Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

rakovina prsu
Dobrý den, je mi 14 let a včera jsem si na pravým prsu těsně pod bradavkou nahmatala něco tvrdého a po zmáčknutí bolestivého. Myslíte si, že se jedná o rakovinu ? Nebo si myslíte, že zbytečně plaším ?
Lucie V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O rakovinu se  jistě nejedná

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Vazeny pane doktore, je mi 33 let, mela bych rocne chodit preventivne na ultrazvuk prsou? Nemuze to byt i tak nebezpecne a karcinom vyvolat? Zadanku na ult mi napise prakticky lekar nebo gynekolog? Dekuji za odpoved.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

UZ prsou nepatří mezi standardní preventivní vyšetření.

Rakovinu prsu UZ vyšetření vyvolat nedokáže. Otázkou je, nakolik může napomoci v účinné prevenci

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, je mi šestnáct let a asi před týdnem jsem si pod pravým prsem nahmatala tvrdou, asi půl centimetrovou nebolestivou bulku, která vypadá jako štípnutí od komára /ale není/. Mojí babičce před měsíci objevili rakovinu prsu, teď se léčí, a já se bojím, abych jí neměla taky. Je to možné?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji vyčkat několik týdnů, aniž budete nález kontrolovat. Bude-li bulka přetrvávat, navštivte  některou poradnu pro nemoci prsu. V 16 letech je ale rakovina prsu extrémně nepravděpodobná. Mohlo by jít spíše o některý z nezhoubných nádorů.

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, před 14dny jsem se bouchla do prsu o dveřní kliku. Udělala se mi modřina. Nyní se začíná modřina ztrácet a já jsem si na prsu nahmatala "kuličku" , cítí ji i manžel. Kulička- boulička je v místě, kde zasahovala modřinka ( nyní už je modřina na ústupu, ale pořád jde vidět). Jsem z toho hrozně nervozní, zda to není rakovina, popřípadě, zda z toho bouchnutí a modřiny se nemůže časem rakovina vytvořit. Je mi 31let. Na sono jsem objednaná až za týden. Pro mě je to hrozně dlouhá doba. V únoru jsem byla na preventivním sonu a tam bylo vše v pořádku. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Velmi pravděpodobně jde o následek drobného úrazu a ne o něco závažnějšího a o rakovinu prsu už vůbec ne. Bulka by  měla během cca měsíce zmizet. Doporučuji příliš často nález nekontrolovat - může to bránit  vstřebání. Pouze pokud by nález přetrvával i po měsíci, obraťte se na některou specializovanou ambulanci pro nemoci prsu.

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den,
jsem 2 roky po operaci pravého prsu (tuková bulka). Po operaci bylo vše v pořádku a po pár týdnech jsem ji tam cítila znova. Byla jsem u lékaře, který mě poslal na sono. Tam mi ale nic nenašli a pan doktor mi řekl, že je to zřejmě reakce po operaci, že to časem zmizí, ale pořád ji nahmatám a před menstruací a během ní mě prso bolí a cítím tupou bolest v podpaží. Myslíte si, že by to mohla být tentokrát rakovina? - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O rakovinu se podle mne nejedná

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý deň, v 2009 roku som absolvovala operáciu prsníka a 25 ožiarov kvôli zhubnému nádoru prsníka. Budem mať 55 rokov, stále menštruujem, mám veľké straty železa. Môj gynekológ mi doporučil schudnúť, že je šanca takto sa vyhnúť odstráneniu vaječníkov. Schudla som 17 kg, menštruáciu mám naďalej. Vraví, že mám veľa estrogénu, čo pre mňa nie je dobré a doporučuje mi odobratie vaječníkov a maternice. V januári 2016 som bola na zákrok, s výsledkom- cytológia v poriadku, po gynekologickej stránke tiež. Mám myóm veľkosti cca 2,5 cm a ešte ďalšie drobné, vraj to bude príčina krvácania. Poraďte mi prosím, mám ešte počkať s operáciou, alebo ju absolvovať? Ďakujem za odpoveď.
Lubica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží ale na konkrétním nálezu, především na uložení myomů. Bez vyšetření je  velmi obtížné radit. Měl by se také vyjádřit onkolog. Důležité je, o jaký přesně typ nádoru šlo, zda je pro Vás vysoká hladina estrogenů rizikem. Dále by se onkolog měl vyjádřit k možnosti podávání gestagenů, což je hormonální léčba, která by mohla situaci vylepšit bez nutnosti operace.

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den,
je mi 20 let, a pár týdnů mám v pravém prsu na vnějším boku nějaký tvrdý útvar, při zvednutí ruky je mnohem víc hmatatelný, dá se nahmatat po skoro celé pravé straně prsu, na levém prsu je to samé ale mnohem menší. Prso mě pořád pobolívá, nezávisle na cyklu, ten útvar je na dotek bolestivý, a při určitých pohybech rukou mě rovněž prso bolí. Na pohled viditelné změny žádné. Pro bolesti jsem před půl rokem absolvovala ultrazvuk a vše v pořádku. Chtěla bych se zeptat zda může jít o něco zhoubného a jestli je relevantní vyšetření krevního obrazu z nedávné doby. Děkuji - otázka upravena poradcem
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O co se přesně jedná nelze na dálku posoudit. O zhoubný nádor se nejspíše nejedná, ale doporučuji návštěvu speciální poradny pro onemocnění prsu. Vyšetření krevního obrazu nemá žádný význam

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobry den...tak pred dvema mesicemi se mi objevila bulka na prsu...nekdy je mensi nekdy větší s menstruaci se.mi zda se skoro zmizí...bulka pri zmacknuti bolí a nekdy me.mírně poboliva i celé prso..bojim se aby to nebyla rakovina...predem dekuji za odpověď
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O rakovinu se pravděpodobně nejedná. Více je možné říct jen na základě vyšetření

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den,
je mi 14 let a na pravém prsu jsem si nahmatala bulku, často mě i prso bolí a zdá se mi, že je i nepatrně větší než levé. Jedná se o nádor nebo rakovinu?
Předem děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O rakovinu se skoro jistě nejedná. Více je možné říci jen na podkladě vyšetření. Doporučuji ale několik týdnů vyčkat, zda bulka nezmizí. Různá velikost prsů není nic neobvyklého. Stejně tak občasná bolest

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
dobry den, matka mala ca prsnika v 38.roku,je po uspesnej liecbe, ja mam 25 rokov a chcem sa spytat,nakolko vyznamny faktor z hladiska dedicnosti je porod prveho dietata do 30.roku u mna,nakolko s manzelom este dieta tak skoro neplanujeme,ak vobec.
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám v tomto směru dostatek informací. Svůj dotaz položte specialistovi pro onemocnění prsu nebo onkologovi

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobry den je mi 13 let a mam pod bradavkou takovou malou tvrdou bouli mam to jen na levem prsu na pravem to nemam bojim se jestli by to nemohla byt rakovina?
Dekuji za odpoved:) - otázka upravena poradcem
Anicka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 13 letech o rakovinu skoro jistě nejde. Bez vyšetření ale nelze posoudit, o co se jedná

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, je mi třináct a mám pod bradavkou takovou kulatou věc, na druhé to nemam. Nemůže to být rakovina??? Díky
Filip
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rakovina to skoro jistě není. Nicméně považuji za vhodné upozornit na to matku a s ní lékaře

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, je mi 14 let a asi před 2 měsíci jsem měla na straně levého prsa takovou bouličku nebo pupínek. Nevím přesně co by to mohlo být. Teď už to tam není a je potom jen taková skvrna. A ted už mě asi přes týden svědí pravá bradavka. Jinak většinou mám vpáčené bradavky, a když mi je zima tak trochu povylezou. Když vylezou tak v nich někdy mám takový bílý hnis. Dokonce jsem si myslela že je to mléko. Ale s tím svěděním, nemůže to být rakovina? Děkuji za odpověď.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

O rakovinu se nejedná

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, je mi 45 let, 5 let jsem užívala léky Deniban na úzkosti a deprese spojené se zažívacími potížemi, které mi pomáhaly. Nyní jsem se dočetla, že tento lék zvyšuje hladinu prolaktinu v těle a z tohoto důvodu při dlouhodobém užívání může hrozit riziko onemocnění rakovinou prsu, což mi potvrdil i psychiatr. Chtěla bych se zeptat, zda mě toto onemocnění hrozí ve zvýšené míře, jak velké je toto riziko zhoubného nádoru prsu a zda existuje toto riziko i do budoucna a to i pokud léky už neužívám? Předem děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám k tomu dostatek informací. Musíte se zeptat specialisty na onemocnění prsu.

Není mi ale známo, že by vyšší hladiny prolaktinu nějak výrazně zvyšovaly riziko rakoviny prsu

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den,
mám dotaz ohledně své maminky. Mámě je aktuálně 67 let a nedávno se zmínila, že má již větší bulku na jednom prsu. Boule je v prý v horní části prsa (prso je vhorní části zatvrdlé), až vtahuje bradavku (ukázat bohužel nechtěla, lépe tedy popsat nedovedu). Vím, že nejlépe by bylo aby šla okamžitě na mamograf, ale bohužel má určité předsudky vlivem nedostatečných informací a desinformací. Ráda bych tedy sehnala co nejvíce kvalifikovaných odpovědí. Jde mi o to, zda se vždy v případě, že na mamografu je patrný nález provádí biopsie? Dále pak zda je možné, že vlivem biopsie se může nádor rozšířit dále(toto je jeden z argumentů proč mami odmítá situaci řešit)? A pak také zda je možné odebrat bulku - celé prso aniž by se následně prováděla chemoterapie (vzhledem k věku mami nechce chemoterapii ani ozařování postupovat, navíc je slabé konstituce a předpokládá, že by ji bylo nadmíru zle a tuto léčbu by nepřežila....) děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Jednoznačně odpovědět, jak bude vypadat diagnostický a léčebný postup, nelze. Vždy záleží na nálezu. Odborné vyšetření určitě doporučuji co nejdříve. Riziko, že jde o zhoubný nádor, je vysoké. Postup navrhne lékař, matka ho ale může vždy odmítnout.

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
dobry den chtela bych se zeptat jaky mate nazor na tento vyrobek, da se tomu verit a nebo je to jen jak se rika kachna .... posilam odkaz ; http://www.estudanka.cz/product/samovysetrovaci-pristroje-a-pomucky/samovysetreni-prsu/breast-angel---pristroj-na-vysetreni-prs/11
simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, nemám s tím žádné zkušenosti. Více by řekl odborník pro onemocnění prsu (senolog=mammolog)

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den pane doktore,
velice ráda bych Vás požádala o vysvětlení mé anamnézy a Váš názor na možnost její léčby.
Je mi 27 let a v současné době mi lékaři zjistili ca mammae I dx - ZHK, histol verifik invazivní NST duktální, bez in situ komponenty, nelze vyloučit ani inv. ca s medulární strukturou ER 0% PR 0% MIB 95% HER2 1+ cT2-3 N0 MX.
Rozměr tu v obraze 25x30mm + 2 navazující cysty podmiňující celkový rozsah palpačního nálezu. Axilly v normě, rentgen plic OK, ECHO a EKG v pořádku, ložisko jater v S7 susp. hemangiom či FNH - bude další vyšetření CEUS. Výsledky scinti zatím nevím.
Neustále o nálezu přemýšlím, ale chci mít děti a vím, že pokud podstoupím chemoterapii, tak se možnost otěhotnění rapidně snižuje. Doposud mi nikdo neřekl jak moc je to závažné, co vše mě s touto diagnozou čeká a jakou mám šanci za uzdravení.
Moc děkuji za informace a Vaši radu.
Přeji hezký den L. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
rakovina prsu
Dobrý den paní doktorko,
velice ráda bych Vás požádala o vysvětlení mé anamnézy a Váš názor na možnost její léčby.
Je mi 27 let a v současné době mi lékaři zjistili ca mammae I dx - ZHK, histol verifik invazivní NST duktální, bez in situ komponenty, nelze vyloučit ani inv. ca s medulární strukturou ER 0% PR 0% MIB 95% HER2 1+ cT2-3 N0 MX.
Rozměr tu v obraze 25x30mm + 2 navazující cysty podmiňující celkový rozsah palpačního nálezu. Axilly v normě, rentgen plic OK, ECHO a EKG v pořádku, ložisko jater v S7 susp. hemangiom či FNH - bude další vyšetření CEUS. Výsledky scinti zatím nevím.
Neustále o nálezu přemýšlím, ale chci mít děti a vím, že pokud podstoupím chemoterapii, tak se možnost otěhotnění rapidně snižuje. Doposud mi nikdo neřekl jak moc je to závažné, co vše mě s touto diagnozou čeká a jakou mám šanci za uzdravení.
Moc děkuji za informace a Vaši radu.
Přeji hezký den L. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ohledně prognózy se musí  vyjádřit onkolog. Určitě jde ale o vážný stav. Při plánu těhotenství bych zvažoval odběr vajíček nebo tkáně vaječníků a jejich zmrazení. Opět by Vás měl o této možnosti informovat onkolog

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, nahmatala sem si bulku na prsu a mám trochu zvětšené uzliny v podpaží, myslíte si že by to mohla být rakovina prsu? je mi 17 let
míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

V 17 letech považuji rakovinu prsu za vysoce nepravděpodobnou

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
dobry den, vcera ze dne na den se mi udelala bulka na prsu, na dotek nebo kdyz si lehnu na bricho trochu boli...muze to byt rakovina prsu? je mi 14let...
aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O rakovinu prsu skoro jistě nejde

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
dobry den, vcera ze dne na den se mi udelala bulka na prsu, na dotek nebo kdyz si lehnu na bricho trochu boli...muze to byt rakovina prsu? je mi 14let...
aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O rakovinu prsu skoro jistě nejde

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, 9DC jsem začala pocitovat svědění pravé bradavky. Nikdy předtím jsem nic podobného nezpozorovala. Žádné okem viditelné změny na prsu nejsou, nenahmatala jsem ani bulky. Dnes jsem 10DC a ted to svědění pocitují zase. Nesvědí však úplně celá bradavka, jen ta vystoupla bulka na ní. Všude čtu, že se může jednat o rakovinu, docela mě to děsí, je mi 21 let. Může to být opravdu něco važnějšího nebo jen nějaké podráždění? Vím, že věštící kouli nemáte a přesně mi to nepovíte, ale zajímal by mě jen čistě teoretický Váš názor. Mám v plánu ještě 2-3 dny počkat jestli to nepřejde samo a kdyby ne, zajít k lékaři. Děkuji předem za odpověď.
Michaelaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jde jen o podráždění či něco podobného. Lékaře bych doporučil navštívit až pokud by se potíže neupravily přes menses

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den par dni Mé začali bolet prsa jen na dotek nebo když si lehnu Na břicho bili to jen dole okolo cítím jako bych tak mela balónek a okolo kuži mohla by to byt rakovina prsou bude mi 15 let
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O rakovinu prsu se na 99,99% nejedná

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobry den,
Mam na Vas dotaz ohladom hrcky pod pazuchou. Bola som na usg prsnikov pred rokom v january. pred 3 tyzdnami som bola u svojho gynekologa, ktory mi prsia prehmatal v ramci prehliadky, aj uzliny v podpazuchou a vraj je vsetko ok, na sono ma posle az v january, lebo mam na to narok len raz za rok. Pred 2 tyzdnami som bola u svojho obvodneho lekara a robil mi komplet biochemiu a KO vsetko az na zvyseny bilirubin v poriadku (mam gilbertov syndrom). CRP som mala vtedy 17. Mala som ale nejaku virozu.O tyzden som tam bola zas, kontrolne CRP uz bolo 0. No predvcerom som si nahmatala pod pazuchou hrcku, ktora je akoby zdvojena, alebo zhluk 2 uzlin, Nebolestiva, asi 2cm a je pohybliva..v prsniku ale stale nemam ziadnu hrcku. Na sono som objednana, iba by ma zaujimalo, ci by gynekolog prehliaddol hrcku v prsniku a mohlo by sa to za 3 tyzdne zhorsit az tak, ze by mi to napadlo uzlinu? moze to mat suvis s rakovinou prsnika? dakujem pekne za odpoved - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s rakovinou prsu považuji za vysoce nepravděpodobnou

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, je mi 16 a cca od 12 si nahmatám v bou prsech bulku. Jak mi prsa rostou zvětšuje se to. při pohmatu to trochu bolí. Může to být rakovina?
Předem děkuji. - otázka upravena poradcem
J
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Velmi pravděpodobně nikoli. Pro jistotu ale doporučuji návštěvu poradny pro choroby prsu

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý večer, kdesi som čítala, že používanie antiperspirantov do podpazušia, ktoré obsahujú hliníkové soli (to sú takmer všetky) spôsobuje rakovinu prsníka..čo si o tom myslíte?
Z
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám studii, která by něco podobného prokazovala

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, už několik dní mě trápí bolest v levém podpaží - nejsem si vědoma fyzické námahy, či nějakého " mačkání". Snažila jsem se sama prohlédnout, nic jsem nenahmatala, snad jsem zkoumala dobře. Jsem z toho velmi nervozní. Jsem asi 4dny po skončení menstruace a bolí mě obě prsa, v podpaží jen levém. Je mi 29let, nekojím, neužívám antikoncepci, nejsem těhotná, v rodině rakovinu prsu nemáme. Babička celý život žije s rakovinou močového měchýře- má vývod, je možná dědičnost rakoviny? Ne třeba na tom močovém měchýři, ale třeba na prsou? Bojím se z rakoviny prsu. Preventivně jsem se objednala na sono vyšetření prsu jako samoplátce, snad nic nenajdou. Mockrát vám děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dědičnost rakoviny je neobjasněnou otázkou. Má-li babička rakovinu měchýře, Vás to ale nijak neovlivňuje.

Ve Vašem případě s vysokou pravděpodobností nejde o nic vážného. Nejspíše se jedná buď o přechodnou výraznější reakci prsů nebo o hormonální výkyv, či o obojí.

Bolesti nejsou typickým příznakem rakoviny prsu, určitě ne v počátečních stádiích, která trvají měsíce i roky

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, všechno začalo asi když mi bylo tak 8-10 let možná i míň, objevila sem v prsu bulku. Zašli jsme s mamkou za doktorkou a ta rychllým pohmatem zjistila, už si to nepamatuju přesně, že se jedná o uzlinu mléčné žlázy a že to mohou mít i chlapci. No a dnes mi bude asi za 2 měsíce 14 let a ty bulky se mi mezitím rozrostly do obou prs a myslím že se zvětšují s růstem prsou. Při pohmatu nebo když ležím na podlaze mě to bolí a bojím se taky že třeba nepoznám rakovinu.. Za doktorem se mi moc nechce, stydím se :(. Co s tím?
Simi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O rakovinu skoro jistě nejde. Nicméně návštěva lékaře mi přijde jediným rozumným řešením. Ostych není na místě. Přes internet to nevyřešíte

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý deň, chcem sa vás opýtať, mám 18 rokov a približne od 12-tich rokov som si nahmatala nieco tvrde v mojich prsiach, ako som dospievala a rástli mi prsia zvačšovalo sa to ..nachádza sa to pod dvorcom a je to skoro po celej dlžke prs. Občas to trochu , ale to skor len večer. Vačšinou sa to lahsie nahmatá ak mam obidve ruky dole, nachádza sa to v obidvoch prsiach. Keď mám zdvihnutú pravú ruku a lavou si to nahmatávam nieje to dobre nájsť ako ked mám ruku dole. Neviem čo to môže byť, či sa mám obavať či sa jedná o nejaký druh nádoru. Vopred dˇakujem za odpoved:
Kristína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít jen o zhrubělou strukturu prsní žlázy. Ani nádor ale nelze vyloučit. O rakovinu ale skoro jistě nejde, spíše o nějakou nezhoubnou afekci. Doporučuji návštěvu gynekologa nebo specializované poradny pro onemocnění prsu

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den,pls co přesne znamena cista v prsniku?Je to rakovina nebo ne?
Ivoš
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cysta je kulovitý útvar vyplněný obvykle tekutinou. V absolutní většině případů nejde o rakovinu

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, je mi 27 let a pro bolest prsa jsem byla poslána na UZ . Zároveň mám po vysazení HA problémy s menstruací a užívám Proveru. Na UZ byl nalezez: na rozhraní ZQ sin hypoech ohranič. oválné ložisko 2cm, jinak bez ložiskových změn a lymfadenopathie. Závěr: V.s. fibroadenom l sin ...............Mám se rozhodnout, zda si to nechám chirurgicky odstranit, či přijdu za půl roku na kontrolu. S přítelem plánujeme těhotenství a nevím, co je v mém případě nejlepší? Mám se obávat, že po odstranění by se tvořily další útvary, nebo že by to přešlo do zhoubného útvaru? - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych byl spíše pro odstranění. Nejsem ale specialista na onemocnění prsů, takže neumím odhadnout riziko opakování podobného nálezu. Zvrat v malignitu je ale podle mých znalostí nepravděpodobný.

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
jsem po ablaci prsu,invazni duktalni karcinomM-85OO_O32 bez chemo i radiace .beru TamoxifenEbeve 2OmgBojim se,recidivy,,zatim dobre,ale bojim se,navratu nemoci do druheho prsu,.chtela jsme odstranit i ten druhy prs,ale pry nejsem rizikova
Jirina Hladovcovainvazni
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Věřil bych specialistům.

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
No on ten hrbolek vidět není, nahmatám ho, když zvednu ruku. Lze nahmatat, i když ji mám uvolněnou podél těla. Ale se zvedlou rukou je lépe hmatatelný.
Jana, pokračování dotazu.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Ani tak o rakovinu prsu s vysokou pravděpodobností nejde
rakovina prsu
Dobrý den, před měsícem jsem začala brát HA a teď se.mi objevil na pravém prsu z boku hrbolek. Je mi 17 let a bojím se, zda to není rakovina prsu. Jsem objednaná ke gynekoložce, ale jdu tam až za týden a do té doby se asi zblázním. Ptala jsem se mamky a ta mi říkala, že v naší rodině nikdy rakovin prsu nebyla. Nemůžu z toho spát, protože se fakt bojím. Je to zbytečné? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že můžete být v klidu. V 17 letech na 99,9% nejde o rakovinu prsu. Rakovina prsu se navíc vyvíjí uvnitř prsu, ne,  jak píšete, na něm.

MUDr. Jan Šulc

rakovina prsu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, když jsem 5 let po ablaci z důvodu nádoru, následovala chemoterapie i ozařování, pak preventivně hysterektomie, ale mám velmi silné návaly vedra a pocení až na hranici omdlení, v noci nespavost, únava, je mi 47 let, je možné nasadit nějakou hormonální substituci nebo to jen musím nějak "vydržet" ...? Děkuji.
Lucy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Předpokládám, že u Vás šlo o zhoubný nádor prsu. Pak je otázka hormonální substituční léčby velmi komplikovaná. Většinou ji onkologové nedoporučují. Záleží ale na řadě okolností - typ nádoru, přítomnost metastáz, rozsah operace, přítomnost hormonálních receptorů v nádoru, aj. Musí rozhodnout Váš onkolog. MUDr. Jan Šulc
rakovina prsu
Dobrý den , pře týdnem jsem si našla v pravém prsu bulku, jeden čas jsem mívala uzliny které bolelí, ale v prsu jsem jí ještě neměla, může jít o uzlinu nebo spíše o něco važnějšího. Děkují.
Katka 31let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejspíše jde jen o reakci prsní žlázy na hormonální změny v průběhu cyklu. Je-li tomu tak, měla by bulka zmizet po menses. Pokud nezmizí, navštivte gynekologa nebo ambulanci specializující se na onemocnění prsu. Ani pak ale nepůjde nejspíše o nic vážného - častý bývá například nález fibroadenomu - což je nezhoubný nádor. MUDr. Jan Šulc
rakovina prsu
Dobry den, jiz par tydnu me poboliva leve prso. Zaznamenala jsem take ze se vyrazne zvetsilo, je natekle a na pohmat tvrdsi nez to druhe. Nevite co muze byt pricinou? Mamince byl pred par lety diagnostikovan zhoubny nador prsu, tak mam trosku obavy. Je mi 25 let a nikdy predtim jsem takovy problem nemela. Momentalne jsem na par mesicu v zahranici a zvazuji jestli se vratiti do CR a nechat se vysetrit. Dekuji za odpoved.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejspíše jde o vystupňovanou reakci na hormonální změny. Zatím nepodléhejte panice. Vyčkejte do menstruace. Je pravděpodobné, že se po menses stav upraví. Lékaře vyhledejte až v případě, že ke zlepšení nedojde. O zhoubný nádor skoro jistě nejde. Rakovina prsu podobné obtíže nezpůsobuje. MUDr. Jan Šulc
rakovina prsu
Dobrý den, před dvěma dny jsem měla svůj první pohlavní styk a ještě trochu krvácím,je to normální? Děkuji, Klára
krvácení
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Někdy po větším poranění při protržení blány je možné slabé krvácení i 2-3 dny. Takže ještě vydržte. V případě, že se stav nezlepší v průběhu dalších 2 dní, navštivte gynekologa MUDr. Jan Šulc
rakovina prsu
Dobrý den, našla jsem si na pse ze strany velikou bulku a bojím se co to může být proto bych se chtěla zeptat od kolika let může být rakovina prsu děkuji za odpověď
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rakovina prsu se může vyskytnout v každém věku, většinou ale až po 40. roce života. Bulka v prsu může mít řadu příčin, o rakovinu jde jen ve zlomku případů. Určitě ale navštivte gynekologa! MUDr. Jan Šulc



mobilní verze