Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpoví MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

potrácení
potrácení- Dobrý den, dvakrát jsem potratila v 8. týdnu. Nyní po šesti letech jsem potratila ve 23. týdnu s jiným partnerem. Pitva plodu nic neobjasnila- vše bylo v pořádku. Nic se zatím nezjistilo- snad prý budu mít po šestinedělí nějaké genet. testy- trombofil. mutace. Dozvěděla jsem se, že těch mutací je více druhů? Jak mám zjistit, že mi udělají všechny, kolik jich je? A navíc mám negat. Rh faktor krve a partner Rh pozitivní- mám strach, že problém by mohl být v tomto. ale můj lékař tvrdí, že ne, že po aplikaci- po potratu mi dali Grifols- by mělo být vše OK. Mám strach, že se to bude opakovat a já zase potratím.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Rh faktor není s vysokou pravděpodobností příčinou potratů. Genetiku bych zvážil, určitě bych doporučil vyšetření štítné žlázy. Rozsah vyšetření trombofilních mutací určuje genetik, význam těchto testů je ale dle mých zkušeností sporný. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, v 8 tydnu jsem přišla o plod.Nebyla srdeční arytmie jsem po revizi delohy.Za jak dlouho mužů jet na dovolenou. Děkuji
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nemáte-li potíže, můžete jet na dovolenou hned. Do první menstruace ale doporučuji tělesné šetření, nekoupat se a nemít pohlavní styk (minimálně v prvních dvou týdnech lépe ale opravdu do menses). MUDr. Jan Šulc P.S. ještě si dovolím opravu - arytmie je nepravidelná srdeční činnost - ve Vašem případě zřejmě nebyla přítomna akce srdeční
potrácení
Dobrý den, pane doktore, 14.5. u mě proběhl potrat (hydrops plodu 13.týden). Výsledky odběru HCG k 21.6. bylo 7 jednotek. Musí být hodnota vždy úplně na nule, aby bylo vše v pořádku? Dále se chci zeptat - Vaše doporučená pauza k dalšímu otěhotnění je 3 měsíce, jedná se o 3 měsíce po zákroku či třikrát proběhnout menstruační cyklus? Děkuji za odpověď
Lenka, 33 let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. HCG by mělo být negativní. To ale nutně neznamená 0 iu/l. Vždy je třeba vycházet z toho, jakou hodnotu bere konkrétní laboratoř jako negativní (obvykle pod 5 iu/l). Pauzu doporučuji alespoň 3 měsíce. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na sex po revizi. Na revizi jsem byla v 9tt, nebylo vidět srdce. jsem 2 týdny po revizi, doktorka na kontrole říkala, že je vše v pořádku, že se hojím dobře a sex doporučila nejdřív po třech týdnech od revize s kondomem. Myslíte, že to nevadí? 6 týdnu je opravdu dlouhá doba. A snažení o další dítě nám doporučila nejdřív za 3 měsíce.
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Osobně doporučuji pohlavní styk až po první menstruaci. Je-li čekání dlouhé, lze zkusit jiné sexuální praktiky než klasický pohlavní styk. V krajnosti je možné postupovat dle doporučení Vaší lékařky -tedy po 3 týdnech s kondomem. V doporučení pauzy se shodneme. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý večer pane doktore, moje paní doktorka má dovolenou tak se s radou obracím na Vás. Kvůli potratům mi paní doktorka předepsala Duphaston, hned další den po jeho dobrání jsem si zkusila udělat těhotenský test (do menstruace mám ale ještě 3 dny) a objevila se druhá čárka - sice slabounká, ale byla tam, takže jsem Duphaston hned začala zase brát a neudělala žádnou pauzu.. Udělala jsem podle Vás dobře nebo jsem měla vysadit do případné menstruace a nasadit až když bude těhotenství potvrzené? S díky Věra
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Udělala jste dobře. V užívání pokračujte MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den chci se zeptat s pritelem jsme se snazily rok a pul otehotnet a nesloto tak mi moje dr poradila clostilbegit po nem jsem otehotnela hned ten mesic pak jsem mela samovolny potrat vse ze me odeslo a chci se zeptat jestly hned dalsi ms muzu zacit opet brat clostilbegit.
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud nebyla provedena revize děložní dutiny, není třeba léčbu odkládat MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, prodělala jsem ZT v 8tt a podstoupila revizi dělohy. Domníváte se, že důvodem ZT mohlo být to, že jsem ve 4tt, když jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná, upadla při bruslení a v 5tt dostala chřipku s teplotami nad 38°C. Může za ZT pád na bruslích nebo chřipka nebo oboje dohromady? Předem děkuji za odpověď.
Slávka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pád nebyl s vysokou pravděpodobností příčinou ZT. U chřipky souvislost vyloučit nejde, příčina je ale spíše někde jinde. Více viz archiv odpovědí. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, je mi 26 let (manžel 36). Manžel byl asi před deseti lety na spermiogramu a bylo zjištěno, že má pomalé spermie. Rok a půl jsme se snažili o otěhotnění, což se nakonec zadařilo. Došlo však k zmlklému těhotenství (byla jsem v 11. tt a plod vypadal na 8+0). Podstoupila jsem revizi dělohy. Chci se zeptat, jak dlouho po revizi se můžeme začít znovu snažit o otěhotnění a jaká je pravděpodobnost, že se nám znovu podaří otěhotnět. Děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Další snahu o otěhotnění doporučuji odložit o cca 2-3 měsíce. Šanci, že otěhotníte, vidím jako reálnou. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den,mam 3 male deti a jeste jsme si prali ctvrte.Je mi 42 let.dvakrat jsem otehotnela behem minuleho roku a bohuzel prazdny gestacni vacek.Ted jsem opet tehotna a pristi tyden jdu na ultrazvuk.Obavam se,ze to dopadne stejne.Jake jsou priciny,ze mam opakovane prazdny gestacni vacek.V minulosti se mi to prihodilo jednou.Muzete mi poradit jak se k tomu postavit?Dekuji a pekny den preji
Nina Kotusova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Příčinou je nejspíše špatná kvalita vajíček, což ve 42 letech není nic neobvyklého. Doporučuji ale optimismus. Je klidně možné, že toto těhotenství dopadne dobře. Přeji úspěch MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore chtěla jsem se zeptat, v únoru jsem prodělala biochemické těhotenství a teď v červnu jsem byla na revizi - zamlklé těhotenství v 9 tt, nebylo vidět srdíčko. V čem si myslíte že je problém?, začínám uvažovat i o umělém oplodnění, ale zase si říkám, že když můžu otěhotnět normálně, tak proč. O dítě se snažíme 2 roky. je mi 30 let.Menstruaci mívám dle mého názoru krátkou, ale moje Mudr. říká že to nevadí, mívám ji tak cca 3-4-dny a slabou. Před biochemickým těhotenstvím jsem brala clostilbebyt 2x denně jednu tabletku 2 měsíce, pak už ne a v květnu jsem brala norithisteron z důvodu dlouhého krvácení a ten jsem brala i v druhé polovině cyklu a to jsem už byla těhotná, myslíte že to má vliv na to že se nevyvinulo srdíčko? moc děkuji za odpověď.
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučil bych vyšetřit funkci štítné žlázy. Slabá menstruace příliš opravdu nevadí. Může být i důsledkem užívání Clostilbegyt. Vliv Norethisteronu nepovažuji za pravděpodobný. Umělé oplodnění nepovažuji t.č. za indikované. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, je mi čerstvě 30 let a v posledních 7 měsících mám za sebou 2 x revizi po ZT. První ZT v 9. TT, revize 30/10, po ní na kontrole vše v pořádku, menses po 26 dnech. Znovu jsem otěhotněla po 5 měsících, ZT v 10. TT, revize 20/5 v operačním protokolu nález drobné rezistence na dně dělohy, podezření na subseptum. Na kontolním UZ subs. nepotvrzeno, ale bohužel nález zbytku cca 1,6x1 cm v levém horním rohu dělohy. Pokud se do pátku nevyloučí nebo nevstřebá, bude další revize. Lehké špinění cca týden po revizi, ale nyní kolem 20. dne větší špinění i tlaky v podbřišku (podobně jako před MS). Krevní test HCg po 14 dnech od revize prý nebyl v normě. Teploty ani bolesti nemám. Co může být příčinou dvou ZT v podobném stáří? Jaká vyšetření a podporu byste doporučil, aby příště proběhlo pokud možno vše v pořádku? Čekám na výsledky trombofilních mutací (u sestry pozitivní F2 prothrombin) a jsme s přítelem objednáni na genetické vyšetření. Žádný hormonální profil ani štítná žláza.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Možné příčiny: - genetický problém, hormonální problém, infekce, patologie v děloze, aj. Často na žádnou konkrétní příčinu nepřijdeme. Doporučil bych kromě genetiky vyšetření štítné žlázy a testy na některé infekce - např. na cytomegalovirus. V dalším těhotenství bych zvážil gestagenní podporu a před otěhotněním užívání kyseliny listové. Možné je také, s ohledem na nález v děloze, provést hysteroskopii. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, pane doktore. Podle posledni menstruace bych mela byt v 8-9tt (prvni den posledni menstruace byl 30.3., ta ale trvala skoro 2 tydny), ale podle ultrazvuku jsem 5-6tt. Prvni ultrazvuk - 14.5. - ukazal gestacni vacek velikosti 4,7mm a vevnitr byla "smouha". Posledni utrazvuk byl 31.5. a ukazal prazdny vacek velikosti 15mm. Na dalsi ultrazvuk jdu 10.6., ale doktorka me pripravila i na to, ze se muze jednat o afetalni vejce. Jelikoz me posledni dva dny poboliva podbrisko jako pri menstruaci, dneska jsem velmi slabe krvacela a citlivost prsou se snizila, pripravuji se i na to, ze mi doktorka afetalni vejce v pondeli potvrdi. Je to moje prvni tehotenstvi a z kyretaze mam obavy kvuli moznemu poskozeni delohy nebo cipku. Jsou i jine moznosti odstraneni vajicka? A jakou byste doporucil Vy? Dekuji za Vas nazor. Gita
Gita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde-li o afetální vejce, je možné, že k potratu dojde samovolně. Pokud ale ne, není třeba se revize dělohy obávat. Nejde o kyretáž - při kyretáži se užívá ostrá kyreta, při revizi dělohy tupá. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, jsem necelých 8. týnů po revizi dělohy z důvodu zamlklého těhotenství. Po 6ti týdnech jsem dostala první menstruaci, která byla relativně normální, ale po skončení jsem ještě 4 dny slabě špinila, což nemívám (celkem tedy menstruace trvala 8-9 dní). Celou dobu me neustále pobolívá v podbřišku, bolest není veliká, spíš takový neustálý tlak. Podobné bolesti jsem měla už před menstruací, ale tam jsem je pokládala za normální stav před první porevizní menstruací. Po MS jsem byla na kontrole u svého gynekologa (tedy před týdnem), který dělal UTZ i krevní obraz, aby vyloučil nějaký skrytý zánět. Ten se opravdu nepotvrdil, bolesti mám však stále, výtok ani jiné problémy nemám. Děloha byla podle UTZ už v dobrém stavu, malá a sliznice nízká, nicméně prý ještě dost prosáklá. Mohou být tedy mé bolesti stále ještě důsledkem hormonálních změn po nevydařeném těhotenství? Za jak dlouho by tedy měly odeznít? Ptám se, abych nezanedbala nějaký případný budoucí problém. Děkuji za odpověď.
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejde rozhodně o typický průběh. Po šestinedělí již nejsou jakékoli obtíže typické. Každá žena ale reaguje individuálně. Nevím, jaké testy k vyloučení zánětu lékař provedl. Krevní obraz nemusí každý zánět v děloze spolehlivě odhalit. Pokud obtíže neustanou během několika dní, lékaře bych doporučil znovu navštívit a do úvahy by přicházelo podle mne přeléčení antibiotiky. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den Jsem po zamlklém těhoenství v 17tt. Mám po revizi 14dní. První čtyři dny jsem špinila červeně pak to ustalo a po 5dnech špiním tmavou krví až nahnědlou někdy víc, někdy míň. Po vytření i s kousky asi slizince. V podbříšku mě pobolívá se tam jako na MS a sem tam cítím i pichlavou bolest na vaječníku. Je to normální po 14dnech od revize? Bojím se,abych nemusela znovu na revizi. Děkuji za vás názor. Pavla
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Není to normální. Může například jít o zánět. Navštivte lékaře. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, je mi 33 leti, jsem po 1. přerušení těhotenství v 13.týdnu - jednalo se o genetickou vadu, hydrops plodu (první těhotenství). Po jaké době je optimální se znovu začít snažit o další těhotenství? Děkuji
Květoslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji pauzu 3 měsíce MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, prodělala jsem dvě zamlká těhotenství v prvním trimestru. Nyní se léčím na imunologii a prý mám vysoké hodnoty "zabijáků trofoblastu".Od ledna jsem 3 měsíce užívala 5mg prednisonu, 2 měsíce Medrol 6mg a teď mi byla zvýšena dávka na 8mg. Jinak všechny vyšetření s partnerem máme v pořádku. Bohužel jsem z p. doktor nebyl ochoten mi sdělit hodnoty oněch "zabijáků", ale léčba už mi přijde dost dlouhá na to, aby se hodnoty neustálii. Když opomenu vedlejší účinky kortikoidů, nějak této léčbě přestávám věřit, už proto, že mi tvdí, že stejně budu muset na umělé oplodnění. Ale proč? Nemáme s partnerem problém přijít do jiného stavu, problém je, že pak mimi neudržím, tak v čem mi pomůže umělé oplodnění? Ještě jsem se chtěla zeptat, zda dávka 8mg medrolu skutečně úplně zastaví ovulaci. Děkuji za odpověď. Hezký den.
Anežka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. K délce léčby by se měl vyjadřovat lékař, který ji doporučil. Vedlejší účinky kortikoidů nebývají velké. Medrol 6 mg nemusí ovulaci blokovat. Důvodem pro IVF program by byla možnost použití speciálního kultivačního media Embryo gen, které snižuje riziko potratu - viz. http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=3. Nemyslím si ale, že by umělé oplodnění bylo zcela nezbytně nutné MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, S přítelem se snažíme o mimi. První těhotenství se zadařilo, otěhotněla jsem na první vstřik jak se tak říká :D a to den před datem začátku menstruace. Ve třetím týdnu jsem však samovolně potratila. Na podruhé se to taktéž povedlo (Vzhledem k častým stykům již nevím kdy to bylo), ale opět jsme o to ve 2- 3 týdnu přišli. Měsíc jsme měli nařízenou pauzu od doktorky, začala jsem papat kyselinu listovou. Nyní jsem měla mít plodné období 16. - 19 .. Čili ovulace měla být 18.5 Již týden předtím jsem však začala být dost unavená, je mi na zvracení, mám křeče v podbřišku a chodím snad stokrát denně na záchod. Je možné že se již zadařilo? Má smysl jít na gyndu či dělat test? Nebo ještě počkat? Mám dost fyzicky i psychicky náročnou práci a nerada bych aby se toto opakovalo i do třetice. Je mi 22. Antikoncepci jsem nikdy nebrala, tak nechápu proč se nám toto děje. Přítel má 26. Děkuji za odpověď
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučil bych nyní návštěvu u lékaře a tam dle nálezu event. gravitest či další vyšetření. Při opakované těhotenské ztrátě bych doporučil genetické vyšetření a vyšetření zaměřené na správou funkci štítné žlázy. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den Čekali jsme miminko v 17tt mi doktorka oznámila, že i přes všechny výborné výsledky miminku přestalo být srdíčko. Poslala mě na revizi dělohy. Miminko bylo ve mě mrtvé 14 dní. Dostala jsem 3dávky atb do žíly a ještě atb domů. V noci ale se vzbouzím s třesavkou (zimnicí) aníž bych měla jen zvýšenou teplotu...tento stav střídá horko a pocení jako bych jí měla, Teplotu mám ale třeba jen 36,1 jinak nic mě nebolí, teda kromě menších bolestí v podbříšku od revize a zavinování dělohy. Vůbec nevím čím by to mohlo být. Je to normální? Můžete mi poradit prosím? V nemocnici mě strašily velikým zánětem, že miminko bylo ve mě dlouho, tak se bojím, CRP jsem měla 14,2 a v den odchodu 17,5. Za ATB mám nasazený Zinnat 500mg Děkuji za brzkou odpověď.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nelze vyloučit rozbíhající se zánět ani jinou komplikaci. Doporučuji jet do nemocnice. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Uz 2x som potratila kvoli problemom s maternicou. Mam diagnostikovanu uterus bicornis unicolis. Pri obidvoch potratoch doslo ku krvacaniu z netehotnej strany, ako by sa spustal menzes. Nasledne - zrejme zuzenim cievok doslo k odumretiu plodu, neskor k jeho spontannemu vypudeniu. Nakolko som bola hospitalizovana, mame ten spustaci mechanizmus spolahlivo odsledovany. Lekari sa vyjadrili, ze sa to javi ako by ta netehotna strana aj napriek hormonalnym zmenam nezaregistrovala tehotenstvo. Nakolko som po ivf, uzivala som aj utrogestan 2-2-2 ale komplikaciou bol ohss a to pri oboch tehotenstvach. Sliznica netehotnej dutiny mala 24mm. Som zufala, pretoze mam 38 rokov a mam pocit ze v SR mi lekari nedokazu pomoct. Otvorene mi povedali nech hladam pomoc v zahranici. Bezne vraj s tymto typom maternice zeny donosia. U mna nechapu preco ta druha strana pokracuje v riadnom cykle a sposobuje potraty. Ani placenta nebola na septovej strane. Dakujem vopred
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nejsem si jist, zda je krvácení z druhé dělohy příčinou potratu. Jde opravdu o velmi atypický případ. Určitě bych doporučil genetické vyšetření a prověření správné funkce štítné žlázy. Teoreticky by bylo možné zvažovat plastickou operaci. To by ale znamenalo odklad další snahy o otěhotnění nejméně o 3/4 roku. To není v 38 letech asi řešením. Další možností je využít programu náhradního mateřství. Nevím, jak je tomu na Slovensku, v ČR to ale není vysloveně zakázané a vím, že například ve Zlíně se tím zabývají. A také lze zkusit ještě 1x otěhotnět - šance, že napotřetí by to vyšlo, také existuje MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, 2 dny po revizi jsem dostala horečku 38,8, která setrvala do druhého dne, paralen nezabral. U dr. jsem měla utz v pořádku děloha čistá, děložní čípek byl hodně krvavý, tmavě červená krev. Dr. usoudil, že jsem měla shodou náhod dvoudenní virózu. Teď jsem 6.den po zákroku a pořád krvácím tmavě červeně, v podbřišku mě nebolí, jen mě tam občas píchne, což je asi normální, Revizi jsem podstoupila v 11tt dle PM, jen plodový obal, plod nenalezen. Krvácím o trošku víc jak při menstruaci, Je ta tmavá krev normální? Jak dlouho bych měla krvácet? Mám trombofilii, mutace mthfr c677t homozygot, jaká je pravděpodobnost, že další těhu dopadne podobně, tedy potratem. Mám 29 let. Děkuji Zdena D.
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Krvácení po revizi je možné cca týden. Na barvě krve příliš nezáleží. Jakékoli pobolívání či píchání v podbřišku ale úplně normální není. Může jít o zánět. Doporučuji proto raději ještě jednou návštěvu u lékaře. Mutace mthfr je nezávažná a riziko potratu nijak výrazně nezvyšuje. Užívejte kyselinu listovou. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, prosím o radu. 14.2.2013 jsem byla na revizi delohy diagnoza byla afetalni vejce v 10 tt. Nyní jsem opět těhotná. na ultrazvuku jsem byla 6 tydnu od posledni ms. byla vidět jen prazdna dutinka. Ovulaci jsem mela ( utz v termínu od ovulace přelom 4-5 tydne). Dle mého to vypadá opět na afetální vejce. Jaká je příčina této opakované diagnózy? a jaká je šance, že ještě bude těhotensví v pořádku i když skoro 5 týdnů od oplodnění je zatím na utz jen prazdny vacek? moc děkuji za odpověď Jana K.
Jana k.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji určitě ještě vyčkat dalšího UZ vyšetření. Šance, že je vše v pořádku podle mne stále existuje. Příčin vzniku afetálního vejce může být celá řada - chybná genetická informace vajíčka, dtto u spermie, chybné dělení embrya, atd. Prokázat přesně, kde se stala chyba, se obvykle nepodaří. Pokud by opět i tentokráte šlo o afetální vejce, bude vhodné podrobnější vyšetření - info o tom, co se vyšetřuje, najdete případně v archivu odpovědí. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, že po akej dlhej dobe sa môžme snažiť o miminko, keď som potratila v 5tt (prestalo sa vyvíjať) ? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Byla-li provedena revize dělohy, doporučuji vyčkat 2-3 měsíce. Nebyla-li provedena, není nutný žádný odklad. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, vitam z dovolene. Mela bych na Vas dotaz. Na konci unora jsem potratila na zacatku 8. tydne (srd. akce byla), nasledovala kyretaz a po mesici dalsi pokus ( podle dr. mesic stacil). Pred tim jsem si jeste udelala test, jestli HCG klesa, jak ma a byl negativni. Tri dny pred ocekavanou ( po potratu druhou) menstruaci jsem zacala spinit (nikdy drive jsem s tim problem nemela), spinila jsem asi 10 dni a pak prisla silna menstruace. Mezitim jsem si delala tehotenske testy, prvni vysel "pozitivni" cca 10 min. po casovem limitu, druhy o den pozdeji uz v limitu, ale druha carka byla skoro neviditelna a treti uz mel slabou carku. Byla jsem i na krvi a HCG 16 (dva dny po datu ocek. men.). Muj gynekolog tvrdi, ze jsem tehotna nebyla, ze tech 16 jednotek HCG tam je jeste po predchozim tehotenstvi, ale ja si spis myslim opak. Myslite si, prosim, ze bych mela postoupit nejaka vysetreni a pripadne jaka? Dekuji a preji krasny jarni den.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud byl gravitest v mezidobí jasně negativní, spíše jste byla těhotná a šlo o tzv. časnou ztrátu. Osobně doporučuji po revizi o něco delší pauzu než Váš gynekolog. Žádná vyšetření bych nyní nedoporučil, tedy, nemáte-li obtíže. Další otěhotnění je možné již nyní (revize nebyla). Užívejte multivitamin s kyselinou listovou a je reálná šance, že to vyjde. Teprve pokud by to opět "nedopadlo", byly by na místě testy - genetika, štítná žláza, aj. Přeji úspěch MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobrý den.je to týden,co jsem prodělala již 3.zamlklé těh.tudíž kyretáž.chci se zeptat,jaká je další možnost otěhotění?snáším to velice špatně(hlavně psychicky),první dvě těh.byli zamlklé ve 4. a 7.týdnu,kdy se plod vůbec nevivunul.toto 3.skončilo,že přestalo bít srdce.už jsem si myslela,že vše dobře dopadne,a nastalo toto :-( můžete mi prosím napsat,jaká bývá (asi) příčina,že se tohle stává?první dítě jsem porodila v roce 2009 vše bylo v naprostém pořádku,žádné potíže nebyli,ani s otěhotněním.jsem na to psych.velice špatně,pořád hledám příčinu a dávám si to za vinu,že za to můžu asi já.je mi 37 let tak jestli i věk tomuto nahrává?pomalu to vzdávám,ale zároveń doufám,že se to podaří... dík ymoc,za odpověď.peetta
peetta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Určitě to nevzdávejte. S věkem sice stoupá riziko vzniku "chybného" produktu početí, ale šance je stále opravdu reálná, především pro to, že již máte dítě. Doporučil bych vyšetření hormonů štítné žlázy. Před otěhotněním a na počátku těhotenství užívejte multivitamin s kyselinou listovou. A dále bych doporučil nasazení gestagenů v druhé polovině cyklu a v případě otěhotnění užívání dále do cca 10. týdne - například Utrogestan 2x2 tbl denně. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den pane doktore, po 3 zamlklych tehotenstvich, bez zjistenych pricin, jednom neusmesnem odberu vajicek v Gennetu, vsechna embrya 5 den uhynula, jsem prirozene otehotnela, jsem teprve v 5 tydnu, beru utrogestan 2x1, prednison a picham si clexane, vse vicemene preventivne, beru femigion a jsem na neschopnosti. Doporucejete jeste neco jineho pro podporu tehotenstvi? Je potreba lezet? doporucujete castejsi kontroly nez u normalnich tehotenstvi? dekuji predem za nazor
Marie Goskova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ležet určitě nemusíte, ale výrazné omezení fyzické a také sexuální aktivity rozhodně považuji za rozumné. Častější kontroly jsou podle mého názoru vhodné. Žádná další opatření mě nenapadají. Přeji úspěch MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, z důvodu dvou potratů mi moje gynekoložka předepsala Duphaston. Vzhledem k tomu, že mi byla zjištěna trombofilní mutace, bych potřebovala vědět, jestli i tento lék stejně jako hormonální antikoncepce přispívá ke zvýšené srážlivosti krve nebo ho můžu bez obav užívat. Omlouvám se, pokud tento dotaz patří spíš hematologům.. Díky Věra
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Hlavně ale nepíšete, kterou trombofilní mutaci máte zjištěnou - některé jsou prakticky neškodné. Obecně zvýšené tendenci ke zvýšenému srážení krve s sebou nesou estrogeny. To Duphaston není, takž riziko je oproti užívání běžné antikoncepce nižší. Pozor na to, že v těhotenství je riziko mnohem vyšší než při kterékoli hormonální antikoncepci! MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, v únoru 2013 jsem prodělala ZT a podstoupila revizi dělohy. Těhotenství bylo s podporou gonadotropinů a IUI. Mám náznak PCO, nepravidelnou menstruaci. Z několik stran jsem slyšela, že po potratu se snadněji otěhotní, že prý je "pohnojeno". Co si o tomto myslíte? Platí to u všech žen nebo jen z části? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Platí to u většiny žen. MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobrý den, pred 4 dnami som podstupila kyretáž, ale potrat bol spontánny, začala som krvácať. Diagnóza bola anembryomola. Je môžné, že sa táto dg pri dalsom tehotenstve bude opakovať alebo je to čisto vec náhody?Ešte by som sa chcela spýtat ohladom dalsieho tehotenstva, lebo jeden lekár mi odporučil počkať aspon 3-4 mesiace, iný že stačí 1-2, neviem čím sa teraz riadiť. Chceli by sme začať čo najskor, lebo prvé sa nám dlho nedarilo. Ak by som otehotnela napríklad 2 mesiace po kyrete sú väčšie riziká?Alebo je hojenie sliznice matrnice u každého individuálne?
emma93
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Opakování je čistě náhodné, po jednom potratu není riziko dalšího zvýšené oproti ženě, která nikdy nepotratila. Osobně doporučuji vyčkat minimálně 2 měsíce. Dřívější otěhotnění může být určitým rizikem. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dorý den byla jsme na revizi po zamlklém těhu v 11 týdnu plod odpovídal velikostně 8 týden, po revizi jsem krvácela jen v den výkonu a druhý den už ne, ted jsem 11 dní po zákroku a začínám krvácet. Mám obavy zda není něco špatně nebo to může bý menstruace? děkuji za odpověď
kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Na menstruaci je brzy. Může jít o komplikaci - o zánět nebo o tzv. residua (=zbytky) po potratu. Doporučuji návštěvu u lékaře. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore prosím mohl by jste mi podrobněji vysvětlit moji situaci mam za sebou 2 zamklé těhotenství první 10+6 červen2011 druhé 5+7 revize v lednu 2012 od té doby se neúspěšně pokoušíme počít. Poslední menstruace byla 26.2.2012 dne 8.4 vyšel slabě pozitivní těhotenský test a dle odebrané krve byla hladina Hcg 12.6, na ultrazvuku nebylo videt vůbec nic. Dnesní kontrolní ultrazvuk opět neukázal žádnou změnu a hodnota Hcg klesla na 2,7 a dle zpravy od mého lékaře by se měla nejpozději do týdne dostavit menstruace, pokud ne mam se objednat na kontrolu. Domnívala jsem se, že pokud byla zjištěna hladina Hcg došlo k oplodnění vajíčka a po jeho zaniku je potreba revize. Mohla bych tedy požádat o vysvětlení? Děkuji
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. V tomto případě jde s vysokou pravděpodobností o tzv. časnou těhotenskou ztrátu. Revize, na rozdíl od potratu ve vyšším týdnu těhotenství, nebývá nutná. Děloha "se vyčistí" sama. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore ,před týdnem jsem byla na revizi dělohy - zřejmě po zamlklém těhotenství.Před tím - po zjištění pozitivního těhotenského testu jsem se objednala u své gynekoložky.Šla jsem k ní za cca 14dní ,ale na ultrazvuku nebylo nic vidět ,pouze cysta...hCG jsem měla 1428.Po týdnu jsem šla na kontrolu ,ale v děloze opět nebylo nic vidět.Paní doktorka mě poslala do nemocnice na podezdření mimoděložního těhotenství - v tomto případě se nepotvrdilo a byla mi udělána revize.Když mi pan doktor dával propouštěcí zprávu ,říkal že milovat se se svým partnerem můžu až přestanu špinit ,snažit o mimčo se můžem hned ,jakmile se na to budu cítit já sama...Sdílite stejný názor jako pan doktor?Děkuji za odpověď a hezký den.
Šárka Š.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Nesdílím. Sex je podle mne možný po šestinedělí. Po revizi doporučuji se snahou o početí vyčkat 2-3 měsíce. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, již 4x jsem prodělala zamlklé těhotenství. 3x okolo 6tého týdne, teď po čtvrté okolo 9.týdne. Průběh vždy stejný, plod se přestane vyvíjet, ačkoliv již je vždy i znatelná srdeční činnost. Byla jsem na veškerých možných testech (imunologie, genetika, štítná žláza) příčina nenalezena. Moje paní doktorka mi doporučuje další těhotenství jedině formou IVF s tím, že se maximálně "ohlídá" kvalita plodu. Ráda bych se s Vámi poradila, zda toto opravdu může být způsob, jak zamlklému těhotenství předejít. Vím, že to není záruka, ale může to pomoci? Moc Vám děkuji, Klára
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Teoreticky může být IVF řešení. Dají se užít speciální kultivační media snižující riziko potratu - například Embryogen (viz. event.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=3#ak_98). Další možností je pokus o výběr po genetické stránce správného embrya - tzv. PGS = prenatální genetický screening. Ale tato metoda má řadu limitací a výsledek také není jistý, zejména proto, že není jisté, zda jde o genetickou příčinu potrácení (ta se dá odhalit genetickou analýzou potraceného plodu - ta ale nebývá běžně prováděna). Osobně bych ještě zkusil několikaměsíční podání kyseliny listové a otěhotnění přirozenou cestou s gestagenní podporou druhé poloviny cyklu a časného těhotenství (např. Utrogestan 2x2 tbl, začít po ovulaci a v případě těhotenství pokračovat do 10. týdne). MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den mozem vas poprosit o radu mam 25 rokov 2 x missed abortion v 1 trimestri od novembra beriem duphaston a teraz cakam na plodne dni neviem presne kedy ich mam pretoze od kedy beriem tie tabletky myslim ze neovulujem ...velmi si prajem otehotniet a uz to skusame 2 mesiace a stale nic. duphaston beriem od 11 dna do 25 dna rano a vecer. neviem ci ich mam vysadit alebo ich stale brat a ked otehotniem mam ich vysadit na ten 25 den alebo nie som bezradna zijem v zahranici a nemam sa to koho opytat. dakujem velmi pekne za odpoved
*monika *
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Při snaze o otěhotnění by se gestageny, tedy i Duphaston, měly nasadit vždy až po ovulaci. Jinak mohou otěhotnění bránit. 11. den je na ovulaci brzy. Doporučuji sledovat ovulaci pomocí ovulačních testů, Duphaston začít užívat až dva dny po ní. V případě pozitivního testu užívejte Duphaston dále - nejspíše až do cca 10. týdne. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, mám 1 syna, těhotenství bez problémů, porod císařským řezem. Následně mám za sebou 1xUPT v 20tt pro neprospívání plodu a 3x ZT. Genetika, imunologie, infekce, štítná žláza v pořádku. Je možné, že by byla nějaká chyba v děloze po prodělaném císařském řezu? Moje Dr. tvrdí, že bych neotěhotněla, ale nepotrácela. Jaká vyšetření je ještě možné absolvovat?
Ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ještě bych zvážil testy na některé infekce, jako například cytomegalovirus nebo virus EB. V děloze příčina potratů opravdu asi nebude, případně to lze prověřit hysteroskopií. Zkusil bych podporu druhé poloviny cyklu a počátku těhotenství gestagenem - např. Utrogestan 2x2 tbl - nasadit po ovulaci a při pozitivním gravitestu užívat do cca 10. týdne. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore.Ve 12 +1 jsem byla na screeningu,bylo nám oznámeno,že srdíčko nebije.Před dvouma dnama jsem byla na zákroku.Mám krevní skupinu RH mínus-přítel +(dočetla jsem se že je pravděpodobné že se to stalo ,protoze nmám ten ffakrot) ,do zadku jsem dostala injekci s protilátkama.Chci se zeptat jestli to co se stalo je prawděpodobné skrz moji krevní skupinu ?A jestli když mi pichli tu injekci by melo byt pri dalším těh.vše pořádku?Děkuji
Ados
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Zamlklý potrat s Vaší krevní skupinou s vysokou pravděpodobností nijak nesouvisel. Příčina byla jinde. Bohužel málokdy přijdeme na to, kde. Podání injekce je správný postup. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,už jsem vám psala.Je mi 34let v roce 2008 jsem potratila a byla na kyrétáži a dalši týden mi zjistili ještě mimoděložni těhot.s vnitřnim krvacením přišla jsem o vejcovod .pak jsem potratila v loni v červnu zjistili mi Toxoplazma gondii,že jsem prodělala má to vliv na téhotenstvi a dá se stim néco dělat.nebo se radši nepokoušet o miminko,strašně po něm toužime.děkuji.Etela
etela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud jste toxoplasmózu již prodělala, nebezpečí nehrozí. Tato nemoc se prakticky nikdy neopakuje MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den,,PO POTRATU BEZ REVIZE PRISLA MS V TERMINU A DNES JSEM BYLA NA VESKERYCH ODBERECH A STERECH U MUDR,POSLAL NAS S PRITELEM DO PODOLI NA REPR,IMUNOLOGII,,,KDE JE TEDA SILENA CEKACI LHUTA,,DOSTALA SEM ODKAZ NA KARLIN UL.KRIZOVA ,,A KDYZ SEM TO TED VOLALA MUDR TAK ME TO ZAKAZAL,,,ZE SE TO TAM TEPRVE UCEJ,,MYSLITE ZE SE MAM DRZET TOHO CO ME MUDR REKL A NEBO JIT DO KARLINA A VERIT JIM,,,DEKJU ZA JAKOUKOLIV ODPOVED
zd
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Pokud šlo o první potrat, nepovažuji vůbec imunologické vyšetření za nutné. Dokonce ani u opakovanéh potratu si nemyslím, že imunologické vyšetření, jak je obvykle v ÚPMD prováděno, má nějaký zásadnější význam. Zkušenosti s pracovištěm v Karlíne nemám. Obecně ale vždy doporučuji, vycházet z doporučení svého gynekologa, v jehož doporučení máte mít důvěru. Námete-li ji,není to dobré a raději ho změňte. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den pane doktore.Jsem po dvou kyretazich v jednom mesici,stale chodim na kontroly,ale nikdo mi neodpovedel za jakou dobu je vhodne se znovu pokusit o miminko..a pokud by to bylo treba mesic po posledni kyretazi,zda hrozi opet zamlkly potrat.?Dekuji za Vasi odpoved.
carnulka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Po posledním výkonu doporučuji pauzu alespoň 2 měsíce. MUDr. Jan Šulc
potrácení
dekuji za odpoved co se tye potraceni,,jen mam jeste otazku to znamena ze se muzu snazit behem tech vsech vysetreni???a nebo az po sech tech vysetreni,,protozeto me prijde spousta a spousta ztraceeneho casu nez se vse vysetri,,,dekuji
zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Vyčkal bych - vše by se mělo dát stihnout do měsíce. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den pane doktore.Potrebovala bych Vasi radu za kterou predem dekuji. Muj problem zacal 12 .2 kdy mi muj gynekolog zjistil ze memu miminku prestalo byt srdicko 11+1 a ja sebu svihla na zem,jelikoz jsme po miminku moc touzili.13.3 me cekala prvni revize delohy,druhou 27.2.13 a od te doby neustale krvacim,spinim a litam po gynekologii a nemocnici kde zjistili ze mam ke svalovine delohy srostlu placentu a chcu mi odstranit delohu,coz odmitam,protoze chceme jeste miminko.Co mi radite pane doktore?Mam 33let a dva porody za sebou,jeden potrat,jeden zamlkly potrat.Hezky den.
irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Aniž nález vidím, je velmi těžké radit. Placenta accreta (=přirostlá placenta) je velmi vzácná komplikace a v takto časném těhotenství jsem se s tím ještě nesetkal. Jde-li opravdu o tuto diagnózu, obávám se, že jiné řešení, než odstranění dělohy, není. Jde ale opravdu o to nejposlednější řešení. Doporučoval bych, aby před případným odstraněním dělohy nález posoudilo více gynekologů. MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den,,mam dotaz 19.2 samovolnej potr v zacatku bez revize,,nini 19:3 MS ,,kdy se muzeme snazit??a jeste jeden dotaz mam za sebou 3 samovolne potraty dva v zacatku a jeden 22tt,duvod infekt plod.obalu,a 5potratuuu ze zdrav duvodu ukonceny,(leky na deprese) nini bez leku uz pul roku...jake vysetreni preventivni byste me doporucil???muj vek uz velice rychle utika)))dekujii))
zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučil bych genetiku, vyšetření štítné žlázy a pátrání po infektech. Nebyla-li provedena revize, není nutné snahu o otěhotnění odkládat. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý večer, mám za sebou 2 potraty. U prvního těh. byl zjištěn tur.syn.(12 tt). a u druhý byl zamlklý (trioplodie) 11tt. .Genetika, štítná žlaza v pořádku. Na rep.imunologii mi byla zjištěna pozitivní imunita. Byly mi doporučeny prášky Prednison, ale já s otěhotněním nemám problém, měla bych tyto prášky užívat ? Děti nemám a je mi 31 let.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Prednison nemůže ublížit. Zda může pomoci, není jisté, ale jeho podání bych zkusil. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Pane doktore, dekuj za odpoved na muj dotaz ohledne srustu v deloze po revizi delohy po ZT. Mam obavy, zda se u me tato, jak pisete, zavazna komplikace nevyskytla. Cca 10 dnu po revizi jsem byla u moji gynekolozky na kontrole, ta mi oznamila, ze na menstruaci muzu cekat delsi dobu, jelikoz mam velmi nizkou sliznici, jen cca 3mm. Nyni jsem po revizi jiz 6 tydnu a menstruace stale nikde. Je mozne, ze by velmi nizka sliznice jiz 10 dnu po revizi mohla predznamenavat srusty? Dekuji za odpoved.
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 10 dní po revizi nepovažuji nález 3mm vvysoké děložní sliznice za nic neobvyklého. MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den.v maji 2012 som potratila.teraz som v 7 tyzdni.mala som slaby vytok.moj gynekolkog mi nepredpisal ziadne lieky ani len duphaston.ked som si ho vypytala, tak na mna zvysil hlas, ze na co bude do mna pchat lieky.chcem sa spytat ci postupuje spravne pretoze viem, ze niektori gynekologovia ho predpisuju uz po prvom potrate.dakujem za odpoved
ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Osobně po jednom potratu spíše žádnou léčbu nedoporučuji. Každý případ je ale třeba posoudit individuálně. Záleží na tom, jaké barvy byl Váš výtok. Pokud byl bílý či žlutý, Duphaston je asi opravdu zbytečný, pokud byl výtok červený nebo hnědý, Duphaston bych předepsal. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, je mi 26 let. Po zamlklém těhotenství jsem minulý měsíc absolvovala 2 kyretáže, druhá byla provedena kvůli zbytkům v děloze. Po zákroku jsem 6 dnů krvácela. Po 14 dnech od zákroku jsem byla na kontrole u svého gynekologa a bylo vše v pořádku. Po16 dnech od zákroku jsem cítila bolesti v podbříšku, následující den jsem začala krvácet, což pokračuje už třetí den s menstruačními bolestmi. Chci se zeptat, je možné, že jsem již po 17 dnech po zákroku dostala menstruaci? Mockrát Vám děkuji.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Ano, je to možné. Krvácení i bolesti by měly během několika dní ustat. Pokud neustanou nebo pokud by se stav zhoršil, navštvite opět lékaře. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, z důvodu dvou ranných potratů a špinění několik dnů před menstruací mi paní doktorka nasadila Duphaston - od 15 dne 2x denně 10 dnů. V různých diskuzích jsem se ale dočetla, že by se měl začít brát až po ovulaci, jinak ji může zabránit. Já mám ovulaci vždy až 17 den cyklu a když jsem toto mé doktorce řekla, tak mi řekla, že si na internetu nemám nic číst a že to není pravda, že bych ho musela brát celý měsíc, aby nějak ovlivnil ovulaci a dva dny před ní nic neudělá a ať ho beru už od toho 15 dne. Můžu prosím znát Váš názor? Mám ho brát až po ovulaci nebo podle mé doktorky? Díky moc za odpověď.
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Osobně doporučuji užívat gestageny, tedy i Duphaston, až po ovulaci. Nemusí být nutně blokovaná ovulace, ale roli můžou hrát předčasné změny děložní sliznice. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, prodelala jsem revizi po ZT. Cetla jsem, ze muze po revizi dojit ke srustum. Jaka je pravdepodopnost techto srustu v deloze? Jak se tyto srusty poznaji, daji se zjistit pri nejakem gynekologickem vysetreni? Dekuji za odpoved.
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jde o poměrně vzácnou komplikaci. PProjeví se snížením intenzity menstruace, případě až jejím vymizením. Při UZ vyšetření vaginální sondou je vidět jen velmi nízká sliznice v děloze. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, v 8ttt u mě bylo zjištěno ZT. V cyklu, kdy došlo k oplodnění jsem týden po ovulaci používala 2 dny mast Betadine (úč. látka povidonum iodinatum)na hnisající ránu na prstě o velikosti 1x2cm a rovněž 2 dny popíjela průduškový čaj. Je možné, že mast Betadine nebo průduškový čaj nebo oboje dohromady poškodily plod, který následně odumřel? Děkuji za odpověď. Alena
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Jakýkoli negativní vliv Betadinu považuji za extrémně nepravděpodobný. Ani čaj s vysokou pravděpodobností nebyl příčinou potratu. S čaji to je ale těžké - nebývá uvedeno, co přesně obsahují. MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, jsem po 2. ZT za posledního půl roku s podstoupením 3 kyretáží (3. kvůli zbytkům v děloze - konec února). Nyní bez krvácení a bez problémů, mám 25 let. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho po kyretáži se může začít s fyzickou aktivitou (především sport)?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Doporučuji vyčkat po šestinedělí MUDr. Jan Šulc
potrácení
Také jsem zapoměl zmínit že má přítelkyně je bezdětná a že poslední interupce proběhla před rokem.
Tonda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. Interupce je možná. Riziko problémů s následnou plodností odhaduji na maximálně 30% - a kdyby k nim došlo, mělo by se to dát vyřešit. Lékaři se podle mne nevyjadřovalli přesně. MUDr. Jan Šulc





mobilní verze