Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dobry den,
jiz 6tym rokem se snazime o dite, 7x jsem potratila.
ted mi ortoped predepsal Aulin na velke bolesti paty. V pribalovem letaku je napsano ze to snizuje plodnost. Mam to brat 10 dni. Muzete mi prosim sdelit jeslti je riziko opravdu velke? mam lek vysadit? dekuji predem - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Lék užívejte. 10denní užívání Vaši budoucí plodnost neovlivní. V době užívání byste ale neměla být těhotná

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dotaz k položenému: Dobry den,jiz 2roky se snazime o druhe dite (prvni bez problemu),druhy rok jsem byla v peci Gestu ( u vas jen prvni dce navstevy,pak uz to nevychazelo a prosla jsem snad vsemi lekari), kde bylo provedeno 4x IUI,3x uspesne,ale vzdy skoncilo ZP v 7-9tt,pred poslednim uspesnym IUI provedeno kompletni imuno i geneticke vysetreni,genetika ok,z imuna vysel antifosfolipidovy syndrom,doporuceno pichani miniheparinu,ale bohuzel lekar na toreagoval tim,ze zatim staci anopyrin,bohuzel tedy doslo opet k ZP. Chtela jsem se zeptat,jak byste postupoval vy? Nevime jestli znovu do Gestu nebo CAR zmenit.nyni me moje OG posila na imuno do podoli a budu mit aktualni vysledky,ale uz nevim kam s nimi. A miniheparin se pripadne dostava v CAR nebo se musi k dalsum specialistum? Dekuji za odpoved.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně jsem k výsledkům imunologických vyšetření dost skeptický. Za roky své praxe znám řadu žen, které s podobným nálezem bez problémů donosily i bez léčby a naopak. Pokud by mi některý specialista miniheparinizaci doporučil, pravděpodobně bych ji nasadil, byť u antifosfolipidového syndromu podle mne nejde o zcela adekvátní léčbu. Nemůže ale uškodit, pouze jsou každodenní injekce obtěžující. Předpis v GESTu není problém. Jak je to na jiných pracovištích, nevím
MUDr. Jan Šulc

Můžu se tedy zeptat,jaký postup byste doporučil vy? Při všech IUI jsem byla pod prednisonem,utrogestanem a poslední s anopyrinem,očividně nic z toho nezabrala a osobně si raději budu denně píchat injekci než zažít čtvrtou revizi.dekuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez přesné znalosti všech nálezů - hormony, spermiogram, gynekologický nález, atd je na dálku těžké radit. Neuvádíte ani Váš věk.

Lze zkusit IUI s miniheparinizací nebo i zvážit IVF /také s miniheparinizací/ s kultivací ve speciálním "protipotratovém" mediu Embryo gen

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,jiz 2roky se snazime o druhe dite (prvni bez problemu),druhy rok jsem byla v peci Gestu ( u vas jen prvni dce navstevy,pak uz to nevychazelo a prosla jsem snad vsemi lekari), kde bylo provedeno 4x IUI,3x uspesne,ale vzdy skoncilo ZP v 7-9tt,pred poslednim uspesnym IUI provedeno kompletni imuno i geneticke vysetreni,genetika ok,z imuna vysel antifosfolipidovy syndrom,doporuceno pichani miniheparinu,ale bohuzel lekar na toreagoval tim,ze zatim staci anopyrin,bohuzel tedy doslo opet k ZP. Chtela jsem se zeptat,jak byste postupoval vy? Nevime jestli znovu do Gestu nebo CAR zmenit.nyni me moje OG posila na imuno do podoli a budu mit aktualni vysledky,ale uz nevim kam s nimi. A miniheparin se pripadne dostava v CAR nebo se musi k dalsum specialistum? Dekuji za odpoved.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně jsem k výsledkům imunologických vyšetření dost skeptický. Za roky své praxe znám řadu žen, které s podobným nálezem bez problémů donosily i bez léčby a naopak. Pokud by mi některý specialista miniheparinizaci doporučil, pravděpodobně bych ji nasadil, byť u antifosfolipidového syndromu podle mne nejde o zcela adekvátní léčbu. Nemůže ale uškodit, pouze jsou každodenní injekce obtěžující. Předpis v GESTu není problém. Jak je to na jiných pracovištích, nevím

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dcera už jedno dítě má (početí i těhotenství bez problémů). Teď se snaží o druhé dítě. Vždy bez problémů otěhotní, je jí špatně od žaludku a do měsíce potratí (zpožděná menstruace o cca 3 týdny). Napadá Vás něco? Děkuji.
Vlasta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě bych doporučil vyšetření funkce štítné žlázy. Pro podrobnější zhodnocení nemám dostatek informací

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, chtela bych se zeptat. Jsem asi 4 tydny po kyretazi. Muzu mit smanzelem styk bez ochrany ( neberu zadnou antikoncepci) nebo musime mit ochranu? Uz bych se rada snazila o miminko, nehchce se mi 6 tydnu cekat. Dekuji Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V šestinedělí, tedy do první menstruace po revizi dělohy, doporučuji určitě kondom. Se snahou o početí doporučuji vyčkat raději 2 měsíce. Je důležité, aby se děloha dobře vyhojila

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, mám za sebou své 4.IVF. U prvních 3 pokusů se embryjo ani neuchytilo v děloze. Po přestupu do nového CARu jsem už 3x po sobě otěhotněla (KET s PGS vyšetřením), ale vždy došlo k zamlklému těhotenství cca 5 tt. Dle histologie ze zákroků se vždy nevyvinula nějaká céva, která má miminko vyživovat. Máme ještě zamražená 2 embryja na 2 KETy, a já bych se chtěla zeptat jestli je možné, že jsou všechny embryja vadná? Nebo je nějaká šance, že je nějaké geneticky v pořádku?
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že je šance, že některé ze zamrazených embryí je v pořádku, že otěhotníte a donosíte

Doporučil bych, pokud nebylo provedeno, doplnit vyšetření štítné žlázy a možná i  uvážit testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. Bohužel jsem prodělala miniinterrupci (9tt) je tomu 3 týdny. Byla jsem na kontrole a všechno bylo ok, ale od středy mám příznaky, které vypadají jako bych měla ovulaci. První mléčné hleny, bílkové, pak spíše vodnaté,... trvalo to taky jen pár dní. Bez svědění, pálení či čehokoliv jiného. Chci se Vás tedy zeptat, zda je vůbec možné, abych měla tak brzo ovulaci (ještě ani neproběhla první menstruace od revize). Případně, jestli je to věc, kvůli které bych měla navštívit svého gynekologa nebo zda je to normální. Taky bych se Vás chtěla zeptat, zda se můžeme snažit o miminko po dvou měsících (respektive dvou proběhlých menstruacích) nebo zda je nutné čekat opravdu celé 3 měsíce. Dle poslední kontroly u gynekologa, je vše v naprostém pořádku. Moc Vám děkuji za Vaše rady.
Magdaléna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít opravdu o příznaky ovulace. Rozhodně nemusíte kvůli tomu k lékaři. Po dvou menstruacích, bude-li vše v pořádku, se o početí již snažit můžete

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Krasny den pane doktore,

Podstoupila jsem evakuaci dut.delozni po zamlklem tehotenstvi.Po prvni probehle menstruaci jsem otehotnela.Nyni mam hrozny strach, ze se to stane znovu nebo, ze budu mit pozdeji nejake komplikace, kdyz jsem otehotnela tak brzy.Nyni jsem na uplnem zacatku a ke svemu gynekologovi teprve pujdu.Jen chci znat nazor vice odborniku abych vedela na co se pripravit.
Moc dekuji
E.Svobodova - otázka upravena poradcem
Ema Svobodova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

O něco delší pauza před dalším otěhotněním po revizi se sice doporučuje, riziko komplikací ale není nijak dramatické. Šance, že vše bude v pořádku, je zcela reálná. Především doporučuji se tím nestresovat

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
zrovna včera u mě proběhla revize dělohy a chtěla bych znát důvod potratu. V nemocnici mi nic neřekli, vím, že to může mít hodně příčin, ale jsem mladá 22 let, nekouřím, nepiji, žádné léky neberu, obézní taky nejsem. Byla jsem asi v 5. týdnu těhotenství a měla jsem 40 mm cystu na pravém vaječníku. Mohla být cysta jednou z příčin potratu? Dr. měl podezření na mimoděložní, ale to následně bylo negativní a propustili mě domů, že jsem v pořádku. Kamarádka mi dokonce řekla, že příčina mohla být i mazlení se s partnerem přičemž vyvrcholení skončilo ve mě. Konkrétně 3x. Opravdu je to až tak nebezpečné? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinu potratu obvykle nezjistíme. Nejčastěji jde o chybu v předávání genetické informace.

Pohlavní styk není příčinou potratu, stejně tak skoro jistě ani cysta

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore.Je mi 25 let, netrpim zadnymi nemocemi, gynekologickymi problemy a neberu zadne leky.23.3.2016 jsem musela podstoupit revizi.Byla jsem ve 12tydnu, ale miminko zemrelo patrne v 10tt.Ma otazka zni jake komplikace by mohly nastat, pokud otehotnim po prvnich mesickach?Mohu si brzskym tehotenstvim zpusobit nejake problemy ci komplikace?Muj gynekolog mi rekl, ze pokud se na to citim, muzu to klidne zkusit.Jedine ceho se bojim je dalsi zamlkly potrat, ale pry to nema vliv.Delohu mam krasne vycistenou, zadny zanet, rezidua.Citim se dobre.
Moc dekuji za Vasi odpoved s pranim krasneho dne

Jana dolezalova - otázka upravena poradcem
Jana Dolezalova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ke kompletnímu vyhojení dělohy vždy doporučuji alespoň 2-3 měsíce. Riziko časnějšího otěhotnění je sice nízké, ale existuje. Problém může být například v horších podmínkách pro uchycení placenty.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den. Je mi 31let. Dne 9. 3. jsem si zjistila pozitivní test (styky 17. 2. a nějak 1. 3.) 14. jsem byla na první gyndě (jinak bych to dostala kolem 5.) a vše ok, velikostně odpovídla tomu 17. únoru. 29. jsem šla znovu na utz a doktorka mi řekla, že už by měla být srdeční akce ale že plod od minule poporostl, takže ještě není schopna to rozhodnout, 31. jsem se ráno probudila a najednou jsem si přišla jiná, už sem nebyla nafouklá jako balon. Zjistili, že hcg poprostlo za ty dva dny z 24500 na nějak 25500 a na UTZ místo človíčka z toho 29. už tam toho bylo méně a prý se plod i zmenšil. 1. dubna jsem šla na revizi, tam mě ani nevyšetřili a udělali to. Moje dr říká, že podle krve je to skoro stoprocentní. Co myslíte vy, mohla jsem to ještě ovlivnit? Na zprávě bylo napsáno 7+5 dle ms, 6+ něco dle sono. Dále jsem se chtěla zeptat, před revizí mi při příjmu nedělali ultrazvuk, ani jsem nevezla fotky od mé dr (má ten vnitřní), je možné, že mi jej udělali až po uspání? děkuji za odpověď
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina HCG má spíše orientační význam. Klíčovým je UZ nález. Pokud plod nerost, naopak se zmenšil, šlo o tzv. zamlklé těhotenství. V nemocnici pravděpodobně Vaší lékařce plně  důvěřují, proto UZ nedělali.  Po uspání se UZ již obvykle neprovádí.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 40 let a v posledním roce jsem měla jedno zamlklé těhotenství v 10 týdnu (byla i srdeční akce) a jedno biochemické v 6 týdnu. Jedno dítě již mám, měla jsem ho ve 30ti letech ... na začátku těhotenství jsem jen mírně krvácela a týden ležela a jedla kyselinu listovou v nemocnici, pak se vše srovnalo. Mám dva drobné myomy pravděpodobně po kyretáži, prý ničemu nevadí. Vždy na začátku těhotenství špiním nebo mírně zakrvácím a domnívám se, že mám nižší hladiny progesteronu v krvi ve druhé fázi cyklu. Téměř pravidelně ovuluji kolem 16tého dne a cyklus trvá 25-28 dní. Začala jsem pít čaj z drmku do ovulace a chystám se použít progesteronový krém v době po ovulaci. Postupuji správně? Lékař mi řekl ať to nechám na přírodě. To bych moc ráda udělala, ale je mi 40 let, tak se bojím že příroda bude potřebocvat pomocnou ruku. Miminko si oba s partnerem velmi přejeme. Děkuji za případnou radu.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Osobně nedoporučuji pití podobných čajů. Nikdy totiž není jasné, co přesně obsahují. Doplnění progesteronu nemůže ublížit a může i pomoci. Nasazení je vhodné po ovulaci a v případě pozitivity testu doporučuji užívat minimálně do konce 8. týdne

A doplnil bych vyšetření funkce štítné žlázy.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Myomy nemůžou být důsledkem kyretáže

potrácení
dobry den,chci ze vas zeptat v listopadu jsem byla na kyretazi pro zamkly potrat prestalo byt srdicko v unoru jsem otehotnela znovu cekala jsem dvojcatka,ale nybili videt srdicka..doktor mi rekl ze jsem v 7tydnu a ze v tom vacku se nevytvoril plod byla tam jen tecka..ze se to tehotensvi prestalo vyvijet,,chci se zeptat jde to nak oduvodnit proc se to stalo podruhe a jaktoze se ani ty plody nevivinuly.muze to byt tim ze to telo bylo zblble proto se mi uvolnily dve vajicka ale ze ty vajicka nebo spermie byli nak poskozene proto se to nevivinulo dal..jake je riziko ze treb nemuzu mit deti..kdyz sem o to poprve prisla dr mi ani nerekla ze bych mela jist kyselinu listovou a ruzne vitaminy..ted mi to dr zdelil v nemocnici..strasne se bojim ze je semnou neco v neporadku.mamka mi ria,ze jako je u psu falesne brezi tak ze sem mohla mit neco podobne..ptz sem si to miminko moc prala a taky ze mi chybeli zrejme vitaminy.
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zamlklé těhotenství nesouvisí ani s tím, že šlo o dvojčata.

Bylo by vhodné vyšetřit funkci štítné žlázy a zvážil bych i genetiku Vás i partnera.

Často ale příčinu  těhotenských ztrát  neodhalíme.

O falešnou březost se nejedná. To je něco úplně jiného.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, chtela bych piprosit o vasi radu. V sobotu jsem byla na kyretazi kvuli zamlklemu tehotenstvi. Jeste porad slabe krvacim, zadne bolesti nemam. Jen me to zacina svedet a trochu zacina palet pri moceni. Muzete mi poradit, co mam delat, jak dlouho jeste muzu krvacet a kdy mam zajit ke svemu gynekologovi? Dekuji za vas cas a radu. Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení je po revizi dělohy pro zamlklé těhotenství běžné týden. Svědění a pálení při močení je vhodné řešit co nejdříve. Navštivte tedy gynekologa

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, jestli mi muzete poradit, v sobotu jsem byla na kyretazi delohy ( zamlkle tehotenstvi) a dnes jsem zacala trochu krvacet. Protoze jsem byla ve velkem stresu, zapomela jsem se zeptat, kdy mam zajit ke gynekologovi na kontrolu. Muzete mi poradit
prosim? A jak dlouho budu krvacet a co kdyz neprestanu? Bolesti zadne zatim nemam. Dekuji za radu- Katka - otázka upravena poradcem
katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení do týdne po revizi po potratu je běžné. Na kontrolu je vhodné jít, neobjeví-li se komplikace, po menstruaci, kterou skončí šestinedělí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň chela by som sa spýtať na pravdepodobnosť otehotnenia po UPT... je vyššia alebo nižšia...
janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dotazu přesně nerozumím.

Po interupci, pokud proběhla bez komplikací, je riziko následné neplodnosti poměrně nízké. Pravděpodobnost otěhotnění není ale  ani nějak zvýšená

MUDr. Jan Šulc


potrácení
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat je to už sedm týdnů od pohlavního styku, kolik času mi ještě zbývá, kdybych chtěla jít na potrat ?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě 3 týdny

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
v létě mi bude 41 let a jsem nyní po revizi po zamlklém těhotenství, stejně tak loni bylo ZT. Ve 36 letech jsem porodila přirozenou cestou syna. S otěhotněním nemám problém. Všechny testy imunita, genetika a další které mi dělali jsou OK. Ráda bych se poradila, jak dále postupovat. Současně bych se ráda zeptala jakou mám pravděpodobnost na to aby další těhotenství dopadlo dobře pokud porovnáte přirozenou cestu a jeden cyklus s PGS. Děkuji moc za Vaší odpověď
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou potratů je pravděpodobně Váš věk. To ale neznamená, že nemůžete, pokud otěhotníte, donosit zdravý plod. Šanci  stále vidím jako reálnou. Nemáte-li potíže s otěhotněním, zkusil bych asi ještě 1x přirozenou cestu.

PGS dokáže urychlit odhalení po genetické stránce nesprávně založeného plodu. Nedokáže chybu opravit. Ušetří tedy čas.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
je mi 37 let, 1ZT, 1SP, 1ZT se srr.akcí. Potraty kolem 9T.Beru Letrox 125. Partner spermie z 50% ok. Je možné, že potraty způsobila špatná spermie ze zbývajících 50%? Máme za sebou gen.vyš., repr. imunologii, mutace a vše v pořádku. Má cenu pokoušet se i nadále přirozenou cestou nebo je nejvyšší čas na CAR? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jaké vyšetření spermií bylo přesně provedeno. Spíše je ale příčina jinde. Velmi často ji bohužel neodhalíme. Doplnil bych testy na některé infekce, jako je např. cytomegalovirus. 

S ohledem na Váš věk bych již spíše doporučil péči CARu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
mám 5měsíců po kyretáži z důvodu ZT. Od té doby mám sice pravidelnou MS, není ale nijak silná a trvá kratší dobu než dříve. Může to znamenat problém? Pře dvěma roky jsem musela taktéž absolvovat kyretáž (ZT), ale MS se ca po 2 měsících uvedla do normálu. Je mi 37 let. Děkuji za Váš čas - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že to musí signalizovat nějaký problém

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den pane dokore, mam, takovy dotaz, pred rokem Sem prodelala potrat s naslednim kyretem, pane doktore jake je tam riziko Asherovho syndromu?, kdyz sliznice po Tom kyrete byla 12 mm, jenomze pred kyretem Sem mnela vzdycky mesicky kolem 5,6,7 dnu ted sme spatrila,ze se to skracuje na 4 dni, prvni dva dni sou dost silni ale potom nic, cetla Sem, ze muze se to projevit taky znizenim intezity menstruace...byla to ale kyret provedena vakuem, ne vyskrabem..a vubec se nam nedari otehotnem,mam se obavat? dekuji hodne za odpoved
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byla sliznice 12 mm, Ashermanův syndrom je prakticky vyloučený

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, mám jen takovou otázku. Jako na skutečného odborníka. Myslíte si, že u 20ti leté dívky nemá riziko umělého potratu žádný vliv nebo naopak velký vliv na další otěhotnění v budoucnu? Děkuji za odpověd
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jak časné těhotenství se jedná, a také na tom, zda se nepřidají komplikace. Rizikem pro další plodnost je ale interupce vždy. V časné graviditě, kdy je riziko komplikací nízké, je problém v budoucnosti relativně málo pravděpodobný. Při starším těhotenství a hlavně při opakovaných interrupcích riziko stoupá.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s prosbou o radu. V listopadu 2011 jsem prodělala zamlklé těhotenství, kdy embryu nezačalo bít ani srdíčko. Další těhotenství skončilo v červnu 2012 taktéž spontánním potratem. Po těchto dvou neúspěších jsem absolvovala v říjnu 2012 vyšetření štítné žlázy-výsledek negativní. Dále jsme s manželem absolvovali genetické vyšetření-oba dva s výsledkem normální karyotyp. A já jsem ještě absolvovala vyšetření TromboGen plus, kdy u mě byla pouze prokázána v heterozygotním stavu přítomnost mutace C6777T v genu MTHFR a mutace A1298C v genu MTHFR a dále přítomnost alely 4G v genu PAI-1.
Dále jsem přirozenou cestou otěhotněla v listopadu 2013 se zdárným koncem. Všechny tři těhotenství jsem otěhotněla max. do dvou měsíců.
Před měsícem jsem prodělala opět zamlklé těhotenství, embryo bylo od začátku vždy o týden menší, ještě se ukázalo srdíčko a v 9.tt jsem již musela podstoupit RCUI.
Nyní jsme chtěli nechat proběhnout 2 menstruace a začít se snažit znovu. Moje gynekoložka však říká, že to již byly tři potraty chce mě poslat na konzultaci do CAR. Je prosím toto nutné? Myslela jsem, že nějaká další vyšetření se dělají po 3 po sobě následujících potratech a já měla to jedno těhotenství v pořádku.
Jaký byste prosím navrhoval postup vy? Nevím teď, jestli je možné se po té dvouměsíční pauze začít snažit nebo čekat na konzultaci v CAR, na kterou mě chce gynekoložka objednat až za 2 měsíce, a to ještě nevím, kdy bude volný termín. Trochu mě teď tlačí čas, je mi téměř 33 let a v srpnu mně bude končit rodičovská s prvním dítětem. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.

- otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzhledem k tomu, že jste při třetím těhotenství zdárně donosila, nepovažuji návštěvu CARu za nutnou.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den jsem po 3 missed abor. 1x 18tt 1x 14tt a naposled prosinec2015 8tt genetika v pořádku já i muž,hematologii mě vyšlo homozygot mutace MTHFR dle lékařky mi ani miniheparinizace nepomůže jen IVF s PGS či jak ale již mám zdravé děti z rizikových gravidit,ale vše o.k. opravdu musíme jen IVF normální šance není možná?děkuji
Alena K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud  již máte se stávajícím partnerem dítě, nepovažuji IVF program za nezbytný. Šance donosit je i při početí cestou přirozenou. Riziko opakovaného potratu je ale pak  vyšší.

Určitě doporučuji vyšetření funkce štítné žlázy a testy na některé infekce, jako je např. cytomegalovirus  aj.

Homozygotní mutace MTHFR podle mne nemá zásadnější význam a není nejspíše příčinou potratů

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den.
Chtěla sem se poradit ohledně potratové pilulky. Jsem v 5týdnu těhotenství a měsíčky sem měla naposledy 28.1. Kdybych podstoupila tento zákrok měla bych šanci v budoucnu ještě šanci otěhotnět, když už jsem byla jednou na potratu v 17. letech a teď je mi 23.let? Kde tuto pilulku můžu sehnat a je potřeba doporučení od svého gynekologa?
Děkují za odpovědí - otázka upravena poradcem
Pajá
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užití potratové pilulky ohrožuje budoucí plodnost jen poměrně málo. Určité riziko ale existuje.

Tuto pilulku mohou podat jen v nemocnici a musíte k tomu mít vyplněnou žádost od svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den vážený pane doktore, jsem týden po revizi dělohy. Podstoupila jsem IVF, ale embryo bylo neprosperující. Zapomněla jsem se zeptat na pár věcí a to kdy budu moci znovu se snažit o miminko a kdy budu moci dělat fyzické aktivity? Znamená termín neprosperující,že to bylo zamlklé těhotenství? HCG mi stoupalo,ale pomalu,embryo nenašli..Byla jsem měsíc těhotná, je možné,že bych ho "přehlídla"?Mám syna a je mi 36 let.Dále by mě zajímalo zda je běžné,že se mi změnily chutě a vůně, některé jídlo mi nevoní,přijde mi zkažené,ale druzí si ho vychvalují.Celkově mám větší chutě na sladké,je to tím čím jsem si prošla a taky hormonama? Děkuji za odpověď Zuzana - otázka upravena poradcem
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výraznější omezení fyzických aktivit po revizi bych doporučil po dobu 2 týdnů. mírné omezení po celé šestinedělí. Další snahu o početí doporučuji odložit o minimálně 2 měsíce

Neprosperující = zamlklé těhotenství

Nevím, co máte na mysli pod "přehlídnutím" těhotenství. Na UZ by mělo být jasně patné a těhotenství v děloze by měl potvrdit i histologický rozbor materiálu z revize.

Změna chutí a vůní není typická. Doporučil bych, pokud se stav neupraví po cca 2-3 týdnech, zkontrolovat hladinu HCG v krvi. Někdy může i po revizi být výrazně pozitivní po řadu týdnů. To by mohlo být vysvětlením.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,som bezdetna po 4 potratoch 6-12 tyzden po spontan.otehotneni a po 4 reviziach maternice po potrate,partner ma nakazil este pred 1 tehotenstvom kvapavkou -liecena cca az po 5 mesiacoch antibiotikami -odhalena v CARE centre. Mam za sebou laparoskopicky zakrok a driling ovarii. 3 pokusy s IVF z toho 1 KET - vsetko predlzenia kultivacia.Ani jedno nebolo uspesne. trvala bolest vajecnika po odbere.geneticke vysetrenie plodu a partnerov v poriadku-cytogenetika.Zistene mutacie PAI 4G-5G homoz, MTHFR C667T homoz, F XII C46T het, APA etanolin pozit, pozit. protilatky proti zona pellucida, aktivacia koagulacnych faktorov, APC rezistencia, stitna zlaza v poriadku, klasicka imunologia - alergia na travy. nasadena liecba po 4 potratoch -fraxiparin,prednison, inofolic.Partnerove vysetrenia a spermiogram v norme, ma atopic, exem.Zaujima ma ci potraty mohli byt sposobene nasledkami po kvapavke alebo skor koli mutaciam a ci ma zmysel to skusat mam sancu donosit dieta?mam 40 rokov .dakujem
Katarina M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s kapavkou pravděpodobně není. U nálezů z imunologie a genetiky možná ano.

Šanci na donošení plodu vidím stále jako reálnou. Při IVF bych doporučil oplozování metodou PICSI a speciální kultivační medium Embryogen.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
jsem po 7 potratech, z toho 1x z ET z darovanych vajicek. vzdy potrat 7tyden, nikdy srdecni akce.

Uz se bojim spontane otehotnet, myslite, ze to ma cenu zkouset? je mi 40 let. Mame zamrazene dve bastocysty z darovanych vajicek a vlastnich spermii, ty chceme ted vyuzit.

Dnes konrolni UZ, folikul 16mm, mudr doporucuje to zkusit prirozene, ale ja se uz bojim, po tolika neuspesich. Co myslite? Uvazujeme take do budoucna nad darovanym embryem.

Nikdy nebyla zjistena zadna pricina, stina zlaza,imunologie, frangmentace spermii, genetika, cytomegalovirus, prehosne choroby, atd. vsechno vzdy v poradku.

dekuji predem, pekny den - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne má stále smysl to zkoušet -ať již cestou přirozenou, tak s pomocí asistované reprodukce. Znám případy, kdy žena stejně jako Vy, 7x potratila a pak donosila zdravý plod

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
nejdéle v jakém měsíci mohu jít na potrat? a Může tento zákrok podstoupit pacientka s Nadměrným srážením krve?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přerušení těhotenství na žádost ženy je v ČR možné do konce 12. týdne těhotenství, tedy do 10 týdnů od početí. I při "nadměrném srážení krve" lze tento zákrok podstoupit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Vážený pane doktore, jsem nyní po revizi dělohy. V 8+3tt již na UT nebyla patrná srdeční akce- zamlklé těhotenství. Stáří plodu odpovídalo 6+6. Těhotenství bylo po 1. stimulovaném KETu. Přítel má těžkou oligospermii.Proto bylo 1 IVF s metodou ICSI, dále AH a zaváděla se 1 HB. V 1. IVF jsem z čerstvého embrya neotěhotněla, úspěšný byl až 1. KET. Týden před revizí- 7+0 jsem byla hospitalizovaná pro asi 15 min. jednorázové silné krvácení. Při přijetí byla potvrzena srdeční akce, za 4 dny mě pouštěli a na UT byla opět viditelná srdeční akce. O pět dní později již nebyla a prý byl plod mrtvý už alespoň dva dny.. Mohlo být tohle krvácení počínajícím potratem? A máme při 2 IVF využít PGD diagnostiku? Bylo to mé první těhotenství a dost me tato zkušenost vzala, nechci, aby se tato situace již opakovala a chci pro to udělat maximum. Oběma nám je 28 let. Oba karyotyp máme v pořádku. Měl byste prosím nějakou radu, jak nyní dále pokračovat? Předem Vám děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení bylo pravděpodobně známkou počínajícího potratu. Samotnou příčinu ale skoro nikdy neodhalíme.

Pro příští pokus lze zvážit PGD, tedy spíše PGS. Dále bych doporučil kultivovat embryo ve speciálním mediu Embryo gen

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
mám jednu otázku. 2. února mi doktor oznámil, že jsem prodělala zamlklé těhotenství. Rozhodla jsem se pro přírozenou cestu (čekání než plod odejde sám). 14. února plod ze mě odešel samovolně s dalšími krvavými cucky. Nicméně do dnes jsem nedostala menstruaci. Je to v pořádku?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den

- otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Menstruace po potratu se má dostavit po šestinedělí. Pokud jste ale po tom, co odešel plod, krvácela jen velmi málo, je to netypické a doporučuji návštěvu gynekologa a UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně revize dělohy. 6.1. jsem potratila, následně jsem cca 2 týdny krvácela. Šla jsem na kontrolu a doktor mi řekl, že ještě něco málo v děloze je, ale s menstruací by to mělo odejít. Ten den jsem také dostala injekci na dočištění. Za další dva týdny následovala kontrola u mého gynekologa-že prý stále tam něco je. Dal mi injekci na vyvolání menstruace. Dnes jsem u něj byla znovu na kontrole, a to 3. den MS cyklu - prý to vypadá stejně jako před tím. Za měsíc mě čeká další kontrola, pokud se nic nezmění, budu muset prý na dočištění dělohy do nemocnice. Prosím Vás, je nějaká možnost dočištění bez lékařského zákroku přirozenou cestou? Děkuji.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

"Dočištění" je možné i cestou přirozenou. Mohou se použit léky na vyvolání stahů dělohy, někdy pomůže hormonální léčba, po které sliznice doroste a po vysazení se vyplaví, někdy i se zbytky.  Myslím, že Váš lékař obojí zkusil. Při neúspěchu je přečištění rozumné.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,rok a půl jsme se neúspěšně snažili o druhé dítě (první po 4 měsících),pak IUI zamlklý potrat v 6tt,druhé IUI zamlklý potrat v 7tt,z imunologie mi řekli,že mám vyšší srážlivost krve - nasazen anopyrin,beru prednison pro protilátky na sperma,na genetice zjištěna mutace C677T hetterozygot v MTHFR genu. Nikd mi ale neřekl,co to znamená,je něco,čím mohu po dalším IUI úspěchu napomoci?beru jen obyčejnou kys. listovou,vit C a po IUI utrogestan. Mimo to cipralex 10mg.děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po dvou zamlklých těhotenstvích bych doporučil genetické vyšetření Vás i partnera, test na DNA fragmentaci spermií, testy na funkci Vaší štítné žlázy, případně na některé infekce, jako např. cytomegalovirus. Po stránce léčby bych nic neměnil. Další možností je pak IVF program, při kterém bych užil speciální kultivační medium Embryogen a oplozování metodou PICSI (více event. viz.: www.gest.cz ...  Aktuality  ... z minulých let)

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, Interrupce se provádí do 8 týdnů po oplodnění a nebo od menstruace ? A od jaké, od té \"řádné\" menstruace ? Normálně mám první dva dny silnou menstruaci a teď byla opravdu extrémně slabá, až skoro špinění a trvalo to tak 2 a půl dne, normální mi trvá kolem 5dnů. Když už tedy, tak od jaké menstruace to mám brát, od téhle nebo té předtím?Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Interupci je možné provést do konce 12. týdne těhotenství, tedy do 10 týdnů od početí, délka těhotenství se vždy počítá od začátku poslední menstruace. Stáří těhotenství se určuje UZ vyšetřením a nemusí vždy nutně souhlasit se stářím vypočteným dle menses.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
O interrupci se musí dozvědět rodiče, jestliže mi je 17 let ? Nešlo by aby se třeba byl informován můj 20 letý sourozenec ?
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Do 18 let musí být informováni rodiče

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, mám dotaz ohledně mého zjištěného těhotenství, kdy mi na UZ zjistil Mudr.6+3, kdy je děloha v AVF s gestačním vakem a 1 embryem , srdeční akce není patrná. MUDr. prosí o další kontrolní ultrazvuk v nemocnici a i e.c.u.i. Mé těhotenství jsem si zjistila pomocí těhotenského testu a žádné odběry mi nebyly provedeny zda HCG je v pořádku a zda roste či ne.Takže těhotenství mi bylo potvrzeno poue UZ. V podstatě mi bylo doporučeno jít na revizi bez dalšího vyšetření či čekání co a jak dál. Děkuji za radu s pozdravem Iveta
machovaiveta@seznam.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny HCG nemají větší význam. Klíčovým je UZ nález. Pokud je nepříznivý, je revize na místě. Odpovídá-li plod 7. týdnu (6+3) a není přítomna srdeční akce, bohužel nejde s vysokou pravděpodobností o správně se vyvíjející těhotenství. Nález bude ale ještě 1x posouzen v nemocnici

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, zažila jsem 3x zamlklý potrat, vždy 8 týden . Na genetickém a imunoligeckém vyšetření jsem byla, partner též. Vše v pořádku. Jak je to možné? Doporučil by jste ještě nějaké vyšetření?
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Příčinu potratu často nezjistíme. Doporučil bych vyšetření funkce štítné žlázy, možná hysteroskopii k vyloučení nějaké vady dělohy, případně testy na některé infekce, jako je např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,

mám 37 let (bezdětná), 3 potraty...doporučoval jste mi na těchto stránkách kultivační médium Embryogen. V metodách CAR nejsem ještě zběhlá. Toto kultivační médium se používá při jaké metodě? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Embryogen se užívá v rámci IVF programu.

Více event.viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=6#ak_98

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, 2x jsem měla samovolný potrat a jednou jsem šla na interrupci. Chci se Vás prosím zeptat, budu mít ještě nějakou šanci otěhotnět? S přítelem nejsme připravený a musím jít zákrok. Poraďte mi. Jsem zoufalá a nevím co mám dělat. Děkuji Vám za odpověď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určité riziko neplodnosti existuje. Naštěstí ale není až tak dramaticky vysoké.

Doporučuji pro příště spolehlivou antikoncepci

MUDr. Jan Šulc


potrácení
Dobrý den pane doktore, 12.1.jsem přišla o miminko asi 6-7 tyden. Den po té jsem měla pohl. styk. Je možné hned otěhotnět? Doktor mi našel nějaký vir a podle všeho je to jeden z důvodů proč se miminko neudrželo. Teď mám strach, že pokud bych tak rychle mohla otěhotnět, že leky, které mi doktor dá, mohu opět uškodit plodu. Děkuji Hana - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotnění takto časně po potratu je vysoce nepravděpodobné.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Po potratu probíhá šestinedělí. V tomto období nedoporučujeme vůbec pohlavní styk, protože hrozí zavlečení infekce do dělohy. Pokud je to obtížné dodržet, je vhodný alespoň styk s kondomem.

potrácení
Dobrý den, je mi 36 let, před 9ti lety porod SC, před třemi lety časný potrat bez revize, nyní před Vánoci bohužel opět. Před dvěma týdny ustalo krvácení - bez revize, sledování HCg , nyní se vyskytly krvavé nitky v jinak čirém výtoku. Ráda bych se zeptala, zda je to normální a především kdy je vhodné se znovu začít snažit. Mohu udělat něco, abych podobným situacím zabránila? Beru kyselinu listovou dlouhodobě, jinak bez léků, před prvním těhotenstvím jsem užívala Duphaston pro nepravidelnosti cyklu, kterými trpím stále. Mohl by být problém v těchto nepravidelnostech? Dle ovilačních testů prakticky neovuluji . Děkuji moc za radu a přeji hezký den
Pk
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji doplnit vyšetření funkce štítné žlázy.

Otěhotnět můžete, až se upraví cyklus.

Příčinou potratů může teoreticky opravdu být nedostatek progesteronu. Za vhodné proto považuji sledovat ovulaci a po ní nasadit gestagenní podporu, např.  Utrogestan 2xdenně 2 tbl do pochvy. Tuto léčbu doporučuji do menses. Pokud nepřijdou, po 2 týdnech radím provést těhotenský test a v případě jeho pozitivity užívat gestageny do 8. týdne

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Vážený pane doktore, mám 8.letou dceru a 1,5 roku se snažíme o sourozence. Otěhotnění je vždy bez problémů. Za tuto dobu 3 těhotenství zkončila stejně - 8.týden O.K, ale 10. týden zamlklé těhotenství s kyretáží dělohy. Asolvovali jsme vyšetření - Imunologie, Genetika, Hematologie, Infekčí, Hormonální profil, Hormony ŠŽ, Manžel imunologie, genetika, spermiogram - Vše v pořádku ! Pouze doporučen 2mg metypred, utrogestan a manžel přeléčen na přítomnost baktérií. Začínáme být bezradní, jelikož všude slyšíme že jsme zdraví a že po 4. se to již určitě povede. Já už ale psychicky nemůžu a jsem přesvědčená že 3 potraty se stejným průběhem nejsou náhoda. Jediné zdravotní problémy které mám jsou chronické bolesti v křížové oblasti zhoršující se při ovulaci a menstruaci. Mám v plánu navštívit neurologa. Mohu poprosit o váš názor zda lze potrácet z neurologických příčin, popřípadně zda IVF s PG screeningem je pro nás východiskem? Už nás opravdu nic nenapadá. Lékař doporučuje lázně. Velice děkuji.
Vilma Chylíková - OPAKOVANÉ POTRATY
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S potrácením z neurologické příčiny jsem se za svoji praxi nesetkal. To ale neznamená, že neexistuje.

Možná by stálo za to zkusit cviky dle paní Mojžíšové - často uleví od bolestí zad a je možné i zlepšení "poměrů" v mal pánvi.

Pokud IVF, doporučil bych výběr spermie pomocí PICSI, kultivaci embryí ve speciálním mediu Embryo gen. A i PGS může být přínosem. Osobně bych ale opravdu ještě doporučil 1x to zkusit bez IVF.

Zvážil bych ještě u Vás testy na některé infekce, jako je například cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
V 18tt jsme bohužel přišli bez zjevných příčin o miminko.Podstoupila jsem uměle vyvolaný porod/potrat a revizi dělohy.Bylo to druhé těhotenství.Doma máme zdravou 18m holčičku,u které těhu i porod proběhly bez potíží.Je pravda,že potrat ve druhém trimestru zvyšuje riziko dalšího potratu, zejména opět v druhém trimestru? Kdy je nejvhodnější doba pokoušet se po revizi znovu otěhotnět? Děkuji za odpověď.
kolva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebyla-li nalezena zjevná příčina, nemyslím, že by bylo riziko dalšího potratu nějak  zvýšené.

Po revizi doporučuji snahu o početí za 3 měsíce od revize

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den muzu se zeptal snazila jsem se to najit na internetu..ale nenasla..20.12.2015 jsem mela menstr.podle internetovych kalkulacek jsem mela ovulaci 3 ci 4 ..mely sme ty dnypohl.styk..pokud doslo k oplodneni za kolik dni od ovulace se vajicko uhnizdi..a je spatne ze nepravidelne trebajednou za dva dny citim takovy tlak vpodbrisku nekdy jakoby skubani..a jeste jsem mesic a pul po kyretazi po zamkl.teh..a ono se rika ze je pak zena vic plodna..tak myslite ze se mi to povedlo..prominte ze sem se takrozepsala ale semrada ze tu jste a muzu se poradit s doktorem..
žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vajíčko se uchycuje (niduje) v děloze v průběhu týdne po početí. Uvedené obtíže nejsou podle mne problém a nejde pravděpodobně o příznaky těhotenství.

Po revizi dělohy po zamlklém těhotenství žena není více plodná. Osobně naopak se doporučuji vyčkat se snahou o početí 2 měsíce

MUDr. Jan Sulc

potrácení
Dobrý den,
jsem po třech neúspěšných (K)ETech. Chystám se na test přítomnosti CMV, jak jste mi doporučil, přestože m v plzeňském Caru řekl, že tento test není racionální? Proč se názory tolik různí? Když mi CMV najdou, co to pro mne znamená, nemám se o další IVF vůbec pokoušet? Předpokládám totiž, že tato virová infekce se léčí těžko (?)
Děkuji, přeji pěkný den. - otázka upravena poradcem
luckaivf
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, tato infekce, která v některých případech může být příčinou potratu,  se opravdu léčí těžko. Obvykle ji ale organismus sám překoná.

Není ale vhodné otěhotnět v době, kdy probíhá akutní infekce.

Příznaky mohou být velmi mírné. Akutní infekt se pozná na základě přítomnosti protilátek IgM  (protilátky IgG jsou přítomny po prodělané infekci a nevadí). Jsou-li IgM pozitivní, doporučuji vyčkat do doby, kdy se znegativizují.

MUDr. Jan Šulc 

potrácení
Dobrý den pane doktore,

je mi 37 let, 2 ZT 1x SP, beru Letrox 125 denně, jsem bezdětná, manžel 36 let taktéž. Genetiku, mutace máme provedeny - ok, čeká nás imunulogie v Plzni a pak CAR, prozatím máme doporučeno použití PGD. Jaká je teď praxe v zavádění embyí - zavádí se jedno či dvě? Potratů jsem měla již dost, proto chci zvýšit šance, ale samozřejmě ne za každou cenu...Co byste dooručil? Děkuji za Váš čas. - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych oplozovat metodou PICSI(výběr kvalitní spermie)  a kultivovat embrya v právě pro tyto případy vyvinutém mediu Embryogen. Embryo bych v prvním pokusu zaváděl jedno.

Zvážil bych doplit testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus

Přeji úspěch

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, jdu v utery na interupci a budu jiz 7+1, jak jsem pochopila u lekare. Chtela jsem se zeptat, kdyz budu mit rymu a kasel, zda mi zakrok v narkoze udelaji. Bojim se, aby mi to neodlozili a pak nebyl nejaky problem, kdyz se ted jedna o mini zakrok do 8 tydnu. Dekuji za odpoved.
Deni
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O možnosti či nemožnosti narkózy musí rozhodnout anesteziolog. Ale i při odkladu se tím nemusíte trápit - rozdíl mezi provedením v 8. a 9. týdnu je nevelký

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, hodne zdravi a stesti do noveho roku.

Jsem po 7mem potratu vzdy 6-7tyden, pri poslednim provedena revize. Planuji KET s darovaneho vajicka a vlastni spermie. Po kolika menstruacich doporucejete KET provest? staci 3? nebo lepe pokcat dele? je mi 40. Dekuji predem - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě stačí vyčkat 2-3 menstruace

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,jsem po potratove pilulce Ru-486,za 14 dni po teto pilulce jsem sla na kontrolu tak mi dr rekla ze mi dai injekci,protoze mam v sobe jeste nejake zbytky tak abych jeste odkrvacela,krvacela jsem po injekci 2 dny a po 2 dnech jsem nechraneny styk,muzu byt tehotna kdyz jsem po teto injekci a nemela jsem ani jeste ms,dekuji za odpoved
Smajlik
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Aj ked som po tej kyretzi nemala zvysenu teplotu ani nijake ziadne ine tazkosti,je pravda ze mi doktor nepredpisal preventivne ziadne ATB...by sa mohol prejavit pooerativny zapal kt poskodil vajcovody? Mohlo by sa to stat aj bez napr vytoku? A potom ak by to bola pravda ake su moznosti oplpdneie okrem asistovanej reprodukcie ,kedze ani upchate vajcovody sa nedaju liecit dakujem za odpoved
Luca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zánět po revizi děložní dutiny může teoreticky proběhnout bez jakýchkoli zevních příznaků - tedy bez bolestí, teploty, výtoku, atd. Není to ale naštěstí časté. Antibiotika se preventivně nepředepisují - nemusí tomu nutně zabránit

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze