Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 27.5 do 4.6. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

bolesti
Dobrý den,
Od doby kdy jsem měla nechráněný sex, trpím častým močením, moč hodně zapáchá. A kdykoliv kdyz začneme se sexem citim nepříjemné pálení až nesnesitelnou bolest v posevni oblasti, ale bolest je jen Když něco začneme jinak mě to nebolí a nepalí. O co by se mohlo jednat? Je možné, že to mám od partnera? Pálí mě to jen když s tím začneme.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o narušené poševní prostředí možná v kombinaci se zánětem močových cest. Můžete to "mít od partnera" . Není to ale jisté. Pohlavní styk může také pouze aktivovat Váš "vlastní problém". Řešením je návštěva gynekologa a cílená léčba

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Před několika dny se mi bohužel stala trochu nešťastná věc. Myslela jsem, že mi již skončila menstruace, koupala jsem se v přírodním koupališti bez tamponu a večer se opět objevilo lehké krvácení. Docela mě to znepokojilo ale žádné obtíže nebyly. Pár dní na to (asi dva dny poté co menstruace už opravdu skončila) jsem byla na preventivní prohlídce a po cytologii mi bylo řečeno "nejasný stěr" (nebo tak nějak), doporučen gel DeflaGyn a další stěr za půl roku. Mohlo by, čistě teoreticky, to moje nešťastné koupání s tímto nálezem souviset? Nepadlo mě zmínit to, když jsem hovořila s doktorkou.
Předem děkuji za odpověď na můj trošku hloupý dotaz.
Hezký den. - otázka upravena poradcem
Jitka Nová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s koupáním nepovažuji za pravděpodobnou. Podobné výsledky stěrů nejsou až tak neobvyklé a nejde o nic závažného

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi 20, měla jsem HA Minisiston, asi 3 roky a bez problému, pak jsem začala špinit i mimo cyklus a když se to tak opakovalo i druhý cyklus, zašla jsem k dr, která mi udělala vyšetření (nic nenašla) tak se rozhodla, že mi změní antikoncepci na silnější trojfázovou Triquilar, ale menstruační cyklus není i po dobrání 3. platíčka pravidelný. Vždy se dostaví v polovině cyklu špinění, které trvá až skoro do příchodu menstruace. U dr jsem byla, řekla mi, že jsem ještě mladá a nemám ustálené hormony, že musím vydržet, že se to spraví. Opravdu se s tím nedá nic jiného dělat než čekat? A nemůže to být nějaký jiný problém? Je to docela nepříjemné.
Moc děkuji za odpověď
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je třeba pečlivě vyloučit nějaký problém v děloze - polyp, patologie čípku. Pokud je vše opravdu v pořádku, doporučil bych zkusit ještě jiný antikoncepční přípravek. Další možností je naslepo přeléčit antibiotiky přes menses - podobné potíže může někdy působit zánět děložní sliznice, který je obtížné prokázat

MUDr. Jan Šulc


pohlavní styk
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa mám obávať prípadného tehotenstva. S priateľom sme nemali "klasický" pohlavný styk, tomu sa zatiaľ vyhybame. Drazdili sme sa, a to tak, že som sa otierala o jeho pohlavný úd ,pričom som určite zašla klitorisom na jeho žaluď. Vtedy sa trochu zľakol,pretože som pravdepodobne prešla po jeho zadnej strane žaluďa tou clenitou časťou klitorisu neďaleko pošvového vchodu. Hneď sme prestali a priateľ sa pozrel či z neho niečo nevyšlo. Tvrdí,že pravdepodobne nie,lebo dierka na jeho penise bola suchá. Avšak,mám isté pochybnosti, a teda, bojím sa či preejakulat predsa len nevyšiel. Ale k ejakulacii na 100% nedošlo. Ale ak by náhodou vyšiel preejakulat a ja som sa ho dotkla posvovym vchodom,pricom vniknutie bolo úplne minimálne (ak vôbec) je možnosť otehotenenia? Pár hodín pred týmto incidentom bol močiť aj sa sprchoval. Ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň. - otázka upravena poradcem
Mers
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění považuji za extrémně nepravděpodobné. Není ale na 100% vyloučené

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 38 let a s partnerem máme dceru (4 r), počatou přirozeně. Nyní se snažíme již 2,5 roku, rok docházím do CAR. Mám za sebou 3 x IUI, 2 x IVF (ICSI), vše neúspěšné. 1.IVF krátký protokol, menopur a dipherline, cyklus zkažen cystou, pouze 4 vajíčka, 3 embrya a nedošlo k ET. 2.IVF dlouhý protokol, menopur a decapeptyl, 29 vajíček, z toho 9 zralých, 9 embryí, 1 embryo po prodloužené kultivaci zavedeno, neuchytilo se, ostatní nebyla vhodná ke zmražení. Chci zkusit ještě další pokus, máme za sebou vyšetření imunologické (v pořádku), výsledky genetických testů zatím nemáme k dispozici. Znovu půjdu na krevní testy, loňské hodnoty: FSH 7,6 LH 7,5, estradiol 164 pmol/l. Užívám 1/2 tbl. Letroxu a nyní mi byl doporučen před IVF Prednison 5 mg. Spermiogram: počet spermií v normě, méně pohyblivých spermii typu A. Chci se s vámi poradit, jaký byste volil protokol a zda má další pokus vůbec význam, ev. jaké vyšetření ještě podstoupit a co sledovat, aby vše skončilo dobře? Moc děkuji!
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvolil bych krátký protokol s antagonistou. S ohledem na relativně vyšší hladinu LH bych doporučil ke stimulaci přípravek obsahující pouze FSH, tedy např. Gonal F nebo Puregon (Menopur obsahuje FSH i LH). Konkrétně bych tedy volil kombinaci Puregon+Orgalutran nebo Gonal F+Cetrotide

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, před dvěma dny jsem měla první pohlavní styk. Tekla mi krev, což jsem přisoudila protržení panenské blany. Od té doby ale celé dva dny slabounce krvácím. Menstruace to být nemůže, tu jsem měla před pár dny. Jakou příčinu může mít tohle slabé krvácení? Nebo je to ještě dozvuk po protržení panenské blány?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o pomalejší hojení drobného poranění vzniklého při prvním styku. Někdy může zástava krvácení trvat i 3-4 dny

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, pane doktore,
už je to 9 měsíců co jsem porodila . Bohužel, stále mě trápí poporodní problémy a to je- pálení kůže kolem hráze. Nejedná se o pochvu a ani o konečník, ale o kůži kolem hráze . Když jdu, tak mě to pálí( jak se to o sebe odírá) a když jsem v klidu, tak žádné problémy nepocituji. Má gyn. už mi zkoušela dát různé krémy a bohužel těmi se to ještě zhoršilo, dalo by se říci. Došla jsem si na kožní a tam mi paní doktorka předepsala Imacort. Říkala, že jsou to slabé kortikoidy a že to mohu užívat dlouhodobě. Užívala jsem mastičku cca 2 měsíce. Přišlo výrazné zlepšení, ale bohužel mě to ještě nevyléčilo.
Tedka to je takové, že pálení sice mám, ale né už tak hrozné jako dřív. Když si to namažu něčím jiným, tak mě to pálí ještě víc než před tím. Můžete mi prosím poradit jak to vidíte vy? Nekojím už půl roku. Bohužel došlo k poranění kůže při porodu a nevím jak ji mám vyléčit. Běžné mastičky, krémy mi to ještě zhoršují-více mě to pálí. Imacort mi pomohl-bohužel nevyléčil
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji opětovnou návštěvu specialisty přes onemocnění kůže, tedy dermatologa. Možná bude vhodné kortikoidní mast užívat výrazně déle

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,jsem v 17 tt a občas mě píchne v podbřišku a občas cítím i takovou bolest jakoby menstruační,ale teď už to není tak často,je to jen chvilkové,je to v pořádku? K lékaři jdu až za týden,ale kolegyně má úplně to samé a té doktorka řekla,že je to tím,že se všechno v břichu roztahuje ta menstruační bolest,děkuju za odpoveď
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusí opravdu jít o nic nebezpečného. Bez vyšetření to ale nelze spolehlivě posoudit. Pokud by potíže zesilovaly, lékaře navštivte ihned.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
screening pozitivní kombinovane riziko T21 první trimestr1 1:190 T13+18 prvni trimestr 1:240 jsem obednana na genetiku co mohu očekavat je mi 33 mam myomy o velikosti 9,8,5 cm krvaceni ve 12 tydnu dekuji
svatava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně Vám budou navrhovat další vyšetření. Do úvahy přichází odběr plodové vody (hodně záleží na uložení myomů) nebo neinvazívní test z Vaší krve. U něj je ale problémem úhrada ze strany pojišťovny - většinou toto vyšetření zatím nehradí

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den pane doktore,
chtěla jsem se zeptat jak dlouho přežijí spermie v děloze ženy po pohlavním styku a jsou schopny oplodnit vajíčko.
Děkuji
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kvalitní spermie přežívají ve vnitřním genitálu ženy  2-4 dny, výjimečně se uvádí i o 2-3 dny delší doba

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobrý den,
mám jít zítra na preventivní prohlídku na ženské. Začala jsem silně špinit skoro krvácet z důvodu vynechání pauzy (menstruace) kvůli dovolené. Mám na prohlídku jít nebo se přeobědnat ? Prohlédne mě lékař když silně špiním ?
Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při krvácení  (špinění je slabé krvácení) nelze odebrat stěr na cytologické vyšetření, což je základ preventivní prohlídky. Takže radím přeobjednání

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,

Je mi 16 let a ještě jsem neměla poh. styk, ale masturbuji (vždy si vše očistím )

Tam kde mi začína ochlupení (na pochvě) mám asi 3* opravdu menší kousky bílé kůže *je hodně světlá oproti normální* a z toho mi rostou chloupky. Je to tak už dlouho, ale nikdy jsem s tím neměla problémy. Bojím se že je to nějaká pohlavní nemoc, protože podle internetu je to Lichen Sclerosus... Vím, že to může být pigment nebo tak něco, ale radši se ptám.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně nejde o !pohlavní nemoc" a nejspíše ani o nic závažného. Bez vyšetření to ale nejde spolehlivě posoudit

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, mám PCOS. Od ledna do května jsem brala gynprodyl pro pravidelnost MS. Po vysazení, jsme se začali snažit o miminko a MS i bez gynprodylu byla stále pravidelná (cyklus 26-32 dní). Poslední měsíčky 6.7. byly však jiné, trvaly pouze 3 dny, z toho krvácení pouze první den. 17.7. jsem měla pocit, že ovuluji (12 DC) - nafouklé břicho, bolest v podbřišku, únava. Tt negativní. Je šance, že bych i přesto mohla být těhotná, mohlo se jednat o ovulaci? Kvůli PCOS je možné, že mám anovulační cykly. Děkuj
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na negativní těhotenský test se s vysokou pravděpodobností nejedná o těhotenství z minulého cyklu. Zda šlo o ovulaci, je těžké říci. Doporučuji ovulaci sledovat pomocí ovulačních testů nebo měřením bazální teploty. Budete-li opakovaně bez ovulace, bude vhodné ji vyvolat například podáním Clostilbegytu

MUDr. Jan Šulc

sexuálně přenosné choroby
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, byla mi zjištěna nemoc ureoplasma. Ode dneška (úterý) beru antibiotika Azithromycin a mám 2x prášek ráno po dobu tří dnů. za 14 dní to budu opakovat zase po dobu tří dnů. Chtěla bych se zeptat, za jak dlouho bych se měla vyléčit z toho, že při pohlavním styku mi kvůli nemoci přestane téct krev? Je možné mít pohlavní styk po prvních třech dnech užívání (samozřejmě s kondomem). ? A jaká je možnost nakažení jiného kluka, když jsem měla přítele, od kterého to bylo chycené, ale potom jsem měla pohlavní styk s jiným? (Nemoc byla zjištěna až později). Poslední otázka, jestli se dá po dobrání první části ant.(kterou beru do čtvrtka) pít v pátek alkohol? Bohužel se pořádá tento den zrovna narozeninová oslava, ale dočetla jsem se, že mají ant. delší účinek. Děkuji.
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je otázkou, zda je krvácení po styku způsobeno právě přemnožením ureaplasmat. Příčina může být i jiná. Efekt léčby by se měl projevit po dobrání druhé dávky.

Styk s kondomem je po dobrání první dávky možný, stejně jako nějaký alkohol

Po dobrání druhé dávky by přenos na partnera neměl hrozit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, dnes jsem byla na kontrole u lékaře. Měřil a vážil mi miminko. Jeho závěr je ten, že míry odpovídají 33. týdnu těhotenství, ale váha je malá. Je jen 1600g. Za týden jdu na kontrolu. Je to opravdu tak malá váha? Ještě před měsícem lékař tvrdil, že miminko pěkné roste. Připustil však možnost, že minule špatně měřil, to mělo dítě 1535g. Mám se něčeho obávat?
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Vždy jde jen o odhad hmotnosti, nikoli o vážení plodu. 1600 g je v 33. týdnu opravdu trochu málo. K podobné chybě, jde-li opravdu o chybu, by nemělo docházet. Záleží totiž hodně na tom, zda plod roste či neroste. Klíčový význam pak mají parametry průtoku krve placentou a plodem. Ty je především třeba změřit. Na těchto výsledcích záleží prognóza dalšího vývoje. Zatím se ale  nejspíše neděje nic dramaticky nebezpečného.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru pravidelně HA a chtěla jsem se zeptat, zda antikoncepce pusobi hned prvni den po menstruaci kdy si vezmu prášek nebo zda musím počkat než začne účinkovat až do druhého dne.
Děkuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Berete-li pravidelně dle návodu, antiko ochrana funguje stále, tedy i v pauze v užívání

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den jsem ve 29 tt muzu jit na koupaliste a byt ve vode ktera ma 24 stupnu..
nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, nevidím v tom problém

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň,
prosím je správny postup ak mi pri nativ IFV až po odobratí vajíčka telefonovali aby som si pichla Ovitrelle? vraj kvôli sliznici? Ďakujem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V některých případech se Ovitrelle či jiný přípravek s obsahem HCG užívá k povzbuzení růstu děložní sliznice i po odběru vajíčka

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer, mam takový dotaz. Beru asi rok a půl antikoncepci a teď sem si prodloužila menstruaci o týden. Začátek byl 2.7 a konec 7.7 a asi pár dnů po MS mě začaly bolet prsa a mam je jakoby natekle jako před MS. První dny mě bolela hodně i bradavky, dnes (17.7) to tak moc neboli, ale cítím pořád jakoby tlak a ze jsou větší. Cim to může být zapříčiněno? Je možné, ze bych byla těhotná? Nebo to je nějaká pozdní reakce na MS? Děkuji předem za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o reakci na změnu hormonálního režimu. Stav by se měl upravit. Těhotenství považuji za nepravděpodobné. Jistotu Vám může přinést gravitest

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, trápí mě výtok z pochvy, nejdříve hustý, světlý a hrudkovitý, postupně spíš hnědavý a trochu zapáchající (menstruaci bych měla dostat až cca za 12 dní). Problémy začaly svěděním, které stále trvá. Ke gynekologovi jsem objednaná bohužel až za týden, proto se chci zeptat, na co se mám připravit, co by tyto obtíže mohly znamenat? Myslíte, že se jedná o zánět a myslíte, že by mi pomohla vaginální tableta Canesten v kombinaci s krémem? Díky za odpověď.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zánět je pravděpodobnou příčinou. Často jsou u podobných potíží na vině přemnožené kvasinky. Takže Canesten by mohl pomoci. Dodržte doporučené dávkování a dobu podávání (uvedeno na obalu).

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho po pohlavním styku je možné poznat těhotenství u ženy ve věku 40 let, jestliže pohlavní styk proběhl cca 11 a 12 den cyklu. Jaké jsou příznaky těhotenství. Děkuji za odpověď
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test z moče odhalí početí po 12-14 dnech, test z krve o cca 2 dny dříve. Příznaky jsou velmi různorodé - častější močení, bolest prsů, nevolnost, změna chutí, zintenzivnění čichu, aj., aj. Často si ale žena nevšimne jakékoli změny.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
dobrý den pane doktore, je mi 41 let, bohužel jsem byla nucena využít dárkyni vajíček, má již nebyla dobrá.Jsem zdravá a v dobré kondici, Proběhly již 3 KET v přirozeném cyklu, jeden v srpnu 2016, další v březnu 2017, poslední v červnu 2017 za podpory Estrofemu 1-0-1, Utrogestanu vaginálně 0-0-2 a Duphaston 1-0-1, bohužel opět bez výsledku, 13. den po KET HCG 6. Máme poslední zamraženou blastocystu, geneticky v pořádku, morfologicky taky. Lékař mi už s ohledem na věk doporučil jiný způsob léčby a to za použití depotní injekce Dekapeptilu a jak jsem snad pochopila, pomocí dalších léků hormonálně řízený růst sliznice, tedy užívání hormonů ve vyšších dávkách. Mám z toho strach, protože hormonální léčbu jsem podstupovala opakovaně jako přípravu na KET, můžete mi prosím poradit, jestli je to správné doporučení a co přesně tento způsob přípravy na KET znamená, popř. jinou variantu pro další KET. Už jsem opravdu zoufalá, miminko si moc přeju. Děkuju a pěkný den. Linda
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I já bych volil vyšší dávku Estrofemu hned od počátku cyklu (3x1, možná i 3x2 tbl po 2 mg). To je pravděpodobně i současný plán Vašeho lékaře. Injekce Decapeptylu pak zajistí vypnutí produkce hormonů ve Vašich vaječnících. Obavy mít nemusíte. Nejde o nijak dramatické dávky - v součtu je to jen o něco málo více než při běžné antikoncepci. Osobně si myslím, že se tato léčba mohla zvolit i dříve.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý deň, chcela by som sa spýtat, už asi 3-krát sa mi stalo, že ked som na konci menštruácie a mám už len slabé špinenie, mala som styk s orgazmom, tak sa mi ešte ako keby zosilní krvácanie, Čím to je, maternica sa nejak prekrví, alebo niečo také? dakujem
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při orgasmu dochází ke stahům děložní svaloviny. Obsah děložní dutiny se tím rychleji vyprazdňuje

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám 37 rokov, menzes každých 25-28 dní, menzes mi trvá 7 dní...teraz mám menzes, pričom včera bol 7.den a už som len slabo špinila a dnes 8. den som začala zas slabo krvácat. Čím to može byt, že ešte 8. den mám menzes a ani to nevypadá, že by mal skončit? vdaka
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více - hormonální problém, polyp v děloze, zánět, aj. Krvácení může ustat a není třeba to pak řešit. V případě, že se stav neupraví, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

polyp
dobrý den,

již po 3 jsem byla na hysteroskopii z duvodu odstraneni polypu.Nyní se mi udělal opět a lekař doporučuje po odstranění hormonalni lečbu,tělísko v krajním případě odebrání dělohy.Co by jste mi poradil prosím je mi 43 let.Děkuji
Melanie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na výsledku histologického vyšetření. Hormonální léčba může být účelná. Odstranění dělohy bych  zvažoval až jako úplně poslední možnost

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Dočetla jsem se, že účinek antikoncepce může snižovat grep. Může účinek snížit i například Staropramen cool grep a nebo opravdu pouze grep a jeho 100% šťáva. Děkuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Staropramen cool grep účinnost hormonální antikoncepce nesnižuje

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobry den, chcela by som sa informovat, v poslednom mesiaci pocitujem bolest v lavom prsvniku. Bolest je pocas dna niekedy intenzivna, niekedy nie je vobec. V noci ju taktiez niekedy pocitujem, najma ked lezim na lavej strane. Viete mi povedat, co by to mohlo asi byt, resp. co na to, aby bolest ustupila? Dakujem pekne.
Katarína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o zvýšenou citlivost prsu na hormonální změny, tzv. mastopatii. Příčin ale může být více. Bez vyšetření není možné dělat nějaké závěry ani doporučit léčbu. Navštivte některou specializovanou poradu pro choroby prsu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore. V úterý jsem dostala menzes a ihned ten den jsem začala užívat svou první antikoncepci ( Foxinette neo), paní doktorka mi říkala, že mi po ní může být zle, ale nic mi po ní večer, když si ji vezmu není. Jediné co pozoruji je, že mi menzes skončil o dva dny dříve. Ráda bych se Vás zeptala, jestli se ještě nějaké nežádoucí účinky mohou objevit? A je pravda, že jsem chráněná před otěhotněním již druhý den braní HA? Děkuji za odpověď.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Popisovaný průběh je běžný a žádné potíže se obvykle již neobjeví. Ochrana nastupuje po skončení krvácí

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den pane doktore, je mi 32let, dvě děti. Poslední dva roky mám cca 2-3do roka silné bolesti cca 2-3dny před MS. Bolest přichází ve vlnách-dalo by se přirovnat ke kontrakcim u porodu. Bolest je tak silná, ze ve chvíli křeče nemohu pohnout nohama, často mi i samy vytrysknou slzy bolesti. Nemohu sama ani dojít na wc , často mě odnáší manzel nebo se "dobelham" v predklonu (po odeznění křeče mám silné křížové bolesti-ty vystřídají křeče atd. Cca2-3hodiny pořád dokola). MS přichází zpravidla 2-3dny po tomto stavu, stav bývá pouze v noci. Další den mám břicho "na vodě", nemohu téměř nic jist. Poslední 3mesice mám při MS výrazně červenou čerstvou krev, dříve byla podstatně tmavší. DR. Uzavřela jako PMS-prý nelze nic dělat, nasadila mi Nimesil 4dny před MS. Takové stavy jsem nikdy nemivala, menstruuji už 22 let, vše začalo až po prvním porodu. Prosím o radu, zda nějak přežít dál nebo by byla nějaká možnost na vyřešení/příp. I jiné dg než PMS. Děkuji moc, katka - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

PMS je pravděpodobně správná diagnóza. Mohlo by také jít o endometriózu. Užívat Nimesil nebo např. Ibalgin několik dní před menses by mělo pomoci. Další možností je nasazení hormonální antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, Jsem asi tak 15 let po sterilizaci. Je mi 52 let a menzes se mi zpozdila zatím o týden. Mám bolesti v podbřišku a již delší dobu,asi tak půl rok jsem stále unavená. Mohlo by se jednat o přechod? Kdy zajít k lékaři? nemůžu být těhotná? Děkuji
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 52 letech jistě jste v přechodu. . O těhotenství se na 99,99% nejedná. S lékařem se o svých problémech jistě poraďte již nyní

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den,
prosim Vas mohl byste mi vysvetlit co znamena hodnota AMH 9,8? Jake muze mit dopady na me prvni otehotneni? Budu potrebovat asistenci ci by mohlo k nemu dojit prirozenou cestou? Je mi 28 let. Dekuji za odpoved.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodnota 9,8 je trochu nadnormální. Může jít o příznak polycystických vaječníků. Početí tím nemusí být ovlivněno. Ovšem hodně zálež na tom, zda máte cykly s ovulací nebo bez ní. Můžete to snadno zjistit pomocí ovulačních testů nebo měřením bazální teploty.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
chybějící pupečníková arterie
Dobrý den. Při 2. screeningu na velkém UTZ ve 20.tt mi zjistili v pupečníku chybějící levou arterii, jinak všechno OK, žádné vady.Při 1.screeningu bylo vše také OK, celkově dopad negativně,riziko 1:2200, pouze v krvi mi byla naměřena nižší hodnota PAPP-A: 0,48 MoM, proto mě poslali na tripple test v 16. tt, vyšel pozitivně,(zvýšená hodnota AFP, riziko NTD 1:80) ve výsledných hodnotách se nevyznám a můj gynekolog mi řekl, že hrozí riziko roštěpových vad(Downův syndrom vyloučen). Roštěpové vady byly ve 20.tt vyloučeny. Žádné další vyšetření k vůli chybějící arterii mi doporučeno nebylo.
Nyní jsem ve 24. týdnu, pohyby téměř necítím, od začátku těhotenství jsem nepřibrala ani kilo, věk 25let. Je to normální? Po výsledku z 2.scr. můj gynekolog oznámil, že nehrozí žádné vad,y pouze dřívější porod, jelikož by se miminko mohlo přestat v posledních týdnech těhotenství vyvíjet. Jsem z toho dost neklidná. Jaký je Váš názor a rady?
Děkuji. Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Chybění jedné cévy v pupečníku nemusí být opravdu spojeno s jinou vadou. Takže se domnívám, že nemusíte mít obavy. Žádné další speciální vyšetření bych neplánoval, pouze pravidelné  UZ kontroly - růst plodu , průtoky.

MUDr. Jan Šulc

kojení
Dobrý den pane doktore.S partnerem jsme neměli sex 9měsíců,co je na světě naše první dítě.Byl u porodu.Je nám 35 a 33let.Stále kojím a vůbec na TO nemám chuť.Dříve jsem byla iniciativní,on se nemusel moc snažit a v tom pokračuje,takže není nic,když se nesnažím já.Tvrdí že neví jak na to.Také měl úmrtí 1rodiče a oba jsme hodně pracovně vytížení.Mám obavu že nám tento fakt nabourává jinak krásný vztah.Pozoruji změny k horšímu v naší komunikaci,a nevím jak z toho ven.Opravdu sex nepotřebuji.Třeba se to po ukončení kojení změní,ale nechci kvůli tomu přestat kojit.Možná bych se k tomu přemluvila, kdyby mě chtěl svádět,osahávat,choval se víc jako že to chce,dělal něco romantického,nebo tak,ale on nechává vše na mě.Není to důležité,jen práce je podstatná.Nikdy jsem s chutí na sex neměla problémy až po porodu.Měla jsem těžkou rupturu. Nevím jestli se mi ta chuť vrátí a asi ho tou nechutí i odrazuju od pokusů.Nejde mi dělat to v sebezapření.Nevím jak nám pomoci.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pomoci Vám může spíše sexuolog než gynekolog. Stav se ale určitě může změnit, až přestanete kojit.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla bych před ET(případně KET) podstoupit scratch endometria k podpoře zahnízdění embrya.Kolikátý den před plánovaným ET(KET) se provádí.Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Endometální scratch na našem pracovišti doporučujeme pouze v případě, že plánujeme KET v cyklu vedeném pomocí HRT. Časujeme ho obvykle do období mezi koncem krvácení a 12. dnem

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den chtěla bych se zeptat,mám strašné bolesti v podbřišku někdy mě aji nepříjemné pichne,ráno mi bylo celkem nevolno,přijde mi jakobych měla teplotu otřepava mě zimou a často chodím čůrat, těhotenský test sem si dělala jednou ale byl negativní.
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být celá řada - například zánět močových cest. Doporučuji návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den.Je mi 44 mam tři děti a od loňského roku se snažíme se současným přítelem o potomka. Užívala jsem od května 2016 do července clostilbegyt na podporu a duphaston. Pak jsem otěhotněla, ale v 9.tt. ZT. V září jsem měla revizi a od října opět užívala clostilbegyt a duphaston a opět otěhotněla, ale v tom samém tt. opět ZT. to bylo v únoru 2017. Od dubna užívám opět v kosti květy z a duphaston, ale zatím nic. MS mám pravidelnou 28 dní a ovulaci také vždy 14DC. Poslední ms byla nyní 4.7. a trvala 5 dní. Od té doby špiním, po skončení ms černý hlen až doteď a dnes 5 den se mi rozjelo tmavě hnědé špinění více. Nikdy předtím jsem to neměla. Ovulace by měla být cca 14DC dnes jsem 10DC a ovul.test zatím negativní.Minulý měsíc jsem byla na cytologii a Utz a vše v pořádku. Nevíte prosím, co by to mohlo být? Teh. test jsem si dělala i po ms asi 2 dny a na testu dušík, ale vždy po zaschnutí testu, sotva viditelný pouhým okem na světle a to samé jsem měla i 5 dní před ms. Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření je obtížné posoudit, o co se jedná. S ohledem na "ducha" na testu přichází do úvahy časná těhotenská ztráta s nekompletním "vyčištěním". Možností je ale více - například rozkolísání hormonálních hladin v rámci nastupujícího přechodu, zánět, aj. Proto, pokud se stav neupraví, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den.
Dnes jsem měla první nechráněný pohlavní styk a myslím si, že se udělal do mě. Je možné, nějak poznat, že se udělal do mě? Jestli ano, je možné se tomu nějak bránit?
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda partner ejakuloval do pochvy nelze vždy spolehlivě poznat. Ochranou před početím je postkoitální antikoncepce (tzv. pilulka po)

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý večer, dneska jsem měla pohlavní styk s přítelem a prý se do mě udělal jen malinko.
je mi 15-let.myslíte že je možné otěhotnění?
Pohlavní styk
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit. Může k němu stačit i opravdu malé množství spermatu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s dotazem týkajícím se volné tekutiny za dělohou. Jsem v 7+6 tt těhotenství a při posledním ultrazvuku před dvěma dny mě moje ošetřující lékařka kromě konstatování skutečnosti, že plod je v pořádku, srdeční činnost je přítomna, upozornila na přítomnost zmíněné volné tekutiny v prostoru za dělohou. Neuvedla nic bližšího, nicméně byla mírně zaražená, na nález se prý podívá až při příštím ultrazvuku za 4 týdny. Jsem však poněkud znepokojena, co tento nález může znamenat. V tuto chvíli nemám žádné bolesti ani jiné problémy či např. projevy zánětu.
Předem velmi děkuji za Váš čas strávený odpovědí na můj dotaz.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Malé množství volné tekutiny za dělohou je poměrně častým nálezem - v těhotenství i mimo něj. Často zdroj tekutiny neodhalíme. Potenciální problém, například krvácení, signalizuje až přibývající množství této tekutiny

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, měla jsem s přítelem prerušovaný styk v plodných dnech a menstruaci jsem dostala o 4 dny dříve, byla hodně slabá a trvala jen 2 dny a pak se objevil hnědý výtok, který mám už třetí den a pobolívá mě podbříšek. Mohu být těhotná?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těhotenství není zcela vyloučené. Více řekne těhotenský test.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, byla jsem na vyndání Mireny (po 8 letech-chtěla jsem ji vyndat již po 5 letech, ale p. doktorka říkala, že nevadí když ji budu mít déle. Je mi 53 let). Mirena nešla vyndat. Vlákna sice byla dostatečně dlouhá, ale prostě se nepodařilo Mirenu vyndat. Prý mám nyní dvě možnosti, a to nechat si Mirenu v děloze napořád a nebo jít na vyndání pod narkózou. Můžete mi prosím poradit, jak se rozhodnou? Opravdu nevadí, když tělísko zůstne v děloze napořád?
Děkuji
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O tom, co způsobí či nezpůsobí Mirena ponechaná v děloze po řadu let nad doporučených pět je málo informací. Pravděpodobně se nestane nic. Ale osobně bych se spíše přikláněl k odstranění

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, jsem po dvou spontánních potratech z přirozeného otěhotnění. Důvodem byl vždy obrovský hematom pod plodovým vejcem, zřejmě v důsledku intramurálního myomu, lokalizovaného na zadní stěně dělohy. Před rokem mi byl myom LSK odstraněn. Nyní již rok nemůžu otěhotnět. AMH mám 4,28 ug/l, FSH 7,8 mIU/ml, LH 4,4 mIU,/ml...partner asthenospermie 30% progres.pohybl...jinak morf., množství a další parametry ok..
Je zde možnost přirozeného oplodnění? Nebo radši už řešit IVF centrum? Je mi 37 let, bezdětná... Děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění přirozenou cestou sice existuje, ale v 37 letech bych určitě i s ohledem na spermiogram doporučil péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem telefonicky (257212517) na zcela nezávaznou konzultaci o možnostech dalšího postupu.

prevence
Dobry den, pan doktor este by som sa chcela opytat ci hyperplazia endometria a krvacanie tiez moze suvisiet s hpv a ascus vysl.?. Ci so vsadenou mirenou sa nemoze virus dostat do endometria?? Nie je lepsie podstupit hysterektomiu???
HPV
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

HPV ovlivňuje  nález na čípku děložním. S hyperplasií endometria HPV infekce nesouvisí.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den. Byl mi při kontrole ultrazvukem objeven myom v děloze o velikosti asi 4cm. Byla mi doporučena operace odstranění dělohy, protože je mi 45 let a mám silnou menstruaci, mám také nefunkční štítnou žlázu-užívám Euthyrox. Chci se zeptat, zda lze tento stav léčit jiným alternativním způsobem anebo mám raději podstoupit co nejdříve tento zákrok. Děkuju moc za odpověď.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodně záleží na uložení myomu. Větším problémem bývá myom, který deformuje děložní dutinu. Běžně ale není myom této velikosti důvodem k operaci. Určitě bych nejprve zkusil zmírnit krvácení hormonální léčbou a o operaci bych uvažoval až při neúspěchu tohoto postupu nebo v případě, že by myom rychle rostl.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mockrát Vám děkuji za Vaši odpověď ohledně ketu a ovulace a ještě bych se Vás chtěla zeptat, pokud náhodou v cyklu před ket budu ovulovat a i přesto budu brát estrofem a utrogestan, jaký to na sebe bude mít vliv? A teď po nevydařeném ivf mi gynekolog udělal hysteroskopii kde mi objevil a odstranil polyp se zadní stěny a zajímalo by mě za jak dlouho tam může polyp vyrůst znovu? Jestli bych plánovaný ket měla podstoupit co nejdříve po jeho odstranění? Mockrát Vám děkuji za Váš čas a Vaši odpověď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Estrofem v běžně užívané dávce 3x2mg blokuje ovulaci.

Průběh předchozího cyklu není podstatný.

Polyp může znovu vyrůst v řádu měsíců. Samozřejmě se již objevit nemusí vůbec.

KET bych doporučil v dalším cyklu

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den byla mi zjištěna teh cukrovka,ptz ráno na lačno sem měla hodnotu 5,96 po týdnu mi vzali znovu krev a měla jsem 5,6 ..dali mi glukometr a jak mi sestřička ukazovala jak se používá byla jsem cca dvě hodiny po snídani( chleba s máslem a sýrem plus káva s 2 cukry a namerily SME 4,3 což si myslím ,že je úplně v pořádku..myslím si že ani cukrovku nemám jen že ráno to vždy naměří .dr mi řekla ať si koupím diaphan a dvakrát týdně kontrolují moc ketony- zajímá mě mají být přítomny v mlčí nebo ne ..a mám ten test dělat jen ráno nebo i po jidlech? Rano hned jak jsem vztala udělala jsem si test s glukometrem hodnota byla 5,1 .rikam si jestli ty hodnoty krve nezkresluje to že přes den opcas kouří.
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ketony v moči být nemají.

Další své otázky musíte směřovat na specialistu v poradně pro těhotné s poruchou tolerance glukózy

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,je mi 27 let a mám za sebou 1 pokus IVF, v 9 tt zamlklé těhotenství. Teď nás čeká KET, nejde provéstv přirozeném cyklu. Mám začít brát s příchodem menstruace: Estrofen 2 mg 1-1-1, Prednison 5 mg 1-0-0,Aspirin 100 mg 1-0-0,kyselina listová 10 mg 1-0-0, dále beru Euthyrox 50 1 tab, ten mám napsaný od endokrinologa, kam docházím na kotroly. Dále potom budu přidávat utogestan 100 mg 2-2-2. Chci se zapta na medikaci, zda by jste také tak doporučil, nechápu například proč mám brát aspirin, brala jsem ho i u prvního pokusu a dokonce má paní doktorka byla udivená proč mi ho nasazují. U prednisonu jsem si přečetla příbalový leták a byla jsem tročku zděšená. Tak nevím jak se mám zachovat a zda například tyto dva léky třeba nevynechat. Předem moc děkuji za odpověd
Jana M.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Estrofem a Utrogestan je nezbytný. Prednison bych také doporučil, u Aspirinu bych možná volil jen poloviční dávku. U obou těchto léků se předpokládá, že mohou ovlivnit uchycení a vývoj plodu a  v některých případech  zabránit potratu. Při této dávce Prednisonu se vedlejších účinků vůbec nemusíte obávat. Objevují se při dlouhodobém užívání  dávek mnoha desítek mg.

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den, prosim vas co znamena vysledok steru ascus??? KOlegyna hovorila, ze zeny s horsou cyto maju vzdy HPV. cyto mi vychadza vacsinou 3 . Lekar to nejak neriesi. Nemozem mat rakovinu? Spominali mi indonal, aky mate nato nazor. Mam 40 .
ASCUS
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Číselné hodnocení cytologie se již běžně nepoužívá. V modernější klasifikaci je ASCUS zhruba podobný výsledek jako cyto PAP3. Obvykle bývá provázen pozitivitou HPV, ale nemusí tomu tak být vždy. O rakovinu se s nejvyšší pravděpodobností nejedná, ale nález je třeba sledovat a možná bude třeba i zasáhnout (konizace), aby rakovina za několik let nevznikla

MUDr. Jan Šulc

kojení
Pan doktor možem si zafarbit vlasy bez amoniaku počas šestonedelia a kojím vdaka
Els
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud není v návodu k barvě na vlasy vysloveně uvedeno, že to není vhodné, můžete

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 31. týdnu těhotenství občas mívám bílý výtok. Je bez zápachu i jiných příznaků. Mám se něčeho obávat nebo je to normální nález. K lékaři jdu za týden.
Děkuji za odpověď
Jindřiška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hojnější výtok je v těhotenství běžným jevem.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze