mám na břichu je špek,na pohmat je břicho takové roztřesené,nevímjak to výstižněji popsat. Myslíte,že se břicho ještě stáhne a tím plynatost zmizí? Děkuji za radu a váš čas. Kamila
kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kamilo,  zvýšená plynatost musí souviset s jídelníčkem. Můžete mi prosím trochu popsat jak se stravujete a jaká množství jednotlivých potravin jíte?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Ráda bych věděla, zda se nemůžu předávkovat vit. E? Beru Lutein Complex Premium, kde je vit. E 30 mg v jedné kapsli což je 250 % DDD. K tomu ráno a večer konopný olej, který vit. E také obsahuje. Děkuji.
Slávka.
Slávka.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Slávko. běžně se používají dávky 200-400mg viz. např. Vitamin E Zentiva. Vitamin E je významný antioxidant a pravidelné užívání vysokých dávek může mít svůj smysl. Je třeba známo, že vysoké dávky snižují riziko rakoviny prostaty a kardiovaskulárních komplikací. Otázkou je, jakou dávku volit, aby to splnilo sledovaný účel. Vitamin E může totiž působit  i prooxidačně.
Parafarmacie
Přeji krásný den,pane Staňku. Zajímalo by mne Vaše stanovisko, co se týče očkování proti zápalu plic. Jsem v důchodu,je mi 69let a při nedávné návšěvě lékaře mi poradil abych toto zvážila. Dcera proti zápalu plic nechala očkovat své děti, ale nevědela jsem, že se očkují i dospělí. Nejsem si jistá zda je to pro můj věk vhodné a také mám cukrovku. Co si o tom myslíte? Děkuji za Váš názor. S pozdravem, Marie
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, jakékoliv očkování posiluje imunitní systéma má tedy svůj smysl. Je důležité ale očkovat  pacienta ve správnou dobu, kdy není imunitní systém oslaben probíhající infekcí a kdy bezprostřdně infekce nehrozí. Na to je u vás třeba dát pozor, protože cukrovka má bohužel  negativní dopady na látkovou výměnu i na imunitní mechanismy. Správnou životosprávou však lze cukrovku  II. typu dostatečně eliminovat. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
dakujem za odpisanie, nie dcera chora nebyva vobec, max. obcas sopel, antibiotika este nebrala, u koznej dr. sme s tym neboli.
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak jak problém popisujete Katko, u malého dítěte se mi nezdá onychomykóza na všech prstech až tak pravděpodobná, pokud vyrůstá v běžném domácím prostředí. Myslím si, že by se k tomuto zdravotnímu problému měl vyjádřit dermatolog a podle toho zvolit nějaký další rozumný postup. Nemohu lépe poradit.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore! Existuje něco volně prodejného a účinného na bradavice na chodidlech? Už jsem si několikrát myslela, že jsem se jich zbavila a stále se mi vrací.. Díky! :-)
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je možné, Báro, že jste stále v kontaktu s infekčním prostředím. Trpí někdo v rodině také bradavicemi? Máte doma bazén? Chodíte někam do veřejným prostor, kde je zvýšené riziko nákazy? Chodíte na pedikuru?  Léčba bradavic vyžaduje trpělivost a pravidelné ošetřování.  Na chodidlo vám doporučím babskou radu, která se osvědčila. Pečlivě z citrónu vyřízněte bílou dužinu a tu na bradavici kadodenně večer na noc přiložte a přelepte leukoporem.  
Parafarmacie
Dobry den,
prosim vas o radu, moja dcera 2 roky ma na prstoch na nozkach asi mykozu, teda myslim, nechty su tvrde, tazko sa strihaju a su po nich take biele ciarky, take nechty ma od narodenia, ukazovala som to aj dr. ale nic mi na to nepovedala, zda sa mi vsak, ze predtym to mala len na palcoch, teraz uz na vsetkych prstoch, prosim viete mi poradit, co s tym? dakujem pekne
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Má  dcerka nějaké vážnější zdravotní problémy, Katko? Užívala častěji antibiotika? Byly jste u kožního lékaře?
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak moc jsou afty v ústech infekční? Někde čtu že nejsou nakažlivé jinde zas že ano. Jak tomu tedy skutečně je? Mám momentálně jeden škaredý aft v ústech, malou dcerku na UM tak se bojím abych ji aftu nepředala. Děkuji.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podle mého názoru je převážná část aftů infekčních, Moniko a hrozí přenos na druhou osobu.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, ráda bych znala váš názor na míchání bylin čínské medicíny (konkrétně Zklidnění zčeřené hladiny a Růst hory Tchaj) spolu se substituční hormonální léčbou ohledně KET (konkrétně Estrofem a Estrahexal). Slyšela jsem úplně protichůdné názory. Mockrát vám děkuji za odpověď.
