Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Lymfomy
Dobrý den, prodělávám léčbu pro hodgkinův lymfom, režim DHAP. Nyní jsem měl přešetření a podle CT se nález zmenšil, ovšem podle PET došlo k progresi. Chtěl bych se zeptat, jak je něco takového možné-jak se může nádor zároveň zmenšit i být aktivnější? Nemohlo dojít k nějaké chybě při přešetření nebo se taková věc stát může? Děkuji za odpověď
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
CT určuje velikost a PET určuje jak je onemocnění metabolicky aktivní. Většinou zmenšení nálezu svědčí i pro menší aktivitu. U lymfomů tomu tak nemusí být, ale neznamená to zhoršení, jen dočasné zvýšení aktivity.
Lymfomy
dobrý den ,byl mě zjištěn primární mediastinální(thymický) velkobuněčný b lymfom,jak dobře je tenhle druh léčitelný,děkuji za odpověd
pavel
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Poměrně dobře, ale záleží na rozsahu a dalších parametrech. Ne všechny dopadnou dobře. Vhodné je, abyste byl léčen v jednom ze 6 center v ČR, která jsou na webových stránkách hematologické společnosti - např. ve FN Brno - Bohunice nebo ÚHKT v Praze.
Lymfomy
Dobrý den, pane doktore maminka podstoupila 03/12 operaci krční uzliny, po histologii na Bulovce kde byla operována byla vystavena zpráva, že nález je benigní. Po třech týdnech volali z nemocnice, že část testovaného nádoru poslali na druhý test do FN Motol. Z motola přišel pozitivní výsledek a diagnoza Lymfom Non Hodk. Po té byla maminka z Bulovky odeslána na FN Královské Vinohrady na hematologii. Tam byla stanovena léčba 6x cyklus chemoterapii po 21 dnes s Prednisonem. Začátek chema byl nejdříve odložen kvůli ATB co dostala maminka na zánět průdušek, den před dalším termínem si paní doktorka vyžádala další testy a biopsii tentokrát ze štítné žlázy. Není toto odkládání začátku chemoterapie v neprospěch pacienta. Začátek chema prý bude i bez výsledků biopsie. Maminka podstoupila CT a speciální podrobné CT na Homolce (speciální vyšetřovací metoda jen na Homolce a v Brně) tato vyšetření jsou negativní a nic neukázala. Jak je možné, že jedna nemocnice řekne alfa a druhý omega.
Kubišová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Každý odklad u lymfomu je v neprospěch pacienta. Léčba by měla začít co nejdříve. V Praze se této problematice věnuje především I. interní klinika na Karláku.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore.Během 16 let jsem prodělala Hodginův lymfom již 3 x.Poslední léčba leden-květěn 2011 BEACOOP,stadium IV.B Operace dvou uzlin v dutině břišní.Po léčbě kontrolní PET-CT bylo bez nálezu.Nyní kontrolní CT a nález vpravo od aorty těsně nad bifurkací oválná hypodenzita 29Hu o velikosti 32x23x20mm.komprinuje dolní dutou žílu a má charakter solitární zvětšené LU.jde o vrácení nemoci???děkuji EMA
EMA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, ale jenom z popisu to nepoznám. Vhodné je PET vyšetření, které ukáže nádorovou aktivitu a také laboratorní testy, které mají rovněž některé parametry mít zvýšené v případě relapsu onemocnění.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore,moc Vás prosím o vysvětlení vyšetření Pet pokud je to možné.Maminka má po třech letech rakoviny lymfatických uzlin tento nález,který je srovnáván s nálezem předchozím.Píšou zde..Pakety uzlin slývající do masy parailicky vpravo dnes vel 70x38mm s výrazně zvýšenou akumulací FDG,která zazdívá ilické cévy,v mase je patrná skořápková kalcifikace...závěr: Parciální morfologická a metabolická regrese parailické masy v pravo,Parciální morfologická regrese levostranné lymfadenopathie s nadále výrazně zvýšenou akumulaví FDG.Mockrát Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný den.Mirka
Miroslava
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jediné, co z toho mohu seriozně říci, je, že se jedná o lepší nález než minule. Nicméně onemocnění tam stále je a je dost aktivní.
Lymfomy
Vážený pane profesore mám prokázané postižení sliznice a submukosy antra žaludku -Dg. DLBCL, varianta centroblast, s GC-like imunofenotypem v.s. na podklade transformace MALT lymfomu. Jsem po 3 cyklech chemo a výsledkem PET/CT. V celém zachyceném rozsahu bez známek lymfadenopatie. Plicní parenchym bez ložiskových změn, bez tekutiny v pleurální dutině. Stěna žaludku lehce zesílena do šíře cca 17 mm (23 mm) v oblasti fornixu, kde přetrvává výrazně zvýšená akumulace FDG (5 x vyšší než akumulace v játrech). V minule popisované oblasti antra se dnes akumulace FDG výrazně snížila, přesto 1,7x vyšší než akumulace v játrech. Parenchymové orgány dutiny břišní bez odchylek. Kličky střevní obvyklého vzhledu. Zobrazený skelet bez známek nádorového postižení. Difuzné zvýšená akumulace FDG v axiálním skeletu , v. s. v souvislosti s CHT. Závěr: Parciální morfologická i metabolická regrese v oblasti žaludku. Prosím o Vaše vyjádření k mé současné situaci dle výsledků. Mám šanci na vyléčení?
Petr F.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To Vám bohužel neřeknu. K prognóze je potřeba celá řada dalších informací, ale pro Vás je rozhodující, co Vám řekne Váš onkolog.
Lymfomy
dobry den pane doktore, chtela jsem se zeptat na vas nazor, mam NHL folikularni lymfom, gr1-2, klinicke stadium 4a,metoda watch and wait,zjisteno pred 3mi mesici.planuji tehotenstvi ale lekari VFN praha se nemohou schodnout jestli ano nebo ne, je mi 35, jaka jsou rizika? co byste doporucil? rikali mi ze do chemoterapie muzu dospet az za rok a vice.tak nevim jak se rozhodnout.deti bych mit chtela, dosud zadne nemam.a jaka je moje prognoza?dekuji moc
eliska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ještě dodávám, že jste léčna na našem předním pracovišti, které se danou problematikou zabývá, takže jste v nejlepších rukou.
Lymfomy
dobry den pane doktore, chtela jsem se zeptat na vas nazor, mam NHL folikularni lymfom, gr1-2, klinicke stadium 4a,metoda watch and wait,zjisteno pred 3mi mesici.planuji tehotenstvi ale lekari VFN praha se nemohou schodnout jestli ano nebo ne, je mi 35, jaka jsou rizika? co byste doporucil? rikali mi ze do chemoterapie muzu dospet az za rok a vice.tak nevim jak se rozhodnout.deti bych mit chtela, dosud zadne nemam.a jaka je moje prognoza?dekuji moc
eliska
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je těžká odpověď, protože bych potřeboval více informací, které mají ve VFN. Obecně se dá řící, že tento lymfom má lepší prognózu než jiné lymfomy, ale těhotenství je zátěž i pro zdravý organismus a onemocnění se Vám může urychlit.
Lymfomy
Dobry den pane doktore, uspesne jsem dokoncila lecbu non-hodgkinova lymfomu - 13.ledna posledni chemoterapie - 20.unora posledni mabthera.Citim se relativne dobre, snazim se nabirat silu a regenerovat.Kontrola me ceka koncem mesice dubna.Chtela bych se zeptat po jake dobe doporucujete nastup do zamestnani a zda si myslite, ze by bylo vhodne zacit s mirnym cvicenim (pilates,joga).Citim se velmi "ztuhla,rozlamana" - pred onemocnenim jsem dost sportovala a nevim, jestli se muzu pomalilnku vracet ke sportu.Rada bych nastoupila i do zamestnani,ale moje obvodni lekarka mi doporucuje radeji lazne.Je to nutne - mela bych do lazni nastoupit? Prosim, poradte mi, jak se regenerovat a pomalinu se vracet do "normalniho" zivota. Moc Vam dekuji.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
pozvolná regenerace je jistě vhodná včetně cvičení - zvl. joga, ale jinak bežné všechny druhy sportu. Každopádně hned nedoporučujeme silová cvičení a vrcholový sport. Pozvolna. Pacienti nastupují do práce dle svého vlastního rozhodnutí, protože závisí na tom, jak se cítí i psychicky. Existuje řada pacientů, kteří pracovní proces ani nepřerušují v době léčby, protože je to psychicky drží. Psychika je velmi důležitá, proto i lázeňský pobyt je doporučován, ale k tomu by se Vám měl vyjádřit Váš onkolog, protože někdy lázně nedoporučujeme - záleží na absolvované léčbě, histologii atd.
Lymfomy
Dobrý den,pane doktore,manžel byl na vyšetření v FN? Mdtol a přinesl si domů zprávu.Co prosím vás znamená výraz progredující fluidottorax I.dx.,cytologicky negat.Dle CTZ susp,ložiska na pleuře,mediastinální lymfadenopatie,EBUS negat.Dle EGTS Barretův jícen.Na pleuře mnohočetné uzlíky,peroper.biopsie svědčí o maligní tumor,definitivní hystologie není dosud k dispozici.Máme naději na úspěšnou operaci?Máme naději na prodloužení života,když byl v mládí léčený na M.Hodkin v r.1982 v pravé axile,stp.RT a CHT?Pane doktore,děkuji Vám za odpověď.
Ivana Smržová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hromadí se voda v hrudníku - lidově řečeno a bez nálezu nádorových buněk. Mnohočetné zvětšení uzlin je třeba došetřit histologicky, teprve potom se dá říci přibližná prognóza. M. Hodgkin samotný je dnes velmi dobře léčitelné onemocnění a v mnoha případech i vyléčitelné, ale my zatím nevíme, zda se jedná o recidivu tohoto onemocnění či jiného.
Lymfomy
Dobrý den, manžel je 2 roky po léčbě NH lymfomu - 6 cyklů chemoterapie. Jako následek je bolest nohou ("jako když se nemůže unést" - neurolog nenašel žádné řešení, dočasně nasadil antiepileptika, ale bez výsledku. Je nějaké řešení? A druhý dotaz - jistý pan doktor řekl, že není vhodné po takovéto nemoci jíst vitamíny B - možnost návratu nemoci, zdá se mi to nepravděpodobné, co si o tom myslíte? Děkuji a hezký den.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bolesti nohou je nutno vyšetřit - mohou být cévní, ortopedického nebo neurologického původu a dle toho nasadit léčbu. POkud se týká vitamínu B, tak např. B12 nedoporučujeme ke dlouhodobé léčba, ale krátkodobá neublíží. Je to do jisté míry stimulační faktor.
Lymfomy
Dobrý den, zkouším znovu zaslat můj dotaz. Je mi 31let a letos v srpnu jsem onemocněla non hodgkinovou nemoci.Diagnoza C833 - difúzni velko histiocyty - stadium II.A - lymfom v oblasti nadklíčku 5x4cm + 2ložiska v mediastimu.Všude čtu, že toto onemocnění je závžnější než hodgkinova nemoc. Mám za sebou čtvrtou chemoterapii z šesti bez závažnějších problémů. Moc se bojím, že se neuzdravím. Dle lékařů zatím úplná regrese původní velikosti lymfomu v nadklíčku. Jaká je dle Vašeho názoru šance na uzdravení?Jak moc je toto onemocnění vážné? Moc děkuj za odpověď Lenka
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Stadium IIA je příznivé a možnost kompletního vyléčení je možná. Důležitá je reakce na léčbu, což píšete , že je dobrá, takže Vaše šance je vysoká. Nicméně, pravidelné kontroly jsou naprosto nutné. Hodgkinova choroba je jiné onemocnění s dnes obecně lepší prognózou, ale nedá se to hodnotit z individuálního hlediska. Nízká stadia non-Hodgkinovy choroby mají rovněž dobrou prognózu.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, memu příteli byl diagnostikován lymfon, prodělal zatím 2x chemoterapii. Narodila se mi dcera, kterou jsme přiváděli na svět pravděpodobně již v období, kdy to v něm bujelo. Nevím, jak správně položit otázku, ale ráda bych se zeptala, zda moje dcera je už nyní vystavena stejnému onemocnění jako její otec, je pravděpodobné, že zdědila stejnou krevní skupinu. Dále bych se chtěla zeptat, zda existují nějaké genetické testy, které bych jí mohla udělat a vyhnat si strašáka z hlavy, samozřejmě , že tím také ryskuji, že se mohu dozvědět úplně něco jiného. Kde se tyto genetické testy dělají? Děkuji za odpověd. Hezký den
Soňa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lymfomové onemocnění není dědičné, i když vyšší riziko takového či jiného onemocnění zde je. Genetickými testy to nezjistíte, jen pravidelné preventivní prohlídky. Klinická genetika je na pediatrických klinikách - Váš pediatr Vám poradí, kde se ve Vašem okolí nachází.
Lymfomy
Vazeny pane doktore, memu muzi byla zjistena histiocytarni nekrotizujici lymfadenitida (kikuchi fugimoto), krome zvetsenych uzlin na krku a splenomegalie, nema zadne jine priznaky. Histologicky ji bylo tezke rozpoznat od lymfomu z rady T. Setkal jste se s touto nemoci? Nevite co od ni muzeme ocekavat?
Margita
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Dobrá otázka, osobně jsem se s tímo nesetkal. Může se jednat o histiocytozu, která sama osobně patří mezi lymfomy. Pokud se týká prognózy, tak to je těžko říci, protože histologie není jednoznačná a tak může být jak dobrá, tak špatná. Zřejmě bude záležet na dalším vývoji a během několika měsíců se pozná o jakou formu lymfomu se jedná.
Lymfomy
Vážený pane doktore,mám problém a potřebovala bych poradit.Proto se na Vás obracím a budu Vám vděčná za každou radu.V roce 2001 jsem prodělala Hodkginovu nemoc.Nyní je mi 26let.Teď jsem 10 let po léčbě a vedlejší učinky mě trápí čím dál více.Např.migrény s aurou,odvápňování zubů(hrozí mi nové zuby),křeče v nohách,plicní obstrukční choroba(hodně se zadýchávám),šílená únava,jednu srdeční chlopeň mám slabší,neustále urologické a gynekologické problémy,které se mi vracejí stále dokola.Mám oslabenou imunitu.Takže antibiotika užívám několikrát do roka.Neurolog mi sdělil,že částečný invalidní důchod nedostanu,protože po Hodkginově stránce jsem prý zdravá.Ale to velké trápení nikdo nevidí,jen moji rodiče.Dívala jsme se na internetě a lidi kteří prodělali tuto nemoc,tak už jsou zdravý ale i tak mají buď částečné nebo plné důchody.Jak je to možné?A já takové trápení a důchod nedostanu.Prosím mohl by jste mi poradit?Předem moc děkuji.
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se týká důchodu, tak to Vám nepomohu. Je zcela v rukou příslušných úředníků, i když Váš onkolog jim napíše podrobnou zprávu a důchod doporučí. Vedlější účinky po léčbě Hodgkinovy choroby bohužel mohou nastat. Závisí na způsobu léčby, která byla aplikována. Tyto vedlejší účinky musíte řešit se svým onkologem. Jiná možnost není.
Lymfomy
Dobrý den letos v dubnu mi byla z krve a ze zvětšené tříselné uzliny zjištěna histiocytoza Langerhansenových buněk.Podle lékaře se jedná o histiocytozu sinusovou tedy X.Jsem momentálně bez léčby pouze na sledování.Ve zprávě se píše klinické stadium 3A,onkologická škála 4 pravděpodobně pozitivní nález.Chtěla bych se zeptat,co tyto údaje znamenají.patří to mezi nádorová nebo krevní onemocnění?Děkuji
Naďa Mašatová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Histiocytoza je řazena mezi lymfomová onemocnění, tedy hematoonkologická. Přesný postup strategie léčby závisí na mnoha faktorech a je mnohdy individuální.
Lymfomy
dobry den,chcela by som vas poprosit o radu alebo o vas nazor.mam 34 rocneho stryka a bol hospitalizovany v nemocnici lebo mal vodu v plucach,lenze pritom mu nasli non hodgkinov lymfom v hrudi typu primarny b bunkovy lymfom.spolu ma velkost10cm.lekari mu chcu nasadit chemoterapiu lenze este nemozu lebo uz 3 tyzdne mu stahuju tu vodu ale ako ju stahuju zaroven sa mu aj vytvara nova voda a dusi ho.momentalne ma v tele aj zapal.takze neviem ci moze podstupit chemo ked ma tu vodu v plucach a zapal v tele?a viete mi prosim povedat ci po chemoterapii bude nadobro vylieceny bez navratu?a co by sme mali robyt mi jeho blizky?vopred vam dakujem
sasa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
U tohoto onemocnění je podstatné o jaký lymfom non Hodgkin se jedná. Některé mají dobrou prognózu jiné horší. Onkolog Vašeho strýce mu jistě řekne více, ale z tohoto popisu se více nedá.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore,chtěl bych znát Váš názor. Je mi 32 let.Před 18 měsíci mi byl diagnostikován Folikulární lymfom,gr.I-II,st. IIIA.Flipi2 -střední riziko. lymfadenopatie krční,mediastinální,retroperitonální a tříselná. K prokázání infiltrace KD limitní množství vzorku. Po poslední kontrole mirná progrese uzlin,splenomegalie. Laktátdehydrogenáza-4.46, mírný pokles hemoglobinu o 10g/l . Subjektivní potíže nejsem schopen posoudit,někdy se cítím unaven někdy ne,někdy se v noci potím někdy ne. Strategie Watch and wait. Léčím se v FN HK. Jen jsem chtěl znát Váš názor, zda-li není čas k zahájení léčby. Děkuji
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
FN HK je kvalitní pracoviště a jistě vědí , co dělají, proto bych nechal strategii léčby zcela v jejich rukou.
Lymfomy
Prosím,na Dg.Hodgkinův lymfon smíšená buněčná varianta,je vhodná léčba biologická společně s klasickou neb po ní?Je nabízena běžně pacientům,pokud je vhodná?Onemocnění je v samém začátku a s léčbou se začne 30.3.Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na m.Hodgkin v současné době biologická léčba není známá.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore. prosím Vás o radu.Manžel má lymfatickou uzlinu podle lékařské zprávy Uzlina lymfatická délky 12mm vyšetřena ve 4 segmentech.Ve všech řezech nacházíme setřelou strukturu lymfatické uzliny maligním nádorem vzhledu difuzniho lymfomu.Po tom druhém čtení na patologii potvrdili Hokinův lymfom.Nyní je ve fakultní v HK a dobře se tam starají ale pan doktor mu řekl že ten nádor je hodně agresivní a ve 4 stadiu.Manžel je hodně zavodněný těžko se mu dýchá a nemůže jíst dostává umělou výživu a má za sebou dvě chemo.Ted mu chtějí dát další dávku ale je strašně slabý a bojím se aby to vydržel.Srdce prý má mimořádně dobré celý život sportoval a nekouřil ani se nepřejídal (cyklistika a turistika).Je to moc hodný člověk nikdy by nikomu neublížil a mám o něho velký strach. Nyní váží asi 58kg ale má v břiše asi 10kg vody.Pane profesore myslíte že má naději? moc Vám děkuji za odpověd
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodgkinova choroba je v současné době celkem dobře léčitelná a v mnohých případech i vyléčitelná, ale pokud je onemocnění příliš rozsáhlé, tak je to situace velmi vážná. Tato onemocnění se mají léčit jen v centrech pro hematoonkologická onemocnění, kterých je v naší republice 6, proto se prosím obratte na nejbližší takové centrum - pro HK nejspíše Praha, Ústav hematologie atd. na Karlově náměstí.
Lymfomy
A tátovi řekli že jsou dva druhy rakovin a že on má tu druhou léčitelnou,což ho myslím uklidnilo.Akorát můžete mi vysvětlit proč se někdy dává chemo třeba 5 dní v kuse?Myslím nonstop.Co nás uklidnilo je že jí snáší dobře a pry i proti tomu něco dostal.Vím že nebude zdravý hned ale i toto je pozitivum.Neobjeví se třeba vedlejší účinky jak bude doma?29.9 Ho mají propustit.Děkuji za odověď
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčebné schéma většinou trvá několik dní u takového onemocnění. Je to kvůli účinnosti, zvládnutí léčby a co nejmenšího výskytu nežádoucích účinků.
Lymfomy
Dobrý den už dříve jsem vám psala ohledně táty který má 67 let. A to toto: Dobrý den,chtěla jsem se zeptat tátovi má 67 se udělala na krku uzlina. U lékařů byl hlavně na ORL tam mu doporučili po radiologii,léčbu uzařování a pravděpodobně i chemoterapií.Něco málo má pod klíční kostí ale jinak vše má čisté,krk,plíce atd.Nikde nic jiného nenašli.Hrozně se bojí chemoterapie a že se nevyléčí.Jedná se o Hogkinův lymfon?A je vyléčitelný když nikde jinde jak jsem popisivala nic nenašli?Děkuji předem za odpověď.Chci vám poděkovat jelikž jste mě i rodinu uklidnil.Nyní leží od středy minulého týdne na onkologii v Olomouci a nakoce prochází chemoterapií
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodgkinův lymfom je dnes velmi dobře léčitelné a vyléčitelné onemocnění. Záleží na rozsahu onemocnění při stanovení diagnózy. Nicméně bez chemoterapie se léčba , mimo jiné, neobejde.
Lymfomy
dobrý den , moje sestra je l5 let po operaci žaludku pro vředy B II, náhodně přitom zjištěm lymfom MALT .ťehdy se nijak neléčila, že to není potřeba. Při vyšetřování pro teploty v dubnu se přišlo na recidivu lymfomu stejného typu. absolvovala R-CHOP 3x pak následoval PET a kontrolní fibroskolie.Cituji: v jedné antrální excizi je edem a bazálně ve sliznici jizvící se ložisko malobun.lymfoid infilrátu o pr asi 0,5mm,což odpovídá reziduálnímu ložisku MALT lymfomu.Na kontrolním PET:v porovnáním s minulým vyš došlo k částečnému snížení metab aktivity žaludku a ke zmenšení uzliny v malém omentu s praktickým vymizením metab.aktivity.sepra se cítí celkem dobře, občas jí vždycky bolel žaludek, je jí 62 let. Chemo zvládala dobře jaký je prosím Váš názor na dalšší léčbu?
Jaroslav A.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato diagnoza patří do oblasti hematoonkologie a nechal bych odpověď na specialistovi v oboru.
Lymfomy
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat tátovi má 67 se udělala na krku uzlina. U lékařů byl hlavně na ORL tam mu doporučili po radiologii,léčbu uzařování a pravděpodobně i chemoterapií.Něco málo má pod klíční kostí ale jinak vše má čisté,krk,plíce atd.Nikde nic jiného nenašli.Hrozně se bojí chemoterapie a že se nevyléčí.Jedná se o Hogkinův lymfon?A je vyléčitelný když nikde jinde jak jsem popisivala nic nenašli?Děkuji předem za odpověď
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hodgkinova choroba je v současnosti velmi dobře léčitelná a dokonce vyléčitelná, ale jen za předpokladu absolvování veškerých doporučených léčebných metod, které mu lékař navrhne. Chemoterapie se obávat nemusí, protože ji zvládli i mnohem starší pacienti a vedlejší příznaky jsou dnes velmi dobře zvládnutelné.
Lymfomy
Dobrý den z histologického vyšetření zvětšené uzliny mi byl diagnostikován HL, přesná diagnoza C81.7 (NLPHL), bohužel jsem se nikde nedočetl žádné informace o této vzácnější formě HL. Chtěl bych se zeptat jak mooc je závažná tato forma a jak reaguje na chemoterapii. Děkuji za odpověď.
Martin ( C81.7)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Všechny informace a lymfomech naleznete na www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy, dále se můžete napojit na stránky lymfomové skupiny atd. Hodgkinův lymfom v naprosté většině případů reaguje na léčbu dobře, tak doufám, že to bude i ve vašem případě. A nějak se mě nezdá to číslo diagnozy, není to překlep?
Lymfomy
Dobrý den,mám po chemoterapii HL,čekám na CT...pak radioterapie....co když na CT budou uzliny normální velikosti,i přesto bude radioterapie?? Řekli mi ,že ano,že je to standardní postup....na která místa se potom bude zaměřovat záření??podle prvotního nálezu,kde byl lymfom? A ještě ..mam stadium II A...mam nárok na lázně??a případně za jak dlouho po léčbě. Moc děkuji za informace a zdravím..
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neznám podrobnosti, ale obecně lze říci, že máte pravdu, záření bud pravděpodobně na primární ložisko lymfomu. Pokud budete po léčbě v pořádku, může váš lékaž pro vás požádat o lázeňskou léčbu.
Lymfomy
Dobry den pane doktore.Mam dotaz,ktery se tyka burkittova lymfomu.Pokud se toto onemocneni jiz nevrati,bude po nejake dobe muj sedmilety syn uznan za zdraveho?A jak je to sdlouhodobym prezitim?Bude v dospelem veku a vice ,pokud se nemoc nevrati v poradku?Dekuji za odpoved.Jarka.
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to tak. Pokud se uzdraví, měl by se dožít normální věku, který je mu souzený.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore mám na vás několik dotazů ohledně hodgkinova lymfomu, bohužel na internetu nacházím mnohdy sporné názory proto budu ráda za vaši odpověď.Nejprve by mě zajímalo jak je to s dlouhodobým přežitím po úspěšné léčbě H.lymfomu? Někde čtu 5 let, 20 případně 40.Pokud mě tato nemoc zastihne ve 20-ti nemohu se dožít vyššího věku než 60-ti let, v tom lepším případě?Další můj dotaz se týká vitamínů, ráda bych po léčbě brala pangamin pro lepší regenaraci vlasů a pleti, je pravda že vitaminy skupiny B podporují zároveň vznik nádorů, a proto není po léčbě pangamin vhodný? Můj poslední dotaz se týká imunitního systému - lze změnou životního stylu a zdravějším způsobem stravování podpořit imunitní systém tak, že se minimalizuje vznik relapsu onemocnění? Někde jsem četla, že pacienti s lymfomem mají oslabený imunitní systém a proto se u nich vlastně toto onemocnění vyskytne. Na závěr Vám chci moc poděkovat za tuto poradnu
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Většina nemocných s Hodgkinovou chorobou zachycenou v počátečních stadiich se vyléčí a dožije se normálního věku, to znamená, že zemřou na jinou nemoc nmebo na úraz, jako ostatní lidé. Vitaminy skupiny B přímo tvorbu nádorů nepodporují, pangamin určitě brát můžete. Pacienti s lymfomy mají skutečně olabený imunitní systém, jako ostatně celá řada dalších lidí s různými nemocemi. Zdravý životní styl je určitě užitečný, ale zásadní ovlivnění imunitního systému není dost dobře možné, také ne celou řadou potravinových doplňků, které jsou komerčně nabízeny. Můžete se podívat na www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore. Moje tchýně (62) byla v srpnu 09 hospitalizována a následně léčena s výpotkem na plicích. Po odebrání části plic a jejich vyšetření na přítomnost rakovin.buněk byla prohlášena za zdravou. V listopadu s velkými bolestmi zad a po vyšetření sono zjištěn nádor na ledvině 12x13x7 cm. Nyní léčena na onkologii s B-velkoformátovým lymfomem (kat. III B) chemoterapií (kapanou i ústní) i bioléčbou (Mabthera). Léčba by měla končit v květnu. Momentálně má 45 kg při 170 cm výšky. Neustále leží, ven vůbec nevychází. V průběhu tří týdnů po ChT je jí stále hůř, vč. teploty, bolesti v místě nádoru i jinde (bolest je nutné čas od času tlumit morf.náplastí), jíst jí příliš nechutná. Po ChT má vždy mykózu v ústech. Zajímala by mě prognóza vyléčení a zda jsou popisované příznaky při tomto druhu léčby normální? Slyšela jsem, že nemocní jsou schopni normálně fungovat. Děkuji za odpověď.
Zuzana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se jedná jen o lymfom, což z vašeho dotazu není úplně jasné, a jde o B velkobuněčný lymfom (píšete nesprávně velkoformátový) ve stadiu III.B., není moc velká naděje na vyléčení, jen na proloužení života. Potíže, které nemocná má, jsou při takto pokročilém onemocnění a jeho léčba poměrně časté.
Lymfomy
Dobrý den,mé matce 69let asi před 6týdny zduřel prs,ponásledných vyšetřeních je diagnoza B-NonHodgkinský lymfom difusní klin.st.III. A,E C833 Nyní je po první chemoterapii.Jak velká je šance na vyléčení tohoto onemocnění v tomto věku?Děkuji za odpověd
Vávra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Úplné vyléčení není moc pravděpodobné, výrazné prodloužení života po onkologické léčbě je možné. Tak držím vaší matce palce, aby to vyšlo.
Lymfomy
Muj svagr ma lymfoma rectum 4.stadium s metastazami v jatrech a plicich.Dostava chemotherapii v Praze a vzdy po skonceni dostava 110mg Prednisonu po 5 dni a potom konec,zadne zmensovani davky postupne.Muzete prosim vysvetlit,proc se to dela za jakym cilem a proc davka neni postupne zmensovana?Co tomu rikaji nadledvinky?Dekuji za odpoved,Hana Strussova.
Hana Strussova
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to opravdu nevím, jak odpovědět, nepíšete o jaký lymfom jde, je jich velké množství a liší se prognozou i léčbou. Pokud jde skutečně o lymfom, předpokládám že se švagr léčí ně nakterém specializovaném pracovišti, takže bude nejlepší aby všechno probral s jeho ošetřujícím lékařem. Podávání Prednisonu nárazově krátkou dobu umožňuje jeho rychlé vysazení, máte ale pravdu, že obvykle se dávky postupně rychle zmenšují. Omlouvám se za jen obecnou odpopvěď.
Lymfomy
Dobry den, chcela by som sa spytat na svoju maminku (56). Je po splenektonomii (susp. splenicky lymfom), zaver z histologie: granulomatozny zapal sleziny. Vysledok z biopsie kostnej drene je nasledujuci: NHL, malobunkovy B-lymfom, blizsie neklasifikovany (KD) - infiltracia KD malobunkovym lymfomom CD20 (NHL) v rozsahu 5%. Zatial sa nelieci, len bude chodit na kontroly. Je jej ochorenie vazne? Da sa vyliecit? V utorok ma ist este na vysetrenia pluc - moze sa jednat o infiltraciu? Dakujem.
ANETA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to jeden z druhů Nehodgkinských lymfomů, malobuněčný B lymfom. Toto onemocnění se dá léčit a nemocná by měla být léčená a sledovaná na specializovaném hematoonkologickém pracovišti. Hodně informací najdete na www.linkos.cz, stránky pro nemocné, lymfomy, určitě se na tyto stránky podívejte, je tam i seznam Hematoonkologických center v ČR. Od tohoto okamžiku nebude 10 dní odpovídat, všem se předem omlouvám.
Lymfomy
Dobrý den, pane profesore. Je mi 32 let, mám dvě malé děti, před rokem jsem se na Vás obrátila s dotazem ohledně extirpace uzliny. Byl mi zjištěn Hodgkinův lymfom, NS, KS IIA, RF: 3 skupiny LU, léčba 2x BEACOPP ekal. st. 4 + 2x ABVD + RT 30 Gy IF proběhla ve FN Vinohrady od května do září 2009, dosažena kompletní remise, průběh léčby ambulantně, bez komplikací, po 1. dispenzární kontrole 02/2010 stav po poradiační pneumonitis, nyní již s fibrotickými změnami a recentní poradiační hypothyreoza. Překvapilo mě, že druhou dispenzární kontrolu mám plánovánu až na 11/2010, tedy po devíti měsících - je to dostatečné, když všude se dočítám, že v prvním roce probíhají pravidelné kontroly po třech měsících? Lze fibrózu zvládnout inhalacemi (Beclomet) nebo se mám obávat trvalého postižení plic? Pomohou pobyty v solné jeskyni? A mohla bych v červnu 2010, tedy devět měsíců po léčbě, jet k moři? Děkuji za Vaše odpovědi a přeji krásné jaro na rodnou Moravu.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kontrolní vyšetření určuje pracoviště, kdeš jste byla léčená, mimochodem je to pracoviště, která má s Hodgkinovou nemocí velké zkušenosti a patří v tomto směru k předním u nás. Pokud máte nějaké pochybnosti, můžete se obrátit například na paní dr.Markovou. Plicní fibroza může být někdy velký problém, bylo by dobré, aby vás vyšetřeil plicní lékař a navrhl léčbu. Na solnou jeskyni a pobyt u moře je nejlepší zeptat se ošetřujícího lékaře, který vás dobře zná. Držím vám palce, abyste byla v pořádku.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore, mám dotaz ohledně lymfomů. Je pravda, že mladí lidé mají častěji hodgkin lym. než non-hodgkin? A jak je to asi procentuálně? A jak vypadají uzliny u non-hodgkinových lymfomů? Rostou a množí se nebo se nemusí zvětšovat? A když se nezvětšují tak jaké jsou příznaky? Děkuji Vám mockrát za odpověď a přeji hodně úspěchů v osobním i profesním životě. Petra
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lymfomů je veliká množství druhů a mají různý stupeň zhoubnosti, různou léčbu i prognozu. Všechno si to můžete přečíst na www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy. Informace jsou tam velice podrobné s odkazy i na další stránky.
Lymfomy
Dobrý večer, pane profesore.Mám Hodkinův lymfom, nejspíš st. IIA -ještě mě čeká PET vyšetření. Původně mi bylo řečeno, že se HL léčí v Praze ve Vinohradské nemocnici, teď jsem ale byla odeslána do VFN Karlovo náměstí. Je to tak v pořádku? Děkuji
Karin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obě pracoviště jsou z pohledu léčení Hodgkinovy nemoci naprosto v pořádku. Držím vám palce, abyste se vyléčila.
Lymfomy
Ještě moc prosím o informace ohledně radioterapie...za jak dlouho po chemoterapii může začít a jaké vyšetření tomu předchází? A jak je to s biologickou léčbou u hodkina...jestli se na to musim zeptat nebo už je zahrnutá nebo už je pozdě,když už chemoterapie začala. Moc děkuji za Váš čas a informace...budu o hodně klidnější,když budu vědět,co mě ještě čeká.
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Radioterapie může přímo navazovat na chemoterapii nebo v některých případech může probíhat i současně, je to takzvaná konkomitantní radiochemoterapie, ta se ale u Hodgkinovy nemoci takto nepoužívá. Vyšetření před ozařování musí určit lékař, který bude vést ozařování. Biologická léčba se u Hodgkinovy nemoci nepoužívá. Držím vám palce, abyste se uzdravila.
Lymfomy
Můj syn onemocněl Leukemií Burkytt lynfom.Po 15 měsíčním léčení má za sebou několik chemoterapíí a autologní transplanteci. Bohužel vše neuspěšné. Je pro něj vhodná Biologická léčba? Děkuji a s pozdravem Obstová renataobst@seznam.cz
Obstová Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Lymfomy
Můj syn onemocněl Leukemií Burkytt lynfom.Po 15 měsíčním léčení má za sebou několik chemoterapíí a autologní transplanteci. Bohužel vše neuspěšné. Je pro něj vhodná Biologická léčba? Děkuji a s pozdravem Obstová
Obstová Renata
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Předpokládám, že vás syn je léčený v některém Hematoonkologickém centru. Burkitův lymfom je velice závažné agresivní onemocnění, přes veškerou léčbu se často bohužel nepodaří nemocného zachránit. Léčba bývá velice složitá, včetna možnosti transplantace krvetvorným buněk. Podrobnosti léčby musíte probírat s ošetřujícími lékaři. Omlouvám se, že vám nemohu lépe poradit. Můžete se podívat také na www.linkos.cz, stránky pro nemocné, lymfomy, Hematoonkologická centra.
Lymfomy
a ještě mě celkem pobouřila reakce na inf.odd,vysvětlila jsem jim situaci a stejně člověka posílají od čerta k ďáblu,místo aby řekli ať hned přijedu...to jsem zdravotník a tato nespolupráce mezi nemocnicemi a lékaři mi v našem zdravotnictví velice vadí...člověk to zjistí až je sám nemocný..to je jen takové konstatování..
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Omlouvám se za kolegy, musím uznat, že to není ideální, ale někdy je obtížné to zorganizovat tak, aby to bylo pro pacineta nejlepší a nejpohodlnější.
Lymfomy
Dobrý večer,na PET mi bylo zjištěno,že mám hodkinův lymfom v nadklíčku,v mediastinu a retrosterálně,na RTG nejde velikost infiltrátu zjistit,jsem bez rizikových faktorů...dle CT stadium IIA. Léčba 2x ABVD,pak 3 týdny radioterapie...tak jsem se chtěla zeptat jestli ta chemoterapie stačí a za jak dlouho po CHT se může začít s RT a jaká vyšetření se před RT ještě provádí...Po první CHT jsem měla 39,6 horečku,zimnici,zvracení...Kytril 2 mg před a po CHT mi nezabral...zvracela jsem do 1,5 hodiny po ukončení CHT..tak jestli stejný průběh můžu očekávat při další CHT nebo horší nebo to byla jen prvotní reakce na CHT...a za 2 dny po CHT se mi vyrazil opar na rtu,tak jsem volala do IHOK Brno,a měla jsem navštívit inf. odd.nem. Břeclav,aby to zhodnotili,volala jsem tam a prva jsem musela k PL,aby to zhodnotil,tak mi napsal Herpesin 400mg 4x2tbl,potírám tea tree olejem,mám to na 3 místech,zetím se to nerozšiřuje a zabere to...moc díky..jsem vaše věrná tazatelka...v ordinaci není tolik času...
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Všechno co píšete patří do obrazu Hodgkinovy choroby i do jeho léčení. Stadium IIA je příznivé a měla byste se s vysokou pravděpodobností vyléčit. Pracovistě,kde se léčíte, je v pořádku. Léčba Hodgkinovy nemoci jak ji popisujete je obvyklá, stejně jako léčba oparu na rtu. Další chemotertapie by měla být s menšími nežádoucími účinky, lékaři by měli vzít v úvahu komplikace při první části péčby. Tak vám držím palce, abyste se vyléčila.
Lymfomy
Dobry den,chtela bych se vas zeptat jestli by vitamin B12 mohl v tomto pripade uskodit .Diagnoza .Nehodkinuv lymfom DLBCL ¨.CD20 pozitivni vysokyKi-index.Prodelal 6 chemo..Kostni dren bez infiltrace a CTbez nalezu.Zakoupila jsem pripravek z aloe vera na posileni a procisteni organismu s vitaminem B12neni vhodny podavat pri teto diagnoze.Muzete poradit a jeste bych se chtela zeptat na tuto diagnozu a jeji uzdraveni MOC DEKUJI
MARTINA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podávání vitaminu B 12 není u této diagnozy vhodné. Abych se mohl k diagnoze blíže vyjádřit, musel bych znát stadium nemoci před léčbou. Můžete se ale podívat na www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy
Lymfomy
Dobrý den, pane doktore jsem léčena na Hodgkin.lymfom-stadium IIB (krk,nadklíček,horní mediast.) mám za sebou 2 BEACOPP+2xABVD, teď budu nastupovat na ozařování. Vše zatím na základě vyšetření a kontrol na CT. Provádí si ještě i vyšetření na PET-CT nebo je toto dostačující. Děkuji za odpověď. nutné
Mirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
O tom, zda je zapotřebí i vyšetření PET-CT může rozhodnout jen ošetřující lékař, tak to s ním můžete probrat. Držím vám palce, abyste se uzdravila.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, chci se vás zeptat. Byla sem léčena pro hodgkinův lymfom stadium II.B NS, na začátku velikost nádoru v mediastinu 10*5*5,5cm a teď po 2*BEACOPP a 2*ABVD je velikost 9*2*3cm. Současně sem měla postižený i krk,ale to bylo prokázané jen na PET-CT.PET-ct byl po prvních dvou cyklech negativní. Teď mám ještě naplánované ozařování. Myslíte že moje léčba byla zvolena správně? Neměla sem dostat silnější chemoterapii? A řeknete mi prosím jakou mám šanci na úplné vyléčení? Děkuji za odpoveď
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, myslím, že vaše léčba byla zvolena správně. Šanci na vyléčení máte poměrně velkou. Tak držím palce, abyste byla v pořádku.
Lymfomy
Dobrý den,už jsem Vám psala.Zjistili mi hodkina,jsem léčena ve FN Bohunice,ted čekám na PET,pak začne léčba.Nejsem léčena u Prim .Krále,tak jsem ho bohužel nemohla pozdravovat,jsem léčena u Dr, Janíkové a Dr..Michalky,který ji občas zastupuje.Tak jaký na ně máte názor.? Mám si zajistit paruku už ted nebo počkat až jak bude působit chemo?Moc dík...jinak jsem doposud byla se vším spokojena v nem. Bohunice.Hezký den.
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle mého názoru jsou oba výborní, mají moji důvěru, tak je rozhodně od mě pozdravujte. Paruku je lépe pořídit předem, nějaké padání vlasů budete mít zcela jistě.
Lymfomy
Dobrý den pane doktore, u mého bratra (30) let, biopsií uzliny zjistili folikulárně rostoucí lymfom, grade II-III. Je to totéž jako folikulární lymfom? Doktor z onkologické poradny mu dnes volal a uklidňoval ho, že to není agresivní forma a že to všechno půjde snadno. Přesto máme velký strach. Jaký je v tomto případě standartní postup? Jaká vyštření ho čekají? Bude muset absolvovat odběr kostní dřeně? A co léčba a prognóza u tohoto typy lymfomu? Měl by dojíždět do FN Hradec Králové.
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, jde o folikulární lymfom, je vhodné aby se bratr léčil v některém hematoonkologickém centru, v Hradci Králové je z tohoto hlediska výborné pracoviště. Více se dozvíte na www.linkos.cz, stránky pro nemocné, lymfomy
Lymfomy
Dobrý den pane profesore, děkuji za Vaši odpověď ohledně folikulárního lymfomu, píšete, že bych se měla léčit na hematoonkologické klinice, ale já se léčím v Brně Bohunicích a tam mě pozvali až na začátek března. Tak, co mám dělat? Děkuji za odpověď
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Můžete mě napsat na můj email, který nejdete na www.linkos.cz vaše jméno, diagnozu a další podrobnosti, dále vaše telefonní číslo a já zjistím, jak to vlastně je a dám vám vědět.
Lymfomy
Dobry den.Muj sedmilety syn je pet mesicu po lecbe Burkittova lymfomu.Dosahli jsme celkove remise.CHtela jsem se zeptat Zda se onemocneni muze vratit a za jak dlouho.Pan doktor nam rekl,ze pokud se to nevrati do pul roku,tak uz temer vylouceno,aby se to vratilo.Diky za odpoved.
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Onemocnění se může vrátit, ale většina dětí s touto nemocí se vyléčí, tak držím palce, aby se to podařilo.
Lymfomy
Dobrý den pane profesore, v červnu 2009 u mě objevily folikulární lymfon, již 2x jsem byla na vyšetření PET/CT a zatím se mnou nic nedělají. Dle PET vyšetření je progrese v mediastinu, jsem nadále asymtomatická. Chemo mě prý nemine, ale ještě čekají. Začínám být z toho trochu nervozní, aby se něco nezanedbalo a nebylo pozdě. Nevím, co je to progrese v mediastinu a že jsem nadále asymptomatická. Dále se chci zeptat, co si myslíte o užívání INOCELLu, zda to má význám a může mě pomoci. Děkuji za odpověď
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že byste měla být co nejdříve léčená chemoterapii a bioolgickou léčbou, jak je to u folikulárního lymfomu obvyklé, zvláště když je zjištěná progrese nemoci. Progrese znemená zhoršení a asymptomatická znamená, že nemáte obtíže. Doporučuji, abyste byla léčena v některém hematoonkologickém centru, jejich seznam najdete na www.linkos.cz a tam také v části pro nemocné najdete informace o lymfomech, tedy i o folikulárním lymfomu.
Lymfomy
pokračování... # A jak je to s omezením fyzické aktivity před,při a po chemoterapii?...nemůže # při fyzické aktivitě dojít k rychlejšímu průběhu nemoci? # Chodila jsem na spinning. # # Vím,že tato otázka je předčasná,ale budu moct po léčbě znovu pracovat ve # směnném provozu jako sestra? # Moc děkuji za jistě vyčerpávající odpovědi. # # # #
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Fyzická aktivita má být taková, abyste se příliš nenamáhala, prostě podle toho, jak se cítíte. Pokud se uzdravíte, a to je u Hodgkinovy choroby velmi pravděpodobné, budete moci za čas žít zcela normálním životem. Tak držím palce, aby to všechno dobře dopadlo. Pokud vás po přečtení www.linkos.cz ještě něco napadne, tak se můžete ozvat znovu.
Lymfomy
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jak se určuje léčba u hodkin.lymfomu,jsem léčena ve FN Bohunice,ted procházím stagingem,jsem zdr. sestra,CT budou v nem. Břeclav tento týden...jestli se mladší lékaři radí se zkušenějšími...nebo jestli léčbu určuje zkušený Dr. Král # Ještě se chci zeptat na otázky blízkých příbuzných...proč se neléčim v # MOÚ...ten je přece nejlepší....tak se chci jen utvrdit,že v MOÚ # není hematoonkologie / na internet. stránkách jsem nenašla /.a že MOÚ a FN # spolu spolupracují. # # Teď mám 14 dní před chemoterapií....mám brát nějaké doplňky stravy na # podporu imunity?...a jak je to při chemoterapii?..... # ...s podporou imunity....chránění před infekcí...mám 2 malé děti 9 a 4,5 # let,tak je celkem běžné ,že ze školy a školky něco přinesou. # A jak je to v průběhu léčby s návštěvou nějakých kulturních akcí,kde bude # více lidí. # # # #
monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba Hodgkinova lymfomu má svá přesná a jasná pravidla, pracoviště, kde se léčíte je odborně zcela v pořádku. Každý nemocný je před léčbou konzultovaný týmem lékařů, kteří se touto problematikou zabývají. Prim. dr.Král je jedním z nejlepších lékařů na problematiku Hodgkinovy choroby ČR. V Masarykově onkologickém ústavu se hematoonkologické nádory neléčí, na to je právě Interní hematoonkologická klinika v Brně Bohunicích, jedno z našich předních pracovišť v této oblasti. Doplňky potravy a prostředky na podporu imunity nejsou zapotřebí, stejně na podporu imunity moc nepůsobí, je v tom hodně komerce. Můžete se podívat na www.linkos.cz stránky pro nemocné, lymfomy a také si můžete stáhnou moji brožuru z těchto stránek Chemoterapie a vy, najdete tam hodně užitečných informací. Dr. Krále ode mě pozdravujte.



mobilní verze