Rybu podle něj umí jíst ten, kdo maso rozebere po vrstvách a kosti odstraní, než sousto vloží do úst. Při kousání pak vnímá jazykem a tvrdým patrem tvrdé kousky, což bývá problém pro lidi s horní zubní protézou, kteří na patře nic necítí. Kost nejčastěji uvízne v oblasti krčních mandlí a u kořene jazyka. Vytažení z těchto míst je jednoduché, ale je lépe je přenechat odborníkovi.
"Polykání chleba a dávení, či snaha vytáhnout kost vlastními silami, vše je špatně. Postižený si jen vmasíruje kost pod sliznici, lékař ji nenajde a musí s ošetřením počkat, až se místo zanítí. Kost může uvíznout také v jícnu, odtud se někdy vyjímá v celkové narkóze řezem přes celý hrudník. Kost zde může způsobit zánět jícnu, který často končí smrtí," varoval Paska.
Po dobré večeři zase hrozí žlučníkový záchvat. "Zlobit mohou žlučníkové kameny či bláto. Kamínek se zaklíní ve vývodu žlučových cest, někdy až ve dvanáctníku. Pokud se to stane, hrozí zánět slinivky, vzácně až rozpad slinivkové tkáně. Proto pacientům doporučujeme, aby si kameny včetně žlučníku nechali raději odstranit," říká chirurg téže nemocnice Martin Kalista.
Podle jeho zkušeností jsou žlučníkáři nejméně poslušní pacienti, kteří s velkou chutí jedí, co nemají. Kalista připomněl, že potíže mohou způsobit nejen tradiční jídla, jako knedlo, zelo, vepřo, či řízek, ale například i česnek, cibule, pórek, pikantní jídla čínské, mexické a indické kuchyně.
Zdravotní komplikace po vydatném jídle hrozí i na Silvestra, ten však je spíše spojen se zraněními od zábavné pyrotechniky. Kalista ještě pamatuje pacienty, jimž dělbuchy vyrobené doma utrhly prsty. "Nynější rachejtle jsou relativně bezpečné, pokud se užijí podle návodu. Pozor, nejsou určeny do místností, protože akustický tlak po výbuchu v uzavřených prostorách může protrhnout bubínek, nebo poškodit vláskové buňky vnitřního ucha a narušit sluch," připomněl Kalista.