Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

polyp
Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď na včerejší otázku Mirena a polyp. Myslíte, že je pravděpodobnější nebo možné, že polyp byl již přítomen před Mirenou (dr. nedělala před zavedením UZ, pouze sklíčko v rámci preventivní prohlídky) a poté drážděn mechanicky či hormonálně a mohl narůst do takového rozměru, rovněž mě překvapuje, že ho dr. na UZ neviděla, když ho dělala 4 týdny po zavedení a poté ještě 2x. A sliinice byla při všech vyšetřeních nízká. Mám velký strach, protože i popypy mohou být jistě i zhoubného charakteru. Děkuji za odpověď.
Děkuji za odpověď.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Jarča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud gynekolog při UZ kontrolách polyp neviděl, velmi pravděpodobně nebyl ještě přítomen

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, měla bych dotaz k Mireně a polypu. Na začátku dubna mi byla zavedena Mirena, od té doby stále krvácení. Několikát jsem navštívila OG, bez nálezu včetně UZ. Naposledy před 14 dny mi dal Norethisteron. To se však nezlepšilo a na další návštěvě byl zjištěn polyp vel.3x2 v děložním hrdle. Při odstranění v CA se však ukázalo, že polyp je v celé dutině děložní, mirena musela být odstraněna. Je možné, že by vyrostl polyp takto rychle, nemůže se jednat o malignitu, paní doktorka prý nic takového s mirenou neviděla. Do zavedení Mireny jsem neměla žádné potíže.
Děkuji za odpvěď.
- otázka upravena poradcem
Jarča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Polyp  jistě může narůst během několika měsíců. Při Mireně  to je ale opravdu velmi atypický nález. O jaký polyp přesně šlo, určí histologické vyšetření, na které byl, předpokládám, polyp odeslán

MUDr. Jan Šulc

polyp

dnes 16:38



Dobrý den,chcem sa Vás spítat bola som tento mesiac 18. na zakroku bol mi odstraneny polyp na maternici 2.cm ,ktorí mi sposoboval tažkosti s menzesom každych14.dni .Teraz čakam na výsledky z histologie čo ma čaka ak by boli dobře a čo ak nie može sa při najhoršom odstranit maternica?Počula som že polypy sa možu vrátit čo je na tom pravdy.Niekedy večer aj rano pocitujem bolesti jako při silnom menzese je to normalne?Aako dlho po zakroku budem špinit ?
- otázka upravena poradcem
silva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Týden po odstranění polypu byste již bolesti mít neměla. Neustanou-li, navštivte lékaře.

Histologie je v absolutní většině případů příznivá. Někdy ale na místě hormonální léčba. Nutnost odstranění dělohy je velmi vzácná

Je pravda, že se polypy občas vrací - pak je třeba opakované odstranění

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den,

před sedmi lety mi byly laparoskopicky odstraněny z důvodu rozsáhlého zánětu oba vejcovody. Nyní ve 28 jsme s partnerem ve fázi připravy na první IVF.

Při UZ vyšetření mi paní doktorka objevila polyp v děloze (prý v místě, kam se při IVF dává vajíčko). Polyp nezmizel ani po menstruaci. Polyp má velikost 50x44 mm. Paní doktorka doporučuje hysteroskopii a to i za předpokladu, že by polyp zmizel (přijde ji lepší, že bude děloha zkontrolována před IVF).

Mohu se zeptat, zda byste před plánovaným IVF rovněž doporučil hysteroskopii? Nebo mám ještě počkat, zda polyp nezmizí? Může hysteroskopie nějak poškodit dělohu a následně zamezit dobrému uchycení vajíčka a tedy snížit šance na úspěšné IVF? V současné době mám totiž obavy z další gynekologické operace, nicméně pokud by tato operace zvýšila šance na úspěšné IVF, tak do toho půjdu.

Předem moc děkuji za odpověď! - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyp 50x44 mm je obrovský a určitě je třeba situaci řešit. Nezapomněla jste desetinnou čárku? I polyp 5,0x4,4 je ale lepší odstranit

- každopádně  to zvýší šanci na otěhotnění

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den pane doktore, před týdnem mi byl zjištěn polyp v děloze a můj gynekolog mě posílá na hysteroskopii v celkové narkóze. Myslíte, že je tento zákrok nezbytný, nemůže polyp třeba sám zmizet? je mi 37 let, menses pravidelné po cca 26-28 dnech, akorát krvácení při nich někdy slabší někdy silnější (první dva dny). Pan doktor doporučuje tento zákrok kvůli možnému vývoji v nádor, u nás v rodině nikdo rakovinou neonemocněl. Doporučil byste také tento zákrok (hysteroskopii?) díky Kateřina
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyp bych sledoval po 2 až 3 cykly a pokud by nezmizel, hysteroskopické odstranění bych nejspíše také doporučil. Záleží také hodně na velikosti polypu

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den pane doktore, před 14ti dny mi byl zjištěn polyp v děloze (nikdy předtím jsem neměla) o průměru 12mm. Nyní čekám na MS, která se měla dostavit ve středu a už od úterý mě bolí břicho. Je to klasická silnější bolest při nástupu MS, ale krvácení pořád nikde. MS mám pravidelnou co 28 dní. Minulý měsíc jsem v průběhu celého měsíce měla lehce růžové špinění, tento měsíc už ne. Může polyp zapříčinit zpoždění menstruace? Moje představa je, že by mohl bránit v odlučování endometria? Jsem objednaná k lékaři po víkendu, kdy jsem měla být 5.den MS pro UZ kontrolu a následné řešení situace. Děkuji za názor.
Lenka E.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Polyp nebrání odlučován endometria. Blok cyklu má skoro jistě jinou příčinu

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, souvisí vysoká děložní sliznice s polypem v děloze? Děkuji.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vysoká sliznice v děloze s polypem souviset může ale také nemusí

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobry den pane doktore,

po vyvolanem porodu ve 22. tydnu tehotenstvi (potrat z duvodu vazne vyvojove vady plodu) mi byl pri revizi zjisten decidualni polyp. Muze byt nebezpecny nebo pripadne branit uspesnemu uchyceni vajicka pri "znovuotehotneni"?

Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Deciduální polyp není nic nebezpečného. Pokud by ale sám neodešel s menstruací, což je možné, nebo nebyl odstraněn, může bránit uhnízdění embrya.

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den pane doktore, dnes mi byl při UZ zjištěn děložní polyp o vel. 12mm. Může být takto velký polyp záměněn za graviditu a naopak? DĚKUJI
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyp vypadá úplně jinak než těhotenství. Jednoduše rozhodne gravitest

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, je možné, že polyp velký 0,5 cm vyjde zároveň s menstruací?

Děkuji. - otázka upravena poradcem
šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, stává se to.

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, pane dr. prosím o Váš názor, jsem 7.týdnů po odstranění dělohy, vaječníků a vejcovodů z důvodu zhoršené cyt. Dnes na prohlídce prý vše v pořádku, jen mi dr. zjistil polyp, co vím, když se objeví musí se provést kyretaž a posílá se to na cyt, je možné, že to budu muset taky absolovat? nebo je to polyp pooperační, nějak se v tom nemou zorientovat, děkuji za odpověď. S pozdravem Romana
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kyretáž je výkon, který se provádí jen při zachované děloze. Kyretáží získaný materiál se pak neposílá na cytologii, ale na histologii. Po odstranění dělohy jde zřejmě jen o polyp vzniklý při hojení poševní jizvy.  Do úvahy přichází jeho prosté snesení, asi také s histologickým rozborem. Často ale výkon ani nebývá nutný

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den pane doktore,mela jsem jít tento měsíc na IVF darovaných embrii,už jsem brala léky podle stimulacniho protokolu.Ale při kontrole na ultrazvuku me byl zjištěn centrálně polyp 10x7mm .Co to prosím znamená?Nyni mám brat 5 dni utrogestan 3 x denne a estrimax 2rano a 2 vecer pak,vše vysadit a po menstruaci udělat hysteroskopii toho polypu. V listopadu jsem byla po operaci myomu na děloze na kontrole a nic tam nebylo a tet už tam mám opět polyp.Hysteroskopii jsem podctoupila už jednu v loni v létě sice byla ambulantní ale nic příjemného. Nevíte s čeho se ty polypy tvoří?Díky moc za odpoved.
Milada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polypy se tvoří z děložní sliznice. Mohou vzniknout i rychle. Rozhodně je vhodné polyp odstranit a transfer provést až poté

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobry den pane doktore, jsem v 17tt tehotenstvi a v nemocnici mi zjitili polyp na deloznim hrdle (cipku) pan doktor mi ho chce v celkove anestezii odstranit. Mam velky strach uz kvuli tomu, ze v tehotenstvi se polypy vetsinou nechavaji a resi se az po porodu. Dekuji za pripadnou odpoved
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, nemohu se dost době vyjadřovat. Doporučuji důvěřovat Vašemu lékaři. Polypy se sice v těhotenství často ponechávají, ale ne vždy. Opravdu záleží na konkrétním nálezu

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý večer,
nedávno mi byla provedena HSK a kyretáž kvůli endom. polypu na stěně fundu. Lékaři mi příčiny jeho vzniku nesdělili - je to prý diskutabilní. JE mi teprve 25 a na podobné zákroky bych stále samozřejmě chodit nechtěla. Před menstruací mám silné PMS - bolesti, slabost, pocity na zvracení a opravdu velká bolest v prsou. Jsou tyto výkyvy (tedy asi hoírmonální) možnou příčinou vzniku polypů? HA neberu - přestala jsem ji brát ve 20, zmíněné PMS mám cca od 23 let plus mi začaly růst hrubé chloupky tam, kde je to nežádoucí - tedy obličej, vnitřní strana stehen apod. Existuje mezi endimetriozou a zninenymi PMS souvislost?
Dekuji,
Dana - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyp nesouvisí s endometriózou. A jeho vznik pravděpodobně nesouvisí ani s PMS. Proč polyp vzniká, opravdu nevíme.

Myslím, že dobrým řešením by byl návrat k užívání HA - s vysokou pravděpodobností odstraní PMS, sníží růst ochlupení a pravděpodobně i zabrání růstu polypů

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den,prosím o informaci ohledně prodělané kyretáže/44let/ pro nález endom.polypu.Výkon byl 20.11.bez komplikací,špinění ustalo do týdne.Je možné,aby se menstruace po tomto výkonu dostavila v řádném termínu tzn.po 14 dnech? Obtíže jako teplotu,bolesti vůbec nemám,ale předmenstruční potíže/bolesti prsou/ ty ano jako každý měsíc.Děkuji
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to obvyklé, ale je to možné. Bude-li dále cyklus pravidelný, je vše v pořádku

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den. Dnes jsem podstoupila lék. vyšetření a ve zprávě je napsáno - endometrium ne homogenní poměrně nízké nelze vyloučit korporální polyp 9, 9x7, 3mm. Bylo mi doporučeno provedení HSP. Z důvodů myomů v děloze chodím pravidelně na ultrazvuk a údajný polyp v březnu - kdy jsem byla na poslední prohlídce v děloze ještě nebyl. Byla mi nabídnuta možnost zákroku buď pod narkozou nebo pak ambulantně bez narkozy. Vybrala jsem si zákrok bez narkozy, ale nevím zda jsem udělala dobře. Nemohla jsem si celou situaci ani pořádně promyslet, vše bylo narychlo. Je vůbec nutné hned polyp odstraňovat, nelze vše řešit zatím léky? A co byste mi v tomto případě doporučoval? Je mi 54 let, beru léky na zvýšený krevní tlak a sníženou funkci štítné žlázy. Děkuji za odpověď. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyp se může vytvořit i rychle, klidně  během 1-2 měsíců

Pokud menstruujete, vyčkal bych, zda polyp nezmizí - někdy se tak může při menses stát.

Pokud již nemenstruujete, není na co čekat a polyp je vhodné odstranit.

Osobně bych se spíše přimlouval za výkon v celkové anestézii

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, je mi 28 let a snažíme se s manželem půl roku o miminko. Na poslední gynekologické prohlídce mi lékař objevil v děloze polyp o velikosti 0,8 mm. (Nikdy jsem neměla krvácení či špinění mimo menstruaci ani žádné jiné příznaky) Je možné, že polyp nějakým způsobem brání otěhotnění? Může takový polyp způsobit nějaké komplikace během těhotenství či nebezpečí pro plod? Popřípadě za jak dlouho po hysteroskopickém zákroku je možné se dále snažit o dítě? Může zákrok poznamenat dělohu natolik, že pak nastane problém s uhnízděním vajíčka?
Předem Vám moc děkuji za odpověď. Katka K.
- otázka upravena poradcem
Katka K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyp 0,8 mm bych neviděl jako problém. Nejde o 0,8 cm? Takový polyp opravdu může bránit otěhotnění a jeho hysteroskopické odstranění je vhodné.

Pokud byste otěhotněla, pro plod nehrozí nebezpečí.

Riziko výkonu je velmi malé - muselo by dojít k nějaké komplikaci

Kdy je možné se opět snažit o početí záleží na rozsahu výkonu. Obvykle je to možné v dalším cyku

Následné uhnízdění vajíčka není ohroženo.

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobry den ked mi odstranily polyp co mi krvacal 2 roky a uz som 3ti tyzden po zakroku chcem sa spytat ci mozme s manzelom mat sex konecne po pol roku ked prestanem krvacat. Zijem v zahranici a tu to trva strasne dlho. Dakujem za skoru odpoved.
maja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle je možné mít pohlavní styk po první menstruaci

MUDr. Jan Šulc

polyp
Jak velký může být polyp a když je nalezen v dutině děložní máme se dál snažit o mimi.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyp může být velký několik mm ale i cm.

Je-li větší než 7-8mm, určitě doporučuji jeho odstranění

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, 18.7. jsem absolvovala HSK+CP (ablace polypu ca 1-1.5cm, hyperplastický korporální, leiomyomu 7 mm).Dr. konstatoval, že myom je pryč celý, ale že další tvoření polypů nemůže vyloučit. 14 dni po výkonu jsem subj. bez obtíží, histol. nález negativní, ale dr. v ambulanci se nelíbí USG. Konstatovala, že tam stále "něco vidí na stěně", že to "není čisté". Prý to ale může být sliznice, která odejde sama při následujících MS, doporučena ko za 4měs., že uvidíme. Chtěla bych se zeptat, jak časté je, že nález po podobném výkonu není čistý. Mám obavy, abych celý výkon v CA nemusela absolvovat znovu ... Myslíte, že to hrozí? - otázka upravena poradcem
DAD
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž přesně nález vidím, je velmi těžké se vyjadřovat.

14 dní po výkonu ještě může probíhat hojení a nález se může změnit. Odstup 4 měsíce považuji za rozumný.

Riziko nutnosti výkon opakovat nevidím jako vysoké, byť není nulové

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, mám naplánovaný miniinvazivní zákrok, hysteroskopii + kyretáž kvůli snesení polypu, termín od začátku MS, říkali, že špinění nevadí, od pátého dne MS prý můžu přijít ... Krvácení se ale táhne, v den zákroku bude sice už 7. den (počítám-li špinění před, bude to už 11. den! Každý den je to slabší, dnes už asi tak množsví polévkové lžíce, ale stále ne a ne ustat zcela. Dá se zákrok i tak podstoupit, nebo je nutný odklad?
***
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
polyp
Dobrý den, mám naplánovaný miniinvazivní zákrok, hysteroskopii + kyretáž kvůli snesení polypu, termín od začátku MS, říkali, že špinění nevadí, od pátého dne MS prý můžu přijít ... Krvácení se ale táhne, v den zákroku bude sice už 7. den (počítám-li špinění před, bude to už 11. den! Každý den je to slabší, dnes už asi tak množsví polévkové lžíce, ale stále ne a ne ustat zcela. Dá se zákrok i tak podstoupit, nebo je nutný odklad?
***
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že zákrok je možné provést

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobry den,chtela bych se zeptat..mam kandylom na deloznim cipku a ceka mne operace el.klickou,zajima mne jak se tento zakrok provadi a zda je operace hrazena zdravotni pojistovnou,nebonsi mam pripravit penize.dekuji
adela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klička je tenký rozžhavený drátek, kterým lze řezat tkáň. Zákrok by měla hradit pojišťovna. Záleží ale na tom, zda má zdravotnické zařízení s pojišťovnou tento zákrok nasmlouván. Musíte se zeptat tam, kde zákrok budou provádět

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, změnila jsem gynekoložku, protože ta předchozí neměla přístrojové vybavení v ordinaci, chystala se již do penze, nová dr. objevila hned při prvním vyšetření ultrazvukem polyp, jsem odeslána k hsk a kyreráži, poznamenala ale, že nevíme, jak dlouho tam polyp je. To mě znepokojilo, protože jsem četla, že polyp se může při neléčení zvhrhnout ve zhoubné bujení, babička nevíc zemřela na rakovinu prsu. Byla jsem sice pravidelně sledována, kontroly á 6 m pro mozaikovou sliznici, před pár lety vyšetřena na specializovaném pracovišti hodně podrobně, kromě vývojové změny sliznice negativní nálezy. Teď najednou polyp, odhaduji, že ke změnám menses došlo před rokem a něco ... Jak hodnotíte riziko? Čekání na výsledky histologie mě znepokojuje už předem, bojím se, zda původní lékařka absencí přístrojového vyšetření něco nezanedbala, o vyšetření jsem žádala před zmíněným 3/4 rokem, ale neposlala mě, že to stačí v přechodu (je mi 35 let).
DAD
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko maligního zvratu polypu je velmi  malé

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, měsíc před plánovanou dovolenou (krátká, poznávací) jsem měla jít na hysteroskopii + kyretáž za účelem snesení polypu (1-1,5 cm). 17. den cyklu Agolutin 2 amp., dr. předpokládal MS dřív než 28. den, ale nestalo se zatím (dnes 23 dní), předpokládá se odklad o pár dní, i když mám cyklus někdy až 37, zkrácení by měla přinést injekce ... Říkají, že to není akutní a mohu to nechat po dovolené, absolvovala jsem už ale předoperační přípravu, celé kolečko ... Půjdou vyšetření použít, i kdyby byla stará cca 5 týdnů, nebo mě to celé čeká znovu? Co byste radil Vy, pokud se očekává standardní průběh zákroku (dr. mluví o rekonvalescenci cca 3 dny) za předpokladu, že by se výkon odložil např. o týden a na rekonvalescenci by tedy i s rezervou zbývalo 3,5 týdne? Stačí to, nebo mám opravdu raději počkat? Vidina delšího čekání mě velmi znervózňuje, polyp byl nejspíš objeven se zpožděním, původní gynekoložka totiž pracovala bez přístrojů, chtěla bych to mít raději za sebou ...
DD
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odklad o několik dní není podle mne problém. Rekonvalescence 2 -3 týdny, nedojde-li ke komplikacmí, jistě stačí

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, mám naplánovaný gynekologický výkon, hysteroskopii + kyretáž kvůli snesení polypu. Šla jsem se do nemocnice pouze poradit kvůli termínu s ohledem na plánovanou dovolenou od 6.8. 17. den cyklu jsem dostala i.m. Agolutin 2 ampulky, doktor si za 3 dny vyžádal předoperační vyšetření s tím, že MS určitě dostanu co nejdřív, i když jsem měla teprve 20. den cyklu a výkon naplánoval na 7.7. MS se ale zatím nedostavila, bojím se, že se výkon odloží a bojím se, že bych musela celé předoperační kolečko projít znovu, i když bylo vše ok. Pokud by MS přišla v termínu, bylo by to nejdříve 8.7., hrozí i 15.7. Myslíte, že pokud bych to odkládala až na dobu po 20.7., budou výsledky vyšetření ještě platné a dovolená bez koupání od 6.8. neohrožena?
DAD
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemohu mluvit za jiné pracoviště, ale u nás lze bez problémů užít předoperační vyšetření staré i několik týdnů.

Ohledně dovolené nevím. Záleží na průběhu zákroku

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den,pane doktore,podstoupila jsem hysteroskopii z důvodu polypu v endometriu-bylo ale zjištěno polypozní endometrium,histologie:sliznice proliferačního korporálního endometria se strukturami žlázového polypu-je to histologie dobrá nebo špatná? Dále je v propouštěcí zprávě uvedeno-zvážit konzerv.léčbu ke snížení endometria,nebo Mirena,dle výsledků histologie termoablaci endometria až hysterektomie.Názvům sice rozumím,ale k čemu se přiklonit? Je mi 44 let,obézní vůbec nejsem (prý možný důvod polypoz.endometria),nijaké léky neberu.Děkuji
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvážil bych užívání gestagenů vždy v druhé polovině cyklu nebo zavedení nitroděložního tělíska Mirena. Ostatní varianty léčby bych zatím nedoporučil a nechal je v záloze pro případ neúspěchu

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, při preventivní návštěvě gynekoložky mi byl zjištěn na utz polyp v děloze, doporučena hysteroskopie + odstranění, vzhledem k době dovolených řeším vhodný termín, ráda bych měla zákrok za sebou co nejdřív, nejraději hned, dost mě znervózňuje myšlenka odkládání, i když lékařka říká, že to nespěchá ... Prý to nemá být před menses, cyklus mívám jen výjimečně 28 dní, spíše 30-35, teď je 15. den, dovolenou plánuji od 6.8. Mám čekat na další cyklus?
DaD
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hysteroskopické odstranění polypu doporučuji  v 1. polovině cyklu, nejlépe hned po menses

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, při preventivním vyšetření mi byl zjištěn polyp v děloze na utz, doporučena hysteroskopie+odstranění,prý jednoduchý ambulantní zákrok, ale v narkóze, ale pak prý můžu s doprovodem odejít ... Četla jsem, že malé polypy se dají odstranit i bez anestezie a bez velké bolesti. Nevím ale, zda při velikosti 1X1,5 cm je polyp ještě malý?
DAD
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1x1,5 cm není malý polyp. Obecně ale hysteroskopii bez anestézie moc nedoporučuji - bolestivost může být i u malého polypu značná. Je to velmi individuální

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den,jsem odeslána na hysteroskopii k resekci polypu-až později jsem při čtení nálezu zjistila ještě zkratku "PC fr"-co toto prosím znamená? Nebojím se svého gynekologa na cokoli zeptat,ale byli jsme domluveni pouze na HSK,volat mu kvůli tomu z jistých důvodů nechci.Děkuji - otázka upravena poradcem
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkratce PC fr. bych rozuměl:  probatorní kyretáž frakcionovaně, tedy extra hrdla a těla děložního
MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den,prosím o informaci,co může být příčinou stále se opakujících polypů na děložním čípku a v děloze.Bylo mi naznačeno,že příčina je neznámá a jediným řešením je tedy neustále se opakující odstranění polypů čípku v ordinaci,což je v této situaci jistě přijatelnější než pobyt v nemocnici,ale v případě polypů v děloze je hospitalizace nutná vzhledem k opakujícím se hysteroskopiím.Vím,že existuje i hysteroskopie ambulatní(zase přijatelnější řešení než narkoza),ale ta není vždy-vzhledem k velikosti polypu-možná.Existuje prosím ještě jiné řešení nebo opravdu jen toto? Děkuji
- otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin opravdu může být řada a všechny zdaleka neznáme.

Podstatné ale je, že polypy na čípku a v dutině děložní mají jiné příčiny vzniku.

Jak bránit vzniku polypů čípku, nevím. Tvorbu polypů děložní sliznice lze zkusit blokovat hormonální léčbou. Efekt ale není jistý

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý deň, mám 27rokov, 10rokov užívam antikoncepciu, pred 2 rokmi mi bol zistený polyp na maternici o veľkosti cca 1,5-2 cm, jeho veľkosť sa nemení, Dr. ma posiela na kyretáž, vraj by mohol byť problém s otehotnením a následným udržaním tehotenstva, mám z toho strach, deti ešte nemám, určite však chcem, o deti by sme sa chceli začať snažiť o rok, o dva...odporúčali by ste mi kyretáž? ak áno, teraz alebo až pred otehotnením, nakoľko som čítala, že polyp sa môže opakovať. neexistuje iné riešenie, napr. nejaké bylinky? Otázka č. 2- vďaka antikonc. mám 10rokov presný cyklus , posled. 2týždne užívam ajurvéd. čaj nimba, ktorý obsahuje aj sladké drievko. Menzes teraz nastúpil hneď prvý deň 7 dňovej pauzy medzi tabletkami, inokedy nastúpi až piaty. zo začiatku bol slabý, na 5. deň /ten obvyklý/ nastúpil obvykle silný. čaj asi oslabil účinky antikoncepcie, cca 5deň po styku tehot. test bol negat.,začala som užívať nový cyklus antikon.,môže antikoncepcia uškodiť, ak som tehotná? Ďakujem.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1)Pokud by byl polyp na maternici, tedy na děloze, mohlo by jít jedině o polyp čípku. Ten nebrání otěhotnění ani udržení těhotenství.

Další možnost je polyp v děloze. Má-li až 2 cm v průměru, je asi opravdu nejlepší ho odstranit. Bylinky nedoporučuji. Spíše než kyretáž by se podle mne měla provést hysterskopická operace

2) O účinku podobných čajů mohu jen spekulovat.

Antikoncepce by se v těhotenství užívat neměla, na počátku je ale riziko pro plod malé

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den,prosím o informaci,co může být příčinou stále se opakujících polypů na děložním čípku a v děloze.Bylo mi naznačeno,že příčina je neznámá a jediným řešením je tedy neustále se opakující odstranění polypů čípku v ordinaci,což je v této situaci jistě přijatelnější než pobyt v nemocnici,ale v případě polypů v děloze je hospitalizace nutná vzhledem k opakujícím se hysteroskopiím.Vím,že existuje i hysteroskopie ambulatní(zase přijatelnější řešení než narkoza),ale ta není vždy-vzhledem k velikosti polypu-možná.Existuje prosím ještě jiné řešení nebo opravdu jen toto? Děkuji
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tvorbu polypů děložní sliznice lze někdy ovlivnit hormonální léčbou. Záleží na jejich histologii.

Jak ovlivnit vznik polypů čípku, nevím.

MUDr. Jan Šulc

polyp
dobrý den,
bude mi z dělohy odstraněn polyp. můj dotaz zní: mohu používat tampony a nebo např. až po 3.dnu po zákroku.
děkuji. - otázka upravena poradcem
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-i o polyp sliznice děložní, lze tampony užívat hned. U polypu z čípku bych 3-4 dny doporučil spíše vložky

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den,
ráda bych se s Vámi poradila. V pondělí (3.3.) mi byl odstraněn drobný polýpek z děložního hrdla. Vzhledem k tomu, že se jednalo o první operaci, kterou jsem prodělala, jsem se nedostala ke všem dotazům na lékařku, která mě operovala, a napadají mě až nyní.

Za jak dlouho od operace přestanu "špinit".?
Kromě odstranění polýpku, provedla lékařka tzv. frakcionovanou kyretáž hrdla a těla děložního. Co to přesně znamená? Jedná se o klasickou kyretáž, nebo o nějakou šetrnější?

Za jak dlouho od operace je možný styk? Byla jsem poučena, že mám dodržovat režim šestinedělí, to znamená, že až za 6 týdnů od operace?

Velmi Vám děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Zdeňka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na rozsahu výkonu. Očekával bych, že krvácení ustane do týdne.

Frakciovaná kyretáž znamená, že byl extra kyretován čípek a extra děložní dutina. Je to klasická kyretáž

Doporučuji sexuální abstinenci do menses

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, jdu do nemocnice s polypem, kde mi provedou hysteroskopii. Ale mám čerstvě udělané barevné umělé nehty, které drží a nejdou sundat. Provedou mi tento zákrok, nebo mě z tohoto důvodu mohou odmítnout?
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musí Vám odpovědět v nemocnici, kam jste objednána. Někdy s tím má problém anesteziolog.

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den pane doktore,je mně 60 let.V listopadu jsem trochu krvácela,pan doktor mně zjistil dva polypy v děloze.V prosinci mně byly odstraněny,po výkonu jsem ani nekrvácela,,Histologie dopadla dobře.Kontrola na gynekologii koncem ledna byla také v pořádku.Nyní zase trochu krvácím.Je možné,že bych měla opět polyp?Mám strach,aby to nebylo něco vážnějšího.Prosím o radu,děkuji.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polypy s bohužel poměrně často vrací.

Při příznivé histologii je riziko něčeho opravdu vážného nízké. Lékaře ale určitě co nejdříve navštivte

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, chci se zeptat zda gynekolog pozná, že jsem měla pohlavní styk s kondomem. A zda existuje nějaká doba, do které je to lze možné poznat pí pohlavním styku. Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při běžném vyšetření gynekolog nic takového nepozná

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý deň som dojciaca matka a boli mi zistené urroplasmy lekár mi predpísal antibiotiká ale ja dpivom žiadne vysvetlenie mi nedal vravel že ak prestaneme kojoti tak to presvedčíme aj u manžela myslela som že je to dôležitá vec.nebudem mať nejaký problém?mám aj zistený polip ako postupovať ďalej mám veľký strach.ďakujem
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ureaplasmata jsou poměrně častý nález a obvykle nejde o nic vážného. S polypem to nejspíše nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobry den pan doktor
Chcela by som sa spytat, ci je nevyhnutne odstranit polyp velky cca ako "čočka", ktory mi nesposobuje ziadne problemy pred planovanym otehotnenim. Moja lekarka hovori, ze to moze sposobit potrat alebo ine komplikacie ale rada by som poznala aj iny nazor. Dakujem a prajem pekny den - otázka upravena poradcem
Martinaivanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte svou otázku upřesnit. O jaký polyp jde?

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, před týdnem mi byl odsraněn polyp z děložního čípku a stále krvácím. Kdy má asi tak krvácení přestat ? Děkuji za odpověď.
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení by mělo ustat během několika dní. Nejde-li o menses, navštivte raději gynekologa.

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den pane doktore,
je mi 35 let, mám 2 děti, poslední rok trošku válčím s opakovanými endometriálními polypy a vysokou děložní sliznicí, které byly jednou odstraněny, histologie v pořádku, nyní užívám Orgametril, po kterém sice již nemám během MS velké krevní sraženiny, ale síla krvácení zůstala stejná a prodloužila se ze 7 dní na 9. Zvažujeme ještě třetí dítě, chtěla bych se proto zeptat, zda byste mi další těhotenství vzhledem k těmto problémům doporučil nebo by to představovalo nějaké riziko.
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Těhotenství nevidím jako riziko. Otázkou ale je, zda se otěhotnění podaří

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den,

gynekoložka při ultrazvuku zjistila třímilimetrový útvar v děloze a vyslovila 2 možnosti dg. - těhotenství nebo polyp. Při minulém vyšetření před třemi týdny byl ultrazvuk v pořádku. Je možné, aby se za 3 týdny vytvořil polyp této velikosti nebo by se mohlo jednat o rané těhotenství? Menstruaci mezi vyšetřeními jsem měla normální. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obojí je možné. O co jde, snadno rozhodne gravitest

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, před osmi lety mě byl odstraněn hysteroskopicky malý polyp na děloze. Nyní při prohlídce opět zjištěn o velikosti 5 mm.Lékařka navrhuje hysterectomii s tím, že se jedná o opakovanou záležitost.Nebyl by tento zákrok zbytečně radikální ? Ostatní výsledky mám v naprostém pořádku. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 8 letech to nevidím jako nic dramatického. Opět bych doporučil jen hysteroskopické odstranění polypu. Ovšem nemá k dispozici všechny informace - Váš věk, histologii minulého polypu, nevidím UZ obraz. takže mohu hovořit jen obecně

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, byla jsem u gynekoložky a pravidelné kontrole a řekla mi, že mám nějaký výrustek na děložním čípku, myslím že taky použila slovo polyp. Pak mi ale řekla, že to může být jen tím, že mám pár dnů před menstruací a že to možná ani není ono a že jsou jenom sliznice velké a nateklé. Řekla mi, že kdyby mi to mměla odstranit, tak snad bude muset vzít půlku toho čípku. Je mi 17 let, a mám z toho strašný strach, pořád se mi klepou ruce a nespím. Udělala mi výtěř a poslala na to citologii nebo co, a řekla mi že za tři týdni mi přijdou výsledky. Mám strašný strach. Moc mi nevysvětlila, o co jde. A vážně se bojím.
polyp
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepodléhejte panice. Polyp na čípku děložním je cosi jako bradavice a nejde prakticky nikdy o nic vážného. Stav se sám často upraví. A i když ne, stačí malý zákrok a vše je vyřešeno

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobry den, pred mesiacom mi zrejme praskla cysta a po kontrole na ultrazvuku mi lekarka predpisala Duphaston 2xdenne. O mesiac, po kontrolnom vysetreni, mi na ultrazvuku boli zistene 2 polypy v maternici. Doktorka mi predpisala opat Duphaston dve davky (na dva mesiace), ze pri tejto liecbe mozu polypy same odmenstruovat. Chcem sa spytat ci je to mozne, kedze som sa docitala, ze vedlajsim ucinkom pri liecbe Duphastonon moze byt prave tvorba polypov. Dakujem

- otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možnost, že "se polypy odmenstruují", skutečně existuje.

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den. Paní doktorka mi objevila na děložním čípku myom-polyp (sama neví co to přesně je, ale podle mě je to skoro to samé), údajně dost velký, navíc vždy při vyšetření krvácí. Přesnou velikost mi neřekla. Výsledky na rakovinu naštěstí negativní! Vypsala mi lístek do nemocnice, pravděpodobně to bude chtít vyoperovat. Chtěla bych se zeptat jak se takovýto zákrok provádí a jak dlouhá bývá po zákroku rekonvalescence? A zda-li to pak nebude mít nějaký vliv na plodnost či těhotenství? Je mi teprve 22let a děti ještě nemám. Moc děkuji za odpověď
Renáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odstranění polypu (myom na čípku není obvyklý) je malý gynekologický zákrok. Rekonvalescenci lze očekávat v řádu dní, plodnost by neměla být nijak ovlivněna.

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, jsem týden po odstranění polypu z děložního čípku, přes den jsem v pořádku, ráno nacházím stopy silného špinění. Po velké stolici se s hleny míchá hojně krve, poté krvácení také ustane. Je to ještě v mezích? Děkuji
timiti
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po týdnu byste již spíše krvácet neměla vůbec. Doporučuji kontrolu u lékaře

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, minulý měsíc jsem podstoupila hysteroskopii a rovněž odstraněni polypu. Slyšela jsem, že polyp často opět naroste, chtěla bych se zeptat za jak dlouho se většinou polyp opět objeví?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Neexistuje jednoznačná odpověď. Někdy se polyp znovu objeví po pár měsících, jindy za rok či dva, velmi často ale již nenaroste nikdy MUDr. Jan Šulc
polyp
Dobrý den pane doktore, ráda bych znala Váš názor. Mám před plánovaným ivf, na uz nálezu dva drobné polypy cca 2 mm. Doporučoval by jste tak malé polypy odstranit ? Proč nelze použít k odstranění ambulantní hysteroskopii /dle lékaře je odstranění pod narkozou, s rozšířením děložního hrdla... je to nutné takto ? Děkuji.
Elen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Přikláněl bych se k odstranění, obzvláště, jsou-li polypy přítomny delší dobu. Ambulantní provedení je podle mne možné - vždy ale záleží na postupech konkrétního pracoviště. Otázkou spíše je anestézie. I já považuji za vhodnou anestézii celkovou, protože může jít potenciálně o bolestivý výkon a pokud žena reaguje, znesnadňuje to celý zákrok. MUDr. Jan Šulc



mobilní verze