Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Prosíme o strpení, do 9. 3. 2015 je pan doktor na dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

potrácení
Dobry den moja priatelka sa velmi boji ze zas potrati ako tomu zabranit aby bola tehotna
Jano
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zabránit těhotenství lze účinnou antikoncepcí. Zabránit potratu v těhotenství je složitější, obvykle neznáme jednoznačný návod, jak postupovat

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry deň mala som nechránený styk lebo sa snazime o babetko. Neviem na isto ci som bola tehotná lebo som čakala keď mi bude meškat menštruacia že potom si spravim test. Lenže som dostala prišerne ma bolelo brucho. keď som sa prebalovala tak som nanej vydela taku blanu a silno cervenu gulicku mohlo ist o spontany potrat . Lebo predtim som žiadne priznaky tehotenstva nemala iba som bola dost unavena obcas . Ďakujem za odpoved.
sisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těžko říci. Pokud jste si neudělala těhotenský test, není možné rozhodnout, o co šlo. Časný potrat je možný. Ale i menstruační krev se zbytky sliznice může mít nejrůznější vzhled. Do budoucna ale není příliš podstatné, o co šlo

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobrý den, měla bych jednu otázku, známa byla v 8. týdnu a dnes ji udajně zjistili že jejímu miminku přestalo být srdce. V pondělí má jít až na nějaký zákrok pro vyndání mrtvého dítěte a mě to příjde divné. Mohly by jste mi prosím vysvětlit jakto že je to takhle možné? děkuji za odpověď
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde bohužel o nic až tak neobvyklého. Plod se přestane vyvíjet. Hovoříme o zamlklém těhotenství neboli miised abortion

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
je mi 36 let, v minulém roce jsem prodělala 1ZT a 1 spont. potrat. Beru Letrox. Koncem roku jsem byla na resekci myomu. Po této OP se objevuje pouze zbytek pouzdra intramurálního myomu. Jaký by byl Váš názor na další OP zbytku pouzdra? Absolvovat či se pokusit již po určité době po 1 OP otěhotnět? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Další operaci bych ale  spíše nedoporučoval

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, dne 17.1. jsem zjistila z těhotenského testu, že jsem těhotná, 18.1. jsem jela na pohotovost kvůli mírnému krvácení jasnou krví (do té doby jsem asi dva týdny špinila) a potvrdili na ultrazvuku, že vidí gestační váče, a těhotenství 6+1, hcg naměřili 1536. Bohužel se mi krvácení ale rozjelo do takové silnější menstruace (nebolestivé, pouze zadenbatelné náznaky bolesti). V úterý jsem měla hcg kolem 400. Dnes 21.1. stále silně krvácím, prsa už mě nebolí. Jsem již v péči gynekoložky, která brzy rozhodne, zda půjdu na revizi nebo ne. Má otázka - můžu trvat na přirozeném vývoji bez revize i když se prokáže, že zárodek je stále uvnitř? Znamená vždy tak razantní pokles hcg potrat? Děkuji za odpovědi.
Dixie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny HCG mají spíše jen orientační význam. Nicméně takto výrazný pokles není příznivý. Klíčovou roli hraje UZ.

Trvat můžete na čemkoli, včetně vyčkávání na potrat. Lékař by měl vždy respektovat Vaše rozhodnutí. Nepovažuji to ale za příliš rozumné. Riziko komplikací je ale, pokud vše neproběhne velmi rychle, pak vyšší.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Pane doktore,
prosím Vás o radu. Byla jsem v 5.tt a dostavilo se krvácení,další test vyšel negativní. Je nutné, objednat se na gynekologii na nějakou kontrolu?Ještě jsem nebyla objednaná ani na první těhotenskou kontrolu. A druhá otázka - Bude tento měsíc probíhat další cyklus a ovulace,můžeme se pokusit znovu otěhotnět? Moc Vám děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kontrola je vhodná.

Bude-li nález v pořádku, je možná snaha o početí hned v tomto cyklu.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobrý den ,měla jsem zamlklé těhotenství 6+3 , týden před tím tmavě žluté výtoky a potom špinění ,mohlo by to zapříčinit nedostatek žlutého tělíska?
eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedostatečná funkce žlutého tělíska je jednou z mnoha možných příčin.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore. Je mi 29 let, MS nepravidelná, po roce a půl snažení se nám podařilo poprvé otěhotnět, bylo to 3. cyklus po užívání Utrogestanu (vždy Dr. potvrdil ovulaci). Bohužel tento týden Dr. sdělil, že se jedná o MA (v 10.tt), vysadil Utrogestan (užíván 2-2-2). Do týdne by se prý mělo dostavit krvácení. Svému Dr. věřím, ale nebyla jsem schopná se v tom stavu na něco dál vyptávat. Mám přijít na UTZ po skončení krvácení.
Užívám kys. list + B komplex. V luteální fázi tedy Utrog. (17.-25.DC). Po šestinedělí chci začít cviky Mojžíšové. Doporučil byste třeba ještě nějaký další přípravek či cvičení?
Chceme se začít snažit hned po 1. normální menstruaci. Je možné, že po MA je tělo většinou lépe připravené na těhotenství a daří se otěhotnět brzy? Po jaké době snažení bez úspěchu byste doporučil umělé oplodnění? Nebo byste nedoporučil, když už se 1x zdařilo přirozeně?
Díky moc! - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Již zodpovězeno a ještě doplňuji -pro umělé oplodnění nevidím žádný důvod

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore. Po roce a půl snažení se nám podařilo otěhotnět, ale toto pondělí, v 10.tt mi byl sdělen MA (vůbec se neobjevila AS). Měla jsem nasazený od začátku Utrogestan (2-2-2), již 3 měsíce před otěhotněním jsem jej brala v luteální fázi (17-25 DC). Dr. řekl, že UTG vysadit a krvácet začnu cca do týdne. Svému Dr. věřím, jsem i ráda, že mě neposílá hned na kyretáž, ale vzhledem ke stavu, kdy mi sdělil tento výsledek, jsem se ani nebyla schopná na nic zeptat... Mám přijít po skončení krvácení na UTZ.
Užívám každý den kys. listovou + B-komplex. V té luteální fázi budu pokračovat s UTG. Po šestinedělí chci začít s cviky Mojžíšové. Doporučil byste třeba ještě něco dalšího?
A ještě bych se chtěla zeptat, zda je opravdu možné, že tělo je po MA tak nějak nastartované na těhotenství a že pak je mnohem vyšší pravděpobnost, že se nám zadaří již třeba 2.-3. cyklus po MA? Pokud by se nám nedařilo, po jaké době byste doporučoval zvážit umělé oplodnění? Moc děkuji za odpovědi a pěkný den přeji. - otázka upravena poradcem
Lenka, 29 let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyčkejte tedy doporučenou dobu. Pozor ale - můžete začít krvácet i silně s bolestmi, takže doporučuji pohybovat se v dobré dostupnosti nemocnice.

Pokud krvácení nenastane do týden, považoval bych evakuaci+revizi děložní dutiny (nejde o kyretáž - při ní se užívá ostrá kyreta, u MA tupá) za vhodnou.

Nebude-li revize třeba, otěhotnět můžete hned v dalším cyklu. Po revizi doporučuji minimálně 2 cykly pauzu.

Cvičit dle pí. Mojžíšové můžete, vliv na vývoj dalšího těhotenství to ale pravděpodobně žádný mít nebude. Jinak plánovanou léčbu schvaluji

Šanci na brzké další početí vidím jako reálnou. Nejde ale o to, že by byl tělo nějak nastartováno. Jde o to, že Vaše děloha prokázala  schopnost  "se dohodnout" s embryem a umožnit jeho další vývoj

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, první dcera se mi narodila po bezproblémovém těhotenství před 6 lety. S manželem se už 2 roky pokoušíme o druhé dítě, ale již 4x po sobě jsem potratila zhruba v 7.týdnu těhotenství, protože se plod nevyvinul. Jednou jsem musela na tzv. revizi, 3x samovolný potrat. Obvodní lékařka mi dělala snad všechny možné krevní testy i ultrazvuk štítné žlázy a vše mám v pořádku. Je mi 32 let. Gynekolog mi stále říká, že je to normální, že se to prostě stává.... Mohu Vás poprosit o Váš názor? Velmi Vám děkuji za odpověď a přeji krásný den!
Ela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, občas se to stává.  Důležité je, že se Vám podařilo poprvé donosit.

Nevím přesně, co Vaše lékařka vyšetřovala. Za zvážení by stála genetika, funkce štítné žlázy (UZ neposoudí funkci) a testy na některé infekce jako např. cytomegalovirus.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý večer pane doktore, mohl byste mi prosím říci, zda v případě, že moje první těhotenství skončilo jako zamlklé v 7. tt, rok nato se mi narodil zdravý syn - těhotenství bez problému - a nyní jsem opět po dvou letech od porodu měla zamlklé těhotenství v 7. tt, je třeba nějaké speciální vyšetření? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý večer pane doktore, mohl byste mi prosím říci, zda v případě, že moje první těhotenství skončilo jako zamlklé v 7. tt, rok nato se mi narodil zdravý syn - těhotenství bez problému a nyní jsem opět po dvou letech od porodu měla zamlklé těhotenství v 7. tt, je třeba nějaké speciální vyšetření? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že žádná vyšetření nejsou třeba.  Maximálně bych prověřil funkci štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,je mi 23 let a s přítelem chodime do car. Veškeré testy byli bez problému akorad zjistili ze ovulace probíhá az 23 den cyklu. Na pondělí jsem objednána poprvé na AIM tak se chci zeptat jaká je poprvé asi úspěšnost. Celkem se bojím ranného potratu mám zasebou dva dlouho mi trvalo než jsem se s tím vyrovnala. Poslední potrat byl zvláštní proběhla normální menstruace( kterou mám vždy silnou a trvá 6 dni) ale nedalo mi to a test prokázal těhotenství hCG v krvi stoupalo na 480 ale pak klesalo a nastalo opět krvácení. První potrat byl v datu menstruace. Mám opět strach ze se muže sťat to stejné. Přítel ma spermiogram v normě . mockrat děkuji za odpoved
m.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Úspěšnost inseminace se dle statistik pohybuje někde mezi 10 a 15%, výjimečně výše - v závislosti na řadě okloností.

Příčin potratů může být řada, většinou na žádnou konkrétní nepřijdeme.

Předpokládám, že máte vyšetřenou funkci štítné žlázy a je vše v pořádku.

Po inseminaci bych v tomto případě zvažoval podporu luteální fáze - např. Utrogestan 2x2 tbl nejméně 2 týdny a při pozit. gravitestu i dále

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore potrat mi neudelali,protoze bylo pozde.Miminko si nechat nemuzu a jsem ted v 18 tydnu.Cetla jsem o potratovem balicku do 22 tydne.Co si o tom myslite?Mam zajit za svym doktorem ?
TEREZ
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, o čem jste četla

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane Doktore, chtěla bych se zeptat, zda když mám po zamlklém potratu (7tt) zvýšenou děložní sliznici - nic víc tam není, je to důvod k revizi? Byla jsem již 2x a upřímně radši bych to nechala na přírodě, aby to odkrvácelo... Jaký na to máte názor? Předem velice děkuji za odpověď.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Nepíšete ani, za jak dlouho po potratu jste. Doporučuji postupovat dle doporučení Vašeho lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, chtěla bych se zeptat jak nejlépe uživat utrogestan.Je lepší ústně nebo vaginálné. Mám po zamlklém potratu a 5ti měsících po mimoděložním těhu.Stačí po 14dnech od menstruace užívat utrogestan 2x denně 1tableta ústně aby se pomohlo uhnízdění a udržení plodu?dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji jako nejnižší dávku užívat 2x1 tbl do pochvy nebo 3x1 ústy. Vždy je důležité začít užívat až po ovulaci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý večer, je mi čerstvě 29let v květnu oroběhl zamlklý potrat ve 12tydnu, v listopadu slo o mimoděložní těhotenství. Pravy vejcovod odstranili.Obě těhotenství šlo rychle první napoprvé druhé v druhem cyklu snažení.Při laparce mi nedělali kyretáž. 4.1.to budou dva měsíce od operace již první menstruace prřirizeně proběhla. Pi.doktorka mi řekla,že se již chránit nemusíne,ale nemáme se vylozeně snažit. Nevím jak tonu mám rozumět.Nemusí ale můze se stát že otěhotním a to,že se nemusime vylozeně snažit mě vysrtrašilo.Předpokládá další komplikace,které mi třeba nechce říct abych se neděsila?Zároveň mi řekla,že 14dní od začátku menstruace mám uživat utrogestan a když se podaří,že se těhotenství přerušovat nebude.Nevím zda tím nemyslela že by ještě počkala?Také bych se chtěla zeptat zda mohu podpořit možné příští těhitenství.Piju kontryhelový čaj po 14dnech ho vysadím a začnu brát utrogestan pokud to dostanu vysadim ho a zase začnu pít kontryhel.A beru femibion.Stačí to?Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne již otěhotnět můžete

Utrogestan je rozumné užívat, ale nasadit je vhodné až po ovulaci

Femibion také doporučuji

Kontryhelový čaj svým pacientkám naopak  nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den pane doktore mel bych otazku ,moje holka ma 15 let a ja 18 ,a ona je tehotna co mame delat ??a kolik by stal potrat ?
david
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
dobry den pane doktore mel bych otazku ,moje holka ma 15 let a ja 18 ,a ona je tehotna co mame delat ??a kolik by stal potrat ?
david
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
dobry den pane doktore mel bych otazku ,moje holka ma 15 let a ja 18 ,a ona je tehotna co mame delat ??a kolik by stal potrat ?
david
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud chcete situaci řešit interupcí, musí se Vaše přítelkyně obrátit na svou matku a s ní navštívit gynekologa. Budou-li splněny podmínky pro provedení potratu, pohybuje se cena kolem 3000 Kč

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, děkuji Vám za odpověď ohledně Utrogestanu. Pokud by ale i přes Utrogestan byla lutealni fáze kratší, může to být příčinou potratu? Da se to nějak ovlivnit? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky může být zkrácená luteální fáze nebo luteální nedostatečnost příčinou potratu. Podání Utrogestanu tyto problémy ale odstraňuje

MUDr. Jan Šulc

potrácení
DObrý den, pane doktore,
může Utrogestan zvyšovat bazální teplotu? Užívám ho ke zpravidelnění cyklu, který mám nyní 23-25 dní (užívám od 17. DC 15 dní na doporučení gynekologa i přes menstruaci). Dle měření BT ovulace snad proběhla někdy okolo 16.-18. DC, nevím, zda může být ovlivněno Utrogestanem? Pokud by ovulace opravdu byla v tento den a cyklus 23-25 dní, znamená to, že mám krátkou luteální fázi? JIž jsem prodělala zamlklý potrat, proto mám strach, zda toto je příčinou. Děkuji - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan může zvyšovat bazální teplotu. Její měření při této léčbě nemá smysl. Ovulaci je třeba v tomto případě prokazovat ovulačními testy. Nelze tedy ani posuzovat délku luteální fáze

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
ráda bych znala Váš názor ohledně špinění po revizi - na revizi jsem byla 26.11. a od té doby špiním. Je to už více jak měsíc a začínám si dělat starosti. U své OG jsem byla naposledy 17.12., kdy už konečně nebyl v krvi HCG a našla mi v děloze 1,2cm cystu. Ohledně špinění mi jen řekla ať si koupím v lékárně askorutin. Myslíte si, že je špinění měsíc po revizi v pořádku? Děkuji a přeji vše dobré v novém roce. - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to běžné. Pokud je ale gynekologický nález normální, nemáte bolesti ani teplotu a HCG je negativní, ještě bych vyčkal

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
Dá se nízký věk považovat za důvod k interrupci po 12
Týdnu těhotenství? Prosím odpovězte rychle. - otázka upravena poradcem
nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, co považujete za nízký věk. Je-li Vám méně než 15, pohlavní styk je trestným činem a jak by se to řešilo, nevím. Nesetkávám se s tím. Nad15 let to zdravotní důvod k přerušení těhotenství přímo není. Vše by musel posoudit nejspíše psychiatr.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, 18.11. jsem byla po zamlklém těhotenství na 1. revizi, následně 27.11. na druhé pro rezidua. Bohužel ani ta se nepovedla a jsem tedy objednaná na hysteroskopii 29.12.
Moje otázka je ke zprávě z revizí, co znamená.
Zpráva z druhé revize zní:
"Částice těžce regresivně změněné deciduy, klidového korporálního endometria, sliznice z cervikokorporální junkce, dále hlen a krev."
1) čím může být, že mám deciduu těžce regresivně změněnou? Co to způsobuje?
2) Co znamená, že byla při histologii nalezena sliznice z cervikokorporální junkce? Znamená to, že byla druhá revize provedena příliš agresivně a poškodili mi bazální vrstvu sliznice?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Popsané změny decidui jsou po potratu běžným obrazem.

Ani nález sliznice z cervikokorporální junkce nepovažuji za nic neobvyklého - byla odstraněna sliznice z oblasti přechodu děložní dutiny do kanálu čípku.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore, v 03/2014 jsem prodelala SP s naslednou revizi, v 09/2014 ZT plod misto 12 tt odpovidal 9 tt a vytatila se srdecni akce. Mam prokazanou leidenskou mutaci v heterozitni forme, v pristim tehotenstvi mam aplikovat injekce. Podle vysledku z imunologie mam hranicni autoprotilatky ( zvysene CRP a sedimentace a hraniční protilátky proti nukleozomům). V dobe odberu jsem byla po dobrani antibiotk a mela jsem zanet v zubu. Muzou tyto protilatky mit vliv na potraty? Vsichni se spis priklani k te mutaci, injekce jsem si nepichala. Je tedy mozne se zacit s temito vysledky snazit znovu otehotnet? Dekuji za Vasi odpoved
Jana Novakova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšší CRP a sedimentace byly nejspíše příznaky zánětu zubu.

Podle mého názoru příčinou potratu nejsou ani uvedené protilátky ani Leidenská mutace. Na druhou stranu aplikace nízkomolekulárního heparinu nemůže uškodit.

Předpokládám, že máte vyšetřenou funkci štítní žlázy a genetiku. Je-li obé v pořádku, otěhotnění určitě opět zkuste. Zvážil bych podávání gestagenů v druhé polovině cyklu a v počátku gravidity.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
dne 31.10 jsem podstoupila revizi dutiny děložní po spontánním potratu v 8+5 tg. Ovšem do dnešního dne se mi nedostavila menstruace, proto jsem si zkusila udělat těhotenský test. Na testu se mi objevily dvě čárky, ovšem čárka v testovací oblasti je spíše takový "duch"... a nejsem si jistá jestli to může být nové těhotenství, nebo ještě nevyrovnané hormony po tom minulém...
Zajímalo by mě, zda je možné tak rychle po potratu otěhotnět, a ke všemu dříve než se dostaví první menstruace.
Také mě zajímá jestli jsou nějaká rizika pokud by se skutečně jednalo o těhotenství takhle brzy po revizi.
Předchozí těhotenství mi vyšlo až po 14 měsících snažení, tudíž jsem celkem v šoku, pokud by to teď klaplo na poprvé...
Mnohokrát děkuji za vaši odpověď - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

7 týdnů po potratu by měl být již test negativní. Existují ale i výjimky, které mohou být i do jisté míry rizikem - tzv. trofoblastická nemoc.

Můžete být i těhotná znovu.

 Doporučuji proto test z krve a UZ vyšetření, aby se přesně zjistilo, o co jde

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň,

mám zistenú maternicu uterus bicornis teda dvojrohovu podarilo sa nam s priatelom rychlo otehotniet avšak v osmom tyzdni mi zistili zamlknuty potrat. Prosím Vás môze byť na vine vrodená chyba maternice? Ak ano je potrebne tuto vrodenu vadu operacne riesit? Vopred dakujem za odpoved. - otázka upravena poradcem
NIKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato vada může být příčinou potratu. Poměrně často se ale podaří plod donosit. Takže bych to zatím nedoporučoval jakkoli řešit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 29.V květnu jsem prošla zamlklým potratem v 11tt.V listopadu jsem jela na sál s mimoděložním těhotenstvím vzali mi pravý vejcovod ale nedělali mi revizi.Kolem 18.12.bych měla poprvé menstruovat (první špinění po operaci nepočítám). 4.1.2015 bych měla zhruba ovulovat a bude to přesně dva měsíce od operace. Musím čekat do druhé menstruace? Druhý vejcovod je prý v pořádku, do jaké míry míry mohu být v uvozovkách v klidu uda to příště bude v pořádku?První těhu bylo děložní snižuje mi to riziko opakování mimoděložního těhotenství? Hezký večer a děkuju za rady ...
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla provedena revize děložní dutiny, můžete se podle mne již 4.1. o početí pokoušet. Riziko opakování problému považuji za nízké. Přesně to ale odhadnout nelze.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat do kdy je možná interupce? A jestli se ty týdny počítají od poslední menstruace či od dne oplodnění. Já sama jsem se rozhodla pro interupci a pokud je to nyní 3 týdny po oplodnění mám k tomu přičíst i týdny od poslední menstruace? To už by nebylo moc času na zákrok jsem z toho zmatená
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stáří těhotenství se počítá od 1. dne poslední menstruace. Takže jste v 5. či 6. týdnu. Interupci lze provést do 12. týdne

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat 1.7 2014 jsem byla na miniinterupci, a tedka v prosinci jsem opět těhotná,dítě si nechat nemůžu z důvodu jak finančních tak z důvodu že se na dítě necitím ještě otěhotněla jsem i přes antikoncepci,četla jsem že dalsi interupci mohu podstoupit az po pul roce od predesle chci se zeptat jak mam vtakove situaci postupovat aby mi interupci udelali kdyz je to 5 mesicu dekuji moc za radu
Nell
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak je těhotenství staré. Interupci lze provést do 12. týdne a Vy můžete na interupci v lednu.

Teoreticky lze zvažovat selhání antikoncepce jako zdravotní indikaci - prokázat ale, že jste užívala antiko, není snadné. Poraďte se se svým gynekologem

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,chtela bych se zeptat jestli muze mit vliv alergie na psi na samovolny potrat v 9 tt, A jestli je take mozne oslabit plod po prodelane angine. Dekuji za odpoved Pavla
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedená alergie vliv skoro jistě nemá, zaléčená angína pravděpodobně také ne

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, v 9 tt jsem prodělala zamlklý potrat, i když jsem v druhé fázi cyklu brala Utrogestan (při první návštěvě v 6 tt byla vidět srdeční akce). Pět týdnu po kyretáži jsem zřejmě měla menstruaci, která trvala 2 dny a jednalo se o velmi slabé špinění. Je to běžné, aby byla po potratu tak slabá menstruace? I před otěhotněním jsem měla velmi slabé menstruace, moje doktorka konstatovala, že mám zřejmě sníženou činnost žlutého tělíska, neboť jsem vždy otěhotněla pouze až po aplikaci Utrogestanu. Je možné, že i toto bylo důsledkem potratu? Jak se mohu tedy na příští těhotenství lépe připravit - mám podstoupit nějaké vyšetření, léky apod.? Ještě doplním, že se jednalo o druhé těhotenství, při prvním těhotenství jsem také brala Utrogestan, ale vše dopadlo v pořádku a máme zdravou dvouletou holčičku. Děkuji za odpověď Eva.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Snížená intenzita krvácení může souviset s potratem. Stav by se měl vrátit k normě.

Souvislost s nižší funkcí žlutého tělíska je možná. Určitě bych opět Utrogestan doporučil, nejspíše v dávce 2xdenně 2 tbl. A  po průkazu gravidity bych s užíváním Utrogestanu radil  pokračovat

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, chtela bych se zeptat: Unoru jsem v 30 TT prodelaal porod mrtveho plodu.O 4mesice pozdeji jsem opet otehotnela, bohuzel to skoncilo zamlklym potratem v 10.tt.Doporucil by jste mi specialni vystereni?
Moje gynekolozka by prozatim zadne testy nedelala a vse je pro ni nestastna nahoda.Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li zdravé dítě, zvážil bych genetické vyšetření a případně testy na některé infekce, jako je např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Ja žijem v čechach tak neviem ako to mate tu??možem ist znova na tabletkovu interupciu??a tie TT boly pozityvne ale ta druha čiarka bola veeelmi slabučka a keby som aj naozaj tehotna bude babetko v poriadku po tabletkovej interupcii??neni tam niake večšie ryziko niakej choroby Dakujem
dadly
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li čárka slabá, jde pravděpodobně o dozvuky minulé gravidity.

Užitá tabletky by další těhotenství neměla ohrožovat- otěhotněla byste až v odstupu od jejího užití.

U ženy mladší než 35 let, která nemá 2 děti, lze interupci opakovat až po 6 měsících

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den Pan doktor chcem sa opytat pred mesiacom som bola na interupcii-tabletky a po 4 tyždnoch mi vyšiel pozityvny TT je možne že som znova tehotna??a možem znova po mesiaci podstupit tabletkovu interupciu?Dakujem
dadly
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I měsíc po přerušení těhotenství může být TT pozitivní. Další otěhotnění ale nelze vyloučit. Vše musí posoudit lékař.

Možnost opakování interupce se řídí zákony. Na metodě přerušení nezáleží. Slovenskou legislativu neznám

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, je mi 32 let a mám 6 letou dceru. Letos jsme se rozhodli dceři pořídit sourozence, bohužel obě těhotenství skončila téměř na den stejně v 10. týdnu zamlklým těhotenstvím. V 8. týdnu vždy krásná srdeční akce, hlavička, tělíčko. V 10. týdnu šok a kyretáž. Před otěhotněním s dcerou jsem zhubla 16 kg a zbavila se problému s bolestmi zad v bederní a křížové oblasti. Nyní mám 14 kg opět zpátky a bolesti zad se znovu objevily. V odborné literatuře jsem četla že blokády v oblasti L3 mohou způsobovat opakované potraty. Mohu se zeptat na váš názor? Záda mě bolí již asi 10 let. Teď po návštěvě fyziotertepeuta 3 měsíce cvičím metodu paní Mojžíšové. Bolesti zad jsou i v rodinné anamnéze - otec revmatoidní artritída. Děkuji, Vilma Chylíková.
Vilma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mých zkušeností bolesti zad nemají až tak velký vliv na potraty.

Doporučil bych vyšetření funkce štítné žlázy a testy na některé infekce, jako např. na cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. V roce 2012 jsem prodělala 2 biochemická těhotenství v 6. - 7. tt, vždy bez nutnosti revize. Poté jsem otěhotněla a narodila se nám dcera, které už prenatálně zjistili vvv - hydronefrózu ledvinové pánvičky. Dceři je již rok a půl a chceme jí pořídit sourozence. Otěhotněla jsem, ale opět se jednalo o biochemické těhotenství. Mám obavy, až se nám zadaří, aby dítě opět nemělo nějakou vývojovou vadu. Co způsobuje biochemické těhotenství? Jsou vajíčka již nekvalitní? Je mi 31 let. Je možné nějak ovlivnit kvalitu dozrávání vajíček? Doporučil byste mi před otěhotněním nějaké vyšetření? Děkuji, Nikol
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Časné těhotenské ztráty a VVV Vaší dcery spolu pravděpodobně nesouvisí.

Před dalším těhotenstvím bych doporučil kontrolu funkce štítné žlázy. A dlouhodobě je vhodné užívat některý multivitammin s kyselinou listovou

Po otěhotnění bych pak radil podporu druhé poloviny cyklu gestageny, například Utrogestan 2x2 tbl do pochvy. V případě pozitivního gravitestu bych tento lék radil užívat do 8. týdne.

Šance, že vše vyjde, je vysoká

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore, pondeli jsem mela dva pozitivni testy a vcera jsem si delala znovu a zase,18 den jsem to mela dostat a az dnes jsem zacla krvacet,ale zadne bolesti jako pri menstruaci,byla bych tehotna max. 3 tydny.Radeji jsem sla k lekari vzal mi krev,na ultrazvuku nic videt nebylo,rekl ze jsem mohla samovolne potratit,ale zajimalo by me zda je moznost ze na ultrazvuku je treba moc brzy neco videt a mohla bych byt stale tehotna?Dekuji za rady
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především jde o nález na UZ - pokud by lékař viděl vysokou sliznice, může jít o mladší těhotenství, viděl-li sliznici nízkou, o správně se vyvíjející těhotenství nejspíše nejde. Teoreticky by také mohlo jít o mimoděložní těhotenství - v případě bolestí hned navštivte lékaře.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat na interupci pokud jde o žádost a místo provedení. Pomůže mi se vším gynekolog či budu muset navštívit i praktického doktora. Raději bych vše řešila s gynekologem.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádost vystaví gynekolog a i se vším by měl pomoci. Praktického lékaře většinou není třeba navštívit. Některé nemocnice ale u staršího těhotenství než 8 týdnů mohou vyžadovat interní předoperační vyšetření. Pak se někdy bez praktického lékaře neobejdete

MUDr Jan Šulc

potrácení
Dobry dne pane doktore,
jsem po 5 potratech, posledni s darovanym vajickem,
2x neuspesny odber vajicek, nase embrya neprezila 5teho dne, nyni planovany KET s darovanymi vajicky.
Dovolim si tvrdit, ze mame snad vsechna mozna vysetreni, imunoloige, genetika, fragmentace spermii, opakovane hysteroskopie, stitna zlaza. Nyni jsem ziskala informaci, ze potraty muzou zpusobovat letální mutace. Muzu se zetpat co to je a jak se to vysetruje? Dekuji predem - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, co máte pod pojmem letální mutace na mysli. Nejde o trombofilní mutace? Test na ně je obvykle součástí genetického vyšetření.

V podobné situaci, kterou popisujete, bych doporučil užití speciálního kultivačního media Embryo gen. Více event. viz.:  http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=5#ak_98

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, mám dlouhý cyklus cca 38dní.Nevadí tudíž,že budu menstruovat jen jednou při čekací lhůtě 2-3 měsíců na další těhotenství po mimoděložním těhotenství bez kyretáže.Stačí ta doba k zahojení stehů nemusíme čekat na min.dvě menstruace (to asi platí po kytetáži čekat min.dvě menstruace?)? U mě by to znamenalo 4měsíce ?? ... Děkuji a hezký den přeji .. - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je lepší vyčkat minimálně 2 cykly, tedy 2 a půl měsíce

MUDr. Jan Šulc

P.S. Při kyretáži, po potratu je správnější hovořit o revizi děložní dutiny, se neužívají žádné stehy. Celá dutina děložní je ale vlastně ranou plochou

potrácení
Dobrý den, prosím o radu. V květnu jsem prošla zamlklým potratem v 11tt.V říjnu se nám podařilo znovu otěhotnět,bohužel bylo minoděložní??s odebráním pravého vejcovodu bez kyretáže.Ztráta krve minimální,přišlo se na to brzo v 5tt+2.V nemocnici mi řekli pul roku čekat,jiní doktoři zase že 3měsice.Jaký na to máte názor vy?A také bych se chtěla zeptat zda je pitomost prosit svou gynekoložku a možné různé testy aby se další zamlklý potrat nestal.Asi ty dvě věci spolu nesouvisí?Jsem ale už zoufalá a nechci to prodělávat znovu??Děkuju.. - otázka upravena poradcem
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy žádné nemají smysl. Potrat a mimoděložní těhotenství spolu nesouvisí

Myslím, že nebyl-li provedena revize, stačí vyčkat 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat...před pár dny jsem navštívila svého lékaře aby mi potvrdil těhotenství,které mi po 10 dnech zpoždění MS potvrdil TT.Po návštěvě lékaře mě prohlédl i s krvácením a řekl,že tam ,,zatím,,nic nevidí a o potrat se nejedná.Vzal mi krev a v Po jsem volala na výsledky (potvrdil přes 300 HCG v krvi).Jenže jsem od Ne začala silně krvácet a občas se objevil kus tkáně (nevím jak to jinak nazvat).Včera krvácení hodně ustalo a objevilo se minimální špinění..Dnes ráno jsem si pro jistotu udělala TT a ten byl hned pozitivní.Myslela jsem,že jde o samovolný potrat.Jsem z toho zmatená ..nebo se jen HCG drží delší dobu v moči ?Děkuji za odpověď .. - otázka upravena poradcem
Sus
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pozitivita HCG v krvi i v moči přetrvává i týdny po potratu. Nelze ale ani vyloučit, že těhotenství pokračuje, byť je to méně pravděpodobné. Určitě znovu navštivte lékaře a postupovat by se mělo dle UZ nálezu - v proběhlého potratu posoudit, zda není nutná revize děložní dutiny, v případě pokračujícího těhotenství stanovit další postup

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 41 let. V lednu jsem potratila ve 12. týdnu, před tím jsem užívala Clostilbegyt a Pregnyl, otěhotněla jsem ve 3. cyklu. Teď jsem potratila asi v 11. týdnu, bez revize, těhotenství bylo zamlklé, otěhotněla jsem přirozeně. Mám ještě šanci otěhotnět a donosit dítě? A má smysl umělé oplodnění? Děti nemám a moc bychom si je s partnerem přáli.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šanci otěhotnět vidím jako reálnou. Umělé oplodnění, například IVF program spojený s PGS nebo s užitím speciálního media Embryo gen, by šanci mohlo výšit

O Embryo genu event. viz.:http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=5#ak_98

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Děkuji za odpověď....opravuji termín.potratu teď jsem zjistila ze jsem uvedla o 1měs.dříve bylo to 13.10. K r.jsem obj 19.11.ale chtěla jsem poradit do té doby s bylinkami. Takže 3 týdny po potratu by to mohlo být zbytkové hcg. ne těhu. Ale chodím více močit a mám nafouklé břicho a jsem plačtivější.....vím že jsme měli pockat. Matou mě ty příznaky,měla jsem i předtím takhle brzo. Jesye
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlepší bude návštěva lékaře, případně opakovaný test z moče nebo lépe z krve.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat 13.9.jsem byla na kyretáži. Po té slabé špinění,jinak jsem se cítila dobře.Po 14nech jsme měli poh.styk,myslím si že i proběhla ovulace.teď je to necelých14dní a na testu slabý dušík,měla jsem ho i při 1.těhu. Myslíte,že bych mohla být těhotná? Pila jsem bylinky na obnovení sliznice,mám občas i píchání na levé straně,ale bojím se aby to bylo jen zbytkové hcg po potratu. Je možné otěhotnět takhle brzy po potratu? Nevím zda byliny užívat dále,mohly byuškodit,kdybych byla těhu? Mají i podpořt uhnizdovani
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat 13.9.jsem byla na kyretáži. Po té slabé špinění,jinak jsem se cítila dobře.Po 14nech jsme měli poh.styk,myslím si že i proběhla ovulace.teď je to necelých14dní a na testu slabý dušík,měla jsem ho i při 1.těhu. Myslíte,že bych mohla být těhotná? Pila jsem bylinky na obnovení sliznice,mám občas i píchání na levé straně,ale bojím se aby to bylo jen zbytkové hcg po potratu. Je možné otěhotnět takhle brzy po potratu? Nevím zda byliny užívat dále,mohly byuškodit,kdybych byla těhu? Mají i podpořt uhnizdovani
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byl proveden zákrok v děloze, bylo lepší s otěhotněním ještě 1 měsíc vyčkat.

O zbytkové HCG po 7 týdnech skoro jistě nejde. Více řekne opakování testu a UZ.

Pokud se neupraví obtíže, navštivte co nejdříve lékaře

Bylinky raději neužívejte. Osobně nevěřím, že pomohou obnovit sliznici a už vůbec ne uhnízdění

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, 15.9. jsem podstoupila laparoskopii kvůli prasklé cystě. Při předoperačních vyšetřeních mi zjistili zvýšené HCG. Na UTZ nebylo nic vidět. Lékaži mi v nemocnici oznámili, že jsem nejspíše i potratila a při laparoskopii provedli kyretáž. Po týdnu jsem šla na kontrolu, ale HCG mi stále stoupalo (bohužel ale velmi málo). Následovala tedy další laparoskopie (27.9.) s odebráním pravého vejcovodu s mimoděložním těhotenstvím. Minulý týden jsem byla na injekci na vyvolání MS (dostavila se dnes) a paní doktorka říkala, že mám malý výpotek tentokrát na levé straně (prý ale odejde s touto MS). Po operaci jsem brala více jak měsíc wobenzym a pravidelně piju kontryhel. Mohli bychom se začít stažit s manželem už po této MS a nebo máme spíše dále čekat?? Cítím se úplně v pořádku a i veškeré rány se mi velice dobře zahojily (pracuji z domova a žádná fyzická náhama nehrozí). Někteří lékaři v nemocnici mi říkali čekat 1 měsíc a někteří zase až 6 měsíců. Děkuji za radu
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzhledem k tomu, že byla provedena revize děložní dutiny, doporučuji vyčkat ještě alespoň jeden až dva  cykly.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, před týdnem jsem v desátém týdnu těhotenství potratila a při výsledcích z odběru krve se ukázaly celkem dost vysoké hodnoty zánětu. Moje doktorka o zánětu věděla, měsíc před potratem mi na něj nasadila Clogin s tím že nic víc předepsat nemůže. Nyní nevím jestli opravdu nemohla víc dělat nebo jestli se zánětu dalo zabránit (je to pravděpodobná příčina potratu). Nevím, jestli doktorce můžu dál věřit. Děkuji za odpověď
Potrat
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž přesně vím, o jaké výsledky šlo, je těžké se přesněji vyjadřovat.

Výsledky některých krevních testů, například sedimentace, jsou v těhotenství mimo normu a není to přitom příznak zánětu

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze