Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

potrácení
Dobrý den pane doktore, 15.9. jsem podstoupila laparoskopii kvůli prasklé cystě. Při předoperačních vyšetřeních mi zjistili zvýšené HCG. Na UTZ nebylo nic vidět. Lékaži mi v nemocnici oznámili, že jsem nejspíše i potratila a při laparoskopii provedli kyretáž. Po týdnu jsem šla na kontrolu, ale HCG mi stále stoupalo (bohužel ale velmi málo). Následovala tedy další laparoskopie (27.9.) s odebráním pravého vejcovodu s mimoděložním těhotenstvím. Minulý týden jsem byla na injekci na vyvolání MS (dostavila se dnes) a paní doktorka říkala, že mám malý výpotek tentokrát na levé straně (prý ale odejde s touto MS). Po operaci jsem brala více jak měsíc wobenzym a pravidelně piju kontryhel. Mohli bychom se začít stažit s manželem už po této MS a nebo máme spíše dále čekat?? Cítím se úplně v pořádku a i veškeré rány se mi velice dobře zahojily (pracuji z domova a žádná fyzická náhama nehrozí). Někteří lékaři v nemocnici mi říkali čekat 1 měsíc a někteří zase až 6 měsíců. Děkuji za radu
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzhledem k tomu, že byla provedena revize děložní dutiny, doporučuji vyčkat ještě alespoň jeden až dva  cykly.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, před týdnem jsem v desátém týdnu těhotenství potratila a při výsledcích z odběru krve se ukázaly celkem dost vysoké hodnoty zánětu. Moje doktorka o zánětu věděla, měsíc před potratem mi na něj nasadila Clogin s tím že nic víc předepsat nemůže. Nyní nevím jestli opravdu nemohla víc dělat nebo jestli se zánětu dalo zabránit (je to pravděpodobná příčina potratu). Nevím, jestli doktorce můžu dál věřit. Děkuji za odpověď
Potrat
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž přesně vím, o jaké výsledky šlo, je těžké se přesněji vyjadřovat.

Výsledky některých krevních testů, například sedimentace, jsou v těhotenství mimo normu a není to přitom příznak zánětu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
v 7+0 jsem musela na kyretaz-zamlky potrat.Z hisologie mi nevyslo nic,co by potvrdilo,kde byla chyba.choriove klky byly nezastizene,tak nechapu jak je to mozny.Umite mi ti vysvetlit?Dekuji - otázka upravena poradcem
Tamana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, jak vypadal UZ nález. Byla-li gravidita v děloze prokázána, zřejmě nebyl na histologii odeslán nebo zpracován všechen materiál z revize

Pokud nebyl UZ nález jasný, mohlo by jít o mimoděložní těhotenství

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
letos jsem prodělala již dva potraty, první v 22tt v březnu, pro předčasný odtok plodové vody a nyní ve 12tt ZT. Po prvním potratu jsme byli na genetice, kde nic závažného nezjistili kromě u mě mutace MTHFR A1298C 1/2. Pitva plodu také nic neobjasnila, vše bylo OK. Při dalším těhotenství jsem si zaváděla 2X denně Utrogestan a brala zvýšené dávky kys.listové, přesto ani to nepomohlo. Chtěla bych se zeptat, zda byste mi doporučil ještě nějaká další vyšetření, můj dr. má přístup velice laxní a pokud si o nějakou léčku či vyšetření sama neřeknu, tak mě nikam neposílá. Prý to se řeší až po třetím potratu, tudíž by čekal až jak dopadne další "pokus", ale já bych tomu ráda pochopitelně předešla. Předem děkuji za vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych vyšetření funkce štítné žlázy a testy na některé infekce -jako např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem po 3 potratech.Po všech vyšetřeních manželovi zjistili špatnou fragmentaci DNA spermii-35%. máme nějakou šanci na otěhotnění a udržení bez umělého oplodnění?nebo máme jít hned na umělé?Byla nám nabídnuta metoda PICSI.děkuji za odpoveď
Nová Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepíšete, kolik je Vám let. To je dost důležité.

Jste-li mladší než 33 let, myslím, že to můžete ještě zkoušet i bez IVF. Samozřejmě předpokládám, že máte v pořádku štítnou žlázu i  a další testy. Po otěhotnění bych doporučil gestagenní podporu

PICSI je ale rozumným postupem, který může pomoci vybrat tu správnou spermii

MUDr. Jan Šulc


potrácení
Dobrý den, jsem 16 dní po zamlknutém těhotenství s podezření na zbytky vajíčka. Dnes jsem byla na kontrole a nález je viditelný, nicméně to prý mohou být sraženiny krve. HCG bylo 5,2 tedy negativní. Ted večer jsem ale začala špinit jemně jen po toaletě. Mám vyčkat menstruace, nebo jít znovu k lékaři? děkuji Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
 Nemáte-li bolesti a nekrvácíte-li silně, doporučuji vyčkat
MUDr. Jan Šulc
potrácení
dobry den, prosim vas o nazor na moj problem. V roku 2012 som porodila prve dieta, tehotenstvo bolo bezproblemove, dcerka je zdrava. Minuly rok nasledovali 3 potraty (1.spontanny v 6tt-10/2013, 2.MA v 10tt-04/2014, 3.MA v 8tt-09/2014), vsetky s rovnakym scenarom, krvacanie od zaciatku, najskor slabe, ktore po dnoch zosilnovalo az nastal potrat. Robili mi geneticke vysetrenia na vrodene trombofilne mutacie(negativne), pichala som preventivne fraxiparine, uzivala lieky, nezabralo. Teraz ma caka geneticka konzultacia, nakolko mame v rodine problemy s roznymi diagnozami(DMO, autizmus, srdcove vady).
-Odporucili by ste mi nejake ine vysetrenia, okrem spominanych? Mali by vobec vyznam, kedze prve tehotenstvo bolo v poriadku?
-mohlo k potratom prispiet aj otehotnenie po kratkom case? Bola dodrzana prestavka 4 cykly a gynekolog zhodnotil po kontrole, ze som v poriadku.
-nemoze mat zly vplyv kratka lutealna faza? 5 dni po ovulacii zacina spinenie a na 10-ty den sa spusti menstruacia.
Dakujem - otázka upravena poradcem
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

ještě doplňuji - pauza není krátká

potrácení
dobry den pan doktor. Obraciam sa na Vas s prosbou o Vas nazor na moj problem. V roku 2012 som porodila svoje prve dieta, tehotenstvo bolo takmer bezproblemove, dcerka je zdrava. Minuly rok sme chceli druhe dieta, avsak nasledovali 3 potraty (1.spontanny v 6tt-10/2013, 2.MA v 10tt-04/2014, 3.MA v 8tt-09/2014), vsetky s rovnakym scenarom, krvacanie od zaciatku, najskor slabe, ktore po dnoch zosilnovalo az nastal potrat. Robili mi geneticke vysetrenia na vrodene trombofilne mutacie(negativne), pichala som preventivne fraxiparine, uzivala lieky a nic nezabera. Teraz ma caka este geneticka konzultacia, nakolko mame v rodine problemy s roznymi diagnozami(DMO, autizmus, srdcove vady).
-Odporucili by ste mi este nejake ine vysetrenia, okrem spominanych? Mali by vobec vyznam, kedze prve tehotenstvo bolo v poriadku?
-mohlo k potratom prispiet aj otehotnenie po kratkom case? Bola dodrzana prestavka 4 cykly a gynekolog zhodnotil po kontrole, ze som v poriadku.
-nemoze mat zly vplyv kratka lutealna faza? 5 dni po ovulacii zacina spinenie a na 10-ty den sa spusti menstruacia.
Dakujem za vas nazor. - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych vyšetření štítné žlázy a testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus.

Problém může být i v nedostatečnosti luteální fáze. Určitě doporučuji užívat gestagen (např. Utrogestan 2x2bl) od ovulace dále a v případě pozitivity gravitestu do cca 8. týdne.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jak poznám samovolný potrat? předem děkuji
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžné příznaky jsou silné krvácení a bolesti. Samozřejmě musí být prokázané těhotenství.

Nejlepším řešením je návštěva gynekologa

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore,
V cervnu jsem byla po samovolnem potratu v 8tt na kyretazi.
Paní doktorka souhlasi, že od listopadu se můžeme znovu snažit o mimčo. Měřila jsem tento i minulý měsíc ovulaci pomocí testů, a testovací čárka sice sílila, ale vzdy jen cca do poloviny sytosti té kontrolní, pak už jen slábla.
Na jaře před otěhotněním jsem mela ovulační test pozitivní vždy 2 dny (obě čárky úplně stejne syté).
Je tedy možné, ze jsem kyretáží ztratila ovulaci?
A pokud ano, prosím poradite, jak ji nastartovat?
Je mi skoro 35 a mimčo opravdu moc chci. Cítím se naprosto zdravě.
Předem moc děkuji za radu! - otázka upravena poradcem
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Intenzita čárky závisí na řadě okolností - například na koncentraci moče. Zda ovulujete ale není jisté. Myslím, že by bylo vhodné prověřit ovulaci pomocí UZ (folikulometrie)

MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,měla jsem 4 dny zpožděnou menstruaci a 6 testů slabě pozitivních.5.den se menstruace dostavila a 8.den je tt negativní.Mohu být těhotná?
Pája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den,měla jsem 4 dny zpožděnou menstruaci a 6 testů slabě pozitivních.5.den se menstruace dostavila a 8.den je tt negativní.Mohu být těhotná?
Pája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně šlo o tzv. časnou těhotenskou ztrátu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den jsem čtvrty den po miniinterupci dnes jsem si udelals tehotensky test a je tam slaba druha čarka jakoze pozityvni.a stale mam bolesti mirne bricha.dekuji
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pozitivita testu je po interupci normální. Často je test pozitivní i 2-3 týdny

Bolesti ale normální nejsou. Pokud by neustaly, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, vo veku 33 r. (pred 4 rokmi) som absolvovala 1.IVF, z dovodu zleho spermiogramu partnera. Cerstvy transfer jednej 5-dennej blastocysty bol uspesny, a narodila sa nam dcera. Minuly rok som absolvovala este KET (podarila sa rozmrazit jedna slabsia blastocysta zo zvysnych troch zamrazenych), vysledok bol biochem. tehotenstvo. V tomto roku, este ako 36-rocna som absolvovala 2. IVF. Cerstvy transfer bol 1 blastocysta, ktora sa ale vobec neuchytila. Nasledovali 2 KETy, transfer vzdy jednej blastocysty, vysledok bol pokazde biochem. tehotenstvo. Zaujimal by ma Vas nazor, ci "cakat" dalej na spravne embryo, alebo (vzhladom na 4 neuspesne transfery po jednom uspesnom) odporucate, aby som podstupila nejaky dalsi test, a aky? Napr, hysteroskopiu, ci po porode nenastal nejaky problem? Nerada by som si totiz "minula" dalsie pokusy a prip. zdrave embrya pre neodhaleny zdravotny problem. Dakujem vopred za odpoved. Eva - otázka upravena poradcem
Eva Bobova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji vyšetření funkce štítné žlázy a možná i hysteroskpii, byť nějaký problém v děloze vedoucí k časným potratům je dost nepravděpodobný. Také bych doporučil testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den
Minuly tyden v utery jsem prodelala doma samovolny potrat. V patek jsem sla na kontrolu a deloha je cista. Prvni 4 dny jsem krvacela silne,od nedele trochu a dnes uz jen spinim.Ale stale me jemne poboliva pidbrisek. Jsem velmi unavena. Mota se mi hlava a po ranu trpim nechutenstvim. Jak dlouho se po potratu v 6 tt dava telo do kupy? Je to caste nebo mam vyhledat gynekologa?? Dekuji. P - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po týdnu, max po 10 dnech, byste měla být zcela fit. Hlavně bolesti nejsou typické. Navštivte proto lékaře
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den,uz dvakrat jsem potratila. Trpim na PCO. Pri druhem tehot.pomohl az clostil. Uz jsem nevedela kudy kam a na doporuceni navstivila opravdu dobrou lecitelku,ktera mi rekla,ze moje nadledvinky jsou ve spatnem stavu a pri otehotneni nemelo miminko sanci na rust a bylo z toho ZT. Co mi radite? Do dalsi hormonalni lecby jit nechci,protoze to by me jen zase vic oslabilo. Dekuji moc.
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyjádření léčitelky není podle mne správné.

Při PCO je problém s ovulací. Ten je obvykle řešitelný jen hormonálně, tedy Clostilbegytem nebo léky s podobným účinkem. Důleité je po ovulaci vyvolané Clostilbegytem užívat gestagenní podporu (například Utrogestan)

Po 2 potratech doporučuji vyšetření štítné žlázy a možná i genetiku

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,je nutne cekat po spontalnim potratu nez klesne Hcg na nulu? Byla jsem v 6 tt. A nebo je lepsi pockat do prvni prirozene menstruace?
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla provedena revize děložní dutiny (="vyčištění v narkóze"), doporučuji vyčkat na další cyklus, tedy na dobu po menses

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,posledni dva cykly jsem brala clostyl.a pri druhem v 7 tt z toho bylo Zamlkle tehotenstvi,nyni prirozeny potrat. Clostyl.uz neuzivam. Trpim syndromem PCO. Jaka je nyni pravdepodobnost,ze otehotnim prirozene. Bez clistyl.Rika se,ze po potratu se nejlepe otehotni,ale stava se to i zenam s PCO??
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potrat určitě zvyšuje šanci na otěhotnění i u žen s PCO. Ovšem, zda budete bez Clostilbegytu ovulovat, není jisté. Doporučil bych Clostilbegyt znovu, důležité ale je užívat po ovulaci gestageny - a nejlépe i v prvních týdnech těhotenství.

Po 2 potratech bych doporučil vyšetření štítné žlázy a asi i genetiku

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den
po opakovanych testech na těhotenství a krevnich testech....ktere tez vyšly pozitivne jsem zacla krvacet a doslo k potratu na revizi delohy jsem nemusela...je to treti den po a ja se chci zeptat kdy muzu zacit pomalu cvicit at si vycistim hlavu od toho vseho a zda se mam obavat na priste ze me telo opet plod neudrží.Bricho me stale poboliva...,ale jen odpocivat nemuzu.Muzu zacit pomalou chuzi na pase?A lehke vahy na zatez ke cviceni?Diky moc za odpověď. ... - otázka upravena poradcem
Karri22
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Začněte cvičit, až přestanete krvácet. Do té doby jen velmi zvolna.

Šance, že na podruhé vše dobře dopadne, je zcela reálná

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň pán doktor.
Minulý mesiac som brala clostilbegyt a dufaston, keď mi meškala menštruácia 6 dní urobila som si tehotenský test a na druhý deň tiež obidva boli pozitívne hoci čiarka bola trochu slabšia ale dosť viditeľná. Na 11. deň po vynechaní menštruácie som začala krvácať a tak som išla na pohotovosť. Podľa lekára išlo o mikropotrat. Hcg bolo nízke 1,57 takže ma prepustili domov bez kyretáže. Obvodná gynekologička povedala, že s otehotnením je potrebné počkať aspoň 3 cykly, ale prečo by som mala čakať keď som nemala robený kyret . Možno keby som si nebola robila testy ani neviem, že som tehotná. Nerada by som čakala zbytočne 3 až 6 mesiacov. Ďakujem za odpoveď - otázka upravena poradcem
slavka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý deň pán doktor.
Minulý mesiac som brala clostilbegyt a dufaston, keď mi meškala menštruácia 6 dní urobila som si tehotenský test a na druhý deň tiež obidva boli pozitívne hoci čiarka bola trochu slabšia ale dosť viditeľná. Na 11. deň po vynechaní menštruácie som začala krvácať a tak som išla na pohotovosť. Podľa lekára išlo o mikropotrat. Hcg bolo nízke 1,57 takže ma prepustili domov bez kyretáže. Obvodná gynekologička povedala, že s otehotnením je potrebné počkať aspoň 3 cykly, ale prečo by som mala čakať keď som nemala robený kyret . Možno keby som si nebola robila testy ani neviem, že som tehotná. Nerada by som čakala zbytočne 3 až 6 mesiacov. Ďakujem za odpoveď - otázka upravena poradcem
slavka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebyla-li provedena revize děložní dutiny, není třeba další otěhotnění odkládat

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,

po druhém IVF pozitivní těhotenský test, HCG 800j. Bohužel došlo na revizi a nyní po 3 týdnech stále špiním a HCG (cca 200j.) přetrvává. UTZ vše OK. Můj dotaz je, kdy se dostaví první MS, když stále špiním. Krvácení trvalo 14 dní po revizi. Děkuji moc - otázka upravena poradcem
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Menstruace by měla přijít do 6 týdnů. HCG by mělo být po 4 týdnech negativní. Pokud ne, mohlo by jít o problém - trofoblastickou nemoc

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore.Chci se zeptat,jsem vice jak 4 tydny po kyretazi po potratu.Zadne problemy jsem nemela.Vcera jsme s manzelem spolu poprve spali a dnes sem zacala krvacet.Mam to brat jako menstruaci,ktera se mela po zakroku dostavit?Moc dekuji za odpoved
simca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, pravděpodobně jde o menstruaci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, jsem po třech potratech.1. ve 12.týdnu-zamlklý potrat.2. ve 5+5 týdnu-podezření na mimoděložní těh., které se nepotvrdilo, nakonec byl plod prý v děloze.3. těhotenství-potrat v 18.týdnu, plod byl prý v pořádku, nejspíše nedostatečnost děložního hrdla. Byla mi v nemocnci doporučena preventivní cerkláž v budoucím těhotenství. Můj doktor je ale spíš pro častější kontroly co 3 týdny. Je to dostačující?Při posledním těhotenství na poslední kontrole bylo vše ok. a za dva týdny potrat.Na výsledky genetiky a hem. zatím čekám. Děkuji za odpověď
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Preventivní cercalge je možným řešením. Pečlivé sledování - radil bych á 2 týdny, včetně vaginální UZ cervikometrie - je také možností. Jednoznačně rozhodnout, co je lepší, je obtížné.

Určitě bych v další graviditě doporučil pracovní neschopnost a omezení fyzické i sexuální aktivity.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den Pane doktore potrebovala bych vysvietlit vysledki z histologie po prekonani zamlkleho potratu kde se pise ....vicečetne částky celkových rozměru 40x25x10-15 mm (dle pruvodky obsah dutiny děložní). Mikro:materiál je tvořen choriovými klky(místy mírně edematozními),drobnými fragmenty trofoblastu a decidui.Bez nádoru. Závěr:nález je kompatibilní s klin.dg.zamlklého potratu.T82 F31660
Dragana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o typický nález po potratu - tzv. residua (=zbytky) po potratu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v polovině minulého měsíce jsem si udělala těhot.test, zjistila jsem, že jsem nejspíš těhotná, následně na to jsem začala špinit, poté krvácet jak při menstruaci. Hned následující den, v pondělí 14.7. jsem šla na ultrazvuk, bohužel to ze mě vyšlo ven.. tzn,že se to neuchytlo, příroda si poradila a šlo to ven. Jenže po 14 dnech jsem šla na kontrolu a na ultrazvuku se najednou objevil myom či polyp do 1cm.. Potřebuju vědět víc názorů, jaké to má rizika, co pro to můžu dělat aby to bylo co nejšetrnější. Podotýkám, zákroků se dost bojím! Děkuji za radu!
Míša 1984
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den, v polovině minulého měsíce jsem si udělala těhot.test, zjistila jsem, že jsem nejspíš těhotná, následně na to jsem začala špinit, poté krvácet jak při menstruaci. Hned následující den, v pondělí 14.7. jsem šla na ultrazvuk, bohužel to ze mě vyšlo ven.. tzn,že se to neuchytlo, příroda si poradila a šlo to ven. Jenže po 14 dnech jsem šla na kontrolu a na ultrazvuku se najednou objevil myom či polyp do 1cm.. Potřebuju vědět víc názorů, jaké to má rizika, co pro to můžu dělat aby to bylo co nejšetrnější. Podotýkám, zákroků se dost bojím! Děkuji za radu!
Míša 1984
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím-li o co jde (polyp je něco jiného než myom), nemůžu se vyjádřit.

Nejde o tzv. residua(=zbytky) po potratu?

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Vážený pane doktore,
je mi 39 let, první syn se mi narodfil ve 30 letech a druhý ve 31 letech, vše absolutně bez problémů. V prosinci loňského roku po plánovaném otěhotnění (na první pokus) jsem spontánně potratila ve 11 + 6 tt. Letos v dubnu jsem měla zamlklý potrat zjištěný v 11 tt. Moje gynekoložka nás s manželem poslala na genetické testy, jejichž výsledek je:
u obou manželů prokázány normální karyotypy 46, XX a 46, XY
u mě vyločeny trombofilní mutace V Leiden a faktor II protrobim
u manžela vyločena časté mutace v genu pro cystickou fibrozu.
spermiogram u muže - normozoospermie.
Jaký byste doporučil další postup? Ještě provést nějaká vyšetření, nebo to zkusit znovu s tím, že šlo o náhodu, resp. že už mám stará vajíčka a je další pokus riskantní?
Děkuji za odpověď
Eva

Vyšetření na štítnou žlázu jsem absolvovala zhruba před rokem - vše v pořádku. - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě bych doporučil vyšetření štítné žlázy a případně testy na některé infekce, např. cytomegalovirus. Souvislost s věkem je pravděpodobná, nicméně šance na početí zdravého plodu je zcela reálná

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
ráno na kontrole v cca 25. týdnu mi bylo sděleno, že mám méně plodové vody. Lékařka potom na ultrazvuku něco měřila. Byla ovšem jen zastupující lékařkou. Sdělila mi, že objem plodové vody se může v průběhu dne měnit. Poslala mě na kontrolní měření za týden, a to už mě pak poslali do nemocnice, kde mi byl zjištěný těžký oligohydramnion. Zanedbala snad lékařka to, že mě poslala na kontrolní měření až za týden? Neměla mě poslat hned do nemocnice? Skončilo to celé potratem plodu. - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám dostatek informací, abych se mohl zodpovědně vyjádřit. Spíše ale o chybu nešlo. Problém by pravděpodobně ani v nemocnici nevyřešili

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat co znamená, že mi bylo při genetickém vyšetření zjištěno, že jsem heterozygotní nosičkou mutace MTHFR genu (A1298C) a zda by to nějak mohlo ohrozit plánované těhotenství. První skončilo porodem v 21TT. Popř. co mohu udělat pro prevenci.
Předem děkuji LN - otázka upravena poradcem
LN
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o velmi častý nález, který nemá větší význam. Můžete užívat kyselinu listovou 1 tbl denně

MUDr. Jan Šulc

potrácení
A jen se jeste zeptam pane doktore,jaky je vyznam tech trech mesicu po revizi??Proc se musi cekat tak dlouho?Je tam vyzsi riziko dalsiho potratu kdyby sme otehotneli hned po prvni menstruaci?
simca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o dokonalé vyhojení a správnou obnovu děložní sliznice.

Nelze zcela vyloučit určité riziko horších podmínek pro nidaci embrya, což může vést k potratu a také případně k problémům s odlučováním placenty při porodu.

Výsledky studií v tomto směru nejsou ale jednoznačné. Osobně v podobných případech raději vždy doporučuji udělat více než méně.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den. Pane doktore prosim vas mam dotaz. ..mozna hloupy ale nerada bych neco zanedbala. Včera jsem byla na revizi delohy. Nebyl plod tak me paní dr.hned ten den poslala. Prosím Vás minuly tyden jsem mela nechraneny sex nebot jsem predpokladala ze jsem tehotna. Je možnost ze bych pred týdnem znovu otěhotněla a pri revizi by to nebylo jeste ppznat? Ted mimco opravdu nechci.dekuji moc
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den. Pane doktore prosim vas mam dotaz. ..mozna hloupy ale nerada bych neco zanedbala. Včera jsem byla na revizi delohy. Nebyl plod tak me paní dr.hned ten den poslala. Prosím Vás minuly tyden jsem mela nechraneny sex nebot jsem predpokladala ze jsem tehotna. Je možnost ze bych pred týdnem znovu otěhotněla a pri revizi by to nebylo jeste ppznat? Ted mimco opravdu nechci.dekuji moc
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to prakticky a vyloučené

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň pani doktorka. V decembri som musela podstupiť kyretaž v 7 tyždni. Všetko prebehlo v poriadku, obaja sme zdravi vraj nieje problem otehotnieť zase.Od marca sa snažime s manželom zase o dieťatko ale doteraz nič. Neviem,predstavujem si to tak,že po takom zakroku je maternica zvnutra už poškodena nejakou jazvou,či tomu tak nieje? Ak otehotniem udrži sa plod aj v takom pripade,ak sa aj rozhodne uhniezdiť na tejto istej strane?Ako pripraviť maternici vhodne podmienky na tehotenstvo,existuju nejaké vitamíny aby bola maternica zvnutra v takom stave ako predtým? Ďakujem za odpoved
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děloha není po revizi, nedošlo-li ke komplikacím, nijak poškozená.

Otěhotnění se nemusí zdařit hned. Doporučuji zatím trpělivost a žádná speciální opatření.

Snad jen užívejte nějaký multivitamin pro ženy plánující těhotenství - poradí v lékaárně

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den. Pane doktore dnes jsem byla na revizi delohy. Pani dr.nea utz nic nevidela tak jsem hned tentyz den sla na revizi. Chci se i kdyz asi hloupe se zeptat...minuly týden jsem mela nechraneny sex....muzu byt znova tehotna...kdyz vlastně v dobe kdy k nemu došlo jsem byla jeste tehotna i kdyz asi plod tam uz nebyl?dekuji moc
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství považuji za extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den
Prosím vás o radu jsem 3 týdny po interupci , týden po interupci sem po umyti parfémovaným mýdlem dostala bakterii na kterou mi pan doktor předepsal antibiotika který doberu na konci tohoto týdne . V 5 týdnů po interupci letim na dovolenou do Turecka a vůbec nevim jestli by sem se mohla v těch vedrech které tam budou aspoň smočit v moři . Letim s dcerkou a ta se bude chtít určite čvachtat v bazénku od rána do večera . Myslíte že když si dam tampón smočim se a hned ho vyhodim , mužů ryskovat nějaký zánět ? Děkuji moc za odpověď - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

5 týdnů po interupci byste již mohla menstruovat nebo i mít po menses -pak není problém. Pokud ještě budete v šestinedělí, lze postupovat, jak píšete -riziko je velmi malé

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den.Chci se zeptat,je mi 26 let.Pred tydnem sem byla na kyretazi v 7tt.A ted nas strasne zajima s manzelem kdy se muzeme zacit znovu snazit?.V nemocnici mi rekli ze az odmenstruju,tak to muzeme zkusit.A nekdo zase rika,ze cekat az tri mesice..Dekuji za odpoved..
simca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobry den.Chci se zeptat,je mi 26 let.Pred tydnem sem byla na kyretazi v 7tt.A ted nas strasne zajima s manzelem kdy se muzeme zacit znovu snazit?.V nemocnici mi rekli ze az odmenstruju,tak to muzeme zkusit.A nekdo zase rika,ze cekat az tri mesice..Dekuji za odpoved..
simca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně doporučuji vyčkat 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
mam zasebou 4 potraty vzdy 6-7tyden, 1x potrat s darovanym vajickem 7tyden potrat. byla jsem na vysetreni mam hodne zvysene Herpesviry:
AB/EBV-VCA IgM -40(hranicni je 30)
AB/EBV-VCA IgG -488 (hranicni je 20)
AB/EBV-EA IgG - 14.2 (hranicni je10)
AB/EBV-EBNA IgG - 600 (hranicni je 5)
mohlo by toto podle vas zpusobovat potraty? V minulosti jsem prodelala mononukleozu(pred 20 lety) Jinak mame asi vsechna mozna vysetreni, genetika, stitna zlaza, imunologie, hysteroskopie. dekuji predem za nazor

- otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvýšené IgM mohou svědčit pro probíhající infekt. Že jde o příčinu potratu, považuji za možné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, v květnu jsem podstoupila revizi pro zamlklé těhotěnství v 8. t. (zjištěno v 11. t.g.). Od té doby jsem menstruovala po 7 týdnech od revize, ale nebyla to klasická menstruace, víceméně týdenní špinění, jen asi 2 dny silnější. Nyní se po 3 týdnech opakovalo i přes užívání Utrogestanu. Nevím, zda toto považovat za menstruaci, v podstatě to bylo hnědé, bez čerstvé krve, ale vždy týden. Mohu to považovat za menstruaci? Mohla bych se již pokoušet o otěhotnění a nebo nějakým způsobem ještě srovnávat cyklus? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O menstruaci pravděpodobně šlo.

Doporučil bych s otěhotněním raději vyčkat do doby, než se objeví alespoň 1x normální menstruace. Žádnou speciální léčbu na srovnání cyklu bych nyní spíše nedoporučoval

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den.
Poslední MS jsem měla 2.7., 29.7. pozitivní test, když jsem test opakovala koncem týdne druhá čárka stále byla ale již podstatně slabší - sotva viditelná, dnes tedy 4+6 jsem začala krvácet - předpokládám, že se jedná o spontánní potrat. Po ukončení krvácení se chystám ke svému gynekologovi na kontrolu, zda je vše OK. Zajímalo by mě, zda je pravděpodobné, že by nebyla nutná revize, nebo je častější její nutnost? Vzhledem k tomu, že stále kojím dcerku, tak bych dost nerada, podstoupila narkozu. A také by mě zajímalo pokud vše proběhne opravdu samovolně, děloha již bude vyčištěná, kdy se můžeme začít pokoušet o další miminko? Někde jsem četla, že pokud vše proběhne samo, není problém po další MS. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Markytka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V podobných případech nebývá revize nutná a o otěhotnění se můžete začít snažit hned v dalším cyklu. Osobně bych zvážil ukončení kojení - vliv zvýšená hladiny prolaktinu má řadu potenciálně negativních a ne zcela objasněných vlivů na další otěhotnění

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti s Nosifolem. Doporučila mi ho kamarádka v rámci plánovaného rodičovství. Po 15 letech užívání antikoncepce jsem jej začla ihned užívat a po dvou měsících jsem skutečně otěhotněla. Bohužel těhotenství skončilo v 8tt spontálním potratem. Může to mít souvislost s vysazenou antikoncepcí nebo užívání Nosifolu? Je vhodné Nosifol užívat dál?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nosifol funguje podobně jako řada jiných multivitaminu. Ani tento přípravek anti antikoncepce s potratem nesouvisí. Užívejte klidně Nosifol dále nebo zvolte jin multivitamin

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti s Nosifolem. Doporučila mi ho kamarádka v rámci plánovaného rodičovství. Po 15 letech užívání antikoncepce jsem jej začla ihned užívat a po dvou měsících jsem skutečně otěhotněla. Bohužel těhotenství skončilo v 8tt spontálním potratem. Může to mít souvislost s vysazenou antikoncepcí nebo užívání Nosifolu? Je vhodné Nosifol užívat dál?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Můžu otěhotnět týden před menstruací i když jsme měli ochranu a když to na přítele přišlo tak se dodělal sám rukou? A navíc to byl můj první pohl. styk.
kaktus
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Zcela vyloučit otěhotnění nelze
potrácení
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu ohledně plánovaného těhotenství. Od 09/2013 jsme se s manželem pokoušeli o těhotenství, na konci 12/2013 jsem poprvé otěhotněla. Jednalo se bohužel o zamlklé těhotenství (stáří plodu cca 6+3, na uzv. zpočátku bilo srdce, vývoj se ale opožďoval). V 10. týdnu začal probíhat spontánní potrat. Pro bolesti jsem nakonec jela do nemocnice, kde provedli revizi dělohy. Vyžádala jsem si genetickou kontrolu, zjistili mi poruchu trombogenu - heterozygotní. Lékaři následně doporučili prodělat 3 cykly před dalšími pokusy. Poté jsem otěhotněla ihned v 05/2014, ale těhotenství skončilo samovolně - cca v 6. týdnu. Tentokrát jen formou silnější menstruace bez nutnosti zásahu lékaře (2 kontrolní návštěvy). Na uzv nic prokázáno nebylo, v krvi ano. Nyní nám nová lékařka radí počkat 4 měsíce. Chtěla bych se zeptat, zda byste doporučil počkat takto dlouho, i když vše proběhlo přirozenou cestou a (pokud to lze tak říci) snadno. Je mi 33 let, manželovi bude 32. Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud neproběhla revize děložní dutiny, stačí podle mne vyčkat jeden měsíc.

Doporučil bych doplnit vyšetření štítné žlázy, případně testy na některé infekce, jako je např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, rada bych se zeptala na vas nazor.
mam zasebou jiz 3x revizi delohy kvuli spontanimu potratu. ted nastal bohuzel dalsi, pani doktorka doporucila uz nedelat dalsi revizi, ze to poskozuje delohu a tak cekam az se to samo vycisti. potrat byl 30.6., v deloze mam porad nehomogeni material do sire 12mm. dle posleniho UTz. Doporucili pockat na mestruaci a pokud to neodejde bude revize. Jaky je vas nazor?? dekuji - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spíše bych se přiklonil k revizi. Aniž ale nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, v roce 2005 jsem mnela UPT, v roce 2010 jsme o miminko prisli v 18. tydnu tehotenstvi (bez zjevneho duvodu, vsechny vysledky do te doby byly dobre, dite jsem porodila, kyretaz nebyla nutna), v roce 2012 jsem zazila zamlkle tehotenstvi (dite bez srdecni akce, kyretaz v 8 tt). Nasledne jsme s manzelem absolvovali geneticke a imunologicke testy, u mne byla objevena Leidenska mutace heterezygot. Posledne tehotenstvi (2014) skoncilo na zacatku 21tt. Od zacatku jsem si pichala Fraxiparine a pak Clexane, zavadela jsem si Utrogestan (2-0-2). Vsechny vysledky byly opet dobre az na pozitivni enzymaticky test (protilatky se v prubehu tehotenstvi nezvysovaly). U odchodu z nemocnice mi jeden lekar rekl, ze dite nikdy nedonosim ... ze si mysli, ze mam nejakou "mechanickou" vadu. Co si o me situaci myslite? Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že lékař neměl pravdu.  Ze své praxe znám jen minimum žen, které by nakonec dítě nedonosily.

Bez možnosti vyšetření je ale těžké se blíže vyjádřit.

Zvážil bych testy na některé infekce (cytomegalovirus apod.) a pečlivé posouzení dělohy pomocí UZ, případně hysteroskopie

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, v červnu jsem prodělala zamlký potrat - diagnóza afetální plodové vejce. Dnes jsem si šla pro zprávu z histologie, kde mi bohužel k této zprávě nedali vůbec žádné vysvětlení. Ke své gynekoložce jdu až za dva týdny, má dovolenou. Chtěla bych Vás požádat o vysvětlení zprávy: "obsah dutiny děložní bez makroskopické hroznovité struktury tvořen choriovými klky převážně menší velikosti, těhotenskou decidui a sekrečním korporálním endometriem, místy regresivně změněným. Místy známky proliferaci trofoblastu s extravilózní infiltraci deciduy. Některé klky jsou mírně edematózní, část klků je fibrotizována, část klků obvyklého vzhledu. Známky hydatiformní moly nezastiženy. Vzhledem k zastižené proliferaci extravilózního trofoblastu v deciduy doporučujeme hlídat hladinu hCG. " Prosím, mohli byste mi vysvětlit, co to znamená? Mám se něčeho obávat? Děkuji. Hezký den. Ivana - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky by mohlo jít o počáteční stupeň trofoblastické nemoci. Ta může ve vystupňovaných případech být i nebezpečná. Pravděpodobnost vážného průběhu je ale velmi velmi nízká. Sledování hladin HCG je ale určitě na místě. Hlavním příznakem trofoblastické nemoci je právě přetrvávající (po měsíce) pozitivita hCG v krvi

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, 5x potrat (4x prirozene otehotneni) 5x potrat ve 6-7 tydnu, 2x neuspexne IVF embrya odumrela 5ty den. Vysetreni, stitna zlaza, imunologie, genetika, krevni mutace, pohlavni choroby atd. Asi 2-3x me vzdy pred potratem tak tyden predem svedilo v pochve. Naposledy byl ET s darovanymi vajicky. Slysel jste nekdy o pripadu, ze by telo vzdy embryo vypudilo? Je mozne ze moje telo tehotenstvi neprijme? v poslednich dvou pripadech jsem brala medrol nebo prednison na potlaceni uminity. bez uspechu.dekuji predem za nazor.
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné případy, jako je ten Váš, nejsou až tak vzácné. Jen ale opravdu výjimečně nakonec žena nedonosí. Vím, že to zní hrozně, ale doporučuji dále zkoušet a věřit, že to vyjde.

Z vyšetření bych doporučil hysteroskopii, byť nějaká vážnější vada dělohy je nepravděpodobná. Nevím, jaké testy na sexuálně přenosné choroby se prováděly- smysl má testovat např. cytomegalovirus, aj.

Určitě bych při případném opakování IVF doporučil speciální medium Embryo gen více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=4#ak_98 a výběr té  nej spermie metodou PICSI - více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=7#ak_74

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktroe,chtela bych se zeptat jsem po dvouch spontalnich potratech ve 21,a 20 týdnu a mam dve delohy,dva cipky a dve pochvy.Po druhem potratu me posilaji na operaci laparoskopii a hysteroskopii a budpu mi odstranovat prepazvku v pochve ma to vliv na tu delohu ktera se roztahuje kdyz je zena tehotna?Myslim to tak ze kdyz tam mam tu prepazku tak ta tam prekazi?Svadi to doktori na to ze se proste nema deloha kam roztahovat proto to miminko muselo ven,ale porad mi nejde do hlavy proc?muze to byt taky tou deloho ze?a nebo i tou prepazkou v pochve?mam strach ze dite ani mit nebudu :-/ mam strach!Dekuju za odpoved S pozdravem Andrea Kämpfová
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přepážka v pochvě není příčinou potratu. Zdvojená děloha ale nejspíše ano. Pokud je plánovaná laparoskopie a hysteroskopie, lékaři pravděpodobně ve výhledu zvažují plastickou operaci dělohy. K odstranění přepážky v pochvě by laparoskopie nebyla zapotřebí

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze