Většinou je uvaříte za pár korun, nemusíte u nich stát a hlídat, aby se nepřipálily, jsou zeleninové - tedy zdravé - zkrátka ideální jídlo pro všechny, kteří chtějí teplou a sytou večeři a přitom na její přípravu nemají hodiny času. V létě na ně obvykle přestáváme mít chuť, ale s přibývajícím listím na zemi je najednou potřeba zahřát se teplou polévkou zpět. Z naší nabídky si vyberete určitě - superrychlé polévky hotové za chvilku nebo ty, které nahradí hlavní chod.
Rychlovky
Květáková polévka
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 -25 minut
* 1 menší květák
* 3/4 l vody
* 500 ml mléka
* 2 lžíce másla
* 1 cibule, nakrájená na plátky
* 2-3 lžíce hladké mouky
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* 200 ml smetany 33%
* 100 g šunky, nejlépe od kosti
* zelená nať k podávání
1. V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm cibuli a zasypeme moukou. Umícháme světlou jíšku a zalijeme vodou. Prošleháme, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut a až ke konci varu přilijeme mléko.
2. Květák rozebereme na růžičky a přidáme do polévky. Okořeníme muškátovým květem a mletým kmínem a vaříme do změknutí květáku. Před dovařením přidáme kostičky šunky a společně dovaříme.
3. Nakonec zjemníme smetanou a podáváme posypané zelenou natí petrželky nebo pažitkou.
TIP |
Krémová bramborová polévka
PRO 4 OSOBY
Příprava: 25 minut
* 600 g oloupaných brambor
* 1 menší pórek
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 ml smetany 33% nebo 12%
* 1 žloutek
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička mletého kmínu
* špetka muškátového květu nebo oříšku
* svazek zelené petrželky
1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v části vývaru doměkka. Ke konci varu přidáme dobře očištěný a nakrájený pórek, koření a společně dovaříme. Stáhneme z ohně, necháme zchladnout a rozmixujeme.
2. K základu přilijeme zbytek vývaru, rozmixované brambory s pórkem rozmícháme metličkou, osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Nakonec zjemníme smetanou s rozmíchaným žloutkem, promícháme, prohřejeme a stáhneme z ohně. Dochutíme a podáváme sypané petrželkovou natí.
Špenátová polévka s krutony
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20-25 minut
* 400 g mraženého špenátu
* 1 cibule
* 4-5 stroužků česneku
* 2 lžíce másla nebo olivového oleje
* 1,25 l vývaru (zeleninový, drůbeží)
* 200 g brokolice
* 2 velké brambory
* špetka mletého kmínu
* 150 ml smetany
* 1-2 lžičky škrobové moučky, např. maizeny
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička sušeného oregana
* 1 bageta + lžíce másla
* 4 lžíce strouhaného sýra
* 4 lžíce zakysané smetany
1. V hrnci rozehřejeme máslo nebo olej a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli a usekaný česnek. Přidáme špenát a dusíme pod poklicí, dokud se špenát nerozpustí. V předehřáté troubě opečeme s trochou másla bagetu nakrájenou na kostičky.
2. Ke špenátu přilijeme horký vývar, přidáme brambory a po 5 minutách omytou a na růžičky rozebranou brokolici. Osolíme, okořeníme pepřem a kmínem a vaříme do změknutí brambor.
3. Nakonec zjemníme smetanou, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a krátce povaříme, asi 2 minuty. Dochutíme rozemnutým oreganem, případně prolisovaným česnekem, solí a pepřem a stáhneme z ohně. Podáváme s opečenými krutonky, kysanou smetanou a strouhaným sýrem.
Masový vývar s vejci a pažitkou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut
* 1,25 l silného masového vývaru
* 4-6 vajec, podle velikosti
* 1 lžíce citronové šťávy
*svazek pažitky
* sůl a mletý pepř na dochucení
1. V misce prošleháme vejce se špetkou soli a citronovou šťávou. Vývar uvedeme k varu, vlijeme vejce, necháme krátce povařit a ztuhnout a nakonec vejce rozmícháme v polévce vidličkou.
2. Polévku podáváme co nejteplejší, posypanou usekanou pažitkou.
TIP |
Zeleninový vývar s nudlemi
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut
* 500-600 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, kapusta, pórek, řapíkatý celer)
* 2 cibulky s natí
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 1,5 l vody
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* 80-100 g vlasových nudlí
* pažitka nebo petrželka k podávání
1. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme. V hrnci rozehřejeme máslo nebo olej, přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmahneme.
2. Přidáme zbylou zeleninu a nakrájenou cibuli, ještě chvíli opékáme a zalijeme horkou vodou. Podle potřeby osolíme a okořeníme a vaříme asi 10 minut, podle druhu a velikosti zeleniny. Vlasové nudle zavaříme buď přímo do polévky, nebo je uvaříme zvlášť v osolené vodě podle návodu na obalu a scezené vložíme do hotové polévky.
3. Podáváme s pažitkou nebo zelenou petrželkou.
Polévku můžete dochutit trochou zeleninové vegety a zjemnit lžičkou másla těsně před podáváním. Místo nudlí do ní můžete přidat jemnou palačinku, kterou srolovanou nakrájíte na tenké nudličky.
Nahradí večeři
Gulášová polévka s hráškem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 60-90 minut
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 2 cibule, 4 stroužky česneku
* 400 g hovězí kližky
* 1 lžíce sladké papriky
* 1/2 lžičky pálivé papriky
* 1 lžička kmínu
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1,5 l vody
* 500 g oloupaných brambor
* 150 g žampionů
* 3 rajčata
* 1 větší mrkev
* 100 g zeleného hrášku
* 1-2 lžíce sušené majoránky
1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a usekaný česnek. Přidáme nadrobno nakrájené nebo hrubě namleté hovězí maso a osmahneme. Maso opékáme tak dlouho, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou pustilo. Potom maso poprášíme mletou paprikou, promícháme a ihned podlijeme trochou vody. Pozor na připálení papriky.
2. Přidáme rajčatový protlak, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, okmínujeme a dusíme doměkka. Když je maso téměř hotové, dolijeme zbylou vodu, přidáme nakrájené brambory, očištěné a překrájené žampiony, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme do změknutí brambor a zeleniny. S hráškem vaříme už jen 5 minut.
3. Polévku dochutíme majoránkou, česnekem a mletým pepřem, stáhneme z ohně a podáváme.
Zelná polévka s uzeným masem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 60-80 minut
* 400 g kysaného zelí
* 400 g uzeného masa
* 1,5 l vody
* 2-4 brambory
* 1/4 lžičky kmínu
* sůl
* 1 lžíce sádla nebo oleje
* 1 menší cibule
* 1-2 lžíce hladké mouky
* 1 lžička sladké papriky
* 1 stroužek česneku
* špetka cukru
* 1 lžíce kysané smetany
* petrželová nať
1. Nakrájené uzené maso zalijeme vodou a vaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
2. Do vývaru přidáme překrájené zelí i s nálevem, přidáme kmín, osolíme a vaříme na mírném ohni. Mezitím si na pánvi zpěníme na sádle nebo oleji nakrájenou cibulku, zasypeme moukou, přidáme česnek a připravíme světlou jíšku, kterou rozmícháme v polévce. Vmícháme mletou papriku a necháme zchladnout. Vaříme nejméně 20 minut, dokud zelí není měkké. Maso vrátíme zpět do polévky.
3. Můžeme přidat kysanou smetanu a již nevaříme. Chuť doladíme trochou cukru nebo octa. Přidáte-li brambory současně se zelím, zůstanou křupavé. Podávejte posypané petrželovou natí nebo čerstvými bylinkami, např. dobromyslí nebo majoránkou.
Boršč se zelím a červenou řepou
PRO 4 OSOBY
Příprava: 1,5-2 hodiny
* 250-300 g hovězího
* 1,5 l vody
* 2 menší bobkové listy
* 6 kuliček celého pepře
* 4 kuličky nového koření
* 2 cibule
* 300 g červené řepy
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 250 g hlávkového zelí
* 2 rajčata
* 1 lžíce másla
* ocet na dochucení
* 1 lžička cukru krupice
* 4 lžíce kysané smetany
* 4 snítky čerstvého kopru
1. Maso s celým kořením a rozpůlenou cibulí vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme na mírném ohni doměkka. Maso a cibuli vyjmeme, sebereme přebytečný tuk, maso nakrájíme na kostičky a necháme stranou v troše vývaru. Červenou řepu jemně nastrouháme, zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno.
2. Zelí nakrájíme nadrobno. Všechnu nakrájenou zeleninu a polovinu červené řepy zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Nakonec ochutíme octem, solí, cukrem a přidáme maso i s vývarem. Druhou část řepy osmahneme na másle a přidáme k polévce.
3. Podáváme se zakysanou smetanou a koprem.
Italská fazolová polévka
PRO 4 OSOBY
* 250 g červených fazolí
* 2 stroužky česneku
* 2 velké brambory
* 1/4 malého celeru
* 4 rajčata
* 1 lžíce protlaku
* sůl a mletý pepř
* 150 g krátkých těstovin
* 50 g anglické slaniny
* 1 cibule
* hrst černých oliv
* 50 g parmazánu
1. Fazole namočené přes noc dolijeme vodou, aby jí byly 2 litry. Přidáme česnek, tymián a vaříme na mírném ohni do poloměkka. Přidáme nakrájené brambory a celer, rajčata, rajčatový protlak, slaninu a cibuli a lžíci olivového oleje. Osolíme, opepříme a společně vaříme.
2. Přidáme těstoviny a uvaříme je na skus. Nakonec přidáme olivy a bazalku a necháme přejít varem. Porce polévky podáváme posypané strouhaným parmazánem.
Podávejte nejlépe s ciabatou. Můžete ji připravit také ze slitých konzervovaných fazolí a na zalití použít zeleninový vývar nebo vodu. Zkrátí se tak doba varu a přípravy. Nejlépe je rozleželá druhý den.
Minestrone zeleninová polévka
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut
* 100 g anglické slaniny
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 2 brambory
* 1 mrkev
* 2 řapíky celeru
* 2-3 oloupaná rajčata
* 300 g sezonní zeleniny
* 1,25 l vývaru
* 100-150 g fazolí
* 100-150 g těstovin
* 80 g parmazánu
1. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. V hrnci osmahneme na oleji drobně nakrájenou slaninu, cibuli a česnek, přisypeme kostičky brambor a chvíli opékáme. Přidáme zeleninu a osmahneme ji. Zalijeme vývarem, dochutíme a vaříme doměkka.
2. Přidáme fazole a zvlášť v osolené vodě uvařené těstoviny. Necháme spolu přejít varem. Podáváme posypané petrželkou a parmazánem.