Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

kojení
Dobrý den pane doktore, mám dvouletého syna, je stále kojený, hlavně v noci, přes den občas, převážně před odpoledním spaním. Stále jsem nedostala menstruaci, jen se před pár měsíci objevilo ojedinělé špinění, které vždy trvalo tak dvě, tři hodiny. Zřejmě to bylo způsobeno antikoncepcí, po jejím vysazení se už nic neobjevilo, zato mám od porodu velmi časté vaginální mykózy. Nic na ně nezabírá a když, tak na chvilku. Gynekolog mi předepsal Prokanazol, po něm jsem měla na měsíc klid, ale potíže se opět vrátily. Zároveň mám zhruba od porodu časté žaludeční a střevní potíže, které se opakují čím dál častěji, jsem nafouknutá, trpím plynatostí žaludku. Váhu mám od porodu stále stejnou. Může to všechno souviset s hormonálními změnami při kojení? Bohužel se mi s kojením nedaří zatím přestat, syn je momentálně na svém mléku velmi závislý. Děkuji za Váš čas a odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zdroj potíží je těžké odhadnout. Kojení je opravdu možnou příčinou, ale je-li tomu opravdu tak, lze zjistit jen definitivním skončením kojení. U dvouletého dítěte bych se i přimlouval za "trochu tvrdosti".

Pokud jde o kvasinky, zvážil bych léčbu partnera, i když třeba nemá obtíže

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,panedoktore mám dotaz plně kojim svého syna bude mít 4mesice.A v noci jsem začla krvácet,chci se zeptat je to normální když plně kojim?To už takhle bude normalni pravidelný ciklus??Mockrát dekuji
Natalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Menstruace je i při kojení relativně častá. Zda bude či nebude pravidelná, je těžké odhadnout. Neměla byste ale krvácet častěji než 1x za měsíc, ne déle než 7 dní a ne extrémně silně. Pokud by k něčemu z výše uvedeného došlo, navštivte svého lékaře.

MUDr. Jan Šulc

kojení
dobrý den,chci se zeptat,jsem 4měsíce po porodu,od 3.měsíce beru antikoncepci azalia a syn mě přestal přibívat na váze,právěže 3měsíce hezky příbíval a ten 4měsíc skoro nic.má to na to vliv?a ještě jsem se chtěla zeptat,hned po porodu mám každý měsíc 7dní menstruaci a po antikoncepci každých 14dní.mám ji vysadit?děkuji.
vlasta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váha syna s užíváním antikoncepce skoro jistě nesouvisí. Jak postupovat by měl poradit pediatr. Pokud jde o krvácení po 2 týdnech, zde antikoncepce vliv mít může. Možným řešením by bylo přestat kojit a nasadit běžnou kombinovanou antikoncepci, která cyklus obvykle upraví. Toto doporučuji probrat s Vaším gynekologem

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat je normální mít 2 krát v měsíci menstruaci. Jsem 2 měsíce po porodu plně kojím. A poprvé jsem krvácení 1.11 asi 5 dní a teď znovu 15.11 je to normální? Prosím o radu děkuji - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to normální, ale při kojení se podobná nepravidelnost občas objeví. Nemělo by se to ale opakovat. Pokud byste opět krvácela dříve než po 3 týdnech, navštivte svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak to je s běháním po porodu? Je možné začít již tři týdny po spontálním porodu? Jsou tam nějaká rizika týkající se pánevního dna nebo kojení? Když se cítím fyzicky dobře, není problém začít běhat dříve než po konci šestinedělí?

Děkuji, za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po šestinedělí je určitě možné začít běhat. Vhodné je pouze zvyšovat zátěž postupně

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den, mam devitimesicniho syna, ktereho stale kojim. Prozatim beru antikoncepci Azalia Nedavno se mi dostavila prvni MS, ktera vsak trva jiz tri tydny. Doktorka rikala, ze je vse v poradku, pichla mi injekci a predepsala zpet normalni antikoncepci nysiella. Rikala mi, ze od pul roku ditete je jiz jedno, jakou antikoncepci matka pouziva. Je to pravda? Opravdu to nemuze synovi ublizit? Dekuji, Anna
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko pro kojeného syna je při užívání této antikoncepce minimální. Přesto ale výrobce nasazení při kojení nedoporučuje. V některých případech nelze vyloučit negativní dopad na množství tvořeného mléka až zástavu laktace

MUDr. Jan Šulc

kojení
Takže je chápu správně, že pokud budu kojit, tak mi vlasy určitě nepřestanou padat?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně se situace opravdu před koncem kojení zásadně nezlepší.

MUDr. Jan

kojení
Dobrý den pane doktore,

je pravda, že na padání vlasů po porodu má vliv kojení a padat vlasy přestanou až po ukončení kojení?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vypadávání vlasů má řadu příčin. Jednou z nich je i "vypnutí" cyklu při kojení. Po skončení kojení se stav obvykle zlepšuje. Neplatí t ale vždy

MUDr. Jan Šulc

kojení
Doplnění k otázce o menstruaci po porodu...od porodu jsem nebrala ani dosud neberu žádnou antikoncepci. I tak se menstruace ještě nedostavila. Před otěhotněním cykly pravidelné, bez obtíží. Děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
kojení
Dobrý podvečer, jsem téměř jedenáct měsíců od porodu syna císařským řezem. Stále hodně kojím, syn moc nechce jíst příkrmy. Stále nemám menstruaci. Mám počítat s tím, že menstruace přijde až po ukončení kojení? Chtěli bychom se s mužem tak za půl roku začít pokoušet o další dítě. Je to možné i při kojení? Co když menstruaci do té doby nedostanu? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při kojení většina žen nemenstruuje a obvykle se ani nepodaří otěhotnět. Neplatí to ale absolutně. Obzvláště při delší době kojení se menstruace i schopnost počít může obnovit

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den, má otázka se týká menstruace jsem tři měsíce po porodu. První menstruace se dostavila asi po 2 měsících. A pak jsem začala brát antikoncepci Evellien. Po 38 dnech jsem dostala silnou menstruaci,která stále přetrvává už 7 den. Je vše v pořádku nebo mám raději vysadit HA? Můj doktor mi říkal že nejspíš nebudu mít menstruaci vůbec při kojení a antikoncepci Evellien.
Děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Evellien se užívá každý den bez pauzy a neřídí cyklus. Podobné nepravidelné  krvácení je i při kojení a při tomto typu antikoncepce možné. Pokud ustane během 2-3 dní, nemusíte to řešit. Antikoncepci určitě zatím nevysazujte. V případě, že by krvácení neustalo, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,

v jakém dávkování smím užívat Magnosolv při kojení v případě, že mám balení, které obsahuje 365 miligramů hořčíku v jednom sáčku určeném k rozpuštění ve sklenici vody?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postupujte dle doporučení na příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den pane doktore,

děkuji za odpověď ohledně užívání Magnosolvu při kojení. Chci se ještě zeptat, jaké dávkování byste při kojení doporučil?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám důvod, pro který budete Magnosolv užívat. Informaci o dávkování najdete na příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat jak je to s koupáním po šestinedělí.Ted ve čtvrtek mi šestinedělí končí a v něděli jsme plánovali jít na krytý bazén myslíte, že bych mohla??nebo musím počkat na kontrolu na gynekologii.Děkuji předem za odpověd
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myslím, že skončily Vám již očistky a  nemáte-li obtíže, do bazénu můžete

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den pane doktore,

smí se brát Magnosolv při kojení?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Magnosolv se při kojení užívat může 

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den,jsem 7 mesicu od porodu,stale plne kojim. Paty mesic po porodu prisla prvni menstruace, slaba, pak presne za 28 dni dalsi a nyni sem 41 den a menstruace neprichazi. Je to normalni? Antikoncepci zadnou nepouzivame. Dekuji za vas nazor a co mi doporucujete.
Pavlina 32 let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při kojení je to poměrně běžné. Nedoporučuji žádná speciální opatření, snad jen pro jistotu těhotenský test, byť početí je při kojení hodně nepravděpodobné.

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý deň p. doktor,
mám 2-j ročné dieťa, ktoré je kojené na požiadanie, cez deň aj v noci. S manželom by sme chceli druhé dieťa, ale zatiaľ to nevyšlo, cykly sú dlhé cca. 30dní +/- 1 deň, ovulácia prebieha (viem, podľa niekoľkohodinovej intenzívnej bolesti v podbrušku + pozitívne ovu testy). Predpokladám, že hladina prolaktínu je u mňa zrejme vyššia, je možné že je príčinou, prečo sa nedarí otehotnieť? aj keď som sa dočítala, že prolaktín skôr "blokuje" ovuláciu.... ktorá u mňa prebieha, v čom by mohol byť problém? má význam ísť k dr., existuje nejaká "liečba" alebo rátať s tým, že kým budem kojiť, tak pravdepodobne neotehotniem? Interval medzi jednotlivými kojeniami je menej ako 4 hodiny. ďakujem pekne za Váš názor a prajem pekný deň - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšší hladina prolaktin blokuje otěhotnění na řadě úrovní, nejen útlumem ovulace. Výrazná většina žen při kojení proto neotěhotní. Léčba není možná, každá poškozuje laktaci.

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,
máme 13měsíční dceru a rádi bychom druhého dite. Stále kojím, především v noci. Už podruhé se mi stalo, že mám místo ms jen male spineni. MS je jinak pravidelna. Těhotenský test je negativní i 4. den po termínu menstruace.
Prosím o radu, čim by to mohlo byt. - otázka upravena poradcem
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kojení ovlivňuje cyklus i možnost početí. Jen málo žen otěhotní, pokud kojí.

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem po porodu, plně kojím. Jsem často na zahradě a když mám chvilku ráda si poležím na sluníčku. Zajímalo by mě jestli se mohu bez omezení opalovat samozřejmě s mírou i když plně kojím, nebo se přímému slunci raději vyhýbat? Děkuji.
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opalovat se určitě můžete

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den pane doktore chtěla jsem se zeptat ... Jsem 5 měsíců po porodu plně kojím a moje otázka se týká menstruace ... šestinedělku jsem měla strašně slabou a první menstruace se dostavila po třech měsících ... ale ten čtvrtý měsíc o porodu jsem čekala na menstruaci ale nic a ted taky nic .. známa mi říkala že je to po porodu normální .. pohlavní styk jsem měla ale přítel too do mě nepustil .. je tu nějaká možnost že bych mohla být těhotná .. jsem totiž po císařském řezu a další dítě bych nemohla a ani ted nechtěla
děkuji předem za odpověd
terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vynechávání menstruace je při kojení běžné

Těhotenství je nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené. Jistotu může přinést gravitest

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den,
Pane doktore mam 6ty mesic od porodu,stale plne kojim,antikoncepci neberu 5 le,jsem zdrava,leky zadny neberu.A asi 3 mesice me trapi zhorsena plet,akne na tvarich a krku. Mastna plet.Nepomaha nic. Objednala sem se ke kosmeticce,zda to pomuze. Prosim o Vas nazor a radu,co by pomohlo. Dekuji - otázka upravena poradcem
Pavlina 32 let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kosmetička může pomoci. Zlepšení také může nastat, až přestanete kojit.  Dalším možným řešením je nasazení kombinované hormonální antikoncepce - to je ale také obvykle možné až po skončení kojení

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den,
Kojim uz 8 mesiacov svoje prve dieta a stale nemam menstruaciu.chcem otehotniet znova a co najskor ale chcem aj nadalej kojit do 1 roka.ako mam postupovat dalej?ist napr na vyvolanie menstruacie alebo nejake vysetrenie?dakujem
Miroslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kojení obvykle blokuje menstruaci i ovulaci. Takže otěhotnění se obvykle podaří až po skončení kojení. Injekce "na vyvolání menses" nikterak nepomůže

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,
Jsem 7 měsíců po císařském řezu,mimi kojim.
Před dvěma měsíci jsem dostala menstruaci jen slabě na jeden den ... za 14 dní znovu na jeden den slabě .... pak dva měsíce nic a teď znovu, ale už druhý den docela silné krvacim .... Je normální, že byla taková pauza? Cyklus se srovnává? Bude zase pravidelný? Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
kojení
Dobrý den,
Jsem 7 měsíců po císařském řezu,mimi kojim.
Před dvěma měsíci jsem dostala menstruaci jen slabě na jeden den ... za 14 dní znovu na jeden den slabě .... pak dva měsíce nic a teď znovu, ale už druhý den docela silné krvacim .... Je normální, že byla taková pauza? Cyklus se srovnává? Bude zase pravidelný? Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Dokud žena kojí, je velmi časté, že cyklus není pravidelný. Takže nejde ve Vašem případě o nic mimořádného.

Jak dlouho bude trvat, než se cyklus zpravidelní, nelze odhadnout

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,
s manželem máme roční dceru, kterou stále dost kojím a MS se mi ještě nedostavila. Nyní se pokouším opět otěhotnět. Poslední styk byl předevčírem.
Dnes ráno jsem měla úraz, při kterém mi byl doporučen rtg hlavy. Před rentgenem jsem si udělala test a byl negativní, ale je možné, že pouze případné těhotenství nezaznamenal. Jak velké by bylo riziko pro několikadenní, případně několikatýdenní plod?

Předem děkuji - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pro několikadenní plod je riziko zanedbatelné. U staršího plodu to je složitější - záleží na přesné dataci a dávce záření - musí se vždy vyjádřit genetik.

Pokud ale kojíte, je otěhotnění poměrně  nepravděpodobné. A máte-li negativní test, je přítomnost několikatýdenního plodu je vysoce nepravděpodobná

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry vecer mam dotaz je mi 33let a ma 3 deti nedavno jsem prodelala 3ti CS a rovnou jsem si nechala udelat sterilizaci ale zacala jsem docela hodne pribirat i kdyz jim zdrave vecer skoro nejim a snazim se kojit neni mozna nejaka lecba nebo nejake prasky jsem male postavy a hodne me trapi ma potava rada bych vasi odpoved na muj mail petrapodliska@seznam.cz dekuji
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sterilizace s Vaší hmotností skoro jistě nesouvisí. Lépe než gynekolog Vám poradí dietolog. Stav se také může změnit, až přestanete kojit

Odpověď na osobní mail nelze poslat

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den, jsem 3,5 měsíce po porodu 2. dítěte. Rozhodla jsem se mít ještě třetí, proto jsem neužívala žádnou antikoncepci. Krátce po kontrole po šestinedělí mi byla odeslána SMS, že musím na stěr čípku již za půl roku. Volala jsem sestře a ta mi řekla, že nejde o nic vážného, prý jen pár změněných buněk. Tak jsem se snažila tím nestresovat. Jelikož plně kojím, a na předchozí dítě jsme se snažili 3 roky, nějak jsem si nepřipouštěla,že bych mohla otěhotnět až úplně hned. Jenže první menstruaci jsem měla hned po šestinedělí, další za 4 týdny přesně potom a pak další už prostě nepřišla. Myslíte, že můžu být opravdu těhotná, je to pravděpodobné nebo může jít jen o nepravidelnost v cyklu ovlivněnou kojením? Také bych chtěla vědět, jestli to nevadí s ohledem na ty změněné buňky na čípku a nebo jestli tím těhotenstvím se to může zhoršit nebo naopak zhoršit? Předem děkuji za odpověď.
Paní Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den.

Může jít o vliv kojení, ale ani těhotenství nelze vyloučit. Více řekne gravitest. Cytologie by nejspíše neměla vadit - v případě průkazu těhotenství cykle ale stěr opakoval co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den, prosím o radu.. Kojím 20 měsíců a první slabou menses jsem dostala asi před 4 měsíci, ale nepravidelně asi dvakrát krátce za sebou a dále již cca 3 měsíce již menses nemám, je to v pořádku? V té době jsem přestala kojit v noci a kojím jen ráno, večer, vyjímečně přes den.Je to prosím v pořádku, že se mi menses ztratila, či to ještě úplně začátek pravideelného menses nebyl?Těhotná jistě nemohu být.Děkuji.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobný průběh je častý a nejedná se o nic, co by se muselo řešit

MUDr. Jan Šulc

kojení
dobrý den, pane doktore. Ráda bych se zeptatla. 14.10.2015 jsem rodilla císařským řezem, vše OK. Po kontrole v šestinedělí mi můj lélař předepsal antikoncepci Lamya, nezačala jsem jí ale užívat hned. První menstruaci jsem dostala cca3,5 měsíce po porodu, trvůla krátce 3-4 dny a byla relativně slabá, asi po 20 dnech se situace opakovala. Dlaší cykly už tak pravidelné nebyly, při plném kojení. 20.4. jsem začala menstruovat a zároveň si vzala první tabletku HA. menstruace trvala asi tak týden, s celkem nízkou intenzitou. Dobrala jsem první platíčko a dle instrukcí jsem bez přestávky začala brát druhé. Mezitím jsem 15.5. začala znovu menstruovat, velmi slabě, a k dnesnímu datu 24.5. špiním neustále. Obvykle mi cyklus tak dlouho netrvá. Stále ještě kojím, přes den 2-3x a v noci někdy 1x.. Je delší krváncení při užívání HA a kojení běžné?? Nebo mám HA vysadit?? Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je to při této antikoncepci a kojení poměrně častým jevem. Užívejte dále

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den, mam trimesicniho syna, ktereho plne kojim. Beru antikoncepci azalia, MS jsem jeste nemela. Jen jsem asi 2-3 dny trochu spinila (zhruba pred mesicem) od te doby nic. V utery jsem mela nechraneny pohlavni atyk a ve ctvrtek pote jsem si zapomnela vzit prasek. Predtim jsem brala bez chyb (resp.minimalne 12 prasku predtim jsem si vzala spravne). Myslite si, ze je moznost otehotneni? Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud kojíte je riziko otěhotnění nízké, ne ale zcela nlové

MUDr. Jan Šulc

kojení
Pane doktore chtela jsem se zeptat jsem mesic po porodu a mam takovou trochu vetsi kulicku na jednom prsu ... mam strach aby to nebylo neco vazneho ... je to behem kojeni bezne ?
An
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Předpokládám, že je kulička uvnitř prsu. Pak pravděpodobně jde  o zatuhnutí malé části prsní žlázy. To je poměrně časté. Ale bez vyšetření je těžké odhadnout, o co se přesně jedná.

Zatuhlina by měla postupně zmizet

MUDr. Jan Sulc

kojení
Dobrý den pane doktore. Mám doma pětiměsíční dítě, plně kojím a dnes mi byla zjištěna hypofunkce štítné žlázy. U lékařky jsem pro výsledky osobně nebyla, jen telefonicky, neznám tedy ani hodnoty. Jelikož jsem nyní mimo domov, pro recept na léky si budu moci přijít až za téměř 14 dní. Může mít hypofunkce ŠŽ negativní vliv na kojení (např. nekvalitní mléko)? Může to nějak ohrozit mé dítě? Hrozí mu nějaký nedostatek, např. jodu? Co bych měla udělat, aby bylo mé dítě bez rizika? Velmi Vám děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na závažnosti poruchy. Jediným racionálním řešením je substituční léčba. Pokud s ní ale začnete o několik dní později, nemělo by být kojení a vůbec již ne dítě ohroženo. Recept Vám jistě může lékařka zaslat

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné aby po aplikaci Agolutinu došlo k zastavení laktace? Vlastně ani pořádně nevím, proč mi ho pan doktor píchnul. Do deseti dnů po aplikace se dostavila menstruace, jeste měsíc jsem kojila a pak najednou ze dne na den jsem přišla o mlíko - v době, kdy se podle cyklu má dostavit další menstruace. Je to možné?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mého názoru Agolutin laktaci neovlivnil

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den jsem 7,5 mesice od porodu, syna plne kojim, obcas dostane par lzicek presnidavky ( 2 x tydne) , jinak plne kojim, po 6 ti nedeli az do minuleho tydne jsem brala kojici antikoncepci- dost jsem ale behem jejiho uzivani pribrala ( byt mi bylo receno, ze behem kojeni pujde vaha dolu...) tak mi dr. doporucil vysazeni, asi tyden ji neberu, dostavila se slaba menstruace- je to normalni i behem plneho kojeni? Jakou jinou ochranu pouzivat? Kondom nesnesu, dr. mi nabizi nitrodelozni telisko, ale bojim se dalsiho narustu hmotnosti a take chceme za 2,5 roku poridit synovi sourozence. Take beru Letrox 1 x denne na snizenou fci stitne zlazy. Dekuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Menstruace se může objevit i při kojení. Po 7,5 měsících nejde o nic neobvyklého.

Je otázkou, zda jste opravdu přibývala kvůli antikoncepci. Uvidíte, jak se. hmotnost bude vyvíjet nyní po vysazení.

Tělísko by váhu nemělo ovlivňovat vůbec, zavedení na 2,5 roku je ale "na hraně". Možná je to ale nejlepší řešení

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den prave mi skoncilo sestinedeli,kojim a zacala jsem krvacet,ale neovulovala jsem.z antikoncepce pro kojici zeny to byt namuze,protoze krvaceni zacalo nez jsem si vzala prvni tabletku.je to menstruace?
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně to je opravdu menstruace. některé ženy, i když kojí, menstruují

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,
plně kojím, mám přesně měsíc starou holčičku. Každý den užívám jednu tabletu jodid. Poslední tři dny jsem možná místo tablety jodid užila tabletu norethisteron (celkem tedy maximálně 3 tablety). Nejsem si úplně jistá zda k záměně došlo. Poslední tabletu jsem možná užila před 24 hodinami. Mohla jsem nějak ublížit miminku a případně jaký vliv by to na miminko mohlo mít a jsou nutná nějaká opatření? Moc děkuji za odpověd. S pozdravem Jitka
- otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelamte si tím hlavu. Riziko je zanedbatelné

MUDr. Jan Šulc

kojení
Vážený pane doktore, jsem 9 týdnů po porodu císařským řezem. Kdy je podle Vás vhodné začít s posilováním břišních svalů? Děkuji moc za odpověď. Přeji krásný den.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Začněte již nyní. Zátěž zvyšujte postupně

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den pane doktore, máme 7. měsíčního syna (přirozené početí) a rádi bychom se pokusili o druhé dítě. Kojím 2-3x denně a zatím užívám antikoncepci (Azalia). Přibližně v půlce šestého měsíce po porodu jsem začala velmi slabě špinit, ale nevím, zdali to mohu považovat za menstruaci. Ráda bych věděla, kdy přestat kojit a je-li to opravdu nevyhnutné. První těhotenství se povedlo v cyklu, kdy mi provedli vyšetření průchodnosti vaječníků, což mohlo pomoci. Bude nutné toto podstoupit znovu? Děkuji za odpověď, Petra Novotná
Petra Novotná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud vysadíte antikoncepci, můžete se hned v dalším cyklu snažit o početí. Pokud žena kojí, obvykle neotěhotní. Neplatí to ale vždy. Vyšetření průchodnosti vejcovodů (nikoli vaječníků!!) se nejspíše opakovat nebude

MUDr. Jan Šulc

kojení
DOBRÝ DEN, MÁM 8MI MĚSÍČNÍ DÍTĚ KOJÍM 2X V NOCI A PŘES DEN JEN DOKOJÍM. UŽ 6 NEDĚL ŠPINÍM BERU ANTIKONCEPCI PRO KOJÍCÍ, MŮŽE TO BÝT PRÁŠKAMA? GYNEKOLOŽKA MI NAPSALA UŽ DRUHÉ BALENÍ ASCORUTINU, ALE ŽÁDNOU ZMĚNU NEVIDÍM. JE TO UŽ OTRAVNÉ A NEVÍM CO S TÍM MÁM DĚLAT. POMOHLO BY KDYBYCH ANTIKONCEPCI VYSADILA ÚPLNĚ? MOC DĚKUJI ZA RADU.
VERONIKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
kojení
Dobrý den, chci se zeptat jestli je normální když kojím asi už jen 2x denně v noci nebo jen dokojím abych 6 neděl špinila? Beru antikoncepci pro kojící může to být tím? Je možné že když ji vysadím úplně že se mi to srovná nebo co s tím mám dělat. Je už dlouhé a otravné. Gynekoložka mi napsala už druhou krabičku ASCORUTINU, ale žádný výsledek nevidím. Děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může to souviset s kojením i s antikoncepcí. Problém také může být třeba v děloze - polyp, zánět, aj. Bez možnosti vyšetření je ale těžké na dálku radit.  Doporučil bych nejspíše  kojení skončit a pak případně změnit antikoncepci.

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den, jsem 38+3 za par dnu mam planovany císař z duvodu PPKP. Doktorka mi rekla, ze po zakroku budu muset jeden den lezet na JIP a tam miminka nesmi - takze bude cely den beze me (neprilozene k prsu) Mam pravo si říci o bezny pokoj a kojení po trech hodinach? Musi mi vyhovet kdyz to bide me vyslovne prani? Dekuji
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám odpověď. Musíte se obrátit na vedení porodnice. Myslím ale, že i na JIPu Vám přinesou dítě ke kojení

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,beru ant Evellien pro kojící a už 10 dní špiním a dnes mi na dotaz u gyn co to může být tak že už plně nekojím a i přikrmuji se to může dostavit a když mi to vadí tak at přestanu kojit a nechám si napsat jinou antik. Což nechci ( malé je 9 měsíců a jsem ráda,že kojení jde ). Je nějaká ant co jde i s kojením a příkrmem dítěte? Děkuji za odpověď
Olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepce určené pro kojící matky bohužel cyklus neumí upravit.

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den, dnes sem dostala Norethisteron 1/2 2× denne,protoze stale krvacim po antikoncepci injekci,plne kojim,může to ublížit dítěti?Děkuji
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na délce podávání. Osobně při kojení Norethisteron doporučuji spíše výjimečně. Několik dní ale dítě jistě neohrozí

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den, jsem v 36tt, tehotenstvi probiha v poradku a bez komplikaci. Z prsou mi za celou dobu nevytekalo kolostrum - ani ted s blizicim se terminem porodu. Je mizne, ze nebude vytekat vubec? Budu mit ivtak mléko pro miminko? Dekuji
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je možné, že se kolostrum neobjeví. I tak můžete klidně kojit

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den,plne kojim sveho 8 tydenniho syna, pres den po 3 hodinach v noci vydrzi spat celou noc takze se nakoji kolem 23 hod a pak rano kolem 7.Menstruaci jsem jeste nedostala ( po porodu jsem mela dve kyretaze-prvni hned po porodu druhou po 14 dnech) jsem pri kojeni plne chranena proti otehotneni? Lekar mi nabizi antikoncepci pro tehotne, je to vhodne, neprenasi se do mleka? Ci jina moznost? Kondomy neprichazi v uvahu-nesnesu je. Telisko nejspise take ne. Za 3-4 roky planujeme druhe mimi. Dnes mi lehce krvacela hraz ( byla sita jen na jeden plastic. steh) stalo se to po vykonani velke potreby, je to normalni? Jiz se mi nekolikrat pred tim stalo- brala jsme jako nedostatecne zahojeni rany ,ale po skoro 8 tydnech? Dekuji
Market
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana není při kojení zaručena.

Gestagenní minipilulky, jak např. Cerazette, do mléka prakticky nepřestupují, dítěti nevadí.

Racionální možností je nitroděložní tělísko -  tolerance je obvykle bezproblémová

Krvácení ze šití není obvyklé, bez vyšetření ale nelze činit jakýkoli závěr

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den, jsem v 35tt, tehotenstvo probiha v potadku a bez komplikaci. Za celou dobu jsem vsak nemela vytok msziva z prsou. To je pravidlem, ze vyteka? Neojevilo se to ani ted s blizicim se terminem porodu. Az se miminko narodi rada bych kojila, co kdyz nebudu mit mleko? Nebo i v prioade, ze se neobjevuje kolostrum tak mleko je pak v pohodě - prda mi narostla dost. Dekuji
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kolostrum se nemusí před porodem nutně objevit. Kojit můžete bez problémů i tak

A i pokud byste nekojila, nejde o nic dramatického - cca 5-10% žen z různých důvodů nekojí

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den, jsem 7 týdnů po spont. porodu, bez komplikací, pouze s nástřihem, poslední týden šestinedělí jsem již nekrvácela, nicméně dnes jsem se opět rozkrvácela, je možné,že je krvácení ještě součástí šestinedělí nebo se může jednat o menstruaci? Na kontrolu jdu začátkem příštího týdne. Plně kojím přes den v rozestupu 2-3 hodin, v noci 3-4 hodin.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může opravdu i při plném kojení jít o menstruaci

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý de, užívám antikoncepci cerazette a kojím roční dceru. někdy jen dvakrát denně někdy častěji. už pomalu kojení omezujeme. poslední týden,mám pocit slabosti občas se mi zatočí hlava pocit jako kdyby měla každou chvíli dorazit menstruace. po celou dobu kojení jsem menstruaci neměla. je možné,že menstruaci přijde i když uživám cerazette? nebo tyto pocity můžou být z hormonální změny,když přestávám kojit? děkuji za odpověď.
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cerazette nijak neovlivňuje Váš cyklus. Může tedy jit např. o blížící se menses, stejně jako o hormonální změny v souvislosti s koncem kojení

MUDr. Jan Šulc

kojení
dobry den chtela bych se zeptat kojim uz 9 mesicu kdyz malemu bylo pul roku dostala sem menstruaci 2 mesice vse ok, a 3 mesic se menstruace uz nedostavyla je mozne abych zase prestala mit menzes ? dekuji za odpoved Anna
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Vždy ale pro jistotu doporučuji těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobry den pred tym nez som otehotnela som postrehla na bradavkach ako keby vytok pri stlaceni mi nikdy nic nevyslo ani som nespozorovala nic tekute vzdy som uz nasla len na bradavkach take ako keby supinky niecoho bieleho bielozlteho teraz ked som tehotna tak je to take intenzivnejsie myslim ze moze ist uz aj o kolostrum kedze som v 26tt. No ale moja otazka znie ci sa dietatko pri kojeni nemoze niecim nakazit narazam na ten vytok z bradaviek ktory som mala uz pred tehotenstvom ci to nemoze byt nebezpecne ked stale pretrvava. Dakujem za odpoved
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že plodu při dodržování běžných hygienických zásad při kojení nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze