Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dobrý den pane doktore. Měla bych dotaz. Mela jsem nedávno zamlklé těhotenství v 8.tt, Jinak jsem nikdy problémy v těhotenství neměla. V době nidace u současného těhotenství jsem prodělala hodně velký stres, při kterém jsem se i trasla a nemohla skoro ani mluvit, když mě slovně a mého současného přítele se snažil fyzicky napadnout a skončili jsme na policii. Mohl mit tento zážitek vliv při uhnizdovani na další vývoj plodu? Lékaři se shodli na tom, že se muselo něco stát už na úplném počátku, proto se nevyvijelo tak jak má a nevyvinulo se ani srdíčko a embryjko, byly tam tzv.deformace.jestli se tomu dá tak říkat mělo v 9.tt. 6 mm. Je to mozne? Dá se to nějak prokázat ? Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vliv stresu nelze vyloučit. Příčin ale může být celá řada a obvykle konkrétní důvod, proč se plod správně nevyvíjí, neodhalíme. V případě stresu to určitě prokázat nejde.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,

je mi 38 let. Mám problém s donošením - otěhotním okamžitě (3x), v prvním trimestru však dojde ke ztrátě. Cca 18 let - s přestávkami, jsem brala HA. Problém je patrně v mém věku (kvalita vajíček). Jen mě napadlo, - čistě laicky, v letácích HA byla informace, že při braní HA nedozrávají vajíčka a dochází jen ke krvácení bez vyloučení vajíčka. Mohlo by to znamenat, že když se tato vajíčka neuvolňovala, je jich v pozdějším věku ještě ,,dostatek" když se my ženy s již daným počtem vajíček rodíme? A pokud ano, jsou kvalitní - tzn. neovlivněné HA? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální antikoncepce opravdu může "šetřit" vajíčka. Jejich kvalitu ale neovlivní - ani ji nezhorší, ani ji nezlepší

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,

je mi 38 let, za oslední 2 roky 3 potraty. Většinu vyšetření máme za sebou a jsou v pořádku. Chtěla bych e zeptat zda na kvalitu vajíček může mít i menstr. cyklus - jeden měsíc mám menses velmi slabý a druhý o poznání silnější. Při kterém cyklu by mělo být- event. těhotenství úspěšnější? Děkuj - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Různá intenzita krvácení pravděpodobně souvisí s tím, zda šlo o cyklus s ovulací či bez ní. V cyklu bez ovulace není otěhotnění možné. Nemyslím, že by byla přímá souvislost s potraty

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, děkuji za odpověď za předešlou otázku ohledně kvality vajíček po čtyřicítce. Pisete, že kvalita vajíček se nedá ničím ovlivnit . Četla jsem, ze Semen a Zinek tomu trošku napomáhají. Především potraviny jako třeba Para ořechy, vlašské ořechy, dynova a lněná semínka, mateří kašička. Užívám Femibion1, před pl.otěhotněním po zamlklém tehot.myslíte, ze aspoň trochu kvalitu vajíček těmito potravinami mohu ovlivnit? A nebylo by dobré už ted k Femibionu ještě užívat Selen a Zinek v tabletách ? Femibion1 má sice ty důležité vitaminy, které mají tedy spíš vliv na správný vývoj zarod.buněk a plodu, ale přece jen bych proto chtěla udělat maximum. Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Para ořechy, vlašské ořechy, dynova a lněná semínka, mateří kašička, apod. kvalit vajíček nemohou podle mých znalostí a zkušeností nijak změnit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den. Je mi 43 a mam uz dvě dospělé děti. S přítelem se snažíme ještě o jednoho společného potomka a užívala jsem clostilbegyt. Nejprve mi gyn. předepsal clostilbegyt od 3 dne ms 1 tab. Po dvou měsících jsem neotěhotněla, tak mi třetí měsíc zvýšil dávku na 2 tab.denně a otěhotněla jsem.K tomu jsem uzivala duphaston.Bohuzel v 9.tt.se embryo přestalo vyvíjet a bez AS plodu, takže zamlklé těhotenství. Prý muselo být něco špatně už od začátku, nejspíš se uvolnilo špatné vajíčko. V nemocnici kde jsem byla na utz jsem zapomněla oznámit, ze jsem užívala po dobu 3 měsíců clostilbegyt, tudíž proto možná usoudili, že s mým věkem jsou vajíčka třeba právě nekvalitní. Můžete mi prosím tedy odpovědět, jak je to při užívání clostilbegytu zda je i na zkvalitnění vajíček nebo jen na vytvoření více vajíček. Je ještě k němu možné užívat něco na zkvalitnění vajíček? Bojím se aby se zamlklé těhotenství opět neopakovalo.Užívám ještě Femibion 1. Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Clostilbegyt kvalitu vajíčka neovlivní. Pouze napomáhá jeho uvolnění. Bohužel neexistuje žádá léčba, která by dokázala kvalitu vajíček v 43 letech zlepšit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. Mohu brát současně před plán.otěhotněním Femibion1 a obyčej. kyselinu listovou? Nebo postačí jen Femibion1 ? Jsem týden po revizi zamlklého těhotenství v 9.tt. embryjko se přestalo vyvijet a chtěli bychom co nejdříve se pokusit znovu abych otěhotněla.Četla jsem, že Femibion a ještě zvlášť kys.listová je nejlepší užívat současně, ale nevím zda to neni moc najednou.A kdy se můžeme pokusit o otěhotnění někdo doporučuje po 3 mesicich, někdo po první ms po revizi. Každý lékař mi řekl jinak.Je mi 44let, tak nechci nějak dlouho čekat. Děkuji za odpovědi.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myslím, že při užívání Femibionu je užívat navíc kyselinu listovou zbytečné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore.Mám dotaz.Je mi 44 let, mám už 3 děti a s novým přítelem bychom si přáli miminko.Zkoušeli jsme to 3 měsíce, ale nedařilo se. Šla jsem ke svému gyn. a ten mi udělal veškeré vyšetření a odběry krve a vše vyšlo na jedničku, jen mi ubylo trochu mým věkem hormony, tak mi předepsal clostilbegyt a duphaston.Ještě přítele poslal na spermiogram, který vyšel v normě, ale malinko nižší pohybl.spermií. Dostali jsme tedy doporučení na IUI, ale mezitím jsem otěhotněla. Bohužel v 9. tt. se neukázalo srdíčko a vývoj se zastavil, takže nakonec zamlklé těhotenství a revize.Pan dr. v nemocnici, nám řekl, že máme počkat tak 3 měsíce a pak se můžeme snažit o miminko.Ale když jsem se ptala svého gyn. kdy můžeme nejdříve, tak řekl, ze hned po první ms. Nechceme nic uspechat, ale zase vzhledem k mému věku dlouho čekat.Koupila jsem si Femibion1 a příteli Energyman, myslíte, že když doba užívání je 5 týdnů před pl.oteh.že můžeme po první ms to už zkusit? Že to neni tak brzy? Děkuji za od.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych po revizi doporučil snažit se o početí až po 2 menstruacích

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli byste schvaloval rozhodnutí těhotné matky podstoupit interrupci, případně z jakého důvodu byste to považoval za přijatelné? Já se domnívám, že nenarozené dítě je taky člověk a má právo na život a nic nás neospravedlňuje k tomu, abychom ho zabili. Děkuji.
Lenka Štillová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K této otázce se nechci vyjadřovat

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,
mam na vas takovou zvlastni a neprijemnou otaku. jsem tehotna, zjistila jsem to az pozde az ve 13 tydnu, protoze jsem celou dobu zcela normalne menstruovala.

Dite si nemuzu nechat, vim, ze podle zakona v ceske republice, je dovolen potrat na prani zeny do 12. tydne. Nasla jsem monost potratu v cizine, napriklad v Holandsku je zene povolen potrat i po 12. tydnu. Chtela jsem se zeptat, jestli kdyz toto zena podstoupi v cizine a pote by sla za svym gynekologem na kontrolu a on by vedel, ze podstoupila potrat takhle pozde, zda muze byt za t v CR stihana?
Vim, ze je to otazka spise na pravnika, ale zatim jsem nenasla moznost, se nekde na toto pro me choulostive tema zeptat.
Dekuji predem za odpoved - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na Vaši otázku neznám odpověď.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore mám taky problém jako většina žen . Již dvakrát jsem měla samovolný potrat 1 v dubnu 2016 8tt a ten druhy teda v srpnu 2016 6tt mela jsem dve kyrtáže nevadí to? Můžu mít ještě dítě aniž bych ho zase potratila je pravda že jsem kouřila sice málo ale přeci jenom mohpotrat vyvolat i koření tedka jsem s tím zkoncovala protože nevím v čem je chyba tak by to mohlo být tím a ja chci zdrave miminko a nemáme si s přítelem udělat nejáké vytestování a nemám brát nejáké vytaminy na posílení nebo tak a mužu brát kyselinu listovou i ted když jsem po kyrtáži? Je mi 23 a přítely 33 let a chci moc miminko poradte mi jak a co mám dělat co by jste mi doporučil jinak nikdo u ns v rodině nkdy neměl problém jenom já moc děkuji za odpověd Pavlína
Pavlina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

Pouze doplňuji, že dvě kyretáže (přesněji revize děložní dutiny) by neměly být probléme

potrácení
Dobrý den pane doktore chtěla bych take poradit jsem zoufala mela jsem jiz 2 samovolné potraty 1 v dubnu 2016 v 8tt a druhy tedka v srpnu 2016 v 6tt doktorka mi říkala že jsem zdravá vaječníky a vše vpořádku tak čím to může byt mám si nechat udělat i s přitelem nějáké vyšetřeni mě je 23let a přitelovi 33 let take jsem v těhotenství kouřila sice málo ale přeci jenom ted už s tím na dobro zkoncuji protože chci miminko a to kouření to možná způsbilo brala jsem kyselinu listovou mám v ní pokracovat i když se po kertáži dělohy ? nebo mám brát nějáke vytamíny předem ? moc děkuji za opověd a přeji hezký den Pavlína
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych genetické vyšetření Vás i partnera. U Vás pak vyšetření funkce štítné žlázy, případně testy na některé infekce jako je např. cytomegalovirus.

Až budete plánovat další početí, doporučuji multivitamin pro ženy plánující těhotenství - nabídnou Vám v lékárně. Kyselinu listovou potom zvlášť brát nemusíte

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore. Jsem 10 dní po kyretáži z důvod zamlklého těhotenství ve 12.tt. Po kyretáži jsem krvácela v den výkonu, potom už jen dva dny slabě špinila a třetí den po výkonu jsem opět jeden den krvácela (jako při silné menstruaci). Od té doby stále silně špiním, občas s příměsí krve. Dnes (10. den po kyretáži) se k tomu přidali bolesti jako při menstruaci, ne nijak silné, ale nepříjemné. Chtěla jsem se zeptat, jestli je takový průběh po kyretáži normální. Na kontrolu mám přijít až po šestinedělí. Předem děkuji za odpověď.
MP
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Popsaný průběh není normální. Doporučuji kontrolu u gynekologa co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den paní doktorko,mám dotaz mám po třech potratech po IUI - 2x s prednison 5mg,1x bez podpurne lecby,vždy ZP v 7-8tt. Zjištěny protilátky proti spermiím a troboflastu. Přesto ani IUI s prednisonem neskončilo dobře. Navíc jsem po prednisonu neustále nemocná. Je nějaká šance jak otěhotnět i bez něj a miminko donosit nebo je to prostě bez šance? Štítná žláza,HP, trombofilní stavy ,hysteroskopie vše v pořádku. Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Protilátky proti spermiím IUI kompletně obchází. Vztah protilátek proti trofoblastu k potratům je sporný. Myslím, že šance na početí a donošení i bez Prednisonu je stále reálná

MUD. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Je mi 26, mám RS, manželovi 30. Jsme oba bezdětní. Prodělala jsem čtyři ZT. Poprvé 10+3, potom 12+1 hydrops plodu - genetické vyšetření plodu v pořádku, potřetí 8+2 a teď tento týden 11+6 hydrops plodu. Geneticky jsme já i manžel v pořádku, na imunologii po prvním potratu zjistili buněčnou imunitu proti spermiím i trofoblastu, ostatní těhotenství přeléčena kortikoidy. Bez kortikoidů jsem nikdy neotěhotněla. Hematologie v pořádku, přesto jsem preventivně u posledních dvou těhotenstvích dostala Fraxiparine. Mám Rh faktor negativní, manžel pozitivní - prý může způsobit hydrops, ale řeší se až ve 20.tt a tam my se nikdy nedostali. V 11.tt my vyšel pozitivní screening protilátek, na kontrolní výsledky ještě čekáme. Štítnou žlázu mám funkci v normě, jen extrémně zvýšené Anti TPO protilátky. Z infekcí mám vyšetřeny chlamydie a toxoplasmu - negativní. Pokud by za potraty mohl Rh, co by se dalo příště dělat? Případně co ještě vyšetřit? Máme naději? Děkuji.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šanci určitě stále máte. Zvážil bych doplnit vyšetření na cytomegalovirovou infekci

Rh neshoda se obvykle takto brzy  neprojevuje. Nenapadá mne nic, co by se dalo v tomto směru podniknout - snad jen zvážit užití spermií Rh negativního anonymního dárce

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, jaké jsou rizikové faktory pro potrat ve věku nad 40 let?
Miluše
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rizikovým faktorem je především věk samotný

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,mám antifosfolipidový syndrom a zároveň protilátky proti spermiím,do ted léčby probíhala podáváním prednisonu,IUI,přerušovaným stykem bez ejakulace do mě a anopyrinem. Sice jsem 3x otěhotněla,ale 3x potratila. Prednison mi nedělá vůbec dobře,hodně nabírám a jsem neustále nemocná,je možné při těchto problémech otěhotnět a hlavně donosit i bez podávání prednisonu? A druhá otázka - clexane může napsat i obvodní gynekolog nebo pouze v CAR či hematolog? Děkuji Zuzana
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění i donošení je teoreticky možné i bez Prednisonu.

Léčebný postup by měl navrhnout imunolog.

Clexane podle mne může předepisovat i praktický lékař, měl by ale mít k dispozici doporučení pro jeho podávání

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den. Mam 29 rokov a za sebou uz 3 neuspesne tehotenstva - missed ab. 2x v 9.tyzdni a 1 spontanny potrat v 5.tyzdni.
Hematologicke, geneticke, endykronologicke testy su v poriadku, a nevieme zistit pricinu.
Nedavno mi vsak pri hormonalnych testoch zistili nadmerne zvyseny prolaktin ...viac nez 100 ..Moze teda zvyseny prolaktin zapricinovat tieto potraty?
Dakujem za odpoved. - otázka upravena poradcem
Cathy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyšší hladina prolaktinu není typickou příčinou potratů. Jednoznačně to ale vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore.chtela jsem se zeptat jestli pri samovolnem potratu na zacatku tehotenstvi se muzeme pokouset o dalsi zapadnuti nebo nejaly cas pockat.vse probehlo bez komplikaci na cisteni sem nemusela.dekuji za odpoved.
Katka.C
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebyla-li nutná revize děložní dutiny, můžete se snažit o početí bez odkladu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, bylo u me jisteno ZT v 9tt, nyní čekám na revizi. Již jedno ZT jsem prodělala. V předchozích těhotenstvích jsem užívala Utrogestan, tentokrat mi ho lekarka nepredepsala. Jaka je pravděpodobnost, že by Utrogestan těhotenství udrzel/zabránil úmrtí plodu? Děkuji za odpověď.
PETRA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech. Osobně bych pravděpodobně Utrogestan doporučil, protože nemůže ublížit. Zda by ale pomohl, je vysoce nejisté

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, bylo mi zjisteno ZT v 9tt. I kdyz vim, ze pricinu asi nezjistim, chtela jsem se zeptat na nasledujici. V dobe ovulace jsem dostala kasel s vykaslavanim hlenu, cca 12 dnu po ovulaci jsem mela v noci teplotu 37,4C. Kasel pokracoval dalsich 14 dnu. Uzivala jsem Bromhexin. Dcera i partner byli ve stejnou dobu take nemocni, ale s horsim prubehem. Jaka je pravdepodobnost/zavaznost, ze jednodenni teplota a mesic trvajici kasel s vykaslavanim hlenu poskodily plod natolik, ze doslo k jeho odumreni? Dekuji za odpoved.
RADKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kašel sám o sobě asi plod nepoškodil. Otázkou ale je, co bylo jeho příčinou. Některé virózy plod poškodit mohou. Nejspíše je ale opravdu příčina jinde.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat, jestli existuje nějaká injekce, která by zabránila potratu na začátku těhotenství?

děkuji za odpověď Anna - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potrat může mít řadu příčin. Žádná injekce, která by obecně pomohla, neexistuje

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den prajem.Chcela som sa opytat mala som 7 dnove neškanie menštruacie a 20.6 som si robila tehotensky test a bola tam slaba druha čiarka . 21.6. som si robila druhy test a čiarka bola silnejšia,ale večer som dostala krvacanie s menšimy bolestami.Možem byt tehotna a to krvacanie je iba čistenie,ale som mohla potratit?Dakujem
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete být i nadále těhotná a potrat pouze hrozí. Může ale jít i o tzv. časnou těhotenskou ztrátu. Vyloučit ale nelze ani mimoděložní těhotenství. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, potratila jsem miminko v 6tt a byla mi provedena kyretaz. Protože mam za sebou jiz 2 tehotenstvi a uspesne dovedene do konce, vim, ze mam negativni Rh faktor. Po kyretazi mi však nebyly aplikovany protilátky, ptala jsem se na to, ale bylo mi receno, ze to bylo brzy a krev miminka a matky se nesmichala a není nutne protilátky davat. Protože chci ještě další miminko, bojim se, aby se něco nezanedbalo. Je mozne dodat protilátky dodatecne nebo opravdu nejsou v takto ranem potratu nutne. Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při takto časném potratu není aplikace anti D IgG nezbytná. Plod ještě nemá vytvořené krvinky.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,je mi 33let,jedno dite (2012),2015 2xZP po IUI letos opet potrat po IUI. Vzdy beru prednison,pri poslednim tehu anopyrin. Nyni mi v Car nabizi nasazeni kombinace prednison,anopyrin,clexane. V prosinci jsem mela pozitivni antifosfolip. protilatky,v dubnu bez nalezu. Povazujete tento postup za vhodny? Nemuze clexane ublizit pokud tedy protilatky myni nejsou? Jinak spermiogram vyborny,hycosy v poradku,hp i sz v poradku,jen protilatky proti spermiim,potrety v 6,7 a 8tt.dekuji
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ani Prednison, ani Anopyrin ani Clexane a ani kombinace těchto léků nemohou podle mne ublížit.

Nebylo-li provedeno, doplnil bych vyšetření funkce štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký vliv (nebo zda vůbec) může mít negativní rh faktor (jsem 0-, partner A+) na vývoj plodu. Prodělala jsem samovolný potrat, po kterém jsem nedostala injekci imunoglobulinu, po druhém potratu, zakončeném revizí dělohy už jsem tuto injekci dostala. Mohl druhý potrat souviset s tím, že mi nebyla injekce podána? Děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li partner Rh pozitivní, je velmi pravděpodobné, že i plod bude Rh pozitivní. Tato situace může vést k problémům v pozdějších fázích těhotenství. Nemyslím si ale, že by mohla být, bez ohledu na podání či nepodání imunoglobulinu, příčinou potratu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Pane doktore je možné že jsem byla tehotna a potratila samovolne bez toho aniž bych to poznala? Nedostala jsem to dele a pak jsem najednou krvacela hodne je to nozne nebo ne?
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mikropotrat nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, rada bych se zeptala jeslti prodelana mononukleoza muze mit vliv na potraceni? uz jsem 7x potratila. Ted jsem mela bolesti koncetin, kloubu a svalu a z krve se ukazalo, ze se mi reaktivovala mononukleoza, nevim jak dlouho to muze byt aktivni. V zari chci jit na KET tak doufam ze to uz nebude aktivni. dekuji predem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vliv na potraty nelze zcela vyloučit. Doporučuji další pokus o početí až v době, kdy nemoc kompletně ustoupí. Doporučuji sledovat protilátky proti  EBV (virus Epstein Barr) a CMV (cytomegalovirus).

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,Pane doktore chci se zeptat,před necelymi 3 roky jsem použila tabletku ru 486,pozna to muj gynekolog při bězné prohlidce jako jsou zrcadla?z osobnich duvodu,to uz nevytahuji proto to nevi.
Dekuji predem za odpoved:)
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užití této tabletky gynekolog nepozná. Že již  byla žena těhotná, někdy (spíše vzácně) rozpoznat lze. Přerušení těhotenství ale patří mezi informace, které by měl Váš gynekolog znát.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den. Koncem března jsem v 11. týdnu prodělala samovolný potrat (plod odpovídal 7. týdnu). Někdy na konci dubna se mi podařilo znovu otěhotnět. Na první kontrolu k lékaři jsme měla jít 6.6. Bohužel tento pátek jsem začala špinit a jela raději na gynekologickou pohotovost. Lékařka diagnostikovala anembryomolu a provedla test hcg - hodnota 3600, ráno znovu odběry a hodnota jen 3800. Další kontrola bude v pondělí a vyhlídky tedy nejsou optimistické..Chtěla jsem se zeptat, pokud se potvrdí anembryomola, zda je nutná revize, nebo je možné počkat na samovolný potrat. A zda je možná příčina neúspěchy krátká doba mezi předchozím potratem a dalším otěhotněním. Děkuji za odpověď. V.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina HCG má jen orientační význam. Klíčovým je vývoj UZ nálezu

Pokud se potvrdí anembryomola a nedojde-li záhy k samovolnému potratu, považuji revizi za vhodné řešeníˇ

Časné otěhotnění po předchozím potratu teoreticky být příčinou může, velmi pravděpodobně je ale důvodem opakovaného potratu něco jiného.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, prodělala jsem zamlklé těhotenství. Obecně vím, že když k něčemu takovému dojde 1x až 2x tak se to spíše považuje za nahodilý jev a nijak zvlášť se to neřeší. Já jsem ale zjistila, že můj bývalý přítel čekal se svou přítelkyní miminko a ta taky potratila. Zajímalo by mě, jestli může tato spojitost vycházet například z nějaké pohlavní nemoci nebo něčeho podobného? Navrhoval byste udělat nějaké testy před dalším snažením? Jinak jsem naprosto zdravá. Současný přítel se testoval na všechny sexualně přenosné nemoci a vše bylo v pořádku. Děkuji
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zamlklá těhotenství prakticky nikdy nesouvisí s žádnou pohlavně přenosnou chorobou. Myslím, že žádné testy nejsou nyní třeba

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Už jsem prodělala dva spontánní potraty,a po různých vyšetřeních mi zjistili,že mám zvýšenou biologickou imunitu,beru prednison půl tablety denně.A můj muž má zvýšenou obranyschopnost spermií,a proto musíme mít pohlavní styk s ochranou.Teď jsem znovu tehotna 8+3,a zajímá mě,jaký máte názor na pohlavní styk.??Zatím bylo na uz vyšetření vše v pořádku,ale mám docela strach,že by to mohlo zase skončit špatně.Moc děkuji za odpověď ..
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K významu uvedených testů jsem poněkud skeptický. Znám řadu žen s podobnými výsledky, které bez problémů otěhotní a donosí. A naopak.

Pohlavní styk bych nyní ještě měsíc spíše nedoporučoval. Nelze zcela vyloučit, že otřesy dělohy způsobené narážením pyje do stěny pochvy či čípku děložního, stejně jako případné orgastické stahy, mohou mít do jisté míry negativní dopad. Jde hlavně o určitý alibismus. Pokud byste opět potratila a vše by začalo třeba při nebo po styku, určitě byste si to vyčítali. Ono by k tomu asi stejně došlo - styk obvykle není přímou příčinou potratu, ale jen určitým "spouštěčem". Ale stále by zůstala nejistota - co kdybychom styk neměli ...??

Po 12. týdnu již vidím riziko jako menší.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, již druhým rokem se snažíme o druhé dítě. Mám za sebou už 4 potraty. Prvni samovolně (asi 5.týden),druhý s revizí (8.týden - nebyla srdeční akce,zamlkly potrat),treti s revizí (6.týden - anembryola) a ctvrty (21.týden - UPT pro zavaznou VSV plodu, začátek letošního února.Genetiku máme oba s manželem v pořádku, štítnou žlázu mám také ok. Mohl byste mi prosím říci ze svých zkušeností co mohlo být neúspěchem posledního těhotenství, případně čemu se máme vyvarovat aby se to již neopakovalo. Máme již zdravou holčičku,těhotenství bez problémů. Zároveň se chci optat za jak dlouho byste doporučoval další těhotenství,počet cyklů.
Moc děkuji za Váš názor a odpověď



- otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Další početí bych doporučil po 2-3 cyklech.

Zvážil bych testy na některé infekce, jako např. cytomegalomirus.

V těhotenství bych věnoval maximální péči poševnímu prostředí - tedy bych prováděl kultivační stěry - běžné i některé ne zcela standardní -  zaměřené např. na průkaz ureaplasmat, mykoplasmat,apod.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
jiz 6tym rokem se snazime o dite, 7x jsem potratila.
ted mi ortoped predepsal Aulin na velke bolesti paty. V pribalovem letaku je napsano ze to snizuje plodnost. Mam to brat 10 dni. Muzete mi prosim sdelit jeslti je riziko opravdu velke? mam lek vysadit? dekuji predem - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Lék užívejte. 10denní užívání Vaši budoucí plodnost neovlivní. V době užívání byste ale neměla být těhotná

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dotaz k položenému: Dobry den,jiz 2roky se snazime o druhe dite (prvni bez problemu),druhy rok jsem byla v peci Gestu ( u vas jen prvni dce navstevy,pak uz to nevychazelo a prosla jsem snad vsemi lekari), kde bylo provedeno 4x IUI,3x uspesne,ale vzdy skoncilo ZP v 7-9tt,pred poslednim uspesnym IUI provedeno kompletni imuno i geneticke vysetreni,genetika ok,z imuna vysel antifosfolipidovy syndrom,doporuceno pichani miniheparinu,ale bohuzel lekar na toreagoval tim,ze zatim staci anopyrin,bohuzel tedy doslo opet k ZP. Chtela jsem se zeptat,jak byste postupoval vy? Nevime jestli znovu do Gestu nebo CAR zmenit.nyni me moje OG posila na imuno do podoli a budu mit aktualni vysledky,ale uz nevim kam s nimi. A miniheparin se pripadne dostava v CAR nebo se musi k dalsum specialistum? Dekuji za odpoved.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně jsem k výsledkům imunologických vyšetření dost skeptický. Za roky své praxe znám řadu žen, které s podobným nálezem bez problémů donosily i bez léčby a naopak. Pokud by mi některý specialista miniheparinizaci doporučil, pravděpodobně bych ji nasadil, byť u antifosfolipidového syndromu podle mne nejde o zcela adekvátní léčbu. Nemůže ale uškodit, pouze jsou každodenní injekce obtěžující. Předpis v GESTu není problém. Jak je to na jiných pracovištích, nevím
MUDr. Jan Šulc

Můžu se tedy zeptat,jaký postup byste doporučil vy? Při všech IUI jsem byla pod prednisonem,utrogestanem a poslední s anopyrinem,očividně nic z toho nezabrala a osobně si raději budu denně píchat injekci než zažít čtvrtou revizi.dekuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez přesné znalosti všech nálezů - hormony, spermiogram, gynekologický nález, atd je na dálku těžké radit. Neuvádíte ani Váš věk.

Lze zkusit IUI s miniheparinizací nebo i zvážit IVF /také s miniheparinizací/ s kultivací ve speciálním "protipotratovém" mediu Embryo gen

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,jiz 2roky se snazime o druhe dite (prvni bez problemu),druhy rok jsem byla v peci Gestu ( u vas jen prvni dce navstevy,pak uz to nevychazelo a prosla jsem snad vsemi lekari), kde bylo provedeno 4x IUI,3x uspesne,ale vzdy skoncilo ZP v 7-9tt,pred poslednim uspesnym IUI provedeno kompletni imuno i geneticke vysetreni,genetika ok,z imuna vysel antifosfolipidovy syndrom,doporuceno pichani miniheparinu,ale bohuzel lekar na toreagoval tim,ze zatim staci anopyrin,bohuzel tedy doslo opet k ZP. Chtela jsem se zeptat,jak byste postupoval vy? Nevime jestli znovu do Gestu nebo CAR zmenit.nyni me moje OG posila na imuno do podoli a budu mit aktualni vysledky,ale uz nevim kam s nimi. A miniheparin se pripadne dostava v CAR nebo se musi k dalsum specialistum? Dekuji za odpoved.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně jsem k výsledkům imunologických vyšetření dost skeptický. Za roky své praxe znám řadu žen, které s podobným nálezem bez problémů donosily i bez léčby a naopak. Pokud by mi některý specialista miniheparinizaci doporučil, pravděpodobně bych ji nasadil, byť u antifosfolipidového syndromu podle mne nejde o zcela adekvátní léčbu. Nemůže ale uškodit, pouze jsou každodenní injekce obtěžující. Předpis v GESTu není problém. Jak je to na jiných pracovištích, nevím

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dcera už jedno dítě má (početí i těhotenství bez problémů). Teď se snaží o druhé dítě. Vždy bez problémů otěhotní, je jí špatně od žaludku a do měsíce potratí (zpožděná menstruace o cca 3 týdny). Napadá Vás něco? Děkuji.
Vlasta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě bych doporučil vyšetření funkce štítné žlázy. Pro podrobnější zhodnocení nemám dostatek informací

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, chtela bych se zeptat. Jsem asi 4 tydny po kyretazi. Muzu mit smanzelem styk bez ochrany ( neberu zadnou antikoncepci) nebo musime mit ochranu? Uz bych se rada snazila o miminko, nehchce se mi 6 tydnu cekat. Dekuji Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V šestinedělí, tedy do první menstruace po revizi dělohy, doporučuji určitě kondom. Se snahou o početí doporučuji vyčkat raději 2 měsíce. Je důležité, aby se děloha dobře vyhojila

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, mám za sebou své 4.IVF. U prvních 3 pokusů se embryjo ani neuchytilo v děloze. Po přestupu do nového CARu jsem už 3x po sobě otěhotněla (KET s PGS vyšetřením), ale vždy došlo k zamlklému těhotenství cca 5 tt. Dle histologie ze zákroků se vždy nevyvinula nějaká céva, která má miminko vyživovat. Máme ještě zamražená 2 embryja na 2 KETy, a já bych se chtěla zeptat jestli je možné, že jsou všechny embryja vadná? Nebo je nějaká šance, že je nějaké geneticky v pořádku?
Magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že je šance, že některé ze zamrazených embryí je v pořádku, že otěhotníte a donosíte

Doporučil bych, pokud nebylo provedeno, doplnit vyšetření štítné žlázy a možná i  uvážit testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. Bohužel jsem prodělala miniinterrupci (9tt) je tomu 3 týdny. Byla jsem na kontrole a všechno bylo ok, ale od středy mám příznaky, které vypadají jako bych měla ovulaci. První mléčné hleny, bílkové, pak spíše vodnaté,... trvalo to taky jen pár dní. Bez svědění, pálení či čehokoliv jiného. Chci se Vás tedy zeptat, zda je vůbec možné, abych měla tak brzo ovulaci (ještě ani neproběhla první menstruace od revize). Případně, jestli je to věc, kvůli které bych měla navštívit svého gynekologa nebo zda je to normální. Taky bych se Vás chtěla zeptat, zda se můžeme snažit o miminko po dvou měsících (respektive dvou proběhlých menstruacích) nebo zda je nutné čekat opravdu celé 3 měsíce. Dle poslední kontroly u gynekologa, je vše v naprostém pořádku. Moc Vám děkuji za Vaše rady.
Magdaléna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít opravdu o příznaky ovulace. Rozhodně nemusíte kvůli tomu k lékaři. Po dvou menstruacích, bude-li vše v pořádku, se o početí již snažit můžete

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Krasny den pane doktore,

Podstoupila jsem evakuaci dut.delozni po zamlklem tehotenstvi.Po prvni probehle menstruaci jsem otehotnela.Nyni mam hrozny strach, ze se to stane znovu nebo, ze budu mit pozdeji nejake komplikace, kdyz jsem otehotnela tak brzy.Nyni jsem na uplnem zacatku a ke svemu gynekologovi teprve pujdu.Jen chci znat nazor vice odborniku abych vedela na co se pripravit.
Moc dekuji
E.Svobodova - otázka upravena poradcem
Ema Svobodova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

O něco delší pauza před dalším otěhotněním po revizi se sice doporučuje, riziko komplikací ale není nijak dramatické. Šance, že vše bude v pořádku, je zcela reálná. Především doporučuji se tím nestresovat

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
zrovna včera u mě proběhla revize dělohy a chtěla bych znát důvod potratu. V nemocnici mi nic neřekli, vím, že to může mít hodně příčin, ale jsem mladá 22 let, nekouřím, nepiji, žádné léky neberu, obézní taky nejsem. Byla jsem asi v 5. týdnu těhotenství a měla jsem 40 mm cystu na pravém vaječníku. Mohla být cysta jednou z příčin potratu? Dr. měl podezření na mimoděložní, ale to následně bylo negativní a propustili mě domů, že jsem v pořádku. Kamarádka mi dokonce řekla, že příčina mohla být i mazlení se s partnerem přičemž vyvrcholení skončilo ve mě. Konkrétně 3x. Opravdu je to až tak nebezpečné? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinu potratu obvykle nezjistíme. Nejčastěji jde o chybu v předávání genetické informace.

Pohlavní styk není příčinou potratu, stejně tak skoro jistě ani cysta

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore.Je mi 25 let, netrpim zadnymi nemocemi, gynekologickymi problemy a neberu zadne leky.23.3.2016 jsem musela podstoupit revizi.Byla jsem ve 12tydnu, ale miminko zemrelo patrne v 10tt.Ma otazka zni jake komplikace by mohly nastat, pokud otehotnim po prvnich mesickach?Mohu si brzskym tehotenstvim zpusobit nejake problemy ci komplikace?Muj gynekolog mi rekl, ze pokud se na to citim, muzu to klidne zkusit.Jedine ceho se bojim je dalsi zamlkly potrat, ale pry to nema vliv.Delohu mam krasne vycistenou, zadny zanet, rezidua.Citim se dobre.
Moc dekuji za Vasi odpoved s pranim krasneho dne

Jana dolezalova - otázka upravena poradcem
Jana Dolezalova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ke kompletnímu vyhojení dělohy vždy doporučuji alespoň 2-3 měsíce. Riziko časnějšího otěhotnění je sice nízké, ale existuje. Problém může být například v horších podmínkách pro uchycení placenty.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den. Je mi 31let. Dne 9. 3. jsem si zjistila pozitivní test (styky 17. 2. a nějak 1. 3.) 14. jsem byla na první gyndě (jinak bych to dostala kolem 5.) a vše ok, velikostně odpovídla tomu 17. únoru. 29. jsem šla znovu na utz a doktorka mi řekla, že už by měla být srdeční akce ale že plod od minule poporostl, takže ještě není schopna to rozhodnout, 31. jsem se ráno probudila a najednou jsem si přišla jiná, už sem nebyla nafouklá jako balon. Zjistili, že hcg poprostlo za ty dva dny z 24500 na nějak 25500 a na UTZ místo človíčka z toho 29. už tam toho bylo méně a prý se plod i zmenšil. 1. dubna jsem šla na revizi, tam mě ani nevyšetřili a udělali to. Moje dr říká, že podle krve je to skoro stoprocentní. Co myslíte vy, mohla jsem to ještě ovlivnit? Na zprávě bylo napsáno 7+5 dle ms, 6+ něco dle sono. Dále jsem se chtěla zeptat, před revizí mi při příjmu nedělali ultrazvuk, ani jsem nevezla fotky od mé dr (má ten vnitřní), je možné, že mi jej udělali až po uspání? děkuji za odpověď
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina HCG má spíše orientační význam. Klíčovým je UZ nález. Pokud plod nerost, naopak se zmenšil, šlo o tzv. zamlklé těhotenství. V nemocnici pravděpodobně Vaší lékařce plně  důvěřují, proto UZ nedělali.  Po uspání se UZ již obvykle neprovádí.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 40 let a v posledním roce jsem měla jedno zamlklé těhotenství v 10 týdnu (byla i srdeční akce) a jedno biochemické v 6 týdnu. Jedno dítě již mám, měla jsem ho ve 30ti letech ... na začátku těhotenství jsem jen mírně krvácela a týden ležela a jedla kyselinu listovou v nemocnici, pak se vše srovnalo. Mám dva drobné myomy pravděpodobně po kyretáži, prý ničemu nevadí. Vždy na začátku těhotenství špiním nebo mírně zakrvácím a domnívám se, že mám nižší hladiny progesteronu v krvi ve druhé fázi cyklu. Téměř pravidelně ovuluji kolem 16tého dne a cyklus trvá 25-28 dní. Začala jsem pít čaj z drmku do ovulace a chystám se použít progesteronový krém v době po ovulaci. Postupuji správně? Lékař mi řekl ať to nechám na přírodě. To bych moc ráda udělala, ale je mi 40 let, tak se bojím že příroda bude potřebocvat pomocnou ruku. Miminko si oba s partnerem velmi přejeme. Děkuji za případnou radu.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Osobně nedoporučuji pití podobných čajů. Nikdy totiž není jasné, co přesně obsahují. Doplnění progesteronu nemůže ublížit a může i pomoci. Nasazení je vhodné po ovulaci a v případě pozitivity testu doporučuji užívat minimálně do konce 8. týdne

A doplnil bych vyšetření funkce štítné žlázy.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Myomy nemůžou být důsledkem kyretáže

potrácení
dobry den,chci ze vas zeptat v listopadu jsem byla na kyretazi pro zamkly potrat prestalo byt srdicko v unoru jsem otehotnela znovu cekala jsem dvojcatka,ale nybili videt srdicka..doktor mi rekl ze jsem v 7tydnu a ze v tom vacku se nevytvoril plod byla tam jen tecka..ze se to tehotensvi prestalo vyvijet,,chci se zeptat jde to nak oduvodnit proc se to stalo podruhe a jaktoze se ani ty plody nevivinuly.muze to byt tim ze to telo bylo zblble proto se mi uvolnily dve vajicka ale ze ty vajicka nebo spermie byli nak poskozene proto se to nevivinulo dal..jake je riziko ze treb nemuzu mit deti..kdyz sem o to poprve prisla dr mi ani nerekla ze bych mela jist kyselinu listovou a ruzne vitaminy..ted mi to dr zdelil v nemocnici..strasne se bojim ze je semnou neco v neporadku.mamka mi ria,ze jako je u psu falesne brezi tak ze sem mohla mit neco podobne..ptz sem si to miminko moc prala a taky ze mi chybeli zrejme vitaminy.
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zamlklé těhotenství nesouvisí ani s tím, že šlo o dvojčata.

Bylo by vhodné vyšetřit funkci štítné žlázy a zvážil bych i genetiku Vás i partnera.

Často ale příčinu  těhotenských ztrát  neodhalíme.

O falešnou březost se nejedná. To je něco úplně jiného.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, chtela bych piprosit o vasi radu. V sobotu jsem byla na kyretazi kvuli zamlklemu tehotenstvi. Jeste porad slabe krvacim, zadne bolesti nemam. Jen me to zacina svedet a trochu zacina palet pri moceni. Muzete mi poradit, co mam delat, jak dlouho jeste muzu krvacet a kdy mam zajit ke svemu gynekologovi? Dekuji za vas cas a radu. Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení je po revizi dělohy pro zamlklé těhotenství běžné týden. Svědění a pálení při močení je vhodné řešit co nejdříve. Navštivte tedy gynekologa

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den, jestli mi muzete poradit, v sobotu jsem byla na kyretazi delohy ( zamlkle tehotenstvi) a dnes jsem zacala trochu krvacet. Protoze jsem byla ve velkem stresu, zapomela jsem se zeptat, kdy mam zajit ke gynekologovi na kontrolu. Muzete mi poradit
prosim? A jak dlouho budu krvacet a co kdyz neprestanu? Bolesti zadne zatim nemam. Dekuji za radu- Katka - otázka upravena poradcem
katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení do týdne po revizi po potratu je běžné. Na kontrolu je vhodné jít, neobjeví-li se komplikace, po menstruaci, kterou skončí šestinedělí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý deň chela by som sa spýtať na pravdepodobnosť otehotnenia po UPT... je vyššia alebo nižšia...
janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dotazu přesně nerozumím.

Po interupci, pokud proběhla bez komplikací, je riziko následné neplodnosti poměrně nízké. Pravděpodobnost otěhotnění není ale  ani nějak zvýšená

MUDr. Jan Šulc


potrácení
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat je to už sedm týdnů od pohlavního styku, kolik času mi ještě zbývá, kdybych chtěla jít na potrat ?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ještě 3 týdny

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore,
v létě mi bude 41 let a jsem nyní po revizi po zamlklém těhotenství, stejně tak loni bylo ZT. Ve 36 letech jsem porodila přirozenou cestou syna. S otěhotněním nemám problém. Všechny testy imunita, genetika a další které mi dělali jsou OK. Ráda bych se poradila, jak dále postupovat. Současně bych se ráda zeptala jakou mám pravděpodobnost na to aby další těhotenství dopadlo dobře pokud porovnáte přirozenou cestu a jeden cyklus s PGS. Děkuji moc za Vaší odpověď
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou potratů je pravděpodobně Váš věk. To ale neznamená, že nemůžete, pokud otěhotníte, donosit zdravý plod. Šanci  stále vidím jako reálnou. Nemáte-li potíže s otěhotněním, zkusil bych asi ještě 1x přirozenou cestu.

PGS dokáže urychlit odhalení po genetické stránce nesprávně založeného plodu. Nedokáže chybu opravit. Ušetří tedy čas.

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze