Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jste polívkoví? Vyzkoušejte polévky z ráje podle Kateřiny a Lindy a vyhrajte

  0:46aktualizováno  0:46
Češi polévky milují a nedají na ně dopustit, obzvlášť pokud se venku žení všichni čerti. Vyzkoušejte recept na nejoblíbenější jednoduchou polévku Kateřiny Winterové nebo bohatou minestrone s lososem podle Lindy Rybové. Za svůj polívkový poklad pak můžete vyhrát kuchařku Herbáře.

V pátém díle kuchařského Herbáře připraví Kateřina s Lindou některé recepty, jejichž původním domovem byly kláštery. Prvním je polévka z ráje podle sestry Kateřiny, postup na tuto minimalistickou polévku hotovou za pár minut najdete ve videoreportáži. Z kláštera je i recept na víno podle abatyše Hildegardy, který je starý více než tisíc let a díky obsahu petržele je dobrý na krevní tlak. 

Fotogalerie

Jehněčí kotlety pravděpodobně ve středověkých klášterech na bylinkách nemarinovali, takto labužnický recept by se pro asketické jeptišky nehodil. Ke kotletkách si Linda s Katkou udělaly tabouleh - salát z bulguru okořeněný koriandrem a citronem. 

Zapomenuté ovoce

Linda s Kateřinou rády listují ve starých kuchařkách a znovuobjevují polozapomenuté recepty i suroviny. Tentokrát jsou to dva druhy ovoce - mišpule a kdoule, které u nás bývaly běžné. Kdoule se také nazývá Venušiným jablkem a právě z ní se vyráběla původní marmeláda (v portugalštině je kdoule marmelo). Mišpule je malý hnědý plod, který se sklízí až po prvních mrazících, jinak má nakyslou chuť. Z obojího si domácí kuchařky připraví pyré a kdoule také zavaří. 

Máte rádi polévky? Vyhrajte za polévkový recept

Jakou polévku máte nejraději? Dáváte přednost rychlým a jednoduchým receptům v duchu cibulačky a česnečky, máte raději bohatou bujabézu nebo nedáte dopustit na českou klasiku jako rajská, kulajda a vývar s játrovými knedlíčky?

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte za něj kuchařku Herbáře. Recept i s fotkou nahrávejte ZDE do 13.listopadu.

Vítězkou minulého kola se stala Zorka Horáčková s receptem na svatomartinské loupáčky. Blahopřejeme!

Polévka z ráje podle Lindy

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 35 minut

Na závěr nasype do nevroucí úolévky misku parmazánu.
  • 5 rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 4 mrkve, nakrájené na drobné kostičky
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
  • 1 střední cuketa, nakrájená na drobné kostičky
  • 1,5 l vody
  • 1 kostka bio zeleninového vývaru
  • 250 g lososa, nakrájeného na kousky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 citron, šťáva a strouhaná kůra
  • 1 hrst čerstvého špenátu nebo mangoldu
  • 1 malá hrst hladkolisté petržele, nasekané nahrubo
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 h na ČT1.

  1. Rajčata spaříme v horké vodě, vyjmeme, nařízneme do kříže, oloupeme a rozmačkáme.
  2. V hrnci na oleji zprudka osmažíme cibuli, zasypeme paprikou, promícháme, přidáme mrkev, řapíkatý celer a cuketu. Podlijeme vroucí vodou, rozdrobíme do ní zeleninový vývar, promícháme, přidáme lososa a rozmačkaná rajčata a zhruba 20 minut vaříme.
  3. Dochutíme solí a pepřem, strouhanou citronovou kůrou a šťávou a do talířů rozdělíme špenát nebo mangold, přelijeme polévkou a posypeme petrželkou a parmazánem. Skvěle chutná s parmazánovým chlebem.

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.