Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 27.5 do 4.6. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 42 let,10 let beru Euthyrox na stitnou žlazu, než jsem ho začala brát, super pravidelná menstruace,pak se zacala vytrácet a nyní skoro 2 roky ji nemama vubec.Gynekolog mi riká, že je zvlastní, že se to muže tak rychle vytratit, endokrinolog mi tvrdi, že to nemá na menstruaci vliv.Někde se stala chyba, nejsem zastáncem zobání prášku.Pokud možno zádnou chemii neberu.Byla jsem dnes na gynekologii a tam mi rekli že mám predcasnou menopauzu.Vyrazne mi rekla, že k mymu nizkemu meku, že ji musím brát, že na tom budu spatne pak v 60 letech s kostma a s cevním obehem. Endokrinolog, me poslal na denzitometrii, tam to vypada v poradku vhledem k memu veku, nejaky vyrazny ubytek kosti neni.Ze staci pravidelny\ pohyb na kosti. Gynekoložce jsem zduraznila, že se cítím uplne v pohode, žadne navaly nemám , hlava nebolí, nic takoveho, jsem stastny spokojeny clovek, jen už nemám menstruaci, a pri sexualní styku, naprosto v poradku, nikdy jsem zadne gynekologicke problemy nemela.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych vyšetřit hladinu estradiolu a FSH. Bude-li estradiolu málo a FSH hodně, opravdu hrozí v dlouhodobějším výhledu osteoporóza a další problémy - bude Vám například rychleji stárnout pleť. Fakt, že máte nyní normální densitometrický nález na tom nic nemění. Osobně bych se za hormonální substituční léčbu přimlouval.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 51 let a minulý týden jsem začala slabě menstruovat asi 4 dny a i po dalším týdnu špiním. Již dva roky u mě menses neprobíhal, preventivní návštěva gynekoložky před rokem byla v pořádku. Mám příznaky jako u menses..bolest v kříži a tlak v podbříšku. ...lékařka mi řekla, že na sonu nic nemůže vidět. Je možné, že problémy způsobil jen stres, kterým procházím asi rok nebo jsou pravděpodobnější vážnější problémy??? Děkuji za odpověd
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stres se na tomto krvácení může spolupodílet, nelze ale ani vyloučit vážnější příčinu. Pokud se stav neupraví  zvažoval bych hystersokopii nebo alespoň kyretáž

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den.Bude mi 53 let. V říjnu jsem na dopor.p.doktorky přestala užívat HA YAZ.Bral jsem ji kontinuálně a v pohodě.Po vysazení jsem menstruaci jsem měla 2x po 3 měsících,ale od dubna ji mám opět každý měsíc. Byl mi dělán 3x hormonální profil.Výsledky však neznám.Jen jednou se p.doktorka zmínila o počátku menopauzy. Jak si mám vysvětlit opět menstruaci co měsíc?Žádné problémy jinak nemám. Mám strach z otěhotnění.Myslíte,že jsou mé obavy na místě? Sice p.doktorka říká,že v mém věku je to nepravděpodobné. Přece jen ten červík pochybností tam je.Pharmatex se bojím používat vzhledem k možným místním nežádoucím účinkům. Na podzim mi totiž byl odstraněn polyp a nechci sliznici nijak dráždit chemií. Nejraději bych už nemenstruovala. Jaký je váš názor na můj problém?
Silvia Matesová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic výjimečného. Řada žen v 53 letech menstruuje. Otěhotnění se nemusíte obávat - za svou dlouhou praxi jsem se nesetkal s případem, že by žena v 53 letech otěhotněla

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň, chcela by som sa informovať, aký je Váš názor na používanie hormonálnej substitúcie v klimaktériu / 55 rokov, ešte nepravidelná menštruácia / po prekonanom subarachnoidálnom krvácaní. Doteraz som prípravky s obsahom estrogénov neužívala, subarachnoidálne krvácanie bolo z nezistenej príčiny.
Ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, zda máte nějaké potíže Pokud ještě menstruujete, není obvykle kompletní hormonální substituce třeba - stačí doplnění gestagenů v druhé polovině cyklu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, je mi 51, již 2 roky v menopauze a paní doktorky mi nikdy nedělala krevní testy na přítomnost hormonů, obsahu vitaminu D, případně hodnoty markerů, atd., pouze co rok cytologie. Je to dostačující prevence? Jde o to, že obvodní doktorky mi náhodou zjistila nedostatek vit. D, takže nasadila Vigantol 1x týdně 10 kapek. Ovšem nebýt té náhody, vůbec bych to nevěděla. Mám si o testy říct? Jinak jsem s paní doktorkou dlouhodobě spokojená, tak je mi to hloupé. Proto chci znát Váš názor.
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedené testy nepatří mezi běžnou gynekologickou prevenci.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Prosím o radu jsem v přechodu a mivam pichlavou az bodavou bolest v pochvě při chůzi...co to může být????
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být řada - například zánět poševní sliznice. Bez vyšetření nelze ale posoudit, o co jde. Navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, zajímá mě, zda některé hormonální léky v případě léčby potíží v klimakteriu jsou příčinou rozvoje demence.
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální substituční léčba v menopauze snižuje riziko demence. A to dokonce výrazně.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, jak úplný laik pozná, že je tzv v přechodu. Údajně dle gynekologa na to nemám ve 42letech věk.
Přesto se s tělem děje něco, co se mi.... Laicky nelíbí..... Jiného gynekologa už hledám, ale nějaká všeobecná rada??
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Zvědavá
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Většina žen je ve 42 letech již na počátku přechodu. Přechod totiž není určitý okamžik, ale úsek života ženy trvající řadu, obvykle i více než 10, let . Jde o přechod z období pohlavní zralosti do stáří

Přesnější odhad umožňuje vyšetření hormonálních hladin

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den , je mi 52 let a trápi mě casté bolesti hlavy , spim tak 3 hodiny denně , leky mi pan doktor střídal, zatim nic nepomaha.Mam tyto stavy 2a pul roku a žadné zlepšeni.Ani antidepresiva mi nepomohli.Prosim o tadu a jak dlouho trva akutni syndrom v klimakteriu a co byste mi doporucil, kam se obratit , kdyz leky nepomahaji a prirodni lecba taky ne.Nyni beru klimonorm.Dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, jaké léky jste dosud užívala, takže nedokážu říct, zda byly vyčerpány všechny možnosti - přípravků jsou desítky.

Trvání obtíží nelze odhadnout. Některá žena nemá potíže vůbec, jiná pár měsíců, či let. Znám případy, kdy se obtíže obnovily po vysazení léčby i po 15 letech

Pokud nepomáhá hormonální substituční léčba, je otázkou, zda je výpadek činnosti vaječníků spojený s přechodem opravdu příčinou Vašich obtíží.  Zvážil bych konzultovat neurologa a psychiatra.

MUDr. Jan Šulc


klimakterický syndrom
Dobrý den,je mi 57 let.Přechod v 52 letech.Od té doby je odebírání vzorků na cytologii velmi nepříjemné,až mně je na omdlení.Gynekoložka mi z tohoto důvodu na příští preventivní prohlídku,která bude letos 5.6., doporučila zavádět ob den Ovestin kuličky.Chtěla bych se prosím zeptat jak dlouho před prevencí začít zavádět a kdy ukončit ,když je den prohlídky pondělí.Ještě prosím o posouzení vhodnosti, když jsem diabetik na dietě,mám CLL I.stupně a užívám Cipralex.
Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovestin je třeba užívat minimálně 3-4 týdny předem -takže doporučuji již začít. Jak dlouho užívat se dohodněte při kontrole. Diabetes ani užívání Cipralexu nevadí

MUDr. Jan Šulc


klimakterický syndrom
dobry den je mi 47 let,a mam uz 23 dni v kuse menstruaci,po 10 dnechseme zacaly padat velke kusy..mam to co 18 dni,vzdy pravidelne a trva to 6 dni vzdy.. je to ze jsem v prechodu?
zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s přechodem je pravděpodobná. Určitě je ale třeba navštívit gynekologa

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den.Pane doktore poradte mii, moji mamce je 58 let a stale ji trapi navaly, nespavost, caste bolesti hlavy a často plače.Posledni mesicky měla před 5 lety, vyšetrenima v poradku, leky bere pravidelne (labydon).Chtela bych ji pomoci a nevim jak a proc to ma tak dlouhou dobu.Prirodni lecba nepomahala. Moc dekuji.
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych změnu přípravku pro hormonální substituci. A dále bych zvážil vyšetření u psychiatra - může jít o nějakou variantu deprese

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 53 let, užívám Lady Bon. Mohu současně užívat i Eutyrox 50,? Před pul rokem jsem Eutyrox vysadila, měla jsme dobré výsledky št. žlázy. Nyní mám naměřené hodnoty č. 7, paní dr. mi řekla, že si mohu pokud chci opět začít brát Eutyrox. Bolí mě hodně klouby a jsem velmi unavená, bez elánu. Děkuji Vám.
Sláva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Eutyrox můžete užívat současně s Ladybonem

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den , je mi 50 let.Potrebovala bych poradit, mám časte migreny a leky nezabírají. Migreny mam nyni asi pul roku, co jsem v prechodu.Zajimalo by me proč až nyni.
zdeňka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Migrény často závisí na hormonálních hladinách. Píšete, že jste již půl roku v přechodu. Předpokládám, že přechodem nazýváte období, kdy již nemenstruujete. To značí, že máte nižší hladinu estrogenů než v době, kdy jste menstruovala. Může jít o jednu z příčin zvýšeného výskytu migrén.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 47 let a jsem pul roku po hysteroktomii vcetne odebrani vajecniku a uzlin. Histologie negativni a vse v poradku. Chtela bych se zeptat, zda je nutne brat hormony, napr. Lenzetto, kdyz nemam zadne potize (navaly, atd.) citim se dobre. Prosim o Vas nazor, moc dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li potíže, je i tak třeba  nasazení substituční léčby zvažovat. Jde především o riziko osteoporózy. Neuvádíte, ale co bylo důvodem operace. Na tom hodně záleží.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den je mi 52 let uz 2 roky nemam menstruaci a stale me trapi akutni klimaktericke potize, beru klimonorm 4tym rokem a zadna zmena.Nejvic me trapi soustavna bolest hlavy, lekar mi doporucuje vysadit leky a zkusit prirodni doplnky.Prosim poradte Dekuji
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Změna léčby, pokud není účinná, je určitě na místě. Vysazení Klimonormu a případné nasazení nehormonálních doplňků stravy je určitě možné zkusit. Další možností je změna na jiný přípravek hormonální substituce - velmi dobré zkušenosti mám s přípravky s tibolonem (Livial, Ladybon)

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den , jsem v přechodu a mam hrozné nävaly a nocni poceni, trva mi to 3 roky , nyni beru Estrofen a predtim jsem brala klimonorm.Zajimalo by mé proč leky nezabiraji, kdyz je beru 3 roky.Je mi 58 let a menstruaci jsem naposledy mela pred 2 lety.Dekuji za odpověď
jaroslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občas se podobné případy objeví  a neumíme nedostatečný efekt léčby vysvětlit.  Doporučuji vyzkoušet ještě další přípravky hormonální substituce - například tibolon (preparáty Ladybon, Livial)

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, ale mě nejde jen o suchost sliznic jako takovou, ale aby to byl přínos pro sliznici včetně toho, aby se předešlo problémům s močovými cestami. Žádné zatím nemám, ale aby se tomu předešlo. Pomůže např. feminella Hyalosoft nebo Femigel? Můžete mi doporučit ještě něco jiného kromě lubrikačního krému? Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlepší efekt by měl Ovestin nebo podobný přípravek s estriolem. Riziko podání není vysoké, byť není nulové. V podobných případech se vždy musí zvažovat přínos oproti riziku. S přípravky Femigel a Feminella Hyalosoft mám jen omezené zkušenosti. Spíše bych příznivý efekt očekával od Feminella Hyalosoftu. Ale jistě bude efekt menší než u Ovestinu. Určitě je vhodné to vyzkoušet

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 52 let, nemám rok menstruaci, mívám návaly, cítím se unavená. Mám dělohu i vaječníky. Mám leidenskou mutaci, deficit proteinu S, křečové žíly, prodělané tromboflebidity povrchových žil. Léky na ředění krve neberu. Chtěla bych řešit suchost poševní sliznice. Jestli mohu užívat Ovestin kuličky jestli mi nehrozí riziko trombozy? Nebo jakou alternativu byste mi poradil. Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko trombembolické komplikace je při vaginálním podání Ovestinu nízké, není ale nulové. Suchost sliznice lze bez rizika řešit lubrikačními krémy

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,je mi 52let,4roky jsem v přechodu.Asi necelý rok to bylo v pohodě,ale loni jsem to už nezvládala a v květnu jsem skončila na psichiatrii.Beru esoprex a občas lexaurin.Je to trochu lepší,ale pořád to pocení a stres,špatně se mi dýchá,mám tetaniiJsem v plném důchodě,2010 mi vyoperovali endoprotézu a tedˇ jsem celou dobu bez kyčel.kloubu a už to tak zůstane.Chodím o dvou berlích a pohybu moc není.Můžu tedy nějaké hormonál.léky?Mám ale obavy z toho co se píše v příbal.letáku,rakovina,demence,mrtvice.Moc děkuji za odpověď.
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že hormonální substituční léčba by mohla pomoci. Po stránce pohybového aparátu a psychických obtíží včetně demence bych očekával  příznivý efekt. Ostatní rizika je třeba posoudit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den chcela bysom sa spytat ci idem do prechodu akjeden mesiac mam menstruaciu na druhy mesiac nie a staletak dookola...v juli budem mat 52
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V přechodu v 52 letech jistě jste

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Hormonální substituce po "umělém přechodu"
Dobrý den pane doktore, dovoluji se na Vás obrátit o radu s následujícím: 49 let, dosud prav. menstr, nyní musím podstoupit hysterektomii (velké myomy, zvýšený Ca125) včetně odstranění obou vaječníků. Předpokládám, že po operaci bude třeba pravidelně doplňovat estrogen? Mám anémii a varixy dolních končetin, v rodinné anamnéze Ca prsu, HA jsem nikdy nebrala.Stačí nejprve přírodní prostředky- např. Sarapis nebo jiné ? Pokud by přír. nezabral, mohl byste případně doporučit nějaký lék na začátek horm. léčby s menším obsahem hormonů ? Nerada bych "brala prášky", event.. je jiná forma -např. náplasti? Prosím Vás, kdy je vhodné s horm. substitucí začít - už další týden po operaci nebo zatím nic nebrat a počkat, až jestli přijdou nějaké obtíže (návaly atd.)? Kolik let asi potom bude třeba v doplňování estrogenu pokračovat? Je lepší pokračovat i několik let s jedním přípravkem nebo po určité době změnit? Mockrát Vám děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že po operaci není primárně třeba žádné léky užívat, neobjeví-li se potíže. Po cca 1-2 letech bych pak doporučil vyšetření  density kostní tkáně (densitometrie) a substituci bych zvažoval až při jejím výrazném úbytku. V případě tzv. výpadových jevů (návaly, pocení, apod.) bych zkusil například zmíněný Sarapis. Pokud by nepřinesl úlevu, opět by byla třeba substituční léčba. Osobně bych se přimlouval za tabletky - Estrofem 1 mg denně. Další možností jsou náplasti (více typů , nevím ale, které jsou aktuálně na trhu)  nebo třeba spray Lenzetto. Pokud přípravek bude vyhovovat, neměnil bych ho

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
Ziju v zahraničí a můj gynekolog není momentálně k dispozici.
Je mi 62 let, beru Novofem již 4 roky, zapoměla jsem vzít 3 bílé tablety 7 dní před dokončením cyklu (balení).
Dnes jsem začala menstruovat. Mám dobrat tablety nebo počkat na nové balení?
Také se chci zeptat zda v mém věku (62(je "normální", že stále mám menstruaci a zda by nebylo "lepší"í přejít na kontinuální substituci tj. bez menstruace.
Moc děkuji za odpověď
Eva
- otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Balení nedobírejte, začněte užívat z nového balení 5. den krvácení.

Menstruace nikterak nevadí. Přechod na kontinuální režim je ale možný

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Před rokem jsem podstoupila hysteretomii vaječníky mi byly ponechány. Začala jsem brát hormony Angelia, po 2 měsících jsem je vysadila, nyní rok po operaci mi nasadily Lenzetto spray měla jsem nález na prsu biopsie dopadla dobře nevím, jak se rozhodnout nebo přírodní přípravky estrovone . Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, kolik je Vám let, zda Vaše ponechané vaječníky ještě fungují či nefungují a také na tom, zda máte nějaké obtíže

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 43 let a poslední dva roky jsem začala nepravidelně menstruovat. Poté se přidaly návaly. Můj lékař mi předepsal Klimonorm, se kterým jsem spokojená. Na moji otázku, jaká forma antikoncepce je při užívání Klimonormu vhodná mi odpověděl, že žádná antikoncepce není potřeba. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Opravdu v mém případě nehrozí riziko otěhotnění?
Tery
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 43 letech je otěhotnění obecně nepravděpodobné, ale ne vyloučené. Přechodové potíže, tedy návaly a nepravidelné krvácení,  signalizují, že je početí opravdu hodně nereálné, ale nepřináší 100% jistotu.  Zda otěhotnění již opravdu nehrozí, lze zjistit stanovením hladiny hormonu FSH v krvi.  Nutné ale je, aby hodnota nebyla zkreslená, nějakou dobu Klimonorm neužívat - odběr je tedy třeba provést na konci pauzy v užívání

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, přibližně 10 let asi jednou za 3 až 4 měsíce užívám injekčně Folivirin, který mi zatím ze všech hormonálních přípracků nejvíce prospívá. Můj lekař bohužel zemřel a jeho mladá nástupkině mi ho již nechce předepsat kvůli dlouhé době aplikace. Mám tak velké potíže a nevím, zda je opravdu netné tento hormon přestat užívat.
Děkuji za odpověď. Irena - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že rizika, budete-li v léčbě pokračovat, sice existují (např. vyšší výskyt rakoviny prsu), ale jsou poměrně velmi malá, tudíž akceptovatelná. Takže se domnívám, že Folivirin či některý jiný přípravek s podobným účinkem, můžete užívat i dále. Musíte pouze odsouhlasit , že o rizicích víte. Řada mých pacientek hormonální substituční léčbu užívá 15 i více let

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore co si myslite o detoxikaci tela v klimakteriu nyni se o tom hodne piše, nebrat hormony a jist zdrave potraviny .Je mi 45 let , tak mě to zajima.A jestli to pomahá. Diky
Majka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jist zdravě je určitě rozumné. Otázka ovšem je, co přesně je zdravé a co ne. V průběhu let e na to názory hodně mění.

Pokud se objeví klimakterické potíže nebo v případech, kdy vaječníku ukončí svou činnost předčasně, žádná detoxikace nepomůže a je pak podle mne vhodné nasadit hormonální substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 58 let , leky už neberu půl roku a mam nyni navaly , jak , přes den, tak i v noci, k tomu se pridávají bolesti hlavy a hrozná únava.Lekař mi doporučil přírodní doplňky, tak nyni nevim co mám dělat. Leky jsem brala 10 let , kvuli temto potížim a už mi je nedoporučuje. Dekuji
Stanislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mám řadu pacientek, které hormonální substituční léčbu užívají bez jakékoli újmy 15 i 20 let. Nepomohou-li doplňky stravy, hormonální substituci bych opět nasadil

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Jsem 5 měsíců po porodu. Kojila jsem jen měsíc pak jsme přešli na. UM. Chtěla bych se zeptat ohledně menstruace. Asi týden po tom co jsem přestala kojit jsem dostala první menstruaci po porodu. Do teď jsem již měl menstruaci 3x. Ne zcela pravidelně. Teď je tomu bude skoro 20 dni co se měla menstruace dostavit ale já ji pořád nemám. Těhotenské testy jsem ji dělala již 2x, oba vyšli negativně. Při poslední gyn.prohlidce bylo vše v pořádku. Je přes 2 negativní těhotenské testy i přesto možné těhotenství? Nebo to může být ještě nepravidelné takto po porodu? Děkuji.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobná nepravidelnost není po porodu nic až tak neobvyklého. Těhotenství je při negativních testech nepravděpodobné - jedině by muselo dojít k početí v poslední době, takže by to test ještě nezachytil. Nemáte-li potíže, vyčkejte ještě týden až 10 dní a pak případně navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, pane doktore, nyni už nemám rok menstruaci a mam stale poceni a bolesti hlavy, leky ze zdravotnich důvodu nemůžu sarapis a prirodni doplnky nepomáhaji.Co by jste mi doporučil.Moc děkuji
MARIE
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nefunguje-li Sarapis a podobné přípravky, je poměrně spolehlivým řešením  hormonální substituční léčba. Neuvádíte, jaké přesně zdravotní problémy máte. Těch závažných, při kterých není možno tuto léčbu podávat, je ale při správné volbě léku velmi málo. V některých případech může pomoci akupunktura, ale efekt není vůbec jistý. Jiné řešení neznám.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Mam 49 roku a v noci spim tak 1az 2 hodiny , moc se potim , hormony jsem vysadila , bylo mi moc spatně, palilo mě po nich cele telo, tak nevim co dělat, po každem léku mam nějake potíže,zkoušim bez léku na rady dr.prý mam telo zanesene od hormonu , tak ať se vyčistí.Co si o tom myslite?
jirinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

"Vyčištění zaneseného těla" považuji hodně nešťastný výraz. Vaše tělo jistě není "zanesené", takže ani nemá smysl "ho čistit".  Osobně bych doporučil zkusit jinou variantu hormonální léčby

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Ďakujem Vám za rýchlu odpoveď. Chcela by som sa ešte spýtať ak môžem, nakoľko vedia fytoestrogény nahradiť hormonálne lieky a či ich vôbec dokážu zastúpiť v dostatočnej miere. ďakujem
Andrea Ž.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Fytoestrogeny dokáží zastoupit přirozené estrogeny stejně jako hormonální léky jen v omezené míře.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 42 rokov a už vyše dvoch rokov nemám menzes. Proste som prestala menštruovať. Zo začiatku ešte okolo 38 roka som mávala nepravidelne menštruáciu, ktorá prichádzala čoraz menej a menej až nakoniec ustala natrvalo. Môj gynekológ mi chce už druhý rok predpísať hormonálnu liečbu ale ja sa toho dosť bojím, nakoľko moja mama zomrela na rakovinu prsníka, ktorú jej objavili onedlho po nasadení hormónov v 59 roku života. Môj gynekológ ma presviedča že pre mňa hormóny budú to najlepšie vzhľadom na to ako skoro som v prechode a tie riziká sú v porovnaní s tým čo ma čaká (osteoporóza, oslabenie cieva a močového mechúra...) zanedbateľná. Aký máte názor Vy na hormonálnu liečbu so zvýšeným rizikom k rakovine? Ďakujem
Andrea Ž.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souhlasím s Vaším lékařem a hormonální substituční léčbu považuji za vhodnou. Riziko zhoubného nádoru není podle mne nijak dramatické

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,pane doktore,chtěla jsem se zeptat.Je mi 47 let a přestala jsem mít menses,po odběru krve mi pan doktor potvrdil přechod...Cca 4 měsíce jsem neměla menses,teď jsem jeden měsíc měla...Zajímá mě,jestli bych mohla otěhotnět??Děkuji za informaci.Přeji hezký dne.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění považuji za extrémně nepravděpodobné - podobně, jako vysokou výhru ve Sportce

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,v lednu 2014 pro silné krvácení odstraněna děloha,vse ok,o 3 měsíce později akutní příjem pro silné bolesti, utvořily se cysty kolem jednoho vaječníku které se rychle zvětšovaly a vaječník zaškrtily,ten odumřel a hrozila otrava,behem pár hodin další operace,po této operaci se cysty do týdne utvořily na druhé straně ale pomohla injekce,pravidelně chodím na kontroly co 3 mesice,konecne se žádné netvoří,měla jsem návaly horka a byla hodně podrážděna a vzteklá začala jsem užívat Fytofem který mi pomáhal,po roce jsem vysadila stav byl ok.Nyni se návaly vrátily ale o dost horší už nemůžu ani spát a tento přípravek už nepomáhá,pani doktorka mi předepsala Lenzetto ale když jsem si přečetla pribal.letak,tak jsem docela vyděšená z vedlejších účinků.prosim mohl by jste mi o tomto léku dat nějaké informace? vůbec nevím jestli mám tento lék užívat,sice jsem začala ale nemám z toho dobrý pocit,hlavne nevím koho bych se zeptala na další názor.dekuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lenzetto je jednou z možných variant léčby. Rizika osobně považuji za velmi malá. Alternativou je hormonální substituce v jiné lékové formě - tedy tabletky nebo třeba náplasti

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, je mi 50 let, beru klimonorm, menstruace už neni 1 a půl roku, mam porad hrozné nočni navaly, nespavost a trvale migrény, třeba měsic v kuse.Leky na migrenu už nezabíraji a všechna ostatni vyšetřeni nic nenasli, už nevím na koho se obraťit aby prestala ta hrozna bolest hlavy.
Ruženka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji zaměnit Klimonorm za jiný přípravek. Zkusil bych třeba Ladybon. Po stránce migrén musí poradit neurolog

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň prajem, prosím Vás o Vašu odbornú radu. Mám 57 rokov som už 3 roky po hysterektómii - vybrali mi maternicu aj vaječníky. Mám škaredé krčové žily na nohách - dedičné. Také isté žilky mám tiež aj v pošve. Pri pohlavnom styku - je trochu bolestivý, to čo ostane v pošve a neskôr vytečie je farby ružovej - po poškodení žiliek v pošve trením. Čím by som mohla pošvovú stenu posilniť, aby tie žilky pri pohlavnom styku tak nepraskali? Stačí mastička OVESTIN?
Evka Michalovce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovestin je podle mne nejvhodnějším lékem. Jeho užívání ale musí být dlouhodobé a v dostatečné dávce

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 43, do 42 let jsem měla pravidelnou menstruaci bez problémů. Minulý rok mi vynechala na dva měsíce, pak jsem u svého gyn. dostala injekci, bylo to zas normální, po půl roce znovu výpadek a teď znovu. Lékař mi dal rovnou klimonorm. Bez krevního vyšetření. Dá se takto posoudit, zda výpadek mensruačního cyklu je otázkou menopauzy?? Nemělo by být vyšetření krve základ? Lze si o tyto testy říct, nebo si je někde zaplatit soukromě? Děkuji .
Šmídová Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Význam krevních testů je v podobných případech omezený. Řada žen s poruchou cyklu má prakticky normální hodnoty a naopak -  výsledky mimo normu mohou mít i ženy s pravidelným cyklem.

Pokud jde o léčbu, osobně bych, nemáte-li jiné obtíže, jako například návaly horka apod., volil spíše než kompletní substituční léčbu jen podání gestagenů v druhé polovině cyklu - např. Orgamteril 2x1 tbl 16.-25. den. Nasazení Klimonormu je ale také možným řešením

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Hezky den, moc by me zajímalo , proč mi ženy máme navaly , poceni atd...Co to způsobuje a proč to nejde ovlivnit. Dekuji Maňa
Maňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčina klimakterických obtíží není dosud plně objasněna.  Jejich nástup souvisí s koncem činnosti vaječníků. Záhadou je ale, proč některé ženy tyto potíže mají a jiné vůbec ne.

Poměrně spolehlivě potíže odstraní hormonální substituční léčba.

Lze také zkusit volně prodejné stravové doplňky, efekt je ale daleko méně jistý

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den.Je mi už 66 let.Několik let beru Activelle,gynekolog radí vysadit.Zkoušela jsem to několikrát.Vysazovala jsem pomalu,měsíc jsem brala lék každý druhý den,měsíc co třetí den a teď měsíc žádný.Potíže jsou nesnesitelné.Naprostá slabost,nespím vůbec,stále návaly horka,pocení,nezvládnu delší chůzi,mám závratě,nauzeu,zvracím,váha jde prudce dolů.Zhoršují se srdeční potíže-arytmie,tachykardie-na ně beru běžně léky.Všechna vyšetření krve jsou v normě.Hormonální vyšetření nikdy nebylo.Jsem vlastně uvězněná v bytě.Když Activell beru,jsem aktivní,mám ráda pohyb,dělám brigády.Můžu lék brát dále?Je tam nějaké věkové omezení?Za radu děkuji moc.
ELIŠKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Activelle můžete brát ještě řadu let. Mám pacientky, které hormonální substituční léčbu užívají již 15 i více let

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na rizika Ovestinu bobulí. je mi 66 roků a oš.lékař mi doporučil užívat uvedený lék. Žádné problémy nepociťuji, prodělala jsem v roce 2014 TUR mini papilomu v moč. měchýři,s nálezem CA, bez zajišťující léčby.. Mám cystickou ledvinu, funkční cca z 20% Bosniak II-III. Takíé mám astma. Užla jsem 7 bobulí, začaly mně bolet oba vaječníky, celkově jsem se necítila dobře. Léčbu jsem po domluvě s p. dr. přerušila. Pan doktor tvrdí,že tyto potíže nemohou být zaviněny Ovestinem, že mám po přestávce v léčbě pokračovat, že obsahuje nepatrné dávky estrogenu a bude přínosem pro sliznice vč. močových cest. Jednou ročně chodím na kontrolní cystoskopii. Po přečtení příbalového
letáku mám určité pochybnosti, proto bych chtěla slyšet názor nestranného lékaře.Před užíváním jsem neprodělala žádné laboratorní vyšetření. Mohla by Ovestin nahradit Feminella hyalsoft?
předem Vám děkuji za odpověď. jiřina - otázka upravena poradcem
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizika užívání Ovestinu považuji a velmi malá. A také si nemyslím, že popisované potíže by souvisely s jeho nasazením. Ovšem ani nevím, proč byla tato léčba doporučena.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den, pred rokem jsem mela posledni menstruaci a stale mám akutni potíže, nejvic mne trápí bolest hlavy a nočni poceni.Pak jsem neustale unavená.Tyto přiznaky trvají asi už 7 měsícu a hormony nezabirají. Jak tyto akutni priznaky mohou dlouho trvat .Dekuji Jaroslava
jaroslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhadnout, jak dlouho budou trvat klimakterické potíže, není dost dobře možné. Mohou skončit zítra, ale mohou se vléci i roky. Určitě doporučuji zkusit jiné varianty substituční léčby - stav se v absolutní většině případů dá zlepšit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 55 let a stale mě trapi klimaktericky syndrom.Moc mě to obtežuje a leky nemůžu, už jich beru hodně. Prosim poradite mi něco co by mi pomohlo zbavit se tech priznaku a z čeho vznikaji.? Děkuji moc
Vlasta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčina vzniku návalů, pocení a dalších klimakterických obtíží je není jasná.

Můžete zkusit některé volně prodejné léky a nebo asi raději hormonální substituční léčbu - je jen málo onemocnění, která by její nasazení vysloveně vylučovala.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,jsem po hyrestomii a stříkám si denně večer lenzetto.Mám hrozný tlaky v prsou a šíleně mě prsa bolí.Co s tím ???Děkuji


- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bude asi třeba Lenzetto vysadit nebo jeho dávku snížit - o přesném postupu se poraďte se svým gynekologem

MUDr. Jan Šulc

P.S. Máte patrně na mysli hysterektomii, tedy odstranění dělohy.

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 47 let a před šesti týdny jsem prodělala radikální hysteroktomii s odebráním vaječníků i uzlin. Je nutné už ted začít brát hormony? Zatím mi je p.doktor nenapsal. Trpím na migrény a zdá se, že po operaci jsou častější. Jiné potíže související s přechodem zatím nemám. Můžete mi nějaké hormony doporučit? Fyzicky žádné potíže nemám, ale psychika je už horší. Ale nesouvisí to s tím, že nemám dělohu. Jen se přidali úzkosti. Moc děkuju za odpověd.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Aniž znám důvod provedené operace a histologický nález, nemůžu poradit. U některých diagnóz není hormonální substituční léčba vhodná, u jiných nevadí

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
DOBRY DEN PANE DOKTORE CHCI SE ZEPTAT VY MĚ URČITĚ DOBŘE PORADITE JE MI 54LET PRY UŽ JSEM V PŘECHODE DOKTORKA MI ŘEKLA POŘAD MAM MENZES UŽ TO NECHCI MIT DELA MI TO ZLE NA PSYCHIKU MOC MĚ TO OBTĚŽUJE BYLA JSEM NA SONO UZ 3X A MAM REZISTENTNI PŘETRVAJICI CYSTU 40mm BEZ VOLNE TEKUTINY MOJE DOKTORKA MI NIC NEVYSVETLI TAK NEVIM NIC CO TO JE A POTOM MAM ZVĚTŠENOU DĚLOHU MYOMATOZNI JINAK MENZES MAM SINEJSI A NA OPRACI NECHCI JIT DA SE S TIM NĚCO DELAT MISTO OPERACE? MOHLA BYCH UZIVAT ESMYA? CO BYSTE MI DOPORUČIL? A JESTE MI DALA ASCORUTIN 3X DENNĚ 2 TABLETY TEDKA UZ NEKVACIM JSEM Z TOHO ŠPATNA DĚKUJI MOC ZA ODPOVED MRAZKOVA
DAGMAR
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spolehlivě by Vás zbavila menstruace jen operace, tedy odstranění dělohy. Někdy stačí pouze destrukce děložní sliznice, úspěšnost ale není stoprocentní. Na úpravu potíží v cyklu by bylo možné zkusit hormonální léčbu - gestageny vždy v druhé polovině cyklu. Esmya je určena spíše pro ženy, které ještě plánují těhotenství

Pokud jde o cystu, aniž nález vidím, nemohu se k ní vyjadřovat

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
mám otázku ohledně Klimonormu. Užívám ho úplně poprvé a při užívání prvního platíčka jsem dostala už 15. den menstruaci. Přitom bych ji měla dostat až po využívání všech 21. tablet, v sedmidenní pauze bez užívání. Je to normální nebo mám raději navštívit svého gynekologa?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není, ale občas se to na počátku užívání stane. Doporučuji nyní vysadit a začít po pauze užívat nové platíčko. Stav by se měl upravit. Pokud ne, lékaře navštivte

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore, k mé předchozí otázce, ten vitamín E a Hořčík, doporučil by jste i určitý produkt? v lekárně toho nabidnou a špatně se orientuji. DĚkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám žádné konkrétní doporučení.. Hořčík a E vitamin doporučuji ale zkusit až v případě, že Orgametril nebo Provera potíže neodstraní.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 52 roků, zatím mám ještě menstruaci, ale před menstruací jsem velice plačtivá a nervozní, nevím jestli se hlásí přechod. Jednou mi menstruave vynechala, te už mám opět zpoždění, ale tlak v prsou bolesti zad. Doporučil by jste mi něco na zmírnění. Koupila jsem si Gynex o kterém jsem se dozvěděla, že ho nijak zvlášť nedoporučujete, budu vděčná za radu. Pokud by menstruace přicházela nepravidelně, je lepší to srovnat nějakými léky, nebo to nechat na přírodě. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud máte před menses obtíže, zkusil bych cyklus upravovat. Doporučuji gestagen vždy v druhé polovině cyklu - tedy od 16. do 25. dne - např. Orgametril 2x1 tbl, Provera 2x1    5 mg tbl. Pokud by to nepomohlo, doplnil bych  navíc v druhé polovině hořčík či vitamin E, případě obojí

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
aký máte pán doktor názor na Livial?Užívala som, návaly a nespavosť sa vytratili, avšak,objavovalo sa takmer mesačné špinenie, prestalo po 5-6 dňoch.Prestala som s užívaním, ale vrátili sa príznaky klimaxu .V rodine mám onkologickú pacientku a vedľajšie príznaky na Livial nie sú moc optimistické
Zvažujem ho brať znova.ďakujem za odpoveď
- otázka upravena poradcem
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně mám s tímto lékem dobré zkušenosti. Vhodný je ale jen u žen, které již minimálně 6 měsíců nemenstruují. Slabé krvácení se někdy v prvních měsících po asazení objeví a obvykle ustane.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze