Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 27.5 do 4.6. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý deň,
robila som si dva tehu testy a oba vyšli pozitívne. Podľa dátumu poslednej menštruácie som v 5tom týždni. Ale trocha ma trápi také slabé špinenie sfarbené do hneda. Mám ho vždy len na wc, hlavne pri veľkej potrebe, proste pri tlačení. Na intímke nikdy nič nemám. Mám sa obávať, alebo je to na začiatku tehotenstva normálne??? Dosť sa bojím, lebo mám endometriózu a bábo je naše vysnívané ... - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné slabé krvácení úplně normální není. Nemusí jít o nic vážného, ale raději doporučuji návštěvu lékaře.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
užívám HA Yoseffine a ráda bych si oddálila menstruaci. Mohu místo klasické 4 denní pauzy užít 4 náhradní tabletky a poté klasicky začít nový blistr s 24 pilulkami?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posun menses je možný. Po 24 aktivních tabletkách neuděláte pauzu a budete užívat aktivní tabletky z dalšího balení. Pauzu udělejte, až se Vám to bude hodit

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, měla jsem nechráněný styk 4dc (den po menstruaci) a přítel se do mě udělal, je možné, že bych otěhotněla? můj cyklus je 27 dní.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je hodně nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené

MUDr. Jan Šulc

očkování proti rakovině čípku
Dobrý den,dnes mě p.doktorka řekla o očkování proti rakovině děložního čípku pro 13letou dceru. Mám si vybrat mezi silgard nebo cervarix.Chci pro svou dceru to nejlepší.Muzete mě poradit kterou? Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejlepší je v současnosti vakcína Gardasil9. Určitě se na tuto možnost zeptejte. Pokud bych volil mezi uvedenými, dal bych přednost Silgardu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, poslední dvě menstruace jakoby nebyly. Jen minimum špinění. U první jsem si pro jistotu dělala krevní test, který byl negativní. Antikoncepci beru pravidelně necelé 2 roky. Mám to nějak řešit?
ŽANET
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při užívání hormonální antikoncepce je zeslabení i vymizení menstruace častým jevem a není třeba to řešit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
ještě dokončení předpochozího textu.. Dále mám problém s tím, že když se někdy stane, že antikoncepci zapomenu a užiji ji do 12h (což by podle příbalového letáku mělo byt ok) tak i přesto začnu špinit a trvá to až do úplného vysazení a pauzy, kdy začne normální menstruace, je tohle taky normální? kdyby to bylo déle jak za 12h, tak bych to chápala, ale když je to třeba jen 10h, tak už začnu špinit a trvá to až do menstruace - je to normální? a není nějaká možnost, že by se snížila ochrana, když začnu špinit i když leták tvrdí, že do 12h se ochrana nesníží? Děkuji za odpoveď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den,
již dva roky beru antikoncepci Softine, ale již od samého počátku mám problém s tím, že i když tabletky nepřestanu užívat a ihned začnu brát další platíčko, vždy se menstruace dostaví (i když třeba až o 3 dny později než kdybych vynechala). Zkoušela jsem to už natahovat i postupně nejdřív jen o den, o dva atd ale stejně to nikdy dýl jak cca 3 - 4 dny navíc nevydrží. Můžu se zeptat, zda je ve mně nějaký problém nebo je to normální? Občas je to dost otravné, hlavně, když jedu na dovolenou, není žádná možnost se menstruaci vyhnout. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z Vašeho dotazu není úplně jasné, zda v případě, že "natahujete" cyklus a začnete krvácet antikoncepci vysadíte a začnete znovu užívat po standardní pauze. Pokud toto nedodržujete, je to vysvětlení problému. V případě, že postupujete, jak výše uvedeno, zřejmě Vám tato antikoncepce "nesedí" a doporučuji změnu. Antiko ochrana by měla fungovat, ale jistě to je nepříjemné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den,
s priatelom sa snazime uz rok o miminko. Teraz som bola u lekara na vysetreni ohladom priechodnosti vajcovodov s kontrastnou latkou a rentgen. Lavy mam priechodny a pravy asi nie. Tak mi doporucil laparoskopiu a potom pripadne inseminaciu. Prosim Vas, je ta laparoskopia naozaj nutna? Uz mam za sebou 3 narkozy a jedna z toho bola aj operacia zlcnika v 15 rokoch. Terau mam 32. Dakujem za odpoved - otázka upravena poradcem
Lubica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně nepovažuji laparoskopii za nutnou. K inseminaci stačí, že máte jeden vejcovod průchodný. Další postup hodně záleží na tom, jak vypadá spermiogram partnera. Po roce neúspěšné snahy je rozumné obrátit se na některé pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,

8.6. jsem byla u Gynekologa. Byl to 20.den cyklu. Na prvém vaječníku jsem měla ovulační folikul, ale nízkou sliznici. Říkal, ať to zkusíme a uvidíme :-) MS se nedostavila. Mám již šestý den zpoždění, ale TT negativní. Je možné, že bych ještě mohla být těhotná? Antikoncepci již neberu přes půl roku a MS pravidelná 28 dní. Děkuji - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pojem "ovulační folikl" není moc přesný. Nelze z něj posoudit, kdy k ovulaci mělo dojít - ten den? za  2 dny? později?   Pokud byste ovulovala  třeba až 12.6., test ještě nemusí graviditu zachytit. Rovněž ale může jít o nevýznamnou    hormonální poruchu. Test proto ještě zopakujte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den. Pritelkyne bere pravidelne antikoncepci presne tak, jak ma (Vetsinou i na minutu presne). Ja jsem az do nedavna jeste k tomu pouzival kondom. Ale ted jsme udelali rozhodnuti a kondom jsme sundali. Mame tedy z me strany nechraneny sex. Vzdy sice vcas vytahnu, ale bojime se preejakulacni tekutiny. Jestli je nejaka sance, ze by z ni mohla pritelkyne otehotnet i pres antikoncepci. Dekuji
Daniel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívá-li přítelkyně  hormonální antikoncepci správně dle návodu (1-2 hodiny plus či minus při užití tabletky nevadí), je otěhotnění vysoce nepravděpodobné i při ejakulaci do pochvy

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den. Ráda bych věděla, jak probíhá gynekologické vyšetření u dětí a jestli je třeba návštěva dětského gynekologa, nebo lze objednat dítě i ke svému lékaři. Moje 6 ti letá dcera si občas stěžuje na svědění v oblasti genitálií a dnes jsem objevila na jejím spodním prádle skvrny zeleno-žluté barvy. Prádlo nosí jen bavlněné, a v nedávné době nebyla ve veřejném bazénu. Je, úzkostlivější povahy, tak bych nerada, aby měla do budoucna nějaké trauma.
Moc děkuji, budu se těšit na odpověď
Linsay - otázka upravena poradcem
Linsay
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné problémy je určitě vhodné řešit s dětským, nikoli s "běžným",  gynekologem.  Předpokládám, že bude třeba odebrat stěr. Ale nemám specializaci v oboru dětské gynekologie, takže přesně nemohu popsat, co přesně se bude u lékaře dít

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den,
asi před třemi měsíci jsem začala mít při orgasmu prudkou bolest v pravém podbřišku. Tato bolest přichází vždy současně s orgasmem. Někdy ji cítím trošku i ještě druhý den, například při kýchnutí apod. Nikdy dříve se mi to nestávalo. Je mi 46 let, může to mít souvislost s tím, že se mé tělo připravuje na přechod? Na preventivní prohlídky k ženskému lékaři chodím po půl roce, vždy mám vše v pořádku. Nyní jsem objednána na další, ale chtěla bych se zeptat i Vás. Slyšela jsem i názor, že to může souviset se zády, já problémy tohoto rázu mám... Děkuji za vaši odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné bolesti mohou mít řadu příčin - v oblasti gynekologie (cysta, endometrióza, srůst, aj.) i mimo gynekologii (od páteře, svalový problém, vazy, střevní problém, urologický problém, aj.). S přechodem to pravděpodobně nesouvisí. Doporučuji objednat se ke gynekologovi v době potíží. Jen vyšetření může upřesnit, o co se jedná

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, dnes mám 6. den menzes a ráno som mala už len špinenie a celý den už nič, tak som myslela, že už mi skončil. No teraz večer som ešte začalo trochu krvácat. Je to normálne? a prečo je to tak? dakujem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic neobvyklého ani nebezpečného. Jednou z možných příčin může být například přechodné uzavření kanálu děložního čípku

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, jak by se dala vyjádřit procenty úspěšnost otěhotnění(a pokud možno i úspěšného donošení dítěte) po ivf v mém případě s použitím mých vajíček v porovnání s vajíčky darovanými.Jsem po dvou ivf v 41-ti letech, jedno bylo biochemické těh., druhé ZT v 7tt.Vzhledem k věku uvažuji o darovaných vaj., i když s množstvím svých vaj. i přes můj věk problém nemám, obojí ivf byly pětidenní hatch.blasty, a ET, nebyly vyšetřené PGS.Rozhoduji se mezi třemi možnostmi:1)postup stejný jako předchozí=ET čerstvých nevyšetř.blast, 2)ivf s mými vaj., vyšetření PGS embryí, tady mám obavu z poškození embryí při odběru buňky na PGS a následném mražení, 3)ivf s vajíčky mladé dárkyně.Děkuji za odpověď
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohu poskytnout jen přibližný odhad šancí na donošené těhotenství.

Varianta 1 - Vaše vajíčka bez PGS - cca 5-10%

Varianta 2 - Vaše vajíčka s PGS - pokud by byl transfer (velmi často k transferu vůbec nedojde, protože není nalezeno vyhovující embryo) - cca 35%.  Předpokladem je odběr více buněk z 5 denního embrya a analýza všech chromozomů

Varianta 3 - darovaná vajíčka - cca 45 %

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobrý den
som v 35tt
včera som sa bola prejst večer s manželom presli sme 8 km

par metrov pred domom som si musela sadnuť strašne ma začalo boliet v pravom boku ako keby vaječnik

ked sme došli domov oddychla som si a prešlo to

dnes som bola na pošte a cestou spat som opat zacitila tu istu bolesť

je to niečo čo by osm mal konzultovat z ošetrujucim dr: ? čo to moholo byt?
dakujem za odpoveď - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o banalitu (bolest vazů) ale nelze zcela vyloučit nějakou vážnější příčinu. Určitě lékaře co nejdříve navštivte. Vážný problém se dá vyloučit jedině vyšetřením

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý deň, mám 23 rokov, beriem antikoncepciu a na krčku maternice okolo jeho otvoru mám jasno červený okrúhly ostro ohraničený fľak. Chcela by som sa spýtať či to môže byť nejake ochorenie alebo je to normálny nález? Prípadne z čoho by som to mohla mať? Moze to byť z HAK? Ďakujem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde pravděpodobně o přechod mezi sliznicí kanálu děložního hrdla a pochvy,  tzv. ektropium, což je normální nález. Může teoreticky jít ale i o vážnější stav, který je vhodné řešit. Posoudit přesně, o co se jedná, lze jen při pravidelném preventivním vyšetření se stěrem na cytologický rozbor

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Začiatok četovej konverzácie
6:20
Dobrý deň prajem, prosím Vás, chcem sa opýtať, mám dlhšiu dobu bolesti vľavo v podbrušku, stále na jednej strane a nie je to stále ale sa to mení, väčšinou je to cez menštruáciu, mám to od 2 pôrodu dcérky, teda tak po pol roku od pôrodu, dojčila som 2 roky, bolesť je taká stála, niekedy pichavá, myslíte, že môže ísť o endometriózu? a ak áno, tak aké môže spôsobiť problémy okrem bolestí? je to nebezpečené? treba ísť na laparoskopiu a čo ak to endometrióza nebude a pôjdem tam zbytočne? stretli ste sa pri endometrióze s nepriechodnosťou čreva alebo niečim vážnym a ako dlho to môže trvať kým sa choroba dostane do vážneho štádia? Ďakujem - otázka upravena poradcem
radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může opravdu jít o endometriózu , ale příčin může být více - například srůst nebo je třeba problém i mimo oblast gynekologie. Komplikace endometriózy - mimo bolesti a neplodnost - jsou vzácné, ale ne vyloučené. Může jít o poškození okolních orgánů nebo v extrému i o vznik nádoru. Ovšem bolesti se často zhoršují, takže včasný zásah je rozumný. Spolehlivý průkaz je možný jen laparoskopicky. Při tomto výkonu je možné případně i rozrušit srůsty, pokud by byly přítomny. A i negativní nález je důležitý pro další řešení obtíží

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,som v 34.tyzdni tehotenstva a vytvorilo sa mi na chodile pod malickom kurie oko ( clavus)...mozem si z lekarne kupit a pouzivat napladte na kurie oko,alebo mam pockat a riesit to az po porode
Aďa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Náplast na kuří oka obsahující kyselinu salicylovou lze podle mne v těhotenství užít. Případně Vám poradí v lékárně

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den rekl jste,ze neni vhodne plavarůt pokud mam zkraceny cipek..ale pokud bych vylozene jen chodila ve vode a osvezovala se tak by to nemelo vadit ne?
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pouhé osvěžení nevadí. Jde ale také o to, jak daleko to na koupaliště máte

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vyšší beta HCG, výsledek negativní
Dobrý den, mám na vás prosbu, byla jsem na velkém ultrazvuku v 13tydnu a vyšlo my negativní, že je vše v pořádku..ale našli mi tam vyšší volný beta HCG ekvivalentní k 3,102Mom.. trizomie 21 1:2726..stále mi nutí genetiku za 15tis nebo ještě možnost odběru plodové vody..tak nevím, co teď, zda je to byznys nebo se jen můj gynekolog kryje..nebo je to opravdu tak špatný..Moc děkuji - otázka upravena poradcem
Karolína Pincová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že riziko postižení plodu není vysoké. Přesný postup by měl určit genetik. Gynekolog Vám nejspíše nabízí speciální velmi spolehlivý test z Vaší krve. Přinesl by jistotu. Nejde o byznys - tyto testy jsou opravu velmi drahé. Jeho cena již ale klesla, na našem pracovišti aktuálně stojí něco málo pod 10 tis Kč

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, je možné, že ak mám menzes a používam tampony, mám vačšie bolesti podbruška ako pri používaní vložiek?? Môže to mat nejaký vplyv, alebo je to len náhoda?
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to obvyklé. Důležité je zvolit správnou velikost tamponu a zavádět ho dle návodu. Bude-li menstruace i tak opakovaně při užití tamponů bolestivější, užívejte raději vložky.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
MeDobrý deň,
mešká mi menštruácia 2 týždne - robila som si 4 testy a negatívny. V piatok som mala prve jemné krvácanie od vtedy nič. Ešte som mala prravdepodobne bakterualnu vaginozu tak som si kupila multi-gyn výplach. Použila som ho dvakrat. Od piatka som krvacanie nemala až včera podvečer (v pondelok) a dnes zase nič. Chcela som sa skontrolovať či som v poriadku a nahmatala som si ako keby velkú, tvrdú hrču vo vnútri v pošve. Som objednaná ku gynekológovi, ale nie na dnešok, len sa bojím čo to môže byť. - otázka upravena poradcem
Silvia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepravidelnost krvácení nesouvisí ani s případnou vaginózou ani s nahmatanou bulkou v pochvě. Ta může být žlázkou s ucpaným vývodem. Bez možnosti vyšetření přes internet více neporadím

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den mam trochu vic dotazu..jaka je spravna hodnota cs ve 25 tt..a je mozne chodit na bazen a prehrady kdyz mam zkraceny cipek.pokud pouziju teh.tapony..a byl mi zakazan sex do pristi kontroly,je zakazany i oralni? a jeste jeden dotaz je normalni ze pohyby zatim citim jen kdyz sedim nebo lezim..je to tim,ze kdyz chodim nejsem v klidu tudis neregistruji pohyby,nebo tou chuzi miminko uspavam..dekuji za odpovedi
nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Normální hodnota CS v 25. týdnu je 0 nebo maximálně 1. Máte-li zkrácený čípek, měla byste polehávat doma a nesportovat. Tedy ani cesty na přehradu nepovažuji za vhodné. Nedoporučuji ani orální sex - vzrušení může vyvolat stahy dělohy. Samozřejmě ale záleží na konkrétním nálezu.

Pohyby se obvykle více vnímají v klidu než při pohybu.

MUDr. Jan Šulc

různé
Mozem mat na vagíne akokeby fľaky vyzerajúce ako modrina som po sekcii. Vyzerajú ako fľaky tmavej farby .vyzera to ako zrazená krv. Lekár ktorý ma kontroloval rez po sekcii mi nič nato nevravel . Zdravotne sestry sa vyjadrili ze to nič zle neznamená .dakujem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vagina je pochva. Její povrch sama nevidíte. Takže máte asi na mysli skvrny na zevním genitálu neboli na vulvě. Tam skutečně po císařském řezu mohou být hematomy, tedy modřiny, a pokud se nezvětšují, nejde o nic nebezpečného - vstřebají se.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
dobry den, nachadzam sa v 8. dni cyklu, mam po menzese ale dnes ma cely den boli podbrusko ako pri menstruacii. O co by mohlo ist? moze byt pricina aj pohlavny styk,ku ktoremu doslo vcera a napinala som pri nom dlhsie svaly?
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být řada - z oblasti gynekologie i mimo ní - např. prasklá cysta, zánět, drobné poranění, uvedené namožení svalů, aj., aj.. Bez vyšetření nelze posoudit, o co se jedná. Neustanou-li potíže, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, Kolika je procentní šance otěhotnění ve 40 letech? Menstruace normální a ovulační testy vycházení pozitivní.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na řadě dalších okolností - především na zásobě vajíček ve vaječnících a na kvalitě spermatu. Je-li nález u muže v pořádku a hodnota AMH, pomocí které je možné zásobu vajíček odhadnout, ještě normální, je pravděpodobnost  početí cestou přirozenou cca 7-10% v každém cyklu.

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň. Dnes som bola na preventívnej gynekologickej prehliadke. Lekár mi našiel voľnú tekutinu. Nič mi nepovedal. Včera som mala hnačku (spôsobenú jedlom, pretože sme boli viacerí). Môže to byť z tej hnačky alebo čo mám robiť? Kedy ísť na opakované sono? Bojím sa, aby to nebolo niečo zlé.
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Předpokládám, že jde o malé množství volné tekutiny v malé pánvi zjištěné UZ vyšetřením. V tom případě nejde o nic až tak neobvyklého a nebezpečného. Nález může mít řadu příčin, průjem může být jednou z nich.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý deň,
robila som si dva tehu testy a oba vyšli pozitívne. Podľa dátumu poslednej menštruácie som v 5tom týždni. Ale trocha ma trápi také slabé špinenie sfarbené do hneda. Mám ho vždy len na wc, hlavne pri veľkej potrebe, proste pri tlačení. Na intímke nikdy nič nemám. Mám sa obávať, alebo je to na začiatku tehotenstva normálne??? Dosť sa bojím, lebo mám endometriózu a bábo je naše vysnívané ... - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné slabé krvácení úplně normální není. Nemusí jít o nic vážného, ale raději doporučuji návštěvu lékaře.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry vecer.chci se zeptat v roce 2013jsem mela cisar.rez kvuli tomu ze byli spatny ozvicky srdicko tlouklo nepravidelne tak musel jit maly ven v terminu.a ted jsem ve 30tt ale maly neni hlavickou jeste dolu.myslite ze me ceka znovu cisar.dekuji
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jakým způsobem budete rodit zatím nejde odhadnout Záleží na mnoha okolnostech. Pokud by se plod neotočil hlavičkou dolů, spíše by se asi plánoval císařský řez.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den chci se zeptat 28.5. nam praskl kondom a druhy den sem uzila postinor, o tyden pozdeji 5.6. jsem zacala krvacet a krvacela jsem tyden. Fungoval tedy postinor nebo je stale sance ze bych mohla byt tehotna ? Bylo mi po postinoru opravdu spatne prvni 3 dny. Dekuji za odpoved
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postinor s vysokou pravděpodobností zafungoval. 100% jistotu Vám může přinést těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

různé
Pan doktor som 3 dni po celkovej sekcii a mam na pošve ako keby zrazeniny teda modriny v nemocnici mi vraveli ze to nasvedčuje to premna nejaké riziko? Pri prvej sekcii som to nemala . Dakujem
Elka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příliš Vaší otázce nerozumím, nevím přesně, o co jde. Na dálku přes internet je těžké se vyjadřovat. 

MUDr. Jan Šulc

výtok
Pane doktore, prosím poraďte, jak předejít mykóze a s ní spojeným nepříjemným pocitům - odjíždím na dovolenou k moři a při koupání ve slané vodě mě to skoro vždy potká... Co si vzít preventivně a co ke zmírnění příznaků, když již cítím svědění? Děkuji za radu.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Preventivně bych spíše žádné léky neužíval. A jak spolehlivě zabránit vzniku mykózy neporadím. Snad jen omezit kontakt rodidel s nejrůznějšími chemikáliemi - jakou jsou aviváže, intim spray, mýdlo. A dobré je nosit volné oblečení - sukně je určitě lepší než džíny.

Když se objeví příznaky, užijte některé volně prodejné antimykotikum - např. Canesten. Dodržte dávkování a doporučenou dobu podávání

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, minulý týden jsme byli s manželem poprve v CAR. Naše jediná možnost je ivf. Já 2xmimoděložní těh.(říjen2016 a leden2017) , vyřešeno odebráním vejcovodů. Pan doktor v centru nám doporučil metodu icsi, i když říkal, že tak dobrý spermio dlouho neviděl. Manžel 31 let, nekuřák. Vysvětlil nám, že ta metoda icsi je lepší snad I na delší kultivaci embrií až 5dní.
Jaké výhody, nevýhody má?
Přijde mi, že je to docela finační byznys, rychle podstoupit ivf, i když co nemám vejcovody trpím dysfukčním krvácením díky anovulaci. Přece nemohu třeba ET podstoupit, když krvácím, ale to dle p. doktrora v centru to není podstatné.
Děkují Vám za Vaši reakci. Tereza 28 - otázka upravena poradcem
TEREZA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Metoda ICSI snižuje riziko, že se odebraná vajíčka neoplodní. Dysfunkční krvácení se obvykle vlivem hormonální stimulace upraví, takže transfer lze provést

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás, v těhotenství jsem prožilakaždodenní stres a deprese a strachy. Mohly by nějak stresové hormony ovlivnit vývoj mozku děťátka a mohlo by být nějak postižené? Moc se trápím a nyní trpím obavami.Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O vlivu stresu matky v průběhu těhotenství na vývoj plodu se vím poměrně málo. Nejde-li ale o extrémní situace, dítě by podle mého názoru nemělo být nijak postižené

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 42 let,10 let beru Euthyrox na stitnou žlazu, než jsem ho začala brát, super pravidelná menstruace,pak se zacala vytrácet a nyní skoro 2 roky ji nemama vubec.Gynekolog mi riká, že je zvlastní, že se to muže tak rychle vytratit, endokrinolog mi tvrdi, že to nemá na menstruaci vliv.Někde se stala chyba, nejsem zastáncem zobání prášku.Pokud možno zádnou chemii neberu.Byla jsem dnes na gynekologii a tam mi rekli že mám predcasnou menopauzu.Vyrazne mi rekla, že k mymu nizkemu meku, že ji musím brát, že na tom budu spatne pak v 60 letech s kostma a s cevním obehem. Endokrinolog, me poslal na denzitometrii, tam to vypada v poradku vhledem k memu veku, nejaky vyrazny ubytek kosti neni.Ze staci pravidelny\ pohyb na kosti. Gynekoložce jsem zduraznila, že se cítím uplne v pohode, žadne navaly nemám , hlava nebolí, nic takoveho, jsem stastny spokojeny clovek, jen už nemám menstruaci, a pri sexualní styku, naprosto v poradku, nikdy jsem zadne gynekologicke problemy nemela.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych vyšetřit hladinu estradiolu a FSH. Bude-li estradiolu málo a FSH hodně, opravdu hrozí v dlouhodobějším výhledu osteoporóza a další problémy - bude Vám například rychleji stárnout pleť. Fakt, že máte nyní normální densitometrický nález na tom nic nemění. Osobně bych se za hormonální substituční léčbu přimlouval.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 51 let a minulý týden jsem začala slabě menstruovat asi 4 dny a i po dalším týdnu špiním. Již dva roky u mě menses neprobíhal, preventivní návštěva gynekoložky před rokem byla v pořádku. Mám příznaky jako u menses..bolest v kříži a tlak v podbříšku. ...lékařka mi řekla, že na sonu nic nemůže vidět. Je možné, že problémy způsobil jen stres, kterým procházím asi rok nebo jsou pravděpodobnější vážnější problémy??? Děkuji za odpověd
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stres se na tomto krvácení může spolupodílet, nelze ale ani vyloučit vážnější příčinu. Pokud se stav neupraví  zvažoval bych hystersokopii nebo alespoň kyretáž

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore. Od příštího měsíce bych chtěla začít brát poprvé ve svém životě antikoncepci ( je mi 19 let). Loni jsem byla na genetických testech a vyšly mi v pořádku, takže se Vás chci jen zeptat, jestli mi můžete doporučit nějakou nízkohormonální antikoncepci, nebo antikoncepci s vyšším obsahem gestagenu? Kamarádka mi doporučila Foxinetle neo. Děkuji za radu.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každé žene "sedne" něco jiného. Neexistuje universální doporučení.  Klidně vyzkoušejte Foxinette neo.

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, ráda bych se zeptala, na jaké pohlavní nemoci je u muže vhodné se testovat . Přítel sice nemá žádné příznaky, ale jak se později zjistilo, jeho bývalá by mohla být potenciálně riziková. Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že takové testování spíše nemá význam. Muselo by být jasné, v jakém směru byla "jeho bývalá" riziková. Pohlavních chorob je řada a otestovat vše by Vás stálo mnoho tisíc Kč.

MUDr. Jan Šulc

různé
Doplnuji informaci k Provere. Jednalo se o 10 mg tabletu. Diky za odpovedi.
Honza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Ani ta by Vám neměla ublížit
nepravidelnost v krvácení
Dobry vecer chtěla bych se zeptat zda-li je mozne otěhotnět tyden před mensruaci s přítelem sem mela nechraneny pohlavni styk 4.6.2017 a 11.6.2017 se mela dostavit menstruace a dnes je to paty den a nic je mozne ze sem tehotna test mi samozrejmne nic neukazal jelikož je to skoro.jinak mam pobolivani v podbrisku a krizi jak kdybych to mela dostat ale nic .dekuji za odpověď
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění týden před očekávaným termínem menses nelze vyloučit. Test proto za několik dní zopakujte. Může ale také jen jít -a je to pravděpodobnější- jen o hormonální poruchu a vše se záhy vyřeší

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, při ultrazvukovém vyšetření u mého gynekologa mi byl objeven myom o velikosti 36x25 mm na přední straně dělohy. Byla mi doporučena Esmya. Poté se bude řešit to,zdali půjdu na operaci,nebo ne. Chtěla jsem se zeptat, zdali je opravdu nutné brát Esmyi,nebo jít rovnou na operaci,nebo jen ten myom kontrolovat? Může tento myom bránit v otěhotnění? Je mi 25 let,jsem bezdětná a plánujeme s přítelem děti. V současné době beru lék Gynprodyl kvůli nepravidelnému menstruačnímu cyklu. Děkuji za Vaši odpověď.
Zdeňka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na uložení myomu. Často podobný nevelký myom není třeba řešit a nebrání otěhotnění. Aniž nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat.

Pokud jde o Gynprodyl, je důležité ho nasazovat až po ovulaci. Jinak může početí i bránit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
gynekolog mi předepsal antikoncepci Foxinette Neo. Trpím na migrény s aurou a v příbalovém letáku jsem se dočetla, že v tomto případě by se HA neměla brát. Gynekolog ví o mých migrénách a prý to mám vyzkoušet. Nevím tedy, jestli opravdu mohu. Děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyzkoušejte to. V některých případech migrény dokonce ustoupí. Pokud se migrény zhorší, samozřejmě v užívání nepokračujte

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý deň,
menštruácia mi tento mesiac neprišla, ale namiesto toho mám 3tí deň špinenie (hnedý a niekedy taký krvavý výtok do červena) a urobila som si tehotenský test, ktorý vyšiel pozitívne. Aká je pravdepodobnosť, že som tehotná??? Nechcem si robiť veľké ilúzie, nakoľko mám endometriózu a už len jeden vaječník a vajcovod a aj na tom vaječníku endocystu podľa lekára. Tak neviem, či sa stal zázrak, alebo tá endometrióza môže spôsobovať pozitivitu testu. Test som si robila poobede a vyšla mi výrazna druhá čiarka, žiaden "duch". Cez víkend plánujem test zopakovať, ak aj ten bude pozitívny, treba ísť hneď k lekárovi???? - otázka upravena poradcem
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li test pozitivní, jste s vysokou pravděpodobností opravdu těhotná. Endometrióza nemůže způsobit pozitivitu testu. Určitě test zopakujte a lékaře navštivte co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den,chtela bych vas nazor ohl.porodu po predchozim cisarskem rezu kvuli hypoxii plodu.jestli je vaginalni porod mensi riziko nez dalsi planovany cisarsky rez.vim urcite zalezi na okolnostech. podobny strach o mimco bych uz nikdy nechtela zazit.
U prvniho porodu ktery zacal prirozene jsem mela zkalenou Pv plus zvysene markry zanet,a po cely cas na monitoru coz teda nebylo vubec prijemne a po epiduralu hned na sal.moc dekuji za vas nazor - otázka upravena poradcem
Kateřina Č
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že je stále nižší riziko při porodu cestou přirozenou.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den prosím Vás chtěla bych se zeptat jak je moc složité otěhotnět po vysazení Ha? zda mohu otěhotnět hned po menstruaci a přestaní braní HA? a zda mohu otěhotnět mimo plodné dny? Moc děkuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnět můžete hned po vysazení antikoncepce. Složité to nebývá.  Jak rychle se to podaří záleží ale na mnoha okolnostech.

Početí je možné jen v plodných dnech. Ovšem otázkou je, které dny to vysazení antikoncepce budou.

MUDr Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den chcem sa informovat o odbere pupočnikovej krvy je to dobre? nevyhnutné? odporučate to?

počula som taky nazor ze ak odber tak pri poslednom dietati

dakujem za odpoved - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Máte zřejmě na mysli odběr a dlouhodobé uskladnění pupečníkové krve.

Nutné to rozhodně není. Jaký přínos to bude mít v budoucnosti není dnes úplně jasné, může být velký ale také nemusí.

Vždy záleží na konkrétních podmínkách odběru - je -li to po organizační stránce snadné a finančně dostupné, nevidím důvod, proč odběr neudělat.

Není mi známo, že by byl nějaký rozdíl mezi prvním a dalšími dětmi.

MUDr. Jan Šulc


různé
Ještě k mému dotazu bolavých prsou. Za těch 5 měíců mám váhový úbytek na váze 6 kg. Dietu nedržím.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
bolesti
Je normální, že 5 měsíců mě týden od počátku menstuace začnou strašně bolet obě prsa až do další menstruace? Těhu testů jsem prováděla několik - jsou negativní a menstruaci mám pravidelnou. A 2 měsíce mi hrozně škrundá břicho - střeva?
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic až tak neobvyklého. Jde o zvýšenou citlivost prsů na hormonální změny. Lze zkusit potíže zmírnit- poradit může specialista v některé poradně pro onemocnění prsu.

Pokud jde o váhový úbytek a střevní obtíže- spíše s potížemi s prsy nesouvisí a doporučuji je řešit s praktickým lékařem.

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den.Bude mi 53 let. V říjnu jsem na dopor.p.doktorky přestala užívat HA YAZ.Bral jsem ji kontinuálně a v pohodě.Po vysazení jsem menstruaci jsem měla 2x po 3 měsících,ale od dubna ji mám opět každý měsíc. Byl mi dělán 3x hormonální profil.Výsledky však neznám.Jen jednou se p.doktorka zmínila o počátku menopauzy. Jak si mám vysvětlit opět menstruaci co měsíc?Žádné problémy jinak nemám. Mám strach z otěhotnění.Myslíte,že jsou mé obavy na místě? Sice p.doktorka říká,že v mém věku je to nepravděpodobné. Přece jen ten červík pochybností tam je.Pharmatex se bojím používat vzhledem k možným místním nežádoucím účinkům. Na podzim mi totiž byl odstraněn polyp a nechci sliznici nijak dráždit chemií. Nejraději bych už nemenstruovala. Jaký je váš názor na můj problém?
Silvia Matesová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o nic výjimečného. Řada žen v 53 letech menstruuje. Otěhotnění se nemusíte obávat - za svou dlouhou praxi jsem se nesetkal s případem, že by žena v 53 letech otěhotněla

MUDr. Jan Šulc

polyp
Je vhodné před odstraněním děložního polypu v CA testování krevní srážlivosti a krvácivosti?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Bianka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že to je vhodné, nikoli však nezbytné

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Poslední menstruaci jsem měla 12.5.2017.Normálně mám menstruaci i se špiněním 5-7 dní.Ted jsem ji měla dostat 8-9.6.2017 ale dorazila až v pondělí 12.6.2017 a trvala pouze do dneška 14.6.2017 tedy jen 2 dny.Menstruaci mám po 21-23 dnech.Antikoncepci neberu,sex jsem neměla ale 27.5.2017 si semnou přítel hrál jazykem a prstama.Nevím kdy jsem měla ovulaci a vrtá mi ted hlavou zda když do mě sahal,zda neměl na prstech semeno a zda jsem nemohla třeba otěhotnět.Kdy je vhodné udělat těhotenský test abych měla 100% jistotu?Myslíte že i když jsem měla menstruaci jen ty dva dny,že i přesto mohu být těhotná?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobná odchylka v menstruaci se občas může objevit a nejde o nic závažného. Těhotenství považuji za vysoce nepravděpodobné. Test prokáže početí po 2 týdnech od styku

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze