Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Prosíme o strpení, do 9. 3. 2015 je pan doktor na dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

pohlavní styk
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jeslti je možné otěhotnět den před menstruací. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,chtela bych se zeptat..uz asi 10 let beru antikoncepci Minisiston je mi 28 let..uzivala jsem ted atb augmentin a entizol i na zavádění... Je nejaka sance,ze bych mohla otehotnet,kdyz se do me partner udelal!? Jsem slysela ze některá atb snizuji účinnost antikoncepce. Dekuji za odpoved :-) hezký den
Scarlett
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Snížení antiko ochrany při celkovém podání Augmentinu  nelze zcela vyloučit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 29 let. V červenci 2014 jsem přestala brát po 10 letech antikoncepci. Důvod byl, že jsem se rozešla s přítelem a chtěla jsem své tělo "očistit". S následky se peru doteď. Špatná pleť, bylo mi zle od žaludku, menstruaci jsem od té doby měla v podstatě jen dvakrát. Nyní mám nového přítele, pohlavní styk s kondomem si neumím v dlouhodobém časovém horizontu představit. Uvažuji tedy opět o nasazení antikoncepce. Je to pro mé tělo bezpečné, když se ještě nesrovnalo s vysazením? Nebude to mít negativní vliv na moji plodnost v budoucnosti, když budu opět brát HA například 3 roky? Předem Vám moc děkuji za radu, případně za doporučení nějakých jiných alternativ. - otázka upravena poradcem
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě antikoncepci znovu nasaďte. Navodí pro Vaše tělo příznivější hormonální stav, než je ten současný, Vašemu tělu vlastní. Určité potíže s početím po opětovném vysazení nelze vyloučit. Nepůjde ale o vliv antikoncepce ale o ne zcela správné fungování Vašeho vlastního cyklu. Antiko to nezhorší, pouze se problém odsune

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, prosím o radu. Týden jsem brala Norethisteron kvůli oddálení menstruace na dovolené. Během této doby jsme s přítelem měli přerušovanou soulož tudíž nebyla 100% ochrana. Po návratu jsem dostala menstruaci až za 6 dnů po dobrání prášků. Menstruace bylo spíše špinění s tmavým hlenem a trvala cca 4 dny. Těhotenský test jsem si dělala, ale byl negativní. Je tu i tak možnost těhotenství? Děkuji předem za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství je vysoce nepravděpodobné. Vždy ale pro jistotu doporučuji test opakovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobrý den chtěla jsem se zeptat 3.3 mi končila menstruace měla sem jí 6 dní. dnes 12 sem začla špinit přitom bych menstruaci měla mít až 26.3. bojím se čím by to mohlo být antikocepci beru normálně potřebovala bych poradit čím by to mohla být děkuji
lenka šš.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na neplodnost u muže v souvislosti s prodělanými příušnicemi. Můj kamarád tvrdí, že nemůže mít děti (myslím, že byl i na kontrolním spermiogramu) kvůli prodělaným příušnicím. Chtěl bych se zeptat, zda je takto způsobená neplodnost trvalá? Nebo se dá nějak - třeba operativně, atd. - vyřešit? Je mi jasné, že mého kamaráda neznáte, ale máte s tím jistě zkušenost.. příp. kolik procent mužů je opravdu neplodných tak, že se s tím nedá nic dělat?
Arnold
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato otázka je spíše pros specialistu přes mužskou neplodnost - androloga.

Obecně je ale problém s plodností po příušnicích možný. Spíše jde ale o sníženou plodnost než absolutní neplodnost. Následky se ale objevují jen v nevelkém procentu případů. Léčba je možná, ale záleží vždy na míře poškození

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den chci se zeptat 24-25.2 jsem mela plodne dny ale 7.3 sem mela dostat mesicky ale nedorazily, test ukazuje slabou carku na testu 25mlU na 10mlU my to ukaze jen jednu carku je mozne ze je to brzo na skouseni testu dekuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je otázkou, jak stanovujete plodné dny - je to hodně ošidná záležitost. Takže je možné, že na test bylo brzy. Určitě ho zopakujte v odstupu cca 2-3 dní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, 6.3. jsem měla sex s přítele, ale praskl nám kondom. Došla jsem si pro "pilulku po" a vzala si ji přibližně 12 hodin po sexu. Dnes se mi oběvil hnědý výtok nevíte co by to mohlo být? Menstruace mi končila 27.2. a cyklus mám dlouhý 28 dní. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

pohlavní styk
Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych se Vás na něco zeptat. Včera jsme s přítelem jsme měli sex, o hodinu později jsme to zkusili bez kondomu jenom ,,tam a zpět''. Můžu být i z toho jednání těhotná? Omlouvám se za moje vyjadřování. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Hedvika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze zcela vyloučit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobry den chce se jen zeptat zda jsem po prvnim prasku HA flaya chranena ( antikoncepci mam druh mesic) dekuji
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užíváte-li dle návodu bez chyb, antiko ochrana funguje stále

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobrý den chtěla jsem se zeptat 3.3 mi končila menstruace měla jsem jí 6 dní a dnes 12 začínám pomalu spinit přitom to mám dostat až 26 beru antikoncepci nevím čím by to mohlo být bojím potřebovala bych poradit čím by to mohlo být děkuju
lenka šš.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být celá řada a na dálku bez vyšetření nelze moc radit. Zatím užívejte dále. Stav se může upravit. Pokud ne, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mám dotaz ohledně HA. Jsem 6 mesíců po porodu, právě jsem dobrala 2. platíčko HA (Lunafem (nekojím)). Ve dnech posledních dvou tablet mě trápí bolesti hlavy a v pauze pocit těžkých nohou (asi jako na konci těhotenství). Mám dědičně dispozice k křečovým žilám. Je možné, že moje problémy způsobuje HA nebo rozhození hormonů po těhotenství? Máte zkušenost, že se stav třeba za měsíc upraví? Nebo byste volil jinou HA (jakou?). Před těhotenstvím mi tato HA vyhovovala. Nebo je lepší zvolit třeba nitr. tělísko? Děkuji
Pavla_35let
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více. Zatím bych antiko neměnil, stav se opravdu může upravit. Tělísko je samozřejmě možným řešením, pokud neplánujete v dohledné době další těhotenství

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den. Byla jsem u gynekologa na vyšetření a zjistil mi vřídek na děložním čípku. Při stěru to mírně krvácelo. Mám očkování Cervarix. Výsledky ze stěru odeslala a mám si zavolat za 14 dnů. Může krvácení z vřídku znamenat rakovinu?
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S velmi vysokou pravděpodobností se o rakovinu nejedná

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,

ráda bych věděla, DOKDY jsou domácí těhotenské testy z moči směrodatné. Je možné, že od nějakého týdne (měsíce) těhotenství ukazují opět negraviditu? Děkuji. - otázka upravena poradcem
markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy jsou pozitivní po celé těhotenství

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den chcem sa spytat ohladom datumu pocatia 14.11.2014 mi vysiel pozityvny tehu test isla som hned na gyndu kde doktor uzv nic nevidel pychol mi vyvolavacku a povedal ze ak nedostanem menzes mam prist o tt na kontrolu 18.11 mi brali krv na hcg bolo 2880 ked som isla na gyn 20.11 uz vydel nieco na uzv uz si nepamatam co mi povedal objednal ma na 2.12.2014 tam mi povedal ze 8mm 6+4 mam nepravidelny cyklus tak podla toho sa riadit nemozem 12.12.2014 15mm7+6 chcem sa spytat ci z tychto udajou som mohla otehotiet pohl.stykom 10.10.2014 alebo na kolko % to mozem vylucit a este 1 otazka je mozne aby vydel dr nieco na uzv uz 3 tt od pohl.styku dakujem
sasa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přibližné datum početí získáte, odečtete-li od 2.12. 4 týdny a 4 dny, tedy 32 dní nebo od 12.12. 5 týdnů a 6 dní, tedy 41 dní. Početí 10.10 je tedy vysoce nepravděpodobné

3 týdny po styku je na UZ maximálně vidět malé projasnění v děloze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, 6.3. jsem měla sex s přítele, ale praskl nám kondom. Došla jsem si pro "pilulku po" a vzala si ji přibližně 12 hodin po sexu. Dnes se mi oběvil hnědý výtok nevíte co by to mohlo být? Menstruace mi končila 27.2. a cyklus mám dlouhý 28 dní. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně o následek užití pilulky "po". Je to časté

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pokud si vezmu v pauze aktivní tabletky HA např. o dva dny dříve, je možné, abych tím zkrátila dobu krvácení? Nebo by to na délku menstruace vliv nemělo? Děkuji za odpověď
Tereza P.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné.

Nedoporučuji ale pauzu zkracovat více než o dva dny.  Pauza by měla být alespoň 4-5 dní - a nebo užívat zcela bez pauzy (lze jen u monofázického přípravku)

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore,
s partnerem se snažíme o početí. Po měření hladiny hormonů má gynekoložka zjistila, že neovuluji a předepsala mi Clostylbet, který mám užívat od 3. DC 5 dní a Urogestan, který mám brát od 15. DC 10 dní. Nevím, kolikátý den by u mě měla probíhat ovulace. Použila bych ovulační testy, ale ty budou asi vlivem léků zkreslené. Nechceme se milovat příliš často, aby partner neměl řídké sperma. Kolikátý den cyklu je ideální se snažit o početí? Obvykle mám cyklus dlouhý 28 dní. Moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulační testy užít můžete a je to i vhodné. Uvedené léky výsledek nezkreslí. Utrogestan bych spíše doporučil nasadit až po ovulaci Osobně doporučuji tedy provádět testy od cca 10. dne. Pokud se objeví pozitivita nasadit za 3 dny poté Utrogestan a užívat buď do menses nebo nepřijdou-li stále dále a po 2 týdnech gravitest. V případě negativity vysadit, při jeho pozitivitě užívat dále.

Další možností je, že ovulační test nebude do 16. dne pozitivní - pak doporučuji Utrogestan užívat od 17. dne po 10 dní

Snažit o početí je dobré po pozitivitě testu. A to dle chuti. "Řídkostí" spermatu se neobávejte

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, jak je možné, že mi hladina hCG začala klesat (asi ze 60 na 30), a následně opět stoupat (45)? Byla bych asi v 7.tt. Byla jsem několikrát na UZ vyšetření pro podezření na GEU, sledována, ale těhotenství nebylo nikde nalezeno. Jak je možné, že hladina klesala (předpokládalo se, že se tedy jednalo o potrat), a opět stoupla? Děkuji.
Anežka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Změny v řádu desítek jednotek mohou být způsobeny metodikou testu. Pak lze hodnotit výsledky jako prakticky stejné. U prosperujícího těhotenství totiž roste HCG v řádech - desítky, pak stovky a pak tisíce- na to jsou testy nastaveny.

Uvedené hodnoty a nulový UZ nález opravdu zavdávají podezření na mimoděložní těhotenství

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,mohla bych prosím poprosit o radu? Je mi 16let a skoro denně me trápí poševní výtok,nijak nesvědí,nepálí, občas trošku mě samotné zapácha.Měla bych tento problém nějak dál řešit??Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.


Nejlepším řešením je návštěva gynekologa

Sama můžete zkusit kolonizovat pochvu laktobacily - např. Fermalac vaginális 1 tbl na noc do pochvy cca ob den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.



MUDr. Jan Šulc

potrácení
DOBRY DEN.MAM DOTAZ.JSEM PO REVIZI DELOHY.JE NORMALNI PO DVOU DNECH KRVACENI???
DEKUJI - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to normální. Nemělo by jít ale o silné krvácení

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den pane doktore,
prosím o radu. Jsem 7 měsíců po porodu, stále částečně kojím, zatím bez menstruace. Nyní se u mě objevil slabounký výtok čerstvé krve (několik kapek), který byl jeden den, potom 3 dny nic a nyní po prvním pohl. styku od porodu jsem měla čerstvou krev na toalet. papíru. Je toto běžné, mohou oba "výtoky" spolu souviset?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
PETRA V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o náznak menstruace. Pokud se další krvácení neobjeví nebo až za nejméně 3 týdny, není třeba situaci řešit

MUDr. Jan Šulc

potrácení
dobry den.chtela bych se zeptat mam neprosperujici graviditu.mam i vsechna mozna vysetreni.sem po cisteni.je mozne po zakroku treti den spinit??? a jak dlouho a za kdy se dostavi klasicka menstruace dekuji
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po revizi děložní dutiny je běžné krvácení do týdne trvání. Menses pak přichází do 6 týdnů

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, užívám antikoncepci Sidreta, už jednou jsem narazila na čaj z třezalky, která má učinnek antikoncepce snižovat, proto se Vás chci zeptat zda tyto byliny mohou nejak ovlivnit účinek podobně jako právě třezalka.

truskavec nať
kopřiva nať
máta nať
konopice nať
pýr oddének
přeslička rolní nať

Moc děkuji za odpoěď - otázka upravena poradcem
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám o těchto přípravcích dostatek informací. Pročtěte příbalový leták, případně kontaktujte výrobce

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
již druhý měsíc beru antikoncepci v kuse, bez pauzy. Akorát se teď vyskytl menší problém. Již 3 týdny mám menstruaci, na začátku to bylo jen lehké špinění, které se průběžně mění na krvácení a tak se to pořád střídá. Co s tím? - otázka upravena poradcem
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Objeví-li se při užívání bez pauzy krvácení, byť slabé, je třeba pauz udělat a začít po ní znovu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat jestli maji spalovače tuku nějaký vliv na HA ? Užívám spalovač pyrolis
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám o těchto přípravcích dostatek informací. Pročtěte příbalový leták, případně kontaktujte výrobce

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
menstruační cyklus mám pravidelný. Poslední menzes jsem měla mít 8.3., již 4 dny mám zpoždění. Těhotenské testy mi však vychází negativně. V odborné literatuře, i některé ženy píší, že jim těhotenský test z moče ukázal pozitivní výsledek po týdnu i po delší době vynechání menzes, envím ,co si mám o tom myslet. Myslíte si, že je možnost toho, že jsem těhotná i přes negativní testy z moči, nebo je ještě brzy se testovat? Děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test  dokáže odhalit graviditu až po 2 týdnech.  Takže byste musela otěhotnět těsně před termínem menses. To je možné, ale nepříliš časté

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,

asi před rokem mi má lékařka prokázala ureoplazmu. V té době se jí nezdál ani můj děložní čípek, ale nijak to neřešila. Na ureoplazmu jsem brala několikery antibiotika, kdy zabraly asi třetí a po cca půl roce jsem se jí zbavila. Nedávno mi začaly ty stejné potíže jako před rokem (špinění mimo cyklus, krvácení při sexu), prokázala se opět ureoplazma, zároveň mám prý vysoké pH - naměřila mi 7, a také mi nechala udělat cytologii - jsem na stupni 4. Myslíte, že to může mít nějakou souvislost s ureoplazmou? Moje gynekoložka ji již navíc nechce léčit antibiotiky, neustále mi tvrdí, že je to ve mě, už se toho nezbavím, že se mám vyhnout stresu, posílit imunitu, obrátit se k přírodě... Myslíte, že je to cesta k tomu, jak se ureoplazmy zbavit? Jsem v tomto směru velice nedůvěřivá a nevím, co si o chování doktorky myslet. Děkuji za Vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ureaplasma je poměrně častým nálezem a obvykle nečiní potíže a často tento nález opravdu ani není třeba léčit. Pokud je léčba třeba, stojí za zvážení i přelěčení partnera

Hodnocení cytologie je více typů, stupeň může mít více výkladů.

Na dálku, bez možnosti vyšetření a přesné znalosti cytologie nemůžu příliš poradit

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den rada bych se zeptala, co si myslite o metode IVM, a proc ji nektere kliniky take krome IVF nabizeji a nektere ne. Docetla jsem se, ze pri teto metode odpada pichani hormonu. Dekuji za Vas nazor.
Mona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na zkušenostech každého pracoviště.

Určitě nejde o náhradu klasického IVF

Racionální je IVM (in vitro maturace, tedy dozrávání ve zkumavce) podle mého soudu jen jako poslední možnost, neexistuje-li šance získat zralé vajíčko jinou, standardní cestou.

Také úspěšnost tohoto postupu je poměrně nízká

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den,
v lednu mi byla zjištěna krvavá cysta na pravém vaječníku a byla mi doporučena operace. Operace byla bez komplikací. Po týdnu jsem byla vytahovat stehy a doktorka řekla že je vše v pořádku a výsledky z histologie prokázali že by se mi cysta neměla vracet. 10 dnů na to jsem šla na kontrolu a doktorka při ultrazvuku zjistila na samém místě další 3 cm cystu. Je to možné, i když výsledky z histologie vyšli jinak? - otázka upravena poradcem
Nicky
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledky z histologie nemohou vyloučit, že se cysta nevytvoří znovu. Pouze u některého typu cysty je opakování méně pravděpodobné než u jiného. Také může jít o jiný typ cysty. Zatím vůbec nemusí jít o nic dramatického - cysta může zmizet

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Mam svoji prvni antikoncepci a doktorka mi rekla ze si ji mam vzit v den kdy dostanu dalsi menstruaci.Dostala jsem ji dnes ale nevim jestli si tu tabletku mam vzit i zitra a nebo si dat 7 denni pauzu
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívejte dále

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mám jeden dotaz. Antikoncepci jsem začala brát nedávno a ted dobírám 3. blistr. V úterý jsem si zapomněla vzít pilulku a zjistila jsem to až ve středu kdy jsem si chtěla vzít pilulku na středu. Pilulku jsem si ve středu normálně vzala a vlastně jsem vynechala jeden den, úterý. Nevadí to nějak? a mám normálně pokračovat dál v braní pilulek?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívejte dále, ale týden až 10 dní raději nevěřte antiko ochraně

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den. Loni v dubnu jsem vysadila po osmi letech antikoncepci. Od září mám nepravidelnou menstruaci. Brala jsem lék orgametril, bez výsledku. Nyní mi p. doktor doporučil minimálně na půl roku nasadit opět antikoncepci. Je to správný postup? S přítelem chceme miminko a bojíme se, že to po vysazení bude problém.Moc děkuji za odpověď.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se po Orgametrilu menstruace vůbec nedostavovala, je nasazení antikoncepce, nechcete-li otěhotnět již nyní,  vhodným řešením. Po jejím vysazení se ale problémy nejspíše vrátí a při plánování těhotenství to musíte vzít do úvahy - asi to nepůjde hned

Důležité také je, abyste výrazněji nehubla - redukce hmotnosti je jednou z příčin podobných poruch.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, měla sem s přítelem po dlouhé době vztah, prašky beru ale docela nepravidelně asi 3 sem vynechala...udělal se mi napovrch, ale prý se neudělal do mě...mam strach myslíte že budu těhotná?
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze cela vyloučit, byť není příliš pravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,muj ms cyklus trva 28-32 dni,ale dnes mam 2.den zpoždění,poslední poh.styk jsem mela v rijnu. Je to normální,ze se mi ms zpozdi? A kdy bych mela zajit ke gynekologovi aby mi kdyztak ms vyvolal? 16let
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to v 16 letech poměrně časté.

Nemáte-li potíže a je-li vyloučené těhotenství, je možné vyčkat ještě 2-3 týdny

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den pane doktore jsem po hysteroskopii 1měsíc.Pooperačně vše v pořádku, do dvou dnů ostré bolesti a krvácení.Před dvěmi dny jsem to znovu dostala.Trpím na velké záněty střev více než rok,s podezřením na crohnovu nemoc.Vyšetření střev mě ještě čeká. Protože byl nález pozitivní, paní doktorka na gyn. mi doporučila léčbu formou hormonální antikoncepce na půl roku.Nevím zda souhlasit s tím vzhledem k té střevům a autoimunit.poruše štítné žlázy. Měla by počkat se stanovením léčby až se objasní střevní porucha? Děkuji moc za odpověď
Alis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, co přesně si mám představit pod pozitivním nálezem. Takže ani nemohu zhodnotit, zda je antikoncepce vhodná či ne. Obecně ale při poruše štítné žlázy antikoncepce nikterak nevadí. U Crohnovy choroby by se měl vyjádřit specialista přes onemocnění střev.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chtěla bych se také optat. S přítelem jsme měli sex s kondomem, který ale prasknul. Přítel to zjistil naštěstí dřív než se udělal. Poté jsme nasadili nový kondom a pokračovali. Chci se tedy zeptat, jak velká je možnost těhotenstvímožné otěhotnět, když jsem měla jeden z posledních dnů ovulace?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je  lepší hovořit o dnech možné ovulace. Samotná ovulace totiž trvá několik vteřin. Otěhotnění určitě nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den . Mela jsem se svým klukem svuj první sex. Nijak jsme se nechranili, neměli jsme kondom a neberu ani antikoncepci. Můj přítel se ale neudělal do me ani potom se neudělal. Pouzili jsme lubrikační gel a sex jsme meli asi v den skončení ovulace. Někde jsem četla, že i tzv. Kapičky lásky, mohou obsahovat spermie. Je možne ze bych mohla otěhotnět díky temto kapickam lásky? Děkuji za odpověď
M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelze to vyloučit

MUDr. Jan Šulc

bolesti
dobry den,jsem 7 tydnu po hysterektomii asi 4 dny citim bodove bolesti do brichaa a druhy den mam dost nafoukle brichoo mohu vas poprosit o radu cim to muze byt ? dekuji
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o nějakou komplikaci po operaci nebo může být příčina mimo gynekologii - např. nějaký problém vylučovací soustavy, střev nebo třeba i od páteře. Na dálku nelze poradit. Doporučuji návštěvu gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den ráda bych se zeptala zda se může v těhotenství brát Ultra prim (Olej z pupalky dvouleté) děkuji za odpověď
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně podobné doplňky stravy v těhotenství svým pacientkám nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den, poslední dobou mam slaby vytok z pochvy je bez zapachu a nekdy nazloutly, je nutna navsteva lekare? Nebo je to v poradku? Mohou to byt nejake priznaky? Dekuji Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o příznak  narušeného poševního prostředí. Návštěvu gynekologa bych spíše doporučil, byť nejde nyní o nic až tak závažného. Stav se ale může zhoršit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer,
beru antikoncepci Yosefinne.Vždy u placebo tablet jsem "menstruovala" (slabě a většinou jen dva dny). Teď naposledy nic. Léky beru pravidelně, bez zapomínání a ani průjem, zvracení nebo jiné léky jsem neměla. Těhotenský test mi vyšel negativní. Je to u této antikoncepce možné, že krvácení vynechá nebo bych ji měla raději změnit? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné a nejde v žádném případě o něco škodlivého -naopak

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
pronásleduje mne častěji -i v nici močení . Na gyn. mi bylo sděleno, že mám lehce zvěčenou dělohu - ale vše je jinak v naprostém pořádku a problémy nebudou od dělohy. 3 měs. po návštěvě gyn. mi udělal urolog cystoskopii a sdělil mi, že je v měchýři vidět že na něj trochu tlačí děloha. Dostala jsem - již druhé -léky na hyperaktiv. moč. měchýř - bohužel léky výsledek nepřinesly po 3 měs. žádný. Co mám dělat-co si o tom myslíte Vy? Gynekolog to řešit nechce a urologická léčba nefunguje. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych návštěvu některé speciální urogynekologické ambulance

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mela jsem svuj první pohlavní styk , neberu antikoncepci a neměli jsme ani kondom . Pouzili jsme lubrikační gel . Můj přítel se do me ale neudělal dodělal to rukou asi 10 minut po tom. Sex jsme meli asi v den skončení ovulace. Hrozne se bojim ze bych mohla byt těhotná. Je to mozne ?
Martaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze zcela vyloučit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Minulý cyklus mi začal podivně, první a druhý řádný den mírné krvácení, následně dva dny nic, pátý den přišlo intenzivní krvácení a nasadila jsem po tří měsíční pauze hormonální antikoncepci nové značky. Byla jsem u gynekologa, který vyloučil těhotenství a k neobvyklému průběhu mensesu se nijak blíže nevyjádřil. Cyklus který mi nyní začal jsem v první řádný den mírně krvácela, druhý den jsem pak měla intenzivní krvácení a další den byl již bez krvácení. Je možné že mi průběh mensesu takto ovlivnila nová hormonální antikoncepce a nemám se tím zabývat anebo to může být nějaká porucha a mám znova navštívit gynekologa a urgovat jej o vysvětlení, případně podrobnější vyšetření?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Simona 24
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně opravdu o vliv nasazení antikoncepce a nic bych nepodnikal

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, mám osmiletého syna a již 5 let se snažíme o druhé dítě. Mám za sebou zamlklé těhotenství v devátém týdnu (r.2011). Loni jsem užívala Clostylbegyt čtyři měsíce, otěhotněla jsem, avšak v 5.týdnu spontánní potrat (červen 2014). V prosinci 2014 jsem podstoupila IVF, nereagovala jsem na stimulaci (Gonal+Cetrotide), v dalším cyklu stimulace Clostylbegyt a Cetrotide, měla jsem dva folikuly, použitelné 1 vajíčko. Bylo oplodněno metodou ICSI, transfer 5.den. Manžel spermiogram v pořádku. Jedno dítě mám, počaté přirozeně, avšak v prvním trimestru jsem krvácela a v 33. týdnu jsem byla hospitalizovaná pro hrozící předčasný porod. Je mi 36 let, manželovi 37let. Co byste mi doporučil dál? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenský test
Dobrý den. Potrebuji radu. 28 února jsem dostala MS.skončila 3 nebo 4 brezna pak jsem si dělala tes a je pozitivní včera z krve výsledek také pozitivní ale na utz včera nic zatím neviděl.od neděle mírně krvacim spinim.takže nevím jak a co dal.děkuji


- otázka upravena poradcem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji test z krve opakovat a sledovat vývoj HCG. Dalším krokem musí být opakované UZ vyšetření. A pokud by se objevily bolesti, obraťte se hned na lékaře, případně na nemocnici - mohlo by jít o mimoděložní těhotenství

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, mám osmiletého syna a již 5 let se snažíme o druhé dítě. Mám za sebou zamlklé těhotenství v devátém týdnu (r.2011). Loni jsem užívala Clostylbegyt čtyři měsíce, otěhotněla jsem, avšak v 5.týdnu spontánní potrat (červen 2014). V prosinci 2014 jsem podstoupila IVF, nereagovala jsem na stimulaci (Gonal+Cetrotide), v dalším cyklu stimulace Clostylbegyt a Cetrotide, měla jsem dva folikuly, použitelné 1 vajíčko. Bylo oplodněno metodou ICSI, transfer 5.den. Manžel spermiogram v pořádku. Jedno dítě mám, počaté přirozeně, avšak v prvním trimestru jsem krvácela a v 33. týdnu jsem byla hospitalizovaná pro hrozící předčasný porod. Je mi 36 let, manželovi 37let. Co byste mi doporučil dál? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě bych doporučil vyšetření funkce štítné žlázy a další hormonální testy.

Stimulace Clostilbegyt, Cetrotide není úplně častá. Osobně bych zvážil další IVF cyklus, spíše s užitím léků s obsahem nejen FSH (Gonal), ale i LH - např. Menopur. Vše by se ale mělo odvíjet o výsledků hormonálních testů

Možná jsou i jiné alternativy, ale mám  málo informací

MUDr. Jan Šulc

Pokud byste měli zájem a jsme pro Vás dostupní, rádi vše probereme při zcela nezávazné konzultaci , na kterou by bylo dobré donést výsledky podstoupených testů

Umělé oplodnění
Dobry den, cekam na MS a zacnu stimulovat na transfer KET s DO (2xblastocysta).
Moje centrum nepracuje v nedeli, co kdyz vyjde 18ty den na nedeli a KET budou muset posunout? je to velky problem? Mam trvat na 18tem dni a treba si nechat transfer udelat jinde? dekuji predem, hezky den - otázka upravena poradcem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1 den nehraje zcela jistě  roli

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore mám na vás otázku s přítelem se snažíme rok a půl o miminko ale pořád nic nechapu to myslite ze by jeden z nás mohl byt neplodný??
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O neplodnost, pokud se neúspěšně snažíte o početí déle než rok, již jde. Kde je ale příčina, nelze na dálku posoudit Doporučuji obrátit se na specializované pracoviště

MUDr. Jan Šulc


P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám v tom případě budeme věnovat. Stačí se  telefonicky objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu








mobilní verze