Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Polévku z jarní cibulky máte za pět minut, olizování za ušima zaručeno

  0:06aktualizováno  0:06
Na jaře a v létě nemíváme náladu na dlouhé vyvařování, čerstvou zeleninu by to beztak připravilo o skvělou chuť a cenné vitaminy. Šéfkuchař Jan Kracík z restaurace Pot Au Feu proto připravil pro naše čtenářky a čtenáře tři jednoduché, rychlé a zdravé recepty s jarní cibulkou.

Jarní cibulka je skvělá jen tak na namazaném chlebu, můžete ji přihodit i do salátů nebo polévek. Šéfkuchař Jan Kracík vymyslel tři chutné recepty založené právě na této nenápadné surovině, ve kterých se mísí její sladkost v uvařeném stavu s ostřejší chutí za syrova.

Kozí sýr se salátem z jarních cibulek a jablek si můžete dát jako bezmasý oběd nebo večeři, čatní se pak báječně hodí zase k masům všeho druhu a rybám. Polévku z jarních cibulek připravuje šéfkuchař ve svém podniku jako předkrm, ale podle našeho názoru její delikátní chuť uspěje i jako hlavní chod.

Polévka z jarních cibulek

Suroviny na 4 porce (předkrmové):

  • 2 svazky jarních cibulek
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 80 g syrové brambory
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 čajová lžička octa se šťávou z granátových jablíček (případě červeného vinného octa)
  • 1 stroužek česneku
  • snítka citronového tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • bageta

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme pouze bílé části nakrájené cibulky a pomalu restujeme přibližně 5 min. Přidáme najemno nastrouhanou bramboru a opět restujeme. Po chvíli zalijeme oběma vývary, přidáme sůl, pepř, česnek, tymián a dobře provaříme.
  2. Nakonec přidáme nakrájené zelené části cibulek, které lehce povaříme. přidáme čajovou lžičku octa se šťávou z granátových jablíček pro výraznější chuť, můžeme ho nahradit třeba také červeným vinným octem nebo jablečným octem. 
  3. Vše rozmixujeme dohladka. Servírujeme s opečenou bagetou a sekanou jarní cibulkou, můžeme zakápnout extra panenským olivovým olejem.

Gratinovaný kozí sýr na salátu z cibulek a jablek

Suroviny na 2 porce:

Jarní cibulka  s kozím sýrem podle Pot Au Feu
  • 1 svazek cibulek
  • 1 jablko (méně sladké)
  • 2 plátky kozího sýra
  • 1 lžíce vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Cibulku nakrájíme na proužky a následně na kostičky, stejně tak to uděláme s jablky, která by neměla být moc sladká. V hrnci rozpustíme olivový olej a přidáme obě ingredience, dále vlašské ořechy a lehce orestujeme, trochu opepříme a dochutíme medem.
  2. Následně vložíme do kroužků o průměru velikosti sýru, plátek sýra položíme na vrch a gratinujeme pod grilem do červeno-hnědé barvy. Podáváme s listovým salátem

Čatní z jarní cibulky

Suroviny:

Jarní cibulka odle Pot Au Feu
  • 2 svazky cibulek
  • lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce bílého balzamikového octa
  • 1 lžíce malinového octa
  • 2 lžíce Madeiry
  • 1 badyán
  • 3 hřebíčky
  • čerstvé chilli papričky

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme cukr, přidáme k němu cibulky nakrájené na kolečka, koření a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme octy a Madeiru, dle vlastní potřeby dochutíme chilli.
  2. Krátce povaříme tak, aby se zkaramelizovaný cukr dobře rozpustil a voda se odpařila. Čatní podáváme k rybám, sýrům a pečeným masům

 

Autor: pro iDNES.cz






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.