Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pomalu pečené kuře s pikantním kuskusem

  8:00aktualizováno  8:00
Pokud se vám kuře při pečení často vysuší, zkuste tenhle recept. Pomalé pečení zajistí, že bude celá pečeně (včetně prsíček!) krásně šťavnatá.

Pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 10 minut + 2 a ¼ hodiny pečení + 10-15 minut odležení

Ingredience:

* 1 kuře o váze 1,8-2,2 kg
* 50 g změklého másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 cibule, oloupané a nakrájené
* 2 stroužky česneku, oloupané a pokrájené
* 1 lžíci grilovacího koření
* sůl a pepř
* kůru z jednoho a šťávu z poloviny citronu
* 250 g kuskusu
* 100 g piniových oříšků, nasucho opražených v troubě
* malý svazek petržele, nahrubo nasekané

1. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Omyté a osušené kuře vložte do pekáče a potřete máslem. Osolte, opepřete a pečte dvacet minut. Snižte teplotu o dvacet stupňů, zalijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Pak alobal sejměte a kuře zhruba padesát minut dopékejte.

2. Mezitím rozpalte v pánvi olej a smažte na něm cibulku, dokud nezačne zlátnout; trvá to tak deset minut. Přidejte česnek a po minutě kořenicí směs. Smažte ještě minutu a poté sejměte z plamene. Do směsi přidejte strouhanou citronovou kůru, šťávu a pražené piniové oříšky.

3. Vyjměte kuře, překryjte ho fólií a nechte ho deset až patnáct minut odpočinout. Mezitím přelijte vypečenou šťávu do odměrné nádoby. Podle potřeby dolijte horkou vodu, abyste získali 400 ml šťávy. Vlijte ji zpět do pekáče a na přímém plameni přiveďte k varu. Ze dna seškrábejte veškeré usazeniny.

4. Vložte kuskus do velké mísy a přelijte ho vroucí šťávou. Důkladně zakryjte a dejte mu deset minut na to, aby nasál všechnu tekutinu.

5. Kuskus promíchejte a přidejte do něj ohřátou cibulovou směs spolu s petrželkou. Osolte, opepřete a podávejte ke kuřeti.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Pokrokové kuře
Pokrokové kuře
Pečené kuře s rozmarýnem
Pečené kuře s rozmarýnem
Pečené kuře s česnekem
Pečené kuře s česnekem

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.