Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

antikoncepce
Dobrý den zapoměla jsem si vzít prášek v prvním týdnu 7 den poté jsem ji vynechala a další den jsem si vzala na další den poté mi přišla MS a po 12 dnech jsem měla s přítelem nechránení sex a udělal se domě je možnost otéhotnění ?
antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud 12 dní užíváte bez chyby, měla by antiko ochrana fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, z jistých důvodů jsem si pomocí HA o den oddálila menstruaci a následně zkrátila pauzu mezi platíčky opět o den. Po dobrání dalšího plata se ale menstruace klasicky nedostavila, je možné se posouváním cyklus nějak rozhodil? Děkuji za odpověď
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Oslabení nebo i vynechání krvácení není ale nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore chci se zeptat jsem těhotna cca 4-5 tydnu TT pozitivní poslední MS 23.2 2015 dneska jsem byla na pohotovosti protože me pichalo v podbříšku na leve straně a střílelo mi to až do zad tak jsem chtěla at me zkontrolují. a pan doktrom mi řekl že je vše v pořádku že norm vel. decdua do 13mm, excentrický uložený gestační vaček 2.8mm dle GSD g.h 4+0 i paní doktorka mi to potvrdila TT testy pořád pozitivní.Beru Utrogestan 2 krat denne, jenže dnes 8.4 jsem byla na pohotovosti protože jsem začala špinit a trošku slabě krvácet ale jen malinko ale břicho mě vůbec nebolí jen prsa a doktor mi udělal Utrazvuk a prej gestační vaček tam nevidí ale přitom mám z 2.4 ultrazvuk a gestační vaček tam je 2,8 mm a sliznici mám 11mm takže zítra du hned rano za mím OG. tet mám strach jestli je ještě naděje protože 2 doktori mi to potvrdily a dnes jinej pan doktor řekl že asi ne že mám jít na kontrolu za tyden . je ještě naděje? děkuju za odpověď
Anet
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se spolehlivě vyjadřovat. Obávám se ale, že těhotenství se spíše nevyvíjí správně

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den.Již před dvouma lety jsem byl u urologa skrz bolest varlete.Nyní jsem musel jít znovu protože bolest byla taková že jsem nemohl ani spát a na cokoli se soustředit...bolest byla i v podbříšku.Na dotek varlata také bolí.Cca před 2 měsíci jsem byl u jiného urologa a ten také na nic nepřišel..Ultrazvukem mi projel celé břicho varlata a ledviny i po ohmatání říkal že je vše v naprostém pořádku a předepsal mi jen kapky na bolest:( To přeci není normální aby se to tak vracelo a po nějaké delší i někdy kratší době odezní.Nemůžou to být kvasinky?Je fakt že vaginální gel s tea tree olejem mi to tak nějak utlumi že se s tím dá fungovat.PROSÍM O RADU.Předem děkuji za odpověď.
Milhause
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gynekolog neporadí. Musíte to řešit s urologem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, začala jsem včera brát první HA Ayreen, začala jsem k večeru krvácet tak jsem uznala že už mám menstruaci a vzala si první pilulku, ale dnes ani přes noc už žádná krev nepřišla, minulý měsíc jsem to měla stejně, že jeden den menstruace, pak asi 3 dny pauza a potom už normální menstruace. Prášky mám brát 21 dnů a potom na 7 vysadit, tak nevím jestli nemám počkat až začnu normálně menstruovat, nebo jestli mám pokračovat v braní prášků ? Děkuji za odpověď .
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokračujte v užívání

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, pred 10 dnami som si zaviedla tampon, pretoze sme mali sportovu akciu, na ktorej som sa neskor opila a vobec si nepamatam, ci som si vytiahla vecer tampon. Skusala som si ho nahmatat, ale prstom sa nedostanem velmi daleko. Na prednej strane posvy po zavedeni celeho stredneho prstu dnu cca 8cm citim nieco zvlastne...neviem ci to moze byt uretrovaginalne septum, je to sice povlecene sliznicou, ale ma to taky zvlastny tvar a napadlo mi, ci to nemoze byt prave ten tampon zakliesneny niekde vo fornixea nejak nadzvdihovať sliznicu. Skusala som aj zatlacit v podrepe ale nic sa nestalo. V podbrusku citim zvlastny pocit, take tlaky, ale uz to mozno je len sposobene nejakou mojou psychikou ze si uz vselico namyslam. Tiez ma napadlo, ci som nahodou nemala sex, ale kedze som este panna, asi by som to rano citila kedze by to bolo poprve. Prosim poradte, mozem este urobit nieco pre to, aby som zistila ci tam ten tampon je alebo nie je? :) Dakujem za odpoved
zabudnuty tampon
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi budete muset navštívit gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, Pane doktore mohla bych se vás zeptat, když mi měsíčky přišly každý měsíc a najednou mi ted' vynechaly a místo nich mám pouze takový nahnědlý výtok, může to být způsobeno stresem? A kdy se mi objeví normální měsíčky? Děkuji
L
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné.

Odhadnout další vývoj není dost dobře možné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, s přítelem jsme spolu spali poprvé 29.3. a poslední styk byl 6.4. Styk byl nechráněný, menstruaci mám dostat až 19.4., ale dnes se mi objevila slabší krev na kalhotkách ráno, ale pak už nic. Můžu poprosit o radu?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zatím vyčkejte, jak se vše vyvine

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
dobrý den,
když má partnerka rada do řitního otvoru muže byt těhotna.

děkují - otázka upravena poradcem
dotaz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z análního styku otěhotnět nelze. Sperma někdy ale může z konečníku vytéct a dostat se do pochvy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore dobrý den. V neděli 5.4 jsem našla pozitivní těhotenský test, PM byla 10.3.2015. Zpočátku byla druhá čárka na testu slabá, nyní se zdá, že sílí. Objevuje se drobné špinění. Lehce nahnědlý výtok, není ho mnoho. Poprvé se objevil asi 1.4., tedy asi 11 den po předpokládané ovulaci (ovulace byla asi 21.3.2015). Výtok byl silnější, nyní je slabší, jen opravdu lehce nahnědlý. Mám obavu, aby se nejdnalo o problém s miminkem. Nemám v podstatě žádné bolesti břicha, křeče, ani nic podobného, v podstatě ani žádné těhotenské příznaky. Prosím o radu, zda semůže jednat o hrozící problém s miminkem a kdy se mám objednat k lékaři na prohlídku, zda je vše v pořádku, případně tluče srdíčko. Nebo se mám objednat k lékaři hned, kvůli špinění? Je vhodné si zajít i na odběr HCG? Velmi Vám děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji kontrolu u lékaře. Může být  vše v pořádku, ale je třeba myslet i např. na mimoděložní těhotenství

Případný odběr krve naplánuje gynekolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ještě doplňuji k otázce. Běžně se mi stávalo, že jsem cca 1- 2 dny před očekávanou MS špinila. Po zjištění těhotenství ám pocit, že je o dost špinění slabší, tak 1 - 2 slipové vložky, opravdu jen světlounce nahnědlý výtok. Ne celý den, spíše nárazově....třeba skoro celý den nic a odpoledna mám na vložce trošku výtoku. Začínám se obávat a panikařit. Mám běžet ihned k lékaři? Těhotenství je vymodlené, dlouho jsme čekali...děkuji Vám za rychlou odpověd.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
různé
Dobrý den, menstruaci mám dostat za 8 dní a za 6 dní jedu na dovolenou. Nevím jestli je lepší vyvolat si menstruaci a nebo oddálit. A do toho bych ještě potřebovala antikoncepci a nevím jestli nějaké takové prášky existují která se dají brát současně týden před menstruací a budou účinné. Děkuji za odpověď. Renata
- otázka upravena poradcem
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Urychlení menstruace je obtížné. Odsun poměrně snadný - např. Norethisteroenm.

Antikoncepci lze ale užít až od menses

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, je mi 29 manzelovi 33. Pokoušíme se o ditě od ledna 2014.Otěhotníme vzdy hned.Máme po zp 12tt,po 5měsících po doporučených proběhlých 3-4 menstruacích mimoděložní těhotenství odstraněn pravý vejcovod a poslední gestační váček bez plodu 7tt.Momentálně čekáme na výskedky z genetiky a u mě imunologii a hematologii.Štítnou žlázu po zjištění zaléčujeme.Prosim Vás máme udělat imunologii i manželovi a spermiogram? Mě ještě odeberou infekce.Teď musíme čekat 3měsice na genetické výskedky.Rádi bychom už když musíne čekat měli všechno možné abychom zas po příchodu výsledků nemuseli čekat znova a tím se vše jen prodloužilo...Už je to těžké a i den pomůže pro psychickou aspon částečnou úlevu.Děkujeme za doporučení ... Hezký den ...
Vladimira
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedená vyšetření partnera považuji za zbytečná. Klíčovou roli může hrát správná léčba poruchy funkce štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,pred třemi lety mi byl odebrán ,,celý´´vajecník,(2 operace)kvuli nalezu cysty cca 6 cm velké,nyní na druhém levém vajecníku o prumeru 7 cm,mi byla odebrána velka čast vaječníku ze které zbyl jen kousek.Pred třemi dny,pri propouštění z nemocnice,mi doktor řekl,ze teoreticky je možné ještě otěhotnět normální cestou,s touto odpovědí se nespokojím,proto se ptám vas,jestli myslíte,zda je to opravdu možné,nebo alespon nejaká prevence,krom změny životosprávy. Děkuji
Š.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, nakolik bude vaječník funkční. Dá se to posoudit hormonálním vyšetřením.

Žádnou spolehlivou prevenci neznám

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

v graviditě se nedoporučuje jíst plísňové a zrající sýry pro až 10 x větší riziko listeriózy. Platí toto omezení i pro pokrmy, kde se sýry tepelně zpracují (zapékání apod.)

Děkuji za odpověď.

Andrea
- otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně si myslím, že se riziko listeriózy trochu démonizuje. Tepelná úprava by měla podle mého soudu event. přítomné  listerie zničit

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den pane doktore,je mi 57let. V noci nespim,mam návaly a jsem z toho už hrozne unavena.
Dostala jsem od p.doktora ACTIVELLE ,ale bojim se po přečteni přibal.letaku ho brát.Mám vys.tlak,astma a cukrovku.V přibuzenstvu mame rakovinu prsu.Poradte mi prosim.Dekuji - otázka upravena poradcem
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji léčbu zahájit. Rizika považuji za malá

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den! Pán doktor, teraz užívam antikoncepsiu /Softinelle/ ešte dva dní, kedy možem užívat Esmyu tabletku? Netreba vynechávat niaké dni, možem pokračovat dalej Esmyou ked dostanem menštruáciu? Dakujem za odpoved!!
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívejte dle doporučení na příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
s přítelem jsme měli styk, ale praskl nám kondom. Koupila jsem si tabletu nulsora. Chtěla bych se zeptat zda až se mi dostaví menstruace si mohu vzít první prášek HA. Asi po 2 letech chci zase přejít na antikoncepci. Děkuji - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, můžete

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň ako sa dá kontrolovať nadrzanost? Ďakujem za vašu odpoveď
1931999
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Otázce nerozumím
těhotenský test
Dobrý den, myslíte, že negativní těhotenský test, který byl proveden 12 dní po styku, můžu považovat za spolehlivý? Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

12 dní je hraniční doba. Doporučuji test zopakovat

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den,
dnes mi pan gynekolog diagnostikoval cystu pravého vaječníku. Je 3cm veliká, řekl, že mám počkat jestli nepraskne. Chtěla bych se zeptat, mám mít nějaké omezení? Co se pohybu týče a tak? A nemáte nějakou radu jak se toho "zbavit" (čaje, teplé obklady,..)?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o malou cystu. Nemusíte se podle mne omezovat. Žádné čaje ani obklady nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v 17. tt. Již 3 týdny se potýkám se zvýšenou teplotou 37,2 °C (CRP 88). MUDr mi předepsal ATB Amoksiklav, po 7. dnech CRP = 8, nicméně teplota stále přetrvává a navíc manželovi diagnostikovali Mycoplasma pulmonae. Proto mi byl předepsán Klacid, jako druhé ATB. Chci se zeptat, jestli jsou tato ATB v těhotenství bezpečná a jestli popř. samotný patogen může negativně ovlivnit plod. Děkuji.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Infekt může plod ohrozit. Riziko antibiotik je naopak velmi malé

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den, včera jsem dávala očkovat dceru látkou Cervarix, dostala druhou a poslední dávku. Večer byla hodně unavená a dnes nešla do školy, protože se jí hodně motala hlava. Může to mít souvislost s očkováním ? Děkuji za odpověď. Ještě doplněk, je jí 13 let.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyloučit to nelze. Příčina může být ale i jiná

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, již delší dobu cca 3 roky se snažíme o miminko. Dnes mám 31 DC normálně mívám 28 DC. Je možné, že jsem těhotná? Dělala jsem si včera odpoledne těhotenský test a byl negativní. Děkuji za odpověď.
Líba
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství je možné. Test ještě zopakujte za 2-3 dny

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, začala jsem brát antikoncepci Belaru. Je podle vás plně učinná, tak že by se při pohlavním styku nemusel použít kondom nebo má snížené některé hodnoty podobně jako např. Flaya? Žádnou jinou jsem před ní neměla, tak by mě ještě zajímalo za jakou dobu užívání bude chránit, slyšela jsem že u některých antikoncepcí je to cca 14 dní po vzítí první pilulky. Děkuji moc za odpověď :)
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud začnete užívat 1. den krvácení, funguje každá antikoncepce spolehlivě hned po skončení krvácení. Při pozdějším začátku užívání, nastupuje ochrana po 7-10 dnech

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, práve mám menzes, ale nezdá sa mi farba krvi, nie je červená ako vždy, ale skôr hnedá..Čím to môže byt??
z
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Barva menstruační krve nemá žádný větší význam. Je ovlivněna především dobu, která uplyne, než se krev dostane z dělohy  do pochvy

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, jsem po KET asi 10 dni, beru utrogestan, je neco jineho misto utrogestanu? treba neco co by se nezavadelo? mam takovy pocit ze mi to nedela dobre?
dekuji predem
- otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Další možností jsou například injekce Agolutinu. Nebo tabletky Duphaston. Utrogestan je možné i polykat.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, minulý měsíc mi gynekoložka našla vřídek na děložním čípku. Na výsledky cytologie stále čekám. Minulý týden mi skončila pravidelná menstruace, včera jsem však začala krvácet znovu. Mimomenstruační krvácení se mi objevuje cca 4 měsíce. Zhruba dva měsíce mívám hodně sportovně náročné víkendy. Může být krvácení kvůli nalezenému vřídku nebo náročným víkendům? děkuji za odpověď
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možné je obojí.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení nálezu z histologie vysledek bioptické vyšetření : placenta rozmerov17x17x2.5cm pupečníku dlžky21cm excentricky nasadzajuci trojcievny.Záver patologa : Trojcievny pupečník má v celém svém průběhu přiměřenou histomogfologicku štrukuúru.Plodove obaly z lipnucimi částečně nekrotickými fragmenty těhotenské decidua , s ojedinelími ložisky akutní zánětlivé celulizácie.Prekrájané tkáň placenty s drobnými ložisky starší ischémie a nevýrazným pomnožením Rohrovho fibrinoidu.Zhrnutie : Chorloamnionitis.Mohla to být příčina úmrtí plodu v 36 týdnu těhotenství ? Za odpověď děkuji Přeji hezký den
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše jde až o následek odumření plodu než o primární příčinu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Zapomněla jsem si vzít 2 pilulky Sunya asi 15.-16. den a začala jsem menstruovat. Platíčko jsem dobrala a navázala na další. Chtěla jsem se zeptat, zda i přes to jsem chráněná? - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste začala krvácet, bylo lepší vysadit a znovu začít po pauze. I tak by ale antiko ochrana měla pravděpodobně fungovat. Chcete-li ale maximální jistotu, nevěřte antikoncepci po dobu 7 dní.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, beru atk Lunafem. Klasicky 3týdny a poté udělám týdenní pauzu. V tomto cyklu jsme měla zažívací problémy tak se stalo že jsem si vzala dvě tabletky raději a to hned dvakrat během cyklu, jednou uprostřed cyklu a druhou uplně v poslední den braní tabletky. V pátek vždy končím s dobíráním platíčka a po týdenní pauze začínám v sobotu. Mám pokračovat normálně jak jsem zvykla? Nevadí ničemu, že jsem si poslední den vzala 2 tabletky? Děkuji D.
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevadí to. Znovu začněte užívat po standardní 7 denní pauze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, dva roky jsem brala HA. Prestala mi však vyhovovat a pan doktor mi predepsal ha luisea 0,2.....
Dobrala jsme placebo predesle a navazala po menstruaci novou HA. Po teto ha jsme ztlousla, vyrostla mi prsa a v den kdy jsem normalne mela mit menstruaci ji nemam. Mam zpozdeni jiz 2 dny. Je to normalni? A mela bych ji zmenit? Dekuji za Vas cas a odpoved. - otázka upravena poradcem
Anetakova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění nebo i vynechání menses není nic neobvyklého. Vždy ale pro jistotu doporučuji gravitest.

Zatím doporučuji užívat dále, stav je vhodné hodnotit až po 2-3 cyklech

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den chtela bych se zeptat 20.4 jdu poprve na gyndu a tam bych chtela rict ze jsem jeste panna ale nejsem pozna to doktorka??? je mi 15 let :) dekuju moc
Káťa Tothova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně to gynekolog pozná

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den. V posledních měsících jsem si všimla, že mi začínají růst kolem bradavek tmavé chloupky. Není jich moc (3-4), ale rostou stále a na tom samém místě. Trhám je pinzetou. Z čeho by to mohlo být? Děkuji.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně o rekci na hormonální změny ve smyslu relativního nadbytku mužských pohlavních hormonů. Nejde o nic neobvyklého ani nebezpečného

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den mohu se prosim zeptat na internetu v ruznych diskuzich jsem se docetla ze zeny ktere byli tehotne ale delali si test treba i po mesici od pohlavniho styku tak test jim stale ukazoval jen negativni vysledek ale presto byli tehotne . Je to mozne bylo tam mnoho techto prikladu.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nezdá se mi to možné

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,

ráda bych se Vás prosím zeptala, zda je možné přenášet genetické vady, které se týkají menopauzy, po mužské linii. Má babička (matka mého otce) měla menopauzu ve 24 letech. Ve 26 letech začala mít problémy s menopauzou i její dera - má teta. Pravděpodobně se jedná o poruchu žlutého tělíska. Mohu se Vás prosím zeptat, zda je vůbec možné, aby byl můj otec přenašečem nějakého takového genu, který by mohl předčasnou menopauzu způsobit i u mne? Vím, že je to zřejmě nemožné, ale ráda bych se zeptala odborníka.

Předem Vám mockrát děkuji.

S pozdravem,

Veronika Chromá. - otázka upravena poradcem
Veronika Chromá
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný takový gen neznám.

MUDr. Jan Šulc

P.S.  Menopauza a porucha funkce žlutého tělíska je ale něco zcela jiného

různé
Dobrý deň mám 16r pohlavný styk som ešte nemala. A idem prvý krát na gynekológiu mohli by ste mi povedať čo mi tam budú robiť moc sa toho bojím mala som problemi v pravom podbrušku mysleli sme že je to slepak ale obvodna ma poslala na gyndu.
K193
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemohu mluvit za jiného lékaře, ale myslím, že bude třeba UZ přes břišní stěnu a možná pohmatové  vyšetření jedním prstem přes konečník. Ani jedno není "nic k nepřežití"

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň mám 15 r. A idem prvý krát na gynekológiu som ešte panna Prosím čo mi tam budú robiť moc sa toho bojím mala som problemi v pravom podbrušku mysleli sme že je to slepak ale obvodna ma poslala na gyndu. Ďakujem za odpoveď.
kika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemohu mluvit za jiného lékaře, ale myslím, že bude třeba UZ přes břišní stěnu a možná pohmatové  vyšetření jedním prstem přes konečník. Ani jedno není "nic k nepřežití"

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem ve 21.týdnu těhotenství a už několikrát mi jen z jednoho prsu vytekla trošička slabě bílé tekutiny. Je to v těhotenství normální nebo si zajít radši na kontrolu na gynekologii? Moc děkuji za odpověď
Leny
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to normální. Jde o sekreci mleziva, což je přípravou na pozdější tvorbu mléka

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, je mi 20 let a mám zdravotní problémy, kvůli kterým nesmím hormonální antikoncepci, chtěla bych Vás poprosit o radu, jaká forma ochrany by pro mě byla vhodná kromě prezervativu. Na internetu jsem si našla Gynefix a celkem mě zaujal, ale když jsem četla recenze, lidé ho spíše nedoporučují. Jaký je Váš názor ohledně gynefixu? Moc Vám děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o spolehlivou antikoncepci.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
dobry den menstruaci sem dostala 31.3. konec menstruace 4.4.a do ted mam bolesti pod prisku ,, a slabe krvacim ... pokousime se s pritelem o miminko je mozne ze muzu byt tehotna nebo se jedna o zanet delohy dekuji
denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O příznak těhotenství nejspíše nejde. Zánět dělohy je jednou z více možností. Doporučuji návštěvu gynekologa

MUDr. Jan Šulc


pohlavní styk
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat, jsem 22. den po menstruaci a s přítelem jsme měli nechráněný styk. Poprvé v noci párkrát do mě vniknul, a pak jsme pokračovali rukou. Ráno jsme to zkoušeli znovu přerušovaně, ale velmi krátce a přítel se do mě neudělal, ale ven, chtěla bych se zeptat, zda je nějaká pravděpodobnost otěhotnění. Moc děkuji
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale nelze zcela vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den prosim o radu uz to bude 6 tydnu co se nam se slecnou stala nehoda sklouzl na prezervativ a hned asi 5 den po tom prisla menstruace. Vyckavali jsme pres 3 tydny a potom udelali tehotensky test a negativni. Ale ted ma jeji menstruace spozdeni zruba asi uz 5 dni a ani zadne priznaky prichodu menstruace nema.po udelani druheho tehotenskeho testu je vysledek stale negativni. Je mozne ze by mohla byt tehotna?? Dekuji za odpoved
Petr
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství starší než 2 týdny považuji za extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru pravidelně antikoncepsi již půl roku, právě jsem však měla sedmidenní pauzu, ve které jsem měla mít menstruaci. Tu jsem však měla jen 3 dny a po 7 dnech (tedy 8 den jsem měla pohlavní styk. když jsem si 8. den měla vzít 1.pilulku z plata zapoměla jsem, mám si vzít druhý den dvě ? je zde možnost, že jsem mohla otěhotnět ?
Babora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tabletku má smysl užít do 24 hodin od doby, kdy měla být užita, tedy vzít dvě najednou. Později již to smysl nemá.

Stejně ale, bylo-li opoždění více než 12 hodin, antiko ochrana může být narušena. Pak bych zvažoval přidat postkoitální antiko

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
co může znamenat bělavý výtok z bradavky po zmáčknutí? Jsem týden po Pregnylu, nyní užívám Utrogestan. Jsou léky možnou příčinou nebo může jít již o příznak těhotenství? Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o sekreci z prsu. Ta může mít více příčin - hormonální změny (vyšší prolaktin), nějaký problém v prsu, někdy jde jen o přechodný stav bez jasné příčiny

S podanými léky sekrece spíše nesouvisí, ale jisté to není. Na příznak těhotenství je hodně časně.

Doporučuji vyčkat -pokud neotěhotníte a sekrece neustane, informujte o tom svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den potřebuji se zeptat je mi 15 let a už mám asi přes tři měsíce výtok je nažloutlý vůbec nepali ani nesvědí a ještě jsme nebyla u doktora a s klukem jsem ještě nespala můžete mi poradit jestli bych to mohla vyléčit doma na gynekologii se mi moc chodit nechce předem děkuji za odpověď
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření: například omezení kontaktu rodidel se všemi možnými chemikáliemi – aviváže, deodoranty, sprchové gely, apod. Je-li to možné, je ideální na mytí genitálií vůbec nepoužívat mýdlo, jen sprchovat vodou.

Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak. Nevhodné je těsné oblečení, obzvláště, je-li spodní prádlo ze syntetických materiálů.

Nejlepším řešením je ale přeci jen návštěva gynekologa


MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
Celkově beru antikoncepci již dost dlouho (pár let, přesně nevím) nejdříve jsem brala Lyndynette 20 and nyní beru MYWY. Chci se zeptat. Už před braním antikoncepce jsem měla nepravidelnou menstruaci, vlastně proto jsem začala antikoncepci brát. Myslíte, že když vysadím antikoncepci tak budu mít zase nepravdielný meznes? a znamená to že budu mít také problémy s početím (také vzhledem k tomu že beru už delší dobu antikoncepci)?? Může nejak dlouhodobé braní antikoncepce a nepravidelná menstruace zapříčinit neplodnost? jaké jsou zkušenosti. Děkuji moc. - otázka upravena poradcem
LuAnn23
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dlouhodobé užívání antikoncepce plodnost obvykle neovlivní.

Při nepravidelném cyklu být problém s početím může a nemusí - záleží na tom, zda žena ovuluje.

Po vysazení antikoncepce se pravděpodobně vrátíte do stanu, jaký byl před jejím nasazením.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce

Dobrý den, jmenuji se Katka a je mi 16. Mému příteli je 20. Stala se nám nechtěná věc. Souložili jsme spolu a při partnerově vyvrcholení se protrhl kondom jelikož nepoužívám hormonální antikoncepci okamžitě jsme se vydali do nejbližší lékárny kde jsme koupili prášek ESCAPELLE. Prášek jsem polka +/- hodinu po styku. Bylo to 3.4. 2015 – teda dvacátý den cyklu (neplodný den). MS bych měla dostat 11.4. Máme velký strach z mého otěhotnění. Jaká je pravděpodobnost že prášek nezapůsobí? A MS dostanu normálně? Prosím o pomoc nevíme si rady. Mám velká strach a nervozitu Děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Selhání, tedy otěhotnění, považuji za vysoce nepravděpodobné. Jistotu může přinést těhotenský test za 2 týdny po rizikovém styku. Menstruace může (ale nemusí) být po užití Escapelle i atypická - mimo termín, s odlišným proběhem, atd

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na snížení účinku antikoncepce. Antikoncepci jsem užívala pravidelně vždy ráno po 13 dnů. Po té třinácté tabletě (v pondělí), kterou jsem užila na lačno jsem asi za 2,5 hodiny zvracela. V sobotu plánujeme s přítelem náš první pohlavní styk, při kterém bez ohledu na HA chceme použít ještě kondom. Jaká myslíte, že je pravděpodobnost narušení antikoncepčního účinku, kdyby nám třeba náhodou praskl kondom? Děkuji.
B.V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost je těžké vyčíslit, ale selhání antiko ochrany nelze vyloučit. V podobných případech je vhodné užít po několika hodinách ještě 1 antiko tbl navíc

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, ráda bych se vás chtěla zeptat. V únoru jsem měla poslední menstruaci a do ted' nepřišla. S přítelem jsme se vždy chránili. Místo očekávané menstruace, která měla přijít 27.3 se mi třetí den objevil na spodním prádle hnědý výtok. Test mi vyšel negativní. Nevíte čím by to mohlo být způsobeno? Děkuji mnohokrát
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o nevýznamnou hormonální poruchu a stav by se měl upravit. Pro jistotu ale vždy doporučuji test zopakovat

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze