Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna internisty Václava Chytila

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

MUDr. Václav Chytil

Žloutenka je nebezpečné onemocnění. Může trvale poškodit zdraví a v nejhorším případě i zabít. Přitom není tak těžké se jí bránit. Na problémy se žloutenkou spojené jste se ptali MUDr. Václava Chytila z pražského Lékařského centra Václavka. Poradna již byla ukončena.

Nejvíce se ptáte

Archiv
Dobrý den, minulý rok jsem prodělala salmonelu a půl roku před tím jsem měla ve střevech nějakou bakterii(název nevím).Vše se vyléčilo,ale od té doby trpím na občasné průjmy (jednodenní). Nyní mám již druhý den průjem s přítomností krve ve stolici...Jsem objednaná k doktorce, co mám očekávat za vyšetření? (Je mi 27 let, sportuji, zdravě jím a netrpím nadváhou). Moc děkuji za odpověď.
anonym
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den jistě Vás čeká bakteriální vyšetření stolice, dále stolice na parazity, vyšetření okultního krvácení do stolice, ev další vyšetření jako ultrazvukové vyšetření břicha etc. Zdravím
Archiv
Dobrý den. Je mi 43 let a tak 3-7x za měsíc trpím nevolnostma, které se projevují náhlou slabostí v nohou, ihned se celá spotím a musím se okamžitě najíst, napít. Stav ještě nějakou dobá trvá a pak ustoupí. Tento stav se projevuje z jičeho nic.Krevní rozbor neprokázal cukrovku. Můžete mi poradit. Děkuji za odpověď
Jája
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, doporučuji komplexní vyšetření internistou, včetně hladin hormonů štítné žlázy, insulinu apod. Zdravím
Archiv
Vazeny pane doktore,zhubla sem asi behem 7 mesicu nechtene z 64kg na 53kg pri vysce 169cm.Citim se casto unavena a stredne tezka cinnost me velmi a rychle vycerpa.Stravuji se 3 az 4 denne jako 80 kilogramovy muz a presto nemohu pribrat z te hmotnosti 53kg.Jiz od detstvi se u me velmi casto obevuji opary,prumerne 3 do roka,ted temer kazdy druhy az treti mesic.Objevil se mi i na stehne 2x,ktery byl velmi bolestivy a pomerne velky,bohuzel sem s tim nebyla u lekare.A taktez od detstvi se extreme potim.Posledni cas trpim na velke fialovo modre kruhy pod ocima.Byla sem ted konecne u lekare a udelal mi maly krevni obraz,ktery byl v poradku.Jen kalium,MCHC a Triglycerin se nachazeli velmi na spodni hladine normalu.Jinak vse normal.Citim se a i vypadam nemocne.Je mozne,ze se citim nemocna ze stresu?studuji v zahranici a prozivam nelehke obdobi.Nebo je treba udelat napr. velky krevni obraz?Dekuji mnohokrat za dotaz.
Lenka 26 let
MUDr. Václav Chytil
Dobry den, podle Vašeho dotazu lze usuzovat na poruchu funkce štítné žlázy, kterou je třeba vyšetřit, dále dle úvahy lékaře a Vašeho stavu. Zdravím
Archiv
Vážený pane doktore, manžel (40 let) byl často unavený, na sono, po zhoršných JT, mu našli ztučnělá játra a jaterní cistu. Dostal léky: Essentiale Forte a lékař doporučil zhubnout. Další kontrola za rok. Muž je prakticky abstinent (odhaduji spotřebu alkoholu na 2 litry vína ročně), v jídelníčku převládá zelenina, brambory, těstoviny, mléčné výrobky, maso cca 2x týdně, jen libové, žádné uzeniny. Míval v práci hodně stresu, ale teď už asi rok je to výrazně lepší a je spokojený. Co můžeme ještě udělat, aby se játra nezhoršovala, nebo dokonce vylepšila. Problémy více méně trvají už asi 3 roky. Děkuji za radu.
zuza
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, nenapsala , jestli manžel zhubl, což by játrům jistě prospělo, stejna jako totální abstinence 8-12 týdnů. Zdravím
Archiv
Dobrý den, nevím na koho se obrátit se svým dotazem, tak se obracím na Vás pane doktore, jde mi o jednoduchou otázku: V případě, že mám podezření na nakažení virem hepatitidy B a nechám si udělat test, po jak dlouhé době se v krvi objeví, vím, že ink. doba je 50-180 dní, ale neexistuje způsob, jak tuto dobu urychlit, např. v nějakém inkubátoru (nejsem odborník), jak je to např. u dárců krve, nelze se přeci spoléhat na to, že partner-ka je věrná a on-a se nenakazí, aniž by to věděl-a. Když jde např. dárce darovat krev a měl den před tím pohlavní styk se svou partnerkou, která se někde nakazila a neví o tom ani jeden. Vím od znamých, že se podepisuje nějaké prohlášení, ale říká se důvěřuj, ale prověřuj. Dá se tedy zjistit nějakou metodou, zda je dotyčný nakažen tímto virem, i když neuplynula ještě tato inkubační doba? Děkuji za Vaši odpověď a přeji krásný den Pekař Milan
pekarmilan@seznam.cz
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, antigen tzv povrchový HBsAg je detekovatelný někdy i 14 dní před klinickými projevy choroby, inkubační doba je spíše 4-12 týdnů. Jistě lepší je prevence, tedy očkování a dodržování zásad bezpečného sexu. Zdravím
Archiv
Dobrý den,nevím jestli se na Vás obracím správně, ale zkusím to. Chtěl bych se zeptat, kam se mohu obrátit, chtěl-li bych na sobě nechat testovat léky. Děkuji za odpověď
David
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, to v současnosti nevím. Děkuji za pochopení
Archiv
Přeji pěkný den, připravuji se za měsíc odletět na dovolenou do Turecka - mám se nechat očkovat proti žloutence a nebo jiné očkování ?? Váš názor ? děkuji
petr
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, očkovat se proti žloutence typu A i B je vhodné před cestou do zahraniční Zdravím
Archiv
Dobrý den, můj manžel je rok po operaci aortální chloplně, nyní má mechanickou. Je mu 38 let a nyní plánujeme zahraniční zájezd, myslíte, že je možné cestovat letecky? Děkuji J
J
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, podle mého názoru by to neměl být problém, lépe však pozeptat se u jeho kardiologa, který jistě jaký typ chlopně to je. Zdravím
Archiv
bereme to s humorem... 1.syn simuloval kašel(nyní je pozorován s podezřením na přechození tuberkulozy),2.syn simuloval teplotu(následně se 1 rok léčil z akutního zánětu ledvin), zmiňovaná sestra simulovala zánět středního ucha (akutní zánět mozkových blan), já nachlazení(akutní zánět srdečního svalu - 5 let léčby), matka zvýšenou únavu (opakovaně karcinom).... jo, a ta simulace proběhla v době, kdy jedna končetina měla 2x větší objem. I přesto akceptuji, že v každém oboru se najdou odborníci větší i menší, lidé, kteří mají zájem a nemají. Když bylo nejhůře, vždy jsme narazili na špičkové odborníky.Také souhlasím, že veselá mysl, půl zdraví. Mimochodem.... do které skupiny lékařů patříte vy... a pokud je to ta špičková, dokáže to vůbec někdo ocenit.... Držím Vám palce a přeji málo simulantů
dana
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, tak to je zcela mimořádné, to byste měli publikovat. Jenom to dokazuje, jak je medicina leckdy přetěžký obor a jak je potřeba, by pacienti byli vskutku paciens( trpělivý) Pevné zdraví přeji
Archiv
přítele s boulema k lékaři nedostanu a sestře se střídavými otoky sdělili, že simuluje.... ostatně to pravidelně sdělují celé mé rodině..... dokud neumírá... nějak se nám to zdravotnictví sice lépe vybavilo, ale starých přístupů nezbavilo... snad sestra najde lepšího lékaře a přítel snad nic strašného nemá
dana
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, ve Vašem předchozím dotazu -viz níže- nebylo nic o tom, že se jedná o Vašeho přítele resp. sestru. Nejde-li dostat přítele k lékaři, je těžko radit, může se jednat o podkožní lipomy- tukové útvary, nezhoubné povahy. Ad Vaše sestra: je třeba navštívit lékaře v okamžiku, kdy jsou otoky přítomné. Otoky se špatně simulují. zdravím
Archiv
Dobrý den, pane doktore. Je mi 23 let a asi před 10-ti lety se u mě poprvé objevila srdeční arytmie. Není spojená s námahou, prostě se jakoby "špatně" nadechnu. Nato mi začne bušit srdce rychlostí cca 150 úderů/min, ale mám pocit, že bije naprázdno. Někdy se mi to přihodí i v noci a tento stav trvá déle než ve dne a navíc mě ještě polije studený pot. Arytmie skončí podobně jako začala, prostě se snažím zhluboka a prudce vydechnout. Neomdlívám, jenom mívám mžitky před očima. Stav trvá cca 1 - 3 min, jak kdy. Nutno dodat, že EKG je bez patologických změn. Nikdo z rodiny problémy nemá.Arytmie je tak 1 - 3x do měsíce, ale není to pravidlem.Může se jednat o něco závažnějšího? Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.
Mir
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, nejlépe je provést endokrinologické a kardiologické vyšetření včetně tzv. Holterova EKG záznamu, což je 24 hodinový záznam srdeční činnosti, který pomůže odhalit druh " arytmie". Problémem může být, že tuto potíže máte velmi nepravidelně. Zdravím
Archiv
Dobry den, prosim o radu je možný příp. jak vysoké je % onemocnění žloutenkou u rizika jako je ruční masáž penisu do ejakulace prostitutkou. Děkuji za odpověď
Pavel.
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, prostitutky jsou rizikovou skupinou pro přenos infekčních chorob včetně žloutenek. Použití kondomu je nutností, ale nemusí stačit. Zdravím
Archiv
Kolem 50 let se začaly pod kůží objevovat boule, ne vždy jsou v místě uzlin. Starší kýla pod hrudníkem se relativně nezvětšuje. Ve 33 letech nestejnoměrně otékají končetiny, obličej a oční víčka, oči občas pálí a zhoršuje se vidění..... co z toho je možné ignorovat?
Dana
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, Vašemu doatzu nerozumim , zejména díky diskrepanci ve věku 50 resp.33 let, nvštivte svého lékaře Zdravím
Archiv
Vážený pane doktore, ráda bych se zeptala: Máme syna 5 let a dceru 15 měsíců, očkování proti žloutence typu B mají už dokončené. Ráda bych věděla jestli je i samostatná vakcína proti žloutence typu A, od kolika let je vhodné očkovat, jak je účinná, případné komplikace po očkování, očkovací kalendář a případně i cenu. Mockrát děkuji za odpověď.
Lenka P.
MUDr. Václav Chytil
Dobry den, samostatna vakcina existuje napr. pro deti HAVRIX 720 JUNIOR MONODOSE, podáva se v jedné dávce , posilovací dávka s odstupem 6-12 měsíců u dětí mezi 1-15 lety. O přesném postupu se poraďte s Vaším pediatrem, který má plánovací očkovací kalenář Vašich děti. Cena jedné dávky je cca 800Kč. Zdravím
Archiv
Byla mi odstraněna ledvina pro renální konvenční nádor. Od té doby mne zřejmě zlobí nadledvinky (mírná porucha v periferii). Projevuje se to večer neuvěřitelnou únavou,pocity zimy, křečemi, vysokým tlakem, depresemi. Je to jakoby do mne někdo pouštěl elektrický proud.Doporučili mi Diane35. Poprosila bych Vás o radu co s tím?
Iva
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, potřeboval bych vědět další údaje, jak výrazná je porucha nadledvin apod. těžko takto hodnotit. Použití hormonální antikoncepce může být na Vaše obtíže velmi účinné. Zdravím
Archiv
Dobry den, mam zvetsenou stitnou zlazu na prave strane, ale hormony stitne zlazy mam v poradku. Co to znamena, ze je zvetsena?Dekuji
Daniela
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, štítná žláza může být zvětšena i asymtericky aniž by bylo postiženo její funkce. Vhodné je sonografické vyšetření a sledování v pravidelných intervalech Zdravím
Archiv
Dobrý den.Mám na vás jednu zásadní otázku.Moje 2 letá dcera byla hospitalizovaná na dětském oddělení pro stálé zvracení a průjem byli ji odebrány vzorky krve ,moči i stolice ale nic se nenašlo.Po týdnu kapaček byla propuštena domů a byla ji nasazena dieta.Po 12 dnech se stav vrátil do původního stavu a byla zase hospitalizována a zase nic nenašli.Manželka i já máme zrovna takové příznaky.Zvracení nekolikrát do hodiny a hrozně vodnatý průjem.Ty zvratky jsou cítit po rybině a le nikdo z nás rybu nejedl.Průjem je řídká stolice a nedá se udržet ani 10 minut a hrozně zapáchá jako nějaké ředidlo nabo tak.Jsme ze severních Čech okr.Teplice Děkuji za kladnou odpověď.email pspacek@post.cz
Pavel Špček
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, myslím si, že je potřeba probrat tuto situaci s Vaším pediatrem a jistě by bylo vhodné, abyste byli vyšetřeni i Vy. může se jednat o alergii, infekci etc. Zdravím
Archiv
Dobry den, nevim, jestli se na vas obracim spravne se svym dotazem. pred 3 lety jsem mela zlomeny kotnik. Kdyz dlouho sedim, napriklad 2-4 hodiny v autobuse, zejmena v horku, tak mi ten kotnik natéká a boli. neni mozne, ze dojde k tromboze? dekuji.
anonym
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, může se jednat o následky po úrazu, jistě je vhodně doplnist vyšetření žil DK včetně ultrazvuku. Pomoci jistě může pohyb a zvýšení končetiny při dlouhém sedu. Zdravím
Archiv
Dobrý den, prosím co je to trombocytopenie ? Děkuji za odpověď.
Ladka
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, jedná se snížené množství krevních destiček( trombocytů). Zdravím
Archiv
Me matce urcili diagnozu primarni biliarni cirhozu. Chci se zeptat zda se tato nemoc da lecit ajake je jeji riziko.
jitka.9@seznam.cz
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, toto onemocnění lze v současnosti léčit, prognózu je však třeba probrat, bude-li s tím Vaše paní matka souhlasit, s jejím ošetřujícím lékařem. Zdravím
Archiv
Dobrý den, cca 10let jsem brala Euthyrox 100 na sníženou funkci š.žlázy. Pak jsem z lenivosti přestala a cca půl-3/4 roku je opět poctivě beru. Poslední měsíc mi hrozně padají vlasy. Cca 400-500 denně (opravdu jsem to počítala!) a zdá se mi to víc než hodně. Mám s tím jít na endokrinologii nebo to s tím nemá souvis. Jinak myslím, že kromě kouření žiju zdravě. Děkuji za odpověď.
Martina
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, jistě nejvhodnější je urychleně navštívit Vašeho endokrinologa a zkontrolovat činnost Vaší štítné žlázy. Zdravím
Archiv
Dobrý den, v poslední době se mi stává (a stále častěji), že se z ničeho nic rozklepu. Padne na mě jakási únava, ale není to tak zlé, jako při poklesu krevního tlaku, jsem jen taková bez energie, ale cítím po těle třes. Jako kdybych měla za sebou obrovský sportovní výkon, nebo něco podobného. Je to v celku nepříjemné, ale spíš mě znepokojuje to, že se mi to stává už i několikrát v týdnu a nevím, z čeho to je. Po chvíli to vždy přejde. Děkuji za odpověď.
Karolína Rechtbergerová
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, může jít o projevy náhlého snížení hladiny krevního cukru. Je dobré se nechat odborně vyšetřit Zdravím
Archiv
Dobrý den, cca před rokem jsem absolvovala artroskopii koleno, cca 2 dny poté mi zjistili trombozu v lýtku. Po týdenní hospitalizaci mi cca půl roku ředili krev. V současné době nemám žádné problémy, ale ani nejsem pod kontrolou lékaře. Chtěla jsem se informavat, čeho bych se měla vyvarovat, aby se mi tromboza neobjevila znovu. Občas mývám pocit, že mě lýtko v místě původní trombozy bolí, je možné, že se žíla ještě nezahojila? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Jana
Jana
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, vzhledem k Vaší anamnese je více než vhodné být pod kontrolou lékaře, který určí , je-li nadále nutné" ředění krve", provede UZ vyšetření žil dolních končetin apod. Zdravím
Archiv
Dobrý den, dají se u nás koupit vlhčené kapesníky na ruce, které by obsahovaly antibakteriální a anntivirovou látku? POkud ano, jak se jmenují a kde se dají koupit? Jde mi to o to, že člověk často nemá možnost si umýt ruce....Existuje něco, čím by se dal desinfikovat mobil apod?. Díky za odpověď!
Andrea
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, odpověd Vám jistě podá kvalifikovaný lékarník Zdravím
Archiv
Je mně 60 let dost čast trpím v poslední době plynatostí bolestí v prvém bokua stolice je řídká a dokonce až voda. potom třeba týden zase normál. k lékaři se mně nechce jinak jsem doufám zcela zdráv a nic mně netrápí žádné léky neužívám . existují nějaké medikamenty, které mně těchto potíží zbaví? Děkuji za odpověd
mirek
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, vaše příznaky jsou alarmujici. Co nejdříve navštivte svého lékaře a nechte si vyšetření stolici na okultní krvácení a dále tzv. koloskopii. zdravím
Archiv
játra mám asi tak špatná, že je mám z části ztvrdálá,hodnota GMT již osm let při každém odběru přes 3.Na rukou se mi dělají tmavočervené skvrny zavodňuji se.Léky paní doktorka vysadit nechce,prý je potřebuji.
pepa
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den,je potřeba podrobnější vyšetření k rozboru etiologie zvýšení GMT. Jistě je velmi vhodné 2-3 měsíce abstinovat. Proberte to s Vaší paní doktorkou Zdravím
Archiv
Vážený pane doktore, je mi 36 let, v těchto letních teplých dnech mi velice otékají ruce i nohy.Je to velice nepříjemné. Co může být příčinou. Děkuji za odpověď.
Aja
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, to nepoznám z psaného popisu, navštivte proto svého lékaře. zdravím
Archiv
Nyní jsem prodělala ledvinovou koliku a podrobnější rengen mám až v září.Ráda bych věděla jak dál zdavě žít a co dělat abych se vyvarovala další bolesti.Jak se nebát jít do práce a na dovolenou.Nemám jistotu jestli v sobě ještě něco nezůstalo.Děkuji
renata
MUDr. Václav Chytil
Dobrý dem, hojnost tekutin je základem, jistě je vhodné i ultrazvukové vyšetření ledvin. Nevím, jaký RTG máte mít až v září, ultrazvuk možno jistě i dříve.
Archiv
Dobrý den pane doktore mám mravenčení v obou dlaních ,špičku jazyka jako bych se opařila horkou vodou tento stav trvá asi 14 dnů.Je mi 51 let. děkuji za brzkou odpověd.
anna
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, může se jednat o velké množství příčin, včetně např. nedostatku vitamin, přemíru léčiv , apod. Navštivte lékaře , který Vás dobře zná. zdravím
Archiv
Je mi 54 let a pred lety se Mi zacala delat tukova boule pod kuzi.Nechal jsem ji vyriznout ,ale postupem casu se mi jich dela stale vice .Dovedete poradit co zmenit aby se zmenilo toto nepravidelne ukladani tuku.Rika se ze je to spatna funkce jater Diky
JOSEF
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den , může se jednat o tzv lipomatosu nebo - dle lokalizace- také o tzv mimocévní tuková depozita při poruše lipidového metabolismu. Doporučuji proto obrátit se na Vašeho lékaře Zdravím
Archiv
Vazeny pane doktore chtela bych Vas pozadat o Vas nazor ohledne parazita Toxoplasma gondii. Zajima me problematika darcu krve a moznost prenosu Toxoplasma gondii. Myslite si, ze by se mela zavest kontrola seropozitivity u darcu krve a nasledne odebirat krev pouze od negativnich darcu? Co by bylo prinosem a co negativem takoveho opatreni? Velice Vam dekuji za odpoved S pozdravem a pranim krasneho dne, Zuzka
Zuzka
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, děkuji za velmi zajímavý a aktuální dotaz, který je součástí pravidelných diskusí. Nemyslím si však, že by toto bylo fórum do vydání jasného odborného stanoviska. Např. ve Francii je povinný test na protilátky proti toxoplasmóze před uzavřením sňatku. Zdravím
Archiv
Pane doktore,jaké odběry jsou nutné před očkováním proti žloutence typu A+B?Jaké jsou typy vakcíny Twinrix a která je nejlepší,nejúčinnější?Je možné nyní získat 3.dávku zdarma?Neprobíhá teď nějaká akce?Jsem studentka(21,5let)Děkuji za brzkou odpověď.
Hanka
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den,vzhledem k Vašemu věku je vhodné ověřit, jestli jste nebyla očkována např.kolem 15ti let.Máte-li pochybnost,požádejte o stanovení protilátek v krvi, některé další podrobnosti najdete např. na www.zloutenky.cz. Děkuji za Váš zájem o Vaše zdraví
Archiv
Jeste k bilirubinu, je nutne dodrzovat nejake omezeni, myslim co se tyce jidla, fyzicke zateze, alkoholu? Je zivot v pripade Gilbertovy choroby nejak omezeny (muze to mit nejake nasledky) nebo se vubec nic nedeje? Dekuji
Vlastimil
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, myslím si, že tato otázka je nad rámec bežné internetové diskuse, je lépe,jak jsem již psal probrat situaci s Vaším lékařem po jasném stanovení diagnosy. Většina pacientů omezena touto chorobou není,ale nemohu takto říci,je-li to i Váš případ. S díky za pochopení
Archiv
Pane doktore,potřebovala bych vědět,jestli na očkování proti žloutence musím být úplně zdravá,tedy jestli třeba nevadí rýma-nachlazení a pokud ano,tak co mi může nejhoršího být,když se nechám očkovat?
Monika Hrabětová
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, v zásadě je dobré před každým očkováním být zdravý. Proto by Vás měl jakýmkoliv očkování vidět lékař,který rozhodne, jste-li schopna očkování.
Archiv
K události v MHD: když jsem se podívala na místo, kde jsem ucítila štípnutí, našla jsem zaschlou kapku krve a rána vypadala jako vpich. Myslím, že jsem to nikomu neukazovala. Během pár dní se to zahojilo, nesledovala jsem žádný otok ani vyrážku. Ke svému překvapení jsem zjistila, že jsem asi před 9-ti leti byla očkována proti hepatitidě typu A. Děkuji
Pavlína
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, Váš případ není jednoduchý. Máte-li však obavu, že Vámi popisovaná osoba mohla být infikovaná, obraťe se na Vašeho praktického lékaře a nechte si vyšetřit panel protilátek proti hepatitidě B a C, jistě je možno přidat i HIV 1,2. Byla-li jste řádně očkována proti žloutence typu A, mělo by být očkování jistě validní. Zdravím
Archiv
Dobrý den, už asi od malička trpím na čepy na mandlích. Vždy je období, kdy se čepy téměř denně objevují a pak mám zase několik týdnů klid. Čepy se vyplavují sami a nebo, když ho na mandli cítím, si ho sundám sama. Na angíny ani na teploty netrpím. Akorát, když se čepy objevují častěji, cítím se unavená. Lékař mi doporučil desinfikovat mandle joxem nebo bioparoxem. Co je příčinou, že se mi čepy neustále tvoří? Hodně sportuji. Nevadí sport v období, kdy se čepy tvoří (ale teplotu nemám a v krku mi také jinak nebolí)? Děkuji předem za odpověď.
Gabriela
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, doporučuji jistě navštívit odborníka pro nemoci ušní, nosní a krční, který Vám bude moci kvalifikovaně odpovědět. V úctě
Archiv
Dobry den, rad bych se s vami poradil. Je mi 24let. Pred nedavnem mi na preventivni prohlidce zjistili zvysenou hladinu bilirubinu 39umol/l a poslali me na infekcni. Kde mi udelali veskere testy vcetne testu na zloutenku. Vsechno bylo negativni az na bilirubin (44). Doktor mi rekl at prijdu za 1-2 mesice na zopakovani testu. Bricho na pohmat neboli, jen mam trochu zazloutle belmo. Zajimalo by me, cim to muze byt, vse prece ma nejakou pricinu a jaky by mel byt dalsi postup? Trochu citim jatra po sportu, i pri mensim mnozstvi alkoholu, ale neni to bolest. Dekuji za radu
Vlastimil
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, ve Vašem případě se může jednat o tzv.benigní( nezhoubnou) hyperbilirubinémii- tzv. Gilbertovu chorobu. Opakovaný test včetně eventuálního genetického vyšetření pomůže k upřesnění Vaší diagnózy. S díky a v úctě
Archiv
Dobrý den, pane doktore,je mi 35 let a poslední 2 měsíce mě bolí lýtka + každý den hlava, ale jen v ohraničeném místě /za uchem, pravý spánek../ Bolest hlavy je tupá, dá se vydržet i bez léků. Občas je ale silnější,spojená s nevolností. Užívám dlouhodobě horm.antikon. a v rodině jsou křečové žíly. Poraďte mi prosím, k jakému specialistovi se objednat nebo jak postupovat v léčbě. Děkuji za radu.
Agáta
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, prvním krokem by měla být konzultace s Vaším gynekologem ohledně vlivu hormonální anitkoncepce, možnost výměny této za jinou apod. V úctě
Archiv
mám od léků zničená játra.již dlouhodobě navštěvuji internistku,stav se ani nehorší ani nelepší.dá se s tím vůbec ještě něco dělat?
pepa
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, nejsem schopen takto posoudit stav " zničenosti" Vašich jater. Jistě je dobré s ošetřující lékařkou probrat možnost vysazení léčiv, které stav zhoršují. V úctě
Archiv
Psal jsem tento dotaz: "Dobrý den, už dva týdny mě brní malíček a prsteníček na levé ruce a knim přilehlá spodní část dlaně. Je to jako, když si přisednete nebo přeležíte nohu, takové to mravenčení a menší citlivost na dotek. Předem děkuji." Ale nějak nechápu odpověď. Jestli je to špatná rubrika, tak to napište, jestli nevíte, tak to napište, jestli nechápete dotaz, tak to napište. Ale odpověď NOCOMMENT mi moc nepomůže.
Tomáš
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, Váš původní dotaz byl pro mne zcela nečitelný, resp. znaky nebyly čitelné. Stran Vašich obtíží doporučuji vyšetření u Vašeho praktického lékaře se zaměřením na problematiku krční pateře, včetně neurologického vyšetření V úctě
Archiv
Pane doktore, rada bych Vas pozadala o radu. V prubehu noci ve spanku trpim castymi vetry. Rada bych se tedy zeptala, cim je to zpusobeno a co delat, popr. kam se obratit. Dekuji za radu.
Andrea G
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, Vaše obtíže mohou být dány stravou, kterou máte k večeři, může jednat o onemocnění např. žlučníku apod. Obraťte se svého praktického lékaře, který Vám pomůže nebo odešle ke specialistovi. Zdravím
Archiv
Dobrý den,je mi 45let a nežiji nijak zvlášť rizikově. Má smysl se ještě v tomto věku nechat očkovat kombinovanou vakcínou Twirix? Žloutenku jsem nikdy dosud neměl. Děkuji Vám za odpověď a zdravím Vás.
Petr Veselý
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, domnívám se, že je dobré se nechat očkovat, protože eventuelní onemocnění ve středním či pozdějším věku může probíhat dramaticky. Záleží na tom, zda-li cestujete apod. Více se můžete dozvědět na www.zloutenky.cz Zdravím
Archiv
Dobrý deň,chcel by som sa s Vami poradiť.Pred štyrmi rokmi som prekonal žltačku typu A.V blízkej dobe by som sa rád dal zaočkovať.Môj problém spočíva v tom,že neviem,či sa mám dať zaočkovať dvojkombináciou A+B alebo mi stačí sa dať zaočkovať len proti žltačke typu B.Za skorú odpoveď veľmi pekne ďakujem a prajem veľa zdravia a úspechov v práci.
Norbert
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den,jste-li si jist, že jste prodělal hepatitidu typu A, stačí Vám očkování proti žloutence typu B. Jistě je však vhodné konzultovat Vašeho praktickéh lékaře,který bude mít jasno, jaký typ žloutenky jste prodělal. Zdravím
Archiv
Pane dokotre, moc Vám děkuji za brzkou odpověď. A mám jen poznámku: Teď jsem se dočetla v časopisu z lékárny Moje zdraví, že očkování proti typu A stojí až ke 2000 Kč a nehradí ho pojišťovna jako očkování typu B. Je to dost škoda, protože si tuto částku nemůže řada lidí, byť by i chtěli, dovolit zaplatit. Příjemné dny - M.
Martina H.
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, řešením pro rizikové skupiny je kombinovaná vakcina proti A+B. Děkuji za poznámku.
Archiv
Chtěla bych se zeptat na to,jak se může dlouho dožít člověk nakažený hepatitidou typu C a neléčí se.Je to pro mě velmi důležité,děkuji.
Jana K. Litoměřice
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, obecně nelze řící, že hepatitida typu C omezuje délku života. Záleží na aktivitě choroby a komplikacích, které se mohou vyskytnout. Zdravím
Archiv
Dobrý den,chtěla bych vědět,jestli mohu vakcínu zakoupit v lékarně sama bez předpisu.Jsou důležité nějaké testy před očkováním nebo nemusím ani k lékaři?Děkuji.
Vendula
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, vakciny se prodávají na předpis, očkování by zásadně mělo probíhat v koordianci s Vaším praktickým lékařem a mělo by být zaneseno do Vašeho očkovacího průkazu. Zdravím
Archiv
Dobrý den, nedávno se mi přihodila zvláštní věc- během jízdy v MHD se ke mě přitiskla slečna a něco s jejím batohu se mi zapíchlo do boku. Je možné že to byla jehla. Jaké je riziko onemocnění hepatididou (případně HIV)? Po jak dlouhé době je možné zjistit, že jsem nic nechytila? Očkovaná nejsem. Děkuji mnohokrát.
Pavlína
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, došlo k poškození kožního krytu ? Tekla Vám krev? Viděl tu oblast někdo jiný? To bych potřeboval vědět, abych mohl navrhnout další postup Děkuji
Archiv
Dobry den, poslednich 14 dni mam divne pocity v oblasti pupiku - obcas tam pichne, lechta a mam pocit,ze je okoli pupiku tvrdsi.Dekuji
Eva G.
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den,možná buáde stačit pupík řádne vyčistit, když to nepomůže , raději navštivtě lékaře. Zdravím
Archiv
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se mám nechat očkovat proti žloutence, když podle výsledků z imunologie vyplývá, že mi hrozí autoimunitní onemocnění (v latentní fázi, zatím se jedná pouze o neustálou zvýšenou "aktivitu imunitního systému" - zjednodušuji) prý bych se neměla nechat očkovat např. proti chřipce, může se to vztahovat i na žloutenku?
Alena F.
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, myslím si , že na Váš dotaz by měl odpovědět Váš lékař, který stanovil diagnozu" zvýšené aktivity imunitního systému" a který by měl posoudit míru rizika poškození Vašeho zdraví eventuálním onemocněním jater při infekční žloutence. V úctě
Archiv
Také Vás zdravím jako již zde pár lidí. Nevím, jestli se už někdo neptal podobně, má otázka zní: Na kolik let je člověk proti žloutence ochráněný, když se naočkuje?
Martina H.
MUDr. Václav Chytil
Dobrý den, uvádí se, že očkování proti hepatitidě typu vydrží minimálně 20 let, u hepatitidy typu B je vhodné u rizikových jedinců sledovat hladinu protilátek cca po 10letech. Záleží též na typu vakciny. V úctě





mobilní verze