Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 27.5 do 4.6. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobrý den,mám 5cm velkou cystu na pravém vaječníku. Zajímá mně, při jaké velikosti se musí cysta odstranit. Před 15ti lety měla cysta velikost 3cm. Zatím jsem bez problému. Dále, jak dlouho se po laparoskopii může odejít domů z nemocnice. Děkuji za odpověď.
Božena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale jak uvedeno v záhlaví poradny, od 27.5.do 4.6. mám dovolenou s omezeným přístupem na internet - takže na Váš dotaz nemohu odpovědět. Bude-li vaše otázka ještě aktuální po 4.6., položte ji prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den Dr. Sulci,

dekuji Vam za odpoved ohledne vztycene, nehybne leve rucicky na ult ve 23 tt. Problem je v tom, ze ji tak ma malicka pri kazde kontrole u dr asi od 10 tt. Urcite se nemam obavat napr ochrnuti ruky? Doma jsou z toho vsichni znepokojeni a nuti me na lepsi ult. S pozdravem - otázka upravena poradcem
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale jak uvedeno v záhlaví poradny, od 27.5.do 4.6. mám dovolenou s omezeným přístupem na internet - takže na Váš dotaz nemohu odpovědět. Bude-li vaše otázka ještě aktuální po 4.6., položte ji prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý deň, pán doktor. Na začiatok v skratke niečo o mne a mojich gynekologických problémoch. O pár dní budem mať 38 rokov. Mám za sebou dve úspešné, bezproblémové tehotenstvá (dcéra 18 a syn 15 r.). Pred rokom a pol som po neúspešnom dvojročnom snažení absolvovala laparoskopiu s drilingom vaječníkov. Následne som bola hormonálne stimulovaná Clostilbegytom a druhý pokus bol úspešný. Otehotnela som, no v 8 tt mi bola diagnostikovaná anembryomola a nasledoval kyret. Tri mesiace po zákroku som prirodzene otehotnela. Preventívne som si aplikovala Clexane, no bohužiaľ v 12 tt opäť potvrdený MA a znova kyret. Mám podozrenie, že som mohla potratiť kvôli zľaknutiu v nočných hodinách, keďže nasledujúce dni po spomínanom zľaknutí mi začali ustupovať tehotenské príznaky. Ale je to len moja domnienka. Absolvovala som hematologické, genetické i endokrinologické vyšetrenie. Bol mi diagnostikovaný syndróm lepivých doštičiek s následnou doživotnou liečbou Anopyrínom. Minulý mesiac som opäť otehotnela, no žiaľ ani napriek liečbe Anopyrínom a Clexanom to ani tentokrát nedopadlo dobre. Včera som podstúpila kyretáž po MA v 7 tt. Lekárka v nemocnici mi odporúčala absolvovať reprodukčnú imunológiu, no podľa názoru mojej ošetrujúcej gynekologičky je toto vyšetrenie vhodné pre páry, ktoré majú problém otehotnieť, čo my nemáme. Otázka teda znie, či by ste mi Vy odporúčal absolvovať uvedené vyšetrenie? Mohli byť uvedené potraty náhodné? Aké veľké je riziko potratu v prípade ďalšej možnej gravidity?

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

S úctou a pozdravom Monika - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale jak uvedeno v záhlaví poradny, od 27.5.do 4.6. mám dovolenou s omezeným přístupem na internet - takže na Váš dotaz nemohu odpovědět. Bude-li vaše otázka ještě aktuální po 4.6., položte ji prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Často se mi stává, že mě v noci probudí pálení za poševním vchodem. Dokud nepoužiji probiotikum nedá se to vydržet,doprovází to nutkání na močení + nepříjemný pocit při močení. Po použití probiotika se to zlepší, uklidní.
To se mi teď stalo ale během MS. Kdy krev tolik nevytéká (sice mam třetí den z šesti) a přesto se mi to stalo znovu. Poševní vchod je jakoby stažený a pro jistotu jsem si zavedla probiotikum a pro rychlejší ulevu udělala výplach. Doufám, že mi to pomůže. Rovněž používám probiotické tampony od ellen. Nevíte, čím by to mohlo být? - otázka upravena poradcem
Nala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale jak uvedeno v záhlaví poradny, od 27.5.do 4.6. mám dovolenou s omezeným přístupem na internet - takže na Váš dotaz nemohu odpovědět. Bude-li vaše otázka ještě aktuální po 4.6., položte ji prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, často se mi stává že se v noci vzbudím a doslov mě pálí za poševním vchodem. Jakmile použiti probiotikum, vše se během chviličky uklidní.
Problém nastává během MS. Jakmile méně krvácím, začne to znovu (i když používám tampony od ellen - probiotické). Napadlo mě jestli to není tím, že je sliznice více sušší možná v noci a suchá? Co s tím? - otázka upravena poradcem
Nala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale jak uvedeno v záhlaví poradny, od 27.5.do 4.6. mám dovolenou s omezeným přístupem na internet - takže na Váš dotaz nemohu odpovědět. Bude-li vaše otázka ještě aktuální po 4.6., položte ji prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobry den,

Mohu se zeptat jaka je pravdepodobnost otehotneni, jestlize uspokojim partnera (jeho ejakulat mam na ruce) a umyji si bezprostredne pote ruce mydlem (2x) a pote si zavedu tampon?

Hrozi neco?
Dekuji.
K. - otázka upravena poradcem
K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Omlouvám se, ale jak uvedeno v záhlaví poradny, od 27.5.do 4.6. mám dovolenou s omezeným přístupem na internet - takže na Váš dotaz nemohu odpovědět. Bude-li vaše otázka ještě aktuální po 4.6., položte ji prosím znovu

MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Dobrý den, zajímá mě, zda některé hormonální léky v případě léčby potíží v klimakteriu jsou příčinou rozvoje demence.
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální substituční léčba v menopauze snižuje riziko demence. A to dokonce výrazně.

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, je mi 40 a jsme 14 dní po MA v 17tt bez revize, zatím jsem bez ms. Můžeme nám prosím poradit, kdy se můžeme začít znovu snažit? Vzhledem k věku nechceme čekat zbytečně dlouho (lékař nám řekl čekat i půl roku, jestli vůbec).
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebyla nutná revize, myslím, že stačí vynechat dva cykly po šestinedělí.

MUDr. Jan Šulc

různé
dakujem za odpoved :) prosim, ešte ake vitaminy, doplnky odporucate pri gynekologickych tazkostiach ? citala som o Indonale..mozem si ho naordinovat aj sama ? dakujem, pekny vecer
aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji běžný mutlivitamin se stopovými prvky - například Centrum. Podobné doplňky stravy s cíleným účinkem, např. na gynekologické obtíže, jako je Indonal, příliš nedoporučuji. Vždy je lepší používat standardní léky, u kterých je jasný účinek i případné vedlejší negativní dopady. U stravových doplňků tyto informace chybí a je omyl se domnívat, že jsou vždy zcela neškodné

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore, podle poslední menstruace jsem v 6+2tt. Dnes na UZ byl vidět gestační váček a žloutkový váček, embryo ani srdeční akce ne. Myslíte, že je tento nález v pořádku, nebo by embryo se srdeční akcí již mělo být vidět? Délka mých menstruačních cyklů je 33-35 dní.
Předem Vám moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud byste otěhotněla 13. či 14. den cyklu, s čímž kalkuluje počítání délky těhotenství dle menses, již by nejspíše šlo o problém. Při delším cyklu je klidně možné, že jste počala o několik dní, třeba i o týden či více, později. Pak nemusí být na UZ plod zatím vidět a vše je v pořádku. Více řekne až další UZ

MUDr. Jan Šulc

prevence
Dobry den, dnes som prisla od gynekologa totalne vystrasena..stale mam gynekologicke problemy, zapaly, prechladnutia atd..robil mi minuly rok cyto ,kde mi vyslo 2-,nasledne mi dal lieky,po nich bolo vsetko ok..a po roku mi zase robil cyto s vysledkom 3a L- sil... Velmi ma vystrasil ked ma poslal na kolposkopiu na Klenovu..zevraj, srandardne posiela pri zhorsenej cyto.. cyto mi robil den pred menzesom..mohlo to ovplyvnit vysledok ? Plus mam este malu ranku na krcku maternice... obavam sa najhorsieho..
aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posouzení nálezu specialistou je při zhoršení cytologie běžným postupem. Vůbec nemusí jít o nic dramaticky vážného. Je ale možné, že na čípku začaly probíhat změny, které by za několik let se vážnými staly. A pak je třeba zasáhnout. Zda je či není třeba něco udělat  právě nejlépe posoudí specialista. Výsledky na dni cyklu nezávisí

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý deň pán doktor dá sa otehotnieť keď máte sex len počas plodných dní ďakuje
Nella
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při styku po čas plodných dní se určitě dá otěhotnět.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den chtěla bych se zeptat na problém který už dlouho přetrvává. Je to asi půl roku, když jsem se opakovaně léčila z kvasinkové infekce, pomocí vaginálních tablet. Problém Vždy na chvíli ustál, ale vrátil se. Bylo mi doporučena intimní hygiena bez sprchových gelu a sprchování místo koupání.Jedná se bohužel o to, že to pálí zevnitř při sexu. Když se partner snaží do mě proniknout, tak to jde pomalu a velmi těžko. Paní gynekoložka říkala že jsem možná trošku užší a že pomůžou lubrikační gely, které bohužel pálí a moc nepomáhají. Poslední dobou to bohužel pálí i při močení. Pálí to na stranách nejen zvenku, ale i uvnitř. Dost častý problém je i praskání zvenku po stranách. Jsme s přítelem úplně v koncích, jelikož si nevíme rady, co použít, protože nic už nepomáhá. Bohužel to narušuje náš intimní život, což nás samozřejmě nerozděluje, ale trápí nás to oba. Paní doktorka mi předepsala Clotrimazol a takové větší žluté kuličky po kterých je žlutý, velmi mazlavý výtok. Ty celkem pomohli, ale opět se to vrátilo. Ze začátku jsem používala Fermalac a Idelyn, poslední měsíc a půl používám antikoncepci tanielle. Chtěla bych se zeptat zda to není něco vážného protože už to přetrvává dost dlouho a zda by nebyl problém s plodností, protože bývala gynekoložka mi to dost zanedbala. Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Plodnost tímto problémem není ohrožena. Léčba ale nemusí být snadná. Doporučil bych kultivační vyšetření a současnou léčbu Vás i partnera dle výsledku. Pokud by šlo opravdu o kvasinky, je stanovení citlivosti také důležité. Při jejich opakovaném průkazu  mám dobré zkušenosti s dlouhodobou léčbou celkově podávanými antimykotiky - např. Mycomax 150 mg tbl po dobu 6 měsíců, vždy při menses.

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobry pane Dr. Sulci,
jsem v 23 tydnu tehotenstvvi a pri kazde kontrole ult jsem si vsimla ze ma miminko dozadu vztycenou, nehybnou levou rucicku, jen hybe prstikama. Dr tomu nevenuje prilis velkou pozornost. Mela bych se pri tom znepokovat? - otázka upravena poradcem
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že není důvod se tím zneklidňovat

MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobry den pane doktore, jsem v 8TT, bez spineni. je me jiz 8 tehotenstvi, predchozi vzdy potrat. Chci se zeptat na Vas nazor na jizdu na kole? treba 10 km po rovine? Muze to uskodit? dekuji predem
Marie G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Asi to neuškodí. Ale s ohledem na předchozí potraty považuji za rozumné udělat maximum pro pocit, že jste nic nezanedbala. Takže bych radil na kole ještě několik týdnů nejezdit

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, je možné, aby partnerka otěhotněla, když nedošlo k pohlavnímu styku? Mazlili jsme se v posteli, ale oba jsme na sobě měli spodní prádlo (ona navíc ještě intimku). Při mazlení jsme se vzájemně dotýkali pohlavními orgány, ale právě jen přes spodní prádlo. K ejakulaci nedošlo, jen jsem měl zevnitř na spodním prádle pár "kapiček lásky". Myslím, že je nesmysl, aby k otěhotnění došlo, ale raději se ptám. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Michal
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění považuji za prakticky vyloučené

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den.
S prítelem jsme se rozhodli pro miminko. Dne 21.5 jsem si naposled vzala antikoncepci Bonissa ktera je kombinovana hormonalni a ten den jsme meli nechraneny sex. Druhý den 22.5 take. Vim ze jsem nemohla ještě otěhotnět ale spise se ptam ze den poté tudíž 23.5 me začalo bolet v podbřišku jako pri příchodu menstruace coz me trochu zaráží v tom ze kdyz jsem drive dobrala prasky na prichod menstruace tak. Az cca po 3 dnech nebrani prášku me zacalo bolet mirne břicho. Tak čím to je ze ted to je tak brzy? - otázka upravena poradcem
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nástup krvácení a s ním spojené obtíže se mohou někdy objevit dříve. Jde o výjimku potvrzující pravidlo

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Potřebuji poradit. Je mi 18 let a jsem už 3 roky uživatelkou HA. V pátek mi skončil menzes (který jsem dostala o dva dny později) a v neděli po pohlavním styku jsem začala velmi slabě krvácet. Trvá to již 3 dny a je to slabší než ve zmíněnou neděli. Nevím zda to může být následek opožděně menstruace, nějakého podráždění při styku nebo zda mám za tím hledat něco jiného. Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít jen o variantu krvácení v pauze (předpokládám, že v užívání antikoncepce nyní byla standardní pauza). Někdy krvácení  přesáhne i do začátku užívání nového platíčka.

Stav by se měl upravit. Pokud ne nebo pokud se podobný problém bude opakovat, navštivte svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
Už po druhé mám kvasinkovou infekci, pan doktor mi předtím předepsal vaginální mast Macmiror Complex 1x denně večer, a že to přejde po 8mi dnech použití. Měla jsem klid na pár měsíců, teď se to znovu objevilo, stejné příznaky, pálení, svědění..
Mohla bych znovu použít mast, kterou mi pan doktor předtím předepsal? Nebo jak se mohu toho problému zbavit. Děkuji - otázka upravena poradcem
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zbylý lék užít nedoporučuji. Kupte si některý volně prodejný lék proti kvasinkám. Užívejte dle návodu na příbalovém letáčku, dodržte dávkování a předepsanou dobu užívání. Při neúspěchu se opět obraťte na  lékaře

MUDr. Jan Šulc

různé
Prosim Vas o radu, mam 35r, bezdetna. Asi pred 3 rokmi mi museli ukoncit tehotenstvo v 16tt kvoli vrodenej vyvojovej vade plodu z doteraz nezistenej priciny. Znovu sa pokusam otehotniet, ale na chodidle mam kurie oko, ktore som liecila cca 1 tyzden lastovicnikom. Poslednykrat som si aplikovala na chodidlo stavu zo stonky lastovicnika 4 dni pred ovulaciou. Je jedovaty, mohlo by to mat negativny vplyv na moje pripadne otehotnenie alebo sa mam pokusat otehotniet az dalsi mesiac? Dakujem.
Patricia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný negativní dopad uvedené "léčby"  bych nepředpokládal.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý večer já bych se chtěla zeptat jestli můžu otěhotnět bez pohlavního styku a umělého oplodnění a jiných podobných věcí když nemám partnera????? Předem děkuji za odpověd.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bez pohlavního styku  nemůžete přirozenou cestou otěhotnět. Bez partnera nelze v ČR provést umělé oplodnění

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore,
měla bych pár otázek. Vůbec nevím, jaké mám udávat stáří plodu - po IVF, nebo respektive, jak ho mám brát. Dr. z CAR mi třeba řekl při sonu, že jsem 6plus2 a já si myslela, že se to bere od poslední MS, což bych byla jen 6tt. Můj lékař, který ví, že jsem po IVF, při dalším sonu o pár týdnů později, nezohlednil IVF a řekl mi, že stáří dle výpočtu je jakože o dva dny mladší, ne dle sona, ale dle poslední ms. Tak nevím, jak to mám brát a jak je to počítáno v případě IVF.Nevím, jestli je to tak důležité, např. při 1.screeningu, kdy se mě ptali na stáří, a v žádance bylo uvedeno stáří dle utz a já uvedla stáří dle IVF, tudíž dle prvního lékaře. Dále jsem uvedla jen orientační váhu, neb jsem nevěděla, že ta se do propočtů bere v potaz. A nyní mě tedy zajímá, jestli to může poté udělat nepřesný výsledek 1.screeningu - uvedené stáří plodu (když to bude o dva dny), váha (třeba o tři kila rozdíl). děkuji. - otázka upravena poradcem
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozdíl ve stáří plodu o 2-3 dny nehraje roli, stejně tak odlišná váha o 2-3 kg. Stáří těhotenství se počítá tak, že pokud by byl odběr vajíček 13.-14. den, odpovídá výpočtu dle menstruace. Pokud byl odběr dříve, je těhotenství bráno jako o odpovídající počet dní  starší a opačně- byl-li později, jako mladší

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den.
Mám už přes osm měsíců zavedené nitroděložní tělísko Jaydess, před ním jsem užívala HA. Od té doby co mám tělísko se mi výrazně zhoršil PMS, a je to čím dál tím horší, tento měsíc jsem strávila tři dny v posteli a ani prášky na bolest mi nezabíraly - dříve jsem nikdy na nic podobného netrpěla. Bolesti se vyskytují i nepravidelně během celého cyklu, sice slabší ale stále je to něco co jednoznačně přišlo s tělískem. Krvácím stále stejně nebo jen o malinko méně než dřív, přestože bych podle Dr. krvácet už moc neměla. Byla jsem na kontrole, tělísko mám na svém místě a byl mi na měsíc předepsán Cyklo3fort, ale žádná změna se nedostavila. Vzhledem k tomu že se blíží léto a dovolené tak se už trochu začínám bát, navíc jsem četla že se s tělískem nedoporučuje používat tampony, což mi kromě krvácení a bolesti ještě přidává na nepohodlí jelikož jsem na ně byla zvyklá. Čím ještě by tedy mohly být obtíže způsobeny? A jaká by mohla být jejich řešení? K Dr. jsem objednaná,ale až za měsíc. - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potíže nemusí být způsobeny tělískem, ale Vaším cyklem, který hormonální antikoncepce blokovala a po jejím vysazení se obnovil. Lze zkusit, zda by přidání hormonální antikoncepce potíže odstranilo.

Tampony lze užívat i s tělískem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den
Je mi 38 let. Ve 2016 jsem rodila a po pul roce jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko. Po počátečních obtížích po zavedení se upravila menstruace tak, že téměř nekrvácím a nepocituji téměř žádné projevy. Ale pravidelně v polovině cyklu mám tak dva dny, kdy se v noci potím a přitom je mi zima, unavená , chut na jídlo, nemůžu sportovat. Může to mít souvislost se slabou menstruací? Děkuji - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S oslabením intenzity krvácení popisované potíže s vysokou pravděpodobností nesouvisí. Tělísko neovlivňuje kolísání Vašich hormonálních hladin v průběhu cyklu. A zvýšené vnímání těchto změn bych považoval za nejpravděpodobnější příčinu obtíží

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den
po stimulaci na ivf gonalem kdy et nevyšel proběhla menstruace doktor mezi ketem doporučil ještě nechat proběhnout další dva cykly...je možné jít mezitím na iui ? a musela by být před tím stimulace clostilbegytem nebo je lepší bez hormonů ? vždy před iui byl clostilbegyt - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K posouzení nemám dost informací. K IUI je potřebné, aby byl alespoň jeden vejcovod průchodný a aby hodnoty spermiogramu nebyly výrazně patologické. A samozřejmě je třeba ovulace. Pokud ovulujete i bez léků, Clostilbegyt bych neužíval.

MUDr Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat v pátek jsem byla na odběru krve na hcg bylo mi z krve zjisteno 22,65jednotek byla jsem 15dpo, dnes 18dpo jsem byla znovu a hcg 70,10jednotek.Beru duphaston 1-0-1 .Zajíma mě zda hodnoty nejsou nízké a zda by se nemohlo jednat o biochemické těhu a bylo by lepší vysadit duphaston.Děkuji za odpoveď. - otázka upravena poradcem
misa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Možná bych také očekával o něco vyšší hodnotu, ale každý den hraje  roli. Hodně záleží na tom, jak přesně jste ovulaci stanovila. A  dále -hladina HCG nemá až tak zásadní význam. Klíčovým je UZ nález. Duphaston určitě zatím nevysazujte

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, měla bych na vás dotaz. Je mi 47 let a mám 3 myomy o velikosti každý z nich 5-6 cm. Vždy v období asi 14 dní před menstruací mám takové zvláštní stavy - je mi mdlo, motá se mě hlava, trpím zvýšenou únavou, depresemi, nevolnostmi, nechutenstvím a dále bolestmi v podbřišku. V práci nejsem schopna normálně fungovat, neboť je mi mdlo a trpím obrovskou únavou. Potíže vždy sami odezní, ale asi 2 týdny před menstruací se objeví znovu. Chtěla bych se zeptat, zda příčinou těchto stavů by mohly být myomy a zda je třeba je řešit operací, či zda příčina těchto potíží je jiná? Byla jsem na interním vyšetření, po této stránce je vše v pořádku. Je to vlastně takový kolotoč potíží, který mě trápí pořád dokola a ráda bych věděla jak se jich zbavit. Předem děkuji mnohokrát za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myomy mohou být příčinou bolestí. Další obtíže ale spíše s myomy přímo nesouvisí a jde o vystupňované příznaky premenstruačního syndromu.

Zda pomůže pouhé odstranění dělohy s myomy, není jisté. V 47 letech by ale šlo zvážit odstranění dělohy s vaječníky a vejcovody. To by obtíže vyřešit mělo. Z méně invazívních postupů lze zkusit užívat hořčík nebo vitamin E, případně obojí. Zkusit lze také podání gestagenů v druhé polovině cyklu- např. Orgametril 2x1 tbl od 14. do 25. dne cyklu

MUDr. Jan Šulc

těhotenský test
Dobrý den..před menstruací dne 8.5.2017 jsem měla nechráněný pohlavní styk...menstruaci jsem dostala 13.5.2017 , kdy si můžu udělat tehotenský test? V lekarně jsem si koupila test,který můžu použít 5 den po oplození a to je prosím kdy?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nedá se to přesně odhadnout. K oplození může dojít v den styku ale třeba i za 3-4 dny po něm.  Takže si test dnes můžete udělat a informace by měla být jednoznačná

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
je mi 36 let, mám 7letou holčičku, rok se snažím otěhotnět, u gynekologa jsem se dozvěděla,že mi začíná přechod,mám stále pravidelnou menstruaci.
Je nějaká naděje na otěhotnění, případně je nějaká léčba? Děkuji - otázka upravena poradcem
Hedvika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím přesně, na základě čeho Váš gynekolog usoudil, že Vám začíná přechod. Jak velká je šance na početí lze posoudit hormonálním vyšetřením, především stanovením hladin AMH. Nebude-li výsledek "úplně katastrofický", což bych v 36 letech neočekával, řešením může být asistovaná reprodukce - ať již ve formě IUI nebo IVF. Každopádně považuji při roční neúspěšné snaze za vhodnou péči specializovaného pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


výtok
Dobry den, zacala jsem uzivat lek dafnegin na kvasinky. Poprve jsem si krem zavedla ve ct vecer, dnes (po) se mi dostavila menstruace. Stihla jsem tedy 4 davky. Bohuzel MS mam prvni dny silnou i v noci, tudiz nemuzu v lecbe pokracovat. Chtela bych se zeptat, jak mam postupovat dale. Mam vyckat konce menstruace a aplikovat si krem od zacatku (tzn.alespon sest davek) nebo staci navazat, tzn.dve davky? V dobe lecby jsem take mela pohlavni styk (bez kondomu), mohl se manzel nakazit? Dekuji
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přenos na partnera nelze zcela vyloučit.

Raději bych doporučil zopakovat celou léčebnou kůru

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, 1 den po ovulaci jsem začala brát Triprim na zánět moč. měchýře. Předtím i při ovulaci jsme se s přítelem snažili o miminko. Jsem 3 den po ovulaci a 5 den dobírám poslední tabletu myslíte, že by v době ovulace kdyby došlo k početí a já druhý den po ní začala brát Triprim, že to může poškodit počínající těhotenství? Jsem po dvou zamlklých těhotenstvích..Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Triprim se v těhotenství užívat nemá.  Takto časně v případné graviditě bych ale nějaký vážná následek spíše neočekával. Jak velké je riziko dokáže ale přesně říct jen genetik.

MUDr. Jan Šulc

bolesti
Dobrý den,
Mám problém s vaginálním vysycháním pochvy, zkoušeli jsme intimní gel pro zvhlčení, ale to po chvilce nejde vůbec poznat, že by jsme gel použili, také mě trápí bolest a štípaní. Při použití gelu mě to hrozně pálilo a štípalo. Beru akntikoncepci Katya, nevím jestli to s tím má souvislost, nicméně předtím jsem takové problémy neměla. Jaká rada nebo pomoc na to existuje? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou může být narušené poševní prostředí. Doporučuji návštěvu gynekologa a léčbu dle nálezu, nejlépe na základě mikrobiologického rozboru.

Můžete též zkusit jiný lubrikační krém.

Souvislost s užíváním antikoncepce nelze zcela vyloučit. Zjistit to můžete jen tak, že antikoncepci vysadíte. Nechal bych t ale až pro případ, že by výše uvedené nepomohlo

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, v 3 den své menstruace jsem byla v prostředí, kde se velmi prášilo, a proto bych se chtěla zeptata jestli to mám nějaký vliv na mestruaci?....děkuji
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádný vliv ti  podle mne nemá

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den,chci se zeptat. Mam 33 let.Jsem po laparo endometriozy 2/17., budu podstupovat,ivf, jenze do toho se mi pridruzila stitna zlaza..nizke hodnoty,tak,mam,letrox,75.Nizke AMH 0,5 a 3cm endometriom na vajecniku..vejcovody pry nemam průchodné..vysledek operace. Myslite ze mam sanci ze,se uvf i presto povede? Spermiogram je dobry.A,jeste dotaz.je pravda ze Nosifol snizuje funkci stitne,zlazy? Beru ho na zvysenou funkci vajecniku..ale docetla jsem,se na internetu, ze snizuje funkci,SZ.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Endometriózu i neprůchodné vejcovody IVF dokáže obejít. Správně substituovaná štítná žláza by také neměla být problémem a možnost početí bych viděl jako reálnou. Nepříznivou informací je hladina AMH. Odhad toho, jak budou vaječníky reagovat, je obtížný. Ale i tak nějaká šance určitě existuje.

Nosifol není standardní lék, pouze doplněk stravy. Evidence vedlejších účinků je proto omezená. Osobně ale informaci o negativním dopadu na funkci štítné žlázy nemám. Měl by se k tomu vyjádřit lékař, který Vám předepisuje Letrox

MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den, je mi 17 asi měsíc mě svědí levá bradavka a před dvě dny jsem si nahmatala malinkou bulku pod bradavkou. Může to být vážné?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně nejde o nic vážného. Pokud se ale stav neupraví, navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
užívám antikoncepci a chtěla bych se zeptat, zda mohu provádět pohlavní styk i v 7 midenní pauze ? - otázka upravena poradcem
Barča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Styk můžete mít i v 7 denní pauze a atiko ochrana by měla fungovat

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den. Mel jsem s pritelkyni nechraneny sex. Skublo mi v penisu jako bych se udelal ale ne udelal jsem se az potom. Slo o preejakulaci? Dekuji
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobrý den, chci se zeptat jestli moje partnerka může otěhotnět. Když jí vylížu nebo vyprstím její intimní partie.
Marek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění by bylo možné pouze v případě, že byste na prstech nebo v úspěch měl sperma

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor, som po úspešnom KET v prirodzenom cykle, v 11TG. Prosím vás, môže mať negatívny vplyv ak týždeň pred plánovaným ukončením vynechám crinone gel? Mám pocit podráždenej sliznice a svrbenie, inak je všetko v poriadku. Ďakujem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šlo-li o KET v nativním cyklu, tedy v cyklu, kdy užíváte pouze Crinne, můžete tento lék  podle mne v 11. týdnu vysadit

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den,jsem ve 2 měsíci těhotenství,mám polycystické vaječníky,chtěla bych se zeptat,jak se cysty chovají během těhotenství,můžou se ztratit? A ještě mám otázku,jak je to se sexem v těhotenství,ano či ne? děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý  den.

Činnost vaječníků je po 3. měsíci těhotenství, kdy funkci žlutého tělíska přebírá placenta,  utlumena. Četné drobné folikuly (cystičky) přetrvávají ve vaječnících dále, obvykle se obraz polycystických vaječníků výrazněji nemění.

Probíhá-li těhotenství bez komplikací, je pohlavní styk možný

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Mužské sperma obsahuje prostaglandiny, které stimulují kontrakce - znamená to tedy, že pokud muž prodělal vazektomii, nemá jeho ejakulát který je již bez spermií žádný vliv na porod v případě vysokého stádia těhotenství ?
Iris
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zdrojem prostaglandinů je prostata. Takže i po vasectomii jsou při zachované ejakulaci v ejakulátu prostaglandiny přítomny

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den rada by som sa opytala s cim moze byt spojene nizke libido? uzivam uz 20 rokov s prestavkami pocas tehotenstva triregol dakujem
- otázka upravena poradcem
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být řada - věk, proběhlá těhotenství, kvalita vztahu, celkový zdravotní stav, aj. Teoreticky  může být příčinou sníženého libida i užívání antikoncepce. Lze zkusit přejít na jiný přípravek, ale problém to nemusí vyřešit. Nakolik se na problému antikoncepce podílí či nepodílí, lze zjistit jen jejím vysazením. Více by možná poradil sexuolog

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Je mně 49 let. Před 7mi měsíci mně skončil 5lety cyklus Mireny. Menstruace se nedostavila. Nyní mám jít na vyndaní popř. výměnu. Dle hormonální hladiny krve prý v přechodu nejsem. Chtěla jsem se zeptat, zda výsledky krve může ovlivnit několikaleté užívání jetele lučního - obsah izoflavonu 70 mg denně? Zda může být Mirena ještě 7 měsíců funkční, když se menstruace nedostavila? Doporučil byste mně zavedení nové Mireny? Popř. jsou i jiné metody určení, zda jsem již po přechodu? Co byste mně doporučoval vy jako lékař? Předem děkuji za odpověď.
Martina Pírková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U doplňků stravy je ten problém, že  jejich účinky nejsou, na rozdíl od léků, přesně evidovány a je o nich často jen málo informací. To platí i pro jetel luční. Takže nevím, zda může ovlivnit některé výsledky krevních testů.

V přechodu zcela jistě již jste. U některých žen začíná toto období života již po 40. roce života, po 45. roce je v přechodu již prakticky každá žena. Přechod totiž není ztráta menstruace, nýbrž období života mezi dobou pohlavní zralosti a stářím.

U Mireny to není tak, že funguje 5 let a pak již ne. Její účinek postupně slábne a 5 let je interval, po který funguje spolehlivě. Myslím, že klidně může zůstat zavedena ještě několik měsíců.

Zda zavádět další Mirenu záleží na tom, co od ní očekáváte. V přechodu sice jste, ale zda ještě budete či nebudete menstruovat, třeba i řadu let, není jisté. A je to i obtížné zjistit nějakými testy. Otěhotnět ale již v 49 letech na 99% nemůžete. Takže jako antikoncepci novou Mireny nepotřebujete. Jako blok menstruace může ještě být řadu let užitečná.

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň, kvôli posunutiu menštruácie som užívala Norethisteron 5 dní. Na tretí deň od poslednej tabletky som dostala menštruáciu, ale prekvapilo ma, že bola slabšia a kratšia ako inokedy. Môj lekár ma upozorňoval na opačný možný účinok, že budem mať silnejší a dlhší menzes. Je to v poriadku? Môžem byť tehotná alebo mať nejaký zdravotný problém? Fakt som čakala opačné vedľajšie účinky....
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Občas je po Norethisteronu krvácení i slabší a nic to neznamená. Pro jistotu ale doporučuji těhotenský test. Užití tohoto léku před početím nechrání

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
<br><br>je mi 52 let, beru Duphaston vždy od 15.-24. dne cyklu z důvodu nedostatku progesteronu (v minulosti silná a dlouhá menstruace, 2x kyretáž). Čeká mě plánovaná operace žlučníku, která vychází na 17. den cyklu. Prosím poraďte, je lepší začít brát Duphaston až po operaci nebo operaci "nevadí" a mohu jej užívat již od 15. dne? Neovlivňuje srážlivost krve?
<br><br>Děkuji. - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji začít užívat Duphaston až po operaci.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,

chcela by som sa spytat, v prvy den druheho tyzdna uzivania hormonalnej antikoncepcie som zabudla uzit jednu tabletku, uzila som ju az po nejakych 16 hodinach. To iste sa mi stalo este raz, par dni na to. Nasledne som mala po 6 dnoch nechraneny pohlavny styk. Je tu riziko otehotnenia? Ak ano, ake velke?
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnění je nepravděpodobné, ale není na 100 % vyloučené. Přesnější odhad rizika je obtížný

MUDr. Jan Šulc

pohlavní styk
Dobry den chtela bych se zeptat mam par dni pred menstruaci a vcera jsem mela pohl. styk s pritelem nechraneny no a povedlo se mu do me udelat ... a pred tydnem se stala podobna vec jaka je pravdepodobnost ze jsem tehotna ?
Nicol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pravděpodobnost početí nelze dost dobře odhadnout. Záleží a mnoha okolnostech, jakou jsou Váš věk, zda ovulujete či ne, kvalita spermatu, aj. Otěhotnění ale určitě není vyloučené

MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat.
Už je to16tý den od vynechání MS do 14 dne bílý výtok, včera večer jsem začala slabě špinit a to stále pokračuje.12 den po vynechání jsem dělala 25 citl. test a byl negativní. Ještě před vynecháním MS jsem přibrala na váze asi o 10kg, bolela mi hlava a sem tam mi bylo nevolno. Od prvního dne vynechání bolest podbříška a břicha nad vaječníky, motání a bolest hlavy, docela velká bolest prsou (hlavně po stranách), tvrdnutí bradavek, modré naběhlé žilky na prsou, zácpa a asi 8 den po vynechání zvracení. Myslíte, že by to i přesto, že byl test negativní mohlo být těhotenství ? Volala jsem se svým gynekologem, protože jsem momentálně mimo ČR a ten mi řekl, že mám počkat do příštího měsíce a jsem z toho celá nesvá, nevím na čem jsem a mám strach, že kdyby to těh. bylo, aby se nic nezanedbalo. ?Dekuji za odpověď.
?
?
?
?

- otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O těhotenství se pravděpodobně nejedná. Spíše jde o hormonální poruchu. Nelze vyloučit ani cystu. Gravitest ale pro jistotu doporučuji ještě jednou zopakovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Mám na Vás asi zbytečný dotaz. Je mi 54 let, mám 2 dospělé děti, problémy s otěhotněním nebyly. Menstruaci mám stále zcela pravidelnou, antikoncepci neberu. Můj nový přítel však vyžaduje, abych se stále chránila, já to považuji, vzhledem k věku, za zbytečné. Jaký je Váš názor?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I já považuji ochranu před početím v 54 letech za zbytečnou

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
dobry den jsem v 19+4 a sestra zrejme zacina mit nestovice..ja jako mala mela nestovice..hrozi.neco miminku?
nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste neštovice měla, nakazit byste se neměla a plodu v tom případě nic nehrozí

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze