Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jste polívkoví? Vyzkoušejte polévky z ráje podle Kateřiny a Lindy a vyhrajte

  0:46aktualizováno  0:46
Češi polévky milují a nedají na ně dopustit, obzvlášť pokud se venku žení všichni čerti. Vyzkoušejte recept na nejoblíbenější jednoduchou polévku Kateřiny Winterové nebo bohatou minestrone s lososem podle Lindy Rybové. Za svůj polívkový poklad pak můžete vyhrát kuchařku Herbáře.

V pátém díle kuchařského Herbáře připraví Kateřina s Lindou některé recepty, jejichž původním domovem byly kláštery. Prvním je polévka z ráje podle sestry Kateřiny, postup na tuto minimalistickou polévku hotovou za pár minut najdete ve videoreportáži. Z kláštera je i recept na víno podle abatyše Hildegardy, který je starý více než tisíc let a díky obsahu petržele je dobrý na krevní tlak. 

Fotogalerie

Jehněčí kotlety pravděpodobně ve středověkých klášterech na bylinkách nemarinovali, takto labužnický recept by se pro asketické jeptišky nehodil. Ke kotletkách si Linda s Katkou udělaly tabouleh - salát z bulguru okořeněný koriandrem a citronem. 

Zapomenuté ovoce

Linda s Kateřinou rády listují ve starých kuchařkách a znovuobjevují polozapomenuté recepty i suroviny. Tentokrát jsou to dva druhy ovoce - mišpule a kdoule, které u nás bývaly běžné. Kdoule se také nazývá Venušiným jablkem a právě z ní se vyráběla původní marmeláda (v portugalštině je kdoule marmelo). Mišpule je malý hnědý plod, který se sklízí až po prvních mrazících, jinak má nakyslou chuť. Z obojího si domácí kuchařky připraví pyré a kdoule také zavaří. 

Máte rádi polévky? Vyhrajte za polévkový recept

Jakou polévku máte nejraději? Dáváte přednost rychlým a jednoduchým receptům v duchu cibulačky a česnečky, máte raději bohatou bujabézu nebo nedáte dopustit na českou klasiku jako rajská, kulajda a vývar s játrovými knedlíčky?

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte za něj kuchařku Herbáře. Recept i s fotkou nahrávejte ZDE do 13.listopadu.

Vítězkou minulého kola se stala Zorka Horáčková s receptem na svatomartinské loupáčky. Blahopřejeme!

Polévka z ráje podle Lindy

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 35 minut

Na závěr nasype do nevroucí úolévky misku parmazánu.
  • 5 rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 4 mrkve, nakrájené na drobné kostičky
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
  • 1 střední cuketa, nakrájená na drobné kostičky
  • 1,5 l vody
  • 1 kostka bio zeleninového vývaru
  • 250 g lososa, nakrájeného na kousky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 citron, šťáva a strouhaná kůra
  • 1 hrst čerstvého špenátu nebo mangoldu
  • 1 malá hrst hladkolisté petržele, nasekané nahrubo
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 h na ČT1.

  1. Rajčata spaříme v horké vodě, vyjmeme, nařízneme do kříže, oloupeme a rozmačkáme.
  2. V hrnci na oleji zprudka osmažíme cibuli, zasypeme paprikou, promícháme, přidáme mrkev, řapíkatý celer a cuketu. Podlijeme vroucí vodou, rozdrobíme do ní zeleninový vývar, promícháme, přidáme lososa a rozmačkaná rajčata a zhruba 20 minut vaříme.
  3. Dochutíme solí a pepřem, strouhanou citronovou kůrou a šťávou a do talířů rozdělíme špenát nebo mangold, přelijeme polévkou a posypeme petrželkou a parmazánem. Skvěle chutná s parmazánovým chlebem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Jana: Setkání s první láskou po dvaceti letech mi změnilo život

Vždy u mě rozum vítězil nad srdcem. Tvrdě jsem na sobě pracoval, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zakolísal jsem jen jednou, je to už 20 let, ale ustál jsem...  celý článek

Zuzana Hejnová
Na první dítě nechci čekat do čtyřiceti, říká Zuzana Hejnová

Ve svých třiceti letech má před sebou srpnové mistrovství světa v Londýně, příští rok by ještě chtěla zkusit mistrovství Evropy, dál už se ve své kariéře moc...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - relax před chaloupkou, Velké Losiny
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
UKÁZKA Z KNIHY: Ženy by teď měly muže podržet, tvrdí psycholog Zimbardo

„Na rozdíl od žen a jejich emancipačních hnutí se muži nikdy nezformovali, aby zaktualizovali svou roli ve společnosti,“ píše psycholog Philip Zimbardo ve své...  celý článek

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní...
OBRAZEM: Veselé letní šperky, které potěší

Vkusný šperk dokáže pozvednou každý outfit. A nemusí se přitom jednat o luxusní perlový náhrdelník nebo prsten s drahým kamenem. Leckdy stačí pouze drobnost....  celý článek

Další z rubriky

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou
Rozlučte se s kostrbatými očními linkami, takhle je zvládnete i levou rukou

Na rovnou linku potřebujete tolik pokusů, až vám ze samého odličování slzí oči, přesto se ale nedá říct, že by vás oční linka vyloženě zdobila? Zapomeňte na kos... celý článek

UNIMOS CR, spol. s r.o.
Skladník/řidič

UNIMOS CR, spol. s r.o.
Praha
nabízený plat: 16 000 - 23 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.