Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

OnaDnes.cz

  • Úterý 2. září 2014. Adéla

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpoví MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

potrácení
Dobrý den,
v roce 2012 jsem otěhotněla v ,můj gynekolog našel 2 gestační váčky v 6týdnu,další kontrola byla za 2-3týdny, ale začala jsem za 2týdny krvácet a doktor mi zjistil že už je tam 1, ale nevyvíjí se tak mě poslal do nemocnice a tam mi řekli že mám zamlklí potrat . Podstoupila jsem revizi . Po 2měsíčkách jsme se začaly znovu snažit.
Po roce jsem otěhotněla 2013), vše bylo v pořádku, plod i srdeční akce (12tt) . Dokonce jsem dostala vysněnou těhotenskou knížku :-) .Přišla jsem na další kontrolu byla jsem zvědavá jak roste a doktor plod v gestačním váčku neviděl.
Po revizi dělohy, jsem šla ke svému gynekologovi a ten mi nabídl vyšetření aby se zjistilo proč se to děje, udělala jsem jak mě radil .
Navštívila jsem Obilní trh kde mě nabídli vyšetření.
1)Hematologi - testy dopadly dobře a normálně .
2)Genetika - vše také v pořádku
3) Štitná žláza - také v pořádku
4)Imunita ? nestihla jsem.
Po 1měsíčkách (únor.2014 ) jsem otěhotněla.
Jezdila jsem do Brna každý týden na ultrazvuk a 2 -3 mě braly krev na začátku na hcg a jiné a vše vyšlo v pořádku .Plod rostl a čekalo se jen na srdeční akce podle měsíčku 10tt .Srdeční akci nedetekuje za týden za kontrolu jen že jsem začal po pár dnech silně krvácet jeli jsme do nemocnice.Ultrazvuk a nechaly si mě tam vzaly mě krev na HCG( 30 000) 3dny jsem tam ležela. V úterý jsem měla ultrazvuk a srdíčko nebylo.Ráno mě vzaly Hcg 26 000 bylo mi od pana doktora řečeno, že bych měla podstoupit revizi daly mi prostor abych si to rozmyslela a ten den jsem si podstoupil.
Histologie plodu, přesné znění :Některé chor. klky edemotozní, fokální proliferace trofoblastu bez atypií,jasné fjofdovité invaginace klků. Bez karyorhexe stromálních bb .
Makroskopický nález : Několik šedobělavých,místy prokrvácených fragmentů tkáně, zrnitého a blanitého charakteru.
Parciální mola hydatidosa.
Co ty nálezy vlastně znamenají ?
Prý mám špatný hormony co se s tím aby se to nepokovalo?
Zatím mi jen braly na hcg už je negativní.
6měsícu (4měsíce) sledovat Hcg .
Moc děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
šeltie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Parciální mola je varianta trofoblastické nemoci. Pokud je již HCG negativní, nic by to do budoucna nemělo znamenat.

Kde je příčina potratů si netroufnu odhadnout. Není ale až tak neobvyklé, že na žádnou příčinu nepřijdeme

Zvážil bych doplnit testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus, apod.

Hormonální příčinu neúspěchů nepovažuji za příliš pravděpodobnou. Přesto je ale asi vhodné podávat v prvním trimestru tzv. gestagenní podporu - např. Utrogestan 3x2 tbl.

Šance, že příští pokus vyjde, je zcela reálná. Držím Vám  palce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore,
prosím Vás o radu. Prodělala jsem zamlklý potrat v 10. týdnu, dle vývoje ale odpovídalo 7. týdnu. Jsem po revizi dělohy. Jak dlouho je nutné čekat s dalším otěhotněním? Názory se liší, někdo říká 3 měsíce, jiný 6 měsíců, dokonce jsem slyšela názor, že vyčkat menstruace a otěhotnění již je možné. Nechce se mi znovu do antikoncepce, abych si zase nerozhodila cyklus. Užívala jsem Femibion 1, je možné pokračovat nebo mám vyčkat, až se opravdu budeme znovu pokoušet? Děkuji moc. - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po revizi doporučuji vyčkat 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Pane doktore, jak dlouho po zamlklém potravu a revizi je nutné tělesné šetření a jak dlouho sexuální abstinence?
- otázka upravena poradcem
ADela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejsou-li komplikace, tělesné šetření doporučuji cca týden. V šestinedělí, tedy do menses, pohlavní styk spíše nedoporučuji - a když, tak s kondomem

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,před dvěma měsíci mi byla provedena kyretář po zamlklém těhotenství v 16tt.(odpovidající 11tt)Od té doby pořád špiním.Menzes jsem dostala po pěti týdnech a trvala mi sotva tři dny a špinění pořád trvá.Byla jsem na gynekologii a tam mi zjistili cystu 6 cm.Dali mi prášky Norethisteron a začít brát asi 17den cyklu.Myslíte že špinění je opravdu od cysty nebo to může být i jiný problém,když trvá již od kyretáže?Děkuji za Vaši odpověď
Martina M..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Slabé krvácení může souviset s cystou. Příčina může ale být i jiná - například zánět v děloze nebo ne zcela dokonalé vyčištění dělohy a nebo naopak příliš důkladné vyčištění s poškozením bazální vrstvy sliznice. O co přesně jde, musí posoudit gynekolog na základě vyšetření včetně UZ, případně na základě odezvy na léčbu 

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jsem několik dní po revizi po spontánním potratu v osmém týdnu těhotenství. Předcházeli bolesti v zádech na pravé straně (v oblasti ledvin?), které jsou i nyní. Chtěla bych se zeptat zda to může souviset. A jestli to není něco na co bych si příště měla dát pozor, případně zda to nemůže ovlivnit další těhotenství. Jsem z toho velice vystrašená bojím se, že nebudeme mít děti. Děkuji za odpověď.
Jolana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že bolesti v zádech a potrat spolu spíše nesouvisí. Jisté to ale není. Je třeba především posoudit, jaká je příčina zmíněných bolestí. Měli by se vyjádřit praktický lékař, gynekolog, případně nefrolog či urolog.

Obavy, že byste nemohla mít děti, nejsou na místě

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu. Před 4 lety jsem měla ZT v 9tt s jedním partnerem, pak jsme se rozešli a teď jsem měla druhé ZT také v 9tt s jiným partnerem (včera revize). Dítě nemám, v červnu mi bude 32 let. V nemocnici mi řekli, že plod na genetiku nedají, že to se dělá, až když se to stane potřetí. Psychicky se s tím celkem dobře vyrovnávám (což poprvé určitě nebylo), řekla jsem si, že i když by to mělo být 6x, tak prostě dítě chci. Prosím o radu, jaká všechna vyšetření je dobré absolvovat? Dle mého názoru to nebude asi v partnerovi, ale ve mě. Moc děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji vyšetřit funkci štítné žlázy, případně testy na některé infekce jako cytomegalovirus, EB virus, aj.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
chtěla bych se informovat nad riziky a odebráním dítěte. Jelikož v tomto ohledu mi zatím nebylo podáno mnoho informací a zajímá mě, jak postupovat v případném zjištění těhotenství.
Pokud, si asi po 20 dnech (popřípadě kdy správně?)od pohlavního styku udělám těhotenský test, který bude pozitivní a dítě vzhledem k věku a především ke studiu zatím nechci, ale v budoucnu samozřejmě chtít budu, jak mám postupovat, jaké jsou možnosti a jaké jsou finanční náklady?
Moc Vám děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test doporučuji po 2 týdnech.

V případě pozitivity se obraťte na svého registrujícího gynekologa.

Přerušení těhotenství stojí dle užité metody, stáří těhotenství a volby pracoviště od cca 2000 do 5000 Kč

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,

jsem 14 dní po samovolném potratu (revize nebyla nutná) a stále špiním. Je to v pořádku? Děkuji za informaci. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela normální to není. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
O dítě se snažíme 2 roky.Já 32let, manžel 34let.1. gravidita po 3/4 roce přirozeně.Kolem 6tt MA.Revize.Poté 6 měsíců snaha o přiroz.grav.Bez výsledku, poté návštěva CAR.Vyšetření - HP, imuno, spermio, ovulace - vše OK.Doporučeno IUI. Po 2. cyklu IUI gravidita.SA v 6tt.Poté genetické vyšetření - žádná zátěž se neprokázala.Další 3 cykly IUI.Po 3. cyklu gravidita.Nasazeno ředění krve pro Leiden heterozygot (Clexane 0,4).Těhotenství prosperuje.12tt potvrzena VVV (velká emfalokéla s výhřezem jater).Následovalo UPT.Výsledky histologie a genetiky plodu čekáme.Jak dále postupovat? Z genet. vyšetření máme důvod se domnívat, že VVV byla náhodná a riziko opakování je malé. Rádi bychom zvolili opět nenáročnou (fyz. i finan.) metodu IUI. 2. možností je IVF. Doporučil byste ho v našem případě, v čem může pomoci? Nebo je zbytečné, když otěhotním po IUI? Přirozená grav. se nedaří zřejmě z důvodu špatné průchodnosti čípku (jsem po 2 konizacích, čípek je zjizvený a sevřený), jiné důvody se neprokázaly.
- otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji opakování IUI. Držím palce, aby to tentokráte vyšlo. Nepřízně osudu jste již užili až až.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore jsem po zamlklém těhotenství.Bylo mi zjištěno v 7 t od 6 se plod přestal vyvíjet.Pane doktore mám tet něco brát nějaké vitamíny nebo leky aby těhotenství proběhlo uspěšne kdyby se nám to podařilo po nejaké době znovu.Bojím se že když znovu otěhotním tak že se to bude opakovat znovu.Žloutek se vytvořil a pak už mi to šlo špatně vydět na ultrazvuku.Jsem stoho zoufala,protože se bojím že miminko mít už nebudu.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji multivitamin s kyselinou listovou. Riziko opakování není velké

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobrý den vzala jsem si potratové pilulky. mělo se dostavit silné krvácení a bolesti a pokud ne měla jsem si vzít další prášky. krvácím, ale ne níjak silně a bolesti nejsou tak hrozné. mám si vzít další prášky nebo je to v pořádku? děkuji
hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přes internet to nejde řešit. Nevím přesně, jaké prášky máte k dispozici. Musí poradit lékař nebo pracoviště, který potrat vede.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobrý den, včera jsem u lékaře vzala potratové pilulky.. ve středu si vezmu poslední dvě. mohu se zeptat kdy mohu znovu začít brát antikoncepci? děkuji
hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O nasazení antikoncepce musí rozhodnout lékař až na základě nálezu při kontrole po potratu.
Obvykle se doporučuje 1. den další menstruace po potratu
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,
měla bych dva dotazy. Jsem po spontánním potratu v 8tt, zatím stále ještě mírně krvácím, jinak jsou všechny výsledky v pořádku. Mohu v tomto stavu cvičit cviky na posílení pánevního dna (metoda L. Mojžíšové)?
Druhý dotaz - před třemi lety mi diagnostikovali alopecii areatu (neprobíhá nijak dramaticky - občas vypadlé kolečko vlasů, které záhy zaroste). Myslíte, že toto onemocnění mohlo v potratu sehrát nějakou roli? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V šestinedělí bych cvičení spíše omezil. Určitě v doběm kdy ještě krvácíte.
O souvislosti alopecie areaty a potratu jsem nikdy neslyšel.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, jaká je pravděpodobnost, že i když potrácí žena, mohou příčiny být někdy i na straně muže. Popř. jaké příčiny. Gynekolog mi nastínil tuto možnost, ale dále ji nerozvedl, tak by mě zajímalo co tím je myšleno. Předem děkuji za vaši odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Předpokládám, že lékař měl na mysli nějaké genetické postižení muže.
Vliv výrazně patologického spermiogramu je nejistý. I ten se ale někdy zvažuje
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den pane doktore. Samovolne jsem potratila po zamlklem tehotenstvi v 8.tt dle PM, tehotenstvi neodpovidalo o 2tt. Kyretaz neni nutna, krev na zjisteni hcg mi po 5ti dnech od potratu nebyla odebrana (neni to nutne?). Kdy se muzeme snazit o miminko? Dekuji za odpoved.
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odběr krve nepovažuji za nutný. Doporučil bych ale UZ kontrolu. Nevyskytne-li se žádný problém, můžete se začít pokoušet o další těhotenství hned po další menstruaci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, prosím vás, co může být příčinou těžkého potratu v 9.tydnu s opravdu masivním krvácením, když jsou vyloučeny genetické , hematologicke, infekční vlivy i jakákoliv vada delohy .Mám za sebou již 2 bezproblémová tehotenstvi a porody.Moc vám děkuji za odpověď.
alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejčastěji jde o genetickou příčinu. Oba biologičtí rodiče mohou mít genetický nález normální, ale při vývoji plodu dojde k nějaké genetické chybě. Velmi často ale příčinu potratu nezjistíme. Intenzita krvácejí nutně s příčinou potratu nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den

Prosim Vas je potrebne po spontannom potrate vycistit maternicu?Dakujem - otázka upravena poradcem
Kvetoslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží především na stáří těhotenství. Většinou je revize děložní dutiny vhodná.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
dá se po prodělaném potratu v pokročilejším stádiu těhotenství zjistit, zda jeho příčinou mohla být malá děloha? - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zjistit se to nedá.

Malá děloha je ale jen velmi vzácně příčinou potratu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
v březnu 2012 jsem měla zamlklý potrat, v 6. tt přestal zárodek růst. Poté se mi dlouho nedařilo otěhotnět. Když se pak zadařilo, znovu byl v únoru 2014 zamlklý potrat, opět v 6.tt Je mi 38 let. Hormonální rozbor je v pořádku, chlamydie a toxo negativní. Rozbor krve na trombozu také negativní, jen se potvrdilo, že hůře zpracovávám kyselinu listovou. Užívám Femibion a Inofolic. Může to pomoci případnému dalšímu těhotenství? Děkuji a přeji hezký den - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, podobné přípravky s kyselinou listovou mohou pomoci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, na jaké všechny testy v rámci genetického vyšetření páru se máme připravit, popř. které vyžadovat? Je mi 28 let, loni v listopadu 2013 jsem poprvé přirozeně otěhotněla, prakticky na druhý pokus, na začátku těhotenství mi byl v děloze nalezen hematom, který se v lednu vstřebal. Ve 20TT mi začala odtékat z ničeho nic plodová voda, následovala hospitalizace v nemocnici, bohužel voda odtékat nepřestala a odtekla zcela, takže v 21TT mi byl vyvolán "porod". Z krevních testů ani ze stěru, které mi udělali v nemocnici se příčina nezjistila. Velkou zprávu z nemocnice zatím nemám. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bude genetické vyšetření provedeno, a je otázkou, zda je to nutné a zda to něco může přinést, bude nejspíše vyšetřen karyotyp (jde o odběr krve) a lékař se Vás bude podrobně vyptávat na chroby v příbuzenstvu.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
je možné provést opakovaně interrupci po třech měsících ať tuž jakýmkoliv způsobem (potratová pilulka, z psychických důvodů na veškerou odpovědnost ženy samozřejmě). Musi byt moznost jak se toho zbavit jinak jsem rozhodnuta se radsi zabit. Dekuji. - otázka upravena poradcem
lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakovat přerušení na žádost  lze v kratším intervalu než 6 měsíců jen u ženy, která má 2 a více dětí.

Těhotenství lze přerušit vždy také ze zdravotních důvodů. O tom musí rozhodnout lékař - specialista.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
Před 8 dny jsem měla revizi dělohy( 8tt - bez srdečních ozvěn)
Poté jsem žádné problémy jako bolesti,krvácení neměla.
Vím,že by se to nemělo,ale s přítelem jsme měli před 5 nech.pohl.styk.Dával si pozor.Nepustil si myslím ani kapku.
Poté jsme použili stejně kondom.Od té doby nemám žádné problémy.Ale i přesto by mě zajímalo jestli je možnost v tak krátké
době po revizi znovu otěhotnět.
Sliznice by měla být při zákroku seškrábnuta,takže bych neměla otěhotnět.To by měla bych dorostla,ne?
Infekci určitě nemám.Nepozoruji bolesti,velké krvácení,výtok a ani nemám horečku - otázka upravena poradcem
Lucy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není pravděpodobné, ale vyloučit nelze. Více řekne gravitest za cca 3-4 týdny. Dříve test nedoporučuji, protože po revizi bývá 3-4 týdny pozitivní

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
jsem v 9+2 tt a začala jsem slabě krvácet. Moje gynekoložka diagnostikovala zamlklé těhotenství a doporučila mi revizi dělohy. Doporučila mi nejíst nepít a dojít do nemocnice ještě ten den večer. Tam mi ale vysvětlili, že pokud pouze slabě krvácím, tak zákrok není akutní a udělají mi ho až na počátku dalšího týden (tj. za 5-6 dní). Je to běžné? Nemůžou vzniknout komplikace? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Odklad do druhého dne, maximálně o 1 -2 dny je běžný, delší nikoli. Riziko nějakých vážných komplikací ale není velké

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,pane doktore.Děkuji za již zodpovězený dotaz a mám ještě jeden.Mám za sebou první dvě zcela bezproblémová těhotenství a porody,třetí těhotenství zamlklé ve 12.týdnu jednovaječná dvojčata a čtvrté těhotenství spontánní potrat 8.týden 5 měsíců od revize dvojčat.Tento potrat byl dost dramatický.Tři dny před ním jsem slabě zakrvácela,kontrola na gynekologii ale v pořádku,následně jsem 2 dny špinila a další den aniž bych něco těžkého zvedla,bolel mě podbřišek nebo colkoliv jsem zničeho nic začala velmi masivně krvácet.Musela jsem si zavolat záchranku.A po zákroku jsem měla 70 hemoglobinu.Přáli bychom si ještě jedno dítě,ale mám strach,že by se průběh potratu opakoval.Nevíte,čím může být způsobeno takto těžké krvácení při potratu a zda,kdybych opět potratila je u mě riziko,že bude průběh stejný?Koagulaci mám v pořádku,genetické testy také.Moc vám děkuji za odpověd.
alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko opakování s ohledem na výsledek provedených testů nevidím jako příliš velké

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den 3 ledna samovolný potrat ve 4 týdnu za 14 dni opět těhotná a následné v 9 týdnu revize mohlo to způsobit to ze jsem takhle brzy otěhotněla?a ještě na revizi jsem byla 12 brezna a pak znovu na docisteni 24 brezna ted 11 dubna jsem dostala menstruaci chci se zeptat kdy to mužem znovu zkoušet a jestly první menstruace se počítá ta po revizi nebo az ta další dekuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vliv časného otěhotnění na druhý potrat nelze vyloučit. Příčina ale může být i jiná. Po 2 potratech bych zvážil vyšetření - funkce štítné žlázy, genetika.

Pauzu doporučuji minimálně 3 měsíce od 2. revize

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,

prodělala jsem revizi dělohy z důvodu zamlklého těhotenství v 8 t. Z internetových příspěvků žen které měly stejný problém mi vyplynulo, že po dodržení doporučené ,,odpočinkové" doby rychle otěhotněly. Zvyšuje revize dělohy šanci na rychlejší otěhotnění?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých zkušeností nezvyšuj

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,chci se zeptat.Co takhle tady ctu..plno zen prodelalo zamlkly potrat...proc doporucujete vysetreni funkce stitne zlazy?Muze nejak souviset s potracenim?Ja sama beru letrox.I lecena stitna zlaza stim muze souviset? Dekuji predem za odpoved
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Špatná funkce štítné žlázy je poměrně častou příčinou potratu. Kdyby tomu tak nebylo, nedoporučoval bych toto vyšetření.

Jste-li léčena, je riziko nižší. Ovšem dávka léků musí být správná. Proto jsou vhodné pravidelné kontroly

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,ve 12.týdnu jsem prodělala revizi pro zamlklé těhotenství u jednovaječných dvojčat.Vše bylo bez komplikací,počkala jsem 4 menstruace(3,5měsíce od revize)a opět jsem otěhotněla.Vše bez komplikací do 8.týdne,kdy zcela náhle velice masivní krvácení,okamžitě na sál a podstoupení revize.Mám nyní strašné výčitky,že jsme nepočkaly s dalším těhotenstvím déle.Myslíte si,že pokud jde o dvojčata,je revize složitější a mělo by se vyčkat delší dobu než tři měsíce?Moc děkuji za odpověd.
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyčkala jste dostatečně dlouho. Příčina druhé ztráty je někde jinde. Nemusíte mát žádné výčitky.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Ještě jsem zapomněla ze beru euthyrox múzu s femibionem brát současné hned po revizi dekuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den múzu po revizi v 9 týdnu jist femibion?dekuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
podává se u nás v Čechách pro potrat lék Cytotec a nevíte jaké můžou být komplikace do budoucna s dalším početím ohledně tohoto léku? - otázka upravena poradcem
Jasminka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento a podobné přípravky s obsahem prostaglandinů se užívají k vyvolání potratu v 4. až 6. měsíci těhotenství. Při správném užití v nemocnici jsou riziko pro další početí malá.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
Trpim leidenskou mutaci heter.konstitucim. byla mi zjistena KS 0(DW)
Posledni menstruace byla 27.1
20.3jsem byla na utz u noveho gynekologa utz se mu nezdal akce srdecni +/- ale rust ukazkovy
Dalsi kontola 27.3kde zjisteno bez narustu a srdecni akce.
31.1revize propusteni domu.bez krvaceni bolesti 4.4 v 7h rano ukrutna bolest hlavy a nohou-panadol usnula jsem.sla jsem pichnout fraxik a kolaps
Spanek vzbudila jsem se zimnice teplota 38,2 vse me bolelo
Pritel me vezl hned nevolnost brneni
Dojela jsem kdyz me videli hned postel a dr rikal ze je to viroza a pak udelal utz a zjistil rezidum v deloze takze antibiotika a dnes na sal.
Bricho me nebolelo jen od nej na dotek + vagin ultrazvuk.Rekl mi ze je to divne ze me to nebolelo a ze nejspise diky chripce se na to prislo Muze mit toho za nasledek dalsi potrat nebo dokonce nemoznost pocit? Za jak dliuho je mozne se snazit dekuji. - otázka upravena poradcem
Lucie ka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedené komplikace by neměly být příčinou dalšího potratu. Teoreticky by mohl být problém s dalším otěhotněním, ale není to příliš pravděpodobné.

Pauzu doporučuji 3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám tři děti, a chtěli bychom další, bohužel teď musím na revizi - zamlklé těhotenství v 7tt. Je mi 35 let, léčím se na štítnou žlázu už 12 let .U třetího těhotenství jsem brala léky na utrogestan, aby mi prodloužil luteální fázi. Tentokrát jsem ho nebrala. Mám prý hodně varixů v parametriích. Není to problém? Mám ještě šanci mít dítě? Kdy se mohu ve svém věku pokusit o další dítě a doporučil by jste braní léku na podporu luteální fáze? (většinou už ta 10 den od ovulace špiním).
Děkuji moc za odpověď. - otázka upravena poradcem
sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Varixy v parametriích by neměly být při otěhotnění problém.

Po revizi d+ložní dutiny doporučuji pauzu 3 měsíce.

Utrogestan bych doporučil

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Chcela by som sa len teoreticky informovat. Je mozne aby zena mala samovolny potrat, nevedela o tom dostane normalnu menstruaciu. O tri mesiace ide na gyndu tam jej povedia, ze ma v maternici nejaku prekazku a chcu jej urobit kyretaz, ktoru odmietne. A teraz otazka : je mozne, ze ta prekazka je zo samovolneho potratu, ze sa tam vsetko nevycistilo? Je mozne, ze tu prekazku telo samo vycisti aj bez kyretaze? Alebo je nutne ju podstupit? Za odpoved pekne dakujem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Potrat může proběhnout jako silná menstruace a žena si toho nemusí všimnout.

Další část Vašeho dotazu nedokážu zodpovědět. Neumím si představit, o co by mohlo jít

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
mám za sebou během roku 2 x samovolný potrat a 2x zamlklé těhotenství. Až po vyžádání mě doktor poslal na genetiku i s partnerem, protože do té doby mi říkal, že se to stává a že už v tom musím být kovaná. Genetika je v pořádku. Jsou ještě nějaká vyšetření, která bych si měla vyžádat. Udělala jsem si test na alergii na lepek a ten byl negativní. Předem děkuji - otázka upravena poradcem
Valachová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě bych doporučil vyšetření funkce štítné žlázy a možná i testy na některé infekce, jako je například cytomegalovirus, toxoplazmóza,...

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Hezký den pane doktore. Dotazovala jsem se, zda mám navštívit lékaře, pokud po kyretáži z důvodu nekompletního potratu po ivf krvácím a pobolívá mě podbřišek, mám navštívit lékaře. Doporučil jste, že ano.
Doporučení jsem využila a určitě jsem udělala dobře. Na ultrazvuku pan doktor žádný problém neshledal, nicméně, protože jsem si stěžovala na trvalé pobolívání, dostala jsem jako prevence zánětu antibiotika. Zapomněla jsem se však zmínit, že od propuštění z nemocnice - toto pondělí - mám občas stavy, kdy je mi špatně od žaludku - na zvracení. To se asi na šestinedělí svádět nedá. Teď nevím, neudělala jsem chybu, že jsem se o tomto problému taky nezmínila ? Lékař navrhuje 6ti měsíční odstup, než opět přistoupím k dalšímu pokusu. Není to příliš dlouhá doba ? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Luci
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jste zásadní chybu neudělala. Teoreticky by mohla nevolnost signalizovat pokračující těhotenství - to je ale při negativním UZ nálezu extrémně nepravděpodobné. Těhotenský test nepomůže, je běžně pozitivní i několik týdnů po ukončení těhotenství.

Pauza 6 měsíců mi  přijde zbytečně dlouhá - myslím, že by stačily 3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den 2 krát jsem potratila jednou zamlkly v 9 týdnumam cepy na mandlích není to příčina? Co odhalí histologie ?děkuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Čepy na mandlích s potraty pravděpodobně nesouvisí

Histologie by mohla odhalit některé poměrně vzácné patologie, jako například trofoblastickou nemoc. Většinou ale histologie nepřinese žádnou zásadní informaci.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,

před 2týdny jsem samovolně potratila - lékaři už jen konstatovali, že pokud tam něco bylo, už je to pryč a poslali mě domů s tím, že at to beru jako silnější menstruaci. Těhotenský test mi týden předtím vyšel pozitivní, Tato siituace se mi stala již podruhé (poprvé cca před půl rokem). Jak dlouho bychom měli čekat s dalším snažením o miminko?Cítím se už v pořádku, jen se bojím, aby se celá situace neopakovala, dá se tomu nějak předejít? Známá, která leta pracovala jako porodní asistentka mi doporučila čekat rok, ale nevím, zdá se mi to moc...Jaký je váš názor? Děkuji a přeji hezký den - otázka upravena poradcem
wasedr
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučení Vaší známé je zcela nesmyslné.

Pokud nebyla provedena revize dutiny děložní, nemusíte čekat vůbec.

Zvážil bych gestagenní podporu druhé poloviny cyklu a počátku těhotenství. Znamenalo by to užívat například Urtrogestan 2xdenně 2 tbl, začít po ovulaci a v případě pozitivního gravitestu užívat do cca 8. týdne

Z vyšetření bych doporučil prověřit funkci štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc 

potrácení
Dobrý den, pane doktore, o víkendu jsem prodělala kyretáž pro zamlklý potrat v 9tt po ivf. Po výkonu jsem skoro nekrvácela. V pondělí jsem byla propuštěna. Nyní slabě krvácím, pobolívá mě i podbřišek.. Je to ale takto v pořádku ? Kdy navštívit lékaře ? Děkuji.
Luci
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Slabé krvácení  do týdne po revizi je běžné, pobolívání ale může být příznakem například počínajícího zánět. Raději bych doporučil lékaře navštívit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,mam 1 syna,pote nasledovaly tri potraty v 2.trimestru(dvakrat spontanni potrat,jednou MA).Geneticka vysetreni jsou vporadku,imunologicka vysetreni vporadku,stitna zlaza vporadku.Testy na CMV,Parvovir B19,Toxoplazmozu pozitivni,ze pryjsem je nekdy prodelala.Jaka vysetreni mohou jeste neco odhalit,muj gynekolog rika jeste hysteroskopii a hematologicke vysetreni.Trpim endometriozou,infekce pry nevadi,jsou to jen protilatky a na genetice zjistili pouze heterozygotni mutaciMTHFR v genu,na to pry staci kyselina listova.Dekuji.
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Snad bych opravdu doplnil jen tu hysteroskopii. Něco zásadního ale odhalí málokdy. A zkusil bych gestagenní podporu druhé poloviny cyklu a počátku těhotenství - například Utrogestan 2x2 tbl, nasadit po ovulaci a po pozitivním testu užívat dále do cca 10. týdne. A také bych zvážil pracovní neschopnost

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore.Po několika měsících snažení o otěhotnění mi pan gynekolog nasadil clostilbegyt. Zárověn mi začal velice silný, nepříjemný zánět, otěhotněla jsem, ale mimoděložně. Byla provedena revize dělohy, následně laparoskopie. Potrat byl ve vejcovodu, plod v dutině brišní. Vejcovod zanechán, oba průchozí. Po 3-4měs. jsem znova otěhotněla, tentokrát bez hormonů a správně. Ve 12.týdnu při kontrole pan doktor zjistil, že se plod nevyvíjí.Byla provedena revize dělohy. Diagnozy:(missed abortion in grav.hebd.11/8) Bylo by vhodné doplnit nějaké vyšetření? Budu moc vděčná za váš názor,radu. Děkuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obě těhotenství bohužel dopadla špatně, ale ze zcela odlišné příčiny. Takže bych žádné testy zatím nedoporučoval. Je velmi pravděpodobné, že napotřetí vše vyjde. Pouze bych doporučil užívání nějakého multivitaminu s kyselinou listovou

Držím palce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry
den 2 krat jsem potratila jednou zamlkle v 9 tydnu pracuju jako
uklizecka vadi cistici prostredky ktere pouzivam kazdy den i
nnevjetranych mistnostech?dekuji - otázka upravena poradcem
janina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím přesně, jaké prostředky užíváte. Myslím, že ale příčinou potratů spíše nebudou

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,

ráda bych se zeptala, jak zjistí lékař u spontánního potratu, ve kterém týdnu byla žena těhotná?

A jaká je následná léčba? Dostane žena nějaké léky či vitamíny?

Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nepředcházelo UZ vyšetření, řídíme se obvykle datem poslední menstruace.

Po jednom potratu se obvykle nedoporučuji žádná speciální léčba ani žádné testy. Vhodné je užívání některého multivitaminu s kyselinou listovou

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,je mi 28let. V lednu 2012 zamlkly potrat v 9tt,srpen 2013 samovolny potratv 5tt,březen 2014 zamlkly potrat v 7tt.každé těhotenství velké bolesti břicha jak na menses,spineni.že dne na den bolesti přestanou,krvácení zůstalo.hystologie nic neobjevila.dítě žádné.o dítě se snažíme 7let, dokonce jedno IVF ale ani se neuchytilo.manžel spermie normální,genetika oba v pořádku.hormon ve vajecnikach v pořádku,stitnou zlatu nemam.přestali jsme na to myslet,dali si pauzu a přišla tato těhotenství.proč ale takto všechna dopadla?to už asi není náhoda. Krev mám negativní,manžel pozitivní. Cyklus po 36 dnech.děkuji
pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li všechny uvedené testy včetně funkce štítné žlázy v pořádku, napadá mě snad jedině doplit hysteroskopii - někdy je v děloze nějaký nález, například přepážka, která není na UZ dost dobře vidět. Její odstranění v tom případě může pomoci

Rozhodně ale doporučuji věřit, že další pokus vyjde. Někdy se děloha prostě "jen musí naučit s embryem vycházet". S každým dalším těhotenstvím to děloha "umí lépe a lépe". Vím, že to zní nevědecky, ale opravdu to tak někdy funguje.

Doporučil bych dlouhodobě užívat kyselinu listovou. Po ovulaci bych nasadil Utrogestan 2x2 tbl a v případě otěhotnění s jeho užíváním pokračoval do 12. týdne. Zvážil bych v těhotenství pracovní neschopnost.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore. Po třetím ivf se mi podařilo konečně otěhotnět. Je mi 37 let. Těhotenství však skončilo v 9 tt neúplným potratem a velmi silným krvácením, díky kterému jsem byla po přijetí akutně operována, provedena kyretáž. Krvácení bylo opravdu enormní. Příčinu potratu prý nelze zjistit. Velmi se však bojím, aby se podobná situace nezopakovala. Mělo by smysl vyšetřit embrya metodou PGS ? Sníží se riziko potratu ? Za jak dlouho mohu zkusit další pokus ivf ? Imunita a genetika vyšetřena. Děkuji.
Maria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potrat může mít řadu příčin a jen část z nich má genetický podklad. Proto bych PGS spíše nedoporučil. Riziko potratu by sice bylo o něco nižší, ale o kolik přesně,  je těžké odhadnout. Pokud ano, záleží na tom, jak staré embryo by se analyzovalo a kolik chromozomů by se vyšetřilo. Význam podle mne může mít jen analýza celého genomu u 5 denního embrya.

Vyšetřil bych štítnou žlázu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, kvůli opakovaným potratům (poslední v 15tt) mi bylo doporučeno vyšetření na hematologii, imunobiologii a genetice, vše v pořádku. Přesto mi paní doktorka doporučila píchat každý den 0,4ml Fraxiparine jako prevenci. Bojím se, aby to miminku neublížilo, případně nebyla komplikace při porodu. Když všechny hodnoty byly v pořádku. Můžu se zeptat, zda je žen s podobným problém a stejným postupem léčby více? Děkuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Fraxiparin skoro jistě neublíží.

Osobně bych ale tuto léčbu při normálním hematologickém nálezu spíše nenasazoval

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore.chtela jsem se vas zeptat.jsem ted mesic po revizi 6tt,za jak dlouho muzu otehotnet.v nemocnici pani doktorka rikala po prvni ms ale pokud nespecham tak 3mesice.byly jsme na genetice tam nam rekl pan doktor 6mesicu.jaky mate nazor na otehotneni po 2ms?citim se velmi dobre jak po psychycke tak fyzicke strance.na kontrole vse v poradku.dekuji
kaťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyčkat 3 měsíce považuji za rozumné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,pane doktore mám dotaz na nutnost revize po spontánním potratu. Před měsícem jsem sponntánně potratila v 7 tt. při vyšetření.lékař zjistl sliznici již nízkou a dělohu čistou. Přesto mi doporučil revizi,kterou prý provedou spolu s laparoskopickou operací pro cystu.Problémy žádné nemám a nevím zda je to nutné.Prý když budu v narkóze tak je to lepší vyčistit.Můžete mi poradit,zda kyretáž ano nebo ne?Děkuji za odpověď.
Verča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li UZ nález jednoznačně příznivý, nemyslím si, že je revize nutná. Nemám ale možná všechny potřebné informace

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den. Bol mi diagnostikovany MA (11+1, UZ zodpovedal 7+6 bez AS). Pri 1.j kontrole bolo vsetko v poriadku. Podla vasich odpovedi v archive som postrehla, ze diagnoza MA nie je bezna, ked je uz preukazana AS. Viem, ze sa asi nedozviem pricinu, ale chcem sa spytat ine. Pocas 1. kontroly som sa lekarke stazovala na caste bolesti v podbrusku (bez krvacania) - boli to mierne krce, ktore sa objavovali cca 10-15x do dna. Boli rusive, ale znesitelne. Lekarka tvrdila, ze ziadny nalez na UZ - ktory by toto vysvetloval - nevidi. Odporucila mi Magne B6. Bolesti ale odisli uplne az s reviziou. Chcem sa vas spytat ci ste sa s niecim podobnym stretli a ci je nieco co by to vysvetlovalo. (inak mam dg. tetaniu. Vysvetluje to bolesti alebo su to len moje dohady?) Budu pri dalsom tehotenstve nejake opatrenia? Teda ci sa po 1. potrate robia castejsie UZ kontroly, odporuca sa PN alebo ci sa pristupuje uplne bezne - kedze mi bolo povedane, ze toto sa vlastne berie ako nahoda. Dakujem za Vas cas.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pobolívání v podbřišku některé těhotné cítí. Souvisí to s růstem dělohy. Potrat to při normálním UZ nálezu nesignalizuje.

Po 1 potratu bych nedoporučil žádné speciální testy a v dalším těhotenství bych volil standardní postup sledování.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
DOBRY DEN.PANE DOKTORE,CHTELA BYCH SE ZEPTAT.CO MUZE ZPUSOBIT DVE ZAMLKLE TEH.PRVNI V 11TT,DRUHE TEHOTENSTVI POROD SYNA,TRETI TEHOTENSTVI ZAMLKLE TEHOTENSTVI V 7TT.DOPORUCIL BY JSTE NEJAKE VYSETRENI?S PRITELEM JSME OBA BEZ POTIZI,LEKY NEBEREM,STITNOU ZLAZU TAKY NEMAM.JAK POSTUPOVAT DAL?CHCEME JESTE MIMINKO ALE MAME STRACH,ZE SE TO BUDE OPAKOVAT.DOPORUCIL BY JSTE TREBA GENETIKU,SPERMIOGRAM NEBO NECO TAKOVEHO?SYN SE NARODIL V TERMINU BEZ POTIZI.DEKUJI PREJI HEZKY DEN. A.
ALENA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Je-li funkce štítné žlázy v pořádku a 1x jste porodila, žádná speciální vyšetření bych nenavrhoval. Jde nesjpíše o nešťastnou souhru náhod

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze