Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 8.5. do 18.5. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dobrý den,
zrovna včera u mě proběhla revize dělohy a chtěla bych znát důvod potratu. V nemocnici mi nic neřekli, vím, že to může mít hodně příčin, ale jsem mladá 22 let, nekouřím, nepiji, žádné léky neberu, obézní taky nejsem. Byla jsem asi v 5. týdnu těhotenství a měla jsem 40 mm cystu na pravém vaječníku. Mohla být cysta jednou z příčin potratu? Dr. měl podezření na mimoděložní, ale to následně bylo negativní a propustili mě domů, že jsem v pořádku. Kamarádka mi dokonce řekla, že příčina mohla být i mazlení se s partnerem přičemž vyvrcholení skončilo ve mě. Konkrétně 3x. Opravdu je to až tak nebezpečné? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinu potratu obvykle nezjistíme. Nejčastěji jde o chybu v předávání genetické informace.

Pohlavní styk není příčinou potratu, stejně tak skoro jistě ani cysta

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, ráda bych se na něco zeptala. Můžu být těhotná, jestliže sice beru HA, ale po styku s přítelem ve mně zůstalo sperma celou noc a až ráno vyteklo...?
Děkuji - otázka upravena poradcem
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užíváte-li antikoncepci dle návodu a bez chyb, antiko ochrana funguje a otěhotnění je extrémně nepravděpodobné, bez ohledu na to, jak dlouho sperma zůstalo v pochvě

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám problém s menstruací-je slabá/skoro žádná. Lékař mi předepsal Duphaston s tím, že ho mám začít brát od 11. do 25. dne menstr.cyklu. Do toho mi píchnul vyvolávací injekci. Znamená to tedy, že pokud by MS přišla například 17.4., začnu 27.4. brát Duphaston? Děkuji za odpověď, hezký den!
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je tomu tak, jak píšete. První den cyklu je ten, kdy začnete krvácet

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den. je mi téměř 50 let, a jak jsem přestala menstruovat, tak po určité době se mi dostavily návaly horka a pocení přes den i v noci, vč.zčervenání obličeje. Cvičím hormonál.jogu, ta mi hodně pomáhá, a chci se Vás zeptat co mi můžete ještě doporučit. Děkuji a budu se těšit na vaše rady.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete zkusit volně prodejné doplňky stravy - na bázi sóji či včelí mateřské kašičky. Nejúčinnější léčbou je pak hormonální substituční léčba

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobry den prajem, je prosim možné pri užívaní fraxiparínu užiť tabletku ellaOne?
ellaOne
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, proč Fraxiparin užíváte. Každá hormonální antikoncepce, tedy i EllaOne poněkud zvyšuje riziko trombózy

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den po porodu beru Daisenette to už je druhá krabička už 3 týdny krvácím není my s toho moc dobře Chtěla bych je vysadit ještě mám 5 prášku to doberu Ale chtěla jsem se zeptat musím ještě brát prášky když mám ještě poslední platičko?Moc děkuji za opověď
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vysadit můžete kdykoli

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den 22.3 jsem dostala menstruaci od 2-6.4 jsem měla ovulaci...během ní jsem měla CHRÁNĚNÝ pohlavní styk....a poslední dva dny mě trochu bolí bradavky...nevíte co to může být?....děkuji
lolo
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o reakci na hormonální změny v druhé polovině cyklu. Zcela vyloučené ale není ani těhotenství -více řekne těhotenský test po 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den, chtela jsem se zeptat, zda se očkuji 3 nebo dvě dávky vakcíny Silgard?
V. S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kompletní vakcinace Silgard se skládá ze 3 dávek

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, byla mi provedena ablace dělohy s tím, že nebudu mít menstruaci, je mi 52 let. 1 měsíc po zákroku jsem dostala menstruaci a to velmi silnou a bolestivou. Jak je to možné po tomto zákroku?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Provedený zákrok nebyl pravděpodobně úspěšný

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry vecer, jesli se muzu zeptat, v sobotu to bylo 14 dni po kyretazi a ja bych potrebovala vedet - kdy mohu mit styk? Uz s pritelem sice mame styk,ale s ochranou. Ale kdy spolu muzeme mit styk bez ochrany? A jeste bych potrebovala vedet, kdy mam jit ke gynekologovi na kontrolu. Dekuji za vasi radu pane doktore.Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kondom užívejte do menstruace. Na gynekologii jděte po ní

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý večír
Měla jsem pohlavní styk se svým přítelem menstruace mně skončila 5.4 a 14.4 mám plondné dny a 19.4 ovulaci , pohlavní styk jsme měly 10.4 a když vytahoval penis udelal se na mne je možné že něco zteklo a mužu otehotnt ? Říka se že týden po menstruaci se nemuze otehotnet je to pravda ? - otázka upravena poradcem
barbara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Týden po menstruaci je sice otěhotnění málo pravděpodobné, ale ne zcela vyloučené

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, s priateľom sme mali pohlavný styk dva dni po skončení menštruácie 1.5. Bola to ale prerušovaná súlož no s vyvrcholením mimo. Milovali sme sa dvakrát po sebe.Môj cyklus trvá tak 35 dni z toho usudzujem, že som mala neplodné dni.Myslíte, že by som mohla byť tehotná? Posledné štyri dni pocitujem bolesti vaječníka, mám na ňom ale 4,1cm cystu. Myslíte že to je spôsobené tou cystou? ďakujem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je nepravděpodobné ale ne zcela vyloučené. Bolesti mohou s cystou souviset

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat ohledně cyst a vobenzymu. Prý je to úžasné a cysty mizí. I kamarádka s tímhle má kladnou zkušenost. Tak jen tápu, jestli investovat do vobenzymu k vůli 3,5cm cystě. Která o sobě dává vědět pouze při styku krvácením.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Silvie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně Wobenzym svým pacientkám nedoporučuji. Cysta velmi často zmizí sama

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a poprosit o radu, jak léčit v těhotenství alfty na rtu? jsem ve 27tt a nevím co je v těhotentví doporučeno a co se smí použít k léčbě aft. Jinak mi mimo těhu docela pomáhalo použít Alpu, docela rychle jsem se aftu poté zbavila. Mohu mimo jiných přípravku Alpu na tzv. vypálení používat i v těhotenství? A ještě by mě zajímalo, mohou být Afty nějaký špatný vliv na správný průběh celého těhotenství a celkově vliv na miminko? Děkuji, přeji hezký den.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Alpu užít podle mne v malých dávkách místně můžete. Plodu by nemělo nic hrozit

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,doktorka mi předepsala DICYNONE lék proti krvácení,ale k mé finanční situaci si nemohu tento lék koupit,lze místo toho užívat jiný lék a jaký?Děkuji Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám-li přesně Váš nález, nemohu poradit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den, je to asi 17 dni po kyretazi. Uz nekrvacim, ale mam pruhledny nepachnouci silny vytok. Je to normalni nebo musim k doktorovi? Pred tydnem jsem dobrala antibiotika, mela jsem virozu. Kata
Kata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o ovulační hlen. Bez vyšetření je ale těžké říct, o co jde

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
dne 12.03.2016 jsem absolvovala ET dvou 5-ti denních blastocyst. Dne 27.3.2016 jsem měla hodnoty HCG 2650 , pozitivní testy, ale začala jsem krvácet , v nemocnici potvrdili na základě ultrazvuku potrat 1 plodového vejce, podepsala jsem revers ,bez revize a léčím se doma. Docházím na kontrolu HCG , které klesá velmi pomalu, na ultrazvuku byla již údajně čistá děloha, ale tento týden dokonce stouplo HCG z 599 na 650, na ultrazvuku je patrný nějaký nález , nedá se zatím identifikovat. Je nějaká možnost že může jít o pokračující těhotenství 2.embrya nebo nové těhotenství vzniklé v mezičase nebo se přikláníte k možnosti, že jde o gestační nemoc ? Bolesti , ani krvácení již nemám , cítím se pouze velmi unavená a bolí mě prsa , jako v těhotenství.Jelikož se u mně jedná již o 3.pokus IVF, stále zvažuji revizi a další postupy.
Velice děkuji za Váši odpověď. Míša - otázka upravena poradcem
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je velmi těžké se vyjadřovat. O správně se vyvíjející druhé těhotenství skoro jistě nejde. Nepravděpodobné je i pozdější početí. Je také třeba myslet i na možnost mimoděložního těhotenství. Trofoblastická nemoc je až tou poslední možností.

Revizi dělohy bych nejspíše vážně zvažoval

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, můžete mi prosím poradit ohledně obnovení PH a přirozeného prostředí v pochvě. Doktorka mi předepsala Gynexid, ale léky mi doposud hradí mamka a za takovou vysokou cenu mi je odmítá koupit. Prosím existují i jiná se stejnou funkcí a levnější? Děkuji
Léna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na tuto otázku Vám nejlépe odpoví v lékárně. Já přesné ceny léků neznám.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,Chci se zeptat... brala jsem před x lety antikoncepci Logest,pak mi byla doporučena šetrnější Lunafem,při kojení jsem brala Azalia... u ní jsem párkrát špinila,už nekojím a nevím jestli se vrátit zpět k Lunafemu nebo vyzkoušet Sunya,dívala jsem se že je levnější.Která z těchto antikoncepcí je nejlepší ?Díky,přeji pěkný den.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Logest, Lunafem i Sunya jsou zcela identické svým složením, liší se jen názvem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer pane doktore, chci Vás poprosit o radu. Jsem ve 33 týdnu těhotenství. Celé těhotenství probíhalo v celku v pořádku, ale asi cca od 6 měsíce mám problémy s tuhnutím břicha. Paní doktorka mi předepsala hořčík, ten už ale nepomáhá. Beru 3 tabletky denně, břicho mi v podstatě tuhne celý den, v noci mě bolesti břicha také budí.. Za poslední týden se mi dvakrát stalo, že jsem šla v obchodě a udělalo se mi zle, chytly mě ledviny, nohy, ztuhlo mi celé břicho, bylo mi na omdlení a musela jsem se přidržet, abych se udržela na nohou. Tyhle stavy trvaly pár minut a pak přestaly. Dnes jsem zjistila, že mě bolí nad pupíkem, když přejedu prstem, jak kdybych tam měla modřinu, kterou tam ale nemám. Chci se zeptat, zda je to ke konci těhotenství normální nebo mám navštívit svojí doktorku? Čekám první dítě a mám strach, zda je vše v pořádku. Ještě bych chtěla dodat, že moje mamka měla oba dva porody rizikové, proto mám taky větší strach a radši si vše hlídám a nebo se spíš snažím. Děkuji Vám za odpověď a radu.
Ali
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše obtíže jsou nejsou úplně typické. Více kontrakcí se v posledních týdnech těhotenství sice objevuje, ale další popisované potíže již ne. Možná jen vše více "prožíváte", možná ale opravdu není něco v pořádku Proto určitě doporučuji návštěvu gynekologa.

Pokud jde o užívání hořčíku, možná je dávka 3 tbl nízká - záleží na tom, jaký konkrétně přípravek užíváte

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Měla jsem nechráněný pohlavní styk 26.3., následně jsem za dva dny dostala menstruaci očekávanou v termínu, ale jinou než obvykle. Trvala jen 4 dny a byla slabá, obvykle ji mívám 7 dní. Od té doby mě bolí prsa, mám bolesti v podbřišku a teď se k tomu přidalo ještě nechutenství a pocit na zvracení. Test jsem si dělala dnes 11.4. a byl negativní. Myslíte, že je možné těhotenství? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství vzniklé před více než 2 týdny je při negativním testu vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den,
3.3.2016 som dostala svoje dni. S priatelom sme mali prerusovany pohlavny styk skoro kazdy den po skonceni menstruacie. Dlzka cyklu je 31 dni, avsak uz 8 dni mi menstruacia meska. Vcera, viac ako tri tyzdne po plodnych dnoch ,som si robila tehotensky test a vysiel mi negativny. Je stale moznost ,ze som tehotna?
Matej
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství vzniklé před více než 2 týdny je při negativním testu vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, beru antiko asi 4 mesice, s pritelem jsme az doposud pouzivali pri styku i kondom, kvuli začáteční bezpečnosti. Ted bysme to chteli zkusit bez něj. Může se při styku přitel do mě 'udělat' se vším všudy aniž bych otěhotněla? Děkuji za odpověď.
Dara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte správně dle návodu, antiko ochrana funguje nyní stejně jako na počátku užívání. Ejakulace do pochvy je tedy možná

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den uz podruhe jsem nedostala menstruaci ale test se ukazal negativni. co delat?
Jarmila Krejcikova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zřejmě jde o hormonální poruchu. Navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den chtěla bych se zeptat,užívám antikoncepci mercilon a za pár měsícu se stehuji do Chorvatska a nechci antikoncepci měnit. Mohu se zeptat jestli nevíte jestli je mercilon prodejny a napise mi ho gynekolog i tam? Děkuji Tereza
tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mercilon nebo složením zcela identická antikoncepce je v Chorvatsku jistě dostupná. Jak je to ale s předpisováním, netuším

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Azalia potreti - omlouvam se za dalsi dotaz, ale znamena to, ze v dobe brani azalie budu normalne menstruovat tak, jako bych prasky nebrala. Tzn.muzu vcerejsek povazovar za pocatek cyklu a za zhruba mesic ocekavat dalsi? Jak je pak mozne, ze me chrani pred otehotnenim? Mockrat dekuji
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Azalia je tzv. gestagenní minipilulka. Na rozdíl od běžné kombinované antikoncepce  cyklus neřídí. Brání početí  především ovlivněním děložního hlenu, dále pak změnou děložní sliznice a činnosti vejcovodů. Při užívání může docházet k menstruaci bez ohledu na počet užitých tabletek. Jak přesně ale bude cyklus při kojení vypadat, je těžké odhadnout

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den, uz pul roku lecim kvas. Infekci dle me gynekolozky... davali mi porad jen antibiotika a neudelala stery.. po dobrani se stále vracela. . Nakonec mi vytok tak nesnesitelne zapachal.. i přes oblečení ze se to nedalo... koupila jsem si clotrimazol tablety volne prodejne a zlepsilo se, ale vyto porad je a za chvili si myslim ze to budu mit znovu. Co rict doktorce aby me uz poradne vylecila? Byla jsem tam s tim uz 3 krat za sebou a vzdy se jen koukla a napsala antibiotika...
Gábina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Lékařka by měla provést stěr.Dle jeho výsledku by pak měla následovat léčba, možná i partnera(ů?).

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, rada by som sa opytala ci je podla vas bezpecne uzivat v siedmom tyzdni tehotenstva Gynazol krem?

dakujem
Evger
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pokud je to jen trochu možné, v prvním trimestru nedoporučuji aplikaci žádného léku. Máte-li obtíže a jsou spolehlivě jako jejich příčina prokázány kvasinky, Gynazol lze užít a riziko není vysoké

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, je mi 19 let. Už měsíc mám po zmáčknutí levého prsu takový výtok, spíš pár kapek až kapka průhledné, někdy i nabělavé tekutiny, většinou jen kapka. Prso mě nepatrně občas popichuje, jen málo kdy. Dnes mě popichovalo a po zmáčknutí vytekla větší kapka tekutiny. Začalo to tím že mi před měsícem otekla celá bradavka a bylo mi nepříjemné vše na její dotek. Nyní už je normální, ale kapky přetrvávají. Před měsícem cca jsem vysadila HA, nemůže se spíš vše týkat zase hormonů ze změn vysazení HA? děkuji
Jířa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Příčina v oblasti hormonů je možná. Problém ale může být i jinde. Raději proto navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc


Umělé oplodnění
Dobry den jsem 4 den po KET a 2 den krvacím,je to normalni či není něco v pořadku.Děkuji
Evita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Běžné to není. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den jsem 4 den po IVF,a druhy den krvacim,chci se zeptat jestli je to normalni.Děkuji
Edita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Běžné to není. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den chcem sa opytat vysadila som antikoncepciu poslednu menstruaciu som mala od 8,3 do 11,3 a potom zase 19,3 ale to iba jeden den. mala som dostat menstruaciu 5,4 no doteraz som nedostala 6,4 som bola u gynekologa na prehliadke vsetko bolo v poriadku..8,4 som mala s priatelom prerusovaný sex ale pre dobrý pocit som si dala do 36 hod tabletku po.Celkom som aj nervozna ci nemozem byt tehotna alebo to moze byt aj tým ze som vysadila antikoncepciu a je to take pomilene.Dakujem za odpoved
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou nepravidelnosti je asi pravdu vysazení antikoncepce. Vliv může mít i užití postkoitální antiko. Otěhotnění je vysoce nepravděpodobné. Pro jistotu ale doporučuji po 2 týdnech těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore.Je mi 25 let, netrpim zadnymi nemocemi, gynekologickymi problemy a neberu zadne leky.23.3.2016 jsem musela podstoupit revizi.Byla jsem ve 12tydnu, ale miminko zemrelo patrne v 10tt.Ma otazka zni jake komplikace by mohly nastat, pokud otehotnim po prvnich mesickach?Mohu si brzskym tehotenstvim zpusobit nejake problemy ci komplikace?Muj gynekolog mi rekl, ze pokud se na to citim, muzu to klidne zkusit.Jedine ceho se bojim je dalsi zamlkly potrat, ale pry to nema vliv.Delohu mam krasne vycistenou, zadny zanet, rezidua.Citim se dobre.
Moc dekuji za Vasi odpoved s pranim krasneho dne

Jana dolezalova - otázka upravena poradcem
Jana Dolezalova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ke kompletnímu vyhojení dělohy vždy doporučuji alespoň 2-3 měsíce. Riziko časnějšího otěhotnění je sice nízké, ale existuje. Problém může být například v horších podmínkách pro uchycení placenty.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak moc je nebezpečný k infekci mě i partnera pohlavní styk když nebyla žena po toaletě umytá. Měli jsme s přítelem večer po práci neplánovaný pohlavní styk a já si uvědomila že jsem nepoužila vlhčený ubrousek jen obyč. toal. papír po potřebě. Může se partner nebo žena nějak nakazit bakteriemi ze střev? Třeba jen letmým dotykem penisu v okolí? Jsem na tyto věci hodně opatrná co se týká hygieny protože jsem trpívala na kvasinkové infekce. Věčně u sebe nosím ubrousky ale tentokrát jsem v práci neměla a vůbec jsem si to večer v tu chvíli neuvědomila a dostala jsem panický strach že jemu nebo sobě můžu přivést nějakou infekci. Bakterie prý běžně sídli na hrázi a putujou mezi konečníkem a pochvou je to pravda? Je velké riziko že se něco stane? Sem z toho úplně nešťastná protože mám strach že si po dlouhé době zase přivodím nějaké problémy. Ještě jsem se chtěla zeptat za jakou dobu by se případná infekce objevila? Děkuji
VĚRKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko vzniku nějakých problémů je velmi malé. Doporučuji se tím nezatěžovat. I střevní bakterie jsou v pochvě běžně přítomné.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
těsně po menstruaci jsem měla takové pálení a lehké svědění, ale to mi občas na konci menstruace dělá. Je to normální? Měli jsme s přítelem ten den těsně po pohl. styk a zásun mě lehce bolel ale pak už vše v pořádku při styku nebolelo nic. Přítel ejakuloval do mne. Hned po tom mě začala strašně pálet a byla zarudlá. Po pár hodinách se to ale zklidnilo jen lehké podráždění. Myslíte že jsem mohla mít už kvasinkovou infekci a přítele nakazit? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o narušené poševní prostředí. Co je ale jeho přesnou příčinou, není bez vyšetření možné odhadnout. Kvasinky jí být mohou, ale také nemusí. Budou-li se potíže opakovat, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Vážený pane doktore, zajímal by mě Váš názor. Domníváte se, že pijí urologického čaje na močové cesty (4 šálky denně dle návodu; složení: vřesová nať (25 %), ibiškový květ, zlatobýlová nať (20 %), anýz (15 %), oplodí šípku (10 %), brusinková štáva - suchý extrakt 5 %) může ovlivnit antikoncepci ve smyslu špinění či krvácení na konci platíčka, nebo snad i zeslabení účinku HA a možné otěhotnění? Totéž se týká braní kapek Algifen. Mohou mít špinění a dřívější krvácení (před dobráním platíčka) za následek? Děkuji za Váš názor.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že ani Algifen ani urologický čaj nezeslabují účinek antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den,
kolegyně v práci mi oznámila, že má pravděpodobně několik měsíců chlamydie. A to nejen v pochvě, ale i v krku. Myslím, že za tu dobu se například během obědů několikrát napila z mé sklenice nebo ochutnala mé jídlo stejným příborem jako já.
Je možné, že na mě chlamydie tímto způsobem přenesla? Tedy také do krku, přičemž já bych je prostřednictvím orálního sexu mohla přenést na partnera a on pak mně do pochvy...

Příznaky žádné nemám, ale nerada bych něco zanedbala a riskovala neplodnost. Myslíte, že si mám zajít na testy? Případně alespoň na výtěry z krku. Udělají mi je na gynekologii? Nebo například na hygienické stanici či na nějakém speciálním pracovišti pro testování pohlavních chorob?

Děkuji
- otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko je v popsaném případě zanedbatelné.

Je třeba brát v potaz, že Chlamýdií je více typů. Vždy záleží na tom, o který typ se konkrétně jedná. Případně svůj dotaz směřujte na specialisty v oboru sexuálně přenosných chorob, tedy na dermato-venerology.

Na gynekologii Vám velmi pravděpodobně stěr z krku neprovedou

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, jsem 5.den po KET. Zajímalo by mě, zda v takto časném stádiu vývoje nemůže uškodit orgasmus. ...Děkuji za odpověď.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že žádné dramatické riziko nehrozí-.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dibry den, dekuji za predchozi odpoved ohledne antikoncepce Azalia a spineni. Spineni se mi dnes rozjelo vic, uz je to podobne MS. Slabsi, ale krev je cervena. Mam pokracovat v uzivani azalie nebo mam prerusit. Puvodne mi doktorka rikala, ze mam brat bez pauzy vsechna tri platicka, ale myslela jsem, ze se tim padem MS vyhnu, tak ted si nejsem jista. Dekuji
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepce Azalia se bere bez pauzy. Menstruaci tento typ antikoncepce neovlivňuje, neřídí.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer,
mám dotaz teďka čtvrtý měsíc beru antikoncepci Rhonya, vždy po 21 dnech se dostavila MS. Dva týdny po MS jsem měla pohlavní styk přítel se do mě neudělal, ale už třetí týden špiním tmavě hnědým až krvavým výtokem. Bojím se zda nejde o nějákou vážnější věc. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více. Bez vyšetření nejde posoudit, o co jde, a nelze ani stav léčit. Pokud se krvácení po další menstruaci neupraví, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den chtěla bych se zeptat proč mě bolí bradavky cca 2 týdny po menstruaci?.....Děkuji
lola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o reakci na hormonální změny při ovulaci

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň.Chcem sa opýtať,akú máte skúsenosť s otehotnením počas používania Mirény.
Frolova Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nitroděložní těhotenství jsem ve své praxi nezaznamenal. 1x bylo prokázáno těhotenství mimoděložní. Jde dle mých zkušeností o jeden z nejspolehlivějších antikoncepčních prostředků.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Hezký den, pane doktore, prosím o radu. V sobotu ráno jsem měla po 7 denní odmlce (a menstruaci) vzít opět první tabletu antikoncepce Bonadea. Úplně jsem na to zapomněla a první tabletu jsem užila až dnes v neděli ráno. Co s tou jednou vynechanou tabletkou? Moc děkuji za odpověď.
Petra K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tabletku normálně užijte -třeba na konci cyklu. Vše bude pouze o den posunuté. Po dobu alespoň týdne ale nevěřte antiko ochraně.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, začínám 27tt a slyšela jsem že je dobré nějakou dobu před porodem jíst lněné semínko je to pravda? Pokud ano, v jakém množství a od kterého týdne těhotenství ho začít jíst? Mám doma již nadrcené lněné semínko, které je prý možné přidávat do pomazánek, jogurtů.... ale nevím jestli není ještě brzo ho jíst a tak by mě zajímalo jestli je na tom co pravdy. Děkuji.
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Toto doporučení jsem nikdy neslyšel

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,snazime se o druhe dite a podle ovulacnich testu vzdy v pulce cyklu je pozitivni,ale druha carka neni uplne stejne intenzity jako ta prvni,pritomen ovulacni hlen i bolesti v podbrisku. Myslite,ze ovulace probiha? Delam na smeny,tak bazalni teplotu nemerim. Pomohl by Nosifol forte na podporeni ovulace? Hormonalni profil v poradku. Dekuji za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulačních testů je celá řada. Je-li pozitivní či není musíte vyhodnotit dle návodu na příbalovém letáčku.

Pokud chcete jistotu, požádejte svého lékaře o sledování ovulace pomocí opakovaného UZ vyšetření (=UZ folikulometrie)  nebo alespoň  odběrem krve a stanovením hladiny progesteronu v druhé polovině cyklu

Nosifol forte je určitě při plánovaném početí vhodný. Přímo ovulaci ale asi nepodpoří.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
jsem v 6+3tt.Mam nasazeny utrogestan 2-2-2.Je možné,že jsem vzala o davku víc 2-2-2-2.Nebyla jsem si jista jestli jsem si v poledne brala.Může to uškodit? Děkuju hezký den - otázka upravena poradcem
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela jistě to nevadí

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli je HA Mistra vhodná při léčbě podezření endometriozy? Nejsou lepší gestageny? Bolí mě po Mistře prsa a zhoršila se mi pleť. Co byste mi, prosím, doporučoval? Děkuji Jana 33let, 1dítě, varixy, migrény - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometrióza by měla především být prokázána. Při pouhém podezření je těžké rozhodnou, která léčba je vhodnější

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
<br>S přítelem máme sex bez ochrany, ale neudělá se do mě. Je možné otěhotnět? Antikoncepci neberu. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat , měla jsem s přítelem nechráněný pohlavní styk ráno v jeden den a ještě v ten den jsem dostala menstruaci.Těhotenství asi lze vyloučit, je to tak? Ještě mě zajímá jedna věc. Během pohlavního styku bez ochrany je možnost oplodnění až při vyvrcholení nebo může i bez vědomí přítele něco "utéct" co by zavinilo otěhotnění? děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Hedvika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění v den nástupu menstruace je vysoce nepravděpodobné, ne ale na 100% vyloučené

Při pohlavním styku může opravdu "něco utéct" a způsobit oplodnění. Proto není přerušovaný styk příliš spolehlivou antikoncepcí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, jsem 8tydnu po porodu, 11 dni beru antikoncepci Azalia. MS jsem nemela, zacala jsem brat prasky v den, kdy mi je doktorka predepsala. Nyni se mi objevilo slabounke spineni (ruzove). Ne nejak moc, pouze minimalne. Presto bych se rada zeptala, zda je to normalni - zda to treba neznaci, ze je antikoncepce slaba a nefunguje. Pohlavni styk jsme jeste nemeli. Dekuji
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to při užívání této antikoncepce poměrně častý jev. Neznamená to ale, že by antikoncepce nefungovala

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze