Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Polévku z jarní cibulky máte za pět minut, olizování za ušima zaručeno

  0:06aktualizováno  0:06
Na jaře a v létě nemíváme náladu na dlouhé vyvařování, čerstvou zeleninu by to beztak připravilo o skvělou chuť a cenné vitaminy. Šéfkuchař Jan Kracík z restaurace Pot Au Feu proto připravil pro naše čtenářky a čtenáře tři jednoduché, rychlé a zdravé recepty s jarní cibulkou.

Jarní cibulka je skvělá jen tak na namazaném chlebu, můžete ji přihodit i do salátů nebo polévek. Šéfkuchař Jan Kracík vymyslel tři chutné recepty založené právě na této nenápadné surovině, ve kterých se mísí její sladkost v uvařeném stavu s ostřejší chutí za syrova.

Kozí sýr se salátem z jarních cibulek a jablek si můžete dát jako bezmasý oběd nebo večeři, čatní se pak báječně hodí zase k masům všeho druhu a rybám. Polévku z jarních cibulek připravuje šéfkuchař ve svém podniku jako předkrm, ale podle našeho názoru její delikátní chuť uspěje i jako hlavní chod.

Polévka z jarních cibulek

Suroviny na 4 porce (předkrmové):

  • 2 svazky jarních cibulek
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 80 g syrové brambory
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 čajová lžička octa se šťávou z granátových jablíček (případě červeného vinného octa)
  • 1 stroužek česneku
  • snítka citronového tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • bageta

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme pouze bílé části nakrájené cibulky a pomalu restujeme přibližně 5 min. Přidáme najemno nastrouhanou bramboru a opět restujeme. Po chvíli zalijeme oběma vývary, přidáme sůl, pepř, česnek, tymián a dobře provaříme.
  2. Nakonec přidáme nakrájené zelené části cibulek, které lehce povaříme. přidáme čajovou lžičku octa se šťávou z granátových jablíček pro výraznější chuť, můžeme ho nahradit třeba také červeným vinným octem nebo jablečným octem. 
  3. Vše rozmixujeme dohladka. Servírujeme s opečenou bagetou a sekanou jarní cibulkou, můžeme zakápnout extra panenským olivovým olejem.

Gratinovaný kozí sýr na salátu z cibulek a jablek

Suroviny na 2 porce:

Jarní cibulka  s kozím sýrem podle Pot Au Feu
  • 1 svazek cibulek
  • 1 jablko (méně sladké)
  • 2 plátky kozího sýra
  • 1 lžíce vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Cibulku nakrájíme na proužky a následně na kostičky, stejně tak to uděláme s jablky, která by neměla být moc sladká. V hrnci rozpustíme olivový olej a přidáme obě ingredience, dále vlašské ořechy a lehce orestujeme, trochu opepříme a dochutíme medem.
  2. Následně vložíme do kroužků o průměru velikosti sýru, plátek sýra položíme na vrch a gratinujeme pod grilem do červeno-hnědé barvy. Podáváme s listovým salátem

Čatní z jarní cibulky

Suroviny:

Jarní cibulka odle Pot Au Feu
  • 2 svazky cibulek
  • lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce bílého balzamikového octa
  • 1 lžíce malinového octa
  • 2 lžíce Madeiry
  • 1 badyán
  • 3 hřebíčky
  • čerstvé chilli papričky

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme cukr, přidáme k němu cibulky nakrájené na kolečka, koření a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme octy a Madeiru, dle vlastní potřeby dochutíme chilli.
  2. Krátce povaříme tak, aby se zkaramelizovaný cukr dobře rozpustil a voda se odpařila. Čatní podáváme k rybám, sýrům a pečeným masům

 

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.