Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, měl byste nějaká doporučení ohledně jídelníčku sedmiměsíčního kojeneho dítěte? Syn trpí na "kopřivku" a nedaří se mi vypozorovat, co vlastně nesnáší...ale např. se osypalnz vařené mrkve i jablka... Radil byste spíše nehledět na reakce, ať si "zvyká"…nebo pečlivě vypozorovat a vyvarovat se jídla, které je způsobuje? A když už se kopřivka objeví, jak ulevit? Co soudíte o kosmetice a-derma? Je poněkud dražší, tak s koupí vaham.... Děkuji. - otázka upravena poradcem
Dorka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dorko, často je to jen otázka přiměřeného množství. Přidáváte něco do vařené mrkve? Některé odrůdy jablek obsahují ve slupce alergenní bílkovinu, která je analogické alergenu břízy.  V jablkách může být celá řada rozdílů. Zkuste změnit  odrůdu. Je důležité, aby miminko netrpělo průjmy a normálně prospívalo. Nepřirozené kožní změny je ale třeba brát vážně. Z běžných kožních reakci bych vědu nedělal a snažil se o co nejpestřejší jídelníček,
Parafarmacie
Dobrý den,

chci se poradit ohledně padání vlasů a zrovna když jsem si najela na Parafarmacii, vidím dotaz a odpověď na Revalid. Byio by to možné i v mém případě užívat? Je to na předpis?

Jde o to, že mi roky vlasy vypadávaly, to je poměrně častý problém- mám je ale přitom pořád husté - ale v takovém posledním týdnu dva mi vlasy vypadávají enormně. Moje vlasy jsou úplně všude..na oblečení, na podlaze, dokonce i v ponožkách. Je to rozhodně více neobvyklejší padání vlasů než obvykle. Může to souviset s tím, že jsem před dvěma měsíci prodělala laparoskopii pro mimoděložní těh., kyretáž a nyní tř. horm.nerovnováha? Vaječníky mám ale oba, taky se mi obnovila menstruace, ale fakt je ten, že po tom zákroku jsem měla už 2x hodně silnou, vč.koagul. Děloha se čistí, tak to norm.bývá, ale taky je mojí kamarádkou velmi častá únava - asi i těmi ztrátami. Těch faktorů je více.

Děkuji. Katka.
katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Katko, je dost pravděpodobné, že to souvisí. Užívejte Revalid (není na RP) nebo Paralékárna Methionin Plus. Přidejte multivitamin-multiminerál např. Dietline VitAmin nebo šumivá Additiva.  Věřím, že se vše do měsíce srovná.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Prosím o Váš názor na norský výrobek OmegaMarin Forte+ společnosti NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o. se sídlem v Českých Budějovicích. Děkuji. S pozdravem hezkého dne Kozelka
Zdeněk Kozelka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, tato firma používá obchodní praktiky, které jsou pro mě nepřijatelné, a proto  nevěřím ani výrobkům které nabízí.  Přestože dostala již nějakou pokutu, nevím zda někdo analyzoval obsah jejich výrobků. Kvalitu posoudit nemohu. Pokud se jedná opravdu o olej z Norska, určitě je kvaltita dobrá  Způsob agresívního psychologického prodeje po vzoru "šmejdů" by neměl mít v Evropě místo. Lidé nedokáží ,díky slušnosti, výrobky odmítnout a pak se trápí zbytečně utracenými penězi. Výrobky jsou zpravidla předražené a informace  klamavé. Myslím si, že zavázat se k pravidelnému odběru nějakého výrobku vám jen zkomplikuje život. Třeba se ale najde někdo, kdo je ale se službami nadmíru spokojen , ozve se a já se mýlím.
Parafarmacie
Dobry vecer,
chcela by som sa opytat na Vas nazor na obcasne pouzivanie Holtovho kremu pre deti (vek - 2roky) a dospelych, na internete som nasla rozne pre aj proti, dcere sa obcas vyhodi nejaky suchy flak na tele a napriek tomu, ze som vyskusala mnoho masti, Holtov krem zabera najlepsie. dakujem pekne za odpoved
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jako první krok bych volil rostlinný olej např. slunečnicový. Druhým krokem  pak může být Holtův krém, který je skvělý a léta osvědčený. I ten se dá ale připravit různě.  Pamatuji si, když jsem ho kdysi  připravoval pro dermalotologické oddělení a docházel občas na vizity, že nejlépe fungoval čerstvý. Příprava také vyžaduje určité know how a finální produkt může být  v řadě ukazatelů rozdílný.
Parafarmacie
Jinak , doma vařím hodně krůtí maso na všelijaké způsoby, občas rybu, občas maso hovězí, vývar (zelenin. polévky), vepřové, jako přílohu k obědu brambory, rýži, občas celozrn. bezvaječ. těstoviny,jíme také pohanku, občas luštěniny, smažené velmi zřídka. Poslední rok, přibližně jednou týdně, doma jíme míchaný tvaroh s lněným olejem podle Mudr. Budwigové s takovými pečenými dýńovo-žitnými plackami (bez tuku, bez vajec), to je asi správně, že?Nevím jaké volit pečivo, aby tam nebyly ty sacharidy a tuky…
Také téměř denně užívá chlorelu a zelený ječmen...Občas pije vodu s přírodním vit.C.
Jinak, tlak a EKG srdce mu naměřili při té preventivní prohlídce normální.
Před pár lety se mu objevily potíže s hemoroidy, byl na vyšetření , a dali mu čípky, mast (klasickou léčbu), má to v mírném stadiu, občas se projeví symptomy, občas je klid. Jinak manžel nemá jiné zdravotní potíže (občas se stresuje).
( text mám delší, tak ještě pokračuji v novém okně)
Boženka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jídelníček je dobré posuzovat v rámci celého dne, Boženko. To vyžaduje, aby se člověk rámcově orientoval co základníí potraviny obsahují a také v tom, kolik tuků, sacharidů, vlákniny a bílkovin by měl denně asi jíst, aby byl zdravý. Váš muž by určitě neměl překračovat příjem tuku nad 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. Pokud toto splní, je dobré se zabývat i složením mastných kyselin. Právě lněný olej (v malé míře) může být vhodným doplňkem stravy. Chlorela a zelený ječmen mají v běžných dávkách okrajový význam, ale organismu neubližují, jsou-li z dobrých zdrojů.
Parafarmacie
Co byste pane doktore ještě potřeboval vědět, abyste mu doporučil další opatření a dietní stravu? Prosím poraďte, co dál…Netuším totiž co vařit, jak se stravovat, čím to vyřazené jídlo nahradit, když skoro všechno je „škodlivé“.Je např. nějaká kniha receptů na tento typ problému?
Děkuji moc, jsem ráda, že Vás tady máme.
Boženka
Boženka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Boženko, nemohu doporučit žádnou kuchařku. I oni mohou za to, že náš národ je obézní a nezdravý. Většina je sepsána narychlo.  Prakticky žádná  kuchařka neobsahuje  nezbytné výživové informace a většinou je jasné, podle komentářů, že pisatelé nemají o výživové hodnotě svých receptů žádné povědomí. Hodně receptů popisuje přípravu jídel pro 4 osoby což považuji také za nedostatek.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď.Situace je tedy k vážnému zamyšlení.. Torvazin jsme zatím nenasadili, tušila jsem, že by to nemuselo být to nejlepší.
Píšete, že byste doporučil nějaká dietní opatření, až byste věděl více info.
Manžel má 45let, váha 92-93kg, výška 184 cm, celkově má štíhlou vyšší postavu, jen trochu tuk na břiše, má sedavé zaměstnání- v kanceláři, jídlo 3x denně, z toho ke snídani téměř denně polotučný neochucený tvaroh, často s tím "lisov. polystyrenem", obědy má v práci (klasic.jídelna), mezitím jí ovoce i zeleninu, taky někdy sladkosti, kafe turek, nebo překap, bez cukru., denně čaj zelený, černý, bylinný bez cukru, občas si dá 2dcl bílé víno odpol.-navečer po práci, občas k obědu pivo (o víkendu).Před pár dny, co jsme problém zjistili, začal chodit večer běhat- cca 1,5km .
(Kvůli omezenému počtu znaků, pokračuji v novém okně)
- otázka upravena poradcem
Boženka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
5kg bych určil dolů sundal, Boženko a upravil jídelníček. U vašeho muže to je otázka jen správných poměrů a  množství (ovoce, cereální výrobky).  Stravuje se celkem zdravě. Je třeba se  ale vyhýbat jednostrannosti. Co konzumujeme pravidelně by nemělo být příliš technologicky upravené a "polystyren" bych určitě nejedl každý den. Věřte prosím přírodě. Za ideální cereální výrobek považují celozrnný  žitný chléb Dietline a obdobné výrobky neobsahující žádné přidané ingredience jako je třeba glukózový sirup..  Velmi důležité jsou  dostatečné fyzické aktivity a je výborné, že manžel začal běhat. Asi bych nyní doporučil úplnou náhradu stravy Dietním plánem Guareta na 12 dní a následně je třeba si osvojit trochu jiným způsob stravování. Věřím, že je možné do měsíce všechny hodnoty dát do pořádku, bude-li manžel důsledný. Podívejte se prosím na stránky www. drstanek.cz. Alkoholu je dobré  se nyní úplně vyhnout. Je to mimo jiné enzymový induktor a nutí játra k produkci enzymů, které tělo v takové míře nepotřebuje.
Parafarmacie
Dobrý den muj manžel má už pátý týden prujem,měl prášky na zastavení,ale nic nezabírá,ted mu řekl at si koupí lepicol,za měsíc jde na kolonoskopii,jeho rodiče umřeli na rakovinu tlusteho střeva,myslíte,že to muže souviset,děkuji je mu 57 let,a máme obavu,aby ji taky neměl,děkuji Alča
alča
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alčo. Jestliže rodiče zemřeli na rakovinu tlustého střeva, pravidelné koloskopie jsou velmi důležité. Časté zácpy zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva. Vysoký příjem živočišných bílkovin zvyšuje riziko také. Na průjem bych použil Smectu 4 sáčky za den. Jestliže se ve stolici objeví tmavé stopy krve, je třeba ihned vyhledat lékaře. Jestliže průjmová stolice neobsahuje velké množství hlenu, či odkysličenou natrávenou, krev nijak bych se zatím neznepojoval. Pozor na dehydrataci a ztráty minerálních látek!!!
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Udělali se mi v ústech dvě bolavé afty. Mám tříměsíční dcerku, nekojím, je plně na UM. A já bych potřebovala vědět, jestli může dcera ode mě aft dostat taky? Teplotu mléka ve flašce zkouším na zápěstí ale kolikrát se zapomenu a stejně teplotu zkusím cucnutím přímo z flašky. A celkově jako každá matka dcerku pusinkuji atd :) snažím se teď omezovat tohle všechno, ale zapomínam že mám afty. Tak mám strach aby je dcera neměla taky. Děkuji.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Afty jsou infekčního původu Andreo a můžete je dcerce předat. Buďte proto nyní opatrnější a kontakt s ní omezte. Dal bych přednost pusince před cucnutím z flašky. To je ideální způsob přenosu.  
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, ještě jednou Vás moc prosím o radu.Psala jsem, že manželovi našli zvýš. hodnoty cholesterolu a dali TORVAZIN 20mg, 100tbl. Ptala jsem se Vás, jestli je nutné ho brát - Vaše odpověď je níže. Zjistili jsme u lékaře raději úplně přesně i ostatní hodnoty krve a vychází mu to takto:
cholest. 5,9 - norma je prý 5,2
triglyceridy 3,57- norma je 1,99
jaterní testy:
AST 0,72 - norma je 0,68
ALT 1,31- norma je 0,79
Nejhorší jsou tedy ty triglyceridy a ne cholest., jak jsme původně mysleli.Je v tomto příp. potřeba TORVAZIN užívat? Nebo i zde stačí jen dieta?
Co vyřadit a naopak zařadit do jídelníčku?
Manžel jí často jídlo bohaté na sacharidy,např. takové ty celozrnné křupavé plátky, Racio (slisovaný popcorn, lidově polystyren :-) a taky ovesné vločky, ale tuky tam skoro nejsou, jen ty sacharidy, a taky ovoce, a pije rozpust. kávovinový nápoj Caro, tam je taky dost sacharidů - vadí to, měl by to vyřadit? Čím to nahradit, jaké jíst pečivo?
Moc děkuji za radu. Boženka
Boženka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, hodnota cholesterolu není nic alarmujícího a Torvazin s triglyceridy nic pozitivního udělat nemůže. Spíše naopak. Může také snížit citlivost tkání k insulinu a pomoci tak k diabetu II.typu, nebude-li správně indikován a nebudou-li zároveň provedena dostatečná dietní opatření. Podle toho co jste zatím uvedla se zdá, že je Torvazin zbytečným, problematickým lékem, Hodnoty jaterních enzymů naznačují, že mohou být způsobeny alkoholem ( pravidelné pití i menších dávek), či steatózou jater, která je způsobena větší nadváhou.  Ta pak zhoršuje jaterní funkce  omezením jejich kapacity. "Lisovaný polystyren", vločky, ovoce, jsou bohatým zdrojem sacharidů a kdo má problém s nadváhou si jich může dopřát  velmi omezené množství. Fruktóza(ovocný cukr) má negativní vliv na triglyceridy, je-li konzumována pravidelně v nepřiměřeném množství. Doporučuji stravu skromnou, co nejpestřejší, bez přebytečného příjmu sacharidů a tuků.  Jestli má manžel nadváhu, prvním krokem musí být snížení váhy alespoň o několik kilogramů. Předpokládám pak, že se hodnoty upraví. Nesmí se ale vrátit k původnímu jídelníčku a k původní váze. Opačným scenářem je vysoký krevní tlak, cukrovka druhého typu a dna a následné vážné zdravotní komplikace, které mohou vézt k značnému zkrácení života. S tím souvisí i zcela zbytečné používání léčiv a plýtvání prostředky na zdravotnictví. To se u nás týká minimálně jednoho miliónu dospělých osob. PS: určitá dietní doporučení mohou dát, jen když budu vědět o manželovi více.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, prosím můžete mi pomoci s doporučením probiotik, mám celiakii a alergii na mléko. Moc děkuji za odpověď. Hana
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Hano. Kvalita probiotik je v doplňcích stravy většinou dobrá. Já osobně doporučuji lidem střídat Lactocare a Biopron. Zkuste, zda vám budou vyhovovat a trávicí obtíže se zmírní. Někdy pomůže i současné užívání vhodné rozpustné vlákniny např. Guareta SlimLinea, která chrání povrch střevní sliznice.

 

Parafarmacie
Dobrý den.
Ano, gastroenterolog provedl krevní test na gliadin, který sice vyšel negativně, ale na alternativní medicíně po důkladném vyšetření zjistili, že lepek dělá dosti velké potíže. Jinak moje matka má též negatiní test na lepek, a musí přesto dodržovat bezlepkovou stravu. Pokud ji nedodržuje a sní pšenici, má silné průjmy a bolesti břicha. Já pokud jím pšenici, je mně velmi těžko, na zvracení a cítím se značně unavený. Myslím, že tam bude genetická dispozice. Ale jak jsem psal, po kukuřičném chlebu a vysazení pšenice se potíže upravily.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Radomíre! Pokud vám mohu být poradnou nějak prospěšný, určitě se ozvěte.
Parafarmacie
Předně Vám ještě jednou děkuji za podnětnou konsultaci. Doplním tedy, že kosti mám podle vyšetření velmi pevné, cvičím pravidelně-kondiční posilování s činkou (dříve jsem dělal rekreačně gymnastiku), procházky v přírodě a tak. Bezlepkový chléb jím, protože mám neceliakální nesnášenlivost pšenice. To mi zjistili na alternativní medicíně a řekli, že lepek musím vyřadit, dělal mně velmi zle na žaludek i na tenké střevo. Po vysazení lepku tyto potíže ustoupily a je o dost lépe. Ještě se Vás chci zeptat, je z hlediska živin lepší klasický pšenično-žitný chléb nebo můj kukuřičný chléb?

Kukuřičný chléb má energii 1 371 kJ/100 g, obsahuje droždí, řepkový olej, trochu soji. Myslíte, že je výživnější? Hledal jsem v tabulkách i etiketách, ale nenašel jsem en. hodnotu klasického chleba, bohužel. Moc díky. Mějte se hezky.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Celiakie byla vyloučena lékařem-gastroenterologem, Radomíre? Můžete ale mít problém i s jinou bílkovinou, kterou pšenice obsahuje. Nemusí se vždy jednat o lepek. V každém případě, jestliže se citíte lépe, je dobré se pšenici vyhnout. Co se týká chleba, vždy záleží z jaké je připraven mouky. Celozrnné mouky(jsou dražší) obsahují i aleuronovou vrstvu zrna, která má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje i vitamíny a vlákninu. Například arabinoxilany pšenice jsou výtečnou a jedinečnou vlákninou, která chrání trávicí ústrojí. Bílé mouky jsou nutričně chudé a obsahují zejména škrob. Ten slouží pouze jako zdroj energie, které přijímá polovina české populace nadbytek. To platí i o kukuřičném zrnu. Na výživovou hodnotu chleba má vliv, jak je mouka uchovávána a  po jak dlouhou dobu. Má to také vliv na technologické vlastnosti těsta.   Pečivo připravované z polotovarů je z výživového hlediska méněcenné a je lepší se mu vyhýbat a nekonzumovat jej pravidelně. Někdy je fortifikováno(obohaceno o výživné látky). Osobně bych ho zatížil vyšší sazbou DPH a peníze dal na zdravotnictví. Takové výrobky lidé nepotřebují a měli by preferovat pro každodenní stravování  čerstvé, technologicky co nejméně upravené potraviny. Výhodu kukuřičného chleba nad pšenično-žitným žádnou nevidím. Jednotlivé odrůdy kukuřice mají rozdílné vlastnosti i obsah. To platí i o pšenici.  Doporučuji někdy vyzkoušet celozrnný žitný chléb Dietline.  Neobsahuje žádné konzervanty a přirozený kvásek je schopen uchránit chléb před plísněmi podobu i několika let. Nejchutnější a nejvoňavější je ale po dobu 6 měsíců.
Parafarmacie
Dobrý den,
existuje nějaký lék na candidozu v dutině ústní.
Děkuji
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jedná se skutečně o kandidózu, Pavle? Entizol tablety by to měl ale zvládnout. Tablety se nepolykají, pouze cucají jako pastilky se snahou, aby se zbytečně nedostala léčivá látka do trávicího ústrojí. Nadměrné množství slin je třeba vyplivnout.Lék je na lékařský předpis a lékař nemusí s mým doporučením souhlasit.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
je mi 63 let. Chi se zeptat, jaký druh oleje a jestli vůbec -byste mi doporučil užívat. Děkuji a pěkný den. P.
Pavla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Pavlo, zásadní  pro zdraví je, aby příjem tuku dlohodobě nepřekračoval 30% celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku ( někdy je nutné ještě více "přitvrdit"). Správně a velmi jednoduše lze kontrolovat jídelníček na www.potravina.cz. Pokud máte toto splněno, má smysl se teprve zabývat, zda ještě nevylepšit složení mastných kyselin v tuku, který konzumujete a kde by bylo třeba dobré zaměnit tuk živočišný za vhodný tuk rostlinný. Jako doplněk stravy bych určitě volil omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit např. Paralékárna Rybí olej. Jídelníček je ale nutné přizpůsobit i zdravotnímu stavu a někdy musí být zásah do něj mnohem radikálnější, aby nedošlo k vážným zdravotním komplikacím.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o Váš názor ohledně používání krému na obličej (případně tělo) u pětileté dcery. Myslíte si, že je žádoucí denně jí např. večer po koupeli, případně ráno po umytí natírat obličej ? Případně jaký krém doporučujete ? Na těle má spíše sušší pokožku. Velmi nerada si nechá natírat obličej např. opalovacím krémem a když má rýmu a zarudlou pokožku pod nosem, také si ji nenechá natřít. Děkuji za Váš názor.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kosmetické přípravky obecně spíše kůži škodí a je třeba je používat také s rozumem. Řada z nich  omezuje přirozené pochody, které v ní probíhají.  Je-li ale pokožka suchá, je třeba ji ošetřit. Pokožku je také třeba ošetřit a chránit před nadměrným vysušováním. Čím je výrobek jednodušší tím často lépe.
Parafarmacie
Dobrý den, chci Vás poprosit o konzultaci ohledně stravování. Je špatné jíst denně cca 150 g kvalitního libového masa, které je připravováno hlavně vařením, dušením nebo pečením? Zásadně se vyhýbám přepáleným tukům, smažení jen výjimečně a maso vybírám kvalitní a neprorostlé. Např. výrobky typu tlačenka, prejt, klobásy, párky nejím vůbec, spíše volím libové šunky, občas něco rybího. Krom toho jím denně med, ovocné džemy, 3x týdně ovoce, občas mléčné výrobky, dále kvalitní bezlepkový kukuřičný chléb, vejce, atd. Jinak s trávením masa nemám žádné potíže, jen mně nesedí více zeleniny, mám pak ve stolici nestrávené kousky zeleniny. Takže zeleninu jím méně a vybírám si. Jinak testy jater, žlučníku jsou zcela v pořádku a slinivka prý perfektní, cholesterol norm., cukrovka není - preventivní kontrola. BMI mám 22.

Zdá se Vám množství masa nadměrné, nebo to nemusí vadit? Jsem totiž masový typ a bez něj se cítím takový nenajedený. Děkuji za doporučení.
Radomír Neumann
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nevidím v tom zásadní poblém Radomíre. I tepelná úprava je v pořádku. Příjem tuku by neměl překročit 30% z celkové energetické hodnoty celodenního jídelníčku. Mohou vám ale chybět esenciální mastné kyseliny jako je kyselina linolová či linolenová a omega-3 a omega -6 MK. Rybí maso je proto žádoucí. Zdrojem esenciálních mastných kyselin jsou rostlinné oleje jako je např. olej řepkový. Bohatý na alfa-linolenovou kyselinu je třeba olej lněný. Lepek je výtečnou hodnotnou bílkovinou a doporučuji se mu nevyhýbat, pokud ho snášíte. V kukuřičném chlebu žádnou přednost nevidím. Protože jste velmi štíhlý, nevidím ale problém, abyste ho konzumoval i nadále. Zelenině se úplně nevyhýbejte a konzumujte takovou, která vám vyhovuje.  Stravujte se co nejpestřeji a nevynechávejte mléčné výrobky. Jezte polévky - masové a zeleninové vývary. Absolovoval jste  vyšetření kostní denzity? Sportujete? Užíváte nějaké léky?
Parafarmacie
Hezký den, pane doktore. Byla mně zjištěna poměrně silná alergie na bílkovinu kravského mléka, nesnesu jogurt, tvaroh, mléko, ani tvrdý a měkký sýr. Působí mi to silnou žaludeční nevolnost a zvracení, objevuje se i průjem. Od doby, co jsem toto vynechal, potíže se žaludkem i vyprazdňováním vymizely. Můžete mně prosím poradit, jestli mně bude vadit bílkovina kozího mléka? Např. v kozím tvarohu, sýru, apod. Teď jsem ještě ve stavu, kdy to nemůžu zkoušet, tělo asi potřebuje nějakou dobu od mléčných výrobků pauzu. Taky mě mléčné výrobky hodně zahleňovaly, což se po vysazení zlepšilo. Co byste mi doporučil, i jako vhodnou náhradu?

Děkuji Vám za ochotu a věnovaný čas, vážím si této poradny.

Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří, mléko je výtečnou potravinou a je to naprosto nenahraditelný zdroj vápníku, který je pro tělo dobře dostupný.Obsahuje také výborně stravitelné bílkoviny velmi hodnotného složení. Těch je velké množství co do chemického složení i fyzikálních vlastností a je pravděpodobné, že nesnášíte jen určité z nich. Rozdělují se na dvě základní skupiny a to na kasein a syrovátkové bílkoviny. Bylo by dobré, kdyby alergolog upřesníl, které bílkoviny kravského mléka vám obtíže způsobují. Pokud je to jen trochu možné, je dobré se mléčným výrobkům úplně nevyhýbat a vyhledat si takový, které vám problémy nedělá ( i alergická reakce je chemickou reakcí, která probíhá jen za určitých podmínek). Někdy je to jen otázka konzumovaného množství.  Také technologická úprava mléka může zlepšit jeho snášenlivost, díky narušení struktury bílkovin a změně vazebných poměrů v konzumované potravině.. Termín zahleňování, kteří rádi používají šarlatáni  ve spojitosti s mlékem je matoucí. Někdy nepříjemný pocit je dán texturou mléčného tuku. V žádném případě ale nedochází ke zvýšení viskozity hlenu(sekretu), který  je přirozeně tvořen po celé délce v trávicího ústrojí a je nezbytný pro jeho správnou funkci. nezvyšuje se také jeho produkce Studie prokázaly nevýznamný opak, co se týká viskozity a rheologických vlastností.. Kozí mléko se od kravského zásadně neliší. I obsah bílkovin je podobný. Rozdílné je zastoupení právě kaseinových frakcí a je proto možné, že jej můžete snášet lépe, či některé produkty z něj. Co se týká mléka jako zdroje bílkovin, nejlepší náhradou je vaječný bílek. Pro lidský organismus jsou dobře nahraditelné i bílkovinami z masa. Rostlinné bílkoviny, zejména,z luštěnin, bychom měly konzumovat také a to v poměru asi 1:2  ve prospěch živočišných . Rostlinné bílkoviny zvyšují celkovou biologickou dostupnost aminokyselin, ze kterých jsou bílkoviny tvořeny. Příjem rostlinných bílkovin není většinou také spojen s nadměrnou konzumací tuku, což je u našeho otylého národa také pozitivní skutečnost. 
Parafarmacie
Pěkný den, jsem v 17. týdnu těhotenství a poslední cca měsíc mám kašel, o kterém jsem přesvědčena že je reakcí na alergeny v ovzduší. Nejde o nijak dramatický kašel, ale vzhledem k tomu, že stále zcela neustává, uvažuji o návštěvě lékaře. Nikdy jsem netrpěla astmatem nebo jinou alergií. Začal po příjezdu na hory, kdy jsme celý měsíc srpen strávili v Krkonoších. V noci nekašlu, přes den dle situace (např. přechod z bytu ven nebo naopak), odpoledne nekašlu téměř vůbec. Problémy s dýcháním nepociˇtuji, naopak se mi dýchá dobře a mám pocit, že i horské túry mi prospěly. Jinak chodím 2x týdně na zumbu, kde i problém také nemám. Posledních pár dní se mi zdá, že se situace zlepšuje, a jakmile se více ochladí, předpokládám že kašlat už nebudu. Radil byste mi, abych přesto zašla k lékaři (má to cenu)? Děkuju Vám za opověd
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Lido. Odešla byste s předepsáním nějakého léku, který nepotřebujete.  Lékař nic vymyslet v tomto případě nemůže. Když je teplo, prachových částic v ovzduší výrazně přibývá a průdušky na to reagují. Větrejte spíše v noci nebo časně ráno. Dbejte na přiměřený příjem vody. Suché průdušky problém zhoršují, protože vykašlávání částic je  pak díky vysoké viskozitě hlenu obtížné.
Parafarmacie
Dobrý den, mé dceři je 2,5 měsíce. Kojila jsem velmi krátce, tak jsme museli přejít na UM. Začali jsme Nutrilonem pronutra, ten nevyhovoval, poté Beba PRO 1, u té byl velký problém s vyprazdňováním a bolením bříška. Na doporučení dětské doktorky je dcerka druhým dnem na Beba Sensitive ten proti nadývání a kolice...už z důvodu toho že má docela velké bolení bříška tak by nám tato beba mohla prý vyhovovat. Dcerka se po něm sice druhý den normálně krásně vyprázdnila, stolička žlutá, typická hořčice, ale toho stejného dne k večeru jsem při přebalování měla stolici tmavě brčálově zelenou a velmi řídkou, až průjmovitou. Bez hlenu, krve, čistě tmavě zelená. A mě by zajímalo jestli to může být tou novou bebou sensitive a zda to nějak řešit a nebo vyčkat jestli se stolička u malé vrátí do původní žluté a jestli ne tak až pak to řešit s doktorkou. Děkuji.
Magda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Magdo, je možné, že se dcerka musí jen na nový přpravek adaptovat a že neměla  aktuálně dostatek trávicích enzymů, které by umělou výživu správně natrávily. Tím by došlo k horšímu využití výživných látek, což je zásadní chyba. Kdyby problém přetrvával a objevily se průjmy, je třeba udělat změnu. Například používat normální  mléko a doplnit jen některé vitamíny jako je vitamin D. Nyní bych vyčkal dva dny.
Parafarmacie
Dobrý den,je mi 39 let pravidelně posiluji 3x týdně, a chtěl bych přibrat, slyšel jsem že pomáhají MCT oleje, proteiny a sacharidy beru pravidelně a tak se chci zeptat jestli tyto oleje pomohou, a jestli se po nich neucpávají cévy, měl jsem je ucpané a v obou stehnech mám stenty, děkuji za vaši odpověd.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Zdeňku. Jestli trpíte poruchou látkové výměny tuků, musíte být s příjmem  tuku opatrný o doporučuji nezvyšovat příjem tuku nad 25% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. MCT oleje je možné přidat v malém množství(doporučuji u vás 10g-20g).. MCT oleje  se rychle metabolizují, protože jsou transportovány přimo portálním oběhem do jater, nikoliv cestou lymfatického systému. Vysoký příjem může vézt ke steatóze jater a ke snížení jejich funkce.. Užíváte nějaké léky na snížení cholesterolu či  proti srážení krve? Jste kuřák? Kolik váží a měříte? Jaké sacharidy konzumujete? Obsahují fruktózu? Máte ještě jiné zdravotní obtíže?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, má - podle Vašeho názoru, kterého si moc vážím - smysl užívat preventivně např. Imunoglukan či Preventan? Chtěla bych se začínajícím podzimem trochu předejít ruznym virózám u tříletého syna. Děkuji.
Olga
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Olgo, oba přípravky-doplňky stravy (nikoliv léčiva) obsahují látky, které jsou tělu prospěšné a mají určitý ochranný účinek, který ale není z imunologického hlediska nijak významný pokud využijeme 1-2 balení. U lidí, kteří mají    každodeně ve své stravě potarviny které obsahují polysacharidy, s vlivvem na střevní mikrobiom, či některé imunitní reakce, se pak může jejich pozitivní učinek na zdraví projevit více. Já osobně bych investoval u děti do kvalitních čerstvých potravin a nezvykal bych je příliš na řešení různých obtíži tabletkami či sirupy. Pokud se ale rozhodnete pro jeden, či druhý přípravek (i kombinace dává smysl, protože fungují rozdílně), je dobré je užívat nepřetržitě 3 měsíce.
Parafarmacie
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co může ovlivnit těhotenský test, aby byl negativní? Mám zánět močových cest a mám strach z těhotenství. Dva testy mi vyšly negativní, tak se chci ujistit, že zánět na výsledek testu nemá vliv.
Denisa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě nemá, Deniso. Stanovuje se s ním  choriogonadotropin, který je specifický pro těhotenství.
Parafarmacie
ještě bych k mému předchozímu dotazu doplnila, že dětem dávám vitamín C v šumivé formě (rozlámu na malé kousky a dávám po malém kousku párkrát denně do pití)
klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
viz.níže
Parafarmacie
pěkný den pane doktore, co je podle Vás účinné na rýmu u dětí? Moje děti (8,6,3 roky) netrpí žádnými nemocemi. Bývají celý rok zdravé, dokonce ještě nikdy nebraly ATB. Jediné, co mívají, jsou sezonní rýmy nebo kašel. Průběh mi připadá mírný, nemívají rýmu zabarvenou ani zaraženou, prostě jim nějakou dobu "lítají z nosu sople" když to řeknu lidově. bohužel tato doba se docela táhne, což mi vadí kvůli školce (a následně práci), kam mi (syny, dcera už ve škole problém nemá, sama smrká tak, že není nic poznat). odmítají v tu dobu brát. Je jasné, že nemohu být kvůli rýmě třeba měsíc z práce-pokud rýmy navazují, tak třeba měsíce 2. S lékařkou jsem to řešila. Dokonce mi jednou pro syna napsala do školky potvrzení, že synův stav umožnuje zařazení do kolektivu, což ovšem zhoršuje vztahy mezi námi a učitelkami ve školce. Mám vyzkoušeno Quixx, kalobu, sinupret - ověřila jsem si, že doba s léčbou a bez je cca stejná, takže aktuálně stříkám jen quixx. Máte nějaký nápad? děkuji moc! - otázka upravena poradcem
klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kláro, těžko radit. Gratuluji, že máte tak zdravé děti! Rýmy se asi u nich úplně neubráníte. Často za to může jen nepřiměřené oblékání, nebo  velké změny teplot, když děti běhají z tepla do zimy a obráceně. Někdy za to mohou i školky, které větrají přímo na děti, protože jinou možnost zkrátka nemají. Je dobré když děti mají na noc nos průchodný a naučí se dýchat co nejvíce nosem. "Ucpaný nos"  zhoršuje kvalitu spánku i příjem kyslíku do plic. Mě se u dětí osvědčil Pinosol, nebo nakapaný eukalyptový olej na kapesník.  Jinak jsem to neřešil a moje děti prakticky také netrpěli infekcemi horních dýchacích cest.
Parafarmacie
Nízký tlak mám dlouho ani nevím, kdy se objevil asi v souvislosti s PPP. Nicméně mám pocit, že váhu mám tak akorát, moc se mi přibírat popravdě nechce, neb se pak cítím tlustá. Menstruační cyklus mám jako hodinky.
Elen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nechám to na vás Elen a na lékařce, která zná dobře váš zdravotní stav.. Myslím, že ve vašem případě elektronická komunikace se mnou,  nic dobrého přinést nemůže.  Pevně doufám, že se za nějaký čas s přítelem pro miminko rozhodnete. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Zdravím,
děkuji a můžete mi říct Váš názor na ten Vitagyn?Já se špatně vyjádřila, prý jej mám prostřídat s fermalacem, nebo si jeden z nich vybrat. Ale ATB brát nechci, jsem teď bez potíží a diskomfort při styku jsem mívala často i když jsem byla úplně zdravá
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Těžko říci, Alice. Po dobrání Femalacu je možné jej následně použít a uvidí se. Může to mít svůj smysl. Ublížit si nemůžete. S tímnto výrobkem žádné zkušenosti nemám. Sám věřím více Fermalacu a volil bych jej jako první krok.
Parafarmacie
Děkuji za reakce, nicméně jde o ten strach, zda jsem sama v pořádku, prodělala jsem anorexii s bulimií, a bojím se zda jsem své tělo nepoškodila natolik, že by to dítěti ublížilo. Poradil by jste mi jaká vyšetření případně podstoupit, abych věděla že jsem zdravá a mohu do toho jít. Anorexie s bulimií jsou psychické nemoci, případné těhotenství by mě zřejmě mohlo vrhnout zpět do podobných problémů. Letos jsem měla všemožná krevní vyšetření, vše v pořádku až na zvýšené protilátky proit Boreliím ve třídách IgG
Elen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli jste po interní stránce v pořádku, nevidím v tom problém a nechal bych to na přírodě. Ta ví nejlépe, zda je vše jak má být. Jestli ale máte podváhu, počkal bych. V těhotenství dbejte na správně složený jídelníček i na přiměřený nárůst váhy. Můžete se kdykoliv ozvat cestou této poradny, co se týká dietních doporučení  Užíváte nyní nějaká psychofarmaka?
Parafarmacie
Dobrý den, musím reagovat na příspěvek p. Elen. Je mi 40 let. Velmi jsem děti chtěla. Žádný muž se mnou děti nechtěl. Bohužel po čase se mnou také nechtěl být. Zůstala jsem sama. Těžko jsem se vyrovnávala se samotou a bezdětností. V ČR nelze jít bez partnera na umělé oplodnění. Takže jsem již všechno vzdala. Doporučuji si děti pořídit, hlavně když máte s kým a partner s Vámi chce zůstat. Neváhejte ani minutu
Kristýna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je dobré, že jste napsala, Kristýno.  Doufám, že Elen přesvědčíme. Ve vašem případě bych to ale úplně nevzdával, pokud nyní děti můžete mít. Mám dojem, že česká legislativa se  v tomto změní, či změnila. Není to oblast, kterou nyní sledují, ale v minulosti jsem pracoval u malé firmy, která velmi podporovala vznik IVF center a díky které se určitě narodilo pár stovek zdravých miminek navíc. Jsou také země, kde to problém není. Bohužel je to finančně dost náročné.
Parafarmacie
Zdravím, četla jsem Váš zkaz Aleně, zaujal mě. Já mám jiný problém, do dětí se mi nechce, je mi lehce přes třicet. A mám spoustu strachů, zda bude malé zdravé, dnešní blbá doba (války uprchlíci, školní systém, ztráta hodnot, nefunkčnost společnosti, sobectví dravost) Partnera mám skvělého, ale váháme tak nějak oba. Měla jsem určité zdravotní problémy, které mě lehce brzdí, už vím jak je to bezmocné, když člověku chybí to hlavní zdraví. Také jsem měla velmi problematického bratra, který doslova mořil mé rodiče. myslíte, že jediný smysl života jsou děti? Budu ráda za váš názor
Elen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Elen. Každý si ho musí najít, pokud chce odejít z tohoto světa smířený a s klidem na duši. V přírodě je  to ale zařízeno tak, že se usiluje o přežití a předání svého života v podobě části genetické informace dále. Ne každému se to povede a tak je to asi správně. Myslím, že žijeme v době největších jistot a největšího klidu. Bohužel nám to media i internet  více dramatizují než je třeba. Představte si, jak by musely vypadat zprávy třeba ve středověku. Jestli máte skvělého partnera, tak není o čem. Mějte děti a mějte se všichni rádi. Pokud mít děti nechcete, nemějte je. Uškodilo by jim to. To, co jste uvedla ale žádný pádný důvod není. Ideální doba není nikdy a to nejen na plození dětí.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dceři je 9 týdnů. Nekojím, dcera tripí velmi mírně kolikou, kapala jsem Espumizan ale ten zřejmě vůbec nezabírá,napsala mi sab simplex že jej mám zkusit. Mám kapat 15 kapiček ale nezmínila se jak je to nejvhodnější tak aby to mělo nejlepší účinek při užití. Tak bych se chtěla zeptat mám ji kapat 15 kapiček po každém jídle přímo do pusy a nebo mohu 15 kapek nakapat přímo do lahvičky při každém krmení? Děkuji.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kláro, netroufám si cokoliv poradit, aniž bych věděl jak dcerku krmíte a jaké obtíže skutečně má.  Nezlobte se.Je nutné se obrátit na pediatra.  Nevidím důvod, aby malé zdravé děti užívali přípravky jako Espumisan, nebo Sab Simplex pokud je náhradní výživa kvalitní a je  vhodně podávána. K ničemu dobrému to vézt nemůže. Tyto přípravky, podle mého názoru, který nemám podložený žádnými studiemi ani odbornými  daty, mohou snížit využitelnost živin a narušit jejich přirozené trávení, díky tomu, že částečně znepřístupní stravu pro trávicí enzymy. Mohou být narušeny í i jiné přirozené pochody, za které je odpovědný střevní mikrobiom, který se nyní vytváří a který je nepostradatelný pro střevní imunitní systém.  
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
děkuji Vám za velmi krásnou odpověď pro p. Alenu a za poradnu. Naprosto s Vámi souhlasím. Jste skutečně vynikající odborník a člověk. Takových lidí je v současné době velmi málo. Přeji Vám hodně zdraví a pohody.
Renáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kéž by Aleně vše vyšlo podle jejich představ, Renáto. Ztráta bolesti po tak dlouhém čase musí být jak znovuzrození. Určitě bude mít  mnohem více odvahy a energie uskutečnit své plány ve které dříve nedoufala..
Parafarmacie
Děkuji Vám, je milé, že jste na mne myslel, i když v bolestivé situaci. No, to je ale opravdový život, který žijeme. A mimo jiné skrze bolest, věřím, jsme silnější (a někteří i lidštější). Tak ať i Vám je lépe! A co se Vaší poznámky o miminku týče. Víte, být milující matkou a zároveň báječnou manželkou..k tomu musí být také muž, který za to stojí. A to se mi zatím nepodařilo. Vzhledem k mému vzdělání i profesi - narážím - velmi často pozoruji u lidí psychopatologie. Muži jsou tak často nevyzrálí a slabí. Žádná svatba..To není dobrý start do vztahu. Takže přebírám. Nejsem nejmladší a i když nejsem náročná (věk, vzdělání, vzhled), už nějak nedoufám, že bych stihla včas najít obyčejného muže, který by ženu posouval ve své ženskosti a on sám chtěl svůj rozvoj v muže. Nehledě, že svatbou a dětmi život nekončí - naopak, ale dnes se ve vztahu lidé velmi omezují a nárokují se. K tomu všemu má víra v Boha. Chci jen napsat, že mít miminko je jedna věc, být zodpovědnou/šťastnou ženou věc druhá..
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud nebudete mít děti Aleno, stát se odpovědnou a šťastnou ženou je o dost komplikovanější. Nezapomeňte také, že žena formuje muže. Nevyzrálí a slabí muži jsou určitě i dílem svých partnerek, nikoliv jen rodičů a školského systému. Chvil, kdy si stačíme  uvědomit, že jsme  šťastní není většinou tolik, neužíváme-li  návykové látky.  Spíše si to uvědomujeme zpětně. jako v případě vzpomínek na dětství. Štěstí se musí jít naproti. Stojíme-li na místě, potkat ho do konce života nemusíme. Vsadil bych na  co nejodpovědnější naplnění svého života na zemi a o nebeský usiloval jen svými činy a vírou sám v sebe.  Přeji hodně štěstí a zdraví.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, zdravím Vás. Jen se s Vámi dělím a sdílím překvapení. I též radost. Informovala jsem se u Vás ohledně léčby na můj utržený nerv ulnaris a po operaci přetrvávající bolesti, které byly kruté. Lékaři zvažovali Fentanyl atd. Je to asi 2 měsíce zpět. Očekávala jsem po léčbě alespoň snížení - částečné - bolesti. Je to ale tak, že mne již měsíc vůbec nic není. Mohu jezdit na kole, nosit batoh atd. Motorika, čití..ani známka po 3 letém, "dech beroucím" problému. A kdybych se měla vyjádřit o léčbě.. tu jsem si ani nevyzvedla z lékárny. Nevím, kde se stala "chyba", ale v jednu sobotu ráno se vše opravilo. Měla jsem i krásný skoro živý sen. I večer před tím jsem udělala životní rozhodnutí, které jsem dlouho převalovala v hlavě. Tak nevím, zda-li by psychosomatika mohla být takto silná. Už to nezjistím a nyní budu jen doufat, že se potíže nevrátí. Je jen těžké zvyknout si na život bez bolesti-uvnitř mám strach z návratu,ale užívám si každý den. Zdravím Vás a děkuji za sdílení. - otázka upravena poradcem
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno. Udělalo mi to také velkou radost !!! Občas jsem si na vás vzpomněl, protože jsem měl podobné obtíže  asi 3 měsíce s nohou. Někdy se mi bolest vrátí, ale ne takovou měrou.  Myslím si, že v pozdějším věku se nějaké bolesti v ruce objeví, ale že už to nikdy nebude tak obtěžující. Buďte na ruku stále opatrná a chraňte ji před úrazem,  nepřiměřenou fyzickou zátěží,od průvanu, nebo útlaku během spánku. S velkou pravděpodobností došlo k novému propojení poškozených nervových drah. To může trvat měsíce i roky. Je to  něco jako s dálnicí z Prahy do Ústí. Nyní byste si mohla pořídit  miminko. Co vy na to?  
Parafarmacie
Dobrý den,
zubním lékařem mi byla diagnostikována paradentóza. Začínají se mi viklat některé zuby. Byl jsem na dentální hygieně. Paní říkala, že kost mi již nedoroste, a že paradentoza se zatím nedá vyléčit. Nevíte co byste mi doporučil, aby se zuby zpevnily a paradentóza se zastavila. Děkuji za odpověď
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporučuji užívat zubní sprchy, Pavle. Velmi nedokonalým, ale levným výrobkem a ne úplně nepoužitelným, je Irigostoma, která má bohužel " předsametovou" kvalitu a nikdo výrobek neinovoval. Výtečné sprchy, ale řádově dražší, vede Profimed. Užívejte také měkké želatinové tobolky s obsahem Koenzymu Q10 v množství 30mg za den. Zajistěte tělu dostatečný příjem vápníku cestou mléčných výrobků. Kontroly u zubního lékaře provádějte minimálně 2x ročně. Trpíte-li zubním kamenem, kámen je třeba častěji odstraňovat. Volte vhodnou stravu, která mechanicky nepomáhá k vylomení či vytažení zubu. Tímto způsobem byste mohl padání zubů významně oddálit.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem po porodu, plně kojím. Jsem často na zahradě a když mám chvilku ráda si poležím na sluníčku. Zajímalo by mě jestli se mohu bez omezení opalovat samozřejmě s mírou i když plně kojím, nebo se přímému slunci raději vyhýbat? Děkuji.
Šárka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mílá Šárko, přímému slunci bych se vystavoval obecně s opatrností a mimo největší sluneční aktivitu. Vyvaroval bych se spálení, které zvyšuje riziko rakoviny kůže. Nepříznivý vliv na složení mateřského  mléka opalování nemá. Nemůže s ním případně souviset ani předčasné ukončení kojení.
Parafarmacie
Dobré ráno, pane doktore. Minulý týden byli v práci všichni nemocní, někteří měli i antibiotika na angínu, někdo byl v práci celou dobu, někdo jen pár dní. Já byla zdravá, denně beru tabletu multivitamínu s minerály. Dnes jsem se probudila a je mi trochu divně, byla jsem lehce zpocená. Bojím se tedy, že budu také nemocná. Vypila jsem vymačkaný citron s vlažnou vodou, celý (z půlky citronu piji ráno pravidelně) a vzala si tabletu vitaminu a večer si chci vzít druhou. Mohu to ještě něčím vylepšit? Vzít si třeba paralen? Nerada bych, aby teď onemocněla, v neděli odjíždím do Řecka:( Děkuji moc za rychlou, třeba i babskou:), radu. Petra T.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud máte svalové bolesti a obtěžuje vás to nad únosnou míru, Petro je možné vzít i Paralen. Paralen či jiné analgetikum-antipyretikum zpočátku spíše uškodí. Tlumi totiž teplotu, která je nezbytná pro boj s infekcí. Je to přirozený fyziologický proces, který se vyvíjel miliony let. Často pak následuje zcela zbytečné užívání antibiotik..Smysl má se vyvarovat opakovaného kontaktu s infekčním prostředí. V práci větrejte aby byla koncentrace patogenních mikroorganismů co nejmenší. Také klimatizace může být  vydatným zdrojem infekce, protože se o výměnu filtrů většinou nikdo nestará, protože je to drahé. Jinak bych udělal přesně totéž co vy a přidal trochu slivovice(10ml)  navíc. Ta má antiseptické účinky a působí proti pocitu chladu a únavy (minimálně u mě)..Multicentrické, dvojitě slepé klinické studie, které by to vědecky potvrdily, ale na to neexistují.
Parafarmacie
Moc děkuji za rychlou odpověď, opět jsem se začala nahřívat a měla jsem i štěstí, protože od zítřka mám rehabilitaci - cvičení, nemusím čekat až na září !! Snad nějaké cílené cviky zaberou, budu je vzorně cvičit i doma. Doporučené léky zakoupím a budu brát jak jste napsal. Do Prahy jezdím a určitě Vás navštívím s "valašským lékem" jako poděkování. Jako mazání na plotýnky asi nefunguje, že ??

- otázka upravena poradcem
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to skoro všelék, Anno a používám jej s chutí  v malém množství vnitřně i zevně na lýtka. Některé  používám nekompromisně  jen do ostřikovače v autě. Z Valašska jsem ale ještě nikdy nic špatného nedostal a Valašsko je chlouba naší země.
Parafarmacie
Dobrý den, před časem jsem psala, že mám ischias a cvičení, které mělo následovat po elektroléčbě bude možné absolvovat až v září, co tedy dělat v tomto mezidobí, aby se mně ulevilo. Léky od bolesti nezabíraly. Doporučil jste suché teplo, nahřívat se. To částečně pomohlo, ale včera jsem udělala zřejmě nepředloženou věc. Musela jsem do Ol, několik hodin chodila a před cestou domů, kdy se kříže začaly ozývat, jsem zakoupila v lékárně kapsaicinovou hřejivou náplast. Asi po 2 hodinách se potíže tak zhoršily, že jsem ji sundala, v noci vůbec nespala a chodím v předklonu. Nevím, kam se obrátit, zda na pohotovost, k obvodnímu nebo požádat na ortop.o nějakou injekci, protože můj lékař je ještě týden na dovolené..Zkouším to opačně, tedy kříže chladit, léky od bolesti stále nezabírají. Tedy mohou tyto náplasti zhoršit stav až takovým způsobem ? Moc děkuji za odpověď.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi  nepravděpodobné, Anno. Očekával bych jen možné podráždění pokožky. Působení chladu považuji za zásadní chybu a doporučuji s tím přestat. Opět bych aplikoval horké  suché obklady. Vezměte si Brufen  400mg 3x1  tabletu. Dále doporučuji 1-2 tablety Guajacuranu na noc. Je volně prodejný. To jen v případě, že nebudete moci navštívit lékaře. Pozor na správnou obuv. Upravte si pohodlně lůžko. 
Parafarmacie
Děkuji za odpověď. Taky jsem měla pochybnosti,
zda je to - ten kontryhelový čaj, tak účinný. Jestli opravdu jedna složka, může dělat takové "zázraky".
I proto jsem se chtěla poradit. Děkuji. To, co píšete, má logiku.
A dnes mě to už ani tolik netrápí, protože to vypadá, že to nejhorší krvácení mám za sebou a ustáluje se to. - otázka upravena poradcem
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě se to srovná, Katko, když jste dříve žádné problémy neměla. Chce to jen trochu času.Přeji hodně zdraví. 
Parafarmacie
Pane doktore, zdravím.

Už jsem tu psala dotazy ohl.Wobenzymu, Tardyferonu, mám po laparoskopii pro mimoděložní těhotenství a po revizi dutiny děložní - to se jen připomínám, o co šlo. Tentokrát nejde o Wobenzym ani Tardyferon, ale dnes po 5..týdnu od op. jsem začala menstruovat. MS je mnohem intenzivnější i bolestivější. Ženy, které mají po tak.zákrocích, říkají, že je běžná, silná MS, pak by se to mělo postupně upravit. Zajímá mě Váš názor na kontryhelový čaj. Někomu byl např. doporučen právě po revizi na hojení sliznice a právě na to krvácení - zmírnění, i bolestivosti. Někdo to zase používá na úpravu cyklu apod. Někdo zase říká, že mu to cyklus spíše rozhodilo... tak jsem na vážkách. Do doby této události mimoděl.těhotenství jsem měla MS pravidelnou, po 28 dnech, jako hodinky. I proto bych si nerada chtěla rozodit cyklus, Nebo je lépe to zkr.zkusit a uvidí se? Děkuji. Nevím, jestli u tohoto dotazu hraje roli i věk, ale uvedu. Je mi 36 let.

S pozdravem Katka
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Momentálně není na trhu kontryhelový čaj, Katko, o kterém bychom jasně věděli kolik učinných látek obsahuje ( tanniny, flavonoidy). Vzájemný poměr hraje svoji roli. Nevíme proto také, jak jej správně užívat a zda může mít jeho užívání smysl ( obsah může rozhodovat o  racionálním léčebném použití). Většina bylinných čajů u nás má podřadnou kvalitu ( mizerná chuť, nezvládnutý proces rozdrobnění a sušení, neznalost skutečného obsahu účinných látek) i díky tomu, že se, dostala se do kategorie potravin a obsahové látky už nikoho nezajímají. Farmakologické účinky jsou podceňovány a ignorovány. Léčebné účinky nelze legálně deklarovat a zdravotní tvrzení musí být schváleno evropskou autoritou pro bezpečnost potravin (EFSA).  Ve vašem případě bych se mu raději vyhnul. PS: je třeba rozlišovat učínek místní k obladům a celkový. Často je to  na různých webech směšováno.
Parafarmacie
Dobrý den. Je mi 38 let, váha byla 62 kg. Za poslední měsíc 2x střevní chřipka, úbytek hmotnosti 5 kg, po té druhé křeče v žaludku-pohotovost, Omeprazol,Algifen kapky. Křeče nejsou,ale velké nechutenství, ráno stažený žaludek i krk. Už jsem 14 dní na neschopence-únava, těžké nohy. Nikdy jsem nemarodila. Práce-zdravotní sestra,cvičím s lidmi po mrtvici, celkem se natahám. Týden beru Itakem 10 mg půlku. Doktor mi řekl, že jsem přetažená, že je to stresem.Necítím se tak, ale beru to.Za 3 dny jdu na gastroskopii.Vždy jsem měla problém udržet si váhu, přibrala jsem po každém jídle. Teď bych chtěla aspoň 2 kila abych byla klidnější a měla víc síly a nejde to.
Jídelníček- jím 5x denně, tlačím to na sílu. Ráno musli tyčinka, svačina nějaké ovoce-banán, jablko,nektarinka, oběd-vývar s nudlemi a vařeným masem,svačina- většinou rohlík s máslem nebo šunkou, večeře-jogurt nebo loupáček nebo vařená zelenina, tekutin vypiju 1,5-2 litry- voda nebo čaj a 1 Nutridrink.Aktivita-chůze,domácí práce.DĚKUJI
Naďa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mezi banánem a mandarinkou je dost velký rozdíl, Naďo a musíte lépe zvažovat, co si dáte. Banán obsahuje minimálně dvojnásobek sacharidů, než mandarinka a preferujte jej.. Protože vám dělá problém konzumovat větší množství jídla, musíte konzumovat potravu s vysokou energetickou denzitou a dobrou stravitelností. Nevyhýbejte se ani sušenému ovoci. Volte cereální a rýžové kaše.  Pijte plnotučné mléko, pokud je snášíte. Jezte polévky- masové vývary. Zrovna nyní by to trávicímu traktu prospělo. Jezte raději potraviny a pokrmy co nejméně technologicky upravené. Užívejte každodenně multivitamin-multiminerál. Bude-li něco nejasného, ozvěte se. 
Parafarmacie
Dobrý den,chtěl bych užívat doplněk stravy obsahující aminokyseliny valin, leucin, isoleucin,arginin,glutamin,AAKG,mohu je brát dohromady s léky godasal 100, pentomer retard 400, rosucard 10? předem děkuji za odpověd.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, můžete, Zdeňku. Má to ale smyl jen tehdy, jestli jídelníček zásadně a dlouhodobě nezměníte, nebo jste již nezměnil.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď:-)Máte pravdu,brýle bych taky potřebovala.Jinak kávu pijí dost a s mlékem-máte též shodu s vědci,že to je škodlivé?Na kapsle Váš názor znám,tři vykřičníky mluví jasně:-)Myslím,že vyzkouším Menoflavon,omezím pití kávy a zvýším příjem vody.MOC děkuji za Váš názor a radu:-)
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Metylxantiny mají celou řadu farmakologických účinků. To je jasné, Radko. Kofein je centrální stimulans od 50mg. To je uvedeno v každé slušnější učebnici farmakologie. Kofein má účinky centrální i periferní. Theofyllin také. Theofylin stimuluje více srdeční činnost než kofein. Má také výrazně větší močopudný účinek. Účinky theobrominu bych viděl jako průměr obou výše uvedených. U celé řady citlivějších osob zvýšená konzumace kávy vhodná není: Káva a silný pravý čaj prohlubují únavu, protože, podle mého názoru, zhoršují kvalitu spánku, Dráždí mozkovou kůru a korová centra ( např dechové či vagové). S opatrností by ji měli pít kardiaci a hypertonici. V současné době to platí dvojnásob, protože podrobné složení mnohdy  dosti sofistikovaně zpracovaných výrobků je nejasné a určitě významně odlišné. Osobně bych ji nedoporučoval ani lidem, kteří trpí vážnějšími psychickými poruchami ( deprese, schizofrenie....). Není vhodná pro lidi trpící vředovou chorobu žaludku a dvanáctníku, protože zvyšuje žaludeční sekreci  a částečky mechanicky dráždí žaludeční sliznici. Zejména nalačno. Vůbec se nemusí jen jednat o pití "turků".
Parafarmacie
Dobrý den,poslední měsíc trpím návaly jak v noci tak přes den.Hůř spím,pocení a buzení se -jak jsem mokrá..Je mi 48let a tak předpokládám,že i vzhledem k nepravidelné menstruaci to je přechod.Co byste mi k zmíněným problémům pora dil?Pracuji s lidmi a je mi to hodně nepříjemné,když mám nával-úplně vnímám jak jsem rudá skoro ''hořím''-v ten moment nejsem schopná se na nic jiného soustředit..Děkuji za jakoukoliv radu:-).
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na přechod se svádí kdeco, Radko. Asi bych se spíše zaměřil na přiměřené oblékání a to i na noc. Volil bych také vhodnou přikrývku. Dbal bych na přiměřený příjem vody. Nevolnost může způsobovat nedostatečný příjem vody. Zvýšené pocení pak nadbytečný příjem. Nevolnost a únavu mohou způsobovat přirozené oční změny  a nadměrné zatížení očí nablízko. I sem bych zaměřil svoji pozornost a snažil se třeba mít co nepřesnější brýle. K doplňkům stravy s obsahem fytoestrogenů příliš důvěru nemám. Na druhé straně jsem se setkal s hodně ženami, které si chválily určitý doplněk. Volil bych buď fytoestrogeny z jetele ( Menoflavon) nebo mateří kašičku (Arkokapsle).  S těmi mám nejvíce pozitivních zkušeností..Nepijte moc kávy nebo pravého čaje. I to může zhoršovat spánek.  Vyšší příjem kofeinu se v pozdějším věku může snášet huře. Jednotlivé kávové výrobky se mohou dost lišit zastoupením ostatních purinových alkaloidů. Přes stejný obsah kofeinu tedy mohou mít velmi rozdílný obsah theobrominu a theofyllinu. Tyto alkaloidy jsou více odpovědné za močopudný účinek, který třeba může být také přičinou buzení v noci. Také více ovlivňují srdeční a plicní funkce i když z farmakologického hlediska neníu v těchto dávkách účinek dostatečně významný. Nejsme ale všichni stejní a na určitém  zdravotním problému se vždy podílí více faktorů a  problém se projeví  jen za určitých nepříznivých okolností. S postupujím věkem je jejich osud v organismu při používání stejné dávky jiný a účinek trvá déle. Pozor na kávu v  kapslích!!!  Kromě chuti porovnávat jen obsah kofeinu je podle mého málo.
Parafarmacie
Dobrý den Mám pískání v uších ,lékaři nemohou přijít z čeho to mám.Slyšela jsem že bych mohla brát zinek nebo jestli existuje doplněk ,který by mi pomohl
Děkuji
Alena Čtvrtllíková
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, kdy se prosím tento problém poprvé objevil? Mohl by souviset s užíváním antibiotik?  Pískání je nepřetržité? Pracujete v hlučném prostředí? Používáte sluchátka k poslechu hudby? Absolvovala jste ORL a neurologické vyšetření?  Je nějaký nález na audiogramu? Užíváte pravidelně nějaké léky? Kolik je vám let?
Parafarmacie
Nejčastěji počasí, spíše změna tlaku, přesně nevím, potom mám migreny i od páteře kvůli skoliose a pak emoční. Za tu dobu co tím trpím dokonale rozpoznám migrenu od bolesti hlavy. Jsem úplně bez energie, hodně mě to vyčerpává. Omezuje mě to celkově v životě, nejenom v práci. Prošla jsem už mnoho vyšetření i alternativní, vyzkoušela jsem kde co. Nevím si rady, jtočím se pořád v kruhu. Kateřina
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Migrény od páteře nejsou migrény, Kateřino. Triptany je třeba užívat skutečně jen na migrénu. I na většinu jiných typů bolesíi hlavy nejsou účinné kromě tkzv. cluster headake. Buďte prosím na to opatrná a zbytečně s nimi neplýtvejte. Účinnost se pak snižuje. To ale jste již určitě poznala. Pokud reagujete takto na změny atmosferického tlaku, je to velká smůla, protože tam opravdu řešení není, pominu-li pobyt v barokomoře.  S postupujícím věkem často problémy ustoupí. Někteří lidé  reagovali výborně na Ergofein, pokud se vzal včas před záchvatem. Nyní už není k dispozici. Máte s ním zkušenosti? Máte zkušenosti s kombinací metoklopramidu se salicyláty, nebo třeba s Algifenem nebo Novalginem (metamizol)? Jak reagujete na Aulin (nimesulid)?  Používáte také čípky s analgetiky?
Parafarmacie
Je mi 42 let, triptany beru už přes 15 let, snažím se žít zdravě, dokonce jsem asi 6 let brala antidepresiva, nic nepomáhá. Zaměstnavateli můj stav zatajit nemohu, protože záchvaty migreny jsou velice časté. Kateřina
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Abych mohl trochu poradit, Kateřino, musel bych znát opravdu dobře váš zdravotní stav a celou historii léčby. Jen ještě položím poslední otázku. Co vám nejčastěji migrény spouští?
Parafarmacie
Dobrý den, jsme parta přátel, setkáváme se, jezdíme na kolech, a i když jsme ve věku kolem 60, někteří na ně nevypadají, nicméně věk neoblafneme a bolí nás klouby, kyčle, hlavně při změně počasí...Teď prý měli doporučeno užívat Alavis /jedna paní povídala/ a přípravky Chondro jsou prý sice dobré, ale drahé, tak prý přejdou na Alavis. Já jsem na rozpacích a obracím se na Vás s velkou prosbou o odpověd a názor na tento přípravek.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chondroprotektiva mohou mít smysl, Slávko. Je vidět, že na tom vaše klouby nejsou tak špatně. Na druhé straně je důležité klouby nepřetěžovat a umožnit jim  dostatečně dlouhý odpočinek. To je zásadní. Proto bych se  raději vyhýbal horským terénům. Osobně bych raději volil Condrosulf o jehož kvalitě není pochyb. O Alavisu vím, že je užíván pro humánní účely a zásadní problém v tom nevidím. Nevím jen, zda to je šetření na pravém místě. To bych si dal raději o pivo méně. Alternativou jsou např. kolagenní výrobky jako je například Gelantina tobolky a Gelantina Intensive pro zahájení podpůrné kúry.
Parafarmacie
Dobrý den, mám moc zvýšenou citlivost na změny počasí, mám silné migreny, spojené s občasným zvracením, křečemi v břiše atd. Tento stav mě omezuje v takové míře, že nejsem schopna chodit denně do práce. Lékaři mi bylo řečeno, že si mám na tento stav zvyknout, že nejde léčit, ovšem už mi neporadili, co mám dělat, když mě na ÚP nutí hledat si práci, ale s tímto omezením mě nikdo zaměstnat nechce. Tato situace je pro mě velmi psychicky vyčerpávající, proto se ptám Vás, jestli na tyto stavy existuje aspoň nějaká prevence , už nevím kam se obrátit. Předem Vám moc děkuji Kateřina
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě se těmito problémy potenciálnímu zaměstnavate-li nechlubte, Kateřino. To není taktické. Jinak vás  velmi chápu. Je jsem citlivý také. Naštěstí bolesti hlavy jsou k vydržení a na motání hlavy jsem si zvykl. Dobrá fyzická kondice a zdravý životní styl vám pomohou tyto těžkosti překonávat a je to ta nejlepší prevence. Jiná možnost není.  Já se snažím fyzicky pracovat jak jen to je možné.Léčbu migrény svěřte neurologovi a léky správně užívejte. Budou-li vám předepsány triptany, užívejte je s rozvahou. Rozlišujte, kdy se opravdu jedná o migrénu a kdy o bolest hlavy jiného původu. Triptany mohou snížit četnost záchvatů a mají tedy i preventivní účinek.



mobilní verze