Reklama

Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

  • 0
Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu, sektu nebo míchaným nápojům. A když něco zbude, můžete si namazat svačinku do práce.
Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou | foto: www.mlekovaszdravi.cz

Vynikajícím pomocníkem při přípravě pomazánek vám bude bílý skyr, což je zakysaný mléčný výrobek podobný řeckému jogurtu, který má vysoký podíl proteinů, zato velmi málo tuků.

Pochází původně z Norska, odkud se před 1 100 lety dostal na Island, kde je dodnes oblíbenou součástí zdejší kuchyně, zatímco ze své původní domoviny v podstatě vymizel.

Pokud máte raději tučnější pomazánky, můžete samozřejmě v následujících receptech použít také třeba řecký jogurt, měkký tvaroh nebo krémový sýr.

Avokádová pomazánka

Reklama

Ingredience:

Avokádová pomazánka
  • 280 g bílého skyru
  • 2 zralá avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1⁄2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a dužinu vydlabeme.
  2. Vložíme ji do mixéru, přidáme skyr, citronovou šťávu i česnek a vše rozmixujeme dohladka.
  3. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme na krajících tmavého pečiva. Můžeme ještě posypat oblíbenými semínky.

Tip: Do pomazánky můžete nasekat také jedno vejce uvařené natvrdo.

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou

Ingredience:

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
  • 2 malé šalotky
  • 4 sušená rajčata naložená v oleji
  • 2 lžičky kaparů
  • 280 g bílého skyru
  • 2 hrsti rukoly
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Šalotku, sušená rajčata a kapary posekáme na menší kousky a vložíme do misky.
  2. Přidáme skyr, nahrubo posekanou rukolu a vše důkladně promícháme.
  3. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Mažeme na plátky chleba nebo bagetky.

Hrášková pomazánka s dýňovými semínky

Ingredience:

Hrášková pomazánka s dýňovými semínky
  • 280 g bílého skyru
  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 limetka
  • 3 lžíce dýňových semínek
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Hrášek krátce spaříme a poté opět ihned zchladíme ledovou vodou, aby si zachoval svěží zelenou barvu.
  2. Část dýňových semínek posekáme, část si necháme na ozdobu.
  3. Vidličkou ho lehce rozmačkáme tak, aby se zachovala jeho struktura.
  4. Přidáme skyr, šťávu z jedné limetky a posekaná dýňová semínka.
  5. Ochutíme solí a pepřem.
  6. Mažeme na plátky pečiva a posypeme dýňovými semínky.

Tip: Kdo má raději pomazánky jemnější, může hrášek rozmixovat.

Mrkvová pomazánka se sýrem

Ingredience:

Mrkvová pomazánka se sýrem
  • 4 větší mrkve
  • 100 g strouhaného uzeného eidamu
  • 280 g bílého skyru
  • 1 lžíce kečupu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • citron na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Mrkve očistíme a nastrouháme najemno. Sýr nastrouháme.
  2. Mrkev a sýr smícháme v míse společně se skyrem a kečupem.
  3. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Mažeme na plátky světlého pečiva. Můžeme ozdobit kousky citronu.

Tip: Do pomazánky můžete vmíchat jemně nasekanou šunku. Zdobit můžete také kousky papriky nebo rajčete.

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

žádný příspěvek v diskusi

Reklama