Doporučujeme

Svíčková

Svíčková | foto: www.czechtourismus.cz

Poklady naší kuchyně: v posledním dílu ochutnáte Prahu a střední Čechy

  • 38
Matka českých měst bývala oázou pro břicha všech gurmetů, a to hlavně díky uzeninám. Například pražskou šunku znají daleko za hranicemi Česka. Poslední díl naší regionální kuchařky zakončíme v hlavním městě a v kraji, který ho obklopuje, tedy ve středních Čechách.

Praha je místem, kde v 19. a na počátku 20. století mělo dobré jídlo svou váhu a lidé si ho uměli vychutnávat. A aby ne, když se v restauracích a hospodách vařilo bez náhražek, jen z poctivých a často sezonních surovin.

Co ochutnat v Praze?

Pražská piva - naplánujte si ochutnávací výlet po pražských minipivovarech. Jejich seznam i se sortimentem najdete na www.pivovary.info
Pražskou šunku – zkuste ji třeba v restauraci Lokál
Taliány – třeba z řeznictví a uzenářství U Dolejších v Davli
Chlebíčky – u Hájka v pasáži Světozor nebo u Paukertů

Z Prahy pochází slavná pražská šunka (nejlepší prý uměl řezník Antonín Chmel), čajová paštika Maceška, pojmenovaná po slavném uzenáři, nebo taliány, což jsou střívka plněná hovězím a vepřovým masem a doplněná kořením. V Rybné ulici je připravoval italský (taliánský) uzenář.

Honorace chodila na delikatesy do Grandhotelu Šroubek na Václavském náměstí a ti, co měli do kapsy hlouběji, se v restauraci na Dolejší v Podskalí olizovali po smažených grundlích, malých rybičkách, které se lovily ve Vltavě.

A střední Čechy? Tak pestrý kraj jen tak nenajdete. Na Křivoklátsku a Kladensku žili uhlíři a odtud pochází i jídlo uhlířina, smíchané ze zbytků, např. brambor, knedlíků, zelí nebo masa. Kutná Hora je proslavená medem a medovinou, Poděbrady lázeňskými oplatky, Sedlčany zase hermelínem.

Mřížkový koláč

Mřížkový koláč

Doba přípravy: 2 hodiny + 35–40 minut pečení

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • tuk na vymazání formy
  • 300 g ostružinové marmelády
  • 1 vejce
  • 20–26 půlek jader vlašských ořechů

1. Z mouky promíchané s práškem do pečiva, studeného másla, cukru, vanilkového cukru, žloutků a citronové kůry zpracujeme těsto. Pokud se těsto drolí a je sušší, přidáme pár lžic mléka nebo smetany. Lepivější těsto zase napravíme několika lžícemi mouky.

2. Z těsta vytvarujeme váleček, zabalíme jej do potravinové fólie a necháme odležet alespoň hodinu v chladu.

3. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na koláč vymažeme tukem. Marmeládu rozmícháme.

4. Z válečku vychlazeného těsta oddělíme čtvrtinu těsta na mřížku a tu vrátíme zabalenou do chladničky. Zbylé těsto rozválíme na placku, větší, než je průměr koláčové formy, a vyložíme jím formu. Těsto můžeme rozválet mezi dvěma potravinovými fóliemi nebo pečicími papíry, lépe se s ním pracuje. Potřeme ho marmeládou.

5. Ze zbylého těsta naděláme proužky a na povrchu koláče z nich vytvoříme mřížku. Potřeme rozšlehaným vejcem.

6. Jednotlivé otvory mřížky vyplníme vlašskými ořechy a dáme do vyhřáté trouby péct na 35–40 minut.

7. Koláč necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a nakrájíme na díly.

Tip: Těsto si můžete připravit den předem. Kdo nerad pracuje s válečkem, může těsto nakrájet na plátky, poklást jimi rovnoměrně dno a boky formy. Aby se vám lépe pracovalo s marmeládou, nahřejte ji, dobře rozmíchejte, případně nařeďte lžičkou vody nebo rumu.

Bejlík z husích prsou

Bejlík z husích prsou

Doba přípravy: 20 minut + 60 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 velká cibule
  • 6 velkých stroužků česneku
  • kousek čerstvého zázvoru (cca 3 cm)
  • 4 vykostěná prsa z husy
  • sůl
  • 3 lžíce husího sádla
  • 4 zrnka celého černého pepře
  • 4 zrnka nového koření
  • 500 ml zeleninového vývaru (nemusí být)

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na kostičky, česnek podélně rozkrájíme na čtvrtiny. Zázvor oloupeme a nakrájíme na malé hranolky.

2. Omytá a osušená husí prsa prošpikujeme česnekem a zázvorem, osolíme.

3. V hrnci vhodném do trouby rozehřejeme husí sádlo, zprudka opečeme prošpikovaná prsa, cibuli, přidáme koření, podlijeme vývarem a vložíme do trouby.

4. Husí prsa dusíme asi 45 minut, občas přelijeme šťávou, případně podlijeme vývarem.

5. Hotová měkká prsa podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo s knedlíky.

Tip: Prošpikujte prsa den předem a nechte je v chladu odležet. Pokud nemáte doma čerstvý zázvor, okořeňte prošpikovaná prsa před opečením sušeným zázvorem.

Dršťková polévka

Dršťková polévka

Doba přípravy: 30 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 6 osob

  • 300 g vařených drštěk
  • 150 g šunky od kosti
  • 50 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 200 ml smetany na šlehání

1. Dršťky a šunku nadrobno pokrájíme, slaninu na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupeme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme sádlo a rozškvaříme na něm slaninu.

2. Cibuli orestujeme dozlatova a zaprášíme moukou.

3. Zalijeme vývarem, rozšleháme, přidáme pokrájené dršťky, česnek, sůl, pepř a povaříme 20 minut.

4. Do polévky přidáme šunku, muškátový oříšek, majoránku, dochutíme ji a přilijeme smetanu. Polévku již nevaříme, jen ji prohřejeme.

Tip: Pokud si dršťky vaříte doma sami, použijte část posledního vývaru z drštěk v kombinaci s hovězím vývarem.

Sekaná

Sekaná

Doba přípravy: 30 minut + 90–120 minut pečení
Množství: pro 6 osob

  • 2 rohlíky nebo housky
  • 250 ml mléka
  • 1 malá cibule
  • 4–5 stroužků česneku
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • špetka mletého kmínu
  • 3 velká vejce
  • 500 g mletého hovězího
  • 500 g mletého tučnějšího masa
  • voda
  • strouhanka

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Rohlíky natrháme na kousky a zalijeme teplým mlékem. Necháme je 15 minut odstát, aby změkly. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme.

2. Z rohlíků vymačkáme přebytečné mléko, rozmícháme na kašičku, smícháme je se solí, pepřem, majoránkou, kmínem a prolisovaným česnekem.

3. Do mísy dáme mleté maso a zapracujeme do něj rohlíky spolu s kořením s česnekem. Přidáme pokrájenou cibuli, dvě vejce a jeden žloutek a dobře vymícháme. Můžeme přidat trochu vody nebo naopak strouhanku.

4. Rukama namočenýma ve studené vodě uplácáme masovou směs do tvaru šišky, uhladíme ji a přemístíme do pekáče.

5. Sekanou v pekáči potřeme zbylým bílkem a pečeme ve vyhřáté troubě. Prvních 10–15 minut nasucho, pak ji podlijeme vodou a pečeme 80–120 minut.

6. Během pečení sekanou podléváme vodou a přeléváme výpekem. Hotovou upečenou sekanou necháme dojít ve vypnuté troubě 10 minut a podáváme ji nakrájenou na plátky s vařenými bramborami.

Tip: Lepí se vám sekaná na dno pekáče? Podložte ji cibulí nakrájenou na kolečka, i výpek pak získá trochu jinou chuť. Stejný poměr hovězího a vepřového masa nevyhovuje všem, a tak někdo dává přednost vyššímu podílu hovězího masa. Vytvarujte ze sekané 2 menší šišky, doba pečení se zkrátí.

Svíčková

Svíčková

Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 800 g hovězí svíčkové či hov. zadní
  • 100 g špeku
  • 2 mrkve
  • 1/2 středního celeru
  • 1 petržel
  • 1 větší cibule
  • 1 malý citron
  • 6 kuliček černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • olej
  • 2–3 lžíce cukru krupice
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2–3 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • 1 lžíce másla
  • 200–250 ml smetany ke šlehání
  • ocet či citronová šťáva
  • plátky citronu
  • brusinkový kompot

1. Hovězí svíčkovou odblaníme, omyjeme a osušíme. Polovinu špeku nakrájíme na tenké špalíčky a maso slaninou prošpikujeme. Zbylý špek rozkrájíme na kostičky. Hovězí zadní svážeme kuchyňským provázkem do válečku.

2. Zeleninu očistíme a nadrobno nakrájíme nebo nastrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Citron omyjeme a nakrájíme na kolečka.

3. Troubu předehřejeme na 160 °C. Koření vložíme do plátěného sáčku a zavážeme.

4. V hrnci vhodném do trouby rozehřejeme olej, opečeme na něm prudce svíčkovou ze všech stran, aby se zatáhla, a odložíme ji stranou.

5. Do hrnce přisypeme slaninu, necháme ji vyškvařit, přisypeme zeleninu a orestujeme.

6. K zelenině přidáme cibuli, po chvíli plátky citronu, přisypeme cukr a mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje. Směs zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme sáček s kořením, hořčici, sůl, hrnec přiklopíme a pod pokličkou dusíme v troubě doměkka.

7. Maso vyjmeme z omáčky, případně z něj odstraníme provázek, a zakryté odložíme.

8. Z omáčky vyjmeme sáček s kořením spolu s plátky citronu. Omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme solí, octem nebo citronovou šťávou, cukrem. Přidáme máslo, smetanu a prohřejeme.

9. Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme knedlíky, přelijeme omáčkou a ozdobíme brusinkami a plátkem citronu.

Tip: Počítejte s tím, že pokud použijete jiné hovězí maso než svíčkovou, doba dušení bude o dost delší. Řidší omáčku můžete zahustit máslovou jíškou. Každá rodina má však svůj originální fígl, jak na tuhle delikatesu.

Za spolupráci na regionální kuchařce děkujeme projektu Czech Specials agentury CzechTourism.


  • Vybrali jsme pro Vás