Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dobry den,jsem po potratove pilulce Ru-486,za 14 dni po teto pilulce jsem sla na kontrolu tak mi dr rekla ze mi dai injekci,protoze mam v sobe jeste nejake zbytky tak abych jeste odkrvacela,krvacela jsem po injekci 2 dny a po 2 dnech jsem nechraneny styk,muzu byt tehotna kdyz jsem po teto injekci a nemela jsem ani jeste ms,dekuji za odpoved
Smajlik
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Aj ked som po tej kyretzi nemala zvysenu teplotu ani nijake ziadne ine tazkosti,je pravda ze mi doktor nepredpisal preventivne ziadne ATB...by sa mohol prejavit pooerativny zapal kt poskodil vajcovody? Mohlo by sa to stat aj bez napr vytoku? A potom ak by to bola pravda ake su moznosti oplpdneie okrem asistovanej reprodukcie ,kedze ani upchate vajcovody sa nedaju liecit dakujem za odpoved
Luca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zánět po revizi děložní dutiny může teoreticky proběhnout bez jakýchkoli zevních příznaků - tedy bez bolestí, teploty, výtoku, atd. Není to ale naštěstí časté. Antibiotika se preventivně nepředepisují - nemusí tomu nutně zabránit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Jsem bezdětná, 39 let. Tento rok jsem 2x potratila, v březnu samovolný potrat v 6 tt - jen prázdný gestační váček a poté v listopadu na začátku 9 tt - opět jen prázdný gestační váček bez plodu (anembryomola), byla nutná revize dělohy a po týdnu opakovaná revize. Můj přítel již děti má, nemyslím si tedy, že by problém byl u něho. Moje gynekoložka stále mluví o náhodě a nehodlá mne zatím posílat na speciální vyšetření, prý až pokud se to bude ještě opakovat. Subjektivně se cítím fit a zdravá, mám pouze vyšší krevní tlak (momentálně bez nasazení léků). Jak byste postupoval vy vzhledem k mému věku, kde by mohla být příčina? Kdy byste mi doporučil pokoušet se o další těhotenství vzhledem ke dvojité revizi a mému věku, nerada bych čekala dalších 4-6 měsíců. Velmi děkuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Určitě bych doporučil vyšetření funkce štítné žlázy a zvážil bych vyšetření genetické. Po 2 revizích doporučuji, i po zohlednění Vašeho věku, snahu o početí až po 2-3 menstruacích

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Je dobré užívat doplněk stravy SARAPIS i po potratu.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by to bylo nějak zásadně prospěšné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, mám za sebou jedno zamklé těhotenství a druhé úspěšné. Nyní jsem opět těhotná a na konci 4. týdne. U prvního těhotenství jsem Utrogestan nebrala. U druhého jsem si o něj doktorovi řekla sama. Po pravdě jsem zalhala o tom, že jsem špinila, aby mi ho dal. Bála jsem se dalšího zamklého těhotenství :( Abych ještě upřesnila, před mestruací špiním minimální 5 dní. Myslíte si, že braní Utrogestanu mi pomohlo u druhého těhotenství? Při tomto těhotenství jsem chtěla jít k dotrovi co nejdéle. Nejlépe až v 9. týdnu, ale začínám se bát, aby všechno bylo v pořádku. Raději bych si doktorovi o Utrogestan znovu řekla. Co si o tom myslíte? Předem děkuji moc za odpověď a přeji hezký den.
MN
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nasazení Utrogestanu je vhodné. Určitě neublíží a v některých případech může i pomoci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, asi před 6 týdny jsem prodělala revizi (plod se nevyvíjel). Po 14 dnech jsem byla na kontrole a vše vypadalo v pořádku, děloha zahojená aj. Nicméně jsem nedostala menstruaci, pouze jsem asi dva nebo tři dny lehce špinila. Čím to může být způsobeno? Četla jsem o nebezpečí nějakých srůstů v děloze, které se projevují právě slabou menstruací, ale nevím, jak zjistím, zda se toto týká zrovna mě? Před revizí jsem měla cyklus v pořádku a menstruaci normálně silnou. Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy trvá nějaký čas, než se sliznice v děloze kompletně obnoví. Jako problém bych viděl až situaci, kdyby i další menstruace byla velmi slabá.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den chrtela bych od vas radu uz sem zoufala mam za sebou 5 potratu prvni byl v 17 tydnu pricina neznama druhy a treti byl v 8 tydnu pro umrti plodu ctvrty byl 19 tyden samovolny potrat pricina neznama a ten posledni byl 22 tyden. Bylo mi receno ze mam slaby cipek pri poslednim tehotenstvi sem jezdila do rizikove poradny brno. Mam leidemsko mutaci nepravidelne mesicky protoze mi i nasly policisiticke vajecniky jsem bez detna a nevim na koho se uz obratit aby mi poradily co mam delat je mi uz 29 let a aspon jedo mimco by sme chtely pritel problemy se spermiemi nema. Posledni otehotneni bylo rychle rvalo asi mesice od snazeni. Miminko bylo pre v poradku tak nevime proc se to deje. Dekuji za odpoved
michala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji vyšetřit funkci štítné žlázy a testy na některé infekce, například cytomegalovirus.

Vždy od ovulace bych nasadil gestagenní podporu - např. Utrogestan 2xdenně 2 tbl - po pozitivním gravitestu minimálně do 10. týdne

Je-li podezření na nedostatečnost čípku, zvážil bych v těhotenství cerclage, tedy preventivní uzavření čípku stehem. Péči bych věnoval dále poševnímu prostředí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
je mi 37 let, jsem bezdětná, v posledních dvou letech 1ZT .- bez srd. akce, 1SPbez srd. akce a znovu 1ZT se srd. akcí, při posledním těhotenství jsem brala Utrogestan. Genetika ok, t.mutace ok, jsme odesláni na vyš. reprod. imunologie do Plzně + spermiogram, jsem sledovaná na štítnou žlázu (denně 125 Letrox). Bylo nám řečeno, že pokud budou všechny výsledky dobré, přistoupí se pravděpodobně k PGD. Jaké jsou reálné šance v mém věku na úspěch? Otěhotnět se nám daří okamžitě, ale první trimestr nikdy nedopadne...Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že šance na úspěšné donošení je vysoká.

Doporučil bych doplnit testy ně některé infekce, jako je např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,chtěla jsem se vas zeptat kdy je nejvhodnější otěhotnět po kyretži delohy..na internetu jsem cetla hode clanku kde nekteri pisi,ze by se melo zacit az po 3.menstr.cyklech jinde pisou ze cim driv tim je vetsi pravdepodobnost ze vse probehne v poradku..v ruznych diskuzich sem se docetla ,ze nektere zeny otehotnely mesic po kyretazi a dva mesice po kyretazi a ze vse probehlo v poradku..prisla jsem o mimnko v 10t.teh. nebyla srdecni akce..strasne jsem si miminko prala,a tedkom se uz jen tesim na to az budu mit delohu v poradku,chtela bych co nejdriv mit v sobe zase miminko,tato myslenka me drzi po psichicke strance,ze se tesim a doufam v to ze co nejdriv budu moct pocit znvu ..zajimalo by me..kdyz mi po kyretazi nastane prni menstrace mhu se snazit otehotnet..nebo by to bylo riziko ptz deloha by nebyla jeste uplne v poradku..dokaze mi muj gynekolog rict po prvni menstruaci jestli mam delohu v poradku..muzete mi prosim poradit
nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji vyčkat minimálně dva cykly, tedy snažit se o početí až po dvou menstruacích. Gynekolog stav dělohy nedokáže posoudit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň. 11.11.2015 som potratila v 21 tt. Potrat bol vyvolaný umelo z dôvodu vážneho poškodenia plodu 10.10. 2015 už vtedy som začala krvácať. Ale dnes 27:11 už ani nešpiním a ak áno tak len veľmi málo ani to nie je vidno. Je normálne, že som krvácala tak málo. Viem, že to bol len taký mini pôrod ale myslela som si, že špiniť budem celé šestonedelie. Je to normálne, a kedy mám čakať prvú menštruáciu?. A kedy budem môcť znovu otehotnieť?
Lenka11
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení může ustat i po  dnech.

Menstruace by měla přijít  do 6 týdnů

Další snahu o početí bych doporučil nejdříve po 2 menstruacích

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den pane doktore, chtela bych se vas zeptat jestli tyden po kyretazi po zamklem tehotenstvi v 10 tydnu muzi mit orgasmus,nebo by to nejak uskodilo deoze v jeji lecbe..a jeste bych se chtela zeptat proc se nesmi mit pohl.styk ani s kondomem vzdyt ten kondom zabrani pruniku skodlivin ne..dekuji za odpoved
nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Orgasmus nevadí. Problémem může být klasický pohlavní styk. V děloze je velká raná plocha a cesta do dělohy je otevřená. I při užití kondomu hrozí zvýšené riziko zanesení mikroorganismů z pochvy do dělohy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,chcela by som sa opytat v kolkych pripadoch sa opakuje anemryomola? Ked sa mi tomraz stalo,moze sa aj druhy krat?na vysledky z genetiky este cakam ale co si o tom myslite vy ,napr z vasich skusenosti? V rodine nemame ziadne taketo veci a ani vela potratov. Dakujem za sdpoved
Albina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakování je možné. Pravděpodobnost odhaduji v řádu procent, ne desítek procent

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
jsem 3 dny po revizi (8tyden),uz vubec nekrvacim ani nespinim, ale mam krece v brise uz druhy den, da se to vydrzet, stav jako tesne pred menstruaci. Je to normalni? Dekuji
revize
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to normální. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
Je mozne, aby opakovane potraty i pres geneticke, imunologicke vysetreni, endokrinologicke, dobry spermiogram, byly zpusobene spermiema? Meli jsme i darovana vajicka a vzdy nastal potrat 6-7 tyden. dekuji za odpoved
- otázka upravena poradcem
spermie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to zcela vyloučené, spíše bych ale hledal příčinu jinde. Bohužel často konkrétní příčinu nezjistíme

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,pozná lékař mini UPT na děložním hrdle?
kk
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Interupci obvykle lékař na děložním hrdle nepozná.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
je mozne pouzit potratovou pilulku pri zamlklem tehotenstvi?
Jiz jsem byla 4x na revizi a vim, ze tim delozni sliznice trpi. Dle UTZ by se vyvoj zastavil v 6+4.
dekuji
- otázka upravena poradcem
Maire G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepovažuji to za vhodné. Tzv. potratová pilulka způsobí zástavu vývoje plodu. To jej již zbytečné.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den. jedna znama mela pred necelimi dvema mesici samovolny potrat v 3tt a ted je nyni tehotna zhruba dva tydny!!! muze jit na interubci???? dovoliji to zlekarskeho hlediska ci ne. moc dekuji za brzkou odpoved.
vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Samovolný potrat není důvodem, aby interupce nebyla povolena

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, už pětkrát jsem potratila. Vždy plod zamlkl zhruba v 7-8 týdnu těhotenství a následoval potrat, 2x revize, 3x samovolně. Byly jsme s manželem na genetických testech, vše v pořádku. Štítná žláza také ok. Jediné, co našly u mne je vada krevní srážlivosti, Mutace FII protrombin v heterozygotní konstituci. V každém těhotenství jsem si píchala Clexane. Na otázku proč potrácím, mi nikdo neodpověděl. Prý se to stává a jen v 10% případů se zjistí proč. Ale když se to pořád opakuje stejně? Někde asi chyba bude. Doma mám již zdravou 4 letou dcerou a první těhotenství bez problémů. Mám šanci na druhé dítě? Děkuji za odpověď
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud máte společně se svým partnerem již jedno dítě, je pravděpodobnost, že se nakonec "zadaří" a donosíte, vysoká. Doporučil bych podporu luteální fáze cyklu gestagenem - např. Utrogestan 3x2 tbl do pochvy od ovulace. A stejnou léčbu bych ponechal až do 12. týdne těhotenství.

Zvážil bych testy na některé infekce -jako např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den.Jsem bezdětná,Prodělala jsem samovolný potrat asi 4tt,na kontrolu jdu za týden,zajímalo by mě jak dlouho by se mělo čekat a zkusit otěhotnět znovu?
a ještě jedna otázka..je normální když při menstruaci jdou ven kousky krve první dny?
děkuji vám za odpověd - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla provedena revize děložní dutiny, doporučuji odklad měsíc. Pokud byla revize provedena, radím vyčkat 3 měsíce.

Menstruace může mít nejrůznější průběh a většinou nejde o nic nebezpečného

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den, chcela by som sa opytat mam znizenu funkciu stitnej zlazy a beriem lieky, Nemam problem otehotniet no vzdy ked sa tak stane vyskoci mi TSH a nasledne potratim. Mame za sebou vysetrenia a vsetko bolo ok prekonala som 2 potraty v 6t, jedno prerusenie v 16t kvoli zdravotnym problemom (babo malo triploidiu) a teraz biochemicke tehotenstvo. .. Ma stitna zlaza suvis s potratmi ci by ste hladali chybu aj inde? Lekari su z nas zufali inak sme obaja zdravy len ja mam krv rh faktor neg a manzel je pozitivny Dakujem
katarina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Předpokládal bych, že je problém v nesprávné činnosti štítné žlíázy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den p.doktore prosim vas jsem14 dni po interupci,(Farmakologicky) krvaceni se dostavilo hned po poslednim prasku.krvacela jsem cca 11 dni, a dnes jsem opet krvacela i presto,ze po 11dnech jsem to nemela.dekuji
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Úplně Vašemu dotazu nerozumím. Máte-li pocit, že něco není v pořádku, navštivte raději lékaře
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, je mi 36 let. Před rokem a půl jsem prodělala první samovolný potrat (5tt). Poté jsme se s partnerem snažili cca necelý rok o otěhotnění, bez úspěchu. Na jaře jsme zkusili IUI (2 pokusy), také bezúspěšně. U partnera se zjistil menší počet spermií (1 mil.). V srpnu se mi samovolně podařilo otěhotnět, ale nedopadlo to dobře (missed ab, 10+0, podle ultrazvuku 7+3, přestala srdeční akce, od začátku byly pochybnosti, zda bude těhotenství prosperovat). Dále jsem přesvědčena, že jsem mezi první a druhým těhotenstvím prodělala min. ještě jedno, avšak tam jsme se nedostali ani na 5 tt. Vzhledem k mému věku začínám být velmi nešťastná. Jaká vyšetření případně provést, jak postupovat? Na co se soustředit? Mám pochybnosti, abych i v případě IVF neskončilo těhotenství, že se zárodek nebude vyvíjet... Moc děkuji.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měli byste Vy i partner podstoupit genetické vyšetření. U Vás bych doporučil testy na správnou funkci štítné žlázy, případně na některé infekce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v letošním roce jsem prodělala již 3 potraty - zamlklé těhotenství, následně biochemické a naposledy se jednalo o molu. Zatím nemám výsledky histologie, ale v propouštěcí zprávě mám napsáno "mola hydatidosa NS" - co prosím znamená "NS"? V 9+0 odpovídal gestační váček 6+5 a plod nebyl vidět. V gestačním váčku byl vidět pouze "žloutkový váček", po 3 dnech již ale nebyl vidět pouze 1 "žloutkový váček", ale 3 kroužky, které nasvědčovaly molu. Lékař mě upozornil i na možnost rakoviny. Jak je prosím Vás vysoké riziko rakoviny? Jak dlouhou dobu byste doporučil čekat před dalším snažením? Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pravděpodobně jde o to, že typ moly není blíže specifikován. Zkratky jsou ale zrádné.

Riziko maligního zvratu moly je nízké, odhad je obtížný - ale nejde více než o jednotky procent.

Odklad dalšího početí by se měl odvíjet od přesného výsledku histologie

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den po farmakolog ukonceni těhotenství jsem dostala injekcí a lék ergotamin do 5 dnu jsem přestala krvácet nyní se po 6 týdnech asi dostavila menstruace ale jen v podobě hnedobezoveho výtoku je to možné nebo se jedna o nějaký problém dělohy po ergotaminu jsem na další kontrolu nesla jelikoz jsme všichni prubezne marodili a nebyl čas bolesti jsem neměla dekuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O problém dělohy v souvislosti s podáním ergotaminu se nejspíše nejedná. Může jít o variantu normálního průběhu. Ale  určitě doporučuji kontrolu. Je třeba  vyloučit neúspěšné přerušení a jiné potenciální příčiny

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,děkuji za předešou odpověď moc pomohla.Ještě bych se potřebovala zeptat zda inseminace nám zvyšuje šance otěhotnět i rychleji.Třikrát jsem otěhotněla během roku přirozeně z toho dvě ZT a jedno mimoděložní.Příčina byla pravděpodobně kvůli prokázanem antifosfolipidovém syndromu velmi lehce bez dalsich pridruzených onemocnění nicmeně lehce.Vzhledem k hlidané UZ ovulaci a přesná doba oplodnění by nám šanci na otěhotnění mohla zvýšit? Ještě bych se chtěla zeptat pi.doktorka naznačila ze při IVF bych si fraxiparin musela píchat už v době stymulace.Není to nutné i u toho Clostylbegytu? A ppslední dotaz vigantol kapky s vitaminem D tři kapky denně mohu při těchle všech podmínkách užívat i v době gravidity kdyby se chtělo poštěstit? Děkuji a přeji hezky den
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se Vám daří otěhotnět přirozenou cestou, inseminace příliš šanci nezvýší.

Při Clostilbegytu není Fraxiparin nutný.

Spíše než Vigantol bych doporučil některý multivitamin pro ženy plánující otěhotnění a pro těhotné v prvním trimestru - poradí v lékárně

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,

je mi 37 let,jsem bezdětná, minulý rok jsem prodělala 1Zt, 1SP a 2 hyst. resekce myomu (již krásně zahojeno). Beru Letrox 125. Těhotenství se podaří ihned, ale nedopadne to...Nyní jsem opět krátce těhotná (4 týden) a poprvé podporuji své těhotenství utrogestanem. Zatím však opět (jako u předchozích těhotenství) čárka na testu jen velmi slabá a nepociťuji skoro žádné příznaky těhotenství, takže se obávám, že to dopadne jako již dvakrát - třikrát předtím. Kdyby to tak bylo, už nechci nadále, i kvůli věku, čekat na ,, přírodu". Jaké možnosti jsou při asistované reprodukci v mém případě (patrně infertilitě)? Je možné ze mně ,,vydolovat" zdravé vajíčko, nebo bych měla začít přemýšlet na dárkyní? Začínám se i zajímat o možnost odnošení náhradní matkou (moje matka zemřela ve 43 na rakovinu, proto se velmi obávám hormonální stimulace) jaké jsou u nás možnosti tohoto řešení? Děkuji za Váš čas - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K současnému těhotenství:

Význam intenzity čárky na testu je jen orientační. Těhotenské obtíže s prosperitou těhotenství vůbec nesouvisí. Takže je stále šance, že vše bude v pořádku

Pokud jde o asistovanou reprodukci, doporučil bych metodu PICSI a speciální kultivační medium Embryogen (více event. viz. www.gest.cz  ... Aktuality... z minulých let). Darovaná vajíčka přichází také do úvahy. Pokud byste měli zájem, vše můžeme probrat při zcela nezávazné konzultaci

Obavy z hormonální stimulace považuji za zbytečné.

Náhradní mateřství není v ČR zatím právně ukotveno, čili osobně v současnosti nedoporučuji. A ani z hlediska zdravotního to nemusí, v případě, že je problém v embryích, být řešení

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, v 7tt mi paní doktorka diagnostikovala zamlklý potrat. Dala mi vybrat jestli chci jít na zákrok nebo počkat až si tělo pomůže samo. Vybrala jsem si, že počkám, ale zatím se nic neděje. Manžel mezitím koupil zájezd k moři. A tak se chci zeptat jestli stačí jít na zákrok ve 12tt ( pokud si tělo nepomůže samo) nebo raději navštívit lékaře a jít na zákrok týden před odletem? Děkuji za váš názor
Veronika Bělíková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě bych doporučil zákrok před odletem

MUDr. Jan Šulc


potrácení
Dobrý den, 4.8. jsem samovolně potratila v 5TT, 14.8. mi dělali revizi. Je mi 21 let a díťátko ještě žádné nemám. Co jsem si tak pročítala na netu tak někdo píše že můžu otěhotnět hned po první menstruaci, že ta děloha je na to připravena atd, ale někdo zase píše že je nejlepší čekat až půl roku. S přítelem se na miminko hrozně moc těšíme a já vím že jsem na miminko připravená... Cítím se naprosto v pořádku, žádné bolesti nemám...Kdy tedy můžu tak nějak znova otěhotnět? Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na provedenou revizi doporučuji vyčkat 2-3 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, prosim o radu. Doma mam zdraveho 2,5rocneho syna a uz pol roka sa nsazime o prirastok a skoncilo to dvoma potratmi-jeden z nich bol MA a ani raz som nemala kiretaz - len po MA mi nasadili tabletky, ktore ma vycistili. Syncek sa nam podaril na prvy sup po vysadeni antikoncepcie. Teraz som ju neuzivala, kedze som kojila a nemala menstruaciu az 1,5roka a prestala som s kojenim aby sa mi znormalizoval cyklus a mohli sme sa zacat snazit - 2 krat neuspesne - myslite si, ze moje telo ma nejak inak nastavene hormony? nemam chut behat po vysetreniach, mozme skusat aj bez nich? mala by som chvilku uzivat antikoncepciu, zeby mi nastavila hormony? dakujem
- otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych vyšetření funkce štítné žlázy a testy na některé infekce - např.na cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
do kolikátého týdne je bezpečné jít na potrat v případě nechtěného těhotenství. Děkuji L. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na žádost lze těhotenství přerušit do 12. týdne. Určité malé riziko  hrozí vždy. Je tím větší, čím později k přerušení dojde

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore v 7 týdnu jsem potratila bylo to po IVF je me 42 let.Kdy doporucujete jit na další uměle oplodnění a jakou mám šanci aby se to neopakovalo a donosila.Děkuji za odpověď. Misa
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 42 letech je bohužel při užití vlastních vajíček rizik potratu poměrně vysoké - cca 20-25% těhotenství. Opakování doporučuji, byla-li provedena revize děložní dutiny, v odstupu 2-3 měsíců

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den pan doktor,mam 24rokov za sebou mam 3rocnu dcerku,otehotnila som minuli rok na jesen ,najprv som cakala dvojicky ,jedno som potratila v 12tyzdni ,druhe sa drzalo ,ale drzalo sa do 35tyzdna a zrazu mu prestalo byt srdiecko,cele tehotenstvo bolo ok,ziadne zle vysledky som nemala,nic som nebrala ziadne lieky,...akurat ku koncu tehotenstva ma ukrutne trapili krce v nohah,brala som magnezium ale aj tak som mala krce,teraz po porode ako keby utalo ,nemam ziadne krce ...Pitva dietatka ukazala ze bez priciny,zamlknuty potrat. musela som ho spontanne porodin 3.jula termin som mala 3augusta .strasne by som chcela byt znova tehotna ,ale sa obavam ,gyn.mi povedal ze po prvom menzese mozeme sa snazit o babo ,menzes som mala uz prvy v sestonedeli po mesiaci porode ,myslite ze mozem hned otehotniet ked sa mi toto stalo ,a co take brat ,ako postupovat......velmi pekne dakujem...
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnět podle mne můžete. Doporučuji užívat nějaký multivitamin s kyselinou listovou

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,mám již dvě děti 13 a 11 let.Teď jsem dvakrát za sebou potratila v 18 tt.Vždy se mi rozběhl porod.partnera mám stejného.Nyní mě čeká genetické vyš.imulologie a hematologie.První dvě těhotenství byla bez problémů,děti byli narozeny v termínu s váhou kolem 3,5kg.Se štítnou žlázou jsem hlídaná a při každém těhotenství mi každý měsíc na endokrinologii paní doktorka brala krev a ta byla v pořádku.Co mohlo ty potraty způsobit a myslíte,že se s vyšetření co mě čekají na něco přijde.Děkuji.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obávám se, že se z vyšetření příčinu ztrát odhalit nepodaří. Pravděpodobně jde jen o opakovanou extrémní "smůlu".

V dalším těhotenství bych věnoval pozornost poševnímu prostředí (ureaplasmata, mykoplasmata, apod.)

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je třeba o interrupci uvědomit svého gynekologa? Nebo se na ni mohu objednat sama?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš gynekolog musí vypsat žádost o provedení interupce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore jsem těhotná 4mesice a potrebuju jít na potrat ...všimla jsem si toho před měsícem prosim poradíte mi?
Anet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Důvodem interupce po konci 3. měsíce mohou být jen vážné zdravotní důvody

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,mam za sebou jedno zamlkle tehotenstviPovedlo se nam znovu otehotnet,jsem v sedmem tydnu,bohuzel jsem opet zacala lehce spinit jasne cervenou krvi.Jsem v italii na dovolene, ke svemu doktorovi jsem objednana pristi stredu.Duphaston uzivam od ovulace bez preruseni.Mam se opet obavat potratu?Pry s nim jasne cerv.krev souvisi..Srdecni akce jeste nwbyla potvrzena.Predem moc dekuji za odpoved.
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu jde o hrozící potrat. Stále ale ještě vše může dopadnout dobře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den p.Doktore pred 12dny jsem prodelala potrat revizi jsem odmitla nebot i dr rikali ze se cistim ale problem mam nynejsi pri potratu hcg bylo 1850 a v deloze nic nevideli na druhy den o 100 klesl a na dalsi den 200vzrostl,dalsi den klesl o 75 propusteli mne s hodnotami cca1900 sliznice byla 4 mm,po tydnu na kontrole hcg kleslo pouze o 200 a mimodelozni to neni jen dr najednou uvidel v deloze 3mm dutinku a otazka je myslite ze by tam mohlo zustat druhe embryo ktere se bude vyvijet nic mne neboli uz nekrvacim jen uz i dr se musi poradit nebo nevi co a kde muze zpusobovat tehotensky hormon dekuji za odpoved
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat.

Vyloučení mimoděložního těhotenství je spolehlivě možné jen laparoskopicky.

Teoreticky by také mohlo jít o trofoblastickou nemoc

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den.mám za sebou zamlklé těhotenství,zavaděli mi do pochvy tablety na vyvolání krvacení a 28.6 jsem dostala po zamlklém těhotenství první menstruací a ještě nyní trošku špiním.je to normální tak dlouho?
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, jakou přesně léčbu u Vás zvolili

Myslím, že Váš stav je na hranici normálu. Nepřestane-li slabé krvácení během 3-4 dní, navštivte raději lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
jsem tyden po KET, pali me pri curani. Jiz jsem byla 6x tehotna, vzdy to skoncilo potratem. Stejne problemy jsem mela skoro pokazde. Je mozne ze to nejak souvisi? vzdy jsem si nechavala delat rozbor moci a vyter z pochvy. Nikdy se nic neobjevilo. Problemy potom samy ustaly, po potratu. Myslela jsem si ze to dela utrogestan ale ted jsem ho vymenila za prolutex. Setkal jste se nekdy s necim podobnym? Na zanety mocoveho ustroji normalne netrpim. Bohuzel se to zase opakuje, uz nevim kudy kam? Nemuze to delat estrofen? nenapada Vas neco?dekuji moc - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nesetkal jsem se s tím. Osobně si ale nemyslím, že tyto obtíže a potraty spolu souvisí. Estrofem by na vině být neměl

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy a kolik mám nasadit utrogestan?Již mám za sebou ZT v 11tt a v 7tt váček bez plodu tam jsem měla nasazený utrogestan par dní po ovulaci 1-0-1. A taky bych se chtěla zeptat zda anopirin nasazeny kvuli antifisfolioidovém syndromu nesouvisí s utrogestanem který budu užívat vaginálně. Je mi 29let manželovi 33. Děkujeme hezký den ...
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan je vhodné nasadit vždy po ovulaci. S Anopyrinem se užívání Utrogestanu nijak nekříží

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,Sem po 6nedělí,zamkle těhu v 7tt zjištěno skoro 12tt.Mám už po revizi,menstruace byla
Olís..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobry den Pane doktore.
Sem po revizí zamklé těhu v 7tt zjištěno skoro ve 12tt,3.6 byla první menstruace.Dnes by měla dojit druhá,jenže od minulého pondělí špiním jen úplně malinko,včera ráno trošku s krví dnes taky ale přes den nic v noci taky ne muže to byt 2 menstruace?nebo si mam zajít doktorovi?ráno pobolívá břicho ale ne cely den jen někdy.Snažíme se o miminko nerada bych něco podcenila.Moc děkuji za odpoveď - otázka upravena poradcem
Olís..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o poněkud atypickou menstruaci. Vyčkejte, jak se stav dále vyvine. Případně, nezačnete-li normálně krvácet, raději lékaře navštivte

Po revizi bych ale doporučoval vyčkat s dalším sněžením minimálně 2 měsíce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,

mám po dvou potratech. Chtěla bych kotě - i kvůli psychické podpoře před dalším otěhotněním. Četla jsem však o riziku toxoplazmózy a samozřejmě nechci nic riskovat. Myslíte, že bych pořízení kotěte měla odložit? Děkuji - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že pořídit si kotě, je dobrý nápad. Riziko je minimální

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, jsem 2 dny po revizi dělohy (potrat v 18. týdnu z genetických důvodů). Chci se zeptat, kdy mohu začít sportovat - běhání, cyklistika, brusle apod. Musím počkat do konce 6tinedělí nebo lze začít i dříve? Sport mi vždy pomáhal na deprese, tak bych chtěla začít co nejdříve. Děkuji.
Míša K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud budete zcela bez potíží - tedy nebudete mít bolesti a nebudete krvácet, můžete začít zvolna sportovat po cca 10 dnech. Zátěž ale zvyšujete velmi pomalu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
jsem 14 dní po revizi a chtela bych se zeptat, jestli uz se můžu vykoupat v bazénu. (bazén je pouze rodinný)

Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V šestinedělí, tedy v období do první menstruace, koupání nedoporučuji.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,jiz rok a pul chodim do Car,jsem po dvou samovolnych potratech v ranne fazi. Byla jsem na laparoskopii,hystereskopii a byla mi zjistena hypoplasticka deloha s nizkym endometriem. Tento mesic byl pozitivni tt. Tento tyden v pondeli z krve bylo zjisteno hcg 314 . V pondeli delal pan doktor vnitrni ultrazvuk a po nem jsem zacala spinit tmave hnedou krvi pan doktor nasadil utrogestan a ascorutin a spineni skoro ustalo. Ve stredu jiz byla hodnota hcg 169 tak mi rekli at leky vysadim a prijdu az za tyden. Dnes je patek a ja porad pouze tmave spinim. V pondeli podle posledni menstruace jsem byla 4+3. Porad pocituji priznaky jako bolest prsou a nevolnost. Myslite ze je jeste nadeje? A jeste bych se chtela zeptat zdali existuje nejaka lecba pro tu hypoplastickou delohu? Dalsi potraty uz bych nechtela prozit. Mockrat dekuji za odpoved
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitá naděje stál je, byť nevelká.

Hypoplastickou dělohu osobně nepovažuji za příčinu potratu a ani za nějaký problém. Znám řadu žen, u kterých byla tato diagnóza vyslovena a bez problému donosily zdravý plod a naopak. Z toho plyne, že léčbu nepovažuji za nutnou a ani ji neznám.

I kdyby to nyní nedopadlo dobře, šance na úspěch je do budoucny vysoká

Určitě bych doporučil vyšetření štítné žlázy. A Utrogestan bych nasazoval v dávce 2x2 tbl již po ovulaci

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
Chleta bych se zeptat, zda je v poradku, ze v den revize delohy po zamlklem potratu v 9 tt jsem nekrvacela, jen spinila a citila mentruacni bolest v podbrisku, dalsi den zacalo krvaceni i s krevnimi srazeninami, bolest stale stejna, dnes k tomu vsemu mam mirne zvysenou teplotu 37,4 C, na kontrolu mam jit az pristi tyden, muj OG dnes uz v ordinaci neni, zitra neordinuje vubec, mam zajet do nemocnice nebo je vse v norme?
Dekuji
- otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teplota není normální. raději se obraťte na nemocnici

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
mám po 1 ZT, 1 SP, dále pak po hyst.resekci myomu. Je mi 36 let, užívám Letrox, MS pravidelná. Před dalším těhotenstvím mi byl doporučen doplněk Inofolic. Ještě ale uvažuji nad přípravkem Femibion. Který z nich byste doporučil spíše? Popř. dají se tyto doplňky kombinovat?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani jednomu z uvedených přípravků nedávám přednost před druhým.

Kombinaci nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore moc děkuji za vaší odpoveď,trošku mě to uklidilo..špiněni momentalně skončilo.takže kdyby menstruace dorazila tak jak ma v červnu a bude to bez kousku mužeme se stažit o miminko znova?Kdyby byla mestruace s kousky znamena to že sliznice neni ještě v pořadku pokud se nemilim?a bylo by dobre asi počkat mam pravdu?pani doktorka my napsala prašky ale že je mam jist až v době snaženi o miminko ,jmenuji se acidum folicum zajima mě na ně vaš nazor?Moc děkuji za všechny odpoveďi od vas..hezky víkedn
Olis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda je či není v menstruační krvi příměs kousků tkáně, není podstatné. Záleží na tom, aby byl cyklus pravidelný, bez "špinění".  Acidum folicum můžete začít klidně užívat již nyní

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den pane doktore.Krvacela sem po revizi tyden a něco..potom chvili špinila a potom 2tydny bez ničeho čisto a pak krvacení jak při menstruaci a špineni ...dnes už neni žadne skoro.Prosím vas mam se znepokojovat ?co by to mohlo byt?děkuji moc za odpoveď
Olis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se dále stav upraví a cyklus bude stejný jako před revizí, je vše v pořádku.

Při další nepravidelnosti ale navštivte lékaře. Mohlo by v tom případě jít například o neúplné vyčištění dělohy. Příčin by ale mohlo být více.

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze