Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Umělé oplodnění
Dobry den, je mi za mesic 38 let, manzel bude mit 35 let, mame temer rocniho syna po IVF, nas nalez byl nevysvetlitelna neplodnost.Jelikoz si prejeme dalsi dite, nechala jsem si v lednu 2015 udelat 2.DC novy HP s temito vysledky TSH 1,14, FSH 9,68, PRL 7,06, E2 72, LH 3,81. Drive mi AMH mereno nebylo, v dubnu 2015 byla hodnota 2.4. Je s temito vysledky a diagnozou mozne prirozene oplozeni nebo je potreba co nejdrive podstoupit dalsi IVF? Predem moc dekuji za odpoved.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přirozené oplodnění je pravděpodobně možné. Ale chcete-li druhé dítě opravdu hodně, doporučil bych IVF

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
již užívám 4 měsíce antikoncepci Luisea a ještě ani jednou se nedostavilo krvácení. Těhotná dle těhotenských testů nejsem. Předtím jsem užívala Lindynette, které jsem užívala 5 let. Předtím bylo všechno bezproblémové a krvácení pravidelné, ale co užívám novou antikoncepci, tak je problém. Doktorka mi před 2 měsíci říkala, že je to normální. Mám doktorku trochu z ruky, tak nejdřív zkouším tuhle variantu rady. Jak mám dále postupovat? Předem mockrát děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
JT
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to časté a není to nikterak škodlivé

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den,
lékař mi předepsal Climen. Jako mladá jsem trpěla na migrény s aurou a až později jsem zjistila, že mi ji vyvolává antikoncepce. Tu už asi 10 let neberu. Climen užívám 20 den a nyní se mi aura po letech zase objevila. Je to nebezpečné? Climen bych chtěla užívat dál. Proč moje tělo na hormony takto reaguje? Je nějaké řešení, třeba náplasti nebo krémy? Děkuji, hezký den - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vznik migrén není dosud přesně objasněn

Musíte zkoušet - je možné, že náplasti budou lepší.

Krém je problém- obsahuje jen estrogen a mohou ho tedy užívat jen ženy bez dělohy

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, s přítelem souložíme s kondomem, nejsem si vědoma toho, že by praskl , nebo nějak sklouzl. Menstruaci mám od 14 nepravidelnou, dokonce jsem měla v 16 letech úplnou absenci ( je mi 18) a poslení 4 měsíce již menstruuji s intervalem zhruba 40 dnů. Poslední menstruace však nepřišla ani po měsíci a půl, mohu být těhotná?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze zcela vyloučit. Více řekne gravitest

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore, chtěla by se zeptat, jestli je možné zaměnit nidační krvácení s menstruačním, nebo jak pozná žena, že je těhotná, i když očekávanou menstruaci dostala a jak je to časté..děkuji
Saša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nidační krvácení není příliš časté. Spíše se o něm píše, než že by se opravdu objevovalo

Možnost otěhotnění potvrdí či vyvrátí těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň prajem. Včera som bola 5+0tt, teda začala som 6tt. Na lekárskej prehliadke, vaginálnym uzv, lekár nevidel nič, len zvyšenu sliznicu maternice. Odporúčal preto odobratie krvi, ktorá potvrdila tehotenstvo a hcg vo výške 3813, čo zodpovedá aj týždňu tehotenstva. Prosím Vás, je normálne, aby pri takom vysokom hcg nebolo na uzv nič vidno? Lebo som teraz na pochybách, či sa tehotenstvo vyvíja správne. Ďakujem za odpoveď
tinka_6
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hladiny HCG mají velký rozptyl. Takže je klidně možné, že se těhotenství  správně vyvíjí, ale je o něco mladší a není ještě na UZ vidět.

Nelze ale ani vyloučit, že se těhotenství nevyvíjí správně a myslet je třeba také na mimoděložní těhotenství (při něm ale bývá hladina HCG obvykle spíše nižší)

Více řekne až opakované UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už delší dobu mě strašně bolí v podbřišku, a to nejen při sexu, ale i po něm a i při nějaké jiné činnosti. Většinou když zvedám něco těžkého. Moje gynekoložka mi řekla, že mám nateklý vaječník a že to může občas trochu bolet. Nedala mi ani žádné léky či antibiotika, tak jsem si říkala, že to asi nebude tak vážné. Ale teď to bolí čím dál častěji a já stále čekám zdali to samo přejde. Myslíte, že by mohla paní doktorka udělat chybu? Nebo že by se z nateklého vaječníků mohla stát nějaká vážnější nemoc? Děkuji moc za odpověď.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O co jde, není na dálku možné posoudit. "Natelký vaječník" je poměrně neobvyklý popis. Těžko z něj cokoli vysuzovat. Určitě by ale Vaše lékařka měla situaci řešit. Navštivte ji proto co nejdříve znovu

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
už delší dobu mě trápí problémy se spodkem. Měla sem zánět, paní doktorka nasadila macmiror, ale pak se objevili kvasinky. Ted mi doporučila Lactofeel. Mám prý špatné pH v pochvě. Stále se toho nemohu zbavit. Jakmile to přeléčím za chvíli to mám znovu. Už jsem z toho zoufalá. Můžete mi poradit nějakou dobrou prevenci, aby se obtíže neopakovaly? Moc děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
opakované kvasinky
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření: například omezení kontaktu rodidel se všemi možnými chemikáliemi – aviváže, deodoranty, sprchové gely, apod. Je-li to možné, je ideální na mytí genitálií vůbec nepoužívat mýdlo, jen sprchovat vodou.

Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
Už asi rok Trpín výtokem.Několikrát jsem navštívila svého gynekologa a ten me důkladně prohlidl a vždy bylo vše v pořádku. Akorát výtok furt neustupuje a naopak nezhoršuje, nezapacha, nesvedi a ani nic jiného. Akorát už nevím co si mám počít... Děkuji za radu - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete zkusit kolonizovat pochvu laktobacily - např. Fermalac vaginális 1 tbl na noc do pochvy cca ob den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření: například omezení kontaktu rodidel se všemi možnými chemikáliemi – aviváže, deodoranty, sprchové gely, apod. Je-li to možné, je ideální na mytí genitálií vůbec nepoužívat mýdlo, jen sprchovat vodou.

Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


MUDr. Jan Šulc


antikoncepce
Dobrý den, dnes jsme s přítelem měli nechráněný pohlavní styk ( praskl nám kondom) do hodiny sem si vzala tabletku Nulsora. Je možné že bych i přesto otěhotněla? Dost se toho bojím protože mám 13 den cyklu(plodné období) Předem děkuji za odpověd.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je hodně nepravděpodobné. Selhání této antikoncepce se objevuje v cca 1% případů

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
antikoncepci beru již 6 let po dobrání aktivních tablet jsem vždycky dostala menzes v očekávanýých 3-4 dnech po dobrání, ale nyní jsem 3 den po dobrání dostala virozu (klasika - rýma jako trám a kašel) a už bych měla začít brát znovu aktivní antiko a pořád jsem to nedostala. Jaká je šance že mohu být těhotná? A mám začít brát aktivní prášky? Děkuji - otázka upravena poradcem
M.S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Začněte opět užívat. Vynechání krvácení není až tak neobvyklé. Jistot může přinést gravitest

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, chtela bych se zeptat...Beru antikoncepci Lindynette a vzdy po brani platicka jsem dostala po 2 dnech menstruaci , ale ted jsem dva mesice prebrala bez pauzy...Je mozne, ze az doberu posledni plato a udelam pauzu, tak bude menstruace opozdena? Dekuji
Terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení by se mělo dostavit v pauze. Někdy je ale slabé a může i vynechat.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore měla bych dotaz.Beru ATK Lunafem. Během dvou měsíců jsme měla 2x pohlavní styk. Poprvé to bylo dva dny před MS, která dorazila jak měla a podruhé to bylo někdy v období ovulace, začala jsem brát ATB Rovamycin, ale ten mi nesedl proto jsem měla pouze jednu tabletku, nikde není řečeno, že by se ovlivnoval s antikoncepcí, i přesto jsme s přítelem použili kondom s přerušovanou souloží+braní antikoncepce. Místo braní tabletek 21dní jsme si cyklus prodloužila na 28dní a poté udělala pauzu. MS dorazila ve stejny den i čas jako vždy, avšak je to spíše takové špinění, hnědá krev, mám křeče, ale stále nic co by nasvědčovalo normální MS. Myslíte, že bych byla těhotná nebo je to jen rozházení cyklu tím, že jsem si to posunula o týden? Tohle období mám trošku psychicky náročné je tedy možné, že to může být tím? Mám strach z možnosti otěhotnění. Děkuji za pomoc.
M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění považuji za extrémně nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest.

Co je příčinou atypického průběhu menses, je těžké odhadnout. Může to být posun, stres, ale i něco jiného. Samotné zeslabení krvácení je ale častým jevem.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, jsem po dvou porodech. První porod proběhl v pořádku bez problému, přirozeně. Druhý porod byl trošku komplikovanější, byl mi proveden císařský řez a následně zjistili rupturu dělohy. Nyní je to už 3 roky a já pořád nemám menstruaci. Můj gynekolog mi řek, že je to tak v pořádku, ale já si pořád nejsem jistá, jestli je to normální. Při sexu používáme prezervativ, ale gynekolog mi řek, že nemusíme když nemám menstruaci, tak jsem prý neplodná. Dítě už nechceme. Prosím o Váš názor. Děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepíšete, kolik je Vám let, ani jak byla ruptura dělohy ošetřena. Takže odpovědět je těžké.

Vymizení menstruace nemusí být nutně problém. Záleží ale na tom, zda máte dostatek hlavních ženských pohlavních hormonů - estrogenů. Dá se to snadno zjistit z krve

Obecně neplatí, že pokud nemenstruujete, nemůžete otěhotnět. Často tomu tak je, ale ne vždy. také se to odvíjí od nálezu - viz výše

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat: jsem těhotná 10 . týden a přede mnou je léto, plánujeme že bychom jeli autem do jižního Rakouska - Korutan, která je zemí jezer, jezera tam mají 24-28C a vodu prý považovanou za pitnou, např. na jezeře nesmí jezdit motorové lodě, voda z ledovců a křišťálově čistá. Tak by mě zajímalo, zda se mohu v 2. trimestu tam koupat?
a dále v moři v severní Itálii - to vím, že je snad považováno za nejbezepčnější a naposledy by mě zajímalo, máme doma bazén s nafukovacím horním "límcem", kartušovou filtraci, tak by mě zajímalo, zda bych se mohla ve vlastním bazénu, který bych kompletně napustila vodou z kohoutku a zachloruju dle doporuč. dávkování Savem a tabletou do plováku v létě bez obav koupat? Bazén má průměr jen 2,44 cm, takže bych si teoreticky mohla dovolit vodu 1x za 14 dní kompletně vyměnit.

Ještě jsem slyšela o tamponu do pochvy, ale nevím jak to je bezpečné.

Díky za info - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete se koupat bez omězení.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý deň,chcela by som sa spýtať či je pravdepodobnosť že možem byť tehotná alebo nie.
Mám 16 rokov.
1.mája som mala s priateľom nechránený pohlavný styk,pričom sa domňa urobil (alebo ako inak to mám nazvať).
Dnes som ale dostala menštruáciu.Dostala som ju v deň keď som ju dostať mala. - otázka upravena poradcem
Dominika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést gravitest 

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,mam dotaz k tehotenskym testum,13DC provedeno IUI, 10 s 11ty den po IUI jsem lehoucce zakrvacela a mela mensi krece (slabsi nez pri ms),doufala jsrm,ze by to mohlo byt zahnizdeni,dnes je to 13 dni od IUI TT citlivost 10 negativni,dle cetra v tomto pripade mam prestat uzivat utrogestan (zavadela jsrm od 3. dne po IUI). Myslite,ze je jeste sance na pozitovni TT a neublizi pak vysazeni utrog. nebo uz by neco videt bylo? Da se rici,kdy je hcg v moci poznatelne ma testu od zshnizdeni a ne od oplodneni? Dekuji zs odpoved. Jsna
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vždy se vychází od oplození. Test by měl být v případě úspěchu pozitivní po 12-14 dnech. Pro jistotu doporučuji ještě před vysazením Utrogestanu test ještě jednou zopakovat 

MUDr. Jan Šulc

výtok
miskav1809@gmail.com
Dobrý deň, prosím vás veľmi pekne, poraďte mi, čo mám robiť, keď sa neviem dostať z jedného zápalu pošvy. Kultivácia ukázala, že mám v pošve prítomnú baktériu Escerichia coli, no vraj v masívnom množstve. Bola som liečená 2 týždne vag. tabletami Magmiror, no potom sa mi po dvoch týždňoch znovu objavili tie isté príznaky a znovu mi v kultivácii našli tú istú baktériu rovnakého rozsahu. Teraz mi doktorka predpísala znovu vag. tablety Polygynax 2x denne. S partnerom máme chránený pohlavný styk, tak nerozumiem, prečo sa z toho neviem dostať. ďakujem za radu. - otázka upravena poradcem
Miška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
výtok
Dobrý deň, prosím vás veľmi pekne, poraďte mi, čo mám robiť, keď sa neviem dostať z jedného zápalu pošvy. Kultivácia ukázala, že mám v pošve prítomnú baktériu Escerichia coli, no vraj v masívnom množstve. Bola som liečená 2 týždne vag. tabletami Magmiror, no potom sa mi po dvoch týždňoch znovu objavili tie isté príznaky a znovu mi v kultivácii našli tú istú baktériu rovnakého rozsahu. Teraz mi doktorka predpísala znovu vag. tablety Polygynax 2x denne. S partnerom máme chránený pohlavný styk, tak nerozumiem, prečo sa z toho neviem dostať. ďakujem za radu.
Miška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčba by se měla odvíjet od výsledku kultivace se stanovením citlivosti. Myslím, že současný postup by při dostatečně dlouhém užívání měl přinést efekt

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den jsem po dvou porodech 2010 a 2013 vše bez komplikací přirozenou cestou. Po porodu jsem vždy brala HA Azalia. Po dvou letech jsem přestala s kojením a chtěla jsem přejít na nějakou klasickou hormonální antikoncepci. Bohužel po vysazení azalia jsem nedostala měsíčky. Dostala jsem první dávku agolutinu po dvou týdnech stále nic, kontrolní ultrazvuk nárust sliznice byl, jinak vše se jeví ok, druhá dávka agolutinu, a stále nic.... Piji kontryhel apod..... abych tomu napomohla občas lehké křeče v podbříšku trocha špinění ale měsíčkům se nechce??? Můžu znát Váš názor včem by mohl být problém, těhotná nejsem... Léky žádné neberu, žádné vážné onemocnění jsem neprodělala ani žádný úraz apod.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o asi nevýznamnou hormonální poruchu. Pokud sliznice roste, doporučuji vyčkat -menses skoro jistě dorazí. Více na dálku neporadím.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 48 let, měla jsem návaly, paní doktorka mi předepsala Klimonorm, po kterém se mi ulevilo. Moje otázka je: Kdy a jak se pozná, že Klimonorm může být vysazen? Nechci ho brát "zbytečně" dlouho. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám žádný test, který by to dokázal rozhodnout. Je třeba to po nějaké době vyzkoušet

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Je možné být těhotná i když mi těhotenský test ukazuje vždy pouze jednu čárku? Jak moc se mohu spoléhat na výsledky těhotenských testů? Děkuji velice za odpověd'.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato poradna je zaměřena na problematiku neplodnosti. V poslední době se stále zvyšuje četnost dotazů týkajících se těhotenských testů. Z časových důvodů se proto omlouvám, ale nemohu odpovídat na všechny, zejména ne na ty, které se opakují a odpovědi jsou dostupné v archivu.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
dobrý den, můj přítel mě zřejmě natrhl . Teklo mi hodně krve. Mám stím někam jít?
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud krvácení neustalo nebo máte jiné obtíže, tak lékaře navštivte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
už rok beru antikoncepci Bonade a nikdy žadný problém, až nyní. Minulý měsíc jsem v týdenní pauze nedostala menstruaci. Dělala jsem si test, ale vyšel negativně tak jsem po pauze začala znovu brát antikoncepci ale nyní jsem menstruaci opět nedostala a test znovu negativní. Antikoncepci beru pravidělně +-2h. Je velký problém že nemám menstruaci a mohu být těhotná? - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato poradna je zaměřena na problematiku neplodnosti. V poslední době se stále zvyšuje četnost dotazů týkajících se antikoncepce. Z časových důvodů se proto omlouvám, ale nemohu odpovídat na všechny, zejména ne na ty, které se opakují a odpovědi jsou dostupné v archivu.

MUDr. Jan Šulc


kojení
Dobrý den, jsem 7 měsíců po porodu, dceru částečně kojím (ráno, 2x odpoledne, v noci), menstruační cyklus se zatím neobnovil. Dnes ráno jsme s manželem měli nechráněný styk a manžel si pravděpodobně "ukápl". Chci se Vás proto zeptat, jaká je pravděpodobnost otěhotnění, příp. zda si mohu nechat předepsat postinor (když ještě kojím). Děkuji - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není příliš pravděpodobné ale nelze ho na 100% vyloučit

Postinor lze užít. Riziko pro plod je minimální. Chcete-li maximální jistotu, užijte hned po kojení a po dobu následujících 6 hodin mléko odsávejte a znehodnoťte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den chci se zeptat jsem tehotna nejak na zacatku o vikendu sem zacla krvacet tak sem bezela na pohotovost a zjistilimi ze mam hematom ale miminko nejde videt takze mi nereknou ani v kolikatem tydnu jsem brali mi krev aby zjistili jestli HCG stouplo stouplo tak me druhy den pustili domu mocmi toho nerekli chci se zeptat proc to mimnko nejde videt a jestli mame sanci nepotratit dekuji predem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o těhotenství teprve nedávno počaté. Bohužel ani nelze vyloučit, že se gravidita správně nevyvíjí. Je třeba vyčkat dalšího UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore,mělla bych dotaz,jde nějakým vyšetřením zjistit zda se mi z folikulů uvolnují vajíčka?snažíme se už skoro dva roky,všechna vyšetření v pořádku,průchodnost,spermio,veškeré odběry,vše v pořádnu,ani IUI se nezdařilo,měla jsem nějaký odběr,kde se mělo zjistit jakou mám zásobu vajíček,tak to vyšlo jen při spodní hranici,ale být by měla. děkuju zuzana
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela spolehlivě to lze zjistit jen v rámci IVF programu

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den mam cistu 3cm velkou 2krat jsem dostala slabou menstruaci a tet jsem dostala silnou už to mam 3dny a pořad to nema konec mam jit k lekaři nebo mužu počkat
eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že ještě můžete vyčkat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat,,je pravda že když budu brát antikoncepci pořád a nevynechám,,,nedostanu v daný msíc menstruaci?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U většiny antiko přípravků tomu tak je.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den. Od tretieho dna cyklu som uzivala clostylbegit, potom mi bol podany pregnil, asi od stvrteho dna ma zacalo pichat v podbrusku , sla som na vysetrenie a nasli mi hemorrhagicku cystu, teda som si myslela ze otehotniet som nemohla, na 18 den cyklu som si spravila test a bol pozitivni. Mozem bit tehotna alebo to je tou cistou? Za odpoved dakujem.
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o důsledek cysty. Je možné, že příčinou pozitivity je přetrvávající hladina HCG po aplikaci Pregnylu. Takto časně v cyklu (18.den) se o těhotenství pravděpodobně nejedná

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobry den. LPSK diagnostikovana endometrioza. A tezke srusty v panvi - rozruseny. Cokoladove cysty odsaty. Je mi 34 let. Trpim na krecove zily. Byla mi doporucena antikoncepce na 10 let doprechodu. Je toto vubec mozne s krecovymi zilami? Neexistuje jina moznost. Celkove jsem hormony velmi spatne snasela a proto jiz 12 let antikoncepci neberu. Endometrioza me neboli,byla diagnostikovana nahodne na prohlidce a laparoskopii potvrzena. Jaky je Vas nazor na Nuvaring? Pripadne dalsi tehotenstvi by endometriozu 100% znicilo? Mohla by se zase objevit? Po jake dobe?Deti jiz nechci, ale ano nechci uzivat 10 let v kuse hormony s rizikem zilni trombozy a jinych nezadoucich priznaku. Je mozno endometriozu nelecit? Dekuji za mnoho odpovedi na me otazky.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometriózu je možné neléčit. Riziko obnovení včetně i velkých obtíží je ale značné.

Možností hormonální léčby je více, nejen antikoncepce. Varixy nepřestavují až tak velké riziko

Nuvaring je také antikoncepce. Z hlediska varixů jde možná o lepší volbu

Těhotenství endometriózu nejspíše zlikviduje. Zcela jisté to ale není.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, v neděli ráno jsem měla s přítelem pohlavní styk a v 19.00 kdy beru antikoncepci jsem si pilulku zapomněla vzít, tutíž jsem jí vynechala. Byl to poslední třetí prášek v platíčku. Zjistila jsem to až dnes, když jsem si brala předposlední pilulku. Hrozí riziko otěhotnění?
Lucie Novotná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění je velmi malé. Jak přesně postupovat byste měla najít na příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem na konci 3.mesice těhotenství (12+3). Bříško mi zacalo růst uz od 8.tydne těhotenství - nyní uz je tvrdší a stále roste (není to ještě velké břicho, ale už je znát a vidět. Nevadí mi to a jsem šťastná. Jen se chci zeptat zda je to v pořádku - většina mých kamaradek tvrdí, ze jim pupik rostl až od 5.mesice. Je tedy u me vše v pořádku? Muze to znamenat, ze dítě bude velké? Dekuji
Veru
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Růst břicha je velmi individuální. Záleží na mnoha faktorech -poloha dělohy, pevnost břišní stěny, aj.

Určitě to neznamená, že dítě bude velké - takto časně jsou všechny plody stejně velké.

Nebylo-li dosud provedeno, doporučuji UZ vyšetření k vyloučení dvojčat. To je jediný potenciální problém, který by větší růst břicha mohl signalizovat

MUDr. Jan Šulc

P.S. 12+3 je začátek 4. měsíce

těhotenský test
Dobrý den, potřebovala bych poradit - dostala jsem měsíčky, ale jsou o cca 25% slabší než obvykle. Dělala jsem si těhotenský test, který vyšel negativně - lze se na test spolehnout i v době menstruace? (sex před měsícem po menstruaci)
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na test je možné se spolehnout i při menses. Při jakékoli nejistotě ale doporučuji test zopakovat (nejlépe od jiného výrobce)

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,
má na početí vliv poloha? Je možné otěhotnět, i když je žena nahoře po mužově ejakulaci? - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je možné v každé poloze

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den je to 2 dny co jsem vysadila antikoncepci a ten vecer jsme meli pohlavni styk. Pan gynekolog me poslal na odbery krve.Da se tedy vycist z krve tehotenstvi kdyz jsou to 3 dny od pohlavniho styku? Dekuji
Kiki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

3 dny od styku nelze běžně dostupnými testy z krve těhotenství poznat

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den,

Povazujete testy z krve po 13ti dnech za opravdu prukazne? Rada bych mela jistotu a jsem proto ochotna si za to zaplatit, ale nevim, zda se na ne da opravdu spolehnout. Dekuji - otázka upravena poradcem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

13 dní po styku považuji výsledek těhotenského testu z krve za vysoce spolehlivý

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore, můj lékař mi předepsal Clostylbegit, protože u mě nedochází k ovulaci a prý aby se vaječníky zase nastartovaly k činnosti... Je mi 35 let a padají mi vlasy z důvodu nedostatku ženských hormonů, zvláště pak estrogenů. Jaký máte na tento postup názor? anti brát nemůžu z důvodu migrény s aurou. Ale není možné užívat jen estrogeny? Je možné, že i z těchto léků bych měla migrénu s aurou? Popř. jaký máte názor na fytoestrogeny? Děkuji Vám a přeji hezký den
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nejde o problém s plodností, není podle mne Clostilbegyt vhodným lékem. Samotné estrogeny není vhodné užívat kvůli riziku nepříznivých změn děložní sliznice. Vždy se podávají v kombinaci s gestageny. Určitě je ale možné nějakou takovou kombinaci zkusit. Riziko vyvolání migreny ale nelze vyloučit.

Nejlepší efekt na vypadávání vlasů mají antiandrogeny - například cyproteron acetát. Ten se ale může podávat jen v kombinaci s hormonální antikoncepcí.

Fytoestrogeny jsou stravový doplněk, nikoli lék. Informací je proto k dispozici jen omezeně a většinou nekvalitních. Osobně je obvykle spíše nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mám už týden po menstruaci ale byla jsem na služební cestě a zapomněla jsem si vzít antikoncepci. Můžu ji začít brát až týden po skončení cyklu nebo mám počkat na další a pak ji teprv začít používat?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Raději začněte opět užívat až 1.den krvácení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Při pohlavním styku kondom zůstal uvnitř(šel ale hned vytáhnout). Po 33hodinách jsem byla u lékaře který mi dal 4tabletky a další 4mám užít po 12ti hodinách. Menstruace by měla přijít přesně za týden. Mám strach jestli je těhotenství opravdu hodně pravděpodobné. Děkuji - otázka upravena poradcem
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzhledem k užití doporučené antiko metody 4 plus 4, považuji otěhotnění za vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, mám 42 rokov , 3x potrat v 6 týždni po umelom oplodnení. Predošlá stumilácia 2 ráno, 2 večer clostylbegit + 1 amp. Merional, vajíčka rýchlo narástli, boli 4 a výber 10 deň,jedno bolo na vklad dobré, ale neuchytilo sa. Posledná stimulácia 2 ráno a 2 večer clostylbegit, vajíčka tiež rýchlo narástli, 9 deň výber, obidve nekvalitné. AMH je 3,9. Myslíte, že to má ešte význam s mojimi vajíčkami? Ďakujem veľmi pekne za pomoc. Alžbeta
Alžbeta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na výsledek AMH bych to ještě zkoušel s vlastními vajíčky. Zvážil bych ale jiný způsob stimulace. Nejlepší by asi byla kompletní stimulace k IVF. A nebo bych zkusil čistě nativní cyklus. A pokud minimální stimulace,  dal bych  přednost samotným gonadotropním hormonům před Clostilbegytem

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, jsem v 10. dnu cyklu, od 5.-9. dne jsem užívala 2 tabl. denně clostilbegytu. Včera i dnes pociťuji bolest v podbříšku, myslíte že by to mohlo být způsobené začínající ovulací a za jak dlouho by měla ovulace dorazit? Děkuji za odpověď
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o potíže související s blížící se ovulací. Kdy přesně ovulace nastane lze odhadnout jen pomocí UZ vyšetření. Obvykle za 3-4 dny po skončení užívání Clostilbegytu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Vážený pane doktore,

udělala jsem chybu v užívání tabletek (Lindynette 20). Z neděle na pondělí (19. dubna) jsem omylem užila dvě tabletky v jeden den. Tudíž jsem následující den tabletku nevzala, protože mi v platu chyběla a začala jsem opět brát v obvyklou dobu až další den. (Jeden den tedy zcela vynechaný). V neděli(toho 19.4.) jsem tedy užila jak tu nedělní, tak i pondělní pilulku a v PO jsem tedy žádnou nevzala.Začala jsem zase až v úterý v obvyklou dobu. Byla to chyba ve 2. týdnu (asi 11./12. tabletka).Zbývající týden (asi 9 tabletek) jsem normálně dobrala a udělala 7 denní pauzu.
V tom týdnu, kdy jsem udělala chybu, nedošlo k pohlavnímu styku a nedošlo k němu dokud jsem nedobrala celé plato. Ten jsem měla až den po uplynutí 7 denní pauzy,kdy jsem začala nové plato.

Proto se ptám, pouze pro klid duše, zda je kvůli této chybě udělané před více než 14 dny riziko nechtěného těhotenství, popř. zda došlo k ustálení hladiny hormonů a vše je v pořádku?
Děkuji Vám za odpověď.¨

Marika - otázka upravena poradcem
Marika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že antiko ochrana by měla fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den jsem 2 měsíce po operaci s cystou za dělohou. Začala jsem brát antikoncepci Yadine. Dnes jsem si vzala 14tý prášek a už od začátku co jsem ji začala brát do pěti minut po sexu chvilku krvácím. K mému gynelologovi se dostanu až za měsíc, tak bych Vás poprosila o nějakou radu nebo nějaké to "uklidnění" Dekuji. - otázka upravena poradcem
Krvácení po sexu
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Radu žádnou nemám, snad jen uklidnění: v 1. cyklu užívání antikoncepce nejde o nic až tak neobvyklého, v 2. cyklu by se to mělo zlepšit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobrý den,
pravidelně užívám HA jeanie a minulou sobotu sem si vzala poslední prášek, nastala 7 denní pauza a 8 den tedy v neděli sem si měla vzít prášek. je pondělí 9 den, mám užít dvě tablety najednou a za jak dlouho budu chráněna, děkuji - otázka upravena poradcem
věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, užijte 2 tbl najednou. ochrana začne fungovat po 7-10 dnech

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den, za jak dlouho se da prokazat tehotenstvi testem z krve? Dekuji
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po cca 12 dnech

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den, jeste me napadlo doplnujici otazka k tehotenskemu testu - mam Mamatest 10, je dostatecne citlivy, aby prokazal tehotenstvi 12ty nebo 13ty den po styku? A co den 15ty? Odjizdim na dovolenou na moravu, tak to potrebuji vedet s jistotou. Dekuji
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Jako spolehlivý bych bral výsledek testu za 14 dní po styku

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,mám dotaz: je mi 26l mám 2děti a ms od 13let.Zrovna mi začíná 4den.Ale všimla jsem si že se mi zhoršují křeče v podbřišku,a nad ránem mám mens.krev téměř černou-to jsem nikdy dřív neměla.Taky se mi často motá hlava.Mám se něčeho obávat????
Jana v
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nemyslím, že jde o příznak čehokoli závažného.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den, chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor. Som v 25 dni cyklu a s priatelom sa snazime o babatko. Vcera som krvacala cerstvu krv slabo asi tri hodinky. Potom to ustalo a dnes vecerom zas, no uz menej a viac dohneda. Prosim Vas co to moze byt? Mam 23 rokov, menstruaciu mam pravidelnu kazdy mesiac 15-teho (30 dnovy cyklus). Moze byt taketo krvacanie sposobene uhniezdovanim oplodnoneho vajicka, alebo nieco ine? Nikdy sa mi toto nestalo a nikdy som s menstruaciou problem nemala. Za odpoved vopred velmi pekne Dakujem.
Gabriela Galadova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Příčin podobného krvácení mimo cyklus může být více. Tzv. nidační krvácení je poměrně vzácné a myslím, že se u Vás o tuto příčinu spíše  nejedná.

Možné jiné příčiny: hormonální problém, drobné poranění, zánět, polyp, aj

Pokud se to nebude opakovat, nemusíte o nijak řešit. Samozřejmě za několik dní zkuste těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Dobrala jsem první platíčko antikoncepce a měla se dostavit mestruace - přesně na den se objevilo jen velice slabé krvavé špinění a druhým dnem již téměř ustalo. Je to při začátku braní antikoncepce normální?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Zeslabení nebo i vymizení krvácení není při užívání hormonální antiko nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze