Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Umělé oplodnění
Dobry den, chtela bych se zeptat. Ceka me prvni IVF a stimulace.,co je to stimulace? To si budu pichat injekce kazdy den? A jaka je sance na otehotneni? Me pani doktorka rekla, ze sance v mem pripade je velika. Nebot jsme oba zdravi, vsechno mame v naprostem poradku, je nam sice 36 a 39 let manzelovi, tri inseminace nevysly, ale sance tu je pry velka. Nevim, co si mam ted myslet. Dekuji za odpoved. Katka
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak si budete aplikovat injekce Vám musí říct lékař, který léčbu plánuje. Je možná každodenní aplikace, ale je i možné na začátku stimulace užít jednu injekci, která účinkuje po dobu  týdne.

Šance na úspěch je v 36 letech určitě nižší než v 26 letech, ale stále je velmi dobrá. Odhaduji ji někde kolem 35%. Záleží také na volbě metodik, které pojištovna nehradí. Uděláme-li to "nej nej", je šance samozřejmě vyšší, než když provedeme jen základ hrazený pojišťovnou

MUDr. Jan Šulc

různé
Chtěla bych se zeptat mám pouze jednu slabou čárku ? :O co to znamená ?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Neuvádíte, o jaký jde test
Neplodnost
pane doktore,kdy je nejvhodnější udělat si těhotenský test,jak dlouho po ovulaci?Po kolika dnech již může být test pozitivní?,A jak dlouho vydrží spermie oplodnění schopná?Opravdu až 5 dní vydrží čekat na vajíčko?
dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Test doporučuji po 2 týdnech od ovulace. Dle citlivosti může být sice pozitivní i dříve, ale lepší je vyčkat ty dva týdny. Jsou-li spermie kvalitní, opravdu mohou "čekat na vajíčko" i těch 5 dní. Lepší je ale na to nespoléhat

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, brali mi krev na vyšetření bazálního hormonálního profilu. Na odběrech jsem však byla až někdy kolem 16:30 hod. odpoledne, hodnotu Prolaktinu jsem měla 27,9. Gynekolog říkal, že je na hranici, ale že to může být způsobené právě odpoledními odběry. Sestra mi řekla, že můžu přijít kdykoliv a pak se z internetu dočtu, že nejlepší je cca 3 hodiny po probuzení. Jaký máte, prosím, názor na tuto hodnotu odebranou odpoledne? Mám se znepokojovat? (Je mi 30 let, prodělané mimoděložní těhotenství, odebrán jeden vejcovod). O nové těhu se zatím marně snažíme 4. Měsíc. Děkuji, Sofie
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odběry prolaktinu je možné provést kdykoli v průběhu dne. Ideální je opravdu 3 hodiny po probuzení, ale i z výsledku z krve odebrané v jinou hodinu lze vycházet. Osobně bych test zopakoval a pokud by byl podobný, nasadil bych léčbu nízkými dávkami například Dostinexu

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
je možné otěhotnět když se udělá na přirození že by se sperma dostalo do pochvy z ochlupení.děkuji monikas
monikas
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelze to vyloučit

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Kdy zacina pms?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle několik dní před menses. Může ale začít kdykoli po polovině cyklu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrýf den,
na ultrazvuku mi paní doktorka řekla, že pravděpodobně dnes s ovuluji, že filikul není už kulatý.Zkusila jsem proto ten den i následující ovulační test a příjde mi, že testovací čárka je slabá nato abych mohla jednoznačně říct, že je pozitivní. Je možné, že i přes odhad paní doktorky jsem ještě neovulovala. Jak dlouho má smysl ještě testovat. Děkuji hezký den - otázka upravena poradcem
Vladi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Maximální intenzita testovací čárky u ovulačního testu předchází samotnou ovulaci o 24 - 36 hodin Takže v den ovulace již může být slabší.

Zda ovulace skutečně proběhla, zjistí jen opakované UZ vyšetření - folik by měl zmizet

Dále testovat nemá podle mne smysl

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, antikoncepci jsem vynechala 1 měsíc, menstruaci jsem dostala ve stejný den jako když jsem brala antikoncepci. Za jak dlouho budu chráněná, když jsem si teď první prášek vzala 5. den cyklu?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Za 7-10 dní. Tuto informaci najdete obvykle na příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, chci se zeptat. Před třemi měsíci jsem vysadila antikoncepci hned v zápětí jsem měla zánět močového měchýře a po dobrání antibiotik mykozu, ta se mi pak několikrát opakovala...Svědění, pálení a ještě se mi u poševního vchodu udělalo něco divného.. Vypadá to jako srulovaná kůže, či tak něco..Předtím jsem to tam neměla, ale když jsme se ptala gynekologa, řekl mi, že je to pozůstatek panenské blány a že jsem to tam měla určitě, jen sem si nevšimla. Jenže nějakou dobu potom jsem si v pochvě na levé straně v hloubce asi 7 cm nahmatala kuličku, která vystupuje z poševní stěny, byla jsem na kontrole, ale doktor řekl, že nic nevidí a vše je v pořádku, že kulička co jsem našla může být zvětšený folikul,který mám zvětšený kvůli vysazení antikoncepce. Včera mi skončila menstruace,tak jsem chtěla kuličku zkontrolovat, jenže ta se celkem dost zvětšila, podle pohmatu je tak 2 cm průměr, není bolestivá. Poradíte,co to je? Je to normální? Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohlo by jít  teoreticky o žlázku s ucpaným vývodem. Bez možnosti vyšetření poradit příliš nedokážu. Folikl to ale zcela jistě není - ten je na vaječníku a nedá se vyhmatat

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,je mi 13 a už dlouho mě trápí bílý výtok z pochvy, někdy jde cítit i přes kalhoty, trápí mě to už asi 2. rokem, menstruaci už mám, a hned jak přestane menstruace mám zase celý měsíc bílý výtok- Výtoky jsme měla i když jsem neměla ještě menstruaci. Minulý měsíc jsem to ani nedostala, většinou jenom špiním. :D
Čím vše to může být způsobeno? :O - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výtok je způsoben narušením poševního prostředí. Nepravidelnost krvácení pak většinou nevyrovnanými hormonálními hladinami. Svěřte se matce a spolu navštivte dětského gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, jaká je pravděpodobnost otěhotnění, jestliže během užívání HA nastala chyba? cca během 2 týdne v platíčku.
Lída
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jak závažnou chybu šlo

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Vážený pane doktore, prosím o radu. Vím, že se za 1. DC počítá první den regulérního krvácení (nikoli špinění). Já zhruba první 2 dny pouze špiním, od 3. dne se přidá i trocha krve (pokud se to dá považovat za menstruaci, tak opravdu velmi slabou – stačil by mi jeden tampon denně, krev na tamponu sice je, ale pouze na povrchu a v jedné / ve dvou drážkách tamponu jestli mi rozumíte). Rozhodně to není klasický nasáklý tampon. Toto trvá cca 4 – 5 dní a další asi 2 dny se mi spustí velmi silné měsíčky kdy si tampon musím měnit co 2 – 3 hodiny. Doposud za 1. DC počítám den, kdy se na tamponu objeví alespoň trocha krve (ne až ty 2 poslední dny kdy opravu hodně krvácím). Má otázka zní: od kdy mám tedy počítat 1. DC? S manželem se totiž snažíme o miminko a tím, že mám ten cyklus takto jakoby rozfázovaný, nevím vůbec, na kdy si mám zhruba spočítat půlku měsíce kvůli ovulaci. Děkuji, Tereza
TEREZA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Počítal bych cyklus stejně jako Vy. Není to ale běžná situace. Proto bych doporučil plodné dny nejen počítat, ale přesněji sledovat - ovulačními testy nebo alespoň měřením bazální teploty

