Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Alternativní medicína
Dobrý den, Moje babička má rakovinu, podstoupila několik operací a chemoterapií. Momentálně je po operaci kdy jí vyoperovali dva nádory ve střevech ale nádor v močovém měchyři se nepovedlo odstranit. Na další operaci jí nechtějí vzít. Je velmi zesláblá. Hledám neustále na internetu nějaké doplňkové přípravky který by aspon trochu pomohli - na povzbuzení celého organismu. Myslíte si, že Ovosan by jí mohl pomoct? jako novinku jsem našla ještě gesavit 50 BG, bude to mít nějaký příznivý účinek?
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ovosan nemá žádné podpůrné účinky a ten druhý preparát vůbec neznám.
Alternativní medicína
mamince bude 85 roku ma cukrovku,tumor v ledvine,nyni ji zjistili metastazy v plicich, vic informaci mi lekari nedali ziju v Havirove a maminka je nyni v nemocnici ve stodě.mohl by ji trochu pomoci javorovy sirup a stava z cervene repy ? dekuji lekari za odpoved. Kveta
květa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Javorový syrup a šťáva z červené řepy mamince bohužel pomoci nemohou.
Alternativní medicína
Dobrý den pane profesore,chtěla bych se zeptat, jaký může mít vliv na rakovinu a její prevenci užívání gelu aloe vera a houby reishi.O těchto přírodních produktech, se velmi málo mluví a knihy nebo studie ,které mají třeba v číně velké zastoupení i v medicíně se u nás nedají sehnat.Znáte nějaké studie o těchto produktech? Děkuji za odpověd Zuzana Illnerová zuza005@email,cz
zuzana illnerova email.zuzaoo5@email.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím že velký vliv to nemá, neznám o tom žádné půkazné práce, který by to tvrdými fakty podporovaly.
Alternativní medicína
Dobrý den chtěla bych se zeptat - tatínek postupuje chemoterapie (nádory v játrech ...).Má nějaký vliv na posílení organismu doplněk stravy OVOSAN ? Nemůže uškodit ,popř,je možné ,že bude chemoterapie lépe snášet ? děkuji za odpověď
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou žádné tvrdé důkazy, že by Ovosan k něčemu byl. Uškodit ani pomoci nemůže.
Alternativní medicína
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pane profesore, co doporučuje pro prevenci pro našeho dvouletého vnuka po operaci mozkového nádoru (pinealoblastom) a chemoterapii a jestli je účinnost některých prokázána.Lékaři v nemocnicích v těchto záležitostech neporadí a myslím,že je to škoda .Jedná se např.o následující: Chlorella,mladý ječmen,Zianika Imunogen,glukanové přípravky z hlívy ústřičné nebo Ovosan. Jistě víte,že člověk by dal nemocnému rakovinou všechno na světě,zvlášť když se jedná o takového človíčka,ale zdá se mi ,že tito různí distributoři a léčitelé těchto skutečností mnohdy zneužívají.Když už mám za tyto přípravky dát tolik peněz,tak bych chtěla vědět,jestli to má vůbec smysl.
kvitovaeva@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě vám žádné potravinou přídavky ani jiné přípravky, které uvádíte, nemohu doporučit. Neexistují žádné tvrdé důkazy, že by to k něčemu bylo a podle mého názoru je to vyhazování peněz, které můžete pro vašeho vnuka využít jinak. Držím palce, aby vnuk byl v pořádku.
Alternativní medicína
Dobrý den, rakovina byla u mé přítelkyně diagnostikována jako nevyléčitelná. Proto jsem se uchýlila k hledání nějakých doplňků stravy, které by alespoň vedly ke zpomalení rakovinového bujení a prodloužení života. Našla jsem pár, někdy lidmi dobře hodnocených, doplňků stravy-např. Inocell, Vilcacora a také takzvaná zelená strava (mladý ječmen, chlorella...)apod. Nerada bych koupila něco zbytečného a neúčinného. Můžete mi poradit nebo něco sám doporučit? Nevíte o někom kdo s tím má zkušenost a jakou? Moc děkuji za odpověd.
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel vám z mých zkušeností nic seriozně doporučit nemohu, potravinové doplňky nemají tvrdá data z klinických zkoušek a tedy vlastně nemáme důkaz o jejich účinnosti. Samozřejmě je můžete zkusit, jen za ně nedávejte zbytečně moc peněz, někteří prodejci to občas přehánějí. V každém případě vaší přítelkyni moc držím palce, aby byla v dobrém stavu co nejdéle.
Alternativní medicína
Jmelí.Dobrý den,docela mě překvapila vaše odpověd ohledně injekce jmelí.Je vidět,že uznáváte pouze klasickou medicínu,ale i ta je krátká.Zajímalo by mě,jestli kdyby jste umíral vy ,nesáhl by jste po alternativě? Proč v naší republice nefunguje spojení klasické a altern.medicíny,jako je tomu ve světě?Děkuji
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Co budu dělat až budu umírat to zatím nevím, těžko se to předvídá. Ale celý život věřím jen na to, pro co má nějaké důkazy a ty v případě jmelí zcela chybí. Existují země, kde se klasická a alternativní medicíny používá v určitém spojení, viděl jem to například v Číně.
Alternativní medicína
Dobry den,myslite ze je dobra prevence proti rakovine brat pripravek ovosan?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Alternativní medicína
Dobry den,myslite ze je dobra prevence proti rakovine brat pripravek ovosan?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, to si opravdu nemyslím, nikde se nic takového nepodařilo prokázat.
Alternativní medicína
Dobrý den,můžete mi prosím napsat váš názor na injekce jmelí?A můžou člověku i uškodit v pokročilém stádiu rakoviny? Děkuji L.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to lék a nikde jsem nečetl žádné fakty podložené informace, že by to mělo proti rakovině pomáhat.
Alternativní medicína
Pane doktore mám ještě jeden dotaz: Dají se lipomi eliminovat přírodní cestou? Bylinkářka mi tvrdí , že mne lipomu zbaví pití krvečistícího čaje z řebříčku obecného. Je to možné? Děkuji!
Jindřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, nedají, bylinářka má zřejmě zájem o vaše peníze.
Alternativní medicína
Dobrý den Velmi prosím o Váš názor na alternativní léčbu rakoviny žaludku injekční aplikací protinádorové vakcíny spolu s podpůrnným užíváním rostlinných protinádorových prostředků. Slyšel jsem o případech vyléčení pacientů již odsouzených k několika měsícům života. Velice děkuji
Nov
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o žádném takovém případu a nepřipadá mě to ani pravděpodobné, omlouvám se.
Alternativní medicína
Dobrý večer pane profesore, přeji krásné Vánoce, zdraví a štěstí v novém roce. Asi před dvěma týdny jsem se Vás ptala na závěr z rentgenu mého manžela, čekal na CT vyšetření. CT dopadlo dobře, nejedná se o nádor, ale o nějakou hernii, snad kýlu.Jsem moc šťastná, během čekání na výsledky jsem pátrala na internetu po informacích a léčbě rakoviny a mám k Vám dotaz: Četla jsem názor že rakovina vzniká při snížené imunitě, je možné se bránit posílením imunity třeba doplňky stravy jako je BioBran 1000 ? Moc děkuji za odpověď a za Váš čas. Přeji Vám i Vašem pacientům hodně štěstí.
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji za přání, i já vám přeji vše nejlepší. Posilování imunity pomocí potravinových doplňků bohužel nefunguje, nejsou na to žádná tvrdá data. Je to především komerce, tedy obchod.
Alternativní medicína
Dobrý den, moje maminka měla neoperovatelný nádor plic T4N2M1 pokud si pamatuji a již dnes bohužel není mezi námi. Rád bych se zeptal, jak vnímáte alternativní léčbu medicíny (javorový sirup + soda, hladovky a podobně) o kterých mě mnoho lidí přesvědčovalo jak fungují. Píši Vám proto, že by mě zajímala rada odborníka, zda-li může rakovinu tato léčba ovlivnit.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Postupy, který popisujete, naprosto nefungují, rakovinu to neovlivní, hladovka nemocného spíše poškodí.
Alternativní medicína
Dobry den pane profesore,je vhodne posilovat imunitu už behem chemoterapie nebo až po ukončeni?Nekde jsem cetla,že se nemaji jist vyrobky s bifido kulturou,mužou tyto bakterie skodit ? Moc dekuji za odpoved.
Sarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Imunitu moc posilovat nejde, všechny potravinové přídavky, které se prodávají, sice tvrdí, že imunitu podporují, ale nejsou na to žádná tvrdá data. Více se k tomu neumím vyjádřit.
Alternativní medicína
Dobry den p. doktor, mam chronicku lymfaticku leukemiu. Bola som na odbery krvi v rozmedzi tyzdna, aby lekarka videla ako sa mi zvysuje pocet bielych krviniek za 7 dni. Krvinky narastli rapidne a to som ani nebola chora, ani som nemala ziaden problem. Jedine co som zmenila je to, ze som zacala uzivat betaglukany (liek ma nazov HOUBOVE QUARTETO). Mal by mat imunite posilnujuce ucinky. Na internete som nasla, ze zivy biele krvinky, co neni v mojom pripade asi dobre. Neviem, teda, ci lieky na podporu imunity su pre mna prospesne, alebo v tomto stave nie. Doplnky podporujuce imunitu v podstate chrani a podporuju rast bielych krviniek, co v mojom pripade nieje dobre, ale na druhej strane chronicka leukemia znamena oslabenu imunitu. Vedeli by ste mi poradit co by som mala uzivat? Existuje nieco na trhu, alebo nejake bylinky? Su antioxidanty vhodne? Dakujem pekne za odpoved.
Maria
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To co užíváte nejsou léky, ale potravinové přídavky a rozhodně vám nemohou pomoci. Z potravinových přídavků nejsou žádné, které byste měla s prospěchem užívat.
Alternativní medicína
Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký máte nároz v případě dlouhodobého úžívání beta glukanů, léčím se s imunitou, léčba mi vyhovuje, na celostní medicíně mi všaK glukany dlouhodobě nedopuručily ( max. 3 měsíce), s tím, že hlívá odebírá tělu vlastní zásoby, Děkuji Irena Slavíková
Irena Slavíková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou na to žádné tvrdá data, takže se k tomu nemohu vyjádřit, z mého pohledu je užitek z tohoto užívání problematický.
Alternativní medicína
Vážený pane profesore,často pročítám Vaše stránky a je zde hodně dotazů, týkajících se Ovosanu.Váš názor ja takový,že to nemůže pomoci vážně nemocným. Jak si, prosím, vysvětlujete, že tento preparát doporučují onkologicky nemocným pacientům i doktoři?Nejsou zde nadřazeny peníze nad zdraví lidí? Moje osobní zkušenost je taková, že tento preparát mě stál mnoho tisíc korun a přesto manžel zemřel. A přitom mi byl doporučen lékařem. Přeji Vám hodně zdraví a lepších zpráv pro nás.
Míla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se, ale píši zde moje názory a zkušenosti a nemohu posuzovat ani ovlivňovat doporučení ostatních lékařů, to je věc znalostí a svědomí každého z nich.
Alternativní medicína
Dobrý den.Chci se prosím zeptat na váš názor na Ovosan.Zda s tímhle preparátem máte zkušenosti a jeké.Není to jen ždímání peněz z chudáků nemocných co se i stébla chytá?Strejda má myom na mozku něco mu odoperovali a něco nechali a jn ozařují.Má cenu aby si to kupoval?Je důchodce a raděj nebude mít na jídlo jen aby mu zbylo na Ovosan.Děkuji
lenka Doskočilová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to komerční záležitost, potravinový přídavek. Je na rozhodnutí každého, co si koupí, já bych to nedělal.
Alternativní medicína
Dobrý večer,pane doktore,chtěl bych znát váš názor.Jsem po chemoterapii a bylo mi doporučeno pít aloe vera gel.Chtěl bych se zeptat jestli mi to nějak může pomoci a naopak jestli mi to nemůže uškodit.Děkuji vám za odpověd hezký večer
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že vám to není k ničemu, já bych to nedoporučoval. Nejsou žádné tvrdé důkazy, že to k něčemu je. Uškodit vám to ale zřejmě nemůže.
Alternativní medicína
Pane doktore, moc si vážím Vaší práce. Chtěla bych se zeptat, jestli doporučujete nějaké potravinové doplňky při adjuvantní chemoterapii u karcinomu prsu. Děkuji za odpověď.
Julie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, nedoporučuji, nejsou žádné tvrdé důkazy, že to k něcemu je.
Alternativní medicína
Jsem po 6chem a gyn,operaci brali mi i uzliny na 26místech výsledky jsou v pořádku jde zabtánit nebo zpomalit další růst bylinama -přírodníma produktama
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou na to žádné důkazy, ale uškodit vám to nemůže.
Alternativní medicína
Dobrý den pane doktore. Před rokem jsem ve svých 30 letech po 10 letém kouření 20-25 cigaret denně konečně s tím zlozvykem přestal. V poslední době mě v ranních hodinách během vstávání či prbouzení bolí na hrudi, při nádechu. Ne denně, ale určitě 2x do týdne, asi tak po 3 týdny. Obvodní lékařka mne objednala na RTG. Prosím sdělte mi, zda výsledek neznamená nic nebezpečného, případně, zda se s RTG dá jednoznačně zjistit, že se nejedná o rakovinu plic, nebo zda bych měl jít ještě na jiný druh vyšetření, abych si byl jistý. RTG zpráva: Hrudní orgány: Střední stín intaktní. Plicní hily klidné. Plicní křídla norm. transparence a bez zjěn ložiskových. Bránic ev. nádech. postavení, hladké, volné, klenuté. Zevní bránící úhly volné. XXXX moc děkuji za pomoc. Honza
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tento dotaz jsem již odpověděl.
Alternativní medicína
Příbuzná má neoperovatelný nádor jater 1,8 x 2 cm, v současnosti podstupuje druhou dávku chemoterapie - týden chemo po 12 hod.., pak 3 týdny návrat do domácího léčení.. Je možné užívat podle návodu potravinový doplněk - Reishi /Ganoderma lucidum /? Děkuji za Vaši radu a odpověď.
Zdeňka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Potravinový doplněk je možné podávat, ale nemocnému to určitě nepomůže, jde jen o komerční záležitost.
Alternativní medicína
Vážený pane profesore,moje maminka 82 let podstoupila v říjnu 08 ablaci prsu pro CA mamy,Měla nějaké ložiska v mléčných žlázách.Při první operaci jí odstranili pouze mléčné žlázy a hned na to následovala operace,kdy jí odstranili celý prs,bez ozařování a bez chemoterapie.Do července 09 měla výsledky krve v pořádku,ale teď na poslední kontrole měla výsledky něco nad normu.Pan doktor říkal,že to není ůplně dobré,ale taky žádná tragédie.Nevím jak tomu mám rozumět a o maminku mám strach.Na další kontrolu jde za tři měsíce a tam se uvidí jak se to bude vyvíjet dál.
Šárka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Také tomu nerozumím, když nepíšete o jaké výsledky vlastně šlo.
Alternativní medicína
Dobrý den, pane doktrore. Mamince byl před měsícem diagnostikován adenokarcinom v levé plíci. Operace a následná chemoterapie ji čeká za 3 týdny. Je možné užívat už nyní podpůrné prostředky (doplňky stravy) na posílení organismu před zákrokem? Jde o nápoj Revitin (Nutrabona) a tablety Spirulina Barley s výtažky z mladého ječmene a mořské řasy. Mockrát děkuji za odpověď.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podpůrné prostředky nemají žádný význam, neškodí ale také nepomohou.
Alternativní medicína
Manžel má diagnozu metastatické postižení pleury,primární nález napravé plíci,po chemoterapii konec 1/09 bez nálezu na CT,nyní progrese na CT 3x3,6 nález.Manžel je zařezen do výzkumu a užívá denně biol.léky.Ptám se zda je možné a vhodné podpořít zdravotní stav Beta Glucanem,nebo jiným doplňkem stravy.Děkuji za odpověď.
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, Beta Glucan ani jiný potravinový doplněk není k ničemu.
Alternativní medicína
Dobrý den, pane profesore. Již jste mi jednou v poradně odpovídal (matka, 57 - kostní metastázy), přímo u Vás byl na konzultaci i můj otec. Chtěla jsme se zeptat, i když znám nakolik je zdravotní stav vážný, na přípravek Inocell. Myslíte, že by byl v tomto případě vhodný? V současné době špatně snáší druhý cyklus chemoterapie, má po dávce i 3 dny vysoké teploty. Jsem si vědoma toho, že pokud by přišla dříve než v roce 2003, byla by šance na uzdravení nadějná. Vidím to objektivně, ale určitě se setkáváte s tím, že okolí by udělalo maximum, jenom kdyby mohlo oddálit smutný konec. Jsem stejného názoru jako Vy, když jste mému otci řekl, že pokud by se našel lidový léčitel, kterému by se podařilo stav zvrátit na opačnou stranu, dostal by dávno Nobellovu cenu. Děkuji za odpověď i čas, který jste věnoval osobní konzultaci.
Ivona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel si nemyslím, že by Inocell něčemu mohl pomoci.
Alternativní medicína
Dobrý den pane profesore,jaký je Váš názor na mitochondrální medicínu jako doplněk léčby u onkologických pacientů? Lze touto metodou snížit riziko návratu onemocnění? Děkuji za odpověď, Věra Hrádková
Věra Hrádková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikdy jsem nečetl nic, co by podávalo důkazy, že to funguje.
Alternativní medicína
Dobrý den, pane doktore jistě jste jako odborník se zájmem na vše okolo rakoviny slyšel o peruánské liáně Vilcacora a o jejích údajných pozitivních účincích i na rakovinu. Co si o tom myslíte, dle dostupných informací to někde v zahraničí berou docela vážně (chem. rozbory, klinické testy, snad i nějaké výsledky). Nejsem naivní, samozdřejmě že hlavní a nezastupitelná je ověřená léčba jako ozařování a chemoterapie, ale skusit to jako podpůrnou léčbu která ničemu neškodí? Vždyť člověku už pak na nějakých penězích nezáleží...
Honza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neznám žádné důkazy, že by to fungovala.
Alternativní medicína
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na účinnost čaje z vilcacory nebo jiných bylin. Léčím se s rakovinou prsu T1N0M0. Nyní podstuppuji chemo, pak ozařování. Je vhodné tento čaj pít při léčbě, či až po skonční, nebo je to zbytečné. Velice děkuji za odpoveď
Iveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou žádné důkazy, že by čaje proti rakovině účinkovaly. Jejich pití považuji za zbytečné. Podle TNM klasifikace byste se po léčbě měla s velkou pravděpodobností uzdravit, tak držím palce.
Alternativní medicína
Dobrý den,prosím chtěla bych se zeptat na Váš názor,zda mohou některé přípravky zlepšit průběh léčby nádorového onemocnění -Ovosan,Vilkakora?Pokud ano,v jakých dávkách doporučíte užívání.Ráda bych pomohla mamce-má ben.nádor na žebru a 3 malé metast.na plicích.Teď ji čeká odstranění žebra+další terapie.Moc Vám děkuji.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle mého názoru a zkušeností nemohou.
Alternativní medicína
Dobrý den,chtěla bych se zeptat za mého strýce Františka(66) na tablety Wobe Mucos.Byla u něj objevena rakovina střev v roce 2008.Byl na operaci,prodělal chemoterapii,vývod nemá.Tento týden byl na kontrole,byl v pořádku.Wobe užíval a ptá se,zda si myslíte,že je vhodné ho nadále užívat.Nebo by jste popřípadě doporučil něco jiného.Děkujeme za odpověd.Darina ze Šumavské Hoštic
Darina Hodinová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to k ničemu, ale nemůže mu to uškodit. Nic jiného také nemohu doporučit, jeho stav to nemůže ovlivnit.
Alternativní medicína
Dobrý den. Jsem 10 let po ablaci levého prsu. Následovala chemoterapie a 5 let léčba tamoxifenem. Pro velké potíže s pocením hlavy bych chtěla užívat doplněk stravy DIOCEL koncentrát a čaj SMILAX officialis. Prosím o sdělení, zda tyto doplňky mohu používat. Děkuji. Libuše.
Libuše Swietoňová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Doplňky stravy většinou nemají žádný, tedy ani negativní, účinek.
Alternativní medicína
Dobrý den. Většina lidí se ptá jaký vliv má podpůrná léčba (aloe vera, ostropestřec atd.) u onkoligických onemocnění a lékaři jim odpovídají, že na samotnou nemoc to vliv nemá. Já mám ale opačný dotaz. Velice zjednodušeně: Věřím, že výtažky z těchto rostlin jsou zdraví prospěšné, ale není to kontraproduktivní, když procházím určitou léčbou (chemoterapií, ozařováním, následně hormonální léčbou) za nějakým účelem zničení nádorových buněk a budu brát podpůrné léky na pročištění organismu, ochraně buněk, ochraně proti ozařování atd. Kdo mě zaručí, že podpůrná léčba bude mít blahodárný vliv jen na zdravé buňky a ne na ty nádorové? Jsou na to nějaké studie? Pochopte mě, vím že si můžu napomoci k ozdravě těla, ale nechci zároveň potlačovat onkologickou léčbu.
Lada
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou žádné tvrdé důkazy, že to vliv na onkologická onemocnění má. Účinek vámi jmenovanách látek není otázka věření, ale toho, že nikdo nepodal důkazy o jejich účinku. Takže moje odpověď je jasná, pacinetovi to podle mého názoru nepomůže ani neuškodí. Chápu, že chcete udělat maximum, ale tudy cesta opravdu nevede.
Alternativní medicína
Vážený pane profesore,narazila jsem na informaci ohledně Miracle mineral supplement od Jima Humble.Jsem sice k podobným informacím skeptická,ale co když?Manžel dožívá v bolestech poslední dny s rakovinou a co když by mu to mohlo pomoci?Ráda bych znala Váš názor,protože Vám já opravdu věřím.Nezlobte se,prosím,pokud Vám to připadá naivní,ale víte určitě,že tonoucí se rád chytí každého stébla.Děkuji Vám předem a přeju mnoho úspěchů.
IvanaJ.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepřipadá mě to naivní a chápu vás. Nejsou ale žádné důkazy, že by to k něčemu bylo.
Alternativní medicína
Jsem v současné době na 8.sérii chemoterapie (od r.2OOO).Prvotní nález byl na vaječnícich. Nyní jsou nálezy na pleuře, plících a uzlině na hrudníku.4.měsíc beru Ovosan 2-2-2. Jak dlouho ho mohu takto brát bez přerušení? Je to nějak omezené?Děkuji za odpověď!
Staňa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ovosan vám bohužel nemůže pomoci, nesvědčí pro to žádná tvrdá fakta. Na druhé straně vám neublíží.
Alternativní medicína
Dobry den pane profesore mam jeste jeden dotaz byla mi odstranena jedna ledvina z pozitivnim nalezem1 v unoru chtela bych znat nazor na uzivani chlorelly pyrenoidosy muzu to take uzivat dik moc za odpoved
ilona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Užívat to můžete, ale nejsou žádné důkazy, že by vám to k něčemu bylo.
Alternativní medicína
Vazeny pane doktore, ještě bych rada poprosila do tretice, když budete tak moc hodny(tatinek, vek 59let, SCLC leve plice T4NxM0, kl st III, LD, PS1). Existuje cela rada potravinovych doplnku s vytazky z ras, ruznych hub, apod. Prijde mi docela pravdepodobne, ze něco z toho muze mit pozitivni vliv, vzdyt prece i cela rada leku obsahuje vytazky rostlin. Jiz nekolikrat jsem slysela primo od lekare, ze co se rakoviny tyce, jsme teprve na zacatku a presto jsou k temto vecem naprosto nekompromisne skepticti a neznam jinou odpoved nez „nic z toho nemá smysl uzivat“. Samozrejme se neptam cemu oni sami veri, ale chtela bych pouze vedet, jestli nekteri z tech mala „uzdravenych“ pacientu (nejlepe s podobnou diagnozou) třeba nemluvili o nejakem doplnku, který uzivali navíc ke standardni lecbe. Rada bych poprosila i Vas o odpoved a budu rada i za subjektivni, vedecky nepodlozene nazory Vas nebo vasich pacientu. Moc dekuji za odpoved.
LenkaP
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se, ale nikdy jsem neslyšel ani nečetl o důchazech, že to má nějakou cenu nebo přínos v léčbě rakoviny pro nemocného, mimo snad přínos pro jeho psychiku.
Alternativní medicína
to snad nemyslíte vážně s odpovědí na níže uvedený dotaz? " zbytek života pokazila" ? jaké řešené nabízete? žádné ! s chemo jí nepokazíte? Alternativní medicína: Pane doktore,otci byl před měsícem diagnostikován rozsáhlý karcinom na obou plicích,operovat nelze.V současné době podsupuje chemoterapii.Dočetla jsem se o možnosti léčby dle Rudolfa Breusse, která spočívá v 42 denním půstu,pijí se pouze přesně namíchané zeleninové šťávy a čaje. Vše má být se souhlasem lékaře.Víme, že otec je nevyléčitelně nemocný, má vyzkoušet tuto přírodní léčbu? Děkuji za odpověď Kruschinová PetraODPOVĚĎ: Určitě ne, jen byste mu život zkrátila a zbytek života pokazila
zdenek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nerozumím první větě, k dotazům se nemohu vracet. Rozhodnutí, zda podstoupí alternativní léčbu je vždy jen na nemocném, nikdo jiný to za něho rozhodnout nemůže. Neznám žádné jasné a tvrdými čísly doložené pozitivní výsledky této léčby, ale pokud to mám být se souhlasem lékaře, musí se rozhdnout otec po poradě se svým lékařem.
Alternativní medicína
dobrý den pane doktore, mam posete telo tak zvanzmi uzlicky a na hlave tvrdou bulku velikosti holubiho vejce. ma cenu tyto projevy tela resit hyrurg. nebo by stacilo brat houbu reischu na cisteni slysel jsem ze je velmi dobra na tyto veci a na rakovinu. dekuji za odpoved je mi 50 let
ladislav s.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak ta houba vám na to určitě nepomůže, ale blíže se k tomu nemohu vyjádřit, když vás nevidím a neznám podrobnosti.
Alternativní medicína
Hezké odpoledne,jaký je Váš názor na léčení rakoviny javorovým sirupem s jedlou sodou? více na www.wahlgrenis.czDěkuji za odpověd
Jarmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prostě a jednoduše to nefunguje, nejsou pro to žádné tvrdá fakta.
Alternativní medicína
Dorý večer pane doktore, chtěla jsem se zeptat na Váš názor na Phyto chi(kapky). Četla jsem o tom různé člányk na netu, slouží to jako podpůrná léčba při onemocnění rakovinou. Strýc trpí rakovinou prostaty, meta do lopaty kyčle pánevní. Je po ozářkách, orchatektomi a prodělává chemoterapii(2 dávky zasebou). Cítí se dobře, je vitální a nehubne. Jen občasné bolesti té kyčle.Myslíte, že je vhodné mu jako podpůrnou léčbu koupit tento přípravek?Pije různé bylinné čaje, které nám doporučili při onemocnění rakovinou. Děkuji za odpověď a přeji pěkný víkend
Míla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že je to k ničemu, na druhou stranu mu to neuškodí tak záleží na tom, zda by z toho měl třeba radost. Je to jen otázka peněz.
Alternativní medicína
Dobrý den, maminka(75) je jeden měsíc po operaci karcinomu tlustého střeva s diagnózou T2N0M0. Na posílení imunity jí chci koupit Wobenzym nebo bio-bran. Prosím o názor. Děkuji
helena.suchmanova@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To by bylo k ničemu, vyhozené peníze.
Alternativní medicína
Dobrý den,pane doktore,je prosím možné podle Vás,aby vymizeli meta z kostí pouze po alternativní léčbě červenou řepou a celerem?Mám strejdu,který odmítl chemoterapie a takto to u něj funguje?Děkuji Majda.
Majda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Není to možné, když srovnáte stejné vyšetření před a po alternativní léčbě, tak to uvidíte. Pokud to bude jinak, tak napište.
Alternativní medicína
jsem nosičem BRCA 1,mohu použít lymfoven,systém BODY SHAPING nebo lyposukci ultrazvukem bez nějakého rizika ,děkuji
ludmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Alternativní medicína
jsem nosičem BRCA 1,mohu použít lymfoven,systém BODY SHAPING nebo lyposukci ultrazvukem bez nějakého rizika
ludmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím co je lymfoven ani body shaping, omlouvám se. Liposukci podstoupit můžete.
Alternativní medicína
Dobrý den. Máte nějaké zkušenosti s prostředkem BI-oBran ? Děkuji
Jaj
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, nemám.
Alternativní medicína
Dobrý den. Na internetu jsem četla několik diskuzí o léčení rakoviny trypsínem a chymotrypsínem. Můžete k tomu napsat svůj názor? Děkuji A jakopodpůrný přípravek horská jádra meruněk vitamín B17?
j
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba trypsínem a chymotripsine není vědecky podložená a v klasické medicíně se tedy nepoužívá. Podpůrné přípravky, které uvádíte, nemají zásadní význam.
Alternativní medicína
Vážený pane doktore, měla bych dotaz ohledně vztahu solných jeskyní a onkologických pacientů. Konkrétně moje matka 57 let, po operaci ca prsu v červenci 08. Nyní po ozařování, léčena Femarou. Jelikož má také zátěžové astma a trpí ekzémy ,zajímalo by mě jestli by jste tuto terapii doporučil? Jeskyně má mít také velmi uklidňující vliv na psychiku. Děkuji
Lenka J.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že solná jeskyně vaší matce nemůže uškodit.





mobilní verze