Doporučujeme

Uzené maso s kapustou, bramborami a klobásou | foto: In Images

Pokrmy z jednoho hrnce

  • 12
Žádná směs "co dům dal", ale zapečené, dušené nebo vařené dobroty, které zasytí celou rodinu a zanechají ve dřezu nebo v myčce jen jeden špinavý hrnec.


Uzené maso s kapustou, bramborami a klobásou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 30 min. dušení

400 g vařeného uzeného bůčku
2 lžíce oleje
1 větší cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku
sůl a mletý pepř
600 g oloupaných brambor, nakrájených
200 g kapusty
200 g vinné klobásy, nakrájené na kousky
trochu vody nebo vývaru na podlití
pár snítek čerstvé saturejky a majoránky

1. V kastrolu rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli společně s česnekem a nakrájeným uzeným bůčkem. Přidáme na kostky pokrájené brambory, osolíme, opepříme, promícháme a společně ještě chvíli opékáme.

2. Podlijeme trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a na mírném ohni dusíme asi 10 minut. Kapustu omyjeme, nakrájíme na nudličky a v cedníku spaříme vroucí vodou.
Okapanou kapustu přidáme k poloměkkým bramborám společně s kousky vinné klobásy a vše dodusíme doměkka.

3. Nakonec dochutíme usekanými čerstvými bylinkami, případně dosolíme a opepříme.


Jehněčí hrnec s rajčaty, sýrem a piniovými oříšky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 1,5 hodiny dušení

600 g jehněčího masa bez kosti, například plec
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku, usekané
sůl a mletý pepř
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
100 ml bílého vína
1 bobkový list
pár snítek čerstvého tymiánu
400 g konzervovaných sekaných rajčat
2 lžíce pražených piniových oříšků
2 lžíce hustého jogurtu
100 g strouhaného tvrdého sýra

1. Omyté a odblaněné maso nakrájíme na kostky. V kastrolu zpěníme na rozpáleném oleji cibuli a česnek, přisypeme nakrájené maso a opečeme ze všech stran. Osolíme, opepříme, hrnec stáhneme z ohně a vmícháme oba druhy papriky.

2. Zalijeme vínem, vrátíme na sporák, přidáme rajčata a koření a dusíme na mírném ohni pod poklicí doměkka. Když je maso měkké, hrnec stáhneme z ohně a vmícháme jogurt a opražené piniové oříšky.

3. Posypeme nahrubo strouhaným sýrem, necháme chvíli rozležet a podáváme s pečivem.

TIP
Místo konzervovaných rajčat přidejte 500 g spařených, oloupaných a nakrájených rajčat a společně duste doměkka, podle potřeby podlévejte trochou vody. Nemáte-li v oblibě jehněčí, nahraďte ho kuřecím nebo krůtím masem a zkraťte dobu dušení zhruba na půl hodiny.

 




Bramborové ragú s rajčaty a vepřovým masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 60 min. dušení

600 g vepřové plece
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku, jemně usekané
sůl a mletý pepř
1 mrkev, hrubě nastrouhaná nebo drobně pokrájená
2 bobkové listy
3 hřebíčky
1/4 lžičky mletého kmínu
750 g brambor
400 g konzervovaných rajčat
1 lžička hnědého cukru na dochucení
citronová šťáva na dochucení

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. V kastrole rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Vsypeme připravené maso a opečeme ho ze všech stran. Potom přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a ještě krátce opečeme.

2. Podlijeme trochou vody nebo vývaru, odmícháme ode dna, přidáme koření, přikryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi půl hodiny. Když je maso téměř měkké, přidáme oloupané nakrájené brambory a vlijeme pokrájená sterilovaná rajčata i s nálevem a osolíme. Společně dusíme doměkka dalších asi 20 minut.

3. Nakonec dochutíme trochou cukru, citronové šťávy, soli a mletého pepře.

TIP
Můžete použít i čerstvá rajčata. Půl kila rajčat nařízněte do kříže, zalijte vroucí vodou a po 2 minutách zchlaďte ve studené vodě. Slupku stáhněte a nakrájejte je. Rajčata přidejte k masu na začátku dušení a pokračujte stejně.

 

 


Vařené hovězí maso se zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 2 hodiny vaření

600 g hovězího masa, nejlépe zadního
sůl
2 cibule, rozpůlené
4 kuličky celého pepře
2 bobkové listy
1/2 lžičky celého kmínu
1 pórek
2 řapíky celeru
2 mrkve
1 petržel nebo pastinák
2 rajčata
4 brambory

1. Maso a zeleninu omyjeme. Zeleninu očistíme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přidáme sůl,
cibuli a koření. Nedáváme zbytečně moc vody, maso má být pouze potopené.

2. Uvedeme k varu a mírným varem vaříme pod poklicí přibližně dvě hodiny, dokud maso není téměř měkké. K masu pak postupně přidáme nakrájenou zeleninu. Nejdříve mrkev, petržel nebo pastinák a brambory, potom řapíkatý celer, pórek a rajčata a dovaříme bez poklice tak, aby zelenina zůstala křupavá a nebyla rozvařená.

3. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a podáváme s uvařenou zeleninou podlitou trochou vývaru a s pečivem.

TIP
Dobu vaření zkrátíte použitím tlakového hrnce, po změknutí masa přidejte zeleninu a dovařte společně doměkka. Ze zadního masa je nejlepší tzv. tabulová špička z kýty, z předního například hrudí. K masu můžete přidat i jiné druhy zeleniny podle sezony, třeba brokolici, kapustu, brukev, ale i chřest, žampiony apod.

 



Zapečené brambory s telecím masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min. + 1,5 hodiny pečení

600 g telecího masa, například plec
1 větší cibule
2 stroužky česneku
sůl a mletý pepř
1 lžíce usekaného čerstvého rozmarýnu a tymiánu
1 kg oloupaných brambor
100 ml bílého vína
trochu vody nebo vývaru na podlití

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Oloupaný česnek a omyté bylinky usekáme nadrobno. V misce smícháme maso s cibulí a česnekem, osolíme a opepříme.

2. Oloupané brambory nakrájíme na plátky (1/2 cm). Zapékací misku vyložíme třetinou brambor, osolíme a opepříme, pokryjeme připraveným masem a navrch rozložíme zbylé brambory. Zalijeme vínem a trochou vody nebo vývaru, ale jen tak, aby spodní vrstva brambor byla potopená, osolíme, opepříme a lehce posypeme trochou čerstvého tymiánu.

3. Nádobu přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně hodinu a půl. Když je maso měkké, zvýšíme teplotu o 20 stupňů a zapečeme bez poklice dozlatova.

TIP
Máte-li raději jehněčí, připravte ho stejným způsobem. Můžete zapéct i roštěnky. Maso v kastrole osmahněte na lžíci oleje s cibulí a kořením, poprašte lžící mouky, zasmahněte, podlijte vývarem a trochou piva a zakryjte plátky brambor. Doba pečení se liší podle druhu masa.

 


  • Vybrali jsme pro Vás