Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpoví MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

antikoncepce
Dobrý den, za poslední rok a půl beru už asi čtvrtý druh antikoncepce a ani jedna mi nevyhovuje. Mám neustále špinění, bolesti v podbříšku při menstruaci, někdy i bolesti zad ve spodní části, menstruaci mám víc jak 6 dní a velmi silnou. Moje první antikoncepce mi vyhovovala - Pramino, neměla jsem špinění, menstruaci jsem měla slabou a cca 5 dní, žádní bolesti, ale bylo mi řečeno, že není na trhu. Brala jsem jí asi 3 roky a problémy jsem neměla, pak jsem jí vyměnila za Jeanine, tu jsem brala asi rok a pak mi přestala vyhovovat. Byla mi vyměněna za Dienille, ale ta mi taky po čase přestala vyhovovat. Poté jsem měla asi 3 druhy jednofázové antikoncepce, nyní beru třífázovou Tri-Regol a kromě cca devíti dnů v měsíci buď krvácím, nebo špiním. Mám pár dní před menstruací po pohlavním styku neskutečné bolesti v podbříšku, až na zvracení a několikrát do měsíce mám dost silnou bolest hlavy.
Než jsem začala brát antikoncepci v 16ti, měla jsem velké problémy s pravidelností menstruace, krvácela jsem třeba 2 týdny v kuse a pak to třeba dýl jak měsíc a půl nedostala.
Kamarádka měla taky problém najít vhodnou antikoncepci, doporučila mi Stodette.
Můžete mi prosím dát nějakou radu co s tím?
Moc děkuji! - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jednak je třeba vyloučit nějaký problém v děloze -například endometrální polyp. A pak je třeba zkoušet. Dobře často v podobných případech funguje dvoufázový přípravek Gracial

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

chtěla bych se zeptat, do jakého týdne těhotenství se v případě rizika předčasného porodu píchají mamince kortikoidy na dozrání plic miminka a od kdy už to není potřeba. Děkuji za odpoveď - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na mnoha okolnostech a i na zkušenostech jednotlivých pracovišť.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Muzu bT tehotna po 4 menstruacicg? Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to pravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobry den, den po skonceni menstruace nam s pritelem praskl kondom, 23h na to jsem uzila 1. a po 12h 2.pilulku postinor. Jaka je moznost,ze nezabere a kdy je vhodne udelat kontrolni test? Dekuji
ladka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Selhání této antiko je nepravděpodobné. Test doporučuji po 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
chtěla bych se prosím zeptat ohledně posunutí antikoncepce. Beru Nataylu. Rozhodla jsem se posunout menstruaci brala jsem klasicky platičko 21 tabletek a pak jsem si vzala dalších 8 z dalšího platíčka. Poté už jsem vynechala. V tom týdnu než se mi dostavila menstruace to bylo po 3 dnech jsem měla pohlavní styk byla jsem v tuto dobu chráněná? Je posunutí antikoncepce nebo delší braní platíček za sebou zdravé? Děkuji za odpověď.
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posunutí nemá žádný negativní zdravotní dopad a ochrana funguje stále

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,mam menší problem,uz takové 2-3 měsíce mám výtok,je bělavý a s menšími bílými casteckami,absolutně netuším co to muže byt a hrozně mě štve,ze musim nosit intimky. Je mi čerstvě 15 a svého gynekologa jeste vybraného nemam,tak Vás prosim o radu.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den..

Někdy ale pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Můžete případně zkusit kolonizovat pochvu laktobacily - například užívat Fermalac vaginalis 1 tbl na noc do pochvy cca ob den.

Nejlepším řešením je ale návštěva gynekologa a cílená léčba.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
som v 22.tt a večer, keď ležím na chrbte a dieťa sa intenzívnejšie hýbe, cítim tvrdnutie bruška. Cez deň mi stvrdne možno 5x na pár sekúnd, ale večer býva tvrdnutie častejšie. Zistila som však, že akonáhle zmením polohu (ľahnem si na bok), tvrdnutie prejde, dokonca som nezaregistrovala, že by mi v polohe na boku brucho vôbec tvrdlo. Preto mi napadlo, či to tvrdnutie nemôže byť spôsobené ležaním na chrbte.
Vopred Vám ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Určitě byste ale o tom měla co nejdříve informovat Vašeho gynekologa a dohodnout si kontrolu.

Často v podobných případech pomůže užívání hořčíku

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den, je mi 15 let a mam též výtok z pochvy ktery dost zapacha je mi to neprijemne kazdej den se i 2-3 sprchuju, muzete mi nrjak pomoct s rodici se o tom nechci bavit
Terez
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den..

Někdy ale pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Můžete případně zkusit kolonizovat pochvu laktobacily - například užívat Fermalac vaginalis 1 tbl na noc do pochvy cca ob den.

Nejlepším řešením je ale návštěva gynekologa a cílená léčba.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
DObrý den,
Chtěla bych se zeptat, měla jsem pohlavní styk a menstruace se mi o 6 dní opozdila,ale dostala jsem jí. Testovala jsem se asi při třetím dni zpoždění. Je i přesto možné těhotenství? Nebo je zpoždění mé menstruace možné stresem? Děkuji moc za radu. :) - otázka upravena poradcem
Marika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Byl-li test negativní je těhotenství nepravděpodobné.

Stres může hrát důležitou roli

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den chcela by sa opýtať co moze zapricint to ze som nedostala menzes,som sice po operaci vybrali vajecnik ale dr. povedal ze dostanem menzes aj ked je mozne ze neskôr, je možné ze nemam menzes lebo mam možno zrasty?
jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobry den chcela by sa opýtať co moze zapricint to ze som nedostala menzes,som sice po operaci vybrali vajecnik ale dr. povedal ze dostanem menzes aj ked je mozne ze neskôr, je možné ze nemam menzes lebo mam možno zrasty?
jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Srůsty s problémem s menstruací nesouvisí.

Proč menses vynechaly, může mít více příčin. Mimo těhotenství je nejpravděpodobnější příčinou hormonální porucha. Nejlepší řešení je návštěva Vašeho gynekologa.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, co se stane, pokud mám dostat menstruaci a začnu brát antikoncepci předtím, ne až v první den krvácení. Děkuji.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato poradna je zaměřena na problematiku neplodnosti. V poslední době se stále zvyšuje četnost dotazů týkajících se antikoncepce. Z časových důvodů se proto omlouvám, ale nemohu odpovídat na všechny, zejména ne na ty, na které jsem již opakovaně odpovídal a odpovědi jsou dostupné v archivu.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let a již asi rok užívám Duphaston, protože již nedocházelo k menstruaci. Užívám 2x denně od 17. dne -10 dní. Menstruace se po tomto léku dostavuje. Jak dlouho ho budu muset užívat? Jsem již v přechodu? A můžu ještě otěhotnět?
Tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jste přibližně uprostřed období, jež se nazývá přechodu. Užívat Duphaston doporučuji tak dlouho, pokud na něj bude tělo reagovat menstruací. Sám o sobě Duphaston krvácení nevyvolá. Funguje pouze v případech, kdy vaječníky ještě vyrobí dostatek estrogenů

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,s mím klukem jsem měla nechráněný pohlavní styk při menstruaci,která mi už skončila na druhý den.Můžu být těhotná?
1998
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to pravděpodobné, ale na 100% to vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DOBRÝ DEN JELIKOŽ JSTE MI VŽDY DOBŘE PORADIL PROSÍM VÁS O KONZULTACI MÍCH VÝSLEDKU Z SCREENINGU V 1 TRIMESTRU,SRDEČNÍ FREKFENCE 150 UDERU ZA MIN,CRL69,7NT1,7VOLNÝ BETA HCG 31,0IU/I SCHODNÝ S 0,670MOM,PAPP-A 1,450IU/I SCHODNÝ S 0,288MOM,CELKOVÉ RIZIKO TRIZOMIE 21 1KU1413.DLE VĚKU 1 KU 252,TRIZOMIE18 1 KU 770 DLE VĚKU 1KU 632 ,TRIZOMIE 13 MÁM 1KU 2534 A DLE VĚKU 1 KU 1977.ZÁVĚR RIZIKO SNÍŽENO,ALE NA TRIPLE TESTECH V 2 TRIMESTRU ZVÍŠENÉ AFP DLE GENETIKA ZVÍŠENO NEJSPÍŠ REDUKCÍ PLODU ALE VZHLEDEM K TOMU ŽE MÁM NIŽŠÍ PAPP-A A TO AFP BY MOHLO BÍT NÍZKÉ A BÍT ZVEDNUTÉ TOU REDUKCÍ DOPORUČENÝ ODBĚR PLODOVÉ VODY KTEROU MI ALE MUJ OŠETŘUJÍCÍ DOKTOR NEDOPORUČUJE.PŘIJDE MI RIZIKO ODBĚRU PLODOVÉ VODY RIZIKO VELKÉ KDYŽ PODLE TĚCH PRVOTRIMESTRÁLNÍCH VÝSLEDKU JE RIZIKO SNÍŽENO JSEM Z TOHO CELÁ ZMATENÁ JAKOU MAJ TEDA TY TESTY SMYSL KDYŽ NA NĚ GENETIK NEKOUKÁ JAKO NA CELEK VYHODNOCENÍ ALE NA JEDNU HODNOTU .DĚKUJI ZA VÁŠ NÁZOR
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozhodovat v podobných případech je vždy těžké. Spíše bych se přikláněl k tomu odběr plodové vody neprovádět z důvodu rizika 2 intervencí -redukce, aminocentéza. 

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,
obracím se na Vás s dotazem: 31/3 jsem měla nechráněný styk, asi do 10 hodin od něj jsem užila Escapelle. Mezitím jsem si na gynekologii nechala předepsat hormonální antikoncepci Nyssiela, kterou mám začít užívat první den následující menstruace. Hormonální antikoncepci jsem teď cca rok neužívala. Dnes jsem menstruaci dostala, ale je to téměř o 3 týdny dříve, než měla přijít (poslední byla od 25/3), předpokládám tedy, že je způsobená právě Escapelle. Jedná se tedy o "normální" menstruaci? Mohu už začít brát Nyssielu, nebo mám počkat až do další menstruace?
Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o normální menstruaci. Doporučuji začít raději, je-li to alespoň trochu možné - až s další menstruací

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, před rokem jsem byla na hormonálních testech amh= 0,36, FSH = 10,01 IU/I. Můj věk 38. Snažíme se 3 roky otěhotnět. Parner má spermiogram zcela v pořádku, odmítl však jít na IVF, ale já jsem přesto stimulovala. Byla tři vajíčka, z toho 2 dozrála a byla zamražena. Pan doktor mi řekl, že se mi i snížil FSH na 3,3... že se někdy stane, že se vaječníky "probudí". Teď 3 měsíce beru clostilbegyt a snažíme se přirozeně. Chodím na folikulometrii, 2x byl vidět folikul. Podle ovulačních testů ovuluji, menzes mám pravidelnou. Chtěla bych se zeptat, jestli je vůbec možné po clostylbegytu přirozeně otěhotnět nebo jen ztrácím drahocenný čas. A také jak rychle klesá hodnota amh. Děkuji - otázka upravena poradcem
Laďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění po Clostilbegytu  existuje. Osobně si myslím, že by stálo za to  doplnit vyšetření průchodnosti vejcovodů.

Nicméně s tím časem máte bohužel pravdu. Jde o otázku biologických hodin a také o úhradu IVF ze strany pojišťoven- pouze do 39 let. Pokud ale partner nezmění názor, nedá se nic dělat.

Vývoj hladin AMH je velmi individuální, odhad je obtížný

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den , na gynekologii mi zjistili mutaci MTHFR-C677T a vyssi srazlivost krve, ale jeste v norme. Pani doktorka me rekla, ze jde o castou mutaci a nemam se tim znepokojovat. Hormonalni antikoncepci beru dal. Muzete mi prosim rici neco o teto mutaci a zda smim brat HA?
Petra K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde opravdu o nevýznamný nález. Antikoncepci můžete užívat dále

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore.Obracím se k vám o radu.S mým přítelem už půl roku snažíme o miminko, ale stále se nedaří.Můj gynekolog nám navrhl podrobné vyšetření mě i mého partnera.Partner byl na vyšetření spermatu.předběžné výsledky naznačují zvýšený počet červených i bílých krvinek.Toto nám zdělilaatím čekáme na přesné poslání vyšetření.Ale chtěla jsem se zeptat o jáké zánětlivé onemocnění se může jednat u partnera.Děkuji za vaší odpověd.Věra.
Věra krejcarová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O co u partnera přesně jde, by měl řešit urolog nebo androlog. Podobný nález může být například u zánětu prostaty

MUDr. Jan Šulc

výtok
Vážený pane doktore, nikdy jsem netrpěla vaginální mykózou, ale v minulých měsících jsem byla nucena opakovaně užívat Augmentin a vždy jsem po něm dostala silnou mykózu, které jsem se obtížně zbavovala (mast + vaginální tablety). Bohužel se mi mykóza po vyléčení stále vrací. Např. po intimním styku s kondomem - druhý den nastanou potíže a musím opět do lékárny. Dříve mi kondom nevadil. Můžete mi, prosím, poradit nějakou prevenci, nebo trik, jak mykóze předcházet? Čeho se vyvarovat, co jíst nebo nejíst.. Jsem z toho nešťastná, je to velmi nepříjemné. Děkuji!
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych zkusit celkově působící antimykotikum - například tabletku Mycomax 150 mg

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, jsem ve 26+6 tt (po IVF) a můj dr. po dnešním utz říkal, že miminko je o týden až dva menší, mám i méně plodové vody a děloha dosahuje jen k pupku. Navíc kvůli zvýšené srážlivosti krve píchám miniheparin. Je důvod k obavám či dalšímu vyšetření ( průtok pupečníku)? Dr. mě pozval až za 3 týdny na kontrolu a doporučil utz ve 30. tt. Děkuji za názor a přeji pěkný den
ella
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jako důvod k obavám to zatím nevidím. Může jen jít o fyziologicky menší plod. Je to ale určitě důvod k pečlivému sledování růstu plodu. Osobně bych doporučil další UZ kontrolu za 2 týdny a již nyní bych zvažoval změření průtoku - obzvláště, pokud při předchozích měřeních velikost plodu odpovídala

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den rada bich se zeptala jsem tehotna 8 mesicu a me dite vazi jen pul kila chtela bich se zeptat jestli muzou bejt po porodu nake komplikace a jestli me dite muze bit nak nemocni dekuji za odpoved
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li opravdu o 8. měsíc, může jít o závažný problém. Záleží také dost na tom, jste -li na začátku á. měsíce, tedy v 29. týdnu, nebo na jeho konci, tedy v 32. týdnu. Určitě to musí řešit Váš gynekolog

MUDr. Jan Šulc

různé
Bublani v brise ,je to priznak tehotenstvi?
kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
není
různé
Dobry den,nevite co muze zpusobit bublani v brise? Dekuji za odpoved
kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

To je otázka pro specialistu přes  trávení

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jde o trochu delikátní dotaz....Jsem v 8 týdnu těhotenství a trápí mě zápach pochvy. Výtok mám také ale ten je bez zápachu pouze ta pochva. Mám na to upozornit doktora a vyžádat si stěry? Bojím se bakteriální infekce ...v podbřišku mě nebolí, výtok není velký...jen ten zápach. Předem děkuji. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko není velké, ale lékaře upozorněte.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
dobrý den pane doktore
udělala sem si těhotenský test a mezitím sem měla styk s kondomen .. nemůže to nějak ohrozit výsledek ? test byl negativní ...
děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
1989
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenský test
dobrý den pane doktore
udělala sem si těhotenský test a mezitím sem měla styk s kondomen .. nemůže to nějak ohrozit výsledek ? test byl negativní ...
děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
1989
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné ovlivnění není reálné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,

v kanceláři mám kolegu, který v pracovní době chodí kouřit na kuřárnu (uzavřená místnost) a odtamtud se vždy vrací silně načichlý cigaretovým kouřem. Dále z jeho oblečení doslova čpí cigaretový kouř. Jsem těhotná, může toto negativně ovlivnit vývoj plodu. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
ŠÁRKA V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše obavy jsou zbytečné. Plodu nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
ráda bych se blíže informovala. Před měsícem jsem byla na preventivní kontrole u své gynekoložky (chodím 1 ročně), a ta mi za měsíc volala, že musím jít na konizaci (cylindrickou disekci), ještě mě poslala k odborníkovy. Ve zprávě je napsan závěr: adenokarcinom in situ. Četla jsem si o tom na internetu, ale ráda bych Vás poprosila o nějaké shrnutí. Jedná se o předrakovinové změny, vzácné, závažné. Ale spíš by mě zajímaly rizika do budoucna, co konizace vyřeší či nevyřeší, apod.

Děkuji za informace. - otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Adenokarcinom čípku je uložen obvykle uvnitř kanálu hrdla děložního. Tím je právě zrádný, protože není při běžné prohlídce patrný. Odhalit jeho časné fáze může jen správně provedený cytologický stěr. Jen z cytologie je ale obtížné říci, o jakou fázi adenokacinomu jde.

Konizace může kompletně odstranit ložisko adenokarcinomu in situ. Tím by bylo vše vyřešeno a byla byste nejspíše jen dále sledována. Záleží ale hodně na tom, jak hluboko v kanálu hrdla je ložisko uloženo. Bude především záležet na přesném histologickém nálezu - zda jde opravdu o adenokarcinom in situ a zda se podařilo lézi odstranit kompletně.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
<br>objevil se mi nažloutlý výtok, který NEzapáchá, předpokládanou menstruaci jsem nedostala,
<br>břicho mě lehce pobolívá jako při m., žádné další obtíže(svědění, pálení,..) jsem nezaznamenala. - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nekladete žádnou otázku

V podobných případech, přichází-li do úvahy těhotenstvím doporučuji gravitest

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se dá kapavka zjistit z krve když mi dělali celkový krevní obraz. Předem děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kapavka se z krve nedá zjistit.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den měla jsem menstruaci jako každý měsíc pak po menstruaci jsme měli každý den sex a spustila se mi po 5 dnech znova menstruace je to normalní a jak jsem je dostala tak jsem si radči vzala antikoncepci
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není. A ani nevím, zda bylo nasazení antikoncepce správným řešením. Měla byste se obrátit na svého gynekloga

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
chtěli bychom s manželem druhé dítě. Při prvním těhotenství jsem potratila a pak jsem brala léky na vyvolání ovulace a Utrogestan, které nám pomohly k vytouženému dítěti. Před týdnem (a týden před očekávanou menstruací) jsem začala mít bolesti v podbřišku, lehce zvýšenou teplotu a plnější prsa. Začala jsem se radovat, že jsem těhotná, protože podobné příznaky jsem měla i v předchozích těhotenstvích. V den očekávané menstruace jsem si dělala těhotenský test, který byl negativní. Druhý den jsem začala krvácet. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné, že došlo k oplodnění vajíčka a výše popsané příznaky opravdu ukazovaly na těhotenství, ale vajíčko se neusadilo a bylo odplaveno s menstruační krví? Jestli bych si měla od doktorky nechat zase předepsat Utrogestan, aby došlo k uhnízdění vajíčka?
Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné, ale příčin uváděných "obtíží" může být více.

Utrogestan určitě užívat můžete, je ale důležité nasadit ho vždy až po ovulaci

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
mám dotaz ohledně nedostavené menstruace. Je mi 16 let a v říjnu loňského roku jsem vysadila antikoncepci. Od té doby se mi přerušil menstruační cyklus. Gynekoložka řekla, že injekce k vyvolání menzes by v mém případě nezabrala a předepsala mi Klimonorm. Na internetu jsem etla některé recenze a zkušenosti s tímto lékem a naprosto mě to odradilo od jejich užívání. Nevíte o nějaké jiné alternativě ke znovuobnovení menstruačního cyklu? Nechci do sebe znovu cpát tolik hormonů.
Předem děkuji za odpoveď. - otázka upravena poradcem
barbora16
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Protože jde nejspíše o hormonální problém, bez hormonů to asi nepůjde.

V 16 letech je ale možné ještě i několik měsíců vyčkat.

Jinak Klimonorm obsahuje poměrně velmi nízké dávky hormonů.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den měla bych otázku. Jsem 19-ti letá studentka a už přes rok beru jeden druh antikoncepce( Minisiston). Přešla jsem na jinnou antikoncepci(Clormetin) a po měsící užívání jsem měla dostat měsíčky, první den jsem špinila a přestalo to. Po týdnu jsem začala prášky znovu užívat. Nemám žádne nevolnosti. Nemohu být těhotná? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neděláte-li při užívání chyby, je otěhotnění vysoce nepravděpodobné. Zeslabení krvácení není nic neobvyklého

Jistotu může přinést gravitest

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobry den pane doktore,
je mi 32 let, menstruaci mam od 15. Menstruace je prvni 2-3 dny velmi silna a bolestiva (zada, krece v podbrisku) a je vzdy provazena prujmem, nadymanim a horeckou. Bolesti v zadech pochopim, ale jak spolu souvisi menstruace a prujem?
Poradite mi nejake nepraskove triky Vase nebo Vasich pacientek, jak bolesti alespon zmirnit?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potíže na počátku menstruace způsobují  prostaglandiny. To jsou působky, které se uvolňují před a při odlučování děložní sliznice. Mohou způsobovat i zažívací obtíže

Žádný "nepráškový" trik neznám.

Dobře obvykle funguje hormonální antikoncepce. Někdy pomůže  užívání Igalginu nebo podobných léků 2-3 dny před menses.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, před 7 týdny jsem měla pohl.styk u kterého praskl kondom. Druhý den na to jsem dostala menstruaci. Která ale nebyla moc silná protože asi měsíc před tím jsem užila postinor pro taky selhání ochrany. Dělala jsem si již 4 těhot. testy během těch 7 týdnů průběžně a ani jednou nebyl pozitivní. Dr. mi při ultrazvuku našel prý nejspíš cystu a píchnul mi injekci ale MS stále nikde. Nemůže se jednat o mimoděložní těhot.? Nebo se mimoděložní těhot. zobrazí za na domácím testu taky pozitivní? Mám strach jestli se nemohlo něco zanedbat protože testy z krve na hcg mi dělány nebyly. A do kolikátého týdne je možná interupce. Děkuji za odpověď
Eliška K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O těhotenství skoro jistě nejde. Těhotenské testy z krve jsou pozitivní i u mimoděložního těhotenství

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let, v lednu mi můj gynekolog vysadil antikoncepci Yasminelle, protože už mi nepřicházelo krvácení z vysazení. Od toho ledna se mi nedostavila ani menstruace. Občas mám slabé návaly horka, v noci velmi špatně spím. Zřejmě tedy přechod. Na kontrolu mám přijít až za rok. Není třeba užívat nějaké podpůrné preparáty? Trpím bolestmi kloubů, mám silně pozitivní ANA protilátky. Děkuji.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete zkusit některý z volně prodejných nehormonálních přípravků - poradí v lékárně. Potíže může odstranit. Lze  i zvážit hormonální substituční léčbu. Ohledně bolestí kloubů musí poradit revmatolog

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
existuje riziko nákazy Genitálním oparem od ženy, která ho má, ale momentálně je vyléčen a bez příznaků? Popřípadě jak vysoké toto riziko je? Eventuelně jestli spolehlivě v tomto období ochrání kondom. Respektive, jestli se tímto virem HSV2 lze nakazit při orálním kontaktu či rukou a podobně.

Možná bude lepší za včasu utéct :)

Děkuji za info
- otázka upravena poradcem
Oldřich
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.Riziko nákazy, není-li přítomen výsev, je malé. Kondom mi měl poskytovat solidní ochranu. Riziko přenosu mimo klasický pohlavní styk je podle mých znalostí rovněž malé

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den, dnes sa nam s partnerkou stalo, ze sa na vonkajsej strane kondomu objavila hustejsia zltkasta hmota. Chcel by som sa spytat, ci sa moze jednat aj o nieco ine ako ejakulat? K prasknutiu ani zosunutiu kondomu nedoslo, ale neviem si vysvetlit jej iny zdroj.

Dakujem - otázka upravena poradcem
Filip
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohlo jít třeba o  hlen z děložního čípku ...? Na dálku ale těžko říct

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, potřebovala bych o týden odsunout menstruaci. Užívám HA Artizia, je možné začít brát tablety z dalšího platíčka a sedmidenní pauzu si udělat až po dobrání dalších sedmi pilulek? Tedy brát pilulky 28 dní místo běžných 21? Nebo je lepší dobrat v kuse obě dvě platíčka? Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Oba postupy jsou možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,mám u pupíku tvrdé břicho(dřiv jsem neměla) a ještě mam pořád břicho na vodě,jsou to příznaky těhotenství?
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tvrdé břicho není těhotenský příznak.

Nevím přesně, co máte na mysli, když píšete "břicho na vodě"

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,vysadila jsem antikoncepci před dvěma roky.Sice se o dítě nesnažím ,ale ještě jsem za tu dobu neotěhotněla.HA jsem brala 5 let menzes mám pravidelný.Můžu být neplodná,dá se to nějak zjistit?Děkuji
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný jednoduchý test plodnosti ženy neexistuje. Při vyšetřování neplodnosti jde vždy o celou řadu na sebe navazujících vyšetření

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
užívám antikoncepci Mirelle (24+4). Minulý měsíc jsem potřebovala oddálit krvácení, a proto jsem mezi blistry neudělala pauzu a antikoncepci beru v kuse asi 40 dní. Včera jsem měla nechráněný pohlavní styk, ale v nejbližší době bych chtěla udělat čtyřdenní pauzu, aby se dostavila menstruace. Musím tablety dobrat až do konce, abych byla chráněná? Nebo můžu už dnes prášky vysadit a být si jistá, že nemůžu díky nechráněnému styku otěhotnět?
Děkuji mnohokrát. - otázka upravena poradcem
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete vysadit klidně již nyní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, ovlivní prohlídku u gynekologa když jsem brala 2 plata antikoncepce za sebou a menstuaci mám dostat až 14 dní po prohlídce?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Amálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání antikoncepce i v tzv. dlouhém cyklu by výsledek prohlídky nemělo ovlivint. Lékaři to ale sdělte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den jsem ve 24tt a mám 4letého syna,který mě ve spánku trošku silněji kopnul do pravé strany břicha pod prsa celý den mi bylo slabo,ale mimi mě kope a cítím pohyby břicho mě nebolí může s ním něco být?
patricie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nemusíte mít obavy

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy si mohu udělat těhotenský test, abych si byla úplně jistá výsledkem. Poslední den poslední menstruace byl 4.3., k možnému oplodnění mohlo dojít 22.3.. Normálně mám delší cyklus, něco kolem 28 dní, bohužel nevím přesně protože si to nezapisuji pokaždé. 3.4. jsem si dělala těhotenský test, který vyšel negativní, ale menstruace se doposud stále nedostavila. Je tu možnost, že jsem těhotná, nebo je brzo na to to zjišťovat. Děkuji
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

12 dní od styku je hraniční interval. Spíše těhotná nejste, ale raději test ještě zopakujte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobrý den chtěla jsem se zeptat měla sem s přítelem sex beru antikoncepci a zkusili sme to bez kondomu jen na chvíli a neudělal se do mě , ale nvm jestli neukápla tak zvaná kapička lásky bojím se abych neotěhotněla zničilo by mi to život je mi 16 děkuji za odpovědˇ
krr.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užíváte-li antikoncepci bez chyb a dle návodu, je antiko ochrana vysoce účinná

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den začala jsem jsem brát antikoncepci Clormetin a nikde z letáčku jsem se nedočetla za jak dlouho zabírá mohl by ste mi to říci vy za jak dlouho to tak začne zabírat. Děkuji :)
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nečetla jste pozorně - z letáčku kopíruji:

Vezměte si první tabletu přípravku CLORMETIN první den Vašeho příštího menstruačního cyklu. Zábrana početí začíná prvním dnem užití a trvá po dobu 7-denní přestávky. Jestliže Vaše menstruace již začala, užijte první tabletu mezi 2.-5. dnem menstruace, bez ohledu na to zda Vaše krvácení již ustalo nebo ne. Ale v těchto případech musíte použít doplňkovou mechanickou metodu antikoncepce během prvních sedmi dnů užívání (pravidlo 7 dnů). Jestliže Vaše menstruace začala dříve než před 5 dny, počkejte na další menstruaci a potom začněte užívat přípravek CLORMETIN.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den,dva tydny po pohlavnim styku jsem si delala mamatest,vysel mi negativni,muzu se na nej spolehnout?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spolehlivost testů je vysoká. Pro jistotu ale vždy doporučuji test zopakovat v odstupu několika dní

MUDr. Jan Šulc










mobilní verze