Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den.
Chci se zeptam je mi 19let, pres 2 mesice jsem nemela menstruaci , tehotna nejspise nejsem testovala jsem se snad kazdy tyden a pokazde ciste snehobilo. Nemam zadne bolesti ani problemy. Mám celkem obri nadvahu merim asi 170cm a vazim 90 kg. Muze to byt jednou z pricin ? Nebo kde je chyba podle Vás ?

Děkuji za jakýkoliv názor. - otázka upravena poradcem
Ariana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nadváha může být příčinou nepravidelnosti v krvácení. Příčin ale může být více - například cysta.  Doporučuji, pokud se stav do týdne neupraví, navštívit Vašeho gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, užívám antikoncepci Mirelle. Cca 1,5 roku. Je mi 40 let. Nyní již dva měsíce nemám menstruaci. Testy si dělám cca po týdnu a všechny vycházejí negativně. Je možnost, že jsem těhotná nebo se jedná o průvodní jev užívání antikoncepce? Zároveň bych chtěla podotknout, že hodně cvičím a na podporu užívám l-carnitine, křemelínu, hlívu ústřičnou a ostropestřec. Mám navštívit svého gynekologa nebo je situace normální? Velmi děkuji za odpověď. S pozdravem Myslena
Myslena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při opakovaně negativních testech je těhotenství extrémně nepravděpodobné. Vynechání krvácení se při užívání hormonální antikoncepce občas objevuje. Takže nemyslím, že je návštěva gynekologa, nemáte-li jiné potíže, nutná.

Odhadnou efekt Vámi užívaných doplňků stravy na cyklus nedokážu posoudit.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dá se považovat dvoudenní špinění za menstruaci ? Dekuji za odpoved
Casidy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V některých případech to lze považovat za velmi slabou menstruaci

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
s partnerem máme již dva měsíce nechráněný sex. První měsíc jsem dostala menstruaci na den přesně, trvala však pouze dva dny. Teď jsem dostala menstruaci s tří denním zpožděním, trvala pouhý den. TT jsem si dělala 2x, vždy negativní. Mohlo by jít o hormonální poruchu? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Marika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální porucha je jednou z možností. Může se také jednat o nějaký problém v děloze. Bez vyšetření nelze rozhodnout, o co se jedná.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den mela jsem se svym partnerem přerušovany sex a pokazde kdyz ejakuloval tak jsem ho pořádne vysala. potom ho do me zase dal. má ho ale celkem maleho. dneska me zaclo bolet bricho a na kalhotkach jsem mela krev.cca pred tydnem jsem uživala pilulku escapelle.Menstruaci mam dostat 22
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Popsaný způsob pohlavního styku není příliš spolehlivou ochranu před početím.

Nepravidelné krvácení pravděpodobně souvisí s užitím Escapelle. S tím mohou souviset i bolesti břicha. Pokud by se ale bolesti stupňovaly nebo přes víkend neustaly, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
mám dotaz a budu ráda, když mi na něj odpovíte. Asi bych měla začít od začátku. Je mi 18 let a jsem stále panna. Menstruaci mívám spíše nepravidelnou. Tenhle měsíc jsem ji měla dostat 12.3. v neděli, a dnes je 15.3. středa a stále nic. Dneska se mi ale objevil hnědý výtok. Minulý týden jsme s přítelem měli pohlavní styk, ale panenskou blánu nepřerušil, protože jsem to jen chtěla zkusit, a dal do mě jen špičku. Přítel se do mě na 100% neudělal. Chci se zeptat, co znamená ten hnědý výtok, a jestli je to normální.
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hnědý výtok je slabé krvácení. Obvykle bývá předzvěstí nástupu menstruace

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.. přes měsíc jsem nedostala ms a teď už necelé dva týdny mám zvětšené břicho, zvetšená prsa, pobolívá mě břicho,.. s přítelem jsme měli nechráněný styk, ale před nějakou dobou jsem si dělala test a byl negativní.. myslíte si, že i přes to to může být těhotenství? nebo je to PMS?
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o příznak blížící se menstruace. Příčinou ale může být například cysta. Těhotenství není příliš pravděpodobné, ale test vždy pro jistotu doporučuji provést alespoň 2x. Neustanou-li potíže, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, vždy jsem měla velmi pravidelnou menstruaci (přesně 28 dnů). Před půl rokem mi má gynekoložka vyjmula nitroděložní tělísko. Po vyjmutí jsem měla problémy s mikózou a posledních pár měsíců se mi zpožďuje menstruace vždy o 2-3 dny a první den mám růžový, poté hnědý výtok. Druhý den již normálně krvácím. Chci se zeptat, zda je zpožďování menstruace a hnědý výtok na začátku menstruace normální. Snažíme se o těhotenství. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejedná se o nic neobvyklého.

Snažíte-li se o početí, doporučuji sledovat ovulaci - nejlépe ovulačním testy nebo alespoň měřením bazální teploty

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,

po vysazení antikoncepce mam nepravidelný cyklus kratší, ale podle mého doktora v normě (24, 18, 19, 18), ale nyní je to už 30 dní a menstruace se nedostavuje. 10 dní mě trápí nepravidelné tupé bolesti v podbřišku, tlak a pocit na zvracení. Těhotenský test provedený před 8 dny byl negativní. Na preventivní prohlídce u gynekologa jsem byla na začátku února a vše bylo v pořádku. Mám se u něho objednat znova? Nebo ještě vyčkat, jestli se menstruace nedostaví?
Děkuji za odpověď. Kristýna - otázka upravena poradcem
Kristýna R.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Samotnou nepravidelnost krvácení není až tak nutné řešit. Pokud je ale spojena, jako ve Vašem případě, s obtížemi, je vhodné navštívit gynekologa. Může jít například o cystu

MUDr. Jan Šulc

P.S. 18 denní cyklus bych již nepovažoval za normální. Od prvního dne krvácení do dalšího nástupu krvácení by mělo uplynout minimálně 21 dní

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, před 10 dny jsem měla nechráněný pohlavní styk..přítel se do mě ale neudělal...měla jsem mít tento týden měsíčky, ze začátku jsem měla světlou krev a jenom trošku potom už jsem měla silnější a potom zase slabší a špinění a teď už je to 4 den..chtěla bych se zeptat jestli je možné že šlo o nidaci a nebo to mohli být měsíčky..dělali jsem si 2 testy oba negativní ...je nějaká pravděpodobnost že bych byla těhotná? ...chvilkama mě akorát trošku bolí břicho jinak žádné jiné příznaky nemám ..děkuji:)
Ivet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při dvou negativních testech je těhotenství hodně nepravděpodobné a šlo nejspíše o menstruaci. 10 dní po styku ale může být na test brzy-raději ho ještě po 3-4 dnech zopakujte

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den poslední MS jsem dostala 9.1. a dalsi stale nic. mezi tím jsem prodělala několik střevních chřípek, měla antibiotika na angínu, a stále mám chřipku už delsi dobu. dále jsem dostala nové léky a také jsem prodělala kvasinkovou infekci kterou jsem samolecbou vylecila... myslíte že to všechno mohlo zapříčinit že menstruace stale neprobehla ? Poslední tehotenský test jsem si delal koncem unora a byl negativní takže jsem těhotenství vyloučila.

Děkuji za vaši odpověd. - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antibiotika na angínu ani kvasinková infekce na cyklus vliv nemívají. Nepíšete, jaké nové léky užíváte - také se nemohu vyjádřit. Onemocnění obecně mohou cyklus "rozhodit". Příčin ale může být celá řada. Doporučuji návštěvu gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Velmi pekne dakujem za odpovede pán doktor, písala som otázky o zrazeninách pri menzes. Ešte by som sa chcela spýtat, aké vyšetrenia by boli vhodné a ako sa to prípadne lieči. vdaka
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z vyšetření je třeba ultrazvukové vyšetření vaginální cestu na kvalitním přístroji, případně hystersokopie

Léčba se odvíjí od nálezu - může jít o doplnění hormonů v druhé polovině cyklu nebo například u polypu sliznice o jeho odstranění.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, písala som otázku o kuskoch krvi pri menzes..odpovedali ste, že to možu byt krvné zrazeniny, ale záleží kolko ich je..tak 2-4 počas druhého dna menzes, kedy je krvácanie najsilnejšie. Je to v norme? a prečo sa tvoria také zrazeniny a nemôže to byt sliznica maternice? dakujem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Při velikosti třešně o části sliznice nejspíše nejde.

Tvorba sraženin je běžnou vlastností krve

Vaše krvácení je asi opravdu na hraně normálu, možná i za ní. Bylo by vhodné se o tom poradit s Vaším gynekologem, doplit vyšetření a zvážit  léčbu

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
Mám už 11den zpoždění menstruace. Mívám nepravidelnou menstruaci, ale 11 dní jsem ještě neměla. S přítelem jsme zkoušeli v den očekávané menstruace pohl. styk - nechráněný, ale byl jen pár krát ve mě a né úplně, nešlo to protože v té době se u mě objevila opět kvasinková infekce, k ničemu víc nedošlo. 11. Den po očekávané menstruaci ráno jsem si udělala tehotěnský test a vyšel negativně. Dá se tomu věřit? Miminko nechci. Nevím z čeho můžu mít opozděnou menstruaci už tolik dní. Citím se jako by už to mělo přijít, bolest zad atd. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin podobných poruch cyklu je řada. Jednou z nich může být cysta na vaječníku. Obvykle se stav upraví. Pokud ne, je vhodné aplikovat injekci na vyvolání menses.

Test po 11 dnech je "na hraně". Doporučuji ho ještě zopakovat za 2-3 dny, byť otěhotnění je dost nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je normálne ak mám pri menzes aj také kúsky krvi, velké asi ako čerešna? mám 36 r. dakujem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně o krevní sraženiny.

Je to pravděpodobně ještě v rámci normálu, ale záleží na tom, kolik těchto sraženin je

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám 10. den zpoždění menstruace. V den očekávané menstruace jsme s přítelem zkoušeli pohl. styk, s tím že byl jen párkrát ve mě, nedošlo k vyvrcholení, protože mám opět kvasinkovou infekci, sex mě pálel, takže to nešlo. Potom jsem použila vaginalni mast na infekci, kterou mi předepsal gynekolog. 10.den po očekávané menstruaci jsem si udělala tehotensky test s citlivostí HCG 10 mllu/ml a vyšel negativně. Můžu testu věřit? Jaké můžou být příčiny opoždění menstruace a jak dlouho mám čekat než mám zajít ke gynekologovi s tím že mám opozdenou menstruaci. Děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Test vždy raději doporučuji v odstupu několika dní zopakovat. Bude-li opět negativní a nemáte-li potíže, je možné vyčkat ještě cca 10 dní vyčkat

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, před 14 dny jsme s přítelem měli nechráněný pohl. styk a neudělal se do mne. (jsme spolu přes rok) Antikoncepci neberu a pravidelná Mens. se mi zpozdila o týden a 2 dny, jsem z toho v šoku tudíž ve stresu a nervech a i přítel je neklidný, ale oba jsme si jisti na 98% že se těhotná nejsem. A zpozdili se nevím proč ale možná to souvisí se stresem hodně a oslabenou imunitou. Žádné příznaky/náznaky těhotenství nepocituji. Je tedy zbytečné dělat si Těh. test? Popř. prosím o radu jak přivolat mens. co nejdříve aby přešel stres. Předem děkuji za odpověd.
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Stres může být příčinou. Ale těhotenský test určitě doporučuji.

Bude-li test negativní a menses během několik dní nepřijdou, bude stejně třeba navštívit gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,

mám už 2 týdny opožděnou menstruaci. Loni v srpnu jsem vysadila po 5 letech antikoncepci a poslední 3 cykly je menstruace vždy o něco opožděná, né však o tak dlouho. S partnerem jsem měla nechráněný sex, dělala jsem si však dva těhotenské testy (druhý týden po termínu očekávané menstruace), oba však byly negativní. Jak dlouho je ještě vhodné čekat? Za jak dlouho to řešit s lékařem?
Děkuji za odpově´d - otázka upravena poradcem
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nemáte-li potíže a jsou-li testy negativní, je možné vyčkat ještě cca týden

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den chci se zeptat minulí měsíc jsem dostala měsičky 1 unora tět mám nake vynechavaní už dva dny jen špiním jeto takové ružové ale bolesti mam jako kdyby jsem ty měsíčky měla chvíly krvacím a pak zase ne 4 dny mam spoždění mota semi hlava a mam pocit na zvracení nevíte čim to muže byt děkuji
eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Příčin může být více. Určitě doporučuji vyloučit těhotenství - kupte si v lékárně test.

Neupraví-li se Váš stav, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
již několik měsíců krvácím při sexu a pak i pár dnů (4-10) před očekávanou menstruací.Řekla bych, že nemám ovulaci, s přítelem bychom chtěli miminko, ale zatím nám to nevyšlo, HA jsem nikdy neměla,cyklus mám pravidelný (28/29 dní). Tento měsíc, po datu ovulace (kterou jsem neměla) jsem začala špinit a špiním dodnes (již skoro 3 týdny). Můj gynekolog mi předepsal Proveru, s tím, že mi chybí hormon ve 2.fázi cyklu, beru ji již 7. den a necítím žádné změny. Toto zjistil z klasického vyšetření, krev mi nebral. Menstruaci bych měla dostat zítra.
Postupoval můj gynekolog dobře?
Děkuji,
Anna

Děkuji
Anina
MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Proveru nepovažuji při snaze o početí za ideální lék.
Odbery krve ale příliš nepomohou. Je treba sledovat Vaši ovulaci-buď UZ folikulometrií nebo ovulačními testy z moče. A také je třeba vyloučit nějaký problém na čípku děložním nebo v děloze
MUDr. Jan Šulc
tato vyšetření mi pan doktor dělal a neříkal,že by bylo něco v nepořádku...

Anna - otázka upravena poradcem
Anina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
již několik měsíců krvácím při sexu a pak i pár dnů (4-10) před očekávanou menstruací. Řekla bych, že nemám ovulaci, s přítelem bychom chtěli miminko, ale zatím nám to nevyšlo, HA jsem nikdy neměla, cyklus mám pravidelný (28/29 dní). Tento měsíc, po datu ovulace (kterou jsem neměla) jsem začala špinit a špiním dodnes (již skoro 3 týdny). Můj gynekolog mi předepsal Proveru, s tím, že mi chybí hormon ve 2.fázi cyklu, beru ji již 7. den a necítím žádné změny. Toto zjistil z klasického vyšetření, krev mi nebral. Menstruaci bych měla dostat zítra.
Postupoval můj gynekolog dobře?
Děkuji,
Anna

Děkuji
Anina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Proveru nepovažuji při snaze o početí za ideální lék. 
Odbery krve ale příliš nepomohou. Je treba sledovat Vaši ovulaci - buď UZ folikulometrií nebo ovulačními testy z moče. A také je třeba vyloučit nějaký problém na čípku děložním nebo v děloze
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chcela by som sa spýtat, či sú takéto dlžky cyklu v poriadku: 28, 30, 25, 23, 25, 27, 23...mám 37 rokov a na gyn. prehliadke všetko v poriadku. vdaka.
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejde o nic neobvyklého a je možné to považovat za normální
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
Mám 8. den zpoždění menstruace. 2 den po očekávané menstruaci jsem měla s přítelem pohl. styk, nedošlo k vyvrcholení. už po druhé se u mě ojbjevila kvasinkova infekce, proto jsem nemohla mít pohl. styk, jen jsme to zkoušeli. Od doktora mám předepsanou mast na tu infekci. Může to mít nějaký vliv na zpoždění menstruace? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mast nemá na opoždění cyklu žádný vliv
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mam dve otázky prvá, vysadila som HA 21.1.mes.prisla normalne 28 a trvala 6dni na 7den som ju dostala znovu trvala 5dni a nasledne 21.2. trvala 5 dni a 2.3. zas pripisujem to hormonalnej změně.. mam navštívit gyn. alebo este pockat. dalšia otazka je ze mi zjistili HPV v ten den ked som bola na vyšetření som doberala antibiotika na zánět prudusek mohlo to test ovlivnit? vek 29
- otázka upravena poradcem
Lucy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě vyčkejte. Objeví-li se ale další nepravidelnost, gynekologa navštivte

Antibiotika test na HPV neovlivňují

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den pan doktor, chcela by som sa poradit, som meisac po spontannom porode a pred dvoma dnami zo mna vypadlo koagulum velkosti paste a s hrubkou asi 2 cm,dost velky kuz zrazenej,tuhej krvi,pri tom som zakrvacala ko pri menstruacii , jasnou krvou, na druhy den sa to zopakovalo len ta krvna zrazenina bola uz mensia ale taktiez som narazovo dsot zakrvacala az bola uplne presiaknuta popordna , menstruacna vlozka a este dnes v noci to iste, vysla o mna krvna zrazenina,ale uz taka mensia velkostou asi 5 x2 cm..Mysliteze by som mala ist pre istotu na sono maternice,ci je vsetko ok? inka nemam ziadne potiaze,nic ma neboli,ziadne krce,ani teplotu,ani ma nic nepali,neboli na pohl organoch,,alebo to je v ocistkach bezne,ze krvacanie moze mat roznu intenzitu poca 6tyz,,Este ked som mala menstruaciu,som mavala,velmi silnu a tiez s koagulami..Po porode bolo sono maternice, ok, len mi davali Oxytocin a i.m injekcie,nejaek krvne zrazeniny tam ostali ale nebolo to treba sledovat,Dakujem.
Lucia B
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že UZ kontrola je vhodná

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den pane doktore, moc Vam dekuji za odpoved (2/3 - Marcela - neplodnost). Mela bych jeste jeden dotaz - jaky je Vas nazor na samotne spineni v druhe polovine cyklu? Cim to muze byt zpusobeno? Dr. mluvila v teto souvislosti o zlutem telisku, ale mne by zajimalo, jaka muze byt prvotni pricina? Je mi "jen" 33 let, doufam, ze s prechodem to nesouvisi..? Da se to nejak vyresit? Utrogestan pomaha, ale asi neresi pricinu (?) da se to nejak uplne vylecit, abych byla bez spineni a tyto hormony nemusela uzivat..? Dekuji mockrat - otázka upravena poradcem
Marcela 2
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Slabé krvácení v druhé polovině cyklu, tedy "špinění", může mít obecně dvě příčiny - nějaký problém v děloze (polyp, zánět sliznice, aj.) nebo nedostatečnou produkci progesteronu ve žlutém tělísku nebo vůbec nedostatek progesteronu. Vzhledem k tomu, že podání Utrogestanu (obsahuje čistý progesteron) situaci řeší, jde velmi pravděpodobně o druhou možnost. Příčinu neodhalíme. Může to souviset s věkem, ale nemusí -podobné potíže mají i ženy třeba ve 20 letech. Pokud ovulujete, je Utrogestan nasazovaný po ní, správným řešením. Pokud neovulujete, je třeba ovulaci vyvolat. Léčba příčiny není možná, protože ji neznáme (stejné je to i u řady jiných poruch funkce žláz s vnitřní sekrecí -diabetik užívá inzulin, při snížené funkci štítné žlázy se užívají její hormony, atd.). Stav se někdy upraví sám od sebe, často po porodu.

V méně pravděpodobném případě, že by byl problém v děloze, je kauzální léčba možná - např. odstranění polypu- to ale pravděpodobně není Váš případ

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den mám měsíc zpoždění dnes ráno jsem si dělala test s citlivostí 20 a byl jasně negativní. ale stále se domnívám že jsem těhotná nebot se mi behem toho mesice zvetsilo brisko a mam po vecerech hrozne chutne na sladke, Myslíte že mohu být těhotná ? Nebo si jen něco namlouvám, Děkuji.
Abigeil
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při negativním testu je těhotenství počaté před 2 týdny a dříve vysoce nepravděpodobné. Vždy ale pro jistotu doporučuji test opakovat, nejlépe od jiného výrobce. Břicho se může zvětšit například cystou. Také psychika jistě může hrát roli. Nepřijdou-li menses do víkendu, navštivte po něm každopádně  lékaře

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Vážený pane doktore,

obracím se na Vás s dotazem. Před pár týdny mi paní doktorka nasadila ATB na léčbu zánětu, který se objevil po styku s přítelem, kdy jsem zároveň i trochu krvácela, což už se mi stalo po druhé, ale tentokrát o něco víc. Půl roku před tím mi doktorka navíc objevila polyp na čípku....který ale nyní po doléčení zánětu zmizel. Na kontrole jsem byla včera, po stěru jsem začala lehce krvácet a paní doktorka říkala, že tam možná ještě něco je. Za dva týdny si mám zavolat o výsledky a případně pak ještě udělat test na chlamydie. Mám te%d docela strach. Musí tyto příznaky nutně znamenat rakovinu nebo chlamydie nebo to může být jen přecitlivělost ? Krvácení mimo cyklus nemám. Děkuji moc za odpověd. - otázka upravena poradcem
Elen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Aniž přímo nález vidím a neznám-li přesně výsledky stěrů, je obtížné situaci posuzovat. Drobné krvácení po gynekologickém vyšetření je ale běžné, takže se nemusí opravdu jednat o nic vážného

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi skoro 56, podle krve "na hormony" + vysoká děložní sliznice, je můj přechod docela v nedohlednu, menstruuji docela silně, myom 29mm, ale 6let beze změny, gynekolžka mi předepsala esmyu, což je fajn, protože nekrvácím. Co ale bude dál až doberu 3tí balení? Jak dlouho ji můžu dál brát? Byla mi také navržena hysterektomice i s vaječníky, ale já si říkám, že je to proti přírodě, když jsem jinak zdravá. Je nebo jsou nějaká jiná řešení, jak se dočkat přechodu bez silného krvácení nebo jej urychlit? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Co bude po dobrání léku  Esmya je těžké odhadnout

Přechod nelze urychlit jinak než odstraněním vaječníků.

Krvácení je možné řešit odstraněním (destrukcí) děložní sliznice

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,prosím chci se zeptat,beru antipsychotika Abilify 10mg, Mirtazapin Mylan 20mg, Rivotril 0,5mg dlouhodobě asi 5 let,neberu antikoncepci,s manželem máme přerušovanou soulož,menstruaci mám téměř vždy 28. 29. den. Dnes je to 35.den od poslední menstruace,dělala jsem si Benu test 25, včera večer a dnes ráno - negativní.Vím sice že antidepresiva všeobecně ovlivňují menstruační cyklus, myslíte že je to můj případ nebo mi doporučujete nějaký jiný test? Abych mohla v případě těhotenství zasáhnout se změnou nebo snížením nebo vysazením antipsychotik. Jinak nic zvláštního necítím až na pocit vlhkosti, a dnes popíchávání v břichu, špatně mi není. Přeji Vám pěkný den a moc děkuji za odpověď.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při negativních testech je těhotenství vysoce nepravděpodobné. Muselo by jedině vzniknout krátce před očekávanou menstruací. Nemáte-li větší potíže, ještě cca týden vyčkejte. Test pro jistou radím za 2- dny zopakovat

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, prosila bych o radu. Gynekolog mi předepsal Gynprodyl, protože jsem nedostávala menstruaci a taky se navíc s přítelem snažíme o miminko. Mám ho brát vždy 18-25 den od 1. dne menstruace ráno a večer, minulý měsíc bylo vše v pořádku, ihned po dobrání tedy 26. den jsem dostala měsíčky, teď se mi ale bohužel stalo, že jsem před třemi dny ráno zapomněla jeden vzít a dnes jsem již začala špinit. Nevím tedy, jestli brát gynprodyl dál i přes měsíčky nebo co teď? Děkuji za radu
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívejte dále. Pokud krvácení ale během dalších dvou dní užíván neustane, vysaďte

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám pravidelnou, ale dlouhou menstruaci 10 dní. Z důvodu migrén nemohu užívat normální hormonální antikoncepci. Vyšetření v pořádku. Můj gynekolog mi zkusil Azalii, ale to jsem krvácela 20 dní takže jsme zavrhli i tělísko Mirena. Co lze ještě vyzkoušet? Děkuji
Lenina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Problém při Azalii neznamená, že by Mirena nefungovala.

I při migrénách lze běžnou antikoncepci zkusit - jejich zhoršení není jisté, někdy se dokonce stav i zlepší.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o názor. Mám 20 rokov a na hypotyreozu štítnej žľazy sa liečím už rok a pol.
Posledný pohlavný styk som mala 22.1. a v týchto dňoch som mala končiacu menštruáciu. Počas mesiaca sa mi zvyšovala dávka lieku euthyrox z 25 na 50.Nasledujúca menštruácia sa mi nedostavila, aktuálne mešká 15 dní. Robila som si tri tehotenské testy s odstupom niekoľkých dní po nedostavení menštruácie a obidva boli negatívne, posledný som si urobila včera. Žiadne príznaky tehotenstva nemám a tak si nie som istá či vynechanie nie je spojené so zníženou funkciou štítnej žľazy alebo ide o gynekologický problém.
Ďakujem vopred za Vašu odpoveď.
- otázka upravena poradcem
Vanesa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Porucha cyklu může souviset se sníženou funkcí štítné žlázy, ale může být i jinde. Těhotenství je při negativních testech vysoce nepravděpodobné. Nemáte-li potíže, ještě cca týden vyčkejte. Nepřijde-li menstruace, navštivte svého gynekologa.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Ještě k mému dotazu - ovulace by měla být podle kalendáře včera.. což by byl týden od toho.. Podle všeho by to nemělo být..Možné.. I přesto mám strach.. Bolest v podbřišku .
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při nepravidelném cyklu nelze termín ovulace dost dobře odhadnout.

Negativní test vyloučí těhotenství vzniklé před 2 týdny a dříve

Spermie mohou teoreticky oplodnit vajíčko i po několika dnech- jako maximum se uvádí 7 dní

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den chci se zeptat poslední ms jsem mela 9. ledna , mam zpozdeni jiz 17dni, mela sem antibiotika ktere jsem dobrala, predevcirem jsem si delala test a negativni, menstruace porad nikde, pocituji velke paleni a svedeni uvnitr pochvy a pri sexu to az boli jak to pali, poboliva me bricho, pred 14dni sem asi 2h lehce krvacela a dnes opet chvili . Nevite co to může být ? A je sance ze bych mohla byt tehotna ? Je mi 19let a u gynekologa jsem jeste nikdy nebyla nebot se mi tam nechce. Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelnost v krvácení s pálením a svěděním pochvy nejspíše nesouvisí. S pobolíváním v podbřišku je souvislost možná - může jít například o cystu. S ohledem na negativní gravitest těhotná pravděpodobně nejste.

Bez návštěvy gynekologa Vaše potíže pravděpodobně nevyřešíte - určitě ji doporučuji

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den.
mam takovy dotaz. z pritelem jsme den pred nasim pohlavnim stykem pili alkohol. Druhy den ke me přišel a meli jsme nechraneny pohlani styk poprve se mi udelal na bricho potom zasunul a potom se udelal na moje prirozeni. potom do me zasunul jeste prsty. Stalo se to 5 dnu pred tim nez sem mela chytit menstruaci. jenze 5 dnu ubeho a menstruace nikde. Je mi 15. co myslite jsem v tom? - otázka upravena poradcem
sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, také bych se ráda zeptala.
Je mi sice čerstvě 14 let, první menstruaci jsem dostala, když mi bylo 10(skoro 11) a od té doby pořád nepravidelná.Budu ji mit v listopadu už 4.rokem, ze začátku jsem ji měla třeba jednou za 2 měsíce, pak dokonce i jednou za půl roku..A ted to mám zase třeba tak jednou za 3 měsíce..K lékaři se mi moc jít nechce, prosim váš názor? - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 14 letech to není nic neobvyklého a není-li krvácení, když přijde, dramaticky silné, nemusíte to zatím nijak  řešit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den
s pritel den pred nasim pohlavnim stykem pil alkohol. dalsi den ke me prisel a meli jsme nechraneny sex. poprve se mi udelal na bricho potom zasunul do me a podruhe se mi udelal na prirozeni. potom me jeste prstil. delo se to 5 dnu pred menstruaci. 5 dnu ubehlo a ja jsem menstruaci jeste nedostala. je mi 15. co myslite jak jsem na tom - otázka upravena poradcem
sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde jen o hormonální poruchu. Ale ani otěhotnění nelze zcela vyloučit. Více řekne těhotenský test za 3-4  dny

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, dnes po prvním požití léku Strepfen jsem začala mírně krvácet z pochvy. Po druhém požití léku jsem již nekrvácela. Žádné jiné symptomy nemám. Měla bych si s tím lámat hlavu či je to běžné? Předem děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zakrvácení nejspíše s užitím tohoto léku přímo nesouvisí. Nebude-li se krvácení mimo cyklus opakovat, nemusíte to řešit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Letos mi bude 50 let, dosud do prosince 2016 antikoncepce. menstruace pravidelná ale velmi slabá.V prosinci nastalo silné krvácení, první trvalo 23 dnů zastaveno medikací Norethisteron, další silné krvácení 12 dnů ,poté nasazeno Divine, během prvních 5 dnů krvácení ustalo, po 21 dnech opět nastalo mírné krvácení, které přešlo ve velmi silné a nyní trvá 10-tý den. Můj lékař nechce přistoupit ke kyretéži z důvodu, miomu (4cm) a dalších indicií dle ultrazvukového vyšetření a že se to ustálí. Jak časově může tvrat, než se toto ustáli ?? Jak je možné toto řešit jinak , velmi silné a dlouhé krvácení znemožňuje normální život. Jsem sportovní typ, je nutné se během krvácení vyhnout vyšší sportovní aktivitě, může 2 hod intenzivní aktivita zhoršit již zmíněné krvácení?? Děkuji
Ivanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření a aniž vidím UZ nález (výška děložní sliznice a její vzhled, uložení myomu, aj.) je těžké se vyjadřovat. Myom 4 cm podle mne není důvodem, proč by nebylo možné provést kyretáž. Hormonální léčba je asi správnou cestou, možná bych místo kompletní substituční léčby (Divina) volil jen gestageny (třeba Proveru) nebo Orgametril vždy po 10 dnů)- ale - viz 1. řádka odpovědi. Nedokáži proto také odhadnout, jak dlouho bude trvat, než se stav upraví.

Výraznější fyzická zátěž asi není přímo nebezpečná, krvácení ale při a po ní může zesílit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den, v stredu som douzivala 6.tabletu candibene kvoli mykoze. Odvtedy aj spolu s poslednou vylucovanou tabletou jemno krvacam, resp. mam jemny krvavy vytok. Moze to byt sposobene podrazdenim sliznice po liecbe? Na preventivnej pprehliadke som bola pred tyzdnom,vsetko ok. dakujem
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více. Spíše než o podráždění sliznice po léčbě může jít o pokračující zánět, tedy o ne zcela dostačující přeléčení. Bez vyšetření ale není dost dobře možné rozhodnout, o co se jedná.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý chci se zeptat mela jsem zpozdenou menstruacci o 4 dny. a 5 den sem byla u lekare a mam anginu beru antibiotika a mam zpozdeni dnes už 7 dní, myslím si že menstruace přijde až příští měsíc protože antibiotika mě rozhodí a navíc toto už je třetí nemoc tento měsíc a také mám Crohnovu chorobu.. Má otázka zní jak moc bude vadit když menstruace tento měsíc vynechá ? Děkuji za odpoved
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vynechání menstruace není až tak velký problém. Někdy se ale může stát, že další krvácení je hodně silné. Proto bych spíše byl pro injekci na vyvolání krvácení

A také je třeba vyloučit těhotenství

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, pán doktor,
2,5 roka používam antikoncepciu vo forme náplastí – EVRA (tabletky mi nerobili dobre) a mám dlhodobo stáleho partnera. Už dávnejšie som začala mávať hnedý výtok, ktorý bol však nepravidelný a ojedinelý. Za posledný rok však býva tmavší a silnejší a pravidelnejší (objavuje sa každý mesiac približne týždeň až 10 dní pred menštruáciou a trvá 4-5 dní). Niekedy tiež pociťujem svrbenie, to však nie je často. Veľmi často ma však svrbievajú bradavky (vymenila som bielizeň, prach, aviváž, kozmetiku), ale to svrbenie je stále častejšie a neznesiteľnejšie. S mojimi problémami som niekoľkokrát navštívila gynekologičku, tá mi však tvrdí, že je všetko v poriadku. Môžete mi, prosím Vás, povedať, čo si o týchto príznakoch myslíte? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
- otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Hnědý výtok je slabé krvácení a určitě to není v pořádku. Příčin může být více - Evra Vám "nesedí", zánět děložní sliznice, endometrální polyp, aj. Určitě je třeba to řešit.

Svědění, předpokládám, že rodidel, s tím nesouvisí. Příčinou je nejspíše narušené poševní prostředí nebo nějaký kožní problém.

Svědění bradavek je asi také nějakým kožním problémem. Souvislost s antikoncepcí nelze zcela vyloučit.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den chtela bych se zeptat co to znamena kdyz jsem byla na ginekologii a tam mi podle ultrazvuku rekli ze mam sliznici oteklou jako by pred menstruaci ale pry tam doktor nasel jakysi anizoechodenni stin 3mm-nepatrny. Take mam ve zprave napsano ze mam vysoke nejake edometrium. Zaver zpravy zni nejspise tehotna. Tak proc mam sliznici oteklou. Jde o to ze jsem 3mesic po porodu. V lednu jsem menstruaci dostala 6 a skoncila mi 13ledna. Ted v unoru zadna znamka menstruace neprobehla. Dekuji za odpoved
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometrium je sliznice v děloze. Popis "oteklá" sliznice není běžný. Spíše se užívá vysoká sliznice. Je tím ale nejspíše myšleno to samé. Nález pravděpodobně odpovídá těhotenství. Potvrdí se to snadno těhotenským testem

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den. Ve 13 jsem hodně zhubla kvůli anorexii (20kg) a kvůli tomu jsem pravděpodobně zůstala tak malá. Mám jen 155/57 cm. Původní váha byla cca 53 kg a zhubla jsem až na 34. Před tím jsem měla Ms ale dětskou postavu. Od té doby ale v podstatě pribiram........já vím ze je to hrozné dlouhá doba. Teď je mi 17 a vážím 45 kg ale prsa nemám vůbec. Opravdu vůbec žádný. Myslíte ze proste musím ještě přibrat nebo jsem si to už pokazil a a nikdy nebudu mít normální postavu? Jsem z toho docela zoufalá
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

155 cm není sice mnoho, ale není to až tak dramatické. Vliv anorexie v tomto směru nelze vyloučit.

Pokud máte stále ještě zablokovanou menstruaci, považuji za vhodné to řešit - obraťte se na gynekologa. Pokud již menstruujete, doporučuji vyvážit kalorický příjem a výdej - hmotností přírůstek by se měl stabilizovat. Pokud jde o růst prsů, může se stav ještě zlepšit. Řada žen ovšem má malá prsa, bez jakékoli souvislosti s velikostí postavy či s anorexií

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Po kolika dnech nejdříve muže chodit menstruace, aby to nebylo časté, ale normální. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejkratší možná délky cyklu (počítáno od 1. dne krvácení do dalšího prvního dne krvácení),  je 21-22 dní

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore existuji i jine zpusoby na vyvolani menstruace nez injekce u lekare ? Napriklad neco bez predpisu, babská rada nebo něco ? Obvykle mi pomahal kontryhel ale nyní nepomohl... Děkuji za odpoved,
Anča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádnou spolehlivou babskou radu neznám. Volně prodejné léky, které by fungovaly, také ne

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer, prosím o radu. Jsem 10 a půl týdne po porodu (pořád kojím) a mám takový problém v šestinedělí jsem pár dní krvácela a pak pár dní ne a to se dělo až do konce šestinedělí, ale jedná se mi o to že sem po skončení šestinedělí měla 5 dní klid a pak 6 dní sem krvácela pak pár dní klid a zase 7 dní sem krvácela pak dny klid a teď už krvácím 7 den a pořád silně. U doktorky jsem bylo 27.1 na kontrolu a to sem začala znovu krvácet tak já i dr. jsme mysleli, že to začínají měsíčky, ale teď už zase krvácím a silně. v pátek 10.2. jsem volala ohledně výsledků, a prý je vše v pořádku, tak nevím. prosím o radu ať vím jestli se mám bát nebo ne.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V pořádku to není. Určitě navštivte znovu gynekologa. Příčinou může být například nedostatečné vyčištění dělohy po porodu, tzv. rezidua. Toto podezření potvrdí nebo vyvrátí UZ vyšetření - lze provést i při krvácení. Další příčinou může být  zánět.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik dní je normální, zpoždění menstruace bez nějakých větších obav z těhotenství?
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak pravidelný či nepravidelný cyklus máte. U zcela pravidelného cyklu doporučuji těhotenský test při opoždění o 2-3 dny. U cyklů nepravidelných o několik dní později

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 47 let, mám celkem tři myomy, největší má 6 cm. Již 7 let užívám léky Deniban, které mi předepisuje psychiatr na úzkosti a zažívací potíže psychického původu. V důsledku užívání těchto léků nemám menstruaci (léky ji zastavují) a myomy mi při užívání Denibanu nepůsobí žádné potíže. Pokud však se mě snažil psychiatr již několikrát léky vysadit, vždy neúspěšně, neboť se mi obnovil po jejich vysazení menstruační cyklus a nastaly velké problémy. Měla jsem velmi silnou menstruaci, která mi způsobovala chudokrevnost a také jsem trpěla velmi silnými nevolnostmi a velkou únavou vždy 14 dní před menstruací. Z tohoto důvodu jsem se musela vždy vrátit zpět k užívání Denibanu. Chtěla bych se zeptat zda mé potíže byly způsobeny myomy či vysazením Denibanu a jak lze celý problém řešit pokud bych se chtěla zbavit těchto léků trvale? Zda léky vysadit a řešit problém s myomy či pokračovat dál v užívání léků? Psychiatr je sám bezdradný. Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Řešit poruchy cyklu léky určenými k léčbě psychických potíží není podle mne správný postup. Deniban neovlivňuje cyklus přímo, většinou funguje přes zvýšení hladiny prolaktinu. To není dlouhodobě vhodné.

Nakolik jsou problémy s cyklem spojené s myomy nebo je-li problém jinde - např. v hormonální oblasti - není jisté. Určitě bych ale zkusil hormonální gynekologickou léčbu. V krajnosti bych zvažoval  odstranění dělohy.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze