Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Léky na předpis
Mím nově nasazenýRosumop misto dřívějšíchn lekú a nyní se mně projevila srdeční aritmie, bolest hlavy. může to souviset
evžen
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, nelze to úplně vyloučit. V tomto teplém počasí ale může být přičinou některých poruch srdečního rytmu, či bolestí hlavy dehydratace organismu, nebo   třeba momentální nedostatek některých mínerálních látek, jako je hořčík, či draslík. Hledal bych spíše tedy příčinu jinde.
Parafarmacie
Vážený pane doktore,nemám otázku,ale chtěla bych Vám poděkovat za poradnu,kterou pečlivě pročítám a už jsem několikrát použila Vaše rady jak pro sebe,tak i pro širší rodinu. Třeba teď, oční kapky Hypromelóza P,jsou opravdu super.Jste člověk s vysoce odborným a hlavně velmi lidským přístupem k nám laikům.
Děkuji
Alena
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Elektronická komunikace je trochu provizorní řešení, Aleno. Nejlépe se samozřejmě radí pokud je dobře znám zdravotní stav a lze posoudit všechny souvislosti. Snažím se však poradit co nejlépe bez bočních úmyslů a pokud se někdo ozve jako vy, nelitují svého času dvojnásob.
Parafarmacie
Děkuji pane doktore váhu si spíše hlídám, mám 50 kg na 160 cm, snižovat tedy váhu nehodlám :-) pro vysvětlení PPP znamená porucha příjmu potravy
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Při skromném jídelníčku jsou doplňky stravy s obsahem vitaminů a minerálních látek na místě, Anito. Nemusí se vždy jednat o komplexní multivitamin- multiminerál. Nemusí být také ideálním řešením. Volba vhodného doplňku by měla vycházet z co nejpřesnější znalosti výživového složení jídelníčku ( nikoliv jen teoretické energetické hodnoty) a aktuálního zdravotního stavu. Vaše váha se zdá momentálně jako ideální, pokud se i dobře cítíte.
Parafarmacie
Dobrý den,
doporučil by jste mi nějaký konkrétní přípravek, který by byl vhodný při plánování miminka? Vím, že by měl mít kyselinu listovou, ale asi bych chtěla něco trošku komplexnějšího, neboť nemám úplně pestrý jídelníček (v minulosti PPP). Děkuji
Anita
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nejlogičtější je jídelníček trochu upravit, Anito. Jestli máte nadváhu, snažte se váhu snížit. Mějte dostatek tělesných aktivit. Velká nadváha pak může snížovat pravděpodobnost otěhotnění, protože se kvalita vajíčka významně mění. Zvýšený příjem kyseliny listové nemá na samotné oplodnění vajíčka žádný vliv. Její zvýšený příjem během těhotenství snižuje riziko poškození neurální trubice u novorozenců.  2-3x do týdne užívejte komplexní multivitamin-multiminerál. Např. Additiva, nebo DietLine VitAmin. Těším se, že se brzy ozvete s radostnou zprávou!
Parafarmacie
Dobrý den! Za přibližně 6 týdnů bych měla porodit druhého syna. U prvního jsem měla velké problémy se nějak rozkojit a úplně se to nepodařilo, dokrmovala jsem sunarem. (Příčina byla především ve stresu, že malý nepřibíral, a doktoři mi vnutili dokrm.) Už jsem přece jen zkušenější a ráda bych podpořila laktaci hned v počátku. Co byste mi doporučil? Ricinnus comunis? Nějaké bylinky?
Dora
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Doro, nemohu vám doporučit žádný přípravek. V řadě případů, tak jak jste přesně uvedla, hraje velkou roli  i psychické rozpoložení maminky. Proto může někdy pomoci i placebo, jak je tomu v případě Ricinus communis.Svoji roli hraje i průběh porodu, vhodné stravování a dostatečná hydratace organismu. Třeba při dlouho trvajícím porodu může být maminka dehydratována a  určitou měrou demineralizována a to pak vede k počátečním těžkostem, které mají velmi přirozenou příčinu.   
Parafarmacie
Dobrý den, existuje nějaký přípravek, který by nezruinoval mou peněženku a přesto by obsahoval selen, zinek, omega 3, B2, C, E v jednom preparátu?
Léčím se se ŠŽ a polykání léků mi dělá dost problém. Děkuji za odpověď Lenka
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Lenko., Aby tableta obsahovala vše, co jste uvedla, ve významném množství, tak určitě ne. Mohla byste ale zkusit StrongImun od firmy Pharma Suisse....
Parafarmacie
Dobrý den,¨
prodělala jsem bulimii s anorexií, dnes jsem dá se říct v pořádku, jen se hlídám v jídle. Chtěla bych miminko, nicméně je pro mě vzhledem k minulé chorobě celkem nepříjemné hodně přibrat. Dejme tomu 10 kilo chápu, ale potkávám spousty žen, které naberou brutálně, kolem 20-25 kg, některé tvrdí, že to je z ničeho, že nic víc nejedí. Chci vědět, zda je to tak těžko ovlivnitelné, myslím to přibírání. Měla jsem za to, že když jí žena normálně, tak přibere jen to nezbytně nutné. Vstupuje do toho ještě něco jiného? Jen doplním mám 33 let vážím 50 na 160 cm a menstruaci mám pravidelnou
Alenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Alenko, samozřejmě je to ovlivnitelné a normální nárůst váhy během těhotenství  je okolo 10 -12 kg. Ten by měl být  pozvolna patrný až od druhého trimestru. Vyšší nárůst váhy nelze zpravidla ospravedlnit a je způsoben  nevhodným jídelníček a nevhodným životním stylem. Nepřiměřený nárůst váhy zvyšuje riziko porodních i poporodních komplikací a je velkým nebezpečím jak pro maminku, tak pro miminko. Určitě těhotenství neodkládejte a nemějte obavy. Nepochybně si s jídelníčkem poradíte. 
Parafarmacie
Dobrý den, v předešlých dotazech doporučujete na růst vlasů přípravek Paralékárna Methionin Plus, bohužel jsem ho nikde nesehnala. Čím ho mohu nahradit? Ráda bych urychlila růst vlasů, pomohl by kolagen? Děkuji za radu.
Michaela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Momentálně je vyprodaný, Michaelo. Kolagen může mít také smysl. Spíše ale ovlivní fyzikální vlastnosti vlasu jako je pružnost a pevnost.  Vlasy se mohou přestat  zcela lámat. Vliv na růst může mít tehdy, jestli není příjem bílkovin optimální. Kombinujte ho s obyčejným Biosilem. Ne s Biosilem H. Zkuste třeba Gelantinu Intensive, kde snadno dosáhnete příjmu 10g kolagenu za den ( připravujte v šejkru). Tento kolagen je vyjímečně dobře využitelný. Je to jedna z kombinací, se kterou máme pozitivní a letité zkušenosti.
Parafarmacie
Dobrý den. Chci se Vás prosím zeptat, jaké jsou projevy zahnívání potravy ve střevech? Dá se nějak poznat, že k tomuto problému nedochází?

Děkuji za Váš čas.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jiří. Ve střevech nic nezahnívá. Střevní peristaltika posunuje tráveninu stále dále. Střevo je růžovoučké a čisté,  budeme-li delší dobu lačnit. V případě divertikulózy se ale může trávenina zadržovat ve výchlípeninách střeva (divertiklech). To pak může způsovat i vážné obtíže jako je střevní zánět. V případě vážnějších trávicích obtíží je vždy dobré provést koloskopii a vyloučit vážnější onemocnění, či funkční poruchu.
Parafarmacie
Dobrý den,
chci se zeptat, zda je Pharmatex spolehlivou antikoncepcí? Děkuji
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
100% spolehlivou určitě není a je lepší ji kombinovat s kondomem.
Parafarmacie
Dobrý den,mohu jako kojící matka užívat spirulinu? Byla mi doporučena v dávce 2x denně 10 tablet. Děkuji.
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Určitě. Nemůže vám uškodit pokud je z dobrého zdroje. Spirulina ale není nijak bohatá na výživné látky a málo toho víme i  o jejich skutečné využitelnosti pro lidské organismus. Jestli se nestravujete dostatečně pestře, je třeba změnit  běžný jídleníček. Spirulina je jen okrajovým doplňkem stravy do našeho jídelníčku a konzumovat 20 tablet za den není příliš snadné. Bohužel je to nutné, aby měl příjem spiruliny vůbec nějaký smysl. Vynaložená investice  není adekvátní propěchu, který může konzumace spiruliny  reálně přinést a je lepší investovat do čerstvé zeleniny a ovoce.

Parafarmacie
Dobrý den,existuje levnější varianta nebo na předpis...léku Vagisan? Děkuji
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaké obtíže máte, Marie? Jestli se jedná jen o  problém intimního soužití s partnerem, použijte Doer lubrikační gel a vše bude v pořádku.
Parafarmacie
Dobrý den, ráda čtu Vaši poradnu, je rozhodně přínosem ! I já se na Vás chci obrátit s prosbou o radu - již druhým rokem, přesně v červenci , dostanu zánět sedacího nervu a celé prázdniny / jsem učitelka / se dostávám z tohoto nepříjemného stavu..Je to tím, že se můj pohyb zmenšil, jsem lenivější, dopřávám si lenošení s knihou, případně, že mám zánět v zubu, který budu až říjnu trhat ?Rozhodně jsem neprochladla. Které léky s protizánětlivým účinkem byste mně navrhl ? Oramelox, který mně předepsali, vůbec nepůsobí, takže další obstřik, podobně jako loni. Jsem z toho unavená. Mnohokrát děkuji za odpověd.
Karin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Karin. Není to třeba způsobeno židlí nebo křeslem, na kterých v době volna nyní více sedíte?  Hledal bych nějakou jednoduchou příčinu po které se zánětlivý proces výrazně zhorší. Může to vyvolat i sezení na chladnějším místě, které využíváte ve chvílích odpočinku. Jako první krok bych volil lokální ošetření. Sám většinou lidem připravuji krém s 10% metylsalicylátem. Může ale dobře pomoci hřejivá, či chladivá Emspoma a masirování okolí bolestivého místa.  Nevím jak je stav závažný. Obstřiky většinou uleví, ale problém prohloubí  a zlepšení stavu nastává o to později. Jako druhý krok bych volil čípky s obsahem diclofenaku (50-100mg).  Je důležité, aby byl nástup účinku velmi rychlý. Zároveň se vyloučí riziko místního poškození žaludeční sliznice. Většina protizánětlivých léků poškozuje  žaludeční sliznici a sniznici dvanáctníku více mechanismy...
Parafarmacie
Dobry den, manzel hlidal 2 leteho synka a neuhlidal, ten si nejakym zpusobem otevrel lekarnicku, snedl nejspise nekolik granuli ( kolik nevim ale tuba je prazdna) Ricinus communis 5ch , ktere jsem uzivala na podporu kojeni, mam nejak resit ci vyjde samo? Dekuji
Klara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne, Kláro. Je to jeden z možných způsobů  jak se přesvědčit, že homeopatika jsou neúčinná, aniž by to pro testovanou osobu znamenalo nějaké riziko. To platí v případě, že váš malý synek netrpí nesnášenlivostí laktózy.
Léky na předpis
Dobrý den,
již několik let se léčím na gatsroezofageální refluxní onemocnění s ezofagitidou. Užívala jsem 1 x denně Lanzul 15mg. Po dvou letech při kontrole na gastroskopii mně bylo zjištěno: refluxní nemoc při huátové axiální hernii - endoskopicky pozitivní refluxní esofagitida a duodenogastrický reflux. Dop. lanzul 30 mg 1-0-1 14 dní + Kinito. Od doby vyšetření mám stále tupé bolesti ( tlak) cca 10 cm nad pupkem a mívám časté průjmy a bolesti v "kříži". Zjistila jsem i úbytek na váze cca 4 kg.U lékaře jsem již byla, ale žádnou jinou léčbu, nebo doplňující vyšetření mně nebylo nabídnuto. Prosím o posouzení z vaší strany. Děkuji Slávka - otázka upravena poradcem
Mirka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Slávko, u tohoto zdravotního problému toho léky moc nezmohou, pokud nebudeme dodržovat určité zásady ve stravování a udržovat si normální váhu. Břišní tuk  totiž tlačí na okolní orgány a tím problém zhoršuje. Používání prokinetik ( Kinito) má omezený význam jen u některých pacientů a jejich časté předepisování v současné době spíše vede k jiným zdravotním problémům. Váš průjem může být jedním z nich, ale nemusí. Máte ještě jiné zažívací problémy? Funkce žlučníku je v pořádku?  Máte větší průjem po tučnější stravě? Provedl vám lékař odběr krve. Máte aktuální výsledky biochemického vyšetření krve a moči? Užíváte  pravidelně ještě jiné léky?
Parafarmacie
Dobrý den, co se Vám nejlépe osvědčilo a co byste doporučil z lékárny proti plísni nohou ? Na pohled nic není vidět, nehty se také nedrolí, ale i když nosím jen bavlněné ponožky, často je měním, také pouze kožené boty, často nohy myju, natřu Alpou, tak už po hodině chůze v uzavřené botě nohy páchnou. Dík za radu.
Jakub
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jakube. Zbavit se plísně na nohou je velmi obtížné. Je to  i z toho důvodu, že spory zůstavají v obuvi, v kobercích, na podlaze, ponožkách. Opakovaných zdrojem infekce jsou také veřejné bazény, sprchy i  členové rodiny. Ošetřujte nohy krémem Herbia a Mykoseptinem. Pokud je to možné, ošetřete nohy nedříve Herbií a za 2-3hodiny použijte ještě Mykoseptin. Obuv stříkejte Demykanem vždy večer. Po koupeli nohy vždy dokonala osušte. Používejte  i fén, nemáte-li dostatek času. Potom teprve aplikujte masti. Existují také jednoduché ohřívače bot, které je osuší. I to má velký smysl. Ideální je obuv dokonale zevnitř usušit a pak aplikovat buď Demykan, nebo  60% alkohol ve spreji, který se běžně používá k desinfekci povrchů v nemocnicích.
Parafarmacie
Dobry den pane doktore, behem 2 mesicu jsem zhubla diky ketoze 14 kg nyni jsem jiz v navratovem kroku a postupne zarazuji jidla, muzu brat na podporeni ocisty tela a doplneni mineralu a vitaminu chlorelu? Rada bych jeste enco zhubla a hlavne si vahu udrzela...Dnes bezna ko na gynekologii k memu udesu cysta na vajecniku 2 x 3 cm, nikdy jsem nic nemela,dle dr. jen sledovat za 2 mesice, doporucil mi pripravek inofolic uzivat 1-2 x denne, ze pry by mohl pomoci cyste se vstrebat ( mate nejake zkusennosti) za tyden nas ceka 14 denni dovolena v zahranici 3 hod let, nemuze to vadit? Po navratu z dovolene chci vysadit antikoncepci Asumate co uzivam a snazit se o 2 ditko, bojim se aby nebyl nejaky problem, chodim i kazdy den cvicit v ramci dietniho programu...dekuji
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Markéto, gratuluji k výbornému výsledku !  Zvýšená tvorba ketolátek doprovází každý redukční režim se sníženým obsahem energie, kdy tělo získává více energie z tuků. Ketóza není termín, který by byl u nás v humánní medicíně používán. Ve veterinářství se jedná o patologický stav. Chlorelu určitě užívat můžete. Není však při doporučeném dávkování přliš významným zdrojem minerálních látek a při přísnějším jídelníčku je lepší užívat klasický multivitamin-multiminerál a třeba ještě  doplnit zvlášť vápník,  hořčík,  nebo draslík.  Chlorela neobsahuje ani vitaminy  ve významném množstvím. Obsah denní dávky konkrétního přípravku si můžete  porovnat s referenčními hodnotami příjmu a tak si udělat správný úsudek. Není také jasné, zda jsou vitaminy pro lidské tělo dostatečně dostupné.   Chlorela je populární díky tomu, že se o ní uvažovalo jako o alternativním zdroji výživy a výzkum a publicita byly po desetiletí v řadě zemí podporovány z veřejných peněz. Osobně se domnívám, že tudy cesta nevede. Biomasa ale může být v budoucnu použita pro jiné  užitečné účely. Je jinak nepravděpodobné, až vyloučené, že uvedený přípravek by mohl vézt ke zmenšení ovariální cysty. Ovariální cysty jsou poměrně časté a nemusí ničemu vadit. Mohou však bránit otěhotnění a je možné jejich velikost zmenšit hormonální léčbou. Určitě buďte v kontaktu se svým gynekologem, aby se nic nezanedbalo.
Parafarmacie
Vážený pane doktore, všude možně se hodně diskutuje o nezdravosti bile mouky v jídelníku. Ale zajímalo by mě, zda např. omáčka připravená z bezlepkové mouky (např. kukuřičné či čirokové) je podle Vás rovněž nezdravá nebo zda to nemusí v jídelníku vadit. Jsem celiak, proto používám k zahuštění bezlepkovou mouku. Pokud se to s tímto nepřehání, je to podle Vás špatné?

Ještě se chci zeptat, zda jsou probiotika přítomna jen v jogurtech či tvarohu, nebo zda jsou obsažena i v jiných mléčných výrobcích? Děkuji Vám za odpověď.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Samozřejmě, že není, Radomíre. Je to jen o příměřeném množství které jíme. Hluboce vymílané mouky obsahují  prakticky pouze škrob a málo dalších výživných látek. Jsou tedy  zejména zdrojem energie, protože škrob je v tomto případě pro tělo dobře dostupný a trávicí enzymy jej mohou snadno štěpit.Ten, kdo má tendenci přibírat musí přistupovat k potravinám připravených z bílé mouky spíše jako k pamlsku. Lepek je výživově velmi cenná bílkovina, která má i jedinečné technologické vlastnosti. Kukuřičná, či čiroková mouka nemůže v plné míře pšeničnou nahradit při přípravě pokrmů, do kterých pšeničná mouka jednoznačně patří, protože dává těstu charakteristické vlastnosti (např. klasické české buchty, které si Honza nosil v ranečku a které zbaštil u první studánky). K zahuštění není pšeničná mouka nijak nezbytná a je možné ji nahradit tak, jak uvádíte.
Parafarmacie
Dobrý den,existuje něco na vačky pod očima?operace se bojím:-{děkuji za radu.Radka
Radka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si, že ne, Radko. Výrobky na tento problém se objevují a zase dost rychle mizí, protože se lidé  brzy přesvědčí, že nefungují.  I tvorba váčků může mít svoji příčinu a může souviset s oční vadou.  Ne vždy je to záležitost dědičná. Operaci bych podstoupil až po poradě s očním lékařem. Plastický chirurg by měl ale zákrok snadno zvládnout.
Léky na předpis
Dobrý den, chci se zeptat, mám 166cm a váhu 86kg. Ráda bych otěhotněla ale před tím chci snížit váhu. Existují nějaké volně dostupné léky k redukci váhy, které fungují? Zvažovala jsem adipex retard(ano, na předpis) a chci se zeptat, vím, že jsou silné, je možné aby měly i po užívání vliv na plod, či na plodnost. Děkuji Andrea
Andrea
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Neexistují, Andreo. Bez správné úpravy jídelníčku a bez disciplinovanosti nelze dosáhnout úspěchu. Adipex doporučit nemohu. V těhotenství je kontraindikován a jeho terapeutický význam je velmi omezený. Můžete zkusit některý z Dietních plánů Guareta. Doporučuji zahájit dietní režim Dietním plán na 12 dní, který je úplnou náhradou stravy. Tím se eliminuje riziko nevědomých dietních chyb a váha půjde dobře dolů. Na něj se zpravidla navazuje DP Guareta na 10 dní, který již obsahuje jeden běžný pokrm. Jídelníčkem obdobné výživové hodnoty jako DP10 se pak pokračuje až do dosažení cílové váhy minus 2kg. K plánu je dobré používat vlákninové přípravky Guareta. Máme zkušenosti, že po snížení váhy pomocí těchto Plánu dochází většinou rychle otěhotnění,  pokud nemá jeden z partnerů závažný zdravotní problém. Stavá se také, že ženy otěhotní i přesto, že léčba v Centrech asistované reprodukce po třech cyklech selhala.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat. Dcerce (rok) kapu 3x denně železo Aktiferrin. a chtěla bych vědět. Dcerku trápí zoubky a pomáhá jí Mundisal gel kterým ji mažu dásna. Mohu zároveň při podání železa hned i použít gel? Zabírá velmi rychle tak mažu téměř hned po kapnutí železa. Mohu takto podávat? Nemusí být mezi podáním železa a gelu časový rozdíl? Mohu podávat současně? Děkuji.
Rebeka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Rebeko, to je dobrá otázka a má smysl se nad ní zamyslet. Pokud  dcerka kapky zapije nalačno, sloučenina železa se rychle dostane ze žaludku do dalších částí trávicího ústrojí. Malé množství gelu se vždy dostane do trávicího traktu. Z kvantitativního hlediska  ale nemusí být zanedbatelné  k tomu, aby došlo k vazbě mezi železem a gelem, či k narušení železnatého komplexu. Vazba nemusí být nijak pevná, ale může to stačit k tomu, by se využitelnost snížila. Gel může vytvořit i fyzikální barieru na  povrchu železnatého komplexu v trávicím traktu a tak omezit absorpci železa.  Jinak si myslím že tuto potenciální interakci nikdo  nikdy nezkoumal a mezi aplikací gelu a Aktiferrinu bych  rději udělal přestávku jednu hodinu. 
Parafarmacie
Asi před třemi týdny jsem pomáhala kamarádce na stavbě, klopýtla jsem na schodech a "sekla" se do holeně kousek nad chodidlo. Neudělala se mi kupodivu modřina, ale místo bylo velmi bolestivé, chladila jsem ho. Asi za tři dny noha od kotníku dolů natekla, použila jsem octan, nastalo jen mírné zlepšení, za 2 dny opět otok. Pak jsem musela ujít 7km a zázrak- noha splaskla! Těšila jsem se předčasně, další den natekla zas. Stáhla jsem obinadlem, usoudila jsem, že se tam mohla ucpat nějaká cévka, noha nebolí a tak jsem i bez lékaře nasadila warfarin, mám pár tabletek, / kdysi jsem brala na žilní trombózu v lýtku druhé nohy / beru půlku už 4.den. Otok se výrazně zmenšil, nevím ale jak dlouho ještě warfarin brát. Jsme ted mimo města s lékaři, nevím, co jiného použít. Poradil byste prosím ? Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Draha
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použití Warfarinu může být racionální  medicínský postup, Draho. Je jasné, že prokrvení dolních končetin není v pořádku. Je třeba to řešit po dohodě s lékařem. Doporučuji dlouhodobě užívat Paralékárna Flavonoidy 2x2 tablety za den. To by mělo pomoci lepšímu prokrvení dolních končetin. Tím dojde k lepšímu okysličení tkání a  jejich lepšímu zásobení výživnými látkami, které jsou nezbytné pro jejich správnou funkci. Používejte vhodnou obuv např. Dr.Luigi, Bama. Nechoďte naboso, abyste se vyvarovala náhlým změnám teplot. Komprese nohy má smysl. Musí se to však dělat správně..Přeji hodně zdraví a nedkládejte návštěvu lékaře.
Parafarmacie
Dobrý den, poradil byste mně prosím ? Brní mně 3 prsty na levé noze, také se zřejmě ozval znovu karpální tunel, protože v pravém rameni dolečuji zánět šlachy, brní i pravá ruka, rameno pobolívá.Jsem objednaná až za měsíc na rtg.páteře, ale slyšela jsem, že bych mohla do té doby užívat vyšší dávky pyridoxinu, který působí na neurologické problémy než se vyjádří lékař. Doporučil byste užívat ho ? Děkuji za Váš čas.
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pyridoxinem nic nezkazíte Ivo. Obávám se ale, že tudy cesta ve vašem případě nevede. Jak dlouho obtíže trvají?  Máte nějaké závážnější zdravotní problémy jiného druhu?  Jak dopadlo poslední preventivní lékařské vyšetření u praktického, či interního lékaře ?
Léky na předpis
Dobrý den, děkuji moc za odpověď. Takže, chápu-li správně - ATB na angínu brát minimálně 7, maximálně 10 (více jich stejně není) dní. Ok, provedu:-) Wobenzym jsem chtěla kvůli posílení imunity, jedná se totiž nyní v krátké době o druhá atb (před tím zánět moč.měchýře), aby mě "neofouklo" a já opět neonemocněla . Nebo měl byste prosím nějaké jiné doporučení? Velmi děkuji. - otázka upravena poradcem
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Můj názor je, že antibiotická léčba běžných bakteriálních onemocnění by měla trvat nejméně týden. Léčba další než 10 dní nemá většinou již racionální smysl, je-li dostatečně účinná. To znamená, že je zvoleno správné antibiotikum.  Někdy se ale antiimikrobiální látky používají i k předcházení infekčních onemocnění. V těchto případech se může někdy volit i dlouhodobá profylaxe. V některém z předchozích dotazů jsem zmiňoval moje doporučení ohledně Wobenzymu co se týká podpory imunitního systému (Alice?).
Léky na předpis
Dobrý den,mám dotaz.Manžel bere injekce diclofenak na 10 dní.Může přitom popíjet alkohol.Děkuji za odpověď.
Dagmar
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Dagmar, alkohol zvyšuje riziko nežádoucích účinků léků. Při troše smůly může dojít k vážnému poškození trávicího ústrojí, či třeba jater. Vzájemnou kombinací se také může výrazně zhoršit bdělost a tak dojít k vážnému úrazu. Po injekčním podání to platí dvojnásob, protože dojde k rychlému nárůstu koncentrace diklofenaku. Alkoholu je dobré se v tomto případě opravdu vyhnout.
Léky na předpis
Vážený pane doktore, velmi Vám děkuji za rychlou odpověď, je pro nás nesmírně důležitá.Ergotamin dcera užívala současně s Algifenem,který ji také předepsali. Užila ho asi tak 3x souběžně s Egotaminem.Ergotamin ji byl předepsán na malou krevní sraženinu v děloze,která se mezitím přesunula do břišní dutiny, již jako volná tekutina. Dcera užívala HA,kterou již vysadila, kvůli sraženině. Nejhorší také bylo, že jí lékař řekl, že se léčba Ergotaminem běžně užívá. Občas má tlak v hlavě, v čelní oblasti, také jí včera chvilku opět brněly nohy.Tlak trvá třeba celé dopoledne, její nevolno a pak to přejde. Je to již 14 dnů od velkého záchvatu.Týden to bylo bez těchto příznaků a včera se to znovu objevilo.Nevíme, kdy to přejde a proč se to objevuje. Velmi děkuji, Vaše poradna je obdivuhodná. Lenka
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Lenko. není možné věc podcenit. Zdá se, že se seběhlo více nepříznivých okolnosti: Nechci fušovat lékařům do řemesla a myslím si, že je třeba udělat minimálně CT  hlavy a nenechat to tentokrát na přírodě. Napište mi prosím jakou antikoncepci dcera užívala. . Léčba ergotaminem je relativně běžná. Musíme však volit i správnou dávku léku. Při hmotnosti vaši dcery to mohl být problém. Problém mohl být také v tom, že příprava léku neproběhla tak, jak měla. Příčinou současných problémů může být i HA či kombinace obou léčiv. Přičinu je třeba zjistit a vaše dceru nepustit z lékařského dohledu. Omlouvám se, nemohu udělat více, než napsat svůj názor. Nemám ale patent na rozum a poradenství touto cestou, které se týká léčby určitého problému, je třeba brát vždy s rezervou.
Parafarmacie
Dobrý den, pravděpodobně se u mne objevuje alergie na sluníčko - již několik let, pouze při pobytu u moře, se mi v oblasti dekoltu objevuji červené pupínky. Snažím se tato místa nevystavovat sluníčku (trička atd.), ale ne vždy je to možné. Co byste mi radil. Jako prevenci či už v případě, že se vyrážka objeví znovu?
Dana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Dano. To je jediné možné. Vystavujte citlivá místa sluničku co nejméně a pokožku na těchto místech oetřujte vhodným krémem např. Excipialem hydrolotio. O účinné a racionální prevenci nevím.
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore! Kolegyně v práci je celý rok nepřetržitě nachlazená. Celý rok má především rýmu (kýchá, smrká, popotahuje), ale pořád i pokašlává. Mohlo by jí něco pomoci? Nedělá s tím nic..
Micka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to vám nezávidím, Micko. Určitě se vám s ní nepracuje nejlépe a může to lézt pěkně na nervy. Kolegyně se musí vyvarovat chování, která tyto drobné zdravotní problémy způsobuje. Může být také citlivá na klimatizaci, pokud ji máte na pracovišti. Klimatizace bývaji  většinou špatně seřízeny a jsou také vydatným zdrojem mikrobiálního znečištění, protože nejsou ošetřovány. Po příčině je třeba pátrat a problém řešit.
Léky na předpis
Dobrý den dostala jsem na pohotovosti na letní angínu (ve zprávě se píše tonsilofaryngitida, nález bez epiglotirtidys) lék s názvem Cefzil 500. Dr. na pohotovosti říkal, že napíše 2 balení která nedoberu - že jedno je na týden a že abych je brala 10 dní (beru po 12-i hod). Jenže jsem si pak doma všimla, že každé balení je na 5 dní, tzn. dvě balení na 10 dní celkem a v tom případě by mi nic "nezůstalo", tak jsem znejistěla, jak dlouho je vlastně brát. Ale opravdu si myslím, že dr. říkal že to nedoberu, že jedno balení je málo, dvě moc. Prosím Vás, kolik dní je podle Vás nutné angínu léčit? Cítím se už ok. Také jsem se chtěla zeptat, mělo by smysl poté chvíli jíst Wobenzym?Děkuji, Irena (40 let) - otázka upravena poradcem
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Ireno užívejte lék alespoň týden. Pokud obě balení doužíváte t.j. antibiotická léčba bude trvat 10 dní, je to racionální postup. Z  jakého důvodu chcete užívat Wobenzym? 
Parafarmacie
Dobrý den, pane doktore! Jsem na začátku třetího trimestru, mám strach, že jsem se nastydla v noci při otevřeném okně a ráda bych předešla zánětu močového měchýře, ke kterému mívám sklony. Zatím nemám žádné příznaky, spíš pocit. Vzala jsem si brusinkový extrakt (Swiss). Mohla bych i Urosept nebo jiný urologický čaj? Děkuji předem za odpověď!
Kamila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Kamilo. Volil bych brusinkový extrakt od firmy Swiss. Osvědčuje se a může působit dostatečně preventivně.
Léky na předpis
Dobrý den pane Staněk, nedávno jsem Vám psala do poradny ohledně dcery, která po užití Ergotaminu měla záchvatovitý stav, tlak v hlavě, problém s dýcháním, brnění končetin. Nyní je to 14 dní od doby, co se jí to stalo. První týden po té se záchvat již neopakoval, přetrvával jen tlak v hlavě, teď druhý týden už ani to. Dnes z ničeho nic se vše znovu opakovalo, jen v menší intenzitě.. Dcera uvádí že vše vždy začne pocitem velkého tepla v oblasti břicha, zároveň se etupňujícím se tlakem v v hlavě. Byl to lék vyrobený přímo v lékarně, hlavní složka Ergotamin, dcera užila 6 tablet, krevní obraz měla v pořádku. Dcera je drobná, váží 51 kg. Velmi Vám děkuji, jsme už bezradní.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lenko. Je to nějaké podivné. S ergotaminem se musí postupovat velmi opatrně a je možné, že dávka byla velmi vysoká. Opakovaly se tyto obtíže před menstrucí?  Těžko se mi věc posuzuje. V každém případě si myslím, že dceru by měl sledovat gynekolog i neurolog. Jakékoliv další uživání ergotaminu nepřipadá v úvahu. Tobolky s ergotaminem si ponechte pro případnou analýzu. Uložte je do chladničky. Jaký byl důvod předepsání ergotaminu gynekologem? Jaké  gynekologické obtíže dcera má ?
Parafarmacie
Dobrý den, ohledně okrajování špiček banánů, když jsem byla malá (teď je mi 49), tak nejenom mně ale i kamarádkám odkrajovaly babičky i maminky špičky banánů s tím, že se to dělá kvůli tomu, že někdo kdesi kdysi nalezl v banánu malého hada. Zřejmě to byla jen poplašná zpráva, ale dělalo to plno lidí v okolí, tak možná tato zpráva přetrvala někde dodnes..:-)
Ivana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak já vám dám jinou babskou radu Ivano,  která  vám třeba k užitku opravdu bude, pokud ji již nevyužíváte. Když zabalíte opačný konec banánu do igelitu, nebo ještě lépe do potravinářské folie,která dobře těsní, banán nehnědne tak rychle a je delší dobu chutný. Rozdíl se dá snadno porovnat...  Nezapomeňte také, že banán obsahuje hodně sacharidů a že jej  proto musíme do jídelníčku pečlivě započítat, pokud nechceme příbírat a máme k přibírání sklony.
Parafarmacie
Dobrý den,
moje otázka se týká banánů. Slyšela jsem, že při konzumaci banánů se mají odkrajovat špičky, Je to nutné?
Zjistila jsem, že pokud si člověk dá např. v restauraci banán v čokoládě, tak ho podávají i se špičkou.
Děkuji za odpověď. Mgr. Eliška K.

Eliška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Myslím si paní magistro, že to nemá žádné racionální opodstatnění, budu-li mít na mysli zdravotní nezávadnost a banán určený ke konzumaci bude považován za zdravotně nezávadný. Jestli najdete k tomuto podivnému doporučení někde nějaký komentář, napište mi ho prosím. 
Léky na předpis
Dobrý den, může se současně s užíváním antibiotik pít pivo a musí se dobrat celé ? Děkuji.
corado699@seznam.cz
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, o délce antibiotické léčby musí rozhodnout lékař.  V ambulantní praxi zpravidla trvá  7 až 10 dní.  Alkohol snižuje účinek antibiotik a je dobré se mu vyhnout. Domnívám se ale, že jedno pivo za den ( což je výživové doporučení), nemá žádný negativní vliv na průběh antibiotické léčby.
Parafarmacie
Děkuji, ale právě ten imunomodulační účinek mě zajímá. Co konkrétně se v organismu děje při užití Wobenzymu. Děkuji
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To je dosti obtížné vysvětlit, Alice. Nevím, zda máte přírodovědné vzdělání. Trochu pochopit to lze jen  díky dobré znalostí imunologie,fyziologické funkce bílých krvinek (  zejména T a B lymfocytů) i třeba dobré znalosti  o uplatnění různých citokinů při zánětlivých a imunologických procesech. Proteolytické enzymy, které Wobenzym obsahuje a které tělo dokáže v malé míře vstřebat, pak mají vliv na celou řadu imunochemických procesů, které se týkají třeba proliferace  rozličných imunitních buněk, nebo vyplývají ze změny koncentrace určitých citokinů a míry zánětlivé, či imunitní reakce.  Dostatečně pochopit tyto mechanismy mohou jen odborníci v oboru imunologie. Tito odborníci si také mohou uvědomit, kde je pro Wobenzym místo a kdy má smysl jej použít. Můj doporučený způsob použití vyplývá z mého odborného úsudku a z mých letitých praktických zkušeností.
Léky na předpis
Dobrý den, Pane Staněk, jsme v situaci, kdy nikdo neví, co se stalo. Dceři byl předepsán gynekologem lék Ergotamin, po využívání 6 tbl., dostala spasmus celého těla, nmohla dýchat, měla obrovský tlak v hlavě, odvezla ji rychlá pomoc, v nemocnoci aplikovali hořčík a poslali jidomů. Na druhá den se toto opakovalo v menší míře dvakrát. Dnes má tlak na hrudi a v hlavě, objeví se a zmizí.Nikdo nic neřeší, má 26 let, má malou dceru, prosím Vás, upraví se toto, nebudou následky, vyloučí se tento lék z těla? Co máme dělat, prosím poraďte. Děkuji.
Lenka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lenko. To se bohužel může vyjímečně u ergotaminu stát a je třeba mít k tomuto léku velký respekt. Spíše je to ale souhra více nepříznivých okolností. Stav by se měl rychle zlepšovat. Domnívám se, že došlo po podání ke snížení prokrvení určité části mozku ( zřejmě došlo k útlumu dechováho centra se všemi logickými důsledky). Dostatečně účinné antidotum není. Hořčík v tomto případě toho moc nezmůže. Dcera by měla mít již to nejhorší za sebou. Má nyní nějaké větší obtíže? Dýchá se jí dobře? Má nějaké poruchy sluchu či vidění?  Má bolesti hlavy?  O jaký lék konkrétně šlo? Bylo vyloučeno předávkování?  Kolik dcera váží? Užívala v tuto dobu ještě nějaké jiné léky? Doporučuji odpočinek a dostatečný příjem vody. Vše dobře dopadne.
Parafarmacie
Pane Staněk za opověď Vám moc děkuji, zní vše velmi logicky. Chci se zeptat jenom proč doporučujete brát wobenzym v době, kdy je člověku dobře?Výrobce tuším radí opak. Jaký to má důvod a co vlastně wobenzym v těle dělá (myslím z fyziologického hlediska?
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Máte pravdu Alice. Takto se nám to ale nejvíce za 25 let osvědčilo.Domnívám se, že při akutní fázi onemocnění se mohou pozitivně  projevit pouze protizánětlivé účinky Wobenzymu, ne   však účinky, které bych nazval jako imunomodulační. Je tedy rozdíl, zda účelem použití je tlumení akutního zánětlivého procesu, nebo působení na imunitní mechanismy.  Tomu pak musí odpovídat i dávkování a způsob použití.
Parafarmacie
Zdravím, pane Staňku tak se hlásím s tím bolením v krku, už i trochu pokašlávám, tak tohle vypadá nadlouho, mám pocit, že mi jakoby hleny uvízly v a dutinách nechce se jím ven. Máte radu? Asi jen ten čas že? Chci se zeptat s čím souvisí to, že v posledních letech mě virozy vždy tak dlouho trápí?Trvá to fakt dlouho, dřív jsem dostala jeden den horečku, druhý den jsem ji rozdýchala a celá anabáze byla po týdnu pryč. dnes trvá čtyři dny než se rozběhnou vůbec nějaké příznaky,vše je nenápadné teplota 37,1 mě úplně zničí a dlouho se to drží. Je to třeba nějaká chyba ve mě? Mohu to nějak ovlivnit sama? Celou zimu jsem nemocná nebyla, až tento dálkový let a na něj navazující únava mě dostaly. Na jaře jsem brala dvakrát po 14 dnech Wobenzym. Tak nevím.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Svět je nyní velmi otevřený, Alice a my se  můžeme setkávat nejen s nejrůznějšími lidmi  i ze vzdálených krajin, ale také s mikroorganismy, které náš imunitní systém nezná a musí se s nimi nějak domluvit. Stále více světové populace žije v extrémních životních podmínkách městských aglomerací. Tím mám momentálně na mysli jen míru expozice živými mikroorganismy a alergennimí částicemi, které jsou přítomny v deformovaném životním prostředí vekoměst a kterými jsou zatíženy naše dýchací cesty.  Řada respiračních infekcí má jiný průběh než před lety a částečně je to i tím, že jsou způsobeny jinými patogeny či mikroorganismy s jinou antigenní výbavou. Pokud  budete mít problémy častěji, je dobré se rizikovému prostředí vyhýbat. Wobenzymové kúry mohou mít také smysl. Měly by být ale používány v období, kdy se člověk dobře cítí a osobně doporučuji tři 14-ti denní kúry do roka.
Léky na předpis
Dobrý den,synovi je 19 let,první příznaky vaskulitidy měl už od od 14 let,hormonální léčba prednisonem nezabrala ,přes tři roky bral colchicin,pak ho sám přestal užívat,neviděl v tom efekt.V rodině nikdo potíže nemá mutaci Leiden má po mě.Děkuji za odpověd.
Jindřiška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Použití Plaquenilu v této indikaci je určitě sporné, Jindřiško. Postup se spíše podobá metodě pokusu a omylu a lékař musí dobře posoudit, zda potenciální prospěch z této léčby převáží zdravotní rizika. . Bohužel dostatečně účinný postup neexistuje. Jaké má syn momentálně obtíže?
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore. Je mi 72let a beru Xarelto na ředění krve. 1 tabletu ráno s jídlem. Můžu si k němu vzít Ibalgin, když mám občas silnou bolest v kolenou? Nebo existuje jiný přípravek který by šel zkombinovat s Xareltem? Děkuji Vám předem za odpověď. Zdeněk.
Zdeněk
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Zdeňku. Můžete. V tomto ohledu má určitou výhodu proti Warfarinu.  Snažte se ale léky s protizánětlivým a analgetickým účinkem užívat co nejméně.
Léky na předpis
Dobrý den,dnes paní doktorka mému synovi předepsala Plaquenil 200 na leukocytoklastickou vaskulitidu s občasnými nekrotickými stavy drobných cév,a má mutaci Leiden.Myslíte si že je tento lék pro něj vhodný?Přečetla jsem si leták s nežádoucími ůčinky a moc se mi to nezdá.Děkuji za odpověd.
Jindřiška
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Kolik je mu let Jindřiško?  Má někdo v rodině podobné obtíže?
Parafarmacie
Pane doktore děkuji,
dnes je krk lepší trochu to leze k hlasivkám a v noci mám v krku plno hlenů. Při polknutí mi rachtá v uchu, tak si říkám jestli se mi tam při potápění dostala taky nějaká voda. Nevím. myslíte, že bych nějak měla omezit sebe? Do práce chodím, procházky také.
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tělo potřebuje nějaký čas na adaptaci, Alice. Já osobně to snáším podobně, když absolvují  nějaký pobyt v zemích s odlišným klimatem. Z dlouhé cesty letadlem bývám dehydratovaný a nachlazený. Jsem až překvapený jak málo pozornosti  se věnuje hygienickým podmínkám v prostoru dopravního letadla za letu v porovnání s tím co vyžadují hygienici po drobných podnikatelích, či stravovacích provozech. Určitě je zde zvýšené riziko tromboembolie z nedostatečného příjmu vody a udržování vhodné relativní vlhkosti vzduchu , či respirační infekce z nedostatečné výměny a filtrace vzduchu.
Parafarmacie
Dobry den.potrebuji poradit co na kasel u 4leteho syna.davam mu ted uz 3dny cibulovy sirup domaci a na noc tussin kapky ale zadne zlepseni moc neni.akorat ze uz kdyz kasle tak se to trha ty hleny ale neumi je vyplivnout.kasle tak jednou v noci ale to je takovy drazdivy kasel trva tak pul hodiny nez se to sklidni.a pak rano a to taky trva takhle a pres den obcas take kasle ale neni to takove jako v noci.kasle hleniky ale pak je opet spolkne.taky ma rymu to davam jen na noc sanorin ze zacatku dobry ated se mi zda ze je to zase horsi.prosim o radu co davat na den a co na noc na ten kasel.a na tu rymu.jinak je akcni neni unaveny basti zadmja teplota.dekuji za odpoved.
martina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já osobně bych to nechal na přírodě, Martino. Dbal byl jen na přiměřené oblékání. Důležité je se vyvarovat výrazných změn teplot, průvanu a velmi suchého vzduchu. Nápoje by neměly být chlazené a příjem vody by měl odpovídat teplému počasí. Nosní kapky bych určitě nedával. Hleny je třeba vysmrkat a a někdy je třeba nosní dutinu zvlhčit. Na lepší vykašlávání hlenů během dne bych třeba volil Mucosolvan sirup. Nic víc.
Parafarmacie
Lymeská bor. byla vyšetřována v rámci revmatologického vyšetření a prokázána nebyla (otázka je, jestli by i nějaká "zastaralá" infekce patrná z krve byla). A o závažnější virové infekci také nevím. Nedává to moc smysl, s čím má moje tělo vlastně problém, viďte. Děkuji za Váš čas a ochotu. Milada - otázka upravena poradcem
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Viz.níže.
Parafarmacie
Ještě pro doplnění - ptáte se směrem, jak to subjektivně vnímám také. Jakoby ve mně dřímal nějaký zánět, vir, bakterie, nevím. Zkrátka něco není ok, jenže vyšetření z krve ani rentgeny nic neprokázaly a já už nevím.
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nějaké divné, Milado. Jste z Prahy? Máte k dispozici lékařské zprávy.a výsledky biochemického a imunologického vyšetření? Příčina se musí najít.
Parafarmacie
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz včera mě začalo bolet v krku na levé straně, nic tam nevidím, krom trochu červenější žilky. Nemám teplotu ani nejsem unavená. Zkouším strepfen, ale nic extra, loni mě v červenci taky divně škrabalo v krku, prý to byla alergie na pelyněk (asi), ale trošku to bylo jiné (spíš celý krk svědil natolik, že mě to nutilo škrábat si ho jazykem). Právě jsem se vrátila z dovolené, dálkové lety, tak mě napadla i klimatizace, ale při viróze jsou asi teploty ne? Co by jste mi poradil? Mám se nějak omezovat?
Alice
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, klimatizace a náhlé změny teplot jsou nyní nejčastější příčinou těchto problémů. Letadlo a dálkový let je vysoce rizikové prostředí pro přenos respiračních infekcí. Strepfen se mi zdá velmi dobrá volba. Kombinoval bych jej s Pathenolem 100mg. Tablety nechte rozpustit v ústech.
Parafarmacie
Dobrý den! To je právě ono, pane doktore! Nadváhu nemám, sport jen občas a lehce, s ničím se neléčím, měla jsem fyzickou práci, ale nyní změna a čtvrtý měsíc pracuji v kanceláři (sice u pc, ale ne výhradně, spíše jsem čekala, že se rukám od fyzické práce uleví, jenže nikoliv, možná spíše naopak). Začalo to celé před pěti let, když se mi narodilo dítko. Lékař tehdy předepsal nějakou mast a ortézu (tehdy zlobil jen palec jedné ruky). Zánět ale nikdy zcela nezmizel, nyní (postupné zhoršování) bolí obě jako čert, brní, táhnou, ztráta citu. Před rokem na kontrole dr. řekl, že když bude bolet, mám mazat a fixovat, případně pak operace, která tam šlachy uvolní. Ale příčina jako taková, tu tedy opravdu nechápu. Na bolest šlach prstů u nohy jsem dostala vložky - chodí se mi sice hezky, ale to je asi vše, nic to nevyřešilo. Odeslání na revmatologii také nepomohlo, na podzim dělali podrobné testy a nic nezjistili. Opravdu jsem už bezradná, snad už jen leda šaman:-) Poradíte, prosím? Děkuji!
Milada
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Byla vyloučena Lymeská borelióza, Milado? Prodělala jste v posledním dvou letech závažnější virovou infekci ?
Parafarmacie
Tak to jste mě velmi uklidnil pane doktore,
nechám to asi být. Snažila jsem se chovat fakt nerizikově.
Lara
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví a stále jen krásné dovolené, Laro !
Léky na předpis
Uzivala jsem betaserc pan doktor mi ho zmenil na betahistin,ze ho nesmi predepisova t jent na Menierovu chorobu je to pravda . dekujiza odpoved
Jirina
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Domnívám se, že není, Jiřino. Nedává mi to racionální smysl. Oba léky se mohou lišit pouze doplatkem, nikoliv preskripčním omezením, či rozdílnou výší úhrady v přepočtu na množství účinné látky. Složení je obdobné.
Léky na předpis
Dobrý den, prosím o raduMám slabou cukrovku, užívám 1 GlucophageXR500, Isoptin 40 2 denně. Poslední dva roky trpím častým pálením žáhy a bolestí žaludku za hrudní kostí.Když jsem si zakoupila Omeprazol, tak pomohl. Pan doktor mě poslal na gastroskopii a zjistili mi: Inkompetence kardie,GERD s ezofagitis 1. stupně dle Savary- Miller, hiátová hernie 3 cm, biliární reflux s reaktivní gastritis antrálně. Léky APO PANTO a Itoprid. Po Omeprazolu jsem se ale cítila lépe než po těchto lécích. Neměla bych pana doktora poprosit o Omeprazol? Mnohokrát děkuji za odpověď. Míla
Míla
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Mílo. Vaše zdravotní problémy nejsou ojedinělé. Zásadní je, si udržovat normální váhu a správný jídelníček. Ve většině případů se problémy zmírní, nebo vymizí a medikace není nutná. Léky, které užíváte , omeprazol nevyjímaje, mohou problémy i prohloubit, pokud se nedodržují základní dietní opatření.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za odpovědi. Ještě se zeptám, musím vápník na určitou dobu vysadit nebo ho můžu dál užívat, případně jak často byste doporučil?
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dávka, kterou užíváte, je rozumná, Radomíre.  Neznám ale váš zdravotní stav natolik, abych mohl posoudit, co je lepší varianta. Doporučení musí vycházet z dobré znalosti celkového zdravotního stavu i vašich stravovacích zvyklostí.





mobilní verze