Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Česnečka, soljanka a další poctivé polévky, které zahřejí a posilní

  3:00aktualizováno  3:00
Když je chladno, nic vás tak nezahřeje jako pořádná polévka. Chřipkou oslabenému tělu dodá energii, dostane vás na nohy po náročném večírku a po celodenním shonu je vhodná jako teplá večeře. Tak kterou z našich čtyř si připravíte jako první?

Česnekový krém | foto: Isifa

Česnekový krém

Doba přípravy: 10 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 střední palice česneku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1-1,25 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • 250 ml smetany na šlehání

1. Česnek oloupeme, stroužky rozmáčkneme nožem naplocho.

2. V hrnci rozehřejeme máslo a rozmáčknuté stroužky česneku na něm krátce opečeme.

3. Opečený česnek zaprášíme moukou a společně orestujeme.

4. Česnekovou jíšku zalijeme vývarem, přivedeme k varu, ochutíme solí, pepřem a pomalu prováříme 30 minut.

5. Do hrnce s polévkou vlijeme smetanu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přecedíme a podáváme jednotlivé porce ozdobené čerstvě mletým pepřem.

Tip: Polévku ochuťte mletým muškátovým oříškem. Podávejte k ní čerstvě připravené česnekové krutony.

Zelná polévka s klobásou

Zelná polévka s klobásou

Doba přípravy: 20 minut + 80 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 1 velká cibule
  • 300 g kysaného zelí
  • 2 velké brambory
  • 3 lžíce sádla
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • kmín
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 nožičky klobásy
  • pepř
  • cukr

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu, kterou uchováme, a zelí pokrájíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

2. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce sádla, přihodíme do něj cibuli, bobkový list, pepř, nové koření a opečeme. Přisypeme kysané zelí, podlijeme je vodou a povaříme do poloměkka.

3. Brambory povaříme do měkka v osolené vodě s trochou kmínu.

4. Na pánvičce uděláme ze zbylého sádla a mouky světlou jíšku, vmícháme ji do zelí a povaříme do měkka.

5. Do hrnce přidáme mléko, uvařené slité brambory, na kolečka nakrájenou klobásu a společně krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem, šťávou z kysaného zelí, případně trochou cukru.

Tip: Před podáváním ozdobte polévku lžící zakysané smetany.

Soljanka

Soljanka

Doba přípravy: 20 minut + 30 vaření
Množství: 4-6 osob

  • 200 g vařeného hovězího masa
  • 150 g vepřové šunky
  • 150 g vepřových párků
  • 100 g anglické slaniny
  • 400 g sladkokyselých okurek včetně nálevu
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 100 g rajského protlaku
  • bobkový list
  • malá hrst zelených oliv
  • malá hrst černých oliv
  • sůl
  • pepř
  • 4-6 plátků citronu
  • čerstvý kopr
  • kapary

1. Vařené hovězí maso pokrájíme na nudličky, stejně jako šunku a párky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Okurky nakrájíme na tenké nudličky nebo kolečka.

2. Do vývaru vložíme hovězí maso a pomalu ho přivedeme k varu.

3. Na pánvičce rozškvaříme slaninu, přidáme rajský protlak a okurky a společně krátce opečeme.

4. Obsah pánve přidáme do hrnce, přisypeme šunku, párky, bobkový list a společně povaříme asi 10 minut.

5. Olivy nakrájíme na plátky, kopr natrháme.

6. Polévku dochutíme solí, pepřem, lákem z okurek, stáhneme z plamene, vsypeme do ní olivy, přikryjeme pokličkou a necháme ji 5-10 minut odstát.

7. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s plátky citronu, koprem a kapary k ozdobení a dochucení.

Tip: Vedle citronu, kaparů a kopru podávejte s polévkou také misku zakysané smetany k ozdobení a dochucení.

Panádlová polévka

Panádlová polévka

Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 cibule
  • 4 starší housky nebo rohlíky
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 4 lžíce oleje
  • 200 ml smetany na vaření

1. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky.

2. Pečivo nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a zalijeme vývarem. Přivedeme pomalu k varu.

3. Na rozehřátém oleji na pánvi necháme zesklovatět cibuli, polovinu cibule odebereme a necháme povařit ve vývaru s pečivem. Zbylou cibuli necháme na pánvi opéct do zlatova.

4. Polévku vaříme za stálého míchání asi 10 minut, pak přilijeme smetanu a rozmixujeme ji tyčovým mixérem.

5. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s opečenou cibulí na ozdobení.

Tip: Polévku okořeňte tymiánem, sušeným medvědím česnekem. K cibuli přidejte na kostičky nakrájené tři plátky anglické slaniny.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Magnetická rezonance dvojčat ve 32. týdnu těhotenství
Proč se rodí některé děti i jedno z dvojčat menší? Může za to placenta

Vědci měli doposud několik teorií o tom, co ovlivňuje velikost plodu v děloze a následnou porodní váhu. Nová studie na jednovaječných dvojčatech provedená...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm jednoduchých způsobů, jak si o pár let prodloužit život

Cesta k dlouhému a zdravému životu nemusí být kupodivu ani moc náročná. Někdy postačí jen několik malých, jednoduchých změn ve vašem životním stylu. A nebojte...  celý článek

Modelky se oblékly do ručně vyrobených svatebních šatů z toaletního papíru.
Toaletní papír v hlavní roli. Modelky předváděly křehké svatební šaty

Drobné květiny, třásně i dlouhé vlečky nechyběly svatebním róbám, které se minulý týden objevily na přehlídce v New Yorku. Ač vypadaly honosně, k jejich výrobě...  celý článek

Charlie s rodiči Corrine Yatesovou a Chrisem Gardem
Léčba Charlieho byla falešnou nadějí pro rodiče, říká český odborník

Média po celém světě sledují osud jedenáctiměsíčního Charlieho, který trpí syndromem mitochondriálního vyčerpání. Rodiče se nakonec po dlouhých soudních...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli
Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli

Ohromující, až skoro děsivé umění makepu, které předvádí Kanaďanka Mimi Choi je tak reálné, že spíš než makeup připomíná kouzla Photoshopu. Tím spíš, když si uv... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.