Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

potrácení
Dobrý den pane doktore, 15.9. jsem podstoupila laparoskopii kvůli prasklé cystě. Při předoperačních vyšetřeních mi zjistili zvýšené HCG. Na UTZ nebylo nic vidět. Lékaži mi v nemocnici oznámili, že jsem nejspíše i potratila a při laparoskopii provedli kyretáž. Po týdnu jsem šla na kontrolu, ale HCG mi stále stoupalo (bohužel ale velmi málo). Následovala tedy další laparoskopie (27.9.) s odebráním pravého vejcovodu s mimoděložním těhotenstvím. Minulý týden jsem byla na injekci na vyvolání MS (dostavila se dnes) a paní doktorka říkala, že mám malý výpotek tentokrát na levé straně (prý ale odejde s touto MS). Po operaci jsem brala více jak měsíc wobenzym a pravidelně piju kontryhel. Mohli bychom se začít stažit s manželem už po této MS a nebo máme spíše dále čekat?? Cítím se úplně v pořádku a i veškeré rány se mi velice dobře zahojily (pracuji z domova a žádná fyzická náhama nehrozí). Někteří lékaři v nemocnici mi říkali čekat 1 měsíc a někteří zase až 6 měsíců. Děkuji za radu
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzhledem k tomu, že byla provedena revize děložní dutiny, doporučuji vyčkat ještě alespoň jeden až dva  cykly.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, jsem stále chráněná během týdenní pauzy při přechodu z jedné HAK na druhou? Děkuji
XXX
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při změně přípravku postupujte dle návodu na příbalovém letáčku. Pak by ochrana měla stále fungovat

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den
Prosím vás o radu. Byla jsem na výtěru a od té doby mě bolí močák. Když jdu na malou tak to hrozně štípe a řeže. Menstruaci jsem měla dostat 2.11 - 1.11 jsem asi jen hodinu špinila a špinění bylo pryč. Bolí mě záda, mám nevolnosti a bolí mě hlava, mám zimnici a někdy návaly horka . Nevíte o co může jít - otázka upravena poradcem
Bolesti
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o zánět močových cest v kombinaci s hormonálním problémem. Také by mohlo jít o těhotenství...? Na dálku ale nejde podobné situace řešit. Navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den. Chtela sem se zeptat uz 2roky neberu antikoncepci a 20.10. jsem mela nechraneny sex a vse slo do me. 3dny pote jsem dostala o tyden driv menstruaci trvala cca4 dny byla normalni, mela sem 3dny klid a znovu zacala trvala asi 5-6 dni. Mohu byt tehotna? Dekuji
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není příliš pravděpodobné, ale na 100% vyloučit nelze. Více řekne gravitest

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den,mám doma půl roční holčičku a plně kojím. Minulý měsíc jsem měla 2x menstruaci a to ze začátku slabou a koncem měsíce hodně silnou.Tento měsíc jsem ji neměla vůbec.Může to být při kojení?
děkuji - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to při kojení nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore, je mi 26 let, v srpnu jsem vysadila po 11 letech antikoncepci, dostala MS ihned po vysazeni-4 dny, pote v zari po 23 dnech, v rijnu se nedostavila-zasla jsem ke sve gynekolozce-rikala ,ze se to stava po vysazeni HA, vyvolavacku mi odmitla dat s tim, ze pockame na MS, MS se objevila az po 31dnech, lekarka mi naordinovala utrogestan 17-25 den cyklu pry na srovnani cyklu-dle vysetreni nejspise nemam ovulace,vajicka na ultrazvuku byla ,ale pry asi nedozravaji a mam malo narostlou sliznici,doporucila mi 1 x denne Nosifol-ten beru. S manzelem se od toho srpna snazime o mimi, ale pokud tedy nemam ovulaci chapu, ze to nelze realizovat. Je postup lekarky bezny?-musim tedy pockat az se mi cyklus ustali na tech 28 dnech ci mi muze vyvolat ovulaci. Pripadne jaky postup byste radil Vy? Radi bychom co nejdrive miminko. Dekuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především je třeba sledovat, zda opravdu v žádném cyklu neovulujete - pomocí ovulačních testů nebo měřením bazální teploty, případně v ordinaci opakovaným UZ vyšetřením či odběrem krve. Pokud  opravdu neovulujete, je třeba ovulaci vyvolat. K tomu Utrogestan nepomůže - je třeba užít jiné léky, například Clostilbegyt.

MUDr. Jan Šulc

Více o lécích event. viz.: http://www.gest.cz/cz/crm_iui.php?pg=2

klimakterický syndrom
Pane doktore, za jak dlouho lze sledovat účinky hormonální subtituce - Climen? Je to hned nebo až třeba po několika týdnech? Děkuji Vám.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy se efekt objeví po několika dnech. Obvykle je ale plný účinek patrný po 2-3 týdnech

MUDr. Jan Šulc 

antikoncepce
Užívám Aspirin, je pro mě bezpečné H.tělísko Miréna nebo mám zvolit Gold Lilly? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není v tom podle mě z hlediska bezpečnosti rozdíl.

Uvedená tělíska jsou ale velmi odlišná obecně

MUDr. Jan Šulc 

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, užívám antikoncepci Yadine, uvítala bych levnější variantu těchto prášků (s nižším počtem hormonu), také mám problémy s pletí. Moje p. doktora mi vždy nabídne jen nejnovější antikoncepci na trhu. Prosím Vás tedy o radu, děkuji
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přesné ceny antikoncepce neznám - nejlépe Vám poradí v lékárně. Níže dávkované přípravky bývají obvykle dražší než běžně dávkované

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore, rada bych se zeptala jestli vadi solarium pred KET a pri stimulaci pred KET? dekuji predem, pekny den
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Před transferem solárium nevadí

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den před 12 dny jsem měla pohlavní styk a zítra bych si chtěla nechat udělat krevní těh.test je na to ještě brzy?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

13 dní by měl být dostatečný odstup pro test z krve. U testu z moče bych doporučil o 2-3 dny delší odstup

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den.Jsem v 18 tydnu tehotenstvia, mam jit odber plodove vody,ale trochu kaslu, mam takovy kasel cely podzim, kazdy rok.Muzu to jit v pondeli normalne podstoupit,nebo je tam nejake velke riziko? Dekuji za odpoved
l.marikova@seznam.cz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kašel nezvyšuje riziko výkonu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, včera mi nasadili píchaný penicilin, dnes si beru 6. prášek z antiko (21 denní), antikoncepci beru půl roku. Může penicilin nadělat nějakou neplechu zpětně nebo ovlivnit antikoncepci?Bylo mi řečeno, že to nic neudělá, ale nechce se mi tomu věřit. Děkuji
.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky může být snížená účinnost antikoncepce. Více event. viz archiv

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
můj gynekolog mi doporučil kryo děložního čípku. Prosím Vás, které kliniky v naší republice se touto metodou zabývají, nejlépe blízko Královehradeckého kraje? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neporadím, Jde o metodu, která se již příliš neprovádí

MUDr. Jan Šulc

krvácení po styku
Dobrý den, pane doktore. Mám diagnostikovanou metaplazii, mám na stěry chodit každý půl rok, bohužel se musím přiznat, že jsem to poslední dva roky zanedbala. Doposud jsem byl bez obtíží, v poslední době však jsem začala při styku s manželem krvácet. Krvácení takřka ihned po sexu přestává. Stalo se mi to asi 4x a není to vždy. Samozřejmě navštívím ihned gynekologa. Jen mě zajímá čím to může být způsobeno.
kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít např. o zánět. Nelze ale vyloučit ani posun nálezu na čípku k závažnější diagnóze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 16 let a mám leidenskou mutaci. Existuje nějaká méně agresivní antikoncepce, tím myslím nízkohormonální nebo nějaká jiná možnost? Vím že existují různá tělíska, ale to pro mě podle všeho vzhledem k mému věku není vhodné. Používám kondomy, ale bojím se prasknutí. Děkuji
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejmenší riziko trombózy mají tzv. gestagenní mnipilululky

Můžete také kondom kombinovat se spermicidní látkou.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
začala jsem brát svou první antikoncepci Flaya přesně podle návodu - první den menstruace. Menstruaci jsem ale měla jen 2 dny (mívala jsem ji pět dní). Teď nevím, jestli je to normální nebo jestli mám čekat 7 dní než budu zcela chráněná. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Renáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to časté. 7 dní ale raději vyčkejte

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý večer,
Skoro před třemi týdny jsme měla nechráněnný pohl. styk. Nemám žádné příznaky těhotenství. Jen má prsa jsou horká a jsou na nich slabě viditelné žíly? Myslíte, že je nějaká šance být těhotná? A nebo ty prsa jsou příznakem toho, že mě tenhle týden čeká menstruace?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde nutně o příznak těhotenství. Více řekne gravitest.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, užívám HA Mistru. Dnes večer bych si po pauze měla dát 1. prášek, jenže jsem odjela na koleje a platíčko prášků si nechala doma. Domů se dostanu ve čtvrtek večer. Mám si vzít ve čtvrtek 3 prášky naráz nebo to řešit jinak? Děkuji za odpověď
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

3 tabletky užít nemá smysl. Musíte počítat s tím, že minimálně 7-10 dní po nasazení nebude fungovat antiko ochrana

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, chcem sa opýtať, mala som nechránený sex, nakoľko partner ani raz neejakuloval dovnútra, ale aj tak sme si neboli istí. V ten samý deň som užila tabletu Escapelle, ale o dva dni na to sa situácia opakovala a užila som Postinor. Môže mať užitie týchto tabliet v tak krátkom časovom intervale nejaký vplyv na moje zdravie? Prípadne, aké následky to môže mať? Ďakujem za odpoveď.
jj2007
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nelze vyloučit nepravidelnost v krvácení. Jiný problém bych neočekával. Do budoucna doporučuji běžnou HA

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,chci se zeptat, když jsem měla pohlavní styk a za týden po něm jsem dostala menstruaci mohu být i tak těhotná?
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není pravděpodobné, ale na 100% vyloučit nelze.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
jsem šest let po odstranění dělohy a vaječníků. Po operaci (přes břišní stěnu) jsem ztratila citlivost v pochvě, ani při močení necítím průtok moči (cítím teprve tekutinu na kůži vnějších stydkých pysků). Po nějaké době se můj stav měl znormalizovat, ale k žádné změně nedošlo. Dá se s tím ještě něco dělat? - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde rozhodně o typické obtíže. Nemám s podobným případem kušenosti

Možná by mohla pomoci lokální (do pochvy) aplikace estrogenů - například Orthogynest čípky nebo podobný přípravek - po dobu několika měsíců

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
chtěla jsem se zeptat. 27.9. byl poslední menzes. Máme za sebou po pětiletém snažení 8 pokusů IVF, Teď se nám zadařilo přirozeně. a 3.11. byl výsledek hcg 99, není to málo? Dosti se bojím, v dubnu jsem byla na revizi po IVF a hcg bylo 190 a pak 521. Bojím se, že půjdu ve stejných stopách.
Předem děkuji
Petra - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z  jednoho výsledku HCG nelze vůbec dělat závěry. Záleží na tom, kdy jste otěhotněla, tedy na tom, jak je těhotenství staré. Více řekne vývoj hladin, ale i ten má jen orientační význam. Klíčovým je UZ nález. Šance, že je vše v pořádku, je stále reálná.

MUDr. Jan Šulc

polyp
Dobrý den, je mi 28 let a snažíme se s manželem půl roku o miminko. Na poslední gynekologické prohlídce mi lékař objevil v děloze polyp o velikosti 0,8 mm. (Nikdy jsem neměla krvácení či špinění mimo menstruaci ani žádné jiné příznaky) Je možné, že polyp nějakým způsobem brání otěhotnění? Může takový polyp způsobit nějaké komplikace během těhotenství či nebezpečí pro plod? Popřípadě za jak dlouho po hysteroskopickém zákroku je možné se dále snažit o dítě? Může zákrok poznamenat dělohu natolik, že pak nastane problém s uhnízděním vajíčka?
Předem Vám moc děkuji za odpověď. Katka K.
- otázka upravena poradcem
Katka K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polyp 0,8 mm bych neviděl jako problém. Nejde o 0,8 cm? Takový polyp opravdu může bránit otěhotnění a jeho hysteroskopické odstranění je vhodné.

Pokud byste otěhotněla, pro plod nehrozí nebezpečí.

Riziko výkonu je velmi malé - muselo by dojít k nějaké komplikaci

Kdy je možné se opět snažit o početí záleží na rozsahu výkonu. Obvykle je to možné v dalším cyku

Následné uhnízdění vajíčka není ohroženo.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, je mi 35 let a už rok mi padají vlasy a už mi i prořídly. Léčím se přes 10 let na autoimunitní sníženou funkci štítné žlázy. Ta je zaléčená, hormonální hladina v pořádku. Na endokrinologii odebrán i testosteron, prolaktin a další hormony, vše ok. Dále si mi hodně mastí čelo a dělá se i akné. Antikoncepci brát nemůžu, protože z ní mám migrény s aurou. Gynekolog mi nabídl hormonální substituční léčbu. Já zatím váhám, může mi to nějak uškodit, když by to ženskými hormony nebylo? Předepsal mi Divine,, na netu jsem našla, že by byl lepší Climen.

Pane doktore, děkuji za odpověď. Climen jsem včera nasadila. Za jak dlouho můžu pozorovat účinek? A ještě jsem zapomněla napsat, že mám sekreci z bradavek. Hodnota prolaktinu 2,15. To mě také zaráží, jak to, že hodnota je v pořádku. Co to může znamenat? Lékař to neřeší, prý to ženy mohou mít.
Na vlasy používám také Alpicort F a různé vitamíny, nic nepomáhá. Děkuji Vám.
- otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou může být relativní převaha mužských pohlavních hormonů ned těmi ženskými. Hormonální substituční léčbu lze zkusit, ublížit by neměla. Climen bych osobně považoval za o něco vhodnější. Dále by možná mohl pomoci dermatolog nebo kosmetolog

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, už jednou jste mi poradil, ale můj problém stále trvá, chci s Vámi konzultovat postup mého lékaře. Je mi 35 let, před sedmi měsíci potrat, od té doby se pokoušíme znovu neúspěšně, nyní už několik měsíců pozoruji mírné změny: poslední cyklus byl dlouhý 46 dní (ostatní byly přesně po 29 dnech), lékař říká, že jeden výkyv nic neznamená, AMH prý je ještě brzy, 35 let prý není tak moc. Nepozoruji už vůbec svůj dříve obvyklý ovulační hlen, prsa, která se dříve měnila v průběhu cyklu, jsou stále stejně splasklá, padají mi vlasy. Lékař mi udělal vyšetření štítné žlázy a hormonů 10 DC, prý v pořádku, prolaktin nezvýšený. Folikumetrie 14 DC viděn dominantní folikul 20mm - od toho dne sex denně, ovu testy ale negativní, ovulační výtok žádný - opět se nezadařilo, mám pocit, že je někde zádrhel, ale kde? Ovulace měla prý proběhnout podle folikumetrie.........navržen Clostil, ale chci se hormonům zatím vyhnout, spíš mě zajímá příčina nezdarů. Děkuji, hezký den.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

1) Z jednoho UZ vyšetření nelze dělat závěr o ovulaci. Byl-li ovul. test negativní, k ovulaci nejspíše nedošlo (folikl nemusí "prasknout").

2) Hormonální vyšetření by se měl provádět především mezi 2. a 5.dnem cyklu

3) Na AMH není v 35 letech brzy

4) Clostilbegyt je rozumnou léčbou. Příčinou problémů s otěhotněním je pravděpodobně bohužel  Váš věk. Indukce ovulace je správný postup

5) V 35 letech bych již po 7 měsíců trvající neúspěšné snaze o početí doporučil péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc


P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám  budeme věnovat. Stačí se  telefonicky objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu



antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci foxintete a čas od času se mi stane že MS dostanu i v průběhu těch 21 dní kdy beru prášky. Lékař říká že je to normální. Tedka se mi to stalo poslední týden před pauzou a MS jsem měla i při pauze 2-5 den. A 7 den jsem měla s partnerem pohl. styk ale ujelo nám to. Jak možné je v tomto případě otěhotnění? Vím že prášky chrání i během pauzy, ale nejsem si jistá, zda chrání ikdyž jsem měla 2 MS za sebou.
Děkuji moc - otázka upravena poradcem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

I při nepravidelném krvácení by měla být antiko ochrana zachována. Nicméně nemyslím, že je to zcela normální, a pokud se stav neupraví, zvažoval bych změnu přípravku

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, před týdnem jsem v desátém týdnu těhotenství potratila a při výsledcích z odběru krve se ukázaly celkem dost vysoké hodnoty zánětu. Moje doktorka o zánětu věděla, měsíc před potratem mi na něj nasadila Clogin s tím že nic víc předepsat nemůže. Nyní nevím jestli opravdu nemohla víc dělat nebo jestli se zánětu dalo zabránit (je to pravděpodobná příčina potratu). Nevím, jestli doktorce můžu dál věřit. Děkuji za odpověď
Potrat
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž přesně vím, o jaké výsledky šlo, je těžké se přesněji vyjadřovat.

Výsledky některých krevních testů, například sedimentace, jsou v těhotenství mimo normu a není to přitom příznak zánětu

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, mám už tak 2 roky problém s mým výtokem. Je bílý a hrudkovitý, nepálí mě, nesvědí a nezapáchá. Už nevím co mám dělat chodím ke gynekologovi ale ten mi řekne že mám zvýšenou kyselost. To je ale furt dokola a nezmizelo to ani po mastičkách, čípcích nic. Dodržuji správnou hygienu a mám i intimní mýdlo. Pořád mám v ní takové bílé kousky. Nevíte o něčem co by pomohlo už bych se toho chtěla zbavit. Děkuji.
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lékař  by měl postupovat podle výsledků kultivačního vyšetření.

Někdy ale pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den je mi 16 let a ještě jsem nemělá sexualní styk.Nedávno mi začal silný a zapachájící výtok a k doktorovi se mi nechce co s tím ma dělat?Je to špatné?
123
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to důvod navštívit gynekologa

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobrý den, asi před 14ti dny mi byla nalezena cysta, velikost pry do 20mm, tudiz nebylo nutne cystu nijak dramaticky resit. Tou dobou mne zacalo pobolivat v podbrisku a zacal neprijemny nicmene snesitelny tlak. Pred dvema dny jsem pro pobolivani podbrisku navstivila gynekologa. Cysta je nyni vetsi (asi do 4cm) a stale poboliva. Pred menstruaci by pry mela cysta prasknout, menses jsem dostala, ale bolesti se tesnepred krvacenim mirne zvysily. Po prvnim dnu menstruace zcela ustoupily a nyni mne boli v podbrisku jako predtim (menstruaci mam ted 3ti den).
Myslite, ze by se mohlo jednat o neco vazneho? Je mi 20 let, byl mi delan ultrazvuk dvema lekarkami a obe se shodly na tom, ze se jedna o cystu. Precijen se ale bojim, ze by se na ultrazvuku neco prehledlo. Na kontrolu jdu pozitri. - otázka upravena poradcem
Mimimi
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cysta této velikosti je nezávažným nálezem. S vysokou pravděpodobností nejde o nic závažného.  Cysta nemusí prasknout, obvykle se vstřebá.

Záleží ale především na dalším vývoji cysty

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
musí vždy žilky na prsou znamenat těhotenství?
Prsa mě nebolí, nejsou citlivá, ani bradavky nejsou tmavé. Ostatní přiznaky jako např. nevolnost, únava, časté močení, bolení v podbříšku nemám. Jen se mi objevily ty žilky na prsou. Před 2 týdny jsem měla nechráněný pohlavní styk. Myslíte, že můžu být těhotná? - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vůbec nemusí jít o těhotenský příznak. Těhotenství nejlépe prokážete (vyloučíte) těhotenským testem

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
Je mi 17 let a zjistili mi polycystickou ovarii..
Nadměrným ochlupením netrpím, měřím 166 cm a vážím 54..takže nadvávou taky ne..brala jsem HA od 15 let, mezitím jsem trpěla na mykozy ...žašlo to až do alerga kde jsem dostala Vakcínu na kvasinku cca 1 rok ..,kvasinka však zmizela když jsem po 2,5 letech, když jsem vysadila prášky.. ted je mi dobře nemám žádný problém partnera mám od 15 stejného .
V září jsem vysadila HA.. a pan doktor mi dnes na ultrazvuku řekl, že se mu moje vaječníky vůbec nelíbí, že mě nechce strašit, ale že z toho můžu mít problém do budoucna otěhotnět či neplodnost. Také řekl, že by se to mělo do únoru srovnat, že takto vypadá mnoho vaječníků do vysazení HA .. tak se modlim..
Miluju děti a jsou mým snem .. prosím .. je možné že budu neplodná ? prosím o celkový názor moc Vám Děkuji ...! - otázka upravena poradcem
SmutnáAnonymka13
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
pohlavní styk
Dobry den prosim poradte mi z frajerkou sme mali pohlavny styk uz podruhy krat samorejme mali sme aj kondom, praktizovali sme aj oralny sex. Problem je ze po dvoch dnoch mala taky zvlastny vytok a ked som je tam dal prsty tak to malo taky cibulovo cesnakovy zapach a ten zapach mam uz 2 dni na prstoch... Vcera vecer ked som od nej prisiel tak ked si dam dole predkozku tak mam aj ja ten isty zapach, je to hrozne nikdy som to nemal... Ona je moja prva a ja som jej prvy urcite to viem, so mnou to mala prvy krat. Prosim poradte mi ja k urologovi mozem ist mam 18 ale ona ma 16 a nechcen aby sa jej rodicia dozvedeli ze sme mali polu pohlavny atyk, zabili by nas :(
Juraj
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o narušené poševní prostředí. Je pak možný i přenos pomnožených mikroorganismů na muže. Řešení nebývá složité, ale je třeba návštěva gynekologa. Je-li to nemožné, zkuste urologa

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
Je mi 17 let a zjistili mi polycystickou ovarii..
Nadměrným ochlupením netrpím, měřím 166 cm a vážím 54..takže nadvávou taky ne..brala jsem HA od 15 let, mezitím jsem trpěla na mykozy ...žašlo to až do alerga kde jsem dostala Vakcínu na kvasinku cca 1 rok ..,kvasinka však zmizela když jsem po 2,5 letech, když jsem vysadila prášky.. ted je mi dobře nemám žádný problém partnera mám od 15 stejného .
V září jsem vysadila HA.. a pan doktor mi dnes na ultrazvuku řekl, že se mu moje vaječníky vůbec nelíbí, že mě nechce strašit, ale že z toho můžu mít problém do budoucna otěhotnět či neplodnost. Také řekl, že by se to mělo do únoru srovnat, že takto vypadá mnoho vaječníků do vysazení HA .. tak se modlim..
Miluju děti a jsou mým snem .. prosím .. je možné že budu neplodná ? prosím o celkový názor moc Vám Děkuji ...! - otázka upravena poradcem
SmutnáAnonymka13
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobrý den,
Je mi 17 let a zjistili mi polycystickou ovarii..
Nadměrným ochlupením netrpím, měřím 166 cm a vážím 54..takže nadvávou taky ne..brala jsem HA od 15 let, mezitím jsem trpěla na mykozy ...žašlo to až do alerga kde jsem dostala Vakcínu na kvasinku cca 1 rok ..,kvasinka však zmizela když jsem po 2,5 letech, když jsem vysadila prášky.. ted je mi dobře nemám žádný problém partnera mám od 15 stejného .
V září jsem vysadila HA.. a pan doktor mi dnes na ultrazvuku řekl, že se mu moje vaječníky vůbec nelíbí, že mě nechce strašit, ale že z toho můžu mít problém do budoucna otěhotnět či neplodnost. Také řekl, že by se to mělo do únoru srovnat, že takto vypadá mnoho vaječníků do vysazení HA .. tak se modlim..
Miluju děti a jsou mým snem .. prosím .. je možné že budu neplodná ? prosím o celkový názor moc Vám Děkuji ...! - otázka upravena poradcem
SmutnáAnonymka13
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polycystický obraz vaječníků je velmi častý a riziko problémů s otěhotněním nelze sice vyloučit, ale rozhodně není nijak dramatické. Myslím, že zatím nejsou žádné obavy na místě

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den chcem sa opytat ohladom nechuti na sex. Trva u mna uz vyse polroka a preto sa aj spruatelom dost hadame a som z toho dost na nervy.. vobec sa neviem navnadit a vobec nemam na sex chut. Kde je problem?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
pohlavní styk
Dobry den chcem sa opytat ohladom nechuti na sex. Trva u mna uz vyse polroka a preto sa aj spruatelom dost hadame a som z toho dost na nervy.. vobec sa neviem navnadit a vobec nemam na sex chut. Kde je problem?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše než gynekolog poradí sexuolog

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore. Jsem nyní v osmém týdnu těhotenství, ale před pár dny mi přestalo být nevolno, nemám žádné těhotenské příznaky a tělesná teplota (ne bazální) mi klesla z 36.9 na 36.3. Poradnu mám až za dva týdny. Myslíte, že by těhotenství ještě mohlo být v pořádku a nebo se mám obávat zamlklého těhotenství? Nešpiním ani nekrvácím. Mám se objednat na gynekologii nebo ještě vyčkat? Děkuji.
Kristyna L.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vymizení těhotenských příznaků vůbec nic neznamená. Pokles bazální teploty se obvykle objevuje o něco málo později, ale ani tento pokles nemusí nic znamenat. Stále je reálná šance, že vše je v pořádku. Jistotu může přinést UZ vyšetření - případně o kontrolu požádejte

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den. Druhý den menstruace mě můj kluk prstil a měl na ruce čerstvý spermie. Měla jsem za to, že se při menstruaci nic nemůže stát, ale známá při ní prý otěhotněla. Mám teď strach. Myslíte si, že jsem mohla takhle opravdu otěhotnět? Na postinor už je pozdě...
Anonymka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko těhotenství je velmi malé, ale na 100% vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru už 17 prášek antikoncepce Nyssiela a pořad mám menstruaci, mam antikoncepci vysadit?
wendy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde-li o první cyklus, pokračujte v užívání. Po pauze by se měl stav zlepšit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Sidretellu beru ráno. Včera jsem si memohla vzít 6. tabletu, až dnes ráno v 5:00. Jak mám prosím postupovat? Sexuální styk jsem měla i v období placeba před 8. dny. Děkuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste měla pohlavní styk v posledních dnech, doporučuji užít navíc postkoitální antiko. HA dále užívejte a její účinnosti nedůvěřujte týden

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,pane doktore.Je mi 45 let,po dvou porodech.Vloni jsem díky ulcerozní kolitidě začala užívat kromě jiného Prednison a zjistila jsem,že od té doby mi začala klesat děloha.Může to být vlivem těchto léků a je v každém případě nutná operace?Zatím žádné problémy nepociťuji,kromě toho,že není možné,abych si v době menstruace zavedla tampón,byť nejmenší velikosti.Stav,kdy ze mě tzv."nic nekouká" se upraví vždy před menstruací.Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sestup dělohy s uvedenou léčbou nejspíše nesouvisí.

Operace je jediným smysluplným řešením, pokud Vás tento stav obtěžuje. Pokud to "vydržíte", operace nutná není.

Alternativou k operaci je zavádění pesaru, to ale většinou působí řadu obtíží (výtok, nepohodlí, tlak v podbřišku, aj.)

Lze také zkusit cílenou rehabilitaci - cvičení svalů pánevního dna

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám po 3 cís . řezech a mám sterilizaci. Uvažuji o dalším dítěti respektivně o umělém oplodnění. Operace vždy proběhli bez pro lému a nebyli ani srůsty a žádné komplikace.je mi 32 let . Můžu ještě úspěšně otěhotnět? Děkuji za odpověd.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnět můžete pomocí IVF programu. Otázkou je ale úhrada ze strany zdravotní pojišťovny - většinu ji revizní lékař neschválí

Těhotenství v děloze po 3 císařských řezech je také velmi rizikové

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den,mam slabsi formu Pco. Po clostil.jsem mela dve ovulace. U druhe nastalo zamlkle tehotenstvi a nasledne potrat doma. Pri uzivani clost.mi zacaly padat vlasy,mastit a pribrala jsem,tak jsem clostil.zavrhla. Ale miminko moc chceme. Ale docetla jsem se,ze po clostilu jsou vajicka umele vytvorena a jsou nekvalitni,proto nastal potrat. Je to mozne? Dekuji za radu.
Paja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný lék nedokáže uměle vytvořit vajíčka. Ani jejich kvalita nebývá tímto lékem ovlivněna. Negativní dopad ale může mít na děložní sliznici i na hladinu progesteronu v druhé polovině cyklu. Proto je po ovulaci vyvolané clostilbegytem vhodné užívat gestageny

MUDr. Jan Šulc

Více o lécích event. viz. http://www.gest.cz/cz/crm_iui.php?pg=2

těhotenství
Dobrý den, dne 31.10. jsem byla na vyšetření u gynekologa. Velikost plodu byla 24 mm, můžete mi říct, kdy došlo k početí? Od mého pana gynekologa mi výpočty vůbec nevychází :) Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

CRL 24 mm odpovídá stáří těhotenství cca 8 týdnů a 4 dny. Přibližné datum početí tedy získáte, odečtete-li od data UZ měření 7x8 + 4 dny, tedy 60 dní

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý deň, asi pred pol rokom som dobrala Aknenormin - keďže som mala problémy s akné. Tieto lieky sú známe tým, že vysušujú sliznicu. Chcela by som sa opýtať, či môžu mať vplyv aj na výtok, ktorý je kašovitý, aj keď už lieky neberiem. Spočiatku som si myslela, či to nebude nejaká mykóza, avšak nepociťujem svrbenie, ani pálenie.
Katarína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vztah tohoto lék k výtoku neznám. Při podobných obtížích vždy považuji za vhodné navštívit gynekologa, který dle nálezu zvolí odpovídající léčbu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Yadine. Párkrát jsem se opozdila maximálně o jednu hodinu v bráni pilulky... ale tři týdny zpátky jsem se opozdila o 11 hodin. Dneska jsem zvraccela, měla průjem a cítila celkovou nevolnost. Můžu být těhotná ? A můžu přestat brát antikoncepci, abych zjistila jestli přijde menstruace ? (dnes by to byla 17 . pilulka z plátička)
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uváděné opoždění v užívání by neměl být problém. S průjmem a zvracení je to složitější - není nikdy jisté, nakolik je antiko ochrana tím ovlivněna. Doporučuji vždy raději užít 1 tbl navíc.

Osobně doporučuji raději antiko dobrat. Stran těhotenství, které je hodně nepravděpodobné, více řekne gravitest. Chcete-li ale vysadit o 4 dny dříve, ani to by neměl být problém. Po běžné pauze pak začněte užívat znovu

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobry den uz nevim co delat kde sehnat poradnou srozumitelnou odpoved.tak doufam ze mi poradite aspon vy.Pred 3 rokama sem mela cystu a praskla nasesti byla odstranena bez operace pak jsem brala antikoncepci ale ted uz ji asi mesic neberu a muj doktor mi nasel opet dalsi cistu a jelikoz vim jake to jsou bolesti kdyz praskne a na operaci opravdu nechci nevite co mam delat aby mi zmizela a mohla dal brat antiloncepci bez toho abych se bala ze se mi cista obevi znova? Predem dekuji
cysta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cysta většinou sama zmizí, vstřebá se. Rozhodně nemusí vždy prasknout.

Nejlepší prevencí tvorby cyst je užívání hormonální antikoncepce.

MUDr. Jan Šulc

cysta
Dobry Den pane doktore. Samovolne jsem potratila v 6 tydnu tehotenstvi. Menstruace se dostavila zhruba 33 pote. Ted jsem byla na pravidelne prohlidce a pan doktor mi nasel cystu. Chce po me vysetreni Ca 125 . Jsem z toho takova nejista a nevim co mam ocekavat
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při nálezu cysty jde o odběr krve a test, který normálním výsledkem potvrzuje, že nejde o nic vážného

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze