Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pomerančové chutě: na dortu i na masu

  0:06aktualizováno  0:06
Pomeranče si dokážeme představit jako součást sladkých dezertů a koktejlů, ale stejně dobře se dají využít i ve slané kuchyni.

Pomerančový dort s mandlemi | foto: Isifa

Pomerančový dort s mandlemi

NA 1 DORTOVOU FORMU O PRŮMĚRU 24 CM

Příprava: 20 minut + 25 minut pečení

Na těsto:
* 180 g moučkového cukru
*1 vanilkový cukr
* 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
* špetka soli
*1/2 pomeranče
* 60 g strouhanky + trochu na vysypání formy
* trochu tuku na vymazání formy
* 200 g loupaných mandlí

Na ozdobu:
*2 lžíce cukru
* 3 a 1/2 pomeranče
* 2 lžíce vody
* šťáva z 1/2 citronu

1. Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Formu vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Oloupané mandle umeleme, strouhanku prosejeme a smícháme s mandlemi.

2. Žloutky vyšleháme do pěny s moučkovým a vanilkovým cukrem a přidáme kůru a šťávu z půlky pomeranče. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny vmícháme mandle se strouhankou a zlehka spojíme se sněhem. Těsto dáme do formy a pečeme asi 25 minut.

3. Cukr rozpustíme v pánvi na zlatý karamel, zalijeme šťávou z půlky pomeranče a trochou vody. Pomeranče oloupeme, odstraníme bílá vlákna a dužinu nakrájíme na kousky. Karamel povaříme do zhoustnutí, přidáme pomeranč, dochutíme citronovou šťávou a necháme vychladnout. Korpus vyjmeme z formy a povrch potřeme omáčkou a ozdobíme karamelizovanými pomeranči.

Co o pomerančích ještě nevíte

* Věděli jste, že kromě sladkých pomerančů, které běžně v obchodech kupujeme, existuje také jejich trpká varianta? Z ní se vyrábí známý likér curacao.

* Pomerančovník je nejrozšířenějším citrusovým stromem na světě.

* Pomeranče se do Evropy dostaly před pěti sty lety, kdy je přivezli ze svých cest Portugalci.

* Oranžové plody obsahují celých 90 procent vody a deset procent tvoří ovocný cukr.

* Pomeranče se zpracovávají nejen do podoby džusů a šťáv, ale vyrábí se z nich také džem. Do něho se zpracovává jak dužina, tak aromatická kůra.

* Do receptů, ve kterých se zpracovává pomerančová kůra, používejte raději chemicky neošetřené pomeranče. Koupíte je v obchodech se zdravou výživou.

Rajčatová polévka s džusem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5-10 minut + 15 minut vaření

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1 červená cibule
* 2 cm zázvoru
* špetka skořice
* špetka ml. koriandru
* 500 ml rajčat. passaty
* 500 ml pomerančové šťávy
* asi 200 ml vody
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce třtinového nebo přírodního cukru
* 1 lžíce citr. šťávy
* 4 snítky bazalky
* 4 lžíce smetany 12% nebo 33%, k podávání
* 1 bageta
* 150 g mozzarelly

1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno pokrájenou cibuli, usekaný česnek a oloupaný, nadrobno pokrájený zázvor. Opékáme asi 2-3 minuty, zalijeme rajčatovým pyré a dolijeme vodou. Ochutíme skořicí, koriandrem, solí, pepřem a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, přidáme pomerančovou šťávu a polévku ještě chvíli povaříme, odstavíme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Chceme-li mít polévku úplně hladkou a jemnou, přecedíme ji přes jemné síto.

2. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a cukrem, prohřejeme a podáváme ozdobené smetanou, čerstvou bazalkou a se sýrovými toasty. Bagetu na toasty nakrájíme na plátky, na každý položíme kousek mozzarelly a rozpečeme je na plechu pod grilem nebo v předehřáté troubě, dokud se sýr neroztaví.

TIP
Toasty připravujte až těsně před podáváním, místo mozzarelly můžete použít jakýkoliv sýr, který se dá tavit, a povrch posypat usekanou bazalkou

Kuřecí stehna s pomeranči a pórkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 110 minut + 50 -55 minut pečení

* 4 kuřecí stehna, čtvrtky
* sůl
* 1 lžíce směsi mexického koření
* 100 ml suchého vermutu
* 2 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 pomeranče
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce medu
* 4-5 stroužků česneku
* 1 pórek
* 2 pomeranče
* hrst propláchnutých rozinek

1. Kuřecí stehna omyjeme, osolíme a okořeníme ze všech stran. V misce prošleháme vermut, olivový olej, pomerančovou a citronovou šťávu, med a špetku soli. Kuřecí stehna vložíme do pekáče, podlijeme připravenou směsí a přidáme přepůlené oloupané stroužky česneku. Pečeme v předehřáté troubě pod poklicí při 200 stupních asi 40-45 minut, podle velikosti kuřecích čtvrtek, podle potřeby podlijeme trochou vody a přeléváme vypečenou šťávou.

2. Pórek očistíme, podélně rozpůlíme, dobře omyjeme pod proudem vody a nakrájíme na 4-5 cm silné špalíčky. Rozinky propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Pomeranče oloupeme, odstraníme bílou dužinu a nakrájíme na plátky. Když je kuře měkké, přidáme k němu nakrájený pórek, rozinky a pomeranče a ještě 10 minut společně dopečeme.

TIP
Podávejte nejlépe s rýží basmati. Vermut můžete nahradit bílým vínem a pórek zaměnit za řapíkatý celer. Použijete-li kuřecí paličky, zkrátí se doba pečení.

Kotleta v marinádě z pomerančů

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + půl hodiny marinování + 10 minut grilování

* 4 vepřové kotlety nebo steaky
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* 2 lžíce olivového oleje na zakapání brambor
* šťáva z 1 pomeranče
* 1 lžíce javor. sirupu
* 600-800 g sladkých brambor (batátů)
* snítka bazalky k ozdobení
* 4 plátky pomeranče k podávání + trochu pomerančové kůry
* pažitka k podávání

1. Kotlety omyjeme, osušíme, lehce naklepeme přes fólii a z obou stran osolíme a opepříme. V misce prošleháme hořčici, olej, pomerančovou šťávu a javorový sirup na marinádu. Kotlety vložíme do misky s marinádou, promícháme a necháme asi půl hodiny odležet.

2. Mezitím si omyjeme sladké brambory, osušíme a nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Předehřejeme si gril. Maso i plátky brambor, které zakapeme olejem, postupně grilujeme z obou stran. Aby bylo maso propečené, grilujeme ho asi 8-10 minut. Před podáváním ho necháme chvíli odležet, stačí pár minut. Opečené brambory lehce osolíme, posypeme pažitkou a podáváme s grilovanou kotletou, plátkem pomeranče, ozdobené lístky bazalky a proužky pomerančové kůry z chemicky neošetřeného pomeranče.

TIP
Kotlety na okrajích lehce nasekněte a uvolněte ostrým špičatým nožem u kosti, aby se maso nekroutilo. Místo kotlet můžete připravit vepřový steak z vykostěného karé.

Rybí filety s džusem z pomerančů

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 15 minut pečení

* 4 rybí filety z pangasia asi po 150 g
* sůl
* 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
* 1 lžička drceného barevného pepře
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 velkého pomeranče nebo 2 menších
* 1 lžíce citronové šťávy
* trochu hrubě nastrouhané pomerančové kůry
* 1 lžíce másla

1. Mražené rybí filety necháme mírně povolit, osolíme a naskládáme do pekáče nebo zapékací misky. V menší misce prošleháme olivový olej, pomerančovou a citronovou šťávu, zázvor, lehce osolíme a směs přelijeme přes rybí filety. Posypeme drceným pepřem, pomerančovou kůrou, vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut.

2. Nakonec na každou porci ryby položíme kousek másla, necháme ho rozpustit a podáváme přelité šťávou s pečivem nebo vařeným bramborem.

TIP
Rybu můžete dát péci i téměř zcela zmraženou, doba pečení je pak o něco málo delší a mezi rybu můžeme rozmístit několik i neoloupaných stroužků česneku a větší kusy cibule.

Autoři:




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.