Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 22.7. do 13.8. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý deň,
robila som si dva tehu testy a oba vyšli pozitívne. Podľa dátumu poslednej menštruácie som v 5tom týždni. Ale trocha ma trápi také slabé špinenie sfarbené do hneda. Mám ho vždy len na wc, hlavne pri veľkej potrebe, proste pri tlačení. Na intímke nikdy nič nemám. Mám sa obávať, alebo je to na začiatku tehotenstva normálne??? Dosť sa bojím, lebo mám endometriózu a bábo je naše vysnívané ... - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné slabé krvácení úplně normální není. Nemusí jít o nic vážného, ale raději doporučuji návštěvu lékaře.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý deň, pán doktor. Veľmi Vás prosí o Vašu odb. radu pri mojom probléme. Niekoľko rokov mám problém s dif. vypadávaním vlasov, ktoré sa zhoršuje. Na základe diagnos. kožnou lekárkou, mám androgénnu alopéciu. Užívala som HAK (Gefemin), ale na základe krv. testov a vyšetrenia mi lekár "stanovil" klimaktérium . Hormóny som vysadila v máji, menštráciu som mala v júni a odvtedy som nekrvácala. Lekár mi urobil celkové vyšetr. + krv. testy a potvrdil klimak. Nakoľko kožná lekárka mi doporuč. hor. liečbu, tak mi gynekológ navrhol užívanie Livialu. Okrem toho probl. s vlasmi, čo ma doť psych. deptá, nemám zatiaľ iné klim. symptómy. Gynekol hovorí, že čo sa týka HSL, nemá moc na výber, preto ten Livial. Ja som ochotná podstúpiť riziko HSL, len aby som aspoň oddialia tú alopéciu. Vlasy riešim lokálnymi prípravkami a všetkým, čo s tým súvisí. Inak som v podstate zdravot. v poriadku, cca rok užívam liek na zvýšený TK a doplnky výživy na osteopéniu, ktorá je stab. Mám 48 r.nepijem, nefaj.cvičím. - otázka upravena poradcem
Andy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Livial se spíše nasazuje u žen, které již minimálně rok nekrvácí. A jeho efekt na výpad vlasů není jistý. Spíše bych doporučil jiný přípravek, kombinaci estrogenu s gestagenem s antiadrogenním efektem (cyproteronacetát)- např. Climen

 MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
Už 7 let beru antikoncepci a bez potíží. Ale teď mi začala menstruace o týden dřív než měla . Tak jsem vysadila na 7 dní antikoncepci a pak ji po těch 7 začala zase brát a obvykle po 2 tobolce menstruace skončí a pořád nic už beru 8 den a furt krvácím čím to může být nebo co mám dělat...??
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více - polyp v děloze, zánět, myom,.. Někdy na příčinu nepřijdeme a je třeba jen přípravek změnit. Doporučuji návštěvu gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den chcem sa spytat uzivam antikoncepciu Leverette. Alergolog mi predpisal na alergiu Rupafin a Colostrum + Curcumin. Budem chranena antikoncepciou aj pri uzivani vyssie spomenutych pripravkov proti alergii a na imunitu ? Dakujem
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by měla být zachována.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, spala jsem s přítelem bez kondomu, ale do mě, se neudělal. Je možné otěhotnění?
Lucie Novotná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vylloučit

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda je při zjištění výskytu myomu na děloze nutné vysazovat hormonální antikoncepci. Je mi 35 let, nikdy jsem žádné problémy neměla, jen na poslední preventivní prohlídce mi byl ultrazvukem zjištěn malinkatý myom. Zhruba za 6 týdnů mám přijít znovu na ultrazvuk a pak se uvidí, co dále, zda bude nutné vysadit antikoncepci nebo ne. Tohle mě překvapilo. Hodně jsem si o myomech přečetla, ale nikde jsem se nedočetla o tom, že by se vysazovala HA. Jsem už na ni opravdu naučená a měla bych obavy z jejího vysazení (z nepravidelnosti v krvácení, nemožnosti oddálit menstruaci když potřebuji atd.) i samozřejmě z možného otěhotnění. Děti nemám a ani je neplánuji. Děkuji Vám za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom nevidím jako důvod k vysazení antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dceři byla 17.8. provedena hysteroscopia diagnostica cum abrasion cavi et cervicis uteri separata. Dnes v úterý stále slabě špiní, jinak problémy nemá. 25.8. jede na 10 denní cyklozájezd na Korsiku. Denně budou jezdit na kole a koupat se. Nemůže jí to uškodit?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Několik dní po tomto výkonu je slabé krvácení možné. Týden je ale poměrně již hraniční doba. Nemusí jít o nějaký problém, ale jisté to není. Myslím, že by bylo před odjezdem na dovolenou vhodné gynekologické vyšetření, z kterého by vzešlo doporučení dalšího postupu a případná omezení

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
je mi 40 let a s přítelem se 2 měsíce snažíme o miminko. Kolik dní před ovulací a kolik dní po ovulaci je možné ještě v tomto vysokém věku otěhotnět? Děkuji za odpověd
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodně záleží na kvalitě spermií. Je-li nález u muže normální, je početí možné 3-4 dny před ovulací a den po ní.

Ve 40 letech je ale již šance na otěhotnění obecně dosti snížená. Nepodaří-li se Vám otěhotnět během dalších 2 -3 měsíců, doporučil bych péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní a budete-li mít zájem, rádi se Vám pak případně  budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


antikoncepce
Dobrý den,
s přítelem jedeme na dovolenou a přibalili jsme si i prášky proti průjmu a žaludečním potížím Ercefuryl. Chtěla jsem se zeptat, zda tento lék nesníží účinek antikoncepce Dienille.
děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Viz příbalový leták, z kterého kopíruji

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky

U přípravku ERCEFURYL 200 mg cps.zatím nebyly interakce zjištěny.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na příznaky přechodu. Moje maminka byla v přechodu bez problémů už 47 letech. Mě je 44 let, a žádné problémy na sobě také nepozoruji, ale začala jsem se o přechod zajímat v letošním zimním semestru (dálkové studium), kdy jsem měla měsíčky během jednoho měsíce 2x a za 14 dnů přišly další (takže během 6 týdnu 3x). Po zkouškách se vrátilo vše do normálu, ale nevěřím, že za to může stres během zkouškového období. Pak jsem to začala sledovat a další měsíčky bylo po 26, 29, 26 a 24 dnech. Chtěla jsem se zeptat, jestli může být tento vývoj měsíčků začátek přechodu. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 44 letech jste již pravděpodobně na počátku přechodu. Alespoň u většiny žen tomu tak je. Cykly již nebývají ovulační a i otěhotnění je vzácné.  Uvedené mírné nepravidelnosti s tím souviset mohou ale také nemusí

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Děkuji paní Janě za vzkaz, jsem z menšího města, kde mít dítě po třicítce, je málem zločin, co já si toho vyslechla, že jsem stará apod. od kolegyň cca 50 tiletých ale i od mladších žen. Takže děkuji :-)
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Nejde o otázku
těhotenství
Dobrý den pane doktore, před několika lety mi bylo u mého bývalého gynekologa zjištěno, že mi chybí určitý enzym, který rozkládá kyselinu listovou a že ve chvíli, kdy budu plánovat těhotenství by mi doporučoval začít užívat již přímo látku, kterou si mé tělo není schopno z kyseliny listové vytvořit a je důležitá pro vývoj plodu (bohužel již nevím, jak se tato látka přesně jmenuje, jde však o relativně běžný problém). Nyní, když uvažuji o těhotenství a svěřila jsem se s tímto problémem mému stávajícímu gynekologovi, tak mi sdělil, že to nemám řešit, že to není důležité a že kyseliny listové mám jistě dostatek (nedělal mi však žádné vyšetření), ráda bych znala Váš názor. Děkuji moc. Nikola
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, co přesně Vám bylo zjištěno. Předpokládám ale, že šlo o mutaci v genu pro MTHFR. To je velmi častý nález a opravdu nebývá nutné ho nějak speciálně řešit. Ženám, které plánují početí, bez ohledu na případný výskyt této mutace, ale doporučuji užívat některý multivitamin s kyselinou listovou

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes mám již 17dni zpoždění menstruace.Do toho mám na dotek citlive bradavky a prsa me boli ze stran. Včera jsem začala minimalne špinit (hnedo-ruzova barva) k menstruaci se to nedá přirovnat. Občas me poboliva břicho. Dělala jsem si 2 testy ale oba vyšli negativní. Myslíte že by tady byla možnost otěhotnění? S přítelem se snažíme už skoro rok. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Gažáková
Andula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Negativní testy prakticky vylučují těhotenství počaté před 2 týdny a dříve. Takže nejspíše jde o hormonální poruchu. Nemusí jít o nic vážného, ale pokud se stav neupraví, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, je mi 33 let, mám 5 a 3 letého syna. nikdy jsem neměla problémy s menstruací před porodem, po porodu je to stále katastrofa. První špinění začíná již týden před vlastním krvácením, pak menstruační krvácení, které trvá cca 6dnů a další 3 dny špinění, a po 14 dnech jedu na novo. Ultrazvukový nález je v pořádku, hormony při prvních potížích také, štítná žláza je také v pořádku, jsem z toho zoufalá. Hormonální preparáty nemohu brát kvůli riziku trombozy - moje sestra měla tři trombozy po porodu při užívání HA. Jde s tím něco dělat? nebudu ani mluvit o mém hemoglobinu a hladině železa - to se pohybuje stále pod hranicí normy
Kamča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především je třeba vyloučit patologii v děloze - polyp, myom. Posoudit je to možné kvalitním UZ vyšetřením vaginální sondou, případně hysteroskopií. Příčinou může být také chronický zánět - průkaz je možný odběrem vzorku na histologický rozbor při hysteroskopii. Možné je ale i přeléčení antibiotiky "naslepo", nejlépe přes menses.

Dále myslím, že hormonální léčba u Vás není zcela vyloučená - ne každý hormonální lék má dramaticky vysoké riziko trombózy. A otázkou je, zda pro Vás vůbec nějaké vyšší riziko existuje. Bylo by vhodné to posoudit - např. vyšetřením na přítomnost mutace Leiden.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Směju se vzkazu od paní Anity, jestli ve 33 letech není pozdě na dítě :) Kdy bychom jako ty děti měly mít? Střední, vysoká, první práce, druhá práce a jsme na třicítce. Do toho absence normálních slušnejch chlapů a 35 na krku jen to fikne. A kdybych se ještě měla bát strašení, že je pozdě už ve 33, tak to bych si mohla jít rovnou hodit mašli ;) Děkuji za zdravý přístup pana doktora a slečnu Anitu zdravím. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Nejde o otázku.

nepravidelnost v krvácení
Děkuji za odpověď, ještě dotaz ohledně ovulace, myslela jsem, že když vázne ovulace, tak je cyklus méně pravidelný, to není pravda? Mě se v půlce cyklu mění hlen, tak to přičítám té ovulaci. Nebo je to jinak? Jinak ještě mě zajímá, zda je dobré tedy před otěhotněním nějak na čas zrevidovat životní styl, myslím tím strava (teď jím tak nějak méně pravidelně bez rozmyslu) alkohol (piji 2dcl bílého vína denně), nedávám pozor např. na umělá sladidla, prostě tak nějak normálně žiji. V minulosti jsem měla váhu opravdu i nižší, cca 2x jsem cyklus ztratila, je to riziko?
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I bez ovulace může být cyklus zcela pravidelný. Změny hlenu nejspíše jsou signálem probíhající ovulace, testy z moče jsou ale spolehlivější.

Životosprávu podle mého soudu nemusíte nikterak upravovat. Pozor ale na zhubnutí. S ním se opravdu často pojí výpadek cyklu a blok ovulace. Ztráta krvácení v minulosti není problémem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
je mi 34 a chci se zeptat, zda máte nějaké zkušenosti se ženami, které prodělaly nějakou poruchu příjmu potravy, zvláště to jaký to má vliv na oplodnění,těhotenství porod, jak jsou na tom oproti zdravým ženám. Chci znát rizika. Děkuji mockrát
Alicka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se porucha příjmu potravy vyřešila a žena dosáhne běžné váhy, nebývá dle mých zkušeností  s početím ani s těhotenstvím problém

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,ráda bych se zeptala Ms jsem měla pravidelnou a 17.7 jsem to nedostala test nega.13.8 jsem to zase nedostala šla jsem na gynekologii a tam mi udělala ultrazvuk a zjistila zvětšenou sliznici dostala jsem Dughostan a je 22.8 jen mě poboliva břicho ale ms zatím nikde ,kdy to tedy dostanu ,nevím co smnou je .A jsem z toho nervózní a manžel také .
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde, pokud je vyloučeno těhotenství, o nezávažnou hormonální poruchu. Předpokládám, že bylo doporučeno Duphaston užívat minimálně 7, spíše 10 dní. Menses by měly přijít za několik dní po jeho vysazení MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,
chci se zeptat mám 33 let plánuji dítě. Všichni mě straší, jak je to pozdě, a že jsem hubená. Chci znát váš názor mám 160 cm 50 kg. Opravdu je 33 let moc na dítě. Lze predikovat, to jak bude probíhat těhotenství?Mám pravidelný cyklus, 28 dní je to dostatečné?
Anita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství v 33 letech ještě nevidím jako nějaký zásadní problém. Je reálné, že vše proběhne bez komplikací. Nedoporučuji ale početí příliš dlouho odkládat. Po 35. roce totiž poměrně výrazně stoupá riziko vrozených vad a i otěhotnění se často nezdaří. 35 let ale není ostrou hranicí.  Tato rizika hrozí i v 33 letech, ovšem s výrazně nižší pravděpodobností výskytu.

Pokud jde o Vaší hmotnost, je to "na hraně". Klíčový význam nemá pravidelný cyklus, ale přítomnost ovulace. Rozhodně nedoporučuji snížení Vaší hmotnosti. Cyklus by se mohl zablokovat. Naopak mírný váhový přírůstek otěhotnění jen prospěje.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
prosím o radu. V sobotu v noci jsem s přítelem měla několikrát nechráněný, přerušovaný pohl. styk - výron semene vždy mimo pochvu. V neděli ráno stejná situace, proto jsem si večer vzala tabletu Ellaone, a to do 24 hod. od všech styků. Druhý den se přítel snažil o celou situaci znovu - jednou byl krátkou dobu uvnitř pochvy, ale nedošlo k ejakulaci, chtěla jsem, aby přestal, protože jsem měla strach, že tableta už mě nebude chránit. Další den, v úterý, jsem dostala menstruaci, která skončila cca v neděli, proběhla normálně. Budu si dělat těhot. testy až do další menstruace. Chci se prosím zeptat, pokud mi v tomto měsíci testy vyjdou negativní, příští měsíc dostanu menstruaci jako obvykle a při zopakování testů, jestli budou stále negativní, je opravdu stoprocentně možné vyloučit těhotenství? Jsem z věřící rodiny a mám strach zajít ke gynekologovi. Příště si zcela jistě dám pozor a nenechám se přesvědčit k věcem, které nejsou správné. Děkuji předem za Vaši odpověď.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bude test z moče po 2 týdnech od styku 2x v odstupu dne negativní, je těhotenství prakticky vyloučeno

Do budoucna zvažte užívání standardní antikoncepce. Strach z návštěvy gynekologa není podle mne na místě

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den,
muze zena snadneji dosahnout mokreho orgasmu, nez normalniho posevniho ci klitorialniho? Pritelkyne pri sexu orgasmu nedosahuje (ani kdyz si drazdi klitoris), ale nekdy (zridka), kdyz ji drazdim rukou, dosahne mokreho orgasmu. Dekuji
Jan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vašemu dotazu přesně nerozumím. Spíše než gynekolog by Vám mohl odpovědět sexuolog.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobry den. Jiz rok a pul me trapi paleni a rezani v mocove trubici, nejvice, kdyz docuravam a mam zcela vyprazdnen mechyr. Bolest neni predvidatelna, nekdy nastane po sexu, nekdy po jizde na kole, po zavedeni tamponu ci po gynekologicke prohlidce. Stery na koznim odd. neprokazaly zadnou pohl. nemoc, cystoskopie take nic neprokazala a na gynekologii mam vse ok (po ultrazvuku). Muze vse souviset napr. s nejakymi srusty, polypy ci cystou, ktera tlaci na trubici (pry beznym ultrazvukem nemusi byt videt)? Ci nejakou anatomickou odchylkou? U vchodu do pochvy a castecne i do mocove trubice mam jakoby vycnivajici sliznici, kuzi-cca 1 cm ven z pochvy i kolem mocove trubice. Zadny lekar ani gynekolog mi k tomu ale nikdy nic nerekli.
Tamara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku přes internet nelze dost dobře pomoci, posoudit, o co se jedná.

Spíše než gynekolog by mohl Vaše obtíže vyřešit urolog, případně urogynekologa

Nemyslím, že by v tomto případě magnetické rezonance k vyřešení potíží nějak přispěla. Ale nejsem specialista - urogynekolog.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Prijde mi, ze se nejedna o infekce (ty prokazany jen obcas), ale o neco mechanicke podrazdeni. Prosla jsem si opravdu velkou radou vysetreni, ale nikde nic. Jsem bezradna, paleni mam takrka kazdy den a ataka opravdu velke bolesti cca 2x 3x do mesice. Jiz rok a pul!! Rada bych sla na magnetickou resonanci, ale lekari mi tvrdi, ze potrebuji nejaky nalez k tomu, abych byla k vysetreni opravnena. Muzete mi rict vas nazor? Dekuji

Tamara 2/2
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězena
potrácení
Dobrý den, v roce 2013 jsem prodělala kyretáž po ZT, tři měsíce na to jsem otěhotněla,těhotenství bylo bez komplikací a porodila jsem zdravou holčičku.Tento měsíc jsem prodělala SP v 5tt bez revize.Můj gynekolog mě chce posílat na genetiku a trvá na minimálně 3měsíčni pauze.Je to opravdu nutné?Děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste všechna těhotenství počala se stejným partnerem, nepovažuji genetiku za nutnou. Nebyla -li provedena revize, je podle mne snaha o početí možná hned v dalším cyklu po šestinedělí

MUDr. Jan Šulc

různé
Poslední MS nastala 15.8. trvala do 17.8. Extremne slaba. Predchozi byla 25.7. a trvala obyklych 6 dni a byla silna. Ma otazka zní kdy myslíte že by mohla nastat ovulace přibližně ? tento týden jeste nemuze byt že ano ? Ptám se nebot jsem mela chvilkovy nechraneny sex. Děkuji za odpoved
Anděla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace obvykle přichází 13.-14. den cyklu. Čili by se zatím dostavit neměla. Není to ale úplně jisté. Ovulace může  nastat i o několik dní dříve nebo třeba i o týden a více později.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, kdy je nejlepší mít pohlavní styk bez ochran, aniž bych otěhotněla? Těsně před menstruací, po menstruaci nebo je to jinak? Děkuju za odpověď.
Kristy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nejnižší riziko početí je 1-2 dny po menses a cca týden před menstruací. Nikdy ale není jisté, že k početí nedojde. Lepším řešením je spolehlivá antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý večer, děkuji za odpověď. Jestliže projde zreaktivovany CMV placentou, jaký hrozy následky miminku? Na internetu jsem se dočetla, že zreaktivovany CMV v těhotenství prochází placentou jen minimálně.je tomu tak ? Dělám se starosti, nyní jsem v 35 týdnu těhotenství.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 35. týdnu je riziko pro plod  při akutním infektu CMV nízké. Určité nebezpečí může hrozit v prvním trimestru, kdy snad může být příčinou potratu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore.
prosím Vás, minulý rok v září mi vyšlo pozitivní CMV IGG pres 500.Je možné, aby se právě tento virus v průběhu těhotenství znova zreaktivoval a způsobil mi ulcerózní kolitidu? Může tento zreaktivovany virus projít i placentou?
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Pozitivita protilátek (IgG) proti cytomegaloviru (CMV) znamená, že jste se s touto infekcí už setkala, aktuálně ale akutní infekt nebyl přítomen - to by byly pozitivní protilátky IgM. Opakovaná infekce je možná. Virus může projít placentou. není mi ale známa souvislost s ulcerózní kolitidou

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Ještě jednou moc děkuji za Vaši odpověď a chtěla jsem dodat, že hyperplasticka sliznice mi byla pokaždé zjištěna histologickym rozborem po provedené histeroskopii. A od té poslední histeroskopie jsem měla jen jednodenní slabou menstruaci na což mi bylo odpovězeno, že je to kvůli estrofemu 2mg, který jsem od prvního dne cyklu začala užívat. A teď se bojím že kvalita sliznice pro uhnizdeni embrya není dobrá a pro mě to budou jen vyhozené peníze za ket. Je tedy dle Vašeho názoru vhodné za těchto podmínek ket podstoupit když má sliznice 14 mm? I s nálezem hiperplazie jsem otěhotněla, ale zase se nedaří a já jsem z toho zoufalá. Mockrát Vám děkuji.
Petra M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak již jsem psal, transfer bych i s ohledem na Vaše obavy odložil a zkusil bych, jak bude vypadat sliznice v nativním cyklu

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobry den, 14. den po menstruaci jsem mela pohl. styk,ale sjel kondom (bez ejakulatu) a zustal uvnitr,ale nakraji a ihned jsme ho vyndali. Pote jsme na novy kondom dali pharmatex. Dnes je to dvacaty den, testy z moci vysly negativne a krevni test z 15. dne po styku vysel take negativne. Nicmene se stale obavam, jelikoz mam menstruaci velice nepravidelnou 40-64 dni. Je otehotneni stale mozne,ci uz mohu byt vklidu? Predem dekuji za odpoved.
Ela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na negativní testy můžete být v klidu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Ja som Vám písala ohladom mojho problému - zápcha počas tehotenstva. Skúšala som už rôzne prehánadlá, aj glycerínové čípky, ale ani to nepomáha. Nejaká iná alternatíva existuje?
denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lze zvýšit dávku projímadla. Poslední možností pak je šetrné klyzma

MUDr. Jan Šulc

těhotenství

Dobrý deň prajem. Som v 33. týždni tehotenstva a trpím zápchou (niekedy nejdem na záchod 4 - 5 dní a aj keď sa mi podarí po 4 - 5 dňoch, tak stolica je veľmi tvrdá a je toho vždy len málo, možno to prirovnať ako veľkosť 2-3 orechov). Problémy so zápchou som mala aj pred tehotenstvom, ale vtedy som si dala každých 3 - 4 dni Guttalax. Teraz každé ráno začínam pohárom teplej vody, ďalej do jogurtu activia si primiešam lyžicu ľanového oleja (niekedy do jogurtu si dám aj musli) a hneď na to si dám sušené slivky. Vyskúšala som už všeličo - kyslú kapustu, psyllium, jem veľa ovocia a zeleniny a predsa mi to nempoháma. Mohli by ste prosím Vás niečo poradiť.
Za Vašu odpoveď Vám vopred ďakujem.


denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Požádejte v lékárně o projímadlo vhodné pro těhotné. A můžete k němu přidat glycerinové čípky¨

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, předem Vám děkuji za Vaši odpověď a ráda bych tedy doplnila dotaz ohledně 14 mm vysoké sliznice 14 den cyklu před ket, že estrofem 2 mg užívám od prvního dne cyklu prvních 5 dní 1-0-0, dále 4 dny 1-0-1 a poté již 1-1-1. Hyperplastickou sliznici mi zjistili již v listopadu v roce 2013,15 den cyklu a teď v červenci 8 den cyklu mi byla zjištěna znovu. Je mi 33 let a mám strach z dalšího neúspěchu, hlavně když neproběhla téměř žádná menstruace jelikož po první tabletě estrofemu skončila a tím pádem je sliznice vysoká a bojím se, že je nekvalitní pro uhnízdění embrya. Co se ovulace týče dříve jsem měla anovulační cykly, popravdě teď jsem to už neřešila a ani v car mi nedělali kontrolní utz zda ovulace probíhá. Mockrát Vám děkuji.
Petra M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, zda bylo na hyperplasii děložní sliznice vysloveno pouze podezření na základě její výšky při UZ vyšetření nebo zda byla skutečně prokázána histologickým rozborem. Pokud šlo jen o podezření, výška 14 mm mi nepřijde až tak zneklidňující.

Ovšem, je-li Vám 33 let, čas nehraje ještě až tak zásadní roli. Takže nic nebrání tomu KET odložit a zkusit nativní cyklus

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, s přítelem jsme měli nechráněný pohlavní styk a 36 hodin na to, jsem si pro jistotu vzala Postinor. Za týden od tohoto pohlavního styku jsem dostala menstruaci, asi o 2-3 dny dříve, než měla přijít normálně. Lze vyloučit těhotenství nebo riziko tu stále ještě je ?
Děkuji moc.
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění je extrémně nízká. Jistotu může přinést těhotenský test po 2 týdnech od styku

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, pane doktore, letos jsem oslavila 44 narozeniny a nikdy jsem ještě nebyla na gynekologické prohlídce. Jsem panna a myslela jsem si, dokud nemám pohlavní styk, že na prohlídky nemusím docházet. Teď jsem se ale na internetu dočetla, že na preventivní prohlídky by měli docházet i ženy, co doposud pohlavní styk neměly. Nikdy jsem nemasturbovala, nebo tak něco. Panenskou blánu mám zachovalou, ani sport či tanec jí neporušil. Lékař hned pozná, že jsem panna. Kamarádka mi doporučila, abych si blánu před případným vyšetřením porušila, že ženy s panenskou blánou jsou v ordinaci gynekologa terčem nepříjemných narážek. Gynekologického vyšetření se z těchto důvodů hodně obávám, ale v jednom článku na internetu jsem se dočetla, že panna by si měla najít lékaře nebo lékařku, kteří jsou veřícími, že k panenství u svých pacientek přistupují jinak než ostatní lékaři. Chtěla jsem se zeptat, zdali neegistuje nějaký seznam těchto lékařů. Z cedulky na dveřích to nepoznám, kdo je věřící. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Dobrý lékař nebude mít žádné narážky - ať je či není věřící. A chci věřit, že většina mých kolegů jsou dobří lékaři.

Žádný seznam věřících gynekologů, pokud vím, neexistuje

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli by jste mi doporučil podstoupit ket když 14 den cyklu mi na utz naměřili děložní sliznici 14 mm? Není to moc? Užívám estrofem a už po první tabletě mi skončila menstruace a navíc mám zjištěnou hyperplastickou sliznici. Nebylo by vhodné ket odložit a příště jej podstoupit bez podání estrogenu? Mám za sebou už 3 ivf kdy ze druhého mám zdravou holčičku. Mockrát děkuji za Vaši odpověď.
Petra M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nedokážu se zodpovědně vyjádřit. Neuvádíte, jako dávku Estrofemu užíváte, kolik je Vám let a není mi ani známo, zda v cyklu bez léčby ovulujete. Nepíšete ani, kdy a na základě čeho byla hyperplasie sliznice prokázána.

Doporučuji důvěřovat Vašemu lékaři, který Váš případ do detailů zná, že zvolí pro Vás ten nejlepší postup.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
mám před sebou příští cyklus nativní IVF v centru asistované reprodukce. Poslední dobou ale nemám při kontrole v době ovulace příliš vysokou děložní sliznici. Existuje nějaký způsob, jak ještě před ovulací růst děložní sliznice podpořit? Vím, že po ET mi bude předepsán Estrimax a Utrogestan. Děkuji, Alena, 36 let.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

K podpoře růstu děložní sliznice se běžně užívají estrogeny, například uvedený Estrimax. Při podání od počátku cyklu by ale estrogeny mohly zablokovat ovulaci. Řešení proto neznám.

Nižší sliznice je jednou z nevýhod nativního cyklu oproti cyklu se stimulací.

Ovšem význam výšky děložní sliznice se podle mne trochu přeceňuje - znám ženy, které v rámci IVF programu otěhotněly, i při výšce endometria 4-5 mm při transferu

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobriden pane dochtore udelala sem si tehotensky test jedna sem ukazala silna c?ka a ta druha hudne viditelna c?ka muzu byt tehotna - otázka upravena poradcem
S
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Ano, pravděpodobně jste těhotná.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, už rok se s přítelem snažíme o mimi, vzhledem k mé práci a pracovní době usuzuju tomu, že se nedaří, ale chtěla bych se zeptat, moje gynekoložka mi před pulrokem řekla, že mužu mit ovulaci pár dnů před menstruací a vrta mi hlavou, jestli je vůbec možné otěhotnět, když oplozené vajičko je v děloze ještě nezahnízděné (takže LH hormon ještě není vytvořený) a dostanu menstruaci. Moje otazka tedy zní, jestli v takovém případě s menstruací odejde i vajičko a jestli je možné otěhotnět par dní před menstrucí, děkuji za odpověd.
Katy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud dojde k ovulaci až v období před očekávanou menstruací, což je možné, změny hormonálních hladin způsobí, že se menstruace opozdí. Přijde-li menstruace v termínu, k ovulaci krátce před ní nedošlo.

Chcete-li otěhotnět, doporučuji sledovat ovulaci pomocí volně prodejných ovulačních testů a snahu o početí časovat do období kolem ovulace

MUD. Jan Šulc

P.S. Hormon LH se tvoří v průběhu celého cyklu. Nejvyšší hladiny dosahuje před ovulací - jeho vyplavení spouští ovulaci.

klimakterický syndrom
Dobry den pane doktore, Je mi 42 let a jiz 2 roky beru Klimonorm z duvodu absence menstruace a klimakterickych potizi. Za tyden pojedu na dovolenou a vychazi mi na tu dobu zrovna menstruace. Myslite,ze kdybych nektery den prasek vynechala,menstruace by se nedostavila? Stalo se mi to minuly mesic a menstruaci jsem nemela. Predem moc dekuji za odpoved.
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud tabletky vynecháte, krvácení se nemusí nutně dostavit, ale není to zcela jisté. Zkusit to ale můžete - tedy nyní vysaďte a po pauze, tedy při odjezdu na dovolenou, opět začněte užívat. Zbylé tabletky si schovejte, lze je užít k odsunu krvácení někdy v budoucnosti

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den minulou MS jsem měla 25.7. trvala 6 dní a byla velice silna, poslední pulrok chodí vždy o 5 dní dříve než by měla. Nyní ovšem přišla již 15.8. krvacela jsem sotva den a pul a nyni mam prapodivny hlenovity zluto-hnedy vytok je to normální ? Podotýkám 29.5. jsem byla nucena použít postinor nebot nám praskl kondom 28.5.. Může to mít souvislost ? Děkuji za odpoved.
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hnědý výtok je slabé krvácení. Střídání silnějšího a slabšího krvácení není až tak neobvyklé. Často se po silnější menstruaci další dostaví v nižší intenzitě. Postinor obvykle ovlivní jen 1, maximálně 2 cykly. Pokud slabé krvácení do týdne ustane, není třeba situaci řešit a je pravděpodobné, že další krvácení již bude normálnější intenzity

Zkrácení cyklu na 23 dní také není nic mimořádného a není třeba zasahovat. Pokud Vám to ovšem vadí, je možné se pokusit o nápravu. Obvykle pomůže například nasazení hormonální antikoncepce.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,
je mi 20 let a před půl rokem jsem začala svůj sexuální život s přítelem. Mé poprvé bylo bezbolestné a jaká si tlustší přepážka u vchodu do pochvy tam stále byla. Pohlavní styk máme cca každý druhý den a včera večer 16.8. jsme měli s přítelem opět pohlavní styk, ale tentokrát to hodně štíplo a prudce jsem začala krvácet. Prohlédla jsem se ve vaně a zjistila jsem, že přepážka je roztržená na dvě poloviny. Jsem dost v šoku. Mohlo by se jednat o panenskou blánu? Je to protržení panenské blány? Proč se to neprotrhlo už dříve? Je tak veliké krvácení běžné? Mám navštívit gynekologa?
Děkuji za pomoc.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Při prvním a dalších stycích záleží na mnoha okolnostech - tvar blány, její pevnost, velikost penisu, intenzita styku, aj. Silní krvácení po půl roce pravidelného sexu se stejným partnerem je neobvyklé, ale nejde o zas až tak úplnou raritu. Stav by se měl sám od sebe upravit. Návštěva gynekologa není, pokud krvácení ustane do 1-2  dní a nebude zesilovat, nutná

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli když beru poprvé klimodien první plato,jestli mohu mít slabé krvácení.
Jsem 68 ročník , nevím zda je to v pořádku a jak mám dále postupovat.
Předem děkuji za rychlou odpověď Zahutová
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po nasazení této léčby se občas slabé krvácení objeví. Mělo by ale během měsíce ustat

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď. No trochu ste ma vystrašili, že to 3týždňové špinenie môže byť prejavom zápalu maternice. Každopádne hneď v pondelok idem za lekárom. A čo si teda myslíte? Mohlo toto krvácanie po kyrete zväčšovať moju endocystu? Či na ňu bude mať vplyv až prvý cyklus? Veľmi sa bojím, aby mi nezničila vaječník. Mám už len jeden a na operáciu ísť nechcem :(
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení endometriózu neovlivní

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý de pane doktore, je mi 29 a s partnerem uvažujeme o dítěti. Mám trochu obavy, protože u mojí matky se v prvním těhotenství objevila ulcerózní kolitida, která ji pak znemožnila normální život a nakonec máma zemřela na karcinom tlustého střeva již před 50 rokem. Četla jsem, že UC je dědičná, já mám exém, což je také autoimunitní onemocnění. Může se u mě během těhotenství také UC objevit? Je možné nějaké vyšetření, zda jsem dispozice nezdědila? Děkuji Michaela
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na Váš dotaz lépe než gynekolog odpoví specialisté z oboru gastroenterologie, případně genetiky

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň Pán doktor , chcem sa spýtať už dlhší čas som si spozorovala na malých pyskoch ohambia na vrchu takú bielu guličku vo veľkosti hrášku , vedľa nej je taká istá len menšia , nesvrbi to ani to nieje zapálene . Poprosím o radu čo to je ďakujem .
Kika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku je těžké posoudit, o co se jedná - nejspíše bych tipoval ucpanou mazovou žlázku

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
chci se Vás optat, jsem na začátku 23. týdne těhotenství a asi tři dny pocituji bud tahavý napínavý tlak vlevo poblíž třísla - většinou delší dobu, pak třeba celou dobu nic, a zase v pravo, dnes i mírný, opravdu neznatelný tupý tlak v podbřišku a kříži, většinou ale jen v leže. Ale jinak normálně funguji. Je nutná návštěva lékaře hned, nebo mohu ještě zatím počkat? Děkuji Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše nejde o nic závažného. Spolehlivě to lze ale posoudit jen vyšetřením. Proto lékaře raději navštivte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, potřebuji se zeptat, zda jsem mohl být otcem. Moje bývalá "přítelkyně" mi dne 13.02.2017 sdělila, že je v 5+4, což vycházelo na 05.01.2017. Poté šla na potrat dne 20.02 a 22.02. 2017, kdy využila metodu prášků (do 49 dnů). Potřebuji vědět, z jakého dne byla těhotná, alespoň nejpravděpodobněji (16.01. - 20.01.)??? A jestli mohla být těhotná z dnů 02.-05.01.2017??? Předem mockrát děkuji za odpověď. P. - otázka upravena poradcem
Pavel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud bylo stáří těhotenství 13.2. 5+4, došlo k početí přibližně 25 dní před tím, tedy někdy krátce po polovině ledna. Při početí na začátku ledna by bylo těhotenství straší a nejspíše by již nešlo užít přerušení pomocí tabletek.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
mohl byste mi prosím poradit? Moje maminka (60 let), byla na gynekolog. prohlídce a prý nejspíš půjde na operaci - odstranění dělohy a snad i plastika močového měchýře. Mluvila jsem s ní po telefonu, podrobnosti moc neznám... Jen mám strach, aby všechno dopadlo dobře, tak bych se chtěla zeptat, jak moc náročná je to operace? Jaká jsou rizika? Jak urychlit uzdravení a co naopak nedělat před a po operaci (užívat nějaké vitamíny apod?)? Jak dlouho se žena po operaci uzdravuje? Jak jí může pomoci její okolí?
Prosím poraďte, uvítám každou informaci a každou radu... Děkuji mockrát, hezký den...
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každá operace je zatížena určitým rizikem - záleží na jejím rozsahu a také na zdravotní kondici pacientky. Odstranění dělohy, ať již laparoskopicky nebo s otevřením dutiny břišní, je běžná gynekologická operace. Totéž platí i pro plastiky - pravděpodobně ne měchýře ale poševních stěn. V  60 letech, je-li matka zdráva, nevidím riziko nikterak dramaticky. Neznám ovšem důvod operace. Proto více neporadím. Jak postupovat před a jak se chovat po operaci musí doporučit lékař, který zákrok plánuje a lékař, který ho bude provádět

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, mam dotaz ohledne teliska Mirena. Nechala jsem si dat telisko 4mesice po 3.porodu, jiz tri mesice me trapi spineni a nepravidelne krvaceni, k tomu se pridala obcasna silna bolest hlavy a zvlastni stavy unavy a nevolnosti, na ktere jsem nikdy drive netrpela. Premyslim co dal, zda se dal trapit a cekat ze obtize odezni za dalsi mesic ci dva nebo radeji telisko vyjmout co nejdrive? Dle meho gynekologa je telisko usazene spravne. Zkousela jsem vice nez mesic brat ascorutin a bez efektu. Namisto pohodlne antikoncepce mam jen trapeni a stres. Jeste doplnim, ze stale kojim cca 2x denne. Co byste doporucil? Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelné krvácení a špinění je několik měsíců po zavedení Mireny častým jevem a v absolutní většině případů do půl roku ustane. Takže z tohoto důvodu bych určitě tělísko neodstraňoval. Další uváděné potíže jsou ale velmi netypické. Z Mireny se do těla dostávají zcela minimální dávky v ní obsaženého hormonu. Nezdá se mi pravděpodobné, že by mohly působit popsané problémy. Zcela vyloučit to ale nemohu. Bolesti hlavy, nevolnosti, únava mohou souviset ne přímo s Mirenou, ale s nepravidelným krvácením jako takovým.  - podobné obtíže mívají ženy při menses.  Nebo také s kojením. I zde bych radil ještě vyčkat

Možné by také bylo na nějaký čas k Mireně přidat běžnou hormonální antikoncepci. Zvážit lze i ukončení kojení

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi 54 let. Od cca 50 jsem měla dost nepravidelnou menstruaci. Poslední menstruaci jsem měla před 8 měsíci. Nyní se u mě objevilo slabé krvácení, které trvá druhý den. Mám pocit jaký jsem mívala při menstruaci, pobolívání v podbřišku a v kříži. Nevím jestli se může jednat o menstruaci nebo zda nemůže být problém jinde. U gynekologa jsem byla před 3 měsíci na ultrazvuku a před týdnem na preventivní prohlídce. Zdá se, že vše v pořádku.
Na ultrazvuku zjistil, že jeden vaječník je stále ještě aktivní. Je možné aby se menstruace objevila po tak dlouhé době.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud menstruace  po padesátce ustane na  6 a více měsíců, již se obvykle neobnoví. Existují ale samozřejmě výjimky. Nicméně při krvácení, které se po uvedené pauze případně objeví, je třeba navštívit gynekologa, aby posoudil, nejedná-li se například o nebezpečné změny děložní sliznice - obvykle postačí UZ vaginální sondou, při nejasném nálezu je třeba hysteroskopie

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze