Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Dobry den pane doktore, jiz rok nemam menstruaci a až teprve nyni začaly potiže navaly , poceni, bolesti nohou, unava, nespavost, bolesti hlavy a uzkosti.Je to možné , že to přišlo , až po takove době? Děkuji Blanka
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to možné

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je pravda, že pokud si žena nechá odstranit i vaječníky myslím v případě odstranění dělohy, stárne v obličeji daleko rychleji? Posední dobou ženy, o kterých vím jak to s touto operací mají, bych skoro řekla, že je to pravda. Ty co mají vaječníky vypadají mladistvěji, ty bez vaječníků jsou dost vrásčité seschlé. Děkuji JANA
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na věku ženy. Kolem 50. roku života odstranění vaječníků vzhled neovlivní - již v nich obvykle vzniká daleko méně hormonů než u mladší ženy

Mladistvější vzhled se odvíjí od dostatku hlavních ženských pohlavních hormonů - estrogenů. Nezáleží při tom na tom, zda je jejich zdroj ve vaječnících nebo je dodáme hormonální substituční léčbou

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore, kdy zacinaji potize v klimakteriu, jestli , až když skonči menstruace, nebo v průběhu klimakteria.Diky za odpověd.
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klimakterické potíže někdy začínají již řadu let před skončením menstruace,

jindy nastupují s koncem krvácení, často se neobjeví vůbec

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, pane doktore, proč v klimakteriu nektere ženy trapi trvale a nepravidelné bolesti hlavy.Hormony nemůžu jsem onkologický pacient.Moc dekuji za odpověd.
alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Do detailů  nejsou dosud příčiny klimakterických potíží objasněny. Obvykle jde o důsledek prudkých změn hormonálních hladin.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, menopauza u mne zacala ve 44 letech. Nyni je mi 46 a mudr mi dala nejdrive Utrogestan a pote Proveru na srovnani cyklu. Bohuzel po obou lecich jsem MS vzdy dostala v prubehu uzivani tablet. Hormony na mne nefunguji, telo si stejne dela co chce at beru cokoliv. Je moznost jak do sebe dostat getagen jinak? Nebo vhodna antikoncepce? Jsem ale "mirna" kuracka. Dekuji M.. - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podávání gestagenů je nadále vhodné. Lze užít jiný přípravek -například Orgametril. Podání v injekci  (např. Agolutin) je také možné. Antikoncepci lze také zvažovat, ale pouze, pokud by jiná léčba nezafungovala

Také je třeba posoudit, zda není nějaký problém, například polyp, v děloze (sono, hysteroskopie)

MUDr. Jan Šulc

P.S. Pokud stále ještě krvácíte, nejedná se o menopauzu.

klimakterický syndrom
Vážený pane doktor,je možné,aby výsledek PC byl jednou špatný (prostá hyperplasie) a za 6 měs. je nález v pořádku (korporální endometrium bez atypií) ? Je potřeba to dál sledovat? Stačí jen cytologie,u gynekologa,nebo PC? Děkuji.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobná změna nálezu "k lepšímu" není nic neobvyklého.

Doporučuji sledování především pomocí pečlivého UZ vyšetření vaginální sondou

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pan doktor.je mi 47 rokov a 7 rokov uživam HAK Logest kvoli cystam na vaječniku a silnemu nepravidelnemu krvácaniu.Pred uživanim HAK som 2 krat v priebehu pol roka podstupila kyretaž kvoli nepravidelnemu krvacaniu.Pri uživani Logestu je všetko v poriadku,len moj vek už naznačije že by bolo potrebne liečbu ukončiť, aj keď moj gynekolog tvrdi , že HAK može žena uživať až do 50 rokov.V poslednej dobe sa dosť potim.Pan doktor može sa pomocou krvných testov zistiť, či som v prechode aj pri uživani HAK a ake krvne testy by som si mala žiadať_Do koĽkych rokov može žena uživať HAK,? Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální antikoncepci je určitě možné užívat do 50 let.

Testy "na stanovení přechodu" jsou při užívání antikoncepce zkreslené. Odpovědět do jisté může odběr krve a stanovení hladiny FSH, musí to být ale poslední den pauzy v užívání, aby se vliv antikoncepce odfiltroval.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 32 let a již rok a čtvrt užívám přípravek Klimonorm z důvodu předčasného ovariálního selhání. Ustaly návaly, noční pocení i bolest hlavy. Akorát teď při dobrání platíčka se nedostavilo pravidelné krvácení. Stalo se to poprvé. Co to může znamenat? Děkuji za odpověď
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občas se to při užívání Klimonormu stane. Příčinou je jen obvykle malá reakce děložní sliznice v tomto cyklu. Není to v tom případě problém

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
mam 44 rokov, moj gynekolog medal ze som v prechode nemala som menstruaciiu 3 mesiace, teraz po dva mesiace som mala, pricom som ju dostala o 5 dni skor a krvacanie som mala strasne silne a trvalo to 10 dni. silne myslim to ze som sa nemohla pohnut z domu bez vlozky a zaroven tamponu a kazdu pol hodinu som tampon musela menit alebo ma hocikedy tak zalialo, ze nepomohol ani tampon a ani vlozka a pretieklo to, co mam robit aby sa to krvacanie zmiernilo? dakujem za odpoved. mam z toho nocnu moru, bo neviem kedy menstruaciu dostanem
maruska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné nepravidelnosti krvácení jsou  na počátku přechodu časté. Řešením je vhodná hormonální léčba, která upraví rozkolísanost hormonálních hladin

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktrore, v 52 letech jsem ještě stále měla menstruaci, ´ted poslední 17.6. 2019 od té doby zatím nic, pokud by doslo k odstranění dělohy a vaječníku, budu ještě potřebovat, budu po odstranění vaječníku potřebovat nějaké hormony, nebo léčbu. Podle krevních hodnot jsem už v přechodu. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebudete-li mít potíže, hormonální léčba nejspíše potřeba nebude

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
dobrý den pane doktore- po užívaní léku activelle a kliogest jsem začala krvacet už 14 dní. mužu přestat toto brát a stav se upraví? děkuji
marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přestat můžete, ale zda se stav upraví, není jisté. Měl by to řešit gynekolog na základě vyšetření, především UZ nálezu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, chápu dobře, že jestliže jsou již právní známky klimaktéria je šance na otěhotnění přirozenou cestou nulová.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při příznacích nastupujícího přechodu je pravděpodobnost početí cestou přirozenou hodně nízká, ale ne zcela nulová

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den pane doktore,bude mi 46let.z HAK jsem presla v kvetnu na nehormonalni telisko.od te doby nemam menstruaci.pred tydnem jsem byla na injekci na vyvolani a zatim nic.za tyden,pokud se menstruace neobjevi ,se mam gynek. ozvat.mohla jsem se prosim dostat do predcasneho prechodu?a leci se to nejak a jak?mivam navaly,padaji mi vlasy,mam hroznou plet.dekuji
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu může jít o tzv. předčasné selhání vaječníků. Obvykle se nasazuje hormonální substituční léčba

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore. moc prosím o Vas nazor, Je mě 54 let a rok nemam menzes. Muj gynekolog mě předepsal Activelle,po kterém jsem po 12 dnech středně krvácet. Byl mě předepsán Kliogest který beru druhy den.Pan doktor odjel na dovolenou a řekl když budu dale krvacet) je to uz 14 dni),ta mam jet hned do nemocnice na kyretáž, Jsem vyděšená a nevím co mam dělat. Asi jsem neměla žadné prášky prijímat,mé problémy s navaly nebyly tak omezujicí, Mam sanci že po Kliogestu krvacení přejde,? Moc děkuji za Váš čas.
tamara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení určitě může ustat.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Vážený pane doktore, histologie po PC je prostá hyperplazie.Hormonální léčbu nemohu,z důvodu trombofílie.Jaké řešení byste navrhoval...,odstranění dělohy?Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I při trombofilii je hormonální léčba - podání vhodného gestagenu - možná.

Alternativou je odstranění dělohy.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, 49let,za poslední rok změny v cyklu, asi 4x silnější a delší menstruace,nasazena Provera od 18.-25.dne cyklu,krvácení zmírněno. Hysteroskopie 09/15 a 03/16, vždy s nálezem prostá hyperplazie bez atypií, nyní plánovaná HSK pro kontrolu znovu.Krvácení se zmírnilo i po vysazení hormonu,1 měsíc i vynechalo,cvičím hormonální jógu-má kladný vliv?, zkusila jsem akupunkturu. Pokud nález hysteroskopie bude negativní, je nutná hysterektomie? Nemám žádný myom ani polyp, poslední UZ sliznice 6mm.Prosím o radu, co riskuji, pokud nechci hysterektomii zatím podstoupit.Děkuji.
Míla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bude-li hysteroskopický nález normální, není podle mne hysterektomie nutná. Žádné speciální riziko Vám nehrozí.

Při nálezu hyperplasie bych doporučoval dále užívat Proveru či jiný gestagen.

Hormonální jóga podle mne není dostačující léčbou, ublížit ale nejspíše nemůže

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 55 let, již 10 měsíců nemám menstruaci. Je na 100 % jisté, že už neotěhotním? Poslední dobou mne bolí stále prsa a břicho nafouklé - pomohly by nějaké hormonální prášky?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je podle mne vyloučené na 99,999%

Jak řešit Vaše potíže musí navrhnout lékař, který Vás může vyšetřit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je možná transplantace vaječníků (nefungují mi vzhledem k předčasnému přechodu)? Má to "cenu"? předpokládám, že bych místo hormonů zase musela doživotně kortikoidy nebo jiná imunosupresiva?? děkuj - otázka upravena poradcem
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není mi známo, že by se někde transplantace vaječníků prováděla.

Určitě je mnohem jednodušší, zdraví nesrovnatelně prospěšnější, užívat hormonální substituční léčbu než imunosupresiva

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den , pane doktore je mi 44 let , mám nepravidelnou menstruaci a jsem na začátku přechodu . Chtěla jsem se Vás zeptat jak doplnit účinně estrogen , když mám trombofilii . Děkuji za odpověď .
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
klimakterický syndrom
Dobrý den , pane doktore je mi 44 let , mám nepravidelnou menstruaci a jsem na začátku přechodu . Chtěla jsem se Vás zeptat jak doplnit účinně estrogen , když mám trombofilii . Děkuji za odpověď .
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud ještě menstruujete, byť nepravidelně, estrogeny pravděpodobně není třeba doplňovat.

Jinak bude záležet na ton, o jakou přesně trombofilii se sjedná

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Vážený pane doktore, předně moc děkuji za tuto poradnu a Vaši trpělivost s našimi dotazy. Ráda bych věděla, za jak dlouho (dle Vašich zkušeností) nastupují problémy spojené s přechodem po poslední menstruaci. Jsem již dva roky bez menstruace a ještě jsem neměla téměř žádné problémy. Tak nevím, zda se mám radovat, že jsem jedna z mála, či je ještě pravděpodobnost, že mě to teprve čeká. Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potíže spojené s přechodem nastupují obvykle ještě před skončením menstruace. Jste-li již 2 roky bez menses a nemáte obtíže, velmi pravděpodobně je již mít nebudete

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore. pokud jsem podle krevních testu v přechodu S-FSH:79.42 IU/1 S-LH:49.15 IU/1 S-PRL:6,30ug/1 může se mi ještě stále objevovat menstruace? Je předpoklad, že by se myomatozní děloha neměla zvětšovat? Je lepší jít na operaci odstranění dělohy s vaječníky, nebo počkat na samovolný přechod? Jak dlouho ještě vaječníky fungují, než vyhasnou ?
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno


Přechod trvá řadu let. Počátkem je omezení produkce vajíček ve vaječnících, na konci se pak ve vaječnících již netvoří vůbec žádné hormony. Menstruace ustává někde uprostřed. Takže odhadnout z hodnot FSH či LH, jak dlouho ještě budete menstruovat, není dost dobře možné. Totéž platí pro další osud myomů


klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let. Začala u mě menopauza. Poslední normální menzes jsem měla v 5/2016. V červnu 2x3 dny po čtrnácti dnech. Nyní v červenci malé špinění prakticky každý den. Gynekolog mě na pravidelné kontrole při vyšetření nalezl ultrazvukem cystu o velikosti cca 3 cm na levém vaječníku. Chce mi vyvolat normální menstruaci, předepsal mi Orgametril, aby mohla cysta sama prasknout. Po menzes mám jít na kontrolu stavu cysty. Je tento postup vhodný? Problémy žádné jiné nemám, nemám bolesti. Je vhodné takto do organismu zasahovat hormony? Děkuji.

- otázka upravena poradcem
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste měla poslední menstruaci v květnu 2016 a pak jste ještě nepravidelně krvácela, není možné hovořit o menopauze.

Postup Vašeho gynekologa je jednoznačně správný. Vaše vaječníky ještě produkují estrogeny a je vhodné cyklus doplnit Orgametrilem či podobným lékem. Jinak hrozí nepravidelné krvácení a v krajnost i potenciálně nebezpečné změny děložní sliznice

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore, k hodnotám krevním na které jsem se ptala v předchozí otázce, kde svědčí, že přechod již je. V únoru mi během půl roku vyrostly myomy o 1 cm, lékařka mě chtěla poslat na operaci místo toho nasadila esmyu do té doby menstruace stále pravidelná, AŽ DO BŘEZNA, KREVNÍ ROZBOR JE Z LEDNA. Po esmya zmenšení, myslíte, že už by myomy nemusely růst, byla jsem v přechodu, předtím v srpnu byl nález stejný a v únoru myomy větší i když byl tento krevní rozbor. MYSLÍTE, ŽE UŽ DÁL NEPOROSTOU A MENSTRUACI NEDOSTANU?
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přechod trvá řadu let. Počátkem je omezení produkce vajíček ve vaječnících, na konci se pak ve vaječnících již netvoří vůbec žádné hormony. Menstruace ustává někde uprostřed. Takže odhadnout z hodnot FSH či LH, jak dlouho ještě budete menstruovat, není dost dobře možné. Totéž platí pro další osud myomů

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrá den, mám prosbu znamená krevní výsledek, že se blíží přechod?S-FSH:79.42 IU/1 S-LH:49.15 IU1 S-SRL:6.30 ug/1 děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedené hodnoty svědčí pro to, že již v přechodu jste

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Jsem rok po hysterektomii a léčím se s atrofickou vaginitídou. Denně aplikuji Lenzetto a ještě poševní tablety. Jak dlouho mohu tuto léčbu bez ohrožení používat? Otec zemřel na karcinom močového měchýře. A dále se chci zeptat zda tato atrof.vaginitída je onemocnění pouze během menopauzy, třeba několik let a časem se vyléčí nebo mne bude pronásledovat až do konce života. Děkuji moc za odpověd a přeji hezký den.
Věrka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Jsem rok po hysterektomii a léčím se s atrofickou vaginitídou. Denně aplikuji Lenzetto a ještě poševní tablety. Jak dlouho mohu tuto léčbu bez ohrožení používat? Otec zemřel na karcinom močového měchýře. A dále se chci zeptat zda tato atrof.vaginitída je onemocnění pouze během menopauzy, třeba několik let a časem se vyléčí nebo mne bude pronásledovat až do konce života. Děkuji moc za odpověd a přeji hezký den.
Věrka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální substituční léčbu můžete užívat i řadu let. Atrofická vaginitida obvykle závisí na hladině estrogenů. Pokud se substituce ukončí, návrat potíží je bohužel pravděpodobný. I kdyby se vysadila celková léčba, v místním podání estrogenů (nejlépe estriolu) doporučuji pokračovat

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
souvisí klimakterický nával se zvýšením krevního tlaku?? Je toto zvýšení měřitelné? Neívm , zda mám nával nebo vyšší tlak nebo obojí, nebo mi nával zvedá tlak? Děkuji - otázka upravena poradcem
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost návalu se vzestupem krevního tlaku být může ale také nemusí. Je to individuální

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, už cca 2 roky mě trápí suchost poševní sliznice. Vyzkoušela jsem i různé lubrikanty, krémy a nic. Sliznici mám citlivou na oděrky, často mi vzniká prasklinka mezi konečníkem a pochvou - na hrázi.Pohlavní styk je bolestivý a připadá mi jako by se mi pochva zmenšila. Doktorka řekla, že za to muže štitná žláza a antidepresiva co beru a že jde o Atforii sliznice. Doporučila mi Ciatridinu nebo tak nějak ve spreji. ale taky nepomohlo,. Dá se to nějak léčit pomocí lokálního estrogenu nebo nějakého jiného krému?? Lidově mi řekla, že se to rozklouže, ale jak? když jsem po pohlavním styku pokud to vůbec jde bolavá 14 dnů...Zkouším ted konopný olej na vnější oblast tak trochu polevilo šupinatěni sliznice, mohla bych jej použít i jako lubrikant??Děkuji za odpověď
Naďa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je možné zkusit místní aplikaci krému s estriolem - např. Ovestin creme. Tato léčba je velmi účinná u žen v menopauze, které již nemají dostatek vlastních estrogenů. Pokud ještě menstruujete, estrogenů máte pravděpodobně dostatek - pak je tato léčba relativně méně vhodná

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, po odstranění dělohy a vaječníků mi byl předepsán pro atrofickou vaginitidu přípravek Lenzetto. po 3 měsících užívání mám problémy s křečemi v nohách, zhoršily se mi problémy s hemoroidy, kde nepomáhá ani lék detralex. Při zavádění léku vagifem jsem krvácela z pochvy. Nevím, co je pro mne větší zlo, zdali stále antibiotika nebo riziko trombozy. Jakou léčbu byste mi poradil Vy? A jak bez následků ukončit hormonální léčbu.
jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální léčbu můžete vysadit, nemáte-li dělohu, kdykoli.

Zkusil bych místní aplikaci některého léku s estriolem - např. Ovestin krém. Riziko trombózy je při ní nízké.

Rizik podání antibiotik také nepovažuji za nijak dramatické

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 39 let a v únoru mi byla odstraněna děloha i s vaječníky -4 myomy a endometrioza.Po 14 dnech mi bylo předepsáno lenzetto 1 krát denně,pak mi otekla noha,přípravek vysazen pro podezření na trombózu,ta byla však vyloučená,pak znovu lenzetto ,ale již aplikace obden a k tomu denně merilin.Celkem potíže zvládám,vlasy mi již také moc nevypadávají,ale trápí mě pořád nafouklé břicho a přibrání na váze 6 kilo.Jídelníček si hlídám a pohyb mám také.Mám poprosit o změnu přípravku,nebo počkat zda se to srovná samo.Ten váhový přirustek začal před měsícem a půl a mám pocit,že přibírám po hodinách.Děkuji za váš názor,jak by jste postupoval v mém případě a popřípadě,jaký přípravek by jste mi doporučil.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkusil bych jiný přípravek - např. Estrofem tbl 1 mg

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, chci se zeptat proc jsou v klimakteriu casto psychicke potize, kdyz cely zivot jsem nikdy nemela takoveto problemy a nyni to mam.Antidepressiva bych radeji nebrala, tak mi me zajimalo jestli to samo odejde , kdyz to taky samo prislo. Dekuji za odpoved.Betka
betka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou jsou hormonální změny. Ústup potíží může nastat velmi záhy, někdy ale problémy trvají i řadu let. Osobně bych doporučil hormonální substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den i ja mám problem, do54 let jsem nemela žadne zdravotni potize a najednou nemam do niceho chuť vsechno mě prestalo bavit , zacalo vsechno bolet , bušit srdce, nävaly...Je to normalni? Dekuji moc za odpoved
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občas se to stává. Zvážil bych nasazení hormonální substituční léčby

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, je mi 52 let mam nocni poceni navaly a nyni mě trapi caste migreny ktere mě trapi kazdy tyden aspon 2az 3 dni. Menstruaci mam tak 1 za půl roku.Proc jsou v prechodu tak caste bolesti hlavy a migreny.Leky na bolesti nezabiraji .Dekuji za odpoved
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Často jsou příčinou hormonální změny. Zkuste hormonální substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, jak poznám, že jsem v přechodu? Je mi 46 let a 7 let užívám léky Deniban na zažívací potíže psychického původu, v důsledku užívání léků dlouhodobě nemám menstruaci, pouze při vysazení těchto léků. V poslední době se cítím hodně unavená, mám často se opakující deprese, jsem plačtivá, špatně se soustředím, nic mě nebaví, občas se mi motá hlava a trpím nevolnostmi. Děkuji za odpověď.
Jana Novotná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V přechodu velmi pravděpodobně již jste. Přechod trvá řadu let. Začíná kolem 40. roku života a končí někdy po padesátce. "Jak hluboko" v přechodu již jste, je možné odhadnout stanovením hormonu FSH nebo AMH v krv

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, pane doktore, jak poznam , že jsem v přechodu je mi 42 let a menstruaci mam nepravidelnou, asi tak jednou za 3 az 4 mesice.A zacinam mit problemy se soustredenim, nespavosti a otekaji mi nohy.Prosim oodpověd. Dekuji
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V přechodu velmi pravděpodobně již jste. Přechod trvá řadu let. Začíná kolem 40. roku života a končí někdy po padesátce. "Jak hluboko" v přechodu již jste, je možné odhadnout stanovením hormonu FSH nebo AMH v krv

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry denje mi 54 let , uz pul roku nemam menstruaci, man navaly, nespim, boli cely clovek.Nejvic me trapi kazdodenni bolesti hlavy.Vsechna vysetreni mam v poradku.
Leky na bolest hlavy nezabiraji.souvisi to s prechodem? A jak dlouho trvaji akutni priznaky v prechodu? - otázka upravena poradcem
hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s přechodem je možná. Trvání obtíží je individuální - od pár týdnů po roky. Zvážil bych nasazení hormonální substituční léčby

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
co mám prosím dělat, když cítím v předčasném přechodu návaly i po 5denním užívání Climary, na kterou jsem přecházela z Estrofemu 2 mg (po němž jsem tedy cítíla některé dny návaly bohužel též). Krom toho se náplast kroutí, dělá rýhy i varhánky, mám ji oblepenou textilní náplastí ze všech stran, ale nejsem si ani takto jistá trandermálním přestupem...děkuji - otázka upravena poradcem
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkuste lepit na místo, kde náplast pevně přilne

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Kdy zacinaji klimaktericke akutni potize? Jestli po posledni menstruaci, nebo uz driv a jak dlouho trvaji ty priznaky
anca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. U některých žen potíže začínají i při pravidelném cyklu, u jiných až po vynechání menses a některé ženy nemají potíže vůbec. Individuální je i trvání obtíží - od nuly do 10 i více let

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, je mi 49 let a zacala jsem krvacet nepravidelne. V noci spim spatne, potim se. Dostala jsem od sveho gynekologa duphaston 2x1 po dobu 10 dni. Nevim zda prasky mam zacit brat. Bojim se ze priberu na vaze. Kdyz zacnu duphazon brat- obtize zmizi??dekuji
Barbara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o jeden z možných způsobů léčby. Zda pomůže, není jisté. Rozhodně ale doporučuji Duphaston vyzkoušet

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, přecházím z Estrofemu 2 mg na Climaru 50, mohou se návaly zase zhoršit? Upraví se? Kdy prosím? Po kolika dnech? Děkuji
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dávka estrogenů pro tělo je u obou přípravků přibližně stejná. Efekt je obtížné odhadnout. Měl by se projevit do 2-3 týdnů

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dd,moc prosím o radu. Je mi 51 let a trpím nadměrným pocením, návaly horka. Menopauzu řeším s lékařkou od mých 43 let. Nyní užívám rok Kliogest. Potíže se ale nezlepšily.Předtím jsem užívala Trisequens aj.Štítnou žlázu a veškerá vyšetření jsou ok .Nikdo mi nedovede poradit, kde hledat příčinu mých potíží.Děkuji-Pavlla
Pavlla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to příliš časté, ale někdy hormonální substituční léčba uspokojivě nefunguje. Zejména pocení někdy přetrvává. Doporučuji zkusit jiné přípravky- například Livial. Někdy mohou pomoci i volně prodejné přípravky na bázi soji či mateří včelí kašičky

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,pane doktore je mi 52 let.Pan doktor mi předepsal na zkouškuí Novofem.Beru druhé platíčko.Teď si připadám jak nafouknutý míč.Předtím jsem brala léta antikoncepci,měla jsem pravidelnou menstruaci,žádné problémy nemám návaly atd..Mohla bych požádat o jiný lék,zdá se mi,že mi nesedí.Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Požádat o změnu určitě můžete. Obvykle ale doporučuji vydržet 3 měsíce -stav se často upraví

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
děkuji za odpověď ohledně rozvahy, zda zvolit 1 či 2 mg estraidolu při přechodu....jen se chci ujistit, zda pouhou jedničku miligramu hormonu radíte i člověku v PŘEDČASNÉM přechodu, když je mi teprve 37 let, problémy mám od 34 let...??? A dále se chci zeptat, kam nejlépe nalepit Climaru, na kterou budu přecházet, když Lenzetto mi na předloktí vůbec nefungovalo, jsem štíhlá, mám malé tělo, mám pocit, že nemám podbřišek tak velký, aby se mi náplast vešla níž pod prs a byla ještě nad gumou kalhotek (kalhot, sukně). Na rameno prý dávat nemám, že je kostnaté, ale pokud vím, nápasst se dává na horní paži, kde by měla přilnout...?...Děkuji. - otázka upravena poradcem
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1 mg by měl i v předčasném přechodu stačit. Pokud byste se ale necítila dobře, ani 2 mg nejsou problémem

Náplast lze lepit na paži, stehno, hýždě.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Mám 56 let,gynekologicky v pořádku,v lednu 2016 pro akutní klimakt.syndrom nasazen lék Activele,zabral skvěle,hlavně na potíže se spánkem,bohužel po měsíci masivní výsev kopřivky,lék vysazen..nyní doporučeny injekce Folivirunu co 5 týdnů. Je to dobrá volba?Prý vzhledem k věku už žádnou HST v tabletách užívat nemohu.Děkuji za reakci.
alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Folivrin zejména s ohledem na obsah mužských pohlavních hormonů nepovažuji za ideální lék.

Nevidím důvod, proč byste v 56 letech nemohla užívat HST v tabletách. Do úvahy také přichází podání ve formě náplastí

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
doporučujete v předčasném přechodu 2 či 1 mg Estrofemu s gestadenem denně s ohledem na prevenci osteoporózy a další zdravotní komplikace? Děkuji. - otázka upravena poradcem
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1 mg mikronizovaného estradiolu + gestagen  nebo přípravek s odpovídající dávkou  jiného estrogenu obvykle postačuje. Takže hovoříme-li o Estrofemu, stačí ve většině případů tbl s 1 mg

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den. Mám 50 let. Již dva roky nemám menstruaci. Dle krevních výsledků se ještě nejedná o přechod. Trpím extrémně suchou poševní sliznicí, která mně v posledních měsících téměř znemožňuje /i přes použití lubr. gelu/ pohlavní styk. Lékař mně na obtíže předepsal krém Ovestin. Zavádím a mažu již více než měsíc a výsledek nulový. Děkuji za radu.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O přechod se v 50 letech jistě jedná.  Nevím, jaké testy se u Vás provedly, takže se k výsledkům nemůžu vyjádřit. Efekt Ovestinu by měl být po měsíci patrný -alespoň nějaký. Maximum efekt lze ale očekávat až po 2-3měsících. Takže určitě užívejte dále. Zvážil bych přidání celkové hormonální substituce

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Vážený pane doktore,
jsem v předčasném přechodu, kvůli Leidenské mutaci (heterozygot) mi nechtějí dát tablety, přestože jsem bez komplikací Estrofem 2 mg brala cca 3 roky s gestagenem, dokonce i v IVF programu jsem k denní dávce 2 mg nepřipíchávala Clexane (to až od 4 mg). Dr mi nutí po neúspěchu s Lenzettem náplasti, ale vidím na trhu akorát 50mikrogramové, což i vezmeme-li v potaz jinou farmakokinetiku transdermálního přestupu, není 2mgová dávka, a i kdybych měla náplasti dvě, též to není p.o. dávka, a já chci nejen nekolísat v návalech, chci ještě víc estradiolu, nejen udržovací nutnou dávku, protože nejsem v přechodu věkově, jsem mladší....nechci tak stárnout. Brala jsem antikoncepci včetně Diane 14 let! Bez trombózy. Nejsem tlustá, nekouřím, dlouhé lety neabsolvuju. Na sono prsu chodím. Proč nemůžu zůstat na Estrofemu? Děkuji. - otázka upravena poradcem
lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Význam mutace Leiden v heterozygotní formě se podle mne trochu přeceňuje. Riziko trombembolické komplikace je sice zvýšené, ale jen mírně. Navíc ve vašem případě, kdy jste v minulosti žádné problémy neměla, to platí podtrženě. Lékař Vás má na riziko upozornit, ale pokud i přes toto upozornění léčbu budete chtít, dal bych Vám podepsat, že riziko akceptujete a lék bych Vám předepsal.

Nicméně transdermální podání je také možné. 50mikrogramová náplast dodá do krve  o jen velmi málo nižší dávku estradiolu než 2 mg tbl. A navíc s menším kolísáním hladin. Každopádně je to více než dostačující dávka.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 42 let, jsem 2,5 roku po hysterektomii (odstranění dělohy, vaječníků, vejcovodů) z důvodu endiometriózy. Po celou dobu užívám lék LIVIAL, 1tb/denně, poslední cca půlrok mám problémy- vaginální suchost a pálení v klidu, tak i při pohl.styku, který je i velmi bolestivý (ztenčení a zmenšení sliznice), pálení a suchost sliznic oka a nosu, nadýmání a zácpa. Zhoršení pleti a příbytek na váze mne trápí ze všeho nejméně. Vyzkouišela jsem nespočet vaginálních krému, tablet, laktobacily, probiotika atd., ale zatím bez výsledku. Nyní užívám asi třetí měsíc vag.tablety Vagifem(2x tydně), ale potíže stále přetrvávají. Tuším, že hlavní problém všech obtíží bude asi v nedostatku estrogenu a prosím o radu a váš názor, který lék a v jakém dávkování by mi pomohl odstranit uvedené potíže a zlepšit kvalitu života. Velice děkuji. V.P.
Verus
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li odstraněnou dělohu, stačí samotný estrogen.- zkuste například Estrofem 2 mg tbl 1xd. Místo Vagifemu můžete místně zkusit Ovestin creme nebo čípky

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Mám klimakterický syndróm Užívala som Divigel gel ten už nie je dostupný. Chcem sa opýtať na hormonálny liek čo by ste mi doporučil Maternicu mám v minulosti operácia jedného vaječníka . Mám 58 r. klimak príznaky od r. 55. ďakujem
Mária Roganská
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Divigel obsahuje samotný estrogen. Pro ženu s dělohou ho proto nepovažuji za vhodnou léčbu. Pokud máte zachovanou děloh, měla byste užívat některý z kombinovaných estro-porgestačnách přípravků , kterých je celá řada - např. Activelle., Ladbyon, Kliogest, aj. aj

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze