Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dobry den pane doktore,mam za sebou jedno zamlkle tehotenstviPovedlo se nam znovu otehotnet,jsem v sedmem tydnu,bohuzel jsem opet zacala lehce spinit jasne cervenou krvi.Jsem v italii na dovolene, ke svemu doktorovi jsem objednana pristi stredu.Duphaston uzivam od ovulace bez preruseni.Mam se opet obavat potratu?Pry s nim jasne cerv.krev souvisi..Srdecni akce jeste nwbyla potvrzena.Predem moc dekuji za odpoved.
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu jde o hrozící potrat. Stále ale ještě vše může dopadnout dobře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den p.Doktore pred 12dny jsem prodelala potrat revizi jsem odmitla nebot i dr rikali ze se cistim ale problem mam nynejsi pri potratu hcg bylo 1850 a v deloze nic nevideli na druhy den o 100 klesl a na dalsi den 200vzrostl,dalsi den klesl o 75 propusteli mne s hodnotami cca1900 sliznice byla 4 mm,po tydnu na kontrole hcg kleslo pouze o 200 a mimodelozni to neni jen dr najednou uvidel v deloze 3mm dutinku a otazka je myslite ze by tam mohlo zustat druhe embryo ktere se bude vyvijet nic mne neboli uz nekrvacim jen uz i dr se musi poradit nebo nevi co a kde muze zpusobovat tehotensky hormon dekuji za odpoved
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat.

Vyloučení mimoděložního těhotenství je spolehlivě možné jen laparoskopicky.

Teoreticky by také mohlo jít o trofoblastickou nemoc

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den.mám za sebou zamlklé těhotenství,zavaděli mi do pochvy tablety na vyvolání krvacení a 28.6 jsem dostala po zamlklém těhotenství první menstruací a ještě nyní trošku špiním.je to normální tak dlouho?
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, jakou přesně léčbu u Vás zvolili

Myslím, že Váš stav je na hranici normálu. Nepřestane-li slabé krvácení během 3-4 dní, navštivte raději lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
jsem tyden po KET, pali me pri curani. Jiz jsem byla 6x tehotna, vzdy to skoncilo potratem. Stejne problemy jsem mela skoro pokazde. Je mozne ze to nejak souvisi? vzdy jsem si nechavala delat rozbor moci a vyter z pochvy. Nikdy se nic neobjevilo. Problemy potom samy ustaly, po potratu. Myslela jsem si ze to dela utrogestan ale ted jsem ho vymenila za prolutex. Setkal jste se nekdy s necim podobnym? Na zanety mocoveho ustroji normalne netrpim. Bohuzel se to zase opakuje, uz nevim kudy kam? Nemuze to delat estrofen? nenapada Vas neco?dekuji moc - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nesetkal jsem se s tím. Osobně si ale nemyslím, že tyto obtíže a potraty spolu souvisí. Estrofem by na vině být neměl

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy a kolik mám nasadit utrogestan?Již mám za sebou ZT v 11tt a v 7tt váček bez plodu tam jsem měla nasazený utrogestan par dní po ovulaci 1-0-1. A taky bych se chtěla zeptat zda anopirin nasazeny kvuli antifisfolioidovém syndromu nesouvisí s utrogestanem který budu užívat vaginálně. Je mi 29let manželovi 33. Děkujeme hezký den ...
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan je vhodné nasadit vždy po ovulaci. S Anopyrinem se užívání Utrogestanu nijak nekříží

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,Sem po 6nedělí,zamkle těhu v 7tt zjištěno skoro 12tt.Mám už po revizi,menstruace byla
Olís..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobry den Pane doktore.
Sem po revizí zamklé těhu v 7tt zjištěno skoro ve 12tt,3.6 byla první menstruace.Dnes by měla dojit druhá,jenže od minulého pondělí špiním jen úplně malinko,včera ráno trošku s krví dnes taky ale přes den nic v noci taky ne muže to byt 2 menstruace?nebo si mam zajít doktorovi?ráno pobolívá břicho ale ne cely den jen někdy.Snažíme se o miminko nerada bych něco podcenila.Moc děkuji za odpoveď - otázka upravena poradcem
Olís..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o poněkud atypickou menstruaci. Vyčkejte, jak se stav dále vyvine. Případně, nezačnete-li normálně krvácet, raději lékaře navštivte

Po revizi bych ale doporučoval vyčkat s dalším sněžením minimálně 2 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,

mám po dvou potratech. Chtěla bych kotě - i kvůli psychické podpoře před dalším otěhotněním. Četla jsem však o riziku toxoplazmózy a samozřejmě nechci nic riskovat. Myslíte, že bych pořízení kotěte měla odložit? Děkuji - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že pořídit si kotě, je dobrý nápad. Riziko je minimální

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, jsem 2 dny po revizi dělohy (potrat v 18. týdnu z genetických důvodů). Chci se zeptat, kdy mohu začít sportovat - běhání, cyklistika, brusle apod. Musím počkat do konce 6tinedělí nebo lze začít i dříve? Sport mi vždy pomáhal na deprese, tak bych chtěla začít co nejdříve. Děkuji.
Míša K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud budete zcela bez potíží - tedy nebudete mít bolesti a nebudete krvácet, můžete začít zvolna sportovat po cca 10 dnech. Zátěž ale zvyšujete velmi pomalu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
jsem 14 dní po revizi a chtela bych se zeptat, jestli uz se můžu vykoupat v bazénu. (bazén je pouze rodinný)

Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V šestinedělí, tedy v období do první menstruace, koupání nedoporučuji.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,jiz rok a pul chodim do Car,jsem po dvou samovolnych potratech v ranne fazi. Byla jsem na laparoskopii,hystereskopii a byla mi zjistena hypoplasticka deloha s nizkym endometriem. Tento mesic byl pozitivni tt. Tento tyden v pondeli z krve bylo zjisteno hcg 314 . V pondeli delal pan doktor vnitrni ultrazvuk a po nem jsem zacala spinit tmave hnedou krvi pan doktor nasadil utrogestan a ascorutin a spineni skoro ustalo. Ve stredu jiz byla hodnota hcg 169 tak mi rekli at leky vysadim a prijdu az za tyden. Dnes je patek a ja porad pouze tmave spinim. V pondeli podle posledni menstruace jsem byla 4+3. Porad pocituji priznaky jako bolest prsou a nevolnost. Myslite ze je jeste nadeje? A jeste bych se chtela zeptat zdali existuje nejaka lecba pro tu hypoplastickou delohu? Dalsi potraty uz bych nechtela prozit. Mockrat dekuji za odpoved
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitá naděje stál je, byť nevelká.

Hypoplastickou dělohu osobně nepovažuji za příčinu potratu a ani za nějaký problém. Znám řadu žen, u kterých byla tato diagnóza vyslovena a bez problému donosily zdravý plod a naopak. Z toho plyne, že léčbu nepovažuji za nutnou a ani ji neznám.

I kdyby to nyní nedopadlo dobře, šance na úspěch je do budoucny vysoká

Určitě bych doporučil vyšetření štítné žlázy. A Utrogestan bych nasazoval v dávce 2x2 tbl již po ovulaci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
Chleta bych se zeptat, zda je v poradku, ze v den revize delohy po zamlklem potratu v 9 tt jsem nekrvacela, jen spinila a citila mentruacni bolest v podbrisku, dalsi den zacalo krvaceni i s krevnimi srazeninami, bolest stale stejna, dnes k tomu vsemu mam mirne zvysenou teplotu 37,4 C, na kontrolu mam jit az pristi tyden, muj OG dnes uz v ordinaci neni, zitra neordinuje vubec, mam zajet do nemocnice nebo je vse v norme?
Dekuji
- otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teplota není normální. raději se obraťte na nemocnici

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
mám po 1 ZT, 1 SP, dále pak po hyst.resekci myomu. Je mi 36 let, užívám Letrox, MS pravidelná. Před dalším těhotenstvím mi byl doporučen doplněk Inofolic. Ještě ale uvažuji nad přípravkem Femibion. Který z nich byste doporučil spíše? Popř. dají se tyto doplňky kombinovat?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani jednomu z uvedených přípravků nedávám přednost před druhým.

Kombinaci nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore moc děkuji za vaší odpoveď,trošku mě to uklidilo..špiněni momentalně skončilo.takže kdyby menstruace dorazila tak jak ma v červnu a bude to bez kousku mužeme se stažit o miminko znova?Kdyby byla mestruace s kousky znamena to že sliznice neni ještě v pořadku pokud se nemilim?a bylo by dobre asi počkat mam pravdu?pani doktorka my napsala prašky ale že je mam jist až v době snaženi o miminko ,jmenuji se acidum folicum zajima mě na ně vaš nazor?Moc děkuji za všechny odpoveďi od vas..hezky víkedn
Olis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda je či není v menstruační krvi příměs kousků tkáně, není podstatné. Záleží na tom, aby byl cyklus pravidelný, bez "špinění".  Acidum folicum můžete začít klidně užívat již nyní

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den pane doktore.Krvacela sem po revizi tyden a něco..potom chvili špinila a potom 2tydny bez ničeho čisto a pak krvacení jak při menstruaci a špineni ...dnes už neni žadne skoro.Prosím vas mam se znepokojovat ?co by to mohlo byt?děkuji moc za odpoveď
Olis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se dále stav upraví a cyklus bude stejný jako před revizí, je vše v pořádku.

Při další nepravidelnosti ale navštivte lékaře. Mohlo by v tom případě jít například o neúplné vyčištění dělohy. Příčin by ale mohlo být více.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den pane doktore budu mit asi vicero otazek na vas doufam že to nebde vadit,moje pani doktorka toho ma posledni dobou hodně a trošku mou kontrolu zanedbala...řiakal že děloha je čista to už sem vam psala prodělala sem zamkle těhotenství v 7 tt revize dělohy...v ponděli to bude 5tydnu po revizi...ve čtvrtek mě bolelo břicho všechny přiznaky jak mivam jako pri menstruaci bylo to po zakroku 25dní je to možne???pani dktorka my řekla že ne a že krvaceni je s děložniho hrdla ale pořadně kvuli krvaceni tam neviděla...je možne abych od revize mohla pořad špinit lehounce?ale byly i 2tydny bez špiněni.Pani doktorka my řekla že nemam brat vitaminy femibion že je to zbytečny jaky je prosim vas vaš nazor?Moc děkuji za dopoveď a omlouvam se za tolik otazek...děkuji
Olís..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Menstruace 25 dní po revizi je možná.

Špinění celou dobu od revize není normální

Vitaminy spíše doporučuji

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,

pro VVV plodu jsem podstoupila ve 22. tt potrat. Jednalo se o lobární holoprosencefalii. Při běžných krevních testech, jaké se za dobu těhotenství provádějí, mi vůbec netestovali toxoplazmózu apod. Chci se proto zeptat, je možné, že tuto vadu mohla způsobit právě tato infekce nebo například psitakóza? Doma totiž chováme již skoro 10 let většího papouška, o kterého se osobně denně starám. Bylo to mé úplně první těhotenství a obávám se tedy toho, jak to případně může být u dalšího.

Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test na toxoplazmózu nepatří mezi povinně prováděné testy. Popsaná vada ale s vysokou pravděpodobností nesouvisí s tímto onemocněním.

Psitakóza je vzácné onemocnění. O vlivu na plod nemá dost informací

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,Měla bych dotaz ohledně snažení o miminko.v unoru sem prodělala revizi dělohy zamkle těhotenství v 7tydnu.na kontrolu sem byla děloha je čista sem naprosto pořadku.Jak dlouho bych měla čekat do dalšiho snažení?Děkuji moc za odpoveď
Olis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že se již můžete pokoušet o další otěhotnění

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. Ctěla jsem se zeptat, jsem 14.5. po kyretáži ZT v 11tt. Budu moct mít děti je mi 30let a před otěhotněním jsme se snažili 10let až teď to vyšlo jen v 11tt. zjistla pí doktorka že mu nebije srdíčko a tak mně poslala na revizi. Dozvím se u paní doktorky zčeho nebo důvod proč došlo k ZT. Posílají to na histologii, nikdo mi nic neřekl proč se to stalo a jestli budu mít ještě děti.A jestli se s přítelem můžeme snažit o další a za jak dlouho. Děkuji za radu.S pozdravem Marie.
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děti s vysokou pravděpodobností mít budete. Nyní doporučuji se snahou o početí vyčkat 2-3 měsíce. Příčinu ZT obvykle neodhalíme

MUDr.Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, před očekávanou menstruací jsem si udělala cc 7 těhotenských testů různých druhů, všechny pozitivní, i digitální s přesným výsledkem 1-2 týdny těhotenství....to štěstí se nedá popsat :-) menses stále pozdila.. ale u lékaře mi z odběru krve řekli, že hodnoty jsou nejasné, že musíme počkat týden, až to nastoupá...dost mě to rozhodilo. Den na to jsem dostala MS se spožděním jednoho týdne...úplně čiré slabé krvácení. Znamená to, že jsem nebyla těhotná? Můžu být stále těhotná? Nebo šlo o potrat? Děkuji za radu...
anonymně
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o tzv. časnou těhotenskou ztrátu. Více na dálku neporadím. Více řekne Váš gynekolog

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, mám za sebou jednu kyretáž v 12tt, druhý samovlný potrat v 6tt. S partnerem jsme absolvovali genetická vyšetření, vše bylo v pořádku. Jaká je pravděpodobnost dalšího potratu, a máme ještě podstoupit nějaká vyšetření pro zjištění příčiny potratů? Mě je 30. let a partnerovi 36 let. Děkuji za odpověd
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě bych doporučil vyšetření funkce štítné žlázy a pravděpodobně i testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus

Pravděpodobnost opakování potratu není vysoká, ale vyloučit opětovný neúspěch nikdy nejde

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den. V roce 1998 jsem porodila v terminu zdravou dceru bylo mi 17 let. V roce 2012 jsme ve 13 tydnu potratila dale 2013 jsme cekaly dvojcatka ale opet to nedopadlo jedno miminko jsem potratila ve 20 t a o druhe jsme prisly ve 26 t holcicce prestalo bit srdicko. Ted 2015 jsme opet potratila ve 22 t v tom to tehotenstvi jsem mela leceny zanet. Lekari mi nerekly zadny duvod proc se to deje. Vsechny testy co jsem mela byli v poradku. Prosim Vas o vas nazor,dekuji
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobry den pane doktore,

jsem patym dnem po vyvolanem porodu (potratu) provedenem ve 22. tydnu tehotenstvi (duvodem byla zavazna VVV plodu, konkr. se jednalo o lobarni holoprosencefalii) a chtela bych se Vas zeptat na Vas nazor ohledne toho, kdy se muzeme opet zacit snazit o dalsi dite? Vetsinou se udava rozmezi min. 3 az 6 mesicu, ale par lekaru mi jiz reklo, ze to muzeme zkusit treba hned po sestinedeli ci po prvni menstruaci, coz bych velmi rada udelala, protoze predstava cekani delsi dobu me desi.

Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych doporučil pauzu 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den. V roce 1998 jsem porodila v terminu zdravou dceru bylo mi 17 let. V roce 2012 jsme ve 13 tydnu potratila dale 2013 jsme cekaly dvojcatka ale opet to nedopadlo jedno miminko jsem potratila ve 20 t a o druhe jsme prisly ve 26 t holcicce prestalo bit srdicko. Ted 2015 jsme opet potratila ve 22 t v tom to tehotenstvi jsem mela leceny zanet. Lekari mi nerekly zadny duvod proc se to deje. Vsechny testy co jsem mela byli v poradku. Prosim Vas o vas nazor,dekuji
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepíšete, jaké testy byly provedeny. Určitě by byla vhodná genetika a testy na některé infekce, jako např. na cytomegalovirus.

Velmi často ale na žádnou jasnou příčinu nepřijdeme.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v prosinci mi bude 35 let, a včera jsem prodělala již 4 potrat a revizi dělohy. Stáří 9+4, dle velikosti o týden mladší bez srdeční akce. Předchozí potrat byl v 16 týdnu z důvodu pozitivního Down.syndromu, druhé se ukončilo samo v 6tt a první potrat v 9tt plod se přestal vyvíjet bez srdeční akce. Máme genetické vyšetření v pořádku, št. žláza v pořádku, hematologické vyš. v pořádku, běžné odběry krve u obvod. lékaře v pořádku. Už nevím co dělat, mám obavu z IVF. Myslíte, že je to už má poslední šance, nebo případně jaká podstoupit další vyšetření? Děkuji za informace.
Keitt
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvážil bych testy na některé infekce - například cytomegalovirus.

Po ovulaci bych zkoušel podporu luteální fáze - například Utrogestan 2x2 tbl, v případě těhotenství do 10. týdne.

IVF by za určitých okolností mohlo zlepšit šanci na úspěch - např. užitím speciálního kultivačního media Embryogen - více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=5#ak_98

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v květnu mi bude 30 let a předevčírem jsem prodělala druhý potrat. V 9 týdnu velikost na 6 týdnů, srdíčko nečinné. Další před 3 lety zamlklý potrat opět v 9 týdnu. Bohužel mám anovulační cyklus a leidenskou mutaci heterozigot. U druhého těhotenství jsem si píchala fraxiparin a brala jsem ultrogestan což u prvního nebylo. Myslíte si že v mém případě je vhodnější vyzkoušet umělé oplodnění, nebo mám čekat na opět na "přírodu". - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji vyšetření funkce štítné žlázy, genetiku Vás i partnera, případně testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus. A posléze bych doporučil snahu o spontánní koncepci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je normální, když druhý den po revizi dělohy (po potratu) je normální, že nešpiním. Mám pouze žlutavý/béžový řídký výtok bez zápachu. Předem děkuji za odpověď.
Kačka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to nic neobvyklého. Krvácení nebo špinění se ještě může objevit, ale také nemusí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,napíšu Vám doposud nálezy aby jste se mohl třeba na něco vyjádřit pokud to aspoň trochu půjde.Štítná žláza TSH 7,34 FT4 13,89.Zaléčuji měsíc letroxem 50.Imunologický nález Beta-2-GPI IgG 26.4,Anti PHI IgG 24.6 (Spermie IF slabě pozitivní-k tomuhle neni na zprávě vyjádření-nevím co to znamená? partnerovy spermie testovány nebyly).30.6.mi napsali žádost na kontrolní odběry na potvrzení antifosfolipidového syndromu.12tt ZP,mimoděložní těhotenství a váček bez plodu 7tt.Zatím se mi k dalšímu postupu nevyjádřili.Jak by jste dáli se vyjádřit k nálezu dál prosím postupoval aby se vše neopakovalo.Dá se předejít prášky a následně nevyvyjejicímu plodu jako tomu bylo ve třetím případě?Je mi 29,partnerovi 33let.Děkujeme hezký den
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Spolehlivě předejít opakování problému nelze. Šance, že vše bude v pořádku, je ale reálná. Obzvláště je-li léčena porucha funkce štítné žlázy

Neznám-li referenční meze konkrétní laboratoře, nemůžu se vyjádřit. A nejsem imunolog

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,začala jsem před měsícem uživat Letrox 50 na štítnici.Dostala jsem to o 3dny dřive.Mám dlouhý cyklus 38dní 6dní krvácení.Takhle už to mám dva roky.Je možné že hormony podávané pro správnpu funkci štítné žlázy mi mohou skrátit cyklus?Našli mi antifosfosfolipidový syndrom na zprávě píši pravděpodobný důvod potrácení(ZP 12tt,mimoděložní těhotnství a 7tt váček bez plodu).Bylo mi vysvětleno,že hned po otěhotnění mi nasadí léčbu.Podají mi i nějaké léky při plánování těhitenství aby se mohlo predejít opakovaní váčku bez plodu?Nebo to nemuselo se srážlivostí souviset?Na genetické výsledky čekáme.Děkuju hezký den...
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Úprava funkce štítné žlázy může mít vliv na cyklus.

Pokud přesně neznám nález a ani nevím, jaká léčba je plánovaná, není dost dobře možné se nějak konkrétně vyjadřovat.

Příčina potratu se málokdy podaří jednoznačně objasnit. Mohla být například ve špatné funkci štítné žlázy, mohla být v oblasti imunity či srážlivosti, ale i jinde. A mohlo také jít o kombinaci příčin.

Šance, že se nyní vše zdaří, je ale určitě reálná

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
je mi 28 let, mé první těhotenství v r. 2013 skončilo zamklým potratem (revize dělohy), druhé jsme ukončili ve 23.tt z důvodu velmi vážné VV srdíčka (bez revize dělohy, placenta se odloučila sama), třetí těhotenství skončilo před 14ti dny předčasným porodem ve 22.tt, dělali mi i revizi. Fyzicky jsem v pořádku, psychika je horší. Chtěla bych se Vás zeptat, kdy doporučujete začít s pohlavním stykem?
Kdy se můžeme o miminko pokoušet znova? Můj gynekolog nám doporučil min půl roku až rok počkat, aby se děloha a čípek daly do pořádku. Je to šílená doba...chtěli bychom co nejdříve. Kdy je podle Vás ta správná doba? Načetli jsme si spoustu článku, kdy partneři začali okamžite po šestinedělí. Jaká jsou rizika? Moc děkuji.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohlavní styk bych doporučil až po šestinedělí, snahu o početí po 3 měsících.

Rizika časnějšího snažení jsou v tom, že děloha nemusí být ještě kompletně vyhojená a plod se za určitých okolností může hůře uchytit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,

je mi 36 let, minulý rok jsem prodělala 1ZT a 1 spont. potrat. Můj dotaz se týká mého spontálního potratu. Když jsem začala slabě krvácet, jela jsem ihned do nemocnice, kde mi byl doporučen pouze lék Ascorutin a po víkendu další odběr krve (ke zjištění hodnot těh. hormonu). Vy tu často v podobných případech zmiňujete Utrogestan. Vím, že asi není všemocný, ale říkám si, co kdyby mi ho nasadili a vše mohlo dopadnout jinak..? Myslíte, že doporučení ascorutinu bylo dostačující? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobry den.

Aniž jsem mohl nález vidět, není dost dobře možné se zodpovědně vyjádřit

Osobně často Utrogestan doporučuji. Ale zda bych tak učinil i v tomto případě, nevím. A již vůbec netuším, zda by to mohlo pomoci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat.Za jak dlouho po potratu může byt pohlavní styk?Potrat proběhl bez revyze .Musí se dodržet sestinedely nebo ne?Díky moc Mísa.
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jak staré těhotenství se jednalo. Pokud šlo o opravdu časný potrat, tedy v 5.-6. týdnu (týden až 10 dní po vynechání menses), doporučil bych styk po cca 2-3 týdnech. V případě staršího těhotenství radím dodržet šestinedělí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,

prodělala jsem potrat ve 23. týdnu z důvodu zánětu plodových obalů. Byl mi zjištěn z hodnot CRP zánět v tělě.Poté mi byla nasazena 7 denní léčba antibiotiky Augmentin. Po dobrání antibiotik jsem byla na kontrolním CRP, kde již bylo vše v pořádku. Bohužel se nezjistilo, co zánět plodových obalů způsobilo. Chtěla bych se zeptat - pokud by byl zánět způsoben chlamydiemi, zabral by Augmentin i když na něj chlamydie nejsou citlivé? Nebo z toho, že tento lék na zánět zabral můžu usoudit, že se nejednalo o chlamydie? Snažíme se o druhé miminko, tak bych chtěla udělat vše proto, aby se potrat neopakoval. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byla léčba Augmentinem úspěšná, byl původce zánětu na toto antibiotikum citlivý. Tedy pravděpodobně nešlo o chlamýdie

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore chci se zeptat jsem těhotná 5-6 týden paní doktorka viděla gestační vaček 4mm. ale 9.4 jsem začala krvácet tak jsem šla hned na kontrolu a gestační vaček jen o 1mm vetší. Beru Utrogestan a Acoturin jenže na druhý den jsem začala silnějí krvácet tak paní doktorka mi řekla at přestanu brat ty leky, a na druhy den to krvacení přestalo uplně. že to de to embryo pryč. 13.4 jsem byla na výsledky a HCG jsem měla jen 25 a na kontrolu mám jit 20.4. a tet i když nekrvacím tak mě poboliva břicho takove pichaní v podbříšku . tak se chci zeptat jestli jsem to potratila a nebo ještě těhotná byt mužu. protože je divné že jsem krvácela jen 3 dny děkuji za odpověď
s
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je možné, ba pravděpodobné, že jste potratila. Je třeba ale také myslet na možnost mimoděložního těhotenství - byť to není příliš pravděpodobné. Ale máte-li bolesti, navštivte lékaře raději dříve.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,v 5 týdnu tehotenstvi jsem potratila po IVF.Za jak dlouho budu moc znova otěhotnět? A jak dlouho se po potratu krvácí?Po potratu mužů hnet do prace?Díky moc za odpovet a pěkný den Misa
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, zda byla či nebyla provedena revize děložní dutiny. Pokud ano, doporučuji další těhotenství za 3 měsíce, pokud ne, může být odklad poloviční.

Krvácení po potratu obvykle trvá do týdne.

Záleží na tom, jak náročnou máte práci- hlavně po fyzické stránce. Proběhne-li vše bez komplikací, je obvykle možné jít do práce za týden

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chápu správně z Vaší odpovědi, že jednotlivé testy popisujicí imunologický stav nesouvisí dle Vašeho názoru s potraty? Podle Vašich dřivějsích odpovědí jsem se tu dočetla, že naopak výraznější snížená funkce štitné žlázy zase může. Před měsícem jsem začala brát letrox 50 (mé hodnoty TSH 7,34 fT4 13.89).Jsou tyto hodnoty natolik špatné aby to souviset mohlo i vzhledem k tomu, že nebyla během těhotenství (nejdelší 12tt)léčená neboť jsem to bohužel nevěděla.Udajně je ŠŽ jen nepatrně snížená aby měla fatalní důsledek.Myslíte si to také?Děkuji mnohokrát za rady...hezký den...
Táňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Funkce štítné žlázy je opravdu snížená je mírně. Zda může jít o příčinu potratů, je zpětně těžké říci.

U imunologických testů je vyjádření ještě obtížnější.

Bohužel u absolutní většiny potratů jednoznačnou příčinu neprokážeme

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,mám po dvou zamlklých potratech jeden ve 12tt,jeden v 7tt gestační váček bez plodu(mezi tím mimoděložní těhotenství).Máme s manželem po odběrech na genetice.Mě před 10dny nabrali imunologii a dnes na hematologii trombofilní stavy.Pi.doktorka do zprávy z výsledků na imunologii napsala POZITIVITA beta-2-GPI IgG 24,6 .Prosim Vas co to přesně znamená?Na hematologii mi pi.doktorka naznačila, že tento imunologický nález může souviset s odběry na trombofilní stavy co mi dnes odebírali.Taky,že tento nález by měl být pozitivní několikrát za sebou.Nevím zda jsem to vše správně pochopila proto tento dotaz.Za prvé co to přesně znamená a jestli jsem to pochopila správně tak mi to budou nabirat znovu,když by to mělo být pozitivní několikrát, či to dozjistí podrobněji z odběrů na hematologii?A jak pak bude dlouho trvat léčba a jakým způsobem(léky?)Snad jsem to napsala srozumitelně.děkuju za pokus o radu.hezký den
Táňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o jeden z mnoha desítek parametrů popisujících imunitní stav organismu.

Vztah jednotlivých parametrů imunologických testů a opakovaných potratů není podle mých znalostí spolehlivě prokázán. A i se obtížně předvídá další vývoj i efekt léčby.

Lépe než gynekolog Vám odpoví imunolog.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 29 manzelovi 33. Pokoušíme se o ditě od ledna 2014.Otěhotníme vzdy hned.Máme po zp 12tt,po 5měsících po doporučených proběhlých 3-4 menstruacích mimoděložní těhotenství odstraněn pravý vejcovod a poslední gestační váček bez plodu 7tt.Momentálně čekáme na výskedky z genetiky a u mě imunologii a hematologii.Štítnou žlázu po zjištění zaléčujeme.Prosim Vás máme udělat imunologii i manželovi a spermiogram? Mě ještě odeberou infekce.Teď musíme čekat 3měsice na genetické výskedky.Rádi bychom už když musíne čekat měli všechno možné abychom zas po příchodu výsledků nemuseli čekat znova a tím se vše jen prodloužilo...Už je to těžké a i den pomůže pro psychickou aspon částečnou úlevu.Děkujeme za doporučení ... Hezký den ...
Vladimira
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedená vyšetření partnera považuji za zbytečná. Klíčovou roli může hrát správná léčba poruchy funkce štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore chtěla bych se vás zeptat, v jakém týdnu těhotenství mohu podstoupit nejdříve miniinterupci a jak zákrok probíhá? Děkuji za odpověd'
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klasická miniinterupce se již neprovádí. Šlo o ambulantní výkon bez anestézie v časné fázi těhotenství. Výkon se prováděl odsátím obsahu děložní dutiny

Postup je nyní stejný, ovšem v narkóze. Lze provést kdykoli po průkazu gravidity - čím dříve tím lépe.

Žádost o přerušení vystavuje registrující gynekologa

Alternativou je užití tzv. potratové pilulky. Také ale musíte vše řešit přes svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych se zeptat, jak se postupuje v případě, že je výsledek těhotenského testu kladný a žena chce podstoupit interrupci. Kam s tím výsledkem dále? Do jaké kliniky má jít na vyšetření a následný zákrok, nemá-li předem si někde nechat udělat ultrazvuk, analýzu krve apd. (a kde?) a jen poté může na pracoviště, kde se zákrok provádí? Potřebuje zajistit nějaké další podklady a doporučení?
Se svou bývalou gynekoložkou se už setkat nechci (nedůvěřuji jí) a novou zatím nemám.
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žena, která plánuje přerušení těhotenství, navštíví svého registrujícího gynekologa. Ten ji vyšetří a na základě nálezu sepíše žádost o přerušení těhotenství, kterou žena podepíše. Výkon samotný se provádí v lůžkovém zařízení dle volby ženy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, pred 2 tydny jsem mela pozitivni tt i u dr se v krvi tehotenstvi prokazalo ale na ultrazvuku zatim nic videt nebylo, ale 2 dny na to jsem dostala menstruaci ktera trvala prez 6 dni, je jasne ze se plod neudrzel ale ted mam hnedy vytok a obcasne zakrvaceni a tt mi vysel hodne slabe pozitivni... nemuze se jednat o mimodelozni tehotenstvi??
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše šlo o časný potrat. I po něm bývá nějakou dobu test pozitivní. Mimoděložní těhotenství ale vyloučit na 100% nejde. Doporučuji, neustane-li krvácení, návštěvu lékaře.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Krásný den pane doktore,
chtěla bych Vás poprosit o radu. V pondělí 23.3. jsem byla na revizi dělohy z důvodu ZT (vývoj se zastavil v 6. týdnu, byl tam pouze váček bez embryonálího pol.), nekrvácela jsem, nešpinila. Hned druhý den po revizi jsem večer měla bolesti v podbřišku jako při silnější MS. Ty poté ustaly. Následující den to samé. Poté jsem běžela již ke svému OG. Provedl mi UZ, prohmatal (dost mě to na prohmatání bolelo) a konstatoval, že tam nejspíš něco zůstalo a pokud se to samo nedostane ven, tak budu muset opět prý na revizi. Dostala jsem antibiotika Augmentin a Entizol. Mám obrovský strach jít zase na revizi, myslela jsem, že to bude v pořádku, je mi z toho opravdu strašně. Sliznici mám prý docela vysoko. Moc se bojím, pane doktore. Co pro to, aby to dobře dopadlo, můžu udělat? Musím opravdu když tak znovu na revizi? Děti ještě nemám, mám obavy po těchto zákrocích s případným otěhotněním v budoucnu. Děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Gábina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vy sama nemůžete udělat nic. Pouze dodržte doporučenou léčbu. Pokud se děloha sama "nevyčistí", je pakovaná revize vhodná. Jinak by se mohly dostavit komplikace, včetně ohrožení plodnosti

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 36 let. Loni jsem prodělala 1 ZT, 1 spont. potrat, 1 HSK intramurálního (3 cm) myomu. Tento měsíc (2,5 měsíce) po HSK se mi zpozdila MS a na teh. testu se objevovoval duch druhé čárky, nicméně jsem po týdnu dostala MS. Mé problémy s těhotenstvím (nikdy neprokázaná srd. aktivita, potraty kolem ca 8 T) jsem přikládala myomu, co když ale byly problémy od začátku genetického rázu? Beru Letrox, základní gen. testy byly v pořádku. Jaké další testy byste mi prosím doporučil? Je vhodné objednat se na centrum asist. reprodukce nebo které z oddělení řeší problém toho, že otěhotnět lze ale zdárně donosit ne
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Problémy s donošením, tedy tzv. infertilitu obvykle řeší registrující gynekolog, je-li dostatečně zkušený.

V rámci CAR by šlo zvážit IVF program s užitím speciálního kultivačního media Embryogen nebo případně preimplantační genetický screeing. Nemyslím, že je to ale nezbytně nutné

Osobně bych doplnil testy na některé infekce, např. cytomegalovirus, a kontrolu funkceí štítné žlázy- nebyla-li v poslední době provedena.

Po ovulaci bych doporučil podporu luteální fáze gestageny -například Utrogestan 2x2 tbl denně a v případě pozitivitu testu bych tuto léčbu podával až do 10. týdne

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, po dvou zamlklých potratech jeden ve 12tt a druhý v 7tt gestační váček bez plodu(mezi tím mimoděložní).Zjistili mi sníženou funkci štítmé žlázy.Teď budem procházet všemi vyšetřeními (genetika,hematologie,imunologie,TORCH).Po dobu čekání se mi zaléčí štítka.Pi.doktorka vyloučila,že by snižená funkce štítnice způsobila potraty.Můžu se zeptat jestli máte časté případy kdy je na vině právě tohle onemocnění na potraty? Dvě pi.doktorky se shodují,že to na potraty vliv rozhodně mit nemohlo a dva,že mohlo...Setkáváte se s tím, ze to vliv může mít?Děkuju hezký den...
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výraznější snížení funkce štítné žlázy může podle mých zkušeností mít vliv na nesprávný vývoj těhotenství, tedy na vznik potratu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 23 let a na začátku března jsem prodělala samovolný potrat v 7.t. bez revize. S partnerem bychom se rádi pokusili o další miminko cca za 3 měsíce. Myslíte si, že je to dostatečně dlouhá doba vhodná pro další pokus? Může i při dalším otěhotnění dojít k potratu nebo je šance na normální průběhz těhotenství? Doporučil by jste užívat před plánovaným otěhotněním nějaké vitamíny? Děkuji za odpověď
JANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla provedena revize, jsou 3 měsíce až nadbytečně dlouhá doba. Riziko potratu je stejné. Je tedy vysoce pravděpodobné, že vše proběhne bez problémů.

Určitě doporučuji některý multivitamin s kyselinou listovou

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem 2 dny po spontánním potratu ve 20 týdnu, mám za sebou 5 potratu 3 do 12 týdne a 2 na přelomu 19-20 týdne vždy to je mužské pohlaví jinak doma mám 3 dcery. Teď jsem potratila miminko doma nečekaně chlapečka jsem viděla mám hybal se chci se zeptat jestli trpěl. Děkuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpověď neznám

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jak velké je riziko opakování ZT u PCO?
JAna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mezi ZT a PCO není přímá souvislost. Pravděpodobnost ZT je zhruba stejná jako bez PCO

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho můžu nastoupit do práce po revizi dělohy v 7.týdnu. Děláme 12ky a v práci používáme i líh a lepidla.Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li vše bez komplikací, po cca týdnu až 10 dnech

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v jakém časovém odstupu po UPT je možné se začít o další těhotenství?
Malíková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji odstup 3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobrý den minulý rok sem prodělala revizi dělohy po zamlklém potratu 6tt, s přítelem se snažíme o další miminko chtěla sem se zeptat jaká je pravděpodobnost opakovaného potratu podle mé ginekoložky by po zdravotní stránce mělo být vše v pořádku. Děkuji za odpověď
anna pospíšilová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost je stejná jako u prvního těhotenství, tedy cca 5-7% - především v závislosti na Vašem věku

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze