Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpoví MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenství
Dobrý den,

minulý rok jsme chtěly podstoupit IVF (partner má špatný spermiogram) ale bohužel 5 den se embrya přestala vyvíjet takže k transferu nedošlo. Včera jsem si dělala těhotenský test a byl pozitivní, měla bych být v 5tt, na gynekologii jdu až za 14 dní. Mám ale strach, že by se plod mohl přestat vyvíjet když se tak stalo i u plánovaného umělého oplodnění. Genetiku máme oba v pořádku, beru prášky na štítnou žlázu. Myslíte že je šance plod donosit? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Lucie Ř.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že šance donosit, je zcela reálná.

Nemáte-li obtíže, kontrola za 2 týdny stačí. V případě, že by se plod správně nevyvíjel (což je ale málo pravděpodobné), stejně není možné nějak zásadněji situaci ovlivnit.

Přeji úspěch. Vydržte!

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, je mi 15 let, již cca rok mám silný hustý hlenovitý výtok, je konzistence bílku a občas jsou v něm bílé částečky, bublinky. Někdy způsoboval pálení, začala jsem jíst více mléčnách várobků a pálení přestalo, ale výtok stále mám. Je možné že jsem měla zánět. Na gynekologii se bojím jít a nikomu se nechci svěřovat. Pohlavní styk jsem neměla. Prosím poradíte mi nějakou domácí léčbu? Děkuji
Terez
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy ale pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Nejlepším řešením vždy v podobných situacích je ale vždy návštěva gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry večer chcela by som poradit. Minuli mesiac som vysadila HAK chceli by sme s partnerom babetko. Už mam v tomto obdobi plodne dni alebo nie? Pretože raz som tak vysadila na niekolko mesiacov a nechodila mi ani menštruacia čiže som nemala plodne dni teda aspon si myslim a musela som chodit na vyvolavačky. Preto sa pytam či už tento mesiac po vysadeni mam plodne dni? Tento tyšden ma začalo pobolievat podbuško ale tak chvilkovo. A na nohavičkach som si našla taky kusok ktory mal take huspeninove zloženie ako sliz ked sa natahuje alebo take niečo. Možete mi prosim poradit čo to bolo a či už mi naskočili plodne dni? Za odpoved dakujem
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte to zkusit vysledovat - ovulačními testy nebo měřením bazální teploty.

Popsaný nález vy teoreticky mohl být ovulačním hlenem - ale na dálku těžko říct

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den
Prosím Vás o radu. Je mi 23 let. Při styku s partnerem trpím velkými bolestmi pochvy. Při vnikání penisu je to v pořádku. Začíná to při sexu. Citím palení každy pohyb mě bolí...nejde dál pokračovat. PO styku jsem napuchlá...a bolí mě to až několik dní. S přitelem už nevíme co. Byla jsem na řadě vyšetření. Zánět žádný. Doktor tvrdí, že jsem v pořádku. Níkdy jsem tento problém neměla. Šlo to vždy i několikrat denně a teď nejde ani jednou. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Gréta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepíšete, na jakých vyšetřeních jste konkrétně  byla. Myslím, že i přes negativní nálezy jde o narušené poševní prostředí. Doporučil bych opakované kultivační stěry včetně některých speciálních jako třeba na ureaplasmata, chlamýdie) a cílenou léčbu dle jejich výsledků, nejspíše obou partnerů

Zkusit můžete také lubrikační gely - jejich více druhů.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, zajímalo by mě jak je velká děloha na konci 3. měsíce těhotenství? Jaké má asi rozměry? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 12. týdnu těhotenství lze dělohu přirovnat k velké hrušce. Začíná mírně vystupovat nad sponu stydkou

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobré odpoledne,
dne 5.března jsem brala svou poslední pilulku anitkoncepce Lunafem,mesntruace přišla a 12.března kdy jsem měla brát pilulku už jsem nevzala,protože jsem chtěla vysadit z důvodu,že nemám přes měsíc přítele. Dneska je 9.března a menstruace nikde. Během tohoto měsíce jsem měla jednou nechráněný sex, který trval asi 3 minuty a nedošlo k vyvrcholení.Myslíte,že mám vyhledat svého lékaře? Díky za pomoc :) - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi jste se spletla - myslela jste 9. dubna.

Zatím si nemyslím, že musíte navštívit lékaře. Vyčkejte ještě cca 2-3 týdny, zda menses nepřijdou. Za 12-14 dní po styku raději zkuste gravitest.

Vysazení antikoncepce na 1 měsíc příliš nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, bude mi v květnu 51 let. Rok jsem brala antikoncepci Lindynette 20 a měla jsem pravidelně menzes. V prosinci jsem antikoncepci vysadila a od té doby mám měsícky každé 2 měsíce. Lékař mi předepsal Norethisteron Zentiva, abych brala od 11. dne ráno a večer 1 tabletku po dobu 5-ti dnů. Nemám žádné problémy, ale bojím se začít Norethisteron užívat kvůli nežádoucím účinkům. Zřejmě jsem v přechodu a myslím si, že postupně menstruace sama odezní i bez užívání Norethisteronu. Prosím o radu, zda tento preparát užívat. Mohu ještě otěhotnět? Děkuji za odpověď.
Tatiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání Norethisteronu od 11. dne  cyklu1 tbl denně po 5 dní mi nepřijde ideální. Tedy předpokládám, že je cyklus počítán od 1. dne krvácení.Vedlejších účinků se není třeba obávat. Spíše bych ale začínal o několik dní v cyklu později a i bych se přikláněl k o něco delšímu užívání (minim. 7  dní)

 Je ale také podle mne možné, tuto léčbu neužívat vůbec

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, při menstruaci většině ženám odcházejí také kousky sliznice. Mně se toto ale stává, i když menstruaci nemám (zabarvení je tudíž bílé). Párkrát se mi to stalo i při sexu. Je to normální? Dá se to nějak zastavit? Nijak mě to nebolí, ale je nepříjemné, když se to stane. Předem děkuji za odpověď.
L
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž mohu nález přímo vidět, je těžké se vyjadřovat. Domnívám se ale, že spíše nejde o kousky sliznice

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chci se zeptat už 4 měsíce se s přítelem snažíme o miminko teď v dubnu jsem měla plodné dny kolem 5.4. Dnes mě začalo píchat v podbřišku trvá to celý den jako kdybych měla dostat menstruaci a jsem nafouklá. Je možné těhotenství?Na test je ještě brzy.Děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je možné, ale několik dní po početí nebývají obvykle žádné příznaky patrné.  Spíše je příčina obtíží jinde

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Jak to vypada s endometriem po poceti? Je mozne ze By behem tehotenstvi se menilo jako pri menatruaci??
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometrium se mění po početí v deciduu - to je něco zcela jiného, než se děje při menstruaci

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, zjistil by pan gynwkolog tehotenatvi v 14tt?
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve14. týdnu by měl gynekolog těhotenství určitě zjistit 

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore,
po tříměsíční léčbě Clostilbegytem ze 4 mm slizice už jen 2 mm, bez růstu folikulů. Předpokládám, že bez Utrogestanu už vůbec neodmenstruuji. Proč mi dávají antiestrogen, když právě estrogenů mám málo (nález z krve po zástavě cyklu zřejmě po výraznějším snížení váhy). Dr. radí užívat ve 4.cyklu Clostilbegyt 3x1. Je to racionální? Jaký postup byste radil, když chci otěhotnět. Děkuji - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li málo estrogenů, není Clostilbegyt vhodným lékem - nemůže fungovat. Nevím ale přesně, jak byl nedostatek estrogenů prokázán - není to vždy snadné spolehlivě zjistit.

Při nedostatku estrogenů je k vyvolání ovulace třeba užít gonadotropní hormony - ty mají ale k dispozici jen specializovaná pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Budete-li potřebovat péči specializovaného pracoviště a jsme -li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě na zcela nezávaznou konzultaci

různé
Dobry den, mam trochu zvlastni dotaz. Vsude se pise ze by po menstruaci mel byt cipek suchy, co se mysli tim suchy? Ja mam v pochve mokrejo vzdy tedy bez vytoku a hlenu(ty mam jenom kolem ovulace). Dekuji
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Míní se tím menší množství hlenu než kolem ovulace

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den ,
je mi sedmnáct let a už 4 měsíce jsem nedostala menstruaci , ale těhotná určitě nejsem . První menstruaci jsem dostala ve čtrnácti a nikdy jsem jí neměla pravidelnou . Někdy se mi o chvilku opozdila (třeba o 14 dní nebo tak , ale o čtyři měsíce ? ) Bojím se jít na gynekologii. - otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den ,
je mi sedmnáct let a už 4 měsíce jsem nedostala menstruaci , ale těhotná určitě nejsem . První menstruaci jsem dostala ve čtrnácti a nikdy jsem jí neměla pravidelnou . Někdy se mi o chvilku opozdila (třeba o 14 dní nebo tak , ale o čtyři měsíce ? ) Bojím se jít na gynekologii. - otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přes internet to nejde vyřešit. Návštěva gynekologa je rozumným řešením, obavy nejsou na místě

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Ještě jsem zapomněla ze beru euthyrox múzu s femibionem brát současné hned po revizi dekuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den múzu po revizi v 9 týdnu jist femibion?dekuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,už 2 roky mám zelený výtok. V podstatě po šestinedělí (po krvácení) to začalo. V kultivaci byl nalezen Streptokok agalaxie, e-coli a Stafylokok. Nic mic se neřešilo, protože jsem kojila.Po roce se nasadil nutrafurantoin - alergie, zkusili i dalacin - na chvíli zabral, Klion D -silná alergická reakce, stejně i macmiror. E-co jsem se zbavila, streptokok z masivního nálezu ustoupil na normální nález a stafylokok tam stále trochu je. K tomu se přidali kvasinky, kterých se nemohu vůbec zbavit. A to už jsem vyzkoušela Canesten i Gynopevaryl. Gynekolog mi napsal Jenamazol a Macmiror, který skončil v koši. Nevím, co už mám dělat. Sestra už mne nechce objednávat, mně samotné už je trapně, ale nechci to tak nechávat. Chtěla bych ještě jedno dítě a nechci se do toho pouštět, když mám stále takové potíže. Opravdu jsem vyzkoušela hodně věcí - i čínského lékaře. Bezúspěchu. Tak nevím. Děkuji Vám za Váš čas i odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
výtok
Dobrý den,už 2 roky mám zelený výtok. V podstatě po šestinedělí (po krvácení) to začalo. V kultivaci byl nalezen Streptokok agalaxie, e-coli a Stafylokok. Nic mic se neřešilo, protože jsem kojila.Po roce se nasadil nutrafurantoin - alergie, zkusili i dalacin - na chvíli zabral, Klion D -silná alergická reakce, stejně i macmiror. E-co jsem se zbavila, streptokok z masivního nálezu ustoupil na normální nález a stafylokok tam stále trochu je. K tomu se přidali kvasinky, kterých se nemohu vůbec zbavit. A to už jsem vyzkoušela Canesten i Gynopevaryl. Gynekolog mi napsal Jenamazol a Macmiror, který skončil v koši. Nevím, co už mám dělat. Sestra už mne nechce objednávat, mně samotné už je trapně, ale nechci to tak nechávat. Chtěla bych ještě jedno dítě a nechci se do toho pouštět, když mám stále takové potíže. Opravdu jsem vyzkoušela hodně věcí - i čínského lékaře. Bezúspěchu. Tak nevím. Děkuji Vám za Váš čas i odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Situaci musí řešit Váš gynekolog. Že Vás sestra nechce objednávat, si nedovedu dost dobře představit.

Léčbu bych zvážil nejen vkládacími tabletkami, ale i celkově podanými léky -vždy dle kultivačního vyšetření se stanovením citlivosti na antibiotika. Také bych zkusil přeléčit i partnera.

Často je léčba dlouhodobá, nesnadná. Někdy ale pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Další možností je, pokud se v kultivačním nálezu opakují stejné mikroorganismy, příprava autovakciny.

Další alternativou je série aplikací nízoeenergetického LASERu (nevím ale, kde tuto léčbu v současnosti nabízejí).

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, lékař mi doporučil odstranění dělohy je mi 46 let v říjnu jsem byla na kyretáži s nálezem hyperplastická endocervikální sliznice s dlaždicovou metaplazií epitelu. Před menstruací vždy vysoká děložní sliznice a nepříjemný tlak v podbříšku. Cytologie byla dobrá. Můžete mi prosím poradit, je-li to nutné? Děkuji
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, jaká byla histologie z děložní dutiny. Nález je pouze z hrdla děložního. Takže zodpovědně se vyjádřit je těžké. Operace nejspíše vysloveně nutná není, ale vzhledem k obtížnému sledování sliznice v hrdle děložním je odstranění dělohy pravděpodobně vhodné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
mám takový problém s velice častým krvacením. Po sexu krvácím téměř pravidelně a i po menstruaci to dostanu znovu třeba za 3-4dny. Zrovna dnes jsem to dostala po 3 za 17 dní. Krvácení trvá třeba 3-4 dny a občas jako by ta krev byla černá a sem tam nějaká černá hrudka. Sem tam mne zabolí na pravé straně v podbříšku a často se mi motá hlava. Mám nateklé i jedno prso které mne pobolívá ale to stim nemá zřejmě nic společného. Nevíte čím by to mohlo být? K lékaři se pořád nemohu odhodlat, naposledy jsem byla na prohlídce po šestinedělí cca 4,5 let , vím že to je dlouho ale nebyl čas, tak se obávám reakce svého lékaře. Ale poslední dobou začínám mit trochu strach jinak bych Vás neobtěžovala. Děkuji za odpověd a přeji hezký den - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být celá řada - od nezávažných (hormonální nerovnováha, zánět) až po potenciálně závažné (nezhoubný nárok, nějak předrakovinový stav). Lékaře určitě navštivte. Je třeba to řešit. Obávat se jeho reakcí je zbytečné. Každý dobrý lékař se musí především snažit pomoci.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,chodím na ult kvůli vysledování, zda mám ovulaci (plánuji kryoembryotransfer). Po skončení kojení jsem za týden dostala 1. poporodní menstruaci (12.DC ult bez dominant. folikulu), další menstruaci jsem měla po 25 dnech (spíše špišení, 12.den ult bez dom.folikulu, ale jiný Dr. řekl, že nemůže z jednoho ulz říci, zda nebude folikul patrný třeba za pár dnů, na ult jsem bohužel znovu nemohla z důvodu pobytu mimo ČR), nyní jsem 23. den cyklu a opět mi začíná menstruce. Chtěla bych se zeptat, zda při takto krátkých cyklech není na ult 12. den cyklu již pozdě? Nemohu mít problém s hormony? Prolaktin mám na spodní hranici normy, před porodem cykly v rozmezí 35 - 45 dnů, ovulace nepravdidelná. Děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zřejmě u Vás jde o anovulační cykly. pro jistotu bych ale zkusil UZ od 10. dne.

Další možností, podle mne rozumnou, je KET v cyklu s hormonální substitucí. Obejdou se tím potenciální problémy s hormonálním řízením cyklu.

Pokud by na Vašem pracovišti toto řešení nenabízeli, je vždy možné převézt embrya do jiného centra.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Beru antikoncepci v 8 vecer. A rano okolo 6 jsem mela strevni potize-prujem. Je tu nejaka moznost, ze je snizena ucinnost antikoncepce?
Antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Úplně to vyloučit nelze. Záleží i na tom, zda se průjem opakuje či ne

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den p.Doktore chtěla bych se zeptat mohu nějak cvičit při cystě velikost 6cm na 4.5 cm děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cvičit můžete. Doporučuji ale vyhnout se cvikům s prudkou rotací pánve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pěkný den, ve 22. týdnu těhotenství jsem měla ve zprávě hrdlo 66 mm a nyní při kontrole ve 30 týdnu 31 mm. Nemůže tak rychlé zkracování znamenat předčasný porod? Lékařka pouze konstatovala že hrdlo je v pořádku a mám přijít za 4 týdny. Vyšetřovala mě pohmatem i vaginálním UTZ kvůli nízko uložené placentě, která ale při současné kontrole byla již "normálně nasedající". Žádné obtíže nemám. Mám raději omezit některé aktivity? Děkuji - otázka upravena poradcem
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud není přítomen tzv. funnelig (otevírání vnitřní branky), hodnotil bych nález jako normální. Nepociťujete-li kontrakce, nejsou podle mne nejspíše žádná omezení nutná. Konkrétní doporučení ohledně aktivit Vám vždy ale musí sdělit Váš lékař, který má k dispozici všechny potřebné informace

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,
podává se u nás v Čechách pro potrat lék Cytotec a nevíte jaké můžou být komplikace do budoucna s dalším početím ohledně tohoto léku? - otázka upravena poradcem
Jasminka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento a podobné přípravky s obsahem prostaglandinů se užívají k vyvolání potratu v 4. až 6. měsíci těhotenství. Při správném užití v nemocnici jsou riziko pro další početí malá.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den. Zkoro každé ráno mam problemy, ze se mi v noci nejak dostane dovnitr pochvy vzduch. Pote co se rano probudim z ni vychazeji zvuky podobne " prdeni". Nevim co mam delat, je to dost neprijemne.. Predem dekuji za odpoved :) - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkuste cviky na posílení svalů pánevního dna - návod, jak cvičit, najdete na internetu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem v 18tydnu tehotenstvi a citim pohyby vetsinou dole v podbrisku-myslite ze je to normalni?jsem tehotna ted po treti,pohyby citim uz nejake 3tydny-ale predtim to bylo i na jinych mistech..A obcas mne poboliva bricho-podbrisek-ale co jsem cetla tak je mozne ze je to tim jak se zvetsuje deloha.Dekuji vam za odpoved :)
Hana Dvorakova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jde o pohyby, je velká variabilita v tom, kde jsou cítit.

Růst dělohy je možnou příčinou. Ale při jakýchkoli  bolestech vždy doporučuji kontrolu u gynekologa - jen vyšetřením je možné vyloučit nějaký vážnější problém.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, mám opakovaný zánět moč.měchýře, původně léčený na enterococ.fec. Macmirorem, po přeléčení ihned nasazen Doxybene pro ureoplasmata. (proč v prvním stěru nebyly?). Nyní užívám Doxyb.3.den, bez výraznějšího zlepšení, navíc silné pálení v pochvě (kvasinky to asi nejsou), poraďte prosím co dál. Děkuji
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlepším řešením je návštěva gynekologa a léčba dle nálezu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den jsem po samovolnem potratu už asi tyden,nemela jsem žádné bolesti proste jsem se citila fajn,jelikož se snažíme o mimi,tak právě od včera me zacali pobolivat prsa a když se zvedam nebo sedam tak drobet i deloha. Muze to byt priznak těhotenství. Delala jsem si test,ale myslím že je ještě moc brzi,proto že se obevila jen jedna carka.predem děkuji za odpoved
moniem
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné obtíže nejsou typickými příznaky časného těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pane doktore, dobrý den, prosím poraďte. Na ultrazvuku mi dnes gyneokolog naše "cosi" cca 5mm. Test mi vyšel pozitivní. Od styku mám 8 dní nebo od předchozího 4 týdny. Je to těhotenství nebo se mám obávat? Laicky bych řekla, že se nemůže jednat o mimoděložní, ale přesto mě gynekolog upozornil na jeho příznaky. Co to tedy znamená? Odkdy můžu být klidná co se týče ev. potratu? Děkuji moc - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, nemůžu rozhodnout, o co jde.

Těhotná pravděpodobně jste.

Vyloučit mimoděložní těhotenství pravděpodobně zatím nelze.

Riziko potratu hrozí stále - až do 24. týdne. Pak by již šlo o předčasný porod. V prvních týdnech, tedy do cca 7. týdne, je ale nejvyšší. Neexistuje ale žádná ostrá  časová hranice, od které "to již je dobré"

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, po jak dlouhé době po vysazení antikoncepce je možné otěhotnět? Antikoncepci jsem brala déle než 2 roky a minulý měsíc jsem ji přestala brát. Tento měsíc se menstruace ještě nedostavila, je možné že jsem těhotná?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je možné ihned po vysazení

Zkuste gravitest

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, mela bych dotaz, jsem ve tretim mesici tehotenstvi, dnes jsem mela k obedu i veceri talir drztkove polevky, kde byly i jine vnitrnosti, vcetne jater. Na internetu jsem nasla, ze pozivani vnitrnosti muze diky vitaminu A poskodit miminko. Za dobu tehotenstvi je to poprve co je jim. Myslite, ze se mam neceho obavat?Dekuji za odpoved
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obavy považuji za zcela zbytečné

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, od kolika je možne jit na operaci pysku?
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obecně platí, že od 18 let rozhoduje o svém zdravotním stavu žena sama. Před 18. rokem musí mít s operačním zákrokem obvykle souhlas rodiče

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je možné mít pohlavní styk, když mi byla před několika dny zjištěna na ultrazvuku cysta na vaječníku, velikost asi 4-5 cm. Nebo je lepší se stykem počkat??

Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na řadě okolností, především na tom, o jakou cystu jde.

Pohlavní styk je obvykle možný, někdy ale může dojít k prasknutí či zkroucení cysty, což se projeví náhlými bolestmi v břiše a je třeba vyhledat nemocnici. Není to naštěstí časté

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,chtěla bych se zeptat beru 2 roky antikoncepci Minisistom.Začala jsem brát platíčko ale bohužel omylem kvuli vytizene praci jsem zapomela vzit 3 pilulky, nejspise cca asi 7.pilulku,13 a 17 pilulky,behem uzivani byl asi co druhý den pohlavní styk s ejakulaci manzela do mě..Jenže ted když je platičko dobrané tak 1 den po dobrání dorazilo lehké krvácení. Menstruace by měla dorazit správně až za 4 dny. Můžu být prosím těhotná??Nebo bude antikoncepce nebude 100% ochranná.Děkuji za odpověď-
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při podobných chybách v užívání nelze otěhotnění vyloučit. Není to sice pravděpodobné, ale pro jistotu doporučuji gravitest.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda děti "počaté" po hormonální stimulaci a následně IVF a KET nemají častěji zdravotní problémy, např. s hormony ("zženštilost" u mužů a naopak), rakovinu atd.. Slyšela jsem, že v minulosti matky, jenž v těhotenství užívaly hormony (myslím, že estrogeny), tak jejich dcery měly častěji rakovinu prsu. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děti počaté po IVF KET nemají žádné zdravotní problémy odlišné od dětí počatých cestou přirozenou.

Vámi uváděné případy se odehrály před mnoha desetiletími. Šlo o poškození dětí žen, které v těhotenství užívaly tzv. stilbeny. To byly syntetické estrogeny, které se již dáno neužívají. Pokud se v současnosti užívají estrogeny například před a po KETu, jde o přirozený ženský hormon estradiol, který žádné podobné vedlejší účinky nemá

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Měla jsem problémy s menstr. cyklem, takže začínám brát HA, aby se mi cyklus upravil a fungoval tak, jak má.

Doktorka mi doporučila HA Sylviane. Je tato HA pro tělo velká zátěž? A má hodně nežádoucích účinků? Objevuje se často krvácení mimo cyklus (v prvních měsících po začátku užívání s tím počítám, ale jestli se objevuje krvácení mimo cyklus i při delším užívání)?

Četla jsem dokonce, že nějaká žena po ní prodělala plicní embolii, často se prý také mění nálady... Bojím se, aby to pro mé tělo nebyl moc velký šok. Samozřejmě si uvědomuji, že je to chemie, ale zároveň jsem se snažila vybrat co nejšetrnější HA, a je pro mě důležité, aby co možná nejméně zatěžovala můj organismus.
Poraďte prosím, děkuju moc, hezký den
- otázka upravena poradcem
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to přípravek plně srovnatelný s jinými. nemá ani žádné dramatické výhody ani nevýhody

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Beru antikoncepci už pátým rokem, a mám předepsaný Femoden. Ve svém okolí mám hodně kamarádek, co po antikoncepci neměly chuť na pohlavní styk. Změnily antikoncepci nebo vysadily prášky úplně. Jejich chuť se okamžitě změnila. Myslím si, že jsem na tom podobně. Celou tu dobu co ji beru jsem na tom byla tak, že jsem neměla chuť na pohlavní styk, akorát jsem si myslela, že je problém ve mně. Je tedy možné, že mě opravdu ovlivňuje antikoncepce? Pokud ano, jaké doporučujete řešení. Nerada bych byla bez prášků úplně. Je vůbec pro tělo dobré, vysadit například na 3 měsíce a pak začít brát jinou antikoncepci?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U některých žen jakákoli antikoncepce snižuje sexuální prožitek. Není to až tak vzácný jev.

Vysazení a opětovné nasazení spíše nedoporučuji (riziko otěhotnění, vyšší riziko cévních komplikací po opakovaném nasazení).

Změnu přípravku určitě zkuste. Zlepšení je možné.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
ještě dodatek BT mám pořád 36,8..
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobry den chcela by som sa spytat.meska mi menstruacia asi 48dni.posledne mesiace tiez nebyvala presna chodila s meskanom okolo 10-14dni.schudla som za cca 3mesiace asi 4kg ale dost cm.moze to mat suvis?test mi ukazal tehotenstvo.bola som dost unavena a mala som i mensiu necbut k jedlu.ale neustale uz par tyzdnov ma boli v podbrusko teda asi vajecnik alebo co tam je.ta boles je stale i v noci na pravej strane kustik nad vaginou.lava strana boli iba fakt minimalne.dostavila sa mi i svalovica nad bruchom.ta bolest z podbrusia vyraza i do noh.co to moze byt?som tehotna alebo je to nieco ine?a co ta neustala bolest?obcas to boda.je to intenzivna bolest.dakujem za odpoved.
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzhledem k pozitivitě testu nejspíše těhotná jste.

Příčin obtíží může být více. Je třeba myslet i na mimoděložní těhotenství. Proto doporučuji co nejdříve navštívit gynekologa.

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila..V únoru jsem byla na laparoskopické operaci cysty, kde mi byla potvrzena endometrioza. Místo léčby se pokoušíme o mimčo. Můj cyklus je, ale hrozně nepravidelný a MS si dělá, co se jí zlíbí. Posl. MS byla 8.3. a trvala asi 4 dny. Ovulaci jsem dle ovu testů měla 23.3. a MS jsem měla dostat 5.4., ale stále jsem MS nedostala. Těhotenské testy z ranní moči (citlivost 10), jsou negativní. Mám se vypravit k doktorce, nebo ještě počkat a obden testovat?
Děkuji za odp. - otázka upravena poradcem
Peťulka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji ještě několik dní vyčkat.

Šance na otěhotnění přirozenou cestou je při prokázané endometrióze poměrně dost snížená. V závislosti na Vašem věku bych zvažoval  léčbu nebo IVF program

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,V únoru jsem byla na laparoskopické operaci cysty, kde mi byla potvrzena endometrioza. Místo léčby se pokoušíme o mimčo. Můj cyklus je, ale nepravidelný a MS si dělá, co se jí zlíbí. Posl. MS byla 8.3. a trvala asi 4 dny. Ovulaci jsem dle ovu testů měla 23.3. a MS jsem měla dostat 5.4., ale stále jsem MS nedostala. Těhotenské testy z ranní moči (citlivost 10), jsou negativní. Mám se vypravit k doktorce, nebo ještě počkat a obden testovat?
-
Dobrý den
Doporučuji ještě několik dní vyčkat.
Šance na otěhotnění přirozenou cestou je při prokázané endometrióze poměrně dost snížená. V závislosti na Vašem věku bych zvažoval léčbu nebo IVF program
MUDr. Jan Šulc
------
- Dobrý den,děkuji Vám mnohokrát za odpověď.Je mi 24 let,o mimčo se pokoušíme zhruba od listopadu 2013.Cysty se mi dělají opakovaně už přes rok. Poslední měla 9 x7 cm- laparoskopie.Co by jste doporučoval Vy? Přijde mi, že doktorka to bere na lehkou váhu a já mám obavy,aby nám neujel vlak. Příteli je 30 let.
Díky moc! - otázka upravena poradcem
Peťulka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den začala jsem brát poprvé antikoncepci Minerva (poprvé myslím úplně poprvé jakákoli antikoncepce) po jaké době je na ní spolehnutí a nemusím se chránit kondomem?
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste začala 1. den, antiko ochrana funguje hned po skončení krvácení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, beeru aktivne antikkoncepci Sidreta. Chtela jsem se zeptat jestli me. chranni proti otehotneni pri tydeni pauze na menstruuaci. Moc dekuji.
KRistyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobry den, beeru aktivne antikkoncepci Sidreta. Chtela jsem se zeptat jestli me. chranni proti otehotneni pri tydeni pauze na menstruuaci. Moc dekuji.
KRistyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobry den, beeru aktivne antikkoncepci Sidreta. Chtela jsem se zeptat jestli me. chranni proti otehotneni pri tydeni pauze na menstruuaci. Moc dekuji.
KRistyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobry den, beeru aktivne antikkoncepci Sidreta. Chtela jsem se zeptat jestli me. chranni proti otehotneni pri tydeni pauze na menstruuaci. Moc dekuji.
KRistyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobry den, beeru aktivne antikkoncepci Sidreta. Chtela jsem se zeptat jestli me. chranni proti otehotneni pri tydeni pauze na menstruuaci. Moc dekuji.
KRistyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobry den, beeru aktivne antikkoncepci Sidreta. Chtela jsem se zeptat jestli me. chranni proti otehotneni pri tydeni pauze na menstruuaci. Moc dekuji.
KRistyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno









mobilní verze