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 44 let jsem v menopauze FSH 147, lékař mi předepsal ladybon. Źádné obtíže nemám, cítim se dobře, ale přesto mi bylo doporučeno dlouhodobé užívání HST. Je to správný postup?
květa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Protože jde o předčasné vyhasnutí funkce vaječníků, považuji dlouhodobou HST za vhodnou. Jde především o prevenci osteoporózy, výhod je ale více.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám HA a nevím o tom, že bych udělala nějákou chybu, ale pociťují nyní mravenčení v prsou a mám neustálý pocit močení, což se mi nikdy nestávalo. Menstruaci jsem měla, ale byla trochu slabší než normálně. Myslíte, že je možnost abych byla těhotná? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství považuji za nepravděpodobné. Více řekne případně gravitest

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Mám bolení v podbříšku a zvetšená prsa, která i bolí. Může se jednat o PMS nebo o něco jiného, kdyz do ms mi zbývá ještě 9 dní do ms?
Bara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít i o příznaky PMS, ale příčin může být více. Bez možnosti vyšetření nelze posoudit, o co se jedná

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,chci se zeptat,jestli je ovulační test pozitivní pouze jeden den,nebo může být pozitivníi více dní?A pokud již ovulace proběhla.je pak výsledek testu vždy již negativní,nebo,můžu ještě i po proběhlé ovulaci najít na testu dvě stejné čárky a pokusit se tak o miminko?Taky bych chtěla vědět, zdali mít styk už raději přesně v den zjištěné pozitivity,nebo je lepší po pozitivním testu den počkat?
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulační test může být pozitivní po několik dní.

Pohlavní styk může vést k otěhotnění i krátce po ovulaci.

Zde je styk v den maximální pozitivity nebo o den později, nehraje zásadní roli

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, rozumim ze IVF uz pojistovna VZP neproplaci pacientkam nad 38 let +364 dni . Je toto platne i pro intrauterinní inseminaci nebo u IUI neni vekovy limit?
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pro IUI není věkový limit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý deň chcem sa poradiť na poslednej kontrole mi lekár našiel cystu veľkosti 4 cm, na prasknutie mi pichol injekciu, menzes zatiaľ nikde tak sa chcem spýtať či môže byť pri cyste biely hlienový ťahavý výtok?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výtok se může objevit kdykoli. S cystou ale spíše nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na cestování v těhotenství. Jsem ve 12 týdnu (je mi 30let, 1 těhotenství) Těhotenství se vyvíjí v naprostém pořádku, nemám žádné potíže ba naopak je mi skvěle. Začátkem 14 týdne bych měla letět na měsíc do Thajska, budeme v bezpečném prostředí, budeme se vyhýbat rizikovým oblastem, navíc jezdíme do Thajska v zimě každý rok. Moje paní gynekoložka mi cestu nedoporučuje, tudíž mám obavy! Mohla bych znát Váš názor? Děkuji Kateřina
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět je obtížné. Je to trochu o alibismu. Pokud byste třeba v Thajsku potratila, budete si to vyčítat. Možná byste potratila i doma, ale nebude to jisté.

Myslím ale, že rizika jsou poměrně malá

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore,
před čtyřmi dny, tedy čtyři dny před očekávanou menstruací, jsem měla nechráněný pohlavní styk. Dnes, v den očekávané menstruace se na těhotenském testu objevila slabá čárka. Je možné, že by test takto reagoval již po čtyřech dnech od případného početí nebo je pravděpodobnější, že k oplodnění došlo již dříve?

Děkuji - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Takto rychle test reagovat nemůže. Pravděpodobně k oplodnění došlo již dříve

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,

zhruba před 2 léty mi diagnostikovali Syndrom polycistických ováriíí. Lekár mi předepsal antikoncepci Sofline, kterou jsem však užívala jenom krátko protože jsem se bála vedlejších účinku. Pak mi nasadil Norethisteron se kterým jsem však opět nebyla spokojena a zkoušela jsem alternativní medicinu. Ze stravy jsem vysadila všechny sacharidy okrem zeleniny a ted pár týdnú přijímám polysacharidy v malém množství. Každý den cvičím aspon hodinu.Nazdory mé kázni jsem svůj problém nevyřešila a po vysazení syntetických hormonů jsem půl roka nedostala své dni. Taky se mi hromadí tuk na břiše. Momentálne jsem nasadila Norehisteron který užívam 10 dní po 2 tabletách denne. Krvácení se porád nedostavilo. Jak mám tedy postupovat dál?

Jako gynekolog s dlouholetou praxi mi na léčení pcos odporúčate pokračovat v užívaní noregisteron nebo antikoncepce. Při volbe antikoncepci doporučujete gestagenní nebo kombinovanou?

Muj záměr je vyrešit své abstinenční dni bez krvácení a taky udržat si svoji váhu, protože když delší dobu nemám své dni tak strašne přbíram.



Dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení by se mělo dostavit až po vysazení antikoncepce

Dlouhodobě doporučuji užívat kombinovanou hormonální antikoncepci

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, mám na Vás takový dotaz. Měla jsem problém s mykózou, s kvasinkovou infekcí, trápila mě bolest při pohl. styku, pálení po sexu, otoky, svědění, výtok.. doktorka mi předepsala clotrimazol mast a clotrimazol vag. tablety. Po léčbě následoval samozřejmě sex, ale nejspíše byl partner "nakažen" a vrátil mi ji zpět, tentokrát měl i on pálení po sexu a bílé flíčky na penisu. Doktorka mi předepsala polygynax tablety a mast fungicidin. Zdálo se, že zabrali a kvasinky zmizeli, ale po sexu mě a zase pálela uvnitř pochva, sice velmi slabě nebolestivě, ale je to takové nepříjemné čehož jsem se chtěla zbavit úplně a ještě bych chtěla dodat že po tom polygynaxu jsem měla křeče v břiše, zácpu, zaražené větry, bolelo mě i ucho a hlava, po dobrání bolesti ustali. Napadlo mě, dříve jsem byla v pořádku a partner je stále ten samý, jsme si věrní na 100%, začala jsem používat antikoncepci Luisia, beru ji asi půl roku a nebráníme se spermatu, je možnost že mi vadí antikoncepce? - otázka upravena poradcem
Beata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
bolesti
pane doktore tento text patří k tomu předešlému, který jsem posílala ohledně mykóz a bolesti po sexu. Beata
Mimo jiné přítel dostal mast clotrimazol a přeléčil se též. Nebo mě napadlo, jestli mi nemůže vadit jeho sperma, či aby ho měl agresivní a chyba nebyla ve mě?. Když se tam vrátím v paměti, reakce pálení v pochvě vznikala vždy při styku se spermatem, potom je pochva podrážděná celý zbytek dne mě pálela uvnitř. Jednou si vzpomínám, že jsem sperma měla na částech těla a hodně to štípalo a místa byla červená - ovšem nevím, jestli spermie nezaschli a v ten moment mi netahali kůži tím že jsou suché. Jsme už s přítelem bezradní. Má gynekoložka mi stěry nedělala, podívala se a řekla "no jo kvasinky" tak nevím už co dál a jak postupovat.
- otázka upravena poradcem
Beata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepce na vině nejspíše není. Myslím, že jde o narušené poševní prostředí. Příčinou může být i pomnožení jiných mikroorganismů než kvasinek. Myslím, že stěry by bylo vhodné provést

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den. S přítelem se pokoušíme o miminko a čekám, až bude 2 týden po pohlavním styku a půjdu si udělat těhotenský test. Po dobu těch dvou týdnů jsme spolu také spali a přítel ejakuloval do mě. Je to nějaký problém? Je nějak nebezpečné při těhotenství, když se přítel do mě udělá? Mockrát děkuji za odpověď.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to nijak nebezpečné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Je možné, aby si tělo těhotenské přiíznaky vymyslelo? Dekuju za odpoved
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to možné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, po jake době od početí na sobe muzu pozorovat první příznaky tehotenstvi jako treba bolesti prsou nebo v podbrisku? Dekuju za odpověď
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

těhotenství
Dobrý den, po jake době od početí na sobe muzu pozorovat první příznaky tehotenstvi jako treba bolesti prsou nebo v podbrisku? Dekuju za odpověď
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle po 10 - 12 dnech. Bolest v podbřišku ale není běžným příznakem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Za jak dlouho se spustí ovulace po vysazení antikoncepce a za jak dlouho je možné otěhotnění? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak dlouho byla antikoncepce užívána a zda při jejím nasazení ovulace fungovala.

Otěhotnět je možné hned v dalším cyklu, často se ovulace obnoví ihned. Někdy to ale může i trvat déle

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Vážený pane doktore, mám 8.letou dceru a 1,5 roku se snažíme o sourozence. Otěhotnění je vždy bez problémů. Za tuto dobu 3 těhotenství zkončila stejně - 8.týden O.K, ale 10. týden zamlklé těhotenství s kyretáží dělohy. Asolvovali jsme vyšetření - Imunologie, Genetika, Hematologie, Infekčí, Hormonální profil, Hormony ŠŽ, Manžel imunologie, genetika, spermiogram - Vše v pořádku ! Pouze doporučen 2mg metypred, utrogestan a manžel přeléčen na přítomnost baktérií. Začínáme být bezradní, jelikož všude slyšíme že jsme zdraví a že po 4. se to již určitě povede. Já už ale psychicky nemůžu a jsem přesvědčená že 3 potraty se stejným průběhem nejsou náhoda. Jediné zdravotní problémy které mám jsou chronické bolesti v křížové oblasti zhoršující se při ovulaci a menstruaci. Mám v plánu navštívit neurologa. Mohu poprosit o váš názor zda lze potrácet z neurologických příčin, popřípadně zda IVF s PG screeningem je pro nás východiskem? Už nás opravdu nic nenapadá. Lékař doporučuje lázně. Velice děkuji.
Vilma Chylíková - OPAKOVANÉ POTRATY
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S potrácením z neurologické příčiny jsem se za svoji praxi nesetkal. To ale neznamená, že neexistuje.

Možná by stálo za to zkusit cviky dle paní Mojžíšové - často uleví od bolestí zad a je možné i zlepšení "poměrů" v mal pánvi.

Pokud IVF, doporučil bych výběr spermie pomocí PICSI, kultivaci embryí ve speciálním mediu Embryo gen. A i PGS může být přínosem. Osobně bych ale opravdu ještě doporučil 1x to zkusit bez IVF.

Zvážil bych ještě u Vás testy na některé infekce, jako je například cytomegalovirus

MUDr. Jan Šulc

různé
pane doktore,pokud mám nepravidelnou menstruaci a potřebuju ji oddálit...,kdy mám začít Norethisteron.užívat?V příbalovém letáku se píše tři dny před předpokládaným začátkem.Já však nevím,kdy přesně menstruace začne.A.pokud bych již začala krvácet,půjde ještě menstruace oddálit a mám dále Norethisteron užívat,nebo ho už musím vysadit a nechát menstruaci proběhnout?
klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Začněte 3 dny před nejčasnějším možným nástupem menses. Když již začnete krvácet, menses již neoddálíte

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
dobrý den,jaký je prosím váš názor na užívání drmku k podpoře ovulace?
Zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Svým pacientkám to rozhodně nedoporučuji.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Pane doktore,mohu užívat Infolic společně s Norethisteronem?Norethisteron potřebuju užít jen výjimečně,asi po dobu max.10 dnů k oddálení menstruace....Mám přerušit po tu dobu užívání Infolicu,nebo brát dále,nepřerušovat?...A jaké jsou vlastně učinky Infolicu,podporují přímo zrání vajíček a ovulaci?
mÍša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Inofolic je doplněk stravy, nikoli lék. Takže není dostupných příliš studií zabývajících se jeho účinkem. Při užití Norethisteronu není třeba vysazovat. Osobně v jeho "zázračný" efekt moc nevěřím

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den při screeningu ve 12 TT nalezen zvětšený močový měchýř plodu. Odběr klků- výsledky ok. Čekáme na výsledky karyotypu. Je možné dítě donosit? A aby bylo bez vady?Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plod je určitě možné donosit. To lze ale i většiny vrozených vad. Hodně tedy bude záležet na výsledky karyotypu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,
jaka je prijatelna davka Medrolu pro tehotetenstvi? doporucuje se napriklad po 1.trimestru vysadit?
Jaka jsou nebezpeci?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Medrol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Universální odpověď neexistuje. Záleží na důvodu užívání. Musí se vyjádřit lékař, který tuto léčbu doporučil

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den chci se zeptat jestli můžu otěhotnět když se neudělal přímo do mě ale na přirození je možné že se sperma steče do pochvy.Děkuji
jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I tak je otěhotnění možné, byť ne příliš pravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem těhotná po ivf (poslední ms 7.11., opu 18.11., et 23.11.). Dnes jsem byla na kontrole u svého gyn. Dle utz plod odpovídá 9+5tt. Pan doktor se děsil, že je plod příliš velký, že to neodpovídá. Na předchozích kontrolách v caru se ale nad velikostí nepozastavovali. Nevím, zda mám mít obavy. Děkuji za odpověď!
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nechápu, čeho se Váš lékař zděsil. Plod je přesně tak velký, jak má být

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
DOBRY DEN,JSEM V 21 TT ,RADA BYCH SE ZEPTALA NA POHYBY MIMINKA.Z DUVODU STEHOVANI JSEM ZAMESKALA KONTROLU,LEKARE JSEM SI JESTE NENASLA.TAKE JSEM ANI JEDNOU NEBYLA NA GENETICE PLODU.POHYBY MIMINKA VUBEC NEVNIMAM,PRVORODICKA NEJSEM,JE MI DIVNE PROC MIMINKO SE JESTE NEHYBE,OBCAS MIVAM POCIT DUSNOSTI A NEKDY I BODAVOU BOLEST MEZI KONECNIKEM A POCHVOU,TRVA TO CHVILI,ALE JETO PRAVIDELNE ,NEKDY KDYZ POKASLAVAM JELIKOZ JSEM NYNI NACHLAZENA CITIM VELKE TLACENI V OBLASTI MEZI KONECNIKEM,OBCAS BOBOLIVA BRICHO.MUZETE PORADIT JESTLI JE LEPSI NAVSTIVIT NEMOCNICI ,DEKUJI
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pohyby nutně ještě cítit nemusíte.

Genetika se běžně neprovádí, mělo by být ale provedeno UZ vyšetření plodu.

S ohledem na potíže doporučuji návštěvu lékaře co nejdříve. Nejste-li nikde registrována (měla byste najít gynekologa co nejdříve!!), raději se obraťte na nemocnici

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,chtěla by jsem se poradit.Pokoušíme se o miminko.Je větší pravděpodobnost početí v době ovulace, v momentě,kdy jsou na ovulačním testu již 2 stejně silné čárky,nebo až je test nejsilněji pozitivní...to znm.že čárka pozitivity je ještě silnější než ta kontrolní?Mám test zpravidla pozitivní 3 dny...První den dvě stejně silné čárky,druhý den je čárka pozitivity silnější než testovací a třetí den jsou obě čárky zase stejně silné,jako první den....Který z těchto 3 dnů je nejvhodnější k početí??? Přítel je na cestách,tak bychom nechtěli propásnout nejvhodnější okamžik..A je vhodnější styk v těchto dnech vícekrát denně...,pro větší uspěšnost???Děkuji za odpověd
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace nastává obvykle  za 24-36 hodin po jasné pozitivitě (maximální intenzita zbarvení testovací čárky) testu. Spermie jsou ale schopny oplodnit vajíčko minimálně po dobu 14-48 hodin, obvykle déle. Takže bych snahu o početí doporučoval především v druhém a třetím dni pozitivity testu

Opakovaný styk v jeden den šanci na úspěch nezvýší ani nesníží. Doporučuji především mít sex podle chuti

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Pane doktore,chtěla bych se zeptat,který z nehormonálních přípravků by jste doporučil na podporu nárustu děložní sliznice,a také na dozrávání vajíček a následnou ovulací??zatím se nechci pouštět do hormonální léčby...některé cykly mívám anovulační.Děkuji
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobrý den,
zajímalo by mě,kterým nehormonálním přípravkem lze podpořit nárust děložní sliznice,množství ovulačního hlenu a ev.uhnízdění miminka po oplodnění..Také,které vitamíny užívat po zjištění těhotenství?Děkuji - otázka upravena poradcem
romča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný nehormonální přípravek to nezajistí. Pokud je třeba v tomto směru zasáhnou, je na místě hormonální léčba, protože jde o problém v oblasti hormonů. Cukrovku také neléčíme nehormonálními přípravky, nýbrž chybějícím hormonem - inzulinem. Vitaminy s kyselinou listovou jsou vhodné, ale pro správný vývoj plodu, nikoli pro Vámi požadovaný účinek

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
K oddálení menstruace jsem 4 dny před jejím předpokládaným začátkem začala užívat Norethisteron..Užívala jsem jej tedy po dobu 4 dnů.Zajímalo by mě,jestli Norethisteron při tak krátkodobém užití pak může zcela zablokovat následnou ovulaci a nastane tak anovulační cyklus,nebo zdali se jen ovulace o těch pár dní odsune a můžu tak v tomto cyklu otěhotnět??Děkuji - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace není užitím Norethisteronu v předchozím cyklu nijak ovlivněna. Může být posunuta, stejně jako celý cyklus, ale nemusí

MUDr. Jan Šulc

potrácení
V 18tt jsme bohužel přišli bez zjevných příčin o miminko.Podstoupila jsem uměle vyvolaný porod/potrat a revizi dělohy.Bylo to druhé těhotenství.Doma máme zdravou 18m holčičku,u které těhu i porod proběhly bez potíží.Je pravda,že potrat ve druhém trimestru zvyšuje riziko dalšího potratu, zejména opět v druhém trimestru? Kdy je nejvhodnější doba pokoušet se po revizi znovu otěhotnět? Děkuji za odpověď.
kolva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebyla-li nalezena zjevná příčina, nemyslím, že by bylo riziko dalšího potratu nějak  zvýšené.

Po revizi doporučuji snahu o početí za 3 měsíce od revize

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den muzu se zeptal snazila jsem se to najit na internetu..ale nenasla..20.12.2015 jsem mela menstr.podle internetovych kalkulacek jsem mela ovulaci 3 ci 4 ..mely sme ty dnypohl.styk..pokud doslo k oplodneni za kolik dni od ovulace se vajicko uhnizdi..a je spatne ze nepravidelne trebajednou za dva dny citim takovy tlak vpodbrisku nekdy jakoby skubani..a jeste jsem mesic a pul po kyretazi po zamkl.teh..a ono se rika ze je pak zena vic plodna..tak myslite ze se mi to povedlo..prominte ze sem se takrozepsala ale semrada ze tu jste a muzu se poradit s doktorem..
žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vajíčko se uchycuje (niduje) v děloze v průběhu týdne po početí. Uvedené obtíže nejsou podle mne problém a nejde pravděpodobně o příznaky těhotenství.

Po revizi dělohy po zamlklém těhotenství žena není více plodná. Osobně naopak se doporučuji vyčkat se snahou o početí 2 měsíce

MUDr. Jan Sulc

Neplodnost
Dobrý den,
je mi 39 let. Má v tomto věku ještě smysl zkoušet otěhotnět přirozenou cestou nebo je to již ztracené.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na početí přirozenou cestou je i v 39 letech reálná. Záleží ale na mnoha okolnostech - hormonální hladiny, kvalita spermatu, prodělaná onemocnění, celkový zdravotní stav, aj.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
2.1. jsem měla chráněný pohl. styk. Antikoncepci neberu z osobních důvodů. Při styku se do mě udělal, poté sundal kondom a nasadil další. To už ale k vyvrcholení nedošlo. Mezitím si vůbec neumyl ruce. Dnes 11.1. (4 dny před MS) mám zvýšenou teplotu, bolesti v podbřišku a chřipku. Může se jednat o těhotenství?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotná být můžete. Ovšem uvedené příznaky s tím nejspíše nesouvisí. Za 3 dny zkuste gravitest

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze