Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Polévka je grunt a v zimě zahřeje

  0:29aktualizováno  0:29
Stejně jako k létu patří zeleninové saláty, zimu si lze jen stěží představit bez polévek. Už naše babičky říkaly, že právě ony jsou grunt.

Ilustrační foto | foto: Martin Faltus

Fazolová polévka se smaženou zeleninouFazolová polévka se smaženou zeleninou

Příprava: 10 minut + 20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 balení konzervovaných černých fazolí po 400 g, slité 
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 2 cibulky s natí
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 50 g uzené slaniny
* 1 lžíce rajčatového protlaku 
* 2 bobkové listy 
* 4 kuličky nového koření 
* 1 snítka saturejky 
* sůl a mletý pepř 
* 150-200 g zeleniny (mrkev, pórek, cibule, celer apod.)
* olej na smažení
* 1 velké rajče

1. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme najemno nakrájenou slaninu a necháme ji rozškvařit. Přidáme bílou část pokrájené cibule a usekaný česnek a necháme za občasného míchání zesklovatět. Na cibulce potom osmahneme rajčatový protlak a obsah hrnce zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme slité fazole, osolíme a opepříme. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 15-20 minut.

2. Očištěnou zeleninu nakrájíme na nářezovém stroji nebo na speciálním struhadle na co nejtenčí plátky. Plátky naskládáme na sebe a potom ostrým nožem nakrájíme na delší jemné proužky jako vlasové nudle. Zeleninu těsně před podáváním krátce osmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a necháme okapat na papírových ubrouscích. Rajče nařízneme nahoře do kříže, ponoříme na chvíli do vroucí vody, zchladíme ve studené vodě a stáhneme slupku. Nakrájíme ho na dílky a vydlabeme semínka.

3. Polévku posypeme pokrájenou cibulovou natí a každou porci podáváme s hrstí osmažené zeleniny a s kousky oloupaných rajčat. Pokud chceme poněkud ostřejší chuť, dochutíme polévku špetkou chilli nebo použijeme konzervované fazole v pikantním nálevu .

Polévka z červené čočkyPolévka z červené čočky s chilli

Příprava: 15 minut + 15-20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule 
* 4 stroužky česneku
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 1 lžička koriandru
* 2 chilli papričky
* 1 lžíce hladké mouky
* 1,2 l zeleninového vývaru
* 250 g červené čočky

1. V polévkovém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme najemno nakrájenou cibuli, usekaný česnek a necháme zesklovatět. Potom přidáme římský kmín, koriandr a na jemné proužky pokrájené chilli papričky a na mírnějším plameni krátce osmahneme. Směs poprášíme hladkou moukou, umícháme světlou jíšku a zalijeme vlažným zeleninovým vývarem nebo vodou.

2. Polévku dobře promícháme a přivedeme k varu. Přidáme propláchnutou čočku a vaříme, až je čočka měkká, asi 15 minut. Podle potřeby můžeme polévku dolévat trochou vývaru. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou. Při podávání zdobíme čerstvým koriandrem.

3. Servírujeme s čerstvou bagetou.

Tip

Máte-li rádi ostré, můžete polévku dochutit trochou harisy (směs chilli a koření). Nať koriandru nahradí petrželovou.

Vinná polévka s knedlíčkyVinná polévka s knedlíčky

Příprava: 20 minut + 10 minut vaření

Pro 4 osoby

Na knedlíčky:
* 200 g rybího filé 
* 1 vejce 
* 3-4 krajíčky tvrdšího bílého toastového chleba
* 1-2 lžíce smetany 33%
* 1 lžíce změklého másla
* sůl a pepř
* citronová šťáva
* trocha vody nebo vývaru

1. Rybí maso bez kostí umeleme nebo najemno rozmixujeme. Přidáme žloutek, nastrouhanou střídku toastového chleba, změklé máslo a podle potřeby zvlhčíme smetanou. Směs osolíme, opepříme, ochutíme citronovou šťávou a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílku.
2. Rukama vytvarujeme malé knedlíčky a zavaříme je do vroucí osolené vody nebo vývaru. Vaříme mírným varem asi 5-8 minut, vyjmeme, zchladíme krátce ve studené vodě a uchováme stranou.

Recept na polévku:
Na polévku nalijeme do hrnce 500 ml suchého bílého vína, okořeníme špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem a uvedeme k varu. Vmícháme 400 ml kysané smetany a necháme přejít varem. Nakonec vlijeme do polévky 3 žloutky rozmíchané se 100 ml sladké smetany (12%), polévku prošleháme metličkou a zahříváme, ale již nevaříme. Podle chuti přisladíme cukrem a dosolíme, vložíme uvařené knedlíčky, společně prohřejeme. Podáváme ozdobené čerstvým kerblíkem či petrželku.

Jehněčí polévka se zeleninouJehněčí polévka se zeleninou

Příprava: 10 minut + 2-3 hodiny vaření

Pro 4 osoby

* 600 g jehněčí plece 
* 1 lžíce olivového oleje 
* 100 g slaniny
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* hrst sušených rajčat
* 1 větší mrkev
* kus celeru
* 1 žlutá paprika
* 80 g malých žampionů
* 2 velké brambory
* 1 cuketka
* bylinky

1. Jehněčí plec odblaníme, omyjeme, osušíme a osolíme. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm nakrájenou slaninu. Na slanině opečeme ze všech stran připravené maso a zalijeme jej asi 2 l vody.

2. Mírně osolíme, přidáme 4 kuličky nového koření a 6 kuliček pepře, rozpůlenou cibuli, celé oloup. stroužky česneku, sušená rajčata a uvedeme do varu. Maso vaříme na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny.
Potom přidáme očištěnou a na hrubší papriku, kusy nakrájenou mrkev, celer, žampiony a brambory a vaříme společně doměkka.

3. Ke konci varu přidáme na plátky nakrájenou malou cuketu a svazek bylinek (šalvěj, rozmarýn, bobkový list apod.) a dovaříme. Polévku dochutíme solí. Měkké maso nakrájíme na plátky a podáváme zalité horkou polévkou.

Tip

Maso můžete také podávat jako samostatný chod. Jehněčí lze nahradit telecím, hovězím nebo drůbežím masem.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.