Šarlota
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Šarloto, nejsem si jist, díky několika návštěvám Číny a menších výrobců v oblasti farmacie a potravinářství, že to, co se vydává po světě za čínskou medicínu ( tím myslím i ostatní asijské země) má s ní ještě něco společného. Výrobky pod dní se skrývající nevyjímaje.  Kombinace obou dvou přístupů  mi ale smysl  obecně nedává a k Estrofemu bych zkrátka nic z této oblasti nepřidával a určitě to není racionální.
Parafarmacie
Děkuji za radu, pokusím se s tím něco udělat pane doktore zní to logicky.
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Sáro. Věřím, že se vám po nich stýskat nebude, pokud věnujete výběru, přípravě i pití kávy a čaje čas, který si zasluhují. Nepatříme v obou případech zrovna mezi kulturní národy a různé pytlíkové ovocné "čaje" , které se ve velkém prodávají, jsou toho jasným důkazem. Běžný denní pravý čaj, bychom se měli naučit pít více naředěný. Budeme pak lépe chuťově rozlišovat jednotlivé druhy a také obdivovat nekonečnou rozmanitost chutí.  Jeho blahodárné účinky se projevují spíše pravidelným pitím ( a tedy  pravidelným příjmem  menšího množství ochranných látek),než pitím  čaje silně koncentrovaného, jak jsme historicky naučeni podle ruského vzoru.  Koncentrovaný čaj většinou vede k zvýšené ztratě vody a díky obsahu kofeinu i jiných purinových látek často zbytečně dráždí centrální nervový systém.
Parafarmacie
Zdravím pane doktore,
kolik tabletek sladidla Diachrom(modrý s aspartamem) považujete za normální? Já používám 2-5 denně (káva,čaj). Je to v pořádku nebo už je to moc? Nebo to mám prostřídat s Diachromem se sukralozou a stévií? Nejsem nijak nemocná.
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Sáro, k používání náhradních sladidel by měl být zdravotní důvod. Doporučuji kávu a čaj nesladit a naučit se vnímat jejich jedinečnou chuť a vůní. Používání náhradních sladidel v běžných potravinářských výrobcích považuji za chybu a nemělo k tomu nikdy dojít. Lidé se musí naučit správně hospodařit s  každodenním příjmem bílkovin, sacharidů a tuků, jinak bude tlustých a nemocných stále více a více. Slazení nápojů často vede k preferenci sladších potravin. Může se proto stát, že úsporu příjmu sacharidů někde doženeme, aniž bychom si to uvědomili. Náhradní sladidla bych doporučil obézním diabetikům a obézním lidem vůbec v případech, kdy selhala běžná dietní opatření stanovená lékařem, farmaceutem, či diplomovaným nutričním terapeutem. Dávku 2-5 tabletek náhradních sladidel lze považovat za bezpečnou. Doporučit ji ale každodenně nemohu, přestože proti náhradním sladidlům nic nemám. Mohou mít v řadě případů racionální smysl a mohou zabránit zhoršení zdravotního stavu způsobeného nadváhou, či obezitou.
Parafarmacie
Dobrý večer.
Měla bych na vás dotaz,co by pomohlo na nespavost.
Jsem po dvou operacích páteře,vzhledem k neustálým kořenovým bolestem jsem začala mít problémy se spánkem.
Beru na bolesti opiáty,zpočatku jsem brala na noc Trittico. Přestalo mi ale učinkovat .
Jsem v léčení i u psychiatra,zkoušeli jsme různé léky na uklidnění,ale žádné z nich mi na nespavost nepomohly,kromě těch které jsou návykové,což dlouhodobě brát nechci.
Zkoušela jsem čaje,Novopassit,ale nic.
Večer buď usnu a jsem za 2 hodiny vzhůru a do rána nespim,nebo usnu v půl 4 ráno.
Jsem už opravdu neskutečně unavená. Myslíte že by mi mohl pomoci třeba kozlík lékařský,nebo nějaké kapky?
Nechci zatěžovat tělo dalšími léky,už tak jich beru dost.
Děkuji za odpověď. Helena
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Co prosím všechno užíváte za léky, Heleno? Jaké opiáty?  Pijete kávu? Popište mi více váš zdravotní stav.
Parafarmacie
Dobrý den,
užívám prášky na tlak PRESTANCE 5mg/5mg. Mohu na vylepšení tlaku a hlavně erekce souběžně užívat tyto doplňky stravy :
Ženšen
Ginkgo Biloba
Maca
Tribulus Terrestris
Muira Puama
L-Arginin
Které z výše jmenovaných by byly vhodné a které naopak nevhodné. Prosím poraďte mi .
Předem děkuji a přeji hezký den.
Jarda
Jarda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nedoporučuji žen-šen, Jardo. Ten může negativně ovlivňovat krevní tlak. Ostatní přípravky by vám neměly v běžném dávkování uškodit.  Na vylepšení erekce nemohu  jednoznačně doporučit žádný z ostatních, protože u žádného doplňku stravy nebyl účinek věrohodně prokázán. Ginkgo by mohlo mít určitý smysl v pozdější věku, je-li z dobrého zdroje.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, moje maminka začala pociťovat bolest v menším kloubu malíčku. Zatím ji to pohybově neomezuje, ale chtěla jsem se zeptat jaký léčebný přípravek by ji v tom mohl pomoci. Ať již mastička nebo něco na užívání? Aby to mělo nějaký efekt. Děkuji moc za odpověď.
Klárina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Hlídejte Klárino, aby maminka nosila vhodnou obuv a vyhnula se nyní podpatkům a nepřiměřené zátěži prstů na chodidle ( s tím souvisí i normální tělesná hmotnost). Když mamince každý den malíček promasírujete skvělým francovkovým krémem Alpa za 25Kč, určitě problém poleví. Sama si na to čas určitě nenajde.
Parafarmacie
Dobrý večer! Moc prosím o vysvětlení mé diagnozy a zda je vhodná operace. Mám točení hlavy,stavy bezvědomí,trnutí rukou,potíže s klouby,koleny,stěhovavé bolesti. MRI C páteře prim.relativní stenoza pát.kanálku na 11,5mm sagit.,zobrazené ploténky jsou snížené intenzity signálu při lehkých deg.změnách,C5/6 snížená i výše gr lev.-med, spondylosis def.cerv, praec C4-6,včetně dors.osteofytů více vpravo, C4/5 pravostr. foramin.hernie disku do 2-2,5 mm a společně se spondylart.změnami zužující dx.neuroforamen, C5/6 patrná biforaminální hernie disku do 2,5mm a společně se spondylart.změnami zužující neurofamina na 1/3 MRI bederní páteře: přechodový obratel,lumbalizace S1,ploténky L4-6/S1/ jsou snížené šíře i intenzity signálu při deg.změnách,spondylosis def.lumb.gr.lev. L4/5 plošší levostr.foramin.hernie disku do 2.5-3mm,L5/6S1/ plošší obvodová prostruze disku do 2,5 mm.moc děkuju za radu a za vysvětlení. Je nutné šetření páteře?
Liba
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Libo, díky za důvěru. Je opravdu možné, že operace bude u některého z problémů potřeba. Nemohu však posoudit všechny souvislosti a celou historii léčby. Jestli se stavy bezvědomí opakují a jsou opravdu vyvolány uvedenými neurologickými obtížemi, které nelze řešit vhodnou rehabilitací a fyzikální léčbou, jiná možnost není. 
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za info ohledně řetězců, stává se mi to jen u řetězce Dr. Max - tam mi,pokud jdu kupovat jakýkoliv vitamin, C, B nebo nějaký paralen či tak v době nachlazení horentně doporučují tu jejích řadu, přijde mi to opravdu až podezřelé, asi zůstanu věrná sice dražším značkám s dlouhodobou reputací, např Zentiva atd., i když ani u nich není v případě doplňků nikdy 100% ověřené složení, to je, domnívám se, jen u léčiv. Děkuji
Lea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S tím se musíme smířit, že zaměstnanci společnosti preferují určité značky a jsou loajální k obchodním zájmům firmy. Neměli by se ale zpronevěřit svému vzdělání. To se myslím většinou neděje, mám-li na mysli lékárenské řetězce. Určitě je dobré být konzervativní a být věrný své značce. Je to dobré i pro výrobce, kteří slušně podnikají a nejsou jen obyčejnými podnikavci, kterým je jedno jak peníze vydělají. Podnikatelské prostředí je díky špatné práci státu velmi nestabilní a věrný zákazník je proto velmi cenný. Přehled o  privátních výrobcích Dr. Max nemám. Doporučuji si najít svoji lékárnu, které budete důvěřovat a kterou budete v případě potřeby navštěvovat. Je to důležité pro navázání vzájemné důvěry a nevidím důvod proč by to nemohla být i lékárna Dr.Max. Pro dostatečně kvalifikovanou radu je také důležité znát  zdravotní stav pacienta co nejlépe. Sám mám zkušenosti, že potřebné a ty nejdůležitější informace člověk získá až po několikátém rozhovoru s pacientem.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím doporučil byste nějaký doplněk stravy z lékárny vhodný při únavě očí (práce s počítačem, únava), jsou vhodné přípravky s obsahem Luteinu nebo je to jen reklama? Děkuji Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno těžko radit. Vždy je zásadní dostatečný odpočinek očí. Například tím, že trávíme čas v přírodě, nebo jen pozorujeme z okna něco na dálku. Důležité je mít také správné brýle, pokud je nosíme. Doplňky stravy s obsahem karotenoidů určitě nepomohou, pokud jich máme dostatek ve stravě Jejich příjem je dobré udržovat na 5-10mg za den. Trpíme-li nějakým onemocněním očí, musíme své chování tomuto onemocnění přizpůsobit. V řadě případů na běžné problémy, které souvisejí s prací u počítače a zvýšenou citlivosti spojivek a oční sliznice doporučuji Sensivit kapky.





mobilní verze