Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

krvácení po styku
Tak ještě jeden dotaz, pane doktore. Měla jsem problémy - krvácení při styku (nejednou), mám metaplazii, cytologie však vyšla dobrá, vyšetření v pořádku, jen více cévek na čípku, zánět jen drobný, léčba nenasazena. Dr. řekla, že budu-li dále krvácet při styku (od té doby jsem to nezkoušela, nemám na sex vůbec náladu), dojde na kyretáž. Celkem se toho bojím? Mohu mít špatné výsledky, když při vyšetření dr. neviděla nic neobvyklého? Děěkuji
kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při vyšetření není vidět do kanálu děložního hrdla. Pokud ale byla cytologie v pořádku, a to i z kanálu hrdla, je nutnost kyretáže sporná.

Rozhodnou musí lékař, který nález vidí

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, prosím o Váš názor. Před deseti lety jsem po konizaci dělčípku, poslední dva roky kolísavá cyt, před dvěma lety biopsie v pořádku. Poslední nálet cyt uspokojivý, atypie, jsem odeslaná na kyretáž a dr. mi doporučil hy, i z důvodu že se obávám nejhoršího. Co si o tom myslíte? Cytologie když je uspokojivá, jaký to je nález ??? Moc děkuji. Může kyretáž zlepšit i cyt? nebo jen ukáže nález?????? Léčím se s psychikou a jsem docela vynervovaná. Děkujj za pochopení a radu.
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byla v cytologii atypie, je ověření nálezu histologií vhodné. Šlo-li o cytologii z kanálu hrdla, je možným řešením kyretáž.

Nemusí jít o nic závažného, ale ověření je rozumné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den, ja som vam uz pisala asi pred dvomi tyzdnami tusim. Obracala som sa na vas s otazkou ci je mozne otehotniet ked som partnera uspokojovala rukou na asi 20 minut nato seba. teraz je 34. den mojho cyklu a menstruacia stale nikde. Vcera som si robila mamatest a vysiel negativny. Je mozne pri niecom takomto teda otehotniet?
sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je podle mne hodně nepravděpodobné. Test vždy ale doporučuji pro jistotu opakovat

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den od pohl.styku, kdy nám praskl kondom a já požila postinor je to 21 dní. Mezitím jsem měla pár dní krvácení, test jsem si urobila nyní v dobu, kdy jsem to měla skutečně dostat, ale nedostala. Zkusila jsem dig.clearblue a byl negativní. Myslíte, źe můźu testu věřit a mám hold rozhozený cyklus?
vendy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde opravdu o "rozhození" cyklu po Postinoru. Test vždy radím pro jistotu opakovat

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, mám už měsíc problém s čůráním. Jedná se o to, že chodím často na wc, někdy prostě dočůrám a občas cítím takové nutkání jít se vymočit znovu. Někdy potřeba udeří náhle a to musím na wc ihned. Občas mám v kalhotkách i takový bílý, někdy průhledný lepkavý, tvarohový výtok, nezapáchá ani nesvědí. Včera jsem si při koupeli nahnatala pod vaginou jakoby spíš na kůžičce u zadku mini takový pupínek, ani nevím co to je, jen lehce bolí, když přes něj něčím přejedu, není znatelný a ani moc bolestivý. Mám stálého sexuálního partnera už rok a problémy jsme nikdy neměli. Ten pupínek - mám problémy s průjmy nemůže to být od toho? a ten zbytek, nejedná se jen o nachladnutí? Děkuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výtok a pupínek nejspíše nesouvisí. Ani souvislost pupínku s průjmem nepovažuji za pravděpodobnou.

Po stránce výtoku doporučuji návštěvu gynekologa.

Pupínek bych neřešil nebo se zeptejte gynekologa, který ho uvidí, o co jde

MUDr. Jan Šulc

výtok
Už několik měsíců mám vaginální výtok a bylo mi řečeno že asi 14 dní po tom dostanu první menstruaci.A já pořád nic ,není se mnou něco špatně?
míša omastová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výtok a menstruace spolu obvykle nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pone doktore.chcem se vas zaptat,jsem po oplodneni.pozytini test po oplodneni na 16 den,a zacalam spinit 10den lo oplodneni ednov v den a vzdy o den,tak my to zaspini na cale kolhotky,bralam utrogestan 2-0-2,tedj o 3 tyjdne mam utrogestan zvisenej2-2-2,ale spinim tak pozat,je mozne jesce nen utrogestam jesce zvisit?proc ty vytoki tak jdov mazna my vysitlite?jsem mnela pred 17a15letech 2cisarske zezy,mozno je to kuli tomu?a vzdy jak mam zaspinit delasemy spatne,mam strach . mam 35len,
marija
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Špinění je slabé  krvácení. S císařskými řezy to nejspíše nesouvisí. Může jít o známku ohrožení těhotenství, ale také může být vše v pořádku. Více řekne UZ vyšetření Vyšší dávka Utrogestanu nemá smysl

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat byla jsem 24.11 na umělém oplodnění rikaly mi at si udělám test az za dva týdny, ale nevydržela jsem to a udělala jsem si těhotenský test dříve a na tom testu byl slaby duch jako ze pozitivní ale za dva dny pote jsem si ho udělala znovu a byl negativní tak cim se mam ridit? Děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat byla jsem 24.11 na umělém oplodnění rikaly mi at si udělám test az za dva týdny, ale nevydržela jsem to a udělala jsem si těhotenský test dříve a na tom testu byl slaby duch jako ze pozitivní ale za dva dny pote jsem si ho udělala znovu a byl negativní tak cim se mam ridit? Děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Časně po umělém oplodnění, pokud byl podán Pregnyl, může být test falešně pozitivní. Proto se má test dělat až v doporučeném odstupu

Nyní doporučuji test ještě zopakovat

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den už delší dobu mě trápí bílí a zapáchající výtok občas je slabší a občas silnější před půl rokem jsem byla na gynekologii a sestra mi volala že mám přijít za půl roku znova mám hrozný strach s přítelem by jsme chtěli miminko a bojím se že už to nepůjde :( prosím o radu co by to mohlo být děkuji .
Výtok
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde skoro jistě o nic vážného. Opakování prevence po půl roce je běžné. Po stránce výtoku jde pravděpodobně  narušené poševní prostředí - navštivte gynekologa již nyní s tímto problémem

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. sem 9 měsicu po porodi a měsíčky sem měla normální ale až ted sem je měla před minulý tyden asi jn tři dny a byly tmavý.a pak minulý tyden sem je dostala zas ale už je mám normální jen je mám dyl jak tyden a antikoncepci neberu tak sem se chtěla zeptat zda to není z toho že neberu prášky nebo jestli je v tom něco jiného.děkuji.
Diana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že jde o variantu normálu. Pokud byste užívala hormonální antiko, bylo by pravděpodobně krvácení pravidelnější

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,poslední menstruace byla 13.10,v listopadu už se nedostavila.Po 14dnech spoždění mi Gynekolog píchl vyvolávačku,i přesto se menstruace nedostavila.Těhotenské testy do té doby negativní až poslední 3dny,jakoby stín druhé čárky.Můžu být těhotná? Děkuji za odpoveď
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství nelze vyloučit. Doporučuji test opakovat, případně test z krve

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore 7mým rokem beru anti.depo proveru-teď Saianu( jsou stejné vím) při níž nebývá menstruace, už dříve se mi stalo že jsem např. pů dne špinila, teď je tomu týden co krvácím opravdu silně + bolesti břicha atd.( před 14dny opravdu velké bolesti bradavek) je možné že jsem přes anti. otěhotněla a tohle je náznák potratu? ( něco takového mi bylo řečeno) že se může stát, zda je to opravdu možné? Děkuji mnohokrát za odpověď
Leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelné krvácení je při této antikoncepci poměrně časté. Těhotenství je nepravděpodobné, jistotu může přinést gravitest - i několik dní po potratu by byl pravděpodobně pozitivní

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat do kdy je možná interupce? A jestli se ty týdny počítají od poslední menstruace či od dne oplodnění. Já sama jsem se rozhodla pro interupci a pokud je to nyní 3 týdny po oplodnění mám k tomu přičíst i týdny od poslední menstruace? To už by nebylo moc času na zákrok jsem z toho zmatená
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stáří těhotenství se počítá od 1. dne poslední menstruace. Takže jste v 5. či 6. týdnu. Interupci lze provést do 12. týdne

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné navštívit vířivku a sauny při prvních dnech těhotenství. Zda to není nějak rizikové. Děkuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krátkodobý pobyt nevadí, určitě to ale nepřehánějte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, nevzala jsem si dvě tabletky antikoncepce (Lindynette) a třetí den mi začala menstruace. Vzala jsem prášek s tím, že doberu platíčko (zbývá mi jich pět), ale nevím, zda pak dělat pauzu nebo pokračovat v kuse dalším platíčkem. Děkuji.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Udělejte pauzu nyní a po ní znovu začněte užívat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pán doktor. Som v 8 tt. pred týždnom som bola na sono, nebolo vidieť srdiečko, dnes v 8 tt. áno, vraj je všetko v poriadku a mám prísť o 5 týždnov. O odberoch sa nikto nezmienil a pri mojej otázke, vraj to má čas Mám už dve deti, viem že mi brali krv skor,(ten lekar už je ale v dochodku, mám nového) teraz čakám tretie dieťa, mám 36 rokov, dalšiu poradnu mám mať až v 13-tom týždni ale tiež bez krvných testov? Nechápem to, nemali by mi odobrať krv už len koly veku a duplom tomu, že som spomínala že pracujem v nemocnici v rizikovom prostredí a mám znižene protilátky na žltačku? Rozmýšlam že zmením gynekologa, nepozdáva sa mi to. Čo si o tom myslíte vy? Ďakujem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se má provést kvalitní prvotrimestrální screening, je na odběry v 13. týdnu již pozdě. V 36 letech bych tento screening považoval za vhodný.

Žloutenka ani práce v nemocnici není důvodem pro nějaké speciální odběry

Nevím ale, jaké jsou přesně na Slovensku doporučené postupy.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat 1.7 2014 jsem byla na miniinterupci, a tedka v prosinci jsem opět těhotná,dítě si nechat nemůžu z důvodu jak finančních tak z důvodu že se na dítě necitím ještě otěhotněla jsem i přes antikoncepci,četla jsem že dalsi interupci mohu podstoupit az po pul roce od predesle chci se zeptat jak mam vtakove situaci postupovat aby mi interupci udelali kdyz je to 5 mesicu dekuji moc za radu
Nell
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak je těhotenství staré. Interupci lze provést do 12. týdne a Vy můžete na interupci v lednu.

Teoreticky lze zvažovat selhání antikoncepce jako zdravotní indikaci - prokázat ale, že jste užívala antiko, není snadné. Poraďte se se svým gynekologem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
můj dotaz se týká vyšetření v těhotenství. Mám poměrně nízký práh bolesti a každé vyšetření u gynekologa je pro mě nepříjemné, někdy i mírně bolestivé. Před několika měsíci jsem přestoupila k lékaři, který je pečlivý, ale vyšetřuje poměrně hrubě. Momentálně jsem ve 26tt a tento týden jsem podstoupila první vaginální vyšetření v těhotenství - bylo pro mě velmi bolestivé. Na základě toho lékař usoudil, že mám zřejmě vaginální zánět a předepsal mi příslušné léky. Já však žádné jiné příznaky zánětu (pálení, svědění) nemám. Proto mě zajímal Vás názor. Myslíte, že bolestivost při tomto vyšetření by mohla být způsobena jen tím, že jsem v jiném stavu a jsem citlivější? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dost dobře to nedokážu odhadnout. Zánět ale bývá v těhotenství častý a citlivost pochvy při něm je zvýšená

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, rozhodla jsem se vysadit hormonální antikoncepci a 19.11. jsem si vzala poslední prášek. 21.11. jsem měla přerušený styk a 23.11. přišla menstruace z vysazení. 27.11. jsem tedy po sedmidenní pauze měla načnout nové plato, ale jelikož jsem chtěla vysadit HA, už jsem žádné prášky nebrala. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, že spermie (které se např.uvolnily ještě před ejakulací) mohly v pochvě přežít 6 dní a následně došlo k oplození? Vím, že při užívání HA jsem chráněná i v sedmidenní pauze, ale platí to i tehdy když už po pauze prášky neberu? Ptám se,jelikož mám od včerejška během dne závratě např.při dlouhém stání či při jízdě autobusem... Mohlo by to být způsobeno vysazením? Moc Vám děkuji za odpověď.
Karol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění považuji za vysoce nepravděpodobné. Podobné potíže nejsou pro vysazením HA obvyklé, reakce těla ale může být velmi individuální. Pro jistotu doporučuji gravitest

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer. Chtěla bych se zeptat jak to funguje když tablety antikoncepce beru každý den v 20 hodin. Jestli když si tabletu vezmu v pátek v 20 hodin tak v sobotu do 20 hodin nejsem chráněná? Děkuji za odpověď
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otázce nerozumím

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobry den, na testy jsem sel az půl roku po nechranenem oralnim styku, po nemz mi naskocila na penisu bulka (a v prubehu toho pulroku se neco podobneho, i kdyz mensiho, objevilo asi 5x). Testy na syfilis i na HIV byly negativni. Chci se zeptat, jaka je sance, ze by se testy zmylily, a o jakou jinou nemoc by se pripadne mohlo jednat? (Vridek vypadal zhruba takto: http://www.ulekare.cz/ask-file/e3935605e3c3505feff90b93b1fe790a.JPG?msize=800x600). Dekuji, Jan.
Jan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy by se neměly mýlit.

Váš dotaz ale necílíte správně -odpovědět Vám lépe než gynekolog dokáže specialista na pohlavní choroby -venerolog

MUDr. Jan Šulc

výtok
dobrý den, jaké ph je v pochvě při mykoze?
radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální pH v pochvě má být mezi 3,5 a 4,5. Při mykóze se posuje k "méně kyselým" hodnotám, tedy pH se blíží k neutrálnímu prostředí, tedy k hodnotě 7.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den, od srpna mam po 10 letech vynechanou antikoncepci, snažíme se o miminko, me 26, manzel 33,cykly 28-31 dnu, srovnano utregoestanem,utrogestan 17-25 den cyklu 1-0-1,ovulace probiha 17 den-test i baz. teplota, dnes na ultrazvuku 10 den cyklu folikul jen 11 mm, dle dr. mam folikuly male a proto se pry zatim nedari otehotnet,a proto mi nasadila k utrogestanu jeste clostilbegyt 5-9 den cyklu 1-0-1 . V rodine mame hodne dvojcat-otcova i matčina strana -celkem asi 12 x dvojčata, bojim se vícečetného tehotenstvi vzhledem k podpore clostilbegytu. Pripadnych cyst, Prosim o vyjadreni Vaseho nazoru. Beru k tomu ještě kys. listou a femibrion 1. Dekuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z jednoho UZ vyšetření se nedá k velikosti folikulů vyjadřovat.

Pokud ovulujete, nemohou být folikuly malé!

Při prokázané ovulaci nepovažuji nasazení Clostilbegytu (dokonce v dávce 2x1 tbl) za příliš vhodné.

Užívání kyseliny listové doporučuji

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, po nechráněném styku jsem si vzala postinor. Týden na to jsem měla 3 dny menzes, který jsem už ale před 2 týdny dle pravidelného cyklu měla. Za 12 dní od styku byl krevní test negativní a nyní mám 5 dní zpoždění. Pořád se stresuji jestli se nestala chyba. Mám ještě vyčkat nebo si udělat další test?
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po užití Postinoru jsou podobné nepravidelnosti časté. Test ale, byť otěhotnění je nepravděpodobné, pro jistotu zopakujte

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, 15.11 som mala nechranený pohlavný styk, ocakavana MS mala prís 1.12 no nedostavila sa ..3.12 a 4.12 som si robila tehot. test vysiel negativny .. je mozné ze som tehotna ? dakujem
Terezka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění 15.11. považuji s ohledem na negativní testy za vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
jsem po onkol. onemocnění.Je mi 26. Zde Vám posílám svou léčbu.
Má léčba byla: KS IVA, aaIPI 3 - vysoké riziko
Stp. 1. cyklus RR-MegaCHOP od 4.1.2013 s Neulastou + i.th. profylaxe
Stp. 2. cyklus RR-MegaCHOP od 25.1.2013 s Neulastou + i.th. profylaxe

Stp. 1. cyklus R-MegaCHOP, mobilizačním od 15.2.2013 s Neulastou + i.th. profylaxe
Stp. separaci PBSC 26.1.2013 s výtěžkem 5,33 x 10e6/Kg
Stp. 4. cyklus chemoterapie, 1.R-ESHAP od 9.3.2013
Stp. 5. cyklus chemoterapie, 2.R-ESHAP od 29.3.2013 + i.th. proxilaxe
Stp. 6. cyklus chemoterapie, 3.R-ESHAP od 19.4.2013 Neulasta v D5
Stp. conditioningu BEAM + ASCT od 28.5., resp. 3.6., přihojeno den 11+, dimise den +13

Jen jsem se chtěla zeptat, říkají mi, že mám být trpělivá a ještě s měsíčky vydržet. Bylo mi také řečeno, že mám tělu dát cca 3-5 let než se vše vrátí zpět a není mi ani doporučeno v této době otěhotnět. Myslíte tedy, že už je již čas situaci s nepřítomností měsíčků začít řešit?
Velmi děkuji za odpověď.
Zuzana - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nakolik uvedená léčba poškodila vaječníky a nakolik je tento stav vratný, je velmi obtížné odhadnout. Napovědět může stanovení hormonálních hladin (FSH, estradiol).  Bohužel není možná žádná léčba. Je třeba jen čekat, šance na obnovu funkce vaječníků stále existuje. Pokud by k obnově nedošlo, což nelze bohužel také zcela vyloučit, přicházela by do úvahy z dlouhodobého hlediska hormonální substituční léčba a při plánu otěhotnět asistovaná reprodukce s užitím vajíček anonymní dárkyně.

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobry den, po sexu me zacly velke krece do bricha,druhy den jsem sla na gynekologii kde mi pan doktor nasel cystu 45mm a poslal me domu,kdyz bolesti neustoupi mam jet do nemocnice a rekl at uzivam Ibalgin. Dnes jsem byla v nemocnici,bolesti jsou vetsi a odsud me se stejnou diagnozou poslali opet domu,at cekam.
Bolest je dost silna, je tento postup standartni? Nevim co mam delat. Dekuju za odpoved. - otázka upravena poradcem
Kacien
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ibalgin a klidový režim by měl pomoci. Pokud ale bolesti neustanou, navštivte nemocnici znovu a bude asi třeba zvážit operaci

MUDr. Jan Šulc.

bolesti
Dobry den,mam bolesti v podbrisku na prave stranenad jizvou od slepeho steva.Jsem dva roky po cisarskem rezu a asi 18 let po slepem strevu.Bolest je tahava.Chodim dvakrat v tydnu cvicit aerobik.Je mozne,ze tam mam jen natazeny nejaky sval?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Další možnou příčinou může být srůst

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, aká liečba v prípade mykozy je lepšia? 1 tableta canesten 500 mg klotrimazol, alebo 6 tbl x 100 mg klotrimazol? vdaka
Z
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Oba léky obsahují clotrimazol. Rozdíl je v dávce. Jednodenní léčba obvykle dostačuje. Při opakovaných obtížích je vhodná léčba delší.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
může se snížit účinnost hormonální antikoncepce, když jsou tabletky vystaveny většímu teplu nebo jsou na světle?

Děkuji. - otázka upravena poradcem
Petr
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky to je možné. Každý lék by měl být uchováván dle doporučení výrobce

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,prosim vad o radu.Mam menstruaci zhruba po 18 dnech od konce predesle.Uz pul roku se snazime o druhe miminko,ale nejak se nedari.Muze byt problem v tom,ze to mam tak brzy po sobe?Chtela jsem si vypociat plodne dny,ale vychazi mi,ze mam plodne dny v dobe menstruace.Beru i vitaminy femibion.Poradi te mi,prosim.Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkrácení cyklu nemusí být problém. Důležité je, zda ovulujete. Výpočty jsou velmi nepřesné, při kratším cyklu i nesmyslné - zkuste měření bazální teploty nebo ovulační testy

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes jsem byla na první dávce očkování proti rakovině děložního čípku (Silgard) chci se zeptat mužu mít pohlavní styk? Mám teď stálého partnera, je nutné používat kondom do 2.dávky a poté do 3.? Prosím o radu.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohlavní styk je možný, raději ale s kondomem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mám dotaz. Zapoměla jsem si vzít jeden prášek a uvědomila jsem si to až na druhý den kdy jsem měla brát už další, tak jsem si je dala oba dva zaráz takže po 24h. Za 2 dny se mi dostavila dost silná menstruace s velmi silnymi bolestmi v podbříšku. Je to tím, že jsem si je dala oba dva zároveň ? Nevím jak teď antikoncepci brát a hlavně aby mi zmizly ty bolesti :/ Děkuji moc za odpověd.
Kajushqa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou je pravděpodobně vynechání, nikoli užití 2 tbl najednou. Zkuste užívat dále - krvácení by mělo ustat.

Postup také záleží na tom, jakou antiko užíváte a jak daleko v užívání jste

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
před 2 měsíci se mi dostavila menstruace jen na jeden den a velmi slabě. Šla jsem ke svojí gynekoložce a ta našla malou cystu. Minulý měsíc přišla menstruace na 3 dny, tak jsem myslela, že je vše v pořádku. Tenhle týden se měla dostavit a nedostavila se. Beru antikoncepci Jangee pravidleně, žádnou tabletku jsem nevynechala. Jen jsem teď 2 dny brala NITROFURANTOIN Ratiopharm proti zánětu močového měchýře (N. R. prý nemá vliv na antikoncepci). Můžu být těhotoná nebo to způsobilo to prochladnutí?
Jessica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení i vynechání krvácení je při užívání hormonální antiko častým jevem. S prochladnutím to nesouvisí.

Pro jistotu ale doporučuji v podobných případech gravitest.

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den, v pondělí mi doktor našel cystu na pravém vaječníku. Řekl, že to není nic, co by ho znepokojovalo. akoby nad tím jen mávl rukou. Dal mi Clotrimazol Tabl. 200. Hrozně mě ten pavý podbřišek bolí, nevím, co dělat. Prosím poraďte, vím, že to není legrace mít cystu. není to poprvé co mě takhle odbyl. Vaginální záněty mi taky 100 % nevyléčil. Trpím na ně hodně a byla jsem tam s nimi už nejméně 12x. Teprve až v to ponděí mi udělal ultrazvuk, jinak ho vůbec nedělal. Děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaginální zánět a cysta spolu nesouvisí.

Cysta je poměrně častým nálezem a nejde obvykle o nic závažného. Samozřejmě ale závisí na velikosti a charakteru cysty.

Máte-li bolesti, musíte opět navštívit gynekologa. Přes internet to nevyřešíme

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den chtěla se zeptat . ja sem mela 12.11.2014. menstruace . začala sem menstruace 28.11.2014. bila sem u lekaře on mi napsal norethisterom zentiva . na zastaveni krvaceni zeptat jestli někdo poradil jesl mám dobrat celi baliček tich prašku jak to přestanu krvacet .
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle se užívá po 10 dní. Lékař Vám ale určitě sdělil, jak užívat. nebo je to napsáno na krabičce od lékárníka

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý večer,

mám zapáchající béžový výtok,někdy řidší,někdy hustší, mám to takto několik měsíců, používám antikoncepci, žiji sexuální život s jedním partnerem a pravidelně používám na intimní partie lactadyd.Před několika týdny jsem měla nejspíše infekci, použila jsem přípravek CLOTRIMAZOL, který mi před lety doporučila gynekoložka. Zápach a výtok se pořád vrací, je na denním pořádku.Zpočátku jsem si myslela že je to normální, myslela jsem si,že pokud se neumyji je normální že intimní partie zapáchají. Prosím poraďte - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o pomnožení anaerobních bakterií. Clotrimazol v tom případě nepomůže. Doporučuji návštěvu gynekologa.

Po stránce hygieny často platí, že méně je někdy více -nejlepší je jen sprchování samotnou vodou

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer,
chtěla jsem se zeptat,na působení antikoncepce EVRY(náplasti),pokud jsem si ji slepovala a následující den jsem měla pohlavní styk a čekám na týdenní periodu,jestli mi antikoncepce bude ještě působit i den poté,popřípadě jaké je riziko otěhotnění? - otázka upravena poradcem
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana, pokud užíváte dle návodu, funguje i v 7 denní pauze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Začala jsem brát antikoncepci Yasminelle a v letáčku jsem se dočetla, že pokud beru prášek už od prvního dne menstruace, tak jsem chráněná. Jenže já jsem začala krvácet už hodně brzo ráno (kolem 6:00) a prášek jsem spolkla až odpoledne cca v 17:00, dříve jsem se do lékárny nedostala. Přece jenom to byl ještě první den menstruace. Myslíte si, že jsem už od toho prvního dne chráněná? Asi 4 hodiny po užití prášku jsem měla navíc lehčí průjem, tak se bojím, že i to mohlo snížit účinnost. Předem Vám děkuji za odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpolední užití není problém. S průjmem je to složitější- nelze odhadnout, zda se tabletka vstřebala. Takže raději týden doporučuji na antiko účinek nespoléhat

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý deň,
s manželom sa nám dlhšiu dobu nedarilo otehotnieť. Môjmu gynekológovi som sa pri každej návšteve sťažovala na veľké bolesti pri menštruácii. Spravil mi hormonálny profil, ktorý bol ok. Mesačne som chodila na folikulometriu, ktorá bola vždy ok. Manžel bol v januári na spermiograme s výsledkom oligospermia (patológia 95%) a začal jesť vitamíny plus ovocie. V apríly bol na druhom spermiograme s výsledkom normospermia (patológia 95%). Doktor povedal, že je to v poriadku a že to stačí na otehotnenie. Ja som začala brať duphaston a clostylbegyt. Doktor mi tvrdil, že leto a dovolenky nás uvoľnia a otehotniem. Neotehotnela som, začala som mať slabšiu menštruáciu a 3-4deň som mala veľké bolesti. Doktor mi následne spravil v októbri diagnostickú laparoskopiu a prefuk vaječníkov. Výsledkom bolo, že vaječníky mám prechodné, ale odstránili mi endometriózu. Diagnostikoval mi mini endometriózu aj v mechúry, ale povedal, že by to nemalo mať vplyv na tehotenstvo. Následne som mala čakať na menštruáciu a začať brať tabletky Visanne na 12 týždňov. Teraz som v 6 týždni brania Visanne. Začala som mať pred dvomi týždňami biely výtok, ktorý nezapácha ani nesvrbí (jeden alebo dva dni som mala pocit, že zapácha na kyslo). Mám dve otázky:
1. Môže tento výtok byť výsledkom tabletiek Visanne, alebo to naznačuje na ďalšie problémy?
2. Myslíte, že v mojom a manželovom prípade je možné otehotnieť prirodzene, alebo sa máme obrátiť na CAR - umelé oplodnenie?
Poznámka: budem mať 28 rokov, manžel 32 rokov v roku 2015. O dieťa sa snažíme od 6/2013.
Viem, že odpovedať bez vyšetrenia je ťažké, ale chcela by som počuť nejaký odborný názor. Ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Jarmila Mrázová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobrý deň,
s manželom sa nám dlhšiu dobu nedarilo otehotnieť. Môjmu gynekológovi som sa pri každej návšteve sťažovala na veľké bolesti pri menštruácii. Spravil mi hormonálny profil, ktorý bol ok. Mesačne som chodila na folikulometriu, ktorá bola vždy ok. Manžel bol v januári na spermiograme s výsledkom oligospermia (patológia 95%) a začal jesť vitamíny plus ovocie. V apríly bol na druhom spermiograme s výsledkom normospermia (patológia 95%). Doktor povedal, že je to v poriadku a že to stačí na otehotnenie. Ja som začala brať duphaston a clostylbegyt. Doktor mi tvrdil, že leto a dovolenky nás uvoľnia a otehotniem. Neotehotnela som, začala som mať slabšiu menštruáciu a 3-4deň som mala veľké bolesti. Doktor mi následne spravil v októbri diagnostickú laparoskopiu a prefuk vaječníkov. Výsledkom bolo, že vaječníky mám prechodné, ale odstránili mi endometriózu. Diagnostikoval mi mini endometriózu aj v mechúry, ale povedal, že by to nemalo mať vplyv na tehotenstvo. Následne som mala čakať na menštruáciu a začať brať tabletky Visanne na 12 týždňov. Teraz som v 6 týždni brania Visanne. Začala som mať pred dvomi týždňami biely výtok, ktorý nezapácha ani nesvrbí (jeden alebo dva dni som mala pocit, že zapácha na kyslo). Mám dve otázky:
1. Môže tento výtok byť výsledkom tabletiek Visanne, alebo to naznačuje na ďalšie problémy?
2. Myslíte, že v mojom a manželovom prípade je možné otehotnieť prirodzene, alebo sa máme obrátiť na CAR - umelé oplodnenie?
Poznámka: Budem mať 28 rokov a muž bude mať 32 v roku 2015. O dieťa sa snažíme od 06/2013.
Viem, že odpovedať bez vyšetrenia je ťažké, ale chcela by som počuť nejaký odborný názor. Ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
jajusa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Visanne s výtokem spíše nesouvisí. Výtok je ale banálním problémem, plodnost neohrožuje. O léčbě se poraďte se svým gynekologem.

Endometrióza v jakékoli podobě může bránit těhotenství. Po skončení léčby ale může být tento blok odstraněn.

Při neúspěšné snaze o početí delší než rok spíše vždy doporučuji péči specializovaného pracoviště. Ovšem Váš lékař postupuje v zásadě správně. Takže bych radil dokončit léčbu a na CAR se obrátit až v případě, že následně neotěhotníte během několika měsíců

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem ve 29. týdnu těhotenství, jsem těhotná poprvé. Při kontrole mi byla zjištěna bílkovina v moči. Tlak mám v normě (120/75), tep vyší (kolem 120/min). Za poslední 2 týdny jsem přibrala 3 kg. Mám žízeň a proto piju 3-4 litry denně, přesto močím spíš málo. Cukrovku nemám. Jím spíš méně, snažím se hýbat - procházky, těhotenské cvičení.
V krevních testech CRP negat., jen mírně zvýšené Leu - kolem 13 (takovouto hodnotu mám po celou dobu těhotenství). Pan doktor mě chce vidět za 3 týdny. Jsem objednaná na kardiologii rovněž za 3 týdny.
Celkově se cítím docela dobře až na únavu a mírné zadýchávání, které přičítám tomu, že jsem již přibrala téměř 15 kg. Otoky pozoruju jen večer, hlavně kotníky. Všechny tyto příznaky jsem přičítala těhotenství jako takovému. Panu doktorovi samozřejmě věřím, ale zároveň se bojím, jestli 3 týdny nejsou dlouho a nemůže se něco stát, bojím se především preeklampsie.
Moc děkuju za ochotu. - otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bílkovina v moči může mít více příčin. Považoval bych za vhodné provést podrobnější rozbor moče.

Určitě doporučuji opakovat alespoň orientační test na B v moči - i vícekráte- někdy jde jen o chybný sběr. A každopádně je vhodné pravidelně - alespoň 3x týdně kontrolovat Váš tlak - nedojde-li k jeho vzestupu, preeklamspie nehrozí

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, brala jsem HA 12 let. Před dvěmi měsíci jsem ji vysadila, protože už toužím po děťátku. Už dvakrát jsem menstruovala (ale jen velmi slabě - spíše špinění, těhotná nejsem, dělala jsem si test). Jsem zatím v klidu s přítelem se nechráníme, plodné dny nepočítám a nestresuji se, protože vím, že je to lepší. Po vysazení mám však 14 dní před menstruací bolesti a křeče v podbříšku - je to normální? Mám se něčeho obávat? Menstruace se sama srovná zpět? - mám strach, že kuli dlouhodobému užívání nebudu moci otěhotnět (ikdyž gynekolog vždy říkal, že pak vaječníky spustí jako kulomet, přestože se milujeme bez ochrany tak zatím nic). Mohla by v oplodnění bránit tříselní kýla mého přítele? Mnohokrát děkuji
Veru
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nemusíte mít obavy.  Menstruace by se měla upravit. Klíčovým je, zda budete ovulovat - můžete zkusit ovulační testy nebo měření bazální teploty.

Obtíže v druhé polovině cyklu má řada žen, je to nepříjemné, ale obvykle nejde o nic nebezpečného.

Ani tříselná kýla partnera nemusí vadit.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám problém s krvacením. Asi 6 měsícu špiním a objevuje se nesutále menstruace. Pohlavní styk jsem ještě neměla. Čím to je zpusobeno? Děkuji za odpověd.
krvácení
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více. Nejpravděpodobněji jde o hormonální poruchu. Další možností je patologie v děloze, například polyp. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

výtok
dobry den, moja otazka znie nasledovne;

stretli ste sa niekedy s tym, ze Vam nejaka pacientka povedala,
ze jej vytok z posvy niekedy pachne ako latex, kondom, respektive nieco gumene, ked kondomy ani ziadne hracky vobec neuziva?

Dakujem - otázka upravena poradcem
jajo
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, občas má výtok i atypický zápach

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pekny deň pán doktor. Možte mi prosím vás napísať, kedy, do ktorého týždna plod vyživuje žltkový vačok a od ktorého týždňa začína plod vyživovať placenta?
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Placenta se vyvíjí po řadu týdnů. Kompletně výživu přejímá v druhé polovině prvního trimestru

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, je škodlivé barvení vlasů u kadeřníka v těhotenství? Nyní jsem konkrétně v 1. trimestru. Názory se liší. Děkuji.
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tuto informaci musí poskytnout výrobce konkrétního přípravku. Většinou je ale riziko zcela minimální

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, po kolika dnech od pohlavního styku lze otěhotnit? Lze otěhotnit po týdnu? Děkuji
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle spermie přežívají v těle maximálně 2-3 dny. 7 dní je extrém, který ale nelze zcela vyloučit.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,před 2 týdny jsem měla pohlavní styk,neberu antikoncepci a nechránili jsme se..menstruaci jsem měla naposled 23.10. a od tý doby nic..je možné,že to je jen ze stresu?
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stres je možnou příčinou. Ale určitě doporučuji těhotenský test

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze