Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

těhotenský test
Robila som si test a oba vyšli negatívne. Len stále rozmýšlam čím môže byť 3 dňové meškanie menzesu. Viem že sú to len 2 mediace čo som prestala užívať HAK a že to môžem mať rozhádzané ale... Dalo by sa po 24 dňoch zistiť ultrazvukom tehotenstvo?
Julia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při negativních 2 testech je těhotenství hodně nepravděpodobné. UZ prokáže těhotenství za 3-4 týdny po početí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,Chtěla bych se zeptat zda mohu být těhotná když jsem si v prvním týdnu HA (Lunafem) zapomněla dat dvě tablety(4 a 5.9) a druhý den(5.9 večer) byl pohlavní styk s partnerem a ejakulací, dny potom jsem tablety dál nebrala. Po 4 dnu od vynechání HA tedy 2 den po styku došlo k špinění.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den , chtěla bych se zeptat , měli jsme s přítelem nechráněný pohlavní styk a po té jsme šli špát , ráno jsme ho měli také bez toho aniž by se přítel osprchoval nebo vymočil , je tu nějáká pravděpodobnost že bych mohla být těhotná?
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, chcela som sa opýtať, mala som problémy s bulímiou, z ktorej sa úspešne liečim lenže sa mi zastavil menštruačný cyklus, chcela som sa opýtať či môže bulímia spôsobiť toto narušenie a ak áno či je to trvalé alebo len dočasné. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem
Angelika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Narušení cyklu může způsobit výrazné snížení hmotnosti. Pak může jít i o trvalý problém

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý večer pane doktore. Mám na Vás dotaz , bude mi za pár dní 18 a ještě jsem u gynekologa nebyla . Chystala jsem se tam až mi padne 18 let s tím,aby mi i napsal antikoncepci. Včera jsem při pohlavním styku dostala strašný křeče do podbřišku , že jsem si nemohla ani v klidu dojít na záchod.
Myslíte, že bude problém, když se na Gyndu dostavím až tak kolem 20.9 ? Nebo je tam nějaké riziko? Matce o tom říkat nechci a je nutné aby tam u toho byla ?.. Mockrát děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Cysta ?
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Máte-li bolesti, navštivte lékaře hned. Matka tam s Vám nutně být nemusí,  byť by to bylo lepší

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Kvůli problémům s váhou jsem vysadila po 6ti letech antikoncepci, abych zjistila, jestli přibírám po ní. Když jsem HA brala měla jsem MS vždy pravidelně třetí den po dobrání platíčka, ale teď jí první měsíc neberu a už mám již 18 dní zpoždění...Dělala jsem si již 5 testů, vždy tak v rozmezí 3-4dní a všechny vychází čistě negativní. S přítelem se o miminko rozhodně ještě nesnažíme, tak používáme vag. gel se spermicidním účinkem společně s kondomy, abychom vážně měli jistotu, nikdy žádná nehoda... Předtím, než jsem HA začala brát jsem měla MS velmi nepravidelnou, občas také až po 40-50 dnech od předchozí, ale je mi divné, že by se mi tato nepravidelnost vrátila okamžitě po vysazení. V příštím týdnu se chci objednat k doktorovi, ale chtěla jsem se zeptat, jestli i přes 5 negativních testů a dvojí antikoncepci mohu být dle Vás těhotná, žádné změny na sobě necítím...předem díky za radu..
KPapežová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

PO vysazení HA se tělo vrátí do doby před nasazením. Takže nepravidelnost není ničím neobvyklým.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
obracím se na Vás, pane doktore, s dotazem ohledně nechráněného styku.
Moje menstruace skončila 4.9. a dnes (6.9.) jsem měla s přítelem nechráněný sex, při kterém nám praskl kondom a můj přítel se přitom nejspíš sexuálně uspokojil. Jaká je možnost, že bych mohla být těhotná? Hormonální antikoncepci neužívám.
Omlouvám se za tento dotaz, ale jsem z toho poněkud zmatená, ještě nikdy předtím se nám to nestalo. Nevím tedy, co mám teď dělat. Je mi 19 a na dítě se s přítelem ještě necítíme, ale chtěla bych případnému potratu předejít. Uvažuji, že si v pondělí koupím Postinor, ale mám strach z velké dávky hormonů a rozházení mého menstruačního cyklu a vůbec vedlejších účinků.

Předem děkuji za odpověď a Vaši ochotu.
- otázka upravena poradcem
M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit. Postinor bych spíše doporučil.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 17 let a už asi 3. den mám hnědý výtok, asi před týdnem jsem měla normálně mentruaci. Den po skončení mentruace jsem měla svůj první sex s přítelem. A teď mě trápí ten výtok, netuším, co by mohl znamenat a jsem z toho dost vyděšená, prosím o radu, děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hnědý výtok je slabé krvácení. Nemusí jít o nic vážného - například o pomaleji se hojící drobné poranění. Nicméně, pokud výtok během 2-3 dní neustane, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den skousime z pritelem miminko menstruaci jsem mela dostat11ale dostala jsem ji 4 ale mam ji slabou a mam tlaky v deloze a picha me pod briskem mam nevolnosti atd. muzu byt tehotna a jeste delala jsem test 1 den pred ms a byl negativni predem dekuji za odpobed
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test doporučuji zopakovat. Spíše ale o těhotenství nejde. Máte-li obtíže, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den. Již 2 týdny mně bolí klitoris i při sebemenším dotyku. Dříve jsem dosahovala orgasmu při jeho dráždění a nyní se dočkám jen bolesti. Zjistila jsem také že nad ním mám trochu schovaný načervenalý proužek, který bolí. Děkuji za odpověď.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
pohlavní styk
meli jsme kondom a bylo to poprve,ale partner se do me neudelal, je moznost, ye jsem tehotna ? jelikoz den po styku mi je celkem spatne
marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
pohlavní styk
meli jsme kondom a bylo to poprve,ale partner se do me neudelal, je moznost, ye jsem tehotna ? jelikoz den po styku mi je celkem spatne
marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Den po styku nemůžete těhotenství vnímat. Určité malé riziko otěhotnění ale vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
dnes opět krvácím přesně 14 dní po MS, ale dnes je krev světle červená až růžová. Antikoncepci neberu pokoušíme se o miminko. Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o ovulační krvácení. To by mělo trvat max. 2-3 dny. Budete-li krvácet déle, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je opravdu nějaké logické vysvětlení, jak by se dalo
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Položte celou otázku

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den. Již 2 týdny mně bolí klitoris i při sebemenším dotyku. Dříve jsem dosahovala orgasmu při jeho dráždění a nyní se dočkám jen bolesti. Zjistila jsem také že nad ním mám trochu schovaný načervenalý proužek, který bolí. Děkuji za odpověď.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření nelze dost dobře radit. Navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den mám prosbu mám menstruaci jen 2 dny a slabší ,nevím zdali je to normální nebo ne .jinak jsemv pořádku po stránce gynek.děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že je to problém

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Měl bych prosím dotaz, týkající se přenosu HIV ze ženy na muže. U nemocné ženy se vir vylučuje do poševního sekretu a ten při souloži ulpí na pohlavním údu muže. Vir se pak musí dostat do krevního oběhu, aby došlo k nákaze. Může k proniknutí dojít pouze vstřebáním přes kůži nebo močovou trubicí, nebo opravdu musí být úd poraněn? Má zdravý úd mikroskopická poranění, která stačí pro přenos nákazy, nebo je spíše nutné viditelné poranění, aby se do těla dostalo dostatečné množství viru? Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
adam
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stačí mikroskopická poranění, která nemusí být viditelná. Čím je defekt menší, je i riziko přenosu nižší, ale vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, Jsem od včerejška v nemocnici, posla me jsem muj lekar ze ma zkraceny cipek na 2cm, jsem 32tt. Jak jsem i slysela dost maminek s 2cm zustali doma, no i tak, jsem na kapackach, doktor mi rekl ze kdyz nebudou komplikace tak do 5dni me pusti. Myslite ze jeto mozne tak brzy?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky to možné je. Záleží na vývoji nálezu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaká je účinnost Postinoru,když jsem ho užila až po cca 64 hodinách po styku.Je to 5 dní co jsem si postinor vzala a docela mě bolí v podbřišku a okolo vajčníku.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko efekt by ještě měl fungovat. Co je příčinou bolestí bez možnosti vyšetření neposoudím. Neustanou-li potíže, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi šestnáct let. U gynekologa již mám zařízenou kartu, zajímalo by mě, jak to bude, když si chci nechat napsat HA kvůli akné, ale pohlavní styk jsem zatím neměla. Budu muset být vyšetřena? Předem děkuji za odpoveď
Dagmar
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neexistuje nějaký jednotící přepis. Osobně, pokud dívka pohlavně nežije a nemá potíže, provádím jen UZ vyšetření přes břišní stěnu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,může být tlak v podbřišku způsoben Postinorem ?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to typické, ale možné to je

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý deň tak. Dnes som si na základe slabej menštruácie urobila test lady max je to 102 dni čiže 14,5 týždňa od udalosti možem veriť negatívnemu výsledku?
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Věřit testu na 99% můžete. Chcete-li jistotu, vždy doporučuji 2 různé testy.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, mám antikoncepci díky který nedostávám MS (kvůli tlaku). Vím že se těhotenský test má dělat při očekávání nebo zpoždění MS. Ale když to nemám tak vůbec nevím kdy si ho mám udělat. Prosím o radu.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gravitest doporučuji 2 týdny po potenciálně rizikovém styku

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pane doktore,ptala jsem se vás před několika dny na problém bolestivého pohlavního styku. (58let, 4 roky po menopauze). Poradil jste mně, že problémy při styku může odstranit lokální podání estriolu - například Ovestin creme. Chtěla bych se ještě zeptat, Ovestin creme je třeba brát denně, nebo stačí ho aplikovat cíleně jen před stykem?Máme totiž v rodině karciniom prsu a nedávno jsem prodělala kyretáž - myom v děloze, takže s hormony budu muset asi opatrně. Děkuji za odpověď. A děkuji za tuto poradnu, v ordinaci, zvláště v přítomnosti sestry, se stydím zeptat.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovestin je třeba brát dlouhodobě. Riziko karcinomu považuji za velmi malé. Ovestin obsahuje estriol, tedy hormon jen s minimálním vlivem na prs.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den,je nutne cekat po spontalnim potratu nez klesne Hcg na nulu? Byla jsem v 6 tt. A nebo je lepsi pockat do prvni prirozene menstruace?
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla provedena revize děložní dutiny (="vyčištění v narkóze"), doporučuji vyčkat na další cyklus, tedy na dobu po menses

MUDr. Jan Šulc

různé
A možem ešte k tej tabletky escapelle a testu po 8 týždňoch od udalosti? Menštruáciu mam slabšiu ako mávam obvykle celé tri cykly po tabletky mam neobvykle slabšie. Môže to značiť tehotnost? Ešte aj to zväčšené podbrusko neviem asi mam aj paranoje z toho už
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte napsat celou otázku

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den. Zajímalo by mě jesltiže mám s velkou pravděpodobností plíseň na nohou, jestli se můžu koupat ve vaně aniž bych pak měla gynekologické problémy. Na chodidlech a prstech mám malé puchýřky a nohy celkově svědí a pálí zatím žádná mastička moc nepomáhá. Asi se bude jednat o jiný druh plísně než při gynekologických potížích ale je tam nějáké riziko přenosu někam? Popřípadě jak ho snížím. Nebo nemůsím mít obavy? I co se týká společné koupele s přítelem? Děkuji za odpověď
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že byste měla konzultovat specialistu v oboru kožního lékařství

Při koupání ve vaně riziko nejspíše nehrozí. Potenciálním rizikem je přímý kontakt. Koupel s partnerem bych již jako do jisté míry rizikovou viděl. Přenos je možný také například ručníkem.

MUDr. Jan Šulc

různé
A možem ešte k tej tabletky escapelle a testu po 8 týždňoch od udalosti? Menštruáciu mam slabšiu ako mávam obvykle celé tri cykly po tabletky mam neobvykle slabšie. Môže to značiť tehotnost? Ešte aj to zväčšené podbrusko neviem asi mam aj paranoje z toho už
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte napsat celou otázku

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den...Reaguji tímto na Vaši odpověď pro pana Aloise...Říkáte, že riziko je obecně velmi nízké...V jakém případ je tedy vysoké by mě zajímalo..Děkuji moc...
petr
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Musíte napsat celou otázku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, rozhodla jsem se pro antikoncepci Jangee, je to má úplně první antikoncepce. Menstruaci jsem dostala ale už včera odpoledne a Jangee jsem si koupila až dnes,.. Vím, že by se měla vzít první pilulka v 1. den antikoncepce, proto se ptám, jestli je v tom nějaký problém, když je to ještě do 24 hodin.. Děkuji za odpověď
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Začít užívat můžete, ale nebude hned fungovat antiko ochrana - více příbalový letáček

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,chci se zeptat, zda se ovlivňují antibiotika s antikoncepcí? A jak mám v případě rizika postupovat dále,když jsem měla v době užívání antibiotik pohlavní styk chráněný pouze pilulkami. Mám si dojít pro Postinor? Děkuji za odpověď.
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Celkově podávaná antibiotika můžou snížit účinnost horm. antikoncepce narušením střevní mikroflóry, která je pro vstřebávání tabletek HA důležitá.

Postinor proto raději užijte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
beru uz 3roky HA pravidelne ve stejny cas.Posledni 3mesice mam vsak potize s menatruaci.Prvni mesic byla slaba 2-3dny,druhy mesic 1den a treti mesic uz se vubec nedostavila.Tehotensky test byl 2xnegativni.Pozoruji vsak na sobe zmeny!Zlepsila se mi plet,v rannich hodinach mam pnuti v prsou a zacina mi tvrdnout podbrisek.Je mozne tehotenstvi i pri negat.teatu? - otázka upravena poradcem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství považuji za velmiě nepravděpodobné. Vymizení menstruace není při HA nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, mohu používat vložky, pokud nemám menstruaci?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Anonymka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den, mám na Vás jednu otázku. Mám cystu 22mm x 17mm na levém vaječníku. Je možné abych kvůli této cystě neměla menstruaci? Už jsem si dělala dva těhotenské testy a oba byly negativní.
Simona20
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. I takto malá cysta může způsobit nepravidelnost  cyklu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 21, mám již rok zjištěnou heterozygotní formu leidenské mutace(trombózu jsem nikdy neměla). Hematolog mi řekl, že hormonální antikoncepce není možná, moje gynekoložka řekla, že mi může napsat nízkohormonální Mirelle,jelikož kromě leidena nemám žádnou jinou kontraindikaci. Jsem z toho zmatená. Jaký je na to Váš názor? Děkuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání antikoncepce je u Vás spojeno s trochu vyšším rizikem trombózy. Podle mne je užívání Mirelle nebo lépe gestegenních minipilulek možné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, měla bych otázku.
Pět let jsem brala antikoncepci značky Stodette a teď to jsou tři měsíce co jsem ji vysadilo. První dva měsíce jsem měla menstruaci normálně jako kdyz jsem antikoncepci brala. Teď začal další měsíc a já už 5 den jsem v očekávání menstruace a stále nic. Když jsem si ale udělala těhotenský test, tak těhotná nejsem. Mohl by jste mi prosím nějak poradit? - otázka upravena poradcem
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde zřejmě o běžnou nezávažnou nepravidelnost. Nemáte li obtíže, ještě týden vyčkejte. Pokud menstruace nedorazí, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
mám užívat vaginální tablety Klion D 100 a Clotrimazol AL 100... Klion vždy večer a clotrimazol si nejsem jistá kdy, jelikož paní v lékárně sama nevěděla a ptala se mě jak jej mám užívat, tak se chci zeptat, jestli nevadí když budu oba prášky zavádět ve stejnou dobu večer...
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevadí to

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Pravidelně jsem užívala antikoncepci a při styku se partner do mě neudělal ani jednou. Minulý pátek jsem brala poslední pilulku antikoncepce a mám do dneška 7 dní pauzu, ale měsíčky se nedostavily. Jsem už 2 týdny nemocná a beru antibiotika Deoxymykoin a další léky. V průběhu nemoci žádný styk nebyl. Je možné že jsem těhotná ? Nebo se měsíčky nedostavily kvůli nemoci a lékům ? Děkuji
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vynechání menses při užívání HA není nic neobvyklého. Pro jistotu vždy ale raději doporučuji gravitest

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala na svoji hodnotu z hormonálního profilu, kdy FSH hodnota vychází na 5,5 ve vztahu k nízké hodnotě AMH 0,70. AMH je nízké, FSH dobré ? Co to značí ? Děkuji.
Lucik
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

AMH je citlivější test než FSH. Pravděpodobně již máte nižší tzv. ovariální reservu - tedy zjednodušeně - méně vajíček.

Více event. viz.: http://www.gest.cz/cz/aktual.php?st=6#ak_87

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, mohu se Vás zeptat na Vaše zkušenosti s Clostilbegytem? Byl mi naordinován pro anovulační cykly - 3 měs. kúra s postupným navyšováním až 3 tbl. denně. Bojím se nežádoucích účinků - rakovina vaječníků, ...., gynekolog mě zatím nechce vidět, až k příp. potvrzení gravidity. Je nutné snahu o otehotnění cílit do poloviny cyklů nebo se může otěhotnět i jindy? Máte zkušenosti, že se otěhotnění během této kúry zadaří a pokud ne, co se děje dále? Moc Vám děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S Clostilbegytem mám velmi dobré zkušenosti. Je třeba ale správné dávkování-toho lze docílit jen sledováním efektu, tedy ovulace - pomocí UZ nebo ovulačními testy. Pokud ovuluje žena po 1 tbl denně, je zvyšování zbytečné. A po ovulaci je třeba užívat gestagenní podporu.

Rizika užívání jsou minimální

Otěhotnění je možné jen kolem ovulace - ta ale nemusí být přesně uprostřed cyklu.

Pokud se delší dobu snažíte o početí a nedaří se a nepomůže-li Clostilbegyt (ovšem správě užívaný!), je vhodná péče specializovaného pracoviště - obvykle se užívají gonadotropní hormony.

MUDr. Jan Šulc


P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám v případě potřeby budeme věnovat. Stačí se  telefonicky objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


těhotenský test
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli můžu bít těhotna MS mi začal 14.8.2014 a skončilo mi 20.8.2014 a 21.8.2014 jsem měla pohlavní styk s přítelem test jsem zkoušela 1.9.2014 a byl negativní.Chutě mám pálení žáhy po jídle trochu zvětšená prsa a posledních pár týdnů cítím v podbřišku jak kdyby jsem to měla dostat MS a častěji chodím na wc cítím se unaveně.
Kateřina V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den, zajímá mě další názor, protože jsem se setkala u lékařů s protichůdnými postoji: Začala jsem nedávno s antikoncepcí (Lindynette) a pro jistotu jsem si nechala udělat gen. testy na trombofilní mutace. Výsledek z krve: F5-Leiden, F2 i MTHFR- A1298C v pořádku, pouze mám heterozygotní mutaci MTHFR C677T. Potíže nemám, v rodině kardiovaskulární choroby nemáme (pouze mírná hypertenze ve vyšším věku). Mohu tuto HA užívat, nebo raději zkusit např. minipilulky? Jinak jsem nekuřačka,BMI v normě, 28 let, bezdětná. Jsou vhodná nějaká pravidelná vyšetření krve, např. na hladinu homocysteinu? Zatím jsem si naordinovala Bkomplex a poohlížím se po kyselině listové- tyto doplňky považujete za přínosné? Děkuji za odpověď
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepci můžete užívat. Žádná vyšetření nedoporučuji, pouze případně užívat kyselinu listovou

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli jsem těhotná MS jsem měla od 14.8.2014 do 20.8.2014 a 21.8.2014 jsem měla pohlavní styk s přítelem.Test jsem zkoušela 1.9.2014 a byl negativní.Chutě mám prsa trochu zvětšená pálení žáhy po jídle a častěji chodím na wc.Posledních pár týdnů cítím jak kdyby jsem to měla dostat MS.Děkuji Kateřina
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na test mohlo být brzy. Raději ho zopakujte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Potřebuju nutně poradit...dnes jsem s přítelem měla pohlavní styk, nejsem si však jistá, zda jsem byla dostatečně chráněná. Antikoncepci neberu, tak jsem poprvé zkusila pharmatex krém. Použila jsem ho ale asi hodinu před stykem, před tím jsem šla k příteli asi 40 minut pěšky, už s tím krémem uvnitř. Bojím se, že ze mě hodně krému mohlo vytéct. Pak už jsem si vzala jen malou dávku krému (míň jak polovinu toho, co se má dávat). Měli jsme i kondom, nepraskl, ale bylo na něm trochu spermatu, protože jsem ho měla trochu na ruce a omylem jsem na kondom tou rukou sáhla. Pak jsme po asi 5 minutách nasadili nový kondom a pokračovali. Po asi půl hodině po styku jsem se osprchovala (bez mýdla). Myslíte si, že jsem byla dostatečně chráněná, nebo si mám dojít pro pilulku po? Mám teď strach a nevím, co udělat.
Majda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Potřebuju nutně poradit...dnes jsem s přítelem měla pohlavní styk, nejsem si však jistá, zda jsem byla dostatečně chráněná. Antikoncepci neberu, tak jsem poprvé zkusila pharmatex krém. Použila jsem ho ale asi hodinu před stykem, před tím jsem šla k příteli asi 40 minut pěšky, už s tím krémem uvnitř. Bojím se, že ze mě hodně krému mohlo vytéct. Pak už jsem si vzala jen malou dávku krému (míň jak polovinu toho, co se má dávat). Měli jsme i kondom, nepraskl, ale bylo na něm trochu spermatu, protože jsem ho měla trochu na ruce a omylem jsem na kondom tou rukou sáhla. Pak jsme po asi 5 minutách nasadili nový kondom a pokračovali. Po asi půl hodině po styku jsem se osprchovala (bez mýdla). Myslíte si, že jsem byla dostatečně chráněná, nebo si mám dojít pro pilulku po? Mám teď strach a nevím, co udělat.
Majda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by snad měla fungovat. Obecně ale kombinace kondom+Pharmatex nedosahuje úrovně ochrany při hormonální antikoncepci. Pokud byl Pharmatex užit nikoli přesně podle návodu, raději bych "pilulku po" zvážil

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
beru antikoncepci, ale bohužel jsem na začátku platíčka zazmatkovala. Tablety jsem vždy brala v devět večer, jenže první tabletu z platíčka jsem vzala druhý den po čtvrté hodině ráno. Druhou tabletu jsem vzala v těch devět večer, jenže o tři hodiny déle jsem zvracela. Ráno mi došlo, že bych měla užít tabletu místo té vyzvracené. Zůstala jsem tedy u ranní medikace. Po ty dva dny zmatků v tabletách jsem měla pohlavní styk. Je pravděpodobné, že jsem těhotná? Kdy bude správný čas na gravitest?
Předem moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Selhání antiko ochrany nepovažuji za pravděpodobné. Test doporučuji po 2 týdnech

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den,už asi dva dny mě strašně bolí oba vaječníky např. když se směju,zapřu když něco nesu a při kašlání a kýchnutí... Z čeho by to mohlo být? Jsem malátná a mám nechuť k jídlu,děkuji.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je otázkou, co Vás bolí. Nemusí to být vaječníky. Bez vyšetření se nedá více říci. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Este chcem dodat k tej tabletke escapelle a testom. Je mozne ze by test 8 tyzdnov po tom co priatel bol vo mne bez ochrany par sekund neukazal pravduvy vysledok? Menstruaciu som mala a mam aj teraz ale je slaba teda slabsia intenzita ako som mavala obvykle a mam pocit vacsieho podbruska. Na oko mam strach velky uz z toho ze by som mohla byt tehotna
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

8 týdnů po styku musí být gravitest pozitivní

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den, muj hormonalní profil: SPT4-13,98, STSH-1,55, SLH-11,69, SFS-5,39,SPRL-15,4, e2-0,30. PODLE ROZBORU, JAKOU FORMU PCO MÁM?(MÍRNOU,...) A CO DĚLAT PRO TO,ABYCH SE PCO ZBAVILA?(zhubnout,vitamíny,bylinky,léky...??) Dekuji velice.M.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posoudit závažnost PCO syndromu jen na základě výsledku hormonálních testů není dost dobře možné. Vitaminy i redukce váhy mohou pomoci. Bylinky spíše ne

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore,posledni dva cykly jsem brala clostyl.a pri druhem v 7 tt z toho bylo Zamlkle tehotenstvi,nyni prirozeny potrat. Clostyl.uz neuzivam. Trpim syndromem PCO. Jaka je nyni pravdepodobnost,ze otehotnim prirozene. Bez clistyl.Rika se,ze po potratu se nejlepe otehotni,ale stava se to i zenam s PCO??
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potrat určitě zvyšuje šanci na otěhotnění i u žen s PCO. Ovšem, zda budete bez Clostilbegytu ovulovat, není jisté. Doporučil bych Clostilbegyt znovu, důležité ale je užívat po ovulaci gestageny - a nejlépe i v prvních týdnech těhotenství.

Po 2 potratech bych doporučil vyšetření štítné žlázy a asi i genetiku

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze