Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Mím nově nasazenýRosumop misto dřívějšíchn lekú a nyní se mně projevila srdeční aritmie, bolest hlavy. může to souviset
evžen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nelze to úplně vyloučit. V tomto teplém počasí ale může být přičinou některých poruch srdečního rytmu, či bolestí hlavy dehydratace organismu, nebo   třeba momentální nedostatek některých mínerálních látek, jako je hořčík, či draslík. Hledal bych spíše tedy příčinu jinde.
Parafarmacie
Dobry den.potrebuji poradit co na kasel u 4leteho syna.davam mu ted uz 3dny cibulovy sirup domaci a na noc tussin kapky ale zadne zlepseni moc neni.akorat ze uz kdyz kasle tak se to trha ty hleny ale neumi je vyplivnout.kasle tak jednou v noci ale to je takovy drazdivy kasel trva tak pul hodiny nez se to sklidni.a pak rano a to taky trva takhle a pres den obcas take kasle ale neni to takove jako v noci.kasle hleniky ale pak je opet spolkne.taky ma rymu to davam jen na noc sanorin ze zacatku dobry ated se mi zda ze je to zase horsi.prosim o radu co davat na den a co na noc na ten kasel.a na tu rymu.jinak je akcni neni unaveny basti zadmja teplota.dekuji za odpoved.
martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já osobně bych to nechal na přírodě, Martino. Dbal byl jen na přiměřené oblékání. Důležité je se vyvarovat výrazných změn teplot, průvanu a velmi suchého vzduchu. Nápoje by neměly být chlazené a příjem vody by měl odpovídat teplému počasí. Nosní kapky bych určitě nedával. Hleny je třeba vysmrkat a a někdy je třeba nosní dutinu zvlhčit. Na lepší vykašlávání hlenů během dne bych třeba volil Mucosolvan sirup. Nic víc.
Parafarmacie
Lymeská bor. byla vyšetřována v rámci revmatologického vyšetření a prokázána nebyla (otázka je, jestli by i nějaká "zastaralá" infekce patrná z krve byla). A o závažnější virové infekci také nevím. Nedává to moc smysl, s čím má moje tělo vlastně problém, viďte. Děkuji za Váš čas a ochotu. Milada - otázka upravena poradcem
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Viz.níže.
Parafarmacie
Ještě pro doplnění - ptáte se směrem, jak to subjektivně vnímám také. Jakoby ve mně dřímal nějaký zánět, vir, bakterie, nevím. Zkrátka něco není ok, jenže vyšetření z krve ani rentgeny nic neprokázaly a já už nevím.
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nějaké divné, Milado. Jste z Prahy? Máte k dispozici lékařské zprávy.a výsledky biochemického a imunologického vyšetření? Příčina se musí najít.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz včera mě začalo bolet v krku na levé straně, nic tam nevidím, krom trochu červenější žilky. Nemám teplotu ani nejsem unavená. Zkouším strepfen, ale nic extra, loni mě v červenci taky divně škrabalo v krku, prý to byla alergie na pelyněk (asi), ale trošku to bylo jiné (spíš celý krk svědil natolik, že mě to nutilo škrábat si ho jazykem). Právě jsem se vrátila z dovolené, dálkové lety, tak mě napadla i klimatizace, ale při viróze jsou asi teploty ne? Co by jste mi poradil? Mám se nějak omezovat?
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, klimatizace a náhlé změny teplot jsou nyní nejčastější příčinou těchto problémů. Letadlo a dálkový let je vysoce rizikové prostředí pro přenos respiračních infekcí. Strepfen se mi zdá velmi dobrá volba. Kombinoval bych jej s Pathenolem 100mg. Tablety nechte rozpustit v ústech.
Parafarmacie
Dobrý den! To je právě ono, pane doktore! Nadváhu nemám, sport jen občas a lehce, s ničím se neléčím, měla jsem fyzickou práci, ale nyní změna a čtvrtý měsíc pracuji v kanceláři (sice u pc, ale ne výhradně, spíše jsem čekala, že se rukám od fyzické práce uleví, jenže nikoliv, možná spíše naopak). Začalo to celé před pěti let, když se mi narodilo dítko. Lékař tehdy předepsal nějakou mast a ortézu (tehdy zlobil jen palec jedné ruky). Zánět ale nikdy zcela nezmizel, nyní (postupné zhoršování) bolí obě jako čert, brní, táhnou, ztráta citu. Před rokem na kontrole dr. řekl, že když bude bolet, mám mazat a fixovat, případně pak operace, která tam šlachy uvolní. Ale příčina jako taková, tu tedy opravdu nechápu. Na bolest šlach prstů u nohy jsem dostala vložky - chodí se mi sice hezky, ale to je asi vše, nic to nevyřešilo. Odeslání na revmatologii také nepomohlo, na podzim dělali podrobné testy a nic nezjistili. Opravdu jsem už bezradná, snad už jen leda šaman:-) Poradíte, prosím? Děkuji!
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Byla vyloučena Lymeská borelióza, Milado? Prodělala jste v posledním dvou letech závažnější virovou infekci ?
Parafarmacie
Tak to jste mě velmi uklidnil pane doktore,
nechám to asi být. Snažila jsem se chovat fakt nerizikově.
Lara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví a stále jen krásné dovolené, Laro !
Léky na předpis
Uzivala jsem betaserc pan doktor mi ho zmenil na betahistin,ze ho nesmi predepisova t jent na Menierovu chorobu je to pravda . dekujiza odpoved
Jirina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Domnívám se, že není, Jiřino. Nedává mi to racionální smysl. Oba léky se mohou lišit pouze doplatkem, nikoliv preskripčním omezením, či rozdílnou výší úhrady v přepočtu na množství účinné látky. Složení je obdobné.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o raduMám slabou cukrovku, užívám 1 GlucophageXR500, Isoptin 40 2 denně. Poslední dva roky trpím častým pálením žáhy a bolestí žaludku za hrudní kostí.Když jsem si zakoupila Omeprazol, tak pomohl. Pan doktor mě poslal na gastroskopii a zjistili mi: Inkompetence kardie,GERD s ezofagitis 1. stupně dle Savary- Miller, hiátová hernie 3 cm, biliární reflux s reaktivní gastritis antrálně. Léky APO PANTO a Itoprid. Po Omeprazolu jsem se ale cítila lépe než po těchto lécích. Neměla bych pana doktora poprosit o Omeprazol? Mnohokrát děkuji za odpověď. Míla
Míla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Mílo. Vaše zdravotní problémy nejsou ojedinělé. Zásadní je, si udržovat normální váhu a správný jídelníček. Ve většině případů se problémy zmírní, nebo vymizí a medikace není nutná. Léky, které užíváte , omeprazol nevyjímaje, mohou problémy i prohloubit, pokud se nedodržují základní dietní opatření.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpovědi. Ještě se zeptám, musím vápník na určitou dobu vysadit nebo ho můžu dál užívat, případně jak často byste doporučil?
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dávka, kterou užíváte, je rozumná, Radomíre.  Neznám ale váš zdravotní stav natolik, abych mohl posoudit, co je lepší varianta. Doporučení musí vycházet z dobré znalosti celkového zdravotního stavu i vašich stravovacích zvyklostí.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz. Vrátila jsem se z dovolené na Seychelách a mám lehce obavy, zda jsem se nemohla nakazit žloutenkou A. Snažila jsem se být maximálně opatrná, používám desinfekční gel, voda jen balená, ale asi dvakrát jsem se dostala do situace, kdy si nejsem jistá, zda bylo vše ok. Jednou když jsem si po dlouhé túře dala džus u stánku z ovoce (banán, ananas), měla jsem velkou žízeň a nikde nic nebylo, pak jednou na stánku nachystané oloupané ovoce na talířku. Slyšela jsem, že jde podat v riziku žloutenky nějaký globulin, který nastartuje imunitu. Co si o tom myslíte? Budu moc ráda za nějakou informaci
Lara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemyslím si, Laro, že riziko je na Seychelách až tak velké. Momentálně bych viděl jediné rozumné řešení, pokud máte obavy, navštívit lékaře a provézt vyšetření.
Léky na předpis
"Dobrý deň. chcem sa spýtať ako tastaviť účinky SORTISU 80MG A DOSTAŤ SA DO SILY SOM STÁLE VEĽMI SLABÝ ĎAKUJEM" - otázka upravena poradcem
MILOŠ
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
A jaké máte obtíže, Miloši? Můžete mi je podrobněji popsat? Jak dlouho Sortis užíváte? Jakou hodnotu cholesterolu máte?
Parafarmacie
Dobrý den, je mi 38 let, již pět let mě zlobí šlachy a karpální tunely (nevím, zda je to možné, ale rozšířilo se to i na šlachy kolem nohou) - praskání, brnění, mrtvolný pocit, necit atd. Revmatologie, rentgeny, vše v normě a nyní co dál. Operace znamená tří měsíční vyloučení z normálního provozu a pokud možno, ještě bych se tomu ráda vyhnula. Měl byste prosím nějaké rady? Krémy, podpůrné léky, kapky, byliny, cokoliv? Nebo něco protizánětlivého? Předem moc děkuji!
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jste na takové obtíže ještě mladá, Milado ! Máte fyzicky náročné zaměstnání? Sportovala jste? Máte nadváhu? Máte ještě jiné zdravotní problémy? Čeho by se měla operace týkat? Znáte podrobnosti? Máte k dispozici lékařskou zprávu?
Parafarmacie
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s určitým problémem. Z krevního rozboru mně byla zjištěna jemná hyperkalcemie, konkrétně 2,58 mmol/l (referenční mez: 2,15-2.50 mmol/l). Několik měsíců jsem 3x týdně doplňoval vápník v dávce 332 mg v tabletě, protože kvůli nesnášenlivosti laktosy a mléčné bílkoviny nemůžu jíst mléčné výrobky, bohužel.

Doporučíte mi vápník na nějakou dobu vysadit, nebo jej můžu dál užívat, např. jednou za týden? Může tato kalcemie představovat nějaká rizika? Děkuji za odpověď a Váš čas.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Radomíre, z jedné laboratorní hodnoty nelze dělat žádné závěry. I analytická metoda je zatížena chybou. Je-li tomu skutečně tak, problém může být způsobem jak ztrátami z kostní hmoty, tak schopností jej využít. Je třeba pátrat po příčině. Vyšší příjem vápníku nemusí mít žádné výhody a zásadní je to, jak efektivně jej organismus dokážet získat z potravy a jak i následně využít. Využítí vápníku podléhá hormonální regulaci. Dlouhodobě vyšší hladina vápníku  může způsobovat změny kardiovaskulárního systému a může zhoršovat jeho funkci.. Je-li způsobena ztrátami z kostní hmoty, zvyšuje se riziko zlomenin.
Léky na předpis
Mím nově nasazenýRosumop misto dřívějšíchn lekú a nyní se mně projevila srdeční aritmie, bolest hlavy. může to souviset
evžen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nelze to úplně vyloučit. V tomto teplém počasí ale může být přičinou některých poruch srdečního rytmu, či bolestí hlavy dehydratace organismu, nebo   třeba momentální nedostatek některých mínerálních látek, jako je hořčík, či draslík. Hledal bych spíše tedy příčinu jinde.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím o radu - nějaké kapky/tobolky/čaj/štáva/tinktura/ocet na podporu chuti k jídlu pro dospělého.Nemám chuť k jídlu, těžko trávím a potřebuji přibrat, hlavně v teplém počasí je to těžké. Docela mi pomáhá pivo ale to nemohu pít v teplu nebo v práci, jsem pak malátná. Kolegyně mi radí jíst puškvorec v prášku -je to vhodné? Energii doháním colou, ledovou kávou, sladkostmi, nanuky, což je samozřejmě na trávení nevhodné, ale v tu chvíli to pomůže..Je vhodné i sladké? nebo glukopur? po sladkostech se cítím zas pak dost zatlásklá a taková kyselá,mám pak chuť na to pivo třeba, pak mi vytráví často až pozdě večer a dám si třeba dvě housky s paštikou, mám ale špatný režim celkově...děkuji
Zlata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Zlato. V prvé řadě dbejte, abyste měla dostatečným  příjem vody. Dehydratace může nechutenství podporovat. Nejvíce se nám osvědčují kapky Underberg. Určitě se dají koupit přes internet. Dříve byly dosti běžně k dostání v supermarketech. V Německu je koupíte snadno. Pomoci může ale i lžička jablečné šťávy, nebo použití pár kapek citronu do vody. V horkém počasí hlad přirozeně tolik není. Je to vhodná příležitost jíst skromněji a tělu ulevit od nadbytečného příjmu energie. Zelenina, menší porce čerstvého ovoce, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku, menší porce luštěnin, menší porce libového masa by měly být základem jídelníčku v tomto období.
Parafarmacie
Dobrý den! Jsem podruhé těhotná. Nikdy jsem nemívala problém s kvasinkami, ale nyní se s tím potýkám v podstatě od začátku těhotenství. Už jsem dvakrát dostala od gynekologa předepsaný clotrimazol a čípky. Už jsem měla pocit, že je problém konečně pryč, dnes na kontrole jsem opět cítila trochu pálení. Je možné zkusit nějakou alternativní léčbu? Něco, co bych v těhotenství mohla? Snažím se nejíst sladké, jím kysané mléčné výrobky, užívám brusinkový extrakt a laktobacily, ale nemám pocit, že by to mělo nějaký efekt? Děkuji.
Martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Martino,je teplé počasí a problémy se mohou objevit častěji. Zdrojem infekce může být i partner a pokud není léčen, infekce se objeví opakovaně. Někdy má smysl používat probiotické bakterie ve formě vaginálních čípků jako prevenci, aby se snížil počet recidiv ( např.Fermalac). Zvýšený příjem sacharidů u zdravého člověka žádný vliv na složení vaginální mikrobioty i na pH sliznice nemá. Je ale dobré si udržovat přiměřený nárůst váhy a nadbytečný příjem sacharidů určitě ani v tomto období tělu neprospívá. Kvalitní standardizovaný brusinkový extrakt může být také  někdy účinnou prevencí. Ne všechny doplňky stravy jsou ale kvalitní a určitě je nekupujte například cestou telefonického objednávání, nebo v  supermarketech. 
Léky na předpis
doplnenie mojej predoslej otazky, nie som zastanca liekov, vsetko sa snazim poriesit doma, bylinkami, cajmi, citronom.... dcera chodi od velkej noci do skolky, toto je 1x co ochorela odkedy je v detskom kolektive. Doteraz brala len jedne ATB, inak je zdrava, vacsinou jej choroba prejde sama do 5 dni, ani neploty nemava, cize sirupy od teploty som pouzila za tie 3roky asi 3x, naposledy 4.6., kedy mala teplotu 39,5 (podala som panadol 8,5ml 1x), odvtedy teplotu nemala, ale kasel ju stale dusi, uz je to 13dni, nemam pocit, ze by bol slabsi, jediny rozdiel vidim vtom, ze hlieny, ktore jej sli predtym von jej pravdepodobne zatekaju do hrdla a to ju nuti na kasel. Preto rozmyslam nad ATB, tento raz jej predpisala amoksiklav. dakujem za odpoved
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Z toho co uvádíte, není k použití antibiotik žádný důvod, Jano. Je třeba posoudit, že přetrvávající kašel nemá i jiné příčiny. Je velmi sucho a vzduch je plný prachových i pylových částic. Nízká vlhkost vzduchu průduškám také neprospívá. Dbal bych na správné oblékání,. vyhýbal se průvanu. Na noc bych možná dal studený šátek kolem krku. Během dne bych podával čaj Pulmoran, který bych trochu přisladil jitrocelovým sirupem, aby trochu pomohl s vykašláváním. Velmi důležitý je dostatečný příjem vody, aby se mechanické a alergenní částice, které dráždí sliznici, mohly  snáze vyloučit ven. Je třeba si uvědomit, že kašel je i přirozeným obranným mechanismem.
Léky na předpis
Dobry den,
dcera 3r, 13kg ma od 2.6. kasel je vlhky, mala aj sople - zltozelenej farby, 2 dni teplotu (len v noci, max. 39,5), v pondelok 5.6. som s nou bola u dr., robila jej crp, to vyslo zvysene, ale hodnoty bielych krvniniek boli OK, takze jej dala pamikon do nosa, a recept na ATB, ak by jej nebolo lepsie, ale vraj by to mala zvladnut aj bez nich, na kasel odporucila kalobu. Po tyzdni jej vsak nebolo lepsie, volala som dr. odporucila mi dat kvapky sinupret 2x denne po 12 kv., aj ked v davkovani je 3x (15kv), ATB odporucila nedavat. Dnes som opat volala dr., no ma dovolenku, bola tam len sestricka, ktora mi odporucila dat namiesto sinupret, stoptusin. No ja uz neviem, pravdupovediac, volnopredajnym sirupom na kasel velmi nedoverujem (nakolko mam aj sama na sebe odskusane, ze mi nepomohli, vacsinou ochorenie odoznie same, resp. ak je to potrebne, tak ATB). Dcera zatial brala len 1x ATB a velmi zvazujem, ze zajdem po ATB, ktore mi dr. predpisala 1x, co myslite? dakujem za Vasu radu
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Jano, lékům je dobré se vyhýbat, jde li o banální zdravotní problémy. Je to nepřirozený zásad do přirozených mechanismů v lidském těle. Budeme-li řešit běžné problémy u dětí léky, také oni v dospělosti budou takto postupovat u svých dětí. Těžko vám mohu poradit, aniž bych dcerku viděl. Mohla byste mi napsat jaké antibiotikum lékařka předepsala? Jakou má dcera nyní teplotu? Jakým teploměrem ji měříte? Cítí se unavená? Polehává? Je s vámi doma nebo chodí pravidelně do školky?
Léky na předpis
Dobrý den,
<br>Beru APO PAROX 10mg ne pravidelně, protože se snažím vysazovat (panická porucha). Chci se zeptat zda-li můžu společně s ním užívat i Bulharský Tribulus (900mg/540mg saponin). Už jsem to vyzkoušel a místama jsem se ve dne necítil uplně dobře. Nevím zda to bylo jen změnou počasím apod. Je možné, že užíváním těchto léků mohu dostat serotoninový syndrom? Abych to s tím štěstíčkem nepřehnal..
<br>Děkuji
Evžen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Evžene Náhlé vysazení paroxetinu jej vyvolat může.  Postupné snižování dáky by mělo být provedeno na základě jasných instrukcí lékaře. Věřím, že tomu tak je. Tribulus terestris zdravotní riziko nepředstavuje.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím poraďte. V posledních 3 týdnech mi začaly padat strašně moc vlasy. Mám 55 let, neberu žádnou substituční léčbu. V březnu jsem byla cca měsíc hospitalizovaná s růží s velmi zlým průběhem - celková sepse organizmu, pobyt na jip, po té doléčení na infekčním odd. Předpokládám, že problém s vlasy souvisí s výše uvedeným. Prosím poraďte, co si koupit, co by pomohlo. Děkuji, Machová
Jarmila Machová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá paní Machová, myslím si, že uvažujete srpávně a věřím, že postupně dojde ke zlepšení stavu. Doporučuji po dobu 2-3 měsíců tuto kombinaci : DietLine VitAmin (1x1 ráno) - je to pravděpodobně momentálně nejkvalitnější multivitamin-multiminerál a Paralékárna Methionin Plus - 2 tobolky večer jednorázově za den.  
Léky na předpis
Dobrý den pane Staňku,

Další léčivé přípravky a Fenistil 24, chtěla jsem se zeptat, zda je možné užívat Fenistil tobolky v případě, když užívám antidepresiva, konkrétně CIPRALEX. V příbalovém letáku jsem našla tuto informaci:

"Kromě doporučení lékaře byste Fenistil 24 neměl/a užívat zejména v tom případě, jestliže užíváte jakýkoli z následujících léčivých přípravků:
•antidepresiva (léky proti depresi)"

Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Moniko, myslím, že v tomto případě je to uvedeno spíše z důvodu, že vzájemná kombinace může více tlumit centrální nervový systém. Fenistil pravděpodobně nespecificky zasahuje i do biochemických reakcí na kterých se podílí serotonin. Není mi však známa  významná interakce mezi tímto lékem a Cipralexem. Lékař, který vám léky předepisuje musí posoudit váš aktuální zdravotní stav i případná rizika. Myslím si, že kombinace je za určitých podmínek možná .
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, také bych na Vás měla dotaz. Dlouhodobě se potýkám s akné, ne klasické, spíše menší cysty ve velkém množství, takže pleť vypadá hrbolatě. Používám správnou kosmetiku, lékař mi předepsal antibiotika a retin a gel. Pleť se mi olupovala, jinak bez účinku. V podstatě jsem rezignovala. Také si mi objevují cysty v tříslech, už mi je několikrát museli vyříznout. Jsem alergička - většinou pálení očí a rýma. Před měsícem nám u domu vykvetla řepka a já dostala poprvé v životě astma a po výsledcích ze spirometrie mi doktor aplikoval injekci s kortikoidy diprophos. Jaké bylo moje překvapení, když mi kromě okamžitého ústupu dýchacích potíží během týdne zmizely všechny cysty. Jenže injekce ztrácí účinnost a cysty se začínají vracet. Neexistuje nějaký lokální krém s kortikoidy na obličej s podobnými účinky, ale bez těch velmi negativních při dlouhodobé léčbě ve formě injekcí? Děkuji
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ivo, kortikoidy mají nejen silný antialergický účinek, ale působí také silně protizánětlivě. Proto došlo u vás ke zlepšení. Kortikoidy bych ale  nedoporučoval používat lokálně dlouhodobě. Krátkodobě bych ev. volil Dermovate, který je na lékařský předpis. Věnujte pozornost stravování. Díky nevhodnému jídelníčku mohou vznikat látky, které podporují zánětlivé i alergické reakce. Jednoduché řešení ale neexistuje a nedoporučuji jej ani hledat. Příčin, které vám vyvolávají nepříjemný zdravotní problém je více a je třeba je alespoň částečně odstranit.
Volně prodejné léky
Dá se bez lékařského receptu koupit lék Erdomed? Pokud ne, existuje alternativa ke koupi v lékárně?
Monika Jarošová
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Moniko. Volil bych Mucosolvan. Zda volit raději retardovanou formu či neretardovanou, závisí na účelu použití.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, rád bych se prosím zeptal na něco z dietologie. Všude se píše, že není dobré konzumovat příliš tučná a mastná jídla či potraviny, ale bohužel se neuvádí, kde je hranice. Je potravina s obsahem tuku 19% pokládána za normálně tučnou? Jaký procentní obsah tuku v potravině je již nadměrný? Dále mě prosím zajímá, zda mohou celiakům vadit z hlediska lepku brambory. Určitý lékař celostní medicíny mi řekl, že prý brambory škodí podobně jako pšenice, ale chci si toto ověřit u jiného nezávislého odborníka. Setkal jste se s tímto někdy? Děkuji pěkně za Váš názor a rady.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý pane, Jiří. Pokusím se vám odpovědět jinak, protože takové infromace, k ničemu dobrému vézt nemohou. Denní energetický příjem většiny dospělých osob u nás by měl být okolo 2000kcal/ 8400kJ. Příjem tuku by měl tvořit  25-30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku ( pozor ! 1g tuku = 9kcal, bílkovin a sacharidů cca 4 kcal). Držel bych se tedy denní příjmu tuku okolo 60-70g. Na balených potravinách je obsah tuku uveden a je zpravidla dostatečně přesný. U masných výrobků to již může být z přesností mnohem horší a je třeba vybírat maso libové, připadně nadbytečný tuk odstranit. Označování potravin se velmi zlepšilo. Bohužel úřednící opomněli  to nejdůležitější, protože by jim to přidělalo práci. Neexistuje oficiální databáze výživového hodnoty potravin, které by se mohli držet výrobci i spotřebitelé a řada dat na obalech výrobků je odhadována a může se i významně lišit od skutečnosti. Snadno si můžete jídelníček kontrolovat na www.potravina.cz, kde si na počátku zadáte doporučený obsah denního příjmu výživných látek. Např. : tuky: 65g, sacharidy: 260g, vláknina: 30g,  bílkoviny: 60g a tímto způsobem si  následně jídelníček vytvářet nebo kontrolovat. Jinak brambory lepek neobsahují. Výrobky z brambor pak samozřejmě mohou, protože třeba obsahují  pšeničnou mouku.  Budete-li potřebovat více informací, ozvěte se prosím.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
jsem v 16. týdnu těhotenství a byl mi zjištěn nedostatek železa. Pan doktor mi předepsal lék sorbifer durules. V lékárně mi řekli, že ho mám užívat ráno na lačno min. 1/2 hodiny před jídlem a ne v kombinaci s dalšími léky. Vzhledem k tomu, že současně užívám lék na štítnou žlázu euthyrox 112, bylo mi v lékárně doporučeno vzít si nejdříve Euthyrox, pak po 1/2 hod. sorbifer a po další 1/2 hodině můžu snídat. Což je velmi nepraktické. V příbalovém letáku je však napsáno, že v případě současného užívání léků na štítnou žlázu a sorbiferu by měl být rozestup mezi těmito léky min. 2 hodiny. Chci se tedy zeptat, je možné sorbifer užívat i během dne, např. 1/2 hod před obědem, abych dodržela uvedený rozestup?
Předem vám děkuji. Z.
Z
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Je to i vhodné a nutné užívání Sorbiferu přizpůsobit i tomu, co jíme. Železo může  snadno vytvářet s přírodními látkami poměrně pevné komplexy, která pak zabrání jeho využití. K vytěsnění z jeho vazebného spojení, které je v Sorbiferu,  určitě v trávicím traktu přirozeně různou měrou dochází. V případě, že jíte jídlo lehké a skromné, k vyprázdnění žaludku může dojít do dvou hodin. Tučnější a vydatnější strava pak vede k výrazně pomalejšímu vyprázdnění žaludku. To pak má vliv na zvýšené riziko  nežádoucích interakcí léku s potravou. Sorbifer tedy užívejte denně, ale neklaďte důraz na přesnou hodinu.  Spíše sledujte, aby rozestup mezi jídly a doba lačnění byly co nejoptimálnější.
Léky na předpis
Dobrý den, pane doktore, budu potřebovat užít Kinedryl při cestování. V příbalovém letáku však píšou, že snižuje účinnost antikoncepčních přípravků. Beru HA Belara, léta, pravidelně, prakticky na minutu. V jejím příbalovém letáku je tableta považovaná za vstřebanou po 4 hodinách. Pokud tedy užiju Kinedryl (a užiju jich několik, protože kinetózou velmi trpím) po 4 hodinách, nemusím se o účinnost HA obávat? Pokud to tak ale neplatí a účinnost je zkrátka ohrožena, co jiného užít? Pojedu 2 hodiny autobusem a 4 hodiny letadlem a za týden zpátky. Děkuji moc. Zdena
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Zdeno. Myslím si, že pravděpodobnost, že by použití Kinedrylu, tak jak jste jeho případné použití popsala, vedlo k otěhotnění je stejná, jako kdybyste Kinedryl nepoužila vůbec. Přeji příjemnou dovolenou.  
Léky na předpis
Vážený pane doktore,
beru lék Cefuroxim 500 na angínu.Až nyní po čtyřech dnech užívání jsem si na internetu přečetl,že se nesmí kombinovat s alkoholem.Já ale pil denně 4-5 piv.Myslíte si,že alkohol může snížit účinek léku?Nebo,že Cefuroxim nezlikvidoval v kombinaci s alkoholem všechny nežádoucí bakterie?Děkuji za odpověď Daniel
Daniel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Účinek léku se může snížit, Danieli, ale nemusí to být nijak významné.. Důležité je brát Cefuroxim s jídlem. Lépe se pak vstřebává. Je to lék, který většinou v této dávce zabere. Kombinace léčiv s alkoholem může snížit funkci jater, či ovlivnit osud  léčiv v organismu. Zpravidla se to projeví , když se lék užívá dlouhodobě.
Volně prodejné léky
Dobrý den, doplňuji otázku - v těhotenství jsem začala trpět mykózami (aktuálně prokázán streptokok) a ted v závěru i otoky (zvýšená kyselina močová). V minulosti mi wobenzym na vaginální mykózy pomohl a také mi pomohl i na pleť (ted opět výrazné zhoršení - pleť je citlivá, zánětlivá, svědivá), proto o něm uvažuji. Předem děkuji za odpověd.
Petra - doplnění wobenzym
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Wobenzym není v těhotenství i v období kojení kontraindikován. Podle mého názoru, Wobenzym, pokud je miminko zdravé, nepředstavuje pro maminku i dítě  za normálních okolností žádné riziko. Otoky  běžně těhotenství doprovázejí a v teplém počasí to platí dvojnásob. Doporučuji užívat tento lék až po porodu, kvůli jeho možnému vlivu na fibrinolýzu a možným interakcím s léčivy, které by mohly být použity u komplikovaného porodu.
Léky na předpis
Pane doktore lékařskou zprávu Vám klidně mohu poskytnout, kam Vám ji mohu zaslat?
Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Díky, Jano za zaslání informací. Podle mého názoru nic  momentálně Godasalem nezkazíte a může to mít i určitý smysl. Důležité je pečlivé posouzení celkového zdravotního stavu a všech souvislostí a rizik. Dbejte prosím na dostatečný příjem vody. Tělesné ztráty vody mohou být nyní velké.  To je aktuálně mnohem důležitější, než užívání Godasalu a snižuje to riziko komplikací souvisejících se srážlivostí krve. Podle míry tvorby protilátek, je třeba volit další léčbu. Přál bych vám, aby nebyla potřeba a byl to jen trochu falešný poplach. Pokud se zvýšená tvorba protilátek  jasně potvrdí, domnívám se, že Godasal přestává mít smysl a  bude třeba použít heparin v kombinaci s kortikoidy. Nemám ale žádné praktické zkušenosti v této oblasti. Přeji vám, aby vše dobře dopadlo a narodilo se vám zdravé a spokojené miminko.
Parafarmacie
Dobrý deň,
pred 2 týždňami som mala angínu, pri kontrole bol výsledok z výteru hrdla v poriadku, ale CRP bolo vysoké - odôvodnené tým, že pri prekonaní angíny to tak býva. Od vtedy sa necítim úplne ok, som unavená, slabá, pobolievajú ma kĺby a niekoľko dní mám zvýšenú teplotu 37- 37,1 C. Odporučili by ste mi nejaký voľno predajný liek, alebo je opäť potrebné vyšetrenie lekárom. Ďakujem
Anna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Anno, jestli problémy přetrvávají, bude možná dobré se k lékaři vrátit. Dejte tělu ale týden navíc a zajistěte mu dostatek odpočinku, bez nadměrných fyzických aktivit. Přidejte multivitamin-multiminerál. Snažte se vyvarovat pití kávy, silného pravého čaje a energetických nápojů, jestli je používáte, aby byl spánek plnohodnotný.
Parafarmacie
Dobrý den, chtěla jsem ročnímu synovi koupit borovou vodu na vytírání "ospalků" z očí, když se mu při rýmě očička jimi zalepovala...avšak v lékárně mě důrazně varovali,že borová voda se nesmí u dětí používat... Já ji měla pro oba syny i v porodnici...to prý byla chyba...Mám ale dojem,že borovku doporučovali i pediatři. Tak kde je,pane doktore,pravda? Mohu použít? - otázka upravena poradcem
Patricie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Patricie, Používala se po desetiletí. Zjistila se však neurotoxicita kyseliny borité u dětí, a je tedy správné, že se přestala používat. Ospalky bych vytřel převařenou vodou. Borová voda nemá žádné výhody.

Parafarmacie
Dobrý den pane magistře, chtěla bych se Vás zeptat na vhodnost a doporučené dávkování léku wobenzym po porodu a to jak pro variantu normálního porodu tak císařského řezu. Jsem momentálně 39tt a předpokládám, že budu plně kojit. Případně, co dalšího by jste mi porodu doporučil. Je mi 40let, první miminko. Předem děkuji za odpověd
Petra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Čeho byste chtěla prosím užíváním Wobenzymu dosáhnout, Petro? Kdo vám jej doporučil?
Léky na předpis
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem na začástku těhotenství 5tt a byly mi zjištěny antifosfolipidové protilátky v dubnu 2017,bohužel,jelikož jsem nyní těhotná,neví se,zdali jsou protilátky trvalé či nikoliv (původně jsem byla objednaná na hematologii na červenec 2017 na kontrolní odběr),ale s novou situací mi paní doktorka předepsala Godasal 100. 22.6.mám kontrolu,kdy se dozvím,zdali APL stále mám.Krevní obraz mám jinak v pořádku,jen zvýšeny leukocyty. Prosím o radu,zdali Godasal mám užívat.Mám strach,že když nebudu Godasal užívat,tak třeba potratím,když ho budu užívat,tak ublížím plodu.Celou záležitost budu projednávat ještě se svým gynekologem,ale přijde mi to takové 50:50, tzv.buď a nebo. Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Neměla byste prosím  k dispozici  lékařskou zprávu?
Parafarmacie
Dobrý den,
byla jsem v lékárně pro Globuli cum natrio tetraborico, protože od doby, kdy mi je můj gynekolog asi před třemi lety předepsal, jsem zjistila, že mi zabírají nejlépe asi ze všech dalších volně dostupných produktů na trhu. Lékárnice mi ale sdělila, že se od tohoto léčiva již ustupuje, protože na rozdíl od jiných není úplně zdraví neškodný, a nabídla mi alternativu, u které ale vím, že mi pomáhá mnohem pomaleji.
Můžete mi prosím napsat více informací, jestli opravdu není dobrý nápad kupovat si na mé obtíže tyto gelové čípky, případně něco doporučit? Obtíže se svěděním mívám tak 1x za čtvrt roku, například po zvýšené konzumaci alkoholu, někdy zřejmě z náhodného zanedbání hygieny (na což si už dávám pozor). Díky.
Agáta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Agáto. Kdo chce psa bít, ten si hůl vždy najde. Hlavní problém je ten, že jsou levné. Tyto globule mají svůj smysl, aby na trhu zůstaly a osvědčují se tehdy, jsou-li lékařem předepsány ve vhodných případech. Používáte-li je navíc 4x do roka, zdravotní riziko je nulové. S velkou pravděpodobností budou dostupné i v budoucnu jako individuálně připravované léčivé přípravky, pokud by jejich výrobci výrobu ukončily. Není snadné se nyní zavděčit lékárenským řetězcům, aby na výrobků dostatečně vydělaly..
Volně prodejné léky
Dobrý deň, prosím vás, užívam wobenzym a budeme mať oslavu. Môže sa týmto liekom užívať alkoholický nápoj? ďakujem
Marianna
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Dodržujte ale prosím doporučovaný způsob použití. Šampaňským raději  nalačno tento lék nezapíjejte, i když se využitelnost snížit nemusí.
Volně prodejné léky
Dobrý den, chci se zeptat jestli se múže lék wobenzym kombinovat s ibalginem? Zdá se mi, že mi nezabírá. děkuji
Ivan
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Máte pocit, že Ibalgin je nyní méně účinný?
Parafarmacie
Dobrý den,
chci se poradit, před dvěma týdny jsem byla u dentalní hygienistky na čištění zubů a zubního kamene, po zákroku se mi udělal aft a praskly mi oba koutky a nechtějí se zhojit. Mažu framykoinovou mastí a nepomáhá. Co by jste poradil. Děkuji
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alice, Tak jsme dva. Vůbec těmito problémy netrpím, ale návštěva stomatologa je u mě doprovázena vždy tímto problémem.  Souvisí to s nedostatečnou hygienou povrchu předmětů a přístrojů, se kterými jsou ústa v kontaktu. Není ale vůbec snadné ji zajistit během celé pracovní doby, kdy se střídá jeden pacient za druhým. Já osobně používám speciální kokosový olej, který má dobrou antimikrobiální aktivitu, je-li s ním správně zacházeno. Běžně doporučuji Dr.Muller Panthenol krém na rty, který se myslím docela dobře osvědčuje.
Parafarmacie
Dobrý den! Je mi 30 let, nikdy jsem neměla problémy s hemoroidy, přestože jsem měla sedavé zaměstnání - ty se poprvé objevily před dvěma lety po prvním porodu. Ale byly dány asi hlavně stravou během kojení. Jakmile jsem začala dodržovat svůj původní režim - stravu bohatou na vlákninu z ovoce a zeleniny, ovesné vločky, vynechala jsem mléčné výrobky, veškeré obtíže zmizely. Teď jsem podruhé těhotná, 20tt, a přestože nijak "neulítávám" a cvičím 4x týdně gravid jógu, začala jsem mít občas zácpu (stolice obden) a mírné bolesti při vylučování. Tak jsem začala používat bylinkový gel, který můžu i v těhotenství, a je to trochu lepší. Co je možné s tím ještě dělat? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Karolina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Karolíno. Tento problém se asi během těhotenství zase objeví a vlastní porod udělá také své. V každém případě vyšší obsah cereálních výrobků, některého ovoce a zeleniny v jídelníčku může zácpu způsobovat, protože nenatrávené polysacharidy a škrob naváží velké množství vody. Záleží tedy vždycky na tom nejen co jíme, ale také kolik toho jíme. Je proto možné, že jen úpravou velikosti porcí problém zmízí, bude-li příjem vody dostatečný ( nyní bylo velmi teplé počasía tělo mohlo mít větší tendenci vodu zadržovat ). Do jídelníčku doporučuji přidat 3x1 kávovou lžičku psyllia husks, či Guaretu SlimLineu. Konzumujte je během jídla. Mléčným výrobkům bych se ale nevyhýbal. Ztráty vápníku z kostní hmoty jsou během kojení nenahraditelné a je dobré, aby příjem vápníku kryl nyní skutečnou potřebu organismu. Jako první krok bych vločky nahradil mléčným výrobkem, který vám nezpůsobuje problémy a který máte ráda. Volbu mléčného pokrmu bych přizpůsobit i tomu, zda máte nadváhu, či nikoliv.
Parafarmacie
Dobrý den, zaujala mne Vaše předchozí rada paní Anetě ohledně očních kapek. Lékař mi doporučil hylo comod, že nemá konzervanty, kapky jsou ale velmi drahé stejně jako ostatní od té firmy, navíc mi vůbec nevyhovuje systém kapátka, špatně se pak trefím do oka, často kapání opakuji a plýtvám tak. Jinak jsou příjemné. Poučívám Optive plus nyní, ty mi vyhovují nebo ocu flash - to ale nejsou klasické zvlhčovací kapky, spíše proti mírnému zánětu. Optive plus jsou také drahé a netuším, zda jsou bez konzervantů, jsou mi ale příjemné a dobře se kapou.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lenko. Výroba běžných očních kapek je velmi levná záležitost, když pominu počáteční investici, která ale také nemusí být nijak závratná. V současné době, protože běžné oční kapky nemusí být léčivem, je může poměrně snadno vyrábět každý a podle toho to také vypadá. Cena se pak odvíjí převážně od obchodní strategie, nikoliv skutečně kvality a chce-li někdo prodávat " ve velkém", náklady na reklamu jsou rozhodující položkou  rozpočtu. Lidé mohou být různě vnímaví k pomocným látkám a mohou i rozdílně reagovat na látky, které zvyšují viskozitu kapek. Kapátka stále nijak ideální nejsou a myslím si, že by se mělo v současné době jít  spíše cestou  jednorázové aplikace a rozumného používání. Propagované laserové zásahy na povrchu oka musí přinášet problémy a to třeba i celoživotní a je to cena za naše relativní pohodlí, kterého jsme chtěli zákrokem dosáhnout.
Parafarmacie
Dobrý den, jaký názor máte prosím na tzv. "smart drugs"? Má smysl je krátkodobě či dlouhodobě používat? Případně které? Mám na mysli ginkgo, brahmi, ženšen, lecitin, kombinované přípravky, na trhu je jich spousta, ale po přečtení složení mám často pocit, že obsah účinné látky je směšný a funguje maximálně jako placebo efekt. Podotýkám, že nechci nahradit přípravkem spánek, zdravou stravu, spíše posílit soustředění a schopnost učit se během náročného období - studium + práce. Moc děkuji. L - otázka upravena poradcem
Lucie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Lucie. To co je slibováno, je zpravidla klamavé tvrzení. Všechny zmíněná látky a rostliny, které jste uvedla ale nepochybně obsahují látky s farmalologickým účinkem, které mohou škodit i pomoci. Užívání může mít smysl  v určitých případech, použije-li se dostatečná dávka a obsah biologicky aktivných látek odpovídá účelu, pro které chceme přípravek použít. Určitě nepodpoří soustředění, či zvýšení výkonosti u zdravých osob.. Lecitin je ale vyloženě zdravou látkou a existují  také dílčí studie, že fosfolipidy mohou snížovat únavu a zlepšovat soustředění v extrémním zatížení např. u pilotů  dálkových letů. Jasné závěry ale v této oblasti neexistují.
Parafarmacie
Dobrý den, můžete mi prosím doporučit nějaké kapky nebo gel na syndrom suchého oka? Používala jsem kapky Refresh, ale byly nedostačující. Očařka mi doporučila gel Vidisic, který sice pomohl, ale podle složení se mi zdá (laickým pohledem, přiznávám), že tam je dost konzervantů a vzhledem k tomu, že takový přípravek musím používat někdy i několikrát denně, uvítala bych "přírodnější" složení. Poradíte, prosím? Je mi 36, žádné léky neberu a sucho v očích pociťuji od laserové operace před sedmi lety. Děkuji, A. - otázka upravena poradcem
Aneta
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Aneto, antimikrobiální  kapky musí být součástí očního přípravku, který má dlouhou dobu požitelnosti a které je určen k opakované aplikaci. Je určitě možné přípravit oční kapky i sterilní v lékárně, nebo koupit sterilní v jednorázovém provedení . Ty se čím dál běžněji používají. Zkuste nyní kapky Hypromelóza-P od firmy Unimed ( jsou levné a většinou lidem vyhovují) a napište mi, zda se vám osvědčily. Já se vám pak pokusím najít nějaké vhodné jednorázové, které neobsahují antimikrobiální přísady. Látky, které se používají ke zvýšení viskozity mají relativně rozdílně fyzikálně-chemické vlastnosti a je třeba si najít takové, které vám budou vyhovovat co nejvíce.
Volně prodejné léky
Dobrý deň, môže sa kombinovať liek Wobenzym a Paralen? Ďakujem
Mariana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Léky na předpis
Dobrý den,
prosím o info.Jak dlouho a v jakém množství je možné užívat ergotaminové čípky a jaký vliv by mohlo mít pravidelné dlouhodobé užívání ergotaminu /v řádu 5-10 let/ na lidský organismus?Děkuji za odpověď,Eva.
Eva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Zdravotní rizika  rizika vyplývají i z určitého zdravotní stavu, Evo. Jaké problémy máte? Trpíte migrénami?
Hubnutí a redukční diety
Dobry den, je mi 29 let, 160 cm 87 kg, zacla jsem hubnotu pomoci Ketozy, od firmy Ketodiet ( koktejly jidla, kase atd..) kdysi jsem takto zhubla 20kg ( vahu si rpes rok udrzela) pak ale prislo tehotenstvi, probelmy se stitnou zlazou- snizena fce beru letrox 50 mg 1-2 x denne a po porodu mi vaha za nic nesla dat dolu, chtela bych se optat jak na ketodietu nahlizite vy ( zdravotní rizika atd..) a co by jste mi mohl doporucit, potrebuju opravdu nutne dat dolu 10-15 kg ( na podzim se chcem pokusit o druheho potomka) a nabyta kila mi velmi vadi, beznym zdravmy stylem a cvicenim se mi zadne kg nepustilo, dekuji
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To, co uvádíte, je běžné, Marcelo a je dobré, že to chcete řešit. Termín ketóza se  u nás v lékařské praxi nepoužívá. Je spíše používán ve veterinářství a je to stav patologický. V  každém případě, každý redukční režim  je doprovázen zvýšenou tvrobou ketolátek a je to stav přirozený. Při redukčním přísném jídelníčku se pak tvoří ketolátek více, než při jídeníčku se sníženým obsahem energie. Samotná nadváha, či obezita, v 90% případů vždy představuje mnohem větší riziko, z dlouhodobého pohledu, než nějaký redukční režim, o kterém se dočítáme na internetu a který nemá " hlavu ani patu". To bohužel lékaři nezdůrazňují a tento problém přehlížejí. Od tohoto problému se odvíjí neefektivní fungování našeho zdravotnictví, protože výživa  je prakticky úplně přehlížena a  nadváha a obezita tolerována.  V Ketodiet žádný problém nevidím, pokud je správně sestavena a  dotyčný nemá sníženou funkci ledvin a cítí se zdráv, či ji užívá pod kontrolou lékaře a dietní režim se přizpůsobí určité léčbě.  14-ti denní  režim, kdy lidé nahradí úplně stravu výrobky jako je Ketodiet ( není to dieta ničím vyjímečná)  je pro všechny lidi trpící nadváhou a obezitou žádoucí a osvobozující. Pomůže jím to se odpoutat od nezdravého jídelníčku a postupnou náhradou těchto výrobků za vhodné pokrmy, lze dosáhnout nejen normální váhy, ale také si snáze vytvořit jídelníček nový, který již k nadváze nepovede. Tyto přípravky rovněž pomáhájí váhu udržovat, když se nám to nedaří jen pomocí běžných potravin a fyzických aktivit, jako to je ve vašem případě.
Parafarmacie
Ano, moc děkuji, nyní tomu už rozumím a děkuji za názor. Mimochodem, Vaše poradna je výjimečná, rozumné a erudované rady jsou na internetu dnes raritou.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Snažím se být určitým protipolém běžných diskusí na internetu, které se týkají zdraví, Jano. Samozřejmě nemám patent na rozum. Doufám, že mé rady lidem občas pomohou, a  nebo si uvědomí, že náš svět je barevný a že je škoda  to nevidět.
Parafarmacie
Dobrý den,věkem se mi horší zrak,lze to pozastavit například změnou jídelníčku či užíváním doplňků a jakých?Je mi 50.Děkuji za odpověď.
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Obávám se, Radko. že tudy cesta nevede. Doporučuji jen pro oči dostatečný odpočinek a trénovat oči tím, čas které oči tráví sledováním předmětů, či obrazů na blízko je minimálně stejný jako ten, který je věnován sledování věcí ná dálku. Dostatečně  dlouhý pobyt v přírodě je pak nejpřirozenějším způsobem, jak toho dosáhnout..
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za vyjádření ke stravě a problému se slinivkou. Nemyslela jsem tím samozřejmě, že budu jíst ředkvičky, tím jsem myslela, že každý doporučí něco jiného, byl to jen příklad. Za zdravou výživu považuji dostatek bílkovin, sacharidů i tuků, doplněné ovocem a zeleninou v rozumném množství a i nějaký vhodný dezert, buchtu...ne přeslazené. Za nezdravou výživu považuji smažené, fast food, sladkosti. Spíš jsem myslela zda jíst často či spíše méně často, bílé pečivo nebo tmavé, zelenina jaká, vařená syrová, jaké čaje. Asi jsem se špatně vyjádřila omlouvám se. Děkuji.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud někomu vyhovuje častější stravování, není důvod to měnit, Jano. Zásadní je celodenní příjem výživných látek. Kdo jí častěji, musí ještě více sledovat konzumovaná množství. Stravování je třeba přizpůsobit i aktuálními zdravotnímu stavu. Budete-li konzumovat zeleninu vařenou, je pravděpodobné, že využijete více výživných látek včetně sacharidů. To je ve vašem případě žádoucí, Můžete ji také lépe trávit (košťálová a kořenová zelenina).  Bílé pečivo je  lepší zdroj energie než pečivo skutečně celozrnné. Potřebujete-li přibrat, není důvod se mu vyhýbat. Lidé s nadváhou ale nemají žádný důvod, aby ho konzumovali: Je to pro ně nadbytečný zdroj energie bez důležitých výživných látek K pití doporučují pít slabý čaj pravý.  je možné pít také slabé čaje bylinné. Ve vašem případě bych pil častěji jablečník, kopřivu, heřmánek. Kvalita byllinných čajů je u nás velmi špatná a je třeba hledat. Doporučuji firmu Valdemar Grešík.. 
Léky na předpis
Dobrý den, již 10 dní beru Dalacin C 150 mg po 6 hodinách. Jde o dlouhodobou léčbu doporučenou imunologem. Délka užívání by měla být cca 6 týdnů a to kvůli vysokým hodnotám ASLO 900. Včera mi v kultivaci objevili masivní nález cotrobacter koseri. Na to doporučili Cotrimoxazol AL Forte po 12 hod. Prosím o radu s jakým časovým odstupem užívat? A zda je vhodné užívat dvoje ATB naráz? Nerozhodí mi zažívání, případně nezatíží játra neb ledviny?
Děkuji a přeji hezký den
R.Z.
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Na základě jakých obtíží vám infekci zjistili? Užíváte ještě jiné léky?
Parafarmacie
Mé dceři, 1 rok, se od 8 měsíců na ruce vytvořil exém, od flíčku se dostal k velikosti padesatikoruny. Dětský doktor předepsal kortikoidy, kožní se ani nepodíval a měla jsem to místo 10 dní mazat krémem na plísně. Kortikoidy pomohou na pár dní, ale pak je to zpátky. Teď si to místo dcera začala kousat, lezou zoubky, a je to celé špatně. Pořád to sliní a kouše, sluníčko je na to místo agresivní. Přestala jsem mazat kortikoidy. Koupili jsme ji dětské mýdlo na ruce a krém pro pokožku náchylnou k exémům, teprve začínáme. Existuje nějaký přípravek, mastička, který by mohl pomoci? Mohlo by to vyvolat očkování? Chodíme také plavat, i když už jsme dvakrát vynechaly, protože s krvavou rukou ji tam brát nechci.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Kortikoidy určitě nejsou správnou volbou. Začal bych od toho nejjednoduššího a to je použití rostlinného oleje ( slunečnicový, řepkový) a čerstvého vepřového sádla. Jestli jste z Prahy, mohu vám zdarma připravit trochu kosokového tuku  bez stabilizátorů a můžete se pro něj stavit během příštího týdne stavit.Narozdíl od doplňků stravy EU nechává kosmetiku žít a tvrzení v reklamě či na obalech výrobků bývají často vyloženě klamavá. Nedovedu si představit, jak má výrobce doloženo, že mýdlo je dobré pro pokožku náchylnou k ekzémům.  Tvorba ekzému má navíc zpravidla interní příčinu.
Volně prodejné léky
Dobrý den! Jsem těhotná a mám asi kvasinky v pochvě. Je nějaký způsob, jak se infekce zbavit / zabránit jejímu návratu kromě vaginálních tablet a krému?
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Trpěla jste tímto problémem i před otěhotněním, Lenko?





mobilní verze