Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, je mi 18 let, už asi 3 měsíce mám v levém prsu malou bulku asi 3mm. Někdy o ní skoro nevím a jindy, většinou hodně před menstruací, mě to místo dost bolí. Střídá se to. Myslíte, že se jedná o něco vážného?
Děkuji - otázka upravena poradcem
karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Velmi pravděpodobně se nejedná o nic vážného. Bez vyšetření to ale nelze prohlásit se 100% jistotou. Proto, pokud bulka nezmizí, doporučuji, abyste navštívila některou poradnu pro nemoci prsu

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý deň, už 22 dní mi mešká menštruácia. S manželom sme nemali nechránený pohlavný styk, používame kondómy a nevšimli sme si že by sa stala nejaká nehoda. Robila som si už asi 5 tehotenských testov od dvoch rôznych značiek, jeden z nich mal citlivosť 10ui/ml a druhý 25. Na žiadnom z tých testov sa neobjavil ani náznak druhej čiarky. Posledný som si robila včera, teda keď mi menštruácia meškala 21 dní. Môžu sa tie testy mýliť? Je možné aby som bola tehotná a mala tak nízku hladinu toho hormónu že to ani jeden neodhalí? Nemám nevoľnosti, nepozorujem zmenu chutí, mám boľavé prsia ako pred menštruáciou, ale nie je to silná bolesť a myslím že nie sú väčšené. Práve končím vysokoškolské štúdium a som trocha v strese a kvôli obavám z tehotenstva ešte vo väčšom strese. Doktorku mám na Slovensku, teraz som v BRne a čas na návštevu Slovenska budem mať až o tri týždne. Urobili by mi v ČR vyšetrenie aspoň z krvi, aj keď mám len európsku kartičku poistenca? ďakujem
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Testy jsou hodně spolehlivé. Takže na 99,9% těhotná nejste

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den,
můžu se zeptat jaká je pravděpodobnost otěhotnění, když s partnerem jsme pokaždé zkontrolovali , jestli není prasklý, udělá se pokaždé venku a potom kontrolujeme, jestli opravdu kondom nebyl prasklý, že se ''snažíme'' ten obsah vytlačit. Už mám 3 dny spožděnou MS.
Děkuju - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění je hodně nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené. Více řekne gravitest

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, po jak dlouhé době se dostaví příznaky těhotenství např. chuť k jídlu? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to individuální - někdy po 10-14 dnech, někdy se vůbec žádné příznaky nemusí objevit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, presla jsem z antikoncepce Bonadea na novou Lunafem. Zacala jsem ji brat az v posledni den menstruace (v nedeli). Dnes je uz utery a stale krvacim. Nezacala jsem ji brat hned po dobrani posledniho platycka Bonadey. Myslite ze to je tim? Nebo to normalni reakce na novou antikoncepci? Bonadeu jsem brala 4 roky, mam novou kvuli opakovanemu silnemu vytoku. Dekuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při změně antikoncepce je nepravidelné krvácení poměrně častým jevem

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, naposledy jsem přirozenou menstruaci měla v lednu.Po 28 dnech.V březnu už jsem to nedostala a po negativnim testu na těhotenství, jsem šla ke gynekologovi.Výsledek byl anovulační cyklus,byl mi nasazen Norethisteron na 10 dní.Po vysazení prišla menstruace po 4 dnech.Zároveň jsem si začala vést men. kalendář a měřila bazalní teploto.Při menstruaci jsem měla teplotu 36.8 ktera po 4 dnech klesla na 36,2 a po 3 dnech mi stoupla na 36.6 a držela po 5 dní přibližně stejně.Nevim jestly to byla ovulace.Ma Norethisteron ještě vliv na výšší teplotu?Na konci cyklu jsem měla teploty ololo 36.2.A menstruace zase nepřišla S poždění 5 dní.Myslíte, že bych mohla být těhotná,teplotu se mi nepodařilo měřit pravidelně.Nevim jestly má vypovídající hodnotu.Jinak asi nejsem těhotná, jak to řešit dál? Co byste radil dál, jem čekat se mi nechce.Doktor si mě pozval až na léto. A jaký je Váš názor na Inofolic, pomáhá výrazně k početí? A jak ho užívat celý měsíc nebo jen některé dny.Má smysl ho brát?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Norethisteron nemá po vysazení na bazální teplotu vliv.

Vzestup o 0,4 stupně je hraniční. Pokud ale teplota opět klesla, o ovulaci nejspíše nešlo.

Inofolic podle mne nějaký zázračný efekt na početí nemá. Pokud neovulujete, je vhodné nasadit některý lék přímo vyvolávající ovulaci - např. Clostilbegyt.

Neuvádíte zásadní informaci - Váš věk Od něj se odvíjí další postup. Je-li Vám méně než 35 let, doporučuji ještě 2-3 měsíce sledovat, zda ovulace alespoň v některém cyklu nepřijde. Je-li Vám více, doporučuji obrátit se na specializované pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám v tom případě budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


těhotenství
Dobrý den pane doktrore,po 5ti pozitivních testech jsem zjistila,že jsem těhotná,k lékaři jdu až příští týden,bolí mě prsa,ale nemám nijak nafouklé břicho,ani pocit nafouklého břicha,je to normální? s pozdravem Jana B.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Považuji to za zcela normální

MUDr. Jan Šulc

premenstruační syndrom
Dobrý den,
je možné, aby jsem v 60 letech / již 10 let nemenstruuji/ měla čas od času příznaky premenstruačního syndromu? V menopauze se mi to stalo asi 3x se špiněním, v posledních 3 letech již potíže odezní bez špinění. 2x jsem byla kvůli tomu na hystereskopii, závěr byl vždy jen zbytnělá sliznice histologicky negativní. Nyní mám dle ultrazvuku výšku sliznice 5 mm a občas tyto problémy, které jsou dost nepříjemné. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Předpokládám, že hysteroskopie byla provedena kvůli nálezu vyšší sliznice při UZ vyšetření. I současných 5 mm je "lehce za hranou". Může to svědčit pro to, že Vaše vaječníky ještě úplně neukončily svoji činnost, což může být i příčina občasných potíží podobných premenstruačnímu syndromu. Jak situaci řešit musí zvážit Váš gynekolog, především s ohledem na aktuální UZ nález

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
dobry den je mi 47 let,a mam uz 23 dni v kuse menstruaci,po 10 dnechseme zacaly padat velke kusy..mam to co 18 dni,vzdy pravidelne a trva to 6 dni vzdy.. je to ze jsem v prechodu?
zdenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost s přechodem je pravděpodobná. Určitě je ale třeba navštívit gynekologa

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den, doktorka me poslala na CT vyšetření a ted mám strach ze jsem těhotná. Poznají na CT ze jsem těhotná? A jak velký to je problém? Dekuji
Niki
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodně záleží na tom, proč a v jakém rozsahu je CT plánováno. Těhotenství snadno prokážete/vyloučíte gravitestem. Pokud jste těhotná, určitě o tom lékařku, která doporučila CT, informujte

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, již několik měsíců se nepříliš úspěšně léčím na rozhozené poševní prostředí, trápí mě mírný, ale někdy velmi zamřele zapáchající výtok. z několika stěrů v tom období mi vyšly různé anaerobní bakterie a žádné laktobacily, měla jsem dezinfekční prostředek s názvem na I.., po neúspěchu KlionD a po další recidivě Polygynax. Vždy po doléčení jsem si zaváděla laktobacily Gynocaps.. Jelikož kolonizace pochvy laktobacily je neúspěšná, vždy mi tam pomřou či jsou sežrány různými anaerobními bacily, nevím, co s tím mám dělat. Všechny prostředky, které jsem vyzkoušela měly dočasný efekt - Rosalgin, boraxové globule, Gynocaps, Feminela-VagiC.. Myju se mýdlem, nosím bavlněné spodní prádlo, jen bavlněných džín jsem se nevzdala, partner mi neejakuluje pro pochvy. Už fakt nevím, co mám dělat, je mi někdy trapné, jak jsem cítit...Může být problém v imunitě, v mém věku (41 let)? partner prý nemůže být zdroj těchto potíží. Co byste poradil, jaké vyšetření žádat? Děkuji.
sherry
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám přesně kultivační nález, ale osobně bych doporučil přeléčit i partnera například Entizolem. A pak opět  kolonizaci pochvy laktobacily. A zkuste vůbec nepoužívat mýdlo, jen sprchovat vodou.

Někdy také pomůže změna prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, můžu být těhotná, když jsem přítele udělala rukou a za par minut jsme měli sex? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den!
Pane doktore,mám 2 myomy 2 a cm, za poslední púl rok zůstaly stejné, měla jsem pravidelnou, normální menstruaci, gynekolog doporučil esmya ( je mi 52 let) 3 měsíce po užívání jsem začala špinit, tak asi týden a ted už druhý týden lehce krvácím. To asi není obvyklé - otázka upravena poradcem
IRENA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při užívání tohoto léku a po jeho dobrání se někdy nepravidelné krvácení objevuje. Rozhodně ale doporučuji kontrolu u lékaře.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, již jsem vám dneska jednou psala, děkuji za odpověď. Psala jsem Vám , že mám po porodu pálení kolem pochvy a že jsem na to začala brát framykoin. Vy jste mi napsal, že framykoin mohu brát minimálně 7 až 10 dní. Mě zas doktorka řekla, že právě max týden ho mohu užívat, jelikož to jsou antibiotika. Tak tedka teda nevím, no. Jinak mi to velice pomáhá. Popř. jak dlouho max. bych ten framykoin mohla užívat? To pálení se mi objeví hl. po pohl. styku druhý den a 2 dny trvá než odezní po aplikaci framykoinu. A to pálení mám pouze při chůzí jak se to dráždí. Zkoušela jsem různé druhy krémů- sudokrém, bepanthen...ale to bohužel vůbec nepomáha. Za to ten framykoin je výborný. Popř. mohl by jste mi prosím poradit, co ještě bych mohla dlouhodobě užívat místo framykoinu? Děkuji
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Framykoin nedoporučuji užívat po kratší dobu než 1 týden. horní hranice je uváděna "do vyhojení". To ve Vašem případě ale nelze posoudit- proto jsem psal do 10 dní.

Zkusit byste mohla některou mast s obsahem estriolu -např. Ovestin. Efekt ale nelze zaručit. V případě Ovestinu má smysl aplikovat nejméně 2-3 týdny

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli Colostrum nesnižuje účinnost antikoncepce (konkrétně značku Mistra). Jsem teď nemocná a bylo mi právě Colostrum doporučeno jako přírodní antibiotikum, ale mám strach ho používat...
Děkuji za Vaši odpověď - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o doplněk stravy s poměrně širokým spektrem možných účinků. Jako u řady podobných přípravků není k posouzení možného ovlivnění antiko ochrany k dispozici dostatek údajů.

MUDr. Jan Šulc


antikoncepce
Dobrý den, po 6 letech jsem přestala užívat antikoncepci, protože jsme se s přítelem rozešli. Po vysazení jsem měla nechráněný pohlavní styk. Jako první pomoc jsem si dala Postiron 2, Můžu nasadit antikoncepci hned jak mi začne menstruace? Děkuji za odpověď
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, začněte užívat hned 1. den menses

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den,

10.04.2017 jsem vysadila zhruba po osmi letech antikoncepci. Menstruace proběhla od vysazení bez problému. Od vysazení jsem měla a mám křeče v břiše (spíše nalevo pod žebry - domnívám se, že žaludek -jistá si nejsem), zhruba týden po vysazení jsem měla pocit na zvracení a bolest žaludku, nyní již dva dny mám stále křeče v břiše, spíš nalevo, někdy mě bolí při dosednutí (zřejmě vaječníky), ovšem dělám si již třetí den ovulační testy a negativní, kdy jsem toto přisuzovala právě ovulaci. Předevčírem jsem měla vyznačenou pouze kontrolní čárku, včera jsem měla slabší čárku, dnes ještě slabší, čili počítám, že ovulace neproběhla. Styk s partnerem byl od 16.04. ob den pravidelně - nechráněný. Teď nevím, zda-li plaším a bolesti jsou spojené pouze s hormony po vysazení antikoncepce nebo by se mohlo jednat o bolesti, které s HA nemají, co dočinění. ( Bolesti začaly po vysazení, nikdo předtím jsem je neměla, max. jeden den a velmi vyjímečně).

Děkuji.

Pěkný den,
Fojtíková. - otázka upravena poradcem
Fojtíková Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez vyšetření je prakticky nemožné posoudit, o co se jedná. Může jít o potíže spojené s obnovou činnosti vaječníků, ale příčina může být i mimo oblast gynekologie. Pokud se stav neupraví, navštivte lékaře - nejprve asi gynekologa, pak případně praktického lékaře

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobry den.Pane doktore poradte mii, moji mamce je 58 let a stale ji trapi navaly, nespavost, caste bolesti hlavy a často plače.Posledni mesicky měla před 5 lety, vyšetrenima v poradku, leky bere pravidelne (labydon).Chtela bych ji pomoci a nevim jak a proc to ma tak dlouhou dobu.Prirodni lecba nepomahala. Moc dekuji.
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych změnu přípravku pro hormonální substituci. A dále bych zvážil vyšetření u psychiatra - může jít o nějakou variantu deprese

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den pane doktore. Během půl roku jsem měla 2x zamlklé teh. Poslali embryjko na genet. rozbor a zjistilo se, že to byla holčička, ale bohužel prokázal se 13 a21 chromozóm, tudíž prý dvě vady naprosto neslučitelné se životem.u U prvního zamlklého teh. byla dělána jen histologie. Dá se též jen z histologie zjistit také pohlaví nebo jen z genetiky? Vždy jsem měla zamlklé teh. v 8 - 9 týdnu.Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobý den

V takto časném těhotenství se dá zjistit pohlaví jen genetickým vyšetřením

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jen pro upřesnění -  každý z nás má dvojici chromozomů a 13 a dvojici chromozomů 21 - zřejmě se prokázal nadbytečný chromozom 13 a 21

těhotenství
Zdravím Vás pane doktore,
je mi 31 let, jsem v 5tt, zatím těhotenství nepotvrzeno doktorem, ale mám pozitivní těhotenské testy, bolesti v podbřišku, mírné nevolnosti od žaludku. Minulé těhotenství skončilo v 6tt březnu AB missed.
Pan doktor mi minule řekl, že jakmile znovu otěhotním, nechá mě do konce 4. měs. na neschopence. Potrat neprovázely žádné další komplikace, proběhlo to bez kyretáže. Nyní jsem začala jsem brát utrogestan, který mi zbyl. Jste v tomto stejného názoru - preventivně zůstat doma? Mám sedavé zaměstnání v kanceláři, myslím, že si od práce dokáži udržet odstup a nestresovat se. Říkám si, že by mi spíše prospělo do práce chodit a být v pohodě, než být na nechopence doma. V červnu jsme chtěli letět do Řecka (9tt)- byl byste pro 2h let letadlem?
Děkuji za Váš názor,
AŠ. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že v neschopnosti nutně být nemusíte. Záleží hodně na Vás. Utrogestan doporučuji, když už jste ho začala užívat, brát do konce 8. týdne. Bude-li vše v pořádku, myslím, že je možná i letecká dovolená v Řecku. Vše ale opravdu musí probíhat zcela bez komplikací a samozřejmě nesmíte být v pracovní neschopnosti.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry den pane doktore,

Jsem v 18+2 tt a pri dnesni kontrole mi muj gynekolog oznamil, ze placenta prekryva branku. Dr mi radeji napsal neschopenku a naridil klid. Jaka je pravdepodobnost ze placenta migruje? Jsem z toho dost zoufala. - otázka upravena poradcem
Lili
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost, že se placenta vysune vzhůru, je dle mých zkušeností minimálně 75%

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den,
tak po dlouhém pátrání po internetu a také diskuzí s různýma lékařema po internetu včetně mé gynekoložky, jsem zjistila , že mám asi poraněné tkáně po porodu okolí pochvy. Trpím pálením okolo pochvy až k řitnímu otvoru. Nejhorší je to po pohl. styku, nejvetší pálení pak příjde druhý den po styku.
Jsem půl roku po porodu, nekojím4 měsíce.
Přišla jsem na to, že když si okolo pochvy namažu framykoinem, tak mi to velice pomůže a pálení přestane. Zkusila jsem různé masti, krémy na opruzeniny, poškození kůže...(volně prodejné)...a bohužel nic nepomáhalo . Až jsem zkusila ten framykoin a ten jediný mi pomohl. Ale tím to stále není vyřešené, jelikož stačí pohl. styk a pálení se zase vrátí a já 2 dny musím mazat framykoinem, aby pálení přestalo. Chtěla sem se zeptat, co by mi mohlo pomoci dlouhodobě, aby se už pálení nedostavovalo? Jak vyléčit napořád tu poraněnou kůži? Děkuji - otázka upravena poradcem
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užijete Framykoin, měla byste tuto mast aplikovat minimálně po dobu 7 až 10 dní. Jde totiž i mast s obsahem velmi silných antibiotik (neomycin, bacitracin) a při kratším užití hrozí vznik rezistence. Je také možné, že správná, tedy dostatečně dlouhodobá, aplikace může pomoci problém vyřešit definitivně. To je ale obtížné odhadnout

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, pane doktore.
Chci se zeptat. Je možno přehlédnout domnělý myom o velikosti cca 2,00cm na kvalitním ultrazvuku - 3D při zakloněné děloze, když nemám žádné problémy?Před půl rokem hysteroskopie pro odstranění polypu. Následně asi 5x sono. Nechce se mi tomu věřit. Jsem těhotná, pátý týden, lehké špinění, těhotenství již patrno - embryo, ale navíc sděleno, že vedle je útvar o podobné velikosti. těhotenství po IVF -jedno embryo.Může v případném těhotenství zmizet? Je mi 33 let.Děkuji. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na kvalitním UZ přístroji by neměl být myom o velikosti 2 cm přehlédnut. Jde ale o malý nález, který může vzniknout v řádu několika měsíců, možná i týdnů. Takže při minulém vyšetření nemusel být přítomen Vývoj myomu v průběhu těhotenství je těžké odhadovat - může zůstat beze změny, může růst, může  zmizet. Obvykle ale nečiní potíže, jedinou výjimkou je jeho výrazný růst, což je naštěstí vzácné.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,mám polycystické vaječníky,spozdila se mi MS a vyšly mi 3 pozitivní testy,může to být způsobeno cystama nebo se jedná o těhotenství? první est slabší,pak sílí děkuji za odpověď,
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakovaně pozitivní gravitesty svědčí jednoznačně pro těhotenství

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den, pane doktore
chtěla bych se zeptat, co může být příčinou bolestí při pohlavním styku. Na podzim jsem dost trpěly na kvasinky atd., které se mi ale už snad podařilo vyléčit. V této době jsem samozřejmě pohlavní styk neměla, po vyléčení pohlavní styk bolel pouze zezadu. Nyní už to bolí i při proniknutí a vlastně v kterékoliv poloze. Předehře atd se věnujeme, takže nedostatečnou lubrikací by to snad být nemělo. Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být celá řada - narušené poševní prostředí, zánět čípku nebo vazů v malé pánvi, zánět v pánvi, endometrióza, aj. Bez vyšetření nejde posoudit, o co se jedná ani nabídnout řešení.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Před týdnem nám s přítelem při styku spadnul. Sklouznutí bylo zapříčiněno ejakulací a kondom jsme vyndali z pochvy a byl plný, ale i tak jsem pro jistotu užila pilulku PO Ellaone a měla jsme den po skončení menstruace a ráda bych se Vás zeptala, jestli mohu jít přes to darovat plazmu?
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mého soudu plazmu darovat můžete. O užití přípravku EllaOne ale před odběrem plazmy raději lékaře informujte

MUDr. Jan Šulc

výtok
dobry den, na aky typ zapalov sa pouziva klion d 100? citim svrbenie a palenie,zacervenanie,ale vytok nie je typicky ako pri mykoze,ale je ciry,bez farby a zapachu,vodnaty,nie husty. mozem pouzit klion,alebo je lepsie canesten.dakujem
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klion se užívá při současném pomnožení kvasinek a anaerobních bakterií. Osobně neodporučuji tento přípravek nasazovat naslepo bez posouzení nálezu lékařem

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství (po několika letech neúspěšných pokusů-od puberty opakovaně poruchy menstruace, zejm.po záměrné redukci tělesné hmotnosti). Taktéž mám heterozygótní formu Leidenské mutace a autoimunitní tyreoiditidu. Mojí sestře byla loni diagnostikována celiakie (chronické průjmy, bolesti břicha, nevolnost-sérologie negativní, biopsie pozitivní). Mně byla taktéž nabrána sérologie-negativní. Biopsii jsem nepodstoupila, žádné příznaky nemám. Nyní mi bylo mojí gynekoložkou doporučeno držet bezlepkovou dietu z důvodu možného potratu na podkladě celiakie. Prý stačí dietu držet pouze v 1.trimestru. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor-zda je toto opatření dostačující, zda bych měla držet dietu i v dalším průběhu těhotenství, popř.zda např.po 1.trimestru zkusit dietu vysadit a nechat si znovu nabrat sérologii.Nechci dietu držet zbytečně, na druhou stranu, nerada bych něco zanedbala a o dítě tak, třeba i v pozdějších stadiích těhotenství, přišla. Děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bezlepkovou dietou určitě nic nepokazíte. Ale nemáte-li celiakii jednoznačně prokázanou, doporučil bych dietu maximálně v prvním trimestru. Podrobnější informace by Vám mohl podat spíše než gynekolog specialista na celiakii.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mohla bych se zeptat, před necelým rokem jsem vysadila antikoncepci. Měla jsem to predtim nepravidelně a silné. Teď už je to rok po vysazeni, trvá třeba 50 dni mezi mými menstruacemi a když už to přijde je to slabé a krátké na kontrole jsem byla tak před půl rokem, ale paní doktorka nic nerikala, ale já se stejně bojím, ze něco není v pořádku, jaký na to mate názor vy?
Děkuji predem. - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se nebude interval mezi menstruacemi dále prodlužovat, nemyslím, že jde o něco vážného, co by bylo třeba řešit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Pán doktor hrozí niečo babetku ak si zafarbit vlasy farbou normálnou nie amoniakovou ? Som 32 týžden dakujem
Dida
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že plodu nic nehrozí. Přečtěte si ale pečlivě informace výrobce

MUDr. Jan Šulc

různé
mozem mat pocas ovulacie ciry vodnaty vytok bez zapachu?
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při ovulaci je běžným jevem čirý tažný hlen

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, pred dvomi mesiacmi som začala užívať anitkoncepciu Belara, prvý mesiac som začala slabo krvácať už od 16. dňa, druhý mesiac od 17. dňa. Mám bulimiu (zatiaľ sa mi nedarí z toho dostať) a trochu sa obávam či by to nemohla byť príčina. Zvraciam len počas dňa a tabletky beriem pred tým ako idem spať, aby sa dostatočne vstrebali. Pred nasadením antikoncepcie som menzes mávala len 2-3x do roka, zrejme preto, že mi doktor z krvných testov zistil vysoke hladiny testosteronu. Je v takom prípade možné otehotnieť? znamená krvavý výtok že nie som dostatočna chránená? alebo radšej antikoncepciu úplne vymeniť?
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte bez chyb, antiko ochrana by měla fungovat i při slabém krvácení. Pokud se stav neupraví ani v dalším cyklu, změnu antikoncepce bych doporučil

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň. Beriem antikoncepciu Karhla prvý krat. Začala som ju brať normálne v prvý deň cyklu a už je 12 dní a na začiatku bolo len také menšie špinenie ale teraz je už normálne krvácanie ako pri menštruácii. Čo mám robiť?
Julia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokračujte v užívání. Stále je možné, že se stav upraví.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
dobry vecer, chcem sa spytat,ako dlho mozu trvat ovulacne bolesti. od utorka 18.4.mi zacala ovulacia ale bolesti,aj ked uz slabsie mam este aj dnes. dakujem
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Některá žena ovulaci jako bolest vůbec nevnímá, u jiné trvá bolest pár minut, jindy několik hodin, výjimečně může být ovulace bolestivě pociťována i v řádu dní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
zapomněla jsem užít poslední 3 tablety antikoncepce. V příbalovém letáku píší, že můžu přestat brát a udělat 7 denní pauzu a že se nemusím jinak chránit. Mohu mít tedy nechráněný styk i v 7 denní pauze a nemusím se obávat? - otázka upravena poradcem
Nicol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud po pauze začnete znovu užívat, funguje ochrana i po dobu vynechání tabletek

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den mám dotaz.
Užívala jsem antikoncepci cca 8 let.OD 16 roků cca.Užívala jsem Gravistat 7 roků ale gynekoložka mi poradila změnit za slabší.Dohromady jsem vystřídala 3.Po té jsem se rozhodla vysadit jestli bych se bez ní cítila lépe a taky že ano.Po vysazení mi menstruace normálně naběhla ale další měsíc už ne.Byla jsem u gynekologa který mě vyšetřil a sdělil mi že to mám zablokované a musí to vyvolat.V pondělí mi píchnul injekci a po té nasadil ještě prášky prý kombinovaná léčba.Bohužel mi nedělali dobře na žaludek a tak jsem je musela vysadit. Píchnul mi další injekci a za pár dní se dostavila menstruace. Teď jsem se rozhodla otěhotnět a doufám že nedělám nějakou chybu když to mám nestabilní.Hodně jsem se toho dočetla a všude tvrdí někdo něco jiného. Tak bych chtěla poradit jak postupovat aby otěhotnění šlo snadno.Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění se nemusíte obávat. Otázkou je, zda se Vám hned počít podaří.  Zásadní význam má, zda se u Vás dostavuje ovulace. Doporučuji to sledovat - buď ovulačními testy nebo měřením bazální teploty.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den v prvnim trimestru jsem brala pravidelne femibion..v druhem trimestru beru femibion 2, ale uz ne tak pravidelne ob den..vadi to moc? a rovnou bych se chtela zeptat .chdim na kontroly co mesic a je to pro me nekonecne cekani jestli je miminko v poradku.tak sem si koupila teh.test abych se aspon trochu ujistilaze stale jsem tehotna..myslite ze je to dukaz kdyz sou dve carky?
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání Femibionu 2 jen občas nevadí.

Pozitivita těhotenského testu nemá žádný význam. Dvě čárky by byly přítomny i v případě, kdy by se plodu něco přihodilo. Chcete-li uklidnění, pořiďte si přístroj pro poslouchání srdce plodu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda, nemáte zkušenost s biologickou léčbou a umělým oplodněním. Léčím se s Crohnovou chorobou, užívám Imuran, Asacol a biologickou léčbu Humiru. Chtěli bychom s manželem podstoupit IVF (již podruhé, poprvé neúspěšné, - ovšem tehdy ještě bez léčby.). Není tato léčba kontraindikací k IVF, či není nižší šance na úspěšné oplodnění? Děkuji velice za odpověď.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na Váš dotaz Vám musí odpovědět specialita, který Vás s Crohnovou chorobou sleduje a léčí. On také musí doporučit, jaké léky případně dále užívat a které vysadit

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat jestli je možné a jak moc? Že Žena otěhotní když u sexu nebyl ani kondom, antikoncepce a bylo to v plodné dny. Neejakuloval jsem do ...... a bylo to velice krátké.. Děkuji moc za odpověď.
Martin - otázka upravena poradcem
Martin Vreč
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze zcela vyloučit. Odpovědět přesněji dost dobře nelze - záleží na mnoha okolnostech - kdy byla předchozí ejakulace, kvalita spermatu, zda žena opravdu ovuluje, její věk, atd.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobry den, pred dvema mesici jsem vysadila antikoncepci ze zdravotnich duvodu. Po mesici jsem menstruaci dostala se 4 dennim zpozdenim. Tento mesic jsem v obdobi ovulace mela s pritelem opakovanou prerusovanou souloz v obdobi ovulace i pred ocekavanym prichodem menstruace. Ta se ale uz 7 den nedostavila. Tehotensky test je negativni, ale boli me v podbrisku. Mohu byt tehotna?
Kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test dokáže odhalit těhotenství počaté před 2 týdny a dříve. Pokud byste otěhotněla v období před menstruací, což není vyloučené, test by ještě graviditu neodhalil. Spíše těhotná nejste a jde o hormonální poruchu, ale pro jistotu test ještě za cca týden opakujte

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Děkuji za odpověď na clostibegyt,také jsem se divila ,proč mi to takhle dává a ještě jsem se k ní vracela na ujištění..už jsem měla 1tbl v minulém cyklu od jiné doktorky?Mám se s ní radit nebo to můžu příští měsíc sama brát od 5dne?Jen mě štve,že nejdu na UZ...MOC děkuji za odpo´věd
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Především bych doporučil sledovat, zda náhodou neovulujete i vez léčby.

Bude-li třeba Clostilbegyt nasadit,  je vhodné užívat jen 1 tbl a to od 5. do 9. dne. Vaše lékařka by o tom ale měla vědět a efekt sledovat

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den je možné na sobě 2 tydny po styku zacit pozorovat nepatrne naznaky tehotenstvi ? Napr. pohyb v podbrisku, tlaciva bolest , bolest hlavy.. Dekuji
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

2 týdny po početí může žena pociťovat určité známky těhotenství - například změny chutí, nevolnost, častější močení, zvětšení prsů,  intenzívní vnímání vůní a zápachů, aj. Pohyby v podbřišku ani bolesti mezi běžně pociťované časné příznaky nepatří

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Mám nejspíš PCOS a 11dc jsem byla na uz a folík měl asi 9, od 15 do 20dc mám brát 2x1 clostibegyt, od 14 dne dělám ovulační testy a zatím nic(21den), kdy by mělo dojít k ovulaci??Nemůže to zkreslovat ty léky?Nebo mám další měsíc užívat od 5dne???MOC děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání Clostilbegytu od 15. do 20. dne cyklu je velmi nestandardní a obávám se, že to nemusí fungovat. Před nasazením Colstilbegytu by ale hlavně mělo být jasné, že opravdu neovulujete. Pokud ovulujete, není užití tohoto léku vhodné.

Osobně obvykle začínám jen jednou tbl denně a dvě doporučuji až v případě, že jedna nestačí. Doporučuji tedy nyní ovulační testy spíše nedělat, v příštím cyklu užívat 1 tbl od 5. do 9. dne a ovulační testy od cca 11. dne

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer,
mám dotaz ohledně antikoncepce Mistra. V příbalovém letáku píší, že pokud zapomenu na jednu z posledních tabletek (ve třetím týdnu užívání), tak že můžu rovnou začít sedmidenní pauzu. Já jsem si vzala 19 tabletek a pak zapomněla, takže jsem už poslední tři nedobrala a rovnou začala 7 denní pauzu. Chci se zeptat, jestli i tak antikoncepce funguje a zda jsem i po dobu 7 denní pauzy chráněná?
Děkuji a přeji hezký den - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana bude, pokud začnete po pauze opět užívat, stále fungovat a to i během vynechání tabletek

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, když beru antikoncepci Mistra 2 blistry v kuse (42 tablet) a poté udělám sedmidenní pauzu, tak jestli jsem i v této pauze chráněná před těhotenstvím. Vím, že ano, pokud beru 1 blistr (21 tablet), ale platí to i pro více tablet?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepční ochrana funguje i při větším počtu tablet

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi 15 a menstruace už mám 3 roky.. ale pořád jsou nepravidelné a mám i výtok. Spíš takový hlenovitý, nažloutlý i se zápachem. Chtěla bych se proto zeptat, dá se to nějak lečit? Nebo budu muset zajít na gynekologii? - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, jak moc nepravidelná je menstruace. V 15 letech ale, není-li to něco extrémního, jsou nepravidelnosti běžné a není třeba je obvykle řešit.

Zapáchající výtok s tím nesouvisí. Ten je naopak třeba řešit a nejlepší cestou je návštěva gynekologa. V 15 letech doporučuji doprovod matky

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den,

styk byl 5.2. (nechráněný, udělal se vedle). Po té byla menstruace 28.2. a 4.4. (cyklus cca. 32 dní). První menstruace byla normální, ale ta druhá byla zvláštní - spíše se vše uvolňovalo pouze na wc. 12.4. jsem byla na prevenci u nové paní gynekoložky, která mi po vnitřním ultrazvuku sdělila, že jde krásně vidět, že jsem po menstruaci, nic víc. Strašně se mi zvětšily prsa, je možné, že by případné těhotenství přehlédla?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přehlédnutí těhotenství považuji za extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den. Přišla jsem o ditě v 38 tt. Den předtím měla jsem ctg a činnost byla ok, citila jsem ale že se dítě moc hýbe. Lekář řekl že je to normalní. Následující den už dite nežilo. Víte co se mohlo stát? Těhotenství postupovalo normalni. Děkuji.
Lena J.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den Příčinu této tragické události by měla ozřejmit pitva. Jedna z možností je uzel na pupečníku, ale jen spekuluji... .K tomu, abych se mohl  zodpovědněji vyjádřit, nemám dostatek informací.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
je mi 31 let, manželovi 36 let. Již 16 měsíců se snažíme o početí. Jednou se to povedlo - po 13. měsících ale v 6tt došlo k AB missed. Nyní se začínáme snažit znovu. Začala jsem užívat gynex, piju kontryhelový čaj, snažíme se mít styk 10, 12, 14 den při délce cyklu 28 dní. Teď si začnu měřit bazální teplotu abych se ujistila, které dny přesně probíhá ovulace. Umělé stimulaci a IVF se chceme vyhnout. Doporučil byste nám ještě něco, jak jíti miminku naproti?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně gynex ani kontryhelový čaj příliš nedoporučuji. Vhodnější je podle mne při snaze o početí užívání některého mulitvitaminu s obsahem kyseliny listové. A možná by k průkazu ovulace byly vhodnější ovulační testy - umožní zjistit ovulaci dopředu a styk přesněji časovat. Měření teploty je jen zpětnou informací.

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den pane doktore, poslední menzes jsem měla 23.3 2017. dnes jsem si dělala těhotenský test, který byl negativní. má otázka zní, zda je ještě BRZO na testování? příznaký těhotenství nemám, jen slabší bílý hustý výtok, nafouklé břicho, sem tam ale jen minimálně píchání v podbříšku- toto jsou i běžné příznaky PMS. děkuji
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test dokáže odhalit těhotenství po cca 14 dnech od styku. Záleží tedy na tom, kdy jste měla ovulaci a kdy byste tedy  teoreticky mohla otěhotnět

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze