Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

potrácení
Dobrý den, v polovině minulého měsíce jsem si udělala těhot.test, zjistila jsem, že jsem nejspíš těhotná, následně na to jsem začala špinit, poté krvácet jak při menstruaci. Hned následující den, v pondělí 14.7. jsem šla na ultrazvuk, bohužel to ze mě vyšlo ven.. tzn,že se to neuchytlo, příroda si poradila a šlo to ven. Jenže po 14 dnech jsem šla na kontrolu a na ultrazvuku se najednou objevil myom či polyp do 1cm.. Potřebuju vědět víc názorů, jaké to má rizika, co pro to můžu dělat aby to bylo co nejšetrnější. Podotýkám, zákroků se dost bojím! Děkuji za radu!
Míša 1984
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím-li o co jde (polyp je něco jiného než myom), nemůžu se vyjádřit.

Nejde o tzv. residua(=zbytky) po potratu?

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Vážený pane doktore,
je mi 39 let, první syn se mi narodfil ve 30 letech a druhý ve 31 letech, vše absolutně bez problémů. V prosinci loňského roku po plánovaném otěhotnění (na první pokus) jsem spontánně potratila ve 11 + 6 tt. Letos v dubnu jsem měla zamlklý potrat zjištěný v 11 tt. Moje gynekoložka nás s manželem poslala na genetické testy, jejichž výsledek je:
u obou manželů prokázány normální karyotypy 46, XX a 46, XY
u mě vyločeny trombofilní mutace V Leiden a faktor II protrobim
u manžela vyločena časté mutace v genu pro cystickou fibrozu.
spermiogram u muže - normozoospermie.
Jaký byste doporučil další postup? Ještě provést nějaká vyšetření, nebo to zkusit znovu s tím, že šlo o náhodu, resp. že už mám stará vajíčka a je další pokus riskantní?
Děkuji za odpověď
Eva

Vyšetření na štítnou žlázu jsem absolvovala zhruba před rokem - vše v pořádku. - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě bych doporučil vyšetření štítné žlázy a případně testy na některé infekce, např. cytomegalovirus. Souvislost s věkem je pravděpodobná, nicméně šance na početí zdravého plodu je zcela reálná

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
ráno na kontrole v cca 25. týdnu mi bylo sděleno, že mám méně plodové vody. Lékařka potom na ultrazvuku něco měřila. Byla ovšem jen zastupující lékařkou. Sdělila mi, že objem plodové vody se může v průběhu dne měnit. Poslala mě na kontrolní měření za týden, a to už mě pak poslali do nemocnice, kde mi byl zjištěný těžký oligohydramnion. Zanedbala snad lékařka to, že mě poslala na kontrolní měření až za týden? Neměla mě poslat hned do nemocnice? Skončilo to celé potratem plodu. - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám dostatek informací, abych se mohl zodpovědně vyjádřit. Spíše ale o chybu nešlo. Problém by pravděpodobně ani v nemocnici nevyřešili

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat co znamená, že mi bylo při genetickém vyšetření zjištěno, že jsem heterozygotní nosičkou mutace MTHFR genu (A1298C) a zda by to nějak mohlo ohrozit plánované těhotenství. První skončilo porodem v 21TT. Popř. co mohu udělat pro prevenci.
Předem děkuji LN - otázka upravena poradcem
LN
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o velmi častý nález, který nemá větší význam. Můžete užívat kyselinu listovou 1 tbl denně

MUDr. Jan Šulc

potrácení
A jen se jeste zeptam pane doktore,jaky je vyznam tech trech mesicu po revizi??Proc se musi cekat tak dlouho?Je tam vyzsi riziko dalsiho potratu kdyby sme otehotneli hned po prvni menstruaci?
simca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o dokonalé vyhojení a správnou obnovu děložní sliznice.

Nelze zcela vyloučit určité riziko horších podmínek pro nidaci embrya, což může vést k potratu a také případně k problémům s odlučováním placenty při porodu.

Výsledky studií v tomto směru nejsou ale jednoznačné. Osobně v podobných případech raději vždy doporučuji udělat více než méně.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den. Pane doktore prosim vas mam dotaz. ..mozna hloupy ale nerada bych neco zanedbala. Včera jsem byla na revizi delohy. Nebyl plod tak me paní dr.hned ten den poslala. Prosím Vás minuly tyden jsem mela nechraneny sex nebot jsem predpokladala ze jsem tehotna. Je možnost ze bych pred týdnem znovu otěhotněla a pri revizi by to nebylo jeste ppznat? Ted mimco opravdu nechci.dekuji moc
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den. Pane doktore prosim vas mam dotaz. ..mozna hloupy ale nerada bych neco zanedbala. Včera jsem byla na revizi delohy. Nebyl plod tak me paní dr.hned ten den poslala. Prosím Vás minuly tyden jsem mela nechraneny sex nebot jsem predpokladala ze jsem tehotna. Je možnost ze bych pred týdnem znovu otěhotněla a pri revizi by to nebylo jeste ppznat? Ted mimco opravdu nechci.dekuji moc
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to prakticky a vyloučené

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň pani doktorka. V decembri som musela podstupiť kyretaž v 7 tyždni. Všetko prebehlo v poriadku, obaja sme zdravi vraj nieje problem otehotnieť zase.Od marca sa snažime s manželom zase o dieťatko ale doteraz nič. Neviem,predstavujem si to tak,že po takom zakroku je maternica zvnutra už poškodena nejakou jazvou,či tomu tak nieje? Ak otehotniem udrži sa plod aj v takom pripade,ak sa aj rozhodne uhniezdiť na tejto istej strane?Ako pripraviť maternici vhodne podmienky na tehotenstvo,existuju nejaké vitamíny aby bola maternica zvnutra v takom stave ako predtým? Ďakujem za odpoved
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děloha není po revizi, nedošlo-li ke komplikacím, nijak poškozená.

Otěhotnění se nemusí zdařit hned. Doporučuji zatím trpělivost a žádná speciální opatření.

Snad jen užívejte nějaký multivitamin pro ženy plánující těhotenství - poradí v lékaárně

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den. Pane doktore dnes jsem byla na revizi delohy. Pani dr.nea utz nic nevidela tak jsem hned tentyz den sla na revizi. Chci se i kdyz asi hloupe se zeptat...minuly týden jsem mela nechraneny sex....muzu byt znova tehotna...kdyz vlastně v dobe kdy k nemu došlo jsem byla jeste tehotna i kdyz asi plod tam uz nebyl?dekuji moc
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství považuji za extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den
Prosím vás o radu jsem 3 týdny po interupci , týden po interupci sem po umyti parfémovaným mýdlem dostala bakterii na kterou mi pan doktor předepsal antibiotika který doberu na konci tohoto týdne . V 5 týdnů po interupci letim na dovolenou do Turecka a vůbec nevim jestli by sem se mohla v těch vedrech které tam budou aspoň smočit v moři . Letim s dcerkou a ta se bude chtít určite čvachtat v bazénku od rána do večera . Myslíte že když si dam tampón smočim se a hned ho vyhodim , mužů ryskovat nějaký zánět ? Děkuji moc za odpověď - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

5 týdnů po interupci byste již mohla menstruovat nebo i mít po menses -pak není problém. Pokud ještě budete v šestinedělí, lze postupovat, jak píšete -riziko je velmi malé

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den.Chci se zeptat,je mi 26 let.Pred tydnem sem byla na kyretazi v 7tt.A ted nas strasne zajima s manzelem kdy se muzeme zacit znovu snazit?.V nemocnici mi rekli ze az odmenstruju,tak to muzeme zkusit.A nekdo zase rika,ze cekat az tri mesice..Dekuji za odpoved..
simca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobry den.Chci se zeptat,je mi 26 let.Pred tydnem sem byla na kyretazi v 7tt.A ted nas strasne zajima s manzelem kdy se muzeme zacit znovu snazit?.V nemocnici mi rekli ze az odmenstruju,tak to muzeme zkusit.A nekdo zase rika,ze cekat az tri mesice..Dekuji za odpoved..
simca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně doporučuji vyčkat 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
mam zasebou 4 potraty vzdy 6-7tyden, 1x potrat s darovanym vajickem 7tyden potrat. byla jsem na vysetreni mam hodne zvysene Herpesviry:
AB/EBV-VCA IgM -40(hranicni je 30)
AB/EBV-VCA IgG -488 (hranicni je 20)
AB/EBV-EA IgG - 14.2 (hranicni je10)
AB/EBV-EBNA IgG - 600 (hranicni je 5)
mohlo by toto podle vas zpusobovat potraty? V minulosti jsem prodelala mononukleozu(pred 20 lety) Jinak mame asi vsechna mozna vysetreni, genetika, stitna zlaza, imunologie, hysteroskopie. dekuji predem za nazor

- otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvýšené IgM mohou svědčit pro probíhající infekt. Že jde o příčinu potratu, považuji za možné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, v květnu jsem podstoupila revizi pro zamlklé těhotěnství v 8. t. (zjištěno v 11. t.g.). Od té doby jsem menstruovala po 7 týdnech od revize, ale nebyla to klasická menstruace, víceméně týdenní špinění, jen asi 2 dny silnější. Nyní se po 3 týdnech opakovalo i přes užívání Utrogestanu. Nevím, zda toto považovat za menstruaci, v podstatě to bylo hnědé, bez čerstvé krve, ale vždy týden. Mohu to považovat za menstruaci? Mohla bych se již pokoušet o otěhotnění a nebo nějakým způsobem ještě srovnávat cyklus? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O menstruaci pravděpodobně šlo.

Doporučil bych s otěhotněním raději vyčkat do doby, než se objeví alespoň 1x normální menstruace. Žádnou speciální léčbu na srovnání cyklu bych nyní spíše nedoporučoval

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den.
Poslední MS jsem měla 2.7., 29.7. pozitivní test, když jsem test opakovala koncem týdne druhá čárka stále byla ale již podstatně slabší - sotva viditelná, dnes tedy 4+6 jsem začala krvácet - předpokládám, že se jedná o spontánní potrat. Po ukončení krvácení se chystám ke svému gynekologovi na kontrolu, zda je vše OK. Zajímalo by mě, zda je pravděpodobné, že by nebyla nutná revize, nebo je častější její nutnost? Vzhledem k tomu, že stále kojím dcerku, tak bych dost nerada, podstoupila narkozu. A také by mě zajímalo pokud vše proběhne opravdu samovolně, děloha již bude vyčištěná, kdy se můžeme začít pokoušet o další miminko? Někde jsem četla, že pokud vše proběhne samo, není problém po další MS. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Markytka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V podobných případech nebývá revize nutná a o otěhotnění se můžete začít snažit hned v dalším cyklu. Osobně bych zvážil ukončení kojení - vliv zvýšená hladiny prolaktinu má řadu potenciálně negativních a ne zcela objasněných vlivů na další otěhotnění

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti s Nosifolem. Doporučila mi ho kamarádka v rámci plánovaného rodičovství. Po 15 letech užívání antikoncepce jsem jej začla ihned užívat a po dvou měsících jsem skutečně otěhotněla. Bohužel těhotenství skončilo v 8tt spontálním potratem. Může to mít souvislost s vysazenou antikoncepcí nebo užívání Nosifolu? Je vhodné Nosifol užívat dál?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nosifol funguje podobně jako řada jiných multivitaminu. Ani tento přípravek anti antikoncepce s potratem nesouvisí. Užívejte klidně Nosifol dále nebo zvolte jin multivitamin

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti s Nosifolem. Doporučila mi ho kamarádka v rámci plánovaného rodičovství. Po 15 letech užívání antikoncepce jsem jej začla ihned užívat a po dvou měsících jsem skutečně otěhotněla. Bohužel těhotenství skončilo v 8tt spontálním potratem. Může to mít souvislost s vysazenou antikoncepcí nebo užívání Nosifolu? Je vhodné Nosifol užívat dál?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Můžu otěhotnět týden před menstruací i když jsme měli ochranu a když to na přítele přišlo tak se dodělal sám rukou? A navíc to byl můj první pohl. styk.
kaktus
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Zcela vyloučit otěhotnění nelze
potrácení
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu ohledně plánovaného těhotenství. Od 09/2013 jsme se s manželem pokoušeli o těhotenství, na konci 12/2013 jsem poprvé otěhotněla. Jednalo se bohužel o zamlklé těhotenství (stáří plodu cca 6+3, na uzv. zpočátku bilo srdce, vývoj se ale opožďoval). V 10. týdnu začal probíhat spontánní potrat. Pro bolesti jsem nakonec jela do nemocnice, kde provedli revizi dělohy. Vyžádala jsem si genetickou kontrolu, zjistili mi poruchu trombogenu - heterozygotní. Lékaři následně doporučili prodělat 3 cykly před dalšími pokusy. Poté jsem otěhotněla ihned v 05/2014, ale těhotenství skončilo samovolně - cca v 6. týdnu. Tentokrát jen formou silnější menstruace bez nutnosti zásahu lékaře (2 kontrolní návštěvy). Na uzv nic prokázáno nebylo, v krvi ano. Nyní nám nová lékařka radí počkat 4 měsíce. Chtěla bych se zeptat, zda byste doporučil počkat takto dlouho, i když vše proběhlo přirozenou cestou a (pokud to lze tak říci) snadno. Je mi 33 let, manželovi bude 32. Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud neproběhla revize děložní dutiny, stačí podle mne vyčkat jeden měsíc.

Doporučil bych doplnit vyšetření štítné žlázy, případně testy na některé infekce, jako je např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, rada bych se zeptala na vas nazor.
mam zasebou jiz 3x revizi delohy kvuli spontanimu potratu. ted nastal bohuzel dalsi, pani doktorka doporucila uz nedelat dalsi revizi, ze to poskozuje delohu a tak cekam az se to samo vycisti. potrat byl 30.6., v deloze mam porad nehomogeni material do sire 12mm. dle posleniho UTz. Doporucili pockat na mestruaci a pokud to neodejde bude revize. Jaky je vas nazor?? dekuji - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spíše bych se přiklonil k revizi. Aniž ale nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, v roce 2005 jsem mnela UPT, v roce 2010 jsme o miminko prisli v 18. tydnu tehotenstvi (bez zjevneho duvodu, vsechny vysledky do te doby byly dobre, dite jsem porodila, kyretaz nebyla nutna), v roce 2012 jsem zazila zamlkle tehotenstvi (dite bez srdecni akce, kyretaz v 8 tt). Nasledne jsme s manzelem absolvovali geneticke a imunologicke testy, u mne byla objevena Leidenska mutace heterezygot. Posledne tehotenstvi (2014) skoncilo na zacatku 21tt. Od zacatku jsem si pichala Fraxiparine a pak Clexane, zavadela jsem si Utrogestan (2-0-2). Vsechny vysledky byly opet dobre az na pozitivni enzymaticky test (protilatky se v prubehu tehotenstvi nezvysovaly). U odchodu z nemocnice mi jeden lekar rekl, ze dite nikdy nedonosim ... ze si mysli, ze mam nejakou "mechanickou" vadu. Co si o me situaci myslite? Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že lékař neměl pravdu.  Ze své praxe znám jen minimum žen, které by nakonec dítě nedonosily.

Bez možnosti vyšetření je ale těžké se blíže vyjádřit.

Zvážil bych testy na některé infekce (cytomegalovirus apod.) a pečlivé posouzení dělohy pomocí UZ, případně hysteroskopie

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, v červnu jsem prodělala zamlký potrat - diagnóza afetální plodové vejce. Dnes jsem si šla pro zprávu z histologie, kde mi bohužel k této zprávě nedali vůbec žádné vysvětlení. Ke své gynekoložce jdu až za dva týdny, má dovolenou. Chtěla bych Vás požádat o vysvětlení zprávy: "obsah dutiny děložní bez makroskopické hroznovité struktury tvořen choriovými klky převážně menší velikosti, těhotenskou decidui a sekrečním korporálním endometriem, místy regresivně změněným. Místy známky proliferaci trofoblastu s extravilózní infiltraci deciduy. Některé klky jsou mírně edematózní, část klků je fibrotizována, část klků obvyklého vzhledu. Známky hydatiformní moly nezastiženy. Vzhledem k zastižené proliferaci extravilózního trofoblastu v deciduy doporučujeme hlídat hladinu hCG. " Prosím, mohli byste mi vysvětlit, co to znamená? Mám se něčeho obávat? Děkuji. Hezký den. Ivana - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky by mohlo jít o počáteční stupeň trofoblastické nemoci. Ta může ve vystupňovaných případech být i nebezpečná. Pravděpodobnost vážného průběhu je ale velmi velmi nízká. Sledování hladin HCG je ale určitě na místě. Hlavním příznakem trofoblastické nemoci je právě přetrvávající (po měsíce) pozitivita hCG v krvi

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, 5x potrat (4x prirozene otehotneni) 5x potrat ve 6-7 tydnu, 2x neuspexne IVF embrya odumrela 5ty den. Vysetreni, stitna zlaza, imunologie, genetika, krevni mutace, pohlavni choroby atd. Asi 2-3x me vzdy pred potratem tak tyden predem svedilo v pochve. Naposledy byl ET s darovanymi vajicky. Slysel jste nekdy o pripadu, ze by telo vzdy embryo vypudilo? Je mozne ze moje telo tehotenstvi neprijme? v poslednich dvou pripadech jsem brala medrol nebo prednison na potlaceni uminity. bez uspechu.dekuji predem za nazor.
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné případy, jako je ten Váš, nejsou až tak vzácné. Jen ale opravdu výjimečně nakonec žena nedonosí. Vím, že to zní hrozně, ale doporučuji dále zkoušet a věřit, že to vyjde.

Z vyšetření bych doporučil hysteroskopii, byť nějaká vážnější vada dělohy je nepravděpodobná. Nevím, jaké testy na sexuálně přenosné choroby se prováděly- smysl má testovat např. cytomegalovirus, aj.

Určitě bych při případném opakování IVF doporučil speciální medium Embryo gen více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=4#ak_98 a výběr té  nej spermie metodou PICSI - více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=7#ak_74

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktroe,chtela bych se zeptat jsem po dvouch spontalnich potratech ve 21,a 20 týdnu a mam dve delohy,dva cipky a dve pochvy.Po druhem potratu me posilaji na operaci laparoskopii a hysteroskopii a budpu mi odstranovat prepazvku v pochve ma to vliv na tu delohu ktera se roztahuje kdyz je zena tehotna?Myslim to tak ze kdyz tam mam tu prepazku tak ta tam prekazi?Svadi to doktori na to ze se proste nema deloha kam roztahovat proto to miminko muselo ven,ale porad mi nejde do hlavy proc?muze to byt taky tou deloho ze?a nebo i tou prepazkou v pochve?mam strach ze dite ani mit nebudu :-/ mam strach!Dekuju za odpoved S pozdravem Andrea Kämpfová
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přepážka v pochvě není příčinou potratu. Zdvojená děloha ale nejspíše ano. Pokud je plánovaná laparoskopie a hysteroskopie, lékaři pravděpodobně ve výhledu zvažují plastickou operaci dělohy. K odstranění přepážky v pochvě by laparoskopie nebyla zapotřebí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda možnou příčinou potratu ve 20 TT mohl být opar, resp. virus způsobující opar, na opary trpím a zrovna tou dobou, jsem měla opravdu velký opar na horním rtu až skoro k nosu, zda se bakterie nemohly rozšířit mým tělem. Příčina potratu není známá, pitevní zpráva pouze uvádí ohledně placenty: "v přiměřeně diferencované placentě angiomatosa a objemnější intervillosní koagulum,bakteriioskopicky byly v některých klcích zastiženy kolonie pomnožených bakterií, zánětlivá reakce ve tkáni zastižena nebyla ani v blanách a pupečníku". Můj dr. mi k tomu nic neřekl. O konkrétních bakteriích se zde nepíše, ze stěru z pochvy byly akorát pomnoženy bakterie Staphylococcus epidemidis, ale ten je v lidském těle běžný. Předem děkuji za vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
LN
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opar, jak sama píšete, nezpůsobují bakterie ale viry. Ty se na rozdíl od bakterií nedají přímo prokázat. Zjistit lze pouze protilátkovou odpověď organismu. Takže pitevní nález v tomto směru opravdu nic nevysvětluje.

Virus způsobující opar může být teoreticky příčinou potratu, ale není to příliš časté. Spíše byla příčina jinde. Bohužel velmi často ji neodhalíme

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, v průběhu půl roku jsem zažila dva potraty - u prvního se jednalo o biochemické těhotenství v 5+2 (odešlo to samo s menstruací), u druhého se jednalo o afetální plodové vejce v 8tt (musela jsem na revizi). Proč to vždy končí takto brzy? Měla bych již podstoupit nějaká vyšetření? Děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinu potratu obvykle nezjistíme. Jde nejčastěji o chybu v genetické výbavě zárodku. Ta vzniká v časných fázích vzniku embrya a jen zcela výjimečně má podklad v prokazatelné genetické odchylce u některého z rodičů

Po 2 klinických potratech se již obvykle nějaké testy doporučují (funkce štítné žlázy, některé infekce, genetika). Pokud ale jednou šlo jen o biochemickou graviditu, ještě bych asi vyčkal

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem 6 týdnů od revize a stále jsem nedostal menstruaci. Můžu ještě vyčkávat nebo je třeba se obávat nějaké "nefunkčnosti"? Otěhotněla jsem hned po vysazení antikoncepce, ale bez antikoncepce jsem cyklus neměla nikdy pravidelný - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na to, že jste měla nepravidelný cyklus, nemusí ještě jít o problém. Vyčkejte ještě 2 týdny a až pak, nezačnete-li krvácet, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, už jsem byla 5x těhotná vždy konec 6-7 týden. 4x přirozeně, poslední pokus ivf darované vajíčko, výsledek stejný. Spontánní potrat. Mezitím 2x odběr vajíček vlastních, ale embrya nepřežila do 5tého dne. Všechna vyšetření v pořádku, jediné slabe pozitivni protilátky proti obalu vajíčka zóna pelucida. Měla jsem pred i po ET medrol. Co si o tom myslíte? To už nemůže být náhoda? Děkuji za názor
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž znám případ do všech detailů, je velmi těžké se nějak vyjadřovat.

Určitě byste Vy i partner měli mít vyšetřenou genetiku. Vy funkci štítné žlázy, hysteroskopii, testy na vybrané infekce, jako např. cytomegalovirus, aj

Stále ale vidím reálnou možnost, že se podaří donosit. Znám případ, kdy žena potratila celkem 7x a nyní má 3 děti

Pokud by se chystat další pokus IVF, určitě bych doporučil speciální kultivační medium Embryo gen (viz. event.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=4#ak_98)

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, Před 4 roky mi byl zjištěn syndrom Pco po několika neúspěšných IVF jsem v prosinci spontánně otěhotněla. V květnu jsem podstoupila potrat kvůli VVV. Je možné abych znovu spontánně otěhotněla.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Milada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Velmi pravděpodobně to možné je

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý večer chtěla bych se zeptat jestli je to možne když před necelými 2 měsíce my jsem potratila ale tendle měsic mám už po 2 menstruaci a test jsem si dělala dnes rano a byla tam 2 čarky ta druha byla slaba tk nevym jestli jsem nebo ne mam rizikové těhotenstvy po te operaci strašně jse bojim že jsem opět potratila strašně moc krvacim mam bolesti břicha a s přítelem se bojime jestli se mi nemuže neco stat jsme mimo dosah meho doktora jsme na dovole a budeme se vracet až za 8 dní Děkuji za přečtení a také i za odpověď.
Monika Poláková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li bolesti a krvácíte, musíte navštívit lékaře, nejlépe v nemocnici. Přes internet nelze pomoci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, prosím Vás o radu. jsem 5 týdnů po revizi pro zamlklý potrat a dosud se nedostavila menstruace. Sice mě týden občas pobolívá břicho, vždy s nadějí, ale stále nic. Již před těhotenstvím jsem měla nepravidelný cyklus, který mi od dětství srovnávali antikoncepcí. Je třeba se obávat, že cyklus nenastartuje ani po neúspěšném těhotenství? Děkuji
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cyklus velmi pravděpodobně naskočí. Po potratu je ještě týden čas - někdy menstruace přijde až po 6 týdnech

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
pře dvěma měsíci jsem měla zamlklé těhotenství ukončené revizí dělohy.
Teď jsme s partnerem zjistili, že já mám RH + a partner RH -, mohlo být i toto příčinou zamlklého těhotenství?
Jak postupovat v případě dalšího těhotenství? Po revizi mi žádné protilátky podány nebyly (revize byla ca v 8 týdnu).
Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste-li  Rh pozitivní, žádné komplikace z tohoto směru nehrozí. Není třeba ani žádných opatření po potratu. Problém může nastat, je-li žena Rh negativní

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore, rada bych se Vas zeptala, jestli je mozny zamlkly potrat i ve druhem trimestru. Nebo kdyby plod odumrel, objevilo by se krvaceni a bolesti bricha? Jsem v 15 tt a i když se riziko potratu vyrazne po 1 trimestru snizuje obavy nekdy mam. Dekuji mockrat!
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod může odumřít v každé fázi těhotenství. Po prvním trimestru je to ale velmi vzácná komplikace. Příznaky nemusí být poměrně dlouho žádné. Obavy může mírnit častější UZ vyšetření -to ovšem pojišťovna nehradí. Také existují přístroje po kontrolu ozev doma

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem 4 týdny po revizi pro zamlklé těhotenství, nic nenasvědčuje tomu, že bych už mohla menstruovat. Pokud uplyne 6 týdnů a menstruace nikde, můžu už mít s manželem sex? Kdy jít ke gynekologovi na Agolutin?
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sex je do první menstruace možný s kondomem. Lékaře navštivte, pokud nezačnete krvácet do 7 týdnů od revize

MUDr Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. Mám dvě zdravé děti 11 a 8 let a je mi 38 let. S novým partnerem se pokoušíme o třetí dítkou, bohužel zatím bezvýsledně - mám za sebou již 2 potraty. Jeden SP v 5tt a druhý zamlklý v 10tt s revizí. Bojím se opět otěhotnět, a při prosbě gynekologa, zda by mi předepsal "pro jistotu" Utrogestan mi odpověděl, že ten mi těhotenství neudrží. Má gynekolog pravdu? Ani u jednoho potratu se nezjišťovala příčina. Jen jsem podstoupila vyšetření štítné žlázy - v pořádku. Další vyšetření mi zatím lékař odmítá provést z důvodu, že se provádí až po 3 nezdařeném těhotenství. Myslíte si, že je postup mého lékaře v pořádku a názor na Utrogestan též? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Názor na to, kdy provést genetické vyšetření a případně testy na některé infekce není jednotný - někdo doporučuje po 2 nezdarech, někdo po 3. Jde totiž o velmi drahé testy a jen výjimečně přinesou nějaké řešení situace.

Já osobně bych byl pro vyšetření u Vás již nyní.

Utrogestan bych nasadit zkusil. Zda pomůže v udržení gravidity, není jisté. Určitě ale neublíží

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v lednu jsem prodělala zamlklé těhotenství a kyretáž dělohy v 6tt. Od té doby se mi změnila menstruační krev, která ze mne vytéká. Před kyretáží jsem měla tmavou, hustou mentruační krev, které bylo docela velké množství. Po kyretáži mám již po čtvrté menstruační krev, které je malé množství, je světlá, řídká jakoby vodnatá a kysele páchne. Snažím se otěhotnět a nedaří se, proto se bojím, že by to mohlo souviset s množstvím endometria a neschopností oplodněného vajíčka se zahnízdit. Už dvakrát jsem totiž měla pocit, že se oplodnění povedlo, ale vždy v období 7. až 10. dne po oplodnění přijdou bolesti, pocit z těhotenství se vytratí a 14. den od ovualce nastane tato pro mě netypická menstrauce s řídkou krví. Můžete mi poradit, co změna kvality menstruační krve znamená?
Fraisket
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez možnosti vyšetření je těžké se vyjadřovat. Samotná změna barvy obvykle nic neznamená. Je-li ale krve hodně málo, je možné, že sliznice byla při revizi poškozená. Obvykle se stav postupně upraví. Vše může zhodnotit lékař pomocí UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak dlouho a jak silně mohu ještě krvácet po revizi dělohy. Zákrok (13tt+5) jsem podstoupila 2.6. dnes je 10.6. a stále krvácím jako v prvních dnech menstruace (vždy jsem mívala silnou menstruaci), horečku nemám. Stále dodržuji klidový režim. Podbřišek bolí stejně jako u menstruace - nepravidelně. Děkuji moc za odpověď, hezký den J.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení obvykle ustává do týdne. Delší krvácení je důvodem pro návštěvu u lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý večer,
prosím do kterého týdne se jedná o miniinterupci ? A kolik stojí ? Děkuji - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Miniinterupce je pojem, který již v současnosti pozbyl svůj význam. Klasická miniinterupce byla charakterizována tím, že šlo o ambulantní výkon bez anestézie v časné fázi těhotenství - obvykle do 42. dne.

Bez anestézie se již nyní interupce prakticky neprovádí. Hovoříme o časném přerušení těhotenství- to je obvykle bráno do konce 8. týdne.

Cenu Vám musí sdělit na pracovišti, které zvolíte. Může se to mezi jednotlivými nemocnicemi i lišit. Obvykle jde o méně než 3 tis Kč.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
jsem 3 týdny po zamklém potratu. Všude se říká, že se po prvním nic nevyšetřuje. Ale v případě, že se mi podaří otehotněnt, jsou nějaké hormony na podporu udržení a za jak dlouhou dobu se můžeme znovu pokoušet otehnotnět? Za jak dlouho mohu mít chráněný sex po revizi? - otázka upravena poradcem
JAja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po prvním potratu se opravdu nic nevyšetřuje a ani se nedoporučuje nějaká léčba. Chráněný pohlavní styk je možný po 1. menstruaci, Otěhotnět se můžete začít snažit po 2-3 cyklech

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
jsem po zamlklém těhotenství v 11tt. V propouštěcí zprávě po výkonu- kyretáži je uvedena přepážka dělohy. Na kontrolním UTZ u mé gyn. přepážka nenalezena.
Do této doby nebyla nikým zjištěna, mám již dvě děti, obě těhotenství bezproblémová, porody v 38tt a 39 tt.
Výhledově ještě o těhotenství uvažuji. Chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné absolvovat podrobnější vyšetření, které by přepážku potvrdilo či vyvrátilo? Mohu se obrátit na nemocnici, kde byl tento nález popsán? Nebo je možné, že se ze strany nemocnice jednalo o domněnku vyplívající z průběhu kyretáže a v děloze se mohlo jednat o jinou strukturu než přímo přepážku?
Nerada bych připouštěla nové těhotenství s vědomím, že je ohroženo již na počátku vadou dělohy.
VELMI DĚKUJI za Váš názor a čas. - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rada není v tomto případě jednoduchá.

Při revizi dělohy lékař vyjadřuje jen podezření na přepážku. Nevidí ji, pouze ji naslepo "osahává" kyretou (to je taková malá lžička na dlouhé násadě). U zkušeného lékaře to má ale poměrně vysokou výpovědní hodnotu.

Ne každá přepážka je na UZ dobře vidět.

Spolehlivé posouzení by přinesla jen hysteroskopie.

Na druhou stranu je sporné, zda má případná přepážka až takový význam a je-li nutné ji odoperovat.

2x jste byla bez problémů těhotná. A není ani jisté, že i kdyby ve Vaší děloze přepážka byla, byla skutečně příčinou potratu

Spíše bych to nechal být a "risknul" další těhotenství

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň ,
Minulý týždeň v noci zo štvrtka na piatok potratila mám 22 rokou a bolo to moje prvé tehotenstvo. Maternica sa mi čistí pomaly ale isto ale chcela by som sa opýtať či nie je niečo na zrýchlenie čistenia s prírodných liekov keďže by som nerada absolvovala kyretáž... ďalej by som sa chcela spýtať či mám pátrať po príčine keďže ma stále hryzú otázky prečo ??? čo sa deje teraz s mojou maternicou a kedy sa môžme pokúsiť o ´dalšieho potomka.

Za odpoveď vopred
Ďakujem - otázka upravena poradcem
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný spolehlivý přírodní prostředek neznám. Zde je revize nutná by měl rozhodnou lékař především na základě UZ vyšetření. Pokud "čištění" probíhá pomalu, nelze vyloučit komplikace - zánět a i třeba  následně neplodnost

Příčinu potratu velmi často neodhalíme.

Pokud není revize a "vyčištění" proběhne bez komplikací, je možné se o početí snažit prakticky ihned. Při komplikacích či revizi doporučuji dostup cca 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem 6. den po revizi (10+1 tt) a měli jsme nechráněný sex, udělal se do mě. Je možné takto brzo otěhotnět? Může to mít jiné následky/ ohrozit moje zdraví? Děkuji moc za odpověd.
Alžběta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je nepravděpodobné. Nelze ale vyloučit riziko infekce, zánětu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
prodělala jsem zamlkly potrat v 9. tydnu plod byl stary 8 tydnu Od 5. tydne jsem brala utrogestan 2X2. Doktorka mi snizila od 7. tydne utrogestan na 2X1 s tím, ze to namam prehanet, ze dnes se jiz utrogestan nedava. Chci se zeoptat zda snizeni utrogestanu muze byt pricina zamlkleho potratu, je mi pres 40.
Dekuji - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S vysokou pravděpodobností snížení dávky Utrogestanu nebylo příčinou potratu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
jsem skoro týden po revizi pro zamlklý potrat. Ani po výkonu jsem nijak výrazněji nešpinila, ale dnes jsem začala trochu více špinit, občas mě pobolívá v podbřišku, ale zase odezní. Je to ještě časově možné a nebo už jde o komplikaci? Teploty nemám - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusí jít nutně o nic vážného. Zcela standardní průběh to ale není. V podobných případech vždy raději doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, před pul rokem jsem prodělala samovolný potrat a nebyla jsem s tím na gynekologii je nějaké riziko že bych mohla být neplodná? nebo nějak nemocná? děkuju za odpověd
Jolana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jak staré těhotenství šlo a jak vše probíhalo. Riziko neplodnosti či jiných komplikací nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
v roce 2012 jsem otěhotněla v ,můj gynekolog našel 2 gestační váčky v 6týdnu,další kontrola byla za 2-3týdny, ale začala jsem za 2týdny krvácet a doktor mi zjistil že už je tam 1, ale nevyvíjí se tak mě poslal do nemocnice a tam mi řekli že mám zamlklí potrat . Podstoupila jsem revizi . Po 2měsíčkách jsme se začaly znovu snažit.
Po roce jsem otěhotněla 2013), vše bylo v pořádku, plod i srdeční akce (12tt) . Dokonce jsem dostala vysněnou těhotenskou knížku :-) .Přišla jsem na další kontrolu byla jsem zvědavá jak roste a doktor plod v gestačním váčku neviděl.
Po revizi dělohy, jsem šla ke svému gynekologovi a ten mi nabídl vyšetření aby se zjistilo proč se to děje, udělala jsem jak mě radil .
Navštívila jsem Obilní trh kde mě nabídli vyšetření.
1)Hematologi - testy dopadly dobře a normálně .
2)Genetika - vše také v pořádku
3) Štitná žláza - také v pořádku
4)Imunita ? nestihla jsem.
Po 1měsíčkách (únor.2014 ) jsem otěhotněla.
Jezdila jsem do Brna každý týden na ultrazvuk a 2 -3 mě braly krev na začátku na hcg a jiné a vše vyšlo v pořádku .Plod rostl a čekalo se jen na srdeční akce podle měsíčku 10tt .Srdeční akci nedetekuje za týden za kontrolu jen že jsem začal po pár dnech silně krvácet jeli jsme do nemocnice.Ultrazvuk a nechaly si mě tam vzaly mě krev na HCG( 30 000) 3dny jsem tam ležela. V úterý jsem měla ultrazvuk a srdíčko nebylo.Ráno mě vzaly Hcg 26 000 bylo mi od pana doktora řečeno, že bych měla podstoupit revizi daly mi prostor abych si to rozmyslela a ten den jsem si podstoupil.
Histologie plodu, přesné znění :Některé chor. klky edemotozní, fokální proliferace trofoblastu bez atypií,jasné fjofdovité invaginace klků. Bez karyorhexe stromálních bb .
Makroskopický nález : Několik šedobělavých,místy prokrvácených fragmentů tkáně, zrnitého a blanitého charakteru.
Parciální mola hydatidosa.
Co ty nálezy vlastně znamenají ?
Prý mám špatný hormony co se s tím aby se to nepokovalo?
Zatím mi jen braly na hcg už je negativní.
6měsícu (4měsíce) sledovat Hcg .
Moc děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
šeltie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Parciální mola je varianta trofoblastické nemoci. Pokud je již HCG negativní, nic by to do budoucna nemělo znamenat.

Kde je příčina potratů si netroufnu odhadnout. Není ale až tak neobvyklé, že na žádnou příčinu nepřijdeme

Zvážil bych doplnit testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus, apod.

Hormonální příčinu neúspěchů nepovažuji za příliš pravděpodobnou. Přesto je ale asi vhodné podávat v prvním trimestru tzv. gestagenní podporu - např. Utrogestan 3x2 tbl.

Šance, že příští pokus vyjde, je zcela reálná. Držím Vám  palce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore,
prosím Vás o radu. Prodělala jsem zamlklý potrat v 10. týdnu, dle vývoje ale odpovídalo 7. týdnu. Jsem po revizi dělohy. Jak dlouho je nutné čekat s dalším otěhotněním? Názory se liší, někdo říká 3 měsíce, jiný 6 měsíců, dokonce jsem slyšela názor, že vyčkat menstruace a otěhotnění již je možné. Nechce se mi znovu do antikoncepce, abych si zase nerozhodila cyklus. Užívala jsem Femibion 1, je možné pokračovat nebo mám vyčkat, až se opravdu budeme znovu pokoušet? Děkuji moc. - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po revizi doporučuji vyčkat 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Pane doktore, jak dlouho po zamlklém potravu a revizi je nutné tělesné šetření a jak dlouho sexuální abstinence?
- otázka upravena poradcem
ADela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejsou-li komplikace, tělesné šetření doporučuji cca týden. V šestinedělí, tedy do menses, pohlavní styk spíše nedoporučuji - a když, tak s kondomem

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,před dvěma měsíci mi byla provedena kyretář po zamlklém těhotenství v 16tt.(odpovidající 11tt)Od té doby pořád špiním.Menzes jsem dostala po pěti týdnech a trvala mi sotva tři dny a špinění pořád trvá.Byla jsem na gynekologii a tam mi zjistili cystu 6 cm.Dali mi prášky Norethisteron a začít brát asi 17den cyklu.Myslíte že špinění je opravdu od cysty nebo to může být i jiný problém,když trvá již od kyretáže?Děkuji za Vaši odpověď
Martina M..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Slabé krvácení může souviset s cystou. Příčina může ale být i jiná - například zánět v děloze nebo ne zcela dokonalé vyčištění dělohy a nebo naopak příliš důkladné vyčištění s poškozením bazální vrstvy sliznice. O co přesně jde, musí posoudit gynekolog na základě vyšetření včetně UZ, případně na základě odezvy na léčbu 

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem několik dní po revizi po spontánním potratu v osmém týdnu těhotenství. Předcházeli bolesti v zádech na pravé straně (v oblasti ledvin?), které jsou i nyní. Chtěla bych se zeptat zda to může souviset. A jestli to není něco na co bych si příště měla dát pozor, případně zda to nemůže ovlivnit další těhotenství. Jsem z toho velice vystrašená bojím se, že nebudeme mít děti. Děkuji za odpověď.
Jolana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že bolesti v zádech a potrat spolu spíše nesouvisí. Jisté to ale není. Je třeba především posoudit, jaká je příčina zmíněných bolestí. Měli by se vyjádřit praktický lékař, gynekolog, případně nefrolog či urolog.

Obavy, že byste nemohla mít děti, nejsou na místě

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze