Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Podpůrná léčba
Dobry den,mam dotaz,daji se priznaky rakoviny (mysleno v pozdnim stadiu) utlumit alkoholem? Dekuji za odpoved.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli nebo jen krátce. Po vystřízlivění se objeví znovu a silněji.
Podpůrná léčba
Dobrý den,měla bych dotaz ohledně vitamínu,maminka bere na regeneraci jater a pro posileni imunity,zajímalo by mě,zda tyto vitaminy mohou vyživovat,vykrmovat nádor? maminka to slyšela,když to říkal dr jine pacientce...tak zda když je bere,ji to nepřitíží ,děkuji moc za odpověd,mějte se krásně,nashle Jana .
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle toho jaké vitamíny. Některé podporují všeobecně růst a proliferaci buněk a některé jako vitamín A,E,C podporují spontánní odumření některých buněk.
Podpůrná léčba
Dobrý den mému tatínkovi zjistili v lednu rajovinu plic byl třikrát na chemoterapii nyní mu nasadili ozařování prý třicetkrát má za sebou pět prý se mu lépe dýchá ale na tom místě kde má nález ho to bolí má to tak být nebo ne moc děkuji za odpověd
MARTINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolest je nutno tlumit. Žádná bolest není normální a navíc se dá velmi dobře medikamentozně ovlivnit.
Podpůrná léčba
Vážený pane profesore, chtěli bychom se Vás dotázat na vhodnost či užitečnost užívání Wobenzymu po onkologické léčbě. Manželka má ukončenou biochemoterapii v letošním lednu a cílenou léčbu Avastinem v letošním květnu. Již předem děkujeme za Váš čas a odpověď.
Jiří
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Wobenzym je dobré placebo. Pokud by měl působit psychicky, tak nic proti nemu nemám. Celkově se po něm může zlepšit i trávení.
Podpůrná léčba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pro maminu vhodná dovolená u moře. 27.10.2011 byla po 8 cyklech chemoterapie R-CHOP (B-NHL folikul. lymfom grade 2) závěr z posledního PET vyšetření:"ložiska hypermetabolizmu glukózy svědčící pro viabilní neoplazii nenacházíme". Momentálně chodí každé dva měsíce na aplikaci Mabthery, která bude trvat dva roky. Ošetřující lékařka mamince řekla, že má dělat vše na co se cítí a nemá se omezovat, ale přesto mám trochu obavy...moc děkuji za odpověď.
Nikola
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Onemocnění je zřejmě t.č. ve stabilizovaném stavu. V takových situacích nedoporučujeme celkové vyčerpání, které organismus oslabuje. Pobyt u moře je možný, ale ne takový, který by ji spíše obtěžoval než zrekreoval. Dlouhodobý pobyt na slunci je pro nemocného člověka vyčerpávající a v podstatě velkým stressem. Tomu se snažíme vyhnout.
Podpůrná léčba
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně mého známého. Má kožní metastazující melanom a je léčen léky RO 518 54 26, po kterých trpí velmi častými průjmy. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli není nějaký lék, který tento problém minimalizuje nebo dokonce vyřeší. Děkuji moc za Vaši odpověď!
Martina B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvedený lék neznám. Jedná se zřejmě o klinickou studii, pak doporučuji se obrátit na ošetřujícího lékaře, který zná jak řešit problémy spojené s tímto lékem.
Podpůrná léčba
Nerada bych aby paní doktorka byla na mě nějak naštvaná nebo něco. Dělala mi sice kvuli závratím CT mozku a vše bylo v pořádku, ale tady to taky skončilo. Při potížích s otékáním jsem však musela vyhledat pomoc u jiných lékařů a v naší nemocnici na interně kde mi udělali echo srdce, sono ledvin a odebrali krev vše bylo v pořádku jen jsem stále otékala a to tak že jsem nemohla ani dýchat dali mi na odvodnění furon který mi pomoch,ale potíže stále trvají. Paní doktorka na zprávu z interny se mě jen zeptala jak se cítím má odpověď už dobře. Nechci paní doktorkce nijak ublížit ikdyž nereaguje na moje potíže.
Dagmar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte právo na volbu svého lékaře, tak ji využijte.
Podpůrná léčba
Dobrý večer pane profesore, prosím Vás o radu,tatínek rakovina slinivky - dostal náplast na bolest Dolforin 25,chtěla jsem se zeptat jak náplast funguje zda když dosáhne po cca 48 hod. své hladiny učinnosti zda si ji drží stále stejnoou nebo ke konci její hladina účinku klesá ?Tatínek měl po jejím užití po 36 hod stále velké bolesti,(vím,že její nástup je napoprvé pomalejší)ibalgin nepomohl, a tak mu lékař doporučil nalepit další náplast a užívat k tomu Sevredol.Nyní nevíme zda máme obě náplasti najednou sundat a nalepit nové a nebo odstranit pouze tu starší a přidat k ní novou.Tatínek nyní nemá akutní bolest, ale má stále pocit velkého tlaku a tupé bolesti v břiše, Je to normální ? Domnívali jsme se, že po aplikaci náplastí nebude mít bolesti žádné. Do této doby užíval pouze kapky tramal a současný stav po užití náplastí mu připadá stejný . Domníváte se, že je to v pořádku ? Předem velmi děkuji za odpověď.Strašně moc mi pomáháte této pro nás nelehké době.Velmi si toho vážím.Jana V.
Jana V.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dolforin funguje po dobu 72 hod, ale někdy je třeba dávku zvýšit nebo vyměnit již po 48 hod. Každopádně potřebuje úpravu léčby bolesti, kterou se zabývají ambulance bolesti. Tyto jsou v každém Komplexním onkologickém centru nebo Fakultní nemocnici. Bolestí pacienti trpět dnes již zcela jistě nemusí. K tomu je ale třeba velmi úzká spolupráce pacient - lékař a může to trvat i několk dní, než dojde k úplné spokojenosti pacienta.
Podpůrná léčba
Dobrý den pane profesore, mám problém s růstem vlasů. Jsem 2 roky po operaci nádoru prsu, prodělala jsem chemoterapii, následovně radioterapii a nyní mám nasazenou již 1 a půl hormonální léčbu. Byla mi zjištěna hypothyreóza. Vlasy mi narostly řídké a spíše vzadu. Je šance, že mi vlasy dorostou? Vyzkoušela jsem již hodně doplňků stravy, vitamínů, šamponů, ale nic nepomohlo. Děkuji za odpověď.
Jana S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vlasy dorostou, ale většinou rychlost závisí od celé řady jiných faktorů, nejenom to, že jste prodělala chemoterapii. Např. hypothyreoza - je kompenzovaná či ne? Vitamíny a doplňky bohužel selhávají.
Podpůrná léčba
Vážený pane doktore,můj přítel 41 let onemocněl nemalobuněčným karcinomem plic, mame za sebou 3.sérii chemo, poslední 2.4.2012. Od té doby se potýká s neustálými nevolnostmi, zvracení atd. Není už schopen v sobě udržet jakokoliv potravu ani pití, je tak zesláblý,že už není schopen jakéhokoliv pohybu,jen leží na lůžku. Dále mu zničehonic před 3dny oteklo břicho. Žádám Vás o radu,jak alespon zmírnit tyto nepříjemné důsledky léčby. S díky a pozdravem Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí každopádně ke svému onkologovi a k došetření do nemocnice. Ambulantně se takový stav asi nedá řešit.
Podpůrná léčba
Vážený pane profesore, obracím se na Vás již po třetí a vždy jsem byla uklidněna. Jsem 3 roky po operaci příušní žlázy včetně přilehlé lymf. uzliny na krku. A to je to, co mne tíží. Jizva jak na líci, tak na krku se mi jakoby vcucává do krku a cítím značný tah a tvrdost. Existuje nějaké řešení na uvolnění? Jedna lékařka na ORL mi radí vlhké obklady a druhá na onkologii promazávat.Nic ovšem nepomáhá.Omlouvám se za tento, pro mnoho lidí bezvýznamný, dotaz, ale mne to trápí.Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Miluše
Miluše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu se Vám může vyjádřit jen ošetřující lékař. Já tu jizvu nevidím.
Podpůrná léčba
Dobrý večer,pred 6-imi rokmi mi bol vybraný malígny melanóm na chrbte,ešte raz mi to vybrali hlbšie,nález bol negatívny.Liečbu som nemala žiadnu,som 1x za rok sledovaná,všetko je v kľude.Chcela by som sa opýtať,či môžem použivať lymfodrenážne nohavice.ďakujem
ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nejsou známky nádorového onemocnění, tak jsou lymfodrenáže možné.
Podpůrná léčba
Jak se má člověk chovat při probíhající chemoterapii, nikde nemohu najít všeobecné rady. Mám Dg.C833. Můžete, prosím, poradit?
Vladimír Doul
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Existuje dostatek literatury - není to nic náročného, ale přece jen se cítí pacient lépe, když něco o tom ví. Nejvíce informací shromažďuje Informační centrum MOU v Brně, kde si můžete zavolat a oni Vám to pošlou.
Podpůrná léčba
Dobrý den, otec dostal v pondělí dávku zomety - první a dnes má docela velké bolesti, na hrudi, v pánvi. Je to možné po léčbě? A jak dlouho to tak může trvat, a to bude po každé dávce?Děkuji, Lada
Ladislava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, někdy se bolesti po zometě v kostech objevují. Mohou trvat i několik dní. Stačí ibuprofen, který je odstraní.
Podpůrná léčba
dobry den!chceli by sme dieta,ale kedze manzel je po ozaroch slinnej zlazy,tak by som rada vedela,po akej dobe od ozarov by sme mohli zacat pracovat na dietati.nador bol vybraty a ozary mal 6 tyzdnov.pytala som sa aj svojho gynekologa,ale nevedel mi poradit,kedze o ozaroch nic nevie,preto mi odporucil obratit sa na onkologa,Dakujem za odpoved.
maria
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím, o jakou diagnózu se jedná. Budete muset mluvit se svým onkologem.
Podpůrná léčba
DOBRY DEN,ZNAMY SE 10/2011-12/2011 LECIN S CA OROFARYNGU+HYPOFARYNGU+UZLIN T4N2M0 CHEMOTERAPII A RADIOTERAPII ZAROVEN. DVA TYDNY PRED UKONCENIM BYL NUCEN PRO BOLESTI PRI POLYKANI PLNE ZACIT VYUZIVAT PEG. JE TO UZ SKORO 3 MESICE A PORAD POLYKAT NEMUZE,PRED TYDNEM JEDL NEKOLIK DNI POLEVKY,NYNI UZ TO ZASE NEJDE. JE DOBA 3 MESICU VUBEC NORMALNI,ZDA SE TO VECNOST. DLE ORL TAM NADOR NEVIDI. NYNI ALE VELKY LYMFOTOK KRKU+TVARI. PROSIM KDY BOLEST USTOUPI A KRK SE ZPRUCHODNI PRO STRAVU? JSME UZ ZOUFALI,DIKY.
Hynek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
3 měsíce po skončení radioterapie bývá situace již většinou normální. Takový stav, jak popisujete, není zcela v normě, proto doporučuji kontrolu na radioterapii a pak u ORL ještě jednou. V polykacích cestách může být zánět, který vhodné přeléčit.
Podpůrná léčba
Dobrý den, otec se od září 2011 léčí na rakovinu jícnu infuzemi chemo. Po zánětech žil na rukou mu zavedli pod kliční kost zařízení na další aplikace infúze. Po každé dávce se jeho stav zhoršuje, co sní, to jde ven, silně a trvale kašle, bolí ho v krku, nemůže jíst -ztrácí na váze, vyrážky v oblasti krku, ztráta bílých krvinek.Po počátečním zájmu se léčit propadá do deprese. Dá se pomoci volbou podpůrných medikamentů?Děkuji
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě dá a jednak se taky dá upravit samotná chemoterapie a podpůrná léčba, aby pacient tak špatně chemoterapii nesnášel. Je třeba opakovaně konzulovat situaci se svým onkologem.
Podpůrná léčba
Dobrý den, četl jsem si mnoho Vašich odpovědí, kde uvádíte, že Wobenzym nemá žádné prokázané dobré výsledky při užívání jako doplněk stravy po chemoterapii. Já bych se Vás chtěl zeptat, zda si myslíte, že tento přípravek může mít vliv na snížení lymfedému v oblasti hlavy a krku po chemoradioterapii? Po 2 měsících po léčbě se mi začíná výrazně tvořit tento lymfedém.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se týká lymfedému, tak to je jiná záležitost. Tady určitý efekt Wobenzymu musím přiznat. Je však individuální, proto doporučuji jej zkusit na měsíc a pokud nebude efekt , tak ukončit.
Podpůrná léčba
dobry den ,chcem sa spytat ze megace tablet je naco dobre na rakovinu mamka ma ale uz na ziadny terapiu nemoze ist vypisali ten megace tablet a sirup na bolesti.
zuza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Megace zlepšuje chuť k jídlu. Jinak protinádorové účinky nemá.
Podpůrná léčba
Dobrý den pane profesore, co si myslíte o cannabisterapii u onokolgických pocientů, konkrétně v případě metastázující rakoviny tl. střeva? Čestla jsem, že výtažek z konopí výrazně uleví od bolesti, působí proti nevolnosti a likviduje nádorové buňky. Děkuji za odpověď.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano máte pravdu, takové účinky má. Podporuji tuto léčbu u onkologických pacientů, protože jim celkově zlepšuje kvalitu života. Samotnou rakovinu neléčí, ale psychicky se pacienti cítí mnohem lépe, což považuji u rakoviny za velmi důležité. Je nutné však, aby taková léčba byla pod kontrolou lékaře.
Podpůrná léčba
dobry den, jak dlouho trva,nez se upravi stav po konkomitantni radioterapii orofaryngu a hypofaryngu? Jsem po ni jiz 7 tydnu a porad musim plne vyuzivat peg. Kdy asi tak budu moct zacit jist a polykat aspon tekutou stravu? Alespon prosim napiste nejaky prumer,jak to obvykle dlouho trva. Dekuji.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
problémy většinou trvají tak 2 měsíce v průměru, pak se to již pomalu zlepšuje.
Podpůrná léčba
dobry den mama ma 52 let a ma rakovinu ale uz na ozarovani nemoze ist lebo uz to ma velky dali vcera jeden papier a tam bolo ze ho poslaju na symptomatická terapia nevieme co to je a ci este to pomaha prosim vas napisete
zuza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o léčbu příznaků nikoli léčbu samotné rakoviny.
Podpůrná léčba
dobry den kcela by som zeptat ze mama ma rakovinu a uz nemoze ist na ozerovani lebo to ma velki. a doporucuji symptomatická terapia to este pomozu ?
zuza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to léčba příznaků nikoli léčba samotné rakoviny.
Podpůrná léčba
Vážený pane profesore, již jednou jste mi poradil a pro připomenutí: jsem 3 roky po onkol.operaci příušní žlázy s přilehlou LU, která byla také zasažena. Nyní mi na ORL nabídli lymfatickou masáž. Je pro mne vhodná, nemůže mi ublížit? A můžu bez rizika podstoupit masáž krční páteře? Moc děkuji za odpovědi a přeji hezký den.
Dobromila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lymfatická masáž původně postižené oblasti je možná jen v případě, že je naprosto jisté, že se tam onemocnění nevyskytuje. Naproti tomu masáž krční pateře je bez problémů, provádí se v jiných oblastech než byla původní postižená část.
Podpůrná léčba
Dobrý večer, moje mama ma rakovinu plic a le na lužkovém oddělení tzv. ležaky na dožití. Moje sestra se byla na mamu podívat a říkala že musela pořad brečet jak tam s lidma zacházejí pry neměla ostříhané nehty hrozně dlouhé , vlasy rozcuchane no prostě hrůza. Prosím Vás je možné zařídit nějaky nadstandart , aby měla televizi a vlastní ošetřovatelku v nemocnici? Opravdu to že celý život platila a dnes je jako odpad to je hrozny děkuji mnohokrát.
Pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se musíte domluvit přímo v dané nemocnici. Běžně se nadstandard nedá koupit, ale je možné, že daná nemocnice jej může zařídit.
Podpůrná léčba
Dobrý den, dnes mám 5 týdnů po konkomitantní radiochemoterapii orofaryngu + LU. 1. LU z 7 x 5 cm nyní na 3 x 2,5 cm spíše už jen ztužení. V krku TU onkolog prozatím nevidí. Předpokládám, že se uzliny ještě mohou do těch třech týdnů, kdy to budou dva měsíce zmenšit nebo vymizet? 2. No a ještě bych se chtěl zeptat na další otázku, pořád nemůžu polknout nic kromě tekutin, i ty se mi nepolykají příjemně, je ještě nějaká naděje, že se to zlepší? Čím to může být způsobeno, 3. reakcí jícnu na ozařování? 4. na přední straně krku pod bradou mám otok, měkký, nebolestivý, v papírech je napsáno, že je to charakteristické, může mít i toto vliv na ztížené polykání?Děkuji za odpovědi. Petr
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kompletní účinnost radioterapie se dá očekávat do 2-3 měsíců od ukončení radioterapie. Potíže s polykáním jsou přechodné, způsobené radioterapií. Časem dojde ke zlepšení. Někdy to trvá rovněž několik týdnů.
Podpůrná léčba
Vážený pane doktore, jsem 3 roky po onkol.operaci příušní žlázy vč. přilehlé LU diag.C07 TNM pT3pN2bMO st.IV A. Chemoterapii jsem odmítla, 30 dávek záření jsem absolvovala.Kontroly na MOÚ Brno jsou zatím negativní. Mohu svůj stav - imunitu podpořit nějakým doplňkem stravy př. OVOSAN. a jak se na tyto doplňky díváte. Přeji Vám i všem pacientům dobré dny.
Dobromila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ovosan je jako imunostimulans neúčinný. Stimulace imunitního systému je stále problém. Není jednoznačně vyřešen a všechny komerčně dostupné přípravky, které tvrdí, že zlepšují imunitu, jsou podle mne podvodem.
Podpůrná léčba
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na vitamín D. Jáké dávkování je vhodné po operaci a onkologickém léčení nádoru tlustého střeva? Jaký je prosím Váš názor na doplňování stravy glucany? Předem děkuji za Vaší ochotu a odpověď. S pozdravem Michal
Michal 52let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vitamín D potřebujeme z různých důvodů, ale u onkologických pacientů pak zvláště kvůli zachování fyziologické funkce imunitního aparátu. Podává se jedna tobolka na 6 měsíců - zima. Je to speciální jedna dávka. V létě, pokud se vyskytujete i na slunci - ale nijak nepřehánět, tak netřeba. U glucanů nevidím žádnou zásadní protektivní funkci pro onkologické pacienty.
Podpůrná léčba
Dobrý den pane profesore, chtěl bych se zeptat, jak dlouho trvají nežádoucí účinky po konkomitantní chemoradioterapii oblasti krku a přilehlých uzlin? Konkrétně se jedná o nemožnost polykání tuhé stravy, otoky krku a tváří, na mukositidu se nyní neptám, ta už po 4 týdnech pomalu ustupuje. Za jakou dobu se budu moct normálně najíst?Po léčbě mám již 28 dní, další kontrola je plánována až za tři týdny. A potom by mě ještě zajímalo, proč se konkrétní efekt léčby dostaví až za tři měsíce, čím je způsobena ta dlouhá prodleva?
Filip Pulcar
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Komplikace po radioterapii se hojí i několik měsíců. Je to dost individuální. U někoho jsou potíže minimální u jiného horší. Bohužel se více nedá dělat, ale stojí to za to, poněvadž tato metoda je jinak velmi efektivní.
Podpůrná léčba
Dobrý den, obracím se na Vás opět s několika dotazy ohledně karcinomu orofaryngu T4N2M0, G2 léčeného sedmitýdenní chemoradioterapií: 1. V současné době, 3 týdny po skončení léčby, mám neustále problémy s polykáním,můžu pouze tekutiny, je ta doba 3 týdnů běžná pro tyto komplikace, za jak dlouho lze předpokládat zlepšení? 2. Mám zvýšenou hodnotu CRP v krvi, může to mít souvislost s mukositidou? 3. Za jak dlouho po léčbě se obvykle stabilizuje počet červených a bílých krvinek? 4. Jsou typické po této léčbě psychické problémy? - u sebe je pozoruji. Děkuji za odpovědi
Petr Polák
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Po radioterapii se situace stabilizuje pomalu - někdy to trvá i několik měsíců. To platí o všech vedlejších účincích. Záleží na mnoha faktorech, včetně vedlejších onemocnění pacienta. Psychické problémy jsou naprosto normální, protože se jedná o závažné onemocnění, které každý zvládá těžko. Pokud však přetrvávají déle jak 2 měsíce, tak je nutná psychologická nebo psychiatrická intervence.
Podpůrná léčba
ještě doplňuji, že pacient má ordinované už tři týdny náplasti transtec, kvůli mukositidě a zaveden peg pro výživu, který je již také dva týdny plně a výhradně používán, je tedy normální ta únava, apatie, zmatenost a jakási nechuť? Snad nebude trvat dlouho?
anémie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
viz výše
Podpůrná léčba
je možno nějakým způsobem doma stabilizovat anémii po radiochemoterapii?, stav HGB je 82, pacient je pátý den po ukončení, nyní je ospalý, apatický, dušný, chvílemi zmatený a deorientovaný, přesto nebyl hospitalizován, je to normální, jak dlouho může trvat než se stav zlepší? díky
anémie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Anemie se doma řešit nedá, pokud jsou příznaky jak uvídíte, tak nutné transfuze
Podpůrná léčba
snizuje uzivani antibiotik a analgetik v prubehu chemoterapie a radioterapie jejich ucinek?
jirina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli. Nemá na efektivitu chemoterapie nebo radioterapie žádný vliv.
Podpůrná léčba
Dobrý den ještě jednou, děkuji za odpověď k uzlinám a dovolil bych se Vás optat ještě na věc s tímto související. Napsal jste, že uzliny mohou naskočit při zánětlivém procesu, je zánětlivý proces i mukositida dutiny ústní?, která je momentálně velmi silná, je možno, že v důsledku ní se objeví uzlina cca 2 x 2 cm? Ptám se proto, protože se bojím, aby se nejednalo o další uzlinu infikovanou rakovinou, když ten velký paket se naštěstí viditelně zmenšuje. Děkuji za info.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano je. Neznamená to, že je však jediná příčina zvětšených uzlin. Nutné by bylo osobní vyšetření.
Podpůrná léčba
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak dlouho obvykle trvá nevolnost po chemoterapii. Můj známý podstupoval 5 sérií chemo, vždy jednou týdně. První nevolnost měl až při třetí chemo. Nyní je už týden po páté a neustále je mu na zvracení, téměř nic nechce jíst, je to normální? Jak dlouho to ještě může trvat?
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Délka nevolnosti zavisí na typu podané chemoterapie, ale je také odlišná u různých pacientů. Pokud nevolnost trvá navzdory léčby, pak je třeba kontaktovat svého onkologa. Máme prostředky k jejímu výraznému potlačení.
Podpůrná léčba
Dobrý den , mám dotaz , který se týká chemoterapie, která "ničí" i ty hodné bakterie- střevní mikroflóru .. Dalo by se to částečně řešit užíváním např. Nutrolinu B ? Vím ,že taková studie zřejmě neexistuje , ale mám s ním dlouhodobě dobré zkušenosti , myslím si , že užíváním Nutrolinu B možná nic nevyřešíme ( zažívací a střevní potíže s chemo spojené) , ale nic nepokazíme ? Možná by to za zkoušku stálo Děkuji za odpověď
Hana Dvořáková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie neničí střevní bakterie, ale střevní sliznici. Ta se musí spontánně po chemoterapii obnovit. Možno podávat v této době Hylak. Obsahuje směs střevních bakterií vhodných k rekolonizaci střeva.
Podpůrná léčba
Dobrý den, děkuji za odpověď.Měla bych ještě jeden dotaz ohledně nádoru gist. Existují potraviny, kterým by se měl nemocný úplně vyhýbat, aby se nádor stále nezvětšoval?
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jednoduché cukry jsou živnou půdou pro rakovinné buňky - snadno dostupná energie. Je vhodnější ztížit dostupnost takto snadné energie pro nádorové buňky, proto je lepší používat složené polysacharidy. Ale to je jen slabá obrana, protože nádorové buňky si stejně cestu k energii sobě potřebnou najdou.
Podpůrná léčba
Dobrý den. jsem tři roky po rakovině prsu a chtěla byc se zeptat jestli mám dodržovat nějaké omezení v jídle, aby se rakovina znovu neobjevila. Nebo mužu jíst jako ostatní? Děkuji Nikol
Nikol
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Všeho s mírou. Zlatá střední cesta. Dodržování běžné zdravé životosprávy včetně fyzického cvičení. Bohužel 100% záruka zde není.
Podpůrná léčba
Dobrý den ,maminka má rakovinu hrtanu 4stádium,má zasáhlý jícen a kořen jazyka adsolvovala chemo a rádio terapii,má tracheotomii, za 14 dní jedeme na sono momentálne má velké bolesti bolesti krku v míste ozařovaní lékaři nám navrhli kompletní odstránení hrtanu to maminka odmítla,co prosím co na tý bolesti,můžou vznikat aj nejaký sekund.zápaly,prosím o vaš,názor k další léčbě Dekuji.
Sobi
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolesti mohou být jednak po radioterapii a jednak způsobené samotným nádorem. Každopádně se bolesti dají tlumit, ale musí ji vidět lékař, který léčbu nastaví. Po chemo-radioterapii mohou vznikat nežádoucí účinky, jako záněty sliznic aj., které mohou bolesti způsobovat.
Podpůrná léčba
Manžel s a plica střev,6ti leté přežití, nyní na Tarcevě, před 14 dnyherpes zoster v obličejové části, přeléčen Herpesinem+kožní mastí rozepsano+ Betadina má úporné záchvatovité bolesti - jak je tišit , nebo žádat ještě antivirotikum?
jiřina Hašková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolesti nutno konzultovat se svým lékařem. Žádný pacient nemusí dnes trpět bolestí, pokud trpí, tak je to neschopnost lékaře, pak jej změnit. Dnes je dostatek analgetik, které dokážou bolesti zcela utlumit.
Podpůrná léčba
Vazeny pane doktore, prosim Vas o radu ohledne meho muze. Byl mu diagnostikovan nehodgkinsky lymfom, jeste nevime jaky typ, stale se histologicky dovysetruje. Na PET vysetreni se zjistilo, ze uzliny jsou na prave strane krku, nadklicku a axile. Kostni dren je v poradku. Zrejme to vypada na pocatek. Ma zvyseny LDH. Jinak laborator v poradku. Mohu mu pred lecbou a behem lecby pomoci nejakymi doplnujicimi pripravky? Co rikate na Wobenzym? Je to jen reklamni tah? Jake s nim byvaji zkusenosti? Jeste jsem se docetla o cinskych houbach Reishi, Cordiceps, Shitake. Take o Inocellu. Doporucil byste nam neco? Dekuji Vam za rady.
Margita
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jmenované doplňující přípravky jsou bohužel neúčinné.Na druhé straně neuškodí, takže placebo efekt je možný. Nemohu však mluvit za čínskou tradiční medicínu. Zkušenosti s ní žádnou nemám, ale může mít zklidňující efekt, což podporuje fyziologickou funkci imunitní soustavy. Základem je léčba onkologická, která je dnes i u těcnto nádorů velmi efektivní. Záleží ještě na stanovení přesné histologie, ale rozsah není velký, takže by to měla být příznivá prognóza. Nutno však ještě vyčkat zmiňované histologie.
Podpůrná léčba
Dobrý den, prosím o radu Jsem 8 týdnu po RAPE PSA nyní 0,06 , před operací 5,6 , fyzický stav dobrý, 70 let, po operaci mám Vericare, další kontrola až za 3 měsíce ! Mám značné potíže s inkontinencí, která neustupuje . Musím používat vložky .Během dne dochází k úniku moči (fyzická aktivita a hlavně samovolně) . V důsledku„odcvrkávání“ se vložka asi 190 ml naplní během 4 - 5 hodin. Pak se to opakuje . .Za den spotřeba min 2 vložky. V noci si vůbec netroufnu spát bez bažanta . Mám obavu že mozek nezachytí impuls k vymočení .Zkouším tedy alespoň močit zhruba každé 2-3 hodiny s nadějí , že se situace zlepší . Navíc mi před 14 dni od nártu ke koleni pravá noha , otok neustupuje. Obvodní lékař mi předepsal Diclofenac DUO bez efektu. Ráno když vstávám a s polohy horizontální se postavím tak do bažanta z těla prudce nateče odhadem přes 30 ml moče – jakoby z nějakého zásobníku v těle.. Tok této „dávky“ se jen obtížně přerušuje svěračem. Děkuji Pacient Václav z Rychnovska
Václav z Rychnovska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Inkontinence po RAPE je častá komplikace. Řešení je dlouhodobé a musíte je konzultovat se svým urologem.
Podpůrná léčba
Dobrý den,pane doktore prosím o váš názor na tabletky OVOSAN pidávané při chemoterapii RC plic děkuji jana
JANA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neuškodí ani nepomohou. Zcela neskodne. Jen placebo efekt.
Podpůrná léčba
Dobrý den pane profesore. Počátkem ledna mi skončila serie ozařování rakoviny prostaty (41x). Po 1.kontrole jsem pak měl PSA=0,01 , po 2.kontrole PSA=0,02. To je asi výsledek dobrý. Mám ale jisté potíže s konečníkem a hlavně s močením: průtok moči se mi několik týdnů po ozařování zmenšil a zesílilo pálení. Obvodní lékař a urolog mi postupně naordinovali 3 antibiotika, onkolog mi doporučil nekonzumovat kyselé pokrmy a alkohol. Nic z toho mi nepomohlo. Situace mě deprimuje a rád bych věděl jsou-li moje trampoty vcelku normální, jaký mohu očekávat další vývoj a máte-li pro mne nějaká doporučení. Děkuji Vám předem za odpověď.
Pavelka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Potíže s močení po radioterapii prostaty jsou velmi časté a vymizí vetsinou až za několik měsíců. Nicméně neda se to generalizovat, a proto jsou nutná vyšetření onkourologem, ktery vysetrenim moce muže vyloučit jinou příčinu potíží a ev. podat zklidňující prostředky. Je to velmi nepříjemné, ale mozne individuálně ošetřit.
Podpůrná léčba
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na OVOSAN.Je možné,že má pozitivní účinky na léčbu rakoviny?manžel je na tom hodně zle,MTS v játrech,má průjem a křeče v břiše.Léčen pouze podpůrnými léky.Je celý žlutý.Je alespoň nějaká naděje ,že se mu trochu uleví.Moc mě bolí jak trpí.Manželka Jarka.Děkuji
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel ne. V případě tohoto přípravku se jedná jen o placebo afekt. Tedy psychická podpora, ale nic víc. Ale i psychika je velmi důležitá a její podporu bych určitě nepodcěňoval.
Podpůrná léčba
Dobrý den, je to asi týden, co tatínkovi diagnostikovali rakovinu plic, podle zprávy má napadené obě plíce, metastáze na míše, mozku, páteři, obratlech, a délku života onkolog určil na tři měsíce, tatínek nyní užívá různé léky, i DHC prášky, bolesti začíná mít ale denně, jak mu můžeme od bolestech pomoci? Pochopte, chceme ho mít doma, staráme se o něj a jediné co nechceme je, aby trpěl. K jeho nemoci mu našli ještě nějaký neurologický nález, a akutní bronchitidu, nevím s čím je to spojené všechno, ale velmi špatně chodí, nemůže pořádně mluvit, kousat jídlo, pije přes transfuzní set (hadičku) a nyní váží 45 kilo. Velice Vám děkuji za Vaše cenné rady a informace, s pozdravem Jarka
Jaroslava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpovídal
Podpůrná léčba
Dobrý den, je to asi týden, co tatínkovi diagnostikovali rakovinu plic, podle zprávy má napadené obě plíce, metastáze na míše, mozku, páteři, obratlech, a délku života onkolog určil na tři měsíce, tatínek nyní užívá různé léky, i DHC prášky, bolesti začíná mít ale denně, jak mu můžeme od bolestech pomoci? Pochopte, chceme ho mít doma, staráme se o něj a jediné co nechceme je, aby trpěl. K jeho nemoci mu našli ještě nějaký neurologický nález, a akutní bronchitidu, nevím s čím je to spojené všechno, ale velmi špatně chodí, nemůže pořádně mluvit, kousat jídlo, pije přes transfuzní set (hadičku) a nyní váží 45 kilo. Velice Vám děkuji za Vaše cenné rady a informace, s pozdravem Jarka
Jaroslava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
už jsem odpovídal
Podpůrná léčba
Dobrý den, je to asi týden, co tatínkovi diagnostikovali rakovinu plic, podle zprávy má napadené obě plíce, metastáze na míše, mozku, páteři, obratlech, a délku života onkolog určil na tři měsíce, tatínek nyní užívá různé léky, i DHC prášky, bolesti začíná mít ale denně, jak mu můžeme od bolestech pomoci? Pochopte, chceme ho mít doma, staráme se o něj a jediné co nechceme je, aby trpěl. K jeho nemoci mu našli ještě nějaký neurologický nález, a akutní bronchitidu, nevím s čím je to spojené všechno, ale velmi špatně chodí, nemůže pořádně mluvit, kousat jídlo, pije přes transfuzní set (hadičku) a nyní váží 45 kilo. Velice Vám děkuji za Vaše cenné rady a informace, s pozdravem Jarka
Jaroslava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolest je léčitelná a určitě zvládnutelná dnešní dostupnou léčbou. Pokud má pacient přesto potíže, tak se o něj určitě postará nejbližší poradna bolesti, která je při každé větší nemocnici.
Podpůrná léčba
ma dcera pred tremi roky mnela rakovinu cipku maternice .po operaci ozarovani a chemo ji stale opucha prava noha .ma problem slimfatickimi uzlinami.chodi na limfo drenas masaze ale ji to nepomaha momentalne ma zapal zil a zitra 1.4.2011. nastupuje do nemocnice .prosim poradte co je na tie limfi dobre .dcera pristi mesic bude mit 37 let .moc dekuji
bozena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Otok končetiny v důsledku poruchy funkce lymfatického aparátu a vznik lymfedému je u těchto onemocnění častý. Nicméně, pokud nejsou známky nádorového onemocnění, tak jediným řešením jsou lymfodrenáže, ale pokud je nádorové onemocnění přítomno, pak jsou tyto lymfodrenáže kontraindikovány a řešením je jen protinádorová léčba.
Podpůrná léčba
Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor. Mamince je 73 let a cca před měsícem jí byl zjištěn nádor prsu velikosti cca 30 mm. Výsledky biopsie jsou inv. duktální karcinom grade 1, estrogenní rec. - pozit. reakce 100%, progesteronový rec. - pozit. reakce 100%, prolif. aktivita je nízká s MIB1 do 10 %, exprese HER-2/neu je negativní, nádor má skore 0, exprese E-cadherinu je pozitivní, f2=flexibilita typu 2. Výsledky na rentgenu plic, sono jater a ledvin, scintigrafie kostí dopadly dobře. Výsledky mammo a sono, podezření na jednu uzlinu - při ventrální axilární řase ledvinovitá mízní uzlina. Maminka se začala hormonálně léčit Tamoxifenem ebewe, který snáší velmi dobře. Výsledky krve byly téměř vše v normě , malinko překročen cholesterol a marker S-CEA byl 7,21 ug/l . Psychicky se cítí poměrně dobře, malinko mění životosprávu, odstraňuje tučná jídla, cukry a trochu více přidává rostl. jídla, ovoce, ryby apod. Může prosím jíst denně 2 lžičky medu se sodou bicarbona v poměru 3:1?
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Med jí uškodit nemůže, ale z jakého důvodu se podává kombinace se sodou v poměru 3:1 mi opravdu uniká. Není to v žádných doporučeních léčby karcinomu prsu.



mobilní verze