Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Od 23.7. do 2.8. je lékař na dovolené, takže nebude odpovídat na vaše dotazy. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

potrácení
Dobrý den pane doktore v 7 týdnu jsem potratila bylo to po IVF je me 42 let.Kdy doporucujete jit na další uměle oplodnění a jakou mám šanci aby se to neopakovalo a donosila.Děkuji za odpověď. Misa
Misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 42 letech je bohužel při užití vlastních vajíček rizik potratu poměrně vysoké - cca 20-25% těhotenství. Opakování doporučuji, byla-li provedena revize děložní dutiny, v odstupu 2-3 měsíců

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli je nějak možné zabránit zvracení během těhotenství. Jsem ve 27.tt a je mi pořád špatně, za celé těhotenství jsem přibrala asi jen 1 kg. Plod se vyvijí normálně.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nela Baronová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bývá to obtížné. Někdy pomohou přechlazené nápoje s ledovou drtí. Zkusit lze také s orčitou opatrností lék Torecan

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den,
chcela by som poprosit o radu. S manzelom sa snazime 3 mesiace o miminko (dovtedy som mala pravidelny 25 dnovy cyklus; 2 dni silne bolesti na zaciatku krvacania). Od zaciatku snazenia o babatko som asi mesiac uzivala inofolic, neskor iba kyselinu listovu (kazdy den). Hned prvy mesiac (od snazenia) a teraz 3. mesiac mam neobvyklu menstruaciu + som zacala citit aj ovulaciu - spinenie 3 dni pred zaciatkom ocakavanej menstruacie, dva dni nic a az na 3. den prepukla menstruacia silno (avsak bolesti 4 dni vkuse, z toho dva dni pred krvacanim). Druhy mesiac som bola chora zrovna v odbobi ovulacie (ziadny sex) a menstruacia ako som bola zvyknuta. Chcela by som sa spytat, ci mozem byt iba hormonalne rozhadzana, alebo sa moze jednat o nejake komplikacie a mam sa objednat u gynekologa (pred zacatim snazenia som absolvovala preventivne vysetrenie)? Taktiez si spominam, ze ked sme sa zacali snazit 1. mesiac, tak som mavala bolesti po sexe a dlhsiu dobu som citila asi od polky cyklu kazdy den jemnu bolest v podbrusku na lavej strane. Dakujem velmi pekne,
Zuzana - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li bolesti, lékaře navštivte.

Jinak bych ve Vašem cyklu neviděl až takový problém, pokud opravdu ovulujete (doporučil bych ovulační testy)

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,jiz 16 mesicu se pokousime o dite a u manzela byl 2krat opakovane spatny spermiogram,snizena pohyblivost,pocet i patologie hlavicky,krcku i biciku spermii,u me hormonalni profil v poradku,ovulace probiha,akorat ze steru z cipku mi byla zjistena ureaplasma urealyticum 10 na 4,oba jsme dostaly antibiotika Doxybene na 10dni. myslite ze pricinou neuspechu o dite mohlo zpusobit zminema bakterie nebo spatny spermiogram. Dekuji moc za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinu je s vysokou pravděpodobností nedobrý spermiogram, nikoli ureaplasma

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer pane doktore, mám dotaz týkající se zvýšené sliznice a nepravidelné menstruace. Dle odběru krve se nejedná o těhotenství, čím tedy může být tento problém způsoben. Děkuji Renata
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou je pravděpodobně hormonální nerovnováha s převahou estrogenů. Řešením bývá podávání gestagenů v druhé polovině cyku

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den
Mužu se prosím zeptat.
Sex bez kondomu je velké riziko? ( když se partner neudělá)
Děkuji za odpověd:)
- otázka upravena poradcem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění je reálné

MUDr. Jan Šulc

různé
dobry den pane doktore chci se zeptat kdyz si zmacknu prave prso tak my stoho tece takova seda voda a kdyz to utru do byleho tak je to zeleny dekuji za odpoved
zofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji návštěvu speciální poradny pro onemocnění prsu nebo alespoň Vašeho gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jelikož se mi menstruace zpozdila asi o týden a půl, tak jsem si udělala TT a i na třetí pokus se objevily dvě čárky. Nicméně po 2 dnech jsem dostala křeče do podbřišku a následně jsem začala dost krvácet. Může jít o samovolný potrat? Na gynekologii se bohužel nemohu dovolat, tak jsem se chtěla zeptat, jestli mám prozatím podniknout nějaké kroky nebo jen počkat a objednat se na kontrolu? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gynekologa navštivte co nejdříve. Může jít o potrat, hrozící potrat nebo také třeba o mimoděložní těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Zdravím Vás.
Běžně dostávám menstruaci přesně nebo s drobnými odchylkami o 2-4 dny později. Myslela jsem, že mi začala MS, jako obvykle lehkým krvácením, ale druhý den nic a dnes je to 12 den. Mám jen občasné bolesti (píchání) v podbřišku a bolest prsou. Myslíte, že se jedná o těhotenství nebo může jít o nějakou poruchu? Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
J.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o obojí. Více řekne těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, prodělala jsem 2x po sobě zánět dělohy a bojím se že mi hrozí srusty, je možné otěhotnět i když je budu mít? Je mi 20 let a chtěli bysme se s přítelem pomalu snažit o miminko, ale mám strach že to nepujde, už jen kvuli těm zánětum, navíc trpím na opakované záněty moč. měchýře. Hrozně se bojím že jsem neplodná i kvuli velmi bolestivé menstruaci kterou mám právě po zánětech a občas mě pobolívá podbříško a v kříži ale žádný výtok nemám. Děkuji Vám za odpověd.
Amalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko neplodnosti je při správné léčbě malé.

Pobolívání v podbřišku musíte řešit se svým lékařem

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den, mám na Vás dvě otázky, první se týká očkování proti rakovině děl. čípku. Je mi 26 let, jsem stále se svým prvním partneren, pro kterého jsem i já byla první. Moje gynekoložka mi ještě loni nabízela očkování, myslíte, že má to pro mě cenu má? Nebo ve chvíli, kdy ani jeden z nás nebude mít sex s někým jiným (budeme se brát, příteli věřím), to nemusím řešit? A druhá otázka - před 6 lety mi brali cystu, přišlo se na malá ložiska endometriózy. Od té doby beru HA Mercilon (bez problémů), menstruuji jednou za 3 měsíce. Chtěla jsem vědět, jak bych se cítila s "normálním" cyklem, půl roku jsem brala Daylette, to jsem měla menstruaci každý měsíc. Žádné změny jsem nepocítila. Pak jsem na jeden měsíc antikoncepci úplně vynechala (ne schválně) a vrátily se veliké bolesti, jako když jsem HA nebrala. Ptám se kvůli té endometrióze - doporučil byste mi i dál kontinuálně užívat HA? Jakou? Pokud bych jí nebrala, bolest by mi nevadila. HA už beru 6 let, do dvou let plánuji porodit. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Ludmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byste ani jeden nikdy neměli již jiného partnera, je význam očkování minimální. Protože budoucnost ale nikdo spolehlivě nezná, očkování bych zvážil.

Pokud neplánujete nyní těhotenství, antiko bych dále doporučil.

Jak byste se cítila po vysazení, nelze dost dobře odhadnout.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Ahoj mam dotaz po 3 letech jsem vysadila HA 26.7 se dostavila menstruace ,7.8.,8.8. a 9.8(ovulace) jsem mela plodne dny behem kterych jsem mela nechraneny pohlavní styk pak ale 11.8 se dostavila menstruace..Vim ze po vysazeni HA je menstruace nepravidelna ale je tu moznost ze jsem otehotnela v plodnych dnech ikdyz prisla menstruace ?
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela vyloučit otěhotnění nelze  Více řekne gravitest

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď na včerejší otázku Mirena a polyp. Myslíte, že je pravděpodobnější nebo možné, že polyp byl již přítomen před Mirenou (dr. nedělala před zavedením UZ, pouze sklíčko v rámci preventivní prohlídky) a poté drážděn mechanicky či hormonálně a mohl narůst do takového rozměru, rovněž mě překvapuje, že ho dr. na UZ neviděla, když ho dělala 4 týdny po zavedení a poté ještě 2x. A sliinice byla při všech vyšetřeních nízká. Mám velký strach, protože i popypy mohou být jistě i zhoubného charakteru. Děkuji za odpověď.
Děkuji za odpověď.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Jarča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud gynekolog při UZ kontrolách polyp neviděl, velmi pravděpodobně nebyl ještě přítomen

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mám dotaz.

Po 3 a půl letech sem vysadila HA. Vysadila jsem jí 4. srpna. 12. srpna jsem měla s přítelem pohlavní styk přičemž ejakuloval do mě. Prášky neberu více jak týden. Je možné už takhle brzo riziko otěhotnění nebo ještě ne?

předem děkuji - otázka upravena poradcem
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore, při vyšetření mi lékařska sdělila, že mám zvýšenou sliznici a to velmi, na ultrazvuku mi sdělila, že se jedná o těhotenství, byla mi odebrána krev, ale výsledek je negativní. je možné, že jsem těhotná?
velice děkuji S přáním hezkého dne Jana - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při negativním testu z krve je těhotenství hodně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, myslíte, že je v pořádku předepsané dávkování Puregonu 300iU denně po celou dobu stimulace? Tato dávka se mi zdá vysoká... Je mi 34 let, FSH mám 6,9 a LH 7,1. BMI 25. Dlouhý protokol z luteální fáze (Decapeptyl 17.DC, začátek stimulace Puregonem po 13 dnech). Předem děkuji za odpověď.
Dávky Puregonu
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to hraniční dávka. Nejde ale o nic až tak neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
chcela by som sa este opytat moze na toto zomriet babatko v tehotenstve 35tyzdni na žiskove zhrubnutie pupocnika a nadmerne špiralovite vinutymi cievami ,co by to mohlo znamenat ???
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pupečníková komplikace může být příčinou

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pán doktor, chcem sa poradiť , mala som dostať v pondelok menštruáciu a dnes som mala začat brat lieky aby som ju oddialila Norethisteron, lebo idem na dovolenku, ale dostala som menštruáciu dnes . Ako ju mám zastaviť? mám brať tie lieky a zastaví sa ? dakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nasazení léků můžete zkusit -doporučuji dávku 3x1 tbl. Zda to ale zafunguje, není bohužel jisté

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
a pan doktor,je to normalne je babatko moze bez priciny len tak zomriet v brusku ,takom vysokom stadiu tehotensva 35tyzdni....velmi ma to trapi ,ci ja niesom na vine ci com nieaky zly pohyb nedala ,ja neviem. A ak by som bola znova tehotna ,bolo by znova vsetko dobre tehotenstvo ,malo by sa ukoncit pre istotu prv nez 35tyzden ....su vobec taketo pripady ???ci som len ja takato nestastnica....
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Předčasné ukončení před 35. týdnem nepovažuji za rozumné řešení. Určitě ale bude třeba stav plodu pečlivě sledovat. Riziko opakování podobné tragedie je naštěstí extrémně nízké

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
A pan doktor ,a moze babatko len tak zomriet bez priciny v brusku tak vysokom stadiu tehotenstva 35tyzdni,je to normalne ,stava sa to
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální to není a je to velmi vzácné. Občas se to ale stane

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den.
Ráda bych se zeptala na operaci tzv. MYOMEKTOMII.
Je mi 29 let. Bohužel nemám dítě. Byly mi nalezeny 3 myomy v děloze.
2 myomy jsou cca. 5x5 a 6x6cm. Tyto jsou těsně vedle sebe.
A jeden 2x2cm někde u hrdla dělohy.
Mám jít na myomektomii, která by se kvůli četnosti a velikosti myomů prováděla přes stěnu břišní.
Lékaři mě trochu vystrašili tím, že je to velká operace a má rizika.
Moje lékařka mi řekla, že tím mysleli to, že při této operaci mohu o dělohu i přijít.
Je tato operace a narkóza svou zátěží na organismus srovnatelná s operací např. žlučníku nebo slepého střeva, která by se prováděla přes stěnu břišní?
Děkuji Vám. - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o něco delší a tudíž o něco málo více pro organismus zatěžující než odstranění žlučníku či slepého střeva. Nejde ale o nic dramatického. Riziko je spíše opravdu jen v možném poškození dělohy

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v pátém měsíci - beru nějaké vitamíny a zvažuji, zda budu pokračovat v braní těchto: kyselina listová, železo, magnezium, vápník, vitamín D, omega-3-mastné kyseliny a vitamínový komplex. Myslíte, že je nutné brát nějaké vitamíny, nebo je miminko dostatečně vyživováno z matčino stravy (dostatek ovoce, zeleniny, kysané mléčné výrobky, sem tam ryba). Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Správná výživa ze strany matky podle mne v druhé polovině těhotenství dostačuje

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
dobry den,s priatelom sa pokusame uz stvrty mesiac o babetko,vysadila som HAK a uz stvrty mesiac berem inofolic.minuly mesiac som mala menstruaciu velmi slabu a trvala len tri dni,inokedy mavam pat dni a silnejsiu...no teraz som zasa mala velmi slabu menstruaciu a ledva trvala tri dni...mozem mat problem na zaklade tohoto otehotniet,alebo co sa deje?dakujem za odpoved.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jedna možnost je těhotenství - odpoví gravitest.  Důležité je, zda ovulujete. Zkuste měření bazální teploty nebo ovulační testy. Ovulujete-li, nevidím slabší krvácení jako problém. V případě, že neovulujete, bude třeba ovulaci vyvolat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobry den je mi 18 chtěla bych se zepta zapomela sem si vzit 4 prašky antikoncepce v prvnim tydnu ... od te doby je mi po ranu vzdy težce od zaludku a mam pocit na zvraceni myslite ze bych mohla byt tehotna ?
ALENA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nepovažuji za příliš pravděpodobné. Více řekne po 2-3 týdnech gravitest

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
mám problém s menstruací. Cyklus mám vcelku nepravidelný, někdy de mi stává, že přijde i o polovinu cyklu dříve, ale paní doktorka mě ujistila, že max. dvakrát do roka by to mělo být v pořádku. Momentálně mám ale problém opačný. Menstruace již 8 den nepřichází. Minulý měsíc přišla také později, ale pouze o tři dny. Těhotenství bych snad vyloučila, ačkoliv jsem styk s přítelem měla, přítel používá kondom a vždycky vyvrcholí mimo mne. Test jsem si tedy pro jistotu dělala, ale dvakrát vyšel negativní. Je i přesto možné, že bych byla těhotná? příznaky na sobě žádné nepozoruji, jedině včera slabé píchání břicha, které se od píchání kolem pupku přesunovalo níže a poté zcela vymizelo. Říkala jsem si, zdali by to nemohlo být i ze stresu, minulý týden byl náročný, stavíme, potom konflikty v rodině. Děkuji za jakýkoliv názor na moji situaci. - otázka upravena poradcem
E.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Při negativních testech je těhotenství hodně nepravděpodobné. Stres může být příčinou. Nevidím to ale jako nějak vážnou poruchu

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den pan doktor,mam 24rokov za sebou mam 3rocnu dcerku,otehotnila som minuli rok na jesen ,najprv som cakala dvojicky ,jedno som potratila v 12tyzdni ,druhe sa drzalo ,ale drzalo sa do 35tyzdna a zrazu mu prestalo byt srdiecko,cele tehotenstvo bolo ok,ziadne zle vysledky som nemala,nic som nebrala ziadne lieky,...akurat ku koncu tehotenstva ma ukrutne trapili krce v nohah,brala som magnezium ale aj tak som mala krce,teraz po porode ako keby utalo ,nemam ziadne krce ...Pitva dietatka ukazala ze bez priciny,zamlknuty potrat. musela som ho spontanne porodin 3.jula termin som mala 3augusta .strasne by som chcela byt znova tehotna ,ale sa obavam ,gyn.mi povedal ze po prvom menzese mozeme sa snazit o babo ,menzes som mala uz prvy v sestonedeli po mesiaci porode ,myslite ze mozem hned otehotniet ked sa mi toto stalo ,a co take brat ,ako postupovat......velmi pekne dakujem...
marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnět podle mne můžete. Doporučuji užívat nějaký multivitamin s kyselinou listovou

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
mam takový problém. Už tři dny me strasne boli bradavky, ale pouze na dotek. Taky se dost zvetsily. Beru antikoncepci, jenže mame s přítelem pohlavní styk někdy i 2x denne. Mohla bych byt tehotna nebo jde pouze o premenstruační příznaky? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Těhotenství je správném užívání antikoncepce hodně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem 30+3 tt a dnes jsem byla na velkém ultrazvuku, a bylo mi řečeno že máme asi malou cystičku na ledvině, a že to máme řešit až se miminko narodí s pediatričkou. Trochu mě to vystrašilo, neměl mě doktor třeba někam poslat?a ještě mi neřekl váhu, ale na internetu jsem četla, že se dá podle AC poznat váha AC mám 247. díky za odpověď
veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Předpokládám, že cystička je u plodu. Doporučuji důvěřovat doporučení lékaře.

Podle AC (=obvod bříška) nelze váhu plodu odhadnout. K tomu je třeba více měření

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
brala jsem atb Azythromicin na Ureaplasmu která byla zjištěna. Atb jsem brala 3 týdny, vždy 3 dny v týdnu. Trápilo mne častější močení, bolesti žádné. Nyní je to 14 dní co jsem léčbu dokončila, všechna doporučení mé gynekoložky jsem dodržela a už v průběhu braní atb jsem měla dojem, že moc nezabírají. Časté močení neustávalo a přetrvává do teď. Nejvíce mě to nutí před spaním a v noci, přes den jdu třeba jen 2x, v noci i 4x. Kdy je tedy vhodné provést kontrolní vyšetření na ureaplasmu znovu? Mám si ho vyžádat hned nebo ještě čekat? Děkuji - otázka upravena poradcem
Antonie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Máte-li obtíže, je třeba rozhodnout, o co jde již nyní. Zda je příčinou opravdu ureaplasma, nepovažuji za jisté

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, momentálně jsem ve 28 tt (27+5) a cca 3 dny mě trápí, bolest spodku (možná jako stydké kosti; jak kdyby mě někdo nakopal - promiňte mi ten výraz, ale neumím to lépe popsat), zatím je to víceméně jen při změně polohy (ze sedu do stoje a chůze, z lehu do sedu, atd.), když to pak rozejdu tak je to už dobré. Není to nic hrozného, taková tupá občas pichlavější bolest, ale když jsem v klidu tak nic nebolí. Žádnou zvýšenou námahu jsem neměla, mohlo by to být z dlouhého sezení v práci nebo jde jen o rozestup vazů? A co proti tomu mohu dělat? Děkuji za vaši odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozestup spony nebo zvýšené napětí vazů je možnou příčinou. Určitě je ale vhodná návštěva lékaře- jen při vyšetření je možné přesněji určit, o co jde

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, měla bych dotaz k Mireně a polypu. Na začátku dubna mi byla zavedena Mirena, od té doby stále krvácení. Několikát jsem navštívila OG, bez nálezu včetně UZ. Naposledy před 14 dny mi dal Norethisteron. To se však nezlepšilo a na další návštěvě byl zjištěn polyp vel.3x2 v děložním hrdle. Při odstranění v CA se však ukázalo, že polyp je v celé dutině děložní, mirena musela být odstraněna. Je možné, že by vyrostl polyp takto rychle, nemůže se jednat o malignitu, paní doktorka prý nic takového s mirenou neviděla. Do zavedení Mireny jsem neměla žádné potíže.
Děkuji za odpvěď.
- otázka upravena poradcem
Jarča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Polyp  jistě může narůst během několika měsíců. Při Mireně  to je ale opravdu velmi atypický nález. O jaký polyp přesně šlo, určí histologické vyšetření, na které byl, předpokládám, polyp odeslán

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,jsem tehotna 10+3 a dnes se mi na zadni strane stehen objevila cervena vyrazka ve tvaru dlouheho ohraniceneho pruhu.Muze to ohrozit plod?A doporucil byste navstivit lekare nebo chvili vyckat,zda se to neztrati samo? Pokud navsteva lekare,gynekologa nebo kozni?Dekuji predem za vasi odpoved.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Plodu nejspíše nic nehrozí. Návštěvu dermatologa ale doporučuji

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den chci se optat, přítelkyně byla udajně na gynekologii s diagnozou cysta na vaječníku... řekla mi že to má 1,5 roku a neléčí jí to ten doktor je to reálné nebo se jen vymlouvá na pohlavní styk?
Qwertz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Cysta opravdu může být přítomna po řadu měsíců.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
12 dni od oplodnenim ale dostala semto citim se ale tehotna muzu bejt a kdyto poznam a este ktomuto mam mali bolesti pod briskem
denula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenský test
12 dni od oplodnenim ale dostala semto citim se ale tehotna muzu bejt a kdyto poznam a este ktomuto mam mali bolesti pod briskem
denula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Zkuste těhotenský test 2 týdny po styku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať,a to te som v 35týždni tehotenstva a mám bolesti akoby som mala dostať menstruaciu,či je to normálne a ci môžem ešte brať magneziove tablety.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Může jít o signál blížícího se porodu. Příčin ale může být více. Bez vyšetření se nemohu blíže vyjádřit. Užívání hořčíku neuškodí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, bude mít užívání tablet Mycosyst vliv na otěhotnění? děkuji
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnění by tím nemělo být ovlivněno

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem dnes 7+1tt a paní doktorka mi dnes při ultrazvukovém vyšetření sdělila, že to vypadá na zamlklé těhotenství. Uvedla, že se jí nelíbí nepravidelný tvar váčku a není vidět srdíčko. Sice prý vidí něco co slabě tepe, ale že se může jednat jen o nějakou žilku. Vím, že těhotenství může být mladší, ale netuším jak moc je důležitý pravidelný tvar. před týdnem byl váček krásně kulatý. Moc děkuji za odpověď a jsem s pozdravem, míša
míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nepravidelný obrys plodového vejce má jistý význam. Podobně je tomu i u žloutkového váčku. Klíčovým ale je, zda je či není vidět srdeční akce. Více řekne až opakované UZ vyšetření

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Můj dotaz je zřejmě zbytečný, ale pro svůj klid se raději zeptam. Beru již 3 měsícem antikoncepci Katyu. Pauzu mám od tohoto pondělí a ještě nemam mesicky. Vím že těhotenství to být asi nemůže, ale co když medostanu menstruaci? Mohu být těhotná? Prášky beru na minutu přesně. Moc děkuji za odpoveď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Vynechání krvácení není při HA nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, co když jsem měla mestruaci o 10 dní se spožděním ( mívám to pokaždé nepřesné ) ale s velmi lehkým krvácením, spíše špinění, které celých 6 dní (normal) bylo stejně silné. Co to prosím znamená?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pravděpodobně jde o nevýznamnou hormonální poruchu. Po jistotu ale doporučuji těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je možné otěhotnět, když se vám mužský pohlavní orgán po vykonání lehce na sekundu otře o ženský, ale ne do pochvy? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnění je hodně nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den,uz 5den jsme meli s pritelem sex a pokazde do me ejakuloval ale nevim jestli mam nebo nemam plodne dny HA neberu uz rok a tak nejak jak to mam spocten mela bych to mit pristi tyden,delala sem si test a ten nic neukazal muzu byt tedy tehotna?strasne moc by jsme si miminko prali Dekuji za odpoved
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenský test
Dobry den,uz 5den jsme meli s pritelem sex a pokazde do me ejakuloval ale nevim jestli mam nebo nemam plodne dny HA neberu uz rok a tak nejak jak to mam spocten mela bych to mit pristi tyden,delala sem si test a ten nic neukazal muzu byt tedy tehotna?strasne moc by jsme si miminko prali Dekuji za odpoved
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den prosím vás o radu jsem v 18 TT a už druhý den trpím průjmem a zvracením , nemohu do sebe dostat pomalu žádné jídlo ani pití a vše vyzvracím chtěla jsem se zeptat jestli to muže být způsobeno vysokými teplotami které mi nedělají vůbec dobře a jestli mám raději návštivit lékaře , nerada bych se trápila v nemocnici. Děkuji vám
Gabriela Š
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více - především nějaké střevní infekce. Samotné vysoké teploty bych spíše nepodezíral. Lékaře navštivte

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den pane doktore,dneska mi zjistily jednokomorovou ovarialni cystu se složkou diff dg. dermoid. velikosti 40-35mm. .Doporučily mi LSK,ale odmitla jsem to,před 3 mesicy jsem byla na LSK se stejnym problemem.Pak po odstraneni doporučuji program IVF.Chci se zeptat jestli na ten program mužu nastoupit bez te LSK,nebo to nutne musim podstoupit?Řikaji doktoři že mi ne probiha ovulace ale tvoři pořad dokola cysty.Předem dekuji za odpověd.
- otázka upravena poradcem
Inna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě bych UZ zopakoval - vhodné je to těsně po menses. Pokud by byl nález stejný, spíše bych laparoskopii doporučil. Ale aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat.

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den pane doktore,
chci se nechat očkovat proti rakovině děložního čípku. Pohlavní styk jsem ještě neměla, ale mám partnera, s kterým se už mazlíme. On teda už pár sexuálních partnerek přede mnou měl. Chtěla bych se zeptat, jestli mě třeba mohl nakazit v případě, že nejdřív uspokojoval sám sebe a pak hned prsty uspokojoval mě?
Četla jsem i tom, že se lze nakazit hpv virem i během líbání. Zajímalo by mě, jestli to lze takto všeobecně a nebo jestli se týká jen případů, kdy lidé někdy provozovali orální sex, protože vím, že partner v předchozích vztazích své partnerky takto uspokojoval.
Děkuji moc za odpověď. Hezký den. - otázka upravena poradcem
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tuto cesty nákazy vidím jako nepravděpodobnou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den, jsem 13+3tt tehotna (dle velikosti miminka, od posledni MS jsem 12+3tt). Od pocatku beru vitaminy Chytre miminko - na doporuceni z endokrinologie, kvuli stitne zlaze bych mela brat jod. Vsude ctu, ze by se tehotenske vitaminy mely po ukonceni prvniho trimestru vysadit. Pan doktor mi po prvotrimestralnim screeningu rikal, ze vitaminy brat nemusim a tudiz at se do luvim prave na endokrinologii. Tam mi ale asi reknou, abych tyto vitaminy stale brala. Co si myslite, neni to zbytecne? Nemela bych prejit pouze na jod? Nechci, aby miminko narostlo vice, nez by melo. Dekuji
P.S. Jak je vlastne mozne, ze miminko "prerostlo" dobu tehotenstvi podle posledni MS? Dekuji - otázka upravena poradcem
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Větší plod může být způsoben časnějším otěhotněním v průběhu cyklu

Multivitamin užívejte opravdu dle doporučení endokrinologa

Obecně se ale riziko velkého plodu při jejich užívání přeceňuje

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den.snazime se o druhe dite uz 5mesic a porad nic.u prvniho ditete to trvalo tak 5mesicu.chci se zeptat jestli nevadi to ze mam otocenou delohu a zda muze ovlivnit vyvoj a rychlost spermii leky medrol 4mg.na crohnovu nemoc.ja beru kys.listovou jako doplnek.jinak vubec nic.dekuji za odpoved
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Medrol by v této dávce neměl vadit.

5 měsíců je hodně krátká doba, takže bych zatím nic speciálního nedoporučil

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám Nuvaring jen krátce (mám teprve 2.kroužek). S přítelem jedeme na dovolenou přesně v den, kdy bych si kroužek měla správně po 3 týdnech vyndat, ale já bych se ráda vyvarovala menstruaci. Dočetla jsem se, že pokud vyndám kroužek mezi 3.-4. týdnem, jsem stále chráněna proti otěhotnění. Nicméně po 4.týdnu už hrozí riziko. Zajímá mě, jak velká ta hranice 4.týdnu tam je. Dejme tomu, že v úterý končí 4.týden. Mohu mít v pondělí ještě chráněný sex? Co mě více ochrání před otěhotněním - ponechat kroužek na 4 týdny nebo po 3 týdnech zavést nový kroužek? Děkuji za odpověď.
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak postupovat, můžete zjistit na příbalovém letáčku - bez pauzy zaveďte další kroužek

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore. Je mi 54 let, menstruovat jsem přestala cca ve 48 letech. ze začátku jsem nepociťovala vůbec žádné potíže, myslela jsem si, že u mne přechod proběhl bez problémů. Nicméně po dvou letech všechno začalo: příšerné návaly, ve dne v noci, velmi nepřjemné pocity v žaludku (kvůli tomu jsem dokonce byla na endoskopii), točení hlavy, malátnost, nespavost. Přírodní preparáty nepomohly. Po poradě s gynekoložkou jsem začala užívat Activelle, začala jsem pátý rok. Bojím se rizik, především rakoviny, zemřela na ni maminka, nebo mrtvice (tatínek), tak jsem asi před půl rokem začala brát Activelle místo denně pouze obden, s tím, že ji pozvolna vysadím. Půl roku bylo všechno v pořádku, ale teď se zase s plnou silou dostavily úplně stejné problémy jako na začátku, z čehož jsem usoudila, že ta poloviční dávka nestačí. Activelle bych tak či tak neměla brát déle než 5 let. Jsem v situaci, kdy si nevím rady, potíže jsou skoro nesnesitelné. Jak v této situaci dál? Děkuji za odpověď.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji užívat Activelle dále v plná dávce. Rizika považuji za velmi malá. Mám řadu pacientek, které užívají 10 i více let

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze