Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpoví MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

bolesti
Dobry den mám dotaz je mi 21 přestala jsem brát prášky jsou to 4mesice antikoncepci jsem brala 5let s přítelem chceme miminko takže to zkousime.Od včera me poboliva v podbrisku kdyz chodím nebo zapnu břicho a nebo bezim ale neboli to moc a také me boli nohy jako kdybych měla dostat antikoncepci ale tu mám dostat az ke konci mesice myslíte ze by to mohli byt příznaky těhotenství?v minulosti jsem měla zanet a to me také bolelo v podbrisku ale není to jak ted prosim o radu děkuju
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o typické příznaky těhotenství. Raději doporučuji návštěvu gynekologa

MUDr. Jan Šulc

krvácení po styku
Dobrý den, po včerejším sexu (trochu divočejším) s partnerem jsem dnes dostala menstruaci, ale o 14 dní dříve. Ráda bych se zeptala, čím to mohlo být způsobeno. Mohla se stykem spustit? V případě poranění nebo oděrek bych krvácela mírně, či jen špinila. I když jsem měla v plánu navštívit lékaře, jsem trochu nesvá, ještě se mi to nestalo. Děkuji.
Anďa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení po styku může mít řadu příčin - od zcela nezávažných až po potenciálně nebezpečné. Např: zánět, poranění (i při poranění může být krvácení silnější), hormonální rozkolísání, nález na děložním čípku, nález v děložní dutině , aj.

Přesněji je možné rozhodnout jen na základě vyšetření

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň, pred dvomi mesiacmi som asi 3 dni brala tabletky Norethisteron na oddialenie menštruácie. Teraz by som si menštruáciu chcela oddialiť znova, len neviem či je vhodné brať tieto tabletky tak často. Mohli by ste mi s tým prosím poradiť? Ďakujem.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
různé
Dobrý deň, pred dvomi mesiacmi som asi 3 dni brala tabletky Norethisteron na oddialenie menštruácie. Teraz by som si menštruáciu chcela oddialiť znova, len neviem či je vhodné brať tieto tabletky tak často. Mohli by ste mi s tým prosím poradiť? Ďakujem.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím to jako problém

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den jsem po operaci cysty. Dnes jsou to asi 2 týdny od operace a chtěla bych vědet kdy můžu normálně sexuálně žít a mít pohlavní styk. Děkuji.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na typu a velikosti cysty, na průběhu operace, hojení, atd. Měl by Vám odpovědět Váš gynekolog na základě vyšetření a také s ohledem na to, jak se cítíte . Nejspíše již je ale pohlaví styk možný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
ráda bych se Vás zeptala na radu. Zatím nemám těhotenství potvrzené gynekologem, nicméně test je pozitivní, vím to už týden, ale jelikož jsem na gynekologii šla hned asi týden po možném otěhotnění, na ultrazvuku byla jen dutinka cca 4-5 mm s tím, že za 2 týdny se uvidí. Zatím se bojím říct to i partnerovi, abych to nezakřikla. Je možné mít normálně sex nebo raději se mu vyhnout a nezvyšovat riziko potratu? Jak je to se sportem? Mohu posilovat břicho + Orbitrek? Dále užívám Euthyrox a Femibion, je třeba ještě něco přidat (např. Gravimilk)? čím se dá snížit riziko potratu, bylo mi řečeno, že při onem. ŠŽ je vyšší?
Moc děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sex ani cvičení není třeba dramaticky omezovat - jen byste v ničem neměla "jít až na doraz". žádné další vitaminy bych nepřidával

Při dobře kompenzovaném onemocnění štítné žlázy není riziko potratu vyšší. Endokrinologa o těhotenství ale co nejdříve informujta

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Prašky jsem užívala každý den, ale dva dny v jinou dobu ( cca 3 hod. pozdeji) třetí den jsem vynechala úplně a čtvrtý den jsem měla pohlavní styk. Je možné otehotnět?
Anežka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na konkrétním přípravku a i na fázi cyklu, kdy k vynechání došlo. Otěhotnění obecně ale vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den pane doktore je mi 16 a s mým aktuálním přítelem už žijeme sexuální život. Jenže když jsme naposledy chtěli mít sex zkoušel do mě vniknout ale hrozně mě to zabolelo a tak bych se chtěla zeptat čím by to mohlo být. Nemůže to být tím, že jsem ve stresu kvůli něčemu nebo kvůli častému sexu? Děkuji za odpověd.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít například o narušené poševní prostředí. Stres také může hrát svou roli. Podobné potíže se také objevují při nedostatečném zvlhčení - v tom případě radím delší předehru, případně lubrikační gel

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
2x krvácení při pohl. styku, 1x mimo, asi prasklá cévka na čípku....cytologie v pořádku, pan dr. mě ošetřil poleptáním, pak nasazen entizol na polykání po 8 hod. a na zavádění entizol na 10 dnů. pokud nezabere, musím na konizaci. Dnes 5den, mykoza, na které trpím opakovaně, což pan dr. ví, i těch se nemohu zbavit. Potřebovala bych prosím poradit, zda zaváděcí tablety dobrat, nebo co nasadit, nevím, jestli k entizolu mohu třeba Femisan, Femigel....či jiné, partner léčen vždy jen mastí canesten, na polykání nic, problémy nemá, ale když jsem se zeptala, zda by se neměl přeléčit i on, má si prý zajít na urologii...Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám asi všechny potřebné informace, ale z toho, co uvádíte, nevidím důvod při normální cytologii pro konizaci.

Nevím také, na základě čeho máte dojem, že se přidala mykóza - ne každé svědění a hrudkovitý výtok musí být nutně mykózou. V léčbě pokračujte a přidejte, byť naslepo to není ideální, nějaké volně prodejné antimykotikum (přípravek proti kvasinkám).

Pokud doporučuji ženě Entizol, předepisuji ho obvykle i pro partnera.


MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den, omlouvam se jeste jednou. Bylo by to 31 dni od styku. Menstruaci mivam v tozmezi 32-34 dni. Takze ovulace ke konci. Bylo to ct ma bricho takze to bylo od strev, pres ledviny az po delohu a mocove cesty. Poznali by tehotenstvi? Deluji
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství by podle mělo být vidět. Zodpovědně se ale může vyjádřit jen specialista -radiolog, který nálezy běžně hodnotí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli je možné otěhotnět když jsem měla styk s partnerem a den před stykem jsem vynechala prášky ( adelle ). Po styku jsem mírně krvacela a špinila a občas cítím mírný výtok. Děkuji předem
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste před tím užívala bez chyby, je otěhotnění vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám otázku - je mi patnáct let, první menstruaci jsem dostala asi před dvěma lety. Od té doby menstruuji poměrně dost nepravidelně, mezi menstruacemi mám velké prodlevy. Jinak ale vše normální, menstruace nejsou bolestivé ani nic jiného. Ptala jsem se maminky, ta mi řekla, že ona měla v mládí také velmi nepravidelnou menstruaci, pravidelně aniž by brala HA začala menstruovat až po dětech. Jsem objednaná na gynekologii, chci vše prokonzultovat, ale přesto jsem se chtěla zeptat, myslíte, že je to normální? A je dobré to řešit HA, i když zatím zahajovat sexuální život nehodlám? Děkuji za odpověď.
KK
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to normální a pokud neplánujete zahájen sexuálního života, antikoncepci bych nedoporučoval. A nemáte-li obtíže, ani kontrola na gynekologii není nutná

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.... nedávno jsem měla s přítelem sex (kondom jsme použili).... po 8 dnech jsem začala špinit :( trvalo to asi dva dny :( nevíte co by to mohlo znamenat ? :)
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více - nejspíše šlo o nějakou drobnou hormonální poruchu. Nepřijdou-li ale normální menses, raději doporučuji gravitest

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,

omylem jsem začala užívat antikoncepci v opačném pořadí, tedy od konce. Všimla jsem si toho až šestý den... Jde o antikoncepci s 21 tabletkami v jediné barvě (takže asi jednofázová) - Stodette. Hrozí otěhotnění??? Jak mám dále HA užívat? Velice děkuji. - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U tohoto přípravku je zcela jedno, v jakém pořadí tabletky užíváte. Takže pokračujte v užívání

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
jsem v 26tt. Dnes jsem byla v poradně a bylo mi řečeno že plod je otočen hlavičkou nahoru. Nakolik se mám znepokojovat, že už tato poloha setrvá do porodu? Paní doktorka mi řekla, že pokud se do 30 tt neotočí, šance, že se potom otočí je mizivá.
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost, že se plod otočí, je vysoká. Běžně se tak děje i po 30. týdnu. Znám případy, kdy se poloha plodu změnila i den před porodem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se optat na jednu věc. Beru od 15ti let HA a tento poslední měsíc jsem ji tak trochu šidila. Mám přítele, s kterým si dáváme pozor, ale spíše spoléháme na tu HA. HA dobírám vždy v sobotu a další neděli nabírám novou. Většinou to dostanu do dvou, až tří dnů od dobrání. Tedy mám zpoždění menstruace 3-4 dny a pochybuji, že to ještě přijde. Těhotenským testům moc nevěřím a myslím, že je lepší si rovnou zajít na gynekologii. Ale nevím, jestli si mám tu HA v neděli vzít nebo ji raději nebrat, a počkat až na výsledky krve nebo tak. Taky se bojím, že mi má doktorka řekne, ať počkám do další menstruace a já se tak budu další 3 týdny stresovat, jestli jsem těhotná nebo ne. Nebo že mi ani neudělá rozbor krve. Předem děkuji za odpověď.
Patricie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedůvěra k testům není na místě. Doporučuji test  moče udělat a bude-li negativní, po pauze opět začít užívat. Zeslabení nebo i vynechání krvácení není nic až tak neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla jsem se jen zeptat, začala jsem brát antikoncepci Artizia, dobrala jsem teď první platíčko a ihned jsem nasadila druhé, protože odlétáme na dovolenou. Ovšem asi po 3 dnech mě začalo lehce pobolívat bríško jako při menstruaci a dokonce se dostavilo i slabé špinení. Chtěla bych vědět, jestli je to normální, nebo bych si měla dělat starosti.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to časté a nejde o nic vážného. Pokud ale špinění během 2-3dní neustane, je vhodné vysadit, udělat doporučenou pauzu a začít užívat znovu po ní.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den,ve 12.týdnu jsem prodělala revizi pro zamlklé těhotenství u jednovaječných dvojčat.Vše bylo bez komplikací,počkala jsem 4 menstruace(3,5měsíce od revize)a opět jsem otěhotněla.Vše bez komplikací do 8.týdne,kdy zcela náhle velice masivní krvácení,okamžitě na sál a podstoupení revize.Mám nyní strašné výčitky,že jsme nepočkaly s dalším těhotenstvím déle.Myslíte si,že pokud jde o dvojčata,je revize složitější a mělo by se vyčkat delší dobu než tři měsíce?Moc děkuji za odpověd.
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyčkala jste dostatečně dlouho. Příčina druhé ztráty je někde jinde. Nemusíte mát žádné výčitky.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, asi půl roku před první menstruací (12.1. 2012) se mi objevil výtok. Brala jsem to normálně, začala jsem brát intimky a necala to být. Teď je to víc jak 2,5 roku a začíná to zapáchat a cítím se trapně. Občas, když ráno nestíhám, si zapomenu vzít intimku a ničí mi to kalhotky. Mnohdy je to neoříjemné a stydím se za to. S mamkou o těhletěch věcech nemluvím a na gynekologii se mi opravdu nechce-stydím se a bojím se.
Je mi 14 let a pohlavnještí styk jsem ještě neměla. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
výtok
Dobrý den, asi půl roku před první menstruací (12.1. 2012) se mi objevil výtok. Brala jsem to normálně, začala jsem brát intimky a necala to být. Teď je to víc jak 2,5 roku a začíná to zapáchat a cítím se trapně. Občas, když ráno nestíhám, si zapomenu vzít intimku a ničí mi to kalhotky. Mnohdy je to neoříjemné a stydím se za to. S mamkou o těhletěch věcech nemluvím a na gynekologii se mi opravdu nechce-stydím se a bojím se.
Je mi 14 let a pohlavnještí styk jsem ještě neměla. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že stud není na místě a návštěva gynekologa je vhodným řešením.

Někdy ale pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:

například omezení kontaktu rodidel se všemi možnými chemikáliemi – aviváže, deodoranty, sprchové gely, apod. Je-li to možné, je ideální na mytí genitálií vůbec nepoužívat mýdlo, jen sprchovat vodou. Radím zkusit i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak. Nevhodné je těsné oblečení, obzvláště, je-li spodní prádlo ze syntetických materiálů.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, byl mi dělán kontrolní stěr a opět byly v pochvě i po přeléčení atb. Augmentinem v malé míře běžné střevní bakterie (coeli,...). Podle mého gynekologa jsem byla dostatečně přeléčena a již mi nenapsal další léky. Nemůže se mi to zhoršit?Stále mám pocit občasného lehkého pálení a svědění. I při sexu to není moc příjemné.Byl mi doporučen Jarischův obklad a 2x týdně probiotika Fermalac vaginal, popř. výplachy Rosalgin. Jsou vhodné výplachy,nerozhodí poševní mikroflóru? Plánuji otěhotnět, je to možné s těmito bakteriemi nebudou způsobovat problémy?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výplachy spíše nedoporučuji, Fermalac ano. Na otěhotnění nemá nález v pochvě zásadnější vliv a ani v těhotenství nepřináší obvykle žádné problémy.

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den,prosím o informaci,co může být příčinou stále se opakujících polypů na děložním čípku a v děloze.Bylo mi naznačeno,že příčina je neznámá a jediným řešením je tedy neustále se opakující odstranění polypů čípku v ordinaci,což je v této situaci jistě přijatelnější než pobyt v nemocnici,ale v případě polypů v děloze je hospitalizace nutná vzhledem k opakujícím se hysteroskopiím.Vím,že existuje i hysteroskopie ambulatní(zase přijatelnější řešení než narkoza),ale ta není vždy-vzhledem k velikosti polypu-možná.Existuje prosím ještě jiné řešení nebo opravdu jen toto? Děkuji
- otázka upravena poradcem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin opravdu může být řada a všechny zdaleka neznáme.

Podstatné ale je, že polypy na čípku a v dutině děložní mají jiné příčiny vzniku.

Jak bránit vzniku polypů čípku, nevím. Tvorbu polypů děložní sliznice lze zkusit blokovat hormonální léčbou. Efekt ale není jistý

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den je mi 15 let a mám též problém si bílým výtokem, který doprovází únik moči mohu si nějak pomoci sama? Děkuji za odpověď.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V podobných případech doporučuji návštěvu gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Objevilo b ct vysetreni tehotenstvi?
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, na jakou oblast těla by bylo vyšetření zaměřeno a o jak staré těhotenství by šlo

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 17let a chtěla bych se zeptat. Beru antikoncepci stodette a asi před týdnem,když jsem spala se svým přítelem se udělal do mě (normálně to děláme radši na břicho) a dnes jsem měla dostat menstruaci a ještě se zatím nedostavila, mám se něčeho obávat? Nebo je to normální že se občas opozdí? Od té doby co antikoncepci beru se mi to myslím zatím ještě nestalo. Děkuji za odpověď.
Antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato poradna je zaměřena na problematiku neplodnosti. V poslední době se stále zvyšuje četnost dotazů týkajících se antikoncepce. Z časových důvodů se proto omlouvám,  ale nemohu odpovídat na všechny, zejména ne na ty, na které jsem již  opakovaně odpovídal a odpovědi jsou dostupné v archivu.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mam dotaz ohledně Daylette 3 mg. Antikoncepci jsem ještě nikdy před tím nebrala. Mám migreny a chtěla jsem se zeptat jestli na tuto antikoncepci smím kouřit. Denně vykouřím 3-4 cigarety.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lepší je nekouřit. cigarety za den by ale neměly být problémem 

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, na začátku července (8-13) jedeme se školou do Anglie a nechtěla by jsem mít menstruaci, protože cesta je dlouhá a chci si úžívat Anglie a ne se pořád strachovat jestli už musím zase na záchod a tak. Co by jste mi doporučil? Menstruaci dostávám v rozmezí 2.-7. Děkuji za odpověď.
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud neužíváte hormonální antikoncepci, požádejte svého gynekologa o předpis Norethisteronu a o návod, jak ho užít.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
je mi 50 a jsem několik let po odstranění dělohy. prodělala jsem mnohokrát záněty pochvy, nyní se léčím pro zánět moč.měchýře. nasazen deoxymykoin 2x100 na 15 dní pro ureoplasmat. Nyní jsem asi v pol.užívání a stále mne velmi bolí moč.měchýř a uvnitř v pochvě a to i po Algifenu a macmir.ung. Mám stálé nutkán na močení (asi 20x/den). prosím poraďte, je možné že atb.léčba je neúčiiná, nebo mám hyperaktivní moč.měchýř? děkuji - otázka upravena poradcem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obojí je možné. Doporučil bych kontrolu na gynekologii a opakované kultivační vyšetření - pochvy i moče a možná i změnu nebo doplnění léčby. Deoxymykoin není při infekci močových cest často účinný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den snažíme se s přítelem o miminko už 2 měsíce pohlavní styk máme každý den a ono pořád nic jsem z toho zklamaná. Myslíte že je nějaká rada jak nejrychleji otěhotnět? Děkuji za odpověď
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to běžný stav. Do 6 měsíců se podaří počít i při pravidelném pohlavním styku jen něco nad 50% párů.

Doporučit lze jen trpělivost a až tak moc se na to neupínat.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore, je možné aby gynekolog přehlédl na ultrazvuku a vyšetřením rukou možné těhotenství v 7 týdnu? test z krve provedený nebyl. Trápily mě nyní mykozy a dlouhodobý stres. I když sem si dělala domácí těh. testy byly negativní. Ale bylo to v průběhu těch infekcí nemohly mít ty infekce na test zkreslený vliv když jsem brala léky na zavádění? Třeba to že vyšly falešně negativní? děkuji.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné léky proti kvasinkám apod. nemohou ovlivnit výsledek těhotenského testu.

Pohmatovým vyšetřením by v 7. týdnu měl mít gynekolog na těhotenství podezření, není to ale vždy snadné přesně posoudit. UZ vyšetření by v 7. týdnu mělo vždy normálně se vyvíjející nitroděložní těhotenství rozpoznat

MUDr. Jan Šulc

cysta
dobrý den, je to už 8mý týden od poslední MS. Mám cystu. Může cysta způsobovat špinění a bolest jakoby vaječníků tlak v podbříšku? menstruace se ještě po druhé injekci nedostavila. a od té injekce jsem začala lehce špinit. Je to v pořádku nebo se může jednat o něco závažnějšího? děkuji za odpověď
cysta a špinění
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cysta je na vaječníku - takže pokud bolí, je logické, že jde o bolest "jakoby vaječníků".

Špinění je slabé krvácení.

Nejde o úplně standardní průběh. Nemusí jít o nic vážného, ale raději bych s ohledem na bolesti doporučil další kontrolu u gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den. Obracím se na vás s následujícím dotazem. Jsem rok po porodu a poslední tři měsíce jsem menstruovala cca 2x do měsíce, vždy zhruba v rozmezí tří týdnů, kdy doba krvácení byla obvykle 5-8 dní. Poslední měsíc jsem však menstruaci nedostala vůbec( zatím se zpozdila o 10 dní) a mám bolesti v podbřišku. Navíc i když už přes půl roku nekojím, stále se mi v pravém ňadru vytváří mléko( žlutavé, husté). Antikoncepci neberu ale velice pečlivě si hlídám své plodné dny, test byl negativní.. Nevíte co by to mohlo být? děkuji za odpověď a pěkný den
Petra Kramsová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o hormonální nerovnováhu. Po skončení kojení to není nic až tak neobvyklého. tav by se měl pozvolna zlepšovat. Pokud nyní nepřijdou menses přes víkend, s ohledem na bolesti navštivte gynekologa.

Sekrece z prsu také někdy přetrvává i řadu měsíců, stav by se měl také postupně zlepšovat. Pokud ne, také se poraďte s lékařem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci a menstruaci mám pravidelnou a přišla i v přesně stanovený den, jenže poslední byla velmi slabá, se sraženinami a po 2 dnech skoro ustala. Obvykle jí mívám silnější a trvá kolem 5 dní. Měla bych to nějak řešit ? Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není třeba to řešit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, mám nateklé malé pysky už 5 dní. Výtok průhledný bez zápachu a kolem stydkých pysků bílé pupínky. K doktorovi jsem objednaná až na příští týden, ale bolí mě to tolik, že se mi i špatně sedí.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete zkusit nějaký volně prodejný krém proti kvasinkám. Dodržte dávkování a doporučenou dobu užívání!

V podobných akutních případech by Vás měl gynekolog objednat ihned.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobr den je moune ab si gynekolog spletl deciduu s endometriem? Dekuji
L
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné- decidua je změněné endometrium.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Hezký den, chtěla bych se zeptat, kam bych se měla obrátit nebo jak postupovat, když se nám s partnerem opakovaně nepodařilo vyléčit Mycoplasmata. Z počátku jsem měla problémy s výtoky, a tak mi lékař opakovaně předepsal čípky na vkládání proti zánětu. Pozdějšími testy se však potvrdila přítomnost Mycoplasmat, a tak mě a mému příteli gynekolog předepsal Doxybene 200 1x denně po dobu 15 dnů. Od léčby za 2 měsíce jsem šla na kontrolní testy a opět byly pozitivní. S přítelem jsme užívali DoxyHexal 100 2x denně po dobu 20 dnů. (oba opravdu pravidelně + bez pohlavního styku) Stále mám výtoky i jiné příznaky jako např. únava, časté močení, občasné bolesti v podbříšku a mám dojem, že ANT opět nezabraly. Na kontrolní testy jdu cca za měsíc. Je na místě obrátit se i na jiného doktora nebo vyzkoušet jinou léčbu? Je mi teprve 17 a opravdu si už nevím rady. Chci mít co nejdříve tento nepříjemný problém vyřešen a uzavřen. Děkuji za brzkou odpověď.
Mycoplasma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji trpělivost - Váš lékař se, myslím, maximálně snaží Vám pomoci. Někdy to může trvat i delší dobu. Vyšetření a léčbu u lékaře, kde nejste registrována, byste musela hradit.

Také je třeba myslet na to, že kromě mykoplasmat mohou být pomnoženy i jiné mikroorganismy

MUDr. Jan Šulc.

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat beru antikoncepci minisiston. Už asi půl roku, jenže jsem si jí 4 dny zapomněla vzít. S přítelem jsem spolu spaly bez ochrany. Je mi poslední dobou špatně od žaludku,jsem často unavená. A když jsem si prášky zapomněla vzít začala jsem krvácet. Myslíte že bych mohla být těhotná? - otázka upravena poradcem
antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není pravděpodobné, ale při chybě v užívání nelze zcela vyloučit. Více řekne gravitest 2 týdny po rizikovém styku

MUDr. Jan Šulc.

antikoncepce
Dobrý den,
ráda bych se zeptala: Nyní jsem přibližně za polovinou svého prvního platíčka HA Mistra. Potřebuji však na velikonoce posunout menstruaci (tedy i 7 denní pauzu). Doberu tedy poslední prášek současného plata a hned následujícího dne pokračuji v platě druhém. (?) Z druhého plata potřebuji vzít 8 prášků a poté mohu udělat 7 denní pauzu? A po pauze mám opět pokračovat - 21 prášků? Nevadí tedy, že budu mít jedno platíčko z části rozdělané?(tedy celkem 29 dní braní pilulek, 7 dní pauza, a dále normálně 21 dní braní HA? ) Menstruace by se tedy měla dostavit až v 7 denní pauze? A jsem po celou dobu plně chráněna? Velice děkuji za ujasnění. Sice jsem pozorně studovala letáček, ale bojím se, abych neudělala chybu a HA neztratila 100% účinnost.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na všechny Vaše otázky je odpověď ANO. Načaté platíčko doporučuji odložit a užít tabletky z něj až v době, kdy budete opět potřebovat posunout menstruaci

MUDr. Jan Šulc.

antikoncepce
Dobrý den,
beru antikoncepci Daylla. Po 7.denní pauze sem si vzala prášek, ale druhý jsem zapomněla vzít a pak si brala až třetí. Pohl.styk sem během 7.denní pauzy neměla, až den po té, co jsem si zapomněla vzít pilulku. Bohužel až po něm sem si četla příbalový leták, kde bylo napsáno, že pokud jsem neměla pohl.styk 7 dní před vynechání tablety je vše v pořádku, ale musím dalších 7 dní používat další ochranu. Sex sem tedy měla další den po vynechání tablety a pak se přítel následujích 7 dní hlídal, aby se do mě neudělal. Jaká je pravděpodobnost, že bych mohla otěhotnět? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost je malá, ale zcela riziko otěhotnění vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc.

bolesti
Dobrý den, pane doktore, je mi 39 let a jsem 2,5měsíce po LAVH, kterou jsem podstoupila kvůli bolestem podbřišku a při styku. Minulý rok jsem měla na pravém vaječníku cystu, kterou mi museli akutně laparoskopicky odstranit. V současné době mě 14dní píchá v pravém podbřišku a bolest při styku neustoupila. Můj pan doktor mě vyšetřil(pouze přes pochvu bez ultrazvuku) a i přes bolest mi sdělil, že je to od zad. Můžete mi, prosím poradit ,co mám dělat? Mnohokráte děkuji za Váš čas a odpověď.
Petra - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, zda Vám na pravé straně odstranili jen cystu nebo celý vaječník.

Bez možnosti vyšetření je těžké se vyjadřovat.

Bolesti od páteře ale nelze vyloučit -doporučil bych návštěvu na rehabilitaci. A pokud by tam nepomohli, opět bych konzultoval Vašeho gynekologa.

Teoreticky je možné i obrátit se na nemocnici, kde Vás operovali, zda by nález nezkontrolovali.

Vyšetření pomocí UZ bych považoval za vhodné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
mám menší problém. Beru HA Lindynette bez mála rok, ale v posledním měsíci mám rozházený menstruační cyklus. Menstruaci jsem naposledy měla tak jak měla být ovšem po 9 dnech braní HA jsem znovu začala trochu krvácet s trváním skoro dvou týdnů. Myslíte si, že by v tom mohla být nějaká nemoc, nebo jen špatná reakce na HA?
Děkuji - otázka upravena poradcem
šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obojí je možné. Teoreticky může jít o nějaký problém v děloze - zánět? polyp? Pokud by se stav neupravil, navštivte každopádně  gynekologa - buď bude třeba léčba dle nálezu nebo změna antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Hezký den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda považujete za nutné užít tabletku postinor v případě, ze jsem měla nechráněný pohlavní styk s přítelem, styk byl pouze anální, ale než jsem se stačila dojít opláchnout, všimla jsem si, ze sperma steklo na vnitřní stranu kalhotek, tudíž i na vnější stranu mých geniálií. Antikoncepci chci začít teprve užívat, stalo se to včera, byla jsem jedenáctý den po MS a i dle cervikalniho hlenu jsem mela podle všeho ovulaci. Následně při mytí si dávala velký pozor, abych sperma opravdu pouze oplachla a přestože sama myslím, ze není důvod se obávat, raději bych slyšela názor někoho zkušeného. Velice Vám děkuji.
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Raději bych doporučil Postinor nebo podobný přípravek užít

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, prosila bych o radu, dva roky trpím na zapách.výtok, používám gyntima čípky, ale pomůžou jen tak dva dny a znovu... pokaždé se cítím a je mi to trapné a nepříjemné. Gynek.výsledky mám v pořádku, všechny.. tak čím to může být..??? Použ. intim.gel a tampony. Nemůžu se toho zbavit :( Lékař mi už ani nic neporadil.Děkuji moc za odpoved.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš lékař by měl opakovat kultivační stěr v době největších potíží a dle něj nasadit léčbu, možná i partnera.

Někdy ale pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zkusit zaměnit tampony za vložky


MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore, dnes jsem si nahmatala při vstupu do pochvy spoustu malých kuliček,(výrůstků,vyrážky nebo pupínků) netuším -nedokáži to popsat.. , nebolí to, ale je to dost nepříjemné na dotyk. Netušíte co by to mohlo být? Na gynekologii si určitě zajdu, jen mě to dost vystrašilo...
dd
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se vyjádřit. Mohlo by jít například o kondylomata. Ale možností je více

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore,je mi 32 a půl roku se snažíme o druhé dítko. První bylo porozeno Císařem(hypoxie plodu). Dělám si ovulační testy a pouze jednou jsem měla test pozitivní a to 24 den cyklu. Cykly mám dlouhé 30- 37 dní. ale BT mi nestoupla. Jak by jste jako gynekolog dál postupoval. Děkuji za Váš čas a odpověď
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při cyklu 30-37 dní není ovulace až 24. den nic neobvyklého. Pokud ale řadu měsíců ovulaci sledujete a jen 1x byl test pozitivní, je šance na početí bez zásahu lékaře nízká.

Doporučil bych v tom případě nasazení léků vyvolávajících ovulaci s gestagenní podporou druhé fáze cyklu- na 2-3 měsíce (např. Clostilbegyt 1 tbl 5.-9. den, sledovat ovulaci a po ní nasadit Utrogestan 3x1 tbl). Pokud by se úspěch nedostavil, považoval bych za vhodnou péči na specializovaném pracovišti

MUDr. Jan Šulc

P.S. Budete-li potřebovat péči specialistů a jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám v GESTu budeme věnovat - stačí se v tom případě jen tel. objednat na zcela nezávaznou konzultaci.

antikoncepce
Dobrý den, mám dotaz ohledně mé menstruace. Užívám antikoncepci Jangee a nedošlo ke zpoždění. Moje menstruace je ale tentokrát ale velmi slabá, černá se sraženinami. Je to něco závažného ? Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to běžné

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý deň. mám taký problém. Už štvrtý deň má strašne boli V podbrusku, naposledy som mala menzes 2.3 tento mesiac mi už mešká 9 dní. bolesti boli neznesiteľné A tak som šla do nemocnice mala som hcg v krvi 90.01 IU/I. Najskôr mi povedali na ct že som V 4tt poslali ma ku gynekológovi A ten mi povedal že môžem byť tak len pár dní tehotná ale že skôr sú to dozvuky potratu alebo zápal močových ciest. Poslal ma dnes za gynekológom ale keďže niesom odtiaľ tak ma každý odbil že. Musím mať U nich kartu. Tak chcela by som vlastne vedieť ako to Je A čo spôsobuje tie bolesti A ako si poradiť. Ďakujem
m3693
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více, ale je třeba myslet i na to, že by mohlo by jít o mimoděložní těhotenství. Určitě vyhledejte gynekologa co nejdříve. V podobných případech Vás musí ošetřit, i když nemáte kartu. Případně se obraťte na nemocnici

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den, mam takovy problem ze mi pri menstruaci neodchazi ty cerne kouskY(tedy sliznice). Hrozne se bojim ze je to nejaky problem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte mít obavy. Vzhled menstruační krve se u různých žen hodně liší

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den neberu prasky skoro mesic citim se nafoukla jako balon casteji navstevuji i toaletu a navic kdyz jdu na wc neboi na spodnim pradle se mi dneska objevuje neco jako bilek u vajicka prosim o radu dekuji predem
jana p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku bez možnosti vyšetření moc neporadím. Může jít například o cystu a zvýšenou sekreci hlenu z čípku děložního. Příčin ale může být více. Pokud se stav neupraví, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
dobry den, jdu na prohlídku ke gynekologovi kvůli vynechane menses a podezreni na tehotenstvi.. mam si prinest ranni moc, ale objednana jsem az na 6. hod. vecer, je mozne, ze takhle pozde ještě bude v ranni moci hcg? v plastove uzavrene nádobce.. dekuji pekne, na gyndu se nemohu dovolat.. :(
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to možné

MUDr. Jan Šulc










mobilní verze