Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pomazánky, které zvládne i začátečník

aktualizováno 
Jednoduché a přitom skvělé. Takové jsou pomazánky, které zvládne i absolutní začátečník. Jejich výroba je snadná a hlavně velmi rychlá. Připravte jich vždy ale jen takové množství, které spotřebujete - rychle se kazí a většina z nich stejně chutná nejlépe čerstvá.

(ilustrační snímek) | foto: Stockfood.cz

Mrkvová pomazánka

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 250 g karotky
* 1 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce citronové šťávy + podle chuti na dochucení
* 1 lžička přírodního cukru nebo medu
* sůl a mletý pepř
* 150 g lučiny
* 2 snítky kopru

1. Karotku oloupeme, nastrouháme na jemno a v míse promícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, cukrem nebo medem, trochou soli a pepře. Vmícháme lučinu a část nasekaného kopru, dobře promícháme a podle chuti dochutíme solí a citronovou šťávou. Lučinu nahraďte žervé nebo tvarohem.

Tip
Strouhanou mrkev můžete také dochutit vinným octem, kopr nahradit usekanou cibulkou a pažitkou a promíchat s trochou majonézy. Podobně můžete připravit pomazánku z orestované mrkve na olivovém oleji a nebo krátce povařené či podušené a rozmačkané nebo rozmixované mrkve.

Vajíčková pomazánka

Příprava: 10 minut + 10 minut vaření

Pro 4 osoby

* 6 vajec
* 150 g jemně strouhaného tvrdého sýra, např. gouda
* 4 lžíce bílého hustého jogurtu
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1-2 lžičky ostřejší hořčice
* 1 malá cibule, najemno
* sůl a čerstvě mletý pepř
* snítka tymiánu

1. Vejce vložíme do studené osolené vody, uvedeme k varu a uvaříme natvrdo (8-10 min.). Uvařená vejce zchladíme pod proudem studené vody, oloupeme, rozpůlíme a bílky posekáme najemno.

2. V míse rozmačkáme vidličkou uvařené žloutky, jemně strouhaný sýr, vmícháme jogurt, citronovou šťávu, hořčici, jemně usekanou cibulku, bílky a podle chuti osolíme a okořeníme pepřem a tymiánem. Podáváme na čerstvém chlebu.

Tip
Vejce pro změnu promíchejte s měkkým sýrem a majonézou a dochuťte lžičkou kremžské hořčice.

Tvarohová ředkvičková pomazánka

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce smetany
* 1 svazek ředkviček
* 1 mladá kedlubna nebo 2 stonky řapíkatého celeru
* 1 svazek cibulky s natí
* 2 vejce uvařené natvrdo
* svazek pažitky
* snítka libečku
* sůl a čerstvě mletý pepř

1. Zeleninu omyjeme, očistíme a kedlubnu nebo řapíkatý celer oloupeme. Všechnu zeleninu nakrájíme najemno, kedlubnu a ředkvičky můžeme nastrouhat. Tvaroh vyšleháme se smetanou, vmícháme připravenou zeleninu, omytou a usekanou pažitku a libeček a podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme nadrobno pokrájená natvrdo uvařená vejce.

Tip Tvaroh zaměňte za lučinu nebo žervé a do pomazánky přidejte trochu pomazánkového másla nebo nastrouhané nivy.

Škvarková pomazánka

Příprava: 10 minut + 3-4 hodiny škvaření + doba na zchladnutí

Na jednu sklenici o obsahu 0,75 l

* 1 000 g syrového vepřového sádla
* trochu světlého piva nebo vody na podlití, asi 300 ml
* sůl a mletý pepř
* pár lístků rozmarýnu
* 1 velká cibule, najemno

1. Omyté a osušené sádlo nakrájíme na kostičky o hraně asi 1-3 cm, podle toho, jak chceme mít velké škvarky. Nakrájené sádlo vložíme do kastrolu se silnějším dnem, neměl by být úplně plný, podlijeme trochou piva nebo vody, aby se ze začátku sádlo lépe rozpouštělo, a zahříváme a škvaříme na sporáku při mírné teplotě. Při vyšší teplotě by sádlo dostalo nepříjemný zápach, při příliš nízké by naopak bylo moc nevýrazné a chuťově neutrální a mělo by i nižší trvanlivost.

2. Během škvaření obsah nádoby promícháváme, především zpočátku, aby se sádlo nepřipalovalo. Sádlo je vyškvařené, když škvarečky vystupují k hladině a sádlo již nepění. Stáhneme z ohně a necháme chvíli chladnout, během chladnutí sádlo občas promícháme. Škvarečky vybereme cedníkem a v míse ochutíme solí a pepřem a promícháme s usekanými lístky rozmarýnu. Na části vyškvařeného sádla osmahneme dozlatova jemně pokrájenou cibulku a vmícháme ji ke škvarečkům. Škvarky pak zalijeme zbylým sádlem a necháme ztuhnout.

Tip

Vychladlé ztuhlé sádlo uchovávejte přikryté na suchém, tmavém místě ideálně v kameninové nádobě. Čisté sádlo pro delší uchování nesolte ani jinak nedochucujte, má tak delší trvanlivost a širší způsob využití v kuchyni.

Pomazánka z vařených brambor a syrečků

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 200 g olomouckých tvarůžků
* 200 g brambor, neoloupaných
* 1 lžička kmínu
* 1 malá cibule, najemno
* 150 g měkkého tvarohu
* 50 g másla
* 50 ml mléka
* sůl a čerstvě drcený pepř
* nasekaná pažitka k podávání

1. Brambory omyjeme kartáčkem a uvaříme v osolené vodě s kmínem ve slupce doměkka. Brambory slijeme a necháme chvíli vychladnout. Potom je oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme a promícháme s lžící másla. Přidáme nastrouhané olomoucké tvarůžky,jemně pokrájenou cibulku, mletý pepř, osolíme a promícháme.

2. Tvaroh vyšleháme se změklým zbylým máslem, solí a mlékem na hladký krém. Pomazánku spojíme s tvarohovou směsí a podáváme na chlebu posypané pažitkou a čerstvě drceným pepřem.

Tip
Brambory můžete vynechat a přidat více tvarohu a másla. Olomoucké tvarůžky by měly být dobře vyzrálé.

Salámová pomazánka s bylinkami

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 250 g šunkového salámu
* 100 g másla
* 70 g lučiny
* 50 ml smetany
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké mleté papriky
* celozrnný chléb k podávání
* čerstvá zelenina a bylinky na oblohu

1. Šunkový salám velmi jemně umeleme nebo rozmixujeme. V míse vyšleháme změklé máslo a postupně do něj zašleháme salám, lučinu, špetku mleté papriky a podle potřeby přiléváme smetanu a našleháme do pěny. Ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou nebo ji můžeme podávat jako náplň do syrové zeleniny, se sýrem apod.

Tip
Do pomazánky můžete přidat velmi jemně pokrájenou cibuli a vynechat lučinu a přidat více másla. Použijete-li pomazánkové neochucené máslo, vynechejte smetanu. Šunkový salám můžete nahradit dušenou vepřovou či jinou šunkou.

Autoři:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.