Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobry den, manzelovi je 35 let, je aktivni sportovec (jizda na kole, beh - snazi se vyvarovat asfaltu, nyni zacal vice plavat). Od mladi ma problem s bolesti kolen. V 18 letech musel se sportem na doporuceni ortopeda na dva roky prestat.
Jaky pripravek mu mam koupit? Zkousel vicekrat colafit, gs condro a proenzi. Vse uzival pul roku s pauzou tri mesice.
Bohuzel bylo vse bez valneho efektu.
Predem dekuji za doporuceni.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jaký má nález, Moniko? Máte doma lékařskou zprávu od ortopeda?
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o malou radu. Je mi 53 let, zdravotní stav velmi dobrý, zatím nejsem v přechodu, všechna vyšetření při prev. prihlídkách jsou OK. Jen se mi v poslední době lámou nehty a připadá mi, že ani vlasy nejsou v takové kondici, jak jsem byla zvyklá. Co byste mi doporučil?
Zdenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Vy se máte Zdenko! Zkuste Gelantinu tobolky, nebo Gelantinu Intensive v kombinaci s Biosilem. Stav by se měl zlepšit.
Parafarmacie
Dobrý den,
mám doma 3 roky staré opalovací krémy, mohu je používat nebo je nutné je vyhodit?Děkuji
Sára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Záleží na jejich složení u způsobu uchovávání, Sáro. Krém a účinné složky mohou být stabilní i po třech letech .Někdy to tedy není nutné.
Parafarmacie
Dobrý den,
chtěla bych si zakoupit nějaký multivitamínový přípravek, některé dny nemám úplně nejlepší jídelníček. Co by jste mi doporučil?Nevím co je kvalitní. Dívala jsem se a docela se mi líbil supradyn nebo Geriavit pharmaton. Děkuji.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, těžko říci. Využitelnost vitaminů a minerálních látek závisí na mnoha faktorech i na samotné rozpadavosti tablety. Při výrobě tablet se často zanedbávají základní pravidla. U doplňku stravy jen stačí, že tableta drží díky bohu pohromadě a že výrobní náklady jsou přijatelné.  Obě uvedené značky byly před časem prodány a nejsem si jistý, zda se věnuje  nyní pozornost všemu, co je potřeba. Pro naše pacienty máme proto k dispozici DietLine Vitamin a a vitaminovou tyčinku Stimulsin Multi.
Parafarmacie
Dobrý den, četla jsem zde otázku Jany ohledně zlomeniny ruky. Nedávno jsem se ptala svého fyzioterapeuta, k čemu je dobrá magnetoterapie. Odpověděl, že její účinky se hodně přeceňují, ale že pomáhá u zlomenin, rychleji je hojí. Myslíte si to také? Popř. můžete můj příspěvek zveřejnit pro Janu, pokud by to chtěla vyzkoušet? Děkuji.
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemyslím, Anno. Nejsou si jistý, že existují důkazy, které by to potvrzovaly a  věrohodně vysvětlovaly mechanismus, který k tomu vede.  Magnetoterapie má omezené použití a nevyhovuje  zdaleka každému. Je třeba ji proto  indikovat s rozvahou.
Parafarmacie
Dobry den,
jsem na zacatku 13. tydne tehotenstvi a stale je mi spatne, zvracim 2x denne nehlede na to, co jim behem dne.
Muj gynekolog rika, ze to musim vydrzet, ale trva to uz dlouho. Spat chodim o pul osme, abych nevolnosti zaspala.
Zazvor cumlam a piju, ale nepomaha.
Dokazete poradit, prosim? Cetla jsem o Torecanu, ale nevim, jestli je vhodny na jazdodenni uzivani. V pribalove informaci je tehotenstvi kontraindikovano...
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jediné rozumné řešeí je obtíže překonat, Moniko. Nejste první ani poslední. Zvracením ale ztrácíte  ve větší míře vodu a minerální látky. Ty je třeba  tělu adekvátně dodávat. Volte stravu lehkou  a tedy dobře stravitelnouv menších porcích. Snažte se trávit čas na čerstvém vzduchu a volte vhodnou fyzickou zátěž k aktivnímu odpočinku.
Parafarmacie
Dobrý den, moje maminka - 83 roků, si 2x zlomila ruku.
Bohužel má odvápnění kostí, ruka nesrůstá, byl tam posun kostí. Denně užívá Caltrate - předepisované lékařem. Myslíte, že by v jejím případě pomohl Wobenzyn nebo máte nějaké další doporučení, čím bychom jí mohli pomoct na alespoň trochu lepší zpevnění kostí ? A ještě druhý dotaz - jaké existují možnosti dlouhodobé fixace ruky - zlomenina je těsně nad loktem. Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Jestliže zvýšený příjem vápníku nevede k jeho dostatečnému využití v kostecha kost nesrůstá, je nutné zvolit jiný způsob léčby.  Jestliže maminka trpí celkovou osteoporózou, je málo pravděpodobné, že Caltrate pomůže. Nemohu  to ale bohužel takto na dálku seriózně posoudit. Wobenzym nemůže zlepšit využití vápníku a nemůže ovlivnit rychlost osifikace kosti. Může ale omezit otok či zánět, pokud je přítomen v místě fraktury. Co se týká fixace ruky, je celá řada možností a skvělých výrobků. Vím však o tom velmi málo a tu nejlepší radu byste měla dostat od ortopeda, který má maminku v péči. Přeji mamince uzdravení a hodně sil.
Parafarmacie
Dobrý den, před šesti měsíci jsem byl na operaci s odchlípenou oční sítnicí. Teď mi oční lékařka říkala, že by bylo vhodné, kdybych užíval nějaký potravní doplněk s Q 10. Můžete mi prosím poradit nějaký konkrétní doplněk. Třeba jestli existuje nějaký se zinkem nebo luteinem. Děkuji Vám Jirka
Jirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kombinoval bych Ocuvit s jakýmkoliv CoQ10 30mg v měkkých želatinových kapslích, Jirko. Např. od firmy Walmark. Zinku obsahuje běžná strava dostatek a doplňovat jej má  smysl spíše vyjímečně. Máte ještě jiné zdravotní obtíže?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,mám candidu,můžu zařadit di diety i nutridrink?Děkuji moc.
Anna
Anna Jakešová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě. Není v tom  žádný problém.
Parafarmacie
Dobrý den.Kupuji na artrozu kolen Artaxin.Nyní mi lékárnice řekla,že jej nemají,prý se asi přestal vyrábět.Je to pravda? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Asi není, Věro. Na www.lekarna.cz je k dispozici. Osobně tento výrobek neznám.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, je možné či vhodné užívat ginkgo biloba při chronické žilní nedostatečnosti, nebo zda je to kontraproduktivní. Nyní jsem dlouho brala detralex, ale velké zlepšení mi nepřinesl. Gingko na žilní nedostatečnost (po prodělané tromboze - už vyléčené) asi přímo není určeno, jen by mne zajímalo, zda neškodí a nemůže to ještě zhoršit. Mám totiž občas problémy s prokrvením prstů, chtěla jsem to zkusit. Další dotaz bych měla na užívání omega 3 nmk, brala jsem je delší dobu jako podpůrný prostředek při vyšším cholesterolu, ten se mi mimo jiné podařilo snížit spolu s užíváním lecitinu a úravou životosprávy,nedávno jsem ale četla, že se zjistilo, že omega 3 nejsou nijak prospěšné a naopak mohou způsobovat rakovinu, Jak to tedy je? děkuji Hanka
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, rakovinu může způsobovat asi každá látka, zvolíme-li vhodné laboratorní zvíře a dostatečně vysokou dávku a vhodný způsob aplikace pro náš experiment. Pusťte prosím tuto informaci z hlavy a doplňky stravy užívejte tak, jak je obecně doporučováno. V případě omega-3 volte 1-3g za den. Potěšila jste mě, že jste snížila hladinu cholesterolu úpravou jídelníčku. Tak by tomu mělo v 90% případů být a peněz na zdravotnictví by bylo ještě mnohem více.  Gingko, zkusit můžete. Občas se setkávám se znatelným zlepšením. Sám ale raději doporučuji Detralex. Doporučuji si koupit osvědčený Tanakan. Kvalita doplňků stravy je u gingka těžko předvídatelná  a různí distributoři většinou netuší odkud extrakty či rozemletá droga pochází a jaké je složení farmakologicky účinných látek. To se může značně lišit v doporučené denní dávce.
Parafarmacie
Dobrý den,
chtěla bych brát Wobenzym na popdporu imunity, pročetla jsem Vaše rady a chci se zeptat, zda je možné užívat ranní dávku 10 tablet ne ráno ale večer před spaním. Prostě si večer na lačno vzít těch 10 tablet a pak jít bez jídla spát. Je to proto, že ráno brzy vstávám a potřebuji se najíst a do půl hodky být na cestě. Nemohu ale nesnídat, to je mi blbě. Tak proto
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Aleno. Můžete to tak udělat, pokud máte tento problém.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu zda můžu dohromady používat lecitin, vitamín E a vitamín C?
Děkuji za odpověď.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě. Držte se doporučeného dávkování.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, dlouhou dobu jsem nosila uměle řasy,po jejich sundání nemám svoje žádné, neměl byste nějaký tip na vyzivu a podporu růstu řas? Volně prodejné, nebo existuje něco i na předpis? Moc vam dekuji za radu, Petra
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Petro, myslím si, že zatím jedinými dostatečně účinými látkami jsou některé prostaglandiny, které se používají k léčbě zvýšeného nitročního tlaku. Díky tomu, se na tento vedlejší účinek přišlo. Ne každý ale na na ně reaguje zvýšeným růstem řas. Protože jsem prodělal operaci oka a  chvilku jsem musel tyto kapky užívat, mám s tím osobní zkušenost Některé lékárny připravují přípravek, který obsahuje latanoprost a je určen právě k účelu, který uvádíte.  Přípravek by měl být na lékařský předpis a může jej předepsat každý lékař.
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za odpoved. Ziju v Pardubicich, koukala jsem, ze vyskyt boreliozy je zde do 10%. Antibiotika nasadit nemuzu, jelikoz stale kojim. Mam 14ti mesicniho syna. Myslite si, ze by mu mohlo hrozit nejake nebezpeci v pripade, ze bych nakazena byla? Ackoliv pravdepodobnost je mala :)
Sarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Šárko. Přenos se děje krevní cestou. Nechte si určitě stanovit protilátky. Podle výsledků  se pak  uvidí, zda je antibiotická léčba nutná. Věřím, že vše bude v pořádku.
Parafarmacie
Dobry den, chtela bych poradit ohledne klistete. V sobotu 15.4.) jsem si objevila kliste. Vytahli jsme ho a od te doby me misto svedi a mam cerveny flek okolo. Nicmene to u me neni tak neobvykle, casto mi otece i komari kousnuti a kdyz me stipne vcela, mam ono misto klidne tri, ctyri dny uplne napuchle a svedi to, proste kousance celkove nesu hure. Samotne misto kousnuti videt neni, jelikoz se kliste drzelo pevne a pri vytahovani se mi trochu spalila kuze a mam tam strup. Musim rict, ze mam z klistat hruzu, nejsem hypochondr a nevidim na sobe zadne priznaky, ale toto odporne stvoreni me proste desi :D chtela bych se zeptat, jak dlouho muze flek na tele byt a jak dlouho to bude svedit, aby to bylo jeste normalni. Pripadne zda se da dojit si na odbery krve i "jen tak", nerada bych neco podcenila pripadne v sobe nosila vir boreliozy. Dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Sarka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli  jste z oblasti, kde jsou klíšťata často infikována, Šárko, nasadil bych antibiotika např. doxycyklin. Nečekal bych až na laboratorní nález. Poraďte se ale s PL. Sám tak postupuji také, i když jsem proti nadbytečnému používání antibiotik. Zdravotní riziko je příliš velké.
Parafarmacie
Užívám euthyrox 50, mám štitnou žlázu při niž hubnu. Piji až moc. V noci mám i u postele pití, ale jak říkám, moc to nepomáhá, a i přesto se dusím. Je mi 19.
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A kolik vážíte? Je to nějaké podivné. Lék vám předepsal endokrinolog?
Parafarmacie
Dobrý den,
od ledna mám problém s dýcháním. Začalo to tím, že když jsem šla venku, bolelo mě na hrudi, nemohla jsem se moc nadechnout. Poté se to zlepšilo, tak jsem to dále neřešila, ale poslední měsíc, možná měsíc a půl se mi stává tohle: V noci se probudím s tím, že se nemohu nadechnout, kašlu, dusím se, v puse mám sucho, pokaždé se napiju, ale ani to nepomáhá. Přes den mě bolí na hrudi víc, píchá u srdce. Ty noční problémy nemám každý den, pouze několikrát v týdnu. Včera se mi stalo kolem 18h, že jsem se zničeho nic nemohla nadechnout a dusila jsem se. Když ležím, mám velké problémy dýchat nosem, nikdy jsem ale takovéto problémy neměla. Můžete mi prosím poradit, co by to mohlo být? Známá mi říkala, že to vypadá jako srdeční astma. K lékaři jdu až za dva týdny, ale ráda bych věděla názor předem od jiného lékaře, ať vím, co mě přibližně čeká. Děkuji moc.
Tereza
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Může to být typické spánkové apnoe, Terezo. Věnujte větší pozornost příjmu vody, Je možné, že jste během noci dehydratována. Dehydratace se může projevovat i během dne tím, co jste popsala. Užíváte nějaké léky léky? Pijete dostatečně? Kolik je vám let?
Parafarmacie
Dobrý den! Je mi 30 let, jsem podruhé těhotná, nyní ve 22tt. V minulém těhotenství mi byla ve třetím trimestru zjištěna gardnerella a zlatý streptokok. Já i partner jsme dostali antibiotika, já pak ještě nitrožilně před porodem (ten ale proběhl do hodiny po podání). Pět dní po porodu jsem byla na pohotovosti kvůli zánětu (bylo to přes Vánoce), na stěrech jsem měla streptokoka a stafilokoka, dostala jsem další antibiotika a betadinové čípky. Po "doléčení" jsem dostala hnisavou angínu, která zmizela až po dvou baleních dalších antibiotik. Celou dobu šestinedělí jsem bojovala s kojením, protože syn ho někdy bojkotoval. Jde mi o to, že jinak jsem zdravá (do té doby jsem měla poslední antibiotika tak v 18 letech a od té doby - dva roky - jsem neměla ani rýmu). Nechci, aby se to opakovalo. Je nějaký způsob, jak můžu ovlivnit přítomnost bakterií v pochvě, aniž bych musela brát antibiotika ve třetím trimestru? Je nějaká prevence? Jím zdravě, bez cukru a co nejmíň přídavných látek. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že není žádný důvod, aby se stav opakoval, Mileno, jestliže jste nyní zdravá a neobjevil se již podobný nález. Vyhýbejte se místům kde je  vysoké riziko infekce ( bazény, sprchy). To platí i pro manžela vedete-li  normální sexuální život i během těhotenství.  Stravujte se pestře tak, aby byl nárůst váhy během těhotenství přeměřený. Co je zdravé pro jednoho nemusí být příliš zdravé pro druhého, a  proto bych striktně nerozděloval potraviny na zdravé a nezdravé. Mimochodem mezi přídatné látky patří i některé vitaminy, či vlákniny naší běžné stravy. Držte se proto základních dietních doporučení zpracovaných Společností pro výživu. Jestli nemáte žádné obtíže, vyvaroval bych se čehokoliv určeného ke vkládání do pochvy.
Parafarmacie
Dobry den, dekuji za odpoved. Nadvahu nemam, merim 168cm a vazim cca 65kg. Pokusim se tedy jeste vice vylepsit jidelnicek :)
Alca
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to je výborné, Alčo. Malé snížení váhy o cca 3kg určitě ale pomůže, pokud chcete postavu zlepšit. Dostatek běžného pohybu také. Cvičením bych se zaměřil na oblast břišních a páteřních svalů.
Parafarmacie
Děkuji, pane doktore, vážím si Vaší odpovědi. Energetickou hodnotu snídaně neodhadnu, měla jsem právě ten banán a hrušku:) Že to není zelenina samozořejmě vím;) A dobrá tedy, ovoce vysadím úplně. Ke svačině jsem měla jogurt holandia a k obědu salát s kuřecím masem. Ve tři hodiny sním jedno rajče, půl salátové okurky, půl papriky a v půl šesté druhou půlku té okurky s 10 dkg 97% šunky. A pak už nic. Ráda bych si váhu přinejmenším udržela, radši bych byla s mínus třemi, čtyřmi, pěti kily dole. Méně mít nechci, nikdy jsem neměla a mám to pouze, když mám týden v Egyptě střevní chřipku ;)
Edita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Edito, pokud si chcete váhu jen udržovat zkuste tuto výživovou hodnotu jídelníčku: T:60g, S:225g, V:15-30g, B:60-80 g. Jestliže chcete váhu snížit, doporučuji po dobu 10 dní :  T:20g, S:80-90g, V:15-30g, B:60-80g. Tyto hodnoty si můžete nastavit na www.potravina.cz a jídelníček si podle nich sestavovat a kontrolovat.  Vše je zdarma a anonymně. Tento web máme pro naše klienty. Možná by se vám mohly hodit na oběd hotové pokrmy DietLine, které jsou výtečné chuti, skladují se při normální teplotě a dají se snadno ohřát v mikrovlnné troubě. Jsou také inspirací, jak se dají připravit pokrmy  bez klasických příloh, které jsou většinou jen přebytečným zdrojem energie a představují pro většinu z nás jen zátěž. Měli bychom si je dopřávat jen občas.
Parafarmacie
Dobry den, jsem rok po porodu. Vahu mam plus minus stejnou jako pred porodem, ale na brise mam nyni vice kuze (a speku), nez pred tehotenstvim. Rada bych se zeptala, co byste mi doporucil, aby se toto bricho zmensilo. Jaky jidelnicek dodrzovat, existuji nejake vitaminy na podporu, pripadne jake cviky? Snazim se jist zdrave a mensi porce, ale kazdy den neodolam necemu sladkemu. Neexistuje neco, co by tuto moji chut potlacilo? Dekuji
Alca
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
I sladké pokrmy nemusí zase obsahovat tolik sacharidů, volíme-li přiměřenou porci, Alčo. Máte-li chuť na sladké, zkuste tyčinku Guareta, která je výživově kompletní a obsahuje přiměřené množství sacharidů pro běžnou svačinu. Máte prosím nadváhu? Tukové zásoby se u žen mohou tvořit zejména kolem pasu ,nebo v oblasti hýždí a nohou. Záleží na typu postavy.  Tyto zásoby můžete přírozeně odstranit jen jídelníčkem se sníženým množstvím energie.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore - je mi 32 let, měřím 175 cm, vážím teď 75 kilo, pracuji v bance. Nesportuji, ale chodím na procházky se psem, denně vytírám celý byt i schody v činžovním domě. Jiný sport u mě nehrozí. Dočetla jsem se, že když budu jíst jen 30 dkg bílkovin a 50 dkg zeleniny, nepřiberu. Takže co třeba: ke snídani banán+hrušku, ke svačině jogrut, k obědu třeba krutí steak se zeleninou, ke svačině třeba šopský salát (minimum balkánu, hodně zeleniny:)), k večeři balíček 97% šunky jen tak. Po tom přibrat nemůžu, že ne? Od malička jsem taková, máme to v rodině, mám silná stehna, typ hruška, konfekční velikost 40,kalhoty 42. Líbím se sama sobě, ale chci pár kg pryč. Čím jsem starší, tím to jde hůř. Rozhodně však nejím špatně, ale asi jím moc ovoce (obě svačiny), ráno ovesné vločky s mlíkem, běžný oběd v restauraci (ale zase ne knedlo zelo) a večer celozr.housku s lučinou a plátek šunky. A i když toho nejím moc, nehubnu, naopak. Tak chci výše popsanou změnu. Děkuji za Váš názor. Edita
Edita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Banán a hruška nejsou zelenina, Edito a jsou vydatným zdrojem sacharidů.. Uvedeným jídelníčkem váha dolů pravděpodobně nepůjde.  Přídáme-li nějaké občasné dietní chyby, půjde  možná s postupujícm věkem i nahoru. 30dkg bílkovin lze získat i cestou tučného vepřového masa a je tedy třeba přemýšlet o výživovém složení jednotlivých pokrmů. Snažte se stravovat pestře a volte skromné porce. Rozlišujte kolik má které ovoce sacharidů a volte podle toho jeho porce.  Budete-li chtít váhu snížit, ovoce se na  na 10-14 dní zcela vzdejte a nahraďte je také zeleninou. Čeho nyní chcete dosáhnout? Jak vypadá jídelníček nyní? Dokázala byste spočítat výživovou hodnotu dnešní snídaně?
Parafarmacie
Dobrý den,
mám již delší dobu statozu jater, v únoru jsem měl zvýšené jaterní testy (ALT 3.5, AST 1.5, ostatní v normě), nyní nízkotučná dieta, bez smažení atd., medikace Flavobion. Subjektivně se játra zlepšují, objektivně hodnoty klesly, ale další kontrola u hepatoložky je až v červnu. NASH nelze vyloučit, ale cílené vyšetření zatím provedeno nebylo.
Poslední dobou mám ale starosti v osobním životě a špatně spím. Myslím, že farmaceutická hypnotika zatím nejsou nutná (na ta játra by asi ani nebyly vhodné), ale zkusil bych čaj s meduňkou, případně kozlíkem lékařským. Je vhodné pít tyto čaje i při onemocnění jater?
Marek Šimon
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pití těchto čajů před spaním učitě žádný problém není, Marku. Zásadní je správný jídelníček a udržování normální váhy.  Vyhýbejte se alkoholu. Pokud máte normální váhu a nemáte problém s vysokou hladinou krevních tuků a cholesterolu, nemusí být dieta za každou cenu nízkotučná. Je třeba volit tuky dobře stravitelné a spíše s převahou nenasycených mastných kyselin. Velmi dobře stravitelné jsou tuky másla.  Z rostinných olejů bych preferoval řepkový a olivový.  Pečení a smažení zhoršuje stravitelnost tuku a  tuk je pak pro játra zátěží.
Parafarmacie
Je vhodné po celkové hysterektomii užívání léku Bellasin balance,když nemůžu hormony protože užívám lék trombex? A jaký je rozdíl mezy Bellasinem a Bellasinem balance? Děkuji.
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Je to možné, Ludmilo. Složení Belasinu však na webu nikde nemohu najít a tak vám rozdíl mezi výrobky popsat nemohu.
Parafarmacie
Dobrý den, dlouhodobě beru jako součást léčby při osteoporoze přípravek Kombi Kalz. Ve složení je ale umělé sladidlo sacharin, není dlouhodobá denní konzumace škodlivá? Umělým sladidlům příliš nefandím ale ani se jim striktně nevyhýbám - konzumuji běžně příležitostně ve žvýkačkách občas v nějakých potravinách, kyselých okurkách, některých doplňcích...ale tento lék beru opravdu denně a dlouhodobě. Jinak s ním problém nemám. Děkuji. Hanka
Hanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V nedávné době byly revidovány některé studie, které se týkaly sacharinu, Hanko a sacharin byl právem omilostněn. V náhradních sladidlech, které jsou řádně schváleny, problém není, pokud se používají tehdy, kdy to má racionální smysl ( snížení energetického příjmu u lidí s nadváhou či obezitou během redukční diety, chuťové korigens u léčiv). Za normálních okolností jsou náhradní sladidla mnohem bezpečnější ( pokud se používají v doporučeném množství), než celá řada přírodních látek, které konzumujeme. Nemyslím si ale, že je rozumné a normální, aby byly  obsaženy v běžných nápojích typu light. Ničemu dobrému to nepomůže a vede to také většinou k preferenci sladších potravin. Ve vašem případě se nemusíte ničeho obávat. Dávka sacharinu je zanedbatelná a není pro tělo žádnou zátěží. 
Parafarmacie
Dobrý deň pán Doktor, mám taký problém, teraz som v 5tom týždni tehotenstva a minulý týždeň som začala brať vitamín B17 - APRICARC a keď som si vitamín vzala 5. deň, vtedy som si prečítala, že je to nevhodné pre tehotné, chcem sa spýtať, či som mohla nejako poškodiť vývoj plodu?
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď
petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne, Petro. Můžete být naprosto klidná.
Parafarmacie
Dobry den,
dcera 2,5r ma silny kasel a nadchu, vysledky z krvi su OK, podla dr. viroza, dnes som skusila otestovat moc na ketony domacim testom a ketony v moci sa potvrdili, je mozne, ze je to chorobou? dakujem pekne za odpoved
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano Jano, pokud dcerka moc nejí a energetický výdej je vyšší než příjem, dojde k zvýšení tvorby ketolátek, které se vylučují buď plícemi, nebo močí.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, velmi mne trápí nadýmání, plynatost atd. žádnou alergii na potraviny nemám na gastru se nikdy nic nezjistilo, porce jím spíše menší...nepřejídám se, k snídani jím často nějaké kaše nebo obiloviny s mlékem, nepřislazuji, přidám ořechovou pomazánku kousek másla nebo pár ořechů, semínek, dopoledne pak mám kávu, pak ovoce, k obědu maso nebo vejce s přílohou a zeleninou, snažím se vybírat si zdravější, sladké ani smažené nejím. odpoledne třeba jogurt a kousek pečiva nebo něco sladkého k večeři pak kousek sýra šunky, ryby, vajíčka, zelenina s pečivem (střídám druhy) piju dost, vodu, čaje neslazené...mám se třeba nějak zabývat kombinací potravin - nemyslím vyloženě dělenou stravu, ale třeba osobně vůbec nesnesu třeba ovesnou kaši s mlékem dohromady ještě s ovocem, jak se obecně doporučuje, nebo dokonce snídani zapít džusem, jako dezert ovoce - přitom často je součástí rautů, menu v restauraci...jaký na to máte názor? děkuji
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lído, spíše se zaměřte na konzumovaná množství. Polysacharidy ovoce, které nazýváme vlákninou, mohou někoho nadýmat více , někoho méně, pokud se přijímají ve větším množství. To platí i o cereálních kaších a cereálích. Technologicky více upravené cereálie mohou problém ještě prohloubit. Lépe přístupný škrob může vézt i k nežádoucímu nárůstu váhy, protože se k němu dostanou trávicí enzymy. Někdy naopak dochází k tomu, že tělo nestačí škrob ev. vlákninu natrávit ( některá vláknina je také částečně štěpitelná) a tak se trávenina dostane až do tlustého střeva, kde se stává výživou pro střevní bakterie. To pak způsobuje nadýmání ve větší míře. Má to však pozitivní efekt pro růst přirozené mikroflóry a podporuje to střevní imunitní systém.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, píši znovu o tom " hořčíkovém oleji" https://www.renovality.cz/kosmeticke-oleje/horcikovy-olej-200-ml-rozprasovac/?gclid=Cj0KEQjwtu3GBRDY6ZLY1erL44EBEiQAAKIcvje4YZxl2Lw5KapRHJqI5rJA1tb1cskggoSCJUkXBPgaArPF8P8HAQ
Beru hořčík kvůli tetanii, občas po něm mívám průjem, ale bez něj naopak už i během jednoho dne vynechání ztuhlý obličej atd.Zaujalo mě to proto, že se u toho oleje tvrdí že je na zevní použití.Děkuji a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Slávko, je to nějaké podivné. Podle složení je to jen voda a v ní rozpuštěný chlorid hořečnatý, který může vysušovat pokožku, protože je  v docela vysoké koncentraci. Po  odpaření vody mohou krystalky chloridu hořečnatého dráždit pokožku. Podle složení výrobek neobsahuje žádný olej a také žádný rostlinný olej. Nemyslím si, že má smysl jej za běžných okolností používat a nějaký rozumný účel použití mě momentálně nenapadá. Průnik přes pokožku se mi zdá nepravděpodobný. Pokud by  k tomu docházelo, měl by být podle mého názoru výrobek léčivem, nikoliv kosmetickým přípravkem.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, mám na Vás velkou prosbu a potřebuji poradit. Jelikož trpím na premenstruační syndrom, chci se Vás zeptat, zda můžu současně užívat tyto produkty. B-komplex GENETICA, hořčík VITAHARMONY, pupalka GS FORTE s vit.E a ještě betakaroten PLUS WALMARK, protože se celkem špatně opaluji a chci trávit léto u moře. Děkuji za odpověď. Andrea
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, je to možné, Andreo. Volte doporučené dávkování. U betakarotenu doporučuji dávky zvýšit týden před odjezdem a po dobu pobytu na 60mg za den, aby to mělo nějaký ochranný efekt.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore! Chtěla bych se zeptat na nutnost přeočkování proti tetanu. Měla jsem být přeočkována před rokem, ale byla jsem čerstvě po porodu a kojila jsem, tak mi doktorka řekla, že mám přijít, až přestanu kojit. Přestala jsem kojit, ale v podstatě hned jsem otěhotněla. Je možné počkat s očkováním, až do doby kdy se odstaví druhé dítě? Děkuji!
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Markéto. Protilátky proti tetanu přetrvávají v těle dlouhý čas a přeočkování nemusí být ani  vždy potřeba. Lékařka by vám mohl nechat hladinu protilátek stanovit. Také je potřeba posoudit  potenciální riziko infekce. Vyšší je například ,pokud jste z venkova a pohybujete se v  prostředí kde jsou koně, nebo kde je koňský hnůj používán pro hnojení. Například i trávníků. V městském prostředí je riziko této clostridiové infekce velmi malé.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat na několik otázek ohledně přípravků pro srovnání ms cyklu během kojení:
1. Přípravek Nosifol forte. Je možno ho bezpečně užívat i při častém kojení k podpoře a srovnání cyklu při snaze otěhotnět? Je možno jej užívat dlouhodobě?
2. Je možno pít kontryhelový čaj během kojení, taktéž na srovnání menstruačního cyklu?
3. Při častém kojení mám problém se zkrácenou luteální fází (8 dní). Dočetla jsem se, že je možno ji prodloužit užíváním 40-50 mg vitaminu B6 denně. Chtěla jsem se zeptat, zda je užívání takovýchto dávek možno i při kojení?
Syna rozhodně odstavit nechci. jen bych potřebovala srovnat cyklus (prodloužit luteální fázi). Děkuji za odpověď a přeji krásný den
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V Nosifolu Forte Janko, problém nevidím a nemůže v doporučeném dávkování uškodit ani vám, ani miminku. Kontryhelový čaj považuji také za dostačně bezpečný při běžném použití. Prodloužení luteální fáze pomocí vitaminu B6 v uvedených dávkách se mi zdá velmi nepravděpodobné a nedovedu si představit, proč by tomu tak mělo být. Nikdy jsem to neslyšel, a proto se pokusím najít něco na toto téma v literatuře. Byl  by to mimořádně zajímavý poznatek.  Konkrétně doporučit nic nemohu. Pravidelné intervaly pro kojeni by mohly  cyklus přirozeně srovnat , pokud způsob stravování odpovídá vysokým požadavkům na příjem  výživných látek včetně vitaminu B6. Vitamin  B6 se však přímo nepodílí na hormonální regulaci tvorby steroidních hormonů ani an jeich syntéze.
Parafarmacie
Dobrý den, můžete mi prosím poradit nějaký přípravek na léčbu ústní dutiny? Již 14 dní mám na špičce jazyka červené tečky/jakoby puchýřky a jazyk i patro mě pálí, jako bych si je spálila horkým čajem. Jenže nespálila a netuším, co to způsobilo. Jiné potíže nemám. Za radu budu velmi ráda. Děkuji.
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, doporučuji ke kloktání Herbadent. Problém by měl brzy vymizet.
Parafarmacie
Dobrý večer! Chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl léku Bellasin a Bellasin balance.Děkuju.
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Ludmilo. Bellasin prosím není lečivo,ale doplněk stravy. To je třeba si v prvé řadě uvědomit. Nevím který přípravek konkrétně máte na mysli v případě samotného Bellasinu. Co od výrobku očekáváte?
Parafarmacie
Pane doktore, děkuji pěkně za reakci. Dobře, napíši tedy svůj jídelník, co jsem ten předchozí den jedl. K snídani kukuřičný bezlepkový chléb s pomazánkovým máslem (100g), neslazený čaj s citronem. Oběd: zeleninová polévka (mrkev, petržel, celer, brambor), plátek libového vepřového masa (100g) s rýží (cca 220g), svačina: 100g chleba s perlou + salát z mrkve, večeře: 100g chleba s perlou a cca 50g libové kvalitní šunky, 1 mandarinka.
Celý den jsem popíjel neslazený čaj a vodu s citronem. Jinak užívám pravidelně přípravek Citrovital kapky, prý má silné účinky proti kvasinkám a Candidě. Přesná koncentrace Candidy mně nebyla sdělena, prý mírně zvýšeno na 1 hvězdičku. Můžu ale zajít do laboratoře a koncentraci zjistit. Všiml jsem si ale, že na jazyku není téměř žádný povlak a svědění nebo řezání v konečníku nemám, plynatost, tlaky nebo bolesti břicha nejsou. Myslíte, že si můžu dávat trochu sladší druhy ovoce, jako třeba banán, hrušku, atd.? Nebo to mám na určitou dobu omezit? Díky moc.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ovoce si určitě užívejte, Pavle. Žádný problém v tom není. Citrovitalem nic nezkazíte, i když tak silný antimikrobiální účinek mít nemůže. Musel by být léčivem a jako doplněk stravy by byl značně rizikový. Takové tvrzení o přípravku je jednoznačně klamavé. V jídelníčku postrádám mléko a mléčné výrobky v dostatečném množství. Snažte se o maximální stravitelnost pokrmů. Kašovitou  kuchyňskou úpravu bych volil mnohem častěji. Také vařená mrkev je pro vás vhodnější. Preferujte ovoce s vyšší energetickou hodnotou např. banány. Hruška je ale také OK. Výborně. Méně bych volil citrusové plody. Jídelníček není  nijak vydatný a pokud budete chtít váhu zvýšit, že třeba jej mnohem lépe sestavovat.
Parafarmacie
Dobrý deň, dcére sa objavila v dospelosti alergia na bielkovinu kravského mlieka, čo sa prejavilo žihľavkou. Lekárka odporučila vylúčiť zo stravy všetky mliečne produkty. Podľa jej skúsenosti sa zvykne alergia za takýchto podmienok do dvoch rokov vytratiť. Myslíte si, že je opodstatnené brať ešte popri tejto diéte lieky ako Rupafín alebo Omarit, aby sa koža hojila. Ďakujem za odpoveď.

Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne Jano. Jako první krok doporučuji hledat mléčné výrobky, které obtíže dceři nevyvolávají. Zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky z výživy je krájní, ale někdy bohužel nezbytné řešení.
Parafarmacie
Pane doktore, byl mi po mnoha vyšetřeních diagnostikovaný chronický únavový syndrom. Nebylo zjištěno žádné selhávání žádného orgánu, základní testy z krve a moči jsou úplně v pořádku, krevní obraz také. Myslíte si prosím, že by mně mohl snížit únavu koenzym Q10? Je prosím možné tento přípravek užívat dlouhodobě? Všiml jsem si, že preparátů s koenzymem Q10 je na výběr mnoho, který byste mi doporučil, aby se dobře vstřebával? Děkuji Vám.
Tomáš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne Tomáši. CoQ10 pomoci nemůže. Můžete jej ale používat dlouhodobě v dávce 30-60mg za den. Lépe se vstřebává ve formě oleje v měkkých želatinových kapslích. Nekupujte  určitě tablety  Pomůže odpočinek, vhodné fyzické aktivity a  změna životního stylu. Vyhýbejte se co nejvíce pití kávy a všech nápojů obsahujících kofein. Volte skromný, ale dostatečně pestrý jídelníček.  Předpokládám, že jste byl správně vyšetřen.
Parafarmacie
Před 2 měsíci jsem byla operována s velkou hiátovou hernií. Čím může být způsobeno dosti velké nadýmání a tyto 2 dny jsem měla průjem.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Fyziologie trávení může být značně změněna, Heleno. Můžete hůře trávit škrob a bílkoviny a to je pak zpravidla příčinou nadýmání.  Někdy pomůže jíst častěji menší porce, či volit stravitelnější pokrmy. Přeji vám, aby operace vedla ke zlepšení zdravotního stavu.
Parafarmacie
Na doporuceni utricni terapeutky budu uzivat lactobacillus bulgaricus Laktal B. Od vyrobce je doporuceno 3 x denne 1 tabletu. Muzete mi poradit kdy, pred nebo po jidle? Dekuji.
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporčuji mezi jídly, Marcelo. To je pro probiotika nejlepší a nejšetrnější.
Parafarmacie
Dobrý den. Dnes jsem v TV slyšela o hořčíkovém oleji.Udajně by měl nahradit užívání hořčíku v tabletách.Je to pravda? .Která forma hořčíku je prosím nejlépe vstřebatelná?Děkuji. - otázka upravena poradcem
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemysleli tím hořčičný olej, Slávko? Je to nějaké podivné. V televizi se objevuje stále více hloupostí. Informace jsou často svázány se skrytou reklamou, která bývá zavádějící. Jaké obtíže máte?  Z jakého důvodu chcete zvýšit jeho příjem?

Parafarmacie
Dobrý den, můžete mně prosím poradit, co zakoupit v lékárně ke " zklidnění". Totiž za dva týdny mě čeká 6 - hodinový let a už nyní se strachuji. Snažím se racionálně uvažovat, těším se na vše pěkné, co uvidím a hlavně na moře, nicméně strach z letu nejde vytěsnit. Před 10 roky, to mě bylo padesát, jsem dostala také let.zájezd, letělo se 5 hodin, dnes je mně o deset více a také se víc bojím...Tedy zda nějaký prostředek užívat dopředu nebo jen několik hodin před odletem ? Moc děkuji za odpověd . - otázka upravena poradcem
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, pokud takovými pocity trpíte, je prakticky nemožné se jich úplně zbavit. Myslím si, že neexistuje nic lepšího, než požádat letušku o skleničku nějakému dobrého alkoholu. Možná právě pro takové účely byl vyšší moci stvořen a jsem přesvědčen, že jej lze v tomto případě považovat za "lék" s nejvhodnějšími vlastnostmi pro řešení tohoto psychického problému.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Začala jsem cvičit doma na velkém míči. Místo na sedačce sedím na něm, různě se pohupuju a kroutím, mám kolena dost od sebe a boky třeba opisuju kružnice zprava doleva atd. Můj dotaz je takový, zda si myslíte, že je možné, aby mě z toho bolelo v místě mezi nohavičkami od kalhotek. Je to takový zvláštní tlak, když jsem dneska dosedla v práci na židli, docela jsem se lekla, jak to zabolelo. Může to být z toho míče? Děkuji moc za Váš názor!
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Ivo. Zatěžujete větší měrou zcela jiné svalové partie. Jak správně cvičit na míči by vám měl poradit  odborník a zpočátku by bylo asi lepší cvičit pod jeho dohledem. V opačném případě se můžete dopracovat ke zdravotním problémům. Začátek cvičení  musí ale doprovázet větší únava zatížených svalových partiií a běžná svalová bolest je normálním jevem. Pokud jsem správně pochopil, jedná se o bolest v tříselné oblasti. která může přetrvávat i delší čas.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím funguje to tak, když po každém jídle sednu na rotoped a svižně 20 min. budu jezdit že nebudu přibírat na váze, nebo dokonce budu hubnout??? Děkuji za odpověď, hezký den.
Bohunka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Bohunko. Zásadní je výživová hodnota jídelníčku. Jízda na rotopedu může kompenzovat dietní chyby jen částečně. Výdej energie je během běžné dvacetiminutové fyzické zátěže za den velmi malý. Snažte se zátěž i intenzitu  pozvolna, ale přiměřeně zvyšovat i ji prodlužovat. Poraďte se s někým, kdo má s cvičením dostatečné praktické zkušenosti.
Parafarmacie
Hezký den. Ještě doplním k předchozímu dotazu ke candidě: pravdou je, že pokud sním něco hodně sladkého, cítím se potom velmi unavený, ale cukrovka byla vyloučena. Myslíte si, že vyšší výskyt candidy se musí projevit zvýšeným CRP? Je to zvláštní, podle CRP zánět v těle neprobíhá, ale mám dosti velké nucení na stolici s potížemi ji zadržet (stolice je formovaná). Bolesti nebo křeče břicha nejsou, ani po jídle nebo během trávení. Zatím užívám Imodium 1 tobolku 3x týdně, ale můžete mně prosím sdělit, jak dlouho lze tento přípravek užívat? Prý jde o opioid, tak se obávám návyku. Poradil byste prosím něco podobně účinného a bezpečnějšího bez receptu? Pokud bych nic nebral, a přišlo to na mě někde venku nebo v dopravním prostředku, měl bych problém. Děkuji Vám.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pavle, Candida albicans se přirozeně v malém množství vyskytuje v trávicím traktu. Nějaká masivní kandidová infekce trávicího ústrojí je velmi málo pravděpodobná. Máte prosím k dispozici výsledek mikrobiologického vyšetření? Uživání Imodia považuji za nesmyslné. Není vhodný pro řešení průjmů mikrobiálního původu. Může dojít k vážnému poškození střeva. Na druhé straně vaše obtíže s průjmy jsou pravděpodobně způsobeny dietními chybami a vyšší příjem sacharidů může vézt snadno k osmotickým průjmům u citlivějších osob. Přemýšlejte, jak si lépe jídelníček sestavit a potraviny zkombinovat, aby k těmto obtížím docházelo co nejméně . I v tomto případě doporučuji ale Imodium neužívat. Jeho užívání ovlivňuje peristaltiku střev a může vézt k problémům v pozdějších letech, bude-li užíváno pravidelně. Zkuste si denně připravovat rýžové a cereální kaše a dostatečně je tepelně ošetřete, aby byl škrob lépe dostupný a navázal dostatečné množství vody. Trávicí ústrojí by se mělo zklidnit. Jestli uvažujete o probiotiku, volte Lactobacillus bulgaricus. Pro naše pacienty s podobnými obtížemi máme k dispozici Stimulsin Probiotic. Myslím si ale, že nejdůležitější je, si jídelníček  "vychytat" a že vaše obtíže mají přirozený původ. Předpokládám, že jste byl řádně vyšetřen. PS: napište mi prosím, jak vypadal váš včerejší jídelníček včetně nápojů. Vyjádřete jej také kvantitativně.
Parafarmacie
K ortopedoví mně obvodní neposlala,prý je na to ještě čas.Artroza je v začátcích.Nabídla mi mast Algesal,ale ta nepomohla.Tak si mám prý koupit léky proti bolesti,protizánětlivé.Artaxin i jeho kladné recenze jsem našla na netu.V přibalovém letáčku je doporučeno 2 tablety denně po dobu min 3 měs.Stačilo by to takhle nebo doporučujete jiné dávkování? Lída
Lida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Další zvyšování dávky nemá podle mého  názoru smysl, Lído.Dbejte na správnou obuv, která by měla chránit klouby proti otřesům.  Analgetikům a protizánětlivým lékům se  přes den raději vyhněte. Problém spíše prohloubí, protože pak klouby více traumatizujete nevhodnými pohyby, díky snížení bolestivosti.Snažte se udržovat normální váhu. Skromný ale pestrý jídelníček vede k nižší tvorbě látek, které podporují zánětlivé procesy.  Léky by nikdy neměly být první volbou a je dobré hledat přirozená řešení.
Parafarmacie
Dobrý den.Ráda bych se optala na lék Artaxin.Je určen pro artrozu kolene.Doporučil by jste jej i při artroze kyčelního kloubu? Děkuji.Lída
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lído. Záleží na míře postižení. Chtělo by to  spíše poradu s ortopedem. Za svoji dlouholetou praxi jsem zaznamenal hodně pozitivních zkušeností na léky s touto léčivou látkou. Samozřejmě záleží i na správném dávkování.
Parafarmacie
Pane doktore, bylo mně stěrem z konečníku zjištěno mírné zvýšení Candidy albicans, na antimykotika to podle lékaře zatím není. Projevuje se to velkou únavou, jinak plynatost, bolesti břicha nebo nadýmání není, stolice formovaná, konečník nesvědí. Hodně jsem omezil jednoduché cukry, ale mám problém s tím, že nemůžu omezit přílohy (škroby) - jsem hubený. K obědu jím přílohu cca 200-220g, k snídani a večeři méně, cca 100g chleba plus něco, k svačině obdobná porce jako k snídani.
Vadí Candidě rýže, brambory, těstovina, kukuřičný bezlepkový chléb? Kvůli mé váze (60 kg, 167 cm) nemůžu toto omezit, okamžitě bych ztrácel. Kolikrát týdně doporučujete doplnit probiotika? Může mi k redukci Candidy pomoct čaj Lapacho, nebo byste doporučil lepší přípravek? Můžu jíst 3x týdně ovoce, např. citrusy (1 ks)? Děkuji za odpověď.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Pavle, je otázkou, co je toho příčinou. Moc se mi nezdá, že by byla Candida příčinou vaší zvýšené únavy. Nemyslím si, že její výskyt nějak souvisí s vaším jídelníčkem.  Zdrojem Candidy albicans může být třeba partnerka, která nemusí mít žádné obtíže. Není nic mimořádného, že se stěrem z konečníku zjistí. Přemýšlel bych tedy nejdříve o přirozené příčině zvýšeného výskytu a třeba si třísla i konečník ošetřoval po koupeli krémem Clotrimazol. Zdrojem infekce mohou být klidně  i bazény, či tělocvičny.
Parafarmacie
Dobrý den. Byla mi zjištěna lehká latentní tetanie a doporučen hořčík. Zvolila jsem tekutou formu - Aurum koloidní hořčík +vitamín C. Nikde se ale nemohu dopátrat, jak dlouho mohu tento přípravek užívat. Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dokud budete mít obtíže, Jano. Věřím, že doporučené dávkování je přiměřené. Doporučuji obecně doplnit stravu o 300mg  hořčíku a 300-500mg vápníku za den. Po vysazení přípravku se mohou obtíže vrátit, pokud strava nebude dostatečně pestrá. 
Parafarmacie
Dobrý den, ještě jednou děkuji za Vaši ochotu. Příjem vápníku - přiznám se, moc jistě nevím. Mléčným výrobkům se nevyhýbám, ale moc jich asi nemám - občas mléko (i sójové) nebo lučina na chleba, jogurty zanedbávám. Měla bych napravit? Děkuji!
Miriam
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Nedostatečný příjem vápníku může být jednou z příčin vašich obtíží. 





mobilní verze