Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

klimakterický syndrom
Dobrý den,
je mi 49 let a můj gynekolog mi předepsal naposledy HA s tím, že ohledem na věk (žádné zdravotní problémy nemám) mi již její užívání nadále nedoporučuje. Otěhotnění v tomto věku je podle něj vyloučené. Mohu se na jeho tvrzení opravdu spoehnout? - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně s tímto tvrzením souhlasím

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, pane doktore,
jaká je pravděpodobnost, že jsem těhotná? Od poslední menstruace meškám již 40. dní (cyklus mam 30 dni +/-). 18. den cyklu jsem měla nechráněný pohlavní styk. Všechny testy včetně dnešního ranního negativní. Zvětšila se mi prsa a citim se dost unavena. Nekolik dni me hodne bolelo i v bedrech a měla jsem mirne zvysenou teplotu. Jsem z toho velmi nervózní, pořád na to myslím i když vím, že bych měla byt v klidu. Před dvěma dny na ultrazvuku doktor nic neviděl. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na opakovaně negativní testy považuji těhotenství za prakticky vyloučené

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda je možné nějaká průchodnost spermatu přes kondom pokud ve mě přítel 2x za styk ejakuloval? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky nikdy nelze vyloučit drobnou netěsnost

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den. Je mi 29 mam za sebou dva porody normalni prubeh i porod.A treti ukoncene tehotenstvi skoro ve druhem mesici, coz neprobehlo v poradku. Hned druhy den po propusteni mi zacli bolesti krvacela jsem a bylo mi zle. Na ult. Zjistily jeste zbytky plod. A infekci. Druhy den sal. Pak se dostavil zanet mocovych cest. Opet antib. Od te doby mam casto zanety mocovych cest. Chci se zeptat i kdyz je mozne nepruchozi vejcovody, je nejaka jina lecba nez laparoskopicky ci jiny zasah do bricha? Je mozne resit vitaminy nebo je to nutne? Dekuji za vasi odpoved.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud by proběhl zánět, který by poškodil vejcody tak, že by oba byly neprůchodné, je řešením IVF program. Laparoskopické zprůchodnění se provádí již jen výjimečně

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, začala jsem používat HA v podobě kroužků. Potřebovala bych, přesunou menstruaci o pár dní déle. V příbalovém letáku jsem se dočetla, že pokud zavedu další kroužek hned po vyndání předchozího kroužku (po 21 dnech s novým kroužkem dodržím 7 dní bez k.) menstruace se mi posune. Bude to fungovat i když je to moje první zkušenost s HA (tudíž, že jsem si zavedla úplně poprvé kroužek a po 21 dnech vložím nový hned po vyndání a poté dodržím 7 dní bez kroužku) děkuji za odpověď
Saša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mělo by to fungovat. Je také možné druhý kroužek vyjmout až po měsíci - tedy 1xkompletně vynechat krvácení

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den, jsem 9 mesicu po vysazeni HA. MS chodila 31, 32, 49 spineni, 39, 52 spineni, 40 a to bylo naposledy. Od 25.8. (normalni MS) uz nic. Dnes na vysetreni sliznice nizka, folikuly male. Podle dr bud nasadit znovu HA anebo stimulace hormony vedouci k otehotneni. Nemam ted partnera. Poradtte mi prosim jak menstruaci nastartovat. Je mi 29. Podle dr by ted otehotneni byl zazrak. Mam strach, ze nikdy nebudu mit deti. Pred HA cyklus normalni. Dekuji!
Tamara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji, nemáte-li partnera, opět užívat HA. Až budete chtít otěhotnět, může to i jít bez problémů a nebo trochu pomůžeme vyvoláním ovulace. Nyní to neřešte! Snad jen - dávejte si pozor na výrazné hubnutí - může být příčinou zablokování cyklu

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den
V úterý mi skončila menstruace a ve čtvrtek jsem se s někým vyspala bez kondomu, ale udělal se mimo mě.
Je možné, že jsem tehotna?
- otázka upravena poradcem
Kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelze to zcela vyloučit

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, podstupuji stimulaci na 1 IVF. 7 dní jsem užívala Gonal 150 jednotek. Reakce vaječníků téměř žádná. Nyní mám zvýšenou dávku Gonalu na 225 jednotek na 5 dní a k tomu Merional na 4 dny. Byly nalezeny zatím pouze 2 follic o velikosti 7 mm a 11,11 mm, AMH 1,63, FSH 10,5; LH 3. Myslíte, že je reálné podstoupit uspěsně IVF, případně změnit léky? děkuji za odpověd.
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že stále ještě může dozrát kvalitní vajíčko.

Kdyby se tak nestalo, což je také možné,  doporučuji v příštím cyklu hned od počátku vyšší dávky

Držím palce

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat když používám antikoncepci MERCILON od 15 a je mi 23 můžu mít později problém otěhotnět,když ji vysadím? Dekuju Lucie
Lucka B.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobrý den,
s manželem se snažíme o druhé miminko. Začali jsem oba užívat přípravek Fertility Blend pro páry. Chtěla jsem se zeptat zda by jste tento přípravek také doporučil pro snahu miminka.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné přípravky spíše nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chci se zeptat, jestli je velké riziko otěhotnění, když jsme s přítelem měli pohlavní styk o mých plodných dnech, ale přítel vyvrcholil mimo mě? Slyšela jsem, že v preejakulátu většinou nebývají životaschopné spermie, je to tak?
Weronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určité riziko otěhotnění i tak existuje

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den,kdyz se kluk do me udelal ale neberu prasky a mam mesicky myslite ze muzu otehotnet?:(
Antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zcela vyloučit otěhotnění není možné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když používám antikoncepci MERCILON od 15 let a je mi 23 nebudu mít problémy s možností mít později děti? Děkuji
lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Problémy s plodností nepovažuji za pravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den.
Podle těhotenského testu těhotná nejsem.i menstruaci mám pravidelnou.akorád nevím,proč občas cítím v pravo od pupíku,jako kdyby pohyby....nechápu to.nebo se mi něco děje ze střevami??? - otázka upravena poradcem
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jíž o zvýšenou plynatost

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den. 1. 11. jsem s přítelem měla nechráněný sex, ale přítel nevyvrcholil. Ucukla jsem docela brzy, asi po 4–5 zasunutích, ale předcházelo dlouhé mazlení a dráždění, a tak se bojím případné „kapky touhy.“ Bylo to po menstruaci, kterou jsem dostala 24. 10. a skončila 30. 10. Ode dneška (5.11.) mám podivné bolesti břicha jako před ms a bolí mě hlava. Snažím se nevyšilovat a připisuji to nervům, nebo ovulačním bolestem, což by tak časově i sedělo, protože mám cyklus pravidelný + – jeden den. Myslíte, že je možné, abych otěhotněla, pokud se opravdu jedná o ovulaci? Nebo jaká je asi šance? Vím, že teoreticky to asi možné je, ale snažím se racionálně myslet, protože prakticky přece není zase tak snadné otěhotnět. Co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď.
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění je nízká, ale na 100% vyloučit nelze. Zkuste případně gravitest 2 týdny po styku

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Je mi 68 let. Stále i v tomto věku trpím velkými návaly. Moje lékařka mi již celou řadu let aplikuje inijekce folivirinu, na které chodím za 6-7 neděl. Po injekci návaly ustanou, po uplynutí uvedené doby zase přijdou. Je tato léčba v pořádku? Na mamograf i citologii chodím pravidelně podle pokynů lékařky.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to jeden z možných léčebných postupů. Lze zkusit i jinou hormonální substituční léčbu

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den, byla mi prokázána endometrioza 2.stupně. Čeká mě 6-12měsíční léčba Visanne. Chci se zeptat, po těch 12měsících jak vysadím - můžeme se hned snažit o dítě po první MS ? Děkuji za odpověď.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, hned po vysazení se můžete začít snažit. Nemusí se ale hned "zadařit"

MUDr. Jan Šulc

různé
Úletla mi dříve otázka....Chtěla jsem se ještě zeptat,jestli to souvisí s potratem. V prvním těhu jsem měla asi 3x během 7týdnu v noci orgasmus přišel sám od sebe,po té silná křeč v podbřišku. Teď si nejsem jistá těhu,ale min.víkend po styku a orgasmu jsem měla zase tu křeč.Setkal jste se s tím někdy? Dříve jsem to nikdy neměla
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nesetkal

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den .Chtela jsem se zeptat.Jsem 38 tt a mám zapachajici slabý výtok ,jemně nažloutlé ale ne moc.Ziju v zahraničí a doktor mi rekl ze je to normální a nebyla jsem vyšetřena.Bojim se zda to nemůže ublížit miminku,zda mám hledat řešení nebo věřit ze je to normální ? Děkuji .
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně opravdu nejde o nic vážného. Osobně bych ale zvážil kultivační stěr a léčbu dle výsledku

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den
Manželovi urolog diagnostikoval kondylomata na penisu. Za týden jde na operační zákrok, chtěla bych se zeptat. Doposud jsem žádné obtíže neměla, pravidelně navštěvuji gynekologii. Je pravdou, že před rokem a před 5 lety jsem měla poměr. Je 100% jisté že jsem se v té době nakazila a jsem nosičkou, jak dlouho jsem virus mohla mít v sobě a že se manžel infikoval až teď? A jak jde zjistit, že jsoem nositelem viru, když stěry byly v pořádku před půl rokem. A co bude tedy po jeho operaci následovat u mne?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Infekce papiloma virem se velmi často neprojevuje nebo se projeví až v odstupu.

Průkaz nosičství je možný speciálními stěry.

Pravděpodobně u Vás nebude následovat nic.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Děkuji za odpověď....opravuji termín.potratu teď jsem zjistila ze jsem uvedla o 1měs.dříve bylo to 13.10. K r.jsem obj 19.11.ale chtěla jsem poradit do té doby s bylinkami. Takže 3 týdny po potratu by to mohlo být zbytkové hcg. ne těhu. Ale chodím více močit a mám nafouklé břicho a jsem plačtivější.....vím že jsme měli pockat. Matou mě ty příznaky,měla jsem i předtím takhle brzo. Jesye
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlepší bude návštěva lékaře, případně opakovaný test z moče nebo lépe z krve.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrýden pán doktor. Tak konečne som zistila že som tehotná :) teda podla domáceho testu.Je to 6 týžden od poslednej menštruácie, k lekárovi som objednaná až za 14 dní. Chcem sa ale spýtať, nešpinila som ako zvyčajne pri uhniezdovaní a prsia ma nebolia tak ako pri predchádzajucich tehotenstvách, bolia ma menej a hlavne bolí ma velmi len ľavý prsník, je aj vačší a je to taká rezavá bolesť na boku laveho prsníka a začala asi týžden po oplodnení ked ešte test neukazoval nič.. Vždy som v nom mávala cysty, ktoré sa len pozorovali. Možu tehotenské hormony vyvolávať taku bolesť tejto cysty?už som vydesená, počula som totiž aj že HCG stupa aj pri rakovine prsníka, ale asi som paranoidná. Može tak prsník s cystou pri tehotenstve velmi rezavo bolieť? dufam že je všetko v poriadku a ozaj ide o tehotenstvo.. Tých 14 dní do návštevy lekára som ako na ihlách. Poradte mi prosím, dakujem
Viktoria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není mi známo, že by HCG mohlo stoupat při rakovině prsu.

Těhotenství může způsobit bolesti prsu, obzvláště toho, v kterém je nějaký nález.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý večer. Je mii bezmála 69 let, jsem praktická lékařka a v roce 2007 jsem prodělala quadrantektomii prsu pro karcinom. Poté aktinoterapii a pak 5 let Tamoxifen. Nyní trpím výrazným štípáním v oblasti zevního genitálu, hlavně vsedě na měkkém podkladu. Někdy si myslím, že to už nevydržím. Gynekologicky jsem naprosto v pořádku. Paní kolegyně mi radí Ovestin krém, jenže po ca prsu jsou estrogeny kontraindkované. Ona mi ale tvrdí, že účinná látka estriol je jen metabolit, který se nevstřebává a nemá estrogenní účinky. Co si o tom myslíte, pane kolego?
Jana Provazníková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V příbalovém letáčku je opravdu  karcinom prsu uveden jako kontraindikace. Dle mých zkušeností ale místně podaný estriol nezvyšuje výrazněji riziko recidivy karcinomu prsu.

Vždy jde i o kvalitu života

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda je gynekolog schopen zjistit těhotenství už 4. den po nechráněném styku?A zda je možné takto rané těhotenství ukončit jinak než klasickým zákrokem.Děkuji.
Annie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Takto časně se těhotenství zjistit nedá. A není možné ho ani nijak ukončit. Na postkoitální antiko je již pozdě

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat 13.9.jsem byla na kyretáži. Po té slabé špinění,jinak jsem se cítila dobře.Po 14nech jsme měli poh.styk,myslím si že i proběhla ovulace.teď je to necelých14dní a na testu slabý dušík,měla jsem ho i při 1.těhu. Myslíte,že bych mohla být těhotná? Pila jsem bylinky na obnovení sliznice,mám občas i píchání na levé straně,ale bojím se aby to bylo jen zbytkové hcg po potratu. Je možné otěhotnět takhle brzy po potratu? Nevím zda byliny užívat dále,mohly byuškodit,kdybych byla těhu? Mají i podpořt uhnizdovani
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat 13.9.jsem byla na kyretáži. Po té slabé špinění,jinak jsem se cítila dobře.Po 14nech jsme měli poh.styk,myslím si že i proběhla ovulace.teď je to necelých14dní a na testu slabý dušík,měla jsem ho i při 1.těhu. Myslíte,že bych mohla být těhotná? Pila jsem bylinky na obnovení sliznice,mám občas i píchání na levé straně,ale bojím se aby to bylo jen zbytkové hcg po potratu. Je možné otěhotnět takhle brzy po potratu? Nevím zda byliny užívat dále,mohly byuškodit,kdybych byla těhu? Mají i podpořt uhnizdovani
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byl proveden zákrok v děloze, bylo lepší s otěhotněním ještě 1 měsíc vyčkat.

O zbytkové HCG po 7 týdnech skoro jistě nejde. Více řekne opakování testu a UZ.

Pokud se neupraví obtíže, navštivte co nejdříve lékaře

Bylinky raději neužívejte. Osobně nevěřím, že pomohou obnovit sliznici a už vůbec ne uhnízdění

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den chtela jsem se zeptat , uz necele dva tydny se snazime z partnerem o miminko.
Mam zapachajici vytoky posledni menstruaci jsem mela velice divnou, take se citim trochu unavena obcas citim nevolnost ale zatim bez zvraceni.
A take si kazdy den musim prevlekat tricko i kalhoty protoze po jedne noci zapachaji. Nevite proc ? Opravdu nevim co mam delat - otázka upravena poradcem
Problem se zapachanim
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zapáchají výtok je nejlepší vyřešit návštěvou u gynekologa. A dále bych doporučil těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den , chtěla bych se zeptat, jsem v 16 týdnu těhotenství a mám bolesti v podbřišku. Zabolí mě to při špatném pohybu, třeba když se otočím na posteli. Ale někdy mě to začne bolet i samo od sebe :( prosím poraďte.
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku bez vyšetření nelze radit. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, začínám s HA a první prášek jsem si vzala hned první den menstruace a užívám ji týden ( při tomto postupu má být podle příbalového letáku účinná okamžitě a není nutné požívat další antikoncepční metody). 7 den jsem měla pohlavní styk a přídel do mě ejakuloval, je nějak zvýšené riziko těhotenství? Vím co, se letáčku píše,ale jak s HA začínám, prostě mi to nedá...myslíte, že těch 7 dní stačí nato, aby bylo tělo "připraveno neotěhotnět?" Děkuji - otázka upravena poradcem
Domi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by měla fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň,
beriem antikoncepciu Dienorette a dnes mám celý deň žalúdočné ťažkosti (zvracanie). Užila som jeden roztok Anacid (obsahuje hydroxid horečnatý a suspenziu algedrátu). Možno ani nebol vstrebaný, kým som opäť zvracala, možno však áno. Chcem sa opýtať, či neovplyvňuje účinok mojej antikoncepcie. Na príb. letáku to nepíšu, ďakujem. - otázka upravena poradcem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Anacid účinnost pokud vím neovlivňuje. Zvracení ale ano. Doporučuji užít 1 tbl navíc

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, už půl roku beru antikoncepci Dienille. Už delší dobu na sobě pozoruji náladovost, citovou labilitu, plačtivost a podobně. Chtěla jsem se zeptat, zda mohou tyto příznaky souviset s braním již zmíněné antikoncepce. Už odjakživa jsem citlivější jedinec, ale můj současný stav už začíná překážet i mě samotné. Děkuji za odpověď.
Pastelka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s užíváním nelze vyloučit. Jediná cesta, jak to přesně zjistit je změna přípravku nebo jeho vysazení

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, chci se vás zeptat. Mám už pár dní myslím že necelý týden příznaky únavy, věčně bych spala, nejsem schopná skoro něco udělat, bolesti v podbříšku, bolesti v kříži, bolesti prsou a hodně citlivé bradavky, takové příznaky jsem měla při prvním těhotenství, než jsem tedy zjistila že jsem v 7týdnu. Je možné otěhotnět když mi před 14 dněma skončila, trochu zvláštní menstruace prášky už nějakou chvilku neberu a menstruaci mám mít opět kolem 22 takže na konci měsíce. Měla bych si udělat těhotenský test nebo počkat a nebo to může souviset s něčím jiným. Děkuji za odpověd
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin obtíží může být více. Test si určitě udělejte -těhotenství odhalí po cca 2 týdnech od vzniku

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,chci se zeptat,zda máte zkušenosti s mastí Veregen 10%?Je tato léčba úspěšná?A za jak dlouho jde rozpoznat účinek?Vadí tato mast při kojení?Děkuji.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné zkušenosti nemám

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,

mám na Vás otázku ohledně prvotrimestriálního screeningu. Mám ho celý hotový, byla jsem na něm v týdnu 10+2, v ten den mi udělali pouze odběry na PAAP-A a dne 5.11 zbývající screening (13+2). Nosní kůstka byla přítomna, šíjové projasnění bylo 1,4. Akorát to PAAP-A, jeho hodnota mi vyšla 0,3. Což, jak jsem se dočetla je na spodní hranici, riziko mám 1:480. Je to moje první otěhotnění, ve věku 24 let. Můj doktor mi k tomu moc neřekl. Bojím se o miminko, aby bylo v pořádku. Můžete mi prosím nějak poradit, jak hodně špatné to je ? A jestli mám šanci porodit zdravé miminko ? Jak se k tomu vlastně vůbec postavit ?
Předem moc děkuji za odpověď.

S pozdravem
Adéla - otázka upravena poradcem
Aděla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klíčovým je celkový výsledek screeningu. Riziko vady je tedy velmi malé, 1:480. Takže je s opravdu vysokou pravděpodobností vše v pořádku.

Pokud byste chtěla maximální jistotu, lze zvážit nejmodernější test - Prenascan. Více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, poslední dvě menstruca mám takový problém, když jí dostanu, dva dny jsou v pořádku přiměřená menstruace a dnes ráno použiji tampon, behem pul hodky plny, dam dalsi, behem ctvrt hodky plny.. nikdy se mi to nestalo, abych to mela tolik.. Jsem z toho v šoku,nevíte, co se děje..?? Je mi 29.Děkuji
Andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o důsledek přechodné hormonální nerovnováhy. Další možností je nějaký problém v děloze -třeba polyp. Pokud se stav upraví, což je pravděpodobné, a nebude-li se silné krvácení opakovat, nejsou třeba žádné opatření. V případě delšího silného krvácení nebo při opakování tohoto problému, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den. Mela jsem nechraneny pohl. styk v obdobi plodnych dnu (posledni den). Menstruaci mam dostat az 9.11. Ale je nejaka pravdepodobnost, ze bych mohla byt tehotna?
Dekuji - otázka upravena poradcem
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedá se to odhadnout. Záleží na moha okolnostech - přesný čas ovulace, kvalita spermatu, aj., aj.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, snažíme se s partnerem (já 32, partner 35 let) o druhé dítě, první otěhotnění bez problémů, moje vyšetření (HP, UZ) v pořádku, partner s odstupem měsíce 2X vyšetřen SPG, první vyš. pouze horší motilita (20% progresivně pohyb.), ostatní v normě, druhé vyš. lehce nižší koncentrace, 13% progresivně pohyb. V CAR nám. dop. zkusit 1X IUI, v případě neúspěchu ICSI. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouhá je vhodná sex. abstinence před IUI, aby vzorek byl co nejkvalitnější? Vitaminy partner užívá, jinak žijeme zdravě. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli by nestačilo příp. zkusit IUI opakovaně než hned rovnou ICSI. Děkuji za odpověď.
m
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že sexuální abstinence není nutná. V rámci programu IUI nedoporučujeme vůbec žádná omezení aktivity - fyzické ani sexuální. IUI bych určitě doporučil několikrát zopakovat.

Přeji úspěch

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,cca před dvěma měsíci a kousek jsme se s přítelem pokoušeli o styk(s kondomem).Byla jsem panna.Bohužel to nešlo,tak jsme provozovali petting.Bála jsem se,že by se do mě mohlo něco dostat z rukou,tak jsem asi po 64 hodinách užila postinor.Test mi vyšel po 2 týdnech negativní(Byl to Gm mamma test myslím).Menstruaci jsem normálně měla,jen asi o den kratší.Přisuzovala jsem to užití Postinoru.Teď ale mám tvrdší podbřišek.Dokonce chodím často močit.
Myslíte,že jsem těhotná ? Pokud ano,je v tomto období možná interrupce ? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,v sobotu jsem měla pohlavní styk a v posledním týdnu jsem si brala antikoncepci asi o 5 hodin pozdějš než obvykle,v neděli jsem si rači vzala dřív aby se něco nestalo. S partnerem jsme měli kondom,ale pak po hodině chtěl znova pohlavní styk tak se mě trochu dotknul penisem,nemohlo by to něco znamenat,jsem ještě dost mladá na mimčo. Děkuji za odpověd.
Izabell
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užíváte antikoncepci v rámci časových limitů. Otěhotnění je tedy vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, ze stěrů mi vyšla bakteriální vaginoza (s bakterií Gardenella). Ptala jsem se své lékařky, zda je toto onemocnění vážné a ona odpověděla, že není, že je velmi časté. Dala mi brožuru, ve které se ale píše, že může způsobit i neplodnost. Je tomu tak? Děkuji za reakci.
Kája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vznik neplodnosti je v tomto případě poměrně vzácný. Léčba je nicméně podle mne vhodná

MUDr. Jan Šulc

myom
dobry vecer, zajtra ma caka operacia..mam miom na maternici...6cm. mavam bolesti a nepravidelnu menstruaciu a mam 47 roko. lekar mi chce vybrat maternicu.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o rozumné řešení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry vecer. Uzivam antikoncepciu belaru uz asi dva roky. Teraz v stredu som si mala dat tabletku po menštruácii ale dva dni som vynechala cize prvu som si dala az Piatok. V sobotu som mala nechraneny pohl.styk. Je mozne otehotnenie? Ďakujeme
kata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,cca před dvěma měsíci a kousek jsme se s přítelem pokoušeli o styk(s kondomem).Byla jsem panna.Bohužel to nešlo,tak jsme provozovali petting.Bála jsem se,že by se do mě mohlo něco dostat z rukou,tak jsem asi po 64 hodinách užila postinor.Test mi vyšel po 2 týdnech negativní(Byl to Gm mamma test myslím).Menstruaci jsem normálně měla,jen asi o den kratší.Přisuzovala jsem to užití Postinoru.Teď mám ale tvrdší podbřišek.Dokonce chodím často močit.
Myslíte,že jsem těhotná ? Pokud ano,je v tomto období možná interrupce ? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O těhotenství skoro jistě nejde. Chcete-li jistotu, test zopakujte. Interupce je možná 10 týdnů po početí

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, asi před 4 lety jsem dostala od svého bývalého přítele genitální opar. On žádné příznaky nikdy neměl. Převážně se mi opar vracel, když jsme použili kondom (pohl. styk s kondomem mě pálí, dře), nebo po nemoci atd. Kdykoliv se opar objeví, vždy zahájím léčbu mastí a pohl. styk neprovozuji. Momentálně mám nového partnera, když jsme spolu měli první pohl. styk s kondomem, do 5-t dnů se mi opar objevil. On nemá naštěstí nic. Když jsem měla s bývalým partnerem pohl. styk a neměli jsmekondom, opar se neobjevil. Chci se zeptat, když opar nebudu mít a s přítelem budeme mít pohl. styk bez kondomu, je možné, že by opar mohl dostat?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přenos oparu pak nelze vyloučit. U mužů nákaza herpes virem ale daleko méně často vyvolává potíže.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore, 15.9. jsem podstoupila laparoskopii kvůli prasklé cystě. Při předoperačních vyšetřeních mi zjistili zvýšené HCG. Na UTZ nebylo nic vidět. Lékaži mi v nemocnici oznámili, že jsem nejspíše i potratila a při laparoskopii provedli kyretáž. Po týdnu jsem šla na kontrolu, ale HCG mi stále stoupalo (bohužel ale velmi málo). Následovala tedy další laparoskopie (27.9.) s odebráním pravého vejcovodu s mimoděložním těhotenstvím. Minulý týden jsem byla na injekci na vyvolání MS (dostavila se dnes) a paní doktorka říkala, že mám malý výpotek tentokrát na levé straně (prý ale odejde s touto MS). Po operaci jsem brala více jak měsíc wobenzym a pravidelně piju kontryhel. Mohli bychom se začít stažit s manželem už po této MS a nebo máme spíše dále čekat?? Cítím se úplně v pořádku a i veškeré rány se mi velice dobře zahojily (pracuji z domova a žádná fyzická náhama nehrozí). Někteří lékaři v nemocnici mi říkali čekat 1 měsíc a někteří zase až 6 měsíců. Děkuji za radu
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzhledem k tomu, že byla provedena revize děložní dutiny, doporučuji vyčkat ještě alespoň jeden až dva  cykly.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, jsem stále chráněná během týdenní pauzy při přechodu z jedné HAK na druhou? Děkuji
XXX
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při změně přípravku postupujte dle návodu na příbalovém letáčku. Pak by ochrana měla stále fungovat

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den
Prosím vás o radu. Byla jsem na výtěru a od té doby mě bolí močák. Když jdu na malou tak to hrozně štípe a řeže. Menstruaci jsem měla dostat 2.11 - 1.11 jsem asi jen hodinu špinila a špinění bylo pryč. Bolí mě záda, mám nevolnosti a bolí mě hlava, mám zimnici a někdy návaly horka . Nevíte o co může jít - otázka upravena poradcem
Bolesti
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o zánět močových cest v kombinaci s hormonálním problémem. Také by mohlo jít o těhotenství...? Na dálku ale nejde podobné situace řešit. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den. Chtela sem se zeptat uz 2roky neberu antikoncepci a 20.10. jsem mela nechraneny sex a vse slo do me. 3dny pote jsem dostala o tyden driv menstruaci trvala cca4 dny byla normalni, mela sem 3dny klid a znovu zacala trvala asi 5-6 dni. Mohu byt tehotna? Dekuji
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není příliš pravděpodobné, ale na 100% vyloučit nelze. Více řekne gravitest

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,mám doma půl roční holčičku a plně kojím. Minulý měsíc jsem měla 2x menstruaci a to ze začátku slabou a koncem měsíce hodně silnou.Tento měsíc jsem ji neměla vůbec.Může to být při kojení?
děkuji - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to při kojení nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore, je mi 26 let, v srpnu jsem vysadila po 11 letech antikoncepci, dostala MS ihned po vysazeni-4 dny, pote v zari po 23 dnech, v rijnu se nedostavila-zasla jsem ke sve gynekolozce-rikala ,ze se to stava po vysazeni HA, vyvolavacku mi odmitla dat s tim, ze pockame na MS, MS se objevila az po 31dnech, lekarka mi naordinovala utrogestan 17-25 den cyklu pry na srovnani cyklu-dle vysetreni nejspise nemam ovulace,vajicka na ultrazvuku byla ,ale pry asi nedozravaji a mam malo narostlou sliznici,doporucila mi 1 x denne Nosifol-ten beru. S manzelem se od toho srpna snazime o mimi, ale pokud tedy nemam ovulaci chapu, ze to nelze realizovat. Je postup lekarky bezny?-musim tedy pockat az se mi cyklus ustali na tech 28 dnech ci mi muze vyvolat ovulaci. Pripadne jaky postup byste radil Vy? Radi bychom co nejdrive miminko. Dekuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především je třeba sledovat, zda opravdu v žádném cyklu neovulujete - pomocí ovulačních testů nebo měřením bazální teploty, případně v ordinaci opakovaným UZ vyšetřením či odběrem krve. Pokud  opravdu neovulujete, je třeba ovulaci vyvolat. K tomu Utrogestan nepomůže - je třeba užít jiné léky, například Clostilbegyt.

MUDr. Jan Šulc

Více o lécích event. viz.: http://www.gest.cz/cz/crm_iui.php?pg=2






mobilní verze