Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Sarkom
Dobrý večer, 7 r. syn je v liečbe na embryon.rabdomyomsarkom- vybral 4x IVADO, čaká ho teraz 5x IVA + 23 x radioterapia. Aké nežiadúce účinky môže mať táto kombinácia na jeho organizmus po skončení liečby? Má šancu byť vôbec zdravý? Bude sa vyvíjať normálne? Môže mať ,,nábeh" k vzniku nových nádorov? Postihnutá bola metastaticky malá panva, po poslednom CT z 4.6. zostáva len niekoľko 3-5 mm nádorov, operáciu preto zrušili. Ďakujem za odpoveď.
ADIKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Individuální konzultace tohoto typu lze provést jen při osobním vyšetření na oddělení pediatrické onkologie.
Sarkom
Dobrý den,pane doktore,manžel je po odstranění uzlin(třísla) pro ca penisu,v miste jedné jizvy otok,který zmizel po odtoku čiré tekutiny,která vytéká z jizvy stále asi již 4 den,je to normální jev?Děkuji
iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to lymfa, která vytéká z místa operace. Měl by být zaveden drén. Po několika dnech - asi týdnu se místo začne hojit a vytékání lymfy ustane.
Sarkom
Dobrý den,jaká je úspěšnost léčby u rhabdomyosarkomu, embrionálního,kulatobuněčného.? Děkuji
Barbara
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na dalších faktorech, které neuvádíte. Vhodné je, se poradit přímo s ošetřujícím lékařem.
Sarkom
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak dlouho takový sarkom roste?Roste dlouho, než se na něj příjde nebo rostě pomalu, i několik let? Děkuji
P.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sarkom obecně roste pomaleji, ale jsou různé typy sarkomů a některé jsou i agresivnější a objeví se během několika měsíců.
Sarkom
Dobrý den pane doktore, určitě si mě pamatujete 4/2011 operace bederní páteře - schwanom maligní. V 9/2011 reoperace - schwanom maligní. Teď v 1/2012 3. čtení Ewingův sarkom PNET. Nechápu to. Tak dlouho. kde to bylo a jak je možné, že i po druhé operaci to byl schwanom maligní). MR v 12/2011 vše v pořádku. Vše v pořádku včetně scinti kosti, jen CT se něco našlo (stejné místo jako byla první operace). Onkoložka z Ostravy neví jak je to velké. Když jsem se ptala jestli by nešlo jít na kybenetický nůž - nevěděla. Každopádně mám teď jít na PET/CT do Brna - Žlutý kopec. A 10.4. mám nastoupit na radiochemoterapii. Trochu mě mrzí, že nikdo se mnou nekomunikuje. Nevím jak dlouho tam budu, co se bude dít. Ještě jsem zapomněla říct, že břicho, plíce jsou v pořádku. Jaký bude další postup? Vůbec nevím jak dlouho tam budu? A jaká je prognóza? Mám 2 malé děti, je mi 32 let. Jen se bojím, aby léčba byla správná, protože čekat rok na jinou histologii...... Moc děkuji za upřímnou odpověď. Krásný den.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomhle Vám neporadím. V takových případech musím pacientku vidět a osobně vyšetřit, abych mohl stanovit přesnou další strategii léčby. Můžete se obrátit na jiné onkologické centrum nebo přímo do MOÚ Brno - konziliární ambulance, kde Vás přešetří a řeknou, co je nejvhodnější. www.mou.cz - konziliární ambulance KKOP
Sarkom
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně přítele (27 let) s myxoidním liposarkomem, který se nedá operovat a je nasazena chemo. Příteli teď nasadili chemoterapii, 3 dávky po sobě (hospitalizace na 3 dny), pak 3 týdny pauza a pak opět 3 dávky po sebe. Dohromady se plánuje 6 cyklů. Ráda bych věděla, proč se dává tak velká pauza mezi dávkami? A v případě, že chemoterapie nezabere dostatečně a nádor nezmenší, je ještě nějaká naděje nebo možnost léčby? Jaká by potom byla prognóza? Předem děkuji za odpověď.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pauza mezi chemoterapií je zjištěna ze studií, že je to dostatečná doba na reparaci organismu po chemoterapii - krvinky a jiné tkáně a zároveň je to doba, kdy by měla být léčba i účinná. Pokud se týká další léčby, tak ano je k dispozici další chemoterapie a klinické studie.
Sarkom
Dobrý den pane doktore, před 14 dny jste mi odpovídal na dotaz ohledně mého přítele (27 let), kterému byl nalezen rozsáhlý tumor v retroperitoneu. Tehdy jsme ještě neměli výsledky biopsie. Dnes jsme se dozvěděli, že laboratorní výsledky ukázaly, že se jedná o myxoidní liposarkom. Vzhledem k jeho rozsahu (sahá od crista illiaca až k bránici) nelze nádor operovat, tudíž přítele poslali na onkologii v Olomouci, kde ho bude léčit pan profesor Bohuslav Melichar. Nasadí mu chemoterapii. Vím, že diagnóza je vážná, ačkoliv jsem četla, že tento druh sarkomu je nejméně maligní. Chci se zeptat, jaká je šance, že se podaří chemoterapií nádor zmenšit tak, aby byl operovatelný? Přítel je mladý a jinak naprosto zdravý a kromě tlaku v pravém boku, který způsobuje nádor, nemá žádné potíže. Předem mockrát děkuji za odpověď. Lucie S.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jistá šance zde je, ale je to velmi svízelné. Každopádně by se chemoterapie měla podat a uvidí se, zda onemocnění reaguje dobře nebo hůře. Dopředu se u tohoto nádoru nedá přesně určit.
Sarkom
Dobrý den pane doktore, vím, že k úplné odpovědi potřebujete mnoho informací... Já je nemám, ale chtěla bych se i přesto zeptat. Dcera (je jí 46 let) v roce 2004 se u ni poprvé objevil angiosarkom prsu, kdy ji byl odstraněn i uzliny (kolik nevím), pak měla 6 let klid až v březnu loňského roku se ji znovu objevil angiosarkom v druhém prsu(taktéž prs odstraněn a uzliny), loni, tj.v roce 2011 prosinec se ji objevil angiosarkom na hlavě a vnitřní straně stehna. Dnes nám napsala, že MRI páteře ukazuje, že má zasaženy všechny obratle rakovinou(angiosarkomem), neurčité jsou výsledky na játrech(snad se jedná o hemangiom, ale může prý jít o angiosarkom).Není možná tzv.cílená= biologická léčba ???Jestli by se jí tím o něco život neprodloužil????? A dále bych se chtěla zeptat, kdyby biologická léčba nebyla možná, kolik života ji ještě zbývá??? Vím, že se to nedá na 100% říci, ale i za odhad vám budeme vděčni. Dcera žije v U.S.A. v Naples na Floridě, dochází do cancer centra v Tampě. děkuji
Miloslava Knoppová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Biologická léčba u sarkomu bohužel zatím není známá, i když jsou práce používající bevacizumab. V USA by jej mohla dostat. Předpokládaná délka života závisí na mnoha faktorech a nelze to zodpovědně říci. Každopádně však platí, že vzhledem k popisovanému rozsahu onemocnění, je ohrožena na životě prakticky kdykoli.
Sarkom
Dobrý den, pane profesore. Manžel byl před 4mi lety operován pro leiomysarkom retroperitonea - 10x15cm ostře ohraničené - grade 2, bez další terapie, sledován v onkoporadně, 2x ročně CT (pet jen jednou - měsíc po operaci). Nyní na CT cosi neohraničeného 3cm na stejném místě. Chtěla jsem se zeptat, jak je pravděpodobné, že by se nejednalo o recidivu?? Manžel jde hned po svátcích na operaci, prý by stejně dělali biopsii tak to takhle rovnou zkusí vyndat. Netuším, na co se máme připravit, Mohl by jste mi prosím napsat jak tyto leiomyosarkomy retroperitonea jsou na na tom prognosticky?? dlouhodobě. Jsou recidivy časté?? Metastázují?? kam nejčasteji?Děkuji a přeji klidné svátky.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vzhledem k časovému posunu již asi víte více, ale leiomyosarkom se poměrně často vrací zpět - jednak lokálně a jednak i vzdáleně, proto daná operace je naprosto na místě, stejně jako celkové přešetření, zda onemocnění není i na vzdálenějších místech organismu.
Sarkom
Vážený pane doktore ráda bych Vám poděkovala za Váš čas a ochotu zodpovědět mou otázku ohledně tatínka (sarkom). Dal jste nám velkou naději. V listopadu bude provedeno CT a snad dopadne dobře. Rakovina v naší rodině je rozsáhla a tatínkův otec před dvěma lety zemřel na rakovinu plic. Ještě jednou Vám moc děkuji a přeji Vám hodně úspěchů jak v profesním tak soukromém životě.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
děkuji za uznání
Sarkom
Dobrý den pane profesore, píšu ohledně svého tatínka před měsícem mu byla vyoperovaná boule ve velikosti pomeranče na DK. Z histologie přišlo: "Maligní mesenchymovy tumor, pravděpodobně myxoidni, nejspíše liposarkom, dobře ohraničený, ale tvoří resekční okraje." Chtěla bych se zeptat jak je to závažné a jak se dále postupuje v léčbě. Tatínek si také poslední dobou stěžuje na větší bolest zad a na obou DK má dálší boule ve velikosti vlašského ořechu. Děkuji za odpověď.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Liposarkom je závažné onemocnění, ale pokud je plně odstraněno, tak se nemusí vrátit. Nicméně se často vrací a to i na vzdáleném místě od původního ložiska - jako jsou plíce. Proto je třeba zhodnotit situaci, rozsah onemocnění, přesně i histologii, zvážit radioterapii a pak často kontrolovat.
Sarkom
PANE DOKTORE DEKUJI ZA ODPOVED.METASTAZE NA PLICICH JSOU MNOHOCETNA.LECENI MOMENTALNE PROBIHA V NOVEM JICINE CHEMOTERAPIE A OZARKY.JE NEJAKA JINA NEMOCNICE,KDE BY SE VICE SETKAVALI SE SARKONY POJIVYCH TKANI A KDE BY TO USPESNE LECILI?SLYSELA JSEM OD ZNAMEHO A AUTOTRANSFUZI BYLO BY TO I V MEM PRIPADE MOZNE?
EVA D.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Se sarkomy mají největší zkušenosti komplexní onkologická centra. Nový Jičín je jedno z nich. Nevím jestli spíše nemyslíte autotransplantaci než autotransfuzi. Transplantační program pro sarkomy na světě bohužel neexistuje. Nejsou to častá onemocnění a zkušenosti u jiných solidních nádorů nebyly povzbudivé, proto se od transplatačního programu u solidních nádorů upustilo.
Sarkom
DOBRY DEN PANE DOKTORE CHTELA BYCH SE VAS ZEPTAT ZDA SE DA VYLECIT FIBROSARKOM MEKKYCH POJIVOVYCH TKANI S METASTAZEMI NA PLICICH A JATRE.JAKOU MAM SANCI? PREDEM DEKUJI ZA VASI ODPOVED.
EVA D.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vícečetné metastatické onemocnění není vyléčitelné, ale je dobře léčitelné. Otázkou je, zda se jedná o ojedinělé metastázy nebo mnohočetné. Léčebné možnosti jsou dnes velmi dobré. Je vhodné, aby takový pacient byl léčen v Komplexním onkologickém centru.
Sarkom
Dobrý den, maminka má sarkomatoidní karcinom femuru a pánve vpravo, satelitní meta ložiska v gluteální krajině vlevo, histol. nízce difer. sarkomatoidní karcinom B 153, M8032/3/4, jedná se o sarkomatoidní karcinom neznáméno ložiska s rozsáhlým postižením pelvické a femorální oblasti bilat. Pravou nohu má takřka nepohyblivou s velkým otokem stehna a boku. Maminka podstoupila první sérii chemoterapie (celkem by měla mít paliativní CHT v režimu ADM+ ifosfamid á 21 dní). Bohužel trpěla encefalopatií - zrakové i sluchové halucinace, po podání metylenové modři se stav upravil. Po absolvování kompletní chemoterapie se bude případně přistupovat k operaci. Mamince je 64 let, CT mozku, plic, břicha jiné meta postižení neprokázalo. Mohu Vás poprosit o prognózu na základě výše uvedeného? Děkuji mnohokrát.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognóza se nedá přesně určit, ale sarkomatoidní karcinomy jsou obecně málo citlivé na chemoterapii, anebo jen dočasně. Prognóza závisí na současném rozsahu onemocnění a jak bude onemocnění reagovat na chemoterapii. Onemocnění se dá sice léčit chemoterapií, ale kompletní vyléčení se nedá očekávat.
Sarkom
Dobrý den,u manžela 42 let byl nyní diagnostikován sarkom horního levého kvadrantu prsu.Sarkom vyrostl neuveřitelně rychle během 10 dnů do rozměru 7x7x7 cm.Na CT/PET bez dalších metastáz.Hystologie-low grade.Přesto se lékaři ve FN Olomouc diví tak rychlému růstu.Nyní nasazena kombinovaná cytostatika při hospitalizaci - léčba má být 6x,tedy 6 měsíců. Můj dotaz: Jaká je prognóza vyléčení? Co když chemoterapie sarkom nezmenší,aby šel vyoperovat?Provede se i přes to celková ablace mužského prsu?Jaká je pravděpodobnost recidivy?Sarkom je na místě,kde manžel roky nosil v kapsičce mobil a má i stejný tvar.Bylo záření z mobilu příčinou sarkomu?
Daniela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Všechno musí směřovat k tomu, aby se sarkom dal celý vyoperovat, jinak se manžel nemůže vyléčit. Kdyby nešel sarkom vyoperovat celý, bude zřejmě provedená alespoň částečná resekce, která by ale nevedla k úplnému vyléčení. Pokud se celý sarkom ale podaří vyoperovat, k recidivě nemusí dojít, procento pravděpodobnosti je těžké určit. K tomu mobilu se nedokážio vyjádřit, omlouvám se. Tak držím vašemu manželovi palce, aby nakonec vše dobře dopadlo.
Sarkom
Dobrý den, ráda bych doplinila mou otázku ohledně genetiky u sarkomu, přítel měl Ewingův sarkom mimo kost. Byl mu odebrán a následně provedena léčba. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji, ale moje odpověď se nemění.
Sarkom
Dobrý den, ráda bych se zeptala na mého manžela. V lednu tohoto roku mu byl radikálně odstraněn Mezenchymální chondrosarkom z 8 žeber. oblouku, s částí žebra a kouskem chrupavč. tkáně o velikosti 5*6,5*4 cm. Byl vaskularizovaný. Metastáze v kostech nemá a na sono hrudníku, břicha a mal. pánve čekáme. Nyní nastupuje radioterapii, aby se snížila lokální recidiva. Vždy když řeknu jen název tohoto sarkomu... každý klopý oči, naše lékařka nám asi raději nic neřekla. Také jsem četla o ovosanu jako podpoře organismu, s výsledkem tak 50 % na 50 %. Mnohokrát děkuji za odpovď
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se podařilo celý nádor vyoperovat, je naděje, že by manžel mohl být v pořádku. Tak mu držím palce. Ovosan podle mého názoru nemá význam.
Sarkom
dobrý den,kamarádka má primární osteosarkom,před rokem po amputaci, nyní s nálezem metastáz v lymfatických uzlinách v tříle, metastáze na plicích-ložiska malá,ale na obou plicních křídlech a recidiva na amputované noze.Na onkologii nám řekli,že není léčby,chtěla jsem se zeptat, zda paliativně se dá odstarnit meta v tříslech a na pahýlu..a jak velké riziko by to bylo.Má velké bolesti a je na opiátových analg.v tabletách.jen jí chceme pomoci od bolesti a jaký je váš názor na to,zda je to možné či nikoliv.
Hana Pichlerová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Těžko mohu tak speciálně na dálku radit, omlouvám se, ale nemyslím si, že by odstranění metastáz v tomto případě něco zásadně vyřešilo. Bohužel je to tak, že nemocná se nemůže uzdravit, onkologická léčba jí už nemůže pomoci. Nyní je nejdůležitější, aby měla co nejméně obtíží, tedy především dobhrá léčba bolesti. Pokud váš lékař bolest dobře nezvládá, můžete se obrátit na kteroukolik ambulanci pro léčbu bolesti, která je v každém kraji a můžete si ji najít také na www.linkos.cz stránky pro nemocné, ambulance pro léčbu bolesti.
Sarkom
Dobrý večer, mamince zjišten high grade sarkom s heterogenní diferenciaci, neprokázana ani minimální pozitiva cytokeratinu..Moc nevím, co to přesně znamená, opisuju to z lékařské zprávy. Léčení: odoperován prs, následovala chemoterapie 3 cykly v režimu IFO/ADM, pak ozařování, nyní opět recidiva. Nyní od toho lékaři dávají ruce pryč. Můžete mi, prosím poradit, jak máme dál postupovat??? Změnit onkologa nebo onkologické centrum??? Dá se z těcho výsledků říct, jakou má maminka šanci na uzdravení??? Nebo jaká léčba by byla nejvíce účinná. Mockrát děkuji za odpověď.
Tanulak
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, kde je maminka léčená. Pokud jste v Komplexním onkologickém cventru, asi by to měl být v pořádku. Samozřejmě se můžete objednat na konzultaci v Masarykově onkologiockém ústavu na konzultační ambulanci s tím, že jsme si o tom psali.( www.mou.cz) Ale není to moc dobré a na dálku radit moc nelze.
Sarkom
Vazeny pane doktore, docetla jsem se na techto strankach o liposarkomu, ale nemohu zjistit zadne informace o dediferencovanem liposarkomu. Pomaha chemoterapie? Dekuji za odpoved
alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dediferencovaný liposarkom, pokud se ho nepodaří celý vyoperovat, by mohlo být léčený chemoterapii, ale bez možnosti úplného vyléčení, snad by se podařilo nemoc na nějakou dobu zastavit.
Sarkom
Dobry den,4 cervna jsem byl na ASk leveho ramene..z rezonce pred operaci tam byla videt drobna cysta,kterou nechali byt..ted po dvouch mesich se mi to zvetsilo a je to pry myxoidni liposarkom..od zitrka mam zacit dostavat chemopeterapii aby se to zmensilo a slo to vyndat bez toho aby to nemuseli brat s celou rukou..je mi 21 a "jsem" sportovec..prosim poradte na rudolf.bahnik@seznam.cz Dekuju
Ruda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již dopověděl.
Sarkom
Dobry den,4 cervna jsem byl na ASk leveho ramene..z rezonce pred operaci tam byla videt drobna cysta,kterou nechali byt..ted po dvouch mesich se mi to zvetsilo a je to pry myxoidni liposarkom..od zitrka mam zacit dostavat chemopeterapii aby se to zmensilo a slo to vyndat bez toho aby to nemuseli brat s celou rukou..je mi 21 a "jsem" sportovec..prosim poradte na rudolf.bahnik@seznam.cz Dekuju
Ruda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Liposarkom je sice zhoubný nádor, ale pokud se podaří celý vyoperovat, obvykle se nemocný uzdraví. Tento nádor není moc citlivý na chemoterapii, ale ve vašem případě je zřejmě vhodné ji zkusit ke zmenšení nádoru před operací. Předpokládám, že se léčíte na některém specializovaném pracovišti, není to jednoduchá záležitost.
Sarkom
Dobrý den, pane doktore, u mého manžela (44 let) byl koncem dubna po oper. odstranění diagnostikován high-grade leiomyosarkom ve svalu pr. stehna (6x4x3 cm). Na základě histolog. vyšetř. podstoupil "radikální excizi susp. ložiska nekompletně excidovaného leiomysarkomu pr. stehna s resekcí cca 2/3 m.vastus med.femoris I.d, m. sarotrius". Po následném PET CT jsou výsledky onkologicky negativní a manžel je bez jakékoliv další onkol. léčby (pouze budou probíhat kontroly). Při pooper. kontrole se ošetř. lékář plast. chirurgie divil, že nenásleduje žádná onkol. léčba. Jsem laik, na internetu jsem našla nějaké informace, které také doporučovaly nějakou další chemo-léčbu z důvodu velké recidivy a metastázování tohoto sarkomu. Samozřejmě jsem ráda, že se věci mají alespoň tak, jak se mají a chci Vás požádat o Váš názor ohledně následné léčby a prognóz. Předem moc děkuji.
L. Hrdinová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většinou se po radikálním chirurgickém odstranění tohoto nádoru žádná další onkologická léčba nedává, předpokládám, že manžela konzultoval onkolog, který zná všechny podrobnosti. Tak držím manželovi palce, aby byl v pořádku.
Sarkom
Dobrý den pane profesore.Jsem nyní rok po operaci dermatofibrosarkomu na levém rameni a části krku.Histologie vyšla pozitivní.Jezdím na pravidelné kontroly na kožní kliniku na Karlovo nám.do Prahy.Jelikož mám poměrně náročnou fyzickou práci/jako fyzioterapeut/pracuji nyní jen na částečný úvazek.I když se snažím částečně šetřit,přesto mívám bolesti vystřelující do ramene,někdy tváře a ucha.Jelikož mne v ten moment popadne strach,že se mi v těle vytváří něco dalšího,chtěla jsem se zeptat,zda by ozáření mohlo zabránit růstu nádoru./Dle lékařské zprávy a konzultace soperatérem nebylo možno odebrat nádor úplně celý.
Iva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tento nádor není na ozáření příliš citlivý, takže se domnívám, že spíše ne.Pokud by se ukázalo, že nádor znovu roste, musela by se nová situace komplexně vyhodnotit a zvážit jak dál postupovat, základní léčba je zde vždy chirurgická. Tak vám držím palce, abyste bely v pořádku.
Sarkom
Dobrý den pane profesore, prosím mamka je po operaci chondrosarkomuG2hrudní stěny1.sin,st.po resekci hr.stěny,má mnohočetné metastázy v plicích a mediastál.uzlinách.Prosím jaká je prognóza při léčbě chemoterapiíí a ozařováním,která je navržena..?Zvažuje,zda tuto terapii podstoupit...Moc Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza je bohužel v každém případě velmi špatná, mamka se bohužel nemůže uzdravit, prodloužení života je nejisté, také je nutné vzít v úvahu možné nežádoucí účinky léčby.Skutečně stojí za úvahu, zda léčbu podstoupit nebo ne.
Sarkom
Dobrý den pane profesore, dnes nám bylo sděleno, že náš strýc má sarkom v konečném stádiu. Nevím zatím nic bližšího, ale zajímalo by mě, zda může tento typ nádoru dojít do tohoto stádia za dva měsíce. Strýc má amputovanou nohu, před dvěma měsíci upadl, od té doby se moc nepohybuje (má protézu). Lékař ho prohlédl, ale strýc nechtěl na rentgen, je to starší člověk a nedá si říct. Před měsícem ho odvezli do nemocnice s abscesem na druhé noze, bylo nám řečeno, že mohl vzniknout z podlitiny. Je možná souvislost sarkomu a zmíněného úrazu? Děkuji Fialová
Klára Fialová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Souvislost sarkomu s úrazem není pravděpodobná, zvláště ne v tak krátkém časovém období. Sarkom se do konečného stadia určitě nedostal za poslední dva měsíce.
Sarkom
Dobrý den pane profesore, manželovi (35let) byl 01/2008 diagnostikován sarkomatoidní uroteliální carcinom. V 05/2008 po RACE (nádor se podařilo celý odstranit)diagnoza synoviální sarkom prostaty či vesica urinae ( t.č.bez postižení uzlin a metastáz), včera jsme však byli na kontrolním CT plic-manžel má 16 metastáz ( 9 vlevo, 7 vpravo) převážně subpleurálně uložených velikosti 2-10mm. Je, dle Vašeho názoru, ještě možné tyto metastázy odoperovat? Prosila jsem o konzultaci u prof.Pafka, ale sekretářka mne odbyla, že nejsem lékař. Byla by možná konzultace u Vás? Je vhodná léčba interferonem alfa, případně jaký postup byste nám doporučoval?Děkuji mnohokrát za odpověď
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že metastázy operovat nepůjdou. Konzultace u mě není možná, nejsem chirurg ani onkolog specializující se na plicní problematiku. Proberte vše s manželovým onkologem, který musí zvolit ten nejlepší postup. Je mě to líto, ale úplné uzdravení vašeho manžela bohužel nebude možné a musí se vše dělat pro to, aby tady byl co nejdéle. Omlouvám se, že vám neumím lépe poradit.
Sarkom
Vážený pane doktore, moje přítelkyně mela ve 12 letech chondrosarkom G II lopaty kyčelní. Chirurgicky jí byl odstraněn i s částí pánve a podstoupila chemoterapii. Nyní jí je 20 a stále chodí jednou ročně do Brna ke sv. Anně na kontroly. Zajímalo by mě jak moc to bylo vážné a zdali je možné, že se jí to vrátí a jak velká ta možnost je. Mám ji moc rád!!! Děkuji
Michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bylo to vážné, ale jsou všechny předpoklady pro to, aby byla v pořádku. Tak jí držím palce.
Sarkom
Vážený pane profesore, mamince dnes sdělili, že má metastázy v plicích. V roce 2006 jí byl zjištěn nádor na ledvině. Ložisko na P nadledvině bez prokázané hormon.aktivity, po oper. histol. leiomyosarkom retroperitonea - odstraněna P ledvina, parc.ošetřena DDŽ. Následně paliativní CHT (CYVADIC) 6 cyklů a radioterapie na oblast lůžka paravertebrálně vpravo vč.kmene DDŽ. Veškerá vyšetření byla doposud v pořádku. Dnes začala s chemoterapií - jednou týdně cca 3-6 měsíců. Prosím Vás, jaká je prognóza? Je možné chemoterapií metastáze zastavit, aby se dále nerozšiřovaly? Dle pana doktora byly metastáze zjištěny v ranném stádiu. Děkuji moc za Vaši odpověď.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Maminka se bohužel nemůže uzdravit, což bylo jasné už po operaci a proto dostávala paliativní chenmoterapii aby se jí život co nejvíce prodloužil. Snahou současné léčby bude to samé, život jí prodloužit, růst metastáz se může dočasně zastavit. Tak jí držím palce, aby byla v pořádku co nejdéle.
Sarkom
Dermatofibrosarkom vlevem nadkličku 3kat recidiva 5krat reekcize .otevřená rana o pruměru 8cm hloubky 1.5cm.Mam jit na ozařovani.Jaky mate nazor na ozařeni připadně na chemoterapiji.Pry oboji je dost diskutabilní.Dále v USA pry nato je novy lék.Zatim nedostupny.Víte o něm něco víc.Zajíma mne nazor na další postup léčby.
Gřibek Jiři 47let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obojí zabírá jen částečně, je to problém. Nevím o jakém novém léku píšete. Více vám nemohu napsat, když neznám podrobnosti.
Sarkom
Dobrý den chtěla bych se vás zeptat jestli sarkom měkkých tkání není rakovina.Děkuju za odpověď
Markéta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Sarkom není rakovina, je to prostě sarkom, jiný druh zhoubného nádoru. Sarkom měkkých tkání mívá dobrou prognozu, jisté to ale samozřejmě nikdy není.
Sarkom
moj syn ma osteosarkom.uz rok je lieceny chemoterapiou.pred tyzdnom mu amputovaly pravu nohu.ma ale metaztazy na plucach.da sa to vyliecit-ake ma sannce na prezitie ma len trinast rokov
eva brazova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je mě to moc líto, ale vyléčit se bohužel nemůže. Délka života se těžko odhaduje, ale nebudou to dlouhé roky. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Sarkom
Dobrý den,maminka má nádor na mozku,gliosarkom.Zatím nic v těle dalšího nenašli.Vím,že je to špatné,ale je nějaká naděje???o tomto druhu se nikde nic nepíše.Děkuji za odpověď
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje určitě je, záleží, kde je nádor v mozku uložený,jak je velký, v jakém je maminka celkovém stavu, jaká má případně další nemoci. Více se na dálku nedá říci.
Sarkom
Vážený pane doktore, již loni jsem využila vaší poradny ohledně mého tatínka.Pře třemi lety rakovina hlasivek, ty odebrány, následně ozařování.Po dvou letech došlo k recidivě.Nádor sarkom rychle rostoucí.Proběhla částečná operace a silné ozáření.Jako zázrakem to taťka přežil.Jenže po roce, teď před vánoci další recidiva.Bohužel taťkovi upřímně řekli - operace již nelze provést, musela by být odebrána polovina krku a neprodloužila by na dlouho život.Ozařování už také nepřipadá v úvahu.Měl ho už dvakrát - asi stejné místo.Vypadá velice dobře, až na nějaké problémy, poslali ho domů.S tím, že každých 14 dní musí na kontrolu.Jsem zoufalá z toho, že už mu asi opravdu není pomoci.Je mu 58 let a bojoval, jak jen to šlo.Loni byl ten nádor opravdu agresivní, z ničeho nic vykvetl na 12cm, během 14 dnů.Máte alespoň představu ,co nás čeká a na co se máme připravit ??Čas od Vás asi chtít nemůžu , viďte ??Ale chtěla bych stihnout ještě spoustu věcí.Děkuji Vám srdečně za odpověď !!!LENKA
LENKA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel vypadá moc špatně. Je mě to moc líto, ale poradit vám s léčbou neumím, zřejmě už opravdu onkologická léčba není možná. Je zapotřebí udělat vše pro to, aby tatínek měl zbytek života co nejlepší, bez bolesti a případných dalších obtíží. Zkušený internista i dobrý praktický lékař by měl umět tyto věci zajistit.
Sarkom
Dobrý den, nemám žádná konkrétní čísla a zprávy. Jen laicky se chci zeptat. Můj otec již třikrát operovaný na rakovinu, žaludek a slinivka.. vše ok.. dochází na čtvrroční kontroly.. první operace pře deseti lety. Nyní při kontrole na CT zjištěny nějaké dva útvary malé jako knoflíčky na plicích, na RTG neviditelné. Je objednán na bronchoskopii. Teoreticky uvažováno o léčbě Glivec. Operace jednoho útvaru možná, druhý je prý moc blízko srdce. Opravdu je možné operace 100% vyloučit když se útvar nachází blízko srdce? Otec je nekuřák. Je možné že útvary na plicích mohou být nějakého jiného původu a nemusí se jednat o rakovinu plic? Jen hledám možnosti.. možná se později ozvu s konkrétnější zprávou. Děkuji za odpověď.
Maruška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je uvažováno o léčba Glivecem (biologická léčba), nejde u vašeho tatínka o rakovinu, ale o jiný nádor, takzvaný GIST - gastrointestinální stromální nádor. Tento nádor se často neoperuje a jen léčí Glivecem. Vhodnost operace nemohu na dálku posoudit. Samozřejmě je možné, že je to i něco jiného, ale to musí posoudit ošetřující lékař. Když navrhuje léčbu Glivecem (je nutná dlouhodobě za rok stoji skoro 1 milion korun - hradí pojišťovna), má už zřejmě jasno. Léčba GLivecem nemocnému život prodlouží zásadně.
Sarkom
Vážený pane profesore mám po operaci kolenního kloubu přesně opisuji nález :resekci dist.femuru pro recidivu Chondrosarkomu a implantace TU TKA Propson, chemoterapie proběhla, bohužel ozáření nebylo možné . Jaké jsou prognózy do budoucna co se týká návratu rakoviny či metastáz - je nadě na úplné uzdravení ? Děkuji mnohokrát za odpověď
Mirka L.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naděje na uzdravení je, jistota samozřejmě není. Moc vám držím palce, abyste byl v pořádku.
Sarkom
dobrý večer pane profesore jaká je úspěšnost při diagnoze sekundární mamární angiosarkom?děkuji za odpověď
dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To záleží na rozsahu nádoru dle TNM a na dalších věcech, v každém případě je to závažný stav vyžadující komplexní léčbu. Držím palce, aby to dobře dopadlo.
Sarkom
muž ve věku 60 let,léčen od ledna 2008,nyní teprve zjištěn epiloidní sarkom v peritoneu zasahující do lopaty kyčel. kosti.Údajně se jedná o metastázu,nebylo ověřeno.Pet nebylo provedeno ,jen CT.Je zesláblý a má nasazeny léky proti bolesti.Chemoterapie prý není možná pro špatný stav pacienta.Co s tím,když se teprve nyní dospělo k diagnose?Děkuji za pomoc.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že s tím moc udělat nejde. Onemocnění je pokročilé, chemoterapie v tomto případě nebývá účinná, je zapotřebí se zaměřit na obtíže nemocného, aby trpěl co nejméně. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Sarkom
Dobrý den, maminku/64/ léčili na osteosarkom ve skeletu. Po velkých bolestech v noze ji po půl roce zrentgenovali a zjistili, že má zničenou kost, tak došlo na amputaci končetiny. Po ozařování tvrdili, že jde o mírnou formu a stav je uspokojivý, jenže po roce kdy byla plná síly a chodila krásně s protézou se stejný problém vyskytl v žebrech a bedrech. Dávali pouze infuze 1 měsíčně, že je to dostačující.Před 14 dny během 3 dnů se úplně složila a na CT hlavy ji zjistili metastázy v mozku asi 15. Na jiném onkologickém ústavu navrhli léčbu, ale to ještě nevěděli o stavu mozku. Myslíte, že se dá nějak stav zachránit? Maminka leží a komunikuje pouze očima. Děkuji za odpověď
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se zachránit nedá, metastazující osteosarkom se nedá vyléčit, je mě to líto, ale její život bude pravděpodobně už jen krátký.
Sarkom
Dobrý den pane doktore, v říjnu 2007 mně byl odoperován myxoidní liposarkom z pravé hyždě. V březnu 2008 jsem ukončila radioterapii. Od dubna mám bolesti v této oblasti. V září jdu na sono a kontrolu. Jsou tyto bolesti normální nebo mám jít k lékaři. Děkuji za odpověď.
Marie Jirušová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolest samozřejmě normální není, ale po tom co jste prodělala se může vyskynout. Ale pro jistotu se ukažte vašemu lékaři. Na druhé straně, když jsou bolesti od dubna a nemění se, možná stačí ta kontrola v září, tedy skoro za měsíc.
Sarkom
Dobrý den pane doktore, viděl jste někdy metastázu fibrosarkomu v kostech? Je to možné? Děkuji.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to dobře možné, bohužel.
Sarkom
Dobrý den,mé mamince byl diagnostikován leiomyosarkom měkkých tkání v retroperitoneu.20.6. byla odoperována,dnes návštěva onkologie,následná terapie.prosím o doporučení literatury o jaký nádor se jedná?slyšela o doplńku stravy Ovosan.Jaké máte zkušenosti s Ovosanem?Děkuji moc za info
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o nádor svalové tkáně, jde o sarkom. Ovosan mamince nemůže pomoci ani uškodit. Podívejte se také na www.linkos.cz stránky pro nemocné, sarkomy.
Sarkom
Dobrý den, pane doktore, můj minulý dotaz ohledně sarkomu prsu mé matky byl velmi obecný, bohužel se nám nepodařilo získat kompletní histologickou zprávu, takže známe pouze pár detailů (možná i nepřesně definovaných). Pokud z toho lze vyvodit alespoň nějaký závěr, budu velmi ráda. Děkuji. maligní fylloidní nádor M 9020/32 (cystosarkom), potrhaný křehký novotvar dosahuje v některých úsecích resekční linie, bez prorůstání do krevních a lymfatických cév (léčba spočívá pouze v ablaci prsu, pak pravidelné 3 měsíční kontroly)
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Děkuji, nemám tomu co dodat, je to obvyklý postup.
Sarkom
Dobrý den, ráda bych se něco málo dozvěděla o jaterních hemangiomech. A také jakou mohou mít souvislost s recidivujícím vřetenobuněčným sarkomem. Nevíte, jak příslušným recidivám zabránit ( opakují se cca po půl roce ). Děkuji velice za Vaši odpověď, kdyby byl zájem použít, přikládám svou email. adresu- oldenitz@seznam.cz DĚKUJI.
Alžběta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hemangiomy jsou v naprosté většině nezhoubné nádory, vycházející z cév. O souvisloti s vřetenobuněčným sarkomem nevím. Zabránit recidivám sarkomu je někdy velmi obtížné, musíte to probrat a vašim onkologem, který vás dobře zná. Držím vám palce, aby se to zvládlo.
Sarkom
Dobrý den, v prosinci a začátkem ledna jsem Vám psala ohledně manžela. Nyní je manžel po operaci(2.1),nádor retroperitonea,10x15cm, 1000g.Ohranič.leiomyosarkom,grade 2,ojediněle ostrůvky kalcifikace a známky rozpadu.Nádor byl preparován od a.iliaca comunis.Dnes absolvoval PET, která je bez nálezu pat. ložisek. Lékaři nám nyní řekli,že pravděpodobně nebude nutná další léčba, jen CT kontroly á4měs.Samozřejmě jsme po tom čím jsme si za poslední měsíc prošli moc rádi, ale samozřejmě se také trochu bojíme aby se ještě někde něco nerozeběhlo.Jak to vidíte vy? jaká je dlouhodobá prognóza u tohoto typu nádorů? Pane profesore, ještě jednou Vám za vše moc děkuji, jen škoda že jste spíše taková bílá vrána, my jsme se dg. dozvěděli 21.prosince, tři dny před tím, než jsme se dočkali prvních Vánoc s naším synkem, věřte, že však na ně rozhodně nebudeme nijak zvlášť vzpomínat. Vy jste pro nás byl jediná podpora, mezi svátky nám nikdo informace neposkytl,jen vy.Přeji Vám hodně stěstí a hlavně ZDRAVÍ
Jana Šrámková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vidím to docela dobře, další léčba není potřeba, jen sledování. Většina nemocných se po takto úspěšné operaci uzdraví, samozřejmě v medicíně není nic na 100%, ale věřím, že to výjde.
Sarkom
Dobrý den pane doktore,mám na Vás také prosbu.Můj tatínek měl před dvěmi lety rakovinu hrtanu ,zasahovalo to až k hlasivkám,proto mu byly odebrány.Podstoupil ozařování a vše se zdálo dobré.Do dvou let došlo k recidivě.Před měsícem se objevila na krku bulka,která rychle rostla až na 12 cm a vyvalila se ven.Museli odstranit aspoň část kvůli polykání - šíleně to zapáchalo.Histologie prokázala sarkom měkkých tkání a nelze to operovat.Na chemoterapii regoval špatně - krevní destičky a bílé krvinky.Teď ho ještě ozařují.Ale pokud to nezabere prý ho nebudou trápit.Mám to brát tak,že se mu ozářením snaží prodloužit život?? Jak dlouho myslíte,že může takto žít???Děkuji mnohokrát za zprávu a přeji hezký den.
LENKA - Sarkom v krku
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, snaží se mu prodloužit život. Sarkom měkkých tkání skutečně reaguje špatně na chemoterapii. Jeho délka života se špatně odhaduje, mohou to být měsíce, možná i déle. Omlouvám se za špatné zprávy.
Sarkom
Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za rychlou odpověď (psal jste 30. prosince 2007). Píši další informace. Tatínek se léčí v MOÚ v Brně. Dne 30.10.07 podstoupil probatorní laparotomii s odběrem histologie, nález inoperabilní. Ve zprávě je v závěru napsáno myxofibrosarkom G1 v retroperitoneu, dif,dg. retroperitoneální liposarkom G1. Tak nevím o jaký typ jde. Konzultováno bylo údajně s nějakým primářem z FNuSA. Chtěla bych se také zeptat zda by byla vhodná brachyterapie nebo by to tatínkovi ještě více přihoršilo? Po chemoterapii začaly otékat dolní končetiny a zvětšilo se i břicho. Mám hrozný strach, jakou má šanci? Děkuji za odpověď.
Zdena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se pacient léčí v MOÚ v Brně, jsou předpoklady, že udělají všechno co se dá, jde o renomované pracoviště. Prognoza je v každém případě velmi nejistá a blíže se vyjadřovat k léčbě, když neznám podrobnosti, se nemohu. Tatínkovi v každém případě moc držím palce.
Sarkom
Dobrý deň,pán profesor,len sa Vám chcem pekne poďakovať za odporúčanie na p.prof.Mardiaka.Idem mu hneď písať.Včera som bola u svojej onkologičky,tá konzultovala s p.Šufliarskym z BA,ktorý je špecialista na sarkómy a on odporúča operáciu u ortopéda.Veľmi verím,že mi v liečbe pomôže p.Mardiak.Chcem sa Vás ešte spýtať,aká je prognóza na vyliečenie a čo preto môžem urobiť ja - doplnky výživy?alternatíva?Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.
Anetta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Výživa v tom nehraje žádnou roli, to je jen komerce a tahání penez z lidí. Prognoza je podle rozsahu nádoru a výsledku operace, většinou dobrá.
Sarkom
Dobrý deň,pekne prosím o pomoc.V tehotenstve sa mi vytvorile hrča na stehne.Po operácii sa zdiagnostikoval liposarkóm,takže bola nutná reoperácia s následnou rádioterapiou- júl 2006,v súčastnosti mám vyšetrenie z CT PET,znova mám 2 nádory.Prosím poraďte mi odborníka zaoberajúceho sa liposarkómom.Som z Prešova a mám záujem liečiť sa u špecialistu.Aký postup liečby by ste mi navrhoval vy?Mám 36 rokov a 2 deti a veľkú potrebu byť čo najskôr v poriadku.Veľmi pekne Vám ďakujem.
Anetta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemám přehled o situaci na Slovensku, v Česku nemáte platné pojištění. Napište ihned email předsedovi Slovenské onkologické společnosti prof. J.Mardiakovi z Bratislavy, věřím, že vám dobře poradí. Napište mu, že jsem vám to doporučil (prof. Vorlíček) Jeho emailová adresa je josef.mardiak@nou.sk Moc vám držím palce.
Sarkom
Dobry den, pred dvomi tyzdnami mi bola odobrana biopsia z nadoru v krcku maternice a bol mi diagnostikovany low-grade endometrialny sarkom. Mam 28 rokov a nebola som este tehotna. Je prosim Vas nejaka nadej na nechirurgicku konzervativnu liecbu? Dakujem za odpoved.
hanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obávám se, že chirurgický zákrok bude nutný. Všechno podrobně proberte s vašim gynekologem, případně se obraťte na pracoviště, které má s touto málo častou diagnozou zkušenosti. Ve vašem případě to asi bude některé krajské pracoviště.Moc vám držím palce.





mobilní verze