Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Léčba
Dobrý den, mám dotaz ohledně režimu IGEV. V den, kdy se dávají všechny tři léky, by se léky měly podávat v pořadí ifosfamid, gemcytabin a vinorelbin. Sestra mi je ovšem dávala přesně v opačném pořadí- když jsem se jí na to ptal, odvětila, že to je jedno. Stejnou odpověď jsem dostal, i když jsem se ptal lékaře. Opravdu na pořadí nezáleží a léky se uvadí v tomto pořadí pouze kvůli tomu za jak dlouho “vykapou“? mockrát Vám děkuji za odpověď
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většinou se léky podávají podle délky své aplikace, ale jsou i přesně daná schémata, které léky podat nejdříve. V tomto případě nemáme přesně stanovený postup, který lék dát dříve.
Léčba
Dobrý den...mému synovi 11 let bylo nalezeno na fibro z histologie následující : 1.Duodenální sliznice bez zánětu a bez známek glutenové enteropatie. 2.Částky z antra s chronickým mírně aktivním zánětem. Helikobakter v hojném počtu. Byly nasazeny antibiotika Klacid, Duomox a Helicid. Chtěla jsem se zeptat zda se helikobakter vyléčí a zda tam dle nálezu hrozí ještě nějaké riziko. Mnohokrát děkuji za odpověď. Starostlivá MAMINKA :)
Mižu
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Helikobakter se současnou léčbou vyléčí téměř vždy. Nález v jeho letech je však spíše ojedinělý, ale to nevím přesně, nejsem pediatr. Po vyléčení infekce není žádné další riziko známé, ale může ji dostat opět znovu. Musíte se zeptat spíše gastroenterologa.
Léčba
Dobry den, u 2 lete dcery nasli fibrohistiocytarni nador podkozi.Proliferacni aktivita dle Ki-67 je nizka 5%. Za tyden mame jit na CT bricha a plic jestli nema metastazy. Jake mame vyhlidky? Ten tyden je pro nas dlouhy...
eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte se obrátit na dětského onkologa. Existují dvě centra v ČR - jedno je v Brně - Černá pole a druhé v Praze-Motol.
Léčba
Vážený pane profesore, manželovi bylo provedeno CT břicha pro bolesti se závěrem : paket uzlin retroperitoneálně, v mediastinu retrotracheálně a paraaortálně a na krku, Histol: High-grade tumor, nejspíše špatně diferencovaný karcinom s neuroendokrinní diferenciací. Primární ložisko nezjištěno. U manžela byla zahájena serie 6 chemoterapií cDDP+Vepesid. Kontrolní CT vyšetření - regrese všech uzlin. V současné době se cítí dobře a je bez léčby.Chtěla bych se zeptat zda v tomto případě by nebyla vhodná nějaká zajišťovací léčba. Děkuji Blanka
Blanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, zda je onemocnění klinicky aktivní či ne. Pokud ne, tak volíme taktiku vyčkávání a léčbu zahajujeme s prvními příznaky. Další postup také záleží na současném rozsahu onemocnění, zda je operabilní či nikoli.
Léčba
Vážený pane profesore, Chtěla bych Vás prosím požádat o radu. Před třemi dny byl tatínkovi sdělen nález: Tumor kardie žaludku s mediastinální lymfadenopatií, vdálené meta neprokázány. Histol. z biopsie - málo diferencovaný invazívně rostoucí adenokarcinom žaludku - intestinální typ Laurén. MKNO 8140/33. Byla mu doporučena indikace neoadjuvantní chemoradioterapie a poté chirurgický zákrok. Chtěla bych se Vás prosím proto zeptat, zda má v této fázi nějakou šanci na uzdravení ? Nebo zda případně po tot. odstranění -chirurgickém zákroku - může znovu vše propuknout? A už jen poslední otázka - to zda jsou uzliny v pořádku a s tím spojený další průběh (návrat nemoci) se zjistí až po operaci ? Moc Vám děkuji za Vaši ochotu a odpověď !
Kamila Š.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace tohoto typu se mohou provádět jen při osobním vyšetření.
Léčba
Dobrý den, chtěla jsem poprosit. přítelova maminka (73 let, ale velice aktivní ) se léči na zhoubný nádor s metastázemi na játrech a plicích. Lékaři vyloučili operativní odstranění nádoru a zahájili léčbu. Nevím zda šlo o biologickou,ale mamince se velice ulevilo a její zdravotní stav se pocitově velice zlepšil. Minulý týden byla opět na Ct vyšetření a nález ukázal , že se nádor uklidnil, ale metastázy se nadále zvětšují. Maminka byla postavena do role, aby se sama rozhodla zda chce léčbu cytostatiky nebo žádnou. Potřebovala bych poradit jak se rozhodnout, protože v této chvíly opravdu nevíme
Monika Svobodová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom o jaké nádorové onemocnění se jedná. Pravda je, že u některých pacientů v jisté fázi onemocnění volíme taktiku jen sledování, ale to musí určit lékař a nikoli pacientka. Proto rozhodnutí a doporučení je na lékaři a nikoli na přítelově mamince.
Léčba
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, maminka chodí na adjuvantní chemoterapii 1.linie, má to být 6 cyklů po 3 týdnech. Po 2.chemoterapii měla leukocyty silně sníženy(1,7) a tak byla chemoterapie odložena o 6 týdnů,místo 3 týdnů. Po 3.chemoterapii se situace opakuje.(Leukocyty opět 1,7) A tak se chci zeptat: Jestli bude chemoterapie účinná když opět nebude dodržen termím 3 týdnů mezi cykly? Děkuji za odpověď.
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapeutický režim by měl být jednoznačně dodržen, aby léčba byla účinná. Pokud nelze, kvůli krvinkám, tak máme prostředky, aby se krvinky rychle zlepšily a tím pádem byl odklad co nejkratší. V žádném případě ne 6 týdenní.
Léčba
dobry den, moja mama ma este len 45 rokov a diagnostikovali jej pseudomyxoma peritonea. viem ze je to velmi vazne, ale chcem vediet kolko ma casu, ide na operaciu formou (metodou )hypertermickej intraperitoneálnej chemoterapie (HIPEC). na internete som nasla ze 5 rokov.tak malo?dufam ze to bola mylna informacia. a aj ked je to pre mna velmi tazke, chcem sa spytat akym sposobom nastane smrt a je bolestiva?
michelle
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na přesné histologii a řadě dalších informací, které vyplynou z operace a histologie.
Léčba
Dobrý den, chci se zeptat: Proč se rakovina plic bez metastáz neřeší jednoduše transplantací postižené plíce?
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom v jakém stádiu onemocnění zjistíte. Pokud je to časné stádium, tak lze provést jednoduše resekci plic a pacienta neohrožujete imunosupresí. V pokročilém stádiu je to již nemožné, protože je pravděpodobné, že nádorové buňky jsou již i mimo plíce, i když nejsou vidět a potransplatnační imunosuprese je jen rozbouří. Ideální by bylo mít naklonávy svoje plíce, které po transplantaci nebudou potřebovat imunosupresi, ale to je ještě daleko. Věřím, že to ještě uvidím.
Léčba
Bol mi histologizovany karcinom-tubulolarny zmiesany invazivny ca mammy C50.9,pT1c,pNX,pMX,G1,M-8211/3,a 8520/3,...som po mastektomii prsnika + axily-50r.pac.s inv dukt.Ca prsnika+inv.lob.Ca pre viacpocetne loz.ILC:diagnoza-C50.9,pT1c,pNO,pMx,G1,,vedlajsie diagnozy:LCIS1.sin.,navrh na ablaciu aj druheho prsnika-ako sa mam rozhodnut?prosim aka je asi moja prognoza?hovoria,ze dobra,teraz sa urcuje HT,radio a chemo som nemala,ER90%,PRneg.Ki,0a0 sancu,ze je to v zaciatku zistene a nebudu dal,vzdialene metastazy?Dakujem
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace tohoto typu se po internetu neprovádějí. Můžete se však objednat do mé ambulance na tel. 54313 5809
Léčba
Dobrá den, pane profesore. Je mi 29 let a jsem dva měsíce po operaci fibrilárního astrocytomu.Vše zatím vypadá dobře, žádné komplikace ani další léčbu momentálně nemám. Chtěla jsem se zeptat, jestli se toto onemocnění vrací, nebo mám naději na úplné vyléčení? Páni doktoří říkali, že vše dopadlo dobře. Děkuji za odpověď
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U astrocytomu záleží ještě na přesné histologii, zda je agresivnější či ne. Dále na tom, zda byla operace kompletní či ne - to řekne přesně histologie, ale vzhledem k tomu, že nenásleduje žádná následná léčba, tak předpokládám , že operace kompletní byla. Každopádně, co je důležité, mít pravidelné kontroly u onkologa, který bude provádět vyšetření CT nebo MR mozku, aby se případný relaps onemocnění zjistil včas.
Léčba
Dobrý den, pane profesore. Měla jsem dotaz na metodu a úspěšnost HIPEC, nevím, jestli mám název správně /měl by to být radikální chirurgický výkon v dutině břišní a následný výplach této oblasti chemoterapií, která je zahřátá na vyšší teplotu/. Metoda by měla být prováděna pouze v Praze. Děkuji M.
Michela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, něco takového se provádí, ale osobně s tím nemám žádnou zkušenost, proto Vám asi neporadím. Nejlepší bude se obrátit přímo na provádějící pracoviště. Na druhé straně jsem nic negativního v odborných kruzích na danou metodu neslyšel.
Léčba
Vážený pane profesore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 52 let. Když mi bylo 27 let, byl mi diagnostikován papilární karcinom na levém laloku štítné žlázy, přičemž mi byl vyoperován levý lalok. Pravý lalok mi byl ponechán. Žádné ozařování, nebo chemoterapii jsem tehdy nemusela absolvovat. Nyní mi byl znovu diagnostikován papilární karcinom, a to na tom zbylém, pravém laloku št. žlázy. Dle sdělení operatéra, byl velice dobře ohraničen, žádná remise do okolních tkání, karcinom byl o velikosti 8x4 mm. Operaci jsem podstoupila letos v březnu. V říjnu bych měla nastoupit léčbu radioaktivním jodem (RJ). Chci se Vás, pane profesore, zeptat, co se může stát, když léčbu RJ odmítnu. S tou samou diagnózou jsem vydržela bez obtíží 25 let. Já vím, že je to prevence v případě nějaké recidivy, ale přesto, je to zásah do organizmu. Já jsem se rozhodla, že na tu léčbu RJ nepůjdu, Chtěla bych, pane profesore, znát Váš názor na léčbu RJ a na mé rozhodnutí s tím související. Moc Vám děkuji, Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
na tuto otázku jsem již odpovídal
Léčba
Vážený pane profesore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Před 27 lety mi byl odoperován levý lalok štítné žlázy, byl mi zjištěn papilární karcinom. Pravý lalok mi byl ponechán. Žádné ozařování jsem tehdy neabsolvovala. Letos, v březnu, jsem byla znovu na operaci štítné žlázy, pravého laloku, se stejnou diagnózou, papilární karcinom, dobře ohraničený. Na léčbu radiojodem bych měla nastoupit v říjnu letos. Pořád nejsem přesvědčena o tom, zda tu léčbu radioaktivním jodem musím podstoupit. U první operace nic takového jsem neabsolvovala, a vydržela jsem 27 let bez žádných obtíží se št. žlázou. Moc Vám děkuji za radu, Eva
Papilární karcinom štítné žlázy
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba radiojodem je v tomto případě zajišťovací. Při minulé operaci nemohla být provedena, protože by byla zničena i ta pravá strana. Nyní však již zajišťovací léčbě nic nebrání, proto doporučuji ji absolovovat.
Léčba
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor na preparat GESAVIT. Vím ,že se prováděl průzkum u onkologicky nemocných.Může opravdu podpořit apoptozu rakovinových bunek v počátečním stádiu, tedy u takových případů, kdy ještě rakovina nebyla diagnostikovaná ?Někteří lékaři tvrdí že ano, ale jaký je Váš názor jako onkologa?Děkuji.
iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemám žádné zkušenosti s tímto preparátem, ale pochybuji o tvrzení, že podporuje apoptózu rakovinných buněk.
Léčba
Dobrý večer, pane profesore, máte nějaké zkušenosti s léčbou HIPEC, jakou mají pacienti šanci po této léčbě a jaká jsou rizika? Lze nahradit tuto metodu jinou léčbou? Děkuji za odpověď a za Vaši obětavou práci. M.
Michaela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel nevím o co se jedná.
Léčba
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat jaky je postup lečby mého tatínka je mu 77 let a byl hospitalizován , měl potíže z dýchánim,podstoupil vyšetřéni,diagnoza zněla embolie plic dle dalšího vyšetření mu bylo zjištěno mnohočetna ložiska metastázpostihující praktickyvšechny segmentyjaterní,velikostido48mm.ložiska metastaz velikostido 22mmve slezině.ložisko metastázy v levé nadledvinyvelikost45mm.SPLYVAJÍCÍkonvoluty metastazv průběhuslezinné cévnístopky.Mnohočetné metastázy paraaortokavalně velikosti do 42x26mm.Uzliny vel.do 1cm vradixu mesenteria.Ložisko vtěle L2 muže parřit jak metastaze,takpříp.hemangionu.Dvě krátké stenozyskirhu delka do 2.5cm v oblasti pravé flexury tračníku.Deg.změny skeletu. U
šárka horká
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel zde nikde nevidím onkologické onemocnění, jen metastázy. Propberte záležitost s onkologem Vašeho tatínka. Ví více a podrobně.
Léčba
Dobrý den pane doktore. Moje sestra 45 let se rok léčí ne rakovinu kůže loni jí operovali vzali celou dělohu,chodila na chemoterapie a celkem se cítila dobře,ale teď asi dva měsíce jí hrozně oteklo břicho a obě končetiny několikrát se jí snažili odsát vodu z břicha,ale nic nevytáhli,strašně jí to břicho tlačí tak že nemůže ani jíst a hrozně se nám ztrácí před očima,cokoli sní tak zase vyzvrací,nemáte prosím nějakou radu,a nemohl by se na ní podívat nějaký odborník v Ústí nad Labem Předem moc děkuji za odpověď
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Voda z břicha se dá kontinuálně pomalu odvádět, ale je třeba, aby byla pod kontrolou. V Ústí nad Labem je Komplexní onkologické centrum - prim. Lysý, který by se o ni měl postarat.
Léčba
Dobrý den, jsem 10 dní po operací rakoviny prostaty. Po 7 dnech mi vyndali cévku a prakticky okamžitě se dostavila nesnesitelná bolest varlat, která otekla. Teplota je pořád zvýšená. Nyní jsem opět hospitalizován a beru kombinaci antibiotik. Navíc velmi špatně dýchám, ale na poslechu prý nic není. Jsem zoufalý. Nevím jestli se dá zánět varlat vyléčit, pořád hrozně bolí. Co mám dělat... Děkuji Fialka
Pavel Fialka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jste v péči lékařů, takže se musíte spolehnout na jejich zkušenosti a možnosti.
Léčba
DOBRÝ DEN PANE PROFESORE MANŽEL MÁ CELKOVĚ ZVĚTŠENÁ JÁTRA V MEDIOCL.ROVINĚ 200mm,V OBOU LALOCÍCH JATERNÍCH PATRNÁ VELMI ČETNÁ LOŽISKA CHARAKTERU META 5-46mm,LOŽISKA V OBLASTI S5 SPLÝVAJÍ V MOHUTNÝ KOMPLEX 125*150*120mm.ČETNÉ ZVĚTŠENÉ LU I PŘI HILU JATERNÍM DO 36*20mm.ZVĚTŠENÉ LU I PARAAORTÁLNĚ.VE SROVNÁNÍ MR Z 11/2011 DALŠÍ VÝRAZNÁ PROGRESE.BILIRUBIN HODNOTA 196.JEDEN LÉKAŘ MI TVRDÍ,ŽE JDE O MÍRNĚ ZVÝŠENÉ HODNOTY A DRUHÝ LÉKAŘ MI TVRDÍ,ŽE JIŽ NEMÁ VÝZNAM MANŽELA LÉČIT CHEMOTERAPIÍ,ŽE SE BLÍŽÍ KAŽDÝM DNEM JEHO KONEC,ŽE UMÍRÁ.MANŽEL ŽLOUTNE.MŮŽETE MI SDĚLIT VÁŠ NÁZOR?DĚKUJI IVETA
IVETA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato hodnota bilirubinu je velmi vysoká a chemoterapii dostat nemůže. Další strategii léčby musí stanovit jeho ošetřující onkolog, ale nebude to léčba protinádorová.
Léčba
Dodrý den,pane profesore.Manželovi byl při kolonoskopii odstraněn přisedlý polyp o průměru12 mm.Biopsie potvrdila karcinoid a doporučení k operaci.Cítí se dobře a operaci odmítá.Jaká je prognoza u tohoto onemocnění? Děkuji.
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na konečné histologii, ale většinou dobrá a když je odoperován, tak se může zcela vyléčit. Pokud na operaci nepůjde, tak se onemocnění může vrátit. Nevíme, zda při kolonoskopii byl zcela odstraněn.
Léčba
Vážený pane profesore, manželka absolvuje protirakovinnou chemobioterapii (Avastin). Chtěli bychom poradit jestli je vhodné současně užívat Godasal. Velmi Vám předem děkujeme za Váš čas a odpověď.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Riziko krvácení je sice malé, ale je. Pokud dosud neměla žádné krvácivé projevy, tak může pokračovat, ale při každém podání Avastinu je třeba tohle hlídat. Nevím pro jakou indikaci Godasal užívá, ale pokud by to nebylo nutné, tak je možné jej po dobu podávání Avastinu vysadit. Rovněž záleží na rozsahu nádorového onemocnění. Musí o tom, každopádně, upozornit svého onkologa.
Léčba
Vážený pane doktore, moje 81 letá babička má dle zprávy z UVN z 30.1.2012 následující bioptický nález: částky vazivové tkáně s ostrůvky tkáně kostní, které jsou poměrně značně prokrvácené. Ložiskovitě jsou zde depozita hemosiderinu. Dominujícím nálezem je však nádorová infiltrace vaziva tvořená tubulárně uspořádaným adenokarcinomem. Nádorové buňky exprimují cytokeratn 7 a nikoliv cytokeratin 20. Patologický nález C795. Zatím nezjištěno, zda se jedná o nádor primární lokalizace nebo io nádor sekundární. Bude léčena na ÚStavu radiační onkologie na Bulovce. její stav je, že má velké bolesti p. tváře, a p. části dutiny ústní, nevidí na p. oko a neslyší na p. ucho. Nádor se nachází někde v pod lebkou za p. uchem. Bohužel první příznaky měla již v 4/2011, ale po projití asi 10 vyšetření, nikdo z doktorů na nic nepřišel až min rok 2011/11 byla na rentgenu ucha a tam to bylo zjištěno. Můžete se, prosím, pokusit odhadnout vyhlídky a typ léčby? Předem děkuji.
Radek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Informace, které podáváte jsou neúplné a nelze z toho určit vyhlídky pacientky.
Léčba
Vážený pane profesore,prosím o informaci.Tatínkovi zjistily nádor v krku nelze operovat.Jaká je šance na vyléčení když bude pouze ozařován?Děkuji předem za Váši odpověd.
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na rozsahu onemocnění. Při malém rozsahu může být radioterapie s chemoterapií i kurativní - tedy vést k vyléčení. I když onemocnění nelze operovat neznamená to automaticky, že je rozsáhlé.
Léčba
Dobrý den, Pane doktore. Chci se zeptat, moji mamce zjistili Dlazdicobunecny ca hrdla. Pred 7 lety byla naposledy na kontrole a tam ji zjistili precancerozy, ale mamka tam nesla. Ted byla na kontrole a zjistili ji tam ten nador. Ceka ji konizace a pak se pry uvidi. Jakou ma sanci na uzdraveni? Dekuji
Nika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na rozsahu onem ocnění. Popkud je rozsah malý, tak má šanci na úplné vyléčení, pokud je však rozsah i mimo děložní hrdlo, tak je to složitější. Nicméně důkladné vyšetřnení je jistě naplánováno.
Léčba
Dobrý den pane profesore,mám otázku ohledně rakoviny děložního čípku.Maminka 65 let,proveden nezdařený pokus o radikální AHY pro prorústání tumoru do okolních tkání včetně močového měchýře,zvětšené LU.Provedena adnexektomie,pánevní lymfadenektomie.Histopatologicky meta spinocel ca v obou ováriích,popsáno 20LU,z toho ve 12 meta spinocel ca spinoca cervixu pT1b1pN1M1(moč.měchýř)G1,FIGO IV ?Nyní je indikována kurativní chemoradioterapie.Prosím o upřímnou prognozu,velice děkuji..............
terezka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ted vidím Váš celý dotaz - takže léčebný postup je správný, ale vzhledem k pokročilému onemocnění se jedná o nejistou prognózu. Záležet bude na tom, jak bude pacientka reagovat na navržený léčebný postup. Nicméně to prorůstání do močového měchýře je poněkud problém. Nebezpečí dalšího rozšíření.
Léčba
Dobrý den pane profesore,mám otázku ohledně rakoviny děložního čípku.Maminka 65 let,proveden nezdařený pokus o radikální AHY pro prorústání tumoru do okolních tkání včetně močového měchýře,zvětšené LU.P
terezka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o jaký dotaz se jedná, ale bude nutná další léčbě - radioterapie a chemoterapie.
Léčba
GIST: Prosím o radu ohledně dalšího léčení. V listopadu mi byl diagnostikován GISTom žaludku, který se projevil krvácením a melenou. V polovině prosince po laparoskopické operaci a výsledcích histologie při velikosti ložiska mezenchymálního nádoru lalůčkovitě uspořádaného 47x40 mm .....vzhledem k mitotické aktivitě spadající do nízkého rizika maligního chování MXNO není k onkol. terapii, doporučena kontrola za 6 týdnů na gastroskopii. Zarazilo mě, že jsem nebyla ani před, ani po operaci poslána na žádná vyšetření. Kvůli potížím, které se projevují pocením, svěděním,bolestmi uzlin, bledostí, mírnými zavratěmi a bolestí zad a podbřišku, jsem si požádala po měsíci o sono břicha. Nález: žlučník. kameny,cysta ledviny, V.S.cysta ovaria. Prosím o radu, kam se mám s výsledky a problémy obrátit. Pro chirurgii jsem vyléčená, na gastro sledují pouze žaludek, k onkolog. terapii nejsem. Obvodní lékař se s diagnozou GIST nesetkal. Děkuji . Marta
marta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
GIST se nejlépe řeší ve třech centrech ČR - FN Motol, Masarykův onkologický ústav Brno a FN Olomouc. Obratte se na jedno z těchto center - jedná se vždy o onkologické kliniky.
Léčba
dobrý den.Mám dotaz ohledně manžela 4/2011 byla provedena operace rakovina slinivky nádor se nepodařilo odstranit nyní má nález na játrech prosím o vysvětlení zpráva: játra s mnohočetnými ložisky hypodenznímy v portov. fáze char.metastáz, vel. do 3cm. St.p.CHCE, žlučové cesty intra i extrahepatické jsou normální šíře, aerobilie. Nyní mu kleslo CA19-9 -ze400 na 141 chodí na chemo má jich 10 nevím co nás čeká a jaká bude jeho budoucnost.
věruna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Onemocnění se rozšířilo do jater, což není dobrá zpráva. V játrech je mnoho metastáz nádoru ze slinivky. Nejsou velké, ale je jich dle popisu mnoho. Chemoterapie bude pokračovat, dokud bude fungovat. Bohužel se to nedá v tomto stádium kompletně vyléčit. Chemoterapie však brzdí růst nádorových buněk a tím prodlužuje život.
Léčba
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu s prognźou mého tatínka: věk 64 let, výška 180 cm. před 9 dny podsoupil radikální cystektomii. Histol.výsledky - Moč. měchýř: karcinom uroteliální invazivní G3,pT2B,pN2,pV1,pMx. Prostata: adenokarcinom acinární, Gleason 3+3,pT3a,pN0,pMx. Oba semenné váčky: nádor histologicky neprokázán. Lymf. uzliny dx: odebráno 16 uzlin o vel. 2-30mm, v jedné uzlině metastáza uroteliálního karcinomu, v perilymfatické tkáni šíření tumoru v krevní cévě. V další lymf. uzlině mikrometastáza uroteliál. karcinomu. Lymf. uzliny sin: nalezeno 16 uzlin o vel. 4-30mm, ve dvou uzlinách zastižena metastáza uroteliál. karcinomu. Pravý a levý močovod: hostologicky stěnou močovodu bez nádoru. Klinická diagnóza: Nález - otisková cytologie při operač. vyšetření: močovody sin+dx. Bez suspektních buněk. Táta je celkem bojovník, hodně pracovitý. Nikdo mu nesdělil prognózu délky života. Prosím sdělte i pravdu jaká je šance na přežití s těmito výsledky, případně kdy se rakovina vrátí?
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Předně musí být kompletně vyšetřen, protože má 2 rakoviny - močový měchýř a prostata a obě se musí zjistit, zda se rozšířily do organismu či nikoli. Pak je třeba, aby se stanovilo, zda má mít zajišťovací léčbu či ne - radioterapii, hormonoterapii, chemoterapii, proto musí být vyšetřen a kontrolován na onkologii. Rakovina je prevít, ale dá se s ní bojovat. Ti pacienti, kteří to psychicky vzdají mají bohužel prognozu špatnou.
Léčba
Dobrý den,náš 18 ročný vnuk mal odstránený nádor so semeníkom a bol mu zistený teratom.Chcem sa opýtať,aká je tam liečba,či je možná aj biologická liečba a aká je prognóza u tohoto typu nádoru. Ďakujem
Mário
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba není u tohoto onemocnění známá. Prognóza závisí na přesné histologii, stavu pacienta a rozsahu postižení.
Léčba
Ještě jeden dotaz ode mě. Paket uzlin 7 x 5 cm je už asi dost velký. Je vůbec možné, aby se takto poškozené místo celé vstřebalo ve smyslu, že strana krku takto poškozená bude na pohled a pohmat stejná jako strana druhá. Ta levá ozařovaná strana je totiž pořád daleko jako by vystouplejší a tužší, objemnější, přesto onkolog na kontrole napsal do zprávy, že se jedná o výraznou regresi, že nyní pouze ztužení. Popravdě těžko se mi odhaduje, jestli u toho ucha 3 x 3 cm je opravdu zvětšená uzlina - což si myslím, nebo spíše jen ztužení - což říká onkolog. V případě, že se ta masa může vstřebat, jak dlouho to může trvat? A ještě se chci zeptat, zda po konkomitantní chemoradioterapii krku existuje případně v budoucnosti ještě nšjaká další linie léčby, jaká? Třeba i biologická (cetuximab)? Díky za info.
Tadeáš
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyčkat se musí 2-3 měsíce, jak jsem psal minule. Může dojít k úplnému zmenšení. Pokud k tomu nedojde, tak je onemocnění na danou léčbu rezistetní. Osobní vyšetření je základem pro stanovení další prognózy. Cetuximab se v další linii zatím nepodává, jen v konkomitanci s radioterapií.
Léčba
Dobrý den. Je možné, aby se po ozařování uzlina místo zmenšila, tak zvětšila? Respektive nejprve se výrazně zmenšila a poté (4 týdny po ozařování) se zase zvětšila, ale ne do původní velikosti. (původně N3, potom N1 a nyní N2) Je možné, že by během tak krátké doby mohl začít nádor zase růst? Ozařování bylo 60 Gy. Jednalo se o dlaždicobuněčný karcinom G2 orofaryng + uzliny, v orofaryngu to zatím vypadá na remisi. Napadlo mě ještě jestli uzlina nemůže mít něco společného s poškozením sliznice po ozařování? Původně se jednalo o paket uzlin 7 x 5 cm submandibulárně vlevo sahající až pod ucho, nynější uzlina je spíše okolo ucha, odhadem tak 3x3 cm. Děkuji za vyjádření a vysvětlení této situace.
Tadeáš Měšický
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Po radioterapii se většina nádorů zmenší, kromě těch, které jsou radiorezistetní. Je možné, že přechodně dojde k zánětlivé reakci, která uzlinu zvětší, ale to by mělo ustoupit s postupem času. Většinou musíme vyčkat 2-3 měsíce do plného účinku radioterapie.
Léčba
Dobry den, pane profesore,chtěla by se zeptat.jestli při léčbě bondronátem/CA prostaty/je důvod pro zvýšení pth/11,7/,nebo máme -li vyhledat endokrynologa zda se nejedná navíc o poruchu příštitných tělísek nazáviskou na této nemoci či její léčbě.Běžně ač je manžel pod onkologickou kontrolou vyš.kost.markrů neprovádějí, sledují scintigrafii a MR. děkuji za odpověd
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zda je hodnota parathormonu patologická či ne Vám odpoví endokrinolog. Jeho hladiná závisí na metabolismu vápníku. Při léčbě bondronátem je třeba vždy susbstituce vápníkem. POkud není, tak se hladina parathormonu může zvyšovat, ale nikoli výrazně.
Léčba
Dobrý den, mému vnukovi, 3 roky,se udělala na zádech (v pase) bulka.Sono" nehomogenní ložisko v podkoží bez nápadnějšího Doplilrovského signálu. Po 14 dnech se mu udělala v třísle bulka. Vzápětí přijat na odstranění í bulky na zádech. Vzorek vyšetřen na histologii a závěr: maligní nádor s převažujícími znaky T lymfoproliferace.Kultivace z oper. rány" Escherichia coli hemolytika s intermediální citlivostí. Nikdo nám nic pořádně nevysvětlil. Co to pro mého vnuka znamená? Zatím jde na další testy.
Jiřina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel Vám k tomu nic moc neřeknu, protože histologie není úplná. Nicméně je jasné, jak píšete, že se jedná o maligní nádor, takže je třeby, aby byl léčen v jednou ze dvou pediatrických onkologických centrech v ČR . Jedno je v Praze -Motol a druhe ve FNBrno-Černá pole. Zde jsou odborníci, kteří se mu budou maximálně věnovat.
Léčba
Dobrý den potřebuji poradit ohledně mojí matky které v říjnu diagnostikovali - Tu corporis callosi, glioblastoma v.s.,. Podstoupila 25 ozáření, a nyní ji propustili domů, že se víc dělat nedá. Chtěl bych se informovat zda by bylo možné vyzkoušet biologickou léčbu a kam se mám proto obrátit nebo zda existuje ještě nějaký druh léčby, který by mohla podstoupit. Děkuji za odpověď
Radek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel , biologická léčba na toto onemocnění není toho času k dispozici. Zkouší se však ledacos i vakcínace, proto se pokuste najít onkologické centrum v ČR, které ji má v klinickém zkoušení. Bohužel u nás se taková studie nevyskytuje.
Léčba
Dobrý den pane profesore,moje dg. je Ca ovarií I.utr. pT3c cN1pNOMO-st.p.HY, AT bila., omenektomie 2.12.2008.Mám za sebou od té doby 2 řady paliativní chemoterapie.Po 1. řadě jsem měla klid půl roku, byla jsem v pořádku, chodila jsem do práce. Ca 125 v pořádku.Pak mi začala stoupat CA 125 a od té doby se stále léčím. Nyní mám prorůstání metastáz do pochvy a metastázy v rozměru milimetrů na játrech, plicích, v peritoneu většina bez akumulace FDG. Někdy mně bolí záda, jinak nemám bolesti. Prosím můžete mi říci, kolik času vlastně ještě mám? Děkuji za odpověď.Je mi 55 let.
Iva B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Taková situace není jednoduchá a po internetu se k tomu opravdu nerad vyjadřuji. Jisté léčebné možnosti stále jsou, proto se nevzdávejte. Váš onkolog zná celou Vaši zdravotní dokumentaci a řekne Vám jistě více. Záleží také na histologii a dosavadní léčbě.
Léčba
Dobrý den, jak dlouho může až trvat, než se vyloučí všechny škodliviny pětitýdenní chemoterapie s frekvencí jednou týdně z těla ven?
Filip Pulcar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
záleží na typu chemoterapie, ale většinou se zbytky, metabolity chemoterapie vylučují 2-3 dny. Záleží na mnoha faktorech i metabolismu pacienta.
Léčba
Dobrý den, chtěl bych ještě doplnit včerejší popisovaný stav ohledně uzlin. Dnes se mi zdá, že ta malá uzlina, o které jsem psal, je ta původní uzlina postižená nádorem. Přišel jsem na to tak, že na místě, kde byla původně postižená uzlina už nic není, ale za to o kousek dále na krku (cca 3 cm) je ta menší. Je možné, že by se mohla uzlina posunout o 3 cm?
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
nikoli, jedná se asi o další uzlinu.
Léčba
Dobrý den, v průběhu ozařování karcinomu hltanu a uzlin pozoruji jakési kolísání velikosti uzlin, jak to vypadá v krku, to nevím. Ale každopádně ty tvrdé uzliny zmenšují svou velikost, četl jsem z Vašich dřívějších odpovědí, že to tak může pokračovat až tři měsíce po terapii. Během šesti týdnů, co se léčím ozařováním si však všímám i toho, že se mi v blízkosti těch tvrdých uzlin občas vytvoří i jakési měkší hrbolky. Myslíte si, že se může jednat o zduření ostatních uzlin způsobené mým již dvoutýdenním velkým nachlazením? Bojím se, aby se nejednalo o růst nádoru do dalších uzlin, ale to mi přijde divné, když se nádorové uzliny evidentně zmenšují, navíc si myslím, že nádorová uzlina nemůže vyrůst do velikosti cca 2x2 cm během dvou dnů? Kromě toho je na dotyk patrný rozdíl v tvrdosti a i ve fixaci, ty měkké se mi zdají více pohyblivé. Nemůže to být způsobeno třeba i nějakým defektem v kůži, ta totiž na krku dostala po 30 ozáření opravdu zabrat, je nateklá, spálená... Děkuji za Váš názor.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Při radioterapii dochází postupně ke zmenšování postižených uzlin, ale v důsledku souběžného zánětlivého procesu se mohou některé uzlinky přechodně zvětšit. Naprosto zásadní je vyčkat efektu radioterapie nejméně 2-3 měsíce, někdy i více.
Léčba
Dobrý den, chci se zeptat, co je obecně citlivější na ozařování samotný nádor nebo spíše uzliny, v případě že se jedná o klasifikaci T4N3. Je pravděpodobnější, že se zmenší dříve samotný tumor nebo uzliny? Jedná se o spinocelulární karcinom G2.
Karel Nový
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná-li se o stejný nádor, pak jejich reakce na radioterapii nebo chemoterapii je stejná.
Léčba
Vážený pane profesore manžel je po operaci tumoru diag. C041 ZN-postranní části spodiny ústní. Dle nálezu ve zprac. řezech zachycena dlaždicobuněčná sliznice s řástečně exofyticky rostoucím rohovějícím skvamocelulárním karcinomem. Ten celý zavzatý v excizi a nedosahuje ke spodině ani laterálním okrajům. Perineurální šíření. Jednoznačná angioinvaze ve zprac. řezech nezachycena. Z nenádor. změn zachycena slinná žláza s obrazem chronické sialoadenitis. 3 lymfatické uzliny negativní. Radioterapie pouze doporučena. Je opravdu RT v tomto případě vhodná i přes její vedlejší neg. účinky. Moc prosím o radu. Ivana
Pan profesor Vyzula
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, určitě. I když bylo onemocnění pravděpodobně makroskopicky odstraněno, tak pozorujeme časté recidivy v místě původního nádoru, proto ta zajišťovací radioterapie. je pro tuto oblast naprosto zásadní. Vedlejší účinky mohou být velmi nepříjemné, ale stojí to za to a dají se překonat symptomatickou péčí.
Léčba
Dobrý den, někde jsem četl, že při ozařování dochází zhruba ve čtvrtém týdnu k oslabování efektivity z důvodu akcelerované repopulace nádorových buněk. Přijde mi tedy divné, že pro nádor orofaryngu mi můj radiační onkolog připravil schéma 35 ozařovacích dávek, tedy mi vyměřil dobu radioterapie na 7 týdnů. V prvních několika týdnech ale dostanu prý i chemoterapii. Chápu to správně, že podávaná terapie má oddálit akcelerovanou repopulaci? Může být vůbec v takovém případě ozařování poslední dejme tomu 2 - 3 týdny z celkové doby 7 týdnů prospěšné pro likvidaci nádoru?
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K aktivaci nádorových buněk může docházet v jakékoli fázi onemocnění nebo léčby. Z tohoto hlediska je tedy příznivější, pokud nějaká léčba v době aktivace buněk probíhá, než když neprobíhá. Takže pokud funguje akcelerace ve 4. týdnu radioterapie, pak je jen dobře, že se v ní bude pokračovat. Nicméně, nemyslím si, že 4. týden je pro akceleraci buněk typický.
Léčba
Dobrý den, může mít nadměrné užívání alkoholu v průběhu chemoterapie neblahý vliv na výsledný efekt, případně na četnost a sílu vedlejších účinků jako je nevolnost nebo únava?
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle toho, co je to "nadměrné užívání", ale při větším zatížení jater toxickými látkami - třeba jako alkoholem, pak játra nemohou plnit svoji běžnou funkci - očišťování od metabolitů chemoterapie. Tím se tyto hromadí v organismu a mohou způsobovat řadu nepříjemných potíží, včetně nevolnosti a únavy.
Léčba
Dobrý den, můj známý v současné době podstupuje chemoradioterapii krku. Jedná se o pět sérií chemo vždy jedenkrát týdně a 35 ozáření. Nyní ho čeká pátá tedy poslední chemo a ještě tři týdny ozařování. Asi po dvou týdnech se mu částečně zmenšily viditelné uzliny na krku, teď už jsou však po další dva týdny zhruba stejné, je ještě nějaká naděje, že by se ještě dále zmenšovaly - to by byla první otázka. Druhá s ní do jisté míry souvisí, lze hodnotit efekt léčby již v průběhu terapie nebo spíše až po jejím ukončení (hned nebo s delším časovým odstupem)? A poslední otázka, pacient mi připadne nyní, v pátém týdnu dosti unavený, je to normálním doprovodným znakem? Díky moc za odpovědi.
Gustav Horní
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na první otázku odpovídám ano - účinek radiochemoterapie se dostavuje v průběhu až 2-3 měsíců po ukončení léčby. Přešetření se tedy plánuje na tuto dobu. Druhá otázka - viz první. Třetí otázka - ano je to normální, ale nutno vyloučit pokles červených krvinek.
Léčba
Dobrý den, bratrovi byl diagnostikován 1.3.2011 GIST bez metastáz(13x7,8x7,2cm)Od 1.4. užíval 2měsíce glivec 400mg denně.Při kontrole CT bylo zjištěno zvětšení 22x15x10 + ložiska v plicích. Dávka byla zvýšena od 30.5. na 2x400mg denně, nádor se zmenšil (15,3x17x9,3), ložiska v játrech stejná.Ale při kontrole 15.9. bylo zjištěno zvětšení 22x15x10cm.Byl nasazen lék sutent (od 19.9.-16.10.)Při kontrole zjištěno zvětšení na 26x18x11+ více ložisek v játrech, projevil se značný úbytek váhy, měl hodně vzedmuté břicho. Druhou kontrolní biopsií byl potvrzen gist. Nyní léčba zastavena, lékař nechal rozhodnutí na pacientovi (57 let, sporovec, nekuřák)- zda nebrat už nic, nebo opět 2x denně 400mg glivec, a to od 14.11.Můžete nám poradit, co by bylo vhodnější?
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Oba dva léky jsou vysoce inovativní a většinou na ně pacient velmi dobře reaguje. Vhodné je znát výsledek receptoru c-Kit na povrchu nádorových buněk a pokud je vysoce přítomen, tak lze dávku Glivecu i zvýšit. Další možností je se informovat v nejbližším komplexním onkologickém centru KOC na ev. klinické studii - některé t.č. v ČR probíhají.
Léčba
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Operační protokol: Pronikáme nad masa lateralis sakra v pravo a vnikáme do dutiny po tumoru, na úrovni S1 nachazíme formaci neurčitého vzhledu 2x2x3 cm, možná rezidum, odstraňujeme. Ostrou kyretou snášíme okraje dutiny po tumoru v celém rozsahu - nic nechazíme. Histologie: - nádobka označená - vícečetné částice A,B,C. A-C: v zablokovaném materiálu, který byl důkladně prořezán a byly provedeny dodatečně imunohistochemická vyšetření, je zachycená převážně vazivová tkáň místy prokrvácená, ve které jsou zachycená rezidua mezenchymálního nádoru se zvýšenou protiferační aktivitou (ki67(. - jedná se o rezidua maligního schwanomu. Pane doktore, jaký by měl být postup? Ptám se proto, že mi v Ostravě Porubě onkoložka řekla, že neví co se mnou. Nechápu, jsou tam dobří. Snad jen kybernetický nůž. Chemo prý na to nebude zabírat. Jsem vyjímka a tak mě Váš názor moc zajímá. Děkuji a přeji krásné dny. Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maligní Schwanom se dá léčit chirurgicky, radioterapií a i chemoterapií. Faktem je, že jedině chirurgický zákrok má nejlepší prognózu. Ostatní metody jsou méně účinné, nicméně by se měly aplikovat, protože jsou interidividuální rozdíly. V Ostravě je kvalitní radioterapie, která by se Vám měla věnovat.
Léčba
Dobrý den, četla jsem zde narychlo mnoho otázek souvisejících s rakovinou krku, možná jsem někde tento dotaz přehlédla, tak se prosím nezlobte, pokud jste už na něho odpovídal. Jde mi o to, že můj manžel má nastoupit radikální radiochemoterapii. Dostali jsme papír se základními informacemi a nežádoucími účinky, ale nikde jsme nezjistili, po jaké době je možno pozorovat první efekty této léčby. Dostavují se ještě při této léčbě, tak jako nežádoucí účinky nebo až po ukončení ozařování? ještě, když píši, bych se zeptala, jaké jsou výsledky chemoradioterapie při ozařování krku? Děkuji mockrát za odpovědi, cením si Vašeho zájmu.
A. Hudcová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
První efekt léčby se dostavuje již v průběhu podání chemoterapie. Radioterapie má výsledky pozdější za 2-3 měsíce. Bohužel v té době jsou četné vedlejší účinky zvláště radioterapie, které se ale dají řešit, aby pacient měl co nejmenší problémy. Výsledky radiochemoterapie bývají velmi dobré, ale individuálně závisí na přesném rozsahu onemocnění.
Léčba
Dobrý den, nedávno jsem zde psal, ale dotaz jsem tu zatím nenašel, tak bych se chtěl zeptat ještě pro jistotu jednou. Jedná se o karcinom orofaryngu s meta do krčních uzlin (T4N2M0). Pacient se již nyní podrobuje radiochemoterapii. Jedenkrát týdně chemo a pětkrát týdně ozařování, celkově je tato léčba naplánována na pět týdnů. Není to příliš krátká doba? Kdy lze očekávat první případné zlepšení, ústup nádoru, jsou na ozařování citlivější uzliny nebo spíše orofaryng? Léčba probíhá v Novém Jičíně, je to dobré pracoviště? Děkuji za odpověď.
radioterapie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Již jsem odpověděl.
Léčba
Dobrý den. Jaká dávka záření je účinná, proti spinocelulárnímu karcinomu oropharyngu při radikální radiochemoterapii? Jaké může být maximální ozáření této oblasti? A ještě poprosím o dotaz, co je citlivější na ozáření, karcinom oropharyngu nebo zduřená mízní uzlina?
Hledík
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Účinnou dávku radioterapie určí odborník na radioterapii. Celková dávka se určuje dle histologie, dle onemocnění, dle stavu pacienta a dle očekávaného efektu. Musíte se zeptat Vašeho lékaře na radioterapii.



mobilní verze