Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poklady naší kuchyně: hanácké syrečky, vdolky i škvarkové knedlíky

  3:12aktualizováno  3:12
Slavné hanácké tvarůžky jsou jedinečné a nenapodobitelné, ale určitě nejsou to jediné, co tenhle kout Moravy zrodil. Pojďte se s námi podívat, co dobrého by se dalo na Hané uvařit nebo upéct a sníst...

Pečené vdolky | foto: www.czechtourism.cz

Hlavní surovinou Hané je obilí, a proto tvoří základ její kuchyně kaše – kromě moučných i krupicové, zavařené do vody nebo do mléka. Jednoduché a výživné kaše se tu vařily a vaří i z hrachu a fazolí.

Po kaších jsou na Hané nejvíc rozšířené polévky. Z česneku, sýra, bůčku, zelí... Tady bezezbytku platí staré rčení, že polévka je grunt. K pořádné porci masa se dřív Hanák dostal jen po zabijačce a byl to opravdu svátek.

Kde se místní labužníci naopak nikdy nešidili, byly sladké moučníky. Hlavně kynuté buchty a koláče plněné nejčastěji mákem. Máku se tady selo tradičně nejvíc. Mezi další dobroty patří hertepláky (bramborové placky s mákem a cukrem nebo povidly), pukáče (bramborové placičky plněné tvarohem a sypané zase mákem), hruškové vdolky nebo hanácký tróč (kynutý ovocný koláč s drobenkou, který opravdoví fajnšmekři na závěr pokapou rumem).

A na závěr k těm slavným tvarůžkům: pokud vám nevoní jejich tradiční odér, zkuste je osmažit v trojobalu. Vůně se potlačí a chuť naopak zvýrazní.

Hrstková polévka

Hrstková polévka

Doba přípravy: 12 hodin + 60 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • hrst čočky
  • hrst fazolí
  • hrst hrachu
  • hrst krup
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • kousek celeru
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • majoránka

1. Přes noc si namočíme luštěniny a kroupy – každé zvlášť do hrnku s vodou. Druhý den vodu slijeme, luštěniny i kroupy propláchneme.

2. Hrách a fazole dáme vařit do hrnce s neosolenou vodou, když jsou poloměkké, přisypeme čočku a kroupy. Vaříme doměkka.

3. Zeleninu očistíme, nadrobno pokrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli a česnek oloupeme, česnek nadrobno pokrájíme, cibuli přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

4. K povařeným luštěninám a kroupám přisypeme zeleninu, cibuli a česnek, osolíme, opepříme a povaříme doměkka.

5. Polévku dochutíme majoránkou.

Tip: Polévku můžete zahustit jíškou z másla a hladké mouky, zaprášenou sladkou paprikou, někde přidávají do hrstkové polévky i pokrájené brambory.

Pečené vdolky

Pečené vdolky

Doba přípravy: 90 minut + 20 až 30 minut pečení

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 velké vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • hrušková povidla
  • 250 g tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Vedle v míse z rozdrobeného droždí, cukru a části vlažného mléka necháme vzejít kvásek.

2. Kvásek promícháme s moukou a solí, dolijeme zbytek mléka, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou kynout alespoň hodinu.

3. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na silný plát. Pomoučněnou sklenicí z něj vykrajujeme kolečka.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

5. Kolečka přeneseme na plech, necháme dalších 15 minut kynout, pak je pomažeme rozpuštěným sádlem a vložíme do vyhřáté trouby. Po 15 minutách pečení vdolky obrátíme, pomažeme i z druhé strany sádlem a dopečeme.

6. Tvaroh rozmícháme s moučkovým cukrem. Dotuha ušlehanou smetanu promícháme s tvarohem.

7. Hotové zchladlé vdolky natřeme povidly a ozdobíme tvarohem se šlehačkou.

Tip: Vdolky ozdobte švestkovými povidly, nastrouhaným tvrdým tvarohem a ozdobte lžící zakysané smetany nebo šlehačky. Vítězka loňského klání o "Nélepší hanácké vdolek" je sype drobenkou vylepšenou kokosem. Zkuste to taky.

Bramborové škvarkové knedlíky

Bramborové škvarkové knedlíky

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 250 g škvarků
  • strouhanka
  • 1 kg předem uvařených brambor ve slupce
  • 300 g hrubé mouky
  • 2 velká vejce
  • sůl
  • 2 lžíce krupice
  • 2 cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 400–500 g kysaného zelí

1. Škvarky umeleme a případně je pak promícháme s trochou strouhanky, aby byla hmota tužší. Odložíme je do chladu.

2. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Promícháme je s moukou, vejci, trochou soli a krupicí. Tužší těsto můžeme naředit trochou mléka, řidší zahustíme hrubou moukou nebo krupicí.

3. Vzniklé těsto rozválíme na pomoučněném vále na silnější plát, rozkrájíme ho na čtverce nebo vykrojíme skleničkou kolečka, která plníme škvarkovou náplní. Knedlíky sbalíme a dobře uzavřeme.

4. Vaříme v osolené vodě asi 15 minut, záleží na velikosti knedlíků. Během vaření zkontrolujeme, zda se nepřilepily ke dnu hrnce a mohou tak vyplavat, až budou hotové. Uvařené knedlíky vložíme do mísy a omastíme dvěma lžícemi rozpuštěného sádla.

5. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme zbylé sádlo a cibuli na něm pomalu opékáme dohněda.

6. Knedlíky rozdělíme na talíře, přidáme kysané zelí a ozdobíme osmaženou cibulkou.

Tip: Knedlíky také můžete naplnit uzeným masem nebo oblíbenou uzeninou.

Syrečky na špeku

Syrečky na špeku

Doba přípravy: 15 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 150–200 g špeku
  • 2 krajíce chleba
  • 200 g olomouckých syrečků
  • sádlo
  • 3 velká vejce
  • 3 lžíce mléka
  • sůl
  • pepř

1. Špek pokrájíme na malé kostičky. Chleba a syrečky na kostky.

2. Na velké pánvi na troše sádla necháme vyškvařit špek, přisypeme chlebové kostky a opečeme je.

3. Pak přidáme pokrájené syrečky a směs zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem.

4. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

5. Omeletu rozdělíme na porce a podáváme jako chuťovku k pivu s kyselou okurkou nebo zelným salátem.

Tip: Jedno velké vejce rozšlehejte se 4 lžícemi hladké mouky, špetkou sladké nebo pálivé papriky a 2–3 lžícemi piva. Těstíčko nechte chvíli odstát, pak do něj namáčejte kolečka syrečků a usmažte je v rozpáleném oleji.

Autor:




Nejčtenější

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli
Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli

Ohromující, až skoro děsivé umění makepu, které předvádí Kanaďanka Mimi Choi je tak reálné, že spíš než makeup připomíná kouzla Photoshopu. Tím spíš, když si uv... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.