Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

potrácení
Dobry den,pane doktore mam jiz.sestileteho syna,je mi 31 let a s manzelem se pokousime o dalsi mimi,bohuzel jsem minuli rok musela na revizi z duvodu nebyla srdecni akce,ted jsem tyden po samovolnem potrati kdy se deloha vycistila sama. Nechapem proc to po prve slo a ted ne,mam stejneho muze.necham si vysetrit stitnou zlazu jelikoz ji mame v rodine,myslite ze je potreba dalsich vysetreni,mimi si moc prejem ale ten strach je silny,pomalu to zacinam vzdavat.moc dekuji za vasi odpoved
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Štítnou žlázu určitě vyšetřit doporučuji. Může to být příčina. Dle bych zvážil užívání gestagenů v druhé polovině cyklu

MUDr. Jan Šulc.

potrácení
Dobrý den pane doktore, v červenci jsem kvůli vvv plodu podstoupila revizi v 10.7tt. Nyní v prosinci jsem v 10 týdnu a musím opět na revizi, jelikož embrio odpovídá 6 týdnům bez srdeční akce. Jsem Rh negativní a po první revizi jsem nedostala žádnou injekci. Neměla bych si o ni tentokrát pro jistotu zažádat, aby při dalším těhotenstvi nedošlo k Rh isoimunizaci?
Děkuji.

- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se postupuje dle stáří těhotenství. Na úplném počátku plod ještě nemá vytvořeny krvinky a Rh isoimunisace pak nehrozí. Vše musí posoudit v nemocnici, určitě ale Rh negativní skupinu zdůrazňujte

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, pane doktore. Pri posledni kontrole v 6 tydnu tehotenstvi byla potvrzena srdecni cinnost, tyden na to doslo k mirnemu spineni a po par dnech jsem podstoupila revizi delohy kvuli zamlklemu tehotenstvi. Bylo mi receno, ze se to stava, ale jako kazda zena po teto zkusenosti bych si pochopitelne prala stejnou situaci jiz nikdy nezazit. Mam si vyzadat nejaka vysetreni? Otehotnela jsem v podstate ihned po tom, co jsme se o to s manzelem pokusili. Obema je nam 31 let, deti nemame, s nicim se dlouhodobe nelecime. Jen jsem asi 2 mesice pred otehotnenim prodelala boreliozu (prelecenou antibiotiky). V te dobe jsem take v praci vedla jeden velmi narocny projekt. Je mozne, ze bylo me telo tak moc fyzicky i psychicky vycerpane? Zarazilo me, ze se gynekolozka jiz na pocatku tehotenstvi zminila, ze gestacni vacek nema klasicky tvar a je tam jakasi bublinka. Mohlo to byt duvodem ZT? Mam(e) projit nejakym vysetrenim, nebo se mam smirit s tim, ze to byla "nahoda"?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po jednom potratu se žádná vyšetření běžně nedoporučují. Opravdu se to bere jako "náhoda". Riziko opakování je malé.

UZ  nález mohl s potratem souviset.

Vliv vyčerpání nelze zcela vyloučit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, ráda bych se zeptala na 2 věci. 1)Před 2 týdny jsem podstoupila přerušení těhotenství ve 13. týdnu. Plod byl triploidní (na základě analýzy choria). Nyní jsem sledována na hladiny hcg. Při NT screeningu jsem měla 16 MoM (krev odebírána asi 3 týdny před screeningem), nyní mi bylo zděleno, že mám hcg 1600 (myslím). Předpokládám, že údaje jsou v různých jednotkách. Ráda bych vás požádala o vysvětlení, co údaje znamenají. Také bych ráda věděla, zda je 1600 2 týdny po zákroku ok? 2) Histologii plodu ještě nemám. Zajímalo by mě, zda se z histologie pozná mola invasiva/destruens nebo zda se pozná, až podle opětovného růstu tkání. Přeji hezké svátky.
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

MoM je statistický pojem, nejde o konkrétní hodnotu koncentrace v krvi. 1600 i je předpokládám v iu/l - jde o přímé vyčíslení koncentrace HCG. Čili tyto hodnoty nelze srovnávat.

2 týdny po přerušení nevidím hodnotu 1600 iu/l zatím jako problém. Musí být ale dále patrný pokles a za 2 týdny cca by již mělo být HCG negativní

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v září jsem neměla mentruaci jen jednou špinavý papír od krve a nic víc. další měsíc jsem nemenstruovala tak jsem si 8 dní po termínu udělala test a byla na něm slabá druhá čárka, jenže dva dny na to jsem začla krvácet měla jsem obrovské bolesti, silné krvácení i s kusy krve, a trvalo to déle než normální menstruace, byla jsem oslabená, unavená. Je možné, že jsem potratila? po tomto test ukázal jen jednu čárku, nebo je možné že jsem těhotná, když do dnes se menstruace neukázala jen zase jednou trochu krve a mám těhotenské příznaky? nebo spíše jsem potratila, ale něco mi v děloze zůstalo, že mi je často zle a mám bolest a křeče v břiše? děkuji
Květoslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jste byla těhotná a potratila jste. Je ale možné, že se děloha "nevyčistila" úplně. Doporučuji kontrolu u lékaře, především UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,mám dotaz-jsem týden po samovolném potratu v 7 tt,embryo mělo až do potratu srdeční akcinebylo nutné provést revizi,-otěhotněla jsem 14 dní po vyndání nehormonálního nitroděložního tělíska,je možné že tak brzské otěhotnění po vyndání na to mělo vliv?A ještě druhý dotaz-celé těhotenství jsem měla průjem-tedy každý třetí den vodnatou stolici provázenou bolestmi břicha-mohlo by i toto mít případný vliv?Brala jsem kyselinu listovou 800mg a myslela jsem si,že to způsobuje ona,dr. to zpochybnila-(samozřejmě nyní absolvuji vyšetření,abych měla před dalším snažením klid.V předchozím těhotenství žádné komplikace nebyly..Děkuji za Vaši odpověd,Radka - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s krátce před těhotenstvím odstraněným tělískem nejspíše není. U průjmu asi také ne, ale záleží na tom, co bylo jeho příčinou. Kyselina listová to pravděpodobně opravdu nebyla. Více by mohl říci gastroenterolog.

U potratu velmi často na žádnou příčinu nepřijdeme.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, 38 let, v červnu revize, "zamlklý" - nevím zda píši správně - plod, nyní před 4 dny dle UZ 8PLUS6, dle výpočtu 9plus0, dvojčata, velikost ok, srdeční akce u obou, přirozené početí, dvouvaječná, ale velikost gestačního váčku (nebo jen váčku) by měla být 2,2-2,5. Bohužel u jednoho plodu 7,5 u druhého 4. Nastíněna možnost "revize" jednoho plodu (7,5) a i to vývoj toho druhého nese kritický znak a je vysoká pravděpodobnost že dopadne špatně. 23/12, dnes je 3/12, jdu na genetiku do gennet. je to tak špatné? mám se smířit s tím že nedopadne ani jedno a raději nic neprodlužovat nebo před návštěvou GENNET si nechat 7,5 mm odstranit a dát šanci alespoň tomu jednomu? Teoreticky je možné že otec každého z nich může být pokaždé jiný - třeba i toto má vliv na rozdílné velikosti gestačního váčku. Děkuji za odpověď
Emma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Revize se provádí kyretou přes pochvu. Revize jednoho plodu není možná. Spíše asi lékař hovořil o redukci. To je výkon, který se provádí v 11.-12. týdnu a jde o injekci látky zastavující vývoj plodu do jednoho plodového vejce. Zatím je ale čas. Vše se také může vyřešit samo, aniž něco poznáte. Často se jedno z dvojčat samo přestane vyvíjet. Určitě vyčkejte do návštěvy v Gennetu. Vše posoudí a doporučí nejlepší postup. Může být také vše v pořádku. Ani početí 2x v jednom cyklu není vyloučené a mohlo by nález vysvětlovat.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem po revizi zamlkého těhotenství (12tt), doktor mi předepsal antikoncepci, kterou jsem nasadila hned v den kdy došlo k revizi. Plato jsem dobrala, ale během týdenní pauzy se menstruace nedostavila. Akorát teď nevím, zda mám začít brát další plato, nebo počkat až dorazí menstruace (což může trvat). Mám za to, že kdybych začala další plato, tak se menstruace nedostaví vůbec, a to bych nechtěla, narušila bch tím přeci celý cyklus. A taky jsem se chtěla zeptat na Váš názor, zda není lepší nechat cyklus přirozeně bez užití antikoncepce... Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Začněte užívat bez ohledu na menses po doporučené pauze - viz příbalový letáček.

Obě varianty jsou možné - s i bez antikoncepce. Otěhotnění ale není vhodné dříve než za 2-3 měsíce po revizi. Takže antikoncepce má své výhody.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
DOBRÝ DEN, je mi 34, mám dvě děti, teď jsem byla gravidní potřetí, skončilo to zamlklým těhotenstvím v 7tt..(revize 22.11.13) Jsem zdr. sestra. skoro denně příjdu do styku s mnoha léky, když připravuji lékárnu pro 35 pac.projde mi rukama mnoho tbl...myslíte, že může něak vadit v ranném těhotenství? kolik procent, že by se to mohlo opakovat? moc děkuji za odpověď a váš čas - otázka upravena poradcem
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jaké léky konkrétně jde. Riziko ale vidím jako malé. Pravděpodobnost opakování v 34 letech odhaduji na cca 5-7%.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Jak dlouho je normální krvácení po kyretáži - z důvodů zbytků plodových obalů po porodu.
Krvácím již pátý den, a nevím jestli nebudu muset znovu na kyretáž.
Děkuji,Jana - otázka upravena poradcem
Jana H
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžné je krvácení do týdne, nemělo by ale zesilovat. A neměla byste mít bolesti ani teplotu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Zdravím Vás,
mám na Vás dotaz co se týče cvičení na Power Platu (je to posilovací cvičení na vibrační plošině).
Vím, že ty vibrace nejsou vhodné při těhotenství ale zajímalo by mě jestli je to nevhodné i při snaze o otěhotnění? (v letošním roce jsem 1x potratila, důvod nezjištěn,můžeme se snažit) tak bych nerada něco zanedbala. Děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
Bolla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše si myslím, že takové cvičení nevadí. Na zodpovědnou odpověď nemám dost informací.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, před 5 týdny jsem byla na revizi pro zamklé těhotenství v 7 týdnu, nález histologie byl parciální mola, hladina hcg byla 14dní po revizi 80 , 4 týdny po revizi 5, dnes tedy 5 týdnů po revizi ,ale hcg stouplo na 9, k lékaři jdu až příští týden má dovolenou, můžete mi prosím napsat zda by se mohla "vrátit mola" či je to normální , že hodnoty hcg kolísají?? porevizní menstruaci jsem zatím nedostala. těhotenství jsem vyloučila měli jsem styk pouze 1 a to před týdnem a s použitím kondomu, takže další těhotenství mi přijde jako vyloučené, děkuji za informace. Markéta - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z medicínského hlediska je 5 a 9 jednotek prakticky identický nález. Riziko návratu moly považuji za nízké. Doporučuji v klidu vyčkat dalšího odběru. Přeji Vám, aby byl negativní.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den.Mám otázku sem 5 měsíců po potratu.Né samovolně a chtěla bych se zeptat jestli ten potrat neovlivní další těhotenství.Mám strach že nebudu moct mít miminko.Bylo to mé první těhotenství.A,chtěla bych se zeptat jak se vypočítávají plodné dny.Moc děkuji...
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nedošlo ke komplikacím, není narušení následující plodnosti pravděpodobné.

Výpočet plodných dní považuji za hodně nespolehlivý. Nechcete-li znovu otěhotnět, zvolte spolehlivou antikoncepci. Plánujete-li početí, doporučuji  sledování bazální teploty nebo ovulační testy.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, pokial odumre babatko, ako dlho moze byt mrtve v maternici bez toho, aby bola matka ohrozena na zivote.Konkretne:Mala som triple vysledky down 1:120 a estriol 0,16, hned sme museli ist do ambulancie geneticky, kde mi brali opatovne krv, kvoli potvrdeniu zleho estriolu.Druhe vysledky boli take, ze dr. mala podozrenie, ze plod je mrtvy a aj bol.Nezavolali mi, ja som tam volala podla dohody v piatok o polstvrtej, nechceli mi nic do telefonu povedat a mali sme prist az v pondelok rano. Bohuzial babatko bolo naozaj mrtve, bola som v 18 tt. Chcela by som vediet, ci neohrozila dr. aj moj zivot, ci som nemohla z mrtveho plodu dostat napr. otravu krvi.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že v tomto případě  Vám žádné dramatické riziko Vám nehrozilo. Otrava krve už vůbec ne.
MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den chci se zeptat zda muzu být těhotná. MS se mi spozdila o 2 tydny dělala jsem si 3 testy a všechny 3 byli pozitivní. Dneska ráno jsem to dostala tak já nevím. zajímá mě jestli mužu být těhotná?děkuji
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná skoro jistě jste. Pokud jste začala krvácet, jde nejspíše o hrozící potrat.  Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň.chcela by som sa spýtať idem na umelé prerušenie tehotenstva a mám vrodeny trombofilny stav.môžem mať nejaký problém po zákroku?ďakujem.
renca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to pravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,17.10. 2013 jsem byla na revizi pro zamlklé těhotenství v 8+5 týdnu, dle výsledků histologie se jednalo o parciální molu, pravidleně mi nabírají hcg, kdy již nyní jsem na nulové hodnotě,ultrazvuk je také v pořádku, po jaké době se mohu snažit o další dítě, moje dr doporučuje až za rok, co se mi zdá dost dlouhá doba, když je vše již v pořádku , mám za sebou 3 úspěšné těhotenství a je mi 35 let,vzhledem k mému věku bych se chtěla začít snažit co nejdříve, můžu znát Váš názor, za jak dlouho po parcilání mole se může otěhotnět a popřípadě proč ne brzy. Děkuji Hana
HANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pauza je určitě vhodná nejméně 6 měsíců. . Zda je nutný rok, by měli odpovědět specialisté v CTN (Centrum pro trofoblastickou nemoc) - http://www.upmd.cz/?lang=cz&category=1-4-72

Důvodem je riziko zvratu v zhoubnou formu trofoblastické nemoci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda už se na české trhy, tedy hlavně k lékařům dostala již tzv. potratová pilulka. A do kolikátého dne od poslední menstruace by jí žena měla požít.

Předem děkuji za odpověď, Petra - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tzv. potratová pilulka je již v ČR registrována. Její užití je vázáno pouze na lůžkové zařízení. Je-li běžně dostupná, nevím. Užít by se měla do 42. dne

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,maji se tehotne zeny s krv.skupinou Aminus vic hlidat?jako ty protilatky a tak?a kdyz jo tak kdy, v kterem tydnu by se mela vzit krev na protilatky?kdy se picha injekce na protilatky?Protoze pred mesicem sem potratila skoro v 16tt a gynekolog mne neupozornil jakou mam krev, co se muze stat proste zadne informace mi nedal. V 12tt sem spinila, nebyla to uplne ze krev,byla jsem na pohotovosti v plzni rekli mi akurat ze mam byt bez pohlavnyho styku,nic tezkyho nezvedat a dali mi prasky ASCORUTIN nebyl to taky mensi naznak neceho?neudelal doktor nekde chybu nebo co. Nezda se mi gynekolog protoze byla jsem mu oznamit ze jsem potratila dokopy mi nerekl nic a hned me chtel vypsat do prace....ve stvrtek me pustili z nemocnice, v uterek jsem zasla za nim, doma me nechal jenom 2tydni. Nemnela jsem byt doma normalne 6tydnu kdyz jsem byla v sestinedeli?????prosim odepiste
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U žen s Rh negativní krevní skupinou se povinně stanovují protilátky při prvních těhotenských odběrech tedy do začátku 15. týdne.  Výběrově je možné tento test opakovat.

Injekce s anti D IgG se podává v 28. týdnu těhotenství a také například po potratu hned v nemocnici

Špinění v 12. týdnu není normální. Možná tehdy stálo za zvážení vystavení neschopenky. Zda by to ale něco změnilo, není jisté.

Žádnou zásadní chybu v postupu nevidím

Pracovní neschopnost po potratu je obvykle 1-2 týdny

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
v září jsem měla zamlklé těhotenství a následovala
revize. Při kontrole po 3 týdnech, mi dr. řekla,že mám cysty na vaječníkách a že nemusí dojít k obnově menstruace samovolně. Říkala, že můžu ještě špinit, krvácet. Přesně za 4 týdny po zákroku jsem začala krvácet, docela silně, asi dva dny, pak den špinění a další den znovu krvácení, po 4 dnech po druhém krvácení ještě špinění. Chci se zeptat jestli se jedná už o menstruaci nebo ne?
Děkuji Romana - otázka upravena poradcem
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o menstruaci. Krvácení by ale mělo zcela ustat.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v dětství mi byla prokázaná leidenská mutace, v 9tt mi gynekolog oznámil že se plod nevyvíjí a nemá srdeční ozvy a hned mne poslal do nemocnice kde potvrdili jeho diagnózu a kde mi lékař při příjmu řek že to může být i kvůli leidenu. Na fórech sem se dozvěděla že některé ženy si píchali nízkomolekulární heparin a chodili na hematologii. Od té doby mám strach jestli něco nezanedbal.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s leidenskou mutací nepovažuji za až tak pravděpodobnou. Nicméně kontrolu na hematologii bych doporučil

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore jsem po 2 potratech byli jsme na genetickém vyšetření vše v pořádku i hematologické vyšetření v pořádku. Pan doktor na genetice doporučil půl roku pauzu a nejlépe otěhotnění v letních měsících. Co si o tom myslíte vy?? Moje doktorka říkala že stačí počkat 3 měsíce po revizi. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I podle mne stačí 3 měsíce. Doporučil bych, nebylo-li provedeno,  vyšetření funkce štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Děkuji za odpověď a navazuji na předchozí dotaz. Chápu to správně, že je tabletka RU 486 volně prodejná na gynekologii?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měla by být užívána jen v nemocnicích. Jak přesně to je s dostupností, nevím.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dá se nějak sehnat tabletka RU 468 nebo nějaká jiná forma tabletky určené k potratu v začátku těhotenství? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tbl RU 486 by měla být dostupná na gyn.-por .odd. nemocnic.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, gynekolog mi předepsal Utrogestan na případné udržení těhotenství (2x po sobě jsem potratila kolem 5 tt.), ráda bych se zeptala, zda je možné ho kombinovat s přípravkem Gynex? A vzhledem k tomu, že ovulaci mám mít již za týden, jestli má cenu s Gynexem začínat teď, nebo až případně další cyklus, pokud se mi otěhotnět nepodaří. A poslední otázka - mám pravidelný cklus, nerozhodí mi ho užívání Utrogestanu (mám ho brát od 16.do 27.dne), aby pak nevzniknul naopak problém s další ovulací, kterou mám jinak v pořádku? Předem děkuji za odpovědi, Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan by neměl nijak cyklus "rozhodit".  Naopak. Správně by se měl ale začít užívat až spolehlivě  po ovulaci, jinak může bránit otěhotnění.

Gynex kombinovat s Utrogestanem nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den. Od vysazeni horm. antik. leden 2012 trpim spinenim 1-4 dny pred menstruaci. V zari 2012 jsme se zacali pokouset o poceti. Po peti cyklech mi gynekolog predepsal Duphaston 2x1 CD17-27 (i kdyz jsem mela progesteron CD21 test hodnotu 32), brala jsem ho 6.,7.8. cyklus. Vzdy jsem ale zacala spinit CD26/27, cili pred vybranim tablet. 11. cyklus jsem pak otehotnela bez Duphastonu a spinila jsem CD 21.,22.(implantace?), 27.,28, 4t+4,5,6 a pak od 6t+4 konstantne. 6t+6 UZ embryo merilo 5mm a byla patrna srdecni akce. Koltrolni UZ kvuli trvajicimu spineni 7t+6 embryo 5mm bez srdecni akce. Vybrala jsem si mifepristone s misoprostolem a nepotrebovala jsem revizi. Nyni jsem zacala brat Utrogestan 3x1 - minuly cyklus per os opet spineni, tento cyklus jsem zkusila vaginalne a bez spineni.
Myslite si, ze snizena fuknce corpus luteum je spise kvuli nekvalitni ovulaci a ze bych mela spis brat neco na vyvolani lepsi ovulace?
Zda se vam, ze potrat byl zpusoben nedostatkem progesteronu? Dekuji - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace buď je nebo není. Nemůže být nekvalitní. Nedostatek progesteronu  spíše příčinou potratu nebyl. Každopádně ale můžete užívat Utrogestan i v dávce 3x2 tbl - nic se tím nezkazí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Od narození mám v kartě záznam o herpetickém viru, v oslabení se mi vyskytuje na genitálu. Víckrát jsem potratila, může to být příčina. Spůsebuje virus nějaké změny na děloze, napr zrůsty, které brání vývoju plodu. Dá se to nějak řešit. Děkuji za odpověď
poprosím odpověď na mail chaloupkova125@seznam.cz - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vliv pomnožení herpetických virů na potrat není jistý ale nelze ho ani zcela vyloučit. S léčbou nejlépe může pomoci imunolog.

MUDr. Jan Šulc

 

potrácení
Dobry den,mam dotaz mela jsem dostat menstruaci 3.9 2013 bylo zpozdeni do 11.10 2013. pak prisla slaba menstruace po dobu tri dnu ten prvni den mestruace jsem delala test s citlivosti 20 vysel pozitivni...ostatni s citlivosti 10 a byly negativni...mam bolesti v zadech...nafoukla a prsa taky....dekuji za odpoved Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak jsem Vám již psal, doporučuji návštěvu u gynekologa. Těhotná nejspíše nejste. O co jde, je ale na dálku těžké určit. Možná bude vhodný test z krve, určitě UZ

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den.prosim Vas o radu,mestruaci jsem mela dostat 3.10.2013...bylo zpozdeni menstruce prisla 10.11.2013...slaba v den menstruace jsem delala test s citlivosti 20 vysel pozitivne pak dalsi den s citlivosti 10 a vysly negativne....dekuji Petra Pol.
PROSIM O RADU Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohlo jít o tzv. časnou těhotenskou ztrátu. Test doporučuji ještě zopakovat. Pro jistotu, byla-li celkově menstruace slabá, bych doporučil návštěvu gynekologa a UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobrý den 6.9. sompodstupila kyret, bolo to v 8+6 týždni, plod nenarastol a srdiečko nebilo, výsledky krvi boli v norme aj štíítna žlaza a histologia negat.menzes som dostala 6.10.-asi 4 dni som krvacala, 2 dni hnedý výtok a dnes taký dožlta, asi v pondelok pojdem ku svojmu gynekologovi, beriem aj calibrum babyplan pred dalsim otehotnenim ,kedy sa možme snažit,kedže mam vysledky dobre a citim sa dobre, lebo každý mi vraví inak, možem už po 1. menzes alebo 2.menzes?dakujem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po potratu s revizí doporučuji další otěhotnění nejdříve po 2 menstruacích

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
v listopadu 2012 jsem vysadila antikoncepci a ještě ten měsíc se mi podařilo otěhotnět. Bohužel se jednalo o tubární těhotenství a 16.ledna 2013 mi byl odebrán pravý vejcovod. V červnu 2013 jsem otěhotněla znovu. Bohužel 30.července jsem podstoupila čištění dělohy s histologickým nálezem mola hydatidosa partialis. Přítel podstoupil vyšetření spermatu, kde mu vyšly normální hodnoty, dobrá plodnost. Můj gynekolog mi vystavil doporučení do centra asistované reprodukce, avšak jiný gynekolog má názor, že pomoc centra není nutná. Budu ráda za váš názor. Díky
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že pomoc centra asistované reprodukce zatím  není třeba.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobrý večer 6.9. mi robili kyret, bola som v 8+6 týždni, ked sa to stalo. Potom som asi 2dni krvacala a 7 dni špinila, nasledne som mala žltý výtok, na ktorý mi dal gynekolog vaginalne čípky, ktoré mi zabrali. Výsledky histologie mam negat a krv na zoonozy tiež negat. Aj štítnu žlazu som mala dobru, hoci sa na nu liečim. Asi už týžden ma boli brucho a 5.10. som dostala hnedý výtok a 6.10. hnedý výtok a nasledne krvacanie.Co je podla vas začiatok menzesu?len hnedý výtok 5.10. alebo až 6.10. ked som začala krvacat?lebo je to diskutabilne...a kedy by sme sa mohli začat snažit o dalsie mimino, ked mam výsledky v poriadku?dakujem - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jako první den se považuje až krvácení normální intenzitou

Po revizi doporučuji odložit snahu o otěhotnění ještě o 2 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den. Pred dvoma mesiacmi som potratila v 21tt je to uz moj treti potrat raz v 9tt a potom v 8tt. Vsetky vysetrenia su v poriafku akueat pri prvom potrate mi vyslo cmv terax pri tretom som mala protilatky na herpes a cmv.infekcia neprebiehala podla odberov.hematologia v poriadku.podla histologieplodu..dieta bolo deformovane hlavivka a rozsiahle infarkty placenty starsie aj nove. Mam iterus bicornis..bola somna hysteroskopii bolo mi vsak povedane ze velmi sa to nedalo koli cievam. Nerozumiem tomu.Teraz ma chce gynekolok poslat na vysetrenia ci este raz isy na hystetoskopiu alebo metroplastiku ..mam 34rokov a velmi tuzime po babatku..ako by som mohla riesit situacciu? Bolo mi povedane ze metroplastika sa robila kedysi a vznikali zrasty co brani otehotneniu.Dakujem velmi pekne za radu.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z Vaší otázky, hlavně z interpunkce,  mi není zcela jasné, zda nyní bylo po  stránce CMV vše v pořádku.

Vliv herpetické infekce je sporný.

Po stránce metroplastiky zálěží na mnoha okolnostech -především na přesném rozsahu vady- ten by měl posoudit specialista při hysteroskopii a laparoskopii. Je pravdě, že tento výkon se již příliš často neprovádí. V rukou kvalitního operatéra ale může jít o účinné řešení. Osobně bych ale spíše zkusil jednou otěhotnět bez operace, v době, kdy infekce CMV ani herpes virem nebudou aktivní

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda mohu odmitnout kyretaz? Ve čtvrtek mi v nemocnici potvrdili zamlkle těhotenství v 7 týdnu a objednali mě at zákrok v túterý. V sobotu jsem začala krvácet, myslim, že se jedna o spontánní potrat, mohu tedy odmítnout zákrok? Raději bych všechno nechala na přírodě. Děkuji za odpověď.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odmítnout můžete cokoli. Není to ale rozumné,. Pokud se neprovede revize, hrozí i potenciálně závažné komplikace - silné krvácení, zánět, neplodnost, aj. Nemusí k ničemu výše uvedenému dojít, ale riziko je mnohem větší.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den ,chtela jsem se poradit.Asi pred 3 mesici jsem prodelala zamkle tehotenstvi moc bys jsme chteli s manzelem druhe dite zkousime to ale nedari se po zamklem tehotenstvi jsme si dali 3 mesice pauzu a od te doby jsem prodelala biochemicke tehotenstvi nevim jestli je to jen smula nebo mam nejaky problem .Mame se jeste pokouset nebo to zacit resit s doktorem dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě bych spíše  doporučil několik měsíců  "se jen snažit" bez nějakého rozsáhlejšího vyšetřování. Maximálně bych radil zkontrolovat, zda správně funguje Vaše štítná žláza.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den,byla jsem na kontrolnim ultrazvuku podle pm 9t+0,vag.sonda v deloze GV,lehce kolabovane okraje,velikost GV 7t+0 a jen žloutkovy vacek,echo plodu +- a RCL 6t+0.ve ctvrtek mam jit na revizi delohy,mužu opravdu veřit že je to zamlkly potrat?velikost GV totiž souhlasí s dobou oplodnení.ultrazvuk ma pan doktor kratce,a nevim jak moc je dobry ultrzvuk a hlavne pan doktor neni specialista přimo na ultrazvuk. mockrat diky za odpoved
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud správně rozumím, jde již o kontrolní UZ. Pak by při správném vývoji plodu měl být tento vývoj zřetelný, Není-li, jde opravdu asi o zamlklý potrat. Na dálku je ale těžké se spolehlivě vyjádřit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, jsem 3 dny po kyretáži po zamklém potratu a začala jsem slabě krvácet. Mám ihned pospíchat na pohotovost, nebo pockat do zítra na svého lékař? Děkuji
ABBY
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Několik dní po revizi (po potratu nejde o kyretáž) je krvácení běžným jevem. Nemáte-li jiné potíže, není třeba zatím nic podnikat.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,měla bych dotaz jsem tři dny po revizi dělohy po zamlklém těhotenství.A doktoři mi k tomu nic neřekli tak bych se chtěla zeptat musím s přítelem dodržet šestinedělí a kdy se můžeme snažit znova o miminko?
Lenka V
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šestinedělí doporučuji dodržet. Snaha o otěhotnění je pak vhodná ca cca 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobrý den,byla jsem na ultrazvuku vag.sondou a ve zprávě mam psano-v děloze gest.váček velikost 6t+1,je vidět spíše jen žloutkový váček,echo plodu není vs afetální vejce,ale grav grata.za týden mam jestě kontrolu uzv. ultrazvuk ma pan doktor v ordinaci krátce a nevim jak je kvalitni.mam se podle zpravy obavat zamlkleho potratu?pode posledni ms jsem 8tt+1 mockrat dekuji - otázka upravena poradcem
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zamlklý potrat nelze vyloučit. Ale nemusí tomu tak být. Opravdu odpoví až další UZ.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, ráda bych vás poprosila o radu. Je mi 30 let, už dva roky se s manželem pokoušime o dítě. (od červen 2011). V únoru 2013 jsem prodělala biochemické těhotenství a v červu 2013 jsem prodělala revizi, nebylo vidět srdíčko. Výsledky, které mi moje doktorka dělala jsou v pořádku, po revizi jsem se ptala zda mám v pořádku štítnou žlázu a říkala že výsledky na štítnou žlázu, které byly dělany cca leden 2013 jsou v pořádku. Manžel spermiogram v r. 2012 v pořádku. chtěla jsem se zeptat myslíte že mám ještě čekat, nebo už nastoupit do Caru? A včem vidíte problém, že sice můžu otěhotnět, ale neudrží se to. I když jsem otěhotněla sice až za rok a půl. Mnohokrát děkuji za odpověd.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud jste v posledním roce 2x otěhotněla, nejde o neplodnost. Nejsem si jist, zda by péče v CARu šanci na úspěch nějak výrazně zlepšila. Zvážit by šlo snad jen užití speciálního media Embryo gen v rámci programu IVF (více event. viz. http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=4#ak_98). Myslím, že je ale možné se snažit o početí i bez pomoci asistované reprodukce. Z vyšetření bych zvážil genetiku a pátrání po některých infektech (např. cytomegalovirem). MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, jsem druhý den po revizi dělohy z důvodu místem ab. v 11.týdnu. Mám za sebou jedno úspěšné těhotenství v roce 2011. U obou těhotenství jsem prodělala ztrátu dvojcete v 8 tt. Rada bych do budoucna znovu otehotnela. Mám obavy, zda ztráta dvojcete a následně ztráta srdeční akce u druhého plodu spolu může souviset. Taky jsem se chtěla zeptat, zda je v pořádku, ze po revizi vůbec nekrvacim. A jaké jsou rizika při příliš brzkém otehotneni po revizi? Děkuji.
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Souvislost mizejícího dvojčete se ztrátou celého těhotenství nelze vyloučit. Příliš se s tím ale nedá dělat. Po revizi obvykle ustává krvácení během týdne, může tomu tak ale být i dříve. Při otěhotnění hned v dalším cyklu nemusí být děloha ještě plně vyhojena. Možnou komplikací je opakovaná ztráta, případně nějaký jiný následek nekvalitní nidace embrya. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat, mám takový problém, už jsem prodělala tři potraty, jeden v delším termínu a ty dva byli v ranem tehotenstvi, vždy jsem to dostala. Akorát teď jsem si dělala test 27 dní od menstruace a mám ho pozitivní. Myslíte že bych zítra měla jít hned k lékaři, aby mi to těhotenství nějak udržel? Nevysměje se mi? My už se snažíme dva roky, a je mi 24. Doktorka to nějak zvlášť neřeší, myslíte že by mi něco na udržení dala? Předem vám moc děkuji za odpověď
Taťána
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Lékařka by se Vám v žádném případě neměla vysmát. Osobně bych doporučil fyzické šetření, možná i pracovní neschopnost a gestagenní podporu - například Utrogestan 2xdenně 2 tbl MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, pred 8 dny jsem podstoupila UPT (7tt), nekrvacela jsem ani nespinila ani bolesti. Vcera mi na UTZ nasly zrejme rezidua (laicky mi bylo vysvetleno, ze se krvaceni nema jak dostat ven)..jen mam nafoukle bricho..pichli mi injekci jako na vyvolani MS a 3xdenne 20kapek ergotamin.kapek..za tyden kontrola. Chtela jsem se zeptat, pokud budou doporucovat revizi, jak dlouho mohu cekat, ze se krvaceni samo dostavi? Respektive nemate prosim zkusenost, za jak dlouho by se krvaceni po UPT a nasledne injekci a kapkach melo dostavit? Dekuji, radeji bych, aby to odeslo samo nez revizi..hodne stesti preji
petra k.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Za jak dlouho se krvácení dostaví, nedokážu upřesnit. U každé ženy je to různé. Zda bude třeba provést revizi, záleží především na UZ nálezu MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, již 4 roky se pokoušíme o dítě. 1. pokus - zamlkle tehotenství (afetalni vejce) - kyretáž 2. pokus - zamlkle tehotenstvu v 6. týdnu - kyretáž, 3. pokus - zamlkle tehotenství (afetalni vejce) - kyretáž, 4. pokus - ve 24. týdnu doporučeno ukoncit tehotenstvi kvuli tezké srdecni vadě( edwardsuv syndrom). Otehotnim celkem hned, ale nikdy to neklapne . Geneticke testy, trombofilni mutace a imunologie pry v poradku. Brala jsem kyselinu listovou a pri poslednim tehotenstvi utrogestan a godasal (pri prvnich trech pokusech pouze kyselinu listovou). Je mi 35, manzelovi 40. Doktori rikaji zkouset dal, kdyz snadno otehotnim...akorat je to psychicky hodne narocne, takze vzdycky musim dat pauzu abych nabrala sílu, zvlášť po poslední zkušenosti. Prosím Vá s o radu, máme ještě udělat nějaké testy. Případně jaké? Nebo prostě zkoušet dál? Do umělého oplodnění se mi moc nechce. Doporučil by ste mi ho? Kde může být problém? Je to věkem? Díky moc za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Je-li genetika v pořádku, příčina opakovaných potratů se těžko hledá. Doporučil bych vyšetření funkce štítné žlázy a testy na průkaz některých infekcí - například cytomegaloviru či EB viru. Ještě bych to 1x, budou-li výše uvedené testy v pořádku, zkusil přirozenou cestou. Pokud by to nevyšlo, zvážil bych IVF program s užitím speciálního kultivačního media Embryo gen - více event. viz.:http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=3 MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, chtěla bych se poradit, zda je vždy nutné jít na kyretáž po samovolném potratu na úplném začátku, kdy těhotenství bylo sotva patrné a HCG bylo 241. Nastala opožděná menstruace zhruba o 3 týdny, kdy zárodek vyšel s krví ven, bez velkého krvácení a bolestí. Nestačilo by jen vše sledovat a nezatěžovat organismus zákrokem a narkózou? Děkuji za odpověď. Gabriela
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Revize dutiny děložní není vždy nutná. Záleží na tom, jak vše probíhá a na UZ nálezu - tto vyšetření dokáže posoudit, zda se dutina děložní zcela "vyčistila". MUDr. Jan Šulc
potrácení
potraty Dobrý den pane doktore mám za sebou 3 těhotenství. 1. skončilo porodem bylo úplně bezproblémové. 2. revize byl jen váček 3. revize plod odpovídal 7+2 byl bez srdeční akce. Můžete mi prosím poradit nějaké vyšetření který podstoupit??? Na další pokus o otěhotnění by se mělo čekat 3 měsíce? Četla jsem i o wobenzymu že se doporučuje při potratech máte s tím nějakou zkušenost?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji vyšetření funkce štítné žlázy, případně testy na některé infekce - například na cytomegalovirus či EBV virus. Wobenzym spíše nedoporučuji. Za vhodnější považuji multivitamin s kyselinou listovou Pauzu 3 měsíce doporučuji MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, ráda bych vás poprosila o radu. V červnu jsem byla na revizi zamlklé tehotenství. od té doby byly dvě kontroly a vse v porádku. Hodne me znepokojuje dlouhé špinění a pak velmi slabé krvácení. Špiním tak 4-5 dní a pak hodně slabě krvácím spíše jen když jdu na malou, jinak mi stačí tak 2 intimky za den. celkem to špinění a následné krvácení trvá tak 11 dní. Jinak je v celku + - pravidelná. S manželem se opět pokoušíme o miminko, už tak 2 měsíce jim kyselinu listovou. Co by jste mi doporučil, má doktorka říka ze jsem v porádku a ze v tom nevidí problém až přijdu v listopadu. všechny výsledky prováděné před půl rokem jsou v porádku i štítná zláza. Menstruace pred potratem byla slabá a trvala tak 5 dní. Myslíte že by se mohlo jednat o zánět i když mě nic nebolí?mnohokrát dekuji za radu.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Kladete znovu otázku, na kterou jsem již odpověděl MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, je mi 33 let, 14.5.13 potrat ve 13.tt hydrops plodu (zjištěno při prent.scren.), do té doby probíhalo těhotenství v pořádku. Nyní beru vitamíny s kys.listovou a snažíme se znovu o miminko. Chtěla jsem se Vás zeptat jaké je riziko opakování se mého problému (vyš.na štítnou žlázu a gen.vyšetření v pořádku) a dále pokud se nám zadaří, zda bude další těhotenství považováno za rizikové a měla bych být více sledována? Údajně se problém dal rozpoznat dříve? Děkuji
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Riziko opakování může přesně sdělit jen genetik. Já ho osobně považuji za velmi malé. Častější sledování, především UZ vyšetření plodu, považuji za rozumné. Nejsem UZ specialista, ale myslím si, že časnější rozeznání vady bylo velmi obtížné. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na co se čeká? Poslední menstruace 25.7...26.8.jsem zjistila,že jsem těhotná (po třetí),jsem rozhodlá pro interrupci.U doktora jsem byla 3.9,těhotenství se potvrdilo,ale doktorka se mnou nechce ještě sepsat žádost o innterupci,že mám ještě přijít 9.9 a uvidí se.....myslela,jsem že čím dřív půjdu tím lépe...na co se čeká? na srdeční akci? děkuju za odpověd
Lůca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Příliš postupu lékařky nerozumím. Jediným vysvětlením, které mě napadá je, že by si lékařka myslela, že se těhotenství správně nevyvíjí a že dojde k potratu. To je pak i včetně případné revize děložní dutiny méně invazivní zákrok než interupce a také nemusíte nic platit. Očekával bych ovšem, že Vám toto bude objasněno. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, mam skvělou gynekoložku, ale přesto mam otázku. Je mi 36let a dlouho jsem nemohla otěhotnět. Když se to konečne povedlo, neradovali jsme se dlouho. Miminku byla zjištěna dosti velka omfalokéla. V 15tydnu těhotenství mi paní doktorka po ultrazvuku řekla,ze miminku nebije srdíčko, že musím na vyvolaní potratu. Cca od 30let mam diagnostikovanou vrozenou trombofilii na podkladě APC rezistence při heterozygotní formě Leidenské mutace F.V. Chci se zeptat, zda byste mi doporucil injekce fraxiparinu již od počátku těhotenství a po celou dobu,či nikoliv.Bežně je neaplikuji jen při letu apod. A druhý dotaz: Mohlo mít vliv u prvního těhotenství - zejména u vzniku omfalokély - to, že pracuji 12h 4-6 týdně v zakouřeném pracovišti. Sama jsem nekuřačka. Děkuji za odpověď. JANCA R. E.mail: janca.R.16@seznam.cz
Janca R.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud se týká podávání LMWH (tedy např. Fraxiparinu) v těhotenství, vždy se snažíme postupovat dle konkrétního doporučení hematologa. Jen on může komplexně vyhodnotit celou situaci. Pobyt v zakouřeném prostředí nejspíše příčinou vzniku vady nebyl. Riziko opakování takto smutného vývoje těhotenství považuji za vysoce nepravděpodobné. Určitě doporučuji užívat již nyní kyselinu listovou. Přeji úspěch. MUDr. Jan Šulc





mobilní verze