Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor ohledně dětských ovocných přesnídávek. Mám dcerku (7m) a když už ji nějaké to ovoce chci dát snažím se jej připravovat doma. Rozmačkaný banán, nebo ji najemno nastrouhám jablko, také využívám domácí zavařené ovoce jako hrušky, švestky...ale momentálně by mě zajímalo. Někdy se stane že nestihnu nebo jsem někde s malou na cestě zrovna tak je dobré v těchto chvílích použít právě kupnou. Dívala jsem se a zkoušela jsem u dcery zatím ten sáčkový Hamánek nebo jiné ve skle... jaký je Váš názor ohledně výběru když už se dítěti ten kupovaná přesnídávka dá? Jakou nejlépe kupovat? Děkuji.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Postupujete určitě správně Kláro. Dětská výživa je doufám stále dobře kontrolována a tak snad nejsou na trhu úplně špatné výrobky. Nemyslím si ale, že jsou vyrobeny z chutného ovoce a že by se nedaly udělat mnohem lépe. Bohužel za jinou cenu. Všímejte si ve složení výrobku  zda je přidán cukr a pak hodnoty cukrů v gramech. Výrobek s nepřiměřeným obsahem sacharidů/cukrů bych nekupoval.  Všímal bych si také obsahu vlákniny. Není zároveň důvod, aby výrobek obsahoval konzervanty. Měl by být ošetřen jen tepelně a preferoval bych balení ve skle  či speciálního plastu který snese tepelnou zátěž od evropského výrobce. Hamánek ve skle považuji za dobrou volbu, není-li čerstvé ovoce k dispozici. Po otevření je dobré přesnídávku zkonzumovat a nenechávat ji raději na druhý den.
Parafarmacie
Chcem sa informovať, či sa lieky Rupafín a Omarit užívajú iba počas výsevu koprivky, na zmiernenie svrbenia a potlačenie príznakov alergie alebo sa užívajú bez prerušenia dlhodobo pre úplné vyliečenie. Ďakujem.

Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zpravidla se používají jen krátkodobě, Marto. Po výsevu kopřivky  toho často navenek již moc nezmohou, průběh odpovědi organismu na alergenní složku  se ale zmírní. Je vždy dobré pátrat po důvodu, proč kopřivka vznikla. Často je to obyčejnou dietní chybou a nejedná se o klasický příklad alergické reakce.
Parafarmacie
Aký je Váš názor na prírodné antidepresíva napr. GS Anxiolan. Sú návykové? Alebo by ste si dali radšej bylinkový čaj? :) Ďakujem.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marto. Výrobek nemá s antidepresivy nic společného. Je třeba si také uvědomit, že je doplňkem stravy , nikoliv léčivem. Na někoho může působit sedativně a tedy uklidňuje.  Jeho užívání může mít pro některé lidi smysl a může třeba pomoci při usínání, nebo u některých poruch koncentrace. V žádném případě jej nelze použít na léčbu depresivních stavů. 
Parafarmacie
Dobrý den. Prosila bych o názor na tinkturu z šišáku.Mám po úmrtí maminky nedobrý stav, nemůžu spát, zhoršila se mi tetanie, bušení srdce. Začala jsem brát na uklidnění šišák. Má to smysl? Jinak užívám jen hořčík.Píšete zde i o Guajacuranu, nezhoršuje tento lék točení hlavy a hukot v uších kterým trpím?( od páteře dle lékařů) Děkuji.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Slávko, myslím si, že tato tinktura není dostatečně účinná při běžném dávkování. Při vysokém dávkování může mít více vedlejších účinků než běžné léky. Nekombinoval bych ji ale s léky. Příčina bušení srdce ale nemusí být jen psychického původu. Často to bývá i nedostatečnou hydratací organismu, nebo nadměrným pitím kávy a čaje. Příčinou může být i  zmiňovaná porucha funkce páteře, která vyžaduje každodenní  správné cvičení korigované odborníkem na základě pravidelných kontrol.. Užívání léků problém pouze prohloubí a je třeba je používat pouze tehdy, kdy to má racionální smysl. Přeji vám, abyste velmi těžké období co nejdříve překonala.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu - z výsledků krve zaměřujících se na autoimunitní onemocnění, které vyšly celkově negativně, jednu hodnotu laboratoř ale označila za hraniční: S-TSH: 4.4mIU/l. Myslíte, že by bylo vhodné nasadit nějaký doplněk s jódem? Nebo vhodná úprava jídelníčku? Nové testy? Případně za nějaký čas testy zopakovat? Může to předestírat budoucí onemocnění štítné žlázy nebo to nemusí znamenat vůbec nic? Je mi 34, s ničím se neléčím. Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nemusí to znamenat vůbec nic, Jano. Další měření má smysl po šesti měsících až roce. Není to nic alarmujícího i když má tato hodnota největší výpovědní hodnotu co se týká posouzení správné funkce štítné žlázy. Zvýšit příjem jódu nemá  velký smysl a někdy to může být i na škodu, jestliže se normálně stravujete a nejste v oblasti jodového deficitu. Navic, další hodnoty související  se SŽ byly v pořádku. Kontrolujte si pečlivěji váhu.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jaký je podle Vás ideální věk pro prvorodičku. Je mi 20 let a ráda bych už měla miminko. Příteli je 23 a dítě ještě nechce. Jsme spolu dva roky. Myslíte si, že ten vztah má nějakou budoucnost? A nehrozí mi nějaké problémy při porodu, když jsem tak mladá? Děkuji
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, nejsem gynekolog ale  podle mého názoru jej váš věk pro první těhotenství přímo ideální. Myslím si, že pokud má pár vašeho věku základní zázemí a shodne se na tom, že by miminko společně chtěl mít, neměl by váhat a čekat na lepší časy, které nikdy nenastanou. Přítelův důvod  proč miminko zatím nechce může být racionální a třeba by chtěl rodinu lépe zabezpečit a porovnává situaci se svým dětstvím. Dejte mu prosím ještě více času a netlačte příliš na něj. Jestli pokukuje po jiných ženách a dává to neskrytě najevo, pošlete ho k vodě. Osobně nejsem ale pro žití na hromádce a beru to jako slabost a nespolehlivost partnera, pokud není schopen se zavázat ke sňatku na celý život se ženou, kterou má rád a žije s ní více let.  Jsem ale z generace 60.let. 
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat,jestli můžu užívat GS Mamavit,když mi byly zjištěny polycystické vaječníky a jestli by jste mi doporučil nějaké doplňky stravy ke zlepšení,děkuji
Pája
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Je to možné. Žádný doplněk stravy však nezmenší velikost cyst. Někdy má smysl použít hormonální léčbu a někdy to zkrátka neřešit, pokud  cysty nezpůsobují zdravotní obtíže, či  není třeba řešit těhotenství.. Zdravotní stav je jen nutné pečlivěji kontrolovat.
Parafarmacie
Dobrý den, beru 1x denně arimidex 1 mg po ablaci prsu má nějaký vliv na tento lék denně 1 sklenice citrusové štávy? pomeranče, grepy. Děkuji
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nelze to vyloučit, Mileno a  doporučuji se tohoto postupu opravdu  vyvarovat. Zejména grapefruitová šťáva je  při podávání léčiv velmi riziková a ovlivňuje biotransformaci obrovského množství látek včetně  mnoha léčiv.  Je pro játra zátěží. Občasná konzumace samozřejmě vůbec nevadí. U vás bych ji určitě vyřadil.Pokud vám ovocné štávy vyhovují a nezpůsobují vám zdravotní problémy ,střídejte je rozmanitěji. Nezůstal bych jen u citrusů.  Každá jednostrannost ve stravování, je-li dlouhodobější, vede ke zdravotním problémům. Pro tělo je ale obecně zdravější jíst ovoce celé.  Vysoký příjem jednoduchých sacharidů, není-li následně kompenzován dostatečnou fyzickou aktivitou zdraví příliš neprospívá. Nízké pH šťáv škodí zubní sklovině, zvyšuje kazivost a citlivost zubů. Doporučuji následně zapít vodou. Ukazuje se také, že zvýšený příjem ochranných látek ( polyfenoly, vitamin C)s teoretickou antioxidační aktivitou, může být kontraproduktivní a působit opačně. Může přispívat k poškození buněčných struktur a tkání.
Parafarmacie
Čaj obsahuje pouze Ostropestřec mariansky-plod (Fructus cardui Mariae)
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Očekával bych nějaký viditelný zbytek na dně hrnečku a jemně nažloutlou barvu. Pokud je to čaj v sáččích, může to vypadat  opravdu jen jako velmi  jemně zakalená voda a je to v pořádku.
Parafarmacie
Dobrý den.Koupila jsem si bylinný čaj Ostropestřec od firmy Aphoteke.Udělala jsem jej přesně podle návodu a to co mi v hrníčku vzniklo vypadalo velmi nevábně.Téměř čistá voda,jen trošku zakalená,žádnou barvu to nemělo.Ve složení je pouze ostropestřec.Má takhle vypadat čaj z ostropestřce nebo jsem si koupila vadný výrobek? Děkuji.
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to možné, Věro. Tento čaj neznám. Má obsahovat rozemletá semínka, nebo sušenou bylinu? Jak je přesně složení napsáno?
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji, bohužel jste mne se zeleninou moc nepotěšil a omlouvám se, musím říci, že ani nepomohl :-) Jsem z velkého města, bydlím v paneláku a nemám auto, abych si zajela nakoupit za hranice. Nakupuji v supermarketu nebo v menších obchodech či u Vietnamců, řídím se vzhledem a chutí, cenu moc neřeším, protože ovoce či zelenina v "akcích" velmi často nestojí za nic. Kupuji tedy to co je v nabídce a druhy střídám, kupuji i zeleninu mraženou na vaření či nakládanou. V létě nakupuji třeba na tržišti, ale ani v létě se na české ovoce a zeleninu skoro nenarazí. Zkouším vybírat co nejvíce zdroj Čechy a Morava, Rakousko, Holandsko..Stále mi ale přijde lepší konzumovat zeleninu takto než vůbec. Myslíte, že má cenu kupovat zeleninu ve farmářských obchodech či tzv "bedýnky"? Zejména druhá možnost mi moc nevyhovuje, je to pro mne nepraktické a bedýnku celou nestihnu spotřebovat atd - otázka upravena poradcem
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že farmářským trhům a obchodům chybí systematická kontrola také. Protože to letí a je to podporováno, podnikavectví kvete i zde a zelenina může být z nejbližšího supermarketu, nakoupena ve slevě a jen trochu ošetřena aby lépe vypadala. Nejlepší je znát konkrétního zemědělce  a nakupovat  tzv. ze dvora. Příliš nevěřím  ani zemi původu. Doložit to můžete jen opět papírem ( faktura, dodací list ev. nějaký certifikát). Je to absurdní systém. Nejdříve se Evropa rozhodne, že bude mít jednotný trh, nyní se opět vrací k označování zemí původu na politickou objednávku, místo toho, aby dala dohromady lepší kontrolní systém a zabraňovala podnikání těm, kteří porušují opakovaně zákony a vyhlášky.
Parafarmacie
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně doby braní sirupu Imunoglukan u mé dcery. Dobírá teď první lahvičku a já se ptala už ve dvou lékárnách, jestli může brát další balení nebo se má udělat nějaká pauza. V každé lékárně mi řekli něco jiného a já teď nevím. Můžeme v braní pokračovat nebo je vhodnější udělat tu pauzu. Jak dlouhá by ta případná pauza měla být? Děkuji a přeji hezký den.Klára
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kláro, je třeba si uvědomit, že Imunoglukan není léčivem a nelze od něj očekávat žádné léčebné účinky. Dlouhodobá konzumace betaglukanů může mít určitý smysl, jestliže se nezanedbávají základní preventivní opatření, které zabraňují infekčním onemocněním. Krátkodobé užívání k posílení imunity, podle mého názoru, žádný smysl nemá a myslím si, že to nebylo ani nikdy prokázáno. Nemohu vám tedy odpovědně doporučit žádné dávkování. Něco jiného je, když jsou betaglukany přítomny v dostatečném množství každodenně v běžné stravě jak je tomu například v některých oblastech Japonska. 3g ovesných betaglukanů za den mohou příspívat k udržení normální hladiny cholesterolu. Uvádí se také, že 4g ovesných, či ječných betaglukanů mohou přispívat k omezení nárůstu glukózy, jsou-li konzumovány společně s příslušným pokrmem.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím je dobré se v zimě v obchodech vyhýbat nějaké zelenině kvůli dusičnanům? Oblíbila jsem si např. takové ty malé salátky little germ (taková srdíčka zelená jakoby) i chuťově jsou dobrá, občas koupím okurku a někdy bývají dobrá i rajčata mini. vše to bude v zimě nějak rychlené, dovážené, hnojené, to je jasné, na druhou stranu jsem četla že se podobně pěstuje i zelenina dostupná v sítích v létě, že z plantáží a polí či zahrad se k nám nedostane skoro nic. jsou pesticidy a dusičnany nějak kontrolovány? děkuji Ivana
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivano, sehnat chutnou zeleninu je velký problém. I z toho důvodu se u nás nekonzumuje  v dostatečném množství. Odkud supermarkety zeleninu berou netuším. Chuťovou kvalitu považuji za nevyhovující ve většině případů. Sám nakupuji raději v Německu, kde je zelenina lepší kvality a je také levnější jako většina běžných potravin.  Předpokládám, že je tam i lepší systém kontroly a větší odpovědnost všech zúčastněných. V létě nakupuji od soukromých zemědělců. Snažíme se ale čím dál více pěstovat zeleninu sami. V zimním období je asi racionálnější používat zeleninu vlastní v nakládané a sterilované formě. Zachovává si v této formě dostatek výživných látek.  Myslím si, že žádný stát v Evropě , díky otevření evropského trhu a legislativě,  není schopen potraviny dostatečně kontrolovat. Náš stát se také zbavil některých zavedených kontrolních laboratoří i jejich pracovníků s naivní představou či účelově, že kontrolní činnost bude čím dál více prováděna soukromými subjekty.  Dostatečnou kvalifikovanost  při výrobě potravin či třeba pěstování ovoce a zeleniny nahrazuje papírování. Fušovat do zemědělství a potravinářství může každý.  Díky tučným dotacím se stal ze zemědělství byznys a čím dál více je v rukou podnikavců, kteří nemají vztah a odpovědnost  k přírodě a lidem. Vaše obavy jsou podle mého názoru na místě. Sám se obávám také, protože se v zemědělství částečně pohybuji a vidím co se děje naprosto zbytečně nejen u nás, ale i v dalších evropských zemích.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsou dcerce(6,5m) pravidelně večer vít.D. konkrétně Baby D Jamieson. Jsou vždy 2 kapky. Stalo se mi teď ale poprvé že jsem místo dvou kapek kápla dcerce 5 kapek. Může jí to nějak ublížit? Třeba z důvodu nadměrného užití vit. D než obvykle? Nebo se nemusím bát a dcerka i těch 5 kapek snese dobře a není to pro ni jinak zdraví škodlivé? Děkuji.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě jí to jednorázově neublíží, Kláro. Nemusíte mít žádné obavy.
Parafarmacie
Dobrý den pane Staňku, asi od 18 let mi řídnou vlasy. Nyní je mi 31 a je to už moc viditelné. Nejde to zakrýt ani když mám čerstvě umyté vlasy. Rozhodla jsem se zkusil Neocapil. V návodu je o aplikaci pouze to, že se má nastříkat na pokožku hlavy 2 x denně. Ale nic o tom, zda se má roztok vmasírovat do pokožky hlavy. Přijde mi to jako samozřejmé, nevím však zda je to u tohoto přípravku vhodné, či dokonce nutné. Chtěla bych z toho vytěžit co nejvíc. Děkuji za odpověď.
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, osobně doporučují vmasírovat přípravek do pokožky. Je důležité, aby se zlepšilo prokrvení. To platí i v případě Eucapilu, se kterým mám lepší zkušenosti. Neobsahuje však stejnou látku.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla bych zkusit Zodac kvůli neustálému svědění těla, zvláštně hlavy a krku. V příbalovém letáku jsem však přečetla, že se nesmí užívat při poruše vstřebávání glukozy. Chtěla jsem se zeptat, zda do toho spadá i onemocnění cukrovka, tam je také problém s glukozou.. Zda to může mít negativní vliv na hodnoty glykémie. Děkuji za odpověd. S pozdravem Stehnová Monika
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Moniko, obsah glukózy v tabletě je naprosto zanedbatelný. Vyplývá to logicky i ze samotné váhy tablety. U diabetiků žádný problém v užívání není a výrobek nemůže ovlivnit hladinu glykemie. Svědění těla může ale s cukrovkou souviset.
Parafarmacie
Dobrý den, měla bych na Vás několik dotazů a chtěla bych Vás poprosit Vaše rady - jaký máte prosím názor na užívání laktobacilů - má to smysl i mimo užívání antibiotik - nejen z hlediska metabolického, ale též imunitního? Chtěla bych je dětem (3 a 5 let) nasadit na dlouhodobější užívání - můžete prosím doporučit nějaké s vhodným složením, které jsou bez zbytečných přídavných látek apod.? Také se blíží náročné období na stonání (leden-březen), vloni byly v té době děti permanentně nemocné (syn nosil nemoci ze školky) - měl byste prosím nějakou radu, jak jim posílit imunitu? Také jsem se chtěla zeptat na Váš názor na užívání bylinky vilcacora, mně moc pomohla, ale nevím, zda je vhodná pro děti. Předem moc děkuji!
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie. Užívání probiotik může mít smysl. Mohou posílit střevní imunitní systém a tak i celý organismus. Nebudeme-li ale dodržovat základní zásady , které zabraňují infekci nebo posilují imunitní systém ( hygiena rukou, vyhýbání se prostředí s vysokých rizikem infekce, dostatek fyzických aktivit, správná výživa) , nemá zpravidla cenu do nich investovat. Prostředí ve školkách je velmi infekční a pracovníci ve školkách často  důsledně nedodržují hygienický režim. Někdy také přimhouří oko a přijmou dítě, které by mělo zůstat doma. Nemají vždy lehkou pozici... Z probiotik většinou lidem doporučuji Lactocare a Biopron.   Co se týká Vilacory, nejsem si jist, zda doplňky stravy, které se u nás prodávají,Vilcacoru skutečně obsahují a dětem ji doporučit nemohu i z toho důvodu, že nejsou k dispozici studie, které účinnost dostatečně potvrzovaly a zároveň potvrdily i její bezpečnost. Extrakty Vilcacory, či suché rozemleté drogy z různých míst, se mohou výrazně lišit obsahovými látkami. Pokud je mi známo, zatím neexistuje žádné zdravotní tvrzení ohledně Vilcacory, které by mohlo být v EU legálně používáno.  
Parafarmacie
dobry den pan dr.,
chcela by som sa opytat na Vas nazor na pouzitie kremu dexeryl pri atopickom ekzeme. Chcela by som ho pre svoju 2,5r dceru. Taktiez by ma zaujimalo zlozenie, na nete som nasla, ze obsahuje: Glycerol, biely parafín, tekutý parafín, ale potom v popise je uvedene, ze sa nema pouzivat v pripade alergie na parabeny. Tiez by ma zaujimalo, co si myslite o parabenoch, pride mi, ze su strasiakom pre mnohych.... aj ked su vyuzivane ako konzervanty a vlastne poskytuju stalost a trvanlivost roznych kozmetickych/medicinskych produktov, je dovod na nejake obvavy? dakujem pekne
Katka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Katko, Dexeryl není lékem. Pouze kosmetickým přípravkem. Může být pro atopický exzém vhodný.  Nemusí vyhovovat každému, což je normální. Složení bohužel nemám kde ověřit. Kosmetické firmy mají často i chyby v překladech a neuvádějí správně jednotlivé složky. Výrobek osobně neznám. Parabeny jsou osvědčené antimikrobiální látky. Bohužel u někoho mohou způsobovat alergické reakce. U  kosmetiky s dlouhodobou trvanlivostí se můžeme  jen velmi těžko konzervanciím  vyvarovat. Plísně kosmetiku také milují. První volbou na atopický ekzém pro děti bych volil kvalitní rostlinný olej např. slunečnicový, nebo vepřové sádlo. Nejlépe čerstvě vyškvařené. Vhodných kosmetických přípravků jsou stovky. Často jsou zbytečně drahé a nemají žádnou výhodu. Z léčivých přípravků bych zkusil Excipial Lipolotio.
Parafarmacie
Zdravim Vás, pane doktore, našla jsem odkaz na přípravek (vyskočil jako reklama na internetu). A ráda bych znala Váš názor nebo zkušenost. Někdy, to co píší, že na to je, by člověk nějakou podporu potřeboval. Má to smysl? Vím, že jsou chvíle, že spánek, sport a málo kávy je nejlepší proti únávě a tak. Ale někdy se k tomu delší dobu nedostanu..Budu ráda za Váš názor a předem děkuji. Tu je odkaz na ten přípravek: http://www.happy-pills.cz/
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Aleno, prezentace výrobku není úplně v pořádku. Nemyslím si ale, že se jedná o informace jednoznačně klamavé, jak se většinou na internetu děje. Je jasné, že formulace nevytvořil úplný laik. Všechny obsahové látky jsou dostatečně známy a je možné je považovat za velmi bezpečné. I jejich kombinace dává určitý smysl. Těžko ale říci, zda se může dostavit nějaký znatelný účinek. Určitě ne obecně. Možná u některých osob, kterým aktuálně chybí vitaminy skupiny B, které jsou zde obsažené.. V případě DMAE jsem nikdy žádný pozitivní učinek u nikoho nezaznamenal a podle mého, je jeho farmakologický účinek  zcela zanedbatelný i z toho důvodu, že tělo si ho tělo dokáže v dostatečné míře samo a kdykoliv vytvořit a zvyšování příjmu nemá žádný smysl. Je to jako v případě karnitinu na "spalování tuku". Užijeme-li větší dávku, k zvýšení oxidace tuků nedojde. Úloha DMAE  v rámci činnosti mozku je nejasná a je okrajová. DMAE neplní žádnou specifickou úlohu a pravděpodobně se podílí na ochranných mechanismech společně s mnoha dalšími látkami. DMAE nemá schválené žádné zdravotní tvrzení, které by jej opravňovalo oficiálně doporučovat na zmíněné problémy, protože věrohodné odborné poznatky nejsou k dispozici.  Výrobek doporučuji zkusit v rámci osvědčené metody pokusu a omylu, pokud to nebude ruinovat vaši peněženku.
Parafarmacie
Dobrý den, měla bych dotaz. Nevšimla jsem si že se mi v puse vzadu udělal docela velký aft. Nebolel, bezpříznakovy. Přišla jsem na to náhodou když jsem tam zajela kartáčkem při čištění zubů. A mě by zajímalo. Mám půl roční dcerku a já ji normálně pochopitelně jako každá máma :) běžně pusinkovala, občas zkusila teplotu přikrmu a olízla tak její lžičku. Vše s tím že jsem ovšem o aftu nevěděla. Jinak bych byla rozhodně opatrnější A výše zmiňované věci neudělala. A mě by zajímalo je zde teď velké riziko že malá mohla/může aft dostat? A jak vůbec poznat u tak malého dítěte že v pusince ten aft popřípadě má? Děkuji
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Renato, přenos je možný.  Aft je v pusince snadno hmatatelný a protože je to pro miminko bolestívé, na svém chování to dá jednaznačně najevo, že se jemu něco nemilého děje.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, zdravím a prosím o radu jak naložit s kuřím okem na chodidle. Mám asi 4 a malá do půl až 1cm. Sama si to neošetřím (znám se), na pedikůru asi taky nezajdu a uvažuji o náplastech (pak nevím jaké jsou na trhu a jsou-li funkční!) nebo babské rady. Budu ráda za nějakou funkční radu :-) Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aleno, pracoviště pedikúry je mimořádně infekční prostředí a  ani velmi pečlivý hygienický provoz nemůže, podle mého názoru, zabránit  zvýšenému riziku plísňové infekce kůže, nebo nehtů.. Přesto mechanické ošetření má svůj smysl. Alternativou jsou pouze přípravky s obsahem kyseliny salicylové. Vyžaduje to důslednost a  péče musí být dlouhodobá. Prevencí  může být vhodná obuv. Omlouvám se, ale jinou radu nemám
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore! Dcera studuje vysokou školu a k tomu chodí do práce. Stěžuje si na velkou únavu a vyčerpání, nemá čas pořádně jíst a spát.. Často ji pobolívá v krku a je nakřáplá. Je to dočasný stav, než překlene státnice. Existuje něco, co by jí pomohlo, dodalo energii a posílilo imunitu? Mohl by pomoci třeba Wobenzym? Díky Bára
Barbora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pravděpodobně, ne Báro. je na to příliš pozdě. Pokud se cití unavená, měla by dbát na dostatečný spánek a na správný jídelníček. Měla by se také naučit aktivně odpočívat. K únavě může přispívat častější pití kávy a energetických nápojů. Obojího je také dobré se vyvarovat, nebo jejich příjem omezit. Jestli jí chcete koupitt dárek k vánocům koupil bych jí Stimulsin Multi vitaminovou tyčinku. určitě ji zachutná, citronová chuť ji probere a doplní tělu 100%  denní dávku všech vitaminů. Balení obsahuje 16 tyčinek.
Parafarmacie
Pane doktore,
je susene ovoce vhodne pro deti (3 roky)? Jake byste doporucil a jakeho se vyvarovat? Na co si dat pozor (je napr. konzervace sirenim v poradku?
Dekuji Vam a preji krasne proziti Vanoc.
Zdenka
Zdenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zdenko, složení stravy v rámci dne je třeba  posuzovat jako celek a nemá velký smysl rozdělovat potraviny na zdravé a nezdravé, jak se často děje.. V každém případě je sušené ovoce velmi vydatným zdrojem jednoduchých sacharidů a může přispívat u dětí  při současném životním stylu k nadváze. Přistupoval bych k němu spíše jako k pamlsku. Sušené ovoce je často navíc  zbaveno slupky, která je z výživového hlediska pro nás nejcennější. Pokud si nesušíme ovoce sami z vlastních zdrojů, může z větší pravděpodobností obsahovat rizikové látky způsobené místním znečištěním, či nevhodným ošetřováním, či skladováním. Díky sušení pak v koncentrované podobě. V konzervaci oxidem siřičitým zásadní problém nevidím. Zase je to ale o správném postupu a o správné informaci spotřebiteli, jak s ovocem před konzumací nakládat. Tato konzervace mimo jiné brání i růstu kvasinek a plísní, které obsahují velmi toxické látky. Příkladem může být patulin v jablkách. Děti by měli dostávat zejména čerstvé ovoce. Nejlépe z domácích, správně ošetřovaných zdrojů.
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat na váš názor. Pokud je dítko očkováno. Konkrétně dítko 6m. A nemělo ze žádného očkování( již má 6 za sebou) a nemělo žádné vedlejší účinky jako teploty, místo vpichu nateklé, zarudlé, žádné změn nálad...a jiné tak je to známka toho že tělo všechna ta očkování sneslo dobře? a tím pádem ani v budoucnu už nehrozí že by dítko mohlo mít nějaké pozdější negativní dopady z očkování jako astma, alergie a jiné za které by mohlo právě očkování? Děkuji.
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aneto, je to tak. Protilátky budou v těle přetrvávat dlouhodou dobu. Často celoživotně.  Například ale očkování proti tetanu se doporučuje zopakovat.  Na druhé straně hladina protilátek se dá  stanovit a pak až na základě výsledků  je možné se rozhodnout zda přeočkování proti tetanu podstoupit.  Žádné zdravotní komplikace za běžných okolností do budoucna nehrozí..
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore, právě jsme celá rodina prodělali akutní virózu (zvracení a průjem). Vzhledem k rozšíření v okolí (školka, širší rodina) se domnívám, že nešlo o dietní chybu. A chtěla bych znát váš názor na to, jak dlouho je člověk infekční (každý člen rodiny "běhal" jednu noc). Syn že čtvrtka na pátek....pak už bez obtíží. Myslíte, že je možno ho již v pondělí dát do kolektivu dětí (školka)? Nechtěla bych to šířit dál. A poraďte prosím také, co den poté podávat k jídlu a pití.... děkuji!

- otázka upravena poradcem
Kateřina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Kateřino, střevní sliznice je po infekčním onemocnění zánětlivější a střevní mikrobiota není v nejlepší kondici. Střevo citlivěji reaguje  na  některé bílkoviny, glykoproteiny a na zvýšenou osmolaritu střevního obsahu. Pokrmy by měly být dobře stravitelné, méně tučné a složené ze všech základních  látek (tuky, sacharidy, vláknina, bílkoviny). K pití nedoporučuji džusy, či více mineralizované vody. Za vhodné považuji např. masové a zeleninové vývary, menší porce bílého jogurtu, některé tvarohy, celozrnné cereální výrobky, celozrnné cereální a luštěninové kaše, vajíčka, maso vařené, brambory, těstoviny. Z ovoce bych  nyní preferoval banán po dobu 2-3 dnů. Syrová a vařená zelenina je snášena dobře.   Další přenos infekce nelze vyloučit po dobu asi týdne. Je třeba dbát na hygienu rukou a vyhýbat se přímého  kontaktu s druhou osobou. Nepít ze stejné lahve s kamarádem, neukusovat kamarádovi svačinu, nedávat při odchodu domů polibek své nejmilejší kamarádce a učitelce...
Parafarmacie
Děkuji za rady ohledně bolesti kyčelního kloubu.Takže naboso cvičit přestanu a koupim si přiměřenou obuv.Cvičení je jemné,bez poskoku,běhu.Je totiž určeno pro ženy 60+ takže budu v něm pokračovat.Ještě si dovolím dotaz.Beru léky na tlak a alergii.Mám v lékárně koupený dávkovač a léky si na 3 týdny dopředu vkládám do dávkovací krabičky.Teď jsem se setkala s názorem prý není dobré si léky takhle dopředu dávkovat.Proč-to nevím.Jaký máte na to názor Vy? Přeji pěkné Vánoční svátky.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Veroniko, v dávkovačích léků v domácím prostředí žádný pokrok nevidím. Pokrok bych viděl v tom, pokud by se našel mechanismus jak zabránit zbytečnému předepisování a užívání léků a jak motivovat lidi, aby o své zdraví pečovali a ne si jej vědomě kazili a ještě přitom nadávali na naše zdravotnictví. Myslím si, že člověk, který si nevyndá lék z lahvičky či blistru si jej nemusí správně vyndat ani z dávkovače. Možná hrozí i větší riziko záměny, pokud mají oba partneři dávkovač. Nejlépe stejné barvy a v kuchyni na stole kde polykají jak jídlo, tak prášky.  Mám zkušenosti, že staří lidé berou léky spíše "halabala" a že k jejich užívání přistupují jako ke každodennímu rituálu bez potřebné vážnosti a respektu. To co pak rodina přinese po jejich úmrtí do lékárny k likvidaci je často šokující, uvědomíme-li si finanční hodnotu. Dávkovače léků se tedy hodí pro velmi omezenou skupinu lidí, které léky někdo každodenně ev. týdně  do dávkovače připraví a jejich užívání důsledně kontroluje i ve smyslu správného užití.  Ve vašem případě mi smysl vašeho počínání jasný není i vzhledem k vašemu aktivnímu přístupu a pravděpodobně k dobrému zdravotnímu stavu. U léku takto dlouho uložených, zejména v podobně tablet, může docházet ke zhoršení rozpadavosti tablety a v rozdílech v uvolňování léčivé látky, díky zvýšené vlhkosti vnějšího prostředí. Zrovna u léků na tlak bych se toho raději vyvaroval. Příjemné vánoce. 
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem nyní v 38. týdnu těhotenství a mám vlhký kašel a rýmu. Je vhodný nějak sirup na kašel? Hodně piji, jím ovoce a zeleninu. Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, myslím, že je to zbytečné a kašel a rýma přirozeně odezní, budete-li dodržovat běžná opatření. Zdá se, že si počínáte logicky a rozumně. Na uklidnění dýchacích cest můžete přes den používat jitrocelový sirup v doporučeném dávkování.. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď.Lékařka hybnost kloubu na lůžku zkoušela.Děkuji za doporučení pantoflí na doma.Na tu obuv se asi celkově budu muset více zaměřit.Co se týká cvičení trvá 45 min a cvičíme naboso-je to takhle v pořádku? Můžete mi prosím vysvětlit co jsou derivační masti a pod jakým názvem je v lékárně dostanu? Děkuji.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Cvičení naboso je podle mého názoru pro vás nevhodné. Kolena a kyčelní klouby musí trpět, pokud se jedná o cvičení ve stoje a je doprovázeno otřesy ( poskoky, běh na místě ...).  Možná budete bez obtíží když s cvičením přestanete, nebo zvolíte vhodnou obuv. Derivační masti mírně dráždí pokožku, zlepšují její prokrvení a tím mohou i urychlit některý zánětlivý proces. Řada dobrých derivačních mastí z trhu zmizela, díky cenovým regulacím, nebo legislativním změnám. Nyní většinou masti obsahují kapsaicin společně s dalšími látkami. Každá lékárna určitě  má nějakou oblíbenou značku. Já sam doporučuji třeba Viprosal, pokud se sežene, či Finalgon. Z běžnějších pak  třeba Emspomu masážní emulzi hřejivou.
Parafarmacie
Dobrý den.Při bolesti v kyčelním kloubu (mám 60 let) jsem před týdnem navštívila obvodní lékařku a její verdigt zněl začínající artrora.Do začátku mi doporučila tablety od bolesti nebo masti např Tantum Verde,Algesal...později prý mne pošle k ortopedovi.Zvolila jsem tedy masti.Jenže doopravdy nějaká mast může ulevit od bolesti kloubu? Kdy bych měla po lékařce požadovat vyšetření u ortopeda?Co by jste mi do začátku doporučil Vy? Nádváhu nemám a 1x týdně chodím na zdravotní cvičeni.Děkuji.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Veroniko, pokud lékařka s nohou volně nemanipulovala na lůžku a tím nezjistila nepřiměřenou bolestivost a sníženou hybnost, nelze se na její výrok ani trochu spolehnout. Masti samozřejmě u atrotických změn pomoci příliš nemohou. Osobně bych doporučil spíše derivační masti než masti, které obsahují protizánětlivou látku. Přičinou obtíží může být i tzv. zdravotní cvičení, pokud nemáte správnou obuv, či je noha namáhána nepřiměřeně věku a cvičení trvá příliš dlouho. Na obuv bych se určitě zaměřil.  Po doma doporučuji např. pantofle Dr.Luigi, které  zmírňují otřesy na došlap. Jinak ortopeda bych vyhledal, až vás bude bolest opravdu obtěžovat a třeba  i bránit dostatečnému  odpočinku. Nyní bych čas specializovaného lékaře přenechal jiným.
Parafarmacie
Dobrý den.Prosím,kde se dá ten Undeberg koupit?Děkuji
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chce to hledat, Martino. Dříve byl k dostání  třeba v Tescu. Nyní nevím. Běžně je k dostání v Německu a Rakousku.  V českých  e-shopech jsem ho nedávno viděl.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore.. Mám asi trochu neobvyklý dotaz.. :-) Věnuji se kondičnímu běhání a jsem v kontaktu s jinými běžkyněmi po soc. sítích. Zjistila jsem, že některé, které k běhání i jezdí na koni, berou koňský přípravek na klouby Alavis. Dávají to koni i sobě. Při návštěvě veterináře jsem se na to ptala, zda to nevadí. Veterinář řekl, že když si přepočítají dávkování na svou váhu, že nevadí, ale on by spíše - když už - užíval Alavis pro psy. Že to obsahuje látky, které jsou člověku bližší a je tam toho více, než v přípravcích pro lidi. Uškodit to prý nemůže.. Co si o tom myslíte Vy? Díky!!
Bára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Báro, není to pro mě nová informace .a v případě Alavisu si nemyslím, že jsou použity horší suroviny než jsou v doplňcích stravy.  Je to jedna z mála značek, která má příslušná schválení, která jsou pro veterinární prostředky nutná ( na rozdíl od doplňků stravy pro humánní výživu).   Jinak v podstatě souhlasím s veterinářem.  Běžnou stravu bych ale konzumoval lidskou. Senáž je nic moc.
Parafarmacie
Dobrý den, doporučil byste přípravek Geladrink forte pro sportovce 40 let - k regeneraci a úlevě při menších obtížích - ve smyslu bolesti nebo někdy vrzání, zatím bez nálezu, v létě provozování tenisu nebo lehce kolo (vím, že asi dost zátěž na klouby), v zimě běžky, turistika - v zimě pohybu méně, občas kondičně fitko bez velkých zátěží. Přípravek je na trhu docela dlouho, sice jde o dopl stravy, ale obsahuje dle složení skoro vše potřebné k výživě kloubu. děkuji.
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě. Firma Orling je velmi zkušená a je průkopníkem v této oblasti. Držte se prosím doporučeného dávkování.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, chci s Vámi konzultovat určité stravovací věci z hlediska prevence. Myslíte si, že pravidelná konzumace přílohy k obědu cca 200-250 g může příliš namáhat slinivku? K snídani a večeři konzumuji již porci menší, k svačině např. 100g ovoce. Jinak s trávením dané porce potíže nemám, plynatost, nadýmání nebo tlaky břicha se neobjevují vůbec. Problém je, že jsem štíhlý s rychlým metabolismem a tudíž bez dané porce přílohy mám pak rychle hlad. Bohužel patřím k lidem, kteří když jednou vynechají řádný oběd, mám hned 0,5 kg méně. Také mně zajímá, zda může slinivku poškodit konzumace cca 100-150 g libového netučného masa denně, které je ale připraveno dietně (vaření, dušení či pečení na vodě, oleje málo). Smažení se vyhýbám. Nekouřím, alkohol jen střídmě a příležitostně, pravidelně 3x týdně cvičím. Jinak jím pravidelně 4x denně. Na základě preventivní prohlídky jsou játra, žlučník a slinivka v pořádku, cholesterol norm., cukrovka není.

Děkuji za odpověď.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V případě, že námáte zažívací problémy, Pavle, je to velmi málo pravděpodobné. Preventivní prohlídky také naznačují, že jste  naprosto zdravý. I přílohy mají rozdílný energetický obsah a jejich využitelnost můžeme ovlivniti kuchyňskou úpravou. Pro vás je například vhodnější bramborová kaše, než vařené brambory. Na trávení sacharidů a bílkovin se nepodílí jen pankreatické enzymy.Nnatrávení stravy začíná již v ústech.  Velmi důležitou roli hraje i kyselé prostředí žaludku, které pomáhá denaturovat bílkoviny a štěpit je. V žaludku také dochází  ke štěpění škrobu, který je pro žaludeční šťávy dostatečně dostupný.  Používání antacid a nyní velmi populárních blokátorů protonové pumpy, které se předepisují na léčbu i banálních obtíží, může mít negativní dopad na trávení živin.
Parafarmacie
Děkuji, dám na Vaše rady, vynechám či omezím to, co mi dělá problém a na podporu chuti a trávení zkusím ty kapičky co doporučujete. To myslím bude stačit.
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Často je to opravdu jen o přiměřenosti porce pokrmu, či obsahu určité ingredience v něm. Řada  přírodních látek se také vylučuje žlučí, protože je jejich molekula velká a tělo je nedokáže dostatečně biotransformovat.  Ve větším množství pak mohou dráždit žlučové cesty, ovlivňovat viskozitu žluči a vézt k nepravidelnému vyprázdňování žlučníku. To někdy končí zánětem žlučníku, či dokonce i slinivky. Někdy však stačí určitý čas a tělo se na změněný jídelníček adaptuje bez dalších zažívacích obtíží.
Parafarmacie
Dobrý den, moc děkuji za info ohledně kapiček na trávení a chuť k jídlu, v lékárně mi také doporučovali tabletky - kapsle s výtažkem Artyčoku, splňovaly by také tuto funkci? Např zde odkaz, jsou nějaké německé:
http://www.dumbylinek.cz/vitaminy-mineraly/409/artycok-150-kapsli?search_query=artycok&fast_search=fs
A jinak ten Undeberg se dá asi koupit jen na internetu? Léky jako je febichol nebo espumisan se dají taky použíž nebo jen raději omezeně? Někde mezi Vašimi příspěvky ohledně trávení jste ten espumisan moc nedoporučoval..., přitom v lékárně mi tvrdili, že se dá brát dlouhodobě a má 0 NU, děkuji za názor. L - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S artyčokem nemám žádné praktické zkušenosti, Lucie. Budeme-li se držet  striktně jen současné evropské legislativy, neexistuje žádné výživové zdravotní tvrzení, které by opravňovalo doporučovat artyčok na poruchy zažívání. Informace o choleretickém učinku v případě doplňku stravy lze hodnotit jednoznačně jako klamavé. V některých zemích se ale používá po desetiletí a lidé mají  tuto rostlinu pevně spojenu s podporou trávení. Babskou radou je také moje doporučení Underbergu či částečně  i tinktury amara  Febichol má smysl užívat jen tehdy, pokud je zřejmé, že větší viskozita žluči do určité  míry brání vyprazdňování žlučníku. Někdy má smysl kombinace s látkami, který ovlivňují svěrač žlučníku.  Co se týká léčivých látek, které obsahuje i Espumisan, určitě jsou bezpečné v běžném dávkování. Nelze však podle mého názoru vyloučit, že tyto látky mají negativní vliv na trávení a využití výživných látek z dlouhodobého pohledu, pokud by se přijímaly pravidelně ve velkém množství. Mohou být pak i samy příčinou nadýmání, protože mohou bránit enzymům a žlučovým kyselinám se dostat k trávenině.  Použití u  zdravých dětí považuji za nesmyslné a zbytečné. Úpravou jídelníčku a životosprávy je možné se nadýmání většinou zbavit, pokud se nejedná o vážné funkční poruchy trávicího ústrojí. 
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu, jaký přípravek volně prodejný má smysl kupovat na klouby - opotřebení chrupavky - asi z důvodu postupu věku - pro maminku - je štíhlá, pohybuje se pravidelně, chůze a tak. Co hledat? Spíše nějaký kolagen? Nebo chondroitin či glukosamin? Trh je zavalen výrobky a nedokážeme se orientovat, chtěla jsem koupit něco k Vánocům, ale nechci koupit něco bez rozmyslu. A mají četné potravinové doplňky smysl? Děkuji. Andrea
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Andreo, záleží na lékařském nálezu. Je-li chrupavka v relativním pořádku, smysl to může mít při správném dávkování. Jestli je osteoartróza pokročilá, smysl to nemá. Máte-li lékařský nález, mohu se na něj  podívat a pak vám sdělit méně obecné stanovisko, ke kterému můžete ev. přihlédnout.. Můj mail je: guareta@drstanek.cz.
Parafarmacie
Dobrý den, zaujalo mne Vaše doporučení na amaru a Undeberg. Lze obojí užívat pravidelně nebo se užívá jen v případě potíží po jídle? Nenašla jsem také, jak se Undeberg dávkuje. Lze jej použit i v případě braní AD kvůli obsahu alkoholu? (právě zde se ptám na množství, pár kapek by asi neškodilo, ale pokud se užívá na štamprle, tak asi problém) Lze obojí běžně koupit? Dosud jsem na trávení užívala iberogast nebo cholagol, při větších potížích pak febichol a k jídlu pangrol či malou sklenku Plzně. Podle vyšetření nemám výrazné nálezy na žlučníku, snad jen oslabenou funkci. Problémy mám spíše asi ve smyslu žaludeční neuroźy projevující se nechutenstvím, nadýmáním, tlakem v žaldudku...děkuji, Lucie
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Chce to pár kapek, jako u Cholagolu, Lucie. Někomu vyhovuje je nakapat do vody a pak vypít, někdo si  je dá na lžičku a pak zapije vodou, někomu vyhovuje nakapání na malou kostku cukru. Jestli je nadýmání pravidelné a porce jídla přiměřené, je velmi pravděpodobné, že špatně trávíte škrob a bílkoviny. "Vychytat " si správné porce jídla i ideální dávkování vhodných léčiv či parafarmaceutik je  pak nezbytné. Nadýmání může způsobovat i nepřiměřený příjem zeleniny a ovoce. Způsobují to hlavně polysacharidy v nich obsažené. Většinu z nich považujeme za vlákninu potravy.
Parafarmacie
Dobrý den. Jaký je váš názor na podávání lepku u malých dětí? Od kdy je vhodné ho začít zavádět? Dcerka 6m. Mám na mysli dětské kaše? Krupice? V níž je lepek obsažen. Mohu je dcerce začít dávat i když jsou s lepkem? Zatím měla všechny co již zkusila bez lepku. Děkuji
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Samozřejmě, Marto. Naopak. Lepek je výživově velmi hodnotná bílkovina. Šestý měsíc je také ideální čas pro přikrmování. Tím se sníží riziko potravinové intolerance v pozdějším věku. Vyhýbání se lepku a odklad přikrmování je cesta do pekel. 
Parafarmacie
Zdravím, dost mi padaly vlasy a když jsem si na ně nechala dát trvalou tak jsem to dorazila, doslova vyčesávám chomáče vlasů a konečky se lámou! Existuje nějaký přípravek v lékárně kterým bych to vyléčila nebo zarazila nebo mám jít na kožní. Holička se vyděsila, nechápala jak k tomu mohlo dojít a musela mi z vlasů po ramena ostříhat hodně na krátko.Děkuji za odpověď,hezký den.
Blanka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Blanko, nevhodná a přehnaná péče o vlasy,mezi které patří i jejich ochrana proti mrazu či velkému střídání teplot je většinou důvod,   proč vlasy ztrácejí přirozené vlastnosti, lámájí se či dokonce vypadávají. Myslím si, že řada kadeřnických salónů a kosmetických přípravků se na špatné péči o vlasy aktivně podílí, protože jsou často prodávány a vyráběny naprostými laiky. Oblast  výroby a používání kosmetických přípravků je podle mého názoru nedostatečně právně ošetřena a špatně kontrolována ze strany státu. Týká se to  jak reklamních tvrzenía podpory prodeje, tak omezení, kdo je může vyrábět , prodávat a komerčně používat.  Myslím si, že je třeba se v některé lékárně zastavit, aby lékárník viděl jak vlasy vypadají. Snáze pak doporučí vhodný přípravek či značku. Na běžné problémy většinou doporučuji řadu Capillan a doplňky stravy s obsahem methioninu a zinku.
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně očkování. Moje dcerka (5m) měla minulý týden docela silnou rýmu i kašel. Přišlo mi vhodné očkování o týden odložit. Poté jsem s malou na očkování šla ale s tím že mi přišlo že ještě trochu rýmu měla tu zbytkovou. Vše jsem řekla dr aby o tom věděla ta si malou prohlédla, poslechla a usoudila že není důvod neočkovat. Já pak měla docela výčitky protože druhý den po očkování se dcerce vrátil kašel a docela dost. Sice jen krátce další den byla zase v pořádku skoro vůbec nekuckala.Mohlo to způsobit očkování? Měla oslabenou imunitu? Jaký je Váš názor na očkování z době slabého nachlazení tj.ryma, kašel bez teplot? A taky co může způsobit kdyby nebylo vhodné očkování, ale očkuje se? Mohli by vzniknout nějaké pozdější alergie nebo se třeba projevit astma? Když neměla dcerka žádné vedlejší účinky po očkování jako teploty, místo vpichu bylo bezproblémové, bez otoku, znamená to že očkování vstřebala napříč rýmě dobře a nic negativního ji nehrozí? Děkuji.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, bojuje-li prokazatelně dítě s respirační infekcí, je třeba s očkováním počkat, aby to nezhoršilo průběh infekčního onemocnění s budoucími zdravotními komplikacemi.  V případě vaší dcerky se zdá, že nebyl důvod neočkovat. Očkovat by se mělo tendy, se člověk cítí zdravý a kdy je imunitní systém v "dobré kondici".  Časté infekce dýchacích cest mohou přispívat ke vzniku astmatu. Očkování za normálních okolností nikoliv.
Parafarmacie
Prosím,měřím 158cm a vážím asi 53kg..Nyní jsem při viroze zhubla na 50 kg.Mám sníženou chuť k jídlu.5let se léčím s depresemi a užívám Welbutrin,který také chuť snižuje..Jiná antidepresiva na mě již nezabírají.Pracuji ve směnném provozu jako zdravotní sestra.Necítím se špatně,ale velice mě flustruje,když mi každý říká,že jsem zhubla.Je nějaký doplněk stravy na zlepšení chuti?Změna zaměstnání nyní nepřichází v úvahu..Děkuji Martina
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Musíte si jídelníček plánovat, Martino a na chuť k jídlu nespoléhat. Zkuste Undeberg, ten se docela osvědčil. V nemocniční lékárně by mohli mít tinkturu amara. Ta je určitě vhodná také. Někdo si pochvaluje i Alpu francovku-pár kapek na cukr. Dostatečně odpočívejte a nezanedbávejte spánek!!!
Parafarmacie
Děkuji, mám spíše mírnou podváhu, stravuji se zdravě, nejím uzeniny kromě šunky, nepřejídám se, snažím se jíst dost zeleniny, obilnin, vloček, vlastně se ani nesnažím, chutná mi to. Pro chuť občas piji Birell nealko pivo. Maso jím všechno, ale libové. Smaženému taky neholduji. Ve výživě krom občasné sladkosti (cereální sušenky, hořká čokoláda, ochucený lipánek nebo tvaroh, v létě zmrzlina, dorty ani hutné krémy taky nemám ráda) snad moc chyb nemám, jen tedy ty léky...ale chodím i na terapii KBT, třeba se v budoucnu obejdu bez nich, užívám je kvůli OCD poruše (bez léků jsem nezvládala). Má smysl třeba jednou dvakrát za rok užívat nějaký ostropestřec nebo šťávu Rabanon? děkuji L.
Linda
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemá, Lindo, je to zbytečné a někdy i kontraproduktivní, pokud výrobek není kvalitní. Do jídelníčku bych ale určitě zařadil čerstvé ovocné či zeleninové šťávy v množství 100-200ml za den, pokud vám nebudou způsobovat trávicí obtíže (pálení žáhy, bolest žaludku, průjmy). Nedoporučil bych je také lidem s nadváhou či obezitou, dokud se svojí váhou něco neudělají.
Parafarmacie
Ad volně prodejné léky na kašel - ano kašel je suchý,dráždivý,v noci až dávivý
zuzka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky za upřesnění.V tom případě nemá smysl používat sekretolytika, včetně Vincentky, která obsahuje jód. Léky, které mohou tento kašel  trochu zklidnit nejsou vhodné pro těhotné a nemohu vám bohužel žádný doporučit. Dbejte na dostatečné větrání v místnosti, dbejte na dostatečnou vlhkost vzduchu. Pijte slabý  teplý čaj a oslaďte si jej trochu medem, pokud jej snášíte. Tepleji se oblékejte. Kašel musí polevit a pravděpodobně následně dojde k větší tvorbě hlenu a jeho vykašlávání. Krátkodobě je pak možné používat Vincentku dle návodu. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Děkuji za reakci ohledně rozvržení jídel. Určitě nepatřím k těm, které se v kuse přejídají, jsem naopak štíhlá. Jím cca pětkrát denně, mezi tím nic neuzobávám, čokoládky, bonbony ani jiné drobnosti, jak to vidím u řady kolegyní, které "nejedí skoro nic". K obědu si dávám menší porce, protože pokud v kanceláři sním svíčkovou se šesti, nemohu se soustředit, jsem unavená, nadmutá. 'Tak si dám porci spíše poloviční až 2/3 porce běžné v jídelně a pak třeba za 2,5-3 hod mám vyloženě vytráveno a představa, že bych jedla až za tři hoiny večeři je hrozná. Bez těchto "svačinek" bych spíše hubla nebo musela navýšit ta hlavní jídla, to mi ale nevyhovuje. Samozřejmě existují výjimky, kdy není možné se najíst dle zvyku ale v zásadě to tak dodržuju: snídaně kolem osmé, v deset nějaké ovoce, mezi 12 a 13 oběd, kolem 3-4 svačinka, pak třeba ještě později káva nebo druhý kousek ovoce a mezi sedmou a osmou večeře, někdy i déle, spát chodím kolem 11. - otázka upravena poradcem
Žaneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím, že se chováte racionálně a logicky, Žaneto. Nadměrný příjem energie by měl být  následně kompenzován nějakou vhodnou fyzickou aktivitou, nikoliv spánkovým režimem společně s počítačem.  Po šesti knedlících se toho opravdu moc duševně nenapracuje a výživové složení jídelníčku by mělo odpovídat i tomu, co se chystáme dělat. Lehce stravitelný pestrý oběd se sníženým množstvím energie je pro kancelářskou práci většinou žádoucí.  
Parafarmacie
Dobrý den.Už jsem překročila 60 a na páteři mám degenerativní změny.K lékařce chodím,doporučuje cvičení a občas mne pošle na rehabilitaci.Cvičím ,jenže občas bolesti jsou větší a to si mám vzít nějakou tabletu od bolesti.V lékárně mi poradili také tento doplněk:https://www.lekarna.cz/boswellie-tbl-30/#popis
Bolesti zcela neústoupili,ale značně se zmenšily.Jenže teď po 3 týdnech co Boswellii užívám mám pocit jako bych ruce i nohy měla nateklé,Vzhledově nic poznat není (prozatím) ale mám kůži jakoby napnutou.Může to být s Boswelie ? Vysadit jí nebo nebrat denně? Jinak beru léky na tlak Lozap a Moduretik 1 tabl denně ráno.Nebo co by jste mi poradil od bolesti na páteř? Cvičení dodržuji.Děkuji.
Veronika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Veroniko. Zabývám se doplňky stravy již 25 let, ale nesetkal jsem se s žádnou firmou , která by nabízela věrohodný zdroj boswellie, ať už ve formě sušené rozdrobněné rostliny, nebo extraktu. Doporučit ji proto nemohu. Problémy, které máte jsou časté a určitě cvičení je ta správná cesta. Svoji roli hraje i obuv a samozřejmě lůžko ve kterém spíme, židle a křesla na kterých sedíme. Zátěž na páteř musí být přiměřená a žádná činnost by neměla extrémně zatěžovat určitou pariti zádových svalů, bez včasného odpočinku a změny činnosti. Lehce se to řekne, hůře dělá. Co se týká léčiv, může mít smysl občasné užívání léků, které uvolňují zádové svalstvo, nebo léků s protizánětlivým a analgetickým účinkem. Někdy je dobrá kombinace obojího a to hlavně na noc, kdy obtíže neumožňují dostatečný odpočinek.  Je lepší, když o nich rozhodne lékař. Někdy dobře pomohou kapsaicinové náplasti, či hřejivé masažním emulze. Rád doporučuji osvědčenou Emspomu, nebo i francovkový krém Alpa na promazání zádových svalu. Chce to však někoho, kdo vám záda správně a pečlivě promasíruje. 
Parafarmacie
Dobrý den, kolikrát za den doporučujete jíst? Vždy se doporučovalo jíst častěji a méně, poslední dobou se zase často dočtu, že se má jíst raději dvakrát až třikrát denně, protože trávicí trakt si potřebuje odpočinout. Samotné mi vyhovuje spíš první model, nicméně, pokud si dám hodně syté jídlo, tak po té nesvačím nebo mám k dalšímu jídlu delší pauzu. Pravidelně se ale ráno nadlábnout, abych vydržela až do oběda mi vůbec nevyhovuje. Také nedodržuji to, že 3 hodiny před spánkem se jíst nemá. Menší večerní svačinku - pokud mám potřebu, si dám klidně hodinu před ulehnutím (tvaroh nebo sýr, kousek zeleniny, chleba) a nikdy mi to nepůsobilo problém, naopak jít spát hladová v deset pokud jsem jedla naposled v šest mi vadí.
Žaneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitá pravidelnost ve stravování je dobrá. Doporučuji  nejméně 3 pokrmy za den rovnoměrněji  časově rozložené. Velcí jedlíci se rádi odvolávají na různá doporučení o častějším stravování. Jak by ale měly jejich porce pokrmů vypadat, už nějak ale zapomínají zjišťovat a podle toho to u nás vypadá... Jídelníček by zkrátka neměl být příčinou zdravotních problémů. Zásadní je jeho výživová hodnota. Množství porcí za den bychom měli přizpůsobit tomu, co nám lépe vyhovuje. Po těžkém jídle bychom měli uléhat později, protože  jinak ovlivní negativně  spánek a často způsobí i trávicí problémy. Opakované prohřešky  u obézních často vedou i k poškození jícnu žaludeční šťávou a zvyšují riziko rakoviny jícnu. 
Parafarmacie
Co mohu pít přes den, pokud mi prostě nechutná pít doporučovanou obyčejnou vodu? Limonády to nebudou, minerálky jen omezeně, jsou vhodné ovocné ředěné čaje neslazené? Piji hodně ředěné čaje černý a zelený, třeba sáček na 3/4 litru a kryju tak značnou část pitného režimu, je to v pořádku? Nebo se takto připravený čaj nepočítá - stejně jako káva?
Žaneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Slabý čaj zelný či černý je ideálním nápojem, Žaneto. Barva čaje tomu musí odpovídat. Některý druh čaje může působit močopudně více, některý méně podle obsahu  purinových alkaloidů a polyfenolických látek. Pokud se močopudný účinek nijak neprovuje(častější močení), není důvod nezapočítat do pitného režimu celý objem.
Parafarmacie
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Manželovi se na obličeji, krku a dlaních udělala vyrážka nebo ekzém. Chystá se s tím zajít na kožní. Dost ho to svědí má takové červené pupínky a obě dlaně se zhora má dost opuchlé. Mě by ale než zjistí na kožní o jakou výtažku nebo ekzém jde zajímalo, jestli můžeme od manžela doma vyrážku či ekzém chytit taky? Je přenosný v jakékoliv podobě? Může použít dithiaden? Děkuji.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý večer, Renato. Doporučuji natřít ruce jemnou vrstvou rostlinného olejem co máte doma na vaření více krát za den. Např. slunečnicovým. Pozorujte, zda se pokožka nezlepší. Může to souviset i s mrazivějším počasím a šatstvem. Dithiaden vhodný není dokud, neznáte příčinu. Ekzém být přenosný nemůže.  Není infekčního původu.
Parafarmacie
děkuji za odpověď ohledně syna a vitamínu C. U dětí mám trochu problém diagnostikovat, co je vlastně akutní respirační onemocnění. Jsou zdravé, ATB ještě nikdy nebraly, ale posmrkávají a pokašlávají vcelku často, zejména období podzim zima. S tím k lékaři nechodíme. Mám pocit, že vitamín může pomoci, aby drobnější problémy nepřerostly v závažnější (např. zelenožlutá rýma, bronchitida). Také, pokud děti chodí do školy/školky, neznám přesně jejich složení jídelníčku. Připravuji jim plnohodnotné a pestré večeře, dbám aby snídaly, kupujeme zdravé potraviny, přesto mám pocit, že to možná nestačí, a tím céčkem se to ještě snažím doplnit. Měla jsem pocit, že dávky dávám minimální, i těm školním jsem nedávala nikdy více než těch 100 mg denně, a to ještě rozloženo na ráno a večer. Bydlíme v centru města a bacilů je tu plno. Dávky tedy asi ještě snížím, třeba na 50 mg.
markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tyto problémy většinou souvisejí s  častými rozdíly teplot, rozdílnou vlhokstí vzduchu a prostředím s vysokým množstvím prachových částic ve vzduchu. Sliznice dýchacích cest se s tím musí nějak vypořádat. Někdy ale následuje zánětlivá reakce, na kterou se nabalí infekce respiračního traktu. Myslím, že si počínáte logicky a správně. Je třeba si také uvědomit, že pokud pravidelnou, "nadnormativní" dávku vitaminu C snížíme, tělo potřebuje nějakou kratší dobu na adaptaci, než se zase nastaví mechanismy, které regulují jeho vstřebávání. Krátkodobý deficit se pak může objevit ještě snáze. Je otázkou, zda podávat tedy menší dávky každodenně  nebo jen občas. Tisíce a tisíce studií s vitaminem C věnovaná nejrůznějším tématům na to bohužel jednoznačně neodpověděly.  Já sám jsem dával svým dětem multivitamin-multiminerál 2x týdně, když chodili do školky a měli nazelenalou barvu obličeje, což bylo skoro pořád. Dětství prožili převážně v centru Prahy, kromě prázdnin. Od školní docházky nebyli nemocní a neuživali antibiotika.
Parafarmacie
Ještě mne zde zaujala Vaše zmínka o vitaminu C, ten doporučujete - krátkodobě ve zvýšené dávce užívat? Sama jsem od toho upustila, protože jsem četla, že prodávané "céčko" ve formě kyseliny askorbové není pro tělo příliš výhodné a navíc dělá cosi nepěkného ve střevě - asi poškozuje přirozenou mikroflóru. Jak to tedy je? Existuje přípravek s jinou formou vitaminu C? jak dávkovat? - otázka upravena poradcem
Markéta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
 Osobně jsem pro příjem ve formě doplňku stravy od 100 do 200mg za den, pokud vím, že ve stravě ho nemám dostatek ( efektivita vstřebávání se snižuje uživáním vysokých dávek). U některých onemocnění bych doporučil pravidelný příjem v tomto množství. Zvýšil bych také příjem u kuřáků.  Nemyslím si, že by dávky 1-2g za den například ovlivňovaly významně acidobazickou rovnováhu. Sám jsem v tomto dělal určité experimenty a dokonce jsme byli  před lety možná první, kdo pravděpodobně příšel s vitaminem C s prokazatelně prodlouženým účinkem. Že by běžné dávky ovlivňovaly složení střevní mikroflóry se mi nezdá.  Myslím, že je to hrubé podcenění její síly. Kyselina askorbová je slabou kyselinou. Co pak kyselina solná, která se nám každodenně ve větším množstvím vylučuje do žaludku? Kyselina askorbová formou doplňku stravy nemůže působit inhibičně na bakteriální růst   v dolních partiích trávicího ústrojí.





mobilní verze