Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

premenstruační syndrom
Dobrý den, pane doktore,
snažíme se s partnerem o miminko, je mi 35 let. Kvůli PMS jsem začala užívat fytoestrogeny (Sarapis soja), problémy před menses se téměř ztratily, celkově se cítím mnohem lépe fyzicky i psychicky. Nemůže ale užívání tohoto doplňku nějak bránit ovulaci a možnému otěhotnění? Děkuji, Alena. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Negativní vliv Sarapisu nelze vyloučit. Při snaze o početí jeho užívání nedoporučuji. Zkuste místo Sarapisu v druhé polovině cyklu užívat hořčík nebo vitamin E, případně obojí. Tato medikace by otěhotnění vadit neměla

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, vždy týden před menstruací mi začne zimnice při uléhání do postele, musím spávat teple oblečená pod peřinou. Až nad ránem se postupně svlékám. Trvá to cca 3 večery. také se mi nalévají prsa a jsou bolavá. Třetí den před menstuací dostanu migrénu, které se pak opakuje při menstuaci a i 3 dny po ní. Je nějaká rada na tyto problémy...Děkuji pěkně předem za odpověď
Lee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně o poněkud atypické příznaky tzv. premenstruačního syndromu, byť migreny přetrvávají i při a po menses. Potíže obvykle odstraní nasazení hormonální antikoncepce. Zkusit také lze užívat v druhé polovině cyklu hořčík nebo vitamin E, případně obojí

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobry den,
Je mi 23 let a prodelala sem tento rok dva potraty.
Uz minuly mesic sem mela bolestive priznaky pred MS.
Bolesti hlavy, kloubu, zad, v krizi, vytok a otekla a nalita prsa. Tento mesic ale tyto priznaky prisli o 10 dni drive nez minuly mesic. Predtim jsem na sobe okamzite poznala ze jsem tehotna, ale je to matouci, protoze sem mela skoro ty same priznaky.
S pritelem jsme meli nechraneny sex minuly tyden a zhruba za tyden od te doby prisli tyto priznaky. Akorat dvakrat horsi nez minuly mesic. Myslite, ze by se mohlo jednat o tehotenstvi nebo PMS ? Dekuji za odpoved, Aneta - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše jde o PMS než o těhotenství. Více ale řekne až těhotenský test v odstupu 2 týdnů od styku

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda vždy před menstruací musím mít nějaké výrazné potíže např. Bolest v podbříšku,bolesti v kříži apod. Ptám se z důvodu že 22.7.2016 jsem měla nechráněný pohlavní styk ale vše proběhlo v pořádku. Může to být způsobeno stresem?
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Premenstruační potíže nemusí být přítomny v každém cyklu. Záleží na mnoha okolnostech. Stres může stav určitě ovlivnit

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, zhruba den po ovulaci jsem měla chráněny pohlavní styk, po několika dnech mě boleli bradavky, teď mám 1-2 dny před menses a bolí mě občas v podbřišku a z jedné bradavky když ji zmáčknu vitika malička kapka něčeho bílého....jde o predmenstruacni syndrom??..děkuji
la
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to jedna z možných příčin.  Příznaky premenstruačního syndromu jsou často velmi pestré. Po menstruaci by měly všechny potíže, včetně sekrece z prsu, ustat. Pokud ne, navštivte lékaře.

Pro jistotu bych  zvážil těhotenský test po 2 týdnech od styku.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, den po ovulaci jsem měla chráněný pohlavní styk....zhruba dva dny poté mě začali malinko bolet bradavky,jinak nic víc...teď mě začíná bolet v podbříšku a mám 2-3 dny před menstruací mohu tyto bolesti přisuzovat k dostavení menstruace nebo je to něco jiného?...děkuji za odpověď
zzz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde opravdu o premenstruační obtíže. Těhotenství je nepravděpodobné, jistotu může přinést test 2 týdny po styku

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den,pane doktore,
děkuji za Váš čas,který této poradně věnujete a zároveň
prosím o názor,co může být za stupňující se bolestí
prsů-ale jen pár dnů po konci menstruace.Je mi 46 let
a toto napětí v prsou větší či menší se dostavuje téměř
před každou menstruací/ta je pravidelná/ ale nejdříve
tak od druhé poloviny cyklu spíše kolem týdne před
menstruací.PMS mám už léta,ale pár dní po konci
menstruace mi přijde divné,jsem samozřejmě laik,ale tuším,že budou "na vině" hormony a zároveň mám strach,aby tento stav nepříznivě neovlivnil vznik nějakého
špinění či nárůstu polypu v děložní sliznici,které jsem před lety měla.Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na vině opravdu asi bude rozkolísání hormonálních hladin, pravděpodobně v kombinaci se zvýšenou citlivostí prsů na tyto změny.

Nakolik bude "postižena" i děloha není jisté. Spíše bych zatím, je-li stav snesitelný, žádnou léčbu nedoporučil

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý večer,
pán doktor chcela by som sa poradiť s problémom. Posledné dni ma sem tam sprevádzajú bolesti v podbrušku (je aj nafúknuté) a mliečny výtok (mykóza bola vylúčená). Bolesti sú viac menej kŕčovité, čo vyvolalo až ranné zvracanie, točenie v hlave a zaľahnutie v ušiach. Tehotenstvo som vylúčila, menzes sa ma síce dostaviť až zajtra. Vopred ďakujem. Pekný večer.
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku, bez možnosti vyšetření je těžké posoudit, o co jde.

Jednou z možností je vystupňovaný premenstruační syndrom.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na možnou souvislost mezi PMS a panickým záchvatem. Před pár dny se mi začala motat hlava, země mu doslova utíkala pod nohama. Po příchodu domů to za chvilku odeznělo. Druhý den ráno jsem byla odvezena na internu. Zde bylo samozřejmě všechno v pořádku, záchvat byl přičtený stresu a možné počínající viróze. Od té doby jsem pořád napjatá, chvílemi mívám návaly paniky, úzkosti a neustálý vnitřní neklid. Neustále bolí svaly rukou, třesou prsty i zuby, bolí klouby a svaly nohou. Vždy před menstruací jsem byla plačtivá a podrážděná, klouby mě bolí vždy první dny. Jsem nadmutá, táhne mě v podbřišku od rána unavená a apatická. Minulý měsíc se menstruace výrazně opozdila. Nyní by měla přijít za pár dní a já bych ráda věděla, zda stavy mohou souviset s psychikou, ale i menstruací. Úzkost nastoupila v podstatě ze dne na den, bez příčiny. Už jsem i objednaná na psychiatrii, jen bych chtěla znát Váš odborný názor, zda může být souvislost mezi těmito věcmi.
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s hormonálními vlivy je možná. Zvážil bych nasazení hormonální antikoncepce, která hormonální nerovnováhu a s ní spojené obtíže obvykle vylepší

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Kdy zacina pms?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle několik dní před menses. Může ale začít kdykoli po polovině cyklu

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, vždycky při menstruaci naberu nějaké to kilo, ale je možné, že bych přibrala ( nebo nafoukla) už týden před menstruací? Děkuji.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to možné. Obvykle jde o zadržení tekutiny.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že nález bílkoviny a krve na indikačním proužku, jedná se o minimální nález - jeden křížek, lze přičítat nastupující menstruaci? Nález vždy týden před ní. Brala jsem antibiotika, po té moč v pořádku ale následující měsíc týden před menstruacopět nucení na močení a tentýž nález bílkoviny a krve. Jiné potíže než nucení, které nastupuje vždy tak 10-7 dní před nemám. Obtíže po menstruaci odezní. Myslíte si že opakovaný nález lze spojovat s PMS? Jinak vyšetření na urogynekologii v pořádku, kromě doporučených fyzioterapií, ohledně staženého močového měchýře. Děkuji. - otázka upravena poradcem
B
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšetření papírkem má jen orientační význam. Doporučil bych vyšetření v laboratoři.

Nastupují menstruace může nález ovlivnit přítomností malého množství krve.

S premenstruačním syndromem souvislost nejspíše žádná není

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den,

potřebovala bych se poradit. Týden před menstruací nemám chuť na sex a vadí mi i partnerovy dotyky, jako je např. hlazení, pusinkování. Je to normální patří to k tomu? Nejraději bych v tom to období byla sama. - otázka upravena poradcem
Anet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o premenstruační syndrom. Ale není to úplně typický příznak

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, vždy týden před menstruací trpím silnými nevolnostmi, nechutenstvím, pocitem na zvracení a zvýšenou únavou. Chtěla bych se zeptat, zda mohu na tyto potíže brát vitamin E a hořčík i v případě, že mám 3 myomy o velikosti 3 - 5 cm? Nemohou tyto přípravky způsobit růst myomů? Jaký přípravek obsahující hořčík by bylo nejlepší užívat? Dají se tyto vitaminy užívat i dlouhodobě? Děkuji za odpověď. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

E vitamin i hořčík lze užívat dlouhodobě. Myomy by tato léčba neměla ovlivnit. S výběrem přípravků poradí nejlépe v lékárně

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, vždy asi 14 dní před menstruací trpím velmi silnými nevolnostmi, nechutenstvím, pocitem na zvracení a zvýšenou únavou. Užívám na tyto potíže pupalkový olej v kapslích s vitaminem E, což mi potíže zmenšuje. Mám však 3 myomy o velikosti od 3 do 5 cm, nevím však, zda tento přípravek mohu brát pokud mám myomy, aby např. nezpůsobil jejich růst, případně co jiného by v mém případě bylo vhodné na zmírnění těchto potíží brát. Děkuji za odpověď. Hana
Hana Poláková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U podobných doplňků stravy není k dispozici dostatek kvalitních informací o vedlejších účincích. Takže k ovlivnění myomů se nemohu vyjádřit. Zkuste k vitaminu E přidat nějaký přípravek s hořčíkem

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, po porodu se mi výrazně zhoršil PMS (hl. výkyvy nálad a bolest v podbřišku). I ve Vaší poradně jsem v minulosti četla, že doporučujete zkusit zvýšit příjem hořčíku a vitaminu E. Ještě jsem se dočetla o možném vlivu vitaminů skupiny B. Poradíte mi prosím, jakým způsobem bych tyto látky měla užívat? (Kolik, jak často, zda jen po část cyklu nějakou dobu před menstruací, nebo celý cyklus atd.). Je nějaké omezení při kojení? Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívejte v době potíže, tedy v druhé polovině cyklu. Doporučuji 1 tobolku vitaminu E a např. 2x1 tbl přípravku Magne B6.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, byla jsem u doktorky se zánětem moč.měchýře, doktorka mi napsala antibiotika a těh.test jsem si podle ní raději měla udělat, ten mi vyšel negativní. Jenže já mám pořád pocit "těhotenství". MS mám mít za 14-18dní, nevím zda to nejsou jen před-menstruační projevy. Ůnava, bolest podbřišku, nafouklé břicho, bolesti hlavy, výtok .. mám strach, že pokud bych opravdu těhu byla, aby plod nebyl z antbk poškozený, ještě jsem byla také na rentgenu. Nikdy jsem takový pocit neměla a to mám dvě děti. - otázka upravena poradcem
Katrina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně těhotná nejste a jde časně se objevivší  premenstruační obtíže

Řada antibiotik v těhotenství neškodí. U rentgenu záleží na řadě okolností

Těhotenský test odhalí graviditu vzniklou před 2 týdny a dříve.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, pane doktore.Před těhotenstvím, jsem měla cyklus hodně moc nepravidelný, třeba i 70 dní.Dnes mám již 20-ti měsíční holčičku a už pár měsíců pozoruji, že se mi cyklus naprosto srovnal.Dokonce bych si mohla podle toho řídit čas.Tak týden před menstruací, jsem hodně podrážděná a tak dva dny před ní se mi dělá slabo a mám nevolnosti.Je to normální?Je možné, že mi těhotenství a porod nějak upravily cyklus?A zároveň i nálady apod.?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné, ba časté. Vaše obtíže jsou tzv. premenstruačním syndromem. Může pomoci nasazení antikoncepce, někdy stačí užívat hořčík nebo vitamin E, případně obojí

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, pravidelne týžden pred menzes trpím strašnou nespavostou..predpokladám, že ide o príznak PMS, kedže sa to opakuje pravidelne týžden pred menzes..čo sa s tým dá robit??? vdaka
z
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stav by mohla zlepšit hormonální antikoncepce. Další možností je užívat v druhé polovině  hořčík nebo vitamin E, případně obojí

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den,
byl byste prosím tak hodný a poradil by mi ohledně PMS? Od porodu (9 měsíců) bývám alespoň týden před PMS strašlivě vzteklá, mám pocit, že se to zhoršuje. Nejradši bych vším třískala, házela a na všechny a všechno křičela, strašně se snažím to ovládat, ale občas mi to přeteče a mám strach, že omylem ublížím malé. Zároveň mě hrozně trápí, že jsem tak nesnesitelná. Užívám měsíc pupalkový olej (zatím nevidím zlepšení) a přemýšlím o drmku, ten je ale prý nemá používat během kojení. Zlepšily by se příznaky po odstavení dítěte? Pomáhá ten drmek? Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den Al - otázka upravena poradcem
Al
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S drmkem nemám zkušenosti

Zkuste užívat vitamin E nebo hořčík, případně obojí

Konec kojená by také mohl stav zlepšit, jisté to ale není

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Vážený pane doktore, mám týden před MS (22 dní po PM) a bolí mě dost prsa, navíc když si je zmáčknu objeví se mléčný výtok z bradavky. Často mě bolí a tahá v podbřišku jako před MS (to tvá asi už týden). Testy jsme si delala již dva a pokaždé vyšly negativní. Může se jednat o těhotenství? Děkuji za odpověď.
Ela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O těhotenské potíže se pravděpodobně nejedná. Spíše jde o příznaky premenstruačního syndromu. Neupraví-li se stav, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, mám 34 r. a vždy 2-3 dni pred menzes dost silné bolesti kĺbov, najmä kolien. Môže sa aj takto prejavovat PMS?? A čo s tým? Len lieky od bolesti alebo pomohli by nejaké minerály? vitamíny?
Z
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné.

Pomoci by mohlo nasazení hormonální antikoncepce. Zkusit také můžete užívat hořčík nebo vitamin E nebo obojí

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, jsem po hysterektomii (vaječníky mi zůstaly). Může se i po této operaci objevovat premenstruační syndrom. Bolí mě určitou dobu prsa, tak jako před hysterektomii, tedy před menses. Děkuji za odpověď.
ivana11
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Byly-li ponechány vaječníky, premenstruační syndrom se může objevovat

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
dobrý den,
je mi čerstvě 14 let a druhý měsíc před MS sem nervozní,občas mě bolí prsa,zvracim a je mi zima. Po MS to vždycky přejde,přejde to i když mi M začne. Co to je?? mám se něčeho obávat nebo ne?? děkuji moc za odpověd. - otázka upravena poradcem
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde nejspíše o tzv. premenstruační syndrom. Není to nebezpečné. Může pomoci užívat tabletky s hořčíkem nebo E vitamin

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Velmi vám děkuji za odpověd,ohledně předmenstruačního syndromu,jěště bych se chtěla dotázat,před 5 leti jsem prodělal hepatitidu C kterou jsem se nakazila od bývalého přítelé pohlavním stykem,před těmi 5 lety jsem absolvovala roční léčbu,a doktor mě prohlásil za vyléčenou,jde o to jakou antikoncepci by jste mi doporučil,ohledně té mé předešlé nemoci,jaterní testy mám vpořádku.Měla by býti spíše nízkohormonální,nebo naopka? děkuji vám L.
Lucka 000
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše středně nebo nízko dávkovaná. A bude vhodné kontrolovat jaterní testy

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat na váš názor ohledně mého problému který mám už cca posledníhích půl roku,vždy před menzesem cca 14dní a ž do samotného konce cyklu,mě trápí šílená nervozita,nebo mám rozházené zažívání,dokonce mi nastupují migrény na které jsem nikdy netrpěla,,toto se mi stalo minlí měsíc cca 7 dní před cyklem,bylo to poprvé,dále mám deprese pobvolívají mě prsa,a navíc si připadám jako bych měla jít do přechodu,nebo měla rozházené hormony.Je mi 29 let a mám již dvě velké děti 10 a 7 let,uvnitř sebe velmi toužím po dítěti,po těhotenství atd,ale bohužel proto nemám podmínky které by to dovolily,tak mozek říka že žádne dítě nebude,ale tělo by zřejmě moc chtělo.Mám pocit že bych si to na potřetí ve 29 letech užila se všecho nejvíce,myslíte že by tyto mé stavy upravila antikoncepce? Opravdu je moje touha velmi silná,ale ihned se vzapamtuji a uvědomím si že to není momentálně možné.Netikají mi takz bilogické hodiny? děkuji za odpověd Lucie
Lucka 000
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpověeno
premenstruační syndrom
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat na váš názor ohledně mého problému který mám už cca posledníhích půl roku,vždy před menzesem cca 14dní a ž do samotného konce cyklu,mě trápí šílená nervozita,nebo mám rozházené zažívání,dokonce mi nastupují migrény na které jsem nikdy netrpěla,,toto se mi stalo minlí měsíc cca 7 dní před cyklem,bylo to poprvé,dále mám deprese pobvolívají mě prsa,a navíc si připadám jako bych měla jít do přechodu,nebo měla rozházené hormony.Je mi 29 let a mám již dvě velké děti 10 a 7 let,uvnitř sebe velmi toužím po dítěti,po těhotenství atd,ale bohužel proto nemám podmínky které by to dovolily,tak mozek říka že žádne dítě nebude,ale tělo by zřejmě moc chtělo.Mám pocit že bych si to na potřetí ve 29 letech užila se všecho nejvíce,myslíte že by tyto mé stavy upravila antikoncepce? Opravdu je moje touha velmi silná,ale ihned se vzapamtuji a uvědomím si že to není momentálně možné.Netikají mi takz bilogické hodiny? děkuji za odpověd Lucie
Lucka 000
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o tzv. premenstruační syndrom. Tyto obtíže trápí různou intenzitou řadu žen. Hormonální antikoncepci bych určitě zkusil, velmi pravděpodobně pomůže

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, vždy tesne pred menzes (1-2 dni) mám častejšie močenie. Nič ma nebolí, nepáli..mala som už aj vyšetrený moč, všetko neg. Môžu byt za tým nejaké hormóny, ked sa to vyskytuje pravidelne takto tesne pred tým ako dostanem menzes?? (nerobí maternica nejaký tlak na mechúr???)
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o lehký, nevýznamný, příznak premenstruačního syndromu. Nemusíte z toho podle mne  mít obavy

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, prosím o radu, je mi 49 let, mám pravidelnou menstruaci, ale zhruba 14 dní před menstruací mě šíleně bolí prsa, jsou napnuté a tím pociťuji neklid a nervozitu, po menstruaci bolest zase poleví. Nemohu se léčit hormonální léčbou je možné najít nějaký přípravek na přírodní bázi?
Jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o typické příznaky premenstruačního syndromu.

Neexistuje nic přírodnějšího, než hormony, které jsou tělu vlastní. Nevím, proč je nemůžete užívat - obvykle pomohou nejlépe

Někdy pomůže užívat hořčík nebo vitamin E, případně obojí. Bolesti prsů mohou příznivě ovlivnit léky typu Mastodynon

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Před otěhotněním jsem mívala nepravidelně pouze fyzické obtíže PS - bolest v bederní oblasti nebo podbřišku, nalitá prsa a tlak v nich. Po druhém dítěti jsem dostala tělísko Mirenu (mám poruchu srážlivosti krve). Menstruaci nemívám, ale občas zhruba 2-3x do roka se mi v období, ve kterém jsem mívala menstruaci, objevují psychické obtíže - únava, strach, úzkost, depresivní nálady. Někdy jsem následně pouze špinila. Nechala jsem si vyšetřit štítnou žlázu a je v pořádku. Chodila jsem i k psychologovi, ale nebyla potřebná léčba. Můžete mi poradit, jak se bránit proti těmto psychickým příznakům. Velmi mě to zatěžuje. Je mi 42 let. Děkuji.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou jsou nejspíše změny hormonálních hladin v průběhu cyklu. Mirena hormonální hladiny neovlivňuje. Lze zkusit hořčík nebo vitamin E, případně obojí v době obtíží

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den pane doktore, poslední cca. rok mě trápí premenstruační stav (bolest břicha, napětí v prsou, pocity hladu, podrážděnost, bolet zad, nafouklé břicho...) již od asi 9. dne cyklu. Tento stav trvá prakticky celý měsíc až do další menstruace. Během menstuace se mi uleví ale do týdne po ukončení mens. se vše opět vrací. Protože jsem také prodělala již 4 zamlklá těhotenství, podstoupila jsem velkou řadu vyšetření, vše v naprostém pořádku. Je mi nyní 32 let, ráda bych se ještě o miminko pokusila, ale vzhledem k tomu, jak se stále cítím mám pocit, že něco není v pořádku. Má gynekoložka mi říká, že tyto stavy mohou být a že se mohou časem upravit. Nic jiného než užívání antikoncepce mi prý nemůže pomoci. Tu brát již nechci, po vysazení jsem měla velký problém otěhonět. Miminko zatím nemám. Moc Vám děkuji za odpověď a přeji mnoho zdaru.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění by mělo stav zlepšit. Uvedené obtíže mu nemusí bránit.

Můžete zkusit užívat vitamin E nebo hořčík, případně obojí - někdy to pomůže

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den,
mám stejné problémy, jak mnoho žen zde. PMS u mě nastává asi týden před MS /dříve jsem problémy neměla žádné, aktivovalo se to až po 2dětech/ a to jsem doslova na ,,puknutí,, jak psychicky tak fyzicky. Podrážděnost, vzteklost, úzkost, lítost ustupuje s nástupem MS. Jsem neštˇastná, odnáší to rodina. 10-tý den po MS zase přichází bolestivá ovulace, na to mi gynekolog předepsal DUPHASTON 10MG. Dočetla jsem se, že doporučujete HA. Ta mi před 10roky vyvolala v obličeji chloasma. Přesto, pokud by se vše ,,zmírnilo,, HA začala znovu brát. Pane doktore jakou nejvhodnější byste mi doporučil? Mockrát děkuji. - otázka upravena poradcem
Turčinková Bronislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

HA by to opravdu měla vyřešit. Zkuste nějakou nízkodávkovanou. Je jich celá řada - například Mercilon, Logest, Stodette, Yasminelle a další a další

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobry vecer, je mozne ze se premenstruacni syndrom muze objevit z niceho nic? Ze jsem na to nikdy netrpela az posledni menstruace teda obdobi pred menstruaci?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobry den pane doktore, vzdy zhruba tyden pred menstruaci zacnu mit problemy s plynatosti. Je mi 40 let, bez tehotenstvi (problemy u me i partnera). Jeden vajecnik jiz nefunkcni, druhy polycysticky. Moje lekarka nedoporucila operaci, smirila jsem se s bezdetnosti. Myslite, ze problemy s plyny mohou mit gynekologickou souvislost (treba cysty???). Byla jsem na nekolika gastroenterologickych vysetreni, sono bricha atd. Vse s vysledkem - zdrava, bez nalezu. Velmi mi to vadi. Dekuji za pripadnou radu.
Dekuji :-)
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozhodně nejde o běžný problém. Souvislost s cyklem poukazuje na možnou spojitost s gynekologií. Spíše než cysta ale asi hraje roli hormonální pozadí.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobry den,
je mozne, ze soucasti meho pms je dvojnasobna hladina kortisolu? dekuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobry den. Je mi 20 a kazdy mesic trpim pred menstruaci bolestmi prsou, trva to piblizne dva tydny a zacinaji mne bolet kolem 14DC. Sleduji si take hlen delozniho cipku. Tento mesic se u mne oba priznaky, tedy hlen i bolest prsou objevili mnohem drive nez normalne. Hlen sleduji cca od 9DC a bolest prsou od 11DC. Dnes mam 12DC. Jsem momentalne ve velkem stresu, mam zkouskove, piji hodne kavy. Slysela jsem ze tyto veci mohou ovlivnit bolest prsou i menstruacni cyklus jako takovy. Myslite ze je to opravdu zpusobeno stresem, nebo mam mit nejake obavy ? Je to dost neprijemne, kdyz uz me zase boli prsa. Dekuji za odpoved a preji hezky den.
kelly
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jde o typické příznaky ovulace a následného premestruačního syndromu. Ani jedno není nic neobvyklého, nebezpečného. Vliv stresu i nadměrné konzumace nelze vyloučit. Zkuste vitamin E nebo hořčík, případně obojí. Jiným možným řešením je zkusit hormonální antikoncepci

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobry den, je mi 24 let nikdy jsem nemela pravidelnou menstruaci, ale nemela jsem s tim nikdy vetsi problemy. Pred dvema mesici mi ale zacaly silne premenstruacni fyzicke problemy. Moje gynekolozka mi mezi dvermi rekla, ze hormony mam v poradku (bez odberu krve) a ze cyklus v rozmezi 22-42 dnu je v poradku. Minuly mesic jsem opet mela problemy a tento mesic zase. Co byste doporucoval, mam zkusit antikoncepci? Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, mělo by to pomoci

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, mohu mít PMS 17 dní před menstruací? Bolí mě v kříži, mám návaly, občas bolest prsou zboku, bolest v podbříšku a tlak, bolest kloubů a svalů, náladovost, občas zimnice, měřená teplota ve stejnou hodinu je vždy kolem 37 stupňů. Těhotentský test je ale negativní. Nikdy jsem takový stav před menstruací neměla. Většinou mě trochu bolí v kříži a podbříšek tak 1-2 dny před menstruací. Ale kvůli výše uvedenému, se budím i v noci.Moc děkuji za odpověď
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

PMS může trvat 2 týdny i déle. Pro jistotu ale těhotenský test ještě zopakujte

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, je mi 45 let a byla mi zjištěna estrogenová dominance, krátká první fáze cyklu, ovulace a pak 14 dní nespavost, bolest prsou, týden před MS to gradovalo, PMS, pak velmi silná MS a už za 8 dní opět ovulace, bolest prsou a tak dokola. Mojí lékařkou byl nasazen Utrogestan 2x denně - 11-25 den, 2 měs, ale vůbec nezabral, vše při starém, poté antikoncepce Lamya - po týdnu opět krvácení, které dosud neustalo, nervozita, chuť na jídlo, bolest prsou.. Pane doktore co byste poradil Vy? Děkuji Hana - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li opravdu o estrogenovou dominanci (nepíšete, na základě čeho je to tvrzeno), vyzkoušel bych Utrogestan ve vyšší dávce - 2x2 nebo i 3x2tbl. Na příznaky PMS bych zkusil tabletky hořčíku nebo vitamin E, případně oboje.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den pane doktore,
otázek kolem PMS je zde již požehnaně.
I já se chci zeptat, poradit se. Každý měsíc mám stejný. MS...citim se skvele..boelstiva ovulace...a pak jsem na tom psychicky spatne (agresivni..ze bych se dokazala i rozvest :-(, nejde to ovlivnit) a to az do druheho dne MS a pak cele odznova. HA nemohu. Moc me to trápí, kvuli rodine, kvuli sobe.
Poradite mi neco? Dekuji. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkuste užívat vitamin E nebo nějaký přípravek s hořčíkem, případně kombinaci obojího.

Otázkou je, proč nemůžete HA. Žen, které HA opravdu nemohou užívat, je poměrně málo. Při intenzivním PMS někdy stojí za to podstoupit i nějaké malé rizika ze strany HA.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den,je mi 35let,poslední nějaký rok mám premenstruační tenze,migreny,bolest zad,pocení,,atd,silný menzes různě mín víc a vyšetření zda nejsem v přechodu,štítná žláza a vše v pořádku, že je to od nervů a těch mám už pár let dost mám pocit ,že trpím strachem, panickou atakou a agorafobii tu překonávám sama p. doktor mi řekl ,že pomuže antikoncepce na tenze a jíst v kuse, Yaz,jenže když kouřím tak 15denně tak, že ji nemůže napsat,že jsem stará,zdrav.rizika,nedokáži přestat kouřit,a každy měsíc14dní je děsných,ani nevím jestli by antik.nezhoršila mé strachy a pomohla mi před lety jsem Yaz měla rok a po 3 baleních pauza bylo mi lip, pak mi po antib,Azibiot 5OOmg,mi stoupl tlak záchranka injekce atd. a ja přestala jíst jakékoliv léky jsou to 4roky,bude to znít hloupě,ale potřebovala bych se menst.zbavit a těch výkyvů hlavně jsem citlivej clověk moc vše prožívam emoce atd.mám dítě v pubertě,dlouho nemocné rodiče,pořád stres,a o to mám menst.horší prosím Vás o radu a moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Michala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V druhé polovině cyklu může pomoci vitamin E nebo hořčík, případně kombinace obojího.

Myslím si ale, že byste se měla především poradit s psychiatrem.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na premenstruační syndrom. Jsem půl roku po porodu. Ve 4 měsíci jsem začala menstruovat a je to mírně řečeno hrozný.Týden před menstruací hrozná únava, změny nálady a ukrutná bolest hlavy. I v období menstruace bolest hlavy a únava. Před otěhotněním jsem užívala hormonální antikoncepci, tyto příznaky jsem neměla nebo spíš né v takové míře. Teď žádnou neužívám a myslím, že je to právě proto. Mám ovšem strach nějakou užívat, protože stále kojím. Byla mi sice nabídnuta nějaká v době kojení, ale nejsem si jistá, že to miminku neuškodí. Začínám o ní ovšem uvažovat, protože ty příznaky jsou hrozný, hlavně ta únava a bolest hlavy, někdy je to tak hrozné, že si manžel musí vzít dovolenou a starat se o malou, já prostě nejsem schopna.Prosím poraďte, zda mi hormonální antikoncepce uleví od příznaků nebo jiný preparát?,děkuji moc za odpověď - otázka upravena poradcem
Zuzana Čápová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při kojení se obvykle doporučuje jako antikoncepce tzv. gestagenní minipilulky. Kojení neomezí, plodu neškodí. Efekt na PMS ale není snadné odhadnout, asi bude menší než u klasické hormonální antikoncepce. Určitě ale stojí za to to vyzkoušet.

Může pomoci užívat hořčík, vitamin E nebo obojí.

Pokud by se stav nezlepšil, zvážil bych skončit s kojením a nasadit běžnou antiko.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den,pane doktore,děkuji za váš čas a rady.Je mi 43 letmám 2 děti,nemám cysty,myomy,ani polypy na děložním čípku nebo v děloze.Při prohlídkách je vše v pořádku i cytologie.Přesto se asi tak dvakrát do roka stane,že asi 10.-11.den po skončení menstruace opět přichází velké napětí a bolest prsou (jako v jiných měsících těsně až před menstruací) a tato bolest vydrží až do následující menstruace s tím,že se v některé dny objevuje slabé špinění. Lékař navrhuje brát antikoncepci,ale nebrala jsem jí nikdy a ani nechci. Myslíte,že je to jediné řešení a čím ještě by tento problém mohl být způsoben?Moc děkuji
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde nejspíše o vystupňovanou reakci na hormonální změny spojené s ovulací a s poovulačním obdobím.  Lze zkusit při obtížích užívat vitamin E nebo hořčík, případně obojí. Hormonální antikoncepce LE asi pomůže nejlépe.

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Je mi 42 let,před 5 lety jsem podstoupila odstranění vaječníku.7 až 10 dní před každou menstruací mě bolí prsa,záda občas i břicho.Zaznamela jsem i zvýšené pocení.Na prohlídky chodím pravidelně,jsem v pořádku.Dají se tyto potíže nejak řešit.Děkuji za radu.
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Může jít o tzv. premenstruační syndrom. Zkuste v druhé polovině cyklu užívat vitamin E nebo tabletky s hořčíkem, případně obojí. Lze zkusit i hormonální léčbu - poradí Vám Váš gynekolog. MUDr. Jan
premenstruační syndrom
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, zda je příznakem přemenstruačního syndromu zvětšení prsou a bradavek, také jejich pálení. Objevuje se to u mě poslední 2 cykly. Jsem už paranoidní, a mám strach z těhotenství. Beru HA, ale před posledními 2 měnstruacemi mi menses vnechalo. Pak jsem měnses měla a po ní jsem šla ke gynekologovi a informovala ho o předešlém vynechání. Říkal, že u nízkohormonální antikoncepce se to může stát, provedl také ultrazvuk, nic na něm nebylo a napsal mi další balení HA. V průběhu celé doby jsem si dělala těhot. testy, alespoň 2 x týdně teď už třetí měsíc. První z důvodu vynechání, pak z důvodu problémů s prsy, všechny negativní. Ráda bych se tedy zeptala, jestli si myslíte, zda jde o PMS nebo těhotenství? To už bych byla ve třetím měsíci (a stále negativní testy). Četla jsem, že některé ženy mají negativní test mnoho měsíců? Ale ultrazvuk tehdy také vyšel negativně To by bylo tak 4 - 5 týdnů po oplodnění. Děkuji za odpověď
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. O těhotenství se na 99,99% nejedná. Atypicky intenzivní PMS nelze vyloučit. Další možností je přecitlivělost prsů. Roli může hrát i psychika. MUDr. Jan Šulc
premenstruační syndrom
Dobrý den, trpím premenstruačním syndromem - změna nálad, přecitlivělost, ospalost, unavenost, bolesti prsou, zvýšený apetit. Je mi 24 a používám měsíc antikoncepci Yosefinne. Myslíte že tito nálady se delším užíváním ztratí nebo mám vyzkoušet jinou antikoncepci ? A v průběhu měsíce jsem bez energie.
Ňina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji vyzkoušet 2-3 měsíce. Zkuste přidat vitamin E, hořčík nebo obojí. Pokud se stav nezlepší, je vhodná změna přípravku. MUDr. Jan Šulc
premenstruační syndrom
Dobrý mám dotaz,je mi 50 v přechodu ještě nejsem když to mám dostat jsem hrozně zlá,hádám se vadí mi to,ale nevím co s tím mám dělat,dá se to nějak tomu zabránit?Děkuji Dana
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde nejspíše o příznak premenstruačního syndromu. Zkuste užívat hořčík nebo vitamin E, případně obojí. Další možností je hormonální léčba - například gestageny v druhé polovině cyklu MUDr. Jan Šulc P.S. Je-li Vám 50, jste v přechodu už řadu let
premenstruační syndrom
Dobrý den je mi 38 let,2 děti menstruuji od 14 let mám prosbu.Mám týden před menstruací nafouklé břicho, prsa,obličej. Jsem náladová,smutná,cukají mi svaly různě po těle, Pícha mi ve svalech,občas teče krev z nosu.Jsem si prostě odpor ná a odnáší to okolí.Mám 6 let vyoperovanou štítnou žlázu beru Letrox 125 na kontroly chodím.Střídá se mi dávkování jednou mám málo jednou moc.Za ty léta se ještě nepodařilo určit dávku.Půl roku beru antidepresiva Olwexya 150 měla jsem silné deprese až panický strach.Léčba je úspěšná jen mě trápí ty moje stavy před menstruací.Ještě mám málo vápníku tak beru už půl roku maxi kalz 1000 po měsíci chodím na krev a pořád je ho málo.Na gynekologii si přijdu k ničemu lékařka nereaguje na mé trápení antikoncepci neberu mám trochu obavu z kombinace léků co teď beru.Alkohol ani kávu vůbec nepiji jen kouřím.Mohl by jste mi poradit?Děkuji
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejspíše jde o projevy premenstruačního syndromu. Léčba je často obtížná. Hormonální antikoncepce by mohla pomoci. Další možností je zkusit E vitamin nebo hořčík, případně kombinaci obého. MUDr. Jan Šulc
premenstruační syndrom
Dobrý den, před třemi měsíci jsem přestala kojit v té době 17ti měsíčního syna. Následně se mi prodloužil menstruační cyklus i délka menstruace, taky jsem začala být velmi náladová, podrážděná, nervózní a vznětlivá. Jsem protivná a nedaří se mi to "udržet pod kontrolou". Tento stav trvá třeba i 10 dní před nástupem menstruace. Můžete mě doporučit nějaké homeopatika, bylinky, nebo něco, čím si pomoci? Velmi děkuji.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde s vysokou pravděpodobností o hormonální problém, který je podle mého názoru nejlépe řešitelný hormonální léčbou. S tím by měl pomoci Váš gynekolog. Žádná homeopatika ani bylinky Vám proto doporučit nemůžu. V některých případech může pomoci vitamin E nebo hořčík, případně kombinace obého. MUDr. Jan Šulc
premenstruační syndrom
Dobrý den, je mi 31 let a mám roční dvojčátka. Těhotenství i porod proběhlo v pořádku. Jen mám od porodu vždy týden před menstruací nepříjemné psychické stavy. Jí vím, že je to normální, ale mám to opravdu dost špatné, občas nemůžu ani mezi lidi a snažím se nebýt s holčičkama, protože jsem jako "časová bomba". Neberu žádnou antikoncepci a slyšela jsem, že po zavedení tělíska Mirena by se to mělo zlepšit, protože žena nemá klasickou menstruaci. Je to pravda? Za tělísko se dává celkem dost peněz a já bych si jí nechala zavést jen kvůli těm náladám. Děkuji za odpověď.
Veru
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Mirena obvykle oslabí nebo i zcela odstraní menstruaci. Premenstruační obtíže ale po jejím zavedení zmizet nemusí. Doporučil bych spíše zkusit hormonální antikoncepci. Někdy může pomoci užívat v druhé polovině hořčík nebo vitamin E, případně obojí. MUDr. Jan Šulc





mobilní verze