Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

endometriosa
Dobry den, mela bych dotaz ohledne endometriozy. Byla jsem na operaci cyst na vajecnicich, k cemuz se pridala i endometrioza. Na posledni prohlidce mi doktorka rekla, ze dite prirozenou cestou nepocnu. Chtela bych se zeptat, co bude nasledovat nyni. Mohu okamzite nastoupit na lecbu ohledne umeleho oplodneni? A jak to bude probihat? Zpusobuje endometrioza problemy pouze u poceti nebo muzou kvuli tomu nastat komplikace i s tehotenstvim? Jakou sanci na otehotneni a donoseni miminka mam? Je mi 33, manzelovi 42. Dekuji
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž znám přesně Váš nález, není dost dobře možné se úplně přesně vyjadřovat.

IVF je opravdu řešením s reálnou šancí na úspěch a je možné s léčbou začít ihned. Endometrióza v běžném rozsahu způsobuje potíže při početí a těhotenství nekomplikuje

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, před dvěma týdny jsem byla na chirurgickém zákroku s podezřením na levostrannou tříselnou kýlu. Neměla jsem jiné obtíže než hmatnou bouličku v oblasti levého třísla. Při operaci našli cystu a ne kýlu. Dle zprávy: oválná šedohnědá hladká excize 4,5x2x2 cm na řezu tvořena multilokulární cystou se serózním obsahem a hladkým povrchem. Vazivová stěna cysty vystlaná převážně tlakově atrofickým oploštělým místy cylindrickým epitelem, ojediněle s malým množstvím prokrváceného přilehlého strmatu. Nález nejspíše odpovídá ložisku heterotopické endometriozy. Můj dotaz je následovný: v lednu 2016 jsem asi po 10 letech vysadila antikoncepci (je mi 27 let) a chtěla bych otěhotnět. Cyklus doteď pravidelný 31-34 dní, ovulace vždy prokázána ovulačním testem 17 - 20 den cyklu. Na chirurgii mi jen řekli, že kdybych měla v budoucnu problémy mám se zmínit gynekologovi. Mám endometriozu? Budu mít problém otěhotnět? Velice mě to trápí. Děkuji Vám za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle výsledku histologie pravděpodobně endometriózu máte. Nebo jste ji alespoň na 1 místě měla. Otázkou je, zda se ložiska vyskytují i jinde. Problém s otěhotněním nastat může a také nemusí

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý večer pán doktor.
Pred 3 rokmi mi bola vyoperovaná 8 cm endometrická cysta na pravom vaječníku, vzali mi rovno aj celý vaječník. Hormonálnu liečbu som odmietla, snažili sme sa otehotnieť prirodzene, ale nepodarilo sa. Po troch rokoch sa objavili bolesti a zistená bola 4 cm endometrická cysta na lavom vaječníku. Môj doktor mi chcel rovno vziať aj ten vaječník spolu s maternicou, ale ešte sa necítim na to. mám 39 rokov a ešte sme zvažovali druhé dieťa. Viem, asi je už neskoro. Momentálne beriem 3.mesiac Visanne, bolesti ustúpili, celkom dobre ho znášam až na padanie vlasov... Čítala som však, že endometrioza na vaječníku na Visanne nereaguje, je to pravda? Obávam sa totiž dlhodobej liečby horménmi. Aké mám ešte možnosti? - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometrióza na vaječníku by měla na Visanne reagovat.

Zvažujete-li dítě, byl by podle mne nejlepším řešením IVF program

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, pane doktore,
ráda bych se zeptala na rozdíl mezi antikoncepcemi Visanne a Mistrou?Jakou z těchto antikoncepcí byste mi předepsal po diagnostikované endometriose?Mám tři týdny po laparoskopické operaci, odstraněna cysta z vaječníku, srůsty a další ložiska. Otěhotnění zatím není reálné.
Děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mistra je běžný antikoncepční přípravek. Visanne není antikoncepce. Jde o lék k léčbě endometriózy. Volil bych proto tento přípravek

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli mám jiné možnosti, než opět nasadit visanne? V lednu 2015 jsem byla na laparoskopii a zjistli mi endometriozu, ale neodstranili žádné ložisko. Vaječníky v pořádku, průchodné vejcovody...CA125 35, nasazeno visanne. Po 6 měsících kleslo na 29. 3 měsíce jsem se s manželem snažili o miminko a nic a CA125 vyskočilo na 45. Opět visanne na 3 měsíce, pak CA125 26, podstoupila jsem stimulaci puregonem ale k transferu nedošlo, pouze jeden folikul. Po stimulaci CA125 opět vyskočilo na 75. Hrozně moc chceme s manželem miminko. Zbývá mi něco jiného, než zase nasadit visane? Jinak hormonální profil mám úplně v pořádku, pouze AMH trochu snížení 0,73. Manžel má spermiogram úplně v pořádku - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že ve Vašem případě je nejlepším řešením příprava dalšího IVF cyklu. Zvolil bych jiný stimulační protokol. Šance, že získáme kvalitní vajíčka a embrya a že následně otěhotníte, je reálná. S ohledem na sníženou hodnotu AMH další konzervativní léčbu endometriózy nepovažuji za vhodnou

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli je HA Mistra vhodná při léčbě podezření endometriozy? Nejsou lepší gestageny? Bolí mě po Mistře prsa a zhoršila se mi pleť. Co byste mi, prosím, doporučoval? Děkuji Jana 33let, 1dítě, varixy, migrény - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometrióza by měla především být prokázána. Při pouhém podezření je těžké rozhodnou, která léčba je vhodnější

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, pane doktore, chci Vás požádat o názor. Mam na Vas dva dotazy. Před pár dny mi byla odstraněna dermoidni cca 8cm cysta i s vaječníkem. Na druhém vaječníku odstranili 5mm ložisko endometriozy. Je riziko, že se endometrioza objeví časem zase? Mám to chtít nějak sledovat? Jde to vůbec sonem nebo z krve?
Že je cysta dermoidni zjistili až při operaci, nerada bych přišla i o druhý vaječník. Vznikne-li cysta znovu, je riziko, ze bude opět dermoidni a odstranit ji raději hned v počátku nebo klasicky čekat, jestli zmizí?
Dekuji a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakované vytvoření ložiska endometriózy nelze vyloučit. Sledování testy z krve je vysoce nespolehlivé až nemožné. UZ á 6 měsíců by měl stačit.

V případě nálezu cysty bych sledoval maximálně po dobu 2 měsíců, pak bych zasáhl. Ani opakování dermoidu nelze vyloučit. Naštěstí se to ale nestává příliš často

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
dobry den, mam endometriozu, pomocou ivf mam 9-mesacne dieta. Uz 2,5 roka mam cystu na vajecniku velkost kolise od 4cm a naposledy 6 cm. V minulosti som bola koli tomu na mag. rezonancii, podla ktorej sa jedna o septovany endometriom, bola som aj na laparoskopii v ivf centre, kde cystu len evakuovali, neskor sa opat naplnila. Pocas tehotenstva sa zmensila,
8 mesiacov po porode mala opat 6 cm. Moj gynekolog ju kontroluje, ze ked bude robit problemy posle ma na operaciu, avsak ja sa bojim ci nemoze mat maligny potencial. O cca dva mesiace planujem KET, chceme dalsie dieta. Neviem ci si tu cystu nedat predtym ket-om vybrat v pripade ze je nebezpecna.
lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud je nález dlouhodobě +- stejný, riziko, že jde o malignitu, je nízké.  Odstranění bych ale i tak považoval za rozumné

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, liečim sa na endometriozu, ale dostala som trombozu, som na warfaríne. Pred pol rokom som dostala bolesti do lavého pdbruška, vysledok UZ cysta ľavého ovária a voľná tekutina.Stav sa zlepšil cysta sa zmenšila, poslai ma domov. Vo februári som mala znovu bolesti, ale UZ ukázalo, že cysta na vaječniku nie je. Dnes som bola znovu s bolesťami na ľavej strane a výsledok UZ je, že môže isť o multiokulárnu cystu o priemere 45 mm so sténami 5,5mm. Doporučila mi pani doktorka ísť sa objednať na laparoskopiu, s tým že môže ísť o karcinom. Chcela by som sa opýtať či karcinom môže vzniknuť za dva mesiace? Ďakujem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zhoubný nádor může teoreticky vzniknout i takto rychle. Daleko spíš se ale jedná o nález, který zhoubný není, např. o endometroidní či jinou cystu. Ale i v ní může být malé ložisko malignity.  Rozhodnout spolehlivě, o co jde, je možné  opravdu jen na základě laparoskopie a následného histologického vyšetření

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den pane doktore, jakou HA byste mi doporučil při podezření na endometriozu, když mám občasné migrény a jsem po operaci varixů? Jana 33let, 1 dítě
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkusil bych některý jednofázový  (všechny tabletky jsou stejné) přípravek. Jak bude vyhovovat po stránce migrény, je třeba vyzkoušet

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho po třech měsících užívání vissane se mě dostaví menstruace?? Děkuji za odpověď Karla
Karla Nováková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to hodně individuální. Nedá se to odhadnout

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, již čtvrtým měsícem beru antikoncepci Sidretella. První a druhý měsíc vše fungovalo jak mělo poté vždycky v období ovulace 2-3 dny před ní špiním docela silně a teď jsem potřebovala posunout menstruaci o týden. Tudíž jsem k předchozímu celému platíčku načala další a z něj mám v plánu si vzít těch 7 tabletek po 7dní a poté terve udělat pauzu. Ale dneska jsem začala špinit a bolí mě lehce v podbřišku, je to den kdy mám běžně dostat menzes. Je lepší vysadit nebo brát dál? Popřípadě změnit antikoncepci?
Také by mě zajímalo, velmi často měním značku antikoncepce, jelikož mi různé duhy ať už Natalya, Lunafem apod nevyhovují nevadí tělu to časté střídání ? Je lepší třeba vyzkoušet náplasti?
Děkuji Katka - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji raději vysadit.

Pokud se bude krvácení mimo pauzu opakovat, zvažoval bych zmnu přípravku

MUDr. Jan Šulc

P.S. Při užívání antikoncepce k ovulaci nedochází.

endometriosa
Dobry den pane doktore.Jsem po 3 laparo.operacich z duvodu endiometriozi na levem vajecniku.Jsem po neuspesnem ivf a ket.Prave uzivam vissane,chtela bych ho po 3 mesicich vysadit a pokusit se prirozene,ale bojim se aby se mi endiometrioza nevratila behem snazeni.Moje otazka zni jestli si myslite ze se mame pokusit nebo jit rovnou na dalsi ivf.Dekuji Pavla
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Spíše bych se přimlouval za IVF. nemám ale dostatek informací - neznám  Váš věk, rozsah nálezu, atd

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se s Vámi ještě jednou poradit. Již jsem Vám psala ohledně bolestí břicha a interpretace propouštěcí zprávy (viz. odstranění cysty a endometroidního ložiska). Myslíte si, že je rozumnější podstoupit dg. LPSK nebo zkusit terapeutický pokus - nasadit HA a sledovat efekt na bolesti břicha? Myslím si totiž, že kdyby HA nezabrala, tak můžeme endometriozu vyloučit a nemusím být operována. Nebo to je jinak? Děkuji. Hezký den J. Klímová
Jana Klímová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Terapeutický pokus bych zkusil. Ale pokud nasazení antikoncepce nepomůže, nelze endometriózu zcela vyloučit. Antikoncepce někdy nezafuguje.

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, již jsem psala dotaz, ale zatím neodpovězeno a vyskytly se nové okolnosti. V květnu 2015 operace endometriozy + dirling vaječníků, neměla jsem pravidělnou menses, následně doporučeno otěhotnění, což se povedlo v červnu, v červenci ale bohužel potrat. 4 MS cykly doporučeno počkat a pak se snažit. Jenže teď se mi objevily zase bolesti, tak jsem šla ke své obvodní lékařce a ta mi doporučila nasadit léčbu na půl roku antikocepci Jeanine, 3 měsíce v kuse, týden vynechat a zase 3 měsíce v kuse brát. Mám strach že po vysazení antikoncepce zase budu mít problémy. Jsem teď ze všeho tak zmatená. nevím co by bylo nejlepší, mám strach že se nám nepovede miminko když to budem pořád odkládat. Co by jste doporučoval? Mám levý vaječník přirostlý k děloze a to může taky dělat ty bolesti. Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolesti opravdu může způsobovat přirostlý vaječník k děloze. Příčinou také může být zhoršení endometriózy. Řešením může být léčba dle Vaší lékařky. Jistota úspěchu ale není. Další možností je otěhotnění pomocí IVF programu. A další možností je opakování laparoskopie

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, v roce 2010 jsem prodělala LPSK, ve zprávě mám napsáno: resectio cystis ovarii et endometriomae. Histologie endometriozu nepotvrdila. 4 měsíce po operaci se mi objevily bolesti v pravém podžebří až po vaječník, v těhu jsem bolesti neměla, půl roku po těhotenství se mi opět objevily bolesti, 2 roky chodím po vyšetřeních. Myslíte, že by to mohla být endometrioza? Nechci zbytečně podstupovat operaci. Může se endometrioza projevit v onkomarkrech 19-9 a 125? Co byste mi doporučoval? Co je napsáno ve zprávě? Mám 32, 1 dítě, operaci varixů. Děkuji. Hezký den J. Klímová
Jana Klímová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve zprávě je napsáno: odstranění cysty a endometroidního ložiska.

Endometrióza může být příčinou potíží, i když nebyla původně prokázána

Žádný z testů z krve není pro průkaz endometriózy spolehlivý. Ca 125 mže být zvýšený, ale také nemusí. A také může mít jeho zvýšení jinou příčinu

MUD. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, děkuji za odpověď..moje chyba, že jsem to nenapsala hned - ale myslela jsem nebakteriální zánět...mám endometriozu a pořád se mi opakují tyto záněty,vždy mám v moči leukocyty, krev, někdy bílkovina - bez průkazu bakterie a nemám to z prochladnutí(laparoskopii zatím odkládám)
endometrioza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na rozsahu endometriózy. Nejde ale rozhodně o typickou komplikaci.

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, může endometrióza vyvolávat zánět močových cest, ledvin,gynekologické záněty?
endometrioza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zánět na podkladě infekce bakteriemi či jinými mikroorganismy není běžnou komplikací endometriózy

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den, chcela by som poprosit o informaciu, ci endometrioza negativne vplyva aj na uhniezdenie embrya po IVF. Vsade som sa docitala, ze sposobuje zrasty, cysty atď. ale nikde som sa nedocitala, ci ma vplyv aj na embryo po IVF. Vopred dakujem za informacie, Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometrióza obvykle nemá zásadní vliv na úspěšnost IVF programu

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den pane doktore. Je mi 25 let, letos mi byla diagnostikována endometrioza, byla jsem v květnu na operaci. Při té mi udělali i driling vaječníků, jelikož jsem před tím měla nepravidelnou menses, ale podezření na PCO se nepotvrdilo. Po operaci mi doporučili lékaři co nejrychleji otěhotnět. Povedlo se to ihned v červnu, nicméně v červenci jsem bohužel potratila. Musela jsem na kyretáž. Te%d už bychom se mohli snažit znovu, ale nějak jsme se s přítelem po tom zážitku ,,blokli" (bylo toho letos nějak moc) tak jsme si řekli, že by jsme třeba rok počkali. Nicméně ze zdravotního hlediska nevím, zda je to dobrý nápad, aby se mi zase nerozlezla ta endometrioza? Hormonální léčbu endometriozy jsem neprodělala, jelikož mi doporučili to těhotenství. Teď beru před cyklem Utrogestan na podporu produkce ženských hormonů. Co si myslíte, je rozumné to odkládat? Nedovedu si představit, že by jsme neměli žádné miminko. Děkuji za Váš názor - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na endometriózu by asi bylo lepší otěhotnět co nejdříve. Záleží ale především na vaší celkové pohodě

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
dobry den chtela bych se zeptat beru prasky visane nasli mi drobonky loziska te endometriozi me pani doktorka rekla ze se nemusim niceho bat ale nerekla mi ze jesli muzu byt tehotna spis abych si dala pozor ale ja sem si nedavala pozor muzu se zeptat jesli to mam cekat v terminu nebo si delat ten test nevim poradit bych chtela moc dekuji delali mi laparoskopiji s chromopertubaci
eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Visanne není přímo antikoncepce. Otěhotnění není při této léčbě doporučováno. Není ale také příliš pravděpodobné.  Menstruace nemusí být pravidelná, proto je při vynechání krvácení vhodný těhotenský test a při jeho pozitivitě ukončení léčby.

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, na konci září jsem byla na operaci endometriózy na močovém měchýři a na střevě. Zatím užívám kontinuálně antikoncepci Lindynette. Přála bych si otěhotnět. Kdy je vhodné se snahou o graviditu začít? Jak dlouho je vhodné se snažit a kdy se případně obrátit na nějaké reprodukční centrum? Bojím se, aby se endometrióza nevrátila. Je mi 33 let. Děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že péče specializovaného pracoviště je vhodná co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,mam diagnozu po laparoskopii:endometriosis genitalis interna/cystis sampsoni ovarii I.sin, saxtosalpinx L.dx, degenratio castica ovarii I. dx. 13 mesiac uzivam Visanne,okrem obcasneho krvacia super znasam , dalsie cysty sa nerobia, len na prsnikoch sa mi spravili, predtym som nikdy cysty nemala v zivote... no mam chorobu 2 roky LUPUS ERYTHOMATODES-SLE a nemozem uzivat kombinovanu klasicku antikoncepciu alebo hormony , moj gynekolog je zo mna zufaly a stale ma nuti do LUCRIN-inekcie/tie odmietam kvoli osteoporoze,ktora mi vznikla z uzivania kortikoidov prednison) a neg.ucinkom menopauzy,ktoru vyvolava LUCRIN. je nejaka ina liecba,ktoru by som mohla uzivat, nakolko o tehotenstve ja uvazovat nemozem kvoli LUPUSU,ktory sa nam nedari dostat do remisie stale, uz som na biologickej liecbe.benlysta. mam 29rokov, som bezdetna. dakujem za akekolvek rady velmi pekne Nela
endometriosa a lupus-liecba
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, jaké máte či nemáte potíže. Od nich by se měla odvíjet léčba. Lze taky zvažovat její vynechání. Rizikem je možný velký problém s otěhotněním, až to bude možné. Tento problém ale může nastat tak jako tak.

Navození přechodného útlumu činnosti vaječníků na několik měsíců bych se z hlediska osteoporózy až tak neobával.

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý deň.Som 3 dni po laparoskopii, odstránili mi 4 cm cystu na ľavom vaječníku, našli aj malé endometrialne ložiská na zavesnych aparátoch maternice a vaječníku.Vajcovody sú priechodné.Chcela by som sa opýtať čo by ste mi poradili, či hormonálnu liečbu tej endometriozy alebo sa môžeme najprv pokúsiť o bábätko? Veľmi ho už chceme.Skúsali sme to od januára, nasledovalo vys.partnera, zistená ureaplazma, brali sme ATB, už sme prelieceni aj spermiogram je lepší.Ja mam zatiaľ všetky výsledky u gyn.v poriadku.Asi aj tá cysta bola problém, bránila v ovulacii.Mohli by sme teda teraz po laparke skúsiť bábätko? Ďakujem pekne, som zúfalá,neviem co robit,čo by bolo lepšie.Mám 27 rokov. Ďakujem veľmi pekne
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že by bylo lepší zkusit endometriózu doléčit. Velmi často totiž brání početí právě taková ložiska endometriózy

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den,jeste k memu predeslemu dotazu,na propoust,zprave 4/2013 je napsano-krom ovar.cysty vlevo 5,2CM,odpovida endometr. jeste nekolik lozisek endometr. 1 mm n aplice a paritoneu CD.Co to znamena?Dekuji.A co Vy byste doporucil za lecbu mimo Vissane?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Znamená to, že máte endometriózu i mimo vaječník, na výstelce malé pánve

Nejlepším řešením by bylo otěhotnění. Často je k tomu ale třeba IVF program. Lze zkoušet hormonální antikoncepci bez pauzy. Vissane je pravděpodobně ale lepší

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den,v 4/2013 laparoskop. odsranena ovarial.cysta vlevo 5cm,zjistena endometroza,nasazen Sofine v kuse,do dnes,v pondeli kontrola a znovu loziska endom.+ srusty.Mam caste bolesti bricha a chci se zepatat,jestli by pro me nebyla lepsi lecba - uzivat Vissane.Muj gynekolog tvrdi,ze ne.Pry muzu popr. vyzkouset Jeanine.Poradite posim.Dekuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych Vissane doporučil. Jeanine je , stejně jako Softine, hormonální antikoncepce. Vissane je čistě gestagenní přípravek určený k léčbě endometriózy

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den pred mesicem mi byl odstranen levy vajecnik z duvodu endiometriozy.Uzivam vissane,ale i pres to me stale poboliva leva strana(i pri sexu).Stejne bolesti jako pred operaci.Je mozne aby se mi endiometrioza objevila na vejcovodu?Uz si nevim rady jsem po 3 operaci behem 1 roku a stale zadna zmena.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometriosa může být na vejcovodu, ale třeba i jen na stěně pánve. Řešením by mohlo být těhotenství, nejspíše dosažitelné pomocí IVF.

Ale nemám dost informací, abych mohl podrobněji poradit

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,

po dvou operacích endometriózy v pokročilém stádiu a jednom neúspěšném IVF jsem brala tři měsíce tabletky Visanne (1x1). Poslední dva týdny užívání Visanne a teď už týden po jeho vysazení špiním tmavě hnědou krví. Její množství se mění den ode dne - někdy je to víc, někdy méně, nejvíc však při chůzi. Mám vyčkat, aby toto špinění vymizelo samo nebo problém řešit s lékařem (případně za jak dlouhou dobu trvání špinění)? Z celé doby užívání mi navíc Visanne ulevil od bolesti na cca 4 týdny, jinak jsem bolesti měla a mám. Znamená to, že tento lék není v mém případě vhodný? Děkuji za Váší rady. - otázka upravena poradcem
Stella
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Aniž znám přesně rozsah endometriózy, je těžké se k vhodnosti/nevhodnosti léčby vyjadřovat. Obecně ale platí, že je skoro vždy vhodné tuto léčbu zkusit.

 Pokud slabé krvácení neustane do 2 týdnů od vysazení léčby, považuji za vhodné to řešit

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den. Čeká mě na gynekologickém oddělení laparoskopie endometriozy. Chtěla bych se zeptat jaká je po tomto zákroku sexuální pauza. Moc děkuji za odpověď
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na rozsahu výkonu. Přesně by Vás měl informovat operater

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den.25.8. jsem podstoupila laparoskopii a byl mi odstranen vajecnik kvuli endiometrioze.Den po operaci jsem zacla uzivat visanne.Jsem 18dni po operaci a dnes jsem dostala MS i pres to ze uzivam od druheho dne operace visanne je to normalni?Vim ze je bezne kdyz se spini,ale me se dostavila klasicka MS.Dekuji Pavla.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Nepravidelné krvácení je při této léčbě poměrně časté - a to i třeba v intenzitě menses.

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den,beru lek visanne na endiometriosu,mohu k tomuto leku uzivat vitamin E?Dekuji
Krystina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, mám pokročilou endometriózu, která je třetí měsíc léčená Visannem. Před několika dny došlo ke zhoršení bolestí doprovázených poševním pálením, které zesiluje po močení a také zatím slabším výtokem s hnědou složkou. Bolesti se postupně zmenšily, ale pálení přetrvává. Návštěva lékaře je obtížná, jelikož jsem na 14 dní v zahraničí. Je důvod k obavám? Můžu si nějak zkusit pomoct volně prodejnými přípravky z lékarny? Děkuji velmi za radu.
Nora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tyto nové potíže s endometriózou nejspíše nesouvisí. Nejspíše jde o narušené poševní prostředí. Můžete zkusit, zda Vám v lékárně něco nedoporučí, ale léčba naslepo je svízelná. Návštěva lékaře je nejlepším řešením

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, mám pokročilou endometriózu, která je třetí měsíc léčená Visannem. Před několika dny došlo ke zhoršení bolestí doprovázených poševním pálením, které zesiluje po močení a také zatím slabším výtokem s hnědou složkou. Bolesti se postupně zmenšily, ale pálení přetrvává. Návštěva lékaře je obtížná, jelikož jsem na 14 dní v zahraničí. Je důvod k obavám? Můžu si nějak zkusit pomoct volně prodejnými přípravky z lékarny? Děkuji velmi za radu.
Nora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
endometriosa
Dobrý den. Jsem 10 měsíců po rozsáhle operaci endometriozy. Odebran kus mocoveho měchýře, střeva a pochvy. Nepodstoupila jsem žádnou hormonální léčbu. Je to správný postup? Nyní jsem pred ivf. Ma endometrioza vliv na úspěšnost ivf? Nebo ma jen vliv na přirozeně početí? Myslíte, ze po tak rozsáhle operaci mužů očekávat normální průběh těhotenství nebo hrozí komplikace nebo rizikové těhotenství? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Úspěšnost IVF není endometriózou ovlivněna.

Zda měla či neměla být nasazena hormonální léčba, nedokážu bez zcela přesných informací o operaci a rozsahu nálezu posoudit.

Totéž platí o odhadu rizik v těhotenství. Spíše by ale vše mělo proběhnout bez komplikací

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den pane doktore.Psala jsem vam ohledne 3 laparoskopickych operaci behem 10 mesicu.Muzete mi poradit jakou lecbu mam po operaci nasadit?Popripade jake leky?Vajecnik si necham odstranit.Mam 2 zamrazene embrya,za jak dlouho po zakroku mi radite podstoupit ket?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlepší léčbou by bylo otěhotnění. Takže bych KET neodkládal.

Další možností je lék Visanne po několik měsíců.

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den pane doktore, podstoupila jsem laparoskopický zákrok - endometroidní cysta 5 cm na levém vaječníku a kyretáž. Nasazen lék Visanne, kontrola po měsíci, kde bylo na ultrazvukovém vyšetření zjištěna cysta na na pravém vaječnlku.
Jaký je prosím Váš názor na další léčbu, přerušit léčbu Visannem a řešit vyskytnutou se cystu hormonální antikoncepcí či pokračovat v léčbě Visannem dále bez ohledu na výskyt cysty?
Předem děkuji za odpověď.

- otázka upravena poradcem
Tona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž UZ nález vidím, je těžké radit. Nejspíše bych v léčbě ale pokračoval

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den pane doktore.Jdu jiz po 3 behem 10mesicu na laparoskopii-endiometrioza stale na levem vajecniku.Premyslim o odstraneni lev.vajecniku,myslite si ze je to dobry napad.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez přesné znalosti nálezu se nemohu vyjádřit.

3 laparoskopie mi ale přijdou jako extrém

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, prosím o radu. Mám Leidenskou mutaci, heterozygot. Před půl rokem jsem byla operována na endometriozu (cysta 5 cm v průměru, markry C125 byly zvýšené - 65j.). Ta se léčí hormony, které jsem nemohla brát. Můj gynekolog navrhl po poradě s hematologem jako "možnou" alternativu (ne však jistou) nitroděložní tělísko. To jsem zatím zamítla. Nyní jsem po kontrole, 4 měsíce po operaci ,mám opět dvě cysty. Ptala jsem se pana doktora, zda by nebylo vhodné nechat vyndat všechno (mám nyní po mimoděložním těhotenství a vyčištění po endometrioze už jen jeden vaječník, jeden vejcovod a dělohu). On mi ale řekl, že to není vhodné, protože nemohu být na hormonální substituci. Jak se jinak nahrazují hormony po přechodu, když pacientka hormony z výše uvedených důvodů nemůže brát? Jak byste řešil situaci Vy? Také tělískem? Děkuji Vám za odpověď a zdravím. R - otázka upravena poradcem
Renáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebál bych se až tak  hormonální léčby. Riziko trombotické komplikace je při heterozygotní formě mutace Leiden podle mne relativně nízké

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den pane doktore jsem 4 mesice po laparoskopii-endiometrioza byl mi nasazen visinne.Je mozne aby i pres uzivani visinnu opet vznikla cysta?Pavla
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
endometriosa
Dobry vecer pane doktore,psala jsem vam ohledne antikoncepce na endiometriozu,psal jste ze jsou ucinejsi leky nez je antikoncepce,muzete mi poradit jake krome visinnu.Dekuji Pavla A jeste jedna otazka je mozne ze i pres brani visinnu mi mohla opet narust cysta?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Visanne je nejčastěji užívaným lékem. Další možností je například Decapeptyl depot nebo podobné přípravky blokující produkci gonadotropních hormonů

Růst cysty nelze ani při léčbě vyloučit

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den 2.10.2014 a 2.4.2015 jsem byla na laparoskopicke operaci-endiometrioza.V kvetnu jsem podstoupila ivf,ktere se nepovedlo.Byl mi nasazen Visinne.Je normalni ze mam 5dni MS 3-4 dny klid a potez znovu?Po celou dobu citim levi vajecnik,ale posledni tyden je boles stala a velka.Bojim se aby mi cysta nepraskla.Na gynekolgynekologii jsem objednana pristi patek,ale bojim se aby se do te doby neco nestalo.Je mozne ze mi i pres Visinne cysta narostla?Muzete mi doporucit antikoncepci na endiometriozu?Dekuji Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelné krvácení je při Visanne poměrně časté. Nález by se neměl zhoršovat, ale jisté to není. Určitě užívejte dále

Visanne je účinnějším lékem než antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den pane doktore.Ceka me laparoskopicka operace-endiometrioza po operaci chci zacit uzivat antikoncepci chloe.Chci se zeptat zda ji mam zacit uzivat ihned po operaci nebo ji zacit brat az prvni den MS.Dekuji Pavla
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Za lepší považuji užívání od 1. dne menses

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den pane doktore,ceka me po 3 laparoskopie-endiometrioza,mam ji na levem vajecniku.Myslite si ze kdyz si necham odebrat celi levi vajecnik endiometrioza zmizi,nebo se mi presidli na zdravi pravi vajecnik.Dekuji Pavla
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedá se to bohužel odhadnout

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobré odpoledne, mám endo 2.stupně (nález na moč.měchýři + děloze) . Je při endo těžší "zahnizďování" vajíčka ? Děkuji mnohokrát za odpověď. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud máte na mysli endometriózu, samotné  zahnízďování embrya není ovlivněno. Horší to je s jeho vznikem

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,

mám endometriózu 4. stupně, za sebou dvě LPSK a jedno neúspěšné IVF. Při pokusu o KET v substituovaném cyklu podávaný Estrimax natolik zhoršil bolesti, že byla táto léčba přerušena po třech dnech a byl nasazen Visanne. Mám za sebou 13 tabletek a zatím se žádná úleva od bolesti nedostavila. Je nutné ještě vyčkat, aby lék začal působit a případně, jak dlouho? Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě vyčkejte. Efekt bych očekával po cca 3-4 týdnech

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den pane doktore, má vliv braní Visanne na kvasinkové poševní infekce? Mám s nimi problém co 14 dní. Visanne beru více jak půl roku a ještě půl roku mám brát. Děkuji.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Visanne mění hormonální hladiny a ty mohou ovlivňovat složení poševní mikroflóry. Častější výskyt mykóz je proto možný.

Zvážil bych podání celkově působících antimykotik - například Mycomax 150 mg tbl, třeba i opakovaně v odstupu 2 týdnů

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý deň. Mám 41 rokov a za sebou 2 operácie ( 1 x laparoskopicku r. 2005 a 1 x laparotomiu r. 2013 ) vaječníkov s diagnózou endometrióza. Dnes lekár zistil opakovane cystu na ľavom vaječníku a myóm na maternici oba vo veľkosti 5x6 cm. Odporučil ma objednať sa na operáciu. Z operácie mám strach, lebo pri poslednej mi neodstránili zrast maternice s črevom. Preto by som sa rada opýtala, ak by operatér sa rozhodol odstrániť všetko ( vaječníky aj maternicu ) aké riziko podstupujem v súvislosti s týmto zrastom. Hrozí mi aj vývod? Aké komplikácie môžem očakávať? Za odpoveď ďakujem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález přesně vidím, je těžké se zodpovědně vyjadřit. Myslím ale, že podobná komplikace je velmi málo pravděpodobná

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,

již 4 roky se léčím s endometriozou 4 stupně + srůsty v pánvi, které šly, tak byly odstraněny. Beru 2 roky lék Visanne, ale CA 125 se už půl roku drží na 102 a nechce klesnout. Byla jsem již 2x na laparo a jednou na laparotomii 20/11/14. Jaký je další postup, když hodnota nechce klesnout a můj primář mi tvrdí, že IVF není možné, pokud hodnota CA 125 neklesne. Děkuji za Váš názor - otázka upravena poradcem
jája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda je či není IVF možné, se neodvíjí od CRP. Teoreticky je možné i při vyšší hladině. Musí být ale spolehlivě prokázáno, že jde jen o endometriózu, nikoli o vážnější nález, jakým je například endometroidní karcinom. Důležitý je také nález v malé pánvi - zda je odběr vajíček vůbec technicky možný.

Aniž znám přesný nález, nemůžu se dost dobře vyjadřovat k dalšímu postupu. Za zvážení by možná stála jiná léčba - navození umělého přechodu např. lékem Decapeptyl depot na dobu půl roku. Pak je možné bezprostředně navázat s IVF

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den pane doktore,chtela bych se zeptat kdy narusta endiometrioza?Kdyz mi zacne menstruace nebo kdyz prichazi ovulace?Dekuji
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Největší jsou ložiska endometriózy obvykle těsně před začátkem menstruace

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,
už asi čtyři roky beru bez přestávky po laparoskopii lék Visanne na endometriozu. Endometrioza byla velkého rozsahu. Děti už nechci. .Za poslední rok jsem přibrala 10kg + zhoršení pleti. Je to zapříčiněno lékem Visanne?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s užíváním Visanne je možná

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze