Doporučujeme

Pokrmy z karibské kuchyně osvěží

V horkých dnech jsou ideálním pokrmem studené polévky a jídla ze zeleniny, ovoce, kuřecího masa či ryb. Recepty, které připravil Radek Příhonský, šéfkuchař restaurace Zahrada v Opeře, pocházejí z karibské kuchyně. K pití doporučuje bílé víno nebo mojito s ledovou tříští.
Uvnitř článku najdete návod, jak uvařit Polévku gaspačo a Plněný ananas s kurkumovou rýží, kuřecími prsy a krevetkami.
Polévka gaspačo

* silný zeleninový vývar
* rajčata
* oloupaná a nakrájená okurka
* červená a žlutá paprika
* tabasco, sůl, sekaná petrželka

Do silného zeleninového vývaru vsypeme nasekaná a oloupaná rajčata, oloupanou a nakrájenou okurku a nakrájenou červenou a žlutou papriku a sekanou petrželku. Ochutíme tabascem. Na ozdobu lze použít opraženou housku nakrájenou na kostičky, červenou cibuli, papriku nakrájenou na drobné kostičky a zelené nasekané olivy.


Plněný ananas s kurkumovou rýží, kuřecími prsy a krevetkami


4 porce:

1 ananas
* 400 g italské rýže Arborio
* 2 dcl bílého vína
* 4dcl vody
* 200 g krevetek v nálevu (případně mražených)
* 400 g kuřecích prsou
* 4 velké scampi
* 8 ks slávek
* 1 kávovou lžičku kurkumy
* sůl N bílý pepř
* cibuli
* olivový olej
* na ozdobu: meloun Kantalup a phisaly - židovskou třešeň

Propláchnutou rýži přidáme na spěněnnou cibulku, zalijeme 0,2 dcl vína a 0,4 dcl vody. Přidáme kurkumu, osolíme a dáme na 20 minut do trouby na poloviční stupeň. Pak rýži vyndáme a zamícháme. Scampi a slávky spaříme v 1 dcl bílého a uchováme je v teple. Na pánvi zahřejeme asi půl dcl olivového oleje a přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa obalená v koření Tandoori-masala. Pak přisypeme krevetky v nálevu (nebo rozmražené) a kurkumovou rýži. Do směsi rozkrájíme i vydlabaný vnitřek ananasu, který jsme předtím rozpůlili. Osolíme, dochutíme bílým pepřem. Vše pak vrátíme zpět do ananasu. Doplníme slávkami a scampi. Na ozdobu použijeme meloun Kantalup a židovskou třešeň phisaly.


  • Vybrali jsme pro Vás