Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpoví MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

potrácení
Dobrý den pane doktore prosím mohl by jste mi podrobněji vysvětlit moji situaci mam za sebou 2 zamklé těhotenství první 10+6 červen2011 druhé 5+7 revize v lednu 2012 od té doby se neúspěšně pokoušíme počít. Poslední menstruace byla 26.2.2012 dne 8.4 vyšel slabě pozitivní těhotenský test a dle odebrané krve byla hladina Hcg 12.6, na ultrazvuku nebylo videt vůbec nic. Dnesní kontrolní ultrazvuk opět neukázal žádnou změnu a hodnota Hcg klesla na 2,7 a dle zpravy od mého lékaře by se měla nejpozději do týdne dostavit menstruace, pokud ne mam se objednat na kontrolu. Domnívala jsem se, že pokud byla zjištěna hladina Hcg došlo k oplodnění vajíčka a po jeho zaniku je potreba revize. Mohla bych tedy požádat o vysvětlení? Děkuji
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V tomto případě jde s vysokou pravděpodobností o tzv. časnou těhotenskou ztrátu. Revize, na rozdíl od potratu ve vyšším týdnu těhotenství, nebývá nutná. Děloha "se vyčistí" sama. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore ,před týdnem jsem byla na revizi dělohy - zřejmě po zamlklém těhotenství.Před tím - po zjištění pozitivního těhotenského testu jsem se objednala u své gynekoložky.Šla jsem k ní za cca 14dní ,ale na ultrazvuku nebylo nic vidět ,pouze cysta...hCG jsem měla 1428.Po týdnu jsem šla na kontrolu ,ale v děloze opět nebylo nic vidět.Paní doktorka mě poslala do nemocnice na podezdření mimoděložního těhotenství - v tomto případě se nepotvrdilo a byla mi udělána revize.Když mi pan doktor dával propouštěcí zprávu ,říkal že milovat se se svým partnerem můžu až přestanu špinit ,snažit o mimčo se můžem hned ,jakmile se na to budu cítit já sama...Sdílite stejný názor jako pan doktor?Děkuji za odpověď a hezký den.
Šárka Š.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nesdílím. Sex je podle mne možný po šestinedělí. Po revizi doporučuji se snahou o početí vyčkat 2-3 měsíce. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, již 4x jsem prodělala zamlklé těhotenství. 3x okolo 6tého týdne, teď po čtvrté okolo 9.týdne. Průběh vždy stejný, plod se přestane vyvíjet, ačkoliv již je vždy i znatelná srdeční činnost. Byla jsem na veškerých možných testech (imunologie, genetika, štítná žláza) příčina nenalezena. Moje paní doktorka mi doporučuje další těhotenství jedině formou IVF s tím, že se maximálně "ohlídá" kvalita plodu. Ráda bych se s Vámi poradila, zda toto opravdu může být způsob, jak zamlklému těhotenství předejít. Vím, že to není záruka, ale může to pomoci? Moc Vám děkuji, Klára
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Teoreticky může být IVF řešení. Dají se užít speciální kultivační media snižující riziko potratu - například Embryogen (viz. event.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=3#ak_98). Další možností je pokus o výběr po genetické stránce správného embrya - tzv. PGS = prenatální genetický screening. Ale tato metoda má řadu limitací a výsledek také není jistý, zejména proto, že není jisté, zda jde o genetickou příčinu potrácení (ta se dá odhalit genetickou analýzou potraceného plodu - ta ale nebývá běžně prováděna). Osobně bych ještě zkusil několikaměsíční podání kyseliny listové a otěhotnění přirozenou cestou s gestagenní podporou druhé poloviny cyklu a časného těhotenství (např. Utrogestan 2x2 tbl, začít po ovulaci a v případě těhotenství pokračovat do 10. týdne). MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den mozem vas poprosit o radu mam 25 rokov 2 x missed abortion v 1 trimestri od novembra beriem duphaston a teraz cakam na plodne dni neviem presne kedy ich mam pretoze od kedy beriem tie tabletky myslim ze neovulujem ...velmi si prajem otehotniet a uz to skusame 2 mesiace a stale nic. duphaston beriem od 11 dna do 25 dna rano a vecer. neviem ci ich mam vysadit alebo ich stale brat a ked otehotniem mam ich vysadit na ten 25 den alebo nie som bezradna zijem v zahranici a nemam sa to koho opytat. dakujem velmi pekne za odpoved
*monika *
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Při snaze o otěhotnění by se gestageny, tedy i Duphaston, měly nasadit vždy až po ovulaci. Jinak mohou otěhotnění bránit. 11. den je na ovulaci brzy. Doporučuji sledovat ovulaci pomocí ovulačních testů, Duphaston začít užívat až dva dny po ní. V případě pozitivního testu užívejte Duphaston dále - nejspíše až do cca 10. týdne. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, mám 1 syna, těhotenství bez problémů, porod císařským řezem. Následně mám za sebou 1xUPT v 20tt pro neprospívání plodu a 3x ZT. Genetika, imunologie, infekce, štítná žláza v pořádku. Je možné, že by byla nějaká chyba v děloze po prodělaném císařském řezu? Moje Dr. tvrdí, že bych neotěhotněla, ale nepotrácela. Jaká vyšetření je ještě možné absolvovat?
Ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ještě bych zvážil testy na některé infekce, jako například cytomegalovirus nebo virus EB. V děloze příčina potratů opravdu asi nebude, případně to lze prověřit hysteroskopií. Zkusil bych podporu druhé poloviny cyklu a počátku těhotenství gestagenem - např. Utrogestan 2x2 tbl - nasadit po ovulaci a při pozitivním gravitestu užívat do cca 10. týdne. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore.Ve 12 +1 jsem byla na screeningu,bylo nám oznámeno,že srdíčko nebije.Před dvouma dnama jsem byla na zákroku.Mám krevní skupinu RH mínus-přítel +(dočetla jsem se že je pravděpodobné že se to stalo ,protoze nmám ten ffakrot) ,do zadku jsem dostala injekci s protilátkama.Chci se zeptat jestli to co se stalo je prawděpodobné skrz moji krevní skupinu ?A jestli když mi pichli tu injekci by melo byt pri dalším těh.vše pořádku?Děkuji
Ados
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Zamlklý potrat s Vaší krevní skupinou s vysokou pravděpodobností nijak nesouvisel. Příčina byla jinde. Bohužel málokdy přijdeme na to, kde. Podání injekce je správný postup. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,už jsem vám psala.Je mi 34let v roce 2008 jsem potratila a byla na kyrétáži a dalši týden mi zjistili ještě mimoděložni těhot.s vnitřnim krvacením přišla jsem o vejcovod .pak jsem potratila v loni v červnu zjistili mi Toxoplazma gondii,že jsem prodělala má to vliv na téhotenstvi a dá se stim néco dělat.nebo se radši nepokoušet o miminko,strašně po něm toužime.děkuji.Etela
etela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den,už jsem vám psala.Je mi 34let v roce 2008 jsem potratila a byla na kyrétáži a dalši týden mi zjistili ještě mimoděložni těhot.s vnitřnim krvacením přišla jsem o vejcovod .pak jsem potratila v loni v červnu zjistili mi Toxoplazma gondii,že jsem prodělala má to vliv na téhotenstvi a dá se stim néco dělat.nebo se radši nepokoušet o miminko,strašně po něm toužime.děkuji.Etela
etela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud jste toxoplasmózu již prodělala, nebezpečí nehrozí. Tato nemoc se prakticky nikdy neopakuje MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den,,PO POTRATU BEZ REVIZE PRISLA MS V TERMINU A DNES JSEM BYLA NA VESKERYCH ODBERECH A STERECH U MUDR,POSLAL NAS S PRITELEM DO PODOLI NA REPR,IMUNOLOGII,,,KDE JE TEDA SILENA CEKACI LHUTA,,DOSTALA SEM ODKAZ NA KARLIN UL.KRIZOVA ,,A KDYZ SEM TO TED VOLALA MUDR TAK ME TO ZAKAZAL,,,ZE SE TO TAM TEPRVE UCEJ,,MYSLITE ZE SE MAM DRZET TOHO CO ME MUDR REKL A NEBO JIT DO KARLINA A VERIT JIM,,,DEKJU ZA JAKOUKOLIV ODPOVED
zd
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
dobry den,,PO POTRATU BEZ REVIZE PRISLA MS V TERMINU A DNES JSEM BYLA NA VESKERYCH ODBERECH A STERECH U MUDR,POSLAL NAS S PRITELEM DO PODOLI NA REPR,IMUNOLOGII,,,KDE JE TEDA SILENA CEKACI LHUTA,,DOSTALA SEM ODKAZ NA KARLIN UL.KRIZOVA ,,A KDYZ SEM TO TED VOLALA MUDR TAK ME TO ZAKAZAL,,,ZE SE TO TAM TEPRVE UCEJ,,MYSLITE ZE SE MAM DRZET TOHO CO ME MUDR REKL A NEBO JIT DO KARLINA A VERIT JIM,,,DEKJU ZA JAKOUKOLIV ODPOVED
zd
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
dobry den,,PO POTRATU BEZ REVIZE PRISLA MS V TERMINU A DNES JSEM BYLA NA VESKERYCH ODBERECH A STERECH U MUDR,POSLAL NAS S PRITELEM DO PODOLI NA REPR,IMUNOLOGII,,,KDE JE TEDA SILENA CEKACI LHUTA,,DOSTALA SEM ODKAZ NA KARLIN UL.KRIZOVA ,,A KDYZ SEM TO TED VOLALA MUDR TAK ME TO ZAKAZAL,,,ZE SE TO TAM TEPRVE UCEJ,,MYSLITE ZE SE MAM DRZET TOHO CO ME MUDR REKL A NEBO JIT DO KARLINA A VERIT JIM,,,DEKJU ZA JAKOUKOLIV ODPOVED
zd
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud šlo o první potrat, nepovažuji vůbec imunologické vyšetření za nutné. Dokonce ani u opakovanéh potratu si nemyslím, že imunologické vyšetření, jak je obvykle v ÚPMD prováděno, má nějaký zásadnější význam. Zkušenosti s pracovištěm v Karlíne nemám. Obecně ale vždy doporučuji, vycházet z doporučení svého gynekologa, v jehož doporučení máte mít důvěru. Námete-li ji,není to dobré a raději ho změňte. MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den,,PO POTRATU BEZ REVIZE PRISLA MS V TERMINU A DNES JSEM BYLA NA VESKERYCH ODBERECH A STERECH U MUDR,POSLAL NAS S PRITELEM DO PODOLI NA REPR,IMUNOLOGII,,,KDE JE TEDA SILENA CEKACI LHUTA,,DOSTALA SEM ODKAZ NA KARLIN UL.KRIZOVA ,,A KDYZ SEM TO TED VOLALA MUDR TAK ME TO ZAKAZAL,,,ZE SE TO TAM TEPRVE UCEJ,,MYSLITE ZE SE MAM DRZET TOHO CO ME MUDR REKL A NEBO JIT DO KARLINA A VERIT JIM,,,DEKJU ZA JAKOUKOLIV ODPOVED
zd
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobry den pane doktore.Jsem po dvou kyretazich v jednom mesici,stale chodim na kontroly,ale nikdo mi neodpovedel za jakou dobu je vhodne se znovu pokusit o miminko..a pokud by to bylo treba mesic po posledni kyretazi,zda hrozi opet zamlkly potrat.?Dekuji za Vasi odpoved.
carnulka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Po posledním výkonu doporučuji pauzu alespoň 2 měsíce. MUDr. Jan Šulc
potrácení
dekuji za odpoved co se tye potraceni,,jen mam jeste otazku to znamena ze se muzu snazit behem tech vsech vysetreni???a nebo az po sech tech vysetreni,,protozeto me prijde spousta a spousta ztraceeneho casu nez se vse vysetri,,,dekuji
zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vyčkal bych - vše by se mělo dát stihnout do měsíce. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den pane doktore.Potrebovala bych Vasi radu za kterou predem dekuji. Muj problem zacal 12 .2 kdy mi muj gynekolog zjistil ze memu miminku prestalo byt srdicko 11+1 a ja sebu svihla na zem,jelikoz jsme po miminku moc touzili.13.3 me cekala prvni revize delohy,druhou 27.2.13 a od te doby neustale krvacim,spinim a litam po gynekologii a nemocnici kde zjistili ze mam ke svalovine delohy srostlu placentu a chcu mi odstranit delohu,coz odmitam,protoze chceme jeste miminko.Co mi radite pane doktore?Mam 33let a dva porody za sebou,jeden potrat,jeden zamlkly potrat.Hezky den.
irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobry den pane doktore.Potrebovala bych Vasi radu za kterou predem dekuji. Muj problem zacal 12 .2 kdy mi muj gynekolog zjistil ze memu miminku prestalo byt srdicko 11+1 a ja sebu svihla na zem,jelikoz jsme po miminku moc touzili.13.3 me cekala prvni revize delohy,druhou 27.2.13 a od te doby neustale krvacim,spinim a litam po gynekologii a nemocnici kde zjistili ze mam ke svalovine delohy srostlu placentu a chcu mi odstranit delohu,coz odmitam,protoze chceme jeste miminko.Co mi radite pane doktore?Mam 33let a dva porody za sebou,jeden potrat,jeden zamlkly potrat.Hezky den.
irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobry den pane doktore.Potrebovala bych Vasi radu za kterou predem dekuji. Muj problem zacal 12 .2 kdy mi muj gynekolog zjistil ze memu miminku prestalo byt srdicko 11+1 a ja sebu svihla na zem,jelikoz jsme po miminku moc touzili.13.3 me cekala prvni revize delohy,druhou 27.2.13 a od te doby neustale krvacim,spinim a litam po gynekologii a nemocnici kde zjistili ze mam ke svalovine delohy srostlu placentu a chcu mi odstranit delohu,coz odmitam,protoze chceme jeste miminko.Co mi radite pane doktore?Mam 33let a dva porody za sebou,jeden potrat,jeden zamlkly potrat.Hezky den.
irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Aniž nález vidím, je velmi těžké radit. Placenta accreta (=přirostlá placenta) je velmi vzácná komplikace a v takto časném těhotenství jsem se s tím ještě nesetkal. Jde-li opravdu o tuto diagnózu, obávám se, že jiné řešení, než odstranění dělohy, není. Jde ale opravdu o to nejposlednější řešení. Doporučoval bych, aby před případným odstraněním dělohy nález posoudilo více gynekologů. MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den,,mam dotaz 19.2 samovolnej potr v zacatku bez revize,,nini 19:3 MS ,,kdy se muzeme snazit??a jeste jeden dotaz mam za sebou 3 samovolne potraty dva v zacatku a jeden 22tt,duvod infekt plod.obalu,a 5potratuuu ze zdrav duvodu ukonceny,(leky na deprese) nini bez leku uz pul roku...jake vysetreni preventivni byste me doporucil???muj vek uz velice rychle utika)))dekujii))
zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučil bych genetiku, vyšetření štítné žlázy a pátrání po infektech. Nebyla-li provedena revize, není nutné snahu o otěhotnění odkládat. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý večer, mám za sebou 2 potraty. U prvního těh. byl zjištěn tur.syn.(12 tt). a u druhý byl zamlklý (trioplodie) 11tt. .Genetika, štítná žlaza v pořádku. Na rep.imunologii mi byla zjištěna pozitivní imunita. Byly mi doporučeny prášky Prednison, ale já s otěhotněním nemám problém, měla bych tyto prášky užívat ? Děti nemám a je mi 31 let.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Prednison nemůže ublížit. Zda může pomoci, není jisté, ale jeho podání bych zkusil. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Pane doktore, dekuj za odpoved na muj dotaz ohledne srustu v deloze po revizi delohy po ZT. Mam obavy, zda se u me tato, jak pisete, zavazna komplikace nevyskytla. Cca 10 dnu po revizi jsem byla u moji gynekolozky na kontrole, ta mi oznamila, ze na menstruaci muzu cekat delsi dobu, jelikoz mam velmi nizkou sliznici, jen cca 3mm. Nyni jsem po revizi jiz 6 tydnu a menstruace stale nikde. Je mozne, ze by velmi nizka sliznice jiz 10 dnu po revizi mohla predznamenavat srusty? Dekuji za odpoved.
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 10 dní po revizi nepovažuji nález 3mm vvysoké děložní sliznice za nic neobvyklého. MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den.v maji 2012 som potratila.teraz som v 7 tyzdni.mala som slaby vytok.moj gynekolkog mi nepredpisal ziadne lieky ani len duphaston.ked som si ho vypytala, tak na mna zvysil hlas, ze na co bude do mna pchat lieky.chcem sa spytat ci postupuje spravne pretoze viem, ze niektori gynekologovia ho predpisuju uz po prvom potrate.dakujem za odpoved
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Osobně po jednom potratu spíše žádnou léčbu nedoporučuji. Každý případ je ale třeba posoudit individuálně. Záleží na tom, jaké barvy byl Váš výtok. Pokud byl bílý či žlutý, Duphaston je asi opravdu zbytečný, pokud byl výtok červený nebo hnědý, Duphaston bych předepsal. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, je mi 26 let. Po zamlklém těhotenství jsem minulý měsíc absolvovala 2 kyretáže, druhá byla provedena kvůli zbytkům v děloze. Po zákroku jsem 6 dnů krvácela. Po 14 dnech od zákroku jsem byla na kontrole u svého gynekologa a bylo vše v pořádku. Po16 dnech od zákroku jsem cítila bolesti v podbříšku, následující den jsem začala krvácet, což pokračuje už třetí den s menstruačními bolestmi. Chci se zeptat, je možné, že jsem již po 17 dnech po zákroku dostala menstruaci? Mockrát Vám děkuji.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, je to možné. Krvácení i bolesti by měly během několika dní ustat. Pokud neustanou nebo pokud by se stav zhoršil, navštvite opět lékaře. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, z důvodu dvou ranných potratů a špinění několik dnů před menstruací mi paní doktorka nasadila Duphaston - od 15 dne 2x denně 10 dnů. V různých diskuzích jsem se ale dočetla, že by se měl začít brát až po ovulaci, jinak ji může zabránit. Já mám ovulaci vždy až 17 den cyklu a když jsem toto mé doktorce řekla, tak mi řekla, že si na internetu nemám nic číst a že to není pravda, že bych ho musela brát celý měsíc, aby nějak ovlivnil ovulaci a dva dny před ní nic neudělá a ať ho beru už od toho 15 dne. Můžu prosím znát Váš názor? Mám ho brát až po ovulaci nebo podle mé doktorky? Díky moc za odpověď.
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Osobně doporučuji užívat gestageny, tedy i Duphaston, až po ovulaci. Nemusí být nutně blokovaná ovulace, ale roli můžou hrát předčasné změny děložní sliznice. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, prodelala jsem revizi po ZT. Cetla jsem, ze muze po revizi dojit ke srustum. Jaka je pravdepodopnost techto srustu v deloze? Jak se tyto srusty poznaji, daji se zjistit pri nejakem gynekologickem vysetreni? Dekuji za odpoved.
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde o poměrně vzácnou komplikaci. PProjeví se snížením intenzity menstruace, případě až jejím vymizením. Při UZ vyšetření vaginální sondou je vidět jen velmi nízká sliznice v děloze. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, v 8ttt u mě bylo zjištěno ZT. V cyklu, kdy došlo k oplodnění jsem týden po ovulaci používala 2 dny mast Betadine (úč. látka povidonum iodinatum)na hnisající ránu na prstě o velikosti 1x2cm a rovněž 2 dny popíjela průduškový čaj. Je možné, že mast Betadine nebo průduškový čaj nebo oboje dohromady poškodily plod, který následně odumřel? Děkuji za odpověď. Alena
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jakýkoli negativní vliv Betadinu považuji za extrémně nepravděpodobný. Ani čaj s vysokou pravděpodobností nebyl příčinou potratu. S čaji to je ale těžké - nebývá uvedeno, co přesně obsahují. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, jsem po 2. ZT za posledního půl roku s podstoupením 3 kyretáží (3. kvůli zbytkům v děloze - konec února). Nyní bez krvácení a bez problémů, mám 25 let. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho po kyretáži se může začít s fyzickou aktivitou (především sport)?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji vyčkat po šestinedělí MUDr. Jan Šulc
potrácení
Přítelkyni je 20 let. Zapoměl jsem zmínit že má pouze jeden vaječník. 40% jí odhadli na gynekologii. Dřívější interupci, kdy neplánovaně otěhotněla podstoupila cca v 8 týdnu těhotenství, až když měla všechny příznaky těhotenství a udělala si test. Na gynekologii jí také zdělili že už má pouze jeden rok na otěhotnění. pak už to nebude skoro možné..
Tonda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Také jsem zapoměl zmínit že má přítelkyně je bezdětná a že poslední interupce proběhla před rokem.
Tonda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Interupce je možná. Riziko problémů s následnou plodností odhaduji na maximálně 30% - a kdyby k nim došlo, mělo by se to dát vyřešit. Lékaři se podle mne nevyjadřovalli přesně. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Přeji hezký den, 26.2.2013 mi můj gynekolog dle utz potvrdil molární těhotenství a poslal na příjem do nemocnice.Tam mi vzali krev pro potvrzení moly,hcg bylo 43702.Ve středu 28.2. jsem podstoupila kyretáž.4.3. jsem byla na kontrole na vnitřní utz a hcg,které bylo 1076.Krásně to kleslo během 5 dnů.UTZ byl také v pořádku a bez nálezu.Dnes jsem volala na výsledky histologie,dr potvrdila parciální molu.Ještě jdu na to samé vyšetření 11.3. a pak budu chodit ke svému dr.Chtěla bych se zeptat pokud bude vše v pořádku a hcg na 0 třeba za měsíc,kdy se budeme moct snažit zase o miminko.Moc Vám děkuji za odpověď..
Adelina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Přeji hezký den, 26.2.2013 mi můj gynekolog dle utz potvrdil molární těhotenství a poslal na příjem do nemocnice.Tam mi vzali krev pro potvrzení moly,hcg bylo 43702.Ve středu 28.2. jsem podstoupila kyretáž.4.3. jsem byla na kontrole na vnitřní utz a hcg,které bylo 1076.Krásně to kleslo během 5 dnů.UTZ byl také v pořádku a bez nálezu.Dnes jsem volala na výsledky histologie,dr potvrdila parciální molu.Ještě jdu na to samé vyšetření 11.3. a pak budu chodit ke svému dr.Chtěla bych se zeptat pokud bude vše v pořádku a hcg na 0 třeba za měsíc,kdy se budeme moct snažit zase o miminko.Moc Vám děkuji za odpověď..
Adelina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Obvykle se doporučuje vyčkat několik měsíců a HCG stále sledovat. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den Má přítelkyně v minulosti prožila potrat, momentálně má cca 40% šanci na otěhotnění. V lednu otěhotněla a niní je v přibližně v 8.týdnu . Proto bych se vás rád zeptal jestli je možné provédst další potrat ? A s jakými následky ? Vzhledem k finanční a osobní situaci, to to musím řešit...
Tonda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Máte zřejmě na mysli, že Vaše přítelkyně již podstoupila interupci. Zda lze provést další interupci záleží na mnoha okolnostech - věk ženy, má-li již dítě, odstup od minulé interupce. Nevím, kde jste vzal údaj 40%. Po jedné nekomplikované interupci bych riziko následné neplodnosti odhadl na 10% -15%, po druhé cca 25%-35%. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, prodělala jsem revizi po ZT v 8tt, bohužel jsem musela na zákrok 2x a to z důvodu zbytků po předchozí revizi. Chtěla bych se zeptat, zda můžu 3 týdny po druhé revizi začít cvičit jógu. Fyzicky se cítím v pořádku, nekrvácím ani jiné obtíže nemám. Předem děkuji za Vaši odpověď.
Jana Michálková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, je to možné MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, je mi 31 let, přítel 32. Mám za sebou jeden zamlklý potrat v 8tt (2/2013) s revizí dělohy a následnou hospitalizací kvůli zánětu, údajně dělohy. Zjištěno dle CRP, silné bolesti, křeče, mdloby. Užívala jsem Ofloxin. Aktuálně 3 týdny po revizi bez komplikací, čekám na výsledky histologie. Žádná předchozí těhotenství. Před půl rokem mi byla nalezena jednokomorová cysta na pravém ovariu s hustším obsahem 3cm, nesuspektního vzhledu. Za čas, co ji lékař sleduje, se nemění. ...Chci se zeptat, jestli byste mi doporučil před dalším pokusem o otěhotnění cystu odstranit. Mohla být potenciálně důvodem potratu? ... Druhý dotaz se týká štítné žlázy. Je dostačující vyšetření krve, které mám v pořádku? (matka 20 let problémy se štítnou žlázou, 2 operace) ... Třetí dotaz se týká Toxoplazmózy. Tu jsem prodělala v pubertě. Je vhodné nějaké kontrolní vyšetření? ... Moc Vám děkuji za odpověď.
Peťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Cysta s vysokou pravděpodobností nebyla příčinou potratu. Pokud ale nemizí, zvažoval bych její odstranění - jednoznačně se ale vyjádřit, aniž nález vidím a aniž znám výsledky případných testů (Tumor markery), nedokážu. Vyšetření štítné žlázy z krve je dostatečné - somzřejmě záleží na tom, co přesně se vyšetřovalo. Toxoplasmósa se v absolutní většině případů neopakuje, čili testy nepovažuji za nutné. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, prodělala jsem biochemické těhotenství, kdy mi bylo z krve zjištěno že jsem těhotná, ale na ultrazvuku nebylo nic vidět, za dva dny výsledky z krve potvrdili snížení HCG. Začala jsem dva dny špinit (hnědý výtok) a pak krvácet, ale jen tři dny a pak už ne. Na vyšetření mi doktorka řekla, že je vše v pořádku a že se můžeme hned snažit. A tady je můj dotaz: mám toho krvacení považovat jako první den cyklu? Není to moc krátké? A jaká je možnost, že opět otěhotním. Beru vitamíny mamavit. Mnohokrát děkuji.
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Spíše bych očekával silnější krvácení. Doporučil bych zkontrolovat, je-li hladina HCG negativní. Pokud ano a UZ nález byl normální, tedy v děloze byla nízká sliznice, můžete krvácení považovat za menses a můžete se hned opět pokoušet o otěhotnění. Pravděpodobnost, že to vyjde, je reálná. Pokud ano MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, jaká je pravděpodobnost, že znovu potratím, když jsem v 10/12 samovolně potratila v 7tt a musela jsem na revizi (25let - první těhotenství). Teď jsem zjistila, že jsem těhotná 4+4tt, tak mám obavy. Děkuji
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pravděpodobnost je malá - do 10%, tedy stejná jako v prvním těhotenství MUDr. Jan Šulc
potrácení
týden po oč.menses mi Mudr.řekl, že je tam.gest.váček, který je malý a který je špatně uložen, ve spodní části dělohy.(směrem k pochvě). Nad ním je navíc jakási volná tekutina .HCG tj.8den po čekané ms, jem měla 2000. Tvrdí, že je to špatné těhotenství, které se samo odloučí v lepším případě,)v hroším asi výškrab.??) každopádně že určitě není toto těh.donositelné. Vím, že je to těžké na něco odpovídat, když nevidíte UZV. na kontrolu mám přijít za týden, s tím že SNAD se toho zbaví moje tělo samo. Poslední menses jsem měla 23.ledna 2013. 1/ je možné, že by se ev. tekutina vstřebala? 2/ Že by se mohl Mudr.splést s lokalizací embrya, nebo že si není jistý, jak se to bude dále vyvíjet?? nebo se toto nestává a nemám si dělat naděje?? to čekání je strašné, pokud by to bylo opravdu tak špatné, proč by mi nedal nějakou injekci na vypuzení, na sam.krvácení?? nerada bych, aby začala být srdeční akce a stejně se v tomto místě dítě nedá donosit, proč je nechat růst ještě týden do další kontroly
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
týden po oč.menses mi Mudr.řekl, že je tam.gest.váček, který je malý a který je špatně uložen, ve spodní části dělohy.(směrem k pochvě). Nad ním je navíc jakási volná tekutina .HCG tj.8den po čekané ms, jem měla 2000. Tvrdí, že je to špatné těhotenství, které se samo odloučí v lepším případě,)v hroším asi výškrab.??) každopádně že určitě není toto těh.donositelné. Vím, že je to těžké na něco odpovídat, když nevidíte UZV. na kontrolu mám přijít za týden, s tím že SNAD se toho zbaví moje tělo samo. Poslední menses jsem měla 23.ledna 2013. 1/ je možné, že by se ev. tekutina vstřebala? 2/ Že by se mohl Mudr.splést s lokalizací embrya, nebo že si není jistý, jak se to bude dále vyvíjet?? nebo se toto nestává a nemám si dělat naděje?? to čekání je strašné, pokud by to bylo opravdu tak špatné, proč by mi nedal nějakou injekci na vypuzení, na sam.krvácení?? nerada bych, aby začala být srdeční akce a stejně se v tomto místě dítě nedá donosit, proč je nechat růst ještě týden do další kontroly
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Máte pravdu - aniž nález vidím, je posouzení opravdu velmi obtížné. ad 1) Tekutina se může vstřebat ad 2) Možnost špatného odhadu vývoje těhotenství nelze vyloučit Jednoduchá neriziková léčba, jak "vypudit" těhotenství, neexistuje. Revize děložní dutiny (výškrab je ohavné slovo)je nejšetrnějším výkonem. Pokud by se objevila akce srdeční, považuji za reálné i donošení plodu. Proto odklad o týden nevidím jako chybu. Příroda někdy dokáže zázraky. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,pane doktore.Mám za sebou tři zamlklé těhotenství poslední 26.2.2013,udrželo se do 6tt.Snížila se mi pokaždé hladina hormonu.Paní doktorka nás poslala na genetické vyšetření které pro oba dopadlo vpořádku,štítná žláza také jinak nikam.Jenom říká že si neví rady,ale na žádné jiné vyšetření mě ani manžela neposílá.Je mi 33 a manželivi 45.Jsme bezdětný.Předem děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vydžte! Šance, že se vše příště podaří, je zcela reálná. Další testy bych ani nedoporučil. Užívejte nějaký multivitamin s kyselinou listovou. Dále bych doporučil gestagenní podporu -například Utrogestan 2x2 tbl, začít 2-3 dny po ovulaci a užívat do 11. týdne těhotenství. A uvážil bych po otěhotnění pracovní neschopnost. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, již 5x jsem potratila. Mám za sebou veškeré vyšetření a nezjistilo se takřka nic. Respektive když už, tak to prý nemá na potrácení vliv. 3x jsem potratila z důvodu krvácení a hematomu v břiše - hematologie též v pořádku.. Jsem už zoufalá! Mé šance se snižují čím dál víc. Prosím poraďte co dál. Kdy se mohu začít snažit znovu? Jsem týden po interupci. Jak mám být příští těhotenství v klidu? Není lepší být v nemocnici až otěhotněním?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vím, že se mi to lehce píše, ale MUSÍTE VYDRŽET! Šance, že to vyjde, je zcela reálná. Jedna moje kolegyně potratila 7x a nakonec má 3 děti. S otěhotněním bych radil vyčkat 2-3 měsíce. Během nich doporučuji užívat kyselinu listovou. V druhé polovině cyklu bych při snaze o otěhotnění doporučil gestagenní podporu - například Utrogestan 2x2 tbl denně - nasadit až po ovulaci a užívat do cca 10. týdne těhotenství. Po stránce režimu si nemyslím, je že nutná hospitalizace. Doporučil bych pracovní neschopnost a šetřící režim doma. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, v říjnu jsem prodělala v 7tt samovolný potrat s následnou revizí. Od té doby mám zvýšenou hodnotu ALT na 0,65. Moje obvodní lékařka chce, abych došla opět (již po třetí od revize) za tři měsíce na další odběr krve (přičemž hodnota je stále stejná), ale jinak žádné jiné opatření nedala. Snažíme se dál o mimi, hrozí tedy nějaké riziko? Nebo mám po doktorce vyžadovat jiné vyšetření?? Děkuji a přeji hezký den!
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde jen o lehce zvýšenou hodnotu. Nicméně může (ale takénemusí) signalizovat nějaký zdravotní problém. Myslím, že by bylo vhodné, aby se vyjádřil specialista "přes játra", tedy hepatolog MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den přeji, poprvé jsem ve svých 35-ti letech otěhotněla (po IUI), bohužel v 8tt skončila na revizi pro zamlklé těhotenství. V CARu mi doporučili počkat se snažením až po dvou proběhlých menstruacích, můj gynekolog mi však řekl, že by to zkusil již po první menstruaci. Co si z toho mám vybrat? Není otěhotnění po první menstruaci po revizi nebezpečné a případně čím? Předem děkuj za odpověď. Slávka
Slávka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Obvykle se doporučuje pauza 2-3 cykly. Důvodem je čas pro dostatečné vyhojení. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vážený pane doktore, ráda bych Vás požádala o radu. V 11.tt jsem prodělala kyretáž pro zamlklý potrat. Dnes jsem si po třech týdnech vyzvedla propouštěcí zprávu s histologií, kde se píše: Nezralá placentární tkáň. Zastiženy atypicky tvarované objemné choriové klky. Odesláno k vyšetření ploidity - cytometrické vyšetření prokázalo DNA diploidní tkáň. Mohl byste mi to, prosím, převést do srozumitelného jazyka? Velice Vám děkuji za Váš čas.
LIbuše
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Popis atypických klků by mohl značit podzeřní na tzv. molu hydatidosu. To by ale mělo pak být v popisu jasně uvedeno. Mola se vyskytuje ve dvou varaintách - parciální a kompletní. Liší se právě dle DNA "ploidity", tedy dle počtu chromozomů. Kompletní mola máv buňce od každého chromozomu jeden pár, což je v lidském těle běžné -je diploidní. Parcilání mola pak více než jeden pár - 3 chromozomy (triploidní) nebo i 4 (tetraploidní). MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, Jak a popřípadě proč je rizikové otěhotnění již po první proběhlé menzes po revizi? Děkuji
otěhotnění po revizi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Protože děloha potřebuje nějaký čas na kompletní zhojení. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, po 9-ti měsících léčby v CAR a třetí IUI se mi podařilo otěhotnět. Bohužel v den provedení těh. testu s pozitivním výsledkem jsem dostala chřipku s kašlem a teplotami nad 38C. Teploty trvaly 4 dny. V 7tt jsem byla na UTZ, vše bylo v pořádku. Za 4 dny poté jsem se šla zaregistrovat ke své gynekoložce a ta na UTZ neviděla srdíčko. Ještě ten den jsem byla na jiném pracovišti na kontrolním UTZ a následně další den ráno v nemocnici, kde potvrdili diagnózu zamlklé těhotenství a týž den provedli revizi. Mám 3 otázky: 1. nemohla se 3 různá pracoviště splést a nemohlo se srdíčko ještě objevit, tzn. neuspěchala se revize? 2. Může za ZT chřipka a horečky nad 38°C? 3. Kdy se znovu snažit? Bude mi 36 a jsem bezdětná. Děkuji za odpovědi.
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 1) Chyba je extrémně nepravděpodobná, revize se neuspěchala 2) Vliv chřipky je možný. V tom případě lze na odumření plodu nahlížet i tak, že příroda je moudrá a zabránila vývoji plodu, který by mohl být těžce postižen. Příčina ale můůže být i jiná. Větinou ji neodhalíme. 3) Snahu o otěhotnění bych odložil o 2-3 měsíce. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore.Prosím o radu: Byla jsem počátkem ledna (9.1.) na revizi - v 9 tt plod se nevyvíjel. Od zákroku jsem stále krvácela, nebo spíš špinila (stačila mi slipová vložka),ale bez přestávky až do 7.2., kdy jsem začala krvácet mnohem více, pravděpodobně by to mohla být menzes. Bolesti břicha nemám, pouze pár dní po zákroku jsem měla, nyní už ne. Můj gynekolog mi nedělal po revizi žádný kontrolní UTZ. Mám se u něj zastavit v týdnu na odběr krve. Prosím o Váš názor, jestli je tento průběh normální, abych něco nezanedbala (chceme ještě dítě). Děkuji
Inula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Po revizi by mělo krvácení ustat do cca 7-10 dní. Takže popisovaný průběh normální není. Nemusí jít ale o nic vážného. UZ kontrolu i odběr krve bych doporučoval MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, minulý týden 5.2.2013 jsem prodělala vyčištění děložní dutiny po zamlklém těhotenství ve 12 týdnu. Slabě krvácím a v noci mívám silné bolesti břicha (přes den, když se pohybuji je vše v pořádku). Chtěla jsem se zeptat zda je možné uplatnit pracovní neschonost a na jak dlouho, pracuji ve 12-ti hodinovém provozu, ranní-noční směny, kdy zvedám i těžké předměty. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Máte-li bolesti, není to normální - navštivte lékaře. Neschopenka bude nejspíše vhodná. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, v 10 TT jsem podstoupila kyretáž - plod se přestal vyvíjet v asi v 7 týdnu. Včera večer, šestý den po kyretáži, jsem měla opět několikahodinové silné bolesti, krvácela jsem více než jiné dny, na což mne lékaři upozornili. Nicméně při sprchování ze mne vyšlo nejen spoustu krve, ale po jednom stahu také neurčitý bělavý útvar s balený v krvavých cárech, velký asi 4 až 5 cm. Je možné, že to byl zárodek, který zůstal v děloze i po kyretáži? Je možné, že v děloze byly ve skutečnosti zárodky dva aniž to bylo vidět na ultrazvuku? Děkuji.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. "Přehlédnuté" dvojče je velmi vzácné. Na 100% to ale vyloučit nelze. Ve Vašem případě šlo nejpíše ale o tzv. residua (="zbytky") po potratu, tedy o ne zcela kompletní "vyčištění" děložní dutiny. To je poměrně častá komplikace. Doporučuji návštěvu u lékaře a UZ kontrolu. Je možné, že ještě "neodešlo" vše. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den pane doktore, 4.1. jsem byla na revizi kvuli ZT,po 14 dnech jsem sla ke sve dr,ktera me jen prohmatla a rekla,at prijdu v breznu na preventivku,ze je vse v poradku,nedelala mi ani utz ,ani odber krve jestli kleslo hcq,ani po sestinedeli prijit nemusim,je to normalni pristup??zvazuji zmenu gynekologa...dekuji za odpoved
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nemáte-li žádné potíže, jde o běžný postup. Odběr krve po 14 dnech nemá žádný význam. UZ vyšetření bych možná sice provedl, ale rozhodně není nutné. Jdete-li na kontrolu v březnu, bude to jen krátce po šestinedělí a ani tomuto postupu bych nic nevytýkal. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, 10.1. jsem prodělala revizi dělohy kvůli zamlklému těhotenství v 8. týdnu. 29.1. jsem byla na gynekologii, kde mi pan doktor zjistil, že děloha není dobře vyčištěná. Ten samý den mi provedl histeroskopii, předepsal mi atb na případný zánět a další prášky na stažení dělohy. Dva dny po tomto zákroku se nic nedělo, pak jsme začala špinit červenohnědou krví, avšak teď už je krev čilá. Bříško mě trochu pobolívá a občas mě v něm píchne, podobně jako to bolelo při zákroku. Chtěla jsme se zeptat, zda je vše v pořádku? Dále od jakého termínu mám počítat šestinedělí? Za jak dlouho bych měla dostat menses? Kdy se s přítelem můžeme začít opět snažit o miminko? Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den, 10.1. jsem prodělala revizi dělohy kvůli zamlklému těhotenství v 8. týdnu. 29.1. jsem byla na gynekologii, kde mi pan doktor zjistil, že děloha není dobře vyčištěná. Ten samý den mi provedl histeroskopii, předepsal mi atb na případný zánět a další prášky na stažení dělohy. Dva dny po tomto zákroku se nic nedělo, pak jsme začala špinit červenohnědou krví, avšak teď už je krev čilá. Bříško mě trochu pobolívá a občas mě v něm píchne, podobně jako to bolelo při zákroku. Chtěla jsme se zeptat, zda je vše v pořádku? Dále od jakého termínu mám počítat šestinedělí? Za jak dlouho bych měla dostat menses? Kdy se s přítelem můžeme začít opět snažit o miminko? Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Není to normální. Doporučuji kontrolu u lékaře. Šestinedělí trvá do první menstruace - obvykle 4-6 týdnů. S dalším otěhotněním doporučuji vyčkat cca 3 měsíce MUDr. Jan Šulc









mobilní verze