Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Polévku z jarní cibulky máte za pět minut, olizování za ušima zaručeno

  0:06aktualizováno  0:06
Na jaře a v létě nemíváme náladu na dlouhé vyvařování, čerstvou zeleninu by to beztak připravilo o skvělou chuť a cenné vitaminy. Šéfkuchař Jan Kracík z restaurace Pot Au Feu proto připravil pro naše čtenářky a čtenáře tři jednoduché, rychlé a zdravé recepty s jarní cibulkou.

Jarní cibulka je skvělá jen tak na namazaném chlebu, můžete ji přihodit i do salátů nebo polévek. Šéfkuchař Jan Kracík vymyslel tři chutné recepty založené právě na této nenápadné surovině, ve kterých se mísí její sladkost v uvařeném stavu s ostřejší chutí za syrova.

Kozí sýr se salátem z jarních cibulek a jablek si můžete dát jako bezmasý oběd nebo večeři, čatní se pak báječně hodí zase k masům všeho druhu a rybám. Polévku z jarních cibulek připravuje šéfkuchař ve svém podniku jako předkrm, ale podle našeho názoru její delikátní chuť uspěje i jako hlavní chod.

Polévka z jarních cibulek

Suroviny na 4 porce (předkrmové):

  • 2 svazky jarních cibulek
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 80 g syrové brambory
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 čajová lžička octa se šťávou z granátových jablíček (případě červeného vinného octa)
  • 1 stroužek česneku
  • snítka citronového tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • bageta

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme pouze bílé části nakrájené cibulky a pomalu restujeme přibližně 5 min. Přidáme najemno nastrouhanou bramboru a opět restujeme. Po chvíli zalijeme oběma vývary, přidáme sůl, pepř, česnek, tymián a dobře provaříme.
  2. Nakonec přidáme nakrájené zelené části cibulek, které lehce povaříme. přidáme čajovou lžičku octa se šťávou z granátových jablíček pro výraznější chuť, můžeme ho nahradit třeba také červeným vinným octem nebo jablečným octem. 
  3. Vše rozmixujeme dohladka. Servírujeme s opečenou bagetou a sekanou jarní cibulkou, můžeme zakápnout extra panenským olivovým olejem.

Gratinovaný kozí sýr na salátu z cibulek a jablek

Suroviny na 2 porce:

Jarní cibulka  s kozím sýrem podle Pot Au Feu
  • 1 svazek cibulek
  • 1 jablko (méně sladké)
  • 2 plátky kozího sýra
  • 1 lžíce vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Cibulku nakrájíme na proužky a následně na kostičky, stejně tak to uděláme s jablky, která by neměla být moc sladká. V hrnci rozpustíme olivový olej a přidáme obě ingredience, dále vlašské ořechy a lehce orestujeme, trochu opepříme a dochutíme medem.
  2. Následně vložíme do kroužků o průměru velikosti sýru, plátek sýra položíme na vrch a gratinujeme pod grilem do červeno-hnědé barvy. Podáváme s listovým salátem

Čatní z jarní cibulky

Suroviny:

Jarní cibulka odle Pot Au Feu
  • 2 svazky cibulek
  • lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce bílého balzamikového octa
  • 1 lžíce malinového octa
  • 2 lžíce Madeiry
  • 1 badyán
  • 3 hřebíčky
  • čerstvé chilli papričky

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme cukr, přidáme k němu cibulky nakrájené na kolečka, koření a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme octy a Madeiru, dle vlastní potřeby dochutíme chilli.
  2. Krátce povaříme tak, aby se zkaramelizovaný cukr dobře rozpustil a voda se odpařila. Čatní podáváme k rybám, sýrům a pečeným masům

 

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

V teplých měsících je pravidelná péče o nohy zcela zásadní.
Pěkné nohy na léto? Cesta k nim je jednodušší, než byste čekali

Pokud jste si zrovna uvědomili, že doba sandálů a sandálků se blíží, ale vaše nohy na to ještě nejsou tak docela připravené, nejste v tom sami. Naštěstí se to...  celý článek

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

Další z rubriky

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Těstovinový salát s kuřecím masem
Odlehčené večeře, které vám nepřidají kila a přivolají léto

Těšení na dovolenou si můžete zpříjemnit lehčími večeřemi s masem i bez. Ať už to bude salát, nebo sendvič se šťavnatým trhaným masem, pochutnají si všichni z...  celý článek

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem
Krkovička na medu, bylinkové quiche a bábovka. Dejte si farmářské menu

Sehnat potraviny přímo od farmářů už dnes není tak těžké. Přinesli jste si domů pěkný kousek masa, med nebo třeba bylinky a nevíte, co s nimi? Zkuste si jako...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.