Jarní cibulka je skvělá jen tak na namazaném chlebu, můžete ji přihodit i do salátů nebo polévek. Šéfkuchař Jan Kracík vymyslel tři chutné recepty založené právě na této nenápadné surovině, ve kterých se mísí její sladkost v uvařeném stavu s ostřejší chutí za syrova.
Kozí sýr se salátem z jarních cibulek a jablek si můžete dát jako bezmasý oběd nebo večeři, čatní se pak báječně hodí zase k masům všeho druhu a rybám. Polévku z jarních cibulek připravuje šéfkuchař ve svém podniku jako předkrm, ale podle našeho názoru její delikátní chuť uspěje i jako hlavní chod.
Polévka z jarních cibulek
Suroviny na 4 porce (předkrmové):
- 2 svazky jarních cibulek
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 80 g syrové brambory
- 200 ml kuřecího vývaru
- 100 ml hovězího vývaru
- 1 čajová lžička octa se šťávou z granátových jablíček (případě červeného vinného octa)
- 1 stroužek česneku
- snítka citronového tymiánu
- sůl
- pepř
- bageta
Postup:
- V hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme pouze bílé části nakrájené cibulky a pomalu restujeme přibližně 5 min. Přidáme najemno nastrouhanou bramboru a opět restujeme. Po chvíli zalijeme oběma vývary, přidáme sůl, pepř, česnek, tymián a dobře provaříme.
- Nakonec přidáme nakrájené zelené části cibulek, které lehce povaříme. přidáme čajovou lžičku octa se šťávou z granátových jablíček pro výraznější chuť, můžeme ho nahradit třeba také červeným vinným octem nebo jablečným octem.
- Vše rozmixujeme dohladka. Servírujeme s opečenou bagetou a sekanou jarní cibulkou, můžeme zakápnout extra panenským olivovým olejem.
Gratinovaný kozí sýr na salátu z cibulek a jablek
Suroviny na 2 porce:
- 1 svazek cibulek
- 1 jablko (méně sladké)
- 2 plátky kozího sýra
- 1 lžíce vlašských ořechů
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
- Cibulku nakrájíme na proužky a následně na kostičky, stejně tak to uděláme s jablky, která by neměla být moc sladká. V hrnci rozpustíme olivový olej a přidáme obě ingredience, dále vlašské ořechy a lehce orestujeme, trochu opepříme a dochutíme medem.
- Následně vložíme do kroužků o průměru velikosti sýru, plátek sýra položíme na vrch a gratinujeme pod grilem do červeno-hnědé barvy. Podáváme s listovým salátem
Čatní z jarní cibulky
Suroviny:
- 2 svazky cibulek
- lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce bílého balzamikového octa
- 1 lžíce malinového octa
- 2 lžíce Madeiry
- 1 badyán
- 3 hřebíčky
- čerstvé chilli papričky
Postup:
- V hrnci rozpustíme cukr, přidáme k němu cibulky nakrájené na kolečka, koření a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme octy a Madeiru, dle vlastní potřeby dochutíme chilli.
- Krátce povaříme tak, aby se zkaramelizovaný cukr dobře rozpustil a voda se odpařila. Čatní podáváme k rybám, sýrům a pečeným masům