Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

prevence
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda pouhé špinění při odběru cytologie může být důvodem, že laboratoř ve zprávě uvádí tzv. atypii žlázových buněk endometriálních - nespecifické. Tyto buňky i ve shlucích s oj. naznačením papilárního uspořádání. Jak moc je toto vážné? Lékař mi nepodal bližší vysvětlení a jen doporučil kontrolu za 3 měsíce. Moc děkuji za odpověď.
Agáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Slabé krvácení, tedy "špinění" po odběru s výsledkem cytologie nesouvisí. Tento nález není sám o sobě závažný. Velmi často se stav bez jakéhokoli zásahu upraví. Někdy ale může dojít k zhoršení - pak je třeba zasáhnout. Proto kontrola za 3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, je mi 39 let a velmi mne bolí pravidelné gynekologické prohlídky. Nežiji sexuálně, ani jsem nikdy nežila (panna ale nejsem, 2x v životě jsem pohlavní styk měla). Jiné gynekologické problémy nemám. I když si paní doktorka bere na vyšetření ta nejmenší zrcadla, bolest je opravdu pro mne hrozná. Bolí mě to potom celé odpoledne. Změnila jsem i lékařku, ale bolest je stejná. Přemýšlím, jestli nemám znovu zkusit změnit doktora nebo stávající lékařku poprosit, aby mě prostě vždy jednou ročně vyšetřila jen na ultrazvuku, zbytek prostě odmítnu a nebo zvažuju, že na pravidelné prohlídky přestanu chodit. Poradíte mi, prosím? Velmi děkuji.
Kaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete samozřejmě postupovat, jak chcete. Vynechání prevence ale nepovažuji za rozumné. Riziko rakoviny čípku nelze podceňovat. Základem prevence je právě vyšetření za pomocí zrcadel, s posouzením nálezu na čípku a cytologickým stěrem. UZ vyšetření to nemůže nahradit. Možná zkuste ještě 1x změnu lékaře. Také můžete požádat o užití znecitlivujícího krému

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som ešte panna a moja otázka je, keď pôjdem ku gynekológovi a poviem, že som panna tak ma nebude vyšetrovať klasicky? Lebo som čítala pár príspevkov kde bolo spomenuté že panenská blana sa môže pretrhnúť aj pri športe a ja sa teraz veľmi bojím že ak by som ju tam nemala tak by ma vyšetroval klasickým spôsobom aj keď tou pannou som a pohlavný stak som ešte nemala. Ďakujem za odpoveď.
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se u žen, které ještě neměly pohlavní styk, provádí jen UZ přes břišní stěnu, maximálně pohmatové vyšetření konečníkem

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, na zítra jsem objednaná na gynekologii. Ve středu mi skončila menstruace, ale momentálně ještě špiním. Je vhodné chodit nebo se mám přeobjednat? Děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při běžném gynekologickém vyšetření krvácení nevadí. Je-li ale plánována prevence, tedy cytologický stěr, je někdy problém cytologii, při byť jen slabém krvácení, odebrat

MUDr. Jan Šulc

prevence
dobrý den jsem po kyretáži dělohy po dlouhém krvácení a špinění. dnes jsem byla na preventivní prohlídce a paní doktorka mi řekla že se jí nelíbilo jedno místo na děložním čípku a že mám přijít za půl roku na kontrolu. hodně mě tím vyděsila může jít o něco závažného nebo se nemám bát?děkuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučila-li lékařka kontrolu za 6 měsíců. myslím, že obavy jsou zbytečné

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Po několika vyšetřeních mi byly zjištěny změny na žlázové sliznici kanálku děložního hrdla. Zrovna před chvílí jsem tady četla o možnosti cylindrické disekce - chtěla bych se poradit, jestli by bylo možné o této alternativě uvažovat? (lze tuto léčbu použít pouze u prekarcenóz nebo i u malých nádorků - údajně prý do 3 mm)?
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud již jde přímo o zhoubný nádor, myslím, že konizace nebude pravděpodobně dostačujícím výkonem. Ale nejsem specializací onko-gynekolog. Jen ten se může zodpovědně vyjádřit

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Dá si při hysteroskopickém vyšetření prohlédnout kromě dutiny dělohy i úzký kanálek děložní? Dá se hysteroskopem zde zjistit nějaká změna?
P. Sedláková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posouzení kanálu hrdla děložního není při hysteroskopii snadné. Proto se obvykle doplňuje jeho kyretáž

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Je možné, že cytologie ukáže výsledek AGC-NEO a histologie tento výsledek nepotvrdí - stává se to, nebo je to výjimečnost? Děkuji.
P. Sedláková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné a občas se to stává. Cytologie není , na rozdíl od histologie, průkazem maligních nebo premaligních změn, pouze na riziko upozorňuje

MUDr. Jan Šulc

prevence
Děkuji za odpověď. A ještě by mě zajímalo, v cytologii získané ze stěru může být i materiál ze samotné děložní dutiny, nejen z děložního hrdla? Dají se předrakovinové stavy, nebo malé nádory děložního hrdla řešit i jiným způsobem, než odnětím celé dělohy? Děkuji.
RB
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V cytologii z kanálu děložního hrdla mohou být i ojedinělé buňky z děložní dutiny.

Řešením může být v některých případech konizace s vytětím kužele vysoko do kanálu hrdla

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Všude čtu, že při špatné cytologii (konkrétně AGC-NEO, AGC-NOS) by měla být provedena kolposkopie a biopsie. Mám tři dotazy. 1. Je běžné, že je při tomto výsledku provedena místo kolposkopie hysteroskopie? Je snad hysteroskopie efektivnější? 2. Místo biopsie byla provedena kyretáž hrdla děložního - čtu ale, že kyretáž není až tak spolehlivá, údajně méně přínosná než cytologický stěr? 3. Lze při hysteroskopii dobře opticky prohlédnout kanálek děložního čípku, našel by se případně nádor nebo něco podezřelého? Moc děkuji.
RB
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při uvedeném nálezu je hysteroskopie a kyretáž kanálu hrdla podle mne správným postupem.

Na základě cytologie je možné vyslovit pouze podezření na potenciálně maligní nebo předmaligní změny. Má-li jít o žlázové buňky, může být patologie buď v děložní dutině nebo v kanálu hrdla.

Děložní dutinu posoudí nejlépe hysteroskopie. S kanálem hrdla je to horší, zde je přehlednost menší - proto se připojuje kyretáž.

Kolposkopie umožňuje, stejně jako cytologie, pouze vyslovit podezření. Není průkazem. Tím je až histologický rozbor získaný cílenou biopsií, pokud vidíme, odkud vzorek vzít,  nebo kyretáž, není-li možné nález vizualizovat. Kolposkopie dokáže posoudit pouze nález na viditelné části čípku, čili při podezření na patologii v žlázových buněk má menší význam.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den pane doktore, při odběru vzorku na cytologii můj gynekolog vždy poznamená, že mám po kryoošetření (proběhlo asi před 25 lety) čípek perforovaný. Je to nějaký problém? Lze to nějak řešit? Mám i nadále riziko nádorových změn na čípku? Zatím výsledky vždy negativní...
HelenaM
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Abych se mohl přesně vyjádřit, musel bych nález  vidět. Obvykle ale není riziko nádorových změn zvýšené. Řešit se to nějak jednoduše pravděpodobně nedá a není to asi ani nutné.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Na cytologii mi byla zjištěna atypie žlázových buněk. Následně mi byla doporučena HSK s kyretáží. HSK dopadla s výsledkem nesusp. endometria. Zároveň byla provedena kyretáž sliznice děložního hrdla. Chtěla bych se zeptat, atypie bb znamená přednádorový stav, nebo se již může jednat o přítomnost nádoru na děložním čípku? Byl by tento nádor při HSK opticky pozorovatelný? - protože žádná zvláštnost nebyla viděna. Na kyretáži jsem byla shodou okolností i před rokem a tehdy nebyly prokázány ještě žádné atypie... Stačila by při špatných výsledcích histologie případně konizace? Děkuji.
RB
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledek cytologie není přímým průkazem nádoru. Pouze vyjadřuje určité podezření. Pokud byl hysteroskopický nález v pořádku, je pravděpodobnost výskytu nádoru v dutině děložní extrémně nízká. Definitivní závěr ale přinese až histologické vyšetření materiálu z kyretáže kanálu hrdla. Pokud by v ní byla prokázána maligitaí nádor, konizace by nejspíše nestačila

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co znamená diagnóza Atypie žl. bb z oc? Kvůli této diagnóze jsem podstoupila HSK, kde nebylo nic zvláštního opticky zjištěno. Děkuji.
RB
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento nález značí podezření na možný maligní vrat žlázových buněk. Je-li HSK v pořádku, šlo zřejmě o falešné podezření

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň, pred mesiacom ako som prišla na preventívnu prehliadku, tak mi povedali, že mi odporúčajú spraviť LBC, lebo že minulý rok som mala PAP IIIa LSIL, vystrašilo ma to, bola som úplne v šoku, lebo vtedy mi oznámila výsledok z preventívnej prehliadky negatívny. Tak som si dala spraviť radšej to LBC a povedala, že to bolo negatívne. No už som jej tak neverila, keďže aj minulý rok mi povedala, že to bolo negatívne a tento rok keď som tam bola na prehliadke mi povedala inak...tak som si vypýtala ten papier z LBC, že chcem vidieť. Je tam takéto nasledujúce zhodnotenie:
Skvamózne bunkové abnormality: L-SIL PAP IIIa
Glandulárne bunkové abnormality: Negatívne v zmysle intraepiteliálnej lézie alebo malignity PAP II
Imunocytochémia: p16 a Ki67 sú negatívne.
Odporúčania: rozšírená kolposkopia.

Neviem teraz ako to mám chápať, keďže doktorma mi povedala, že všetko je úplne negatívne, no prečo mám v odporúčaniach rozšírenú kolposkopiu? Treba to ešte nejako riešiť alebo je už naozaj všetko v poriadku? Mám tomu porozumieť tak, že PAP IIIa sa znížilo na PAP II alebo ako?
Prosím Vás o skorú odpoveď. Ďakujem. - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nález na čípku se posuzuje ze dvou hledisek - cytologie a kolposkopie. Obě se doplňují. Myslím, že cytologický nález je sumárně příznivý, podrobnou kolposkopii (provádí specialista) bych určitě doporučil

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím může být zpusobeno, že nemam zahojený děložní čípek. Mám špatnou cytologiii od roku 2014/ září. A teď mi vychází často špatně.
Paní doktroka říkala, že pokud se nezahojí do 3 měsiců budu muset jit na zákrok, kde mi odřízně 5mm čípku a budu muset jít na očkování.
Můj dotaz je - neohrozím čípek při sexu s partnerem ?
a jak pomoct čípku aby se zahojil ?
Díky za odpověď. - otázka upravena poradcem
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud není cytologie již delší dobu v pořádku, svědčí to pro probíhající změny směrem ke vzniku rakoviny čípku. Příčinou je pravděpodobně přítomnost viru HPV.  K vyléčení povede právně plánovaný zákrok.

Pohlavním stykem situaci nezhoršíte

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,byla jsem před pár dny na vyšetření u svého gynekologa,ale měl tam zrovna ten záskok jinou doktorku,ale musela jsem(jiný den jsem neměla a nemám čas).Vyšetřila mě tak,že mi jen posvítila nějakou lampičkou,pomačkala místo na vaječnících(i prsty).Dala do mě jakoby takové(vybrátor),omlouvám se,ale jinak nevím jak to nazvat..Dívala se asi 10min.pořád se vracela na jedno místo,zkoumala ho a viděla tam něco(i já)a neřekla o co jde,jen pořád jezdila ve mě tím (vybrátorem).Můj gynekolog,obvykle dělá i ultrazvuk a a nic,jen že mám přijít na další kontrolu.Mám to podle vás nechat,je to v pořádku?Děkuji.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lékařka Vás pravděpodobně vyšetřovala ultrazvukem vaginální sondou.

Pokud Vám nic speciálního nedoporučila, není podle mne třeba nic podnikat

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, dá sa íst na preventívku, ked budem mat už len slabé špinenie na konci menzes?? Lebo tak mi to vychádza a neviem, či íst alebo sa preobjednat. dakujem
z
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji se přeobjednat

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň, ako dlho pred preventívnou prehliadkou by nemal byť pohl.styk? Mohlo by to napr. nejako ovplyvniť výsledok cytosteru??
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné omezení sexuální aktivity před preventivním vyšetřením nepovažuji za potřebné

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den , dneska jsem byla na kontrole na gynekologii . lékař mi řek že můj děložní čípek vypadá dobře . Řek že je vše v pořádku v minulosti jsem prodělala zákrok na děložním čípku ale chodím již jen jednou ročně . Opomněla jsem se zeptat zda by ty případné změny by byli vidět již při kontrole pouhým okem ? Zda to lékař zjistí i při běžné prohlídce . děkuji hezký den .
Uživatelka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pouhým okem je nález na čípku obtížně hodnotitelný. Používá se posouzení při zvětšení, tzv. kolposkopie. Klíčový význam pak má cytologie

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, jaké je riziko špatné cytologie když ji mám pár let v pořádku ? Čeká mě kontrola a jsem zní nějak nesvá . Je možné že by tet byla na stupnici horší jak CIN3?
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po několika letech je riziko opětovného problému relativně nízké

MUDr. Jan Šulc

P.S. CIN 3 není výsledek cytologie, ale až histologie. Cytologie je jen stěr buněk, histologie je rozbor kousku tkáně.

prevence
Dobrý den, Pokud jsem podstoupila konizaci a už je to v pořádku 2 roky , Jaká by byla příčina k opakovaným změnám po takové době? Není mi jasné zda by muselo dojít k nové nákaze a nebo už to je dané tím že jsem to prodělala ? A změny se budou vracet . Mohu poprosit o vysvětlení děkuji .
Uživatelka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky ve Vás virus HPV může stále žít a může změny sliznice opět vyvolat. Opakovaná nákaza je další možností. Ale pozor - nákaza virem HPV zdaleka neznamená vznik předrakovinových stavů! V absolutní většině případů si s tím tělo poradí. Na čem záleží, kdy si s tím poradí a kdy ne, stále přesně nevíme

MUDr. Jan Šulc

prevence
Pane doktore ještě jsem zapomněl jsem se zeptat je pravdou že každá žena která prodělala hpv infekci a následnou léčbu konizací že se to jen posunulo a stejně jednou prodělá rakovinu pohlavních orgánu ? Že se tím zákrokem jen minimalizovalo rychlí postup nemoci , děkuji
Karel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nemyslím, že je to pravda

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den , manželka podstoupila zákrok cin 3 v kanálku děložního hrdla udajně odebráno vše.
cytologie byla naposled beze změn . o manželku se bojím a tak mě zajímá zda je nějaké riziko že i po ošetření čipku se může rozvíjet rakovina toho kanálku ? Když zákrok dopadl dobře a vše se odebralo k tomu cytologie byla v pořádku po zákroku děkuii Karel
Karel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pravděpodobnost, že vše bude v pořádku, je velká. Nicméně opakovaný rozvoj rakoviny nelze zcela vyloučit. Čím déle ale bude nález negativní, tím větší je pravděpodobnost, že se problém nevrátí

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den.
Pane doktore prodělala jsem konizaci a re-konizaci cin2-3 vše dopadlo dobře poslední dva roky cytologie v pořádku . Chci se zeptat jaké je riziko návratu změn ? Jaké je riziko rozvoje rakoviny děložního čipku ? Partnera mám stejného a na kontroli chodím jednou ročně věk 36 let děkuji .
Bella
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je-li vše 2 roky v pořádku, rozvoj rakoviny čípku považuji za vysoce nepravděpodobný

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, mám 2 dotazy. 1) Každá gynek. prohlídka mě neskutečně bolí, změnila jsem i doktorku, ale je to stejné. Nežiji sex. životem, nemám děti, je mi 38 let, takže zřejmě jsem "stažená", ale lze s tím něco dělat nebo musím každý rok prohlídku přetrpět? 2) Poslední dobou mě pálí vagína, ne vevnitř, ale venku, nemám ale žádný výtok, jen to pálení. Po pár dnech pálení pomine, ale cca za měsíc se vrací zpět. Nevíte, v čem by mohl být problém? Byla jsem i na gynekologii, dostala jsem mast, ale žádný problém prý nevidí, jen nějaké zarudnutí. Mne to ale trápí, nevím, co může být příčinou a jak zabránit opakování. Změnila jsem i prací prášek, prádlo je z pračky ale dost vymáchané, tak netuším. Děkuji velmi za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ad 1: Pokud se nedokážete uvolnit, může být vyšetření pro lékaře opravdu obtížné a pro Vás bolestivé. Je možné zkusit místně znecitlivující krém (Mesocain gel). Ani to ale někdy nepomůže. Uvolnění je možné do jisté míry nacvičit

Ad: 2: Může jít o narušené poševní prostředí. Zvážil bych kultivační stěr a léčbu dle výsledku

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, mohu se zeptat co je to skríning / screening ? Myslím ve smyslu gynekologie ? A zda se provádí běžně při preventivní prohlídce která je 1 ročně ? Pokud ne mohu o ní zažádat a hradí se ? Je mi 33 let děkuji předem. PS: Na cytologii chodím pravidelně,ale slyšela jsem něco o tomhle a nevím co to je děkuji
Jindra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Screening je preventivní vyšetření zaměřené na odhalení možné patologie, především zhoubných nádorů. Cytologie je sceeningem zamřeným na prevenci vzniku rakoviny děložního čípku

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
Pane doktore prosím můžete mi odpovědět zda je možné během roku onemocnět rakovinou děložního čipku ? Myslím tím takovým stádiem kdy je zapotřebí ,už odebrání pohlavních orgánu a následné léčby?
Na kontroly chodím pravidelně každý rok , v minulosti jsem prodělala konizaci , ale od té doby vše v pořádku . Žádné problémy nemám , ale jsem samoživitelka s dětmi a tak se o sebe bojím nikoho jiného nemají proto mě to zajíma zda by nebylo vhodné postupovat kontroly častěji a nebo si nechat preventivně odstranit pohlavní orgány . děkuji za Váš čas :-) - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud je nález normální, kontrola 1x za rok by měla stačit.

Chápu Vaše obavy, ale odstranění pohlavních orgánů je nesmyslné. To byste si musela nechat také odstranit například prsy - riziko rakoviny prsu je násobně vyšší než u pohlavních orgánů.

Choďte pravidelně na doporučené preventivní prohlídky a na 99,9% bude vše v pořádku

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den
Jsem pět let po re-konizaci děložního čipku CIN3 .
Od té doby cytologie ok , ale vždy před běžnou kontrolou mám strach z cytologie a výsledku .
Můj dotaz zní je možné že by za rok byl výsledek cytologie špatná ve smyslu rakovina ? Slyšela jsem že když jsem měla nález v minulosti CIN3 že jednou rakovinou onemocním tak se bojím každé kontroly , ale chodím poctivě každý rok . Děkuji za váš čac na vysvětlení jak to je .
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste-li 5 let po rekonizaci a nálezy jsou normální, je sice vznik rakoviny čípku stále možný, ale již je hodně hodněnepravděpodobný

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den, nebude vadit, ze som objednana na preventivnu prehliadku 9 dni pred menstruaciou?
Mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém

MUD. Jan Šulc

prevence
Dakujem za odpoved ohľadne mojej otázky cyto-negat / HPV pozit. Ak teda tento vírus zatiaľ nespôsobil žiadne zmeny na krčku, je veľká pravdepodobnosť, že sa tak v krátkom čase stane, alebo to závisí od mojej imunity? A ak teda som nositeľkou tohto vírusu, môžem mať naďalej sex ( samozrejme s ochranou) ?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Virus můžete sama zlikvidovat a nemusí způsobit jakýkoli problém. Další vývoj je ale těžké odhadnout. Určitě bych zvážil časnější kontrolu než po roce

Pohlavní styk mít můžete

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň Pri preventívnej prehliadke u gynekológa mi vyšiel pozit test na HPV ale cytologia je negat. Čo to znamená?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Znamená to, že jste nosičkou viru HPV, ale tato infekce zatím pravděpodobně nepůsobí žádné změny na čípku

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda je běžné, že při preventivní prohlídce 1x za rok u gynekologa se neudělá cytologie? Je mi 46 let a celou dobu, co chodím ke své gynekoložce mi 1x za rok dělala v rámci preventivní prohlídky cytologii, ale letos řekla, že to není potřeba. Sice už nemám dělohu, ale zůstaly mi oba vaječníky a má gynekoložka vždy tvrdila, že je to potřeba, že rakovinu mohu mít i tak, že už takové případy zažila, tak nechápu, co se tak najednou změnilo. Jde o peníze? Mám si najít jiného gynekologa? Má vůbec smysl k ní na tu prevenci vůbec ještě chodit? Prosím o Váš názor.

Děkuji. - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cytologický stěr pomáhá při odhalení rakoviny děložního čípku. Pokud byla odstraněna celá děloha, cytologie již nemusí být pokaždé nabírána

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den pane doktore,
mám dotaz ohledně preventivní prohlídky na gynekologii. Je mi 20 a mám stálého sexuálního partnera, užívám HA Lunafem. Mám sklony k mokrému orgasmu a sklenneho žlázy mám velmi citlivé. Proto mám problémy při preventivních prohlídkách s ultrazvukem vaginální sondou, kterou má moje lékařka poněkud velkých rozměrů. Kdesi jsem se dočetla že UZ by měl být pouze doplnující pokud se lékařce něco nezdá. Chci se tedy zeptat mám právo lékařce UZ odmítnout nebo ji mohu přímo požádat o provedení UZ přes břišní stěnu? A je to možné i vaginální sondou nebo by musela mít lékařka dva odlišné přístroje? V čem je výhoda/nevýhoda vaginální sondy? - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaginální sonda poskytuje daleko přesnější zobrazení orgánů v malé pánvi než sonda abdominální. Osobně se domnívám, že by UZ vaginální sondou měl být součástí každého preventivního vyšetření. Při citlivém provedení nemůže jít, například ve srovnání s klasickým vyšetřením v zrcadlech, o nic dramaticky nepříjemného.

Odmítnout samozřejmě můžete, ale nepovažuji to za rozumné

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, pane doktore. Vím, že se zaměřujete především na oblast reprodukční medicíny, ale chtěla bych Vás poprosit o radu "odjinud". Před měsícem jsem byla na preventivním gyn.vyšetření a nyní mám čerstvě nového sexuálního partnera. Mám strach z karcinomu děložního čípku, navíc trpím na opakované záněty. Stačí, když na kontrolu na gynekologii půjdu až standardně za rok nebo by mělo smysl si třeba za půl roku zaplatit vyšetření čípku znovu? Můžou mít změny na čípku i rychlejší vývoj a jedná se tedy o individuální záležitost nebo se můžu spolehnout, že rok je akorát? Přeci jen má partner také nějakou minulost a já mám malé dítě, nerada bych něco zanedbala.Děkuji - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud je kolposkopický i cytologický nález v normě, stačí kontrola po roce

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň, čo znamená v kolposkopickom náleze "otvorené žliazky" a "malá transformačná zóna"? Môj onkogynekológ povedal, že je všetko vporiadku, len toto som sa ho zabudla spýtať (som 1 aj trištvrte roka po LEEP) v súčasnosti čakám na výsledok kontrolnej cytológie. Ktoré vyšetrenie je presnejšie? Cyto alebo kolposkopia?
Ďakujem - otázka upravena poradcem
Lila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani jedno vyšetření není přesnější. Výsledek vždy vychází z kombinace obou nálezů. Otevřené žlázky a transformační zóna jsou KOLPO nálezy v rámci širší normy.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, můj lékař mi již před několika lety nalezl dermoid na vejčníku: Na kontroly chodím ke gynekologovi pravidelně dvakrát do roka, přičemž na kontrolu vývoje této cysty se můj lékař obzvláště zaměřoval, avšak laparoskopie dle jeho názoru nebyla prozatím nutná, neboť cysta se neprojevovala žádnými problémy. Nyní můj lékař přestal svou praxi vykonávat a převzala ji lékařka jiná, která mě však chce poslat na odstranění dermoidu, ač mi žádné problémy nepůsobí - dle měření se od poslední kontroly i jeví menším. Ráda bych se proto zeptala, jaká případná rizika mi hrozí v případě, že na operaci prozatím nepůjdu - narkózy a operace obecně špatně snáším. Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
Zarabeth
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké radit. Obecně ale platí, že každý útvar na vaječníku, který nezmizí, je lepší odstranit. UZ vyšetření může jen odhadovat, o co přesně jde. Odhad bývá, dle kvality UZ přístroje a zkušeností lékaře, obvykle hodně spolehlivý. Ale jen odstranění o histologický rozbor zjistí, že se uvnitř útvaru nevyvíjí například zhoubný nádor. To je hlavní riziko při podezření na dermoid

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,

chci se zeptat, zda můžu požádat sama o biopsii děložního čípku?

Před rokem jsem byla na konizaci CIN II HG.

Chci si to ověřit jestli se to opravdu nerozlíza.

Děkuji - otázka upravena poradcem
Dvořáčková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že je to vhodný postup. O biopsii by měl vždy rozhodnout specialista na základě kolposkopie, cytologie, případně vyšetření na přítomnost HPV

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,

byla jsem poprvé na gynekologickém vyšetření. Paní doktorka mi dělala stěr z děložního čípku a musela ho udělat dvakrát, jelikož na prvním bylo podle jejích slov dost krve. Trochu mě to vyděsilo - je důvod se obávat? Bylo to nepříjemné (byla jsem hodně nervozní), zbytek vyšetření byl v pořádku i podle slov paní doktorky. - otázka upravena poradcem
KarolS
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic neobvyklého. Cytologický stěr je jakési malé škrábnutí do čípku, které někdy více krvácí. Obvykle to vůbec nic neznamená

MUDr. Jan Šulc

prevence
dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli by gynekolog bez upozornění poznal na preventivní prohlídce zrcadly že jsem ve 14 tt. děkuji za odpoved
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšetřením v zrcadlech to nepozná, pohmatem by měl

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,

chystám se na první gynekologické vyšetření. Ráda bych se zeptala, v jaké fázi cyklu se mám dostavit? Je to jedno, zda je to před menstruací nebo po? Děkuji. - otázka upravena poradcem
KarolS
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li nějaké obtíže vázané na cyklus, objednejte se kdykoli mimo menses

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň,

mám 26 rokov, za sebou jednu miniinterupciu a v súčasnosti HSIL, pozitívna na vysokorizikové HPV, kolposkopia a bioptické vyšetrenie potvrdilo CIN2-3, chcela by som sa opýtať, či by ste v mojom prípade odporúčal konizáciu, alebo najprv tehotenstvo. Viacero odborníkov u žien v mladom veku preferuje čakať, či sa telo s nálezom samo nevysporiada.

ďakujem - otázka upravena poradcem
Viola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych se přikláněl ke konizaci

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, nerada obtěžuji, ale vyšly mi 3x za sebou stejné výsledky cytologie. Budu moc ráda, když mi to přesněji vysvětlíte.
Závěr: LSIL (včetně HPV)
Stěr: uspokojivý, překryto:zánět
metaplázie včetně nezralé, projevy HPV inf., LSIL dysplastické buňky
smíšená flora
Doporučení : léčba a kontrola za 3 měsíce
Jelikož mi vyšel již 3x stejný výsledek, poslala mne doktorka na konizaci. Udělali mi jí ve čtvrtek anyní musím čekat 2 týdny na výsledky histologie. Je mi 38 let a již mám 4 děti a další nechci. Proto jsem neměla ani s konizace strach a zatím nemám ani z výsledků strach.
Zajímalo by mne jaké výsledky, podle vašeho uvážení, asi mohu čekat.
Budumoc ráda,když mi napíšete něco konkrétnějšího. Moc předem děkuji, irea - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.ˇ

Tyto výsledky cytologie by měly svědčit pro nízký stupeň předrakovinných změn. Dále je prokázán zánět a přítomnost HPV viru.

Očekával bych v histologii  lehkou či střední dysplasii

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, dostala jsem doporučení od svého lékaře na vyšetření u specialisty - Centrum onkologické prevence pro ženy, s.r.o., na žádance mám uvedeno jen "Cyto LSIL". Nejsem z Prahy, sestra mi po telefonu řekla, že pokud najdu specialistu v místě bydliště, nemusím na vyšetření dojíždět do Prahy. Ovšem nevím, jakého specialistu mám vlastně v místě bydliště hledat, z žádanky ani doporučení specializovaného pracoviště v Praze mi to bohužel není jasné. Prosím o radu. - otázka upravena poradcem
Táňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potřebujete specialistu pro onemocnění čípku. Obvykle pracují právě v centrech onkologické prevence

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, pane doktore,
chtěla jsem Vás poprosit o rozebrání výsledků z cytologie, snažíme se s přítelem o dítě již delší dobu a tak by mě zajímalo zda je tento nález v normálu nebo je tam nějaký problém. Děkuji moc
závěr: Bez enopl. intreaepit.změn a malignit
stěr: uspokojivý, ale bez endocervikálních buněk
jiné změny: reaktivní buněčné změny způsobené - jiné, oj.hyperkeratóza
smíšená flóra - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o zcela běžný normální nález. S plodností nemá žádnou souvislost.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Poslední měsíc mám takový zvláštní tlak na levé části podbřišku. Byla sem u své gynekolozky, o problémů ji řekla a po důkladném vyšetření řekla,ze nevidí žádný problém. Dělala mi i cytologii. Jde třeba tímto vyšetřením zjistit problém s vaječníky? Děkuji za odpověď
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cytologie je součástí preventivního vyšetření zaměřeného na čípek děložní.  Neodhalí problém s vaječníky.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Byla jsem u gynekologa na vyšetření a zjistil mi vřídek na děložním čípku. Při stěru to mírně krvácelo. Mám očkování Cervarix. Výsledky ze stěru odeslala a mám si zavolat za 14 dnů. Může krvácení z vřídku znamenat rakovinu?
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S velmi vysokou pravděpodobností se o rakovinu nejedná

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,

asi před rokem mi má lékařka prokázala ureoplazmu. V té době se jí nezdál ani můj děložní čípek, ale nijak to neřešila. Na ureoplazmu jsem brala několikery antibiotika, kdy zabraly asi třetí a po cca půl roce jsem se jí zbavila. Nedávno mi začaly ty stejné potíže jako před rokem (špinění mimo cyklus, krvácení při sexu), prokázala se opět ureoplazma, zároveň mám prý vysoké pH - naměřila mi 7, a také mi nechala udělat cytologii - jsem na stupni 4. Myslíte, že to může mít nějakou souvislost s ureoplazmou? Moje gynekoložka ji již navíc nechce léčit antibiotiky, neustále mi tvrdí, že je to ve mě, už se toho nezbavím, že se mám vyhnout stresu, posílit imunitu, obrátit se k přírodě... Myslíte, že je to cesta k tomu, jak se ureoplazmy zbavit? Jsem v tomto směru velice nedůvěřivá a nevím, co si o chování doktorky myslet. Děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ureaplasma je poměrně častým nálezem a obvykle nečiní potíže a často tento nález opravdu ani není třeba léčit. Pokud je léčba třeba, stojí za zvážení i přelěčení partnera

Hodnocení cytologie je více typů, stupeň může mít více výkladů.

Na dálku, bez možnosti vyšetření a přesné znalosti cytologie nemůžu příliš poradit

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda se v obdobi tehotenstvi provadi cytologie stery (seskrabnuti vzorku) z cipku ci dalsi prevence (co konkretne?) a pokud ano, v kterem jeho obdobi to byva a je to pro plod 100% bezpecne?

Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
prevence
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda se v obdobi tehotenstvi provadi cytologie stery (seskrabnuti vzorku) z cipku ci dalsi prevence (co konkretne?) a pokud ano, v kterem jeho obdobi to byva a je to pro plod 100% bezpecne?

Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Prevence, tedy cytologie + kolposkopie, se provádí 1x za těhotenství, obvykle na jeho počátku. Je možné i vynechat, byla-li provedena krátce před těhotenstvím. Riziko pro plod není žádné

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,prosím Vás,můj gynekolog mi sdělil,že cytologie čípku z venku je v pořádku,a to i pohledově. Ale,že je špatný nález z vnitřního stěru,který se dělá kartáčkem. Dostala jsem antibiotika Ofloxin 200,jednu tabletu denně na 10 dnů a mám přijít na další stěry za tři měsíce. Prosím Vás o názor,o co by mohlo jít. Víc mi neřekl,jen naznačil,že to není vůbec dobré. Navíc mi doporučil vyšetření pochvy na papilomavirus,prý ho nehradí pojištovna a stojí 500Kč,ale s tím samozřejmě souhlasím. Moc děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud Vám nasadil lékař antibiotika, jde pravděpodobně o zánět. To bych neviděl jako až tak velký problém.

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze