Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpoví MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenský test
Dobry den,
chtel bych se zeptat jaka je pravdepodobnost otehotneni kdyz jsme meli s pritelkyni pohlavni styk 4.6. Ona byla panna a nebrala zadnou antikoncepci, pouzili sme kondom takze vse v poradku ale pak jsem ji to delal prsty a nevim jestli jestli jsem na rukou nemel nahodou sperma. Asi po 40 hodinach me to napadlo tak jsme zajeli pro postinor. pritelkyne 11.6 dostala svoji ocekavanou menstruaci ale pro jistotu si udelala 17 a 18 cervence tehotensky test ktery byl negativni, za tyden 25 test opakovala a byl take negativni. Dalsi menstruaci mela mit dnes 7. cervence ale jeste se nedostavila, tak bych chtel poprosit o nejakou radu.
predem dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Jan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy jsou dosti spolehlivé. Těhotenství proto považuji za extrémně nepravděpodobné - tedy z toho jednoho uvedeného styku

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý večer už asi týden.mam hrozne bolesti v dobrisku pri moceni kdyz du na velkou a pri sexu a po nem moc jsem mela v poradku ma lekarka me poslala na visetreni.ke ginekologovi ale ten me objednal az za 3 tydny a ja to nevidrzim.nevite z ceho by to.mohlo byt?
anonim
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více. Například zánět. 3 týdny jsou na objednání při bolestech neuvěřitelně  dlouhá doba. Případně se obraťte na nemocnici

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,

poradila bych se ohledně menzes, je mi 24. Stále přetrvává u mě nepravidelnost opoždění,týden až dva. Antikoncepci neberu, z fin důvodů nemohu zajistit a těhotenství se vylučuje. Hormonální testy a krev celkově v pořádku.Řešívá se to injekcí,kterou absolvovat neustále není řešením,tudíž to nechávám být,menzes se nakonec dostavila,ale nepravidelnost mě trápí.Nyní úkaz při menzes:špiním,po velké potřebě na wc se spustí,pak zastaví,a dnes se to opakovalo a zase nic.Mohla by to být sraženina?Injekce není řešení nepravidelnosti a na HA nemám prostředky. Gynekoložka nenavrhla nic krom HA.Poradíte na celkový problém a dále na tento konkrétní u mé nynější menzes? Děkuji. Martina - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravidelná aplikace injekce je řešením. Jde o cílenou léčbu - doplnění chybějících hormonů, gestagenů.  Je možné také místo injekce vždy v druhé polovině cyklu užívat po 10 dní tabeltky

MUDr. Jan Šulc

krvácení po styku
Zdravím,
špiním v podstatě neustále. Myslím si, že to může souviset s orgasmem, protože, když jsem týden žádný neměla, tak špinění ustalo. Pár hodin po styku ale zase začalo. Neberu žádnou antikoncepci. Mám zvýšenou hladinu testosteronu, může to s tím nějak souviset? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení po styku může mít i závažnou příčinu. Doporučuji proto navštívit gynekologa. S vyšší hladinou testosteronu to spíše nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné při nitrodeloznim tělísku Mirena ejakulovat do pochvy bez rizika otěhotnění. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Samozřejmě ano
antikoncepce
chtěla bych se zeptat po jaké době co jsem přestala brát prášky můžu otěhotnět . Děkuji za odpověd. í čko
Radka Kolářová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Máte-li na mysli hormonální antikoncepci, hned v dalším cyklu
antikoncepce
Dobrý den,

jak můžu používat HA Nyssiela když nechci abych dostala menstruaci? Zítra odjíždím do Chorvatska. Mám dnes a zítra poslední růžový prášek a pak už jen 4 bílé. Jde nějak ty bílé vynechat? PS: užívám Indonal. Děkuji moc - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, lze je vynechat.

Pokud ale začnete slabě krvácet, což nelze vyloučit, je třeba udělat 4 dny pauzu a začít nové balení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli antikoncepce Marvelon pusobi v pauze pred a behem menstruace. Napr kdyz posledni prasek beru ve ctvrtek a menstruaci mam v nedeli, je pro me patek a sobota rizikovy den pro otehotneni? Navic ted musim brat antibiotika Ciprinol (5ti denni lecba), je ucinnost velmi snizena? Dekuji za odpoved ;)
Marťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepce při správném užívání poskytuje antiko ochranu i v pauze. Ovšem antibiotika mohou ochranu omezit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, mala by som jednu otázku. Už pár rokov užívam HAK Maitalon a predtým Chloe. Včera sa mi prvýkrát stalo, že necelý týždeň pred menzesom sa objavilo špinenie (hnedý výtok). Dnes je to bez výtoku. Pohlavný styk som mala naposledy pred 11 dňami a teraz v utorok som neskoro užila tabletku (bežne užívam tabletku o 21:00, ale užila som ju na druhý deň o 6,00 ráno). Ale špinenie sa objavilo včera prvýkrát ešte pred tým ako som dobrala tabletky (dnes mám poslednú), a to som niekedy za mesiac užila aj viac tabletiek oneskorene a pritom tabletky teraz užívam pravidelne. Viete mi povedať, čím to môže byť? Mohla som napriek užívaniu HAK otehotnieť? Vopred ďakujem za odpoveď. Prajem pekný deň.
Silvia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobná nepravidelnost se občas objeví a konkrétní příčinu většinou neodhalíme. Těhotenství je vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, chtela jsem se zeptat zda mohu byt tehotna, pokud beru antikoncepci pravidelne ale dva dny jsem vynechala, ty 2 dny kdy jsem mela pohlavni styk s pritelem ( nechraneny) ale udelal se mi na bricho, je riziko? Dekuji za odpoved.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je nepravděpodobné, ale zcela vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den Pane doktore, prosím Vás o váš názor .Lékařka mi našla na děloze miom vel 2cm na přední stěně Ráda bych otěhotnila ale ted se docela bojím mám rizikové těhotenstvý a dva císařské řezy .Děkuji za odpověd
Nataša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2 cm myom je  malý nález. Neměl by být velkým rizikem. Záleží ale také na jeho uložení.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Softinelle a vždy jsem menstruaci dostala druhý den pauzy. Teď jsem si prášky prodloužila a skončila jsem v půlce třetího platíčka, protože jsem špinila a bolela mě prsa. Dnes je to třetí den od vysazení a bolest je pryč, i špinění, žádný náznak že bych to měla dostat. Můžu být těhotná?
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,
mam zasebou 4 potraty vzdy 6-7tyden, 1x potrat s darovanym vajickem 7tyden potrat. byla jsem na vysetreni mam hodne zvysene Herpesviry:
AB/EBV-VCA IgM -40(hranicni je 30)
AB/EBV-VCA IgG -488 (hranicni je 20)
AB/EBV-EA IgG - 14.2 (hranicni je10)
AB/EBV-EBNA IgG - 600 (hranicni je 5)
mohlo by toto podle vas zpusobovat potraty? V minulosti jsem prodelala mononukleozu(pred 20 lety) Jinak mame asi vsechna mozna vysetreni, genetika, stitna zlaza, imunologie, hysteroskopie. dekuji predem za nazor

- otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvýšené IgM mohou svědčit pro probíhající infekt. Že jde o příčinu potratu, považuji za možné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Pekný deň pán doktor. Mám 36 rokov, túžbu po bábatku a otázku,podla gynekologa sme v poriadku, ovuláciu citim ale len každý druhý mesiac, len na ľavej strane. 1.Znamená to, že pravý vaječník mi už snad nefunguje? 2.Ak nenastane ovulácia na vaječníku, predlži sa aj cyklus, dostanem menštruáciu neskor ako očakávam? 3.A ak nefunguje vaječnik ako má, pomože skor infolic, či nosifol? ktorý je lepšie bravať? Ďakujem krásne za odpoved
Viktoria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Usuzovat, zda vaječník funguje, jen dle pocitů, je obtížné. Ovulaci bych doporučil sledovat podrobněji, například UZ folikulometrií. Samotná ovulace ob měsíc by neměla být příčinou neplodnosti

Nepřijde-li ovulace, může přijít menstruace v obvyklé době i později.

Ani jeden z uvedených přípravků fungování vaječníků příliš nezlepší. K tomu slouží jiné léky, například antiestrogeny nebo gonadotropní hormony

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den chtela bych se zeptat kdyz jsem v kvetnu mela nechraneny pohlavni styk,ale normalne jsem dvakrat dostala menstruaci jestli je stale mozne abych byla tehotna? Stale se pozoruji,chvileme me boli bricho,ale to si asi vsugerovavam ze?
Natka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství považuji za vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,mohla bych se zeptat,jestli je možné,že jsem těhotná-beru HA Leverette už měsíc ,každý den ve stejný čas,cca sedm dní zpátky jsme spolu měli pohl.styk a on se do mě neudělal úplně..zbytek šel vedle.A šestý den po tom jsem měla pocity na zvracení.Je možné ,že jsem otěhotněla? Děkuji předem za odpověď
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,mohla bych se zeptat,jestli je možné,že jsem těhotná-beru HA Leverette už měsíc ,každý den ve stejný čas,cca sedm dní zpátky jsme spolu měli pohl.styk a on se do mě neudělal úplně..zbytek šel vedle.A šestý den po tom jsem měla pocity na zvracení.Je možné ,že jsem otěhotněla? Děkuji předem za odpověď
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, je mi 15 let a dobrala jsem prvni platičko antikoncepce Adele brala jsem ji každy den pravidelně v 20h večer menstruace mi přišla třetí den po dobraní platička. Nevim proč ale mám strach že jsem těhotna často se mi toči v hlavě a je mi slabo jine příznaky ale nepociťuju. Myslite si že tam je nějaka šance byt těhotná? nebo mám jenom strach ?
Anika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se poradit. Beru první týden po 7 denní pauze antikoncepci Lindynette. V pátek jsem si vzala první prášek kolem půl 10 hodiny večer, až do pondělí jsem je užívala pravidelně. V úterý jsem si večer zapomněla vzít prášek a vzala si ho v půl 7 ráno, večer jsem si už znovu nebrala a vzala si opět ve čtvrtek ráno kolem 6 hodiny. Chci se zeptat jaká je nynní učinnosti antikoncepce a mám-li se raději chránit? A zda si mám vzít piluku znovu ve čtvrtek večer, nebo až v pátek ráno? Děkuji za odpověď.
Verča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Porovnejte své užívání s návodem. Pokud jste nesplnila doporučení, antiko ochrana nemusí fungovat

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den,zajimalo by me,jestli se da na kapesnim ovulacnim mikroskopu Meopta,take sledovat sperma a popripadne pohyblivost smermii? Dekuji moc za odpoved.
Zaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám s tímto mikroskopem zkušenosti. Hodnocení kvality spermatu je ale mnohem složitější záležitost než pouhé posouzení pohyblivosti spermií

MUDr. Jan Šulc

myom
Takze byjste MR doporucil jen z vaznych duvodu?mam se tedy obavat nejhorsiho?bylo pri vysetreni objeveno jeste neco jineho nez ten myom?a kdyz radite ze se muze myom ponechat kde mam jistotu ze neni zhoubny?dekuji
Jitule
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musím jen opakovat, že nemám dostatek informací. Vše musíte probrat se svým lékařem, který má k dispozici všechny nálezy

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den chcem sa opytat uz to bude 73 dni od nechraneneho styku bez ejakulacie priatel bol len chvilu vo mne. Nasledne som uzila escapelle krvacanie prislo vcase aj dalsie 36 po tabletke. Teraz 30 dni od toho posledneho aj teraz len menstruacia od 3. Dna velmi zoslabla inak mavam 7 dni a teraz sa zda ze konci len spinim 1.den v strede dna som to dostla celkom silne aj dalsi den a treti a dnes stvrty o dost slabsie.mam sa obavat? Pred tyzdnom som bola u gynekologicky a nevidela nic a to bolo 8 tyzdnov od styku a ze to by aj tak este nevidela. Znepokojuje ma to slabe krvacanie aj predtym bolo take. Vyplavovali sa zo mna na zaciatku prvych dni ked to bolo silnejsie aj vacsie kusky krvy. Testy 36 dni po styku negativne.
Dakujem - otázka upravena poradcem
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že jde o nějaký problém, pouze o běžnou nevýznamnou nepravidelnost. Při negativním testu je těhotenství vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,mám na vas otázku je mi 14 let....Přítel me dalo by se říct ze prstil říkal ze se po dobu nijak neuspokojoval druhy den se dostavila menstruace o týden dřív ... Je možné ze sem těhotná ??? Take mužů dodat ze sem neustále ve stresu , byla sem 16 dni na táboře a také sem mela upal s průjmem ... Děkuji za odpověď mám strach
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud neměl přítel na prstech sperma, otěhotnění nehrozí. Nepravidelnost krvácení může souviset se stresem i s průjmem a úpalem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, byli jsme s manželem v restauraci a snědla jsem nějaké špatné jídlo. Jsem v prvním trimestru těhotenství. Dali jsme si pizzu a kuřecí křidélka, které se mi zdály nedopečené, čehož jsem si hned nevšimla. Moc jsem toho nesnědla jen malou porci, a také jsem vypila 2 různé ovocné čerstvé džusy. Na večeři jsem si přinesla těstoviny s rajčatovou omáčkou které jsem potom jen ochutnala a vyhodila. Poté přišla nehorázná bolest a bodání v žaludku a v oblasti žlučníku. Na druhy den bolest žlučníku se zmírnila, bolesti žaludku jen slabé. Na druhý den jsem jedla dietní jídlo a další den už jen slabá bolest žaludku tak už sem pila i pomerančovou stavu a jedlá už trochu lépe , ale večer se objevil průjem bez příliš velké bolesti břicha . Bohužel jem v zahraničí a nejdříve mohu svého gynekologa a obvodního lékaře navštívit až za dva týdny. Moje otázka je zda-li je třeba co nejrychleji navštívit jakéhokoliv lékaře? Bojím se, jestli to není například salmonella nebo něco vážného. Prosím poraďte pane doktore, bojím se zda to není něco vážného. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeju příjemný zbytek dne.
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš dotaz není právě z mého oboru. Nejde přímo o těhotenský problém.

Osobně bych doporučil užít živočišné uhlí 3x denně 3 tbl a vyčkal bych, zda se stav upraví. Pokud ne, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na jednu věc,před čtyřmi lety se mi zapouzdřila cysta na vaječníků, ležela jsem v nemocnici týden a podávali mi nitrožilně antibiotika a plánovali laparoskopii, kterou ale oddáli, protože antibiotika zabrali, týden po měsíčkách jsem šla na plánovanou operaci, kde mi zjistili neprůchozí vejcovody.Já bych ale ráda darovala vajíčka, jsem i vedena na klinice v Praze, je možné darovat vajíčka i přes tento problém - neprůchozí vejcovody?Děkuji za odpověď,s přátelským pozdravem Nikol
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Darování vajíček je možné i při neprůchodných vejcovodech. Samozřejmě ale také záleží na nálezu, konkrétně na přístupnosti vaječníků pro odběr vajíček

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Jsem počtvrté těhotná, v předchozích těhotenstvích žádný problém, a teď zažíváme krušné chvilky. Před cca 3mi týdny jsem byla poprvé u lékaře pro potvrzení těhotenství. Ten mi na základě ultrazvuku stanovil, že plod je starý cca 5 týdnů. Po necelých 3 týdnech se mi začal objevovat růžový výtok, poté špinění a tak jsem raději jela do nemocnice (byl totiž víkend). Tam opět proběhl ultrazvuk, podle kterého byl plod velký asi 6 týdnů, bez srdeční akce. Brali mi krev kvůli hcg, druhý den znovu, zaznamenán pokles z 81 tis. na 72 tis. Na ultrazvuku pan doktor ale zaznamenal náznaky srdeční akce, takže teď čekáme do příštího týdne, jak se to bude dál vyvíjet. Od té doby už nešpiním, cítím se dobře. Prosím vás o váš názor, co mám očekávat, jestli je to jistý konec, nebo je ještě nějaká naděje, že miminko donosím? Moc děkuji za odpověď.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladina HCG má spíše  jen orientační význam. Klíčovým je UZ. Takže naději ještě neztrácejte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, po týdenní menstruaci jsem měla hned angínu. Brala jsem tedy antibiotika a HA (Diane 35) najednou. po dobrání antibiotik se u mě objevilo slabé krvácení i přes to že jsem brala HA. Doktor mi poradil ať vynecham Ha. DO tří dnu se mi dostavila menstruace, která trvala jenom 3 dny. Pátý den jsem si vzala jako vždy Ha a 2 hodiny poté jsem měla nechráněný styk. Mohu být těhotná?
Gabina M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství je hodně nepravděpodobné, ne však zcela vyloučené.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat jestli je možné mívat cca týden před menstruací průjmy a bolesti žaludku? Od ledna jsem byla již 3x na neschopence s průjmy a vypozorovala jsem, že je to vždy týden před menstruací. Byla jsem již na několika vyšetření střev a vždy vše v normálu až prej na nějakou zpěněnou tekutinu v céku (moc nevím co to znamená), také při posledním průjmu mi byla nalezena Campilobakterie. Je možné, aby se tato bakterie vždy rozhodla zlobit před menstruací? Může to s tím nějak souviset? Jinak si to nějak nedokážu vysvětlit. A ještě jedna věc. Už téměř rok se snažíme o dítě a pořád to nejde, ted bych měla začít brát Clostilbegit, ale budu to muset ještě odložit, protože musím jít ještě na kolonoskopii. Může ta neplodnost být také nějak spojena s těmi průjmy? Moc děkuji za radu. - otázka upravena poradcem
Alžběta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše otázka je spíše pro specialistu - gastroenterologa. Rozhodně nejde o běžný problém.

Z gynekologického hlediska by bylo možné zvážit ovlivnění (blokádu) cyklu nasazením antikoncepce. To ale při přání otěhotnění není asi možné.

Určitě před otěhotněním doporučuji tento problém vyřešit.

Pokud se týká Clostilbegytu, není to universální lék na neplodnost. Měl by se užívat jen v případě, že chybí ovulace. To je třeba prověřit. Nesprávné užití může šanci na otěhotnění i snižovat.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry dem chtela bych se zeptat,kdyz jsem minuly mesic brala bez prestani antikoncepci a bez pauzy nacla druhy platicko,ale brala jsem ji jen 7 dni. Potom jsem mela normalne menstruaci a nyni zase beru prasky,ucinkuji tak jak maji? nemohu otehotnet? Dekuji
Natka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by měla být zachována

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den, potrebujem sa surne opytat. tento piatok - cize zajtra letime na dovolenku, menstruaciu som mala dostat 9.8. a preto som predpisany norethisteron zacala uzivat uz 4 dni pred - 5.8. (do istoty, pretoze nie vzdy mam na den presne). dnes je stvrtok a hned rano ako som sla na wc, tak mam slabe krvacanie, takto v podstate u mna stale vyzera zaciatok menstruacie. co mam robit? nechcem mat menstruaciu na dovolenke, mam pocas nej silne bolesti 4 dni a tak fungovat neviem. mam uzivat norethisteron dalej? alebo ho vysadit? prosim poradte. dakujem velmi pekne za odpoved
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se z důvodu odsunu menses užívá Norethisteron v dávce 2x1 tbl. Můžete nyní zkusit zvýšit dávku na 3 x1 tbl. V tomto dávkování je třeba pokračovat. Pokud slabé krvácení neustane, nedá se nic dělat, musíte vysadit a odkrvácet

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,chcem sa spýtam menštruácia mi mešká a dnes som mala taký tahavý priesvitný hlien. Viem,že si mám kúpit test ale či neviete,čo to môže znamenat. Dakujem
Sedmokráska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít např. o hormonální poruchu nebo i o těhotenství. Více řekne test

MUDr. Jan Šulc

myom
Děkuji za velmi rychlou odpověď, pane doktore, můžete mi prosím ještě sdělit Váš názor na další argument paní doktorky, tvrdí, že odstraněním dělohy a vaječníků pomine riziko rakoviny těchto orgánů. To mi sice dává smysl, ale přesto bych chtěla znát Váš názor. Obávám se totiž kromě operace i nutnosti následné hormonální léčby, resp.nevěřím, že se obejdu bez nežádoucích účinků. Děkuji za Vaši ochotu a čas
VlasákováB
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedený argument má racionální jádro. Proto také doporučuji, že pokud je třeba myomy řešit, tak operací. Ovšem brát pouhou prevenci zhoubných nádorů jako důvod k operaci nelze. Tedy klíčovým opravdu je: velikost a uložení myomů, vývoj nálezu, obtíže

Hormonální substituční léčby není třeba se obávat.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,pan doktore,
zhruba před 2 mesíci jsem měla zánet močového měchyře, načež jsem brala 20 dní antibiotika.Ty zabraly. Začlo mi ale svědění a zarudnutí zevních rodidel,tak jsem začla brát probiotika a vše zmizelo.Pozdeji jsem dostala menstruaci a po ní se mi objevila kolem rodidel lehčí vyrážka,zarudnutí a loupala se mi kůže.Mazala jsem si to borovou mastí a vše přestalo,ale začal mě bolet pohlavní styk s partnerem. Chtěla bych se zeptat,zda nevíte co to může být nebo jestli je nutná navštěva gynekologa.Děkuji moc - otázka upravena poradcem
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o pomnožení kvasinek. Návštěva gynekologa je nejlepším řešením. Je-li to nějak komplikované, můžete sama zkusit aplikaci některého volně prodejného přípravku proti kvasinkám. Dodržte v tom případě  dávkování a doporučenou dobu užívání!

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Jsem v 8TT a za 14 dní se chystáme na dovolenou v Itálii. Máme tam navštívit i sirné prameny. Mohu se v nich také vykoupat? Děkuji.
H.H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedokážu jednoznačně odpovědět. Nemám v tomto směru dostatek informací. Spíše bych se přikláněl k tomu, tuto část dovolené vynechat

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den psala jsem sem dotaz ale nebyl odpovezen Však jsou tu uz jine nove dotazy..
- otázka upravena poradcem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Snažím se odpovídat pokud možno (s výjimkou opakovaných otázek týkajících se antikoncepce) na vše. Chyba se ale může stát. Případně otázku položte znovu

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den, čtu Vaši poradnu pravidelně a zaujala mě jedna Vaše odpověď. Čtenářka chce otěhotnět a přitom stále kojí svoji dcerku a ve Vaší odpovědi stojí "Osobně bych zvážil ukončení kojení - vliv zvýšená hladiny prolaktinu má řadu potenciálně negativních a ne zcela objasněných vlivů na další otěhotnění". Jsem ve stejné situaci, chceme druhé dítě, ale stále kojím našeho 17měsíčního chlapečka(ráno a večer). Otěhotnět se nám nedaří, předpokládám kvůli kojení, první dítě se nám povedlo na první pokus. Ráda bych se zeptala, co jste svou odpovědí myslel, zda právě problém s otěhotněním nebo negativní vliv na plod? Předem děkuji za odpověď.

- otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při kojení je prakticky vždy zvýšená hladina prolaktinu. Tento hormon má v těle řadu dosud ne zcela jasných funkcí. Je prokázáno, že na nejrůznějších úrovních ovlivňuje(negativně)  reprodukci. Určitě může bránit početí. Nelze vyloučit, že může ovlivnit správnou implantaci. Přímý negativní vliv na plod ale podle mne nemá.  Znám ženy, které kojí a otěhotní a bez problémů donosí zdravé dítě -není jich ale mnoho

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer..je to hodně naléhave!!!
MĚLA JSEM PILULKU PO A PO 5 DNECH (DNESKA) ŠPINÍM..ŠPINÍM ALE PŘED MENSTRUACÍ..JE MOŽNÉ ŽE JÍ BUDU MÍT 2 TÝDNY PŘEDEM?? - otázka upravena poradcem
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelnost cyklu je po užití postkoitální antikoncepce časté

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem po druhé těhotná 10tt mám Rh- můj manžel Rh+ a můj první syn Rh- po mě, potrat žádný. Chci se zeptat, zda hrozí nějaké riziko plodu, kdyby zdědil Rh+ po manželovi, když je to druhé těhotenství?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Emma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určité riziko v případě těhotenství s plodem Rh pozit. u Rh negat. matky vždy hrozí.  Bylo by vyšší, pokud by první dítě bylo Rh pozit. Ale i tak nelze nic podcenit. Současná doporučení péče o těhotné (odběry protilátek, aplikace anti D) však rizika snižují na absolutní minimu. Takže nemusíte mít obavy.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobry den,mam dotaz ohledne magneticke rezonance,jsem objednana na toto vysetreni byl mi zjisten myom,polyp a klesa mi deloha.je to z tohoto duvodu nebo je mozne podezreni na neco vaznejsiho?dekuji za odpoved
Jitule
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych na základě těchto 3 diagnóz magnetickou rezonanci pravděpodobně nedoporučoval. Nemám ale dost informací.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na ovulaci. BT mam od začátku cyklu 36.5 +- 0,1 23DC je pravděpodobně ovulace( OVULACNI TEST UKAZUJE DEN PŘEDEM DVĚ ČÁRKY, ALE BOHUŽEL JE DRUHÁ ČÁRKA O NĚCO MÉNĚ SLABŠÍ) 24 DC už je teplota okolo 37 až do menstruace (39DC). Chtěla bych se zeptat jestli můžu skutečně považovat 23DC za ovulaci. Moc děkuji - otázka upravena poradcem
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S vysokou pravděpodobností ano

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
´Dobrý den,po prázdninách mám jít na výměnu tělíska a zapomněla jsem se zeptat,jestli mi ho vyndají a dají nové při jedné návštěvě nebo jestli budu muset navšívit lékaře víckrát.Mohl by jste mi to prosím vysvětlit.Děkuji Renata
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se odstranění i znovuzavedení provádí při jedné návštěvě. Nemusí tak ale být vždy.

Někdy se před tímto zákrokem provádí kultivační vyšetření.

Musíte se na přesný postup zeptat svého lékaře.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrá den,beru novou HA (Mistra), z důvodu, že při braní prášků předchozí (Adele)jsem špinila i při braní prášků. Teď budu mít 3platíčko Mistry a v první pauze jsem neměl měsíčky vůbec, pak když jsem začala brát 2platíčko, tak jsem asi týden špinila a nyní v další pauze, když jsem měla měsíčky mít, jsem jeden den špinila a den jsem měla velmi slabé krvácení, jinak prostě měsíčky nemám. V obou pauzách jsem si dělala těhot.test s negativ. výsledkem. je tato reakce normální při přechodu na jiné prášky? Děkuji za odpověď
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení i vynechání krvácení je při užívání HA běžným jevem

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobry den, už přez měsíc mě trápí časte nadymáni a plynnatost dostavující se s bolesti břicha. Mysleli jsme si že je to kvuli jidlu, děje se to ať snim co sním. Uživam už rok HA daylete a dosud nebyl problem. Tyto problemy nastaly zhruba před tim mesicem, kdy jsem měla problem s opakovanemy mykozamy. To co mě však nejvice trapi je strasne bolest pri sexu. Vyzkoušeli jsme snad už vše, i přez uvolněni a touhu je vnuknuti penisu dovnitř pro mě peklem.
Dekuji za pomoc K. 17 - otázka upravena poradcem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolesti při sexu musí řešit Váš gynekolog.

Zažívací obtíže s tím nejspíše nesouvisí -zde by měl pomoci praktický lékař

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, 29.06. som mala nechránený pohlavný styk (bez vyvrcholenia do pošvy), ale mala som obavy zo zostatkov spermií z predošlého styku, tak som po 24 hodinách užila tabletku escapelle, menštruáciu som dostala 14.07. (bola v rovnakej intenzite ako vždy, až na to, že meškala 4 dni, čo spôsobila asi tabletka "po"). Robila som si aj 5 tehotenských testov (13,15,24,33 a 39 dní po styku), všetky vyšli negatívne. Je ešte možné tehotenstvo v tomto prípade? Ďakujem za odpoveď - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při opakovaných negativních testech je těhotenství extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, v květnu jsem podstoupila revizi pro zamlklé těhotěnství v 8. t. (zjištěno v 11. t.g.). Od té doby jsem menstruovala po 7 týdnech od revize, ale nebyla to klasická menstruace, víceméně týdenní špinění, jen asi 2 dny silnější. Nyní se po 3 týdnech opakovalo i přes užívání Utrogestanu. Nevím, zda toto považovat za menstruaci, v podstatě to bylo hnědé, bez čerstvé krve, ale vždy týden. Mohu to považovat za menstruaci? Mohla bych se již pokoušet o otěhotnění a nebo nějakým způsobem ještě srovnávat cyklus? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O menstruaci pravděpodobně šlo.

Doporučil bych s otěhotněním raději vyčkat do doby, než se objeví alespoň 1x normální menstruace. Žádnou speciální léčbu na srovnání cyklu bych nyní spíše nedoporučoval

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na tzv. "špinění" během užívání HA. Brala jsem asi 3 roky Minervu, moje gynekoložka mi ale nyní předepsala Bonadeu. Dobírám první balení, tedy 3.plato. Během prvních dvou jsem nepozorovala výrazné změny zdrav. stavu, teď při dobírání toho třetího se objevily stavy malátnosti, pocity na omdlení. Nedokážu posoudit, zda to s HA souvisí, či nikoliv, ale dnes se přidalo i slabé špinění. Asi bych se měla zmínit, že s uvedenou nevolností jsem užila 2x přípravek Anacid, u kterého jsem si přečetla, že může ovlivnit vstřebání jiných léků, ale vždy jsem dodržela min. 3 hodinovou prodlevu (jak je uvedeno v příbalovém létáku) a podruhé jsem brala anacid ráno, přičemž HA užívám večer. Při tomto malém špinění jsem se docela vylekala, zda jsem tím nějak nenarušila činnost HA. Moc děkuji za vaši rekaci a přeji hezký den. - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občas se podobné problémy při užívání HA objeví. Pokud by se stav v dalším cyklu neupravil, zvážil bych změnu přípravku. Účinnost antikoncepce by neměla být narušena

MUDr. Jan Šulc

krvácení po styku
Dobrý den,už asi 9 měsíců beru antikoncepci: Triquilar a mela jsem před měsícem a něco pohlavní styk s přítelem a ještě se mi nestalo,že bych po pohl .styku krvácela stalo se mi to už asi po třetí..A nakonec jsem antikoncepci vysadila .Děkuji za odpověd
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení po styku může mít banální ale potenciálně závažné příčiny. Bude-li se opakovat, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den pane doktore. Od bývalého partnera jsem chytla chlamýdie - žádné příznaky se neobjevily, jen zapáchající výtok. Dva roky jsem se léčila na něco jiného, jen na ne chlamýdie. Výtěr na ně mi udělala gynekoložka až teď, předepsala mi na 20 dní doxycyklin, a za dva měsíce mám přijít na odběr krve. Chtěla jsem se zeptat, zda je takováto léčba úspěšná, popř. jak ji dále řešit? Přece jenom - trvalo 2 roky, než se na to přišlo. Děkuji. Iveta
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Léčbu považuji za dostačující

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den.
Od února letošního roku se snažíme s přítelem o miminko, ale měla jsem problém s menstruací. Jeden měsíc mě uplné vynechala a další měsíc jsem ji měla 2x a pokračuje to do dnes. V červnu jsem podstoupila laparoskopii skrz cystu na vaječníku, stálé se nám nedaří počít dítě a gynekolog říká že jsem naprosto v pořádku. Chtěla jsem se zeptat jestli není lepší si udělat testy jestli jsme v pořádku a nemáme problém s neplodností. Děkuji - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nepíšete, kolik je Vám let. Jste-li mladší než 35 let, ještě bych s testy několik měsíců vyčkal. Jste-li starší, považuji za vhodné návštěvu některého specializovaného pracoviště již nyní

Sama můžete event. sledovat, zda ovulujete (ovul. testy z moče nebo měření bazální teploty)

MUDr. Jan Šulc

P.S. Budete-li potřebovat specializovanou péči a jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se i s partnerem objednat na zcela nezávaznou konzultaci (tel.257212517)

myom
Dobrý den pane doktore, prosím o Váš názor. Lékařka mi našla několik myomů na děloze a přesvědčuje mě, ať si nechám odstranit celou dělohu, že už mi stejně k ničemu nebude. Je mi 55 let. Dočetla jsem se, že myom lze odstranit i ultrazvukem hlídaným magentickou rezonancí, nebo i jinak. Co Vy na to? S operací bych raděj počkala jak jen to půjde. Moc děkuji za odpověď
VlasákováB
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je otázkou, zda je třeba myomu vůbec řešit. Záleží na jejich velikosti, uložení, obtížích. Často i samy zmizí.

Pokud by bylo řešení třeba, je klasická operace určitě vhodnějším řešením. Všechny ostatní postupy mají nejistý efekt  a užívají se u žen, kde je třeba z důvodu přání těhotenství zachovat dělohu

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze