Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtyři polévky pro zahřátí podle populárních českých kuchařek

  4:59aktualizováno  4:59
Zima už konečně ukazuje svou chladnější tvář, a tak je nejvyšší čas vytáhnout z kredence ten největší hrnec a navařit kotel poctivé domácí polévky, která zahřeje i nasytí po víkendové procházce. Inspirujte se u autorek oblíbených kuchařských knih Jitky Rákosníkové, Hanky Zemanové, Markéty Hrubešové nebo Hany Michopulu.

Špaldová toskánská polévka | foto: Z knihy Jitky Rákosníkové: Polévky (NLN)

Špaldová toskánská polévka podle Jitky Rákosníkové

Jitka Rákosníková

Ve výživné kuchařce Jitky Rákosníkové Polévky najdete ještě dalších třicet zajímavých a chutných polévkových receptů.

  • 200 g špaldy namočené na 2 hodiny ve slané vodě
  • 100 g vařených bílých fazolek
  • 100 g vařených červených (strakatých) fazolek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • plechovka loupaných rajčat
  • sůl, pepř a snítky čerstvého rozmarýnu

1. Špaldu scedíme, zalijeme studenou vodou, uvedeme do varu, mírně povaříme asi ¾ hodiny nebo dokud nebude měkká, ale ještě pevná na skus. Zrnka špaldy mají výraznou chuť popsatelnou snad jako "zemitá" nebo "přírodní".

2. Jeden stroužek česneku osmahneme na části oleje v hrnci, čímž se nádherně rozvoní. Vlijeme rajčata se šťávou a půl hodiny povaříme. Na zbylém oleji osmahneme zbylý česnek a sekaný rozmarýn, přilijeme povařená rajčata a promícháme.

3. Přidáme fazole, případně i s vodou z vaření, uvedeme do varu, vsypeme špaldu a povaříme ještě čtvrt hodiny. Ozdobíme snítkami rozmarýnu.

Tip: Na talíři můžete polévku přelít i přes plátek opečené bagety nebo chleba, což se s italskými polévkami dělá hodně často - možná tento zvyk trochu "zelegantněl" do podoby chlebových krutonků (osmažených kostiček pečiva), kterými se polévky posypávají. Ostatně se špaldovým pečivem to můžete zkusit také.

Krémová kaštanová polévka s houbami shii-take podle Markéty Hrubešové

Krémová kaštanová polévka s houbami shii-take

Krémová kaštanová polévka shii-take

Markéta Hrubešová

Herečka Markéta Hrubešová je známá svou láskou k vaření, kterou demonstruje i v kuchařce pro vytížené ženy s názvem Tak vařím já.

  • 4 dl mléka
  • 2 dl smetany
  • 200 g kaštanových jader
  • 50 g hub shii-take
  • telecí nebo kuřecí vývar v prášku
  • 1 šalotka
  • sůl
  • bílý pepř

1. Do kastrolku nalijeme mléko a přivedeme k varu. V horkém mléce necháme rozpustit vývarový prášek a dolijeme smetanu. Znovu přivedeme k varu a přidáme opražená a nasekaná kaštanová jádra. Vaříme na mírném ohni asi 25 minut. Pak polévku důkladně rozmixujeme.

2. Na malé pánvičce a lžíci másla osmažíme dozlatova drobně pokrájenou šalotku, přidáme houby, orestujeme a okořeníme.

3. Talíř s polévkou ozdobíme houbami a podáváme.

Tip: Místo hub shii-take můžete použít hříbky. Polévku také můžete dochutit kapkou ořechového oleje a drcenými kaštany.

Krémová bio cibulačka s kozími krutony podle Hanky Zemanové

Krémová cibulačka s kozími krutony

Krémová cibulačka s kozími krutony

Hana Zemanová

Zkuste si uvařit podle známé propagátorky bio vaření Hanky Zemanové a její Biokuchařky.

  • 6 větších biocibulí nakrájených na čtvrtky
  • kvalitní olej (sezamový nebo olivový) nebo ghí
  • mořská sůl
  • tymián Sonnentor
  • 1 l vody nebo vývaru
  • čerstvě umletý pepř
  • lžička kvalitního čerstvého biomásla
  • kozí sýr tvrdý St. Pierre

Varianta bez mléčných produktů:

  • 4 lžíce sójové smetany místo sýru a másla

1. Do hrnce dáme olej nebo ghí, rozehřejeme a přidáme čtvrtky cibulí. Smažíme spolu se solí. Je důležité umět dobře osolit základ. Každé dosolování na talíři je jednak nezdravé a jednak už nikdy není polévka tak dobrá. K cibuli přidáme tymián a společně dusíme bez přidání vody, až bude cibule téměř měkká.

2. Přidáme vývar nebo vodu a uvedeme k varu. Pod pokličkou vaříme cca 15 - 20 minut do úplného změknutí. Cibule krásně zesládne. Poté polévku rozmixujeme (jde to i ponorným mixérem) a přidáme čerstvě umletý černý pepř a kousek másla. Nebo sójovou smetanu.

3. Mezitím, co se vaří cibule, si připravíme toustíky z celozrnné bagety, na které nastrouháme kozí sýr promíchaný s pažitkou a dáme pod gril. Vytáhneme z trouby až těsně před servírováním polévky. Můžeme ji také posypat čerstvým tymiánem.

Tip: Pokud nemáte čas na toustíky, nastrouhejte tvrdý kozí sýr do každého talíře a pak zalijte cibulovým krémem. Slavností variantu připravíte tak, že během vaření přidáte půl sklenky bílého vína. Obdobnou polévku můžete uvařit z jakékoli zeleniny (například z pórku, celeru, kedlubny apod.)

Knedlíčková polévka podle Hany Michopulu

Domácí knedlíčková polévka

Domácí knedlíčková polévka

Hana Michopulu

Poctivou domácí knedlíčkovou polévku si můžete uvařit podle Kuchařky Zpátky domů, kterou napsala Hana Michopulu.

Na knedlíčky:

  • 25 g (plátek) sádla
  • 1 střední cibule nakrájená nadrobno
  • 2 housky nakrájené na malé kostičky
  • 10 dkg jater, omytých a zbavených "žilek" (výběr druhu jater záleží jen na vás)
  • hrst nahrubo posekané hladkolisté petržele
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička majoránky
  • strouhanka (možno vynechat - podle potřeby)

Na polévku:

  • 1 litr dobrého, nelépe domácího kuřecího vývaru
  • 2 menší karotky nakrájené na kolečka
  • 1 cuketu, nakrájenou na nudličky
  • několik růžiček květáku, rozebraných na malé kousky
  • svazek jarní cibulky nebo 1 malý mladý pórek
  • 2 hrsti polévkových nudlí
  • 5 cl dezertního vína jako sherry, madeira, martini apod.
  • hrst hladkolisté petržele

1. Játra dáme do mixéru a přibližně minutu až dvě je mixujeme nejvýš na střední stupeň výkonu. Ve střední pánvi si rozpustíme kousek sádla (případně másla), na něm necháme změknout cibuli. Na mírném plameni to může trvat tak 5 - 7 minut. Jakmile je cibule připravená, přihodíme nakrájenou housku a opékáme za občasného míchání, až houska chytne zlatavou barvu. Zasypeme petrželí a odstavíme z ohně. Necháme zchladnout a přimícháme připravená rozmixovaná játra a rozklepneme k nim jedno vejce. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a majoránkou, zamícháme a necháme 30 minut odpočívat.

2. Po půl hodině zkusíme konzistenci (měla by být tak akorát, abyste mohli lžičkou nabrat směs a vyválet ve vodou navlhčených dlaních knedlíček). Pokud je řídká, můžeme přidat ještě lžící nebo dvě strouhanky, ale ne víc, aby se z knedlíčků nestaly houskové. Naděláme tedy z játrové směsi knedlíčky o průměru zhruba 3 cm a v hrnci s vroucí vodou je na mírném plameni povaříme 6, nejvíc 8 minut. Poté vyndáme děrovanou naběračkou na talíř.

3. Vývar nalijeme do velkého polévkového hrnce. Přivedeme k varu a přidáváme postupně zeleninu podle toho, jak dlouho potřebuje vařit - nejprve mrkev, po chvíli květák a až nakonec jarní cibulku. V této chvíli přisypeme polévkové nudle, které potřebují obvykle tak 1 minutu varu. Vypneme oheň, přidáme cuketu a petržel, cvrnkneme do polévky panáčka dezertního vína, podle chuti přisolíme a necháme přikryté poklicí až do chvíle podávání.

Tip: I když mám pochopení pro nouzová vaření s vývarem z kostky, v některé dny takové věci nikdy nedělám, protože prostě nemusím. Nemusím slevit z kvality. A právě neděle k těm dnům patří. Dobrý domácí vývar si dělávám den předem třeba ze dvou kuřecích stehen, cibule, dvou stroužků česneku, pár kuliček pepře a větvičky tymiánu, bobkového listu a nezbytného tria mrkev-celer-petržel. To všechnu zaliju studenou vodou a pomalu vařím hodinu až dvě. Abych nezapomněla, když je po ruce nějaká houba, hodím ji tam také. Obrané kuře pak sníme obvykle na studeno v sendvičích s majonézou a hlávkovým salátem, protože maso samo o sobě už za moc nestojí. Všechnu sílu a hloubku chuti předalo vývaru. Zelenina je přímo na vyhození, a tak dávám do polévky novou, čerstvou, krásně křupavou a barevnou.

Autor:




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.