Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore.Před 7 dny jsem podstoupila KET.Mám vložena 2 embrya.Dnes jsem neodolala a udělala test.Je negativní.Je to ještě příliš brzy nebo už není šance na úspěch?Moc děkuji za odpověď.
Hanka K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to rozhodně brzy. Šance je stále reálná

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den. Chci se zeptat po ketu embryo pětidenní za jak dlouho se uhnizduje? Jsou to čtyři dny co muze se uhnizdit?Dekuji za odpověď.
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uhnízdění embrya je proces trvající několik dní. Dochází k němu u Vás přibližně nyní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně přechodu z antikoncepce Dienille na Bonadeu. Nejsem si jistá, zda mám udělat 7 denní pauzu a poté vzít Bonadeu, anebo ji vzít hned den po posledním prášku Dienille.
Mockrát děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tuto info najdete na příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den, pane doktore, přeju si otěhotnět.
po prvním cyklu stimulace Clostilbegytem jsem nedostala menstruaci, dle ultrazvuku mám cystu na vaječníku 3 cm. Nikdy před tím jsem cystu neměla. Po týdenním vynechání menstruace mi gynekolog řekl, že vyčkat měsíc, pokud by stejně nepřišla, pak znovu přijít. Vyvolávací injekci jsem nedostala. Mohu udělat něco navíc? Je možné i scystou otěhotnět? Mám Clostilbegyt užívat i v dalším cyklu?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tvorba cyst je při Clostilbegytu častým jevem.

Vyvolávací injekci bych doporučil již nyní

Zda lze otěhotnět s cystou záleží na mnoha okolnostech. Při menses ale cysta obvykle zmizí.

Před dalším užitím Clostilbegytu by bylo vhodné, aby cysta zmizela

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore, je mi 44 let a mám dvě dospělé děti. Nyní žiji s o 11 let mladším partnerem, který je bezdětný. Je vhodné, snažit se ještě o dítě, když se léčím na lupus (kožní forma), beru na to Plaquenil. Dále mám mikroadenom hypofýzy, na který jsem léta brala velké dávky Dostinexu. Nyní už půl roku nic neberu, byla jsem na operaci gamanožem a dávky léku se postupně snižovaly, až jsem mohla vysadit úplně. No a teď mi nedávno nasadili lék Tolura na hypertenzi (nejnižší možné dávky). Nechceme nic hrotit za každou cenu, ale je mi líto, že můj přítel by zůstal bezdětný. Zároveň mám strach, aby bylo dítě v pořádku, když já nejsem v pořádku. Přeji hezký den a díky za názor..
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odpovědět Vám musí především lékaři, kteří Vám předepisují léky. Zásadní problém ve Vašich onemocněních ale nevidím.

Větším problémem je Váš věk. Otěhotnění z vlastních vajíček je v 44 letech již bohužel poměrně velkou vzácností. Reálnou šanci může přinést užití vajíček dárkyně

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás o váš názor na mojí situaci. V březnu 2014 jsem po deseti letech vysadila antikoncepci. Během této doby jsem nikdy neměla problémy s menstruací, vždy byla přesná skoro na hodiny. Po vysazení jsem měla menstruaci po 30 dnech, další měsíc do bylo 31, pak 38, pak 49, a dnes jsem se dostala na 51 dní. S manželem se snažíme o miminko a každý týden zpoždění nám dává naději, že už konečně..Nevím, jestli je normální, že se mi perioda takhle pořád prodlužuje. Děkuji za váš názor. - otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Úplně normální to není, ale nejde o nic až tak neobvyklého. Podstatné je, zda ovulujete. To lze zjistit ovulačními testy nebo třeba měřením bazální teploty. Pokud neovulujete, doporučuji situaci řešit s Vaším gynekologem

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
je mi 34 let, mám lehkou endometriózu, AMH 0,2, FSH 15, LH je také mimo limit, ale ve správném poměru k FSH, ostatní hormony jsou v normě. Všechna ostatní vyšetření, které jsme absolvovali:genetické, imunologické, spermiogram jsou v pořádku. Menstruaci i ovulaci mám pravidelnou, dělohu mám v pořádku. Podstoupila jsem své první IVF, krátký protokol, stimulace od 2. dne menstruace Gonalem (první 3 dny 250 jednotek, pak 7 dnů 225 j.) + poslední 4 dny Cetrotide 0,25MG a nakonec Ovitrelle. 13. den cyklu byla provedena punkce, měla jsem 3 folikuly, získán 1 oocyt, (dva folikuly prázdné). Vajíčko bylo zdravé a zralé, M1, k oplodnění byla použita metoda PICSI, ale vajíčko se neoplodnilo, k transferu nebylo nic. Jako další postup mi bylo nabídnuto IVF s minimální stimulaci (Clostilbegyt). Chtěla bych se zeptat, jestli si myslíte, že by tento postup byl pro moji situaci vhodný, případně, co byste mi doporučil, a jestli je možné, abych otěhotněla s vlastními vajíčky. Děkuji.

- otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledek AMH a FSH svědčí pro poměrně výrazný problém s Vašimi vaječníky. Otěhotnění s vlastními vajíčky je stále ale možné, byť pravděpodobnost úspěchu je snížená.

Navrhovaný postup je jednou z možností. Osobně bych ale zkusil jiný stimulační protokol - krátký s agonisty a s použitím přípravku obsahujícího nejen FSH ale i LH (Merional, Menopur, aj.) ve vyšších (4amp denně) dávkách.

Více o lécích a stimulačních protokolech event. na www.gest.cz (pro snadnou orientaci radím užít Mapu stránek)

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den , chtela jsem se zeptat jestli je možné , ze bych mohla byt těhotná i kdyz přítel ejakuloval sperma mimo ?
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelze to vyloučit

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, je to už přibližně půl roku co chodím za svým doktorem a říkám mu že mě bolí v pod bříšku neustále.mam i takový tlak na vaginu a také už mě to bolí při pohlavním styku s partnerem ( už nepoužíváme nic jiného než misionářskou polohu) ale stejně i potom mě to bolí. Mohu dostat radu co mam dělat ( je mi 20 let)
Iva Stejskalova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše obtíže musí řešit lékař, který Vás může vyšetřit. Zkuste případně gynekologa změnit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, asi 4 roky sem užívala HA belara před 3 měsíci vysazená , menstruace se dostavila první měsíc v pořádku, druhý zpoždění o 4 dny a ted 15 dní zpoždění a pořád nic. Dva těhotenské testy negativní. Mám bolest v podbřišku změny nálad. Můžu být těhotná?
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše jde o hormonální poruchu. Test ale pro jistotu zopakujte.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, před nedávnem jsem měl nějakou virozu a dostal jsem antibiotika (fromilid uno 500mg),už nějaký čas se ženou pokoušíme o dítě. Dnes nám doktor potvrdil, že je v 6 týdnu těhotenství. Což vychází, že došlo k početí zrovna, když jsem bral nebo dobíral ty antibiotika. Otázka zní. Je možné, aby antibiotika nějak ovlivnily moje sperma, nebo to mohlo mít následky na plodu? Předem moc děkuji, nevěděl jsem, kam se z dotazem obrátit.
David
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné riziko plodu nehrozí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Hezký den,

jsem ve 29. týdnu těhotenství. Před třemi týdny mi pak doktor předepsal Magnosolv kvůli tvrdnutí bříška - beru ho vždy ráno, problém po vypití hořčíku značně ustal.
Nyní mi bylo předepsáno železo 2x denně (ferro-folgamma), nižší výsledky krevního obrazu.
Mohu oba minerály užívat společně? Neublíží to nějak miminku? A je braní těchto minerálů opravdu potřeba?

Děkuji za odpověď

Aneta - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Oba léky považuji za vhodné. Plodu neublíží, naopak

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, chcem sa Vás opýtat, som v 9.týždni tehotenstva a dr. nevidí akciu srdiečka, vo štvrok mam príst na kontrolu znovu, pokial nebude byt, chce ma poslat na kyretaž.Možem ešte počkat s kyretážou? Stale verim, že srdiečko sa rozbehne.Do kedy najneskor by sa akcia mala objavit, prosím o radu, už som zufala a mam strach, dakujem za odpoved
vierka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Srdeční akce by měla být u plodu patrná v 7. týdnu. Takže při opakovaném negativním nálezu je revize děložní dutiny vhodná

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
beru antikoncepci ji několik let. Ted jsme se s panem doktorem dohodli na změně antikoncepce z Marvelon na Lindynette. Bohužel pan doktor má teď dovolenou a já jsem si prášky pouze vyzvedla. Chtěla jsem se zeptat, kdy si mohu vzít první pilulku Lindynette? Dočetla jsem se, že hned první den krvácení, jenže to jsem bohužel prošvihla, ted už mám menstruaci 5 dní a obvykle bych si brala prášek zítra. Nevím ale jestli mohu tímto způsobem přejít z jedné antikoncepce na druhou? Nebo musím čekat celý měsíc na další krvácení?
Děkuji Vám za odpověď - otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak postupovat zjistíte na příbalovém letáčku.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň, mám RH faktor negatívny, otec dieťaťa RH faktor pozitívny, očakáva sa pôrod dieťaťa RH pozitívneho. Mali sme záujem o dotepanie pupočníka, no gynekológ nám povedal, že kvôli tým Rh faktorom v našom prípade musí byť pupočná šnúra prestrihnutá okamžite, že nemožno čakať na dotepávanie. Súhlasíte s takýmto názorom. Vopred dakujem za Vašu radu
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Čekat na dotepání lze, ale není to vhodné. Jde o množství krvinek plodu, které přestoupí do těla matky, kde vyvolá imunitní odpověď. V dalším těhotenství to může mít negativní dopad

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
V r.2002 (v mých 47 letech) mi byla odňata děloha(cysta) a také oba vaječníky. Operatér mi sdělil, že jsem měla plné břicho ložisek endometria.
Po operaci jsem brala 5 let Estrofem, od té doby se "trápím" bez jakékoliv HST. Mám problémy nejen návaly..., ale i bolesti břicha vždy v leže. Bojím se brát znovu hormon z důvodu podpory růstu endometrií. Existuje nějaká vhodná HST?
Mohly by to být pooperační srůsty? (Jsem i po operaci slepého střeva, žlučníku a předcházející další gyn. operaci).
- otázka upravena poradcem
Zdeňka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Návaly se srůsty nesouvisí, bolesti břicha možná ano

Nízko dávkovanou HST, například Estrofem 1 mg tbl, bych určitě zvažoval. Riziko zhoršení endometriózy je malé.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, je mi 35 let, jedno dítě a teď před 6 ti měsíci AS (10. týden) - revize. Od první porevizní ms se nechráníme a frekvence sexuálních styků je obden. 1. - 5. menstruace po revizi přišla v termínu (29 dní), poslední 6. ms přišla až po 46 dnech. Ale ještě před tím, přesně v očekávaném termínu, jsem 3 dny špinila a měla slabší bolesti břicha jako při ms. Šla jsem k lékaři: řekl, že cysta tam není, HCG negat. a mám to prý považovat za slabší menstruaci. Počítala jsem tedy už nový cyklus, když ta pravá menses po 46 dnech dorazila. Celkově se cítím jinak: od revize nemám své obvyklé změny na prsou v souvislosti s cyklem, nemám svůj obvyklý ovulační hlen, mám snížené libido, padají mi vlasy, kolem bradavky mi rostou černé chloupky (nikdy jsem je tam neměla), dělají se mi opary, akné, vyrážky, jsem nafouklá (už asi měsíc), unavená, podrážděná a bolí mě hlava. A můj dotaz: co to mohlo způsobit? Mám to řešit s lékařem? Je možné, že neovuluji? Je mi 35 let a na těhotenství už spěchám .
- otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Problém s ovulací je možný, ba pravděpodobný. Nesouvisí přímo s potratem a revisí, ale spíše s věkem.

Ovulaci je určitě vhodné sledovat, doporučil bych i hormonální testy, například stanovení hladiny AMH. Určitě doporučuji situaci řešit s lékařem. V 35 letech by bylo asi nejlepší, obrátit se na některé pracoviště specializující se na léčbu neplodnosti

MUDr. Jan Šulc


P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám  případně budeme věnovat. Stačí se  telefonicky objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


myom
Dobrý den, v červnu mi lékař našel myom o vel 0,5 cm v této chvíli už má 3 cm. Mám neustálé bolesti břicha a celkově mi není dobře , 14 dní před menst. výtok který se změní ve slabé krvácení pak v menst. to mám silné křeče a padají ze mě veliké kusy. Pan doktor mi dal antibiotika a vlastně mi nic nevysvětlil. tak nevím co ted s tím . Na kontrolu mám jít až za měsíc. Děkuji za radu.
smidra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom 3 cm je stále velmi malým nálezem a je otázkou, zda je příčinou Vašich obtíží. Hodně záleží na jeho uložení.

Nasazení antibiotik nejspíše s myomem nesouvisí.

Více na dá1ku neporadím

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore,
V cervnu jsem byla po samovolnem potratu v 8tt na kyretazi.
Paní doktorka souhlasi, že od listopadu se můžeme znovu snažit o mimčo. Měřila jsem tento i minulý měsíc ovulaci pomocí testů, a testovací čárka sice sílila, ale vzdy jen cca do poloviny sytosti té kontrolní, pak už jen slábla.
Na jaře před otěhotněním jsem mela ovulační test pozitivní vždy 2 dny (obě čárky úplně stejne syté).
Je tedy možné, ze jsem kyretáží ztratila ovulaci?
A pokud ano, prosím poradite, jak ji nastartovat?
Je mi skoro 35 a mimčo opravdu moc chci. Cítím se naprosto zdravě.
Předem moc děkuji za radu! - otázka upravena poradcem
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Intenzita čárky závisí na řadě okolností - například na koncentraci moče. Zda ovulujete ale není jisté. Myslím, že by bylo vhodné prověřit ovulaci pomocí UZ (folikulometrie)

MUDr. Jan Šulc
cysta
Dobrý den,
trápí mě dva problémy. První už je dlouho a to přes tři roky. V levém podbříšku mi praská a když si to místo zmáčknu tak to jakoby kručí. Gynekolog mi nic nenašel. Ani v nemocnici, kde jsem před třemi roky ležela (kvůli noze) a stěžovala jsem si na pichlavou bolest v tomto místě. Bojím se zda by to nemohla být cysta na vaječníku, kterou možná doktor přehlídl. Je mi 20, menstruaci jsem měla před užíváním HA nepravidelnou(teď ji 6 m. neužívám), trápí mě časté výtoky.
Dále bych se chtěla zeptat na Váš názor na labioplastiku a jestli nevíte o tom za jakých podmínek a jestli vůbec tento zákrok hradí zdravotní pojišťovna. Je to pro mě fyzický problém, ale především psychický.

Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne. - otázka upravena poradcem
Kamča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření je těžké radit. Cystu by měl lékař poznat. Případně ho znovu navštivte.

Výtok s tím nesouvisí - opět radím návštěvu gynekologa

Labioplastiku nejspíše pojišťovna nehradí - musíte se zeptat na pracovišti, který takový výkon nabízí

MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, začala jsem brát svou první antikoncepci 3.října a dnes (15.října) stále špiním. Normálně mívám menstruaci 5 dní. Nevím zda je to normální? Děkuji za odpověď
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato poradna je primárně zaměřena na problematiku neplodnosti.  Není v mých silách odpovídat na všechny otázky týkající se užívání antikoncepce, obzvláště na ty, které se stále opakují.  Odpověď na Váš dotaz je  dostupná v archivu.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobry den chtela bych se zeptat kdyz sem zapomela 15 tabletku z antikoncepce vzit a mela sem sex co se stane otehotnim?
děkuji - otázka upravena poradcem
nelinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale zcela vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobry den ked mi odstranily polyp co mi krvacal 2 roky a uz som 3ti tyzden po zakroku chcem sa spytat ci mozme s manzelom mat sex konecne po pol roku ked prestanem krvacat. Zijem v zahranici a tu to trva strasne dlho. Dakujem za skoru odpoved.
maja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle je možné mít pohlavní styk po první menstruaci

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobry vecer, rada bych se zeptala v 21 letech jsem prisla o pravy vajecnik. Doktori me povedeli, ze se tam musel zkroutit a tim padem odumrel. Po pul roce nato jsem sla na dalsi operaci stim poslednim co mam kvuli cyste, jenze se me porat delaj a uz nevim co stim.Moje hlavni otazka je zdali muzu otehotnet jako zeny, ktere nemaji tento problem a zdali se muzeme pokouset o miminko az za rok nebo vysadit prasky uz ted a jaka je pravdepodobnost ze budeme mit dvojcata. Predem dekuji za odpoved.
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnět můžete již nyní. Oproti ženám, kterým se cysty netvoří, máte pravděpodobnost úspěchu trochu sníženou. Riziko dvojčat nevidím jako zvýšené.

MUDr. Jan Šulc

cysta
dobry den prosim o radu strasne mi narostlo bricho a mam ho docela tvrdy ale tehotna nejsem zkousela jsem ruzny tehotensky testy a vsechny byli negativni ale je tomu uz tyden co citim jako kdyby se mi v brise neco hybalo je to vubec mozne je mozne ze to muze byt naperiklad cista byla jsem u lekare ale jediny co bylo jen mi udelal test zadny zanet ani infekci pry nemam a tehotna taky nejsem
erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
jiý zodpovězeno
cysta
dobry den, rada bych vas poprosila o radu pane doktore ziju ve velke britanii a je tu velmi tezke dostat se ke gynekologovi je tu jen obvodni doktor a dela tu uplne vsechno ,,,, strasne mi vyrostlo bricho mam ho tvrde a kulate obcas citim bolesti v podbrisku napriklad kdyz si lehnu na bricho nebo se ohnu, test negativni ale citim pohyby uz asi tyden sama tomu nerozumim je mozne ze to muze byt napriklad cista? protoze dnes jsem byla doktora a delal mi test jestli napriklad nemam nejakej zanet nebo infekci podle testu je vse jak ma byt , ale ja jsem vemli znepokojena protoze si myslim ze neni normalni abych citila pohyby kdyz je test negativni myslite ze i presto kdyz test mi to neukaze muzu byt tehotna? jsem uz zoufala bojim se aby to nebylo neco horsiho je mi 21 let
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
A ještě jedna otázka týkající se dalšího postupu....jaké hormonální testy by měly být provedeny? Které hodnoty konkrétně? Děkuji!!
I.L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musí rozhodnout Váš lékař, pokud se na vyšetřování neplodnosti specializuje. Určitě je vhodný tzv. bazální hormonální profil, tedy stanovení FSH, LH mezi 2. a 5. dnem cyklu, dále minimálně vyšetření PRL, TSH a AMH

MUDr. Jan Šulc

cysta
dobry den prosim o radu strasne mi narostlo bricho a mam ho docela tvrdy ale tehotna nejsem zkousela jsem ruzny tehotensky testy a vsechny byli negativni ale je tomu uz tyden co citim jako kdyby se mi v brise neco hybalo je to vubec mozne je mozne ze to muze byt naperiklad cista byla jsem u lekare ale jediny co bylo jen mi udelal test zadny zanet ani infekci pry nemam a tehotna taky nejsem
erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít například o zvýšenou plynatost. Bez možnost vyšetření ale více neporadím. Cystu by měl lékař poznat

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore,jsem 9 den po operací myomu,daly mi to řezem v podbřišku,rez mám velký 15cm. Za jak dlouho po tomto zákroku budu zas fungovat normálně,stále me to boly stehy už mám vyndany?A za jak dlouho budu moc otěhotnět? Díky moc za Vas názor a cas,přejí pěkný den Mísa.
misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rekonvalescence po podobné operaci trvá i několik týdnů. Kdy můžete počít závisí na rozsahu výkonu, především na tom, jak velký byl myom a zda byla či nebyla při výkonu otevřena děložní dutina. Přesně Vám musí poradit Váš lékař

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Vážený pane doktore, děkuji Vám za odpověď. Můžete mi prosím říci, proč se HSG nedoporučuje? Je to kvůli RTG kontrole? Může negativně ovlivnit dítě, pokud by krátce po zákroku došlo k otěhotnění? Děkuji.
I.L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ozáření gonád je při současných možnostech již považováno za nevhodné. Lze nahradit např. metodu HyCoSy. Riziko pro plod je sice  minimální ale zbytečné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, od února mám zavedené nitroděložní tělísko Jaydess. Po 2 měsících krvácení se zdálo být vše ok. V srpnu jsem přestala kojit.Menstruaci mám sice pravidelnou co měsíc, mám ji ale strašně dlouhou. Nejprve 3 dny špinění, pak týden krváceení /ne silné/, pak zase 3 dny špinění. Když mám pocit že konečně nešpiním, tak pravděpodobně nastane ovulační krvácení (s hlenem)? Je velice málo dní, kdy se cítím čistá... Je to s tělískem takto normální? Upraví se to ještě časem? Dá se problem nějak řešit medikací...? Děkuji moc za odpověď,
eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po půl roce to již zcela normální není. Zvážit lze například hormonální léčbu. Určitě navštivte svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den, mám za sebou druhou dávku, a odmítám ít na třetí, může se mi něco stát,?
Dash
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li o očkování proti rakovině děložního čípku, může být ochrana nedostatečná

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Vážený pane doktore, dobrý den. S přítelem se snažíme již rok neúspěšně o dítě. Dle ovulačních testů i bazální teploty ovulace probíhá, ve spermiogramu partnera se ukázal snížená počet pohyblivých spermií, ale nejde o nijak dramatický nález, dle dr. by mělo být oplodnění zcela reálně. Věc jsem již začala řešit s gynekologem, nyní docházím na folikulometrii, zde se zdá vše v pořádku, folikuly i děložní sliznice rostou, jak mají. Ráda bych se zeptala, jaká další vyšetření byste mi doporučil pro další, a doufejme zdárný postup. Myslím taková vyšetření, které mi může udělat obvodní gynelokog, mimo CAR (tam jsme zatím ještě nebyli). Např.jaké odběry, apod. Vím, že je můj dr schopen udělat i vyšetření průchodu vejcovodů HSG. Velmi Vám děkuji za odpověď.
I.L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Měly by být provedeny hormonální testy a vyšetření průchodnosti vejcovodů. HSG je ale metoda, která se již příliš nedoporučuje

Osobně bych spíše doporučil péči na specializovaném pracovišti

MUDr. Jan Šulc

krvácení po styku
Dobrý den, mám problém, co se týče děložního čípku. Zhruba před 2 měsíci jsem zpozorovala, že mám výtok, poté jsem zrovna šla na preventivní kontrolu, udělali mi stěr z děložního čípku na gynekologii. Pan doktor řekl, že na pohled se mu zdá čípek dobrý, ale říkal, že je podrážděná sliznice a ptal se, jestli nemám výtok. Dnes jsem si volala na výsledky z cytologie a prý došlo ke změnám na děložním čípku a pak doktor mi chce udělat znova kontrolní stěr za 3 měsíce. Do toho se mi stalo, že jsem začala mimo cyklus krvácet, beru HA Lindynette. Pravdou je i to, že jsem změnila partnera a intezita sexu je velmi častá. Nevím, jestli to může všechno souviset? Jsem docela hodně vystresovaná, protože se bojím té změny na děložním čípku. Představuji si hned, že mám rakovinu :(
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O rakovinu se s vysokou pravděpodobností nejedná. Může jít například o zánět. Více musí říci Váš gynekolog.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, mohl byste, prosím, mně interpretovat výsledky ze screeningu v 1. trimestru? Ve zprávě je uvedeno: CRL 70 mm (13+2), NT 2,2 mm, nosní kost přítomna,PAPP-A 0,32 Mom, FbhCG 1,52 Mom, FHR/z-skore 161bpm/O,21, tricuspidární regurgitace nepřítomna. Test celkově negativní, kombinované riziko T21 1/270.Riziko T21 a priori dle věku (31 let) 1/760. Bylo mně jen řečeno, že výsledek je dobrý, ale jelikož krev nevyšla dobře,mám se za měsíc dostavit na kontrolní ultrazvuk. Jsem z toho velmi nervózní, je možné, že špatný výsledek krve ukazuje na postižené miminko nebo je to jen nějaká rutinní kontrola?Děkuji mnohokrát.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výsledky s ohledem na vyčíslené riziko považuji za příznivé, byť jde o hraniční hodnotu. Plod je velmi pravděpodobně v pořádku. UZ kontrola je rutinním postupme. Jistotu může přinést vyšetření Prenascan - je ale hodně drahé a nekryté pojištěním. Více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=2#ak_125

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane Šulc. Prosím o radu.19.9.jsem vysadila HA a 22.9.jsem dostala MS.Pohl.styk jsme meli s přítelem prakticky každý den . Chtěla bych se zeptat, zda by mi již výsledky z krve řekly, zda jsem tehotna, či mám počkat týden, pokud se dostaví MS . NEVÍM zda je mozne, že je na krev brzo . nevyznám se moc v te ovulaci ani kdy asi tak mohlo k oplodnění dojít. Děkuji moc za odpověď. PŘEJI HEZKÝ ZBYTEK DNE.Lenka
Leňule
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji test za cca týden

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jestli je normální, že jsem měla menstruaci dostat 4.10 a dnes je 14.10 a ještě jsem ji nedostala. Menstruaci mám už 2 roky a nikdy se mi to takhle neopozdilo, tak nevím co mám dělat. Pohlavní styk jsem ještě neměla tak nevím, čím to může být. Předem děkuji za odpověď.
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li vyloučené otěhotnění a nemáte-li obtíže, doporučuji ještě 1-2 týdny vyčkat. Pak se případně obraťte na gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den,

je mi 31 let, pred 4 tydny jsem mela nechraneny sex s vyvrcholenim dovnitr. Test tehotenstvi cca 3 tydny po styku - negativni. Z niceho nic se me zacinaji zvetsovat prsa, nejprve pobolivala, ted uz bez bolesti, menstruaci jsem mela, a velmi silnou, dozniva se zapachajicim vytokem s primesi krve a pocituji zmenu pachu potu. Velmi zapachavy i po osprchovani. Myslite, ze je to jen souvisi napriklad se zmenou hormonu nebo to muze byt infekce? - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o narušené poševní prostředí, možná v kombinaci s určitou hormonální nevyvážeností

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
chci se zeptat kdyz jsem v vynechala prvni pilulku z blistru yosefinne a užila jsem ji po 24 hodinach + 12 hodin a mela nechraneni pohlavni styk po 4 dnech od zapomenutí. Jaka je moznost otehotnet?
Diky - otázka upravena poradcem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění není velké, ale vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je nějaký problém, že jsem 4. den při užívání Klion-D měla pohlavní styk. Samozřejmě to bylo ten den před zavedením léku. Co může pohlavní styk během léčby způsobit, v příbalovém letáku jsem nic k tomu nenašla. Předem děkuji za odpověď.
Maki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím to jako problém

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den . 16.09.14 my skončily menstruace a 6.10.14 jsme se snažily o miminko . Vím že nevíte jestli jsem nebo nejsem tehotna ale leští je možného ze ano . Děkuji za odpověď
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je možné. Více řekne gravitest 2 týdny po styku

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den
chtela jsem se zeptat na lecbu clostilbegytem. Podle ultrazvuku po 5 dnech uzivani 2-7 den cyklu, mela prijit ovulace cca 14-16 den cyklu. Cyklus je vsak nepravidelny, cca 35-40 dni a ve dnech predpokladane ovulace byly ovulacni testy negativni. Je mozne ze i pres lecbu clostilbegytem je ovulace pozdeji?dekuji - otázka upravena poradcem
Tonča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace po Clostilbegytu může přijít již za několik dní, ale také později v cyklu. Na ovulační testy 14.-16.den mohlo být i pozdě.

Ovulace později v cyklu není příliš pravděpodobná, vyloučená ale není.

Ideální je sledování efektu Clostilbegytu pomocí UZ.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den chtela bych se zeptat na postup pri snaze o tehotenstvi. Po cca 10 letech jsem vysadila HA, nedostavila se mens. behem 2 mesicu.byl nasazen Estrofem a Provera. a hned i Clostilbegyt. Ten po prvnim uziti nezafungoval. Mens prisla po 40 dnech sama od sebe, opet clostilbegyt, ted cekam co bude dal. Prijde mi ale ze byl Clsot. nasazen velmi zahy po vysazeni HA. Co si myslite?nebylo by lepsi pockat jak se telo samo vyporada se zmenenou hormonalni hladinou a pak indikovat clost. treba az po pul roce?dekuji
Mil
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, kolik je Vám let. Jste-li mladší než 35 let, určitě bych doporučil s nasazením Clostilbegytu vyčkat ještě několik měsíců

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, dnes jsem podstoupila první IUI a doktor mi řekl, že nemáme mít pohlavní styk až do menstruace. Souhlasíte s tímto názorem?
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám dost informací. Obecně ale žádná omezení po IUI nedoporučuji. Naopak - považuji za vhodnou i běžnou sexuální aktivitu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,jsem v 26tt a s pritelem jsme meli sex. Byla jsem nahore a trochu to bolelo jen ten zacatek,prootze jsem nebyla vubec uvolnena. No,a pak mi trochu zacla tect krev ale jen lehke krvaceni. Ted uz netece,mozna lehce spini ale moc lehce,ue to neni ani videt. Chci se zeptat jestli jsem malemu ublizila nebo ne. Dekuji
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodu jste s vysokou pravděpodobností neublížila. Určitě ale doporučuji kontrolu u lékaře

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru svou první antikoncepci... Začala jsem jí brát ve čtvrtek 11. 9. v první den menstruace tak jak jsem měla, v neděli 14.9. jsem si jí také vzala, ale 20 minut poté co jsem si pilulku vzala jsem musela jít na záchod, protože mě přepadla stolice. Myslím, že zrovna průjem to nebyl bylo to sice trošku řitší, ale nic hrozného. A tak mě zajímá co teď. Když si vezmu v pondělí 15.9. pilulku v klasický čas tak jak mám, ale nevezmu si náhradní za tu neděli 14.9. jsem chráněná??.. A nebo tento měsíc nejsem 100% chráněná? A když doberu tento první blistr a vynechám 7 dní kvůli menstruaci a 8. den začnu brát druhý blistr budu od toho druhého blistru chráněná 100%, když to budu brát bez problému tak jak mám??
Moc prosím o odpověď a předem děkuji...
PS: Používám HA Yanelu
- otázka upravena poradcem
Ela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych pro jistotu vzít dnes 1 tbl navíc a dále pokračovat á 1 tbl denně. Antiko ochjrana by měla fungovat i v tomto cyklu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
začala jsem brát nové platíčko, ze kterého jsem měla 12 prášků, poté jsem odjela na dovolenou a prášky jsem nechala doma. Tudíš jsem si po 12 prášcích udělala 7 denní pauzu během které se dostavila menstruace. Mohu teď dobrat zbytek platíčka (9 prášků) a rovnou na to navázat nové a dobrat ho také celé? - otázka upravena poradcem
Žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li o monofázický přípravek, ve kterém jsou všechny tabletky stejné, je možné užívat, jak píšete

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
o víkendu jsem měla nechráněný pohlavní styk. V pondělí (dnes) jsem chtěla koupit postinor,ale dostala jsem menstruaci. Je ještě potřeba užít postinor? Díky - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li o úplně běžný průběh menses, je nejspíše Postinor zbytečný

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, začínám brát antikoncepci a chtěla bych se zeptat, jestli se do mě může přítel udělat (omlouvám se za toto vyjádření, ale nevím, jak jinak to nazvat), aniž by zde bylo riziko otéhotnění. Děkuji za odpověď.
Berenika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte správně dle návodu, může přítel i ejakulovat do Vás

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat jestli není náhodou moje přítelkyně těhotná měli jsme dneska první sex spolu nechráněný a nedal jsem do ní sperma ale přesto se bojíme oba dva jestli něco málo tam se nedostalo ale já vím že ne protože jsem ho včas vyndal ale chci se zeptat může být těhotná? děkuji za odpověď
Jakub
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění zcela vyloučit nejde. Zvážil bych užití postkoitální antikoncepce

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze