Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pokrmy z karibské kuchyně osvěží

  13:57aktualizováno  13:57
V horkých dnech jsou ideálním pokrmem studené polévky a jídla ze zeleniny, ovoce, kuřecího masa či ryb. Recepty, které připravil Radek Příhonský, šéfkuchař restaurace Zahrada v Opeře, pocházejí z karibské kuchyně. K pití doporučuje bílé víno nebo mojito s ledovou tříští.
Uvnitř článku najdete návod, jak uvařit Polévku gaspačo a Plněný ananas s kurkumovou rýží, kuřecími prsy a krevetkami.
Polévka gaspačo

* silný zeleninový vývar
* rajčata
* oloupaná a nakrájená okurka
* červená a žlutá paprika
* tabasco, sůl, sekaná petrželka

Do silného zeleninového vývaru vsypeme nasekaná a oloupaná rajčata, oloupanou a nakrájenou okurku a nakrájenou červenou a žlutou papriku a sekanou petrželku. Ochutíme tabascem. Na ozdobu lze použít opraženou housku nakrájenou na kostičky, červenou cibuli, papriku nakrájenou na drobné kostičky a zelené nasekané olivy.


Plněný ananas s kurkumovou rýží, kuřecími prsy a krevetkami


4 porce:

1 ananas
* 400 g italské rýže Arborio
* 2 dcl bílého vína
* 4dcl vody
* 200 g krevetek v nálevu (případně mražených)
* 400 g kuřecích prsou
* 4 velké scampi
* 8 ks slávek
* 1 kávovou lžičku kurkumy
* sůl N bílý pepř
* cibuli
* olivový olej
* na ozdobu: meloun Kantalup a phisaly - židovskou třešeň

Propláchnutou rýži přidáme na spěněnnou cibulku, zalijeme 0,2 dcl vína a 0,4 dcl vody. Přidáme kurkumu, osolíme a dáme na 20 minut do trouby na poloviční stupeň. Pak rýži vyndáme a zamícháme. Scampi a slávky spaříme v 1 dcl bílého a uchováme je v teple. Na pánvi zahřejeme asi půl dcl olivového oleje a přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa obalená v koření Tandoori-masala. Pak přisypeme krevetky v nálevu (nebo rozmražené) a kurkumovou rýži. Do směsi rozkrájíme i vydlabaný vnitřek ananasu, který jsme předtím rozpůlili. Osolíme, dochutíme bílým pepřem. Vše pak vrátíme zpět do ananasu. Doplníme slávkami a scampi. Na ozdobu použijeme meloun Kantalup a židovskou třešeň phisaly.

Autor:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.