Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, manžel se nártu polil horkým olejem. Po sundání ponožky je plocha popálená kůže "bez vrchní tenké vrstvy", kterou si strhl sundáním ponožky a kolem této plochy je pár puchýřů. Zřejmě mi doporučíte "mokré" náplasti z lékárny, je však možné mazat postiženou kůži i mastí Cicatridina ? Případně máte jiné doporučení ? Moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, masti jsou vhodné na dlouho trvající, špatně se hojící otevřené rány. Pro přirozené hojení  je nejlepší přístup vzduchu, kterému masti brání a tak zpomalují hojení. Na druhé straně je nutné ochránit  ránu proti  vstupu infekce a zde mohou mít někdy masti racionální smysl. Nevhodná mast může rozvoj infekce podpořit. Doma bych nechal nohu na vzduchu a aplikoval na ní trochu panthenolové pěny. Přes den bude asi nutné nějakou náplast použít (Viacell). Po odstranění náplasti či obvazu ránu očistěte tamponem namočeným do peroxidu vodíku, nebo  Jodisolem. Rána by se měla hojit  v tomto počasí bez problémů.
Parafarmacie
Dobry den,
psala jsem ohledne uzivani umeleho mleka u dcery, ktera byla do 14 mesicu kojena. Pote jsme presly na kravske mleko. Nedela ji zadne problemy, stravu ma pestrou.
Pani doktorka argumentuje pouzivanim umeleho mleka kvuli jeho obsahu vitaminu a mineralu..
Umele mleko mi od 14.mesice prijde v tomto pripade zbytecne..
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není úplně špatná argumentace, pokud je výrobek obohacený vitaminy a minerálnímím látkami, které v mléku nejsou dostatečně zastoupeny. Kvalita bílkoviny je ale určitě nižší a nepřispívá k dobré toleranci mléčných výrobků v budoucnosti. Je třeba si také uvědomit, že umělým doplňováním vitaminů a minerálních látek se snižuje efektivita využití z běžné stravy. U dětí bych se opravdu držel přirozeného zastoupení živin v běžné pestré stravě, pokud je to možné. 
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Chci se zeptat. Beru magnesium 420 mg ale občas mě v noci chytne křeč do nohy. Jsem už z toho opravdu nešťastná. Co mě schazí? Prosím poradí te? Děkuji za radu.

Jaroslava Kovářová
Jaroslava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pro svalový stah a přenos vzruchu je nutný dostatečný příjem hořčíku a vápníku. Jestliže se křeč týká pouze jednoho svalu, může být zkrátka jen přetěžován a špatně inervován. Třeba jen tím, že nosíte nevhodnou obuv, či utlačujete příslušnou svalovou partií  při dlouhodobém sezení.  To se pak projevuje horším prokrvením, horším zásobením svalu kyslíkem i horší látkovou výměnou včetně zmíněných minerálních látek.
Parafarmacie
Dobře děkuji, a ten Rybomunyl či Luivac si myslíte, že je zbytečný?Ještě někdo doporučoval český Olimunovac. Já beru cca 3x týdně Supradyn
Alienka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Někdy méně znamená více. Alienko. Já osobně preferuji Wobenzym. Ribomunyl a Luivac mají omezené indikace. Mohou pomoci také u správného pacienta. Olimunovac se nám neosvědčil. Neznamená to ale automaticky, že je neúčinný.
Parafarmacie
Pane doktore, dobrý den, mohu mít zánět dutin, když nemám/neměla jsem rýmu? Jako dítě mi dělali punkce, proto každou "rýmičku" těžce nesu. Teď mě čtvrtý den bolí v krku (spíš než bolest to je divný pocit, polykat mohu, chuť k jídlu mám:)). Rýmu nemám, ani neproběhla, hlava mě nebolí. Obyčejně beru denně multivitamín s multiminerály, asi před týdnem jsem začla užívat i Preventan Akut (kolegové v práci začali být nemocní). Teď beru 4. den Sinupret a Mucosolvan long. Nemusím se punkcí obávat, že ne? Děkuji moc, Zdenka - otázka upravena poradcem
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Sinupret je skvělý, Zdenko. Uvedená kombinace je vhodná a doufám, že vám pomůže. Chraňte dýchací cesty před chladem a prachem. Dbejte na správnou vlhkost vzduchu ve vytápěných místnostech. 
Parafarmacie
Pane Staňku,
ani nemám pocit potíží s imunitou, ale měla jsem v minulosti problémy s PPP (amorexie,bulimie) a když někdy onemocním, většinou to dýl trvá, tak bych chtěla tělu nějak pomoci, neboť člověk když je na těch dlouhých letech letiště plná lidí, klimatizace, únava z přeletu, tak jsem se chtěla nějak pojistit. Jedná se o neinfekční destinaci (Seychely)
Alienka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Alienko, kupte si Wobenzym 200 - 2 balení. Užívejte jej ve dvou kúrách po dobu 14 dní (14.den doberte zbytek tablet). Dávkování: 15 tablet nalačno za den. Rozdělte je do 2-3 denních dávek.  Termín: březen a květen, nebudete-li trpět žádným infekčním onemocněním. 
Parafarmacie
Dobry den pane doktore, prosim radu ohledne leku Detralex. Cim volne prodejnym mohu nahradit? Diosminol? Diorex? Nevite, zda bude vyhledove Detralex uvolnen do volneho prodeje? I kdyz dostanu predpis, stejne si ho hradim. Dekuji za info. Mejte se fajn a diky za tuhle poradnu. Je skvela. H.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Detralex je výtečným lékem? Heleno. To, že je u nás ve větší míře hrazený pojišťovnami je ale asi evropskou raritou. Já s tím ale osobně souhlasím, protože s ním máme jen pozitivní zkušenosti.  Pokud je to nutné, nahrazujeme ho Paralékárna Flavonoidy - 2x2 tablety za den. Udržovací dávka 2x1 tableta za den.
Parafarmacie
Dobrý den, v PC koluje mail 2 čajové rovné lžičky želatiny rozpustit večer ve vodě a ráno na lačno vypít!Toto pít celý měsíc a pak si dát 1/2 roku pauzu. Výborné prý na artrózu a vůbec bolest kloubů. Artrózu mám v obou kolenech beru na to Condrosulf 800. Nicméně jsem toto vyzkoušel a světe div se, fakt mi to pomohlo!nemyslím že by to bylo placebo.Nesrovnatelně mnohem menší bolest v kolenou,téměř žádná.Jen nevím do kdy tento efekt bude fungovat a proč má být 1/2 r.pauza. Dočet jsem se, že se vpichují i gelové injekce a já ten gel vlastně užíval vnitřně.Zajímá mně váš názor. Děkuji za odpověď,příjemný zbytek dne.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dává smysl kombinovat hydrolyzáty želatiny (např.Gelantina) s Condrosulfem. Mechanismus účinku je rozdílný. Po vysazení se problémy zase vrátí. Někdy za měsíc a někdy i za půl roku. Závisí i na tělesné hmotnosti a fyzické zátěži.Jakmile se obtíže zase objeví, je dobré začít želatinu zase užívat.
Parafarmacie
Dobry den, pane doktore,
dceru 18mesicni uz nekojim (od jejich 14ti mesicu). Ji celkem pestre, dost zeleniny (vetsinou se snazim kupovat bio), maso, ovoce, vejce.. Ma rada bile jogurty a eidam. Umele mleko nepije, pije od konce kojeni selske kravske mleko.
Dle doktorky by mela pit I umele mleko, ja mam jiny nazor, a proto se obracim na vas.
Predem dekuji
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kravské je samozřejmě úplně v pořádku, Moniko, je-li správně ošetřené a nemá s ním dcerka žádné problémy. Proč ho vysušovat do prášku a pak zase rozmíchávat  nedokonale ve vodě v porovnání s přírodou. Tato věta je myšlena malinko v nadsázce a je zjednodušením problému. Vysvětlila vám paní doktorka z jakého důvodu by měla dcerka pít i sušené?
Parafarmacie
Dobrý den, mám dceru 10 let. Váží 25 kg a měří 135 cm.
jedná se tedy o podváhu. Ráno nesnídá, svačinu ze školy přinese celou zpátky. Kuchařka mi řekla, že k obědu toho moc nesní. Láduje se celý den bonbóny, které dostává od dětí. Ve škole jsem to řešila, ale nic s tím neudělají, nemohou prý dětem zakázat nosit bonbóny. Ona má neustále hlada zajání ho právě těmi sladkostmi. Sportuje. Má 5,5 hodiny tréninku gymnastiky týdně. takže má velký výdej a prakticky žádný příjem. Mám strach, že je to pro její tělo špatné. máte nějakou radu, jak ji přimět, aby normálně jedla? Mám ještě syna a ten jí úplně normálně. Takže chyba ve mě asi nebude. Děkuji. Petra
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podle toho co uvádíte, je tělesná zátěž vzhledem ke stavu výživy nepřiměřená. Může to vézt právě k nechutenství a únavě. Fyzická zátěž je přirozené, ale za normálních okolností krátkodobé "anorektikum". Konzumace sladkostí je logickým, ale nevhodným řešením problému. Doporučuji na 14 dní cvičení vynechat a zajistit dceři dostatek pestré stravy. Později, ihned  po cvičení doporučuji, aby si dcera vzala banán, nebo proteinovou tyčinku DietLine Sport. Tento postup střídejte, bude-li jí to vyhovovat. Jestli pije mléko, dbejte na to, aby alespoň 2 sklenice 250ml za den vypila. Jinak bych ve stravování syna a dcery zásadní rozdíl nedělal.
Parafarmacie
Nemám zatím problémy s imunitou, ale dovolená je drahá a chci alespoň nějak podpořit imunitu, nebyla jsem zatím letos nemocná, ale když bývám, tak to je nadlouho
Alienka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře, pokud chcete pro to něco udělat, kupte si Wobenzym 200 - 2 balení. Užívejte jej ve dvou kúrách po dobu 14 dní (14.den doberte zbytek tablet). Dávkování: 15 tablet nalačno za den. Rozdělte je do 2-3 denních dávek.  Termín: březen a květen, nebudete-li trpět žádným infekčním onemocněním. 
Parafarmacie
Zdravím,
pane doktore za cca 3 měsíce jedu na dovolenou do tropů, chtěla bych si nějak podpořit imunitu, abych dovolenou zvládla ve zdraví, co by jste mi doporučil? Mám si nechat od lékaře napsat Luivac či Rybomunyl, nebo zainvestovat a koupit Wobenzym?Nebo nějaký Imunostim. Děkuji.
Alienka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Máte Alienko, nějaké zdravotní obtíže, které s imunitním systémem souvisí? Jedete do oblasti s vysokým rizikem infekčních onemocnění? 
Parafarmacie
Dobry den, mam syna ted bude mit 18 mes, do 17 mes. kojen( 15-17 mesic uz jen v noci-dost se budil 4-10 x za noc) predtim dost intenzivne i pres den, moc toho nepojedl a dokrmoval se prsem, jak se rozjedl zacla jsem prso vynechavat az zustalo na noc, to bylo odbourano pred 3 tydny ,avsak nechce zadne UM, je to problem?Nebudou mu chybet nejake vitaminy, latky? Nebo je to jen market. trik davat UM do 3 let? Z mlecnych vyrobku ji jen bily jogurt ( ne kazdy den- obcas po nem ma vyrazku, dle alerg. testu alergie neni, je pry na nejakou slozku potravy ,ale neprisli na kterou, jen ty mlec. vyrobky mu to zhorsuji) a maslo 1 x denne na rohlik ci chleba, ovoce ji dost cerstve i v presnidavkach,ale zeleninu skoro zadnou, sni jen tepelne upravenou v masozel. prikrmech. Dekuji za odpoved
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Příliš dlouhé kojení a otálení s přikrmováním výrazně zvyšuje  riziko nesnášenlivosti některých potravin, Markéto. Kojit dítě po jednom roce života není z výživového hlediska pro dítě přínosem a ze zdravotního pravděpodobně také ne, pokud dítě dostává pestrou stravu přiměřenou věku. To se často ale neděje. Zeleninu dětí většinou rádi nemají. Její senzorická kvalita je u nás navíc velmi špatná a tak není snadné udělat pro děti chutný pokrm se zeleninou. Doufám, že má syn rád alespoň strouhanou mrkev s jablkem. Některá mrkev ze  supermarketu má občas i určitou chuť, která mrkev připomíná. Všiml jsem si, že bývá většinou docela dobrá  mrkev z Přerova nad Labem, pokud není zrovna cítit zemí. Také rajče, když se mu ukrojí vršek a vyjídá se lžičkou, podobně jako vajíčko, většinou dětem chutná. Je důležité začít včas a nepodávat velká množství, po kterých mohou následovat přirozené kožní projevy. Bílé jogurty jsou u nás také nedobré. a často je jasně vidět, že výrobní proces není úplně dotažený. Doporučuji nyní zakoupit Bio jogurt z Lidlu (8Kč) a  přidat do něj džem, kdyby mu náhodou nechutnal. Přidat džem je ale trochu škoda, protože je opravdu velmi chutný. Jinak nerozumím zkratce UM, Můžete mi to prosím upřesnit?
Parafarmacie
Noha oteklá není. Jsou stejně teplé. Zarudnutí není také žádné. Nohy zatěžuji si myslím stejně, i když je pravda, že někdy svou váhu dávám víc k pravé noze. Nesportuji. Ano, občas vystřeluje, je to taková fakt hodně tupá bolest, nevím jak to přesně popsat. Noha bolí bohužel nejvíc v noci, když ležím na boku, někdy i když ležím rovně, někdy i přes den, když se koukám na televizi, ale nejvíc opravdu v noci, a párkrát se mi stalo, že když jsem se ráno probudila, tak jsem musela kulhat, protože jsem na ní nemohla moc našlápnout, ale po delším chození se to zlepšilo. Antikoncepci užívám skoro 5 let. Četla jsem Syndrom neklidných nohou, mohlo by to být ono nebo je to něco jiného?
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mohlo by se možná jednat o tromboflebitidu, Lenko. Těžko říci. To, co jste ale nyní uvedla, není pro ni až tak charakteristické. Jestli obtíže trvají již měsíc, myslím si, že by měl nohu vidět lékař, aby zánět žil vyloučil. Bylo by také dobré, aby vyloučil souvislost s antikoncepcí. Jestli jste antikoncepci v nedávné době změnila, utíkal bych k lékaři hned v pondělí. Jinak by mohl pomoci Detralex, který je zatím na lékařský předpis.  Doporučuji si koupit v pondělí Ascorutin, nebo se poraďte ve vaší lékárně co mají momentálně k dispozici. Přípravků s obsahem flavonoidních látek je docela hodně.Když odpočíváte, dejte si nohu výš a mějte ji podloženou třeba polštářem, aby se zlepšilo  její prokrvení.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore,
již měsíc mě trápí bolest pravé nohy, v noci. Je mi 19 let. Vždy když ležím na boku, tak mi ztuhne, a když se ji snažím narovnat, tak to také bolí, chvíli musím počkat než to přestane a hodně se mi stává, že to bolí i přes den a můžu moc chodit(spíše kulhám). Stává se mi to opravdu každou noc. Bolest je od kolena až ke kotníku, mám nohu těžkou, ztuhlou a takové křeče uvnitř. Nevíte co by to mohlo být? Spím v teple a stále se to nelepší. Mám skoliozu páteře, mohlo by to být z toho? Nebo bude spíše problém v té noze? Mám si nohu mazat nějakým chladivým gélem? Přijmu jakékoliv rady, děkuji.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je noha otéklá, Lenko? Je teplejší než druhá noha? Je na ní viditelné zarudnutí? Zatěžujete ji více než druhou nohu? Sportujete? Bolest je spíše tupá, nebo občas silně vystřeluje do nohy? Při došlapu to bolí více? Užíváte antikoncepci? Jak dlouho?
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore,
manželovi (40) na preventivní urologické kontrole, kam chodí kvůli rodinné anamnéze: dědeček i otec potíže s prostatou,obema byla ve vyšším věku odňata), diagnostikovali mírné zvětšení prostaty, zatím bez nutnosti medikace, hodnoty PSA v pořádku. Co byste prosím doporučil? Který doplněk stravy, či změna v návycích může pomoci?
Valerie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jestli ho to zatím nějak neomezuje, Valerie, nemá cenu to řešit. Pokud by  měl problém s močením do takové míry, že by to vážně narušovalo spánek, nebo měl pocit nedostatečného vyprázdnění i během dne, užívání léků bude nezbytné.  PSA bych sledoval 2x ročně. Urologa bych vyhledal až při větších obtížích. Mírné zvětšení prostaty může být i přechodné. Například při dlouhodobém cestování autem, či letadlem. Určitou roli může hrát i sexuální život.
Parafarmacie
Zdravím, zajímá mně co je na tom pravdy o potravinových doplňcích. Teď jsem o nich četla zde v PC že je z nich pouze drahá moč a klamná reklama,vyhozené peníze! Slyšela jsem, že Kyselina listová a Bkomplex jsou výborné na růst a zesílení vlasů! Hodně mi vypadaly tak mně to zajímá, zda to opravdu pomůže. Děkuji za odpověď, hezký den.
Božena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jak to tedy je Boženo? Zvyšuje cenu moči i B-komplex a kyselina listová? Ty jsou také součástí některých doplňků stravy.  Vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové má smysl užívat tehdy, kdy se obáváme,  že v naší stravě jich nemáme dostatek k tomu, aby kryly denní potřebu organismu. Tělo si je nedokáže uložit na delší dobu a tak se může aktuální nedostatek některého z nich projevit docela často. Vitaminy B1a B2 se přímo podílejí na reakcích energetického metabolismu. Kyselina listová je nezbytná pro dělení buněk. Je také nezbytná pro tvorbu aminokyseliny metihoninu v těle. Právě methionin se osvědčuje jako doplněk stravy při padání vlasů.   Pokud dlouhodoběji není kryta potřeba těchto vitaminů, může se to  projevit i zhoršeným růstem a zhoršenou kvalitou vlasů.
Parafarmacie
Dobrý den, mám dotaz, který se netýká mě. Osoba A má bílé fleky na jazyku, průjmy a další nespecifické příznaky, mohla by to být moučnivka (kandidoza), diagnoza zatím není jasná. Diagnozu po Vás samozřejmě nechci. Nicméně osoba B ji poradila Pangamin. Je vhodné brát Pangamin v situaci, kdy je podezření na kandidozu?
Marek Šimon
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemá, Marku. Zkusil bych ale kloktadlo. Např.Jox a používal 2-4x za den. 
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat. Mám 6 týdenní holčičku, kterou plně kojím přes kloboučky. Nyní mi přijde, že se mi udělala kvasinková infekce bradavek a malá má bílý povlak na horním patře, nejspíš moučnivka. Jak proti tomu bojovat? Lze nějakými volně prodejnými prostředky? Děkuji
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zbavil bych se klouboučků, Jano. Je jejich použití opravdu nutné? Zbavte se jich. Přirozené sání chrání od infekce tohoto typu. Dětské sliny obsahují antimikrobiální látky. Jinak bych používal Clotrimazol krém a před kojením vždy prsa  pečlivě omyl.
Parafarmacie
Ještě dodatek je nějak zdraví škodlivé pro dítě když mu opět podruhé ten ohřátý stejný přikrm dám? Děkuji.
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat. Co si myslíte o opakovaném ohřátí přikrmu? Teď mám na mysli kupované příkrmy? Vetšinou odhadnu kolik toho syn sní ale někdy ohřeji celou sklenku přikrmu a třeba polovina nakonec zůstane. Smím jej ohřát znovu a podat nebo by se zbylé množství mělo vyhodit a nepodávat opakovaně ohřáté? Děkuji.
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z výživového hlediska v tom problém není, Aneto. Výživová hodnota pokrmu se sníží velmi málo. Problém může nastat z důvodu mikrobiologického. Výživný pokrm je rájem pro mikroorganismy a poměrně rychle dojde k jejich pomnožení. Ty se do pokrmu mohou dostat zejména kontaminovanou lžičkou, ale také z ovzduší. Ohřev nemusí na jejich usmrcení stačit. Průjem, následná dehydratace organismu s velkou ztrátou minerálních látek může ve velmi krajním případě skončit i tragicky. Doporučuji tedy s pokrmem zacházet tak, aby se co nejvíce zabránilo kontaminaci. Měl by být následně zkonzumován do 24 hodin po otevření a uchováván v chladu.
Parafarmacie
Dobrý den! Jsem na začátku těhotenství a zajímalo by mě, jestli je nezbytné brát nějaké multivitamíny a doplňky stravy pro těhotné (Femibion, Chytré miminko, magnesium apod.), pokud jsem zdravá, jím vyváženě a pestře a mám dostatek čerstvého ovoce a zeleniny? Nebo stačí kyselina listová?
Jolana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě to není nezbytné, Jolano. Nejlepší pro vývoj miminka je pestrá strava . Preferujte potraviny čerstvé a co nejméně technologicky upravené. Dbejte na to, aby   byl nárůst váhy  během těhotenství přiměřený. I v těhotenství je nadváha největším rizikem zdravotních komplikací  pro maminku i plod. Z ní může pramenit i zvýšena potřeba některých výživných látek, které pak mohou mamince  i dítěti v určitý čas chybět. 2-3x do týdne si vezměte obyčejný B-komplex. Tělo nemá možnost si dělat velké zásoby vitaminů ze skupiny B. Na druhé straně, jestliže výrazně zvýšíme příjem vitaminů formou doplňku stravy, musíme počítat s tím, že se  sníží efektivita  jejich vstřebávání z pestré stravy. Doplňky stravy pak je lepší užívat v pravidelných intervalech. Nemusí to být vždy za každou cenu každý den.
Parafarmacie
Vážený pane Staňku, nevím sice, zda je i toto Váš obor, ale doufám v odpověď. Jaký je Váš názor na rostlinná mléka (rýžové, ovesné, mandlové...aj.) pro 14ti měsíční dítě? Syn odmítá tekutiny, nechce vodu, čaje, ovocné šťávy, polévky, smoothie...nedostanu do něj skoro žádnou tekutinu...proto jsem vyzkoušela rostlinné mléko, zatím jen rýžové a to mi pije (naředěné s vodou). Dostal jej zatím asi jen tři dny, chci vyzkoušet více druhů, už si opravdu zoufám. Myslíte, že to nevadí? Že by je mohl v denně pít? Vyzkoušela jsem i různé druhy hrníčků, saviček, dávat mu po lžičkách,,,vždy to zabere jen na jeden den, pak už zase nic. Vypije mi max. 150 ml tekutin za den, spíše méně. V noci kojím cca 3-4x, kvůli snaze o další dítko jsem počet kojení zatím nenavýšila. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Ivano, nechce se mi to ani věřit, že je něco takového možné, když si vzpomenu na své děti v kojeneckém věku. Netrpí  syn žádnými obtížemi? Dobře prospívá? Proč jste se rozhodla tak dlouho kojit?  Možná by pomohlo zanechání kojení. Mateřské mléko v tomto věku dítěte již postrádá své výhody pro dítě a samotné kojení často zvyšuje zdravotní rizika pro matku. Vše ale záleží na tom, jak je sestaven celodenní jídelníček pro oba.  V každém případě ztráty vápníku během kojení nelze  dostatečně komepenzovat jakokoliv stravou a doplňky.  Jinak rostlinná mléka mu dát můžete, jestli mu chutnají. Měla by být dostatečně ošetřena,,aby vyhovovala po mikrobiologické stránce. V žádném případě ale nesnesou jakékoliv přirovnání s mlékem mateřským, či kravským. Jsou skutečně jen rostlinnými nápoji, které často nemají příliš výživných látek.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane Staněk, je to týden, co mám ty hlasivky (psala jsem vám), špatně mluvím, pastilky nepomáhají zkoušela jsem ještě vincentkové pastilky, beru aescin, stále nic moc. Když víc mluvím rozmluvím to a je to lepší, ale druhý den zase nic moc. Nevím, zda si mám dát totální hlasový klid (což s rodinou jde těžko) nebo mluvit o trochu míň a vyčkat. Poradíte? Děkuji
Alenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkoušel bych i další přípravky, Alenko. Například kloktal Florsalmin, jestli ho seženete. Může dobře pomoci také Strepfen, který má výraznější protizánětlivý účinek.
Parafarmacie
Dobrý den,vnouček,4,5 roku trpí na zánět středouší,ne moc často,ale každá rýma nás děsí.Byl nám doporučen Bactoral,jaký je prosím Váš názor na tento přípravek?
Děkuji
Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
S Bactoralem nemám bohužel žádné praktické zkušenosti, Aleno. Toto probiotikum, by ale mohlo možná pomoci.  Racionálních alternativ, kromě antibiotik, asi moc není. Je také dobré pátrat po příčině, pokud ORL vyšetření žádnou neprokázalo.
Parafarmacie
Dobrý den, dovolte mi dotaz. Kojím 14 měsíčního syna a plánujeme další snahu o otěhotnění. Je možno užívat přípravek Nosifol k podpoře ovulace během kojení? Děkuji a přeji krásný den.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Ivano. Můžete.
Parafarmacie
Dobrý den, Užívám tablety Vimax (doplněk stravy). Je nějaký rozdíl v účinku, pokud je budu nebo nebudu zapíjet vodou?
Michal
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Podíval jsem se na web, Michale a je zřejmé, že distributor asi moc netuší co vlastně prodává. Složení obsahuje řadu  odborných chyb. Jak kvalitně je vyrobena samotná tableta nemohu posoudit a její rozpadavost může být velmi špatná. Běžný výrobci se snaží udělat vzhlednou tabletu, která drží pohromadě. Nyní je to mnohem snazší než v minulosti, protože stroje a pomocné látky jsou mnohem dokonalejší. Rozpadavostí tablety v trávicím ústrojí se většinou nezatěžují(potravinářská legislativa to nevyžaduje)  a  složení tablety tomu  dostatečně nepřizpůsobují. Zapít vodou  v množství alespoň  200 ml určitě doporučuji, když už jste se rozhodl výrobek koupit.
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Dcerka 7m. Na UM s již déle na přikrmech. Dělám většinou domácí přikrm, střídám zeleninu někdy s masem někdy bez tak různě. Pí delší době jsem udělala dcerce červenou řepu s jinou zeleninou a bramborem jako příkrm. Také musím doplnit že stejný den měla ovocnou přesnídávka ve které byť v malém množství ale byli obsaženy borůvky. Řepu měla dva dny. No a mě docela druhý den zarazila barva stolice. Doslova tuhá a černá. Měla ji 2x v této podobě. Teploty, nějak silnější zvracení (kromě občasného slabšího ublinknutí) nic nemá. Má otázka zní. Je to způsobeno právě řepou a borůvkami? Pokud se nebude tato stolice opakovat déle nemusím to nijak řešit, s tím že zato může zmiňovaná zelenina a ovoce? Děkuji, s přáním hezkého dne.
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Andreo, je to hodně pravděpodobné. Červená řepa a borůvky obsahují barviva ze skupiny karotenoidů a  antokyanů, které změní strukturu a tím i barvu během trávicho procesu. Červená řepa, obsahuje dosti škrobu, které miminko není schopno příliš štěpit, je-li ve větším množství. Může pak způsobit zácpu nebo tužší stolici.  Větší množství borůvek může ovlivnit prokrvení střevní sliznice a může také přispívat k zácpě (nebo tužší stolici). Doporučuji stravu pestrou ale v podstatě jídelníček, který se opakuje po 1 týdnu či 14 dnech jako ve školní jídelně. Tělo se pak dokáže snadno adaptovat a lépe bude s výživnými látkami hospodařit. Samozřejmě i u miminka není důležité jen co jí, ale také kolik toho jí.
Parafarmacie
Dobrý den,
chci se zeptat na výrobek Preventan a Preventan Akut, zda mohou nějak pomoci předcházet nemocem nebo podpořit v začátku nemoci děkuji
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Mám o tom velké pochybnosti, Kláro. Obsah biologicky aktivních látek je nízký  Na druhé straně  jsem se setkal v lékárně s mnoha lidmi, kteří tyto přípravky opakovaně kupují a nedají na ně dopustit.
Parafarmacie
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit Váš názor na užívání Sarapisu pro muže ? Manželovi je 63 let a mám na mysli spíše prevenci - jestli složení přípravku alespoň trochu napovídá tomu, co příbalový leták slibuje. Jinak manžel bere Lozap H na vyšší krevní tlak, má menší křečové žíly, ale na nic jiného se neléčí.
Děkuji za odpověď i za skvělou poradnu.
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marie, výrobek obsahuje vitaminy, některé minerální látky a také některé biologicky aktivní látky, které v běžném množství obsaženém v pestré stravě zdraví prospívají. Tento doplněk stravy má smysl užívat, pokud se člověk nestravuje příliš pestře. Někdy ani pestrý jídelníček  nemusí obsahovat dostatek nezbytných látek díky  tomu, že  nekonzumujeme potraviny čerstvé, nebo příliš technologicky upravené. Výrobek je nějak obchodně zacílen, protože je to nezbytné a mám proto jako lékárník velké pochopení. Manželovi může přinést  zdravotní prospěch a jestli je důsledný v užívání, koupil bych mu jej.  Jsem zastánce doplňování nezbytných výživných látek formou doplňků stravy. Zároveň je ale dobré se nesmířit s nárůstem váhy v pozdějším věku.  To vede k nejčastějším vážným zdravotním problémům, mezi které patří  zejména kardiovaskulární onemocnění a cukrovka II.typu. 
Parafarmacie
Ještě mám dotaz, co s těmi průduškami, mám tam takový divný povit, jako by tam něco bylo, jako by se to chytalo, že to bude kašel, je možné mít jen kašel bez teplot. jak se mám chovat, mám vyčkat a odpočívat? Mohu do práce?
Alenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zdá se, Aleno, že průdušky jsou nyní citlivější. Dýchání může být ztíženo znečištěným ovzduším. Je třeba vyčkat a vyhýbat se příliš infekčnímu prostředí. Pijte Pulmoran a pokud jste bez teplot, do práce bych určitě šel. Fyzická, či psychická aktivita je to, co tělo přirozeně potřebuje. Nečinnost zdravotní problémy většinou  jen prohloubí. 
Parafarmacie
Děkuji za radu ohledně hlasivek a jaké pastilky mi doporučíte? Myslím značku. Koupila jsem si čaj Pulmoran, neboť mám stále pocit něčeho na průduškách, cítím to ráno a večer když ulehnu. Přes den je vše takřka v pořádku. Mucosolvan jsem koupila, ale neberu.
Alenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zkuste šalvějové Dr.Muller. Mohou stačit i obyčejné Halls, či Anticol.
Parafarmacie
Moja vnucka má viac rokov akné a kožná lekárka jej predpísala nejaký silný liek.Pred užívaním lieku jej nariadila urobiť hepatálne testy. Počas jeho užívania sa akné zhoršilo na maximum. Pomohlo by vnučke zvýšiť obsah žaludočnej kyseliny? Tvár má posiatu hnisavými vyrážkami, zle je na ňu pozerať. Ďakujem za odpoveď.
Mária Šitzová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Má prosím vaše vnučka nějaké vážnější zdravotní problémy, paní Šitzová?  Trpí vážnějšími zažívacími problémy?
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Jaký máte názor na ohřívání dětských přikrmu v mikrovlnné troubě? Já se tedy snažím pravidelně ohřívát přikrm ve vodní lázni. Párkrát se mi ovšem stalo že jsem kvůli urychlení podání ohřála přikrm v mikrovlnce. Pečlivě promíchám a zkontroluji samozřejmě teplotu. Vadí takové to jednorázové ohřátí? Dle mě je určitě vhodnější ohřev ve vodní lázni ale když už je ta mikrovlnka sem tam použita?... Ďekuji
Adéla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z výživového hlediska je v tom minimální rozdíl, Adélo, pokud volíme v obou případech ohřev po nezbytně dlouhou dobu. Z mikrobiologického hlediska je ohřev v mikrovlnné troubě efektivnější. Předpokládám ale, že máte na mysli příkrmy komerčně vyráběné, které jsou tepelně ošetřené. Ohřev na vodní lázni má  hlavně smysl tehdy, kdy chceme ochránit nějaké termolabilní látky před rozkladem, nebo ovlivnit texturu pokrmu. Pokud jej výrobce preferuje, respektoval bych jeho doporučený způsob přípravy.
Parafarmacie
Pane dr., partner trpí dlouhodobě proktokotidou. Je sledován řadu let. Pravidelné kolonoskopie. Užívá salofalk.Delší dobu se objevil zánět 3cm od rekta a krvácení. Předepsány a aplikovány všechny možné masti, čípky, gely a nedaří se to zklidnit. Pomohla by na ochranu střevní sliznice guatra?Pamatuji se, že když choroba poprvé vzplála nesměl nic dráždivého. Byla přísná dieta skoro 2 roky. Nyn
jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jakou dávku Salofalku přítel užívá, Jano? Myslela jste na ochranu střevní sliznice Guaretu?
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, již několik let mi postupně ubývají bílé krvinky. Dříve dárce krve, nyní jsem již vyřazena z registru. Byla jsem i na hematologii a různých vyšetřeních, vždy vše naprosto v pořádku, kromě leukocytů. Ty nadále klesají, nyní 3.0. Jsem zdravý člověk, hodně aktivní, nijak mi tento stav nevadí, jen při různých vyšetřeních na to vždy dojde a nyní prý to je již velmi nízko. Co bych si mohla koupit za doplněk? Zkoušela na radu pivovarské kvasnice, ale bez výsledku. Budu ráda za každou radu. Děkuji a přeji krásný den. H.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zvýšil bych možná příjem kyseliny listové a vitaminu B12, Heleno. Nemohu však posoudit všechny souvislosti. Konzultoval bych to  s hematologem, zda je to vhodné. Má (měl) někdo z vašich rodičů, či prarodičů obdobný problém?
Parafarmacie
Dobrý den,
prosím o radu od včera mám chrapot, trošku mi to brání v mluvení, jakoby mi trochu přeskakuje hlas, cítím, že se mi v oblasti průdušek děla nějaký hlen, kašel to zatím není, jen tam něco lehce cítím, nemocná nejsem, nicméně jsem již párkrát měla dlouhodobější problém s kašlem, tak se chci zeptat, co by jste mi doporučil z lékárny, nevyznám se moc v nabídce, znám stoptusin, mucosolvan či Bromhexin. Děkuji moc za Vaše rady.
Alenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych to spíše řešil pastilkami, Alenko. Například šalěvjovými. Léky, které jste uvedla, nemají v tomto případě žádnou účinnost. Mucosolvan a Bromhexin jsou léčivé přípravky, které  napomáhají lepšímu odkašlávání hlenů, protože je " zkapalňují".
Parafarmacie
jak dlouho mohu brát GS Vápník Hořčík Zinek PREMIUM
blanka hejhalova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z jakého důvodu přípravek užíváte, Blanko?
Parafarmacie
Dobrý den mívám oteklé nohy i když nosím ponožky s mírnou gumičkou.myslíte že mé tělo zadržuje vodu a je pro mne vhodný Nonsalt ,je mi 66 let,Děkuji
ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Může trochu pomoci, jestliže váš jídelníček obsahuje více sodíku, či máte nadváhu. Doporučuji kombinovat s Paralékárna Flavonoidy, pokud samotné Flavonoidy nebudou dostatečně účinné.
Parafarmacie
Mám na Vás prosím dotazy ohledně sojových jogurtů a kozích sýrů. Byla mně zjištěna silnější alergie na bílkovinu kravského mléka, na kasein i syrovátku, na laktosu prý ne. Myslíte si, že kozí tvrdý sýr bych mohl snášet? Četl jsem, že kozí mléko prý také obsahuje kasein, tak se toho trochu bojím...Nebo může mít kozí kasein jinou strukturu a být tak tolerován?
Dále mě zajímá, jaký máte prosím názor na sojové jogurty typu "joya soya". Jde o ovocný 200g jogurt s probiotickými kulturami. Někde jsem četl, že soja se nemá jíst každý den a že může zhoršit vstřebávání živin ze střeva, je to pravda? Považujete konzumaci jednoho takového jogurtu jednou týdně za přiměřenou? Prosím, moc by mně Vaše odpovědi pomohly, děkuji Vám pěkně. - otázka upravena poradcem
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Jiří, může se stát, že budete snášet bílkoviny kozího mléka lépe. Není to ale pravidlo. Podíl jednotlivých bílkovin se liší: Z výživového hlediska to není ale rozdíl zásadní. Sójová bílkovina je velmi hodnotná a není třeba se jí vyhýbat. Podíl sirných aminokyselin je velmi nízký. To můžeme dohnat cereálními bílkovinami. Má zkrátka smysl se stravovat pestře. Sójové výrobky do našeho jídelníčku patří a můžeme si je dovolit konzumovat každý den. Vše je ale o rozumném množství.  Zmíněné jogurty neznám a nemám k dispozici výživové informace. Každá jednostranost ve stravování vede z dlouhodobého pohledu ke zdravotním problémům. Budou- li vás zajímat podrobnější informace, ozvěte se.
Parafarmacie
Dobry den chci vedet kolik se doplaci na Doretu na predpis a Penicilin na predpis dekuji.Prosim poradte mi v noci se dusim zaludecni stavou v hrdle nemuzu spat a dusim se brala jsem Pantoprazol Helicid ale nic mi nepomaha dekuji.
Marie Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tento problém se většinou objevuje při větší nadváze či obezitě, Marie Anno. Jestli je to váš případ, je nutné v prvé řadě snížit váhu, aby se snížilo  množství břišního tuku, který tlačí na okolní orgány. . Zároveň doporučuji nyní užívat Ranisan 75mg 2 tablety na noc  (volně prodejný), nebo požádejte lékaře o jeho předepsání. Jezte večer pouze lehčí jídlo asi 2 hodiny před spánkem. Doplatky jsou v lékárnách různé a je třeba požádat o informaci konkrétní lékárnu. Většinou by měly být oba léky bez doplatku..
Parafarmacie
Děkuji za rychlou odpověď. Určitě se na zmiňované rady zaměřím. Jen ještě jedna věc. Ony by se ty kupované přesnídávky ať už jakékoliv měli před podáním ohřát? Já je podala tak jak jsou v pokojové teplotě. Neohřívám jej. Děkuji
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Držel bych se doporučeného způsobu použití, Kláro. Nevidím obecně  problém, aby  trvanlivý výrobek, který je ošetřen tepelně, byl konzumován při běžné pokojové teplotě, bez následné tepelné úpravy. 
Parafarmacie
Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor ohledně dětských ovocných přesnídávek. Mám dcerku (7m) a když už ji nějaké to ovoce chci dát snažím se jej připravovat doma. Rozmačkaný banán, nebo ji najemno nastrouhám jablko, také využívám domácí zavařené ovoce jako hrušky, švestky...ale momentálně by mě zajímalo. Někdy se stane že nestihnu nebo jsem někde s malou na cestě zrovna tak je dobré v těchto chvílích použít právě kupnou. Dívala jsem se a zkoušela jsem u dcery zatím ten sáčkový Hamánek nebo jiné ve skle... jaký je Váš názor ohledně výběru když už se dítěti ten kupovaná přesnídávka dá? Jakou nejlépe kupovat? Děkuji.
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Postupujete určitě správně Kláro. Dětská výživa je doufám stále dobře kontrolována a tak snad nejsou na trhu úplně špatné výrobky. Nemyslím si ale, že jsou vyrobeny z chutného ovoce a že by se nedaly udělat mnohem lépe. Bohužel za jinou cenu. Všímejte si ve složení výrobku  zda je přidán cukr a pak hodnoty cukrů v gramech. Výrobek s nepřiměřeným obsahem sacharidů/cukrů bych nekupoval.  Všímal bych si také obsahu vlákniny. Není zároveň důvod, aby výrobek obsahoval konzervanty. Měl by být ošetřen jen tepelně a preferoval bych balení ve skle  či speciálního plastu který snese tepelnou zátěž od evropského výrobce. Hamánek ve skle považuji za dobrou volbu, není-li čerstvé ovoce k dispozici. Po otevření je dobré přesnídávku zkonzumovat a nenechávat ji raději na druhý den.
Parafarmacie
Chcem sa informovať, či sa lieky Rupafín a Omarit užívajú iba počas výsevu koprivky, na zmiernenie svrbenia a potlačenie príznakov alergie alebo sa užívajú bez prerušenia dlhodobo pre úplné vyliečenie. Ďakujem.

Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zpravidla se používají jen krátkodobě, Marto. Po výsevu kopřivky  toho často navenek již moc nezmohou, průběh odpovědi organismu na alergenní složku  se ale zmírní. Je vždy dobré pátrat po důvodu, proč kopřivka vznikla. Často je to obyčejnou dietní chybou a nejedná se o klasický příklad alergické reakce.
Parafarmacie
Aký je Váš názor na prírodné antidepresíva napr. GS Anxiolan. Sú návykové? Alebo by ste si dali radšej bylinkový čaj? :) Ďakujem.
Marta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Marto. Výrobek nemá s antidepresivy nic společného. Je třeba si také uvědomit, že je doplňkem stravy , nikoliv léčivem. Na někoho může působit sedativně a tedy uklidňuje.  Jeho užívání může mít pro některé lidi smysl a může třeba pomoci při usínání, nebo u některých poruch koncentrace. V žádném případě jej nelze použít na léčbu depresivních stavů. 
Parafarmacie
Dobrý den. Prosila bych o názor na tinkturu z šišáku.Mám po úmrtí maminky nedobrý stav, nemůžu spát, zhoršila se mi tetanie, bušení srdce. Začala jsem brát na uklidnění šišák. Má to smysl? Jinak užívám jen hořčík.Píšete zde i o Guajacuranu, nezhoršuje tento lék točení hlavy a hukot v uších kterým trpím?( od páteře dle lékařů) Děkuji.
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Slávko, myslím si, že tato tinktura není dostatečně účinná při běžném dávkování. Při vysokém dávkování může mít více vedlejších účinků než běžné léky. Nekombinoval bych ji ale s léky. Příčina bušení srdce ale nemusí být jen psychického původu. Často to bývá i nedostatečnou hydratací organismu, nebo nadměrným pitím kávy a čaje. Příčinou může být i  zmiňovaná porucha funkce páteře, která vyžaduje každodenní  správné cvičení korigované odborníkem na základě pravidelných kontrol.. Užívání léků problém pouze prohloubí a je třeba je používat pouze tehdy, kdy to má racionální smysl. Přeji vám, abyste velmi těžké období co nejdříve překonala.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu - z výsledků krve zaměřujících se na autoimunitní onemocnění, které vyšly celkově negativně, jednu hodnotu laboratoř ale označila za hraniční: S-TSH: 4.4mIU/l. Myslíte, že by bylo vhodné nasadit nějaký doplněk s jódem? Nebo vhodná úprava jídelníčku? Nové testy? Případně za nějaký čas testy zopakovat? Může to předestírat budoucí onemocnění štítné žlázy nebo to nemusí znamenat vůbec nic? Je mi 34, s ničím se neléčím. Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nemusí to znamenat vůbec nic, Jano. Další měření má smysl po šesti měsících až roce. Není to nic alarmujícího i když má tato hodnota největší výpovědní hodnotu co se týká posouzení správné funkce štítné žlázy. Zvýšit příjem jódu nemá  velký smysl a někdy to může být i na škodu, jestliže se normálně stravujete a nejste v oblasti jodového deficitu. Navic, další hodnoty související  se SŽ byly v pořádku. Kontrolujte si pečlivěji váhu.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jaký je podle Vás ideální věk pro prvorodičku. Je mi 20 let a ráda bych už měla miminko. Příteli je 23 a dítě ještě nechce. Jsme spolu dva roky. Myslíte si, že ten vztah má nějakou budoucnost? A nehrozí mi nějaké problémy při porodu, když jsem tak mladá? Děkuji
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko, nejsem gynekolog ale  podle mého názoru jej váš věk pro první těhotenství přímo ideální. Myslím si, že pokud má pár vašeho věku základní zázemí a shodne se na tom, že by miminko společně chtěl mít, neměl by váhat a čekat na lepší časy, které nikdy nenastanou. Přítelův důvod  proč miminko zatím nechce může být racionální a třeba by chtěl rodinu lépe zabezpečit a porovnává situaci se svým dětstvím. Dejte mu prosím ještě více času a netlačte příliš na něj. Jestli pokukuje po jiných ženách a dává to neskrytě najevo, pošlete ho k vodě. Osobně nejsem ale pro žití na hromádce a beru to jako slabost a nespolehlivost partnera, pokud není schopen se zavázat ke sňatku na celý život se ženou, kterou má rád a žije s ní více let.  Jsem ale z generace 60.let. 
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat,jestli můžu užívat GS Mamavit,když mi byly zjištěny polycystické vaječníky a jestli by jste mi doporučil nějaké doplňky stravy ke zlepšení,děkuji
Pája
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Je to možné. Žádný doplněk stravy však nezmenší velikost cyst. Někdy má smysl použít hormonální léčbu a někdy to zkrátka neřešit, pokud  cysty nezpůsobují zdravotní obtíže, či  není třeba řešit těhotenství.. Zdravotní stav je jen nutné pečlivěji kontrolovat.
Parafarmacie
Dobrý den, beru 1x denně arimidex 1 mg po ablaci prsu má nějaký vliv na tento lék denně 1 sklenice citrusové štávy? pomeranče, grepy. Děkuji
Milena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nelze to vyloučit, Mileno a  doporučuji se tohoto postupu opravdu  vyvarovat. Zejména grapefruitová šťáva je  při podávání léčiv velmi riziková a ovlivňuje biotransformaci obrovského množství látek včetně  mnoha léčiv.  Je pro játra zátěží. Občasná konzumace samozřejmě vůbec nevadí. U vás bych ji určitě vyřadil.Pokud vám ovocné štávy vyhovují a nezpůsobují vám zdravotní problémy ,střídejte je rozmanitěji. Nezůstal bych jen u citrusů.  Každá jednostrannost ve stravování, je-li dlouhodobější, vede ke zdravotním problémům. Pro tělo je ale obecně zdravější jíst ovoce celé.  Vysoký příjem jednoduchých sacharidů, není-li následně kompenzován dostatečnou fyzickou aktivitou zdraví příliš neprospívá. Nízké pH šťáv škodí zubní sklovině, zvyšuje kazivost a citlivost zubů. Doporučuji následně zapít vodou. Ukazuje se také, že zvýšený příjem ochranných látek ( polyfenoly, vitamin C)s teoretickou antioxidační aktivitou, může být kontraproduktivní a působit opačně. Může přispívat k poškození buněčných struktur a tkání.





mobilní verze